Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου / Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου Καλό μεσημέρι. Σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει και πραγματοποιεί ένα λεπτομερές και άρτιο σχέδιο, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η έμπρακτη κατοχύρωση των […] - ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΡΙΖΟΥ (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, 2022)
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου Καλό μεσημέρι. Σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει και πραγματοποιεί ένα λεπτομερές και άρτιο σχέδιο, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η έμπρακτη κατοχύρωση των […]: Καλό μεσημέρι. Η Κυβέρνηση έχει εκπονίσει και πραγματοποιεί ένα λεπτομερές και άρτιο σχέδιο... μέσα του οποίου επιτυγχάνεται η έμπρακτη κατοχήρυωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων... και προσφέρονται νέες γεωστρατηγικές και οικονομικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία... γεγονός που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε στο μέλλον με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επίπεδο. Η Κυβέρνηση πραγματόνει ένα όραμα δεκαετιών και προσπαθεί να απαντήσει στις τεράστιες διεθνείς κρίσεις... και στις προκλήσεις που υπάρχουν με έργα, με πράξεις και όχι με ασυνάρτητες τοποθετήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν σήμερα, αμέσως μετά τη σχετική προαναγγελία... του πρωθυπουργού Κεριάκου Μητσοτάκη, συσμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα... που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την εταιρεία ExxonMobil. Εκδόθηκε ήδη από την περασμένη Δευτέρα, από την υδρογραφική υπηρεσία του πολεμικού μαζναυτικού... η σχετική ναύτεξ για το πλοίο Sanko Swift. Το πλοίο βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και δετικά της Κρήτης και έκανε ήδη τις αναγκαίες δοκιμές και ξεκινάω, όπως σας είπα σήμερα, τις έρευνες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών... και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο... και αφορά την εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου με τη βραματοποίηση τρισδιάστα των γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο, Μπλοκ 2... και διςδιάστα των γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σημειώνεται ότι μετά τη συλλογή και επεξεργασία των συσμικών δεδομένων... σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα, αλλά και τα άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει η επιλογή και η εράρχηση των στόχων... και στη συνέχεια η διενέργεια ερευνητικών γεωτρίσεων, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων... και η διαγωνιστική διαδικασία για την ουσιαστική διενέργεια της ερευνητικής γεώτρισης. Η έναρξη των ερευνών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσιμο στην κυβερνητική στρατηγική για την εξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου υπάρχουν στην Ελλάδα... και της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο, σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα... στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τη διερεύνηση των διενετικών αποθυμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα μας... και την επέκταση του σκοπού της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Ιδρων Ανθράκων και Ενεργιακών Πόρων. Θέλω να σημειώσω ότι οι έρευνες για την εξερεύνηση Ιδρων Ανθράκων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα και το μήνα που μας πέρασε ήταν στις φθινότερες χώρες της Ευρώπης ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά. Σε πλήρη αντίθεση, με τα ασύστολα ψέματα που κατασκευάζει και επίμονα ανά μασά η αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα είχε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα μηνία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δίκτυ Τιμών Ενέργειας, τη δεύτερη φθινότερη τιμή ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες στα κοιμενόμενα τιμολόγια. Η μέση τιμή της κιλοβατόρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 25,37 ευρώ, λεπτά ανά κιλοβατόρα, στη Δανία στα 68,44, στην Ολλανδία 65,70, στην Ιταλία 64,95 και στο Βέλγιο στα 57,53 λεπτά. Η τιμή της Λιανικής, σε μια σύγκριση που είναι η αγαπημένη του κ. Τσίπρα και του κ. Αντρουλάκη, στα κοιμενόμενα τιμολόγια της Ισπανίας ήταν κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 60% ακριβότερη. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι άμεσες επιδοτήσεις της Κυβέρνησης και ο συγκεκριμένος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και διάθεσης στους καταναλωτές, μειώνει δραστικά τους λαγαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, για τους οικιακούς καταναλωτές, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών. Η τιμή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι στα 18 λεπτά. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκων συστημών στο φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, που σημείωσαν πολύ μεγάλες αυξήσεις. Τα στοιχεία που σας παρουσίασα, τα στοιχεία που υπάρχουν, συνειστούν την πραγματικότητα και είναι αμάχητα. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παραιμηνίας. Οι καταναλωτές ξέρουν την αλήθεια, γιατί βλέπουν τους λογαριασμούς που παίρνουν στο σπίτι τους. Είναι συνεπώς προκλητικό να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των ανθρώπων, θεωρώντας τους ανήκανους, ακόμη και να διαβάσουν τον λογαριασμό που παίρνουν στο σπίτι τους. Έρχομαι τώρα στο καλάστι του Νικοκυριού. Αφού πω ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πληθορισμού από την Ελστάτ, ο πληθορισμός έπεσε στο 9,1 από 12,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Χθες, Δετάρτη, συμπληρώθηκε μια εβδομάδα από την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για το καλάστι του Νικοκυριού, με τα πρώτα αδείγματα να είναι απολύτως θετικά. Είναι απολύτως θετικά, γιατί παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις μίωση των τιμών των προϊόντων, αλλά και προσθήκη και καινούριων καταναλωτικών αγαθών στο καλάστι του Νικοκυριού. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των προϊόντων όλων των καλαθιών, στις αλυσίδες που συμμετέχουν, δηλαδή από τα 644 προϊόντα, 101 προϊόντα έχουν μίωση τιμής. 544 προϊόντα έχουν τις ίδιες τιμές και σε δύο μόνο προϊόντα ανέβηκαν οι τιμές τους. Παρατηρήθηκαν ωστόσο και σε λίγες περιπτώσεις αριθμίες, αριθμίες που αφορούσαν είτε την ανεπαρκή σήμανση, είτε την γρήγορη εξάντληση των προϊόντων που υπάρχουν στο καλάστι του Νικοκυριού. Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαπίστωσε άμεσα τις αριθμίες αυτές και προχωρά με τροπολογία σε δύο πολύ βασικές ρυθμίσεις, σε δύο βελτιωτικές ρυθμίσεις, που αφορούν αφενός μεν την ευκαινέστερη σήμανση μέσα στους χώρους πόλησης των προϊόντων αυτών και αφεντέρου στην εξασφάλιση επάρκειας των προϊόντων που μπαίνουν στο καλάστι του Νικοκυριού. Ειδικότερα, τα σούπερ-μάρκετ θα είναι υποχρεωμένα να τοποθετούν ένα ευκρινές ειδικό σήμα στο χώρο πόλησης των προϊόντων που συμμετέχουν στο καλάστι του Νικοκυριού, καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το καλάστι αυτό. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται σε ένα εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, επίσης τα σούπερ-μάρκετ θα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάστι του Νικοκυριού βρίσκονται στο κατάστημά τους σε επάρκεια και θα διατίθεται συνεχώς. Κυβέρνησή μας αναγκυγνώσκει πολύ σοβαρά και πολύ πέφτεινα τα κοινωνικά προβλήματα. Εσθάνεται και παρακολουθεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών. Αποδειχνύουμε με πράξεις σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε πτυχή δυσκολίας του οικονομικού βιού των ανθρώπων, ότι είμαστε δίπλα στην κοινωνία και δεν θα σταματήσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που χρησιμοποιείται, κάθε εργαλείο που υπάρχει, στη μάχη ενάντια στην ακριβιά. Έρχομαι τώρα σε μια επίσης πολύ σημαντική εξέλιξη που πιστωποιεί ότι η χώρα μας αλλάζει. Σε πίσμα της ζωφερής ατμόσφαιρας που ορισμένοι επιδιώκουν, αλλά και της τρευλής εικόνας για την Ελλάδα που διάφοροι καλλιεργούν στο εξωτερικό, η Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας έκανε χθες την τιμή να θέσει την Ελλάδα επικεφαλής σε μια μικτή πιλοτική task force ευρωπαϊκών χωρών, συμμετέχουν επίσης το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Λετωνία, η Αιστωνία και η Λουθουανία, και μετά από το 2019 η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επενδύσει σε ένα νέο μοντέλο επιτελικής διακυβέρνησης, στυριγμένη τόσο στην συγκέντρωση και στην αξιοποίηση δεδομένων, όσο και στην επίμονη προσήλωσή μας στα πολιτικά ιδανικά και στις αξίας μας που έχουν διαχρονικά αποδειχθεί αποτελεσματικά και φέρνουν λύσεις για τον κόσμο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Η Ελλάδα εμφανίζει το 2022 διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσο μάλιστα δύο μεγάλων κρίσεων, υγειονομικής και ενεργειακής. Ενώ έχει ευξηθεί ήδη κατά πέντε μονάδες το ΑΕΠ σε σχέση με το σημείο που ήταν το ΑΕΠ στη χώρα μας το 2019. Στα πολιτικά ιδανικά και στις αξίας μας που έχουν διαχρονικά αποδειχθεί αποτελεσματικά που ήταν το ΑΕΠ στη χώρα μας το 2019. Στην αγορά εργασίας έχουν προστεθεί περίπου 250.000 νέες θέσεις εργασίας. 250.000 άνθρωποι βρήκαν τη δουλειά από το 2019. Και η ενεργία έχει μειωθεί κατά πεντέμισι μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση ενεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ελληνικές εξαγωγές. Οι εξαγωγές μας υπερβαίνουν πλέον το 40% του ΑΕΠ της χώρας μας και κινούνται υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου πολύ κοντά στις πορτογαλικές επιδόσεις, οι οποίες θεωρούνταν για πάρα πολύ χρονικό διάστημα εξαγωγικό υπόδειγμα. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώνουν ιστορικό ρικόρ 20 αιτίας και ταυτόχρονα τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ανοίγοντας τον δρόμο στη χρηματοδότηση της οικονομικής και παιδευτικής δραστηριότητας της χώρας μας από τις τράπεζες. Η ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους έχει κάνει άλματα με χίλιες νέες ψηφιακές υπηρεσίες και με 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές για το 2022, μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων αλλά και του ελληνικού δημοσίου. Συναλλαγές, τρόπους που μας οδηγήσουν να εξοικονομούμε περίπου 100 ώρες ελεύθερου και παραγωγικού χρόνου για τον καθένα μας αιτισίως. Το μερίδιο παραγωγής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αυξηθεί τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα στο 46% με 48% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, κατατάσσοντας την Ελλάδα, τη χώρα μας, την πρώτη δεκάδα παγκοσμίως ως προς τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό-ενεργειακό μείγμα. Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε τον δεύτερο γεραιότερο πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετώπιζε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές περικοπές σε ανθρώπινο, δυναμικό και χρηματοδότηση στα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, να κινηθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δύο πιο κρίσιμους δείκτες της πανδημίας, στο δείκτη της υπερβάλουσας νησιμότητας και στο δείκτη του εμβολιασμού του πληθυσμού. Η δυναμική διαχείριση της πανδημίας, με τη βοήθεια της επιστήμης, με τον άρτιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, συνέβαλαν καθοριστικά στα επιτεύματα αυτά. Όλα τα αποτελέσματα που σας περιέγραψα δεν προέκυψαν τυχαία, ούτε είναι αποτελέσματα κάποιου ελατηρίου που εκτινάχθηκε λόγω της μακροχρόνιας κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα από το 2010 και της περιόδου των νοημονίων. Είναι προϊόν συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς, μιας χώρας που έμαθε από τα λάθη της, που εφαρμόζει πλέον το δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, μιας χώρας που εμπιστεύεται και χρησιμοποιεί τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημών, που αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εισηγείται λύσεις που υιοθετούνται από τους εταίρους μας, που υιοθετούνται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό για τον Covid, αλλά και ο Εθνικός Μηχανισμός για τη διακράτηση και την αναδιανομή προς καταναλωτές των υπερκερδών των ενεργειακών εταιριών. Η εμπιστοσύνη στην επιστήμη, η χρήση των δεδομένων για το σχεδιασμό και την τεκμηρίωση των δημοσιών πολιτικών και η συνεχής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητά τους δεν απομειώνουν σε καμία περίπτωση φυσικά το ρόλο της πολιτικής ή των πολιτικών. Οι διαχρονικές πολιτικές αξίες και αρχές μας οριοθετούν το πλαίσιο εντός του οποίου γίνεται η αξιοποίηση και η εκδήπλωση των εφαρμοσμένων πολιτικών μας. Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνουμε την πολιτική διαδικασία και γεφυρώνουμε το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κυβερνήσεων. Ένα χάσμα που είχε δημιουργηθεί και ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Κυρίως όμως ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών. Παράγουμε λύσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων. Παράγουμε λύσεις προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών ενώ παράλληλα προάγουμε τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ανομίας. Συμπερασματικά, σε σχέση με όλα τα ζητήματα που αναδείξαμε στην σημερινή ενημέρωση, θέλω να πω ότι στην Ελλάδα εν μέσω της δυσκολότερης διεθνούς συγκυρίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Υπόλεμο, συντελείται μια κοσμογονία. Άρχισαν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό και την άμεση εξόρυξη φυσικό αερίου σε ένα τεράστιο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Η Ελλάδα είναι ηγέτηδα δύναμη στην αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η ανεργία μειώνεται ραγδαία και οι επενδύσεις αυξάνονται αλματοδόσ. Οι εξαγωγές μας καλπάζουν. Αναπτύσσονται συνέργειες των ελληνικών με αμερικάνικα πανεπιστήμια, με κορυφαία ιδρύματα των ΗΠΑ και προσελκύονται αλλοδαπίθητες στη χώρα. Οι πολιτικές μας τα ενεργειακά και τη διαχείριση των κρίσεων γίνονται παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρότυπα. Η εξυπηρέτηση από το κράτος, η συναλλαγή με το δημόσιο δεν είναι πλέον συνώνυμο της ουράς, της ταλαιπωρίας και της καθυστέρησης. Τα σύνορά μας, χερσαία και θαλάσσια, φυλάσσονται και είναι αδιαπέραστα. Απέναντι στην ακρίβεια τρέχουμε ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη κοινωνικά προγράμματα στήριξης με απόλυτο σεβασμό στην κοινωνική συνοχή και στον άνθρωπο. Και αυτά είναι τα πλέον εμπληματικά από όσα κοσμογενικά συντελούνται. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, την πραγματικότητα μιας Ελλάδας που προοδεύει, μιας Ελλάδας που πασχίζει να αφήσει πίσω της χρόνια προβλήματα και παθογένειες, έχουμε και μια σειρά από άλλες αντιλήψεις. Αντιλήψεις που εκφράζονται από συγκεκριμένους, γνωστούς σε όλους, πολιτικούς χώρους. Αντιλήψεις που αντιστρατεύονται οτιδήποτε πάει μπροστά την Ελλάδα και βελτιώνει τη ζωή του Έλληνα πολίτη. Αντιλήψεις που απεχθάνονται την κανονικότητα και την πρόοδο καθώς υποστηρίζουν ότι η κανονικότητα και η πρόοδος ουδέποτε εξυπηρέτησε το ιδιολογικό τους πλαίσιο. Αντιλήψεις που θέλουν να βυθήσουν την Ελλάδα στην αχρειότητα και τη συγκοφαντεία. Η Κυβέρνηση στέκεται ανυποχόρητα απέναντι σε αυτές τις μοιοψηφικές αντιλήψεις. Στέκεται ανυποχόρητα απέναντί τους γιατί έχει μαζί της την ισχυρή και αποφασιστική και αποφασισμένη πλειοψηφία των Ελλήνων. Την πλειοψηφία που έχει όραμα προόδου, που πιστεύει στην προσπάθεια που γίνεται, βλέπει τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής να ξετυλίγονται γύρω της, που πιστεύει στη δημιουργικότητα, που είναι περήφανη για τον εαυτό της και για την πατρίδα. Στην πλειοψηφία που πιστεύει στη δημοκρατία, που πιστεύει στην ομαλότητα. Η Κυβέρνηση εκφράζοντας αυτήν ακριβώς την πλειοψηφία, δεν θα επιτρέψει νέους διχασμούς. Η Ελλάδα δεν αντέχει διχασμούς. Δεν θα επιτρέψει διχασμούς που επιχειρούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κ. Τσίπρα και μιας ομάδας ιδεολυπτικών τριγύρω του. Η απάντηση στο σχέδιό τους να μας κρατήσουν εγκατζωμένους πίσω, να σταματήσουν αυτήν την κοσμογονία, είναι η θεσμικότητα. Όλα θα γίνουν όπως ακριβώς προβλέπουν οι θεσμοί. Στο θεσμικό επίπεδο, στη δικαιοσύνη, εκεί θα αναδειχθεί η αλήθεια, εκεί θα θριαμπέψει το φως. Με τους νόμους που ήδη έχουμε και με τις ρυθμίσεις που σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο, γιατί αυτό απαιτεί η συνείδησή μας και το αξιακό πλαίσιο που μας έβαλε στην πολιτική και μας έφερε στη διακυβέρνηση. Θα κινηθούμε όμως προς αυτή την κατεύθυνση και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι δεν έχουμε το δικαίωμα, δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η κοσμογονία που συντελείται να μείνει στη μέση. Να σκιαστεί αρχικά και να διακοπεί στη συνέχεια. Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας. Καλό μεσημέρι κύριε Κπρόσωπε. Θα αναφερθώ στο θέμα των παρακολουθήσεων. Ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι ο Πρωθυπουργός κρύβεται, δεν πάει στην Βουλή να απαντήσει για το θέμα των παρακολουθήσεων. Άρα ουσιαστικά προσπαθεί να αποφύγει την συζήτηση. Τι απαντάτε, ευχαριστώ. Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε όλη αυτή η συζήτηση. Η Κυβέρνηση πάντοτε με συγκεκριμένες απαντήσεις και ανακοινώσεις τοποθετείται σε όσα έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο θέμα. Από εκεί και πέρα σας είπα ότι η δική μας επιδίωξη είναι μέσα από τον θεσμικό τρόπο, μέσα από τις λειτουργίες της συντεταγμένης πολιτείας, να μην μείνει καμία σκιά γύρω από την υπόθεση αυτή. Αυτή είναι η αποφασή μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει καμία σκιά, όπως και δεν θα επιτρέψουμε στη συνομοσιολογία, δεν θα επιτρέψουμε στους συγχειρισμούς, δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή την επιχειρούμενη προσπάθεια δηλητριασμού και διχασμού της κοινής γνώμης, να διακόψει το έργο που υλοποιείται στην Ελλάδα, τους δρόμους που ανοίγουν για τους Έλληνες πολίτες, τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα που έχει πετύχει η διακυβέρνησή μας τα τρία προηγούμενα χρόνια. Κύριε Πρόσωπε, ενώσο ξεκινούν οι συγκεκριμένες έρευνες για την αξιοποίηση των όποιων πρωτοπορεγικών πόρων εντοπιστούν στο Ιόνιο και νοτιοτετικά της Κρήτης, στην Τουρκία αυτό εκλαμβάνεται ως πρόκληση. Από χθες βλέπουμε σειρά του Καναξωματούχων, όλα και φιλοκυβερνητικά μέσα μας της ενημέρωσης, να μιλάνε για πρόκληση της Ελλάδος κατά της Τουρκίας. Τι απαντάτε? Η Ελλάδα υλοποιεί ένα σχέδιο πολύ καλά προετοιμασμένο, απολύτως σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και απολύτως ενταγμένο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα σέβεται το διεθνές δίκαιο, θα αξιοποιήσει έμπραχτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που κάνει πράξεις, που κάνει κινήσεις, οι οποίες βρίσκονται μακριά από τη διεθνή νομιμότητα σε καμία περίπτωση. Ποτέ η χώρα μας δεν πολιτεύτηκε και δεν συμπεριφέρθηκε έξω από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και ποτέ δεν θα το κάνει. Και ποτέ φυσικά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από καμία της δικαίωμα έτσι όπως αυτό αποραίει από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ό,τι κάνουμε είναι καλά μελετημένο, καλά προετοιμασμένο και βεβαίως υλοποιείται με ένα τρόπο που να ικανοποιεί όλες τις παραμέτρες, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τα αγιοστρατηγικά μας συμφέροντα, είτε έχουν να κάνουν με τα οικονομικά μας συμφέροντα, είτε έχουν να κάνουν και με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως σας είπα προηγουμένως. Κύριε Εκπρόσωπε, σας προβληματίζει η ένταση με την οποία γίνεται η αντιπαράθεση στο θέμα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων και αν αυτό επηρεάσει την κυβερνητική σας θητεία στην ουσία, με συνέπεια να προσφύγει η κυβέρνηση νωρίτερα σε εκλογές από ό,τι έχει προσβιορίσει χρονικά ο κ. Πρωθυπουργός στην άνοιξη, δηλαδή του 2023, αν δηλαδή οι υποκλοπές επηρεάζουν το θέμα των εκλογών. Ο σχεδιασμός του εκλογικού χρόνου από την πλευρά της Κυβέρνης και του Πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει και δεν επηρεάζεται. Όμως πραγματικά μας προβληματίζει η ένταση και ο επιχειρούμενος διχασμός που καλλιεργείται από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Όντως μας προβληματίζουν όλα αυτά που επιδιώκονται ορισμένοι κύκλοι να κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα και στην πολιτική ζωή της χώρας. Η Κυβέρνησή μας, όπως σας είπα και προηγουμένως, έχει μια σταθερή προσήλωση στην υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων, στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών που έχουν τα αποτελέσματα που και πριν περιέγραψα για την πατρίδα και για τους πολίτες, που θωρακίζουν την Ελλάδα, που ανοίγουν νέος δρόμος για τους πολίτες, που εξασφαλίζουν τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων σε μια συγκυρία μάλιστα που είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρθηκα, θεσμικά η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα, να μην μείνει καμία σκιά, η δικαιοσύνη, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη βασικός πυλώνας της δημοκρατίας μας, να διερευνήσει όλα όσα καταγγέλλονται και έρχονται στο φως της δημοσιότητας, προκειμένου να εμποδίσουμε τη διασπορά ειδήσεων, φημών, συκοφαντιών και επίσης να εντοπίσουμε εκείνους που τόλμησαν να παίξουν με θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Κύριε Καπρόσωπε, μόλις είπατε τώρα ότι σας προβληματίζουν οι επιδιώξεις κάποιων κύκλων. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένους ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι και τι είναι αυτό που επιδιώκουν. Ευχαριστώ. Νομίζω ότι έχουμε γίνει πολύ συγκεκριμένο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό που είπα είναι ότι μας προβληματίζει επιχειρούμενη ένταση. Μας προβληματίζει η προσπάθεια κάποιων να καταστήσουν μονοθεματικό θέμα στην ελληνική κοινωνία, το ζήτημα των παρακολουθήσεων είτε μέσω των κακόβουλων λογισμικών, παντελώς παράνομα, είτε το προηγούμενο διάστημα την περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΕΠ του τηλεφώνου του κ. Αντρουλάκη. Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί και δεν έχει να κρύψει τίποτα, γι' αυτό και κάνει το αυτονόητο, γι' αυτό και κάνει αυτό που συνιστά υποχρέωση οποιουδήποτε σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας. Έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα και αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να κάνει το αυτονόητο, να διελευκάνει την υπόθεση αυτή, προφανώς καλώντας και όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, όταν κρίνει ότι πρέπει να πάρει εξηγήσεις ή εν πάση περιπτώσεις να συντράμουν στο έργο της. Κύριε Εκπρόσωπε, σας ανησυχεί το γεγονός, σας προβληματίζει το γεγονός ότι και διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο θέμα των υποκλοπών και ρωτάνε και τον Πρωθυπουργό. Τα δύο τελευταία παραδείγματα είναι η Financial Times και το Bloomberg. Σας προβληματίζει αυτό και θα απαντάτε σε τέτοια δημοσιεύματα. Η Κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε την απάντηση σε ερωτήσεις που γίνανε στον Πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια των διεθνών μέσων να αποσαφηνήσουν και αυτοί τι ακριβώς γίνεται με αυτή την ιστορία στη χώρα. Προφανώς και δεν περιπεί τιμή για τη χώρα να δημιουργείται αυτή η ατμόσφαιρα ή να συντηρείται αυτό το είδος το θέμα στην επικαιρότητα και είναι και αυτός ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσουμε άμεσα στην πλήρη διαλεύκανση και αποσαφήνιση αυτής της υπόθεσης. Υπάρχουν άρθρα γνώμη στο διεθνές τύπο που αναδεικνύουν αυτό τον προβληματισμό, που δίπλα στην εικόνα μιας Ελλάδας που έχει καταφέρει μεγάλα επιτεύματα τα τρία προηγούμενα χρόνια, αναφέρουν και αυτή την εξέλιξη που δεν είναι ευχάριστη και η Κυβέρνηση και γι' αυτόν τον λόγο, απέραν από όλους τους άλλους που ανέφερα προηγούμενως, θέλει άμεσα και γρήγορα η δικαιοσύνη, τα θεσμικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, να ξετυλίξουν το κουβάρι αυτής της υπόθεσης και να δοθούν απαντήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Επειδή έχετε ανακοινώσει ότι θα παγορεύσετε αυτά τα λογισμικά, πρώτον, αν κάποιος τώρα θέλει να το πάρει πριν φέρετε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να πάει να πάρει το πρέντεδρο και να το χρησιμοποιήσει, δεύτερον, γιατί γίνεται τώρα και δεν είχε γίνει τόσο καιρό, αφού είναι παράνομο και κακόβουλο αυτό το λογισμικό. Είναι προφανές ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει δεν είναι επαρκές, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρουμε πολύ σύντομα προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και αυτό αποτελεί και μια απάντηση στην ερώτησή σας, η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα είναι απολύτως παράνομη η εμπορία, η καταοχή, η χρήση, η διακίνηση με τον οποιοδήποτε τρόπο αυτών των κακόβουλων λογισμικών και πέρα από αυτό το θεσμικό πλαίσιο που θα φέρουμε θα έχει και πολύ ουσιαστικές διατάξεις και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση συνολικά των παθογενειών, των αδυναμιών που υπήρξαν, που διαπιστώθηκαν όλη την τελευταία περίοδο στο πλαίσιο που διέπηται η λειτουργία των υπηρεσιών ασφάλειας προκειμένου να υπηρετήσουμε ακόμη καλύτερα μια δύσκολη άσκηση, μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας αλλά και τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Στο θέμα των ερευνών ήθελα να ρωτήσω κάτι, παρακαλώ πολύ. Τα συγκεκριμένα οικόπεδα, στις οποία γίνονται οι έρευνες, υπάρχουν ενδείξεις για την Κυβέρνηση ότι μπορεί να βγει κάτι θετικό σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα. Προφανώς και υπάρχουν ενδείξεις αλλά οι Συσμηκές Έρευνες είναι αυτές που θα μας δείξουν πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα. Όταν ξεκινούν να γίνονται οι έρευνες αυτές και όταν στις έρευνες αυτές συμμετέχουν γνωσμένους κύρους εταιρίες, με την εμπειρία που έχουν οι συγκεκριμένες εταιρίες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι προφανώς και υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, τουλάχιστον για να ξεκινήσουν οι Συσμηκές Έρευνες. Αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αυτά που θα καθορίσουν σε κάθε περίπτωση τη συνέχεια και την εξέλιξη. Κύριε Κπρόσωπε, πώς αποτιμά κυβέρνηση τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα δεύτερο σκέλιο σχετικά με την ανακοίνωση της στάσης, την οποία αναφερθήκατε κι εσείς, αν αυτή η μικρή σχετικά αποκλειμάκωση αφήνει το περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης, μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, δεδομένου ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα ράλι τημών συστημές, τόσο της βενζίνης, όσο και του πετρέλαιοθερμόση. Σε ό,τι αφορά την πρώτη ερώτησή σας, έχει πολύ δρόμο ακόμα η συζήτηση αυτή με την Κομισιόν, με τα κράτη-μέλη, προκειμένου να καταλήξει και στην οριστική της μορφή η πρόταση. Πάντως, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χώρα δεν την αντιμετωπίζει αρνητικά ως βάση συζήτησης. Βεβαίως, πρέπει να δούμε και τις ιδιαιτερότητες και τις επιφυλάξεις και τις απόψεις των κρατών μελών και της χώρας μας, που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια συζήτησης των προτάσεων αυτών τον επόμενο διάστημα. Τώρα, από εκεί πέρα, έχουμε ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων που εφαρμόζουμε στη μάχη κατά της ακρίβειας, σε κάθε επίπεδο. Είτε αυτά έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του ισοδήματος άμεσα ή έμεσα, είτε έχουν να κάνουν με τις οριζόντιες ενισχύσεις, όπως για παράδειγμα στο ηλεκτρικό ρεύμα, με μεγάλες ενισχύσεις στο επίδομα θέρμανσης και αλλού, με κινήσεις που έχουν να κάνουν σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία της αγοράς, για να συμβάλει και αυτή στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στο καλάθι του νοικοκυριού, η έλεγχη της δημαία. Είμαστε στην φάση και στο στάδιο εφαρμογής αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων, παρακολουθούμε τα δεδομένα, ξέρει ο κόσμος, ξέρει η ελληνική κοινωνία, ότι κάθε καινούργια δυνατότητα παρουσιάζεται πάντοτε, αξιοποιείται προς όφελος των πολιτών, υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιονομικά και οικονομικά αντέχουμε. Κι άλλη μου ερώτηση, αν έχετε κάποιος σχόλιο σχετικά με την κίνηση της κυρίας Γεροβασίλης σήμερα να προσήλθει στον Άριο Πάγο, για να καταθέσει μήνυση κατά παντού σου πευθύνου σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει την προσφυγή στη δικαιοσύνη όλων όσων έχουν να συνδράμουν στην έρευνα και στη διαλέυκανση της υπόθεσης αυτής. Στέκομαι σε αυτή την παρατήρηση, είναι μεγάλος ο πειρασμός να κάνουμε κριτική υποπολητική όψη, του τρόπου με τον οποίο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό στο παρελθόν, αλλά λέω και πάλι, οφείλουμε όλοι και αφού προσφέγουμε στη δικαιοσύνη νομίζω ότι αυτό το αναγνωρίζουμε ως μια ελάχιστη βάση συμφωνίας, εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη ότι θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Δεν είναι ευχάριστο για μια χώρα, δεν έχει την πολυτέλεια η πατρίδα μας να ζει διχασμούς ή να μονοπολείται ο δημόσιος διάλογος ή η πολιτική επικαιρότητα από αυτού του είδους της διαδόσεις, από αυτό το χαρτοπόλεμο αποκαλύψεων, από αυτό το συνεχεί ράλι με υπονοούμενα που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή και τα μυαλά των ανθρώπων. Η συντεταγμένη πολιτεία, οι θεσμοί της ελληνικής δημοκρατίας, η ελληνική δικαιοσύνη, οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους σε χρόνο, ο οποίος να σχετίζεται ευθέως με την απέτηση που όλοι έχουμε το ταχύτερο δυνατόν να βρούμε άκρη και να προκύψουν απαντήσεις. Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει ότι συνδράμει τη δικαιοσύνη και τις αρχές προς την κατεύθυνση αυτή και θα εξακολουθούμε να είμαστε πιστοί στην κατεύθυνση αυτή. Παραμένουμε η δικαιοσύνη πολύ γρήγορα να πράξει το αυτονόητο, πηγαίνοντας πλέον κοντά σε πρόσωπα που με τον Α ή Β τρόπο φαίνεται να εμπλέκονται σε αυτού του είδους τη διαδικασία. Και αυτό θα αποτελέσει, νομίζω, μια πολύ ουσιαστική απάντηση στα ερωτηματικά όλων και με ένα τρόπο θα δείξει και ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για να βγει άκρη στην υπόθεση αυτή ή ποιοι έχουν σκοπιμότητες απλώς να συντερρούν ένα ζήτημα στην επικαιρότητα χωρίς να ενδιαφέρονται για την ουσία. Εφόσον υποστηρίζετε κι εσείς ότι κάθε προσπάθεια για τη διελεύκανση στις υπόθεσεις σχεδικαστικά είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει και έτσι πρέπει να γίνει η θεσμή. Θα σας ρωτήσω αν σκέφτεστε να καταργήσετε την τροπολογία της ΑΔΑΕ που προβλέπει, στην ουσία, στους ενδιαφερόμενους να μαθαίνουν στοιχεία για το αν παρακολουθούνται ή όχι. Είναι προς την κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής εξισορόπισης δύο απαιτήσεων. Οι μυστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφαλείας να επιτελούν με σωστό τρόπο το καθήκον και το χρέον τους και θεμελιώδει δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών να προστατεύονται και να την χάνουν του σεβασμού και της προσοχής και να την χάνουν σε κάθε περίπτωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.