Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων 31/12/2020 (Δήμος Χαλκιδέων, 2021)
: Καλή πρωτοχρονιά. Καλή χρονιά να έχουμε. Λοιπόν, εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο. Να πάρουμε παρουσίες, να δούμε την απαρτία. Λοιπόν, Ουρνής Βασίλειος. Βλέπω τις συνδέσεις, έτσι, ναι. Κοδρογιάννη Σοφία, παρούσα. Ψυχογιού Μακαροναστασία, παρούσα. Αϊδίνη Ελένη, παρούσα. Σπανός Θεοφάνης, Κώσταρος Χαράλαμπος, παρόν. Σέρας Δημήτριος, παρόν. Λιβαδίτης Ελευθέριος. Βεράκη Παπαγιοργόπουλος, Νικόλαος. Ναγιώτης Ρίγκος Κωνσταντίνος, Πανέζης. Μεγάλη Κατερίνη, Καρβούλης Κωνσταντίνος. Ναι, Πελολόγο Βαγγελία, ναι. Λοιπόν, Παγώνης Χρήστος. Δεν είναι συνδεδεμένος ο Κύριος Παγώνης. Όχι. Λοιπόν, ο κύριος Βαβουλιώτης, Εβάγγελος, ναι. Αν έχετε μόνο τη καλωσοίνη, αν έχετε τη καλωσοίνη... Με συγχωρείτε, ο Παγώνης... Τώρα σας βλέπω. Συγγνώμη, βλέπω τη συνδέσεις. Εντάξει, Βαγγελό. Φυσόλεπτο. Αν έχετε τη καλωσοίνη, κλείστε τα μικρόφωνα σας. Να μπορώ να βλέπω και την εταυτόχρονα, να τα τσεκάρω από δίπλα. Είναι μικρή τη συνδέσεις. Λοιπόν, ο κύριος Παγώνης, λοιπόν, εφαρμόν. Ο κύριος Βαβουλιώτη, παρόν. Η κυρία Δαρυβέρη, δεν είναι συνδεδεμένη. Ο κύριος Μπάκας, ναι. Ο κύριος Μπαντούνας, ναι. Ο κύριος Γιωγιός, ναι. Ο κύριος Κεράτσας, ναι. Η κυρία Κυριάκου, είναι συνδεδεμένη. Νομίζω πως όχι. Ο κύριος Έρβας, ναι. Ο κύριος Μπουραντάς, όχι. Είναι... Συγγνώμη, τώρα, μόλις μιλήσατε, εντάξει. Λοιπόν, ο κύριος Μπουραντάς, ναι. Η κυρία Τζελά, όχι. Ο κύριος Καθαροσπόρης, δεν είναι συνδεδεμένος. Η κυρία Ζλακώνη, όχι. Ο κύριος Βαβουλιώτης, Ιωάννης, όχι. Ο κύριος Καραμούζης, όχι. Ο κύριος Κόρδης, όχι. Ο κύριος Μπαρούτας, ομίως. Ο κύριος Σωμώκος, όχι. Ο κύριος Κουτουλής, όχι. Ο κύριος Παναγιώτακος, όχι. Η κυρία Σιβίκα, όχι. Ο κύριος Σαματούκος, ναι. Σενδεμένος. Ο κύριος Καλαθέρης, ναι. Ο κύριος Χιόλιας, ναι. Η κυρία Μιτζιφύρη, Ελένη και ο Λεξάνδρου Τσέ. Και οι δύο, πρόεδρε. Ο κύριος Σενταφύλου, ναι. Η κυρία Κόντου, ναι. Ο κύριος Γεωργαλάς, ναι. Και ο κύριος Πάνος, ναι. Λοιπόν, έχουμε απαρτία, οπότε προχωρούμε λοιπόν. Το θέμα της συνενδρίας είναι η ανάκληση της με αριθμό 175 του 2020 απόμονσης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία είχαμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό του Δημοχαλικηδέων του Εκονομικού Έδρους 2021 και συνακόληθα και της ανάκλησης της 176 του 2020 απόφασης που αφορούσε την έγκληση του ολοκληρωμένου κλαισίου δράσης. Η σύγκυση της ιδιέκτησης της οικονομικών της οικονομικής υπηρεσίας σας έχει αρχιστεί όσον αφορά τη διαφορετικότητα. Ο κύριος Λίγκρος, λοιπόν, είναι εδώ. Λοιπόν, για όλες τις ερωτήσεις, ακούω, αν έχετε καλωσοίμη, κλείσε τα μεγαλώσεις. Είμαι ελεύθερος, γιατί ακούω τη φωνή μου, αν έχετε καλωσοίμη, ναι. Λοιπόν, ο κύριος Λίγκρος, λοιπόν, είναι παρόν στη συνεδρία, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ερώτηση προς τον κύριο Λίγκρο. Μπορώ να μιλήσω. Ναι, ο χειρός του αγώνεις. Κυρία Πρόεδρε, σήμερα ερχόμαστε σε μια έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου την παραμονή της πρωτοχωνιάς, κάτι που ιστορικά δεν θυμάμαι να έχει γίνει ποτέ στο Δήμο Χαλκιβέων. Για ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό και το οποίο νομίζω ότι δεν πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση παρατακτική. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία τροποποίηση του προϋπολογισμού. Κατά τη γνώμη μας, αυτό έπρεπε να εισαχθεί και να το εισαγάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση, η Εικονομική Επιτροπή. Πρόκειται ουσιαστικά για μία τροποποίηση, ένα νέο προϋπολογισμό, για τον οποίο η Εικονομική Επιτροπή, που είναι η καφήλη δυναρμοδία, δεν έχει γνώμη. Από ό,τι είδα την εισήγηση, τα χρήματα για το Covid έχουν έρθει από το Σεπτέμβριο και μέχρι τότε έχουν γίνει αρκετές τροποποιήσεις. Θα το αποτελθώ να πω στον αρχή και μετά. Λοιπόν, κύριε Παγώνη, επειδή σας είπα ότι είμαστε λίγο συνομτικοί… Λίγο ουσιαστικοί, λοιπόν. Όντως, γιατί είναι η μέρα περίεργη, όχι όμως το θέμα. Το θέμα είναι μίζων και κρίσιμο. Λοιπόν, θα σας παρακαλούσα, όχι τοποθέτηση, μετά θα σας δώσω τον λόγο. Είπα, αν έχετε κάποια ερώτηση, προς τον κ. Λίγκρο. Από εκεί και πέρα, αν δεν έχετε, θα προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις. Και θα ξεκινήσουμε με την κυρία Δήμαρχο και να ακολουθήσουμε. Έχω μια ερώτηση, αν δεν υπάρχει άλλος πριν από εμένα. Ναι, ερώτηση, κύριε Καλαθέρη, έτσι, θα σας παρακαλώ. Θα προχωρήσω, κύριε Λίγκρο, και των αντιδήμαρχων οικονομικών, παρίσατε, βέβαια. Εάν η ανασύνταξη του προϋπολογισμού του 2021 γίνεται μόνο και μόνο για να εγγραφούν στον προϋπολογισμό για την πληρωμή των καθαριστών και καθαριστριών της εκπαίδευσης ή έχουν γίνει και άλλες τρογοποιήσεις, οι οποίες υπάρχουν μέσα στο κείμενο και επικοιμένονται. Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Λοιπόν, πρόεδρε να κάνουμε μια ερώτηση. Ναι, βεβαίως, ναι. Απλώς θέλω να ρωτήσω, αν το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί με αναμόρφωση προϋπολογισμού του 2020, ώστε να ενδεχθούν οι δαπάνες αυτοίς το 2020 και να συνεχιστούν στον προϋπολογισμό του 2021 και όχι να πάρουμε πίσω το προϋπολογισμό για να ψηφίσουμε καινούργιο προϋπολογισμό. Ευχαριστώ. Εγώ, υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να ρωτήσει κάτι άλλο. Να κάνω μια ερώτηση εγώ. Ναι, κύριε Βουραντά. Από τη στιγμή που ο νόμος, επειδή αυτό τώρα είναι κανονιστική πράξη, ενώ δηλαδή η ψήφιση του προϋπολογισμού, από τη στιγμή που δεν έχει εισαχθεί το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, φοβάμαι ότι μπορεί όλη αυτή τη διαδικασία να είναι πάλι ατελέσφορη. Το έχετε προσέξει αυτό? Θα σας απαντήσει ο κ. Λίγκρος όλα αυτά, τα έχει καταγράψει. Υπάρχει κάποιο άλλο... Μπορώ να πάω σε δύο ερωτήματα. Ο κ. Μπάκας, έτσι, ναι. Ναι, κ. Μπάκας. Ναι, προς τον κ. Διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών, έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι, γιατί ενώ... Μάλλον στην πραγματικότητα σήμερα έχουμε επανακατάρτιση του ίδιου ψηφιστέντος προϋπολογισμού, τώρα όποιον δόκιμο τον όρο και για τη συνέχεια του προϋπολογισμού του Δήμο Χαλκιδέων, παρά αυτόν που έχει προτιμηθεί από την Οικονομική Επιτροπή, οι ερωτήσεις μου είναι δύο και είναι οι εξής. Η πρώτη, εφόσον το πρόγραμμα της συνέχισης των καθαριστριών ήταν γνωστό ήδη από το Σεντέβρι, γιατί δεν προβλέχτηκαν στον προϋπολογισμό τότε κατά την κατάρτιση τους και αναγκαζόμαστε σήμερα, την τελευταία μέρα του έτους, να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Και δεύτερο, αν τον ανησυχεί, το οποίο υπόθηκε μερικές από τους προλαλήσατες συναδέλφους, ότι ο προϋπολογισμός νομικά έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και βασίζεται σε συγκεκριμένα βήματα. Αν αυτά, εμείς, από ό,τι λαμβάνουμε, δηλαδή, τα θεωρούμε δεδομένα και βασιζόμαστε στις παλιότερες αποφάσεις, της οικονομικής, της εκτελεστικής, των τοπικών συμβουλίων και πάλι λέγονται, να μην τα πούμε τώρα αναλυτικά. Αν τον ανησυχεί η έγκριση δεδομένου, ότι σε συγκεκριμένη στιγμή όλα αυτά τα βήματα έχουν παραλυφθεί. Και θα τοποθετηθώ και αργότερα. Ευχαριστώ. Λοιπόν, δεν υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις από ό,τι λαμβάνουμε, οπότε να δώσουμε το λόγο στον κύριο Λίγκρο, να απαντήσει και θα προχωρήσουμε μετά στις τοποθετήσεις. Καλησπέρα σας. Χρόνια πολλά σε όλους. Εύχομαι η αυριανή ημέρα και η επόμενη χρονιά που έρχεται να είναι γεμάτη η υγεία και δημιουργία για όλους προσωπικά και για τις οικογένειάσεις και για όλο τον κόσμο γενικότερα. Σχετικά με το θέμα της σημερινής συνεδρίας σας, θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα και αν δεν σας καλύψω είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαλκιδέων για το οικονομικό έτος 2021, που ψηφίστηκε με την υπαριθμό 175 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την 176 για το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του Δήμου Χαλκιδέων το έτος 2021, καταρτίστηκε, και σημειώστε την ημερομηνία που σας λέω, με δεδομένα της 31-07-2020, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική κοία για κατάρτιση του προϋπολογισμού. Ίσως, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, είμαστε ο μοναδικός δήμος που τηρήσαμε τις προθεσμίες κατάρτισης του προϋπολογισμού. Πέρασε από όλης τη διαβουλεύσης, Επιτροπή Διαβούλευσης, Εκταλλεστική Επιτροπή, κατάρτιση τεχνικού προγράμματος και λοιπά, όπως είχατε ακούσει από την εισηγητική έκθεση για την ψήφιση του σχεδίου του προϋπολογισμού. Ήρθε το παρατηρητήριο, το οποίο μας έκανε κάποιες διορθώσεις μόνο μία, αυτή η μία παρατήρηση δεν αφορούσε το σκέλος του προϋπολογισμού, αλλά το σκέλος των εκτιμήσεων. Με την εισηγησή μου και προς την Οικονομική Επιτροπή, διορθώσαμε αυτή την απόκληση που μας είχε επισημάνει το παρατηρητήριο, φέραμε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία αποφάρθηκε όπως αποφάθηκε με την 175 απόφαση. Η δραστηριότητα και η αρμοδιότητα της Επιτροπής, της Οικονομικής Επιτροπής, σταματά εκεί, ησηγείται, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει, ενδεχόμενα να υπήρχαν κάποιες διαφορετικές απόψεις, οι οποίες δεν επηρέαζαν την ισοσκέληση του προϋπολογισμού για να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ερχόμαστε σήμερα και βλέπουμε ότι έχουμε ένα διπλό πρόβλημα. Τριάντα μία εβδόμου, κανένας δεν μπορούσε να είναι προφήτης και να πει τι θα συμβεί τριάντα μία δωδεκά του. Έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών στις 11-12 του και λέει ότι οι δαπάνες COVID εντάσσονται στις υποχρετικές δαπάνες και μπορούν να εκτελεστούν με έναν πρόχειρο εκτελεστέο προϋπολογισμό, όπως προβλέπει ο νόμος το 1ο τρίμινο του 2021 και πρώτης ψηφής αιώστου, αρκεί να έχουν ενταχθεί στους κωδικούς ανάλογους του προϋπολογισμού του έτους 2020 πράγμα και το οποίο έχει συμβεί. Τι δεν έχει συμβεί, δεν έχουν εγγραφεί στο 2021. Για ποιον λόγο δεν έχουν εγγραφεί το 2021, γιατί εμείς πήραμε δεδομένα της 31-7 του 2020. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Εγώ ως Διευθυντής Κονομικών Υπηρεσιών έχω να επισημάνω και ένα δεύτερο, το οποίο για μένα επειδή είμαι εργαζόμενος είναι εξίσου και μπορώ να πω και μεγαλύτερο σημαντικό. Έχουμε τη μισθοδοσία των καθαριστριών. Η άποψη και η ενημέρωση της υπηρεσίας μας και του Δήμου ήρθε το Σεπτέμβριο. Δεν έχουν προβλεφθεί κονδύλια για τη μισθοδοσία των καθαριστριών. Εάν εμείς δεν εντάξουμε στον προϋπολογισμό του 2021 κονδύλια μισθοδοσίας των καθαριστριών, 112 άτομα, σημειώστε την ημερομνία που θα σας πω, θα πληρωθούν στις 13 Μαΐου του 2021. Αυτός ήταν ο λόγος που σύμφωνα με την Εγκύκλιο 487, κάνω λόγο μόνο για υποχρεωτικές δαπάνες, δεν πειράζω από θεματικό, δεν αλλάζω δεδομένα του αρχικού ψηφισθέντος από το Δημοτικό Συμβούλιο Προϋπολογισμού ή μη μόνον τα κονδύλια COVID και τα κονδύλια της μισθοδοσίας των καθαριστριών. Ο προϋπολογισμός συνεχίζει, παραμένει ρεαλιστικός, παραμένει ίσως σκελισμένος με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Συντερικών με τους οποίους μίλησα και τη σύμφωνη άποψη της αποκεντρωμένης διοίκησης που αθριστικά μου έδωσαν 24 Δεκεμβρίου. Είχα μια μέρα περιθώριο. Αυτό έπραξα. Αυτό θέλω να σας πω. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος. Ουδέ μία ανησυχία έχω και σαν Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών θεωρώ ότι αυτό που έχετε μπροστά σας είναι αυτό που σας είπα και δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Σας ευχαριστώ. Αν δεν κάλυψα κάποιες ερωτήσεις δικές σας, είμαι στη διάθεσή σας. Μπορώ να έχω το λόγο. Συγγνώμη, συγγνώμη, γιατί έχω θέμα ότι... Γιάννη, συγγνώμη λίγο. Αν μπορώ, Γιάννη. Ναι, ναι. Γιατί ρώτησα αν θα μπορούσα να έχει γίνει μετροποποίηση προπολογικού των κύριων λίγου του 20. Αυτό ρώτησα και δεν έπαιρε απάντηση. Αν θα μπορούσε να έχει γίνει μετροποποίηση προπολογικού του 20. Με αναμόρφωση. Σε αναμόρφωση. Θα σας πω κάτι. Τα κονδύλια είναι στο 20. Είναι και γραμμένα στο 20. Διαφορετικά, θα ήταν ανίσχυρη η εγκύκλειος 4,87. Προϋπόθεση είναι τα κονδύλια να γίνουν το 20. Όταν μιλάμε για αναμόρφωση προϋπολογισμού, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο προϋπολογισμός είναι ψευσμένος. Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι στα χέρια της αποκεντρωμένης διοίκησης, χωρίς να έχει ελεγχθεί. Δεν μιλάμε για αναμόρφωση προϋπολογισμού που δεν έχει ελεγχθεί. Αναμόρφωση προϋπολογισμού κάνουμε όταν κάτι είναι ελεγχμένο. Αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα ελεγχμένο και με βάση την εγκύκλειο, την 4,87, μας δίνεται η δυνατότητα να καταρτήσουμε καινούργιο προϋπολογισμό, που σαφώς θα προσδιορίζουμε ποιους κωδικούς αλλάζουμε. Κύριε Λιγκρο, ο κ. Κεράτσας είπε γιατί δεν κάνουμε τροποποίηση του προϋπολογισμού του 20. Την τελευταία πλέον... Υπάρχουν στο 20. Κοίτε γιατί είχα ένα πρόβλημα με τη σύνδεση και με έβγαλε εκτός. Πρέπει να υπάρχουν και στο 21, από το οποίο μπαίνει αύριο. Εντάξει, αυτή τη διευκρινήση. Λοιπόν, οι διευκρινήσεις που δόθηκαν τον κ. Λιγκρο είναι εντάξει. Είναι αρκετές να προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις. Μπορώ να μιλήσω. Λοιπόν, ποιος είναι... Συγνώμη. Ο Μπάκας. Ναι, κύριε Μπάκα. Είναι πάνω σε αυτό που ερωτήσατε προηγουμένως ή θα τοποθετηθείτε κιόλας. Όχι, όχι. Είναι πάνω σε αυτό που ρώτησα. Διότι καλύφθηκα εν μέρει από τον κ. Λιγκρο. Κύριε Λιγκρο, κύριε Δεντά, ξέρετε ότι μιλάω πάντα καλοπροέρετα και έχω απελώσει τη στιχτήμηση προς το πρόσωπό σας. Αλλά καλύφθηκα μόνο στον ένα μέρος των ερωτήσεών μου. Μπορώ να απαντήσω πάλι. Θα σας πω, θα σας πω. Απίστε με λίγο. Επικαλεστήκατε τη 487, την οποία αναφέρετε και στην εισήγησή σας, για κάποια χρήματα του COVID, τα οποία έρθαν στις 11.10. Για να είμαστε λίγο συνοπτικοί και περιεκτικοί κατά τις υποδείξεις της κ. Προέδρου. Αυτό. Αν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημά μας, μπορούσαμε να το κάνουμε στη πρώτη αναμόρφωση ή... Μπορώ να απαντήσω. Ναι. Σύμφωνα με τις διατάξεις που ήσχεαν πρώτης εγκυκλίου, μπορούσαμε να το κάνουμε στη πρώτη αναμόρφωση. Μπορούμε. Μπορούμε. Ακούστε με λιγάκι. Ακούστε με λιγάκι. Απίστε τον να απαντήσει. Επειδή το πρόβλημά μας σήμερα και η Συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα δεν είναι στα λεφτά που ήρθαν 11.10 λόγω COVID, ούτε στην εγκύκλιο 487. Το πρόβλημά μας είναι άλλο, το οποίο το έθεσα σαν ερώτημα στην συναρχική μου τοποθέτηση και σας λέω, γιατί, εφόσον με τα δεδομένα που λέτε 31 δόγμα, αυτά είναι τα δεδομένα του προεπολογισμού, εφόσον η συμβάση στο πρόγραμμα για τις καθαρίστευες και τους καθαριστές του Δήμου Χαλκιδέων, ήδη έχει εξεγγελθεί η παράταση από το Σεντέμβριο, γιατί μέχρι σήμερα δεν έγινε αυτό το βήμα στον προεπολογισμό και φτάσαμε σήμερα τελευταία μέρα. Ξέρετε ποιο είναι το θέμα? Ναι, απαντήστε. Απαντήσω. Λοιπόν, ως προς το πρώτο σκέλος των δαπανών του Covid, με την 4.87 ε.Κ. εντάχθηκαν στις υποχρεωτικές δαπάνες. Οι υποχρεωτικές δαπάνες, σύμφωνα με το νόμο, εκτελούνται χωρίς ψηφισμένο προεπολογισμό, από πρώτη, πρώτου του επομένου έτους, μέχρι καταληκτικά 31 τρίτου, εφόσον δεν υπάρχει ψηφισμένος προεπολογισμός. Αυτός ήταν ο ένας λόγος. Ακούστε με λιγάκι. Είναι αυτός ο ένας ο λόγος που επικαλείται ε.Κ. 4.87 και επειδή αυτές οι δαπάνες είναι άμεσου χαρακτήρα και είναι επιτακτικού χαρακτήρα, πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορες. Εάν δεν το κάναμε με την ε.Κ. 4.87, εγώ δεν είχα άλλη δυνατότητα. Αναγκαστικά αυτές τα δαπάνες θα έπρεπε να γυρνούν μετά το πράσμα. Ακούστε με λιγάκι. Αναμόρφωση τι εννοείται? Ακούστε με λιγάκι. Τι αναμόρφωση εννοείται? Προεπολογισμού που δεν έχει εγκριφθεί από την αποκεντρωμένη. Όταν θα... Όχι, όχι. Όταν θα έχει εγκριφθεί. Ποιος έχει εγκριφθεί? Ακούστε με, κύριε Μπάκα. Συγγνώμη, κύριε Μπάκα, να διευκολυνήσουμε κάτι. Ακούστε με λιγάκι. Ο προεπολογισμός 2021 έχει εγκριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Από 2 δωδεκάτου είναι στην αποκεντρωμένη διοίκηση προσέλεγχο και ακόμη και σήμερα που μιλάμε δεν έχει ελεγχθεί. Άρα το νέο έτος από πρώτοι πρώτοι πάλι με το 160. Ακόμη και σήμερα δεν είχαμε τίποτα. Ακούστε με. Από πρώτοι πρώτοι, εάν δεν κάναμε τη σημερινή συνδεδρίαση, πηγαίναμε με τα δεδομένα της 175 απόφασης. Αυτό που έχει ψηφιστεί. Αυτή τη στιγμή, εμείς τι ζητάμε? Αυτό που έχει ψηφιστεί στην 175 σύν το COVID και τις καθαρίστριες. Αυτό ζητάμε σήμερα. Τίποτε άλλο. Να διαφορήσουμε λίγο. Αυτό ήταν το θέμα της ερώτησης. Ακούστε με λιγάκι. Πάω στο δεύτερο θέμα των καθαριστριών. Αυστηρά. Ακούστε με, κύριε Μπάκα. Επειδή γνωρίζετε εργατικά θέματα... Θέλω να σας πω κάτι. Όταν ο προϋπολογισμός καταρτίζεται με δεδομένα της 31-7, στον φάκελο προσέλεγχο στην αποκεντρωμένη διοίκηση, προσκομίζονται μισθοδοτικές καταστάσεις ως ισχύουν την 31-7 του 2020. Η απόφαση του Υπουργείου, που έβαλε τη δυνατότητα στους δήμους να πληρώνουν τις καθαρίστριες, ήρθε και στο δεύτερο θέμα. Έβαλε τη δυνατότητα στους δήμους να πληρώνουν τις καθαρίστριες, ήρθε το Σεπτέμβριο. Η επιχορήγηση ήρθε τον Οκτώβριο. Άρα, ως εκ τούτου, ο προϋπολογισμός του 2021 δεν είχε προβλέψει αυτά τα κονδύλια. Έρχεται αυτή εγκύκλειος, διορθώνει αυτή την ανισότητα και λέμε ότι μπορούμε, με μία τροποποίηση, με ανάκληση συγκεκριμένη, η οποία θέλω να καλύψω και τον κ. Κεράτσα, που ρώτησε, ότι δεν είναι απαραίτητο να περάσει από οικονομική επιτροπή διότι η οικονομική επιτροπή αποφάνθηκε στην άποψη του παρατηρητηρίου. Είναι θέμα καθαρά, αποκλειστικά και μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου. Τώρα συμφωνούμε απόλυτα. Από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά, να προβλέψουμε αυτά. Αυτό μόνο, ευχαριστώ. Λοιπόν, φαντάζομαι, λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Να πω, επειδή το λόγο έχει ζητήσει ο κ. Χάρης Καραμάτουλας, είναι ο πρόεδρος των εργαζομένων, λοιπόν, παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, είναι συνδεδεμένος, οπότε κ. Καραμάτουλας, έχετε το λόγο. Καταρχήν θα ήθελα, είναι μια ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους εκ μέρους του Δικαίου Συμβουλίου του Σαματίου. Χρόνια πολλά, μια καλή χρονιά, προσωπική οικογενειακή ευτυχία και ελπίζω το 2021 να μας φέρει καλύτερα πράγματα από το 2020. Λοιπόν, μιλάω σε δημοτικούς συμβούλους και σε δημοτικές παρατάξεις, που είμαι σίγουρος και βάζω και το χέρι μου στη φωτιά γι' αυτό, ότι δεν θα ήθελε κανείς τους αυτές οι περίπου 100 καθαρίστριας που έχουν έρθει με το Covid να μην πληρωθούν στις 14 Γενάρη, όπως κάθε 14 πληρώνονται. Είμαι σίγουρος και κάνω και παράκληση και στις παρατάξεις, αλλά και στους δημοτικούς συμβουλούς, να κάνουμε οποιαδήποτε υπέρβαση χρειάζεται. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ερωτήσεις, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη καταρχήν να ξεκαθαρίσω στον συνάδελφο, τον Κώστατο Λίγκρο. Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι μπορεί και να υπήρξαν καθαριστρήσεις ή δεν υπήρξαν. Για μένα αυτό δεν είναι ο λόγος που θα αφήσουμε αυτές τις 100 γυναίκες και άντρες, οι οποίοι είναι μακρόχρονα άνεργοι, παίρνουν πάρα πολύ λίγα χρήματα, χωρίς χρήματα στις 14 του μήνα. Η παράκληση του σωματίου των εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων δεν είναι μέλη μας, αλλά είναι δίπλα μας, είμαστε ένα κομμάτι. Κάνουμε λοιπόν μια ειδική παράκληση σ' όλους σας να πετύχουμε αυτό που είμαι σίγουρος ότι όλοι θέλετε. Σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, η κυρία ο Δήμας τους έχει το λόγο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς να πω χρόνια πολλά, να έχουμε όλοι μια καλή χρονιά, θα σας ευχηθώ και στο τέλος. Πραγματικά έχω κι εγώ κάποιες απορίες, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως ως προς το ποιο θέμα τήθεται σήμερα και ποιες είναι οι ανησυχίες πολλών συνάδελφων. Δέχομαι φυσικά, και τις χρειάζομαστε όλοι μας, τις καλοπροέρετες ερωτήσεις ειδικά ανθρώπων που έχουν εμπειρία και έχουν περάσει από τις θέσεις της αντίστοιχης όπως ο κύριος Μπάκας και ο κύριος Κεράτσας. Και φυσικά είναι εύλογες οι απορίες τους, διότι το θέμα ήρθε με τη διαδικασία του κατεφύγοντος και πρέπει να απαντηθούν. Πιστεύω όμως ότι η τοποθέτηση του οικονομικού διευθυντή σας κάλυψε πλήρως ως προς δύο θέματα. Το πρώτο θέμα των Μίζων είναι το κατεφύγον και το κατά πόσον δηλαδή μπορούσαμε να είχαμε νωρίτερα προβλέψει τις συγκεκριμένους κωδικούς που έπρεπε να μπουν στον προϋπολογισμό ούτως ώστε το θέμα να έρθει σε μία τακτική συνεδρίας. Όχι, δεν μπορούσαμε να το είχαμε προβλέψει νωρίτερα και δεν μπορούσαμε να το είχαμε προβλέψει νωρίτερα διότι πρώτον η εγκύκλειος ήρθε 15 Δεκεμβρίου και δεύτερον και πιο σημαντικό για να πετύχουμε αυτά και να έχουν τη νομιμότητα που πρέπει σε μία τόσο σημαντική συνεδρία που έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες συνενοήσεις και με το Υπουργείο Εσωτερικών και με την Αποκεντρωμένη καθώς αντιλαμβάνεξτε ότι και τα δύο κονδύλια και οι σχολικές καθαρίστριες δηλαδή και τα κονδύλια που είναι για την αντιμετώπιση του COVID είναι δαπάνες έσοδα κρατικά και αντίστοιχες δαπάνες οι οποίες πρώτη φορά έρχονται σε ένα προϋπολογισμό του δήμου και όλων των δήμων της χώρας με αυτή τη μορφή. Συνεπώς έχουμε δύο κρίσιμες ημερομηνίες η μία είναι η 15-12 και η άλλη είναι η 23-12 και αφού βέβαια έπρεπε να κάνουμε και εμείς την απαραίτητη διαρρέμιση για όλα αυτά τα ερωτήματα που έθεσε και ο Τύριος Κεράτσας για το αν το θέμα έπρεπε να περάσει από οικονομική επιτροπή διότι αντιλαμβάνεστε ότι τους πρώτους που ενδιαφέρει να μην έχει υπάσχει νομιμότητας η απόφαση για τον προϋπολογισμό είναι το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και όλους αυτούς που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης του δήμου στα χέρια τους. Άρα, λοιπόν, το κατεπίγον δικαιολογείται απόλυτα. Ο δήμος ενεργήσε όπως έπρεπε να ενεργήσει. Και να πω στο σημείο αυτό ότι πέρα από τα χρονικά περιθώρια γιατί, να κάνω μια παρένθεση εδώ, δεν θα είχαμε πρόβλημα, για παράδειγμα, εάν καλούμασταν φθες ή προφθες να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Υπάρχουν δήμοι και δημοτικά συμβουλία που συνέβη 2-3 μέρες για να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Εμείς, παραδοσιακά, είμαστε από τους δήμους που ψηφίζουμε από τους πρώτους δήμους στη χώρα που ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Κλείνει αυτή η παρένθεση. Δικαιολογείτον, λοιπόν, το κατεπίγον και χρονικά, όπως σας προανέφερα. Γιατί, ναι μεν, ως κονδήλια, ξέραμε ότι θα τα αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν ξέραμε τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να πληρώσουν και να μπούν στον προϋπολογισμό και τις απαραίτητες διευκολινήσεις. Και βέβαια, το κατεπίγον δικαιολογείται και με τη φύση των συγκεκριμένων δαπανών. Όταν, δηλαδή, έχουμε πληρωμές εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων, δεν μπορούμε να συζητούμε και να λέμε ότι θα μπορούσαν να μπουν στην πρώτη ή στη δεύτερη τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2021 και γιατί ερχόμαστε παραμονή πρωτοχρονιάς. Οφείλουμε να έρθουμε παραμονή πρωτοχρονιάς, διότι οι εργαζόμενοι αυτοί του Δήμου πρέπει να πληρωθούμε στο Γενάρι. Πρέπει να πληρωθούν. Πώς θα πληρωθούν? Άρα, ακόμα κι αν έχουμε ως εναλλακτική να μπει στην πρώτη ή στη δεύτερη τροποποίηση, δεν μπορούμε να πληρωθούμε. Τα πάντα, ο κ. Λεγδρός, δεν θα πω εγώ σ' αυτή την διαδικασία. Δεν διανόμαστε να αφήσουμε απλήρωτοι τους εργαζόμενους. Όσο δε αφορά στις δαπάνες του COVID, μπαίνουν μέσα στις συνολικά κονδύλια που έχουμε εισπράξει για τον COVID. Ούτε... Γιατί ξέρετε ότι έχουν έρθει χρηματικά στους Δήμους. Μπαίνουν μέσα διότι τα κονδύλια για τον COVID είναι κονδύλια τα οποία εκμεταλλευόμαστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που διαχειριζόμαστε την πανδημία. Δεν είναι κονδύλια τα οποία έχουμε την πολυτέλεια να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Η κατάσταση και μόνο της πανδημίας δικαιολογεί το επίγον. Άρα, και εφόσον δεν έχουμε μεταβολή στον προϋπολογισμό και εφόσον πρόκειται για ένα έσοδο-έξοδο που δεν αλλιώνει καθόλου τον προϋπολογισμό, πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ως προς τις συγκεκριμένες αλλαγές στον προϋπολογισμό του Δήμου Χαλκιδαίου. Αυτό το λέω, γιατί, επιτρέψτε μου να πω, διέκρινα μια αντικειολόγητη ανησυχία από κάποιους συναδελφούς. Και βέβαια, δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι έρχομαι εδώ παραμονή πρωτοχρονιάς και 10 ώρες το βράδυ θα μπορούσαμε να έρθουμε εδώ πριν αλλάξει ο χρόνος. Αν ήταν να πληρωθούν εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία ευθύνη της υπηρεσίας, η οποία ενεργίζει όπως έπρεπε να ενεργήσει. Έχουμε ελέγξει τη διαδικασία. Έχουμε ελέγξει το γεγονός, σε συνενόηση και με όλες τις υπηρεσίες που θα κρίνουν την απόφασή μας τη σημερινή, ότι δεν απαιτείται προηγούμενη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Και γι' αυτό το λόγο ζητώ, πραγματικά, να προχωρήσουμε στη ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος, καθώς οφείλουμε να το κάνουμε για την εύρυθμη περαιτέρω λειτουργία του Δήμου μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Παγμώνης έχει το λόγο. Χρόνια πολλά σε όλους. Εύχομαι η καινούργια χρονιά να είναι δημιουργική και αποτελεσματική περισσότερο, με πολύ καλές προοπτικές για το Δήμο Χακηδέων και για όλη την κοινωνική δραστηριότητα. Τώρα, επί του προκειμένου. Κανείς δεν είπε και δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι φταίνε οι σχολικές καθαρίστριες εάν δεν πληρωθούν στον Ιανουάριο για αυτό το ελάχιστο εισόδημα που παίρνουμε από αυτή την εργασία. Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι, ήτανε κατεπίγουσα αυτή η διαδικασία, ήτανε κατεπίγον να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, η άποψή μας είναι όχι. Άκουσα και προηγουμένως ότι ήρθε αυτή η περιβόητη εγκύκλειο στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά είχαμε κάνει Δημοτικό Συμβούλιο και στις 22 Δεκεμβρίου, από ό,τι θυμάμαι, αλλά μπορούσε να γίνει και στις 28 Δεκεμβρίου προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Πράγμα που δεν έγινε και ξαφνικά εχθές πληροφορηθήκαμε ότι εκτάκτως πρέπει να γίνει ένα Συμβούλιο για σήμερα στις 4 η ώρα του απόγευμα. Γιατί ήτανε κατεπίγον, αφού μπορούσε από τις 11 να το προβλέψουμε και να το βάλουμε στο 22. Η γνώμη η δική μας, η δική μου, είναι ότι οι δαπάνες αυτές που ήταν γνωστές και από το Σεπτέμβριο, έστω και αν προϋπολογισμός έγινε με στοιχεία της 31-7, εφόσον μετά με απόφαση του Υπουργείου, του Υπουργού, οι νηστίτοις των σχολικών καθαριστριών θα γίνονται το 21 από το Δήμο, αυτό μπορούσε να είχε περάσει στον προϋπολογισμό του 2021, όταν πριν τον ψηφίσουμε τον Νοέμβριο του 2020. Βεβαίως θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου και αυτές οι δαπάνες του COVID να είχαν μπει στο προϋπολογισμό με τροποποίηση και όλες αυτές οι δαπάνες στο 20, έτσι ώστε το 1ο τρίμινο του 21 να μπορούσαν να εκτελεστούν σαν δαπάνες υποχρεωτικές. Το τρίτο και σημαντικό είναι ότι δεν θυμάμαι, τουλάχιστον μέχρι στις 31-1, πάντα οι προϋπολογισμοί είχαν εκρυφεί. Τώρα, γιατί δεν έχει εκρυφθεί ο προϋπολογισμός του 20, αν και έγκαιρα πήγε στην αποκεντρωμένη, είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε. Και θα αργήσει τόσο πολύ να εντρυφθεί, αναμένει δηλαδή η υπηρεσία, να εντρυφθεί ενδεχομένως και το Φεβουράριο και το Μάρτιο ή και αργότερα, έτσι ώστε να υπάρχει ανησυχία ότι θα περάσει και το 1ο τρίμινο χωρίς να έχουμε κάνει κάποια τροποποίηση, περνώντας τις υποχρεωτικές δαπάνες του 21. Αυτά είναι θέματα που με απεσχολούν. Συνεπώς, αυτό που πιστεύω είναι ότι αυτές οι δαπάνες έπρεπε, εφόσον τις γνωρίζαμε από το Σεπτέμβριο, έπρεπε να μπουν στον Προϋπορισμό και στην τροποποίηση του 20 ή μέσα στις 22 Δεκεμβρίου που κάναμε το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορούσαν να είχαν πει, αφού ήταν γνωστό το θέμα, από τις 11 Δεκεμβρίου, και βεβαίως να μην φέρεται σαν τελευταία στιγμή να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με κίνδυνο μπορούσε και να μην γινόταν, να μην υπήρχαν απαρτία κάτω από διαφορετικές συνθήκες, γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι η μέρα τέτοια, μπορεί να έλειπαν αρκετοί και να μην είχαμε και αυτό το δεδομένο. Άρα, θεωρώ ότι υπήρχε παράλυψη και αβλεψία, με την έννοια αυτή, και εγώ πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός έπρεπε να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή. Είναι κάτι διαφορετικό αυτή τη στιγμή, μπορεί να είναι ισοσκελισμένος, αλλά είναι αυξημένος κατά ποσά. Ουσιαστικά, πρόκειται μια μετροφοποίηση του προϋπολογισμού, που ψηφίσανε με την 175 απόφαση, γιατί αλλάζουν τα ποσά. Αυτό έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να το εισηγηθεί η Οικονομική Επιτροπή. Με αυτή την έννοια, εμένουμε στο ότι δεν ήταν κατεπίγον το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα και βεβαίως δεν ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό όπως έχει προταθεί. Ο κύριος Σταματούκος έχει το λόγο. Αυτό που δεν κατάλαβα εγώ, Πρόεδρε, είναι αν ψηφίζουμε για το θέμα αν είναι κατεπίγον ή αν ψηφίζουμε για το περιεχόμενο θέμα. Όχι για το περιεχόμενο. Αυτή τη στιγμή θα τα πείγουμε... Μισό λεπτό να ολοκληρώσω. Αυτά που άκουσα από τον κύριο Παγωνή, νομίζω αφορούσαν για το κατεπίγον του θέματος. Θεωρούμε ότι το κατεπίγον έχει λήξει και πάμε... Το κατεπίγον έχει λήξει με τη μεαπαρτία που έχουμε. Προχωράμε σε να φορά το θέμα του θέματος. Πάμε στην ουσία του θέματος. Στην ουσία του θέματος, ναι, κύριε Σταματούκο. Λοιπόν, εγώ θέλω να πω τα αξής, ότι ανεξάρτητα από το αν μπορούσαμε... να έχουμε προβλέψει ή όχι αυτά που είπαν οι προηγούμενοι ομιλητές και δεν έγινε... ουσιαστικά το θέμα είναι αν η σημερινή μας παρέμβαση λύνει το πρόβλημα που υπάρχει. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, σύμφωνα με τα δεδομένα... που μας παρουσίασε τόσο ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών ο κύριος Λίγκρος... όσο και η δήμαρχος, η σημερινή μας προσπάθεια είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα... το οποίο κατά άλλους θα μπορούσε να είχε λυθεί νωρίτερα... κατά άλλους δεν μπορούσε να λυθεί νωρίτερα. Όμως, για όλους μας, λύνει το πρόβλημα... όμως, για όλους μας, λύνεται με τη σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γι' αυτό, λοιπόν, εμείς ψηφίζουμε το κομμάτι αυτό που αφορά τους εργαζόμενους... δηλαδή την προσθήκη αυτή που προτείνει ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών... να εισάθεί στο καινούργιο προϋπολογισμό... με όλη τη διαδικασία που προβλέπεται σήμερα... δηλαδή την άρση της απόφασης για την 175... και καινούργια απόφαση σήμερα έτσι ώστε να εισάχθει στο παρατηρητήριο... ο καινούργιος προϋπολογισμός με τα δεδομένα αυτά... έτσι ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν και οι καθαρίστριες. Μόνο και μόνο επειδή αφορά εργαζόμενους και εργαζόμενες... συμμετέχουμε για να δώσουμε αυτή τη λύση. Θέλουμε ο προϋπολογισμός να υπάρχει και να λειτουργεί. Διαφωνούμε ως προς το γενικότερο πλαίσιο του προϋπολογισμού... και αυτά είχαμε τοποθετηθεί όταν συζητιόταν και πάρθηκε η 175 απόφαση. Τα ίδια θα λέγαμε και σήμερα με τη διαφοροποίησή μας... ως προς αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι. Ευχαριστώ. Ναι. Να ακούγεσαι, Πρόεδρε. Ναι, Πρόεδρε. Κατ' αρχάς θα θέλαμε να πω ότι κυρίως από την εισήγηση του διευθύντων οικονομικών υπηρεσιών... το βέβαιο και λογικό συμπέρασμα που βγαίνει... το έχω επισημπάνει και στο παρελθόν πάρα πολλές φορές... είναι ότι η σημερινή λειτουργία του Υπουργείου Ευστηρικών... είναι στο στυλ τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Δεν μπορούν να έρχονται κοία ή εγκύκλοι του Υπουργείου... που προσπαθούν να δεσμεύσουν τους δήμους... την τελευταία στιγμή, λίγο πριν λιξοχρόνος. Δεν ξέρω στη συνέχεια γιατί τοποθετήθηκε το θέμα... της συζήτησης ενός κατεπίγοντος στον Δημοτικό Συμβούλιο. Το κατεπίγον το αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο... προκειμένου να συζητήσει ή όχι... ένα θέμα που βρίσκεται εκτός ημερής ιδιάταξης. Το σημερινό θέμα είναι η ικανονική ιμερή ιδιάταξη... και μοναδικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί μπλέξαμε λοιπόν το κατεπίγον? Για να θεωρηθεί ένα θέμα κατεπίγον... θα πρέπει το θέμα αυτό να δημιουργηθεί εφνίδια και ξαφνικά... μετά την έκδοση των προσκλήσεων για ένα Δημοτικό Συμβούλιο και εδώ πέρα έχουμε τους μεν τα πάνες του Covid... από Σεπτέμβρη, την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των καθαριστών και καθαριστριών... στις 11-12 του, πριν από 20 μέρες. Τέλος, έχω πολλές επιφυλάξεις... σε αυτό το σημείο που επεσήμανε και ο Χρήστος ο Παγώνης. Εδώ μιλάμε για ανάκληση της απόφασης... με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκλαινε τον Προϋπολογισμό του 2021... τον οποίο εισηγήθηκε στο Συμβούλιο η Οικονομική Επιτροπή. Από τη στιγμή που κάνουμε ανάκληση αυτής της απόφασης... ο Προϋπολογισμός μπαίνει να συζητηθεί σε μηδενική βάση. Που σημαίνει ότι με αυτή την μηδενική βάση... έπρεπε να έρθει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο... με εισηγήθηση της Οικονομικής Επιτροπής πράγματα που δεν έχετε. Τα επισημαίνω αυτά... διότι εάν υπάρξει είτε μία έγκριση... είτε οτιδήποτε άλλο από μέρος της αποκεντρωμένης διοίκησης... θέλω να έχω το κεφάλι μου ήσυχο... ότι το κρίσιμο σημείο της υπόθεσης το έχω επισημάνει. Ευχαριστώ τον Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών... διότι ήταν σαφής ότι η αλλαγή του περιεχομένου του προϋπολογισμού... αφορά μόνο αυτά τα δύο θέματα... τις δαπάνες του Covid και τις πληρωμές των καθαριστών και καθαριστριών. Θα ήμουν ανόητος και σαν παράταξη... και σαν προσωπικά σαν τάσος καλαθέρις... να μη συμβάλλω στο να πληρωθούν έγερα αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται. Με τα συνέπεια, παρόλο που αν ήταν διαφορετικές οι συνθήκες... το λέω ξεκάθαρα, αν ήταν διαφορετικές οι συνθήκες... και δεν έμπαινε αυτό το θέμα πληρωμής των εργαζομένων... η ψήφος μας θα ήταν αρνητική... και μόνο για να πληρωθούν... διότι έτσι πληροφορήθηκα από τους αρμόδιους... ότι για να πληρωθούν στις 14 Ιουσιανάριο πρέπει να κινηθεί αυτή η διαδικασία. Εμείς τοποθετούμε συνεθιτικά και ψηφίζουμε ναι υπέρ της... κατάργησης της παλιάς απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το προϋπολεσμό... και έγκριση του γεννούριου στον οποίο έχουν προσθεθεί αυτά οι δύο κωδικοί. Η κυρία Μητζιφύρη. Πρόεδρε, ψηφίζουμε ναι. Και να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου. Είναι πολλά και καλή χρονιά. Ψηφίζουμε ναι. Μπορώ να μιλήσω. Ο Πάνος, ο Γιώργος είναι. Μπορώ να μιλήσω ένα λεπτό. Ναι, βεβαίως καλώς. Ναι, κύριέ μου, ναι, ναι, ναι. Εγώ θέλω να πω κάτι. Από τη στιγμή που έρχεται μια εγκύκλειος 15-12, 15 μέρες δηλαδή πριν λήξει το έτος... από μόνο του όλο αυτό σημαίνει ότι το κάνει για να βοηθήσουν. Όλα αυτά που έχουμε πρόκειται για να βοηθήσουμε, όλα αυτά που μας είπατε, που ακούσαμε και από τον κύριο Λίγκρο και από όλους, και με αυτά που συμφωνώσε πάρα πολλά σε όλα, με αυτά που είπε ο κύριος Σταματούκος, είναι λύνουμε το θέμα σήμερα με αυτό που κάνουμε ή όχι. Λύνουμε το θέμα και γι' αυτό και έγινε. Το κατεπήγον ονομάστηκε ή όχι, γιατί ήρθε τέλος πριν όρες αλλάξε ο χρόνος. Άρα κατεπήγον ένα δικητικό συμβούλιο, δημοτικό συμβούλιο, για να πάρουμε μια απόφαση. Η ουσία είναι αν λύνεται ή όχι. Και να κάνω μια ερώτηση στον κύριο Παγώνη. Αν έρχονταν 23-12 το θέμα, θα ψήθηζε. Δηλαδή, παίζουμε με τις ημερομηνίες, αυτό θέλω να πω. Θέλετε απάντηση? Και κλείνω, με αυτά εγώ αυτό κατάλαβα, και λέω... Η ειχορική είναι η ερώτησή σας ή θέλετε απάντηση. Να σας πω, μη μιλάτε μεταξύ σας, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος. Και κλείνω ότι μόση σημασία έχει και στον οργανισμό στο οποίο δουλεύω. Δώδεκα παρατέρα τώρα ήρθε από το Υπουργείο Ναυτιλίας, έγραφο για να απαντήσουμε στις τρεις. Όλα είναι επίγονε, έτσι πώς πάνε τα πράγματα. Κλείνω καλή χρονιά σε όλους, εννοείται οι ψηφίες μου, θετικά. Φαίνεται ότι στο σύστημα του τρεις να λούν και δυο χορεύουν, έχει ισχωρήσει και το Υπουργείο Λοιμένων και Ναυτιλιακής Πολιτικής. Κασού, είσαι άπεκτος. Λοιπόν, ο κύριος... Νομίζω ότι κατέγραψα κανονικά τώρα τις ψήφους και για να προφυγεί επαναλήψων. Ο κύριος Παγώνης. Όχι, ο κύριος Σταματούκος, με την επισήμαση, πέτει ο κύριος Καλαθέριζης. Ναι, κύριε Μετζηφύγε, οπότε, λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο ανακαλεί τις ψηφίες μας. Λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο ανακαλεί... Πρόεδρε, προεδρε, με συγχωρείτε να πω ευχές. Ναι, ναι. Μια και μία ενημέρωση έτσι και για τους συναδέλφους του Εναγκού Συντήρου Σπαγώνης, ο κύριος Καλαθέριζης. Δεν σας βλέπω γι' αυτό, ανοίξτε. Την οθόνη σας ανοίξτε να... Λοιπόν, μπορώ να έχω το λόγο πριν κλείσετε, πρόεδρε. Δημάρχα τελειώσαμε. Δημάρχα τελειώσαμε, θα κλείσουμε. Λοιπόν, πριν την... Τι θέλετε πριν την απόφαση, κυρία δήμαρχε? Να θέλουν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να τοποθετηθούνε. Εγώ νομίζω ότι δώσα σας το λόγο σε όλους. Δεν άκουσα κάποιον άλλο. Συγγνώμη, αν το... Ποιος είναι, ποιος θέλει να τοποθετηθεί? Μπάκας. Α, κύριε Μπάκας, συγγνώμη, επειδή ήσασταν λαλίστατος στην αρχή, τώρα εντάξει, δεν θέλω να σας αδικήσω. Λοιπόν, ο κύριος Μπάκας και ποιος άλλος, έτσι, αν έχετε την κατασκευή. Ναι, συγγνώμη, συγγνώμη, εντάξει. Λοιπόν, ο κύριος Μπάκας και κάποιος άλλος. Εδώ, εδώ, εδώ. Ο κύριος Κεράτσας. Τα λέω, το επαναλαμβάνω, γιατί βλέπω... Ο κύριος Κεράτσας, σαν αρχαιότερος. Εγώ δεν έχω... Όποιος... Απλαιογέρος. Μπάκας, ποιος άλλος από την αρχή και τον αδίκησα και όλος, το ξέρω. Ο κύριος Μπάκας, πρώτος, γιατί είναι Παναθηναϊκός. Ωραία. Έτσι, είναι σωστό και δίκιο. Τα κριτήρια της μας. Λοιπόν, ο κύριος Μπάκας, ο κύριος Κεράτσας και, τέλος πάντων, αν είναι και κάποιος άλλος μετά τις τοποθετήσεις. Έτσι, είναι οι ειδικές συμβίκες που γίνεται η συνεδρίαση. Στην πραγματικότητα, έχουμε επανακατάρτηση του προπολογισμού, η συζήτηση του προπολογισμού. Φυμάστε για τις προηγούμενες συνεδριάσεις, τις κανονικές διαζώσεις, τι δημοσιότητα έπαιρναν, τι αντεγλήσεις υπήρχαν, τι τοποθετήσεις γίνονταν από το σύγχρονο σχεδόν του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα συνειδίκες επιτάσσουν διαφορετικά πράγματα τα οποία και δεν τα σεβαστούμε. Δεν μπορώ, όμως, να μην κάνω κάποιες παρατηρήσεις, πριν ευχηδώ και εγώ τα χρόνια πολλά για την καλή χρονιά. Επειδή ακούστηκαν πάρα πολλά, το ένα έχει να κάνει με το κατεπίγον. Επειδή είχα την τύχη να έχω διατελέσει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, το κατεπίγον είναι σήμερα με το 67 παράλληλος 5. Σε κατεπίγουσες περιπτώσεις, δηλαδή, εφόσον δεν έχουμε κανονική πρόσκληση και έχουμε πρόσκληση την προηγούμενη μέρα και δεν έχει τυριεθεί το τριήμερο, πριν την ένοιξη της συνεδρίας, αποφασίζει το σώμα για το κατεπίγον ή όχι του θέματος. Πιστεύω ότι αυτό από τις τοποθετήσεις που έγιναν εγγέννη, ξεπεράστηκε, παρ' ό,τι δεν ψηφίσαμε για αυτό. Πάμε τώρα λίγο στην ουσία του θέματος. Η ουσία του θέματος, όπως ήταν και από την άποψή μου και από τις ερωτήσεις που έκανα στον Διευθυντή Οικονομικών Υπερσιών, τον Γίλλιο Ορλίγκρο, και τελικά εν τέλεις συμφωνήσαμε, έχουν να κάνουμε το εξής. Στην πραγματικότητα, ερχόμαστε σήμερα 31-12, να κάνουμε αυτό το δημοτικό συμβούλιο υπό αυτές τις συντήκες και να κάνουμε επανακατάρτιση του προϋπολογισμού, γιατί στην πραγματικότητα, από το Σεμπτέμβρη μέχρι σήμερα, δεν είχαν προβλεφθεί οι καθαριστές και οι καθαρίστερες του Δήμου Χαλκιδέω. Και είναι σωστό και δίκαιο αυτοί οι άνθρωποι, εφόσον είναι εργαζόμενοι, να πληρωθούν από πρώτοι πρώτοι με τους άλλους εργαζόμενους κανονικά. Είναι εξαιρετικά δύσκολη θέση. Γιατί να έρθουμε τελευταία μέρα του χρόνου, και δεν είναι θέμα, ας πούμε, ότι είναι της ώρας, ερχόμαστε και 11 και 12 το βράδυ, όπως είπε ο κ. Σπάνος και η κ. Δήμαρτος, σε αυτό συμβουλεύουμε όλοι. Αλλά αυτό βασίζεται σε μια αβλεψία, για την οποίαν κανένας δεν ανέλαβε την αυτοί. Πάμε τώρα στην ουσία του πράγματος. Τι επιπτώσεις έχει αυτό που κάνουμε σήμερα? Λύνει το θέμα των καθαριστριών, πολύ σωστά. Τι επιπτώσεις έχει αυτό? Αυτό πάει στον προϋπολογισμό μας, εφόσον ο δικός μας, ο ίδιος 175 και 176, που θα ανακλειδεί με την απόφασή μας, βρίσκεται ήδη από τις δυο δωδεκά του και δεν έχει εγκριθεί στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που θα ψηφίσουμε σήμερα θα φύγει από δευτέρα, εντός 10 ημερών, όπως λέει ο νόμος, θα πάει στην αποκεντρωμένη, θα περάσει περίπου ένας μήνας, οπότε θα πάμε περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου για να έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Και, πρόεδρα, ξέρετε, καλύτερα από εμένα, όχι αν δεν έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό την 1η Αινουαρίου, και εδώ θα κάνουμε μια παρέντεση σε αυτό που αναφέρει η κυρία Δήμαρτζου Γνέο, η οποία καταρτίζει έγκαιρα προϋπολογισμό με αυτήν την παράδοση της ΠΑΜΑ. Δεν είμαστε οποιοδήποτε κουτσοφόροι, είμαστε ο δεκατοστάρτος μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Αν δεν έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό την 1η Αινουαρίου, όπως δεν είχαμε και με αυτές τις συνθήκες σήμερα θα έχουμε πολύ αργότερα, κάνουμε του χρήση χρήση 160, όπως συμφωνήσαμε με τον κύριο Ολίγκρο. Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό, ότι η Πόλη λειτουργεί και μπορεί να διενεργεί συγκεκριμένες και μόνο δαπάνες που αφορούν κυρίως τη μισθοδοσία, τα κάψιμα κλπ. Ελπίζω να φτάσουμε, και δεν θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων κλπ, να έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό μέχρι το απότατο όριο της 31ης Μαρτί. Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του κυρίου Καλαφέρη, που είπε ότι η 487 εκεί, στο Υπουργείο Συντερικών είπε ότι είναι δυο λαμβούνια και τρεις χορεύου, αλλά είναι ακριβές και η 487 τη Μεγίκλη, όπου επικαλεστήκαμε. Την οποίαν επικαλεστήκαμε για να μπορέσουμε να καλύψουμε την κύρια αυλεψία που είχαμε κάνει σαν Δήμος Χαλκιδέων και δεν είχαμε συμπεριλάβει από το Σεπτέμβριο μήνα τις καθαριστές του Δήμου Χαλκιδέων. Και τώρα, ερμηνεύοντας αυτή τη Μεγίκλη, ότι η 487, ότι πρέπει να τα βάλουμε τα λεφτά μέχρι τέλος του 20 για να έχουμε τα πάνες, τα οποία δεν είναι αληθές, γιατί αν ήταν μόνο τα χρήματα του Covid, μπορούσαμε πολύ καλά να λειτουργήσουμε την πρώτη αναμόρφωση από τον Γενάρη με το που θα είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός μας, βάσει την 175 και την 176, θα γινόταν όλα μια χαρά. Αλλά δυστυχώς, είμαστε δέσμενοι του καταστάσεου, είμαστε δέσμενοι αυτής της αβλεψίας των καθαριστών και των καθαριστριών. Και πρέπει, και αναγκαζόμαστε, και γιατί μας λέμε ότι μας φέρνει τρεις απολύκες στοιχαίσεις, γιατί εμείς έναν δηπολίτευση, ξέρετε, ο ρόλος μας είναι γενικά να ελέγχουμε. Αλλά δεν είναι ότι δεν νοιάζομαστε εμείς για την έμβρη στη Μηλειτουργία του Δήμου. Αντιλαμβάνεστε το δίλημα που έρχεται ένας δημοτικός σύμβουλος, ποιοδήποτε δημοτικός σύμβουλος και λέει ας πούμε, είναι δυνατόν ο άνθρωπος να μην πληρωθεί, σε καμία περίπτωση. Από την άλλη όμως, οι συνέπειες αυτού, δηλαδή ότι ο πρεπολογισμός θα εγκριθεί ενάμιση μήνα μετά από σήμερα, κατά τις καλύτερες, με τις πιο ελπιδοφόρες εκτιμήσεις, δεν έχει συνέπειες στη λειτουργία του. Αυτή ήταν η τοποθέτησή μου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, επειδή γίνεται επανακατάρτιση, επανακατάρτιση του πρεπολογισμού, εμείς έχουμε καταψηφίσει τον πρεπολογισμό. Φυσικά, είμαστε υπέρ να ενταχθούν οι καθαρίστρες, αλλά δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε ως συνολό του. Και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα μέρος του. Μακάρι να ήταν έτσι στα πράγματα, το είχε πει ο φίλος ο Κωνσταντήρος Ζέρβας, στη σύνδεση, πριν μάλιστα συνειοθούμε, ότι δεν είμαστε ας πούμε που ψηφίζουμε κατά άρθρο, όπως στην Βουλή και τα λοιπά, και λέμε στο άρθρο 3 έτσι. Δυστυχώς ψηφίζουμε ως συνολό του. Και δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε. Με βάση τα δεδομένα αυτά, σας εύχομαι χρόνια πολλά. Καλή χρονιά. Όλα τα καλά σε εσάς και τις οικογένειές σας. Και εύχομαι ο Δήμος Καλκιδέων τη νέα χρονιά να πάει όσο το δυνατό καλύτερα. Λοιπόν, ο κ. Κεράτσας. Σε πολλά με κάλπησε ο Γιάννης Σομπάκας. Είναι αλίμονο αν ο Δήμος Καλκιδέων δεν ήταν από αυτούς που θα καταρθείσουν πρώτοι προπολεογισμό στους Δήμους της Ελλάδας. Έτσι, αλίμονο. Το δεύτερο είναι ότι εμείς σαν παράταξη και σαν πρόσωπα και σαν Δημοτική Συμβούλη είμαστε εδώ για να λύσουμε το θέμα. Γι' αυτό άλλωστε είμαστε και σήμερα και συμμετέχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ψήφωσή μας έχει να κάνει με το συνολικό προϋπολογισμό και όχι με τις συγκεκριμένες δαπάνες. Γι' αυτό η ψήφωσή μας στον προϋπολογισμό όπως είχε εισαχθεί και αρκικά με την επανακατάρτισή του είναι αρνική στον προϋπολογισμό και όχι με τις συγκεκριμένες δαπάνες. Και προφανώς κ. Πρός και κ. Δήμαρχε δεν υπάρχει περίπτωση από μεριά μας να υπάρχει διάθεση όχι μόνο οι καθαρίστερες να μην πληρωθούν αλλά να μην πληρωθεί και ο οποιοσδήποτε πολίτης της πόλης μας δικαιότητα να πληρωθεί πριν από την ψήφωση του προϋπολογισμού. Ευχαριστώ. Ναι, σαφές αυτό. Ο κ. Γουρνής μου ζήτησε το λόγο, δεν ξέρω αν είναι κάποιος άλλος. Μια φράση θέλω να πω, κ. Πρόεδρε. Μια φράση μόνο. Αν μπορώ πριν να είμαι κ. Δήμαρχος για να μιλήσω τελευταίο. Αν όχι να μιλήσω εγώ. Ο κ. Γουρνής κάτι θέλει να ρωτήσει μου. Μου ανέφερο πότε και αν θέλετε μετά. Εντάξει. Λοιπόν, κ. Γουρνή. Δεν ακούγεστε. Κύριε Γουρνή, δεν ακούγεστε καλά. Δεν έχει καλή... Μισό λεπτό. Έχει θέμα η μικροφωνική του. Ελάτε. Δεν πειράζει τώρα γιατί έχουμε θέματα με τις συνδέσεις. Ναι, λέω καλησπέρα κι από εμένα. Χρόνια πολλά. Καταλαβαίνω το δύσκολο της ημέρας. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι τον οικονομικό διευθυντή. Υπήρξε ποτέ στο παρελθόν να έχει ο δήμος Χαλκιδέων εκεκριμένο προϋπολογισμό την πρώτη-πρώτη του εκάστου τέτοιους. Αυτό, κύριε Λήκρον. Μπορώ να απαντήσω. Ναι, κύριε Λήκρον. Λοιπόν, ψηφισμένο προϋπολογισμό είχαμε... Εκεκριμένο είπα εκεκριμένο. Εκεκριμένο. Προϋπολογισμό είχαμε την προηγούμενη περίοδο, 3 Ιανουαρίου. Αλλά εδώ θέλω να επισημάνω ένα γεγονός. Ότι δεν υπήρχε COVID και δεν υπήρχανε άλλες διαδικασίες οι οποίες μας επιτρέπανε και μας επιβάλλανε να τροποποιήσουμε μεγέθη προϋπολογιστικά. Και με αυτή την ευκαιρία απαντώ και στον κύριο Μπάκα. Εάν εγώ τον Οκτώβριο έκανα καινούριο προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός στην αποκεντρωμένη διοίκηση προσέγγριση θα πήγαινε το Φεβρουάριο. Θα μπορούσε να μου πει με ποιο τρόπο θα πληρώνονταν οι καθαρίστριες. Θα μπορούσε να μου πει με ποιο τρόπο οι δαπάνες COVID που είναι κατεπίγοντος χαρακτήρα θα μπορούσαν να καλυφθούν. Αν μπορεί να μου το υποβάλλει, ίσως είναι διαφορετική άποψη. Καλώς, καλώς κύριε Λίγκρο. Λοιπόν, ο κύριος Καλαθέρης. Θέλω να πω σε σχέση με αυτά που ακούστηκαν από τους αμέσους προηγούμενους, ότι ο Δημοτικός Συμβούλιο σήμερα δεν αποφασίζει ούτε να πληρωθούν οι καθαρίστριες, ούτε να πληρωθούν οι δαπάνες για τον COVID. Αποφασίζει τη διαδικασία μέσω της οποίας θα γίνουν αυτές οι πληρωμές. Κατά συνέπεια, εάν εμείς πληφίσουμε αυτή την απόφαση, κατά πώς λέει και ο Ευαγγέλιο, είμαστε αθώοι πλέον του αίματος του δικαίου του του. Εάν καθαρίστριες πληρωθούνε το Μάιο, όπως ακούστηκε, ασόψετε πάλι κατά το Ευαγγέλιο ή η Δημοτική Αρχή. Αυτά ήταν. Ακριβώς έτσι. Ευχαριστούμε. Λοιπόν, κυρία Δήμαρχος, έτσι δεν υπάρχει κάποιος άλλος να μην αδικήσω κάποιον άλλο συνάδελφο. Λοιπόν, κυρία συνάδελφη, να πω το εξής. Ότι είναι απολύτως κατανοητό στη συνέχεια των όσων είπα και ο κύριος Κεράτσας, ότι από πλευράς αντιπολίτευσης η καταψήφιση του συγκεκριμένου θέματος δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι καταψηφίζονται οι ανάγκες πληρωμής εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων. Ουδής θα ήταν άδικο και πολιτικά ανέτοιμο θα μπορούσε να επικαλεστεί κάτι τέτοιο. Οπότε δεν δίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Αντιθέτως, η συμμετοχή σας, κυρίες και κύριοι, στη σημερινή συνεδρία του Δημοσχετικού Βουλίου, καταδεικνύει αυτό ακριβώς, ότι θέλετε να λυθεί ένα θέμα που έχει δημιουργηθεί για το οποίο, θα τονίσω και άλλη μια φορά, δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Χαλκιδέων, η οποία ενήργησε πάντα και ακόμα και τώρα με τον πιο σωστό τρόπο και τον προσφορότερο τρόπο για να μπορεί ο Δήμος Χαλκιδέων να λειτουργεί σωστά. Θα πω μόνο, αυτό που ανέφερε ο κύριος Λίγκρος, σχετικά σκοπό να το πω εγώ, απλώς το ανέφερε ο διευθυντής, ότι αν μπαίναμε στη διαδικασία τον Οκτώβρη, παράδειγμα από τέλος Οκτώβρη, νέο κατάρτισης, νέο προϋπολογισμού, περνώντας από όλα τα στάδια που προβλέπει ο νόμος, Επιτροπές Διακούληψης, Εκτελεστικές, όλα, όλα, όλα, θα φτάναμε τώρα τον Γενάρ Φλεβάρι να ψηφίζαμε προϋπολογισμό. Επίσης να πω ότι η αποκεντρωμένη δίκηση, η οποία όπως ξέρετε όλοι έχει δικαίωμα δύο μηνών για να εγκρίνει από την κατάθεση του προϋπολογισμού, τον κάθε προϋπολογισμό, αναμένει την έκδοση, γιατί σας είπα και στην αρχή ότι τελούμε σε συνενόηση, στην έγκριση του προϋπολογισμού μας. Και επειδή όλοι ξέρετε πολύ καλά πώς λειτουργούν οι Δήμοι και πώς λειτουργούν οι Δήμοι τα πρώτα τρίμηνα του κάθε νέου έτους, που εκτελούνται μόνο υποχρεωτικές δαπάνες, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου Χαλκιδέων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω έτσι και για την πληροφόρησή σας, ότι υπάρχουν, πέρα από τα αυτοτυπικά ζητήματα της έγκρισης του προϋπολογισμού, τα οποία ελέγχονται, υπάρχει και μια προσφυγή, την οποία έχει καταθέσει ο κ. Καθαροσπόρης κατά του προϋπολογισμού του Δήμου Χαλκιδέων και τις αποφάσεις την οποία είχαμε λάβει ως Δημοτικό Συμβούλιο, προφανώς διότι ο κ. Καθαροσπόρης έτσι αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως Αντιπολίτης. Ο κ. Καθαροσπόρης επίσης κατέθεσε και προσφυγή και κατά της τελευταίας τροποποίησης προϋπολογισμού, του 2020, την οποία πάλι είχαμε εγκρίνει με αριθμό 184 από το 2020 από το Δήμου Χαλκιδέων. Σήμερα 31 Δωδεκάτου, και το τονίζω για να δείξω ότι και 31 Δωδεκάτου παραμονεί, παραμονεί πρωτογρονιάς, λειτουργούν και λειτουργούν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες και το δημόσιο, η αποκεντρωμένη διοίκηση εξέδωσε απόφαση με την οποία πέριψε την προσφυγή αυτή του κ. Καθαροσπόρη και προχωρήσαμε στην έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού του 2020 τελευταία. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνεται το ρόλο του. Λύπη σήμερα θα μπορούσα να πω περισσότερα. Απλώς το λέω αυτό για να γνωρίζετε ότι μέσα σε όλη η αποκεντρωμένη έχει να εξετάσει και μια προσφυγή την οποία οφείλει να εξετάσει βέβαια. Άσχετα αν είμαι βέβαιο ότι και αυτή θα απολυθεί. Αλλά δεν έχει σημασία, η αποκεντρωμένη διοίκηση οφείλει να την εξετάσει. Κυρίες και κύριοι θέλω να σας ευχητώ ολόξιχα να έχουμε μια καλή χρονιά. Το 2020 ήταν αδύσκολο έτος. Δεν αποποιούμε θα ευθύνων. Είναι μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τις πλάτες μας και ακόμη μεγαλύτερη με τις συνθήκες στις οποίες ζούμε. Όμως, ακόμα και η σημερινή συνενδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου είναι απόρεια όλων αυτών των γεγονότων που συμβαίνουν καταρχάς παγκοσμίως με την υγειονομική κρίση και που συνέβησαν και στο δήμο μας ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού με τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δύσκολο το 2020. Μεγάλη ευθύνη μας να λειτουργήσουμε ακόμα καλύτερα και να φέρουμε το δήμο ακόμα πιο ψηλά το 2021. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η αντιπολίτευση που ασκείται είναι επικοδομητική. Να ξέρετε ότι τις παρατηρήσεις σας τις λαμβάνουμε πάντοτε υπόψιμ. Βέβαια χαράζουμε τη δική μας πολιτική όπως κάνει κάθε δημοτική αρχή αλλά είστε χρήσινοι για μας και πραγματικά εύχομαι να συνεχίσουμε σε αυτό το εκοδομητικό κλίμα και για όλο το 2021. Να έχετε υγεία, να περάσετε ωραία την πρωτοχρονιά και όλες αυτές τις Άγιες Μέρες μαζί με τους αγαπημένους σας και σύντομα να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα έχουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι για το καλό των δημοτών μας. Καλή χρονιά, λοιπόν. Επίσης, Πρόεδρε, αν μου επιτρέψεις, πριν από ένα μήνα είχα καταθέσει μια πρόταση όχι σαν δημοτικός σύμβουλος του Επικεφαλής Παράθακτης αλλά και σαν πολιτικός μηχανικός σε σχέση με την λιβότητα του ποταμού Λίλαντα. Φοβάμαι ότι πέρας ο μήνας δεν έγινε καμία ανοίξη θα πήρε μάλλον την όγουσα για τον Κάλα Θεοναχρύστο. Λοιπόν, οτιδήποτε είναι θα το δούμε. Θα επανέλθει, κύριε Καλαθέρη, αν είναι κάτι το οποίο δεν έχει απαντηθεί από κάποια υπηρεσία. Επανέλθει... Θα έρθει από λάση όλους. Λοιπόν, επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ανακαλούμε τις αποφάσεις 175 και 176 και εγκρίνουμε, ψηφίζουμε με τα πλειοψηφία και εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021 και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης. Κύριε Συνάγλωση, χρόνια πολλά. Καλή χρονιά. Καλή χρονιά, Πρόεδρε. Καλή χρονιά σε όλους. Κύριε Συνταγιώση. Καλή χρονιά. Καλή χρονιά σε όλους. Καλή χρονιά. Καλή χρονιά. Καλή χρονιά.