24η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2020 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Μια πολύ σημαντική, θα σας την περάσω σε λίγο με email, δεν την έχετε, είναι από το Σύλλογο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου, την οποία σας τη διαβάζω. Ο Σύλλογος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου προσπαθεί εδώ και χρόνια για τη δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλλας για τους παρακάτου λόγους. Η Καβάλλα λόγω της γεωγραφικής της θέσης εξυπηρετεί σήμερα ένα μεγάλο πλήθος ογκολογικών ασθενών, που πλησιάζει στις 6.000 το χρόνο. Οι ασθενείς αυτοί προέρχονται από τον νομό Καβάλλας, τον νομό Δράμας, τον νομό Ξάνθης και το ανατολικό τμήμα του νομού Σερώμ. Η προτείνηση δετων ασθενών για το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Καβάλλας εστιάζεται στο ότι το νοσοκομείο Καβάλλας είναι ένα καινούργιο σηδικά νοσοκομείο που έχει ένα ογκολογικό τμήμα που για μία δεκαετία προσέφερε χημιαθεραπείας σε χιλιάδες ασθενείς επαντρωμένο με άριστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που σήμερα όμως λόγω του πλήθος των ασθενών χρειάζεται πίγουσα ενίσχυση τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Όταν οι παραπάνω αναφερόμενες ασθενείς χρειάζονταν κλινική θεραπεία, είτε την ελάβαναν από τις αντίστοιες με τον όσιμμα τους κλινικές του νοσοκομείου είτε προωθούνταν στη Θεσσαλονίκη ή στην Αλεξανδρούπολη με το ανάλογο κόστος, τόσο οικονομικό όσο και σωματικό και ψυχολογικό. Η κατάσταση όμως που προέκυψε μετά τα μέτρα ασφαλείας για το Covid-19 που έχουν ληθεί και στα νοσοκομεία, απαγόρευση γενών και λοιπά, έδειξε ότι οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίστηκαν σαν ξένα σώματα στις διάφορες κλινικές που αναγκάστηκαν να προωθηθούν για να λάβουν την κλινική τους θεραπεία. Η εξυπηρέτησή τους ήταν ελπίστη και σε κατακλυσμένος ασθενείς άθλια. Αυτοί δε που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις αντιμετώπισαν τρομερές δυσκολίες για να δουν κατάλημα λόγω των πολλών κλειστών ξενοδοχείων και της πληρότητας των αδομών που διατίθεται για διαφόρους τομείς. Για το λόγο αυτό ζητούμε τη συμπαράσταση του Πηματικού Συμβουλίου με την έκδοση ενός ψηφίσματος το οποίο θα ενισχύσει τον αγώνα μας για τη δημιουργία της ογκολογικής κλινικής στην πόλη μας. Πιστεύουμε ότι θα σέχουμε συνοδικώρους στην προσπάθειά μας. Ο Σύλλογος Λοιπόν Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ζητάει εδώ και πάρα πολύ καιρό να δημιουργηθεί μια ογκολογική κλινική στο νοσοκομείο Καβάλλας για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς αυτοί. Θεωρώ πως πρέπει να τους στηρίξουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να είμαστε αλληλέγγιοι γιατί αυτοί δυστυχώς οι ασθένες χτυπάνε όλες τις πόρτες και όλοι έχουμε κάποιους συγγενείς μας τους οι οποίοι χρειάζονται ή θα χρειαστούν που μακάρ να μην χρειαστούν ποτέ βοήθεια. Κύριε Δημάχη Κυρίες και κύριες συνάδελφοι, καλησπέρα. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος με κάλυψε με την τοποθέτησή του, η δημιουργία μιας ογκολογικής κλινικής είναι επιτακτική ανάγκη για τη διέτηση των καρκυνοπαθών. Επίσης το νοσοκομείο μας, το οποίο είναι πάρα πολύ καλό και διαθέτει και πολύ καλούς χώρους και πολύ καλούς γιατρούς, θα μπορούσε και μπορεί να αντέξει την λειτουργία μιας ογκολογικής κλινικής. Εγώ συμφωνώ στο να κάνουμε, να βγάλουμε αυτό το ψήφισμα. Θα παρακαλούσα την κυρία Θαβουλτζίδου με την βοήθεια της κυρίας Τσανάκας, η οποία είναι γιατρός, να συντάξουμε το ψήφισμα αυτό, να το περάσουμε αύριος στους τραχυγούς των παρετάξεων, να συμφωνήσουμε και στη συνέχεια να αποσταλεί στο Υπ. Υγείας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Μπορώ κύριε Πρόεδρε. Ποιος μίλησε? Εγώ η Μαρή Φρατσισκάκη. Ναι Μαρία. Συγγνώμη που παρεμβαίνω και συγγνώμη που παίρνω το λόγο πρωθύστερα από όλους τους αρχηγούς των παρετάξεων, όμως επειδή πριν από αρκετό καιρό είχαμε φέρει να ψηφίσουμε για τη δημιουργία και αιματολογικής κλινικής, θα ήθελα και θα παρακαλούσα όλους εφόσον θα δοθεί το ψήφισμα αυτό για την ογκολογική κλινική να συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία φυσικά και αιματολογικής κλινικής που και τα περιστατικά αυτά επίσης είναι εξαιρετικά πολλά και εδώ ταλαιπωρούνται πάρα πολύ οι άνθρωποι που υποφέρουν από αιματολογικά νοσίματα. Ευχαριστώ και συγγνώμη που πήρα το λόγο. Ευχαριστώ. Νομίζω ότι θα είναι κάτι δίθετος. Κύριε Τσανάκα. Κύριε Παπαδόπουλε. Λοιπόν, θα με επιτρέψετε. Ναι, κύριε Τσανάκα, σας ακούμε. Μια σύντομη τοποθέτηση από αυτού και μετά θα συνεχίσουμε. Το ζητούμε όντως από καιρό, είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται αυτοί οι άνθρωποι όταν έχουμε τέτοιο νοσοκομείο με τέτοιους γιατρούς. Απλώς η προσθήκη μιας ή δύο ειδικοτήτων που έχουν σχέση με το αντικείμενο θα δώσει τη λύση. Αν όλοι μας σκεφτόμαστε τον Covid φανταστείτε τι γίνεται με τους καρκινοπαθείς που πρέπει να ταλαιπωρούνται σε περιβάλλον εξόχως μολυσματικό με Covid. Δεν είναι εκτός εποχής, ύσα ύσα παραπάνω πρέπει να τους βοηθήσουμε. Κύριε Βαβαδόκουλα. Φυσικά και είμαστε σύμφωνοι, ούτως ή άλλως δεν τείνει να γυνηφιούν στην βάδα. Ο καρκινός έχει πίσει στη ζωή μας. Σχεδόν πολλά σπίτια έχουν δυστυχώς αυτά τα προβλήματα. Έχει μεγάλο όγκο προληπτικών ή αποκατάστασης διάφορων μεθόρων. Το οποίο χρειάζονται μηχανήματα. Στο νοσοκομείο το δικό μας παρόλο που έχει χαρακτηριστικά περιφερειακού ή στο καταστατικό μπορεί να μην κοβλέπει κάποια πράγματα. Πάντως και εγώ σε επαφή που ήμουνα γιατί το θέμα το παρακολούθησα και προσωπικά. Το πρώτο βήμα είναι το τμήμα ογκολογικό να γίνει κλινική και επίσης να μπει και ένα μηχάνημα το οποίο θα γίνονται διάφορες αυτονομιλίες. Και όπως η επισήμαση που κάνει η κυρία Φαζισκάκη μακάρι να είναι εφικτό για να μπορέσουμε να κάνουμε έτσι και ένα μετολογικό το οποίο θα χρειαστεί και προσωπικό και εξοπλισμό και να τα καταφέρουμε γιατί οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας είναι τεράστιες και πληθαίνουν και μεγαλών αντί να μη κράνουμε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Ροσπαπάς. Κύριε Πρόεδρε, ας μην κρυβόμαστε. Η απέτηση αυτή, μάλλον η ανάγκη αυτή και για την αιματολογική κλινική αλλά και για την ομολογική είναι μέσα από αυτά τα περιστατικά τα οποία καθημερινά διακινούνται είτε προς την Αλεξανδρόπολη είτε προς τη Θεσσαλονίκη. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και απαιτητικοί ώστε να πετύχουμε να φτιάξουμε κάτι τέτοιο γιατί καταλαβαίνετε είχε τους προηγούμενους τρεις μήνες υπήρχαν και αντίθετες φωνές από τα άλλα νοσοκομεία στο να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο. Άρα λοιπόν χρειάζεται συσπήρωση και χρειάζεται και αγορηστικότητα να το πετύχουμε αυτό εδώ πέρα. Το πραγματικό ένα ψήφισμα δεν γίνεται. Πρέπει να ξεπεράσουμε δηλαδή κάποιες, θα έλεγα, αντιπαλώτες οι οποίες υπάρχουν και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και από το νοσοκομείο και από τα νοσοκομεία της Σαλονίκης και από τα νοσοκομεία της Αλχανδρούπολης. Άρα λοιπόν δύο κλινικές αυτές με ένα ψήφισμα δεν μπορούμε να το πετύχουμε. Πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω. Δηλαδή όλη η τοπική κοινωνία, οι τοπικές αρχές να συσπηροθούν και να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούμαστε γιατί και στατιστικά, αν το πάρετε και πάντε στους δύο αυτούς οι λόγους, θα δείτε ότι είναι πάρα πάρα πολλοί στον κόσμο που τα λεπορείται γιατί τώρα πηγαίνει από εδώ στην Αλχανδρούπολη ή από εδώ στην Σαλονίκη για να μπορέσει να κάνει, να καλύψει την αρρώσια του που πέραν τούτο είναι και πολλή. Πιστεύω λοιπόν ότι ο δήμαχος πρέπει να σε επαφή και με τον αντιπεριφερειάρχη αλλά και με τον δικητή του νοσοκομείου ώστε να διεκδικήσουμε αυτές τις δύο κλινικές και όχι να περιοριστούμε σε ένα ψήφισμα αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι. Οι σύλλογοι από μόνοι τους δεν μπορούν να το πετύχουν. Η κυρία Φραντισκάκη έχει επίγνωση του ενός θέματος και αυτό συζητήθηκε όλο μέσα στο καλοκαίρι και δεν προχώρησε τίποτα. Δηλαδή δεν χρειάζεται ψήφισμα, χρειάζεται δράση. Και καταλαβαίνετε ότι για να τράσουμε και το Δημοτικό Συμβούλιο προφανώς δεν φτάνει. Άρα θέλουμε όλη η τοπική κυνωρία ΣΥΣΟΜΗ μαζί με τον νοσοκομείο αφού έχουμε και τις υποδομές να στελεχώσουμε σε πρώτη φάση έστω και σπαργανικά αυτές τις δύο κλινικές και μετά σε δεύτερο στάδιο να διεκδικήσουμε την ολοκληρωμένη εγκατάσταση των δύο αστωνοκλινικών. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Βέρος. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα στις συναδέλφες και στους συναδέλφους και στον κύριο Δήμαρχο. Στη συνέχεια αυτό που έθεσε ο κύριος Παπάς και έχει πολύ δίκιο και θα μου επιτρέψετε έτσι με την ελάχιστη εμπειρία των 30 ετών στο νοσοκομείο Καμπάλλας να σας πω ότι δεν αρκεί ένα ψήφισμα και η πρόταση και η δικιά μας είναι κύριε Δήμαρχε πάρτε την πρωτοπουλία ως Δήμος Καβάλλας να καλέσουμε τους θεσμικούς φορείς αλλά και όλους τους ανθρώπους αυτής της πόλης όπου θα πρέπει συνολικά να πιέσουμε δυναμικά ώστε να πετύχουμε το να υπάρξουν και να δημιουργηθούν αυτές οι δυο σημαντικές κλινικές για τους συμπολίτες μας διότι στο κάτω κάτω αυτή είναι η αλήθεια οι ανάγκες είναι τεράστιες και ο κόσμος ταλαιπωρείται ταλαιπωρείται πηγαίνοντας είτε στο πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης είτε στη Θεσσαλονίκη και μη γελιόμαστε και στη Θεσσαλονίκη που εξεπηρετούν τουλάχιστον τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία ή όσα ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι επιβαρημένα έχουν μεγάλο φόρτο και δέχονται καθημερινά πολλούς ασθενείς άρα είναι πολύ σημαντικό και για αυτούς άσχετα εάν όπως είπε και ο Βαγγέλιος Βαπάς υπάρχουν κάποια συμφέροντα που συγκρούνται εμάς δεν μας ενδιαφέρουν αυτά τα συμφέροντα που συγκρούνται εμάς μας ενδιαφέρει η υγεία των συμπολιτών μας και νομίζω σε αυτήν τη λογική συμφωνούμε ότι θα πρέπει και για τις δυο κλινικές ένα ψήφισμα αλλά και να αναλάπτε την πρωτοβουλία κύριε Δήμαρχε ώστε να πιέσουμε και να πετύχουμε όσο το δυνατόν και να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα Ευχαριστούμε πολύ, ο κύριος Ποτώιας Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα συναδέρφησες και συνάρφης σήμερα ιδιαίτερα που φάνηκε ξεκάθαρα πόσο τρωτό και πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα υγείας το οποίο στην ουσία έχει καταρρέψει και τύνει να μετατραπεί το σύστημα υγείας και το νοσοκομείο μας σε μιας νόσου νοσοκομείου και σύστημα υγείας χρειάζεται ακριβώς δυναμικά να κινητοποιηθούμε σαν δημοτικό συμβούλιο σαν συνολικά σαν κοινωνία οι εργαζόμενοι ώστε να ενδυναμωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα φυσικά είναι μια ανάγκη που έχει σήμερα η περιοχή μας το νοσοκομείο μας και είμαστε φυσικά υπέρ αυτής της λύσης η οποία φυσικά πρέπει να έρθει σε κόντρα με την άλωση του τμήματος αυτού της υγείας που γίνεται από τις ιδιωτικές κλινικές όπου κάνουν πάρτι Ξέρουμε πολύ καλά πόσο πίσω αυτήν την περίοδο της πανδημίας έχουν μείνει οι υποθέσεις πόσο της ανίχνευσης όσο της θεραπείας του καρκίνου Για αυτό λοιπόν παράλληλα με την διεκδίκηση της κλινικής πρέπει να στοχεύσουμε στην ενίσχυση του δημόσιου σύστηματος υγείας με προσωπικό και τεχνικά μέσα, ιατρικό νοσηλευτικό Δεν αρκεί το ψήφισμα Εγώ προτείνω να είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στήριξης της δημιουργίας κλινικής και από κει και πέρα πέραν όλων των άλλων που αναφέρθηκαν οι προηγούμενοι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και το βαρύ οπλισμό της καβάλας που είναι οι εργαζόμενοι, που είναι τα σωματεία τους που τους έχουμε συνέχεια στην άκρη τους θεωρούμε ότι δεν μπορούν να διεγκλικήσουν ότι δεν έχουν δυνατόιτα να βγουν μπροστά και αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα έχει σχέση με όλες εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες θέλουν το λαό, θέλουν τον κόσμο στη γωνία θέλουν τον κόσμο να επιλέγει κυβερνήσεις, δημάρχους περιπεριάρχειες που υποτίθεται είναι άξιοι και κανοί και μπαίνουν μπροστά για να λύσουν όλα τα προβλήματα Άρα αυτό που χρειάζεται να καταλάβουν οι καβαλιώτες και συγκεκριμένα οι άνθρωποι αυτοί που ταλαιπωρούνται από τη μη λειτουργία στην πόλη μας κοινικής πρέπει να βγουν μπροστά σαν εργαζόμενοι διεγδικώντας κοινή δράση με σωματεία, με εργατικά κέντρα ανέκδοτο αυτό σε σχέση με το δικό μας εργατικό κέντρο για να διεγδικήσουν πραγματικά γιατί ο φόβος και ο τρόμος της κυνητοποίησης του λαού είναι αυτός που κοινεί κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς Σας ευχαριστώ Κύριε Βογιατζής Κύριε Ξανθόπουλος Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα καταυχή από εμένα θα θέλα να ξεκινήσω να αναφοράνω στην πρότασή σας σχολιάζοντας ότι ελπίζω μετά από την ονοχλίωση της κουβέντας για το θέμα αυτό και για την επισκοπή του κυρουποτόλια να μην χαθεί ο χρόνος για τα προημιρισίας Εκτός από αυτό θέλω να θυμίσω στον κύριο δημαρχό ότι πριν από τουλάχιστον 8 μήνες μετέφερα στα προημιρισίας αίτημα ασθενών, αιματολογικών ασθενών για την πίεση που θα έπρεπε να ασκείς το Δημοτικό Συμβούλος Καβάλλας για την ύδρυση αυτών των κλινικών κάτι το οποίο είχα την εντύπωση ότι είχε υλοποιηθεί ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση μου δημιούργησε η αποδοχή από τον κύριο δήμαρχο ότι το πράγμα αυτό θα προχωρούσε Με εντύπωση λοιπόν σήμερα αντιλαμβάνομαι ότι δεν έγινε τίποτα και αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι ότι το γεγονός αυτό δείχνει πόσο ψηλά οι διεκτυκήσεις του Δήμου και αυτό είναι μια διαπίσωση που κάνω δυστυχώς σε ό,τι αφορά τώρα αυτό καθ' αυτό το θέμα σε όλα αυτά τα οποία είπαν και ο κύριος Ευαγγέλις Παπάς και ο κύριος Βέρος αλλά και ο κύριος Κοτέλιας εγώ θέλω να προσθέσω ότι θα πρέπει να είναι πράγματι απόφαση και όχι ένα ψήφισμα γιατί το ψήφισμα είναι ένα χαρτί το οποίο πηγαίνει εκεί που πηγαίνει και μάλλον μπαίνει στα ζήτητα και σε αυτό τον απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου θέλω να βάλουμε μέσα και τους επαγγελματικούς φορείς τους παραγωγικούς φορείς της πόλης μελητήρια και όχι μόνο, τους τρεις βουλευτές και τον έναν υπουργό τους τέσσερις βουλευτές δηλαδή, τρεις βουλευτές και έναν υπουργό, γιατί το θέμα αυτό ξεπερνάει κατα πολύ τη δυνατότητα του έχουμε σαν ένα Δημοτικό Συμβούλιο Σαφέστατα λοιπόν υπερθεματίζω προς αυτή την κατέυση λυπάμαι που δεν έγινε μέχρι τώρα και βέβαια καλό όλους αυτούς οι οποίοι με αυτά και με εκείνα διώξαν τον κ. Κασαράκη να αναλογιστούν τις ευθύνες που είχαν για την επιλογή αυτή κ. Βαγιατζής για ποιο θέμα κ. Πρόεδρε, γιατί τώρα συνδέθηκα μιλάμε για το ψήφισμα που ζήτησε να στηρίξουμε ως Σύλλογο Συνθερωτών Κατάπτου Καρκίνου για τη δημιουργία ουγολογικής κλινικής κι εγώ είμαι σύμφωνος ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα τώρα δεν ακούσετε τι είπαν οι πρωραλίσατες, αλλά συμφωνώ και εγώ είμαι υπέρος πολύ ωραία κ. Κουνάπος καλησπέρα κ. Πρόεδρε, καλησπέρα κ. Συνάδελφη συμφωνώ απόλυτα κ. Πρόεδρε, αλλά το θέμα όπως είπαν και οι πρωραλίσατες, δεν είναι μόνο θέμα του δήμου Καβάλλας, είναι θέμα και του δήμου Παγκέου είναι και θέμα και του δήμου Νέστου, είναι θέμα και του δήμου Θάσου άρα δηλαδή θα πρέπει να γίνει ένα συντονισμός από τους τέσσερις δήμους του νομού μας της πρωθυπιακής μας ενότητας και να υπάρχουν αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και αυτές οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα είναι το ισχυρό όπλο της διεκδίκησης του πάγιου αιτήματος του συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας θα υπάρχουν αυτές οι δύο μονάδες η ογκολογική και η αιματολογική στην περιφερειακή ορονότητα καβάλαση Συμφωνώ απόλυτα δεν έχω να πω τίποτα άλλο απλώς το συντονισμό και την πρωτοβουλία κύριε Δήμαρχε θα πρέπει να την πάρετε εσείς σε σχέση με τα άλλα δημοτικά συμβούλια και με τους άλλους δημάχους Έχετε φυσικά άκρη να δώσετε? Δεν ακούγεστε? Θέλω να συμπληρώσω κάτι από αυτού να πω ότι ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει καταθέσει ψήφισμα προς το Υπουργείο για τη δημιουργία της αιματολογικής κλινικής εδώ περίπου και ένα μήνα οπότε σε αυτό μπορώ να σας βοηθήσω με τα στοιχεία που έχω διότι το έχω το ψήφισμα για να μπορέσει να συμπορευτεί με τη δημιουργία της ογκολογικής κλινικής, κύριε δημαρχέ. Ευχαριστώ. Κυρία Φρατσχάγη να τα στείλετε στην κυρία Ταποτσίδου. Βεβαίως. Θα το κάνω. Πολύ ωραία. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Σμουκέας. Ευχαριστώ κύριε Φρατσχάγη. Έχω να κάνω την εξής παρατήρηση ότι εισάγεται ένα θέμα ενόπιν του οδημοτικού συμβούλου που είναι αρκετά σοβαρό, ένα ψήφισμα μάλλον, σε σχέση με τη δημιουργία κλινικής ογκολογικής. Αλλά η διοίκηση του δήμου δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία σε σχέση με το έτοιμα αυτού του ψηφίσματος. Εάν είχαν μια επικοινωνία με τη διοίκηση του νοσοκομείου θα ξέρουν ότι έχει ήδη τροποποιηθεί με απόφαση του δέλτα σίγμα ο κανονισμός του νοσοκομείου Καβάλας γιατί για να ενδιεχθεί μια κλινική θα πρέπει να προβλέπονται στον κανονισμό του νοσοκομείου Καβάλας. Το διοικητικό συμβούλιο λοιπόν πήρε απόφαση τον Ιούλιο. Έχει τροποποιήσει τον κανονισμό του νοσοκομείου και έχει αποστείλει τη σχετική τροποποίηση στο Υπουργείο Υγείας. Το μόνο που αναμένεται αυτή τη στιγμή είναι απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Επομένως σε θέμα της σύνταξης του ψηφίσματος νομίζω ότι εκεί που θα πρέπει να εστιάσει αν αποφασιστεί από το σώμα είναι στην υλοποίηση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Καβάλας. Έχουν γίνει όλες οι προαπαιτούμενες διαδικασίες εκείνο που απομένει είναι να εκρυθεί ο νέος κανονισμός όπως προβλέπει και η νομοθεσία. Οργανισμός, οργανισμός, ναι. Οργανισμός, ναι. Ευχαριστώ. Ο νέος οργανισμός λοιπόν πρέπει να επικυρωθεί και να δημοσιευτεί στο φύλλο φημερίδας κυβέρνησης. Αυτό είναι το μόνο που απομένει. Δεν είναι δηλαδή το έκτημα επεισουσίας όσον αφορά τη διαδικαστική του πλευρά από τους φορείς της πόλης και εν προκειμένου από το δέντα σύνταξη του νοσοκομείου. Τώρα, στο θέμα που είπε η Μαρία Φραντισκάκη για την αιματολογική κλινική να τα ξέρει και η κυρία Τσανάκη αυτά καλύτερα από εμάς και ο Άρης, αιματολογική κλινική σε νοσοκομειακό νοσοκομείο, εγώ προσωπικά δεν ξέρω να λειτουργεί σε κάποιο νοσοκομείο. Είναι εντελώς ιδιαίτερη η περίπτωση της και είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντυπθείς σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο όπως είναι το νοσοκομείο της Καβάλλας. Ευχαριστούμε κ. Χαλαϊδάκη. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε και από εμένα. Πολύ γρήγορα να σας πω και εγώ δύο πράγματα έχοντας συμπλοκίσει στη συγκεκριμένη προσπάθεια του συλλόγου, ότι από πέρυσι είχε έρθει σε επαφή, εμείς προσωπικά σαν σωματίο μιλάω εργαζομένων, είμαστε σε επαφή κάνοντας πολλές κοινές δράσεις μαζί με τον συγκεκριμένο σύλλογο ή βοηθώντας, αν θέλετε, στις όλες δράσεις που κάνει ο σύλλογος. Και μας είχε ζητηθεί, είχε φτιάξει ένα ψήφισμα ο συγκεκριμένος σύλλογος και το ζητούσε σαν στήριξη να τον υπογράψουν συγκεκριμένα σωματεία. Εμείς το είχαμε υπογράψει, το είχαμε αποστείλει και σε άλλα σωματεία και ξέρω ότι κι άλλοι το υπογράψανε, δηλαδή έχει ξεκινήσει μια διοργασία με κάποιο συγκεκριμένο ψηφίσμα, σαφώς και αυτά τα νεότερα στοιχεία που και ο κ. Μούτλιας είπε για το οργανόγραμμα του, που προχώρησε ή προς το Υπουργείο, αν έχει φτάσει, πιστεύω ότι καλύπτουμε από τους προηγούμενους που λένε να το πάρουμε σαν απόφαση, να βάλουμε κι άλλους φορείς και να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Δήμαρχε. Κύριε Πρόεδρε και συνάδελφοι, αντιπαρέρχομαι το αγωνιστικό μένος του κ. Ξανθόπουλου και την πληροφόρηση του κ. Μούτλια και θα πάω επί της ουσίας. Η ουσία λοιπόν είναι ότι σήμερα περνάμε ένα ψήφισμα στήριξης και από αύριο θα συμφωνήσω απόλυτα με τις τοποθετήσεις του κυρίου Βέρου, του κυρίου Παπά και των υπολοίπων, ότι πρέπει από αύριο να συζητήσουμε με τον αντιπεριφεριάρχη, με το διοικητή του νοσοκομείου, με τους δημάρχους της περιοχής, οι οποίοι και τους ενδιαφέρει και αυτούς, και φυσικά να γίνουν κοινωνίοι του προβλήματος και οι βουλευτές, οι οποίοι πέρα από το δικό μας, τα δικά μας ψηφίσματα και ενδεχόμενα οχλήσεις που μπορούμε να κάνουμε σε διάφορους υπουργούς, αυτοί μπορούν να κάνουν περισσότερη δουλειά. Οπότε το ψήφισμα αυτό αλλά και η συνάντηση θα γίνει, θα καλέσουμε δηλαδή να γίνει με skype ή με τηλεδιάσκεψη μια συζήτηση με όλους αυτούς που αναφέραμε για να έχουμε ένα κοινό βηματισμό σε αυτήν την στήριξη. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε. Ναι, νομίζω πως όλοι μας τη σύμφωνει. Και όπως είπαμε κύριε δήμαρχε, κυρία Τσανάκα παρακαλώ με την κυρία Θαβουρσίδη καινική κραματέα, να συντάξουμε αυτό το ψήφισμα. Στείλουμε στην κυρία Τσανάκα να το δει, να προσθέσει ό,τι θέλει να προσθέσει και μετά το στέλνουμε και στους αρχηγούς στον παρατάξενο. Πολύ ωραία. Πριν προχωρήσουμε να... Πρόεδρε, μη ξεχνάτε παρουσίες. Προλάβατε. Προχωρήσουμε λοιπόν να πάρουμε παρουσίες. Αντιπαρέχουμε αυτά που είπε ο κύριος δήμαρχος που όφειλε να γνωρίζει τι είναι η κατάσταση, και εσείς έπρεπε να ρωτήσει στον σύλλογο των κατηνοπαυτών πως ακριβώς είναι η διαδικασία, εγώ για το θέμα του ψηφίματος θα επιφυλάσσουμε μέχρι να δούμε το οριστικό του περιοχόμενου. Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει αιματολογική κλινική αλλά όσο στο περιοχό του ψηφίματος θέλω να το δω πρώτα και μετά. Εννοείται πως το ψήφισμα είπαμε τώρα... Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, γιατί να μην συμμετέχει το κύριο σου μόνο πια. Δεν έχουμε κανένα, δεν έχουμε... Δε βάζετε με να συμμετοχείς κυρία Τσανάκαρα. Να συμμετέχει για όλο τον Θεό. Δεν έβαλα τέτοιο ζήτημα. Δεν έβαλα τέτοιο ζήτημα, απλά θέλω να δω πρώτα το περιοχό μου και μετά να συμμετέχω. Πρόβλημά σας κύριε Μούτια ποιο είναι. Θέλετε να συμμετάσετε στη σύμφωση. Δεν θα θέλω να συμμετάσω. Θα το στείλουμε και στον κύριο Μούτια να συμπηρώσει ή να αφαιρέσει ό,τι θέλετε. ΟΚ, έκλεισε. Θεωρώ πως δεν πρέπει να εντάσσονται αντιρίσεις. Εκλείση. Ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ όλοι τα μικρόφωνα σας. Πρόεδρε, ένα λεπτό, ένα λεπτό. Νομίζω ότι και εγώ και ο κύριος Βέρος, είπαμε και ο κύριος Ποτόλιας, είπαμε ότι δεν πρέπει να είναι ένα πονευρωμένο κείμενο. Πρέπει να είναι ένα διεκδικητικό κείμενο. Σωστό. Μην τώρα πάμε να στροχηλέψουμε και να φωλάξουμε και τον Γιάννη και τον Πέτρο και να βγάλει να κάνει. Ή συμφωνούμε να πάμε σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο και για τα δύο αυτά πράγματα και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι πονευρωμένος μέσα στο κείμενό σου και το μόνο που θέλει είναι ο κοινωνικός βηματισμός, αυτός που είπαμε. Κύριε Δήμαρχη. Άλλο τι λέμε μέσα στο κείμενο και άλλο τι λέμε στο οργανωτικό μέρος. Στο οργανωτικό μέρος πρέπει να είναι ενημερωμένοι πάντες, συνολικά κοινωνία του νομού όλη της πόλης. Αλλά όσον αφορά το κείμενο πρέπει να είναι διεκδικητικό. Δεν είπα εγώ αυτό. Εγώ δεν είπα αυτό. Είπα ότι προσδιορίζαμε ακριβώς τι ακριβώς θέλουμε και ομονώουμε όλοι. Αν λοιπόν κάποιος δεν θέλει να διεκδικήσουμε την αιματολογική κληγική γιατί έχει άλλου είδους πρέπει να το πει. Δεν μπορεί να το αφαιρέσει. Να ξέρουμε τι συνεννοήτηκαν. Να καταλαβαίνουμε γιατί πάμε να χαθούμε στις λεπτομέρειες. Πού είναι λεπτομέρα αν δεν ξέρεις την πραγματικότητα, τι υπάρχει αυτή τη στιγμή. Άλλο τι διεκδικώ, άλλο τι διεκδικώ και άλλο τι πετυχαίνω. Διεκδικείς πάτη με βάση μια χρυστάμενη κατάσταση. Εσύ όμως, Γιάννη, υπάρχει το τι μπορούμε να πετύχουμε. Όχι με την κατάσταση. Ο στόχος είναι να μην ταλαιπωρούνται στατιστικά πάρα πολλοί πολίτες. Ταλαιπωρούνται, Γιάννη, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε. Κύριοι, παρακαλώ. Παρακαλώ κύριοι και κυρίες για να προχωρήσουμε. Ο δήμαρχος αντιλήφθηκε τι εννοώ απενευρωμένο κείμενο. Είμαστε όλοι σύμφωνοι στη διεκδίκηση. Δεν νομίζω να αμφισβείται από κανέναν σύμφωνα και μεταλλεγόμενά σας. Θα συνταχθεί το κείμενο, θα το αποσταλεί σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, θα το συζητήσει μεταξύ σας με όποιες διορθώσεις θέλετε να σημειώσετε και θα είναι το κείμενο που θα προωθηθεί. Η κυρία Βακερτζή είναι εδώ. Ο κύριος Βακερτζής. Είναι νέοι ή όχι, Πρόεδρε? Όταν δεν μιλάει κανείς είναι όχι. Ο κύριος Βέρος. Παρόν. Ο κύριος Βοιατζής. Εδώ, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βοιατζίδης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Γουνελάς. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Γραμμένος. Παρόν, πρόεδρε. Ο κύριος Δελικάρης. Παρόν, πρόεδρε. Ο κύριος Δρακωνάκη. Παρόσα. Ο κύριος Δράκος. Εδώ είμαι. Ο κύριος Ιαποβήτης είναι εδώ. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Παρόν, πρόεδρε. Η κυρία Ιωσήφιδου. Παρόσα. Ο κύριος Καλανταρίδης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Εδώ είμαι. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Εδώ είμαι ο κύριος Καλπακίδης. Παρόν. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Κουνάκος. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Λαζαρίδης. Ο κύριος Μαυρίδης. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Μουτσάκης. Παρόν. Ο κύριος Μουρτασάγας. Καλησπέρα σε όλους τους κύριους σας. Ο κύριος Μούτιας. Παρόν. Ο κύριος Σανθόπουλος. Παρόν. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Ο κύριος Βαγγέλις Παπάς. Ο κύριος Λαωνίδας Παπάς. Παρόν. Ο κύριος Πετρόπουλος. Το περιμένουμε σύντομα. Ο κύριος Ποτόιας. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Προυσαέθ. Ο κύριος Σταυρίδης. Ο κύριος Σωτυριάδης. Καλησπέρα σε όλους και σε όλους. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Τελίδης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Η κυρία Τσανακά εδώ. Ο κύριος Τσαπανίδης. Η κυρία Φραντζεσκάκη εδώ. Και ο κύριος Χρόνης. Κύριε Παρόν. Κύριε Παρόν. Λοιπόν, πριν πάμε στα εκτός... Πρέπει να δώσω τον λόγο στο δήμαρχο. Έχουμε μια επιστολή του κυρίου Ποτόια. Ο οποίος ζητά... να απαιτήσουμε ως δημοτικός συμβούλιο από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία... αιτήματα όπως ενήσεις του δημοσίου συστήματος υγείας... με προσωπικό και εξοπλισμό χωρίς να υποβαθμίζονται οι υπόλοιπες ασθένειες... επίταξη των αναγκαίων για τη δημόσια υγεία ιδιωτικών μονάδων υγείας... δωρεάν επαναλαμβανομένα τέσσερι όλους τους εργαζόμενους... με επιβάριση της εργοδοσίας και ελεύθερα τους... δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας μέτρα ατομικής προστασίας... αυστηρή πτήρηση των πρωτοβόλων του ΕΟΔΙ στον χώρο εργασίας... τακτική απολύμαση όλων των δημόσιων κοινόχου στον χώρο και σχολείο... και η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για το 8ωρο. Νομίζω είναι θέμα που έχουμε συζητήσει παρ' όλα αυτά που ο κ. Στ. Παπαδόπιλος βρήκε. Εν συντομία παρακαλώ ένα λεπτό κ. Ποτόλια συμπληρώστε αν θέλετε κάτι... και θα δώσω τον λόγο στο δήμαρχο. Κύριε Πρόεδρε θεωρώ ότι πρέπει να ζητήσει... Συγνώμη να ζητήσω λίγο τον λόγο επί της διαδικασίας... για το συγκεκριμένο θέμα του κ. Ποτόλια. Συγνώμη κ. Ποτόλια. Θα σας ακούμε κ. Σουφίδο. Κύριε Πρόεδρε επειδή ο κ. Ποτόλιας όπως άλλωστε έχει το δικαίωμα... ζητάει μέσα από το έγγραφο που σας έχει στείλει... να εισταχθεί ως θέμα το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο... έχει τη δυνατότητα να το κάνει μετά από ψήφιση... αν θα πρέπει να μπει ως έκτακτο θέμα. Όμως θα πρέπει να προηγηθούν τα προημερισίας... γιατί θα μου επιτρέψετε να πω είναι τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση... που μπαίνουν σε προγενέστερο χρόνο τέτοια θέματα... και τελικά δεν κάνουμε προημερισίες... γιατί περνάει η ώρα και έχω την εντύπωση... ότι η διοίκηση του Δήμου θέλει να αποφέδει τα προημερισίας. Γι' αυτό λοιπόν εγώ θα έλεγα ότι πρέπει πρώτα να μπουν τα προημερισίας... και φυσικά μετά, εννοείται, θα αποφασίσουμε... αν το συγκεκριμένο θέμα που έχει κάθε δικαίωμα... να φέρει ο κ. Ποτόλιας να εισταχθεί ή όχι ως έκτακτο θέμα. Κυρίες, είδονε προσωπική σας άποψη. Δεν ισχύει αυτό που λέτε και παρακαλώ τον κ. Ποτόλια για ένα λεπτό να ολοκληρώσει την πρόταση. Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό... να συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα ζητήματα υγείας των συνδημοτών μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες καταστάσεις... που χρειάζονται και έκτακτα μέτρα. Έχουμε... ήδη μας τύπησαν την πόρτα και στην περιοχή μας θάνατοι. Έχουμε το δεύτερο lockdown. Βλέπουμε ότι είναι ατομική ευθύνη και του Δημοτικού Συμβουλίου... του κάθε Δημοτικού Συμβούλου, του Δημάρχου... να διεγκδικήσουν μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου σύστηματος υγείας. Καθότι έχουμε μια κρίση πανδημίας... η οποία αντιμετωπίζεται στα νοσοκομεία τα οποία έχουν φρακάρει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κλινική στο νοσοκομείο μας... έχει κατέβει για τον Covid και στον τρίτο όροφο και κατεβαίνει συνέχεια. Εάν λοιπόν τώρα αυτό το ζήτημα δεν θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο... δεν θα πάρει θέση για το κορυφαίο αυτό ζήτημα της υγείας των δημοτών μας... είναι μια ευθύνη που θα αναλάβει το Προϊδρύο, η Διοίκηση... και ο κάθε επικεφαλής παράταξης και ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος. Αυτή είναι η δική μας υπάρξη. Θεωρούμε πως έπρεπε να είναι το μοναδικό θέμα της σημερινής μας συζήτησης. Το κάναμε και στο πρώτο lockdown. Στην πρώτη συνειδρία πάλι δεν συζητήσαμε... για αυτό το κορυφαίο ζήτημα. Ερχόμαστε στο δεύτερο lockdown. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Ξέρομαι πολύ καλά. Ξέρομαι ποιος την πληρώνει την ύφη περισσότερο... με τα lockdown τα συνεχόμενα. Λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να σταφίσει το ύψος του... να αναλάβει τις ευθύνες του. Εδώ θα μας κλείνουν οι συνδημότες μας. Αυτό έχω εγώ να πω και θα μπει πριν ή μετά. Θεωρώ πως πρέπει να προταχθεί και να ξανασυνειδριάσουμε... αύριο, αν θέλετε, για τα υπόλοιπα θέματα. Θα σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ. Δεν ακούγεστε, κύριε Δήμα. Ναι, ναι. Λοιπόν, έλεγα ότι αυτή τη στιγμή... η χώρα βρίσκεται σε ένα πόλεμο. Σε ένα πόλεμο που είναι με ένα αντίπαλο άωρατο... όπως είναι ο κορωνοϊός. Όλοι βλέπουμε τι γίνεται στα νοσοκομεία. Όλοι βλέπουμε τους αγώνες, των αγώνων που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές... για να μπορέσουν να κρατήσουν τα νοσοκομεία. Όλοι βλέπουμε ότι αρχίζουν οι κλίνες... και μειώνονται. Και θα μου επιτρέψετε... δεν είναι θέμα μίας κυβέρνησης αυτή τη στιγμή... εάν θα πρέπει να υπάρχουν... περισσότερα νοσοκομεία ή λιγότερα. Λοιπόν, ας κάνουμε μια αυτοκριτική... όλοι μαζί μέχρι τώρα... τι έχει γίνει στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας... και από εκεί και πέρα θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας... και θα πορευθούμε στο μέλλον... ελπίζω δηλαδή να πορευθούμε στο μέλλον... με τα συμπεράσματα αυτού του κορωνοϊού. Τώρα, από εκεί και πέρα... το να έχουμε αυτή τη στιγμή... το να βγάζουμε ψηφίσματα... το να συζητάμε... και να λέμε ότι όλοι θέλουμε περισσότερα... και η κυβέρνηση θέλει περισσότερα κρεβάτια... να είστε σίγουροι ότι θέλει περισσότερα. Εγώ αυτή τη στιγμή δεν παίρνω το μέρος κανενός... απλώς θεωρώ ότι δεν μπορούμε... αυτή τη στιγμή... με τα κρούσματα τα οποία υπάρχουν... και στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε... να συζητάμε για διεκδικήσεις. Θα έρθει και η ώρα για τις διεκδικήσεις. Δεν είναι όμως η ώρα τώρα. Αυτό θεωρώ εγώ. Θα πάμε λίγο... να συζητήσουμε συνομία το θέμα... κύριε Αθανάκη. Λοιπόν... εγώ πριν απ' όλα θέλω να μου απαντήσετε... κύριε Πρόεδρε... αν θα γίνουν προειμνησίες θέματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα γίνουν όπως και κάθε φορά γίνονται... απλά την προηγούμενη φορά. Επομένως μου δίνετε τον λόγο σας. Σας δίνω... εννοείται κυρία Τσανάκα... δεν ανήθηκε ποτέ κανείς ξαλίμονο. Δεν πειάζονται τα πολλά λόγια. Εκτός ημερήσειας φυσικά και θα γίνουν... και μάλιστα θα γίνουν... ακούστε με λίγο πριν από τα... ημερήσειας... θέματα και όχι μετά... όπως προβλέπονται από τον τονυσμό. Να τοποθετηθούμε λιγάκι στην επιστολή αυτή του κυρίου Ποτώλια. Λοιπόν, ακούστε. Εγώ θα το πω με μία φράση... που αφορά και την επιστολή... του συναδέλφου του κυρίου Ποτώλια... και τα προημιρισίας και τα πάντα. Όλη η χώρα κινείται γύρω από τον αστερισμό του Covid. Η κατάσταση έχει γίνει πάρα πολύ επικίνδυνη. Ο κορονολιός χτυπάει την πόρτα των σπιτιών μας... ακόμη και των δικών μας... που είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι, γιατροί... ολονών. Και αυτά που κάναμε προχθές... αυτά που έγινε η συγκέντρωση... για να γίνουν προτάσεις... κύριε Δήμαρκε... θα σας παρακαλέσω... δεν ξέρω τι θα κάνει το κράτος... τι αποφάσεις θα πάρει... εκείνου ευθύνη είναι... του Δήμου όμως η ευθύνη είναι... να βοηθήσει με κάθε τρόπο... τους ειδημότες του... προκαλέσατε μια συγκέντρωση... πολύ καλά κάνατε... σας δώσαν προτάσεις... πολύ καλά κάνανε... θέλω να τις εφαρμόσετε. Αυτό ζητάω... αυτό είναι για μένα... το ένα και μοναδικό θέμα... των προημερισίας διάθεσης. Ευχαριστούμε πολύ... κύριε Βαβαδόπουλα. Καταρχήν ρουτάω κύριε Πρόεδρε... θα γίνει ψηφοφορία... για το θέμα. Για να ψηφίσουμε τι? Θα γίνει ψηφοφορία... Δεν είναι θέμα για να γίνει ψηφοφορία... Ε, τότε γιατί... τώρα τι κάνουμε σήμερα... Βάλε σε ψηφοφορία... τις προτάσεις μας κύριε Πρόεδρε... γιατί μπορεί η Δημοτική Συμβούλη... να θέλουν να το χρησιμοποιήσουν... να ψηφίσουν... Όλοι τοποθετούνται αυτή τη στιγμή... και αν θεωρηθεί ότι πρέπει να γίνει ένα θέμα... το Δημοτικό Συμβούλιο όπως είναι η επιστολή... θα το δούμε στην πορεία. Πρόεδρε, συγγνώμη. Για να μπει σε ψηφοφορία κάτι... πρέπει πρώτον να ψηφίσουμε αν είναι... το δεχόμαστε σαν έκπρεκτο... για να γίνει συζήτηση. Αν θα μπει σαν έκπρεκτο... πρέπει να μπει μετά τα προημιρισία... που πρέπει να κάνουμε εμείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Δήμακος... έκλεισε το θέμα. Αν δεν πει σε ψηφοφορία... θα πρέπει να βλέπουμε... Δεν καταλαβαίνω να το σκεφτεί... κύριε Παπαδόπουλη. Δεν θέλετε να τοποθετηθείτε. Τι συζήτηση κάνουμε τώρα... γιατί κάνουμε... Συζήτηση επί της επιστολής... του κυρίου Ποτόια. Ο οποίος στις απαιτήσεις του μέσα... όπως την έχετε διαβάσει... γιατί την έχετε παραλάβει... και αγαπητοί συνάδελφοι... έχει διάφορες απαιτήσεις. Θα γίνει ψηφοφορία... ή θα λέμε συζήτηση... αν ο κύριος Ποτόλιας έφερε να πει κάποια πράγματα... ή να πούμε και εμείς... να συμπληρώσουμε ή να προσθέσουμε... θα γίνει ψηφοφορία. Επιθυμείτε να μπει σε ανέκτακτο θέμα? Δεν επιθυμώ εγώ κάτι... θα μπει σε ψηφοφορία... Το εξήγησα από την αρχή... συζητούμε επί της επιστολής... του κυρίου Ποτόλια. Ο Δήμακος έκλεισε τη συζήτηση... τοποθετήθηκε, δεν μπαίνει σε ψηφοφορία... δε γίνει ψηφοφορία για έκτακτο... έκλεισε ο διάλογος. Προχωρήστε κύριε Πρόεδρε. Πάρε θέση... Δεν σας καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε... Πάρε θέση... ανεξάδητα από τι είπε ο Δήμαρκος... πάρε θέση και ας πάμε και οι υπόλοιποι... Η κυρία Τσανάκα πήρε... είπε άντε γεια. Κύριε Ποτόλια... εγώ δεν διαφωνώ με αυτά... που θέλετε κάποιοι από αυτά... να πείτε ή που λέτε... δεν κάνω τώρα πολιτική... και αντιπαράταση. Εγώ απλώς μιλώ για τη διαδικασία... που σωστά για εσάς φέρνετε ένα θέμα... θέλετε να μπει προς συζήτηση... άρα πρέπει να γίνει μια ψηφοφορία... τον δεχόμαστε πρώτα σαν έχουν... και μετά να γίνει μια ψηφοφορία. Δεν αρνούμαι εγώ την διαδικασία. Πρέπει όμως να εφαρμόσουμε... Κύριε Παπαδόπουλε... Κύριε Παπαδόπουλε... Θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία... Δεν οδηγεί πουθενά... Θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία... και να το κάνουμε με πράξεις... και όχι με λόγια ανούσια. Γιατί το να πάρουμε θέση... για το οκτάωρο δεν είμαστε αρμόδιοι... σε καμία περίπτωση. Δεν μπορούμε να εντάξουμε τέτοια θέματα... για να συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο... που δεν άφθονται των αρμοδιωτήτων. Αυτό δεν είναι καλά. Αυτόν που μας ψηφίζουν πριν... μην το λες. Πίστευε το από μέσα, αλλά μην το λες. Κύριε Παπαδόπουλε, έχετε τον λόγο. Παρακαλώ. Τέλειωσε, κύριε Παπαδόπουλε. Όσον αφορά το θέμα... που βάζει ο κύριος Ποτόλιας... εγώ είμαι 100% εκεί. Θεωρώ ότι δεν μπορεί... επειδή είμαστε σε πόλεμο... να μην συζητάμε... για τις αδυναμίες που έχουμε... σε αυτόν τον πόλεμο. Σε αυτόν τον πόλεμο... πηγαίνουμε πραγματικά... απροετοίμαστε. Άρα λοιπόν πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα... και όχι... δεν είναι η λύση... κλεινόμαστε όλοι μέσα και τελειώνουμε εκεί... είναι ότι αυτός εδώ ο πόλεμος... που είχε διαφανεί από την άνοιξη του 20... έπρεπε να μας βρει... τουλάχιστον στη δεύτερη του φάση... να μας βρει πιο προετοιμασμένος. Και νομίζω ότι έχει δίκιο... ο κύριος Ποτόλιας... τώρα αν πετάμε την μπάλα στην 60... γιατί στο τέλος το κάνουν αυτό οι κουμπουνιστές... και γι' αυτό χάνουν και το δίκαιον τους... βάζουν ένα θέμα που δεν σχετίζεται... με τα άλλα αλλά... είναι ένα θέμα που καίει την κοινωνία... και συμφωνώ απόλυτα... να το συζητήσουμε αυτό για το οχτάωρο... αλλά όχι μέσα... να σπίσουμε την πανδημία. Επανέρχομαι λοιπόν και λέω... ότι ο κύριος Ποτόλιας... είχε κάνει και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο... μια πρόταση... η οποία αυτή πρόταση μιλάει για επίταξη... για νικίαση... γιατί άκουσα σήμερα ένα βουλευτή του κυβερνότητος... να λέει ότι η λέξη επίταξη... στον πόλεμο είναι κουμπουνιστική λέξη... δεν είναι καθόλου κουμπουνιστική λέξη... είναι ανάγκη για καλύτερο τρόπο... τον εχθρό... αφού είναι και αόρατος απέναντι σου. Άρα λοιπόν... επαναφέρω εγώ την πρόταση του κύριου Ποτόλια... τουλάχιστον... να πάμε στην προετοιμασία της ανθοπικής κοινωνίας... στην υποδοχή... κάποιων επειδή τώρα σφίγγουν τα πράγματα... κάποιων που δεν έχουν τη δυνατότητα... δεν έχουν μεγάλα σπίτια... δεν μπορούν να είναι σε καραντίνα... μέσα με όλη τους την οικογένεια... για να τους δώσουμε... μια δυνατότητα επιλογίες... ή μια δυνατότητα... να κάνουν μιας ήρπιας... μορφής περίοδο... αν τους συμβεί... να είναι είτε... υποψήφιο... θα έλεγα... σε ιχνηλάτηση άτομο... ή είναι σε... ασυντοματικό... ή περνάει με ελαφρά χαρακτηστικά... δημιουργία... αυτή είναι μια ανάγκη που θα δούμε... τις επόμενες δέκα μέρες... τώρα έχουμε φτάσει... στον τρίτο όροφο του νοσοκομείου... πιστεύω ότι είναι αρκετές και 2-3 μέρες... να λέμε ότι δεν φτάει το νοσοκομείο... και επομένως... δεν θα είμαστε προετοιμασμένοι... το τι να κάνουμε σε κάποιους... οι οποίοι χρειάζονται... μια πρωτοβάθεια φροντίδα... και αυτή τη φροντίδα δεν μπορεί να τη δώσει... κάποιος αριδίκεπτος... και αν είναι απολυτογό... συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Ποτόλια... εκτός από το οχτάωρο... το οποίο πρέπει να είναι ένα άλλο θέμα... το οποίο να το συζητήσουμε... μαζί με τα άλλα εργατικά θέματα... στα θέματα που βάζει αντιμετώπιση του κ. Ποτόλια... συμφωνώ 100%. Επειδή είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα... και... έδωσα τον κ. Ποτόλια... και στην ανάγνωση αυτής της επιστολής... πριν δώσω τον λόγο στο δήμαρχο... για να μας κάνει ανακοινώσει... και να μας πει τι συζητήθηκε... στη συνάντηση που είχατε... όλη η πολιτική έρχηση. Κύριε δήμαρχε. Ούτως ή άλλως έχει θέσει... η κ. Τσανάκα και θέμα... οπότε θα το πούμε όλο μαζί... δεν χρειάζεται να μακρηγόρουμε. Κύριε Βέρο. Πρόεδρε, όσον αφορά με την συγκεκριμένη επιστολή... που έστειλε ο συνάδραφος... ο κ. Ποτόλιας... στρατημένες προτάσεις που ζητάει... να συζητηθούν... ως τακτικό θέμα... και ως απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο... εμείς συμφωνούμε... γιατί πολύ απλά... στην πρόσφατη... συνάντηση... που προκάλεσε ο κ. Δήμαρχος... με τους επικεφαλείες των παρατάξεων... εμείς από τη μεριά μας... προτείναμε... αν όχι όλα... τα περισσότερα από αυτά που προτείνει ο κ. Ποτόλιας... δηλαδή ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε... τα δημόσια νοσοκομεία... με το απαραίτητο ιατρικό νοσηλευτικό... αλλά και υπόλοιπο προσωπικό... ότι θα πρέπει... αν υπάρξει ανάγκη... να γίνει επίταξη ιδιωτικών... μονάδων υγείας... και βεβαίως... και εμείς μιλήσαμε ότι θα πρέπει... πρώτα απ' όλα... να προστατεύσουμε την υγεία... των εργαζομένων... δίνοντας το δικαίωμα... και την δυνατότητα... να υπάρξουν δωρεάν τέσεις... σε όλους τους εργαζόμενους. Άρα εφόσον... και εμείς προτείναμε αυτές τις προτάσεις... συμφωνούμε ότι πρέπει να συζητηθεί... και άλλωστε να θυμίσω... στους συναδέλφους και στον κ. Δημαρκό... την πρόσφατη παρέμβαση... του... προέδρου της... Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής... της κέδε... του Δημαρκού... Συκειών... του κ. Δανιηλίδη... ο οποίος ουσιαστικά... και την απέστειλε... στο σύνολο των ερετών... όπου ο ίδιος λέει... ότι πρέπει άμεσα... να υπάρξει παρέμβαση... στα δημόσια νοσοκομεία... και να ενισχυθούν... τα δημόσια νοσοκομεία... διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Άλλωστε σε αυτή την λογική... πρέπει να είμαστε και οι υπόλοιποι ερετή... όπως είναι και οι κέδες στο σύνολό της... άρα νομίζω ότι πρέπει να το συζητήσουμε. Ωραία. Κύριε Ποτόια, δεν νομίζω... να έχετε να συμπληρώσετε κάτι. Ο κ. Βουλιατζής. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Πρώτα απ' όλα ευχαριστώ... που μου δίνετε ευκαιρία... να το αποτακεθώ επί του θέματος... μιας και δεν ήμουνα και στη συνάντηση... των επικεφαλής των παρατάξεων... όπως είπε ο κ. Δήμαχος. Και θα ήταν χρήσιμο... τουλάχιστον... να έχω τον χρόνο... κι εγώ να το αποθετήσω επί του θέματος. Γενικά σφωνώ... με το πλέμμα της επιστολής του κ. Ποτόια... θεωρώντας πάντα... ότι φτάσαμε σε ένα σημείο πλέον... που πρέπει να κάνουμε... οτιδήποτε είναι δυνατόν... για να... Το πόλεμο... είναι ένας πόλεμος... που είναι κάτι... που στεχίζει τις ζωές των συνανθρώπων μας... και πρέπει άμεσα να βρούμε λύσεις... και προτάσεις για να βοηθήσουμε... να χρεινήσουμε... να γίνεται λιγότερους συνανθρώπους. Οπότε το πράγμα είναι πάρα πολύ σοβαρό... και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά. Τώρα που και πέρα... το σχόλιο του δικό μου είναι... ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Θεωρώ... από την πλευρά μου... ότι ολόκληρη κυβερνητική πολιτική... βασίστηκε στο εμβόλιο... ότι θα εμφανιστεί ένα εμβόλιο... το Δεκέμβριο... ή όποτε εμφανιστεί αυτό... και θα λύσει όλα τα προβλήματα. Δεν έγινε καμία υποδομή... ούτε στα νοσοκομεία... ούτε στις κλινικές... δεν έγινε τίποτα. Η Καβάλα έχει δύο νοσοκομεία... δηλαδή δεν λειτουργούν. Το παλιό κάτω νοσοκομείο... και το άλλο στο Σανατούριο. Θα μπορούσαν αυτά τα νοσοκομεία... να λειτουργήσουν ως λιμοδόν... ως νοσοκομεία που θα μπορούσαν... να αντιμετωπίσουν αυτές τις περιστάσεις... διότι αυτή τη στιγμή... κόβοντας το... 1% των χειρουργίων... πανελλαδικός... και κάποιος ο οποίος έχει ένα καρκίνο... έχει μια καρδιοπάθεια... και μετά από 9 μήνες, ένα χρόνο... να κάνει τη θεραπεία του... να κάνει τη θεραπεία του και του καρκίνου... θα δεις... όλα αυτά... αυτή τη στιγμή τα όλα τα νοσοκομεία... οπότε... ενώ υπήρχε ο χρόνος των 8 μηνών... και ένα προσληφθήπινο προσωπικό... εξελικευμένο... γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό... των διατρών μας... των... των... στο... στην Γερμανία... στην Ανδία... δεν είχε συνεπιδιώσει... στην Αλλάδα... δεν έγινε τίποτα... και φτάσαμε αυτή τη στιγμή... το λεφτό υπόχονο... είναι... το πιο σαφό που θα πω... το lockdown που γίνεται... ήρθε πολύ αργά... ήδη βρίσκεται στα σπίτια... όλων μας βρίσκεται στις δουλειές μας... οπότε από εδώ και πέρα είναι θέμα... να κάνει τον κύκλωτο... όπως είπε ο κύριος Ποτόλιας... δεν πρέπει να πληγούν... και να χαθούν... οικονομία εργατικά... όπως αγωνίστηκαν πάρα πολύ... πάρα πολλά... πάρα πολλοί... άνθρωποι... για να αποκτήσουν αυτό το προνόμιο... και αυτή τη στιγμή να χαθούν... ελέω του κορωνοϊού... και ελέω της κρίσης αυτή που ζούμε αυτή τη στιγμή. Αυτό ευχαριστώ. Ρεξανθόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, έχοντας διανύσει ήδη μία ώρα... και πριν μπούμε στα πρωιμηρυσίας... θέλω απλά... για τη διαδικασία να σας θυμίσω... να σας πω... για τη διαδικασία να σας θυμίσω... ότι επικοινώνησα μαζί σας χθες... ζητώντας... Θα σας το στείλω σε λίγο κύριε Ρεξανθόπουλα, μην ανησυχείτε. Θα το έχω, λοιπόν, να μην ανησυχώ... γιατί καταλαβαίνετε... θα ετοιμαζόμουσα λίγο να αποχωρήσω. Τώρα, από τις προτάσεις του κυρίου Ποτόλια. Εγώ και την προηγούμενη συνεδρίαση... για την πρόταση του κυρίου Ποτόλια... είχα συμφωνήσει και να την εισαγάγουμε... και να τη συζητήσουμε, αλλά και να λάβουμε ενδεχομένως δράση πάνω σε αυτήν. Δεν έχω καμία εντύριση... εκτός από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3 και 6. Και εξηγώ. Σαφέστατα και δεν συμφωνώ... με το ότι... τα τεστ... να γίνουν... με την επιβάση των εργοδοτών. Όταν μιλάμε για εθνικό σύστημα υγείας... νομίζω ότι το εθνικό σύστημα υγείας... είναι σύστημα υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθροψης. Άρα λοιπόν τα τεστ... θα πρέπει να γίνουν από το σύστημα υγείας... με τη φροντίδα του κράτους... και όχι μετατουλπίζοντας αυτή την ευθύνη... στους εργοδότες... για να γίνουν τα τεστ στους εργαζομένους. Και βέβαια μιλάμε για εργοδότες... προφανώς ο Δήμος... ο οποίος είχε στηρίσει τραγικά στο θέμα αυτό... δηλαδή για τους εργαζομένους του θα πρέπει να μπει μπροστά... και να δώσει κυρίως το παράδειγμα... και βέβαια δεν με πειράζει να αναφορά στον κύριο Δημάρθος... που γίνει στον πρόσωπό μου... αν βλέπει στον πρόσωπό μου αγωνιστικές διεκδικήσεις... δεν πειράζει, αυτό είναι προσωπική το άποψη... σε εμένα δεν με πειράζει καθόλου. Το δεύτερο θέμα της ευστορίας του κ. Τόλια... είναι αυτό που αναφέρεται στο 8ο. Ούτε γνωρίζω τις πληθμίσεις που ενδεχομένως υπονοεί ο κ. Ποτόλιας... αλλά το θέμα αυτό αφορά την Γενική Κυβέρνηση... αφορά το Κοινοβούλιο... εμείς δεν πρέπει να μπλέκουμε... σε αυτό που ο κ. Ποτόλιας προτείνει για τον Covid... με τα θέματα τα άλλα που είναι γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης. Αυτή είναι η δική μου προσωπική άποψη, τοποθέτηση... επί της ευστορίας του κ. Ποτόλια. Ευχαριστώ. Ο κ. Κωνάκος. Κύριε Πρόεδρε, κάθομαι ήρεμος... και παρακολουθώ την συζήτηση και την πορεία της. Θα χαρώ να είστε σύντομος. Βεβαίως. Ήθελα να βάλω ένα θέμα διαδικαστικό... και θα σευωνήσω απόλυτα με τον κ. Παπαδόπουλο. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει δίκιο. Κύριε Πρόεδρε, και έπρεπε εσείς... να το αναδείξετε αυτό το θέμα. Δεν μπορεί, κ. Πρόεδρε, να έρχονται επιστολές. Εδώ έχουν μια βιομηχανία επιστολών... θεμάτων τοποθετήσεων και πήχε της λαϊκής συσπήρωσης... σε κάθε δημοτικό Συμβούλιο. Και ο καθένας δημοτικός Σύμβουλος από εμάς... μπορεί να κάνει το αντίστοιχο. Δεν σημαίνει αυτό ότι το θέμα μπαίνει... θέμα συζήτησης, κύριε Πρόεδρε. Κακώς το βάζεται. Έχουμε γίνει γνώστες και κοινωνίτες... επιστολής της λαϊκής συσπήρωσης. Άρα, για να γίνει θέμα συζήτησης... πρέπει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ορθώς ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος το τοποθετεί. Και έτσι, κύριε Πρόεδρε... δεν πελαγονδρομεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Εσείς οφείλετε να το προστατεύσετε. Κακώς σήμερα ανοίξατε αυτό το κύκλο... δεν έπρεπε να ανοίξετε αυτό το κύκλο... της επιστολής της συγκεκριμένης. Είναι μίζον τα θέματα τα οποία βάζει η επιστολή... αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, έχουμε μια διαδικασία λειτουργίας. Δεν λειτουργούμε ανεξέλεγκτα. Αν είχατε σαρταμία επιστολές σήμερα τι θα κάνετε? Θα συζητούσατε και σαρταμία επιστολές? Εγώ δεν το συζητώ και θέλω πριν ξεκινήσουν τα πρωιμερσίας... να βάλω ένα θέμα διαδικαστικό. Με απασχολή πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε... σαν θεσμικό όργανο. Κύριε Κουνάκο, θα σας διακόψω. Αυτή τη στιγμή είπαμε να κάνουμε μια σύντομη συζήτηση... επί της επιστολής του κυρίου Κουνάκου. Δυστυχώς βλέπω ότι δεν μπορούμε να είμαστε σύντομοι. Απαντώντας αυτό που λέτε, θέλω να τονίσω τη σοβαρότητα της επιστολής... γιατί το θέμα του Covid είναι πως όλοι το έχουμε μπροστά μας. Ελπίζουμε να είμαστε όλοι εδώ και να το συζητάμε. Απλά, είναι σοβαρό το θέμα, έχει προηγηθεί μια σύσκεψη των αρχηγών... θα τοποθετηθεί ο κύριος δήμαρχος και θέλω μια σύντομη τοποθέτηση όλων... επί της επιστολής του κυρίου Ποτόια. Το σύντομο έχουμε φτάσει να το έχουμε κάνει μισή ώρα. Ακριβώς γι' αυτό ακριβώς το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Το σύντομο είναι σύντομο. Ολοκληρώστε να πάμε παρακάτω... και αν θεωρήσουμε ότι είναι θέμα να συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο... και να πάρει απόφαση επί όλων των θεμάτων του κυρίου... το οποίο θέτει ο κύριος Ποτόιας, θα το φέρουμε ως θέμα. Συγγνώμη που δίνετε να λέτε το λόγο. Όχι, όχι. Να ολοκληρώσει ο κύριος Πουνάκος και μετά. Δεν έχω τίποτα άλλο. Δεν συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία, κύριε Πρόεδρε, έτσι όπως μπήκε. Πρόεδρε, το λόγο ήθελα, παρακαλώ. Το λόγο, πρόεδρε. Ξέρω το λόγο στον κύριο Γραμμένο. Παρακαλώ, πρόεδρε, μπορώ να μιλήσω 10 δεύτερα, σας παρακαλώ. Σας ευχαριστώ. Κύριε Γραμμένο. Ναι, κύριε Πρόεδρε, πολύ σύντομα. Ο κύριος Ποτόλιας κατά την προσφυλή του τακτική, με όλη μου την αγάπη, αγαπητά κύριε Ποτόλια, έφερε τις θέσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας, να μας πει ότι πρέπει να γίνει σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης για το θέμα της πανδημίας. Σοβαρό το θέμα, δεν το συζητάμε. Συντάχτηκαν και, φυσικά, οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στην κυβέρνηση, ο κύριος Βέρος, με αγάπη, κύριε Βέρο μου, και ο κύριος Βοιατζής, από άκρα, αριστερά, άκρα, δεξιά και ό,τι θέλετε εκεί πέρα μέσα, να βγάλουμε ένα ψήφισμα για να κάνουμε μια αντικυβερνητική, ας πούμε, έτσι, απόφαση σαν Δημοτικό Συμβούλιο και να πούμε ότι από το 8 μήνες, δεν κάναμε, λέει, του κάτω νοσοκομείου, 8 μήνες, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, τέλει αρχές Αυγούστου, 8 διασολυνομένοι στη Σ.Μ.Ε.Θ. Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Σεκτέμβριο, σε τρεις μήνες, και σε τρεις μήνες ήθελαν κάποιοι να μετατρέψουν, λέει, το κάτω νοσοκομείο και το σανατόριο σε λιμοδών. Εμείς ξέρουμε καλύτερα, αυτοί στην κυβέρνηση κάτω δεν ξέρουν ιδέα, στο Υπουργείο Υγείας δεν έχουν ιδέα τι πρέπει να κάνουν, δεν έχουν ιδέα την κατάσταση, εμείς πρέπει εδώ σαν Δημοτικό Συμβούλιο να μιλήσουμε ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις γιατρών, χαίρο πολύ, πρέπει να επιταχτούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κάτι που γίνεται ήδη στην πράξη, εφαρμόζεται από σήμερα, αν παρακολουθείτε τις ιδήσεις. Συνεπώς, εγώ συντάσσουμε με τη θέση και της κυρία Τσανάκα αλλά και του κυρίου Δημάρχου που στην αρχή που είπε δεν υφίσταται καν θέμα για να συζητήσουμε. Θέλετε να συζητήσουμε για τα θέματα του τι μπορεί να κάνει ο Δήμος για την πανδημία, ναι, συμφωνώ με τον κύριο Παπαδόπουλο, να συζητήσουμε για τα θέματα του τι πρέπει να κάνει ο Δήμος. Όχι όμως να βγάζουμε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο και μόνο για να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Επειδή διάβασα και εγώ την επιστολή του κυρίου Ποτόλια έχω να πω το εξής. Θα συμφωνήσω και εγώ δυστυχώς με τον κύριο Παπαδόπουλο ότι έτσι όπως έχει αποσταλεί η επιστολή, ζητάει να μπει ως θέμα. Άρα θα πρέπει αρχικά να αποφασίσουμε αν θα το συζητήσουμε. Συνεχίζω, το ξεπερνάω αυτό. Θα πρέπει αγαπητοί συνάδελφοι να καταλάβουμε επιτέλους το πού βρισκόμαστε. Τι θέλω να πω. Ας αφήσουμε αυτούς οι οποίοι είναι αρμόδιοι για το συγκεκριμένο θέμα να κάνουν αυτό το οποίο έχουν σχεδιάσει και ανεξαρτήτως το τι ακούω εδώ μέσα υπάρχει σχεδιασμός συνάδελφοι και τον βλέπουμε να ξεδιπλώνεται καθώς εξελίσσεται η πανδημία, το τι θέλει να κάνει ο καθένας αντιπολίτευσης και το τι θέλει να πει ας τα αφήσουν για αλλού και θα πρέπει επιτέλους και δεν το λέω σε προσωπικό επίπεδο στον κ. Ποτόλια γιατί ξέρω ότι από αλλού έρχονται οι έντολες θα πρέπει επιτέλους η δημοτική ομάδα την οποία εκπροσωπεί ο κ. Ποτόλιας να πάψει να προσπαθεί να μετατρέψει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλλας σε παρακλάδι του ΚΚΕ. Δεν είμαστε εδώ για να περνάμε τα ψηφίσματα του ΚΚΕ και να προσπαθούμε να κάνουμε αντιπολίτευση στον οποιοδήποτε. Τη συγκεκριμένη στιγμή στην κυβέρνηση. Ας αφήσουμε λοιπόν το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση γενικότερα να κάνουν αυτά τα οποία έχουν σχεδιάσει και πολύ σωστά τα υποκείρως γραμμένως. Βλέπουμε αυτό το σχεδιασμό να αναπτύσσεται και σήμερα υπάρχουν νέα επί του θέματος. Άρα ας περιοριστούμε στις προτάσεις τις οποίες έχουν καταθέσει οι δημοτικές παρατάξεις στη σύσκεψη την οποία πολύ σωστά έγινε στο Δημαρχείο και να δούμε βάσει των αρμοδιωτήτων που έχουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συμπορείτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Και έχω κάτι για τα προημειρήσιας να πω επ' αυτό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Κύριε Σμουτιάς. Δεν ακούγεστε. Συγνώμη, ακούγουμε τώρα? Τώρα, ναι. Ναι, ναι, συγνώμη, είχα κλειστώ το μικρόφωνο. Λοιπόν, αυτό είναι πάρα πολύ σύντομος, επί της ουσίας για το ψήνωμα του κ. Ποτόλια θα συμφωνήσω απόλυτα με την τοποθέτηση του κ. Δημαρχού και επί της διαδικασίας με την τοποθέτηση του επικυβαλήρισης της παράταξης του στ. Παπαδόκουλου. Νομίζω ότι μετά την τοποθέτηση εκείνη έπρεπε να έχετε κλείσει το θέμα. Εάν θέλει τώρα ο κ. Ποτόλιας να συντηθεί από το θέμα σ' ακολουθεί η νόμιμη διαδικασία του προβλήματος του οικονομισμού ή αν το φέρει δίκαιση να συζητήσουμε γενικά για τον Covid, να υποδέσουμε ότι είμαστε ένα κοινοβούλιο, γιατί συζητής για τον Covid έγινε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Δεν νομίζω ότι έγιναν συνεισφέροι κάτι περισσότερο η κουβέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας ή σε οποιοδήποτε Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας. Αν θέλουμε να συζητήσουμε εδώ και μετά να πάρουμε εμείς, καλώς. Και γενικό τρόπο εδώ έχουν συζητηθεί τα πάντα. Ευχαριστώ. Έχουν απόλυτο δίκιο οι συνάδελφοι που μίλησαν και ανέφεραν ότι θα έπρεπε να τεθεί σε ψηφοφορία η επιστολή του κ. Ποτόλια για το αν θα συζητηθεί ως έκτακτο θέμα ή όχι. Παρ' όλα αυτά νομίζω ότι αυτή είναι κύριε Πρόεδρε, δική σας ευθύνη και θα έπρεπε οφείλατε να το κάνετε. Άλλωστε, όπως έχει πει ήδη ο επικεφαλής μας ο κ. Βέρος, συμφωνούμε απόλυτα, αν όχι απόλυτα αλλά στο μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της επιστολής. Άλλωστε είναι προτάσεις που και εμείς είχαμε υποβάλλει στο παρελθόν. Να προσθέσω και την συνταγωγράφηση των τεστ από τον Ε.Ο.Δ. και κλείνοντας για να μην καταχραστώ άλλο το χρόνο. Τελικά, δεν ξέρω, η πλειοψηφία των περισσότερων από εδώ ήταν και στο προηγούμενο όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου 2014-2019. Τότε ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλές φορές και η δημοτική αρχή τοποθετούνταν για θέματα τα οποία σύμφωνα με την σημερινή τους λογική κάποιων, δεν θα έπρεπε να τα συζητάνε γιατί αφορούσαν την κεντρική διοίκηση. Παρ' όλα αυτά, όμως, τότε έκαναν αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, προφανώς, τάσσονται από την κορφή ως τα νύχια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και για το αν υπήρχε σχεδιασμός ή όχι από τη σημερινή κυβέρνηση, εγώ να θυμίσω τις μάσκες Αλεξίπτοτα, το σκόιλ Ελικίκου, τα λεφτά σε μανάβικα... Παρακαλώ, μείνετε στο θέμα, κύριε Συντριάδη. Το θέμα είμαι, κύριε Πρόεδρε. Δεν νομίζω ότι και εσείς αυτή τη στιγμή υπερασφίεστε τη σημερινή κυβέρνηση. Αφήστε με να πω και εγώ, άλλωστε και οι προηγούμενοι, μιλήσανε ελεύθερα χωρίς να τους διακόψατε. Λοιπόν, για το σχεδιασμό της κυβέρνησης στο κομμάτι της υγείας και ένα σκασμό λεφτά στους καναλάρχες. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Δήμαρχη. Λοιπόν, δεν έχω να προσθέσω τίποτα, κύριε Πρόεδρε. Το μόνο που έχω να πω, μιλάνε τα νούμερα μόνα τους. Σήμερα έχουμε 3.316 κρούσματα, 310 διασολυνωμένους σήμερα μόνο και 88 θανάτους σήμερα. Συγχωρείτε, και 88 κρούσματα στην Καβάλα έχουμε σήμερα στο νομό της Καβάλας και 50 θανάτους σε μια μέρα. Αυτό λοιπόν τα λέει όλα. Ας μην αυτή τη στιγμή πάνω από ένα πρόβλημα που είναι πολύ σημαντικό, που νομίζω συμφωνούμε, δεν συμφωνούμε με τη κυβέρνηση, κανείς, αυτή τη στιγμή, κανείς υπουργός υγείας και κανένας υπεύθυνος πρωθυπουργός δεν θα αγωνιούσε για αυτό το θέμα. Και επίσης θέλω να πω ότι πολύ σωστά, είπε και ο κύριος Γραμμένος, ότι ήδη αρχίζουν και επιτάσσουν πλέον και ιδιωτικές κλινικές για να μπορέσουν να καλύψουν τα περιστατικά. Λοιπόν, δεν θεωρώ ότι πρέπει αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε ένα θέμα, μπορούμε κάποια στιγμή, αφού ηρεμήσουνε τα πράγματα να το συζητήσουμε, ούτως ώστε να παρθούνε, να τα στείλουμε για να πάρει μέτρα η κυβέρνηση σε μια δεύτερη φάση. Που είμαι σίγουρος όμως ότι την απασχολεί. Δήμαρχε, να διορθώσω, δεν θέλω να πω τίποτα άλλο για την κομμουνιστική αυτή πρόταση της επίταξης. Γίνεται επιπληρωμή. Δεν είναι επίταξη με τον κλασικό όρο, πληρώνονται ιατρικές υπηρεσίες ιδιωτικές, με χρήμα δηλαδή. Και μάλιστα προσαξημένο. Ήταν 600 ευρώ η ΜΕΦ πριν τον κορωνοϊό, τώρα πήρε στα 1200, αν δεν κάνω λάθος. Δηλαδή, κύριε Ποτόια, δεν πρέπει να το κάνει, δεν πρέπει να πληρώσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία? Όχι, τζάμπα, τζάμπα όλα, τζάμπα. Οι γιατροί πώς δεν πληρωθούν και το νοσοκομιακό προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών. Εντάξει, ας είμαστε ρεαλιστές λίγο. Μιλάμε για μεγάλες κλινικές, οι οποίες έχουν θυσαυρίσει το 80% της κίνησης του ΕΟΔ, του Συστήματος Υγείας, δηλαδή της κάλυψης, πάει στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν πληρωθεί για να πληρώσουν και αυτοί, όχι μόνο οι εργαζόμενοι. Πρόεδρε, λίγο μετά τον κύριο δήμαρχο, αν δεν θέλει, για μισό λεπτό. Τον κύριο δήμαρχο έχετε ολοκληρώσει, να προχωρήσουμε. Κύριε Βέρο για μισό λεπτό, πείτε μας τι θέλετε και κλείνουμε. Πολύ απλά, επειδή κάποιοι αγαπητοί συνάδελφοι αναφέρθηκαν και είπαν ότι είναι αναρμόδιο το Δημοτικό Συβούλιο να συζητήσει τέτοιου είδους θέματα και τέτοιου είδους προτάσεις. Τότε σε αυτή τη λογική, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα έπρεπε και δεν πρέπει να βγάλουμε κανένα ψήφισμα και δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για την ίδρυση του Ογκολογικού Τμήματος και της Συμματολογικής Κλινικής. Αρμόδια και υποχρεωμένοι να το δουν και να δώσουν λύση είναι το Υπουργείο Υγείας και σημερινή κυβέρνηση και κεντρική διοίκηση. Άρα μη φάσκεται και αντιφάσκεται. Είναι υποκριτικό αυτό που κάνετε αγαπητοί συνάδελφοι. Ευχαριστώ πολύ. Όποιος δεν θέλει να σβημώσει... Παρακαλώ, λοιπόν... Κύριε Δήμαχτυρ, έχετε κάποιες ανακοινώσεις? Όχι. Ωραία, προχωρούμε στα εκτός ημερίσεις. Κύριε Τσανάκα. Κύριε Πρόεδρε, ένα θέμα διαδικαστικό θέλω να βάλω. Σας ακούμε, κύριε Δήμαχτυρ. Κύριε Πρόεδρε, αναγκάζομαι να το κάνω αυτό, γιατί πρέπει να καταλάβουμε και οι 41 που συμμετέχουμε σε αυτό το συλλογικό όργανο, ότι λειτουργούμε σύμφωνα με ένα νομικό πλαίσιο. Και ο ρόλος οδικός μας είναι συγκεκριμένος. Μιλάω, κύριε Πρόεδρε, σχετικά με τον κώδικα δικαιητικής διαδικασίας και συγκεκριμένα να φέρουμε στο άθρο 7, που θα έπρεπε οι συνάδελφοι να τα γνωρίσουν αυτά τα θέματα, σχετικά με την αμεροληψία κατά τη συζήτηση των αποφάσεων και τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι γνωστό της πάσης ότι συμμετέχουμε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο σαν μέλη και ερχόμαστε εδώ να υπερασπίσουμε τα τοπικά συμφέροντα. Όχι τα συμφέροντα, ενδεχομένως, τρίτων. Και γι' αυτό ακριβώς το λόγο, κύριε Πρόεδρε, ο κώδικας δικαιητικής διαδικασίας του άθρο 7 το αναφέρει ότι δεν μπορούν τα μέλη των συλλογικών οργάνων να φέρονται και να αποφασίζουν χωρίς εκ των προτέρων να γνωστοποιούν στο σώμα τη σχέση που έχουν με το συγκεκριμένο θέμα. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κύριε Πρόεδρε, υπήρχε ένα θέμα για την ρίπαση του περιβάλλοντος και για τα φύλλη των δυστύμων φουλού. Και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συλλόγου και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας καταφέρθηκε, κύριε Πρόεδρε, ναντίο μου και με όρους απαξιωτικούς. Και διαπίστωσα ότι ήταν δικηγόρος της συγκεκριμένης εταιρείας σε πρόσφατο δικαστήριο. Αυτό, κύριε Πρόεδρε, δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Παρακαλώ, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να γνωρίζουν το κώδικ αδικητικής διαδικασίας και να απέχουν από τη συζήτηση, όταν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, είτε έχουν κάποια ιδιάουσα σχέση με το αναφερόμενο πρόσωπο ή επιχείρηση, ή ακόμα και εχθρότητα απέναντι σε κάποιους. Οφείλουν να το δηλώνουν εκ των προτέρων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να λειτουργούμε και εμείς εδώ είμαστε για να επιρασπιστούμε τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών. Κανενός άλλου νου. Οτιδήποτε άλλο θέλετε μπορούν να το κάνουν τα μέλη, εφόσον πιο μπροστά το γνωστοποιήσουν στο σώμα και θα αποφασίσει το σώμα. Αυτό ήθελα να πω κύριε Πρόεδρε, βάζεις της αρχής της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων, των θεσμικών οργάνων, ο κώδικας αδικητικής διαδικασίας θα προβλέπει και οφείλουμε να τα τηρούμε. Είναι νόμος. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, το λόγο επί προσωπικού. Κύριε Γραμμένο. Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι ειλικρινά πάρα πολύ και δεν θέλω να απασχολώ το Διοικητικό Συμβούλιο με τις ηλιθειότητες και τις ανοησίες τις οποίες ο κύριος Κουνάκος σήμερα και ενώπιον σας συζητάει. Ο άνθρωπος είναι... Είμαι και θα είμαι και θα σε πονάει αυτό συνέχεια. Κύριε Γραμμένο, παρακαλώ τις χαρακτηριώσεις. Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλώ θερμά, εάν με ξαναδιακόψει ο κύριος Κουνάκος, να του κλείσετε το μικρόφωλο. Δεν θα δεχθώ καμία απολύτως... Κύριε Γραμμένο, μόνο εσείς μιλάτες. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Δεν νομίζω να συμμετείχασε καμία λήψη απόφασης. Την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε μια επιστολή εργαζομένων της βιομηχανίας φωτοσορικών λιπασμάτων και από αυτής έγινε μια κουβέντα. Πήραμε καμία απόφαση. Έγινε μια κουβέντα και αναγνώστηκε μια επιστολή. Τι είναι αυτά τα οποία λέει ο κύριος Κουνάκος σήμερα. Είσα εγώ επικρότησα τις ενέργειες του κυρίου δημάρχου ο οποίος έκανε και την καταγγελία στην ερμόδια εισαγγελία και είπα μπράβο έτσι έπρεπε να κάνει υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των δημοτών της πόλης μας. Ένα θέμα αυτό. Δεύτερον δεν επιτρέπω στον κύριο Κουνάκο να είναι το τσιράκι της κυρίας Ελευθεριάδου. Κύριε Κουνάκο αυτά τα οποία γράψατε στα σχόλια σας... Με προκαλείτε. Σας απαξιώνουν η γλώσσα και ο τρόπος των οποίων χρησιμοποιήσατε στα σχόλιά σας στο facebook. Σας τα επιστρέφω, χαρακτηρίζουν εσάς και κανέναν άλλον. Δεν έχω εκφροσοπίσει καμία εταιρεία μέσα στα πλαίσια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας και το μόνο που έκανα μέχρι σήμερα και κάνω και θα εξακολουθήσω να το κάνω είναι να προσπαθώ να συμβιβάζω καταστάσεις και υποθέσεις εδώ στα τόσα δικαστήρια τα οποία υπάρχουν στην Καβάλα και να μεταφέρω κάποια αιτήματα αναβολής στο πρόσωπο συναδέλφων δικηγόρων οι οποίοι έχουν προσωπικά προβλήματα και δεν μπορούν να παρασταθούν για να εκπροσωπίσουν τους πελάτες τους. Αυτά είναι στα πλαίσια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας και δεν επιτρέπω σε κανέναν γενικό ισαγγελέα να κάνει κριτική κύριε Τουνάκο, η γνώμη η δικιά σας είναι σαν το χρησιμοποιημένο χαρτί της τοαλέτας. Δεν έχει καμία απολύτως αξία. Λοιπόν, σας παρακαλώ να λουφάξετε και να μην μιλάτε και να μην προκαλείτε. Όσο χρησιμοποιείτε την λέξη πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου θα είμαι πρόεδρος και θα είμαι και αυτό θα σας πονάει και θα σας πονάει για πολλά χρόνια ακόμη. Λοιπόν, κύριε Γραμμένο και κύριε Κουνάκος, έχει κλείσει το θέμα. Προχωρούμε σε αυτή τη στιγμή, κυρία Τσανάκα έχει το λόγο. Η κυρία Τσανάκα έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, όπως είπα και πριν, το ένα και μεγάλο και σημαντικό θέμα είναι τι θα κάνει ο δήμος Καβάλας για να βοηθήσει τους συμπολίτες του τώρα που τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Μόνος σας διαβάσατε τα δραματικά νούμερα της επιδημίας, της μεγάλης πανδημίας. Μεθαύριο θα είναι διπλασιασμένα και τριπλασιασμένα, κύριε Δήμαρχε. Ξέρω ότι σας έχουν δώσει όλες οι παρατάξεις προτάσεις. Θα παρακαλέσω πάρα πολύ, είμαι σίγουρη ότι ήδη έχετε αναθέσει να σας τα συντονίσουν και από κει και έπειτα να τα παρουσιάσετε και στους συντημότες σας, αλλά και σε εμάς σας, παρακαλώ. Στείλτε τα με-mail να τα δούμε. Εκτός εάν είστε σήμερα έτοιμος να μας πείτε τι θα κάνετε και τι έχετε επιλέξει από αυτές τις προτάσεις. Εγώ τελείωσα, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Κύριε Παπαδόπουλε. Δεν ακούγεστε, κύριε Παπαδόπουλε. Δεν σας ακούμε. Τώρα μ' ακούτε? Τώρα σε ακούμε. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, απευθύνομαστε στο Δήμαρχο. Από τον Μάρτιο καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις για μέτρα προστασίας, ελάφρυσης και στήριξης δημοτών, εμπαγγελματιών, αλλά και εργαζομένων του Δήμου. Ειδικά για τους εργαζόμενους του Δήμου που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι όπως το βοήθεια στο σπίτι, παιδική σταθμή και καθαριό επίπεδο. Στήλαμε επιστολή στο Δήμαρχο, και το ξαναθυμίζω, στις 25 Αυγουστού ζητώντας να προβλέψει δραπάνι για προληπτικά τεστ σε εργαζόμενους. Σήμερα ακούσαμε τον Πρόεδρε του Σωματίου των Εργαζομένων να καταγγέλει ότι δεν υπάρχουν θερμόμετρα για να γίνονται προληπτική έλεγχη. Δεν γίνονται προληπτικά τεστ όταν παρουσιάζεται κάποιο κρούσμα. Υπάρχουν πολλά κρούσματα στην υπηρεσία της καθαριότητας. Έχει κλείσει το συνεργείο, μάλιστα, επισκευής των συμμάτων. Και υπάρχει κίνδυνος διακοπής λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας συνολικά. Ενώ, λοιπόν, έχουν ξεδευτεί όλα τα χρήματα της έκτακτης επιπορίγησης του Υπουργείου Εσωτερικών σε άσχετες δαπάνες, υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν έχουν λειφθεί τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των οργαζομένων. Κύριε Πρόεδρο, θέλουμε ο δήμαρχος Καβάλλας να απολογηθεί για αυτή την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των επιλογών του. Μετά από τόσο καιρό, ξαφνικά αποκαλυπούνται ότι οι υπηρεσίες του Δήμου είναι απροστάτευτες απέναντι στη μετάδοση του κορωνοϊού. Αλλά είναι απροστάτευτοι και οι πολίτες που έρχονται βέβαια σε επαφή με τους δημοτικούς υπαλλήλους του. Θα ήθελα τέλος να ρωτήσω συγκεκριμένα τον αντιδήμαρχο, κύριο Θόδωρο Παπαδόπουλο, αν έλαβε ποτέ κάποια πρόταση ή διοίκηση από δημότη για την αντιπετώπιση της πανδημίας. Δεύτερο, κύριε Πρόεδρο. Έχουμε ενημερωθεί και ρωτάμε. Γιατί μιλάω για τους απληρώνων τους εργαζομένους στις παιδικούς σταθμούς και μιλάω και για την Τεθαριώτη. Κύριε Πρόεδρο, ρωτάω το Δήμα. Για ποιον λόγο δεν έχουμε πληρωθεί ακόμη οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, αφού υπάρχει δυνατότητα, και βάσει του νόμου βέβαια, να πληρωθούν από χρήματα του Δήμου. Για ποιον λόγο οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς κατέληξαν να πληρώνονται στο τέλος του μήνα, ενώ πληρώνονται στην αρχές του μήνα. Και τέλος, γιατί οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα δεν έχουν πληρωθεί τα εξαιρέσημα και τις Κυριακές, θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Και τρίτο θέμα και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Θα μιλήσω για την αντισυσμική προστασία και για τα εγκαταλειμμένα κτίρια. Με αφορμή τα... Σας χάσαμε κύριε Παπαδόπουλε, δεν ακούγεστε. Ούτως ή άλλως τον χάνουμε, αλλά τώρα το χάσαμε στην κυρολεξία. Κύριε Παπαδόπουλε, δεν ακούγεστε. Μπράβο δήμαρχε, μπράβο. Μπράβο δήμαρχε, ακόμη και από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να επισκευάσουν λόγω οικονομικής δυσκολίας. Δυστυχώς, θέλω να ενημερώσω, ότι είναι αρκετή, γιατί γνωρίζω, η φτωχή ιδιοκτήτες στην Καβάλα και προφανώς το νομικό πλαίσιο χρειάζεται βελτιώσεις. Έχει σκεφτεί η διοίκηση του δήμου τι θα κάνει με τους συμπολίτες μας αυτούς. Ή απλά θα τους αφήσουν να διώκονται ποινικά επειδή δεν μπορούν να τα επισκευάσουν. Εκεί το άλλο που ρωτώ είναι, είναι επικυροποιημένα τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και τα μνημόνια ενεργιών για να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τι πρέπει να κάνουν. Και ρωτώ, ειδικά για την αντιμετώπιση σεισμών, έχει προχωρήσει η διοίκηση του δήμου στο σχεδιασμό των χώρων καταφυγής με την απαράδειξη σήμαση και των χώρων καταβλησμών. Έχει δημιουργήσει και διανύμη το απαραίτητο ενημερωτικό υλικό. Προβλέπει ασκήση αντιμετώπισης σεισμών σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα θα λέγα στις γειτονιές. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον γίδινο των σεισμών. Το ρότιμα δεν είναι αν θα γίνει ένα σεισμός. Το ρότιμα είναι αν θα είμαστε έτοιμοι όταν θα γίνει. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Παπάς. Κύριε Παπά. Θέλω να πω ότι συγγνώμη την κυρία Τσανακατάχη. Θα βάλει τα πράγματα στην τάξη ο δήμαχος. Αν μας πει πάνω σε αυτά που λέμε και ξαναλέμε για την αντιμετώπιση της παντηνίας που διωκώνεται και έρχεται σαν τσουνάμι πάνω μας τώρα αυτές τις τελευταίες ώρες, θα ήθελα και εγώ να ξέρω τι ακριβώς από αυτά που συζητήσαμε, που προτείναμε, έχει ενσωμακτώσει στην ενέργεια αίσθηση η διοίκηση. Ένα άλλο μικρότερος αξίας θέμα είναι ότι σήμερα είδα στο διαδίκτυο φωτογραφίες από την Κεντρική Πλατεία και θέλω να πω ότι παρόλο ότι άργησε αυτή η ήπια παρέμβαση στην Κεντρική Πλατεία έδωσε μια καλή ωραία εικόνα στην πόλη τουλάχιστον προσωρινά γιατί πιστεύω ότι ο δήμαρχος είναι στην προοπτική να γίνουν πιο σοβαρές παρέμβασεις στο Κεντρικό Σημείο. Επαναφέρω όμως αυτά που έλεγα και με την κυρία Τσανάκια ότι δεν θα έχει καμία αξία αυτή η ωραία εικόνα που σήμερα δείχνουν όλα τα σάδια και όλες οι θημερίδες εάν δεν περιφρουρηθεί, εάν την αφήσουμε την πλατεία στους μόνιμους κατοίκους, ευτυχώς τώρα είμαστε σε low down και δεν πιστεύω και η γύφτη είναι σε περιορισμό, δεν πιστεύω τους γύφτους η αστυνομία τους αφήνει να λονίζουν έξω επομένως βάζω το θέμα της περιφρούρησης αυτής της εικόνας και νομίζω βάζω και την περιφρούρηση στα έξοδα, τα λεφτά που δίνουν οι καβαλιότες για παρεμβάσεις στην πόλη τους. Ένα άλλο θέμα που θέλω να πω ότι λόγω των ημερών έχουμε ξεχάσει οριστικά τις γιορτές των Χριστουγέννων που έρχονται. Πιστεύω ότι όσα αναφορά στου νέατικων στολισμών κύριε δήμαρχε ότι δεν πρέπει να δώσουμε παραπάνω χρήματα για νέο εξοπλισμό γιατί καταλαβαίνετε ότι σύμφωνα με τα πράγματα όπως κινούνται σήμερα Πολύ φοβάμαι ότι και τα Χριστουγέννα θα είναι σε lockdown, μακάρι να βγω ψεύτες. Αλλά τι κάνω αυτή την ερώτηση έτσι έμεση τοποθετητή για να σας πω ότι θα προτιμούσα τα χρήματα τα οποία θα δίναμε για περιττέρο χριστουγεννιάτικο στολισμό να ενισχύσουμε το κοινωνικό παντοπολείο και κύρια αυτά τα χρήματα να ενισχυθούν δώρα προς παιδιά τα οποία είναι από ανθρώπους που ξέρει ο Λεωνίδας ο παπάς βάσει του καταλόγου που έχει, κι αν παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάρουν έστω ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δώρο και να το προσφέρει ο δήμος για να κάνουν έτσι χριστούγεννα. Αυτά τα όλη για ευχαριστώ Ωραία, ευχαριστούμε. Ο κύριος Βέρος Θα ήθελα να ρωτήσουμε λίγο τον κύριο δήμαρχο Εάν υπάρχει υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων στο δήμο και στα νομικά πρόσωπα του δήμου έτσι όπως προβλέπεται και ορίζει ο νόμος Το δεύτερο που θα θέλαμε να ρωτήσουμε κύριε δήμαρχε και μάλιστα σας το θέσαμε και στη συνάντηση που είχαμε ως επικεφαλής μαζί σας το θέσαμε από τη μεριά μας ότι θα πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε επιτέλους αυτό που προβλέπει και ορίζει ο νόμος από το 2010 να υπάρξει αυτή η επιτροπή υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων η οποία μέχρι και σήμερα που συζητάμε δεν υπάρχει Το τρίτο που θα θέλαμε να ρωτήσουμε είναι και αυτό σας το θέσαμε από την παράταξή μας κύριε δήμαρχε στη συνάντηση αν κάνατε εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε επιτέλους να καταβληθούν και τα εξαιρέσεις των εργαζομένων του δήμου που ο δήμος πρέπει να τα καταβάλει από τον Μάιο και μετά μέχρι και τον Απρίλιο έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους όπως βέβαια και για την άμεση πληρωμή όσο το δυνατό γρηγορότερα των εργαζομένων στο νομικό πρόσωπο κοινωνικής αλληλεγγύης του ΣΥΔΟΚ και βέβαια σας κάναμε έκκληση κύριε δήμαρχε και εμείς το ξαναθέτουμε και ως ερώτημα αν επιτέλους κάνατε αυτό που πρέπει να κάνετε γιατί για εμάς είναι και για εσάς και για το δήμο συνολικά όχι για εμάς και για εσάς για το δήμο είναι μια συμβολική πράξη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές επιτέλους να γίνει η ανάκληση της έφεσης για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι διότι διαφορετικά θα είναι πολύ υποκριτικό εκ μέρους σας εκ μέρους της διοίκησης και εσάς κύριε δήμαρχε κάποια στιγμή ξανά να χειροκροτάτε και να λέτε μπράβο σε αυτούς τους εργαζόμενους και βέβαια θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ως τελευταίο ερώτημα και έχει σχέση με επιστολή που σας έστειλε ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Δήμου όπου σας μιλάει για τα μέσα ατομικής προστασίας τα οποία δεν έχουν δοθεί ούτε κατά το έτος 2019 αλλά ούτε και για το 2020 μέχρι και σήμερα και μάλιστα σας ζητάνε όπως ορίζει και όπως προβλέπεται από τον νόμο για το 2019 να καταβάλετε αντίστοιχα τα χρήματα στους εργαζόμενους Για αυτά, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Βέρο, κύριε Φωτωλιά. Δεν μπορώ κύριε Πρόεδρε, ειλικρινά σας λέω, να βάλω άλλο ζήτημα εκτός από αυτό που συζητήθηκε σε ένα βαθμό και να τονίσω ιδιαίτερα σ' όσους μας ακούνε και σε όσους γράψουν από τους δημοσιογράφους αύριο την τοποθέτησή μας αυτήν ότι καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουν πια οι εργαζόμενοι καλά, στην κυβέρνηση το ξέρω με πολύ καλά ότι κουνάει το δάκτυλο και έχει κλείνει την ατομική φθήνη σε όλες τις χώρες ενώ δεν έχει κάνει τίποτε για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη και στις τοπικές πολιτικές δυνάμεις οι οποίες μπροστά στην υγεία του λαού βάζουν προτεραιότητα να προωθήσουν κομματικές πολιτικές κυρίως όμως οικονομικές προτεραιότητες σαν και αυτές που βάζει η κυβέρνηση και πρέπει να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι ότι αν δεν μπορούν μπροστά οι ίδιοι να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην υγεία τους η οποία αυτή την περίοδο δοκιμάζεται από τον αόρατο εχθρό αλλά πολύ ορατό εχθρό που είναι η πολιτική της κυβέρνησης που επικροτούν και πολιτικές δυνάμεις που προτάσσουν το οικονομικό όφελος και όχι την ευθύνη του λαού πρέπει δυναμικά να βγουν να βγουν και να διεκδικήσουν τα δίκια τους την υπεράσπιση της υγείας τους σε ό,τι αφορά ζητήματα που ακούστηκαν μια κουβέντα να πω ότι ναι ο καθένας προβάλλει τις θέσεις ανάλογο του φορέου από τον οποίο έρχεται πρέπει όμως οι εργαζόμενοι να κρίνουν υπέρ ποιανού είναι αυτές οι θέσεις που προβάλλει ο καθένας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αν είναι του ΚουΚΕ και είναι για τα συμφέροντα του λαού γιατί να είναι κατακριτές δεν το καταλαβαίνω σε ό,τι αφορά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας γίνεται επιπληρωμή δεν είναι επίταξη αυτή είναι μπούκομα πάλι των μεγάλων κλινικών με ζεστό χρήμα και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μέτρα τα οποία θα μας βγάλουν από αυτά τα διέξοδα αυτής της πολιτικής επειδή ο δήμαρχος στην πορεία θα αναφερθεί σε προτάσεις που γίνανε στο δημοτικό συμβούλιο στην συνάντηση που κάναμε οι επικυφαλείς των παραδάξεων και στις προτάσεις που έκανα και ο ίδιος να ρωτήσω αν έχει βάλει στην ατζέντα του να μειώσει τα δημοτικά τέλη πέρα από τα δημοτικά τέλη που θα μειώσει όπως είπε τους επαγγελματίες μετά την επιστολή που κάνανε οι επαγγελματίες σχετικά με τιμίωση των δημοτικών τελών αν αυτή θα αφορά και τους δημόντες τα λαϊκά νοικοτηριά δηλαδή. Θα σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση αφορά μια επιστολή που μας ήρθε για τη Δημοτική Κοινότητα Μιγαλώνα για τη δημιουργία νοσηλίδιου στον Μιγαλώνα. Βλέπω ότι την πρώτη φορά η επιστολή αυτή, η απόφαση, μάλλον, αυτής της Δημοτικής Κοινότητας μας ήρθε σε όλους τους επικεφαλείς των παρατάξεων τον Ιούνιο και βλέπω ότι πριν 2-3 εβδομάδες ξανά έχει έρθει στο mailbox μου και βλέπω ότι ακόμα δεν έχουμε συζητήσει επί του θέματος. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν έρχεται αυτό στο Δημοτικό Συμβουλείο πρώτον, δεύτερον γιατί δεν γίνεται μία ενημέρωση από τον πρόεδρο της Εθνικής Κοινότητας, ποιο λόγο πρέπει να γίνει, αν πρέπει να γίνει κάποιο σχολείο στον Δημοτικό Συμβουλείο ή τι συμβαίνει με τη σύζυγή του. Και το δεύτερο ζήτημα που έχω να θέσω είναι το Κέντρο Φλοξενίας στον Δήμο Καβάλλας. Θα ήθελα να ρωτήσω στον κύριο δήμαρχο αν θεωρούν τώρα τα μέτρα ασφάλεια, αν έχει έρθει σε επαφή με το διοικείο της δομής να γνωρίζουμε και εμείς τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση και αν θα τηρεθούν όλοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο κρούσμα εκτός της δομής που αναφορεύεται από εκεί. Επίσης θέλω να απαντήσω και στον κύριο οικονομικό σύμβολο του Περιφερειάρχη που με ειδονέψει σχετικά με την πίταξη και τη δημιουργία αλλημοδών στην Καβάλλα. Στην Κίνα χτίσανε νοσοκομεί σαν αμύνα. Να σας θυμίσω και επί τις δικές της δίκησης που έπεσε εκεί πέρα κοντά σε ένα νοσοκομείο στη Γένοβα σε δύο χρόνια χτίσανε γέφυρα χιλιμέτρων. Στην Καβάλλα μπορούμε να χτίσουμε μια γέφυρα χιλιμέτρων. Έχετε πολύ κακό ήχο κύριε Βαϊατζή. Δεν σας ακούμε. Ναι. Είναι στο διαδίκτυο. Είναι πιο κομμαντή να ακούσω. Εντάξει. Χάσαμε πολύ λίγο. Οι προηγούμενοι φράσεις σας. Εντάξει. Ευχαριστώ. Ωραία. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, ξεκινώντα πρωί μυριστιές μου με μια σειρά εγγράφων τα οποία πήρα από κατοίκους, όχι μόνο εγώ και άλλοι συναδαλφοί, είναι σίγουρος, από κατοίκους της Νέαπολης και συγκεκριμένα από την οδό Φρηγίας. Καταγγέλω λοιπόν η κάτοικη συγκεκριμένη. Παραβάσεις της μελέτης, της εισήγησης της Επιτροπής Κυκλοφορίας και προσβασιμότητας της απόβασης του Δημοτικού Συμβουλίου, της έγκρισης από Δημοτικού Συμβουλίου από την αποκεντρωμένη και της δημοσίευσης αυτής της έγκρισης από φύλλο κυβερνήσεως. Καταγγέλουν επίχρησης ότι ένας πεζόδρομος μετατράπηκε σε αδιέξοδο και ότι κατά παράδειγμα της απόβασης που πήραμε το Δημοτικό Συμβούλιο τότε και της μελέτης από την Επιτροπή, δεν τοποθετήθηκε στην διασταύρωση φρυγείας ή καπαδορκίας το σήμα ΡΟΔΙΟ. Ξέρω, γνωρίζω ότι δίδεικε διαρισολάβηση του συμπαραστάτη του Δημότη για συγκεκριμένο θέμα αυτό. Θα θέλα να ρωτήσω στη διοίκηση τι προτείνει ο συμπαραστάτης του Δημότη για το θέμα αυτό, γιατί η γνωμοδότηση του συμπαραστάτη δεν έχει σταλεί στους Δημοτικού Συμβούλους και εάν τέλος η διοίκηση του Δήμου έλαβε υπόψη τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση με δεδομένα ότι γι' αυτό το λόγο ζητήθηκε η πανεμβασή του. Το δεύτερο θέμα. Κύριε Δήμαρχε, 15-10 του 2020 ήταν η ημέρα αφιερωμένη στα Λευκά Μπαστονιά. Στην οποία πολλές φορές και γι' αυτό κάνω την ερώτηση αυτή, ότι όλοι εμείς θυμόμαστε πως δίπλα μας, στη γειτονιά μας, ζουν και κινούνται συμπολίτες μας και με προβλήματα όρασης, μόνο όταν κάποια ανάλογη ημειροβινία όπως αυτή της 15-10 του 2020 μας το υπενθυμίζει, για να ξαναγυρίσουμε στην καθημερινότητα μας, να ξεχάσουμε τους συμπολίτες μας αυτούς από την επόμενη μέρα. Πρωτό λοιπόν με την ευκαιρία αυτής ημέρα στη διοίκηση. Τι σχεδιάζετε για την βελτίωση της καθημερινότητας αυτών τους συμπολιτών μας. Θα εισηγηθείτε σε λίγο το δεύτερο τεχνικό πρόγραμμα της δική σας περίοδου. Τι σχεδιάζετε να κάνετε σε δρόμους, πεζοδρόμια, δημοτικά κτίρια, λιπές εγκαταστάσεις, για να επιτύχετε ότι όλα αυτά που προανέφερα θα είναι φιλικά και προσβάσιμα και σε αυτούς τους συμπολιτές μας. Και τέλος για το συγκεκριμένο θέμα κύριε Δήμαρχε, τι σχεδιάζετε για την υποστήριξη αυτών τους συμπολιτών μας σε επίπεδο υπηρεσιών του Δήμου. Και αναφέρομαι σε θέματα που χωρούν την εργοθεραπεία, την ισχυολογική τους υποστήριξη και την ένταξή τους, όχι εργασιακά, στην καθημερινότητα, στην καθημερινή ζωή της πόλης. Το τρίτο θέμα το οποίο θέλω να θέσω. Δεκατήσατε κάτω 2019 με πρωτοβουλία τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης συνεκλήθητο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το μεταναστευτικό και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο ενσωματώνοντας προτάσεις του κυρίου Δημάρχου, προτάσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όχι μόνο αυτών των παρατάξεων που προκάλεσαν τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αντέληξε σε ομόφωνο ή μάλιστα απόφαση αυτές σημείων. Ένα χρόνο λοιπόν μετά ερωτώ τη διοίκηση και τον κύριο Δήμαρχο συγκεκριμένα. Εξασφαλίσατε κύριε Δήμαρχε την γραπτή δέσμεση των υπουργών προστασίας του πολίτη και εχθικής άμυνας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραμονής και αποχώρηση των μεταναστών από τον στρατόπουδα Σιμακοπούλου. Εμπλακήκατε ουσιαστικά ο δήμος Καβάλας, ο δήμος Καβάλας την διαχείριση και λειτουργία της δομής, όπως και αυτό συγκεκριμένη ανέφερε. Εξασφαλίσατε τον σταθερό αριθμό των μεταναστών για να αποδεχθούν θέματα που αφορούσαν σε προβλήματα του παρελθόντος τα οποία είδαμε, ζήσαμε στην περιοχή. Διεκδικήσατε την παραχώρηση του στρατοπέδου. Δεδομένου ότι οι κάτοικοι Περιαλίου, κύριε δήμαρχε, διαμαρτύρονται. Ασκήσατε επαρκή πίεση για να αυξηθεί και να ενισχυθεί η ελληνική αστυνομία προσωπικό, το οποίο την περίοδο εκείνη μας είχαν υποσχεθεί. Τι γίνεται με τη διεκδίκηση των χρημάτων από την πρώτη έλευση των προσφύγων και μεταναστών το 2016. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτό το θέμα. Επαναλαμβάνεται η κοροϊβία της κυβέρνησης σήμερα ανάλογα με αυτό που γινόταν την περίοδο της διακυβέρνησης χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΑΛ. Και τέλος συνεργάζεστε με τους κοινωνικούς εταίρους και ανε με ποιους και πώς συνεργάζεστε. Το τέταρτο θέμα, κύριε Δημαρχή, 15 Σεπτεμβύντου 2020 λήξαν τα θερινά δρομολόγια του αστικού κτελ Καβάλας. Θα προλάβετε τους επόμενους τέσσερις μήνες ισχύος των χειμερινών δρομολογίων να τα φέρετε για εγκλησιοδοτικό συμβούλιο. Το πέμπτο θέμα, έχω αναφερθεί και πάρα πολλές φορές στο παρελθόν στο θέμα της εκτέλεσης των εργασιών του υποθέτης των οπτικών ινών μέσα στο αστικό ιστό της πόλης. Προβληματισμό των οποίων και εσείς, κύριε Δημαρχε, δευτήκατε και μάλιστα θεωρήσατε δίκαιους και εύλογους προβληματισμούς. Παρακολουθούσα το πέραγμα των οπτικών ινών στο κομμάτι της οδοποιίας που ξεκινάει από τα νεκροταφεία και φτάνει μέχρι την εγκαταστάσεις του κτίριου του αίρου. Παρατηρούσα το γεγονός της ώδευσης αυτών των ινών. Μια επιλογή ώδευσης στη μέση του δρόμου, στην άκρη του δρόμου, με μια διαδρομή σαν να κινείται φύβη, στο ανάξονα του δρόμου, στο κέντρο του δρόμου. Δεν μπορώ να καταλάβω, λυκνά και θα θέλω να σας ρωτήσω, εάν εγκρίθηκε αυτή η ώδευση της συγκεκριμένης εργασίας από τις υπηρεσίες δικές μας. Αν επέβλεπαν οι δικές μας υπηρεσίες της συγκεκριμένης κατασκευή. Και με δεδομένο ότι το κομμάτι του δρόμου σύμφωνα με το σχέδιο περιγυαλίου δεν υπάρχει, καταργείται. Ο δρόμος όταν το σχέδιο περιγυαλίου ολοκληρωθεί θα πάει από κάπου αλλού. Πώς θα γίνει όταν θα έρθει η ώρα η αποξύλωση του δρόμου αυτού. Και αν έχουμε βλάβες τα κόστια αυτά, ποιος θα τα αναλάβει ενδεχομένως στο συγκεκριμένο έργο. Έτσι, ειδικά όπως κατασκευάστηκε. Κλείνω τα πρωί μηρυσιασμού, κύριε Δήμαρχε, θέλω να σας υπενθυμίσω τις πρόνοιες του νόμου 4685 του 2020 μετά την ασομάτωση των οδηγειών 844 του 2018 και 692 του 2019 σχετικά με την υποχρέωση κάλυψης ζημιών στο περιβάλλον αυτών των οχημάτων που μεταφέρουν μη επικίνδυνα απόβλητα. Επειδή δεν ξέρω αν έχει πέσει στην αντίληψή σας και δηλαδή το θέμα πλέον θασμοδετήθηκε και είναι υποχρωτικό, ενώ ψημάριστα και τις λήξεις φαντάζομαι της κάλυψης των οχημάτων του Δήμου, σκεφτείτε ότι πρέπει να ασομαδοθεί στην κάλυψη και οι πρόνοιες αυτού του συγκεκριμένου νόμου. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Κουνάκας. Κύριε Πρόεδρε, δικαίωση, νομίζω, για τον κύριο Δήμαρχο, για όλους μας εμάς που σηκώνουμε ψηλά την σημαία που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος. Η προχθεσινή απόφαση του αντιπεφεράχικου καβάλας να επιβάλλει πρόστιμο 40.000 ευρώ στην μία από τις βιομηχανίες που λειτουργούν στον χώρο των λιπασμάτων, διότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όρες. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που πήρε η δίκης του Δήμου να πάει στην εισαγγελία το θέμα αυτό. Και με αφορμή αυτής της αναφοράς του κυρίου Δημαρχού, ο οποίος πασχίζει για την προστασία του περιβάλλοντος στα όρια του Δήμου Καβάλλας, νομίζω ότι οι αρχές έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και απέναντι σε όλες αυτές τις σειρήνες που εδώ και χρόνια φωνάζουν ότι δεν γίνεται τίποτα, η βιομηχανία αφοσορικών λιπασμάτων δεν κάνει τίποτα, δεν ριπένει το περιβάλλον, όλα λειτουργούν καλώς, έρχεται η απόφαση του αντιπεφεράχικου καβάλας να επιβεβαιώσει αυτά που λέγαμε τόσα καιρό. Και επειδή αύριο, κύριε Πρόεδρε, λήγουν και οι άδειες που έχουν δοθεί για την τοποθέτηση των φίλτρων στα εωρούμενα σωματίδια, 13 αδεκάτου είναι η απόφαση του αντιπεφεράχικου καβάλας, που λήγει αύριο, και δεν έχουν τοποθεθεί ακόμα εκεί να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει, θα ακολουθήσουν φαντάζομαι και άλλα πρόστιμα. Και εμείς τι κάνουμε, ήρθαμε στον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με πρώτο και καλύτερο την πρώην δήμαρχο Καβάλα, στην κυρία Τσαράκα, να λιβανίζει αυτά τα οποία λέει η εργοδοσία και λένε οι μέτοχοι ή οι εκπρόσωποι των μετόχων της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Το πρόβλημα είναι μίζων και θα πρέπει να μας απασχολεί. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργείται το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε παγκόσμια κλίμακα. Της ρίπασης του περιβάλλοντος. Οφείλουμε εμείς σαν μικρή μία μονάδα να προστατεύουμε το περιβάλλον και αγαπητοί συναντάσεις έξω από οποιαδήποτε συφέροντα. Είμαστε εδώ, θα το λέω, για να εκπροσωπούμε τις τοπικές μας κοινωνίας και την πόλη μας. Όχι οποιοδήποτε συφέροντα. Και καλά κάνετε, κύριε Δήμαρχε, και δεν συμβιβάσετε με επιταγές των 5.000 ευρώ, με παρουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για να διαφημίζετε ότι πήρατε 5.000 στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αυτά ανήκουν στον παρελθόν, γι' αυτό είστε εκεί που είστε και εγώ οφείλω να μεταφέρω τις ευχαριστίες των κατοίκων της περιοχής και να συχαίρω για τη στάση την οποία έχετε αποφασίσει και την πορεία την οποία έχετε αποφασίσει να κάνετε. Αυτή της δρίξης με κατεστημένα τα οποία λυμένουν το τόπο και την περιουσία των κοινωνιών. Εγώ αυτό είχα να πω και τίποτα άλλο, αγαπητή συνάδελφη. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Καλαδαρίδης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ένα θέμα έχω να θέσω, κύριε Δήμαρχε, αγαπητή συνάδελφη. Πάντα τέτοιο καιρό τα τελευταία χρόνια, ακριβώς πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού, είχαμε ξεκινήσει να φέρνουμε ένα θέμα το οποίο είχε να κάνει με την απαλλαγή ή την έκτοση δημοτικών τελών στις ευπαθείς κοινωνιών. Και μάλιστα, βάσει της εμπειρίας της οποίας είχε δημιουργηθεί, είχαν γίνει και αλλαγές γιατί είχαμε παρατηρήσει ότι μας ξέφευγαν κάποιες περιπτώσεις οι οποίες ήταν πολύ σημαντικές. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η κατάσταση του προϋπολογισμού, ήδη έχει αποσταλεί το τεχνικό πρόγραμμα, βλέπω τώρα ότι έχουν έρθει προτάσεις όσον αφορά τους κοινόχρονους, τους χώρους κτλ. Δεν έχει ρέχθη τίποτε απολύτως για αυτό το θέμα, ιδίως σε ένα χρονικό σημείο, όπου όλοι καταλαβαίνουμε το πόσο σημαντικό είναι αυτό για πολλούς από τους συμπολίτες μας. Και μάλιστα, τώρα θεωρώ ότι θα είναι ακόμη περισσότεροι. Θέλω λοιπόν να μας ενημερώσετε αν έχει γίνει κάτι περί αυτού ή αν δεν έχει γίνει θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα γιατί θεωρώ ότι είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, κ. Καλβακίδης. Καλησπέρα και από εμένα. Καταρχήν, κ. Δήμαρχε, έχουμε... Με ακούτε. Με ακούτε. Ακούγεσαι, ακούγεσαι. Ενώ το έχουμε συζητήσει το θέμα, ήθελα να δώσει και εσείς δημόσια πλέον το τι ακριβώς συμβαίνει με το λίγιο των κρινίδων. Και σχετικά με αυτήν την ενεργειακή αναπάθμιση που όπως μαθαίνουμε τελικά πως ήρθε και η μελέτη και περιμένουμε κάτι άλλο. Επίσης, ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τα σχολεία από το 2012. Νομίζω ότι η ευθύνη για τους προσυσμικούς ελέγχους έχει δοθεί στους δήμους και σε τι στάδιο βρίσκονται και αν έχουν γίνει αυτή η έλειχη. Και επίσης προς τον κ. Μουμτσάκη είχαμε συμφωνήσει ότι άσχετα με το πότε θα αποφασιστεί το πού θα πάει η λαϊκή των κρινίδων θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία του κανονισμού των λαϊκών αγορών, αλλά δεν βλέπω να προχωράει τίποτα. Και μάλιστα είχαμε προβλέψει κιόλας τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα με τον κορονοϊό. Οπότε όλα τα είχαμε προβλέψει θεωρώ, είχαμε συμφωνήσει κάποια πράγματα και δεν βλέπω να προχωράει ο κανονισμός των λαϊκών αγορών. Όπως επίσης ήρθε ο μηχανικός του δήμου, μέτρησε για τη λαϊκή των κρινίδων, είδε την περιοχή και εδώ και ένα μισί μήνα περίπου και περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα γίνει. Και βλέπω ότι συνεχώς το συγκεκριμένο θέμα το τρενάρουμε και πηγαίνει προς τα πίσω. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Και επίσης, ήθελα να ξαναναφερθώ στο θέμα του βιολογικού του δάτου. Τι γίνεται με τα ερωτήματα που είχαμε κάνει από τον Φεβρουάριο και γραπτός. Αυτά είχα να ρωτήσω. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Βαγιατζίδης. Πέρα κι από εμένα. Ακούγομαι? Εμένα είναι χαρά. Δύο θέματα θα ήθελα να βάλω. Ένα είναι το γεγονός ότι μας χαροποίησαν όλοι όλους φαντάζομαι οι εικόνες οι οποίες είδαμε από την Κεντρική Πλατεία και συμφωνώ απόλυτα ότι θα πρέπει αυτές οι εικόνες να τις βλέπουμε συχνότερα και σε περισσότερα δημόσια τήρια. Αυτό που θα ήθελα να θέσω στο σώμα είναι ότι ο δήμος πρέπει να υγηθεί απόρμησης αυτού του γεγονότος μιας προσπάθειας μιας καμπάνιας έτσι ώστε να κάνουμε κοινωνούς όλη την κοινωνία και ειδικότερα τη νεότερη ηλικία διοργανώνοντας μια καμπάνια συμμετέχοντας σχολεία και άλλους χωρίς στο ότι προστατεύουμε τη δημόσια περιουσία γιατί αυτή η περιουσία είναι και δική μας. Μια καμπάνια στην οποία θα καλέσουμε και σχολεία να συμμετάσουν ενδεχομένως και μέσα από διαγωνισμούς όπου το κάθε σχολείο θα προτείνει τις δικές του παρεμφάσεις σε δημόσια τήρια ή χώρους τις οποίες προτάσεις μετά να υιοθετήσουμε και σαν δημοτικό συμβούλιο μέσα από κάποιο διαγωνισμό έτσι ώστε να υπάρχει το κίνητρο η καλύτερη πρόταση να υιοθετηθεί και να πραγματοποιηθεί κιόλας. Ένα άλλο ζήτημα που ήθελα να θέσω είναι προέρχεται από μια διαμαρτυρία των κατοίκων της ακτής Καλαμίτσας κάποιοι που μένουν εκεί ακριβώς απέναντι από την ακτή της Καλαμίτσας υπάρχουν κάποια πάρκινγκ τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται ως πάρκινγκ σταθμεσής βαραίων οχημάτων και διδιοφόρων και ανησυχούν και για την ασφάλεια εκεί της περιοχής μήπως κάποιο ατύχημα συμβεί. Ίσως αυτό το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί παρεότερα με την παρέβαση της δημοτικής αστυνομίας αλλά βλέπουν ότι αυτό μετά από την πάροδο λίγου χρονικού διαστήματος ξαναεπανέρχεται αυτή η συμπεριφορά των οδηγών βαραίων οχημάτων και ίσως θα έπρεπε ο δήμος να πάρει λίγο πιο δραστικά μέτρα είτε την τοποθέτηση κάποιων πινακίδων είτε την τοποθέτηση κάποιων πι μεταλλικών όπως είχε συμβεί και στο στάδιο της Καλαμίτσας πιο πριν και έχει τελειώσει εντελώς αυτό το σύστημα. Και τέλος ήθελα να πω ότι υγιείς δυνάμεις σχετικά με αυτά που ανέφερε ο κ. Φουνάκος υγιείς δυνάμεις υπάρχουν, δυνάμεις οι οποίοι σέβονται την τοπική κοινωνία και έχουμε θρέος να συνασπιστούμε και να βοηθήσουμε αυτές τις δυνάμεις προκειμένου να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη για όλους. Θα σας ευχαριστώ. Μα ακούτε. Ευχαριστούμε πολύ ο κ. Κελαϊδάκης. Καλησπέρα και πάλι κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε. Ένα θέμα θέλω να βάλω όσον αφορά με το μικρό κομμάτι της βάσου που συνδέει την παλιά διαδρομή εκεί, το πρόβλημα που έχει προκέψει από το πέσιμο της γέφυρας με την κολοκοτρώνη. Πριν 20 μέρες με ένα μήνα έγινε το τρίτο σε σειρά ατύχημα όσον αφορά με ξένο οδηγό, όχι καβαλιώτη οδηγό ο οποίος προφανώς δεν γνώριζε τις συνθήκες του κομματιού του μικρού αυτού δρόμου ότι είναι παρκαρισμένο από τη μία πλευρά. Με αποτέλεσμα μπήκε με μεγάλη ταχύτητα μέσα στη βάσου. Τράκαρε ευτυχώς, θα πούμε, ένα αυτοκίνητο και περιορίστηκε το ατύχημα αυτό σε υλικές ζημιές. Βέβαια αυτό το συγκεκριμένο τρίτο ατύχημα έδειξε ότι αν δεν ήταν το αυτοκίνητο εκεί μία μητέρα με το παιδάκι της που περνούσε εκείνη τη στιγμή στο πεζοδρόμιο θα είχαν μεγάλο πρόβλημα αν δεν υπήρχε το αυτοκίνητο. Ξέρω ότι οι κάτοικοι θα ετοιμάσουν να μαζέψουν υπογραφές να ζητήσουν από το δήμο να λάβει μέτρα. Επειδή λόγω κορονοϊού θεωρώ ότι αυτό θα είναι δύσκολο ή θα αργήσει να γίνει. Ήθελα να το θέσω υπόψη της διοίκησης. Ίσως κάποια στήμανση που να τονίζει ότι πρέπει να είναι η οδηγή προσεκτική, ότι η ταχύτητα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή για εκείνο το μικρό κομμάτι των 30-40 μέτρων, την ανηφορίτσα της βάσου. Ήτε ακόμη και ένα σαμαράκι στην αρχή. Πιστεύω θα βοήθηκε ώστε οι ξένοι οδηγοί που δεν ξέρουν όπως οι καβαλιότες να το διαχειριστούν να προφυλάξουν τους κατοίκους και τις περιοσίες τους. Ευχαριστώ. Καλησπέρα. Ο κ. Σωτερίαδης και πλέον. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Αν και είχα ζητήσει το λόγο από τις διαδικασίες, μάλλον δεν με είχατε ακούσει πριν ξεκινήσουμε, αλλά πάνω απ' αυτά θα το βάλω τώρα το θέμα. Κύριε Πρόεδρε, να πω με έχετε μπερδέψει και θέλω μια διευκολύνση από σας. Στην προηγούμενη συνεδρία, ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος σας είχε ρωτήσει αν θα βάλουμε θέματα προημερίσες διάταξης και του είχατε απαντήσει ότι όπως προβλέπετε από το οικανισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τα θέματα αυτά θα μπαίνουν στο τέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θυμάμαι αυτό η επιλέξη. Σήμερα είπατε ότι παρακάντωντας τον οικανισμό θα πούνε πριν από τα τακτικά θέματα. Θα ήθελα να μου πείτε τελικά τι από τα δύο θα ισχύει από εδώ και πέρα ξεκάθαρα για να γνωρίζουμε. Θα τηρίσσουμε τον κανονισμό ή όχι. Και όχι μόνο στους γεκεμένους θέμα σε όλα και μάλιστα είμαι και απόλυτα μαζί σας στο κομμάτι αυτό από την αρχή της θυτείας σας. Το δεύτερο ερώτημα αφορά τον Αντιδύμα Αναφοτεχνικής Πυρησίας τον κ. Ιακοβίδη. Δεν τον είδα, δεν τον άκουσα μέχρι τώρα. Φαντάζομαι είναι εκεί, οπότε θα μ' ακούει. Ήταν ένα ερώτημα που είχα βάλει πριν αρκετές εβδομάδες σε μια συνεδεία στο κομματικό συμβουλείο και αφορούσε τον δρόμο που βγαίνει από τον Άγιο Κωνσταντίνο προς το κτήριο της ΔΕΙΑΚ, όπου εκεί χρειάζεται διαγράμιση και να τοποθετηθούν ταμπέλες σήμανση δηλαδή στο δρόμο, ότι είναι διπλής κατεύθυνσης για να αποφευθεί κάποιο μοιραίο, κάποιο τραγικό συμβάν στο μέλλον και κατά τύχη μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί ένα ατύχημα, σοβαρό βλάστον ατύχημα και όχι τόσο από κατοίκους της περιοχής, αλλά κυρίως από άλλους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το δρόμο αυτό και μπαίνουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα στη στροφή. Δεν μου είχε απαντήσει το κ. Ιακοβίδης, δεν ξέρω αν το έχει διέφερο το θέμα. Θα ήθελα να μου πεις σήμερα σε τι ενέργειες σκέφτεται να προβεί. Το τρίτο ερώτημα αφορά τον κ. Χρόνη, τον πρόεδο της ΔΕΙΑΚ. Ίσως να μην είναι σήμερα και απόλυτα προετοιμασμένος σε αυτό, αλλά θα ήθελα να μας ενημερώσει για να γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά της ΔΕΙΑΚ και κυρίως σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των λογαριασμών σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Είμαστε καλύτερα ή χειρότερα από το πρώτο lockdown που είχαμε κλειστεί στα σπίτια μας. Θα ήθελα κ. Πρόεδο να μου πείτε αν σκέφτεστε ή αν έχετε ήδη σκεφτεί και αν προτείνεστε να το κάνετε, να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΙΑΚ ώστε οι συμπολίτες μας και οι συμπολίτησες μας να μην επιβαρύνονται με έστω αυτή την προμήθεια, όποια προμήθεια κι αν είναι αυτή από την κάθε τράπεζα που πληρώνουν, όταν θέλουν να ταχτοποιήσουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς προς την ΔΕΙΑΚ και κλείνοντας πάρα πολύ γρήγορα προς τον κύριο δήμαρχο και γενικότερο προς τη διοίκηση. Κύριε δήμαρχε, προφανώς αυτό δεν είναι ζήτημα και ευθύνη κυρίως δικιά σας, ίσως έχετε το μικρότερο μερίδιο ευθύνης, αλλά ένα θέμα που προκύπτει λόγω και της πανδημίας ακόμα περισσότερο λόγω του COVID είναι ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, είτε πρασίνου, είτε αναψυχής αθλητισμού. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και με τις γειτονιές του δήμου μας και στα χωριά, ίσως είναι λίγο καλύτερη κατάσταση, αλλά κυρίως με τις γειτονιές. Δηλαδή, τώρα ζητάμε από τον κόσμο να βγαίνει έξω να κάθεται και με αποστάσεις, αλλά βλέπουμε ότι είναι πολύ λίγη και μικρή αυτή η κοινόχρηστη χώρα. Θα ήθελα, παρακαλώ, πολύ να το δούμε αυτό, να το εξετάσουμε και να κάνουμε κάτι για το μέλλον. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο κι εγώ. Θα σας ακούμε, κυρίως, σύντομα, παρακαλώ. Αρχικά, επειδή υπάρχει ένα πρόβλημα με το ίντερνετ και εμπενοβιένει το σύστημα, πιστεύω ότι δεν είναι χεράκι της διοίκησής σας, κάνω πλάκα, τέλος πάντων, εμπενοβιένω. Θα το σκεφτώ για την επόμενη φορά να το κάνω. Μ' άρεσε η ιδέα, κυρίως. Ναι, σας βάζω ιδέες, είδατε τι ωραίες ιδέες σας βάζω. Λοιπόν, κύριε δήμαρχε, η αγορά και κυρίως η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και γενικά τα εμπορικά καταστήματα, μετά από ένα πολύ δύσκολο και απρόσμενο κακό καλοκαίρι, βρίσκονται σήμερα σε καθεστός lockdown που κανένας μας πραγματικά δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει, με αποτέλεσμα επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Την ίδια στιγμή, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πηγαίνουν, από την Εποκεντρωμένη στην Επιτροπή του Όρθρου 152. Μήπως η διοίκησή σας, κύριε Δήμαρχε, Μακουτέ. Ναι, ναι. Εντάξει, γιατί νόμιζα ότι πάγωσε η εικόνα και σταμάτησα να ακούγομαι και μήπως φοβήθηκα ότι έχω πεταχτεί από το σύστημα πάλι. Μήπως λοιπόν η διοίκηση θα πρέπει να απευθυθεί, κύριε Δήμαρχε, στο Υπουργείο Σωτερικών, προκειμένου να υπάρχει ρύθμιση για να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα με μεγάλη επιτυχία, όπως άλλωστε εσείς μας είχατε πει ότι το είχατε κάνει στο παρελθόν με αφορμή το πρόγραμμα της Παναγίας και υπήρχαν κάποιες αλλαγές εκεί, όπως εσείς μας είχατε πει, με αλλαγή αρμοδιότητας από το Δημοτικού Συμβούλιο στην Εκονομική Επιτροπή. Και όταν λέω με παρέμβαση του Υπουργείου Σωτερικών, εννοώ είτε με πράξεις νομοθετικού περιοχωμένου, η οποία όχι απλά να αναφέρει για τον νόμο τώρα, τον Νοέμβριο, που σίγουρα θα βγει και αντίστοιχη πράξη για τον μήνα Νοέμβριο, αλλά για όλο το έτος που διανύουμε, ή με κάποια ερμηνευτική κύκλο, εν βάση περιπτώσει, που να δίνει τη δυνατότητα και να δευθυνεί στο θέμα, να δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να παίρνουν αποφάσεις κατατοδοκούν για όλη τη χρονική περίοδο και όχι μόνο για τους περιορισμένους μήνες που αναφέρει η πράξη για τους μήνες της σκληρής καραντίνας. Γιατί κύριε Δήμαρχε, το να κοροϊδεύουμε τους επαγγελματίες με προσφυγή στην Επιτροπή, δεύτερη προσφυγή στην Επιτροπή το 1952, όταν η Επιτροπή αυτή φαντάζομαι θα έχετε ενημερωθεί ότι έχει απορρίψει προσφυγές άλλων δήμων, νομίζω ότι δεν είναι κατατοδοκούν αυτή τη στιγμή. Εκτός αν η αγορά κύριε Δήμαρχε και οι επιχειρήσεις του Δήμου μας δεν έχουν την ίδια αξία με την Παναγία, με το πρόγραμμα της Παναγίας, και δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτή η έξοδη κατάσταση τελικά βολεύει τη διοίκηση γιατί βγαίνει σε συνεντεύξεις τύπου, δείχνει ότι τους στηρίζει αλλά στην οσία δεν τους στηρίζει. Ευχαριστώ πολύ. Ολοκληρώσαμε λοιπόν τις ερωτήσεις. Πριν δώσω τον λόγο στο Δήμαρχο να απαντήσω στον κύριο Σωτηριάδη γιατί ρώτησε κάτι για μένα. Δεν είπα κάτι τέτοιο στον κύριο Παπαδόκουλο, δεν το θυμάστε καλά. Πράγματι ο κανονισμός προβλέπει τα εκτός ημερήσειας διάταξης να συζητώνται μετά τα τυπικά θέματα της ημερήσειας διάταξης. Παρ' όλα αυτά έχει επικρατήσει να συζητώνται αυτά πριν. Είμαστε σε φάση διερεύνησης και αλλαγής του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε θα τα συζητήσουμε όλα αυτά και θα αλλάξει ο κανονισμός. Κύριε Δήμαρχε. Καλησπέδρε. Λοιπόν, θα ξεκινήσω με αυτά που είπε η κυρία Τσανάκα και κάποια από αυτά έχουνε τεθεί και από τους άλλους συναδέλφους. Για τα μέτρα τα οποία έχουμε συζητήσει, συζητήσαμε όχι όλες οι παρατάξεις, η πλειοψηφία των παρατάξεων, αυτές δηλαδή που ήμασταν παρόντες. Και θα σας ενημερώσω επάνω στα θέματα αυτά τα οποία έχουμε συζητήσει. Καταρχήν θέλω να πω για το προσωπικό ότι αυτή τη στιγμή και με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έχει έρθει το προσωπικό, δουλεύει πλέον με τηλεργασία σε ποσοστό 50% όπου φυσικά είναι δυνατόν. Στην καθαριότητα που καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τηλεργασία, εκεί έχουν επαρθεί όλα τα μέτρα και δεν είναι κανένα προσωπικό απροστάτευτο. Και τι εννοώ, ότι δεν πάνε όλοι οι εργατώμενοι μαζί. Έχουνε εκαθοριστεί να πηγαίνουνε ανά ένα τέταρτο ούτως ώστε να μπορούνε να φεύγουνε τα χωκίδια. Θερμόμετρα υπάρχουνε γιατί μου το έθεσε ένας εργαζόμενος. Εάν δεν υπάρχουνε μπαταρίες, σε αυτό δεν νομίζω ότι φταίει ο δήμαρχος και σε τελική ανάλυση έγιναν οι κατάλληλες παρατηρήσεις και ήδη έχει λυθεί το θέμα με τη θερμομέτρηση των εργαζομένων. Επίσης δεν υπάρχει εργαζόμενος ο οποίος είναι απροστάτευτος. Αυτοί που σας τα λένε μάλλον δεν έχουν ενημερωθεί καλά. Και οφείλετε εσείς, όχι εσείς κυρία Τσανάκα, με συγχωρείτε, αλλά απαντάω και στον κύριο Παπαδόπουλο έμεσα, οφείλετε να ενημερωθείτε. Από το να βγάζετε δακρύβρεχτες ανακοινώσεις, είναι καλό πρώτα να ενημερώνεστε. Δεν είναι κακό. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι υπάρχει όποιος εργαζόμενος δεν αισθάνεται καλά, πηγαίνει και σύμφωνα πάντοτε με τις οδηγίες του ΕΟΔ, γιατί δεν κάνουμε τίποτε του κεφαλιού μας. Είναι πάντα σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔ, διότι χωρίς την στενή συνεργασία θα υπάρχει ένα μπάχαλο. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, όποιος εργαζόμενος δεν αισθάνεται καλά με παραπεμπτικό από τον ιατρό εργασίας, πηγαίνει, έχουμε συμβληθεί με ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήρι, για να μπορεί να κάνει τα τέστ τα οποία κάνει. Τα οποία όμως φυσικά και πάλι δεν είναι ασφαλείας, διότι πρέπει να κρατούνται τα χρονικά όρια που πρέπει να κάθονται σε καραντίνα. Υπάρχει, δημιουργείται πρόβλημα, σιγά σιγά στην καθαριότητα και σε αυτό ετοιμαζόμαστε. Δηλαδή, πλέον μας δίνουν το δικαίωμα με τον COVID να προσλάβουμε προσωπικό. Κάνουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή, ετοιμαζόμαστε, δεν το κάνουμε ακόμη, ετοιμαζόμαστε, μόλις χρειαστεί, μόλις απαιτηθεί να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το προσωπικό, της καθαριότητας που είναι στα απορρηματοφόρα, για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Παράλληλα καθαρίζεται, έχετε δει τις τελευταίες μέρες, ότι πλένονται όλοι οι δρόμοι και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι αποτρεπτικό, τουλάχιστον όμως όταν το κάνεις συχνά σε τελική ανάλυση υπάρχει μέσα και απολυματικό, ούτως ώστε να μηδενίζεται αυτή η κατάσταση αυτή. Επίσης θέλω να πω με το βοήθεια στο σπίτι. Το βοήθεια στο σπίτι έχει ενισχυθεί πλέον, δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι του βοήθεια στο σπίτι, έχει ενισχυθεί και με το προσωπικό το οποίο υπάρχει στα ΚΑΠΙ, τα οποία είναι κλειστά, επίσης έχει ενισχυθεί με το προσωπικό από τους αθλητικούς χώρους και αυτή τη στιγμή υπάρχουν και 50 εθελοντές οι οποίοι προσφέρονται για να εξυπηρετήσουν τις ευπαθείς ομάδες. Σε όλους αυτού, στο τονίζω διότι υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι λένε ότι στέλνουν με τους ανθρώπους απροστάτευτοι, όλοι αυτοί λοιπόν πριν πάνε και θερμομετρούνται, αλλά έχουν δοθεί και θα δοθούν όλα τα μέτρα προστασίας για να μπορούν να πηγαίνουν και να εξυπηρετούν τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης, αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε το βοήθειο να δώσουμε μια οικονομική ενίσχυση σε 70 συμπολίτες μας και επίσης ετοιμάζουμε και μια δεύτερη δόση για να τους δώσουμε τα Χριστούγεννα. Για τους κοινόχρησους χώρους σας είπα, για τα τέστ για το προσωπικό επίσης, η καθαριότητα στα σχολεία που είναι ένα πολύ σημαντικό και επίσης ακούγονται πράγματα τα οποία δεν ευσταθούν. Τα σχολεία όπως ξέρετε τα γυμνάσια και τα αλήκεια αυτή τη στιγμή έχουν εκλείσει. Έχουν μείνει μία καθαρίστρια σε κάθε γυμνάσιο και αλήκειο διότι οι καθηγητές πηγαίνουν ούτως ή άλλως και επίσης να μπορούν σταδιακά σε ένα άδειο σχολείο να απολυμμένουν τις αίθουσες και τις οποίες άμα τις απολυμάνουν μια φορά και τις κλείσουν τελείωσε. Δεν χρειάζεται να ξαναπάνε. Οι υπόλοιπες λοιπόν στα σχολεία αυτά μένουν οι καθαρίστριες οι οποίες έχουν προσληφθεί ως καθαρίστριες για τα σχολεία. Οι υπόλοιπες καθαρίστριες πηγαίνουν και ενισχύουμε στα δημοτικά σχολεία για να έχουν καλύτερη καθαριότητα. Εάν από τις καινούργιες καθαρίστριες τις οποίες είχαμε πάρει για τον COVID, για να ενισχύσουμε κάποιες περιπτώσεις, αυτές οι καθαρίστριες και μόνο αυτές, εάν χρειαστεί, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε καθαριότητα σε κτίρια και ακόμη στην έσχατη περίπτωση και σε καθαριότητα των δρόμων. Τονίζω όμως ότι είναι οι καθαρίστριες οι οποίες έχουν προσληφθεί λόγω COVID, για να τελειώνει αυτή η σπέκουλα με τις καθαρίστριες. Απολυμάσεις στους κοινώχους, στους χώρους, είπαμε. Λοιπόν, στα σχολεία επίσης όταν υπάρχει κρούσμα ακολουθούμε τις οδηγίες του εωθεί, δηλαδή η τάξη κλείνει, πηγαίνουμε και απολημένουμε την τάξη στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα και τους κοινώχους τους χώρους, δηλαδή τους διαδρόμους, τις τουαλέτες. Και αν χρειαστεί και το γραφείο των δασκάλων ή των καθηγητών ανάλογα με που παρουσιάζεται το πρόβλημα. Στο 2 για τους μήνες αυτούς, δηλαδή για τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο προφανώς επειδή τα μαθήματα θα γίνονται μέσω διαδικτυακά, τα δίδακτρα θα είναι στο 50% των διδάκτρων τα οποία θα πληρώνανε σε άλλες περιπτώσεις. Επίσης, πηγαίνουμε με φαγητό αυτή τη στιγμή σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν σε ευπαθείς ομάδες. Είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 60 άτομα, τα οποία υποστηρίζουμε με τρόφιμα. Υπάρχει η γραμμή που μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει και να ζητήσει την βοήθεια του δήμου. Και φυσικά υπάρχει η γραμμή με την οποία γίνεται η ψυχολογική υποστήριξη τόσο των ανθρώπων που τους έχει πειράσει, αυτοί νιώθουν ανασφάλεια και έχουν ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κατάστασης, αλλά και για τις κακοποιημένες γυναίκες, διότι ξέρετε τουλάχιστον η προηγούμενη εμπειρία μας έδειξε ότι είχαν αυξηθεί τα ακούσματα κατά 30%. Τώρα, για το θέμα των ανταποδοτικών, θα ήθελα να εισηχάσω την κυρία Ιωσήφιδου ότι δεν κοροϊδεύουμε κανέναν και δεν το κάνουμε για να κερδίσουμε πολιτικά οφέλη και να βγαίνω και να μιλάω στις τηλεοράσεις. Μην ανησυχείτε, όλοι δεν είμαστε το ίδιο. Θέλω να πω λοιπόν ότι για αυτή την περίπτωση ξέρετε πολύ καλά ότι σε πρώτη φάση απορρίφθηκε η απόφαση της αποκεντρωμένης και τους λόγους που απορρίφθηκε το ξαναεπιστρέψανε πίσω. Αυτή τη στιγμή έχετε δίκιο, το πιο πιθανό είναι αυτό το λέμε, κανείς δεν κρύβει ότι ευελπιστούμε ότι θα κερδίσουμε ξανά στο άθρο 152, όμως αυτό γίνεται αφενώς για να δείξουμε την αντίθεση σε αυτό που γίνεται και αφετέρου έχουμε έρθει σε επαφή, διότι και με την ΚΕΔΕ, η οποία αυτή τη στιγμή ο κ. Παπαστεριγγίου συζητά με το Υπουργείο Εσωτερικών, ακριβώς γι' αυτό το πράγμα, δηλαδή για τη μίωση των τελών των κοινοχρήστων χώρων και μάλιστα συζητιέται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να είναι η απαλλαγή για ένα εξάμινο, και πέρα από τους δύο μήνες που ήσχε να γίνουν δηλαδή άλλοι έξι μήνες και επίσης για τα ανταποδοτικά, διότι ξέρετε πολύ καλά ότι τα ανταποδοτικά δεν μπορούμε να τα μειώσουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι στον προϋπολογισμό, το οποίο θα το συζητήσουμε σε λίγο καιρό, σε λίγες μέρες θα πάρετε τις προτάσεις της διοίκησης, δεν αναφέρω ποσά αυτή τη στιγμή, πάντως θα υπάρξει μια πολύ γενναία μίωση στα τέλη κατάληψη των κοινοχρήστων χώρων και όπως επίσης θα υπάρχει και μίωση των τελών στα εμπορικά καταστήματα. Και στις ευπαθείς ομάδες, όπως είπε ο κύριος Καλανταρίδης, είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δουλεύεται και η πρόταση αυτή θα την πάρετε, ούτως ώστε εάν έχετε να συμπληρώσουμε κάτι, να θιορθώσουμε κάτι, να μπορέσουμε να προλάβουμε και να το βάλουμε. Υπήρξανε οι πρότασεις του κυρίου Παπά, οι οποίες ήταν ακεαφορούσες τα τρέστ. Είναι η αλήθεια ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, διότι θα καταλαβαίνω τι λέει ο κύριος Παπάς, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε από μόνοι μας, διότι το σύστημα μπερδεύεται. Και για να γίνει αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει μέσω του νοσοκομείου ή μέσω του ιατρικού συλλόγου. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, είμαστε σε συνονόηση με τον ιατρικό συλλόγο, να βρει ποια τέστ θα πάρουμε, έχουμε μιλήσει με τον κ. Κλιτσιώτη και περιμένω το πράσινο φως, που λένε, για να μπορέσουμε να πάρουμε τέστ. Επίσης, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία έχει έρθει τώρα, μας δίνει το δικαίωμα να αγοράσουμε τέστ, τα οποία όμως πρέπει να τα δώσουμε στο νοσοκομείο. Υπήρξαν και κάποιες άλλες προτάσεις που αφορούσαν τα καταστήματα υγειονομικού, με διαφαγητό, ούτως ώστε ο δήμος να υπογράψει leasing, ή τέλος πάντων να μπει εκκυητής με τράπεζας, ούτως ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν προϊόντα όταν θα ξεκινήσουν. Ξέρετε, αυτό δεν μπορεί να γίνει, ο δήμος δεν μπορεί να μπει εκκυητής και πέρα από αυτό, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ενισχύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με ένα και όλη περιφέρεια φυσικά, με ένα ποσό, μικρό, μεγάλο, πάντως ενισχύει γι' αυτές τις περιπτώσεις. Και επίσης εργαζόμε αυτοί οι οποίοι είναι οι ευθοποσχολούμενοι, οι οποίοι και αυτοί παίρνουν κάποια χρήματα από την κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν σας κάλυψε, κυρία Τσανάκα, εάν μπορεί να ξέχασα κάτι, θα σας τα στείλω και γραπτά για να τα έχετε όλα και γραπτά. Όπως επίσης, έχει ετοιμαστεί και η λίστα που μου έχετε ζητήσει, την οποίαν θα την πάρετε και αυτά με τα χρήματα τα 900.000 ευρώ, πώς τα πήραμε, για τι πράγματα πήραμε και πού τα έχουμε δώσει, ούτως ώστε να ξέρετε τι γίνεται. Κύριε Παπαδόμου. Ένα λεπτό μόνο, μόνο ένα λεπτό. Παρακαλώ, κυρία Τσανάκα. Είπατε ότι δώσατε έκτακτη επιφορήγηση σε 70 συμπολίτες. Θα δώσουμε, είπα. Θα δώσουμε. Ναι, πώς γίνεται η επιλογή, πρώτον. Και δεύτερον, φαγητό, φαγητό ή τρόφιμο. Όχι, όχι, λοιπόν. Καταρχήν θέλω να πω ότι για τα 70 άτομα, δεν δίνουμε όπως θέλουμε εμείς, είναι αυτά που έχει κοινωνική υπηρεσία. Είμαστε σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία. Έχουν καταφέσει αιτήσεις, έχουν γίνει οι έλεγχοι, γίνονται οι έλεγχοι από την κοινωνική υπηρεσία, που ξέρετε εσείς πολύ καλά ότι η δουλειά που κάνουν είναι σημαντική και δίκαιη. Με έτσι λοιπόν θα δοθεί αυτό το βοήθημα. Και επίσης, αυτό που βλέπουμε είναι να δοθεί και μια δεύτερη δόση για τα Χριστούγεννα, πάλι όμως από τους ανθρώπους που έχουν πάλι 300 ευρώ και τους δίνουμε μια δεύτερη δόση. Τώρα, για το κοινωνικό παντοπολείο υπάρχουν τρόφιμα. Ήδη έχουμε δώσει, θα δώσουμε τα Χριστούγεννα και επίσης έχουν μοιραστεί τα τρόφιμα από το ΤΕΒΑ, τα οποία είναι πολλά και θα δοθούνε νομίζω και για τα Χριστούγεννα. 14 Δεκεμβρίου θα γίνει η δεύτερη διανομή από το... Τώρα, για τα τρόφιμα... Λοιπόν, για το φαγητό θα σας ενημερώσω. Λοιπόν, είναι το φαγητό, είναι αυτά τα σχολικά υγεύματα, τα οποία περισσεύουν, γιατί περισσεύουν από τα σχολεία. Έχουμε έρθει σε επαφή, σε συνονόηση με τους εκπαιδευτικούς, υπογράφουμε, τα παίρνουμε και τα μοιράζουμε σε συμπολίτες μας. Δεν ξέρω αν σας κάλυψε, κύριε Τσανάκα. Εξάλλου, θα πάρετε και την λίστα και ό,τι απορία έχετε, το ξανασυζητάμε ή το βάζετε την επόμενη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, σας ευχαριστώ. Κύριε Παπαδόπουλε. Τα προληπτικά τεστ, σας είπα, για τα προληπτικά τεστ, για τα θερμόμετρα, καταλαβαίνω ότι μιλάτε για την καθαριότητα, για το συγκεκριμένο, σας προλαμβάνω όμως και θέλω να σας πω ότι αυτοί οι οποίοι σας τα λένε, καλό είναι να με ριμνούν, για να προλαμβάνουν. Πολλά από αυτά εξαρτάται και από τους ίδιους και δεν το κάνουν. Λοιπόν, ο νοόν νοήτο αυτοί που τα ακούνε. Οι πολίτες δεν είναι απροστάτευτοι, κύριε Παπαδόπουλε, οι πολίτες προστατεύονται. Υπάρχει μία διοίκηση, υπάρχει μία αντιπεριφέρεια, ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, οι οποίοι λαμβάνουν τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουν ούτως ώστε να προστατευτούν. Εάν εσείς τα θεωρείτε αυτά τα μέτρα ανεπαρκή, ελπίζω ότι όταν θα γίνετε δήμαρχος, και φυσικά δεν θα υπάρχει ο κορωνοϊός τότε, ελπίζω, ελπίζω να προστατεύσετε τους πολίτες κάτω από τις στερούγες σας. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που έχει γίνει και αυτό μια καραμέλα τις τελευταίες μέρες και συζητιέται. Απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν υπάρχουν κ. Παπαδόπουλε. Καταρχήν οι εργαζόμενοι πληρώνονται κάθε τέλος του μήνα. Δεν είναι συνταξιούχοι για να τα παίρνουν στις αρχές του μήνα. Τα παίρνουν στο τέλος του μήνα. Ακόμη ο μήνας δεν πήγε 30. Επίσης το προηγούμενο μήνα, να ξέρετε, ότι τους πληρώσαμε με δικά μας χρήματα. Στο μήνα θα τους πληρώσουμε επίσης με δικά μας χρήματα. Αν δεν έρθει μέχρι τότε. Συνεπώς είναι να ενημερώνεστε καλύτερα. Όσο αφορά τις υπερορίες, ας το πούμε έτσι που τα λένε αλλιώς, θέλω να σας πω ότι έχουν πληρωθεί μέχρι το Μάιο, είναι η αλήθεια. Ιούνιος, Ιούλιος θα πληρωθούνε, έχουνε βγει και αυτό διότι υπήρχε μια δυσλειτουργία και στο σύστημα, αλλά και δυστυχώς ο άνθρωπος ο οποίος τα έβγαζε, ασθένισε και τράκαρε και ασθένισε με κορονοϊό και έτσι λίγο καθυστερήσαμε. Αυτό λοιπόν για τον Ιούνιο και Ιούλιο θα πληρωθούνε την επόμενη βδομάδα. Και επίσης, χθες ή προχθές, έχουνε πάει κάτω στο προσωπικό, στη μισθοδοσία τον μήνα Αύγουστο και θα αρχίσουν να βγαίνουν και τα υπόλοιπα. Ο δήμος έχει χρήματα για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και από κανέναν δεν στερούμε αυτό που δικαιούται. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες, μπορεί να υπάρχει μια φοβία κάποιες στιγμές από τους εργαζόμενους, όμως εδώ είμαστε και το για να το ξεπεράσουμε. Τώρα, για τους φτωχούς ιδιοκτήτες καλό είναι να διαβάσετε κάποια στιγμή αυτοί που σας εισηγούνται να διαβάσουν τους νόμους. Ο νόμος λοιπόν ο οποίος υπάρχει αυτή τη στιγμή και για τα επικίνδυνα αλλά και για αυτά που θέλουν κατεδάφυση αλλά και αυτά που θέλουν επισκευή είναι σαφής. Ο δήμος παίρνει τα μέτρα εκείνα που χρειάζονται για να μπορέσουν να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Τον κίνδυνο να πάθει κάποιος κάτι, όχι να φτιάξουμε το σπίτι διότι απαγορεύεται από το νόμο αυτή τη στιγμή να γίνει. Επίσης θέλω να σας πω κύριε Πεπαδόπουλε καλό είναι πέρα από το από εκεί που συχνάζεται να κάνετε και μια βόλτα στις γειτονιές στις καβαλές. Σας συνισθώ λοιπόν να πάρετε και να ανεβείτε στις γειτονιές επάνω του προφήτη Ηλία, του Αηγιόργη και να δείτε τι επικίνδυνα και τι εγκαταλειλημένα σπίτια υπάρχουν. Και αν μπορέσει λοιπόν ο δήμος, ο κάθε δήμος με δικά του χρήματα να επισκευάσει αυτά τα κτίρια λοιπόν θα είστε ο καινούργιος μάγος. Διότι με τα χρήματα τα οποία έχει ο δήμος εσείς θα μπορέσετε να φτιάξετε όλα αυτά. Επίσης η φτωχή όπως λέτε δεν ξέρω πώς εννοείται φτωχούς, αλλά θα δείτε στο τεχνικό πρόγραμμα ότι φέτος έχουμε βάλει και τέτοιες περιπτώσεις για να μπορούμε σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις σε εξαιρετικές έκτακτες περιπτώσεις να μπορούμε να επεμβαίνουμε τουλάχιστον για να μην κινδυνεύσει η ζωή κάποιων που μένουν μέσα στα σπίτια. Οι άλλοι, γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε πολιτικά αντικά και έτσι να λέμε μεγάλα λόγια οι άλλοι λοιπόν οι οποίοι έχουν τα σπίτια αυτά υπάρχουν πολλοί οι οποίοι τα έχουν εγκαταλείψει διότι είναι πολύ κληρονόμοι δεν μπορούν να συνονοηθούν μεταξύ τους. Άλλοι νομίζουν ότι έχοντας ένα σπίτι τέτοιο ότι αμέσως έχουν κάνει και την καλή τους πρέπει λοιπόν όλοι αυτοί να συνηδητοποιήσουν ότι έχουν υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία. Ο δήμος αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή είναι με την πολοδομία όπου χρειάζεται και εκεί που βλέπω διότι εγώ γυρίζω κύριε Παπαδόπουλε και ειδοποιώ την πολοδομία να κάνει εκθέσεις επικίνδυνων για αυτά τα σπίτια που είναι τα μέτρα. Επίσης έχω αναθέσει, μάλλον θα αναθέσω τώρα και πριν ακόμη γίνει αυτό με την Σάμο να γίνει η καταγραφή των επικίνδυνων τα οποία υπάρχουν, είτε επικίνδυνα είναι είτε εγκατελειμμένα σε περιοχές όπως είναι ο προφήτης Ιλίας και ο Αγιόργιες η Αγία Βαρφάρα και η Παναγία με τα περισσότερα εγκατελειμμένα σπίτια ούτως ώστε να βρούμε τους ιδιοκτήτες να τους ειδοποιήσουμε και να τους ειδοποιούμε ότι έχουν υποχρέωση διότι υπάρχουν σπίτια που έχουν πέσει οι στέγες που είναι στη αμόλυνσης και μάλιστα έχουμε προσφύγει ήδη στον Επόπτη Υγείας διότι υπάρχει κάτω από την Πυροσβεστική που ο Δήμος θέλει να το απαλλοτριώσει υπάρχει εκεί μία μάντρα με αυτοκίνητα εγκατελειμμένα που προσβάλουν την πόλη και την προσβάλουν διότι και η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει αλλά είναι πλέον στη αμόλυνσης αυτά λοιπόν όλα από εδώ και πέρα θα κυνηγηθούν θα ιδιοποιηθούν σε πρώτη φάση οι ιδιοκτήτες και θα δούμε ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθένα θα πράξει ο Δήμος αυτά που πρέπει να κάνει επίσης τώρα τελευταία μετά το περιστατικό που έγινε στην Σάμο μας ήρθε χαρτί όπου έπρεπε μέχρι 11 του μηνός και το έχουμε κάνει να στείλουμε κατάσταση με τα επικίνδυνα τα οποία υπάρχουν σε κάθε Δήμο ούτως ώστε να κάνουν σύμβαση με το τεχνικό επιμελητήριο να δουν τι μπορεί να γίνει και από εκεί και πέρα θα δοθούν χρήματα για κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτίριων και όπως λένε τουλάχιστον θα απλουστεύσουν και τις διαδικασίες διότι η κυρία Δρακονάκη ξέρει πολύ καλά γιατί έχει περάσει από τη θέση ότι και μάλιστα και ένας δικός σας σύμβουλος ξέρει διότι κι αυτός έτυχε να έχει εμπλοκή με αυτό το ύκημα, ότι χρειάστηκαν 7 χρόνια για να κατεδαφιστεί ένα κτίριο στην Παναγία και λοιπόν τουλάχιστον λένε ότι θα απλουστευτούν και δίνει για τα διατηρητέα την αρμοδιότητα πλέον στους δήμους όποιο διατηρητέο ο δήμος κρίνει ότι μπορεί να παρένβει εάν δεν το φτιάχνει ο ιδιοκτήτης να παρεμβαίνει ο δήμος, θα το φτιάχνει είτε με χρήματα τα οποία θα δίνονται το κράτος είτε από προγράμματα, θα το φτιάχνει ο ιδιοκτήτης ή θα δώσει αυτά τα χρήματα θα επιστρέψει αυτά τα χρήματα ή θα το εκμεταλλεύεται ο δήμος μέχρι να γίνει απόσβηση. Έτσι λοιπόν ελπίζουμε να σώσουμε πολλά ή μάλλον αρκετά από τα εμβληματικά κτίρια τα οποία υπάρχουν στην πόλη μας. Για τα σχέδια αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών τα οποία και υπάρχουν, αλλά αυτή τη στιγμή είναι λίγο άκαιρο να ζητούμε να κάνουμε ασκήσεις συγκέντρωσης για το σεισμό. Διότι εδώ με τον κορωνοϊό ξέρετε ότι απαγορεύεται. Σας δίνω λοιπόν το λόγο μου ότι όταν θα λήξουν αυτά τα μέτρα θα κάνουμε ασκήσεις πανικού για σεισμό. Κύριε Παπά, σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια για την Κεντρική Πλατεία όπως και τον κύριο Βολιατζίδη. Θέλω να σας ενημερώσω ότι όντως αυτή τη στιγμή και λόγω του κορωνοϊού και των ελέγχων που γίνονται από την αστυνομία δεν έχουμε το φαινόμενο αυτών των παραβατικών στοιχείων που υπήρχαν στην Πλατεία. Η αλήθεια είναι ότι όσο υπήρχαν και όσο υπάρχουν περνάω τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, το μεσημέρι όπου τους βάζω να καθαρίσουν αυτά που έχουν κάνει. Μουτοσόστε να μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να σέβονται τον δημόσιο χώρο. Ελπίζω λοιπόν. Επίσης με ειδοποιούν αυτή τη στιγμή ότι έχουμε μια φωτιά στον Άγιο Σίλα την έσβησαν όμως. Θα παρακαλούσα τον κ. Σταυρίδη να επικοινωνήσει λίγο με την πυροσβεστική. Δεν είναι στον Άγιο Σίλα, κύριε δήμαρχε. Είναι πάνω από το παλιό. Βέβαια πάνω από το παλιό είναι περιοχή Όχμαν και μετά περιοχή Βασιλάκη Άγιο Σίλας. Αλλά νομίζω ότι είναι υπό έλεγχο. Λοιπόν, για τις γιορτές των Χριστουγέννων πράγματι γιορτές των Χριστουγέννων δεν θα γίνουν φέτος. Αυτό που έχουμε κάνει και μάλιστα επειδή το προσωπικό του ηλεκτροφωτισμού είναι περιορισμένο, έχουμε αρχίσει από τώρα τον στολισμό της πόλης με αυτά που έχουμε. Με αυτά τα υλικά και με αυτά που είχαμε παραγγείλει πριν από λίγο καιρό. Θα γίνουν πολύ λίγες και αυτό θα εξαρτηθεί από τι θα είναι η αγορά. Θα γίνουν κάποιες μεμονωμένες μικρές συναυλίες σαν happening μέσα στους πεζόδρομους τόσο στο εμπορικό κέντρο όσο και στον Άγιο Νικόλαο. Ούτως ώστε να υπάρχει μια διάθεση χαρούμενη σε όσα είναι η εορταστική ατμόσφαιρα με πολύ όμως χαμηλό budget με μεγάλα ποσά και επίσης θα συμφωνήσω μαζί σας στόχος ήταν τα χρήματα που θα περισσέψουμε από αυτές τις εκδηλώσεις να ενισχύσουμε δηλαδή τα επιδόματα ευπαθής ομάδας αλλά είναι και πολύ καλή η πρότασή σας να δοθούν δώρα στα παιδάκια τα οποία δεν θα μπορούν να πάρουν δώρα ή να δούμε μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας σε ποια παιδιά μπορούμε να δώσουμε δώρα. Κύριε Βέρο για τον υπεύθυνο προστασίας των προσωπικών δεδομένων για τον δήμο έχουν γίνει διαδικασίες για να υπάρχει ο υπεύθυνος όπως προβλέπετε αυτή τη στιγμή όμως δεν γίνονται σεμινάρια λόγω του COVID εάν συνεχιστεί αυτό θα πάρουμε ιδιώτη θα προσφύγουμε σε ιδιώτη ο οποίος είναι ιδιωτημένος για αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό τον δήμο στο νομικό πρόσωπο υπάρχει δηλαδή αυτό που μου έχουν μενημερώσει στους παιδικούς σταθμούς στο κοινωνικό πρόσωπο υπάρχει ο υπεύθυνος προστασίας των προσωπικών δεδομένων ο οποίος είναι ιδιώτης εξουδιοτημένος ιδιώτης. Δημαρχέ, συγγνώμη που διακόπτω ότι η διευθυντή της διευθυντής και του τμήμα του ψηφιακών παρακολούθησε και παρακολουθεί συνεχώς τα σεμινάρια, το τελευταίο μάλιστα το παρακολούθησε αυτή τη εβδομάδα και εκπαιδεύει με το τμήμα ψηφιακών το κατάλληλο προσωπικό. Ωραία, ωραία. Οπότε σύντομα λοιπόν θα έχει καλυφθεί η θέση αυτή. Για την Επιτροπή Ασφάλειας σας είπα και την προηγούμενη φορά ότι δεν την έχουμε κάνει ήδη η κυρία Ταμπουμτσίδου το προχωράει ούτως ώστε μέσα σε αυτό το μήνα να έχουμε τελειώσει. Για την ανάκληση της έφεσης θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην αγωνιάτε ότι αυτό που έχουμε υπό και οι εργαζόμενοι και καταλαβαίνω την καλή σας πρόθεση θα ήθελα να σας πω να μην όμως... δεν υπάρχει αυτό που είπαμε θα το κάνουμε. Δεν θα υπάρξει έφεση στην απόφαση αυτή. Και για τα υλικά προστασίας θα ήθελα να πω για να ενημερώσω επίσης και εσάς αλλά και όποιον έχει βάλει αυτή την ερώτηση θέλω να σας πω ότι για το 2019 έχουν πάρει οι εργαζόμενοι γάντια, γυλέκα και παπούτια. Αυτό που βγήκε άγωνος, βγήκε άγωνος ο διαγωνισμός για το 2019 για μπουφάν και παντελόνια. Αυτά λοιπόν δεν τα πήραν το 2019. Αυτό λοιπόν στο διαγωνισμό του 2020 έχουμε βάλει όλα τα υλικά που είναι να πάρουν φέτος συν τα υλικά αυτά που δεν πήραν πέρυσι. Οπότε θα έχουν καλυφθεί με τα υλικά. Και δέω λίγο το μικρόφωνο σας, παρακαλώ κάνει φασαρία. Κύριε Βοιατζή για την απόφαση για το κοιμνάσιο. Κύριε Δήμαρχε, μισό λεπτό λίγο. Αν μου επιτρέπετε για μισό μόνο λεπτό. Επειδή έθεσα και εγώ το ερώτημα όπως ο κύριος Παπαδόπουλος για την πότε θα γίνει η καταβουλή των χρημάτων για τα εξαιρέσεις και για τους ιδοχ. Απλώς λίγο να σας διευκρινήσω επειδή μιλήσατε για τους ιδοχ δηλαδή για τους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ότι καταβάλλεται ο μισθός τέλος του μήνα ο μισθός αυτούς τους εργαζόμενους καταβάλλεται κάθε 10 του μήνα για το προηγούμενο μήνα. Γιατί δεν προπληρώνονται. Δηλαδή οι εργαζόμενοι αυτοί θα έπρεπε 10 Νοεμβρίου να τους καταβληθεί ο μήνας Οκτώμβριος. Ο οποίος δεν τους έχει καταβληθεί κύριε Δήμαρχε. Τουλάχιστον εμείς από τη μεριά μας γι' αυτό βάλαμε αυτό το ερώτημα. Δείτε το λίγο κύριε Δήμαρχε, δείτε το λίγο γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι εκεί οι εργαζόμενοι... Καταλαβαίνω. Αυτό που με ενημέρωσαν ήταν ότι ο προηγούμενος και προφανώς ένοιγαν ότι πληρώθηκε με δικά μας χρήματα... Έτσι έγινε κύριε Δήμαρχε. Απλώς δεν τους έχει καταβληθεί ο Οκτώμβριος που θα έπρεπε δέκα του μήνα να τους έχει καταβληθεί. Γιατί αν τώρα πάμε στις 10 Δεκεμβρίου, καταλαβαίνετε ότι... Όχι, όχι, δεν θα πάμε στις 10 Δεκεμβρίου. Εάν δεν είναι αρχή τις επόμενες μέρες, σας είπα θα το καλύψουμε πάλι με δικά μας χρήματα. Μάλλον εσείς και θα θέλετε καλύτερη ενημέρωση γι' αυτό τσάπα με ειρωνεύεστε. Λοιπόν, εντάξει. Εγώ ενημερώνομαι κύριε Παπαδόπουλε, μη στεναχωριέστε. Εσείς να ενημερώνεστε πριν λέτε τις σοφίες σας και όλα αυτά τα οποία λέτε κατά καιρούς. Κύριε Βοιατζή. Η αιμονή στο πρόσωπό μου συνέχιζε να κάνετε γκάφες. Όχι καθόλου, δεν έχω καμία αιμονή. Ίσα ίσα μου αρέσει που βάζετε αυτά, διότι μου δίνετε βούτυρο στο ψωμί. Δηλαδή, σας ευχαριστώ πολύ για αυτά που λέτε και κάνετε. Δηλαδή, δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο υποστηρικτή. Ευχαριστώ πολύ. Διότι αυτά που λέτε είναι ανεφουσίας. Καταλάβατε? Τα λέτε για να τα λέτε. Οπότε, σας ευχαριστώ. Κύριε Βοιατζή. Η απόφαση για το Γυμνάσιο του Αμυγδαλεώνα είναι η αλήθεια ότι το τοπικό συμβούλιο του Αμυγδαλεώνα έχει πάρει μια απόφαση για να γίνει το λύκειο να γίνει εκεί. Να γίνει στον Αμυγδαλεώνα. Καταλαβαίνετε όμως ότι υπάρχει ένα λύκειο αυτή τη στιγμή το οποίο λειτουργεί και είναι στις Κρινίδες και δεν μπορούμε ξαφνικά να πούμε ότι ξέρετε το λύκειο φεύγει από σας και πάει στις Κρινίδες. Λοιπόν, είναι κάτι ένα πολύ σύνθετο θέμα. Αυτό το οποίο συζητάω και έχω πει και στον κύριο Πουσαϊτίδη είναι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δηλαδή, στόχος μας είναι να γίνει ένα ειδικό σχολείο το οποίο να έχει να είναι από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Γυμνάσιο. Αυτό, λοιπόν, το ειδικό σχολείο θα μπορούσε να γίνει σε εκείνο το σημείο. Παρ' όλα αυτά, όμως, είναι ένα θέμα που θα το θέρουμε. Θα υπάρχει η δική μου εισήγηση, για να μην λέτε ότι δεν υπάρχει η δική μου εισήγηση. Και ψηφίζουμε από εκεί και πέρα ποια είναι η άποψή μας και των υπολοίπων επάνω σε αυτό το θέμα. Κύριε Ξανθόπουλε, για την φρυγείας θα σας πει και ο κύριος Ιακοβίδης. Θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει μια, ας το πούμε, προτροπή. Μια διαμεσολάβηση από τον συμπαραστάτη. Δεν υπάρχει καταγγελία και απόφαση. Υπάρχει μια διαμεσολάβηση. Επίσης, θέλω να σας πω ότι ό,τι έχει γίνει εκεί, δεν έγινε επειδή έτσι το σκέφτηκε η κυρία Δρακονάκη ή η κυρία Τσανάκα αποφάσισε να το κάνουν, γιατί θέλαμε να είναι ωραίοι. Το κάνανε, διότι έτσι προέβλεπε το σχέδιο τότε, στην Απόλη, να γίνει αυτό, να είναι πεζοδρόμια. Και ό,τι έχει γίνει, από ό,τι ξέρω, κι ας διαψεύστηκε η κυρία Δρακονάκη ή να με συμπληρώσει, μάλιστα υπάρχει και εφέκ για αυτή την αλλαγή η οποία έχει γίνει. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ενδεχόμενα ο κύριος Ιακοβίδης, εάν θέλει να συμπληρώσει κάτι άλλο επάνω σε αυτό. Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε ένα λεπτό? Ναι, παρακαλώ κύριε Εξαναντόπλα. Κύριε Δήμαρχε, εγώ δεν είπα κάτι αντίθετο. Εγώ είπα ότι η θύγη ζήτηση της Επιτροπής, από τι λένε οι κάτοικοι, καταγγέλουν οι κάτοικοι. Προσβασιμότητες δεν εφαρμόστηκε, διότι προέβλεπε τρεις πινακίδες, από τις οποίες τρεις τοποθεθήθηκαν οι δύο και όχι η τελευταία. Ευχαριστώ κύριε Εξαναντόπλου, θα σας απαντήσει ο κύριος Δήμαρχε. Εγώ δεν υποστήριξα ότι πήρε μια καταγγελία, υπήρξε και διαμεσολάβηση του συμπαραστάτη, αν αυτή τη διαμεσολάβηση δεν συστήλαβατε υπόψη, γιατί δεν ήρθε σε εμάς, νομίζω ότι έπρεπε να έρθει και σε εμάς τους συμβούλους, όχι σε επικεφαλής, και στους 40 δημοτικούς συμβούλους, και από κεπτάρα τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την υπόθεση. Δεν είναι μια απόφαση, είναι μια διαμεσολάβηση, θα σας τα πει όμως ο κύριος Ιακοβίδης για να μην επαναλαμβάνουμε μετά, όταν θα είναι η σειρά σας. Να αρχίσω για τη φωτιά, μπορώ να ενημερώσω? Ναι, ναι. Είναι σε Πευκόδασος Μικρός, το τελευταίο τούνελο από Θεσσαλονίκη, δεν έχει σβήσει η φωτιά, αλλά υπολογίζουν πως όλο το βράδυ θα είναι εκεί, θέλει πολύ δουλειά. Και είμαι συνεχώς ενημέρωση, περιμένω γνέα του να μου πει πως θα βοηθήσουμε και εμείς. Μήπως πρέπει να στείλουμε τις ειδροφόρες. Θα με πάρεις σε λίγο τηλέφωνο ενημέρωση. Ωραία, ωραία, ευχαριστώ πολύ. Να μιλάμε και στα βρίδια. Τώρα, τι σχεδιάζουμε για τα άτομα με αναπηρία. Ξέρετε ότι κάθε χρόνο υπάρχει, και βλέπετε στο τεχνικό πρόγραμμα, υπάρχει ένα ποσό ούτως ώστε να μπορούμε να συμπληρώνουμε τις διαδρομές οι οποίες χρειάζονται για τα άτομα με αναπηρία και ιδίως με τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα όρασης. Επίσης, θα μπουνε φέτος σε όλα τα φανάρια, σε τα περισσότερα φανάρια, θα μπουνε αυτά τα κονδεία τα οποία έχουν μπει μπροστά στο οκεανής για να μπορούν τα οποία είναι καλύτερα αντιφανταλικά και έχουνε πάρα πολλές δυνατότητες. Επίσης, όλα τα έργα τα οποία γίνονται υπάρχει πλέον μέρημνα για τα άτομα με αναπηρία γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι κανένα έργο δεν εντάσσετε πλέον εάν δεν υπάρχει πρόνοια για τα προβλεπσιμότητα. Έχουνε γίνει οι ράμπες οι οποίες έχουνε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση από την κυρία Τσανακά, συμπληρωθήκανε κάποιες στα σχολεία και από μας, οπότε ολοκληρώνεται το έργο, ούτως ώστε πλέον να υπάρχουνε πρόσβαση σε όλα τα σχολεία. Και γενικά όμως και η ένταξή τους στην κοινωνία υπάρχουνε προγράμματα τα οποία άειλα προγράμματα τα οποία κάνει δημοφέλεια και στα οποία συμμετέχουνε και γίνεται και η ένταξη ας το πούμε έτσι σε διάφορα θέματα των ατόμων με αναπήρια. Τώρα, αυτά που είπατε για την δομή, θέλω να σας πω ότι η δομή τον τελευταίο καιρό από τότε που έχει τοποθετηθεί ο κύριος Ρέμος, τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Υπάρχει πλέον ένας άνθρωπος, ένας ο οποίος μπορεί πλέον και διοικεί και συντονίζει τα πράγματα, ακόμη και εκεί όπου υπάρχουνε ας το πούμε έτσι μια δυσλειτουργία με τον δομ, πάλι όμως ο κύριος Ρέμος είναι αυτός ο οποίος ρυθμίζει τις υποθέσεις του στρατοπέδου, του ΚΑΜΠΑ. Επίσης να σας πω ότι η συνεργασία που έχουμε και η επαφή με τον κύριο Ρέμο είναι συχνή και πάρα πολύ καλή διότι και μας τον βοηθάμε και βοηθάει και αυτός με τον τρόπο του σε κάποια θέματα στα οποία πρέπει να βοηθήσει. Εγώ δεν έχω την άποψη κύριε Ξανθόπουλο για την πληροφόρηση ότι οι κάτοικοι έχουν παράπονα, ίσα-ίσα αυτό που μαθαίνω από τον πρόεδρο του συλλόγου είναι ότι του τελευταίου καιρό, από τότε δηλαδή που έχει μπει ο κύριος Ρέμος, τα πράγματα έχουν ηρεμήσει πάρα πολύ. Τώρα, εάν υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι παραβατική, ξέρετε πολύ καλά ότι σε ένα σύνολο ανθρώπων πάντα θα υπάρχουν αυτοί. Δεν υπάρχουν όμως αυτά τα έντονα προβλήματα που πήγαν να δημιουργηθούν σε ένα διάστημα. Ο αριθμός παραμένει σταθερός, δηλαδή αυτοί που φεύγουν έχονται κάποιοι άλλοι στη θέση τους. Έχουμε τη δέσμευση, δεν έχω γραφτεί, κύριε Ξανθόπουλε, για να σας προλάβω. Έχουμε τη δέσμευση και εξάλλου και ο κύριος Μητανάκης δεσμεύτηκε. Όχι μπροστά σε όλους. Δεν ήταν να πείτε ότι το λέω εγώ, ότι το έβγαλα από το κεφάλι μου. Ξέρετε, πολύ ακούσατε όλοι στην συνέντευξη που έδωσε ότι αυτό που είπε στα μέσα ενημέρωσης, ότι πρόθεση είναι να φύγουν πλέον από τα αστικά κέντρα. Όμως καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να είμαστε λογικοί στο θέμα αυτής της περιόδου. Δηλαδή ακόμη και να θέλανε να μειώσουνε τον αριθμό ή να μας δώσουνε το τμήμα αυτό, διότι η επιβίωξή μας σε πρώτη φάση είναι να αποθεσμευθεί το κομμάτι το οποίο αυτή τη στιγμή εμποδίζει το σχέδιο περιγιαλή. Και θα γίνει μέχρι να εγγραφεί στο κτηματολόγιο, διότι ακόμη δεν έχει γίνει η εγγραφή. Πρέπει να έρθει από Αθήνα η έγκριση για να τελειώσει και αυτό το θέμα και να μπορούμε πλέον νομικά να διεκδικούμε τουλάχιστον το κομμάτι αυτό το οποίο μας έχει παραχωρηθεί. Κύριε Καλανταρίδη για τα τέλει. Νομίζω δεν ξέρω αν σας κάλυψε για τις αυπαθείς ομάδες. Σας είπαμε τον προϋπολογισμό ο οποίος θα έρθει. Δουλεύεται αυτή τη στιγμή ούτως ώστε να υπάρχει και η πρόταση για τη μείωση θελών για τις αυπαθείς ομάδες. Κύριε Καλπακίδη για το λύκειο των κρινίδων διότι δεν υπάρχει παραπληροφόρηση αλλά ο κόσμος νομίζει ότι το έργο απεντάχθηκε. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το έργο αυτό είχε ετοιμαστεί από την προηγούμενη διοίκηση και αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου. Όμως έπρεπε να γίνουν και άλλες παρεμφάσεις οικοδομικές οι οποίες και αυτές έπρεπε να μπουν μέσα. Αφενός μεν η προηγούμενη διοίκηση δεν πρόλαβε να το καταθέσει διότι υπήρχε το πρόβλημα το ιδικτυσιακό το οποίο λύθηκε, δηλαδή υπήρχε, εκκρεμούσε η δικαστική απόφαση, έγινε αυτή, πάρθηκε η δικαστική απόφαση αλλά πλέον για να γίνουν όλες οι εργασίες αυτές οι οποίες χρειαζόταν έπρεπε ο δήμος να βάλει 700-800.000 από το δικό του ταμείο. Είπαμε λοιπόν σε συνονόηση πάντα με την περιφέρεια ότι θα βγάλουν πρόσκληση για να μπορέσει να μπει στο ΕΣΠΑ και να μην χρημαδοτηθεί από τον δήμο. Αυτό λοιπόν το σύνολο του έργου. Αυτό λοιπόν είναι που εκκρεμεί οι διαβεβαιώσεις τόσο του κυρίου Αντονιάδη αλλά το βασικότερο όμως του κυρίου Μέτσιου είναι ότι σύντομα θα βγει αυτή η πρόσκληση για τα σχολεία οπότε θα το ανακοινώσει και ο ίδιος κιόλας για την ένταξη του σχολείου στο πρόγραμμα. Για τις ελέγχους των αντισυσμικών σας είπα και την προηγούμενη φορά δεν ξέρω αν το είπα σε εσάς ή σε κάποιον άλλο από τους συναδέλφους που ρώτησαν ότι ο πρωτογενής έλεγχος έχει γίνει στα περισσότερα σχολεία. Αυτή τη στιγμή αυτό που μένει είναι να γίνει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Υπάρχει έργος του Αντώνης Τρίτσις και αυτό αυτή τη στιγμή βλέπουμε με τον κύριο Ιακοβίδη ούτως ώστε και με τη συνδρομή του τεχνικού επιμελητηρίου να μπορέσουμε να προβούμε σε αυτόν τον έλεγχο των αντισυσμικών. Έχουμε μια πολύ μεγάλη τύχη για την περιοχή μας. Η τύχη που έχουμε είναι ότι δεν είμαστε σε ρήγμα και ότι το έδαφος, αν εξαιρέ, το υπέδαφος είναι καλό οπότε μας βοηθάει σε περίπτωση σεισμού. Αλλά δεν μπορούμε όμως να βασιζόμαστε πάντοτε στο καλό υπέδαφος. Ο κύριος Μουντζάκης θα σας απαντήσει γι' αυτό που την ερώτηση που του κάνατε. Κύριε Δήμα, αλήθεια με συγχωρείτε, 10 δευτερόλεπτα επειδή είχε διακοπή δεν άκουσα, αντιεπαταίνωσα, τους προσυσμικούς ελεύγους για τα σχολικά κτίρια. Ναι, ναι, αυτό λέω, αυτό είπα. Γιατί και διακοπή μόλις σας ακούω. Ωραία, ακούσατε αυτό που είπα ότι ο πρωτοβάθμος, μη συγχωρείτε, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος, ο οποίος έλεγχος ο πρωτοβάθμιος είναι οπτικός, δεν λέει τίποτα αυτός, είναι αν υπάρχουν ρογμές, πού είναι οι ρογμές, σε ποια σημεία, είναι πολύ επιδερμικός. Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, που αυτό λέω με τον κύριο Ιακοβίδη, συνονιούμαστε αυτή τη στιγμή, το σώστε και με το τεχνικό επιμελητήριο για να μπορέσουμε να μπει στο Αντώνης Τρίτης. Κύριε Βοιατζίδη, θα συμφωνήσω για αυτό που λέτε για τους κοινόχρησους χώρους και θα απαντήσω λίγο και μέσα στον κύριο Σωτηριάδη, ότι η ύπαρξη κοινόχρησης των χώρων είναι μεγάλη ανάγκη, όχι μόνο για τον δήμο της Καβάλλας, αλλά για όλες τις πόλεις. Για τον δήμο της Καβάλλας, και θα μιλήσω για την πόλη, γιατί οι κοινότητες έχουν την τύχη να έχουν ελεύθερους χώρους, εμείς όμως στην πόλη την έχουμε κάνει με τις ανηφόρες που υπάρχουν, με το κακό σχέδιο το οποίο υπήρξε κάποια στιγμή. Με τον τρόπο που χτίσαμε, έχουμε μειώσει πάρα πολύ τους κοινόχρησους χώρους. Θα δείτε γι' αυτό και στο τεχνικό πρόγραμμα φέτος, έχουμε βάλει αρκετές αναπλάσεις κοινωνχρής των χώρων, ακριβώς για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή την ανάγκη. Διότι πράγματι ο κορονοϊός μας έδειξε ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη των κοινωνχρής των χώρων. Είναι παρήγορο να βλέπει στην Κεντρική Πλατεία νέα παιδιά το μεσημέρι να κάθονται, να τρώνε στο διάλειμμα ή μόλις σχολάνε από τις επιχειρήσεις που δουλεύουν και επιτρέπεται να δουλεύουν, και να κάθονται να τρώνε εκεί. Είναι αυτό παρήγορο. Φυσικά τα μαζεύουν, δεν τα πετάνε εκεί, αλλά βλέπουμε ότι ο κόσμος πηγαίνει στους κοινόχρησους τους χώρους. Έτσι λοιπόν σχεδιάζεται και επανασχεδιάζεται το πάρκο, το πάρκο Φαλήρου, για να μπορέσουμε να πουνε κάποια δένδρα, να γίνουν περισσότερα πράγματα. Θα πάμε όμως στο τεχνικό πρόγραμμα και θα τα συζητήσουμε, ας μην τρώμε τώρα χρόνο. Για την καμπάνια και για τις δράσεις θα μπορούσε να γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή όμως τα σχολεία δεν λειτουργούν. Προφανώς εννοείται όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν πάλι τα γυμνάσια και τα λίκια, διότι εδώ κινδυνεύουν να κλείσουν και τα δημοτικά σε λίγο. Για το πάρκινγκ έχετε, και αυτό έχετε δίκιο, έχω γίνει και εγώ δέκτης παραπώνων κατοίκων, οι οποίοι μένουν απέναντι από την ακτή της Καλαμίτσας, όπου το καλοκαίρι λίγο το πρόβλημα μειώνεται. Προφανώς τώρα πάλι πηγαίνουν τα βαραία οχύματα. Αυτό λοιπόν που θα ακολουθήσουμε είναι αυτό που έχει γίνει και στο πάρκινγκ, το οποίο υπάρχει έξω από το κλειστό της Καλαμίτσας, αλλά αυτό που κάναμε και στο Περιγιάλη και γρήτώσαμε από αυτής όλη τη βρωμιά από τα φορτηγάκια που πηγαίναν εκεί, να μπει δηλαδή μια πύλη, ούτως ώστε να μην μπορούν να μπαίνουν μέσα τα βαραία οχύματα. Κύριε Κελαϊδάκη, για το κομμάτι της ΒΑΣΟΙ έχετε απόλυτο δίκιο και δεν είναι μόνον όμως η ΒΑΣΟΙ, είναι και η άνοδος η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή. Στην ΒΑΣΟΙ λοιπόν, καταρχήν θέλω να σας πω ότι η σήμανση που υπάρχει είναι μεγάλη, είναι υπερβολική θα έλεγα, παρ' όλα αυτά όμως θα δούμε να μπει, μέχρι όμως σήμερα έχει τελειώσει, έχει έρθει ο εργολάδος εδώ, έχουμε δει πλέον εγκρίθηκε η διαπλάτηνση στην Αμερικανικού Ερυθούρις Θαυρού μπροστά από το Παλιό Νοσοκομείο, θα ξεκινήσουν οι εργασίες γύρω στα τέλη Ιανουαρίου γιατί πρέπει να τελειώσουμε κάποιες διαδικασίες, ούτως ώστε να ξεκινήσει το έργο και σε λίγους μήνες, δηλαδή μέχρι και το καλοκαίρι να μπορεί πλέον να έχουν καταργηθεί η διέλευση των οχυμάτων από την Βάσου και από την, τώρα με συγχωρείτε αλλά μου διαφεύγει η οδός, πώς λέγεται η οδός που ανεβαίνουμε από τον Πέλου που ανεβαίνουμε προς τον Σούγγελ, Σαπέων. Τώρα για τον κ. Σωτεριάδη, ο για ο κ. Ιακοβίδης θα σας απαντήσει γι' αυτό που του θέσατε, όπως και ο κ. Χρόνης επίσης θα απαντήσει σε αυτήν την ερωτή σου που του κάνατε. Κυρία Ιωσήφιδου, νομίζω ότι σας απάντησα στο θέμα των τελών και επίσης όπως και των κοινοχρήστων και να είστε σίγουροι και είμαι σίγουροι ότι θα συμφωνήσετε και θα συμφωνήσουμε όλοι στις μειώσεις τις οποίες θα κάνουμε όταν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πολύ. Αυτά κ. Πρόεδρε. Ευχαριστούμε πολύ κ. Δημαρχέ. Έχουμε ένα έκτακτο θέμα το οποίο αφορά την 19η ενεμόρφωση προϋπολογισμού δημ. Καβάβας. Πρόεδρε, δεν απαντήθηκαν τα ερωτή μας. Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τον χρόνο, παρακαλώ να είστε σύντομοι. Λοιπόν, ο Γιάννης Οιακοβίδης είμαι, σας χαιρετώ. Να δώσω καταρχήν στον κ. Ξανθόπουλο επιπλέον διευκρινιστικές πληροφορίες. Το θέμα της διαμεσολάβησης του δημότη απλώς προτείνει κάποια πράγματα τα οποία βάση περιπτώσει απτονται και των δύο πλευρών με μια προσέγγιση εντελώς προσωπική στα πλαίσια βέβαια της νομοθεσίας και του ΦΕΚ που έχει υπογραφεί. Σας πληροφορώ ότι σήμερα ήδη πέρασε από την Επιτροπή Κυκλοφορίας η διορθωσή του κειμένου που δεν συμβάδιζε η απόφαση με την έκθεση. Άρα έχουμε μια ευθεία σύμφωνη στάση και της έκθεσης της Επιτροπής Κυκλοφορίας με την έκθεση της έρευνας που έγινε και τη θεμελίωση των επιχειρημάτων που περιλαμβάνοντας αυτή. Ήδη αυτή η υπόθεση έχουμε πάει στον ανακριτή, έχουμε κάνει και εκεί όλες τις διαδικασίες και οι υπηρεσιτικοί παράγοντες και εγώ για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι είναι εξαντλημένο, έχει υλοποιηθεί πριν δύο χρόνια αυτή η κατασκευή και είναι όλη η εκκρεμότητα που είχε αφορούσε μία πινακίδα Ρο2, η οποία δεν έπρεπε ή έπρεπε να τοποθετηθεί. Τα θεωρώ αυτά όλα εκτός ουσίας. Η ουσία που βλέπω εγώ σε αυτό το πρόβλημα, κύριε Ξανθόπουλε, είναι να εξασφαλίσουμε την ασφαλή κυκλοφορία στην περιοχή και η ασφαλή κυκλοφορία είναι ο πεζόδρομος ο οποίος αν μείνει μία πινακίδα προστασίας μόνο από την κακή χρήση του θα δεν διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των οχημάτων, διότι θα γίνεται χρήση υποπτεύομαι και από οχήματα του πεζόδρομου. Αυτό θα καταλήξει σε ασφαλή ατυχήματα διότι ο δρόμος είναι πάρα πολύ επικίνδυνος ο κεντρικός σε σχέση με τον πεζόδρομο και νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί να απαγορευτεί εντελώς η σχέση πεζόδρομου με οδό κυκλοφορίας οχημάτων. Τώρα, εάν θα έπρεπε να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις ως αναφορά την υψωμετρική διαφορά είναι δευτερεύοντα θέματα. Τα ουσιαστικά είναι να μην μπορεί να κυκλοφορήσει αυτοκίνητο από τον πεζόδρομο προς τον δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων με κανέναν τρόπο. Και θα ήθελα να επιμείνω σε αυτό. Όσον αφορά τώρα το θέμα του κυρίου Σωτηριάδη, μέσα στο έργο οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης του 2021 που έχουμε προγραμματίσει προβλέπουμε και την σηματοδότηση του δρόμου σαν διπλής κυκλοφορίας και την διόρθωση της τάσης σε σχέση με την διάβαση στο δημοτικό σχολείο της περιοχής κύριε Σωτηριάδη. Είναι μέσα στο πρόγραμμά μας απλώς το γρανάζι εφαρμογής έχει έναν αργό ρυθμό φοβάμαι και δεν σας ικανοποιεί. Για τους προσοσμικούς ελέγχους σχολείας ο δήμαρχος, δεν βλέπω να έχω κάποιο... Υπάρχει κάτι που δεν σχολιάστηκε όσον αφορά τεχνικά θέματα. Έχω να σχολιάσω κάτι κύριε Αντιδήμαρχε? Ναι, ναι. Και στον δήμαρχο, μια και μιλάμε για επιστήμονες οι οποίοι αντιμετωπίζουν επιστημονικά το ζήτημα. Σας πω λοιπόν κύριε δήμαρχε, ως γεωλόγος δεν δέχουμε την προσέγγιση σας ότι το υπέδαφος εδώ παρέχει σιγουριά. Μην το ξαναπείτε είναι πέρα για πέρα αντιεπιστημονικό. Να το πει ένας δήμαρχος ο οποίος δεν ξέρει ότι έχει σχέση με τους σεισμούς στην χώρα μας, να το πει αλλά μην το λέτε εσείς. Κύριε Πορτόλια, όχι δεν είπα αυτό. Δεν είπα ότι είμαστε τυχεροί, ότι τέλος πάντων το υπέδαφος είναι καλύτερο. Αυτό μην το ξαναπείς αυτό. Λέω λοιπόν, είπα όμως ότι αυτό δεν μας εξασφαλίζει, αυτό είπα. Το ξέρω ότι δεν μας εξασφαλίζει. Μην λες ότι το υπέδαφος, πολύ το είπαν και βριδίκανε. Ναι, ναι, ναι, δηλαδή υπάρχει ένα ρήγμα όπως διαβάζουμε δράμα σκαβάλας το οποίο όμως είναι ανεργό πάρα πολλά χρόνια, δεν βγάζει μεγάλους σεισμούς. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε από τους επιστήμονες. Πάντα έτσι λέγανε, πάντα έτσι λέγανε. Ότι είμαστε οι ίδιοι και... Τώρα, ναι, συγγνώμη αλλά μέχρι εκεί φτάνει η ικανότητά μου ως αναφορά τις πληροφορίες για τους σεισμούς της περιοχής μας. Το παίρνω πίσω κύριε Πακώλη, για να μην πω ασφαλμένες εμποσίες. Και ο κύριος Ξανθόπουλος κάτι ήθελε να σχολιάσει. Πρόεδρε, έχω τον λόγο για ένα λεπτό. Ναι, κύριε Ξανθόπουλος. Κύριε Γιακοβίδη, είπατε ότι πινακίντα ροδ 2 δεν τοποθετήθηκε. Άρα λοιπόν σε ό,τι αφορά καταρχήν την Επιτροπή Προσβασιμότητας, προφανώς είχα δίκιο. Απόβαση Δημοτικού Συμβουλίου είχα δίκιο. ΦΕΚ είχα δίκιο. Αυτό το οποίο επίσης θέλω να σχολιάσω είναι ότι σε ερώτημα που κάνανε οι ενδιαφερόμενοι προς την πολιοδομία, προς την υπηρεσέδη λέει τη δική μας του Δήμου για την Καπαδοκίας και για το αν το σχέδιο Πόρις προβλέπει εκεί πεζόδρομο, η απάντηση είναι αρνητική. Όχι βέβαια. Όχι είναι αρνητική, κυρία Εκοβίδη, δεν λέω ποτέ κάτι έτσι τυχαία. Έχω την αλληλογραφία της σχετικής των ενδιαφερωμένων στα χέρια μου. Αν εσείς δεν την έχετε, δεν με νομίζετε. Οι ενδιαφερωμένοι, η αλληλογραφία δεν με ενδιαφέρει. Το ότι η Φρηγίας είναι πεζόδρομος είναι ξεκάθαρο. Η αλληλογραφία είναι πεζόδρομος, κυρία Εκοβίδη. Κυρία Εκοβίδη, παρακαλώ μπορώ να σας απαντήσω. Θα σας το απαντήσω πάρα πολύ απλά, επειδή κάνει το ένα από τα σπίτια να είναι το σπίτι του πατέρα μου. Πήγω να δελειώσω τον κύριο Εκοβίδη. Ναι, απλώς θα το είδω, θα σας βοηθήσω πάνω στο στό. Πήγω στο κύριο Εκοβίδη και πείτε ότι θέλετε μετά να κάνουμε. Για να μην παρεμβαίνω θα αναλώσω τον κύριο Τιτάνης. Επίσης, αυτό που ρώτησα είναι γιατί δεν θα έπρεπε η παρέμβαση του συμπαραστάτη να έχει κοινοποιηθεί σε όλους εμάς στους σημωτικούς συμβούλους. Επίσης, και επειδή τα θέματα που δεν απαντήθηκαν όλα, και ένα θέμα αφορά εσάς, μίλησα για την κατασκευή των οπτικών, των οπτικών ενών, στον δρόμο της Αμερικανικού Δούσταυρου, από τα νεκροταφεία μέχρι τον ΑΕΤ. Έτσι, για να μην παρεμβαίνω. Ναι, ναι. Απλώς να πω στον κύριο Ξανθόπουλο, ότι επειδή την χάνει το ένα από τα σπίτια, ακριβώς στο σημείο εκείνο είναι το σπίτι των γονιών μου, όπως θα δείτε, στις εξόδους των σπιτιών δεν υπάρχει πεζοδρόμιο. Ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει πεζοδρόμιο και έχει δοθεί οικοδομική άδεια, είναι ακριβώς γιατί για να βγει οικοδομική άδεια, χαρακτηρίστηκε εκείνο το κομμάτι πεζόδομος, γιατί δεν γινόταν να γίνει διαφορετικά. Ειδάλλως, απαγορεύεται να δοθεί οικοδομική άδεια, χωρίς να υπάρχει πεζοδρόμιο έξω από την είσοδο. Λοιπόν, για το θέμα των οπτικών ινών, θα σας πω λίγο για αυτό, για το θέμα που θέσατε, από τα νεκροταφεία μέχρι τον ΟΑΕΤ. Είναι υπεύθυνοι, καταρχήν, ο ΟΕΤ, το οποίο σφάζει τις οπτικές είναις. Την ασφαλτώστρωση, η οποία κάναμε, διότι κάναμε ασφαλτώστρωση αυτή τη στιγμή, μέχρι και τον Ανθίκαρα Γιάννη, εκεί ό,τι πρόβλημα υπήρξε, ήταν υπεύθυνοι αυτοί, και το αποκαταστήσανε οι ίδιοι όπου χρειάστηκε. Το ίδιο πράγμα, διότι θα συνεχιστεί η ασφαλτώστρωση και μέχρι τον ΟΑΕΤ, το ίδιο πράγμα θα υπάρξει και εκεί. Δηλαδή, θα είναι υπεύθυνοι ο ΟΕΤ για ό,τι γίνει. Είναι αλήθεια επίσης ότι αυτο συνέχεια, οι επιβλέπους αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το έργο, ασχολείται συνέχεια με τις οπτικές είναις, με την αποκατάσταση αυτού του οδοστρώματος. Οπότε, θεωρώ ότι άλλα τα προλαβαίνουμε και κάποια άλλα όχι. Όμως, τους έχουμε σταματήσει αρκετές φορές και προσπαθούμε όσο το δυνατόν να είναι καλύτερη η αποκατάσταση την οποία κάνει. Και έχουμε κάνει, και με συμπληρώνει ο κ. Ιακοβίδης, έχουμε κάνει παρεμβάσεις και στην COSMOTE. Λοιπόν, κ. Χρόνη. Ναι, καλησπέρα κι από μένα. Κύριε Καλπακίδη, έχετε δίκιο, δεν έχετε πάρει τις απαντήσεις που θέλατε, αλλά νομίζω ότι κάθε λογικός άνθρωπος δεν χάβαζε αυτή τη στιγμή δύο ανθρώπους από τη ΔΥΑΚ, που είμαστε τόσο λίγοι, να ψάχνουν από το αρχείο του 2010 μέχρι σήμερα τι αγγλίες γίναν επισκευή στη Γαβάλα, τι αγγλίες γίναν στο δάτο κ.τ.λ. Προτιμήσαμε και προτιμούμε να δώσουμε βάρος στο μέλλον. Έχει έρθει ήδη η μελέτη του βιολογικού του δάτου, έχουμε βάλει τους ανθρώπους και τρέχουν και βλέπουν τη μελέτη αυτή τη στιγμή για να προλάπγουν να εντάξουμε όσο γίνεται περισσότερα έργα στον Αντώνη Στρίτσις. Γι' αυτό και δεν έχετε πάρει απαντήσεις και θεωρώ ότι θα αργίσετε λίγο ακόμη να τις πάρετε, να είστε σίγουροι γι' αυτό. Κύριε Σωτηριάδη, δεν έχουμε σαφή εικόνα αυτή τη στιγμή, γιατί είμαστε μόλις μια εβδομάδα σε εγκλεισμό, σε lockdown. Μπορώ να σας πω ότι από την πρώτη εβδομάδα είμαστε γύρω στο 60-70% κάτω, σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα που λέτε από τον Απρίλιο του 2020, τον Απρίλιο που μας πέρασε δηλαδή, υπάρχει πλατφόρμα μέσα από τη σελίδα της DIAC, μπαίνεις κάνεις εγγραφή και πληρώνεις χωρίς κανένα κόστος, χωρίς να δώσεις δηλαδή την προμήθεια στην τράπεζα. Και το έχουμε διαθυμίσει κιόλας και ζητάμε και από όλους τους χρήστες κατανοητοτές να κάνουν το ίδιο πράγμα και να πληρώνουν μέσα τη σελίδα της DIAC χωρίς να επιβαρύνουν το 60 λεπτο ή 70 λεπτο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Χρόνη. Νομίζω έχουμε ολοκληρώσει. Πρόεδρε, μου επιτρέπεις λίγο, σας παρακαλώ. Ναι κύριε Παπαδόπλου. Οφείλω μια απάντηση να μη φωνώ αγενίστατο κύριο Παπαδόπλου το μάκι. Πραγματικά δεν θυμάμαι κάποιον να μου έδωσε, γιατί μου απέφευσαν ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω λάβει κάποια πρόταση για τη διαχείριση πανδημίας. Αν κάνω λάθος συγχωρέστε με ή μήπως να πατάει μνήμη μου. Αν έχετε κάτι περισσότερο να με βοηθήσετε είμαι στη διάθεσή σας. Πρόεδρε και εγώ μια απάντηση στον κύριο Καλπακίδη. Να πούμε. Όσον αφορά το νέο κανονισμό για τις λαϊκές από τις συναντήσεις της διαπαραταξιακής και από τις επαφές που κάναμε με τους εμπόρους και τους παραγωγούς, συντάχτηκε ο νέος κανονισμός για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις κρινίδες, όπου δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα τον χώρο που θα γίνεται. Ο κύριος Καλπακίδης μας πρότεινε την παλιά εθνική οδό, Φιλίπου μου φαίνεται λέγεται, η οποία μελετήθηκε από την τεχνική υπηρεσία και τελικά απορρίφθηκε. Άρα το επόμενο βήμα ήταν να γίνει μια συζήτηση με τους κατοίκους εκεί στις κρινίδες για το που θα θέλουν να γίνεται η λαϊκή αγορά. Αυτό όμως λόγω κοροναϊού δεν έγινε ακόμα. Θα πρέπει να έχουμε και από εκεί μια απάντηση πριν φτάσουμε στη διαβούλευση. Ευχαριστώ. Πρόεδρε, πρόεδρε, μου επιτρέπεις για λίγο. Ναι, κύριε Ρευερό. Επειδή πρέπει να αποχωρήσω, θέλω να πάω στον τόπο της φωτιάς, γιατί είναι δίπλα μας ακριβώς. Για το πρώτο, για το έκτακτο της αναμόρφωσης και για το τεχνικό πρόγραμμα, δεν ξέρω αν ενδεχομένως θα προλάβω, αλλά αν δεν προλάβω, είμαστε ερνητικοί ως παράταξη για αυτά τα δυο. Για τα επόμενα ενδεχομένως θα έχω επιστρέψει. Εντάξει. Προεδρε. Ευχαριστώ πολύ. Ναι, κύριε Σταυρίδη. Προεδρε. Ναι, σας ακούμε. Ο Σταυρίδης είμαι και εγώ αποχωρώ, πάω πάνω στη φωτιά να δω τι γίνεται. Προεδρε, αν είναι σοβαρό να διακόψουμε, να πάμε όλοι μας. Θα περιμένω ειδοποίηση λίγο, ευτυχώς έχει άπνια και πιστεύουν πως σε καμία ώρα θα την ελέγχουν. Ωραία. Καλό θα είναι να μας ενημερώσετε, κύριε Σταυρίδη. Μόλις πάω πάνω θα σας ενημερώσω. Ευχαριστούμε πολύ. Καλή επιτυχία. Λοιπόν, το πρώτο έκτακτο θέμα έχει να κάνει με την 19η αναμόρφωση προπολογισμού Δημοκαβάβας Εικονομικού έτους 2020. Υπάρχει κάποια ερώτηση? Ποιο? Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα λίγο το λόγο. Ναι, κύριε Καλονταρίδη. Έχουμε τον κύριο Χατζικουσταντίνο εδώ, αν μας ακούει, για να απαντήσει. Ναι, σας ακούω. Ωραία. Ωραία, λοιπόν. Έχω να κάνω μια διαπίστοση λίγο ή παρατήρηση, αν το θέλετε, και δύο ερωτήσεις. Καταρχήν, η διαπίστοση που θέλω να κάνω, συνάδελφη, είναι ότι ουσιαστικά με την αναμόρφωση που βλέπουμε, τελειώνουν όλα τα χρήματα από την δεύτερη επιχωρίγηση, την οποία έδωσε η κεντρική κυβέρνηση προς τον Δημοκαβάβας, έτσι ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα, είτε για να καλύψει ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω του κορονοϊού, είτε για να λείψει και άλλες ανάγκες οι οποίες είχαν να κάνουν με τυχόν προβλήματα ρευστότητας του Δημοκαβάλλας. Η παρατήρησή μου βέβαια δεν έχει να κάνει με το ότι χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με τον κορονοϊό, γιατί είναι κάτι το οποίο το προβλέπει και ο σχετικός νόμος. Η παρατήρησή μου έχει να κάνει με το ότι βιαστήκαμε, όπως έχω πει και στην Οικονομική Επιτροπή, να διαθέσουμε αυτά τα χρήματα. Και λέω βιαστήκαμε, γιατί βλέπετε συνάδελφοι τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας και θεωρώ ότι αυτά τα χρήματα θα μας λείψουν από το εμείς, στους οποίους θα τα χρειαζόμασταν και θα τα χρειαστούμε. Ένα αυτό. Όσον αφορά τα ερωτήματα, τα οποία έχω είναι δύο. Και συγκεκριμένα, έχει να κάνει με το ποσό των 12.400 ευρώ που παίρνουμε από τον κωδικό που προοριζόταν για το σύστημα διαδικτυακής οικονομικής πληροφόρησης. Από όσο γνωρίζω και έχω δει, υπάρχει εγκατεστημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι πολίτες. Και επειδή το ποσό που βλέπω ότι παίρνουμε είναι ακριβώς όσα χρήματα είχαμε βάλει με άλλη επίσης αναμόρφωση, ήθελα να ρωτήσω αν τελικά μας το δώσαν δωρεάν ή πως αλλιώς το προμηθευτήκαμε. Ένα ερώτημα αυτό και ένα δεύτερο έχει να κάνει με τον κωδικό από τον οποίον επίσης παίρνουμε 59.000 ευρώ και αφορούσε κατασκευές, επισκευές, συντηρήσεις στα κινητήρια του Δήμου Καβάλλας για το έτος 2020. Αν το καταλαβαίνω λοιπόν καλά, λόγω του ότι συνολικά υπήρχαν 60.000 ευρώ σε αυτό το κωδικό, παίρνουμε όλα τα χρήματα και άρα δεν πρόκειται αυτό το έργο να τρέξει φέτος. Προφανώς δεν προλάβαμε να κάνουμε το διαγωνισμό. Έτσι, θα ήθελα λοιπόν μια απάντηση σε αυτά. Ευχαριστώ πολύ. Κάποιος άλλος έχει κάποια ερώτηση. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θέλω ερώτηση να κάνω καταρχήν, θέλω να πατήσω να μας πει ο κ. Χατζικωνσταντίνου σε τι συνείσταται το έκτακτο πρώτα απ' όλα. Αυτό δεν θα το πω εγώ κ. Ξανθόπουλε. Καλό. Κύριε Πρόεδρε. Πρόεδρος εγώ είμαι ο κ. Χατζικωνσταντίνου. Κύριε Πρόεδρε. Ναι κ. Ξανθόπουλε. Το θέμα το πει από τον κ. Χατζικωνσταντίνου, συγείται κάποιος άλλος. Εάν το συγείται κάποιος άλλος, το ερώτημα μου είναι σε τι συνείσταται το έκτακτο. Τώρα, σε ό,τι αφορά τον κ. Κουνάκου και το χαμόγελό του, να του δώσω και ένα μαξιλάρι αν θέλει. Σας παρακαλώ μη σχολιάζετε γενικότερα. Όταν γελάει ειρωνικά... Και δεν απευθύνομαι μόνο σε εσάς κ. Ξανθόπουλε. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση? Όχι. Κύριε Χατζικωνσταντίνου, απαντήστε στον κ. Καλανταρίδη. Παίρνετε λίγο πριν απαντήσει ο κ. Χατζικωνσταντίνου στα τεχνικά. Θέλω να πω καταγγήν για το θέμα της επιδότησης. Αυτό των 900.000, ξέρετε θα υπάξει και τρίτη δόση. Ήδη μας έχουν εζητήσει να βάλουμε τι χρειαζόμαστε για τον COVID από εδώ και πέρα. Άρα λοιπόν, αυτά που θα χρειαστούμε θα καλυφθούνε, διότι όπως λέγει η κ. Τζανάκα, λεφτά μας δίνονται. Και ανακοίνωσε και ο κ. Θεοδωρικάκος ότι θα δώσουν στους δήμους 60 εκατομμύρια. Καινούργια τα έχουν βγάλει για αυτήν την περίοδο. Συνεπώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε αυτά που θέλουμε για το από εδώ και πέρα. Αυτό για τα 60 εκατομμύρια. Επίσης θέλω να πω για το έκτακτο που συνίσταται. Ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία πρόσπληση από τον ΕΟΧ, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Εικονομικό Χώρο, για να γίνει ένα πρόγραμμα ενεργιακών παρεμβάσεων, το οποίο να έχει και μαθησιακό χαρακτήρα, δηλαδή ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Έτσι λοιπόν χρειάζεται και έχουμε επιλέξει να βάλουμε το ΕΠΑΛ, το οποίο γενικά το οίκημα εκείνο είναι πολύ κοστοβόρο για τον Δήμο Καβάλλας, διότι τα σχολεία αυτά λειτουργούν από το πρωί μέχρι το βράδυ και ιδίως στους χειμερινούς μήνες το κόστος του πετρελαιού είναι πάρα πολύ υψηλό. Αυτός ο λόγος λοιπόν που το κάναμε και τον φέραμε είναι ότι πρέπει μηχανολογικά να μελετήσουμε κάποια πράγματα. Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος, είναι ο κωδικός, με συγχωρείτε, είναι ο Kα30.6117.007 ούτως ώστε να προλάβουμε διότι είναι μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, πρέπει να υποβληθεί η πρόταση και είναι μια πρόταση η οποία έχει ένα ταβάνι, νομίζω γύρω στο 1.300 που είναι πολύ καλά λεφτά και τα οποία είναι κρίμα να τα χάσουμε. Κύριε Χατζικωνσταντίνου, τα υπόλοιπα εσείς θα απαντήσετε. Όσον αφορά το έργο στα κοιμητήρια του Δήμου Καβάλα, δεν θα εκτελεστεί. Τώρα είναι εκεί και ο κύριος Ιακουβίδης, έτσι μπορεί να σας πει. Για το S.D.O.B.S., το Σύστημα Εικονομικής Πληροφόρησης... Χατζικωνσταντίνου, ένα λεπτό. Δεν θα εκτελεστεί για φέτος, δηλαδή φέτος ξεκινήσαμε τις διαδικασίες δημοπράτησης του, αλλά δεν θα έχουμε δυνατότητα απορρόφισης χρημάτων για το 20. Γι' αυτό έχουμε μεταφερθεί και όλα τα χρήματα στο επόμενο έτος. Ευχαριστώ. Για το Σύστημα Εικονομικής Πληροφόρησης, τα 12.400 έχουν συμπεριληθεί στο νέο προϋπολογισμό του 2021 και θα πληρωθούν το νέο έτος. Συγγνώμη, πρόεδρε, θέλω ξανά το λόγο γιατί τώρα μπερδέθηκα ακόμα περισσότερο. Ο κύριος Ιακοβίδης είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες του διαγωνισμού. Από τη στιγμή λοιπόν που ξεκινήσαμε τη διαδικασία του διαγωνισμού... Εννοεί τις μελέτες, εσύ. Και να τελειώσουν τις μελέτες, να είναι έτοιμες οι μελέτες... Δεν είναι, γιατί ξεκινήσαμε τη διαδικασία του διαγωνισμού... Δεν έγινε, δεν έγινε. Έχετε δει που το είπε ο... Ναι, ναι. Λοιπόν... Κύριε Χατζου Κωνσταντίνου. Απάντησα. Κάτι άλλο. Ωραία. Είμαστε σύμφωνοι όσο στο έκταξο και το θέμα. Ήλια Ψανακάη. Όσον αφορά το θέμα, κύριε Πρόεδρε, εμείς είμαστε παρόν, επί της ουσίας. Δύο λεπτά, δύο λεπτά, Ήλια, δύο λεπτά. Μην βιάσεις, εδώ είμαι. Λοιπόν, επειδή δεν μιλάω τόση ώρα, δεν μιλάω, γιατί, εντάξει, σχετικά ήρεμα πήγαμε μέχρι τώρα, ας μην το καλάσσουμε. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας πω ότι πριν από 15 μέρες, νομίζω, στείλαμε μια επιστολή στην οικονομική υπηρεσία με κοινοποίηση τον κύριο δήμαρχος, στην οποία ζητούσαμε τις προτεραιότητες που θέσαμε στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, για να μας ταγλεί η έκτακτη βοήθεια για τον φόβο. Δεν τα πήραμε ακόμη. Απάντηση δεν έχουμε. Ελπίζω τώρα που βγαίνει καινούργια πλατφόρμα, για καινούργια χρήματα, να μας δώσουν και την παλιά μαζί. Εδελπιστώ ειλικρινά. Παρ' όλα αυτά, επειδή δεν μας έχει δοθεί αυτή η απάντηση, επειδή βέβαια, όπως είπε ο κ. Καλανταρίδης, φάγαμε τα λεφτά και δεν έχουμε τώρα. Ελπιστούμε να στείλουμε. Μπορούσαμε να κρατήσουμε λίγα, μπορούσαμε να περιμένουμε. Εμείς ψηφίζουμε παρόν, κύριε Πέρα. Κυρία Καντζανάκα, δεν φάγαμε τα λεφτά. Τα ξοδέψαμε εκεί που έπρεπε. Και θα πάρετε την κατάσταση. Θα μου επιτρέψετε. Δεν είπα ότι πήρατε και πήγατε. Είπατε φάγα. Δεν είπα τέτοια πράγματα. Ευχαριστώ. Σας είπα ότι θα πάρετε και την λίστα. Αυτό που ζητήσαμε και αυτό που ξοδέψαμε. Αυτό θα το πάρετε. Μπράβο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Ωραία, ο κ. Βαδόπουλος. Ευχαριστώ, κύριε Πέρα. Καταρχήν συνισθώ να υπάρχει ψυχρεμία όσο μπορούμε. Έξω χάνονται ζωές. Και θεωρώ περισσότερα εδώ μέσα να υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα. Δεν μας τιμά. Δεν τιμά κανένα μας. Αυτό έτσι, σαν μια παρένθεση. Κύριε δήμαρχε, μην τσατίζεστε. Μην τσατίζεστε συνέχεια. Μην ηρουνεύεστε. Σταματήστε. Είμαι πολύ ηρεμός. Κύριε Παπαδόπουλο, ο δήμαρχος είναι πολύ ηρεμός. Τώρα σε λίγο θα τον ανάψουν τα λαμπάκια. Όχι, δεν θα το κάνει. Θα το υπόσχομαι. Συνεχίστε, κύριε Παπαδόπουλο. Μην το ματιάξετε. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι και να θυμίσω ότι ο δήμαρχος, λίγο πριν, δεν θυμάμαι το διάστημα ακριβώς, αλλά δημόσια, για να μην τσικώ καμιά ανακρίβεια, ούτε στο περίπου, αλλά δημόσια δήλωσε ότι από τη δεύτερη δόση των χρημάτων των 900.000, θα κρατήσω ένα ποσό σαν μαξιλάρι. Και δημόσια εγώ τοποθετήθηκα και συμφωνήσα μαζί με τον δημαρχό μου. Αυτή την άποψη που είχε τότε. Γιατί πραγματικά η πρόληψη και το να προνοεί μια δημοτική αρχή και ένα δήμαρχος το τι θα έρθει και το τι δεν γνωρίζαμε τα δομένα. Ήταν κάτι που ήταν σε μια θετική κατεύθυνση και ήταν πολύ σωστό και η άποψη που είχε εκφράσει τότε ο δήμαρχος. Σήμερα όμως διαπιστώνω ότι ανερήτη αυτή η άποψη και με το πρόσχημα ότι μας υποσχέθηκαν θα μας στείλουν ή θα στείλουμε νέες καταστάσεις και θα μας έρθει μια τρίτη δόση. Λέω δήμαρχε ότι καλό θα είναι πάντα να έχετε ένα μαξιλάρι. Γιατί? Γιατί ξέρετε και έχετε και εσείς εμπειρία και νομίζω μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα με τις σχέσεις σας με τα υπουργεία. Γιατί ξανακάνετε διοίκηση. Ότι πολλές φορές δεν παραγματοποιείται αυτό που υπόσχεται οποιαδήποτε κυβέρνηση, η κεντρική διοίκηση. Αλλά το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι έτσι όπως είναι στενά τα οικονομικά στην κεντρική διοίκηση μπορεί κάποια στιγμή να κατεστερήσουν ή μπορεί να μην έρθουν ποτέ. Δεν θέλω να πω κάτι ή να απενιχτώ κάτι. Αλλά καλό θα είναι κύριε δήμαρχε πάντα να προσέχετε σε αυτούς τους καιρός που ζούμε τώρα, μέσα στη γειονομική κρίση, καλό θα είναι ένας δήμος να έχει ένα δικό του ταμείο το οποίο να μπορεί να τα επισκεφθεί άμεσα σε οποιοδήποτε γεγονό το προκύψει. Τώρα όσο για το θέμα και την αναμόρφωση του προοπλογισμού του δημοκαβάλλας. Και εμείς φυσικά είμαστε παρόν, όπως αναφερθήκαμε και στην οικονομική βιτροπή. Ήμασταν θετικοί βέβαια στην σκοπιμότητα και στην αναγκαιότητα των δύο αναθέσεων. Το ένα θυμίζω ήταν η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας για το κίτρινο κτίριο, λόγω της πυκαγιάς θυμίζω στο σώμα. Και το δεύτερο είναι για την παροχή υπηρεσίας συμβούλου για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος του Περγιαλίου. Αυτά είμαστε θετικοί, αλλά λέω ως τόσο διαφωνούμε στο ότι στην πρώτη περίπτωση που δίνουμε χρήματα από την επιχωρούγηση για τον κορωνοϊό σε άσχεπτες δαπάνες, νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, όπως επίσης δεν ξέρουμε και τι προσέλκυση ανθρώπων θα έρθουν μέσα από αυτή τη διαδικασία της συνευθείας αναβάθμισης. Γιατί μάλλον κάπου, σε κάποιον γνωστό σας φίλο σας που συνηθίζεται να αντιστοιχθεί στο Δημοτικό Συμβούλεγο, όπως και στη δεύτερη περίπτωση, θα θέλαμε να δούμε αν έγινε πρόσκληση σε περισσότερους από τρεις ενδιαφερομένους επαγγελματίες για να υπάρχει ίση αντιμετώπιση προς τους επαγγελματίες. Διότι δεν γίνεται κάθε φορά δήμαρχε εδώ να παραδέχεστε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι υπάρχει ένας ικανός, είναι φίλος μου και ξέρει τη δουλειά, άρα θα του δώσω την ανάδειση άλλες 25.000, 24.000. Δηλαδή δίνεται τώρα 50.000 χωρίς να υπάρχουν διαδικασίες ανοιχτές και με αυτόν τον τρόπο διαφωνούμε κύριε Δήμαρχε, γι' αυτό ψηφίζουμε και παρόν. Ευχαριστώ. Συγχωρείτε τις 50.000 που τις είδατε ότι δίνουμε στο... Είναι δύο αναδέσεις από 24.000 με αυτήν την έννοια στο σύνολο τελετήριο. Ναι, συγχωρείτε αλλά δεν σημαίνει ότι είναι 50, δηλαδή με συγχωρείτε αλλά η απόψή σας είναι λίγο ισοποδετική. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Άλλη βουλιά κάνει το ένα, άλλο κάνει το άλλο. Λοιπόν, το ένα είναι για τα ογόδη και το άλλο είναι για την καθαριότητα. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι πάντα υπάρχει ένα μαξιλαράκι. Δεν είμαστε τα τρώμε όλα τα λεστά. Καταρχήν υπάρχουν τακτικές επιδοτήσεις οι οποίες θα έρθουν. Άρα λοιπόν, ακόμη και να μη μας έδινε χρήματα το κράτος αυτή τη στιγμή, πάντα υπάρχει και ένα μαξιλάρι. Αλλά πέρα από αυτό, όμως, υπάρχει η δέσμευση ότι θα μας δώσουν χρήματα. Όπως πήραμε την προηγούμενη φορά, θα πάρουμε και πάλι χρήματα. Τα ζητάμε για συγκεκριμένους σκοπούς. Όταν θα δείτε τη λίστα που θα σας στείλω, δεν έχει μέσα για ενισχύσεις ούτε επιχειρήσεων, ούτε επιδόματα. Είναι για συγκεκριμένα πράγματα τα οποία σου λέει ότι εγώ σου δίνω χρήματα. Θα το δείτε, λοιπόν, στη λίστα για να μην υπάρχει καμία παρερμηνία. Κύριε Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, έχουμε ξανασυζητήσει και νομίζω ότι έχουμε ξαντλήσει αυτό το θέμα των χρημάτων που έρχονται από την κεντρική διοίκηση στους δήμους. Θεωρώ ότι την άλλη φορά είχαμε συμφωνήσει όλοι ότι μόνο εάν κάποιος έχει αποδείξεις και διαπιστώσεις ότι υπάρχει κακοδιαχείριση επί των χρημάτων αυτών, τότε νομίζω ότι μπορεί να λέει τα φάγαμε ή τα έφαγε ο δήμαρχος ή πήγανε σε λάθος μέρος. Διαφορετικά, αν ακούσει κάποιος την κουβέντα που κάνουμε αυτή τη στιγμή, τι δώσει να μας δώσει. Όταν μπαίνουν οι πενηγμοί, χωρίς να λέμε ξεκάθαρα, αυτά τα χρήματα τα πήρε ο Τάδε που δεν έχουν καμία σχέση με τον κορωνοϊό ή τα πήρε ο Τάδε γιατί ήταν φίλος του δημάρχου. Διαφορετικά, νομίζω ότι δεν υπερρεπτούμε όλοι αυτόν τον σκοπό που λέει όσο το δυνατόν περισσότερα γιατί οι ανάγκες της πόλης είναι πάρα πολύ μεγάλες. Εγώ θα θυμίσω στο φίλο μου τον Μάικ τον Παπαδόπουλο ότι κάθε φορά βγαίνει με ένα δελτίο τύπου και λέει να μοιράσουμε χρήματα εκεί και σωστά το λέει να μοιράσουμε χρήματα εκεί, να βοηθήσουμε την αγορά, να βοηθήσουμε, άρα λοιπόν αν δεν πάρουμε χρήματα πώς είναι δυνατόν. Εγώ σου λέω για να πάρεις χρήματα από την κεντρική ρήγηση μπορείς να βάλεις πολλά και διάφορα πράγματα και στοχεύοντας ότι να πάρεις όσο το δυνατόν περισσότερα. Από εκεί πέρα αν εμείς βγαίνουμε και λέμε προς τα έξω ότι γίνεται κακοδιαχείρισης και δεν πάνε εκεί και τα δίνουμε σε ιμέτορους, καταφέρνει ότι όχι δεύτερη δόση δεν θα πάρουμε μεγάλη, δεν θα πάρουμε τίποτα και αυτό ισχύει για όλους μας. Οποιοςδήποτε και να ήταν δήμαρχος σε αυτή την περίοδο έπρεπε να υποστηριχθεί από τους υπόλοιπους με ένα κοινό στόχο. Να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, περισσότερα χρήματα από την κεντρική, από το κέντρο των Αθηνών για να μπορέσουμε να κλείσουμε τις πληγές που είναι ατελείοντες οι πληγές που έχει δημιουργήσει ο κορονοδιός. Εγώ έχω μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Αν διαπιστώσω ή διαπιστώσει κανείς ότι ο δήμαρχος κακοδιακυρίζεται ή τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν για άλλους σκοπούς, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Αν όχι, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να αμολογήσουμε όλοι να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερος και σε μεγαλύτερο εύρος αυτούς που έχουν πληγή. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, λίγο επί του προσωπικού ανάλογου, μπορώ να έχω το λόγο. Προσωπικού? Ναι, στον κύριο Παπά. Τι προσωπικό, εγώ δεν την ήμουν εσύ. Όχι, θα σας πω κύριε Παπά. Εγώ δεν την ήμουν εσύ, δεν είπα κάτι... Αναφέρατε το όνομά μου, αλλά θέλω να σας εξηγήσω ότι ποτέ δεν είπαμε εμείς να μην διεκδικούμε χρήματα. Απλώς, δεν ξέρω αν συμφωνείτε με τις διαδικασίες που μοιράζονται τα χρήματα και ότι δεν τις ανοίγει τις διαδικασίες αυτές για να δώσει ίσα δικαιώματα σε όλους οι επαγγελματίες. Εκείνη η διαφωνία μου εμένα, κύριε Παπά. Φυσικά και πολλά χρήματα να πάρουμε, φυσικά και πολλά χρήματα να δώσουμε, αλλά με τη σωστή διαδικασία δεν υπαγώ, δεν διαμαρτυρηθεί για κάτι άλλο. Είσα ίσα, ο ίδιος ο Δήμαρχος μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κύριε Παπά, παραδεύτηκε ότι κάνω γρήγορες αναθέσεις γιατί είναι φίλοι μου και γιατί ξέρω μόνο αυτή τη δουλειά. Το είπε ο ίδιος ο Δήμαρχος, δεν τα λέω. Εάν ο Δήμαρχος είπε ότι κάνω ναι θα μοιράζω σε φίλους μου, τότε έχετε εσείς δίκιο. Μα δεν το είπε εσείς που ήσασταν, κι εσείς ήσασταν. Είπα ότι θα μοιράζω σε φίλους μου. Φυσικά. Κύριε Παπά, να σας θυμίσω δύο... Δεν το άκουσα αυτό. Μιλάμε συγκεκριμένα τώρα. Εγώ μπορώ να σας πω δύο περιπτώσεις. Η μία περίπτωση είναι για έναν μηχανικό για μια μελέτη στο κολυμπητήριο, το οποίο διαμαρτυρήθηκε και ο δημοτικός μας σύμβουλος και το που είπαμε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και άλλη περίπτωση είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοφαίλειας. Άθαρα, κύριε Παπά, του παράδειγμα του δημούχους. Προς τιμή του, βέβαια, αλλά διαφωνώ με αυτές τις διαδικασίες. Αυτό θέλω να πω. Συμβεριστώ. Δεν ακούγεστε, κύριε Δήμαρχε. Ας το ξαναπάρουμε λίγο από την αρχή, γιατί κάποια πράγματα δεν τα καταλαβαίνουμε ή τα ερμηνεύουμε όπως θέλουμε. Δεν είπα ποτέ ότι δίνω δουλειές σε φίλους μου. Εάν μου βρείτε το ηχητικό, γιατί εγώ θα ψάξω να βρω και για τα δύο, στο οποίο λέω ότι δίνω δουλειές σε φίλους μου, είστε όλοι εδώ για να με κατηγορήσετε σε ό,τι θέλετε. Ποτέ δεν είπα ότι δίνω σε φίλους μου. Είπα λοιπόν για το κολυμβητήριο, κύριε Παπαδόπουλε, ότι εμένα, το λέω και τώρα, ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Ήταν ένα κολυμβητήριο στο οποίο υπήρχε μια μελέτη που είχε κάνει κάποιος πριν από πέντε χρόνια. Η μελέτη αυτή δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Έπρεπε λοιπόν να τρέξω, διότι έκλεινε η πρόσκληση, για να εντάξω ενεργειακά το κολυμβητήριο. Αυτό λοιπόν κάναμε. Έδωσα λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο που λέτε, να κάνει τη μελέτη να την ολοκληρώσει αυτός που είχε κάνει την προηγούμενη μελέτη. Νομίζω ότι είναι πολύ λογικό, διότι αν εσείς, παραδείγματος χάρη, στην επιχείρησή σας είχατε πάρει ένα ψυγείο από κάποιον για να το ξαναφτιάξετε, θα φωνάζατε τον ίδιο από τον οποίο είχατε αγοράσει. Τουλάχιστον αυτή είναι η λογική. Άρα λοιπόν εμένα με ενδιαφέρει το να τρέχω τα έργα και να παίρνω χρήματα. Το κολυμβητήριο θα γίνει και θα πάρουμε δύο εκατομμύρια για να γίνει το κολυμβητήριο. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Όσο για το άλλο, ο κύριος Ζωπόγλου, δεν πω ότι είναι φίλος μου, είπε ότι τον ξέρω. Διότι είναι ένα πολύ σημαντικό στέλεχο μέλος της κοινωνίας, ένας πολύ καλός καλλιτέχνης. Σας αρέσει, δεν σας αρέσει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Λοιπόν, είναι κεφάλαιο για την πόλη και είναι τιμή μας που μας αντιπροσωπεί στο κοσμόπολης και οργανώνει αυτά που οργανώνει. Άρα λοιπόν, εγώ δεν δίνω σε φίλους μου, ψάχνω να βρω ποιοι είναι οι καλύτεροι και με αυτούς να μπορέσω όταν μπορώ να κάνω δουλειά. Τα υπόλοιπα, κύριε Πεπαδόπουλε, τα αφήνω σε εσάς. Ευχαριστώ πολύ. Θέλω να σας πω για τη φωτιά ότι είναι σε έλεγχο και ότι έσβησε η φωτιά, οπότε να εσυχάσουμε. Να δώσω τον λόγο στον κύριο Πατώια. Κύριε Πρόεδρε, είναι και ο κύριος Σωτηριάδης να μιλήσει στην αντίγραφη του κύριου Βέρο. Να δώσω τον λόγο στον κύριο Σωτηριάδης όσο είναι εδώ. Νομίζω ότι ο επικεφαλής ο κύριος Βέρος πριν αποχωρήσει για να δει για το ζήτημα της φωτιάς ήδη είπε, τοποθετήθηκε ότι είμαστε αρνητικοί. Είστε αρνητικοί, ναι, αλλά παρόλα αυτά ζητάτε τον λόγο. Όχι, όχι, όχι, όχι, αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Μορδασάγα, μην μας μπερδέψετε. Λοιπόν, ο κύριος Φατόιας. Ναι, για τα περίφημα χρήματα που στέλνει η κυβέρνηση. Ενώ ξέρει πολύ καλά και ο δήμαρχος, αλλά και η προηγούμενη διοίκηση τουλάχιστον, αλλά και όλοι όσοι έχουν βλέξει με δήμους και λοιπά, ότι αυτά τα χρήματα είναι λίγα, είναι ελάχιστα. Δηλαδή δεν αρκούν ούτε να μην πω καμιά κουβέντα. Τα κουβέντα, όμως, δεν το ομολογούν. Γιατί δεν το ομολογούν? Γιατί ακριβώς θέλουν να συντακτούν με την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης. Τελειώνοντας, να πω λοιπόν σε όλο το σώμα, να διαβάσει την τελευταία ανακοίνωση, μπορείτε να μπείτε όλοι συγχρόνως, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΚΑ ΒΑΛΑΣ, των κομμουνιστών, δηλαδή όλων που έχουν καταλάβει την Ένωση αυτή, να διαβάσετε την ανακοίνωσή τους σχετικά με αυτά που έπρεπε να συζητήσουμε και δεν συζητήσατε. Καταψηφίζουμε την αναμόρφωση. Συγνώμη, κύριε Βαϊαντζέση. Κύριε Πρόεδρο, κι εγώ είμαι εντυπός. Έχω αρκετές επιτυλάξεις για την αναμόρφωση αυτή. Και επειδή δεν ήμουν και παρούν στη συνάντηση που έγινε με τον Πικεφαλή, σήμερα είναι και ευχαριστώ. Κύριε Σουσανθόπουλος, θα ήθελα να συμβουλώσει κάτι. Στην δυσίγηση, κύριε Δήμαρχη, αναφέρετε ότι απαιτείται λίγη ξεφόρηση την Οικονομική Επιτροπή. Επειδή δεν έχετε αλλειαυθεί, ή τουλάχιστον δεν την πήρα εγώ, αν δεν ξέρω αν έχετε κάποιο πρόβλημα με το email εγώ, ή δεν τη στείλατε εσείς. Έχει παρθεί από την Οικονομική Επιτροπή για την συγκεκριμένη αναμόρφωση. Ναι, φυσικά έχει παρθεί. Από παραδρομή δεν τη στείλατε, δηλαδή. Από παραδρομή δεν τη στείλατε. Έχετε πάρει, προφανώς, και παραδρομή δεν την πήρατε. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να συμφωνήσω με τον κύριο Ευαγγέλιο Παπά, ότι πραγματικά κάποιος ο οποίος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο και να καταλογήσει κάτι συγκεκριμένο για οτιδήποτε, θα πρέπει να το πει δημόσια και μετά να το υποθετείτε. Διότι πραγματικά ο στόχος θα πρέπει να είναι ένας. Να πάρουμε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα από τη Γενική Κυβέρνηση. Σε αυτή την υποθέτηση εγώ απλά συμφωνώ. Απόλυτα συμφωνώ. Αυτό όμως το οποίο δεν συμβαίνει στην περίπτωση της συγκεκριμένης αναμόρφωσης, και όχι μόνο σε αυτήν την άλλα και στην προηγούμενη, είναι ότι σε ό,τι αφορά την ανάλωση των ποσών αυτών, δεν υπήρξε ένα ελάχιστο συμφωνίας σχετικά με το πού ενδεχομένως η κάθε παράταξη, ο κάθε δημοτικός σύμβουλος θα πρότεινε να κατευθεθούν μέρος των χρημάτων αυτών, δεν μιλάει για το σύνολο των χρημάτων που έχουν έρθει, μέρος των χρημάτων αυτών για να καλύψουν ανάγκες του COVID. Υπήρχαν πάρα πολλά θέματα στα οποία διαφωνήσαμε και όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι συνάδελφοι από το Δημοτικό Συμβούλιο. Με αυτή λοιπόν την προσέγγιση, κύριε Πρόεδρε, λέω ότι από τη στιγμή που διαχείρισαν αποκλειστικά και μόνο πρωτοβουλία, απόφαση του κυρίου Δημάρθου και της διοίκησης, εννοείται ότι δεν μπορώ να συμφωνήσω και εγώ, σαφέστατα και είμαι αρνητικός σε αυτήν την αναμόρφωση. Κύριε Πρόεδρε, σήμερα άκουσα και τον κύριο Παπαδόπουλο, άκουσα και άλλους συνάδελφους, που λένε πραγματικά ότι ναι, είμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και θα πρέπει ο Δήμος Καβάλας να έχει μια ρευστότητα. Διαφωνεί κανένας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβαλάς? Διαφωνήσαμε όμως, όταν στην πρώτη περίοδο της πανδημίας ερχόταν η κεντρική διοίκηση και έλεγε σε όσους δήμους έχουν ανάγκη μπορούν να προκαταβάλλονται κάπου. Και εμείς τότε κλείσαμε την πόρτα γιατί θέλαμε να κάνουμε πολιτική στήρα απέναντι στην διοίκηση της ΔΕΓΑ και απέναντι στην διοίκηση του κυρίου Μουριάδη. Αυτή τη στιγμή, κυρίες αγαπητοί συνάδελφοι, δεν πρέπει ο Δήμος Καβάλας να έχει πάρει από την κεντρική διοίκηση 5 εκατομμύρια και να τα έχει στην άκρη για ώρα ανάγκης για να αντιμετωπίσει αυτά τα οποία θα συμβούν στο μέλλον. Δεν χάναμε τίποτα, αγαπητοί συνάδελφοι, να είχαμε σήμερα μια κάσσα από 5 εκατομμυρίων. Ποιος σας το είπε εσάς, δηλαδή, ότι θα πηγαίνανε από εδώ και από εκεί άσκομα τα χρήματα. Θα τα έχει ο Δήμος Μαξιλάρι. Αυτό δεν λέτε σήμερα. Γιατί τότε, γιατί βλέπω αυτή την υποκρισία σήμερα. Πρέπει να βλέπουμε μακριά και οφείλουμε να βλέπουμε μακριά γιατί μας έχει ανατεθεί η τύχη αυτού του τόπου στα χέρια μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη διακυβέρνησης αυτής της περιοχής, αυτής του μικρού Δήμου, του Δήμου της Καβάλας και οφείλουμε να πράττουμε λογικά και λογικά έπρεπε ο Δήμος αυτή τη στιγμή να έχει τα χρήματα στην άκρη. Τα δικά μας χρήματα. Τα δικά μας χρήματα. Γιατί πάντα η Κεντρική Διοίκηση αντιμετωπίζει προβλήματα διαδικαστικού τύπου, γραφειοκρατίας δηλαδή και ενδεχομένως και κάποια προβλήματα ρευστότητας. Ενώ θα τα είχαμε προκαταβολικά. Τι μας πείρασε. Εγώ συμπονώ με την εισήγηση της αναμόρφωσης κύριε Πρόεδρε, δεν έχω καμία αντίρρηση. Θέλω να ρωτήσω όμως εκείνα τα 4.000 για τις μαγνητικές κάρτες στο κολυμπητήριο. Τι είναι, τι αφορά δηλαδή, τι σχεδιάζουμε για το κολυμπητήριο. Όσοι μπαίνουν μέσα θα μπαίνουν πλέον με έλεγχο. Αυτός είναι ο λόγος που προμηθεύονται οι μαγνητικές κάρτες. Ακριβώς, αυτό είναι κύριε Κουνέκλω. Για να υπάρχει κάρτα, για να μπορούν να μπαίνουν μέσα, για να ελέγχονται αυτοί που μπαίνουν μέσα. Ωραία, η κυρία Βρακονάκη. Ευχαριστώ πολύ, Πρόεδρε. Το λόγο το ζήτησα μόνο σαν μια μικρή παρατήρη στα λεγόμενα του Δημάρχου στην αναφορά του στο κλειστό κολυμπητήριο, που το τόνισε και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν αξιοποιήθηκε στην ουσία μια μελέτη επί ειδικής του Θητίας Σοδηδήμαρχος για το κλειστό κολυμπητήριο. Δημαρχέ, ουδέποτε ευρέθη στον Δήμο Καβάλλας εγκεκριμένη θεωρημένη παραδοτέα μελέτη ολοκληρωμένη για το κλειστό κολυμπητήριο. Ίσως είναι ένα σχέδιο, μια προμελέτη, την οποία καλώς κάνατε και την επικαιροποιήσατε με τον τότε μελετητή που προσπαθήσατε να ευδοκιμήσει όλη η εργασία, η οποία μελέτη μπορεί να ευδοκίμησε και να γίνει οριστική τώρα, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να περθεί η ρητά ότι τόσο η παραδοτέα από εμάς, μελέτη της Στέγης, όσο και της γεώτρησης, της δοκιμαστικής για το γεωθερμικό πεδίο στην περιοχή, συνετέλεσαν και αυτά στο να έχετε μια ολοκληρωμένη πρόταση για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη πιθανότητα χρηματοδότηση αυτού του μεγάλο και σημαντικού έργου για το κλειστό κολυμπητήριο. Κυρία Δρακωνάκη, με όλη την εκτίμηση που σας έχω, εγώ ποτέ δεν αρνήθηκα ότι έχετε κάνει την μελέτη της Στέγης. Ποτέ δεν αρνήθηκα επίσης ότι έγινε η γεώτρηση για να δούμε τα αποτελέσματα για την απαθή γεωθερμία. Θέλω να σας πω όμως λοιπόν ότι η μελέτη αυτή η οποία υπήρχε τότε, ήταν μια μελέτη η οποία εγκρίθηκε στο εξοικονομό 2, απλώς δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο. Μέσα σε αυτή τη μελέτη προέβλεπε ότι θα γινόταν η μελέτη της Στέγης και μάλιστα είχε έρθει εγώ ήμουν αντιδίμαρχος τότε, όταν ήρθε από το πανεπιστήμιο από την Ξάνθη, ήρθανε, θα τους κάναμε την ανάθεση ενός ποσού για να κάνουνε τη στατική επίλυση και την πρόταση που θα γινότανε για την Στέγη. Οι εκλογές ήρθαν διαφορετικά. Επίσης είχαμε κάνει, είχαμε μηχανικά πλέον είχαμε δει για το νερό, που υπάρχει νερό και σε τι βάθος, και προεβλέπεται να γίνεται γεώτηση, την οποία πράγματι την υλοποιήσατε προς τιμήν σας όταν ήσασταν εσείς αντιδίμαρχος. Αυτό δεν το αφισβήτησα. Αλλά όταν όμως έλεγα κάπου όταν ήμουν στην αντιπολίτευση και έλεγα σ' αυτούς που έπρεπε να πω, όχι εσείς, δεν ήσασταν εσείς, ότι υπάρχει αυτή η μελέτη, εγώ σας λέω να μην ήταν εντελώς έτοιμη. Αλλά πώς την βρήκα, όταν έγιναν δήμαρχος, πήγα, τους έβαλα μία εβδομάδα, ψάξανε και βρήκαμε τη μελέτη. Και από εκεί και πέρα προχωρήσαμε. Εγώ όμως δεν αρνούμαι τη δική σας συνησφορά σε αυτό που έγινε στο κλειστό κολυμβιτήριο. Με συγχωρείτε πολύ. Και στο ανοιχτό όλα. Και στο ανοιχτό. Είναι πολύ θετικά, κυρία Δρακονάκη. Πολύ θετικό εκεί. Κυρία Τσανάκα με συγχωρείτε, τέτοια λέω τώρα και θα τα ακούει η Δρακονάκη. Αυτή είναι η συνέχεια της διοίκησης και έτσι πρέπει να γίνεται. Μακάρι να γίνεται πάντα έτσι όμως. Ο κ. Μορτασάγας και κλείνουμε. Ναι κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Θα ήθελα να θυμίσω στο σώμα ότι η Κέδε δια του Προέδρο της έχει ζητήσει από την κυβέρνηση 4 δισεκατομμύρια από τον Απρίλιο για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση. Σήμερα κύριε Δήμαρχε μας φυλάδει για 60 εκατομμύρια που θα μας δώσει σε όλους τους δήμους ο Θοδωρικάχος. Μιλάμε για τα ψύχουλα που πέφτουν από το τραπέζι πάνω στο οποίο ξεκουκαλίζουν τα λεφτά του ελληνικού λαού ή μεγαλοκαρχαρίες από τη Λούμπερ μεγαλαστική τάξη. Είμαστε με τα καλά μας, η ίδια η Κέδε ζήτησε 4 δισεκατομμύρια κύριε Δήμαρχε και εσείς τώρα μας λέτε για τα 60 εκατομμύρια και πανηγυρίζετε αντί να ξεσηκώσουμε τους πολίτες όλων των δήμων. Μα ακούσατε να πανηγυρίζω. Είπατε όμως ότι ο Κύριος Θοδωρικάχος μας έταξε 60 εκατομμύρια. Ή έκανα μια επισήμανση, δεν πανηγυρίζω. Επισήμανση όμως καλό θα ήταν να γίνει με την επισήμανση του Πρόεδρου της Κέδε που ζητάει 4 δισεκατομμύρια. Ευχαριστώ πολύ. Εγκρίνεται καταπληροψηφία. Πάμε στο πρώτο θέμα της ημερήσειας διάταξης όπου αφορά την κατάλυση παιχνικού προγράμματος έτους 2021. Κύριε Ιακοβίδη. Λοιπόν, λίγο πριν πάρει το λόγο ο κύριος Ιακοβίδης θέλα να πω και εγώ μερικά πράγματα. Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, κύριος στόχος της διοίκησης του Δήμου Καβάλλας ήταν και είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών δεδομένου του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται η χώρα και στο συνδυασμό με την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας. Αυτό δεν το λέω για να δικαιολογήσω καταστάσεις, το λέω για τα μειωμένα έσοδα που υπάρχουν ό,τι αφορά τα τακτικά. Η ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η κατάλληλη προετοιμασία του συνόλου των δημοτικών υπηρεσιών μέσω της σύνταξης μελετών και της παρουσίας της ολοκληρωμένων φακέλων για την μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων αποτελεί στόχο της διοίκησης και αποτυπώνεται στο σχέδιο του τεχνικού προγράμματος έτους 2021. που σε συνδυασμό με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του δήμου του έτους 2021 αποτελεί ορόσιμο στην υλοποίηση των σχεδιασμών της διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό η διάθεση των πόρων του δήμου, όπως χρηματοδοτήσεις, προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή γίνεται με πνεύμα αναλογικότητας, στοχεύοντας αφενώς την διάχυση των πόρων στο σύνολο των πολιτών αφετέρου στην αναβάθμιση συγκεκριμένων τμήματων της πόλης και των οικισμών. Τα οποία παρότι τοπικά θα έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη λειτουργία. Παραδείγματος χάρη, τα έργα ύδρευσης-αποχέτευσης που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό διότι είναι της ΔΑΙΑΚ αλλά όμως είναι μέσα στις επιδιώξεις της διοίκησης και της οδοπίας επίσης που οριμάζουμε για την περιοχή του Περιαλίου. Το ανοιχτό κολυμβητήριο, την αποκατάσταση των οδοστρομάτων στις οδούς αμερικανικού ερηθρού σταυρού, Τενέδου, Ελληνικής και Γαλλικής Δημοκρατίας και τίματος της οδού Ομονίας, τα οποία θα εκτελεστούν στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα και αποτελούν υποδομές ευρύτερης σημασίας που εξυπηρετούν το σύνολο των πολιτών. Η καθημερινότητα θα βρίσκεται και βρίσκεται στην προμετοπίδα της πολιτικής που ακολουθούμε για την επόμενη χρονιά. Η αναβάθμιση των γειτονιών θα γίνει μέσα από παρεμβάσεις που ετοιμάζουμε όπως η μελέτη ανάπλασης του κέντρου του οικισμού της Νέας Καρβάλης, η ανάπλαση της πλατείας των ποταμουδίων, η ανάπλαση της οδού Κασσάνδρου, η εγκατάσταση παιδικών χαρών σε οικισμούς της Δημοτικής Ενόητας Φιλίππον και στην Καβάλα, αναπλάσεις πλατείων, στις κοινότητες και τα λοιπά. Τέλος, διαπιστώνοντας τα κενά που υπήρχανε στην άσκηση ενιαίας πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων των πολιτών του Δήμου Καβάλα, φροντίσαμε να ενισχύσουμε με περισσότερο προσωπικό και τον απαιτούμενο και τον απαραίτητο εξοπλισμό τις τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενόητας Φιλίππον σε μια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω, κύριος στόχος της διοίκησης του Δήμου Καβάλα, υπερασπιζόμενος στα συμφέροντα όλων των δημοτών, πρέπει να φροντίσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τα βασικά και θεμελιώδη ζητήματα που είναι το νερό, η ενέργεια και η διαχείριση των απορριμάτων. Στο πλαίσιο μιας βιώσιμης περιβαλλοντικά και κοινωνικά ανάπτυξης ενός μητροπολιτικού Δήμου, όπως ο Δήμος Καβάλας, και να στοχεύσει στις επόμενες δεκαετίες να υπάρχουν ομαλές προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Η επάρκεια και η ποιότητα του νερού που καταναλώνουν οι συμπολίτες μας, η ορθολογική διαχείριση των απορριμάτων και η μείωση του ενεργιακού κόστους για να αλλάξει τόσο το περιβαλλοντικό όσο και το οικονομικό αποτύπωμα της λειτουργίας του Δήμου Καβάλας κατέχουν κυρία αργηθέση μεταξύ των παρεμβάσεων που δρομολογήσαμε για το επόμενο διάστημα. Επιπρόσθετα θα συνεχίσουμε και την προσπάθεια για τις αξιοποιήσεις όλων των διεκδικήσειων που έχουμε μέχρι τώρα και αφορά το παλιό νοσοκομείο, αφορά το κτίριο της παλιάς μεραρχίας, το παλιό δικητήριο και γενικά με συγχωρείτε όπως επίσης και των παλιών δικαστήριων που είπαμε. Επίσης προσπαθούμε να τελειώσουμε με το θέμα του στρατοπέδου τουλάχιστον για το τμήμα που αφορά αυτό που είπαμε το σχέδιο περιγιαλίου. Επίσης οι επιδιώξεις είναι σε συνεργασία πλέον με την περιφέρεια, είναι η περιμετρική οδό όπως επίσης και η κατασκευή της γέφυρας μπροστά από το παλιό νοσοκομείο. Φιλοδοξία μας είναι όλες οι δομές του Δήμου να ξυχρονιστούν και να γίνει η αφαρμογή της επιλογής της έξυπνης πόλης. Αυτή η προσέγγιση επνέει το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλας για το 2021. Θέλω να πω ότι πέρα από το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο έχετε στα χέρια σας, ο Δήμος Κάνη αυτή τη στιγμή έχει δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα σε μελέτες που αφορούν το ΕΣΠΑ. Μπορεί αυτή τη στιγμή, στην προσπάθεια αυτή που είπαμε για τα πορήματα για το νερό και για την ενέργεια, έχουμε πετύχει αρκετά στο θέμα του νερού, με τη Στεγιακ και έχουμε τον επόμενο καιρό τις εντάξεις στον τρίτη και άλλων παρεμφάσεων που πρέπει να γίνουν στους βιολογικούς. Επίσης θέλω να πω για το θέμα του νερού στο πρωί Δήμο Φιλίππον, το οποίο και αυτό θα πιστεύω ότι τουλάχιστον στο τέλος της χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για να μπορούν πλέον να γίνουν οι χρηματοδοτήσεις. Επίσης, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων, συνεχίζεται και η προσπάθεια η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση και αφορά την κυρία Τσανάκα, ήταν η κατασκευή του ΧΤ, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει η δημοπράτηση με ένα ποσοστό έκδοσης 40% και εντός των ημερών τελειώνει πλέον, στέλνουμε και για την ΜΕΑ για να μπορέσει να γίνει το μεγάλο αυτό έργο. Επίσης, υπάρχουν σε εκκρεμότητα, και πιστεύω ότι θα εγκριθούν πολύ γρήγορα, αυτό που είχε σταλεί για τους καφέ-κάδους και όπως επίσης και για τα πράσινα σημεία μέσα στην πόλη, αλλά και για την κοποστοποίηση των πρασίνων τα οποία υπάρχουν στον δήμο μας. Και φυσικά υπάρχουν και διάφορες μελέτες, οι οποίες δεν φαίνονται όμως στο τεχνικό πρόγραμμα και αφορούν τις έξυπνες πόλεις. Δεν θα σας κουρασώ άλλο, δίνω τον λόγο στο κύριο Γιακοβίδη. Καλησπέρα πάλι και από εμένα. Η εισήγηση του δήμαρχου ήταν πολύ περιεκτική, νομίζω έδωσε το στίγμα πολύ καθαρά και το μόνο που μπορώ να προσθέσω εγώ σαν μια γενική παρατήρηση είναι ότι το πρόγραμμα το τεχνικό του δήμου αφορά τα συνεχιζόμενα έργα και συνεχιζόμενες μελέτες που έχουν προγραμματιστεί για το 2020 και μεταφέρονται και στο 2021 εξανδλούν ένα σημαντικό ποσοστό των χρηματοδοτήσεων του δήμου και τελικά απομένει ένα ποσό της τάξος των 2 εκατομμυρίων συνολικά ένα 250 είναι ο προορισμός για κάθε νέα έργα και μελέτες. Αυτό το ποσό θα αξιοποιηθεί από σάτα σχολική, τα 390 είναι από σάτα σχολική, αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για νέες μελέτες και νέα έργα. Μπορούμε να προχωρήσουμε στη λογική αυτή με τις δύο κατευθύνσεις που σημείωσε και ο δήμαρχος ότι και θα ασχοληθούμε με τοπικά θέματα και γενικές επεμβάσεις που αφορούν το σύνολο του δήμου. Πλαμβάνοντας υπόψη λοιπόν αυτό το οικονομικό πλαίσιο προχωράμε στην παρουσίαση των έργων που έχουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα. Λοιπόν, τις νέες συντηρήσεις που είναι το πρώτο κεφάλαιο, στις νέες συντηρήσεις μια παρατήρηση έχουμε ότι συντήρηση και παρεμβάσεις που λέμε στους κοινόχρησους χώρους, το νούμερο 1, σβήνουμε την λέξη παρεμβάσεις, κρατάμε το συντηρήσεις σε κοινόχρησους χώρους του 2021. Επόμενο είναι η αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, περκαγιές και πειρασφάλεια, επέκταση δικτύων και συντήρηση ερδευτικών δικτύων. Είναι αυτή η ομάδα των έργων συντηρήσεις καινούργιες για το 2021 αποκλειστικά. Θα μας διαβάσω κύριος Αντιδήμαρχος όλο το τεχνικό πρόγραμμα. Όχι, όχι, τα κεφάλαια θα σας αναφέρω. Παθήκαμε κύριε Αντιδήμαρχο. Έχουμε πολλά έργα, θα ξημερωθούμε. Λοιπόν, αν θέλετε ας ξεκινήσουμε το σχολιασμό. Κύριε Πρόεδρε. Όπως νομίζετε κύριε Φοβρίδη. Δεν έχετε να προσθέσετε κάτι ή άλλο κύριε Φοβρίδη. Απορίες, απορίες, ερωτήματα. Ακούμε στους προβληματισμούς αν θέλετε ή θέλα να αναφερθώ στα κεφάλαια, εν πάση περιπτώσει μπορούμε στην πορεία να το αντιμετωπίσουμε. Άρα, πάμε. Κυρία Τσανάκα. Πρώτα τα ερωτήματα, έτσι κύριε πρόεδρε. Ερωτήματα σύντομα ερωτήματα, δεν θα είναι 7 λεπτά ερωτήματα και 7 λεπτά. Ήδιως εγώ δεν μιλάω πολύ και θα ξέρετε. Γενικά μιλάω. Λοιπόν, στο χέρι σας είναι το ρολόι, δεν σας καταλαβαίνω. Λοιπόν, να πούμε όλοι ένα καλώς όρισες στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα παλιό καλό γνωστό μας. Πώς ο γνωστός ονομάζεται αυτός ονομάζεται τεχνικό πρόγραμμα που έκανε η προηγούμενη δίκη. Για το 2018 και για το 2019 εμφανίστηκε ξανά στα τέλη του 2019 σαν τεχνικό πρόγραμμα της καινούριας διοίκησης. Είπαμε, εντάξει, καινούρια διοίκηση, πού να προλάβουν οι άνθρωποι δεν πειράζει. Το χρόνο όμως, εντάξτε, κάντε ένα δικό σας τεχνικό πρόγραμμα. Φέτος, λοιπόν, για τρίτη φορά το ίδιο τεχνικό πρόγραμμα με διαφορές της τάξης περίπου 15% και ίσως πολλά να λέω. Κύριε Αντιδήμαρε, όλες μου οι απορίες αφορούν σε αυτές τις πινελιές, τις καινούριες που βάζετε και είναι δυο-τρεις οι ερωτήσεις που έχω να κάνω, δεν είναι πολλές. Και είναι και εύκολες, γιατί βέβαια η εποχή που κατασκευάζαμε τους ουρανοξύστες πέρασε. Άυξον αριθμός 7. Ανακατασκευή οδών Κύπρου και τμήμα του Σεφνάρχου Μακαρίου. Προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Δεν καταλαβαίνω, κύριε Αντιδήμαρε, για ποιον λόγο σκέφτεστε παρέμβασης αυτούς τους δρόμους. Η αναγκαιότητα της παρέμβασης σίγουρα θα προκύψει. Πότε? Όταν τελειώσει το έργο της πλατείας καπνεργάτη. Γιατί βιαζόμαστε, τι έχουν αυτοί οι δρόμοι, έχει άλλους δρόμους μέσα στην πόλη που είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Προτείνουμε αυτά τα 150.000 να τα πάρετε και να τα ρίξετε στον πλακοσκεπί της οδού Κασσάνδρου, που πάρα πολλές φορές μας έχει πει ο κύριος Ψανδόπουλος ότι έτσι και σκάσει ο πλακοσκεπής, χαθήκαμε και νομίζω ότι έχει δίκιο. Είναι μια καλή ευκαιρία, είναι σε καλή κατάσταση η οδός Κύδου και η Εθνάρτου Μακαρίου. Προλάβεται τις καταστάσεις. Άυξον αριθμός 13. Δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων. Προϋπολογισμός 3.000. Τι είναι αυτό, κύριέ μου? Τα πείτε. Έχει ένα 30.000 βέβαια, ένα μηδενικό παραπάνω. Είναι 3 ή 30. Και τέλος πάντων τι είναι. 30. Δεν βλέπουμε το έργο της παρέμβασης στα καβάκια των κρινίδων. Γνωρίζουμε ότι γίναν κάποιες ενέργειες. Με την υπερχύληση όμως τι θα γίνει κυριαντη δήμαρχε. Δεν θα χρειαστεί να προβληθεί μια εργολαβία. Στις νέες μελέτες, στον αύξοντα ρυθμό 2, μελέτη για την κατασκευή ανελκυστήρα σύνδεσης περιοχής Τελονίου με συνικία Παναγίας, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Όλες οι παρατάξεις θέλουν να γίνει αυτή η σύνδεση. Όλες. Όλες το είχαν στο πρόγραμμά τους το προεκλογικό. Όλες το λένε εδώ και χρόνια. Αλλά εδώ έχει τελεσφορήσει η μελέτη προσβασιμότητας της αρχαιολογίας, η οποία είναι στο βα. Γιατί μας είπαν ότι αν δεν γίνει αυτή η μελέτη δεν θα επιτρέψουν να γίνει το sunset. Τι πρόκειται λοιπόν να μελετήσουμε αυτό δεν έγινε η μελέτη. Πρώτα να τελειώσει εκείνη η μελέτη και μετά. Προτείνουμε οκτωμένως κατάργηση από το προεκλογικό. Τελευταία. Στον άυξοντα ρυθμό 8. Μελέτη ανάπλασης παραλιακού μετόπου. Από το πάρκο του Φαλήρου μέχρι την Ιχθειόσκαλα. Εγώ θα σας πω ότι αυτή η περιοχή μέχρι τα δικαστήρια ανήκει στο Νόρκ. Θα μου πείτε και τι έγινε. Ας το φτιάξουμε για τους περιπατητές καβαλιώτες. Θα σας καταλαβαίνω. Αλλά αν είναι να κάνουμε κάτι για τους περιπατητές καβαλιώτες. Γιατί δεν συνεχίζουμε αυτή τη ζώνη περιπάτου από την καλαμίτσα και μετά μέχρι τον πάτη. Είναι μια καλή ευκαιρία αντί να ξαναφτιάχνουμε τα φτιαγμένα. Γιατί είναι σε καλή κατάσταση και αυτή η περιοχή. Ο δρόμος που περνάει από το Φαλήρου μέχρι την Ιχθειόσκαλα. Εγώ θα σταματήσω εδώ. Δεν θα πω τίποτα άλλο για το τι θα ψηφίσουμε και όλα τα σχετικά στο τέλος. Θέλω απαντήσεις απλώς τα ερωτήματα που έβαλα. Αν μου επιτρέπετε μέχρι να σας απαντήσει ο κ. Ιακοβίδης σε κάποια από αυτά. Αν μου επιτρέψετε να σας πω για την Κύπρου και Αθηνάρχου Μακαρίου. Αυτή τη στιγμή το πιο ιστορικό από τα πλέον ιστορικά τμήματα της πόλης μας, με τα κτίρια τα οποία υπάρχουν, είναι η περιοχή του Δημαρχείου. Έχει γίνει τώρα η ανάπλαση, η ανάδειξη της Μεγάλης Λέσχης. Ο δρόμος που είναι μπροστά θέλει η επισκεμπή της Αθηνάρχου Μακαρίου. Και ο δρόμος της Αθηνάρχου Μακαρίου θα γίνει πεζοδρόμιο από την άλλη πλευρά διότι τα παιδάκια τα οποία πηγαίνουν για τρία-τέσσερα αυτοκίνητα, δεν θα το κάνουμε πάλι. Κινδυνεύουν ζωές διότι τα παιδιά τα οποία πηγαίνουν στο σχολείο, τα αυτοκίνητα τα οποία κατεβαίνουν, αναγκάζονται πολλές φορές να κατεύουν κάτω στο πεζοδρόμιο και υπάρχει κίνδυνος ατυχήμάτος. Άρα, λοιπόν, περιλαμβάνει την κατασκευή πεζοδρομίου από τη δεξιά πλευρά όπως κατεβαίνουμε και φυσικά θα γίνει και η ανάπλαση η επισκευή των κυβολήθων οι οποίοι είναι σε κακή κατάσταση, είναι σε αυτή τη στιγμή σε κακή κατάσταση. Όσο αφορά το έργο της Πλατείας Καπνεργάτη, θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Συμβούλιο Επικρατίας, είναι θετική η εισήγηση του Συμβουλίου Επικρατίας, οπότε θεωρητικά θα τελειώσει γρήγορα το επόμενο διάστημα. Όμως, μέχρι να φτάσουμε στην πλακοσκεπή για να δούμε εάν θέλει παρένβαση ή όχι, αυτό δεν πρόκειται να γίνει το 2021. Είναι μια δουλειά το οποίο θα μπει για τον επόμενο χρόνο για το 2022. Θα δούμε λοιπόν και με τις εκτώσεις που έχουμε τότε εάν χρειάζεται παρένβαση στον πλακοσκεπή να γίνει τότε. Γιατί δεν βάζετε τη ΔΕΙΑΚ να σας το κάνει? Μπορεί να το κάνει και η ΔΕΙΑΚ. Έχετε δίκιο όμως. Ευχαριστώ για την επισήμανση. Θα σας εξηγώ όμως για ποιο λόγο προτιμήσαμε την Κασσάνδρου και την Αθνόρχου Μακαρίου. Για τις υποδομές των ευπαθών ομάδων είναι 30.000. Εάν είναι τρεις, προφανώς έγινε λάθος, αλλά είναι 30.000. Για τα καβάκια των κρινίδων θα σας πω, είναι συνεχιζόμενο. Για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων. Αυτό, είναι για τα ΑΜΕ αυτό που κάνουμε και τα καιρούς... Α, για τους ΑΜΕΑ. Ναι, ναι. Είναι αυτό. Για τη μελέτη του ασανσέρ, έχετε δίκιο ότι αυτό πρέπει να τελειώσει πρώτα. Η αρχαιολογία, έχουμε έρθει σε συνενόηση μαζί τους. Μας είπαν ότι θα το τελειώσουν. Οπότε έχουμε βάλει τα χρήματα. Μόλις τελειώσουμε, θα μπορέσουμε να κάνουμε τη διακήρυξη της μελέτης για να τελειώσει επί τέλους αυτό που είπατε, που το θέλουμε όλοι. Και εσείς το θέλατε. Και οι δήμορθοι την αρχίσανε, η αρχαιολογική υπηρεσία την αρχίσανε. Ναι, έχουν ξεκινήσει, θα σας πω ο κ. Ιακοβίδης, αλλά το έχουν ξεκινήσει. Και να ξεκινήσω από την τελευταία σας παρατήρηση για το παραλιακό μέτωπο. Για την παραλιακή ζώνη που χρησιμοποιούμε όλοι οι δημότες της πόλης. Τηλεοφόρο by pass. Δεν άκουσα. Τηλεοφόρο by pass. Ωραία, σωστά. Αυτή είναι η φήμη της. Βελτιώνει αυτό το κουσούρι της σύγχρονης κοινωνίας. Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναμορφωθεί και να αναβαθμιστεί αυτή η πορεία, η οποία είναι από τις λίγες και πολύ αποτελεσματικές για τη χρήση που ήδη έχει και πρέπει να επαυξήσουμε. Έχουμε την ευκαιρία να διαπλατείνουμε κάποια τμήματα της, να γίνει πιο ασφαλής η χρήση της και ευρύτερη. Μας προβληματίζει και η ιδέα του ποδηλατόδρομου σε αυτή την περιοχή, που ίσως είναι από τα λίγα σημεία της πόλης που μπορεί πράγματι να κυκλοφορήσει ποδήλατο. Χαρά μας είναι που συμφωνείται ότι πρέπει να αξιοποιείται αυτό τώρα, αν νομίζετε ότι επειδή ανήκει ένα τμήμα ή το περισσότερο στο νόλ, και ίσως έχει και κάποιες δυσκολίες για την εφαρμογή της, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες, να πετύχουμε το μέγιστο. Αλλά θέλω να συμφωνήσουμε ότι είναι πολύ ενδιαφέρον ένα έργο ανάπλασης, αναμόρφωσης και αναβάθμισης, κυρίως αυτής της πορείας. Μας πιέζει η λειτουργία της ήδη. Και επέκτασης, κύριε Αντιδήμαρχο, επέκτασης, παραπέκτασης. Μακράρινα να πίθαμε και την... Και μετά την καλαμίτσα. Και μετά, έτσι, γιατί όχι, γιατί όχι. Αλλά ας καταφέρουμε πρώτα το εμπόδιο της ηχθιόσκαλας, εκεί που έχει μια δυσκολία έτσι στένωσης της πορείας, και ασφαλώς και πέραν της καλαμίτσας. Θα μου επιτρέψετε λίγο για το μπάτι που είπατε, την καλαμίτσα μέχρι το μπάτι, επειδή φέτος το καθαρίσαμε εκεί και είδαμε ότι υπάρχει αυτός ο διάδροπος, πολύ εύκολα μπορούν να το κάνουν και τα δικά μας συνεργεία. Αυτό τώρα που έχουμε πάρει είναι κοινοφελή. Θα τούν όμως. Να προχωρήσω στο θέμα της Παναγίας. Η φιλοδοξία μας είναι παράλληλα με την ολοκλήρωση στα πλαίσια του ΜΒΑΑ, μια ελέτηση που έχει αναλάβει αρχαιολογική πυρησία και είναι στα μέσα της από ό,τι δηλώθηκε από την κυρία Δαδάκη. Να κάνουμε την έρευνα που είναι απαραίτητη και σε άλλα επίπεδα για σε ποιο βαθμό θα έπρεπε να είναι εμφανής ένας αναλκυστήρας, να είναι υπόγειος, να είναι στο βάθος της μιας ή της άλλης θέσης. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία επιλογής θέσης με όλα τα κριτήρια στο τραπέζι. Θα χρειαστούν χρήματα να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτού του έργου. Πιστεύω ότι είναι ένα έργο που δεν... Δύο χρήσιμες πληροφορίες. Δύο χρήσιμες πληροφορίες. Πρώτο, η αρχαιολογική υπηρεσία έχει πολιτικό μηχανικό από το Δήμο Καβάλλας. Εμείς τους τη δώσαμε, την κυρία, πώς λέγεται, από σύγμα. Είναι το επίθετό θέση. Άρα, του Δήμου Καβάλλας πολιτικός μηχανικός, άρα μπορούν να κάνουν μια χαρά τις μελέτες. Όχι, είναι εξυλικευμένες κυρίες. Θα με πρέψετε για να βοηθήσω, δεν θέλετε. Το δέχονται το γιάλινο ασανσέ. Σας το λέω να το ξέρετε. Το δέχονται πιο εύκολα απ' όλα, γιατί γιάλινο ασανσέ έχει και στο Ναύπλιο, όπου επίσης υπάρχει τυχείο και η αρχαιολογία με τα κόπουν και βασάνουν έδωσε κοινάδια. Γιάλινο ασανσέ για να μην περιορίζει από πίσω το τυχείο της Παναγίας. Κύριε Ακοβίδη, μου επιτρέπετε λίγα δευτερόλεπτα. Ναι, ναι. Σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνάντηση στο ΒΑΤ 19 Ιουνίου που έγινε, θα διαβάζω μόνο σε ερώτηση του κ. Παπαδόπουλου. Αν υπάρξει εντός των χρονοδιαγραμμάτων, η κυρία Δαδάκη απάντησε ότι έχει δοθεί μια παράταση που λύγει τον Αύγουστο του 20 και θα ζητηθεί άλλη μία πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους. Επομένως, νομίζω ότι τελειώνει το έργο. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Προχωρώ στο θέμα με το έργο στα καβάκια που έχουμε. Είναι σε διαδικασία δημοπράτησης αυτή τη στιγμή. Είναι το νούμερο 22 στα συνοχιζόμενα έργα. Όσον αφορά αυτό που έθιξε και ο δήμαρχος στο θέμα της Εθνάρκου Μακαρίου, πιστεύω ότι αυτό το έργο θα βοηθήσει πολύ αν προηγηθεί την επέμβαση στην πλατεία και αυτή είναι η λογική που θέλουμε να προχωρήσει και να προηγηθεί. Δεν ξέρω αν κάτι δεν απαντήθηκε η κυρία Τσανάκα από αυτά που θέσατε. Κύριε Πρόεδρε. Το τελευταίο δεν το κατάλαβα, κύριε Ιεκοβίδη, αλλά θα μου το εξηγήσετε κάποια άλλη φορά, δεν πειράζει. Βεβαίως, ευχαριστώ. Ωραία. Ο κ. Παπαδόπουλος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ανοιχτώ σήμερα. Κύριε Αντιδήμαρχε, καταρχήν σας παραγολουθώ, είσασταν πάνω από 2 ώρες χωρίς μάσκα και θεωρώ φρόνιμο μέσα σε ένα κλειστό χώρο, με κλειστές πόρτες και παράτερα. Καλό θα ήταν, κύριε Αντιδήμαρχε, για την υγεία σας, ποτήστος, να φοράτε μάσκα. Βλέπω και η γενική γραμματέας σας προσέχει όλος. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για τον δήμαρχο, αλλά ο δήμαρχος το παίζει και λίγο αστυνόμως σαΐνης, έτσι για να το χαλαρώσουμε λίγο, αλλά καλό είναι να φοράτε μάσκα για να είστε προφυλαγμένοι, με αυτήν την έννοια, κύριε Αντιδήμαρχε. Λοιπόν, προχωράω. Μεταξύ σοβαρού και αστυού, το παράξενο του Αντιδήμαχου, έργα ΕΣΠΑ, κύριε Δημάρχε. Όπως κάθε χρονό, δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τον πλήρη σχεδιασμό της διοίκησης για τα έργα ΕΣΠΑ. Ή για έργα που ρημάζουν και θα ενταχθούν σε άλλα προγράμματα σχεματοδότησης. Πριν από λίγες μέρες, εγκρέναμε στην Οικονομική Επιτροπή την ανακένιση του ανοιχτού πολυβιτεριού, η οποία θα δεσμεύσει και ένα πολύ μεγάλο ποσό, της τάξης του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από πόρος του Δήμου. Αυτό το 1,3 εκατομμυριέρα ευρώ, δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά για να το συνοικολογήσουμε. Κατά την άποψή μας, θα έπρεπε όμως να είχαμε έτσι καταγεγραμμένο. Είναι λάθος να συζητάμε χωρίς να ξέρουμε τι άλλες δεσμεύσεις υπάρχουν σε έργα και χρήματα. Πείτε μας λοιπόν, σε ποια άλλα έργα οριμάζετε, σε ποια άλλα προγράμματα στοχεύετε και γιατί προπολογισμούς μιλάμε. Θέλουμε συγκεκριμένα να ξέρουμε τι δεσμεύσεις έχουμε και ποιους στόχους. Αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο ή ένα πίνακα ή όπως θέλετε εσείς να μας το δώσετε. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής, ότι από τις πρισινές μελέτες που έχω μπροστά μου, δεν βλέπουμε όσοι συνεχιωζόμενοι στο νέο πρόγραμμα της εξής. Αναθεώρηση ρηματομικού σχεδίου οικισμού παλιού 15.000 ευρώ. Αρχιτεκτονική μελέτη κεντρικής πλατείας Καβάλας και ιστορικού κέντρου Καβάλας 15.000 ευρώ. Μελέτη ανάπλασης Οδού Κασσάνδρου 100.000 ευρώ. Μελέτη εφαρμογής ανάπλασης πλατείας Νέας Χαρβάλης και περιβάλλοντος χώρου 60.000 ευρώ. Όλες αυτές ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2020. Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Το τρίτο που θέλω να πω, και εμείς έχουμε μια μεγάλη ανησυχία για την επίλυση των προβλημάτων στο έργο ανάπλασης πλατείας Καμεργάτη που εντάσσεται στα έργα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Βέβαια δώσατε κάποιες απαντήσεις σε ποιο σημείο βρίσκεται. Αλλά αν μπορείτε να προσδιορίσετε το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της τροποποίησης σχεδίου από την Αθήνα για να μπορέσουμε πραγματικά να δούμε πότε θα ξεκινήσει αυτό το έργο. Το τέταρτο που θέλω να πω είναι θετικό που θα προχωρήσει το τοπικό χωρικό σχέδιο του Δήμος και θα αναθεωρηθεί το γενικό πολοδομικό σχέδιο. Συμφωνούμε και εμείς γι' αυτό το ψηφίσαμε βέβαια. Αλλά δεν βλέπουμε την πρόβλεψη να τροποποιηθεί το ρημοτομικό σχέδιο. Πώς και πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αναθεώρηση του ρημοτομικού σχέδιου. Σας ευχαριστώ κύριε Τελευάδη. Ξεκινώ από το θέμα του ρημοτομικού σχεδίου. Δυστυχώς δεν εγκρίθηκε η ένταξη του σε έργο, στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, γιατί δεν περιλάβανε τέτοιου θέματος χρηματοδοτήσεις έργων με αυτό το περιεχόμενο. Ο λόγος είναι ότι πολύ συχνά αυτά τα έργα έχουν πολύ μεγάλη χρονική διάρκεια και δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθεί το έργο στα πλαίσια του προγράμματος που ισχύει σήμερα του ΕΣΠΑ. Το βασικότερο είναι ότι για να γίνει το ρημοτομικό πρέπει να τελειώσει το τοπικό χωρικό σχέδιο. Γιατί αν δεν γίνει η αναθεώρηση του τοπικού χωρικού και να μπει μέσα και η δημοτική ενότητα των φιλίκων, που δεν έχει μπει μέχρι τώρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα ρημοτομικό. Και το ρημοτομικό είναι κάτι το οποίο, όπως λέει και ο κ. Ιακοβίδης, είναι κάτι που κρατάει και πολλά χρόνια. Να τελειώσουμε λοιπόν πρώτα το τοπικό χωρικό και μετά από εκεί και πέρα η σειρά του είναι το ρημοτομικό. Το ρημοτομικό δήμαρχε θέλει εκατομμύρια, δεν θέλει μόνο εκατομμύρια. Έτσι, είναι πάρα πολλά χρήματα. Θέλει και εκατομμύρια. Εκατομμύρια, εκατομμύρια θέλει. Καταρχήν για τα χρηματοδοτούμενα έργα θα έπρεπε να σας πω κ. Παπαντόπου, ότι μπορούν να μπουν στο τεχνικό πρόγραμμα του αντίστοιχου έτους όταν εγκριθεί η ένταξή τους στο πρόγραμμα. Δηλαδή, αν δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτούνται τα έργα, δεν μπαίνουν μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. Γι' αυτό έχουμε αυτήν την δυσκολία. Το σύνολο, άλλωστε, των επιδιώξεων, των φιλοδοξιών, αν θέλετε, της παράταξής μας που προσπαθεί να πετύχει αυτά τα χρόνια που θα διοικεί στο δήμο, θα φανεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα σε όλο του το μέγεθος. Αυτή τη στιγμή σχολιάζουμε το τεχνικό πρόγραμμα με τις εγκεκριμένες χρηματοδοτικές τους μόνο μελέτες και έργα. Λοιπόν, το θέμα των αρχιτεκτονικών μελετών, που αφορούν την Κασσάνδρου, τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της πλατείας, της Νέας Καρβάλης, το του Κουσού ήδη έχει απαντηθεί ότι ήδη θα ξεκινήσει η διαδικασία του. Της Καρβάλης έγινε οικοθεν, που λέμε, η μελέτη. Ολοκληρώθηκε από την υπηρεσία μας και είναι έτοιμη να ενταχθεί στο πρόγραμμα του λίτερ Αλλίας. Ή οποιοδήποτε άλλο προκύψει με του Αντώνη Τρίτσι, ίσως τα προγράμματα που θα έχουμε, ή οτιδήποτε άλλο. Η αρχιτεκτονική μελέτη της πλατείας, ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή της από το Πράσινο Ταμείο και θα προκηρυχθεί ξεκινώντας η διαδικασία του διαγωνισμού. Η οδός Κασσάνδρου μελετάται από την υπηρεσία. Έχουμε δηλαδή μια ρύθμιση όλων αυτών των μελετών ή προκηρήξεων, τακτοποιημένα όλα μέσα στα πλαίσια του 2020, που πρόβλεπε το τεχνικό πρόγραμμα του 2020. Και είμαστε συνεπείς, πιστεύω, κατά 99% σε όλες αυτές τις προσπάθειές μας. Ή δεν απαντήσαμε, κύριε Παπαντόπουλε. ΟΚ. Πρόεδρε. Ο κ. Παπάς έχει το λόγο. Εγώ δεν θέλω να κάνω ερωτήσεις, θέλω να κάνω πολιτική τοποθέτηση πάνω στο τεχνικό πρόγραμμα. Θέλω να την κάνω τώρα ή μετά. Και μετά καλύτερα στην ψήφιση. Ο κ. Βέρος είπε ότι είναι αρνητικός. Πάμε στον κ. Ποτόγια. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, θέλω να κάνω τα εξής ερωτήματα. Φυσικά βέβαια, όπου κ. Θεώ να πω είναι ο Γκάιδρος, τι είναι για το ζωμί του, εν πάση περιπτώσει, νομίζω απάντησε ήδη το ένα. Ο διδήμαρχος ότι βλέπουμε τα 15 εκατομμύρια, αλλά στην ουσία είναι ένα ή δύο διδημαρχέ που θα γίνουν γύρω. Άρα είναι ένα μεταμεινό ποσό. Θα θέλα να ρωτήσω γιατί σημαντικά έργα, όπως είναι παράδειγμα τα 32 εκατομμύρια της ΜΕΑ, και τα 14 που λένε της ΔΕΙΑΚ, δεν μπαίνουν στον τεχνικό πρόγραμμα μάχημα, αφού στη στιγμή που αφορούν ζητήματα και έργα του Δήμου. Δε μου πείτε ότι θα το κάνουν άλλοι φορείς κλπ. Εγώ να σημειώσω ότι σε ό,τι αφορά και το νερό και τα σκουπίδια, περιμένουν στην ουρά μεγάλη επιχειρηματική όμυλη για να κάνουν πάρτι. Γι' αυτό ετοιμάζεται η πρίκα. Αν δεν συμφωνείτε σε αυτό, να μη με απαντήσετε γενικά ότι αφορούν άλλες δευτεριότητες. Ενδεχόμενο, αλλά γι' αυτό είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε αυτό το ανδεχόμενο κύριε Ποτόλια. Το ανδεχόμενο αυτό, το γεγονός ότι δεν μπαίνουν στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου, αυτά τα έργα τα σημαντικά, είναι ακριβώς για να μπορούν να κινούνται εύκολα, με άνεση τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ξέρετε, μιλάμε για απορρήματα και νερό. Ξέρετε τι παιχνίδι παίζουμε. Σε ό,τι αφορά τώρα, μια τοποθέτηση που κάνατε στην κυρία αντιδήμαρχε, στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Είπατε επιλέξει ότι υπάρχει ευκαιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εντός του Δήμου, είτε με ποτοβολταϊκά, είτε με άλλες μορφές. Τι εννοείτε με το άλλες μορφές, γιατί στα αυτιά μας ακούγεται πολύ έντονα, τελευταία, και με το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείς Απορρημάτων, ότι πάμε για κάρση για παραγωγή ενέργειας, των απορρημάτων. Μήπως εννοείτε κάτι τέτοιο. Αυτά, ευχαριστώ. Κύριε Ποτόλια, θέλω, θα ξεκινήσω από το τελευταίο που είπατε για τις άλλες μορφές, η ενέργειας και η πιπενίσσεσθε για την καύση. Ή τέλος πάντων, έχετε τον ελδιασμό ότι ενδεχόμενα να είναι καύση. Λοιπόν, η μονάδα επεξεργασίας, η οποία θα γίνει, δεν έχει καύση. Έχει κομποστοποίηση, έχει δυοαέριο, δεν έχει όμως, όπου δεν είναι, δεν έχει κάποια ανακύκλωση που μπορεί να κίνει, αλλά δεν έχει όμως καύση. Αυτό σας το προεξοφλώ. Δήμαρχε, με όλο το σεβασμό, είναι παραπλανητική αυτή, το ξέρω, έτσι είναι. Αλλά παράγει προϊόν δευτερογενούς καύσεις. Ναι ή όχι, παράγει το RDF, παράγει RDF, SRF, αυτό είναι το ζήτημα. Τι θα το κάνουμε αυτό? Αυτό θα καεί για να παραχθεί ενέργεια. Εγώ καταλαβαίνω, που λέτε εσείς εμείς δεν θα το κάνουμε. Δεν θα το καύσουμε εδώ στο εργοστάσιο, δεν θα γίνει. Δεν κάνει τέτοια δουλειά το εργοστάσιο. Αλλά παράγει RDF. Αυτό λοιπόν είναι πάει σούπιτο για καύση. Μακάρι να είμαστε εδώ να αντισταθούμε να μην πάει για καύση. Αλλά για ανακύκλωση δεν μπορεί να πάει, γιατί είναι βρώμικο ανακυκλώσιμο υλικό, το RDF. Αυτό όμως, αυτό που βγαίνει μπορεί να πάει στην τζι με το βιομηχανία, το ξέρετε καλά. Μπορεί να πάει επίσης, αν το ανακατέψουμε, αν αναμιχθεί με την κομποστοποίηση που θα γίνει από τα πράσινα, επίσης μπορούμε να βγάλουμε ένα λύπασμα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε από το προϊόν της κομποστοποίησης. Επίσης θέλω να σας πω ότι δεν ξέρω τι εννοείται αν οι μεγάλες εταιρείες περιμένουν να γίνουν επάρτη. Δεν ξέρω αν εννοείται ότι η διαχείριση και η χρήση θα γίνει από εταιρεία. Ναι, θα γίνει από εταιρεία, αν εννοείται αυτό. Αυτό εννοώ ότι θα γίνει και η κατασκευή και η διαχείριση θα γίνει από εταιρεία. Το υπογράψατε όλοι σας. Λοιπόν, θέλω να ξέρετε όμως ότι και οι μελέτης και τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία θα γίνουν, αλλά και οι προδιαγραφές της μελέτης, αυτή τη στιγμή περνάνε από κόσκινο. Εξαιτίας ημών μείτα, αυτή τη στιγμή έχουν ευγή πρότυπες προδιαγραφές για να μπορέσει να γίνει ο διαγωνισμός, διότι ακριβώς δεν θέλαμε να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις για κανένα. Και να υπάρχει ένας ανοιχτός διαγωνισμός, όπου ο καθένας θα δώσει την προσφορά που πρέπει να δώσει. Και επίσης το μεγάλο ατού της προσφοράς, δεν θα είναι μόνον το κατασκευαστικό, δηλαδή η έκτοση που θα δώσουν στο κατασκευαστικό, αλλά θα είναι και η τιμή μονάδος που θα πληρώνει ο δήμος. Ούτως ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε την καλύτερη τιμή και την πιο φθηνή για τον δημότη. Διότι δεν ξέρετε πολύ καλά ότι τα απορρίματα πλέον περάσαν οι εποχές που καθάβελαν. Υπάρχει ολόκληρη αυτή η διαδικασία. Οι άλλες μορφές δεν μας είπατε. Τι εννοείτε, δηλαδή πέρα από τα φωτοβολταϊκά, πώς θα παράξουμε. Να σας πω ένα μικρό πέρα από τα φωτοβολταϊκά. Ετέθη θέμα νεμογεννητριών και απορρίφθηκε ενδεχομένως για κάποιους λόγους. Υπάρχει ήδη μια εφαρμογή αβαθούς γεωθερμίας και έχουμε δύο είδη παραδείγματα προσιλοποίηση. Σκεφτείτε ότι θα βρεθούν πολλοί τρόποι να αποκλείσουμε αυτό που σας είπε ο κύριος δημαρχός. Την καύση των υπολοίπων. Για να αποφύγουμε αυτό που φοβάστε εν πάση περιπτώσει κανένας δεν το θέλει. Είναι ριπογόνια διαδικασία. Αλλά παρόλα αυτά ας αφήσουμε και τους επιστήμονες να δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση προς αυτήν την κατεύθυνση. Μήπως έχουμε δηλαδή στενεύουμε τα όρια διαχείρισης ή προτάσεων χωρίς να έχουμε πλήρη γνώση όλων των απαραίτητων στοιχείων. Σας ευχαριστώ πολύ. Μην με περδεύεις κύριε Βογιατζή. Εγώ κύριε Πρόεδρε έχω κάποια ερώτηση. Το που θέτεις θα κάνω και ψήφισμα. Κύριε Σανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ. Κύριε Δημαρχέ. Εγώ δεν το ρωτήσω για τις εντάξεις έργων τις οποίες προτείνετε στο τελικό σας πρόγραμμα. Είναι σαφές για εμένα το γεγονός ότι κάνετε μια επιλογή έργων δική σας έμπνευσης. Δεν επιθυμείται καμία πρόταση από την αντιπολίτευση. Και το λέω αυτό γιατί στην διαβούλευση που ήμουν παρόν, έκανα προτάσεις για ενδεχόμενες αλλαγές επιτυχνικού προγράμματος στην διαβούλευση όταν έγινε διαβούλευση. Είδα ότι δεν υλοποιήθηκε τίποτα στην εκτελεστική πυροπή και έτσι ήσυχε το θέμα εστάλης όλους εμάς. Και βέβαια εγώ δεν κατάλαβα σε καμιά περίπτωση γιατί στο ηλεκτρονικό σας μήνυμα όταν στείλατε την δισήγηση ζητήσατε προτάσεις μέχρι την περασμένη Δευτέρα. Γιατί αν θέλατε κάτι από αυτά που προτάθηκαν από εμάς να τα εντάξετε, δεν λέω ότι ενδεχομένως αυτά τα οποία πρότεινα συγκεκριμένα εγώ μπορούσα να είναι υλοποιήσιμα, ενδεχομένως και να μην ήταν υλοποιήσιμα. Αλλά δεν είδα ότι προβληματιστήκατε έστω πάνω σε ό,τι σας ανέφερα και για τις διαβούλευσες, άρα λοιπόν και στη διαβούλευση που ήρθα η παρουσία μου ήταν τελείως περητή. Αλλά και στην εισήγηση που έχουμε σήμερα για τα έργα τα οποία προτείνετε στο ευγό σας πρόγραμμα είναι δικιά σας υπολογή, δικαίωμα σας φυσικά είναι η στη διοίκηση να το κάνετε και καλά κάνετε. Άρα λοιπόν για τα έργα δεν θέλω να κάνω καμία ερώτηση. Θέλω όμως να θέσω δύο ρωτήματα. Είχα τρία στο νου για μελέτες. Το ένα απαντήθηκε ήδη γιατί έφυγε από την κυρία Τσανάκα. Προτείνεται την αναθεώρεση του ρηματομικού σχεδίου Καβάλας και προϋπολογίζεται ένα ποσό 5.000 ευρώ. Θέλω να μου πείτε σε τι συνύσταται η αναθεώρεση του ρηματομικού σχεδίου Καβάλας του 80. Θέλω επίσης να μου πείτε η μελέτη κεντρικού άξονα περιγυαλίου τι αφορά και πώς ακριβώς το έχετε στο μυαλό σας, όχι μόνο τι αφορά. Πώς έχετε στο μυαλό σας αυτή την κεντρική άξονα περιγυαλίου. Και η προσθήκη που θα θέλω να κάνω σε αυτό που η κυρία Τσανάκα ρώτησε εμερικώς για το Φάληρο και προς την Καλανίτσα είναι γιατί την ανάπλασση αυτήν δεν την έχετε στο μυαλό σας και για το ολικό κομμάτι. Από το Φάληρο και μέχρι το Περιγυάλι. Από την Άσπρια μου, από τα σπραχώματα δηλαδή και μέχρι το Φάληρο. Αυτά τα τρία ερωτήματα και βέβαια αμέσως μετά τις ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε, επειδή το υπηρεσιακό που μου δώσατε λίγη, 11,5 ώρα, δεν θα προλάβω να τοποθετηθώ. Για να μην ταλαιπωρώ την ομίγερη, θα είμαι αρνητικός στον τεχνικό πρόγραμμα και θα στείλω την τοποθέτησή μου, την οποία δυσκολίως δεν μπορούσα να κάνω γιατί για 11,5 ώρα πρέπει να αποχωρήσω λίγη το υπηρεσιακό που μου στείλατε. Θα την στείλω αύριο και, παρακαλώ, μπορεί να συμβατοδοθεί στο σκεκτικό της αποβάσης που θα δημοσιεύσω. Θέλατε, παρόλα αυτά, επί τον σχολείο σας, να απαντήσω. Βεβαίως, έχω πέντε λεπτά, κύριε Αντιδήμαρχε. Κι εικοστάσια είστε και εμείς, τελείει λίγη το υπηρεσιακό μου. Λοιπόν, θα πρέπει να σας πω ότι στα περισσότερα θέματα που ετέθησαν στη διαβούλευση, ήδη υπήρχαν απαντήσεις και τα περισσότερα ήταν ενσωματωμένα στο τεχνικό πρόγραμμα. Δώθηκαν εξηγήσεις, δεν γίναν αντιληπτά. Είμαι πρόθυμος είτε σε επόμενη συνάντηση ή όποτε τεθεί θέμα να σας εξηγήσω ακριβώς την προσαρμογή μας σε αυτά τα θέματα που ετέθησαν στη διαβούλευση της προηγούμενης εβδομάδος που έγινε και παρουσία σας. Πολλά από τα θέματα, θέλετε να σας τα αναφέρω αναλυτικά, έχω τον κατάλογο μπροστά μου. Εάν δεν σας κάνει κόπο. Λοιπόν, το θέμα της συνεργασίας με το ΤΕΕ δηλώθηκε και νωρίτερα ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στα θέματα των επικίνδυνων χτισμάτων. Γιατί δηλώθηκε ότι δεν συνεργαζόμαστε συχνά. Δηλώθηκε ότι δεν έχουμε προβλεπτικότητα για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Εξήγησε ο δήμαρχος νωρίτερα ότι η προσβασιμότητα είναι αναγκαίο και υποχρεωτική δέσμευση για όλα τα έργα που εκτελούνται από το Δήμο. Το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας έχει τεθεί ότι γίνονται ήδη δύο έργα και προγραμματίζονται άλλο ένα για την περιοχή των ΤΕΝΑΓΩΝ. Η αντιπλημμυρική προστασία είναι έξω από τις αρμοδιότητες μας και δεν εμπλεκόμεθα στην υιοπροστασία του δάσους παρά μόνο επικουρικά. Η αντισυσμική θωράκηση των δημοσίων κτιρίων που ετέθη είναι το αντικείμενο αυτό που θα συνεργαστούμε μέσα στα πλαίσια