DUTH Innovation Hub Επίσημη Έναρξη 20230223 120528 Meet (Democritus University of Thrace, 2023)
: και σε όλες τις έδρες του Πανεπιστημίου, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες. Είναι μια σύνθετη ομάδα, πρώτη συνεργασία πάνω στην καινοτομία. Μαρία, αυτή τη μέρα ακούγομαι. Ακούγεστε. Θέλω με. Είχα ένα θέμα να μπορέσω να πω. Αγαπητέ κύριε Κυμπάρι, ο πρόεδρος του Τμάτου Σαγωρατικής Ανάπτυξης, σας ακούει όλο το ακροατήριο και σας βλέπουμε τώρα. Λοιπόν, δεν θα πω άλλα. Θα δώσω το λόγο να ξεκινήσει η εκδήλωση. Και όπως ξέρετε το πρώτο πράγμα που έχουμε είναι ο χαιρετισμός από τον υφυπουργό, τον κύριο Δήμα, ο οποίος μας έχει επισκεφθεί στη Θερμοκητήδα και στηρίζει τις προσπάθειές μας και έτσι έχει στείλει ένα μήνυμα, το οποίο μαγνητοφωνήσαμε χθες, για να μπορέσουμε να τον έχουμε διαδικτυακά, να τον έχουμε διαδικτυακά κοντά μας. Νομίζω μπορούμε να ξεκινήσουμε με το μήνυμα του κ. Δήμα. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ κ. Μιχαλοπούλου. Να πω και εγώ μια σύντομη καλησπέρα σε όλους όσους βρίσκονται εδώ και να σας ζητήσω τη σύμφωνη γνώμη και να σας ενημερώσω ότι θα γίνεται κόρδυτη η σημερινή συνάντηση. Οπότε να είστε ενήμεροι, αν θέλετε να έχετε ανοιχθεί, κλειστεί τη γκάμερά σας. Ευχαριστούμε πολύ για την κατανοήση και ξεκινάμε με το μήνυμα του κ. Δήμα. Το μικρόφωνο νομίζω είναι κλειστό. Ναι δεν ακούγεται κάτι. Ας δε ακούγεται ο ήχος. Δεν ακούγεται, ένα ξέρετε δεν ακούγεται. Τον βλέπουμε αλλά δεν ακούμε. Δείχνει κάτω αριστερά ότι είναι κλειστό ένα μικρόφωνο. Δίπλα στο όνομα. Στην Αναστασία, Αναστασία Ναυρογιάννη. Ναι, ναι. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Αυτό ένα λεπτάκι θα μου το δώσετε, να το δούμε. Αν κάνετε share content, έχει μία πλειογή include computer sound τέρμα πάνω δεξιά, οπότε αν βάλετε αυτό θα πρέπει να το δείτε. Οπότε αν βάλετε αυτό, θα μπορεί να μοιραστεί και ο ήχος. Καλημέρα και από μένα. Καλημέρα και από μένα. Πείτε μου αν ακούγεται τώρα. Πείτε μου αν ακούγεται κάτι. Δεν ακούσαμε όπως καταλάβαμε τον υφηπουργό μας. Νομίζω, Χρήστο, ότι θα κάνουμε ακόμα μια προσπάθεια, αλλά μετά θα συνεχίσουμε. Ναι, ναι. Θα συνεχίσουμε με τον Βρύτανη που είναι μαζί μας, μαζί με τους αντιπριτάνης, από ό,τι βλέπω. Είχαμε θέματα. Είχαμε θέματα. Θα δώσουμε ένα λεπτό ακόμα και αν δεν καταφέρουμε, θα περάσουμε στον κύριο Βρύτανη. Πολύ ωραίο. Βλέπω ότι σιγά σιγά συνδέονται και οι συνάνδελφοι. Έτσι έχουμε τη συμμετοχή. Θέλουμε από ποιητητές και καθηγητές. Καλησπέρα. Κύριε Νικολούδη, καθώς δεν έρχεται ο ήχος, νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε και θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον κύριο Δήμα και σε επόμενες συναντήσεις γιατί το ενδιαφέρον του και παρουσία του στη θράκη είναι γνωστή σε όλους μας. Ωραία. Οπότε θα ήθελα να δώσουμε, να προχωρήσουμε την παρουσίαση. Έχουμε μια κοινή παρουσίαση για όλες τις δράσεις και να δώσουμε τον λόγο στον Βρύτανη μας στον καθηγητή κύριο Φώτιο Μάρη. Καλημέρα σε όλους. Αγαπητοί συνάνδελφοι, κυρία Μιχαλοπούλου, συντονίστρια, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης. Νομίζω ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, μια σημαντική μέρα. Ξεκινάει μια νέα δομή να λειτουργεί στο πανεπιστήμιό μας, ο Κόμβος Κοινοτομίας, που στα εμπροσπάθεια οι οποίες έγινε συνέβαλαν πάρα πολύ. Θα ήθελα, πολλοί από αυτούς σήμερα τους βλέπω, παρακολουθούν και συμμετέχουν. Να τους ευχαριστήσω ξεχωριστά τον καθένα και την κάθε μια, είτε είναι φοιτητές, είτε είναι ερευνητές, είτε καθηγητές. Η προσπάθεια του πανεπιστήμιου μας να ενισχύσει την εξοστρέφειά του, να εξιοποιήσει την ερευνητική του δραστηριότητα και να την συνδέσει με την επιχειρηματικότητα, φιλοδοξούμε να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί με την υποστήριξη του κόμβου αυτού. Το πανεπιστήμιο μέσω των ανθρώπων του έχει προχωρήσει αρκετά βήματα όχι μόνο με την σημερινή προσπάθεια. Θα συνεχίσει να το κάνει αυτό συστηματικά και να αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στόχος μας είναι η μεταξέλληψη του πανεπιστήμιού μας σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτ σε ένα σημαντικό πόλο ανάπτυξης ελληνικό αλλά και σε αυτή την περιοχή της χώρας μας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα και εγώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσω τη σημερινή ημερίδα και ξέρω πόσες πολλές εργατώρες έχουν εξοδευτεί, έχουν επενδυθεί από πολλούς ανθρώπους στην προσπάθεια αυτή. Είμαι σίγουρος για αυτό το καινούργιο οικοσύστημα το οποίο δημιουργείται, ότι θα φέρει αποτελέσματα θα δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα στο πανεπιστήμιό μας θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στην περιφέρεια και στη χώρα. Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε σημαντικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το σημερινό μήνυμα του κυρίου Δήμα αλλά και η συνεχής του παρεσία και η επίσκεψή του στους χώρους μας αποδεικνύει αυτό αλλά περισσότερο από όλα το αποδεικνύει η προσπάθειά του να μας βοηθήσει σε όλη αυτή την προσπάθεια. Συγχαρητήρια σε όλους και πραγματικά και εγώ με τη σειρά μου περιμένω τα αποτελέσματα αυτά και τις προτάσεις για τη συνέχιση στο μέλλον. Πολύ ωραία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το μήνυμα και την παρουσία αλλά και για την ευρύτερη υποστήριξη. Όπως αγαπητοί συνάδελφοι θα δούμε σήμερα εδώ αυτός ο κόμος και ονοτομίας που δημιουργούμε μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η πρόσκληση σήμερα σε αυτήν την εναρκτήρια εκδήλωση είναι να γνωρίσουμε λίγο το περιεχόμενο και να διαμορφώσουμε σιγά σιγά έναν κοινό τρόπο σκέψεις και δράσεις. Οπότε προχωρώντας έτσι και τις διαφάνειες για να αρχίσει η περιγραφή του κόμβου λαμβάνοντας πόψη τη σημερινή βασική δομή του πανεπιστημίου την οποία φυσικά γνωρίζουμε και φέρνοντας σε πρώτο πλάνο πέρα από τις πόλεις, σχολές, τα τμήματα την ερευνητική δραστηριότητα του πανεπιστημίου αυτή που παράγεται μέσα στα εργαστήριά μας και στις ερευνητικές δομές προχωρούμε και φτιάχνουμε έναν κόμβο καινωτομίας. Ο κόμβος καινωτομίας Dooth Innovation Hub μπορείτε να δείτε κάτω στην οθόνη και το καινούριο μας λογότυπο. Έχει να ενδυναμώσει το πανεπιστημίο να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας καινωτομίας η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας. Ο στόχος είναι να περιβάλλει τις εφιστάμενες δομές που έχουμε στο πανεπιστημίό μας αυτή τη στιγμή και να δημιουργήσει μεταξύ τους συνδέσεις αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας έτσι ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό οικοσύστημα το οποίο αξιοποιεί την ερευνητική δραστηριότητα δημιουργεί κουλτούρα καινωτομίας και έτσι ενδυναμώνει τους βασικούς δικαιούχους και αποδέκτες όλης αυτής της προσπάθειας που είναι οι φοιτητές μας. Γιατί αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται στους φοιτητές αλλά και στο διδακτικό προσωπικό σε όλο το προσωπικό του ιδρύματος το οποίο συνεργάζεται με τους φοιτητές τους με τους φοιτητές μας με στόχο να φτιάξουμε μια κουλτούρα καινωτομίας. Να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογικές προκλήσεις έτσι όπως τις συναντάμε ο καθένας στο πεδίο της αριστείας. Γι' αυτό η συμμετοχή δική μας ως καθηγητές ως μέλη του διδακτικού προσωπικού ανεξάρτητα από τη θέση και το γνωστικό αντικείμενο μας καλεί και εμάς να εξελίξουμε τον τρόπο σκέψης. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα το οποίο βλέπετε τις περιοχές τις οποίες στοχεύει θα δούμε πολλές δράσεις συνεχίζοντας και με τους πυλώνες ανάπτυξης στη συνέχεια οι οποίες φέτος αυτό το τρέχον εξάμινο θα αναπτυχθούν, θα υλοποιηθούν, θα ακούσετε περισσότερα στη συνέχεια αλλά εκτός από την πετινή δράση μας το επόμενο διάστημα θα γίνονται συνέχεια δράσεις, θα διαζώσετε εξ αποστάσεως σε όλες τις πόλεις του Πανεπιστημίου, το πρόγραμμα αυτό θα αφήσει πίσω του, και αν θέλετε προχωρήστε και τις διαφάνειες θα αφήσει πίσω του δομές οι οποίες θα λειτουργούν για την ανάπτυξη, υποστήριξη και διασύνδεση της δραστηριότητάς μας με τους παραγωγικούς φορείς έτσι ώστε να μπορέσουμε και να εντοπίσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και να τις μετατρέψουμε ως ευκαιρίες επαγγελματικής μας ανάπτυξης τόσο των φοιτητών μας γιατί μεζί με το πτυχίο χρειάζεται να έχουν και αυτή την κουλτούρα αλλά και εμάς των ιδίων, καθώς το κομμάτι αυτό είναι μέσα με όλο καινούργους τρόπους την δραστηριότητά μας η καινούργη τρόπη είναι το νέο νομικό πλαίσιο και εδώ ερχόμαστε να φτιάξουμε τα εργαλεία και τις υπηρεσίες για να το κάνουμε αυτό πραγματικότητα. Οπότε έχοντας πιλώνες δράσεις στην έρευνα, την γενοτομία την διασύνδεση και την έντνευση το Πανεπιστήμιο έχει ήδη προχωρήσει και έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες επιτροπές ομάδες εργασίας τις μονάδες δομές που απαιτεί ο νόμος και εγώ ευχαριστώ γιατί τα ΜΕΛΙΔΕΠ που συνεργαζόμαστε ήταν πάντα πρόθυμα να επανδρώσουν να στελεχώσουν αυτές τις επιτροπές όπως είναι η επιτροπή 222 ή η επιτροπή της θερμοκητήδας ακόμα και σήμερα η ομάδα εργασίας που έχουμε και θα τις γνωρίσετε στη συνέχεια από ΜΕΛΙΔΕΠ το Πανεπιστήμιο οι οποίοι υλοποιούν αυτές τις δράσεις. Προχωρώντας λοιπόν παρακάτω βλέπουμε ότι το πλαίσιο αυτό αφορά το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας τον ειδικό λογαριασμό ο οποίος είναι η κινητήρια μηχανή πίσω από αυτό, ένα μητρό εργαστηρίων το οποίο μέσα από την ψηφιακή πύλη και το ψηφιακό χώρο θα δίνει σε όποια εργαστήρια είναι δραστήρια στο κομμάτι αυτό την ευκαιρία να προβάλουν την γενοτομία την οποία παράγουν μέσα στο χώρο τους θα τρέξουν συγκεκριμένα προγράμματα επιχειρηματικής σκέψης και δράσης γενοτομίας θα τα ακούσουμε αναλυτικά σήμερα και φυσικά αν θέλετε κορονίδας αυτή τη δράση έρχεται η θερμοκητήδα μας η οποία ήδη έχει αρχίσει την λειτουργία της και βρίσκεται στη δεύτερη πρόσκληση για δεύτερο κόλ για ομάδες θερμοκητίασης λειτουργώντας ως μια συνέχεια και ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να στηρίξει αυτό το οικοσύστημα. Οικοσύστημα απαραίτητο προχωρώντας παρακάτω για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με όλα αυτά τα στοιχεία για να αναπτυχθεί κοινωνικά και οικονομικά όχι μόνο το πανεπιστήμιό μας όχι μόνο να έχουμε την προσθηθέμενη αξία που πάντα αναζητούμε να έχουν οι δράσεις μας εκπαίδευση και παιδεία αλλά αυτό να αφορά το ευρύτερο κοινωνικό συνολό και όλη την οικονομία. Αποτελείται λοιπόν από ένα σύνολο δράσεων οι οποίες τρέχουν συνδυαστικά και εξελίσσονται η μία μετά την άλλη. Θα ακούσετε τις επιμέρους ενώτες στη συνέχεια θα καταλήξουμε σε μια εβδομάδα καινοτομίας όπου θα κορυφωθούν οι δράσεις αλλά θα έχουμε την ευκαιρία όλο αυτό να το τρέξουμε και από την επόμενη και κάθε επόμενη χρονιά σύμφωνα με τις ανάγκες των τοιμάτων και το δικό σας το δικό μας αν θέλετε ενδιαφέρον και ενέργειας για να πετύχουμε αυτή την αλλαγή στην κουλτούρα και στον τρόπο λειτουργίας. Οπότε προχωρώντας θα επιστρατεύσουμε θα ενεργοποιήσουμε φοιτητές απόφυτους, ερευνητές, εργαστήρια όπως επιχειρήσεων, εισηγητές μέλη ΔΕΠ αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη του διδακτικού προσωπικού έτσι ώστε να φέρουμε μπροστά στους φοιτητές μας μια κουλτούρα καινοτομίας και τις τεχνολογικές προκλήσεις που μπορεί σε κάθε πεδίο να αποτελέσουν έναυσμα για την επαγγελματική μας εξέλιξη. Οπότε με αυτήν την εισαγωγή νομίζω ότι έδωσαμε ένα άνοιγμα σε αυτό το καινούργιο παράθυρο το οποίο είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα και έντονη πρόκληση για όλους μας γιατί σήμερα είναι το ζητούμενο από όλες τις πλευρές για το πανεπιστήμιο να καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας παράγοντας αξία. Και εδώ είμαστε με τους ειδικούς, τους συνεργάτες μας που ήρθαν στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης να στηρίξουν σε συνδυασμό μαζί με μέλη ΔΕΠ του πανεπιστήμιου και άλλους experts στον τομέα αυτό τις προσπάθειές μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή ανταπόκριση αλλά και για την υποστήριξη σε κάθε σχετική δράση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Νομίζω ότι μετά από μένα μπορούμε να προχωρήσουμε στον επόμενο μιλητή, αν δεν κάνω λάθος, που είναι ο Χρήστος Νικολούδης. Κύριε Νικολούδη, αγαπητέ Χρήστο, έχεις το λόγο και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη μέχρι τώρα συνεργασία. Καλησπέρα και από μένα. Κυρία Μιχαλοπούλου, εγώ σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνεργασία. Ονομάζομαι Νικολούδης Χρήστος, είμαι διευθύνος σύμβουλος και ιδρυτής της MADS Beyond Innovation. Επικεφάλισε έργο στην έδρα UNESCO για την πράσινη καινοτομία. Πριν ξεκινήσω, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα τιμητική αυτή η συνεργασία, η οποία είναι από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη, οπότε ανάμεσα σε πάρα πολλά πράγματα τα οποία έχουμε κάνει και ο λόγος ύπαρξης που μας σημείρα εδώ μέσω της MADS, για μένα αυτό είναι κάτι πάρα πολύ ιδιαίτερο και θα έλεγα ότι από τα έργα τα οποία έχουμε αναλάβει είναι ίσως το πιο σημαντικό. Εμείς συντηρηθήκαμε στα τέλη του 2017, η MADS είναι μια spin-out εταιρεία και μέσα από αυτό ανέπτυξα αργοριθμικά μοντέλα για την καινοτομία και τη συνοφή της επιχειρήσεις και επίσης σαν spin-out αυτό που φτιάξαμε ήταν ένα ψηφιακό οικοσύστημα για την διαχείριση και την ανάπτυξη της καινοτομίας σε μεγάλους δημόσια και ιδιωτικούς οργανισμούς. Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια πλέον είμαστε σε τρεις υπήρους, συνεργαζόμαστε με πάνω από 40 πανεπιστήμια και πέντε χιλιάδες κόσμο. Έχουμε στη βάση το μένο μας και στη συνεργασία πάνω από 40 χιλιάδες innovators και πέντε χιλιάδες start-ups ανά τον κόσμο, πάνω από 100 πελάτες και συνεργαζόμαστε πραγματικά με πολύ μεγάλους οργανισμούς. Αυτό το οποίο προσπαθήσαμε να κάνουμε με το Δημοκρίτο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι κάτι το οποίο έχει ξαναγίνει αλλά έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες της περιοχής και το οποίο έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχουν όλα τα εφόδια και όλες οι υποδομές για να μπορέσει να είναι αποδοτικό και να εμπεριστοποιηθεί μέχρι το τέλος του έργου. Τώρα με αυτό το οποίο εμείς ασχολούμαστε είναι τα προγράμματα ανοιχτής καινοτομίας. Το βασικό εστιμό εδώ πέρα ποιο είναι είναι η καταγραφή ενός οικοστήματος καινοτομίας το οποίο απαρτίζεται από φοιτητές και ερευνητές είτε χρονοβλαστούς ή οικοσύστημα έρευνας όπως είναι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Μετά την καταγραφή υπάρχει η δικασία της υποστήριξης μέσω της ανάπτυξης ιδεών, την αξιολογή και παρακολούτηση αλλά και την υποστήριξη της συμβουλευτική πάνω σε αυτή τη δράση και ο βασικός σκοπός είναι επίσης να καταλήξουμε στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας καινοτομίας, ανάπτυξη επιχειρηματικών διεξοσοτήτων, ανάπτυξη περιόδων και υπηρεσίες και διασύνδεση με την αγορά και την βιομηχανία. Για να μπορέσω να σας πω κάποια πράγματα παραπάνω για να καταλάβετε ποιοι είμαστε και να συστηθούμε. Κάποια από τα έργα τα οποία έχουμε τρέξει και μάλλον τα γνωρίζετε είναι το Elevate Greece δηλαδή το Elevate Greece είναι κάτι το οποίο αναπτύξαμε και λειτουργούμε αυτή τη στιγμή. Είναι το Elevate Europe το οποίο ανακοινώνεται σε λίγες μέρες από σήμερα το οποίο έχει όλες τις εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Dragon's Den για όσους από εσάς το έχετε δει στο κομμάτι της συμβουλευτικής και της αποτίμησης στον τομέα της διαβραγμάτευσης, αλλά και με πάνω από 40 πανεπιστήμια σε μεγάλα πολλά έργα σε όλον τον κόσμο. Τώρα το βασικό για εμάς ποιο είναι. Το βασικό για εμάς είναι ότι ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο pipeline πάνω στα πλαίσια τα οποία έχουν οριστεί στην πρόσκληση 166 για να μπορέσει κάποιος να επιτύχει ένα αποτέλεσμα το οποίο έχει θέσει. Και ποιο είναι αυτό το, αυτό το οποίο έχουμε θέσει όπως είπε η κυρία Μιχαλοπούλου, είναι κάποιες συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία έχουν σχέση με την ανάπτυξη και την καλλέργεια κουντούρας και νοτομίας και επιχειρηματικότητας στο πανεπιστήμιο. Πάνω σε αυτό έχουμε δομίσει τέσσερα βασικές, τέσσερις βασικές δράσεις για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ανάπτυξη νέων και νοτόμων ιδεών, τις οποίες έχουμε ονομάσει Dooth Idea Accelerator, Dooth Innovation Challenge, Dooth Innovation Week και τα εργαστήρα και νοτομίας. Κάθε μια από αυτές τις δράσεις απευθύνονται σε κάποια TRL, BRL και IRL. Τι είναι αυτά, αυτά είναι στην ουσία από που ξεκινάει κάποιος βάση της ιδέας η οποία δεν έχει αναπτύξει ήδη μια τεχνολογία ή όχι. Η λογική σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι ξεκινάμε από το μηδέν. Δηλαδή αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάποιον ο οποίος αυτή τη στιγμή μπορεί να μην έχει καμία ιδέα, καμία τεχνολογία, καμία έρευνα αλλά έχει την πρόθεση μέσα από αυτό το πρόγραμμα να δημιουργήσει είτε μια καινοτόμα ιδέα είτε να δημιουργήσει μια καινοτόμα spin-off, ένα τεχνοπλαστό. Οπότε ξεκινάμε με το Dooth Idea Accelerator, το οποίο θεωρούμε ότι είναι και το πιο βασικό εργαλείο αυτού του έργου που απευθύνεται πραγματικά σε αυτόν που είναι σήμερα στο μηδέν. Και είναι το Dooth Idea Accelerator, το οποίο ξεκινάει την άλλη εβδομάδα. Το Dooth Idea Accelerator απευθύνεται στην γέννηση ιδέων. Δηλαδή κάποιος ο οποίος δεν έχει καμία ιδέα αυτή τη στιγμή αλλά του φαίνεται ενδιαφέρον μέσα από αυτό το πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσουμε, το βασικό θέμα είναι κάπως να γεννηθεί με καινούργια ιδέα. Πώς είναι πια αυτή η λογική? Η λογική είναι να μπορέσουμε εμείς να δείξουμε τις τεχνολογικές προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα και μέσα από συγκεκριμένες δεργασίες οι οποίες θα αναλυθούν την άλλη εβδομάδα να προκύψουν συγκεκριμένες ιδέες. Αφού προηγήσουν αυτές τις συγκεκριμένες ιδέες, δημιουργούνται συγκεκριμένα business concepts ή startup concepts και μέσα από συμβουλευτική και επιχειρηματική επώαση αναπτύσσονται ιδεξιότητες για να μπορέσουν κάποια στιγμή να καταλήξουν σε ένα καλύτερο BRL ή TRL. Απεθύνεται σε εφητητές, ερευνητές και ομάδες του πανεπιστημίου οι οποίες έχουν τη θέληση να δημιουργήσουν μια νέα και νοητόμα ιδέα. Το πρώο καινουτομίας ξεκινάει επίσης επίσημα σήμερα. Θα ανακοινωθεί την τρίτη πρώτη φορά διαζώσης στα σεμινέρα τα οποία θα κάνουμε, την τρίτη που μας έρχεται. Και ο βασικός σκοπός θα τρέξει η επώασή του τον Απρίλιο και τον Μάιο, οπότε δηλαδή θα υπάρχει ένα ανοιχτό κόλ που κάποιος θα υποβάλει μέσα από τη ζηφιακή πύλη που ήδη είναι στον αέρα την πρόθεσή του να συμμετάσχει. Και ο βασικός σκοπός είναι η ανάπτυξη των καινοτόμων ιδέων, ο σχηματισμός των καινοτόμων ομάδων, δηλαδή αν κάποιος είναι μόνος του και θέλει να βρει ομάδα θα έχει αυτή τη δυνατότητα, εκπαίδευση σε βασικές ένειες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αξιοποίηση μεθοδολογικών εργαλειών και ψυχιακών εργαλειών επιχειρηματικότητας και στο τέλος η κατάληξη είναι η ανάπτυξη καινοτομικών σχεδίων. Το pipeline είναι στην αρχή φοιτές, ομάδες και ρευνητές που θα έχουν μια καινοτόμα ιδέα, μετά είναι το team formation, δηλαδή το πώς αυτοί θα έρθουν και θα δημιούνσουν μια ομάδα όπου θα δεχτεί εκπαίδευση και συμβουλευτική και στο τέλος θα έχει διασύνδεση και προώθηση βάση πολλών διαφορετικών οδεράσεων που θα ανακοινωθούν στο μέλλον. Οι βασικοί πυλώνες του DoThan Accelerator αλλά και όλες τις δομές επάνω στη διαδικασία αυτή είναι το περιβάλλον και η ενέργεια, η τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας, η ιατρική και βιολογία μέσω health tech και biotech, εκπαίδευση το edutech δηλαδή, αθλητισμός, νομική και δίκαιο το rectech. Τώρα αυτοί πυλώνες είναι γενικοί και προφανώς επειδή είμαστε στο ξεκίνημα οποιος είποτε έχει να προσθέσει κάτι ο κόμμας καινοτομίας είναι ανοιχτός για να μπορέσει αυτή η πληροφορία να την κάνει ακόμα μεγαλύτερη και να την συμπεριλάβει. Αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν είναι και γραμμένοι προπτυχιακοί με διδακτορικοί φοιτητές του πανεπιστημίου, ερευνητές και διδακτορικοί φοιτητές του πανεπιστημίου, με λιδέπ και ομάδες της πανεπιστημιακής κοινότητας του πανεπιστημίου. Τώρα από και πέρα αυτοί είναι οι άνθρωποι που θέλουμε να είναι ανάμεσα σε δύο πράγματα, ή στο business ή στο tech. Δηλαδή για να δημιουργηθούν οι επιχειρηματικές ομάδες, χρειαζόμαστε αυτόν τον οποίον θα είναι ο business expert, δηλαδή αυτός ο οποίος έχει την επιχειρηματική ιδέα, ή αυτός ο οποίος θα αναλάβει να προχωρήσει το course as a concept, τον επιστημονικό υπεύθυνο, δηλαδή τον expert ο οποίος έχει την επιστήμη πίσω από αυτό. Οπότε δηλαδή εδώ πέρα ποια είναι η λογική, η λογική είναι ότι μπορεί κάποιος να είναι επιστημονικά πολύ καλός και να τον συνδέσουμε με κάποιον ο οποίος έχει business skills, ή το αντίστροφο. Ο tech expert, αυτός δηλαδή που θα πάει και θα δημιουργήσει το προϊόν και προφανώς κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, το legal. Δηλαδή αυτός ο οποίος μπορεί όλο αυτό να το τεκμηριώσει νομικά και να κάνει μια ιδέα η οποία μπορεί να εφαρμοστεί. Οπότε οι βασικοί πυλώνες όπου καθένας μπορεί να παίξει ένα ρόλο, στην ουσία κυρίως χωρίζονται στο business και στο tech και το πάντρεμα αυτών των δύο κόσμων. Η βασική διαδικασία σε ένα pipeline είναι η γέννηση νέων ιδεών. Δηλαδή το λέω γιατί είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι κάποιος ο οποίος δεν έχει καμία ιδέα μπορεί να έρθει και από εκεί να γίνουν ιδέες. Αυτή είναι η λογική όλης της διαδικασίας. Οπότε είναι η γέννηση ιδεών όπου σε αυτή τη διαδικασία θα έχουμε μιλήσεις από ακαδημαϊκούς και επιτυχηματίες ή experts στο συγκεκριμένο κλάδο, όπου θα αναλυθεί κάθε φορά και προφανώς το πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η τράπεζα ιδεών, δηλαδή σε κάποια θέματα τα οποία εμείς ήδη θεωρούμε ότι κάποιος έχει πολύ μεγάλο νόημα να ασχοληθεί, να δώσουμε μια τράπεζα ιδεών ώστε να καταπιαστεί με ένα πρόβλημα το οποίο ήδη υπάρχει. Το δεύτερο στάδιο είναι η κατανόηση βασικών ιδεών, δηλαδή εισηγήσεις και εκπαιδευτικό υλικό πάνω στις ιδέες που έχει κάποιος. Και το τρίτο είναι η υποστήριξη και ανάπτυξη αυτών των ιδεών μέσω από bootcamp training, συμβουλευτική παρακολούθηση και αξιολόγηση μέσα από τρεις κύκλους αξιολόγησης. Τώρα, το βασικό στα μοντέλα ανακτήσης και νοτομείας είναι επίσης το οικοσύστημα το οποίο πάμε να χτίσουμε. Το οικοσύστημα το οποίο πάμε να χτίσουμε απαρτίζεται από κάποια μέλη, τα οποία θέλουμε να έρθουν και να συνδράμουν με το δικό τους τρόπο σ' αυτούς που θα πάνε να γεννήσουν μια ιδέα. Αυτό, για να μπορείς να νετουργήσει, θεωρούμε ότι η εμπλοκή του πανεπιστημίου είναι πάρα πολύ σημαντική για τη κοινότητα του πανεπιστημίου, οπότε γι' αυτό το λόγο θα υπάρξει μια φοιτητική επιτροπή η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει τον κόμφο καινοτομίας και τον do-it-accelerator. Οπότε, εδώ πέρα, όποιος από τους συγκριτητές έχει την πρόθεση να συμμετάει σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να στείλει email και μετά από καπηδέσιμα, υπάρχει αυτοκριμένη διαδικασία για τη συμμετοχή του. Πολύ κρίσιμο, όπως έχουμε δει σε πολλά πανεπιστήμια, είναι η Επιστυμονική Επιτροπή. Και ρεγόντας Επιστυμονική Επιτροπή, εννοούμε ότι κάποιος, ο οποίος θέλει να επιλύσει σε ένα πρόβλημα, το οποίο παραδείγμα του σχάρι, είναι στο τομέα του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στο κάπτιπ του δεξιδίου του άνθρακα, ένας καθηγητής ο οποίος έχει εξιδίκεψη πάνω σε αυτή τη διαδικασία, θα ήταν καλό να ενωθεί με αυτήν την ομάδα και προφανώς να μπορέσει να κάνει ένα due diligence ή να καθοδηγήσει αυτήν την ιδέα. Και το βασχό ζητούμενο ποιο είναι εδώ, το βασχό ζητούμενο είναι να μπορέσει η ομάδα με κάποιον ο οποίος είναι καθηγητής να ενώσουν δυνάμεις και με χαρά μης να δούμε όλο αυτό να προχωράει και να δημιουργεί ένα νέο αφημί ή μια νέα ερευνητική ομάδα που θα προχωρεί στην όλη διαδικασία. Και το τρίτο κομμάτι, οπότε δηλαδή η επιστημονική επιτροπή απευθύνεται κυρίως στα μέλη ΔΕΠ, τα οποία έχουν μια επιστημονική αρτιότητα σε αυτό το οποίο θα πάνε να επιλύσσουν. Και η τρίτη επιτροπή, η οποία είναι πάλι πολύ σημαντική, είναι η επιτροπή ΜΕΤΟΡΟΝ, η οποία απαρτίζεται κυρίως από ιδρυτές, διφύλους συμβούλους ή μέλη νεοφαιών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ή από ανθρώπους οι οποίοι είναι σε κάποια εταιρεία και έχουν κάπως να προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο πάνω σε συγκεκριμένες διαδικασίες. Όλος αυτός ο κόσμος, όλες αυτές οι επιτροπές επιτελούν συγκεκριμένο ρόλο και το βασικό ζήτημα για εμάς είναι να μπορούμε να κάνουμε το κατάλληλο matching ώστε αυτοί να ενωθούν και να έχουν από κοινού ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο θα είναι αποδοτικό. Όλα αυτά ξεκινάνε από την ερχόμενη Τρίτη. Έχουν σχεδιαστεί τέσσερις ημερίδες, τέσσερα σημεινάρια. Ξεκινάνε δηλαδή από 28 Δευτέρου έως 3 Τρίτου. Θα είναι σε κάθε πόλη κάθε μέρα το κάθε σημεινάριο. Ξεκινάμε την Τρίτη από την Κωμοτινή. Την Τετάρτη θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Την Πέντη θα γίνει στην Οριστιάδα και την Παρασκευή θα γίνει στην Ξάνθη. Εκεί πέρα υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα, αναλυτικοί ομιλητές και θα είναι πρώτη φορά η ανάλυση όλων των παραπάνω, η εξειδίκευση σε εινές τεχνολογίες και το κάλεσμα προς τους φοιτητές και ερευνητές που έχουν μια πρόθεση να δούνε πώς να συμμετάσουν στο DoTheID Accelerator. Το πρώτο κομμάτι είναι το DoTheID Accelerator. Το δεύτερο, το οποίο έχει σχεδιαστεί, είναι το DoThe Innovation Challenge. Η κατάληξη του DoTheID Accelerator, δηλαδή κατάληξη αυτού που θέλουμε να γεννήσουμε ιδέα, είναι μια διαγωνιστική αδικασία. Αυτή η διαγωνιστική αδικασία τι σκοπό έχει. Σκοπό είναι να γίνει ένας διαγωνισμός, ένα pitching event, όπου όλες αυτές οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα τα οποία έχουν. Και όχι μόνο θα παρουσιάσουν, σε αυτή τη διαδικασία θα αξιολογηθούν. Θα υπάρχει επιτροπή και από Μελιδέπ αλλά και από επενδυτές, για να μπορούν να βρουν το κατά πόσο αυτοί οι οποίοι έχουν παρουσιάσει είναι καλοί ή όχι. Η λογική εδώ πρέπει να γίνει διασύνδεση αλλά και επιβράβευση των ανθρώπων των οποίων έχουν συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Τώρα η λογική είναι, όπως είπαμε, η υποβολή και εξουσιαλόγηση των επιχειρηματικών σχεδεών ώστε να κάνει κάποιος pitching στο τελικό διαγωνισμό, ο οποίος θα γίνει τον Μάιο. Τώρα, αφού τρέξει το Dooth the Accelerator και το Dooth Innovation Challenge και τελειώνει το Μάιο αυτή η διαδικασία, το βασικό στιγμό είναι αυτά τα δύο προγράμματα ανεκτοσχεδιωτωμίας να οδηγήσουν ομάδες και start-ups στο incubator του πανεπιστημίου ώστε από εκεί πέρα ο incubator να λάβει τον ρόλο τον οποίο έχει για να μπορέσει να βγάλει τεχνοβελαστούς και να ενδυνθούν νέες καινοτόμες εταιρίες και νέες νοφίες επιχειρήσεις. Τώρα, οι επόμενες δύο δράσεις είναι το Dooth Innovation Week. Στο Dooth Innovation Week ο βασικός ρόλος είναι να μπορέσουμε να υπάρξει ενημέρωση για αυτά τα οποία θέλει να κάνει το πανεπιστήμιο. Ενημέρωση, μάλλον, από τον κόσμο έξω από το πανεπιστήμιο που θα έρθει να συνδεθεί με το πανεπιστήμιο, δηλαδή μια σειρά από μιλίες ανθρώπων που αυτή τη στιγμή δεν στρεπιούνται επιχειρηματικά σε όλον τον κόσμο, έχουν αναπτύξει κάποιες καινοτόμες προϊόντα, έχουν αναπτύξει κάποιες καινοτόμες εταιρίες και θέλουν να προσφέρουν την εμπειρία την οποία έχουν προς τους διαγωνιζόμενους. Φορείς οι οποίοι είναι χρηματικοί φορείς ή φορείς της ελληνικής πολιτείας, όπου μπορούν να παρουσιάσουν διάφορα χρηματικά εργαλεία ή να παρουσιάσουν διάφορες δράσεις που η ελληνική πολιτεία αυτή τη στιγμή έχει για τις νεοφίες επιχειρήσεις και τους τεχνοβλαστούς. Και κυρίως να μπορούμε να κάνουμε ένα matchmaking event, δηλαδή B2B συναντήσεις, όπου αυτοί οι οποίοι έχουν ρημάσει την ιδέα τους να έρθουν μέσα από ένα ψηφιακό ρεγαλείο σε συνενόηση με ανθρώπους που ψάχνουν είτε να επενδύσουν είτε να συνεργαστούν εμπορικά-επιχειρματικά με αυτές τις ιδέες για να μπορείς όλο αυτό πράγμα να πάει σε ένα επόμενο level. Παράλληλα στο DoTheInnovation Week αυτό το που θα γίνει είναι η τελική διαγωνιστική διαδικασία του DoTheInnovation Challenge, όπου εκεί θα υπάρξει και επιβράβευση όλων των συμμετοχόντων σε αυτή τη διαδικασία. Τέλος, έχουμε προβλέψει τα εργαστήρα καινοτομίας, τα οποία θα γίνουν τον Μάιο και τον Σεπτέμβρι, όπου η βασική στόχη είναι η ένταξη στην επιχειματικότητα, οι εξοπήσεις της έρευνας, η διασύνδεση μεχανοδοτικούς οργανισμούς και η παρουσίαση των χονοδοτικών εργαλείων και ευκαιριών για αυτές τις εταιρείες, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Μάρτιο και έχουν φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο σε μια συγκεκριμένη διαδικασία επώασης και ανάπτυξης. Πάλι, όπως βλέπετε, απευθύνεται κυρίως, δηλαδή οι ωφελούμενοι είναι οι εργαιντές, τεχνοβλαστή, ομάδες και start-ups του Πανεπιστημίου και αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν κυρίως είναι ο επενδυτικός και επιχειματικός κόσμος για να μπορέσει να δει τι συνέργειες θα αξιοποιήσει από αυτή τη διαδικασία. Τέλος, όλος ο σχεδιασμός, όπως είπε και η κυρία Μιχαλοπούλου, επιτουσίας στο κομμάτι της επώασης απευθύνεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες. Είναι τα προγράμματα ανοιχτής καινοτομίας, όπως τα είπαμε, δηλαδή το Do The Ideaccelerator, το Do The Innovation Challenge, το Innovation Week και ο Incubator του Πανεπιστημίου. Υπάρχει μια ψηφιακή πύλη η οποία αυτή τη στιγμή χτίζεται και το Digital Innovation Gate, το οποίο επί της ουσίας χωρίζεται στο website όπου θα υπάρχει όλη η πληροφορία και όλο το υλικό το οποίο αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται για να μπορέσει να βοηθήσει το οικοσύστημα να αποκτήσει και γνώση αλλά και ενημέρωση για αυτά τα οποία θα τρέξουν. Και το μεγάλο έργο το οποίο υπάρχει είναι η ψυχιακή πλατφόρμα καινοτομίας, όπου ο κ. Φαρμάκης θα πει αναλυτικά πράγματα αυτή τη στιγμή, όπου εδώ θα υπάρχει από τη μία η καταγραφή των ερευνητικών εργαστηριών και της αίριανος που παράγεται στο Πανεπιστημίο αλλά και όλη η ψηφιοποίηση αυτής της διαδικασίας την οποία μόλις περιέγραψα δημιουργώντας ένα ψηφιακό οικοσύστημα το οποίο θα ενώνει και τις τέσσερις πόλεις σε ένα κοινό σημείο αναφοράς. Τρίτον η ημερίδα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας όπου είναι τα εκδηλυτικά σημερινά της επιχειρηματικότητας και τα εργαστήρια καινοτομίας αλλά και οι ημέρες της καργέρας οι οποίες θα αναλυθούν παρακάτω και προφανώς το καρφό μεταφοράς τεχνολογίας το οποίο θα πει η κ. Περμπέριογλου αναλυτικά το ποιο σκοπό έχει και πως συνδέεται με το DOEATH innovation hub. Αυτά από εμένα εγώ τέλος εγώ τέλος ελπίζω να μην σας κούρεσα εγώ αυτό που ήθελα να πω είναι ότι γενικότερα όλος αυτός ο σχεδιασμός έχει πετύχει σε κάποια πανεπιστήμια και έτσι όπως έχει σχεδιαστεί είμαστε σίγουροι ότι το δημοκρατήριο του Πανεπιστήμιου Θράκης θα πετύχει πολύ περισσότερο γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τη θέληση από τα μέλη τεπ που έχουμε δει για να πετύχει οπότε περιμένω να τα ακούμε από κοντά την τρίτη ευχαριστώ πολύ. Χρήστο και εμείς σε ευχαριστούμε πολύ πριν δώσω τον λόγο στον αγαπητό Φιλιππό για να συνεχίσει. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο απαιτητικό, ενδιαφέρον όμως είναι αυτό το κομμάτι γιατί αφορά την ουσία της δουλειάς μας, το ότι αυτό που κάνουμε έχει νόημα για κάποιον άλλο, για την κοινωνία, οπότε εδώ εγώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν τους συναδέλφους και βοηθούν ακόμα για να φτάσουμε εδώ. Θα ευχαριστώ τους αντιπριτάνης, ο οποίος ο καθένας από τη μεριά του έχει βοηθήσει και θα βοηθήσει στο να υλοποιηθεί αυτή η δράση, είτε γιατί αφορά άτομα με δραστήριο γνωστικό και ρευνητικό έργο, είτε γιατί βλέπετε ότι θα χρειαστούν πολλοί πόροι, ανθρώπινοι πόροι στον πανεπιστήμιο για να μπορέσουμε, όχι μόνο φέτος, αλλά να μπορέσουμε να διατηρήσουμε και αυτές τις δομές και τις υπηρεσίες, και αυτή τη λειτουργία και κάθε επόμενο χρόνο. Και με αυτή την εισαγωγή δίνω τον λόγο στον Φίλιππο, που έχει αναλάμπει αυτό το ψηφιακό κομμάτι και να ευχαριστήσω και το διοικητικό προσωπικό εδώ, γιατί όπως καταλαβαίνετε όλο αυτό δένεται πάνω στην διοικητική λειτουργία του πανεπιστήμιου. Φίλιππο, έχεις τον λόγο, ευχαριστώ πολύ. Ωραία, ευχαριστώ πάρα πολύ. Να καλησπαιρίσουμε τη σειρά μου, όλες και όλους. Να ευχαριστήσω επίσης και όλη την ομάδα εργασίας. Ουσιαστικά αυτό που θα σας παρουσιάσω είναι η δουλειά που γίνεται από μια ομάδα εργασίας, που αποτελείται από συναδέλφους, από εξωτερικούς συνεργάτες. Και προσπαθούμε και εμείς να συμβάλουμε, ώστε να το καλύτερα και με όποιες ιδέες έχουμε και την καλύτερη δυνατή προσπάθεια μπορούμε να κάνουμε. Σε αυτή την περίπτωση, να πάμε λίγο στο επόμενο σλάιντ, όπου αυτό που προσπαθούμε να κατασκευάσουμε, να σχεδιάσουμε, είναι μια ψυχιακή πύλη και ένας γενικά ψυχιακός χώρος, όπου θέλουμε να υπηρετήσει συγκεκριμένα πράγματα. Δηλαδή, από τη μία θέλουμε να προωθήσουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο δικό μας τοικοσύστημα, του Δημοκρατή Πανεπιστημίου Θράκης, και αυτό δεν θα γίνει με κανέναν άλλο τρόπο, παρά με το να έχουμε ένα εργαλείο, να έχουμε λοιπόν μία πύλη, μία ψυχιακή πύλη, στην οποία μπορούμε να κάνουμε interaction με γενικότερα πράγματα που συμβαίνουν στο Πανεπιστημίό μας. Πιο συγκεκριμένα, σκεφτόμαστε ότι αυτού του τύπου η πύλη θα πρέπει σίγουρα να περιέχει τα επιτεύματα και την τεχνογνωσία που παράγεται μέσα στα εργαστήρια του Δημοκρατή Πανεπιστημίου Θράκης, άρα θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος στον οποίο μπορούμε να δείξουμε τη δουλειά που κάνουμε. Είναι σημαντικό, πολλές φορές κάνουμε εξαιρετική δουλειά μέσα στο Πανεπιστημίο και δεν έχουμε τον τρόπο και τη μέθοδο και τη δυνατότητα να δείξουμε τη δουλειά που κάνουμε, η οποία είναι βέβαια ενδιαφέρει όχι μόνο στο δικό μας οικοσύστημα, αλλά σίγουρα και στους εξωτερικούς που παρακολουθούν τις δυνατηριότητες από μακριά. Άρα κατά αυτή την έννοια θα γίνει μια καταγραφή των εργαστηρίων και της δουλειάς που γίνεται μέσα στα εργαστήρια, ώστε να μπορέσουμε με την δύναμη της εξοστρέφειας να την δώσουμε προς τα έξω και να μπορέσουμε και οι ίδιοι επίσης, όπως είπα πριν, να εκμεταλλευτούμε αυτού του τύπου την πληροφορία. Όσον αφορά τώρα την καταγραφή, αυτή θα γίνει μέσα από ξεχωριστά template τα οποία θα σχεδιαστούν και θα σταλούν, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε όσον εναντών μεγαλύτερη πληροφορία από τα εργαστήριά μας προς αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα. Αυτό θα γίνει στο άμεσο χρονικό διάστημα. Και επίσης θα υπάρχει μέσα στην πλατφόρμα η δυνατότητα να δείξουμε ίσως τα πράγματα για τα οποία είμαστε πιο όρημοι, όσον αφορά δηλαδή κάποιος που έχει να παρουσιάσει μια πατέντα ή κάτι το οποίο να έχει ενδιαφέρον για να μπορέσει να πάρει τον δρόμο του ή να προσελκύσει μελλοντικούς επενδυτές ή συνεργάτες. Επίσης θα αξιολογούμε μέσα αυτή την πλατφόρμα το υλικό συνέχεια, θα είναι δηλαδή μια ζωντανή πλατφόρμα, θέλουμε να είναι μια δυναμική πλατφόρμα, η οποία να παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητες των επιστημών, των ερευνητών μας και των φοιτητών μας και να μπορεί να τους υποστηρίζει. Αν πάμε στην επόμενη διαφάνεια, ποιοι θα είναι, ποιοι αναμένουμε να είναι επισκέπτες αυτής της πύλης και ποιοι αναμένουμε να κάνουν interact, να ανεπιδράσουμε αυτή την πύλη. Μιλάμε καταρχάς για τα μέλη του Δημοκρατή Πανεπιστημίου, είτε αφορά σε φοιτητές, είτε αφορά σε ερευνητές, είτε σε μέλη ΔΕΠ. Αυτές οι τρεις διαφορετικές κατηγορίες θα βρούνε διαφορετικά πράγματα, θέλουμε δηλαδή να είναι στοχευμένο το υλικό, να είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους που θα προσεγγίσουν αυτή την πύλη. Οι φοιτητές, για παράδειγμα, θα μπορούν να ενημερωθούν για τυχόν δράσης και νοτομίας, να δηλώσουν συμματοχή σε προγράμματα, να μπορούν να βρουν πιο εύκολα ευκαιρία συμματοδότηση, ακόμα και απασχόλησης σε αντίστοιχες ομάδες που δουλεύουν πάνω σε αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν, όπως επίσης και να βρουν εργαστήρια για κάποιες ιδέες που ενδεχόμενα έχουνε με τις οποίες μπορούν να λειπιδράσουν, όπως είπαμε ότι σε γενικές μέσες αυτό που καταλάβαμε είναι ότι οι φοιτητές που έχουνε κάποιες καινοτόμες ιδέες, εκτός από τη βοήθεια στο επιχειρηματικό κομμάτι, χρειάζεται αρκετή βοήθεια πάνω στο τεχνικό κομμάτι και εκεί πέρα είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να βρουνε τους ανθρώπους τους που μπορούν να συνεργαστούν στο μέλλον ή να τους δώσουνε κάποιες λύσεις που ενδεχόμενα υπάρχουν και τις αγνώνουν. Το δεύτερο κομμάτι που αφορά τους ερευνητές και τα μελιδέπ, προφανώς θα βρούνε πληροφορίες όσον αφορά πάλι δυνατότητες χρηματοδότησης, το πως μπορούν να κατοχυρώσουνε τα πνευματικά τους δικαιώματα μέσω της κατοχυρώσης της πατέντας ή να δημιουργήσουνε τεχνοβολαστούς, εταιρίες spin-off δηλαδή και να προωθήσουνε τις ιδέες τους ή να προωθήσουνε το ερευνητικό τους δυναμικό στο ευρύτερο κοινό και ως επισκέπτες αναμένουμε προφανώς είτε να προσελκύσουμε μελληντικούς φοιτητές, είτε μέλη άλλων ιδρυμάτων, μέλη της τοπικής κοινωνίας και το καθεξής, θέλουμε να ενημερώνονται, να ξέρουνε το τι κάνουμε, το τι διαθέτουμε, ποια είναι η δυναμική μας και να διασυνδέσουμε ενδεχόμενα το εξωτερικό οικοσύστημα με το εσωτερικό μας οικοσύστημα. Αυτά είναι οι συγγενικές γραμμές, σίγουρα θα απαιτηθεί αρκετή δουλειά μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμί το αποτέλεσμα, σίγουρα θα περάσουμε από διαφορετικές versions A, B, C και ούτω κατά εξής και σίγουρα το feedback όλων σας είναι πολύ σημαντικό, ώστε να καταφέρουμε να φτιάξουμε μια πύλη στην οποία να μπορούμε τελικά να την αξιοποιούμε, να έχει αρκετή πληροφορία αλλά να έχει και πληροφορία η οποία να είναι εύκολα προσβάσιμη στον οποιοδήποτε θέλει να τη βρει. Και στο τέλος να πω ότι όλο αυτό είναι ένα αποτέλεσμα μιας αρκετά εκτενούς έρευνας που έγινε σε διάφορα πανεπιστήμια είτε της Ευρώπης είτε των Ηνωμένων Πολιτιών σχετικά με αντίστοιχες innovation hubs ώστε να μπορέσουμε να βρούμε το καταλληλότερο για το δικό μας πανεπιστήμιο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Φίλιπα, κύριε Φαρμάκι ευχαριστούμε θερμά και εμείς όχι μόνο για τη σημερινή παρουσίαση αλλά γενικά για τη συνεργασία γιατί είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και η σύνθεση της ομάδας εργασίας που έχουμε σε αυτό το έργο ήταν τέτοια ώστε να μπορέσει ο καθένας με την εμπειρία του και την εξπερτή του να δώσει ενέργεια και ιδέες και πολύ δουλειά σε αυτό το έργο. Που είπαμε ξεκινά τώρα αλλά θα συνεχίσει να τρέχει στο επόμενο διάστημα. Και εδώ λοιπόν ευχαριστώντας τον Φίλιπα θέλω να προχωρήσω στην ομάδα εργασίας και στις επιμέρους δράσεις γιατί ακούσαμε το γενικό σχεδιασμό από τον Χρύσο τον Νικολούδη αλλά υπάρχουν και πρόσθετες επιμέρους δράσεις. Αυτή τη δράση που έχει να κάνουμε στις ημέρες καριέρας θα την παρουσιάσει ο συνεργάτης ο Θεράπων ο Φάκας αλλά εδώ θα μου δώστε λίγο χρόνο να παρουσιάσω και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και ξεκινώ την έφητη Τζίτσκαρη η οποία είναι αναπληρωτή εργαθηγήτρια στο ΤΕΦΑ και έχει τον συντονισμό αυτής της δράσης για τις ημέρες καριέρας. Ο καθένας από την ομάδα του έργου έχει αναλάβει κάτι. Στη συνέχεια έχουμε μαζί μας τον Γιάννη τον Κουρκουτά και τη Μαριρένα την Γρηγορίου η οποία ως ομάδα μέσα στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτών των δράσεων. Έχουμε τον Θεόφιλο τον Παπαδημητρίου και είναι η Μαριρένα η Γρηγορίου η αντιπριτανής μας και ο Γιάννης ο Κουρκουτάς είναι καθηγητές από το Μωριακής Βιολογίας. Ο Περικλής ο Κόγκας και ο Θεόφιλος ο Παπαδημητρίου. Δύο καθηγητές αγαπητοί συνάδελφοι από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Είναι οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας αλλά όχι μόνο και στο κανονισμό του κόμβου και πώς θα λειτουργεί και πώς θα καλύπτει και τις υπηρεσίες του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας. Και ο Αγαρίφαλος ο Αραμπαντζίσσα από την Οριστιάδα ο οποίος με προηγούμενη εμπειρία στο θέμα της καινοτομίας εκτός από την ερευνητική του δραστηριότητα ολοκληρώνει την ομάδα και μας δίνει τη δυνατότητα έτσι να έχουμε ένα δίκτυο ανθρώπων οι οποίοι καλύπτουν όλες τις πόλεις μας και με επαιδεία συγκεκριμένης ευθύνης αλλά και με τη γενική εποπτεία όλου αυτού του έρωμου. Το πρώτο που έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι εμείς μόνο δεν φτάνουμε. Θέλουμε τη βοήθεια όλων εσάς για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το έργο αυτό έτσι όπως το έχουμε σχεδιάσει και μάλιστα γιατί όχι να το εξελίξουμε σε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο πανεπιστήμιό μας. Και ας ξεκινήσουμε ας συνεχίσουμε μάλλον με τις ημέρες καριέρας για να δούμε πως κάθε τμήμα θα τις διαμορφώσει και θα τις υλοποιήσει μέσα σε αυτή τη περίοδο. Θεράπων έχεις το λόγο. Θεράπων δεν ακούγεσαι. Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν ακούγεσαι καθόλου. Τώρα έκλεισε στον μικρόφωνο σου. Έλα Θεράπων δεν σε ακούω. Δεν σε ακούμε. Γιατί άραγε. Αναστασία πιστεύεις ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να επιστρέψουμε. Σωστά ακριβώς ωραία οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε. Πολύ ωραία. Θεράπων δοκιμασέ το. Αν σε ακούσουμε κάποια στιγμή θα καταλάβουμε τι κάνεις στις δοκιμές σου. Εντάξει. Περινάμε στο επόμενο μέλος της ομάδας. Συνεργάτη. Όχι. Η Αναστασία είναι εξωτερικός συνεργάτης του έργου. Όμως είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο το πανεπιστήμιο μέσω του γραφείου του UV στην Ξάνθη έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν. Είναι μία από τις συνεργάτητες της ομάδας που συνέταξαν τον κανονισμό για το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας. Και αυτή τη στιγμή είναι η πιο κοντά στην καρδιά, αν όχι καρδιά, του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας. Είναι ο άνθρωπος που απαντάει πίσω από το TTO αλλά δεν θα το περιορίσω εδώ. Είναι το σημείο αναφοράς για όλους μας αυτό το έργο αλλά και στο κομμάτι του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό του ειδικού λογαριασμού. Τους γνωρίζετε. Είναι και αυτή στο πλαίσιο. Αυτό, μια και το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας σύμφωνα με το νέο νόμο, είναι κομμάτι του ειδικού λογαριασμού της ΜΟΔΙ, συγκεκριμένα του τμήματος προγραμματισμού που προείσταται η κυρία Λαμπράκη, όπως ήταν και στον αρχικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου πριν χρόνια. Και έχει γύρω της την επιτροπή, όπως τη λέω εγώ, 2-2-2, με πολλούς συναδέλφους και από εσάς που σας είδα να συνδέστε και σας ευχαριστώ πολύ, οι οποίοι μελετούν τα αιτήματα που κάνουμε εμείς για να υποβάλλουμε, για να ιδρύσουμε μια spin-off, είτε να διεκδικήσουμε την τεχνογνωσία, μια πατέντα στο πλαίσιο αυτό και να το εγκρίνει η επιτροπή ερευνών και τώρα το Συμβούλιο Διοδίκησης ως αρμόδιο όργανο. Οπότε Αναστασία, έχεις το λόγο για να παρουσιάσεις το κομμάτι αυτό και σας ευχαριστώ πολύ. Γεια σας και από εμένα, καλησπέρα σε όλους σας. Είμαι Αναστασία Μπερμπέρογλου, είμαι οικονομολόγος και ο ρόλος μου στο Κόμπο Γενοτομίας του Δημοκρατείου είναι η δημιουργία και η ενδυνάμωση του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας. Ας ξεκρίνουμε με το τι είναι το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας. Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας είναι σίγουρα το σημείο επαφής μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς, καθώς σκοπεύει στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Πανεπιστημίου. Είναι το πιο σημαντικό στο οποίο απευθύνεται στο Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας. Στην ουσία, τι κάνει, παρέχει μια πρακτική υποστήριξη στα μέλη του Πανεπιστημίου και την διευκολύνση της πρακτικής εφαρμογής ανακαλύψεων, εμφευρέσεων και των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας. Σίγουρα, ο βασικός ρόλος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, όπως λέει και το όνομά του, είναι η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Θέλουμε δηλαδή να είμαστε ο κόμβος ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι το βασικό που θέλει να κάνει το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας. Επιπλέον, είναι αρμόδιο για μια σειρά από πράγματα. Σίγουρα, είναι αρμόδιο για την υποστήριξη της ερευνητικής κοινότητας στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, είναι αρμόδιο για την υποστήριξη σε ζητήματα κατοχύρωσης διανοητικής ιδιοκτησίας, για την υποστήριξη στην ίδρυση και λειτουργία τεχνοβλαστών και spin-off, όπως πολύ γνωστά ξέρουμε ότι παράγεται ο Δημοκρατίας Πανεπιστήμιο. Σίγουρα, για τη διασύνδεση και τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και το παραγωγικό σύστημα, είναι ένα γραφείο το οποίο στην ουσία θέλουμε μέσα το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο και να μπορέσουν οι ερευνητές να δικτυωθούν τόσο με άλλους ερευνητές, τόσο με κέντρα ερευνητικά, με άλλα πανεπιστήμια, με επιχειρήσεις και με συνεργάτες, έτσι όταν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο και να μπορέσουν να αποκτήσουν την γνώση για να πάνε την ιδέα τους ένα βήμα παρακάτω και να γίνει αυτό γιατί όχι μία επιχείρηση. Και τέλος, σίγουρα είναι αρμόδιο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, όπως ήδη έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε, για να αναπτυχθεί μια κοινοτομική νοοτροπία μέσα στο Πανεπιστήμιο και να έρθει λίγο πιο κοντά με την επιχειρηματικότητα. Γνωρίζω ότι οι Ακαδημαϊκοί είναι πιο κοντά στο κομμάτι της εκπαίδευσης, αλλά αυτό που θέλει να κάνει το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας είναι να στρέψει λίγο το ενδιαφέρον τους και προς την επιχειρηματικότητα και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν αυτήν την ιδέα και το ερευνητικό αποτέλεσμα που έχουν, να το μετατρέψουν, γιατί όχι σε μια spin-off, να δημιουργήσουν και να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα αυτό, να κατοχυρώσουν μια πατέντα και μια εύρυση τεχνία, έτσι ώστε να μπορέσουν να έρθουν και εισόδημα από την έρευνα που έχουν κάνει. Μέσα στον κόμμα κοινοτομίας, στον οποίο φτιάχνουμε αυτή τη στιγμή, θα υπάρχει διακριτός χώρος που θα μπορεί κάποιος να βρει πέρα από τις υπηρεσίες, όπως σας ανέφερα, που μπορεί να παρέχει ένα Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας. Θα υπάρχει και χρήσιμα και πρακτικό υλικό, χρήσιμα έγγραφα, όπως για παράδειγμα θα υπάρχουν έγγραφα για την κατοχύρωση πατέντας. Θα υπάρχει οδηγός για το πώς μπορεί να ιδρύσει κάποιος μια spin-off και τι έγγραφα και τι χαρτιά χρειάζονται για όλα αυτά. Θα υπάρχουν πολιτικές προώθησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και επίσης θέλουμε να δημιουργηθεί και μια βιβλιοθήκη πατεντών, έτσι ώστε να είναι ενήμεροι όλοι και όλοι μας να υπάρχουν δηλαδή αυτά τα δεδομένα, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιες πατέντες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτές οι πατέντες και από το Πανεπιστήμιο και από εξωτερικούς συνεργάτες. Με λίγα λόγια το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας είναι το σημείο επαφής μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικότητας, είναι αυτός ο σύνδεσμος που θέλουμε να είμαστε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και στον έξω κόσμο. Αυτά από μένα, δεν θέλω να σας κουράσω παραπάνω, είναι ένα σημαντικό σκόμβος μέσα στον ήδη υπάρχουν κόμβο. Εύχομαι καλή μας αρχή, πραγματικά έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια όλοι μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και εύχομαι να αξιοποιήσετε και να αξιοποιήσουμε όλοι μας τα εργαλεία που θα διαμορφωθούν στο μέγιστο γιατί είναι πάρα πολύ χρήσιμα να μην είναι μόνο ένα παραδοτέο και να είναι κάτι το οποίο θα μείνει στο Πανεπιστήμιο και θα το αξιοποιήσουμε και θα το αξιολογήσουμε κιόλας όλοι μας. Για αυτό που είπε και ο Φίλιππος προηγουμένως, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή σας και το feedback ολονός σας για να προχωράμε και να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτά από μένα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και εμείς σε ευχαριστούμε Αναστασία, πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και νομίζω ότι ο Θεράπον έχει κάνει μια επιτυχημένη προσπάθεια να συνδεθεί. Είμαστε έτοιμοι να δούμε τον Θεράπον? Νομίζω δεν έχει συνδεθεί ακόμα. Δεν έχει συνδεθεί. Θα προχωρήσουμε. Βεβαίως. Ο κύριος Κόκκο. Ωραία. Καλησπέρα κι από μένα. Ωραία. Ελπίζω να μ' ακούτε εμένα. Τέλεια. Εγώ λοιπόν είμαι καθηγητής στο Τμήμα Εκονομικών Επιστημών. Συμμετέχω σε αυτό το πολύ σημαντικό εχείρημα και διδάσκω και δύο μαθήματα επιχειρηματικότητας στο τέταρτο έτος. Και θέλω να ξεκινήσω με ένα βασικό ερώτημα στην οικονομική επιστήμη και στο τομέα της επιχειρηματικότητας, το οποίο θα το απαντήσω στο τέλος όταν ολοκληρώσω αυτά που θέλω να πω. Το ερώτημα αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη θεωρία της επιχειρηματικότητας και είναι το αν επιχειρηματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι. Αλλά να δώσω πρώτα έναν ορισμό τι είναι για την οικονομική επιστήμη επιχειρηματικότητα. Διαχρονικά βλέπουμε από το 1861 υπάρχει ο πρώτος ορισμός που λέει ότι είναι η ανάληψη κινδύνων για τους οποίους κανείς δεν μπορεί να ασφαλιστεί. Ο σύγχρονος ορισμός όμως λέει ότι επιχειρηματικότητα είναι η δύναμη η οποία είναι ικανή να συνδυάζει τους συντελεστές παραγωγής, φυσικούς πόρους, εργασίας, δηλαδή κεφάλαιο και τεχνολογία, με σκοπό την επίτευξη κέρδους μέσα σε ένα περιβάλλον υπολογισμένου κινδύνου και χαμηλής απεβεβαιότητας. Σε αυτό τώρα ο επιχειρηματίας είναι ο φορέας της επιχειρηματικότητας. Το ξεκίνημα του επιχειρηματικού ιχειρήματος αποτελεί ουσιαστικά ένα σοκ, δημιουργεί νέες δυνατότητες που απειλούν τα υπάρχοντα προϊόντα και έτσι λέμε ότι η επιχειρηματικότητα καταστρέφει καθώς δημιουργεί και δημιουργεί καθώς καταστρέφει. Επίσης η επιτυχία ενός νέου ιχειρήματος ενθαρρύνει τη μήνυση. Έπειτα οθεί στην εισαγωγή από άλλους επιχειρηματίες μιας γκάμας συμπληρωματικών δραστηριοτήτων και δημιουργούνται έτσι πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ευημερία και τελικά σε όλους μας. Εδώ να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα που είναι σημαντικό και έχει να κάνει με το Innovation Hub. Μια σημαντική διάκριση ανάμεσα στον κίνδυνο και στην αβεβαιότητα που είναι λέξεις που χρησιμοποιούμε εναλλακτικά στην καθομιλωμένη όμως το τομέο αυτό έχουν μια σημαντική διαφορά. Πινδινό ρίσκ αντιμετωπίζουμε όταν το αποτέλεσμα μιας ενέργειας μας δεν μπορεί να προβλεπθεί από πριν αλλά γνωρίζουμε τις πιθανές εκβάσεις που υπάρχουν με τις αντίστοιχες πιθανότητές τους. Κάτι σαν να ρίχνουμε ένα ζάριο που ξέρω πόσες πλευρές έχει, τι γράφουν πάνω οι πλευρές και τι πιθανότητες έχει κάθε πλευρά να εμφανιστεί. Οι επιχειρηματίες λοιπόν τώρα αναλαμβάνουν υπολογισμένους κινδύνους τέτοιους. Το κέρδος τους μάλιστα είναι η ανταμοιβή της αγοράς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν. Η αβεβαιότητα ανχσεύτεται από την άλλη πλευρά είναι στην οποία έχουμε πάλι το αποτέλεσμα μιας ενέργειας που δεν μπορεί να προβλεπθεί από πριν. Αλλά η ιδοποιός διαφορά εδώ είναι ότι δεν γνωρίζουμε από την αρχή τις πιθανές εκβάσεις και τις πιθανότητές τους. Σαν το ζάρι που ρίχνουμε να μην ξέρω πόσες πλευρές έχει, τι γράφουν πάνω η κάθε πλευρά και ποια είναι η πιθανότητα να εμφανιστεί η κάθε πλευρά. Την αβεβαιότητα την αναλαμβάνουν οι τυχοδιώκτες. Γι' αυτό και η αγορά δεν ανταμείβει την ανάληψη αβεβαιότητας. Τώρα για να το συνδέσουμε αυτό με το όλο εγχείρημα αυτό θα πρέπει να πούμε εδώ πέρα ότι σύμφωνα με την επιστήμη της επιχειρηματικότητας τα γνωρίσματα του επιχειρηματίας μπορεί να είναι επίκτητα ή έμφυτα. Έμφυτα όπως η ενεργητικότητα, σημαντική σταθερότητα, κοινωνικότητα τέτοια πράγματα και επίκτητα όπως γνώσεις οικονομικές, marketing, management, δεξιότητες, επίλυση προβλημάτων, καινοτομίας, οργάνωσης, σχεδιασμός και ηγεσία. Ο Dracker ο οποίος είναι ο θεμελιωτής, ο guru του σύγχρονου management στα οικονομικά λέει ότι η επιχειρηματικότητα είναι επικίνδυνη κυρίως επειδή πολύ λίγοι επιχειρηματίες ξέρουν τι κάνουν. Εδώ έρχεται το Do The Innovation Hub και έρχεται και παρέχει ένα οργανωμένο οικοσύστημα καθοδήγησης, εκπαίδευσης, μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας, μίωσης των κινδύνων, ανάληψης υπολογισμένων μόνον κινδύνων και εξάλληψης της αδεβαιότητας που είπαμε πριν. Μα αυτές τώρα τις σκέψεις για να κλείσω και εγώ, κατά νου μπορούμε να απαντήσουμε το ερώτημα που έθεσα στην αρχή. Τελικά επιχειρηματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι. Η επιστημονική απάντηση πλέον είναι ότι αν και κάποιες πτυχές της επιχειρηματικότητας είναι έμφυτες, όπως το να είμαστε δραστήριοι, να έχουμε κίνητρο και να είμαστε καινοτόμοι, οι περισσότερες συνιστώσεις της επιχειρηματικότητας μπορούν να γίνουν αντικείμενο μάθησης, οικονομική εκπαίδευση, πώς να ξεκινήσει κανείς και να διηγήσει μια επιχείρηση και όλα αυτά. Επίσης, το περιβάλλον της επιχείρησης είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τονίζεται ότι η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού προς τις επιχειρήσεις, υκοσυστήματος και μιας αντίστοιχης επιχειρηματικής κουλτούρας, που γι' αυτά μίλησε και η κυρία Μιχαλοπούλου προηγουμένως, μπορεί να δώσει μεγάλη όθηση στην επιχειρηματικότητα. Αυτά είναι και τα στοιχεία που το tooth innovation hub θέλει να θεραπεύσει, προσφέροντας έτσι ένα γόνιμο περιβάλλον που θα παρέχει αρρωγή, εκπαίδευση, στήριξη σε επίδοξους επιχειρηματίες, με καινοτόμες ιδέες, ώστε να περιορίσουμε την αβεβαιότητα, να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας του όποιου επιχειρηματικού εγχειρήματος. Περικλήση, ευχαριστώ με πάρα πολύ και σε εσάς και το θεόφιλο. Είναι ένα πολύ διατερό σημείο. Αυτό αφορά κυρία εμάς, τους καθηγητές. Θα είναι σεμινάρια τα οποία θα γίνουν εξ αποστάσεως, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα παρακολουθήσουμε, αλλά θα ζητήσουμε να κλείσει κάποιος θέση, δηλαδή να ξέρουμε ποιος είναι το ακροατήριο, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο αλληλεπιδραστική, ας το πούμε, εκπαίδευση ή ενημέρωση. Ναι, ενημέρωση θα έλεγα. Και στο τέλος, την τελευταία εβδομάδα, θα είναι η μία, η τελευταία διαζώσης. Οπότε θα σας έρθει από το TTO το email, θα έρθει σε όλους τους συναδέλφους για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για αυτό το κομμάτι. Και φυσικά αυτό θα εξελίσσεται και θα αλλάζει κάθε χρόνο θεματολογία και το πώς μπορούμε να τρέξουμε ρωτώντας τους ειδικούς, όπως ο Περικλής, τι θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε ένα disrupt στο δικό μας οικοσύστημα και να βάλουμε κάτι καινούριο μέσα. Λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ Περικλή, σας ευχαριστώ θερμά και το Θεόφυλλο. Εδώ έχουμε την Θοδώρα μαζί μας, την Τζοκανάρη, είναι καινούρια υπεύθυνος, συντονίστρη αν θέλετε, της θερμοκητήδας μας. Μιλάει μέσα από το χώρο της θερμοκητήδας, βλέπουμε ότι είναι η Θοδώρα. Καλησπέρα και απομένα. Καλησπέρα Θοδώρα, καλησπέρα. Να πω ότι ο Θεωράπον συνεχίζει να προσπαθεί να συνδεθεί, πιστεύω ότι θα τον έχουμε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης και θα μπορέσουμε να τον ακούσουμε. Και ευχαριστούμε πολύ Θοδώρα, έχεις το λόγο. Λοιπόν, θα καλησπαιρίσω κι εγώ όλους τους συμμετέχοντες αυτής της σημερίδας. Είμαι μέλος της ομάδας έργου της θερμοκητήδας και θα σας μιλήσω πολύ σύντομα για το τι έχει ξεκινήσει να συμβαίνει εδώ. Όπως πολύ σωστά προείπαν οι συνομιλητές, ο ρόλος και ο στόχος της θερμοκητήδας είναι επίσης να προωθήσει την νοφή επιχειρηματικότητα μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικής διαδικασίας από την αρχική ιδέα μέχρι την είσοδο του προϊόντος ή της υπηρεσίας στην αγορά. Γενικά θέλουμε να βοηθήσουμε να συμβάλει η θερμοκητήδας στη σύνδεση του πανεπιστημίου με τον επιχειρηματικό κόσμο. Έχει ξεκινήσει η δράση της θερμοκητήδας το καλοκαίρι που μας πέρασε, το καλοκαίρι του 2022. Έχουμε ήδη 21 ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της θερμοκητήδας και αναμένουμε να ενταχθούν ακόμα τουλάχιστον άλλες τόσες. Όπως ανέφερε η κυρία Μιχαλοπούλου στην έναρξή της, είμαστε στο σκαλί του δεύτερου κύκλου ένταξης ομάδων στη θερμοκητήδα. Αυτό που παρέχουμε εδώ είναι αφενός υποδομές από γραφία και εξοπλισμό, υπολογιστές, διαδικτύο και λοιπά. Και υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες μας εκτείνονται από να προσφέρουμε μέντορες, που είναι καταξιωμένοι στον χώρο τους και έμπειροι στον κλάδο των startup. Προσφέρουμε νομική και λογιστική συμβουλευτική υποστήριξη. Αυτό που επίσης κάποιος πετυχαίνει εδώ μέσα είναι η δικτύωση, που όπως γνωρίζουμε η δικτύωση είναι το α και το ω σε οποιοδήποτε εγχείρημα. Η δικτύωση αυτή περιλαμβάνει από ανθρώπους που εντάσσονται στο πρόγραμμα, δηλαδή άλλες ομάδες, μέχρι και τους μέντορες ή ανθρώπους που ασχολούνται με τη δραστηριότητα των startup. Η αποστολή μας λοιπόν είναι να βοηθήσουμε όλο αυτό το έργο να αναγνωριστεί και να είναι το Πανεπιστήμιο και η Θερμοκητήδα το μέρος, το οποίο θα είναι στο μυαλό του κάθε ένα και κάθε μια στην περιοχή, ως το ιδανικό σημείο για να αναπτύξει την ιδέα του και ενδεχομένως να την αναδείξει και να την προχωρήσει να την αναποιήσει σε κάποια επιχείρηση. Σκοπός μας λοιπόν είναι να φέρουμε αυτό το γεφύρωμα, γιατί πιστεύουμε στις ιδέες που υπάρχουν στην περιοχή, πιστεύουμε στο ρόλο του Πανεπιστήμιου και πιστεύουμε ότι μπορεί όλο αυτό να ενισχύσει το ευρύτερο οικοσύστημα και την οικονομία όλης της περιοχής. Νομίζω με αυτά περιγράφω λίγο το τι συμβαίνει εδώ. Σίγουρα αναμένουμε να συμβούν και περισσότερα στο μέλλον. Γίνονται πράγματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα και διοργάνωση ημερίδων. Σύντομα θα έχουμε και το πρώτο συνέδριο, το οποίο θα διοργανωθεί στα πλαίσια αυτού του έργου της θερμοκητήδας στις 20 με 21 Μαρτίου, με θέμα την καινοτομία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Κεθράκης. Και αναμένουμε τα καλύτερα με τη βοήθεια όλων. Πολύ ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε, κυρία Τσοκανάρη, αγαπητή Θοδώρα, για μια σύντομη παρουσίαση, υπενθύμηση σχετικά με τις τράσεις της θερμοκητήδας. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω την Επιτροπή της Θερμοκητήδας, με την οποία δουλεύουμε συστηματικά για να στηρίξουμε την τραστηριότητα. Συγχωρέστε με αν δεν σας έχω δει όλους, είδα τον πρόεδρο μου τον Χατζόγλ να συνδέεται, είδα την Πόπη Τηραδόγλου, είναι ο Φίλιππος ο Θαρμάκης, είναι ο Αντώνης ο Γαστεράδης, είναι η Ελικατσύρη, είναι ο Γιάννης ο Δόκας, η Κατερίνα η Κλύχλια. Όπως βλέπετε πάντα στις ομάδες είναι άνθρωποι από όλες τις επιστήμες. Πραγματικά συγχωρέσαι άμα έχω ξεχάσει κάποιον, είμαι σίγουρη ότι πιθανά θα έχω αφήσει κάποιον από την ομάδα μας. Αλλά είναι όλοι σημαντικοί γιατί λειτουργούμε μαζί τη θερμοκητήδα και η Επιτροπή μας θα διευρυθεί με δύο στελέχη επιχειρήσεων από την περιφέρειά μας έτσι ώστε να έχουμε το κομμάτι των επιχειρήσεων μέσα στο σχεδιασμό και στη λειτουργία της θερμοκητήδας ακόμα και σε καθημερινά θέματα. Πάντα μια διαφορετική ματιά βοηθά. Και ακούμε τον Θεράπονα ο οποίος κατάέφερε και συνδέθηκε. Επιτέλους. Επιτέλους. Τα γαφά κοπισκτώνται οπότε Θεράπον δεν θα τα θυστερήσω εδώ θα σου δώσω το λόγο αλλά πριν ολοκληρώσουμε θέλω να πούμε τα στοιχεία που χρειάζεται άμεσα να κινηθούμε μέσα σε αυτό το νόγκο να ξέρετε υπάρχουν σε κάθερα βήματα και στόχοι για την επόμενη μέρα. Θεράπονα έχεις το λόγο. Λοιπόν καλησπέρα. Ζητώ συγγνώμη για την αναστάτους που έχω προκαλέσει. Ζωντανή εκπομπή είμαστε όπως συνηθίζουν να λένε. Να πω ότι είμαι πολύ αθουσιασμένος γιατί πιστεύω ότι ζούμε ιστορικές στιγμές για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ανεβαίνει επίπεδο σαν ίδρυμα και θα μιλήσουμε για τις ημέρες καριέρας. Αν είναι δυνατόν Αναστασία να βλέπω την παρουσίαση μπροστά γιατί αυτή τη στιγμή βλέπω την κυρία Μιχαλοπούλου. Ωραία εντάξει. Λοιπόν θα μιλήσουμε για τις ημέρες καριέρας που φιλοδοξούμε οι ημέρες αυτές πραγματικά να είναι η απαρχή μιας πρωτογραφίας καριέρας για τον καθένα και την καθεμία που θα λάβουν μέρος. Στόχος μας είναι να έχουμε 100% επιτυχία αλλά θα μας πείτε είναι δυνατόν 100% των ανθρώπων που έρχονται στις ημέρες καριέρας να βρουν δουλειά. Δυστυχώς όχι δεν είναι εφικτό αυτό είναι όμως εφικτό 100% των ανθρώπων που έρχονται στις ημέρες καριέρας να πάρουν μια πρώτη γεύση ένα πρώτο ερεύθυσμα το κίνητρο έτσι ώστε να εξελίξουνε τον εαυτό τους στο επαγγελματικό κομμάτι που έχει να κάνει με την εξέλιξη της καριέρας τους και μετά έτσι να είναι η απαρχή μιας πολύ σπουδαίας καριέρας. Πώς θα το κάνουμε αυτό θα το κάνουμε με τις ημέρες καριέρας που θα γίνουνε σε κάθε πόλη και θα υπάρχουν και τα ανάλογα τμήματα θα συνδέσουμε τις επιχειρήσεις είτε της περιοχής είτε και της ευρύτερης της Ελλάδας με τους φοιτητές θα έρθουν οι επιχειρήσεις ή οι οργανισμοί με μια δική τους παρουσία και θα έρθουν σε επαφή με τους φοιτητές και τις φοιτήτρες των ντιμμάτων μας. Θα υπάρχουν συναντήσεις με εκπροσώπους των επιχειρήσεων έτσι ώστε να δούμε τι είναι αυτό που ζητά η αγορά από την άλλη όμως ταυτόχρονα θα υπάρχουν και προωθήσεις των βιογραφικών. Θα προετοιμάσουμε τους φοιτητές μας έτσι ώστε και τις φοιτήτρες έτσι ώστε να έρθουν στη σημέρα της καριέρας με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και να πάρουν μια πρώτη γεύση για όσους δεν έχουν δει και για όσες δεν έχουν δει ποτέ τι σημαίνει βιογραφικό, τι σημαίνει συνέντευξη θα είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση σε ένα ασφαλές περιβάλλον να κάνουν δηλαδή μια πολύ καλή προπόνηση. Στόχος είναι όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν τι σημαίνει συνέντευξη εργασίας, τι σημαίνει παρουσιάζουμε επαγγελματικά τα προσόντα και τις δεξιότητες που έχω τα παρουσιάζω επαγγελματικά σε έναν υποψήφιο εργοδότη. Γιατί μπορεί να είμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε, αν δεν βρούμε τον σωστό και τον αποδοτικό τρόπο να παρουσιάσουμε αυτές τις πληροφορίες αυτές τις δεξιότητες, τη γενικότερη πορεία και τον εαυτό μας στον υποψήφιο εργοδότη, τότε ενδεχομένως να μην καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που θα μπορέσουμε. Άρα, στόχος των ημερών καριέρας είναι να δημιουργήσει επαγγελματικές ευκαιρίες και ευκαιρίες απασχολησιμότητα για όλους τους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες, ταυτόχρονα όμως να οριμάσει επαγγελματικά τους συμμετέχοντες. Αυτός είναι ο στόχος. Οι ορίμασιοι επαγγελματικοί και το κίνητρο να βγουν εκεί έξω και να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά τους αξίζει. Αυτός είναι ο στόχος. Είμαστε σίγουροι ότι το καταφέρουμε με τη βοήθεια της ομάδας. Αυτά από Μάια. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Νομίζω ότι το ολοκληρώσαμε και αυτό και ολοκληρώσαμε μέσα σε μία ώρα και ένα τέταρτο όλο το κομμάτι της παρουσίασης του κόβου και των δράσεων με τις οποίες θα τρέξουμε το επόμενο διάστημα. Είναι ένα συνδυασμός δράσεων γιατί ακριβώς αυτό χρειάζεται. Χρειάζεται να συνδυάσουμε και τις γνώσεις μας, την εμπειρία που έχει ο καθένας και τις προκλήσεις που βλέπει στον τεχνολογικό τομέα τον δικό του ή τον επιστημονικό τον δικό του από όπου ερχόμαστε. Αλλά χρειάζεται να το κάνουμε συστηματικά έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκίσουμε τους φοιτητές μία φορά αλλά και να φτιάξουμε δομές οι οποίες θα αποτελέσουν μόνιμες παρεμβάσεις των τμήματων. Η διοργάνωση για παράδειγμα και ξεκινώ από το τέλος από τις ημέρες καριέρας που είδαμε τώρα που κάποια τμήματα κάνουν παραδοσιακά πρέπει να γίνει πραγματικότητα για όλα τα τμήματα και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξοικονομώντας δυνάμεις, ενέργεια, τεχνογνωσία. Αυτό το στόχο έχει ο COMPOS. Εκμεταλλευτείτε μας αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί πρόεδροι για να στήσουμε μία πρώτη φορά τώρα που έχουμε κάποιους διαθέσιμους πόρους αυτές τις ημέρες καριέρας και μετά να μπορούμε έχοντας μειωμένο κόστος και μία τεχνογνωσία να τρέχουμε κάθε χρόνο ή σε έβλογο χρονικό διάστημα τέτοιες δράσεις. Οι ημέρες καριέρας ξεκίνησα από το τέλος. Όσο μιλούσαμε έφυγε το email προς όλα τα μέλη DEP για να δηλώσουν για τα σεμινάρια της επιχειρηματικότητας. Έτσι ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή δήλωση και να επενδύσουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι εξελίσοντας το ανάλογα με το θεματικό πεδίο του καθένα και εξελίσοντας τον εαυτό μας να βοηθήσουμε και τους φοιτητές να εξελίξουν στο κομμάτι αυτό. Ταυτόχρονα περιμένω να στελεχώσουμε και αμέσως μετά θα αρχίσει η συλλογή της πληροφορίας να στελεχώσουμε τις ομάδες, το εξήγησα αναλυτικά ο Χρήστος ο Νικολούδης, τις επιστημονικές ομάδες, τις ομάδες των ανθρώπων που θα καθοδηγήσουν τους φοιτητές μας στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού. Τρέχοντας φέτος όλο αυτό το έργο έχουμε χρηματοδότηση και θα μπορέσουμε και μέσω της μάντης και άλλων δράσεων να φτιάξουμε ένα δίκτυο από ανθρώπους έξω από το Πανεπιστήμιο Όνος. Όμως πρέπει να το φτιάξουμε αυτό το δίκτυο φέτος για να το εξιοποιούμε και να το εμπιπλίζουμε κάθε επόμενη χρονιά. Οπότε ξεκινήσαμε ζητώντας ομάδες φοιτητών, φοιτητικές ομάδες που ήδη είναι δραστήριες και ήδη έχουν προβληματισμό και ήδη ψάχνουν να δώσουν, να οργανωθούν και να προχωρήσουν μπροστά. Αλλά όλο αυτό το πράγμα δεν σταματά εκεί, αφορά συναδέλφους όλους μας. Συναδέλφους που επιβλέπουν ομάδες, συναδέλφους που μπορούν να παρουσιάσουν τεχνολογικές ή τις προκλήσεις που έχει ο χώρος του καθένα. Αλλά στην ουσία είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για όλους μας. Στο καθένας το πεδίο αριστείας του, όπου θα μας δείτε την επόμενη εβδομάδα, γιατί εγώ θα είμαι σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, την τρίτη στο Κεντρικό Αφιθέατρο, στην Κομοτινή, για όλους τους φοιτητές της Κομοτινής, την τετάρτη πάμε στην Αλεξανδρούπολη και ευχαριστούμε τα τμήματα που έκαναν στην άκρη και τους διδάσκονται στα μαθήματα για να μπούμε εμείς μέσα. Και θα μπούμε στο Αφιθέατρο της Ιατρικής στη Δραγάνα. Στην 5η θα ανέβουμε στην Ορεστιάδα και θα μπούμε στην αίθουσα του Ζαφύρη Άμπα και από εκεί θα κάνουμε την εκδήλωση. Αυτές οι εκδηλώσεις έχουν τη λογική της διαζώσης παρουσίας, γι' αυτό γίνονται τέσσερις σε κάθε πόλη. Θέλουμε να έρθουν οι φοιτητές, να έρθετε και εσείς οι συνάδελφοι για να δείτε τι δημιουργείτε. Και την Παρασκευή θα είμαστε στην Ξανθ. Στο Αφιθέατρο των ηλεκτρολόγων το Α2, που από ό,τι ξέρω είναι το μεγαλύτερο. Κυρία Μηχαλοπούρη, στο Α3. Α, στο Α3. Με συγχωρείτε, νομίζω δεν έγραψα ρυθμό, αλλά αφού μου το λέτε θα το διορθώσω όπου το έχουμε βάλει στην ενημέρωση ότι είναι το Α3. Λοιπόν, αυτό είναι διαζώσης, δηλαδή η 3η στην Κομοτινή, η 4η στην Αλεξανδρούπολη, η 5η στην Ορεστιάδα, η Παρασκευή στην Ξάνθη είναι διαζώσης. Πρέπει να έρθουμε, να πάμε εκεί να φέρουμε τους φοιτητές μας, να προβληματιστούμε μαζί τους για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στην άλλη μεριά. Μαζί με το πτυχίο να έχουν και μία τέτοια εμπειρία. Οπότε μπορεί να τελείωσε η σημερινή έναρξη, αλλά όπως καταλαβαίνετε άνοιξαν όλοι οι δρόμοι μιας πολύ ενδιαφέρου σας προσπάθειας για τους επόμενους 10 περίπου μήνες ή όσος μας επιτρέψει διαχειριστική αρχή, γιατί είναι ένα έργο που τρέχει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και εμείς κοιτάμε να το κρατήσουμε όσο το δυνατόν ανοιχτό φέτος, αλλά να υπάρξει αντίστοιχη χρηματοδότηση και για την επόμενη περίοδο. Και όλο αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ανεβάσουμε τους ωφελούμενους τόσο σε αριθμό όσο όμως και σε ποιοτική συμμετοχή, να το πω έτσι με έναν διαφορετικό όρο, γιατί εκτός από νούμερα θέλουμε και το υπόλοιπο περιεχόμενο των δράσεων. Λοιπόν, εγώ έχω ολοκληρώσει, αλλά εδώ είμαστε για τυχόν ερωτήσεις, σχόλια, βλέπω και τον Βασίλειτο Γούργουλη, τον αντιπρίττανη διοικητικών συνδέθηκε και τον ευχαριστώ πολύ. Βλέπω τον κύριο Κυμπάρι έχει μια ερώτηση, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Καλημέρα και καλησπέρα το λογισμό σας σε όλους και όλες. Πόσους περιμένουμε, κυρία Μικαλοκούλου, να μας επισκεφτείτε σε αριθμό, σε πρόσωπα και λοιπά. Εμείς θα έρθει όλη η ομάδα στην ορισιά δατημπέμπτη. Θα είμαστε εκεί από τη μάντης, η ομάδα έργου, όλα τα μέλη της ομάδας έργου που θα συνοδεύσουν αυτό το πεδίο. Έχω η ίδια, αλλά το θέμα είναι πόσους θα βρούμε εκεί. Οπότε, εγώ θα πω ένα παράδειγμα. Μίλησα με τους ανθρώπους στο Τμήμα μου, είδα ποια μαθήματα γίνονται την τρίτη εκείνη την ώρα, από ποια μαθήματα μπορούν να έρθουν μαζί με τους καθηγητές στο Κενερικό Αμφιθεατρο, που θα βρουν τους καθηγητές από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, σωστά, περί κλήν. Από το Τμήμα της Νομικής, έτσι ώστε να μαζευτούμε όλοι, και αυτό είναι πολύ μεγάλο το Αμφιθεατρο, μαζί με τους φοιτητές μας και να δούμε αυτή την δραστηριότητα. Οπότε, περιμένω από εσάς και από τον κ. Τσαντόπουλο μία οργάνωση γύρω στο ποιά ακροατήρια, ποιοι φοιτητές. Ναι, αν μη μας επιλογήσω στα τελευταία έτη είναι καταλληλότερα, έτσι σε γενική γραμμή, να μετέχουμε σε αυτή την δραστηριότητα, περιμένω να γεμίσουμε το Αμφιθεατρο στην Ορεστιάδα. Και αντίστοιχα, στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι μόνο η ιατρική και η μοριακή βιολογία, είναι και τα παιδαγωγικά μαζί. Πιστεύουμε σε αυτήν την συνήπαρξη, πιστεύουμε στα ανοιχτά θεματικά παιδεία, γεννιέται αξία από αυτό το πράγμα, εντάξει. Μπορεί η τεχνολογική πλευρά να είναι κάτι που αυτή τη στιγμή βρίσκει ενδιαφέρον σε όλα τα παιδεία, αλλά απ' την άλλη, οποιοσδήποτε συνδυασμός, στα θεματικά μας παιδεία ενώ, μας βοηθά. Οπότε θα είναι στο ίδιο Αμφιθεατρο της ιατρικής, περιμένουμε τους φοιτητές, τους νηπιαγωγούς, περιμένουμε τους δασκάλους, τους γιατρούς, τους μελλοντικούς γιατρούς και μελλοντικούς μοριακούς βιολόγους και γεννητιστές, αγαπητέ Γιάννη, εντάξει. Αυτά. Άρα ουσιαστικά αυτή, αν κατάλαβα καλά και από τους προηγούμενους αγαπητούς στους νομιλητές και στους νομιλητριες, είναι και ένα ευρύτερο άνοιγμα και στην τοπική κοινωνία. Δηλαδή, αν θα μπορούσαν να πάρουν επιχειρηματίες, ας πούμε, ή οτιδήποτε άλλο. Είμαστε ανοιχτοί, θα στείλουμε πρόσκληση τα επιμελητήρια στους δημάρχους για να το παρακολουθήσουν τοπικά. Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, ναι, είμαστε ανοιχτοί, αν κρίνεται ότι στο κομμάτι αυτό μπορούν να ενδιαφέρονται τοπικοί επιχειρηματίες και όχι μόνο, ναι, είμαστε ανοιχτοί, οι πόρτες είναι ανοιχτές. Ο λόγος που το τρέχουμε αυτή τη στιγμή με αυτό τον τρόπο είναι ότι βασική δικαιούχη σε αυτό το έργο είναι οι φοιτητές. Οπότε ξεκινάει από τους φοιτητές και τους καθηγητές, όλοι είμαστε η πανεπιστημιακή κοινότητα, και ερχόμαστε να συναντήσουμε εμείς τους φορείς και τις δομές που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι της ενίσχυσης και νοτομίας και της αξιοποίησης της έρευνας προς όφελος της παραγωγής αξίας, δημιουργίας προϊόντων, υπηρεσιών και όλο αυτό το κομμάτι που μας φέρνει κοντά στην επιχειρηματικότητα. Οπότε ανοιχτά, ανοιχτά οι προσκλήσεις, ανοιχτή συνύπαρξη. Ευχαριστώ. Κάποιος άλλος? Είμαστε καλά, Φίλιπα, Περικλή, Γιάννη, Γιώργο και ο έτερος Αντιπρίτανης από το έρευνας και καινοτομίας που συνεργαζόμαστε στο κομμάτι αυτό. Θα είναι στην ορεστιάδα ένας από τους ομιλητές μας. Ωραία. Λοιπόν, εγώ δεν έχω τίποτα άλλο, παρά να ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας σήμερα, αλλά και γενικότερα. Η δύναμη εδώ είναι η δουλειά και οι ιδέες που έχουν βάλει συνάδελφοι από την ομάδα έργου και όλοι οι συνεργάτες του έργου, γιατί όπως βλέπετε είμαστε μια μεγάλη ομάδα. Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ. Και ο κύριος Πρίτανης είναι εδώ. Πολύ ωραία. Εντάξει. Λοιπόν, νομίζω ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε, αν δεν έχουμε κάτι να πούμε. Έχει φύγει το email, συγχωρέστε με. Έχει φύγει το email για να δηλώσουμε για τα δικά μας σεμινάρια. Περιμένω τους προέδρους να δώσουν συναδέλφους και τους ίδιους συναδέλφους να ενδιαφερθούν για να μπουν μέσα στις ομάδες που θα καθοδηγήσουν τους φοιτητές, με οποιοδήποτε ρόλο. Και, όπως είπαμε, τρίτη, τετάρτη, πέμπτη, λάθος, τρίτη, τετάρτη, πέμπτη, Παρασκευή, την επόμενη βδομάδα, διαζώσης, θα συναντηθούμε. Ευχαριστούμε πολύ. Να πούμε, θα κοινοποιήσουμε και υλικό για να μοιράσουν και καθηγητές να αναρτήσουν. Οπότε σήμερα, αύριο το πρωί, περιμένετε υλικό σχετικό για να το κοινοποιήσετε στους φοιτητές σας. Ευχαριστούμε πολύ, Αναστασία. Ευχαριστούμε. Έγινε. Γεια σας, γεια σας. Ευχαριστούμε πολύ.