29η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Γιατί εμείς οι εργαζόμενες λέει παράδειγμα, θα το ετοιμάσω, θα το κάνω εγώ δηλαδή, οι εργαζόμενες και όπου έχει πρώτο πληθυντικό θα χρησιμοποιήσουμε, τρίτο πληθυντικό αναφερόμενες στις εργαζόμενες του Δήμου. Ποιο είπατε κύριε Δήμαρχε. Η τελευταία παράγραφος έχει απαλληθεί σε συνενόηση με την κυρία Πρόεδρο. Εδώ που λέει καμιά μίωση εντουσόμου, κάποια απόλυση, επειδή ο Δήμος το βάλαζε και σχολικές επιτροπές. Αυτό το τελευταίο όλο δεν υπάρχει. Ωραία. Στην τελευταία σελίδα, η τελευταία παράγραφος απαλήφεται. Επομένως, θα το κάνω σε τρίτο πληθυντικό και θα το φέρουμε ως ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, αν το έχετε αναγνώσει ή αν έχετε κάποια αντίρρηση, παρακαλώ να μου πείτε αν έχετε αντιρρήσεις. Πάρει κάποια αντίρρηση. Παρακαλώ κ. Συμψήφ. Είναι αυτονόητο ότι δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια αντίρρηση, αλλά εγώ αναρωτιέμαι γιατί να απαλήφθει η τελευταία παράγραφος. Δεν υπενίσσονται οι καβαλιώτησες. Συνενόηση με την κυρία Πρόεδρο. Ναι, ναι. Κοιτάξτε, εδώ έναν πανελλήνιος αγώνας, δεν είναι ένας αγώνας. Είμαστε σίγουροι ότι ίσχει, αλλιώς θα το καταγγέλαμε πρώτοι εμείς εδώ πέρα. Αλλά προσέξτε ασφάλεια και όχι επισφάλεια συνεργασία να μην υπάρχει, δηλαδή και καμία μείωση αισθουσών, καμία απόλυση από άλλους δημάπους που είναι πιο κακοί από σας. Δεν ξέρω, εκεί λέει η φάρμογή διετού συμβάσους, με το σαρκέτη της αντίθεσης, με το... Εντάξει. Παρακαλώ κύριε Παπά. Εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να το αλλάξετε, αλλά πρέπει στη διαδικασία να μην εγκρίνουμε ή δεν εγκρίνουμε ένα ψήφισμα που κατέθεσαν οι σχολικές καθαριστές και καθαρίστριες, γιατί το περιεχόμενο, έτσι ακριβώς όπως το λένε, δεν είναι που μπορούμε να το επεξεργαστούμε εμείς σαν δήμοση Καβάλλας. Ένα λεπτό. Είδατε αμέσως βγαίνουν και προβλήματα με την τελευταία παράγραφο, αν είναι έτσι ή αν είναι αλλιώς. Και επιπλέον, θέλω να είναι ένα ψήφισμα αλληλεγγύης και όχι ένα γυνικό μας ψήφισμα, γιατί φανταστείτε τώρα κάθε κλάδος να έρχεται εδώ και να μας λέει τα δικά του προβλήματα. Και όταν δεν υιοθετούμε ένα πρόβλημα, να έχουμε αντιρρύσεις και να έχουμε κοινωνικά ζητήματα. Άρα λοιπόν, αυτό το ψήφισμα για μένα πρέπει να τεθεί από το Προεδρείο αντίθετε, διαδικαστικά αν λέμε ναι, είμαστε αλληλεγγύοι σε αυτό τον αγώνα και να πάει έτσι αυτούς όπως είναι. Εγώ δεν είμαι σε θέση να ξέρω το περιεχόμενο ακριβώς, τι ακριβώς είναι, πώς θα το υιοθετήσουμε. Ναι, έχετε δίκιο, ίσως σας έδωσα να καταλάβετε, δηλαδή το ψήφισμα, δείτε στην αρχή, ξεκινάει εμείς οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, θα αφήσω, θα βγάλω το εμείς και είναι οι εργαζόμενες, παρακάτω λέει αγωνιζόμαστε, θα το κάνω αγωνίζονται, δηλαδή θα το κάνω ως ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Όχι, δεν λέω αυτό, δεν λέω αυτό, εγώ λέω ότι αυτούς είναι το ψήφισμα, το ψηφίζουμε, το ψηφίζουμε σαν αλληλέγγια πράξη προς την αγώνα των καθαριστριών. Ναι, δεν υπάρχει. Λοιπόν αυτό το ψήφισμα όπως είναι, λέμε ναι, είμαστε αλληλέγγοι σε αυτό το ψήφισμα και τελειώνει και πάει αυτός όπως είναι, εμείς οι καθαρίστερες και του κλπ κλπ. Ωραία, ωραία. Αν λέει κάτι λάθος, δηλαδή μέσα εμείς ο κ. Πρόεδρος. Όχι όπως το λένε οι καθαρίστερες, αυτός ο κ. Πρόεδρος. Παρακαλώ, κ. Παπά συγχωνούμε όλοι στο ότι είμαστε μαζί με τις καθαρίστερες. Μέσα όμως σε αυτό το κείμενο υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία πιθανόν να μην στέκουν, να είναι λάθος. Αναφέρω χαρακτηριστικά την τελευταία παράγραφο που μιλάει για απολύσεις από τους δήμους και τις σχολικές επιτροπές. Δεν τους απολύουν αυτούς τους ανθρώπους οι δήμοι ή οι σχολικές επιτροπές, είναι από το Υπουργείο έρχονται οι όποιες κατευθυντήρειες γραμμές, οι οποίες λένε προσλάβετε τους ή μην τους προσλαμβάνετε ή προσλάβετε τους τώρα ή αύριο, για να μην υπάρχει πρόβλημα λέμε. Λοιπόν, εγώ λέω, να μου επιτρέψει ο αγαπητός Ιλίας, νομίζω ότι έχω την μεγαλύτερη συνδικαλιστική πείρα από όλους εδώ πέρα μέσα. Σας λέω ότι ένας αγώνας έτσι με τα χαρακτηριστικά που έχει, είσαι αλληλέγγιος ή δεν είσαι. Αν αρχίζεις και κόβεις κατά τη δική σου κρίση αυτό, νομίζω ότι ευνοχίζεις πολιτικά, διεκδικητικά, εχμικά το ίδιο το ψήφισμα. Γι' αυτό λέω ότι είμαστε αλληλέγγοι, ναι ή όχι. Στο περιεχόμενο από εκεί πέρα, κύριε Καλλανταρίδη, μπορεί να έχετε όσες αντιρρήσεις στην αλληλεγγύη σας. Ωραία, για να το επαναδιατυπώσουμε επομένως, έχετε σωστά το θέτετε. Παίρνουμε απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο ότι είμαστε αλληλέγγιοι στον αγώνα των καθαραστριών και υιοθετούμε το ψήφισμα υπό μνημά τους, το οποίο θα απευθύνουν στις αρμόδιες αρχές, το οποίο επισυνάπτουμε στην απόφαση μας και έχει το κείμενο όπως μας έχει κατατεθεί στο Προεδρείο. Συμφωνείτε? Σε ευχαριστώ. Συνάδελφοι, ένα διαδικαστικό θέμα τώρα. Είναι το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο κάνουμε μετά το ατυχές γεγονός της κατάρρευσης μέρους της γέφυρας του νοσοκομείου. Και επειδή ασφαλώς θα θέλετε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, υπάρχουν δύο λύσεις. Βγαίνουμε σε προημερισίας διατάξου συζήτηση στην οποία μιλάμε και για αυτό το θέμα ή στην προημερισία αφιερώνουμε όλη την προημερισία διατάξου συζήτηση για αυτό το θέμα. Παρακαλώ, εσείς τι λέτε κύριε Δήμαρχε, να ξεκινήσω. Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να ενημερώσω το σώμα, είναι η πρώτη φορά που τους βλέπω όλους μαζί. Σε αυτό το διαδικαστικό που είπα κύριε Πρόεδρε. Αφήστε με λίγο, πάνω σε αυτό θα μιλήσω. Είναι η πρώτη φορά που σήμερα συναντώμαστε όλοι μαζί, συναντιόμασταν στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα τόσες μέρες και τώρα που καταλάγιασαν λίγο τα πάθη, μπορούμε νομίζω να μιλήσουμε σοβαρά και πάντα σοβαρά μιλάμε, μπορούμε να μιλήσουμε για το θέμα λίγο πιο εμπεριστατωμένα και να είμαι πρόθυμη σήμερα ότι αποφασίσει το σώμα. Είτε αποφασίσει να κάνουμε μια συζήτηση τώρα, είτε αποφασίσει στα πρωί μιλησίας να απαντήσει η διοίκηση σε ό,τι ερώτηση τεθεί, που εγώ προσωπικά κύριε Πρόεδρε, το δεύτερο σκέλος προτιμώ για να ξέρετε, αλλά θα σας ενημερώσω σε αυτή τη φάση, θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε, για ορισμένες λεπτομέρειες του θέματος τις οποίες κανένας σας δεν γνωρίζει. Οι λεπτομέρειες αυτές είναι τι υπόθηκαν στις συσκέψεις και θα το πω ανοιχτά και καθαρά, είναι τώρα ο καιρός να μάθουν οι καβαλιότες και εσείς. Πριν και πάνω απ' όλα. Συγγνώμη. Ξέρω ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, πολύ λίγο νοιάζονται. Ναι, κύριε Δήμαρχε, χίλια συγγνώμη, σας παρακαλώ, επειδή έβαλα ένα διαδικαστικό θέμα, πριν πάτε... Να δώσουμε το λόγο και στους υπόλοιπους να μας πούν ποιά διαδικασία θα ακολουθήσουν. Σύντομα, όμως. Ναι, κύριε Σιμιτζή, τι λέτε. Εγώ θεωρώ ότι έχουν υποθεί πάρα πολλά και νομίζω ότι δεν είναι εύκαιρο να αφιερώσουμε πολύ μεγάλη συζήτηση. Προφανώς, ο καθένας ό,τι θέλει κάνει εδώ πέρα, ενώ έχει το δικαίωμα, αν θέλει, να μην κάνει καμία ερώτηση και να αφοσιοθεί αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της γέφυρας. Και να μην κάνει καμία άλλη ερώτηση. Εγώ έχω να κάνω και άλλες ερωτήσεις, οπότε θα σας έλεγα να το βάλουμε κανονικά στην ημερή συζήτηση. Στην πρώη ημερή συζήτηση. Στην πρώη ημερή συζήτηση. Στην πρώη ημερή συζήτηση. Στην πρώη ημερή συζήτηση. Κύριε Πρόεδρε, έχω την εντύπωση ότι είναι από τα πιο σοβαρότερα θέματα. Και το ότι σήμερα παρουσιάζεται αυτή η πρόταση, ευθύνη την έχετε εσείς. Γιατί εμείς σας καλέσαμε να κάνουμε μια έκτακτη συνεδρίαση, για να μπορούμε, επιτέλους, όπως είπε και η Δήμαρχος, να συζητήσουμε το θέμα. Ήρθε η Δήμαρχος, πέρασε όλο αυτό το διάστημα, έκανα ένα κοινό σπήρι της πρωτοβουλίας και τώρα μας λέει να το συζητήσουμε. Καλό είναι να το συζητήσουμε, αφορά όλους τους καβαλιώτες και να κάνουμε και τα πρώη ημερή συζήτηση, όποιος θέλει να ρωτήσει ό,τι θέλει. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να μην κάνουμε πρώη ημερή συζήτηση με οποιαδήποτε πρόφαση, ειδικά σήμερα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Ο κ. Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι δεν έχω διαφορετική άποψη, κυρίως από τους προλαλίστατες. Εγώ όμως θέλω να πω κάτι στη Δήμαρχο, ότι κάποια πράγματα θα πρέπει να εξελίσσονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο που αφορούν την πόλη και όχι να εξελίσσονται στις εφημερίδες. Γι' αυτό, με όλο το σεβασμό που έχω στη Δήμαρχο, θέλω να είναι λίγο συγκρατημένη και να φέρνει τα θέματα εδώ πέρα μέσα και να μην βγαίνει και ερχόμαστε εκτωριστέρον να συζητάμε αναμασιμένα πράγματα, γιατί τώρα φαίνεται ότι θα συζητήσουμε αναμασιμένα πράγματα. Ενώ κανονικά έπρεπε, όπως είπε και ο κ. Παπαδόπουλος, αφού ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός και το ατυχές γεγονός αυτό που έγινε στην πόλη μας, να έχετε μια αυτοσυγκράτηση και να καλέσετε όπως καλέσατε τις προάλλες για ένα επουδεεύστο ροθέμα, καλέσατε έκτα το Δημοτικό Συμβούλιο, να καλέσετε και να μπορέσουμε και να το συζητήσουμε πρώτα πρέπει να τα συζητάνε εδώ τα σοβαρά θέματα και μετά στα ραδιόφωνα. Εγώ είμαι υπέρα αυτής της άποψης. Κύριε Βέρο, τι λέτε να πάμε σε πρώην μερισσία σκανονική. Κύριε Πρόεδρε, ο λαός λέει καλή ωραία παρά ποτέ, όμως, όμως, τις αποφάσεις η διοίκηση τις έχει πάρει. Βέβαια, εμείς δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις και δεν έχουμε καταλάβει. Κύριε Δήμαρχε, έπρεπε άμεσα πραγματικά να έχετε συγκαλέσει έκτακτο… Αδερφή, σας παρακαλώ πολύ και θέλουμε, δηλαδή, ή με κοροϊδεύετε τώρα ή νομίζετε υποτιμάτε την νοημοσύνη μου. Σας είπα μια απλή ερώτηση, θα συζητηθεί, αφήστε τώρα τις θεωρίες ο καθένας και τα αυτά το τι έπρεπε και τι δεν έπρεπε. Μιλάω διαδικαστικά, σας παρακαλώ πολύ τώρα. Θέλετε να πάμε σε πρώην μερισσίας ή να συζητήσουμε μόνο αυτό το θέμα. Όχι, δεν είναι άσπρο και μαύρο, Πρόεδρε. Όλα τα πράγματα δεν είναι άσπρα και μαύρα. Κατανοητικό είναι το θέμα τώρα. Έρχεται η διοίκηση μετά από παρέλευση τόσου χρόνου και μας λέει τι θέλετε τώρα. Θέλετε πρωιμερήσιας, θέλετε να αποσύρουμε τα πρωιμερήσια σας και να βάλουμε ως θέμα, τι θέμα, δηλαδή, ενημέρωσης. Σαν τι, δηλαδή, θα το συζητήσουμε. Εντάξει, πάμε. Διότι αποφάσεις μισό λεπτό, ρε πρόεδρε. Όχι, όχι, πηγαίνουμε σε πρωιμερήσιας για τάξη συζήτησης. Κατανοητικά, πάμε σε πρωιμερήσιας. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο, έγινε κατανοητό. Πάμε σε πρωιμερήσιας για τάξη συζήτησης. Υπάρχουν κι άλλοι επικεφαλείς. Δεν χρειάζεται η διοίκηση και οι παρατάξεις όλες πρώτον αυτό. Σας παρακαλώ. Ποιες όλες οι παρατάξεις, δεν εκφράστηκαν όλες οι παρατάξεις. Βιάζεστε, κύριε Πρόεδρε. Βιάζεστε. Τελειώνετε, κύριε Βέρο. Ένα νέο, ένα όχι. Τώρα πείτε μου τι γίνεται τώρα. Αφήστε τώρα τις θεωρίες. Τρώμε μια ώρα σε αυτή τη διαδικασία και μετά άλλες δυο ώρες. Σας παρακαλώ, παιδί. Καμία θεωρία, κύριε Πρόεδρε. Ε, θεωρίες κάνετε τώρα. Όχι, καμία θεωρία. Ε, τι κάνετε. Σας έκανα μια ερώτηση. Θα το πάμε πρωιμερησίας, κανονικά ή μόνο αυτό θα συζητήσουμε. Ένα νέο ή ένα όχι. Την άποψή σας πείτε μας. Το αν έπρεπε, τι δεν έπρεπε, θα συζητηθεί σε λίγο. Λοιπόν, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Είτε θέλετε πρωιμερήσεις, είτε δεν θέλετε. Το θέμα είναι ότι χάθηκε αρκετός χρόνος και είναι ανεφουσίας. Εντάξει. Τώρα αφήστε, αφήστε, αφήστε. Θέλουν να ενευρίσουν. Μη πέφτετε στην παγίδα, μη πέφτετε στην παγίδα, μη πέφτετε στην παγίδα. Εδώ οι εργολάδοι και οι μηχανικοί στυμμένοι όλη στη σειρά είναι. Πείτε μου κύριε Ποτόλια την άποψή σας εδώ πέρα. Ας σας πω, ένα πολύ σοβαρό θέμα κύριε Πρόεδρε, μέχρι τώρα συζητήθηκε στα ραδιόφωνα. Αλλά όμως για τη σοβαρότητα του ζητήματος και για τις λύσεις που πρέπει να δοηθούν, δεν έγινε συζήτηση. Φοβάμαι ότι και εδώ δεν θα γίνει, αν τα βάλουμε όλα μαζί. Με ποια έννοια λέω λοιπόν. Θα μπορούσαμε να το δούμε και σαν εμπειρίσια διάταξη, αλλά το κομμάτι αυτό το πολύ σοβαρό, να κάνουμε μια περασιά για τη γέφυρα και μετά να πάμε στα υπόλοιπα. Γιατί εγώ ιδιαίτερα η δική μου υπεράταξη, όταν θα έρθει η ώρα της να μιλήσει για αυτά που δεν υπόθηκαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα, θα έχουν περάσει και ένα δυο-τρεις ώρες. Για αυτό θα παρακαλούσα το κομμάτι της γέφυρας, αυτό το πολύ σοβαρό, να το κάνουμε στα προημερήσιας μια περασιά από όλους και μετά να πάμε στα υπόλοιπα θέματα όσοι έχουν καλεί. Κύριε Βέρο, κύριε Ποτόλια, αυτό το προ-προημερήσιας που λέτε μια περασιά είναι μια ώρα και άλλη μια μισό ώρα τα προημερήσιας, αφήστε το, δεν είναι διαδικασία. Ξέρω τι λέω. Μια ώρα είναι αυτό το προ-προ, τουλάχιστον. Λοιπόν, κυρία Δήμαρχε τι λέτε από αυτό. Εγώ εφόσον το σώμα λέει κατά πλειοψηφία προημερήσιας να πάμε κατευθείαν εκεί. Ωραία, πάμε σε προημερήσιας διατάξειο συζήτηση, αφού η κυρία Δήμαρχος ανακοινώνει στο σώμα για ένα λεπτό κάτι που θέλει να πει. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, μπορούμε τώρα με σχετική ψυχραιμία να δούμε πίσω τι έγινε αυτές τις μέρες και να δούμε τι πρόκειται να γίνει το πιο σημαντικό από όλα από εδώ και έπειτα. Το γνωρίζετε όλοι ότι πάρα πολλοί από εσάς έκαναν αμέσως δηλώσεις, δελτεία τύπου, φιλοξενήθηκαν σε τηλεοπτικούς ταθμούς. Η διοίκηση ήταν πολύ προσεκτική στα λόγια της και βέβαια δεν έβγαλε στη φόρα όλα όσα υπόθηκαν μέσα στις συζήτησεις που γίναν. Πρέπει να σας πω ότι το Σάββατο το πρωί, όταν ήρθανε οι δύο υπουργοί, προς τιμήν τους παρακαλώ, οι οποίοι αμέσως επικοινώνησαν μαζί μου την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνικά και βρεθήκαμε εδώ πέρα, πρέπει να σας πω ότι είχε ήδη βγει η ετιμηγορία, φταίει ο Δήμος Καβάλας και τελείωσε τίποτα άλλο. Το κρεμάμε στην Κεντρική Πλατεία. Δεν μίλησα γιατί σε εκείνη τη φάση όλοι οι νομικοί του Δήμου Καβάλας, και ερετή και μη, έψεχναν τους νόμους γιατί εγώ ήθελα στοιχεία. Δεν μου αρκούσε μία φλού δήλωση ότι ό,τι είναι μέσα στον αστικό ιστό είναι του Δήμου, ό,τι είναι έξω από τον αστικό ιστό είναι της περιφέρειας. Και πράγματι βρήκαμε όλους τους νόμους, βρήκαμε τα ΦΕΚ, βρήκαμε τις αποφάσεις της περιφέρειας και όταν είχα όλα τα στοιχεία στα χέρια μου τα ανακοίνωσα. Το Σάββατο, λοιπόν, το πρωί τι μου ζητήθηκε, πρέπει να σας πω εκ μέρους των υπουργών. Παρόντες ήταν οι τρεις βουλευτές, οι οποίοι συνόδευαν τους υπουργούς βεβαίως. Δεν έκανα εγώ προσκλήσεις, εγώ τους μοναδικούς που ήξερα ότι θα συναντήσω ήταν οι υπουργοί. Οι τρεις βουλευτές ήρθαν μαζί με τους υπουργούς, γι' αυτό έλειπε ο τέταρτος βουλευτής. Ο κύριος αντιπεριφεριάρχης ήρθε μαζί με τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας της περιφέρειας, τον κύριο Καραβά. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας ήταν όλη παρούσα, με επικεφαλή στην κυρία Δρακονάκη, τον διευθυντή και την κυρία και όλους, τέλος πάντων, τους μηχανικούς που είχαν ανάμιξη. Και βέβαια και η ΔΕΙΑΚ. Παρούσα ήταν η Εγνατία Οδός, ο πρόεδρος της είχε έρθει μαζί με τους υπουργούς, μαζί με την κυρία υπουργό και η μηχανική της Εγνατίας Οδού. Πρέπει να σας πω ότι το πρωί του Σαββάτου με βάρκα πήγαν κάτω από τη γέφυρα η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, η μηχανική της Εγνατίας Οδού. Και δεν ξέρω αν ήταν και ο κ. Καραβάς, νομίζω ήταν κ. Δρακονάκη, έτσι. Επομένως, έφτασαν στη σύσκεψη κάπως καθυστερημένα εδώ, μέχρι να ξεπαρκάρουν, να παρκάρουν τη βάρκα και να ρθούν. Τι μου ζητήθηκε? Μου ζητήθηκε να στείλω ένα έγγραφο στο Υπουργείο, στο οποίο να λέω ότι ο δήμος Καβάλλας δεν μπορεί να αποκαταστήσει αυτό το έργο. Και επομένως, θα αναλάμβανε το Υπουργείο. Δεύτερον, το ίδιο έγγραφο ζητήθηκε από την περιφέρεια ανασταλή. Ο κ. Μαρκόπουλος, παρόν εδώ, είπε ότι δεν είναι δυνατόν η περιφέρεια τόσο εύκολα να στείλει έγγραφο που να λέει δεν μπορώ να κάνω αυτό το έργο, γιατί μπορεί. Τρίτο έγγραφο. Ζήτησαν να κηρύξουμε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι μας έφερε σε δύσκολη θέση. Εξηγήσαμε για ποιο λόγο, το ζητήσαν για να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες. Ναι αλλά, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύσεις, όταν έχεις φυσικές καταστροφές, σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, δεν γίνεται από ένα ατύχημα, ευτυχώς δεν ήταν δυστύχημα να πούμε ότι είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με τη συμφωνία λοιπόν με αυτά τα τρία που ζήτησαν τα υπουργεία, έφυγαν οι υπουργοί, φεύγοντας από εδώ έδωσαν συνέντευξη τύπου, στην οποία συνέντευξη τύπου η κυρία Νοτοπούλου λέει, επιλέξει στο Δελτίο τύπου για την επίσκεψη της υφυμπουργούς στην Καφάλα αναφέρονται τα ακόλουθα. Από την πρώτη στιγμή ότι ήρθε και βρισκόταν σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Σπίρτζη, εξέφρασε έντονο προβληματισμό, η πολιτεία αυτονόητα θα κάνει ό,τι πρέπει. Ωστόσο είναι πολύ πρόωρο να προβούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το πώς κατέρευσε η γέφυρα. Έχουν γίνει μόνο κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Θα συζητήσουμε για το τι μπορεί να γίνει από την παιδιά του δήμου και της περιφέρειας. Σας είπα τι μα ζητήσα. Και εφόσον δεν είναι επαρκής οι δυνατότητες, όπως το λέει, θα συνδράμει τότε το αρμόδιο υπουργείο όπως γίνεται πάντα. Τη Δευτέρα το πρωί, το βράδυς Παρασκευής, πηγαίνοντας για τη φιλοξένεια, ο περιφεριάρχης ο κ. Μέτιος σταμάτησε να δει την καταστροφή. Κλείσαμε μαζί ραντεβού ότι τη Δευτέρα το πρωί θα ήταν εδώ και τη Δευτέρα το πρωί πραγματικά ήρθε στο ραντεβού του, του είπα τι μου ζητήσανε οι υπουργοί και μου λέει, κυρία Δημαρχέ, εγώ δεν μπορώ να δώσω τέτοιου χαρτί, ούτε μπορώ να βγάλω την περιοχή που γίνεται από την πολιτική προστασία, έτσι, έκτακτης ανάγκης, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Επομένως, θα πάμε με τις διαδικασίες που γνωρίζουμε. Η περιφέρεια θα κάνει ό,τι μπορεί. Ζήτησα από τον κ. Περιφεριάρχη και ήταν πάρα πολύ θετικός να συνεργαστεί με την Εγνατία Οδό, αλλά μου λέει δεν γίνεται όμως να αφήσουμε απ' έξω και το ΤΕ. Παίρνουμε λοιπόν απόφαση να στείλουμε επιστολή στο ΤΕ, στο οποίο να ζητούμε μία πραγματογνωμοσύνη σχετικά με την κατάρευση της γέφυρας. Έγινε σύσταση της διοικού σας επιτροπής, συζητούσαν τρεις ήμιση ώρες, κατέληξαν σε ένα έγγραφο, το οποίο μας απέστειλαν και από κει και έπειτα συζητήσαμε ξανά με τους τεχνικούς συμβούλους της περιφέρειας, με τον επίτροπο το δικό μας, για να δούμε πώς θα προσπεράσουμε ορισμένα θέματα τα οποία είναι οικονομικής φύσεως, διότι το ΤΕ πρέπει να πληρωθεί, η Εγνατία πρέπει να πληρωθεί, οι μελέτες πρέπει να πληρωθούν, πώς θα πληρωθούν. Λοιπόν, σήμερα το πρωί ήταν η κυρία Δρακονάκη στον επίτροπο, συζητήσαν μαζί και μετά ενημέρωσε τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Πριν λίγο σταμάτησε ο περιφεριάρχης για να μας πει ότι θα συνδράμει με κάθε τρόπο. Του εξέφρασα τη μεγάλη αγωνία των καδαλειωτών. Ποια είναι η μεγάλη μας αγωνία η επόμενη μέρα? Πώς γίνεται η κυκλοφορία μέσα στην πόλη, ποιος θα αποκαταστήσει εκείνον τον δρόμο, πώς θα αποκατασταθεί και με τι τρόπο εκείνος ο δρόμος και βέβαια τι γίνεται με την περιμετρική. Εγώ πρέπει να σας πω ότι ήδη από τη Δευτέρα το πρωί είχα στείλει επιστολή στον κύριο Σπίρτζι και στην κυρία Νοτοπούλου και στον κύριο, πώς το λένε, τον υπουργό Γιανακίδη, στους οποίους εξέφραζα τη μεγάλη αγωνία των καδαλειωτών για το θέμα της περιμετρικής, γιατί είναι γεγονός, μπορεί να υπάρχουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, α λόγω του γεωγραφικού αναγλύφου της πόλης, η κυκλοφορία γίνεται με μύρια όσα εμπόδια. Και επιπλέον, όταν θα έρθει τουριστική περίοδος, τα πράγματα θα περιπλέξουν ακόμη πιο πολύ. Και επιπλέον, εάν τυχόν κάτι συμβεί πάνω στην Εγνατία, χειμώνα έχουμε, πριν δυο χρόνια πέσαν τα πρανοί, κάνανε ένα χρόνο να τα αποκαταστήσουν, εάν κάτι συμβεί, δεν κλείνει απλώς η κυκλοφορία Καβάλας-Ξάνθης, κλείνει όλο το εθνικό δίκτυο. Έγραψα την επιστολή μου, τα έστειλα όλα αυτά, αγωνιώ πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι. Έχω τη διαβεβαίωση του περιφερειάρχη, αλλά και των υπουργών, ότι με κάθε τρόπο θα βοηθήσουν. Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Μέτθος μενημέρωσε, ότι επικοινώνησε και με την Εγνατία. Θα βοηθήσουν όλοι με κάθε τρόπο, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πάρει πάρα πολύ καιρό για να γίνει. Αυτά είχα να πω εκπέρος μου, κύριε Πρόεδρε. Για τα υπόλοιπα νομίζω ότι μπορούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα τα πρωιμερσίας, για ό,τι πει, ό,τι θέμα πει. Ο κ. Σιμιτσής, παρακαλώ, έχει το λόγο. Εγώ θα ευχαριστήσω τη Δήμαρχο για την ενημέρωση, ότι ίσως αυτά τα λόγια που είπε σήμερα θα έπρεπε να μας τα πει πιο έγκαιρα, πιο νωρίς και να μην αναλωθεί στις αλεπάλες και ενδεχομένως και αντιφατικές δηλώσεις της στα ραδιόφωνα. Θα σας παρακαλέσω μονάχα το εξής. Επειδή, όπως καταλαβαίνετε, εμείς είμαστε και προηγούμενη διοίκηση και έχω εδώ τον πρώην αντιδήμαρχο, τον Τέος, αν θέλετε. Λοιπόν, από τη δική μας διοίκηση, να δώσω τον λόγο, να δώσετε εσείς τον λόγο πρόεδρε στον κ. Μουριάδη, να μην θέσω κανένα ερώτημα για τη γέφυρα και στον χρόνο που απομένει την τοποθέτηση και τις ερωτήσεις του κ. Μουριάδη, να, αν προλαβαίνουμε, να κάνουμε μια-δυο ερωτήσεις όλες άλλες, άσχετας με τη γέφυρα. Ναι, βεβαίως, παρακαλώ κ. Μουριάδη. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Καταρχήν, έχουμε μία βλάβη σε μία γέφυρα που, η αλήθεια είναι, ότι το έχουμε χειριστεί λάθος από το 2014, όπου ξέρουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και είμαι σίγουρος ότι δεν έγινε από αδιαφορία, αλλά έγινε από λάθος χειρισμούς, διότι ενδεχόμενα θα μπορούσαμε από τότε, εμείς δεν το γνωρίζαμε, αυτή όλη η διαδικασία που έγινε για να δούμε σε ποιον ανήκει η γέφυρα, θα μπορούσε να γίνει από τότε, ούτως ώστε να ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη συντήρησης. Όμως, το γεγονός έγινε. Αυτή τη στιγμή, ούτε λαϊκό δικαστήρια θα κάνουμε, ούτε θα κρεμάσουμε κανέναν, διότι αυτό το περιστατικό έχει γίνει και δεν γυρίζει πίσω. Όμως, υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα, στα οποία πρέπει να απαντήσουμε. Δηλαδή, μας λέει η Κυρία Δήμαρχος τώρα, ότι παρίμα, τους χάρη, η ευθύνη δεν είναι στο δήμο. Πρέπει να βρούμε λοιπόν σε ποιον είναι η ευθύνη, ούτως ώστε αυτός να μπορεί να κάνει και τις επόμενες ενέργειες. Το δεύτερο είναι ότι, τι γίνεται με την πραγματογνωμοσύνη. Διότι βλέπω ότι στην περιφέρεια, από την προηγούμενη γέφυρα που έπεσε στον ίασμο, έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμη δεν έχουνε βγάλει κανένα πόρισμα. Και πιστέψτε με ότι η πραγματογνωμοσύνη, αλλά όχι μόνο αυτό, αλλά και ο έλεγχος της υπόλοιπης γέφυρας, διότι πρέπει να δούμε, η υπόλοιπη γέφυρα αντέχει, επηρεάστηκε από την πτώση, έχει επηρεαστεί τον πετών από τα χρόνια, διότι είναι μια γέφυρα που είναι 30 ετών. Άρα λοιπόν, πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά, που πρέπει να γίνει από ανθρώπους και από γραφεία, οι οποίοι ξέρουν, έχουν ασχοληθεί με προένταση, διότι είναι μια ειδική μορφή κατασκευής της γέφυρας. Επίσης, εάν σε περίπτωση που η γέφυρα αυτή δούμε ότι δεν αντέχει, είναι ερωτήματα που πρέπει να τα δουλέψουμε. Αξίζει να την ξαναφτιάξουμε, ενισχύοντας τα υπόλοιπα κομμάτια και συμπληρώνοντας αυτό που έπεσε ή πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο, ενδεχόμενα να μεγαλώσουμε το πλάτος του δρόμου, ούτως ώστε να γίνει ασφαλή στη διέλευση και να μην ξαναγίνει μια γέφυρα όπως είναι σε αυτό το πλάτος. Επίσης, τι γίνεται με το κυκλοφοριακό, αλλά ούτως ή άλλως είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε μετά. Όμως αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και για άλλα πράγματα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν και άλλες γέφυρες από πριν στο γκάμπο των Φιλίπων, τις οποίες και αυτές, οι οποίες αυτές είναι πάνω από 40 χρόνια πολλές, μπορεί να δούμε σε ποιον είναι η αρμοδιότητα και αυτές οι γέφυρες, ούτως ώστε, διότι έχουν μελετηθεί με άλλα δεδομένα πριν από 40 χρόνια και άλλα δεδομένα έχουμε τώρα. Επίσης, γιατί θα ήθελα να προσθέσω γι' αυτό που λέει η πολιτεία, έχει προκύψει με αφορμή την γέφυρα τη δική μας που έπεσε αλλά του Ιάζμου και μια καταγγελία που έχει κάνει ο κ. Πατακάκης για τη γέφυρα στο Νέστο ότι έχει πρόβλημα, έχει πλέον ξεσπάσει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για το τι μέληγε νέστε με τις γέφυρες. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο άρθρο στα νέα, όπου γράφει ότι υπάρχουν πάνω από 2000 γέφυρες στον επαρχαιακό δρόμο που δεν ξέρει κανείς σε ποιον είναι η αρμοδιότητα, είναι στους δήμους, είναι στις περιφέρειες σε ποιον είναι και αυτές είναι επικίνδυνες. Άρα λοιπόν και το κράτος το ίδιο πρέπει να επέμπει ούτως ώστε να δημιουργηθεί, όπως πολύ σωστά λέει ο κ. Στάσκιος, ένας από τους καλύτερους καθηγητές του πολιτεχνίου, ότι πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθεί και ένα μητρό γεφυρών. Λοιπόν, αυτά είναι τα ερωτήματα που βάζω και πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Και επίσης, θα ήθελα να συμφωνήσω με την Δήμαρχο ότι η περιμετρική πλέον είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει όλοι να την διεκδικήσουμε και βοηθώντας την Δήμαρχο ή όποιος είναι Δήμαρχος, άπλαιο μεθάφλαιο, όλοι να συνταχθούμε ούτως ώστε η περιμετρική να μπορέσει να υλοποιηθεί. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Μουρεάδη, κ. Σιμιτζή, έχει τελεχρόνο. Ναι, ένα σχόλιο μονάχα και πάνω σε αυτά που είπε και ο κ. Φιλόσογλου πάλι στο ρεδιόφωνο, ότι ούτε λάμπες πρέπει να αλλάζουμε. Κοιτάξτε στο δρόμο αυτό. Εάν καταρέψει ένα τμήμα σήμερα του νοσοκομείου, του παλιού νοσοκομείου, τι θα κάνουμε? Υπάρχει ένα πρόβλημα. Είναι η ίδια περίπτωση περίπου. Εμείς λέμε είναι δικό μας, άλλοι λένε ότι είναι δικό τους. Εδώ είναι το ανάποδο ο δρόμος, η γέφυρα. Εμείς λέμε ότι δεν είναι δικό μας και εκείνοι λένε ότι δεν είναι δικό τους. Λοιπόν, είναι πράγματα τα οποία πρέπει να λυθούνε. Πρέπει να λυθούνε, και θα σας έλεγα για μια ακόμα φορά, από τη στιγμή που λέμε εμείς ότι είναι δικό μας το νοσοκομείο. Δήμαρχε, πρέπει να πούμε μέσα. Το λέω και το ξαναλέω. Ήτανε λάθος μου που δεν πήκαμε μέσα το 2014. Φοβήθηκα ότι θα είχα προεκλογική κριτική, ας το πούμε έτσι. Ήτανε λάθος μου, έπρεπε να είχαμε μπει. Για να μην μας κουνιούνται τώρα. Τώρα, χθες πέσανε κάτι νερά στον μπάσκετ. Θα ήθελα να προλάβω τον Βαγγέλη τον Παπά, γιατί εντάξει καταλαβαίνω κι αυτός έχει τη δική του διακριτικότητα. Δεν θα άθελε ίσως να το θύξει, το θύγω εγώ. Έτσι, πρέπει να γίνουν έργα στη σκεπή του μπάσκετ. Δεύτερο θέμα είναι ότι εάν προχωράνε οι μελέτες για την ολοκληρωμένη χωρική επέμβυση της Εγνατίας Οδού. Και είδα πρόσφατα τα έργα που έχουμε να κάνουμε εκεί πέρα. Είναι η διαβάση κάποιων δρόμων, κάποιες προσβάσεις προς τους αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με τον Δήμο Δοξάτου, με τον οποίο έχουν τα γνωστά προβλήματα. Γίνεται, προχωράνε σχετικές μελέτες. Γιατί βλέπω ότι από την άλλη πλευρά, στη Ξάνθη θα γίνει το Μουσείο Καπνού. Της Αρχαίας Εγνατίας. Είναι η όχε της Νέας Εγνατίας. Έτσι λέγεται το έργο. Και μια τελευταία παρατήρηση, η Δήμαρχη και η Πρόεδρε, επέτρεψέ μου ένα λεπτό, μισό λεπτό. Σήμερα άκουσα ότι ο κ. Τζαντζάρης έκανε κάποιες άστοχες δηλώσεις για το πολιτεχνείο. Είναι κρίμα από έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο του καβαλιώτικου λαού, να εκφέρονται τέτοιες εσφαλμένες κρίσεις. Εγώ δεν λέω ούτε να του τραβήξουμε ταυτί, ούτε τίποτα. Απλώς εγώ λέω ότι καταδικάζω αυτόν τον αναθεωρητισμό που δυστυχώς υπάρχει σε κάποια μέρη, να πω έτσι, της συντηρητικής παράταξης στη χώρα μας. Λοιπόν, ευχαριστώ με τον κ. Σιμιτζή. Όσο γίνεται πιο σύντομα, κ. Δήμαρχη, τα έχουμε εξατυλίσει τα θέματα. Θα σας δώσω τον λόγο επί προσωπικού, κ. Τζαντζάρη. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, θα πω μόνον δύο κουβέντες για το Μουσείο Καπνού το τελευταίο θέμα, γιατί τα υπόλοιπα θα τα δώσω στη κ. Δρακονάκη να τα πει, που είναι και η πλέον αρμοδία, και αφορούν τη γέφυρα, τις γέφυρες του κάμπου των Φιλίππον, αφορούν τη σκεπή του μπάσκετ, για τις μελέχετες του όχι, που όπως πολύ σωστά λέτε οι ξάνθοι βάζουν στο Μουσείο Καπνού. Πολύ καλά κάνουν και εμείς θα βάλουμε, και εμείς αγαπητέ κ. Σιμιτσή θα βάλουμε. Απλά πρέπει να τελειώσει η μελέτη στατικού, θα τελειώσει πάρα πολύ σύντομα, στατική μελέτη, στατικής επάρκειας, για να μπορέσουμε να βάλουμε μετά στη ΣΟΧΕ και εμείς στο Μουσείο Καπνού. Επιγραμματικά σας το λέω, τελειώνει. Κ. Δρακονάκη. Καλησπέρα και από μένα. Σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις που έθεσε ο συνάδελος ο κ. Μουριάδης, εννοείται συνάδελφοι ότι το πόρισμα το οποίο θα επιδιώξουμε να έχουμε από τους εξειδικευμένους επιστήμονες πάνω στα έργα προέντασης ως επιτοπλίστων, έχει να κάνει με το τι έφταιξε, σαφέστατα, με το αν αντέχει η φιστάμενη κατασκευή ό,τι έχει μείνει και τα βάθρα της και οποιοδήποτε τμήμα τους καταστρόμοντος έχει απομείνει. Και βέβαια, πάρα πολύ σημαντικό, κατεμέν, είναι να γίνει και μια ολκληρωμένη μέτρηση κυκλοφοριακών φόρτων για το αν χρήζει αναγκαιότητας ή ανακατασκευή αυτής της γέφυρας ή αν θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες άλλες προτάσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι η γέφυρα αυτή στην ουσία έγινε για να εξυπηρετήσει τη λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν καταρρίπτω ενδεχόμενη αξιοποίηση κάποια στιγμή του νοσοκομείου, οπότε θα είναι επιβεβλημένη ξανά η εμφάνιση ενός κόμβου, αλλά ίσως με μια ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου, που έχει απομείνει αυτή τη στιγμή, να έχουμε μια καλύτερα αποτελέσματα. Οπότε το τρίπτυχο αυτό, ως πόρισμα εμπεριστατωμένων επιστημών, νομίζω ότι θα δώσει τις κατευθύσεις για το τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες γέφυρες, η Δημοτεχνική Υπηρεσία έχει φύγει έγγραφο προς όλους τους προέδρους τους τοπικούς, να μας υποδείκουν και να μας εντοπίσουν, όπως αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους μας τις περιοχές τους, πού είναι οι γέφυρες, οι οποίες εμείς μετά ως Τεχνική Υπηρεσία θα αναζητήσουμε μαζί με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, τόσο το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, όσο και στον που θα πρέπει να απευθυθούμε για να γίνει κάποιος έλεγχος, είτε του βασικού έργου υποδομής, είτε του εξοπλισμού των γεφυρών που μπορεί να υπάρχει. Σε ό,τι αφορά το γήπεδο της Καλαμίτσας, ήμουνα κι εγώ παρούσα εχθές, μετά από τηλεφώνημα του κ. Φιλόσογλου, μαζί με τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας. Είναι ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα, δεν είναι κάτι το οποίο δημιουργήθηκε χθες, ούτε είναι κάτι το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια. Είχαν γίνει επεμβάσεις, επιθυτείες του κ. Φιλιππίδη. Όπως γνωρίζετε όλοι σας, αυτές του είδους οι κατασκευές έχουν ένα χρονικό περιθώριο. Οι προσωρινές παρεμβάσεις που είχαν γίνει έχουν φάει τα ψωμιά τους, όπως λέμε. Οπότε αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, έχω επισκεφτεί και το δώμα του γυμναστηρίου. Με μια τρέχουσα εργολαβία που έχει να κάνει με μονός και με παρεμβάσεις σε δώματα, θα προσπαθήσουμε να πιάσουμε τα τοπικά σημεία και από εκεί πέρα χρειαστεί ολόκληρο έργο για να γίνει η αποξύλωση και η αντιμετώπιση, όπως πρέπει να γίνει, μία σοβαρή μελέτη και μία σοβαρή προσαρμογή σε ένα κτίριο. Είμαρχε, αναφερόσατε, στους ποδηλατόδρομους της Όχε. Εκείνος το οποίο έχω επιδοθεί, τουλάχιστον από μία μαρτίου που έχω αναλάβει αυτή τη θέση, είναι να αναζητώ το ιδιοκτησιακό καθεστώς, κάτι που μάλλον δεν γινόταν στο παρελθόν. Οι ποδηλατόδρομοι με την έννοια όπως είχε γίνει η σύλληψη αρχικά, για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα συνδεόταν με την περιοχή του Δοξάτου, δεν είναι εφικτό να γίνει, γιατί πάρα πολύ απλά οι περιοχές οι οποίες προτείνονταν να αναπτύξουμε αυτές τις δράσεις, δεν είναι αγροτικοί δρόμοι, δεν είναι δημοτική έκταση, παρά μόνο είναι τάφρυ, οι οποίοι ανήκουν στο ΤΟΕΒ, οπότε από τη στιγμή που δεν είναι η ιδιοκτησία του Δήμου, ούτε με τη μορφή της αγροτικής οδοπίας, δεν μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις, όπως ήταν η αρχική σύλληψη των ποδηλατοδρόμων. Ωστόσο, στην Όχετ το βαρύ μας χαρτί είναι το Πυλοθεραπευτήριο, για το οποίο έχει εκδοθεί έγκριση δόμησης από την Ιδό, στο ευρύτερο πρόγραμμα. Είναι το Πυλοθεραπευτήριο και είναι και το Μουσείο Καπνό, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί επικαιροποίηση της τατικής του μελέτης και αναμένουμε την κατάθεσή της με τη μορφή δωρεάς στο Δήμο Καβάλλας και αναμένουμε να ολοκληρωθεί και η επικαιροποίηση των ηλεκτρομιχανολογικών εγκαταστάσεων, της μελέτης των ηλεκτρομολογικών εγκαταστάσεων, για να μπορέσει, σαν ολοκληρωμένο πακέτο, να κατεθεί στο πρόγραμμα. Ευχαριστούμε την κυρία Δρακονάκη. Θέλετε κάτι κύριε Τουλκύρη, παρακαλώ. Όσον αφορά την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, το θέμα του Μουσείου Καπνού θα κατατεθεί στην Όχε, με βάση και τις εντολές που έχει δώσει η περιφέρεια. Απλά θέλω να διευκρινίσω ότι δεν θα περιμένουμε τις μελέτες για να το καταθέσουμε. Θα κατατεθεί με τις διευκρινίσεις ότι είναι σε αυτήν την κατάσταση η ορειμότητας και έρχονται και οι υπόλοιπες μελελέτες, γιατί αύριο είναι ένα από τα deadline για να καταθέσουμε ό,τι καταθέσουμε. Είναι γνώση φυσικά του Δήμου για μια διαδικασία ένταξης στην Όχε των δρόμων του καπνού. Κάτι που είναι ταυτοποιημένο με την Καβάλλα. Υπάρχει και ένα copyright σχετικό από το γνωστό Ινστιτούτο της Καβάλλας προσχολήτων με το καπνό και μια συνάντηση όλων των επιμελητηρίων για να κάνουν ένα συνολικό έργο καπνό, στο οποίο εγώ προβλέπω ότι η Καβάλλα θα είναι απόλυτος ηγέτης, γιατί το Μουσείο Καπνού της Ξάνθης θα μου επιτρέψει να αμφιβάλλω για το κατά πόσο θα μπορέσει να καταφέρει. Ευχαριστούμε τον κ. Τουλκίδη. Λοιπόν, ποιος ο κ. Παπαδόπουλος έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κ. Παπαδόπουλος έδωσα το λόγο του. Επιπροσωπικού είπατε ότι θα δώσει το λόγο. Όχι, δεν πειράζει, σας έχω δώσει το λόγο, παρακαλώ κ. Παπαδόπουλος. Ωραία, ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Μπήκατε σε ένα προβληματισμό, κ. Δήμαρχη, αν θα πρέπει να μιλήσουμε, κ. Πρόεδρε, το θέμα της γέφυρας, αλλά μόλις και πριν από λίγη ώρα, στείλατε πάλι δελτιοτύπου και πάλι μιλήσατε. Δηλαδή, πώς περιμένετε αυτή τη στιγμή, ενώ πάλι μιλήσατε και ακόμη μια φορά, ενώ δεν έχει γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αποκλείσουμε τη ζήτηση από μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όχι, το διευκρινίζω, αντίστοιχα και εμείς, αν νομίζετε ότι και εμείς να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί ενημερώνουμε και εμείς στις κουβαλιάδες, να το κάνουμε. Όμως, κ. Δήμαρχη, κ. Δήμαρχη. Παρακαλώ, παρακαλώ. Εδώ άλλοι μιλήσαν στο σκάι, να πούμε. Δεν το ψάχνεις τώρα. Παρακαλώ, κ. Παπαδόπουλης, συνεχίστε. Παρακαλώ. Σωστά το θέτετε. Πρέπει να κεντάξουμε την επόμενη μέρα. Σωστά το θέτετε. Γρήγορη αποκατάσταση για να δούμε τι θα γίνει για να δώσουμε την κανονικότητα και την εύδημη λειτουργία στους πολίτες. Όπως θα πρέπει να μιλήσουμε και λίγο για το συγκεκριμένο γεγονός, γιατί θεωρώ ότι είναι από τα πιο κρίσιμα που έχουν συμβεί και δύσκολα θέματα αυτή τη στιγμή και αφορά όλους, γιατί είναι αφορά την ασφάλεια των πολιτών. Βέβαια, εγώ, κ. Δήμαρχε, είπατε ότι όλα τα βρήκατε μετά από πέντε χρόνια. Και αναρωτιέμαι, τόσα χρόνια δεν ήσασταν δήμαρχος, τώρα τα βρήκατε όλα. Και για ποιο λόγο τώρα τα βρήκατε όλα, δεν μπορώ να το καταλαβαίνω. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι εγώ ούτε θα σας δικαιολογήσω, ούτε θα ταυτιστώ μαζί σας. Για μένα, κ. Δήμαρχε, δεν σημαίνει αδιαφορία ή κακός χειρισμός, ή όχι αδιαφορία και κακός χειρισμός, όπως υπόθεκε. Για μένα, κ. Δήμαρχε, σημαίνει εγκληματική η αδιαφορία σας. Τώρα, κ. Δήμαρχε, ό,τι και να λέτε, η γέφυρα δεν έπρεπε να πέσει. Και ήταν δικό σας καθήκον να μην πέσει, κ. Δήμαρχε. Βέβαια, ακούσαμε και βλέπω ότι γράφετε ότι ο μισός δρόμος εκεί ήταν της ευθύνησας και ο άλλος μισός είναι του αγιαλού. Δηλαδή, κ. Δήμαρχε, οι καβαλιώτες που περνάει από τη γέφυρα να πέφτει η γέφυρα και να πνιγόνται, αυτό τους λέτε. Κ. Δήμαρχε, σας ζητήσαμε να κάνετε έκτακτο δημοτικό συβούλιο. Για να σκεφτούμε τι θα κάνουμε. Και εσείς πήρατε πάλι σβάρνα τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και κάνατε κάθε μέρα και μια διαφορετική δήλωση. Κ. Δήμαρχε, σε αυτή την υπόθεση, τις νομικές ευθύνες θα τις καθορίσει ο Ισαγγελέας. Τις τεχνικές ευθύνες, το πόρισμα. Το οποίο πόρισμα θα πρέπει να γίνει, και το τονίζω αυτό, από διαπιστευμένο και καταρτισμένο φορέα. Όμως, τις πολιτικές ευθύνες, κ. Δήμαρχε, δεν θα τις αποφύγετε όσο και αν θέλετε. Και εσείς και η προηγούμενη διοίκηση. Το τι συμβαίνει μέσα στην πόλη, κ. Δήμαρχε, αφορά τον δήμο και υπεύθυνος είναι ο δήμος. Έλεος, κ. Δήμαρχε, οι καβαλιώτες δεν τρώνε κουτόχορτο. Για το θέμα αυτό, κλίνοντας, θέλω να ρωτήσω. Θέλουμε να ξέρουμε ποιος τελικά θα κάνει το τεχνικό πόρισμα. Να ξέρουμε και να γνωρίζουμε ακριβώς. Δεύτερον, θέλουμε όλα τα έγγραφα που παρουσιάσατε στη συνέντευξη τύπου παροδία για μένα, για να ελέγξουμε το περιοχόμενό τους. Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Τρίτον, είπατε ότι η γέφυρα χτίστηκε σε αμαρτωλές εποχές. Τι ενούσατε ακριβώς? Γιατί θυμόμαστε όλοι πολύ καλά ότι ο αέμνηστος Δουλευτέρης Αθανασιάδης άλλαξε όλη την πόλη. Είμαι υπουργός, το είπα. Εσείς, εσείς, νομίζω, υπάρχουν δηλώσεις, τώρα λέγετε ό,τι θέλετε. Εσείς, όμως, έχετε μια αλλεργία με τα έργα. Γι' αυτό δε σας πολύ αρέσουν. Τέταρτον, είπατε στην υπουργό Μακεδονίας Τραγκής φοβόμασταν ότι κάποια στιγμή η γέφυρα θα πέσει. Και τελικά έγινε αυτό που φοβόμασταν. Τι ενούσατε? Ξέρετε ότι η γέφυρα θα πέσει και απλά την αφήσατε να πέσει, κύριε Δήμαρχε. Με λίγα λόγια, συνάδελφοι. Λέτε ή μπορεί ο διοκτήτης να είναι ο φούφουτος, όμως αυτό δε σημαίνει... Σας παρακαλώ τώρα, τι φράση είναι αυτή τώρα. Ότι την ευθύνη της συντηρήσεις... Φούφουτος στο δημόσιο τώρα, σας παρακαλώ. Ευθύνη, αυτό δε σημαίνει όμως ότι την ευθύνη της συντηρήσεις την έχει ο δήμος. Σας έχουμε πει πολλές φορές, όχι μόνο εμείς, και άλλοι δημοτικοί συμβούλοι και άλλοι επικεφαλείς παράδειξες, σας έχουμε πει για το θέμα της γέφυρας. Θέλω να ξέρω γιατί τότε δεν μας είπατε όλα όσα λέτε αυτή την ώρα και γιατί τότε δεν στείλατε και ένα έγγραφο στην περιφέρεια. Κύριε Δήμαρχε, πότε να σας πιστέψουμε. Τώρα, ό,τι και να λέτε, δυστυχώς δεν σας πιστεύουμε. Δεύτερο θέμα, κύριε Πρόεδρε. Μας έχει γίνει μια καταγγελία για το ότι πέφτουνε βοθρολήματα μέσα στο λιμάνι. Το δικό μας εδώ, το λιμάνι, το επιβατικό, το τουριστικό. Θέλω να ξέρω αν υπάρχουν, εκτός από τον αγωγό που έγινε κατολίσθηση, αν υπάρχει δεύτερος αγωγός ομβρίων, αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες και ήσθεν ήμεροι, αν έχετε λέξει, ή τον ένα, ή τον δεύτερο, αν υπάρχει αγωγό, το θέμα της ασφάλειας για προϋπόδηση αν θα συβεί κάποια κατολίσθηση και είναι επικίνδυνο και τελικά, αν γίναν κάποιοι καθαρισμοί σ' αυτούς τους αγωγούς, αν υπάρχει δεύτερος ή δεν υπάρχει, θέλω να γνωρίζω, γιατί τίθεται θέμα δημόσιας υγείας λόγω βοθρολυμάτων που πέφτουν μέσα στο λιμάνι μας και τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας, αν υπάρχει δεύτερος αγωγός ομβρίων, το οποίο μπορεί να γίνει μια δεύτερη κατολίσθηση. Καταλαβαίνετε, κύριε Πρόεδρε, τη σοβαρότητα του θέματος. Και κλαίνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω γιατί αφορά πάλι υποδομές το Περιγιάλη. Έχετε υποσχεθεί, κύριε Δήμαρχε, ότι το Περιγιάλη θα κοιτάξει να κάνετε μια συνάντηση μαζί με τους κατοίκους στο χώρο τους, στο σχολείο, δεν ξέρω πού ακριβώς. Δεσμευτήκατε πριν τρία δημοτικά συμβουλία να δώσετε εξηγήσεις για τις υποδομές, για τις υποζημιώσεις που έχει να δώσει ο Δήμος και να δώσουμε κάποιες απαντήσεις. Πότε, επιτέλους, θα την κάνετε αυτή τη συνάντηση με τους Περιγιαλιώτες. Σας ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε, να πω λίγο εγώ για το τελευταίο θέμα, γιατί είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου και του Προεδρίου. Δεν είπαμε ότι θα πάμε στο Περιγιάλη να κάνουμε καμία συγκέντρωση. Είπαμε ότι θα κάνουμε συνεδρία στο Δημοτικό Συμβούλιο με τακτικό θέμα, το θέμα του Περιγιαλίου. Είπαμε ότι θα κληθούν τεχνικές υπηρεσίες οι υπάλληλοι και όλοι όσοι εμπλέκονται εκεί με τα σχέδια και όλα τα σχετικά. Καταλαβαίνετε ότι εδώ και δέκα μέρες όλοι οι τεχνικές υπηρεσίες οι υπάλληλοι και οι αρμόδοι ασχολούνται με το πρόβλημα που έκυψε και δεν ήταν δυνατόν να γίνει μια οργανωμένη συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Θα ραθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του Περιγιαλίου. Κύριε Δήμαρχε, έχετε λόγο. Κύριε Παπαδόπουλη, θα μου επιτρέψετε να σας πω, σας ακούω δέκα μέρες να ξεσπαθώνετε στην κυριολεξία ότι σας έρχεται στο κεφάλι, τα λέτε για μένα. Και τι δεν μου είπατε. Και επικίνδυνη είπατε, και ένα σωρό μου είπατε. Δεν δίνω σημασία. Εγώ κάνω τη δουλειά μου και εσείς κάνετε ό,τι θέλετε. Πρέπει να σας πω ότι όταν το 16ο ο κύριος Φιλιππίδης πήγε και έφτιαξε το σκάσιμο πάνω στην άσφαλτο, ήταν μια καλή ευκαιρία, κάλεσε την Εγγνατία, υπάρχουν έγγραφα γι' αυτό. Ζήτησε τη συνδρομή της Εγγνατίας σε ό,τι αφορά μια επιτόπια επισκόπηση, κάνω λάθος κύριε Φιλιππίδη. Και η Εγγνατία απάντησε, υπάρχουν έγγραφα γι' αυτό, ότι βεβαίως θα αρθούμε να βοηθήσουμε, να κάνουμε μια αυτοψία και αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα να το διορθώσουμε. Ήρθαν, είδαν και δεν ξανασχοληθήκαν με το θέμα, διότι προφορικά ο μηχανικός τους είπε επί τόπου, τα βάθρα αντέχουν δόξα το Θεό και όντως άντεξαν. Το Σεπτέμβριο που έπεσε η γέφυρα της Γένοβα, ο κύριος Μουριάδης έφερε θέμα, ξανά τη γέφυρα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 22 Σεπτεμβρίου, ευτυχώς σκρύπτα μάνετ κύριε Παπαδόπουλε, έστειλα επιστολή στο ΤΕ να αρθούν να κάνουν έρευνα. Τι σημαίνει αυτό κύριε Δημοίχα? Θα μας πει, εγώ δεν ήμουν του κλασικού, εγώ είμαι του πρακτικού. Σκρύπτα μάνετ, τι θα πει, τα γραπτά μένουν. Δεν καταλαβαίνουν όλοι εδώ πέρα, πείτε. Τα γραπτά μένουν. Ξανθόπουλος είναι όλοι εδώ πέρα. Ναι, ο Ξανθόπουλος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά. Λοιπόν, τα γραπτά μένουν και έχω επιστολή προς το ΤΕ, αλλά πέσαμε πάνω στην αλλαγή της διοικού σας, από το τηλέφωνο μου είπαν ότι θα επιλευθούν του θέματος, δεν πρόλαβαν να το κάνουν. Τώρα, από κει και έπειτα, σε ό,τι αφορά το Περιγιάλη απαντήσατε, θέλετε να μας πείτε, δεν ξέρω αν θέλει ο κύριος Κουφαντζής να πει για τα βοθολήματα στο λιμάν, κύριε Πρόεδρε. Ε, βέβαια, να σας επισημάνω ότι δεν αναλάβατε την ευθύνη για την πτώση της γέφυρα στη Γένοβα, την πολιτική τουλάχιστο. Ο κύριος Κουφαντζής έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, δεν υπήρξε καμία καταγγελία για διαρροή βοθολημάτων. Είχαμε μία επιστολή από τον ΟΛΚ, από ό,τι θυμάμαι, έγινε ο ανάλογος έλεγχος και δώθηκε μια άλλη απάντηση, ότι δεν υπήρξε διαρροή, ούτε υπήρξε καμιά ανάλογη καταγγελία από κανέναν. Όμως, πλέον, όταν εδώ πέρα μέσα λέγεται κάτι, σας καλώ την παράταξη και τον πρόεδρος Μπιλώσ σε αυτό το πράγμα, να ζητήσετε να μας πεί ποιος του έκανε αυτήν την καταγγελία, γιατί αν υπάρχει διακαταγγελία από κάποιον, πρέπει και εμείς να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε για να μην λθούμε. Κι άμα είναι ψεύτικη η καταγγελία, ότι πέφτουν βοθολοί μετά για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Άς μας πούνε ποιος το είπε, δεν έχουμε εμείς τη διακαταγγελία, για να κάνουμε και εμείς τον ανάλογο και να πράξουμε τα δέοντα, σε αυτόν που το είπε. Πολλοί επέρα, γίνονται τακτικές συντηρήσεις, η τελευταία καθαρισμός των φρεατίων πρέπει να έχει γίνει πριν από 20 μέρες, ειδικά σε εκείνη την περιοχή, σε πολύ τακτικά σημεία. Για το είναιίπαρξη δεύτερου αγωγού δεν γνωρίζω να σας πω αυτή τη στιγμή, θα ρωτήσω την τεχνική υπηρεσία, δεν μπορώ να καταλάβω κιόλας το νόημα σου, άμα υπάρχει δεύτερος αγωγός. Η κατολίθιση δεν υπήρχε σε κάποιον αγωγό, μιλάτε μήπως για μια πτώση, πριν από χρόνια, ας πούμε, που είχε γίνει. Ο Βρύων είναι αυτός, δεν έχει καμιά σχέση, η ΔΕΙΑΚ δεν έχει καμιά σχέση με τους αγωγούς των Βρύων. Δεν έχει και σχέση με τον αγωγό των Βρύων η ΔΕΙΑΚ, έτσι δεν είναι η αρμοδιώτα της ΔΕΙΑΚ. Πάντως, αν υπάρχει δεύτερος αγωγός, θα ρωτήσω την υπηρεσία να μας ενημερώσει και αναρμοδιώτητά μας. Πάντως, επιμένω να μας ενημερώσουν ποιος θα το είπε αυτό το πράγμα, ποιο να γίνει καταγγελία, για να απαντήσουμε δε όντως. Έχω πληροφορίες εγώ, ήταν ο ψαράς που έβγαλε και τις φωτογραφίες από τη γέφυρα και τις έδωσε στον κύριο Παπαδόπουλο. Οι ψαράδες και οι μανάβιδες μας ενημερώνουν καθημερινά, κύριε Πρόεδρε. Οι πολίτες οι ίδιοι, οι ίδιες οι πολίτες. Γι' αυτό σας το έκανα το ερώτημα, για να μας απαντήσετε. Είπατε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Σας είπα ο ψαράς που έβγαλε τις φωτογραφίες και της γέφυρας. Πάμε στον κύριο Παπά, παρακαλώ, έχετε λόγο. Κύριε Πρόεδρε, πριν ξεκινήσω, θέλω να πω κάτι γενικό επάνω στις διαχειρήσεις ενός ατυχήματος που πιθανόν, ας μας αξιώσει ο Θεός να μην έχει άλλο η πόλη, όπως ήταν αυτό της γέφυρας. Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλα τα μέρη, και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση. Δηλαδή, δεν μπορείς όταν συμβαίνει ένα ατύχημα στην πόλη και όλη η κοινωνία έχει μια αγωνία τι ακριβώς συνέβη, να λες πρόχειρες απαντήσεις επικοινωνιακές, είτε αυτό το κάνει η διοίκηση, είτε το κάνει η αντιπολίτευση. Θέλω λοιπόν να πω ότι αυτό ήταν ένα ατυχές γεγονός, το οποίο μη νομίζετε, δεν της φήμηζε την κυρία Τσανάκα, της φήμηζε την πόλη, γενικότερα δηλαδή ότι έπεσε μια γέφυρα στην Καβάλα, όταν την ακούει ο κάποιος στην Κρήτη, καταλαβαίνει και λέει τι γίνεται εκεί να σκοτωθούν, δεν μπορούν μέσα στην πόλη τους πέφτει η γέφυρα, δεν τη συντήρησαν, δεν έκαναν τα υπεύθυνα πράγματα. Λέω λοιπόν, κυρία Δήμαρκη, εγώ δεν θέλω να καταλογίσω σε κανέναν ποιος στέει για την πτώση γέφυρας, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, θέλω όμως να σας καταλογίσω ευθύνες στην αντιμετώπιση του γεγονότος. Σας παρέσε ο κ. Μαρκόπουλος, όταν δήλωσε ότι δεν είναι η δική μου γέφυρα, βγήκατε εσείς από πάνω και αρχίσατε και έδειχνε εκεί πέρα ότι είμαστε κάποιοι που συνεργαζόμαστε, αλλά στην ουσία ο ένας πετάει την ευθύνη στον άλλον. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να καλέσετε όλους τους εμπλεκόμενους, όλους, είτε είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, οι βουλευτές, είτε είναι η κ. Νοτοπούλου, είτε είναι ο Σπρίτζης, όποιος μπορούσε να έρθει σε μια σύσκεψη μέσα σε ένα δωμάτιο, όπου ο καθένας υπεύθυνα θα έλεγε τι του ανήκει και τι πρέπει να γίνει για από εδώ και πέρα και με ένα κοινό δελτίο τύπου να πούμε ότι συνέβη αυτό εδώ το πράγμα, υπάρχουν εκεί ευθύνες θα τις αφήσουμε και θα κάνουμε αυτά εδώ τα πράγματα. Ναι, δεν είναι σωστό να ακούστε μια μέρα να λέτε άλλα πράγματα, να λέει ο Μαρκόπουλος δεν είναι δικιά μου γέφερα, να λέτε εσείς ότι δεν έχω καμία αρμοδιότητα επ' αυτού, να έρχεται ο Μέτιος και να λέει άλλα δικά του πράγματα θα φτιάξω τη γέφερα, να βγαίνει ο Παπαφιλίπου και να λέει άλλα πράγματα ότι δήμαρχος δεν ξέρετε τι λέει άλλα λέει το πρωί αλλά το βράδυ. Και να λέει και ο Πρόεδρος σαν κερασάκι στην Τούρτα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθε και η Νοτοπούλου για να μας πει για τη γέφερα και γελάει και το παρταλό κατσίκι. Τώρα αυτά εδώ πέρα, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα που έλεγε και ο Ηλιόπουλος ας πούμε, δεν είναι υπεύθυνα πράγματα αυτά. Αυτή είναι η δική μου παρατήρηση. Τα αφήνω όλα τα άλλα, τα είπαν οι άλλοι και πάω τώρα στο ζουμί της υπόθεσης. Τουλάχιστον ας μ' ακούσεις εσύ γιατί ο Σιμπιτσής έλεγε δεν μ' άκουγε προηγουμένως για το νοσοκομείο, αυτός που του λέγα να μπούμε στο νοσοκομείο του ήμουνα εγώ, δεν ήταν καθ' άλλος. Και του λέγα ότι θα διαθέσουμε και τον κόσμο και όλα για να πάμε να κάνουμε κατάληψη, να βάλουμε μέσα φτωχούς ανθρώπους και τα μαγειρεία μην τα πάρουν γύφτη και να τρώει ο κόσμος εκεί πέρα. Τέλος πάντων, η ιστορία το έκρινε αυτό. Ακούστε με τώρα, από αυτό το ατυχές γεγονός που δεν ήθελε κανένας να συμβεί, πρέπει να κεφαλοποιηθεί αυτό το γεγονός, για το καλό της πόλης. Πρέπει εδώ να πιέσουμε να γίνει περιμετρική και να στείλουμε στον Αγίριστο τα Διώδη. Δεν γίνεται. Δηλαδή με αυτό εδώ πέρα το πράγμα που είναι στον Αγιαλό, για αυτό θέλανε να σας το βάλουν στις καταστροφές, στις έκτακτη ανάγκη, για να καλύψουν όλες τις ανομίες. Διαφορετικά τώρα δεν γίνεται αυτό. Αγιαλός, από χαρακτηρισμός, εδώ τις νεφέλες δεν μπορούμε να ανομοποιήσουμε. Άρα μιλάμε για μια μακροχρόνια τέτοια κατάσταση με πεσμένη διέφερα. Πάμε όλοι μαζί να κάνουμε την περιμετρική και να στείλουμε τα Διώδη στον Αγίριστο. Αυτό μέσα από το ατύχημα πρέπει να κεφαλοποιήσει σήμερα η πόλη. Είμαστε σήμερα δυνατότεροι από ποτέ να ολοκληρώσουμε την περιμετρική, χωρίς αναστολές για τα τούνελ, για τα δέντρα, για οτιδήποτε. Είναι μια επιτακτική ανάγκη να βγει θυλιά πάνω από την πόλη και τα Διώδια να πάνε αλλού, όχι στην παράκαμψη της πόλης. Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να ενωθούμε και να τα πολεμήσουμε όλοι μαζί και να τα πετύχουμε. Τώρα το ποιος θα είναι δήμαρχος το Μάι, λίγη έχει σημασία. Όποιον κρίνει ο λαός, αυτός θα είναι δήμαρχος. Το θέμα είναι ότι η πόλη δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να έρθουμε στις ευθύνες που έχουμε. Δεν έχει ευθύνες μόνο ο δήμαρχος, έχουμε όλοι μας. Έχουμε στρατηγικές ευθύνες απέναντι στο μέλλον αυτής της πόλης και στην αξιοποίηση αυτής της πόλης. Νομίζω ότι έγινα σαφής όσα αναφορά τη γέφυρα. Θα επανέλθω στο θέμα που έχει σήμερα η Βαγγελιό γιατί διαφωνώ και με την κυκλοφοριακή ρυθμίση. Αλλά θα τα πούμε εκεί στο θέμα. Κύριε Δραγωνάκη, όταν ένας εργολάβος χτίζει ένα σπίτι και τα χαλίκια που έχει απέξω δεν προλάβει να αντακαλύψει και φεύγουν στον δρόμο, πάει η τεχνική υπηρεσία, πάει ο δήμος και λέει μαζί με τα χαλίκια έγινε επικίνδυνο το δώστρο. Κάνετε κάτι αντίστοιχο στον ΤΑΠ που έχει κάνει κόλαση το δρόμο προς το ζυγός σήμερα. Τα νεκροταφεία της Νέας Καρβάλης. Έχω δεχτεί μια καταγγελία ότι έπεσε ένα δέντρο και έκανε ζημίες σε 25 τάφους. Θέλω μια απάντηση. Θα επιληφθεί ο δήμος να αποκαταστήσει αυτή τη ζημία γιατί νομίζω εδώ δεν μπορούμε να πούμε και τα νεκροταφεία δεν είναι δικά μας, δικά μας είναι έτσι. Και προχτές είχαμε και ένα παράδειγμα που έπεσε, δεν έχει συνέβει στο δήμο μας, συνέβει στο δήμο Παγκέου, στην Πέραμου είχε πέσει ένα δέντρο πάνω σε ένα αυτοκίνητο και ο δήμος αποζημίωσε το αυτοκίνητο 1500 ευρώ. Σήμερα έγινε αυτό εδώ πέρα το πράγμα, η αποζημίωση. Για τις στέγες, να κλείσω με αυτό, για τις στέγες τώρα του Αθλητικού Κεντρού. Εγώ έχω μια τέτοια αισθητική αντιμετώπιση. Δεν θέλω να αναδείξω αυτό το θέμα και να δυσφημίσω την πόλη μου, έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, τον ενημέρωσα, πήγαινα να το απαντήσει και τελικά έβαλα πετσέτες, για να γίνει το μάτσι, γιατί φανταστείτε αν δεν γινόταν το μάτσι, τι έκταση θα έπαιρνε. Και κάθαρα να σκούπιζαν αυτό μόνο και μόνο, όχι να πω σήμερα ότι αργήσατε να το φτιάξετε, αλλά να το πω εδώ μέσα, να μην το πω δημόσια, να στείλω το Δήμο απολογούμενο και την πόλη μου με μια άσχημη εικόνα στο Παγμελίνη. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά μισό λεπτό κ. Δήμαρχε, γιατί έθεσα ένα θέμα για μια δήλωση την οποία έχω κάνει εγώ. Ναι κ. Παπά, τη δήλωση την επανταλαμβάνω, διότι ήρθε η κυρία Νοτοπούλου το πρωί-πρωί της Σαββάτου εδώ, και εν είδη μηχανικού παντογνώστη, ο οποίος επί παντός επιστητού και ιδίως επιτυχνικών θεμάτων έχει θέμα, ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο και να μας πει ότι έχετε ευθύνες και να πουλήσει το σανό σ' αυτούς που όμως δεν το τρώνε το σανό. Αυτό λοιπόν για μένα είναι απαράδεκτο, έτσι, αυτή τη συμπεριφορά κατήγηλα και την καταγγέλω και τώρα. Το σανό που θέλαν να στήσουν εδώ και να μοιράσουν και την παράσταση που θέλαν να στήσουν, εμείς δεν την δεχόμαστε και αυτά που είναι να πούμε θα τα πούμε και θα τα λέμε. Διαφωνώ, δεν είσαι ο Γιώργος Γραμμένος, είσαι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να σκέπτεσαι τι λες προς τα έξω. Γιατί, θα θύξουμε την κυρία Υπουργό ή θα μας χαρακτηρίσει η κυρία Υπουργός? Η Δήμαρκος είχε στηρίξει όλες τις ελπίδες επάνω σε αυτήν την Υπουργό, θυμάστε, είμαστε γυναίκες και θα συνονιθούμε. Λοιπόν, μία κουβέντα μόνο θα πω και αφορά το κλειστό της Καλαμίτσας, γιατί τα υπόλοιπα σας τα είπε η κυρία Δρακονάκη. Το ξέρετε κύριε Παπά ότι ακόμη δεν υπάρχει οικοδομική άδεια για αυτό το γήπεδο. Ξέρετε σε τι κατάσταση βρήκαμε όλα τα κτίρια του Δήμου? Ποτέ κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να τακτοποιήσει αφαίρετα να βρει οδιοκτησίες. Σας το είπε πολύ μαλακά η Βαγγελιά και δεν μπορείτε να το καταλάβετε. Σε τι πρόγραμμα, εσείς προσωπικά μπορείτε, σε τι πρόγραμμα μπορούμε να βάλουμε το γήπεδο εξοικονόμησης ενέργειας όταν δεν υπάρχουν καν ταχτοποιημένα τα χαρτιά του. Δύο χρόνια το παλεύουμε. Δύο χρόνια. Και σε όλο αυτόν τον καιρό βρίσκουμε λύσεις προσωρινές στην προσπάθειά μας να βρούμε τη μόνη και σταθερή. Αυτό είχα να πω. Για τα νεκροταφεία έχω άποψη εγώ κύριε Δήμαρχε. Δεν ξέρω το ξέρετε το θέμα. Εντάξει κύριε Δρακονάκη. Κύριε Δήμαρχε αδικείται λίγο τις προσπάθειες και άλλων διότι και άλλοι προσπαθήσανε και στο γήπεδο κάναμε παρεμβάσεις επάνω που έβαζε νερά αλλά επίσης και για την τακτοποίηση που λέτε για την οικοδομική άδεια επειδή θέλαμε ακριβώς να κάνουμε εργασίες ότι είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για να νομοποιηθεί. Και ξέρετε πολύ καλά επίσης ότι υπήρχανε και άλλα κτίρια, πολλά κτίρια τα οποίο ο Δήμος έκανε προσπάθεια. Λέει για όνομα του Θεού. Τόσα χρόνια θέλω να ξέρω, δεν μιλάω τέλος πάντων για τη δική σας τη φοιτία κύριε Μουριάδη. Τι είναι αυτά που λέτε κύριε Παπαδόπουλο, σας παρακαλώ λίγο σεβασμόρα μου. Λοιπόν, τόσα χρόνια που είστε οι Δήμαρχοι, κανένας δεν φρόντισε ιδιοκτησίες, κανένας δεν φρόντισε άδειες, άδειες για τους παιδικούς, άδειες για τα σχολεία, άδειες για τις παιδικές χαρές. Λέτε τώρα Δήμαρχε, εμείς τι κάναμε δηλαδή, το πετούσαμε, σας παρακαλώ. Όχι όλα, όχι όλα, όχι όλα. Αυτά που λέτε είναι άδικα. Και σας προκαλώ, σας προκαλώ να τα βάλω σε μια ζυγαριά. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Εσείς κουράζεστε που αναπνέετε. Παρακαλώ τώρα, σας παρακαλώ. Κάθετε δελτία τύπου και τα δικτάκια που βάζετε στην στιγμή σας. Παρακαλώ, δεν υπάρχει λόγος τώρα. Κάνουμε υπομονή και κάνουμε υπομονή, ακούμε προσβολές εδώ πέρα. Εντάξει, δεν υπάρχει λόγος. Κι εγώ σας έχω ρωτήσει επανειλημμένα, αν έχετε νομιμοποιήσει και αν έχετε περάσει στην ιδρυκτησία του Δήμου, τον παιδικό σταθμό της ο Δούτσολάκη. Το κάνατε? Σας ρωτάω τέσσερα χρόνια, το κάνατε? Εσείς τώρα, κύριε Μαυρίδη, που πετάγεστε και μιλάτε, ως τι μιλάτε τώρα ως αντιπολίτευση ή ως συνήγορος αντιπολίτευσης. Για να ξέρουμε γιατί, γιατί κάποια στιγμή θα αρχίσω να μιλάω και διαφορετικά και σας παρακαλώ πολύ, δεν το θέλω. Με σεβασμό στο πρόσωπό σας, εντάξει. Σας παρακαλώ πολύ. Εσείς κάνατε και εμείς δεν κάναμε. Τι λέτε τώρα. Εσείς κάνατε. Γίναμε εμείς και εσείς. Πείτε το δω καθόρα, το ξέρουμε. Υπέμπτε σφάλα και σας σταματήσουνε. Λοιπόν, παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ θερμά. Σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, αρκετά. Η κυρία Δρακονάκια και ο κύριος Φιλόσοβου έχει τον λόγο. Σας παρακαλώ τώρα. Ρίχνουμε λάδι στη φωτιά συνέχεια. Η κυρία Δρακονάκια έχει τον λόγο. Λοιπόν, το 2010 ήταν ο πρώτος νόμος των αυθαιρέτων, ο τελευταίος τέλος πάνω της οχταετίας. Μετά το νόμο του Τρίτσι. Και μετά όντως ψηφίστηκαν διάφοροι νόμοι που δίναν τη δυνατότητα τακτοποίησης νομιμοποίησης τόσο ιδιωτικών περιουσιών όσο βέβαια και των περιουσιών του Δήμου. Δεν θέλω να είμαι τελείως μηδινιστική και να μην εντοπίσω και να μην αναφέρω ότι όντως γίνανε κάποιες προσπάθειες. Κάποιες ευδοκίμησαν και κάποιες όχι σε τακτοποιήσεις ακινήτων του Δήμου. Δυστυχώς όμως αγαπητέ πρώην δήμαρχε σε πάρα πολλά πράγματα και νομίζω θα ξέρει καλύτερα από εσάς ο κ. Μουριάδης, φτάσατε πολύ κοντά στην πηγή αλλά τελικά δεν ήπιατε νερό και δεν είπιαμε και εμείς που ακολουθήσαμε. Αλλά κάποια πράγματα καλά είναι να μη λέγονται και δημόσια. Σε ό,τι αφορά κ. Παπά το δρόμο του ΤΑΠ στο Ζυγό, δεν έχω ενημερωθεί ούτε εγώ προσωπικά ούτε η υπηρεσία. Δεν υπάρχει κάποια καταγγελία έστω τηλεφωνική, έστω επώνυμη, έστω ανώνυμη για αυτό το πράγμα. Ναι, να το δούμε, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Σε ό,τι αφορά τα νεκροταφεία της Νέας Καρβάλης, στο μικρό φωνό μπορώ να σας απαντήσω. Η διαδικασία είναι ότι αποκαθιστά ο ιδιώτης το μνήμα, διότι κρατάς την κατηγορία του μνημείου, στη μνήμη δηλαδή του νεκρού και όλα αυτά τα τιμολόγια με τις διαδικασίες υπάρχουν από φάση του συμβουλίου της επικρατείας, αποζημιώνει την δαπάνη που πρέπει να κάνει ο ιδιωκτήτης, την αποζημιώνει ο δήμος. Αυτό είναι αυτό το τυπικό που μπορώ να σας πω δημόσια στο μικρό φωνό. Λοιπόν, έχει δρομολογηθεί το θέμα αυτό και είναι στη λύση του, μην το συνεχίζετε πάλι. Ο κ. Φιλόσοβ Λεκτουλόγου. Έχει δρομολογηθεί το θέμα αυτό, είναι στη λύση του. Ο κ. Φιλόσοβ Λεκτουλόγου. Λοιπόν, επειδή ακούσατε... Όχι, όχι, αυτό είναι... Όχι, δεν φωνάζω σε εσάς. Πού το λουμάμαι να φωνάξουμε σε εσάς... Λοιπόν, επειδή έγινε κάποια προσπάθεια για το κλειστό Αλεξάνδρα Δήμογλου στην Καλαμίσα, πρέπει να υποθούν κάποια πράγματα τα οποία είναι αλήθειες. Η πρώτη φορά για την οποία μίλησα για τα γήπεδα, όλα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις μεταξύ αυτών και το Αλεξάνδρα Δήμογλου και ιδίως για το θέμα των αδειοδοτήσεων, ήταν το καλοκαίρι του 2014, όταν απίθυνα στον τότε Δήμαρχο κ. Σιμιτζή, τι γίνεται με τις αδειοδοτήσεις των γηπέδων και αν έχουν προχωρήσει. Μου απάντησε επιλέξη, εδώ στο προάβλιο χώρο του Δήμου, ότι, Γιώργο μου, τις άδειες θα τις βγάλετε εσείς. Δηλαδή, είχε παραδεχτεί ότι δεν είχε βγει καμία άδεια αθλητικής εγκατάστασης, πλιν αυτή που ίσχε για το κλειστό κολυμβητήριο. Εν συνεχεία, απευθύνθηκα στον κ. Μουριάδη, ο οποίος έκανε μια σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς και με φώναξε και εμένα, παρά το γεγονός ότι δεν είχα κάποιο αξίωμα τότε, απλώς είχε ανακοινώσει η κυρία Δήμαρχος ότι θα μου αναθέσει αυτό το κομμάτι, όπου πήγα, προσπάθησα να ενημερωθώ, αλλά ήταν μια περίοδος, ήταν καλοκαίρι, δεν αποκόμισα καμία απολύτως εικόνα, για να είμαι ειλικρινής, εκείνο το ραντεβού δεν απέδωσε πουθενά. Από τη 1 Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε να προσπαθούμε να δούμε πώς θα διοδοτήσουμε τα γήπεδα. Θέλει κάθε γήπεδο συγκεκριμένα έγγραφα. Τότε, λοιπόν, προέκυψε το πρόβλημα, στη συνεργασία με τον κ. Φιλιππίδη, ότι το κλειστό Αλεξάνδρα Δήμογγλου δεν έχει οικοδομική άδεια, άρα πρέπει να κάνουμε τη διαδικασία υπαγωγής των όμων περιαφθαρέτων, να πληρώσουμε και το πεντακοσάρικο, σωστά λέει ο κ. Φιλιππίδη, αν έχω κάποιο λάθος, να μαζέψουμε ένας ολό άλλα χαρτιά, κτλ κτλ κτλ κτλ. Αυτά λίγο για την ιστορία, είναι αντικειμενικά γεγονότα, δεν είμαι άνθρωπος των εντάσσεων, ούτε θα ρωθώ να πω φταίει ο α, ο τ, δ, ο δ, κτλ. Στο θέμα της στέγης, επίσης περί τα τέλη του 2014, αρχές του 2015, προέκυψε ένα πρόβλημα σε 2-3 σημεία. Ενημέρωσα τον κ. Φιλιππίδη, ήρθαν μαζί με τον κ. Χαραλαπίδη, το έλεγξαν και πήγαν λόγω των προβλημάτων που σας ανέλησε η κυρία Δρακονάκη και υπήρχαν και τότε σε μια προσωρινή λύση από κατάσταση του προβλήματος, η οποία όμως μας είχε εγνοστοποιηθεί ότι δεν θα αντέξει και πάρα πολύ καιρό. Τους τελευταίους μήνες ο κ. Παπάς με ενόχλησε πολλές φορές ο άνθρωπος και μου είπε ιδιωτικά ότι Γιώργο, ξέρεις υπάρχει το πρόβλημα, αλλά το ήξερα το πρόβλημα, δεν περίμενα εχθές να βρέξει για να το διαπιστώσω, τουλάχιστον ο ίδιος μπορεί να βεβαιώσει πόσες φορές με έχει δει εκεί και σε τι ώρες και ποιες μέρες. Το μεταβίβασα στην κυρία Δρακονάκη, η κυρία Δρακονάκη το δρομολόγησε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ξέρετε υπάρχουν και τα σχολεία, η τεχνική υπηρεσία, χωρίς να θέλω να επερασπιστώ την κυρία Δρακονάκη ούτε κάποιον άλλον, πρέπει να βάλει κάποια στιγμή και κάποιες προτεραιότητες. Η κυρία Δρακονάκη, νομίζω ότι δεν έχει κανείς αμφιβολία ότι τα σχολεία έχουν μια προτεραιότητα και θα δρομολογηθεί και η λύση γι' αυτό. Και ένα τρίτο θα επιθυθώ στον άνθρωπο, τον εκτιμώ προσωπικά και ως επιστήμονα και ως πολιτικό και ως άνθρωπο, τον κύριο Σιμιτσή. Κύριε Σιμιτσή, θερμή παράκληση, μην το ξαναπείτε αυτό ότι πανηγυρίζουμε για διχτάκια. Νομίζω μας αδικείται. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ αυτό το πράγμα. Έχουμε κάνει ένα σωρό πράγματα, μόνο στο κλειστό της Καλαμίτσας έχουμε κάνει παρεμβάσεις και έργα που ξεπερνούν τις 70-80 χιλιάδες ευρώ και στους εσωτερικούς χώρους και σε προμήθεια εξοπλισμού. Δεν έχει νόημα να αρχίσω να τα λέω. Εκθίξατε κάποια στιγμή και σωστά που σπάσανε οι μπασχέτες στο ανοιχτά γήπεδα της Καλαμίτσας. Σπάσανε όντως, αλλά ξέρετε δεν σπάσανε από τη χρήση. Τις βανδαλίσαν. Τη μία περίπτωση ήμουν μπροστά και μάλιστα τα παιδιά 14 χρονών πήραν το σπασμένο πλεξ γκλας και κυνηγούσαν το ένα το άλλο εκεί πέρα μέσα. Τα παραγγείλαμε, τα την καταστήσαμε. Είδατε πουθενά να πούμε εμένα προσωπικά για αυτά να πω και να βγω και να το γράψω ή να το δηλώσω δημόσια. Ωραία. Να σκίσετε κριτική. Καλά κάνετε, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι λίγο υπερβολικό. Ναι, εγώ τελείωσα. Τελείωσα. Δεν έχω να πω κάτι. Ναι, ένα λεπτό ο κ. Σιμινζής και μετά ο κ. Ιωσηφίδου. Να προχωράμε παιδιά. Δεν φεύγει κανείς σήμερα από εδώ κ. Ποτόλια, άμα δεν ολοκληρώσεις και εσύ. Τελείωσε ρε παιδιά. Γι' αυτό το σέβομαι και τον τιμάμαι τον κ. Ποτόλια. Το σεβόμαστε και τον τιμάμε. Δεν σμεύσει. Μια κουβέντα μονάχα. Είμαι υποχωρωμένος να αμυνθώ και να υπερασπιστώ. Το όποιο έργο έκανε η διοίκησή μου έκανα εγώ και οι συνεργάτες μου, ο Μουριάδης, ο Δημητριάδης παλιότερα, ο Κακουλίδης. Το κλειστό προφανώς δεν είχε άδεια. Λειτουργούσε όμως. Για μας ήτανε πολιτική επιλογή, όπως και τον άλλον δημάρχον πριν από το 2014, να μην προχωρήσουμε στην ομιμοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως την ήθελαν οι κυβερνήσεις, γιατί δεν μας δίνανε λεφτά. Είναι πάρα πολύ απλό. Μας δώσανε αφθαίρετα και ζητούσανε μετά να τα νομιμοποιήσουμε εμείς με τα δικά μας λεφτά. Την ίδια εποχή όμως, όπως είπατε και εσείς, κύριε Φιλόσολο, προφανώς είχαμε και εμείς τις ίδιες προτεραιότητες λογικά, όταν βλέπεις κάποιες εγκαταστάσεις να λειτουργούν και να είναι σωστές σε γενικές γραμμές, κάνοντας και έναν αγώνα συνεχούς βελτίωσης τους, όπως ήτανε το κλειστό για παράδειγμα. Ξέρετε ότι το κλειστό δεν είχε κάποτε κερκίδες, τις απέκτησε. Δεν είχε καθίσματα, τα απέκτησε. Δεν είχε τουαλέτα αμέα, την απέκτησε. Δεν είχε πάρκο αμέα, δεν είχε κηλυγείο σωστό με προδιαγραφές, τα απέκτησε. Δεν είχε είσοδο για τα λεωφορία της φλουξενούμενης ομάδας, την απέκτησε. Συνεύησαν αυτά και εκώστησαν εκατομμύρια, δεν εκώστησαν 70-80.000, αλλά είναι ένας αγώνας συνεχής όλων μας. Τα σχολεία, πείτε μου σήμερα αν υπάρχει ένα σχολείο αφαίρετο. Μας δώσανε δεκάδες σχολεία. Έτσι, πόσα σχολεία έχουμε στην Καβάλα, συνολικά, στο Δήμο Καβάλα, 40 σχολεία, 50, ας πούμε, χοντρικά. Όλα ήταν αφαίρετα. Όλα. Το μοναδικό που δεν ήταν αφαίρετο, ήταν το αμυγδαλαιώνα, γιατί χτίστηκε με καινούργιες προδιαγραφές. Λοιπόν, άρα γι' αυτό κι εγώ εξεράγειν και να με συγχωρείτε για το θυμό μου, αλλά πραγματικά, με έπνιξε το δίκιο, όταν διαπίστωσα αυτόν τον μηδενισμό εκ μέρους της Δημάρχου, που είμαι σίγουρος γι' όλα, ότι κάτι άλλο ήθελε να πει, ήθελε να πει αυτά που πολύ σωστά, όπως σωστά τα έθεσε ο Γιώρος ο Φιλόσοβλου. Και τον ευχαριστώ, γιατί έβαλε τα πράγματα σε μία σειρά. Ευχαριστούμε. Κυρία Ιωσήφιδου, παρακαλώ, έχει το λόγο. Λοιπόν, θα είμαι συνοπτική και περιεκτική επειδή κάποιον παρατηρήσεων που έκανε ο κ. Παπάς, ο οποίος είπε και συμφωνούμε απόλυτα ότι θα πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα, θα πρέπει να δούμε πώς πρέπει να αποτρέψουμε την κατασκευή των διωδίων, καθώς η Αιγνατία ο δός επιμένει για την κατασκευή των διωδίων και φυσικά να πιέσουμε για να γίνει η νέα περιμετρική. Να πω λοιπόν ότι πέρα από τον αγώνα που έχει κάνει εμπράκτος ο Δήμος και η Δημοφέλεια για την αποτροπή της κατασκευής των διωδίων, 16 Οκτωβρίου είχε δημοσιευθεί σε τοπικό τύπο της Καβάλλας σχετικά με την πρόθεση της Αιγνατίας ο Δού για κήρυξη συμπληρωματικής απαλλοτρίωσης επί της ιδιοκτησίας της Δημοφέλεια. Ήδη και μάλιστα υπήρχαν 30 μέρες προθεσμία για να καταθέσουμε αντιρίσεις επί της κήρυξης συμπληρωματικής απαλλοτρίωσης. Αμέσως περάσαμε το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοφέλεια. Όπως καταλαβαίνετε οι αντιρίσεις ήταν προγραμματισμένο να σταλούν μέχρι τη 16 Νοημβρίου. Το κείμενο ήταν έτοιμο στο 90% και ήδη κύριε Παπά έχει φύγει έγγραφο καταρχήν από τη Δημοφέλεια αλλά και από τον Δήμο Καβάλλας κοινοποιούμενο και στην Αιγνατία Οδό, απευθυνόμενο μάλλον και στην Αιγνατία Οδό αλλά και στον κύριο Σπίτζι στο Υπουργείο Υποδομών αναφέροντας μέσα επιπλέον επιχειρήματα φυσικά για την αποτροπή των διοδίων, το γνωστό ατύχημα που έχει γίνει. Και βεβαίως αναφέροντας μέσα και επιχειρηματολογία στον κύριο Σπίτζι για την κατασκευή της νέας επεριμετρικής. Και επιπλέον πέρα από το θέμα αυτό επειδή ο κύριος Παπάς στα λόγια του άφησε και κάποια υπονοούμενα σχετικά με τις νεφέλες και επειδή σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και ο κύριος Παπαδόπουλος ρωτούσαν για τις νεφέλες, να αναφέρω λοιπόν ότι και τα διοκτήσματα εκεί που βρίσκονται στις ραψάνες, τη διοκτησία της δημοφέλια και τις πρώην νεφέλες, αλλά και η ταβέρνα που υπάρχει εκεί, αφενώς μένα έχουν οικοδομικές άδειες. Αφετέρου δε η διοίκησή μας έχει τακτοποιήσει οποιασδήποτε τυχόν αφθαίρετες κατασκευές. Γιατί ναι, υπήρχαν κάποιες αφθαίρετες κατασκευές, αλλά ήδη το 2016 έχουνε τακτοποιηθεί με το νόμο περιευθερέτων. Ευχαριστούμε την κυρία Σιφίδου, ο κύριος Βέρος έχει το λόγο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε να χαρακτηρίσω ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά σας απέναντι σε ένα δημοτικό σύμβουλο. Και βέβαια ο κύριος Μαυρίδης δεν χρειάζεται και δεν έχει ούτε την ανάγκη, αλλά ούτε χρειάζεται τη στήριξη από κανέναν. Και καταλαβαίνετε τι εννοώ, αλλά είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά σας απέναντι σε έναν άνθρωπο, ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο οποίος τεσσερά μισή χρόνια δεν έδωσε το δικαίωμα. Και δεν καταλαβαίνω τη λογική σας κύριε Πρόεδρε, δηλαδή ο όποιος δημοτικός σύμβουλος, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να εκφράσει και να πει την άποψη του. Λοιπόν, να πάμε σε αυτά που ενημέρωσε, που έχει σχέση με την κατάρρευση τμήματος της Γέφυρας στο Κάτω Νοσοκομείο. Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρία Δήμαρχε, η πτώση και η κατάρρευση τμήματος της Γέφυρας δεν ήταν κεραυνό σε νεθρία. Άλλωστε, να θυμίσουμε ότι υπόθηκαν και από τον κ. Μουριάδη και από τον κ. Σιμιτζή, πρώην δήμαρχο, ότι από το 2014 υπήρξαν κάποια μηνύματα και προβληματισμοί. Προβληματισμούς που μετέφεραν στη μετέπετα διοίκηση από τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά και βεβαίως με ένα ακόμα ατυχές γεγονός που υπήρχε το 2016 με εκείνο το ατύχημα, όπου πάλι έβαλε ερωτήματα και προβληματισμούς όσον αφορά με την στατικότητα της συγκεκριμένης Γέφυρας. Κυρία Δήμαρχε, από τύχη ή αν θέλετε τυχία βρέθηκα αμέσως μετά το συμβάν. Ήμουν ο πρώτος από τους αιρετούς, μαζί με κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ούτε η ελληνική αστυνομία δεν ήταν εκείνη τη χρονική στιγμή, εκεί δεν παρεβρίσκεται. Και από τη μεριά μου και από τη μεριά μας ως Δημοτική Παράταξη, μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξε καμία δήλωση και καμία αντίδραση. Μα βάζοντας όμως αργά το βράδυ τις δηλώσεις σας αλλά και τις δηλώσεις της αντιδημάρχου της κυρίας Δρακονάκη, ήταν λογικό να εκδώσουμε ένα δελτίο τύπου, όπου ουσιαστικά βάζαμε κάποια ερωτήματα. Διότι οι δηλώσεις του στυλ ότι η κρίση φταίει για την τόση της κυρίας Δρακονάκη και δηλώσεις δικές σας, όπου ουσιαστικά άφηναν να εννοηθεί ότι την ευθύνη την έχει ο Δήμος, διότι όταν δηλώνατε ότι γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάποιες επεβασίσεις από το 2016, αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα, ουσιαστικά ήταν σαν να λέγατε ότι ήταν ευθύνη και αρμοδιότητας του Δήμου Καβάλλας. Και ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή δηλώσεις του κυρίου αντιπεριφεριάρχητου, του κυρίου Μαρκόπουλο, ότι ευθύνη και αρμοδιότητα συντήρησης της συγκεκριμένης γέφερας είχε ο Δήμος Καβάλλας. Άρα ήταν λογικό και για όσους έκαναν τον κόπο να διαβάσουνε προσεχτικά τον δελτίου τύπου θα διαπιστώσανε ότι κανένα πόρισμα δεν βγάλανε. Άλλωστε, το έχουμε δουλώσει ότι δεν είμαστε πιπαντός υπιστητού. Βάλαμε όμως ερωτήματα, ερωτήματα που μέχρι και σήμερα πολλά από αυτά δεν έχουν απαντηθεί. Και βέβαια, περιμέναμε για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα. Το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνετε είναι να καλέσετε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Ή, αν θέλετε, θα έπρεπε τουλάχιστο να ενημερώσετε τους επεκεφάλειες του παρατάξου, που δεν κάνατε ούτε αυτό. Τι κάνατε όμως, γιατί περάσατε αυτό το διάστημα ένα μήνυμα ότι όλοι ήταν απέναντί σας και ότι όλοι θέλαναν να σας χτυπήσουν, εσάς διδήμαρκο, τη διοίκηση. Και τα βάλατε με όλους τους θεσμούς, υπουργούς, βουλευτές, δημοτικές παρατάξεις, επικεφαλής παρατάξων, ΤΕΕ, Εγνατία, κανένα δεν αφήσατε. Όλοι ήταν απέναντί σας. Περιφέρεια, εννοώ ότι είναι αντιπεριφέρεια. Και βγήκατε σε συνεντεύσεις, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ προσπαθήσατε να αποδείξετε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, αλλά είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Ή αρμοδιότητα του δημοσίου, γιατί ουσιαστικά του δημοσίου είπατε. Και ουσιαστικά αποφύγατε να δείτε την πραγματικότητα. Τιμιά, εσείς συγκαλέσατε, εσείς ζητήσατε να παρευριθούν οι υπουργοί, εσείς ήρθατε σε επαφή, τα μία αντιπολίτευση δεν ήρθε μαζί τους. Εσείς πήρατε την απόφαση να γίνει η σύσκεψη το Σάββατο, με αυτούς που συμμετείχαν. Εσείς αποφασίσατε μετά από 48 ώρες να κάνετε άλλη σύσκεψη. Και μάλιστα αναδηλώστηκε ψευδώς ότι κλείθηκε για την περιφέρειά της. Γιατί θα τα λέμε όλα τώρα, ο οποίος βεβαίως δεν παραβρέθηκε. Και είναι αδιανόητο να έρχεται ο περιφερειάρχης και να μην έρχεται χωρικός από την περιφερειάρχη, σε αυτή τη σύσκεψη. Και βέβαια την μία, είπατε ότι... Σε ερωτήσεις περιμένουμε να ακούσουμε κύριε Βέρο, τις ερωτήσεις. Καλά, καλά. Έχετε φτάσει. Θα σας αφαιρέσω τον λόγο, αν νομίζετε ότι θα σας αφήσω. Για συνεχίστε. Μ' αρέσει, μ' αρέσει. Μ' αρέσει που δεν είστε ψυχροί. 15 δευτερόλεπτα έχετε ακόμα. 15 δευτερόλεπτα. Θα δούμε σε λίγο. Καλά, καλά. Δεν είστε ψυχροί σήμερα, έχετε χάσει την ψυχρομία σας. Ναι, ναι, έτσι λέτε. Θα με αφήσετε βέβαια να τελειώσω. Από ό,τι βλέπετε δεν λέω θεωρίες. Καθόλου θεωρίες. Αυτά που είπατε δηλαδή προηγουμένως. Και μάλλον δεν σας αρέσουν να τα ακούτε. Λοιπόν, παρόλα αυτά. Τη μία αναθέσατε την πραγματογνωμοσύνη. Και ούτε λίγο πολύ υπόθηκε ότι σε 20 μέρες θα γινόταν από την Εγκνατία Οδό. Μετά από κάποιες μέρες αναθέσατε την πραγματογνωμοσύνη στο ΤΕ. Και κάποια στιγμή μετά την αδυναμία που δήλωσε το ΤΕ. Ψάχνουμε να δούμε ποιος θα κάνει την πραγματογνωμοσύνη. Και η πραγματογνωμοσύνη δεν έχει σχέση μόνο με την κατάρρευση. Να πω τα ίδια που είπαν και οι συνάδελφοι προηγουμένως. Η πραγματογνωμοσύνη. Αγαπητέτη Δήμαρχε. Αφήστε μου λίγο να τελειώσω. Σας παρακαλώ κύριε Τσούρου. Είναι μαθημένοι να διαβάζουν το κεφάλαιο του Μάρξ και κρατάει πολύ να πω. Με έχουμε δρόμο. Είναι μεγάλα τα βιβλία. Κύριε Τσουρουκίδη παρακαλώ. Έδωσα δύο λεπτά επιπλέον. Ο χρόνος περνάει. Λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συνάδελφοι. Ο χρόνος τελειώνει τις θητιές σας. Μετά το σεπνίδι. Μετά το σεπνίδι. Μετά το σεπνίδι. Μετά το σεπτεύριο του 2019. Δεν θα τολμάει κάποιος να λέει κλείστε το μικρόφωνο. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ακόμα και αν. Ακόμα και αν. Λοιπόν παρακαλώ. Εσείς πάντως δεν θα είστε για να το πείτε. Εσείς πάλι εκεί θα είστε. Στην αντιπολίτευση. Λοιπόν παρακαλώ κύριε Τσουρκίδη. Αυτό θέλει να κάνει. Ηρεμήστε. Ηρεμήστε. Ηρεμήστε. Ηρεμήστε. Παρακαλώ. Ηρεμήστε. Ηρεμήστε. Παρακαλώ αυτό θέλουν να κάνουν. Μοιράζουν το σανό. Μην το τρώτε. Παρακαλώ συνεχίστε. Το ποιος πρέπει να ντρέπεται νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο. Αγαπητές συνάδελφοι. Λοιπόν υπάρχουν ερωτήματα τα οποία δεν έχετε απαντήσει μέχρι και σήμερα. Και βέβαια αυτό που πρέπει και μας ενδιαφέρει όλους και νομίζω πρέπει να ενδιαφέρει και εσάς είναι η επόμενη μέρα. Και κατά την εκτίμησή μας η επόμενη μέρα πρέπει να τουλάχιστον να χτιστεί πάνω σε τρεις άξονες. Θα πρέπει να υπάρξει η γρήγορη αποκατάσταση του τμήματος που έχει καταδραφιστεί. Να υπάρξει δεύτερον η αποκατάσταση της σχέσης ασφάλειας με τους πολίτες. Και το τρίτο να υπάρξει η σοβαρότητα. Σοβαρότητα από τη μεριά της διοίκησης. Αναμένουμε σε όλα αυτά και περιμένουμε. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται. Κύριε Ποτόλια με συγχωρείτε ο κύριος Φιλόσοκλου θέλει να δώσει μια απάντηση. Λοιπόν θα είμαι πάρα πολύ σύντομος κύριε Βέρο γιατί είπατε κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με την ευθύνη. Ξέρετε η ευθύνη δεν είναι κάτι γενικό και αέροστο και αφθαίρετο να το τραβάει κανείς όπως θέλει. Η ευθύνη σε τέτοιου είδους πολύ σοβαρά θέματα προσδιορίζεται από το νόμο. Και προσδιορίζεται από αποφάσεις οι οποίες εκδίδονται κατά εξοδότηση του νομοθέτη. Λοιπόν για το θέμα της ευθύνης, της συντήρησης είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ευθύνη του Δήμου Καβάλλας. Είναι δεδομένο αυτό. Και όταν κάθε υπερβολή λέχθηκε ότι ο Δήμος Καβάλλας δεν έχει την υποχρέωση να βάλει ούτε και μία λάμπα, είναι απολύτως σωστό. Θα μ' αφήσετε να ολοκληρώσω. Θα σας το απαντήσω κύριε Βέλω, θα σας τα απαντήσω όλα. Δεν θα σας μείνει καμία απολύτως απορία. Και όλα αυτά τα είπαμε και τα εξηγήσαμε. Και νομίζω ότι επειδή και εσείς κάθε φορά και ευλόγως παραπονείστε για διάφορα θέματα και λέτε ότι ξέρετε η παράταξή μας δεν είναι μόνο οι τρεις σύμβουλοι, έχουμε και μηχανικούς, έχουμε και δικηγόρους που για εξειδικευμένα θέματα πρέπει να τους ρωτήσουμε και να μας συμβουλεύσουν, νομίζω ότι μπορείτε να αποτανθείτε και σε δικηγόρους δικούς σας να σας εξηγήσουν το νομικό καθεστώς. Και αν το βρουν διαφορετικό από αυτό το οποίο λέει ο Δήμος Καβάλλας, εδώ είμαστε να το πούμε. Επίσης κάνω μια παρένθεση, κύριε Παπαδόπουλε, όλα αυτά που ζητήσατε, τα έγγραφα, εγώ προσωπικά θα σας τα δώσω. Έτσι, τα φεκ, τις αποφάσεις, ό,τι άλλο προκύπτει. Και της ΔΕΙΑΚ, ό,τι έγραφε ο Παπαδόπουλε. Εγώ, ναι, για τη ΔΕΙΑΚ θα το κάνει αυτό. Πάμε λοιπόν σε αυτό που λέει ο κύριος Βέρος. Στορατίστε οι υπερασπιστείς του κυρίου Βέρου, για να καταλάβω. Σας παρακαλώ τώρα, αφήστε. Ο κύριος Βέρος έχει στόμα να πω. Τώρα, σας παρακαλώ πολύ, εμα θέλετε να τα ακούτε δηλαδή τώρα. Γιατί πετάγεστε τώρα λοιπόν. Στον κύριο Βέρο απαντάει τώρα δηλαδή, δεν καταλαβαίνετε ότι τα φτήσεις είναι... Έκανα μια παρένθεση, ναι. Να σας προσφυλάξω προσπαθώ. Κοιτάξτε λίγο να δείτε και κάτι ακόμα. Καλό το αστείο τώρα αυτό, εντάξει. Λοιπόν, κύριε Βέρο, είπατε λοιπόν για το 2016 γιατί κάναμε τη ζημία και γιατί στείλαμε έγγραφο στη Νέα Εγνατία. Κοιτάξτε να δείτε, είστε πολύ πιο έμπειρος από εμάς εδώ και νομίζω ότι θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ο δήμος, ανωμικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, δράκε στα όρια της εγκύτητας και της επικουρικότητας. Αυτό είναι από το Σύνταγμα καθορισμένο και δεν σημαίνει ευθύνη, σημαίνει ενδιαφέρον. Κάποια πράγματα θα πρέπει κάποτε κάποια στιγμή να τα κατανοούμε όταν δρούμε σε συλλογικά όργανα. Το 2016 υπάρχει επιστολή απαντητικής αίτημα του κυρίου Φιλιππίδη από την Εγνατία Οδό, η οποία λέει επιλέξει ότι με τα χαράς θα ρθούμε να επιθεωρήσουμε ενδελεχώς την γέφυρα και αν προκύψει ζήτημα που να αφορά την επικυνδυνότητά της κτλ κτλ κτλ, θα σας ενημερώσουμε αναλυτικώς για το τι μελέτες κτλ κτλ κτλ. Εννοείται η γράφος θα μας ενημερώσουν, πρέπει να κάνετε. Το ότι ήρθε η Εγνατία Οδός και έλεξε τη γέφυρα δεν αμφισβητείται. Το ότι δεν απέστειλε ουδέ ποτέ έγγραφο, επίσης δεν αμφισβητείται. Γιατί δεν απέστειλε ουδέ ποτέ έγγραφο, διότι διαβεβαίωσε τόσο τον κύριο Φιλιππίδη όσο και τους υπηρεσιακούς και νομίζω κυρία δήμαρχε ο επικεφαλής μηχανικός το παραδέχτηκε και στη σύσχεψη του Σαββάτου εδώ, ότι τα βρήκε όλα εντάξει το 2016. Άρα λοιπόν απαντώ συνολικά και σε αυτό το θέμα και για το τεχνικό πρόγραμμα που θέσατε ως ερώτημα, ότι ο Δήμος Καβάλας τόσο στα πλαίσια της λειτουργίας του που έχουν να κάνουν με τις αρχές της εγγύητας και της επικουρικότητας όσο και από ενδιαφέρον για τους δημότες του, έχει κάποια υποχρέωση η οποία όμως δεν είναι νομική. Έτσι, υπάρχει όμως και ένα όριο. Και θα πω και κάτι ακόμα νομικό το οποίο πρέπει να ακουστεί εδώ και έχει να κάνει με αυτό ακριβώς το κομμάτι των αρμοδιωτήτων. Αυτές οι αποφάσεις που καθόριζαν τις αρμοδιώτητες όταν άρχιζαν να δίνονται τμήματα της Εγνατίας Οδού, της Μεγάλης Οδού, ΙΝ ας το πούμε έτσι, και αντίστοιχων οδών σε άλλες περιφέρειες και σε άλλους δήμους, ξέρετε υπήρξαν δήμοι όπως ο Δήμος Ιρακλείου που προσέφυγε στο ΣΤΕ το 2009. Το εννιά, το έντεκα είναι η απόφαση. Και τι λέει λοιπόν ο Δήμος Ιρακλείου, κυρί, εδώ μου δίνετε αρμοδιώτητες της περιφέρειας να συντηρώ δρόμους, αλλά δεν μου δίνετε τα λεφτά. Και το ΣΤΕ τον δικαίωσε το Δήμο Ιρακλείου. Βγήκε η απόφαση η οποία λέει ότι είναι άκυρη αυτή η κανονιστική πράξη που μεταβιβάζει αρμοδιώτητες στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους χώρους. Εμείς δεν το κάναμε αυτό σαν Δήμος Καβάλας τότε, για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά έχω την αίσθηση ότι μας διαλαμβάνει η απόφαση του ΣΤΕ ως δημοσίου και διοικητικού δικαίου και εμάς. Άρα δηλαδή ακόμα και εκεί όπου θεωρητικά έχει την ευθύνη ο Δήμος συντηρήσεων, έτσι, είναι άκυρη η απόφαση διότι δεν συνοδεύεται από πόρους. Δεν θέλω να δισανασχετεί κανείς και να λέει μα τι είναι αυτά τα οποία ακούγονται νομικά και ότι εμείς μιλάμε πολιτικά. Όχι κύριοι, πρωτίστως τα θέματα καθορίζονται από τους νόμους. Νομίζω ότι δώσαμε και κάποιον όρκο, εν πάση περιπτώσει για τους νόμους, το Σύνταγμα και όλα τα σχετικά. Δεν μπορούμε όλα αυτά να τα παραβλέπουμε. Και κάτι τελευταίο ήθελα να πω. Εντάξει, αυτά είναι γνωστά. Εμείς δεν κατηγορήσαμε κανέναν. Δεχτήκαμε πολεμικοί όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Και νομίζω ότι τώρα, κύριε Βέρασος, έχω λύσει όλες τις απορίες. Εάν θέλετε να σας δώσω και εσάς όλο το νομοθετικό πλαίσιο, με πολύ μεγάλη χαρά να σας το δώσω. Δεν έχω καμία απολύτως αντίρρηση. Άντε, για να μη λέτε ότι είστε αδικοί ορίστε. Θα ήθελα λίγο να σας ρωτήσω, κύριε Αντιδήμαρχε. Είπατε ότι ποτέ μα ουδέποτε η Εγγνατία Οδό που ήρθε και έκανε αυτοψία, ποτέ δεν έδωσε γράφος ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Έχετε διαβάσει το Δελτίο Τύπου της Εγγνατίας Οδού πρόσφατα, όπου λέει ότι ουδέποτε διενύργησε ενδελαιχή έλεγχο, ούτε και αξιολόγησε την υφιστάμενη δομική και λειτουργή υπάρχει καιά της. Και λέει και πιπλέον ότι δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Καβάλλας για παροχή τεχνικής βοήθειας σχετικά με την υπεθεώρηση και συστήριση της κοινωνίας. Άρα λέει ψέματα η Εγγνατία Οδό. Αυτό θέλω να πω, λέει ψέματα. Το δεύτερο σκέλος που αφορά το θέμα της προγραμματικής και τα λοιπά ισχύει, δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Το ότι ήρθαν όμως και έλεγχαν ενδελεχώς από το πρωί μέχρι το βράδυ, το παραδέχτηκε ο κ. Πανέτσος τόσο το βράδυ της Παρασχηδής όταν κατέφτασε και ήμουνα δίπλα του από το πρώτο λεπτό και είχε δύο μελήματα να ελέγξει το φορτηγό. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να βγάζει φωτογραφίες στο Γερανό και το δεύτερο είναι να λέει συνεχώς τη λέξη απίστευτο. Απίστευτο, απίστευτο, ήρθαμε και την είδαμε. Πρώτον, δεύτερον, υπάρχουν και φωτογραφίες όταν ήρθε για να την επιθεωρήσει. Υπάρχουν οι μαρτυρίες του κ. Φιλιππίδη για το 16 μιλάμε. Για το 16 μιλάμε. Υπάρχουν υπηρεσιακοί και το είπε και στη σύσκεψη. Και υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία το αποδεικνύουν. Και κατά λίγο αφού αναφερθήκατε στην Εγνατία Οδό, διάβασα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η Εγνατία Οδό είπε ότι ήδη το πόρισμα είναι σχεδόν έτοιμο και ότι υπάρχει η κακοτεχνία, υπάρχει η έλλειψη συντήρησης, υπάρχουν κτλ. Με συγχωρείτε, ξέρετε και θα ρωτήσω την κ. Δρακονάκη, πήραν δείγματα από εδώ εκτός από τον οπτικό έλεγχο που κάναν, πήραν τα λεγόμενα καρότα, πήραν κομμάτια από τις προεντάσεις όπως τις λένε, ήρθε ειδικός επί των προεντάσεων όπως κάποιος το έθεσε ο κ. Μουριάδης, ο οποίος και απ' ό,τι μάθαμε ο καλύτερος στην Ελλάδα είναι ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στο θέμα μελετών προεντάσεων. Και καταλήγω με τη φράση του κ. Στασινού, του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος δήλωσε δημόσια στο Sky ότι είναι ευθύνη του κράτους διαχρονική, ότι δεν υπάρχει μητρό γεφυρών και άλλων ειδικών κατασκευών, διότι ούτε οι δήμοι ούτε καν οι περιφέρειες μπορούν να ταπεξέλπουν στα θέματα συντήρησης. Διότι η συντήρηση, το εξηγήσαμε πολλές φορές αλλά θα το πω και μια ακόμα τελευταία, έχει δύο σκέλη. Το ένα του αστικού εξοπλισμού, επιφανειακά ή άσφαλτος, τα κρασπεδάκια, τα καγκελάκια, οι λαμπίτσες, οι διαγραμμίσεις, τα στηθέα κλπ. Και η άλλη συντήρηση έχει να κάνει με αυτή καθ' αυτή την υποδομή. Αυτή καθ' αυτή την υποδομή δεν μπορεί να τη συντηρήσει κανένας δήμος στην Ελλάδα. Και αυτό δεν την έχει δώσει την αρμοδιότητα σε κανέναν δήμο στην Ελλάδα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ κύριε Αντιδήμαρχη, με καλύψατε που είπα που γελάει και το παραδαλόκατσε και που τους πείραξε, για την κυρία Νατοπούλου. Η κυρία Δρακονάκη έχει το λόγο. Θέλετε να πείτε κάτι να συμπληρώσετε. Όχι, ευχαριστούμε. Ο κύριος Ποτόλιας έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σας είναι πολύ βολικό να γίνεται η συζήτηση με αυτόν τον τρόπο, με αυτά τα επιχειρήματα και σε αυτό το επίπεδο. Να ξέρετε όμως πολύ καλά ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύετε τους πάντες για πάντα. Κάποια στιγμή θα σας πάρουν χαμπάρ και σας καταλάβουν και τότε δεν θα έχει γυρισμό η κατάσταση. Νομίζετε κύριε Πρόεδρε ότι δόθηκε μια παράσταση για την Υπουργό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είχαμε ένα μονοπρακτό με έναν μονοειθοποιό. Είχαμε μια παράσταση χολιγουρτιανή με πολλούς πρωταγωνιστές, δευτεραγωνιστές, κομπάρσους κλπ. Μια παράσταση η οποία δόθηκε μία βδομάδα τώρα στα ραδιόφωνα, συνεχίστηκε εδώ μέσα για ένα ζήτημα στο οποίο οι ευθύνες είναι τεράστιες όλων εκείνων που κάθε φορά ζητάνε το λαό να τον ακολουθήσει για να του λύσουν τα προβλήματα. Είναι κυβερνήσεις, είτε είναι περιφεριάρχες, αντιπεριφεριάρχες, δήμαρχοι που ενώ υπάρχουν τόσοι πρόθυμοι να λύσουν λαϊκά προβλήματα, τελικά τίποτε δεν λύνεται και βλέπουμε τις προτεραιότητες που έχουν όλοι αυτοί οι σωτήρες σε ό,τι αφορά έργα που έχουν σχέση με την ασφάλεια των δημοτών, του λαού, των πολιτών, με έργα τα οποία να προστατεύουν χώρους δημόσιους όπου συνουστίζονται πολλά άτομα όπως είναι σχολεία, άλλοι δημόσιο χώροι, με έργα αντιπλημμυρικά που πληγόμαστε όταν πλημμυρίζει και όταν σας λέμε για τέτοια έργα μας κοιτάζετε παράξενα και λοξά, για αντισησμική προστασία επίσης, είναι τεράστιες οι ευθύνες που τέτοια έργα δεν υλοποιούνται, δεν βρίσκονται στην προτεραιότητα για να υλοποιηθούν, γιατί ξέρετε αγαπητοί συνάρφοι δεν υπακούν στη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι τα έργα πρέπει να γίνονται βάσει του κόστους και του ωφέλους. Αυτό που κοιτάει η Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται όλοι σας και το βλέπουμε σε όλα τα δημόσια έργα και όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη, με όλα αυτά τα ατυχήματα που γίνονται, λοιπόν, είναι γιατί μένουν σε προτεραιότητα έργα από τα οποία κερδίζουν μεγάλη μονοπολιακή όμυλη. Όταν έχει διώδια λοιπόν, όταν έχει φόρους αεροδρομίων ή άλλα έργα τότε εκείνα τα έργα γίνονται με μεγάλη γρηγοράδα και άμεσα. Όταν πρόκειται να προστατευθούν ζωές των ανθρώπων τότε εκεί πέρα αρχίζει αυτό το γαϊτανάκι που είδαμε όλη αυτή τη βδομάδα. Και τι είδαμε λοιπόν όλη αυτή τη βδομάδα, τι και αν δεν υπόθηκε από τον κάθε πικραμένο για αυτή τη γέφυρα και για τις τεράστιες ευθύνες που είχατε και εσείς και έχετε, αλλά και όχι μόνο εσείς, αλλά δεν αναδεικνύεται πραγματικά εκεί που υπάρχουν οι ευθύνες. Τι είδαμε λοιπόν, υπόθηκαν τα πάντα, δύο πράγματα όμως δεν υπόθηκαν. Το πρώτο είναι πότε θα επισκευαστεί, πότε θα γίνει αυτή η γέφυρα και ποιος θα πληρώσει και ξέρετε γιατί δεν συζητάτε για αυτό το θέμα. Γιατί η γέφυρα αυτή θα κατασκευαστεί και θα ξαναδοθεί στην κυκλοφορία του Αγίου Τάδε ανήμερα και να είστε εδώ και σημειώσετε το και αν γίνει το έργο θα το πληρώσουν οι καβαλιώτες. Και γι' αυτό δεν γίνεται καμιά συζήτηση για αυτά τα θέματα. Τα έργα αυτά των υποδομών είναι υποχρεωμένα, είναι υποχρεωμένη η κεντρική διοίκηση, το κράτος να τα πληρώσει και να τα αποκαταστήσει άμεσα. Δεν είναι στη λογική και τη δική σας όμως. Κάνετε αντιπολίτεψη υποτήθητες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όμως δεν είστε σε αυτή τη λογική. Δεν θέλετε χρήματα από το κεντρικό κράτος το οποίο απομυζά τον ελληνικό λαό με τα τεράστια πλεονάσματα με τους άμεσους και έμεσους φόρους. Δεν θέλετε αυτά τα χρήματα, δεν τα διεκδικείτε. Τι θέλετε? Να βάλετε επιπλέον φόρους. Και το είπατε και πριν λίγο από εδώ. Εδώ είπατε κυρία Δήμαρχη. Πρέπει να δούμε πώς θα πληρωθεί το ΤΕ. Να ρωτήσουμε την αποκεντρωμένη. Δηλαδή τι θα πάρετε λεφτά των καβαλιωτών ήδη ξεκινήσατε να πληρώνετε λεφτά των καβαλιωτών για αυτό το έργο που ευθύνη πρέπει να έχει μόνο η πολιτεία. Γιατί δεν κάνετε ένα μέτωπο όλοι σας αν πραγματικά θέλετε να κάνετε αντιπολίτεψη την κυβέρνηση σε αυτό το μέτωπο. Πότε θα το κάνεις το έργο και πότε θα το πληρώσεις. Τσιμουδιά όμως δεν γίνεται για αυτό το ζήτημα. Δεν κουβεντιάζεται στο ελάχιστο. Γιατί ακριβώς θέλετε να φορτώσετε τα βάρη στον λαό. Πάνω από το DIP και έγγραφα σας κάναμε ένα ερώτημα. Απάντηση φυσικά δεν θέλουμε τώρα. Θέλουμε να πάτε να την ελέγξετε. Σας στείλαμε και μια φωτογραφία και πραγματικά σε ένα επόμενο δημοτικό συμβούλιο να μας απαντήσετε σχετικά με την ευστάθεια αυτής της γέφερας που βρίσκεται στο ύψος του DIP, 100 μέτρα μετά το νοσοκομείο. Ένα δεύτερο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε είναι αυτό που έχει σχέσει μένω συλλευτές στα σχολεία. Να μας πείτε τι ξέρετε και τι γίνεται για αυτή την κατάσταση. Τρίτον για τις ενέργειες που κάνετε για την εκτίμηση των επικείμενων στο περιάλι και αφού λέτε θα γίνει ειδική συζήτηση φαντάζομαι εκεί να το πείτε ωστόσο είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το τρέξετε πολύ γρήγορα. Ένα επιπλέον θέμα που θέλω να θέσω είναι για κάποιοι επικίνδυνα προστατευτικά τυχεία που υπάρχουν στην παιδική χαρά στο Φάλληρο και για μια καμπάνα ανακύκλωσης που υπάρχει σε χώρο αμέα στο περιγιάλι. Και τέλος κυρία Δήμαρχε, απευθύνομαι ειδικά σε εσάς για να σας πω ότι έχετε ένα συνεργάτη, ένα δημοτικό σύμβουλο ο οποίος είναι εμνιετής της Χούντας. Πρέπει αυτές οι φωνές να σταματήσουν όταν γεννιούνται, έχετε τεράστιες ευθύνες, είναι απαράδεκτο να δηλώνετε με αυτό τον τρόπο ότι ήταν μύθος και ως πότε θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση της γιορτής του Πολιτεχνίου. Μου θύμισαν δηλώσεις των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής πριν μερικές μέρες έξω από τη Βουλή. Πρέπει να αποσύρεται αυτόν τον άνθρωπο από έναν ευαίσθητο χώρο που έχει να κάνει με παιδιά και καλό το σώμα να καταδικάσει αυτή την ενέργεια του συγκεκριμένου σου αδερφού. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια, κ. Δήμαρχε, παρακαλώ. Δύο λεπτά, δύο λεπτά, δύο λεπτά, μη βγες. Μάλλον δεν καταλάβατε κ. Ποτόλια. Ο δήμος Καβάλας δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ, γι' αυτό το φεύγω. Και γιατί δεν θα δώσει, διότι όπως νομικά σας είπαμε, νομικά σας το έχουμε πει, η γέφυρα βρίσκεται εκτός και δύο πόλεις και ως εκτού του για μας είναι ανύπαρκτη. Λοιπόν, η περιφέρεια όμως είναι πρόθυμη να βοηθήσει, γιατί για να κάνουμε οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε, είτε θέλουμε να την κρεμίσουμε, είτε θέλουμε να προεκτείνουμε τον δρόμο όπως θα πούμε παρακάτω, χρειαζόμαστε πριν απ' όλα μια μελέτη τεχνική, χρειαζόμαστε πραγματογνώμονες, τη γνώμη των ειδικών, αλλά να είστε σίγουρος ότι εγώ θα προφυλάξω τα χρήματα των καβαλιωτών, και η κ. Δρακονάκη και εγώ. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Λοιπόν, βέβαια τώρα προέκυψε και ο κ. Ποτόλιας, αλλά εν πάση περιπτώσεις θα απαντήσω και στον κ. Σιμητσή και στον κ. Ποτόλια τώρα μια και εδώ. Ευχαριστούμε πολύ κ. Σιμητσή, που αν και υποψήφι... Εντάξει, είναι δικαίωμά σας, που ως και υποψήφιος περιφεριάρχης μπαίνετε σε αυτή τη διαδικασία να κρίνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο Συνάδελφο, αφού ας επειδή εξέφρασε τις απόψεις του δημόσια με τις οποίες προφανώς διαφωνείτε. Στη δημοκρατία νομίζω που ζούμε... Παρακαλώ τώρα, παρακαλώ. Θα πάω και εκεί. Θα πάω και εκεί. Έχω το δικαίωμα νομίζω να πιστεύω ό,τι θέλω και κατά την κρίση μου να το εκφράζω δημόσια ή να το αποκρύπτω και να πιώ την ίσα. Να σας θυμίσω δε ότι σε αυτή τη δέδουσα κύριε Σιμιτσή, εσείς δεν εγκρίνατε το ψήφισμα για την ονοματοδοσία του κρατηδίου το σκοπίου να μη συμπεριλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αν και Μακεδόνας και εμένα με ενόχλησε, το θυμάμαι πολύ καλά, αλλά δεν βγήκα να σας κρίνω ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε δημόσια. Σας παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Όσο αναφορά τον κ. Ποτόλια, ειλικρινά δεν θέλω να αναφερθώ στα εγκλήματα τα οποία διέπραξαν αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα και έχουν στιγματίσει την Ελλάδα όσο σε όλη την ιστορία. Παρακαλώ κ. Τζάρι, σας παρακαλώ συνάδελφοι, παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ δεν είναι όχι, όχι, όχι. Θα σας πω, αλλά σας παρακαλώ. Εντάξει, πάμε να ξεφύγουμε και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Θέλω διαδικασία πρόεδρε. Εύαλα ένα θέμα να πάρει απόφαση του δημοτικού συμβούλιου καταδίκης των δηλώσεων αυτού του ανθρώπου. Καθαρά και ξάστερα. Ποιοι καταδικάζουν αυτές τις δηλώσεις. Δεν είναι σε γνώση των συμβούλων όλων αυτό το θέμα, θα μελετηθεί. Προέ, το θέτω πάρα πολύ σοβαρά. Ζητάω ψηφοφορία, ονομαστική ψηφοφορία. Επιπλέον να ψηφίσουνε τώρα. Ποιοι καταδικάζουν τις δηλώσεις του νοσταλγού της κούντας. Δεν τις γνωρίζουνε, δεν τις γνωρίζουνε. Είναι ο ίδιος. Αυτές τις δηλώσεις που μας λέει ότι σαν δημοκράτης μπορεί να υμνεί τη κούντα. Δικαίωμα το αν είναι παλικάρι, αλλά αυτά τα παλικάρια όταν έρχονται κατακτητές συνεργάζονται μαζί τους. Λοιπόν, να βγει και να το πει το παλικάρι. Τι ελεύθεροι δημοκράτες. Να βγει να το πει. Όταν είπε για εγκληματίες των κομμουνιστών ήτανε βαρύ, λαβρύ αυτό. Μασά δεν τρέπεται. Να το χαίρεστε. Εγώ σε αυτό το ζήτημα θα ψηφίσουμε ναι ή όχι. Δεν είναι ενημερωμένη η διοίκηση για αυτό το ζήτημα και εγώ πρώτη φορά θα ακούω τώρα εδώ κύριε Ποτολιά. Δεν ξέρω για τις ζηλώσεις. Δεν έχω δει τίποτε. Καυχήθηκε για αυτό που είπε. Να το πει τι ήτανε και να ζητήσω συγγνώμη αν είναι κάτι το οποίο ήτανε. Παρακαλώ, δεν θα κάνουμε τώρα δικαστήριο. Θα το δει η διοίκηση το θέμα αυτό και θα πράξει ενάλογα. Μην ανησυχείτε. Λοιπόν, κυρία Τσανάκα να τον χαίρεστε. Εγώ αποχωρώ γιατί είναι απαράδεκτο όταν εκολάπτεται το αυγό του φιδιού. Παρακαλώ, παρακαλώ, το θέμα έχει λήξει. Όχι, όχι, όχι. Αφήστε τώρα, άλλες σπέκκουλες εδώ δεν θα γίνουν τώρα τέλος. Λοιπόν, παρακαλώ πολύ, θα τοποθετηθεί η διοίκηση όπως πρέπει και όχι υποτοκαθιστώς αυτής εδώ της κατάστασης. Λοιπόν, θεωρώ ότι το θέμα πρέπει να κλείσει. Δεν τα γνωρίζουμε όλοι αυτά τα ζητήματα, τι έχει γράψει Θόδωρος και τι δεν έχει γράψει. Νομίζω ότι η δημοκρατία μας αντέχει και δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους, δεν κινδυνεύει από τέτοιου είδους δηλώσεις. Και θα σας παρακαλέσω να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί αφενός και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Λοιπόν, ο κύριος Ξανθόπουλος έχει το λόγο, παρακαλώ. Υπενθυμίζω, συγγνώμη κύριε Ξανθόπουλε, στους συμβούλους ότι η διάρκεια είναι τρία λεπτά. Κύριε Πρόεδρε, να είστε σίγουρος ότι δεν θα παραβιάσουν τον χρόνο, τουλάχιστον εγώ. Είμαι σίγουρος γι' αυτό. Κύριε Πρόεδρε, μετά το ατυχές γεγονός της κατάρρευσης της Ματροζυγέφυρα στο κάτω νοσοκομείο, είχαμε αυτό, ζήσαμε αυτό το απίστευτο αλαλούμ με τις δηλώσεις που αφορούσαν το θέμα αυτό και βέβαια, δυστυχώς, διεπίστωσα ότι αυτές οι δηλώσεις ερχόνταν από τη λουβρά της διοίκης κυρίως. Με την επίσκεψη της Υπουργού το Σάββατο, διεπίστωσα επίσης ότι κατέρρευσε αυτή η επισήμαση της Δημάρχου και η αναφορά της στο γεγονός ότι ξέρετε εμείς οι γυναίκες τώρα πλέον θα συνεργαζόμαστε και θα συνονόμαστε. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, επειδή δεν πρέπει να αναφέρουμε σε εσάς τον Πρόεδρε να αναφέρουμε, εγώ, κύριε Πρόεδρε, είδα μια υπουργό να έρχεται, να κουνάει το δάχτυλο και ουσιαστικά να ελέγχει στη Δήμαρχο Καβάλας σε τσάκωσα, να κάνει συντήρηση και βέβαια αυτό του γαϊτανάκη συνεχίζεται. Εγώ θέλω να ρωτήσω τελικά ποιος θα λάβει την πρωτοβουλία, η Γενική Κυβέρνηση, ο Στρατός, η Περιφέρεια, ο Δήμος. Η Δήμαρχος κάνει μια προσπάθεια μετά την δεύτερη ή τρίτη μέρα να βγάλει τον Δήμαρχο από το κάδρο. Ο κ. Μουριάδης επιμένει να επανατοποθετεί τον Δήμος στο κάδρο. Δυστυχώς, από το 2014 κανείς φαίνεται, δεν έκανε το προφανές, δηλαδή επισκεφθήκαμε εκτός από τον κ. Φιλιμπίδη. Επισκεφθήκαμε το κατάστρωμα, αλλά κανείς δεν έκανε τον κόμπο να κατέβει κάτω και να δει τι γίνεται, δηλαδή να δει αυτά που στις φωτογραφίες φαίνονται. Δεν πήραμε την πρωτοβουλία και ευτυχώς δεν είχαμε θύματα να προλάβουμε, δηλαδή εάν υπήρχε τοτιδήποτε, να κλείσουμε την γέφυρα. Εύχομαι μόνο αυτή η γέφυρα να μην γίνει του κομψάτου. Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω και στο Δημοτικό Συμβούλιο τρία θέματα, τα οποία είχα θέσει σαν ύποπτο χρόνο και τα οποία νομίζω δεν έχουν δίχει τη σημασία που πρέπει. Πρώτο θέμα. Κασσάνδρου. Αυτός ο απερίθμος εγκυβοτισμένων, ο οποίος νομίζω ότι ξεχάστηκε, πάλι. Δεύτερον, οι έξοδοι αυτών των εγκυβοτισμένων, ο ένας στην θέση ΜΠΟΚΑ και ο άλλος στην θέση 180. Και κύριε Πρόεδρε, το αναφέρω αυτό διότι πρόσφατα, πριν από 10-15 μέρες, είχαμε περιστατικό κατάρρευσης τμήματος παρελιακής οδούς του Δήμο Πατρέων. Και επειδή από το Πλακόστρωτο διέρχονται και μεγάλα οχήματα, τα οποία πηγαίνουν στο Τελονείο κυρίως, μεγάλα οχήματα και ελαιοφορία, θεωρώ ότι κάτι πρέπει να γίνει εκεί. Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Οι εικόνες που βλέπουμε και δημοσιεύτηκαν από το κάτω μέρος της γέφυρες, είναι εικόνες που υπάρχουν σε αυτούς τους εγκυβοτισμένους και σε εξόδους των εγκυβοτισμένων στα δύο αυτά σημεία που ανέφερα. Κύριε Πρόεδρε, εγώ αυτά ήθελα να πω. Είμαι εντός χρόνου. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο. Θα σας δώσω βεβαίως, αλλά αυτά που είπε ο κ. Ξανθόπουλος θέλει κάποιος να... Ποιοι από τους συμβούλους παρακαλώ μετά τον κ. Μαυρίδη. Θα κάνω μια ερώτηση προς τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ. Είναι αυτή η αγωγή, γιατί τώρα αν το έχει ρευνήσει, τι είναι, ομβρίων, δεν κατάλαβας ποιους αναφέρας τέτοιου. Ομβρίων, είναι αποχέτρευσης. Η αγωγή αυτή είναι εγκυβοτισμένη αγωγή, η οποία πριν γίνει ο βιολογικός και πριν γίνει η αποχέτρευση, φυσικά είναι να κατέληγαν εκεί, όχι μονόμβρι, να κατέληγαν εκεί και ποθρολήματα. Το πρόβλημα είναι ότι στις δυο εξόδους που προανέφερα, ό,τι βλέπετε στο κάτω μέρος της γέφυρας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα φαίνεται εκεί. Είχα ενημερώσει την κ. Δήμαρχο όταν έγινε η κατάρρευση στο κομμάτι εκείνο της ΜΠΚΑΣ, διότι τεχνικός της ΔΕΙΑΚ τότε μπήκε κάτω και είδε την κατάσταση, φωτογράφησε την κατάσταση και η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, νομίζω, από ότι δεν είμαι τεχνικός, να μην μένω στο χαράβι για τις χίρες τρακωνάκια και με βάλει χέρι πάλι και μου μιλάει για τον κόσμο των μηχανικών. Έτσι, κάνα σεμινάριο ή ταχείριδι που θέλουμε εδώ. Μπας περιτώσει, τα δύο σημεία αυτά είναι σημεία τα οποία νομίζω πρέπει να προσεχθούν. Δεν ξέρω και δεν θέλω να μιλώ, να κυδινολογώ, έτσι, αλλά νομίζω ότι πρέπει να προσεχθούν. Είναι τα δύο σημεία που αυτοί οι κυβοτισμένοι καταλήγουν στη θάλασσα. Λοιπόν, παρακαλώ από τους συμβούλους μετά τον κ. Μαυρίδη που θα πάρει το λόγο, κατά σειρά να πιάσουμε ο κ. Τσοχανταρίδης, ο κ. Κελαϊδάκης, ο κ. Μορτασάγας, ο κ. Κουφαντζής και ο κ. Χαλανταρίδης. Καλές τρεις. Πάμε κ. Τσοχανταρίδη, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, μια επισήμαστερα να κάνω σε αναφορά το Δημοτικό 2. Κάποιοι που πάμε, καθηγητές και γονείς, μου είπαν ότι δεν υπάρχει καθαρίστρια για τον καθαρισμό του Δημοτικού 2. Αν θέλετε, δέστε το κι εσείς το πράγμα και πώς μπορεί να αληθεύει αυτό. Το άλλο ερώτημα είναι όσον αφορά το πρώην δημοτικό κατάστημα του Αμυγδαλειώνα. Σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, είχαμε ξαναγίνει και δεν είχε άδεια για να γίνουν κάποια επέμβαση. Έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες. Έχουν ξεκινήσει που βρίσκεται και πότε θα ολοκληρωθούν. Και τι προτιθέμεθα να κάνουμε εκεί, γιατί κάποιοι κάνουν κάποιες εργασίες. Ευχαριστούμε τον κ. Τσαχαταρίδη. Ναι, κ. Δρακονάκη, για το 2, κ. Διζάρης, παρακαλώ. Στο 2 υπάρχει, ας πούμε, το πρόβλημα. Η καθαρίστρια, η οποία ήταν με σύμβαση 8 μηνών, έχει λήξει σύμβαση, της έχει αποχωρήσει, πήραμε ιδιωτικό συνεργείο, καθαρίσαμε το 2 με κάθε λεπτομέρεια, και η οποία προς τη μήτη στο συνεργείο, αυτό έρχεται κάθε Σάββατο και ξανακαθαρίζει το 2, από τότε που έκανε τη δουλειά. Εθελοντικά, ναι. Και τώρα ο κ. Τσουρουκίς, με διευδέωση από δουλειά, θα βάλει καθαρίστρια από αυτές που περιμένουμε. Ας πούμε και αυτό. Και επιπλέον, η οδοκαθαρίστρια, η οποία είναι εκεί στο δρόμο, κατατακτά καθαριστικά διαστήματα, έρχεται και συμβάλει, ας πούμε, στην καθαριότητα του 2. Ευχαριστούμε. Όχι, αυτή είναι καθαρίστρια από τη δουλειά της. Κυρία Δρακονάκη, Αμυγδαλεώνα, ξέρατε κάτι. Για το κτίριο του Αμυγδαλεώνα, είναι ακόμα ένα κτίριο το οποίο χτίστηκε την καλή εποχή που χτίζανε χωρίς εκκρίσεις. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ούτως ή άλλως τακτοποίησης, νομιμοποίησης. Μπορεί να υπαχθεί, ευτυχώς. Από εκεί πέρα η διαδικασία των εργασιών ήταν μια πρωτοβουλία του προέδρου εθελοντική. Δεν αγαπούν όλοι τις εθελοντικές αυτές πρωτοβουλίες, οπότε κάποιοι ως κακεντριχείς έκανε καταγγελία. Βγήκε η διακοπή εργασιών όσο όφειλε να βγει, για να ενταχθούν όλες οι εργασίες και οι παρεμβάσεις ολοκλήρωσης που θέλουν να γίνουν και απαιτούνται να γίνουν, υπό το καθεστώς κάποιας έκρισης εργασιών μικρής κλίμακας. Τέλος πάντων μιας νόμιμης διαδικασίας όπως επιτάσσει η νομοθεσία. Ο Χρυσόστομος Καβαλιώτης έκανε την καταγγελία πάλι. Ο κύριος Κελαϊδάκης έκτολω. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, κύριε Αδημάδη. Δύο γρήγορα, δύο ρετήσεις θέλω να θέσω. Η μία έχει να κάνει με το θέμα που ζητήσαμε και πιο πριν, την καλαμίτσα και τις διαρροές, να πω σε εισαγωγικά, που είχαμε το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα στο κλειστό κουλυμπητήριο κάποια αγώνες με τα παιδάκια. Ήταν μια φανταστική μέρα για τους αθλητές. Φυσικά για τους ανθρώπους που ήμασταν εκεί, γονείς και φίλους, που παρακολουθούσαν τους αγώνες, ήταν μια δύσκολη μέρα. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι ήταν και εκεί δύσκολη μέρα, από την έννοια των σταξίματος, μιλάω, κύριε Φιλόσυλο, και προσπαθούσαμε να κινηθούμε ανάμεσα σε μια βροχή που έμπαινε. Εγώ άλλο ήθελα να ρωτήσω, είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε το θέμα των διαρρών, αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, αν δεχθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος στην αναβάθμιση που πρόκειται να γίνει και αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Αυτό για το κολυμπητήριο. Το δεύτερο, πριν δύο-τρία δημοτικά συμβούλια, κυρία Δήμαρχη, είχατε εκδηλώσει τον ενδιαφέρον σε ανταπόκριση δετύματος συντονιστικής επιτροπής κατά της αλλαγής σώδευσης του ΑΓΟΓΟΤΑΠ για την βοήθεια κάλυψης των νομικών εξόδων που θα χρειαστούν. Είχατε δεσμευθεί τότε ότι ρωτήσατε, θα απευθυνόσατε στη νομική υπηρεσία και στον Επίτροπο ή ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιο νέο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Καλλιδάκη. Ναι, κυρία Δήμαρχη. Εγώ με τον Αγροτικό Σύλλογο συνενοήθηκα με τον κ. Επίτροκο αν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τον Αγροτικό Σύλλογο, πώς ξέρετε, γιατί αυτά τα χρήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν μόνο φυσικά πρόσωπα. Δεν μπορούν να προσφύγουν φορείς. Οι δίκες είναι φυσικά πρόσωπα εναντίον φορέων. Είναι κατηγορούμενοι πάντοτε οι φορείς στα Ευρωπαϊκά Δικαστήριο. Και επειδή δεν μπορούσα εγώ να μπω μπροστά, ρώτησα τον Επίτροπο αν μπορώ να χρηματοδοτήσω το σωματίο και εκείνο να πάει να πληρώσει τα λεφτά. Ζήτησε το καταστατικό του Αγροτικού Συλλόγου, ο Επίτροπος, μου το φέραν τα παιδιά και δυστυχώς από προχθές γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το Σύλλογο. Ναι, κύριε Δρακονάκη, ισχύει. Για τα υπόλοιπα τώρα που θέλετε να μάθετε από τον κ. Φιλασσού. Απλώς δεν βρήκα χρόνο να πάρω να το πω. Λόγω της εβδομάδας που πέρασε. Ναι, κύριε Κελαδάκη, επειδή έτυχε να είμαι και εγώ εκεί, δεν ήταν δύσκολη η μέρα. Α, εντάξει, ωραία. Εντάξει, σε δύο σημεία και ο κόσμος ήταν στις κερκίδες κανονικά στις θέσεις του και όλα τα σχετικά. Έτσι, για να είμαστε ειλικρινείς. Θα μπορούσε, βέβαια, αν είχε καταρακτόδι, βροχή και μεγάλο αέρα, γιατί και ο αέρας επηρεάζει, να είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Έτσι, θα είμαστε ειλικρινείς. Κοιτάξτε, έχουμε πει και νομίζω ότι δεν σας καλύψει ή θα σας καλύψει η κυρία Δρακονάκη, ότι η επέμβαση στη στέγη του κολυμβητηρίου είναι μια πολύ πιο δύσκολη και πιο σύνθετη κατάσταση. Διότι έχει να κάνει και με θέματα στατικότητας. Εκεί μιλάμε για μια έκταση που υπερβαίνει τα τέσσερα στρέματα. Έτσι, λοιπόν, η μελέτη έχει ανατεθεί, έχουμε ανάδοχο, προχωράει, αλλά παρόλα αυτά νομίζω ότι μπορεί, κυρία Δρακονάκη, αν έχει να συμπληρώσει κάτι για το τι μπορεί να γίνει στο μεσοδιάστημα και αν μπορεί να γίνει. Έτσι, αυτό. Είναι απαραίτητο. Άντως, να πω κάτι, γιατί καμιά φορά με αφορμή, λοιπόν, τώρα θα το πω, γιατί δεν μπορώ να το πω, έχω σκάσει. Λοιπόν, δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά καλά θα κάνουμε μερικές φορές όλοι μας να δούμε και σε τι περιβάλλον ζούμε στην Ελλάδα. Τι θέλω να πω, ας δούμε αθλητικές καταστάσεις σε άλλους δήμους, ας δούμε πώς οι δήμοι έχουν κολυμβητήρια σαν αυτό, πώς λειτουργούν τα άλλα κολυμβητήρια, τι συνθήκες αντιμετωπίζει η Ένωση Καλαθοσφαίρη σε energy and cabal oil τώρα, όταν πηγαίνει σε άλλα γήπεδα, αν έχει ζεστό νερό, να τα βλέπουμε όλα αυτά. Η Ξάνθη που πληρώνει 150 ευρώ την ημέρα λεφορείο για να έρχεται να κολυμπά στο δικό μας κολυμβητήριο και ούτω καθεξής. Να έχουμε ένα πλέγμα συνολικό. Όχι για σας προσωπικά, συνολικά, όχι, όχι, όχι, όχι. Το θέτω συνολικά, το θέτω συνολικά. Τώρα, κάτι πιο εξειδικευμένο, αν μπορεί να σας πει η κυρία Δρακονάκη. Ευχαριστώ. Τι χρειάζεται τώρα, δεν έχει κάτι πιο εξειδικευμένο, με λέτε, είπαμε τώρα, τάξε. Ποιος έχει σειρά, ο κύριος Μαυρίδης είναι κατά σειρά μετά. Έφτασε η ώρα. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, σε αυτή την πόλη κατοικώ μισόν αιώνα περίπου. Και οι πολίτες αυτής της πόλης, στις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, με ετίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Προσεπάθησα σε όλες μου τις θητίες, είτε ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επί εξαετία, είτε ως αντιδήμαρχος, είτε σε νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, να ανταποκριθώ όσο είτε δυνατόν ανθρωπίνως προς τους δικαίους τους. Τους ευχαριστώ δημόσια που μου δώσατε σήμερα την ευκαιρία, με αυτά που άκουσα από σας, για την τιμή που μου κάνανε και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλανε. Ποτέ δεν ένιωσα εαυτόν μέσα στον Δημοτικό Συμβούλιο, είτε ως μέλος της Μηλοψηφίας, είτε ως μέλος της Μηλοψηφίας, ότι τελώ υπό Επιτροπία. Ποτέ. Και σας δηλώνω, ανοίξτε τα πρακτικά σας και διαβάστε, θα δείτε αποφάσεις σοβαρότατες του Δημοτικού Συμβουλίου, τρεις στον αριθμό, και η μία είναι του Μουσείου Ιφάσματος, η άλλη είναι της Λαϊκής Αγοράς, στις οποίες ως πρόεδος του Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθα κόντρα με την εισήγηση της διοίκησης. Και δεν πέρασε οι αποφάσεις αυτές με την ψήφο του προεδρού σε ισοψηφία. Αυτό που είπατε, να ξεκαθαρίσω το τι είμαι εδώ μέσα, δεν το κατάλαβα. Αφήνω τη λέξη, είπαμε, με το φαλαγί της. Είναι λέξη αυτές που μπορεί να απευθύνονται από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου προς σε ένα μέλος, είτε είναι από την πλειοψηφία, είτε είναι από την πλειοψηφία. Δεν μπορώ να τα απαντώ. Δεν θέλω να το ανακαλέσετε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Αλλά δεν θέλω να νομίζετε αυτό που είπατε, ότι μου κάνατε χάρη στο ό,τι ανεχόσασταν επί μια τετραετία. Αυτό είπατε εδώ μέσα. Εδώ είναι 35 πόρθοι συνάδελφοι, αυτό κατάλαβα. Από πού και ως που είμαι πέμπτο φαλαγί της. Όταν διαφωνώ με κάποιο θέμα της διοίκησης και δεν το ψηφίζω και πρέπει να δηλώσω από τώρα να ξεκαθαρίσω, εάν νομίζει η κυρία δήμαρχος ότι είμαι πέμπτο φαλαγί της, έχει το δικαίωμα εκ του νόμου να με διαγράψει από την παράταξή της. Εγώ δημόσια έχω δηλώσει πολλές φορές, μπορεί να διαφωνώ με πάρα πολλά με τη διοίκηση, αλλά νομίζω στο 95% των αποφάσεων τις ψηφίζω όλες. Και αν είναι ορισμένα τα οποία τα θεωρώ προσωπικά ότι δεν μου ταιριάζουν στο χαρακτήρα, δεν μου ταιριάζουν στην όλη ιστορία μου και βεβαίως είμαι αρνητικός. Αυτό το αρνητικό, τε θεωρείτε οσείς ότι είναι κάτι το μεπτώ προς την παράταξή μου. Δεν το κατάλαβα αυτό. Η κυρία δήμαρχος είναι παρούσα και ξέρει πολύ καλά, όταν με κάλεσε στο τηλέφωνο να κατεβώ με το συνδυασμό της, τι της είπα. Και τι της είπα και μετά τις εκλογές. Και μου έκανε και παράπανω, μάλιστα, και δικαίωση η γυναίκα, ότι επί τρεις μήνες μετά τις εκλογές δεν πέρασε από το γραφείο της. Είναι έτσι, κυρία δήμαρχα, ή όχι. Απλούστατα, για να μην νοηθεί ότι πηγαίνω για θέσεις και από εδώ και από εκεί. Και όταν με πρότεινε και για θέσεις, της αρνήθηκα. Δεν μπορεί εδώ μέσα λοιπόν να λέτε ότι είμαι παιπτοφαλαντήτης. Δεν θέλω όμως να το ανακαλέσετε. Και κατά τα άλλα, έχω μάθει να σέβομαι τον θεσμό του Προέδρου και εμπροκειμένου και αυτόν που κάτει σε εκείνη την καρέχλα, να σέβομαι όλους τους συναδέλφους. Αυτή ήταν η ιστορία μου στις τέσσερις θητείες, επί 17 χρόνια περίπου, και αυτό θα εξακολουθήσω και στο μέλλον. Αλλά αυτού του είδους ιδρυση και αυτού του είδους χαρακτηρισμούς από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ισαγωγικά, δεν επιτρέπεται. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι το συνεκτικό πρόσωπο. Προσπαθεί να συγκλείλει τις απόψεις, να χαλαρώσει τις εντάσεις και όχι ο ίδιος να είναι το έναδσμα των εντάσιων. Σταματάω εδώ. Σας ευχαριστώ για όλα όσα μου είπατε. Δεν θέλω να ανακαλέσετε τη μορφή που μου συλληφεύει με αυτόν τον δρόμο που εστιλητήσατε και δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Θα συνεχίσω όμως μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να σκότα καθή κοντά μου με συνέπεια και υπευθυνότητα ότι θεωρώ ότι είναι χρήσιμο για την πόλη, χρήσιμο για τους συντημότητες μου να είστε βέβαιος να τις δείξω με πάθος, όπως έκανα μέχρι τώρα. Ό,τι όμως θεωρώ και μιλάμε για σοβαρά θέματα, ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα. Βεβαίως η διοίκηση το εισηγείται και καλά κάνει. Θα έχω τη γνώμη μου να λέω το όχι μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Λοιπόν, για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί τώρα προκαλούμε, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν θα μιλήσω. Εγώ σέβομαι τον κ. Μαυρίδη και τη θητεία του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμπιτρέψτε μου να ξέρω πολλά περισσότερα από τα παρασκήνια που δεν τα ξέρουν εδώ οι συνάδελφοι, αλλά δεν είναι επί του παρόντος να τα συζητήσουμε. Εγώ λοιπόν δεν ανακαλώ τίποτα από αυτά που είπα, όμως, όμως, επειδή αυτά θα μπορούσα να τα πω σε εσάς κατηδύαν εκεί στον τόπο που πρέπει να τα πούμε, έτσι, γιατί έχω πολλά να πω σε εσάς, στον κ. Μαυρίδη. Ζητώ από το σώμα και από τον κ. Μαυρίδη δημόσια συγγνώμη, επειδή αναφέρθηκα στο θέμα αυτό, κακώς το έπραξα σε λάθος τόπο, λάθος χρόνο. Όσον αφορά την ουσία είναι άλλο θέμα που θα το συζητήσουμε άλλη στιγμή, κάτω από άλλες συνθήκες. Και ελπίζω να μη δικαιωθώ στο σύντομο μέλλον. Το λόγο έχει ο κ. Μουρτασάγας, παρακαλώ. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Ο κ. Ποτόλιας έθεσε ένα θέμα, το οποίο θεωρούμε ως δημοτική παράταξη, ότι είναι από τα μίζωνα θέματα. Και ο κ. Σιμιτσής, ναι. Απλώς όταν μίλησε ο κ. Σιμιτσής, εγώ δεν είχα σχολάσει ακόμα και δεν ήμουν εδώ. Ζητάς συγγνώμη. Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα ακρογωνείο για χώρους όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Φυσικά η δημοκρατία στη χώρα μας, δεν πτωείται από αυτού του είδους της δηλώσης, ειδικά των εγκληματιών της χρυσής εισαγής μέσα στη Βουλή, αλλά από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να αφήνουμε αναπάντητο, αναπάντητη μάλλον αυτή την προσπάθεια το να παραχαραχθεί ή και να λυσμονηθεί η όλη, η όλη εφτάχρονη καταπίεση που έζησε ο ελληνικός λαός, οι δολοφονίες από μια ψενοκίνητη Χούντα, από τις δολοφονίες νέων ανθρώπων όπου η ίδια η αστική δημοκρατία με τον Ισαγγελέα Τσεβά έχει καταγράψει 24 δολοφονημένους ανθρώπους μόνο εκείνο το δημοκρατία, με τον Ισαγγελέα Τσεβά έχει καταγράψει 24 δολοφονημένους ανθρώπους μόνο εκείνο το δυήμερο, τριήμερο και θα ήθελα πάρα πολύ αυτό, ο κ. Ποτόλιας ζήτησε να πάρουμε θέση ο καθένας προσωπικά, δεν ξέρω αν θα και εγώ θα το ήθελα πολύ, αλλά τουλάχιστον σαν παράταξη, σαν δημοτική παράταξη δεν μπορούμε να αφήνουμε αναπάντητη αυτή την προσπάθεια της παραχάραξης. Τον τελευταίο καιρό, μάλλον τα τελευταία χρόνια από δέκα και μετά, γίνονται εμφανίσεις προσπάθειες αυτής συγκλιματικής οργάνωσης χρυσής αυγής να φανεί ότι δεν έγινε τίποτα, δεν ήταν και κάτι και το ένα και το άλλο. Αν αφηερώσετε τουλάχιστον για τους εκπροσώπους να διαβάστε τι έχουν γράψει οι εκπρόσωποι της αστικής δημοκρατίας, οι εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος για εκείνες τις μέρες, πιστεύω ότι δεν θα τολμήσει κανένας άλλος να βγει, να γράψει, να πει ή να υπονοήσει οτιδήποτε άλλο. Αυτό και τίποτα παρά πάνω. Επειδή κύριε Ποτόλια και εσείς φαντάζομαι ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είστε... ο κύριος Μορτασάχα, συγγνώμη, συγχωρείτε. Θα είστε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο σύμβουλος και καλώς να είστε. Να δούμε με τον όμο τον ωραίο που φέρατε για τα δημοτικά συμβούλια, όταν θα έρθει η Χρυσή Αυγή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, να δούμε τότε ποια θα είναι η θέση σας και τι μαγκιά θα πουλάτε στον κάθε τζατζάρι εδώ πέρα, στον α, το β και το γ. Αυτά είναι που πρέπει να δείτε, δεν τα βλέπετε όμως. Και τώρα μας λέτε εδώ για Χρυσές Αυγές. Μάλιστα. Θα τους δείτε τη Χρυσή Αυγή όταν θα τους έχετε δίπλα σας, με τα εκτρόμετα που φέρνετε να ψηφιστούν στο νομοσχέδιο για τις απλές αναλογικές ταχυρητήσματα. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν αναφέρθηκα ονομαστικά σε κανέναν. Να γινόμαστε κατανοητοί. Εάν είχα διαβάσει αυτό που λέχτηκε, ότι γράφτηκε, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν αναφέρθηκα ονομαστικά σε κανέναν. Να γινόμαστε κατανοητοί. Εάν είχα διαβάσει αυτό που λέχτηκε, ότι γράφτηκε, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Και αν ο κ. Ζατζάρης νομίζει ότι δεν το έγραψε, ας βγει και να μας πει ψεύτης. Αλλά από την άλλη μεριά, το τι γράφτηκε στις τελευταίες μέρες, το τι υπόθεκε μέσα στη Λινική Βουλή από τους χρυσαυγίτες, ας έρθουν εδώ μέσα. Είμαστε αυτοί που είμαστε, μπορούμε να τους περιθεροποιήσουμε. Δεν κατάλαβα ότι θα μπει εδώ μέσα. Κάνει φάτα ότι τους είχα μετρήσει εδώ πέρα τους μπράβους χρυσαυγίτες, που είχαν έρθει για το Σμακουπούλου. Δεν άκουσα να κάνετε καμιά παρατήρηση, κ. Πρόεδρε. Αλλά βάλαν την ουρά στα σκέλλια, μόλις είδαν την βγενία. Δεν τολμήσαν να βρήσουν, δεν τολμήσαν να σηκώσουν χεράκι, άσχετα αν κάναν νοήματα. Εντάξει, εάν νομίζει ότι κάποιος θα σηκώσει χέρι εδώ πέρα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τι να πω τώρα. Εντάξει, ωραία. Δεν χρειάζεται κ. Τζαντζάρ, τελειώσαμε. Ο κ. Σκουφατζίσσε και τον λόγο να κλείνουμε, παρακαλώ. Θέλω να ενημερώσω το σώμα για να έχει μια ξεκάθαρη άποψη για το θέμα του ιδιοκτησιακού της γέφυρας, για τα δημοσιεύματα και όπως είπαμε πρέπει να παντώνω εδώ μέσα να ενημερώνουμε. Εγώ δεν βγήκα από την πλευρά της ΔΥΑΚ να κάνω κάποιες δηλώσεις. Στα πάγια της ΔΥΑΚ αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται γέφυρα, καμία γέφυρα. Από έρευνα που κάναμε είναι καθαρά ιδιοκτησία της του ελληνικού δημοσίου. Οπότε ξεκαθαρίζω ξεκάθαρα ότι στα πάγια ιδιοκτησία η γέφυρα δεν είναι της ΔΥΑΚ. Καμία ενημέρωση. Καμία ενημέρωση. Καλά ότι η ΔΥΑΚ δεν έχει σχέση με τη συντήρηση, αυτό πιστεύω δεν αμφισβητεί κανείς. Ναι, το θέατρο συνεχίζει. Πάμε, πάμε, παρακαλώ, παρακαλώ. Επίσης να δημιουργήσω ότι θα γίνουν πορίσματα, πραγματογνωμοσύνες, θα πάρει τον δρόμο του. Αν φανεί ότι υπήρξε κάποια κακοτεχνία στην κατασκευή της γέφυρας, πρέπει να ενημερώσω πάλι ότι η γέφυρα έχει παραδοθεί στη ΔΕΚΕ ή ΔΕΣΕ πριν από 30 χρόνια. Οπότε πάλι και να φέρει κάποια ευθύνη στο θέμα της κακοτεχνίας είναι θέμα αυτό που την παρέλαβαν και των διοικήσων πριν από 30 χρόνια και όποιοι ήταν τότε. Αυτά για να ενημερώσει το σώμα για να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη ΔΕΚΕ και τη σχέση της με τη γέφυρα. Κύριε Καλανταρίδη, σας ευχαριστούμε τον κύριο Κοφαντζή και κλείνομαι κύριε Αντιδήμαρχη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε Θέμη, θα είμαι παραγματικά πάρα πολύ σύντομος. Όταν αγαπητήσεις την Άδελφη, αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική. Ήξερα βλέποντας το τι συνέβαινε στην πολιτική σκηνή αυτής της χώρας ή του τόπου μου, τέλος πάντων, ότι πολλά από αυτά τα οποία βλέπουν οι απλοί πολίτες και έβλεπα κι εγώ μέχρι τότε, ουσιαστικά ήταν μια καλωστημένη θεατρική παράσταση, στην οποία υπήρχανε πραγματικά πάρα πολύ καλή ηθοποί. Έκτοτε άρχισα να αποκτώ κι έχω κάποια εμπειρία και πραγματικά, παρόλοιτο ότι έχουν περάσει σίγουρα λιγότερες αισθητίες από τη δική μου πλάτη από πολλών εδώ μέσα, κάθε φορά εκπλήσομαι με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτή η ηθοποία και το πόσο καλή έχουν γίνει πάνω στη σκηνή κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν βρίσκονται μόνο εδώ μέσα, βρίσκονται κι έξω από εδώ, για να μην λέμε μόνο για τους δημοτικούς συμβούλους. Αυτό λοιπόν το οποίο έχουμε παρακολουθήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτό το έργο το οποίο έχει στηθεί από κάποιους, θέλω να πιστεύω ότι παρασυρώμενοι πολύ από αυτοί και το παρασυρώμενοι το χρησιμοποιώ ως έκφραση για να τους δικαιολογήσω, γιατί στην πραγματικότητα άλλη είναι η λέξη που σκέφτομαι, αλλά δεν θα την πω εδώ μέσα. Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι παρασυρώμενοι πολύ, αποκλειστικά από την ανάγκη τους να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, γιατί αυτό βλέπουν έτσι, δυστυχώς στην εποχή μας το εγώ βασιλεύει εναντί του εμείς. Παρασυρώμενοι λοιπόν από αυτή την ανάγκη, έχουν φτάσει στο σημείο ουσιαστικά, μη βλέποντας ή μη ακούγοντας το οτιδήποτε άλλο, να καταφέρονται τελικά, εναντίον των συμφερόντων αυτών των ανθρώπων, τους οποίους εννοείται ότι βρισκόμαστε όλοι εδώ μέσα, για να προασπίσουμε τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων. Εκεί έχω την αίσθηση ότι καταλήγει όλη η δουλειά. Καταλήγω αυτά. Ακούσαμε επανειλημμένως, τελικά το έκανε ή δεν έκανε κάτι ο Δήμος Καβάλας για το γνωστό θέμα της γέφυρας. Βγήκαμε λοιπόν ενωρχιστρωμένα ή ανεξάρτητα μάλλον ο καθένας από τους υπόλοιπους, πάρα πολύ σύντομα, βγάζοντας συμπεράσματα, επιτιθέμενοι εναντίον ουσιαστικά της κυρίας δημάρφου, γιατί εκεί επικεντρώνουμε τα βέλη μας ότι αυτή είναι η οποία φταίει για όλα. Όχι, όλοι υπήρξαν και συνετές φωνές. Το έχουμε ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό. Τέλος πάντων, γιατί δεν έκανε αυτό και όταν τελικά αποδεικνύεται πέραν κάθε πάσης αμφιβολίας, γιατί όπως είπε και η κυρία δήμαρχος σκρύπτα μάνετ, δηλαδή τα γραπτά μένων, όταν λοιπόν άρχισε να φαίνεται ότι τελικά ο Δήμος έκανε, παρότι δεν οφείλε να κάνει. Και γιατί βέβαια το έκανε, γιατί ως γνωστόν και αγαπητή συναδελφή, ο Δήμος ακόμη και σε θέματα τα οποία δεν είναι απ' τον τεταμερμοδιωτήτων του, αλλά απ' τον τετων συμφερόντων των Δήμοτών του, ο Φίλι, κι όντως το έχει κάνει επανειλημμένος και έχει βγάλει ας πούμε πρόσωπο όχι μόνο αυτό τον Δήμο αλλά ολόκληρη τη χώρα και καταλαβαίνετε τι ακριβώς εννοώ. Τότε λοιπόν το γυρίσαμε το έργο, αλλάξαμε το ρόλο και λέμε τώρα «Μα γιατί κάνατε, αφού δεν έπρεπε να κάνετε». Και από εκεί που ήμασταν προς τα δεξιά τώρα βρεθήκαμε αριστερά. Πολύ σούτα. Είναι βέβαιο αυτό σίγουρο, του βεβαιώνετε σίγουρα. Και το κλείνω αγαπητή συναδελφή γιατί είπα θα είναι πολύ σύντομος. Όταν, για να βρεθούμε εδώ μέσα, έτσι γιατί το ανέφερε και κάποιος άλλος ενανέφερος προηγουμένως, δώσαμε κάποιον όρκο ο οποίος τελείωνε με το να εκπληρώνουμε λέει, να εκπληρώνω, τίμια και ευσυνείδητα τα καθί κοντά μου. Έχω λοιπόν συνάδελφοι ότι αυτός το οποίο έχουμε καταλήξει είναι τελικά να είμαστε, να βλέπουμε με ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας και ασυνειδησίας, έτσι. Ασυνειδησία η οποία έχει να κάνει ή βρίσκει να το πούμε έτσι έδαφος πάνω στις πλάτες των δημοτών, έτσι. Γιατί εκεί καταλήγει, ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ, για σας τα είπε κύριε Παπαδόπουλε. Μα γιατί παρεξηγείστε συνέχεια. Θα αρέσει και τα λέει για σας δηλαδή. Δεν λέει για σας ηθοποιώ, για όνομα του κύριου. Δηλαδή το παίρνετε προσωπικά. Λοιπόν, όχι, όχι. Πρόεδρε, το χρόνο μόνο με εμένα τον επιθυμίσεις Πρόεδρε. Αγαπάς πολύ. Σ' αγαπάω, το ξέρεις. Λοιπόν πάμε σε δύο έκτακτα θέματα τα οποία έχουμε συνάδελφοι. Το πρώτο έκτακτο θέμα αφορά την έγκριση υποβολής πρότασης της πράξης παρεμβάηση ενεργειακής αναβάθμισης Δευτέρου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. Και το εισηγεί το κύριο Στουλκίδης. Ναι. Το κομμάτι του εκτάκτου και για το Δεύτερο ουσιαστικά θέμα ισχύει. Όπως ξέρετε το Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το Γυμνάσιο των Κρινίδων βέβαιως, ήταν τα δύο κτίρια που μελετούσαμε μέχρι και τελευταία στιγμή για να καταθέσουμε στην πρόταση που πάρα πολύ σύντομα και με πολύ στενό περιθώριο, είναι η αλήθεια, είχαμε για να κάνουμε στην περιφέρεια. Την πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση κτίριων. Επειδή προκύψανε θέματα με την αναβάθμιση του ΚΕΝΑΚ, καθώς είχε αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βγαίνει ο ΚΕΝΑΚ εδώ και ένα χρόνο, πράγμα το οποίο δημιούργησε προβλήματα σε πάρα πολλά έργα, όπως ίσως θα ξέρετε, σε συνδυασμό και με την αδυναμία ανάθεσης μελετών από τον καινούργιο νόμο, μας φέρνει συνεχώς, είναι αλήθεια, στην τελευταία στιγμή στην κατάθεση. Πάντως, με όλες τις προσπάθειες τερατόδης του ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού που έχει τεχνική υπηρεσία, καταφέραμε να έχουμε την καινούργια μελέτη για τον ΚΕΝΑΚ και να καταθέσουμε το πρόγραμμα. Το έκτακτο συνίσταται ότι η κατάθεση είναι την πέμπτη, νομίζω, ή την άλλη τρίτη. Αν θυμάμαι σωστά, την άλλη τρίτη. Αυτό αφορά και το δεύτερο... Όπως προς το έκτακτο, το ίδιο είναι και το δεύτερο. Όσο προς την ουσία, τώρα δεν έχει κάτι περαιτέρω, που προφανώς είναι η έγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να καταθέσουμε την πρόταση για την εργία και ένα βάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύψους έναν εφτάκοσια περίπου. Κάτι λιγότερο από έναν εφτάκοσια. Παρακαλώ, υπάρχουν παρατηρήσεις... Όχι. Συμφωνείτε, κύριε Σιμιτζή? Ο κύριος Παπανδόπουλος. Είναι θετικό, κύριε Τουλκίδη. Όμως, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο... Το επισήμανα βέβαια και στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλο και μου απαντήσατε ότι κάνετε κάποιες συνεργίες. Υπήρξα και εγώ και το επισήμανα. Και βέβαια, μάλιστα, πολλά χρόνια τώρα τρέχετε με την ενεργική αναβάθμιση και του σχολείου του κρινίδων και με το δεύτερο και δεν καταλαβαίνω το λόγο τώρα από τη στιγμή που ήσασταν προετοιμασμένοι να λέτε ότι κοιτάξτε να δείτε έκταχτο γιατί ίσα-ίσα προλάβαμε. Έτερον-εκάτερον, δεν πειράζει. Το θεωρώ πολύ καλό. Ευτυχώς τα καταφέρατε να πάνε όλα καλά και γρήγορα που κατάσσετε ενεργική αναβάθμιση. Συμφωνώ. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Ναι, ο κύριος Βέρος, παρακαλώ. Ήθελα να κάνω κάποια ερωτήματα πριν σας πούμε αν συμφωνούμε ή όχι. Αν διάβασα καλά και αν θυμάμαι καλά οι μελέτες για το δεύτερο δημοτικό σχολείο παρελήφθησαν το 2016. Πότε δώθηκε η έγκριση και η εντολή για να γίνουν αυτές οι μελέτες. Ποιο έτος, κύριε Αντιδήμαρχε. Πέντες ερωτήματα. Από τη σημερινή διοίκηση ή από την προηγούμενη. Ναι, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής στη διοίκηση. Με ποια κριτήρια επέλεξε ότι θα πρέπει να είναι το δεύτερο. Εντάξει, είναι γνωστό ότι είναι ένα παλαιό. Δεν είναι το μοναδικό, αυτό ήθελα να πω. Ότι υπάρχουν και άλλα δημοτικά σχολεία εντός του δήμου, τα οποία έχουν αυτή την παλαιότητα. Με τι κριτήρια, αυτό ακριβώς δηλαδή. Κύριε Πρόεδρε, επιτρέπετε. Να δώσω μια απάντη στον κύριο Βέρο. Αυτή η υπόθεση με την επιλογή των σχολείων ξεκινάει από το 2014-2015. Σαν νομικό πρόσωπο, σαν Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας τότε, αξιολογήσαμε βλέποντας τα προβλήματα που υπήρχαν στα διάφορα σχολεία. Τα κριτήρια ήταν η κατάσταση αυτή καθαυτή κτιριακή, ο όγκος των μαθητών, σε ποιο κομμάτι της πόλης ήταν. Αγία Βαρβάρα, μεγάλο σχολείο, το δεύτερο δημοτικό. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προτείναμε και εμείς, σαν νομικό πρόσωπο τότε, ή αρχίσαμε μάλλον και προτείναμε τα σχολεία. Ένα λοιπόν από αυτά τα σχολεία ήταν το δεύτερο δημοτικό. Για τους λόγους που ανέφεραν, τα κτιριακά του, η κατάσταση... Προσέξτε, εμείς... Συγγνώμη, εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για μελέτη. Σαν νομικό πρόσωπο πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή τότε, αξιολογήσαμε και προτείναμε σε ποια κτιριακά συγκροτήματα εμείς που τα ζούσαμε ακριβώς. Από εκεί πέρα τεχνική υπηρεσία πήρε την πρότασή μας και ορίμασε μελέτες. Έχετε κάποιες μελέτες ή έχετε κάποιες μελέτες έτοιμες και για άλλες πολιτιερμονάτες. Και στο δεύτερο θέμα που αφορά το ίδιο. Πάμε στην ημερήσια διάταξη συνάδελφη και στο πρώτο θέμα που αφορά τη σύνταξη της τριμμηνίας έκθεσης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού γ' τριμμήνου 2018. Παρακαλώ και κάποιοι επιστημάσεις θέλετε να κάνετε εισήγηση κ. Καλανταρίδη. Όχι κάτι το ιδιαίτερο κ. Πρόεδρε, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε συλλέξει έχουμε μια εκτέλεση του προϋπολογισμού η οποία είναι ομαλή δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα έτσι τόσο στο κομμάτι των εσόδων και στο κομμάτι των εξόδων όπως αποτυπώνονται. Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες ερωτήσεις που μπορώ να τις απαντήσω με τα στοιχεία που έχω τώρα παρακαλώ είμαι στη διάθεσή σας. Παρακαλώ ο κ. Σιμετζής. Η μόνη μας παρατήρηση είναι αυτό που είπε ο αντιδύμαχος όχι τίποτα το ιδιαίτερο. Λοιπόν παρών ο κ. Παπαδόπουλος κ. Παπά. Ναι ο κ. Παπάς ο κ. Βέρος. Λοιπόν εμείς είμαστε αρνητικοί γιατί ήμασταν αρνητικοί και στον προοπλογισμό απλώς να κάνουμε μία παρατήρηση ότι μετά από εννιά μήνες το 2018 χρωστάμε ακόμα 250.000 για τιμολόγια του 2017. Ναι παρακαλώ. Λοιπόν όπως έχω πει και τις προηγούμενες φορές παρακαλώ όποιος θέλει να δει τι τιμολόγια αφορούν αυτά μπορεί αύριο το πρωί να έρθει εδώ και μαζί μου να πάμε στο λογιστήριο έτσι ώστε να δείτε ιδείες όμως γιατί τα έχω ζητήσει πολλές φορές και όταν τα έχουν ζητήσει οι συνάδελφοι τι αφορούν αυτά. Έχουν να κάνουν με περιπτώσεις συνάδελφοι όπου υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την εισπράξη από πλευράς των δικαιούχων ή την πληρωμή από το δήμο. Δείτε ένα δικαιολογητικό το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να προσκομιστεί οπότε δεν μπορεί να γίνει και η πληρωμή και δεν έχει να κάνει με το ότι ο δήμος δεν θέλει να πληρώσει είναι κανονικά ενταλματοποιημένα όλα αυτά αλλά δεν μπορεί να γίνει η εξόφυληση για λόγους που έχουν να κάνουν με την ομιμότητα της πληρωμής. Ευχαριστώ. Εσείς λέτε φωνή βόντως εν τύρι μου είστε. Ο κ. Ξανθόπουλος. Ναι κ. Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Πάμε στο υπαρρυθμό 2 διαβήβαση της υπαρρυθμό 442 το 18 απόφαση οικονομικής επιτροπής που αφορά εισήγηση για ορισμό καθηγητού νομικής σχολής ως νομικού παραστάτου και συμβούλου προ συντονισμό και υποβοήθηση της ολοκληρώσεως του έργου της Εκαθαρίσεως Κοινοπραξίας Δήμο Καβάλα-Δέπος και λήψη απόφαση περικαθορισμού αμοιβής του νομικού παραστάτου και συμβούλου. Συμβούλου. Όσο αφορά με την τιμή, πρόεδρε, 3.000 πλέον φυπία, εντάξει, έγκριτος, αλλά 3.000 πλέον φυπία είναι μεγάλο το ποσό, πολύ μεγάλο. Μου λένε ότι είναι φύρμα, κύριε Βέρο, τι να σου πω τώρα να πω, με κατάλαβες τώρα πίστε. Αν θεός φυλάξει, αν κάτι δεν πάει καλά τι γίνεται. Τι θα λέμε μετά. Ότι κυφήρουμες κάνουν λάθη, τι να κάνουν δηλαδή. Μιλάμε ότι θα γλιτώσουμε πολλά λεφτά, άμα γίνει μια σωστή γνωμοδότηση. Τι λέτε κύριε Σιμιτζή, εσείς. Ναι, κύριε Παπαδόπουλα, τι λέτε, ναι. Ο κύριος Παπάς, ναι. Ο κύριος Βέρος, ναι. Ο κύριος Ξανθόπουλος, ναι. Ομόφωνο ειπωμένους. Το υπαρρυθμό 3, έγκριση της μεριθμό 107 του 18, απόφαση τέλα σίγμα, δημοτικό 2 καβάλας, έγκριση τριμηνίας, έκθεσης γαματριμίνου, προϋπολογισμού δημοτικού 2, οικονομικού έτους 18. Έχετε κάποια ερώτηση στον Πρόεδρο. Εγώ λέω να μην κάνετε ερώτηση, να τον κάνετε μπάρκο τον Πρόεδρο. Τι λέτε κύριε Σιμουζή, ναι. Παράνο, ο κύριος Παπαδόπλος, ναι, ο κύριος Παπάς, ο κύριος Βέρος, παρακαλώ. Όχι κύριε Πρόεδρο, είμαι σταν αρνητικοί στον προϋπολογισμό και εδώ πάλι να κάνω την παρατήρηση ότι στον ένα το μήνα χρωστάμε ακόμα. Από το σύνολο των 200 περίπου 1.185 είναι τα τιμολογηθέντα, 164 έχουμε πληρώσει. Σε σύνολο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Κάτι λέει αυτό. Τσιγκουνιές κάνετε, τι κάνετε. Λοιπόν, ο κύριος Σανθόπουλος. Παριθμών 4 έγκριση με αριθμό 104 το 18 απόφασης. Πάλι δημοτικό 2 για την τρίτη αναμόρφωση προϋπολογισμού. Τρίτη αναμόρφωση, τι λέτε κύριε Σιμιτζή, το είδατε. Παρών ο κύριος Σιμιτζής. Υπάρχει ένας κωδικός όπου μεταφέρεται 18.000 και κάτι που αφορά ανεξόφλουτα τιμολόγια του 2017. Ναι, σας βάζω τώρα στις σκέψεις για το προηγούμενο. Και παίρνετε αυτά τα χρήματα που είναι για τα ανεξόφλουτα τιμολόγια της προηγούμενης χρονιάς, και τα πάτε σε ένα κωδικό έξοδα λοιπόν εκδηλώσεων με 18.000. Άρα θέλω να ρωτήσω τι είναι αυτά τα έξοδα λοιπόν εκδηλώσεων και βάζεται σε αυτόν τον κωδικό 18.000 ευρώ. Τι αφορούν αυτά τα έξοδα, τι εκδηλώση είναι. Γιατί παίρνετε τα χρήματα από τα ανεξόφλουτα τιμολόγια δηλαδή, δεν το καταλαβαίνω αυτό. Είναι περισσότερα τα χρήματα, δώσε μας μια εξήγηση. Διότι εδώ φαίνεται ότι δεν πληρώνετε κάποια τιμολόγια και κάνετε εκδηλώσεις. Σας το λέω έτσι όπως το σκέφτομαι και έτσι όπως το βλέπω εδώ. Δεν ξέρω θα μας πείτε. Μισό λεπτό κύριε Πρόεδρε. Και έχετε και ένα κωδικό που λέει αποδοχές διδακτικού καλλιτεχνικού προσωπικού με το ποσό το 43.000. Πέστε μας λίγο έτσι και αυτό, να μεταφερθούν δηλαδή και να ενισχυθούν. Ενισχύεται με επιπλέον 43.000 τις αποδοχές. Μισό λεπτό να τελειώσω κύριε Τζαρτζάρη. Μην βιάζετε. Αυτά είναι από εκδηλώσεις που είχαν γίνει και δεν είχαν εξοφληθεί. Εστονή και κάτι άλλα συγκροτήματα που είχαν γίνει την προηγούμενη χρονιά πριν από την προηγούμενη βιοίκηση. Καθώς επίσης και τα λεφτά τα οποία μεταφέρονται στα 43.000 δηλαδή στο κωδικό αποδοχές διδακτικού είναι για να πληρωθούν οι καθηγητές. Αλλά πρέπει να πληρωθούν 16.000 όμως εγώ για να πληρώνω δικημολόγια μετά από το 14.000. Πρέπει να πληρώνω δικημολόγια μετά από το 14.000. Όχι, όχι, όχι. Από πέρυσι δηλαδή και εκείνο λόγω εγγενής αδυναμίας δηλαδή. Όχι ότι υπήρχαν εγγενείς αδυναμίες γι' αυτό δηλαδή δεν πληρωθήκανε. Ήταν με τα capital control και με κάτι άλλο τέτοια που... Συνάδελφοι τώρα ο κύριος Παπαδόμουλος έχει ψηφίσει παρών ο κύριος Παπαδόμουλος, κύριε Παπα. Κύριε Παπαδόμουλε. Ναι, αυτή είμαστε, ωραία. Πέμπτο θέμα, έγκριση της με αριθμό 393 του 2018. Οπόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινωνιωφελής Επιχείρησης Καβάλας Δημοφαίλεια, που αφορά την 18η αναμόρφωση προπολογισμού οικονομικού του 2018. Θέλετε να μας πείτε κύριε Σφίδου κάτι ή να... Ωραία, συνάδελφοι, ερώτηση κύριε Βέρο. Για τον συγκεκριμένο κωδικό που αφορά της υπηρεσίας μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπασης. Είχατε προπολογής 15.000 και τώρα αυξάνεται, κατά 10.000 περίπου, πάει 24.800. Πείτε μας λίγο, δώστε μας κάποια εξήγηση για αυτή την αναμόρφωση. Καταρχήν σεβόμενοι, και ξέρετε πολύ καλά ότι είχαμε περάσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, την ανάγκη γενικά των δημοτών του Δήμου Καβάλλας. Πραγματικά μέσα από τη δημοφέλεια, αρχίσαμε να μετράμε τους ρύπους της ατμοσφαιρικής ρύπασης. Οι μετρήσεις ξεκίνησαν από τα μέσα Ιουνίου. Στην αρχή, και δεν ξέρω αν θυμάστε, σας είχα πει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι περίπου το κόστος αναμήνα της μέτρησης, δεδομένου ότι μισθώνουμε, γιατί δεν υπάρχει μηχάνημα, δεδομένου ότι μισθώνουμε το αντίστοιχο μηχάνημα συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως και της αμοιβής για την καταγραφή των δεδομένων, διότι δεν υπάρχει άτομο με την αντίστοιχη γνώση, ούτε στη δημοφέλεια, αλλά ούτε και στο Δήμο. Σας είχα πει, λοιπόν, ότι το μήνα είναι περίπου το κόστος 5.000 ευρώ και μάλιστα το είχαμε περάσει στην πρώτη τότε αναμόρφωση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έγινε, λοιπόν, το αποτέλεσμα του πρώτου μήνα, πήραμε απόφαση να συνεχίσουμε άλλους δύο μήνες, δεδομένου ότι ελέγχαμε ή αν θέλετε βλέπαμε και από την περιφέρεια τι γίνεται με τα ανταλλακτικά που ήταν να βάλουν στα μηχανήματα ως υποχρέωση της περιφέρειας. Ο κ. Μαρκόπουλος τότε είχε πει ότι τα ανταλλακτικά των μηχανημάτων ήταν να έρθουν τον Σεπτέμβριο, άρα είχαμε πάρει τον προϋπολογισμό που βλέπετε εδώ, τα 15.000 είναι ότι γιατί είχαμε συνεχίσει άλλους δύο μήνες, δηλαδή στην ουσία μέσα Ιουνίου, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο. Δεδομένου τα ανταλλακτικά της περιφέρειας δεν ήταν έτοιμα ούτε το Σεπτέμβριο, αυτό το ποσό που βλέπετε είναι ότι από τότε έως και σήμερα και μέχρι τέλη Δεκεμβρίου το συγκεκριμένο μηχάνημα καταγράφει, άρα άμα το δείτε συνολικά, αν προσθέσετε τα ποσά, φτάνουμε στο ποσό του ορίου της απευθείας ανάθεσης και άμα υπολογίσετε το ποσό διαιρούμενο διαμήνες, τελικά και με την επιπλέον συμφωνία που κάναμε με την εταιρεία, μας έρχεται και πιο φθινά από τα 5.000, δηλαδή μας έρχεται κάτω από 4.000, διότι καταμετρούμε το ποσό αυτό είναι μέχρι και τέλη Δεκεμβρίου. Δεν θυμάμαι ακριβώς την επωνυμία που είναι, είναι η εταιρεία την οποία μας είχε συμβουλεύσει, μας είχε φέρει σε επαφή ο κ. Καϊντατζής διότι όλα αυτά τα αποτελέσματα, να πούμε η καταγραφή των δεδομένων είναι τα αναπάσαστα στιγμή και από ένα κινητό και μας βοηθάει πάρα πολύ ο κ. Καϊντατζής και μάλιστα αναπάσαστα στιγμή... Αδερφή, λίγο ησυχίας παρακαλώ, πολύ μιλάτε. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή αυτή τη στιγμή, άμα θέλετε να δείτε το δευτερόλεπτο αυτή την ώρα, τι καταγράφει, μπορείτε πραγματικά να πάρετε τον κ. Καϊντατζής τηλέφωνο και να το ρωτήσετε αν φαίνεται να υπάρχει κάποια υπέρβαση των ορίων στα σωματίδια, τα οποία έτσι όπως σας τα είχα αναλύσει την προηγούμενη φορά. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει καταρχήν το μηχάνημα που είναι τοποθετημένο στο κέντρο της Καρβάλης. Αλλούπηγε η συζήτηση τώρα συνάδελφη. Με συγχωρείτε κιόλας δηλαδή. Αν θέλετε περισσότερο πληροφορίσεις στα μηχανήματα, ευχαρίστως πιστεύω η κυρία Σφίδο θα σας ενημερώσει μετά κύριε Βέρο. Λοιπόν, σε πάση περιπτώση, όσον αφορά το ποσό, υπάρχουν τρεις συμβάσεις. Άμα θέλετε, αυτή τη στιγμή, τις έχω και μαζί μου. Φαίνεται και η εταιρεία και μπορείτε να πάρετε και τα στοιχεία της εταιρείας. Είναι όλα στη διαφάνεια. Ευχαριστούμε. Άλλο ερώτημα συνάντηση υπάρχει. Παρακαλώ. Αν τελειώσει αυτή η πρώτη αναθεσούλα, θα ξαναεπανέλθετε. Τι στόχο έχετε, τι πρόπτυκη υπάρχει μπορείτε να μου πείτε. Καταρχήν, το ιρωνικό, το ύφος, η αναθεσούλα δεν μου άρεσε. Κυρίε Σπίδου, δεν έχετε το λόγο πρώτον, αν υπάρχει ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα. Όχι για το τι θα γίνει στο μέλλον. Αυτό εδώ, το συγκεκριμένο, δεν υπάρχει ερώτημα. Κύριε Σιμιτζή. Εμείς το ψηφίσαμε, δηλαδή εμείς, εγώ ήμουνα τότε στο διοικητικό σημείο. Και το ψηφίσαμε με την εξής αίρεση όμως, που πρέπει να καταγραφεί και εδώ στα πρακτικά. Ότι πρόκειται για την τελευταία ανάθεση, διότι διαφορετικά, όπως είπε και η κυρία Σιφίδου, σε φεύγουμε όσον αφορά τα ποσά και είναι προτιμότερο να πάμε να το αγοράσουμε χωρίς διαγωνισμό που λέει ο λόγος. Εύχομαι και ελπίζω, ελπίζουμε ως παράταξη να τελειώσει γρήγορα η υπόθεση της αγοράς, με την οποία βέβαια εμείς διαφωνήσαμε, έτσι να καταγραφεί και αυτό, γιατί εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η δημοφέρεια δεν είναι αρμόδια για αυτό το ζήτημα, είναι αρμόδια η τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Ευχαριστούμε. Κύριε Παπαδόπουλη. Θεωρώ για ακόμη μια φορά ότι είναι ένας κακός χειρισμός της δημοφέρειας. Θεωρώ επίσης ότι είναι κακή διαχείριση των χρημάτων. Όμως και εμείς, όπως είχαμε συμφωνήσει, είχαμε συμφωνήσει με τις αισθάσεις και τις παρατηρήσεις μας και πιστεύουμε ότι θα είναι το τελευταίο, γιατί χρήματα δίνουν οι καβαλιότες και πρέπει πραγματικά αυτό να έχει και ένα τέλος. Ο κύριος Παπάς... Όχι κύριε Σφίδου, όχι. Αυτό είναι αποκλειστική ευχή της περιφέρειας, μπαίνει η δημοφέρεια και ο δημοσκαβάρας για την προστασία του περιβάλλοντος και των δημοτών μας και καθόμαστε και συζητάμε για τα 20.000, αν είναι δυνατό. Ωραία. Κύριε... Είναι πάνω από όλα. Κύριε Ιωσφίδου, ο καθένας κρίνεται από αυτά που λέει, από αυτά που κάνει, έτσι. Δεν υπάρχει λόγος. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Λοιπόν, εγώ είχα πει και την άλλη φορά που το είχα ψηφίσει και θα το ψηφίσουμε και τώρα, ότι αυτό γίνεται μόνο για να ησυχάσουν οι κάτοικοι, οι οποίοι βλέπουν τα νέφη εκεί και τα ράζονται. Στην ουσία δεν γίνονται μετρήσεις σωστές. Δεν θέλει να μ' ακούσει κύριε Ιωσφίδου. Οι μετρήσεις αυτές, αν θέλουμε να πιάσουμε τους πραγματικούς ρήπους, πρέπει να γίνονται στη διεύθεση των ανέμων. Δεν μπορείς να βάλεις ένα κλοβό σε ένα σημείο, να φυσάει διαφορετικά και να περιμένεις ο κλοβός σου ότι θα πιάσει το ρήπο. Δεν πρόκειται να το πιάσει. Είχα προτείνει και τότε, αλλά δεν μου έδωσε σημασία, ότι ήταν καλύτερο, τώρα να ξεκαθαρίσουμε και αυτό που λέει και ο κ. Σιμπιτζής, ποιος είναι αρμόδιος, περιφέρεια, τεχνική υπηρεσία, έστω αυτός που είναι αρμόδιος, τα λεφτά από το ίδιο ταμείο θα βγούν από τους πολίτες της Καβάλας. Λέω λοιπόν ότι ήταν να γίνουν φορητά, να γίνει με ανεμόμετρο και να έχουμε σωστές μετρήσεις, οι οποίες θα είναι σίγουρες και θα καθυσικάσουν τον κόσμο. Και για να σας πω για το κόστος που δεν το ψάξατε, το κόστος αγοράς θα φτάσει λοιπόν το κόστος ενοικίου. Το μόνο που θα έμενε για μένα ότι θα ήταν ένας εξοπλισμός και θα ήταν με ένα αξιόπιστο τρόπο η μέτρηση και κατά δεύτερον ότι θα δούλευε και ένας άνθρωπος, ένας νέος επιστήμονας, τον οποίον έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να προσλάβει η δημοφέλεια, η τεχνική υπηρεσία, οποιοσδήποτε, για να μπορεί να ερμηνεύσει και να αναλύει τα στοιχεία και να μην τα αναλύει η κυρία Ιωσήφιδο και οποιοσδήποτε άλλος πολιτικά προστάμενος. Επομένως, ναι σε κάποια πράγματα αλλά να πιάνουν και τόπο, να μην είναι έτσι για τα μάτια του κόσμου. Ευχαριστώ. Ο κύριος Βέρος. Τώρα αναγκαστικά κύριε Πρόεδρο και εγώ δεν μπορώ να πω μένα ναι ή να όχι. Με τα ερωτήματα που θέσαμε. Δεν θέσαμε τυχαία τα ερωτήματα. Κανένας από εμάς και δεν νομίζω ούτε και εμείς είμαστε αντίθετοι με το ότι θα πρέπει να γίνονται μετρήσεις. Και οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται από αυτούς που έχουν την υποχρέωση να την κάνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια και μιλάμε για το περιβάλλον, μια και μιλάμε για τους ίδιους τους δημότητές μας αλλά και για τους επισκέπτες θα πρέπει και εμείς να διαφορήσουμε. Είχαμε πει τότε ότι θα πρέπει μετρήσεις να γίνονται, αλλά μετρήσεις οι οποίες όμως δεν θα αφισβητούνται από κανέναν και θα έχει ο κάθε πολίτης το δικαίωμα να πάει στα στιγμή να έχει εικόνα για το τι γίνεται, για να μην αφισβητούνται. Τέλος πάντων αυτό δεν έγινε, δεν γίνεται. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά, να αποφασίσουμε ότι και αυτό που είπαν και προηγουμένους συνάδελφοι, ότι ενδεχομένως και το ποσό κάποια στιγμή θα ξεφύγει και ενδεχομένως… σε αγορά και σε ελέγχωσης βέβαια μιας τέτοιας μονάδας που το εργοστάσιο θα υπάρχει, η ρίπανση ενδεχομένως και όχι μόνο από το συγκεκριμένο εργοστάσιο και από οδήποτε άλλο μπορεί να υπάρξει. Άρα πρέπει να υπάρξουν όλες εκείνες οι υπηρεσίες από τη μεριά του Δήμου Μέτρης Ατμοσφαιρικής Ρήμμασις και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό το καλύτερο. Μης θα πούμε ναι, αλλά πρέπει όμως να δούμε διαφορετικά. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε με αυτήν την σχέση και με αυτήν τη συνεργασία και σε αυτό το επίπεδο. Ευχαριστούμε. Κύριε Ξανθόπουλε… Ναι, ναι, κύριε Ασφίδου, θα πάρετε στον… Ναι, κύριε Πρόεδρε. Μια διευκρίνηση, ένα δευτερόλεπτο. Εγώ στην αρχική μου τοποθέτησα, αναφέρθηκα επί του προϋπολογισμού. Να σας υπερθυμπίσω όμως ότι έχουμε ψηφίσει ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο ποσό 80.000 ευρώ διότι πραγματικά το επόμενο βήμα είναι να αγοράσουμε τον συγκεκριμένο μετρητή και φυσικά είχατε απόλυτο δίκιο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα άτομο με τις αντίστοιχες γνώσεις διότι δεν υπάρχει ούτε στο Δήμο, ούτε στη Δημοφέρεια. Εννοείται φυσικά ότι θα υπάρχει το αντίστοιχο άτομο, απλά να σας μεταφέρω το εξής. Ότι θα ξεπεράσει το ποσό των 80.000 ευρώ, γιατί σε αυτό το ποσό δεν είχε υπολογιστεί το VPA. Και γι' αυτό λοιπόν στον προϋπολογισμό που συντάσσουμε αυτή τη στιγμή για το προϋπολογισμό του 19, αναβάζουμε, εννοείται κύριε Βέρο, το θέλουμε πολύ και πρέπει να το κάνουμε. Συμφωνώ μαζί σας, παρόλο που δεν είναι δική μας υποκρέωσε, έχετε απόλυτο δίκιο. Ευχαριστούμε κύριε Ιωσφύδο. Έκτο θέμα, έγκριση της με αριθμό 409 του 2018 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινοφελής Επιχείρησης Καβάλας Δημοφέρεια, που αφορά την 19η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού... ...τον κύριο Βέρο και μετά εσάς κύριε Μαυρίδη. Παρακαλώ. Απλά, απλά, όχι. Λοιπόν, είδα εκεί, δεν είναι θέμα από σου καμιά φορά κυρία Ιωσφύδου, αλλά καμιά φορά λες δίνω πεντακόσια, εγώ πρέπει να δώσω δέκα παράδειγμα, και λέμε είναι πολλά, αλλά είναι πεντακόσια ρε παιδιά, ας που να περάσεις. Μιλάω για τα φωτιστικά τα οποία προμηθευθήκατε για την έκκληση που έγινε στο Μουσείο Καπνού. Και τα οποία προφανώς δεν θα είναι σε μόνιμη θέση, τα πήρατε για την εκδήλωση, ναι ή όχι. Εάν τα πήραμε όχι, όχι, είναι μόνιμα. Είναι μόνιμα. Ναι, ναι, ναι. Παρατάστε το ποσό, δεν το βλέπετε λίγο ανεβασμένο. Τώρα μιλάω, όχι, δεν είναι θέμα ψυχή. Είχαμε πάρα πολλά φωτιστικά, είπαμε μια και είχανε καεί πάρα πολλά φωτιστικά, μπαίνουμε στη διαδικασία. Έγινε αλλαγή των φωτοστικών σωμάτων και βάλαμε τα καινούργια τα Λέντετς, ώστε προκειμένου να έχουμε και εξοικονόμηση ενέργειας. Ψηφίστηκε. Ναι, κύριε Βέροχο, παρακαλώ. Έχουμε ακόμη ερώτηση στην κυρία Ιησουφίδου. Αυξάνεται κατά 1.350 τις υπηρεσίες για την ακίνητη υπηρεσία. Θέλω λίγο να μου πείτε γιατί αυξάνεται αυτό το ποσό και ποιος παρέχει αυτού του είδους υπηρεσίες, ή ποιοι, ή ποιος, ή ποια ιτερία παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Κύριε Βέρο, στην ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας δημοφέλεια, υπήρξε η ανάγκη να γίνουν διάφορες τοπογραφικές αποτυπώσεις. Υπήρξε η ανάγκη να γίνει μια τοπογραφική αποτύπωση δίπλα στο Πυλοθεραπευτήριο Κρινίδων. Και τι εννοώ με αυτό. Ήδη υπάρχει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έτοιμα της δημοφέλεια, ζητώντας από το αρμόδιο Υπουργείου την παραχώρηση έκτασης πάνω από πέντε στρέματα, προκειμένου να εκμεταλλευθεί η δημοφέλεια για τις ανάγκες του Πυλοθεραπευτήριου για τη λάσπη, για το πυλό. Γιατί έχουμε ανάγκη από νέο πυλό, πρώτον. Δεύτερον. Όχι όμως μόνο γι' αυτό. Επίσης, θα έχετε ακούσει ότι έχουμε κάνει έτοιση πάλι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για παροχώρηση έκτασης, αν θυμάμαι καλά γύρω στα δέκα στρέματα θα με συγχωρέσετε αν δεν θυμάμαι καλά τα τετραγωνικά μέτρα, στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, στην πηγή όπως έχει ακουστεί Αντζήσου. Επομένως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχουν δύο αιτήματα τα οποία προχωράνε και μάλιστα στην Αθήνα που ήμουν την προηγούμενη βδομάδα πήγα από κοντά να δω και τα δύο θέματα. Και όπως επίσης και μία τοπογραφική αποτύπωση πάλι για το Φρούριο. Νομίζω ότι το ποσό που ήδη βλέπετε είναι στα ελάχιστα οικονομικά δεδομένα. Ναι. Αναγκαστικά. Πώς αλλιώς θα γίνει. Όχι, όχι, δεν πρόκειται να φύγει κανένας. Όχι, όχι. Δεν έχει σχέση καμία με τον Μπουρούκο όπως το λέεις εγώ και εσύ καταλαβαίνω. Ούτε θα φύγει, γιατί ούτε θέλουμε να φύγει οποιαδήποτε... Καταρχήν να πω το εξής. Το σχέδιο της Δημοφέλεια και του Δήμου είναι να γίνει σε πρώτο στάδιο μια αναστήλωση των πηγών όπως ήταν τότε. Δεν πρόκειται να διακοπεί το νερό, το να τρέχει, να πηγαίνει. Δεν θα γίνει καμία... Οι ικθιοκαλλιέργες θα λειτουργούν κανονικότατα. Πού είμαστε τώρα, ψηφίζουμε? Κύριε Σιμιτζή για το έξι. Είπατε ναι, ναι, ναι. Ομόφωνα. Το πέντε ήταν εκείνο. Το έξι είναι το ίδιο. Το ίδιο είναι, ναι, ναι. Λοιπόν, πάμε στο υπαρρυθμό 7. Έγκριση της υπαρρυθμών 24-18. Απόφασες Κοινωνική Αλληλεγγύη 17η αναμόρφωση. Έχετε κάποια ερώτηση σε αυτή την περίπτωση? Εγκρίνεται? Εσείς, κύριε Σιμιτζή? Ναι. Ναι, παρών ο κ. Παπαδόπουλος. Ναι, ο κ. Παπάς, ο κ. Βέρος. Ναι, ο κ. Σιξανθόπουλος. Ναι, ευχαριστώ. Πάμε στο υπαρρυθμό 8 και 9 θέμα. Εδώ λίγο συνάδελφοι... Πιστεύω... Ναι, το 8 και το 9. Ναι. Ναι, ανακαλούμε την υπαρρυθμό 5.73 του 18. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά το τέλος κοινοχρής των χώρων στην πλατεία και προσθέτουμε στο πεδίο... Ναι, πείτε το λίγο κ. Καλανταρίδη. 8 και 9 είναι αλλελένδετα τα θέματα. Ναι, στο 8ο θέμα, λοιπόν, συνάδελφοι, ερχόμαστε να ανακαλέσουμε την 5.73 του 18. Απόφαση με την οποία είχε προστεθεί ένα τέλος για την τοποθέτηση παιχνιδιών στην πλατεία. Και γιατί ζητάμε την ανάκληση? Γιατί πολύ απλά είχε σταλεί απευθείας το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ πρώτα έπρεπε να περάσει στην Οικονομική Επιτροπή. Άρα με το 8ο ζητάμε την ανάκληση της απόβεσης του Δημοτικού Συμβουλίου και με το 9ο η εισήγηση ζητάει αφού πλέον πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή και έρχεται εδώ για να ψηφίσουμε αυτό το τέλος όπως είχαμε κάνει και κατά το παρελθόν, να το πω έτσι. Ήταν λάθος η σειρά με την οποία το είχαμε κάνει, τα οποία είχαν καθόριστεί αλλά έλειπε αυτό για την πόλη. Τι λέτε κύριε Σιμιτζίου, 8 και 9, ναι. Είχαμε στο επιμέρους, στα διάφορα επιμέρους είχαμε συμφωνήσει αλλά στην απόφαση της συγκεντρωτικής είχαμε ψηφίσει όχι. Βλέπετε ναι στην ανάγκληση και όχι στο άλλο. Πιο σωστό αυτό είναι. Κύριε Παπαδόπουλ, εσείς τι λέτε. Όχι, το 8 και το 9. Κύριε Παπά, τι λέτε. Κύριε Βέρο, ναι. Κύριε Ξανθόπουλ, ναι. Άρα λοιπόν το 8 είναι ομόφωνα, το 9 ο κύριος Σιμιτζής λέει όχι. Πάμε στο υπαριθμό 10, θέμα ανάγκληση της υπαριθμό 431 του 18 απόφασης της οικονομικής επιτροπής και ελλείψη νέας από την οικονομική επιτροπή αναφορικά με τον καθορισμό τιμής χρέωσης καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης. Και εδώ λίγο να το εξηγήσουμε κύριε Καλανταρίδη γιατί και αυτό. Εδώ είναι λίγο το θέμα... Παρακαλώ, παρακαλώ. Να δώσουμε μια διευκρινήση. Το θέμα όντως είναι λίγο... Δεν είναι απολύτως κατανοητό, θα σας πω τι ακριβώς συμβαίνει εδώ. Λοιπόν, όσον αφορά τον καθορισμό της τιμής χρέωσης των καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης, είχε σταλεί η εισήγηση από το τμήμα εσόδων της οικονομικής υπηρεσίας στην οικονομική επιτροπή, η οποία και έλαβε την απόφαση έτσι ώστε μετά να έρθει προσψήβη στο δημοτικό συμβούλιο. Διαπιστώθηκε όμως ότι κακώς δεν είχε μπει σε διαβούλευση αυτό το θέμα πριν σταλεί στην οικονομική επιτροπή. Με την ισ... Όχι, όχι, δεν το αποσύρατε. Έτσι, άρα το τμήμα εσόδων ζήτησε με νέα του εισήγηση την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης της οικονομικής επιτροπής, αφού πρώτα βγήκε σε διαβούλευση, έτσι, μπήκε λοιπόν σε διαβούλευση και μετά ζητάει την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης της οικονομικής επιτροπής, το έκανε αυτό η οικονομική επιτροπή και προώθησε την εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει για αυτό το οποίο αφορά το δικό του κομμάτι. Και ποιο είναι το δικό του κομμάτι να εγκρίνει την καινούργια απόφαση. Απλώς δεν φαίνεται αυτό καλά διατυπωμένο στο θέμα. Την ανάκληση την έκανε ήδη η οικονομική επιτροπή και προώθησε το θέμα προσλήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο έτσι. Υπάρχει όμως αυτό το λίγο το μπερδεμένο θέμα να το πω έτσι. Δηλαδή στην ουσία η πρώτη σειρά που λέει η ανάκληση της επαρρυθμών 431 έγινε στην οικονομική επιτροπή. Είναι ενημερωτικό δεν είναι τόσο. Ακριβώς και το δημοτικό συμβούλιο τώρα καλύτερα να λάβει απόφαση επί της καινούργιας. Αυτό μου ξέφυγε δεν είναι καθόλου σωστή η διατύπωση. Κύριε Πρωέδρε αν επιτρέπετε. Παρακαλώ. Λοιπόν έτσι όπως είναι διατυπωμένο είναι λάθος διότι εμείς δεν ανακαλώμε αποφάσεις άλλων οργάνων. Εδώ σήμερα έρχεται η νέα απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Ναι όχι όχι. Αν πήραμε απόφαση. Εδώ είναι εντελώς όχι. Στην ουσία τώρα σήμερα εγκρίνουμε τη νέα απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Η οποία είναι μες στο φάκελο. Έγινε έγινε. Η οικονομική επιτροπή έστειλε την απόφαση της εδώ γιατί η απόφαση... Όχι τώρα θα πάρουμε. Θα πάρουμε με τις καινούργια. Με τις καινούργια. Ανάπτυξης δεν υπάρχει. Έπρεπε να γράψουμε και λήψη νέας απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και λήψη νέας απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και λήψη απόφασης. Λοιπόν συνάδελφε να το διατυπώσουμε λίγο σωστά εδώ είναι πρόβλημα. Βάζουμε λοιπόν ότι η ορθή διατύπωση είναι λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με τον καθορισμό τιμής της χρέωσης κατών ελεγχόμενης στάθμισης. Αυτός είναι ο τίτλος του θέματος. Και στο θέμα μες το φάγγελο περιλαμβάνεται και η απόφαση της οικονομικής επιτροπής η οποία όταν το είχαμε φέρει για συζήτηση και το αποσήραμε δεν υπήρχε η απόφαση της οικονομικής. Γι' αυτό το αποσήραμε τότε. Μια ερώτηση θέλω να κάνω. Παρακαλώ κ. Παπποδότης. Παριβεπτόντος ήθελα να ξέρω, ωραία οι χρεωσίες έρχεται το θέμα αλλά αγοράστηκαν, θα γίνει διαγωνισμός, οι κάρτες τι έχετε κάνει, σε ποιος σταδιοί είστε, θα κάνετε κάποια προκήρυξη ή θα τα δώσετε κάπου ανάθεση παριβεπτόντος. Θέλω να γνωρίζω. Επειδή είναι στο ύψος, στο όριο να το πω από τις απευθείας ανάθεσεις, γνωρίζω ότι μέχρι τα 24 800 αυτό που ονομάζουμε σε εισαγωγικά μέσα, απευθείας ανάθεση. Έτσι λέω το ονομάζουμε, σε εισαγωγικά το βάζω. Η διαδικασία είναι καθορισμένη, δημοσιεύσεις, τα πάντα, έτσι θα γίνει τη διαδικασία αυτή. Προσφορές κ. Παπποδότης. Ακριβώς, έτσι. Είναι πρόχειρη στις προσφορές, ναι. Λοιπόν, τι λέτε κ. Σιμητζή. Μια ερώτηση κ. Ξανθόπουλος παρακαλώ. Ήθελα να ρωτήσω κ. Πρόεδρε να διακριτήσω μάλλον δύο θέματα. Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος. Στην παράγραφο 3 αναφέρει η σύγχυση, τα άτομα με ειδικές ανάγκες σταθνεύουν ελεύθερα με τη χρήση της έδησης κλωφορίας αμέα. Μήπως εδώ πρέπει να προσθεθεί στις ειδικές θέσεις. Και ρωτώ το εξής. Ας υποθέσουμε ότι όλες οι ειδικές θέσεις που έχουν καθοριστεί είναι κατηγλημένες. Και σταθνεύει ένας οδηγός με ένα αυτοκίνητο μέσα σε μια άλλη θέση. Ελεύθερη. Για το οποιοδήποτε γενναική. Και σε αυτόν τον χώρο θα σταθνεύει ελεύθερα. Πρώτο αυτό θέλω να ρωτήσω και δεύτερο. Νομίζω ότι την ελεγχόμενη σταθμήση την εφαρμόζουμε γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε θέσεις ελεύθερες σταθμήψης οχημάτων. Για ποιο λόγο λοιπόν στα μηχανάκες μοτοσυκλέτες η σταθμήψη στους ελληνικούς χώρους είναι δωρεάν. Δεν έχει τύχει να δείτε στα πεζοδρόμια σταθμημένα μοτοσυκλέτες, πεζόδρομους μοτοσυκλέτες. Γιατί για τα οχήματα μόνο και όχι και για τις μοτοσυκλέτες. Γιατί δεν υπάρχει ελεγχόμενη σταθμήση και για τις μοτοσυκλέτες. Καταρχήν όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, όσον αφορά τα ΑΜΕΑ, δεν αναφερόμαστε στις θέσεις που είναι για τα ΑΜΕΑ. Αναφερόμαστε στις θέσεις της ελεγχόμενης σταθμήψης. Εκεί θα μπορούν να παρκάρουν ελεύθερα χωρίς να καταβάλουν κάποιο αντίτιμο. Με την κάρτα των ΑΜΕΑ μπορούν να παρκάρουν χωρίς χρέωση. Κι όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι για το οποίο μιλάτε... Δεν πληρώνουν. Κι όσον αφορά τα θέσεις της ελεγχόμενης σταθμήψης, δεν αναφερόμαστε στις θέσεις που είναι για τα ΑΜΕΑ. Ναι, ακριβώς για την ελεγχόμενη μιλάω. Και όσον αφορά αυτό που λέτε για τα δίκυκλα, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να πληρώνουν. Θεωρούμε ότι είναι καλύτερο να κατεβεί κάποιος με το δίκυκλό του και να πάει στον χώρο για τα δίκυκλα να παρκάρει, χωρίς να χρειωθεί. Είναι προτιμότερο να κατεβεί κάποιος με το δίκυκλο από το να κατεβεί με το αμάξι. Έχουν δημιουργηθεί και καινούργιες θέσεις. Κύριε Πρόεδρε, μια βόλτα στο κέντρο και σπαιζόδρομους θα σας πείσει ότι συμβαίνει το τελείως αντίθετο. Θεωρώ ότι το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμησης έχει σαστόχο την αποτροπή της καθόδου των οχημάτων στο κέντρο. Είτε αυτά είναι δίκυκλα είτε αυτά είναι τετρακίνητα. Εγώ λοιπόν έχω δει πάρα πολλές φορές, συγγνώμη κύριε Ωμπά, έχω δει πάρα πολλές φορές σταθμευμένα μοτοσυκλέτες πάντως στα πεζόδρομους και δεν υπάρχουν θέσεις εκεί που είναι καθορισμένες. Όπως επίσης έχω δει εισόδους και στάθμευση δικίκλων, πεζόδρομους, επειδή δεν υπάρχουν θέσεις. Άρα ο στόχος νομίζω εδώ είναι να αποτρέψουμε αυτόν ο οποίος έχει έναν δίκυκλο ή ένα τετρακίνητο να κατέβει στο κέντρο, να πάρει την ενεργστική συγκοινωνία. Θεωρώ λοιπόν ότι εδώ η εισήγηση δεν είναι σωστή. Υπάρχει μια μεταχείριση η οποία είναι ιδιαίτερη σε ό,τι αφορά τους δικηκλιστές. Και δεν νομίζω ότι οι θέσεις αρκούν. Όχι, δεν νομίζω, είμαι σίγουρος. Καθημερινά κινούμαι στο κέντρο όπου έχω τη δουλειά μου και βλέπω ότι στα πεζοδρόμια υπάρχουν μοτοσυκλέτες αδελφέντες. Γιατί αυτή η ειδική μεταχείριση. Θεωρώ ότι είναι λάθος. Αυτό το οποίο θα μπορούσα να πω είναι... Μισό λεπτό λίγο να συμπληρώσει ο κύριος Παχάτης. Λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι η απάντηση που έδωσε ο κύριος Καλανταρτης είναι σε σωστή κατεύθυνση. Γιατί... Άλλο να κατεύεις με το ανάγλυφο που έχει η πόλη, άλλο να κατεύει το αυτοκίνητο και άλλο να κατεύει το μηχανάκι. Δηλαδή, αν βάλεις αντίτυπο και στο μηχανάκι, πιθανόν άλλο να κατεβαίνει και με το αυτοκίνητο. Δηλαδή, δεν μπορείς να τον τιμωρήσεις. Ισα ίσα είναι παρότριση να κατεύει ο άλλος με το μηχανάκι, όποιος βολεύεται, γιατί υπάρχουν και γέροντες και μεγάλες δικές που δεν μπορούν να ανέβουν στο μηχανάκι. Επιπλέον, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, αγαπητέ Νίκο, εάν φύγουν τα αυτοκίνητα από τις διαγραμμίσεις που είναι για τα μηχανάκια, είναι αρκετές οι θέσεις. Τι γίνεται, όταν έχουμε αυτές τις γραμμές συνεχής και πάνε δύο αυτοκίνητα, έχουν καταργήσει τρία να τεσσέρα τα θέσεις για μηχανάκια. Άρα λοιπόν, αν γίνει σωστή αστυνόμευση ότι πάνω στις θέσεις για τα μηχανάκια δεν θα σταθμεύουν αυτοκίνητα, εγώ νομίζω ότι είναι και συχνές, έχω δει δηλαδή και συχνές, ψάχνοντας για να βρω πάρκν, αρχίζει να μη σταθμεύουν αυτοκίνητα επάνω, άμα πού είναι δύο αυτοκίνητα, εσύ βλέπεις ένα μικρό χώρο, δεν είναι αυτός ο μικρός χώρος. Λοιπόν, για να ολοκληρώσω λίγο με τα αμαία, δέστε παιδιά, στην ομονίας έχει τόσες θέσεις αμαία, πάρα πάρα πολλές θέσεις αμαία, που αν πας σε ώρες εχμής, βλέπεις μόνο αυτές ότι είναι άδειες και δεν πάει κανένας γιατί σέβονται, η πλειοψηφία σέβονται δηλαδή των ανθρωπομυρικών ανάγκων. Εντάξει, φτάνει εκεί ρε παιδιά, φτάνει εκεί δηλαδή θα πάνε και στις άλλες θέσεις, κοιτάξτε τα αυτοκίνητα είναι σαν τα πουλιά, άμα τα πετάξεις μία πέτρα δεν πάει να πει ότι θα φύγουν οι διαπαντές, θα πάνε καπαλού, δεν μπορείς δηλαδή να έχεις την πολιτική δηλαδή να λες οι αμαία παντού, οι αμαία στις θέσεις που είναι προκαδορισμένες, προκαδορισμένοι. Και σε κάθε συνομονίας άμα πάτε, σε δέκα σημεία κοιτάεις αμαία, σε δέκα σημεία κοιτάεις αμαία. Ε, όχι και, δηλαδή να είναι και νέσοι αμαία και να πηγαίνουν και στις άλλες τις θέσεις, δεν γίνεται, δεν γίνεται. Λοιπόν, όσον αφορά τις ανισχύεις του κ. Ξανθόπουλου, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μπορούμε να δούμε με την τεχνική υπηρεσία, αν υπάρχουν και άλλοι χώροι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται από την ελεγχόμενη στάθμιση, να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα το να αυξηθούν οι χώροι για τα δίκυκλα. Είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε, έτσι. Θα μιλήσω με το αρμόδιο γραφείο, αν υπάρχουν χώροι που μπορούμε να τους εντοπίσουμε και να τους χαρακτηρίσουμε για τα δίκυκλα, μπορούμε να το κάνουμε. Όσον αφορά αυτό που λέει ο κ. Παπάς, αυτό που μπορώ να πω είναι σίγουρα είναι ότι η συνομονία, πολλές από τις θέσεις που είναι για αμαία συνάδελφη, είναι ονοματισμένες, δηλαδή ότι είναι για συγκεκριμένους ανθρώπους και δεν είναι για το σύνολο. Επάνω, δηλαδή, λέει και τον αριθμό που μπορεί να παρκάρει εκεί, που είναι είτε κάτοικοι της περιοχής, είτε είναι για παράδειγμα για κάποια κέντρα φυσικοθεραπείας, δηλαδή εκεί δεν μπορεί να πάει να παρκάρει. Άλλως και γι' αυτό κάποιες φορές, όπως πολύ σωστάει ο κ. Παπάς, τις βλέπουμε ελεύθερες. Τώρα είναι ελεύθερη η συμπάρτηση κέντρων φυσικοθεραπείας που του είχε δώσει άδεια και παρκάρει ο γιατρός. Πείτε ότι δεν αρχίζει ο γιατρός, πείτε ότι δεν στέλνει οδόκραβιες. Παρκάρει ο γιατρός! Δεν και το δώσει η θέση για το πελάτημο και το πλέον ο γιατρός είναι σε δεύτερη μέρα. Ήλια, κ. Καλανταρίδη, αυτό είναι θέμα ελέγχου όμως που πρέπει να ελεγχθεί αυτός που παρκάρει εκεί. Κύριε Καλανταρίδη, με αυτά που είπατε θέλω να πω, έχω μια ερώτηση ακόμη. Αυτό που λέτε θέλω λίγο να συμπληρώσετε οι διαγραμμίσεις και αυτό που έγινε όλο το σχεδιανό βάσει κάποιος μελέτης, πιανού μελέτης είναι και πιας χρονιάς. Η επικαιροποιημένη μελέτη όσον αφορά την ελεγχόμενη εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και περιγράφεται στην εισήγηση είναι η 8.26 του 2017. Τι εννοείτε πιανού? Της υπηρεσίας είναι, ναι. Ναι, κ. Τζαντζάρη, παρακαλώ. Λοιπόν, όσον αφορά τη θέση αμέα, κ. Πρόεδρε, θα πρέπει να επαναξεδιαστούν όλες οι θέσεις. Και να είναι μαρκαρισμένες με τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκίνητου, το οποίο επιτρέπεται να σταθμεύσεις στη συγκεκριμένη θέση. Ένα απ' το και δεύτερο. Αυτό είναι για τους κατοίκους τους μόνιμους που μένουν εκεί πέρα, κ. Τζαντζάρη μου, λοιπόν. Κατεβαίνει ένας άνθρωπος από τη δεξαμεγή πάνω για να πάει σε μια δουλειά αμέα, τι να το, δεν έχει θέση αυτός μόνιμος. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτός τους. Λοιπόν, έλα να... Και κάτι ακόμα. Όσον αφορά το θέμα των θρησιοθαραμευθυρίων, όσοι θέλουν θέση εκεί για να εξυπηρούν την πλαδία τους, να τους καταλογηθεί ένα τίημα. Δεν μπορεί να δεσμεύουν να σούμε εκεί χωρίς να έχουν τίημα. Θέλουν να εξυπηρετήσουν το μαγαζί τους τζάμπα, δωρεάν. Ένα συμβολικό τίημα να πληρώνουν αυτοί. Δεν εξυπηρετούμε το μαγαζί, εξυπηρετούμε τον άραστο που πάει να κάνει βυσοθεραπεία. Μην τον μπερδεύουμε τώρα. Τους ανθρώπους με δικές ανάγκες εξυπηρετούμε. Έλα κύριε Καλανταρέδη να το κλείσουμε, παρακαλώ. Λοιπόν, για να απαντήσω και στα δύο θέματα που έδισε ο κ. Τεντζάρης. Επειδή έχει γίνει και στην υπηρεσία, έχουν γίνει καταγγελίες από κάποιους ότι θέσεις για αμαία που είχαν δοθεί παλαιότερα σε συγκεκριμένους ανθρώπους δεν ισχύουν πλέον. Είτε για παράδειγμα ο δικαιούχος δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή. Το έχουμε στα υπόψη μας και είναι ένα από αυτά που θα δούμε εν συνεχεία. Όπου θα ζητήσουμε από όλους αυτούς, για τους οποίους υπάρχουν αποφάσεις για θέσεις αμαία ονομαστικά, να μας προσκομίσουν εκ νέου τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τον λόγο για τον οποίο την είχαν δικαιωθεί πρώτον και δεύτερον. Όσον αφορά αυτό το θέμα με το οποίο έθιξε ο κ. Τεντζάρης για τα φυσικόθεραπευτήρια, είναι κάτι το οποίο θα το δείτε να έρχεται εν συνεχή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή συντάσσετε μια μελέτη από το αρμόδι της τεχνικής υπηρεσίας, στο οποίο θα αναφέρετε ακριβώς σε θέσεις που έχουν δοθεί είτε σε τράπεζες είτε σε φυσικόθεραπευτήρια. Είναι κάτι που θα το δείτε εν συνεχεία να έρχεται. Ευχαριστώ. Λοιπόν, πάμε κ. Σιμιζί, τι λέτε. Κ. Παπαδόπουλο. Κύριε Πρόεδρε, βλέπω υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί, όπως υπάρχουν και άλλα θέματα για μένα, αλλά δεν είναι της ώρας και της παρόσεως να τα αναφέρω. Και όμως θα αναφέρω και το γεγονός ότι η απάντηση που είχα από τον αντιδήμαρχο για τις 24.000, το πήγαμε εκεί στο όριο για να γίνει ακόμα μια, με τη διαδικασία της ανάθεσης, να μην το πω ανάθεση για να είμαι ακριβής. Πιστεύω ότι και σε αυτό το θέμα έπρεπε να γίνει μια μεγαλύτερη ποσότητα, να γίνει μια καλή προκήρυξη, να συμμετέχουν όλα τα τυπογραφεία της πόλης. Θεωρώ ότι πάλι κάνατε μια επιλογή να δώσετε δουλειά σε ένα φίλο σας, παρόν. Ο κ. Παπάς. Ναι, κ. Βέρδας, παρακαλώ. Πρόεδρε Π. Σουσίας, 2015, διοίκηση τότε του κ. Ερυφυλίδη, 2005, παρελήφθη η τότε κυκλοφοριακή μελέτη που είχε ζητήσει η τότε διοίκηση, που πραγματοποιήθηκε από έναν έγκριτο και γνωστό συγκοινωνιολόγο, τον κ. Παρασκευόπουλο, που ποτέ όμως μετέπειτα, είτε από την ίδια τη διοίκηση του κ. Ερυφυλίδη, αλλά και τις μετέπειτα, ποτέ δεν εφαρμόστηκε συνολικά. Ένα από κομμάτι από αυτή τη μελέτη ήταν και η ελεγχόμενη στάθμιευση, από σπασματικά δηλαδή μέχρι και σήμερα υλοποιείται και γι' αυτό δεν έχουμε αυτά τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχουμε. Ενδεχομένως, εάν είχε υλοποιηθεί συνολικά, να ήταν πολύ καλύτερα τα αποτελέσματα, βέβαια θα πει κάποιος από το 5 μέχρι το 18 είναι 13 χρόνια, όμως θα περίμενα κάποια στιγμή από τη σημερινή διοίκηση, το λιγότερο που έπρεπε να κάνει είναι να δει αν μπορεί να επικαιροποιήσει αυτή τη μελέτη στα δεδομένα τα σημερινά και δεν νομίζω ότι δίνουμε λύση στο κυκλοφοριακό με την ελεγχόμενη στάθμιευση. Παρ' όλα αυτά, εμείς δεν θα είμαστε αρνητικοί, όμως κάποια στιγμή πρέπει να δούμε συνολικά το κυκλοφοριακό που παρ' όλη την κρίση εδώ και 8 χρόνια, τα μνημόνια, δυστυχώς και κυρίως σε δύσκολες μέρες η κατάσταση πλέον είναι απερίγραπτη. Κύριε Πρόεδρε, μελέτη Παρασκευόπουλου, μελέτη Παρασκευόπουλου, μάλια στη γλώσσα μας να την ακούμε και αν τη βλέπουμε να μην είναι εφαρμόζεται. Το περασμένο Σάββατο, φάλιρο μεταξύ από Βενιζέλου μέχρι τη Λέσκη, 7 λεπτά για ποια μελέτη λοιπόν Παρασκευόπουλου συζητάμε. Ένα αυτό. Δεύτερον, εγώ θεωρώ ότι η εισήγηση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των οδηγών γιόταχοι αυτοκίνητο δυναμέα να σταθεύουν και σε άλλους χώρους εκτός των καθορισμών είναι λάθος. Πρώτον και δεύτερον, επίσης θεωρώ ότι ο στόχος της ελληλεκόμενης στάθμισης είναι να αποτρέψει αυτούς που κατεβαίνουν στο κέντρο να κινούνται με τα δικά τους οχήματα είτε είναι δίκυκλα είτε είναι αυτοκίνητα. Θεωρώ ότι και εκεί πρέπει να μπει μέτρο, πρέπει να μπει κάποια τάξη. Εγώ βλέπω στα πεζοδρόμια της Οδό Μονίας παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Αν δεν τα βλέπετε εσείς τότε ίσως δεν κυκλοφορείτε εσείς ή εγώ από την Οδό Μονίας. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν εγώ θεωρώ ότι η εισήγηση είναι λάθος και δεν την υπερξηλίζω κύριε Πρόεδρε. Δίκυκλα λέτε στα πεζοδρόμια, όχι αυτοκίνητα, δίκυκλα, δίκυκλα. Και αν το δίκυκλο θεωρώ ότι είναι λάθος. Ευχαριστούμε. Επομένως κατά πλειοψηφία. Αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιο δεν ανέβαιο, δίκυκλα ήθελα. Εκεί έχει θέμα βέβαια. Σαν τις πύλες του πολυτεχνίου θα τα βρουν μια μέρα κλειστή. Και δεν θα μπορούν να μπορούν να πάμε ξαφνικά. Έγκριση προσορινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή της οδού Νιρεμβέργης π.Α.Ε. Τμήμα από Καρνάγιο μέχρι η συμβολή με την Οδό Σαπέων. Για τις ανάγκες διαφθέτησης κλπ. Που είναι το πρόβλημα με τη διπλή εκεί πέρα, γιατί αυτό είναι το ζήτημα. Και έτσι θα αναγραφεί και στην απόφαση του Ομοτικού Συμβουλίου. Ανένα. Δεν εγκρίθηκε η Νιρεμβέργη. Να λοιπόν κάθε μέρα κάτι να καλύπτουμε και σε αυτό. Και να ενημερώσουμε και το Google Map τότε. Όπως θα έχετε διαβάσει, προτείνεται ο παλιός δρόμος πάνω από τη γέφυρα να γίνει μονής κατεύθυνσης. Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω πριν ξεκινήσω είναι ότι η μελέτη έγινε με τα δεδομένα τα υφιστάμενα, τόσο τα κατασκευαστικά που υπάρχουν στην περιοχή, όσο και με την ισχύουσα νομοθεσία. Οπότε προτείνεται απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Αμερικανικού Ελυθροσταυρού, στο ρεύμα προς την έξοδο, από το κέντρο της πόλης δηλαδή προς την Καρβάλι, για όλο το μήκος της γέφυρας και από τη συμπολίτηση από την οδό Μιαούλη, που είναι η Εκάβης, μέχρι και το ύψος του Παλιού Νοσοκομείου, εκεί που ήταν παλιά οι φωτεινοί σηματοδότες, τα φανάρια. Μονή Ρωή, κυκλοφορίας, εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων στο χερσαίο τμήμα της οδού, το οποίο παράλληλα αντιδρομείται από τη συμπολίτηση της Εκάβης μέχρι το ύψος του Παλιού Νοσοκομείου, απαγόρευση της στάθμισης, όπως σας είπα, εκτροπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που κινούνται επί της Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού στο ρεύμα κυκλοφορίας εισόδου προς το κέντρο της πόλης στην οδό Βάσου και στη συνέχεια στην οδό Κολοκοτρώνη, απαγόρευση διέλευσης οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού στο ρεύμα κυκλοφορίας εισόδου προς το κέντρο της πόλης από τη συμβολή της οδού Σαπέων μέχρι τη συμβολή της οδού Βάσου, απαγόρευση των οχημάτων άνω των 5 τόνων, άνω των 10 μέτρων μήκους και άνω των 2 μέτρων πλάτους στην οδό Σαπέων και στη συνέχεια αυτής της Γαλλικής Δημοκρατίας για όλο το μήκος τους. Και από την απαγόρευση αυτή εξερούνται τα λεωφορία μόνο τα αστικά και τα υπεραστικά τα οποία κάνουν κάποια δρομολόγια. Και απαγόρευση της στάθμισης των αυτοκίνητων της οδού Σαπέων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το κέντρο της πόλης από τη συμβολή με την οδό Άστυγκους μέχρι τη συμβολή της με την οδό Νιώβης. Αυτό είναι και επισυναπτόμενη η σήμανση η οποία πρέπει να τοποθετηθεί ότι έχει να κάνει με την υποχρεωτική πορεία, ότι έχει να κάνει με την προτεραιότητα, ότι έχει να κάνει με την απαγόρευση της στάθμισης και πάνω απ' όλα με την επισήμανση και την ενημέρωση των οδηγών. Τελευταία έχει γίνει πολλής λόγος στο να επανέλθει η κυκλοφορία στο παλιό τμήμα, αυτό δηλαδή που είναι τώρα ενεργό, να επανέλθει η κυκλοφορία και να γίνει διπλής κατεύθυνσης. Θέλω να πω το εξής. Όπως γινόταν η κυκλοφορία διπλής κατεύθυνσης πριν από 30 χρόνια, δηλαδή πριν την κατασκευή της γέφυρας. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι τα εδομένα έχουν αλλάξει από τότε, από 30 χρόνια πριν. Τα τορινά, αυτά που μιλάμε σήμερα, δηλαδή έχω ένα πεζοδρόμιο το οποίο δεν υπήρχε τότε, ή αν υπήρχε ήταν πολύ πολύ στενότερο. Οπότε το στενότερο σημείο που έχει μετρηθεί είναι πλάτος 4,95. Με την ισχύουσα νομοθεσία, το πλάτος του δρόμου πρέπει να έχω για διπλής κατεύθυνσης εκκίνηση, είναι 6,40 και εξαιρεί ο νομοθέτης στη δυσμενέστερης περιπτώσης να είναι τουλάχιστον 6 μέτρα. Καταλαβαίνετε από 4,95 μέχρι το 6 μέτρα είναι μια απόκλειση ενός μέτρου και 5 εκατοστών, το οποίο δεν μπορεί εύκολα να παρεβλευτεί. Μεταβήκαμε με υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας στο μέρος εκεί για να δούμε στο στενότερο κομμάτι, που είναι ένα μήκος περίπου στα 10 μέτρα, για να δούμε τυχούσες κατασκευαστικές λύσεις προς την πλευρά βέβαια του να δοθεί κυκλοφορία διπλής κατεύθυνσης. Υπάρχουν λύσεις κατασκευαστικές από το να εγκυβοτιστεί μία σωλήνα από ροής ομβρίων στη τζιμεντάβλακα που υπάρχει με το όριο της περίφραξης του νοσοκομείου. Το οποίο θα με εξασφαλίσει κάποια εκατοστά πλάτος, τρώγοντας βέβαια και λίγο και το πεζοδρόμιο, το οποίο όμως δεν θα έρθει να κουμπώσει στις προδιαγραφές που πρέπει να κουμπώσουν. Κοινούμαστε προς αυτές τις λύσεις κατασκευαστικές. Προτάθηκε μέχρι και η περίφραξη του νοσοκομείου να μεταφερθεί κατά 1,5-2 μέτρα. Το οποίο κατασκευαστικά δεν φαντάζει αδύνατο. Μιλάω για το επίμαχο κομμάτι που είναι γύρω στα 8 με 10 μέτρα μήκος, που έχω το 4,95. Αυτό πρέπει να... Πριν βγούμε στο τελείωμα του δρόμου, εκεί που ήταν οι φωτεινείς στιγματοδότες, φανταστείτε το από εκεί και λίγο πιο κάτω. Ήταν τελείωση. Ήθελα να πω ότι αυτή είναι η πρόταση, για να ολοκληρώσω πριν τις ερωτήσεις σας. Είδατε καθόλου τη λύση για να μην υπάρξουν όλα αυτά τα έργα. Και τεχωμένου να μικραίνει το πετροδρόμιο, να δει ένα φανάρι φράσινο κόκκιμο. Στην παιδιά που είναι τώρα η σήμαση στο νοσοκομείο. Ποιες είναι κάποιες και ουσιαστικά έχει γίνει σε πάρα πολλά άλλα μέρη της Ελλάδος, που υπάρχει αυτό το πρόβλημα, όπου κρίνει σε κάποιους... θα γίνει διπλή εις εικατεύτησης με το φανάρι, πολύ απλά. Και ο φανάρι φράσινο κόκκιμο. Κύριε Βέρο, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, αυτή η λύση έχει κατατεθεί ως πρόταση με τα φανάρια. Έχουμε όμως αρκετά τυφλά σημεία σε εκείνη την περιοχή. Δηλαδή κάποιες κλειστές στροφές, οι οποίες θα οδηγούσαν σε ένα σηματοδότη, ειδικά όταν είναι κόκκινο. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι το εξής. Σήμερα είναι το πρώτο δημοτικό συμβούλιο μετά από το γεγονός της Γέφυρας και καλούμαστε υποχρεωτικά να καταθέσουμε καθ' υπόδειξη και της τροχέας μια μελέτη προσωρινή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Χωρίς όμως να σημαίνει ότι έχουμε σταματήσει να μελετούμε την κυκλοφοριακή ρύθμιση και χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί το σώμα να επανέλθει σε μια ψήφιση καινούργης κυκλοφοριακής ρύθμισης. Δεν είναι δηλαδή κάτι οριστικό και αμετάκλητο αυτό που ζητώ το σώμα να ψηφίσει σήμερα. Απλά δεν είναι κάτι καλά δεμένο για την τοποθέτηση των σηματοδοτών. Και δεν θα μπορούσα να αφήσω το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα, στις Συνεδρίες Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να φέρω κάτι το οποίο εφαρμόζεται από την ημέρα του συμβάνου του Σκέπτητα. Εκείνο βέβαια που θέλω να πω είναι το εξής. Η ελληνική αστυνομία έχει δεχτευτεί και όλο αυτό το διάστημα να παρέχει... Όχι, όχι, όχι. Η ελληνική αστυνομία κάποια στιγμή θα φύγει από εκεί. Καταλαβαίνω, δηλαδή. Εκείνο το οποίο έχω να πω είναι το εξής. Τέσσερα γιώτα έχει μπήκαν ήδη ανάποδα σε εκείνον τον δρόμο, να πω με προσορό. Και μία νταλήκαρα. Συνάδελφοι, εκείνο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πάνω απ' όλα είναι και η δύναμη της συνήθειας για εμάς, που είμαστε τις περιοχές και πόσο μάλλον η ζωστή ενημέρωση προχωρώνται... Για αυτό πρέπει η τροχεία να παραμείνει ακόμα λίγο καιρό να πω. Ναι, εντάξει. Με όλα αυτά, θέλω να πω ότι τόσο η οδός σαπέων, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία αναστάτωση από τους κόσμους. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία αναστάτωση από τους κατοίκους της περιοχής. Αλλά και η νοοτροπία, λίγο ότι σταματάω όπου να είναι για να πάρω το κουλούρι του παιδιού μου, το πρωί που πάω σχολείο και διπλοπαρκάρω, καταλαβαίνετε ότι επιβαρύνει... Είπατε ότι υπάρχουν τυφλά σημεία για το φανάρι. Εάν τοποθετούνταν ένας ψηλός φανάρι, εκεί που είναι λίγο πιο μπροστά από εκεί που ήταν παλιά, το φανάρι του νοσοκομείου, που είχε κατασκευαστεί και νησίδα αν θυμάστε, η οποία τώρα δεν υπάρχει, μια μικρή νησίδα. Δηλαδή ακριβώς πριν από την είσοδο του νοσοκομείου και μια ψηλή ασπέγια έφυρα, εκεί στα σκαλάκια δηλαδή, ναι, της οδού Αγίας Βαρβάρας. Μέχρι την επόμενη στροφή, που είναι η στροφή για τη στάση Κολονάκη, που λέμε εμείς εκεί της περιοχής, τα θυμάται, ο παππάς του δημοσταίνει έκανε φοβερές βουτιές εκεί στον τύπο. Εκεί είναι πάνω από 200 μέτρα. Η ευθεία αυτή είναι μεγάλη, δηλαδή, άντε να μην είναι 200 μέτρα, να είναι 190. Πάντως, εγώ, εμένα του λέσω, δεν μου δίνει την εντύπωση του επικίνδυνου σημείου, γιατί υπάρχει μια μεγάλη ευθεία. Θα μου πείτε, εντάξει, φανταστείτε ότι μπορεί να σταματήσουν πολλά αυτοκίνητα περιμένοντας και κάποιον να είναι το άτυχο να είναι ακριβώς κάτω από τη στροφή, εκείνη την απότομη. Και αυτό λύνεται με ένα δεύτερο φανάρι, όπως είναι στην ασπρή άμμο, που έχει δύο φανάρια. Αυτό δεν το εξετάσατε. Σωκ και να σας πω ότι η λύση του φωτεινού σηματοδότη είχε πέσει στο τραπέζι και εφαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή και στην περίπτωση του παλιού στις γλάστρες, που εκεί είχα μεγαλύτερη ευθεία. Οι πιθανότητες της μετοπικής σύγκρουσης ήταν πολλαπλάσσιες από τη λύση της εκτροπής που επιλέχθηκε, με ποσοστά από την πρώτη στιγμή. Και μάλιστα η περιφέρεια μας είχε δανεί εξοπλισμό για το ίδιο βράδυ που είχε γίνει και εκεί η κατάπτωση του οδοστόματος. Τι δηλαδή παραβιάζουν τους καθοδότες. Στο πλάτος οι σαπέων είναι 7,40 χωρίς ασταθμευμένα. 7,40 είναι με δύο... Ποιο φαρτίς είναι 7,40 συν 2,20 το παρκαρισμένο. 9,60. Απαγορεύει τη στάση και σταθμήψεις. Βλέπετε τη στάση και σταθμήψεις. Οι σαπέων έχει πολλές οικοδομές, πολλούς κατοίκους και υπάρχει πρόβλημα με τη σταθμήψη όμως. Λέει πήγαμε από εκεί γιατί έχουν το διπλή στο κομμάτι του νοσοκομείου. Λοιπόν, κύριε Αντιδήμαρχε, η λύση του φαναριώ να το εξετάσετε σοβαρά μέχρι να γίνει το έργο να ακλείσετε και εκείνο το κατηφορικό και να γίνει διπλής κατεύθυνσης στο δρόμο. Αυτό είναι πρόεδρε. Είστε μέσα στη πολιτική της συνολικότερης διευθέτης της περιμετρικής για να τσιγγωθούν όλοι από το καναβέ και να πει ότι δεν πάει άλλο. Πρέπει να υπάρχει και μια τέτοια αναστάθμιση γιατί απολυτικά θα πάρουμε εδώ πέρα να εκποδευόμαστε για μάγια. Κανένας δεν κάνει τίποτα και όλοι εμείς συνομίζουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε. Πρέπει να το δείσουμε μέσα από την πίεση της κοινωνίας. Πάντως οι οδόι φτάσουν είναι απαράλεπτοι. Δεν μπορεί. Δεν μπορεί να τριγυρίσουμε τίποτα. Πρώτον πρώτον και να τα διάσε από τους γυντά. Έχει μια καμούρα για να νέρει σε πάνω. Ναι αλλά και την οδό την χρησιμοποιούμε οι καβαλιώτες για να μπούμε στην κολοκοτρόνια. Δεν είναι κάτι που δεν χρησιμοποιούμε ούτε αν το πούμε. Αν θέλουμε να πάμε στην κολοκοτρόνια και την ξέρουμε και το λέμε πήγε η καλύκα απάνω η ξέρεα θα το πείσουμε. Θα έλεγε τι άμα η ξέρεα δεν θα πένε με τίποτα. Θέλεις σήμα σε θένε. Ναι κ. Παπαδάπουλο παρακαλώ. Με βάση στα λεγόμενα της κυρίας Δρακονάκη έθεσε το θέμα των στενώσεων και των μέτρων των απαιτούμενων που χρειάζεται. Γιατί όντως και εγώ βλέπω ότι υπάρχει και πρόβλημα γιατί το ζούμε και καθημερινά. Και βγαίνοντας στην κολοκοτρόνια. Μήπως εκεί οι δρόμοι που έχουν τη δικιά τους στένωση μήπως γίνει με φανάρι να είναι μονής διέλευσης αλλά μία από την Ανατολή και μία όταν κλείνει και γίνεται κόκκινο να μετά να ανοίγει από τη δυτική. Αυτό ήθελα να πω σαν πρώτη φάση με τα λεγόμενα όλα αυτά που γίνεται να το δείτε πέρα από αυτό. Το πεζοδρόμιο που αναφέρατε γιατί έγινε με τα γενέστερα. Το ελέγξατε το πεζοδρόμιο γιατί είναι πολύ καιρό αυτό. Θέλω να μου πείτε αν το έχετε ελέγξει. Σε τι κατάσταση βρίσκετε. Πρόσφατα έγινε μια αρμολόγηση των πλακών αν εννοείται αυτό. Κατά τα άλλα το πεζοδρόμιο διαφαίνεται είναι ένα μέτρο πλάτος και γύρω στους 15 μήκος ή 20 πόντους του έχει τη μορφή προβόλου. Δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα μακροσκοπικά τώρα αν εννοείται κάτι άλλο δεν ξέρω. Είναι ένα προσβάσιμο καθαρό πεζοδρόμιο. Είναι ένα μέτρο το οποίο περιέχεται. Λοιπόν είπαμε ότι θα πρέπει να δούμε τα φανάρια μέχρι να γίνει το έργο της διαπλάτησης των στενών σημείων στα 10-12 μέτρα. Αυτό. Το μήκος που έχει πρόβλημα που λέτε για να γίνει διπλής κατεύθυνσης στο δρόμο του πάνω. 12 μέτρα μήκος σε μήκος 12 μέτρων είναι το πρόβλημα. Λοιπόν εντάξει έγινε το συζητήσαμε με την κυρία Δρακονάκια αυτή είναι η σκέψη για να γίνει. Το θέμα είναι ότι πρέπει να ψηφίσουμε τώρα αυτά που ισχύουν τώρα και αμέσως μόλις γίνει το επόμενο στάδιο να το φέρουμε για τροποποίηση. Να καταγραφούν. Ναι ναι κύριε Μουριάδη τι λέτε. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το λύσουμε. Παρακαλώ ο κύριος Μουριάδης μιλάει παρακαλώ. Είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί γρήγορα διότι επιβαρύνεται και η ζωή αλλά και η οικονομική ζωή και η ζωή η καθημερινότητα των κατοίκων που είναι και στην Κολοκοτρώνη αλλά και επάνω στις Σαπέων. Πρέπει λοιπόν να δούμε πολύ γρήγορα το θέμα με τα φανάρια μπορούμε να βάλουμε φανάρια κάτω δεξιά και να βρούμε να ψάξουμε να βρούμε τρόπο ασφαλείας είτε με αναβοσβήνοντα φανάρια πιο κάτω ούτως ώστε να προειδοποιούν. Αλλά είναι κάτι που πρέπει να το λύσουμε και ίσως πρέπει να ξαναδούμε λίγο μήπως αντί για την ΕΒΑΣΟΥ υπάρχει κατευθείαν δηλαδή να υπάρχει μια σήμανση που το σώστε τα αυτοκίνητα να φεύγουν απ' του μπέλλου επάνω γιατί η ΕΒΑΣΟΥ είναι πρόβλημα. Το προσωρινό συμφωνούμε. Ναι κύριε Παπαδόπουλο. Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα τα έχετε δημιουργήσει εσείς σαν αντιήκηση. Δεν μπορείτε να διοικηστεί το Δημοκαβάλλας, είναι φανερό. Βρείτε τη λύση. Πρέπει να έρθει η εύρυθμη λειτουργία για τους καβαλιώντες και η κανονικότητα στην πόλη. Βρείτε τη λύση. Εσείς έχετε την ευθύνη. Πρώτα και εγώ δεν την ψηφίζω τη πρόταση λόγω του τμήματος της Οδό Βάσου, εκτός κι αν αφαιρεθεί και γίνει με φανάρια στο σημείο του επίμαχου του νοσοκομείου. Τη λύση δηλαδή της Οδό Βάσου εγώ δεν την ψηφίζω. Δεν την ψηφίζω γιατί θα έρθουμε εδώ πέρα και θα τρέχουμε πάλι για ευθύνες και για τρακαρίσματα. Έχουμε παράδειγμα, μπαίνουν οι ξένοι μέσα εκεί, χάνονται, σε καμιά φορά θα πάρει κανένας παππούς εκεί και για να πάρει την ανηφόρα θα βρεθεί απέναντι. Δεν είναι λύση. Προτιμώ δηλαδή να πούμε μία γυκλοφορία και μία από πάνω αφού αδειάσσουμε τα αυτοκίνητα παρά να πάμε από εκείνο το σημείο. Δηλαδή με κατάλαβες στιγμών να φεύγουμε και όλοι αυτοί που θα μπαίνουν να μπαίνουν από τις απαίων αφού θα την αδειάσσουμε. Δηλαδή της Βάσου εγώ δεν την ψηφίζω γιατί ξέρω ότι θα συμβεί ατύχημα δηλαδή. Ναι κύριε Μαυρίδης. Λοιπόν. Θα πάει ο παππούς απέναντι για να πάρει την ανηφόρα τώρα. Μισό λεπτό ο κύριος Μαυρίδης έχει τον λόγο μου. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε η Βάσου πράγματι θα έχει πρόβλημα διότι είναι όσο και αν λέμε είναι για... Παρακαλώ κύριε μιλάει... Μέχρι 3,5 τόνους διέλευση οχημάτων. Ξέρω με το μέρος εκείνο ή περισσότερο. Είναι αρκετά απότομο. Εγώ φοβάμαι αφήστε που θα υπάρχουν και οδηγοί οι οποίοι δεν θα κοιτάσουν να είναι 3,5 ή 4,5. Είμαι βέβαιος όμως είναι απότομα. Θα καθίσει και όλος το αβάξι. Προσέξτε το. Η διπλή κατεύθυνση είναι καλή με αυτές τις τρόπες που εις προτείνει. Μιλάμε για το σημείο του νοσοκομείου κυρία αντιδήμαρχη. Σωστή βεβαίως για ένα μεγάλο διάστημα θα πρέπει να υπάρθει παρά τα φανάρια αστινόμεση. Και στην πόλη έχουμε φανάρια μέρα μεσημέρω άλλος περνάει τα κόκκινα και τα πράξενα. Και πινακίδα οπωσδήποτε αργά. Slow δηλαδή από αρκετή απόσταση. Εμείς το ξέρουμε οι ντόπιοι και θα λαμβάνω μίσος τα μέτρα μας. Αυτοί όμως οι οποίοι έρχονται από κομοτινή ξάνθια αριθμό καταλαβαίνετε. Και οι άνθρωποι ξέρουν ό,τι έγινε. Αλλά αφού κυκλοφορούν θα αναπτύχουν τα χίλια. Αν όμως από αρκετή ικανή απόσταση των 200-300 μέτρων προειδοποιεί ότι αργά προσοχή. Νομίζω ότι μπορεί να τεθεί σε λειτουργία με τις παρεμβάσεις που προτείνεται εκεί πέρα. Να επεκταθεί το πλάτος του οδοστρόματος στο χαντακάκι που είναι στο τυχείο του νοσοκομείου. Και να δοθεί μια λύση προσωρινή. Λέμε προσωρινή όμως κύριε Πρόεδρε να ξέρετε ότι θα τραβήξει πολύ. Καλά είναι να το μελετήσουμε και να το ξαναδούμε όσο και αν είναι προσωρινή. Τίποτε φανάρια κι αυτό ναι. Εντάξει έχετε δίκιο. Ο κύριος Βέρος παρακαλώ. Πρόεδρε εμείς την πρόταση μας την κάναμε. Φαίνεται για μια ακόμη φορά και πολύ σύντομα ότι έχουμε δει και όσοι λέμε ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει αποκατάσταση της ζημιάς στην γέφυρα. Και βέβαια φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει. Γιατί ακόμη και πάρα πολλές φωνές το προηγούμενο διάστημα, τις τελευταίες μέρες, ακούσαμε ότι αν θα πρέπει να κατασκευαστεί, αν δεν πρέπει να ξανακατασκευαστεί και οτιδήποτε άλλο. Λοιπόν, επειδή δεν θα υπάρξει ασθυνόμευση στο κομμάτι αυτό εκεί στην οδό Βάσου, το ξέρουμε ότι 24 ώρες και 24 ώρες δεν μπορεί να υπάρξει ασθυνόμευση. Είναι μια δύσκολη ιστορία. Εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα και να δει και η Περισία το θέμα με αυτούς που είναι και αρμόδι. Είναι το θέμα των φαναριών. Νομίζω είναι η καλύτερη λύση. Η καλύτερη λύση διότι διαφορετικά φοβάμαι ότι θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα. Φανταστείτε κάποια στιγμή τώρα, επειδή είπε και η κυρία τη δήμαρχος και και δίκιο, ότι ενδεχομένως επειδή δεν είναι ευθείες και κυρίως από τη μεριά της εξόδου από το κέντρο προς την ανατολική πλευρά, φανταστείτε τώρα πάλι να έχουμε, γιατί είχαμε τέτοια περιστατικά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή όπου είχαμε πρόβλημα και εγκλωβισμό επί της βάσου. Φανταστείτε τώρα ένα ποτηλιάρισμα που να φθάνει στο δασάκι των πεντακοσίων και συστροφή στο τυχείο, όπου δεν υπάρχει καμιά ορατότητα και καταλαβαίνετε ότι και εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή είναι αναγκαίο να υπάρξουν και φανάρια παντού τώρα προεδιοποιητικά. Δηλαδή είτε κι αν είναι ακόμα και από τη βάσου πρέπει να υπάρξουν προεδιοποιητικά φανάρια. Να σας λέω ότι υπήρξε ένας εγκλωβισμός επί της βάσου, ακυντοποίηση, κουρά, έρχονται από τη μεριά των σφαγίων προς το κέντρο. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά τη λύση των φαναριών σε αυτό το κομμάτι και να μην υπάρχει η εκπροπή από βάσο κολοκοτρώνια και τα λοιπά. Και για σαπέων είναι καλύτερα, έτσι, και για το σούγγυλο θα είναι καλύτερα. Κυρία Αντιδήμαρχη να κάνουμε μια πρόταση, μια που συζητάμε τώρα φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Επειδή γίναν κάποιες και σωστές παρατηρήσεις και επισυμμάνσεις και υπάρχει ένα πρόσφορο έδαφος για να δούμε μήπως μπορούμε να βελτιώσουμε κάπου στην κατάσταση, μπορούμε να το αποσύρουμε και να το φέρετε σε ένα επόμενο συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη κάποια... Να σας πω λίγο κάτι. Αν είδατε τη μελέτη, έχει, όπως προείπα, νομίζω με πάσα ηλικρίνεια, είναι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες μελετήθηκαν στο σύντομο διάστημα αυτών των πέντε ημερών που η υπηρεσία δουλεύει. Δεν έχει μόνο τα σημεία αυτά, έχει και τις μεγάλες πινακίδες που αναφέρουν τις παρακάμψεις. Δηλαδή, αν από το αποσύρουμε αυτό το θέμα σήμερα, κολλείται όλη η διαδικασία... Ωραία. Να κάνω άλλη μία πρόταση. Να το περάσουμε σήμερα, να το περάσουμε όλοι μαζί σήμερα και να δεσμευτείτε στο επόμενο συμβούλιο να φέρετε με τις παρατηρήσεις οι οποίες γίνανε για να δούμε κάτι καλύτερο. Γιατί ήδη, ναι, στα προσωρινά μέτρα. Ναι, αυτό ακριβώς. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να δούμε και τη λύση των φαναριών που και της... Και να φέρω από δεδειγμένα το τι εφαρμόζεται και το τι δεν εφαρμόζεται βάσει αυτών όλων που υπόθηκαν εδώ πέρα μέσα. Τι λέτε κύριε Ξανθόπουλα εσείς? Εγώ κύριε Πρόεδη είμαι αρνητικός, όχι μόνο για το θώμα της ΒΑΣΟ, αλλά και για την διέλευση των χειμάτων με την Κολοκοτρώνη, που υπάρχει το δημοτικό σχολείο εκεί. Πιστεύω ότι δεν θα είναι έτοιμη η υπηρεσία στο επόμενο συμβούλιο. Προσωρινό το θέμα ναι, αλλά εγώ φοβάμαι ότι τα προσωρινά γίνονται μόνιμα. Και θέλω να θυμίσω και κάτι. Το δεύτερο δημοτικό σχολείο ήταν ένα από τα σχολεία που δεν είχε σχολικό τροχονόμο. Φαντάζεστε να μην είχε και σχολικό τροχονόμο. 2014 είχαμε βάλει εκεί σχολικό τροχόμο για πρώτη φορά. Εγώ είπα να είναι δικός, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Καζανίδη, ζητάτε το λόγο. Για να μη θέλουμε να είναι θύμα στη ΒΑΣΟ, προτείνω από τη Δελιγιάννη να έχουμε στόπ. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ κάτι. Κάνω έκκληση, κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Ξανθόπουλε και οι υπόλοιποι συνάδελοι. Κανονικά, αν είναι έτσι τα πράγματα, εμείς αύριο πρέπει να κλείσουμε το πρόγραμμα. Θα βάλετε κανάλια. Θα βάλουμε και να φέρουμε μελέτη στο επόμενο Δημοτικό Συγγούλιο. Σκεφτείτε λίγο τι πάμε να ψηθήσουμε. Ας πείτε μας ότι πρέπει να λυβεί, να πείτε ότι η τροχεία να βάλει τροχονόμο μόνιμο εκεί πέρα. Θα τις το πούμε. Να δίνει την προτεραιότητα, ποιος θα τροτάει και ποιος θα δουλέψει. Θα τις το πούμε, θα τις το πούμε. Να έχει πάθει αφήλισση. Βάζουνε τώρα και μιλάνε άλλα πράγματα. Είναι 24 ώρες τώρα αυτό το πρόβλημα. Έχουμε και δημοτική αστυνομία. Πρέπει να βγάζει έξω να λέχει και να γράφει τα μαγαζιά. Μπορούσε αλλά δεν μπορεί. Κύριε Πρόεδρε, επιμένω, είναι ένα πρόβλημα των συνεπιών σας και της αδιαφορίας σας. Βρείτε τη λύση παρόν. Όχι ο κύριος Παπαδοπλούς. Κύριε Παπά, εσείς τι λέτε προσωρινά. Δεν ψηφίζω. Ωραία, σήμερα τα ψηφίζει και την επόμενη πραγματικά. Σήμερα θα πείσανε τους που περιμένουν και αναβουλεύουν τα πότα, να πάρουν δύο τροχωνόψεις εκεί πέρα και να τελειώνουν. Εντάξει, με αυτή τη διέρεση θα το ψηφίσουν κύριε Παπά. Κύριε Ξανθόπουλο, θα το ψηφίσεις κύριε Ξανθόπουλο. Τώρα. Δήμαρχε. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει. Πάμε συνάδελφοι, συνάδελφοι, συνάδελφοι, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, όχι. Δε φταίει ο Παπαδόπουλος, άλλη φταίει. Λοιπόν. Ποιοι λείπουν από εδώ, από εδώ. Λοιπόν, το ψηφίδουν όλοι εκτός από τον Παπαδόπουλος. Ναι, κύριε Παπά. Όχι, είστε δυο εσείς, είστε αυτοδιοικητικός. Αυτοδιοικητικός είστε, κύριε... Με τον Ζόρι, ε, σας παρακαλώ πια. Σας παρακαλώ. Ξέρετε όλοι πόση θέλουμε. Κύριε Παπαδόπουλος, γράψτε σας παρακαλώ. Όχι, ο κύριος Παπάς, ο κύριος... Παρόν. Ωραία, παρόν, ωραία. Θα κάνω εγώ έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, αύριο το μεσημέρι και θα δούμε τότε. Λοιπόν, πάμε, όχι. Έρχεται ο Πετρόπουλος και η Κορίνα για να περάσουν. Συγγνώμη να κάνω μια διευκρίνηση. Δεσμεύτηκα να φέρω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο μία μελέτη, κατά την οποία θα έχουνε μελετηθεί και θα έχουν αποτυπωθεί οι προτάσεις, οι οποίες υπόθηκαν εδώ μέσα από... Φανάρια σου ή φανάρια. Δήμακε, είπαν όλοι φανάρια και εγώ θέλω φανάρια. Αν δεν βγαίνουν τα γράμματα για φανάρια, δεν μπορώ να ζητήσω το σώμα να ψηφίζει φανάρια. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο είπα. Τα δεδομένα τα οποία υπόθηκαν εδώ πέρα, ή οι σκέψεις που υπόθηκαν εδώ με τους συναδέρφους, θα τις φέρω σε μία μελέτη, η οποία θα δούμε τι μπορεί να εγκρίνει, μπορεί να προτείνει και κάτι άλλο, το οποίο δεν το έχουμε σκεφτεί μέσα εδώ πέρα μέσα. Αυτό ακριβώς, αυτό ακριβώς. Μπορεί να πάει και εγώ και να βράσουμε. Κύριε Ξανθόπου, ναι, δεν είπατε για να διεκολλήνεστε. Όχι και εσείς, πράγμα. Κύριε Πρόεδρε. Δεν φτάνει ρε, δεν φτάνει. Να το κρατήσουμε λίγο το θέμα και να πάμε λίγο παρακάτω και το επαναφέρομαι σε λίγο. Κύριε Πρόεδρε, λίγο να βοηθήσουμε, τώρα με την κυρία Δρακονάκη που συζητάω, η σχετική απόφασή μας προηγουμένως θα έπρεπε να υπάρξει γνώμοδότηση, έτσι είναι, της αρμόδησης επιτροπής, στην οποία όχι αυτή που έχουμε, πώς το είπατε κυρία Δρακονάκη, κοινότητα ζωής, όχι, υπάρχει μια άλλη επιτροπή στην οποία μετέχει και ο αρμόδης της Τροχέας και τα λοιπά. Δεν μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς, χωρίς το αρμόδιο όργανο της Τροχέας, ή μου φαίνεται και από την πολιοδομία έχουμε κάποιο πρόσωπο που εκπροσωπείται, να εκφέρει γνώμη, δηλαδή εδώ παίρνουμε μια απόφαση χωρίς να υπάρχει γνωμοδότηση από το αρμόδιο όργανο το οποίο εισηγείται προς τον Δημοτικό Συμβουλίο. Έχουμε, δηλαδή, εισηγήση της τεχνικής υπερησίας. Παρακάμπτομαι. Το λέγω αυτό ενώ διαζόμαστε. Ενώ διαζόμαστε, μην τίποτα σκοντάψουμε και για τρεις μέρες πάμε άλλες δεκαπέντε μέρες. Εσείς λέτε ναι, κύριε Μαυρίδη. Δεν λέω ναι, αλλά το ειδοποιό, αν είναι για τρεις μέρες πρώτα να κατηστερίσουμε, να κατηστερίσουμε, να έρθει ακροσυμβούλιο, σηκώνει. Το θέμα το σηκώνει. Το κορυφόλο που κάνουμε πριν και άλλα. Λοιπόν... Λοιπόν, πάμε λίγο παρακάτω, πάμε λίγο παρακάτω, κρατάμε το θέμα. Στο υπαριθμό 12, Γιώργο, σε παρακαλώ, πες κάποιον να πάρει τηλέφωνο ποιοι φύγανε από εδώ. Λοιπόν, λίγο για να διευκολύνουμε την κατάσταση. Εάν δεν πάρουμε απόφαση σήμερα, θα μείνουν τα πράγματα όσοι έχουνε και θα υπάρχει ένα μπάχαλο. Τουλάχιστον ας πάρουμε μία απόφαση μέχρι την άλλη βδομάδα που θα έρθει, να υπάρξουνε τα προσωρινά αυτά μέτρα για μία βδομάδα και να τελειώνει η ιστορία. Εάν με τις επιφυλάξεις ψηφίζει και ο κ. Παπάς περνάει καταπληοψηφία το θέμα. Κύριε Πρόεδρε, πρώτον η κυρία Δρακονάκη απάντησε... Με προσπεράσατε. Πρώτον η κυρία Δρακονάκη δεν γνωρίζει αν έπρεπε να περάσει η συγκεκριμένη Επιτροπή. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Γιατί ξαναμίλησαν όλοι, κύριε Πρόεδρε. Εντάξει, τελειώσαμε, τελειώσαμε, πάμε παρακάτω. Πάμε καταπληοψηφία, καταπληοψηφία πέρα. Κύριε Πρόεδρε, αφήστε το τώρα το παιχνίδι αυτό. Αφήστε το τώρα. Να μιλήσω. Ξαναγένανε την ψηφοφορία. Εγώ δεν μιλήσα στη δεύτερη ψηφοφορία. Ξαναγένανε την ψηφοφορία δεύτερον. Μπορεί να αποφευγούν τώρα διάφορα προβλήματα αλλά θα δημιουργήσουν προβλήματα σε άλλες περιοχές. Κύριε Πρόεδρε, ό,τι γίνεται είναι λόγω της συνέπειας της αδιαφορίας σας. Εσείς έχετε την ευθύνη, βρείτε τις λύσεις. Παρ' όν. Πρόεδρε, ένα λεπτό λίγο, ένα λεπτό. Συγγνώμη, συγγνώμη. Επειδή, επειδή στη δισηγήση δεν βλέπω την προηγούμενη φορά αποσύρθηκε, γιατί είπαμε να λυφθεί μερίμνα για ένα επίλον δρομολόγιο από Τσολάκη προς τη Δεξαμενή και να γίνει κάτι το ΤΕΙ. Εγώ δεν βλέπω κάτι εδώ. Συγγνώμη αν κάνω λάθος, διορθώστε με, αλλά δεν βλέπω ούτε από Τσολάκη προς τη Δεξαμενή, ούτε από το ΤΕΙ, για το ΤΕΙ κάποια μέρημνα. Κύριε Πρόεδρε, να επιτρέπετε, επειδή το είχα δει εγώ για το ΤΕΙ ειδικότερα, ότι το 10.30 είναι ενωρίς. Κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι αρνητικός. Το 13 έγκρισης. Και εγώ, Πρόεδρε, θέλω να δείτε όλες τις ανάγκες σας και να ξαντλήσετε όλα τα όρειά σας. Για αυτό και εγώ ψηφίζω παρόν, θέλω να γίνει, αλλά θέλω να συμπληρωθούν και να εγκαλυφθούν όλες τις ανάγκες των πολιτών. Για αυτό ψηφίζω παρόν. Σκαρφός στο μούτιλια, πρόσεχε. Έγκρισης, ύναψης, μνημονίου, συνεργασίας του Δήμου Καβάλας με το επιμελητήριο και αποδοχή των όρων στο πλαίσιο της υποκατάθεσης πρόεδρεσης επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία με τίτλο «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Καβάλας». Εγκρίνεται η σύναψη. Πρόεδρε, ναι και εγώ αλλά βέβαια να βάλω και την προϋπόθεση, κύριε Αντιδήμαρχε, ότι πρέπει να λάβετε υπόψη σας σε όλες τις περιοχές της Καβάλας, όπου μπορείτε, για να απεκταθεί το επιμελητήριο, όχι τη δικιά του πρόταση, αλλά και εμείς πιστεύουμε να καλύψατε όλες τις γειτονιές και εκεί που έπρεπε, έτσι, εκεί που βέβαια που επιτρέπει και η προϋποθεσία που βάζει το πρόγραμμα, με αυτήν την έννοια. Λοιπόν, συνάδελφοι, τώρα παίρνουμε μια ώρα παράταση γιατί συμπληρώσαμε τις τέσσερις ώρες. Πάμε στο υπαρρυθμό 14, αποδοχή χρηματοδότησης ποσούδιακουσιών χιλιάδων ευρώ από το Υπουργείο Ισοτερικών Πρόγραμμα Φιλόδημος 2, της πράξης προμήθεια μηχανημάτων έργων και συνοδευτικού εξοπλισμού του Δήμου Καβάλλας. Το 15, αποδοχή ώρων ένταξης πράξης 10 της ΒΑΑ, με τίτλο πρόγραμμα κατάρτισης προγράμματα κατάρτισης σε βάλε των κοινωνικά ομάδων, σε ειδικότητες του τομέα τουρισμού, πολιτισμού. Το υπαρρυθμό 16, έγκριση μη τοποθέτησης εξοπλισμού σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου 18, ιδιοκτησίας Δανίλη Δημητρίου, Ζυρτηλίδη Ανδρέα και ΣΥΑΩΜΕΚΡΟΝΕΥΨΛΟΝ. Η εισήγηση της υπηρεσίας είναι αρνητική. Είναι αυτό το χαλί που βάζουνε κάτω το ξύλινο στο δάπεδο, στον εξωτερικό χώρο μιλάμε, ο κ. Ξανθόπουλος. Δεν είναι σύμφωνο με τον κανονισμό αυτό που ζητάει και η υπηρεσία εισηγείται να μένει. Ο κ. Ξανθόπουλος ζητήσε τον λόγο και ο κ. Παπαδόπουλος μετά. Κύριε Πρόεδρε, διάβασα την εισήγηση της υπηρεσίας, αλλά αυτό το οποίο θέλω να καταθέσω στο σώμα είναι ότι πολύ κοντά σε αυτήν την επιχείρηση υπάρχουν άλλες επιχειρήσεις που έχουν, πώς το λένε, ξύλα, αυτό το δάπεδο δηλαδή, το έχουν στρωμένο και λειτουργούν. Δεν καταλαβαίνω γιατί η υπηρεσία εισηγείται εδώ αρνητικά και καλώς κάνει ο κανονισμός εδώ γι' αυτό. Και εκεί, αυτές οι άλλες επιχειρήσεις λειτουργούν με τα δάπεδα αυτά τα ξύλινα τα οποία είναι σε ανάλογο έδαφος. Δεν το καταλαβαίνω. Τα περισσότερα έχουν πάρει άδεια, κάποιοι που δεν έχουν πάρει άδεια, δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, λειτουργούν παράνομα. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Μη τα λέτε αυτά, τι καταγγελιά, τι είναι αυτά που λέτε εδώ μέσα. Τι καταγγελιά κάνετε. Πάμε να λέξουμε καταγγελιά, τι είναι αυτά που λέτε εδώ μέσα. Καλά, υπάρχει, υπάρχει κύριε Πρόεδρε, να ξέρουμε τώρα εδώ πέρα, φτυχώς μιλάνε με κλειστά μικρόφωνα. Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει κανονισμός. Αν υπάρχει κανονισμός, να τον εφαρμόσετε. Δεν είπε κανένας εδώ μέσα να μην τον εφαρμόσετε. Τι είπατε, να κάνουμε καταγγελία, να πάνε να ελέγξετε. Τι είναι αυτά που λέτε. Δεύτερο. Παρακαλώ, εντάξει, δεν καταλαβαίνω. Το έθεσε το θέμα ο κύριος Ξανθόπουλος. Ωραία, λήξες το θέμα, το προσπερνάω. Παρακαλώ, τώρα δεν υπάρχει λόγος. Το προσπερνάω κύριε Πρόεδρε. Έθεσε ένα θέμα πραγματικό. Υπάρχει κανονισμός να τον εφαρμόσετε έναν. Για μένα δεν τον εφαρμόζεται. Για αυτό γίνεται αυτό ότι γίνεται και ότι συμβαίνει και ότι απόψεις υπάρχουν, γιατί υπάρχουν πολλές απόψεις. Το δεύτερο που θέλω να πω, όπως με τα παραδείγματα που έφερε ο κύριος Ξανθόπουλος, επίσης λέω και εγώ και άλλα παραδείγματα, για να τροποποιήσει τον κανονισμό και βοηθήσαμε επαγγελματίες μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από το Σώμα, για να μη μπορέσουμε και εμείς σε ένα πλαίσιο να υποστηρίξουμε μια επιχείρηση που έχει εκατό άτομα προσωπικό. Δηλαδή είναι δυνατόν. Είναι δυνατόν τώρα να μας ενοχλούν πράγματα βάσει κάποιας διάταξης. Μα εκεί που θέλουμε κάνουμε τροποποιήσεις. Εκεί που δεν θέλουμε δεν κάνουμε τροποποιήσεις. Αν είναι δυνατόν. Είμαι υπέρ το να γίνει τροποποίηση και ο άνθρωπος να είναι νόμιμος και να κάνει τη δουλειά του. Είμαι υπέρ της επιχείρησης και των εργαζομένων που έχει αυτή η επιχείρηση. Αν είναι δυνατόν. Λοιπόν παρακαλώ τώρα. Δεν είναι τόσο σοβαρό το θέμα. Μιλάμε για ένα ξύλινο ταπεδάκι τώρα. Καλά δεν είναι για το θέμα λειτουργιές επιχείρησης. Όμως κι εσύ λίγο πιο. Ναι κύριε Καλανταρίδη να συνεχίσουμε. Λοιπόν αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε. Δεν θα λέτε ότι θέλετε εδώ μέσα. Ο Δήμος Καβάλας κάνει τροποποιήσεις με εισηγήσεις των υπηρεσιών του εκεί που μπορεί και επιτρέπεται να κάνει τροποποιήσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι νόμοι σε αυτή τη χώρα που πρέπει να εφαρμόζονται. Αυτοί οι νόμοι λοιπόν θέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε. Δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας. Λοιπόν εντάξει δεν προβλέπετε. Είδατε την εισήγηση. Η κλήση του εδάφους λέει δεν επιτρέπει να τοποθετηθεί. Πάτο μου τι να κάνουμε τώρα. Κοιτάξτε εδώ μέσα είμαστε δημοτικό συμβούλιο. Εντάξει λέει κάποια πράγματα ο κ. Παπαδόπουλος. Μην τα πιάνετε και όλα από τη Μούρια ας πούμε. Εάν δεν αποφασίζουμε σύμφωνα με τον κανονισμό, ούτε εγώ σύμφωνο. Εάν ο κ. Ζερτιλίδης με τον άλλο τον κύριο δεν εφαρμόζει τον κανονισμό, δεν σύμφωνο. Αλλά δεν μπορείτε να λέτε πες μας ποιος άλλος δεν τον εφαρμόζει. Εσείς θα είστε υπεύθυνοι. Να πάει η κυρία Δρακωνάκη να στελέχει τα στελέχη της υπηρεσίας έξω και να κάνουν έλεγχο να μην υπάρχουν τέτοιες σκοιές. Λέμε είμαστε σύμφωνα με τον κανονισμό, καλώς έπραξε η υπηρεσία. Όχι στο χέρι της υπηρεσίας για θα πάμε σε άλλα πράγματα τώρα. Αλλού να κλείνουμε τα μάτια και αλλού να τα ανοίγουμε τα μάτια. Κι αυτό που λέει, γιατί αύριο και εμείς πίνουμε καφέ εκεί, θα έρθουν και θα μας πούν γιατί δεν παπά ψήψε σε αυτό εδώ το πράγμα, να οδίπλα. Γιατί εγώ θα πρέπει να έρθω μετά και να σου πω, ο Τζερτυλίδης μου δείξε δίπλα τον άλλο. Σε παρακαλώ να εφαρμοστεί ο κανονισμός απαρέκλητα, όπως λέει ο κύριος Καλανταρίδης. Καλησπέρα. Καλησπέρα, να πω κι εγώ την τοποθέτησή μου. Αν μου πει η τεχνική υπηρεσία και η κυρία Δακωνάκη, ότι δεν υπάρχουν άλλες αυθαιρεσίες, να είμαι κι εγώ αρνητικός. Αν μου πει ότι δεν υπάρχουν άλλες αυθαιρεσίες, θα είμαι κι εγώ αρνητικός, όπως ορίζει η τεχνική υπηρεσία. Αλλιώς, είμαι αρνητικός στην εισηγήση. Είναι αλήθεια, το έχω πει πολλές φορές, ότι μάλλον δεν χρειαζόταν να κάνουμε νέο κανονισμό. Υπήρχε κανονισμός από τον κύριο Σιμητσή, εμείς η παράταξη βρήκαμε από τον κύριο... Όλοι περίπου κινούνται στο ίδιο πλαίσιο. Το πρόβλημα είναι που, στην εφαρμογή του. Συμφωνώ με τον κύριο Τελίδη, έχει δει τον κύριο Παπαδόπλος, έχω προσωπική γνώση για αρκετά καταστήματα, που η αυθαιρεσία είναι πασιφανής. Το ένα μάλιστα είναι στο δρομολόγιο μου, κάθε μέρα το βλέπω. Το έχει κλείσει όχι δύο μέτρα, όχι τρία μέτρα. Έχει βάλει και υδρορροές, έχει βάλει και πόρτες. Δεν μπαίνω, γιατί δηλαδή η επέκταση την οποίαν έκανε με άδειά μας, με τους όρους που έπροβλεπη ότι δεν θα υπάρχουν σταθερές βάσεις αλλά όλα είναι μεταλλικά, δεν θα είναι το επίσης πάνω από ένα οδόντα κύριε συνάδελφο, αλλά είναι δυόμισι μέτρα. Μου έκανε δε εντύπωση ότι έβαλε και πόρτες, σαν να μπαίνει σε κανονικό κατάστημα. Έχει βάλει και γύρω γύρω υδρορροές. Τώρα, μη λέμε ότι τυρούμε τον κανονισμό, αλλά δεν είναι σωστό να λέμε στον συνάδελφο, αν ξέρεις, πες το. Να μη γίνουμε και, να το πω εισαγωγικά, καταδότε, αυτό είναι θέμα της υπερζίας. Με τις δυνατότητες που έχει και με τον κόσμο που έχει, ό,τι μπορεί να κάνει. Ακούστε, συνάδελφο, επειδή η υπερζία ήρθε σε επαφή με τους επαγγελματίες. Δυστυχώς τα παιδιά κάναν συνέτηση, όπως την κάναν την έτηση, για διακουσμητικούς λόγους. Δεν επικαλούνται κάποιο λόγο, ας πούμε, όπως είχαμε πει, κάποια νερά που ενδεχομένως μαζεύονται, κάποια έτσι κάποιος αλλιώς, για να δικαιολογήσει ακόμα και κατά παρέκταση τραβηγμένα, ας το πούμε, η υπερζία, την τοποθέτηση αυτού του δαπέδου. Αυτό το διακουσμητικό δεν πέρασε από την υπερζία. Λόγω ότι η κλήση του εδάφους εκεί δεν υπάρχει κλήση, είναι δηλαδή το έδαφος ευθεία. Αυτό ήταν το πρόβλημα τώρα. Συμφωνούμε, φυσικά. Εννοείται. Πρόεδρε, καλά το λέτε. Τώρα είναι και αρμόδια η κυρία Δρακονάκη, βέβαια. Ο κύριος Κουφαντζής σε το λόγο δεν... Η τεχνική υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να απαντά και να εισηγείται για την έγκριση ημί, βάσει των κανονισμών που ακολουθεί. Ένας είναι ο κανονισμός που εμείς ως σώμα ψηφίσαμε, σε συνδυασμό πάονται με τη νομοθεσία την πολυοδομική. Εγκρίνει η ημί ανάλογα αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζουνε ο κανονισμός και η νομοθεσία μαζί πακέτο. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι ο κανονισμός στην ουσία σε κάποια δεδομένα της νομοθεσίας στηρίχτηκε και δεν ολογήθηκε. Λοιπόν, η τεχνική υπηρεσία δεν είναι ελεγκτικός φορέας. Η ελεγκτική φορείς είναι πολύ συγκεκριμένη ποιοι είναι. Είναι πολυοδομία, είναι δημοτική αστυνομία και η διαδικασία που διέπει αυτούς τους να ακολουθηθεί. Θα σας μιλήσω τώρα σαν υπάλληλος πολυοδομίας και δείτε το τιμό των αυθαιρέτων. Όταν εγώ έχω μια καταγγελία να έρθω να δώσω, όταν κάνω αυτοψία ως υπάλληλος αυθαιρέτων, στο διάβα μου μέχρι να πάω στο αυθαίρετο βλέπω άλλα 25 αυθαίρετα. Αλίμονο, αν στο περπάτημά μου κάθομαι και γράφω για κάθε ερκοντίσιο, για κάθε ημιπέθριο, για κάθε πέρκολα οτιδήποτε βλέπω, πηγαίνω εκεί που έχω εντολή να πάω, κατόπιν καταγγελίας, είτε ενός φυσικού προσώπου, είτε κατόπιν εντολής μέσω της αστυνομίας. Η τεχνική υπηρεσία εισηγείται την έγκριση ή μη βάσει αυτό που πρέπει να εισηγηθεί. Και εμείς ως σώμα πολιτικό, αν έχουμε κάποιο άλλο λόγο να αντικρούσουμε από την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας, θα πούμε όχι δεν το εγκρίνουμε, το εγκρίνουμε. Εισηγείται. Κατέθεση ένδυση. Ποιος? Ήρθε ο μηχανικός του και είσαι... όχι, όταν εξήγησε ακριβώς ότι δεν είναι πληρή της προϋποθέσης αυτό. Ποια διορθόμενα, το 2% κλείση, πώς θα την κάνω 22%! Η διαδικασία είναι η εξής. Καταθέτει ο ενδιαφερόμενος αίτησης με το τοπογραφικό και τεχνική έκθεση, γιατί κάποιοι δεν έρχονται να ενημερωθούν προφορικά από την υπηρεσία, μπαίνουν σε διαδικασία. Ο αρμόδιος υπαλλός του λέει... Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Λέει ο άλλος, όχι, θέλω να το πάω στον δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρεί ότι είναι αμυγός πολιτική απόφαση αν θα εγκριθεί το 2% ενάντε του κανονισμού. Ποια είναι η εκπρόσωπος των εργαζομένων, μάλλον είναι γυναίκα, συμμετείχε, συμφώνησε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Οι προτάσεις ουσιαστικά έχουν γίνει μετά από ότι η αλλαγή έχει γίνει με βάση κάποιες βασικές νομολογίες, φυσικά, αλλά από προτάσεις των ίδιων των εργαζομένων, γιατί δεν τους έβγαινε καθόλου το προηγούμενο οργανόγραμμα. Με πολύ καλό πίστα, δηλαδή είπαν ότι οι προϊσταμένοι που είχε ας πούμε αυτό το τμήμα το οριζόντιο, ενώ όλοι τη συμπαθούν και θέλουν να είναι, και θα παραμείνει φυσικά τη μαντάρχης, μπερδεύονται. Δηλαδή γιατί σε ένα καπί έχεις την περιορισταμένη, ξαφνικά έρχεται και η προϊσταμένη του τμήματος μόνο αυτού, δίνει μια εντολή κάπου ας πούμε τους μπερδεψε. Η πρόταση δηλαδή έρχεται από κάτω προς τα πάνω, δεν είναι κάποια πρόταση που ήρθε φτιαγμένη από μένα. Λοιπόν, τι λέτε, παρόν ο κ. Παπαδόπουλος είπε, ο κ. Παπάς, ναι, ο κ. Βέρος, ναι, ο κ. Ξανθόπουλος, ναι. Το υπαρρυθμό 30 θέμα, εκμίστωση δημοτικού καταστήματος στη συμβολή των οδών ομονίας και γαλλικής δημοκρατίας. 15 τετραγωνικά μέτρα με διαγωνισμό κλπ. Αδερφή, επειδή δεν είμαι σίγουρος, αν σας έχει σταλεί διορθωτική εισήγηση για αυτό το θέμα, δεν ξέρω τι έχετε στα χέρια σας, υπάρχει δηλαδή μια προσθήκη η οποία αναφέρεται σε κατάπτωση εγγυητικής του προηγούμενου, το οποίο δεν υπήρχε στην αρχική εισήγηση. Δηλαδή, αν έχετε την παλιά, λέω αν, να ξέρετε ότι έχει προσθεθεί στο τέλος, είχε ζητήσει τη διακοπή της σύμβασης και έγινε για ένα από τα δύο... Είναι αν έχετε παρατηρήσει δύο χώροι, 11 τετραγωνικά και 4 τετραγωνικά. Σωστά, αλλά αυτός το 13 ή το 14 είχε ζητήσει τη διακοπή, αλλά του έγινε βάση απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μόνο για το ένα κομμάτι. Δεν του είχαν κάνει για το άλλο. Και αυτοί νόμιζαν, επειδή είναι ένας ενιαίος χώρος, τους διέφυγε. Το βρήκαμε λοιπόν τώρα και γι' αυτό έχει προσθεθεί από κάτω ότι πέρα από τη διαδικασία που θα ξεκινήσουμε, έχει συμπληρωθεί ότι πρέπει να γίνει και κατάπτωση της παλιάς εγγυητικής που υπήρχε στο αρχείο της υπηρεσίας, ποσού 960 ευρώ. Και αφορά σας, λέω, τον παλιό ενοικιαστή του 2008. Κύριε Παπαδόπουλε. Ναι. Κύριε Παπά, ναι. Κύριος Βέρος. Ναι, κύριε Σκαθόπουλος, ναι. Συμπληρώνομαι και την κατάπτωση της εγγυητικής. Το υπαρρυθμό 31, έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής του έργου, ανάπλαση κέντρου κρινίδων. Εκρίνεται? Άτσε ρε Θόδωρε, πάλι στην επιτροπή σου να δω. Ερώτηση ποιος είπε ο κύριος Σκαθόπουλος, παρακαλώ. Ανάπλαση κέντρου κρινίδων. Κάθε καιρό ήμου στη ΔΕΓΑΚ, μας σταυρώνανε καθημερινά από αυτήν εκείνη την αχαρακτήριστη ανάπλαση. Θυμάμαι τον κ. Τσουρουκίδη. Δεν ποτίζανε τα παρτέρια. Τρέχανε εμείς να δώσουμε νερά. Δεν είχανε βάλει τα ΜΜΕΚ, δεν είχανε ρυθμίσει αυτό, δεν είχανε ρυθμίσει εκείνο. Επειδή δεν υπάρχει τίποτα σε ό,τι αφορά τα θέματα αυτά, ήθελα να ρωτήσω την κυρία Δρακονάκη, αν όλα αυτά τα θέματα έχουνε τακτοποιηθεί, διότι σε ό,τι αφορά την ανάπλαση, και φαντάζουμε ότι οι σύμβουλοι, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή στους κριτίνες, το ξέρουν πολύ καλύτερα αυτά από εμένα, πέρα από τα άλλα προβλήματα υπάρχουν και αυτά. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν αυτά έχουν τακτοποιηθεί. Εφαρμόστηκε ό,τι προβλεπόταν στη μελέτη και παρελήφθη ό,τι προβλεπόταν στη μελέτη. Αν τυχούσες αστοχίες της μελέτης στην εφαρμογή τους δημιουργούν προβλήματα, δεν είναι θέμα της μη παραλαβής του έργου. Ό,τι μελετήθηκε, ό,τι δημοπρατήθηκε, υλοποιήθηκε από τον εργολάβο και μετά τις επεμβάσεις ρυθοντικές που έκανε, ειδικά στο οδόστρωμα, με την μοναδική παρατήρηση που βλέπετε στο πρωτόκολο παραλαβής που αφορά μία τομή. Ήθελα να ξέρω, κύριε Δρακονάκη, το συγκεκριμένο έργο, υπάρχουν εκκρεμότητες, έχουν γίνει τροποποιείς σχεδίου, είναι εντάξει το έργο, γιατί θυμάμαι από το προπροηγούμενο Δημοτικό Συβούλιο, θυμάμαι ότι οι κάτοικοι του Κρίνιδο κάνανε πολλές καταγγυλίες και ήταν να πάνε μάλλον και να προχωρήσουν και περισσότερο να βρουν το δίκιο τους, γιατί δεν το βρίσκαν με το Δήμο Καβάλλας. Μπορείτε να μου απαντήσετε συγκεκριμένα. Στο θέμα στο οποίο καλύσετε να ψηφίσετε, κύριε Παπαδόπουλα, έχει να κάνει με την παραλαβή του έργου, του τεχνικού έργου, το οποίο υλοποιήθηκε και καλεί το σώμα να εγκρίνει το πρωτόκολλο, η Τριμελιστή Ποιτροπή το παρέλαβε με κάποιες παρατηρήσεις μια μάλλον αναφορά, σε ό,τι αφορά μια τομή που έγινε τελευταία και αφορά καθαρά το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου. Το κατασκευαστικό κομμάτι υλοποιήθηκε όπως μελετήθηκε και εφαρμόστηκε από τον εργολάβου. Σε ό,τι αφορά τα περιοτέρου είναι θέμα διαδικαστικά ρυθμίσεων, τόσο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και όσους και σχεδίου πόλους, το οποίο δεν είναι όμως της παρουσιάς στον κοινό σου. Ναι, κύριε Ξάθοβουλα. Εγώ θα επιμείνω και θα θυμηθώ ότι το ποτιστικό σύστημα το οποίο έχει τοποθετηθεί είχε διάφορα προβλήματα. Δεν μπορεί να μην πήγε στη μελέτη και να έχει τοποθετηθεί και να ψάχνουμε εμείς τις βάνες να δούμε πού είναι οι βάνες και αν δουλεύαν και δεν δουλεύαν και πού δίναν τα νερά. Μην δουλεύουμε τώρα εδώ πέρα, είναι κάτι άλλο το οποίο δεν ξέρετε εσείς και δεν ξέρω εγώ. Πείτε το μου τουλάχιστον για να το βουλώσω. Αλλά μη με, σας παρακαλώ, με τσιγκλάτε τώρα. Μα σταυρώνα στις κλινήδες για το έργο αυτό, το οποίο έργο το έκανε ο συγκεκριμένος εργολήπτης. Το έκανε, όπως λέει η κυρία Δρακουνάκη, τη σημερινή μελέτη. Και γιατί δεν δουλεύαν τα ποτιστικά. Το κύριο Τσουνοκίδη, λοιπόν, γιατί μου κάνει εντύπωση. Δηλαδή όλα αυτά τα εκτομπήθηκαν. Και μπάστε τόσο, επειδή δήκαιρα αργά, να μη σας ταλαιπωρώ, να μη σας ταλαιπωρώ. Εγώ είμαι αρνητικός, κύριε Πρόεδρε. Πρόεδρε και εγώ. Παρόν. Στο υπαρρυθμό 32. Απόδοσης πραγματικών ποσών μισθωμάτων στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ΕΝΙΑ Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιμας Εκπαίδευσης Καβάλας. Ένα ποσό 10.439,45 ευρώ. Αποδίδεται. Το 33. Διαγραφή βεβαιμένων οφυλών λόγου εξόφλησης. Το 34. Διαγραφή βεβαιμένης οφυλής. Εγκρίνεται. Το 35. Μεταβίβαση άδειας επαγγελματία πολιτή λαϊκών αγορών σε τέκνο του. Εγκρίνεται. Χορίγηση άδειας παραγωγού πολιτή υπέθρυου εμπορίου. Το 36. Εγκρίνεται. Στο υπαρρυθμό 37. Ορισμός Μελών Επιτροπών παρακολούδης και παραλαβής προμηθειών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το άρθρο 2.21 και λοιπά. Και έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 2.19. Όπως η εισήγηση. Στο 38. Εγγραφή του δημόσυντρομητή σε περιοδικό της Δημοτικής Βιβλιοτήκης έτους 2018. Εγκρίνεται. Εγκρίνεται. Το 39. Αποδοχή έτησης παρέτης κυρίας Αναστασιάδο Φωτεινής από αναπληρωματικό μέλος του νομικού προσώπου στην Επονημία Νέα Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Αντικατάστασή της. Γίνεται δεκτή έτηση παρέτησης και αντικαθίσταται από την κυρία Ευγενία Μπαρμπαγιάννη. Καλά το λέω. Μπαρμπαγιάννη. Το υπαριθμό 40, 41, 42, 43, 44 και 45 έχουν να κάνουν μεγκρίσεις μεταβάσεων αντιδημάρχων και λοιπά από στα θέματα. Εγκρίνονται. Πρόεδρε, επειδή ποτέ δεν μας ενημερώνει κανένας από το ταξίδι που κάνει, εγώ είμαι σε όλα παρόν. Να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, να ρωτήσω κάτι εγώ, τον κύριο Τουλκίδη να ρωτήσω. Δημοσταίνει, αυτό που συμμετέχεις εσύ μιλάει για πολιτιστική κληρονομιά σε σχέση με θάλασσες κτλ κτλ. Θέλω να ρωτήσω αν μέσα στο σκοπό, στο στόχο κτλ εις προτάειες δικές μας υπάρχει κάτι το οποίο αφορά αυτό το περίφημο θέμα των ψαροκάικων, αυτών των ιδιαίτερων ψαροκάικων που υπάρχουν στη χώρα μας και τα οποία καταστρέφονται επιδοτούμενα από την Ένωση, ένα αυτό, και αν υπάρχει κάτι το οποίο αφορά το καρνάγιο ή κάποια ανάπτυξη σχέση με το καρνάγιο, κάποια αξιοποίηση, ανάπτυξη κτλ. Φυσικά είμαι θετικός σε όλα πρόεδρε έτσι. Ευχαριστώ κ. Ξαλοπούλα. Είναι ακριβώς επάνω σε αυτό το θέμα το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην πραγματικότητα είναι μια πρώτη ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να αναδείξουμε την αλληλευτική μας και τη θαλάσσια μας ιστορία, η οποία σε αντίθεση με του καπνού δεν έχει την αναγνώριση που της πρέπει. Αυτό που είδαμε συγκεκριμένα στο Middelberg της Ολλανδίας ήταν ένα ανοιχτό μουσείο κάθετος καρνάγιο, όπου φτιάχνει παλιά σκαριά με τη βοήθεια νέων παιδιών. Ήταν μια δεύτερη γενιά που μας ξενάγησε εκεί. Μικρά παιδιά, ο πιτσερικάς ήταν για 7 χρονών. Έχουν μάθει την τέχνη από τους παλιούς καταπομαραγκούς. Έχουν φτιάξει κουκλίστικο το καρνάγιο με τα εργαλεία τα παλιά και τα λοιπά. Κάποια κομμάτια είναι απολύτως λειτουργικό καρνάγιο και κάποια κομμάτια είναι παλιά συστήματα παραπομαραγκών και ως μουσείο. Όλο το πρόγραμμα στην πραγματικότητα προσπαθεί να περισσώσει προφορικές παραδόσεις και ψαροκάηκα. Αυτή είναι η ουσία του στην πραγματικότητα. Και το υπαρρυθμό 46 και τελευταίο θέμα έγκριση διοργά... Α, συγχωρείτε. Κι εγώ ζητάς, συγγνώμη. Για το θέμα 45, Πρόεδρε, όπου θα πάει ο κύριος Ολίδης στην Κωνσταντινούπολη. Θα μιλήσει, λέει, για την ιστορία της Καβάλας. Χωρίς να ξέρω, γι' αυτό και ρωτάω, ο κύριος Ολίδης έχει την ιδιότητα του ιστορικού? Ε, εφόσον δεν έχει την ιδιότητα του ιστορικού, δεν έχουμε άλλους συμπολίτες ιστορικούς... που αναφέρονται στην πόλη και να πάνε να μιλήσουν. Και επειδή είναι δημοσίων σχέσιο να πάνε να μιλήσουν και τα μαθηματικά, Μαρία. Και το υπαρρυθμό, εντάξει. Στο 45, πρόεδρε, είμαστε αρνητικοί. Πρόεδρε, φυσικά λέμε ναι και στο 45, για να μην παίρνετε τις αποφάσεις και πηγαίνετε και λέτε τι ψηφίζουμε. Αλλά θέλω πιο αντικειμενικούς και μικρότερους προεπολογισμούς. Υπάρχουν κωδικοί στο τελευταίο, στο 46. Σε όλα τα ταξίδια. Σε όλα τα ταξίδια, το τελευταίο όλο για τις εκδηλώσεις. Στο 46. Α, το 46 είναι. Είπατε για το τελευταίο. Έκρισε διοργάνωσες τώρα. Πήγα να του πω, αλλά ήθελε να πει κάτι γνωστό. Α, συγγνώμη, συγγνώμη, γι' αυτό μιλάω, στο άλλο ψήφισα, ναι. Εντάξει, ωραία. Άρα και σε αυτό λέω ναι στο τελευταίο για τις εκδηλώσεις, αλλά πιο αντικειμενικές και πιο.