ActionAid: Ταξίδι στις κοινότητες του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού (ActionAid Hellas, 2013)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Το έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας. Πώς θα φτάσουμε, πώς θα το αντιμετωπίσουμε, πώς θα μας αντιμετωπίσουν, πώς θα είναι οι άνθρωποι εκεί, πώς θα είναι το σπίτι, πώς θα είναι η υποδοχή με τη μικρή, με την οικογένεια, στο χωριό. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει άλλη τέτοια στιγμή, δεν ξέρω πότε θα υπάρξει μια άλλη τέτοια στιγμή, αλλά ήταν μια στιγμή μοναδική. Να βλέπεις από μακριά αν έρχεται ένα παιδάκι, το οποίο μέχρι πρώτα το ξέρεις μόνο από μία φωτογραφία και από τις ζωγραφιές του και αυτά που σου γράφουν οι άνθρωποι της ActionAid εδώ. Είμαι ο Θάνος Μπαζιοδόπουλος, είμαι ανάδοχος σε ένα παιδάκι στην κοινότητα Κιτέση, στον Μπονιφάς, βακοντινά με τον Μπονιφάς. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια, έφτασε η μέρα που θα τον έβλεπα από κοντά μου. Ήταν λίγο ντροπαλός, αλλά μέσω των ζωγραφιών που κάναμε, στις σκούνες που παίξαμε, κάποιες άλλες βόλτες και αυτά, ακόμα και με το να μην μιλάμε την ίδια γλώσσα, ήρθαμε σε πολύ καλή επαφή, όπως μπορείς να έρθεις σε επαφή με ένα παιδάκι. Είμαι η Ιωάννα Βουλγαράκη, είμαι ανάδοχος παιδιού στην ActionAid περίπου δύο χρόνια. Γνώρισα το παιδάκι μου σήμερα, είναι ο Ζάν, τον οποίο όμως φωνάζουν Γιωχάνη, που σημαίνει ότι έχουμε το ίδιο όνομα και ακούγεται πολύ θατεινό. Είδα το σπίτι τους, τους ανθρώπους που ζούνε κοντά εδώ, παίξαμε. Ήταν πολύ συγκινητική η στιγμή που γνώρισα την μητέρα του, η οποία το μόνο που έκανε είναι να με ευχαριστεί συνέχεια και να με έσω και στην αγαλιά της. Αυτό είναι από τις πιο συγκλονιστικές εμπορίες που έχω ζήσει ποτέ στη ζωή μου. Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένος εν πάση περιπτώσειο που καταφέραμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο ταξίδι, ήρθαμε εδώ, είδαμε το παιδάκι μας, είδαμε την οικογένεια, γνωρίσαμε τα αδέρφια της. Μου άρεσε πολύ εδώ που είμαστε, δεν ήθελα να ξαναλθώ. Ελπίζω καλά αν είναι υγιής, γιατί εδώ κυνδυνεύουν ένα πάσα ώρα και στιγμή από κυρικές συνθήκες, από αρρώστιες. Και αυτό που είναι πολύ σημαντικό και ρώτησα και τον πατέρα αν έχει τη δυνατότητα, να σπουδάσει το παιδί, να σπουδάσει αυτό που θέλει, να είναι δάσκαλος αυτό που θέλει. Ελπίζω να τα καταφέρει. Δεν ξέρω με τι λόγω θα μπορέσω να το μεταφέρω αυτό στην Ελλάδα ή στο σπίτι μου. Ίσως να μην μπορέσει να το μεταφέρω τόσο έντονο όσο το έζησα εδώ. Ίσως να το προσπαθήσω όμως. Αξίζει τον κόπο αν το έχουμε μέσα μας, αξίζει τον κόπο και από το παραπάνω να προσπαθήσουμε για αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο για αυτούς, αλλά να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο. Το θέλω με όλη μου τη καρδιά. Δεν ξέρω τι άλλο να πω που να δώσω σε κάποιον άλλο να καταλάβει τι ακριβώς ένιωσα και τι ακριβώς έζησα. Είναι λίγες οι λέξεις. Καλησπέρα.