Μ. Καλαμαράς: Τα e-books στην ελληνική αγορά και στις βιβλιοθήκες (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, 2015)
: Πριν ξεκινήσουμε να σας παρουσιάσω τους ομιλητές μας, το οποίο θα κάνω αμέσως, θα πω πολύ σύντομα δύο λόγια για την Ελλάδα και το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα. Η αγορά μας, το ροματικό, είναι πολύ μικρή, αλλά σίγουρα τα e-books είναι μια ανερχόμενη τάση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου πέντε χιλιάδες e-books στα ελληνικά. Αυτό είναι ένα ζέστημα λίγο συζήτησης με το τι προσδιορίσει κανείς ως ηλεκτρονικό βιβλίο, οπότε το θεωρεί ως έκδοση, δηλαδή, ή όχι κλπ. Αλλά περίπου αυτό είναι το νούμερό μας. Και αυτό προέρχονται από περισσότεροι ως από εβδομή τα εκδότες, παρόλο που υπάρχει μεγάλη ασυμμετρία ανάμεσα στους εκδότες όσους αυτό. Έχουμε επίσης δεκατέδερι οπωλεία και πάλι δεν είναι απαραίτητα, δεν είναι καθόλου, πάνω έτσι, ισομεγέθη. Ενώ υπάρχει σημαντική άγθεση στα tablet PC, χωρίς να έχουμε δει κάτι αντίστοιχο με το εξωτερικό, ενώ υπάρχουν και προτιμήσεις για ηλεκτρονικούς αναγνώστες ή και εν μέρη κινητά, αν και γενικά νομίζω ότι πιο πολύ μένουμε στο θέμα tablet PC και ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Γίνονται κάποιες πρώτες προσπάθειες και για τα e-books της Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η Κυβερική Βιβλιοθήκη της Βέριας, που αξιοποιεί δύο κίνγκλ που έχει δορίσει η Αμερικανική Πρεσβύα, που μπορεί να τα δανείζει στο κοινό μαζί με περιεχόμενο στα Αγγλικά. Αντίστοιχα, βιβλιοθήκες οι οποίοι συμμετέχουν στο δίκτυο της Future Library χρησιμοποιούν tablets τα οποία προέρχονται από τη Vodafone, αν θυμάμαι καλά. Είναι αρκετές δεκάδες συσκευές που και αυτοί προσπαθούν να πειραματιστούν. Η Βιβλιοθήκη της Λιβαδιάς έχει και αυτή τη δική της συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Έχουμε δηλαδή κάποιες προσπάθειες που ξεκινάνε από τις συσκευές, μεταλλευόμενοι δωρεές και πηγαίνοντας στο παραπέρα, ενώ και δύο ξενόγλωσα ιστοίτα στην Ελλάδα έχουν αρχίσει σε πηλωτικό στάδιο το δανεισμό e-books στην γλώσσα τους. Πολύ συνοπτικά αυτό σημαίνει ότι είμαστε πολύ στην αρχή και δεν μπορούμε να εύκολα συγκληθούμε με νούμερα από σπαρών της πόλη μας Ευρώπης, πολύ περισσότερο των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα ήθελα να περάσω τώρα στην συνεργασία μας.