Υπογραφή σύμβασης για την ανάπλαση της πλατείας Αγίου Βασιλείου (Δήμος Τρίπολης Official, 2021)
: Σήμερα είναι μια σημαντική θεωρομέρα για τον Δήμο μας. Σήμερα, ξεκινάμε την ανακατασκευή της πλατείας Αγίου Βασιλείου, της κεντρικότερης πλατείας της Τρίπολης. Μόλις τελειώσουμε τη συνέντεψη, υπογράφουμε την σύμβαση υλοποίησης του έργου «Ανάπλαση πλατείας Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη» με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Φρονόκλους», που είναι και ο ανάδοχος του που έκυψε ύστερα από τον διαγωνισμό που έγινε, ενός έργου προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το έσπα της περιφέρειας Πελοποννήσου, με σύμβαση αξίας περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ύστερα από την δημοκρασία που έγινε. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο εμπληματικό. Η πλατεία Αγίου Βασιλείου και ιστορικότερη πλατεία της Τρίπολης, ύστερα από πολλά χρόνια, από σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης, ξεκινάει την υλοποίηση της ανάπλασίστης, έτσι ώστε να πάρει μία εικόνα και μία μορφή, που πραγματικά θα γίνει το πόσυμο, όχι μόνο για την Τρίπολη, όχι μόνο για την Αθαναδία, αλλά θεωρώ και για όλη τη χώρα. Είναι ευτυχική συμπληκτικηρία, όπου το έργο αυτό ξεκινάει την υλοποίησή του το 2021, 200 χρόνια μετά από την έναρτηση της Ελληνικής Επανάστασης, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, η πλατεία, όπως είπα και αρχικά, είναι ιστορική. Στην πλατεία αυτή υπήρχε ο Περιβόητος Φλάτανος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρόλης στα πονήμον έρμαντά του, έγραψε πώς ακριβώς αποφάσισε, γιατί εκεί είχαν κρεμαστεί όλοι οι συγγενείς του, αλλά και πολλοί άλλοι Έλληνες καδιάρκια φυσικογραφίας, αποφάσισε μετά την άλλη αφελευθέρωση της τριποτισσάς να τον κόψει. Η εικόνα που έχει μέχρι σήμερα η πλατεία Αγίου Βασιλείου, όπου βρίσκεται και ο μόνιμος Μητροπολιτικός Ναός στον το σούδεο αρχιτεκτόνυμα της πόλης μας, η εικόνα που έχει σήμερα η πλατεία, νομίζω ότι δεν περιποιεί τιμή για κανέναν μας. Θεωρήσαμε σαν πρωτογραφική αρχή από την πρώτη μέρα της ηθίας μας σαν κύριο στόχο να μπορέσουμε να αναπλάσσουμε την πλατεία αυτή. Και όπως έχουν πει και άλλες χωρές, ύστερα από τα καλή προσπάθεια, καταφέραμε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Φελοποννήσου, με μελέτη, η οποία έγινε αποκλειστικά από την υπερρική υπηρεσία του Δήμου μας, για να το πω απλά και για τους κοιλεθεατές και για τους ακροατές μας, χωρίς ο Δήμος να χρειαστεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Και γι' αυτό να ευχαριστήσω την τεχνική υπηρεσία και όσους συνέβαλαν. Υποβήθη λοιπόν η πρόταση στο ΕΣΠΑ. Έγινε η ένταξη του έργου στις αρχές Απηλίου. Ακολούθησε αμέσως η δημοπράτηση του έργου, με διευθύν διαβασμό, όπως γίνεται, όπως προβλέπετε. Και σήμερα, μετά από 6,5 μήνες, και αυτό θέλω να κάνω μια παράδειξη να πω, ότι αποτελεί ρεκόρ ταχύτητας, γιατί όσοι γνωρίζουν και πολλές φορές το έχουμε συστήσει, τις διαδικασίες που απαιτούνται από τη δημοπράτηση του έργου και τις προθεσμίες που απαιτούνται από τον νόμο μέχρι την υπογραφή της ίμασης, που γίνεται σήμερα, το εξάμεινο είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορεί να γίνει, αξιοποιώντας, μάλλον, φαρμόζοντας όλες τις σημερινίες και τα χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος. Αυτό σημαίνει ότι τρέξαμε, έτρεξε η δημοτική αρχική, έτρεξε, βέβαια, και η αρχική υπηρεσία του Δήμου και βέβαια υπήρχε και η συνεργασία του ανάγωγου, του κ. Χρωνόπουλη, που προέκυψε από τη δημοκρασία, έτσι ώστε σε χρόνο ρεκόρ, σήμερα να είμαστε στην ευχάριση, στην πολύ ευχάριστη θέση, να ξεκινάμε το έργο της ανάπλασης πλατείας Αγίου Βασιλίου. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι περίπου 15 πίνες. Αυτό που θα ακολουθήσει από το Κυπράρι, για να προλάβω τυχόν ερωτήσεις, είναι τις επόμενες μέρες, όπως είχαμε εντεσμεθεί, θα κάνουμε μια συνάντηση και με τους επαγγελματίες που είναι στον και δραστηριοποιούνται στον χώρο της πλατείας. Καταστήματα, ταξί, και όπως άλλους επαγγελματίες δραστηριοποιούνται στη πλατεία, σε συνεργασία, στη συνάντηση αυτή με τον ανάδοχο του έργου, τον κ. Χρονόπουλου και βέβαια με τον μηχανικούς του Δημού μας, έτσι ώστε να καθοριστεί από τη συνεργασία αυτή και τη συνάντηση αυτή ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εκτέλεση του έργου, έτσι ώστε να υπάρχει η όσο το δυνατόν μικρότερη όκληση και για τους επαγγελματίες επαναλαμβάνων της πλατείας, αλλά και για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, γιατί τα καταλαβαίνουμε όλη τη κεντρική πλατεία, δεν μπορεί να κρίσει για 15 μήνες και να μην κυκλοφορούν, αφού γίνεται να μην κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι δυνατόν λόγω των συνθηκών που υπάρχουν στην πόλη μας. Επομένως, στη συνάντηση αυτή που θα ακολουθήσει, στη συναντήση μάλλον αυτής που θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, θα καθοριστεί και ο τρόπος και πάντα όπως είπα, παραλαμβάνω σε συνεργασία και με τον ανάδοχο αλλά και με την τεχνική υπηρεσία των μηχανικούς, να προβλεπθεί ο τρόπος ακριβώς ώστε να υπάρχει κατά το δυνατόν μικρότερη όκληση. Θέλω να πω στους συμπολίτες μας ότι η όκληση θα υπάρξει. Δεν είναι δυνατόν να γίνει ένα έργο στο κέντρο της πόλης, χωρίς να υπάρξει όκληση. Όμως, όπως είπα πολλές φορές, η όκληση και η ταλεπορία είναι προσωρινή. Το έργο, όμως, είναι μόνιμο. Και από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τον ανάδοχο, τον κ. Χρωνόπουλε και αυτός έχει τη διάθεση να τρέξουμε ώστε να γίνει γρήγορο, ώστε να υλοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και να είναι δυνατόν και νωρίτερα κ. Χρωνόπουλε. Και η Πυρυσία, βέβαια, θα κάνει για αυτό το λόγο τη δουλειά της, όπως τρέξαμε τώρα για τη Δημοκράτηση, έτσι να τρέξουμε και για την υλοποίηση του έργου, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, 15 μηνών, να αποδοθεί στους κατοίκους της πόλης μας και στους επισκέπτες, ένα έργο που θα αλλάξει, όπως είπαμε, την μορφή και την εικόνα της πόλης μας, ένα έργο που εννοιωποιεί τους υπόλοιπους πεζοδρόμους του υπάρχουστος του πόλη μας, μαζί με το Open Mall, το αγιεκτό κέντρο εμπορίου, που ολοκληρώνεται, τουλάχιστον και εγώ έργο, ολοκληρώνεται εντός λίγο νηπερών, έτσι ώστε το κέντρο της πόλης μας να έχει μια εικόνα που αξίζει στην ιστορία και στο πολιτισμό μας, αλλά και θα μπορεί ο καθέπολοι της να κάνει τη βόλτα του, να κάνει τα ψώνια του, να κυκλοφορήσει γενικώς. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Είμαι, όπως είπαμε, ιδιαίτερα χαρούμενος για τη σημερινή μέρα, γιατί, όπως είπαμε, ένα εμπληματικό έργο ξεκινάει, για άλλα δεγάλα έργα, που εντός των επόμενων μυρών θα έχουμε νέα, θα επικοινωνήσουμε, σημαντικά νέα, θα επικοινωνήσουμε πάλι το επόμενο μικρόχρονικό διάστημα. Δεν θα πω κάτι παραπάνω τώρα. Παραλαμβάνω, λοιπόν, ότι είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί ξεκινάει αυτό το εμπληματικό έργο της Ανάβλασης Κεντρικής Πλατείας και ζητώ για μια φορά την κατανόηση όλων για τη μικρή, πιστεύω, ταλαιπωρία. Την όσο δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία θα προκύψει από τις εργασίες που θα γίνονται για την ανάπλαση αυτή. Πρέπει να πω κάτι άλλο. Θέλετε, κύριε Τουνόχλον, να πείτε κάτι από τη πλευρά σας. Τα είπατε όλα, κύριε Μήμαρχε. Εγώ να πω για τους επαγγελματίες εκεί ότι και εγώ είμαι επαγγελματίας και καταλαβαίνω τον πόνο τους και θα προσπαθήσω να σε εργαθώ πολύ καλά μαζί τους για στην πόση όσο δυνατόν λιγότερη σημεία θα έχουμε. Και να θυμίζω ότι έχουμε φτιάξει και την πλατεία Άρου, όπου εκεί με τις επαγγελματίες δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, τους διευκολύναμε και αυτοί μαζί ευκολύνασαν και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, δεν λειτουργήθηκε.