38ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς (ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, 2020)
: Συγκαλείται σήμερα 14-12 του 2020 και ώρα 6. Η 38η Τακτική Συνεδρία Συμετιλεδιάσκεψη. Παρακαλώ τον Γραμματέα τον κύριο Αβραμίδη να πάρει παρουσίες. Κύριε Αβραμίδη. Ναι κύριε Προεδέν. Καλησπέρα κι από μένα, καλησπέρα σε όλους. Εύχομαι να είστε καλά στην υγεία σας. Πάμε γρήγορα σε παρουσίες. Ο κύριος Αβραμίδης, η κυρία Αγγελοπούλου, ο κύριος Ακριτίδης, ο κύριος Αλεπίδης, ο κύριος Ανδρεάδης, ο κύριος Αντωνάκης, δεν τον άκουσα. Παρακαλώ. Ο κύριος Αντωνάκης, μάλλον... Δεν είναι πιθανόν να μπει πιο μετά. Εντάξει, μάλλον πάντα έπαιδε. Είναι μέσα, είναι μέσα. Καλησπέρα, καλησπέρα. Καλησπέρα κύριε Αντωνάκη. Καλησπέρα κύριε Αντωνάκη. Η κυρία Αντωνούδη, ο κύριος Αρκούδης, ο κύριος Γοτζίδης, ο κύριος Γουλγαράκης, ο κύριος Γαβριήλ, ο κύριος Γεωργιάδης, ο κύριος Σωτήρης, το Σωτήρη δεν είδα. Δεν είναι. Εντάξει, εντάξει. Σε λίγο. Ο κύριος Γιανακός, ο κύριος Καρυπίδης, η κυρία Κυφωνίδου, η κυρία Κογκαλίδου, ο κύριος Κόκκινος, ο κύριος Κυριαντής, ο κύριος Λεμονής είπαμε, ακόμα, ο κύριος Μακαντάσης, ο κύριος Ματσαρίδης, ο κύριος Μουρατήρης, ο κύριος Μαγουγκλήδης, η κυρία Νικολέτου, η κυρία Τιντί, η κυρία Ντόντι, η κυρία Παντελίδου. Δεν την άκουσα την κυρία Παντελίδου. Είναι μέσα πάντως. Εντάξει. Ο κύριος Παπαδόμπλος Γιώργιος. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Παπαδόμπλος Γιώργιος. Λόγω της δουλειάς του είχε στείλει έγγραφο στο γραφείο ότι δεν μπορεί να παραστήσει. Δεν θα ανεβιδεί καθόλου. Ορίστε. Προσπαθεί. Ωραία. Η κυρία Παπλίδου, ο κύριος Πενόπουλος, ο κύριος Γιάννης Πενόπουλος. Δεν είναι. Μάλλον σε λίγο θα έρθει. Ο κύριος Περσίδης, ο κύριος Πετκάκης, η κυρία Σεμακούλα Μπέτι. Έχουμε νεότερο? Όχι, ε? Όχι. Ο κύριος Τελίδης. Θα μπει αργότερα ο Γιώργος. Ο κύριος Τεμεκενίδης, ο κύριος Τεριακίδης. Εδώ είμαι. Ο κύριος Σαγμακίδης, η κυρία Τσιραμπίδου, η κυρία Φοροπούλου. Ο κύριος Φωτόπουλος. Συνήθως είναι μαζί με τον κύριο Τελίδη. Μαζί θα μπορούμε να πούμε. Έτσι, έτσι, ναι, ναι. Μάλλον μαζί θα μπορούμε. Θα μπορούμε μαζί, θα μπορούμε μαζί κύριε Κυρία Κυταγιδίδη. Ωραία, ωραία κύριε Παπλίδη. Και η κυρία Χατζή. Καλησπέρα και από εμένα παρούσα. Καλησπέρα κύριε Χατζή. Καλησπέρα κύριε Άλεπίδης ο Θόδωρος. Λάζαρε, εντάξει, και εσύ προφάνως. Εγώ δεν έχω προεμιρισίας. Ναι. Ο κύριος Αλεπίδης. Από την παράταξη του κυρίου Παποκλήδη παρακαλώ. Εγώ κυρία Εγγραμματέρα. Ο κύριος Μακαντάσης. Κι εγώ. Η κυρία Φοροπούλου. Η κυρία Φοροπούλου. Άλλος. Η κυρία Κυφωνίδου, από τι είδα. Η κυρία Κυφωνίδου. Ναι, Χενάκη. Η κυρία Νικολέτου. Η κυρία Νικολέτου. Η κυρία Παυλίδου. Η κυρία Παυλίδου. Άλλος από την παράταξη του κυρίου Μπαυλίδη, παρακαλώ. Λοιπόν, από την παράταξη του κυρίου Τεμεκενίδη. Διαπρόεδρε όλοι. Και εγώ. Όλοι, όλοι. Εντάξει, εντάξει. Από την παράταξη, είπαμε, του κυρίου Περσίδη, ο κύριος Αλεπίδης. Ναι, από την παράταξη του κύριου Αρκούδη. Ο κύριος Αρκούδης έχει μπει. Ναι, ναι, ναι, τον έχω δει, τον έχω δει. Ναι, μπήκε. Ωραία. Να πάρω και εγώ τον λόγο θέλω, εκτός από τον Δημήτρη, φαντάζομαι. Ναι, ναι, ο κύριος Αρκούδης φυσικά. Και ο κύριος Γαβριέλ. Και από τον κύριο Αντωνάκη. Από την παράταξη είναι του κύριου Αντωνάκη. Από την παράταξη του κύριου Αντωνάκη. Κυρία Χατζή, κυρία Τιντή. Όχι, όχι. Όχι, όχι. Ωραία. Ο κύριος Λεμονίσ και η κυρία Σεμακούλα, αν μπορούν μετά. Δεν έχουν έρθει ακόμα. Εντάξει, θα αφήσουμε το ενδοχόμενο να μπορούν να θέλουν να μιλήσουν μετά, δεν πειράζει αυτό. Εντάξει, ωραία. Λοιπόν, τώρα παρακαλώ την αντιπρόεδρο την κυρία Νικολέτου να κρατήσει τους χρόνους ομιλίας. Πέντε λεπτά είπαμε για τους επικεφαλείς και τρία λεπτά για τους λιχούς συμβούλους. Θερμή παράκληση να είστε συνεπείς τους χρόνους. Όταν λέμε πέντε και τρία λεπτά, εννοούμε ότι στα λεπτά αυτά θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει. Και θέλω να παρακαλέσω να μην διακόπτονται οι ομιλητές. Όλοι διαμαρτύρεστε ότι σας διακόπτουν. Όμως σχεδόν όλοι το κάνετε και διακόπτετε τον ομιλητή, είτε για ερωτήσεις, είτε για διευκρινήσεις, είτε για να διαμαρτυρηθείτε, είτε για κάτι που δεν συμφωνείτε. Σας παρακαλώ πολύ να αφήνετε τον εκάστοτε ομιλητή να ολοκληρώνει την ομιλία του μέσα στο χρόνο που το αναλογεί. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και σίγουρα υπάρχουν και διαφωνίες. Όμως ο καθένας μας καταλαβαίνει ότι δεν χρειάζονται και δεν βοηθάνε χαρακτηρισμοί προς βολές και ο ένας με κατηγορεί τον άλλο. Θεωρώ ότι ο καθένας βρίσκεται εδώ μέσα έχοντας τη δική του ιστορία. Και όλοι που είμαστε εδώ έχουμε ένα ενιαίο σκοπό και δεν είναι άλλος από την εξεύρεση και προσπάθεια επίλυση προβλημάτων του δήμο μας. Κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μόνο με ήρεμη συζήτηση και όχι με εντάσεις. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να μην έχουμε κάθε φορά το ίδιο. Να μην κρατάμε χρόνους και να δημιουργούν εντάσεις. Λοιπόν, στο σημείο αυτό θέλω να σας γνωστοποιήσω αυτό το έγγραφο το οποίο στείλατε οι πέντε παρατάξεις με αριθμό πρωτοκόλου 42985 10 12 του 2020 δελτίο τύπου, το οποίο κατατέθηκε από τις πέντε παρατάξεις. Είτε από την παράταξη συνεργασία για την καλαμαριά με επικεφαλή τον κ. Μπακογλίδη, από την παράταξη καλαμαριά πρώτη ξανά με επικεφαλή τον κ. Τεμεκενίδη, από την παράταξη καλαμαριά που μας αξίζει με επικεφαλή τον κ. Περσίδη, από την παράταξη καλαμαριά αλλιώς με επικεφαλή τον κ. Αρκούδη και από την παράταξη λαϊκή συσπήρωση με επικεφαλή τον κ. Αντονάκη. Το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε σε όλους και ανέβηκε και στο Commodore. Είστε γνώστες όλοι αυτού του δελτίου τύπου. Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα αυτό σοβαρό και πρέπει να το δούμε με προσοχή και κατά την άποψή μου είναι σωστό να έρθει ως τακτικό θέμα σε επόμενες συνέδειες του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως άλλωστε το αναφέρετε κι εσείς στο έγγραφό σας. Νομίζω ότι τέθηκε υπόψιν όλων και όλοι θα το δούμε και θα το εξετάσουμε με την επιμέλεια και την πρέπουσα προσοχή που αρμόζει σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν νομίζω ότι σε αυτό εδώ το Συμβούλιο θα πρέπει να επεκταθούμε πάνω σε αυτό. Θα πρέπει να συζητηθεί σε αυτό το Συμβούλιο κ. Πρόεδρος γιατί περνάνε οι μερομηνίες του προγράμματος. Κύριε Πακογλίδη από ό,τι βλέπω στο έγγραφό λέτε ότι θα το εισάγετε σαν τακτικό θέμα. Να σας πει τώρα έκτακτα πού είναι το πρόβλημα. Τώρα να πει τώρα σαν τακτικό θέμα πώς θα γίνει. Εδώ μας φοβάσετε πέντε έκτακτα. Θα το ζητήσουμε τώρα. Συγγνώμη κ. Πακογλίδη. Μην αρχίσουμε έτσι. Θέλετε να συζητηθεί τώρα. Αν συζητηθεί τώρα καταλαβαίνετε ότι δεν ξέρω αν θα προλάβουμε. Ποιος μιλάει. Θεωρώ ότι δεν θα προλάβουμε να συζητήσουμε κάποια άλλα θέματα προημιεσίας. Συγγνώμη κ. Πακογλίδη. Υπάρχουν πέντε έκτακτα. Θα μπει και αυτό στη σειρά των εκτάκτων. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με τα έκτακτα. Θα συζητήσουμε τα θέματα ημερήσιας. Και μετά θα συζητήσουμε το θέμα αυτό. Το δελτίο τύπου αυτό. Κυρία Πρόεδρος. Γιατί να χαράσουμε τη ροή της κουβέντας. Είμαστε πρωί ημερήσιας. Που είναι το πρόβλημα. Θα το συζητήσουμε μετά. Ακούστε λιγάκι ακούστε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να τελειώσουμε με τα θέματα της ημερήσιας. Για να έχουμε όλο το χρόνο μετά να συζητήσουμε με ηρεμία τα θέματα αυτά τα οποία μας επασχολούν. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα τα συζητήσουμε με τα πρωιμερήσιας. Θα τα συζητήσουμε με τα πρωιμερήσιας. Ακούστε λιγάκι. Τα θέματα ημερήσιας είναι τέσσερα. Είναι υπηρεσιακά και δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν νομίζω ότι θα μας πάρει πολύ θέμα να τελειώσουμε τα θέματα της ημερήσιας. Άρα για ποιο λόγο να μην πάρουμε τη σειρά τα πρωιμερήσιας. Γιατί μετά θα σας πιέζω στον χρόνο για τα πρωιμερήσιας και να προλάβουμε τα θέματα ημερήσιας. Εγώ σας το λέω για να έχουμε όλο το χρόνο μετά με ηρεμία να συζητήσουμε τα πρωιμερήσιας. Θέλετε να συζητήσουμε τα πρωιμερήσιας. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αν κρατήσουμε κυρία πρόεδρε όλοι τους χρόνους. Αν κρατήσετε τους χρόνους κύριε Τεμεκενίνη πάντοτε το ίδιο λέμε και πάντοτε έχουμε πρόβλημα και φωνάζουμε. Έχετε κάποια άλλη ειπώνα από τη δική μου την πλευρά. Όχι, όχι δεν μιλάω προσωπικά για σας. Δεν μιλάω προσωπικά για σας. Γενικά μιλάω και το ξέρετε. Κυρία πρόεδρε ας μην κάνουμε χρόνο. Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να συζητηθεί. Καλησπέρα και ευχαριστούμε. Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να συζητηθεί. Βάλουμε απλά ας έχουμε σίγουρα έναν καταλυτικό χρόνο ας γίνουν και πρώτα τα προημερισίες. Έτσι κι αλλιώς η ημερήσια διάταξη δεν θα μας πάρει πάνω από μια ώρα. Αυτό είπα και εγώ. Αυτό είπα. Για να μην έχουμε το άγγωνο. Βλέπω ότι υπάρχουν αντιζάρσεις. Κρατήστε μια ώρα για την ημερήσια και ας ξεκινήσουμε τα προημερισίες. Μην χάνουμε χρόνο. Ωραία. Συμφωνώ. Όλο το σώμα που θέλει να ξεκινήσουμε με τα προημερισίες δεν έχω κανένα πρόβλημα. Πάντων με συγχωρείτε έναν δεξιρόλεπτο κύριε Πρόεδρε. Ναι κύριε Γραμίδη. Το θέμα με τα προημερισίες είναι κάθε φορά που γίνεται η συνεδρία. Το ζητάνε όλοι κάθε φορά. Να το ξέρετε δεν είναι μόνο σήμερα. Άρα λοιπόν καλύτερα να μην το ξανακάνουμε αυτό. Να ξεκινάμε πάντα με τα προημερισίες. Ωραία. Πατάμε όμως τους χρόνους. Κυρία Νικολέτου, πέντε λεπτά και όποιος δεν τελειώνει στα πέντε λεπτά θα του κλείνω το μικρόφωνο. Εντάξει. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε έχετε να μας κάνετε κάποια ανακείμωση. Κύριε Πρόεδρε. Ναι. Ο Λεμονής είμαι έχω συνεχίσει. Ναι κύριε Λεμονή, καλησπέρα. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Ωραία. Θα σας ευχαριστώ λίγο κύριε Λεμονή. Μ' ακούτε. Θα θέλατε να μιλήσετε μήπως. Ε, όχι ευχαριστώ. Εντάξει. Κύριε Δήμαρχε. Κύριε Πρόεδρε, να κάνω μια ερώτηση. Ναι κύριε Ακριβοί. Είχα θέσει κάποια ερωτήματα, δεν ξέρω τώρα σαν διαδικασία πώς γίνεται, είχα θέσει κάποια ερωτήματα σε προηγούμενα δημοτικά συμβουλή για τα οποία δεν έχω πάρει απαντήσεις ακόμη. Πρέπει να τα ξαναναφέρω σαν πρωί μηρυσιάς. Δεν ξέρω, είχατε κάνει κάποια θέματα, κάνατε ερωτήσεις σε ποιο... Σε ποιο δεν πήρα ποτέ απαντήσεις. Καλώς, ξανακάντε τα ερωτήματα αυτά. Άρα, λοιπόν, κύριε Αβραμίδη, βάλτε με και εμένα στη λίστα. Καλησπέρα και από εμένα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πενόπουλε. Κύριε Δήμαρχε, να ξεκινήσουμε. Καλές γιορτές σε όλους, εγώ θέλω να πω. Δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο. Νομίζω ότι πρέπει να περάσουμε στα πρωί μηρυσιάς. Βλέπω και αρκετούς ομιλητές που θέλουν να πάρουν τον λόγο. Εγώ απλά θα ήθελα να πω ένα χρόνια πολλά στον Αβραμπ τον Περσίδη που γιορτασε. Και να πω, να κάνω μια ενημέρωση για δύο θέματα. Το πρώτο θέμα είναι ότι είχαμε ένα συμβάν στο στρατόπεδο Κόδρα με ένα σκυλί το οποίο δυστυχώς την Παρασκευή και το Σάββατο δύο συνεχόμενες μέρες είχε δύο επεισόδια από ό,τι κατάλαβα δάγκωσε δύο κυρίες μία την Παρασκευή και μία το Σάββατο. Το σκυλί αυτό θέλω να ξέρετε ότι ήδη το πιάσαμε. Ήταν δύο στο στρατόπεδο Κόδρα. Κάποιος μάλλον ελευθέρος άφησε εκεί πέρα κάποιο δεσποζόμενο ή εν πάση περιπτώσει βρέθηκε ένα τρίτο δημιούργησε αυτά τα συμβάντα. Απλά να ξέρετε σήμερα παρόλο που υπήρχε βροχή οι πάλλοι του ΣΠΑΖΑΘ στήθηκαν όλη μέρα εκεί και καταφέραν και το πιάσαν. Και από εκεί και πέρα θέλω να ενημερώσω και για την εξέλιξη που είχαμε στο θέμα της κατασκευής των υπιαγωγίων μας. Σήμερα είχαμε την, όπως γνωρίζετε, τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στην πρώτη φάση. Η Τριμελής Επιτροπή που ορίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή που αποτελείται από υπηρεσιακούς της τεχνικής υπηρεσίας, είχε την λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών. Κατατέθηκαν τρεις προσφορές παρόλο που υπήρχαν και άλλοι δύο και τους επιτρέψαμε να έρθουν να καταθέσουν προσφορά. Υπήρχε μια δικογνωμία ανάμεσα στην τεχνική υπηρεσία και στη νομική υπηρεσία. Υπηρίσκησε η ερμηνεία της νομικής υπηρεσίας ότι πρέπει να δώσουμε το έντυπο της προσφοράς και το φάκελο της διακήρυξης του έργου και σε όποιους έρχονται να ζητήσουν τα χαρτιά, παρόλο που ήρθαν και πήραν άλλες δύο τεχνικές εταιρείες στο φάκελο, εν τούτης τρεις είναι αυτοί που κατέθεσαν προσφορές. Αυτά ήθελα να πω, να αφήσουμε να εξελιχθεί, νομίζω θα είναι αρκετά τα ερωτήματα και στα προημερισίας, οπότε θα μας δοθεί ευκαιρία να μιλήσουμε εξάλλου. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Δημαρχεό. Κύριε Μπαπογκλήδη, σας ακούμε. Για πρόεδρος θα κάνω κάποιες ερωτήσεις και μετά θα κάνω μια πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, την οποία θα τη βάλω σε ψηφοβόρεια. Καταρχήν θέλω να ρωτήσω τον κύριο Ματσαρίδη πώς πάει η ροή του κλαδέματος των δετροστιχιών στην καλαμαριά. Δεν ξέρω αν μας έχουν κύριοι ματσαρίδες. Βλέπω ότι τα κλαδέματα προχωρούν με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα τα φύλλα να πέφτουν στους δρόμους. Και μάλιστα την προηγούμενη Δευτέρα είχαμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και έντονη προχώρτωση, με αποτέλεσμα οι δρόμοι της καλαμαριάς να πλημμυρίσουν γιατί τα φρεάτια ήταν βουλωμένα με τα φύλλα από την επάνω τους πλευρά. Άρα, λοιπόν, μια ερώτηση στον κύριο. Τι γίνεται με τα κλαδέματα και αν οι οδοκαθαριστές καθαρίζουν και τα φρεάτια και τα φύλλα, δεν ξέρω τι εντολές δίνει η Αντιδημαρχία καθαριότητας. Το δεύτερο που ήθελα να ρωτήσω ήταν σχετικά με την πορεία εργασιών του Μετρό. Βλέπω ότι τα εργοτάξεντα του Μετρό είναι στα μέση της καλαμαριάς. Και εντοχόμενα να υπολειτουργούν όσον αφορά τις εργασίες. Βγήκε ένα δημοσίευμα σε ένα έγκλητο διαδικτυακό site, ότι από τη μία είχαμε πολλά χρούσματα σε εργαζόμενους στο κομμάτι του Μετρό της καλαμαριάς και από την άλλη η ανάδοχος εταιρεία αντιμετωπίζει κάποια εσωτερικά προβλήματα και με τη μετοχική σύνθεση και με τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου. Αυτά είναι φαινόμενα ανησυχητικά για μας, αν έχει κάποια ανημέρωση ο δήμαρχος να μας κάνει μία ανημέρωση σήμερα, αλλιώς σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό. Τώρα, όσον αφορά το χριστουγεννιάτικο φωτισμό. Πέρι σε τέτοιο καιρό, όταν αναλάβατε τη διοίκηση είχατε πει ότι αναλάβαμε τελευταία στιγμή και δεν προλάβαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο πέρα από αυτά που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Να πω ότι η σήμερα είναι 14 Δεκεμβρίου. Να πω ότι η καλαμαριά, η μισή είναι αστόλιστη, η μισή καλαμαριά και παραπάνω είναι αστόλιστη. Να πω ότι αυτό που βάλαμε σαν να πετύχουμε 8 στιγμές στα μέτρα του Covid, είναι ότι θα πάμε να φωτίσουμε οι κειτονιές και να εγκαιλίγουμε την ψυχολογία. Δεν παρασθερούμε πάρα πολύ, η καλαμαριά φώτιζα έπρεπε. Και πρόσφατα στην Οικονομική Επιτροπή είδαμε… Δεν ακούγεστε καλά κύριε… Θα δώσουμε 20 σε μια ειδική αιτία, η οποία θα μας δείτε ο ίδιος. Ορίστε, παρακαλώ. Δεν ακούγεστε καλά, δεν ακούγεστε, κόβετε τη φωνή σας. Δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει όλο το ερώτημα του κ. Μπακογλήδη και φοβάμαι μη δεν απαντήσω στο κοινό. Ακούγουμε. Ναι, συνεχίστε λιγάκι. Ακούγουμε. Ναι, τώρα ναι. Ακούγουμε κ. Μπακογλήδη. Ναι, ναι κ. Μπακογλήδη. Έκανα αυτό για τον φωτισμό, ότι είμαστε 14 Δεκεμβρίου, η μισή καλαμαριά είναι… θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει ο προγραμματισμός πολύ πιο νωρίς. Και μάλιστα πρόσφατα στην Οικονομική Επιτροπή, στην άνθρωπη παράδοξή μας που συμμετέχουν, το καταψήφισα, δίνουμε 25.000 με το V.P.A. σε κάποιον ιδιότη, να μας τολήσει μέρος της καλαμαριάς και μετά να μας τα πάρει πίσω και να τα πετάμε στις 5.000, για να μπορούσαμε να προμηθεθούμε και στο ίδιο, να τα βάλουμε οι υπηρεσίες του Δήμου και να φωτίσουμε καλύτερα την καρδιά. Θα θέλαμε μια ενημέλωση από τον Δήμαρχο. Μακάζομαι και την κυρία Παντελιδού. Αυτό το διάστημα, τις τελευταίες δύο-τρεις μέρες, παρακτηρείται μια δραστηριότητα στο κομμάτι του ΑΟΑ στο στρατό Πελοκόντρα, όπου σχηματίζεται μια περίφραξη γύρω από τα αυτείρια τα οποία είναι στη ζώνη, θεωρητικά, ιδιοκτησίας του ΑΟΑ. Θα θέλαμε μια ενημέλωση για αυτό το θέμα, είτε από τον κύριο Δήμαρχο, είτε από την κυρία Παντελιδού. Και κλείνω λίγο με την πρόταση μου. Θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός, κυρία Πρόεδρος και κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί συναντατοί, είναι η κορυφαία διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου και θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί χρόνος, όχι μόνο στους επικεφαλείς των παρατάξων, αλλά και σε όλες τις παρατάξεις, να μελετήσουν καλά τον προϋπολογισμό, ένα προϋπολογισμό που κατατέθηκε εφνειδιαστικά, και θα πω γιατί, και ένα προϋπολογισμό που μέχρι και το Σαββατοκύριακο έχει έρθει αρκετές αλλαγές. Εγώ θέλω να πω το εξής, ότι όταν συντάσσουν τον προϋπολογισμό, θα έπρεπε κύριε Δήμαρχε να κάνετε μία ενημέρα στους επικεφαλείς των παρατάξων, γιατί είναι μια δύσκολη χρονιά, ήταν η χρονιά του κορωνοϊού, να δούμε λίγο τι ιμίουσες κατά οικονομικά δεδομένα του Δημο, που δεν την είχαμε, όπως επίσης και λίγο περίπου πώς σκέφτεται η διοίκηση να πάει την επόμενη χρονιά. Αυτό δεν έγινε. Επίσης, ζητούσαμε στοιχεία από τις υπηρεσίες, είχαμε το πρόβλημα ότι αν με την εταιρεία η οποία διαχειριζόταν το πρόγραμμα, δεν μπορούσαμε να πάρουμε στοιχεία, στη συνέχεια απευθυνόμασταν στις υπηρεσίες, δεν μπορούσαμε να πάρουμε το προϋπολογισμό γιατί δεν είχε τις ανάλογες υπογραφές, με αποτέλεσμα να κατατεθεί μαζί με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Απλά είχαμε την παρασκευή στην Οικονομική Επιτροπή, που δεν είχαμε τον χρόνο και τα μέλη της παράταξής μας να το μελετήσουν, αλλά και εμείς ίδιοι. Επίσης, δεν βάλαμε το θέμα των τελών, των ελευθερωθούμενων φόρων και επίσης δημαρχικά δεν βάλαμε καθόλου, που πρέπει να το βάλουμε. Δέστε το λιγάκι αυτό με την υπηρεσία. Ασχέτως, εάν τα τέλη κοινοχροί στον χώρο παραμένουν με τα ιδέα, θα πρέπει να μπει ξεχωριστή απόφαση στον Προϋπολογισμό, έτσι λέει η Οδηγία και η Κύκλος Υπουργείου. Άρα λοιπόν, για να ετοιμαστούμε καλύτερα, να το μελετήσουμε, ενδεχόμενα κάποιες παρατάξεις, να κατεβάσουν και εναλλακτικές προτάσεις και για το τεχνικό πρόγραμμα και για τον Προϋπολογισμό, Κυριαπρόεδρος κάνω μια πρόταση, να μετατεθεί κατά μια εβδομάδα, δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, ούτως ώστε να δοθεί ευκαιρία σε όλους μας να το αποθετηθούμε και να κάνουμε προτάσεις. Σας πληροφορώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τις ημερομηνίες, τόσο για τη λειτουργία του Γραφείου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα και για το τμήμα του Προϋπολογισμού. Άλλωστε, οι όποιες προτάσεις κατατεθούν από τις διάφορες παρατάξεις, εφόσον το θελήσουν, πρώτα θα περάσουν από το τμήμα Προϋπολογισμού. Άρα λοιπόν, δεν θα υπάρχει ευκαιριασμός προς τη διοίκηση, απ' όσο αυτό που ζητάω είναι να δοθεί χρόνο σε όλους μας να μελετήσουμε και να συζητήσουμε σοβαρά το τεχνικό πρόγραμμα του 2021. Άρα η πρότασή μου κ. Πρόεδρος και την καταθέτω στο σώμα είναι να πάμε κατά μία μέρα στις 28 προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα. Σταματώ εδώ, ευχαριστώ κ. Πρόεδρος. Κατά μία εβδομάδα. Ναι, μία εβδομάδα στις 28. Ωραία, θα το δούμε. Αυτό αν συμφωνούν όλοι. Ο κ. Θεμεκινίδης. Και θα ήθελα πάνω σε αυτή την πρόταση, αν έχετε την καλωσύνη, να τοποθετηθείτε. Συγγνώμη λίγο, μόνο για την πρόταση αυτή του προϋπολογισμού, μόνο για την παράταση ή γενικά, σ' ό,τι είπε ο κ. Πακοκλέτης. Για την πρόταση αυτή που είπε. Τι για ο καθένας. Κύριε Θεμεκινίδης. Κύριε Πρόεδρε, ούτως ή άλλως ένα από τα θέματα που θα έφυγα ήταν το θέμα των τεσσάρων εργαζομένων που απολύθηκαν από την εκείνη επιχείρηση του Δήμου μας. Οπότε αυτό το κρατάω, είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε σαν θέμα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ελπίζω να πάρουμε τη σωστή απόφαση γι' αυτό. Από την άλλη μία, να θυμίσω γιατί αναλυτικά θα το υποθετηθούν άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής μας. Για το κομμάτι του ΑΟΑ και του Κόδρα. Να θυμίσω ότι νομίζω συμφωνήσαμε ότι θα προγραμματίσουμε άμεσα ένα Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την απόφαση, την απόφαση παύλα απάντηση του Δήμου Καλαμαριάς απέναντι στο κατάπτυστο κείμενο που μας κοινοποιήθηκε από πλευράς ΑΟΑ. Δεν επισέρχομαι για να μην φάω και το χρόνο του Δημοτικού Συμβουλίου. Παίρνω σε ένα πολύ σοβαρό θέμα αυτό που διεμήφη σήμερα μια από τις εξελίξεις που έχουμε να κάνουμε με την κατασκευή των τεσσάρων χώρων των υπιαγωγίων μέσα στο Δήμο μας. Όταν πανηγύριζε ο Δήμαρχος μετά το Πάσκα, δηλαδή την από 7,5 περίπου μήνες, ίσως και λίγο παραπάνω, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της περιβόλητης για να γίνονταν υπιαγωγία που θα πρέπει κάποιος άλλος να τα κάνει και τα φόρτου σαν στην πλάτη του Δήμου Καλαμαριάς. Την υποχρέωση δηλαδή κατασκευής των σχολικών εγκαταστάσεων που επί ένα χρόνο περιμέναμε από τις θηριακές υποδομές και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει την υποχρέωση να φτιάξει τις αίσθησες για να μπορέσει να υλοποιηθεί η Διεθνής Προσχολική Απογή. Και ο Δήμαρχος τότε πανηγύριζε, θυμίζω, με τις ανακοινώσεις του, οι ανακοινώσεις του άλλους είναι στο διαδίκτυο, αυτά τα πράγματα μένουν τα γραπτά. Τότε λέγαμε ότι έτσι όπως πάει το πράγμα θα μπορούσαμε, γιατί είμαστε 14 Δεκεμβρίου 2020, έχουν περάσει 7,5 μήνες, ότι θα μπορούσαμε να κινήσουμε τη διαδικασία για ένα σωστό διαγωνισμό, για ένα έργο το οποίο είναι ηλικιώδους, αστρονομικού, το ποσό του 1.600.000 και πλέον 1.000 ευρώ. Και αντιλαμβάνεις ότι παρότι ο νόμος, που ψηφίστηκε ειδικά για αυτή την περίπτωση, για να διευκολύνει τέτοιες περιπτώσεις, που δίνει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης, νομίζω αυτό είναι ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε σήμερα. Εγώ περιμένω απαντήσεις. Καταρχήν, ερώτηση, απαγορευόταν να αναρτηθεί, γιατί τολμώνω να πω ότι όταν έχεις να κάνεις με μια απευθείας ανάθεση και δήμαρχε μας λες εδώ και πολύ καιρό ότι θέλεις να εξασφαλίσεις τη διαφάνεια όλου αυτού του πράγματος, νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις, ήταν να αναρτηθεί η πρόσκληση στο site του δήμου. Ψάξτε το site του δήμου. Δεν υπάρχει πουθενά. Βέβαια κάποιες τεχνικές εταιρίες, προφανώς, μπορούν και βρίσκουν, γιατί σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και στην ανομβρία της οικονομικής δραστηριότητας λόγω κορονοϊού και λοιπά στην Ελλάδα, προφανώς τεχνικές εταιρίες που ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους έργα, στείλουν καραούλι και του φεκάνε για να μπορέσουν να βρούν και να κάνουν προτάσεις αντίστοιχα σε δήμους από την Ελλάδα. Λοιπόν, 7 Δεκεμβρίου βγάλατε την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Δεύτερον, στις 8 Δεκεμβρίου και στις 9 Δεκεμβρίου έρχονται λοιπόν δύο εταιρίες και ζητάνε από το δήμο να καταθέσουν πρόταση. Και τους την αρνιέστε. Μάλιστα η μία εταιρία κάνει και εξόδικη διαμαρτυρία προς το δήμο για αυτό το θέμα. Δήμαρχε πριν από λίγο μας είπες ότι τελικά επιτράπεις αυτές τις εταιρίες πότε σήμερα το πρωί, την Κυριακή, το Σάββατο, πότε τους επιτράπει, γιατί έχει και μια διαδικασία για να γίνει όλο αυτό. Ή μήπως κάποιοι άλλοι γνωρίζανε τις προϋποθέσεις, τα χαρτιά, γιατί ξέρετε τα χαρτιά και τα νομιουργτικά έγγραφαν μιας εταιρείας, δεν υπάρχουν σε ένα φάκελο μες τις εταιρίες, αυτά πρέπει να είναι επικαιορροποιημένα, οι φορολογικές, οι ασφαλιστικές ενημερώτητες, οι πρόσωποι σε ένα διαγωνισμό, έχουν μια διαδικασία. Πότε τους επιτρέψατε, και θα το θέλα και εγγράφος, πότε επιτράπηκε λοιπόν και στους άλλους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν πρόταση. Γιατί στο δικό μου το φτωχό μάγκ μυαλό, σε αυτή την ιστορία, όσο περισσότεροι καταθέτουν προτάσεις, πρώτον εξασφαλίζουν τη διαφάνεια του όλου πράγματος και δεύτερον εξασφαλίζουν και ότι μέσα από την ανταγωνιστική διαδικασία της αγοράς ας το πούμε έτσι, μπορεί και ο δήμονας να εξασφαλίσει καλύτερες προοπτικές, καλύτερες τιμές, καλύτερες συνθήκες λοιπόν για να γίνει ένα έργο. Όλα αυτά δεν συνέβησαν σε αυτή την ιστορία. Δεν συνέβησαν. Φτάσαμε σε εξώδικα και τότε την τελευταία στιγμή δηλαδή μας λέει σήμερα δήμαρχε ότι τελικά επιτράπη. Πότε επιτράπη? Ίσα ίσα για να μην, γιατί αν μου πεις σήμερα σήμερα στις 9 η ώρα του πρωί να σου καταδίσω στις 10 φάκελο, είναι η λίουφα ενώτερον ότι δεν μπορεί να καταθέσει μια τέρια φάκελο. Και γιατί έγινε όλο αυτό, γιατί δεν προσκλήθηκαν, γιατί αυτό επιτάσσει η διαφάνεια και η καθαρή ιστορία για να μην έχουμε μεράνονα σημεία τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε αυτό το εγχείρημα. Εσύ μας έλεγες, μας ζητούσες, να κρατήσουμε εμείς να είμαστε σε όλη αυτή την ιστορία αρρογή και να βοηθήσουμε για να κινεί και φτάνουμε σε ένα σημείο να υπάρχουν τρεις εταιρίες ή εξής μία, ή όπως τέλος πάντων έγινε όλη η διαδικασία, φτάσαμε σε αυτό το σημείο, δεν ήρθαν άλλες εταιρίες, θα μπορούσαν να έχει γίνει μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους εκείνες εταιρίες, όπως ήρθε στο ελληνικό κράτος και στο ελληνικό δημόσιο, όταν υπάρχει μια επίγουσα διαδικασία ξέρετε, είτε σε φορείς όπως είναι ο δήμος, είτε σε φορείς του δημοσίου, εταιρίες του δημοσίου και λοιπά, υπάρχει λίστα συνεργαζόμενων εταιριών που έχουν και τα εχέγγεια κιόλας, γιατί έχουν παραδόσει και άλλα προηγούμενα έργα για να μπορέσουν να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του δήμου και να φέρουν σε πέρα στο εγχείρημα, κάτι το οποίο δεν συνέβη, γιατί δεν έγινε αυτό δήμαρχε, γιατί δεν επέλεξες μια καθαρή διαδικασία και όλη αυτή η διαδικασία με τον τρόπο που γίνεται ούτως ή άλλως η απευθείας ανάτηση είναι για τα ανάθεμα και εσύ επιλέγεις μια διαδικασία έγκρυπτο, περιορίζοντας τις προσφορές και να δούμε πού θα φτάσει αυτή η ιστορία. Έχεις τεράστια ευθύνη για το πώς θα διαχειριστείς όλα αυτό και θέλω απαντήσεις σοβαρές. Κύριε Τεμεκενίδη έχουν περάσει τα 6 λεπτά έχουν συμβληρωθεί. Ωραία, κλείνω τη φράση μου, νομίζω ότι χαίρομαι, δεν θέλω απαντήσεις τώρα, μισό λεπτάκι, δεν θέλω απαντήσεις τώρα. Κύριε Γαβρίλη, είπαμε στην αρχή, δεν θα διακόπτετε, ούτε θα παρακαλώ, ούτε σχόλια θα κάνετε. Κύριε Γαβρίλη, σας παρακαλώ πάρα πάρα πολύ. Για να τελειώσω με αυτή την ιστορία, ωραία, γιατί μιλάμε για ένα αστρονομικό ποσό, το οποίο τελικά ο τρόπος και η μεθόδευση που έχει κάνει η διοίκηση και ο δήμαρχος είναι το λιγότερο απαράδεκτη. Και δεν προστατεύεις δήμαρχε τον εαυτό σου και τη διοίκησή σου με αυτές τις ιστορίες. Να ξεκινάμε, δηλαδή, στην ουσία με εξώδικα, με απειλές εταιριών που δικαίως, κατά την προσωπική μου άποψη, απειλούν να προσφύγουν στην αποκεντρωμένη διοίκηση, με απειλές εταιριών οι οποίες θα προσφύγουν και θα καθυστερήσει πάλι το έργο, ενώ θα μπορούσες, για να κλείσω τη φράση μου, να ξεκινήσεις, μόλις εξασφαλίστηκε αυτή η χρηματοδότηση, να ξεκινήσει η διαδικασία διαγωνισμού και τώρα θα είχαμε καθαρό ανάδοχο αυτή τη στιγμή και όχι αυτή τη μελανή ιστορία, η οποία δεν τιμάει την καλαμαριά, ούτε και τη διοίκηση σου. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Τεμεκενήδη. Ο κύριος Ακριτίδης. Κύριε Ακριτίδη. Πρόεδρος. Κύριε Τεμεκενήδη, συμφωνεί με την πρώτη συμμεταφράση του Προϊπολογισμού. Κύριε Μπακογλίδη, το γραφείο όμως έχει κάνει τις αδειές του και δεν θα έχουμε γραμματέα για να κρατήσει τα πράγματα. Συγγνώμη τώρα. Στην κορυφαία εκδήλωση του Προϊπολογισμού και δεν το πάμε μία εβδομάδα γιατί δεν έχουμε υπαλληλό. Τι να σας πω, τι να σας πω, δεν υπάρχει. Εγώ δεν έχω την συμπορία. Όταν αποφασίζεις το σώμα θα γίνει συνεδρία στις 28, όταν αποφασίζεις την συμπορία. Δεν επηρεάζεται ούτε η κουργία του γραφείου, ούτε το Προϊπολογισμού, ούτε τίποτα δεν επηρεάζεται. Κοιτάξτε, εβάζει της νομοθεσίας υπάρχουν 10 μέρες. Καταλαβαίνω ότι ίσως δεν είχατε το χρόνο να το δείτε και τα λοιπά με τις αλλαγές και αυτά. Από τη στιγμή όμως που μου λένε ότι έχουν κάνει προγραμματισμό των αδειών τους, εγώ δεν μπορώ να υποχρεώσω τον υπάλληλο για να έρθει. Δεν είναι λόγος αυτός για να μην πάει με τον Προϊπολογισμό μετά. Αυτό αν το βγάλουν έξω θα μιλάνε με τα χειρότερα. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Δεν θα καταγραφώ το χρόνο γι' αυτό το θέμα. Εμείς δεν έχουμε αντίκτυξη να πάει μια εβδομάδα πιο μετά. Η αλήθεια είναι ότι και επίσης μια παράκληση. Μέχρι τώρα ήρθε να παίρνουμε τον Προϊπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα ένα hard copy. Πρέπει να κάνουμε και γι' αυτό έτοιμα. Για το Θεό. Είναι δυνατόν τεχνικό πρόγραμμα να μας το δώσετε μόνο σε ηλεκτρονική μορτή, να μας δώσετε ένα τυπωμένο αντίτυπο. Κάθε χρόνο αυτό γινότανε. Φέτος για ποιο λόγο. Για ποιο λόγο. Και προσέξτε και γίνονται αλλαγές. Δεν υπάρχουν, κύριε Πρόεδρε, οι δεκαμέρες. Σήμερα τη Κυριακή το βράδυ άλλο αρχείο υπήρχε στο Commodore του προπολογισμού και άλλες τροποποίησεις έχει σήμερα. Ποιες δεκαμέρες μιλάμε. Δεν υπάρχουν οι δεκαμέρες. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συζητηθεί. Και να έχουμε το χρόνο δηλαδή να καταλήξουμε σε ένα κορυφαίο στιμείο για το δήμο μας. Κύριε Ακριτίδη σας ακούμε. Ναι, καταρχήν να το πάρω το θέμα απ' το τέλος. Κύριε Ακριτίδης, Γεωργιάδης είμαι παρόν. Μόνο γι' αυτό παίρνω. Ναι, κύριε Γεωργιάδη, εντάξει. Θα πάρω το θέμα απ' το τέλος για να απαντήσω σε εσάς κυρίως και να αποσαφηνήσω λίγο την κατάσταση. Ο νομοθέτης για τον προπολογισμό προβλέπει τρεις ψηφοφορίες. Κύριε Ακριτίδη. Δυό λεπτά, δυό λεπτά, δυό λεπτά. Να ξέρω αυτά, κύριε Ακριτίδη. Εγώ προσπαθώ αυτή τη στιγμή να κατανοήσω και τον κύριο Μπακογλίδη, γιατί και εγώ βρίσκομαι στην ίδια κατάσταση με τον κύριο Μπακογλίδη και τον κύριο Τεμεκενίδη για την αγανάκτηση σ' ό,τι αφορά το κομμάτι αυτό της σχρονικής καθυστέρησης που έρχεται ο προϋπολογισμός. Και έρχεται ο προϋπολογισμός πακέτο με το τεχνικό πρόγραμμα, που ανεξάρτητα αν αυτό γεννόταν τα τελευταία δέκα χρόνια, εντάξει, σε κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξουν και ορισμένα πράγματα, να μην γίνονται copy-paste από την προηγούμενη θήκηση, γιατί το τεχνικό πρόγραμμα έρχεται τουλάχιστο και ψηφίζεται τουλάχιστο μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Δηλαδή τώρα φέρνει ένα τεχνικό πρόγραμμα που πρέπει εμείς να κάτσουμε να δούμε πακέτο του τεχνικού πρόγραμμα με το προϋπολογισμό, εντάξει, και να επικυροποιήσουμε με βάση αυτά τα τελευταία δημοτικά συμβούλια και το προϋπολογισμό, αυτό όπως καταλαβαίνετε ο προϋπολογισμός έχει μια δυναμική μέχρι να κλειδώσει, μέχρι να τελειώσει για το χρόνο. Αυτό, γι' αυτό ο νομοθέτης προβλέπει τρία στάδια ψήφισης. Αυτό που γίνεται σε ένα στάδιο να ολοκληρώνει τη διαδικασία του προϋπολογισμού είναι απαράδεκτο. Νομικά είναι απαράδεκτο. Και δεν θα πω λογικά, σας λέω νομικά είναι απαράδεκτο. Λογικά λοιπόν, αν κάτσουμε και σκεφτούμε, έρχεται ένας προϋπολογισμός, ο οποίος προϋπολογισμός, για να μαθαίνουν λίγο και οι συνάδελφοι στο σώμα, με το λόγο που έρχεται, επιδεικνύει λόγω της καθυστέρησης, ιδιαίτερη έκθεση στον κίνδυνο της μία απόδοσης μέρους ή του συνόλου της μηνίας τακτικής επιχωρήκης του δήμου από τους κεντρικούς αυτοελείς πόρους. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό? Ότι υπάρχει περίπτωση, ανεξάρτητα μόνο η μεσοδοσία θα πληρώνει για τον Γιαννάρι, Λεβάρι, Μάρτι, για όσο καθυστερούμε. Το αντιλαμβάνεται αυτό κανένας από εσάς. Έλεω στους παιδιά, ας δούμε λίγο τα πράγματα, εγώ να συμφωνήσω με τον κ. Βακογλίδη, αλλά να συμφωνήσω ως προς το γεγονός της αγανάκτησης για την καθυστέρηση που υπάρχει. Και δεν έχουμε προλάβει εμείς σαν παρατάξη να ενημερωθούμε. Μόλις την Τρίτη πήραμε το προϋπολογισμό και την Παρασκευή, την Πέμπτη μάλλον, συγγνώμη, την Παρασκευή είχαμε οικονομική επιτροπή, πήραμε τη στοχοθέτηση. Αν υπάρχει Θεός, δηλαδή, και θέλαμε να ψηφίσουμε και όλους. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Ή θα διορθωθεί, ας ελπίσουμε ότι θα γίνεται, θα είναι η τελευταία χρονιά, ή θα το διορθώσει, ή δεν ξέρω τι θα γίνει. Και αυτός είναι ο λόγος που εμείς, από την πρώτη μέρα που εκλευθήκαμε, ψάχνουμε να βρούμε το μοντέλο του προϋπολογισμού που εμείς θα κατεβάσουμε. Για να μην περιμένουμε ούτε της οικονομικής, μάλλον τη διοίκηση, όχι τις οικονομικές υπηρεσίες, τη διοίκηση, πότε θα της έρθει να το κατεβάσει. Γι' αυτό, θέλω να ρωτήσω και τον κύριο δήμαρχο και όλους όσους ασχολούνται και τον αντιδήμαρχο του κύριου Τζαγμακίδη, τι σημαίνει αυτή η αιτιολογική έκθεση και ποιον το περιεχόμενό της, ώστε να κατεβάσουν γαύρο προϋπολογισμό, που είναι προϋπόθεση, η εναλλακτική πρόταση για τον προϋπολογισμό. Αυτά προς τον παρόν. Ωραία, ευχαριστώ κύριε Κριτίδη. Θέλει η κυρία Τσαούση, νομίζω, κάτι να πει, γιατί ξέρετε ότι είναι η κυρία Τσαούση υπεύθυνη που σας στέλνει και το προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα και όλα. Κυρία Τσαούση, με ακούτε. Κυρία Πρόεδρε, να διακόψω λίγο να βάλω κάτι ακόμη στο τραπέζι. Εγώ επειδή καταλαβαίνω τους συναδέλφους τους ότι θέλουν να μελετήσουν περισσότερο το προϋπολογισμό, θα έλεγα να το βάλουμε κάπου στη μέση. Εγώ θα μπορούσα, δεν θα είχα πρόβλημα να το πάμε λίγες μέρες αργότερα, αλλά το 28 για μένα είναι απαγορευτικό. Αν μπορεί και η κυρία Τσαούση και αν θέλουν οι συναδέλφοι να το δούμε δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, 23 ας πούμε, ας το δούμε, γιατί μετά εγώ δεν θα μπορώ να είμαι παρόν στον προϋπολογισμό και νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για οικογενειακούς λόγους. Αν μπορούμε να το κάνουμε την Τετάρτη, να μην το κάνουμε Δευτέρα-29, να το κάνουμε την Τετάρτη πριν τα Χριστούγεννα να το πάμε δυο-τρεις μέρες να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στους συναδέλφους να το μελετήσουν λίγο καλύτερα και να κατεβάσουν προτάσεις. Έτσι κι αλλιώς εγώ θα το συζητούσα και τώρα, γιατί έναν προς έναν μπορεί κάποιος να τους έχω προτείνει να κάτσουμε λίγο κάποια στιγμή να το δούμε. Είδα ότι ήταν δύσκολα τα προγράμματα και των υπόλοιπων επικεφαλής και γι' αυτό δεν κάναμε τη συνάντηση. Εγώ θα έλεγα μέσα στη βδομάδα που έχουμε και αύριο δεν έχω πρόβλημα να κάνω μια συνάντηση επικεφαλής και να το πάμε δυο-τρεις μέρες αργότερα, 23 Δεκεμβρίου ξέρω εγώ, να κάτσουμε να μεταθέσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο δυο-τρεις μέρες για να μπορέσουν τις συνάδελφοι να το μελετήσουν. Αν μπορεί και η κυρία Τσαούση και δεν λείπει με άδεια. Λοιπόν, ο λόγος στην κυρία Τσαούση. Κυρία Τσαούση. Ναι, εγώ ούτως ή άλλως τη δωμάδα του Χριστουγέννου θα είμαι στην εργασία μου. Απλώς 28 του μηνώσα ξεκινούσε η άδειά μου. Γιατί η άλλη συνάδελφος δουλεύει με άδεια δικού σκοπό της 14 Νοημβρίου. Λοιπόν, όσο για τα θέματα, εγώ σήμερα δεν ανέβασα τίποτα στο Commodore. Ό,τι ανέβασα, τα ανέβασα την Παρασκευή, η ώρα 5.30 που έφυγα από το γραφείο. Δεν ανέβασα κάτι διαφορετικό σήμερα. Μάλιστα. Ευχαριστούμε, κυρία Τσαούση. Παρ' όλα αυτά, εγώ καταλαβαίνω, κυρία Πρόεδρα, οι συνάδελφοι έχουν και τις δουλειές τους. Δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Αν μπορούμε να το πάμε 2-3 μέρες αργότερα, να πάμε 4-23, εγώ θα το επιθυμούσα να μπορέσουμε να δώσουμε αυτή την δυνατότητα. Ωραία, θα το ρωτήσω στο τέλος και αν συμφωνήσουν όλοι, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Εγώ, όποτε θέλετε, θα είμαι παρούσα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Εγώ να συνεχίσουμε με τα προεμιρισίας. Συγγνώμη, λίγο που διαβόπτω. Να αναλογιστείτε λίγο, συγγνώμη Πρόεδρε, να αναλογιστείτε λίγο ότι μετά τον πρωί πολογισμό που θα βγάλουμε την απόφαση, η κυρία Τζανίδου πρέπει να κλείσει ραντεβού στην περιφέρεια για να πάνε να της το αναλέγξουν. Δεν ξέρουμε ποια ημερομηνία θα πάρουμε. Να ξέρετε. Ναι, είναι και αυτό. Πρέπει να πάνε στην περιφέρεια. Κυρία Πρόεδρε. Κυρία Πρόεδρος. Ναι, κυρία Πρόεδρε. Διάβολα για το 23 του μηνός, για εμένα προσωπικά είναι τρομερά δύσκολο. Καταλαβαίνετε ότι είναι προπαραμονή. Δηλαδή, τι θα κάνουμε εδώ πέρας, πώς θα δουλέψουμε, δηλαδή. Και 28 προπαραμονή είναι κύριε Βερσήλ. 28, 29, 30, 31 δεν είναι προπαραμονή. Και μπορούμε να είναι πιο… Έχουμε δυσκολία. 28 δεν μπορεί η κυρία Τσαούση. Δεν μπορούμε να επιβάρουμε σε κανέναν υπάλληλο… 23 πάντως εγώ δεν μπορώ. 23 δεν μπορείτε, εσείς 28 δεν μπορεί η κυρία Τσαούση, γιατί έχει άδεια και η υπάλληλος ή η άλλη, η οποία υποτίθεται ότι την αναπληρώνει. Δεν μας βάζεται στην αντιπαράδευση με τις υπηρεσίες. Δεν σας άκουσα… Αν ανοηγάσεις το σώμα 28, πρέπει να κάνουμε 28. Δεν μπορεί να βάζει την κυρία Τσαούση ποστά και να… Δεν είναι, δεν βάζω την κυρία Τσαούση, βάζω τις ανάγκες της υπηρεσίας, κύριε Μπακογλήδη, τις ανάγκες της υπηρεσίας. Και μετά, ήξερα εγώ, να έρθει για δύο ώρες, πάω ούτως αρρωστή. Κατά γεγονό, δεν κάνουμε τίποτα. Δεν θα είναι ούτε ο δήμαρχος, από ότι λέει… Λοιπόν, αν ο δήμαρχος δεν θα είναι και δεν μπορεί για αντικειμενικούς λόγους, εντάξει, αλλά μην βάζεις τις υπηρεσίες ανάμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι λάθος. Κύριε Μπακογλήδη, εγώ δεν θα μπορώ. Με τις υπηρεσίες θα βγάζαμε ακριά, πλάι εγώ δεν θα μπορώ. Είπα ότι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία, δικιά σου δεν έχω πρόβλημα. Αλλά… Ιστοικώς, για οικογενειακούς λόγους, εγώ δεν θα μπορώ. Από 24 μέχρι 31 δεν θα μπορώ. Δηλαδή, εγώ σε καταλαβαίνω, αλλά μην βάζεις τις υπηρεσίες μπροστά. Ναι, ναι, αυτό λέω. Ας μην… εντάξει, θα βρίσκαμε να το… Δηλαδή, και οι υπηρεσίες, όμως, έχουν κάποια δικαιώματα. Δεν μπορούμε εμείς να τους επιβάλλουμε ό,τι θέλουμε και ό,τι μπορούμε εμείς. Δηλαδή, αν θέλετε να υποβαθμίσουμε τη συσχή της υποδοχισμού και τεχνικού προγράμματος, ας το κάνουμε εδώ. Δεν υποβαθμίσουμε. Όχι, δεν υποβαθμίζουμε τίποτε. Απλώς δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε. Και εσείς κόπτεσθε και τα δικαιώματα των υπαλλήλων. Τώρα, δηλαδή, όταν το πούμε όχι θα κόψεις αυτό που έχεις να κάνεις και θα έρθεις εδώ, γιατί θα κάνουμε εμείς, θέλουμε να κάνουμε όχι στις 21, αλλά στις 28. Να βρούμε μια μέση λύση. Να βρούμε μια μέση λύση, εν πάση περιπτώσει. Κυρία Πρόεδρε, αν μπορούμε να το κάνουμε 23 και να το κάνουμε μετά από κάποια ώρα για να έχει τελειώσει και από την εργασία του κ. Περσίδης, ούτως ώστε να βρούμε μια μέση λύση, έστω ας πάει αργά. Θα το ξέρουμε όλοι, θα κάνουμε ένα προγραμματισμό. Ας ξεκινήσει, ξέρω εγώ, 8-9 και θα κάνουμε μια προπαραμονή. Κοιτάτε, αν είναι να γίνει 23, ας γίνει με σημερινές ώρες, λίγο να αφήσουμε ένα κενό. Πόσο θα πάρει, δεν ξέρω. Δηλαδή, γύρω στις 2 με 3. Μην πάει μετά τις 6-7, είναι αδύνατο. Κύριε Περσίδη, ξέρετε ότι στον προϋπολογισμό δεν μπορούμε να πούμε ούτε 2 ώρες, ούτε 3 ώρες. Είναι κάπως δύσκολο. Αυτό λέω, αν ξεκινήσει η ώρα 2… 2-3 το μεσημέρι, εννοεί, κύριε Πρόεδρε, όχι 2-3. Ναι, ναι, κατάλαβα, αλλά αν αρχίσει 2-3 το μεσημέρι και θέλετε να τελειώσει μέχρι τις 6, δεν ξέρω αν θα έχουμε τελειώσει. Μα εγώ δεν θα έχω τελειώσει μέχρι τις 6, θα έχω τελειώσει η ώρα 9-10 από εδώ. Πολλά. Υπάρχει πρόβλημα να ξεκινήσει στις 2 η ώρα το μεσημέρι? Νομίζω ότι δεν είναι σωστό τώρα να… Τι να σας πω, κύριε Γαβρίπ, βλέπετε ότι προσπαθώ να βρω μια λύση, να τελειώσω. Όχι, δεν απευθύνουμε σε εσάς, προσπαθώ να πηγήσω, αλλά νομίζω ότι ο δήμαρχος του, ο κύριος Μπαγκολίδης, δεν είναι ώρα τώρα να πούμε 2 ή 3 ή τα λοιπά. Νομίζω ότι είναι λίγο… ας το αφήσουμε λίγο να το διαχειριστούμε μέχρι το τέλος. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι ας αφήσουμε σήμερα να το διαχειριστεί κάθε παράταξη και να δώσει μια ημερομηνία, σεβόμενοι και τους ανθρώπους που δουλεύουν στις υπηρεσίες, αλλά και ένα χρονικό διάστημα, τέτοιο ώστε να μελετήσουν λίγο για τις… μπορεί να καταλήξουμε στις 23 του μήνα. Εντάξει, κύριε Παγκολίδη. Μου επιτρέπετε, ο Βουλγαράκης ο Νεκτάριος είναι. Άκουσα το δήμαρχο να λέει ότι μέσα στη βδομάδα προτίθεται και μπορεί να κάνει μια συνάντηση και μια συζήτηση και με τους υπόλοιπους επικεφαλείς. Εκεί που θα είναι λοιπόν οι έξι τους ας πούμε, και όχι όπως είμαστε εδώ τώρα 40 άνθρωποι, ο κάθε επικεφαλής είναι εξοδεδοτημένος, φυσικά ο δικός μας είναι από την παράταξή του, να συζητήσει για το θέμα του προπολογισμού, πότε είναι η πρέπεισα ημερομηνία, ο χρόνος, για να το αφήσουμε αυτό το θέμα, να το συζητήσουμε επικεφαλείς με τον δήμαρχο μεταξύ τους και νομίζω ότι θα βρεθεί λύση. Ωραία, εγώ πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Μην να επεκτάθομαι πέρατερο. Ο κύριος Σαρκούδης έχει το λόγο. Κυρίε Πρόεδρε, γιατί ο κύριος Σαρκούδης ζήτησε προηγουμένου να πει και τα άλλα θέματα, γιατί είχε και προημειρησίας, καταλάβατε. Ναι, ναι. Α, δεν τελείωσε ο κύριος Σαρκούδης. Κυρίε Πρόεδρε, σαν αντικαρτασάντης του κύριου Περσίδη. Ναι. Αφήσουμε να τελειώσει ο κύριος Σαρκούδης. Νομίζω ότι τελείωσε ο κύριος Σαρκούδης. Όχι, όχι, δεν τελείωσε. Λοιπόν, ήταν κάποιες ερωτήσεις που είχα βάλει σε προηγούμενα δημοτικά συνολικά, για τα οποία δεν είχα κάποια απάντηση μέχρι σήμερα. Παράδειγμα, είχα ρωτήσει για το πόθεν έσχες των συναδέλφων, κάποιων συναδέλφων, αν υποβλήθηκαν ή δεν υποβλήθηκαν. Όχι συγκεκριμένα, ποιοι δεν υπεβαλάν πόθεν έσχες για το 2019, ή μάλλον από τότε που ανέλαμπαν στην υπηρεσία. Ένα ήταν αυτό, το άλλο ήταν αυτό που είχα αναφέρει σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο για τα φρεάτια που ήταν ευουλωμένα. Και μάλιστα ο κύριος δήμαρχος εκείνη την μέρα μιλήσαμε συγκεκριμένα για την πλατεία Ύδρας. Μου εξήγησε το τι συμβαίνει σε εκείνη ακριβώς την περιοχή, αλλά από ό,τι βλέπω τα φρεάτια είναι ευουλωμένα στην ευρύτερη περιοχή του Αγιάννη. Γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη πλημμύρα όταν βγάζει, όταν κατεβάζει πολύ νερό, όταν δηλαδή βρέχει πάρα πολύ και έντονα και για πολύ ώρα. Αυτό ήταν το δεύτερο ζήτημα, όπως και για μια απάντηση, αν το γνωρίζει, προφανώς είναι απάντηση του Γραφείου Προϋπολογισμού ή μάλλον της Νομικής Υπηρεσίας, σε αυτή την αιτιολογική έκθεση, ήθελα να ρωτήσω, που υποβάλλεται για εμάς που εμείς θέλουμε να κάνουμε προϋπολογισμό, να καταβάσουμε προϋπολογισμό. Λέω όμως ότι πρέπει να υπάρχει μια αιτιολογική έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού. Ποιο είναι το περιεχόμενό της και πότε την υποβάλλουμε. Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί και λέω μήπως γνωρίζει κάποιος γιατί είναι μια διαδικασία, την οποία δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο δήμο μας, αλλά από ότι ξέρω δεν έχει γίνει και σε κανένα δήμο. Συνήθως η διοίκηση φέρνει το προϋπολογισμό και η αντιπολίτευση μιλάει πάνω σε αυτό. Καμιά άλλη περίπτωση που να φέρουν παρατάξεις της αντιπολίτευσης προϋπολογισμό να τον υποβάλλουν να τον καταθέσουν, δεν έχει συμβεί κάτι στα τόσα χρόνια. Στο δήμο το δικό μας σίγουρα δεν έχει συμβεί ποτέ. Στους άλλους δήμους έψαξα να βρω κάτι αντίστοιχο, δεν βρήκα τίποτα. Μήπως ξέρει κάποιος να μας απαντήσει τι σημαίνει αυτή η ιδιολογική έκθεση. Ευχαριστώ πολύ. Θα σε ευχαριστούμε. Κύριε Αρκούδη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Περίμενα και σε λίγο καρτερικά. Μόνο ένα πολύ σύντομο σχόλιο. Θα συζητήσουμε για την ημερομηνία του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά τον προϋπολογισμό. Παρ' όλα αυτά θα πρέπει να γίνεται και από την πλευρά του Προεδρύου και από την πλευρά της διοικησίας και ένα σοβαρό σχεδιασμός και μια επικοινωνία και με τις πόλυπες δημοτικές κινήσεις όσον αφορά το οργανόγραμμα των Δημοτικών Συμβουλίων, ειδικά όταν πρόκειται για τέτοιες διαδικασίες, γιατί και εμείς εργαζόμενοι είμαστε, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε και το πρόγραμμά μας έτσι έως να βάλουμε τις συνεδριάσεις, αλλά κάποια στιγμή να μπορέσουμε να ξεκουράσουμε κιόλας. Παρ' όλα αυτά νομίζω ότι εκεί εγώ θα ειστιάσω, να συζητήσουμε για το πότε θα πάει ο προϋπολογισμός, αλλά θα πρέπει να γίνεται, ειδικά στην κορυφαία διαδικασία για το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια από τις κορυφές διαδικασίας για το Δημοτικό Συμβούλιο, μια καλύτερη συνενόηση εκ των προτέρων σχετικά με το σχεδιασμό και το οργανόγραμμα αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου. Το κλείνω εδώ. Δεύτερο ζήτημα, είχα αναφερθεί και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια ιστορία που είναι παλιά αλλά έχει αποκτήσει νέα δεδομένα επαφαρά ορισμένα από τα ανταλλάξημα που έχουμε στο Δήμο Καλαμαριάς και νέες αγωγές του δημοσίου απέναντι σε ιδιοκτήτες, με τις οποίες διεκδικεί συγκεκριμένα οικόπεδα, συγκεκριμένες εκτάσεις στις οποίες έχουν χτιστεί και πολυκατοικίες και ούτω καθεξής. Εγώ έχω συνομιλήσει με ορισμένους, από όσο γνωρίζω ότι θα ετοιμάσουν και μια επιστολή συγκεκριμένη προς τον Δήμαρχο, ζητώντας και συνάντηση μαζί του, γιατί είναι ένα ζήτημα στο οποίο καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε ένα σπίτι τα τελευταία 30 χρόνια και ξαχνικά να μαθαίνουν ότι δεν είναι δικό τους. Άρα νομίζω και ο Δήμος Καλαμαριάς θα πρέπει με ένα τρόπο να τους συνδράμει και να παρέμβει, βλέποντας τι θα γίνει και με αυτό το ζήτημα. Δεύτερο κομμάτι. Θα ήθελα λίγο μια ενημέρωση σχετικά με την πορεία υλοποίησης των μέτρων που είχαμε, λάβουμε την απόφαση για την αντιμετώπιση των συνεπιών του COVID των οικονομικών και γενικών συνεπιών. Είχε πει ο Δήμαρχος, αν θυμάμαι καλά, θα μας αποστέλει ανατακτά χρονικά διαστήματα μια ενημέρωση για την πορεία εξέλιξης των μέτρων και την πορεία εφαρμογής και υλοποίησής τους. Νομίζω ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία αυτή, έχοντας και την τελευταία πριν τον προϋπολογισμό συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου, να δούμε τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα, πώς προχωρούν τα μέτρα που ψηφίσαμε, που έχουμε μείνει πίσω και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα συνέχεια. Τέταρτο ζήτημα. Υπήρχαν, υπάρχουν μάλιστα δηλώσεις από τους αρμόδους κυβερνητικούς για την κατάργηση από την επόμενη εκλογική διαδικασία της απειλής αναλογικής. Στα συνέντερα των κατατόπους περιφερειακών νοσοδήμαν ο αρμόδος Υπουργός, αν δεν κάνω λάθος, είπε ότι πάνω κάτω το σύστημα που θα καλουθηθεί είναι ότι ο κλεγής Δήμαρχος θα έχει τα 2 τρίτα της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και αντιπολίτευση το 1 τρίτο. Θα επιστρέψουμε δηλαδή ξανά σε μια κατάσταση στην οποία θα έχουμε ένα πανίσχιο Δήμαρχο, μια πανίσχυρη διοίκηση και ένα Δημοτικό Συμβούλιο στην ουσία δρανές, διότι τι θα έρχονται τα θέματα θα ψηφίζονται από τη συνδιοίκηση, από τη διοίκηση, από τους Δημοτικού Συμβούλους της συμπολίτευσης και από εκεί και πέρα όσο και να χτυπιούνται οι Δημοτικοί Συμβούλοι της αντιπολίτευσης θα παραμένουν τα πράγματα όσοι έχουν. Και εμείς το επόμενο διάστημα θα ετοιμάσουμε και ένα ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, καταδικάζοντας και αυτή την εξέλιξη, γιατί νομίζω ότι μας πηγαίνει βήματα πίσω, αφαιρεί όλη τη δουλειά που έχει γίνει στα Δημοτικά Συμβούλια, όλη την πολιτική ζήμωση και το γεγονός ότι πια απέκτησε ο διάλογος για την παράθεση πολύ μεγάλο και ουσιαστικό περιεχόμενο και αυτό φαίνεται σε πρακτικές και σε πράγματα υλοποιήσυμα και νομίζω ότι θα έρθουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό και ως Δημοτικό Συμβούλιο τα επόμενα χρόνια. Θα κλείσω με ένα ζήτημα, είναι το ζήτημα της ΚΕΤΚΑ και των ανθρώπων που απολύθηκαν, θα μπει ως τακτικό, θα το αφήσω στο συνολό του για την τοποθέτηση μετά. Θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις. Η μία είναι, και δύο αφορούν την ΚΕΤΚΑ, είχε υποθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα γίνει μάλλον διαπεριφοράς ένα Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΤΚΑ ως αναφορά την απόφαση για τους εργαζόμενους για τη μετατροπή των συμβάνσεών τους από ορισμένους αόρους του χρόνου και τις αγωγές που έχουν καταθέσει. Αν έχει εκδοθεί τέτοια απόφαση, αν έχει αναρτηθεί, αλλιώς και γιατί δεν έχει γίνει αυτό, νομίζω είχε απαντήσει ο Δήμαρχος ότι θα γίνει διαπεριφοράς ή ότι θα γίνει σύντομα, αλλιώς νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα. Δεύτερο, ως αναφορά λίγο τον προϋπολογισμό της ΚΕΤΚΑ, αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμός, είδαμε ότι μειώθηκε το ποσό του προϋπολογισμού, θέλω ένα σκεπτικό πίσω από αυτή τη μίωση του ποσού του προϋπολογισμού της ΚΕΤΚΑ και αν θεωρούμε ότι θα υπαρκεί αυτό το ποσό έτσι ώστε η ΚΕΤΚΑ να λειτουργεί πλήρως και να παρέχει τις υπηρεσίες που θέλουμε να παρέχει. Τα υπόλοιπα μετά στην τοποθέτησή μου. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε κύριε Αρχούδη. Ο κύριος Αντωνάκης. Καλησπέρα και από εμένα. Καλησπέρα. Κάποια ζητήματα θέλουμε να θύξουμε. Καταρχήν όλη αυτή η συζήτηση που έγινε για το πότε θα συζητήσουμε τον προϋπολογισμό, δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να συζητηθεί τις μέρες που προτείνεται, είτε η πρότες του κυρίου Μπακογλίδη είτε του δημάρχου. Εκείνο που ζητάμε είναι να υπάρχει χρόνος, κύριε Πρόεδρε, για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε, να υπάρχει χρόνος για να γίνει συζήτηση πάνω στον προϋπολογισμό και μάλιστα συζήτηση εφ' όλης τη σύλληση. Αυτή είναι η διαδικασία που αφορά τη μία από τις πιο σημαντικές, ίσως την πιο σημαντική συνεδρίαση του χρόνου για το Δημοτικό Συμβούλιο. Και βέβαια έχει δίκιο ο κύριος Θεμεκενίδης. Θα θέλαμε για κάθε παράταξη να υπάρχει έναν αντίτυπο, ένα φωτοτυπημένο αντίτυπο του προϋπολογισμού. Θα μας βοηθήσει καλύτερα να το δουλέψουμε, να το επεξεργαστούμε καλύτερα. Κύριε Αντωνάκη, είναι 300 πόσες συμπίλους. Ναι, μας έχετε στείλει, όταν συζητούσαμε, αν θυμάμαι καλά, τώρα, μας είχατε στείλει πάρα πολλές σελίδες χωρίς νόημα. Νομίζω για τις παρατάξεις από έναν αντίτυπο θα βοηθούσε. Δεν νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια λογική να κάνουμε παράλογα έξοδα. Αυτό όμως ήρθε καθε φορά να γίνεται. Όσον αφορά την ώρα, ήθελα να πω ότι το μεσημέρι είναι λίγο δύσκολο, χωρίς να θέλω να πιέσω τον Αμπράμ. Είναι λίγο δύσκολο για να ξεκινήσουμε να συνεδριάζουμε 2 ώρες το μεσημέρι, γιατί εγώ παραδείγματος χάρη εργάζομαι μέχρι τις 5 η ώρα. Έχει τύχει και οι παλιότεροι θα το θυμούνται ότι έχει τύχει να συνεδριάζουμε μέχρι τις 3.30 ταξιμερώματα προϋπολογισμό και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε κάποια θυσία όσον αφορά τον χρόνο μας, αλλά είμαστε ανοιχτοί όσον αφορά τις ημερομηνίες και το επαναλαμβάνουμε. Τώρα, κάποια ζητήματα άλλα. Αναφέρθηκε για τον ΑΟΑ για τις εξελίξεις και εμείς θα το βάζαμε σαν θέμα να μας δώσετε μια ενημέρωση τι συμβαίνει εκεί. Και επειδή έχει ανοίξει το θέμα και υπάρχουν αντιδράσεις και από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλού σχετικά με την επιστολή που έστει ο ΑΟΑ, το ξαναφέρουμε, έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο να μας κοινοποιήσει την αλληλογραφία που υπάρχει για αυτό το θέμα και πρέπει αυτό να συζητηθεί, Δημάρχη, αυτό το θέμα γενικά όσον αφορά το κόδρα, αλλά και ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση του Δήμου απέναντι στις προπληρωτικές απαιτήσεις του ΑΟΑ όσον αφορά τα στρέματα που έχει εκεί μέσα στον κόδρα. Για τους εργαζόμενους του Δήμο θα τοποθετηθώ αργότερα. Συνάδελφοι, η πανδημία συνεχίζεται. Μπορεί τις θελθές μέρες τα ακρούσματα να είναι λιγότερα, αλλά η πίεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι τεράστια, ακόμα και οι ειδικοί λένε ότι δεν είμαστε σίγουροι και με τα μέτρα αυτά, τα περιοριστικά που θα ισχύσουν κατά τις περιόδους των γιορτών, εάν θα ξεφύγουμε αυτή την τεράστια πίεση με ένα ακόμα καινούργιο κύμα πανδημίας. Εμείς, δεν θέλω τώρα να το αναλύσω, το έχουμε αναλύσει σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Εγώ θέλω να επαναλάβω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η άποψή μας είναι ότι δείξαμε ότι είμασταν και είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων σε ζητήματα που αφορούν πολύ σοβαρές καταστάσεις και άπτοτε της υγείας του λαού. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, βλέπουμε μία λογική και τώρα δεν με έμφωμαι τη διοίκηση, γενικά με έμφωμαι αυτούς που έχουν την ευθύνη, το Υπουργείο Υγείας, την κυβέρνηση, όλους αυτούς τους φορείς που έχουν την κεντρική ευθύνη, που πετάνε την ατομική ευθύνη στους στο λαό, αλλά επί της ουσίας δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά αυτή την κατάσταση με πρώτο και κύριο την ενίσχυση, την πραγματική ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιο συστήματος υγείας. Θα κλείσω με ένα θέμα που κατά την άποψή μας είναι σοβαρά πολιτικό και το ξαναφέρνουμε γιατί κυρίως θεωρούμε ότι είναι ανοιχτό όσον αφορά την πολιτική του διάσταση, γιατί δεν έχουμε λάβει σαφής τοποθετήσεις από τις υπόλοιπες παρατάξεις του δήμου. Πριν από μερικές μέρες το περιφερειακό συμβούλιο, 9 στις 10 παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, βγάλαν ένα ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συνέχιση της συμμετοχής της παράταξης Ελληνική Αβή στην Κεντρική Μακεδονία και όσον εκλέχτηκαν με αυτό το συνδυασμό και ζητούν από το Υπουργείο Σωτερικών να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την αποποπή ή αναστολή της συγκεκριμένης περιφερειακής παράταξης και το μελό της από τον περιφερειακό συμβούλιο. Εμείς το φέρνουμε το θέμα και για το δικό μας το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί υπάρχει παράταξη που έχει στηριχτεί επίσημα από τη Χρυσή Αυγή εκείνο που θέλουμε είναι να πάρουν θέση παρατάξεις και να βγει ένα ψήφισμα αντίστοιχο με αυτό που πήρε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα. Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται για κάποια προσωπική επίθεση σε κάποιο πρόσωπο, όπως θέλουν κάποιοι να φανεί. Εμείς δεν κάνουμε προσωπικές επιθέσεις, τοποθετούμαστε πολιτικά και αυτή είναι η απόψη μας. Και καλούμε τις παρατάξεις του Δημοτικό Συμβουλίου να πάρουν θέση πάνω σε αυτό το θέμα ξεκάθαρη. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Αντωνάκη. Ο κύριος Βολτσίδης είναι μέσα? Ναι κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να κάνω κάποια τοποθέτηση. Δεν θέλεις. Ο κυρίος Βαλμούνις. Όχι, ευχαριστώ. Η κυρία Σεμακούλα μπήκε? Όχι. Να ρωτήσω επίσης αν έχει έρθει ο κύριος Τελίδης και ο κύριος Φωτόπουλος. Ναι. Κύριε Τελίδη, κύριε Φωτόπουλε, είστε μέσα? Όχι. Κύριε Βραμμύδη, δώστε το λόγο σας. Είχαμε μέσα κύριε Πρόεδρε, έτσι? Ναι, ναι κύριε Παπαδόπουλε, εντάξει. Για τον κύριο Τελίδη και για τον κύριο Φωτόπουλου ρωτάω. Όχι, δεν είναι μέσα. Μέσα είναι και οι δυο. Κύριε Τελίδη, καλησπέρα. Μας βλέπετε στην οθόνη μέσα, Φωτόπουλος. Και ο κύριος Φωτόπουλος και εσείς, εντάξει, ωραία. Λοιπόν, κύριε Βραμμύδη, δώστε το λόγο στους λεπούς συναδέλφους. Αμέσως κύριε Πρόεδρε. Το λόγο έχει ο κύριος Μακατάσης και μετά η κυρία Αγγελοπούλου. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δύο λεπτά. Θέλω να κάνω μόνο ένα ερώτημα προς τον κύριο Δήμαρχο. Και με την ιδιότητά του, σαν υπεύθυνος στο εργοτάξιο της ΠΟΝΤ, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντιδήμαρχος. Η ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των δημοτών αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δήμου και ο προσωπικός μου στίχημα ως δήμαρχος. Αυτή ήταν η εισαγωγή στο χαιρετισμό της 3 Δεκέμβρη, παγκόσμια ημέρα, για τα άτομα με αναπηρία. 2.400 άτομα, κύριε Δήμαρχε, από την ομάδα που εκπροσωπώ την ομάδα, εγώ την πόλη μου την φτιάχνω όμορφη. 2.900 άτομα από την Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών. Και 200 άτομα από το Σύλλογο ΑΜΕΑ της Καλαμαριάς της Ταξιάρχης. Θα θέλαμε να σας πιστέψουμε και για να σας πιστέψουμε θεωρώ ότι είναι καλύτερο να γίνει έμπραχτα. Αναφέρομαι λοιπόν σε ένα θέμα που το έθεσα και λίγο μετά το Πάσχα και δεν είχα πάρει απάντηση τότε και αφορά την ολοκλήρωση στις ράμπες του πεζοδρομίου που είχαν ξεκινήσει το Δεκέμβριο στην Οδόπλα Στήρα και μάλιστα τότε ήμουν ο πρώτος που συνεχάρηκα τον αντιδήμαρχο, τον κ. Μουρατίδη γιατί ξεκίνησε αυτό το έργο αλλά γίνανε μόλις 6 ράμπες από τις 30 τόσες που πρέπει να γίνουν με τον αρχομό του 2020. 2-3 φορές που επισκέφτηκα τον κ. Μουρατίδη τη μια φορά και ήταν λογικό δεν είχαμε υλικά γιατί δεν είχε προχωρήσει ο διαγωνισμός την άλλη φορά δεν είχαμε προσωπικό σαν οικοδόμους να σκεφτούμε ότι οι 6 ράμπες που γίνανε μέχρι τώρα ήταν σε μια περίοδο που είχαμε 8 οικοδόμους στο εργοτάξιο αυτή τη στιγμή η Καλαμαριά έχει στο εργοτάξιο της Πόντου 17 οικοδόμους θέλουμε να δεσμευτείτε ότι θα ολοκληρωθούν οι ράμπες ειδικά αυτή την περίοδο που είναι νεκροί για τον παραλιακό μέτωπο περίπου νεκροί γιατί κάποιοι περπατάνε ώστε όταν θα τελειώσει αυτή η πανδημία και όταν μπορεί ο κόσμος να περπατάει για τις χιλιάδες άνθρωποι που περπατάνε κάθε μέρα στο παραλιακό μέτωπο να μπορούν να έχουν και τα άτομα που δυσκολεύονται να έχουν την δικιά τους πρόσβαση στην Καλαμαριά. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Μακαντάση. Η κ. Κυδροπούνου και μετά ο κ. Αλεπίδης. Καλησπέρα και από μένα σε όλους. Καλησπέρα. Θέλω να βάλω 2-3 θέματα. Πραγματικά την Παρασκευή που μας πέρασε διαπιστώσαμε ότι στο δρόμο ο παραπλεύρος της Παπάγου όντως ο ΑΟΑ περιέφραζε, έβαζε πασαλάκια σε ένα κτίριο που υπήρχε εκεί χωρίς άδεια. Θέλουμε πραγματικά να μας ενημερώσετε με ποια δικαιοδοσία κάνει παρέμβαση ο ΑΟΑ τη στιγμή που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση χωρίς να έχουμε πάρει άδεια από την αρχαιολογική και από τις άλλες υπηρεσίες που χρειάζεται. Θέλουμε μια ενημέρωση γι' αυτό. Ένα ακόμα Δήμαρχε. Θέλουμε μια απάντηση. Περιμένουμε από τις 14 Οκτώμβρη που σας ζητήσαμε πόσα είναι τα δίμηνα τα οποία έχετε προσλάβει μέχρι σήμερα και το έγγραφο αυτό που σας έχουμε στείλει στο mail σας το οποίο δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα. Άλλη μια ενημέρωση θέλουμε για το πρόγραμμα του ΑΕΔ για τις 10 θέσεις που είχατε ζητήσει τι έχει γίνει για τις ηλικίες 55-67 γιατί δεν έχει τρέξει ακόμα, αν το είχε τυπογράψει τι έχει γίνει. Όσον αναφορά τον κ. Γιανακό πριν συμπληρώθηκε όντως ένας χρόνος για το θέμα που σας είχα βάλει για το πρώτο υπηρευογείο στην Παπανικόλα 3 και είχα επανέρθει ψανά μετά από τις εργασίες οι οποίες είπατε ότι έχουν γίνει σήμερα πάλι είναι πλημμυρισμένο. Τι συμβαίνει εκεί? Πήγατε, το είδατε, στείλατε υπηρεσίες να δουν γιατί συμβαίνει αυτό παρόλο που μας είπατε ότι έχουν γίνει κάποιες εργασίες εκεί. Και κάτι ακόμα για τον κ. Γιανακό. Στις 12 Οκτωμβρίου σας είχαμε ζητήσει να απευθυθείτε στην περιφέρεια για την ενίσχυση του ΕΠΑΛ να πάρετε κάποια ενίσχυση διότι εκεί φοιτούν 1.100 μαθητές οι οποίοι δεν είναι μόνο από την Καλαμαριά, είναι απόλυτη Θεσσαλονίκη. Και θα πρέπει να ζητήσετε, θα έπρεπε να έχετε ήδη ζητήσει μια ενίσχυση από την περιφέρεια. Όσο αναφορά την επίθεση των σκυλιών του Κόδρα μας κάνετε την ενημέρωση αλλά θα θέλαμε να ξέρουμε σίγουρα αυτά τα σκυλιά που βρίσκονται και αν θα επανενταχθούν ξανά στο χώρο αυτό. Και κάτι ακόμα, μια πρόταση για τη συμμετοχή της Καλαμαριάς θα σπέσει αλλολίβιξ. Ας το δουν οι υπηρεσίες εκεί με τον κ. Γιάννακο και νομίζω ότι είναι μια καλή πρόταση, το είχαμε βάλει από πέρσι από τις 8 πρώτου που είχε γίνει το πρώτο νημοτικό συμβούλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απάντηση, καμία ενημέρωση του τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Αυτά από μένα. Ευχαριστούμε κ. Αγγελοπούλου. Ο κ. Σαλεπίδης. Καλησπέρα. Ο κ. Σαλεπίδης και μετά ο κ. Γαβρίλη. Καλησπέρα και από μένα. Πέραν τον άλλο θέμα του που θα συζητηθούν, θέλω να θέσω και εγώ κάποια θέματα, κάποια ερωτήματα, εκπροσωπώντας την παράταξή μας. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε κάποιες συνάνθρωποι μας που έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό, πού θαύονται, πού τους έχουμε θάψει. Έχουμε πληροφορηθεί ότι αυτό γίνεται στα κοιμητήρια αναστάσεως του Κυρίου. Γιατί δεν γίνεται στην Καλαμαριά όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους, παραδείγματος χάρη της Πηλαίας ή της Νέα Πολης. Επίσης θα θέλαμε να ρωτήσουμε για ποιο λόγο δεν γίνονται τελετές το Σαββατοκύριακο. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να χάσει κάποιον ανθρωπό του και να περιμένει να περάσει ολόκληρο Σαββατοκύριακο για να γίνει μία κηδεία. Είναι πάρα πολύ ψυχοφθόρος αυτό μέσα σε όλο τον πόνο που θα έχουν. Ένα είναι αυτό. Δεύτερον, δεν έχουμε λάβει από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο κάποια απάντηση από τη διοίκη σχετικά με το έτοιμα του συλλόγου γονέων του 17ου δημοτικού σχολείου ως προς τη φύλαξη των άβλεων χώρων. Όπως πολύ σωστά αναφέρεται μέσα στο κείμενο που λάβαμε, το κόστος από κατάσταση των ζημιών που γίνονται δυσίως στα σχολικά κτίρια κατά τις βραδινές ώρες είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα δαπανίσει ο δήμος αν είχαμε κάποιους φύλακες σχολικών κτιρίων κατά τις ώρες που αυτά είναι κλειστά. Μπορεί να λειτουργήσει και αποτρεπτικά αυτό. Και ένα τρίτο θέμα είναι κάτι που έχω αναφέρει και στον αντιδημαρχό Καθαρίου τον κ. Ματζαρίδη και ομολογούμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Ματζαρίδη. Το επισημαίνω και τώρα σε αρκετά σημεία δρόμων της Καλαμαριάς, κυρίως στα Στενάιπα, οι θέσεις στάθμιψης είναι πολύ περιορισμένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρκάρει ο καθένας όπου βρει και πολλές φορές και παράνομα. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που οδηγεί αφήνωτο αυτοκίνητο σε σημεία όπου βρίσκονται δεκάδια πορημάτων τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και για όλη τη νύχτα. Αυτό από μόνο το εμποδίζει ή επιβραδίνει το έργο από την υπηρεσία Καθαριούντας. Θεσσικά θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν έχουμε κάποια ευθύνη για την παρανομία ή την ασυνεδεσία κάποιων σε κάποιους, ειδικά στην διοίκηση. Απλά ζητούμε να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αποφευχθεί όλο αυτό. Ένας τρόπος που εντελώς έτσι απλά σκεφτήκαμε ή σκέφτηκα να το πω έτσι, θα μπορούσε να γίνει μια πρόοδος στον κάδονα από την πλευρά που παρκάρουν τα αυτοκίνητα 40, 50, 60 πόντους προς τον δρόμο. Έτσι ώστε να εμποδίζει τον οδηγό να κλείσει τον κάδο, αφού παράλληλα άμα το κάνει θα κλείνει και τον δρόμο και παράλληλα να επελευθερώσει το πεζοδρόμιο, σημείο του πεζοδρομίου που βρίσκεται ο κάδος και κλείνεται, ξέρετε εκείνα τα τετράγωνα που μπαίνουν, ώστε να υπάρχει ελεύθερη διέλευση πεζών. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα στην οδό Τραπεζούντος όπου μετά της μονοδρομής που έχουν γίνει υπάρχει τρομερό πρόβλημα. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Αλεπίδη. Ο κύριος Γαβρίλ και μετά η κυρία Φοροβούλου. Ναι. Καλησπέρα και από εμένα. Καλησπέρα. Εγώ θα βάλω το θέμα… Συγγνώμη Νίκο να διακόψω λίγο. Καλησπέρα Μπέτι Σεμακούλα. Καλησπέρα κυρία Σεμακούλα. Καλησπέρα. Νίκο συγγνώμη. Ναι, ναι. Αλίμονο ότι… Ή πως θα θέλατε να μιλήσετε κυρία Σεμακούλα. Συγγνώμη Νίκο Νικού. Κυρία Σεμακούλη. Έχω κάτι που θέλω να κατεβάσω ως πρόταση οπότε δεν ταιριάζει τα πρωιμερισίες. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Ευχαριστώ. Συνεχίστε κύριε Γαβρίλ. Ναι. Μας πρόλαβε ο δήμαρχος με την ενημέρωση που έκανε για τα σκυλιά στο Κόδραγι και τα λοιπά. Και καλώς μας πρόλαβα και μας ενημέρωσε. Νομίζω ότι αδικεί την όλη προσπάθεια που έχει γίνει εκεί πέρα η όλη αυτή η ιστορία. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δούμε κάποια πράγματα, είναι κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες δηλαδή στη στιγμή που ο κόσμος αρχίζει και επισκέπτεται το Κόδρα, όπως και εγώ με την οικογένειά μας και άλλοι φίλοι πολύ και βλέπετε συναδέρφους του κυρία Παντελίδου και άλλες φορές και με όλοι μας πηγαίνουμε και αξιοποιούμε ή εμπάσχομε ή αρχίζουμε και ενσαματώνουμε αυτόν τον χώρο ας πούμε στις δικές μας τις βόλτες και αυτό που πρέπει να έχει αυτός ο χώρος. Είναι άδικο αυτά τα φαινόμενα εκεί πέρα να μας γυρίζουν πίσω και να μας θυμίζουν εποχές που αφήναμε τα στυλιά εκεί πέρα για να έχουμε μια αφορμή και μια δικαιολογία, για να μην ασχολόμαστε και να μην αξιοποιούμε το χώρο και να μην μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν. Θεωρώ, δηλαδή, ότι η προσοχή αυτή έχει συγκινήσει και θα πρέπει να συνεχιστεί. Επίσης για τον ΑΟΑ, επειδή κάποια πράγματα έχω κι εγώ ασχοληθεί και ξέρω, ο ΑΟΑ τόσα χρόνια άφησε τα κτίρια αυτά στη μοίρα τους, έρχεται σήμερα να τα χρεώσει στο Δήμο να κάνει κάποιες προσπάθειες στη Λοϊκή, να τα αξιοποιήσει για λογαριασμό του και π.χ. να δει πώς θα τα ρευστοποιήσει. Κάτι το οποίο, προφανώς, θα τα πούμε και στη δική συνεδρίαση, δεν μπορεί να το κάνει. Εγώ θέλω να βάλω το θέμα συνολικά, ότι ο στρατός στην Καλαμαριά, δυστυχώς η Καλαμαριά είναι μια στρατοκρατούμενη περιοχή, έχει δύο ενεργά στρατόπεδα. Όταν θα συζητήσουμε στην ειδική συνεδρία για τον ΑΟΑ, εγώ κατά την άποψή μου θεωρώ ότι πρέπει να συμπεριλάβουμε και τον Ταλίπιν. Είχε κάνει μια πρόταση παλιότερα ο Άρης του Τεμεκενήρης, στο προεκλοϊκό του πρόγραμμα, για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος εκεί. Υπάρχει στο Γουμπουσσού αναλυτικά τι πρασβεύει ο δήμος Καλαμαριάς και τι θέλει να κάνει στα στρατοπεδα. Αυτά δεν είναι δυνατόν αυτή την εποχή να βρίσκονται μες στις πόλεις. Μπορείς να το δούμε το θέμα συνολικά, διότι ο στρατός έχει και την ναυτική διοίκηση, η οποία ανήκει στο αρχηγείο στρατού, έχει και τη βάση των αυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης, όπου συνολικά θα πρέπει να δούμε ότι οι χώροι αυτοί και πρέπει να απελευθερωθούν, διότι είναι σε κέρια σημεία της πόλης και σε μια διαδικασία συζήτηση συνολικά και ως προς τον διάδρομο τον οποίο θέλουμε να κάνουμε και με το ειδικό χωρικό της Θεσσαλονίκης, αλλά και με τα ειδικά χωρικά που έχουμε εδώ κάνει ως προς τις ζώνες που έχουμε στην παραλία και ως προς τον κόδρα. Δηλαδή, να μην κάτσουμε και να σαλαμοποιήσουμε ας πούμε το πρόβλημα ή να σηκώνουμε ένα-ένα θέμα. Να το δούμε όλοι, το λέω και στις πόλεις μας προτάξεις και προφανώς στην διοίκηση, να το δούμε αυτό το θέμα συνολικά, διότι η απελευθέρωση αυτών των χώρων και η ενσωμάτωσή τους στον σχεδιασμό της πόλης είναι σημαντικό πράγμα, δεν είναι μόνον ο ΑΟΑ. Ο ΑΟΑ είναι ένα κομμάτι το οποίο θα πάρει την συζήτηση την οποία πρέπει να κάνουμε, θα πάρει την απάντηση την οποία πρέπει να δώσει ο Δήμος, αλλά και οι υπόλοιποι χώροι. Εγώ θα ήθελα ο προβληματισμός αυτός να μπει και στις υπόλοιπες παρατάξεις και στην διοίκηση για να δούμε συνολικά… Κύριε Γαμπρίλ, έχει τελειώσει ο χρόνος σας. Τέσσερα λεπτά σας έδωσα. Ευχαριστώ πάρα πολύ, τέλειωσα κιόλας. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο εγώ να το δούμε συνολικά, συντολικότερα και υπόλοιπες παρατάξεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Γαμπρίλ. Κυρία Θοροπούλου και έπειτα ο κ. Στριακίδης. Καλησπέρα και εγώ. Εγώ προεμιρεσίας μπήκα λίγο αργότερα, δεν ξέρω αν με ακούσατε. Γεωργιάδης. Δεν άκουσα κύριε Γεωργιάδη, τι είπατε. Θέλει να μιλήσει και ο κύριος Γεωργιάδης, κύριε Αδριμήτ. Εντάξει, εντάξει. Σας ακούμε, κυρία Θοροπούλου. Αναφορικά με το θέμα του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, απλά προς επίρροση των όσων ανέφερε ο δικεφαλής μας, ως μέλος της οικονομικής επιτροπής πραγματικά, μέχρι και τελευταία στιγμή, πριν και στις δυο οικονομικές επιτροπές έρχονταν θέματα που φορούσαν τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, και όπως καταλαβαίνετε ήταν πάρα πολύ δύσκολο για μας να επεξεργαστούμε όλα αυτά. Τώρα, προς την κυρία Παντελίδου, ήθελα να πω δυο λόγια για την τεχνική πηρεσία, γιατί γίνομαι δέκτης παραπάνω τον τελευταίο καιρό από όλους τους συναδέλφων, οι οποίοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν εργασίες, συμβολεύουν και τα λοιπά, και οι μηχανικοί τους ενημερώνουν ότι έχουνε τεράστια αναμονή για να λάβουν φάκελο από την υπηρεσία. Και τελευταία, πρόσφατα είχα κι εγώ σχετική υπόθεση, η μηχανικός έχει καταθέσει έτοιμα από τον Οκτώμπρη και δεν έχει πάρει απάντηση. Λίγο να μας πείτε τι γίνεται εκεί πέρα και πώς καταλαβαίνω ότι πάλι λείπουν και δουλεύουν, κάποια μέρα έρχονται και μία είναι που δουλεύουν με τηλεργασία, αν σκοπεύει να κάνει κάτι στο θέμα αυτό, και αν θα μπορούσαμε να βάλουμε δεχομένως την πρώτη σελίδα του site, όπως έχουμε αντίστοιχα τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τα επισοδητικά, να βάζαμε κάπως πιο συγκεκριμένα το mail του κάθε υπαλλήλου, γιατί και σε αυτό δημιουργείται, αντιμετωπίζουν πρόβλημα, παίρνουν σε διάφορα τηλέφωνα, δεν βρίσκουν τους υπαλλήλους για να βρουν το mail του αρμοδίου υπαλλήλου, και αυτό νομίζω καθυστερεί και τις υπηρεσίες και τους λίγους αυτούς τους υπαλλήλους που εργάζονται. Αν είναι δυνατό να μπει στην πρώτη σελίδα του site, να μπορούν οι συνάδελφοι και οι μηχανικοί να βρίσκουν κατευθείαν το mail του υπαλλήλου που θέλουν να επικοινωνήσουν. Και τέλος προς το δήμαρχο, σχετικά με τα αθλητικά σωματεία, επειδή δεν κάναμε καμιά συζήτηση γι' αυτό στις προτάσεις που είχαμε και στις μέτρα που λάβαμε λόγω της πανδημίας, αν δεν μπορούσαμε να κάνουμε, επειδή βλέπω κι άλλοι δήμοι το έχουν βάλει στα μέτρα, να προβλέψουμε κάποια επιχορίγηση, κάποιο ποσό για τα ενίσχυση για τα αθλητικά σωματεία. Αυτά, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κυρία Φιλοπούλου. Λοιπόν, ο κύριος Τριακίδης και έπειτα η κυρία Κυφωνίδου. Πέρα κι από εμένα, θα ήθελα να φερθώ σε ένα ζήτημα το οποίο έχει φέρει παραλυθοντικά στο τραπέζι της συζήτησης αρκετές φορές ο κύριος Βουργαράκης και είναι μάλιστα θέμα το οποίο αναφέρθηκε και προηγουμένως και από συνάδελφο. Είναι το ζήτημα των ομβρίων, το οποίο αποτελεί μια ιστορία που ξεπερνά τις δυο δεκαετίες. Από τη στιγμή δηλαδή πολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των δυτίων ομβρίων, περίπου δηλαδή πριν από μια πενταετία, επήλθε μια μικρή αποσυμφόρηση. Όμως, όπως όλοι ξέρουμε στον Άγιο Ιωάννη, το πρόβλημα παραμένει τεράστιο. Πράγμα το οποίο αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά τις προηγούμενες ημέρες. Ένα τέτοιο έργο, η πλημμυρική δηλαδή ένα βάθμιση της περιοχής, έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Είναι τουλάχιστον τρόπη για την καλαμαριά, να πλημμυρίζει μια ολόκληρη περιοχή, κάθε φορά που η βροχόπτωση είναι έντονη. Θεωρώ ότι είναι περισσότερο από επιβεβλημένο να έρθει η δεύτερη φάση των ομβρίων στο νέο τεχνικό πρόβλημα. Και ρωτώ, είναι λοιπόν αυτό κάτι το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε, να έρθει στο νέο τεχνικό πρόγραμμα. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Κεφτεριακίδη. Η κυρία Κυφωνίδου και έπειτα ο κύριος Κόκκινος. Καλησπέρα, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρος. Θέλω να ρωτήσω, τρεις ερωτήσεις έχω να κάνω, ή μάλλον δύο και μία σαν πρόταση της παράταξής μου. Η πρώτη ερώτηση είναι ότι μάθαμε, έγινε γνωστό, οι 350 κάδοι που ήρθανε, οι καινούργοι, για τον κύριο Ματσαρίδη είναι. Θέλουμε να μας ενημερώσετε λίγο για το σχεδιασμό που έχετε στο νου σας, πότε και πού θα τοποθετηθούν, και αν έχουμε, επειδή γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι χρειαζόμαστε κι άλλους και όχι μόνο πράσινους κάδους, αν θα κάνουμε και νεύα ραλαβή, αν έχουμε κάλλη καινούργια παραγγελία και για μπλε και άλλους πράσινους κάδους. Η δεύτερη ερώτηση μου είναι προς τον δήμαρχο. Αν προοδευτευτήκαμε τα πρώτα rapid test και όταν γυρίσουμε σιγά σιγά στα σχολεία μας, αν προτιθέμεθα σαν δήμους να κάνουμε τα πρώτα test στους εκπαιδευτικούς του δήμου μας. Νομίζω είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε. Θα είναι καλό για τα παιδιά του δήμου να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτό το κομμάτι. Νομίζω ότι θα γίνει και σιγά σιγά κιόλας για έντεξη στα σχολεία. Προφανώς θα ξεκινήσουν πρωτοβάθμια από ό,τι έχουμε ακούσει μέχρι τώρα. Οπότε θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε καλύτερα και από την πλευρά του δήμου. Το τρίτο κομμάτι είναι μια πρόταση που έχουμε σαν παράταξη εδώ και αρκετό καιρό. Θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα όλο ότι επανειλημμένα έχουμε κατεβάσει μια πρόταση για να υπάρχει ξεχωριστή οικονομική διαχείριση στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ. Το κάθε σχολείο που είναι στο κτίριο του ΕΠΑΛ θα πρέπει να έχει τον δικό του διαχειριστή. Έτσι θα έχει και δικό του διαχειριστή και το εργαστηριακό κέντρο. Πώς μας δώθηκε βέβαια αυτή η σκέψη? Αφορμή ήταν η προχθεσινή συζήτηση που ειστάθηκε η προχθεσινή εξαγγελία μάλλον της κυρίας Κεραμέος για κονδήλο 120 εκατομμυρίων στα εργαστηριακά κέντρα των ΕΠΑΛ και η ΕΚΚ. Νομίζω ότι είναι ευκαιρία τώρα, το σκεφτούμε πολύ σοβαρά, για τον αντιδήμαρχο παιδείας, για τη σχολική επιτροπή, ότι πρέπει να χωρίσουμε λίγο τους διαχειριστές στην ΕΠΑΛ, στο συγκρότημα εκεί. Για να καταλάβετε λίγο είναι 66 τμήματα που διαχειρίζεται ένα άτομο μόνο εκεί, στο ΕΠΑΛ. Ενώ να σκεφτείτε ότι στη δευτεροβάθμια είναι 192 συνελικά τμήματα συνολικά και έχουμε 10 διαχειριστές, για να καταλάβετε λίγο περίπου την αναλογία αν καθίσετε να τα μετρήσετε. Με αφορμή λοιπόν αυτά τα 120 εκατομμύρια που θα μοιραστούν στα εργαστηριακά κέντρα των ΕΠΑΛ, νομίζω ότι είναι ευκαιρία να μπουν οι τρεις οι διαχειριστές στο κτίριο αυτό, όπως είναι ένα κτίριο που το αρμόζει κάτι τέτοιο, είναι το σύγχρονο σχολικό μας συγκρότημα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει και αυτό, να το συζητήσουμε κύριε Γιαννακέ αν θέλετε. Χαριστώ αυτά από μένα. Ευχαριστούμε κύριε Κηθωνίου. Ο κύριος Κόκκινος και έπειτα η κυρία Νικολέτ. Καλησπέρα από εμένα, καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Καλησπέρα. Η δική μου παρατήρηση έχει να κάνει με τον στολισμό στην Πλατεία Δημαρχείου, στις 6 Νοεμβρίου. Κληθήκαμε στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής να ψηφίσουμε όσον αφορά τον στολισμό αυτό. Η παράταξη του κυρίου Τομικεννίδη, η Καλαμαριά Πρώτη, ξανά καταψήφισε την σκυπημένη πρόταση για τον στολισμό, μάλιστα με επιχειρήματα και με μια αντιπρόταση που αφορούσε φυσικά τα μέτρα που έχουμε να κάνουμε τον κορονοϊό για την ασφάλεια των συνδεμωτών μας και φυσικά και των ιδίων. Παρατήρησα, επειδή βρίσκομαι τις απαγγελματινές σωρσικοί, ότι μέσα στον στολισμό που εν τέλει έγινε, ναι μεν αποφεύχθηκε το καρουζέλ, έχουν τοποθετηθεί πάγκοι μέσα σε κάποια από τα στολίδια, μέσα στο έλκυθρο κτλ. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να προσελκύει κόσμο, παιδιά με γονείς κτλ. Οπότε αντιλαμβάνετε ότι μέσα στη μέρα κάθονται πολύ σε αυτούς τους πάγκους και φαντάζομαι ότι η πολιτική προστασία μέσα στη διάρκεια της μέρας δεν μπορεί να επαναλαμβάνει, πώς να το πω, απολύμανση κάθε τρεις και λίγο στους συγκεκριμένους χώρους. Θα ζητούσα αν είναι εύκολο να απομακρυθούν τουλάχιστον οι πάγκοι, γιατί δεν καταλαβαίνω με ποια λογική και με ποια μελέτη τοποθετήθηκαν με στα συγκεκριμένα στολίδια. Παρακολούθησα σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συνέντευξη που είχε δώσει την Παρασκευή, το Σάββατο, δεν θυμάμαι καλά ο κύριος Δήμαρχος, στην εκπομπή του Κυρίου Κρινή, όπου κατά κάποιον τρόπο μιλούσε για την πληγή της αγοράς της Καλαμαριάς. Βεβαίως και σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ την εξωστρέφεια που θέλει να επιδιώξει ο κύριος Δήμαρχος, αλλά νομίζω ότι τουλάχιστον σε όσους βρισκόμαστε εκεί βλέπουμε πως όταν εν τέλει σβήνουν τα φώτα από τις κάμερες, καλείται εν τέλει και η αστυνομία και όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για να τονώσουμε την ψυχολογία των καλαμαριοδιοτών, εν τέλει είναι ένα άστοχο κατά την προσωπική μου άψη πυροτέχνημα, γιατί δεν μπορεί να ακολουθηθεί εφόσον υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του Covid. Αυτά από μένα παρακολώ να κοιτάξει λίγο η υπηρεσία, αν είναι εύκολο να απομακρυφθούν οι πάνκοι ή τουλάχιστον να μπούν κάποιες αλυσίδες ή κάποια προστατευτικά, τέλος πάντων, μπροστά από αυτούς τους στολισμούς, για να μην μπορεί ο κόσμος να τα χρησιμοποιεί δυστυχώς, δηλαδή αντιλαμβάνω την ανάγκη του κόσμου φυσικά να γιορτάσει και να χαρεί έτσι και με τα παιδιά του και με τις οικογένειές του και με όλα αυτά. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Κόκκινη. Η κυρία Νικολέντο και είπε το κύριος Βουλγαράκης. Σας ευχαριστώ πολύ. Η ερώτησή μου απευθύνεται στην αντιδίμαρχο τεχνικών υπηρεσιών και θα ήθελα να μας ενημερώσει αν υπάρχουν εξελίξεις στην τοποθέτηση φορτιστών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν έχει γίνει για παράδειγμα κάποια μελέτη, αν έχουν βρεθεί τα σημεία τοποθέτησης των φορτιστών και γενικά ότι νεότερο υπάρχει για το θέμα αυτό. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Νικολέντο. Ο κύριος Βουλγαράκης και έπειτα η κυρία Παυλίδου. Κύριε Βουλγαράκη. Κύριε Βουλγαράκη, ο λόγος εσάς. Ναι, σας άκουσα, δυστυχώς χτυπάνε τα τηλέφωνα, βλέπετε ακόμα και αυτή την ώρα εργαζόμαστε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος την τολική τοποθέτηση του αφιέρωσε λίγα δευτερόλεπτα στον άτομο μου, δεν με κατανόμασε, αλλά δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Του οφείλω λοιπόν μια απάντηση, γιατί αναφέρθηκε στον Δημοτικό Συμβούλιο, ο οποίος θυμήθηκε να βάλει όλα τα ζητήματα που θέλουν ώρες να αναλυθούν. Επειδή αυτός ο Δημοτικός Συμβούλος ήμουνα εγώ, δεν θυμήθηκα κύριε Δημαρχοί, 15 μήνες από τη μέρα που αναλάβατε τα συγκεκριμένα ζητήματα, τα έχω φέρει και τα έχω ξαναφέρει. Απλά είπα ότι κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους προγραμματικά, να μας πείτε τι σκέφτεστε να κάνετε, τι έχετε κάνει πάνω σε αυτά. Και δεν σας είπα να τα πείτε όλα μαζί, το είχα πει μέσα στον λόγο μου, ίσως δεν το ακούσατε. Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση και τα φρέσκα κουλούρια, να το πούμε έτσι. Σχετικά με τον ΚΔΑΠΜΕΑ, έκανα μια ερώτηση την προηγούμενη φορά, πρέπει να την επαναλάβω καθώς δεν απαντήθηκε. Τι γίνεται με το θέμα και τι στόχος υπάρχει, σχετικά με την αυτονομή-αυτονομή διαβίωση, είτε ακόμα την διημέρευση, εάν έχουνε γίνει βήματα πάνω σε αυτό που είναι και ο απότερος σκοπός, που θα έπρεπε να έχει έναν ΚΔΑΠΜΕΑ δημοτικό. Και να πω κάτι το οποίο με ενόκλησε πάρα πολύ, κ. Κογαλίδου, δεν ξέρω αν είναι παρούσα κ. Κογαλίδου, δεν θα το αναφέρω αν δεν είναι παρούσα. Κύριε Βουλγαράκη, μην αναφέρει στις ονόματα, στη διοίκηση και θα απαντήσει. Φυσικά θα αναφέρω, δηλαδή αν πω πρόεδρο στη σκέφτα και δεν πω η κ. Κογαλίδου, εγώ δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου, κ. Πρόεδρο και ποιος θέλει να απαντήσει. Κ. Κογαλίδου είπε λοιπόν τα αμέα μου. Τα αμέα μου. Τι θα πει τα αμέα μου, έβγαλα τα αμέα μου. Κύριε Βουλγαράκη. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Εγώ σας παρακαλώ, δεν χρειάζεται. Φυσικά χρειάζεται. Αν δεν καταλαβαίνετε για ποιον λόγο χρειάζεται. Το έχουμε ακούσει. Όταν λοιπόν κάποιος λέει κάτι τέτοιο και είναι πρόεδρο στη σκέφτα και άρα και ο πολιτικός πρωιστάμενος του κ. Μέα, για μένα είναι ντροπή. Τα αμέα μου. Επειδή βγήκαν τα παιδιά και είπαν κάλαντα στον πεζόδρομο και αυτό ήταν εξωστρέφεια του προγράμματος. Λοιπόν παρακαλώ να απαντηθεί, παρακαλώ να απαντηθεί η ερώτησή μου σχετικά με την αυτόνομη-αυτόνομη ή ακόμα και τη δηημέρωση. Επίσης να αναφερθώ για τον κ. Μέα ότι ενώ τα παιδιά πληρώνουν κανονικά το ΕΣΠΑ δεν έχει έρθει κανείς σε επαφή από το πρόγραμμα μαζί τους. Όπως επίσης τους είπα, ότι αν ανοίξει το πρόγραμμα αν θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ τη βδομάδα. Ένα τεστ τη βδομάδα. Από πού βγήκε, υπάρχει τέτοια κύκλωση, θα ήθελα και γι' αυτό απάντηση. Για τη ΔΕΤΕΚ. Πήραμε κάποιες απαντήσεις σχετικά με τις δύο θέσεις οι οποίες προβλεύτηκαν. Η μία ήταν ο ειδικός ελεγκτής και είπε ο κ. Δήμαρχος, μα εσείς το ζήτησα. Όχι κ. Δήμαρχε, πολλοί συνάδελοι ζητήσαν να γίνει έλεγχος από ορκωτούς λουγιστές. Δεν ζητήσαν ειδικό ελεγκτή όπως αυτόν που έχετε τοποθετήσει εσείς, ο οποίος από τον Πειραιά, αμυδόμενος με 20 χιλιάρικα το χρόνο, θα δίνει συμβουλές για το πώς πηγαίνει η εταιρεία και την εικόνα της εταιρείας. Από τον Πειραιά παρακαλώ. Όπως επίσης είπατε ότι διευθύνων σύμβουλων δεν θα μπορούσαν να βάλουν πολιτικό πρόσωπο, εσείς το είπατε. Και έχετε βάλει υποψήφιο του ψηφοδελτίου σας, ο οποίος απλά δεν εκλέχθηκε. Και οι δύο οι άνθρωποι μπορεί να είναι στην εργασία τους καταπληκτικοί και σπουδαίοι επιστήμονες. Εγώ λέω όμως τι έχει ζητηθεί, τι απαντάτε και τι γίνεται τελικά. Με συγχωρείτε όπως καταλαβαίνετε έχουμε και μικρά παιδιά, έπρεπε να διακόψω για λίγο. Όσον αφορά το 55-67 εγώ θα συμπληρώσω λίγο την ερώτηση της κυρίας Αγγελοπούλου και θα πω, μήπως δεν μας επιτρέπει απεκεντρωμένοι να πάρουμε αυτά τα 10 άτομα. Κάτι έχει συμβεί στον προϋπολογισμό μας. Γιατί δεν έχουν προετοιμηθεί τα 55-67 τα 10 άτομα που είχαμε βγάλει. Σχετικά με την παραλαβή. Κύριο Βουλγαράκη αν θέλετε να συντομαίνετε. Ναι, ναι, ναι, ναι. Δώστε μου ένα λεπτό, ένα λεπτό. Μάθαμε για 350 κάδους και λέγατε 1200, επιτέλους λίγο με αυτόν τον προγραμματισμό στις απαντήσεις. Πείτε μας τι γίνεται. Θα έρθουν άλλοι κάδοι, τι γίνεται. Έχουμε 350, θα πάρουμε 1200. Η γαλαμαριά τους περιμένει. Χριστούγεννα στη θέτηδος δεν κάνουνε πάλι. Πίσω σκοτάδι είναι εκεί πέρα. Τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο. Σταματάει ο φοβολισμός εκεί στη Μιαούλιο και από βήγε πέρα μην είδατε κανέναν. Σιπαζάθ, βρήκανε 15 κακοποιημένα σκυλιά, η κυρία η οποία ήταν στην κατοχή της, ήτανε μέλος του Σιπαζάθ. Μια απάντηση παρακαλώ γιατί ο κ. Ζαβέρκος που βγήκε στη τηλεόραση δεν είπε τίποτα περί αυτού. Το περιμένουμε βέβαια αν τελικά βρήκε τι γίνεται και αν έχουμε έλλειμμα, γιατί είχε πει ότι θα έρθει. Και τελευταίο και κλείνω. Καταλάβατε αγαπητοί συνάδελφοι τι είπε ο κ. Θεμεγγεννίδης. Καταλάβατε? 1-600, 1-600, με τρεις προσφορές, χωρίς καμία ειδοποίηση στο site του Δήμου και με δύο εταιρίες να φονασχούν, η μία να στέλνει και εξώδικο. Κύριε Βουλγαράκη, έχω συμβιωθεί πέντε λεπτά. 1-600 κ. Νικολέτου, 1-600. Ο Βουλγαράκης φώναζε από το Μάιο ότι δεν έχουμε νηπιαγωγία το Σεπτέμβριο, όπως είπατε, ούτε τον Οκτώβριο, ούτε τον Βουλγαράκη. Δεν έχουμε ανάδοχο, τελειώνω. Αλλά έχουμε τέτοια διαδικασία για να δώσουμε 1-600. Ευχαριστώ πάρα πολύ, με συγχωρείτε για την κατάκριση. Ευχαριστούμε κ. Βουλγαράκη. Κυρία Παυλίδου και μετά ο κ. Γεωργιάδης και θα κλείσω κι εγώ με μία κουβέντα. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω πρώτα από το θέμα του ΑΟΑ, το οποίο έθεσα και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με τη φράση «Από εκεί που μας χορστούσαν, μας πήραν και το βόδι». Και είναι πραγματικά τρομερό, και το λέω αυτό, γιατί όλη η ανταλλάξιμη περιουσία, και γι' αυτό το πράγμα κλήθηκα από την εύξυνολέσχη και μίλησα για την ανταλλάξιμη περιουσία, είναι περιουσία των προγόνων μας, των προπάπων μας, η οποία προβλέπεται από το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λοζάνης, την κάλτσα την οποία αρχίσαμε να ξυλώνουμε πρώτοι εμείς. Δηλαδή πρώτοι ήρξαμε χειρόν αδίκων για ένα ζήτημα το οποίο είναι αποκλειστικά ανήκει αυτή η περιουσία στους πρόσφυγες, σε αυτή την περιουσία υπησήλθαν και ο στρατός. Είπα και τότε, και προχθές που μίλησα, είπα ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να έρθει ως τακτικό θέμα και δεσμεύομαι αυτήν την ομιλία μου, μαζί με όλη τη νομοθεσία την οποία έψαξα, ανέτρεξα και βρήκα και τα έχω παραδόσει στον κύριο δήμαρχο, όχι βέβαια στο χρόνο που έπρεπε, κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά βρίσκονται στα χέρια του κυρίου δημάρχου, πρέπει να την αξιοποιήσουμε, τότε λέμε να την αξιοποιήσουμε, δεν σημαίνει ότι θα σαλαμμοποιήσουμε κάποια πράγματα και θα τα βάλουμε στην άκρη, να καλέσουμε τους δικηγόρους, να καλέσουμε όλα τα σωματεία μαζί μας για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας ότι δεν θα μείνει ο ΑΟΑ εκεί μέσα. Και να ευχαριστήσω τον σύλλογο ο οποίος ανήρτησε, νομίζω ότι ήταν η Μπουμπουλίνα, γιατί επειδή εγώ δεν βγαίνω από το σπίτι, λοιπόν παρά το γεγονός ότι το Κόδρα είναι απέναντι από το σπίτι μου, από εκεί πληροφορήθηκα ότι διενεργούνται κάποιες εργασίες εκεί μέσα δηλαδή που έχουν σχέση με την περίφραξη. Εμείς για να ζητήσω να κόψουμε, όταν ήμουν αντιβήμαρχος, μάλλον επικεφαλής πρόεδρος αυτής της Επιτροπής, για να κόψουμε τα χόρτα εκεί μέσα, πραγματικά περάσαμε διαπυρός και συγείρου. Έκαναν μήνες να απαντήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και βλέπω με συνοπτικές διαδικασίες στον ΑΟΑ που έρχονται και κάνουν διαδικασίες εκεί μέσα. Τώρα, υπήρξε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε τόσο η παράταξη του κ. Τεμεκενίδη και άλλοι για το θέμα της ανάθεσης, για το θέμα της προκήρυξης, για την προσχολική, για τα νηπιωγγεία. Θέλω να πω στον κ. Δήμαρχο ότι η γυναίκα του Κέσαρα δεν πρέπει να είναι μόνον τιμία λέει ο λαός μας και είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη λαϊκή θημοσοφία αλλά και να φαίνεται τιμία. Όταν έχεις να κάνεις με τέτοια ποσά, αστρονομικά ή λιγκιόδι, ένα εξακόσια, δεν είναι 20.000, διευρύνεις τις διαδικασίες. Εγώ θα έλεγα ότι τις διευρύνεις έτοιπερετέρω από όσα η νομοθεσία προβλέπει για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου. Όταν μάλιστα αυτά τα πράγματα προϊονιζότανε από το καλοκαίρι, από εκείνη την εποχή ακόμη διέρευσε το όνομα αυτού στον οποίο κατακυρώθηκε. Από εκείνη την εποχή γνωρίζαμε, οι παρικούντες στην Ιερουσαλήμ, γνώριζαν το όνομα στον οποίο θα περιέλθει αυτή η εργολαβία. Και βεβαίως, αφού παίξαμε κατ' αυτόν τον τρόπο, δεν ξέρω εάν θα προλάβουν τους χρόνους, διότι από τότε που πανγύριζε ο κύριος δήμαρφος για την επιτυχία του αυτή, γιατί για μας επιτυχία θα ήταν να χτίσουμε συμβατικά νηπιαγωγεία, και όχι νηπιαγωγεία τα οποία θα είναι κύμπους. Συγγνώμη κύριε Παυλίδο, έχουν περάσει τεσσερά μισή λεπτά. Μισό λεπτό, τελειώνω αμέσως. Και δεν ξέρω εάν μπορούσε να προβεί σε έναν κανονικό διαγωνισμό, διότι πέρασαν τόσο καιρός, θα μπορούσε να το κάνει. Δεν το έκανε και ενδεχομένως τώρα που έχουμε καινστάσεις, τα πράγματα να πάνε πίσω. Και θέλω να πω για τον προϋπολογισμό, ταυτίζομαι με αυτά τα οποία ο επικεφαλής της παράταξης μου είπε, κορυφαία διαδικασία, αλλά και με όσα ανέλησε ο Λάζαρος ο Ατκριτίδης και ο κύριος Θεμεκενίδης, ότι αυτές είναι οι ύψιστες, οι κορυφαίες διαδικασίες, που γίνονται μία φορά το χρόνο. Και θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στην αντιπολίτευση να τα μελετήσει. Εγώ ξέρετε, τα παρέλαβα σήμερα. Η κυρία Τσαούση πολύ σωστά είπε ότι τα έστειλα από την Παρασκευή, αλλά δεν ξέρω τι συμβαίνει με το ίντερνετ, διότι χρησιμοποιείται πάρα πολύ το ίντερνετ, εγώ τα έλαβα σήμερα. Πότε να ενκύψω, να ενσκύψω και να τα μελετήσω, γιατί περιμελέτης πρόκειται, όχι να κάνεις μία ανάγνωση, πρέπει να εντρυφήσεις. Να είστε καλά. Ο κύριος Γεωργιάδης και θα κλείσει ο κύριος Αβραμίδης. Ναι, καλησπέρα και από μένα. Πριν μπω στο θέμα που ήθελα να θύξω, συνεχίζω από εκεί που η συνάδελφος η κυρία Παυλίδου έβαλε, όσον αφορά τις εργασίες που γίνονται μέσα στο Κόδρα, εάν υπάρχει δυνατότητα να πάρουμε ασφαριστικά μέτρα, τις εργασίες που κάνει ο ΑΟΑ μέσα στο Κόδρα. Δεν το ξέρω αυτό, το βάζω σε ένα ερώτημα στην τεχνική υπηρεσία και στο Δήματο. Εγώ θέλω να αφηθώ σε ένα θέμα, την μετατροπή των συμβάσεων των ΑΜΕΑ, δεν ξέρω αν πήρε η ΚΕΡΚΑ απόφαση, σε αορίες του χρόνου. Και θέλω να το πω με την εμπειρία που είχα, διότι πέρασα από τη δίκηση της ΚΕΡΚΑ και μάλιστα σε εποχές πάρα πολύ δύσκολες, όταν παίρναμε απολυμένους από τη ΒΙΑΜΗΛ, από τους ΖΜΕΣ, όταν παίρναμε ανθρώπους αποφυλακισμένους, όταν παίρναμε ανθρώπους πλησίων συντάξεως, όταν παίρναμε αποξαρτημένους ανθρώπους. Είχαμε φτάσει στο αριθμό περίπου των 220 ατόμων. Ο Δήμος είχε δείξει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόσωπο, βοήθησε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες ήταν αποκλεισμένες και της έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ζούνε. Γιατί γελάτε κύριε... Λοιπόν, κυρία Βραμίδη. Λοιπόν, της έδωσε τη δυνατότητα να ζούνε. Προφανώς, κύριε Γεωργιάδη, προφανώς όχι με εσάς, εσύ. Είμαι κι εγώ σε ένα σπίτι, έχω παιδιά, έχω πράγματα. Διότι η βασική προϋπόθεση της ζωής είναι να έχει κάποιος εργασία. Λοιπόν, όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου και της ΚΕΡΚΑ, βέβαια, είχαν τη πολιτική βούληση ώστε εργαζόμενοι αμέα στην ΚΕΡΚΑ, μετά τη λήξη του επιδευτούμενου προγράμματος από τον ΑΕΔ, να συνεχίζουν την εργασία τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπάρχουν σχετικοί νομοθεσία, που μπορώ να σας απαρρυθμίσω, στην οποία εκφράζεται η βούληση του νομοθέτης να συνεχιστεί απασχόρηση των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Βασικός όμως όρος και προϋπόθεση που θέτουν οι νόμοι είναι να υπάρξει η αντίστοιχη πολιτική βούληση και επιθυμία της δίκησης, όπως μέχρι τώρα υπήρχε. Να παραμείνουν δηλαδή οι εργαζόμενοι στις αίσουσες της συμβάσεις αορίστου χρόνου. Τη στιγμή μάλιστα που οι εκθέσεις της ΚΕΤΚΑ για τους εργαζόμενους αυτούς της υπηρεσίας είναι θετικές. Ζούμε σε πολύ δυσκολές συνθήκες. Ζούμε σε συνθήκες Covid με πολλά προβλήματα στην κοινωνία. Η κοινωνία έχει αναπτύξει αλληλεγγύη, σύμπνια και πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερο σεβασμό σ' αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Θα πρέπει να τους σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά, θα πρέπει να τους μετατρέψουμε τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι μέσα από την εργασία τους. Γιατί έτσι έχουν κάποιον ενδιαφέρον και για τη ζωή τους. Και ένα δεύτερο, μια ερώτηση που θέλω να κάνω. Αν σκέφτονται στο μέλλον να προβληθευτεί ο Δήμος και τέστα αντιγώνων, που είναι τα πιο σωστά τέστ, για να πάρουν σωστά και σε σοβαρά αποτελέσματα. Σε τέστα που θα κάνουν σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήμα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Γεωργιάβη. Κύριε Βραμίδη. Μάλιστα, μάλιστα. Αγαπητή κυρία Προέδρος, αγαπητή κύριε Δήμαρχε, εκλεικτοί συνάδελφοι. Ένα θέμα το οποίο αφορά κυρίως την αντιδημαρχία καθαριότητας και πλασίνου. Δεν ξέρω αν με ακούει ο κύριος Ματσαρίδης, ο αγαπητός πρώην συνάδελφος. Σε μια βόλτα που κάναμε την προηγούμενη, σε ένα περίπατο, προηγούμενη εβδομάδα, κατά μήκος του παραλιακού μετόπου, φτάσαμε μέχρι την περιοχή που είχαν τοποθετηθεί οι κάδοι, στους οποίους περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό και εδώ και πολύ καιρό φωνάζουμε σαν παράταξη πότε θα έχουν έρθει. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που έχουν έρθει. Έχουμε διαβιστώσει, βέβαια, ότι μάλλον θα χρειαστούμε περισσότερο. Όπως επίσης διαβιστώσαμε ότι ο χώρος ο οποίος γινόταν η συναρμολόγηση είναι λίγο κάπως ακατάλληλο, θα έλεγα, γιατί εκείνη την ημέρα είχε και ένα ψηλόβροχο και οι άνθρωποι δουλεύαν κάτω από την βροχή και μαζί στα πολύ κοντά στη θάλασσα. Ένα θέμα είναι αυτό και επίσης το σημείο στην περιοχή απέναντι ακριβώς από την πλατεία Σκρα, εκεί στα Μπράνη υπάρχει μια φοβερή κατάσταση σχετικά με τα σκουτήρια. Δεν ξέρω για ποιον λόγο δεν τα βλέπουμε, γιατί είναι πάρα πολύ καιρός ο οποίος εκεί υπάρχει η πρωτοκρατιαστική κατάσταση. Θεωρώ ότι πρέπει να επιλευθεί το θέμα για τη δημαρχία, γιατί είναι μια μικρή χωματερή. Τα Μπράνη δεν είναι καθαρά. Και μάλιστα τώρα ο κόσμος που κάνει τους περιπάντους και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, είναι πολύ ασύγχωνο να φαίνεται αυτή η εικόνα. Και κάτι τελευταίο, παλαιότερα στην περιοχή προστά σου Χαμόδρα κάτι ταβέρνα, εκεί είχε κάποτε κάδους απορριμάτων. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα και καλό θα ήταν να το προθετήσουμε εκεί κάποιους κάδους, γιατί περπατάει πάρα πολλούς κόσμος και έχουμε δει και εκεί να πετάνε τα βορήματά τους. Βέβαια σε αυτά τα θέματα πρώτε από όλα αυτά είναι εμείς οι ίδιοι με την συμπεριφορά μας. Αλλά θα είναι καλό να βρίσκονται εκεί και κάποιοι κάδοι. Αυτά ήθελα να πω. Σας ευχαριστώ. Προχωρούμε. Ωραία. Λοιπόν, θα δώσω τώρα το λόγο για απαντήσεις τους αντιδημάρχους. Να ξεκινήσουμε με τον κ. Μαντζαρίδη. Ναι, καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Η πρώτη μου απάντηση είναι προς τον κ. Μπακογλύβη. Συνεχίζω με το κλάδεμα κ. Μπακογλύβη. Τώρα αυτή την περίοδο κάνουμε το καθαρίσμα των πεύκων από τις κουκονάρες και από τις βρονιές, καθώς επίσης και ξεκινήσαμε τα κλαδέματα από 8 μέχρι 14 μετρώ. Μείναν και ορισμένα ψηλά που είναι από 14 έως 20 δέντρα και πάνω και προσπαθούμε να φτάσουμε το αποτέλεσμα. Είχαμε μια επιτυχία ως προς το ότι τα πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια ξεκίνουσε το κλάδεμα από τον Ιωάννο Άριο. Φέτος κερδίσαμε ένα μήνα. Ενδεχομένως στην επόμενη χρονιά που θα μπούμε στη διαδικασία να ξεκινήσουμε πιο νωρίς, θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα ώστε τα φύλλα να τα προλάβουμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φέτος και τις προηγούμενες χρονιές. Όσο για τα φύλλα και για τις εντολές που δίνουμε στους επιστάτες και στους εργαζόμενους. Ξεκινάμε με αυτό το ερεύθισμα ότι θα πρέπει να καθαρίζουμε τουλάχιστον 2 μέτρα γύρω από τους υπονόμους ώστε να παίρνουμε όλα τα φύλλα για να μην βουλώνουμε όλοι οι υπόνομοι τους οποίους βρίσκουμε στη διαδρομή την οποίαν καθαρίζουμε οι εργαζόμενοι. Πάμε στον κύριο Αλεπίδη. Το γνωρίζω και όντως συνολούμαστε και προσπαθούμε να βρούμε όπως γνωρίζετε η τραπεζόν τους είναι ένα στενός δρόμος και είναι πολύ δύσκολα να πάρεις μια απόφαση ώστε και να μην δυσκολεύει την κυκλοφορία αλλά συγχρόνως και να βοηθήσει τους δημότες να περπατάνε. Προσπαθούμε να βρούμε ένα κατάλληλο τρόπο ώστε να δώσουμε την πιο καλή λύση για να εξυπηρετούσουμε από κοινού και τους εργαζόμεν και τους κατοίκους αλλά συγχρόνως και τη διόδο των αυτοκινήτων. Τώρα για τους κάδους. Όντως ας πούμε έχουν έρθει 350 κάδοι. Εκεί που τους βάλαμε ήταν πολύ καλή η τοποθεσία απλώς οικερικές ηθείκες δεν μας επέθρεψαν να συναρμολογηθούμε στα γρήγορα. Είχε κάνει την ερώτηση πώς προβλέπεται η τοποθέτηση… Είναι αποθήκη του δήμου εκεί, είναι αποθήκη κύριε Αντιδήμαρχε, είναι αποθήκη του δήμου εκεί… Εξυπηρέτηση γιατί δεν είχαμε κάποιο χώρο για να τους βάλουμε. Ήταν πάρα πολύ οικάδη και έπρεπε ας πούμε να κάνουμε μια διαδικασία. Έπειτα από συνενόηση κάναμε αυτή τη κίνηση. Όταν θα βρούμε χώρο όπως προσπαθούμε να βρούμε με διάφορους τρόπους ή ενοικιάσεις κάποιου χώρου για να μπορούμε να κάνουμε και σκέπαθρο θα φτάσουμε και σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πού τους έχετε βάλει στελό? Πώς? Πού τους έχετε βάλει? Όπως είναι της κρίνης, ο χώρος, η νέα σκρίνη στο γήπεδο. Στο γήπεδο. Κατάλαβα. Θα μπούμε στη διαδικασία τους πολύ κατεστραμένους, θα τους αλλάξουμε με αυτούς. Αλλά θα πιάσουμε αναπεριοχές και θα αλλάζουμε τους κάδους εκεί που έχουμε τους 750 με τους 750. Γιατί αν, ας πούμε, τα αλλάξουμε με τους μεγάλους, με τους 1.100, θα μένουν πολλά σκουπίδια πέξω και έτσι θα έχουμε πρώτευρα. Και ξεκινώντας θα ξεκινήσουμε με το να βάζουμε εκεί να αντικαδιστούμε τους αντίστοιχους κάδους στα αντίστοιχα μέρη. Περιμένουμε να έρθουν και οι υπόλοιποι κάδοι του 1.100 για να προχωρήσουμε στην αλλαγή και των κάδων του 1.100. Όσους επιστρέφουμε πίσω θα τους καθαρίζουμε και όσοι θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν θα τους ξαναχρησιμοποιήσουμε. Άσοι δεν μπορούν θα πάνε προς καταστροφή. Στην πλατεία Σκρα και στα Πρανή που με είπατε, ας πούμε, ίσως δεν το πρόσεξα καλά. Θα κάνω βόλτες όπως κάνουν αυτές τις γυρίσεις μου και θα σας απαντήσω την επόμενη φορά. Γιατί έμειναν, όπως λέτε, ας πούμε, αλλά θα σας παρακαλούσα να μην τα αφήνετε να μένουν τόσο καιρό. Ίσως κάποιο μάτι δικό σας, αυτό είναι βοήθεια προς εμέ, όταν με ενημερώνετε όπου κάπου είναι κάποιο λάθος πράγμα. Έτσι θα το βάζουμε στο πρόγραμμα και αν όχι αμέσως σε παίρνει τη σειρά του και αυτό να αρθεί και να τακτουποιηθεί. Νομίζω ότι έχω απαντήσει στους συναδέλφους. Αν κάποιος ήθελε κάποια απάντηση και δεν τον ολοκλήρωσα, είμαι στη διάθεσή του. Ευχαριστώ πολύ. Έχει κάποιος να κάνει κάποια ερώτηση στον κύριο Ματζαρίδη. Όχι. Επειδή συνήθως δεν μας επιτρέπετε για αυτό. Ναι, δεν σας επιτρέπω να πετάγεστε και να μιλήσουμε. Να κάνουμε διάλογο. Όχι, να κάνουμε διάλογο ενώ. Διάλογος δεν θα γίνεται. Αν κάποια συμπληρωματική ερώτηση. Όχι, απλά ρώτησα για το σχεδιασμό. Είπατε ότι θα ξεκινήσετε αναπεριοχή. Από πού λοιπόν προτίθετε να ξεκινήσετε πρώτα, απ' το κέντρο. Αυτό ρώτησα σας, ανάφορα το σχεδιασμό για τους κάδους. Δεν νομίζω να παίζει και ιδιαίτερο, αφού θα τιάσουμε να κοιτάξουμε όλες τις πυριακές. Με 350 κάδους είναι λίγο δύσκολο γι' αυτό. Όχι διάλογο, όχι διάλογο. Αυτό σας είπε, θα σας περιμένω. Έχω και τσάιγες. Έχει, ευχαριστώ. Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση στον κύριο Ματσαρίδη, αν μου δίνετε τη δυνατότητα. Δεν ξέρω αν με ακούτε, κυρία Πρόεδρε. Κυρία Πρόεδρε, ναι, ναι, ναι, συγγνώμη. Λοιπόν, το λόγο στην κυρία Πεντελίδου. Το κύριος Κόκκινου ζήτησε να κάνει μια παρέβαση για τον κύριο Ματσαρίδη, αν τον επιτρέπετε. Δεν θέλω να γίνει αυτό τώρα, να ξαναγυρνάμε πάλι από την αρχή. Είπα να, αν κάποιος έχει μια διευκρίνηση, μια ερώτηση, αλλά όντως να αρχίσει όλοι να ρωτάτε επιπλέον, δεν, ξαναεπανερχόμαστε τη διαδικασία από την αρχή. Αυτό θέλω να κάνει, κύριε Κόκκινου. Ναι, κύριε Κόκκινου. Κύριε Κόκκινου. Εν τέλει, μπορώ να ρωτήσω, ευχαριστώ. Πείτε μου. Ωραία. Θέλω να προχωρήσω στον κύριο Ματσαρίδη. Επειδή η ιστορία με τους Κάδους έχει γίνει ένα θέμα εδώ και πάρα πολλούς μήνες και σύμφωνα με δική του ενημέρωση, υποτίθεται ότι τους περιμένουμε μπορεί και από τον περασμένο Οκτώβριο. Η συγκεκριμένη τοποθεσία που έπαιρναν οι Κάδοι ως προς την ομολόγησή τους, ακριβώς πριν δύο χρόνια, και όταν λέω ακριβώς ενώ ακόμα και στην ημέρα, δηλαδή ήταν στις 14 Δεκεμβρίου, πριν δύο χρόνια, δηλαδή στην προηγούμενη διοίκηση, η παράταξη του κ. Τεμικεννίδη, τότε πριν εκλεκτούμε εμείς, είχε κάνει θέμα για την παράνομη εντός αιωικών στάθημευση των Κάδων εκεί πέρα, γιατί πολλοί από αυτούς απ' τον αέρα πέσαναμε στη θάλασσα, είναι περιουσία του δήμου. Θέλω να καταλήξω στο ερώτημα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που η διοίκηση του δήμου, ο κ. Ματσαρίδης, που ξέραν ότι θα παραλάβουν ένα τόσο μεγάλο όγκο, Κύριε Κόκκινο, συντομεύετε. Ευχαριστώ. Ναι. Ένα τόσο μεγάλο όγκο Κάδων, δεν μπορούσε να είχε προνοήσει και να βρει την κατάλληλη αποθήκη για αυτούς τους Κάδους. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Ματσαρίδη και τελειώνουμε. Λέγεται. Λοιπόν, ο χρόνος για να πάρουμε τους Κάδους ήταν… σας είχαν ενημερώσει τις προηγούμενες απαντήσεις, δεν θα πω σε αυτή τη διαδικασία. Ως προς το θέμα των χώρων, μην νομίζετε ότι μπορούμε να βρούμε χώρους τόσο κατάλληλους και μεγάλους που να μπορούν να κρατήσουν, να τους έχουμε σαν αποθηκευτικούς. Λορίζετε την καλαμαριά και η καλαμαριά δεν έχει πολλούς τέτοιους ανοιχτούς. Αλλά εμείς πριν τους τοποθετήσουμε, έχουμε τακτοποιήσει εκεί το χώρο με τέτοιον τρόπο ώστε να μην φτάσει στο σημείο να μπορέσει ο χερός να τα τραβήξει και να τα πάει στη θάλασσα. Ίσως δεν το περίμεναν, επειδή υπήρχε το προηγούμενο, το προσέξαμε πολύ περισσότερο αυτή τη φορά, αλλά επειδή υπήρχε το προηγούμενο που φυσιολογήθηκε. Ευχαριστώ. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε κύριε Ματσαρίδη. Ο λόγος στην κυρία Παντελίδου. Συγγνώμη λίγο, κυρία Πρόεδρε. Συγγνώμη που διακόπτω. Ναι, κύριε Παπαδόπλος. Ο Παπαδόπλος, συγγνώμη, και συγγνώμη, αν με επιτρέπει και η κυρία αντιδήμαχος, τοποθετήσεις μπορούμε να κάνουμε συνεχεία ή μόνο… Όχι, στα προημιρισίας δεν υπάρχουν τοποθετήσεις. Τι τοποθετήσεις, στα προημιρισίας, όχι. Για ένα θέμα το οποίο είναι μείζον και πολύ σοβαρό, για αυτό το λέω. Μπας, πρέπει πως, εντάξει. Αντί, δηλαδή, για ρώτηση τόποθετησίας μια έτσι τοποθέτηση δεν μπορούμε να κάνουμε. Είπαμε, θα δηλώσετε ποιος θέλει να τοποθετηθεί, να ερωτήσει, οτιδήποτε. Επειδή πρώτα αρχίζουμε με τις ερωτήσεις εκτός του μερισσίας και τις συνεχίμες τοποθετήσεις. Στα προημιρισίας, κύριε Παπαδόπλε, ερωτήσεις, ανακοινώσεις, τοποθετήσεις είναι ένα και το αυτό. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις και μετά τοποθετήσεις. Εκτός, εκτός και σεβασμού μπορούμε να κάνουμε μια τοποθετήση που όμως τελειώσουμε, εντάξει. Εγώ δηλαδή. Κυρία Παντελίδου. Εκτός διαδικασίας, κυρία Παντελίδου, να πω κάτι εκτός διαδικασίας. Είναι κυρία Πρόεδρε, πιτρέψτε με να καταλάβετε τι εννοώ. Αναφέρθηκε το όνομά σας σε μία ανάρτηση στο καλαμαριά, καλαμαριά του Λάη. Είναι λάθος, είναι λάθος, ναι. Μπράβο, δεν αντιμετωπίσατε εσείς κάποιο πρόβλημα, είστε καλά, είστε εντάξει. Κατη Κυρία Παντελίδου που κατάλαβε, χαίρομαι. Δεν χαίρομαι επειδή κάποιος άλλος το έπαθε, αλλά να αφήσει και το δικό σας το όνομά. Έχει αναπαραθεί μία κατάθεση, ας πούμε, που δεν ήτανε καν δική μου. Μου έχει γράψει και το υποτιθέμινο θύμα, τέλος πάντων. Κυρία Δικασίας θέλω κάτι να πω. Επειδή ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε το λόγο, αν έχει πρόθεση η Πρόεδρος να του δώσει το λόγο να πει κάποια πράγματα. Μήπως είναι στο πεδίο το δικό σας και να πάει να δώσει απάντηση. Να προηγηθεί ο κ. Παπαδόπουλος, αν θέλει η Πρόεδρος να πει αυτό που θέλει. Κύριε Γεωργιάδη, έχουμε τελειώσει τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις και απαντάνε οι αντιδήμαρχοι. Τι να πει τώρα ο κ. Παπαδόπουλος. Να ξαναεπανέλθουμε πάλι. Κύριε Πρόεδρε, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στην τηλεδιάσκεψη. Κύριε Πρόεδρε, για να διευκρινιστεί, αν δεν είναι να ρωτήσει κάτι που αφορά στον κ. Ματσαρίδη, ο οποίος ήδη έχει τοποθετηθεί, ας την κάνει. Κύριε Παπαδόπουλος, λοιπόν, δεν θέλω... Απλή τοποθέτηση θα είναι, αλλά σέβομαι τη σειρά και να απαντήσω τελευταίως πριν τον κ. Δήμαχο, απλά. Συγγνώμη, να τοποθετηθώ. Ερώτηση θέλητε να κάνετε ή τοποθέτηση. Όχι, τοποθέτηση, σας είπα, τοποθέτηση. Κάντε την τώρα, πρώτου που μας πει η κ. Παντελίδου. Δεν μπορώ τώρα. Μιλάει η κ. Αντιδήμαχος, δεν θέλω να τη διακόψω. Λοιπόν, κ. Παντελίδου. Όταν τελειώσει η κ. Αντιδήμαχος. Ωραία. Κ. Παντελίδου. Να ξεκινήσω. Λοιπόν, σχετικά με τον ΑΟΑ και την περίφραξη που το θέσανε πολλοί συνάδελφοι, ο ΑΟΑ έχει υποβάλει έγκριση η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας και έχει επίσης την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και της εφορίας νεωτέρων μνημείων. Η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας είναι από το υπευλήφι 7-8 το 2020, ενώ η έγκριση από την νεωτέρων μνημείων και από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ενεργή από τις 22 Δευτερού το 2019. Ειλοποιεί, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση την οποία έχει υποβάλει, το οποίο σημαίνει να είναι ανα 2 μέτρα η κάθετη στήλη, είναι το γνωστό γαλβανιζέ σύρμα, το κοτετσόσονο που λένε, έχει πάκτωση 50 εκατοστά και ύψος υπέργειο στο 1,5 μέτρο, οπότε υλοποιεί με βάση αυτό που έχουν υποβάλει ο μηχανικός τους και έχει τις εγκρίσεις. Τώρα ένα θέμα που έθεσε ο κ. Αλεπίδης για την τραπεζούτος και τις θέσεις στάθμευσης στους κάδους, αυτό είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουμε γενικότερα, ειδικά στο κέντρο της Καλομαριάς. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαπλάτηση των πεζοδρομίων, γιατί αν κάνουμε διαπλάτηση των πεζοδρομίων, σημαίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει αξονικά στο δρόμο, και δεξιά και αριστερά, να γίνει νέος δρόμος, προκειμένου να έχει τις εκκλήσεις, τις προβλεπόμενες και τις αποραίες, δηλαδή να έχουμε τον κορφιά του δρόμου στο κέντρο. Είναι ένα πρόβλημα όλη περιοχή, γι' αυτό και το θέσαμε στο σχέδιο βιώσιμισης αστικής κινητικότητας, αυτό που σας είχα περιγράψει, που ζητήσαμε πέντε πιλοτικές μελέτες, η μία εκ των οποίων ήταν το κέντρο, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Στην τραπεζούντος και στα υπόλοιπα στενά, έχουμε προβλήματα σταθμεύσης, προβλήματα σήμανσης, ταχύτητες αυτοκινήτων, μονοδρομήσεις που δεν υπάρχουν, διπλής κατεύθυνσης, όπως θα πρέπει να είναι μονές, και όλα αυτά τα ζητήματα. Άρα, λοιπόν, πολύ σαφώς χρήσιμη η παρέαβαση του κ. Αλεπίδη, αλλά το θέμα πρέπει να λυθεί συνολικά. Τώρα, όσον αφορά της κ. Φοροπούλου το σχόλιο για τα αντίγραφα σχεδίων και τις πληροφορίες, μου δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να πω έναν τεράστιο ευχαριστώ στην υπηρεσία μου αυτές τις μέρες. Και το μου το λέω με πολύ καλοπροέρετη αυτή. Δεν θέλω να παρεξηγηθεί αυτός ο όρος. Το λέω γιατί πολλοί υπερβαίνουν τα καθήκοντά τους αυτή την περίοδο. Δηλαδή, οι προεσταμένοι του τμήματος δόμισης, κανάρι ίδια, στέλνει από το mail της, όσο μπορεί παίρνει και στο σπίτι. Δυστυχώς, είναι μια εργασία η οποία δεν μπορεί να γίνει εκπεκτροπής. Δηλαδή, συνήθως εκπεκτροπήσεις εργασίας στο σπίτι παίρνουν αυτοί που έχουν αντικείμενο. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος που διεκπερώνει αυτή την εργασία έχει παιδιά, έχει πάρει την άδεια ειδικού σκοπού και βρίσκεται στην υπηρεσία μία φορά τη βδομάδα. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι δικαιωματικά κάνουν κλάτες, βοηθάνε την όλη κατάσταση και πέρα από τα καθήκοντά τους. Και ένα τεράστιο ευχαριστώ για αυτό, γιατί με παίρνουν και εμένα συνάδελφοι και μου λένε ότι δεν συμβαίνει σε άλλους δήμους και δεν θέλω να υπερβάλλω, γιατί πραγματικά και εγώ, επειδή είμαι μηχανικός, να συζητάνω μεταξύ μας αυτά, δεν έχω βέβαια εικόνα, γιατί δεν είμαι ενεργή αυτό το διάστημα από άλλους δήμους, αλλά με παίρνουν και μου λένε ότι μόνο στο δήμο Θεσσαλονού, μη μόνο στο δήμο Καλαμαριάς γίνεται αυτή η διεκπερέωση και ίσως να υπάρχει μια καθυστέρηση μπορώ να τα αναγνωρίσω, σαφώς όμως η υπηρεσία αυτή σε σύγκριση με άλλους δήμους θεωρώ ότι είμαστε σε πάρα πάρα πολύ καλό στάδιο. Λοιπόν, ένα άλλο θέμα που έθεσε ο κ. Κεριακίδης σχετικά με την αντικλημμυρική αναβάθμιση. Κύριε Κεριακίδη, δεν ξέρω αν ακούτε, αλλά η δίτα φάση ομβρίων είναι ένα έργο 12 εκατομμυρίων. Είναι πέρα από τις δυνάμεις, πέρα από την κλίμακα του δήμου Καλαμαριάς και υλοποιείται από το Υπουργείο Υποδομών, όπως σας είχα ενημερώσει και στη προηγούμενη συνεδρίαση, ήταν στη φάση όπου ακόμα ασχολούνται με τις δουλειές και είναι σε μία αξιολόγηση τιμών προκειμένου να κατατεθούν οικονομικές προτάσεις, γιατί υπάρχουν αγωγή σε δουλεία. Το είχα αναλύσει και την προηγούμενη φορά, γι' αυτό το λόγο δεν θα το δείτε στο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν είναι ένα έργο που μπορεί ο δήμος αυτή τη στιγμή να διεκπεραιώσει, είναι σαν να λέμε ότι θα υλοποιήσει τη διάνυξη της πόντου. Και γι' αυτό το λόγο δεν είναι θέμα τεχνικού προγράμματος. Κυρία Νικολέτου, αναφερθήκατε στους φορτιστές τάθμευσης, είναι ένα θέμα που και εμένα πάρα πολύ με ενδιαφέρει και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές, σας είχα πει ότι το ζητήσαμε και από το Σχεδιοβιασμιστική Κυνητικότητας. Παρ' όλα αυτά όμως επειδή έχει βγει μια πρόταση από το Πράσινο Ταμείο, όπως σας είχε ενημερώσει και ο δήμαρχος, έχουμε υποβάλει η αίτηση, έχουμε υποβάλει το τεχνικό μας διελτίο, την πρόταση στο Πράσινο Ταμείο, περιμένουμε την έγκρισή του προκειμένου να προχωρήσουμε σε συνοπτικό διαγωνισμό, προκειμένου να βρεθεί ο μελετητής. Αυτός δηλαδή που θα υποδείξει αυτές τις θέσεις στάθμευσης, τα γεωμετρικά του στοιχεία και τον τρόπο που θα λειτουργεί στο δήμο μας όλο αυτό το εγχείρημα. Από εκεί και πέρα τώρα για τη διαδικασία με διαπραγμάτευση και όλα αυτά που υπόθηκαν. Στο άρθρο 39 λέει ξεκάθαρα η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση. Είναι ακριβώς και ο τίτλος του άρθρου αυτού. Πήγαμε με ό,τι μέσα είχαμε προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν αυτή η διαδικασία πιο ξεκάθαρη, παρόλο που δεν υπήρχε στήριξη από την αρχή και το ξέρετε. Υποβάλαμε στην ΑΔΙΣΙ παρόλο που δεν προβλέποταν λόγω της φύσης του έργου, δεν προβλέποταν να πάρουμε την έγκρισή της, παρόλα αυτά υποβάλαμε το ρώτημα στον ΑΔΙΣΙ, μας απάντησε με συμπληρωματικά στοιχεία, ξαναστήλαμε, μας επήρθε δυστυχώς αυτή η καθυστέρηση, η οποία είναι ισβάρος του δύου, παρόλα αυτά όμως έπρεπε να γίνει όσο γίνεται με τον πιο διάφανο και ξεκάθαρο τρόπο γινόταν. Θα σταθώ στη φράση της κ. Παυλίδου ότι επιτυχία θα ήταν να χτίζουμε κανονικά νηπιαγωγία και η δική μας ευχή να είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή από το 2018, όταν είχε βγει το ΦΕΚΙ για την εφαρμογή της δύχρονης φύτησης, μακάρι να ήταν ο δρόμος στρωμένος, μακάρι να είχε δρομολογηθεί με τις διαδικασίες αυτές, ώστε να έχουμε, να είμαστε τώρα, να χτίζουμε και να μελετούμε πραγματικά νηπιαγωγία, ωστόσο όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλαμε να τη διαχειριστούμε, όχι καλύπτοντας κάτω από το χαλί, αλλά να πρέπει να πάρουμε άμεσες αποφάσεις και γενναίες. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Παντελίδου. Μια ερώτηση μπορώ να κάνω στη κυρία Παντελίδου. Όχι, δεν θα ξεκινήσουμε πάλι. Είναι από αυτά που ρωτήσατε και δεν έχει απαντηθεί. Είναι κάτι το οποίο μόλις απάντησε η κυρία Παντελίδου σε ένα ζήτημα και μου γέννησε ένα εύλογο ερώτημα. Κυρία Παντελίδου, αν θέλετε με ακούτε ή αν θέλετε με απαντάτε. Γιατί η Αδυσσή είχε ουδέτερη στάση? Γιατί δεν είναι αρμοδιότητά της. Τότε γιατί χρειάστηκαν τα στοιχεία εκεί. Γιατί θέλαμε να είμαστε ξεκάθαροι σε όλους τους τομείς. Να μην υπάρχει κανένα μελανόσιμιο. Καλέστηκαν όλοι σήμερα στο άνοιγμα των προσφορών. Να μην υπάρχει καμία μα καμία αμφιβολία. Λοιπόν, ο λόγος στον κ. Γιαννακό. Κυρία Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω και πάλι την κυρία Παντελίδου. Νομίζω ότι δεν κατανοήσε τα ερωτήματα που έβαλε η αντιπολίτευση ή δεν ήθελε να κατανοήσει τα ερωτήματα που έβαλε η αντιπολίτευση. Κυρία Πρόεδρε, επιτρέψτε μου λίγο η αντιπολίτευση. Θέτη κάποια ερωτήματα. Όταν απαντήσει η διοίκηση, δεν είναι διαδικασία αυτή. Να απαντήσουμε όλοι. Εμείς θα κρίνουμε ποιος θα απαντήσει. Αν τελειώσουν οι απαντήσεις και κάποιοι δεν απαντάτε. Δεν λάθος κάνετε κύριε Τεμεκινίδη. Απεθύνεται ερωτήματα στη διοίκηση. Δείτε λίγο τον κανονισμό. Όταν απαντήσει η διοίκηση, τότε θα καταλάβετε αν απαντήθηκαν τα ερωτήματα. Ακούστε με λιγάκι. Έχετε υπομονή και ακολουθήστε μια διαδικασία. Δεν θέλουν να μου πείτε αν ακολουθήθηκε ο νόμος. Κύριε Τεμεκινίδη, σας παρακαλώ. Όταν απαντήσουμε ως διοίκηση, θα κρίνετε αν απαντήθηκαν τα ερωτήματα που θέσατε. Σεβαστείτε επιτέλους έναν κανονισμό. Κύριε Δήμαρκη, σας παρακαλώ, μπορώ να μιλήσω κι εγώ. Λοιπόν, οι ερωτήσεις έχουν τεθεί. Ίσως ήταν και δικό μου λάθος που άφησα να γίνουν επιπλέον ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις έχουν γίνει. Θα δοθούν απαντήσεις. Εάν δεν σας καλύψουν οι απαντήσεις από όλους που θα απαντήσουν, θα κρατήσετε την ερώτησή σας ή τις ερωτήσεις σας για το επόμενο συμβούλιο. Δεν θα ξαναεπιτρέψω να γίνει ξανά καινούργια ερώτηση, γιατί βλέπω ότι ξεφεύγει το θέμα. Λοιπόν, ο κύριος Γιανακός. Καλησπέρα και από εμένα. Καλησπέρα. Κατ' αρχή να απαντήσω σε κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν στη δική μας αντιδημαρχία, στις επαφουρές της δικιάς μας αρμοδιότητας. Έχει να κάνει με το έγγραφο στην περιφέρεια για την ενίσχυση των κοντιλίων για το ΕΠΑΛ. Συντάστηται αυτό το έγγραφο και αυτή την εβδομάδα θα αποσταλεί. Και θα αφορά όχι μόνο την ενίσχυση των κοντιλίων για το ΕΠΑΛ συνοδικά, αλλά και αυτό το διαχωρισμό που ανέφερε και η κυρία Κυφωνίδου, όσον αφορά ιδιαίτερα τα εργαστηριακά κέντρα. Η δεύτερη είναι μια ερώτηση που μου έκανε για ακόμη μια φορά η κυρία Αγγελοπούλου και αφορά το πρώτο νηπιαγωγείο. Είχα πει και την προηγούμενη φορά ότι προφανώς έχουμε αναφερθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης σίγουρα έχει αποσταλεί έγγραφο γιατί αυτή είναι η διαδικασία από το σχολείο προς τις σχολικές επιτροπές, αναφέροντας το έτοιμά τους. Και οι σχολικές επιτροπές το διαβιβάζουν στην αρμόδια υπηρεσία. Δεν ξέρω για ποιον λόγο δεν λειτουργεί το πρόβλημα, πάντως θα σας πω ότι αύριο το πρωί θα πάω από εκεί και θα έχετε ενημέρωση από εμένα αύριο το πρωί για το τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί δεν λειτουργεί το πρόβλημα. Αύριο το πρωί θα σας πάω το τηλέφωνο να σας πω ακριβώς τι γίνεται. Θα ήθελα να πω δύο πράγματα σε σχέση με τις επιδράσεις μας αυτή την περίοδο. Ήθελα να αναφέρω ότι ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα η διανομή των tablets στα δημοτικά. Έχει ολοκληρωθεί η διανομή των tablets στα σχολεία, στα γυμνάσια και στα λύκια. Αυτή την εβδομάδα τελειώνουμε και με τα δημοτικά. Είναι εντυπωσιακή η αποδοχή. Ήταν εντυπωσιακή η συγκίνηση των διευθυντριών όταν αντίκλησα σε κάποια σχολεία ότι πραγματικά ο δήμος στέκεται αρρωγός σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες. Και επίσης το άλλο που ήθελα να πω είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις δυσκολίας κάποιων οικογένειών όσον αφορά τις συνδέσεις στο ίντερνετ ανταποκριθήκαμε και έχω να δηλώσω και από εδώ ότι αν χρειαστεί ακόμα και άλλες περιπτώσεις, επίσης θα φροντίσουμε τους ώστε να μπορέσουν και κάποια παιδιά τα οποία δεν έχουν καν ίντερνετ στο σπίτι τους ο δήμος να συντράβουμε τους ώστε να αποκτήσουν. Θα ήθελα να αναφέρω επίσης, να κάνω μια ενημέρωση σε ό,τι αφορά το ανοιχτό πανεπιστήμιο, ότι από τη στιγμή που θέλεις να αποκτήσεις... Κύριε Γιανακέ, με συγχωρείτε, είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπατε. Είναι πολύ σημαντικό το εκλαμβάνουμε ως υπόσχεση. Πολλά παιδιά δεν πιθανείται με. Κύριε Βουλγαράκι... Είναι πολύ σημαντικό και η κυρία Πρόεδρε είναι πολύ σημαντικό... Ωραία, δεν χρειάζεται. Το εκλαμβάνουμε ως υπόσχεση. Εγώ θα τον απασχολήσω τον κύριο αντιδήμαρχο για αυτό. Κύριε Βουλγαράκι... Για σκαλό το λέμε. Να βοηθήσουμε σε ένα σκοπό εδώ. Σ' αυτό που λέει ο αντιδήμαρχος να βοηθήσουμε σε ένα σκοπό. Από το καλό ξεκινάμε και μετά... Δεν θα πάμε πια. Θα βοηθήσω τον κύριο Γιανακό γιατί εγώ θα τον απασχολήσω προσωπικά. Ωραία, εντάξει. Χαίρομαι που το είπες. Κυρία Τσιραμπίδου, αφήστε με λοιπόν. Ναι, σας αφήνω. Δεν είναι απλώς υπόσχεση κύριε Βουλγαράκι. Το έχουμε ήδη υλοποιήσει σε δύο-τρεις περιπτώσεις. Απλώς δεν το ανακοινώνουμε γιατί, ξέρετε τώρα, αν το ανακοινώσουμε μπορεί να έχουμε πληθώρα ετοιμάτων. Από τα σχολεία που έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα για τέτοια θέματα, ανταποκριθήκαμε τις προηγούμενες μέρες και έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε και σε άλλες αιτήματα. Θα ήθελα να πω επίσης όσον αφορά το ανοιχτό πανεπιστήμιο ότι μετά τη θεσμοθέτησή του από το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα και τον κανονισμό της λειτουργίας στο οποίο δημιουργήθηκε, χθες με τηλεδιάσκεψη συγκλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του ανοιχτού πανεπιστήμιου, τη μάλλον της επιστημονικής επιτροπής του ανοιχτού πανεπιστήμιου. Οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την εξέλιξη αυτή. Αυτοί πολύ σημαντικοί επιστήμονες του Αριστοτέλη, κυρίως. Και πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες και πριν τον νέο έτος να προβούμε στις πρώτες διαλέξεις live streaming και θα φορούν κατά βάση πιθανότητα θα είναι ενημερωτικές όσον αφορά γενικότερα την πανδημία, τον κορονοϊό και την διαδικασία εμβολιασμού, εμβολίων και τα λοιπά. Θα ήθελα να αναφέρω επίσης ένα θέμα που έχει να κάνει με την Κεντρική Βιβλιοθήκη. Είναι ένα θέμα που το είπαμε και στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή όσον αφορά την Κεντρική Βιβλιοθήκη. Ανέφερα και στην Οικονομική Επιτροπή ότι η Κεντρική Βιβλιοθήκη έχει πρόβλημα χώρου. Αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε ένα χώρο 81 τραγωνικά μέτρα στην Πουσία και έχει και ένα υπόγειο 64 τραγωνικών μέτρων. Θα θέλαμε πάρα πολύ να προβούμε στην διαδικασία μίστοσης ενός νέου χώρου ή τέλος πάντων μέχρι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε έναν άλλο χώρο του δήμου, έναν δικό του χώρο δηλαδή. Αλλά μέχρι εκείνη την περίοδο η Κεντρική Βιβλιοθήκη θα πρέπει κατά την άποψη μου και κατά την άποψη και το έτημα πολλών χρόνων των βιβλιοθικονόμων που εργάζονται πολύ και κάνουν πολύ σημαντικό έργο στη Κεντρική και στις υπόλοιπες βιβλιοθήκες αναείτε να προβούμε κυρίως στην Κεντρική που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην μίσταση ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου από αυτόν που είναι τώρα ώστε να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα. Να υπάρχει ένας χώρος αναγνωστηρίου, ένας χώρος ηλεκτρονικών πολιτιστών. Έχουμε φοιτητές οι οποίοι θα θέλαμε να έχουν ένα χώρο να διαβάζουν ή να παίρνουν στο ίντερνετ μέσα από μια αλλακτηρωμένη δομή του δήμου. Οπότε θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρόλο που το κονδύλιο που έχουμε εγγράψει από το πολιτισμό για το 2021 είναι της τάξεως της προηγούμενης χρονιάς, πιθανόν αν βρούμε ένα τέτοιο χώρο να το φέρουμε και προς το Δημοτικό Συμβουλίου. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι προχωράμε στις μελέτες για ένταξη έργων που αφορούν την αρμοδιότητά μου, εννοείται, στο πρόγραμμα του Αντώνη Στρίτζης. Και επίσης, εκτός από το έγγραφο που σας είπα για την ενίσχυση των κονδυλίων προς το ΕΠΑΛ, συντάσσουμε επίσης ένα έγγραφο, μια μελέτη στην ουσία που αφορά το μαθητικό δυναμικό και την αναγκαιότητα για την αναγκαιότητα της ίδρυσης και ανέκρισης του νέου λυκείου στην περιοχή της επέκτασης. Όσον αφορά τον πολιτισμό, θα ήθελα να αναφέρω ότι προβαίνουμε αυτή τη περίοδο στη διαδικασία προετοιμασίας διαδικτυακών εκδηλώσεων, το πράγμα με το οποίο θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε, ελπίζω, μέσα στην εβδομάδα. Πραγματικά υπάρχουν υπάλληλοι του Δήμο μας, οι οποίοι ηχολύπτες και άλλοι, οι οποίοι υπερβάλλουν αυτό αυτή τη περίοδο για να μπορέσουν να μαγνητοσκοπίσουν και να μοντάρουν συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Επίσης, απευθυνθεί σε συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Καλαμαριάς να μας βοηθήσουν και να προβάλουν και το σύλλογό τους διαδικτυακά αυτή τη περίοδο, των Χριστουγέννων, όπως επίσης είναι και κάποιες εκδηλώσεις των δημιουργικών. Σε αυτές οι εκδηλώσεις διαδικτυακές θα χρησιμοποιήσουμε και θα συμμετέχουν όλα τα τμήματα του πολιτισμού που παράγουν πολιτισμό και σε συνδυασμό μεταξύ τους και σε συνεργασία μεταξύ τους. Είναι κάτι το οποίο θα ήθελα πάρα πολύ να συμβεί. Όλα αυτά τα τμήματα να αρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να μην λειτουργεί αυτό όνομα το καθένα, όπως το θεατρικό εργαστήρι, οι Βιβλιοθήκες, που σε συνεργασία, το θεατρικό εργαστήριο της Βιβλιοθήκης, η Τηλεαρμονική, αυτή τη στιγμή προετοιμάζουν ένα project, ένα Christmas project, όπως το ονομάζουν, η Βιβλιοθήκη και επίσης και η Νέα Χοροδία. Και θα συμμετάσουν σε αυτές τις διαδικτυακές εκδηλώσεις με κάποιες μουσικές παραστάσεις ολιγομελών σχημάτων και το οδείο του Δ. Καλαμαριάς. Και όσον αφορά τον ανθλησμό, σας είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη λειτουργούν τα τμήματα του μαζικού αθλητισμού, τα διαδικτυακά, τα οποία λειτουργούν διαδραστικά, δηλαδή με την έννοια ότι ο γυμναστής βλέπει τους γυμναζόμενους και οι αθλούμενοι βλέπουν τον γυμναστή μας. Προχωράει το θέμα του χλωδάπτα στο ΔΑΚ. Δεν έχω κάτι άλλο να πω, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστούμε κύριε Γιωνακέ. Ο κύριος Τσακμακίδης έχει το λόγο. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα στους αγαπητοί συνάδελφοι. Πρώτα απ' όλα θέλω να ξεκινήσω να κάνω μια ανακοίνωση και να επιστηθώ την προσοχή σε όλους τους συναδελφους, αντιδημάρχους, σε όλη τη διοίκηση, αλλά και ενδεχομένως και στον Πρόεδημαρχο ή άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάποιες ομάδες απατεώνων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα ονόματα και τις ιδιότητες δημάρχων-αντιδημάρχων με σκοπό να εξαπατήσουν διάφορες επαγγελματίες της πόλης. Δεν ξέρω αν το ακούσατε, ήδη στην Λάρισα καταφέρανε και πήρανε κάπου 100.000 ευρώ από διάφορους επαγγελματίες. Και θέλω και μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου να ακουστεί όσο γίνεται περισσότερο ότι σε καμιά περίπτωση ο δήμος η διοίκηση δεν επικοινωνεί τηλεφωνικά για να κάνει συναλλαγές με επαγγελματίες. Όλα γίνονται με τον προβλεπόμενο τρόπο υπρησιακά και όχι ιδιωτικά με την επίκληση της ιδιότητας. Γι' αυτό λοιπόν τώρα και εν όψω των εορτών που υπάρχει η ευαισθησία των ανθρώπων κάποιων επαγγελματιών να προσφέρουν κάτι να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί να μην τους συμβεί κάτι ανάλογο και χάσουν τα λεφτά τους. Προχωρώ σε κάποια άλλα θέματα που τέθηκαν σαν ερωτήματα. Όσον αφορά το θέμα των 55-67 των πλησίων σύνταξης ήδη από το Σεπτέμβριο έπηθήκαμε για τα δέκα άτομα αυτά. Η Διευθύντρια Δικητικών Υπηρεσιών, η κυρία Μακρομάτι έχει στείλει δύο φορές έτοιμα υπηρεσιακά έγγραφο στο ΝΟΑΕΤ για να δούμε πού βρίσκονται. Δυστυχώς το κώδημα είναι στο ΝΟΑΕΤ και το κώδημα είναι στο ΝΟΑΕΤ. Λοιπόν, όσον αφορά τώρα το θέμα με τα κινητήρια που έφεσε ο καλός συνάδελφος ο κύριος, αλλεπίδησα να κάνω λάθος. Με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Κεντρικού Δήμου, υπάρχει δυνατότητα, έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος για να γίνεται η ταφή των ανθρώπων που κατέληξαν λόγω λιμωδών νοσημάτων. Δυστυχώς στο δικό μας σκημητήριο έχουν καλυφθεί όλοι οι τάφοι που προβλεπότανε για αυτό το πράγμα. Και για το δεύτερο ερώτημα που τέθηκε γιατί δεν γίνονται οι Κυδίες Σαββατοκυριακό θα ήθελα να σας αναφέρω ότι στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας που έχουμε στα χέρια μας τώρα δεν προβλέπεται ούτε καν ένας ταφέας εκ ταφέας. Οπότε και τα δύο άτομα που έχουμε που δουλεύουν από Δευτέρα έως και Παρασκευή στην ουσία ας μου επιτραπεί παράτυπα από την καθαριότητα περνάνε και κάνουν αυτή τη δουλειά. Άρα πρέπει οπωσδήποτε εν όψη του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας να προβλέψουμε τουλάχιστο τέσσερις θέσεις με τη συγκεκριμένη ειδικότητα για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Πολύ σωστά το είπε ο συνάδελφος δεν μπορεί ένας να έχει το νεκρό και να περιμένει να περάσει το Σαββατοκυριακό για να γίνει και η Δευτέρα. Τώρα ο συνάδελφος ο Λάζαρος Ακριτίδης έχει θέσει ένα θέμα για τους προϋπολογισμούς. Όσες παρατάξεις ενδιαφέρονται να καταθέσουν προϋπολογισμό γιατί διαφαίνεται μια έντονη διάθεση για περισσότερους προϋπολογισμούς φέτος. Θα ήθελα να τους πω ότι τα βήματα είναι ως εξής. Πηγαίνουν στην υπηρεσία στο γραφείο προϋπολογισμού. Εκεί η υπηρεσία παραθέτουν αυτό που έχουν να παραθέσουν. Η υπηρεσία μελετά όλα τα δεδομένα του προϋπολογισμού της κάθε παράταξης και στη συνέχεια προχωρεί σε ησηγητική έκθεση. Η υπηρεσία στην ουσία ελέγχει αν είναι υλοποιήσιμο όσον αφορά τη χρήση των εξειδικευμένων χρηματοδοτήσεων, των συναδέλφων που παρουσιάζουν σχετικό προϋπολογισμό. Στη συνέχεια προχωράμε στη διαδικασία. Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάζονται ένας, δύο ή τρεις ή πέντε προϋπολογισμοί τελώς πάντων και αν δεν εξασφαλιστεί η πλειοψηφία του ενός τότε προχωράμε στη δεύτερη φάση με τους δύο που έχουν πάρει τις περισσότερες ψήφους. Εδεχομένως όταν θα έρθει η ώρα και έχουμε κάποια τέτοια περίπτωση θα έχουμε και πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση. Αυτά όσον αφορά τη δημαρχία. Κύριε Ακριτίδη τι θέλετε. Θέλω να ρωτήσω κάτι ως προθεσμίες. Πότε πρέπει να υποβληθεί προς το τύμα προϋπολογισμού ο ισολογισμός των άλλων παρατάξεων. Αυτό κύριε Ακριτίδη, αγαπείτε Λάζαρε. Αύριο κιόλας ένα τηλεφώνημα θα κάνει μια επικοινωνία. Θα σας πάρω εγώ τηλέφωνο όλους, αφού μιλήσω με την υπεύθυνη του Γραφείου Προϋπολογισμού με τις υπεύθυνες την κυρία Τζανίδου και την κυρία Τάτση και θα έχουμε άμεση επικοινωνία πρωί-πρωί. Όσον αφορά τώρα για τα τοποθεσία φορτιστή θέλω να σας ανακοινώσω ότι εντός των υπομένων ημερών θα έχουμε τα δύο πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία θα παραδοθούν στο δήμο. Τα δύο αυτοκίνητα αυτά που θα μας τα φέρουν είναι υποχρωμένες οι εταιρίες βάση της σύμβασης να το αποθετήσουν και φορτιστή στο δημαρχείο, στο χώρο του πάρκι πίσω. Αυτό λοιπόν άμεσα θα μπορούμε να κάνουμε τη χρήση του φωτιστή. Αυτά ήθελα να σας πω. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Ωραία, σας ευχαριστούμε. Η κυρία Ντόντι. Πρόεδρε, εγώ δεν έχω να πω κάτι στο σλόδι. Ωραία, άρα μας μένει η κυρία Κουγκαλίδου. Κυρία Πρόεδρε, έχει κάνει μια ερώτηση η Γεωργιάδης η οποία αφορά μάλλον την κυρία Ντόντι, όσον αφορά αν θα έχουν πρόθεση μελλοντικά να πάρουν τεστ αντιγόνων για πιο σίγουρα και σοβαρά αποτελέσματα. Αυτό η ερώτησή μου αυτή ήταν. Αν θέλετε να μου απαντήσει. Το εξετάζουμε με τον δήμαρχο εδώ και πολύ καιρό. Το είχαμε πει και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Οπότε, σας ενημερωθείτε. Κυρία Πρόεδρε, μπορώ λοιπόν να κάνω μια τοποσθέτηση, γιατί έχει να κάνει και σχετικά με την Γέδικα, αν μου υποτρέπετε. Κύριε Παπαδόπουλε, κατά παρέκληση της διαδικασίας, και επειδή μπήκατε αργά και επειδή λόγω εργασίας έχετε απουσιάσει από τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, θα σας δώσω τον λόγο για δύο λεπτά. Ευχαριστώ πολύ. Ο Βιβαράκης ημέρα ακούσαμε με πολύ δυσκολία τον κύριο Τακμακίδη. Έχει θέμα με το μικρό φωνό του και λέει σημαντικά πράγματα. Ας το δει αν μπορεί ο κύριος Αντιδήμαρχος για τα επόμενα δημοτικά συμβούλια. Ακούσατε κύριε Τακμακίδη. Όντως ο ήχος σας ανεβοκατεβαίνει. Δηλαδή μια σας ακούμε πολύ καλά και μια χάνεται η φωνή σας. Κοιτάξτε να το διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Ναι, θα το δω, θα το δω. Κύριε Τακμακίδη, τη μία ακούγεστε πάρα πολύ καλά, την άλλη δυστυχώς πέφτει. Άρα κάτι κάποια επαφή, κάτι συμβαίνει. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Πρόεδρε, μία πολύ σύντομη ερώτηση. Δεν ξέρω, έχω στείλει γραπτός κάποια ερωτήματα στην υπάλλειο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής. Μου είπε ότι θα τα προωθήσει ανωτέρω. Έχει λάβει, κυρία Δόντι, τα ερωτήματά μου σχετικά με αυτό, γιατί περίμενα μια απάντηση και γι' αυτό δεν έγινε έτσι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πουλάχιστον, αν θέλει να επιστήσει λίγο την προσοχή της. Κύριε Παπαδόπουλε. Καλησπέρα, κύριε Προέδρε. Άστηκε και εμένα. Δεν ξέρω και εγώ τι συνδένει κάποια στιγμή και εγώ χάνομαι τι να πω, δεν ξέρω. Κύριε Παπαδόπουλε, σας ακούω. Καλησπέρα, κύριε Προέδρε, κύριε Δήμαρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Σχετικά με το Μίζων και σοβαρό θέμα της απασχόλησης των εργαζομένων υπαλλήλων ΑΜΕΑ, όπως δημοσιοποιήσαμε εμείς ως παράταξη και οι υπόλοιπες παράταξεις αντιπολίτευσης, είμαστε αντίθετοι στην απόφαση που ανακοίνωσε η Διοίκηση του Δήμου και τη Σκέδκα για την απόλυσή τους. Θα μπορούσε η Διοίκηση τη Σκέδκα να τους ανανεώσει τη Σύμβαση και να συνεχίζουν να απασχολούνται. Ακόμη υπάρχει δυνατότητα να προσληφθεί νέο προσωπικό, επίπλέον μαζί με το υπάρχον κάτι το οποίο επιτρέπει ο νόμος 2643 του 1998, ο οποίος μερινά για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών, καθώς επίσης υπάρχει δυνατότητα οι συμβάσεις των εργαζομένων να μετατραπούν αορίστου χρόνου εργασίας. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Παπαδόπουλε. Λοιπόν, είπαμε η κυρία Κογκαλίδου… κυρία Κογκαλίδου έπεσε το σύστημά της, τι έγινε? Μέσα, πάντως, κυρία Πρόεδρε. Ορίστε. Δεν ακούει. Δεν ακούει. Κυρία Κογκαλίδου μας ακούτε? Όχι. Κύριε Δήμαρχε. Κύριε Δήμαρχε, με ακούτε? Καλησπέρα σας, καλησπέρα και πάλι. Πολόγου σας. Πολλά τα ερωτήματα, πολλά τα θέματα που ανοίξαμε. Θα ξεκινήσω από τα πιο απλά, τα οποία συνήθως προκύπτουν από… Τώρα, το να βγάλουμε τους πάγκους από τα σπιτάκια και τα λοιπά, αυτά δεν θα τα ασχολιάσω, όπως καταλαβαίνετε. Είναι υπηρεσιακά. Νομίζω οι αρμόδια της Δήμαρχης έχουν ασχοληθεί για να δώσουμε χρόνο στα σοβαρά θέματα που ακολουθούν και καλό είναι αυτά τα θέματα να έρχονται κατευθείαν στην υπηρεσία. Είναι ιδέες που μπορεί ο καθένας να έχει, έτσι κι αλλιώς έχω σημειώσει αρκετά από αυτά, για να πάρουν κατευθείαν οι υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα, όντως αυτό που υπόθηκε για τον καθαρισμό των σχαρών δεν είναι βουλωμένα τα φρειάτια, αλλά με την πρώτη βροχή, προφανώς τα πρώτα φύλλα πηγαίνουν και κάθονται πάνω στις σχάρες. Δεν μπορούμε να βρεθούμε σε όλα τα φρειάτια, το καταλαβαίνουμε όλοι, το καταλαβαίνει και η υπηρεσία. Έχω ζητήσει πριν από κάθε βροχή και μόλις βγαίνει δελτίο καιρού που προβλέπει τέτοια φαινόμενα, κατευθείαν γίνονται δύο συνεργεία τα οποία γυρνάν και καθαρίζουν τις σχάρες σε όλη την καλαμαριά, με πρώτη στο μέλημά μας τα σημεία τα οποία είναι τα επίμαχα σημεία, όπως είναι η Τάκη Κονομίδη, όπως είναι η Πλατεία Ήτρας, όπως είναι η Ανατολική Στράκη στο Βότσι, όπως είναι η Παπανδρέου, εκεί καθαρίζονται κατά προτεραιότητα οι σχάρες, παρόλα αυτά έχουμε και η β φάση των ομβρίων που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι πρώτον πυλό να ξεκινήσει, αυτό βέβαια μας το λένε εδώ και καιρό από το Υπουργείο Υποδομών, προφανώς φίλε Ηλία αυτό δεν μπορεί να μπει στον Ηλία Τοντεριακίδη αναφέρομαι, προφανώς αυτό δεν μπορεί να μπει στο τεχνικό πρόγραμμα, είναι σαν να βάζουμε το μετρό ότι θα το κατασκευάσουμε ως δήμος, νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουμε ούτε ήταν ποτέ ούτε θα μπει ποτέ στο τεχνικό πρόγραμμα, παρόλα αυτά με ρημνούμε και αν θέλετε κοιτάμε ότι όντως προχωράν και οι διαδικασίες από μεριάς δημοσίου, αν δεν κάνω λάθος, χθες έστειλα το τελευταίο μου μήνυμα σε άνθρωπο του Υπουργείου Υποδομών για να σκουντήξω και εγώ όσο μπορώ να γίνω ενοχλητικός για να γίνουν αυτά τα έργα από την κεντρική πολιτεία. Για την εταιρεία την κατασκευάστρια του μετρό της επέκτασης δεν έχω κάποια ενημέρωση, το έχω σημειώσει αύριο να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους της Αττικόμετρο, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουν κάνει μια κοιλιά τις τελευταίες μέρες στις εργασίες τους λόγω του ότι είχαν κάποια κρούσματα στο Αττικόμετρο, αυτό το καταλαβαίνουμε, το έχουμε δει, αν τώρα σε ένα εργοτάξιο υπήρχαν ένα ή δύο κρούσματα, το καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να έχουν κλείσει για κάποιες μέρες. Τώρα, δεν έγινε σχεδιασμός για το στολισμό το Χριστουγεννιάτικο, το αντίθετο. Έχουμε σχεδιάσει εδώ και πολύ καιρό, η αλήθεια είναι ότι το συζητάμε από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, παρ' όλα αυτά ο σχεδιασμός της πλατείας δυστυχώς ανατράπηκε ολοκληρωτικά. Είχαμε σκεφτεί αυτά που έχουμε πάντα το τρενάκι και το καρουζέλ να το βάλουμε ως δήμος και όχι να έχει αντίτιμο για τους συντημότες μας, θα ήταν ένα μεγάλο κίνητρο για να έρθει πολύς κόσμο στον πεζόδρομο με πολύ μικρό κόστος και νομίζω ότι θα ήταν μια, θα έλεγα, πρωτοβουλία που θα έπαιρνε ο δήμος και θα τόνωνε πάρα πολύ και την αγορά της καλαμαριάς. Παρ' όλα αυτά ήρθε η αλματόδης αλλαγή στο θέμα το υγειονομικό και το πλήσιμο της αγοράς το lockdown το Νοέμβριο και όπως καταλαβαίνετε, τουλάχιστον όχι, έχουν ασκήσει διοίκηση και γνωρίζουν, καταλαβαίνουν ότι από το Νοέμβριο μέχρι τώρα δεν θα μπορούσαν ούτε διαγωνισμούς να κάνουν ούτε τίποτα για να αλλάξουμε κάτι στο φωτισμό. Παρ' όλα αυτά μπήκαμε στη διαδικασία να νοικιάσουμε εξοπλισμό για να μπορέσουμε να τοποθετηθεί και μάλιστα και από όσο με ενημέρωσαν από το εργοτάξιο επειδή αυτός ο εξοπλισμός κάθε χρόνο όπως και ο δικός μας έτσι και του ιδιότητου ανέλαβε να κάνει αυτή την επένδυση τέλος πάντων και να ικανοποιήσει αυτή μας την ανάγκη, αυτός ο εξοπλισμός επειδή είναι εκτεθειμένο σε βροχή σε άσχημο καιρό σε ήλιο και τα λοιπά, δεν είναι εύκολο να επαναχρησιμοποιηθεί. Αυτό πιθανότατα να οδηγήσει σε μία δωρεά του εξοπλισμού αυτού που χρησιμοποιήθηκε προς το δήμο. Μπορεί δηλαδή αυτά τα φωτιστικά τα οποία έφερε ο ιδιότης και συνεχίζει να φέρνει γιατί τώρα ξεκίνησε να τοποθετεί ο ιδιότης να μας τα αφήσει ούτως ώστε να μείνουνε περιουσιακό στοιχείο του δήμου. Οπότε νομίζω ότι θα είμαστε πολλαπλώς ωφελημένοι πράγματα τα οποία θα κόστιζαν 40 ή 50.000 ευρώ μπορεί στα όρια της απευθείας ανάθεσης να μας μείνουμε. Συν της άλλης έχουμε εντοπίσει σημεία όπως είναι ο πεζόδρομος, ειδικά στο πάνω μέρος του, πάνω από την Τριανταφυλίδη, που δυστυχώς θεωρούσαμε ότι δεν είναι σκοτεινός και δεν χρειαζόταν τόσο χριστουγεννιάτικο φωτισμό εντούτοις επειδή κλείσαν τα καταστήματα το Νοέμβριο διαπιστώνουμε ότι και εκεί υπάρχει ανάγκη. Κατευθείαν μιλήσαμε με την υπηρεσία και νομίζω θα κάνουν τα δύνατα δυνατά να τοποθετηθούν κάποια επίστυλα φωτιστικά ούτως ώστε και εκεί να αλλάξει το κλίμα. Νομίζω ότι οι παρεμβάσεις μας σε αρκετά σημεία μέσα στην πόλη έχουν δώσει διαφορετικό κλίμα και νομίζω ότι ο φωτισμός ότι είχαμε πρώτη φορά έχει τοποθετηθεί 1 Δεκεμβρίου όλος ο φωτισμός έστω και αν άλλαξε θέση ή αν τοποθετήθηκε σε άλλα σημεία έχει βγει όλος και είναι αναμένα όλα τα φωτιστικά νομίζω από την 1 Δεκεμβρίου. Μπορεί να κάνω λάθος το πολύ στις 5 Δεκεμβρίου ό,τι φωτιστικό διέθεται ο Δήμος είναι έξω και έχει ανάψει. Τώρα το θέμα του Κόδρα. Ο ΑΟΑ όπως καταλάβατε επειδή τέθηκε και το θέμα της πληροφορίας που διαχείεται το θέμα έγινε γνωστό επειδή σας κοινοποίησα, αν δεν κάνω λάθος σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όχι μόνο στους επικεφαλείς, κοινοποίησα την επιστολή που μας έστειλε ο ΑΟΑ οπότε δεν τίθετε θέμα να υπάρχει κάτι κρυφό και να μην έχει κοινοποιηθεί σε σας νομίζω ο κ. Σαντωνάκης το έθεσε αυτό το θέμα να κοινοποιηθεί η αλληλογραφία. Είναι μια επιστολή που στείλαμε και ζητήσαμε να αποδοθούν οι εκτάσεις του ΑΟΑ στο Δήμο Καλαμαριάς και η απάντηση την οποία έχετε όλοι στα χέρια σας. Πέρα ξεκίνησαν εργασίες οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από όταν είχε πάρει φωτιά το κτίριο ΚΑΠΑΙΝΙΑ στο στρατόπεδο Κόδρα με τη δισμενή αυτή εξέλιξη που έπεσε η στέγη του. Σε αυτήν την διαδικασία που ξεκίνησαν εν τέλει κατάφερα να τελεσφορήσουν στον καθαρισμό στην αποψύλωση της αυτοφοιούς βλάστησης που υπάρχει μέσα και στα όρια των κτιρίων του φερόμενου ιδιοκτήτη του ΑΟΑ. Και από εκεί και πέρα ξεκίνησαν και μια διαδικασία με μικρό κόστος από ότι ενημερώθηκα για να κάνουν τις περιφράξεις γύρω από τα δύο κτίρια τους για λόγους ασφαλείας. Έτσι κι αλλιώς είναι μια ενέργεια την οποία την είχαμε ζητήσει κι εμείς από όλους όσους είναι εφερόμενοι ιδιοκτήτες εντός του στρατοπέδου. Για λόγους ασφαλείας, όταν καλούμε κόσμο να μπει μέσα στο στρατόπεδο, προφανώς τον καθέναν από αυτούς που λένε ότι έχω μια ιδιοκτησία μέσα στο στρατόπεδο Κόδρα πρέπει να τον θέσουμε προ των ευθυνών του και αν θέλετε είναι και ένα μέτρο πίεσης, ένα μέσο πίεσης προς τον ΑΟΑ να αντιληφθεί ότι αυτά τα κτίρια δεν πρόκειται και δεν μπορεί να τα κάνει τίποτα. Αυτά τα κτίρια νομίζω έχει γίνει σαφές προς τον ΑΟΑ ότι πρέπει να αποδοθούν στο Δήμο Καλαμαριγιάς και αν θέλετε τώρα προχθές που ξεκίνησαν αυτές οι εργασίες πριν μια εβδομάδα περίπου με την περίφραξη σε αυτά τα κτίρια ενημερώθηκα ότι θα ερχόταν ο στρατηγός ο κύριος Κορονάκης για να επιβλέψει τις εργασίες από την Αθήνα σε ένα ταξίδι καθοδόν για τη Θράκη. Πήγα εκεί τον συνάντησα επί τόπου στο στρατόπεδο και ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό που μου είπε είναι ότι αποδέχεται ότι αυτά τα κίνητα δεν τα χρειάζεται ο στρατός και ότι θα πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι να δούμε ακριβώς με τι τρόπο μπορούμε νόμιμο να μπορέσουν να αποδοθούν. Αυτό που μου έκανε για δεύτερη φορά σαφές είναι ότι στα όρια της δικαιοδοσίας που έχει αυτός επειδή είναι ιδιωτικός φορέας ο ΑΟΑ, δεν είναι κάποιος φορέας του δημοσίου και ως ΔΑΣ δεσμεύεται με μία νομοθεσία η οποία δεν μπορεί να χαρίσει υγιή οι περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θέλοντας και μη έχουν κάποια αξία έστω και στα χαρτιά, ότι η μόνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί θα ήταν μια υπουργική απόφαση, δηλαδή με υπογραφή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμήνης να δοθεί μία τέτοια λύση. Ίσως είναι χρήσιμες και αυτές οι πληροφορίες ότι επί της ουσίας ο ΑΟΑ δεν τα θεωρεί χρήσιμα και δεν τα θεωρεί ως κάτι το οποίο θέλει και κάνει κόπο για να τα κρατήσει στην περιουσία του και στην ιδιοπτησία του. Είναι στο χέρι μας να βρούμε τους τρόπους μέσω της πολιτικής ηγεσίας ή μέσω της νομίμου οδού, μέσα από τις νομικές μας υπηρεσίες για να μπορέσουμε να αποδοθούν όντως στο Δήμο Καλαμαριάς και στην τοπική κοινωνία. Τώρα, ερωτήσεις παλιότερες όντως, κύριε Τσαχμακίδη, είχε γίνει μια ερώτηση για το πόθεν έσχε. Θέλω να το σημειώσετε και να απαντηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ποιοι συνάδελφοι δεν έχουνε καταθέσει και αναρτήσει το πόθεν έσχε στους. Να ενημερώσω, είχε γίνει από τον κύριο Ακριτίδη μια ερώτηση παλιότερη, δεν τη θυμόμουν, μάλλον μας είχε ξεφύγει αυτή για τα φρεάτια. Αυτό που ενημέρωσα ήταν για τη βήτα φάση ομβρίων, όπως επίσης θέλω να ενημερώσω ότι αυτές τις μέρες είναι η συνεργάτιδα εταιρεία ονόματι Ιδροφύλι στα όρια του Δήμου Καλαμαριάς και κάνει αποσφραγίσεις, αποφράξεις φρεατίων και μέχρι στιγμής έχουν αποφραχθεί περίπου στα 450 φρεάτια. Στο σύνολο περίπου 2 με 2,5 χιλιάδων φρεατίων που έχει ο δήμος, δηλαδή περίπου το 1.5 βρέθηκε φραγμένο και αποφράχθηκε. Πολλά, όπως καταλαβαίνετε, βρέθηκαν μη φραγμένα. Υπολογίζω ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην αποφράξη περίπου άλλων 100 ή 200 φρεατίων, τα οποία έχουν δοθεί από την υπηρεσία στην εταιρεία και νομίζω ότι στις επόμενες ημέρες θα γίνει και αυτό, τα οποία δεν είναι πλήρως φραγμένα, είναι μερικώς φραγμένα. Είχαμε ένα θέμα για τα ανταλλάξημα, έθισε ο κ. Σαρκούδης. Όπως έχω ενημερώσει και τους επικεφαλείς και το Δημοτικό Συμβούλιο, αν δεν κάνω λάθος, έγιναν κάποιες κινήσεις με τον Υφυπουργό Οικονομικών, τον κ. Βεσηρόπουλο, ο οποίος ανέλαβε μια πρωτοβουλία να διασαφηνίσει και να ξεκαθαρίσει αυτό το πρόβλημα που υπάρχει σε αρκετές περιοχές. Έχω απαντήσει από την επόμενη μέρα του προηγούμενού μου ταξιδιού στην Αθήνα με έγγραφο ότι υπάρχει περιοχή στην Καλαμαριά, η οποία θεωρείται ανταλλάξιμο κτήμα και διεκδικείται από το ελληνικό δημόσιο και είναι θέμα ημερών σε επικοινωνία που είχα χθες επίσης. Με ενημέρωσαν ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που είχε πάρει μάλλον εντός της βδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή, οπότε θεωρώ ότι και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο σύντομα θα λυθεί. Επίσης έχουμε ενημερώσει και τους συντημότες μας, έχει σταλεί μια ανώνυμη επιστολή στις αν δεν κάνω λάθος 16 ή 17 οικοδομές, οι οποίες εμπλέκονται με το ανταλλάξιμο κτήμα 5283, αν δεν κάνω λάθος, τον αριθμό δεν τον θυμάμαι και πολύ καλά. Αυτές οι 17 οικοδομές έχουν ένα κομμάτι του οικοπέδου τους ή ένα κομμάτι της οικοδομής της ίδιας το οποίο έχει εμπλοκί με αυτό το ανταλλάξιμο κτήμα και οπότε είναι υπό διεκδίκηση η ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Νομίζω ότι κι αυτοί έχουν ανταποκριθεί σε μεγάλο γαθμό, αν δεν κάνω λάθος έχουν καλέσει περίπου 50 ιδιοκτήτες πίσω για να ενδιαφερθούν και να πούν σε ποιες οικοδομές μένουν ούτως ώστε να μπορούμε να τους ενημερώνουμε για οτιδήποτε χρειάζεται σε σχέση με την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης οπότε νομίζω ότι σιγά σιγά αποκτούμε και μία αλληλεπίδραση και με τους ιδιοκτήτες για να είναι και αυτοί ενήμεροι. Όσα αναφορά στην εξέλιξη της εφαρμογής της απόφασης COVID δυστυχώς τώρα δεν την έχω μπροστά μου για να σας πω αλλά νομίζω ότι όλα τα θέματα τα έχουμε ακουμπήσει δεν έμεινε τίποτε που να μην έχουμε αν μη τη άλλο ξεκινήσει από το να πάρουμε τα rapid test, από το να προχωρήσουμε σε εφαρμογή των οικονομικών ρευθμίσεων ό,τι πήραμε απόφαση νομίζω έχει ήδη ξεκινήσει η λοποίησή του. Έθεσε ο φίλος μου ο Δημήτρης ο Αρκούδης το θέμα της απλής αναλογικής. Εδώ νομίζω ότι θα είμαστε αντίθετοι, νομίζω ότι από όποια μεριά κι αν το δούμε το νομοθέτημα του Κλιστένη μπορεί να ήταν πολύ φιλόδοξο μπορεί να ήταν πολύ θετικό για μία άλλη κοινωνία, αλλά νομίζω ότι στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση έχει βάλει όχι εμπόδια θα έλεγα ήταν μια επιπλέον διαδικασία που σπαταλάει πάρα πολύ ενέργεια. Μια διαδικασία η οποία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και νομίζω ότι όποιος έχει εμπλοκή και έχει μία εμπειρία στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί μιλάω και με ανθρώπους οι οποίοι έχουν διατελέσει δήμαρχοι πολλές τετράετιες έχουμε μιλήσει με ανθρώπους οι οποίοι είχαν, έχουν και ενδεχομένως να έχουν και στο μέλλον και αυτοδυναμίες και τα πάντα αλλά νομίζω ότι ο κλεισθένης έτσι όπως είναι και έτσι όπως εφαρμόζεται στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση είναι μάλλον ίσως από τα μεγαλύτερα εμπόδια, αν μπορώ να φανταστώ 2-3 εμπόδια αυτή τη στιγμή στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο έργο που προσπαθώ να επιτελέσω νυχτιμερών, ίσως είναι ανάμεσα στα 2-3 μεγαλύτερα εμπόδια. Από κει και πέρα το θέμα των ορισμένου χρόνου που επρόκειτο να κάνουν μια διαδικασία δικαστική για να γίνουν αορίστου χρόνου και συζητιόταν ότι θα γίνει διαπεριφοράς, όπως είπαμε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο λόγω αναβολής που πήρε το θέμα δεν τέθηκε σε κάποιο συμβούλιο διαπεριφοράς, θα συζητηθεί κανονικά αν δεν κάνω λάθος στο ΔΕΣ που έχει η ΚΕΔΚΑ εντός της εβδομάδας. Μαζί με αυτό το θέμα του προϋπολογισμού της ΚΕΔΚΑ είχε μείωση του προϋπολογισμού, αυτό είναι λογικό, έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο υπό της καθοδηγήσεις και του Δήμου και της οικονομικής υπηρεσίας, αυτό που προσπαθούμε είναι να βάλουμε ένα νοικοκύρεμα σε ό,τι βρίσκουμε ότι ήταν μέχρι ενός βαθμού σπάταλο, έχει κλείσει η δομή του επιχειρήμου που ήταν ένα έξοδο ως ενίκιο αλλά και ως άλλα έξοδα παράπλευρα ενώ το ίδιο αντικείμενο επιτελούνταν και από την Αντιμαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και πολλές φορές ξέρετε όταν το κάνουν δύο δομές είναι αυτό που λέει ο σωσφός λαός μας όπου υπάρχουν πολλές μαμές το παιδί βγαίνει στραβό. Νομίζω ότι τώρα πλέον θα είναι μια αρμοδιότητα της κοινωνικής πολιτικής και νομίζω ότι και η κυρία Ντόντι πρέπει, η Αντιδήμαρχος πρέπει να εντατικοποιήσει τις ενεργιές της προς αυτή την κατεύθυνση και το κομμάτι αυτό της Αντιδημαρχίας της να διαπρέψει υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος χώρος. Επίσης υπάρχει μια σοβαρή μείωση εξόδων προς τρίτους περίπου στο 30% ό,τι έξοδα ήταν προς δικηγόρους, προς προγράμματα, προς φοροτεχνικούς και τα λοιπά έχει περιοριστεί περίπου στο 1 τρίτο, δηλαδή έγινε μια αρκετά μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, σύντομα ότι η πρόεδρος είναι άμυστη και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, νομίζω ότι είναι αρκετοί οι παράγοντες οι οποίοι οδηγήσαν σε μια μείωση του προϋπολογισμού. Το προϋπολογισμό του Δήμου μας τώρα οπωσδήποτε έχετε δει και είναι παράληψη μας θα πρέπει να τον πάρετε σε χαρτί, παρόλα αυτά θέλω να ξέρετε ότι στον προϋπολογισμό έγινε πάρα πολύ δουλειά. Τώρα δεν ξέρω πώς να το πω, η αλήθεια είναι ότι θέλω να ευχαριστήσω πάνω από όλα τις υπηρεσίες οι οποίες υπηρεσίες υπερέβαλανε αυτό, είναι μια χρονιά δύσκολη, είναι μια χρονιά με άδειες ειδικού σκοπού, με άδειες αναρωτικές τις οποίες τις αφήσαμε στο συρτάρι και δεν τις υλοποίησαν πολύ οι πάλληλοι, είναι νομίζω προς τιμήν των υπηρεσιών μας ότι απαρνήθηκαν πολλών δικαιωμάτων και πλεονεκτημάτων ενδεχομένως που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν, ανταυτού καθίσαν και καθίσαμε στο τραπέζι εντατικά θα έλεγα τις τελευταίες ημέρες για να καταφέρουμε να έχουμε τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός ήταν σε μεγάλο βαθμό στιμμένος και θα το πω στην ορολογία που μου το είπε η οικονομική υπηρεσία από τον Σεπτέμβριο, παρ' όλα αυτά επειδή αλλάξαμε το ηλεκτρονικό σύστημα του Δήμου μας, υπήρχαν κάποιες δυσλειτουργίες όσον αφορά στα στοιχεία που μπορούσαν να αντλήσουν και κάποιες παρενέργειες στις οποίες προφανώς δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε, κάπου θα υπήρχαν κάποια τέτοια θέματα όταν κάνεις τέτοιες μεγάλες αλλαγές οι οποίες βέβαια μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν πάρα πολύ την ηλεκτρονική οργάνωση του Δήμου, ξεφνάμε ότι είμαστε ίσως από τους λίγους Δήμους στο μέγεθος μας δεν νομίζω να υπάρχει άλλος που δεν είχε ηλεκτρονικές πληρωμές, πλέον και το τελευταίο χωριό πληρώνεις με ένα Άρε, αυτό δεν υπήρχε η δυνατότητα, αυτή η δυνατότητα στον Δήμο Καλαμαριάς, δυστυχώς τέτοια θέματα όπως και οι αλληλεπιδράσεις με διάφορες εφαρμογές στις οποίες είχαμε κάποιες δρομολογήσεις να πάρουμε και κάποιες που βρήκαμε και θα προγραμματίσουμε τώρα για να προμηθευτούμε, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν έτσι όπως ήμασταν, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ανοίγει μια καλύτερη σελίδα για το Δήμο μας σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως και για όλη τη χώρα, νομίζω ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες και ο προϋπολογισμός έτσι καθυστέρησε αρκετά. Τώρα, για να μην εξαντλήσουμε τα θέματα της νομιμότητας και του δεκαημέρου, γιατί δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, νομίζω το ζήτημά μας είναι να καταφέρουμε να φέρουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα υλοποιηθεί και έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα κοιτάξουμε να λειτουργήσει προς όφελος των κατοίκων της Καλαμαριάς πρώτα απ' όλα. Εκφράσεις που υπήρχαν και έχουν ακουστεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπήρχαν και ως σκέψεις μας πολλές από αυτές, έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό, όπως το είδατε, όσοι το είδατε, νομίζω ότι καταλαβαίνετε ότι προσπαθήσαμε να δώσουμε μια βάση και μια βαρύτητα στα κοινωνικά θέματα και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Από κει και πέρα έγινε πάρα πολύ σοβαρή δουλειά στο θέμα του εξορθολογισμού δαπανών. Δεν ξέρω αν το ερμηνεύσατε κατ' αυτόν τον τρόπο, είχαμε κωδικούς οι οποίοι ήταν ανενεργοί εδώ και πολλά χρόνια, υπηρεσίες οι οποίες είχαν εθιστεί, θα το πω, να ζητάν τα ίδια και τα ίδια επί πολλά χρόνια. Αυτό έγινε τις τελευταίες μέρες, όταν διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μια ψαλίδα λόγω ειστέρησης εσόδων, αλλά και λόγω αυξημένων εξόδων, η οποία ψαλίδα ήταν τις τάξεις των 2,5 εκατομμύρων και γι' αυτό θέλω να ερμηνεύσω και τον λόγο, να σας εξηγήσω και τον λόγο, που έστω και μέχρι τελευταία στιγμή, όντως έχετε δίκιο γιατί γίνονταν αλλαγές. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Ο Προϋπολογισμός είχε μια ψαλίδα περίπου στα 2,5 εκατομμύρια. Αυτά τα 2,5 εκατομμύρια όχι μόνο τα βρήκαμε και ίσως γελίσαμε τον Προϋπολογισμό, αλλά καταφέραμε σήμερα και έχουμε στα έκτακτα θέματα να μιλάμε για μία μίωση και για μία εξασφάλιση που θα οδηγήσει σε μία μίωση δημοτικών τελών της τάξεως του 15%. Αυτή την ψαλίδα που καταφέραμε μειώσαμε. Και όταν λέμε 15%, για να ξέρουμε και νούμερα, μιλάμε για πάνω από ένα εκατομμύριο. Αυτή την ψαλίδα που καταφέραμε, την μικρύναμε, την φτάσαμε στο μηδέν και καταφέραμε να βρούμε κι άλλο ένα εκατομμύριο, την καταφέραμε μέσα σε μία εβδομάδα. Υπήρχαν πολλά έξοδα τα οποία δυστυχώς λιμνάζαν, δεν ήταν τόσο απαραίτητα και έπρεπε να τα εκμεταλλευτούμε μία περίοδος δύσκολη για την κοινωνία μας, μία περίοδος δύσκολη για το δήμο και όμως μέσα από τέτοιες οικονομίες και τέτοιον οικοκύρεμα που βάλαμε και καλύτερο προγραμματισμό θα έλεγα γιατί όταν υπάρχουν μελέτες οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στην τρέχουσα χρονιά μέσα στον 21η όταν υπάρχουν μελέτες οι οποίες βλέπουμε ότι έχουν προβλήματα καλό είναι ναι μεν να βάζουμε τον κωδικό μας εκεί που είναι για να τον δούμε αλλά καλό είναι να μην δεσμεύουμε και όλα τα χρήματα αυτά που κοστίζει αυτή η συγκεκριμένη δαπάνη. Επίσης όταν έχουμε δαπάνες οι οποίες γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν πολλές φορές καλό θα είναι να το βγάλουμε από τον προϋπολογισμό μας και να το έχουμε στο μυαλό μας για να υλοποιήσουμε τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορούμε να το φέρουμε σε ένα νέο προϋπολογισμό χωρίς όμως να δεσμεύσουμε αυτά τα χρήματα. Εμείς ψάξαμε, βρήκαμε αυτούς τους γλυμνάζοντες κωδικούς ειδικά στον τομέα της καθαριότητας και στον τομέα της καθημερινότητας της κοινωνικής πολιτικής της πολιτικής προστασίας και νομίζω ότι καταφέραμε να κάνουμε αρκετά καλύτεροι το σχέδιο δηλαδή το σχέδιο ανάμεσα στην εκτελεστική επιτροπή που πέρασε το προϋπολογισμό και σε αυτόν εν τέλει που πέρασε από την οικονομική επιτροπή είχε μια τεράστια διαφοροποίηση της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ το οποίο νομίζω ότι όλοι οι σύσσωμοι θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε στα ελληνικά νοικοκυριά, στα νοικοκυριά της Καλαμαριά στα οποία τόσο δύσκολες ώρες περνάνε. Τώρα, το ψήφισμα της περιφέρειας ο κύριος Αντονάκης του έθεσε το θέμα για το θέμα της ελληνικής αυγής. Νομίζω ότι αν θέλει να φέρει κάποιο ψήφισμα μπορεί να το φέρει ο κύριος Αντονάκης να τεθεί στην επιτροπή ψηφισμάτων και να πάρθει μια απόφαση και να βγει ένα ψήφισμα ανάλογα το τι έχει στο μυαλό του. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω υπόψη το τι έχει γίνει στην περιφέρεια. Αύριο έχω σημειώσει κιόλας να ενημερωθώ για το θέμα. Τώρα, ράμπες πεζοδρομίων. Να ενημερώσω τον κύριο Μακαντάση, νομίζω αυτός το έθεσε πιο πολύ, λέει ότι έγιναν 6 από τις 30 που έπρεπε. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν 22 διασταυρώσεις σε πεζοδρόμια, σε δρόμους, έξω, σε κοινόφιλους τους χώρους και 26 σε καινούργιες παιδικές χαρές που κάναμε. Σύνολο 48. Παρ' όλα αυτά, εννοείται δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Τα 8 μήνα τώρα ήρθαν. Νομίζω ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες της αντιδημαρχίας καθημερινότητας και πολιτικής προστασίας και νομίζω ότι θα έχουμε σημαντικό έργο σε αυτόν τον τομέα μέχρι το καλοκαίρι. Στην απάντηση που οφείλω στην κυρία Αγγελοπούλου, δεν το έχω ξεχάσει, απλά επειδή πέρασε ένα διάστημα και έχουν γίνει και άλλες προσλήψεις, ζήτησα να επικαιροποιηθεί. Αν δεν κάνω λάθος, κυρία Αγγελοπούλου, αύριο θα μου έρθει η απάντηση από τη διεύθυνση προσωπικού και κατευθείαν θα σας την προωθήσω. Τα σκυλιά που βρίσκονται, νομίζω ότι αναφέρθηκα στην αρχή στο θέμα των σκυλιών, αν αναφέρεται για αυτά. Τα σκυλιά αυτά ήταν τρία στο κόδρα, το ένα το συλλέξανε σήμερα τα άτομα υπάλλη του Σιπαζάθ και νομίζω ότι προσπαθούν να συλλέξουν και το δεύτερο γιατί τα δύο είναι αυτά από τα τρία που δείξαν μια επιθετική συμπεριφορά. Το ένα δάκρουσε αλλά προσπαθούν να πιάσουν και το άλλο, το οποίο μάλλον θα πιαστεί αύριο γιατί είναι λίγο πιο επιφυλακτικό με τους ανθρώπους. Τώρα, στο θέμα των Special Olympics, έγινε μια πρώτη επαφή για συμμετοχή της καλαμαριάς σε ένα πρόγραμμα. Αναμένουμε την απόκριση της επιτροπής για να μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε και εσάς. Τώρα, για το θέμα των κάδων, όντως έχω θέσει το θέμα στον αντιδήμαρχο και θεωρώ ότι το μέρος στο οποίο φυλάσσονται, παρόλο που λαμβάνουμε μέρημνα για να μη συμβούν αυτά που είχαν συμβεί στο παρελθόν με τους κάδους που είχαν φύγει προς τη θάλασσα, ήταν και εμένα η πρώτη μου αγωνία, με διαβιβαίωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί έτσι όπως τα τοποθέτησαν φέτος. Παρ' όλα αυτά, επειδή δεν μου αρέσει σε εκείνη την περιοχή και με αυτήν τη διαδικασία να συνεχίσει ο δήμος Καλαμαριάς να αποθέτει κάδους ή να προχωράει σε τέτοιες ενέργειες, το γνωρίζετε έχουμε κάνει τον τελευταίο μήνα κάναμε και δύο συσκέψεις με όλους τους υπηρεσιακούς από τη δόμηση, την καθαριότητα, τη νομική υπηρεσία και τους αρμόδιους αντιδημάρχους για να βρούμε μια λύση επιτέλους στον που θα χωροθετηθεί το πράσινο σημείο που τόσο όλοι θέλουμε αλλά δυστυχώς κανένας δεν είχε προβλέψει και δεν υπάρχει ούτε στο γενικό μας πολοδομικό ούτε πουθενά. Τώρα τα rapid test όντως τα πήραμε, έχουμε πάρει χίλια κομμάτια από τα rapid test το θέμα του να πάρουμε τεστ αντιγόνου νομίζω δεν τίθεται για το δήμο μας γιατί θέλει εξειδικευμένο προσωπικό για να προχωρήσει στην εφαρμογή τους αναγκαστικά θα μιλάμε με τα νοσοκομεία και όποτε χρειάζεται είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά τα οποία ήδη έχουμε μιλήσει και έχουμε πάρει προσφορές σχεδόν από όλα 7-8 διαγνωστικά αλλά και στα νοσοκομεία που κοιτάμε να έχουμε μια καθημερινή επαφή και να ζητάμε τι ανάγκες έχουν και αυτοί να μας λένε τι δυνατότητες έχουν νομίζω ότι θα μας εξυπηρετούν σε κάθε περίπτωση. Επίσης οι κάδοι εκεί που είναι για να ξέρετε συναρμολογούνται από τον ανάδοχο και όχι από την υπηρεσία μας. Τώρα εντύπωση μου κάνει το θέμα των φορτιστών. Το έθεσα, αν δεν κάνω λάθος, κυρία Νικολέτου. Έχουμε καταθέσει στο πράσινο ταμείο το τεχνικό μας δελτίο και θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη μας για το σχέδιο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Την κάνουμε την ενημέρωση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ξέρω, ίσως λείπατε. Τώρα, στο θέμα της The Tech. Υπόθηκε ότι δεν ζητήθηκε εσωτερικός έλεγχος. Νομίζω ότι το πρώτο βήμα στον έλεγχο μιας επιχείρησης είναι ο εσωτερικός έλεγχος και οι διαδικασίες. Το αποτέλεσμα του εσωτερικού ελέγχου είναι αυτό που θα δείξει αν χρειάζεται διαχειριστικός έλεγχος. Νομίζω ότι είναι αυτό που θα δείξει αν χρειάζεται οικονομικός έλεγχος με ορκωτούς λογιστές. Παρ' όλα αυτά, επειδή ο οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές για το 2019 έχει ήδη γίνει, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να βάλουμε ορκωτόλογιστή να ελέγξει τον ορκωτόλογιστή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό που κάνουμε, να πούμε ποιος θα είναι ορκωτός λογιστής, το οποίο δηλώθηκε από την ημέρα που αναλάβαμε την διοίκηση της ΔΕΤΕΚ. Δηλώσαμε τους καινούργιους ορκωτούς λογιστές οι οποίοι θα κάνουν τον έλεγχο για το 2020. Και παράλληλα ζήτησα από το ΔΕΛΤΑ ΣΥΓΜΑ, από την αρχή με το οποίο θα συγκληθεί και θα συγκροτηθεί σε σώμα, να αναθέσει καθήκοντα σε κάποιον εσωτερικό ελεγκτή και να κάνει τον εσωτερικό έλεγχο με κάθε έμφαση. Ζήτησα να είναι αδειάβλητος και γι' αυτό προσφύγαμε σε κάποια εταιρεία η οποία δεν θα είναι της Θεσσαλονίκης, ούτως ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από κανέναν, να μην μπορεί κανένας να πιάσει αυτόν τον εσωτερικό ελεγκτή και να υπάρχουν πιέσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Τώρα, αν είναι κακό το ότι είναι από τον Πειραιά, νομίζω ότι σε έναν προϋπολογισμό 50, 60 και 70 εκατομμυρίων που είχε ο Δήμος και οι επιχειρήσεις του, νομίζω το να πάνε και 20.000 έρκες στην Αθήνα, δεν θα είναι αυτό που θα μας λείψει. Παρ' όλα αυτά, νομίζω ότι είναι τόσο το θετικό ενός αδειάβλητου εσωτερικού ελέγχου, που μπορεί να μας σώσει από πολύ χειρότερα πράγματα. Τώρα, ο Διευθύνος Σύμβουλος, ναι, δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Το ότι κατέβηκε κάποιος υποψήφιος με ένα ψυχοδέλιο, δεν νομίζω ότι τον καθίστα πολιτικό πρόσωπο. Εννοούσα ότι δεν θέλω να είναι εκλεγμένος και είπα και ακριβώς για ποιο λόγο δεν το ήθελα αυτό, για να μην είναι κάποιος ο οποίος θα έχει επιφορτιστεί με κάποια άλλα καθήκαντα. Όπως ξέρετε, στη διοίκησή μας, ευτυχώς ή διεξιχώς, είμαστε μόνοις 10. Οι 6 εξ' αυτόν είναι αντιδήμαρχοι, είναι Πρόεδροι Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσαν άτομα τα οποία είναι ερετά, άτομα τα οποία είναι πολιτικοί προϊστάμενοι, να κάνουν και τον διευθύνοντας σύμβουλο. Παρ' όλα αυτά, είναι ένας νέος, είναι νομικός. Για να καταφέρει να είναι Διευθύνος Σύμβουλος στη ΔΕΤΕΚ, να σας ενημερώσω ότι αναγκαστικά έκλεισε τα βιβλία του ως δικηγόρος. Είναι και μια θυσία, είναι και μια προσφορά από ένα νομικό, στην ηλικία των 40, τη δημιουργική, να λέει βάζω πλάτη και προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι προς όφελος του Δήμου και προς όφελος της δημοτικής μας επιχείρησης. Τώρα, όσον αφορά τη φράση της κυρίας Κουγκαλίδου, προφανώς δεν έχετε επισκεφθεί κάποια στιγμή το ΚΔΑΠΜΕΑ, όταν θα είναι εκεί η κυρία Κουγκαλίδου, για να δείτε την αγάπη που η κυρία Κουγκαλίδου αγκαλιάζει τα παιδιά, αλλά και τα παιδιά την κυρία Κουγκαλίδου και προφανώς τα αμέα μου ήταν τα παιδιά μου, πώς λέμε τα παιδιά μου και δεν μπορώ να καταλάβω τι κακό μπορεί να έχει να πω ότι έβγαλα τα παιδιά μου, να πω με τα κάλαντα στον πεζόδρομο. Εν πάση περιπτώσει αυτό ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύει όπως θέλει, να το εκμεταλλεύει όπως θέλει και να λαϊκίζει όπως θέλει. Δεν σας επιτρέπω δημαρχέ, δεν σας επιτρέπω λαϊκισμός από μέρους σας. Τα αμέα μου και το δικαιολογικό σας παρακαλώ πάρα πολύ και θα μου πείτε ότι λαϊκίζω. Λαϊκίζετε και λαϊκίζετε και πολύ άσχημα. Θα σας το επιστρέφω κύριε Βουλγαράκι, εγώ δεν πρέπει να μπρέφω. Οι θέτιδες στο σκοτάδι εκεί δεν κάνουν Χριστούγεννα, λαϊκισμός στο φουλ. Εδώ δεν γερνάμε ταινία, θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα των συντημοτών μας. Να διαβάζετε τις αναρτήσεις σας για τα καράματα και για τα καλέμα πράτσα. Κύριε Βουλγαράκι σας παρακαλώ επιτέλους, σας άκουσα, δεν σας έκοψα ποτέ. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, στο θέμα της θέτιδος ενημερώθηκα από παράπονα συντημοτών μας ότι όντως θέλουνε περισσότερο φωτισμό. Επίσης, όπως και στο πάνω μέρος του πεζόδρομου, κατευθείαν με το που είχα την πληροφορία μίλησα μαζί τους για να κάνουμε έστω και κάτι μικρό όσον αφορά την αναδιαμόρφωση, την αναδιάταξη, θα έλεγα, του Χριστογεννιάκου διάκοσμου. Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι σε αρκετά μέρη, όπως ένα από αυτά είναι και το η θέτιδος, υπάρχει πρόβλημα της ΔΕΕ, υπάρχει μια συσκότηση, η οποία προέκυψε μετά τις τελευταίες βροχές σε αρκετούς δρόμους της Καλαμαριάς, όλο το Σαββατοκύριακο, αν δεν κάνω λάθος, σε τουλάχιστον δύο ή τρία σημεία συμβαίνει αυτό, είναι στο κέντρο και είναι και στην Κρίνη. Έχουμε έρθει σε επικοινωνιακή, υπηρεσιακή και εγώ ο ίδιος για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να διορθωθεί αυτό. Τώρα, για το θέμα των αντιγράφων από την υπηρεσία δόμησης. Επιτρέψτε μου, επειδή ως μηχανικός έχω καθημερινή επικοινωνία, ήμουνα στη διοικούσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου αρκετά χρόνια, έχω επικοινωνία με πολλούς συναδέλφους μου και η απόκριση που έχω μάλλον είναι ότι μάλλον είμαστε ο μόνος δήμος που ξεχωρίζει και όταν οι άλλοι δίνει δεν δίνουν αντίγραφα, εμείς καταφέρνουμε και δίνουμε και όταν οι άλλοι δίνουν αργά, εμείς τα δίνουμε γρήγορα και σε ηλεκτρονική μορφή πολλές φορές. Νομίζω ότι και εγώ θέλω να ευχαριστήσω την υπηρεσία που παρά το ότι ο αρμόδιος υπάλληλος είναι με άδεια δικού σκοπού καταφέρνουμε και το κάνουμε αυτό και θέλω να σας υπενθυμίσω και την άλλη κίνηση που κάναμε ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε επιλεγή από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, από τη Διαικούσα της Αθήνας, από το κεντρικό, όχι από το κοιμήμα της κεντρικής Μακεδονίας και θα είμαστε οι πρώτοις όλη την κεντρική Μακεδονία οι οποίοι θα προχωρήσουμε σε μία τεράστια θα έλεγα σε ένα τεράστιο βήμα παρόλο που θα έπρεπε και θα μπορούσε να ήταν αυτονόητο στις μέρες μας να κάνουμε ηλεκτρονικό το αρχείο μας και να έχουν πρόσβαση όλοι. Από κει και πέρα τέδικε κάτι και για έκτακτη επιχορίγηση στα αθλητικά σωματεία είπαμε ότι στο τέλος της χρονιάς δεν έχει νόημα μία επιχορίγηση γιατί είναι πάρα πολλά τα έγγραφα που πρέπει να μαζέψουν οι σύλλογοι για να μπορέσουν να επιχορηγητούν. Οι επιχορηγήσεις θα τεθούν στο τραπέζι στην αρχή της χρονιάς για να έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν οι σύλλογοι. Η πρώτη μας σκέψη ήταν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και ιδιαίτερα οι σύλλογοι δεν είχαν την τύχη να έχουν κάποια έδρα να επιδοτηθούν με την έδρα που παραχωρεί ο δήμος, το ίδιο θα πράξουν και με τους αθλητικούς συλλόγους. Πάντα μιλάμε για τους συλλόγους οι οποίοι έχουν βέβαια κάποια έξοδα γιατί κάποιος σύλλογος ο οποίος έχει έδρα εντός του Δήμου Καλαμαριάς είναι σε κάποιο δημοτικό χώρο, δεν έχει έξοδα, δεν έχει νόημα να επιχωρηγεί για κάτι τη στιγμή που δεν παρέχει κανένα αποτέλεσμα δυστυχώς αυτή τη στιγμή βέβαια. Αλλά σύλλογοι οι οποίοι διατηρούν ένα γραφείο, έχουν ένα ενίκιο, έχουν μια δημή να τρέχει, προφανώς θα κοιτάξουμε όπου μπορούμε να βάλουμε πλάτη ως δήμος. Τώρα, το τελευταίο που ήθελα να πω και ειλικρινά απορώ, δεν απορώ τόσο με ανθρώπους οι οποίοι μέχρι πρότεινος ήμασταν στην αντιπολίτευση μαζί, απορώ κυρίως με ανθρώπους οι οποίοι ήταν στην προηγούμενη διοίκηση. Και αυτό δεν είναι άλλο από το θέμα της δύχρονης. Πρώτα απ' όλα, η δύχρονη πέρασε δυό φορές από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αν κάποιος δεν ήθελε να περάσει και δεν ήθελε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, θα είχε καταψηφίσει. Ας μη γελιόμαστε, θέλατε να συνεχιστεί η διαδικασία για να μην έχετε το πολιτικό κόστος του, να μην έχουμε νηπιαγωγία και βρε φωνηπιακούς, αλλά δεν θέλατε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Εγώ σας καταλαβαίνω, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, όπως και για μας ήταν δύσκολο και δεν θέλαμε αυτή την καυτή πατάτα γιατί διαχειριζόμαστε ένα σοβαρό ποσό αυτή, αυτή τη στιγμή, αλλά πάνω απ' όλα ξεχνάμε ότι ευθύνες μπορεί να φέρει ο καθένας, ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να υπάρξει κάποιος ο οποίος θα πει το παραμικρό, βάζουμε την πραγματικότητα σε ρεαλιστική βάση και σε πραγματική βάση τα δεδομένα και νομίζω ότι το πώς έχουμε λειτουργήσει μέχρι στιγμής είναι θα έλεγα πολύ κοντά στο ιδανικό. Δεν νομίζω ότι κανένας θα μπορεί να βρει το οτιδήποτε με μπτο. Και πάμε να αφαντήσουμε ένα, ένα, τα δύο, τρία θέματα τα βασικά πάνω σε αυτό το θέμα. Είπη η κυρία Παυλίδη, γιατί δεν κάναμε συμβατικές οικοπεδές, σε ποια οικόπεδα, δηλαδή τώρα κοροϊδευόμαστε, δεν είχαμε οικόπεδα χαρακτηρισμένα ως νηπιαγωγία, δεν είχαμε οικόπεδα με χρήσης γης νηπιαγωγία, δεν είχαμε ιδιόκτητα οικόπεδα, δεν είχαμε οικόπεδα τα οποία να είναι άρτια και οικοδομίσιμα και πιέσαμε εμείς στο Υπουργείο Παιδείας να βγάλει μια καταπαρέκληση διαδικασία για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έστω τα κύμπο. Δεν είμαστε περήφανοι, το είπαμε απ' την αρχή, δεν είμαστε περήφανοι, δεν είναι ιδανική η λύση, αλλά έστω με αυτόν τον τρόπο καταφέρουμε να φτιάξουμε χώρο και να στεγάσουμε τα νήπια. Και έρχεται η προηγούμενη διοίκηση που κατάφερε να μην έχουμε χαρακτηρισμένα οικόπεδα, που κατάφερε να μην έχουμε οικόπεδα ως δήμος χαρακτηρισμένα ως νηπιαγωγία και μας λέτε να κάνουμε συμβατική κατασκευή. Πώς θα βγάλουμε τις άδειες κυρία Παυλίου, πώς θα βγάλουμε τις άδειες, μάγοι είμαστε. Η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουμε ήταν αυτή, εάν δεν την ακολουθούσαμε το θέμα 4 νηπιαγωγία, 15 τμήματα νηπιαγωγίων που είχαμε ανάγκη πήγαινε 5 χρόνια μετά, είτε μας αρέσει είτε όχι. 5 χρόνια μετά σημαίνει 2 χρόνια για να φτιάξουμε χώρους κατάλληλους, να τους βρούμε, να έχουμε τα λεφτά στην τσέπη μας, να τους αγοράσουμε και να κάνουμε αλλαγή χρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό και άλλα 2-3 χρόνια να τα μελετήσουμε και να τα κατασκευάσουμε. Έχουμε εδώ τεχνικούς, ο κύριος Γαβριήλ, είναι δυνατό να μιλάμε για τέτοια πράγματα ενώ δεν είχαμε χώρους και βγαίνουμε και λέμε αν η γυναίκα του Κέσαρα είναι και πρέπει να φαίνεται τίμια, τι κάνατε για αυτή την τιμιότητα, τι κάνατε, σε ποια θέση μας βρήκε η νομοθετική ρύθμιση αυτή, δεν είχαμε τους χώρους. Εκμεταλλευτήκαμε όλη αυτή τη διαδικασία και ναι βάζουμε το κεφάλι μας στη λεμιτόμο και ενδυνεύουμε την υπόληψή μας γιατί, γιατί αντί να πάμε σύσσωμη ως δημοτικό συμβούλιο επέλεξε αντιπολίτευση να κάτσει απέναντι και να κάνει αντιπολίτευση. Και αν θέλετε και ένα παραπάνω, αυτό που σας έχω πει πολλές φορές στα δημοτικά συμβούλια, ότι έχουμε μια καθυστέρηση γιατί πήγαμε στην αρχή δημοσιών συμβάσεων είναι γιατί ήμασταν μόνη μας η διοίκηση, γιατί ήσασταν απέναντι και εγώ έπρεπε να φαίνομαι και τίμιος. Και ενώ γνωρίζουμε ότι για να δημιουργηθεί, για να βάλουμε σε μια τροχιά υλοποίηση σε ένα τέτοιο έργο, επειδή το έργο είναι έργο και είναι κάτω από 5 εκατομμύρια, δεν οφείλουμε να το στείλουμε στην αδυσσή, παρόλα αυτά το στείλαμε, γιατί ενδεχομένως αύριο μεθαύριο να μας λέγατε γιατί δεν το έστειλε στην ενιαία αρχή δημοσιών συμβάσεων. Και είναι πολύ πιασάρικο ξέρετε να βγείτε και να πείτε, ο δήμαρχος πήρε 1,5 εκατομμύρια που το έδωσε οι φίλοι του η κυβέρνηση και το έδωσε σε φίλους του εργολάβους, χωρίς να πάει στην ενιαία αρχή δημοσιών συμβάσεων. Πολύ πιασάρικο, πολύ ωραίο, θα το παίξουν πολλά βίντεο, είμαι σίγουρος. Αλλά εδώ είμαστε στην καθημερινότητα, πρέπει να λύσουμε το θέμα των συνδημοτών μας. Δεν κάνουμε πολιτική. Είμαστε σε ένα χωριό, στην καλαμαριά, στο χωριό μας, στο σπίτι μας, τα παιδιά που θα πάνε σε αυτά τα νηπιογωγεία μένουν δίπλα στο σπίτι μας και στο σπίτι σας. Λοιπόν, από εκεί και πέρα να πούμε τη διαδικασία επί της ουσίας. Αφού φτάσαμε στη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση, προχωρήσαμε όντως σε κοινοποίηση σε τρεις εργολάβους, στους οποίους φαντάζομαι έχετε ενημερωθεί και από τα άτομα των παρατάξεών σας που ήταν και στην Οικονομική Επιτροπή, να τονίσουμε ότι αυτή τη διαδικασία την κάνουν πάνω από δέκα δήμοι, κανένας δήμος δεν έκανε αυτή τη διαδικασία τόσο ανοιχτά όσο εμείς. Εμείς καλέσαμε τρεις εργολάβους, αυτοί οι τρεις εργολάβοι, για να μην ακουστεί το παραμικρό, επέλεξα να είναι εργολάβοι οι οποίοι συνεργάστηκαν με το δήμο τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή το 2018 και το 2019, όταν εγώ δεν έπαιρνα αποφάσεις για το ποιος κάνει έργα, για να είναι όλα ξυγημένα και να είναι όλα ξεκάθαρα. Μην πετάμε, και κυρία Παυλίδου θα ζητήσω έντονα να ανακαλέσετε ότι ξέρετε ποιος είναι ο εργολάβος, γιατί η διαδικασία ακόμη δεν έχει τελεσφορήσει. Και την άλλη βδομάδα έχουμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα κληθούν τρεις εργολάβοι και δηλώσατε, ας ελπίζω ότι κάνω λάθος, ότι ξέρετε ποιος είναι ο εργολάβος. Με συγχωρείτε αλλά αυτό ισοδυναμεί με το ότι οι τρεις εργολάβοι έχουν συνενοηθεί μεταξύ τους και έχετε κάποια πληροπόρηση που εγώ δυστυχώς δεν την έχω. Θα το ζητήσω κυρία Πρόεδρε να το ζητήσετε κι εσείς από την κυρία Παυλίδου, νομίζω ότι δεν ακούει αυτή τη στιγμή. Λοιπόν, από κει και πέρα έγινε μια διαδικασία στην οποία έχετε πρόσβαση και στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά με την υπηρεσία για το αν θα θέλαμε μεγάλες εταιρείες αθηναϊκές ή αν θα θέλαμε εταιρείες με τις οποίες έχει συνεργαστεί ο δήμος τα παλαιότερα χρόνια, παρουσία και των υπηρεσιών. Έγινε η επιλογή τριών αναδόχων από τους ούτε 10 που ήταν το 2018 και το 2019 και ασχολήθηκαν με τέτοιου είδους έργα και χτύπησαν την πόρτα του δήμου. Αυτό αναρτήθηκε στη διάύγεια όσο φύλαμε. Απ' τη διάύγεια προφανώς όλες οι σοβαρές εταιρείες, μη γελιόμαστε, έχουν την ίδια μέρα πληροφόρηση και να ενημερώσω ότι αυτές οι τεχνικές εταιρείες οι μεγάλες πληρώνουν και ειδικούς, οι οποίοι κατευθείαν καθημερινά τους στέλνουν αποδελτίωση με το ό,τι κινείται, όπου κινείται. Δεν κάνουμε κανένα επάγγελμα που να είναι εκτός της αγοράς. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι όλοι είχαν την πληροφορία όπως επίσης όλοι έχουν εδώ και 7 μήνες ότι ο δήμος Καλαμαριάς θα προχωρήσει με αυτή τη διαδικασία όποιος ενδιαφερόταν προφανώς γνωρίζει τι γίνεται. Και γι' αυτό και είχαμε, ήμασταν ο μόνος δήμος και δεν έκανε μόνο ο δήμος αυτή τη διαδικασία. Αυτή τη διαδικασία έκανε το Υπουργείο Υποδομών. Έκανε έργα με αυτή τη διαδικασία κατεπίγοντα. Και είμαστε ο μόνος δήμος σε όλη την Ελλάδα που έκανε αυτή τη διαδικασία και ήρθαν και άλλες εταιρίες, χτύπησαν την πόρτα και είπαν θέλουμε να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό. Ο μόνος. Σχεδόν άλλοι 20 δήμοι κάνανε αυτή τη διαδικασία, όλοι επιλέξαν είτε ένα, είτε τρεις αναδόχους και η διαδικασία έγινε με αυτούς. Εμείς ήμασταν οι μόνοι που είπαμε. Εγώ δεν ήξερα ποια είναι η διαδικασία ακριβώς, ρώτησα την τεχνική υπηρεσία. Η τεχνική υπηρεσία να σας ενημερώσω ότι είχε διαφορετική άποψη από την νομική υπηρεσία. Η τεχνική υπηρεσία θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να ανοίξουμε την πόρτα και να έρθουν και άλλες εργολυπτικές εταιρίες. Η νομική υπηρεσία ωστόσο που ζητήθηκε η γνωμοδότησή της ήταν ξεκάθαρη και είπε ότι πρέπει να τους δεχτούμε. Οι ετήσεις αυτών έγιναν την Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και την επόμενη μέρα απαντήθηκε θετικά, ελάτε και πάρτε τα αντίγραφα. Και που το πρόβλημα, απαντήθηκε την επόμενη μέρα. Και εν τέλει ήταν ελεύθεροι να έρθουν και αυτοί οι δύο. Όπως επίσης ήταν ελεύθεροι να έρθει και οποιοςδήποτε άλλος που έλαβε γνώση λόγω του ότι πήραν τα τεύχη και τα τεχνικά και το έγγραφο της προσφοράς τουλάχιστον πέντε τεχνικές εταιρίες. Λοιπόν, τώρα για το υπόλοιπο της διαδικασίας. Θα γίνει το πρακτικό, θα σταλεί στο ελεγκτικό συνέδριο και από εκεί και πέρα Φορήστε. Πότε αναρτήθηκε στη διάβυα. Πότε. Την ημέρα που έγινε η Οικονομική Επιτροπή παρασκευή... 7 Δεκεμβρίου. Βγήκε στη διάβυα. Πότω surrender τους φακέλους στις εταιρίες που ήρθαν να το ζητήσουν. 10 Δεκεμβρίου έχει Προτοκολουθεί εξώδικο. Τεκατέσσερες του μηνός είναι σήμερα. Μισό λεπτό, εφτά, μισό λεπτό να ανοίξω το ημερολόγιο. Κύριε Δήμαρχε, είπατε... Τη διάύγεια ανέβηκε... Κύριε Παυλίδη, μετά. Τη διάύγεια ανέβηκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή τέσσερις. Παρασκευή είχαμε Οικονομική Επιτροπή. Παρασκευή τέσσερις ανέβηκε στη διάύγεια η πρόσκληση. Δευτέρα, πρωτοκολήθηκε μία αίτηση που ήρθε μέσω διαδικτύου και ζητούσε κάποια αθηναϊκή ατομική επιχείρηση που ο κύριος Γαβριέλη, που είναι μηχανικός, καταλαβαίνει αν μπορούσε να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο. Την τρίτη. Να μπορούσε να είχε κάποια τέτοια εταιρεία. Την τρίτη 8 ήρθε κάποιος και ρώτησε ή έστειλε email, δεν μπορώ να, νομίζω email έστειλε, την 4η ήρθε για να παραλάβει στην υπηρεσία τους φακέλους. Η τεχνική υπηρεσία, η οποία είχε την άποψη ότι δεν πρέπει να δοθούν οι φάκελοι σε κάποιον πέραν των τριών υποψήφιων οικονομικών φορέων, απευθύνθηκε στην νομική υπηρεσία και την 5η είχε ήδη την απάντηση και ήδη κάλεσε να παραλάβουν τους φακέλους. Και σήμερα 14, πέντε μέρες μετά, ήταν η διαδικασία. Μεσολαβούσε και ένα Σαββατοκύριακο, ναι. Και πού είναι το κακό σε αυτό. Εδώ λέμε ότι οι υπόλοιποι δήμοι δεν άνοιξαν και δεν δέχθηκαν κανέναν άλλον. Εδώ λέμε ότι έγινε αυτή η ερώτηση και δώσαμε και σε άλλους δύο. Με το κίνδυνο του ότι όταν ανοίγεις μια τέτοια διαδικασία παραπάνω απ' όσο πρέπει, βάζεις πολλούς στο παιχνίδι, οι οποίοι την επόμενη μέρα μπορούν να σου κάνουν προσφυγές γιατί έχουν ένομο συμφέρον, αλλά επειδή σας ξαναείπα, είμαστε μόνοι μας ως διοίκησης σε αυτό το έργο, πρέπει να φροντίζουμε να φαινόμαστε και τιμή. Παρ' όλο που όπως βλέπετε όταν όλοι βγάζουν την ουρά τους απ' έξω, εγώ καλώ και την αντιπολίτευση να είναι σε όλη τη διαδικασία παρούσα. Εγώ δεν πηγαίνω, εμένα δεν με ενδιαφέρει, τι να κοιτάξω τους τρεις υπηρεσιακούς που ανοίγουν φακέλους από πέντε εταιρίες. Τι μπορεί να γίνει. Πήμερα περιμέναμε πέντε εταιρίες, οι οποίες ήταν μία από Αθήνα, μία από Θεσσαλονίκη και τρεις είχαν κάνει δουλειά στην Καλαμαριά, να ανοίξουμε τους φακέλους και τους άνοιγαν οι υπηρεσιακοί. Τι θα μπορούσε να γίνει. Κύριε Δήμαρχε, με όλο τον σεβασμό είστε μηχανικός και θα πρέπει να ξέρετε ότι και τα κύμπους τώρα τα χτίζετε μέσα σε χαρακτηρισμένους χώρους. Λάθος κάνετε. Συγγνώμη κύριε Δήμαρχε ακούστε με. Όχι δεν κάνω λάθος και θα πάρω εγώ από το Γενικό Πολοδομικό ποιοι χώροι είναι χαρακτηρισμένοι όχι τώρα από το 88. Το οικόπεδο στην οδό Θουκυδίδου είναι άρτιο και οικοδομίσιμο. Είναι άρτιο και οικοδομίσιμο το οικόπεδο στην οδό Θουκυδίδου 370 μέτρα. Γιατί τα ξέρω απέξω εγώ. Η οδό Θουκυδίδου είναι άρτιο και οικοδομίσιμο. Όταν αναφέρομαι στην οδό Θουκυδίδου εγώ αναφέρομαι στην οδό Θέτηδος στην οδό Ιουστινιανού στην οδό Κράτηδος. Την οδό Θέτηδος ήταν δικό μας το οικόπεδο. Είχατε διώξει τον εργολάβο της ΕΙΑΦ που ήταν μέσα και είχε κατάληψη. Τι είχατε κάνει. Με συγχωρείτε με συγχωρείτε το τι κάναμε το τι κάναμε και το τι βρήκατε σε ένα δήμο ευνομούμενο με χαρακτηρισμένα. Κυρία Παυλίδου σας λέω συγκεκριμένα πράγματα μπορούσε να βγει άδεια στην οδό Θέτηδος και στην οδό Θουκυδίδου. Με συγχωρείτε θέλω να μου πείτε ως μηχανικός χτίζετε τώρα σε οικόπεδο που δεν είναι χαρακτηρισμένο στην πιαγωγείο και πώς γίνεται αυτό το πράγμα. Θα να λέω με απόλυτη σαφήμια μπορεί να βγει οικοδομική άδεια για την πιαγωγείο στην οδό Θουκυδίδου και στην οδό Θέτηδος έτσι όπως είναι η κατάσταση. Εγώ θα σας απαντήσω, θα σας απαντήσω με στοιχεία. Θα σας ρούτησα συγκεκριμένα είναι ή όχι είναι αυτό. Θα σας απαντήσω με στοιχεία. Το οικόπεδο στην οδό Θουκυδίδου είναι... Κυρία Παυλίδου. Κυρία Παυλίδου. Γιατί τον διακόπτετε σας παρακαλώ δεν θα κάνετε διάλογο. Λοιπόν, εγώ επειδή καταλαβαίνω την κυρία Παυλίδου, εγώ αυτό που θέλω είναι να ανακαλέσει το θέμα του ότι ξέρει ποιος εργολάβος θα πάρει τα Κύμπο, γιατί ακόμη υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη και έχουν κατατεθεί τρεις προσφορές και αυτοί οι τρεις εργολάβοι θα κληθούν από την οικονομική επιτροπή να κάνουμε διαπραγμάτευση και να τους πούμε να κάνουν καλύτερες προσφορές και μας λέτε ήδη ότι ξέρετε ποιος θα κάνει καλύτερη προσφορά. Εγώ σας είπα ότι προϊονιζόταν, ήδη κυκλοφορούσαν... Ποιος, ποιος, για ποιον. Δεν μπορώ να πω το όνομα. Γιατί δεν μπορείτε, τότε πώς μπορείτε να πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα. Κυρία Παυλίδου, δεν πετώ, θα σας το πω... Κυρία Παυλίδου... Ότι, δεν θέλω να μου το πείτε κάτι διάν, είμαστε σε ένα δημόσιο όργανο, το ανώτατο όργανο του Δήμου και θέλω να πείτε το όνομα της εργολυπτικής που θα πάρει. Ακούστε να δείτε, υπάρχει και GTPR. Ποιο GTPR, εδώ κάνετε μια καταγγελία. Εδώ κανονικά πρέπει να πάτε στον εισαγγελία. Κυρία Παυλίδου... Να πάτε να κάνετε, να καταθύσετε. Λοιπόν, κυρία Παυλίδου, σας παρακαλώ. Κυρία Παυλίδου, δεν ακούγεστε. Κυρία Παυλίδου, δεν έχετε το μικρόφωνο σας ανοιχτό. Ανοίξτε το και πείτε την άποψή σας, για αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θέλω να ανακαλέσετε. Εγώ θα πάω στον εισαγγελέα, όπου ακούς από πηγαδάκια μέσα στην καλαμαριά και λοιπά, από διαφόρους που σε σταματάνε και σε ρωτάνε και σου λένε το έργο θα το πάρει ο ΤΑΔΕ. Κυρία Παυλίδου... Εγώ δεν άκουσα και δεν μου αρέσει να αναπαράγω το τι ακούω στα πηγαδάκια. Κυρία Παυλίδου... Εσείς αυτό που λέτε είναι πολύ σοβαρό και θέλω αν έχετε κάτι να πείτε αυτή τη στιγμή, να το πείτε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και να πάμε αύριο μαζί στον εισαγγελέα. Πείτε το. Να πάμε αύριο στον εισαγγελέα. Πείτε το όνομα, όχι θα το πείτε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έχω να πω απολύτως τίποτα. Απολύτως τίποτα θα θα πω. Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει. Κυρία Παυλίδου... Από εκεί και πέρα, για να λέμε την πραγματικότητα, χτίζουμε σε τέσσερα οικόπεδα και θα πω την πλήρη αλήθεια. Οικόπεδο Φουκιδίδου. 370 μέτρα, μη άρτιο, μη οικοδομίσιμο, χαρακτηρισμένο ως νηπιαγωγείο. Δεν μπορούσε να βγάλει άδεια και να χτίσει συμβατική κατασκευή. Οικόπεδο Αδριανουπόλεως. Χαρακτηρισμένο χώρο σχολείου, δεν ήταν τακτοποιημένο και συνεχίζει να μην είναι τακτοποιημένο, γιατί έχει κάποιους χώρους οι οποίοι θα μπορούσαν να συνενωθούν μαζί του και δυστυχώς αναγκαζόμαστε να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς να προηγηθεί αυτή η διαδικασία. Κυρία Παυλίδου, σας παρακαλώ, με συγχωρείτε. Αυτός ο χώρος είχε κατασκευές... Κυρία Παυλίδου. Είχε κατασκευές οι οποίες, για την Τσιγκιρίδου λέω, είπα Αδριανουπόλεως μήπως. Με συγχωρείτε, για την Τσιγκιρίδου. Είχε κατάληψη καταπατητές, είχε κατασκευή σπιτιού, το οποίο γκρεμίστηκε γιατί ήταν οικόπεδο του Δήμου και τώρα έγινε και η έκδοση άδειας κατεδάφυσης και η κατεδάφυση για να μπορεί να γίνει σχολείο. Οικόπεδο της Αδριανουπόλεως δεν είχε μεταγραφεί στο Δήμο και ήταν ακόμη στην ομαρχία Θεσσαλονίκης. Κάναμε τη δουλειά και γι' αυτό. Και οικόπεδο στη Θέτηδος δεν ήταν ιδιοκτησία του Δήμου. Ήταν του ΟΕΚ και κατεπέκταση του ΑΕΔ. Κυνηθήκαμε να το πάρουμε γιατί δεν μας ανήκε καν. Ήταν χαρακτηρισμένο ως χώρο σχολείου και είχε πάρει την άδεια για να έχει μέσα τα μηχανήματά του. Ο εργολάβος που είχε κάνει εργασίες στη ΣΕΙΑΦ εδώ και δύο χρόνια έπρεπε να τελειώσει το έργο, να αποβάλουμε τον εργολάβο και να πάρουμε και ιδιοκτησία κατ' οικόπεδο. Αυτή ήταν η έτοιμη δουλειά που είχαμε για να κάνουμε και μελέτες και κατασκευές μετά. Και αυτό όλο θα τελείωνε σε περίπου 10 χρόνια. Εν πάση περίπτωση όλοι θα κριθούμε δεν υπάρχει θέμα. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι η καλύτερη διαδικασία που μπορούσε να γίνει με μία λύση που δεν θριαμβολογούμε για το ότι καταφέραμε να πάρουμε 1,5 εκατομμύρια εκεί που μας πετούσανε τη λύση μπείτε στα σχολεία σας. Στα δημοτικά βρείτε αυλές και το ένα και το άλλο και κάντε αίθουσες. Από τη στιγμή που μας δόθηκε αυτή η επιλογή και καταφέραμε να ξεφύγουμε από το να εκδώσουμε οικοδομικές άδειες που δεν μπορούσαμε και να βγάλουμε άδειες γιατί πάλι δεν θα προλαβαίναμε, ναι, είμαστε χαρούμενοι ότι καταφέραμε να βρούμε μία λύση. Δεν είναι ιδανική, το είπα 50 φορές, όσο κι αν θέλετε να λέτε ότι εγώ θριαμβολογούσα ή οτιδήποτε τέτοιο. Εντάξει, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Από εκεί και πέρα, όντως το θέμα έχει μπει σε μία πορεία, πρέπει μέχρι 31-12 να έχουμε προσκαλέσει και τον ανάδοχο, οπότε την 4η μεθαύριο θα κάνουμε πάλι οικονομική επιτροπή, η οποία έχω ζητήσει από την υπηρεσία, αν μπορεί και αν υπάρχει νομικά αυτή η διαδικασία να γίνει συναιδρία συγκινή της οικονομικής υπηρεσίας, της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής της Τριμελούς που ορίστηκε για να κάνει τον διαγωνισμό και των υποψήφιων τριών αναδόχων, για να μπορέσουμε να βρούμε να κάνουμε το παζάρι κατά τα κοινώς λεγόμενα με αυτούς τους τρεις και να καταλήξουμε στην οικονομικότερη εκ των τριών προσφορά, ήδη όμως οι προσφορές από όσο έχω ενημερωθεί είναι της τάξης του 30%, ήδη έχουμε κάνει μια σημαντική εξοικονόμηση περίπου μισό εκατομμύριο, το οποίο δεν το υποφελείται ο Δήμος, το υποφελείται το ελληνικό δημόσιο και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά πρέπει να προασπιστούμε και τα συμφέροντα του δημοσίου στη θέση που είμαστε. Από εκεί και πέρα, με το που θα βγει και αυτό το δεύτερο πρακτικό από αυτή τη συνεδρίαση, νομίζω ότι κατευθείαν θα σταλεί εντός της βδομάδας στο ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας και θα γυρίσει για να συμβασιοποιήσουμε και να προχωρήσουμε ούτως ώστε τον Μάι ομένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα να έχουμε όντως τα νηπιαγωγεία, τα τέσσερα καινούργια νηπιαγωγεία μας και με το που θα έχει τελεσφορήσει και το άλλο έργο που είναι το έργο που τρέχει η τεχνική υπηρεσία, τη μετατροπή των παιδικών σταθμών στους ευρεφικούς, να μπουν από τον Ιούνιο και μέσα το καλοκαίρι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να παραδίδουμε συνεχώς καινούργιους χώρους για ευρεφονηπιακούς. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Τώρα, από εκεί και πέρα, αν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό, εγώ θα τον καλέσω από κοινού μαζί να πάμε στον Ισαγγελέα και να καταθέσουμε για αυτό που θα με ενημερώσει. Εγώ δεν έχω αντιληφθεί κάτι περίεργο να συμβαίνει σε αυτό, δεν έχουν φτάσει αυτά που είπε η κυρία Παυλίδου από πηγαδάκια και από κουτσοβολιό και πιστέψτε μου ότι τον τεχνικό χώρο τον γνωρίζω αρκετά καλά, κάτι θα έχει έρθει στα αυτιά μου. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει την πιο ανοιχτή διαδικασία που θα μπορούσαμε με βάση τα εργαλεία που μας δόθηκαν για να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους χώρους που μας δόθηκαν. Και το 1,5 εκατομμύριο και το ότι δεν απαιτούνται οικοδομικές άδειες ανέγερσης και για το ότι κατά παρέκληση μας παραχωρούν κάποιους χώρους, όπως είναι το οικόπαιδο της Θέτηδος που να μην ξεχνάμε είναι ένα οικόπαιδο δύο στρέματα μπροστά στη θάλασσα και το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει άμεσα να αξιοποιήσουμε και σε δεύτερο χρόνο μέσω του προγράμματος Τρίτσι να προχωρήσουμε στην κατασκευή μελετών και για τα τέσσερα φτάνει πιαγωγία και όντως να τα κάνουμε τα σχολεία που θέλουμε και ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας με συμβατικές κατασκευές και όπως νομίζω κανένας δεν μπορεί να μονοπολύσει ότι θέλει για το παιδί του. Εγώ αυτά ήθελα να πω για τα θέματα που τέθηκαν. Εγώ ρώτησα κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Μου πήρε μια ανοιχτή διαδικασία αναρτώντας το πρόγραμμα αυτό και στέλνοντας μια πρόσκληση μέσω της ιστοσετήτας του Δήμου για να ενημερωθεί όποιος εργολάμβος και όποια εργολυπτική εταιρεία ήθελε. Δεύτερο. Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία. Αυτή η διαδικασία έγινε μέσω Διάβγια. Στη Διάβγια αναρτήθηκε, ενημερώνονται όλες οι τεχνικές εταιρείες, μην κοροϊδευόμαστε και από εκεί και πέρα η διαδικασία ήταν πιο ανοιχτή, δεν γίνεται. Σας είπα όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Αυτό έγινε στις 7 Δεκεμβρίου. Στις 7 Δεκεμβρίου, γιατί μετακύλησες τις ημερομηνίες της επαφής των δύο εταιρεών που τελικά δεν είναι, δεν είναι πέντε οι εταιρείες, είναι τρεις. Τρεις δεν είναι. Οι δύο υπόλοιπες εταιρείες οι οποίες εξέφρασαν ενδιαφέρον είναι αυτές που λέτε ότι κάναν τα εξώδικα και που η μία νομίζω έκανε εξώδικο. Νομίζω ότι είχαν το δικαίωμα να ρθούν, κλήθηκαν και δεν ήρθαν. Τι μπορούμε να κάνουμε, γιατί μπορεί να ξέρω εγώ μια τεχνική εταιρεία μπορεί να είδε τη διακήρυξη και να έκρινε ότι δεν μπορεί να καταθέσει. Εάν εγώ σου δώσω το φάγγελο την Παρασκευή, εσύ μπορείς την Δευτέρα το πρωί να καταθέσεις πρόταση. Αυτές οι τεχνικές εταιρείες που θέλουμε μέσα σε τρεις μήνες να μας κατασκευάσουν σχολεία, ναι. Μπορεί να γίνει αυτό. Σας απάντησα, σας απάντησα. Αυτό δεν γίνεται. Κυρία Βασιλιάδ, κυρία Παμπλίδη. Γιατί τα νομιμοποιητικά έγγραφα δεν βγαίνουν με αυτή την ευκολία που λέτε. Τα νομιμοποιητικά έγγραφα που χρειαζόμαστε, κυρία Παμπλίδου, σχεδόν στο σύνολό τους βγαίνουν από το ίντερνετ μέσα σε μία ώρα. Και αυτές οι τεχνικές εταιρείες, ξαναλέω, στις οποίες απευθυνόμαστε που θα χρηματοδοτήσουν ένα έργο 1,5 εκατομμύριο, γιατί με τη διαδικασία αυτή δεν έχει προκαταβολή και πρέπει να βάλει το 1,5 εκατομμύριο από την τσέπη του, είναι εταιρείες που δεν είναι από αυτές που ψάχνουν να βγάλουν ενημερώτητα για να κατεύουν σε συγκεκριμένα έργα, κάθε μέρα έχουν μια καινούργια, μια φρέσκια ενημερώτητα στο σιρτάρι τους. Μην γελιόμαστε τώρα και κοροϊδεχόμαστε. Εδώ θέλαμε μεγάλη εταιρεία να μπορεί να ανταπεξέλθει στην κατασκευή ενός τεράστιου έργου και νομίζω ότι ο τρόπος που κινηθήκαμε είναι υποδειγματικός και η υπηρεσία και η τριμελής επιτροπή που έκανε τη διαδικασία. Γιατί από τις 4 του μηνός που ξεκινήσαμε, που αναθέσαμε σε αυτή την επιτροπή να κάνει το διαγωνισμό από εκεί και πέρα την ευθύνη και για τη διεξαγωγή της όλης διαδικασίας και για αυτή την τριμελής επιτροπή και είναι υπάλληλοι. Και νομίζω ότι δεν πρέπει ούτε να ακούγονται τέτοια πράγματα γιατί κινδυνεύουν οι υπάλληλοι μας με αυτά που ακούγονται. Αυτό είναι φθηνή κινδυνολογία. Το φθηνό σας το επιτρέπω κύριε Τεμεκενίδη. Μαζί με τα λευκά και τα άκυρα που ψηφίζατε και αν θέλατε να μην γίνει η διαδικασία, να ψηφίζατε κατά επιτέλους. Αυτό το λαϊκισμό δεν το μπάδες, δεν το μπορούμε άλλο. Μπορούμε να σταματήσουμε εδώ. Στάνει, στάνει με το λαϊκισμό. Σας παρακαλώ. Είναι πρωτοπονημένο το εξώδικο την Πέμπτη. Αριθμός πρωτοκόλου για τα πρακτικά τα λέω πρόεδρε. 42-972 10 Δεκεμβρίου, 10 Δεκεμβρίου ήταν την Πέμπτη. Την Πέμπτη. Έχει κλειστό μητρόφωνο. Και από την Πέμπτη πότε πήρε τα χαρτιά. Πότε πήρε χαρτιά την Πέμπτη. Πότε πήρε τα χαρτιά δεν απαντάτε. Δεν απαντάτε. Πρωτοκόλισε ένα εξώδικο. Ήρθε πρώτη φορά την Δετάρτη. Ήρθε την Δετάρτη. Ήρθε την Δετάρτη. Δεν θέλετε να ακούσετε. Εδώ θέλετε εντυπώσεις να δημιουργήσετε τίποτε άλλο. Δημιουργήστε εντυπώσεις αυτός είναι ο σκοπός σας. Λοιπόν ας το σταματήσουμε εδώ. Σας παρακαλώ. Κυρία Πρόεδρε. Επειδή κινδυνεύουν οι πάλληλοι εγώ δεν το δέχομαι αυτό το πράγμα. Ήρθε μια τεχνική εταιρεία. Ρώτησε. Κυρία Τεμεγενίδη. Κυρία Τεμεγενίδη. Φτάνει. Φτάνει. Λοιπόν ακούστε λίγο. Ακούστε να μάθετε. Ακούστε να μάθετε τι έγινε. Την Δετάρτη. Δεν μπορώ να μιλήσω. Δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν μπορώ να ρωτάει. Δεν είναι κατάσταση. Σταματήστε λίγο να ακούστε και την απάντηση. Ακούστε. Παρασκευή. Αναρτάται στη διάβγεια. Τρίτη. Στέλνει email. Δετάρτη. Ζητάει. Μια τεχνική εταιρεία τα δικαιολογητικά. Γίνεται την ίδια μέρα. Ερώτημα από την τεχνική υπηρεσία. Στην νομική υπηρεσία. Απαντάται την ίδια μέρα. Και την άλλη μέρα. Λαμβάνει ένα εξώδικο. Δηλαδή τη μία μέρα τα ζήτησε. Και την άλλη μέρα τα έκανε εξώδικο. Και την ίδια μέρα πήρε και τα. Κλείθηκε για να πάρει και τα χαρτιά. Τι άλλο να κάνουμε. Η μέρα που έκανε την πρώτη αίτηση. Μέχρι τη μέρα που του είπαμε έλα πάρε τα χαρτιά. Ήταν ένα 24 ώρο. Τι άλλο έπρεπε να κάνουμε. Το 24 ώρο έγινε ερώτημα από την τεχνική υπηρεσία στην οικονομική. Απαντήθηκε από την νομική στην τεχνική. Και του στείλαν και email να έρθει να παραλάβει. Λοιπόν. Νομίζω ότι έχουμε τελειώσει με τα πρώην υπηρεσίας. Συνεχίζουμε. Ευχαριστούμε κύριε Δημαρχο. Κυρία Πρόεδρε. Διαδικαστικά, θέλω να πω κάτι. Να μακαντάσεις σήμερα. Ναι. Τι θέλετε. Θέλω συνειδητά να αποχωρήσω από το υπόλοιπο της συνεδρίας της σημερινής. Σε ένα χορεμένος. Και θέλω να εξηγήσω σε ένα λεπτό μόνο. Ότι εγώ έκανα ένα ερώτημα για την πλαστήρα. Και πήρα μια απάντηση για όλη την καλαμαριά. Εκπροσωπώντα το ερώτημα. Ήταν μετά από εκπροσώπηση τριών φορεών. Να το κάνω το ερώτημα. Για την οδό πλαστήρα. Για τις ράμπες της ανύπακτης. Και ξεκινήσα να γίνονται και χάρηκα. Η απάντηση ήταν για όλη την καλαμαριά. Μακάρι να γίνουν άλλες 100 εγώ για κάθε ράμπα που γίνεται στην καλαμαριά. Χαίρομαι. Θα αγχωριέμαι μόνο που θα φύγω από τη συνεδρίαση. Γιατί να φύγετε. Έχει να συσδηθεί ένα θέμα που έχει να κάνει με την ΚΕΘΚΑ και τα ΑΜΕΑ. Κάτι για το οποίο εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμε. Με τα προβλήματα των ΑΜΕΑ. Με τα προβλήματα και την κοινωνική της αναγνώσης. Δεν περίμενα να φάνηση σήμερα από τον κ. Διαμαρχό. Με σεβασμό το λέω. Δεν ήθελα να διακόψω. Απλά εμένα το ρόλο μου ήταν για την πλαστήρα και όχι για την καλαμαριά. Ευχαριστώ. Να είστε καλά. Καλή σας νύχτα. Κυρία Πρόεδρε να διευκρινήσω όντως ότι έχει δίκιο ο κ. Μακαντάσης. Έχω μίλησα για το σύνολο του Δήμου Καλαμαριάς. Δεν μίλησα μόνο για την πλαστήρα. Όντως κατασκευάστηκαν ράμπες σε 22 διασταυρώσεις, όχι 22 ράμπες. Αυτό μπορεί να αντιστοιχεί επι 2, επι 4, επι 8 ανάλογα τι διασταύρωση είναι. Αλλά βέβαια έχουμε πάρα πολύ έργο μπροστά μας. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία και ολόκληρες γειτονιές που δυστυχώς ακόμη δεν έχουν ράμπες. Και νομίζω ότι θα κάνουμε αρκετή δουλειά μέχρι το καλοκαίρι. Αν κάποιος υπάρχει που γνωρίζει και κάποια περιοχή που υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προχωρήσουμε και να κάνουμε αυτή την κατασκευή ραμπών, ζητώ να καταθέσουν, τέλος πάντων, τα σημεία αυτά στην Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας για να τα κάνουμε κατά προτεραιότητα γιατί το προσεχές διάστημα έχουμε αρκετή δουλειά σε αυτό το τομέο. Ωραία. Λοιπόν, συνεχίζουμε. Συνεχίζω, Σεβασμού, μια ερώτηση στο δήμαρχο μπορώ να κάνω για αυτά που έλεγα σήμερα. Γιατί θα συνεχίσουμε τώρα. Μια ερώτηση. Να καταλάβω τη διευκρινιστική και να καταλάβω το σώμα πιο ξεκάθαρα. Τι διευκρινιστική, κύριε Γεωργιάδη, απάντησε. Απάντησε σε όλα. Τι διευκρινιστική. Καλά, εντάξει. Ωραία. Λοιπόν, συνεχίζουμε με τα έκτακτα θέματα. Πρώτο έκτακτο θέμα, έγκριση της υπαριθμών 8-2020, η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής που αφορά την τροποποίηση τεχνικού προγράμματος έτους 2020. Πέμπτη. Η κυρία Παντελίδου έχει το λόγο να μας κάνει την εισηγή. Η τροποποίηση αυτή αφορά στην έκριση του τεχνικού δελτίου για τη μετατροπή των παιδικών σταθμών σε βρεθικούς. Άρα πρέπει να γίνει η εγγραφή του και κατά συνέπεια να πιστωθεί το ποσό. Ότι είναι με τα πάνης πλέον του προγράμματος. Ωραία. Υπάρχουν ερωτήσεις? Όχι. Ο κύριος Βακουγλίδης. Καταρχήν, κυρία Πρόεδρος, σε ένα μεγάλο κομμάτι της τοποθέτης του Διμπάρχου, έλειπε κάτι κάτω στη μητέρα μου που είναι άρρωστη. Το τελευταίο 20 λεπτό που αφορά το διαγωνισμό και κάποια μαθήματα δημοκρατίας από το Δήμαχο για την αντιπολίτευση και περιλαγισμού θα τα ακούσω στο YouTube και θα το αποθετηθώ στο επόμενο δημοκρατήριο. Εντάξει, κύριε Πακουγλίδη. Το πρώτο έκταχτο το ψηφίζουμε. Ωραία, σας ευχαριστώ. Ο κύριος Τημεκενίδης. Κυρίως το ψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρο. Ευχαριστώ, κύριε Τημεκενίδη. Ο κύριος Ακριτίδης. Εμείς υπέρ είμαστε. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Αρκούδης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρο. Ο κύριος Σεντωνάκης. Κατά, πρόεδρο. Κατά. Ο κύριος Βολτζίδης. Ευχαριστώ. Ο κύριος Λεμονής. Ο κύριος Λεμονής. Δεν είναι ο κύριος Λεμονής. Η κυρία Σεμακούλα. Υπέρ. Ευχαριστώ, κυρία Σεμακούλα. Λοιπόν, δεύτερο έκτακτο. Υποβολή για έγκριση της υπαρρύφημα 102 του 20, απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που αφορά την έγκριση της εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, μόνιμα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας, της εκποιηθής σας κατηγορίας κυκλοφοριακής μελέτης, της Σύμβασης με τίτλο «Διοκλιματική αναβάθμιση και βιώσιμη κινητικότητα δικτύου οδών». Πι έψιλον δεκατέσσερα δεκαπέντε και θυσιάς βότση. Κυρία Παντελίδου. Ναι, την προηγούμενη φορά στο Δημοτικό Συμβούλ ο Εγκρίνα με την παραλαβή της βήτα φάσης, την οριστική μελέτη. Αυτό το θέμα είναι που τέθηκε στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής και έχει να κάνει με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν, τις διαπλατήρεις των οδών, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ό,τι αφορά δηλαδή τα κυκλοφοριακά μέτρα. Ευχαριστούμε. Κύριε Μπακογλίδη. Το ψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρος. Ευχαριστώ, κύριε Μπακογλίδη. Ο κύριος Τεμεκενίδης. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Ακριτίδης. Ο κύριος Αρκούδες. Ο κύριος Αντωνάκης. Λευκό. Ό,τι είχαμε ψηφίσει και στη συζήτηση του θέματος. Ωραία, κύριε Αντωνάκη. Ο κύριος Βολτζίδης. Ο κύριος Λεμονίς μήπως μπήκε? Όχι. Η κυρία Σεμακούλα. Ευχαριστώ, κυρία Σεμακούλα. Τρίτο, εκτακτό υποβολή για έγκριση της υπαρήθμου 103 του 2020, εμφάνισης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που αφορά την εξέταση της με αριθμό Προτοκόλου 37-990, 23-10 του 2020, έτησης για χορήγηση άδειας, τοποθέτησης μεταλλικών εμποδίων στο πεζοδρόμιο της Οδού Μακροχωρίου, αριθμός 20. Το αξιογκρίζουμε, κυρία Πρόεδο. Κύριε Μπακογλίδη. Ο κύριος Θεμεκενίδης. Ο κύριος Ακριτίδης. Ο κύριος Αρκούδης. Ο κύριος Αντωνάκης. Ο κύριος Βολτζίδης. Η κυρία Σεμακούλα. Ευχαριστώ πολύ. Τέταρτο έκτακτο. Υποβολή για έγκριση της υπαρήθμου 505 του 2020, απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, που αφορά την αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020, 23. Κύριε Τζακμακίδη. Κύριε Τζακμακίδη. Το τέταρτο. Μην κουνιέστε να είστε σε ένα σημείο που ακούγεστε μπροστά, κοντά στον πληθυρόφωνο. Λοιπόν, αφορά το ποσό των 339.000 ευρώ, σαν έκτακτη επιφορίγηση για την αντεμετώπιση των αναγών του COVID, αφορά το ποσό των 233.760 ευρώ, για την εξόφυση λιξυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Και στη συνέχεια, έχουμε ενίσχυση διάφορων κοδικών. Αποζημίωση συνταξιδοτούμενων υπαλλήλων, προμήθεια για το Ταμείο Παρακαταθυκών και Δανείων, λοιπά ταχυδρομικά τέλη, φωτισμός και κίνηση, δικαταβολία αιτήσεις της φοράς υπέρ ΕΤΑΕ. Ωραία. Τελειώσατε? Ναι, ναι. Κύριε Μπακογλίδη. Ναι, το ψηφίζουμε, κυρία Πρόεδρος. Ευχαριστώ, κύριε Μπακογλίδη. Κύριε Τεμεκενίδη. Ευχαριστώ, ψηφίζουμε. Ευχαριστώ. Ο κύριος Ακριτίδης, υπέρ. Ο κύριος Αρκούδης, υπέρ. Ο κύριος Αντονάκης. Κατακτά εκτός από τα χρήματα που αφορούν εργαζόμενους και την επιχορήγηση λογοκόντ. Ωραία, ευχαριστώ. Ο κύριος Βολτζίδης. Υπέρ. Ωραία, η κυρία Σεμακούλα. Υπέρ. Ευχαριστώ, κύριε Σεμακούλα. Μήπως ο κύριος Λεμονής. Και το τελευταίο έκτακτο είναι υποβολή για έγκριση της υπαρρύθμιου 506 του 2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής των καθορισμών δημοτικών ανταποδοτικών τελών καθαριότητες και ηλεκτροφωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το έτος 21. Κύριε Τσακμακίδη. Ναι, πάνω σε αυτό το θέμα έκανε και μια εισήγηση ο δήμαρχος στην ουσία. Πρόκειται για την απόβαση που πήραμε στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν ακούγεται, δεν ακούγεται. Πιο κοντά, κύριε Τσακμακίδη. Και να διορθώσετε το μικρόφωνο σας την επόμενη φορά. Αφορά την απόφαση που πήραμε και στην Οικονομική Επιτροπή για τη μίωση σε ποσοστό 15% για τα τέλη τα ανταποδοτικά. Μάλιστα. Ωραία. Κύριε Πακογλίδη. Κύριε Πρόεδρο, θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Ναι. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πριν συζητήσουμε τον προϋπολογισμό και ας με διαψεύσει η κυρία Τσαούση φέρναμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο δύο θέματα για συζήτηση. Το ένα είναι αυτό που συζητάμε τώρα, δηλαδή τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και το άλλο ήταν μια ξεχωριστή απόφαση που αφορούσε τα τέλη κοινωνχρήσης των χώρων και λοιπόν καταλήψειο πεζοδρομίων και λοιπά. Η νομοθεσία λέει ότι ασχέτως σε αν μεταβάλλουμε ή όχι, όποιαδήποτε μορφή τελών, θα πρέπει να φερνάει από το Δημοτικό Συμβουλείο γιατί είναι κανονιστικές αποφάσεις. Άρα λοιπόν, σωστά πράξαμε που ήρθε το κομμάτι των ανταποδοτικών, θεωρώ και να το δει αύριο αντεδιαμαρκώς με την υπερησία ότι πρέπει να περάσουμε ξεχωριστή απόφαση για τα τέλη κοινωνχρήση των χώρων που είναι τραπεζοκαθίσματα και οτιδήποτε άλλο. Επίσης, να θυμίσω ότι όταν συζητούσαμε τα τελευταία μέτρα για το Covid που πήραμε για να βοηθήσουμε τις επιχειρηματίες, μας είπε η υπερησία ότι δεν μπορώ να προβώ άμεσα σε νέα μείωση των κοινωνχρήσεων χώρων γιατί αυτά έχουν με απόφαση το Δημοτικό Συμβουλείο. Άρα λοιπόν, θεωρώ αγαπημένα τη δήμαρχε, δες το αύριο πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή απόφαση για τα τέλη κοινωνχρήση των χώρων που αφορά τραπεζοκαθίσματα και όλα τα υπόλοιπα για να μπορούμε ή να αφήσουμε τα απόσταση όπως είναι και εκεί ή να δώσουμε νέα μείωση στους επαγγελματίες που πλήγονται από τον κορονοϊό. Αυτές είναι οι δύο παρατηρήσεις. Εμείς θα ψηφίσουμε ως παράδραση το 15% αλλά θα βάλω κάποιες άλλες παραμέτρες. Καταρχήν, θεωρώ αγαπημένα τη δήμαρχε και αγαπητοί συναδελφοί ότι ισχύει η 398 απόφαση του 14 όπου γύρω από τους σταχμούς του μετρό έχουμε μίωση 50% σε όλες τις επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι ισχύει. Όπως επίσης, θεωρώ αν τη δήμαρχε ότι ισχύουν ό,τι προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για απαλλαγή τερρων ευπαθείς πισωδές, αμέα, τρίτεχνοι, πολίτεχνοι, άνεργοι που αποδεικμένα δεν μπορούν να τα αποκτουθούν εκτός τους. Θεωρώ ότι ισχύουν αυτά τα προβλέπονται. Πρώτα απ' όλα, κύριε Πακογλίδη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με την εμπειρία σας μας βοηθήσατε στο γεγονός ότι δεν είχαμε κάνει έγκαιρα και με το δικό σας τηλεφώνημα προβλήκαμε σε αυτή τη διαδικασία όσον αφορά τα τέλη. Εγώ με αυτές τις παρατηρήσεις που έκανα… Πραγματικά, ισχύει το 100% μίωσης σε άπορους, το 100% μίωσης σε άτομο με αναπηρίες και το 50% στους πολίτεχνοι. Όπως επίσης και στα μέρη στα οποία εκτελούνται ακόμη εργασίες και δεν έχουν παραδοθεί σε χρήση κανονικά, ισχύουν ό,τι ίσχυε και πριν. Και μόνο όταν υπάρχουν από τις τεχνικές υπηρεσίες οι επισημάσεις ότι πια δεν υφίσθανται απώλειες αυτοί οι άνθρωποι λόγω της εκτέλεσης των εργασιών, τότε θα προβούμε στην επαναφορά των τελών όπως ήταν πριν. Εμείς, κύριε Πακογλίδη, θα το ψηφίσουμε το 15% με τις παρατηρήσεις που ανέφερα στην τοποθέτησή μου και στην πόλη του αντιδήματος και καλό θα είναι δύο υπηρεσία. Χαμηλώστε το μικρό… Χαμηλώστε ένα ραδιόφωνο. Συγνώμη, κύριε Πακογλίδη, συγνώμη. Όχι, όχι. Κάποιος έχει ανοιχτό… Κάποιος έχει ανοιχτό το μικρόφωνο και δεν ξέρω ποιος είναι. Λοιπόν, συνεχίστε, κύριε Πακογλίδη, συγνώμη. Από την αρχή, για να κλείνει το θέμα, εμείς ψηφίσουμε το 5ο έκταρτο με τις παρατηρήσεις που κάναμε με όλα αυτά τα ζητήματα που ανέφερα και… Δεν ακούγεστε, κόβετε τη φωνή σας. Θα θέλαμε να δίνουμε αντιδήματο σάβροντι, αλλά θεωρώ ότι πριν να πάρουμε ξεχωριστία θα τελεί και το χρήστο χρόνο. Αυτό που έχει η Δήμασή είναι αλλάξιστα, δεν είναι πολλά. 140 χιλιάδες το χρόνο αν είναι. Αν μπορούμε και εκεί να μειώσουμε λίγο, να βοηθήσουμε τις επιχειρηματίες, ακόμα καλύτερα να ξεχωριστεί η απόβαση. Ευχαριστώ, κύριε Πακογλίδη. Ωραία. Και εγώ ευχαριστώ, κύριε Πακογλίδη. Κύριε Τεμεκενίδη. Προφανώς ψηφίζουμε την πρόταση του 15% μίωσης και θεωρούμε αυτό ότι περιλαμβάνονται και οι αντίστοιχες φοροελαφρύνσεις σε πολίτεκνες, τρίτεκνες οικογένειες, ανθρώπους που έχουν οικονομικά θέματα και λοιπά, όπως προβλεπόταν και στις προηγούμενες αποφάσεις. Ωραία. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Ακριτίδης. Λοιπόν, επειδή εμάς μας αρέσει να μιλάμε με αριθμούς και να ερμηνεύουμε τους αριθμούς. Πριν στη τέτοια εποχή είχαμε μιλήσει, η πρότασή μας ήταν 20%, αν θυμάστε όλοι, εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαμε μιλήσει για μια μίωση της τάξης του 20%. Τελικά είχε αποφασιστεί το 10% συν 10%. 10% δηλαδή για τη χρονιά του 20% και για την επόμενη άλλο ένα 10%. Αυτά ήταν τα δεδομένα τα περσινά με τα οποία προαποφασίστηκαν, επαναλαμβάνω και υπενθυμίζω. Και μάλιστα τότε η πρότασή μας για το 20%, επειδή είχα κάνει και μια παρότριση προς τον σημερινό δήμαρχο να τολμάει, να μη φοβάται, γιατί ο δήμος είναι ισχυρός, αποδείχτηκε ότι δικαιωθήκαμε τουλάχιστος προς το νούμερο, γιατί υπάρχει και ένα 600 χιλιάδες ταμιακό πλαιόνασμα από το 2019 στο 2020, αν το έχετε πάρει υπόψη σας και αυτό. Αυτό λοιπόν σήμερα που συζητάμε, το 10% ήταν από πέρσι έτοιμο στα χέρια μας και δεν το δώσαμε. Δηλαδή ερχόμαστε σήμερα να δίνουμε τώρα 15%, σημαίνει ότι το 10% έχουμε ήδη απορροφημένο από πέρσι και πάμε στο 15%. Εγώ να συμφωνήσω σε όλα και με τον Θεοδόστον Πακουγλίδη και με τον Άρητον Τεμεγγενίδη, αλλά και με την εισήγηση της διοίκησης που έρχεται για 15%, αν και έχω την πεποίθηση ότι και αυτό το 15% πάλι είναι ένα, ας πούμε, φτωχή μείωση, γιατί εγώ με τα δεδομένα που βλέπω αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό μπορούμε να πάμε και στο 20%. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Πρωθυκίτη. Κύριε Αρκούδη. Για πρόεδρο και εμείς θα υπερψηφίσουμε μόνο δύο παρατηρήσεις και σε συνέχεια σχεδόν και αυτό που είπε και ο κ. Ακριτίδης για να θυμίσω και στον κύριο Δήμαρχο που διαφωνεί και από την απλή αναλογική ότι στον προϋπολογισμό του 20 η πρόταση ήταν να μη μειωθούμε τα δημοτικά τέλεια από την πλευρά της διοίκησης. Γιατί πολλούς δεν είχε προτάσεις σε σχέση με τη μειωστά τους δημοτικών τελών και μάλιστα σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή. Οπότε προφανώς εμείς θα υπερψηφίσουμε και εμείς συμφωνούμε ότι και ιδιαίτερα στη σημερινή συνθήκη θα έπρεπε να μειωθούν έτσι περαιτέρω τα δημοτικά τέλεια λόγω και της συγκύδιας του κορονοϊού και με τα δεδομένα που ανέφεραν και οι προλαλήσαντε σχετικά με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους ανθρώπους που αποδειδημένα δεν μπορούν να καταβάλουν. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Αντωνάκης. Εμείς θα βάλουμε, συνάδελφοι, μια άλλη διάσταση στο θέμα που κάθε χρόνο διβάζουμε. Θα ξαναπούμε πάλι ότι αυτή η μείωση είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τις πραγματικές απώλειες των οικογηδιών τα τελευταία χρόνια και πόσο μάλλον φέτος. Κύριε Ακριτίδη, συμφωνώ εν μέρη με αυτά που είπατε και μάλιστα δεν ξέρω εγώ διαβάζοντας την εισήγηση της υπηρεσίας, βλέπω… βέβαια δεν απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά, τώρα μιλάω σε όλο το σώμα. Βλέπω ότι το πλεόνασμα που μεταφέρεται από την προηγούμενη χρονιά στην επόμενη είναι τις τάξεις του 10,7 εκατομμυρίων. Έτσι βλέπω μέσα στην εισήγηση και το… η απόκλειση που βγαίνει… Όχι, όχι, όχι. Δεν ξέρω αν το διαβάζω σωστά. Όχι, όχι, όχι. Εσείς διαβάζετε κάτι άλλο από αυτό που είπα εγώ. Εγώ διαβάζω την εισήγηση της υπηρεσίας. Εγώ μίλησα για έξτρα οι σπράξεις που ήρθανε ανεπάντεχα. Α, από τα τετραγωνικά. Όχι, καμιά σχέση. Όχι, έχουμε και αυτό. Τέλος πάντων να μην κάνουμε συζήτηση, να μη σπατάω το χρόνο. Θα έρθει και αυτό. Να το έχουμε αυτό υπόψη μας. Και επίσης φαίνεται ότι εγώ διαβάζοντας την εισήγηση λέω ότι το πλαιόνασμα είναι της τάξης των 10,7 εκατομμυρίων για τα ανταποδοτικά. Και η απόκλειση που δημιουργείται με βάση την απόφαση αυτή είναι της τάξης των 640.000. Αυτό διαβάζω εγώ. Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά… Αυτή η απόκλειση που βλέπετε εσείς είναι πλαιονασματική, έρχεται από το 2019 στο 2020. Ωραία. Για αυτή την απόκλειση μιλάω. Ενισχύει λοιπόν αυτά που έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και την περασμένη χρονιά με βάση σε αυτό το σκεπτικό. Ότι η μείωση αυτή είναι πολύ μικρότερη των απαιτήσεων για να δώσουμε μια πραγματική ελάφνηση και ανάσα στους εντημότητες μας. Τόσα χρόνια και φέτος, με βάση αυτά που είπαμε πριν, δημιουργούμε σαν δήμως πλαιονάσματα στα ανταποδοτικά. Και όχι μόνο. Λέτε σαν διοίκηση ότι χρησιμοποιείται, και ακούγαμε και τα προηγούμενα χρόνια από τις άλλες διοικήσεις, ότι χρησιμοποιείται για τις μειώσεις το μαξιλάρι του πλαιονάσματος. Και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αυτή η λογική μας μας βρίσκει πολιτικά αντίθετους. Η λογική δηλαδή της ανταποδοτικότητας, έτσι, στο συνολό της, που ρίχνει τα βάρη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι στους πολίτες και στους δημότες τους. Την ίδια στιγμή που το λαϊκό εσόδημα πλήτεται πολλαπλά. Και φέτος ακόμα περισσότερο. Βέβαια, με έναν 15% μπορεί να βγει κάποιος και να πανηγυρίσει. Η εικόνα όμως που δίνεται προς τα έξω, είναι ότι προφανώς αυτό δεν ανταποκρίνεται στα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτή δηλαδή η μίωση. Όταν η υγεία του λαού μπαίνει σε αυτή τη λογική, η κυβέρνηση δηλαδή λέει, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε παραπάνω χρήματα από αυτά που μπορεί να αντέξει η οικονομία. Αυτή η λογική συνάδελφη συμπίπτει με αυτές τις λογικές που ακούγονται από τη διοίκηση. Όπως αυτή, το ότι δεν αντέχουμε σαν δήμος, σαν προϋπολογισμός παραπάνω. Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι οι ελαφρύνσεις που ισχύουν και έχουν εξακληθεί, θα είναι, σε εισαγωγικά το βάζω, πολύ βαριές για τους άνεργους, τους εργαζόμενους των 300-400 ευρώ το μήνα, τους συνταξιούχους, τους μικρούς επαγγελματίες που τους δίνεται μια παράταση στην ουσία, πριν από το τσουνάμι που θα τους χτυπήσει, που θα τους πλήξει, μόλις τελειώσουν αυτές οι υποικροελαφρύνσεις. Εννοώ για την απαλλαγή δημοτικών τελών, για τις μειώσεις κτλ. που ισχύουν τώρα. Επειδή η τοποθέτησή μου είναι αυτή, θεωρώ ότι η απόφαση για τα δημοτικά τέλη είναι από τους ακρογωνιέους λήθους των αποφάσεων που ακουμπάνε στον προϋπολογισμό, που δένουν τον προϋπολογισμό. Αυτή τη συζήτηση θα την κάνουμε περιτέρων στην επόμενη εβδομάδα, που θα συζητήσουμε τον προϋπολογισμό και θα πω πολλά περισσότερα. Και επειδή κατά την δικιά μας οπτική και πολιτική, οποιαδήποτε άλλη ψήφος εκτός από το κατά θα προσμετρηθεί σαν οβωφονία και εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή τη συζήτηση, Πρόεδρε καταψηφίζουμε με το σκεπτικό το οποίο αναφέραμε. Ωραία. Έχει μου κύριε Άντωμα. Ο κύριος Βολτσίδης. Ψηφίζω κύριε Πρόεδρε. Του ψηφίζω. Ευχαριστώ. Η κυρία Σεμακούλα. Ευχαριστώ κυρία Σεμακούλα. Λοιπόν, θα συνεχίσουμε με τα τακτικά θέματα, με την ημερήσια. Ναι, θα το αφήσω. Με το έκτακτο θέμα. Ναι, ναι, κύριε Πακογλήδη. Θα το αφήσω, είναι τέσσερα υπηρεσιακά. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Εντάξει, θα το αφήσω στο τέλος και θα το δούμε. Λοιπόν, θέμα πρώτο. Έκτακτη επιχωρήγηση σχολικής επιτροπής σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ποσό 25.000 ευρώ για την προμήθεια φορητών συσκευών, laptops, notebooks, tablets και λοιπά, ή και συνδέσεων δικτύου που απαιτούνται για την στήριξη μαθητών που έχουν ανάγκη στην εφαρμογή της εξεπωστάσεως διοικρατίας. Ο κύριος Γιανακός, δεν νομίζω, έχετε κάποια ερώτηση, κύριε Πακογλήδη. Όχι, τι ερώτηση είναι αυτή. Το ψηφίζουμε στο θέμα, αλλά ο κύριος Γιανακός είναι που θα τα πειράσουν εμείς την εβδομάδα αφού τώρα τους δίνουν τα λεπτά, πότε τα πειράνε. Το ψηφίζουμε στο θέμα. Μια ερώτηση μπορούμε να κάνουμε λίγο. Ναι, φυσικά μπορείτε. Φυσικά θα το ψηφίζουμε, όπως είπε και ο κεφαλής μου. Απλά ήθελα να γνωρίζουμε πώς θα δοθούν στα παιδιά. Να ενημερώσω ότι στη δευθοροβάθμια, ενώ η πρόταση της διοίκησης ήταν να δοθούν 10 tablets σε κάθε σχολία, ύστερα από την τοποθέτηση του εκπροσώπου μας στη δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή, πήγαν αναλογικά με τον αριθμό των μαθητών κάθε σχολικής μονάδας, που έτσι είναι πιστεύω και το σωστό. Και στην πρωτοβάθμια έτσι θα δοθούνε, θέλουμε να ξέρουμε. Κύριε Γιανακέ. Στην πρωτοβάθμια σε όλα τα δημοτικά δίνουμε από 9 tablets σε κάθε δημοτικό εννιά και ένα σε κάθε υπιαγωγείο. Ωραία. Κύριε Τεμεκενίδη. Είναι σύνολο 190 tablets. Ευχαριστώ. Κύριε Τεμεκενίδη. Εντάξει, κυρία Πρόεδρε, προφανώς θα το ψηφίσουμε. Αν και η αλήθεια είναι ότι σκεπτείτε ότι η πόλη μας είναι σε καραντίνα με κλειστά σχολεία εδώ και έξι εβδομάδες και ότι ψηφίζουμε κάτι τέτοιο στις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτά στην ουσία θα καλύψουν τις ανάγκες οι οποίες θα δημιουργηθούν, ας ελπίζουμε να μην δημιουργηθεί με ένα τρίτο lockdown, σε ένα τρίτο κύμα. Νομίζω ότι τα αντανακλαστικά μας μάλλον είναι ασχολίαστα. Να διαφωνήσω λίγο, κύριε Τεμεκενίδη. Στις τρεις να πω δύο πράγματα. Να διαφωνήσω λίγο για τα αντανακλαστικά μας. Κύριε Γιαννακέ, πολλά πράγματα δεν οφείλονται. Δεν και καλά ο δήμος έχει τα αντανακλαστικά. Κοιτάξτε, όταν οι επιχορηγήσεις έρχονται κατόπιν εορτής. Είναι και η γραφειοκρατία. Ε, ναι, αυτό λέω δηλαδή και όσο έχουν αυτές οι επιχορηγήσεις. Για να καταλάβετε, για να σας πω, για να πω λίγο από τα πράγματα. Κύριε Γιαννακέ, για να χαίρομαι, επιτρέπετε λίγο. Κοιτάξτε αργά, δεν μπορείτε να μας πείσετε. Διότι από το πρώτο χύμα έκανα έγραφο και τόπαλα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αγοράστε tablet, ξοδεύσετε λεφτά. Τότε δεν θέλατε να ξοδεύσετε λεφτά. Και τα πρώτα λεφτά από τον κόμι τα δώσατε αλλού, δεξιά και εστερά. Σε δύο μήνα και οτιδήποτε άλλο. Μην ανοίγουν άλλη συζήτηση, κύριε Πατουλίδη. Κι όταν ξεκίνησε η σχολική, έχουν ήδη τα παιδιά. Κύριε Πατουλίδη, αργήσατε σε αυτό το θέμα. Κύριε Τεμεκενίδη, τελειώσατε. Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε λίγο, γιατί δεν μπορώ να τα αφήσω αυτά αναπάντητα. Το Υπουργείο Παιδείας μέχρι πρότεινος διατηνόταν ότι δεν θα κλείσουν τα δημοτικά. Να πάμε τώρα εμείς να ξοδέψουμε και δεν περιμένουμε καμιά επιχορηγήση. Χρήματα του Δήμου, γιατί είναι από λεφτά του Δήμου, δεν είναι από επιχορηγήσεις. Χρήματα του Δήμου. Και να τα δώσουμε για μία δαπάνη που δεν θα χρειαζόταν, γιατί τα δημοτικά δεν θα κλείναν. Καταλαβαίνετε τι θα ακούγαμε την άλλη μέρα. Με το που κλείσαν την άλλη μέρα ξεκίνησε η διαδικασία, ήδη λόγω του ότι είχαμε και την εμπειρία της δευτεροβάθμιας, έγινε πιο γρήγορα κατά μία εβδομάδα η διαδικασία. Και νομίζω ότι λίγες μέρες μετά αφού του κλείσαν τα σχολεία, με τη λιγότερη καθυστέρηση όταν μιλάμε για δημόσιο και για γραφειοκρατία και για διαδικασίες ξοδέματος και επένδυσης δημοσίου χρήματος, καταφέραμε να έχουμε τα tablet. Να πω λίγο κάτι. Πριν να πω λίγο... Όλοι μαζί, γιατί εδώ και ενάμιση μήνα υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν διαδίκτυο στο σπίτι τους και tablet. Για το Θεό, δεν σας κατηγορώ οντέ και καλά. Ξέρουμε ότι υπάρχει γραφειοκρατία, αλλά μην πανηγυρίζουμε κιόλας για πράγματα τα οποία έχουν συμβεί. Ποιος πανηγυρίσε, κύριε Τε Μέκενίδη? Είπαμε εμείς. Προφανώς έχει αυτή την καθυστέρηση. Δημόσιο χρήμα, αξοδέψαμε. Δεν είναι στην τσέπη μας. Δεν έχουμε φροντιστήριο να πάμε να πούμε πάρε χιλιά tablet και να πάω να τα δώσω στους πελάτες μου. Δεν είναι το ίδιο. Πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία. Ο καθόλου αγαπητός Υπουργός Ανάπτυξης, η απάντηση που έδωσε πριν από πέντε μέρες για το click away σε καταστηματάκες που έχουν μαγαζιά στην Κρίνη και στα υπόλοιπα, έλεγε είχατε οχτώ μήνες να προετοιμάσετε το e-shop σας. Κύριε Τε Μέκενίδη, να επανέλθουμε λιγάκι στο θέμα. Τα δημοτικά κλείσανε 16 Νοεμβρίου. Όπως είπε και ο αντιδήμαρχος, τα δημοτικά κλείσανε πριν 28 μέρες. Έχει ήδη τρεις-τέσσερις μέρες που έχουν πάει τα tablets στα σχολεία. Δηλαδή, κάναμε τρεις βδομάδες. Αν αυτό θεωρεί το τι είναι μεγάλη καθυστέρηση για να προμητευτούμε, να γίνουν αναμορφώσεις, να να να, για να πάρουμε τα tablets. Δήμαρχε, να πω λίγο κάτι μόνο όσον αφορά τη διαδικασία. Για να μπούμε στη διαδικασία να αγοράσουμε κάτι για τις σχολικές επιτροπές, πρέπει να κάνουμε ένα έτοιμα στην οικονομική υπηρεσία. Πρέπει να γίνει αναμόρφωση στην οικονομική επιτροπή για ενίσχυση του κωδικού των σχολικών επιτροπών. Να εγκριθεί η αναμόρφωση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Να αποφασιστεί η έγκριση και να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο την κατανομή. Να αποδεχθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της σχολικής επιτροπής. Να γίνει έτοιμα το άρθρο 66 προς την οικονομική υπηρεσία από τις σχολικές επιτροπές. Να γίνει απόφαση της ανάληψης της υποχρέωσης από την οικονομική επιτροπή, να αποδεχθεί τα κονδύλια αυτά η σχολική επιτροπή και να πάρει προσφορές. Δεν είναι τόσο εύκολη η διαδικασία, πιστεύστε. Δεν είναι εύκολη. 16 Νοεμβρίου έκλεισαν τα νοημοτικά και δυο μέρες αργότερα, την επόμενη μέρα, ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να πάρουμε ταύμνατς. Το άλλο που ήθελα να πω είναι ότι όσον αφορά τα γυνάσια και τα λύκια, επειδή εκεί φιμολογούνταν ότι θα κλείσουν, εμείς στις 3 Νοεμβρίου αποστήλαμε μία επιστολή προς τα γυνάσια και τα λύκια, όπου τους ζητούσαμε να μας πούνε τις ανάγκες τους σε tablets, laptops και τα λοιπά. Και τα σχολεία, τα γυνάσια και τα λύκια κλείσαν στις 9 Νοεμβρίου. Εμείς από τις τρεις στείλαμε έγγραφο για να μας στείλουν τις ανάγκες. Δεν λέω ότι δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε το πιο γρήγορα, αλλά δεν είναι δυνατό να κατηγορούμαστε καιόλας, όπως δίνουμε έναν αρκετά σημαντικό αριθμό τέτοιων μέσων στα παιδιά, ταυτόχρονα και με τη δυνατότητα που δίνουμε σε μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ να πάρουμε, να ασκείται κριτική τέτοια απέναντι μας. Ευχαριστώ. Κύριε Τεμεκινίδη. Δεν υπήρχε διάβεση επίθεσης και κριτικής, κύριε Γιανακέ, αλλά, τέλος πάντων, βλέπω πάντως ότι η γραφειοκρατία να τηρείται κατά γράμμα, έστω και με αυτά τα βήματα για τη ζητορία των tablet, πάντως συγκρίνεται αυτή τη διαδικασία, παρακαλώ, όλοι οι συνάδελφοι, συγκρίνεται αυτή τη διαδικασία και τη γοργεί ταχύτατη διαδικασία με την οποία υλοποιήθηκε η απευθείας ανάδυση με τον γνωστό τρόπο που συζητούσαμε τώρα. Κύριε Τεμεκινίδη. Δεν ψηφίσατε, κύριε Τεμεκινίδη. Μα ψήφισαμε. Είπετε υπέρ, ωραία, εντάξει, ευχαριστώ. Ο κύριος Ακριτίδης. Υπέρ. Ο κύριος Αρκούδης. Υπέρ. Ο κύριος Αντωνάκης. Υπέρ. Ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ, κύριε Πρόεδρε, υπέρ. Βλέπω τον κύριο Λεμονή, ο κύριος Λεμονής μπήκε. Ναι. Κύριε Λεμονή. Δεν ακούει ο κύριος Λεμονής. Η κυρία Σεμακούλα. Υπέρ. Ευχαριστώ. Λοιπόν, δεύτερο. Κύριε Γιαννακέ. Είναι η τελετή. Το ψηφίζουμε. Υπέρ. Ωραία, λοιπόν. Κύριε Μπακογλίδη. Υπέρ. Κύριε Τεμεκενίδη. Ο κύριος Ακριτίδης. Υπέρ. Ο κύριος Αρκούδης. Υπέρ. Ο κύριος Λεμονής. Για πες, Αλέκα, για να το δω λίγο αυτός, παρακαλώ. Δεν πειράζει. Ο κύριος Σεμακούλας. Η κυρία Σεμακούλα. Η κυρία Σεμακούλα. Κύριε Βολτσήρ, το μικρόφωνο. Ναι, συγγνώμη. Κυρία Σεμακούλα, μ' ακούτε. Ποιο θέμα ψηφίζουμε, ένα λεπτό. Είναι το δεύτερο θέμα. Η επιχορήγηση. Υπέρ. Λοιπόν, το τρίτο θέμα. Αύξηση προϋπολογισμού. Ο κύριος Τσακμακίδης. Κύριε Τσακμακίδη. Πείτε μας. Είναι για τα τρία αυτά, τα οχήματα αυτά. Είναι για τα τρία αυτά, τα οχήματα αυτά. Άσπα είναι, το ψηφίζουμε. Το ψηφίζετε, ωραία. Είναι τρία, είναι οχτώ. Ο κύριος Μπακογλίδης. Υπέρ. Ο κύριος Θεμεκενίδης. Υπέρ. Ο κύριος Ακριτίδης. Υπέρ. Ο κύριος Αρκούδης. Υπέρ. Ο κύριος Αντωνάκης. Υπέρ. Ο κύριος Λεμονής. Ο κύριος Λεμονής φαίνεται ότι είναι μέσα, αλλά δεν ακούει. Δεν τον βλέπουμε. Η κυρία Σεμακούλα. Υπέρ. Είναι έγκριση υπογραφής χάρτας δικαιωμάτων και αστέγων. Κυρία Ντόντι. Κυρία Ντόντι. Ναι, κύριε Πρόεδρε, σας ακούω. Έχουν διαβάσει το σώμα και οι συνάδελφοι όλη την εισήγηση που έχει γίνει από την υπηρεσία. Είναι ο πώς μας ήρθε από την θεάς της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Αν θέλει κάποιος να ρωτήσει κάτι στη διαθασία. Κύριε Μπακογλίδη. Εμείς θα το ψηφίσουμε. Άρα όπως η κυρία Παυλίδου να κάνει κάποια τοποθεσία για το θέμα μέρος της παράδειξης μπορεί να το κάνει. Ωραία. Σας ακούω κυρία Παυλίδου. Κυρία Πρόεδρε. Απευθυνόμενη στην κυρία αντιδήμαρχο, θέλω να πω ότι αυτό η Ευρώπη συνηθίζει πάντοτε να βγάζει διακηρύξεις. Εγώ θέλω να παρακαλέσω, η διακήρυξη είναι ένα ευκολόγιο. Έως ό,τι να υλοποιηθεί, να γίνουν δήματα προς αυτό, έχουμε πάρα πολύ μεγάλο δρόμο. Ανεξάρτητα το τι έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και λοιπά, εμείς πρέπει να κάνουμε με ενέργειες και πράξεις δήματα προς την υλοποίηση, ας πούμε, για να μην υπάρχουν άστεγοι. Σκόπευα να τις τηλεφωνήσω γιατί δεν βγαίνω έξω, αλλά πριν από μία εβδομάδα που βγήκα έξω, είδα έναν καινούριο άστεγο, που δεν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψή μου. Μίλησα και με τη διευθύντρια σήμερα, τη διευθύντρια της υπηρεσίας, με ρώτησε αν είναι από αυτά τα άτομα τα οποία ξέρουμε. Τις είπα, όχι, πρώτη φορά τον έβλεπα, γιατί εγώ ερχόμουν να σε επαφήσω με τους άστεγους. Λοιπόν, στο πρώτο πανκάκι, κυρία αντιδήμαρχε, στο πρώτο πανκάκι του πεζόδρομου, κοντά στην εκκλησία, εκεί κάθεται. Και μάλιστα, μου είπανε άλλοι άστεγοι, ότι το έχει αυτό το πράγμα στέκει. Άρα, θέλω να στείλετε, σας παρακαλώ, κοινωνική λειτουργό, να το ερευνήσει, γιατί ήδη έχουν πιάσει όχι μόνο τα κρύα, αλλά και βροχές και λοιπά, και να μην μένουμε πολύ καλό αυτό το οποίο κάνουμε τώρα, που θα ψηφίσουμε αυτή τη διακήρυξη, αλλά σας είπα να προχωρήσουμε σε πράξεις και ενέργειες. Δεν χρειάζεται να το πω εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα συνομιλήσουμε για κάτι που έχω κατηδύεν... Κυρία Παυλίδου, να σας πω ότι η πυρησία ενημερώθηκε την Παρασκευή για το συγκεκριμένο άτομο. Θα βγουν πάλι αυτή τη εβδομάδα να ξαναδούνε, γιατί μας είπαν ότι εμφανίζεται βραδινές ώρες μόνο και όχι το πρωί, για να μπορούμε να τον βρούμε. Και το πρωί τον έχω συναντήσει, αλλά δεν είχα καταλάβει τότε. Εγώ σας λέω από δημότητη, σήμερα που τηλεφωνικά μιλήσαμε, που μας πήρε τηλέφωνο, σε εμένα την ίδια πήρε στο τηλέφωνο μου, στο γραφείο στο εσωτερικό και μου το ανέφερε. Οπότε έχουμε σκοπό να βγουν... Όσον αφορά τώρα για αυτή τη χάρτα που λέτε, όπως ξέρετε και εσείς παλαιότερα και ο Δήμος Καλαμαριάς, κάφορα προγράμματα τα οποία τρέχουν, είτε για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν σε κάποια διαμερίσματα τα οποία τα πληρώνει το ελληνικό δημόσιο και το κράτος. Οπότε μέσα από αυτή τη χάρτα, για τα δικαιώματα των αστέγων, περιμένουμε