Barbara Schleihagen - Experiences from German Libraries (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, 2011)
: Καλημέρα, στους διεκολίτες, είμαι πολύ ευαίσθητης και πολύ ευχαριστημένης να είμαι εδώ. Θα θέλα να ευχαριστήσω την Ασσοσιακή Λιμπραγιών και Υποστημιστών Ιστορικών και ειδικά ο Χορμς Κουαζιώτας για να με εμφανίζει εδώ να μιλήσω σήμερα. Πάντα πιστεύω πολλές νέες ιδέες όταν πάω σε άλλο χώρο και να μιλήσω στους διεκολίτες. Έκανε πριν σήμερα για αυτό το καλό ραδιοκλήμα που κάνεις κάθε Σανδένα και νομίζω ότι είναι μια τεράστια ιδέα. Θα το πάρω σπίτι και μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις Λιβέρες και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Ελπίζω πως θα βρεις και κάποια ιδέα από την παρουσία μου. Βλέπω ως τίτλο της παρουσίας μου ένα κόμμα από τον γενικό Albert Einstein, γιατί εάν δεν είναι γενικός, τίποτα δεν γνωρίζει και λέει ότι στο μέρος της δύσκολης βρίσκεται η ευκαιρία. Αυτό που θα κάνω είναι να σας δώσω πρώτα ένα λίγο background, ώστε να γνωρίζετε το σχέδιο που μιλώ. Θα σας δώσω ένα λίγο ιδέα για τη χρηματική κατάσταση των Γερμανικών Βιβλιακών Βιβλιακών Βιβλιακών. Και μετά θα μιλήσω σε διάφορες τρόπες για το τι κάνουν οι Βιβλιακές στην Γερμανία για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση και πώς αντιμετωπίζουν. Το πρώτο είναι ότι προσπαθούν να βρουν αλληλεγγύη. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις υπηρεσίες τους για τους διευθυντές τους. Η συνεργασία είναι πολύ σημαντική και μετά, φυσικά, να συμμετέχουν στους διευθυντές σε μια ασσοσιακή. Αυτά είναι μερικά σχέδια για να σας δώσετε την πραγματικότητα. Έχουμε 82 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία και 8500 δημόσια δημόσια δημόσια δημόσια δημόσια. hasn't that 200 are run by professional full time staff and the vast majority, you can see here a figure well above 6000, is run by part time staff or volunteers. A large majority of these smaller libraries is run by the church. So we have two kind of different systems, a professional led system and a voluntary system, το οποίο είναι ειδικά σημαντικό στην περιοχή και στα μικρά χωριά. Εδώ θα βρείτε μερικά φωτογραφίες για το πόσο περισσότερο μέτρα έχουμε, σχεδόν 8 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά έχουμε πολλές περισσότερες επισκέπτες στις δημοσιογραφίες μας. Μπορείτε να δείτε αυτές τις φωτογραφίες εδώ. Στη Γερμανία, οι δημοσιογραφικές δημοσιογραφίες είναι επίσης σχεδόν στους δημοσιογραφικούς εργασμούς και είναι κυρίως δημοσιογραφικοί, όπως αυτές, που είναι τα οποία μιλάω, και όσοι είναι δημοσιογραφικοί. Είναι κυρίως δημοσιογραφικοί από τις δημοσιογραφικές. Αυτές οι δημοσιογραφικές κυβέρνησης έχουν διάφορες σύνολες εργασμούς. Το πρώτο είναι η κοινωνική χρήση των κοινωνικών εργασμών που έχουμε στη Γερμανία και το άλλο πιο σημαντικό είναι η χρήση της δικαιοκλήσης που χρειάζονται και επίσης η χρήση της δικαιοκλήσης. Αυτές είναι οι μεγαλύτεροι σύνολες εργασμούς. Και ήδη, στις 1980, είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα με τις δικαιοκλήσεις στο επίπεδο των κοινωνικών εργασμών. Μετά, μετά την Γερμανική χρήση, μετά το 1989, υπήρχαν πολλές χρήσεις. Επίσης, είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα. Και τώρα, μετά την Γερμανική χρήση, όλα αυτά σημαίνουν ότι έχουμε πολύ υψηλό πρόσφυγμα στις δικαιοκλήσεις, επειδή οι δικαιοκλήσεις μας χρειάζονταν τη βαθμιστική τους εργασμό. Οι δικαιοκλήσεις και, από την άλλη πλευρά, έπρεπε να χρειάζονται πολύ περισσότερα, φυσικά για αυτούς τους ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει, έπρεπε να χρειάζονται δικαιοκλήρια. Επίσης, τελευταία χρονιά, εφαρμόσαμε τις δικαιοκλήσεις μας, για πρώτη φορά, σε μια εξελίξη, πολύ εύκολη εξελίξη, για να δούμε αν έχουν επηρεάσει από χρειάζοντας. Και βρήκαμε ότι μερικές από αυτούς τους είχαν επηρεάσει ή θα επηρεάσουν. Και εφαρμόσαμε αυτό το χρόνο, ας πρώτα πιστεύω, να εξηγήσω λίγο περισσότερα για αυτό το χρόνο. Όταν βρήκαμε αυτές τις φορές πριν το χρόνο, πήγαμε στην εφαρμόση και χρησιμοποιήσαμε τη φωτογραφία για έναν εξελίξιο, όπου είπαμε, λοιπόν, πραγματικά, πάνω από 20 δικαιοκλήρια είναι αλλιώς κλεισμένα ή πρέπει να επηρεάσουν δραματικά, πιθανόν από κλειστήρια. Αλλά αυτό είναι μόνο το κομμάτι της εξελίξης που είναι δημιουργημένη στον κοινό. Τι είναι κάτω από τη διάρκεια της εξελίξης και τι δεν είναι δημιουργημένη στον κοινό, είναι όλα τα κομμάτια στην ανοιχτή ώρα, για παράδειγμα, το μικρό ποσό εργασίας, για παράδειγμα, τα κομμάτια στον κοινό δεν είναι δημιουργημένα, τα κομμάτια σε διαβάσεις, τα οποία βρίσκονται στη Λιβρία, και, φυσικά, επίσης, η εξήγηση για τη Λιβρία για να αυξήσει το εισόδιο. Αυτή τη χρονιά, ελπίζουμε, ακόμα, αν οι Λιβρικές είναι, σωστά, εμφανιστείς από τις μέτρες που πρέπει να πάρουν για να ασφαλίσουν, τις μέτρες της πληροφορίας, όπως λένε επίσης, και ελπίζουμε, δεν μόνο τις Λιβρικές δημιουργικές, αλλά και τις Ακάδηματικές Λιβρικές. Επίσης, εμφανίσαμε ότι ένα τρίτο από αυτοί πρέπει να παρακολουθούν ότι υπάρχουν μέτρες που καταφέρνουν ότι υπάρχουν κόψεις σε έναν τρόπο ή το άλλο, και 12% των Ακάδηματικών Λιβρικών είπε ότι υπάρχουν πληροφορικές κόψεις σε 13% των Ακάδηματικών Λιβρικών και χρησιμοποιούν διαβάσεις σχετικά με 25% των Ακάδηματικών Λιβρικών και σχετικά με 13% των Ακάδηματικών Λιβρικών. Επίσης, αν δούμε τα τελευταία 10 χρόνια, βρήκαμε ότι οι δημιουργικές κόψεις έχουν σηκωθεί σε 22% των Ακάδηματικών Λιβρικών, οπότε η ανάπτυξη των δημιουργικών είναι αρκετά υψηλή. Επίσης, έχουμε μόνο σε το ίδιο χρόνο, ένα αυτοκίνητο 3% των Ακάδηματικών Λιβρικών, οπότε πρέπει να κάνουμε περισσότερα με περισσότερα. Αυτές είναι οι δυνατότητες για τα Ακάδηματικά Λιβρικά μας, επίσης έχουν σηκωθεί σε περισσότερα υψηλή από τις δημιουργικές κόψεις και την αυτοκίνηση των Ακάδηματικών Λιβρικών, την αυτοκίνηση της ανάπτυξης των δημιουργικών. Επίσης, όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα Ακάδηματικά Λιβρικά μας και να προστατεύσουμε το δημιουργικό χρόνο. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γνώρισμα και την αυτοκίνηση των Ακάδηματικών Λιβρικών. Επίσης, θα ακούσετε από φορά σε φορά, γιατί χρειαζόμαστε τα Ακάδηματικά Λιβρικά ή δεν έχουμε το ίντερνετ. Αυτό είναι κάτι με το οποίο πρόκειται όλη τη φορά. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την κατάσταση? Πολλοί Λιβρικοί πρόκειται από τα Ακάδηματικά Λιβρικά και γνωρίζουμε ότι κάθε Λιβρικοί μπορούν να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν την κατάσταση. Αυτή είναι η κατάσταση μας. Αν έχετε καλή κοινωνική σχέση, αν έχετε καλή κοινωνική σχέση, αν έχετε κάποιο γνώρισμα για να προστατεύσουν την κατάσταση, τότε αυτό θα είναι δυνατό. Θα σας δώσω τώρα λίγο παράδειγμα για το πώς οι Λιβρικοί στην Γερμανία προσπαθούν να βρουν εναλλακτική δομή και πρέπει να γνωρίζετε, όταν σας δώσω αυτές τις παράδειγματα, ότι έχουμε μια συνεχή συζήτηση στην Γερμανία για να βρουν εναλλακτική δομή και πρέπει να γνωρίζετε, όταν σας δώσω αυτές τις παράδειγματα, ότι έχουμε μια συνεχή συζήτηση στην Γερμανία, όταν σας δώσω αυτές τις παράδειγματα, ότι έχουμε μια συνεχή συζήτηση στην Γερμανία αλλά αν η κυβέρνηση είναι πολύ χαρά και αν η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει να βρει λίγο περισσότερο χρήμα και πρέπει να χρειάζεται, το χρήμα πρέπει να είναι ελεύθερο για παιδιά, για νέους και για αυτοί που δεν έχουν πολλά χρήματα. Βλέπετε ότι στην Γερμανία πιστεύω ότι μερικές από τις κυβέρνησες έχουν τώρα χρήματα και πρέπει να ζητούν χρήματα. Αυτό που θα παρουσιάσω για εσάς είναι αυτό που λέμε πραγματικά, ότι η ανεξάρτηση είναι η μητέρα της εμφάνισης, η οποία εφαρμόζεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφική πλατωρία οπότε προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο από την κατάσταση και να είμαστε δημιουργικοί. Ίσως άλλη πραγματική εμφάνιση που θα σας βοηθήσει τώρα είναι ότι στις δεκαετίδες πολλές κυβέρνησες προσπαθούσαν να διοργανώσουν την κυβέρνησή τους λίγο περισσότερο σαν μια εμφάνιση, ώστε να δίνουν στους δημιουργικούς τους λίγο περισσότερη εμφάνιση. Έχουμε λίγες κυβέρνησες στην Γερμανία που διοργανώσουν σαν μια μοναδική εμφάνιση και είναι πολύ πιο δυνατή σχετικά με το εισόδιο τους, γιατί μπορούν να το κρατήσουν και μπορούν να το χρησιμοποιούν για τους ιδιωτικούς. Προσπαθούν μόνο μία φορά στη χρονιά και μπορούν να δίνουν πόσο χρησιμοποιούν, πόσο χρησιμοποιούν, πόσο χρησιμοποιούν, πόσο χρησιμοποιούν, πόσο χρησιμοποιούν, πόσο χρησιμοποιούν, πόσο χρησιμοποιούν. Αυτό που κάνουν είναι να δημιουργηθούν κάποια σχετικά εμφάνιση που πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους, όπως εμφάνιση σε λιβάριο, χρησιμοποιήσεις σε λιβάριο όταν είσαι εκεί, πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους. Και δημιουργούν εναλλακτικές εμφάνισης για περισσότερες εμφάνισης. Ας σας δώσω κάποια σχετικά εμφάνιση. Έχουμε μια εφαρμογή για λιβάριο χρησιμοποιούς, η οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί μία φορά. Όπως είπα, σε περίπου 30 λιβάριο, στην Βουλίνα είναι 10 ευρώ, σε άλλες πόλεις είναι 25 ευρώ. Και εξετάζοντας από αυτό είναι οι παιδιά, οι παιδιά, οι πληροφορικοί. Αν δεν μετατρέψεις τα κομμάτια σε στιγμή, είσαι ελεύθερος. Ας σας δώσω εδώ ένα παράδειγμα για 25 ευρώ κάθε μέρα, το οποίο προσθέτει πολύ γρήγορα. Ιντερνή χρήση. Πολλοί λιβάριοι δεν προσθέτουν ελεύθερη ιντερνή χρήση, οπότε είσαι ελεύθερος, 50 ευρώ για την ώρα. Υπάρχει κάτι όπου η κοινότητα μας είναι πραγματικά διαχωρισμένη, ο ένας μόνος λέει ότι είναι μια υπέροχη χρήση και ο άλλος πραγματικά δεν θέλει να την έχει, ο οποίος γνωρίζει ότι είναι το υπέροχο χρήσης που αγοράζουμε σύντομα, όταν τα κομμάτια είναι στην υπέροχη χρήση. Κομμάτια κομμάτια, αλλά εάν θέλετε να τα χρησιμοποιείτε, είστε ελεύθεροι και μόνοι σας μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για 2 εβδομάδες. Μετά, βέβαια, μια άλλη χρήση, η χρήση του χωρισμού, εάν κάποιος άλλος από την εξωτερική θέλετε να την χρησιμοποιείτε ή έχετε εξετάσεις και χρησιμοποιείτε μια χρήση. Επίσης, έχουμε δημιουργικές λιμβρίες που δίνουν δημιουργίες που δίνουν και για άλλους ανθρώπους στον αγοράδο, για παράδειγμα, για παράδειγμα, δημιουργικές λιμβρίες στο ίντερνετ. Μπορείτε να βρείτε στην Κολλώνη, στην κοινωνική λιμβρίδα, ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε 20 ευρώ, εάν έχετε εξετάσεις, δηλαδή, για 5-8 άνθρωποι. Η WordSpokes χρησιμοποιεί 4 ευρώ για αυτό. Και έχουμε, επίσης, λιμβρίες που δίνουν δημιουργίες στις εταιρείες, κάνουν εξετάσεις για εκείνους και χρησιμοποιούν για εταιρεία, για παράδειγμα, 5 ευρώ. Ή, στην Κολλώνη, μπορείτε να πάτε εκεί και να πείτε, εγώ θα θέλω να εφαρμογήσω για δουλειά και θα χρειαστώ εξετάσεις για αυτήν την εταιρεία, και μετά θα έχετε ένα πακέτο για 7,50 ευρώ, θα έχετε την εταιρεία της εταιρείας και θα έχετε ένα χειροκρότημα για τη δουλειά. Και εάν μια εταιρεία έρχεται εκεί, στο δημιουργικό λιμβρίο, και θα πείτε, εγώ πρέπει να έχω πρώτη στιγμή εξετάσεις, θα έχουν εξετάσεις επίσης. Μετά έχουμε την μεγαλύτερη περιοχή της δημιουργίας και δημιουργίας. Δημιουργία είναι πολύ μικρή, πως πρέπει να δώσετε κάτι σε μεταξύ. Εάν παρουσιάσετε το λόγο στις δουλειές σας, ή κάποια άλλα διαδικασία που κάνετε. Η δημιουργία μπορεί να είναι όλος, το κοινωνικό κοινωνικό, μπορεί να είναι τα βαθιά σας, μπορεί να είναι τα εταιρεία σας, πολύ συχνά είναι ένα δημιουργικό κοινωνικό, ή είναι ένα δημιουργικό κοινωνικό που βοηθεί το δημιουργικό λιμβρίο. Μπορείτε πραγματικά να ζητήσετε όλα για άλλα διαδικασία, για πρόγραμμα ή για εξετάσεις. Μπορείτε να λειτουργείτε εξετάσεις, είχαμε ένα για το δημιουργικό δημιουργικό λιμβρίο των παιδιών, ή μπορείτε να δώσετε ένα δημιουργικό δημιουργικό λιμβρίο για τη δημιουργία που μιλήσατε, ή μπορεί να δώσετε ένα δημιουργικό δημιουργικό λιμβρίο για την πρωτοβουλία, και οι άνθρωποι θα θέλατε να το συμμετείξετε, και αυτό το χρήμα θα δώσει στην Λιβάριο. Ή θα έχετε ένα γάλαδινα και θα θέλατε να δώσετε προϊόντια από το χώρο, και θα δώσετε το χρήμα στην Λιβάριο. Για να σας δώσω άλλο παράδειγμα, έχουμε στην Μιλχάιν, στην Βιβλιοκρασία, έχουμε φίλους του Λιβάριου και έχουν δημιουργήσει ένα σχολείο, και συνεχίζουν χρήματα, δεύτερα χρήματα, τα δοκιμάζονται, και τα δοκιμάζονται εκεί για 50 κέντρα ή 1 ευρώ, και όλα τα χρήματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει σε αυτόν τον τρόπο, τα δίνουν στην Λιβάριο. Στην Ενδουρία, που είναι μια μικρή Λιβάριο, έχουν δημιουργήσει ένα σχόλιο, το οποίο ονομάζονται σχόλος μικρών σχόλων, και έχουν δοκιμάσει σε διάφορες περιοχές, όπου μπορούσαν να διαβάζονται για διευθυνότητα. Και ένα που αρέσει πολύ, είναι το διευθυνότητα, το οποίο διευθυνότητα, είναι το διευθυνότητα, γιατί η διευθυνότητα μας, η διευθυνότητα, είναι συμμετοχή πολύ συχνά με νέους ανθρώπους, που δεν μπορούν να διαβάζονται ή να διαβάζονται, αλλά μπορούν να διευθυνότητα, ώστε να μπορούν να διαβάζονται σε κάθε σχόλιο. Another one I like a lot is your birthday for the library. Or you even have a combination of a local car dealer who has paid instead of a fee to the author to give them free annual car inspection. So in this way the author was for free to the library, the library charged a little bit of an entrance fee and then they had a little bit of money out of this event. And in the Berlin Public Library we found that a local retailer donated the furniture for the children's libraries. In Duisburg this public library has at the moment no media budget whatsoever, so they have just zero, nothing. But of course the library is only as interesting as its media and so they came up with a book patron project. They cooperated with the local bookshops, they put on tables there many of the books they choose for the library, so they did really the selection, they said these are the books we want. And book buyers can go there, they can buy a book and donate this then to the library and their name is written in the book. And the same was done also by the City Library of Mainz. They have a lot of historic books and it costs a lot of money of course to restore them and we're looking for sponsors for that. Again the name of the sponsors written then in the book. We even find libraries who are working with online donation systems like the University Library in Konstanz. They have installed the Paypal system by which really everybody can just donate some money to the library. And I came across a very interesting example in Essen where there is a website which is called billiger.de which means cheaper.de. It's a website where you can find all kinds of products and you can compare prices and you can then choose the cheapest one. And they have a campaign for six weeks that if you buy certain books on their websites via their partner, their books.de, then this billiger.de will donate the same amount of money to the public library in Essen so they can buy new media as well. And then I came across a new way of founding media or projects in libraries. I'm not aware of any library at the moment who's tried this in Germany but I'm sure in America they've done it and there are at least courses in Germany offered on that and therefore I would like to mention that here as well which is the crowdfunding which is an online platform with various offers and you can collect their donations. You present your project there and the money is kept until a certain amount of money is really there and until the time limit has been spent and if you have been successful and all the money is there you need, then this money is released and you can use that. So in this way you can really get a lot of funding from a whole lot of groups of people. Very important in German public libraries since the 1990s are our coming with friends of the library. They are extremely helpful. We had of course some friends of the library but we see since the 90s really many, many, many more and I would think at least in every fourth library there is now friends of the library groups. They really improve the position of the library and they help secure the future of the library because they speak up for the library. They are independent from the library and this makes them so much more powerful. They really lobby for the library. Their membership fee that they pay of course is an additional income source but they are also able to go around the community and to raise some extra money and they make presentations to the press and they really work a lot and are very, very helpful for the library. Just to give you two examples. In Hamm in the public library we found that they even raise so much money that they can pay workers who are working there in a minor employment but just 400 euro a month for helping out in the library and this is paid by the friends of the library groups. Then of course they have literary groups that they run or in Heilbronn we have a project which is called Story to Give Away where the library is placing volunteers, feeding aloud volunteers in local schools and in the kindergarten. And then of course the vast group of volunteers which are becoming more and more important in our libraries and they support mainly those library services that would otherwise not be possible at all. We have in Germany in the last I would think 20 years always debates about volunteers because many people feared that their jobs would be taken over by volunteers. But this is not the case. We actually can see now professionals are the ones who have to organise and coordinate the volunteers. You cannot run a library just by volunteers once it has reached a certain size. I said earlier on we have many small libraries which are run by volunteers but there is a real limit to what you can do regarding media size and opening hours. So we are talking here about volunteers in libraries with professional staff and they offer additional services which professional staff for example cannot offer. We have as an example the regional public library where they have a kind of internet advisor. This is really a one-to-one model. Elderly people who do not know really and they are very unsure about the internet they can go to the public library. There will be one person there and there will be a one-to-one teaching how to use the internet, how to use the email how to use Skype, how to stay in touch with people relatives which might not be in the same city. Or we have another project which is called the Book Dwarfs where volunteers encourage young children which are living in residential homes either refugees or immigrants to learn the language of the country. Again this is a one-to-one project. Or the Media Messenger where volunteers are bringing books home to people which are not able to visit the local library. So this is really all done by volunteers. And then we have since three years now a new program and it might be something which is of interest to you as well. There is something I think that needs to be some research being done here. It's an American company, the TechSoup Global. This is a non-profit organization and they are active now in more than 30 countries. They donate IT programs, hardware and software and they have in about 30 countries partners which are running this with them. And they cooperate with us, with the German Library Association and libraries are now able to buy all hardware and all software for their libraries for all those computers which are in public use for an administration fee of 4% only meaning there is a saving of 96%. I put the website here in as well. I saw that they are active in more than 30 countries and this might be something you would like to follow up as well. Apart from looking for alternative funding possibilities there are libraries in Germany who felt that if they have less money then they have to use this money better. They have to use it more effectively. They have to use their resources more effectively. And we have now since more than 10 years a project which is called the Strategic Library Planning by which library directors develop their own individual strategic plan. Within 18 months they are actually having workshops first for the first input and then they exchange their experience in the middle of the project and in the end also they discuss the results. This is really the idea behind it is that many libraries can no longer be libraries for all. They have to look for who are actually my customers who are there and then to ensure that they are best served. And the idea is also that it's much more convincing if you have a well-developed long-term plan than just going from one day to the other and the whole thing will really improve the profiling of the library. So you look around your community you have to identify who is there, what are the problems have you more immigrants, have you more elderly people have you a lot of unemployed people and then you will really see what are the effects of the library. You research the hard facts and figures first to really determine which are your customers and then you identify the problems of your region of your municipality and you position the library as the problem solver. I'm not going now through the various steps if you are interested you can just read this later on but the whole idea is that you look first who are my customers and that all the services you are offering all the money you are asking for all the cooperation you are doing all the measures you are taking and also the way you communicate is all developed from this material what are my customers, what do they need and with whom do I cooperate to serve them best. I would like to go into another area which is also becoming more and more important which is the cooperation. You can have of course cooperation with various partners the first obvious one is the cooperation with libraries and we have projects in Germany in which libraries actually exchange their media in certain rhythms. They increase in this way the offer they can give to their customers by just changing this. So we have as an example in an area in Rheinhessen we have 30 libraries who bought altogether almost 5000 DVDs and every four months they will exchange what the individual library has to another library so they have new stocks to their customer and they even agree on common stock building in their area. We have built up a couple of years ago an internet library where we have a shared compilation of about 7000 links in about 20 fields of knowledge which is regularly updated and very important of course here is this question service which is run by the librarians. This is done automatically, you can type in by email your question within two days or possibly within 24 hours you will receive your answers by professional librarian. Then of course very important also for us is the cooperation with schools. And here it is important to know that due to various reasons we do not have a tradition of very strong school libraries. Our guess is we do not know exactly but our guess is that only about 15% of our schools have professionally run school libraries. So in the last 10 years we have done a lot to sign cooperation treaties. Our association branches in each of the federal states with the ministries which are responsible for the education and we formed cooperation between public libraries and schools. And we have now regular reading promotion services and class visits and we have even school lessons in the libraries and this is all done regularly as a part of the curriculum so to ensure that each child is really coming to the library very regularly and we also build up very strong links between the professional libraries in the public services, in the public libraries and those school libraries which are mainly run by volunteers either by teachers or by parents. And we of course also have now growing cooperation with kindergarten and I brought you one example from Kreuzgarten. First the children actually visited the library and they got story reading of course. Then the parents represented books in the kindergarten those books which are very good for reading aloud to the children and then in the end these children actually produced the book themselves a little of painting, a little of writing and then now you can see that maybe very proud because their own book is now in the library and can be borrowed. Regarding new services, e-landing. We choose a different way than other European libraries. We went via one commercial supplier. There's a similar model also in the United States. It makes life easier for us because we have one supplier that is doing all the negotiations with the publishers which is of course very, very time consuming and very hard and we can use these offers. There's one technical platform they are looking for and this is an internet based service so there's no installation necessary in the library itself and the technical support is also run by this company which means that in your library the library user just goes to your homepage they use the digital content, they just browse through that and they put the material they would like to have in a kind of a library basket log in with their personal data because this service is only available for registered library users and they then just take out the material they download it to their PC or to their e-book reader. This of course means that we can now also offer a 24-7 hours service and we reach new user groups who very often do not use the library very often because they say well they don't find the time to come to the library now they can use the library coming from home. This also helps a lot in rural areas where people find it hard to find the next library. This kind of service is offered by about 300 public libraries at the moment 50,000 media are negotiated, about 70,000 are at the moment on offer some libraries form local consortia to get this offer and the bigger libraries are just having their own negotiations. Just to give you the example of the Berlin public library at the moment about 5% of the registered library users in Berlin are using this they have access to about 10,000 titles and in very high demand we find this always our advice books on rural economies. I would like to give you also a little bit of information on what we are doing in the library association to support libraries because our library association is only as good as the members it has so we really try to give a lot of support to our members by creating nationwide events and we have now in the second year and I brought a couple of copies I left them outside which is our report, you see it's very thin it's our report on the state of libraries we started this last year in the beginning we always give the figures, the ones that I presented to you as well but then of course we also give page by page those areas where libraries really contribute to the community what services they give to help young people to really enjoy reading what services they give to elderly people, what services they can give to immigrant people and so on so this is really kind of in two parts, the one part really say well this is the state of the finances and the second part says well this is actually what we could do if we only had a little bit more money we could do even better. I think this is a very important report and we will continue to do that we sent this to about 1,000 politicians in Germany and just now I received a lot of letters back saying well this is very important and this report is actually presented on the 24th of October which is the library day in Germany and this marks also the beginning of our image campaign which we are running now in the fourth year which is the Meeting Point Library the basic idea is that during one week all the events which are happening anyway in public libraries which are not visible to the outside world are made visible we have created a common website and on this website every library is including the events they are doing in this week so in this year we had 5,000 events in about 2,000 libraries all over Germany and this is of course something which is of interest to the media all of a sudden they say oh there is something happening so apart from this website we also produce common material with a logo so this is all visible and we have famous people who are supporting the library as well we are at the moment working on a position paper on the funding needs of public libraries which of course then has also been distributed to our members and they can use it as well when they talk to politicians and we are expecting now in the next weeks the results of a study we have commissioned on the non-usage of libraries because we feel that we need to know more about the reasons why people are not coming to the library to be able to set up a suitable message to attract these people as well and we produce a common PR material again I brought this postcard they are more outside you can take these if you wish these postcards were made for children libraries we asked the illustrator to produce these ones we made these ones and we made this available for free to all our members so they can all use it if they wish and the same with photographs we commissioned all these photographs of people who are using the library they are using different kind of materials we have this on our website for our members and everybody can just use it in their material in their posters and their leaflets in which way however they like because this of course is the cost reducing is enormous in that this year we have produced for the first time a small web clip it's just one and a half minutes I'm not daring now to show this but if you are interested I think you've got a printout so you can have a look yourself we asked students of the film academy to do this little web clip and they actually produced I like it a lot a very funny web clip by which they interview letters in the books and the letters are actually explaining why they are so happy to be in the library so if you wish just test it yourself so to sum up I think the way I had to improve our situation is well first of all of course we need to have more funding yes but I think we can do a lot ourselves as well we have to look at our tasks are we really doing the right things we have to review that are we really offering what our customers need do we have to offer new services maybe we have to skip services that nobody is really asking any longer we have to build a very distinct library profile we have to explain to people what libraries can do and what only libraries can do there is no other place that offers quality information quality books for free for people and with professional staff of course to help you whenever you need help we have and I think this is an area we have to improve a lot we have to cooperate even across municipalities to share resources and we have to mobilize much much more all those people who are voluntarily helping the library who are voluntarily working for the library because they really like the library and they would like to support the library and I think we have to continue to run a lot of unconventional image campaigns and this is something we can all do by ourselves so thank you very much