Διάλεξη 1 / Διάλεξη 1 - Στεπάν-Σαρκίς Παρτεμιάν (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Διάλεξη 1: Καλημέρα και καλή χρονιά. Είπα να τους βλέπω, να βλέπω τον μπροστινούς από την άλλη. Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με το άθλημα της αντιπτέρυσης μέσα από μια σειρά από ασκήσεις, εξηγίωση στην αρχή μας και πρόσφυγες, πρόσφυγες, πρόσφυγες, πρόσφυγες, πρόσφυγες, πρόσφυγες, πρόσφυγες... μέσα από μια σειρά από ασκήσεις, εξηγίωση στην αρχή με το φτερό και με τη ρακέτα και σιγά σιγά θα προσθέτουμε στοιχεία τεχνικής όσον αφορά τα χτυπήματα και στοιχεία βηματισμών όσον αφορά τη μετακίνησή μας μέσα στο γήπεδο. Ωραία. Σαν πρώτη άσκηση που θα κάνουμε είναι... Έχουμε όλοι φτερά. Όποιος δεν έχει θα κάνει ζευγάρι με κάποιον που έχει. Όποιος δεν έχει φτερό στο χέρι του με κάποιον που έχει. Η πρώτη μας μέρημνα είναι να δούμε πώς θα πιάσουμε τη ρακέτα. Η πρώτη μέρημνα λοιπόν είναι πώς θα πιάσουμε τη ρακέτα. Θέλω να πιάσετε με το αριστερό χέρι το στέλεχος της ρακέτας το στέλεχος με το αριστερό χέρι και με το δεξί χέρι και βάζουμε το δεξί χέρι εφόσον είμαστε δεξιόχυρες, εντάξει. Πάνω στο πλέγμα. Ακουμπήστε τη δεξιά σας στην παλάμη πάνω στο πλέγμα. Στο πλέγμα. Όρθιο το πλέγμα. Εντάξει. Ωραία. Σιγά σιγά σήρετε το δεξί σας χέρι. Όρθια η ρακέτα. Όρθια η ρακέτα. Όρθια. Όχι πάνω κάτω. Όρθια μπροστά μας. Σιγά σιγά σήρουμε λοιπόν το δεξί μας χέρι προς τη λαβή. Προερνάει το ύψος του αριστερού εκεί και εκεί αγκαλιάζουμε απαλά τη λαβή της ρακέτας σαν να κάνουμε χειραψία με τη ρακέτα. Επαναλαμβάνω. Αγκαλιάζουμε τη λαβή σαν να κάνουμε χειραψία. Εντάξει. Πρέπει ο αντίχειρας μας να είναι από τη μία πλευρά της ρακέτας και ο δίκτης να είναι από την άλλη πλευρά της ρακέτας. Εντάξει. Τώρα. Ο αντίχειρας επαναλαμβάνω είναι στο πλάι. Όχι επάνω στη λαβή. Ο δίκτης του χεριού μας σαν σκανδάλι. Αφήνουμε το αριστερό χέρι. Πολύ ωραία. Πολύ ωραία. Εδώ. Στρίβουμε. Ο δίκτης πρέπει να είναι σαν σκανδάλι. Εντάξει. Και ο αντίχειρας. Πολύ σωστό. Πολύ ωραίο. Άπλωσε πιο πολύ το δίκτη μπροστά. Έτσι και ο αντίχειρας. Η λαβή. Προσέξτε. Η λαβή είναι σαν να συγκρατείται από δύο δάχτυλα μόνο. Από τον δίκτη και τον αντίχειρα. Τα υπόλοιπα τρία δάχτυλα απλά στηρίζουν τη λαβή μας. Αλλά η ρακέτα συγκρατείται από δύο δάχτυλα. Εάν απλώσετε. Πολύ ωραία. Εάν απλώσετε τη ρακέτα μπροστά σας. Ο δίκτης και ο αντίχειρας σχηματίζουν μια γωνία. Και η ρακέτα ακριβώς έρχεται στην διχοτόμο της γωνίας αυτής. Το βλέπετε στο χέρι σας. Απλώσε το χέρι μπροστά και δείτε ότι η ρακέτα σας συγκρατείται από τα δύο δάχτυλα. Δίκτη και αντίχειρα που σχηματίζουν μια γωνία. Και η κεφαλή της ρακέτας είναι ακριβώς στη μέση αυτής της γωνίας. Ποτέ δεν πρέπει είτε το δάχτυλο είτε ο αντίχειρας να είναι πάνω στη λαβή. Και τα δύο πρέπει να είναι στις δύο πλευρές. Κατανοητό? Ωραία. Απλώσετε το χέρι μπροστά. Χαλαρώσε τη λαβή και αφήστε τη ρακέτα να κινείται λίγο μέσα στο χέρι σας απαλά. Όχι το χέρι σας, δεν μπορεί να το χέρι, τη λάβει τη ρακέτα. Θέλω να νιώσετε τη χαλαρότητα της λαβής της ρακέτας. Σηκώστε τώρα το χέρι σας ψηλά, σηκώστε τον αγγόνα ψηλά και αφήστε τη ρακέτα πίσω από την πλάτη σας. Πίσω από την πλάτη. Μπορούμε να το πούμε εδώ, να πούμε εδώ ότι προσπαθούμε να ξύσουμε την πλάτη μας. Προσπαθήστε να ξύσετε την πλάτη σας. Προσπαθήστε να ξύσετε και λίγο πιο κάτω από εκεί που είστε. Ωραία. Τι καταφέρουμε, κατεβάστε το χέρι. Τι κάναμε τώρα που πήγαμε να ξύσουμε την πλάτη λίγο πιο κάτω. Σηκώσαμε τον αγγόνα μας. Καταφέραμε να σηκώσουμε τον αγγόνα ψηλά. Είναι κάτι που το θέλουμε, να έχουμε ψηλά τον αγγόνα ώστε να χτυπήσουμε το φτερό όταν θα το χτυπήσουμε σε έναν ψηλό ύψος, σε έναν μεγάλο ύψος πάνω από το κεφάλι μας. Εντάξει. Ξαναφέρτε λίγο το ρακέτα πίσω, φέρτε ψηλά τον αγγόνα, σηκώστε τον αγγόνα ψηλά. Πάμε. Και τώρα όπως είστε, τεντώστε το χέρι σας, απλώστε το χέρι σας, σιγά σιγά σιγά πάνω. Τώρα πρέπει η ρακέτα σας να κοιτάει ακριβώς μπροστά σας. Εντάξει. Η ρακέτα θέλω να κοιτάει μπροστά τώρα. Ακόμα δεν έχουμε μιλήσει για τίποτα άλλο, άρα θέλω εκεί να κοιτάει. Πίσω η ρακέτα, μπροστά η ρακέτα. Πίσω η ρακέτα, μπροστά η ρακέτα. Ευθεία η ρακέτα, ευθεία κοιτάει μπροστά. Εντάξει, σαν να κόβουμε τον αέρα λοιπόν. Χαλαρή λαβή, ισορροπία θεωρώ στα πόδια. Ωραία, ωραία. Τώρα κατεβάστε το χέρι σας, χαλαρώστε λίγο. Δεν μπορούμε όμως να παίξουμε με τη ρακέτα μπροστά. Εντάξει, δεν μπορούμε να παίξουμε με τη ρακέτα μπροστά. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να χτυπήσουμε το φτερό. Για να χτυπήσουμε το φτερό τι θα κάνουμε. Θα πρέπει να φέρουμε το πλέγμα της ρακέτας κάθετα στην πορεία του φτερού. Συνεπώς, πάλι πίσω το χέρι, πάλι εκεί που ήτανε, ξύνουμε την πλάτη μας, ωραία. Και κρατώντας τον αγγόνα ψηλά, σιγά σιγά, ανεβάζω, ανοίγω το χέρι, σιγά σιγά. Και λίγο πριν πάρει το τελικό τέντομα το χέρι μας, εντάξει. Γυρίζω, κάνω έναν πρινισμό, θέλω μπροστά με την παλάμη να βρω το φτερό. Ξανά, ξανά, ξανά, ξανά, θέλω την ώρα που τεντώνει το χέρι, το πλέγμα μου να κοιτάει μπροστά τώρα. Εντάξει, προσέξτε το χτύπημα αυτό εκτελείται με πρινισμό. Ο πίχης μας κάνει τον υπτιασμό και τον πρινισμό. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι τα βασικά στοιχεία παραγωγής χτυπήματος. Ο υπτιασμός και ο πρινισμός. Για ένα χτύπημα λοιπόν, forehand, για ένα χτύπημα που θα γίνει με την μέσα πλευρά της ρακέτας, θα προηγηθεί ένας υπτιασμός και θα ολοκληρωθεί το χτύπημα με forehand, δηλαδή με πρινισμό. Εντάξει, λοιπόν, φέρτε το χέρι σας μπροστά τώρα, απλώς το χέρι μπροστά. Η λαβή μας είναι φυσιολογική, είναι τα δύο δάχτυλα όπως είπαμε δεξιά-ριστερά και το πλέγμα όρθιο. Ανοίγουμε τη λαβή μας, ανοίγουμε τη ρακέτα μας σε υπτιασμό. Ο αγκώνας είναι σταθερός και ο πύχης μας δημιουργεί ένα υπτιασμό. Εντάξει, αφήστε το χέρι εντελώς φυσιολογικά και η ρακέτα θέλω πάρα πολύ σωστά. Από εδώ που είμαστε, από εδώ που είναι, κάνει υπτιασμό, τίποτα άλλο. Και η ρακέτα πηγαίνει στο πλάι, η ρακέτα μας θα πάει στο πλάι, θα ανοίξει, στο πλάι ανοίγει η ρακέτα. Όχι κάθετα, δεν κάνω περιστροφή, όπως είσαι εδώ, άνοιξε λίγο παραπάνω τα δάχτυλά σου, εδώ μπροστά ο δείκτης, ο δείκτης, αυτός είναι ο δείκτης, σαν σκανδάλι, μπράβο. Εδώ, από εδώ που είσαι, θα κάνεις έναν υπτιασμό, εκεί, τίποτα άλλο. Οι κινήσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές, χωρίς μεγάλες γωνίες, εντάξει για να αποφεύγουμε, από αυτό έχουμε τραυματισμούς. Λοιπόν, υπτιασμός λοιπόν, και όπως είμαστε μπροστά ο αγκώνας, πρινισμός. Καπάκι η ρακέτα από την άλλη μεριά, υπτιασμός, πρινισμός. Δουλέψε το λιγάκι, υπτιασμός, πρινισμός, υπτιασμός, πρινισμός. Απλώσε μπροστά τον αγκώνα σου, απλωμένος, ούτε εντοδημένος, απλωμένος. Ανοίγω, κλείνω, ανοίγω, κλείνω. Όχι, δεν περιστρέφεις τον καρπό σου, θέλω τον πίχη να περιστρέφεις. Εδώ όπως είσαι, εδώ και πας εκεί, εδώ. Ανοίγω, κλείνω, ανοίγω, κλείνω, εντάξει, ωραία. Λοιπόν, σας το ξαναλέω ότι έχουμε να κάνουμε με υπτιασμό και πρινισμό, είτε το φτερό είναι χαμηλά, είτε είναι ψηλά. Τώρα, πάρτε φτερά, όσοι έχετε, βάλτε τα επάνω στη ρακέτα σας και κάντε δυο βήματα πίσω να αραιώσουμε. Βάλτε το φτερό σας επάνω στη ρακέτα. Απλώστε το χέρι μπροστά σε μια φάση υπτιασμού που κάνατε τώρα, εντάξει. Θέλω χαλαρό το χέρι σας, χαλαρό, δεν είναι μπροστά μας το χέρι, μη το έχετε μπροστά σαν τηγάνι ή σαν δίσκο σερβιρίσματος, εδώ το θέλουμε το χέρι μας, εδώ, εντάξει, αλλά θέλω και χαλαρότητα. Λυγίστε λίγο τον αγκώνα, δώστε δέκα μήρες τον αγκώνα σας, δέκα μήρες τον αγκώνα και κρατήστε το χέρι ψηλά, μην το κατεβάζετε χαμηλά, μπροστά σας, εντάξει. Προσπαθήστε να σπρώξετε το φτερό στον αέρα, εντάξει, προσπαθήστε να σπρώξετε το φτερό στον αέρα και προσπαθήστε λίγο και να το ξαναπιάσετε στη ρακέτα σας, να το προσγειώσετε πάλι στη ρακέτα. Κατεβάζω τη ρακέτα για να σταματήσω το φτερό, δοκιμάσετε, μην το χτυπάμε, δεν το χτυπάμε, το σπρώχνω και το δοκιμάζω να κατέβει, μπράβο, έτσι, το σπρώχνω, απλώσε το χέρι σας, πολύ ωραία, απλώσε το χέρι μπροστά, πετάξτε το φτερό επάνω και απλώσε το χέρι μπροστά, πετάω και απλώνω το χέρι μπροστά, μην το φέρνετε κοντά σας, εντάξει, συνεχίστε λιγάκι, θέλω ισορροπία στα πόδια, θέλω να μετακινήσετε ελεύθερα στο χώρο, μην καρφώνετε τα πόδια σας, μην τεντώνετε το χέρι σας, απλώσε το χέρι λιγισμένο, απλώσε το χέρι στον αγκώνα εδώ μπροστά, βάλτε το φτερό, εδώ το χέρι σου, εδώ, εδώ, μακριά να είναι, εντάξει, να είναι μακριά και να το σπρώχνουμε, να είναι μακριά το χέρι, πολύ ωραία, πάρα πολύ ωραία, πολύ ωραία χαλαρή λαβή, μπράβο, πάμε, δοκιμάστε να στείλε το φτερό πιο ψηλά, αλλάξατε, όποιος δεν έχει φτερό να αλλάζει, όποιος δεν έχει φτερό να αλλάζει, δοκιμάστε να ρίξει το φτερό ψηλά, θέλω η ρακέτα να παραλάβει το φτερό ψηλά και να το κατεβάσει κάτω το χέρι σου, θέλω να είναι χαλαρός όμως, χαλαρός όμως σημαίνει χαλαρό χέρι, σημαίνει πιο σωστές κινήσεις, πιο σωστά χτυπήματα, εδώ είμαστε, χαλάρωσε, χαλάρωσε, χαλάρωσε, χαλάρωσε, ωραία, από εδώ θα το πετάξεις και θέλω εδώ μπροστά να το υποδεχθείς και να το κατεβάσεις κάτω πάλι, εντάξει, αλλά θα δουλέψουν και τα γόνατα, θα δουλέψει και όλο το σώμα, εντάξει, μπροστά θέλω να το σπρώξεις όμως, μπροστά πάμε, πέτω το, μην διστάζεις, ρίξε το μπροστά, σπρώξε το και υποδέξε το πάλι, σπρώξε το πάμε, το φαίνεις επάνω, γιατί το φαίνεις επάνω, σπάσαι λίγο, σπάσαι λίγο την ρακέτα μπροστά, σπάσαι λίγο την ρακέτα μπροστά, έτσι, κάνε ένα θύμα πίσω και σταμάτου πάλι εδώ, σταματάς εδώ, εκεί, όπ, ήρθε, βάζε το, λοιπόν, είμαστε εντάξει, δοκιμάστε λιγάκι τώρα να χτυπήσει το φταίρο, έλα πιο μπροστά λίγο, έλα πιο μπροστά λίγο, έλα πιο μπροστά λίγο, κάτσε πίσω έτσι να ριώσουμε λιγάκι, δοκιμάστε λίγο, έλα πιο μπροστά μέσα, να χτυπάμε το φτερό συνεχόμενα, δοκιμάστε να χτυπήσει το φτερό συνεχόμενα, μετακινηθείτε ελεύθερα στον χώρο και απλώστε το χέρι σας μπροστά, απλώστε το χέρι σας μπροστά, μην διστάζετε, μην φοβάστε και μην μαζεύετε τον αγκώνα, εντάξει, απλώστε το χέρι μπροστά, μακριά σας, μακριά, μακριά, μακριά, μακριά, μακριά, μακριά, μακριά το φτερό από εσάς, μακριά το φτερό από το σώμα μας, μετακινούμαστε στον χώρο ελεύθερα, τα μάτια στον φτερό, πάμε, χαλαρώστε το χέρι σας, χαλαρώστε και το χτύπημα γίνεται με πρινισμό, το χτύπημα γίνεται με πρινισμό, με πρινισμό θα γίνει το χτύπημα, εδώ είμαστε, εδώ είναι το χτύπημα, εκεί είναι το χτύπημα, εκεί, χαλάρω, κοίτα το χέρι σου πως είναι, λήγεις τον αγκώνα σου, εντάξει, εδώ, πάμε, δοκιμάστε να χτυπήσει το φτερό να σηκωθεί ψηλά, κοίτα, συνεχίστε, πρινισμός, πρινισμός για να χτυπήσουμε, πρινισμός, δεν θέλω όλο το χέρι να σηκώνεται ψηλά, λάθος, stop, stop, δεν θέλω το χέρι να πηγαινείς και πάνω κάτω πάνω, θέλω αυτή η κίνηση να γίνεται, θέλω εδώ πως είσαι, κοίτα, ο αγκώνας σταθερός εδώ μπροστά, εντάξει, ο αγκώνας είναι εδώ σταθερός και χτυπάει εδώ, το χέρι μου κοίτα, το χέρι, όχι το φτερό, το χέρι μου κοίτα, το χέρι, κοίτα, ανοίγω, κλείνω, ανοίγω, κλείνω, ανοίγω το χέρι μου, χτυπάω, ανοίγω, βλέπεις την κίνηση μου, εδώ, αυτή είναι η κίνηση, με πρινισμό χτυπάμε, με πρινισμό χτυπάμε, ετοιμάζω το χτύπημά μου με υπτιασμό, ετοιμάζω με υπτιασμό το χτύπημα και ολοκληρώνω με πρινισμό, ανοίγω το χέρι μου και το κλείνω στο χτύπημα, λιγάκι πλησιάστε να βάλουμε και μία ακόμα παράμετρο στο χτύπημα αυτό, να τονίσουμε καταρχήν ότι τα χτυπήματα χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες, έτσι δύο έως και τρεις βέβαια, τα χτυπήματα που είναι πάνω από το ύψος των όμων, εντάξει και λέγονται overhead, χρησιμοποιούμε την αγγλική ορολογία, εντάξει overhead πάνω από το ύψος των όμων και τα χτυπήματα που είναι κάτω από το ύψος της μέσης και τα οποία ονομάζουμε underarm από κάτω προς τα επάνω, ωραία, και πάνω τα πλαινά χτυπήματα, τα side χτυπήματα όπως κάνουμε στο tennis, λέμε drive και λοιπά που θα τα δούμε αργότερα αυτά. Τώρα, τα χτυπήματα που εκτελούνται με την παλάμη του χεριού μας, δηλαδή αυτό που δείξαμε προηγουμένως με την μέσα πλευρά της ρακέτας, λέγονται forehand χτυπήματα, είναι τα χτυπήματα που γίνονται από την πλευρά του καλού μας χεριού, όταν δηλαδή εγώ σαν δεξιόχειρας μου έρθει το φτερό από το κεφάλι μου και πάνω και προς την δεξιά πλευρά μέχρι και κάτω προς τα πόδια μπροστά, όλη αυτή η πλευρά είναι η forehand μου πλευρά, εντάξει, το καλό μου χέρι, εδώ. Όταν το φτερό έρθει από την αντίτετη πλευρά τώρα, είναι η αδύνατη μου πλευρά και ονομάζεται backhand. Backhand γιατί? Forehand σημαίνει, forehand είναι η μπροστινή πλευρά του χεριού, backhand είναι η πίσω πλευρά του χεριού. Οπότε τι θα κάνω, θα χτυπήσω το φτερό με την πίσω πλευρά του χεριού, δηλαδή με την πίσω πλευρά της ρακέτας. Όπως είπαμε ότι η προετοιμασία μας είναι, για ένα χτύπημα forehand, η προετοιμασία είναι υπτιασμός, όπως λέμε ότι η προετοιμασία είναι υπτιασμός και η εκτέλεση του χτυπήματος είναι πρινισμός, έτσι και αντίστοιχα στο backhand, η προετοιμασία μας είναι πρινισμός και η εκτέλεση του χτυπήματος γίνεται με υπτιασμό. Τώρα εσείς, όπως χτυπούσετε το φτερό με forehand συνεχόμενα, εντάξει, θα αλλάξουμε, θα προσθέσουμε μάλλον ένα χτύπημα backhand. Δηλαδή, θα πάμε forehand και προσέξτε λιγάκι, ο αγκώνας παραμένει σαθερός, κλείνει η ρακέτα στο backhand, στην αριστερή μου πλευρά και χτυπάω με backhand, δηλαδή θα χτυπώ μία με την πλευρά της ρακέτας, μία με την άλλη, μία με τη μία, μία με την άλλη. Σας το ξαναλέω ότι ο αγκώνας είναι μπροστά, θέλω μία αμβλία γωνία στον αγκώνα και μία γωνία βέβαια στον πίχη μου, δεν είναι το χέρι ευθεία, έχει μία γωνία, δύο γωνίες στο χέρι για να μπορώ να περιστρέφω την ρακέτα. Η παραγωγή δύναμης είναι μικρή, το χτύπημα εκτελείται κυρίως με τη δημιουργία γωνιών. Έχουμε forehand, έκλεισε η ρακέτα, backhand, ανοίγει η ρακέτα, forehand, κλείνει η ρακέτα, backhand. Δεν θέλει να βάλω μεγάλη δύναμη, εάν καταλάβετε ότι βάζετε μεγάλη δύναμη, κάτι κάνει λάθος, δεν θέλουμε εώρηση όλου του χεριού. Ο αγκώνας είναι μπροστά, ένα, δύο, ένα, δύο, ωραία. Συνεχίστε λίγο λοιπόν την εξάσκησή σας. Ένα forehand, ένα backhand, ή όπως σας έρθει, πάμε. Αρρεώσε στον χώρο. Αν σου φεύγει πολύ μακριά, δεν πειράζει, μην το κυνηγάσεις. Καλά είσαι. Χτυπάτε το φτερό κάθε τα ψηλά, σηκώστε το φτερό κάθε τα ψηλά. Όσο λιγότερο τρέχετε, τόσο καλύτερο χτύπημα κάνετε. Μπροστά και μακριά το φτερό από το σώμα μας. Ανοίξτε, ανοίξτε το χέρι. Υπτιασμός για να κάνω forehand χτύπημα, πρινισμός για να κάνω backhand χτύπημα. Μην σπρώχνεις το χέρι σου, μην ανεβάσεις το χέρι. Δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσεις το χέρι σου. Όπως είσαι εδώ, όπως είσαι εδώ, αυτή είναι η κίνηση σου. Ο αγκώνας μένει σταθερός χαμηλά. Ένα, δύο, ένα, δύο, περιστρέφεις το μπίχη. Υπτιασμός για να κάνεις χτύπημα forehand, κλείνει μετά το χτύπημα σου. Εντάξει, είσαι σε πρινισμό και κάνεις backhand με υπτιασμό και ξανά ετοιμάζεσαι για το επόμενο χτύπημα. Πάμε και στην πράξη τώρα. Πολύ ωραία. Πλυσιάστε λίγο στα δίχτυα, πιάσε τα φτερά, πλυσιάστε λίγο στα δίχτυα. Στις δύο πλευρές των δικτυών, ζευγάρια, έτσι, θέλω κάθε ζευγάρι να έχει σίγουρα τουλάχιστον ένα φτερό. Στις δύο πλευρές, έτσι όπως είστε εσείς, ένας με έναν, ένας και έναν, ζευγάρια. Μέσα στο χέρι που τον πείτε, ζευγάρια, απέναντι ο ένας με τον άλλον. Το κάθε ζευγάρι να έχει τουλάχιστον ένα φτερό. Η απόστασή μας είναι περίπου τρία μέτρα. Μην το βγάζεις από το φτερό, κρατήστε το κοντά σου. Κρατήστε και οι δυο, δεν πειράζει. Η απόστασή μας είναι περίπου τρία μέτρα, δύο μέτρα είναι η γραμμή του σερβής που έχουμε μπροστά μας, οπότε ένα βήμα πίσω από τη γραμμή του σερβής, εντάξει, από τη μπλε γραμμή που έχετε μπροστά σας ένα βήμα πίσω, ναι. Από τη μπλε γραμμή που πατάς, ένα βήμα πίσω, ένα βήμα, ναι. Δύο, τρεις, δύο, δύο, δύο, έλα εδώ στη μέση, έλα εδώ στην άκρη. Αφήστε τις ρακέτες κάτω στο πάτωμα. Πιάνουμε το φτερό από τον λαιμό. Ο λαιμός του φτερού είναι η ταινία αυτή που βλέπετε, εντάξει. Πιάνουμε έτσι ώστε το μπαλάκι, το ημισφαίριο να είναι μπροστά. Θα το πετάξουμε, θα το πετάξουμε. Το μπαλάκι μπροστά, το χωνάκι πίσω. Από το λαιμό το πιάνουμε. Όχι, έτσι, έτσι. Δύο δάκτυλα, δύο δάκτυλα στο φτερό. Λοιπόν, με δύο δάκτυλα δείχνεις αντίχειρας. Φέρτε το φτερό πίσω, σηκώστε τον αγγόνα ψηλά, φέρτε το φτερό πίσω από την πλάτη και πετάξτε το φτερό ψιλοκρεμαστά να πάει στο ζευγάρι σας απέναντι. Να περάσει το φιλέ. Το ζευγάρι μας παίρνει το φτερό που πέφτει κάτω, σηκώνεται πίσω και κάνει το ίδιο πράγμα. Αρχίζουμε να διορθώνουμε κάποια πράγματα που δεν θα σκεφτόμαστε. Βγάζουμε μπροστά το αντίθετο πόδι. Οι δεξιόχειρες θέλω να βγάλετε μπροστά με μια μικρή προβολή το αριστερό σας πόδι. Για πετά. Έφτασε. Ρίξτε, μη φοβάστε. Ρίξτε, μη φοβάστε. Ωραία. Στο πλήγο. Έχουμε πιάσει το φτερό στα δύο δάκτυλα. Έχουμε κάνει προβολή το αντίθετο μας πόδι μπροστά και πετάμε το φτερό με το χέρι που το κρατάμε. Δεξιόχειρες δεξί. Αριστερόχειρες αριστερό. Ακόμα ένα στοιχείο θέλουμε. Το άλλο χέρι περισσεύει. Τι το κάνουμε. Το αφήνουμε να κρέμεται. Όχι. Θα σηκώσουμε και το άλλο χέρι ψηλά την ώρα που θα ετοιμαστούμε να πετάξουμε το φτερό. Θα σηκώσουμε το άλλο χέρι ψηλά. Εντάξει. Σαν να θέλουμε να δούμε μέσα από το χέρι μας την πορεία που θα διαγράψει το φτερό. Βέβαια πριν μόλις γίνει η απελευθέρωση του φτερού το χέρι μας θα έχει στρίψει. Δηλαδή θα γυρίσουν πρώτα οι όμοι μας. Θα τραβήξει το αντίθετο χέρι μπροστά και μετά θα κάνουμε τη ρήψη. Αλλά θέλουμε να σηκώνουμε ψηλά το αντίθετο χέρι. Δεν το κατεβάζουμε χαμηλά. Εντάξει. Εκεί. Θέλουμε να γυρνάμε τους όμους. Το αντίθετο χέρι το σηκώνω για να γυρίσουμε τους όμους. Ωραία. Ωραία. Ψηλά θέλω το χέρι. Ψηλά το χέρι. Ψηλά το χέρι. Αυτό το χέρι. Εδώ. Εδώ. Δεν θέλω το ντομένο. Πολύ ωραία. Τόσο λυγισμένο. Έτσι. Μας ενδιαφέρει να το σηκώσουμε ψηλά το χέρι για να γυρίσουνε οι όμοι. Με αυτόν τον τρόπο. Πρόσεχε. Θα έχεις κάνει ζέσταμα. Πρόσεχε. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να γυρίσουμε τους όμους μας. Να βάλουμε τους όμους σε σωστή θέση. Αυτό που θέλω να πετύχω είναι ο αντίθετος ο όμος να είναι μπροστά ώστε επάνω του να περιστραφεί όλη η πλευρά του φτερού. Για το δεξιόχειρα η αριστερή πλευρά που ξεκινάει από το αριστερό το πόδι που στηρίζεται στο έδαφος μέχρι το χέρι το αριστερό είναι μπροστά. Ωραία. Φτάνει. Στάντε κάτω ή σταματήστε. Και πάμε μισό λεπτό λίγο διατάσεις των όμων σας για να μην έχουμε τραβήματα γιατί βλέπουμε ότι υποφέρουμε μερικοί. Και το ξαναλέω αυτό. Φέρνοντας μπροστά το αντίθετο πόδι και το αντίθετο χέρι για έναν δεξιόχειρα λοιπόν φέροντας μπροστά το αριστερό πόδι και το αριστερό χέρι φέρνει μπροστά την πλευρά, την αντίθετη από την οποία υπάρχει το φτερό. Εγώ θέλω το φτερό από την πίσω πλευρά να το φέρω μπροστά. Για αυτόν τον λόγο δεν λέω στον αθλητή μου ή στον ασκούμενο φέρε πίσω το φτερό ή φέρε πίσω το πόδι του φτερού λέω κάνε μια προβολή με το αντίο το πόδι. Σήκωσε και το χέρι σου. Όλα αυτά λοιπόν δουλεύουνε ώστε να έχουμε το φτερό να ξεκινάει από την πίσω πλευρά να περιστρέφεται όλος ο κορμός. Δηλαδή η λεκάνη να στρέφεται ο όμος να στρέφεται πάνω στην αριστερή πλευρά και να έχουμε την απελευθέρωση προς τα επάνω. Με τον ίδιο τρόπο θα έχουμε και τη ρακέτα. Ακόμα μία προάσχηση. Καθίστε κάτω εκεί που είστε. Καθίστε κάτω. Πάρτε τα φτερά στο χέρι σας. Πολύ μακριά είσαι. Πιο κοντά λίγο. Πιο κοντά, πιο κοντά. Ωραία. Και πάμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα από εδραία θέση να πετάξουμε το φτερό πάνω από το δίχτυ. Δώστε λίγο προσοχή στο θέμα του αντίθετου χεριού. Σηκώστε ψηλά το αντίθετο χέρι σας για να σας βοηθήσει με τη στροφή των όμων. Όχι τόσο διαγώνια. Φυσιολογικά θέλω. Φυσιολογικά. Ανοιχτό λίγο το χέρι σου. Ανοιχτό, ανοιχτό και κατέβασε το χαμηλά. Εκεί. Θέλω την ώρα που, δεν θέλω απλά να σηκώσεις το χέρι, θέλω εκεί να πηγαίνεις. Εντάξει. Ώστε να γίνει η στροφή των όμων εδώ και από εδώ να γίνει η ρίψη. Εντάξει. Αυτή η κίνηση θέλω να γίνει. Πάμε, πάμε. Μην τραβάς το αριστερό σου χέρι πίσω σαν μοχλό. Μην τραβάς πίσω. Αυτή την κίνηση λίγο. Μικρή στροφή των όμων. Μια πολύ μικρή ελαφριά στροφή των όμων θέλω να κάνουμε. Πολύ ωραία. Πολύ ωραία. Σηκώντε πάνω. Όρθι. Πάρα πολύ ωραία. Μετά από την γνωριμία που κάναμε και την εξάσκηση όσον αφορά το χτύπημα του φτερού, με λαδί forehand και backhand, θα προχωρήσουμε σε μια άσκηση που έχει να κάνει με το σερβίς. Μια εισαγωγική άσκηση για το σερβίς, για την εκμάδη του σερβίς. Να κάνω μια παρένθεση εδώ. Παρόλο που θα μιλήσουμε για κανονισμούς και για ειδικά στοιχεία πάνω στην εκτέλεση του σερβίς σε άλλο μάθημα, να πω ότι από τους κανονισμούς, απαγορεύεται να χτυπάμε το φτερό κατ' την εκτέλεση ενός σερβίς πάνω από το ύψος της μέσης. Άρα λοιπόν, όταν ξεκινάει το παιχνίδι, όταν ξεκινάμε το ράλι, το πρώτο μας χτύπημα στην εκτέλεση του σερβίς πρέπει να γίνεται κάτω από το ύψος της μέσης. Η άσκηση που θα κάνουμε είναι η εξής. Κάνετε δύο βήματα πίσω από δύο βήματα πίσω. Ανοίξτε τον κύκλο και αφήστε το φτερό που έχετε στα χέρια σας κάτω μπροστά στο δεξί σας πόδι. Μπροστά και στο πλάι από το δεξί σας πόδι. Από το πόδι του χεριού της ρακέτας. Θα βρεθείτε λοιπόν σε μία απόσταση περίπου 40 εκατοστά στο πλάι και 40 εκατοστά πίσω από το φτερό. Εντάξει. Πλάι και πίσω από το φτερό. Έχετε τη ρακέτα σας στο χέρι σας μπροστά με τη λαβή αγγόνας μπροστά και με λαβή forehand. Διόρθωσε τη λαβή σου. Στο πλάι το δάχτυλο. Τέντω στο χέρι μπροστά. Αντίχειρας, τέντω στο χέρι σε μένα. Αντίχειρας και δίκτης δεξιά-ρισταρά. Εντάξει. Ξεκίνα διόρθωνε. Ξεκίνα διόρθωνε. Όχι, ιδιαίτερα δεν κάνουμε. Όρθια η ρακέτα και λίγο στο πλάι εδώ. Η ρακέτα να είναι ελεύθερη από πάνω. Εντάξει. Όρθια η ρακέτα, όρθια η ρακέτα, όρθια, όρθια. Αυτή είναι η πλαγιαστή. Όρθια η ρακέτα. Όρθιο το κεφάλι της ρακέτας. Ωραία. Ανοίγουμε. Χαλαρώσετε λίγο τη λαβή σας, χαλαρώσε το χέρι σας, δώστε γωνίες στον αγκώνα σας, γωνία στον πίχη σας, γωνία στον καρπό. Γωνίες. Πού είναι οι γωνίες? Πού είναι η γωνία του αγκώνα σου? Έτσι. Α, μπράβο. Εδώ είμαστε. Εκεί. Φέρτε λοιπόν, ανοίξτε σιγά-σιγά το χέρι σας προς τα πλάι ή προς τα πίσω. Κρατώντας τον αγκώνα σε ένα σταθερό ύψος, ανοίξτε το χέρι και φέρτε τη ρακέτα πίσω. Βγάλτε το αριστερό χέρι από τη μέση που έχετε, δεν θα χορέψουμε ακόμα. Λοιπόν, προβολή το αριστερό πόδι. Λίγο ακόμα η ρακέτα πίσω, λίγο ακόμα η ρακέτα πίσω. Το χέρι, το χέρι, το χέρι, το χέρι, το χέρι, θέλω εδώ να έρθει. Πίσω. Το χέρι πίσω, πίσω, πίσω, πίσω, πίσω η ρακέτα. Όρθιο το πλέγμα της ρακέτας, όρθιο το πλέγμα της ρακέτας. Ωραία. Εδώ, χαλάρωσε, χαλάρωσε. Βγάλω λίγο ακόμα το πόδι το αριστερό, εκεί, εδώ. Κάτω χαμηλά λοιπόν, κάτω χαμηλά, πολύ σωστά αλλά λίγο πιο χαμηλά, εδώ. Σωστά και χαμηλά, καλώς το αριστερό χέρι. Πιο πίσω λίγο το χέρι, πιο πίσω στη λαβή, εδώ. Και το χέρι, εδώ. Εδώ, εδώ, θα σου πω άλλη ώρα. Εδώ, Βασιλί, εδώ. Οκ. Μου σκυμάσαι. Πολύ ωραία, μπράβο. Λοιπόν, βλέπουμε λοιπόν ότι έχουμε τη ρακέτα μας πίσω. Λίγο ακόμα πίσω η ρακέτα γύρνα, γύρνα, γύρνα και άλλο, και άλλο, και άλλο, και άλλο. Εκεί, ο όρθιος το πλέγμα, κοιτάει ψηλά το πλέγμα τώρα, το θέλω ο όρθιος το πλέγμα. Ο όρθιος, ο όρθιος. Κοινισμός, κατέβασε και άλλο το πλέγμα, τώρα πολύ πιο. Εκεί, πολύ ωραία. Και με προβολή το αριστερό πόδι μπροστά, το αντίθετο πόδι. Και πάμε να ξεκινήσουμε αργά, αργά μία αιώρηση της δεξιάς πλευράς, της πλευράς της ρακέτας. Αργά, αργά μία αιώρηση και να δούμε εάν και κατά πόσον η ρακέτα μας περνάει πάνω από το φτερό που έχουμε βάλει στο έδαφος. Και σηκώνουμε τη ρακέτα μας ψηλά, εδώ μπροστά τη σηκώνουμε και σταματάμε εδώ. Συνεχίστε, συνεχίστε και σηκώστε τη ρακέτα ψηλά. Και όση την ώρα που σηκώνει τη ρακέτα ψηλά, σηκώνεται το πόδι και την δεξιά φτέρνα ή τη φτέρνα του χεριού της ρακέτας ψηλά, μπράβο σας. Οι υπόλοιποι κάντε το για να σας πω μπράβο. Έτσι, ξανά, από εδώ θέλω, εδώ ανοίγει, αιώρηση και περνάει. Είπαμε όμως ότι την ώρα που περνάει η ρακέτα πάνω από το φτερό θέλω να είμαι πάνω από το φτερό. Άρα το φτερό σου είναι λάθος. Συντονήσου, βρες μια άλλη θέση, ως την ώρα που θα κάνεις την αιώρηση η ρακέτα να περνάει πάνω από το φτερό και μετά ολοκληρώνεις με ένα μπρινισμό. Εδώ, εδώ και σταματάς, εντάξει. Ξανά, περίμενε, περίμενε. Η προετοιμασία μας είναι στον υπτιασμό. Είμαστε εδώ, κάνουμε την αιώρηση, εδώ, εδώ, εδώ. Μην διάζεσαι να τραβήξεις το χέρι μπροστά. Και από εδώ πρινισμό και σταματάς εδώ. Ανοίγεις, λυγισμένος αγκώνας, χαλαρό. Το χέρι αιώρηση, εδώ. Το φτερό περνάει, περνάει, ωραία. Και ανεβαίνεις εδώ και σταματάς εκεί. Αλλά θέλω την ώρα που σηκώνεις εδώ το χέρι σου να αφήσεις και το πόδι το δεξιελεύθερο να σηκώσεις τη φτέρνα εδώ. Να αφήσεις ελεύθερη την λεκάνη σου να περιστραφεί. Αφήνω την λεκάνη μου ελεύθερη να περιστραφεί μετά την ολοκλήρωση της αιώρησης. Μετά την αιώρηση, αφήνω το χέρι να σηκωθεί ψηλά. Έτσι και η λεκάνη περιστρέφεται μαζί. Μην μαζευνήσεις πάρα πολύ το χέρι σου. Έχεις την αιώρηση εδώ και μετά βγαίνεις εδώ και σταματάς. Εντάξει. Λοιπόν, προσπαθήστε τώρα με την αιώρηση της ρακέτας να κουνήσετε το φτερό. Με τον αέρα που θα παράξετε με την αιώρηση να κουνήσει το φτερό. Μην αλλάζετε τίποτα στις κινήσεις σας. Δεν χτυπάω το φτερό. Δεν πέφτω επάνω στο φτερό. Κάνω την αιώρηση, περνάει η ρακέτα πάνω από το φτερό και με τον αέρα που θα παράγω, θα παράξω να κουνήσω το φτερό. Μπρούμιτα κρινισμός, εδώ, εδώ, χτυπάς εδώ, περνάς πάνω, εδώ περνάς εδώ, για να σηκώσεις. Εντάξει. Εντάξει την ώρα που κάνεις την αιώρηση να κουνήσει με την αέρα το φτερό. Είστε πάρα πολύ μακριά. Εκεί, εδώ είσαι χαλαρός. Όσο πιο χαλαρός είναι ο όμοσας, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε να κουνήσετε το φτερό σας. Πάμε χαλαρά. Μην σκύβεις επάνω στο φτερό. Η θέση είναι λάθος, έλα λίγο πιο εδώ. Εντάξει. Εδώ προσπάσεις να κάνεις την αιώρηση. Είσαι εκτός, πρώτα απ' όλα το φτερό σου δεν μπορεί να κουνηθεί γιατί πατάει γερά. Ρίξ' το κάτω, ρίξ' το κάτω για να μπορεί να μετακινηθεί. Ωραία. Και πάνε πιο κοντά. Είσαι πολύ μακριά. Πρέπει η ρακέτα να περάσει πάνω από το φτερό. Εδώ είσαι. Χαλαρά, χαλαρά, χαλαρά. Πάμε. Κάτι έγινε. Άπλωσε το χέρι σου πίσω. Άπλωσε το χέρι σου πίσω. Εντάξει. Η αιώρηση θα βγει με τη λεκάνη. Η ρακέτα μετά την αιώρηση θα βγει πάνω από τον αντίθετο όμο. Θα έρθει από κάτω και θα περάσει αντίθετα ξυλά επάνω. Εκεί. Εδώ με το που θα τελειώσει η αιώρηση αρχίζεις και μαζεύεις. Εδώ. Εντάξει. Ωραία. Το καταφέρατε. Μπράβο σας. Δεν με ενδιέφερε να κουνήσει το φτερό. Δεν το ζητούμε να κουνήσουμε το φτερό. Το ζητούμενο είναι ποιο. Να αφήσουμε ελεύθερο και χαλαρό το νόμο μας. Να κάνει την αιώρηση και με τον θόρυβο που ακούτε. Που παράγει η ρακέτα σας. Κατά την αιώρηση αυτή σημαίνει ότι αποκτάει την αρκετή ταχύτητα. Εντάξει. Για να χτυπήσει το φτερό και να το στείλει πραγματικά εκεί που θέλουμε. Και τώρα έχουμε το δύσκολο έργο του να χτυπήσουμε το φτερό και να το στείλουμε απέναντι. Ωραία. Λοιπόν. Για προσέξτε λίγο τι κάνουμε τώρα. Είμαστε ένας κύκλος. Εντάξει. Κλείστε λίγο τον κύκλο. Κλείστε λίγο τον κύκλο. Πάτε όχι, όχι, όχι. Καλά είστε. Λίγο πιο πίσω. Κοιτάξτε λίγο γύρω σας και διορθώστε τον κύκλο όπως νομίζω ότι χρειάζεται. Λοιπόν. Όσοι έχετε φτερά πάρτε τα φτερά στα χέρια σας. Όσοι δεν έχετε δεν πειράζει. Περιμένετε. Πιάνουμε το φτερό από το λαιμό. Όπως προηγουμένως. Με τη βάση κάτω. Και το χονάκι επάνω. Προβολή του αριστερού μας ποδιού, του αντίθετου ποδιού, στο κέντρο του κύκλου. Προβολή προς το κέντρο του κύκλου. Φύγε από εκεί και πήγε εκεί. Γιατί είσαι πολύ κοντά το στήριγμα του φιλέ. Ανοίξτε λίγο. Λοιπόν. Προβολή του αντίθετου ποδιού μας στο κέντρο του κύκλου. Πιάνω το φτερό λοιπόν από το λαιμό. Φέρνω το βάρος του σώματος στο πίσω πόδι. Και κάθομαι εκεί. Ρίχνω το βάρος στο πίσω πόδι. Η ρακέτα σε υπτιασμό όπως προηγουμένως. Προετοιμασία υπτιασμού. Όρθιος ο κορμός. Κρατήστε το φτερό μπροστά σας. Προς το κέντρο του κύκλου το φτερό. Προς το κέντρο του κύκλου. Όχι δεξιά ή αριστερά. Προς το κέντρο του κύκλου. Ωραία. Και θέλω μια μικρή μετακίνηση του βάρους του σώματος από το πίσω πόδι στο μπροστά. Τίποτα άλλο. Μεταφορά του βάρους σώματος από πίσω μπροστά. Τώρα. Προσέξτε. Θα αφήσουμε το φτερό να πέσει. Θα αφήσουμε το φτερό να πέσει. Με μια μικρή ώθηση μπροστά εμπρός. Δεν θα το φέρω το φτερό επάνω μου. Αλλά θα το ρίξω κάτω και λίγο μακριά από μένα. Και θα περιμένω. Θα περιμένω να φύγει το φτερό από το χέρι μου και μετά θα αρχίσω την αιώρηση. Προσέξτε. Ο χρόνος που θα κάνει το φτερό είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα μάθετε στον Μπάτμιντον. Πώς να εκτελεί το φτερό είναι από τα πιο δύσκολα. Όλα τα άλλα είναι πιο εύκολα. Λοιπόν. Ο χρόνος που θα κάνει το φτερό να πέσει κάτω να έρθει στο σημείο της εποχής με τη ρακέτα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον χρόνο που θα κάνει η ρακέτα αφού ξεκινήσει την αιώρηση της να πάει να χτυπήσει το φτερό. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να περιμένετε να αφήσει το φτερό να πέσει και όταν αυτό φτάσει στο ύψος περίπου του γόνατός σας τότε να ξεκινήσει την αιώρηση ρακέτας. Εάν ξεκινήσετε ταυτόχρονα την αιώρηση με την απελευθέρωση του φτερού τότε θα βρεθείτε να αφήσει το φτερό μπροστά και η ρακέτα να περνάει και το φτερό ακόμα να μην έχει φτάσει στο σημείο που θα πρέπει να συναντηθούν. Άρα λοιπόν όλο το παιχνίδι κρίνεται στην καθυστέρηση που θα κάνουμε για την αιώρηση της αιώρησης. Κατανοητό? Λοιπόν, όπως είμαστε είμαστε με το βάρος στο πίσω πόδι το μεταφέρω στο μπροστά πόδι το βάρος όπως έχω το φτερό μπροστά μου το αφήνω να πέσει, περιμένω και μετά ξεκινάω την αιώρησή μου. Χτυπάω το φτερό μπροστά μπροστά και χαμηλά μπροστά και χαμηλά το χτυπάω και αφού φύγει το φτερό μετά σηκώνω και τη ρακέτα ψηλά σε μια συνέχεια της κίνησης που η συνέχεια αυτής της κίνησης λέγεται follow through είναι πάρα πολύ σημαντική στις περισσότερες κίνησεις μας χτυπήματα και δίνει την απαιτούμενη ποιότητα στο χτύπημα το follow through δεν σταματάω την κίνηση της ρακέτας μόλις χτυπήσω το φτερό αλλά αφήνω να αιωρυθεί να συνεχίσει μέχρι πάνω το χέρι μου και η ρακέτα μαζί. Ωραία, λοιπόν χτυπάμε το φτερό, το στέλνουμε απέναντι παίρνουμε το φτερό που έρχεται από απέναντι ερώτηση? από το λαιμό, από το λαιμό από το λαιμό, πιάστο ξεκίναμε υπτιασμό εδώ είσαι ωραία, το βάρος είναι στο πίσω πόδι ωραία, πάμε μπροστά το βάρος εδώ, σωστά αφήνεις το φτερό να πέσει μπροστά, ερώτηση χτυπάμε και μετά την ερώτηση σηκώνεις επάνω πιάσε λίγο τη ρακέτα πιο πίσω έτσι, ωραία, από εδώ θα ξεκινήσεις πάμε, από το λαιμό το φτερό μπροστά ωραία, πάμε μεταφορά μπροστά ξανά δεν πειράζει άρχισες λιγάκι και είσαι πέρα στο φτερό έλα Βασίλη κάθε φορά που εκτελείται ένα σερβίσ είναι μοναδικό μην εκτελεί το σερβίσ χωρίς να προετοιμασείτε κατάλληλα περιμένει θα έρθουν τα φτερά λοιπόν μην βιάζεστε μην σφίγγεστε μην είστε τόσο νευρικοί εδώ, εδώ είσαι ωραία, ξεκινάς από πίσω για να σε δω, μπροστά, βάρος πολύ ωραία ξεκινάμε αργά την αιώρηση αργά την αιώρηση χτυπάμε και ολοκληρώνουμε το follow through της ρακέτας προσέξτε λίγο κάτι time υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν το χτύπημά σας έχει ποιότητα ή όχι αν είναι καλό το χτύπημά σας ποιο μπράβο ο θόρυβος που παράγεται με την κρούση του φτερού από τη ρακέτα εάν ο θόρυβός σας είναι γεμάτος πάρε ένα φτερό κάνε ένα service ακούστε λίγο αυτό το χτύπημα από το μαστίγωμα της ρακέτας μόνο που άκουσα και με την ολοκλήρωση του χτυπήματος με το θόρυβο του χτυπήματος δείχνει ποιότητα του χτυπήματος αυτό είναι ένα καλό χτύπημα για να δοκιμάσουμε ένα για προσέξτε τζούφιο τίποτα τι σημαίνει αρχάριος αρχάριοι είστε αυτό κάνουμε ξεκινάμε από το μηδένα αυτός δεν είναι αρχάριος όμως απλά είναι το παράδειγμα που πρέπει να φτάσουμε τι συμβαίνει όμως και έχουμε καλό ήχο τι συμβαίνει και έχουμε καλό ήχο σημαίνει ότι έχει καταφέρει να γυρίσει η ρακέτα το πλέγμα της στη σωστή κατεύθυνση και ποια είναι η σωστή στην πλευρά που θέλουμε να στείλουμε το φτερό η κάθετη προς την πορεία της δεν έχει κάποια γωνία η ρακέτα μας προς την γραμμή πάνω στην οποία κινείται η όριση του χεριού ή της ρακέτας της ίδιας είναι κάθετα γυρισμένη στη γραμμή επάνω και το χτύπημα που κάνουμε πάνω στο φτερό είναι γεμάτο γεμίζει το χτύπημα το πλέγμα μας λοιπόν δεν παραμορφώνεται το φάει το φτερό και το ξαναστέλνει μπροστά γι'αυτό είναι και γεμάτο χτύπημα εάν το πλέγμα είναι υπό γωνία τότε δεν έχει καλό χτύπημα ή ένα ξύσιμο, εντάξει ένα γδάρσιμο του φτερού και ο ήχος από μόνος του δεν είναι αρκετός προσπαθήστε λοιπόν να δεβαιωθείτε το χτύπημα που παράγεται εσείς όταν χτυπά το φτερό, είτε στο σερβίς είτε σε οποιοδήποτε άλλο χτύπημα είναι σωστό πάμε ναι, φύ μπράβο μπράβο, ωραίος χώρος, θόρυβος τον θόρυβο θέλουμε να διορθώσουμε τώρα πάμε που έπεσε το φτερό, είδασαι το φτερό έπεσε εδώ μπροστά σου λίγο πιο μακριά το φτερό ώστε την ώρα που θα κάνεις την αιώριση επειδή είσαι και ψηλός και με το χέρι σου πειρακέτα εδώ θέλω να φτάσεις το φτερό, εδώ δεν θα μας ζευτείς εσύ να έρθεις πάνω στο φτερό, εντάξει δεν θα προσαρμόσει τη θέση σου πάνω στο φτερό, σε ρβείς κάνεις είσαι σε φάση που μπορείς να στείλεις το φτερό ακριβώς εκεί που το θέλεις ιδανικά, μέσα στο παιχνίδι θα πας όπου έρθει το φτερό, αλλά τώρα που το έχεις στο χέρι σου, θα το στέλνεις εκεί που το θέλεις εσύ εκεί που το θέλεις λοιπόν είναι λίγο μπροστά φέρε εδώ τη ρακέτα εντάξει, χαλάρωσε τον αγγόνα σου λιγάκι μπροστά, άφησέ το φτερό λίγο μπροστά ξανά λίγο, βιάστηκες βιάστηκες και το φτερό το βρήκες εδώ ψηλά το άφησες, ψηλά το χτύπησες έτσι, λίγο πιο πολύ περίμενε, χαμηλά, περίμενε να κατέβει το φτερό πιο χαμηλά για να το βρεις στη βάση του καλό το χτύπημα η προτοιμασία σου δεν μ' άρεσε, ήταν πολύ νευρική εντάξει, πιο χαλαρός πιο πίσω το χέρι σου πιο χαλαρός, όχι εκεί μια απόλυτη φυσιολογική θέση από εδώ μια μικρή προβολή δεν χρειάζεται να στήσω το πόδι μου δεν έχω δυνάμεις τόσες πολλές που θα χρειάσουν ένα καλό πάτημα μια καλή βάση στήριξης όχι, μια ισορροπημένη θέλω θέση όπως είμαι εδώ, μια μικρή προβολή και χτύπημα ωραία, πάρα πολύ ωραία περνάμε τώρα περάστε στις δύο πλευρές του γηπεδού ζευγάρια, περάστε και στο άλλο γήπεδο θέλω ένα ζευγάρι σε κάθε γήπεδο προσέξτε λίγο στο μισό γήπεδο θέλω να είσαστε διαλέξτε εσείς και ο μισός στο μισό γήπεδο θέλω να είστε θα σταθείτε ένα βήμα πίσω από τη γραμμή του σερβίς από εδώ, ένα βήμα πίσω και θα εκτελείτε σερβίς θα χτυπείς το φτερό με σκοπό να το στείλετε ψηλά και κοντά στην τελική γραμμή του άλλου γηπεδού μην ξεχνάτε ό,τι έχουμε πει μην ξεχνάτε ό,τι έχουμε πει για την προετοιμασία του χτυπήματος ένα βήμα πίσω από τη γραμμή του σερβίς θέλω να είστε που είναι η γραμμή του σερβίς ένα βήμα πίσω από τη γραμμή του σερβίς από εδώ, από εδώ θα εκτελέσεις το σερβίς μην πας πίσω μπορείς, αλλά εγώ θέλω από εδώ να το εκτελέσεις Βασίλη το κάνω στο ίδιο μισό εκεί θέλω απέναντι ας το κανονικά βασίλη πρόσεχε την θέση σου ξεκινάς και πάρε το φτερό εκεί γιατί δουλειά είχε θέλω να πέφτει το φτερό κοντά στην τελική γραμμή κοντά στην τελική γραμμή θα πες, θα πες όταν φτάσεις εδώ τότε θα ξεκινήσεις δεν θα λυγίσεις τίποτα, εσύ κάνε την αιώρισή σου όταν φτάσεις το φτερό εδώ τότε θα κάνεις αιώριση το πολύ πολύ το πολύ πολύ να περάσεις το φτερό και να περάσεις με τη ρακέτα άμα αργήσεις είμαι εδώ, πρόσεξέ με λίγο πρόσεξε πότε θα ξεκινήσει την αιώρισή μου η ρακέτα παίξε παίξε ρε μπράβο περιμένω θα αφήσω το φτερό να πέσει εκεί κάτω και μετά θα χτυπήσω εντάξει μη βιάζεσαι, ας το αναπέσει περιμένεις, σωπ κοίτα που κοίτα η ρακέτα σου θέλω εκεί να είσαι, εκεί ναι κάθετα και κάτω αιώριση χτύπημα μη βιάζεσαι βάρος από πίσω μπρος βάρος από πίσω μπρος, έτσι πιο χαλαρός και μετά την αιώριση το χέρι εδώ θα ανέβει, επάνω μετά το χτύπημα και την αιώριση το χέρι εκεί ανέβαινε κοίταξε με, εδώ εκεί εκεί εκεί ελεύθερο, όλα όλα ελεύθερο, για να μπορέσουμε να έχουμε σωστή παραγωγή χτυπήματος πρέπει όλο το σώμα να είναι ελεύθερο πιστεύω ότι σε αρκετά μεγάλο βαθμό καταφέραμε να εκτελέσουμε εντάξει τα βασικά από τα χτυπήματα που κάναμε με αποκορύφωμα όπως σας είπα το service που είναι ίσως από τα πιο δύσκολα χτυπήματα και πιο σημαντικά χτυπήματα γιατί είναι το πρώτο χτύπημα που εκτελούμε, έχουμε τον πλήρη έλεγχο του σώματος μας, έχουμε τον πλήρη έλεγχο του φτερού, εμείς μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς στο σημείο που θα αφήσουμε το φτερό να πέσει, εντάξει και απλά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας κάποια πράγματα βασικά είναι θέμα χρόνου και εξάσκησης μπορείς να δημιουργήσετε ένα σταθερό μοτίβο πάνω στο οποίο θα δημιουργήσετε μια σταθερή κίνηση, μια εκτέλεση ενός service για να το κλείσω να σας δημιουργήσω ότι το service θα εκτελεστεί πίσω από τη γραμμή εκτελούμε το service πίσω από τη γραμμή του service βέβαια μέσα από το χώρο του service συνήθως όμως πλησιάζουμε κοντά στη γραμμή μισό με ένα μέτρο, εμείς τώρα λέμε περίπου ένα βήμα πίσω από τη γραμμή του service και το φτερό πρέπει να πάει να πέσει όσο γίνεται πιο κοντά στην τελική γραμμή του γιπέδου από την απέναντι πλευρά ώστε να αναγκάσουμε αγωνιστικά τον αντίπαλό μας να φύγει μακριά από το δίχτυ για να πάει να το χτυπήσει εκεί θα βαζει το παιχνίδι μας στην διαρκή μετακίνηση του αντίπαλού μας πίσω, πρός, δεξιά, αριστερά ώστε κάποια στιγμή να τον φέρουμε σε δύσκολη θέση το πρώτο χτύμα λοιπόν είναι το service όσο επί το πλίστον το στέλνουμε πίσω υπάρχουν και άλλα service τα οποία τα κάνουμε στην διάρκεια των μαθημάτων μας εντάξει, απορίες σ' όλα αυτά που κάναμε το service αγωνιστικά διαγώνια εμείς τώρα που κάνουμε προπόνηση στενεύουμε το χώρο του γιπέδου μας για να μπορέσουμε να είμαστε πιο δύσκολοι και να μειώσουμε και τις δυσκολίες υποδοχής του service γιατί αλλιώς θα υποδεχτεί το service κάποιος διαγώνια, αλλιώς στην ευθεία εκτελούμαστε ενδιαφέρον, η εκτέλεση του χτυπήματος όχι η αγωνιστική του εφαρμογή στο παιχνίδι μέσα το service εκτελεί διαγώνια η πλευρά που σερβίρουμε το φτερό αλλάζει ανάλογα με τους πόντους που έχουμε στο κομμάτι της τακτικής σε αυτά που είπα σήμερα στην εκτέλεση του service και στην εκτέλεση του forehand και backhand και πρινισμός υπτιασμός, εκεί η ερώτηση κάτι... αυτό που κάναμε με αυτό που ασκήσει μας είπατε, φέρνουμε το βάρος από ένα πότο στο άλλο μεταφορά του βάρου σώματος το κάναμε αυτό και αφήσαμε μετά το μπαλάκι το φτερό στην πραγματική κινήση κάνουμε αυτό δηλαδή ακριβώς αλλά δεν το κάνουμε αποκομμένα σε μία ενία κινήση από το πίσω μέρος του σώματος το βάρος ξεκινάει από το πίσω μέρος μεταφέρεται μπροστά, αφήνω το φτερό να πέσει και χτυπάω το φτερό εντάξει και ολοκληρώνω με την εώρηση και το follow through του χεριού μου και της ρακέτας εντάξει ευχαριστώ πολύ ευχαριστούμε, καληβδομάδα