ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 22-12-2022 (Δήμος Χαλκιδέων, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κυριά κυριακή Ευαγγελία, Παγώνης Χριστός, Βαβουλότης Ευάγγελος, Παντούνας Γεώργιος, Γιωγιός Γεώργιος, Κεράτσας Μιχαήλ, Κυριά κουκαλαμιώτη Εκατερίνη, Μπουραντάς Γεώργιος, Καθαροσπόρη Βασίλειος Διονύσιος, Ζλακόνη Ελληνικού Αργυρούλα, Βαβουλιώτης Ιωάννης, Καραμούζης Παναγιώτης Σωτήριος, Κόρδης Δήμος, Μπαρούτας Κωνσταντίνος, Τσομώκος Μιχαήλ, Κουτουλής Δημοσθένης, Βασίλειος Βασίλειος Βασίλειος, Βασίλειος Βασίλειος Βασίλειος, Βασίλειος Βασίλειος, Τσομώκος Μιχαήλ, Κουτουλής Δημοσθένης, Παναγιωτάκος Παναγιώτης, Τσιβίκα Γρανέτα, Σταματούκος Ευάγγελος, Καλαθέρις Αναστάσιος Ευάγγελος, Μιτζιφύρη Ελένη του Αλεξάνδρου, Μιτζιφύρη Ελένη του Αθανασίου, Χονδρογιάννη Σοφία, Δαριβέρη Ιωάννα, Μπάκας Ιωάννης, Τριανταφύλλου Αθανάσιος, Ρίγος Κωνσταντίνος, Κόντου Πιτσινιβασιλική, Γεωργαλάς Νικόλαος, Ζέρβας Κωνσταντίνος, Πάνος Γεώργιος, Σιόλιας Νικόλαος. Κυρίες συνάδελφοι διαπιστωμένοι της Απαρτίας, ξεκινάει η συνεδρίαση πριν μπούμε, λοιπόν, στο μοναδικό θέμα που έρχεται. Συνεχίζουμε. Αγίου Νικολάου Λιμπέρης Παναγιώτης, Ανθιδόνος Τσούρτος Ιωάννης, Αφρατίου Ζαχαριάς Παναγιώτης, Βαθέος Νικήτας Χαλβατζής Νικόλαος, Βασιλικού Τροχούτσος Παναγιώτης, Δροσχιάς Αφένδρας Νικόλαος, Καλοχορίου Παντιχίου Μπρατσιώτης Λουκάς, Μίτικα Γουρνίς Άγγελος, Νέας Σαρτάκης Παπαδημητρίου Γεωργία, Νέας Λαμψάκου Μακρίδης Ιωάννης, Παραλία Βλίδος Μαντίς Πυρίδων, Φάρου Βαθή Μαρία Βάθμαρια, Φίλων του Λούμις Αναστάσιος Χαλκίδας, Γιάννου Ικωσθαιόδωρος. Κυρίες συνάδελφοι, πριν ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση, την ειδική της 22 Δεκεμβρίου, το 2022, το μοναδικό θέμα, την πζήφιση του υπολογισμού του Δήμου Χαλκιδένου του Κονομικού Έτους 2021... Κυρία Πρόεδρε, πιστεύω εγκασίας, μπορώ να πάρω το λόγο. Να μ' αφήσετε να ολοκληρώσω, κύριε Καλαθέρη. Ναι, θα μπείτε στο θέμα. Άμα ολοκληρώσετε, θα μπείτε στο θέμα. Δεν θα μπορώ να το αποδίδω. Δεν είναι πόσο σαν τη φράση μου. Αφήστε με να σε... Περιμένε να ακούσετε, λοιπόν. Το μόνο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι να διαβάσω μια επιστολή που έστειλε η κυρία Χονδρογιάννη και θέλει να κάνει μια τεποθέτηση, δήμαρχος, και δεν θα συζητήσουμε το θέμα, το λέω προκαταβολικά, και μια επιστολή που στείλατε τώρα, την οποία επίσης θα αναγνώσω. Θα τις αναγνώσω και από εκεί και πέρα, αυτά θέλετε σε επόμενη συναιδεία ή θα τα συζητήσουμε. Απλώς το λέω, γιατί οφείλω να τα ανακοινώσω στο σώμα, αν και... Είμαστε απαγόρευα. Δεν έχουμε διάθεση αν θα πάρουμε το πρόγραμμα. Μα να μη μπερδέψουμε, θα πάμε, εντάξει, αν θέλετε. Δεν έχουμε διάθεση. Αν όντως το πάρετε, δεν θα να μπείτε στο θέμα. Δεν θα το μπλέξουμε με αυτή τη συναιδρίαση. Με τα πρακτικά, δεν θα κάνουμε συζήτηση. Ε, τότε, λοιπόν, την πήρατε την... Ε, τώρα, εντάξει. Θα αναγνωστεί η επιστολή. Δεν θα μπερδέψουμε τη συναιδρίαση, θα έχουμε θέμα. Θα έχουμε θέμα. Είναι μια ειδική συναιδρία, σας το γνωρίζετε καλύτερα. Δεν μπορούμε να ανακατέψουμε άλλα θέματα, αλλά οφείλω να την ανακατέψουμε. Αν και την έχετε διαβάσει, την έχετε στείλει στο email σας, της επόμενης συναιδρίας, ή αν θέλετε να πούμε κάποια πράγματα άλλα, ούτε ευχαρίστω στη διάθεσή σας. Και να επανέρθουμε πιο... Εντάξει. Δεν απαγόρεψα να συζητήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα. Απλά είπα ότι απόψε δεν θα συζητήσουμε. Κυρίες και κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ανημερωθεί κανείς, για την τραγωδία που έλαβε χώρα την 3η το απόγευμα, 20 το 12 του 2022, δίπλα ακριβώς στο κτήριο του ΔΟΠΑΚ. Τι τραγική ειρωνία να επιθένει άνθρωπος δίπλα στον Οργανισμό Προστασίας και Ελληλεγγύης, που είναι υπεύθυνη ούτε μια δημόσια συλληπητή ρεπιστολή. Ένας εγκαταλειμμένος άνθρωπος, τον οποίον φροντίζαμε με εθελοντές πάνω από δύο χρόνια, κάηκα βοήθητος μέσα στο δωμάτιο, το οποίο είχαμε πρόσφατα ανακενήσει και επιπλώσει με είδη αμέσα, ούτε να ζει αξιοπρεπτός και όχι σαν ανδέσποτο ζώο. Η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια δεν φαίνεται να έχει κάποια αξία για τη Δήμαρχο και τους συνεργάτες της, αλλιώς θα είχε δεχτεί μία από τις πολλές προντάσεις που της είχα κάνει, υπάρχει άλλη εξήγηση σε αυτόν τον παραλογισμό που βίωσα και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάδυα στην οποία έχει πέσει η Δημοτική Αρχή, δεν θα παραστώ απόψη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22 του 2012, ήμουν αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού γεγονότος, με πολύ να πέσει στις εικόνες του Καμένου Στέλιου Τσιμπού στο μυαλό μου. Κάνω έκλειση ενόψω του Χριστουγέννων, να κυνητοποιήσετε την ανθρωπιά σας, με την αγχαριστία, την αναστησία, την αδιαφορία και την ιδιωτέλεια που έχετε δείξει μέχρι σήμερα. Παρακαλώ, υπάρχουν επιστολή να αναγνωστεί στον Δημοτικό Συμβούλιο, Σοφία Κονοργιάννη, ανεξάρτη δημοτικού συμβουλίου του Δημοχαλκιδέων. Αγαπητοί συνάδελφοι, καταρχάς δεν θα αναφερθώ καθόλου στο περιεχόμενο της επιστολής της συγκεκριμένης και στο τι προσάπτει στη δημοτική αρχή, γιατί εκτός από το τυπικό του θέματος, που σήμερα δεν επιτρέπει η συζήτηση του προϋπολογισμού περαιτέρως συζητήσεις, θεωρώ και ιδιαιτέρως νοσηρό να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω σε πτώματα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε πολλά τραγικά συμπάντα στην πόλη της Χαλκίδας και νέους ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους και στους δρόμους και άλλα πολλά. Θέλω μόνο να διευκρινίσω κάτι και αυτό για την αποκατάσταση των εργαζόμενων στις δομές πρόνοιας και στο βοήθειο στο σπίτι, λέγοντας ότι για τον συγκεκριμένο κύριο που διευκρινεί, για τον συγκεκριμένο κύριο που δυστυχώς έχασε τόσο τραγικά τη ζωή του, υπήρχε μέριμνα από το ΔΟΠΑΧ και από το βοήθειο στο σπίτι και εδώ και ένα μισό χρόνο κάθε πρωί τον επισκέπτονταν, του παρήχαν ένα γεύμα, τον πλένανε και τον φροντίζανε κατά τις πρωινές ώρες, κάθε πρωί και τα Σαββατοκύριακα. Και αυτό σας λέω και πάλι το τονίζω, γιατί πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια ως προς τους εργαζόμενους στο ΔΟΠΑΧ και στο βοήθειο στο σπίτι. Δεν προχωρώ σε κανέναν άλλο σχολιασμό. Αυτά ευχαρίστως να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτηση σε επόμενη συναιδρία. Πάμε στην επιστολή που έστειλε ο κ. Καλαθέρις και μια και δεν έχετε λάβει γνώση, θα σας την αναγνώσω. Κυρία Πρόεδρε, η πρόσφατη απόφαση 2377 του 2022 του Συμβουλίου Επικρατείας ανέτρεψε τελεσίδικά το παράνομο και αντισταγματικό καθεστώς των νόμων 4623 του 2019 και 4625 του 2019, το οποίο φαλκίδεψε την οποία ακόμη τότε ψήφω τον Ελλήνο αναφορικά με την τοπική αυτοδίκηση, βάζοντας στη γωνία τα κυρία εργασώματα των δήμων, τα δημοτικά συμβούλια και αναφέντοντας τις ουσιαστικές αρμοδιότητές τους στην Εικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Πεότητας Ζωής και μάλιστα με σύνθεση που δεν είχε καμία σχέση με την απλή αναλογική και τις δημοκρατικές νοοτροπίες και λειτουργίες. Παρά το γεγονός όμως της πιο πάνω μνημονευόμενης απόφασης του ΣΤΕ στο Δήμο Χαλκιδέων, συνεχίζει τη λειτουργία των δύο αυτών επιτροπών, προφανώς παράνομενα και με αυτή παράνομη επισύνθεση. Βέβαια, και η παράταξη του κ. Παγώνιχε στείλει ένα έγγραφο, το οποίο έχει κοινοποιήσει στην αποκεντρωμένη. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ίσως προφανώς θα υπάρχει, να μποθα να την κοινήθουμε στη συνέχεια. Ξεκινάμε με τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού οικονομικού για το 2023. Θα σας θυμίσω και φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε, όπως είχαμε κάνει και τις προηγούμενες χρονιές, να μην ξεκινήσουμε με ερωτήσεις, αλλά να ξεκινήσουμε την τοποθέτηση της Δημάρχου, να αρχίσουμε τις τοποθετήσεις και μέσα στις τοποθετήσεις, όπου έχετε και διευκαινιστικές ερωτήσεις, μια και εδώ είναι στη διάθεσή σας και οι διευθυντές πέρα από του, και η διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών, η κ. Παπανέστη και ο διευθυντής νομικών υπηρεσιών ο κ. Λίγκρος. Φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε. Έτσι, νομίζω, το κάνουμε για τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει κάποια αντίδυση? Θα συμφωνήσουμε. Κύριε Δήμαρχος, είχα το λόγο μου. Θα πούμε πρώτο το προεπολογισμό και μετά την τακτική. Θα κάνουμε, Πρόεδρε? Όχι, είπαμε ότι εσείς τοποθετήσετε αυτά που έχετε, τέλος πάντων να σχολιάσετε για το προεπολογισμό. Όχι, όχι. Το κατάλαβα αυτό, επειδή πθες είπαμε ότι πρώτο το προεπολογισμό και μετά την τακτική. Ναι, ναι, ναι, ναι. Συγγνώμη, αν δεν το διευκαινίσα. Συγγνώμη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μα το διάβασα, το διάβασταν για τις επιτροπές. Έχετε δίκιο, αλλά δεν είναι παρούσα. Έχετε δίκιο, αλλά υπάρχει μια πολιτεία που νομοθετεί αυτό. Θα πρέπει και με κάποιον τρόπο να... Γιατί δεν είναι... Γιατί να σας χωρίς προσωπική μάπης δεν εσιλείβει. Και δίκιο έχουμε, κυρία Πρόεδρε. Και δίκιο έχουμε. Διότι εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση πάνω στα αυτόματα, όπως λέει ο δήμαρχος. Ούτε στο περίπτωσο του σκοτώθηκε σκάβους κάνουμε. Ο δήμαρχος έκανε αντιπολίτευση ανεβασμένη στα έτρανα, όταν σκοτώθηκε σαν να γυαλούσα στον κόμμο το παιδί. Αυτή είναι η διαφορά η δικιά μας με τη δικιά της. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας δώ και συγνώμη γιατί είμαι και λίγο ασθενής. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα συζήτης σημερινής συνεδρίας εσείς, το οποίο είναι και μοναδικό, όπως ο νόμος ορίζει, είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαλκιδέων για το έτος 2023. Είναι ο δέκατος τρίτος κατά σειρά προϋπολογισμός του Δήμου από τότε που συστάθηκε ο Καλλικρατικός Δήμος Χαλκιδέων. Φέρνουμε ενώπιον σε σήμερα στην κορυφαία αυτή η συζήτηση για κάθε δημοτικό συμβούλιο έναν προϋπολογισμό που στηρίζεται σε τρεις αρχές. Στην αρχή της ενότητας εσόδων και εξόδων, που σημαίνει ότι τα έσοδα και τα έξοδα εγγράφονται στο σύνολό του σε νέο προϋπολογισμό. Στην αρχή της ειδικότητας των πιστώσεων, ότι δηλαδή κάθε πίστος υπάρχει μόνο για τον σκοπό που προορίζεται, με άμεση συνέπεια δαπάνες που δεν αντιστοιχούν στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου κωδικού να θεωρούνται μη νόμιμες. Στην αρχή της ακρίβειας, που σημαίνει ότι οι προβλέψεις είναι στα όρια του εφικτού να πραγματοποιηθούν. Συντάσσοντας στον προϋπολογισμό, το Δήμος Χαλκιδέων έχει συγκεκριμένους στόχους. Να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες που είναι απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία του, όπως ενδεικτικά αναφέρον τη μισθοδοσία, την προμήθεια των καυσίμων και των άλλων υλικών, την εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών και άλλες. Να υποστηρίξει οικονομικά τις πολιτικές που αφορούν στην παιδεία, στην πρόνοια, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και άλλες και να διασφαλίσει την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων ή εργασιών, που αφορούν ούτε στη συντήρηση των εφιστάμενων υποδομών ή στην υλοποίηση νέων επενδύσεων προς όφελος των πολιτών του Δήμου. Σήμερα λοιπόν ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία της κατάρτησης του προϋπολογισμού, που πέρασε όλα τα προβλεπόμενα εκ του άρθρου 77 του Νόμου 41-73 του 2013 στάδια και απομένει η ψήφιση του στην απόψινη συνεντρίαση. Μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός πέρασε από τα συλλογικά όργανα του Δήμου, τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, όπου με την αριθμό 1 της 1ης 8 του 2022, απόφασε η ξεκίνηση η προβλεπόμενη διαβούλευση πριν τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού, την Εκτελεστική Επιτροπή, όπου με αριθμό 1 της 5ης 8 του 2022, απόφαση καταρτήστηκε το τεχνικό πρόγραμμα, το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου με αριθμό 118 της 11ης 8 του 2022, απόφασης ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα, την Εκτελεστική Επιτροπή, όπου με αριθμό 2 της 22ης 8 του 2022, απόφαση, καταρτήστηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, την Οικονομική Επιτροπή, όπου με αριθμό 4 72 της 21 του 2022, απόφαση, καταρτήστηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού και μπροθέσμως ενσωματώθηκε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Συντερικών. Εν συνεχεία, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας στο ΝΟΤΑΦΟ, που προέλεξε το προϋπολογισμό με το επαρήν 31-48 κάθετος 20 δεκάτου του 2022, εξέφρασε την άποψή του περισσοσκελισμένου προϋπολογισμού χωρίς ουσιώτης επισυμάνσεις για αλλαγές και τροποποίησης. Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή, με την αριθμό 669 κάθετος 6-12 του 2022 αποφασίτης, πρόεβη στη σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού μετά τη γνώμη του Παρατηρειου Οικονομικής Αυτοτέλειας στο ΝΟΤΑΦΟ. Έτσι, λοιπόν, ο προϋπολογισμός που έχετε στα χέρια σας είναι πλήρως ελεγχμένος και συμμορφωμένος με τις επιταγές της με αριθμό 49-039 ΚΙΑ, με την οποία αριθμίζονται θέματα κατάρα της προϋπολογισμού, και η οποία, φέτος, δυστυχώς, όπως και όλες οι προηγούμενες χρόνια, εκδόθηκε αρκετά καθυστερημένα. Συγκεκριμένα, εκδόθηκε στις 25 Ιουλίου του 2022. Παρά τα αυτά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων ενταποκρίθηκαν πλήρως στα καθή κοντά τους και όλα ολοκληρώθηκαν εντός των προβλεπωμένων ασφεκτικών χρονικών ορίων και γι' αυτό θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδιαίτερο στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου Χαλκιδέων που συνέβαλε στην ολοκλήρωσή του. Να τονίσω επίσης ότι ελέγχθηκε από το παρατηρητήριο και πέστρεψε στο Δήμο μας χωρίς καμιά ουσιαστική παρατήρηση. Αυτό και μόνο καταδεικνύει την αρτιότητά του και τον άριστο τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιοι, όπως προείπα, εργάστηκαν για τη σύνταξή του. Αναμφισβήτητα, η σύνταξη και η ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού ενός φορέα, όπως είναι ο Δήμος Χαλκιδέων, αποτελούν ύψης θεσπράξεις στο πλαίσιο της λειτουργίας της εκάστωτες Δημοτικής Αρχής, της διοίκησης του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο προϋπολογισμός μέσα από τα αναλυτικά οικονομικά δεδομένα που περιέχει, αποτυπώνει το γενικό και ειδικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέλει η Δημοτική Αρχή, για το έργο που θέλει να υλοποιήσει στη διάρκεια του επόμενου έτους. Αυτό εξάλλου γίνεται αντιληπτό και από το γεγονός ότι βασικό προαπετούμενο για τη σύνταξη του προϋπολογισμού είναι η σύνταξη και ψήφιση του ετήσιου τεχνικού προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των έργων της επόμενης χρονιάς. Είναι αλήθεια ότι ο προϋπολογισμός ως μέσο προγραμματισμού εκτέλεσης δαπανών αλλά και ευρύτερης οικονομικής λειτουργίας, εμφανίζει αποκλήσεις κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους και αυτό αποδεικνύεται από τις συχνές τροποποίησεις που καλούμαστε, κυρίες και κυρίες συνάνδελποι, να ψηφίσουμε κάθε φορό ως αποτέλεσμα της δυναμικής του. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ένα στοιχείο που ανέφερα στην αρχή της τοποθέτησής μου, ότι η υπουργική απόφαση με την οποία ρεθμίζονται θέματα κατάρτις του προϋπολογισμού εκδόθηκε τέλη Ιουλίου, πολύ μικρό χρονικό διάστημα πριν εκπνεύσει η προθεσμή ενσωμάτωσης του στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Σωτερικών, ώστε να ελειχθεί από το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας στο ΝΟΤΑ. Ο νόμος επίσης επιβάλλει τα στοιχεία που περιέχονται στον προϋπολογισμό να είναι του μηνός Ιουλίου του 2022 και συγκεκριμένα του τέλους του Ιουλίου του 2022. Δηλαδή πέντε μήνες πριν ολοκληρωθεί το οικονομικό έτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ναι σε γραφές μετά τον Ιούλιο, να μην έχουν λήφθει υπόψεις στη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2023 και προβλέπεται να ενταχθούν σε αυτόν στην πρώτη αναμόρφωση, στη δεύτερη μάλλον, στην πρώτη αναμόρφωση αυτές που θα έχουμε μέχρι στις 31 δεκάτου και στη δεύτερη οι υπόλοιπες ως αποτέλεσμα της δυναμικής και του ευμετάβλητο, όπως προείπα. Πρακτικά αυτό ερμηνεύεται ως εξής. Το ψηφιστένι διτεχνικό πρόγραμμα και ο υποψήφισης προϋπολογισμός είναι σχεδόν τυπικά εργαλεία για τη λειτουργία του Δήμου. Σαφή εικόνα για το τι μπορούμε να έχουμε ως συγκεκριμένη στόχευση για το 2023 θα έχουμε στο κλίσιμο της χρονιάς και θα αποτυπωθεί η στόχευση αυτή και σε επίπεδο έργων και υπηρεσιών κατά τις πρώτες τροποποιήσεις που θα γίνουν και τους πρώτους μήνες του 2023. Ενδεικτικά να πω, για παράδειγμα, ότι οι εγγραφές που έχουν ήδη γίνει στον τρέχοντα προϋπολογισμό και τις έχουμε εντάξει με τροποποιήσεις, με τις εντάξεις σημαντικών έργων, όπως η δημιουργία του Πρότυπου Περιβαλλοντικού Πάρκου Ελευθερίας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, όπως η κατασκευή της Πλατείας των Αγίων Αναργύρων, η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με ποσό 234.000 ευρώ, όπως οι γωνιές ανακύκλωσης χρηματοδοτούμενες από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ποσού 5.912.948 ευρώ, όπως ο εξυγχρονισμός των ΚΕΠ του Δήμου μας με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και εργασίες ανακέννησης, με χρηματοδότηση επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσού 209.342 ευρώ και βέβαια η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων 970.000 ευρώ για τις έξυπνες πόλεις που πετύχαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης Ουσσα, η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που πέτυχε αυτή τη χρηματοδότηση. Και ουσιαστικά με την εφαρμογή όλων αυτών των λύσων που προτείνουμε μέσα από την πρότασή μας, στοχεύουμε στην αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εξωστρεφές επιχειρηματικό οικοσύστημα με ευκαιρίες απασχόλησης, να διαμορφώσουμε ένα έξυπνο και βιώσιμο τουριστικό μοντέλο 12 μηνών και τη μεταφορά τεχνονοσίας και δημιουργίας προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Όλες τις προτάσεις μας για τις έξυπνες πόλεις θα σας παρουσιάσουμε σύντομα και αναλυτικά σε μια άλλη συνεδρίαση. Έχουμε δηλαδή αυτή τη στιγμή που μιλάμε 11.335.000 ευρώ. 290 ευρώ σε ενταγμένα έργα που σήμερα δεν φαίνονται στον προϋπολογισμό μας, καθώς οι χρηματοδοτήσεις τους προέκυψαν μετά από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Αυτά θα ενταχθούν με τη δεύτερη τροποποίηση που θα ακολουθήσει την πρώτη που είναι τυπική. Ο προϋπολογισμός μας δηλαδή θα αυξηθεί από την αρχή του έτους κατά περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε όμως πλέον περήφανοι, γιατί στον προϋπολογισμό αυτό υπάρχουν όλα εκείνα τα έργα που αλλάζουν την εικόνα του δήμου μας, όπως φυσικά το έργο της δημοτικής αγοράς με την ενταγμένη πλέον χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, η κατασκευή του 26ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας που ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές, η ανάπλαση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου από την παραλία μέχρι τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, η οποία θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2023, το ανοιχτό κέντρο εμπορίου με την αναβάθμιση όλων των εμπορικών δρόμων γύρω από την πλατεία αγοράς, για το οποίο θα είχαμε υπογράψει σύμβαση και θα είχε ξεκινήσει αν δεν είχε υποβάλει προσφυγή ένας Χαλκιδαίος εργολάβος την οποία έχασε, αλλά συνεχίζει με αίτηση ακύρωσης, για την οποία αίτηση ακύρωσης περιμένουμε την έκδοση απόφασης από το διοικητικό εφετίο. Οι πλατείες και οι κοινόχριστοι χώροι στην περιοχή Πέτρου και Παύλου, στο Ντάθη, στο Βαθύ, στο Καλοχώρι, στη Νέα Αρτάκη, στη Δροσιά, στο Βασιλικό, ο κοινόχριστος χώρος στον Αγιόργη τον Αρμά, το έργο της ανάπλασης κοινοχριστών χώρων στη Χαλκιδα, που μαζί με την πλατεία της περιοχής των Αγίων Αναργύρων, που δημοπρατήθηκε αλλά δεν φαίνεται στον προϋπολογισμό αυτό, αποτελούν ένα σημαντικό κύκλο έργων που αλλάζουν την εικόνα σε όλο το δήμο. Ειδικά για το έργο των κοινόχριστον χώρων, θα ξεκινήσουμε από το χώρο δίπλα από το Δάριγγ, αμέσως μετά τις γιορτές, καθώς περιμέναμε να ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες από τα συνεργεία του φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, η ασφαλτώστρωση κεντρικών οδών της Χαλκίδας, όπως οι οδοί Κότσου, Νεοφίτου και Βύρονος, που μαζί με την ασφαλτώστρωση της Οδού Λιλαντίων και ένα μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτωστρώσεων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, και στην Αυλίδα, και στην Ανθηδόνα, και στο Λιλάντιο και στη Νέα Αρτάκη, αποτελούν από τα μεγαλύτερα έργα επεμβάσεων στην οδοπία που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια προχωράμε, καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο της έγκριστον τευχών δημοπράτησης, στην προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων. Σε μια πρόταση για 200 ηλεκτρικά ποδηλάτα με 8 σταθμούς σε όλες τις δημοτικές ενότητες, εγκρίθηκαν και ξεκινάμε πηλωτικά με 56, με 3 σταθμούς, τα οποία θα δημοπρατήσουμε σύντομα, καθώς τα τεύχη είναι για έγκριση. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, λύνεται επιτέλους ένα μεγάλο πρόβλημα δεκαετιών, καθώς δημοπρατήθηκε ήδη η μελέτη για τη συνοικία ίτα στην έξω Παναγίτσα. Όλα αυτά αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό που καλείστε να ψηφίσετε σήμερα. Στόχος από την πρώτη στιγμή, επίσης, είναι να βελτιώσουμε και να φτιάξουμε τις παιδικές χαρές μέσα από τη σύνθετη και δύσκολη διαδικασία των πιστωπίσεων. Και αυτό που είναι επίσης σημαντικό για εμάς είναι η βελτίωση των παιδικών χαρών που βρίσκονται μέσα και στα σχολεία, στα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς. Πουληρώσαμε πάνω από 40 παιδικές χαρές, συνεχίζουμε και για το σκοπό. Αυτό υπάρχει δικευμένο κομδήλι, όπως θα δείτε στον προϋπολογισμό, για συντηρήσεις και για αγορά οργάνων. Προτεραιότητά μας, επίσης, αποτελέ από την πρώτη στιγμή και η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Με επεμβάσεις σε περισσότερους από 30 αθλητικούς χώρους, σε κλειστά και ανοιχτά υγήπεδα, με στόχευση για την επόμενη χρονιά να συνεχίσουμε με τους ίδιους και ακόμα δυνατότερους ρυθμούς. Και συγκεκριμένα, αφού ολοκληρώσαμε τον τάπητα και την βελτίωση των εγκαταστάσεων στο γήπεδο Ιάννης Καλαμακίδης στην Κάνηθο, το νέο γήπεδο και το κλειστό γυμναστήριο στο Βασιλικό, δημοπρατούμε τώρα, προχθές στην Οικονομική Επιτροπή πάρθηκε η απόφαση, τον τάπητα για το γήπεδο της Δροσιάς, ολοκληρώνουμε τη διαγωνιστική διαδικασία για τα 25 ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τα 3 τέννης σε όλες τις δημοτικές ενότητες και όπως σας έχουμε ενημερώσει και θα έχουμε σύντομα έτοιμοι να σας παρήσουμε, ας προχωράμε τη μελέτη για το δημοτικό στάδιο της Χαλκίδας. Από τον προϋπολογισμό προκύπτει σαφώς εξεκάθαρη η προτεραιότητά μας για να φτιάξουμε καλύτερες σχολικές μονάδες. Δεν είναι μόνο η κατασκευή του 26ου δημοτικού και η κατασκευή χώρων υγιεινής για την πρόσφαση και εξυπηρέτηση αμέα σε σχολικές μονάδες ποσού 304.575 ευρώ. Έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2023 έργα συνολικού ποσού ενός εκατομμυρίων 373.5408 ευρώ για τα σχολεία μας. Επιπλέον, πραγματοποιούμε μελέτη πυροπροστασίας στα σχολεία ποσού 130.337.49 ευρώ. Τέλος, δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό και θα μπει στην τροποποίηση του επόμενου έτους το ποσό των 72.200 ευρώ για τη στατική μελέτη των κτιρίων των Νεπάλ. Κυρίες και κύριοι, στο Δήμο Χαλκιδέων σήμερα υπάρχουν σε προγράμματα χρηματοδότηση συνεχιζόμενα ενταγμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 19.268.959,21 ευρώ. Νέα ενταγμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 41.112.059,36 ευρώ. Για όλα αυτά έργασταν σκληρά και υποβάλαμε πλήρους φακέλους. Κατά την περίοδο 1922 διαπιστώνουμε ότι έχουμε μια αύξηση του προϋπολογισμού των επενδύσεων κατά 113,35% πάνω από το διπλάσιο και αύξηση του προϋπολογισμού των νέων πόρων χρηματοδότησης κατά 93,26% σχεδόν το διπλάσιο. Έχουμε ήδη δημοπρατήσει 77 έργα. Έχουμε υπογράψει συμβάσεις για τα 66. Έχουμε εξυχρονήσει το στόλο του εργοταξίου. Έχουμε πάρει ήδη όλα καινούργια. Τέσσερα απορρηματοφόρα, δύο σκούπες και έξι επιβατικά ημιφορτηγά. Και περιμένουμε μέσα στο πρώτο εξάμενο του 2023 πέντε απορρηματοφόρα, ένα φορτηγό τετραξωνικό, τρία φορτηγά τρισίμισι τόνων, δύο φορτικά αρπάγες, ένα αυτοκινούμενο σάροθρο, ένα καλαθοφόρο φορτηγό και δύο επιβατικά. Και βέβαια, όταν υλοποιείς ένα τόσο μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα και ένα τόσο μεγάλο προϋπολογισμό, να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθούν και χρήματα για τις υπηρεσίες μεταφοράς των απορρημάτων και από τις εκτός που θα πάρουμε από τους διαγωνισμούς που θα κάνουμε, αλλά και από τη χρηστή διαχειρίση των πόρων του Δήμου, όπως καταφέραμε άλλωστε και το καταφέραμε μέχρι και σήμερα. Κλείνοντας θέλω σήμερα με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού, να σας ανακοινώσω ότι όπως είχαμε σχεδιάσει και δεσμευτεί πέρυσι κατά τη συζήτηση του περσινού προϋπολογισμού, ετοιμάσαμε πλήρη μελέτη και καταθέσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για Έγκριση, στις 20 Οκτωβρίου του 2020 το κλειστό κολυμπητήριο της Χαλκίδας, ένα κολυμπητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών, το οποίο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Βούρκου, φτάνοντας ένα βήμα πριν από την υλοποίησή του και τη χρηματοδότησή του. Ένα κλειστό κολυμπητήριο, 10 διαδρομών, 50 μετρονικά θεμία, με πισίνα εκμάθησης, με χώρο εκκύμνασης, με χίλιες θέσεις και ειδικές θέσεις ΑΜΕΑ, με δημοσιογραφική έθουσα, αναψυκτήριο, αποδητήρια για αθλητές και για διατητές, αποδητήρια για παιδιά, αποδητήρια για ΑΜΕΑ, όλα διακριτά. Ιατρείο, αίθουσα φυσικοθεραπείας και σάουνα, αίθουσα doping control, γραφία και χώρους αποθήκευσης. Το κολυμπητήριο αυτό θα καταλάβει χώρο 4.000 τετραγωνικών μέτρων και θα υπάρχει εξωτερικός χώρος συνολικής έκτασης 14.000 τετραγωνικών μέτρων στο χώρο του Βούρκου, όπου εκτός από το υπάρχουν γήπεδο ποδοσφαίρου θα υπάρχει και η δυνατότητα κατασκευής 100 θέσεων σταθμευσης και ανοιχτών γηπέδων τέννης και μπάσκετ. Και όλο αυτό το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 14.756.000 ευρώ. Η πόλη μας, ο δήμος μας, μετά από δεκαετίες, ο ενδέκατος μεγαλύτερος δήμος στη χώρα δικαιούται να έχει ένα σύγχρονο κλειστό κολυμπητήριο, ικανό να φιλοξενήσει τις μεγαλύτερες διοργανώσεις ένα κολυμπητήριο κόσμιμα στην είσοδο της πόλης, αντάξιο της αθλητικής της ιστορίας. Και θα φροντίσουμε να το αποκτήσει. Για όλα αυτά τα έργα λοιπόν, χρειάζεται εκτός από τον ακριβή σχεδιασμό και η σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών και η εργασία στην αυτεπιστασία και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους τεχνικές υπηρεσίες στον προγραμματισμό και στο εργοτάξιο που έχουν υπερβάλει αυτόν σε πολύ δύσκολες εποχές με υγειονομική και οικονομική κρίση και με υποστελέχωση. Η συνεχής μίωση του προσωπικού που ενισχύεται από τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις και την κινητικότητα. Στο δήμο μας το τελευταίο έτος έφυγαν 33 υπάλληλοι. Πέρυσι είχαν φύγει 30. Και όλα αυτά διανύοντας περιόδους βαθύτα της κρίσης και υγειονομικής και οικονομικής, ιδιαιτέρως φέτος λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Με μια αύξηση που μεσοσταθμικά για το δήμο Χαλκιδέων ξεπερνάται 25%. Μια κρίση που δημιούργησε αυξήσεις όχι μόνο στο πετρέλο και στα κάψιμα, αλλά και σε υλικά και σε εργασίες, καθυστερήσεις σε παραδόσεις, αλλά κυρίως δημιουργεί μια συνεχώς βαθύτατη κρίση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Όσον αφορά τον τομέα των εσώδων, έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια η οποία και θα ενταθεί για τη διασφάλιση των ίδιων εσώδων του Δήμου και παράλληλα τις δημιουργίες των προϋποθέσεων, τα επόμενα χρόνια να καταφέρουμε τελικά να ελαφρύνουμε ακόμα περισσότερο τους δημότητες που βασανίζονται από την οικονομική κρίση και βέβαια δίνουμε μια συνεχή μάχη για να μην προβούμε σε αύξη δημοτικών τελών, κάτι το οποίο επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά αποτελεί ρητή δέσμευσή μας. Ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους του 2023 είναι σωσκελισμένος, όπως ο νόμος ορίζει και εμφανίζει. Ως προς τα έσοδα έχουμε τακτικά έσοδα 27.321.656,10 ευρώ, έκτακτα έσοδα 32.564.339 ευρώ, έσοδα προηγούμενου ετών τα ΠΟΕ που θα βεβαιωθούν για πρώτη φορά 452.186,75 ευρώ, εις πράξεις από δάνεια και απαιτήσεις ΠΟΕ 33.693.248,13 ευρώ, εις πράξεις περ του δημοσίου και τρίτων και επιστροφές χρημάτων 12.386.715 ευρώ, χρηματικό υπόλοιπο 18.886.236,66 ευρώ, ένα σύνολο εσόδων 125.304.355,73 ευρώ, ως προς τις δαπάνες έχουμε τα έξοδα χρήσης 33.528.997,88 ευρώ, ως προς τις επενδύσεις έχουμε 5.883.825,93 ευρώ, πληρωμές ΠΟΕ και λοιπές αποδόσεις και προβλέπεις 35.818.486,38 ευρώ, με συγχωρείτε, από θεματικό 73.045,54 ευρώ. Σύνολο δαπανών, 125.000.000 ευρώ ακριβώς, όπως και τα έσοδα, 355,73 ευρώ. Αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύουμε ότι παρά τις δυσκολίες της εποχής, η στόχη που θέτουμε είναι ρεαλιστική και επομένως επιτεύξημη και τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και ο προϋπολογισμός που έχετε μπροστά σας. Ελπίζουμε ότι με την ολοκλήρωση, όχι μόνο του παρόντος οικονομικού έτους, αλλά και κατά τη διάρκεια του επόμενου οικονομικού έτους, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ακόμα περισσότερα χρήματα που θα προκύψουν από μια χρηστή διοίκηση και οικονομία. Πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερους συγκεκριμένους κωδικούς για να βελτιωθούν και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες που παρέχουμε. Σας ζητώ λοιπόν να συνταχτείτε όλοι πίσω από το σχέδιό μας, να ψηφίσετε τον ρεαλιστικό πραγματικό και πραγματοποιήσμο προϋπολογισμό του Δήμου Χαλκιδέων για το 2023 και να λειτουργήσουμε με πνεύμα συνεργασίας για την πρόοδο και την εξέλιξη του Δήμου μας. Σας ευχαριστώ. Κύριε Παγώνη, σας ακούμε. Μια ερώτηση να κάνω, μήπως με βοηθήσει λίγο. Υπάρχουν δεδομένα με 30-11 του, αντί για την πρώτη εβδόμου, 31 εβδόμου. Υπάρχουν νέα δεδομένα όσον αφορά τις πληρωμές, τις απορροφήσεις. Υπάρχουν δεδομένα όσον αφορά τις πληρωμές, τις απορροφήσεις. Να με βοηθήσει να τοποθετηθώ. Αν έχουν αλλάξει, δηλαδή, πού είναι στις 30-11 του. Είναι δεδομένα όσον αφορά τις πληρωμές, τις απορροφήσεις. Υπάρχουν δεδομένα με 30-11 του, αντί για την πρώτη εβδόμου, 31 εβδόμου. Υπάρχουν νέα δεδομένα όσον αφορά τις πληρωμές, τις απορροφήσεις. Υπάρχουν δεδομένα όσον αφορά τις πληρωμές, τις απορροφήσεις. Υπάρχουν δεδομένα όσον αφορά τις πληρωμές, τις απορροφήσεις. Υπάρχουν δεδομένα όσον αφορά τις πληρωμές, τις απορροφήσεις. Ο υπολογισμός που ψηφίζουμε σήμερα είναι με τα δεδομένα από τον νόμο της 31-7. Εσέλετε να κάνουμε συζήτηση σε ένα πλαίσιο υποθετικό. Με τα δεδομένα, τι είπατε, 31-11 του. Να κάνουμε, να κάνουμε 31-11 του, να κάνουμε πρώτη δε-10 του, να κάνουμε, ας πούμε, να κάνει μάνα. Αυτή είναι η απάντηση. Μα συγγνώμη, έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο συγκεκριμένο. Νομίζω, νομίζω, σας προσβέλει αυτή η απόφαση. Έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο συγκεκριμένο. Εκτός αν θέλετε να απαντήσω, να μη δημιουργούμε εντυπώσεις. Έχετε διατελέσει δήμαρχος, ξέρετε ότι ο προϋπολογισμός και δίπλα σας όλοι οι άξιοι συνάδελφοι έχουν περάσει από τη θέση που είμαι εγώ σήμερα. Ξέρετε ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε σήμερα είναι με τα δεδομένα της 31-7. Αυτό επιβάλλει ο νόμος. Η πρώτη υποχρωτική αναμόρφωση που θα έρθει θα είναι με τα δεδομένα της 31-12. Και εσείς θέλετε να κάνουμε συζήτηση, να σας πούμε κάποια δεδομένα. Να σας πω πώς αυτά τα δεδομένα, τι έχουμε στις 31-12. Η ερώτηση σας, δεν καταλαβαίνω πάλι ποια είναι. Λοιπόν, κατάλαβα εγώ ότι δεν έχετε τίποτα και προσπαθείτε δια της πλαγίας οδού να το αποφύγετε. Δεν έχει σημασία, με διευκολύνατε πάρα πολύ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Είναι η τέταρτη φορά που ακούμε τα ίδια πράγματα. Με ταθά και με έργα τα οποία είναι δρομολογημένα από το 2019. Ακούσαμε βέβαια ότι πρόκειται να μελετηθεί και ένα κολυμβητήριο το οποίο θα έχει και αποδητήρια για διαιτητές, για σάωνα κτλ. Ωραία. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι στον προϋπολογισμό και αυτά είναι εκτός προϋπολογισμού. Χαίρομαι και ελπίζω να γίνουν αυτά, αλλά όπως καταλαβαίνετε είναι η τελευταία χρονιά αυτής της δημοτικής αρχής και αυτά θα ολοκληρωθούν ένας προϋπολογισμός ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μόνο μέσα στο πρώτο εξάμινο και όλα αυτά τα δεδομένα που περιέχει νομίζω ότι δεν πρόκειται να τα αγγίξει. Αφού και πέρσι ο υπολογισμός δεν μπόρεσε να αγγίξει παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό του σχεδιασμού του. Το έχετε μπροστά σας όλοι. Για παράδειγμα, προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 20-127 εκατομμύρια έξοδα και έσοδα ισοσκελεσμένα. Φέτος προβλέπε 125, αλλά αυτά που εντάλθηκαν μέχρι το 31-7, αφού δεν έχει ο δήμος νέα δεδομένα, προφανώς δεν είναι καλά και δεν ομολογούνται, είναι μόνο 25. Δηλαδή, κάτω από το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού υλοποιήθηκε πέρσι. Αυτή ήταν η απορόφηση που υπάρχει. Και αν δούμε κυρίως τις επενδύσεις, το βλέπετε και μόνοι σας, ότι οι επενδύσεις ήταν 58 εκατομμύρια και μπορέσαμε να απορροφήσουμε τα τέσσερα. Άρα, περίπου ένα όγδο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι κάτω και από το 10%. Είμαστε σε μια κατάσταση για την οποία δεν υλοποιείται τίποτα και βεβαίως οι ανακρίβειες που ακούγονται ότι ο προϋπολογισμός αφεντινός θα έχει μια ακρίβεια, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στον προϋπολογισμό, αφού του χρόνου, όπως και κάθε χρόνο, θα έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό προϋπολογισμό με διαφορετική κατανομή ανακοδικούς αριθμούς των ποσών. Άρα, θεωρώ ότι αυτό είναι μόνο ένα αστείο ότι ο προϋπολογισμός είναι ακριβής. Μέχρι σήμερα, βέβαια, δεν έχουμε δημιουργήσει και κανένα μοντέλο που να προσελκύσει. Κόσμο, τουρισμό, αφού αυτό έχει αφεθεί με τον προϋπολογισμό που σήμερα θα ψηφίσουμε και θα υλοποιηθεί την επόμενη χρονιά. Άρα, λοιπόν, και εδώ υπάρχει μια ομολογία ότι δεν έγιναν πολλά πράγματα πάνω στον αρχικό σχεδιασμό μας, ο οποίος ουσιαστικά δεν υπήρχε, γιατί υπήρχε έλλειψη πενταετούς. Βλέπουμε και κάνουμε. Αυτό ήταν. Δεν υπήρχε ένας αρχικός στόχος που προεβλεπότανε ότι θα πρέπει να έχουμε ένα πενταετές πρόγραμμα με ένα συγκεκριμένο στόχο και πάνω σε αυτό να διαμορφώνουμε όλοι μας την πολιτική. Ο προϋπολογισμός θεωρείται ότι είναι και ισοσκελισμένος. Νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει ουσιαστικά. Θα έλεγα ότι είναι ιωνί ισοσκελισμένος. Γιατί βλέπει κανείς τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Μην μπορούμε πίσω απ' τους αριθμούς, γιατί και εμείς που δεν το συντάξαμε, δεν ξέρουμε τι κρατάει. Δεν ξέρουμε τι κρύβονται και πώς θα διαμορφωθούν αυτά. Βλέπει κανείς τι σπράξαμε από τα προβλεπόμενα όσα αναφορά την αβεβαιωθέντα για πρώτη φορά από προηγούμενα έτη. Είχαμε προβλέψει πέρσι 23 εκατομμύρια. Φέτος προβλέπουμε 33, πιο πολλά. Βεβαιώσαμε 22 εκατομμύρια από τα 23 και σπράξαμε 760.000 ευρώ. Δέστε τι ποσοστό είναι αυτό. Έρχεται όμως αυτό και ισοσκελίζει τον προϋπολισμό, γιατί βάζει 23 εκατομμύρια, ο επόμενος βάζει 33 εκατομμύρια, προκειμένου να ισοσκελιστεί. Αφού κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Άρα ούτε ισοσκελισμένος είναι στην ουσία τον προϋπολισμό. Απλώς γίνεται μια τυπική εγγραφή για να κερδίσουμε και να μπορέσουμε να πούμε ότι ναι, έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολισμό, να εγκρυφεί και από εκεί και πέρα γέα ποινή μικφύτο. Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια προεκλογική χρονιά, η τελευταία της παρούσας δημοτικής αρχής, θα εισπραχτούν λέει 33 εκατομμύρια 693.000. Τη στιγμή την προηγούμενη χρονιά εισπράξαμε μόνο 760. Και ενδεχομένως το ίδιο ποσό είναι δεν ανέτρεξε σε προηγούμενα αίτη ακριβώς τα ίδια. Αλλά να δούμε και ποιες ήταν για τις επενδύσεις στον ίδιο πίνακα. Βλέπει κανείς ότι από τις επενδύσεις είχαμε προβλέψει 58 εκατομμύρια και απορροφήσαμε τα 4. Νομίζω και εδώ τα πράγματα δεν είναι καλά και μάλλον είναι ζητήματα για τα οποία δεν μπορεί να είναι η περήφανη δημοτική αρχή. Βλέπω σε κάποιους κωδικούς όπως στη σελίδα 8 στα έσοδα τέλη διαφήμισης πρόβλεψη που και αυτό έρχεται να εισοσκελίσει τον προϋπολογισμό. 221.000 ευρώ αποτέλει η διαφήμισης. Εισπράξεις βεβαιωθέντα 0. Καμία. Και αυτό βεβαιώνει και εισοσκελίζει τον προϋπολογισμό. Άρα λοιπόν όπως είπα προϋπολογισμός ούτε εισοσκελισμένος είναι και συνήθως εξυπηρετείται και υλοποιείται μόνο κατά το 40%. Από τα 127.000.000 μόνο τα 25.000.000 έχουμε εισπράξει, έχουμε βεβαιώσει και δεν ξέρουμε τι θα εισπράξουμε έως το τέλος του χρόνου αφού η υπηρεσία ακόμα προφανώς δεν γνωρίζει τι έχει εισπράξει. Απλώς γίνονται εγγραφές έτσι για να βρισκόμαστε σε μία δουλειά. Η πορεία εκτέλεση βεβαίως του τεχνικού προγράμματος όπως γνωρίζετε όλοι καρκινοβατοί δεν ξεπερνά ούτε το 10 με το 20%. Και αυτό επίσης είναι τραγικό για το δήμο. Ο μηχανισμός του, οι παλληνοδίες, η έλλειψη οργάνωσης, η επίβλεψη, η έλλειψη στόχων όπως είπα η έλλειψη πενταετούς οδηγεί σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα να μην μπορούν να υλοποιηθούν έργα τα οποία είναι ήδη δρομολογημένα και έχουν χρηματοδότηση. Και τι γίνεται σε όλη αυτή την περίοδο. Παίρνουμε χρήματα από επενδύσεις και τα δίνουμε σε κατονολικές δαπάνες. Γιατί μας τύχανε διάφορα για τα οποία δεν σχεδιάσαμε, δεν προγραμματίσαμε, δεν ενδιαφερθήκαμε έγκαιρα. Στο δήμο Χαλκιδέων δεν είναι η πρώτη φορά αυτό που συμβαίνει. Δυστυχώς. Και άλλη φορά στη ΔΕΙΑΚ όμως. Πήραμε δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς. Τα δώσαμε σε κατονολικές δαπάνες γιατί εντάθηκαν έργα σε πρόγραμμα. Και αντί να επιστρέψουμε το δάνειο να γλιτώσουμε τόχους που ήταν για επενδυτικούς σκοπούς, τα δώσαμε σε κατανάλωση και πληρώνει επειδή έχει χρεοκοπήσει η ΔΕΙΑΚ ο δήμος τα δάνεια αυτής της περίοδος. Είναι μια πολύ άσχημη διαχείριση που για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω εδώ πόσο δίκιο είχαμε για όσους δεν γνωρίζουν. Δημοσιεύτηκε εχθές ή προχθές και η απόφαση του Αρίου Πάγου για τη ΔΕΙΑΚ δικαιώνει τη δημοτική αρχή. Δυστυχώς η δήμαρχος στήριξε μια νομικά έολη λογική που υπήρχε, στήριξε και τώρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καλούνται να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα τα οποία πήραν νομίζοντας ότι έτσι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην τότε δημοτική αρχή. Αυτό δεν ήταν σύνομο αφού άλλωστε όπως ξέρετε ο δήμος εγγυάται τα δάνεια της ΔΕΙΑΚ και ο δήμος τα πληρώνει. Άρα δεν υπήρχε καμία περίπτωση αυτό νομίζω το ξέρει και ένας πρωτοετής φοιτητής της νομικής σχολής. Ένα τέτοιο έτημα που υπέβαλε ο σύλλεγος και στηρίχτηκε από την τότε αντιπολίτευση και σημερινή δημοτική αρχή, να έχει καμιά άλλη τύχη από αυτή που είχε. Φυσικά για τους εργαζόμενους παρασύρθηκαν σε αυτή τη λογική και σήμερα καλούνται να εμπιστεύσουν όλα τα χρήματα πίσω. Ακούσαμε ένα σωρό έργα από πέρσι ότι πρόκειτος έναν πολύ μεγάλο πρόγμα να υλοποιηθούν. Αλλά αγαπητοί συνάδελφοι, εσείς το ξέρετε, νομίζω πρέπει να το έχετε συζητήσει. Πόσα έργα και τι απορροφήσεις έγιναν όπως περιγράφονται μέσα στο σχέδιο του προϋπολισμού που έχουμε εδώ. Μιλήσαμε για μία σειρά έργα τα οποία είναι αρκετά εκατομμύρια και τα οποία δεν απορροφήθηκε ούτε μία δραχμή. Και τα οποία είναι ενιαγραμμένα και θα περάσουν στην επόμενη χρήση. Μια από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και της δικής μας δημοτικής αρχής ήταν αυτά τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Βέβαια δεν είχα, αφού ήταν ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο το φέραμε σε πέρας, υποβάλαμε την πρόταση, δεν είχα την τύχη όμως η περιφέρεια να το εγκρίνει στη θητεία μου, το ενέκρινε το Σεπτέμβριο, μόλις αρχίστηκε η Νέα Δημοτική Αρχή, τυχαία βέβαια. Και τι έλεγε αυτό, ότι για το Δήμο Χαλκιβέων, στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, έπρεπε να δοθούν 10 εκατομμύρια. Αυτό εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο του 19. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απορρόφηση, τίποτα. Άκουσα τη κυρία Δήμαρχο που είπε ότι θα ξεκινήσουμε από τη Νέα Χρονιά. Επί τέσσερα χρόνια αυτό το πρόγραμμα δεν λειωποιήθηκε ούτε σε μία... ούτε μία δραχμή δεν απορροφήθηκε. Παραδείγμα τους χάρη, να αρχίσω απ' τα απλά. Μέσα από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το ΕΤΠΑ, προέβλεπε ψηφιοποίηση του αρχείου της πολεοδομίας. 300.000 ευρώ. Τι τραγικό είναι! Πόσες κόσμος ταλαιπωρείται χιλιάδες άνθρωποι και επαγγελματίες και πολίτες στην πολεοδομία, επειδή δεν υπάρχει αυτό το αρχείο ή κάποιο από αυτό έχει καταστραφεί. Αυτά είναι απ' το 19 που έπρεπε να ήταν στην προτεραιότητα. Δεν έχει απορροφηθεί ούτε μία δραχμή ψηφιοποίηση του σχεδίου πόλης και της δημιουργικής ακείνη της περιουσίας. Άλλες 300.000. Δεν έχουμε απορροφήσει ούτε μία δραχμή. Όλα αυτά μας δίνουν ένα σύνολο 6.800.000. Από το Ταμείο, λέω από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερικής Ανάπτυξης. Και υπάρχει και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο άλλο ένα ποσό 3.200.000 ευρώ για διάφορες δράσεις, είτε για ανέργους, είτε για τις γυναίκες, για οτιδήποτε. Δεν έχει απορροφηθεί ούτε μία δραχμή. Και προχωράμε, εντάσσουμε, έρχονται και δεν υλοποιούμε τίποτα. Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι σταματημένη. Βλέπω από τα τρία εκατομμύρια της περιφέρειας, έχουν απορροφηθεί νομίζω 500-600.000. Μπορεί να κάνω κάποιο λάθος, πάντα από 700 δεν είναι. Αυτό έχει απορροφηθεί. Αυτό έχει εγγραφεί εδώ στο σχέδιο του προϊπολογισμού. Για αυτό ρώτησα, μην κάνω κάποιο λάθος, εάν υπάρχουν άλλα δεδομένα. Η απάντηση ήταν ότι όχι, πάνω σε αυτά θα συζητήσουμε. Συζητώ πάνω σε αυτά λοιπόν. Από τα τρία εκατομμύρια έχουν απορροφηθεί. Λέγεται ότι δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Από τα 12 εκατομμύρια, 1.900 από ό,τι θυμάμαι για την αποκατάσταση της ζημιάς από τη φθάλια του Αυγούστου του 2020, έχουν απορροφηθεί μόνο δύο εκατομμύρια. Στα τρία χρόνια δηλαδή από τα 12 εκατομμύρια έχουν απορροφηθεί τα δύο. Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε? Ποιο είναι αυτός σχεδιασμός, υλοποίηση, προγραμματισμός. Πώς χάνονται έτσι τα λεφτά και μεταφέρουν την επόμενη χρονιά και την επόμενη χρονιά και έργο δεν γίνεται. Συζητήσαμε για το μουσικό σχολείο. Ένα πολύ μεγάλο, σημαντικό, εξαιρετικό έργο για την ευρύτερη περιοχή. Όχι μόνο για το Δήμο Χαλτιούδηρο. Κάναμε μια ερώτηση πέρσι το Φλεβάρι νομίζω. Γιατί δεν ανοίγει ο δρόμος, πέρασε ένας χρόνος, έχουμε μια μελέτη πια, αλλά αυτός ο δρόμος δεν έχει ανοίξει. Οι εργασίες καρκινοβατούν. Στην αγορά τουλάχιστον που πέρασε είναι σταματημένοι, κλειδωμένοι. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος μέσα, δύο, τρεις άνθρωποι οι οποίοι υπολειτουργούν. Δεν ξέρω ποια είναι η αιτία. Θεωρώ ότι είναι υποχρηματοδότηση. Από τα προγράμματα που έχουν ενταχθεί δεν έχει απορροφηθεί τίποτα. Και αυτό είναι κάτι που μας βάζει σε διάφορες σκέψεις. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα, πρόκειται να υλοποιηθούν, γιατί δεν υλοποιούνται, γιατί δεν προχωρούν. Γιατί διαμαρτύρονται πολλοί εργολάβοι ότι είναι απλήρωτοι και σταματάμε και δεν πάμε πουθενά. Συζητάγαμε επίσης από το περσινό τεχνικό πρόγραμμα για τρεις υπόγειους σκάδους, όχι για 10-15, οι οποίοι ήταν έτοιμοι και τους είχαμε δημοπρατήσει, εμείς προλάβαμε, τα είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα, ο πρώτος διαγωνισμός δεν βγήκε άκαρπος και στη συνέχεια άκουσα και τον κ. Πάνο που είπε ότι τις επόμενες μέρες, πέρσι, τις επόμενες μέρες τελειώνει και αυτό. Το βλέπουμε, έχουν τα ίδια χρήματα, έγινε από υπερησία έργο, από έργο υπερησία και τίποτα δεν έγινε. Μήπως τα ίδια δεν γίνανε με ένα πολύ σημαντικό έργο, όχι πολύ μεγάλης αξίας, 230.000 όσο είναι, με τις δράμπες των ατόμαν με ειδικές ανάγκες. Έτοιμη η χοροθέτηση, έτοιμη η χρηματοδότηση, έτοιμη η μελέτη, έτοιμα όλα και δεν μπορείτε να τις προμηθευτείτε εδώ και τέσσερα χρόνια. Και πάει πάλι αυτό το έργο στην επόμενη χρονιά. Αν θα δει κανείς, αλήθεια, βέβαια είναι μέσα στα 12.800.900 εκατομμύρια πόσα είναι, το γήπεδο το φύλλο. Το ακούσαμε την πρώτη χρονιά, έχουμε εξυσφαλίσει το οικόπεδο, έχουμε εξυσφαλίσει όλα, είμαστε έτοιμοι, έχουμε και τη μελέτη, αλλά πέρασαν τέσσερα χρόνια και εκεί από εδώ δεν έγινε. Αφού, ακόμα όμως, και δεν ξέρω ποια πίεση ασκείται, δεν ολοκληρώνει τη μελέτη ορειοθέτηση του Λύλαντα. Αν δεν γίνει αυτό, και γιατί δεν γίνεται άραγε, γιατί άκουγα τις πρώτες μέρες ότι ως εδώ ξεχύλησε το ποτήρι, θα γίνει η ορειοθέτηση του ποταμού και αν χρειαστεί να κρυμιστούν σπίτια, θα κρυμιστούν, δεν πρέπει να ζήσουμε αυτές τις τραγικές στιγμές, αυτά τα τραγικά αποτελέσματα, μιας νεροποντής. Αυτά ήταν λόγια όμως, τα οποία έμειναν. Και τέσσερα χρόνια μετά, τρία χρόνια μετά, δεν έχουμε ορειοθέτηση του Λύλαντα ποταμού. Θεωρώ ότι αυτό γίνεται σκόπιμα, γιατί θα δημιουργηθούν άλλες προβλήματα. Και χτίζουμε, δυστυχώς, στην άμμο. Δεν θα μιλήσω περισσότερο γι' αυτό. Βλέπω, για παράδειγμα, τι γίνεται σε ένα μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα, που είναι το δεύτερο νηπιαογείο γροσιάς. Ξέρω ότι απ' το σχέδιο πόλεως, ένα οικόπεδο έχει χαρακτηριστεί σαν νηπιαγωγείο. Οι συνθήκες που υπάρχουν στο νηπιαγωγείο, από τις αρχές του 2000, είναι τραγικές. Πρέπει να γίνει μια μερική απολοτρίωση, εν πάση περιπτώσει, ό,τι είναι να γίνει. Αλλά για το δεύτερο νηπιαογείο της γροσιάς, το οποίο βρίσκεται απέναντι στην περιοχή Αγία Σοφία, δεν έχει γίνει αυτή τη στιγμή κάτι. Ελπίζω να ξεκινήσει μια μελέτη, για να γίνει το συντομότερο δυνατό, γιατί το πρόβλημα εκεί είναι μεγάλο και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Και βεβαίως, τι έγινε, ξέρετε, ακριβώς με την αποθήκη του ΩΣΕ. Ένα έργο το οποίο είχε δημοπρατφεί, ήταν έτοιμο να γίνει. Και γινάμε τώρα πίσω να επικαιροποιήσουμε μελέτες, να αλλάξουμε προφανώς τις μελέτες, γιατί άλλαξε το τοπίο στην περιοχή μετά την Μπιρκαλιά, το οποίο είχε αφαιθεί δυστυχώς και τα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι μεγάλα, γιατί και ο δήμος επιφορτίζεται με δαπάνες, τις οποίες, αν είχε ξεκινήσει το έργο, δεν θα τις είχε, ούτε μισθώματα, ούτε τίποτα, γιατί όπως γνωρίζετε μέσα από τη Σύμβαση είχαμε φροντίσει να μην πληρώνει ο δήμος τίποτα, αλλά με όσα δαπανά, έστω και από το πρόγραμμα που έχει ενταχθεί των 2 εκατομμυρίων ευρώ, όποια δαπάνη γίνεται θα αποσβένει τα ενίκαια. Αυτή τη στιγμή υποψιάζομαι, έτσι είναι πιστεύω, ότι ο δήμος μέσα από τη Σύμβαση πληρώνει και ενίκαιο για κάτι για το οποίο νομίζω έχει η Δημοτική Αρχή σημαντική ευθύνη. Βεβαίως δεν γίνεται τίποτα με αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που είχε απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγαπτής στην Άλθη, και ήταν οι φυλακές. Τι συζήτηση κάναμε εδώ, ήμασταν έτοιμοι. Μας δητύσσανε και αυτοψία να πάμε να δούμε, πήγαμε από τη μια μαριά στην άλλη, φτάσαμε εκεί, ήταν έτοιμες και οι μελέτες, αλλά τίποτα δεν γίνεται. Και εκεί μας κοροϊδεύσαν και δεν διεκβηγήσαμε σχεδόν τίποτα. Τίποτα! Η αστυνομία εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί που είναι και όπως και οι πυροσβεστικοί, ενώ θα μπορούσε να είχαμε βρει τρόπους και υπάρχουν προτάσεις και είχαν γίνει να μεταφερθούν σε άλλους χώρους ώστε να απελευθερωθεί το κέντρο της πόλης. Τι κάνουμε με το παλιό νοσοκομείο? Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ακούστηκαν πολλές άποψεις και όλες σεβαστές. Αλλά σήμερα που έχουμε μια ιδιοκτησία πάνω από το 50% στο οικόπεδο, νομίζω, και αυτή είναι η άποψή μας, ότι το παλιό νοσοκομείο πρέπει να γίνει το νέο δημαρχείο. Αυτή είναι η δική μας άποψη, ότι με μια δαπάνη κάποιων χιλιάδων ευρώ θα μπορέσει να πάνε εκεί όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων, αλλά και να γλιτώσουμε πάνω από 200.000 ευρώ μισθώματα που πληρώνουμε σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα θα είναι συγκεντρωμένες. Θα έχουμε μια εξοικονόμηση δαπανών κόστους, δηλαδή από το να μεταφέρονται σε διάφορα κτίρια οι υπηρεσίες και τα έγγραφα. Και εξάλλου εκεί υπάρχει χώρος να στεγαστούν και άλλοι κοινωνικοί φορείς που έχουν ανάγκη στέγης. Άρα, λοιπόν, έπρεπε το ζητούμενο αμέσως να ήταν πώς αυτό θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για να γίνει το νέο υπηρεσίες του Δημαρχείου, που θα δώσουν και ζωντάνια σε μια περιοχή, η οποία έχει σημαντικά υποβαθμιστεί. Έχω, κατά τη διάρκεια της συζήτης που κάναμε, του χρόνου, συζητήσαμε και για τα ετοιμόροπα. Θα είναι εγκληματικό. Το λέω για άλλη μία φορά, το έχει θέσει, νομίζω, και ο κ. Σόλιας και άλλοι συνάδελφοι, συγγνώμη που μου διαφεύγουν. Κάναμε δύο φορές μια ερώτηση γιατί είναι άκρος επικίνδυνο να καταρρέψω, τουλάχιστον στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, αλλά και σε άλλα μέρη, στη Γαζέπη, στη Νεοφήτου και σε άλλες περιοχές. Η απάντηση που πήραμε τη δεύτερη φορά, κυρία Πρόεδρε, ήταν ένα έγγραφο που είχε κοινοποιήσει η Διεύθυνση Δόμησης, το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, και έλεγε ότι η Επιτροπή που προεβλεπόταν δεν έχει συσταθεί, αλλά μέχρι να συσταθεί, υπάρχουν οι Επιτροπές οι οποίες πρέπει να κρύουν αυτά τελεσίδικα κατά Δαφυστέα ή επικίνδυνο σε τιμώροπα και να κληθούν οι ιδιοκτήτες να τα γκρεμίσουν, σε σχέση με διαφορετική περίπτωση, αυτό πρέπει να το κάνει ο Δήμος. Αυτό δεν υπάρχει πολιτική βουλήση να γίνει. Ελπίζω, εύχομαι, να μην έχουμε τραγικά αποτελέσματα γιατί ήδη τα κτίρια αυτά έχουν πολύ μεγάλη κλήση. Το ξαναλέω και άλλη μια φορά για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να μην έχουμε αποτελέσματα γιατί δίπλα εκεί στην Αγία Παρασκευή είναι δημοτικό σχολείο και δεκάδες παιδιά περνούν καθημερινά από εκεί. Τέλος, το μεγάλο πρόβλημα, βεβαίως δεν έχει γίνει τίποτα με τα σχέδια πόλη, στις διανοίξεις. Μια διανοίξη είχαμε ξεκινήσει, τα γκρεμίσαμε, απολοτριώσαμε στην Έλληνο στρατιώ του και έχει αφεθεί αυτό εκεί. Βλέπω εγγραφές μέσα στον προϋπολογισμό από χρόνο σε χρόνο, αλλά ούτε αυτό υλοποιείται. Υπάρχουν πολλές διανοίξεις που πρέπει να γίνουν και το σχέδιο πόλεως, ελπίζω ο Τάσος Καλαθέρης θα μιλήσει γι' αυτό. Δεν υλοποιείται καθόλου. Τώρα, νομίζω το ζούμε με τα σκουπίδια στη Χαλκίδα, το θέατρο του παραλόγου. Έχουμε κάνει μια κουβέντα μεγάλη, εκατομμύρια ευρώ χάνονται από επενδύσεις και δράσεις του Δήμου για να πηγαίνουν στην μεταφορά των απορριμάτων. Είπαμε ότι αυτό ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια του Δήμου, ή μάλλον καθόλου καμία προσπάθεια στο να ολοκληρωθεί και να προχωρήσει η μονάδα. Ενημερώνω το Δημοτικό Συμβούλιο για όσους δεν ξέρουν, ότι μόλις εχθές εγκρίθηκαν δύο μονάδες επεξεργασίας απορριμάτων του Κυλκής και της Πέλλας, οι οποίοι υπέβαλναν πρόταση ένα ακριβώς χρόνο μετά από τη δική μας. Η δική μας πρόταση ήταν το 20, η Πέλλα και το Κυλκής υπέβαλαν το 21 και προχθές ή εχθές, δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς να σας πω ότι δεν είδα την ημερομνία, εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν, αρχίζουν. Στη Χαλκίδα, για τη μονάδα της Χαλκίδας, κανείς δεν διαφέρθηκε, κανείς δεν πηγαίνει. Τεράστιες οι ευθύνες, σαφώς του Φόσδα, αλλά τεράστιες και ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, που δεν κοιτάζει να κυνηγήσει αυτό το θέμα, της δημόσιας δαπάνης, που έχουμε τη μελέτη, τη χωροθέτηση, ξαναλέω και τα περιβατολογικά και δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί έχει δεσμευτεί προφανώς σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση, ο Γραφάκος το έχει υπενυχτεί, να πάμε σε σδίτ. Και ώσπου να γίνει αυτό, τι να κάνουμε, μπορούμε και να τακέμε. Κρατήστε το αυτό, γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό και έχει να κάνει και με ρήπους, που ενδεχομένως κληθεί να πληρώσει ο τόπος. Δεν θέλω να συνεχίσω πάνω σε αυτό, είναι τραγικό όμως σήμερα να πηγαίνουν και να έρχονται τα σκουπίδια γύρω-γύρω και να μην ξέρουμε πού θα ανταποθέσουμε. Σήμερα, από ότι κατάλαβα το απόγευμα, πηγαίνουν ένα κομβόι, δυο-τρία αυτοκίνητα να αβιάσουν στην ιστία. Δεν ξέρω, ελπίζω να αβιάσουν ή θα πάνε κάπου αλλού και κάθε μέρα και βλέπουμε. Γιατί? Γιατί, όπως ξέρετε, είχαμε μία πρόβλεψη από αυτές τις προβλέψεις που κάνει η Δημοτική Αρχή, ότι εμείς θέλουμε μέχρι το τέλος του χρόνου μόνο 10.000 τόνους. Οι 10.000 τόνους ολοκληρώθηκαν στις 2.12. Και βεβαίως τα περιβαταλογικά τελείωσαν. Τα τρίκα αλλά δεν δέχονται άλλα, από τη μία χρονιά άλλες 10.000, πάλι τα ίδια θα έχουμε. Νομίζω αυτό προσβάλλει όλο το Δήμο Χαλκιδίων, προσβάλλει όλους μας. Και αυτό το θέμα δεν είναι ούτε αστείο, ούτε για να παίζουμε, αλλά είναι πάρα πολύ σοβαρό. Και έχει δημιουργήσει τεράστιο πέραν των όλων οικονομικό πρόβλημα, αλλά και έχει χαλάσει πολύ και τη φήμη του Δήμου Χαλκιδίων. Τώρα, δεν θα μιλήσω ιδιαίτερα, αυτές ήταν οι γενικές μου τοποθετήσεις. Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που το χαρακτηρίζει φτασιμότητα, χωρίς καμία αναπτυξιακή δυναμική στόχους. Είναι ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός. Δεν μπορεί να υπηρετήσει τους στόχους τους αναπτυξιακούς του Δήμου. Είμαστε μόνος στο θά και στους σχεδιασμούς και ό,τι έχουμε στο μυαλό μας. Δεν μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο προϋπολογισμός δεν θα εκτελεστεί την επόμενη χρονιά, μιας και είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, ούτε κατά τοήμηση. Όπως είπα, δεν θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και γι' αυτό θα το καταψηφίσουμε. Ο κύριος Καθαρασπόρης. Ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό εδώ το έντυπο που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2023, έχει πάψει να έχει αξία από το 2010 και 2012. Και αυτό γιατί, γιατί την δεκαετία του 2010, αν παρακολουθούσε κανείς στα δρόμερα στους δήμους, θα έβλεπε μια-δυο αναμορφώσεις, το πολύ. Και όταν ζητούσε η υπηρεσία να κάνει αναμόρφωση, θυμάμαι τον Νικολόπουλο, που το είχε βάρος, είχε πίεση, είχε άγχος και αισθανόταν και ευθύνη, γιατί σε κάποια σημεία ο προϋπολογισμός έφευγε και έπρεπε να φέρει μια τροποποίηση. Από το 2010 και μετά, με τον Καλλικράτη, αυτό είναι ακουρελόχαρτο. Ακουρελόχαρτο. Έχουμε κάνει, φέτος, δέκα αναμορφώσεις. Κύριε Μπάκα, λέω δέκα. Ε, δεκατέσσερες. Άρα τι αξία έχει, τι συζητάμε, τι συζητάμε, καμία αξία δεν έχει. Ό,τι γράφουμε σήμερα, το παίρνουμε πίσω το Γενάρι. Ό,τι γράψουμε σ' 10 Γενάρι, το πάρουμε σ' 20 Γενάρι, 30 Γενάρι. Ό,τι γράψουμε σ' 30 Γενάρι, το πάρουμε σε κάποια Φλιβάρη. Είναι κάτι που δίνει νερό που τρέχει. Χάνεται, δεν υπάρχει. Και καλά κάνουν και γράφουν ότι θέλουν λίγο μέσα. Ό,τι θέλουν. Άμα θα δείτε τι γράφουν, θα τρέχετε. Θα τρέχετε. Προσπαθούμε να βάλουμε λεφτά, για παράδειγμα σας λέω, επειδή ο 20 ο κωδικός καθαριότος δεν μπορεί να φορτωθεί στανταποδοτικά, έχουμε βάλει ρούχα στους νεκροθάφτες 5, 85.000 ευρώ. Πρέπει να μπουν, για να φύγουν από εκεί να πάνε αλλού, γιατί τα σκουπίδια θα πληρωδούν με άλλο τρόπο. Έτσι, απ' αλλού, από άλλους κωδικούς, αυτούς που έχουμε φορτώσει, αυτούς που βάζουμε εκατομμύρια επάνω. Τίνος είναι ευθύνη. Πάλι τα ίδια να λέμε. Δεν μπορώ να λέμε τα ίδια. Εγώ δεν θα πω για το κολυμιτήριο, δεν θα πω για το μουσικοσχολείο, δεν θα πω για το 26, δεν θα πω για την αερογέφυρα που θα ενώσει εμάς με τα πολιτικά, δεν θα πω το αεροδρόμιο που θα φτιάξουμε στα λάτσατα, δεν θα πω για τέτοια πράγματα. Όλα αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας και στο να παραμυθιάσω τους απέναντι, τους δίπλα τους, τους αριστεράς και τους θαγενείς, που θεωρούμε ότι είναι οι κάτοικοι της πόλης. Δεν είναι οι θαγενείς. Δίνουν ευκαιρίες σε όλους μας και τελικά απολογούμαστε. Κυρίες και κύριοι στην Άρρηφη, εγώ θα πιάσω πράγματα χειροπιαστά. Είπε ο κύριος Παγώνης και θα περίμενα η δήμαρχος στην πρωτολογία της Αγιεπιδιοπράγματα, γιατί είναι σημαντικό. Θεωρεί ερωματικό έργο, μεγάλο έργο στην πόλη, την αγορά. Αυτό που λέγαμε όλοι. Από τα δεδομένα τα σημερινά, όπως είπε ο Παγώνης, ένα έργο 7,7 εκατομμύρια 300.000 ευρώ, έχουν πληρωθεί 452.000 ευρώ, υπολογίζουν να πληρώσουν τέλος του χρόνου 600.000 ευρώ και να πληρώσουν τα άλλα 7 το 2023. Εγώ δεν ξέρω αν πληρώνεται εργολάβους ή δεν πληρώνεται, δεν το ξέρω αυτό. Είναι εργολάβος τη σύμβαση που έχει με τη περιφέρεια, τα 3 εκατομμύρια, ή τα χρήματα που έχει από το παρακαταθυκόν, από την προγραμματική, να τα έχει πάρει στα χέρια και να τα έχει χωρίσει για τράπεζα και να είναι η λεφτά να δουλεύει. Δεν το ξέρω. Το έργο δεν προχωράει. Βλέπω ότι έχουν σταματήσει στα βαράνα να κάνουν και να φτιάχνουν. Αυτό περιμένουν οι δήμαρχοι να σου πει τι έγινε, πόσα λεφτά έχουν φύγει από τότε, γιατί εμείς δεν βάζουμε λεφτά. Ο δήμορς δεν θα βάλει λεφτά στην αγορά. Άρα, αυτοί που τα έξαναν να τα βάλουν, πρέπει να τα βάλουν. Αν δεν τα βάλουν και δεν τελειώσει η αγορά, κάποιοι θα απολογηθούν. Καλώς εμείς η Δημοτική Αρχή Διακδίκηση πήρε λεφτά, 5 εκατομμύρια, 4 αέρα πόσα πήρε, έτσι, και 3 της περιφέρειας. Καλώς, το είναι καλό. Χαρά Θεού, το έργο θα προχωρήσει, θα πληρώσουν, ή όπως ακούγεται καθημερινά, δεν μπορεί να πληρώσει τα μαντήλια που κλαίει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σε ένα άλλο κωδικό, βλέπω εδώ μέσα, ΦΟΣΔΑ λέει 2.023, 2.300. Έχουμε ΦΟΣΔΑ το 2.023? Έχουμε. Αλλά πάνω από 500, 600, 700, 700, δεν έχουμε. Έχουμε μόνο τη μεταφόρτωση που γίνεται στο ΧΙΤΑ, τη φύλαξη αυτά που πληρώνει εκεί ο φορέας, και άλλο τίποτα. Οι τιμές εισόδου σε όποιο ΧΙΤΑ πάμε, αν δεν είναι από τους δικούς μας εδώ, και είναι στα θρύκα να είναι πολύ φθινότερος, όπως λέει ο δήμαρχος. Αν πάμε εδώ, έρχεται στα ίδια. Δεν βλέπω πουθενά αυτό που καίει την πόλη. Δηλαδή, εάν είναι προπολογισμός και είναι σοβαρός, θα πρέπει να έχετε να πει εξής κάτι. Εμείς έχουμε βγάλει ένα διαγωνιμό στον αέρα. Οι προσφορές που ανοίγθηκαν, δίνουν δυο συμμετέχοντες, ο ένας με 4.300, τόσο και άλλος με 3.600 ομοιοδότης. Αυτά τα 3.600 δεν θα έπρεπε να φανούν στον προπολογισμό. Και τότε το ξέρατε. Λοιπόν, λέω λοιπόν. Είχε πει ο κύριος Μπάκας, για αυτό ρώτησε ο Παγώνης βέβαια και ο Μπάκας δίκιο έχει, ότι δεν μπορεί η Ακαδημίνα να ανημερώνει το προπολογισμό και να έχει ιστογία. Αλλά απλά, εκτιμώ ότι ο Χρήστος ρώτησε, μήπως με τέτοια νούμερα και τέτοια προβλήματα που έχουμε χοντρά σε κατομμύρια, μήπως υπήρχε κάποια άλλη πρόληψη. Και είπε ο κύριος Μπάκας ότι ο φετινός προπολογισμός του 2022 ήταν ο καλύτερος από όλους. Και κοιτώντας εδώ βλέπω ότι εκτιμάει η Περισία, ότι στο σύνολο του προπολογισμού των 127 εκατομμύρων ευρώ, ευχή είναι να πληρωθούν τα 50. Δηλαδή να ποσοστώ τη στάξη στρατά 100. Σε ένα προπολογισμό 127 πληρώνται τα 50. Ευχή. Άρα πάμε σε λικότερο από το 50% προσδοκία να πετύχουμε το έργο μας. Είναι και η κυρία Παμανέστη εδώ. Έχουμε πόσο έργα σε εξέλιξη είτε από τη Θάλια είτε από το Ζουρμπά είτε από ο ΠΟ είτε και δικά μας. Έχω ένα χαρτί του Εραντοσθένη εδώ που λέει έχω να έργο 200.000, ένα εκατομμύριο, πόσο είναι το έχω γραμμένο εκεί. Έχω εκτελέσει 61% αυτοφυσικό αντικείμενο του ενός 200. Και έχω πάρει λέει 200.000. Τι είναι αυτό πληρώνονται τα έργα και γιατί σταματάνε οι εργολάδοι. Με 69% φυσικό αντικείμενο και 17% οικονομικό αντικείμενο μπορεί να προχωρήσει έως την πόλη. Αναφέρονται εδώ πεζοδρόμια από το 2020 και έχουμε υπόλοιπο να δώσουμε και δεν έχει τελειώσει το έργο. Δεν πληρώνονται, εμείς πληρώνουμε, η Περιφερία πληρώνει, η Βασίλη ποιος πληρώνει. Είναι αποτυπωμένα εδώ, είναι αποτυπωμένα. Και βέβαια δεν μπορούμε σε κάθε περίπτωση να σας εμπιστευτούμε. Μας λέτε συνεχώς ψέματα, ψέματα, ψέματα, ψέματα, ψέματα. Και εντάξει το ψέμα έχει κοντό πόδι και πάντα έρχεται. Πρότεισα τον φίλο μου τον Γιάννη. Έχεις, Γιάννη, σύμβαση που μεταφέρει στα σκουπίδια, στα τρίκαλα. Και βέβαια έχω από το περασμένο Συμβούλιο. Την έχει, δεν την έχει. Πρότεισα τη δήμαρχο, μάλλον είπε η δήμαρχος ότι ξέρετε κάτι, το έργο της αδειοδότησης. Καθυστέρησε, γιατί ο Φορέας σαφνικά αποφάσισε να βάλει τον μπλε κάδο στη μελέτη. Και έτσι καθυστερήσαμε. Κυρίες και κύριοι συνάρεφοι, αυτό είναι μια απόφαση του Φορέα, στην οποία συμμετέχει η δήμαρχός μας μαζί με άλλους δημάρχους, ως παρατηρητής με λόγο στη συνεδρίαση. Στην συνεδρίαση του Φορέα αποφασίζεται να πάρουμε τις άδειες ακριβώς με κάδους, με όλα, με όλα, με όλα. Και έρχεται ένα δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο έγινε τη διάσκεψη, στο οποίο απήχαμε εμείς και η παράδεισσα Γιούρη Παγώνη και ψηφίστηκε ακριβώς όλο το σύστημα αυτό. Άρα, λοιπόν, δεν είναι κακό. Ξέρατε ότι ο μπλε κάδος μπήκε και με συνέντες στη δική σας και καλώς το κάνατε, αλλά μη χρειώνετε άλλους και βγάζετε από πάνω σας το μπαλάκι ότι καθυστερήσαμε ένα χρόνο γιατί κάποιος άλλος σκέφτηκε αργότερα να βάλει τον κάβο μέσα. Η ευθύνη σας βαραίνει απόλυτα, απόλυτα, απόλυτα. Εσάς, διότι είστε ο μεγαλωμέτοχος στο Φορέα, ο μεγαλωμέτοχος στο Φορέα και ο Φορέας μπορούσατε να το τρέχετε με χίλια, με χίλια, να τρέξει το έργο της Χαζγίδας. Το έργο πληρωμένη μελέτη 800.000 ευρώ, τρεγμένο με χίλια και είμαστε ουραγοί και μάλλον δεν θα το πάρουμε. Και εγώ σας χρέωνον και σας λέω ευθαρσώς ότι είναι εμιλημένο εμείς και η Λαμία να πάμε μεζί. Και χοντρή κουβέντα που θα πω, αλλά ξεπουλήσατε την πόλη σας για κυβερνητικά συμφέροντα. Έχω ξαναπεί σε αυτή την αίθουσα, και το λέω στον Νίκο, το λέω στον Μπάκα τώρα που είναι, ότι έχουμε υποχρεώσει παλιών ετών 23-24 εκατομμύρια πως είναι αυτά. Δεν εισπράττουμε ποτέ και τίποτα. Έτσι μεταφέρονται. Και δεν ζήτησα τώρα να εισπράξετε. Ζήτησα να μας πείτε με ποιο τρόπο οι δικηγόροι, οι νομικοί μας, θα τρέξουν να σβήσουν από αυτό το χάρτο 22 αυτούς που μπορούν να σβηστούν, αυτοίς που μπορούν να διακανονιστούν και τελικά να δούμε ποιο είναι αυτά που μπορεί να εισπράξουν ο δήμος σε μια δύσκολη εποχή. Σε μια εποχή όπου δεν περισσεύουν τα λεφτά. Δεν περισσεύουν. Θα πω για που περισσεύουν. Και δεν κάνουμε από ούτως τίποτα. Το παίρνουμε και το πάμε, το παίρνουμε και το πάμε, το παίρνουμε και το πάμε. Όλα τα χρόνια. Και τους παγώνει τα χρόνια. Και τους εμπίλει τα χρόνια. Και συνεχίζουμε. Και συνεχίζουμε. Ποιον κοροϊδεύουμε. Δάνεια. Έχει ένα κωδικό με δάνεια. Μπορείτε να μου πείτε σήμερα και ο αντιδήμωσης οικονομικών και ο διευθυντής. Αναφέρετε σε αυτό το προορισμό εδώ πέρα πόσα δάνεια είχα ρωτήσει. Και μου είχατε πει ότι πληρώνομαι τα δάνεια της ΔΥΑΧΑ. Και είπατε ναι. Σας είπατε να με βεβαιώνετε. Μου είπατε ναι. Μπορείτε να μου πείτε πού θα δω πόσα δάνεια πληρώνεται της ΔΥΑΧΑ. Και πού αναφέρετε αυτό ότι θα τα εισπράξουμε αφού έχουν βεβαιωθεί. Περιμένω απάντησή σας. Έχω εδώ μια απόφαση. Ένα δελτίο τύπου. Των εργαζομένων. Στο Μεσολόγγι. Από την ΠΟΕΕΩΤΑ. Προσέφυγε η ΠΟΕΕΩΤΑ. Γιατί σε μια υπηρεσία εδώ δικιά μας. Πώς τη λέμε αυτή, να τη βρω. Ετήσια παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών υποστήριξης της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου. Υπάρχει μια υπηρεσία λοιπόν στο Δήμο. Που φέρα μία υπάλληλο από την περιφέρεια. Είναι την Ματάρχης. Της δώσαμε και βοηθό και υπάλληλο. Για να κάνει τον εσωτερικό έλεγχο στο Δήμο μας. Εμείς, αυτόν τον άνθρωπο, αυτόν τον Ματάρχη. Τον απαξιώνουμε. Ή μας είπε ότι δεν μπορώ ποτέ να πάει σπίτις. Ή μπορεί και της βάλαμε καπάκι και πάλι πρέπει να πει τι κάνω. Και πληρώμε 40.000 ευρώ το χρόνο. Και πήραμε ένα τρίτο, ένα τέαρτο άνθρωπο. Και του είπαμε έλα να ελέγχεις τις υπηρεσίες μας. Έλεος. Δεν υπάρχει αυτό. Μόνο εδώ. Και βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, έχετε εκατομμύρια, πολλά εκατομμύρια αναθέσεις. Πάρα πολλά. Είναι προσφυλής αστακτική. Σε άλλες εποχές, δεν θα μπορούσατε να κουνήσετε φύλλο. Μέσα από διαδικασίες που επιτρέπονται, τα οποία είναι όχι ηθικές, έχετε προχωρήσει. Ο ΔΟΠΑΚ, σε 833.000 ευρώ. Ποιος ο ΔΟΠΑΚ? Αναθέσεις. 833.000 ευρώ αναθέσεις έχετε κυρία Μεγάλου. Ο ΔΟΑΠΕΚ, 2.043.000 ευρώ αναθέσεις. Αναθέσεις κυρία Ειδήνη. Ποιος ο ΔΟΠΑΚ? Καλά, ψάχνω και θα μου πεις. Όχι, εγώ μιλάω με τον οργανισμό. Η ΔΟΠΑΚ έχει 4.414.000 ευρώ. Και ο Δήμος, με τα έργα μαζί, θάλια, COVID-19 κλπ, 16 εκατομμύρια ευρώ. Έλεος κύριε Σνάρφη, έλεος. Πατώσατε, ξεφτυλίσατε ό,τι ηθικό υπήρχε σε αυτή την πόλη. Είναι ανέτοιμο να δίνετε αναθέσεις σε ιμετέρους και να μην το βγάζετε στην πιάτσα να πάρουν δουλειά όλοι, όλοι ίσα κι όμια. Δεν στέκει σε αυτή την πόλη. Πώς κυκλοφορούμε στην πόλη. Με σταματάνε και μου λένε, δεν ξέρω. Εσείς τι απαντάτε, τι απαντάτε. Δυστυχώς, στο κάλεσμα της Μάρχου, να στηρίξουμε. Ξέρετε, δεν είμαι οικονομολόγος για να πιάσω και πιο βαθιά νούμερα ποιον ο Χρήστος, ή μπορεί να πιάσει ο Γιάννης εδώ ή κάποιος άλλος. Όμως, στο κάλεσμα της Μάρχου να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, σας λέω, εσείς επιλέξτε το δρόμο αυτό. Το δρόμο το μοναχικό, ο οποίος δυστυχώς ο Δημήτρης οδηγεί την πόλη σε μαρασμό, οδηγεί την πόλη σε απαξίωση γενικότερα και λυπάμαι και στεναχωριέμαι, γιατί μια πόλη με προοπτική, μια πόλη που είχε μπει σε μια σειρά, δηλαδή οι ράγες οδηγούσαν σε επιτυχίες, έρχεται πίσω πολλά χρόνια και θα κάνει και πολλά χρόνια να συνέλθει. Δεν σας εμπιστευόμαστε, δεν σας πιστεύομαι, λέτε ψέματα και δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε τίποτα από όσα φέρνετε εδώ. Ευχαριστώ. Κυρία Τσιβίκα. Εμείς θα αρχίσουμε λίγο διαφορετικά, επισημαίνοντας πως ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου συζητιέται σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλο το λαό. Η ενεργώς εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας στο έδαφο της Ουκρανίας οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια τη ζωή του ελληνικού λαού, ο οποίος καλείται να πληρώσει και τις οικονομικές συνέπειες αυτού του πολέμου. Η ακρίβεια έχει κυριολεκτικά απογειωθεί με αυξήσεις στις τάξεις του 80% στα βασικά είδη κατανάλωσης, 320% στο ρεύμα, 80% στα κάψιμα. Η ενεργειακή φτώχεια αφήνει στο κρύο και το σκοτάδι οικογένειες μέσα στο καταχείμωνο. Οι μιστοί και οι συντάξεις έχουν φτάσει στα τάρταρα και εμείς καλούμαστε να ζήσουμε με βάουτσερ και πάς. Τα δύσκολα που καθημερινά βιώνουμε έρχεται να επισφραγίσει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 23, με συνέχιση της αβάσταχτης φορολυστίας, την υποχρηματοδότηση σε κάθε είδος λαϊκής ανάγκης μας και παράλληλα τα δις ευρώ για τους ομίλους της ενεργίας, τις φοροαπαλλαγές των εφωπληστών και τα πέντε δις το χρόνο στο Νάτο. Αυτά τα αναφέρουμε γιατί ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν είναι ανεξάρτητα από όλα όσα υπόθηκαν. Είναι ανδιάρρυτα συνδεδεμένος με τη γενικότερη πολιτική του κεντρικού κράτους, των κυβερνήσεων και των κατεμφύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βάρος των λαϊκών ανάγκων και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους έχει συνεχώς μειούμενη πορεία παρά της αυξής των λειτουργικών τους ταπανών. Συγκεκριμένα για το Δήμο Χαλκιδέων η χρηματοδότηση από κεντρικούς αυτοτελούς πόρους, ΚΑΠ, για την κάλυψη των γενικών ανάγκων είναι μειωμένη κατά ένα εκατομμύριο περίπου 164.000 σε σχέση με πέρσι παρά το ότι παρουσιάζεται ως πλασματικά αυξημένη αφού κάποιες έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις που βόθηκαν πέρσι περνούν στα τακτικά έσοδα στον προϋπολογισμό του 23. Όπως πηχεί η κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες. Και εδώ να αναφέρουμε πως το τμήμα της πληρωμής των καθαριστριών γίνεται με ιδία έσοδα του Δήμου δεδομένου ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι ελπέστατη φορτώνοντας άλλο ένα βάρος της πλάτης του λαού της πόλης μας. Επιπλέον έχουν περάσει στους Δήμους, όπως όλοι ξέρουμε, αρμοδιότητες που δεν είχαν παλιότερα χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση. Πώς θα καλυφθούν λοιπόν τα έξοδα για τις αυξημένες αυτές ανάγκες για τη μετατροπή του Δήμου σε φοροεισπράκτορα και μεσάζοντα επενδύσεων. Πρώτον, από ιδία έσοδα λειτουργώντας ανταποδοτικά αυξάνοντας στα δημοτικά τέλη. Δηλαδή από εμάς τους ίδιους για τις παροχές που δικαιούμαστε τη στιγμή που για παράδειγμα ιδιώτες πάροχη ενέργειας χρειστούν στο Δήμο μερικές χιλιάδες ευρώ. Στο συνολό τους τα έσοδα από φόρους και τέλη αυξάνονται κατά 1.400.000 περίπου. Να πούμε ότι ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αύξη στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων της τάξης του 77%, ενώ μιλάμε για ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών οικοκυριών. Και δεύτερον, προωθώνται στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον προϋπολογισμό, αφού τα έξοδα παρόχων προς τρίτους, στο σύνολό τους αυξάνονται κατά 1 εκατομμύριο. Και εδώ θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα. Έξοδα για τη συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων έχουν αυξηθεί από 7.000 σε 333.000. Ενώ ταυτόχρονα, τα έξοδα για τακτικές αποδοχές υπαλλήλων, μόνιμων και αορίστου, καθώς και τα έξοδα για αποδοχές έκτακτων εργαζομένων ιδοχ, έχουν μιωθεί στο σύνολό τους κατά 1 εκατομμύριο 100.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι υπηρεσίες, ιδιαίτερα της καθαριότητας και των τεχνικών υπηρεσιών, παραδίδονται σε εργολάβους, καθώς με μιωμένο προσωπικό και χρηματοδότηση δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν. Άλλωστε, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας προοδευτικά επικρατούν με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τους εργαζόμενους στα ΚΔΑ, από τις σχολικές καθαρίστριες, τους εργαζόμενους από το βοήθεια στο σπίτι και ούτω καθεξής. Εξάλλου, ακόμα και κονδύλια που αναφέρον τις εκτελέσεις σημαντικών έργων είναι πίσω από τις ανάγκες. Όχι μόνο δεν είναι εξασφαλισμένα για το 2023, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί ούτε τα προβλεφθέντα για το 2022. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την αποκατάσταση υποδομών αποθεομηνίες και αποζημιώσης πληγέντων, τη θάλια, όπου, για παράδειγμα, σε ένα συγκεκριμένο κωδικό για την αποκατάσταση οδοπίας βασιλικό φύλλα Μήτικας, ενώ είχαν προϋπολογιστεί 1,5 εκατομμύριο, έχουν δοθεί 71 χιλιάδες και για το 2023 έχουν προϋπολογιστεί 834 χιλιάδες. Τα υπόλοιπα, παραγράφονται, βρισκόμαστε δυόμιση χρόνια μετά τη φωνική πλημμύρα στο Λιλάντιο. Γενικότερα, φαίνεται πως μόνο το 18% περίπου των έργων που έχουν προϋπολογιστεί υλοποιείται τελικά και με βάση, μάλιστα, την εκτίμηση των πληροθέντων μέχρι 31-12. Τα υπόλοιπα επαναλαμβάνονται στον επόμενο προϋπολογισμό. Αξίζει, επίσης, να αναφερθούμε στη χρηματοδότηση που αφορά τις ανάγκες των σχολείων, το αναλώσιμα, τη θέρμανση, αλλά και την κτιριακή υποδομή. Ποια είναι η πραγματικότητα που κρίνεται αυτή στην πραγματικότητα και στις ανάγκες. Εδώ έχουμε για παράδειγμα το πρόσφατο συμβάν με το πρώτο δημοτικό σχολείο της Αρτάκης, όπου κατέρευσε θμήμα της ψευδοροφής και από τύχη δεν υπήρχαν θέματα. Έκτοτε δύο μήνες μετά το γραφείο των δασκάλων παραμένει μέσα στο κτίριο το οποίο είναι ακατάλληλο, ενώ τα παιδιά στεγάζονται σε κοντέινερ. Υπολογιστή, και τι κονδήλι για παράδειγμα για την επιδιόρθωση των ζημιών. Και επιπλέον, πότε έχει γίνει για τελευταία φορά στατικός και δομικός έλεγχος στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά και στις υπόλοιπες σχολικές δομές, ώστε να κριθούν κατάλληλες. Γιατί ως γνωστό, πολλά είναι τα σχολεία που έχουν κτιριακό πρόβλημα και εδώ θα αναφέρουμε και άλλη μια φορά το ΕΚ για την καθυστέρηση της επίλυσης του ζητήματος. Ακόμα και η φτέλωση προϋπολογισμού για το μουσικό σχολείο στην Αρτάκη το 26ο είναι πολύ πίσω από τα προβλεπόμενα. Ενώ η κατάσταση με τη στέγα των υπιαγωγίων είναι ακόμη πιο τραγική. Παιδιά πέντε έξι ετών κάνουν μάθημα σε ισόγεια πολυκατοικιών, σε χώρους που έχουν φτιαχτεί για μαγαζιά, που έχουν προαύριο λίγο των τραγωνικών και πάνω σε κεντρικούς δρόμους. Από την άλλη μεριά βέβαια αργά που θεωρούνται επενδυτικά και προωθούν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια, ιδιαίτερα σε τομείς της πράσινης οικονομίας ή της τουριστικής ανάπτυξης, λαμβάνουν το μερίδιο του λέοντος, τις επιχορηγήσεις είτε από κρατικά είτε από ευρωνοσιακά προγράμματα. Χαρακτηριστικό εδώ είναι το παράδειγμα με τις γωνιές ανακύκλωσης και τα διάφορα πράσινα σημεία, χωρίς όμως να λύνεται ολοκληρωμένα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων που οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Με πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η διαχείριση και μεταφορά των ογγοδών... Πρόεδρε, υπάρχουν πηγαδάκια που ενοχλούν τον ομιλητή, ή θα βγουν έξω ή θα σταματήσουν. Είναι ασέβεια προς τον ομιλητή να κάθονται και να κάνουν... Και προηγουμένως έκανα, παρακολουθούσα και κάποια γέλια, εν πάση περιπτώσει, και παρακάλεσα με τα άλλα, αλλά δεν νομίζω ότι το βλέπω. Οπότε, λοιπόν, κάτε μου τη χάρη, κύριε... Έχουμε επανειλημμένα το αποθετηθεί και προειδοποιήσει για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, που γνώμονα έχει τα κέρδη εταιριών που δραστηροποιούνται στον χώρο μεταφοράς, διαχείριση και ανακύκλωσης απορριμάτων και όχι στην επίλυση του προβλήματος βάσει της προστασίας και της υγείας της ζωής μας. Σε αυτή τη λογική κινούνται και τα κονδήλια για τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας και αναπλάσσεων στην πόλη με σκοπό τουριστικές επενδύσεις και όχι την αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών που αντιμετωπίζουν πλειάδα σοβαρών προβλημάτων και έχουν να κάνουμε την ποιότητα της ζωής της δικής τους και των παιδιών τους. Είναι ενδεικτικό ότι το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας που προβλέπει εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Χαλκίδας προβλέπει ελάχιστα για τις υπόλοιπες γειτονιές και πόλεις του Δήμου ενώ για το κέντρο δεν προβλέπει τίποτα για δημιουργία δωρεάν ή με συμβολικό κόστος χώρους τάφνιφης και αντίστοιχης δημοτικής συγκοινωνίας μετατρέποντας έτσι στο κέντρο σε απαγορευμένη ζώνη για τις λαϊκές οικογένειες. Προφανώς και καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, σαφέστατα δεν ανταπροκρίνεται στις ολόπλευρες κοινωνικές ανάγκες των δημοτών της πόλης ακολουθεί πιστά και εξειδικεύει στην αντιλαϊκή πολιτική της Χιβέρνησης. Το κύριο για μας είναι η διεκδίκηση κρατικών πόρων ώστε να υλοποιούνται όλα τα απαραίτητα έργα που αφορούν την πολιτική προστασία, τις κοινωνικές δομές, τα σχολεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και πάρκων σε όλη την έκταση του δήμου με σχέδιο και παρεμβάσεις για να αξιοποιήσει υπέρ του λαού περιοχών και κτιρίων όπως το στρατό Παιδοπηλίκα, η παλιά Πειρακή Πατραϊκή, το Δάρρυνγκ, το Παλιό Νοσοκομείο και άλλα. Ό,τι δηλαδή έχει να κάνει με την αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ζωής των οικογενειών μας, χωρίς όμως επιβαρύνθησης από φόρους και χαράτσια, με επιβάρυνση των επιχειρηματικών ομίλων αντί του λαού, με υπηρεσίες του δήμου που θα διαθέτουν όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους και συμπράξεις με ιδιώτες. Κύριε Καλαφθέρη. Κυρία Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω εκ των οικείων πρώτα και μετά θα τοποθετηθώ στον Προϋποληγισμό. Θέλω να πω στον συνάδελφο και φίλο του Χρήστον τον Παγώνη, που εξέφρασε την πικρία του ότι ένα σωρό έργα, που είχαν οριμάσει επί της θητείας του και μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει τελικά ή μπήκαν στο χρονοντούλαπο, ή θα εκτελεί καινούργια δημοτική αρχή. Χρήστο, η φράση είναι γνωστή. «Ο αίτης η τιμένης». Αυτή είναι η μοίρα. Και το νοσοκομείο της Χαλκίδας το έκτισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκαμε το κόλπο με τα συνοδά έργα και το εγγενίασε η Νέα Δημοκρατία. Τι να κάνουμε. Για τον Βασίλη Καθαροσπόρη είχα να πω, Βασίλη, ότι δεν ξέρω από απορροφήσεις για την αγορά ποια είναι η πραγματικότητα, αλλά στο σύνολο των εργασιών, αυτή τη στιγμή μέσα στο χρόνο, μέσα σε ένα χρόνο, δεν είχε εκτελεστεί το 10% των πρόβληπων εργασιών. Με το ρυθμό αυτό η αγορά θα τελειώσει σε 10 χρόνια. Και, εν πάση περιπτώσει, κλειθήκαμε οι επικεφαλείς των παρατάξεων να πάμε να κάνουμε αυτοψία για τις φυλακές, που είναι σημαντικό μέρος, σημαντικό γεγονός, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και η αγορά. Δεν πρέπει να κάνουμε μια αυτοψία όσοι από τούτο το συμβούλιο το επιθυμούν επί τόπου της αγοράς. Ήμασα από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Χαλκιδέων, και όχι της Δημάρχου, του Δήμου Χαλκιδέων, ότι η Δήμαρχος έκανε επίσκεψη και επιθεώρησε τα έργα. Εμείς δεν πρέπει να λάβουμε γνώση. Και όσον αφορά για τη φίλη και συνάδελφο τη Γρανέτα έχω να της πω, συμφωνώ με όλα όσα επισήμανες, να σας πω ένα μοναχα πράγμα. Το ΤΑΠ του 2022 για τα ηλεκτροδοτούμενα κινητά είναι μεγαλύτερο από το 2023, δηλαδή το 2023 είναι μειωμένο, κατά 80.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό? Χτίζονται σπίτια, αυξάνονται τα σπίτια, μειώνονται τα ηλεκτροδοτούμενα, κόπονται τα ρέμματα οι δικοκυριά και θα έχουμε λιγότερα σπίτια ηλεκτροδοτούμενα για να τους εισπράξουμε το ΤΑΠ. Τώρα για τον προϋπολογισμό. Τώρα για τον προϋπολογισμό. Κυρία Πρόεδρε έχω μια απορία. Δεν έπρεπε αυτό το σχέδιο που μας προσκομίζεται για να αντομελετήσουμε και να αντοψηφίσουμε να έχει υπογραφές του συντάκτη, του πολιτικού προϊσθάμενο του συντάκτη, ώστε να ξέρουμε και εμείς κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου ποιος είναι ο υπεύθυνος και σε όποιον πρέπει να αποδίδουμε ευθύνες για τις τροποποίησεις που ο κ. Καθαροσπόρης, ο συνάδελφος, επεσήμανε ότι κατατήσαμε να έχουμε κάθε δεύτερη συναιδρίαση του Δημοτικού, μάλλον σε κάθε συναιδρίαση πλέον του Δημοτικού Συμβουλίου και μια τροποποίηση. Έχω την αίσθηση λοιπόν ότι όπως και στη Βουλή αλλά και σε όλους τους μεγάλους οργανισμούς, όταν κατατίθεται ένα προϋπολογισμός φέρει τις κατανόμονοι ή τουλάχιστον τους υπογρομμένους να υπογράφουν. Φέρει τις υπογραφές. Θα πρέπει και ο συνδικός μας προϋπολογισμός για να έχει αξία σαν δημόσιο έγγραφο να έχει υπογραφές και δεν τις έχει. Και έχω απορίες εδώ. Λέει ψηφίστηκε με την υπαρήθμιση κενών του Δημοτικού εντός παρένθεσης Κοινοτικού Συμβουλίου. Τι σημαίνει αυτό ότι υπογράφουν και τα… Απόψε θα το ψηφίσουμε και μετά θα το υπογράψουμε. Αυτό σημαίνει. Ποιος το Δημοτικό Συμβουλίο ή το Κοινοτικό. Και οι δύο. Γι' αυτό είναι… κύριε Μπάκα αν έχετε την καλοσύνη. Κύριε Μπάκα στο έντυπο που μας έχετε δώσει λέει απόφαση του Δημοτικού εντός παρένθεσης… Αυτό είναι και Κοινοτικού. Γι' αυτό είναι και οι κοινότητες. Όλο αυτό θα υπογραφεί από όλους. Να υπάρχει λοιπόν χωριστή θέση για υπογραφές του Δημοτικού. Ή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλοι υπογράφουν όλοι. Δεν αντιβάλλω ότι υπογράφουν όλοι. Αυτό είναι το σχέδιο για αυτό το συζητάμε. Αυτός που το συντάσει λοιπόν είναι ανεύθυνος. Και είναι ανεύθυνος και στο ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι. Ότι ο δήμαρχος τα τελευταία τριάμιση χρόνια της Χαλκίδας του Δήμου Χαλκιδέων είναι γυναίκα. Και βάζει εκεί ο δήμαρχος εκτός και αν είναι μισογύνης ο άνθρωπος και ντρέπεται να μας το μπει. Πάμε παρακάτω λοιπόν. Απορία. Πότε κυρία Πρόεδρε εγκρίθηκε από το παρατηρητήριο ο προϋπολεγισμός. Καταρχάς δεν έπρεπε να έχουμε μαζί με το σχέδιο του προϋπολεγισμού και την έγκριση του παρατηρητηρίου. Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να την έχουμε. Να μας είχε μοιραστεί. Δεν μας μοιράστηκε. Πότε λοιπόν κύριε Μπάκα εγκρίθηκε από το παρατηρητήριο ο προϋπολεγισμός. Πότε. Δεν άκουσα. Μη συγχωρείτε. 20 Δεκάτου. 20 Δεκάτου. Γιατί περιμέναμε μέχρι την προπαραμονή των Χριστιανών που όλος ο κόσμος είναι έξω στα μαγαζιά ή στις οικογένειές του ή φτιάγλει γλυγλικά εμείς να είμαστε μαζωμένοι εδώ πέρα για να εγκρίνουμε τον προϋπολεγισμό. Υπήρχε συγκεκριμένος λόγος. Στην εισήγηση της η κυρία Δήμαρχος ανέφερε όλα τα στάδια που προηγούνται της σημερινής συνεδρίας σας. Ποια είναι τα στάδια. Εγώ ξέρω ότι ο καλός υπάλληλος που έχει συντάξει το σχέδιο αυτό, το δακτυλογράφι σε μας περίπτωση στο κομπιούτερ, λέει η ημερομηνία εκτύπωσης 2 εν 10 το 2022. Που σημαίνει ότι όταν το τύπωσε τα στάδια αυτά στα οποία αναφέρθηκε η κυρία Δήμαρχος είχαν ολοκληρωθεί. Γιατί περιμέναμε από τις 2 Δεκεμβρίου να κουβεντιάσουμε για το υπροπλογισμό στις 22, δηλαδή μετά από 1,5 μήνα. Γιατί είναι ωραία να συναντιόμαστε και χριστουγεννιάτικα λοιπόν. Όχι κυρία Πρόεδρε, είναι γιατί όσο πιο πίσω το πάμε, όσο πιο τεντώνουμε το σκηνί τόσο ευκολότερες γίνονται οι διαδικασίες της έγκρισης. Αυτά τώρα είναι πράγματα που τα ξέρει και η κουτσιμαρία, δεν χρειάζεται να κουβεντιάσουμε εδώ. Το δεύτερο, το τρίτο. Θα ήθελα από τον διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας μια διευκρίνηση. Εκεί στις στήλες που λέει προηγούμενο οικονομικό τέτος, στην τρίτη στήλη, εκτίμηση ίσπρ κάθετος ντών. Μπορείτε να μου πείτε την σύντμηση αυτή της είμαι. Εκτίμηση ίσπραχθέντων δεν υπάρχει, ίσπραχτισσομένων υπάρχει. Η εκτίμηση εισπράξεων υπάρχει. Αλλά εισπραχθέντων, εκτίμηση, δεν υπάρχει, διότι τα εισπραγμένα είναι τετελασμένο γεγονός. Δεν είναι θα τα κάνουμε. Και πριν πω σε ορισμένα πράγματα στον Προϋπολεσμό, ήθελα να ρωτήσω την κυρία Δήμαρχο, μας μίλησε το κλειστό κολυμπήδιο. Πρώτη μου ερώτηση, ποιος έκανε τη μελέτη. Άκουσα για μια μελέτη ως έργου της τάξης των 15 εκατομμυρίων. Ποιος έκανε τη μελέτη και με ποιες διαδικασίες την έκανε. Του κολυμπητηρίου. Δεν ξέρω. Εγώ άκουσα ότι είναι ρημασμένο το έργο και ότι υπάρχουν και τα 20 στρέματα στο βούρκο για να γίνει το κλειστό κολυμπητηρίο. Ας ρωτήσουν οι αρμόδοι ποια είναι η τάση κατασκευής κλειστών κολυμπητηρίων στη Νότια Ευρώπη και σε παραθαλάσσιες περιοχές και αν αυτό είναι ενδεδειγμένο να γίνει και μετά το ξανασυζητάμε. Το χωράφι που θα χτιστεί το κολυμπητήριο σε ποιον ανήκει. Διότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, να φέρνω και θα το ξαναφέρνω στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι αυτοί οι ταλέποροι που είναι γύρω γύρω από το βούρκο έχουνε χάσει τις ιδιοκτησίες τους και με τον καινούργιο χρόνο η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου θα τους μοιράζει χαρτιά για να παρατήσουν τα σπίτια τους και να φύγουν. Δεν μιλάω για τις μεταβιβάσεις που δεν μπορούν να κάνουν στα παιδιά τους, στα νύψια τους, στα εγγόνια τους. Εμείς πού θα βρούμε το χώρο από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για να φτιάξουμε το κλειστό κολυμπητήριο. Να σας ξαναθυμίσω ότι στο Μπουρτζι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου δεν αναγνωρίζει τον παραλιακό δρόμο και γι' αυτό και οι περίοικοι, παρόλο που τα χωράφια τους, τα εικόπαιδά τους είναι μέσα στο νικισμό, δεν μπορούν να βγάλουν άδειο για να τα χτίσουν. Διότι έρχεται η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τους λέει stop, εδώ δεν υπάρχει δρόμος, εδώ είναι παραλία. Οι συνάδελφους που είναι στη Δωή τα ξέρουν. Και ας μου επιτρέψετε να μπω τώρα σε δυο-τρία θέματα, κυρίως στη συσπράξη, στα έσοδα του προϋπολογισμού. Να σας πω κάτι μόνο διαδικαστικά για να το δούμε λίγο, γιατί κι εγώ, έτσι όπως σας έχουν έρθει τα θέματα και υπάρχει απόφαση οικονομικής επιτροπής, οικονομική επιτροπής συνενδρίασε για να καταρτήσει το σχέδιο του προϋπολογισμού μετά την γνώμη του παρακτηριού και έχει και την υπογραφή όλα λοιπόν στα συνημένα έγγραφα, έτσι για να μην αδειλείται. Το δικό μας έχει υπογραφές, κυρία Πρόεδρε? Έτσι όπως σας ειστάλησαν τα θέματα όλοι, το θέμα του προϋπολογισμού. Σας τυπώθηκε στους επικεφαλείς, σας δόθηκε... Φοβάμαι ότι δεν χαιρίζομαι καλώς την ελληνική γλώσσα. Να σας το δείξει κυρία Μτζιφύρη δίπλα. Έτσι απλώς για να το δείτε. Τι είναι αυτό? Κυρία Καλαθέρη, στα e-mail σας τους επικεφαλείς τυπώνουμε και το βιβλίο. Σας δώσουμε το βιβλίο. Απλά δεν είδατε τα υπόλοιπα e-mail. Απορία. Τα ημερομπίστη ακριβένουν. Τα κάψιμα ακριβένουν. Αγοράζουμε καινούργια οχήματα. Ποιος Θεός μας φώτισε ότι τα 8253 που ήταν προϋπολογισμένα για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού το 22 εμείς θα καταφέρουμε να το κατεβάσουμε το κοντήλι κατά 600.000 ευρώ με όλες αυτές τις ακρίβειες που συμβαίνουν και να το πάμε στα 7.614.000. Απορία. Δεν έχω τίποτα το ιδιαίτερο να πω. Να επισημάνω. Έχω την άποψη. Κι αν είναι εδώ πέρα εκπρόσωποι της κοινότητας ανθιδόνας να μου το πούνε και να με αντικρούσουν. Δεν είναι σκρόπον έργεια το μέρος. Είναι σκόρπον έργεια. Το σκορπίζω. Το σκρόπο δεν το ξέρω. Πιθανόν να είναι εξαλβανικής γλώσσης προερχόμενο. Ισφορές σε χρήμα. Ισφορές σε χρήμα. Ισφορές σε χρήμα. Επανιλημμένα έχω φέρει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο σε προφορική συζήτηση και όχι σαν επίσημο θέμα. Τι γίνεται με τις ισφορές εκεί και σε χρήμα. Έχω ζητήσει και από την ειδό μου πληροφορίες. Αλλά ειδό μου επειδή δεν είμαι Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφούς της παράταξης είναι λιγάκι φιδωλή και με αντιμετωπίζει να το βρούμε να το ψάξουμε να το κάνουμε. Ποιος μπορεί να μας ενημερώσει σε τι ποσοστό έχει ολοκληρωθεί η ύσπραξη των ισφορών σε χρήμα στην α, στην ε, στην ζ, στην η. Διότι οι ισφορές εκεί σε χρήμα δεν είναι ένα φορομυχτικό εργαλείο να στύψουμε το λαιμό των συνδημοτών μας για να πάρουμε λεφτά. Είναι ένα εργαλείο που εξισώνει το δούνε και λαβήν στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης και επομένως με τα χρήματα αυτά μπορούμε να απαλλοτριώσουμε τις προβλεπόμενες από το σχέδιο πόλης δημόσιας εκτάσεις. Εμείς κάθε δεύτερο Συμβούλιο φέρνουμε εδώ μέρα τροποποίηση του ρημοτομικού στην τάδε περιοχή διότι δεν έχουμε λεφτά να απαλλοτριώσουμε την αντίστοιχη έκταση. Έχει εδώ πέρα έσοδα ο προϋπολεγισμός από την εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας. Πόσες φορές πρέπει να ξαναπώ στο δημοτικό μας Συμβούλιο τι θα γίνει με αυτά τα δύο ακίνητα στην περιοχή της Χαρεθούσης που αφού εισπράξανε οι ιδιοκτήτες την αποζημίωσή τους έγινε κήρυξή τους σε απαλλοτριωτέα, δεν κατεδαφίζονται και επομένως ο δήμος πλήρωσε 150.000 τσάμπα και βερεσέ. Θα μπορούσαμε μέχρι σήμερα, ένα χρόνο τώρα έχω βάλει το θέμα, να είχαμε ζητήσει από τους ιδιοκτήτες την μεταβίβαση των νεοκλασικών αυτών ακίνητων ούτως ώστε ο δήμος να αποκτήσει ιδιοκτήτητα ένανι των χρημάτων που έχει πληρώσει. Δεν μ' ακούει κανείς. Δεν ξέρω αν έχετε προσέξει ότι η επιχορήγηση άκουσα την κυρία δήμαρχο ότι για τα σχολεία θα δοθούνε ένα 800, ένα 700, φέτο δεν ξέρω πόσο. Εγώ επεσήμενα έναν κωδικό εδώ στον προϋπολογισμό στα έσοδα που λέει επιχορήγηση από την κεντρική διοίκηση... Για έργα, Τάσος, με συγχωρείς. Για έργα είναι το 1-700. Δεν είναι τα χρήματα που δίνουν σχολικές επιτροπές. Όχι, εδώ λέει επισκευή, έναν κωδικό, επισκευή σχολείων του Δήμου Χαλκιδέων, προϋπολογιζόμενη δαπάνια από τον προϋπολογισμό που θα μας την επιχορηγήσουν 370.000 ευρώ. Υπάρχουν δύο κωδικοί παρακάτω στις ελίδες 11 και 10 όπου βάσει αυτών των δύο κωδικών η βελτίωση και η επισκευή του χώρου του καταφυγείου των αδέσποντων ζώων είναι 480.000. Δηλαδή περίπου 100.000 πιο πολλά λεφτά δίνουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των αδέσποντων σκύλων από τη βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων του Δήμου. Και ο καθένας ας πει ότι θέλει. Να κάνω και μια ευλογία στο Φιλόδημο, διότι ενώ στην αρχή της θητείας μας είχαν ξεσπαθώσει όλοι και λέγανε ο Φιλόδημος απάτη για να φτιάγνει φύλους η κυβέρνηση έφτιαξε το Φιλόδημο και εξορρογωδεί κι απ' ό,τι βλέπω στα έσοδα του προϋπολογισμού ο Φιλόδημος δίνει και παίρνει. Και δεν λέει κανένας ευχαριστώ ο Φιλόδημος. Και επίσης εκείνο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι πάρα πολλοί κωδικοί εισπράξεων που τελικά καταλήγουν σε έξοδα ως προς τον προϋπολογισμό στην ουσία είναι απίλακτοι. Δηλαδή έχουμε έσοδο 700.000, βεβαιωθέντα μέχρι 31.7.0, πιθανότητα εκτίμηση εισπραγχιδισσομένων μέχρι της 31.12.600.000 και δίπλα μηδέν, παραδίπλα μηδέν και παραδίπλα μηδέν. Και αυτό είναι σαν ένα μεγάλο αριθμό εσόδων, χρηματοδότηση από κατάσταση οδοποιίας σε τμήματα των πληγησών περιοχών κλπ. 1.167, βεβαιωθέντα μέχρι της 31.7.838, εκτίμηση εισπραγχιδισσομένων 1.067. Δεν βγαίνουν τα νούμερα αν τα προσθέσεις. Εμείς έχουμε μια δέσμευση ότι θα χρηματοδοθούμε με το 1.167. Έχουν βεβαιωθεί 838.000, το 1.067 πώς προκύπτει. Απορία. Προμήθεια μηχανημάτων έργου ή και συναιδευτικού εξοπλισμού, 600.000, μέχρι της 31.7.0, εκτίμηση εισπραγχιδισσομένων 200.000 και μετά στο οικονομικό όντως 2.023, που σημαίνει ότι την εκτίμηση των εισπραγχιδισσομένων την πάμε περίπατο, διότι απλώς ξαναγράφουμε το 2.023, ξανά της 600.000 που είχαμε ξαναγράψει στην αρχή του 2.2. Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, αλλά έχω την εντύπωση, αν θέλουμε να βοηθήσουμε την πόλη δηλαδή, και αν αυτός είναι ο σκοπός μας και δεν είναι ο σκοπός μας να κοκορευόμαστε εδώ πέρα αντιμπαχόμενοι, θα έπρεπε τον προϋπολισμό να τον εψάχνουμε και να τον εξετάζουμε συλλογικότερα και σε μεγαλύτερο βάθος. Το να τον αφήνουμε την τελευταία στιγμή, να μην χρησιμοποιήσω του λαού την έκφραση στην τούρλα του Σαββάτου, κάνει κακό στην πόλη και κάνει καλό κακό και στην αξιοπιστία μας σαν δημοτικό συμβούλιο και σαν δημοτική αρχή. Τελευταίος προϋπολισμός είναι αυτός που εγκρίνει παρούσα, ο επόμενος όποια κι αν είναι η νέα δημοτική αρχή, θα εγκρίνει τον επόμενο, ας είναι η κουβέντα που είπα για περισσότερη σε βάθος εξέταση του προϋπολισμού, ένα έναωσμα για τα επόμενα. Σας ευχαριστώ που μ' ακούσατε και σας ταλαιπώρησα τόση ώρα. Ευχαριστώ, κυρία Μητζηφύρη. Εγώ θα ξεκινήσω με έναν στίχο του Βάρναλι, τον οποίο θα αφιερώσω στη δήμαρχο. Αχ, πού σε νιώθει, πού δείχνες, πώς θα γινόμουν άλλος. Μας δώσατε εδώ το προϋπολισμό του 23, μας δώσατε τα έσοδα, μας δώσατε τις δαπάνες. Αυτό δεν ασχολήθηκα καθόλου, το να καθίσω και να γράψω. Τι θα πω, γιατί? Γιατί τα τελευταία τρία χρόνια και μπαίνουμε τώρα στον 4ο, το Σεπτέμβρη μπήκαμε, της παρούσας δημοτικής αρχής, αυτά που λέω και τονίζω είναι τα ίδια. Έχει προκύψει το μεγαλύτερο θέμα αυτή τη στιγμή, που είναι τα σκουπίδια, το οποίο, όπως το είπε και ο κ. Καθαροσπόρης, δεν υπάρχει πουθενά εδώ. Κάτι πήγε να εξεγήσει ο δήμαρχος. Το θέμα είναι να το καταλάβουν οι πολίτες και όχι εμείς. Μας καλούσατε τώρα στα Χριστουγεννάτικα δέντρα να πάμε. Οι πλατείες όλες καθαρές, πεντακάθαρες, είχαν και τους εργαζομένους μέχρι στο παραπέντε να καθαρίζουν. Οι δρόμοι για να φτάσουμε στις πλατείες μέσα στη Λακούβα. Τι να πω, τι να συνεχίσω να πω. Μίλησε ο δήμαρχος για ασφαλτοστρώσεις. Ασφαλτοστρώσεις πού? Μιλήσαμε για τα σχέδια απώλεων. Έχουν πάει στην Αρτάκη, έχουν ασφαλτοστρώσει μέχρι και δεν ξέρω και εγώ πού. Με την πρώτη βροχή που έκανε αρκετό καιρό, γιατί έχει να βρέξει και αρκετό καιρό, η ασφαλτοστρώση στο σχέδιο 1, στο αρτάκι 1, οι μισές έχουν φύγει. Δεν υπάρχουν υποδομές. Δεν υπάρχει αποχαιοτευτικό, δεν υπάρχει ουναγωγή ευρύων, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, τίποτα. Πήγαν όμως ασφαλτοτρώσανε. Τι να πω για τα νεκροταφεία. Έχει μέσα κάτι κωδικούς, τους έχω αναφέρει, τους έχω ξαναναφέρει για τα στοφυλάκια. Πάρτε και κάποια στοφυλάκια για τους άπορους, μην τους πετάτε εκεί πέρα, μέσα σε πλαστικές σακούλες, τίποτα. Συνεχίζουμε εκεί. Τα νεκροταφεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες, έχουν τα χάλια τους. Αναφερθήκαν εδώ, στον πρόλογο, στην εισήγηση της δημάρχου, εκατομμύρια για μελέτες. Και λέω, στη δημοτική ενότητα Αρτάκης, έχουμε ένα νεκροταφείο από το 24, οι παππούδες μας το φτιάξανε. Είχαμε πει, είπε η Πρατσόλη, αν θυμάται ο κ. Κώσταρος, να πηγαίναμε και το μεταφέραμε πάνω εκεί, που είναι προς το πραγματικό εργοστάσιο, στο Ιωνία. Μια μελέτη στις τάξεις του ενός εκατομμυρίου. Τίποτα. Ο ένας πάνω στον άλλον. Ο ένας πάνω στον άλλον. Μίλησε για σχολεία η κ. Τσιβίκα. Τι να πούμε για τα εκ. Πού είναι να υπάρξει εδώ κωδικός. Έχει μιλήσει ότι στην πλατεία ελευθερίας θα φτιαχτεί εκ θεμελείων το σχολείο για να στεγάζει τα ειδικά εκπαιδευτικά, επαγγελματικά σχολεία. Πού είναι εδώ κανένας κωδικός. Για το ειδικό νηπιεργογείο, το έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές. Ότι στεγάζεται σε ακατάλληλο χώρο. Ο χώρος αυτός είχε πλημμυρίσει. Ευτυχώς που ήταν Σάββατο και δεν είχαμε θρηνήσει θύματα. Πάλι εκεί μας έχει βολέψει αυτό. Έχει βολέψει και τις νηπιαγωγούς, όποιες νηπιαγωγούς έχουν πάρει στο πόδι σε κάθε εκδήλωση που γίνεται και καλά για τα αμέα τη δήμαρχο και δεν μιλάει κανείς. Λοιπόν, τι να πούμε τώρα άλλο. Για τα δέσποτα, τίποτα. Σε πόσους κωδικούς, το 22 χρήματα, το 23 μηδέν. Πάλι φωτογραφίες με φιλόζους, με το ένα. Υποσχόμαστε αυτό, υποσχόμαστε αυτό. Για χάρη μιας φωτογραφίας λέει το στόμα της ό,τι μπορεί να φανταστεί. Τα παραμύθια δηλαδή που θα δούμε τώρα στη Χριστουγεννιά και τις ιστορίες δεν θα χρειούν μπροστά της. Είχα μιλήσει για την... Να συνεχίσω μάλλον με τα σχολεία πριν μπορώ γιατί είναι πολύ σημαντικό. Μίλησε για τα στατική μελέτη του ΝΕΠΑΛ. Νέο κτίριο. Όχι στατική μελέτη, νέο κτίριο. Βάλτε το μπροστά για νέο κτίριο. Όπως για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μπάμπη στην Αρτάκη. Πληρώνουμε 1.800 ευρώ, αν κάνω λάθος διόρθωσέ με. 1.800 ευρώ το μήνα για να στεγάζουν τα παιδιά σε αποθήκες. Σε αποθήκες. Λοιπόν, και έχουμε κάνει τον ιδιοκτήτη κύριο. Πλακάκια έχουμε βάλει, στεγανοποιήσεις μονώσεις έχουμε κάνει. Τα πάντα, τα πάντα. Και όχι μόνο αυτό. Μην αναφερθώ σαν υπιαγωγή επειδή αναφέρθηκε η κυρία Τζιβίκα να μην πολυλογώ. Λοιπόν, τι να πούμε τώρα. Είχα μιλήσει για την προηγούμενη δημοτική αρχή. Έτσι ότι είχε μια μανία με αυλικούς και παρατρεχάμενους. Το έλεγα αυτό μια πενταετία. Αυλικοί παρατρεχάμενοι, αυλικοί παρατρεχάμενοι. Ετούτοι εδώ έχουν προχωρήσει. Έχουν προχωρήσει σε κάστες και φατρίες. Έχουν αναβαθμαστεί. Αυτό δηλαδή, της παρούσας δημοτικής αρχής, όχι όλοι ευτυχώς, αλλά κάποιοι που το παίζουν έτσι, ρε παιδί μου, έχουν ένα καλά με καβαλήσει και νομίζουν ότι επειδή είναι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν ξέρω και εγώ τι έχουν πιάσει και από πού. Λοιπόν, αυτό λίγο κοιτάξτε το. Αυτό λίγο κοιτάξτε το. Γιατί εδώ είπε κάτι για ο κ. Καθαροσπόρης. Όλοι κρινόμαστε. Όλοι κρινόμαστε. Ο κ. Παγώνης κρίθηκε και ο κ. Καθαροσπόρης κρίθηκε. Όλοι μας και εγώ κρίθηκα και θα καλεστούμε όσοι προχωρήσουμε να ξανακριθούμε. Οπότε, για το κολυμβητήριο μας έλεγε η δήμαρχος και είχε πάει κιόλας και στο Ναυγενάκι, αν θυμάμαι καλά, για την περιοχή της Κανήθου. Πρώτη φορά αναφέρει, εκτός πάλι και αν κάνω λάθος, αν και προσέχω πάρα πολύ καλά τι λέει και πώς, μας είχε μιλήσει για την Κανήθου. Και θυμάμαι συγκεκριμένα και τον κ. Μπουραντά, αν θυμάμαι καλά, Γιώργο, που έχεις μιλήσει για το κολυμβητήριο στην περιοχή της Κανήθου. Έχεις κάνει κάποια έτσι παρέμβαση. Τώρα μας λέει για την περιοχή του Βούρκου. Δεν πειράζει, καλό είναι για να κάνει και τον πάνιο της μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. Επειδή, λοιπόν, ο προπολεγισμός του 2023 είναι ένας απλός διαχειριστικός διεκπερωτικός. Δεν έχει τίποτα να προσθέσει, τίποτα. Μια μεταφορά κωδικών είναι το ποσόν του 22 για να πάει στην προεκλογική χρονιά του 23. Αυτά όμως οι πολίτες δεν τα πιστεύουν. Και το μάθημα που δώσανε στην προηγούμενη δημοτική αρχή, πιστεύω και εύχομαι να το δώσουν και στην παρούσα δημοτική αρχή. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και θα συζητήσουμε μετά και για το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης. Θα καταψηφίσουμε και αυτό. Προς το παρόν, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Μαζί είναι η συζήτηση. Μαζί είναι, ωραία. Ακούστε λίγο να σας πω. Αν εσείς βγάλατε άκρη από αυτό εδώ... Έτσι έρχεται. Έχετε δει, κύριέ μου. Ούτε στον υπολογιστή πάλι δεν μπορούσα να το κάνω. Φοράω και δύο, αλλά δύο τέσσερα δεν υπήρχε. Δεν θα σας αδικήσω, δυστυχώς έτσι έρχεται. Ναι, αλλά να ψηφίσω κάτι μόλις τη δέντια, δεν. Λοιπόν, τα καταψηφίζουμε και τα δύο. Ευχαριστώ πολύ. Υπάρχει κάποιος που θέλει να μιλήσει. Να σημειώσω κάποια ονόματα. Λοιπόν, ο κύριος Κόρδης, η κυρία Δαρυβέρη, ο κύριος Θαματούκος, ο κύριος Βάκας, ο κύριος Γουρνής, ο κύριος Πάνος. Λοιπόν, κύριε Κόρδης, σας ακούμε. Στη σελίδα έξι πέντε, στη σελίδα έξι στον κωδικό 0469301. Αναφέρεται για το ευλικό πάρκο στα Σκοβονέρια. Βλέπουμε εδώ διαμοσφωθέντα 52.422. Βεβαιωθέντα μεχ. 31-7, 81.585. Εκτιμηθέντα 139 και 860. Το 2023 βλέπω 0-0-0. Θέλω να ρωτήσω τον οικονομικό διευθυντή, τον κύριο Ελλήγκρο, να μας πει από το 16 που λειτουργεί το πάρκο, πόσα ταμμυακά υπόλοιπα υπάρχουν και σε ποιο κωδικό μπορούμε να τα δούμε. Κύριε Ελλήγκρο, ανοίξτε το μικρόφωνο λίγο. Πού μπορούμε να το δούμε. Κυρία Δαρυφέρη. Κυρία Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Προϋπολογισμός 2023. Κωδική, νούμερα, τίτλοι έργων, έσοδα, δαπάνες και ένα τελικό σύνολο. Αν δούμε απλά το τελικό σύνολο του προϋπολογισμού και γνωρίζοντας ότι σε αυτόν αποτυπώνεται με νούμερα το τεχνικό πρόγραμμα για το 2023, το οποίο, όπως είχατε πει σε παλαιότερη συνεδρίαση, είναι και το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία του Δήμου Χαλκιδέων, είναι από τους πιο καλούς προϋπολογισμούς στο Δήμο μας. Οφείλουμε, όμως, να θέσουμε ένα, κατά τη γνώμη μου, εξίσου σημαντικό ερώτημα. Άραγε, ο προϋπολογισμός του 2022 και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2022, που ήταν και αυτό, μέχρι πέρσι, το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στο Δήμο Χαλκιδέων, όπως είχατε πει, αποτυπώθηκε τελικά στην καθημερινότητα του πολίτη. Και γιατί είχατε αυτό το ερώτημα? Γιατί, δυστυχώς, όπως είπαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, τα περισσότερα έργα που συναντάμε σήμερα στον προϋπολογισμό του 2023, τα ψηφίσαμε στον προϋπολογισμό του 2021, τα ψηφίσαμε στον προϋπολογισμό του 2022, αλλά ακόμα και στον προϋπολογισμό του 2020 και του 2019. Δηλαδή, αυτό τι σημαίνει? Τα έργα τα οποία εσείς, ως δημοτική αρχή, είχατε οραματιστεί, αυτά που είχατε ως στόχο να υλοποιήσετε και να παραδώσετε το 2021, και αν όχι το 2021, το 2022, σήμερα βένοντας προς το 2023, τα απολαμβάνει τελικά ο πολίτης του Δήμου Χαλκιδέων. Κατορθώσατε δηλαδή, σαν δημοτική αρχή, να υλοποιήσετε τους στόχους, τώρα μας για την πόλη, τα έργα που είχατε προγραμματίσει, αλλά και προϋπολογίσει να κάνετε. Ή απλά, με ένα ερώτημα, όταν το πρωί περπατάτε αυτή την πόλη, είστε ευχαριστημένοι με αυτό που παραδίδετε στον πολίτη για το 2023? Γιατί το είπα και πέρσι, και είναι λογικό να λέτε ότι θέλετε να αλλάξετε την πόλη, να γίνουν μεγάλα έργα, και όχι μόνο εσείς, το ακούμε γενικά και παλαιότερα, και τώρα που μπαίνουμε σε μία προεκλογική περίοδο θα το ξανακούσουμε. Υπάρχουν προβλήματα στην πόλη μας. Στην καθημερινότητα, στο κυκλοφοριακό, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στην καθαριότητα, στα σχολεία. Και είναι όμως και σίγουρο, κι ας μη γελιόμαστε, ότι καμία δημοτική αρχή μέσα σε μια τετραετία δεν μπορεί να φτιάξει τα πάντα. Όποιος πεί ότι σε μια τετραετία δίνεται να λυθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα που ανέφερα, δυστυχώς λείπει ψέματα. Ωστόσο όμως, κατά τη γνώμη μου, μοναδικός τρόπος για να υλοποιήσεις έναν προϋπολογισμό είναι ορθός προγραμματισμός. Δεν αρκεί δηλαδή να σκεφτείς ένα έργο, δεν αρκεί να επικοινωνήσεις την πρόθεσή σου να υλοποιήσεις ένα έργο, δεν αρκεί να υπροϋπολογίσεις ένα έργο. Αλλά αυτό που νοιάζει πραγματικά τον πολίτη και τον πολίτη του Δήμου Χαλκιδέων είναι να το υλοποιήσεις. Εντός του χρονοδιαγράμματος που έχεις θέσει, να είναι ένα έργο ποιοτικά άριστο και άρτιο και οικονομικά όπως η νομοθεσία προβλέπει. Αυτό είναι επιτυχία. Όχι το να λύσεις τα πάντα, γιατί αυτό εννοείται πως δεν είναι εφικτό. Αλλά να βάλεις προτεραιότητα και να κυνηγήσεις, να υλοποιήσεις ό,τι σκέφτηκες, ό,τι έβαλες στον προϋπολογισμό σου. Και να το υλοποιήσεις ορθά, άρτια και εμπρόθεσμα. Κερδίσατε λοιπόν το στίχημα της καθημερινότητας που ήταν ένας από τους κύριους στόχους σας. Είναι η πόλη μας φιλική σήμερα, είναι προσβάσιμη, είναι καθαρή. Το θέμα της καθαριότητας είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν ξέρω γιατί δεν το ακούτε. Υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα των πολιτών. Δεν θα μιλήσω για τους υπόγειους κάδους, τους έχει αναφέρει ο κ. Παγώνης. Για το θέμα των σκουπιδιών, όλοι έχουμε μιλήσει για όλα αυτά τα έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Και τα βλέπουμε και στον προϋπολογισμό για το 2023. Βλέπουμε για παράδειγμα το γυμναστήριο της Ανθιδόνας, τα ποδητήρια της Νέας Λαμσάκου, ενεργειακή αναβάθμιση στο Στάδιο του Καμπούρη και άλλα έργα τα οποία τα είχαμε στο 20, στο 21, στο 22 και μπαίνουν και στο 23. Δεν θέλω όμως να κουράσω παραπάνω το σώμα, γιατί θεωρώ ότι όλα αυτά τα έχουμε ήδη ξαναπεί. Καταλήγοντας, θέλω να πω πραγματικά ότι δεν αντιμετωπίζω το προϋπολογισμό και τη Δημοτική Αρχή αντιπολιτευτικά, αλλά οφείλουμε εδώ, ως Δημοτική Σύμβουλη και έχουμε την υποχρέωση να επικοινωνήσουμε στο σώμα και στη Δημοτική Αρχή αυτά που αντιλαμβανόμαστε και ακόμα από τους συμπολίτες μας. Και πραγματικά πιστέψτε με, τον πολίτη δεν τον νοιάζει αν αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος ή όχι της σημερινής Δημοτικής Αρχής ή αν τον προϋπολογισμό αυτόν τον ψηφίσει ο κ. Παγώνης, ο κ. Καθαροσπόρης, εγώ, η κυρία Μητζηφύρη, ο κ. Σταματούκος. Αυτό που νοιάζει πραγματικά τον πολίτη, αυτό που νοιάζει τους νέους, τα παιδιά, τους γονείς, τους εμπόρους, τους δασκάλους, τον πολίτη του Δήμου Χαλκιδέων είναι αυτός ο προϋπολογισμός και ο εκάστοτε προϋπολογισμός που ψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο να υλοποιηθεί εντός ευλόγου χρόνου, ώστε να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς σε ένα φιλικό, προσβάσιμο και καθαρό περιβάλλον. Και πάνω απ' όλα αυτό που νοιάζει τον πολίτη είναι να τον ακούς και να ακούς τα προβλήματά του. Κύριε Σταματούκο. Συνάδελφοι, θεωρώ ότι έχω τη μεγαλύτερη διάρκεια συμμετοχής στα Δημοτικά Συμβούλια και αυτό γιατί το αναφέρω, επειδή άκουσα το τελευταίο δήμαρχο, τον Χρήστον τον Παγώνη, να μιλάει ότι για τέταρτη φορά ακούμε τα ίδια πράγματα. Εγώ τα ακούω για 21, με τη διαφοροποίηση που έκανε ο Βασίλης, ότι απ' το 10 και μετά είναι απλά ένας εικονικός προϋπολογισμός, ο κάθε προϋπολογισμός που έρχεται εδώ πέρα. Τα χαρακτηριστικά λοιπόν του πρώτου προϋπολογισμού που είχα καταψηφίσει είχε τακτικά και έκτακτα έσοδα 70-30. Και φτάνουμε σήμερα τον 21 να έχει 45-55. Δηλαδή κάθε χρόνο τα τακτικά έσοδα μειώνονταν και αυξάνονταν τα έκτακτα. Το σύνολο των φετινών είναι 27 και 32-59, άρα ως τα 125 έχουμε ίδιους πόρους, ΠΟΕ και πρόστιμα τέλη και δεν συμμαζεύεται. Που σημαίνει ότι εκτός από τους ΚΑΠ που είναι υποχρεωμένο το κράτος σπράττοντας τα ανταποδίδεις στους δήμους και δεν τα εισπράττει, εδώ και 21 χρόνια που το φωνάζω αυτό αλλά συνέχεια ισχύει το ίδιο, έρχεται να αναπληρώσει αυτή την απώλεια για άλλη μια φορά η εργατική λαϊκή οικογένεια για να χαρακτηρίσουμε λοιπόν τον προϋπολογισμό όπως και κάθε προηγούμενο ταξικό εις βάρος της εργατικής τάξης, εις βάρος της λαϊκής οικογένειας. Αναφέρθηκε ότι θα γίνει το κλειστό κολυμβητήριο, εγώ το άκουσα βήμαρχη ως ανέκδοτο ή σαν όνειρο θερινής νυχτός. Εάν πραγματικά έχετε τη δυνατότητα να εξασφαλίσετε αυτά τα χρήματα, εξασφαλίσετα για να δημιουργηθεί η ΜΕΑ, η μονάδα δηλαδή επεξαργασίας αποβλήτων για να λυθεί επιτέλους ένα πρόβλημα το οποίο το έχουμε επισημάνει, εμείς τουλάχιστον σαν παράταξη, όλα αυτά τα χρόνια που συμμετέχω στα δημοτικά συμβούλια. Το ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δεν ισρέουν χρήματα στα ταμεία του Δήμου και από εκεί και πέρα να πληρωθούν έργο, φαίνεται και το διαπίστωσα τον τελευταίο χρόνο συμμετέχοντας στην Οικονομική Επιτροπή από τις παρατάσεις των έργων που έρχονται κάθε φορά με αιτιολογία τον κακό μας τον καιρό, που ουσιαστικά δεν είναι ο κακός μας ο καιρός, αλλά είναι το ότι δεν πληρώνονται οι εργολάβοι για να προχωρήσουν τα έργα. Ή για λόγους που οι ίδιοι οι εργολάβοι έχουν την ευθύνη. Άρα λοιπόν καταλήγουμε στο ότι είναι ένας προϋπολογισμός φτώχιας. Και μέχρι τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηριστικά ακούγονταν στην αίθουσα ότι διαχειριζόμαστε τη μυζέρια μας. Γνωρίζουμε λοιπόν όλοι τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα λόγω της ακρίβειας, όπως γνωρίζουμε και τις υποχρεώσεις του Δήμου μας σε διάφορους τομείς, χωρίς την προέκουσα οικονομική στήριξη από το κράτος, όπως ανέφερα. Δεν αρκεί όμως η περιγραφή της κατάστασης, ούτε το κλάμα πάνω από μια καρδάραχημένο γάλα. Πρέπει να υπάρξει πραγματική διεκδίκηση και μάλιστα στο επίπεδο της κάλυψης των λαϊκών αναγκών. Μετά από τρία χρόνια της τρέχουσα ασθητείας, συνεχίζουμε να περιγράφουμε οικονομικές δυσκολίες του Δήμου, την υποχρηματοδότηση, την ανάληψη υποχρεώσεων και αρμοδιωτήτων χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, χωρίς μόνιμους εργαζόμενους, αναγκαίο εξοπλισμό, απαραίτητες υποδομές για την παραοχή των υπηρεσιών που προσδοκούν οι φορολογούμενοι δημόδες μας και που ασφαλώς τις δικαιούνται. Τι κρύβεται επί μελος όμως, κρύβεται η αιτία. Δεν εναντιωνόσαστε, γιατί εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να εναντιωνόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της εκάστοτες κυβέρνησης, όχι μόνο της σημερινής, γιατί παρότι προβάλετε την αυτοδιοικητική σας ιδιότητα, είσαστε ενταγμένοι στους πολιτικούς σχηματισμούς του κυρίαρχου συστήματος, συμφωνείτε και υλοποιείτε όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, κάνετε λίγη αντιπαράθεση μεταξύ σας και το είδαμε και σήμερα αυτό εδώ, αποκλειστικά για το Θεαθήναι, γιατί ξέρετε ότι δεν είσαστε πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά πολιτικοί ανταγωνιστές για μια θέση στην υπηρεσία του συστήματος. Γιατί, κύριοι συνάδελφοι, πήρε φωτιά η τιμή της ενέργειας, του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, των εφοδίων και κέναι τους δήμους και τους χατήκους των πολεών μας, για ποιον τα κέρδη θυσιάζεται ο λαός και δινοπαθούμε στη λειτουργία των δήμων, γενικεύω γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο δήμο μας είναι προβλήματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι τα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα. Οι αυξήσεις φωτιά επιβλήθηκαν και εμμονημοποιήθηκαν λόγω της πολιτικής που καθιστά την ενέργεια εμπόρευμα και της πράσινης μετάβασης, σε ισαγωγικά της πράσινης μετάβασης, και θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πάνω σε αυτό, με την οποία συμφωνούν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος. Αναφέροντας την ίδια ώρα, καλούνται οι δήμοι να την εξοικονομήσουν, αφήνοντας ανοιχτή την κάνουλα που τροφοδοτεί με χρήμα και πλούτη την οικονομική ολυγαρχία. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται, αποδεχτώ, και σας καλούμε να μπούμε μπροστά στη μάχη, με τον λαό διεκδικώντας κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνι, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, των χαρατσιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους λογαριασμούς του ρεύματος. Γιατί ανεχόμαστε τους ταβατζίδες που θα μας φέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, πάντα με την υπογραφή των ΗΠΑ, γιατί ανεχόμαστε τα παραμύθια της πράσινης ανάπτυξης του εμπορίου ρίπων και δεν απαιτούμε την άμεση αξιοποίηση των δικών μας πηγών ενέργειας, του ρικτού πλούτου, όπως ο λιγνίτης, ο οποίος αν αξιοποιηθεί μαζί με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε, δεν θα μολύνει έτσι όσο θέλουν να παρουσιάζουν κάποιοι που μας παρουσιάζουν την πράσινη ενέργεια σαν πιο οικολογική. Ποιος από μας πιστεύει ότι οι άπλοιστοι νοιάζονται για το περιβάλλον και το κλίμα, για τα κέρδη και την κυριαρχία τους νοιάζονται και για τίποτε άλλο. Εμείς μόνο μπορούμε να προστατεύσουμε τον τόπο μας και τον πλανήτη. Άμεσα πρέπει να απαιτήσουμε την τήρηση του θεσμικού πλαισίου χρηματοδότησης των δήμων από την κυβέρνηση, τους κάπου που έλεγα προηγουμένως, που είναι αρκετά τα χρήματα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες, αλλά δεν τα δίνει ποτέ το κράτος, ώστε να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε και δεν πρέπει να γίνει προσαρμογής στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, αλλά στην ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών μας. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η ευτυχία των ανθρώπων που χτίζουν τις πόλεις και τα χωριά μας, οι εργαζόμενοι μισθοτοί, οι απασχολούμενοι, οι αγρότες, η νεολέα μας, η απόμαχη της δουλειάς, οι γυναίκες πρέπει αποφασιστικά να στραφείται σε άλλη πολιτική κατεύθυνση που δεν είναι εύκολη, αλλά που λυτρώνει. Και πιστέψτε με, επειδή έχω κάνει κουβέντα κατηδύεν με πολλούς από εσάς, ξέρω ότι τη θέλετε τη λύτρωση. Προσπαθήστε λοιπόν να την αποκτήσετε. Ευχαριστώ. Ο κ. Νέζης. Ναι, κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ. Καλησπέρα σας. Σε προηγούμενη συζήτηση του προϋπολογισμού, σας είχαμε ακούσει να μας λέτε ότι δεν έχουμε όραμα, ότι δεν βλέπετε στο προϋπολογισμό προσκλήσεις του Αντώνης Στρίτσης. Τώρα που βλέπετε τις προσκλήσεις του Αντώνης Στρίτσης, τις οποίες και βρήκαμε το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και τις μελετήσαμε και τις καταθέσαμε και ήρθε η ένταξη σε ορισμένες από αυτές. Πάλι ας πούμε δεν έχουμε όραμα, δεν έχουμε σχεδιασμό. Εμείς δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι βρήκαμε λύση και για τη δημοτική αγορά, για να μην πάρουν οι συμπολίτες μας δάνειο, μαζί με το Open Mall. Αυτή η δημοτική αρχή δεν ήταν η οποία μελέτησε και ολοκλήρωσε το 26ο, το οποίο άκουσα και τον κ. Καθαροσπόρη, ότι είναι στη σφαίρα της φαντασίας το 26ο, αεροδρόμια, λιμάνια και δεν ξέρω και εγώ τι. Δεν δημοπρατηθήκαν αυτά τα έργα όλα. Δημοπρατηθήκαν ό,τι έχει καταθέσει η δημοτική αρχή στο Αντώνης Τρίτσης και όχι μόνο στο Αντώνης Τρίτσης, ακόμα και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Κύριε Καθαροσπόρη, μπορείτε να γελάτε, αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα. Έτσι είναι η πραγματικότητα. Λοιπόν, έτσι είναι η πραγματικότητα. Έτσι είναι η πραγματικότητα. Λοιπόν, το θέμα λοιπόν είναι ότι η δημοτική αρχή το 26ο, μια και το ξαναναφέρατε, αυτή το ολοκλήρωσε τη μελέτη ολοκληρωμένη λοιπόν, ολοκληρωμένη τη μελέτη και πέτυχε και την ένταξη. Από την αρχή, ναι, γιατί είχε πρόβλημα και μεταστατικά και να μην τα ξαναλέμε πάλι. Καλώς, εντάξει, η ιστορία τα γράφει αυτά. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, όσο αφορά της απορροφής για τη δημοτική αγορά, γιατί δεν είχαμε απορροφή στα 3 εκατομμύρια, να σε ενημερώσουμε λοιπόν γιατί είναι 500.000, ότι ξέρετε ότι από τη στιγμή που εντάσσετε σε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, όπως είναι το Αντώνης Τρίτσης, το πρόγραμμα λοιπόν επιβάλλει, πρώτα την απορρόφηση των χρημάτων του προγράμματος του Αντώνης Τρίτσης και από εκεί και πέρα να πάρουμε ό,τι λεφτά υπάρχουν από προηγούμενα, από επόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτά λοιπόν, κυρία Δαρυφέρια, απολαμβάνει ο πολίτης. Σχεδιασμό. Το 26, δηλαδή. Σχεδιασμό, σχεδιασμό. Ένταξη και δημοπράτηση. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την ψηφιοποίηση αρχείου πολοδομίας, σχεδίου πόλους και δημοτικής περιουσίας, έγινε μια προσπάθεια να ενταχθεί στα Smart Cities του Αντώνης Τρίτσης. Γιατί δεν υπήρχε και μελέτη, δηλαδή τα 300, 500, 600 χιλιάρικα, δεν είναι ούτε για ζήτο αυτά. Λοιπόν, δεν υπήρχε λοιπόν μια μελέτη ολοκληρωμένη το τι εστί αρχείο πολοδομίας του Δήμου Χαλκιδέων. Λοιπόν, εμείς καθίσαμε, την κάναμε αυτή τη μελέτη, είδαμε λοιπόν το ποσό το οποίο ανερχόταν κοντά στο 1,5 με ένα 600 και πήγαμε λοιπόν να το εντάξουμε στο Αντώνης Τρίτσης. Λοιπόν, το Αντώνης Τρίτσης όμως, ό,τι αφορά πολοδομία, το απένταξε την ψηφιοποίηση. Και σε ένα νομοσχέδιο δημοσιών συμβάσεων, αυτή λοιπόν την ψηφιοποίηση την έδωσε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να την ξεκινήσει. Γιατί ήταν πολλά τα λεφτά. Φυσικά, εννοείται. Εμείς καθίσαμε και κάναμε μελέτη και είδαμε τι φάκελοι αδειών υπάρχουν. Να μην το αναλύσω τώρα. Όσο αφορά τα επικίνδυνες ετοιμόροπα τα οποία είπατε, κύριε Παγώνη, άσχετο με τον προϋπολογισμό, αλλά επειδή αισθάνομαι την ανάγκη να το πω, επειδή έφυγε το έγγραφο αυτό από την πολοδομία, είναι άλλο το επικίνδυνο όσο άλλα τα ετοιμόροπα. Να το διευκλεινήσω λίγα και αυτό. Η ΔΩΜ έχει καταγράψει ακόμα και τα διατηρητέα τα οποία υπάρχουν και τα έχει αποστήλει σε λίστα στο Υπουργείο που τα έχει ζητήσει για να τα βάλει σε ένα πρόγραμμα για να μπορέσει να τα συντηρήσει. Από εκεί και πέρα όμως, να μην ξεχνάμε κάτι. Επί της θητείας του κ. Μπακογιάννη, είχε υποσκεφθεί και είχε εξαγγείλει ότι θα φτιάξει μια επιτροπή στην περιφέρεια, η οποία θα έκανε αυτή τη δουλειά όσο αφορά τα ετοιμόροπα. Αυτή η επιτροπή δεν έγινε ποτέ. Αυτή τη στιγμή, εδώ με αυτό το οποίο κάνει, είναι οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή της, να κάνει την τεχνική έκθεση και να τη στέλνει στην τριμελή επιτροπή που υπάρχει αυτή τη στιγμή εδώ πέρα στην περιφέρεια, για να πάρει απόφαση αν κρεμίζεται ή δεν κρεμίζεται. Τώρα, όσο αφορά την Αγιά Παρασκευή, ξέρετε ότι... Ότι επειδή δεν έχει συγκροτηθεί αυτή η επιτροπή που είχε τον κ. Μπακογιάννη, ισχύει αυτή που υπάρχει η τριμελής. Η ισχύ, η οποία πρέπει να λειτουργήσει και να πάρθουν μέτρα. Έχουν κρυφεί, από ό,τι γνωρίζω, και κατεδαφυστέα και οριστικαί τιμόρπα και επικινδύνωσε τιμόρπα, πρέπει να καταδεχθεί ο δήμο. Αλλά δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία να προβεί σε αυτές τις πράξεις ή να κοινοποιήσει τους ιδιοκτήτες, αυτό είπα. Συμβαίνει αυτό, δηλαδή έχετε αποφάσεις της πολιοδομίας... Όχι, δεν έχουμε αποφάσεις. Τα ίδιες αποφάσεις δεν έχουν έρθει. Ουδέποτε, από ό,τι μου ενημέρωσε εμένα, ουδέποτε είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε αυτά τα επικινδύνωσε τιμόρπα, να κοινοποιήσει τους ιδιοκτήτες για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία. Στους ιδιοκτήτες δεν μπορεί να κοινοποιηθούν αυτά, γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να βρεθούν. Είναι αγνώστοι οι ιδιοκτήτες και γυρίζουν όλα πίσω. Κλείνοντας, θα ήθελα να πω το τελευταίο, όσο αφορά σχέδια πόλης. Αυτή λοιπόν η Δημοτική Αρχή, ήταν αυτή η οποία απεγκλώβησε χιλιάδες συμπολίτες μας, όσο αφορά την πράξη εφαρμογής στη συνοικία ΣΥΤΑ. Την ξεκινήσαμε. Ανοιχτήκαν οι προσφορές προχθές, στις 12 του μηνός. Ξεκινάει λοιπόν η πράξη εφαρμογής και έρχεται και η ένταξή της από τον Αντώνη Στρίτση. Γιατί και αυτήν την έχουμε εντάξει στον Αντώνη Στρίτση. Σας ευχαριστώ πολύ. Αρχικά, θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις στο προπολογισμό εδώ πέρα. Βλέπω ότι λείπουν, αν δεν κάνω λάθος, η αποκατάσταση της παραλίας Βασιλικού. Της παραλίας Βασιλικού από τον Τότο και μετά, η μελέτη του Γούναρη. Αυτό σαν χρηματικό πρόβλημα. Έχει πάει στο 23. Ναι, να πληρωθεί η μελέτη και μετά να έρθει το έργο που θα έβγαζε αυτή η μελέτη. Τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί εκεί η περιοχή. Ναι. Αυτό όμως, αν περάσουν η περίοδος που έχουμε, σε εκτραθεί η ανάγκη, δεν θα χαθούν τα χρήματα. Αυτό δηλαδή δεν θα φτιαχτεί. Είχα την εντύπωση ότι υπήρχε και σε αυτό κάποια χρήματα. Γιατί είναι το σημείο, το οποίο έποθε τη μεγαλύτερη ζημιά. Δηλαδή, είναι δίπλα στο ποτάμε. Δεν υπάρχει κάτι εκεί. Ωστόσο, το γήπεδο των φίλων. Ωραία. Εγώ αυτό ήθελα να πω, έτσι με τον κύριο Νέζη, γιατί από την αρχή, ακούγεται η φράση ότι η Δημοτική Αρχή αυτή έκανε. Καλώς, κακώς όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει χρόνια ζωής. Και κάποιοι ήμασταν εδώ, είμαστε και κάποιοι θα είμαστε. Είμαστε και κάποιοι θα είμαστε τα επόμενα χρόνια. Αυτό που θεωρούμε ότι έχουμε έρθει από παρθενογέννησης και ότι όλα πια έγιναν τα κακό σχήματα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και κανείς δεν έχει καμία ευθύνη, αλλά τώρα εμείς αποφασίζουμε και κάνουμε, σχεδιάζουμε και λοποιούμε, ίσως δεν ισχύει. Δηλαδή, έχω ακούσει τοποθετήσεις του τύπου, τι άφησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή από μελέτες στην περιοχή του Λιλαντίου. Καλώς ή κακώς, εμείς αναλάβαμε τη θητεία μας το 2014 και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αποτελούνταν τα ίδια πρόσωπα. Ποιες ήταν λοιπόν οι μελέτες, οι οποίες ήρθαν από το 2014 στο 2019 και δεν υλοποιήθηκαν ή δεν έγιναν. Διότι ο προϋπολογισμός του 2023, αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι έχει πάθει το 2019. Αυτή τη στιγμή, καθόμαστε και βλέπουμε τα ίδια ακριβώς έργα και τις ίδιες μελέτες. Έργα σταματημένα, έργα τα οποία δεν βλέπουμε να προχωρούν και οι εργολάβοι να μένουν απλήρωτοι, αυτό φαίνεται και στα ποσά. Δηλαδή, έργα τα οποία έχουν εκτελεσθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή τη στιγμή, βλέπουν να μην έχουν πληρωθεί και δεν καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει αυτό. Ήθελα να ρωτήσω επίσης, τι έχει γίνει στο Βασιλικό, στο Παπαφράγκα το κτίριο. Εκεί υποτίθεται ότι αυτό έχει έρθει από τον Λίντερ και υπήρχε μια μελέτη και θα το είχαμε υλοποιήσει μέσα στο 2022. Αυτό που βλέπω εδώ, όσον αφορά το έργο από κατάσταση στον Άγιο Νικόλαο, ενώ έχει εκτελεσθεί ένα μεγάλο ποσοστό του έργου, νομίζω ότι έχει φτάσει στο τέλος σχεδόν, δεν έχουν αποδοφθεί τα χρήματα, έχει πληρωθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό. Ωραία, αυτά. Ο Βασιλικός Παπαφράγκας, ο Βασιλικός Παπαφράγκας, ο Κύριος Πάνος... Εγώ θέλω να πω ότι όσον αφορά στο κομμάτι που μας αναλογεί ως υπηρεσία καθαριώντας και πρασίνου, θέλω να πω ότι γίνεται καθημερινά και αδιάκοπη προσπάθεια ώστε να αλλάξει η εικόνα του δήμο μας. Δεν θα αναφέρω χαρακτηριστικά το τι έχει γίνει, αν μιλάμε για σκούπες ηλεκτρικές, αν μιλάμε για απορριματοφόρα καινούργια, Μιλάμε για απορρηματοφόρα καινούργια, αν μιλάμε για κάδους, αν αν. Οι πράξεις τα λένε όλα. Η εικόνα μας, η εικόνηση εγκατάληψης πραγματικά είχε αλλάξει και αυτό ακριβώς είναι και ο στόχος μας. Γιατί ο δήμος Χαλκιδέων δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης, είναι κάθε γειτονιά. Κάθε γειτονιά του δήμου μας που πλέον οι εργαζόμενοι είναι πλέον και βρίσκονται εκεί παντού. Με όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες, σταδιακά αλλάζουμε μια παγιωμένη κακή πρακτική του παρελθόντος. Και τι εννοώ με αυτό. Συγκεκριμένο παράδειγμα, κάδη από το 2003 στην πλατεία ο Ιωαννικολάου. Κάδη στο τζαμί από το 1999. Σε όλες τις πλατείες, κάδη 20 αιτίας. Και να ήταν και καλή, να πω ναι. Δεν είναι όμως. Σαν πύλα. Στην πλατεία θανάτων προχθές, φωτογραφίες εδώ άπειρες. Αυτό εννοώ προβλήματα και εννοώ τι κάνουμε και τι προσπαθούμε να αλλάξουμε για το καλύτερο. Έχουν γίνει πολλά και σίγουρα θα γίνουν και περισσότερα. Όσοι επιθυμούν να κάνουμε την αυτοκριτική μας αλλά και εδώ να λέμε ότι στον προϋπολογισμό δεν κάνετε, δεν κάνετε, δεν κάνετε, τα νούμερα τα λένε και η εντάξει το τρίτσι και μου θυμίζει όπως και με το σκουπίδι που είναι στην επικαιρότητα, όλοι παρακαλάνε πως να μείνει το σκουπίδι στο δρόμο. Την χάρη αυτήν δεν θα το κάνουμε. Ούτε το σκουπίδι θα μείνει στο δρόμο και θα πάει εκεί που πρέπει. Με όποιες δυσκολίες. Δεν είναι εύκολο. Τέλος θέλω να χρησιμοποιήσω ένα ποδοσφαιρικό όρο. Ότι μου θυμίζουν όλοι αυτοί που επιδιώκουν λοιπόν τέλος πάντων είτε να μην ενταχθεί κάτι στο τρίτσι και εντάσσεται είτε να μην το σκουπίδι. Μου θυμίζουν εικόνες που όταν πηγαίνουν σε ένα αγώνα για το εφαγονίζεσθε, δεν πάνε για το εφαγονίζεσθε μάλλον, πάνε για να δουν πότε ο διαγητής θα φαει ξύλο ή πότε υποσφαιρικός αγώνας θα γίνει αρένα. Αυτό επιδιώκουμε. Μόνο αυτό. Να δούμε να μπαίνουν γκολ δεν επιδιώκουμε. Άρα θεώ να πω και κλείνοντας με αυτό, ότι η δημοτική αυτή αρχή τσιγγιν ο πέναντι δεν θα σφυρίξει. Δεν θα σας κάνω με τη χάρη μου. Ευχαριστώ. Επειδή ο Τσούρτος εδώ και έχει αναρτήσει καμιά δεκαδιά χωρές κάδους από την Αθήνα του Μπακογιάννη στα Λουκίσα, να ας το πει ο ίδιος πως κάδους το έχετε στείλει. Οι κάδοι έχουν να πληροφορήσουν εδώ το σώμα, ότι είναι πολύ περισσότεροι από την πενταετία, όλο εδώ, ακριβώς με νούμερα. Για πρώτη φορά γίνεται εφαρμογή του τοπικού σχεδίου, ακριβώς στο σώμα το λέω, στο σώμα και να ακούει το κοινό. Με νούμερα. Κάθε γειτονιά της σκουπίδι με όλα. Εκεί που σκουπιδόνται σπατικά και καινούργια κάποιοι. Λοιπόν, λίγο για να... Συμβαίνουν και αυτά. Κι αν δεν έχεις πάρει το τράπεζα, θα το πάρεις από εκεί. Εκεί είναι το αίμα του ακόμα. Έχεις καιρό να περάσεις, κύριε Καθαρτοσπορί. Την επόμενη μέρα φύγαν οι κάδοι. Και άλλα σημεία. Τρεις παρά τέταρτο το μεσημέρι ήταν. Λοιπόν, κύριε Πάνο, κλείστε το μικρόφωνο. Θα μιλήσει ο κ. Μπάκας και ο κ. Γουρνής. Δεν ξέρω αν έχει κανένα σάρκιο να κλείσουμε τη δήμαρκο, γιατί έχω να το συντομεύσουμε. Έχουμε συγκεκριμένη ώρα. Με συγκεκριμένα πρέπει να ολοκληρώσουμε, γιατί θα κλείσει και να μετάδωσε ποτέ. Να μιλήσει ο κ. Μπάκας. Ως καθήλες νορμόδιες, ναι. Αν και η συζήτηση, έτσι, συνηθίζεται, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, και από το 2010 που έλεγε ο Βασίλης, πάντα ήταν ευλυματική συνεδρίαση, πάντα ήταν ειδική συνεδρίαση και συνήθως δεν περιοριζόμασαν στα θέματα καθαρά του προϋπολογισμού, δεν περιοριζόμασαν σε νούμερα, αλλά κάναμε μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση, σύμφωνα με τις αντιλήψεις και τις πεπιθύσεις του καθενός. Σήμερα, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερες εντάσεις, αν και ακούστηκαν υπερβολές, ακούστηκαν κάποια πράγματα τα οποία θα σχολιάσω για λίγο και όσο μου επιτρέπεται. Αυτό όμως που παρατήρησα είναι από τις τοποθετήσεις και των επικεφαλείς των παρατάξεων, είναι ότι δεν μπήκαν καθόλου στην ουσία του τρέχοντος προϋπολογισμού. Η απάντηση στο ερώτημα το γιατί δεν έκαναν τον κόπο να πούν και περιορίστηκαν σε πολιτική αντιπαράθεση, είναι γιατί, και θα το επαναλάβω Βασίλη, ότι και αυτός ο προϋπολογισμός είναι δυστυχώς τέλειος. Έχω κάποια εναρκιστικά στοιχεία, αλλά αυτό δεν αφορά το σώμα. Δεν αφορά το σώμα. Εγώ θα μιλήσω, εγώ θα μιλήσω, εγώ θα μιλήσω. Όχι, όχι, γιατί εκτίθαμε, γιατί εκτίθαμε. Εγώ θα σας μιλήσω, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να εκτεθώ και να εκτεθώ με όλους τους τρόπους. Όχι, αυτά τα πράγματα τα αντιμετωπίζω πάντα τα καλοπροέρετα, έτσι. Και αντιλαμβάνω με τον τρόπο με τον οποίο λέγονται. Έτσι και γι' αυτό δεν παρεξηγούμε. Λοιπόν, όταν λέω ότι είναι τέλειος άρτιος και γι' αυτό δεν έγινε επί της ουσίας κάποια συζήτηση σε θέματα που απορούν την οικονομική ανάλυση του υπεραπολογισμού. Στην αρχή δημιουργήθηκε κάποιο είδους, ας πούμε, μπορώ να πω αυξήθηκαν οι τόνοι με την τοποθέτηση του κ. δημαρκού όταν ζήτησε να παραδώσουμε την στοιχεία στα γενέθλια της ημερομηνίας της κόρης μου. Δεν το κατάλαβα. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσε. Η συζήτηση του υπεραπολογισμού, όπως είπα, τυχαία, η συζήτηση του υπεραπολογισμού, και λέω ας πούμε γιατί να μην τα κάνουμε στα γενέθλια του Βασίλη, να είμαστε εθνωμένοι στα γενέθλια του Βασίλη, ζήτησε κάποια στοιχεία, αν έχουμε στοιχεία να συζητήσουμε με το υπεραπολογισμό, λέω αυτό που λέω, με τα στοιχεία της 30-10 αυτό ζήτησε ο κ. Παγώνης, τέλος πάντων. Και του απήντησα, να ολοκληρώσω και εγώ, να πω δύο κουβέντες για δύο λεπτά, ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο προϋπολογισμός, κατατίθεται με τα στοιχεία της 31-7. Δεν το κάνουμε εμείς, δεν κάνουμε κάποια παγκόσμια πρωτοτυπία. Να ολοκληρώσω κ. Παγώνη, δεν είναι, δεν λέω καν... Ναι, αλλά γιατί αφού το ξέρετε, γιατί με διακόπτετε. Που είναι η αντιπαράθεση. Μα είναι γνωστό αυτό, αδερφή. Συμπαίχτης δεν οδηγεί που κανάς. Σε σένα. Σε σένα. Μες. Παρ' ό,τι είμαι διακόπτης, θα ολοκληρώσω. Εντάξει. Και εσύ το συμπληρώνεις. Λοιπόν, δεν κάνουμε κάποια παγκόσμια πρωτοτυπία, έτσι. Όλοι οι δήμοι είναι υποχρωμένοι να συζητήσουν με αυτά τα δεδομένα. Οπότε, να συζητάμε με υποθετικά δεδομένα, τα οποία ούτως ή άλλως τα έχουμε, διότι δεν τα έχουμε μόνο εμείς, τα έχετε κι εσείς κύριε Παγώνη, γιατί μέχρι πρόσφατα μετήχατε στην Οικονομική Επιτροπή και οι αναμορφώσεις τις οποίες περνάμε, τις οποίες τόσο σκακολογούσατε, τι άλλο είναι εκτός από αποτύπωση της εικόνας της προϋπολογιστικής του 2022 μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Αλλά δεν χρειάζεται ο προϋπολογιστικός ταξέδρομος, τα όλα αυτά. Είπατε για δεδομένα, είπατε για δεδομένα, είπατε για... Μόνο όμορα για τον Δημοτικό Συμβούλιο και ένα αμπεπειραμένο Δημοτικό Σύμβουλο. Να λέτε ότι τα ξέρει η Οικονομική Επιτροπή, άρα λοιπόν δεν χρειάζεται όλα τα ξέρει η Οικονομική Επιτροπή, δεν χρειάζεται να συζητάμε με αυτό. Αυτό μας λέει. Δεν είπα ακριβώς αυτό. Να το επαναλάβω. Ε, άμα διακόπτω με συνέχεια, δεν μπορώ δηλαδή να αρθρώσω δύο γραμμές και βρίσκω ας πούμε ένα τείχος απέναντί μου, χωρίς να λέω ακριβώς τίποτα. Και χωρίς να επιτίθομαι σε κανέναν. Α, δεν έγινα κατανοητός ως προς αυτό, δεν έχει καμία σημασία. Πιστεύω ότι κάποιοι, ας πούμε, ίσως λιγότεροι, περισσότεροι το κατάλαβαν. Θα προχωρήσω όμως σε κάποια άλλα πράγματα τα οποία υπόθηκαν. Και θα ξεκινήσω, έτσι, θα σας αφήσω για το τέλος κύριε Παγώνη. Είπε ο κύριος Καλαθέρης ότι πάμε στην Τούρλα το Σαββάτου και ξεκινάμε, ας πούμε, ότι είναι μέρες γιορτεινές και γιατί περνάμε προϋπολογισμό. Κύριε Καλαθέρη, να ξέρετε ότι είμαστε πάντοτε από τους πρώτους δήμους που περνάμε προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, πάντα. Πάντα, κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι δήμοι, ακόμα και στην Εύβοια, περνάνε προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, το Μάρτιο. Άρα, δεν είμαστε στην Τούρλα το Σαββάτου, είμαστε πάντα εμπρόθετοι. Κι αν δείτε τις ημερομηνίες που δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω, που δεν χρειάζεται να τις... Πάλι διακόπτομαι. Πάλι διακόπτομαι. Εντάξει, ωραία. Λοιπόν, είμαστε από τους δήμους που πάντα έγκαιρα και πρόερα και πρόθεσμα, και επιμελώς καταθέτουμε προϋπολογισμό. Αναφερθήκατε επιπλέον σε μια εγγραφή 370.000, και μάλιστα τη συγκρίνατε, ας πούμε, με ένα έργο για τα δέσποτα κλπ. Το οποίο θέλω να σας διεβεβαιώσω, γιατί τι είναι ο προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο, το οποίο διέπεται ένα πλέγμα δημοσιονομικών κανόνων, είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Μας έρχεται μια κία κάθε Ιούλιο και μας λέει, αυστηρή τηρίση των οδηγιών. Μας ήρθε η κία και μας λέει, 370.000 επιχορίγεις, αυτό υποχρωτικά πρέπει να εγγράψεις. Εμείς φυσικά, δεν θα δώσουμε στα σχολεία 370.000, όπως δεν δώσαμε και φέτος. Θα σας τα πει και ο Βασίλης, θα είπε και η Δήμαρχος, τα λεπτά που έχουμε, θα πανούμε κάθε χρόνο για τα σχολιά μας. Δαπανούμε πολλαπλάσιας, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Άρα, και εδώ τήθετε το ερώτημα, οι αναμορφώσεις που κάνουμε, έχουν κάτι το ανήθικο. Σαφώς, σαφέστατα όχι. Υπόθηκε, υπόθηκε, απ' τον κύριο Καθαρός πόρει, υπόθηκε. Με ρώτησε. Μα δεν είπες για τις αναμορφώσεις ότι δεν είναι ηθικές. Δεν είναι ηθικές οι αναμορφώσεις. Υθικές. Το σημείωσα. Πέραν εντύπωση. Όχι, κάποια πράγματα που είναι υπερβολικά, μου κάνουν εντύπωση. Λοιπόν, πάμε λίγο. Υπόθηκε πάλι, από την παράταξη του κυρίου Καθαροσπόρου, ότι η αγορά, ας πούμε, έχει σταματήσει, ενώ προβλέπεται στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δαπανηθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου. Αντιλαμβανόμενοι και γνωρίζοντας άπαντες την καθυστέρηση των χρηματοδοτήσεων των έργων που έχει ο δήμος. Αν υπάρχει υπάρξει εργασιόν, θα πει ο κύριος Γουρνίστ, δεν είναι αρμοδιωτικά, αλλά μιλάμε για τον προϋπολογισμό. Θα σας πω κάποια νούμερα για να σας αποδείξω ότι δεν υπάρχει ούτε πάφση εργασιών, ούτε πάφση πληρωμών. Σε έναν προϋπολογισμό, γιατί να λέμε, ας πούμε, κάποια νούμερα τα οποία έχουν αξία, όχι να παίρνουμε κάποια νούμερα τα οποία έχουν καμία αξία οικονομική όχι δημιουργική λογιστική. Δηλαδή, τα αυτά που έχουν απλήρωτα είναι 2,5 εκατομμύρια, τα ποέ μας. Που σημαίνει τι στα 127 εκατομμύρια. Ξέρετε το ποσοστό. Ποιο είναι. Ελάχιστο. Ποιος δήμος, ποια δημοτική αρχή, είχε τόσο μικρό ποσό απλήρωτον ποέ. Κάθε χρόνο, κάθε χρόνο στα ίδια έδρανα, έτσι, σε αντιπολιτευτικούς τόνους, γίνεται λόγος για το 32, για τα νύσπρακτα. Και τι κάνετε και γιατί δεν εισπράτεται και γιατί τα εγγράφετε. Λες και δεν έχουμε περάσει όλες από τις ίδιες θέσεις. Μπορούμε άραγε να τα διαγράψουμε. Όχι. Μπορούμε να διαγράψουμε τα πέραν της 20ητίας και προς αυτό έχουμε κινηθεί σαν δημοτική αρχή και είμαστε στο στάδιο να διαγράψουμε το αμέσως προσεχώς επόμενο διάστημα, το οποίο θα μας διευκολύνει προϋπολογιστικά, το ποσό των 510.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα ανίσπρακτα, ο Δήμος Χαλκιδέων, όχι τώρα, παγίως, παίρνει όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, πλην αυτά της αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιοσίας. Και εδώ είναι το αντιφατικό. Έρχονται τα παιδιά από το ΚΚΕ και μιλούν κατά των τραπεζών και τα φτωχικά και χειροκροτάπτε και δίνετε φιλοδορήματα και τώρα στρέφεστε κατά της δημοτικής αρχής γιατί δεν λειτουργεί σαν εις πρακτική εταιρεία να πάει να κάνει κατασχέσεις στις σπιτιά. Δεν σας καταλαβαίνω. Αυτό υπονοείται. Δεν το λέτε... Άσε τι εννοώ, πάρ' το πίσω, πάρ' το πίσω. Δεν το είπες εσύ, Βασίλη. Δεν το είπες εσύ. Δεν αναφέρθηκα σε εσένα ότι σε κοιτάζω, σε κοιτάζω από συμπάθεια. Δεν το είπες εσύ. Άλλοι το είπαν. Άλλοι το είπαν. Αλλά το είπαν. Και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε ονομαστικά εδώ πέρα. Αλλά πρέπει να υποθούν κάποιες αλήθειες. Δηλαδή, ο δήμος Χαλκιδέων έχει αυτόν τον ρόλο και ο κάθε δήμος. Υπάρχει κάποια τέτοια σαν συλλογικό όργανο. Έχουμε λάβει ποτέ τέτοια απόφαση, να πάμε να στραφούμε κατά τη σπιτιών και των ιδιοκτησιών των οφειλετών του δήμου. Ε, παρακαλώ. Ποιος θα κάνεις να πάσουν κακοπληρωτές γιατί θα ωφελήσει στους καλοπληρωτές. Υπάρχουν 10 που ασελγούν σε βάρος των χιλίων, έτσι. Αλλά εμείς κάνουμε τον Γερμανό στους 10 και λέμε στους άλλους πληρώστε. Είσαι σκληρός φίλε, ελεύθερος, Βασίλη. Εγώ είμαι λίγο πιο σοσιαλιστής με τα φίλες μου. Λοιπόν, να δούμε λίγο παρακάτω κάποια πράγματα, ας πούμε, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία και αφορούν πάλι νούμερα. Το ενδιαφέρον σε αυτόν τον προϋπολογισμό, έτσι και θα σας μιλήσω με νούμερα, είναι ότι φέτος, για το 2023, έχουν προϋπολογιστεί 55,856 εκατομμύρια επενδύσεις. Όταν τα λειτουργικά μας έξοδα είναι περίπου στα 34 εκατομμύρια, 33,5. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα? Ότι είμαστε ένας, είναι 5,5 στους 326 της χώρας, οι οποίοι είναι αναπτυξιακοί. Το είχα επισημάνει και πέρυσι, ότι είμασταν αναπτυξιακοί. Ήταν αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, γιατί κάποιος είπε ότι είναι στάσιμος, είναι μιαν αναπτυξιακός κλπ, χωρίς να θέλω να προσωποποιήσω ποιον. Αλλά εδώ τα νούμερα σας διαψεύουν. Ξέρετε τι σημαίνει να έχουμε αυτήν την διαφορά, σημαίνει ότι έχουμε 62% αναπτυξιακό προϋπολογισμό. Βρείτε μου άλλον ένα δήμο στη χώρα που να έχει αυτά τα νούμερα. Δεν υπάρχει και αυτό μπορεί να οφείλεται και στις επιχορηγίες και στις τρίτσες, που είπα και στις διακδικίσεις του Δημάρχου, που πονέζεις και στα πάντα. Ακούστε λίγο, θα πάμε και εκεί, ακούστε λίγο. Πού είναι το 6% και 7% ανάπτυξης του Ανάμου, του Ανδρέη Κάπνινγκίου? Δεν είπα για 6% και 7% ανάπτυξης, μην μπερδεύεστε τους οικονομικούς. Α, για την κυβέρνηση λέτε, μάλιστα. Πέρις υπανεπιπτόντος, μην κοιτάτε πώς διαμορφώθηκαν. Προϋπολογιστικά, η επενδύση ήταν 45 εκατομμύρια. Και φέτος προϋπολογιστικά είναι 55 800. Έχουμε μια αύξη, και δεν λέω ψέματα, τα νούμερα είναι πανερά σε όλους, γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, εδώ θα συμπονίσω. Έχουμε μια αύξη 10 εκατομμύρια. Και από 56%, που ήμασταν πέρις αναπτυξιακός, φέτος είμαστε στο 62%. Αυτό είναι κάτι από μόνο του θαυμαστό. Τώρα, είναι πολύ εγγραμμένες. Σας έχουν μοιραστεί άχαρες φωτοτυπίες. Από την αρχή. Για το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο πάντα αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι όντως το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα, που έχει εκπονίσει ποτέ ο δήμος Χαλκιδέων. Στις χρυσές εποχές του Ζεμπίλη, δεν άγγιζε τα 19 εκατομμύρια. Και τώρα είναι 47 εκατομμύρια. Ναι, υπόθηκε ότι φυσικά υπάρχουν έργα που προέρχονται από το προηγούμενη χρονιά, πιο προηγούμενη, πιο προηγούμενη. Δεν συμβαίνει όμως πρώτη φορά αυτό. Πάντα έτσι συμβαίνει. Δεν πρέπει όμως να έχουμε μια εικόνα μεγέθους και ιδίως όταν συζητάμε νούμερα και προϋπολογισμό για να συγκρίνουμε. Ρε παιδιά, τα κάναμε καλύτερα ή χειρότερα? Σίγουρα τα κάναμε καλύτερα. Γιατί και στα 19 εκατομμύρια και εκεί υπήρχαν, ας πούμε, 10 εκατομμύρια από το παρελθόν. Αλλά αυτά είναι νούμερα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα. Και καλύτερα την πραγματικότητα όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία. Θέλω να πω το εξής γιατί υπόθηκαν πάρα πολλά πράγματα, αφορούσαν, ας πούμε, η συζήτηση εξελίχθηκε και τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια μας απασχόλησε στις τελευταίες συνεδριάς και θα συνεχίσει να μας απασχολεί και τον επόμενο χρόνο. Κλείσαμε το 2022, το είπατε στο προηγούμενο Συμβούλιο. Πρέπει να πει ότι με το Συμβούλιο, το ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Συνθήκες εκ τάκτου ανάγκης και κατορθώσαμε το ακατόρθωτο. Μην ξεχνάμε ότι εσείς όμοι οι αντιπολίτευσοι ακόμα και οι επίδοξοι μνηστήρες του δημαρχιακού θόκου είχαν ποντάρει στο αφήγημα της κατάρρευσης της δημοτικής αρχής και στην κατάρρευση την προσωπική της βάκα ότι θα την πνίξει το σκουπίδι. Στάθηκε η βάκα τυχερή, ικανή, αυτό το αφήγημα τελείωσε. Είναι στην εκπνοή του. Βασίλειο, έτσι είναι. Εσείς όμως φέρνετε συνεχώς την κουβέντα. Φέρνετε συνεχώς την κουβέντα σε όλους σας, σε όλους σας με αγάπη. Σε ποιούς απευθύνεσαι, πού, πού? Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, παίζει με την εμποσύνη μας τώρα αντιδήμαρχος οικονομικών, πρώην συνεργάτης του κ. Παγώνη, ο Μορφωπεόλη και αυτός το επίδοξος δήμαρχος ήταν. Μην μας τρελαθούμε τώρα. Με ποιους παίζει. Κυρία Βάκας, σας παρακαλώ πολύ, ετσι. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Σας παρακαλώ. Εντάξει, λοιπόν. Κυρία Μητζιφίδη, αφήστε να ολοκληρώσει, να ολοκληρώσουμε λίγο τη συνέντρια σας. Έχουμε φορτάσει με νούμερα και νούμερα και νούμερα. Λοιπόν, έχει μπει κάποιες ερωτήσεις, δεν έχει απαντήσει ακόμη. Ας απαντήσεις τις ερωτήσεις που είναι, τους έθεσε εκεί πέρα και εγώ. Να σας πω, ό,τι θέλεις απαντήσω. Ας περιοριστώ τις ερωτήσεις, γιατί οι πολιτικές τοποθετήσεις τα ράζουν πιο. Τα νούμερα, βέβαια, κανένα φορά, κυρία Μητζιφίδη, είναι πιο σκληρά. Σας είπα για τις απλήρωτες υποχρεώσεις, θα με αφήσετε λίγο να ολοκληρώσω. Θα με αφήσετε να ολοκληρώσω. Σας είπα ότι οι υποχρεώσεις είναι 2,5 εκατομμύρια. Αυτά σημαίνει, ας πούμε, ότι είναι 2% επί του προϋπολογισμού. Το 2% επί του προϋπολογισμού δεν δείχνει απλώς υγεία, δείχνει κάτι πολύ παραπάνω. Μαζί είναι την αισιοδοξία ότι και το 23% θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα, ό,τι και αν συμβεί, ό,τι και αν τύχει. Από εκεί, μακάρι, έτσι μπράβο, μακάρι. Αυτό πρέπει να ευχόμαστε όλοι σ' αυτές τις αίθουσες. Αυτό πρέπει να ευχόμαστε όλοι σ' αυτές τις αίθουσες. Και όχι να αποτύχουμε όλοι μαζί, έτσι. Περαιτέρω, στο τεχνικό πρόγραμμα το οποίο ανέφερα και γιατί οι βάσεις είναι η γης, οι ίδιοι πόροι στο τεχνικό πρόγραμμα ανέρχονται στο ποσό των 2.700.000. Πότε ο δήμος είχε καταθέσει 2.700.000 για το τεχνικό πρόγραμμα. Γιατί ακούγονται, γιατί ακούγονται, από πού, γιατί ακούγονται πάντα, γιατί ακούγονται πάντα. Αυτό είναι το δύο... Λέμε για τους ίδιους πόρους, δεν λέμε για τους άλλους. Ναι, για τους ίδιους πόρους. Λοιπόν, αν δεν είχαμε γης βάσεις, δεν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα αυτά. Μιλήσανε... Απαντήσω και στο επειδή υπόδεικαν κάποιες ερωτήσεις, ας πούμε, και από τον κ. Κόρδη. Νομίζω ότι η κοινότητα ανθειδόνως έχει ενημερωθεί επαρκώς επ' αυτού. Αν θέλετε να σας τα πω, ας πούμε, και αναλυτικά, θα σας τα... Θα σας ρωτήσω στον δήμο να σας λέει τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει. Απαντήσω, δήμο. Ας σου απαντήσω, δήμο. Από το ελικό ανθειδόνως, και άκουσέ το καλά, δήμο, έτσι, μέχρι σήμερα έχουμε εισπράξει 643.000. Μέχρι το 2019, δήμο, γιατί από το 2017 έρχονται τα λεφτά, καμία δημοτική αρχή δεν είχε διαθέσει ούτε ένα ευρώ στην κοινότητα Λουκυσίων. Ακούστηκα, δήμο. Από το 2022 μέχρι και το πρόγραμμα το τεχνικό του 2023, διατίθονται συνολικά 583.000, δήμο. Λοιπόν, δρόμος 87.000 επειδή τα θέλεις και με νούμερα. Μη με προκαλείτε, μη με προκαλείτε, μη με προκαλείτε, μη με προκαλείτε. 87.000 δρόμος αγιόργη, 53.000 αύλιος δρόμος αγιόργη, 20.000 μελέτη παραλίας, 90.000 αγορά οικοπέδου, 200.000 αγορά οικοπέδου. Εσύ με προκαλείς, μόνο από το ίδιο μέχρο όπου έκαναμε. Κύριε Κόρδη, κύριε Καθαροσφόλου σας. Μη με προκαλείς εσύ. Κύριε Κόρδη, άντε οι μέρες που είναι χρονιαριάτικες, άντε. Τι φωνάζετε, κύριε Κόρδη, γιατί φωνάζετε έτσι, γιατί φωνάζετε, σας απαντάει, απάντηστε θέλατε, σας απάντησε. Τι είναι αυτά τα πράγματα τώρα. Επειδή σας άρεσε η απάντηση, τι να κάνουμε τώρα. Πρωτήσαμε, μπορεί να μας απαντήσει όμορφα, πόσα είναι τα χαμηλά. Κύριε Κόρδη, κλείστε το μικρόφωνο και καμιλώστε και τη φωνή σας, εντάξει. Γιάννη, γιάννη. Φτάσαμε την καϊόρα τώρα. Να λάβεις υπόψη, όμως, ότι η μοναδική κοινότητα, που δεν έχει ακουμπήσει από ίδιους πόρους ή από σάπτους ή οδήποτε, ο δήμος Χαλκιδών στην κοινότητα, είναι τα Λουκίσα. Γιατί θεωρούμε ότι τα λεφτά που πήρανε, θα τα πάρουν ό,τι θέλουν και είναι έργο. Όχι, είναι δικά τους 7. Μπορούν να τα πάρουν ό,τι θέλουν. Μην κομπάζετε γι' αυτό. Δεν έβγαλε ο δήμος 7 απ' τη σέπη του. Απάνταω, δεν κομπάζω. Πράγματι, τα χρήματα αυτά είναι δικαιευμένα. Θα μπορούσαμε να διαθέσουμε το 80%, διαθέτουμε το 100%. Γιατί ο νόμος λέει το 80%, εμείς διαθέτουμε το 100%. Επισημένω το γεγονός ότι μέχρι το 2019, δεν είχε διατεθεί από τα 400 χιλιάρικα που είχε εισπράξει ο δήμος Χαλκιδέων, ούτε ένα ευρώ από τα δικά τους τα λεφτά. Αυτό επισημένω. Θα ήθελα να πάρω το σπίτι, το ακίνητο, να μαθαίνω για το ακίνητο. Μα ήταν 450.000. Το σπίτι είναι 90.000. Από το 2019 είχαν ενταχθεί και είσοδο στα λιχίσια και μια συναέργα από αυτά, τα οποία στην πρώτη αμαρμόρπωση τα βγάλατε όλα γιατί θέλατε επί τύρια χρόνια φέρνατε ότι θα αγοράσετε το ακίνητο στα λιχίσια. Το οποίο η δημοπρασία ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Το οποίο ακόμα δεν έχει αγοράσει. Το οποίο η δημοπρασία ολοκληρώνεται την Παρασκευή. 19-20. Βρισκόμαστε 23. Δεν νομίζω να έχει διακοπή πάντως άλλωστος πολλές φορές. Γιατί δεν υπήρχε τέτοια πράγματα. Μάλιστα. Απίθανα. Δεν γίνεται. Απίθανο. Δεν γίνεται. Απίθανο. Δεν γίνεται. Απίθανο. Λοιπόν, τώρα αναφέρθηκα πάλι επειδή ας πούμε λέω απίθανα πράγματα. Πιο απίθανα είναι όταν ας πούμε ακούμε ότι έχουμε εκτελέστηκε ένα πρόβλημα. Εκτελέστηκε ένα κομμάτι το 30% του προεπολογισμού ή το 31% του προεπολογισμού. Ισπράξαμε δηλαδή τόσα εκατομμύρια και εκτελέσαμε τόσα. Αυτό δεν είναι απίθανο όταν ακούγεται. Απιθάνως απίθανο. Απιθάνως απίθανο. Πρώτον, γιατί είναι απιθάνως απίθανο. Γιατί κατ' αρχήν δεν έχει καμία οικονομική λογική. Πρώτον, ο υπολογισμός συντάσσεται με τα δεδομένα 31.7. Παραδείγματος χάρη, πέρυσι είχαμε ισπράξει 79 εκατομμύρια. Σήμερα μέχρι τη 31.7 που έχουμε συντάξει αυτό, έχουμε ισπράξει 44. Πώς θα γίνουν αυταίς ας πούμε δηλαδή αυταίς οι προσταφερές ιδιαιρέσεις που κάνατε κλπ. Με ποια βάση διαιρείται μήλα με πορτοκάλια προς δημιουργία εντυπώσεων. Έχετε κάτι να πείτε στα πραγματικά νούμερα του προεπολογισμού. Όχι. Το είπα στην αρχή. Ομάδες 1, 2, 3 έχουν συνταχτεί άρτια. Έχετε κάτι να προσάψετε, έχετε να πείτε κάτι για κάποιον που είναι απλήρωτος. Όχι. 2% του ΠΟΕ. 2% του ΠΟΕ. Κάποτε δημοτικές αρχές χρωστάγανε σε όποιον μιλούσε ελληνικά. Εδώ τα φωνάζαμε, μαζί τα φωνάζαμε Βασίλη. Χρωστάγανε σε όποιον μιλούσε ελληνικά. Άλλες δημοτικές αρχές. Άλλες, άλλες, άλλες. Άλλες, άλλες. Δεν είμαι 15. Είμαι πιο μικρός. Σαν συμπολίτευση, όχι. Σαν συμπολίτευση, όχι. Αλλά συμπολίτευση, ναι. Λοιπόν, νομίζω... Ας συνεχίσουμε μετά τη συζήτηση. Κύριε Μπάκα, αν έχετε, αν τώρα δεν είναι κάτι άλλο, να το... Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Εγώ θέλω τελευταία να συγχαρώ την οικονομική υπηρεσία. Γιατί πραγματικά η σύνταξη του προϋπολογισμού είναι άρτια. Εγκρίθηκε από... Γιατί ακούστηκε ότι δεν είναι ούτε ισοσκελισμένη ούτε και πλασματική. Ξεχνούμε βέβαια ότι έχουμε από τους πρώτους δήμους έγκριση του παρατηρητηρίου με μοναδική παρατήρηση απόκλειση 1.900 ευρώ που αντιπροσωπεύει το 0,6% της χιλίες του προϋπολογισμού. Θέλω λοιπόν να συγχαρώ την οικονομική υπηρεσία, τους υπεύθυνους στις θέσεις, τον διευθυντή, τον τυματάρχη του προϋπολογισμού και όλα τα παιδιά για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά και για τις αναμορφώσεις που κάνουν, γιατί είναι ένα δυναμικό εργαλείο ο προϋπολογισμός για να μπορεί η δημοτική αρχή να εκτελεί το έργο της. Σας ευχαριστώ. Κύριε Κουρνή. Αντιδράτες είστε, κύριε Κώσταρ. Μπαμπί, μπορείς να με μετρήσεις σε 7 λεπτά. Αυτό είναι κάτω στο σπέλ. 7 λεπτά. Αν εξαιρέσουμε το τελευταίο περιστατικό του Γιάννη με τον Δήμο, νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν η πιο ήσυχη, ήρεμη συνεδρία σπροϋπολογισμού που έχει γίνει σε αυτό εδώ το χώρο και αυτό δίνει και το επίπεδο του σώματος. Του σώματος. Πρωτίζε το στην αντιπολίτευση, Βασίλη. Αφού το θέλεις, έτσι, εντάξει. Τα έψη μας στην αντιπολίτευση, λοιπόν. Πριν κάνω μια πολύ μικρή τοποθέτηση για τον προϋπολογισμό, γιατί υπόθηκαν τα περισσότερα. Θα ήθελα να απαντήσω σε ορισμένα θέματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση. Σε αυτά που είπε ο κ. Παγώνης. Όσον αφορά για την οριοθέτηση του ποταμού Λίλαντα. Κύριε Παγώνη, ξέρετε ότι εδώ είναι δημοτικό συμβούλιο, δεν είναι περιφερειακό συμβούλιο. Δηλαδή, την οριοθέτηση του ποταμού. Τα έργα που εκτελούνται τα αντιπλημμυρικά μέσα στο ποτάμι, είναι αμυγός ζήτημα της περιφέρειας. Έτσι, λοιπόν, εμείς δεν έχουμε κάποια ευθύνη. Συγγνώμη, συγγνώμη, θα απαντήσω. Μην με διακόψετε, μην το κάνουμε όπως είναι με τον κ. Μπάκα. Δήμαρχε, έχεις αποκλείσει κακό συνήθιο να διακόψεις συνέχεια. Λέω, λοιπόν, ότι η οριοθέτηση είναι αποκλειστικά υπόθεση της περιφέρειας. Γι' αυτό, εκτελούνται και έργα, τα οποία είναι και διαδημοτικά. Δεν αφορούν μόνο το δήμο Χαλκιδέων, αφορούν και το δημοτροφείο Μεσαπείων τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται. Ο σύμφωνος δημοτροφός είναι ο κ. Παγώνης. Δημοτροφείο Μεσαπείων τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται. Όσον αφορά για το γήπεδο των φύλων και επειδή είναι θέμα της περιφέρειας, όταν έγινε η πλημμύρα και ξεκίνησε ο σχεδιασμός για να φύγουν τα τεχνικά δελτεία από το δήμο, το γήπεδο των φύλων, το έκοβε η οριοθέτηση του ποτάμου, αυτή η ενημέρωση είχαμε εμείς τότε, είχαμε ένα καινούριο έργο και γι' αυτό στείλαμε για καινούριο γήπεδο φύλων. Στην πορεία, η οριστική οριοθέτηση του ποταμού, ή οριστική τέλος πάντων το σχέδιο γιατί η οριστική οριοθέτηση του ποταμού δεν έχει γίνει, το γήπεδο των φύλων, όπως μπορείτε να ξέρετε και βλέπετε όλοι, έχει προστατευθεί και έχει φτιαχτεί αντιπλημμυρικό έργο και το γήπεδο των φύλων είναι σε μια κατάσταση, το οποίο είναι χρηστικό πλέον. Δηλαδή, το γήπεδο των φύλων με μια τελευταία παρέμβαση, όπως πήγαμε και προχθές με την κυρία Αϊδίνη, με κάποια κοντένες που θα μπουν σε μια βάση, η οποία έχει ήδη τοποθετηθεί, είναι χρηστικό. Αν γνωρίζαμε αυτό το πράγμα από την αρχή, δεν θα μπαίναμε να κάνουμε τη διαδικασία. Όπως δεν πήγαμε στη διαδικασία για το γήπεδο βασιλικού, θα λέγαμε ότι θα φτιάχνουμε το ίδιο. Κι εκεί τι συμβαίνει και το ξέρετε πολύ καλά, συμβαίνει ότι τα φύλλα δεν έχουν δημοτικό οικόπεδο, δεν υπάρχει έκταση για να μπορέσει να γίνει το γήπεδο. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν αυτά τα χρήματα, προσανατολιστήκαμε στο να βρούμε οικόπεδο. Ξέρετε πολύ καλά, το είπατε και εσείς σε κάποια συνεδρία, έγινε κάποια προσπάθεια με το δασικό συνετερισμό. Τέλος πάντων, εμάς μας ήρθε ένα χαρτί το οποίο ήταν αποχαρακτηρισμένος ο χώρος. Μετά ο χώρος χαρακτηρίστηκε πάλι δασικός, ένας χώρος 30 στρεμάτων έχει 7 πεύκα μέσα και χαρακτηρίστηκε πάλι δασικός. Λοιπόν, εμείς θα το παλέψουμε και θα προσπαθήσουμε να βρεθεί με διαγωνισμό, γιατί αυτά τα χρήματα των 600.000 ευρώ, δεν μπορούν από αυτά τα χρήματα να αγοραστεί οικόπεδο. Πρέπει να αγοραστεί οικόπεδο από πόρους του δήμου, να έχει ιδιοκτησία και μετά να πάει να γίνει το γήπεδο. Αυτό έχει συμβαίνει με το γήπεδο των φίλων. Όχι, δεν σας είπα ότι δεν θα γίνει. Εμείς προσανατολιζόμαστε την αγορά οικοπεδού. Αυτό θα κάνουμε. Λοιπόν, όσον αφορά για την Ελληνική στρατιώ του που είπατε, η Ελληνική στρατιώ του δεν έχει αφεθεί στην μοίρα του. Λοιπόν, υπάρχει έργο, έχει δημοπρατηθεί, έχει ανάδοχο και αμέσως μετά τις γιορτές ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί και με τις συζήτησες που είχα μαζί του είναι ένα έργο που μου είπε ότι το πολύ σε 40 ημερολογιακές μέρες θα του μπορέσει να το εκτελέσει. Άρα η Ελληνική στρατιώ του μέχρι την άνοιξη θα έχει φτιαχτεί. Είναι το 19 αιώνα. Αυτό λέμε, Βασίλη. Από το 19 έχει διανοηθεί και βρισκόμαστε να τελειώσει το 23. Δημαρχέ, μη με διακόψεις συνέχεια. Σε παρακαλώ. Και αν ήταν έτσι τόσο απλό, έπρεπε να είχατε βάλει εσείς τα χρήματα στον Προϋποληγισμό, έπρεπε να είχατε κάνει τη μελέτη του έργου και να υπήρχαν τα χρήματα. Λοιπόν, τέλος πάντων, αυτό συμβαίνει στην Ελληνική στρατιώ του. Όσον αφορά για τα έργα της Τάλιας και αυτό απαντάω και στον Βασίλη Καθαροσπόρη γιατί το ρώτησε εσύ και ο Βασίλης. Τα έργα της Τάλιας και να δούμε τι μας αφορά και τι είναι η δική μας ευθύνη και τι δεν είναι. Λοιπόν, έχουν εκτελεστεί στο 90%. Το φυσικό τους αντικείμενο έχει εκτελεστεί στο 90%. Το ένα είναι, που δεν έχουν εκτελεστεί, το γήπεδο των φίλων που το είπαμε τώρα και υπάρχουν και δύο ασφαλτικά, ένα στη Χαλκίδα και ένα στο Λιλάντιο, που το ένα έχει εκτελεστεί στο 80% του Κούσουλα και του Ερατασθένη, όπως είπε ο Βασίλης, στο 61%. Τι γίνεται εκεί λοιπόν με τις πληρωμές που φαίνονται εδώ και το διαβάζουμε και καλό είναι, φαντάζομαι ότι το ξέρετε, ο δήμος δεν έχει καμία σχέση με τις πληρωμές, καμία. Ο δήμος λοιπόν στέλνει τα τιμολόγια στην περιφέρεια και από εκεί πληρώνονται. Πληρώνονται λοιπόν από το Πουδουέ και από τη ΣΑΕ 866 και είναι αμυγός ευθύνη του κράτους που δεν έχει χρηματοδοτήσει τα έργα αυτά. Όμως ποια είναι η μαγιά Βασίλη, ότι καταφέραμε και ολοκληρώσαμε τα έργα χωρίς να έχουν πάρει φράγκο εργολάβη. Εμείς θα αποδώσαμε στον κόσμο τα έργα. Τώρα, αν είναι αδικία που δεν έχουν πληρωθεί αυτοί οι άνθρωποι, γνώμη μου, ναι είναι αδικία και πρέπει να προστρέξουμε στο κράτος, στους βουλευτές μας, να χρηματοδοτήσουν την περιφέρεια, να τελειώσουν τα έργα. Αλλά τα έργα είναι σε ένα σημείο 90%. Το γήπεδο του βασιλικού είναι χρηστικό και έχει πάρει 25.000. Μη με διακόψεις. 23.000. Ρώτησε ο Γιώργος ο Γιωγιός και πράγματι έτσι είναι ότι πρέπει να έχει μια συνέχεια. Εγώ είμαι ο πρώτος που το λέω αυτό. Ποτέ, αν θέλουμε να αφήσουμε κάτι σε αυτόν τον τόπο, στα παιδιά μας παντού, δεν πρέπει να λέμε ότι παραλάβαμε καμμένη γη, να ρίγουμε το ανάθυμό στους προηγούμενους. Δε φταίει, ας κοιτάξει ο καθένας και να χτίσει πάνω στον προηγούμενο, γιατί μόνο έτσι έχουμε μία ελπίδα να προχωρήσουμε. Είπε ο Γιώργος, γιατί πράγματι είναι αλήθεια αυτό το πράγμα, ότι τα πρόσωπα που απάρτησαν τη σημερινή δημοτική αρχή, απάρτησαν και τη δημοτική αρχή που αναλάβατε εσείς. Και η ΒΑΚΑ ήταν και εγώ, ήμουνα και τα Σούλα ήταν και η Ελένη ήταν και ο Μπάμπης ήταν και ο Πτάκης ήταν. Δεν βλέπω κάτω. Εμείς λοιπόν, Γιώργος, στο Λιλάδιο, δεν αφήσαμε μελέτες αγόρι μου, αφήσαμε έργα. Αφήσαμε έργα. Τη πλατεία Αφρατίου, τις πλατείες στη Λάμψακο, το αγροτοριστικό στο Μίτικα, τον Άγιο Προκόπιο στο Μπουρτζι, το κλειστό του Βασιλικού με 800.000 και ένα κάρο ασφαλτοστρόφι. Δεν αφήσαμε μελέτες, αφήσαμε έργα. Γιατί ποιος το έφιαξε ο Κλειστός του Βασιλικού, ποιος το έφιαξε ο Κλειστός του Βασιλικού, ποιος το έφιαξε ο Κλειστός του Βασιλικού, μια πλατφόρμα είχε, 800.000. 800.000! Ο Καριστίνος παράτησε μια πλατφόρμα, βάλαμε 800.000 ευρώ έργο. Λοιπόν, μη διακόπτετε ρε παιδιά, αφήστε να τελειώσουμε. Όχι, όχι, όχι, όχι. Εγώ απάντησα κάτι που ρώτησε. Λοιπόν, από εκεί και πέρα. Σαφώς. Αντιδήμαρχος της Ιησού θα βασίσει τα έργα αυτά, έτσι. Εσύ τα έκανες αυτά ως αντιδήμαρχος. Νομίζω ότι είμαι πολύ καταναϊτός. Λοιπόν, αφήστε λιγάκι να τελειώσω παιδιά. Δεν θα γυρίσουμε 10 χρόνια πίσω. Σας παρακαλώ, προϋπολογισμό 23 συζητάμε. Εμείς δε που δεν ήμασταν εκεί, τι να κάνουμε τώρα. Άρα λοιπόν, άρα λοιπόν. Θα τα διαβάσουμε τα προηγούμενα πρακτικά. Πάμε παρακάτω. Παιδιά, για να είμαι σύντομος. Τα πετά, ποιος τα έριξε. Το σκελέτο, ποιος τον έριξε. Λοιπόν, αυτό την επόμενη φορά. Θα το ψάξω και θα σας το απαντήσω εδώ. Λοιπόν, κύριε Γουρνή. Όσον αφορά, για να συνεχίσω, λοιπόν, σε αυτά τα θέματα που τέθηκαν. Σας, να τελειώσουμε και τα άλλα. Όχι ρε, όχι ρε, θα αντίδρε. Θα σου πω. Τέλος, λοιπόν, να τελειώσουμε, να προχωρήσουμε. Λοιπόν, όσον αφορά, λοιπόν, για τις πληρωμέσες θάλιας, σας το είπα και το καταλάβατε. Λοιπόν, από εκεί πέρα, υπάρχει και το εξής. Ότι, ρώτησε ο Βασίλης για τα πεζοδρόμια. Τα πεζοδρόμια και η αποτύπωση του προϋπολογισμού, έχει γίνει 31-7. Τα πεζοδρόμια έχουν αποπληρωθεί. Θες ότι είναι σφάλμα του νομοθέτη, ότι έχουμε στοιχεία 31-7. Όλες οι πληρωμές, και ίσως κάπως θα πρέπει να φαίνονται, αλλά νομίζω ότι με την αλλαγή της δημοτικής θητείας, θα αλλάξουν και ο τρόπος κατάστασης του προϋπολογισμού. Αλλά δεν μπορούμε με στοιχεία. Από τον Ιούλιο μέχρι τώρα, που είναι 6 μήνες, έχουν γίνει ακαροπληρωνομές. Δεν υπάρχουν απλήρια τα πεζοδρόμια. Είναι ο παλόγος ο οποίος τα έχει πληρωθεί. Ποιο έχει τελειώσει, έχει τελειώσει, έχει τελειώσει. Δεν συζητάμε τεχνικό πρόγραμμα, αν μου επιτρέπετε. Λοιπόν, όσον αφορά, γιατί πώθηκαν κάτι νούμερα τα οποία είναι εξοπραγματικά για αναθέσεις και τα λοιπά, 16 εκατομμύρια στο δήμο. Εντάξει, άλλο θέλω να πω εγώ. Όχι άλλο θέλω να πω δήμαρχε. Λοιπόν, από τα 16 εκατομμύρια, τα 12 εκατομμύρια είναι θάλια και τα υπόλοιπα είναι 1-2 εκατομμύρια κόβητε. Άρα το ποσό των αναθέσεων των πραγματικών είναι πάρα πολύ μικρό. Η διαδικασία των αναθέσεων ήταν ο νόμος. Είμαστε σε κατάσταση έκταξης ανάγκης. Είναι νόμιμο. Είναι νόμιμο. Όχι. Λοιπόν, δεν μπορούσα να το κόψω αυτό. Λοιπόν, αυτό βέβαια που θέλω να πω είναι το εξής, ότι εμείς κάναμε αυτή τη διαδικασία που κάναμε. Όλα τα χρήματα, μα όλα τα χρήματα πέσανε μέσα στη Χαλκίδα. Δεν υπήρξε αρσφαλτάς στη Χαλκίδα που να μην έχει έργο. Όλα τα χρήματα πέσανε σε εργολάβους της Χαλκίδας. Όλα. Έτσι. Εγώ νομίζω ότι στην προηγούμενη δημοτική αρχή, για να τελειώσω, στην προηγούμενη δημοτική αρχή ένα έργο δόθηκε, το οποίο ήταν στη Δήμη της Δοκού, το οποίο ήταν 500.000 δόθηκε ακριβώς με την ίδια διαδικασία και το πήρε εργολάβους από τη Θεσσαλονίκη. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να είμαι σύντομη. Τελειώνω, δεν έχω πει στον προϋπολογισμό. Μισό λεπτό. Ο σημερινός προϋπολογισμός αυτούς του 2023, δεν θεωρώ ότι είναι ο τελευταίος, θεωρώ ότι είναι ένας προϋπολογισμός γέφυρα για την επόμενη δημοτική θητεία. Πέρα από την κατάρτισή του ότι είναι άρτια καταρτισμένος σύμφωνα με το παρατηρητήριο και τις οδηγίες, πραγματικά αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στις οικονομικές υπηρεσίες που το ζούμε καθημερινά, έναν αέναο και διαρκή αγώνα που κάνουν για να μπορέσουν να καταρτήσουν και να προχωρήσει το κομμάτι των οικονομικών που είναι εξαιρετικά δύσκολο στις σημερινές ημέρες. Κινείται σε πέντε άξονες. Είναι ρεαλιστικός, είναι ανταποδοτικός, είναι αναπτυξιακός, είναι επενδυτικός και εξασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νεονοτήτων και κοινοτήτων. Πραγματικά στις τοποθετήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης έγινε λόγος για κακή οικονομική κατάσταση και κάποιος ο οποίος ίσως να μην μπορούσε να ξέρει και τα του δήμου θα έτσι αναρωτιόταν. Εγώ όμως βλέποντας την εξέλιξη των πραγμάτων βλέπω ότι αυτά τα τρισίμισι χρόνια δεν έγινε κάτι τραγικό, δεν έγινε καμία αύξη δημοτικών τελών, δεν έγινε καμία αύξη στο νερό, δεν παρουσιάστηκε καμία ύψη υλικών, δεν έμεινε κανένας προμηθευτής απλήρωτος και κύριε Παγώνη πραγματικά απορώ εκτός από τα έργα της θάλιας. Αν υπάρχει κάποιος προμηθευτής απλήρωτος να με στομπείτε, γιατί εγώ δεν γνωρίζω κανένα. Και ενώ έγιναν όλα αυτά, εκτελούμε ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στη ιστορία του δήμου Χαλκιδέων. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που έγινε με απλή αναλογική, ένα σύστημα που στην πράξη του απέτυχε. Η απλή αναλογική έδινε όμως και σε σας την αντιπολίτευση το δικαίωμα να κάνετε προτάσεις. Ακόμα και να καταθέσετε τεχνικό πρόγραμμα. Ακόμα και να καταθέσετε προϋπολογισμό. Παρ' όλα αυτά, όμως αν θέλαμε να συνθέσουμε και να προχωρήσουμε, εγώ δεν είδα καμία πρόταση. Καμία πρόταση δεν ήρθε στην τεχνική υπηρεσία, καμία πρόταση δεν ήρθε στην οικονομική υπηρεσία και ας την απορρίπταμε και να λέγατε εσείς μετά ότι εμείς σας φέραμε μία πρόταση και δεν ήταν καλή και την απορρίψατε. Άρα δεν θέλετε τη συνεργασία. Παρ' όλα αυτά, όμως δεν εκμεταλλευτήκατε το δικαίωμα που σας έδινε ο νόμος και ερχόμαστε τώρα στο δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος και απέχουμε από τα συλλογικά όργανα, απέχουμε από την Οικονομική Επιτροπή, απέχουμε από την ποιότητα ζωής, γιατί λέμε ότι έχει ενώθευση στην απλή αναλογική. Δεν υπήρχε, αγαπητή στην άδελφη, νόμος αλλά καρτ. Υπήρχε νόμος. Ή τον ακολουθούσαμε ή δεν τον ακολουθούσαμε. Δεν παίρνουμε τα καλά και αφήνουμε τα κακά. Όσον αφορά τα έργα, και μια και είναι η κυρία Παπανέστη εδώ, η κυρία Παπανέστη δεν ξέρω αν ήρθε από τον Μίστρο ή δεν ξέρω την καταγωγή της. Νομίζω ότι είναι από τον Μαντούδη. Η κυρία Παπανέστη θα εγγραφεί και θα μιλήσει στην ιστορία του Δήμου Χαλκιδέων ως η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών με τα περισσότερα έργα στο Δήμο Χαλκιδέων. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί εκτελούνται έργα, τα ανέφερα η δήμαρχα αρχαολιτικά, δεν θέλω να τα ξαναπώ, παντού. Θα σταθώ λίγο στην αυτεπιστασία, με νούμερα για να καταλάβουμε λίγο τα μεγέθη. Η αυτεπιστασία είναι ένα εργαλείο άμεσης, ποιοτικής δουλειάς από τους εργαζόμενους του Δήμου. Εμείς έχουμε προσπαθήσει να τους δώσουμε τα ηχεία και εκείνα για να προχωρήσουν και να μπορέσουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Το 2017 η αυτεπιστασία ήταν ένα εκατό, το 2018 ένα εκατό, το 2019 ένα εκατό, το 2020 πεντακόσεις χιλιάδες, το 2021 εφτακόσεις χιλιάδες, το 2022 τρακόσπιντε χιλιάδες και το 2023 φέτος αυτό που ψηφίζουμε σήμερα είναι τρακόσεις χιλιάδες. Τα μηχανήματα δεν στάθηκε σχεδόν κανένας. Δεν είχε αγοραστεί ούτε καροτσάκι με μία ρόδα. Και μιλάμε ότι αυτή τη στιγμή που είμαστε στη μέση γιατί την άνοιξη θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της αγοράς των μηχανημάτων και αύριο έρχονται μηχανήματα, έχουμε εκτελέσει 1,5 εκατομμύριο εξοχρονισμό των μηχανημάτων του στόλου, τα οποία αγγιώνται την ασφάλεια των εργαζομένων και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και είναι βασικό αυτό. Μετά από 12 χρόνια, αγαπητοί συνάδελφοι και όσοι που έρχεστε από ενότητες, δόθηκαν καινούργια μηχανήματα ή αυτοκίνητα στις ενότητες. Μετά την αφέμαξη που έγινε από τον Καλλικράτη, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει, έτσι έπρεπε να γίνει. Μετά από 12 χρόνια, λοιπόν, επιστράφηκαν και θα επιστρέφονται καθημερινά μηχανήματα πίσω. Για τον ηλεκτροφωτισμό, μια και δεν ανέφερε κανένας τίποτα, έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Νομίζω ότι ο ηλεκτροφωτισμός είναι το τμήμα, το ηταμή, που ανταποκρίνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό φαίνεται και στο Νόβοβιλ. Έχει ένα ποσοστό ανταπόκρισης 90-95% νομίζω. Και επειδή από μικρός, όταν ασχολήθηκα με αυτό, μου τριβέλτυζε το μυαλό ότι δεν θέλω να ακούω, δεν υπάρχουν λάμπες. Αυτό δεν υπάρχει όσο είναι η δημοτική αρχή της Βάκκα. Πάντα υπάρχουν λάμπες και έχουμε βάλει LED σε όλη την πόλη. Αγορές κοπέδων. Οι κοινότητες του Μήτικα και της παραλίας Αυλίδος στερούνταν δημοτικής έκτασης και δεν μπορούσε να γίνει κανένα έργο εκεί. Με αυτό το προϋπολογισμό το σημερινό βάζουμε 100 χιλιάρικα στο Μήτικα και 58 χιλιάρικα στην παραλία Αυλίδος, ούτως ώστε να αγοράσουμε οι κόπεδα για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε και να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε και να κατασκευάσουμε έργα και για αυτές τις ενότητες. Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι ο Δήμος Χαλκιδέων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, που και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία της ημερινής δημοτικής αρχής, έχει 108 χιλιάδες πληθυσμό από την αρχή και υπάρχουν 150-200 άνθρωποι οι οποίοι είναι παρατρεχάμενοι, είναι γνωστός του γνωστού, ο ένας ο άλλος. Αυτοί διεκδικούν και έπαιρναν πάντα από όλες τις δημοτικές αρχές να βάλουν και αυτοί που ήμασταν εμείς στη μερίδα του Λέοντος. Προσπαθήσαμε να δουλέψουμε τυφλά. Δεν κάναμε εξαιρέσεις σε κανέναν. Όλα τα αιτήματα του κόσμου που ερχόντουσαν τους αντιμετωπίσαμε ίσα όλους για να μπορέσουμε να τους παραδώσουμε αξιοπρεπή σχολεία, γήπεδα, πλατείες, γειτονιές και δρόμους. Και αυτό είναι το έργο που τελικά αφήνουμε στην πόλη. Ένας εργαζόμενος στο εργοτάξιο, ο οποίος είναι και αριστερών πεποιθήσεων και έχει μεγάλη αξία αυτό για μένα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι και πιο ειλικρινείς και τα βλέπουν και πιο σφαιρικά τα πράγματα. Μου είπε, Αντιδήμαρχε, αυτή η δημοτική αρχή, τόσο που έχει δουλέψει για τον απλό κόσμο... Δεν καταλαβαίνεις τι ακούς. Λοιπόν, αυτή η δημοτική αρχή έχει δουλέψει για τον απλό πολίτη, χωρίς να κάνει διακρίσεις. Για μένα, αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιβράβεση που έχω ακούσει σε αυτά τα χρόνια που είμαι αντιδήμαρχος. Αυτό είναι το πρόσιμό μας. Με αυτόν τον τίτλο θα κατεβούμε στις εκλογές και θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα αναγνωρίσει και θα επιβραβέσει τη δημοτική αρχή, δυνατόν σ' άλλη μια θητεία. Ευχαριστώ. Λοιπόν, θα είμαι πάρα πολύ σύντομη, γιατί ο χρόνος πιέζει και θα σταθώ μόνο σε κάποια ζητήματα επίγραμματικά, γιατί πρέπει να υποθούν αλήθειες για θέματα για τα οποία κατηγορείται η παρούσα δημοτική αρχή και μάλιστα κατηγορείται αντί να επιφημείται. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από την αντιπολίτευση, γιατί πάντα αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης και εμείς όταν καθόμαστε εκεί σαν αντιπολίτευση λέγαμε ότι είναι κακός ο προϋπολογισμός. Ήρθε η αντιπολίτευση σήμερα και μας είπε δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό γιατί είναι κακός ο προϋπολογισμός. Δεν περίμενα να ακούσω τίποτα διαφορετικό όμως για να γίνω συγκεκριμένη. Κύριε Παγώνη, δεν μπορείτε να φέρνετε ως παράδειγμα τα παρελθόντα χρόνια που ήμασταν εμείς σε θέση και να λέτε ότι παίρναμε τα δάνεια και τα δίναμε στην κατανάλωση, αντί να μας πείτε μπράβο που είχαμε παραλάβει πηχή επειδή αν έφερε και τον Καριστίνο, ήθελε να τον υπερασπιστεί ο Γιώργης, δύο εκατομμύρια δάνειο για την αποχέτευση του Λιλαντίου, τα εντάξαμε και τα πήραμε, ή τα δύο εκατομμύρια για την ύδρευση της αυλίδας, τα εντάξαμε και τα πήραμε, δηλαδή απαλλάξαμε τη δημοτική αρχαία από τα δάνεια που είχε στην πλάτη της. Δεν μπορείτε να μας ψέχετε γι' αυτό. Δεν μπορείτε να λέτε και εγώ δεν θα, γιατί θα πω και άλλα παρακάτω για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους, δεν μπορείτε να λέτε ότι ήρθε ο Μπακογιάννης και δεν μου ενέταξε και μόλις βγήκε η ΒΑΚΑ της ενέταξαν έργα. Ο Μπακογιάννης έχει βγάλει για εσάς δύο προσκλήσεις. Δύο προσκλήσεις για το Ανοιχτό Κεντροεμπορείο, ότι μία μάλιστα ειδική για εσάς και δεν καταφέρετε να εντάξει το Ανοιχτό Κεντροεμπορείο. Δεν κάνω λάθος, κύριε Παγώνη. Και αυτό είναι γνωστό ότι σπάσει. Λοιπόν, λοιπόν... Όχι, δεν ανακαλώ. Βγήκαν δύο προσκλήσεις και δεν το καταφέρατε. Λοιπόν, δεν μπορείτε να λέτε για τη Βενιζέλλου αυτά λοιπόν. Γιατί να σας πω κάτι. Για τη Βενιζέλλου είχαμε γραμμές τίτλου σε χαρτιά. Δεν υπήρχε μισή μελέτη. Μισή! Τα κάναμε όλα εξ αρχής. Και ειδικά η Βενιζέλλου ήταν ένα έργο που είχε ξεκινήσει και από τη θητεία Ζεμπίλη. Καμία ένταξη δεν είχε γίνει. Και δεν μπορείτε, και είμαι πολύ σύντομη γι' αυτό, να αναφέρετε την ιωριοθέτηση του Λίλαντα, τα θέματα του νοσοκομείου, ακόμα και το σοβαρότετο θέμα της κατασκευής της ΜΕΑ ή της φυλακές, σαν θέματα που αποκλειστικά και μόνο είναι υπεύθυνη η Δημοτική Αρχή. Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά είναι ζητήματα που δεν είναι της τυπικής αρμοδιότητας της Δημοτικής Αρχής. Δεν σημαίνει βέβαια ότι ο Δήμαρχος δεν πρέπει να τα τρέξει. Φυσικά και πρέπει. Δεν μπορείτε όμως να έρχεστε και να συζητάμε για προϋπολογισμό με ατζέντα πότε θα γίνουν οι φυλακές. Έλατε να μας πείτε για τα έργα του Δήμου και θα απαντήσω και γι' αυτά. Θα απαντήσω για τη Δημοτική Αγορά και ευχαριστώ όλας που μου δίνετε η ευκαιρία μέσα από τις ερωτήσεις που μου τέθηκαν και σε σχέση με τις πληρωμές με τη θάλια. Ναι κύριοι, εντάξανε έργα και το χρήμα δεν έτρεξε και αυτή είναι η αλήθεια. Και εγώ λέω αλήθειες πάντα και δεν κρύβομαι και τα είχα πει και σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια. Ότι ωραία πετύχαμε και ευχόμαστε να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις. Δεν τρέχουν οι χρηματοδοτήσεις, όχι. Και το λέω δημοσίως, έχουμε πάρει χρήματα στα χαρτιά αλλά δεν ρέει το χρήμα. Κι ούτω ο Σπανός στέει, γιατί και ο Σπανός απαλούτα παίρνει. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που πετύχαμε καλό εργολάβο στη δημοτική αγορά, ο οποίος είχε την άνεση να φτιάξει το έργο ενώ έχει πάρει ελάχιστα χρήματα. Έχει πάρει μόνο 500.000 περίπου, αν δεν κάνω λάθος, από τα χρήματα της περιφέρειας. Και τώρα ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για να ξεκινήσουμε την εκταμίευση από το Αντώνης Τρίτης. Και είμαι αισιόδοξη γιατί, γιατί ακόμα και ο Πρόεδρος του Ταμεί παρακαταθυκών και δανείων, ο οποίος είναι εξαιρετικός και τα λέει ο Κύριος Σταμάτης, για να λέμε τα σωστά σε αυτή την αίθουσα και ποια άνθρωποι βοηθάνε, είναι αρρωγός από την πρώτη στιγμή σε όλες τις διαδικασίες για να κάνει αμέσως εκταμίευση. Γιατί από εδώ και πέρα ο εργολάβος θα πληρώνεται από το Αντώνης Τρίτης. Και η αγορά κύριε δεν έχει σταματήσει και δεν έχει σταματήσει γιατί, γιατί σας λέω και πάλι, η εταιρεία αυτή προχωράει με τον τρόπο που προχωράει και βέβαια είδε την προσπάθεια που κάνει και η Δημοτική Αρχή και θέλει να τελειώσει το έργο. Ξεκινάμε από εδώ και πέρα να πληρώνουμε με το Τρίτης και με την ένταξη που κάναμε, που δεν πήραμε δάνειο, γιατί αυτά πρέπει να λέγονται και να ξαναλέγονται, θα πληρώσουμε το μεγαλύτερο μέρος δημοτικής αγοράς. Τα έργα τώρα τα άλλα της θάλιας, τα οποία και αυτά δεν έχουν πληρωθεί, είπε ο κ. Γουρνίστα, έτσι είναι. Το γήπεδο του Βασιλικού τελείωσε κι ο άνθρωπος έχει πάρει 25.000, όχι γιατί δεν φταίει η Δημοτική Αρχή. Δεν έχει έρθει χρηματοδότηση, δεν δίνονται χρήματα. Έχουμε, βέβαια, τώρα τη διαβεβαίωση ότι θα έρθουν κάποια χρήματα μέχρι τ' αλλούς του έτους. Θα δούμε, θα δούμε, όμως το λέω και το λέω δυνατά, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Δεν τρέχουν οι χρηματοδοτήσεις όπως θα έπρεπε να τρέχουν και αναφέρομαι στο που δουέ. Κλείνοντας, επειδή ξέρετε, δέχομαι να μου πείτε ότι δεν έχω όραμα, γιατί η άποψή μου περί οράματος είναι λίγο συγκεκριμένη, γιατί το όραμα έχουν πάρα πολύ. Και σε μια καφετέρια, αν πάμε τώρα και κάνουμε συζήτηση, θα βρούμε 10-20-30 να έχουν οράματα. Το θέμα είναι τι έργο παράγει κανείς και τι αφήνει πίσω του. Και το τι αφήνει πίσω του, ξέρετε, τι αφήνει πίσω της κάθε δημοτική αρχή, κρίνεται όταν συνήθως φεύγει η δημοτική αρχή. Και τότε, καμιά φορά, κρίνουν και πιο αντικειμενικά, οι πολίτες και όλοι, ακόμα και εμείς οι ίδιοι. Δέχομαι να μου πείτε ό,τι θέλετε, δεν δέχομαι όμως μήγα στο σπαθί μου για ζητήματα ηθικής. Και δεν θέλω να υπάρχει αυτό που τεχνιέντος κάποιοι εδώ και καιρό προσπαθούν να περάσουν, περί αναθέσεων. Ό,τι αναθέσεις έγιναν, έγιναν. Είτε επειδή ήταν θάλια, είτε επειδή ήταν χρήματα COVID. Έπρεπε να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, αυτό το νόημα είχε το κατεπίγον του COVID και η θάλια, και σε όλη την Ελλάδα όλοι οι δήμοι ακολούθησαν την ίδια διαδικασία. Και εσείς αν ήσασταν δημοτικοί αρχοί, ο παγώνης, ο καθαροσπόρης, ο καλαθέρης, την ίδια διαδικασία θα ακολουθούσατε. Είναι όχι, το λέω και το υπογράφω γιατί την ακολούθησαν οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα. Γιατί αυτή είναι η έννοια του επίγοντος κύριε Παγώνη. Γιατί αυτά τα χρήματα έχουν προθεσμίες για να απορροφηθούν. Αλλά και για να πάμε και στην ουσία, γιατί η ουσία μετρά και όχι ο τίτλος, θα πω ότι σε όλες τις δικές μας τις αναθέσεις υπάρχουν πάρα πολλοί προμηθευτές και πάρα πολλοί εργολάδοι. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε την παρούσα Δημοτική Αρχή για αναθέσεις, όταν εσείς με διαγωνισμούς είχατε ένα και μοναδικό εργολάδος στο Δήμο Χαλκιδέων. Ο οποίος τα 16 εκατομμύρια που μου λέτε εμένα σήμερα τα είχε πάρει από διαγωνισμούς. Αλλά όταν σε αυτούς τους διαγωνισμούς υπήρχαν μέσα όροι, τους οποίους έβγαλε η παρούσα Δημοτική Αρχή και τους άνοιξε και άνοιξε την πιάτσα, μας βόλευε τότε και η διαγωνιστική διαδικασία. Λοιπόν, αυτά είχα να πω. Πείτε ότι θέλετε για τη βάκα, πείτε ότι δεν είναι καλή, πείτε ότι είναι τεμπέλα, πείτε ότι δεν αξίζει, πείτε ό,τι επιθυμείτε. Για ζητήματα ηθικής δεν δέχομαι κουβέντα. Λοιπόν, καλά Χριστούγεννα και προχωράμε. Κύριε Παγώνη, ολοκληρώσαμε, ολοκληρώσαμε. Να ζητήσω και την ψήφο των Παρισταμένων Προέδρων. Μας ακούνε με προσοχή από την αρχή. Να πάμε και με τη... δώστε μου λίγο τη... Λοιπόν... Είπανε, ναι, όλοι. Τώρα μισό λεπτό, εντάξει, αλλά θα τους ρωτήσω ονομαστικά, αφήστε με. Λοιπόν, έτσι όπως είναι γραμμένη εδώ, έτσι για αυτό να μην παρεξηγούμε να γίνουν κολλά, ο κ. Λιμπέρης, ο κ. Τσούρτος, ο κ. Τροχούτσος και ο κ. Γιαννούκος από τον Βάθος. Λοιπόν, κυρίες συνάδελφοι, κατά πλειοψηφία... Α, και ο κ. Μακρύτης. Α, και ο κ. Μακρύτης, νόμιζα ότι είχατε φύγει, σας ήταν πίσω από την κολλ... Στο δέντρο, εσείς όχι. Εγκρίνεται, κατά πλειοψηφία, λοιπόν, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2023 και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης. Κυρίες συνάδελφοι, κελίεται η συναιδρία σας.