Πηγές, Εξελίξεις, Πλαίσιο - Αλλαγές στην αναζήτηση πηγών μετάδοσης ειδήσεων / Ειδησεογραφικές Πηγές, Κύριες/Δευτερεύουσες Πηγές, Παράγοντες που επηρεάζουν, Τα ΜΜΕ στις ανεπτυγμένες χώρες, Πηγή κυριαρχίας, Ανταποκριτές/γεωγραφική θέση, Η σημασία των Ειδ. Πηγών. Ζητήματα που εγείρονται, Πλαίσιο της Είδησης/Ειδησεογραφικών Πηγών, Χειρισμός των Ειδησεογραφικών Πηγών/Είδησης, Εργαλεία για τον έλεγχο πηγών, Επαλήθευση της Είδησης, Κριτήρια Δημοσίευσης, Αξιοποίηση Ειδησεογραφικών Πηγών, Παράγοντες κατανόησης της είδησης, Κατηγορίες Ειδήσεων/Πηγών. - Παναγιώτου Νικόλαος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Ειδησεογραφικές Πηγές, Κύριες/Δευτερεύουσες Πηγές, Παράγοντες που επηρεάζουν, Τα ΜΜΕ στις ανεπτυγμένες χώρες, Πηγή κυριαρχίας, Ανταποκριτές/γεωγραφική θέση, Η σημασία των Ειδ. Πηγών. Ζητήματα που εγείρονται, Πλαίσιο της Είδησης/Ειδησεογραφικών Πηγών, Χειρισμός των Ειδησεογραφικών Πηγών/Είδησης, Εργαλεία για τον έλεγχο πηγών, Επαλήθευση της Είδησης, Κριτήρια Δημοσίευσης, Αξιοποίηση Ειδησεογραφικών Πηγών, Παράγοντες κατανόησης της είδησης, Κατηγορίες Ειδήσεων/Πηγών.: Είναι και αν φορά το ποια είναι η πηγή της ίδησης. Η πηγή από την άποψη όπως βλέπουμε εδώ πέρα στη συγκεκριμένη φωτογραφία, είναι η ποιότητα της εμφάνισης, η ποιότητα της εμφάνισης, η ποιότητα της εμφάνισης, η ποιότητα της εμφάνισης, η ποιότητα της εμφάνισης, η ποιότητα της εμφάνισης, η ποιότητα της εμφάνισης, η ποιότητα της εμφάνισης, η ποιότητα της εμφάνισης. Αυτό που βλέπουμε εδώ πέρα στη συγκεκριμένη φωτογραφία είναι η πηγή, ο Υπουργός Οικονομικών ή οι Δημοσογράφοι. Απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από ποια πλευρά βρίσκεσαι, αν είσαι από την πλευρά της κοινής γνώμησης, αν είσαι από την πλευρά του δημοσογράφου. στο μέα των ιδιωσογραφικών πηγών και κατεπέκταση πειράζει το ρόλο και τη λειτουργία των ιδιωσογραφικών πρακτορίων από τη στιγμή που έχουν πολλαπλασιαστεί τα μέσα ενημέρωσης, πολλαπλασιάζεται ταυτόχρον ή χάνεται και η αρχική πηγή. Δημιουργεί αυτό ζητήματα σε σχέση με το ρόλο και τη λειτουργία των ιδιωσογραφικών πρακτορίων, αρκετά και σημαντικά. Ποια είναι τα ζητήματα αυτά, ότι ενώ ο ρόλος των ιδιωσογραφικών πρακτοριών είναι σημαντικός και επηρεάζουν τη ροή της πληροφόρησης, δεν εφανίζονται ως πηγή λόγω ότι το κείμενό τους ή το μήνυμά τους μεταδίδεται να παράγεται από πάρα πολλά μέσα. Στην πορεία αυτή των εξελίξεων είναι που χάνεται πολλές φορές είτε με επιτιδευμένα ή όχι και η αναφορά στην αρχική πηγή. Ποιες είναι οι ιδιωσογραφικές πηγές? Η πηγή της ίδησης, ο ειδικός, ένας υπεύθυνος ή αρμόδιος, κάποιος μάρτυρας, τα μήμη ε, ή ένα πρακτορείο ιδίσων που ουσιαστικά έχει κάνει την αρχική και προεργασία. Έτσι αυτό μας οδηγεί στο διαχωρισμό της κύριας και της δευτερεύουσας πηγής. Όπως βλέπουμε έτσι και λίγο σχηματικά στη συγκεκριμένη φωτογραφία, θα λέγαμε πως κύρια πηγή είναι η εφημερίδα μέσα από την οποία ενημερώνονται οι πολίτες που βλέπουμε, ενώ δευτερεύουσα πηγή είναι ο πολίτης ο οποίος έχονται διαβάσει την εφημερίδα, μεταφέρει τη σχετική ίδηση σε αυτόν που ταξιδεύει μαζί του ή κάθεται στην ίδια θέση με τον ίδιο. Είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την κατανάλωση όσο και τη δυναμή της ίδησης, αλλά και ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να πούμε ότι επηρεάζουν τη λειτουργία των δησογραφικών πρακτορίων. Οι παράγοντες αυτή είναι η ζήτηση που υπάρχει για πληροφόρηση, η τεχνολογική ανάπτυξη, η πρόσβαση στην πληροφορία και ταυτόχρονα η αξιοπιστία αυτού που μεταδίδει την ίδηση. Τι εννοούμε ως ζήτηση. Όσο περισσότερο, όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για πληροφόρηση, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κύκλος εργασιών των δησογραφικών πρακτορίων. Η τεχνολογική ανάπτυξη μένει προς τα δησογραφικά πρακτορία με την ιωθέτηση κάποιων και συγκεκριμένων τεχνολογικών λύσεων. Σημαίνει ότι αλλάζουν και τον τρόπο διανομής και πιθανώς να προσεγγίζουν ευρύτερα η περισσότερη ή μεγαλύτερα προατήρια. Η πρόσβαση στα δησογραφικά πρακτορία στην αρχική πηγή της ίδησης ή η πρόσβαση που τα ίδια τα δησογραφικά πρακτορία έχουν στον τόπο στον οποίο συμβαίνουν γεγονότα, επίσης είναι ένας άλλος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει πάρα πολύ τόσο την καταγραφή όσο και την διανομή και την κατανάλωση της ίδης. Η εξοπιστία είναι ένας ισχυρός παράγοντας που επηρεάζει ιδιαίτερα την κατανάλωση της ίδης από τα δησογραφικά πρακτορία και είναι αυτός ουσιαστικά που καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο έναν δησογραφικό πρακτορίο διευρύνει το κοινό ή την πελατιακή βάση που έχει μέσω του άλλου μη μιέψου. Τρία είναι τα επίπεδα της ζήτησης των ιδίσεων. Το πρώτο επίπεδο είναι ο επιχειρηματικός χρηματοοικονομικός τομέας με ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση και ιδίσεις. Το δεύτερο είναι τα μη μιέψου στις αναπτυγμένες και γενικότερα στις μη αναπτυγμένες χώρες. Και το τρίτο είναι η κυβερνήση κρατικού οργανισμού σε αναπτυσσόμενες χώρες. Πάμε να δούμε λίγο και τον επιχειρηματικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι μεγαλύτεροι ιδιωσογραφικοί οργανισμοί αναπτύχθηκαν χάρη στη ζήτηση από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ρόιτερς. Δεύτερο παράδειγμα είναι το Μπλουμπεργκ. Η ζήτηση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή ακόμη και σήμερα. Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ακόμη ισχυρότερη σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν και είναι αυτός σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα μύμη έψουν και τα ιδιωσογραφικά πρακτορία δοκιμάζονται. Είναι αυτό που καθοδηγεί, δημιουργεί και οθείουσαστοι κάτι τη ζήτηση. Παρ' ό,τι δηλαδή υπάρχει κρίση στους άλλους ιδίους στο παραδοσιακό τομέα παραγωγής των ιδίσεων, οι ιδίσεις που αφορούν τέτα οικονομικά νέα εξακολουθούν να γνωρίζουν εξαιρετική και ισχυρή ζήτηση. Αποτελούν λοιπόν παράγοντα ανάπτυξης ακόμα και σήμερα του ιδιωσογραφικού τομέα, των σπουδών και των ιδιών των μέσους. Τα μύμη έψιλον στις ενεπτυγμένες χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ιδίσεων προέρχεται από τον ανεπτυγμένο χώρο. Και εδώ υπάρχει το ζήτημα και το ερώτημα το οποίο θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε. Γιατί συμβαίνει η ζήτηση και η κατανάλωση να προέρχεται από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι που παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση που υπάρχει κατανάλωση ιδίσεων. Στον ανεπτυγμένο κόσμο στον οποίο οι κάτοικοι του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από τεχνολογικά μέσα. Είναι στον ανεπτυγμένο κόσμο στον οποίο υπάρχουν τα οικονομικά μέσα και η οικονομική δυνατότητα για να αναπτυχθούν μια σειρά από ΜΜΕ. Αλλά και ταυτόχρονα είναι στον ανεπτυγμένο κόσμο ο οποίος ουσιαστικά η παραγωγή κατανάλωση ιδίσεων τροφοδοτεί και είναι ουσιαστικά μεγάλο μέρος του οικονομικού κύκλου. Τα ΜΜΕ, λοιπόν, στις ανεπτυγμένες χώρες ζητούν και είναι καταναλωτές έτσι η ίδισης ως αποτέλεσμα τεχνολογικών εξελίξεων, της οικονομικής ανάπτυξης. Επειδή έχουν αναπτυχθεί ισχυροί ομοιλί ΜΜΕ, δείτε παραδείγματος χάρη, όπως οι Time Warner κλπ. Λόγω του ρόλου και της σημασίας στον παγκόσμιο πολιτικό γιγνέστε που έχουν τα ΜΜΕ των ανεπτυγμένων χωρών π.χ. New York Times, Financial Times κλπ. αλλά και ταυτόχρονα λόγω της πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου ο οποίος έτσι ελέγχει και καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό της εξελίξης. Οι κυβερνήσεις και οι κρατικοί οργανισμοί στις ανεπτυσσόμενες χώρες είναι καταναλωτές ιδέσεων από τα ιδισογραφικά πρακτορία λόγω του ρόλου τους ότι στις ανεπτυσσόμενες χώρες κεντρικός παράγοντας είναι οι κυβερνήσεις λόγω του γεγονός ότι δεν υπάρχουν ισχυροί ιδισογραφικοί οργανισμοί αλλά και ταυτόχρονα εξαιτίας των προσπαθείων που γίνονται για ανάπτυξη κρατικών πρακτορίων που απαιτεί ουσιαστικά να τροφοδοτηθούν από ιδέσεις, από άλλα ιδισογραφικά πρακτορία καθώς τα κρατικά πρακτορία ιδιαιτέρως στα πρώτα τους βήματα ή και όταν δεν υπάρχουν κρατικοί πόροι δεν μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μια σειρά από γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο άρα γίνονται θα μπορούμε να πούμε ως μεταπράτης της πληροφόρησης. Το ερώτημα που δείτε λοιπόν εδώ συντελούν οι μεγάλοι ιδισογραφικοί οργανισμοί απαιτολούν πηγή κυριαρχίας, σαφέσταται γιατί η γνώση παράγει και δημιουργεί όχι μόνο σχέσεις εξάρτησης, όχι μόνο ενισχύει την οικονομική ζήτηση αλλά ταυτόχρονα η γνώση αποτελεί κυριαρχοέτημα για την ανάπτυξη των κρατών. Τι σημαίνει αυτό ότι οι μεγαλύτεροι ιδισογραφικοί οργανισμοί έχουν την έδρα τους στις ανεπτυγμένες χώρες και ειδικότερα στον δυτικό κόσμο. Επίπτωση αυτού είναι το ότι η πληροφόρηση που αυτή τη στιγμή βιώνουμε τις αντίστοιχες συνέπειες μιας έκρηξης όπως και σημασίας αντίστοιχων αυτής της πληρομηχανικής επανάστασης, ότι οι χώρες οι οποίες μένουν πίσω σε πόρους πληροφόρηση και λοιπά σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκμεταλλευθούν τα αγαθά τα οποία είναι αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης. Η ζήτηση λοιπόν στις ανεπτυγμένες χώρες είναι πηγή ένα τροφοδότηση της σχετικής κυριαρχίας. Κυριαρχούν ανεπτυγμένες χώρες, π.χ. ο δυτικός κόσμος, αλλά και το γεγονός ότι παράγουν και αναδημοσιεύουν αλλά και τροφοδοτούν τον υπόλοιπο κόσμο με ειδήσεις που οι ίδιοι επιλέγουν και λοιπά, συντελεί στην περιττέρω επέκταση πιθανώς αυτής της ανισότητας και της ανισωμένης. Είναι αυτό το γεγονός που είχε εντοπισθεί όπως είπαμε και σε προηγούμενα μαθήματα. Τη δεκαετία του 70 που κυριάρχισε τις συζητήσεις και ήταν αυτό καθαυτό το γεγονός το οποίο ουσιαστικά συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί αντίστοιχη επιτροπή στην Ουνέσκο και να παρακθεί το κύνανο που έλεγε για την αναγκαιότητα μιας νέας παγκόσμιας επικοινωνικής τάξης. Τα δυτικά ειδησιογραφικά πρακτορία κυριαρχούν λοιπόν ως αποτέλεσμα και συνδυασμό και άλλων παραγώντων λόγω της εκπαίδευσης, της κουλτούρες, του πολιτισμού κλπ. Η G7 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η G7 πλουσιότερες δηλαδή ανεπτυγμένες και ανεπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο, ενώ έχουν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν ή κυριαρχούν στο 90% της ιδιογραφικής ροής. Η μοιοψηφία δηλαδή του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει και κυριαρχή στη ροή των ιδύσεων. Γεγονός με εξαιρετική πολιτική, οικονομική, πολιτισμική και άλλη σημασία. Γεγονός που επιτείνει τις σχέσεις πιθανώς ανησότατας, αλλά γεγονός που επίσης προεκτείνει την κυριαρχία του δυτικού κόσμου. Τα ιδιογραφικά πρακτορία απασχολούν εκατοντάδες ενταποκριτές. Αυτό το οποίο όμως είναι σημαντικό και δείχνει τη σημασία το πώς κατανέμονται οι ενταποκριτές, είναι το από τα χαρακτηριστικά παραλήμματα πτήχη των εφημερίδων στη ΣΥΠΑ, όπου έχουνε maximum 50 ανταποκριτές και minimum 20 σε πρωτεύουσες κρατών εκτός ΙΠΑ. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουνε maximum 30 και minimum 10 σε πρωτεύουσες κρατών εκτός ΙΠΑ. Το 50 λοιπόν όμως ενώ μένουμε εντυπωσιασμένοι τον αριθμό αυτό, τι γίνεται? Ότι το 50% των ανταποκριτών έχουν την έδρα τους στο δυτικό κόσμο, το 20% στην Ασία, ενώ το 30% καλύπτει τον υπόλοιπο κόσμο. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια? Σημαίνει πως το 50% των ειδήσεων προέρχεται αποκλειστικά από το δυτικό κόσμο. Σημαίνει πως κυριακούν οι ειδήσεις από το δυτικό κόσμο και μεγεθύνεται η αξία και η σημασία του δυτικού κόσμου στον υπόλοιπο κόσμο. Ότι υπάρχει αυτή η μετακίνηση προς την Ασία, η μία αλλαγή της σημασίας που έχουν διάφορες περιοχές του κόσμου στα διεθνή δρόμενα, ωστόσο παρακολουθούμε αυτό δεν έχει αντίστοιχη επίπτωση σε αυτό που συμβαίνει και καλύπτει από τα δησιογραφικά πρακτορία. Μία άσκηση που θα μπορούσατε να κάνετε και θα έχετε για την άλλη φορά θα είναι να αποτυπώσετε την πιθανή ροή των ειδήσων και των ανταποκρίσεων με βάση αυτά τα στοιχεία, αλλά και ταυτόχρον να δώσετε έμφαση σε αυτό το οποίο είπαμε ότι αποτελεί πρόκληση για τη δημοσιογραφία. Το να ερμηνεύσετε τη σημασία του γεγονότος αυτού, αλλά και να αποτυπώσετε τις ενδεχόμενες συνέπειες του για την περαιτέρω πολιτική, οικονομική και λοιπά εξέλιξη του κόσμου. Γιατί όμως σε ποίοι είναι οι λόγοι που έχουν οθήσει στην επιλογή της γεωγραφικής θέσης των ανταποκριτών. Το πρώτο είναι να κάνουμε ιστορικούς λόγους. Το γεγονός δηλαδή ότι η Βρετανική Αυτοκρατορία για πολλά χρόνια έλεγχε πάνω από το 50% του κόσμου σήμανε πως ένα μεγάλο μέρος των ειδήσων παράγονταν στο Λονδίνο. Κατά δύσκολο συμβαίνει με την Αμερική κλπ. Όλα αυτά οι ιστορικοί λόγοι ενθαρρύνουν αυτή τη συνέχεια. Οι υποδομές σε μια χώρα πρωτεύουσαν. Όταν μια χώρα διαθέτει γρήγορο ίντερνετ, διαθέτει τέτοιου είδους στοιχεία τα οποία δευκολύνουν την παρουσία του οργανισμού στη χώρα αυτή, αποτελούν έναν άλλο λόγο για να επιλογεί η ποιχή να επιλεγεί η Ρώμη ως έδρα ενός ιδιωτογραφικού πρακτορίου, το οποίο θέλει να καλύπτει αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή παραδεκτονώς. Και σαφέσταται άλλοι λόγοι είναι πολιτικοί και οικονομικοί που συνδέονται με την σημασία του συγκεκριμένου κράτους που επιλέγεται ως έδρα ποιχή για να καλύπτει την υπόλοιπη η Μέση Ανατολή, τις συνθήκες ασφάλειας, αλλά και ταυτόχρονα το ότι έτσι τα ιδιωτογραφικά πρακτορία μειώνουν τη σημασία του κόστος. Δείτε πώς σημαντικός είναι ο ρόλος των ιδιωτογραφικών πρακτοριών στη νοηματοδότηση και στη σημασία των πηγών. Απεικονίζεται με το συγκεκριμένο σκίτσο, όπου λέει το εξής. Αναφέρεται στην κρίση, η οποία έχει συμβεί στην Αμερική σχετικά με τον ΥΟΕΜΠΟΛΑ, όπου στην Αμερική, στις ΗΠΑ από την Μαχυσαρκία υπάρχουν 300.000 νεκροί κάθε χρόνο, από το κάμπισμα πεθαίνουν 450.000 άτομα και από το αλκοόλο 86.000 άτομα. Ενώ από τον ΕΜΠΟΛΑ που υπήρξαν 10 θάνατοι στην Αμερική, είχε επικρατήσει ένα σπανικός. Τι σημαίνει αυτό στην περίπτωση, ότι επειδή σημασιοδοτήθηκε ο ΥΟΣ ΕΜΠΟΛΑ ως κάτι το οποίο είναι τρομακτικό, κάτι το οποίο είναι πέρα από τις δυνάμεις μας, κάτι το οποίο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, το ενδιαφέρον του κόσμου στράφηκε προς τα εκεί. Είναι αυτό το κομμάτι που καθιστά κεντρική σημασία στον ρόλο και τη σημασία των ενδιαφερρικών πρακτορίων, το γεγονός δηλαδή ότι μπορούν να νοηματοδοτήσουν και να δώσουν σημασία στις πλευρές ενός γεγονότος και να το αναδείξουν ως σημαντικό. Έτσι λοιπόν η πηγή αλλά και ο αναμεταδότης της ίδησης επηρεάζει και καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Πώς το κάνει αυτό, θέτει το πλαίσιο της ίδησης, επηρεάζει το δημοσογράφο, αλλά και ταυτόχρονα είναι να ορίζει την αντίστοιχη κατηγοροποίηση, αν θα είναι αστυνομικό ή διπλωματικό και λοιπά ρεπορτάζουν. Τα πρακτορία ειδήσων είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην κάλυψη των διεθνών ειδήσων. Ο ρόλος των social media τένει και βένει συνεχώς σε αυξανόμενους. Χαρακτηριστική περίπτωση η σημασία των social media για την αναμετάδοση και καταγραφή των οικονομικών ειδήσων. Ακόμα πιο σημαντικό για να αντιληφθούμε τη σημασία των social media είναι η περίπτωση του πώς καλύπτουν οικονομικές ειδήσεις. Δείτε παραδείγμαντως χάρη την κρίση που δημιουργήθηκε με το χακάρισμα του λογαριασμού του Twitter του Associated Press, που προκάλεσε ένα μίνι κράχ κόστους 316 διςικατομμυρίων δολαρίων, που ήταν αποτέλεσμα του αυξανόμενου ρόλου του social media σε ένα κρίσιμο μέγεθος της κοινωνικής ζωής που αφορά την οικονομία. Ταυτόχρονα οι επίσημες πηγές έχουν άλλη βαρύτητα και άλλη βαρύτητα έχουν ανεπίσημες πηγές. Αλλιώς θα σημασιοδοτήσω τη δήλωση ενός υπουργού και αλλιώς θα σημασιοδοτήσω τη δήλωση του χυψιαξιωματού κανονίμου. Τα ιδισογραφικά πρακτορία είναι σημαντικά λόγω ότι ελέγχονται η ροή πληροφόρησης, λόγω ότι ελέγχονται η ροή των ιδίσεων. Και εξαιτίας ότι αυτό το οποίο γίνεται ως πλέον μια διαδοδμένη τάση είναι τα εθνικά μημείεψιλον να βασίζονται στα ιδισογραφικά πρακτορία λόγω έλλειψης πόρων, δικτύων και ανταποκριτών. Εκεί δημοσογράφοι έρχονται όμως αντιμέτωποι με ένα συγκεκριμένο δίλημα, με την πληθόρα των πηγών. Τι δημιουργεί αυτό, δημιουργεί ζητήματα που αναδεικνύουν τη σημασία των ιδισογραφικών πρακτορίας ενός πλέον ως gatekeeper. Είναι αυτοί δηλαδή οι οποίοι ελέγχουν το τι θα βγει, τι θα υποθεί, πώς θα αποτυπωθεί. Απαιτεί άλλου είδους δεξιότητες από τον δημοσογράφο, ο οποίος την είναι να βασίζεται στο περισσότερο στα ιδισογραφικά πρακτορία και στο πώς θα ρημηνεύσουν την ίδηση και αντίστοιχα στο πώς θα την αποτυπώσει. Αναδεικνύει τη σημασία της δημοσογραφίας των δεδομένων, του data journalism. Και ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σημασία της αξιοπιστίας των πηγών αλλά και της αναγκαιότητας ο δημοσογράφος να ελέγξει, να πιστοποιήσει, να επαληθεύσει τις πηγές του. Τι συμβαίνει όμως ότι υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που πιθανώς θεωρούνται από κάποιος προάγγελος μίωσης της σημασίας των ιδισογραφικών πρακτορίας. Εγώ ισχυρίζομαι πως δεν ισχύει αυτό. Ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις? Η δημοσογραφία των πολιτών. Οι 24 ώρες είναι ημέρους από το γεγονός ότι οι πολίτες μέσω των ατομικών μέσων πληροφορίας, είτε είναι mobile phones, είτε είναι tablets, είναι συνδεχώς διασυνδεδεμένοι. Επιτρέπει κάποιον να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις και ταυτόχρονα η δημοσογραφία των πολιτών, όπως προείπαμε, η οποία αλλάζει τον τρόπο προσέγγισης στον πηγό. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι εξελίξεις αυτές μειώνουν τη σημασία των ιδισογραφικών πρακτορίας. Αντιθέτως θα πρέπει να έχουμε κατανοώ ότι αυτή η συνεχής διασύνδεση αναδεικνύει τη σημασία των ιδισογραφικών πρακτορίας. Γιατί? Μα γιατί υπάρχει συνεχή ζήτηση για ιδήσεις. Αντιθέτως με μια δεδομένη αντίληψη που θεωρεί ότι πλέον απαξιώνονται οι ιδήσεις και η ζήτηση γι' αυτές. Παραδείγματα όπως το Facebook Newswire, η νέα υπηρεσία που έχει συστήσει το Facebook δείχνει τη σημασία που αποκτούν οι ιδήσεις και τη ζήτηση που υπάρχει για κατανάλωση αντίστοιχου περιεχομένου. Ποιες είναι μια εξελίξη που πρέπει να προσέξουμε και οι οποίες αντίστοιχα επηρεάζουν και το ρόλο και τη σημασία των ιδισογραφικών πρακτορίων. Εξελίξεις οι οποίες σχετίζονται ότι από τη μετάβαση που έχουμε από τη γενική στην ειδική δημοσογραφία που σημαίνει ότι απαιτείται μια μεγαλύτερη εξηδικίψη του δημοσογράφου. Ο δημοσογράφος πάλι απλά και μόνο παραδείγματος χάρη να αποτελεί ή κι αν τα αντίσχατα δημοσογραφικά πρακτορί, η ιδισογραφικά πρακτορία να αποτελούν αγωγό μεταφοράς γενικών ιδύσεων. Αλλά πλέον αρχίζει και υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένη πληροφόρηση. Ποιοι παρατηρήστε την έκρηξη που υπάρχει για τεχνολογικές ιδήσεις που έχει υποχρεώσει τα ιδισογραφικά πρακτορία να δημιουργήσουν αντίστοιχες κατηγορίες. Αυτό δημιουργεί αντίστοιχα, μεγεθύνει τον κύκλο εργασιών των ιδισογραφικών πρακτορίων, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί αντίστοιχες προκλήσεις για τους μελλοντικούς δημοσογράφους, δηλαδή εσάς. Ποια είναι η απάντηση στον πληθορισμό των πηγών, η εξειδίκηση. Είναι αυτό το οποίο παραδειγματος χάρηκα είναι το Μπλουμπέρκ, που βγαίνει και στηρίχθηκε στην ανάπτυξή του στο γεγονός ότι εγώ είμαι κατ' εξοχήν εξειδικευμένο οικονομικό ιδισογραφικό πρακτορίο. Το οποίο εγώ μπορώ να διαχειριστώ και να αντιμετωπίσω τα ζητήματα που τίθεται από την πολλαπλότητα των πηγών, καθώς η εξοπιστία που έχω χτίσει και το γεγονός ότι έχω ένα εξειδικευμένο δίκτυο ενταποκριτών, επιτρέπει στα παραδοσιακά μέσα που είναι πελάτης του Μπλουμπέρκ να βασιστούν στον Μπλουμπέρκ για να το επικαλισθούν και να το αξιοποιήσουν ως πύλη. Αυτή λοιπόν η μετάβαση που έχουμε από τον αυτόπτη μάρτυρα στον διασυνδεδεμένο αναγνώστη ακροατή σημαίνει πως δεν απομειώνει το ρόλο στις ιδισογραφικών πρακτορίων, αντιθέτως αναβαθμίζεται. Γιατί? Γιατί πολλαπλασιάζονται οι πηγές πληροφόρης που έχουν. Αντί να βασιζούν μόνο στο δίκτυο των ανταποκριτών τους, δημιουργούν υποδομές, υποδοχής και ένταξη της δημοσιογραφίας πολιτών που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το ρόλο και το λόγο τους. Έτσι, λοιπόν, από τη μοναδική στις πολλαπλές πηγές. Εδώ, όμως, θέλει προσοχή. Η πολλαπλότητα των πηγών απαιτεί ακόμη με... είναι συνιστά μια πρόκληση για τα ίδια την ιδισογραφικά πρακτορία. Ποια είναι η πρόκληση αυτή, ότι τα ιδισογραφικά πρακτορία πλέον καλούνται να δώσουν έμφαση στην επιβεβαίωση της πληροφόρησης. Δείτε στην περίπτωση του Associated Press, κατεξοχήν μεγάλος ιδισογραφικός οργανισμός, κάποιοι χακάρουν τον λογαριασμό Twitter, στέλνουν ένα ψεύτικο μήνυμα που δημιουργεί μια αναστάθεια στις κρίματα αγορές. Αποτελεί πλήγμα για τον οργανισμό τον ιδισογραφικό, σαφέστευτα. Γιατί διακηδεύεται ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο αναδείξαμε πριν στην κουβέντα μας. Ποιο είναι το στοιχείο αυτό? Το στοιχείο της αξιοπιστίας. Είναι πάνω σε αυτό το οποίο βασίζονται πλέον και επενδύουν σε μεγάλο βαθμό τα ιδισογραφικά πρακτορία, προκειμένου να διμεγεθύνουν, να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους. Επηρεάζει τη δημοσογραφική πρακτική και τη δημοσογραφική λειτουργία, σαφέστευτα. Η δημοσογραφική λειτουργία και η πρακτική επηρεάζεται, καθώς οι δημοσογράφοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια πληθώρα πηγών, πληθώρα θεμάτων για την οποία πιθανώς δεν είναι προετοιμασμένοι. Που βασίζομαι για να κάνω κάτι τέτοιος, τον φορέα μετάδοσης της ίδης αυτής. Που βασίζομαι στο να αξιολογήσω και να αναδείξω την ίδηση, σε δημοσιογραφικά πρακτορία. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν συνθήκες αφισβήτησης ή αντίθετα ενίσχυση του ρόλου του δημοσογράφου. Σαφέστευτα θα λέγαμε πως οι συνθήκες αυτές δημιουργούν συνθήκες ενίσχυση του ρόλου του δημοσογράφου. Αφισβητούν τον παραδοσιακό τρόπο προσέκτησης των ιδίσεων, δημιουργούν ευκαιρίες για τον δημοσογράφο, που φαινομενικά πάνω σε αυτός στηρίχθηκε η δημοσογραφία της αντιγραφής και επικόλυσης. Η δημοσογραφία δηλαδή, η οποία βρήκε και αντέγραφε ζητήματα, δημοσογραφία όμως η οποία, εξαιτίας της δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο διασποράς ψεύτικων ιδίσεων, αποδείχθηκε ιδιαίτερα το ρωτή. Γιατί? Γιατί όταν εγώ βασίζομαι ως οργανισμός στην αντιγραφή και στην επικόλυση ιδίσεων, χωρίς να ελέγχω την αξιοπιστία των ιδίσεων, τότε αυτό μπορεί να επιφέρει τεράστα και σημαντικά πλήγματα στην αξιοπιστία μου και στην ποιοί μου ως οργανισμός. Οι αλλαγές αυτές οι οποίες έχουν συμβεί στην παραγωγή και διανομή της ίδησης, συνιστούν μια δραματική επανάσταση, η οποία δεν αφορά μόνο ούτε τους τηλεοπτικούς παουσαστές, ούτε τα σκάνδαλα στις εφημερίδες, ούτε τους εσωματωμένους δημοσιογράφους. Η επανάσταση αυτή ουσιαστικά αφορά τον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά να ζητήσει, λέγει, αποθηκεύει και αξιοποιεί τις ιδήσεις, όπως αναφέρθηκε από τους ισογκάλτων ενούς. Αυτή δηλαδή μια επανάσταση, η οποία δημιουργεί συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυση του ρόλου και της σημασίας των ιδιογραφικών πρακτοριών. Ενώ θα λέγαμε πιθανώς πως η επέκταση των προσωπικών συσκευών, όπως είναι tablet, mobile ή κινητά τηλέφωνα, δημιουργεί συνθήκες για αμφισβήτηση των ιδιογραφικών πρακτοριών, αντιθέτως, το γεγονός αυτό πολλαπλασιάζει τη σημασία των ιδιογραφικών πρακτοριών. Γιατί είναι τα ιδιογραφικά πρακτορία που θα λειτουργήσουν ως το πρώτο φίλτρο, μεταξύ των χιλιάδων αυτών καταγραφέων πληροφόρησης και το τι θα βγει μέσω από το επίσημο δίκτυο των ΜΕΠΣ. Ταυτόχρονα, όμως, αλλάζει και τη σχέση της νέας γενιάς, της νέας επόμενης γενιάς καταναλωτών ηθήσεων, οι οποίοι συνηθίζουν στην ιδέα ότι μπορώ να καταγράφω την ίδηση, αλλά ταυτόχρονα έχουν εθιστεί στην ιδέα της χρησιμοποίησης των τεχνολογικών μέσων για να είναι συνεχώς σύνδεδεμένοι και συνεχώς να παρακολουθούν αυτά τα οποία συμβαίνουν. Οι εξελίξεις, λοιπόν, αυτές επηρεάζουν τις παραδοσιακές δημοσιογραφικές πρακτικές και κατεπέκταση και χρήση και επιρροή των επίσημων και ανεπίσημων πηγή πηγών, ιδιαίτερα στην εποχή του Facebook και του Twitter, όπου τα ζητήματα που γύρω τα φορούν, πρώτο, ενστάσεις γύρω από αξίες όπως διαστάυρωση και αμεροληψία και κύρια ζήτηση μεταξύ της πρωτιάς αλλά και της εγκυρότητας της ίδησης. Πλέον η σημασία, όπως έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, δεν έγκυται στην ταχύτητα. Πιθανώς αυτό το στίχημα το έχουν χάσει οι παραδοσιακοί δημοσιογραφοί. Το στίχημα πλέον το οποίο θα πρέπει να δει η δημοσιογραφία για να επανακαλύψει είναι αυτό ότι σχετίζεται με το γεγονός της ερμηνείας της ίδησης και της εγκυρότητας της ίδησης. Είναι αυτό το πεδίο στο οποίο επενδύουν τα δημογραφικά πρακτορία για να μπορέσουν, μέσα στον κυκαιόνα της πληροφόρησης να σταθούν και να ορίσουν, να λειτουργήσουν δηλαδή ως σηματοροί και να ορίσουν και να προβάλλουν, να δώσουν την πληροφόρηση, τονίζοντας και λέγοντας ότι αυτή είναι η εγκυρίδηση. Στην περίπτωση της Συρίας υπάρχουν 500.000 βίντεο στο YouTube. Πληθορισμός ενημέρωσης. Το δίλημα του πολίτη εκείνη τη στιγμή είναι σε ποια βίντεο να πιστέψεις και ποια να μην πιστέψεις. Αυτή τη δουλειά, αυτό το κρίσιμο στίχημα, έρχονται να το κερδίσουν ή να ανταποκριθούν σε αυτό το έτημα ή τα παραδοσιακά, τα πρακτορία εδήσων. Ο χρήστης λοιπόν των ΜΜΕ είναι μάλλον βέβαιο ότι θα διαβάσει μια είδηση μέσα σε ένα πλαίσιο πολύ ευρύτερο από αυτό που συνήθως λειτουργούσε. Πολλαπλασιασμός των μέσων σημαίνει πολλαπλασιασμός πηγών, ερωτηματικό. Έκρηξη όμως σημαίνει σίγουρα των ανεπίσημων πηγών της είδησης. Έτσι τήθονται ζητήματα εγκυρότητας και αξιοπιστίας τόσο της είδησης όσο και του μέσου. Έτσι λοιπόν το ζήτημα τόσο για τον δημοσογράφο είναι πώς χειριζόμαστε την ιδιωτική πηγή και η είδηση. Ειδικότερα την ιδιωτική. Πώς κάποιος ο οποίος δουλεύει σε έναν ιδιωτικό πρακτορείο ή σε ένα ΜΜΕ χειρίζεται την είδηση. Η αξιοποίηση λοιπόν των ιδιωτικών πηγών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Όπως το ζητούμενο μέσα στο κοικένων της πληροφόρησης είναι η αξιοπιστία και η κριτική αξιοποίηση της είδησης. Κάποιες αρκικές ενδείξεις ότι αλλάζει έμφαση στην πρωτιά υπάρχουν με στροφή προς την αξιοπιστία και επιμέλεια των ιδίσεων όπως αναφέρει ο Νιούμα. Το διακύβευμα λοιπόν είναι να ακολουθεί λογική του μέσου. Η συνεχής δροή και αναμετάδοσης εξελίξεων αλλά με έμφαση στη δημοσιογραφική δουλειά και έλεγχο της αξιοπιστίας της πληροφόρησης. Η αξιοπιστία λοιπόν των πληροφοριών είναι κρίσιμο ζητούμενο για τον δημοσιογράφο. Η πίεση για αποκλειστικότητα δημιουργεί πίεση στον δημοσιογράφο και στον τρόπο αξιοποίησης και χειρισμού των ιδιωτικών πηγών. Τι μένει σε αυτή την περίπτωση. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν εργαλεία που μπορούν να ελέγξουν ή να βοηθήσουν τον καταναλωτή των ιδύσεων να ελέγξει την αξιοπιστία των ιδιογραφικών πηγών. Για εικόνες παραδείγματος χάρη το TNI μπορεί να βρει από πού προέρχεται μια εικόνα, αν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί και από ποιους και αν υπάρχει σε μεγαλύτερη ευκρινία. Για επίσημα twitter accounts είναι το who tweet, για διάφορα κείμενα βίντεο είναι το who from alpha, ενώ για website, who is tools και λοιπά είναι το who is lookup, που βρίσκει το IP, ποιος το έχει καταχωρήσει και λοιπά με σκοπό να δούμε κατά πόσο ή όχι μια είδη συνέγγει. Χαρακτηριστικά ζητήματα της πολλών ψευδών ιδύσεων που έχουν κυκλοφορήσει, η Ρώση αποβιβάζονται στην Ουκρανία, μία είδηση που διαδόθηκε πάρα πολύ στα ελληνικά blogs και στην ελληνική διαδικτυακή σφαίρα. Η είδηση που όπως αποκαλύφθηκε δεν ήταν πραγματική, η είδηση που ουσιαστικά είχε δημιουργηθεί. Μια άλλη είδηση που απασχόλησε πολύ είναι η είδηση ότι ένα παιδί κοιμάταν μέσα στους τάφους των γονιών του. Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της είδησης αυτής. Στην αισθηματική ερχόταν να αναδείξει ένα ευαίσθητο θέμα για την κοινή γνώμη που είναι η παιδική ηλικία και ταυτόχρονο να δημιουργήσει προϋποθέες διάδοσης της είδησης. Όπως αποδείχτηκε η είδηση αυτή δεν ήταν πραγματική. Αντιθέτως, ένας φωτογράφος ζήτησε από ένα παιδί να εξαπλώσουσε για να είμαστε στις υποτιθέμενους τάφους με σκοπό να επικονίσει ένα υποτιθέμενο γεγονός. Τι συνέβη στην περίπτωση αυτή. Τα μήμη έψινον παραπλανήθηκα. Είναι σε αυτή την περίπτωση και πολλές φορές αυτό έχει συμβεί και με μεγάλα δισσογραφικά πρακτορία. Είναι αυτές οι περιπτώσεις που αναδεικνύουν τα ζητήματα αλλά και τη σημασία που θα πρέπει πλέον να δίνεται και δίνεται από τα δισσογραφικά πρακτορία στην εγκυρότητα και στην αξιοπιστία της είδησης. Ενώ αντιθέτως έχουμε την αίσθηση ότι απομειώνεται ο ρόλος τους, αντιθέτως ο ρόλος τους γίνεται πιο σημαντικός. Γιατί πλέον μέσα σ' αυτήν τις χιλιάδες πληροφορίες από τις οποίες κατακλυζόμαστε, αναζητούμε και προσπαθούμε ουσιαστικά να εντοπίσουμε στοιχεία εκείνα που καθιστούν και μας υπογραμμίζουν σε μια είδηση είναι πραγματική ή όχι. Αντίστοιχα, είναι εξελίξεις που έχουν συμβεί σε μια σειρά από υποτιθέμενα θαύματα με σκοπό να εκμεταλλευτούν τη θρησκευτική πίστη. Έτσι λοιπόν τι μένει. Το που μας μένει είναι ότι η σημασία των ινδυσσογραφικών πηγών είναι ιδιαίτερα καθοριστική. Ζητούμενο είναι η αξιοπιστία της ίδησης, λοιπόν, εναντί της ταχύτητας μετά δοσής της. Αυτό λοιπόν που απαιτείται είναι ένας κριτικά εκπαιδευμένος αναγνώστης, ένα ακόμη περισσότερο κριτικά εκπαιδευμένος δημοσγράφος, αλλά και ταυτόχρονα αντίστοιχες επενδύσεις που θα ελέγχουν και θα αναδεικνύουν τη σημασία της αξιοπιστίας των πηγών. Τι μένει ότι θα πρέπει να αναδειχθούν οι περιπτώσεις παραπείσεις φραγματικότητας ιδιαίτερα σημαντικής σε θέματα θρησκευτικά που μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη. Απαραίτητη είναι η ενημέρωση για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Η επαλήδευση της ίδησης είναι ιδιαίτερα σημαντική σημασία των ιδιογραφικών πηγών. Ο πολλαπλασιασμός των καναλιών μετάδοσης της ίδησης δεν σημαίνει ότι αντίστοιχα έχουν πολλαπλασιαστεί και οι πηγές της ίδησης. Στην περίπτωση αυτή, ενώ πολλά έχουν υποθεί ότι ο πολλαπλασιασμός των καναλιών μετάδοσης της ίδησης αποτελεί εν συνθήκη παράγοντα, να αφησβεί της ρόλου και της σημασίας ή απομείωση του ρόλου και της σημασίας των ιδιογραφικών πλακτορίων, αντιθέτως συσχίζει το ανάποδο. Απλά έχουν πολλαπλασιαστεί τα κανάλια μετάδοσης και επειδή κυριαρχεί η δημοσιογραφία της αντιγραφής και επικόλυσης, η πηγή παραμένει μία, αυτό που έχω πολλές φορές και ιδιαιτέρως σε θέματα που αφορούν διεθνή θέματα. Εκεί θα δούμε ή σε θέματα που τα υπόλοιπα ΜΜΕ δεν έχουν εύκολη πρόοδο. Εκεί θα δούμε ότι ο ρόλος των ιδιογραφικών πλακτορίων είναι εξαιρετικά σημαντικός. Γιατί είναι αυτά που μπορούν να περιβάλλουν μία ίδηση με την αξιοπιστία, είναι αυτά που έχουν τους πόρους για να μεταδώσουν μία ίδηση και είναι οργανισμοί που πάνω σε αυτό που θα μεταδώσουν βασίζονται τα υπόλοιπα κανάλια μετάδοσης. Τα κριτήρια της δημοσίευσης είναι ο χρόνος, ο χώρος, η προδολπία, η αξιοπιστία, το αναγνωστικό ή τηλεοπτικό κύμα του. Τα κριτήρια δημοσίευσης αυτά επηρεάζουν και οι ιδιογραφικά πρακτορίες, σαφές. Στην περίπτωση όμως των ιδιογραφικών πλακτορίων θα πρέπει να σταθούμε και στο γεγονός ότι επηρεάζονται τα ιδιογραφικά πρακτορίες και από αυτούς με τους οποίους συνεργάζονται. Είναι αυτοί που καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο θα συλλεχθεί η ίδηση αλλά και το τι ιδήσεις θα συλλεχθούν. Είναι αυτά ουσιαστικά που επηρεάζουν επίσης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούνται οι ιδιογραφικά πρακτορίες. Στην περίπτωση λοιπόν των κριτήριων δημοσίευσης σημασία έχει ο χρόνος, ποιο ιδιογραφικό πρακτορίο θα μεταδώσει πιο γρήγορα την ίδηση στους πελάτες του. Γι' αυτό θα δείτε ότι πολλά ιδιογραφικά πρακτορία αναδεικνύονται ο γεγονός ότι ήταν πρώτα απειχή το Associated Press που μετέδωσε την ίδρυση του Δημοβαρδισμού στο Pearl Harbor ή και οτιδήποτε, γιατί θεωρούνταν ή θεωρούνταν ή αποτελούσε ένα παράγοντα αξιοπεί διάκρισης του πρακτορίου. Ο χώρος τον οποίο συμβαίνει ένα περιστατικό, ο χώρος όπως είδαμε επηρεάζεται πάρα πολύ και από τον ίδιο τον προσανατολισμό των ιδιογραφικών πρακτορίων. Με βάση στην κατανομή που είδαμε πριν των ανταποκριτών τους, εάν κάτι συμβεί στη Δυτική Ευρώπη ή στο δυτικό κόσμο για την ακρίβεια θα γνωρίσει μεγαλύτερη δημοσιότητα από ένα αντίστοιχο γεγονός που θα συμβεί παραδείγματος χάρη στη Νότια Ανατολική Ασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, δείτε πόσο πολύ κυριαρχείς της ιδίσης το θέμα το προσφυγικό παγκοσμίως, ενώ πολύ λιγότερο παίζει το αντίστοιχο θέμα προσφύγων που από τη Μιαμαρ φεύγουν και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Γιατί? Γιατί σχετίζεται με αυτό το οποίο είπαμε πριν. Όπου εξαιτίας του ότι το θέμα των προσφύγων μεταναστών που φεύγουν από τα παράλια είτε της Αφρικής, είτε της Τουρκίας και εισέρχονται στην Ευρώπη, επειδή αποτελούν μια αποδοκιμασία, μια πρόκληση ας το πούμε ή αφορούν το δυτικό κόσμο, γι' αυτό γνωρίζουν και μεγαλύτερη δημοσιοποίηση. Γνωρίζουμε περισσότερα για τους παράνομους μεταναστές που προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Αμερικής από ότι για τους αντίστοιχους μεταναστές που προσπαθούν, ας πούμε, από τη Βιρμανία, από τη Ταϊλάνδια, από οποιοδήποτε χώρα προσπαθούν να πάνε στην Αυστραλία που αντίστοιχη έκθεση του φαινομένου παλαιότερα ήταν και εκεί. Όμως ο χώρος στον οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα επειδή αφορά το δυτικό κόσμο επηρεάζει πάρα πολύ. Ένα άλλο κριτήριο που επηρεάζει πάρα πολύ είναι η πρωτοτυπία. Πόσο πρωτότυπο είναι το γεγονός, ανεξάρτα από που συμβαίνει, ανεξάρτα ανάφορα την τεχνολογική ασυνομία, ανάφορα το αυτοκίνητο, ανάφορα την οικονομία. Ο παράγοντας πρωτοτυπία είναι σημαντικός για τη δημοσιεύση ή όχι που επηρεάζει και είναι ένα από τα δημοσιογραφικά φίλτρα που επηρεάζει το αν μια ίδηση θα βρει χώρο. Το βασικό στοιχείο όμως είναι η αξιοπιστία. Οτιδήποτε θεωρείται, πως υπονομεύει την αξιοπιστία του οργανισμού, είναι αυτή που για τα δημοσιογραφικά ειδικά πρακτορία και όχι μόνο, αποτελεί κυριαρχοπαράγοντα που επηρεάζει την τελική απόβαση για το αν ή όχι θα δημοσιευτεί μια ίδηση. Γιατί? Γιατί εάν η ίδηση δεν είναι αξιοπιστή διακυδεύεται ο διφήμι του οργανισμού. Και από τη στιγμή που έχουν πολλαπλασιαστεί ή κατακλειστεί από χιλιάδες ίδης που τρέχουν παράλληλα, είναι αυτός ο κυριαρχός ρόλος που άτυπα έχει ανατεθεί στα δημοσιογραφικά πρακτορία, να ελέγχουν και να πιστοποιούν αν μια ίδηση είναι αξιοπιστή ή όχι. Γιατί? Γιατί θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα δοκιμασίας για το πρακτορίο αν μια ίδηση αποδεχθεί αξιοπιστη. Δείτε παραδείγματος χάρη το γεγονός αυτό που έγινε με το Associated Press, με το Twitter. Η ίδηση αυτή πλήττει την αξιοπιστία του Associated Press εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορείς να διαφυλάξεις τα συστήματα του και προκάλεσες αυτού του είδους την οικονομική απώλεια. Γιατί? Γιατί αυτή τη στιγμή που το αναμεταδεί το Associated Press σημαίνει ότι είναι έγκυρη, σημαίνει ότι είναι αξιοπιστή, σημαίνει ότι έχει εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν εύκολα αποδεκτό χωρίς να χρειαστεί να εξακριβωθεί. Γιατί είναι αυτά τα στοιχεία που κατέστησαν την ίδηση αυτή αξιοποιήσιμη και από τους υπολογιστές οι οποίοι προγραμματίζονται να εκτελούν οικονομικές πράξεις. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Επειδή οι υπολογιστές αυτοί που εκτελούν το High Frequency Trading, όπως λέγεται, προγραμματίζονται με βάση κάποιους αλγόριθμους ή αξιοποιούν προγράμματα βάση των οποίων με κάποιες μεταβλητές προγραμματίζονται στο να δίνουν σημασία, την αντίστοιχη σημασία, για όταν μια ίδηση προέρχεται από το Associated Press ή προέρχεται από τη X-ει ανώνυμη πηγή, με το που η ίδηση αυτή εμφανίστηκε ότι είναι από το Associated Press και λόγω του σχετικού προγραμματισμού εκτελέστηκαν πολύ γρήγορα εκατομμύρια πράξεις από υπολογιστικές μηχανές που ανέδειξαν τη σημασία του πόσο έθραυστο είναι το τοπίο, ιδίως τώρα που ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων εκτελείται από υπολογιστές. Στην περίπτωση αυτή είναι ακόμη περισσότερο πρόκληση για τους ιδιωσογραφικούς οργανισμούς και τις ιδιωσογραφικά πρακτοριά να κατοκυρώσουν και να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στον παράγοντα νίσχης της αξιοπιστίας και της εγκυρότητάς τους. Τέλος, το αναγνωστικό τηλεοπτικό κοινό των μέσων τα οποία έχουν, παραδείγματος χάρη το Reuters, όπως είδαμε το 80% με 90% του κύκλου εργασιών, το είναι από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καταλαβαίνω ότι επηρεάζει πάρα πολύ τον τρόπο τον οποίο θα μεταδόσουμε ήδη. Όταν εγώ γνωρίζω ότι οι συνδρομητές μου, αυτοί που κατά κύρου λόγου πραγματοποιούν το 80% του κύκλου εργασιών μου είναι χρηματιστειρικές εταιρίες, τράπεζες και λοιπά, σημαίνει ότι θα είναι μεγάλη σημασία και η μεγάλη σημασία που θα δίνουν στην οικονομική διάσταση της κάθε είδησης. Είναι ταυτή αφορά μια εξέλιξη τεχνολογική, π.χ. παραδείγματος χάρη το γεγονός ότι αναπτύσσονται αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς. Το HIPC πρακτορείο Ιδήσω θα πρέπει από τη στιγμή που το 80% του κύκλου εργασιών του προέρχεται από οικονομικούς οργανισμούς να αναδείξει την οικονομική διάσταση της είδης αυτής. Π.χ. ποια θα είναι η επίπτωση που θα έχει στη μετοχή της HIPC η εταιρείας η οποία πρώτη θα λασάρει τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς. Ποια θα είναι η οικονομική επίπτωση του γεγονότος ότι θα απελευθερωθούν ανθρωπόωρες από το γεγονός ότι θα υπάρχουν αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς. Ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της επίπτωσης στην εργασίας. Και γιατί αυτό, γιατί το κοινό του ειδησογραφικού πρακτορίου αποτελείται κατά κύριο λόγο από οικονομικούς οργανισμούς. Είναι αυτοί που θα ορίσουν το φόκους που θα κάνουν ή τα πρακτορία εδείσου. Έτσι λοιπόν αυτό που θα συζητήσουμε και την επόμενη φορά και κλείνοντας σήμερα τη συνάντησή μας είναι το εξής τυχία. Πρώτον, ο πρωτοπλασιασμός των καναλιών μετάδοσης της ίδησης δεν υπονομεύει το ρόλο και τη σημασία των ειδησογραφικών πρακτοριών, αλλά αντιθέτως την αναδεικνύει. Δεύτερον, η συνεχής διασύνδεση των πολιτών δημιουργεί συθήκες αύξησης της κατανάλωσης των ειδήσεων, που σημαίνει κατά αντιστοιχία αύξηση του κύκλου εργασιών των ειδησογραφικών πρακτοριών. Τρίτον, ότι μετακινούμαστε προς την ανάδειξη και επένδυση στην εξειδικευμένη πληροφόρηση. Όπως μας έχουν δείξει τα παράδειγματα του Μπλουμπερ και μια σειρά από άλλων πρακτορίων είναι η εξειδικευμένη πληροφόρηση, η οποία δημιουργεί συνθήκες επέκτασης σημείωσης του κύκλου αντίστοιχα εργασιών του ειδησογραφικού πρακτορίου, που είτε επενδύει είτε δεν επενδύει. Τρίτον, παράγονται όπως είναι η αξιοπιστία και η εγκυρότητα, αναδεικνύονται σε κυρίαρχα πρόκλησης, τις οποίες τα ειδησογραφικά πρακτορία πρέπει να ανταποχρηθούν και κυρίαρχα ζητήματα, τα οποία τα ειδησογραφικά πρακτορία πρέπει να επενδύσουν προκειμένου να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους. Γιατί είναι τα στοιχεία αυτά τα οποία εγκυρότητα και αξιοπιστία, τα οποία βασίζονται ή έχουνε φοβερές και πολύ σημαντικές επιπτώσεις σε μια σειρά από άλλους τομείς δραστηριότητας με κατά εξοχήν πιο σημαντικό αυτό της οικονομίας.