9η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα... Καλώς ήρθατε στη συνέχεια της ένατης συναιδρίας σας, η οποία δεν ολοκληρώθηκε την Δευτέρα μας πέρυσι και την εχείριζε σήμερα. Με πρώτο θέμα θα προτάξουμε την συζήτηση για τα πετρέλαια, όπως ξεκίνησε να συζητείτε την Δευτέρα. Είναι ένα θέμα που έχει ανακύψει και απασχολεί πέρα από τους εργαζόμενους της επιχείρησης αυτής, απασχολεί και όλη την κοινωνία της Καβάλλας. Έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας εκπροσώπους της εταιρείας, τον κύριο Νικολάο και τον κύριο Χιωτάκη, με τους οποίους θα συζητήσουμε και θα μας αναφέρουν τις απόψεις. Έχουμε επίσης τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλλας τον κύριο Αντωνιάδη, ο οποίος θα συνδεθεί σε λίγο, και τον περιφερειάρχη ανάπτυξης τον κύριο Σιμητσή, ο οποίος και αυτός έχει λόγο επί του θέματος. Καλό είναι να σχηματίσουμε όλη μια άποψη και να λυθεί και το πρόβλημα. Αν καταφέρουμε να συμβάλλουμε ως δημοτικό συμβούλιο στην άμβληνση των διαφορών που πιθανώς υπάρχουν με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου, αυτό θα είναι το καλύτερο. Και αυτός, νομίζω, είναι και ο στόχος μας. Θα μας επιτρέψετε, αγαπητοί καλεσμένοι, να πάρουμε παρουσίες ξεκινώντας. Η κυρία Βακυρτζή είναι εδώ. Ο κύριος Βακυρτζής. Καλησπέρα σε όλους τους παρόνους πρόεδρους. Καλησπέρα ο κύριος Βοιατζής. Ο κύριος Βοιατζίδης. Καλησπέρα σε όλους τους παρόν πρόεδρε. Καλησπέρα ο κύριος Γουνελάς. Καλησπέρα σε όλους τους παρόν κύριο πρόεδρε. Καλησπέρα ο κύριος Γραμμένος. Ο κύριος Δελικάρης θα έρθει αργότερα. Η κυρία Δρακωνάκη. Ο κύριος Δράκος. Καλησπέρα ο κύριος Δρακωνάκη. Καλησπέρα ο κύριος Ιακοβίδης. Είναι δίπλα. Καλησπέρα ο κύριος Συγγνατιάδης. Καλησπέρα ο κύριος Συγγνατιάδης. Η κυρία Ιωσήφιδου. Προύσα. Καλησπέρα ο κύριος Καλανταρίδης. Καλησπέρα ο κύριος Πρόεδρε. Καλησπέρα ο κύριος Καλπακίδης. Εδώ παρόν, καλησπέρα. Καλησπέρα ο κύριος Κελαϊδάκης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα ο κύριος Πουνάκος. Καλησπέρα σας, παρόν. Ο κύριος Λαζαρίδης. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Μιχαηλίδης είναι πρώτος. Ο κύριος Μουτσάκης. Παρόν, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε, κι εγώ είμαι παρόν. Καλησπέρα, κύριε Βογιατζή. Καλησπέρα. Ο κύριος Μωτιας. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Παρόν, πρόεδρε, καλησπέρα. Ο κύριος Στόδωρος Παπαδόπουλος. Παρόν, πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους σας. Καλησπέρα. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Παρόν, πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος είναι εδώ μαζί μας. Παρόν, πρόεδρε, καλησπέρα. Ο κύριος Λεωνίδας Ταπάς. Ο κύριος Πετρόπουλος. Ο κύριος Ποτόιας. Παρόν. Καλησπέρα. Παρόν. Ο κύριος Πουρσαέδ. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Σταυρίδης. Παρόν, καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Σωτηριάδης. Ο κύριος Τελίδης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Παρόν, κυρία Τσανακά. Παρούσα, κύριε Πρόεδρε. Καφανίδης. Κυρία Θαντισκάκη. Και ο κύριος Χρόνης. Και η κυρία Δρακωνάκη θα μπει σε λίγο. Καλησπέρα, πρόεδρε, παρόν. Καλησπέρα. Έχοντας λοιπόν απαρτία, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Επειδή η ώρα είναι νωρίς. Είναι μέρα δύσκολη για την αγορά. Κάποιοι συνάδελφοι που είναι απ' όντως αυτή τη στιγμή, με ενημέρωσαν ότι θα έρθουν αργότερα. Θα μας το ανακοινώσουν βέβαια ερχόμενοι. Η συζήτηση λοιπόν έχει να κάνει με τα πετρέλαια. Και θα δώσουμε τον λόγο πρώτα στους κυρίους της επιχείρησης ενεργείας. Στον κύριο Νικολάου και τον κύριο Χιωτάκη. Ποιος κύριος θα ήθελε να λάβει πρώτος λόγο. Θα γινήσει ο κύριος Χιωτάκης. Ωραία, κύριε Χιωτάκη. Ευχαριστώ πολύ πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Χαίρομαι που βλέπω όλους τους που έχουμε λόγω των συνθηκών να βρεθούμε αρκετό καιρό. Χαίρομαι που γνωρίζω και νέους ανθρώπους έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Με ευχαριστήσουμε και για την αποδοχή του ιδιωτήτων. Ας το πούμε έτσι που διατυπώσαμε ώστε να είμαστε παρόντες στην σημερινή συνεδρία, η οποία είχε ως θέμα την κατάσταση στον Πρίνο. Εγώ θα κάνω μια σύντομη εισαγωγή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και ο αντιπρόεδρος της Ενεργίνας στην Ελλάδα, ο κύριος Νικολάου, θα μιλήσει πιο αναλυτικά και βεβαίως στη συνέχεια πολύ ευχαριστώ. Να απαντήσουμε στις ερωτήσεις ή να δώσουμε διευκρινήση εφόσον φριαστεί. Θα έλεγα ότι προφανώς εντάξει όλοι είστε λίγο πολύ ενήμεροι της κατάστασης που υπάρχει διεθνώς στον χώρο της βιομηχανίας, πετρελαιού και φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια, από πέρσι μέχρι και φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που βεβαίως έχει πλήκτρος, το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, όχι μόνο αυτόν τον χώρο, αλλά αυτός ο χώρος είναι από εκείνους που υπλήγησαν ιδιαίτερα, γιατί πολύ απλά πέφτοντας η οικονομική δραστηριότητα, το πρώτο συνέπειε είναι να πέφτει η ζήτηση σε ενεργειακά προϊόντα, άρα και στο πετρέλαιο και στο αέριο, με τη συνεπακόλουθη κατάρρευση τιμών, με τη συνεπακόλουθη αναστολή επενδύσεων, με το συνεπακόλουθο κλείσιμο κοιτασμάτων δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο, με την πιο δυσάρεστη φυσικά εξέλιξη, την απώλεια περίπου μισού εκατομμύριου θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, είναι πραγματικό το νούμερο μέχρι τα τέλη του 2020. Αυτή η κατάσταση ήταν προφανές, ότι δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτο και το κοιτάσμα του πριν, και τη δραστηριότητα στον κόλπο της Καβάλλας, η οποία φέτος συμπληρώνει ασφάλεια 40 χρόνια παραγωγής. Θα θέλαμε να είναι διαφορετικά τα πράγματα και να μπορούμε να τη γιορτάσουμε. Το θέμα είναι να βγούμε βέβαια από την κρίση. Λίγο πολύ γνωρίζετε που έχει φτάσει η κατάσταση, λίγο πολύ έχετε πληροφορηθεί και από τις ανακοπές, από τις ανακοινώσεις μας στον τύπο και γενικά από τα ρεπορτάζια, αλλά και από τις κουβέντες που είχαμε μαζί, ότι είναι μια πάρα πάρα πολύ δύσκολη διαιτεία. Είναι μια διαιτεία που σωρεύει νέες ζημίες στον πρινο και φαίνεται σε πάρα πάρα πολύ δυσάρεστη θέση τη δραστηριότητα και βέβαια ως την εταιρεία, η οποία την διαχειρίζεται. Λόγω αυτής της κατάστασης, και έρχομαι εδώ στις ευθέες εξελίξεις, προσπαθήσαμε και πετύχαμε με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπάξει μια χρηματοδότηση, μια έγκριση μάλλον, για δανειοδότηση της εταιρείας από την Κομισιόν. Προσφύγαμε εκεί, προσφύγαμε αρχικά στην ελληνική κυβέρνηση, διότι από την ελεύθερη τραπεζική αγορά πλέον δυστυχώς οι χρηματοδοτήσεις στην τετραλαιική δραστηριότητα και ειδικά σε κοιτάσματα παλαιά, όπως είναι ο πρινός μας, είναι κάτι το οποίο είναι επαγωρευτικό, δεν συζητείτε καν, άρα επιδιώξαμε να πάρουμε την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ούτως ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια, αφού δοθεί όπως και δόθηκε η έγκριση της Κομισιόν, να διαπραγματευτούμε, εφόσον περάσει και η ρύθμιση από τη Βουλή, γιατί χρειάζεται και εκείνο το βουλευτήριο, με κάποια αγορική τράπεζα, ένα δάνειο ύψους 90,5 εκατομμυρίων ευρώ, με κρατική εγγύηση, ενώ άλλο ένα δάνειο 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα δώσει το ελληνικό δημόσιο, το οποίο θα έχει διάφορες διασφαλίσεις, μεταξύ άλλων φυσικά θα εισπράτει τελή εγγύησης, αλλά το πιο, θα έλεγα, καινοτόμο, κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει εμείς στις ημέρες μας, είναι ότι θα έχει και έναν εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, πιθανότατα από το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι άλλωστε και το Υπουργείο που έχει μεσοδαβεί στην όλη υπόθεση. Αυτή, λοιπόν, ήταν μια πρόσφατη εξέλιξη, η οποία, θα έλεγα, είναι μια θετική εξέλιξη, προφανές αυτό. Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, εμείς θέσαμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα γενικότερης αναδιάρθρωσης της δραστηριότητας στον Πρίνο, στη λογική ότι, ακόμα και αν καταφέρουμε να περάσουμε αυτήν εδώ τη στενοπό, προχωρήσουν οι επενδύσεις για τις οποίες παίρνουμε το δάνειο, με πρώτη, πιο άμεση, χρονικά, την επένδυση στο κοίτασμα ε, δεν θα αλλάξει θεαματικά για το μέλλον η πραγματικότητα. Όταν θα ξαναέχουμε ένα πτωτικό κύκλο τιμών, ή όταν θα ξαναέχουμε αυξομοιώσεις στην παραγωγή, και πάλι ένα παλιό κοίτασμα, όπως ο οποίος θα βρεθεί στην ίδια θέση, αν δεν προετοιμάσουμε το μέλλον. Για αυτό το λόγο, μέσα σε αυτήν την αναδιάρθρωση, κυρίαρχο ρόλο έχει η, αν θέλετε, προετοιμασία εκείνων των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων, που σταδιακά θα απεξαρτήσουν τον πρίνο από το πετρέλαιο, θα τον καταστήσουν λιγότερο εξαρτημένο, για να είμαι πιο ακριβής, από τις διακυμάνεις του πετρελαιού, θα μπορέσουν να τον καταστήσουν πιο φιλικό προς το περιβάλλον, είναι αυτό που λέμε ο πράσινος πρίνος. Και ήδη έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο δήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, με τη συμφωνία που πετύχαμε πέρσι τον Οκτώβριο με τη ΔΕΙ, βάσει της οποίας το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που παίρνουν οι εγκαταστάσεις, τόσο του πρίνου, όσο και της Νέας Καρβάλης, οι χερσαίες, είναι από ανανεώσιμους πύγες ενέργειας. Και θα τον καταστήσουν, αν θέλετε, σε έναν πρωταμονιστικό ρόλο, όπως στη δεκαετία του 70 και του 80 είχε στην Ελλάδα, και το 90 βέβαια ένα μέρος, μέχρι να υπάρξει η κρίση του 98, να έχει πάλι έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια άλλη πραστηριότητα, αυτή της αποθήκευσης, της διακράτης σύλληψης και αποθήκευσης διοξυδίου του άνθρακα, με προφανή τα ωφέλη στο περιβάλλον. Και το λέω αυτό, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκλείονται πλέον ρύπη, όχι μόνο από τον πρίνο, αλλά θα υπάρχει και δυνατότητα να δεχόμαστε στις λεκάνες, στις αμοιευθείες του πρίνου, και ρύπους διοξυδίου του άνθρακα από άλλες επιχειρήσεις γειτονικές, όπως προφανές παράδειγμα, μπορεί να είναι και λιπάσματα, αλλά και από επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας. Μέρος αυτής της αναδιάρθρωσης είναι και το πρόγραμμα θελουσίας, το οποίο έχει δημιουργήσει, θα έλεγα, και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία και, νομίζω, και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη από την 5η Απριλίου, την κάποτε δωμάδες περίπου, και δίνει τη δυνατότητα, με πάρα πολύ ευνοϊκούς όρους, στους εργαζόμενους που θα το επιλέξουν, να αποχωρήσουν, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στην εταιρεία, να περιορίσει τα ανελαστικά αυτά τα κόστι, τα οποία είναι φυσικά τα κόστι δημιουργίας, σε έναν μεγαλύτερο βαθμό, ούτως ώστε, μέσα στο γενικότρο πλαίσιο, το οποίο περιέγραψα πολύ ελλειπτικά, να νιώθει η εταιρεία ότι είναι πιο ασφαλής, να είναι βιώσιμη η δραστηριότητα, και να μην έχουμε πάλι σε κρίσεις μελλοντικές ανάλογα προβλήματα. Και όταν λέω ανάλογα προβλήματα, οι άνθρωποι που ζουν στην εταιρεία γνωρίζουν πολύ καλά, ότι υπήρξαν φορές το 2020, και τελευταία ήταν προς το τέλος του έτσι, και γύρω στα Χριστούγεννα, που υπήρξαν σκέψεις, παιδιά, ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί η δραστηριότητα, πρέπει να αναστελεί, γιατί η μαύρη τρύπα είναι συνεχής, και υπήρξαν τελικά παρεμβάσεις από τη Μητρική Εταιρεία από τους Μετώχους, και έλεγα με προσωπικό ενδιαφέρον, του διευθύνοντος Σύμβουλου της Εταιρείας, τον Μαθιού του Ρήγα, ώστε το εργοστάσιο να παραμείνει ανοιχτό, να δημιουργηθούν μισθί, μεταφορές ποσών επαναλαμβάνω από τη Μητρική, και να αποφευχθεί αυτό που όλοι απευχόμαστε. Νομίζω εγώ εδώ, για να μη σας κουράζω και περισσότερο, θα κλείσω. Ο Ντίνος, ο Νικολάου, αντιπρόεδρος των δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα, είναι ο παλαιότερος πετρελεάς, ας μου επιτραπεί έκφραση, στην Ελλάδα. Θα έλεγα ζωντανή και ενεργός παρουσία ιστορίας, μάλλον, των πετρελεών στην Ελλάδα, και μπορεί να πει περισσότερα για το πώς είναι η κατάσταση. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Τσουτάκη. Κύριε Νικολάου. Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση, και την ευκαιρία που μου δίνεται για να παρέμβω για ακόμα μια φορά στον Πρίνο. Τον Πρίνο τον έζησα από την εποχή που ξεκίνησε την παραγωγή και πιο πριν. Τον παρακολουθήσα μέσα από τις θέσεις που είχα στην δημόσια ανεπιχείρηση πετρελεού, σε αυτόν τον τομέα, στην Εθνική Επιτροπή Ενέργειας, στα ελληνικά πετρέλαια, και πρόσφατα, είμαι γνωστός, οι συνάδελφοι που ασχολούνται με τον Πρίνο με ξέρουν. Ο Πρίνος ξεκίνησε με πολύ καλούς ιονούς το 1981. Είναι 40 ετών παραγωγή. Συνήθως τα κοιτάσματα, κατά κανόνα μάλλον, ξεκινούν με την πρώτη πενταετία-νεφταετία με πάρα πολύ μεγάλη παραγωγή. Θα σας θυμίσω ότι ο Πρίνος παρίγαγε 85-87-88-25-28.000 βαρέλια την ημέρα. Ασύλληπτα νούμερα. Νομοτεριακά, όταν βγάζεις κάτι από τη γη που έχει πιέσεις, εξαντλείται, αρχίζει να πέφτουν οι πιέσεις και να αρχίσει να πέφτει η παραγωγή. Και πολύ σύντομα, μέχρι το 1998, είχε πέσει στα 4-5.000 βαρέλια. Οι τότε διαχειριστές του κοιτάσματος, το 98, αποφάσισαν να βγουν. Το θυμάστε όλοι πολύ καλά. Πήρε μία ντροπή, έκλεισε ο Πρίνος, πήρε μία άλλη ντροπή. Με παρέμβαση τότε των εργαζομένων στην τότε κυβέρνηση, κρατήθηκε ο Πρίνος με κάποιους επιχειρηματίες ως επιτοπλής των ντόπιους της περιοχής που είχαν εμπειρία. Με τη συμφωνή του Βαγγέλη του Παπα τότε σαν εργαζόμενος. Και τον ελληνικό πετρελείο τότε, η οποία ήταν κρατική εταιρεία και μπήκε νητικός αντισυμβαλόμενος. Και έμεινε ο νέος Πρίνος. Πλύν όμως η εποχή των Παχιών Αγελάδων είχε παρέρθει οριστικά. Και δεν πρόκειται, σας λέω επιστημονικά αυτό δεν αλλάζει. Η εποχή των Παχιών Αγελάδων έφυγε. Ότι οι ξένοι τα πήρανε, πήρανε τα μεγάλα ποσά και μας έμεινε η καμπύλη που είναι προς το τέλος. Αυτή για να συνεχίσει η παραγωγή χρειάζεται επενδύσεις. Χρειάζεται νέες γεωτρίσεις, παρεμβατικές γεωτρίσεις. Δίνουμε πίεση, όπως δίνουμε πίεση στον ασθενή και στους γέρους. Τους δίνουμε τις βιταμίνες του, τις ενέσεις του για να μείνει σε ζωή. Αυτός είναι ο Πρίνος. Να μην νομίζουμε ότι είναι ο παλιός ο Πρίνος και θα επανέδει. Όλα τα κοιτάσματα του κόσμου αυτή τη συμπεριφορά έχουν. Έτσι και μετά από περιπέτειες που είχε, αρκετίας περιπέτειας, περιήρθε το 2008 στην Ενεργία, στην Ενεργιακή. Στο Μαθιόντο Ρήγα και την ομάδα. Η οποία ήταν μια ιδιωτική εταιρία τότε. Υπόβαλε προγράμματα ανάπτυξης και κατάφερε με επενδύσεις, με μεγάλες επενδύσεις να φτάσει την παραγωγή ακόμα και στα 4,5 χιλιάδες και καμιά φορά 5 χιλιάδες βαρέντια. Αλλά χρειαζόταν συνεχώς αυτές τις επενδύσεις, οι γεωτρίσεις. Έγιναν 15-17 γεωτρίσεις, στα τελευταία χρόνια 10 γεωτρίσεις. Παρεμβατικές γεωτρίσεις. Κοστίζουν. Είναι επενδύσεις που τις πλήρωσε η εταιρεία. 500 εκατομμύρια επενδύσεις. Πάνω από τα μισά τα πλήρωσαν οι μέτοχοι και πάρτηκαν και πολλά δάνεια. Για να γίνει όλη αυτή η δουλειά διαφορετικά δεν θα γινόταν ο πρίνος. Θα είχε μείνει. Εμείς η energy αν πήρε το πρίνο κοντά στα 1.000, δεν θυμάμαι 1.000 βαρέντια. Εκεί έπεσε η παραγωγή τότε. Και χωρίς τις παρεμβατικές γεωτρίσεις δεν θα προχωρούσε. Όλα αυτή η συνέχεια προχωρήσε αρκετά. Φτάσαμε σε έναν καλό έδωστο 18, προχωρούσαμε αλλά τα δάνεια άρχισαν να πνίγουνε την εταιρεία. Κάναμε τρεις γεωτρίσεις για να πάρουμε ένα από τον νέο κοίτασμα που είχε βρεθεί το 2001. Το λεγόμενο Νέψιντο. Το είχαν βρει το 2001. Οι γεωτρίσεις έγιναν με μεγάλες εκτεταμένες γεωτρίσεις από τις εξέτρες. Και πήγανε καλά σχετικά. Οι δυο πρώτες χάσαμε, τις χάσαμε τεχνικά όμως. Στήχησαν πάρα πολλά λεφτά, εγώ θυμάμαι και 45 εκατομμύρια γεωτρίσεις. Δεν είναι δωρεάν αυτά τα λεφτά, είναι επενδύσεις. Να το καταλάβουμε όλοι. Επενδύονται λεφτά. Το 2000, καταλάβαμε τότε το 2008 ότι δεν μπορούσαμε να φέρουμε την παραγωγή στα ύψη, σε βιώσιμα ύψη. Και ιδίως για το έψινο. Και αποφασίστηκε τότε μία τροπή. Εξεκίνησαν τρεις γεωτρίσεις στο έψινο. Είπαμε ότι θα φέρουμε φρέσκο πετρέλαιο πάνω στην επιφάνεια. Για να μην έχουμε το πρόβλημα του γέρου, του πρίνου. Σας το λέω και λίγο λαϊκά, αλλά έτσι είναι. Έγιναν τρεις γεωτρίσεις. Οι οποίες είναι εκεί, περιμένουν να μπούν σε παραγωγή. Και ξεκίνησαν οι κατασκευοί της εξέτρας, που θα είναι ανάγκη ανατοποθετητή στην Κοστάτσα. Και αδειοτοδύθηκε όλο το έργο. Εκεί, όταν στη μέση αυτής της κατάστασης, μας έπιασε ο κορονοϊός. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο κορονοϊός μας έπιασε εκεί. Τι γινόταν όπως τότε. Δεν υπήρχε άλλα λεφτά. Πουλήσαμε τότε το φορτίο. Θα το θυμώσαμε όσοι ήταν επάνω στις εξέτρας και θα το θυμάται και των σωματίων αυτό. Πουλήσαμε τότε φορτίο. Ήτανε γεμάτες οι δεξαμενές των κορονοϊών. Ήταν κάποιες συγκυρίες αρνητικές. Οι δεξαμενοί ήτανε γεμάτοι. Και πουλήσαμε τότε φορτίο στην Πιππι, όταν ήταν ακόμα αρνητικές οι τιμές πετρελέγου, σε όλο τον κόσμο, όπως θα είπε ο κύριος Ιωτάκης. Πουλήσαμε φορτίο με 9 δολάρια το μπαρέλι. Γράψε τέτοιο αυτό. Και νομίζω εισπράχτηκα 2 εκατομμύρια με ένα τεράστιο φορτίο που ήταν επάνω. Το αντίστοιχο σήμερα είναι 10. Δεν μπορώ να βάλω ότι σήμερα μπορεί να πάρω 10. Και τότε έπηρα 2 και να αφαιρώ το 2 εκατομμύρια τότε. Γιατί μας έφεραν αναποδίες, έπρεπε να φέρουμε ρευστότητα. Και άρχισαν να εισφέρουν ρευστότητα οι μέτωχοι. Ήδη οι μέτωχοι. Έφεραν 62 εκατομμύρια η μητρική εταιρεία για να μπορέσει να συνεχίσει η καβάλα. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούνε έργα πετρελαίου. Απευθύγκαμε με ένα σχέδιο στην κυβέρνηση. Μας ζήτησαν νέο σχέδιο να τη μετόπισης των αναγκών. Και αυτό που κάναμε τεχνικά είπαμε πώς θα γίνει ο νέος πρίνος. Δεν μπορούσαμε να πάμε σε ένα σχέδιο για κρατική βοήθεια και βοήθεια ξέραμε ότι θα πάει στις Βρυξέλλες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με την οτροπία του 1981. Αυτό ήταν αδύνατο να συνεχίσει. Δεν θα περνούσε ποτέ. Οι τράπεζες, σας είπα, έκλεισαν τις πόρτες. Δεν θα δανειοδοτούν πετρέλαια. Πήγαμε στην εκυβέρνηση και καταθέσαμε έναν πλήρες σχέδιο αναδιοργάνωσης του πρίνου και των λειτουργιών του πρίνου. Όταν λέμε πρέπει να το αναδιοργανώσουμε, δεν θα το αφήσουμε να λειτουργάει όπως παλιά. Δεν θα αφήσουμε να παράγει υδρό θιάφι όπως ήταν παλιά και να αφήνουμε ενεργοβόρες διαδικασίες να είναι μέσα. Αυτό το σχέδιο το υποβάλαμε. Πλήρες σχέδια, οικοστολογημένο σχέδιο, το υποβάλαμε στην κυβέρνηση και το υποβάλαμε, η κυβέρνηση στη συνέχεια υπήρξε μια συμφωνία και ξεκίνησε τις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες. Κράτησε πάνω από 10 μήνες αυτή η κατάσταση. Στους 10 μήνες ο πρίνος ζούσε με εμποδοσία από τη Μητρική Εταιρεία χωρίς άλλα λεφτά. Η Πυγιατερία για να κάνει αυτά τα 500 εκατομμύρια δεντήσεις, παρότι πάνω από τα μισά ήταν η ίδια συμμετοχή, είχε πάρα πολλά δάνεια, έπρεπε να πληρώνει τα δάνεια της. Εν τω μεταξύ είναι η Ενεργία, το ξέρετε όλοι σας, εισήχθηκε στο χρηματιστήριο του Λοντίνου και του Tel Aviv. Έχουμε άλλους μετόχους τώρα, απολογούμαστε σε άλλους μετόχους. Δεν είναι δουλειά του Μαθιού του Ρήγα. Ο Μαθιός ο Ρήγας απολογείται και υποβάλλει προγράμματα. Αυτές είναι οι νέες καταστάσεις και σας το λέω να το σκεφτείτε άλλοι. Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε μία εντελώς νέα κατάσταση. Οι μέτοχοι δεν είναι ευχαριστημένοι. Κανένας μέτοχος να χάνουν λεφτά και να αιμοδοτούν λεφτά. Πτάσαμε στην κατάσταση και μετά από 10-11 μήνες από την υποβολή μας εγκρίθηκε η βοήθεια υποτύπου εγκυοδοσίας στον δανεισμό. Όταν σας είπε ο κύριος Χιοντάκης θα είναι από εμπορικές τράπεζες θα υποβληθεί και σε αυτές το πρόγραμμα ανάπτυξης του πρίνου όπως υποβλήθηκε και στις Ριξέλλες. Υποβλήθηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία και πάνω σε αυτό θα περάσει από την Βουλήν υποχρεωτικά γιατί είναι κρατικές ενισχύσεις έστω και με την μορφή εγκυοδοσίας. Μαζί με το πρόγραμμα, το πρόγραμμα θα περάσει από την Βουλή το πρόγραμμα ανάπτυξης και αναδιοργάνωσης του πρίνου και από εκεί και πέρα θα αποφασίσει το οδηγητικό συμβούλιο της Μητρικής Εταιρείας όταν θα τα έχει όλα μπροστά του αν θα προχωρήσει ή όχι. Και μέσα σε αυτό το κομμάτι είναι και η αναδιοργάνωση και η εθελούσιας έξοδο. Όταν λέμε εθελούσιας είναι εθελούσιας. Έγινε διαβούλευση? Βεβαίως έγινε διαβούλευση για τις εθελούσεις. Το συζητήσαμε με το σωματίο. Το Φεβρουάριο στις 10 Φεβρουαρίου ειδοποιήθηκε για να ξεκινήσουμε συζήτηση. Τελικά η συνάντηση έγινε, περιμέναμε έγινε στο τέλος του Μαρτίου δηλαδή μετά από ενάμιση και πλέον μήνα και απερρύφθη από το σωματίο. Αυτή ήταν μια διαβούλευση. Αν μετά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα ανεθελουσίων. Πρέπει να είναι δικαιοδοσία και δικαίωμα της εταιρείας να προχωρήσει σε αυτόν τον πρόγραμμα. Εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή υπάρχει ανταπόκριση θα το δούμε τις αρχές του Μάη μετά το Πάσχα και θα δούμε. Αν χρειαστεί άλλες παρεμπάσεις, γιατί θα σας πω ότι χρειάζεται αναδιάθρωση του προσωπικού, θα χρειαστεί, διότι το νέο πρόγραμμα δεν πάει με τα παλιά με την νοτροπία του 81. Θα πούμε σε νέα διαβουλεύσεις υποχρεωτικά, θα ακολουθούμε ό,τι μας λέει ο νόμος. Ο νόμος εάν χρειαστεί μίωση προσωπικού με καταγγελία συμβάσιων ή οτιδήποτε, είμαστε υποχρεωμένοι και θα συζητήσουμε με το σωματίο, όπως προβλέπει ο νόμος. Η διαβουλεύση την εξηγήσαμε απερρύφθη, θα περιμένουμε και το προσωπικό τους εργαζομένους μας να απαντήσουν. Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα, θα μου πείτε, ακούγετε ότι μπορεί να έχουμε λειτουργικά, έχουμε έσοδα που έχουμε τώρα, 20 εκατομμύρια έσοδα και έχουμε 28-30 έξοδα και πώς μπαίνουμε μέσα και γιατί δηλώσαμε φέτος ή μιας, 83 εκατομμύρια. Θα σου πω κύριε, δεν είναι αυθαίρετα. Εμείς ακολουθούμε τα διεθνή λογιστικά συστήματα. Ειδίως για τις εταιρείες του ετρελαίου. Ελεγχόμαστε από τη μεγαλύτερη εταιρεία, από τις μεγαλύτερες εταιρείες, την S&M. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε σωστά τις λογιστικές μας καταστάσεις. Να ξέρετε ότι όλα τα προηγούμενα έτη μέχρι και το 2019 ελέγχτηκαν από τις Γριξέβλες. Και από τις Γριξέβλες. Ελέγχτηκαν και από το ελληνικό δημόσιο. Και από το υποργείον οικονομικό. Δηλαδή δεν έχουμε προσωπικά να μιλώ και να αφήνουμε το υπονομό μας ότι γίνονται αλχημείες στα λογιστικά πρότυπα που υπάρχουν. Μας ελέγχει το δημόσιο, μας ελέγχουν οι Γριξέβλες, μας ελέγχει σε κάθε τρίμηνο η Εντερία Υδρογων Αθράκων η κρατική που μας ελέγχει υποβάλλουμε τις οικονομικές μας καταστάσεις και σε λίγο θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα για το 2020. Τα οποία δυστυχώς είναι αυτά όπως τα έχουμε δημοσιεύσει τώρα. Γιατί είχαμε ένα απολογισμό της Μητρικής Εντερίας και έπρεπε να πούνε και αυτά. Λοιπόν, χρηματοδοτούμε τις επενδύσεις όσο μπορούμε και όσο μας ανέχονται οι μέτωχοι μας. Τώρα, το δάνειο που θα δοθεί θα πάει, σας είπα, σε συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον πρίνο, για τον νέο πρίνο. Θα γίνει το έψιλο, θα ολοκληρωθεί το έψιλο, θα υπάρξουν κάποιες παρεμβατικές γεωτρήσεις στο πρίνο για να αυξηθεί η παραγωγή και να μπούμε σε ένα βιώσιμο status. Η αναδιάθρωση των λειτουργιών φέρνει και αναδιάθρωση προσωπικού. Ζητήσαμε από την Wood McKinsey και μια άλλη εταιρεία και μας έκανε εκθέσεις να δούμε με πόσο προσωπικό δουλεύουν. Δεν ήταν ευχάριστα τα πράγματα. Θέλει μίωση προσωπικού και απευθυθήκαμε στον προσωπικό μας για θελούσιες εξόδους. Δίνουμε ένα αρκετά καλό πρόγραμμα, όπως θα το επιχορηγήσει η εταιρεία μας και ευελπιστούμε ότι οι εργαζόμενοι, αυτοί που νομίζουν ότι θα βοηθηθούν, θα αποχωρήσουν και θελώς. Μετά θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και θα δούμε. Αυτό είναι το πρόγραμμα. Ακούγεται κάτι άλλο που θέλω να σας πω και να σας διαβεβαιωθώ κάθετα. Για τα θέματα ασφάλειας του προσωπικού και του περιβαλλοντικού. Εδώ θα είμαι κάθετος. Καμία έκτοση δεν γίνεται. Να ξέρετε ότι μια εταιρεία πετρελαίου, αν πάθει οποιαδήποτε ζημιά και έχει θέματα ασφαλείας, η πρώτη που θύγεται είναι η εταιρεία. Η MPP στο Μακώντος, στον κόρπο του Μεξικού, πλήρωσε πάνω από 40 δις εκατομμύρια δολάρια. Πούλησε για να μπορέσει η MPP να επιβιώσει. Πούλησε την μητρική της, την British Gas, που είναι τεράστιες εταιρείες. Δεν τα αντέχονται αυτά. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να. Και δεν δέχουμε πουθενά και δεν δεχόμαστε εκπτώση σε αυτόν τον τομέα. Για αυτό δεν θέλω καμία κουβέντα σε αυτόν τον τομέα. Το περιβάλλον είναι περιβάλλον, η ασφάλεια είναι ασφάλεια. Έχουμε τα τελευταία χρόνια. Κάνουμε εμπενδύσεις δύο δισεκατομμυρίων, η Μητρική Εταιρεία στο Ισραήλ. Στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες. Δώδεκα εκατομμύρια εργατοορίες χωρίς αντίχημα. Εντάξει, αυτό είναι τα ρέκορση της ενεργίας. Και για μας είναι μειωτικό να ακούγονται αυτά τα θέματα ότι τήθεται σε ασφάλεια τον περιβάλλον. Ή τον περιβάλλον ή ασφάλεια των εργαζομένων. Καμία έκκοση σε αυτά. Κάθετα. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να υπενίσσεται οτιδήποτε σε αυτόν τον τομέα. Η ενεργία, αν προχωράει, είναι διαποδεχτή σε όλη την περιοχή μας. Στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξαιτίας αυτών των καλών και των θετικών στοιχείων που έχει στη λειτουργία της. Μας είπανε στην κερδοφορία γιατί για κάποια στιγμή ακούγεται... Τα άκουσα και από συνομιλητές που είχαν σε κατηδειάν ενημερώσεις για τον περιφερειακό νόμο. Ο περιφερειακός φόρος. Δεν είναι δουλειά δική μας κυρία. Ο περιφερειακός φόρος, όταν πληρώσαμε φόρους στις καλές χρονιές, στο 18 ίδιος, πάει στο Υπουργείο Οικονομικό και το Υπουργείο Οικονομικό δεν έχουν καμιά δικαιοδοσία. Το Υπουργείο Οικονομικό παίρνει τους φόρους και κανονικά πρέπει να τελίσει τους νόμους. Εντάξει, αυτό ξεκάθαρα. Τι μιλάμε για την εταιρεία, αν ό,τι η εταιρεία δεν καταβάλει τους περιφερειακούς φόρους. Εμείς καταβάλουμε τους φόρους μας, όταν πληρώνουμε φόρους, γιατί με τέτοια οικονομική κατάσταση, με τέτοια σημεία που παρουσιάζουμε, δεν πληρώνουμε φόρους τώρα. Και δεν θα πληρώσουμε για πολύ καιρό, μέχρι που να δημιουργηθούν νέα κέρδους. Τα δάνεια, σας είπα, το εύσυλο το προχωρήσαμε. Πήραμε δάνεια γι' αυτό, καταφέραμε μέχρι σ' ένα σημείο. Ο κορονοϊός, τον οποίο αναγνώρισε την αρνητική συμβολή του στην εξέλιξη της εταιρείας μας, τον αναγνώρισαν και οι Βρυξέλλες. Για να σας πω και κάτι, στις Βρυξέλλες μην πας να ζητήσεις λεφτά για πετρέλαιο. Ποια, είτε το θέλουμε, είτε όχι, είναι αρνητικά πρόσημα για τις Βρυξέλλες. Ούτε καν το αέριο σαν μεταβατικόν καύσιμο, αρχίζουν και δεν το δέχονται. Και η αποθήκη της Νότιας Καβάλλας, κινδυναίρια ακόμα να βρεθεί χωρίς, έξω από τα σχέδια των κοινών έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λόγο της ευρύτερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πράσινη ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαστε εμείς γι' αυτά. Λοιπόν, όλα αυτή η διαδικασία του νέου project, που θα προχωρήσει, δεν θα είναι χωρίς έλεγχο. Μην μου πείτε ότι θα πάρω η energy 100 εκατομμύρια και θα κλείσει τρύπες από εκεί και από δω. Όλη η εκταμίευση θα πάει σε αυτά που σας είπα στο σχέδιο, θα το δείτε ολοκληρωμένο, θα πάει στη Βουλήν ολοκληρωμένο, θα το δείτε κι εσείς ολοκληρωμένο, όπως θα πάει, και θα ελέγχετε από το ίδιο το δημόσιο με εκπρόσωπο του στο διοικητικό μας Υπουργείο. Μέχρι που να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Η επέντηση μας δεν είναι, ξεκινάει εκεί. Τα 100 εκατομμύρια είναι η πρώτη βοήθεια, το δάνειο. Από εκεί και πέρα, η επέντηση του πρινου και ο νέος πρινος θα είναι. Αλλάζει η λειτουργία του με το θέμα του θεαφιού. Τα emissions όλα, όλες οι εκπομπές, τα επαναυσπιέζονται στο υπέταφος αυτά που ήρθαν. Και αυτά θα γίνουν οι πρώτες εμπενδύσεις, όπως θα προχωρήσει κάτω. Θα πάνε στη Γη. Θα βοηθήσει και την επαύξηση της παραγωγής, αλλά θα τελειώσουν οι εκπομπές. Η energy είναι προσιλωμένη στο στόχο της για την πράσινη ενέργεια. Και θα το κάνουμε έτσι. Αυτά φυσικά χρειάζεται αναδιάθρωση. Και όλα αυτά θα τα προχωρήσουμε. Το επόμενο στάδιο είναι ο πρινος να δέχεται και το διοξείδιο του άθρακα. Ακόμα και το e-beethylam, αυτό που παράγει, θα μπορούσαν να το πάρουμε να το ρίξουμε στον πρινου. Αυτά θα γίνουν νέες εμπενδύσεις αυτά, τα οποία θα επιδροδηθούν μέσα από την αναχρηματοδότηση, από την πιστεύουμε, από την αύξηση της παραγωγής, από το έψιλο και από τον πρινου. Το πιστεύουμε να κράγαντα ότι μπορούμε να το κάνουμε και στις επόμενες φάσεις. Και το πρόγραμμα μας είναι για όλες τις φάσεις. Όταν θα πάμε για την τελική εμπενδυτική απόφαση, θα κριθούν όλες οι φάσεις μαζί. Η πρώτη φάση είναι το δάνειο, ο έψιλος μαζί με τον πρινο και οι επόμενες είναι οι άλλες. Λοιπόν, αυτές οι εμπενδύσεις που θα έρθουν, θα είναι ένα αντιστάθμισμα σε αυτά που θα χαθούνε τώρα, εάν έχουμε αυτό με τους εργαζόμενους, οτιδήποτε με τους εργαζόμενους. Εάν δημιουργηθούν με λιγότερες θέσεις της εργασίας, αλλά θα έχουμε τις εμπενδύσεις και τα λεφτά των εμπενδύσεων, συνήθως πέφτουν στην τοπική αγορά. Πιστεύουμε αυτό το θέμα. Τώρα, πόσο δεν διαρκέσει αυτό το πρόγραμμα. Μέχρι που να δούμε το έψιλο να παράγει και τον πρίνο και να βούμε σε μια βιώσιμη παραγωγή, θα είμαστε σε ένα στενοπό. Θα σηκώσουμε τα βάρη του δανείου εμείς σαν εταιρεία. Και κάποιον από το βάρος θα επιμεριστεί. Αυτό είναι το πρόγραμμα μέσα. Θα το προχωρήσουμε. Και αν δούμε ότι μας βοηθήσουν και πάνε καλά τα πράγματα, γιατί με το επέδαφος έχουμε να κάνουμε, τότε θα δείτε ότι θα έχουμε αντίστροφη ροή τους εργαζόμενους απ' έξω προς την ενεργία. Γιατί μπήκαμε στο διαγωνισμό της Νότιας Καβάλλας, της αποθήκης, που η αποθήκη έπρεπε να γίνει, που είχαμε ζητήσει από το 2011. Δεν είμαστε εταιρεία αεριαίων. Ψάχναμε πάντα να διοχετεύσουμε ενεργαζομένους σε άλλες δραστηριότητες. Όπως ψάχνουμε τώρα και σε άλλες δραστηριότητες και σε άλλες δραστηριότητες. Ζητούμε την κατανόησή σας σε αυτόν τον στενοπός, σε αυτά τα τρία, τέσσερα χρόνια, που θα έχουμε να περάσουμε να εφαρμόσουμε και να μπούμε στο νέο πριν. Για να έχει προοπτική. Διαφορετικά δεν θα έχει προοπτική. Δεν θα μπούμε σε διαδικασία δανειοδότησης, αν είναι να κάνουμε κάτι, το οποίο θα διαρκέσει δύο, τρία χρόνια. Ή θα διαρκέσει ο πρινος, ή θα αποκτήσει μια νέα προοπτική, από την αρχή. Είναι γέρικο το κοίτασμα και τα γέρικα κοίτασματα κάποια στιγμή έχουν ιστορία του τελειώματος. Δεν είμαστε ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο. Εκατομμύρια κοίτασματα μπήκανε σε παροπλισμό σε όλο τον κόσμο. Και ξέρετε πολύ καλά ότι οι προοπτικές του πετρελαίου, σε όλο τον πλανήτη, εφόσον συνεχίζονται αυτά τα πράσινα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενώσης διώσιμες μορφές ενέργειας, προς τα οποία οδεύουμε και σιγά σιγά το πετρέλαιο θα υπάρχει, η διάθεση του θα έχει ευκαιρή διάθεση, αλλά από την άλλη θα μειώνεται η ζήτηση. Και αυτά σημαίνει μείωση των τιμών. Να καταλάβουμε όλοι μας ότι η ενεργία θα περάσει στη νέα φάση αυτή, εφόσον δημιουργηθούν διώσιμες προοπτικές, και όταν λέω προοπτικές, για χρόνια, όχι για δύο και τρία χρόνια. Δεν θα κάνουμε κάτι το οποίο θα μείνει για δύο-τρία χρόνια και μετά θα έρθουμε πανεθάνα σε συνήθεια θέση και θα πούμε κλίνει ο πρήμος. Αυτά είναι, θα σας το επαναλαμβάνω, θα δείτε το πρόγραμμα της Εταιρείας, θα πάει στη Βουλή υποχρεωτικά, θα περάσει από τη Βουλή, όπως πέρασε ένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ολοκληρωμένο πρόγραμμα, όταν πει στη Βουλή, όπου θα λογοδοτήσουμε και στη Βουλή σαν εταιρεία το τι θα τα κάνουμε και πώς θα τα διαχειριστούμε. Σας το είπα, η εξασφάλιση αυτή τη στιγμή του δημοσίου δίνεται βάση πλάτη για την εγκυοδοσία, από εκεί και πέρα θα βάλει και τον εκπρόσωπο της να μας παρακολουθά. Αυτά είναι, αν θέλετε, και οποιαδήποτε ερώτηση είναι στη διάθεσή σας. Ευχαριστούμε κύριε Νικολάου, είσαι, νομίζω, κατατυπιστικός. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Κελαϊδάκη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου, γιατί είναι κάτι που επιθυμούσα χρόνια, κύριε, και το ξέρετε πολύ από εσάς που το συζητάμε κατηδύνα, αλλά το έχω πει και δημόσια, που είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα σε μια δημόσια αντιπαράθεση στα πλαίσια του ευγενικού και καλοπροέρετου διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας και των εκπροσώπων των εργαζομένων. Ξέρετε, είναι πολύ δύσκολο να βγαίνει να ακολουθεί ο ένας τον άλλον σε μια μεθοδευμένη σε εισαγωγικά παρουσίαση στην κοινωνία, στο πολύ πολύ πλοκό θέμα των πετρελέων και στη λειτουργία του εργοστασίου, γι' αυτό δηλώνω εξ αρχής τη χαρά μου που είμαι απέναντι στους κυρίους και η κυρία είναι απέναντί μου, είμαστε συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια, και τις όποιες διαφορές μας μπορούμε να τις συζητήσουμε πολιτισμένα δημόσια. Θα ήθελα να ζητήσω, καταρχήν για τον τρόπο που εγώ θέλω να το υποθετηθώ, σε όποιες ερωτήσεις προκύπτουν από μένα προς εσάς, είτε τον κ. Χιωτάκη είτε τον κ. Νικολάο, θα ήθελα εκείνη τη στιγμή μετά να μου απαντάνε κατευθείαν για να βοηθήσει ο διάλογος όλους τους υπόλοιπους συναδέρφους οι οποίοι πιστεύω τα όποια κενά δεν τους καλύψουν ο δικός μας διάλογος ή απαντήσει στις δικές μου απορίες να τις κάνουν και να ρωτήσουν μετά. Άκουσα με χαρά τον κ. Χιωτάκη σε μια μικρή προσέγγιση, βέβαια στην αρχή τρόμαξα χ. Σωτήρη δεδομένου ότι λίγο τα πράγματα ήταν αρκετά απαισιόδοξα. Βέβαια ο κ. Νικολάου μετά έβγαλε την απαισιοδοξία, αλλά έβγαλε και μια αισιόδοξο μήνυμα όπως είναι η στρατηγική αυτή την περίοδο της εταιρείας. Εγώ ξέρετε δεν θα ασχοληθώ με το κομμάτι που αφορά το μέλλον έτσι πως το έχει προσεγγίσει η εταιρεία. Δηλαδή, σε ιστοποθετήσεις και το δυό σας, στον πράσινο πρίνο και στο κομμάτι CO2 εσπίεσης στον πρίνο, δημιουργία παραγωγή δρογόνου και όλες αυτές οι μετατροπές, τα προγράμματα, οι επενδύσεις, τα σχέδια όμως που έχει η εταιρεία για το μέλλον, μπορεί να έχω το δικαίωμα να, άμα απ' τους λίγους που έχω το δικαίωμα να τα θυσβητώ, γιατί στα 49 μου ξέρετε το 2001 άκουσα για το κοίτασμα έψιλον και ακόμη έψιλον στην παραγωγή ορθολογικά δεν μπήκε. Ποντεύουμε να περάσουμε στη μετάπετρελαίου εποχή, όπως δέχομαι τις μελέτες του κ. Νικολάου και συγχρόνως η εταιρεία που εγώ 21 χρόνια τώρα κλείνω, δεν έχει περάσει στην πετρελαϊκή εποχή. Δεν έχουμε πραγματοποιήσεις, επενδύσεις που αδειοδοτηθήκαμε και που πάντα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Και δάνειοδοτηθήκαμε, όπως πολύ σωστά έπαθε κ. Νικολάου. Εγώ θα μείνω στο κομμάτι που αναφέρατε, το κατά πόσο είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί η ορθολογιστική λειτουργία του πρινου όσον αφορά τα κόστι που έχει και τις μειώσεις στα κόστι τα ανελαστικά, όπως είπε ο κ. Στοντάκης, που μπορούν να γίνουν, στο αν αυτά θύγουν την ασφάλεια, στο αν αυτά θύγουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και αν αυτά θύγουν τα οφέλη της τοπικής οικονομίας. Και θα σας ρωτήσω συγκεκριμένα πράγματα, μιας και κ. Νικολάου παρουσιάζεστε και πιθανό να είστε, δεν το αφισβητώ, ο παλαιότερος του πετρελέου στην Ελλάδα, από το πριν δημιουργηθεί, είπατε ασχολούμαι με τον πρινο και τον πετρέλο στην Ελλάδα, αναφέρατε τον βιογραφικό σας, σε ποιας εταιρίες περάσατε, δεν αφισβητώ τίποτα από αυτά και θέλω με τις απαντήσεις σας να υποστήριξετε αυτά που βιώσατε και την εμπειρία που αποκτήσατε, λέγοντάς μας συγκεκριμένα πράγματα για το πώς θα βασιστώ σε αυτά που είπατε και μέσα από αυτά θα μας οδηγήσει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα που έχω και εγώ και οι πόλοι. Αναφερθήκατε για επενδύσεις στον πρινο 500 εκατομμύρια αν άκουσα καλά και δε ορθώστε μα κάπου κάνω λάθος. Είπατε τα 250 από δάνεια και τα 250 από ιβία κεφάλαια των μετόχων, σωστά το είπα, το κατάλαβα. Όχι μόνο κατάλαβα, είναι γιατί υπήρχανε μέσα και οι ροές μέσα από την λειτουργία. Συν δηλαδή, τι είναι το πετρέλαιο που πουλήθηκε, γιατί αυτό ήταν μια ερώτηση. Πουλούσαμε πετρέλαιο, είχαμε έσοδα εκεί ή όχι. Έχετε μια εκτίμηση πόσο ήταν αυτά τα χρήματα του πετρελαιού από το 2009 που ανέλαβε η εταιρεία μέχρι σήμερα. Το πρινο. Γιατί σε ανακοίνωσή σας, για να μη σας ταλαιπωρώ, σε ανακοίνωσή σας παλιότερα είχατε παρουσιάσει ότι 500 εκατομμύρια επενδυθήκαν και έσοδα από το πετρέλαιο και από το θιάφι και διορθώστε με καλό δάσος, μιλούσατε για 520. Περίπου, συγγνώμη Τίνο, επειδή το έχω πολύ πρόσφατο, περίπου 50 πράγματα. Άρα αυτή τη στιγμή μου λέτε, για να καταλάβουμε όλοι, ότι 500 εκατομμύρια βάλατε με δάνεια και ιβία κεφάλαια και 520 πήρατε αντιμόλυση των αγαθών των δύο που παράγουμε, το πετρέλαιο και το θιάφι. Που βγώ στα στοιχεία, όπως είναι. Ναι, στο περίπου το λέω, δεν θέλω τώρα με το χιλιάρι. Άρα από εδώ πρώτον αποδεικνύεται ότι δεν επενδύθηκαν από δάνεια και ιβία κεφάλαια. Επενδύθηκαν από τα λεφτά που πάρθηκαν από το πετρέλαιο. Όχι κύριε Κελαδάκη, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Λοιπόν, τα νούμερα είναι τα εξής, είναι περίπου 500 εκατομμύρια, προσέξτε. Τα έξοδα λειτουργίας του πρίνου. Τα πεντακόσια τι είπατε ότι είναι? Τα έξοδα λειτουργίας του πρίνου. Και περίπου 540 τα έσοδα. Οι επενδύσεις είναι 460 εκατομμύρια, περίπου 500, κύριε Νικόλαο. Οπότε μπορείτε να καταλάβετε ποιο είναι το εσόδο. Άρα, για να δω αν κατάλαβα κύριε Χιουτάκη, έκριε εδώ αν κατάλαβα, μισό λεπτό λεπτό. Πεντακόσια μου είπατε λειτουργικά έξοδα και 460 επενδύσεις. Ναι, και τα έσοδα 540, περίπου, σας το λέω. 540 τα έσοδα, άρα 420 υπολείπονται και είναι είτε λειτουργικά είτε επενδύσεις. Σε γενικά, Ζαμές, ναι. Και να προσθέσω έναν νούμερο εδώ, για να έχουμε και την ακριβή εικόνα. Οι μέτοχοι, ίδια κεφάλαια, έχουν τοποθετήσει, και αυτά είναι βέβαια στις συλλογικές της καταστάσεις εταιρείας, στη δημόσιο έραφα, αλλά δεν είναι τα βγάζουμε από το μυαλό μας. Οι μέτοχοι, ξαναλέω, ίδια κεφάλαια, από την τσέπη τους, ξέχωρα από τον τραπέζικο δανεισμό, έχουν εμβάλει 330 εκατομμύρια. Και για να προλάβω τυχόν ερώτηση, δεν έχουν πάρει δραχμή μέρισμα. Όταν λέμε δραχμή μέρισμα, όχι ευρώ. Είσαστε σαφείς. Να ρωτήσω, τα 330, τα προσθέτετε στα 540 με τα έσοδα από εδώ πριν την πράξη που μου κάνατε ή καλύπτονται στις επενδύσεις ή στα λειτουργικά. Τα 330 εκατομμύρια είναι χρήματα που έχουν βάλει... Είναι μέσα στις επενδύσεις. Άρα, δεν τα χρειάζομαι σαν νούμερο, το κρατώ μόνο σαν συνησφορά των μετόχων. Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει το ισοζύγιο που λέγαμε πριν, 960 είναι έξοδα, λειτουργικά και επενδύσεις και 540 έσοδα. Άρα, από όλα αυτά, καταλαβαίνουμε ότι μένουν 420 εκατομμύρια ζημιά στην εταιρεία. Σωστά. Χοντρικά, μην μείνουμε τώρα, δεν θα ζαλίσουμε την κοινωνία με το χιλιάρικο, σας λέω. Χοντρικά, τα εκατομμύρια θα λέμε τώρα χοντρά, μπορεί να τρομάξουμε κάποιος, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς έτσι είναι οι πετρελαϊκές. Λοιπόν... Ζημιά όμως, ε. Ορίστε. Είναι ζημιά όμως. Ζημιά, το είπα εγώ, μίον 420 λέτε. Κύριε Κελεδάκη, να προσθέσω κάτι, να προσθέσω κάτι. Μπορείτε... Προσέξτε, κύριε Σουπήρη, το κατάλαβα, μισό λεπτό λίγο, να μην χάσουμε το νυμό. Δεν θέλω να χάσει το νυμό σας, απλώς να σας πω γιατί είναι ένα νούμερο το οποίο είναι κλειδί, επειδή υπάρχουν χρονιές οι οποίες είναι καλύτερες και χρονιές οι οποίες είναι χειρότερες. Αυτή τη στιγμή, το σύνολο, δηλαδή το αποτέλεσμα όλων αυτών, στα οποία αναφερθήκαμε, είναι ότι οι ζημιές που είναι συσορευμένες στον πρίνο, αυτό το λόγο δεν μπορεί να δοθεί μερισμό, δεν θα πληροφθεί φόρος προφανώς, είναι κοντά στα 200 εκατομμύρια. 197 εκατομμύρια για την ακρίβεια. 197 ζημιές είναι αυτή τη στιγμή, άρα. Συσορευμένες, ναι, συσορευμένες. Τους συσορευμένες τι διαφορά έχει από 420 που μου είπατε πριν, πώς καλύφτηκαν τα 200... Γιατί έχουν υπάρξει αποσβέσεις, έχουν υπάρξει περίοδοι με αυξημένα έσοδα, καλύτερες χρονιές και τα λοιπά. Κύριε Τάκη, σας παρακαλώ λίγο. Δεν θέλω να κάνουμε μάθημα λογιστικής... Ακριβώς. ...μεγάλων ομίλων σε προσώπους της τοπικής οικονομίας. Εγώ θέλω να αποδείξω γιατί από εκεί είναι η βάση της διαφοράς μας. Ωραία. Η βάση της διαφοράς του σκεπτικού της εταιρείας. Γιατί εγώ άκουσα τον κύριο Νικολά που είπε χρησιμοποιούμε διεθνείς τρόπους υπολογισμού. Εγώ δεν αφισβητώ ότι οι υπολογισμοί της εταιρείας ή τα λογιστικά της είναι παράνομα ή λάθος. Ξέρετε και πολύ, και ο κύριος Πρωμούς σας με κοιτάει με απορία, γιατί καταλαβαίνει ότι οι λογιστές έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τα νούμερα όπως θέλουν. Όχι, κύριε Καλαδάκη. Συγνώμη, κύριε Καλαδάκη. Ακούστε με τι εννοώ. Ε, όχι. Δεν είναι έτσι. Με συγχωρείτε. Όχι, όχι, όχι. Με συγχωρείτε. Ακούστε με να το αττιολογήσω, μην παρεξηλείστε. Να σας δικαιολογήσω. Να σας δικαιολογήσω, μην εξάπτεστε. Όπως πρέπει εννοώ. Δεν σας είπε κανείς ότι κι εσείς παρουσιάζετε τα πράγματα όπως θέλετε. Αν μ' αφήνατε, δεν σας κατηγόρησα με αυτό. Οι οποίοι ελέγχονται από ερκωτούς. Θέλετε να τη χαλάσουμε τη συζήτηση ή να τη βοηθήσουμε, κύριε Χιωτάκη. Θα τη βοηθήσουμε, αλλά μην... Αφήστε με να σας καλύψω. Με όλο τον έλεγχο και με όλη την ομιμότητα, όπως πρέπει να εμφανιστούν. Εγώ δεν θέλω να μπω, ξέρετε, σε λεπτομέρειες για να μάθω λογιστική σήμερα. Εγώ θέλω να μάθει η κοινωνία της Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο και οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας που μας ακούν ότι αν η δραστηριότητά σας από το 2009 που ξεκίνησε η συμφωνία, που σας επέλεξε τότε η διοίκηση της εταιρείας σαν τους επενδυτές, που θα δραστηριοποιηθείτε στο πετρέλαιο των εγκαταστάσεων του πρινου, που θα επενδύσετε, θα ρισκάρετε, σας τα αναγνωρίζω όλα αυτά και επενδύσατε και ρισκάρατε, αν και θα κερδίσετε βγάζοντας πετρέλαιο, αυτό ήταν πιστεύω η συμφωνία. Αν εσείς αυτή τη στιγμή κοροϊδευτήκατε, σας είπε ψέματα κανείς, αν βρήκατε άλλα από αυτά που περιμένατε, αυτά θέλω να καταλήξω να ρωτήσω, γιατί θα μπούμε σε πιο λεπτομερίς όπως κάνατε αναφορές, στο σήμερα να έρθουμε για να εξετάσει και να μάθει η κοινωνία της Καβάλλας κατά πόσο είναι επιτακτική η ανάγκη μετά και από τη βοήθεια των εκατό εκατομμυρίων ευρώ που παίρνετε με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, αν πρέπει να προχωρήσετε κιόλας σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που εμείς ανεργαζόμενοι επικαλούμαστε ότι για οικονομικούς λόγους δεν χρειάζεται και μάλιστα πόσο μάλλον όταν φύγει και την ασφάλεια λειτουργία του πρινου και εδώ αμέσως τα αρθομετά και φύγοντας στην τοπική οικονομία. Άρα αυτή η κουβέντα, η ανταλλαγή στα νούμερα ήταν για να δείξουμε μήπως η δραστηριότητα που ξεκινήσατε σας κορόδεψε κανείς, μήπως δεν άξισε, μήπως λέτε επενδύθηκαν, επενδύθηκαν και τρόμαξα γιατί θα σας ρωτούσα, στην Καβάλα επενδύθηκαν αυτά και εμείς και εγώ δούλευα κάπου αλλού. Δεν θέλω να ανοίξω το κεφάλαιο επενδύσεις τώρα. Συγνώμη, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Τι εννοείται επενδύθηκαν στην Καβάλα και κάπου αλλού. Όλα αυτά τα νούμερα, όλα είναι νούμερα για την Καβάλα. Θα τα αρχίσουμε για να συνεχίσουμε σωστά τη συζήτησή μας. Πόσες εταιρείες του Ομίλου δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κύριε Χιωτάκη, για να ξέρω λίγο. Δύο εταιρείες. Ποιες είναι αυτές, είναι η Energy and Oil and Gas. Αυτή η συζήτηση τι νόημα έχει. Θα σας πω, αφήστε με, απαντήστε μου, είναι κρυφό, είναι κρυφό το όνομα. Καθόλου κρυφό δεν είναι. Η Energy and Oil and Gas είναι μία και άλλη είναι η Energy and, η οποία έχει κάποια asset της Δυτικής Ελλάδας. Πώς, energy and? Δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή, το όνομά της έχει τα asset της Δυτικής Ελλάδας. Energy and Oil and Gas νομίζω. Energy and Oil and Gas θα τη λέμε για να συνεχιζόμαστε. Δεν έχει καμιά σχέση αυτή με εμάς δηλαδή. Καμία. Οι επενδύσεις έχουν γίνει από την Energy and Oil and Gas SS, στην οποία ανήκει ο Πρίνος. Τα ποσά είναι επενδεδημένα. Τα ποσά είναι στον Πρίνο επενδεδημένα. Συγγνώμη λίγο, για να το καταλάβω, κύριε Θεοτάκη, για να μπορώ να συνεχίσω τον συνεχισμό μου. Η εταιρεία αυτή που αναφέρεται Energy and Oil and Gas είναι μετρική της Energy and Oil and Gas? Καμία σχέση. Καμία σχέση. Καμία σχέση, απολύτως. Μετρική είναι η Energy and, η PLC που είναι συγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίου. Είναι αδερφάκια ας του μην είναι και οι δυο έχουν την ίδια μετρική απλά. Ωραία. Κύριε Κελαϊδάκη, κύριε Κελαϊδάκη, να σας πω για να μην υπάρχουν και παρανοήσεις. Ελλάδα αντραστηροποιηθήκαμε στα Γιάννενα και στον Κατάκολο. Στον Κατάκολο ξοδέψαμε, είναι πιστοποιημένα, είναι μέσα στην ΕΔΕ, ή μπορεί να ρωτήσετε. Τα κόστι του Κατάκολου ήταν 2,5 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα δεν προχωρήσαμε σε περίπτωρο. Για 10 χρόνια μιλούμε. Από το 2014 και επενδύσαμε και στα Γιάννενα περίπου 10 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα, την Ρέψολ όταν έφυγε, δεν τα ξαγοράσαμε το μεριδιό της. Μη με καλέτε τα αναλυτικά κύριε Νικολάου, πείτε μου ένα νούμερο ότι η Ενεργία Νελάς έχει επενδύσει πόσα εκατομμύρια. 10-15 εκατομμύρια. 15 εκατομμύρια βάζω εγώ για να δείχνουμε τι επένδυση και εκεί συνεχίζει. Ρωτήστε και την ΕΒΕΙ και θα μάθετε τα κόσμο. Δεν σας πιστεύω εσάς. Ποτέ δεν αμφισβήτησα εγώ εσάς και πάντα σε αυτό το πνεύμα. Είμαστε όχι μόνο εγώ όλοι οι εργαζόμενοι. Εγώ θέλω να φτάσω τώρα. Ούτε και οι επενδύσεις των εξωτερικών είναι δισεκατομμύρια. Δεν μπορεί να επιδροτήσει ο πρίνος τα δισεκατομμύρια γιατί είναι μέσα από τα χρηματιστήρια, μέσα από άλλους πόρους που δεν ενδιαφέρουν ότι είναι λάθος. Θέλετε να μου πείτε ότι αν μπορούσε ο πρίνος θα επένδυσε energy and oil and gas σε όλον τον κόσμο. Όχι βέβαια. Πώς θα δεν θα μπορούσε να επενδύσει. Πώς το είπατε ότι δεν μπορεί να επενδύσει γι' αυτό. Κύριε Κελαϊδάκη προσέχετε. Είναι σεβαστή επιλογή το να υπάρχει ένα γαϊτανάκι ομοιτηρίων. Δεν υπάρχει κανένα γαϊτανάκι. Παμαλούν την συζήτηση κύριε Βινταγκάνθελ. Εδώ έχουμε να κάνουμε ένα πράγμα. Εδώ πέρα έχετε μπει τώρα σε μια διαδικασία συζήτησης πάνω σε λογιστικές καταστάσεις και σε νούμερα. Όχι έφυγα εγώ από αυτές κύριε Χιωτάκη. 2-3 νούμερα βασικά. Αυτό που θα έπρεπε όλους να προβληματίζει είναι τα πράγματα τα οποία αφήξαμε ως θέματα. Και κυρίως να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν αυτές οι επενδύσεις τις οποίες προσπαθούμε να κάνουμε. Πάρα πολύ ωραία. Θα σας πω ένα πράγμα μόνο. Ότι αν πούμε ότι όλα πάνε καλά, αύριο περνάει αύριο ειρήθμιση από την Ελληνική Βουλή. Αύριο να περάσει η ειρήθμιση από την Ελληνική Βουλή. Βρίσκουμε τράπεζα, παίρνουμε το δάνειο, το ξέρετε ότι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τρεπένι στο εψηλον. Αυτό σας έχει απασχολήσει. Εμένα? Δεν έχουμε ακόμα άδειες στην Γραφειοπρατία. Εμένα ρωτάτε κύριε Θεοτάκη. Ναι το ξέρετε. Εγώ θέλω να επιστρέψω την ερώτηση γιατί σας το έχω απαντήσει σε όλα τα στελέχη της εταιρείας. Ότι με απασχολεί. Βεβαίως με απασχολεί. Εσείς πιστεύετε με αυτό το πρόγραμμα, αν αύριο πάρετε το οποιοδήποτε δάνειο έγκριση, θα πάρετε δάνειο. Αν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο αναδιάχθρωσης για να έρθω εκεί που θέλετε στα δικά σας επιχείρηματα. Εγώ ήθελα να σας βοηθήσω να γλιτώσετε ερωτήσεις δεκάδες που θα προκύψουν στους άλλους ανθρώπους. Όταν εγώ, σαν πρόεδρο της εταιρείας μαθαίνω σήμερα για τη δεύτερη εταιρεία. Σας λέω οι υπόλοιποι άνθρωποι, οι υπόλοιποι. Αδερφοί μου ακούστε με λίγο κύριε Θεοτάκη. Μετά λέτε δεν καταλάβατε την ερώτηση. Θα σας κατακλείσουν από ερωτήσεις που δε θα μπορούν να βάλουν τη σκέψη τους σε μια τάξη. Και σας λέω εγώ σε δομαι ακούω αυτούς τους ανθρώπους και έρχομαι σε αυτό. Ανανοείτε ότι αυτό είναι το σχέδιο αναδιάχθρωσης που μας έδωσε η εταιρεία με τη διαδικασία διαβούλευσης. Που είπατε ότι έγινε. Αυτό δεν είναι. Απαντήστε μου λίγο. Αυτό δεν ήταν. Να σας πω κάτι. Είναι αυτό. Είναι το σχέδιο που καταθέσαμε. Ποια ήταν. Θα τελειώσω στην πρόταση αλλά πριν φτάσουμε στην αντιπρόταση θα φτάσουμε εδώ κύριε να το σκουλιάσουμε λίγο. Βλέπω είναι εξόφυλο. Και αυτό είναι τα μέσα του. Όλα αυτά λοιπόν εγώ που ενημέρωσα την προηγούμενη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο και ενημερώνω εδώ και δέκα μέρες στην τοπική κοινωνία και οι ανησυχίες μου και τα ερωτηματικά προκύπτουν από εδώ. Και αφήνω όλες τις άλλες ερωτήσεις που έχω και νόμιζα ότι έχω ευκαιρία να τις απαντήσω. Θα τις απαντήσω μετά τις ερωτήσεις που θα προκύψουν από τους κυρίους. Και πάω κατευθείαν στους άξονες που μπαίνουν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και το κομμάτι το ένα της εθελουσίας. Καταρχήν διαβούλευση αν έγινε κύριοι θα έπρεπε σήμερα αν σας ζητήσω εγώ τα πρακτικά διαβούλευσης και πιστέψτε με έχουμε αρκητούς δικηγόρους στο Δημοτικό Συμβούλιο να σας βεβαιώσουν ότι θα έπρεπε να μπορούμε να τους παρουσιάσουμε και τα πρακτικά της διαβούλευσης. Και επειδή εγώ τα τιμώ τα παντελόνια μου σας λέω βρε φύκαμε μια φορά. Και σε αυτή τη φορά σας είπαμε ότι δεν μπορεί χωρίς να μας δώσετε στοιχεία κάτι που κάναμε επίσημα πλέον και εμείς με το εξόδιο που σας στείλαμε και είναι το έγγραφο που σήμερα το πρωί έστειλα σε όλους τους αρχηβούς παρατάξεων για να ενημερωθούν που περιγράφει τις θέσεις μας στα πλαίσια της διαβούλευσης του Προεδρικού Διατάγματος 240 του 2006 μια διαδικασία που τώρα επέλεξε η εταιρεία να επιβάλλει στις σχέσεις και συνεννοήσεις με τους εργαζόμενους ενώ όταν τα προηγούμενα χρόνια κόβαμε τις συλλογικές μας συμβάσεις, τα εργασιακά μας δικαιώματα, ποτέ δεν το τηρήσαμε Κόψατε κάτι, δελευταία χρόνια σας έχει λείψει έστω ένα ευρώ τα τελευταία χρόνια κύριε Κελαϊδάκη Μισό λεπτό κύριε Κελαϊδάκη Όταν η υπόλοιπη χώρα με συγχωρείτε τώρα Βεβαίως μας έχει λείψει Κύριε Κελαϊδάκη όμως σας παρακαλώ μην διακόπτετε όμως για να καταλάβουμε λίγο, πρέπει να καταλάβουμε όμως τι έχει συμβεί Τοποθετείτε τη συνόλου της τοποθετής, μην διακόπτετε Όταν ο κύριος Κελαϊδάκη λέει ότι όταν κόβατε, όταν ο κύριος Κελαϊδάκη λέει ότι όταν κόβατε, πίπωση, τι κόψαμε κύριε Κελαϊδάκη Μισό λεπτό, να απαντήσω 1 ευρώ δεν έχει κοπή Κύριε Κελαϊδάκη θέλετε να ρωτάτε και να απαντήσουμε να απαντήσουμε σας παρακαλώ Εκτίθεστε κύριε Κελαϊδάκη μισό λεπτό Αρμαγεδών Εκτίθεστε 1 ευρώ δεν έχει κοπή, σας έχει κοπεί 1 ευρώ Εκτίθεστε κύριε Κελαϊδάκη Αυτό είναι τα 2 χρόνια Απαντήστε Εκτίθεστε Αφού δεν ψαλακισμούσατε Κύριε Κελαϊδάκη καλό είναι να μην οξύνουμε τους τόλους Παρακαλώ να κατεβάσουμε τους τόλους Αμέσως κύριε Κελαϊδάκη Δεν θέλουμε να γίνει αντιπαράθυση θέλουμε να ακόψουμε Ανταλλαγή επιχειρημάτων Και να κρίνουμε και εμείς δεν θα πούμε αν είναι σωστό ή όχι Η εταιρεία είναι μια εταιρεία η οποία αύριο μπορεί να κλείσει αν θέλετε Σωστά δεκτά με αυτά Και επειδή δεν θέλω να αφήσω κανένα ερώτημα αναπάτητο στον κύριο Κελαϊδάκη Στα γρήγορα και πολύ ήρεμα Λέει σύμβαση 14-15 διετής Κόβονται μετά από έτοιμα της εταιρείας Ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα που έχει αναγνωρίσει η εταιρεία 600.000 έως 750.000 το χρόνο Πάγωμα 3 ετειών Με πρόταση τότε για 2-3 χρόνια τελικά έγινε κάθετα Μίωση 6,1% των μισθών δοβασικών Μιώνονται 6,1% βασική μισθή όλων των εργαζομένων σύμφωνα με τον ΠΝΑ Αναστέλετε η αποζημίωση για κάθε μορφή συμπεριοριακή απασχόληση Άρθρο 23 της σύμβασης Αυτά το 14-15 σε διετή σύμβαση Υπογράψατε τη σύμβαση Υπογράψατε τη σύμβαση Δεν είπαμε ότι το κάνατε εσείς από μόνη σας Υποσυμφωνήσατε λοιπόν Βεβαίως Και την επόμενη χρονιά Και την επόμενη χρονιά κύριε Κηλαϊδάκη Και λέει άρθρο 23 Η επόμενη που μιλάτε Αυτή μοιάζω Λάθος κάνετε κύριε Κιωτάκη Μην εκτίθεστε σήμερα Σε να λέω Θα σας πω κύριε Κιωτάκη Εγώ σας ρώτησα κάτι Αυτό το 6,1% το πήρατε πίσω Ακούστε με λίγο κύριε Κιωτάκη Σας ρώτησα επειδή είπατε κάτι Εάν τα τελευταία δύο χρόνια Που έχει χαθεί η μπάλα στην ελληνική οικονομία Που οι συνάδελφοί σας Που θα έπρεπε να τους δώσετε συναδέλφους Αυτό κύριε Κιωτάκη Στο εμπόριο και στη βιομηχανία Αν έχει λείψει ένα ευρώ από τους μισθούς σας Δεν το απαντάτε Έρχεται πίσω το 6,1% Λιγότερο φυσικά Γιατί το πιάνουν αυτοί που έχουν ασκοληθεί Μπορούμε να έρθουμε στο σήμερα Εν πάση περιπτώσει Αλλά εγώ λέω έρχεται το 6,1% πίσω Α έρχεται το 6,1% Ωραία Πάλι καλά το δεθήκαμε γι' αυτό Μπορούμε να έρθουμε στο σήμερα Στο σήμερα μπορούμε να έρθουμε Αν με αφήσετε θα έρθω Αλλά θα έρθω με τα δικά μου πόδια στο σήμερα Κύριε Κελαηδάκη Όχι όπως θέλετε εσείς Ακούστε με λίγο κύριε Δεν θα αποφύγετε να ακουστεί αυτή η αλήθεια Κύριε Κελαηδάκη Κύριε Κελαηδάκη Κύριε παρακαλώ Εκπροσώπους του σωματίου Κύριε Κελαηδάκη μου ακούτε Κύριε Κελαηδάκη μου ακούτε Κύριε Κελαηδάκη μου ακούτε Θα ήθελα να παρακαλέσω δεν θα βγάλουμε ένα κρι Θα βγάλουμε κύριε Νικολάο πιστέψτε με Ο κύριος Κελαηδάκης να τοποθετηθεί σε ένα σύλλολο και μετά να ανοίξουμε την κουβέντα Γιατί δεν κατάλαβα αυτόν τον λόγο γιατί παίρνουμε ένα από ένα θέμα στο άλλο Αλλάζετε την πρότασή σας που ό,τι ερωτήσεις θέλετε να σας τις κάνουμε που μας είπατε Να μας θέλετε ερωτήσεις αλλά κάντε την τοποθετησία Το είπατε κύριε Νικολάο εσείς κύριε Θιουτάκη εδώ καταγράφονται τα πρακτικά να ξέρετε Κύριε Κελαηδάκη Εσείς είπατε ότι θα απαντάμε μετά από κραθερόξη αλλά πως δύσκολο να γίνει Μήπως είπατε μόνο αυτό που λέει ο κύριος Νικολάου για να βγει ένα συμπέρασμα Αγαπητοί κύριοι, κύριε Κελαηδάκη έχετε το λόγο για αρκετή ώρα Καλό θα είναι να ολοκληρώσετε τα ερωτήματά σας προς τους καλεσμένους μας Για να μπορέσει να προχωρήσει η συζήτηση και με άλλους που θέλουν να κάνουν ερωτήσεις Πάρα πολύ ωραία Άρα καταλήγως αυτό που έλεγα πριν ότι όχι μόνο κόψαμε ακόμη και σήμερα δεν έχει επανέφθει το ασφαλιστικό Είμαστε με επιτροπή να εξετάσουμε την ασφαλιστική αγορά και το ενδεχόμενο να το επαναφέρουμε Φέτος επαναφέρουμε το 21, θα επαναφέρουμε, μάλλον είχαμε επαναφέρει από το 19 τις υπερορίες Αλλά στην προσπάθεια και συμφωνία που κάναμε το 2020 και εδώ θέλω να σημειώσουν οι δυο κύριοι μια ερώτηση Έγινε προσπάθεια μείωσης από την εταιρεία και τους εργαζόμενους το 2020 για μείωση του λειτουργικού από τα 26 εκατομμύρια στα 18 Αν αυτή η προσπάθεια έχει αποδώσει και έχουμε στο σήμερα που θέλουν οι κύριοι Αφού και δεν μου επιτρέπει να κάνω εγώ άλλες ερωτήσεις θα τις λέω παρακαλώ να τις σημειώσουν και να μου απαντήσουν στο τέλος Μέσα σε αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης αυτό το κατάπτεστο κείμενο το οποίο ούτε με διαβούλευση συμφωνήθηκε Ούτε όπως διαδίδεται στον τύπο συμφωνούν οι εργαζόμενοι και θέλω εδώ να σας αναπτύξω και να απαντούν οι κύριοι Γιατί δεν συμφωνούν οι εργαζόμενοι γιατί διευκρινίζω εκ των προτέρων ότι αν ήταν ένα πρόγραμμα ευθελωσίας Να συμφωνούταν στη βάση είτε να μειωθεί το προσωπικό είτε να ανανεωθεί το προσωπικό με χαρά θα το βλέπαμε οι εργαζόμενοι Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο και τους όρους να ξεκαθαριστούν σε ποιους απευθύνεται με τι κριτήρια αν θα θύξει λειτουργίες αυτά θα είχαν συμφωνηθεί από πριν Ρωτώ λοιπόν την εταιρεία αυτό το πρόγραμμα καταρχήν ήρθε με email σε έναν έναν τους εργαζόμενους μία ερώτηση Δεύτερο ρωτάω κρατάει το δικαίωμα η εταιρεία να προτρέπει δηλαδή τους εργαζόμενους να το υπογράψουν όλοι και αυτή να αποφασίσει σε ποιους θα το κάνει θα το δώσει και σε ποιους όχι Τρίτο φύγει την ασφάλεια γιατί θέλω να φέρω δύο παραδείγματα κύριοι μέσα από δω Τα δύο πολύ απλά παραδείγματα που σας είπα προχθές και στο δημοτικό συμβούλιο Στην τρίτη του σελίδα, στην τέταρτη του σελίδα εδώ δείχνει το τμήμα λειτουργίας Δεν ξέρω αν φαίνεται μπορώ να το βγάλω χωτογραφία και να το στείλω ή αν θέλετε καλό την εταιρεία να το δώσει στη δημοσιότητα αυτό Γιατί αν δεν το κάνει τις επόμενες μέρες θα το δώσω εγώ στη δημοσιότητα Για να υποστηρίξω μόνο και μόνο τα επιχειρήματα, τον τρόμο που νιώθουμε και την αγανάκτηση όταν παρουσιάζεται σαν η μοναδική λύση πριν ως να πάει στο μέλλον Περιγράφεται στην κάτω αριστερά σελίδα εδώ αυτό που σας δείχνω είναι η σύνθηση της βάρδιας των χερσαίων εγκαταστάσεων Και ρωτώ τους κυρίους, περικόπτεται ο χημικός από τις βάρδιες της χερσαίες εγκαταστάσεις Και αν ναι, αν συμφωνούμε ότι περικόπτεται γιατί εγώ το λέω, το επικαλούμε, αν ναι τι απαντάτε σε αυτό Την ερώτηση που προβάλλει το σωματείο, πως θα κοιμάστε οι ήσυχοι κύριοι Όταν τα νερά από τη διαδικασία επεξεργασίας, στο κομμάτι του εξοπλισμού επεξεργαζόμαστε τα νερά και 40 χρόνια τώρα Χρυστάλλινα μετά την επεξεργασία τα εναποδέτουμε στη θάλασσα στον κόλπο της καβάλας Πως θα κοιμάστε οι ήσυχοι, αν ο χημικός που κόβεται σε αυτό το σχέδιο δεν θα παίρνει δείγματα μέσα στη βάρδια ώστε να διασφαλίζει ότι όλος ο εξοπλισμός λειτουργεί σωστά Πολύ απλό το παράδειγμα, πολύ απλή και ξεκάθαρη η ερώτηση έτσι θέλω να είναι και η απάντηση Δεύτερη ερώτηση, στην τέταρτη του σελίδα περιγράφεται εδώ και παρουσιάζεται τους φύλακες τους περνάτε στους εργολάβους, εδώ γράφει εργολάβοι και αν θα δείτε από κάτω εδώ οι τελευταίοι λέτε δέκα φύλακες Είναι αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν βάρδια των δύο ατόμων στην πύλη και πέρα ό,τι κάνουν τους φύλακες Πέρα ό,τι κάνουν τους ανθρώπους ραδιωμέν, δηλαδή που κανονίζουν όλα τα δρομολόγια του ναυτιλιακού τμήματος Είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του χώρου της Καρβάλης, των χερσαίων εγκαταστάσεων και έχουν επιφορτιστεί επί πολλά χρόνια το άγγιμα πειρασφάλειας βασίζεται σε αυτούς Και τι σημαίνει αυτό, ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι οδηγούν το πυροσβεστικό όχημα που διαθέτει η εταιρεία σε περίπτωση φωτιάς Και λέω εγώ, καλύπτεστε εσείς κύριοι με τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων από μόνιμους σε εκτακτούς, σε εργολαδικό προσωπικό δηλαδή που θέλω να αναλύσουμε αν καλύπτεστε το τι σημαίνει εργολαδικό ποσό μειώνοντάς τους την αξιοπρέπεια, τα εργασιακά δικαιώματα, τις απολαβές τους, θύγοντας την εκπαίδευση τους γιατί όλοι ξέρουμε έχουμε εργολάδους, δουλεύουμε ήδη σε κάποια τμήματα περιστασιακά με εργολάδους και όποιος κουνιέται στον εργολάδο φεύγει γιατί από τη στρατιά ανέργων έχει δυνατότητα εργολάδος να φέρει άλλους και αυτό σημαίνει ότι το αποδέχεται η εταιρεία που συνεργάζεται με τον εργολάδο μένοντας ίσχυ για την ασφάλεια μόνο θέλω να μου πείτε, δεν θέλω να μου πείτε για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων αυτά τα δύο θέματα για την ασφάλεια και μιας και μου δίνετε δυνατότητα να κάνω μόνο ερωτήσεις δεν έχω πρόβλημα και έτσι θα μπορέσω να εκφραστώ και έτσι θα με καλύψουν οι απαντήσεις σας είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει η κοινωνία της Καβάλλας από τις απαντήσεις σας τι σημαίνει αυτό το σχέδιο Η τελευταία του σελίδα έχετε σε αυτούς τους 160-154 για την ακρίβεια που θα μείνουν μόνιμοι στις τάξεις των εργαζομένων Στους 154 εργαζομένους που θα μείνουν στις τάξεις της Ενεργίας ενός μόνιμοι περιγράφεται τη συλλογική σύμβαση εργασίας και τα επιδόματα που θέλετε να κρατήσετε και θεωρείτε δεν φαίνεται καλά από τα 7-8 επιδόματα που κόβεται και θέλω να μου πείτε αν λέω αλήθεια ή ψέματα και αφήνετε μόνο το βασικό μισό κόβεται και το επίδομα γα μου 10% που κύριοι αν θεωρείτε ότι μπορεί να λειτουργήσει με αξιοπρέπεια με ασφάλεια μια εγκατάσταση πετρελαϊκής εταιρείας και προς εσάς η ερώτηση με την εμπειρία που έχετε στο κομμάτι του πετρελαίου αν έχετε συναντήσει στη διαδρομή σας όλες αυτές τις εταιρείες εργαζόμενος σε πετρελαϊκή εταιρεία που για να χτίσει το μέλλον με ασφάλεια η εταιρεία του του πρότεινε και να κόψει το επίδομα γα μου το 10% που έχει όλη η Ελλάδα ακόμη και δεν θέλω να θύξω κανέναν εργαζόμενο που έχουν δικαίως όλοι οι εργαζόμενοι συνεχίζοντας να σχολιάσω τη μοναδική λύση που έχει η εταιρεία για να αντικρίσει το μέλλον θέλω να θύξω ένα τομέα που πιστέψτε με όσο και αν για σας είναι απλά νούμερα στο σχεδιασμό του μέλλοντος για τον Πρίνο αυτούς τους 42 ανθρώπους και τους άλλους δύο που είναι εδώ τους απασχολεί πολύ σοβαρά γιατί όσες κρίσεις πέρασε αυτή η εταιρεία και δεν μιλάω από τότε που ήρθατε εσείς μιλάω τις πιο χοντρές πριν μιλάω για το 98 μιλάω για το 2002 το 2004 όταν ένας άλλος επενδυτής στη θέση σας ο Frank Timmins κύριε Νικολάου έβλεπε ότι ατενίζει το μέλλον με τη δική του προσέγγιση στις επενδύσεις όχι όπως τώρα εμείς λέμε τον πράσινο Πρίνο το Seo2 και την παραγωγή που σχεδιάζεται να κάνετε έκανε προσεγγίσεις προς τον και την τοπική κοινωνία και προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η καλλιράχη ήταν το μέλλον του Πρίνου και πήγε τότε και έκανε δήλωση ότι έχει 2 δις βαρέλια και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται εδώ στο πάνελ μαζί μας μπήκανε μπροστά για να κρατήσουν και τότε την εταιρεία κύριε Νικολάου και έρχονται ξέρετε γιατί το έκαναν αυτό όχι μόνο σεβόμενη την υγιή επιχειρηματικότητα σεβόμενη και την ανταποδοτικότητα που υπάρχει αντιδραστηριότητα της εταιρείας επιστρέφοντας το ότι η εταιρεία για τα 12-13 εκατομμύρια που επικαλείται και με νούμερα η εταιρεία δικά σας νούμερα κ. Νικολάου που είναι αυτό το ποσό που πέφτει ανταποδοτικά και στηρίζει την τοπική οικονομία ένα ποσό που σας θυμίζω επειδή τη χάνη να έχω κάνει και αντιπρόεδρος της εταιρείας την περίοδο της αυτοδιαχείρισης ήταν πάνω από 20 εκατομμύρια γιατί στο Σέντσ όταν υπήρχε διαφορά προτιμούσαμε μιας και παίρνει την όχληση την καβάλα τον τοπικό προμηθευτή εγώ θα το αντιμετωπίσω όμως σαν υγιή επιχειρηματικότητα το σχέδιό σας να συρρικνωθεί αυτό μειώνοντας τα κόστι και στην δεύτερη του σελίδα περιγράφοντας το μπάτζετ πολύ ξεκάθαρα λέει ότι από 13 εκατομμύρια εδώ θα πέσει στα 6 κυρίοι το ανταποδοτικό όφελος της οικονομίας τα χρήματα που η όχληση του πρινου πρέπει να ρίχνουν εδώ τώρα δεν σχολιάζω όλα αυτά που αναφέρατε γιατί εγώ δεν είπα ότι δεν πληρώνετε φόρους κύριε Νικόλαο εγώ σε μια τοποθέτησή μου δημόσια είπα αναφέρθηκα στη χρονιά του 2018 που σύμφωνα με δικά σας δημοσιεύματα γιατί τότε χτίζαμε το προφίλ γιατί θυμίζω ότι πηγαίναμε τότε να ελλοποιήσουμε το πρόγραμμα της συγχόνευσης των εταιριών και στηρίζαμε την εισαγωγή της εταιρείας στο Λονδίνο και εμείς είχαμε silence alarm να μη μιλάει κανείς για να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτή την εικόνα που έπρεπε να χτιστεί ώστε να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην εταιρεία και πιστέψτε με πολλές θυσίες γίνανε από τους εργαζόμενους προς αυτή την κατεύθυνση θέλω να σας πω ότι τότε επικαλούσασταν το 2018 ότι η εταιρεία έβγαλε 1,5 εκατομμύρια και το επιβεβαιώνω βαρέλια με περίπου έσοδα 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ και πάλι τότε ζημιές είχαμε γιατί ξέρετε καλύψαμε επικαλείστε τα δύο τελευταία χρόνια 120 εκατομμύρια έτσι ξεκινήσαμε να λέμε ότι η ζημιά του κορονοϊού ήταν τα δύο τελευταία χρόνια 120 εκατομμύρια άρα 18-19 από τον Φεβράριο του 20 το λέμε αυτό κύριε Νικολάο άρα ξέρετε ότι το 18 η καλύτερη χρονιά του πρινου μπορούν οι λογιστές να το εμφανίζουν ότι η βέρνη έχει ακόμη χρέη εγώ επικαλούμαι και πιστεύω τους λογιστές αλλά οι λογιστές θα πρέπει να απαντήσουν στην τοπική κοινωνία γιατί δήλωσης τελεχών της διοίκησης κύριε Χιωτάκη επικαλέστηκα ότι μοιράστηκαν το είπα με ρίσματα γιατί άρχισα να χρησιμοποιώ χρήμα της τριακούς όρους επιστροφή χρημάτων στους μετόχους ήταν η ακριβή δήλωση των στους τελέχους της εταιρείας δεν λέμε πράγματα το μυαλό μας πιστέψαμε όταν έγινε τον Ιούλιο του 2017 η συγχόνευση και μας δώσατε αυτό το χαρτί προς όλους τους εργαζόμενους κύριοι την πρώτη παράγραφο ότι γίνομαι μέλος ενός ισχυρού διευνούς ομίλου χωρίς να χάνω οποιοδήποτε εργασιακό, ασφαλιστικό ή θεσμικό δικαίωμα έχω αποκτήσει στα χρόνια που εργάστηκα στην Καβάλα Όιλ εσείς το βγάλατε αυτό κύριε Νικολάου και κύριε Χιωτάκη δεν το βγάλε το σωματίο έχετε τελειώσει με τις ερωτήσεις, συγγνώμη κύριε Κελαϊδάκη γιατί μιλάμε πολύ ώρα, έχετε τελειώσει με τις ερωτήσεις γιατί περιμένουμε ερωτήσεις σας κούρασα κύριε Χιωτάκη, καθόλου, καθόλου, έκανα υπομονή σας άκουσα κι ας πήρα δύο χάπια όσο μιλούσατε προς Θεού πήρατε δύο χάπια λοιπάμαι για αυτό γιατί κύριε Κελαϊδάκη παρακαλώ όλες τις ερωτήσεις όταν παίζετε το μέλλον τόσων οικογενειών και κυρίως της ασφάλειας της Καβάλας κύριε Χιωτάκη επιτρέψτε μου να αφαιρετήσω λίγο στο θέμα χρόνου και ζητώ συγγνώμη από όλους και από τους πολλούς Καβαλιώτες που παρακολουθούν την εκδήλωση σήμερα, την συνεδρία άρα όταν ήρθαν όλα αυτά πιστέψαμε ότι το μέλλον με όλα αυτά που σας περιέγραψα στις συμβάσεις που ακόμη και τώρα έχουμε κομμένα πράγματα ότι βοηθάμε και βάζουμε πλάτη την εταιρεία να λύσει τα δικά της προβλήματα όπως αυτό κάναμε κύριε Νικολάο όπως περιγράψατε εσείς την αναφορά σας στην εισηγητική ότι υπενδύθηκαν πολλά λεφτά σε ένα κοίτασμα με εσωτερικές γεωτρήσεις και την ίδια στιγμή αυτό αναιρεθήκατε λέγοντας ότι ο πρίνος δεν έχει μέλλον θέλω να ανατρέξετε στα πρακτικά του Λουσσού μια και εις το αντιπρόεδρος να δείτε την τοποθέτηση των εργαζομένων όταν λέγαν ότι κακώς η εταιρεία επιλέγει σαν πρώτη επένδυση τις επενδύσεις στο εψιλον και εγώ στον πρίνο και θα έπρεπε να επενδύσει πρώτα στο εψιλον στο φρέσκο πετρέλαιο και ξέρετε θα ανοίξει αυτό το κεφάλαιο γιατί επιλεγήκαν πρώτα οι τοπικές γεωτρήσεις πόσο κόστισαν ερωτήσεις έναν πεντακόσια κατομμύρια μας είπατε εδώ ότι μια γεώτρυση στο εψιλον στήχησε 45 εκατομμύρια εγώ το προσθέτω στις ζημιές ξέρετε γιατί γιατί επέλεξε η εταιρεία να την κάνει open hole και σημαίνει ανοιχτεί την τρύπα χωρίς να έχει σωλή να μέσα με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να πουλώσει και τα 45 να μείνουν στη σκύλη με τα χρέη κύριε Κελεδάκι να σας πω κάτι κύριε Θεοτάκη δεν την ανοίγω τώρα τη συζήτηση, αυτή είναι αγότερα μ' ανοίξει και θα ανοίξει αναλυτικά και πάλι με στοιχεία ολοκληρώνοντας θέλω να πω λοιπόν και ξεκαθαρίζω και στους εκπροσώπους και στα αξιότημα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και σε όλους τους καβαλιώτες που μας ακούν ότι η θέση μας, η πρότασή μας και αυτή που παρουσιάστηκε στην εταιρεία και επειδή παρουσιάστηκε προφορικός και η εταιρεία επικαλείται ότι δεν έχει από μας πρόταση και θέση αλλά δεν έχει και πρακτικά να το αποδείξει αυτό και πλέον με τη διαδικασία του προοδρικού διατάγματος την καλέσαμε μέσω πλέον της ομάδας που και εμείς στείλουμε γιατί φύγαμε από το οικογενειακό κλιμακυρί και περάσαμε σε διαδικασίες προοδρικού διατάγματος εμείς και έτσι στρέχουμε και έτσι δεν θα χάσουμε το δίκιο μας και λέμε στην εταιρεία αυτό που είπαμε και τότε όταν και άμα και μακάρι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που ανέπτυξε ο κύριος Νικολάου και αναβαθμιστεί η λειτουργία του πριν και εξυχρονιστεί η λειτουργία του πριν και αυτοματοποιηθεί η λειτουργία του πριν και εμείς ως εργαζόμενοι περισσεύουμε εδώ είμαστε αφού αποδειχθεί και λειτουργεί με ασφάλεια ο κόλπος οι εγκαταστάσεις και κατεπέκταση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι ασφαλές δεχόμαστε να μπούμε και από τώρα να υπογράψουμε ότι θα εξετάσουμε τους τρόπους που θα απομακρυθούν οι εργαζόμενοι που περισσεύουν η εταιρεία όμως δεν θέλει αυτό κύριε και εδώ κάνω τοποθέτηση δεν είναι ερώτηση η εταιρεία κάνει να γιουρούσει στα εργασιακά και στα οικονομικά δικαιώματα που υπάρχουν σε ένα πολύ ισχυρό σωματείο που αλακά το χρησιμοποιεί βάζοντάς το μπροστά για να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του, την τεχνογνωσία του, το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα 40 χρόνων γιατί μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 και είναι θεμητό και ναι είμαστε άτομα της εταιρείας δεν ντρέπομαι και δεν νιώθω άσχημα γι' αυτό όσο με σέβεται θα τη σεβαστώ όταν μας αφισβητεί, όταν σχεδιάζει για μας χωρίς εμάς και παρουσιάζει ψευδεί στοιχεία αφισβητεί την προσπάθεια και την πλάτη που βάλαμε όλα αυτά τα χρόνια θύγοντας την ασφάλεια και τα ανταποδοτικά οφέλη της κοινωνίας και κατεπέκταση τη δική μας αξιοπρέπεια ένας είναι ο δρόμος για μας και δεν στυλώνουμε τα πόδια σας είπα ποια είναι η πρότασή μας αλλά αν θα στυλώσει η εταιρεία τα πόδια της τον ξέρουμε τον δρόμο το έχουμε αποδείξει και θα μας δείτε εδώ και εγώ στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση προκύψει ή οποιαδήποτε ανακρίβεια ακουστεί να ξαναπάρω τον λόγο και να αποκαταστήσω την τάξη και την αλήθεια Σας ευχαριστώ Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε Κύριε Παπά, ναι Θέλω μια διευκρίνηση από τον κύριο Κεπτά και τον κύριο Ρικβαλάου Εγώ έχω την αίσθηση ότι η διαβούλευση συνεχίζεται εδώ αποκόμισα ότι έχεις σταματήσει γιατί άμα έχεις σταματήσει πρέπει να τοποθετηθώ και εγώ ας πούμε γιατί εγώ εργάζομαι με μια ψυχραιμία πάνω στο να επιτεύθει η λύση. Αν εσείς θεωρείτε ότι έχεις σταματήσει τη διαβούλευση με συγχωρείτε πολύ πρέπει να το πείτε για να τοποθετηθώ Διαβούλευση κύριε Παπά, ξεκινάω από εσάς, συγγνώμη, δίνω με συγχώρηση που ξεκινάω, θα μιλήσεις μετά Η διαβούλευση σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το οποίο τρέχει έχει ολοκληρωθεί και ολοκληρώθηκε όπως πολύ καλά γνωρίζετε Ως εξής, 10 Φεβρουαρίου στείλαμε πρόσκληση, επανειλημμένα αναβλήθηκε η συζήτηση την οποία είχαμε ζητήσει εμείς να γίνει Η διαβούλευση δεν έχει να κάνει για αυτό, η διαβούλευση έχει να κάνει για την αναδιάθρονση Σας ξαναλέω, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα εθελουσίας, το οποίο περιμένουμε τα αποτελέσματα Κάξι αυτό δεν είναι η διαβούλευση, η διαβούλευση είναι το σχέδιο αναδιάθρονσης Όχι, όχι, πρόεδρε, συγνώμη, η διαβούλευση χρειάζεται να γίνει και για το πρόγραμμα εθελουσίας Τι ζητήσαμε, το σωματήριο ήρθε λέγοντας δεν συζητάμε τίποτα, πάρτε το πίσω και αν δεν σας αρέσει κλείστε και το ροκοστάσιο Γιατί έχουν πωθεί αυτά τα πράγματα, το γνωρίζετε κύριε πρόεδρε Να μη πω ότι έχει πωθεί κύριε Φιντάκη και βάσει περίπτωση για αυτό Δεν σας αφέρει να πω τι προηγήθηκε από τον κύριο Ρήγα Δεν σας διέκοψα στο δεύτερο σπίτι και εσείς με προκαλέσατε πριν χαρακτηρίζοντας την εταιρεία Τίμις Πανομιάζοντάς με τον κύριο Τίμις Δεν χαρακτήρησα καθόλου την εταιρεία Τίμις Αυτό κάνατε εκτός αν δεν θυμάστε τι λέτε Εγώ θα σας χαρακτηρίσω Τίμις κύριε Χιωτάκη, δεν θα το κάνω λεπτά Με ρώτησε κάτω ο κύριος τον Ρήγα Κοιτάξτε να σας πω κάτι Δεν καταλάβατε καλά κύριε Χιωτάκη Αν έχετε στοιχεία μπορείτε να αναφέρετε ότι Όχι σε εσάς κύριε Χιωτάκη, εσείς σας τα φέρνω και κάνετε πως δεν τα βλέπετε, τα άλλα θα τα πάω τα στοιχεία Καλά, τώρα πηγαίνετε όπου θέλετε Επανέρχομαι με βάση περιπτώσεις, αυτό που ρώτησε ο κύριος Παπάς, η διαβούλευση ό,τι αφορά το πρόγραμμα ευθελουσίας Έχει λήξει και έλειξε με την απάντηση του σωματή ότι δεν συζητάμε τίποτα Να δούμε πως θα πάρει το πρόγραμμα της ευθελουσίας και για τη συνέχεια προφανώς θα υπάρξει και νέα διαβούλευση Που αυτή την έντια κύριε Παπά προφανώς δεν έχει κλείσει η διαβούλευση, αλίμονο Είναι πράγματα τα οποία προβλέπονται από το προεδρικό διάδραμα το οποίο ανέφερε ο κύριος Κελαϊδάκης Λοιπόν, εγώ θα προσπαθήσω να είμαι πάρα πολύ σύντομα σε ορισμένες απαντήσεις και δίνω βεβαίως ότι προσθέτεις Καταρχήν, στα θέματα του ασφαλιστικού, το οποίο είπατε ότι το κόψαμε Όταν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις, ξαναβάλαμε μπροστά μια επιτροπή κ. Κελαϊδάκη Και νομίζω ότι δεν γνωρίζετε πολλές εταιρίες να δίνουν ασφαλιστικό στους εργαζόμενους τους, έτσι Δεν νομίζω ότι ξέρετε και πάρα πολλές εταιρίες Το μοιάδο πιστέψτε με όλες, το ξέρω Καλά, δεν νομίζω ότι ξέρετε πολλές εταιρίες Πιστέψτε με ότι ξέρω, αν θέλετε να σταθείτε Παρακαλώ, κύριε, κύριε Χιωτάκη, παρακαλώ, δεν θα κάνουμε άλλο διάλογο Κύριε Κελαϊδάκη, πιστεύετε τον κύριο Χιωτάκη να απαντήσει Και στη σειρά έχουν να μιλήσουν πάρα πολύ ομιλητές Το φαντάζομαι και το σέβομαι Έχουμε και άλλα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου Προσφανέστατα, προσφανέστατα Λοιπόν, είπαμε το ασφαλιστικό ότι έχει συστραθεί επιτροπή Τι το υπογράψατε κι εσείς και ξεκίνησαμε να το συζητάμε πάλι Λοιπόν, στο θέμα που θύξατε τον επιδομάτων γάμου Το οποίο βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια, έτσι Αυτό ήταν κάτι το οποίο ήρθε στο τραπέζι προς συζήτηση Γιατί τα πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολα, κύριε Κελαϊδάκη Και η εταιρεία κάνει ένα τεράστιο αγώνα για να επιβιώσει και να μπορέσει να βγάλει αυτή την επένδυση Και όλο αυτό το διάστατο, να επαναλαμβάνω, δεν έχει πάρξει περικοπή ενός ευρώ Η ψυχή μας το ξέρει και η ψυχή των ανθρώπων που επανειλημμένα έχει αναπαρξιώσει δημοσίως Γνωρίζει πώς έχει βγει όλα αυτά τα χρόνια, αυτά τα δύο χρόνια, ειδικά τα τελευταία Τα δραματικά, τα δραματικότατα, η καθημερινότητα στον πρίνο Και πως οι άνθρωποι νυχτιμερών αγωνίζονται για να μπορέσουν και εσείς και εμείς στην Αθήνα να έχουμε το μισθό μας στην ώρα που πρέπει χωρίς να έχει λείψει ένα ευρώ Λοιπόν αφήστε λοιπόν τα περικοπείς επιδομάτων Ήταν κάτι το οποίο μπορεί να συζητηθεί και παρασ Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και τις εξυπνάδες και συγγνώμη με τον χαρακτήρισμο Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ