Το κράτος της Μεγάλης Μοραβίας – Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων / Διάλεξη 2 / Η αποστολή των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο κράτος της Μεγάλης Μοραβίας και στη Παννονία. Το βυζαντινό υπόβαθρο της ιεραποστολής και η αντίδραση της Ρώμης. Η δημιουργία του γλαγολιτικού και του κυριλλικού αλφαβήτου. Τα πρώτα σλαβικά γραπτά κείμενα. Οι μεσαιωνικές πηγές για τον βίο και το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και των μαθητών τους. - Δεληκάρη Αγγελική (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Η αποστολή των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο κράτος της Μεγάλης Μοραβίας και στη Παννονία. Το βυζαντινό υπόβαθρο της ιεραποστολής και η αντίδραση της Ρώμης. Η δημιουργία του γλαγολιτικού και του κυριλλικού αλφαβήτου. Τα πρώτα σλαβικά γραπτά κείμενα. Οι μεσαιωνικές πηγές για τον βίο και το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και των μαθητών τους.: τέσσερις σας πω ότι μεγάλοι μωρά βία υπήρξε το πρώτο γνωστό οργανωμένος ελλαδικό κράτος της κεντρικής Ευρώπης δυστυχώς για τις αρχές του κράτους αυτού δεν έχουμε πολλές πληροφορίες γνωρίζουμε ότι το 620R τρεις είσαι λάβει ήταν υπόδουλοι τον Ναβάρο και επαναστάτησαν γείτονές τους Φραγκούλη ενίσχυσαν αυτή την εξέγερση επικεφαλής τότε των συλλαβών βρέθηκε ένα Γάλλος έμπορος πως σάμου όποιος κατόρθωσε να συνενώσει τους επαναστάτες και τελικά να τους θέσει υπό τη δική τους διοίκηση το Ισλαμικό κράτος που προέκυψε από την πρωτοβουλία αυτή περιελάμβανε περιοχή η οποία αν και δεν γνωρίζουμε τα ακριβή πορεία άδειες εντοπίζεται περίπου στη μολδαβία τη βοή ένα και την κάτω αυστρία δηλαδή στην περιοχή της σημερινής χάριν φιλίας πρωτεύουσα του Νέου διευρυμένου αυτού κράτους ήταν το ζευγάρι στις μπορούν μια πόλη που δεν έχει εντοπιστεί ακόμη οι Φράγκοι θεώρησαν ότι εξαιτίας της εθνικότητας του ηγέτη αυτού του κράτους τους άμμου θα μπορούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το κράτος αυτό της που δημιουργήθηκε κάτι τέτοιο βέβαια δεν συνέβη έως άμμο αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητος ηγεμόνας και η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε μέχρι το θάνατό του 659 για ενάμιση περίπου αιώνα δεν έχουμε πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην περιοχή αυτή το 796 όμως με την επέλαση του καρόλου του μεγάλου καταστρέφεται οριστικά το εμπορικό σύλλογο στην περιοχή του μέσου δούναβη και οι περιοχές αποτελούσαν τμήμα του Βασιλείου συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις οποίες αργότερα επεκτάθηκε το κράτος της μεγάλης βραδιάς περιήλθε στη σφαίρα επιρροής τη σφραγίδα του φραγκίσκου βασιλείου την περίοδο αυτή σημαντικό ρόλο όσον αφορά την τον χριστιανισμό της περιοχής διαδραματίζει ένα Άγγλος άξονας μοναχός και κατόπιν παράγει έως υποβολή χαρτιού ως όποιος στο πρώτο μισό του όπου αιώνα έγιναν σε 100 απόστολος ανάμεσα στους γερμανούς και ίδρυσε στην περιοχή της βαυαρίας τέσσερις επισκόπου πες στο σάλτσμπουργκ στο Friday Στύρα της μπορεί να το σημερινό εγγενείς Book και στον πασά ο τα εκκλησιαστικά αυτά κέντρα της βαυαρίας αποτέλεσαν την αφετηρία για την ιεραποστολή στη μεγάλη μωρά ποια το έτος 822 στα χρονικά του βασιλείου των φράγκων μνημονεύεται ένα κράτος τομογράφο έχουμε τη μνεία τομογράφο την ίδια χρονιά οι Φράγκοι καταλήγουν ένα βάρος ελλαδικό κράτος στην πάνω γωνία υπάρχονυ εντοπίζεται στην περιοχή της σημερινής καρυάς γύρω από την λίμνη μπαλιά τον γνωρίσουμε ότι βρισκόταν το κράτος της ανωνυμίας μερικά χρόνια αργότερα στις σλαβικές περιοχές πάνω από τον Δούναβη λαμβάνει χώρα μια διαδικασία συγκεντρωτισμού η οποία κορυφώνεται με τη δημιουργία δύο ηγεμονικών ένα απ'αυτές βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής νοτιοδυτικής σλοβακίας υπό τη διακυβέρνηση του ηγεμόνα τρίμηνα και οι άλλοι στην περιοχή της νότιας μωρά βίας υπό τον ηγεμόνα μολύνει με τον πρώτο θα σας δείξουμε στο τέλος χαρτοσήμου από την μεγάλη Δημοκρατία δείτε τους έχω ενσωματωμένους σ'αυτά τα PowerPoint μετά την ένωση των δύο αυτών περιοχών από τον ηγεμόνα boy ένα τον πρώτο έχουμε την εδραίωση ένα μοναδικού κρατούν ως το οποίο αναπτύσσεται ιδιαίτερα όταν στην εξουσία βρίσκεται όπου δράστης λαό ο διάδοχός μου ήμισυ του προ εκείνη την περίοδο ορέστης λαού έχει αντιμετωπίζει προβλήματα με τους Φράγκους και επειδή δε θέλει το κράτος που νεανική στην εκ σφαίρα επιρροής του Θρακικού βασιλείου αναζητά την εκκλησιαστική αυτονομία πρέπει να σας πω ότι κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα θα το διαπιστώσουμε το για όλα τα μεσαιωνικά κράτη στα οποία θα αναφερθούμε έτσι τέρατος και εκκλησία συμβαδίζουν είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και πολιτική άνδρες παίρνουν ενεργό ρόλο στα εκκλησιαστικά πράγματα αλλά και οι εκκλησιαστικοί άνδρες αξίζει θέλουν να ορίζουν διάφορες πολιτικές εξελίξεις ορέστης λαό προσπαθώντας λοιπόν να αποδυναμώσει αυτή την τραγική πολιτισμική αλλά και πολιτική επιρροή απευθύνεται κατέβει καταρχήν στον πάπα και ζητά εκκλησιαστική αυτονομία όπως μπάρες εκείνη την περίοδο θεωρεί ότι δεν πρέπει να κάνει μια τέτοιου είδους ενέργεια οπότε δε δίνει σαφή απάντηση στον εραστή της αλλά η επόμενη ενέργειά του ορέστης λαό είναι να απευθυνθεί στην κωνσταντινούπολη έτσι λοιπόν στέλνει μια πρεσβεία στον τότε Βυζαντινό αυτοκράτορα τον μιχαήλ τον τρίτο και του ζητά να του στείλει έναν επίσκοπο και διδάσκαλο ποιος θα διδάξει τον ορθό λόγο στη γλώσσα των υπογραφών εννοεί στην σλαβική γλώσσα οι πηγές από τις οποίες αντλούμε πληροφορίες για την κύπρο ο διανύει αποστολή είναι κατά βάση ιδιοφυή του αγίου Κυρίλλου και του αγίου Μεθοδίου ινδοί αυτή σώζονται μόνο στα σλαβικά έχουμε μια πληθώρα σημαντικών χειρογράφων οι οποίοι παραδίδουν τους δύο αυτούς τους λίγους το αρχαιότερο χειρόγραφο του βίου του Μεθοδίου είναι από τον 12ο αιώνα βρίσκεται στο λεγόμενο τους περσικής μπορεί θα σας δείξω μια φωτογραφία από την αρχή του εμφυλίου ενώ το αρχαιότερο χειρόγραφο του βίου του κυρίου σερί προέρχεται από τον 15ο αιώνα φανταστείτε ότι βία αυτή γράφτηκαν και οι δύο τον 9ο αιώνα έτσι αμέσως μετά την κίνηση του κυρίου θεωρούν ότι γράφτηκε ο βίος του πολύ πιστεύουν ότι συγγραφέας του βίου του κυρίου υπήρξε ο ίδιος Μεθόδιος αδερφός του εννοώ βίος νέφος βίου γράφτηκε αμέσως μετά το 885 που πέθανε Μεθόδιος και κατά πάσα πιθανότητα συγγραφέας του θα ήταν κάποιος αμέσως μαθητής του σλαβικής μάλλον καταγωγής και αυτό το κείμενο που έχουμε σήμερα δεν γνωρίζουμε αν ήταν η πρώτη το πρώτο έγγραφο προέρχεται από το πρώτο γραφείο του βίου η αποτελεί μια παραλλαγή του βίου κάπως έτσι η πρώτη πηγή χειρόγραφα τα αρχαιότερα παραδίδουν τους φίλους που είναι που χρονολογούνται πολλούς αιώνες μετά την συγγραφή των φίλων λοιπόν εδώ σας δείχνω μια φωτογραφία από την αρχή του βίου του κυρίου έτσι το αρχαιότερο χειρόγραφο βρίσκεται στη θεολογική ακαδημία της μόσχας και χρονολογείται το τελευταίο τέταρτο του δέκατου πέμπτου αιώνα και υπάρχει και μια φωτογραφία από τον βίο του Μεθοδίου βλέπετε στην υλική φύση καταστραφεί είναι χειρόγραφο της βιβλιοθήκης του ναού της Κοιμήσεως της θεοτόκου της μόσχας και χρονολογείται το 10ο αιώνα είναι γνωστό πόσους περσικής μπορεί ν στην Space της μπόνι είναι ένα ένα συλλογικός τόμος τον οποίο υπάρχουν παρόμοια γεωλογικά και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μετάφραση των δύο του αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου στα νέα ελληνικά των εξετάσεων κος Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάου ως έχουμε το έτος 2008 σας έχω σημειώσει με ποσδεπ διάφορες φωτογραφίες που μπορείτε να μπείτε από τοιχογραφίες από νομίσματα της εποχής και θέσεις εξηγώ κάθε φορά αυτό που ήθελα επίσης να σας διαβασω αργοτερα ας κυκλοφόρησε το βιβλίο μετά θα δούμε κάποια πορεία από τους δήμους για να δείτε πως παρουσιάζουν δύο βίαιη την αρχή της κύκλο έχει διανύσει αποστολής όπως είπα τα κυριότερα κείμενα για τη γλώσσα γιάννη αποστολή αποτελούν δύο βίοι των αγίων όπως επίσης τα εγκώμια ακολουθίες που γράφτηκαν για αυτούς αλλά και ο βίος του αγίου Κλήμη πρέπει λεγόμενου χρίζοντάς όταν ένα από τους άμεσους οι μαθητές των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου αλλά πιο βίος του Οσίου Ναούμ που έδρασε αργότερα επίσης στην περιοχή της Ακρίδας και είναι επίσης αμέσως μαθητής των δύο συλλαβών των δύο ιεραποστόλων το λαό εκτός αυτών των κειμένων με έχουμε και κάποιες νίκες πηγές τις οποίες θα δούμε όπως είναι χαράματα των διαφορών από ον που σχετίζονται με την κύριλλο με διεθνή αποστολή και μας παραδίδονται στην Πατρών λόγια αλλά την αλλά και σε κάποιους της σε ένα συλλογικό έργο το λεγόμενο Μαγγίνα μωρά φον τες ως μακρύ λαιμό ανάβει φωτιές στο βόρειο νησί στην νέο νομίζω στον 2ο 3ο στον δεύτερο τόμο που είναι οι επιστολές των παροχών προς τους προς τον Μεθόδιο αλλά και προς τους ηγεμόνες της μεγάλης βραδιάς και υπάρχει στο κολαστήριο Βυζαντινής ιστορίας μπορεί όποτε θέλετε να δείτε τα κείμενα που σχετίζονται με την πληρωμή φωτιά μια αποστολή και υπάρχει και δίπλα η τσέχικη μετάφραση του κειμένου είτε αυτά είναι ελληνικά ΑΕΙ ΤΕΙ Ελλάδα την κάρτες Τοπικά έχουν συγκεντρώσει δηλαδή στο έργο αυτό όλα τα κείμενα που σχετίζονται με την κύρια μέθοδο διανύει αποστολή πάντα λοιπόν είναι ο Ντίνος αυτοκράτορος μιχαήλ τρίτος έλαβε αυτή την επιστολή του βορρά που είχε μόνο ένα του δράστη σε λαό αποφάσισε μαζί με τον τότε πατριάρχη τον Φώτιο να αποστέλλουν ένα η αποστολή στη μεγάλη Δημοκρατία αρχικά βέβαια είχαν επίσης ενδοιασμούς η βυζαντινή επειδή θεωρούσαν ότι το κράτος αυτό της κεντρικής Ευρώπης δεν ανήκει στη σφαίρα δικαιοδοσίας του βυζαντίου έτσι η Δημοκρατία βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη δεν έχει αν σύνορα με το Βυζάντιο και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εκκλησίες ειδικά υπάγεται στην δικαιοδοσία της εκκλησίας της ρώμης τελικά όμως αποφάσισαν να προβούν στην ενέργεια αυτή πιστεύουμε ότι οι λόγοι ήταν κυρίως πολιτικοί καταρχήν πρέπει να σας πω ότι η επέκταση του βουλγαρικού κράτους προς το δη προς τα βορειοδυτικά είχε πιάνει τους βούλγαρους να συνορεύουν με το κράτος της μεγάλης βραδιάς τότε ηγεμόνας των βουλγάρων μπορίσοφ πρόοδος για το οποίο θα μιλήσουμε πολιτικά όταν θα ασχοληθούμε με την Βουλγαρία με το πρώτο βουλγαρικό κράτος ήρθε σε συνεννόηση με τις με τους Φράγκους γύρω στο 860 συνεννοήσεις οι οποίες κατέληξαν το έτος 863 σε μια συμμαχία πιστεύουμε λοιπόν ότι ο Βούλγαρος είχε μονάσει είχε την πρόθεση να οργανώσει μαζί με τους Φράγκους ένα εκστρατεία εναντίον των μωρά από οπότε ορέστης λ καλώς μάλλον έπραξε με τον να απευθυνθεί στο Βυζάντιο ώστε να έχουμε ένα αντίπαλο δέος σ'αυτήν την κατάσταση και το βυζάντιο ίσως γι' αυτό δέχτηκε να συμμετάσχει αυτήν τη νέα αποστολή στα εσωτερικά ζητήματα της μεγάλης βραδιάς επέλεξε λοιπόν τότε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ από τρίτους Πατριάρχης Φώτιος ως καταλληλότερους να αναλάβουν αυτή την ιερή αποστολή τους αδελφούς Κωνσταντίνο είναι το κοσμικό όνομά του κυρίου κωνσταντίνο και Μεθοδίου ο Κωνσταντίνος έτσι σε αυτό 827 μέχρι το 869 ενώ Μεθόδιος από 800m 15 μέχρι το 885 ίδιο αυτή η αποστολή των συλλαβών όπως συνηθίζουν να αποκαλούν δεν κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα από επιφανή οικογένεια της πόλης αφού ήταν τέκνα του λέοντος του φεγγαριού πατέρας τους δηλαδή ήταν βυζαντινός αξιωματούχος ήταν διοικητής του θέλουν που ο δρόμος ήταν μια υποδιαίρεση τη διοικητική υποδιαίρεση του θέματος στο παρελθόν αμφισβητήθηκε από μερικούς επιστήμονες η βυζαντινή καταγωγή των δύο αδελφών και έγινε προσπάθεια να προβληθεί χωρίς καμία όμως ιδιαίτερη επιτυχία η θεωρία της σλαβικής καταγωγής των δύο αγίων υποστηρίχθηκε ότι η μητέρα τους η Μαρία ήταν σλαβικής καταγωγής μάλιστα κάποιοι επιστήμονες αναφέρουν ότι ίσως καταγόταν από την περιοχή του σοκ που εκατ ετσι όμως αναιρέθηκε πολύ γρήγορα στην έρευνα υπάρχει ωστόσο δύο γραφεία που υποστηρίζει την ασιατική καταγωγή των δύο αγίων υπήρχε υπάρχει ένα χωριό στον βίο του Μεθοδίου στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου όπου λέγεται ότι είπε ότι οι πρόκριτοι της Θεσσαλονίκης αγαπούσαν πολύ τον Μεθόδιο αυτό το προτείνει όπως το μεταφράζει κυρίως ταχέως πρόκριτοι στο χειρόγραφο κανονικά θα έπρεπε να γράφει παρέμβει έτσι που σημαίνει πρώτιστα σκυλάδικα κάποιοι το πάρουμε έτσι το διάβασαν ως καρότσι δηλαδή οι έλληνες με τον τρόπο αυτό θα το χωριό θα αποδιδόταν πως οι ελληνες αγαπούσαν Πουλίδο με φορτίο καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σημαίνει ότι πρόκειται για κάτι άλλο έτσι και όχι ένα βιβλίο και όχι για κάποιον που είναι ελληνικής βυζαντινής καταγωγής θα σας διαβάσω το χωριό να δείτε τι λέει ο ίδιος και από τους δύο γονείς ήταν από γενικώς όχι ευτελές αλλά καλό και σεβαστό γνωστό πρώτα στο θεό και τον αυτοκράτορα και σε ολόκληρη τη χώρα της Θεσσαλονίκης κάτι που φαινόταν και στο παρουσιαστικό του Γι' αυτό άλλωστε και οι πρόκριτοι που τον αγαπούσαν από την παιδική του ακόμη ηλικία έκαναν σοβαρές συζητήσεις μαζί του ώσπου αυτοκράτορας πληροφορήθηκε για την οξύνοια του και του ανέθεσε να διοικεί μια σημαντική κομητεία εγώ δεν λέω ότι το έπαιξε σαν προέβλεπε ότι θα τον έστελνε ως διδασκάλου στους λάκκους και πρώτο τους αρχιεπισκόπου ώστε να μάθει όλες τις βλαπτικές συνήθειες και σιγά σιγά να εξοικειωθεί με αυτές τότε αυτό το για αυτό άλλωστε και οι πρόκριτοι που τον αγαπούσαν από την παιδική του ακόμη ηλικία κάποιοι θεώρησαν ότι πρέπει να διορθωθεί μίλησε έλληνες δηλαδή το παραίτηση του βίου έτσι να γίνει πράξη θα σας γράψω μετά το διάλειμμα δεν έχω μαζί μου αυτή τη στιγμή στυλό πως φαίνεται στο χειρόγραφο και θα δείτε ότι ουσιαστικά όταν διαβάσει κανείς το χειρόγραφο μπορεί εύκολα να διορθώσει το πρέπει της σέντερ σε έτσι είναι ένα γραμμή ουσιαστικά που τα διαχωρίζει ΕΠΟ μάλιστα σχετικά με την εθνικότητα των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και έχουν γραφτεί πάρα πολλά άρθρα μπορείτε να τα βρείτε αν βάλετε ακόμη και στο ίντερνετ το ε με το Antinews έτσι να σας βγάλουν διάφορες ιστοσελίδες ασχολούνται ιδιαίτερα με τον κύριλλο και Μεθόδιο επιστήμονες από την σλοβακία από την τσεχία από την βουλγαρία πάρα πολύ από τη ρωσία ποίησης από τη σερβία σε πολύ και από τις υπόλοιπες δυτικές χώρες υπάρχουν προγράμματα σπουδών ονομάζονται συλλέγουμε το ποιους σταρ της και στην Ευρωπαϊκή και στην βουλγαρία υπάρχει δηλαδή ένα μεγάλο ενδιαφέρον πρωτίστως βέβαια στον ισλαμικό κόσμο έτσι γιατί θεωρούν πραγματικά έχεις λάβει έως τους διαφωτιστές τους τρεις αυτή είναι υπεύθυνη εντός εισαγωγικών για την δημιουργία της γραπτής λαϊκής γλώσσας όπως θα δούμε η επιλογή του Κωνσταντίνου και του Μεθοδίου δεν ήταν να τυχαία και οι δύο ήταν άτομα πολύ μορφωμένα γνωρίζουμε ότι Κωνσταντίνος έτσι ο κύριλλος από την αρχή είχε δείξει τα πνευματικά του ενδιαφέροντα και μετά τις πρώτες σπουδές του στη Θεσσαλονίκη μετέβη στην κωνσταντινούπολη όπου με την υποστήριξη του Λογοθέτη του δρόμου του Θεού της του γνωρίζουν ότι μαθήτευσε κοντά σε λαμπρούς διδασκάλους της εποχής πολλοί μελετητές όπως είναι ο αφορμή υποστηρίζουν με βάση ένα χωριό από τον βίο του Κωνσταντίνου ωδείο Κωνσταντίνος υπήρξε μαθητής του λέοντα του μαθηματικού και του πατριάρχη Φωτίου όπως λέμε αρκεί βέβαια απορρίπτει αυτή την εκδοχή πάντως είναι αναμφισβήτητο ότι ο Κωνσταντίνος ανήκε στον κύκλο του λέοντα του μαθηματικού καθώς και του Φωτίου υλοποιεί δέσποζαν εκείνη την περίοδο στην πνευματική ζωή του βυζαντίου σας έφερα και το βιβλίο του βόρνεο να δείτε που το έχουμε στο σπουδαστή κύριο είναι το b Nissan tiles μίζα Μπενίσιο σαν ο Τέσλα μπορεί όποιος θέλει να ενημερωθεί για την κυρία με φωτιά μια αποστολή και για τις προηγούμενες αποστολές των βυζαντινών να διαβάσει το βιβλίο του βόρνεο είναι ένα έργο κλασικό έτσι που σας δίνει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα ζητήματα αυτά ο Κωνσταντίνος ανέλαβε μάλιστα να διδάξει στη βασιλεύουσα ήδη πριν το έτος 855 την έξω και την εξοφλούν Σοφία δηλαδή την ιερή και την κοσμική φιλοσοφία όσον αφορά τον Μεθόδιο γνωρίζουμε ότι αρχικά είχε υπηρετήσει ως διοικητής μιας σκλάβοι μίας και κατόπιν έγινε μοναχός και μόνασε στην περιοχή του ολύμπου της Βιθυνίας και μέσα στο βιοαέριο τη μονή του Πολυχρονίου στον όλυμπο της Βιθυνίας δε γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκεται ωστόσο πιστεύεται ότι μόνη αυτή αποτέλεσε τον πυρήνα της Ιεραποστολής στη μεγάλη Δημοκρατία έτσι ήταν το κέντρο στο οποίο δούλεψαν ο κύριλλος και Μεθόδιος μαζί με το όνομα με τους συνεργάτες τους με τους μαθητές του για να δημιουργήσουν την σλαβική γράφει και να αρχίσουν τη μετάφραση των διαφόρων λειτουργικών πλοίο ξέφρενου ξεκινήσουν την ιεραποστολή στη μεγάλη βραδιά δε και για το πού βρισκόταν αυτή λοιπόν ότι υπάρχει μια επιστημονική συζήτηση υπάρχει ακόμη άποψη ότι ίσως βρισκόταν μόνη Πολυχρονίου ακόμη και στην κωνσταντινούπολη αλλά νομίζω ότι είναι μια ακραία άποψη δεν γνωρίσουμε ακριβώς πάντως που βρισκόταν έτσι θεωρούμε ότι ήταν κάπου στον όλυμπο της Βιθυνίας βιογράφος του Κωνσταντίνου αναφέρει ότι πριν αναλάβει ο Κωνσταντίνος στην ιεραποστολή στην μεγάλη Δημοκρατία έχει λάβει μέρος και σε άλλες αποστολές του βυζαντίου έτσι γνωρίζουμε ότι γύρω στο έτος 851 ο Κωνσταντίνος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθηκαν στις σαμαρά που ήταν η πρωτεύουσα του τότε αραβικού Χαλιφάτου ο βιογράφος του Κωνσταντίνου επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις θεολογικές συζητήσεις του αγίου με τους μόνο θάμνους κυρίως γύρω από το δόγμα της αγίας τριάδας ύστερα από μερικούς μήνες απομόνωσης των όλοι που της Βιθυνίας ακολουθεί εκείνη αποστολή των δύο αδελφών τους χαζά άλλους γίνεται γύρω στο φθινόπωρο του 860 ξένου η αποστολή αυτή με βάση τον βίο του Κωνσταντίνου αποβλέπει κυρίως σε θρησκευτικούς σκοπούς καθώς τότε ιουδαϊκή θρησκεία ασκούσε ισχυρή επίδραση στη ΧΑ σαρία όπου παράλληλα όμως είχε διαδοθεί και χριστιανισμός αλλά και λόγω μηχανισμός Χακάνι γνωστό τον σάσα μπάρον αμφιταλαντεύονται ήταν ανάμεσα στις τρεις αυτές τρεις κυρίες είχε ζητήσει από το βυζαντινό αυτοκράτορα να στείλει έναν άνδρα ικανό να συζητήσει σχετικά με τα θέματα των γραφών Κωνσταντίνος Μεθόδιος κήρυξαν το χριστιανισμό στοιχα ζάρια και αντέκρουσε σαν τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις επιπλέον το ταξίδι στους χαζά άργους στάθηκε αφορμή για την ανακάλυψη του ιερού λειψάνου του αγίου Κλήμεντος πάπα ρώμης σε μια νησίδα απέναντι από τη χερσόνησο της Κριμαίας τι ο κλήμης όπως ονομάζεται Πάπας Ρώμης ήταν περίπου η περίοδος δηλαδή που είχε το διέρρευσε κάτι από αυτό αξίωμα το 88 με 97 έτσι τον πρώτο αιώνα μ.Χ. οι επαφές της βυζαντινής αντιπροσωπείας με τους Κασσαβός είχαν επιτυχή εξέλιξη έτσι μας αναφέρει ο βίος αυτό έχει ως συνέπεια την υπογραφή μιας συμμαχίας ανάμεσα στους θησαυρούς και τους βυζαντινούς και δόθηκε άδεια να πα να φωτιστούν χριστιανοί όσοι από τους Θεσσαλούς το επιθυμούσαν βιογράφος πιστεύουμε ότι μας αναφέρει τις αποστολές αυτές του Κωσταντίνου και αργότερα Κωνσταντίνου και κου για να μας δείξει ότι τελικά η αποστολή στη μεγάλη μωρά βία δεν αποτελούσε ένα μεμονωμένο γεγονός ξέρει στην σταδιοδρομία του Κωνσταντίνου και του Μεθοδίου ήταν ουσιαστικά μέρος ένα ευρύτερου προγράμματος του βυζαντίου του λεγόμενου ψηλά ειδικού σχεδίου όπως αποκαλείται συχνά στην επιστημονική έρευνα στο οποίο είναι ενταγμένοι και οι δύο για αποστολή βέβαια η αποστολή στην μεγάλη Δημοκρατία έτσι μια τελευταία αποστολή και για τους δύο αγίους και φυσικά οι σημαντικότεροι και είναι σημαντικά κι πολύ σημαντική όπως τονίζεται και σε όλα τα γεωλογικά κείμενα που σχετίζονται με τον Κυρίλλου και Μεθοδίου εξαιτίας της εύρεσης του κλαδικού αλφαβήτου αυτό είναι που κάνει τη συγκεκριμένη αποστολή πολύ σημαντική για τον κόσμο το ψηλά έτσι γιατί τους ένταση στον γραπτό πολιτισμό μέχρι τότε δεν έχουμε γραφεία στους κλάδους αυτό φαίνεται και όπως σας είπα κυρίως στον βίο του Κωσταντίνου οτι είναι το βασικό μέλημα του μωρά που είχε μόνο έτσι αποτελεί η απόκτηση της κλαδικής γραφής και συνακόλουθα φυσικά η δημιουργία μιας σημαντικής γραμματείας μελετούν τρόπους οι βιογράφοι και των δύο αγίων περιγράφουν την εύρεση της γραμμικής γραφής από τον κωνσταντίνο το επίτευγμα αυτό έτσι εισαγάγει τους σλάβους στην οικογένεια των πολιτισμένων λαών και θέτουν τη πετώντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την πολιτισμική τους εξέλιξη μετά το με τη δημιουργία του κλαδικού αλφαβήτου προκύπτει άμεσα η ανάγκη της δημιουργίας μιας λόγιας γλώσσας για τους σλάβους προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν διάφορες αφηρημένες εννοίας σύνθετες λέξεις και ουσιαστικό και επίθετα και αιτήματα οι οποίες απουσιάζουν από τη συμβατική γλώσσα στο έργο αυτό τύψεις δημιουργίας αυτής της λόγιας γλώσσας για τους σκλάβους σημαντικό ρόλο έπαιξαν και ισλάμ συνεργάτες των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου έτσι δημιουργείται σταδιακά ένα λεξιλόγιο το οποίο έχει σαν βάση τα ελληνικά τόσο όσον αφορά πάλι ξύλο αρχικά όσο και η σημασιολογική καμπανία της γλώσσας ελεγχόμενα καλό σεξ όπως αποκαλούν αποκαλούνται στην έρευνα και το λεξιλόγιο αυτό εμπλουτίζει της λατινική γλώσσα ώστε να καταστεί δυνατόν να ενσωματωθούν οι ελληνικές λέξεις έτσι να μεταφραστούν μάλλον οι ελληνικές λέξεις στα σκυλάδικα και να αποκτήσουν τις λάβει τον εννοιολογικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί όπως σας είχα πει στο προηγούμενο μάθημα εκείνης λατινική γλώσσα θεωρείται μια πολύ απλή γλώσσα με τις βασικές έννοιες με πλούσιο λεξιλόγιο όπως σας είχα αναφέρει όσον αφορά χρόνο η και πανίδα περιοχών που βρίσκονται κοντά σε υγρό στοιχείο σε ποταμούς και λίμνες αλλά δεν έχουμε λέξεις που θα μπορούσαν να μεταφράσουν έναν κάποιες ελληνικές που έχουν σχέση με τα φιλοσοφικά κείμενα με λειτουργικά κείμενα γενικότερα με κείμενα ένα υψηλού επιπέδου ετσι σ'αυτό το επίπεδο είναι πάρα πολύ φτωχή η γλώσσα δεν απουσιάζουν τέτοιου είδους λέξεις στα σλαβικά σκοπός της κο εφόδια εμείς αποστολής ήταν να χρησιμοποιήσει την γλώσσα αυτή έτσι την κλαδική αυτή γλώσσα όχι μόνο ως γλώσσα οι ιεραπόστολοι της όπως προφανώς συνέβαινε σε περιπτώσεις οι αποστολών από τη φύση αλλά κυρίως ως λειτουργικής γλώσσας δηλαδή ως γλώσσα τέλεσης της θείας λειτουργίας αυτό είναι το βασικό να μπορούν έτσι να διαβάσουν το είπα γελοίο και τα υπόλοιπα εκκλησιαστικά κείμενα της λατινική γλώσσα και να τα καταλαβαίνει όλα όμως η ενέργεια αυτή των δύο ιεραποστόλων των συλλαβών μαρτυρεί και τον άτυπο κουμενισμο τους καθώς βλέπουμε ότι αναγνωρίζουν σε κάθε λαό το δικαίωμα να έχει τα ίδια δικαιώματα όσον αφορά την γλώσσα συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος έτσι κύριλλος στον πρόλογο της μετάφρασης του Ευαγγελιστού αερίου που έκανε διάσημα θύμιζε τους στόχους και τις αρχές που πρέπει να διέπουν το μεταφραστικό έργο εκφράζει την άποψη ότι κάθε μετάφραση πρέπει να είναι σαφής και κατανοητή η τήρηση της αρχής αυτής αποτελεί το ουσιαστικό κριτήριο της εργασίας του μεταφραστή έτσι δίνει πολύ μεγάλη δηλαδή σημασία στην κατανόηση της μετάφρασης η ορθή κατανόηση της μετάφρασης γραφείου βιογράφος του Κωνσταντίνου η σύλληψη του πνεύματος και του νοήματος ένα έργου που είναι σημαντικότερη αποτιμούν κατά λέξη την πίστη δηλαδή κατά γράμμα απόδοση μεμονωμένων λέξεων πράγμα που ισχύει και σήμερα όπως γνωρίζετε πολύ καλά όσον αφόρα τις μεταφράσεις γιατί πολλές φορές έχουμε ένα πολύ καλό βιβλίο ξενόγλωσσο αλλά δυστυχώς η ελληνική μετάφραση δεν αποδίδει τόσο καλά αυτά που γράφει ως συγγραφέας Γι' αυτό στη μετάφραση θα πρέπει κανείς να κατέχει πολύ καλά και τις δύο γλώσσες και την γλώσσα από την οποία μετάφραση και την γλώσσα στην οποία μετάφραση για να μπορεί να αποδίδει αυτά που έχει γράψει συγγραφέας είναι βασικός κανόνας της μετάφρασης και γι αυτό το λόγο πιστεύουμε ΕΟΠΠΥ και τα δύο αδέλφια και ο Κωνσταντίνος ο οποίος ήταν πολύ καλοί γνώστες της σλαβικής γλώσσας πριν αναλάβουν την και γνώμες θα διανείμει αποστολή γνώρισαν κλαδικά όσον αφορά τον Κωσταντίνο περιγράφεται και στο βίο της νέο πολύγλωσσος για τα δεδομένα της εποχής του καθώς γνώριζε πάρα πολλές γλώσσες στην γνώρισε λατινικά αλλά θεωρούμε ότι γνώριζε σημαντικά γνώριζε Αραβικά γνώριζε συρία κα γνωρίζει εβραϊκά και διάφορες άλλες ανατολικές γλώσσες και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία δηλαδή είχε το χάρισμα αυτό της πολυγλωσσίας και μάλιστα μπορούσε να πραγματεύεται θέματα υπό φιλοσοφικού περιεχομένου σημαίνει ότι τις γνώριζε πολύ καλά τις κλωστές δεν είναι μόνο ότι καταλαβαίνει τις κλωστές μπορούσα να συνδιαλέγεται με αυτές μάλιστα όπως είπε για θέματα έτσι φιλοσοφικού περιεχομένου ο Κωνσταντίνος και Μεθόδιος μαζί με έναν κύκλο μαθητών τους ανάμεσα στους οποίους σίγουρα σίγουρα συμπεριλαμβάνονταν και και τις λάβει έφτασαν στη μολδαβία γύρω στο 863 το 864 αρχικά προσπάθησαν να εδραιώσουν τον χριστιανισμό καταπολεμώντας ταυτόχρονα και διάφορα κατάλοιπα της ειδωλολατρία μας που όπως φαίνεται από τους βίους και να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από τα μου από τον αραβικό πληθυσμό αυτό ήταν ένα πολύ βασικό έργο έτσι γιατί φανταστείτε ότι πηγαίνουν οι δύο απόστολοι με μια μεγάλη μάλλον ομάδα μαθητών τους αλλά δεν έχει νόημα να διδάσκουν αυτοί μόνο στη χώρα θα πρέπει να έχουν και έναν έναν αριθμό έτσι μαθητών από το Γενικό πληθυσμό προκειμένου να αφήσουν πίσω τους έτσι μόλις ολοκληρώσουν την αποστολή τους μοναχούς οι οποίοι θα στελεχώσουν τη μοναδική εκκλησία δύο αδέλφια όπως σας είπα χρησιμοποιώ σαν ισλαμική γλώσσα τόσο στη διδασκαλία του χριστιανισμού όσο και στην τέλεση της θείας λειτουργίας γι' αυτή έτσι η τέλεση της θείας λειτουργίας στη λατινική γλώσσα τους έφερε αντιμέτωπους με το γερμανικό πληρο ο οποίος υποστηρίζει σθεναρά το δόγμα της στρέβλωσης ένα ήταν το δόγμα της τριπλός συρίας ότι η θεία λειτουργία θα πρέπει να τελείται μόνο στις τρεις ιερές γλώσσες οι τρεις νέες γλώσσες ήταν τα ελληνικά τα λατινικά και τα εβραϊκά φτάνει λόγος που είχε γραφτεί η επιγραφή στο σταυρό του κυρίου ο Κωνσταντίνος επιδόθηκε στην μετάφραση όλης της εκκλησιαστικής ταραξίες και δίδαξε στους μοναχούς μαθητές του τον όρθρο τις ώρες τη λειτουργία τον εσπερινό το από δείπνο και τα θεία μυστήρια έτσι αυτό αναφέρεται στο δέκατο πέμπτο κεφάλαιο του βίου Κωσταντίνου όπου μπορούμε να δούμε με ποια έργα ασχολήθηκε αρχικά με μετάφραση ποιον έχω μετά την παραμονή τριών περίπου ετών στη μολδαβία οι δύο αδελφοί μαζί με κάποιους μαθητές τους κατευθύνθηκαν προστίμου δεν αιτία δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο ο έτσι ήθελαν να κάνουν το ταξίδι στην Βενετία αυτό που ξέρουμε ότι είναι πριν φτάσουν στη βενετία έκανε μια στάση στην περιοχή της ανωνυμίας θα σας το δείξω αργότερα κενή περιοχή της πατρωνίας στο χαρτί στην κοινωνία λοιπόν συνάντησαν τον ηγεμόνα της χώρας τον κο σερί concealer τους υποδέχτηκε με μεγάλες στιγμές και μάλιστα λέγεται ότι αγάπησε πολύ τα ασιατικά χαράματα αυτό γράφεται το δύο έβαλε λοιπόν τους δύο αγίους και τους μαθητές τους να αντιτάξουν σε 50 αξιωματούχους του τα σλαβικά χαραμάδα σε 50 μαθητές είναι πολύ πιθανό λέει έρευνα ότι το ΟΤΕ αρχίζει ενδεχομένως ισλανδική γλώσσα να αντικαθιστά βαθμιαία τη λατινική στην περιοχή στην εκκλησιαστική ζωή της ανωνυμίας έχουμε δηλαδή αυτή τη μετάβαση και φυσικά από οτι θελει ίσως θεώρησε πού τη βρήκε την ευκαιρία στο πρόσωπο των δύο αγίων και με βάση αυτή την ιεραποστολή που ήδη συντελούνται στη μεγάλη βραδιά να αρχίσει και ο ίδιος να φεύγει σιγά σιγά από τη σφαίρα επιρροής της δύσης του φρανκ και των γερμανών κληρικό μετά από έξι μήνες παραμονής στην περιοχή της παρανομίας βλέπουμε ότι το 867 περίπου φτάνουμε στη βενετία ότι κυρίως ο ίδιος μαζί με τους μαθητές του και τότε απλά την κλινική τους θέτουν υπό περιορισμό ενώ ο Παππάς Νικόλαος προόδους προσκαλεί στη ρώμη για να δώσω εξηγήσεις για το έργο και τη δράση τους στην περιοχή της μολδαβίας μέχρι να φτάσουν τα δύο αδέλφια και συνοδεία τους στη ρώμη ο Πάπας Νικόλαος πρώτους πεθαίνει στις 13 νοεμβρίου του 767 και διάδοχος του ο Ανδριανός δεύτερους όπως προκύπτει από τις πηγές από τους ίδιους το δύο γύρων αλλά και από τους ίδιους των μαθητών τους παντρεμένος δεύτερος λοιπόν τους υποδέχεται στη ρώμη με μεγάλες τιμές μάλιστα είχε πληροφορηθεί ότι δύο άγιοι φέρνουν μαζί τους τα λείψανα του Αγίου Κλήμεντος παπαρούνες αυτά δηλαδή που είχαν ανακαλύψει έτσι τα λείψανα που είχαν ανακαλύψει στην Κριμαία εδώ βέβαια τίθεται ένα ζήτημα για πιο λόγο που έφεραν μαζί τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα τα λείψανα του Αγίου Κλήμεντος έτσι σε κάποια από τα ότι μεσολαβητή ένα διάστημα από την αποστολή στην στους χαλαρούς μέχρι το χρονικό αυτό σημείο μέχρι το 767 έτσι έχουμε γύρω στα 16 χρόνια για ποιο λόγο αν τότε που είχαν ανακαλύψει το Λείψανο ιδιοτελή φυτά το άφησαν στην κωνσταντινούπολη και το έφεραν μαζί τους τη μεγάλη μπόρα βία αυτό είναι ένα ζήτημα με το οποίο δεν έχει ήδη ασχοληθεί η έρευνα τουλάχιστον προσωπικά δεν έχω εντοπίσει κάποια άρθρα κάποιες νύξεις σχετικές έτσι για πιο λόγο έχουν μαζί τους τα λείψανα του αγίου Κλήμη το ζήτημα είναι ότι πολλά ως χάρη και μαζί με τον πάπα ιδιαίτερα τους υποδέχτηκαν με μεγάλες τιμές στην είσοδο της πόλης και στη συνεχεία ο πάπας τοποθέτησε τα συμμαχικά πλοία πάνω στην αγία τράπεζα ώστε να δηλώσει την αποδοχή τους και επιπλέον τελέστηκε θεία λειτουργία στην οποία ο κύριλλος και Μεθόδιος λειτούργησαν με τα συμβατικά πλοία έτσι τίθεται προσωρινά ένα τέλος όσον αφορά την καταλληλότητα της σλαβικής γλώσσας στη λειτουργική ζωή ο αδριανός δεύτερους γυροφέρνει χειροτόνησε τον Μεθόδιος η ρέα ενώ ανέθεσε σε δύο άλλους επισκόπους χειροτονία τριών συλλαβών μαθητών του Μεθοδίου σε τρεις επιχειρώ θέση ένα δύο από αυτούς σε αναγνώστες αυτές είναι πληροφορίες που έχουμε από τον βίο του κύριοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη ρώμη ο Κωνσταντίνος εξασθενημένος από τα πολλά ταξίδια και τη σκληρή εργασία αρρώστησε και στις 14 φεβρουαρίου το 869 έφυγε από τη ζωή λίγο όμως πριν αποβιώσει έλαβε την μοναχική κουρά και πήρε το όνομα κύριλλος η κηδεία του έγινε στη ρώμη με λαμπρές στιγμές και ενταφιάστηκε στον Ναό του Αγίου Κλήμεντος στη ρώμη τα λείψανα του οποίου είχαν ανακαλύψει στην Κριμαία αμέσως άρχισαν να του αποδίδονται τιμές Αιγίου σε γνωρίζουμε από το δύο ότι επιθυμία του κυρίου ήταν να ταφεί στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα έχουμε έναν διάλογο του πάπα το τρεις ΝΔ δεύτερο με τον Μεθόδιο όπως Μεθόδιος εξηγεί ότι θα ήθελε να μεταφέρει το λείψανο του αδελφού του στη Θεσσαλονίκη ο πάπας αδριανός όπως προσπαθεί να πείσει τον φόβοι ότι θα ήταν πολύ καλό στην ταφή ο κύριος στη ρώμη και μάλιστα στον Ναό του Αγίου Κλήμεντος σας δείχνω την τοιχογραφία που θεωρούμε ότι υπήρχε επάνω από τον τάφο του κυρίου σας έχω σημειώσει με Posted και κάποιες άλλες φωτογραφίες έτσι από την το κάτω μέρος της εκκλησίας του Αγίου Κλήμεντος στη ρώμη εδώ βλέπουμε γιατί τη μετακόμιση μετακομίζει των λειψάνων του αγίου Κλήμη πάπα ρώμης εδώ πέρα είναι ίδια τύχη Γραβιά το συγκεκριμένο βιβλίο είναι τα πρακτικά ένα συμποσίου που είχε γίνει στη Γερμανία σχετικά με το με τον βίο και το έργο των βυζαντινών αποστολών τους λάβουν Μεθόδιο και κύριλλο και έχει πολύ ενδιαφέροντα άρθρα το συνέδριο αυτό έγινε το 1985 ήταν με την πρωτοβουλία της έγκρισης ντόιτσε νησιά τη VETO ΑΒΕΕ της μπούρκα έτσι ελληνογερμανική πρωτοβουλία του V7 Sport και του καθηγητή Ευάγγελου Κωνσταντίνου που ναι πρόεδρος της Ελληνογερμανικής φιλίας του Βίρτσμπουργκ έτσι και προέκυψε αυτή η έκδοση θα σας δείξω και ακόμη ένα βιβλίο για τις συνεχίστηκε αυτή η δράση έτσι της Ελληνο γερμανικής πρωτοβουλίας του Βίρτσμπουργκ σχετικά με τους αγίους κύριλλο και Μεθόδιο και μάλιστα στον ράχη 1ου θα μιλήσουμε στο επόμενο μάλλον μάθημα όπου θεωρούμε ότι εξορίστηκε Μεθόδιος για κάποια χρόνια κυρίως στα δυόμισι χρόνια έχουνε στήσει και ένα παρεκκλήσι προς τιμήν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου μέσα σε ένα πολύ μεγάλη εικόνα τους μετά τον θάνατο μετά την κίνηση του κυρίου Μεθόδιος συνέχισε μόνος του το αποστολικό έργο μάλιστα ο ηγεμόνας της πάνω γωνίας 8 σελ εξέφρασε στον πάπα την επιθυμία να διαδώσει Μεθόδιος το χριστιανισμό και στη δική του χώρα Ανδριανός δεύτερος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα αυτό του κόουτς δεν και έστειλε ένα επιστολή η οποία απευθυνόταν στους ηγεμόνες εραστής λαού βατό πλου Κοσμά το λούπινο ανηψιός του Ρέστης λαού όποιος ήταν ηγεμόνας της περιοχής της μήτρας και στον κόουτς δεν με την οποία επιστολή καθιστούσε ουσιαστικά τον Μεθοδίου ως διδάσκαλο όλων των κλαδικών λαών και χωρών της περιοχής ο μόνος όρος που έθετε στη βούλα του έτσι στο γράμμα αυτό που έστειλε ήταν να διαβάζεται κατά τη λειτουργία ο απόστολος και το ευαγγέλιο πρώτα στα λατινικά και στη συνέχεια στο σημαντικά όποτε θέλει δέχτηκε τον Μεθόδιο γύρω στα επτά 869 μεγάλες στιγμές και λίγο αργότερα ζήτησε από τον πάπα να χειροτόνησε τον Μεθόδιο ως επίσκοπο πάνω μιας με την πράξη αυτή Μεθόδιος ένα βυζαντινός ιεραποστόλους έτσι τίθεται επίσημα υπό την εξουσία της Εκκλησίας της Ρώμης έχοντας πλέον στη δικαιοδοσία του όχι μόνο την περιοχή της μολδαβίας αλλά και την κοινωνία αυτό σήμαινε βέβαια ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπήρχε ακόμη δυνατότητα λειτουργικής προσέγγισης με πληρωμή αφού Μεθόδιος ως αρχεία ρεαλιστής θα έπρεπε να διαφυλάσσει τα ρωμαϊκά οι μύθοι προσαρμόζοντας αυτά και την τέλεση της θείας λειτουργίας βέβαια όπως στην θα ξέρετε βρισκόμαστε στην εποχή πριν το σχίσμα έτσι το σχίσμα συνέβη το έτος 1054 ωστόσο και από τον 9ο αιώνα και νωρίτερα ακόμη βλέπουμε κάποιες δογματικές διαφορές να είναι ήδη διακριτές ανάμεσα στις δύο εκκλησίες έτσι ανάμεσα στην εκκλησία της ρώμης και στην εκκλησία της κωνσταντινούπολης άλλο ωστόσο βρισκόμαστε πριν το σχίσμα μετά το σχίσμα μια τέτοιου είδους προσέγγιση θα ήταν προβληματική θα ήταν δύσκολο ένα βυζαντινός Αποστόλους να τεθεί υπό την δικαιοδοσία μάλλον υπηρετεί έτσι την εκκλησία της ρώμης αυτή περίοδο όμως δεν έχουμε έχουμε υποτίθεται την ενωμένη ακόμη εκκλησία και σας είπα υπάρχουν βέβαια δογματικές διαφορές όπως το διαφωνούν παρακάτω προφανώς ο πάπας εκμεταλλεύεται τις συγκυρία αυτή η οποία τον βοηθάει καταρχήν να αποκαταστήσει την εκκλησιαστική εξουσία της παπικής έδρας στις περιοχές της μολδαβίας και της ανομίας και να περιορίσει τις επιβουλές του γερμανικού κλήρου στο χώρο αυτό και να κάνει σαφές ότι παρά την αποστολή των Βυζαντινών ιεραποστόλων η περιοχή παραμένει υπό παπικό ελέγχου πολλοί από σας θα αναρωτιούνται τι ρόλο παίζει το βυζάντιο έτσι ποια στάση κρατάει το βυζάντιο σε μια τέτοια απόφαση δεν γνωρίζουμε τίποτε για τη στάση του Βυζαντίου οι βυζαντινές πηγές τηρούσε σιωπή όσον αφορά την κοιτούν με διετή αποστολή και τους αγίους κύριλλο και Μεθόδιο πολλοί θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην λεγόμενη αντανακλούν μπορεί έτσι στην καταδίκη μνήμης που ίσχυε για όλους όσοι έφευγαν εκτός βυζαντίου μεν οι Βυζαντινοί συγγραφείς δεν ασχολούνται μ' αυτούς είτε είναι ιστορική είπε είναι Χρονογραφία δεν έχουμε πληροφορίες θα δούμε όμως ότι ο ίδιος επισκέπτεται λίγο αργότερα το βυζάντιο και τον υποδέχονται με έναν βρες τιμές που σημαίνει ότι δεν είναι εναντίον του Βυζαντίου ενα άλλο ζήτημα είναι κατά πόσο το βυζάντιο έχει πληροφορίες για την αποστολή αυτή στη μεγάλη γεωγραφία για το έργο που αποτελείται κι και τις σχέσεις του με φώτη μου είμαι τους πολιτικούς και εκκλησιαστικούς άνδρες ξέρουμε όπως σας είπα τίποτε γι' αυτό το λόγο οι πληροφορίες μας στηρίζονται κυρίως τους ίδιους τα και τα υπόλοιπα βιολογικά κείμενα έτσι και κάποιες επίμηκες πηγές όσον αφορά υδάτινες πηγές δεν έχουμε καμία πληροφορία καμία απολύτως πληροφορία με τον τρόπο αυτό παραβάτες απομακρύνει βέβαια το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ανεξάρτητης εθνικής εκκλησίας στη δημογραφία η δυναμική της ιεραποστολής του Κυρίλλου και του Μεθοδίου στη μεγάλη μου γραφεία ήταν πολύ μεγάλη και μάλλον Παππάς κατάλαβε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως εκείνη την περίοδο να δημιουργηθεί έτσι στα εδάφη αυτά της κεντρικής Ευρώπης μια αυτόνομη σημαντική η εκκλησία με τον τρόπο αυτό δίνοντας δηλαδή στον Μεθόδιο το αξίωμά του επισκόπου έτσι όποιος τιθεται όπως σας είπα υπό τη δικαιοδοσία του πάπα αποσοβήθηκε η δυνατότητα αυτή ίσως δηλαδή η συλλαβή σαν σύνολο έχασαν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας αυτόνομης κρατικής εκκλησίας θα ήταν οι πρώτοι αυτόνομης Ελλαδική εκκλησία θα δημιουργούν την έχασαν αυτή την ευκαιρία Παλάου παππάς κατά τη γνώμη μου χειρίστηκε πολιτικά πολύ σωστά το ζήτημα το εκκλησιαστικό ζήτημα της αιμορραγίας 8 σέλι βέβαια από την πλευρά του θεώρησε ότι ήταν καλό για το κράτος του να έχεις ήδη ως εκκλησιαστικό ηγέτη των εφοδίων και να παρακάμπτει τις γερμανικές επισκόπου πες οι οποίες προσέβλεπαν την εκκλησιαστική οργάνωση του κράτους του στη F1 υπάγεται άμεσα στις στις γερμανικές επισκόπου πες θέλοντας μάλιστα να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στην χειροτονία του Μεθοδίου ως επισκόπου τις χώρες του έστειλε μαζί του ως συνοδεία 20 αξιωματούχους του σεβαστά έκριναν τους αναφέρει όποιος του Μεθοδίου στις αρχές το 870 η πολιτική κατάσταση στη μολδαβία με μετά δε μεταβάλλεται τέλος ο ηγεμόνας ΕΣΠΑ του λόγου που ήταν ο ανηψιός του δράστης La απόστρατοι από τον εραστή της λ έτσι απόσπασμα αποσπάται και μάλιστα παρατηρηθεί τον μπράβο για μόνα στον κάρλο μάνο ήταν πρωτότοκος γιος του λουδοβίκου του γερμανικού όποιος είχε εισβάλει στη χώρα του γερμανοί αρχικά επιβάλω θανατική ποινή στον στις live η οποία αργότερα μετατρέπεται σε τύφλωση ως Φωτόπουλου ακολουθεί μια πιο γερμανική πολιτική η οποία έχει ως συνέπεια να κληθεί ο βίος σε σύνοδο των γερμανών επισκόπων χρονολογείται περίπου τον νοέμβριο το οκτακόσια 70 και λέγεται ότι έγινε στο όρεγκον σπορ έτσι στείρα της μόνα με την κατηγορία ότι ασκεί οι ιεραπόστολοι σε περιοχή της δικής τους δικαιοδοσίας αν και Μεθόδιος δεν έχει δεν έχει παραβεί κανέναν κανόνα αφού όπως δηλώνει ο ίδιος θεωρούσε σε περιοχή που υπαγόταν στην εκκλησία της ρώμης η σύνοδος παρόλα αυτά τον καταδικάζει σε εξορία στην περιοχή της swap βίας στη νότια Γερμανία έτσι στην περιοχή τους βαβέλ υπάρχουν δύο προτάσεις για το που βρισκόταν αυτό το μοναστήρι στο οποίο πέρασε στην περίοδο της εξορίας του Μεθόδιος η ένα άποψη είναι ότι βρισκόταν στην περιοχή του Ελ Μπαμπ και η δεύτερη άποψη είναι ότι πρόκειται για ένα από τις μονές του βραχίονα χθες στην περιοχή της λίμνης models κατά την περίοδο παραμονής του στη σουηδία που διήρκεσε τελικά δυόμιση περίπου χρόνια Μεθόδιος σίγουρα θα προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Παπατριανταφύλλου εικάζεται ότι ο πάπας αντριάνο ως πέθανε χωρίς να μάθει ποτέ τι συνέβη έτσι σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε στην περίοδο του ένατου αιώνα σε πληροφορίες δεν έχουμε διάθεση πληροφοριών ούτε γίνονται γνωστά τα διάφορα γεγονότα και μάλλον ο Πάπας δεν είχε πληροφορηθεί τι έγινε με το αθώο διότι καταδικάστηκε σε αυτή τη σύνοδο μάλιστα ο βίος του Μεθοδίου έτσι περιγράφει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την σύνοδο αυτή μάλιστα ένα επίσκοπος χαστούκισε και τον τον Μεθόδιο ετσι τον κατηγόρησαν ο Φώτιος βέβαια υπερασπίστηκε τη θέση του μετά το διάλειμμα όπως σας είπα θα διαβάσουμε διάφορα χωριά από τους ίδιους του Κωνσταντίνου και του Μεθοδίου για να Δείτε πώς περιγράφει έτσι βιογράφος της κοινές αυτές η επικρατέστερη πάντως θεωρία για το πού βρισκόταν τόπος εξορίας του Μεθοδίου σήμερα είναι ότι βρισκόταν μάλλον έτσι στο βορρά έχει ένα αυτό προκύπτει με βάση κάποια ονόματα που βρίσκονται στο μόναχο ολόιδιο το Λυμπέρη με μόρια άλλης της μονής το οποίο φυλάσσεται στην κεντρική βιβλιοθήκη της ζυρίχης στην ελβετία σας αναφέρω ότι στο μόναχο λόγιο αυτό υπάρχουν 40000 ονόματα τα περισσότερα από τα οποία γράφτηκαν πριν το έτος 1000 εκεί λοιπόν εντόπισαν τα ονόματα του Κυρίλλου και του Μεθοδίου και μάλλον κάποιον συνοδών τους από την εποχή μετά το θάνατο του κύριοι να σας δείξω τις φωτογραφίες που έχουμε δώσει λίγο Βλαχάκη έχω σημειώσει λοιπόν στην σελίδα αυτή μπορείτε να δείτε έτσι σε φωτογραφίες τα ονόματα διαβάστε τα ονόματα με το βιος Λεωνίδα να άδειος κλπ δεν νοείται μεγάλης και υπάρχει και το όνομα του Κυρίλλου όσον στη λίστα με τους λεγόμενους της μονής αυτής με βάση λοιπόν αυτά τα ονόματα μπορείτε να δείτε δίπλα είναι ένα άρθρο του καθηγητή Alfonso ξέπλενε όποιος ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο μοναχό λόγιο το περίεργο βέβαια είναι ότι δεν μπορεί κανείς να δει το μόνο το μόναχο λόγοι έτσι φυλάσσεται είναι κλειδωμένο δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό υπάρχουν μόνο οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δηλαδή κάποιος μπορεί να το μελετήσει μόνο μέσω των φωτογραφιών ακόμη και οι επιστήμονες όπου όπως σας λέω ασχολούνται άμεσα με το συγκεκριμένο μοναχό λόγιο δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό μπορείτε να δείτε τα ονόματα και δεν έχουμε ελληνικές αναγράφεται σε άλλες στο μόναχο λόγω αγίου θα δείτε δηλαδή τα ονόματα με το βιος Λεωνίδα άδειος ιωακείμ συμεών δράκα υγιής όπως σας είπα τα ονόματα αυτά είναι γραμμένα στα ελληνικά είναι τα μοναδικά ονόματα γραμμένα στα ελληνικά και γράφτηκαν στο δεύτερο μισό έτσι του ένατου αιώνα που κάποιον Μόναχο πρόκειται για τον ίδιο κατάφερε όσον αφορά τα ονόματα είναι στο περιθώριο της σελίδας 58 του μοναχογιού χαρακτηριστικό όπως σας είπα είναι ότι το όνομα του κυρίου γράφεται ανάμεσα στους κεκοιμημένους ηγούμενο κινούμενους της μονής αυτής και αν όντως πρόκειται για τον δικό μας Κυρίλλου έτσι για ανεφοδιασμού Μεθοδίου τότε ίσως θέλησαν οι μοναχοί της μονής αυτής να εντάξουν τον διδάσκαλο των Σλάβων αν και δεν βρισκόταν στη ζωή στον κατάλογο της μοναστικής τους κοινότητας προσφέροντας φυσικά έτσι αποδίδοντας που κάποια στιγμή όπως σας είπα ότι ένα μάλλον δεν είχε πληροφορηθεί για την φυλάκιση για την εξορία αυτή του Μεθοδίου πράγμα όμως που έγινε με τον επόμενο πάπα με το διάβολο που του αδριανού του δεύτερου που ήταν ο Ιωάννης έτσι ο φόβος όποιος μόλις ενημερώθηκε για την φυλάκιση του Μεθοδίου αποτάθηκε στον βασιλιάδων φοβικό το γερμανικό και ζήτησε άμεσα την αποφυλάκισή του ακόμη το κατέστησε σαφές ότι επίσκοποι της ανωνυμίας ανήκε στη δικαιοδοσία της ρώμης και δεν είχαν δικαίωμα οι γερμανοί επίσκοποι να φυλακίσουν έτσι να εξορίσουν τον Μεθόδιο ύστερα από την επέμβαση αυτή του πάπα ο Ιωάννης του ιωάννη του όγκου ο Μεθόδιος αποφυλακίζεται φεύγει από την εξορία θεωρούμε ότι αυτό έγινε κυρίως την άνοιξη το 873 επιστρέφει λοιπόν στην αραβία όπου βρίσκει μια νέα κατάσταση μωρά βίοι είχαν επαναστατήσει εναντίον των γερμανών και είχαν διώξει το γερμανικό κλήρο από τη χώρα τους αυτό είχε ως συνέπεια την αποδυνάμωση τον γερμανών φεουδαρχών που υπήρχαν την περιοχή αυτή και οι οποίοι ασκούσαν κάποια σημαντική εξουσίες δημογραφία η κατάσταση που διαμορφώθηκε αναγκάσει τον λουδοβίκο το γερμανικό να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης με Δημοκρατία συνεπεία της οποίας όμως είναι να επιστρέψουν οι γερμανοί κος πλήρως στη χώρα γερμανικό σκληρός επιστρέφει αλλά μαζί τα επιστρέφει και λατινική λειτουργία έτσι εκτός συνόρων στόχος ότι η θεία λειτουργία πρέπει να τελείται στα λατινικά ο ηγεμόνας Σπάτων πλου προκειμένου να έχει καλές σχέσεις με τους γερμανούς φαίνεται ότι εκκλησίας όταν εκεί που λειτουργούσαν οι γερμανοί παρόλα αυτά δεν εμποδίζει τον Μεθόδιο να συνεχίσει το έργο του Μεθόδιος αναπτύσσει εκείνη την περίοδο μια μεγάλη εκκλησιαστική δράση αλλά και μεταφραστική και συγγραφική αυτή προκύπτει από αυτήν μάλλον προκύπτει ένα αριθμός μεταφράσεων αλλά και αυθεντικών έργων που αποδίδονται στο Μεθόδιο ταυτόχρονα βλέπουμε ότι αυξάνεται αριθμός των εμπορευμάτων κληρικών διαρκώς όπως επίσης αυξάνεται ο αριθμός των ειδωλολατρών που ασπάζονται πλέον του χριστιανισμού μαζί με τους συνεργάτες του Μεθόδιος εργάζεται συστηματικά για την οργάνωση και τη διοίκηση της εκκλησίας βέβαια ο ίδιος θεωρεί ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται με βάση την ασιατική γλώσσα έτσι και ως ένα μεγάλο βαθμό τα βυζαντινά πρότυπα πράγμα που ενοχλεί συνεχώς στον γερμανικό πλοίο όποιος είναι αντίθετος και με το βυζαντινό πνεύμα που αρχίζει και διασχίζετε διατίθεται στην μωρά βία αλλά και με τη σημαντική δήλωση ως μητέρα ως κατήγορος του Μεθοδίου αποδεικνύεται ένα γερμανός κληρικός ο λεγόμενος BC αναφέρεται ως διευθυντής στο βίο του κλείνει αναφέρεται ως δείχνει πως είναι το ίδιο πρόσωπο μεγάλος ηγεμόνας α του όπλου προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα ετσι από τις επιθέσεις τις συνεχείς επιθέσεις που έχει εναντίον του Μεθοδίου στέλνει στη ρώμη τον δεν το κλινικό ιωάννη με την παράκληση να μεσολαβήσει στον παπαγκένο δοθεί μια λύση στο θέμα αυτό ετσι το εκκλησιαστικό ζήτημα της μολδαβίας πράγματι ο πάπας καλεί στη ρώμη τον αθώο δύο απευθύνοντας στις 14 ιουλίου το 879 σχετικές επιστολές προς το μέχρι το δύο και των σημάτων πλου οι επιστολές αυτές όπως σας είπα υπάρχουν μπορούμε να τις διαβάσουμε τις λατινικές επιστολές στα mad είναι μωρά διοικούντες History υπάρχουν επιστολές και καθώς και στην πάτρα λόγια Λατίνα συγκεκριμένα στην επιστολή προς τον Μεθόδιο παρατηρείται μια αντίφαση στην συμπεριφορά του πάπα αφού ενώ διατυπώνει την κατηγορία σχετικά με την έλλειψη της λειτουργίας της λατινική γλώσσα στη συνέχεια το επιτρέπει να κηρύττει στάση δικά η αλλαγή αυτή της τακτικής του πάπα της ρώμης οφειλόταν ενδεχομένως στην επιδείνωση των σχέσεων της ρώμης με τον με τους γερμανούς ο παπάς στα νώτα μάλλον ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση απέναντι στους γερμανούς και γι' αυτό τον λόγο καλεί τον Μεθόδιο στη ρώμη να απολογηθεί φθείρει και να συμμορφωθεί κατά κάποιο τρόπο προς τις επιταγές του σχεδόν ταυτόχρονα με το Μεθοδίου φτάνει στη ρώμη και βυθίζει μάλιστα ο παπάς και αυτό είναι μια νέα υγεία που επίσης δε μπορούμε να την εξηγήσουμε χειροτονία των βήχει επισκόπων μητέρας έτσι μήτρα βρίσκεται στην ανατολική σλοβακία θα σας δείξουμε τα τόμσεν έχει την εντύπωση ότι πλέον έχει κερδίσει το παιχνίδι έτσι στην χειροτονία το ίδιο επίσκοπος μήτρας πρέπει να σας πω ότι μητέρα ανήκε στη δικαιοδοσία του Φωτίου δηλαδή ουσιαστικά ο Πάπας θέτει τον βήχει υποδομές το δύο τραγουδούν και αυτό μας φαίνεται περίεργο έτσι από τη στιγμή που οι σχέσεις τους είναι ιδιαίτερα τεταμένες παρέχει τυπώνουν έχοντας την εντύπωση ότι κέρδισε πλέον το παιχνίδι επιστρέφει στη Δημοκρατία αρχίζει να διαδίδει φήμες για επικείμενη καταδίκη του Μεθοδίου από τον πάπα κάτι τέτοιο βέβαια δε συνέβη μετά τις συνομιλίες με τον πάπα Μεθόδιος επιστρέφει στη Δημοκρατία τον ιούνιο το 800m θέτοντας έχοντας μαζί του επιστολή του πάπα ιωάννη όπου του προς τον πάτο πλου υποβρυχίου θεωρώντας ότι πρόκειται για μια καταδικαστική απόφαση τσι εναντίον του Μεθοδίου προκαλεί τον μπράβο είχε μόνο έναν να διαβάσει την επιστολή αυτή του πάπα ενώπιον του λαού η έκπληξη του ίδιου του φύση αλλά και των οπαδών του είναι πολύ μεγάλη όταν διαπιστώνουν ότι η ρώμη όχι μόνο δίνει την έγκρισή της για την τέλεση της λειτουργίας της λατινικής γλώσσας αλλά αναγνωρίζει ισλανδική γλώσσα οστό η αποδεκτή με την εβραϊκή την ελληνική αλλά και τη λατινική υπάρχει και αυτή η θέση διατυπώνεται ξεκάθαρα το 880 στη βούλα προς τον EFSF το look τη λεγόμενη Boost τρεις που καθώς και σε μια επιστολή προς τον Μεθόδιο τον οποίο μάλιστα αποκαλεί ως αρχή επίσκοπο υπέρ της πίστεως με τον ίδιο υπάρχει Επίσκοπος προφήτης σύμφωνα με την άποψη ορισμένων επιστημόνων Παπάρας με τον τρόπο αυτό ίσως είχε την πρόθεση να καταστήσει τον Μεθοδίου επίσκοπο όλων των σλαβικών χωρών πάντως από τα μέχρι τώρα αξιοποίηση με ένα τοπικά γράμματα των ετών 873 έως 879 προκύπτει ότι γενικά οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του Μεθοδίου και της δραστηριότητας του επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα του φίλο με στην ομολογία πίστεως καθώς και στη χρήση της κλαδικής ως λειτουργικής γλώσσας πρέπει να σας πω και θα το πούμε και αργότερα ότι φοβήθηκε έτσι ο ο μεγαλύτερος εχθρός θανάσιμος εχθρός του φορτίου υποστήριζε το δόγμα του φύλλο το οποίο εκείνη την περίοδο δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία στη δυτική εκκλησία ακόμα και έχει καταδικαστεί γιώργος ωστόσο είναι αυτός ο εκπρόσωπος αυτή τη στιγμή του δόγματος του φίλο ισλαμική λειτουργία αποτελούσε Μεθόδιος στη μολδαβία βασιζόταν εξολοκλήρου στο ανατολικό τυπικό θεωρούμε ότι ακολουθούσε το τυπικό της ανατολικής εκκλησίας πιθανόν αρχικά το θέμα αυτό να μη προκαλούσε δυσφορία στη ρώμη και γι' αυτό δεν θεωρήθηκε αναγκαία η αντικατάσταση του του του τυπικού αυτού με το λατινικό το τυπικό έτσι με τη λατινική υπουργεία πιστεύουμε ότι ΟΠΑΠ πάσο του Ιωάννης το έτος φάνηκε πιο ιδίως εκείνους τους λατίνους οι ιεράρχες που δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τη διένεξη σχετικά με την εκπόρνευση του αγίου πνεύματος και γι' αυτό δεν έδωσε μεγάλη σημασία στο ζήτημα αυτό ο Παππάς αναγνώρισε την ορθοδοξία Μεθοδίου στο ζήτημα της ομολογίας της πίστεως και την καθώς και την τήρηση των αποφάσεων των έξι Οικουμενικών Συνόδων φόρο και έδωσε την έγκρισή του για τη σημαντική του όσο και τη λειτουργία το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως γνώρισε τα έχουμε και τις συνόδους έτσι η ρώμη έξι έχει κινήσει τη στιγμή παρά την ξεκάθαρη θέση του Παππά στο συγκεκριμένο ζήτημα ως δύση ηλίου και οι οπαδοί του συνέχισαν τις καταγγελίες εναντίον του Μεθοδίου έτσι δε σταμάτησαν και τότε η μέθοδος απευθύνεται εκ Νέου στον παραπάνω ο πάπας τον καλεί στη ρώμη το Μεθοδίου ο θεός όμως αντί να κατευθυνθεί προς τη ρώμη τον βρίσκουμε να επισκέπτεται την κωνσταντινούπολη γύρω στο 881 και μάλιστα να γράφατε στο βήμα ότι η επίσκεψη έγινε κατόπιν μιας πρόσκλησης του αυτοκράτορα ο ίδιος Μεθόδιος πήγε στην κωνσταντινούπολη μαζί με μια μεγάλη συναυλία σύμφωνα με την βιογραφία του έγινε δεκτό ως από τους ιθύνοντες της κωνσταντινούπολης αυτοκράτορα και Πατριαρχείου με μεγάλες στιγμές και ξέρουμε ότι στην κωνσταντινούπολη κράτησαν μερικούς μαθητές του Φωτίου έναν ιερέα και έναν ακόμα λόγο καθώς και κάποιες σημαντικές μετάφρασης της ιεραπόστολοι της το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι ενδεχομένως έτσι αυτοκράτορας Πατριάρχης να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα κείμενα αυτά για άλλες αποστολές τους λαός γιατί υπήρχε πλέον ο πυρήνας υπήρχαν τα γραπτά κείμενα και ίσως θα ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουμε είτε γιατί σε μια η αποστολή προς την Βουλγαρία η προς τη σερβία στους λίγους αν και απουσιάζουν οι αναφορές σχετικά με τις σχέσεις του Μεθοδίου με τον Βυζαντινό αυτοκράτορα και τον πατριάρχη εκείνη την χρονική στιγμή ωστόσο βλέπουμε ότι οι υποδοχείς αυτοί που του επιφύλαξαν φανερώνει τη διατήρηση των στενών δεσμών ανάμεσα στην κωνσταντινούπολη έτσι και τον Μεθοδίου και την αναγνώριση αυτού του σημαντικού έργου που επιτελέστηκε στους ασιατικούς λαούς της κεντρικής Ευρώπης χαρακτηριστικό βέβαιο είναι ότι η πολιτική του βυζαντίου όσον αφορά το ζήτημα του χριστιανισμού των συλλαβών παραμένει σταθερή και μάλιστα ανεξάρτητα από την αλλαγή των προσώπων γιατί είπε αυτήν τη στιγμή στην αλλάζουν οι αυτοκράτορες ωστόσο παραμένουν έτσι πιστή στην στο κλαδικό το λεγόμενο Κλαδικό σχέδιο όπως αποκαλείται από την έρευνα έτσι της πολιτικής του βυζαντίου