Δηλώσεις Πλωτάρχη Λ.Σ. Αλεξίου Νικολάου για την έξοδο του Πάσχα (HellenicCoastguard, 2022)
: Καλημέρα φανή μου, γιατί ξεκίνησε η έξοδος, ο Νικόδας έχει τις πληροφορίες για την υπόθεση της πάντας. Πάμε από το φάνη πρώτα, γιατί χθες είδαμε καράβι για ανάξο γεμάτο, έχουν καταγηθεί και τα πλαφόν στοιχοητικότητα. Να δούμε και τον κύριο Νίκο Αλεξίου, πλωτάρχης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νισχυρικής Πολιτικής. Πράγματι υπάρχει μεγάλη αύξηση. Καλά, σε σχέση με Πέρσι έχουν, με συγχωρείτε, έχετε τραπλαστειαστεί η επιβατική κίνηση. Είναι ενδεικτικό ότι προχθές, μεγάλη Δευτέρα, έφυγαν περίπου 11.200 επιβάτες από το λιμάνι του Πειραιά, από 3.200 Πέρσι. Ενώ και χθες, μεγάλη Τρίτη, 13.000 από 3.500 Πέρσι, ενώ παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στα οδικά δίκτυα. Ενδεικτικά στην Αθηνόκορυθου, με βάση στοιχεία που πήραν από την Ολυμπία Οδό, φαίνεται ότι φέτος πήραν πολύ άδεια και έφυγαν ολόκληρη τη Μεγάλη Βδομάδα, διότι την περασμένη Παρασκευή από τα διόδια της Ελευσίνας παρατηρήθηκε αύξηση 9% χωρίς αντίστοιχη μεγάλη επιστροφή την Κυριακή. Και μάλιστα σε σχέση με το 2019 είναι αυτό τα νούμερα, όχι πέρσι, οπότε η κίνηση ήταν μηδενική. Επίσης αναμένετε μεγαλύτερη αύξηση αυτή την Πέμπτη, αύριο αναμένετε να κορυφωθείτε ο κύμα εξόδου από τα δικά δίκτυα και να συνεχιστεί μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής. Αντίστοιχη εικόνα βέβαια και στα διόδια των αφηδιών. Πριν δώσω τον λόγο στον κύριο Αλεξίου, 14 πλοία αναχωρούν σήμερα από τον Πειραιά, τα πρώτα δύο στις 7 η ώρα εδώ βλέπετε το ένα, το Champion Jet. Μεταξύ άλλων πηγαίνουν τα πλοία αυτά σε Ερυφο, Σύρο, Μήλο, Μίκονο, Σαντορίνη και άλλα 13 θα φύγουν κύριε Αλεξίου από Ραφίνα. Νέα για κεκλάδες, τέσσερα για μαρμάρι, η κίνηση κορυφώνεται και τα μέτρα θα μας πείτε και για τα μέτρα της, γιατί δεν περνούν σε δεύτερη μοίρα. Καλή σας μέρα, όπως είπατε κι εσείς η κίνηση προοδευτικά αυξάνεται, σήμερα έχουμε 14 απόπλους από το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένετε να φύγουν πάνω από 13.500 άνθρωποι, επίσης αναμένετε να έχουμε άλλους 26 απόπλους με συμβατικά και μη πλοία για τον εργαστορωνικό, όπου και εκεί αναμένετε να έχουμε πάνω από 2.000 ανθρώπους να φύγουν, όπως είπε και ο συναδελφός σας, τα μέτρα και τον κορωνοϊό συνεχίζουν να ισχύουν, θα πρέπει να έχουμε τα απιστοποιητικά νόσεις, τις βεβαιώσεις για τον εμβολιασμό μας, PCR ή RAPID όπου απαιτείτε, καθώς και για τους ανήλικους, self-test 24 ώρων, ο έλεγχος αυτός γίνεται από τα πληρώματα των πλοίων και δειγματολυπτικά από τα στελέχτυρα του λιμάνικου σώματος. Βέβαια, κύριε Αλεξίου, υπάρχει ένα οξύμωρο εδώ πέρα, γιατί δεν είναι η δική σας απόφαση προφανώς, αλλά τα πλοία φεύγονται με πλειότητα 100%. Ποιά, σωστά? Σωστά, σωστά. Μάλιστα. Και κάποια στιγμή από τα μεγάφωνα καρτιδιάκια του ταξιλιού, ακούγεται, παρακαλώ, πολυτηρείτε τις αποστάσεις. Ποιες αποστάσεις, παιδιά? Πραγματικά. Έχει και καλό καιρό. Είναι καλοκαιρινό το Πασχαφέτος. Ο κόσμος έχει λαχτάρα να φύγει, να πάρει ανάσα. Άρα, λοιπόν, όταν μιλάμε για αποστάσεις από τα μεγάφωνα στο πλοίο που είναι ο ένας πάνω στον άλλο, στο σαλόνι, στο κατάστρωμα, στην οικονομική θέση, με ανέκδροτο το μοιάζει λίγο, ε? Ναι. Ευτυχώς, όπως είπατε και εσείς, ο καιρός είναι πάρα πολύ καλός και αυτό δίνει δυνατότητα στον κόσμο να κάθεται και στον κατάστρωμα. Οπότε, υπάρχει δυνατότητα να τηρηθούν και οι αποστάσεις. Φοράμε, φυσικά, τις μάσκες μέσα και έξω στον κατάστρωμα. Έχουμε τα πιστοποιητικά μας για να δούμε ότι είμαστε όλοι υγιείς. Βλέπουμε και εδώ πίσω τους εκπροσώπους των τεριών να κάνουν τους ελέγχους. Έτσι, πράγματι, κοιτάνε πάλι τα πιστοποιητικά. Έχουμε την ίδια κατάσταση που έκαναμε και το καλοκαίρι. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Όχι, δεν έχει αλλάξει κάτι. Φυσικά, όπως είπαμε, υπηρεώνονται στο 100% και γίνονται όλοι απαραίτητα διαλυγχοί. Μόνο οι γκρινιά οι μεγάλοι φάνοι για τα ακτοπλοϊκά και τις τιμές τους που έχουν αυξηθεί. Ακριβώς αυτό ήθελα να πω. Κάναμε μία έρευνα, εδώ βοήθησε και ο κ. Αλεξίου, ότι έχουν ακριβήνει φέτος τα ακτοπλοϊκά, προφανώς λόγω των καυσίμων, έτσι, αλλά δεν είναι μεγάλη αύξηση που λέτε. Από όσο ξέρουμε δεν είναι μεγάλη αύξηση αλλά αυτό είναι ένα μπορικό ζήτημα των εταιριών. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι υπέρετερο. Υπάρχει αρκετοί, μας είπαν ότι έχουν ακριβήνει. Λίγο από εδώ η αύξηση, λίγο από εκεί αύξησες, παντού αύξησες βλέπει ο καημένος ο κόσμος, μόνο οι μιστοί δεν ανεβαίνουν. Τουλάχιστον να πάει να ξεσκάσει. Ακριβώς. Πρώτο Πάσχα, ελεύθερο, μετά από δύο χρόνια, παιδιά, δεν είναι πιο καλά με αυτό, δείτε τον κόσμο το έχει σηκωθεί αυταξημένοντα. Νίκος ο Χατζιστήλιανός πιο αριστερά, να δείτε σιγά σιγά, φτάνοντας προς 7 η ώρα που αναχωρεί αυτό το πλοίο, έχει αρχίσει και υπάρχει η κίνηση μεγάλη. Δεν βλέπουμε τη σύγκρονη που βλέπουμε συνήθως το καλοκαίρι που κάνουμε τις συνδέσεις με τους χιλιάδες, είναι και πιο μικρό το πλοίο αυτό, κάνει και λίγο κρύο, παραμένουν και στα αυτοκίνητο μέσα ο κόσμος. Αλλά βλέπετε και τις σούρες που αρχίζουν και σχηματίζονται σιγά σιγά και σε αυτό το πλοίο και θέλει κάτι να προσθέσει και ο κ. Αλεξίου. Παρ' όλα αυτά καλό θα είναι ο κόσμος να κλείνει εγκέντρωση στη στήριά του και όσο μπορεί νωρίτερα, του λέει στον 1 ώρα πριν, να είναι στο λιμάνι για να μην δημιουργούνται προβλήματα και χάσει κάποιον κάποιον στο πλοίο του. Μάλιστα. Εντάξει παιδιά, εντάξει. Θα είναι καλά να ξεσκάσουν ο κόσμος να ερεμήσει. Οι κόσμοι από αυτούς φεύγουνε μεγάλη Τετάρτη, θα κολλήσουνε και κάτι υπόλοιπο παραδειάς, θα γυρίσουνε την άλλη εβδομάδα. Ζηλεύεις λίγο, ε? Ζηλεύεις. Ζηλεύω με. Α, ζηλεύω. Από τα διώδια από την Ολυμπία Οδόμου το ξεκαθάρισαν ότι, όπως σας είπα και στην αρχή, ένα 10% έχει φύγει ήδη για ολόκληρη μεγάλη εβδομάδα, σε σύγκριση με το 2019. Η ανάγκη του κόσμου να φύγει με αυτή τη ιδιαιτεία που δεν μπορούσε. Ε, καλά κάνει η φάνη μου να πάει στη φύση να εισπνεύσει λίγο καθαρό οξυγόνο, γιατί μετά, εδώ στον πόλι, τον περιμένουν πολλά. Μα το έχουμε ανάγκη, γιατί και εμείς αν θα πηγαίναμε, μπορούσαμε. Αν θα πηγαίναμε, δεν θα γυρίζαμε καθόλου. Καλημέρα. Καλημέρα στον κύριο Αλεξίου. Καλημέρα. Να είστε καλά.