1η Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE το χτίστηκε το 1980-90 και παραχωρήθηκε στο Δήμο και από τότε τελείται εδώ πέρα το Δημοτικό Συμβούλιο από το 1930 και μετά. Ό,τι αφορά το Wi-Fi θα μπείτε από το Δήμο Καβάλας στο Wi-Fi, στο free access, μια παράκληση όμως, τα λάπτοπ μόνο, όχι τα κινητά όσο μπορείτε για να μην πέσει το δίκτυο. Από εκεί και πέρα η επικοινωνία σας μεταξύ σας θέλω να γίνεται με γραπτά σημειώματα. Θα επιτρέψω μικρούς ψηθείρους αλλά να μην ενοχλούν τη διαδικασία. Ωραία, παράδειγμα τους χάρη, άμα θέλει ο κύριος Ζαχαριάς να επικοινωνήσει με τον κύριο Σαπουτζή μέσω γραπτού μηνύματος που μπορεί να ενημερώνει τον κύριο Ρετζή, τον Αντρέα, θα έρχεται να το παίρνει να το δίνει. Επίσης, οποιαδήποτε απορία έχετε προς εμένα ή της Εντινομικής Πυρησίας, επίσης με χαρτάκι για να μην διακόπτουμε τη διαδικασία. Κάτι ακόμα, άμα θέλετε να μιλήσετε έχουμε τα πλακάρτ, αυτά θα είναι κυρίως και τη δευτερολογία στο δεύτερο γύρο. Για να μιλήσετε πρέπει να σας δώσω το λόγο να σας αναγνωρίσω, δεν μπορείτε να μιλήσετε έτσι. Τώρα, πάμε στα μικρόφωνα. Τα μικρόφωνα λειτουργεί, πέρα από το δικό μου, τα δικά σας μόνο ένα κάθε φορά. Οπότε, μην ξεχάσετε να το κλείνετε όταν το ανοίγετε, στο τέλος δηλαδή. Όσο αφορά το χρονόμετρο. Ξέρετε τους χρόνους, επικεφαλείς 5 λεπτά, η υπόλοιπη δημοτική σύμβουλη από 3 λεπτά. Ερωτήσεις θα έχετε χρόνο από 1 λεπτό και αυτοί που απαντάνε έχουν σύνολο για τις 2 ερωτήσεις, γιατί μετά από κάθε ομιλητή είναι 2 ερωτήσεις. Σύνολο 3 λεπτά. Παράδειγμα και μια επενθύμηση. Όταν θα σας γίνονται 2 ερωτήσεις, παρακαλώ να σημειώνετε για να μην διακόπτουμε και λέμε μετά να ρωτάμε και τέτοια. Καταλάβατε, το έχουμε, τέλεια. Οτιδήποτε θέλει θα με ρωτάτε με γραπτό μήνυμα. Λίγο για να σπάσει ο πάγος, να γνωριστούμε σιγά σιγά πριν ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία. Όπως σας είπα είμαι Κωνσταντίνος και μου αρέσει πάρα πολύ το ραδιόφωνο όπως θα δείτε και αυτό σήμα εδώ πέρα. Ας ξεκινήσουμε σιγά σιγά. Κύριε Σαπουντζή, θέλω να πείτε κάτι για εσάς. Είναι off topic. Όπως θέλεις, είναι άνετο. Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Σαπουντζής Ιωάννης, είμαι τετουετής φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και είναι μεγάλη χαρά μου να είμαι δήμαρχος σε αυτή την πρώτη προσομοίωση. Και ελπίζω να ακολουθήσω μια ορθή και στρωτή διαδικασία στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου. Καλημέρα σας από μένα. Ονομάζομαι Χατζιωάννη Παναγιώτης. Είμαι δευτεροετής φοιτητής στο Τμήμα της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε τέτοιου είδους συνεδρίαση. Και ελπίζω μέσα από αυτό το διάλογο να βγάλουμε κάτι παραγωγικό το οποίο να βοηθήσει την πόλη μας στο σύνολο. Ευχαριστώ. Καλημέρα. Ονομάζομαι Αλεξία Ναγνώστου. Είμαι δευτεροετής φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Είμαι από τα Γιάννε, όμως είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ, σε αυτό το διάλογο. Καλημέρα. Ονομάζομαι Λευθερία Μαρμαρά. Είμαι δευτεροετής φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτήου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι η πρώτη μου φορά που συμμετέχω σε κάτι παρόμοιο και ελπίζω να μου αρέσει και να σας ξανασυμμετάσω. Καλημέρα σας και από μένα. Ονομάζομαι Μιλτιάδης Θεοφάνης. Ευχαριστώ τα παιδιά που με ενημέρωσαν για αυτή την ωραία πρωτοβουλία στην πόλη της Καβάλλας. Ούτε εγώ είμαι από εδώ αλλά εύχομαι να βοηθήσω με τον τρόπο μου την πόλη και να περάσουμε όλοι καλά. Καλημέρα. Ονομάζομαι Ήμβρος Αντώνης. Είμαι πολιτικός επιστήμων. Έχω τελειώσει το Τμήματο Πολιτικών Επιστημών Θεσσαλονίκης. Εύχομαι με τις προτάσεις μας να βοηθήσουμε στο σύνολο τον Δήμο Καβάλλας και να υπερασπιστεί τους νέους και το μέλλον μας. Ευχαριστώ πολύ. Γεια σας. Εμένα με λένε Ευαγγελία Ρφανίδου. Είμαι από Ξάνθη. Είμαι και εγώ δευτεροετής φοιτητρια του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαιού και Φυσικού Αερού εδώ στη Καβάλλα. Θεωρώ ότι γενικότερα τέτοιες δράσεις που αναλαμβάνουν νέοι δεν θεωρώ ότι είναι εύκολο να χαθούν, επειδή ακριβώς είμαστε νέοι. Είμαστε η γενιά η οποία θα αναλάβει τα εννοία των προηγούμενων. Επομένως, κλείνοντας, θέλω να πω ότι είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που επιλέχθηκα για να είμαι εδώ και θεωρώ ότι σίγουρα κάτι θα βγει από όλο αυτό. Καλημέρα σας. Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Δημητριάδο Αθηνά. Είμαι από την Καβάλλα. Είμαι στο πρώτο έτος της ιατρικής και είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε κάτι τέτοιο. Ελπίζω να βγάλουμε κάτι πολύ καλό και υπαραγωγικό για την Καβάλλα. Καλημέρα. Ονομάζομαι Ευαγγελία Βαπανικολάου. Είμαι δευτεροετής φοιτήτρια του Δημοκριτή Υπονοπιστημίου Θράκη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης. Είναι η τρίτη μου συμμετοχή σε τέτοια προσομοίωση. Χαίρομαι που γίνεται κάτι τέτοιο στην πόλη της Καβάλλας διότι είμαι από εδώ. Εύχομαι να κυλήσω με όλα η δικασία. Καλημέρα σε όλους. Ονομάζομαι Χρήστος Γραμμένος, φοιτητής πολιτικών επιστημών. Πιο κοντά στο μικρόφωνο. Δεν έχω πει καφέ γι' αυτό. Ελπιστούμε σε έναν δημοκρατικό, πολιτισμένο και υγιή διάλογο. Να πιούμε καφέ αργότερα. Και καλή επιτυχία σε όλους. Καλημέρα κι εγώ. Είμαι επικεφαλής όπως γνωρίζετε ήδη. Ονομάζομαι Ζαχαριάς Γεώργιος, όχι Ζαχαρίας όπως λέει το πλακάρτη έγινε έναν τυπογραφικό. Είμαι κι εγώ φοιτητής πολιτικών επιστημών στη Θεσσαλονίκη. Μπαίνουμε τέταρτο έτος και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Ελπίζω να έχουμε μια πολύ καλή συζήτηση. Ευχαριστώ. Καλημέρα κι από μένα. Ονομάζομαι Μασχοπολου Φιλιώ. Είμαι τεταρτοετής φοιτητήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον Παναγιώτη τον Μουτσάκη και τον Ανδρέα τον Ρέντζι. Ρέντζι, συγγνώμη. Συγγνώμη, αγαπημένε, που με κάλεσαν να συμμετάσχω και εγώ σε αυτό το διάλογο προσωμίωσης. Εγώ θα ήθελα, μόλις βγούμε από εδώ, να έχουμε βγάλει κάποιες ωραίες ιδέες και να κάνουμε έναν ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο. Αυτά. Και να το ευχαριστηθούμε. Καλή συνέχεια σε όλους. Καλημέρα σας. Είμαι Φωτίνη Γάλλου. Είμαι και εγώ φοιτήτρια των πολιτικών επιστυμών και μπαίνω ίσιο στο τρίτο έτος. Είμαι πάρα πολύ χαρίμουμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Εγώ θα διαφωνήσω λίγο με κάτι που είπε πριν μια κοπέλα ότι πιστεύω στους νέους. Δεν πιστεύω στους νέους, πιστεύω στους ανθρώπους. Και όποια ηλικία και να έχουν και πιστεύω ότι όλοι σήμερα εδώ είμαστε άνθρωποι με θέληση και με όρεξη, ανεξαρτήτως ηλικίας, που θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό. Είμαστε εδώ για την καβάλα αρχικά, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Στοδιακά χτίζουμε την προσωπική μας πορεία και μετέπειτα του τόπου μας. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την παράταξή μου για να πω ότι πραγματικά μέχρι τώρα έχουμε δουλέψει άψογα και ελπίζω και η σημερινή συνετρία σε να κλείσει τόσο εξίσου όμορφα. Ευχαριστώ. Γεια σας. Είμαι ο Χρήσος Τζάγκας. Είμαι τώρα στο 4ο έτος πολιτικών επιστημών Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε τέτοιους προσωμιώσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο και θεωρώ πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι οι νέοι πλέον συμμετέχουν στα κοινά σε τέτοιο βαθμό και πιστεύω ότι μέσα από έναν γόνι μου διάλογο θα βγουν οι κατάλληλες ιδέες ώστε να μπορέσει αυτή η πόλη και να αναπτυχθεί αλλά και να δώσει το πάτημο που πρέπει στα νέα παιδιά. Καλημέρα και από εμένα συνάδελφοι. Ονομάζομαι Ράδος Αλέξανδρος. Είμαι απόφυτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκροτήου Πανεπιστημίου και η μακρόχρονη εμπειρία μου από τις συμμετοχές και τη διοργάνωση παρόμοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων μου έχει δείξει πως μόνο θετικά μπορεί ένας νέος να πάρει από όλη αυτή τη διαδικασία. Εύχομαι πραγματικά να το απολαύσετε. Συγχαρητήρια στη διοργάνωση και στα παιδιά, κυρίως στον Παναγιώτη που είναι, δεν το βλέπω τέλος φόνο, για την προσπάθεια αυτή, γιατί είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αναλαμβάνουν σε ένα βαθμό και τις ευθύνες των λεγωμένων και των πράξεων τους, να ασχολούνται με τα κοινά και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να παράγεται ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος όπως και η ονομασία του Συνεδρίου. Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα, ονομάζομαι Ελένη Χριστίνα Γεωργιάδου, έδωσα δεύτερη φορά Πανελλήνη εστοχεύωση στην Αγγλική Φιλολογία. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε κάτι ανάλογο και συμμετείχα γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχύουμε δράσεις που βοηθούν τους νέους να πολιτικοποιούνται και ελπίζω να πάρουμε αποφάσεις που θα βοηθήσουν την πόλη της Καβάλας. Καλημέρα, εγώ είμαι η Άννα Μαρία Μπουτίδου, γραμμένα γιατί μη κοιτάς έτσι. Λοιπόν, είμαι και εγώ φοιτήτρια του Δημήματος Πολιτικών Επιστημόντων στη Θεσσαλονίκη και στο Ρεστοτέλιο. Εγώ αυτό που θα θέλω να τονίσω, το είπα τώρα πάρα πολύ ωραίο για τον παραγωγικό διάλογο, αλλά αυτό που θα θέλω πραγματικά να τονίσω είναι το γεγονός ότι τα παιδιά της οργανωτικής είναι πραγματικά άξια συγχαρητηρίων για το γεγονός ότι κατόρθωσαν να κάνουν ένα συνέδριο δωρεάν, με δωρεάν διαμονή και δωρεάν συμμετοχή και όλες τις παροχές που μας προσφέρουν εδώ, κάνοντάς το προσβάσιμο προς όλους και όλες, ανεξαιρέτως, χωρίς διακρίσεις οικονομικής κατάστασης και τα λοιπά. Ευχαριστώ. Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Κασσίνη. Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Κασταρά Μαρία και είμαι φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Ουγαίου. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μία τέτοια προσομοίωση και ελπίζω να βγει κάτι καλό από όλο αυτό. Καλημέρα και από μένα. Ακούγουμε? Ναι, εντάξει. Γιατί με το μικρόφωνο είχαμε ένα θέμα. Ονομάζομαι Λεμπίδη Βασιλική. Έξω από εδώ θέλω να είμαι απλώς η Βαλίνα και όχι η κυρία Κωνσταντοπούλου ή αυτή που πρέπει να φοβάστε. Είμαι φοιτήτρια διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στη Θεσσαλονίκη, τέταρτο έτος τελείωσα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι απόψε εδώ και είμαι και εγώ μέρος του διαλόγου, που με τόσο πολύ κόπω στήθηκε από τα παιδιά του οργανωτικής. Εύχομαι καλή επιτυχία και ελπίζω να έχουμε έναν επικοδομητικό και πολιτισμένο διάλογο. Καλημέρα και από μένα. Ονομάζομαι Μαρία Νικίτα. Είμαι τρίτα έτος στη φιλολογία της Κομοτινής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια τέτοια προσωμίωση και πιστεύω θα είναι μια πολύ καλή εμπειρία. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να καλωσορίσουμε την κυρία Δήμαρχο, κυρία Τσανάκας, σας ευχαριστούμε. Καλημέρα σας και τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους κατά δημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που παρεβεί και αυτή τη στιγμή. Θέλω να πείτε μια κουβέντα. Ευχαριστούμε πολύ κυρία Δήμαρχη, τιμή μας που είστε εδώ πέρα. Αν να πάτε μη μπορείτε να συμμετέχετε κιόλας, ευχαριστούμε. Και να παρέμβετε προφανώς, το λόγο ο κύριος Μανίτσας. Η κυρία Πεκρίδου είναι η νομική υπηρεσία και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Ο κύριος Απουτζίς είναι ο δήμαρχος από εδώ πέρα. Κύριε Μανίτσα. Καλημέρα σας, ονομάζομαι Ανδρέας Μανίτσας και κατάγαμαι από αυτή την πόλη. Και μάλλον είμαι και μοιοψηφία εδώ μέσα, οπότε έχω καταλάβει. Είμαι τεταρτοαιτής φοιτηστής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικών και Τηλεπικαινωνιών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Και πέρα από την ιδιαίτερη αξία που έχει το Ζενογενητή, πέρα από την εξαιρετική οργάνωση, έχει και η συνυστηματική αξία για μένα που είμαι από αυτή την πόλη. Θέλω να προσπαθήσω με ό,τι γνώση έχω και με την προσπάθεια που θα κάνω, να βοηθήσω αυτή τη διεργάνωση να βγάλει κάποια αποτελέσματα για αυτό το ντόπο και ελπίζω σε ένα επικοδομητικό διάλογο. Χαίρεται και από μένα. Όπως βλέπετε ονομάζομαι Ιωάννα Νεστορίδη. Εγώ έχω μια πιο περιπλοκή ιστορία διότι σπουδάζω, οπότε θα πω απλώς ότι κάνω ένα double major, νομική και πολιτικές επιστήμες. Είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται και δουλεύω σε μια ιτερία λογοτεχνίας στον Καναδά οπότε ασχολούμαι κυρίως με τη λογοτεχνική συγγραφή και τη συγγραφή λόγων. Χαίρομαι πολύ που βρίσκουμε εδώ, ελπίζω να περάσετε πολύ ωραία, να το διασκεδάσετε, να παράξουμε όλοι μαζί κάτι όμορφο και καλή συνέχεια. Κυρία Πεκρίδου. Καλημέρα και από μένα. Ονομάζομαι Άννα Πεκρίδου, σπουδάζω νομική στο Τελεπανεπιστήμιο της Αλληνικής, είμαι τέταρτο έτος, τελειώνω τώρα, νομίζω, το Σεπτέμβριο. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ πέρα και ελπίζω να περάσει γρήγορα η μέρα και ευχάριστα. Σας ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Δήμαρχε. Μέχρι τις εφτά εδώ πέρα θα είμαστε, οπότε... Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε. Και τώρα, ώρα να πάρουμε παρουσίες, ολόγωση στην κυρία Πεκρίδου. Θα διαβάζω το κατάλογο. Εδώ πέρα έχουμε τα ονόματα από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, από όλους τους δημοτικούς συμβούλους που βρίσκονται εδώ πέρα. Επομένως, όσοι λείπουν θα είναι στην άλλη επιτροπή. Θα μου το πείτε για να το σημειώσω. Μιλτιάδης Θεοφάνης. Αλήκη Παπαδοπούλου. Αλεξία Ναγνώστου. Αθηνά Δημητριάδου. Δέσποινα Βυργηλίου. Παναγιώτης Χατζιωάννου. Αντώνη Σύμβρος. Ευαγγελία Ορφανίδου. Ελευθερία Μαρμαρά. Ιωάννα Ναγνώστου. Κωνσταντίνα Μοσχοπούλου. Αναστασία Σειτανίδου. Δημήτρης Γιορόπουλος. Χρύσα Γοργία. Κωνσταντίνος Οθονέος. Ανδρέας Πολυχρόνης. Λιδία Ποστολίδου. Εντάξει, από τζις Ιωάννης είναι εδώ. Ελένα Χριστίνα Γιουργιάδου. Μαρμαρά. Μαριαννά Μπουντίδου. Αλέξανδρος Ράδος. Ανδρέας Μανίτσας. Μαρία Κοσταρά. Λαμπίδη Βασιλική. Λαμπίδη Βασιλική. Είναι κάποιος από τους προτευτικένους που δεν άκουσε το όνομά του. Και από το μαζί για την Καβάλα. Φιλιόμος Χοπούλου. Χρήστος Τζάγκας. Χρήστος Γραμμένος. Ευαγγελία Παπανικολά. Φωτινή Γάλλου. Και Γιώργος Παπαντζίκας είναι στην άλλη. Πάρε κάποιος που δεν άκουσε το όνομά του. Ο κ. Ζαχαρίκιας, εντάξει. Τέλεια, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Λοιπόν, ας περάσουμε λοιπόν στο πρώτο θέμα. Κατάρκυση των δημοτικών τελών για την οικονομική βοήθεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Υπόλοιπο λόγο στο δήμαρχο κ. Σαπουτζή για τα επόμενα πέντε λεπτά. Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να προάγουμε σοβαρές και διώσιμες λύσεις για το μέλλον της Καβάλλας. Μιας της Καβάλλας η οποία αποτελεί κονδικό σημείο στη ιστορία της χώρας και στη ιστορία της νεότερης ιστορίας αλλά και του χριστιανισμού. Αυτή η πόλη πρέπει και μπορεί να αποτελέσει φάρο για διώσιμες αλλαγές όσον αφορά αυτό το θέμα για αυτή την πόλη. Πρέπει να προάγουμε τους συμφέρον όλων των πολιτών. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Εμείς, ως δημοτικοί αρχοί προσπαθούμε πάντα να υπερρυστούμε τον καθένα και την καθεμία που κατοικεί από τους Φιλίππους μέχρι την Καβάλλα και την κάθε μικρή κοινότητα αυτού του δήμου. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το μοναδικό μέλημα της δημοτικής αρχής. Έτσι δρούμε και έτσι πάντα θα δουλεύουμε σαν δημοτικοί αρχοί μέχρι το τέλος της ιστορίας μας. Γι' αυτό το λόγο μας επέλεξαν και οι δημότες μας. Θέλω να τονίσω πως οι ευπαθείς ομάδες είναι μια σημαντική ομάδα αυτού του τόπου. Και δυστυχώς μέρα με τη μέρα αυξάνομαι. Δεν είμαστε υπεύθυνοι φυσικά γι' αυτό εμείς. Όμως, στόχος μας είναι να τους ελαφρύνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς όμως να επιβαρύνουμε το ταμείο του δήμου. Χωρίς να επιβαρύνουμε τη δημόσια επιχείρηση είδευσης και αποχέτησης καβάλας. Στόχος μας είναι να προαχθεί το συμφέρον αυτών των πολιτών. Να αποφεληθούν αυτοί που πρέπει να αποφεληθούν. Και όχι να αποφεληθούν άλλοι σε βάρος άλλων ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις δαπάνες τους, να καλύψουν τα έξοδά τους. Θεωρούμε πως οι λύσεις τις οποίες προσφέρουμε εδώ πέρα είναι εξαιρετικά βιώσιμες. Περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία. Περιλαμβάνουν τις πολίτικνες ομάδες, τους μακροχρόνια ενεργούς, τους απόρους, τις μονοχροναιικές οικογένειες, τους τριτέκνους και όλες τις ομάδες οι οποίες θεωρούμε πως αξίζουν να απαλλαχθούν, να μειωθούν τα τέλη για αυτούς, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα μέσα σε αυτή την πόλη. Πρέπει όμως να σταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά σε αυτές τις παροχές. Να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα, να πάρουμε και να πάρουμε όλοι, όλο το σώμα την ευθύνη των αποφάσεων αυτών. Για αυτόν τον λόγο ακολουθούμε εδώ και ήδη τρία χρόνια της βέλησης των δυνατές πρακτικές, λαμβάνοντας ήδη δύο αποφάσεις τα προηγούμενα χρόνια, το 2014 και το 2016, προκειμένου να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε πλήρη γνώση των αποφάσεων αυτών. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα άτομα αυτά αυξάνονται και πληθύνονται, δυστυχώς με αριθμητική πρόοδο πλέον, βάζει της κατάστασης που επικρατεί μέσα στη χώρα. Ωστόσο προσπαθούμε στα πλαίσια του δυνατού, καθώς ο δήμος δεν είναι ένας δήμος με πλεονάσματα, είναι ένας δήμος με ισοσχελισμένο προϋπολογισμό. Πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι αυτό για να καταλάβουμε ότι οι δημοτικοί αρχοί έχοντας πλήρη γνώση των οικονομικών στοιχείων, τα οποία προβλέπουν ένα πολύ μικρό πλεόνασμα για αυτή την περίοδο, για το 2017. Οι δημοτικοί αρχοί προσέχεται με προτάσεις, οι οποίες δεν θα τις μειώσουν αυτό το προϋπολογισμό. Για αυτό το λόγο πρέπει να έρθουν κάποιες ατσταθμίσεις σε αυτές οι παροχές. Πρέπει να το κατανοήσετε αυτό το πράγμα. Οι ατσταθμίσεις όμως αυτές οι οποίες προσθέρουμε, που δυστυχώς ναι μεν θα επιβαρυθούν κάποιοι, δεν θα επιβαρυθούν όμως οι ομάδες οι οποίες βρίσκονται σε αυτή τη δυσμενή θέση. Ίσα ίσα, στόχος μας είναι να υποφεληθεί η πλειονότητα των δημοτών του Δήμου Καβάρας και του Παλαιού Δήμου Φιλίππον. Για τις ατσταθμίσεις στο πάγιο τέλος κατανάλωσης για τη ΔΕΙΑΚ, στις υψηλότατες κατανάλωσης των τιμολογίων της ΔΕΙΑΚ, αλλά για τις ατσταθμίσεις για το τέλος καθαριότητας και λιτροφωτισμού, αυτά είναι αντικειμενικά και είναι δινητικά. Είναι δινητικά προκειμένου να διασφαλίσουμε το ταμείο του Δήμου, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της ΔΕΙΑΚ, τη βιωσιμότητα του Δήμου, για να μην προχωρήσουμε σε κάποιον άλλο δανεισμό. Γνωρίζουμε περισσότερο από τον καθένα. Και εμείς και η Δημοτική Αρχή, τα οικονομικά του Δήμου και φυσικά καλούμε τον καθένα να αναλογιστεί την ευθύνη, να πάρει την ευθύνη των πράξεων του να έρθει μπροστά κατάματα και να ξέρει ότι βγαίνοντας από εδώ θα κοιτάξεις κατάματα, τον κάθε και την καθεμία Δημότη, προκειμένου να πετεχτευτεί το δυνατό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ πολύ. Σε ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε. Πάρετε κάποια ερώτηση. Ερώτηση, παρακαλώ για ένα λεπτό. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον λόγο σας και γραφατικά λαμβάνουμε υπόψη όσα ακούστηκα, όσο θα ήθελα να ρωτήσω. Είπατε ότι ο Δήμος θέλει να μειωθούν ή να απαλλαγούν οι εκπαθείς ομάδες, σωστά άκουσα. Μάλιστα. Άρα, εσείς φυλάτε και για απαλλαγή. Είστε διαδικτυμένοι μας, είστε και για απαλλαγή. Είστε διαδικτυμένοι μας, είστε και για απαλλαγή. Είστε διαδικτυμένοι μας, είστε και για απαλλαγή. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε, μπορείτε να απαντήσει και τρία λεπτά. Κύριε Κεφαλής, θυμίζω σε αντιπολίτευση. Φυσικά, έχουμε πλήρη γνώση των λεγόμενών μας και φυσικά, μιλάμε για απαλλαγή εκεί που χρειάζεται και συγκεκριμένα, αν και εμείς προχωρούμε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και οι σύμβουλοι μας εκφράζουν διαφορετικές προτάσεις, το εγγράφοντας με τον οποίον προσέρθαμε. Λοιπόν, προσφέρουμε νέα απαλλαγή για τους απόρους και για τους μακροχρόνια ανέργους, αρκεί να έχουν μια χαμηλή περιοσοχική κατάσταση, η οποία δεν τους επιτρέπει να έχουν βεραιτέρα εισόδημα. Τα κριτήρια αυτά θα αναλυθούν περισσότερο, φυσικά, από τους συμβούλους μας, ενώ φυσικά υπάρχει και δυνητική απαλλαγή για τους νευροπαθείς αυτού του δήμου. Πέραν, φυσικά, της Επόφασης 815 του 2016, η οποία είναι προς εφαρμογή και φυσικά, πέραν, του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΙΑΚ και οι αποφάσεις της οποίας η απαλλαγή και της εισόδου στο κοινωνικό τιμολόγιο αποφασίζεται και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Θέλω να σας τονίσω πως η απαλλαγή αυτή, η οποία προτείνουμε για τους απώλους και τους μακροχρόνια ανέργους, είναι μια απαλλαγή, η οποία φυσικά φορά στενάπερου σε κακριτήρια. Είναι πολύ αυστηρή, προκειμένου να μην καταχραστεί κανένας αυτή, αυτό το πάτημα, αυτό το μαξελαράκι που του δίνει η δημοτική αρχή. Η απαλλαγή αυτή ισχύει και για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΙΑΚ με λίγο πιο διευρυμένα κριτήρια όσον αφορά την περιοχική κατάσταση. Όμως, θέλουμε να τονίσουμε πως αυτή η απαλλαγή, η οποία δίνουμε στους μακροχρόνια ανέργους, δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να το καταχραστούν, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, μπορείς την καβάλα να μην είναι τόσοι, οι οποίοι δηλώνουν ανεργία, αλλά έχουν περιοχική κατάσταση. Είναι άνεργοι τρία, τέσσερα χρόνια, αλλά έχουν μια καλή περιοχική κατάσταση, που έχει παραδείγμα τους χάρη με δύο διαμερίσματα στην πόλη της Καφάλας, ή με ένα διαμέρισμα εδώ, και με είκοσι στρέματα στον αμυγδαλαιόνα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι, και να ξέρετε πως για αυτό το πράγμα θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στα άτομα, τα οποία θα δεχθούν αυτή την απαλλαγή. Γιατί? Γιατί ξέρουμε ότι κάποιοι καταχράζονται τις παροχές του κράτους και τις παροχές δημοτικής αρχής. Θέλουμε να στηρίξουμε τον κάθε δημότη, αλλά πρέπει να δράσουμε αντικειμενικά, με σοβαρότητα και συνέπεια. Σε ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Δήμαρχε, να σημειωθεί ότι όταν θέλει να κάνετε ερωτήσεις, θα το δολέτε κατευθείαν, πυχή. Θα προτού απαντήσει ο Δήμαρχος να έχω δώσει τη σειρά των ερωτήσεων. Ωραία. Δεν θα απαντήσει ο Δήμαρχος ο οποιοδήποτε να μιλήσει και μετά θα κάνουν και άλλη ερώτηση, μαζί ερωτήσεις. Αυτό ο λόγος στην κυρία Λαμπίδη επικεφαλής της ΜΜΕ για τελειώνα 5 λεπτά. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγγνώμη. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ. Αρχικά αυτό θέλουμε να τονίσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε απόψεις και να θέσουμε σε ερωτερότητα αυτά που εμείς, σαν παράταξη, θεωρούμε ότι είναι σημαντικά και πρέπει να πληστούν στον Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως ήδη γνωρίζετε, τα δημοτικά τελείωνα αποτελούν ένα θέμα πολύ κρύβο για την Καβάλα και για κάθε δήμο από τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες μας έχουν επιβαρυνθεί όσον αφορά τη φυγαροπολίτωση των δημοκρατών τελών. Εδώ πέρα στον κόμμα που έχουμε γνώση της κατάστασης της χώρας μας, εμείς, σαν Πρωτοβιτική Ένωση, καλούμαστε να δώσουμε προτάσεις οι οποίες θα είναι δόνυνες και εδώ θέλω να εξηγήσω την προσοχή σας στις ευατής ομάδες. Συμφωνούμε σε αυτό το κομμάτι με τον κύριο Δήματο και είμαστε ιδιαίτερα να το δούμε και αυτό, γιατί βλέπουμε πως υπάρχουν όσοι του θέματος. Εμείς θέλουμε να εξηγήσουμε προς το πιο φιλόνος μακροχρόνια άνευους και στις προοριγικές οικογένειες, θα γίνουμε σε αυτό το κομμάτι. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Λαμπίδη. Θα θέλαμε να καλωσορίσουμε τον κύριο Γαλανταρίδη, Αντιδήμαρχο Εικονομικών και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, τον αυθεντικό θα λέγαμε. Κύριε Καλανταρίδη, ένα λόγο. Λόγο δεν πρόκειται, καλώς, σίγουρα. Ένα χαιρετισμό να απευθύνω. Να σας καλωσορίσω με τη σειρά μου στην έυσω του Δημοτικού Συμβουλίου και στην έυσω στην οποία συνενδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλλας. Ένα θα λέγαμε από τα πιο σημαντικά όργανα τα οποία υπάρχουν στα πλαίσια του Δήμου και γενικότερα της τοπικής αυτοδίκησης, μιας και ουσιαστικά μέσα από την Οικονομική Επιτροπή περνάνε όλες οι αποφάσεις οι οποίες έχουν σχέση με οτιδήποτε έχει να κάνει με οικονομικό αντικείμενο σε έναν δήμο. Από την αγορά ενός μπουκαλιού νερού, και κυριολεκτό για αυτό, πιστέψτε με, μέχρι έναν διαγωνισμό ύψους μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Τα πάντα επανειλημμένως περνάνε από εδώ μέσα έτσι ώστε να λυφθούν οι αποφάσεις για να περάσουμε στα διαδοχικά στάδια τα οποία απαιτούν, είτε αυτές λέγονται προμήθειες υλικών, είτε αυτοί λέγονται διαγωνισμοί έργων. Και μάλιστα πολλές φορές ασχολούμαστε με το ίδιο θέμα ξανά και ξανά, λόγω του ότι απαιτούνται διαδοχικές εγκρίσεις. Όποιαδήποτε αγορά, οποιαδήποτε προμήθεια, εδώ αποφασίζεται αρχικά, εδώ λαμβάνονται οι αποφάσεις για το πώς θα γίνουν οι διαδικασίες, εδώ λαμβάνονται οι αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά κατακυρώνουν τις εισηγήσεις των οργάνων τα οποία αποτελούν υπηρεσιακοί παράγοντες και ουσιαστικά αυτοί αποτελούν τις επιτροπές διαγωνισμών, όπως τις και ονομάζουμε. Εδώ εξετάζονται οι ενστάσεις τις οποίες πιθανόν να υποβάλουν κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους σε μια διαγωνιστική διαδικασία. Ουσιαστικά δηλαδή, όπως είπα και στην αρχή, οτιδήποτε έχει να κάνει με οικονομικό αντικείμενο περνάει και ξαναπερνάει από εδώ έτσι ώστε να καταλήξουμε και να ολοκληρώσουμε μια διαδικασία. Πραγματικά έχω την αίσθηση ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο, όταν είναι κατά δεδομένα του Δήμου Καβάλλας μια τέτοια προσωμίωση. Έτσι, θα ήθελα να σας συγχαρώ. Θεωρώ πολύ σημαντικό από νεαρή ηλικία ο πολίτης να μαθαίνει τι εστί μια διαδικασία, ιδίως στο δημόσιο χώρο. Γιατί εδώ διαπιστώνουμε επανειλημμένως ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα όσον αφορά την ενημέρωση του πολίτη σχετικά με τις διαδικασίες, οι οποίες πολλές φορές φαντάζουν εξοπραγματικές, αλλά παρά ταύτα στην ελληνική πραγματικότητα αποτελούν μια πραγματικότητα με κεφαλαία γράμματα. Πολλές είναι αυτές οι διαδικασίες οι οποίες δυσκολεύουν, θα έλεγα, το έργο όχι μόνο των δημοτικών αρχών, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στις περιφέρειες, έτσι το ίδιο συμβαίνει και στα υπουργεία. Δυστυχώς όσο κι αν λέμε ή όσο κι αν έχουν πει διαδικασία, αυτό δεν έχει συμβεί. Μιάς και προέρχομαι ουσιαστικά από τον χώρο της πληροφορικής, έτσι γιατί οι σπουδές μου είναι επιστήμες υπολογιστών, πραγματικά λέω και ξαναλέω ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε καταφέρει ακόμα και την τεχνολογική πρόοδο, έτσι, και τις διαδικασίες τις οποίες τις συνοδεύουν να τις κάνουμε ξανά γραφειοκρατικές. Από εκεί δηλαδή που θα πρέπει να αυτοματοποιήσουμε κάποια πράγματα, όπως συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο, θα μου επιτρέψετε να πω κόσμο, χωρίς να θέλω να υποβασμίσω τους πάντες και τα πάντα και να ισοπεδώσω τα πάντα σε αυτή τη χώρα. Επίσης, εξακολουθούμε να κινούμαστε με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς και το ίδιο συμβαίνει στα πλαίσια της Οικονομικής Επιτροπής. Ελπίζω οι εμπειρίες σας από εδώ να είναι θετικές, έτσι, να προσφέρουν όχι μόνο σε εσάς, αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται γύρω από εσάς και βεβαίως και σε εμάς τους ίδιους, έτσι. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Καλανταρίδη. Επίσης, μαζί μας είναι η κυρία Φρατζεσκά και αντιδίμαχο στους διοικητικών υπηρεσιών. Θέλετε να μου πείτε κάτι. Ευχαριστούμε. Εγώ, παιδιά, καταρχήν να σας καλημερίσω. Την χαρά μου που είστε εδώ, σας την εξέφρασα και χθες. Πραγματικά, για μένα και ήταν η χθεσινή και η σημερινή μια ανεπανάληπτη εμπειρία, διότι εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα, υπάρχουν από κάποια ηλικία και πάνω άνθρωποι. Νεαροί σαν εσάς είναι πρώτη φορά που μπαίνουν έτσι εδώ και θα χαρούμε πάρα πολύ, θα χαιρόμαστε να υπάρχουν νεαροί στην πραγματικά δημοκρατικά συμβούλια από εδώ και πέρα. Αυτό το πράγμα που θα βιώσετε και σήμερα και αύριο να σας γίνει βίωμα και πραγματικά να πάρετε πολλά πράγματα και όπως σας είπαμε και χθες να μην διστάζετε να κάνετε όνειρα και να βαδίζετε. Τα συμπεράσματα από τις επιτροπές που θα κάνετε σήμερα και τόσο εδώ στην οικονομική όσο και στην τουριστική ανάπτυξη που γίνεται στην αίθουσα της αντιπεριφέρειας, εμείς θα τα λάβουμε σοβαρά υπόψη και όσα από αυτά μπορούν να υλοποιηθούν, διότι ξέρετε μπορεί να θέλουμε να κάνουμε πράγματα εμείς, μπορεί να θέλουμε να έχουμε πολλές ιδέες, αλλά όπως προείπε και ο κύριος Καλανταρίδης ο αντιδήμαρχος οικονομικών, πολλές διαδικασίες είναι αδύνατο να γίνουν, διότι σκοντάφτουν στη γραφειοκρατία και στα οικονομικά πάνω απ' όλα. Το τι θα κάνει μια πόλη πολλά εξαρτώνται μάλλον από την οικονομική της ευρωστία και το πώς τα τρέχουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Εμείς τρέχουμε εδώ, τρέχουμε προγράμματα ΕΣΠΑ, τρέχουμε να προλάβουμε με την τεχνική υπηρεσία, τρέχουμε να προλάβουμε πάρα πολλά πράγματα, δουλεύουμε πάρα πολύ, πάρα πολλές ώρες για να μπορέσει η πόλη μας να βγει μπροστά. Λοιπόν, παιδιά, δεν θα σας διακόψουμε άλλο. Χαιρόμαστε, καλή συνέχεια και καλά αποτελέσματα. Να είστε γυρή, καλό μεσημέρι να έχετε! Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Φραντισκάκη. Ευχαριστούμε, είχαμε μείνει στις ερωτήσεις στην κυρία Αλαμπίδη. Να υπενθυμίσω ότι δεν είναι απαραίτητο να είστε όρθιοι, μπορείτε να στη καθιστεί και να μιλάτε, ακούγετε καλύτερα. Είναι στην ευχαριά σας. Ερωτήσεις, λοιπόν, στην κυρία Αλαμπίδη. Δύο ερωτήσεις. Ο κύριος Σαπουτζής και μετά ο κύριος Ζαχαριάς. Κύριε Σαπουτζή, έχετε το λόγο. Κυρία Αλαμπίδη, μιλήσατε για καταγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιχείρησή μας, στην επιχείρηση του Δήμου μας, τη ΔΕΙΑΚ. Θεώνοντας να τονίσω πρώτον ότι είστε και εσείς δημότητες αφού του Δήμου, μάλλον δεν κατανοείτε τη φύση της καταγγελίας αυτής και ότι δεν είμαστε εδώ για να περιβουλούμε τα πόδια μας. Οπότε, θέλω να διευκρινίσετε το πρίσμα αυτής της δήλωσής σας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κύριο δήμαρχο. Κύριε Ζαχαριά, την ερώτησή σας. Καλημέρα και από εμένα. Εγώ ήθελα περισσότερο μια διευκρινήση προς την κυρία Αλαμπίδη. Αν η παράταξή της, επειδή αναφέρθηκε ως πολιτέχνους κάτω από 45.000 και 3 τεχνούς, κάτω από 20.000, αν θέλει πλήρια παλλαγή για αυτούς. Ευχαριστώ με τον κύριο Ζαχαριά. Κυρία Αλαμπίδη, έχετε το λόγο για τρία λεπτά. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα απαντήσω πρώτα στον κύριο Ζαχαριά, διότι η ερώτηση είναι απλώς μία πρόταση. Όχι, ζητούμε μίωση των δημοτικών τελών όσον αφορά τις συγκεκριμένες ομάδες. Όχι όλων των δημοτικών τελών. Καθαριότητας και φωτισμού θα γίνει πιο συγκεκριμένο το ποσοστό. Όσον αφορά τους πολίτεκνους με αιτήσεις σώδμα κάτω των 45 και τους τριτεκνούς έως 20.000. Ελπίζω να είναι ξεκάθαρο και να σας κάλυψε, κύριε Ζαχαριά. Ερχόμενοι στον δήμαρχό μας, θέλω να τονίσω το γεγονός ότι έχει γίνει κακή διαχείριση των αποθεμάτων νερού, που οδήγησε αυξήσεις και αυτό το γνωρίζουμε όλοι εδώ πέρα. Δεν δύναται να επιβαρύνονται οι καβαλιότες επειδή είστε όχι ανήκανοι. Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση. Δεν δύναται να περνάνε δύο χρόνια και να μένουν ευλάβες στις αποχαιτεύσεις και όσον αφορά την ίδρευση. Οπότε, από ότι καταλαβαίνετε όλο αυτό, όχι μόνο προκαλεί μια αδικία, θέτει στους καβαλιότες και σε όλους εμάς που κατοικούμε στην Καβάλα, στην διαδικασία να πληρώνουμε κάτι το οποίο δεν σπαταλούμε. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα, είναι ξεκάθαρο. Όσον αφορά την καταγγελία, έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό το λόγο, δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απόφαση Εθνικής Επιτροπής Ιδάτων. Ναι, είστε διατεθειμένοι να καταργήσετε το πάγιο τέλος, ωστόσο αυτό δεν μας λέει κάτι, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους βλάβες. Δύο χρόνια δεν είναι λίγα, κύριε Σαπουτζή. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Λαμπίδη. Και τώρα ο λόγος στον επικεφαλή της Ελλάσσος Αντιπολίευσης, κύριε Ζαχαριά. Κύριε Ζαχαριά, έχετε τον λόγο για πέντε λεπτά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε για τον λόγο, ελπίζω να με ακούτε. Αρχικώς θα ήθελα να ξεκινήσω σχετικά με τη ΔΕΙΑΚ. Καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες του δημάρχου και όπως χαρακτήρησε ο ίδιος η επιχείρησή μας. Δεν πιστεύω ότι φυσικά θα συνεργαστούμε με τη ΔΕΙΑΚ, αλλά εφόσον υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ίδια έχει αποφασίσει να καταργήσει το πάγιο τέλος από το 2018 και σαν αντιστάθισμα αναφέρει τρία ευρώ για ένα πάγιο τέλος, ένα πάγιο τέλος συντήρησης τρία ευρώ προς όλους τους δημότες. Από εκεί και πέρα, μίωση και κατάργηση πάγιου τέλους κατανονών της ΔΕΙΑΚ, η ίδια έχει αποφασίσει να εναρμονιστεί με το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Μάιο. Από εκεί και πέρα, εμείς αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι όσον αφορά τους απόρους και τους ευρισκόμενους καθεστώς οικονομικού αποκλεισμού τους οποίους η ΔΕΙΑΚ τους έχει σε 90% έκπτωση. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει πλήρης απαλλαγή, ότι η ΔΕΙΑΚ δεν έχει προβλήματα πλεονάσματος, καθώς ενεργούσε και παράνομα όσον αφορά τα δημοτικά τέλη τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, θέλουμε να ακούσουμε στη συνέχεια από τους Δημοτικού Συμβούλους της Άρχουσας Παράταξης ποια είναι τα αντισταθμίσματα τα οποία προσφέρουν όσον αφορά τις μειώσεις οι οποίες θα γίνουν, διότι στον λόγο ότι ο Κύριος Δήμαρχος δεν κατέστει σαφές ακριβώς αντισταθμίσματα έχουν να προσφέρουν και πώς θα γίνει η μετακύλυση του τέλους, αν θα γίνει ας πούμε στον Μέσο Καβαλιώτη, στους εύπορους, διότι εμείς πιστεύουμε ότι, πέρασπιζόμενοι πάντα το Μέσο Καβαλιώτη, ότι πρέπει να γίνουν αύξηση τελών για την πρώτη και τη δεύτερη κατοικία σε ορισμένα πρόσωπα τα οποία έχουν από ένα καθαρό ετήσιο εισόδημα και πάνω, τα οποία θα τα αναλύσσουν στη συνέχεια οι δημοτικοί μου σύμβουλοι. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τους πολιτέκνους και τους θρητέκνους, μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω μείωση αλλά όχι απαλλαγή, διότι άμα δούμε τα ποσοστά δυστυχώς δεν βγαίνουν, εκτός αν τα δικά μας αντισταθμίσματα τουλάχιστον είναι σε ποσοστά, άμα θέλουμε να κρατήσουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, γιατί δεν έχουμε ως θέση να δημιουργήσουμε έλλειμμα στο δήμο, προφανώς. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Από εκεί και πέρα μπορούμε να συζητήσουμε μία μείωση, όταν θα προχωρήσει και η προοδευτική ένωση με τις προτάσεις της παραπέρα. Επίσης, όσον αφορά τις μονογονεϊκές, εμείς προτείνουμε 50% μείωση και όχι απαλλαγή των δημοτικών τελών και σε οικογένειες με εισόδη με έως 12.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να μειώσουμε και αν τυχόν καταφέρουμε να απαλλάξουμε τους μακροχρόνια απόρους και όσους διαβιούν κάτω του ορίου της φτώγιας, όπως αυτό ορίζεται από το νόμο. Και επιπλέον, έχουμε προβλέψει μέσα στις συγκεκριμένες θέσεις μας, όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, να επιβάλλουμε και ένα πρόστιμο σχετικά με την υπερκατανάλωση νερού, το οποίο θα αφορά όταν γίνεται υπέρβαση αυτού, όταν υπερβαίνονται 150 λίτρα ένα άτομο να ημέρα, τα οποία είναι και η μέση κατανάλωση νερού, είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Θεωρούμε ότι είναι αρκετά για κάθε άτομο την ημέρα και εφόσον προβλέπεται από την έκθεση της κομισιών, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το υιοθετήσουμε και να προχωρήσουμε περαιτέρω. Τα υπόλοιπα αντισταθυμίσματα θα προχωρήσουν σε αυτά οι δημοτικοί μου σύμβουλοι, όπως επίσης και με τις προτάσεις. Σε ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κ. Ζαχαριά. Δύο ερωτήσεις, ποιος θέλει να κάνει ερώτηση. Ο κ. Δήμαρχος, κάποιος άλλος. Κ. Δήμαρχε, για ένα λεπτό. Παρότι βλέπουμε θετικά ως ένα σημείο το πρίσμα της σκέψης του κ. Ζαχαριά. Θέλουμε να ρωτήσουμε ποια είναι τα ισοδηματικά κριτήρια, τα οποία τίθενται για τις εκτώσεις τελών και για τις ομάδες αυτές και, ειλικρινά, πώς αντιλαμβάνει τον όρο της αντιστάθμισης ως προς τη μείωση για τις ευπαθείς ομάδες, για να μην επιβαρεθούν τα μία του Δήμου και της ΔΕΙΑΚ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κ. Δήμαρχο. Κ. Ζαχαριά, για τρία λεπτά. Ευχαριστώ ξανά για την ερώτηση τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Πρόεδρο που μου δίνει το λόγο. Όσον αφορά τα αντισταθμίσματα, είμαστε εντελώς σαφείς. Θέλουμε τη μείωση τελών, η οποία θα γίνει στις ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές, σε ορίζοντα από τον νόμο, η αντίστοιχη μετακύλισση να γίνει σε εύπορους, οι οποίοι έχουν ισοδήματα άνω των 50.000 καθαρά, της ίωσης. Και θα γίνει μια αύξηση τελών, τόσο για την πρώτη κατοικία, όσο και για τη δεύτερη, με κριτήρια τα οποία θα προτείνουμε σε λίγο και τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε. Από εκεί και πέρα... Δεν θυμάμαι το επόμενο σκέδρο στις ερώτησες του κ. Δήμαρχου. Όσον αφορά τον όρο των εισαθμισμάτων, και το είχαμε πει και τα όρια, αλλά νομίζω μας καλύψετε σε ένα σημείο, δεν είναι κάτι παραπάνω. Θέλετε να απαντήσετε κάτι κ. Ζαχαριάννα, συνεχίστε. Νομίζω έχει καλυφθεί ο κ. Δημαρχός, μπορούμε να προχωρήσουμε με την άδεια σας. Ευχαριστούμε πολύ. Ολοκληρώσαμε την τοποθετήση των επικεφαλείς των παρατάξεων. Να υπενθυμίσω, είμαστε στον πρώτο γύρο. Συρά έχουν τώρα οι τοποθετήσεις των δημιουργικών συμβούλων. Θα μιλήσετε όλοι, μην αγχώνεστε. Θα τοποθετήσετε για τρία λεπτά, θα το πάρουμε αλφαβητικά. Και ο λόγος για τα επόμενα τρία λεπτά, στην κυρία αναγνώστου Αλεξία. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε τόσο κρίσιμα ζητήματα, στα οποία βέβαια κρατάμε και θετική στάση. Θέλουμε να δείξουμε ως παράταξη τον κοινωνικό μας πρόσωπο, όμως πάντα με μια σύννεση γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό για την επόμενη διετία. Όπως ανέφερε και ο κ. Δήμαρχος, οι προτάσεις μας περιέχουν και μειώσεις αλλά και απαλλαγές. Οπότε, στα πλαίσια αυτά, προτείνουμε απαλλαγή για τους άπορους από τα τέλη καθαριότητα και φωτισμού. Προτείνουμε απαλλαγή και για τους μακροχρόνιαν έργους, όμως εδώ θέτουμε κάποια αυστηρά κριτήρια, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση. Τα κριτήρια αυτά είναι ότι η υπερουσιακή κατάσταση για τους άγαμους δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 70.000 ευρώ και τα 120.000 για τους έγαμους με τέκνο. Αν η υπερουσιακή τους κατάσταση είναι η μοναδική που ηλεκτροδοτείται, τότε ανεβάζουμε την απαλλαχθή αξία και θέτουμε ως ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτά τα στοιχεία είναι ρεαλιστικά γιατί ναι μεν απευθύνονται σε αξιόλογα ρυθμού ατόμων, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να ελέγξουμε και τον προϋπολογισμό. Όπως ανέφερε και ο κύριος Ζαχαριάς, προτείνουν για τις μονογονεϊκές οικογένειες 50% μίωση, όμως με αιτήσιο εισόδημα τις 12.000. Εμείς ναι μεν μειώνουμε το ποσοστό στο 30%, όμως αυξάνουμε το αιτήσιο εισόδημα στις 20.000 ευρώ. Και συμπεριλαμβάνουμε στη συγκεκριμένη κατηγορία μίωσης και τα άτομα με αναπηρίας 67% και άλλο, με αιτήσιο εισόδημα μέχρι τις 12.000 ευρώ. Κατανοούμε ότι για τις μονογονεϊκές οικογένειες είναι δύσκολο σε αυτές τις κρίσιμες μέρες να συντηρούνται με ένα μόνο μισθό και για τα άτομα με αναπηρία που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες επαγγελματικής αποκατάστασης. Γι' αυτό η πολιτική που θα ασκήσει η παράταξή μας είναι η παροχή βοήθεια στους πολίτες κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, γι' αυτό και επιθυμόμαστε να απευθυνόμαστε σ' όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος κοινωνικών ομάδων. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κυρία Αναγνώστου. Ερωτήσεις για την κυρία Αναγνώστου. Δύο ερωτήσεις. Κάποιος. Μην τρέπεστε, ερωτήσεις πρέπει να γίνονται. Όχι. Το λόγο έχει η κυρία Γάλλου Φωτεινή, από το Μαζί για την Καβάλα, για τρία λεπτά. Καλησπέρα σας και πάλι. Αρχικά θα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προηγούμενους ομιλητές για τις προτάσεις τους. Ωστόσο θα θέλω να επισημάνω ότι παρόλο που είμαστε σε μία οικονομική επιτροπή, είμαστε εδώ για να βάλουμε πρώτα απ' όλα τον άνθρωπο. Είναι πολύ ωραία βέβαια να στηριζόμαστε σε νούμερα, αλλά πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Σε γενικές γραμμές βλέπω ότι οι απόψεις μας συγκλείουν, ειδικά για τους απόρους. Ωστόσο δεν χρειάζεται να σας επισημάνω πόσο δύσκολους κυρίους διανύουμε. Θα μου επιτρέψετε να αποφύγω τις επαναλήψεις. Εμείς θα συμφωνήσουμε βασικά απόλυτα για την απαλλαγή απόρων 100% και οικογενειών που διαβίουν κάτω του ρίου της Στόχιας για τα δημοτικά τέλη. Θα επισημάνουμε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό της ΔΕΙΑ από 90% σε 100% για απόρους και ευρισκομένους σε καθεστώς οικονομικού αποκλεισμού, γιατί ούκαν λάβεις παρατουμία έχοντος. Για να επιστρέψω λίγο στην πραγματικότητα όμως και στους αριθμούς που τόσο πολύ ενδιαφέρουν, ειδικά τον κ. Δήμαρχο. Όπως είπε και πριν ο κ. Ζαχαριάς, έχουμε να προτείνουμε πέρα από την αύξη των δημοτικών τελών για τις δύο κατοικίες και ένα προωστημό το οποίο πιστεύω ότι είναι κάτι πάρα πολύ ρεαλιστικό. Θα αυξήσουμε κατά 5% για την πρώτη κατοικία για πάνω από 70.000 και πιστεύω ότι έτσι θα βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στα δύο. Επίσης, όσον αφορά τις μονογονικές οικογένειες, και εμείς θα συμφωνήσουμε για το 12% και όχι το 15% όπως προναφέρθηκε πριν, γιατί θεωρούμε ότι είναι λίγο πιο ρεαλιστικό και μπορεί να καλύψει αρκετά αρκετό κόσμο. Ενώ θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι είμαστε εδώ και προσπαθώ να αποφύγω να κάνω πολιτική άνευ λόγου και γι' αυτό το λόγο θα δώσω το λόγο πίσω στον Πρόεδρο και θα είμαι ανοιχτή για κάποια ερώτηση περιτέρου. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Γάλλου. Ερωτήσεις. Μην κάνετε τα ερωτήσεις συνέχεια με τα συνέχεια ερωτήσεις. Τώρα δεν κάνετε και μετά θα κάνετε όλοι. Κανονίστε. Όχι, όχι. Το λόγο τώρα έχει η κυρία Γεωργιάδου Ελένα Χριστίνα για τρία λεπτά. Ευχαριστώ που μου δώσετε το λόγο. Εγώ έχω να πω ότι δεν θα μιλήσω για τις απαλλαγές και τις μειώσεις γιατί μας εκπροσώπισε η κυρία Λαμπίδη, αλλά επειδή καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ισοσκελισμένος περιπολογισμός, όπως προαναφέρατε, θα μιλήσω για τις αυξήσεις που θέλουμε να κάνουμε και στα δημοτικά τέλη και προτείνουμε την αύξηση τελών υίδρευσης κατά 50% για άτομα που καταναλώνουν πάνω από το μέσο όρο κατανάλωσης νερού ημερισίως, δηλαδή πάνω από 145 λίτρα. Και αυτό γιατί δεν γίνεται κάποιος που καταναλώνει κάτω από αυτό το ποσό να πληρώνει τα ίδια με κάποιον που το ξεπερνάει κατά πάρα πολύ. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια αδικία σε αυτό και θα προτείνουμε και μια αύξηση στα τέλη φωτισμού κατά 30% σε όσους διαθέτουν δεύτερη κατοικία και έχουν ετήσεις σώδημα άνω των 40.000 ευρώ. Επίσης θέλουμε αύξηση τελών υίδρευσης, άδρευσης και αποχέτειυσης κατά 30% για άτομα με ετήσεις σώδημα άνω των 45.000 ευρώ και κατοχή μόνο πρώτης κατοικίας και ετήσεις σώδημα άνω των 50.000 ευρώ και κατοχή και δεύτερης κατοικίας. Αυτά έχω να πω. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ερωτήσεις. Ο κύριος Χατζιοάννου. Κύριε Χατζιοάννου για ένα λεπτό. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Η απορία δικιά μου είναι απλά με ποια κριτήρια φτάσατε στα ποσοστά τα οποία αναφέρατε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ. Κυρία Γεωργιάδου απαντήστε για τρία λεπτά. Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Τα ποσοστά στα οποία καταλήξαμε είναι καθαρά, καθαρίζονται καθαρά και μόνο από τον προϋπολογισμό αυτό. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ. Το λόγο έχει ο κύριος Γραμμένος Χρήστος. Θα το μαζί για την Καβάλα για τρία λεπτά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι. Ως μαζί για την Καβάλα πιστεύουμε ότι η πραγματικότητα στο δήμο μας δεν είναι ούτε η μικρολογιστική ούτε οι ιδεολυπτικές αιμονές. Αντίθετα η πραγματικότητα για την Καβάλα είναι ισοσκελισμένη προϋπολογισμή, κοινωνική συνοχή αλλά και δικαιοσύνη των δημοτών. Γι' αυτό και προτείνουμε επάνω στην πρόταση του Προέδρου αλλά και της Προοδευτικής Ένωσης ένα πρόστιμο επάνω στην υπερκατανάλωση νερού, η οποία αγγίζει σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μέσο όρο τα 150 λίτρα ανά άτομο. Με σκοπό αυτό το πρόστιμο και τα έσοδα που θα αποφέρει να διοχητεύονται απευθείας σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ιδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ποιοτική και Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δικτύου Ίδρυφης και Αποχητεύσεως του Δήμου της Καβάλλας. Παράλληλα επειδή θέλουμε να προβάλλουμε τόσο το οικολογικό και περιβαλλοντικό προφίλ της Καβάλλας ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη, προτείνουμε ο Δήμος μας να ακολουθήσει το παράδειγμα του Δήμου της Ηλιοπολής και να με ρημνήσει ώστε σε περιπτώσεις απεργίας εργαζομένων του Δήμου, όπως πρόσφατα είχαμε την εμπειρία της απεργίας των συμβασιούχων οτά στον τομέα της καθαριότητας, οι Δημότητες μας να μην υποχρεώνονται να πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος διότι παύει να υπάρχει σχέση ανταποδοτικότητας μεταξύ του Δημότη και της παρεχόμενης υπηρεσίας, κάτι που θα επιτεχθεί τόσο σε συνενόηση με τη ΔΕΙ αλλά και την αποκεντρωμένη διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτά είχα να πω. Σας ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστώ με τον κύριο Γραμμένο. Ερωτήσεις. Μην τρεπείστε. Κάντε ερωτήσεις. Κύριε Σαπουτζί. Θα θέλαμε να μας διευκρινήσει ο κύριος Γραμμένος όσον αφορά την δήλωσή του για την περίπτωση της απεργίας. Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε ότι και όταν απεργεί η ΔΕΙ να πληρώνουμε ρεύμα και όταν απεργεί οποιοςδήποτε οργανισμός να μην υπάρχει οποιαδήποτε πληρωμή ή απαλλαγή, πώς στηρίζετε αυτή την άποψή σας. Κύριε Γραμμένο, απαντήστε. Κύριε Δήμαρχε, ευχαριστώ για την ερώτηση. Τουλάχιστον από προσωπική εμπειρία, όταν η ΔΕΙ απεργεί δεν μου έχει κόψει το ρεύμα ποτέ. Θα θέτουμε αυτή την πρόταση, διότι πιστεύουμε ότι πάβει να υπάρχει η ανταποδοτικότητα. Όπως μπορώ να δω και από εδώ, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε απόλαυση δημόσιας υπηρεσίας ή δημόσιου πράγματος. Με την απεργία των συμβασιούχων του ΟΤΑ, ήρθαμε πολύ κοντά σε ακραίες καταστάσεις, σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και σε κίνδυνο για τη δημόσια εικόνα και την οικονομική ζωή πολλών από τις πόλεις μας. Θεωρούμε ότι ναι μεν το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, έχει κατακτηθεί με αγώνες και με αίμα πολλές φορές, όμως πάνω απ' όλα αυτό που πρέπει να λαμβάνουμε υπόσχεως είναι η εύρυθμη λειτουργία της πόλας, αλλά πολύ περισσότερο ο ίδιος ο πολίτης και η υγεία του. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Γραμμένο. Σε αυτό το σημείο θέλει η νομική υπηρεσία να κάνει μια τοποθέτηση. Ευχαριστώ πολύ πρόεδρε για τον λόγο. Σαν νομική υπηρεσία θα θέλαμε απλά να εκφράσουμε κάποιες εμβολίες που έχουμε σχετικά με την πρόταση της παράταξης μαζί για την καβάλα, σχετικά με την επιβολή προσθήμου όταν υπάρχει υπερκατανάλωση νερού. Πρώτα απ' όλα τα τέλη, τα δημοτικά τέλη όπως γνωρίζετε έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και δεν είναι τιμωρητικά, δεν είναι μια ποινή. Είναι δηλαδή τα τέλη τα προβλέπει ο δήμος προκειμένου να λειτουργούν οι δημόσες υπηρεσίες. Επομένως όταν επιβάλλουμε πρόστιμο πιστεύουμε πρώτα απ' όλα ότι χάνεται η έννοια της ανταπόδοσης διότι υπάρχει ο τιμωρητικός χαρακτήρας. Αυτό είναι το ένα το στοιχείο. Και το δεύτερο είναι ότι μιλάμε για δημοτικά τέλη και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Επομένως για να μπορέσει να υπάρξει μια τέτοια πρόταση σε δική σας και να μπορεί να είναι ορθή θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σχετιστεί πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό το πράγμα και να συνδεθεί με τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και τις δημοτικά τέλη. Διότι αυτό το οποίο μας λέτε είναι ότι στην ουσία θα επιβαρυνθεί ένα τέλος υπερβολικής κατανάλωσης. Δηλαδή αν το τέλος ελάχιστης κατανάλωσης είναι προβληματικό τότε και το τέλος υπερβολικής κατανάλωσης θα είναι υπερβολικό. Επομένως δηλαδή δεν θα είναι σωστό νομικά και δεν υπάρχουν και αντίστοιχες αντιδράσεις πιστεύω από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Επομένως αυτό το οποίο θα σας καλούσαμε να κάνετε είναι να μπορέσετε να συνδέσετε περισσότερο το πρόστιμο με το θέμα και να μην του δώσετε τόσο πολύ τιμωρητικό χαρακτήρα. Αυτό. Ευχαριστούμε την κυρία Πεκρίδου. Κυρία Τελονάκη θέλετε να πείτε κάτι. Κυρία Ενεστορίβη. Ευχαριστώ για το λόγο αλλά με κάλυψε πλήρωση συνάδελφας. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε για το λόγο. Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι η παράταξή μας έχει προσπαθεί με τις προτάσεις της να κάνει ένα άνοιγμα προς όλες τις κοινωνικές ομάδες. Προσπαθούμε να είμαστε ρεαλιστές αλλά και παράλληλα ανθρωπιστές. Συγκεκριμένα έχουμε μια πρόταση όσον αφορά έκπτωση και ενδεχομένως μια δεννητική απαλλαγή την οποία μπορούμε να συζητήσουμε με τους συναδέλφους. Υπάρχει αφορά τους νευροπαθείς οι οποίοι είναι μόνιμοι οι κάτοικοι του Δήμου Καβάλλας με εισόδημα κάτω των 24.000 ευρώ. Είναι συγκεκριμένα ένα μέτρο το οποίο δεν επιβαρύνει τόσο τα οικονομικά του Δήμου καθώς οι νευροπαθείς δεν είναι μεγάλης ο ρυθμός άλλες εφαθείς ομάδες όπως πηχεί η άνεργη. Οπότε θέλουμε να ακούσουμε τι γνώμη έχουν και άλλες παρατάκεις πάνω σε αυτή την πρόταση. Επίσης όσον αφορά κάποια μέτρα τα οποία έχουμε αποφασίσει σε περίπτωση ελλήμματος δεν είναι κάτι ευχάριστο για μας να προτείνουμε κάποιες αυξήσεις αλλά έχουμε προσπαθήσει για έναν ισολογισμό, προϋπολογισμό με συγχωρείτε, ο οποίος να είναι ισοσκελισμένος. Χρειαζόμαστε κάποιες δικλείδες ασφαλείας ώστε αυτόν τον προϋπολογισμό τον οποίο ο Δήμος έχει πασχίσει να διατηρήσει βιώσιμο να συνεχίσει και να υπηρετεί τους πολίτες όπως ξέρει. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ερωτήσεις. Η κυρία, δώσε μου ένα λεπτό. Γάλλου, για ένα λεπτό. Το μικρό έχουν λίγο. Θα ήθελα να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση. Είπατε τους να προπαθείς κάτω από 24.000 για θέλετε κάποια μίωση ή απαλλαγή. Και αν μίωση το ποσοστώ. Κύριε Θεοφάνη. Εδώ πέρα, μπροστά συγκεκριμένα η πρόταση αναφέρει κάποια έκτοση. Δεν έχουμε κάποιον συγκεκριμένο ποσοστό. Αν η συνάδελφος έχει να προτείνει κάποιο ποσοστό, είμαστε σε ευχαριστή θέση να το δεχτούμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Ο λόγος στον κύριο Ήμβρο για τα επόμενα τρία λεπτά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουμε όλη την οικονομική κρίση που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Η κρίση αυτή πέρα από οικονομική είναι και κοινωνική. Οπότε σε αυτό το κομμάτι θεωρώ ότι πρέπει να σταθούμε περισσότερο γιατί οι πολίτες της Καβάλλας και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες μας έχουν περισσότερο ανάγκη. Η παράταξή μας έβρετε τους πολίτες των ευπαθών ομάδων και θέλει να σταθεί δίπλα τους. Και γι' αυτό προτείνει τα ακόλουθα τόσο για τις εκπτώσεις στα πάγια όσο και για τις περιτέρων παροχές που θα δώσει ο δήμος σε αυτά τα άτομα. Η παράταξή μας, λοιπόν, προτείνει μια έκπτωση ύψους 30% πάνω από 24.000 για τους τριτεκνούς για κατανάλωση 80 κυβικών μέτρων αντατράμινων και για τις μονογραμμιακές οικογένειες πάνω από 12.000 ευρώ για κατανάλωση 50 κυβικών μέτρων αντατράμινων. Θεωρώ ότι αυτό θα βοηθήσει αφενός έτσι ώστε να μην υπάρξει η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου μέτρου από τους συμπολίτες μας και να έχουν πρόσβαση σε αυτό το μέτρο άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη έτσι ώστε και ο δήμος να μπορέσει να τους παρέχει αυτή την έκπτωση. Ευχαριστώ με τον κύριο Νίβρο. Ερωτήσεις. Κάποια ερώτηση. Κυρία Παπανικολάου για ένα λεπτό. Μια διφυγνιστική θα ήθελα. Που είπατε ακριβώς αύξηση 30% στους τριτεκνούς για 24.000 σώβημα. Εξηγήστε το λίγο γιατί δεν το καταλάβαμε. Κύριε Νίβρο για τρία λεπτά. Ναι, συγγνώμη, έγινε ένα λάθος. Μιλάμε για αύξηση από αυτό που προτείνει η The Yak για κάτω από 24.000. Εμείς μιλάμε για πάνω από 24.000 ευρώ για τρίτεκνους και πάνω από 12.000 για τους, για τις μονογενικές οικογένειες. Για αιτήσιο εισόδημα. Ευχαριστούμε. Ο λόγος στην κυρία Κωνσταρά Μαρία από την Προοδευτική Ένωση για τρία λεπτά. Ευχαριστώ πολύ. Όπως ανέφερε και η κυρία Λαμπίδη, είμαστε διατεθειμένοι να προτείνουμε και αυξήσεις των δημοτικών τελών με σκοπό την ισοσκέληση του προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, συγκλίνουμε με την πρόταση του κυρίου Ζαχαριά, όσον αφορά την αύξηση των δημοτικών τελών. Υδρευσής κατά 50%, κατά 15% για άτομα που καταναλώνουν πάνω από το μισό όρο κατανάλωσης. Για εμάς, σημαντικότερο, είναι να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες της πόλης μας, έχοντας επίγνωση της ιστορινής κατάστασης. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Κωνσταρά. Έχω να πω ότι είστε όλοι πολύ καλοί στον χρόνο σας. Μπορείτε να μιλάτε κι άλλο, είναι τρία λεπτά. Όλοι κάνετε ένα με έναμιση. Κάποια ερώτηση για την κυρία Κωνσταρά. Ο κύριος Χατζή Ιωάννου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Μια διευκρινιστική απλά που αποσκοπεί αυτή η αύξη των τελών στην οποία αναφέρεστε. Ευχαριστώ. Κυρία Κωνσταρά. Στο να μην σπαταλέει ο κόσμος άδικα και άσκοπα το νερό. Ευχαριστούμε πολύ. Ο λόγος στον κύριο Μανίτσα από την Πρωθυπουργική Ένωση για τρία λεπτά. Καλημέρα. Περίμενα ντρέ. Εγώ πρέπει πολύ να κάνω την ερώτηση προς την κυβερνόσα παράταξη. Για ποιο λόγο αποφασίσατε να δώσετε έκτοση μόνος στην Ευρωπαθής. Και αφού είπατε ότι δεν αρκεί ο προπολογισμός για να καλύψετε όλες οι κοινωνικές ομάδες. Και αφού είπατε ότι δεν έχετε αποφασίσει το πως το έκτοσης ή απαλλαγής, γιατί δεν έχετε υπολογίσει τα νούμερα. Άρα πώς ξέρετε ότι μόνο αρκούν τα έσοδα του Δήμου για να καλύψουν μόνο τους νευρωπαθείς. Μήπως θα διαλέξετε γιατί είναι η μικρότερη κοινωνική ομάδα. Και ούτως ή άλλως από όσους είναι νευρωπαθείς, η μισή και περισσότερο είναι τελικού στα δύο, που ούτως ή άλλως έχουν απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τέλη. Άρα μήπως βλέπετε μόνο τους ανθρώπους ανούμερα. Ευχαριστώ. Κύριε Μανίτσα, ήταν τοποθέτηση. Έχετε να πείτε κάποια προτάσεις. Δεν ήταν ερώτηση, ήταν τοποθέτηση. Ήταν ενισχυρά των τοποθετήσεων. Κατανάω το λάθος, έχετε το χρόνο, αλλά δύο λεπτά αν τοποθετηθείτε για αυτό που θέλατε να πείτε. Συγγνώμη για το λάθος, παιδιά. Κύριε Μανίτσα, περιμένετε λίγο. Θα μιλήσετε λίγο. Θέλει να μιλήσει η νομική υπηρεσία. Συγγνώμη που ξαναπαρεμβαίνω. Απλά για την προηγούμενη μας τοποθέτησαν νομική υπηρεσία. Σχετικά με την πρόταση του μαζί για την Καβάλα, να σας διευκρινίσουμε ότι το πρόβλημα είναι με τη λέξη πρόστιμο, ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη πρόστιμο, προκειμένου. Διαβάζουμε στις προτάσεις ότι μέσα στην παρένθεση έχετε μέσω στοχευμένης αύξησης τέλους. Επομένως, αν διατυπωθεί με αυτόν τον τρόπο σωστά, είναι νομικά σωστά. Ευχαριστούμε. Θα συνεχίσουμε στην επόμενη ομιλήτρια και θα δώσω το λόγο μετά στον κύριο Μανίτσα. Κυρία Μαρμαρά για τρία λεπτά. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Γεια και από εμένα. Καλησπέρα. Έχουμε ήδη μιλήσει για μερικές μειώσεις, έχουμε μιλήσει όμως και για αυξήσεις. Είναι βέβαια φανερό ότι είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι για να μιλήσουμε για μειώσεις προς σευπαθείς ομάδες, για μια γενικότερα ευνοϊκή κοινωνική πολιτική προς αυτές. Πρέπει βέβαια να συμπεριλάβουμε μέσα σε όλο αυτό και την περίπτωση του ελήματος, της εμφάνισης κάποιου ελήματος. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι ασκηθεί η κοινωνική πολιτική μας και ψηφιστούν όλα όπως θέλουμε, καλώς έχοντον των πραγμάτων για όλες τις αυπαθείς ομάδες της πόλης μας, εμείς σε περίπτωση ελήματος προτείνουμε σε μια μεσοσταθμική αύξηση 10 με 15% σε τέλη χρήση των κοινόχρησων χώρων. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό το 10 με 15%. Φυσικά δεν θέλουμε να πληξούμε τον επαγγελματία και είναι πολύ ιδιαίτερη για μας η σημασία του τουρισμού για την πόλη μας. Οπότε γι' αυτό και το ποσοστό είναι τόσο μικρό, θα επιμείνω ότι αν υπάρξει έλλειμμα θα προχωρήσουμε στο συγκεκριμένο μέκρο και να σημειώσω ότι θα μοιραστεί στο πλήθος. Οπότε δεν νομίζω ότι έγινε κάποιο πρόβλημα στο σημείο αυτό. Ευχαριστώ με την κυρία Μαρμαρά. Κάποια ερώτηση για την κυρία Μαρμαρά από την Προοδευτική Ένωση. Περάδο, έχετε τον λόγο για ένα λεπτό. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρο, ευχαριστώ συνάδελφα που κλείσατε και το μικρόφωνο. Εγώ θέλω να ρωτήσω, είπατε ότι δεν θέλετε να πλήξετε τους επαγγελματίες. Είναι κατανοητό αυτό ως και δεξιά παράταξη και μάλιστα δημοτική αρχή με τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες. Ξέρουμε, τα έχετε καλά. Αλλά πώς θα διασφαλίσετε αφού δεν θέλετε να πλήξετε τους επαγγελματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, αυτούς που μπορούν από το κέρδος τους να συνησφέρουν περισσότερα στο προϋπολογισμό του Δήμου. Πώς λοιπόν θα διασφαλίσετε ότι οι κοινωνικές αυπαθείς ομάδες δεν θα επιβαρνηθούν και ταυτόχρονα, αφού το είπε και ο δήμαρχος, ο επικεφαλής σας, δεν θα επιβαρνηθεί και ο δήμος και οι δημοτικές επιχειρήσεις. Λοιπόν, υπάρχει μια σάφια. Θα ήθελα να τη διευκνήσετε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Κυρία Μαρμαρά, μπορείτε να απαντήσετε για τρία λεπτά. Ευχαριστώ για την ερώτηση. Νομίζω ότι μιλάω ξεκάθαρα. Μιλάω για περίπτωση έλλειμματος, αν υπάρξει έλλειμμα, από την κοινωνική πολιτική που θα ασκήσουμε όλοι μας εδώ μαζεμένοι προς τις αυπαθείς ομάδες και όχι προς το μέσο καβαλιώτη, γιατί το μέτρο που προτείνουμε περί της αύξησης δεν αφορά, νομίζω, τις κοινωνικά αυπαθείς ομάδες. Το κατανοούμε αυτό. Ένας επαγγελματίας που έχει την καφετέρια του στο λιμάνι της πόλης μας και χρειάζεται κάποια τετραγωνικά μέτρα για να χρησιμοποιήσει καρέκλες, προφανώς και δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτό έχω να πω. Θα επιμείνω στο γεγονός ότι μιλάμε για περίπτωση έλλειμματος και δεν είναι ένα μέτρο το οποίο είναι ξεκάθαρο. Αυτά. Ευχαριστούμε την κυρία Μαρμαρά. Συρά το λόγο έχει ο κύριος Μανίτσας. Να σημειώσουμε ότι η ερώτησή σας δεν ισχύει η προηγούμενη που κάνατε. Μπορείτε να την κάνετε στο μέλλον. Έχετε το λόγο για τρία λεπτά κύριε Μανίτσα. Καλησπέρα σας. Όσο μεγαλύτερη αντιπολίτευση εδώ μέσα, εμείς είμαστε μαζί με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ναι μεν η κυβερνόση παράταξη έχει κάνει κάποια βήματα να βοηθήσει αυτές τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να τα πεξέλθουν σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε. Απλά πιστεύουμε ότι δεν είναι αρκετά αυτό που κάνει. Ναι, μέν σε κάποιους μπορεί να υπόσχεται είτε απαλλαγές, είτε μειώσης φόρων και τελών, αλλά ίσως το κάνει πιο πολύ για να βγει από την υποχρέωση και να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο χωρίς να κάνει αρκετά για να τους βοηθήσει. Εμείς και εμείς προτείνουμε, για τις απαλλαγές προτείνατε από τα δημοτικά τέλη να ισχύουν για όσους έχουν ανίατες ασθένεις και όχι μόνο για τους νευροπαθείς, όπως είναι αρκετά μικρό μέρος του πληθυσμού και εφόσον εσείς είδη είπατε ότι ο προπολογισμός του Δήμου έχει πλεόνασμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάποιο καλό σκοπό και όχι απλά για να γεμίζει ένα λογαριασμό που θα φαίνεται φουσκωμένος. Επίσης προτείνουμε αύξη του τέλους τραπζοκαθισμάτων κατά 10% για όσους οι πανγκονοατίας έχουν καταστήματα στους παραλιακούς δρόμους συκαβάλλας, όπως θα έχετε δει περισσότερο η κατάσταση είναι λίγο αφόρητη με τα τραπέζικες καρέκλες σε όλα τα πεζοδρόμια και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από μεριά του Δήμου. Επίσης προτείνουμε να προσαρμοστεί το πάγιο τέλος διότι έχουμε βάσει την κατανάλωση των πολιτών και να μην είναι ένα ιδιο για όλους, ενώ δεν υπάρχει κάποια κλιμακωτή χρέωση και ανάλογα σε ποια κατηγορία κατανάλωσης υπάρχει να είναι ανάλογα φουξημένο ή μειωμένο το πάγιο τέλος, γιατί δεν καταναλώνουν όλοι το ίδιο και προφανώς αυτό σχετίζεται και με το μέγεθος του σπιτιού που έχει ο καθένας. Από εκεί μετά προτείνουμε τα δημοτικά τέλη να προσαρμόζουν ανάλογα με τον αριθμό των κατοικιών που έχει ο κάθε πολίτης. Προφανώς δεν μπορεί ένας που έχει δύο και τρία σπίτια ή κάποιο εξοχικό να πληρώνει τα ίδια μέρα που έχει απλά ένα διαμέρισμα μέσα στην πόλη. Οπότε επειδή με αυτό πηγαίνει κλιμακοτάκι για κάθε επόμενος μήνα διπλασιάζονται ανάλογα τα δημοτικά τέλη και όλες οι χρεώσεις, κοινώς να πηγαίνει ανάλογα με τις καθηγήσεις που έχει ο καθένας και όχι ανάτομο, γιατί έτσι επιβαρύνονται δυσανάλογα περισσότερο αυτοί που έχουν μικρότερες περιοσίες. Επίσης πρέπει να μειωθούν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά στο 50% για τις εκπαθείς ομάδες που έχουμε αναφέρει προηγουμένως και συγκεκριμένα για πολίτεκνους με τίσιο εισόδη με έως 45.000 ευρώ και τρίτεκνους με τίσιο εισόδη με έως 20.000 ευρώ. Επομένως προτείνουμε να αυξηθεί η κάρτα σταθνεύσης κατά μισό ευρώ έτσι ώστε να μειωθεί το μηνιαίο πάσο για τα αστικά λεωφορία κατά 15%, καθώς το κόστος του αυτή τη στιγμή είναι σχεδονίσιο με τον αγοράτσα ένα κανονικό ιστοίριο για κάθε ημέρα του μήνα και δεν αξίζει τον κόπο για τους περισσότερους να αγοράσουν το μηνιαίο πάσο και αυτό τους αναγκάζει να κουβαλήσουν και τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κύριο Μανίτσα. Ακριβώς τρία λεπτά κάνατε. Κάποια ερώτηση για τον κύριο Μανίτσα. Αμάν, εδώ είμαστε. Λοιπόν, μία ερώτηση θα κάνει η κυρία αναγνώστου από τη δημοτική κίνηση και ο κύριος Ζαχαριάς από το ΜΑΖ για την Καβάλα. Κύριε αναγνώστου, για ένα λεπτό. Θα ήθελα να κάνω μία διευκρίνηση προς τον κύριο Μανίτσα. Η παράταξή μας δεν είπε ποτέ ότι ο προϋπολογισμός είναι πλαιονασματικός, γιατί αν τον είχατε μπροστά σας θα βλέπατε ότι το απόθεμο που ψηφίστηκε για το 2017 είναι 128.000 ευρώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε αναγνώστου. Θα ήθελα να σημειώσει ή θα απαντήσει μετά κατευθείαν και τις δύο ερωτήσεις. Κύριε Ζαχαριά, την ερώτησή σας, για ένα λεπτό. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για το λόγο. Πρός τον κύριο Μανίτσα και την Προοδευτική Ένωση. Θα ήθελα να επαναλάβει λίγο την τελευταία του πρόταση σχετικά με μία αύξηση τα οποία, νομίζω, αφορούσε το αστικό και το πάσο και το ιστήριο. Γιατί, διότι εμείς πιστεύουμε ότι αυτό θα ενέπιευτε καλύτερα στο άλλο θέμα, το οποίο θα συζητήσουμε αργότερα, το οποίο αφορά το πώς να περιορίσουμε την κίνηση και κατεπέκταση τους ρήπους στην πόλη της Καβάλλας και ότι θα πρέπει να μείνουμε, στη συγκεκριμένη στιγμή, καθαρά στα δημοτικά τέλη. Αλλά θα θέλαμε να ακούσουμε ξανά την πρόταση για το πώς μπορείτε να τη συνδυάσετε. Ευχαριστούμε. Κύριε Μανίτσα, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά. Ευχαριστώ για το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Αναγνώστου, επειδή βλέπω τον προϋπολογισμό που είχε εκρυθεί για φέτος μπροστά μου, έχει υπολογιστεί ότι θα υπάρχει αποθυματικό περίπου 130.000 ευρώ και αυτό είναι πλεόνασμα. Οπότε, μην μου λέτε τι είναι η συγκεκριμένη στιγμή. Είναι πλεόνασματικός για φέτος και αυτό το πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δεν χρειάζεται να το αμοιευθεί, γιατί όλα τα άλλα έξοδα έχουν υπολογιστεί. Πόσο γεννή να απαντήσει το κύριο Ζαχνεά, η πρόταση μας είναι να αυξηθεί η κάρτα στάθμιση κατά μισό ευρώ, γιατί το κόστις είναι πολύ χαμηλό και περισσότερες φορές είναι χαμηλότερο από το να πάει κάποιος σε ένα πληρωμένο πάρκινγκ για να φύγει στο αυτοκίνητό του και τα αυξημένα έσοδα από την καινούρια κάρτα στάθμιση να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το πάσο του αστικού λεωφορίου, το οποίο σήμερα η τιμή του είναι 55 ευρώ. Για να σκεφτείτε ότι ένα ιστοίριο μονής διαδρομής είναι 1,20, κάποιους πολίτες πρέπει να χρησιμοποιεί δύο και τρία δρομολόγια κάθε ημέρα του μήνα για να αξίζει να πάρει αυτό το μηνιαίο πάσο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Μανίτσα. Το λόγο έχει τώρα η κυρία Μοσχοπούλου Φιλιώ από το μαζί για την Καβάλα για τρία λεπτά. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Καζανίδη. Λοιπόν, εγώ θα μιλήσω για μια συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα για τα άτομα με αναπηρία άνω των 67%. Όπως προαναφέρθηκε από την δημοτική κίνηση, έχετε κι εσείς ζητήσει μίωση σε δημοτικά τέλη, απλά έχετε βάλει πλαφόν 12.000 ευρώ ετισίως. Αν κάνω λάθος, μπορείτε να με διορθώσετε. Εμείς δεν βάζουμε πλαφόν, εμείς ζητάμε 16,5% μίωση στα δημοτικά τέλη σε όλους τους ανθρώπους που έχουν αναπηρία 67%, γιατί θεωρούμε ότι ήδη η συγκεκριμένη ομάδα δέχεται τον απομονωτισμό και την περιθερριοποίηση, οπότε δεν γίνεται να κάνουμε πάλι διακρίσεις και μέσα στην ίδια την κατηγορία. Οπότε επιμένουμε εμείς σε αυτό, για αυτή τη μίωση και στο ότι δεν βάζουμε τα βάνη στο ετήσιο εισόδημα τους. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε την κυρία Μοσχοπουλού. Κάποια ερώτηση, κύριε Δήμαρχε, για τον λόγο. Θα ήθελα να διευκρινήσει η κυρία Μοσχοπουλού αυτό το 16,5% πώς προσδιορίζεται και επίσης γιατί να μην τεθεί εισοδηματικό κριτήριο τους αναπήρους από τη στιγμή που μπορεί να υπάρχει κάποιος με 100.000 ευρώ εισόδημα. Ευχαριστούμε τον κύριο Δήμαρχο. Απαντήστε για τρία λεπτά. Θα μπορείτε να ξανά επαναλάβετε την ερώτηση, παρακαλώ. Απαντήστε, απαντήστε. Πώς προσδιορίζετε το 16,5% και για ποιο λόγο να μην τεθεί εισοδηματικό όριο από τη στιγμή που μπορεί κάποιος με 100.000 ευρώ να ειπανωθεί από αυτή την έκτοση. Μης βασικά ανεβάσαμε το ποσοστό γιατί είχαμε έναν 15% το ανεβάσαμε και το κάνουμε 16,5. Τώρα για τα 100.000 ευρώ που είπατε… Σας είπα και προηγουμένως, δεν θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις μέσα στην ίδια την ευπαθή ομάδα. Ευχαριστούμε την κυρία Μοσχοπουλού. Ο λόγος στην νομική υπηρεσία για μια τοποθέτηση. Πιο πολλή είναι η ερώτηση προς την Προοδευτική Ένωση και τον κύριο Μανίτζε, συγκεκριμένα, που υποστήριξε τη θέση σχετικά με την Κάρτα Αστικών Σεκοινωνιών. Αν αυτή συνιστά τέλος, το γεγονός ότι δηλαδή πληρώνουμε κάρτα, αν αυτό συνιστά δημοτικό τέλος. Κύριε Μανίτζ, απαντήστε. Αναφέρθηκε επειδή τα αστικά λεωφορίες στον έλεγχο του δήμου, γι' αυτό και είναι μια επιβάνιση στους πολίτες. Το γεγονός ότι συνιστά επιβάνιση στους πολίτες, δεν σημαίνει συνιστά και δημοτικό τέλος, νομίζω, αλλά θα είναι προς περαιτέρεο συζήτηση, αν αυτό διατυπωθεί και από τους άλλους εδώ πέρα στις νέες. Σου ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ο λόγος στην κυρία Άννα Μαρία Μπουντίδου, από την Προθευτική Ένωση, για τρία λεπτά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Τέλειο. Λοιπόν, προτού το που θεωρηθώ σε κάποιες προτάσεις που έχουμε, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο-τρία πράγματα, τα οποία ανηλώ από τα πέντε λεπτά βερμβαλισμού του κ. Σαπουτζή. Κύριε Σαπουτζή, αναφερθήκατε στους μακροχρόνοι ανέργους και τους απόρους και είπατε συγκεκριμένα, ότι αυτοί οι άνθρωποι πολλές φορές εκμεταλλεύονται το δήμο και ζουν σε βάρους του δήμου. Δηλαδή, επειδή την χάνε να έχουν δύο σπίτια, το οποίο δεν ξέρετε πώς αποκτήθηκαν, ότι μπορεί, ας πούμε, να τα κληρονόμησαν με τον 1ΑΒ τρόπο, ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξουν δημοτικά τέλη. Μέσω του στενού ελέγχου, ένα είδος φακελώματος εμένα μου ακούγεται προσωπικά αυτό το πράγμα, των περιουσιακών στοιχείων αυτού των ανθρώπων, μπορείτε να αντλήσετε αυτό το χρηματικό ποσό. Από την άλλη, τόσο εσείς, όσο και η δημοτική σας σύμβουλη λέτε, ότι θέλετε να προβάλλετε το κοινωνικό πρόσωπο της δημοτικής κίνησης. Πραγματικά, είναι ένα άλμα λογικής σκέψης. Δεν γίνεται να λέτε από τη μία ότι οι Άποροι και οι Άνεργοι ζούνε εις βάρος του δήμου και από την άλλη να λέτε ότι θέλετε να προβάλλετε ένα κοινωνικό προφίλ. Πώς το... Ευχαριστώ πάρα πολύ σύντροπε για την υποστήριξη. Ήθελα να είμαστε λίγο πιο τυπικοί. Ευχαριστώ. Ωραία. Παρακάτω, όσον αφορά το θέμα της καταγγελίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την ΔΕΙΑΚ, το οποίο πολύ επιτυδευμένα προσπαθείτε να αποφύγετε και στο οποίο δεν έχετε απαντήσει στο 100%. Πραγματικά, είναι ένα ζήτημα το οποίο από τη μεριά σας έχει αντιμετωπιστεί με θράσος. Και ξέρετε γιατί. Γιατί πολύ απλά. Υπάρχουν τρία πολύ βασικά προβλήματα με αυτό το ζήτημα. Πρώτον, αυξάνονται τα δημοτικά τέλη της ίδρυφης και της Άρδευσης λόγω ενός προβλήματος το οποίο αρνείστε κατηγορηματικά να επιλύσετε επί δύο συνεχόμενα χρόνια ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να έχει λυθεί από το 2010 και το οποίο θα έπρεπε να παρελθεί αδειλώς μέχρι το 2018 μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπόκοινται τα σπίθια των ανθρώπων και οι περιουσίες τους σημαντικότερες φορές τις οποίες αναγκάζονται να πληρώνουν από την ίδια τους την τσέπη διότι φυσικά δεν υπάρχουν αποζημιώσεις από τον δήμο, από την δική σας παράταξη και φυσικά εν τέλει τους ανεβάζει και τα δημοτικά τέλη. Αυτό πείτε μου ειλικρινά πώς προβάλλει το κοινωνικό προφίλ το οποίο θέλετε τόσο πολύ να διφημίσετε. Εμείς οι προτάσεις που έχουμε όσον αφορά αυτό το πάρα πολύ φλέγον ζήτημα το οποίο όπως είπα και πριν αρνείστε κατηγορηματικά να κοιτάξετε κατάματα και συγγνώμη θα σας πω ευθυνόφωβους γι' αυτό το πράγμα γιατί δύο χρόνια όπως είπε και η κυρία Λαμπίδη δεν είναι λίγο χρονικό περιθώριο. Είναι χρονικό περιθώριο μέσα στην ελλάδα της κρίσης το οποίο πραγματικά στερεί χρήμα από αυτούς τους ανθρώπους από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν επέσει θύματα των νημονιακών πολιτικών και των ιφασικών καθεστών και των διεθνών αμυσματικών ταμείων. Εμείς λοιπόν έχουμε... Δεν θα πρω τις προτάσεις. Δεν θα τις πω. Τρία λεπτά περάσαμε. Ωραία, εντάξει. Αυτά. Ευχαριστούμε. Κάποια ερώτηση και η κυρία Μπουτίδου. Κάποια ερώτηση όμως. Κύριε Σαπουτζή, ερώτηση για ένα λεπτό. Λοιπόν, πέρα ότι πρέπει να θυμηθεί η κυρία Μπουτίδου ότι αναλάβαμε το 2014 και ότι πρέπει να δίνει πλήρη σημασία στα λεγόμενα και ότι δεν είμαστε κυβέρνηση ούτε Τσίπρα, ούτε Παπανδρέο, ούτε Σαμαρά. Λοιπόν, θέλω να τονίσω πως πέρα των κατηγοριών, των οποίων ξέρουν οι αριστεροί να εξαγγείλουν εναντίον μας, λοιπόν, ποια περιουσιακά στοιχεία θέτητε, πώς προσδιορίζετε τον άνεργο, πώς προσδιορίζετε τον άπορο, γιατί μάλλον έχετε χαθεί στη μετάφραση. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε τον κύριο δήμαρχο. Κυρία Πουντίδου, μπορείτε να απαντήσετε για τρία λεπτά. Θέλετε ηλικρινά… Περίμενε, περίμενε, περίμενε. Για τρία λεπτά. Θέλετε ηλικρινά να διευκρινίσουμε το τι σημαίνει άπορος και τι σημαίνει μακροχρόνια άνεργος στην Ελλάδα της κρίσης του 2017, κύριε Σαπουτζή. Είμαστε σοβαροί, θα λέμε τα αυτονόητα, θα συνεχίσουμε να βρεμβαλίζουμε… Να βρεμβαλίζουμε και να θριαμπολογούμε σε αυτήν την αίθουσα. Θα λέμε τα αυτονόητα και τι εννοείται πως θέτουμε τα περιουσιακά στοιχεία. Ένας άνθρωπος, ωραία, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δύο σπίτια. Ο οποίος όμως είναι άνεργος εδώ και πέντε χρόνια. Τον ρωτάτε πως μπορεί να τα πεξέλθει σε ενφιά και σε φόρους και σε τόσα πράγματα. Εσείς ο οποίος λέτε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τον δημότη της Καβάλας. Ο οποίος λέτε ότι πρέπει να βγούμε έξω από αυτήν την αίθουσα και να τον κοιτάξουμε κατάματα. Πώς να τον κοιτάξουμε κατάματα τον άνεργο εδώ και πέντε χρόνια ο οποίος δεν μπορεί να τα πεξέλθει αυτές οι υποχρεώσεις και να τον βάζουμε παραπάνω δημοτικά τέλη. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με την κυρία Μπουτίδου. Ο λόγος στην κυρία Νικήτα είναι κοιτά. Νικήτα Μαρία για τρία λεπτά. Ευχαριστώ για τον λόγο. Η παράταξή μας έχει αναφερθεί σε όλα τα μέτρα που είχε να προτείνει σχετικά με τα δημοτικά τέλη. Φυσικά, είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο για τα ποσοστά και έχουμε παρατηρήσει ότι και οι τρεις παρατάξεις συγκλίνουν σε διάφορα σημεία σε αυτά που έχουν ήδη προταθεί. Και νομίζω ότι με λίγο παραπάνω, διάλογο θα βρεθεί και ένα συμπέρασμα. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Νικήτα. Συντομική περιπτωχή. Κάποια ερώτηση. Ο κύριος Ζαχαριάς. Κύριε Σαπουτζή, θέλετε να κάνετε ερώτηση. Ο κύριος Ζαχαριάς και μετά ο κύριος Σαπουτζής. Για ένα λεπτό. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να ρωτήσω την αγαπητή συνάδελφο δημοτικής σύμβουλων να μας πει τις προτάσεις της. Ευχαριστούμε. Κύριε Σαπουτζή. Ωραία. Τοποθετηθεί την κυρία Νικήτα για 3 λεπτά. Ξεκίνα. Λοιπόν. Τότε θα ξαναξεκινήσω από την αρχή να λέω αυτά που έχουμε ήδη πει. Κατ' αρχή να έχουμε προτείνει να πούμε ότι θα είναι κάτι σαν ανακεφαλαίωση αυτά που έχουμε προτείνει. Προτείνουμε απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις παρακάτω ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Που έχουμε αναφέρει ήδη απαλλαγή. Είμαστε κάθετοι σε αυτό. Είναι μακροχρόνια, ανεργοί, μονογονεϊκές οικογένειες με τίσο εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ. Άτομα με αναπήρει ανά τον 67%. Αυτές είναι οι απαλλαγή. Τώρα, μίωση δημοτικών τελών καθοριών της σκεφωτισμού κατά 50% για τις παρακάτω ευπαθείς ομάδες. Μόνο μίωση, όχι απαλλαγή. Είναι πολίτεκνη με τίσο εισόδημα κάτω των 45.000 ευρώ, τρίτεκνη με τίσο εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Φυσικά, επειδή έχουμε προτείνει και απαλλαγές και μειώσεις, η παράταξή μας, η Προοδευτική Ένωση, ενιαφέρεται για τον ισοσκελισμό αυτών των ποσών, οπότε προτείνουμε και ορισμένες αυξήσεις. Προτείναμε την αύξηση των δημοτικών τελών υίδρευσης κατά 50% για άτομα που καταναλώνουν πάνω από το μέσο όρο κατά ανάλωσης νερού, ημερισίως δηλαδή γύρω στα 145 λίτρα. Προτείναμε την αύξηση δημοτικών τελών υίδρευσης, άρδευσης και αποχέθησης κατά 30% για άτομα με αιτήσιο εισόδημα, το 45.000 ευρώ και κατοχή μόνο πρώτης κατοικίας και αιτήσιο εισόδημα το 55.000 ευρώ και κατοχή και δεύτερης κατοικίας. Επίσης... Συγγνώμη. Ναι. Συνεχίζοντας... Επίσης, προτείναμε την αύξηση τέλους τραπεζοκαθισμάτων κατά 10%, την αύξηση κάρτας τάθμευσης κατά μισό ευρώ και την παράλληλη μίωση της μηνιαίας κάρτας νασικών συγκοινωνιών κατά 15%, πράγμα που αναφέρθηκε και πριν τώρα αυτό το τέλος πάνω. Σε γενικής γραμμές αυτές ήταν οι θέσεις μας. Ευχαριστούμε την κυρία. Κυρία Φαρτισκάκη. Καλωσορίσουμε την κυρία Κορίνα Χιώτη Πρασά, αντιδίμαρχος Πρασίνου, καθαριότητας, ποιότητας ζωής. Θέλετε μια τοποθέτηση να κάνετε, ένα χαιρετισμό. Είμαι πολύ γυναίκα. Με μια δίμαρχο γυναίκα, προφανώς. Ευχαριστούμε. Με μια δίμαρχο γυναίκα, προφανώς. Καλημέρα και από μένα. Σας συγχαίρω, παιδιά, ειλικρινά σας συγχαίρω. Με αυτό που κάνετε δείχνεται ότι ενδιαφέρεστε για τα κοινά. Προσωμιώνεται ένα δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Εμείς οι μεγάλοι καμιά φορά κάνουμε σφάλματα. Είναι καλό να μας κρίνετε, να παίρνετε τα άσχημα παραδείγματα τα δικά μας και να τα μετατρέπετε σε καλές πράξεις. Έχουμε και κάποια καλά, γι' αυτό κάθεστε άλλωστα κι εδώ. Συγχαρητήρια. Πραγματικά ελπίζω όταν όλοι φαντάζομαι είναι φοιτητές. Φοιτητές που κάνουν οικονομική επιτροφή σήμερα εδώ. Στην καρδιάκοσα της περιφέρειας κάνουν τουριστική. Θέλουν να κάνουν ό,τι θα ζωείς, αλλά τελικά κάνουν τουριστική. Κι άρχιστον προλωμένια μία η ώρα εδώ. Μάλιστα. Είναι μισή σημαντική. Και όχι μόνο οι φοιτητές που έχουν φοιτητή. Που είναι τα φοιτητία εκείνο, δείτε. Πιστεύω όταν τελειώσετε τις σπουδές σας με το καλό, να έχουν αλλάξει και τα πράγματα στην Ελλάδα, να παραμείνετε εδώ, να βρείτε δουλειές εδώ και να ασχοληθείτε με αυτό το αντικείμενο, που γίνεται αυτή τη στιγμή μία προσωμίωση. Έχετε τις βάσεις και καλό είναι αυτή την εξάσκηση που κάνετε τώρα να την εφαρμόσετε. Μεγάλη διαφορά υπάρχει μεταξύ της δικής μας της γενιάς και της δικής σας της γενιάς. Μπράβο παιδιά, συγχαρητήρια. Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε, όχι επειδή ασχολούμαι εγώ με την ποιότητα ζωής, το λέω γιατί έχω ασχοληθεί και με το πολιτισμό και με τα κοινωνικά θέματα. Όλα είναι σημαντικά, αλλά το περιβάλλον είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό. Να είστε πάρα πολύ αυστηρήσεις σε αποφάσεις σας σε ό,τι αφορά το περιβάλλον. Να τα εφαρμόσετε όλα ρητά, να δίνετε βάσεις στα νέα τα παιδιά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι πολιτισμός και δείχνει την ταυτότητά μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν έχω κάτι άλλο να πω. Απρόωπτα έτσι είδα και σας βρήκα. Καλή συνέχεια. Οι αποφάσεις πάντα δεν είναι ομοφωνές. Υπάρχουν και επιχειρήματα, υπάρχουν και διαφορές, υπάρχουν και παρατάξεις. Καλό είναι να γίνεται πάντοτε κριτική στην διοίκηση. Όταν είναι καλή η κριτική και με επιχειρήματα, είναι καλοδεχούμενη. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Κορίνα Χιώτη-Πρασά. Ο λόγος την κυρία Ορφανίδο Βαγγελία από την κοιμωτική κίνηση. Για τρία λεπτά. Ευχαριστούμε. Καλησπέρα ξανά από εμένα. Αγαπητοί συνάδελφοι. Ως δημοτικοί αρχοί αισθανόμαστε αρχικά περήφανοι, διότι έχουμε ως βασικό μας στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων και αναγκών των οικονομικά δύναμων στους δημοτών μας. Στην περίοδο λοιπόν της οικονομικής δυσπραγίας, κάθε παρέβασή μας ενέχει πολιτική επιλογή που δύσκολα μπορεί να ακολουθεί στη κεντρική διοίκηση. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι με τις προτάσεις μας δεν λενεται το πρόβλημα του λαϊκών οικοκυριού, αυτού του συγχαρικού πληρωμένης ή απλήρωτη της εργασίας, της ανεργίας, των απολύσεων, των χαρατσιών. Εξάλλου είναι γνωστό πως αυτά είναι που κάνουν αδύνατη την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πληρωμής των εργαζόμενων δημοτών. Επειδή ακούμε όμως με την πρόταση που κάνουμε να δώσουμε μία ανάσα από την ασφαιτική κυβερνητική φορολυστία. Ως δημοτική παράταξη, με γνώμονα τις ανάγκες των λαϊκών στρομάτων, παρά τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, το ασφαιτικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπεται τις δημόσιες υπηρεσίες, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και της ελλείψης σε προσωπικό, εξαντλούμε όλα τα περιθώρια και υλοποιούμε μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών. Προς τον άξονα αυτό, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε παρά τις αντικεισότητες και το οικονομικό κόστος μιας τόσο μεγάλης προσπάθειας. Σήμερα, λοιπόν, ερχόμαστε όχι μόνο να εφαρμόσουμε τη μείωση, όπως άλλως δεν το έχουμε υποσχεθεί, αλλά και να απαλλάξουμε τα δημοτικά τέλεση δημότες μας, οικονομικά αδύναμους, σεβόμεντι την αρχή μας θα σταθούμε αλληλέγγιοι σε όσους έχουν την ανάγκη μιας δημοτικής αρχήσης κοντά στα προβλήματα του πολίτη. Η θετική αποτίμηση μιας τέτοιες προσπάθειας δεν πρέπει να κριθεί με κοντόφθαρμες απόψεις και επιχειρήματα που φύγουν πρόσωπα και καταστάσεις. Είμαι βέβαιη πως η αναπλήρωση των δεπανών αυτών μπορεί να προέλθει από περιστολή άλλων εξόδων, δίχως να διατεραχθεί η αευρυθμή λειτουργία των δημότων εξόδων. Ακτιμώ πως στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων θα σταθεί αραγώς και συμπαραστάτηση αυτή την πρωτοβουλία μας. Δεν θέλω να αποκταθώ όμως και να αξιδικεύσω τις μειώσεις και τις καταργήσεις οι οποίες πρόκειται να γίνουν, διότι θα πάρω το χρόνο από άλλους ομιλητές, άλλωστε προτιμώ να είμαστε άνθρωποι των έργων και όχι των υποσχέσεων. Θα σας χαλώ λοιπόν να υπερψηφίσουμε σε φνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Ρωφανίδου. Υπάρχουν ερωτήσεις. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να καλωσορίσουμε τον κύριο Δημήτρη Καζανίδη. Θα είναι το πρόσωπο ποιησής για το θέμα των δημοτικών τελών. Είναι ο πρόεδρος ΔΟΙΑΚ και θα κάνει για την προσομοίωση. Ήταν και πρώην πρόεδρος να σημειωθεί αυτό. Θα θέλαμε να το αποθετηθεί για 4 λεπτά και να αφθίξει το θέμα της ΔΟΙΑΚ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Μια στιγμή η πατέρα, λίγο μια στιγμή. Για 4 λεπτά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί δημοτικοί συμβούλοι. Σαν πρόεδρος ΔΟΙΑΚ θέλω να σας αναφέρω μερικά πράγματα. Η δημοτική επιχείρηση, ίδρυσης αποχέδευσης Καβάλας, είναι κερδοσκοπική. Πρέπει να έχει θετικό προϋπολογισμό για τουλάχιστον 3 χρήσης συνεχόμενες. Να έχει κερδοφορία. Αν δεν έχει κερδοφορία για 3 χρήσεις, κλεινεί αυτόματα. Επιπλέον, δεν μπορεί ποτέ να χρηματοδοτηθεί από το δήμο. Παγορεύεται. Πρέπει να πάρει δάνεια. Γι' αυτό, οτιδήποτε γίνεται, όλες οι κινήσεις που γίνονται από τη ΔΟΙΑΚ είναι με αυτοχρηματοδότηση και από δάνεια που παίρνουν από τις τράπεζες. Οπότε, για μείωση τελών. Ήδη υπάρχει μείωση τελών για τους πολιτέχνους, έχει για τους αναπήρους, έχει για τους κοινωνικά ευπαθείες. Αλλά τι γίνεται με μια προϋπόθεση. Αυτά όλα πρέπει να φαίνονται από χαρτιά από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Καβάλας. Είμαστε ένας οργανωμένος δήμος που υπάρχει κοινωνική δομή. Πηγαίνουν οι αναξιοπαθούντες και αυτοί που έχουν το έννομος ειφέρον, πηγαίνουν στην Επιτροπή της Κοινωνικής Πρόνοιας και φέρνουν χαρτιά. Βάσει αυτά τα χαρτιά τιμολογούνται αυτόματα. Αυτά ήθελα να αναφέρω. Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε το λόγο. Καλή επιτυχία σας συνέχεια. Ευχαριστούμε τον κύριο Πρόεδρο. Κάποια ερώτηση, υπάρχει το προσωποποίησης. Κυρία Λαμπίδη και μετά ο κύριος Γραμμένος. Έχετε το λόγο για ένα λεπτό. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω. Αναφέρατε ότι υπάρχει ήδη μίωση τελών για ανάπηρους και πολιτεκνούς. Δεν μας πάει το ποσοστό. Θα θέλαμε να ξέρουμε. Δηλαδή οι ανάπηροι με ποσοστό πόσο αναπηρίας. Ανεξαρτητός ποσοστού. Μίωση τελών για πολιτεκνούς. Μέτρη, ισόδημα, πόσο. Ευχαριστώ. Απαντήστε κύριε Καζανίδη. Ναι, θα ήθελα να αναφέρω χαρακτηριστικά. Αποσοστό αναπηρίας 67% κι άνω. Είναι αυτό, είναι η κοινωνική δομή αυτό δίνει. Οι πολιτεκνοί είναι πάνω από 4 παιδιά κι άνω. Αυτό. Προσπάθειά μας ήταν να μπορέσουμε να βάλουμε και τους τριτεκνούς μέσα, αλλά ήταν σε επόμενο στάδιο. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και για τριτεκνούς. Ευχαριστώ. Για το ιττήσιο ισόδημα. Ισόδημα είναι, νομίζω δεν υπάρχει όριο, γιατί είναι αναπηρία. Αναπηρία και πολιτέχνων. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να ρωτήσω τον πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ εάν θα μπορούσε να μας μιλήσει σχετικά με την κατάσταση την οποία έχει το δίκτυο, διότι ακούστηκε στην έδωση ότι υπάρχουν διαρροές από το δίκτυο και έχουμε μεγάλες βλάβες εκπληταμένες. Και εάν υπάρχει κάποια κοστολόγηση είτε του πόσα κέρδη ή πόσα χάνει ο δήμος από αυτές τις βλάβες αλλά και εάν υπάρχει κάποια προοπτική για να φτιαχθεί στο μέλλον το δίκτυο. Ευχαριστώ. Κύριε Καζανίδι απαντήστε. Ναι. Κοιτάξτε, το δίκτυο είναι επεπαλαιωμένο σε πολλές περιοχές. Είναι ένα τεράστιο δίκτυο, περιλαμβάνει το παλαιό δημοφιλίπων, το δημοτικό διαμερίσμα Φιλίπων, ο οποίος περιλαμβάνει και έχει πολλά δημοτικά διαμερίσματα που μάλιστα η άντληση γίνεται από το υπέδαφος μέσα από αντλίες, γεωτρίσεις, αντλούνται και πηγαίνουν στα υψηλά. Δηλαδή θέλουμε να φέρουμε νερό στο υλικόστιμο παράδειγμα, είναι 850 μέτρα ύψος. Αντλείται από 320 μέτρα βάθος άντληση και πηγαίνει στους 850 μέτρα ύψος. Κάπου 500-800 χιλιόμετρα μέσω διαδροχικών αντιλιοστασίων. Αυτά είναι ενεργοβόρα. Αυτά είναι τρομερά ενεργοβόρα. Αυτά κοιτάζουμε να βρούμε τρόπους να μπορέσουμε να βρούμε νερά από πηγές, να μαζέψουμε τα όβρια νερά για να είναι όσο κοντήτερα, εγκύτερα στα τελειοστάσια που είναι ψηλά, τόσο καλύτερα. Τώρα για τις διαρροές. Διαρροές το δίκτυο είναι 60%. Είναι τεράστιο το νούμερο. Αλλά μην ξεχνάτε ότι άλλο έγινε και 95. Σ' άλλους δημούς. Σ' άλλους δημούς. Γι' αυτό μπαίνουν σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, που δεν περιλαμβάνει για δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόγραμμα. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Πρόεδρε του ΤΑΙΑΚ. Λόγω χρόνου όχι. Θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε προσωπικά όλος ο διάλογος, διότι χωρίς αυτόν δεν θα ήμασταν εδώ αυτή τη στιγμή, με τη σύμφωρά του. Ευχαριστούμε, πατέρα, να σε αποδεσμεύσουμε. Και εγώ θα σας ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια. Όσο για την προσφορά μου θεωρήσατε ότι ήταν μηδενική. Ευχαριστούμε. Ο λόγος στην κυρία Παπανικολάου Ευαγγελία για τρία λεπτά. Χαιρετώ και εγώ με τη σειρά μου, το Προεδρείο και τους λουπούς δημοτικούς συμβούλους. Οι προτάσεις που έχουν ακοστή από τους περισσότερους σε αυτή την αίθουσα συνάδουν και συγκλίνουν και με τις απόψεις της δικής μου παράταξης, που σκοφώ έχουν την προστασία των ευπαθών ομάδων. Η παράταξη μαζί για την καβάλα αναδιατυπώνει την πρόταση, που περιείχε τον όρο πρόστιμο με την επαναδιατυπωμένη πρόταση μέσω στοχευμένης αύξησης τέλους για υπαρκατανάλωση νερού σε όσους υπερβαίνουν τα 150 λίτρα ένα άτομο. Αποτελεί μέση κατανάλωση νερού. Μένουμε πιστοί στην άποψή μας σε μίωση 50% των δημοτικών τελών σε μονογρονιακές οικογένειες με εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Τέλος, προτείνουμε μία αύξηση τελών της τάξης 5% για τη δεύτερη κατοικία για πρόσωπα με αιτήσιο μισθό άνω των 50.000 ευρώ καθαρά. Όσον αφορά αυτά που ακούστηκαν εντός της αιθούσης για το πλαιόνασμα, καλό θα ήταν τα χρήματα αυτά να παραμείνουν εντός του ταμείου, με σκοπό την χρησιμοποίησή τους για την ανάπτυξη της πόλης και όχι για την κάλυψη τρέχων των θεμάτων. Η Δημοτική Σύμβουλος της Προοδευτικής Ένωσης, που ξαναανέφερε τις προτάσεις της παράταξής της, μίλησε για σταύμευση, που κατεμένως πιστεύω πως ανήκει στο δεύτερο θέμα συζήτησης και δεν θα έπρεπε να είναι εντός του θέματος και της επιτροπής για την κατεμένη ώρα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κ. Παπανικολάου. Κάποια ερώτηση για την κ. Παπανικολάου. Κύριε Ράδο, από την Προοδευτική Ένωση έχετε το λόγο για ένα λεπτό. Ευχαριστώ για την αναγνώριση. Ήθελα να ρωτήσω στο συνάδελφο. Είπατε πως θέλετε απαλλαγή για τις μονοχρονικές οικογένειες, με αιτήσιο εισόδημα όμως. Δευκρινίστε το λίγο. Είπατε 12.000 ευρώ. Θέλετε να απαντήσετε κ. Παπανικολάου κάποια πέρατερό. Είπα ότι το εισόδημα θα είναι έως 12.000 ευρώ. Ευχαριστούμε. Συρά, έχει πάλι ο κ. Ράδος για τρία λεπτά. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Αξιότιμη δήμαρχε και κυρίες συνάνδελφοι. Όντως συγκλίνουμε σε πράγματα, αλλά διαφωνούμε κιόλας. Γι' αυτό είμαστε και εδώ, με αφορμή το διάλογο, να καταθέσει ο καθένας τα επιχείρηματά του και τις προτάσεις του πάνω σε προβλήματα που αποσχολούν την καθημερινότητα των πολιτών του Δήμου Καβάλλας και να φροντίσουμε να βρούμε τις λύσεις που θα είναι επικερδείς για όλους, κυρίως όμως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Θα ξεκινήσω λέγοντας πως εμείς ως προοδευτική ένωση είμαστε υπέρ του προοδευτισμού και ενός αναλογικού τρόπου επιβάρυνσης. Τι εννοώ ότι ο έχων περισσότερη οικονομική άνεση θα επιβαρυνθεί και περισσότερο προς όφελος των αδυνάμων, προς όφελος δηλαδή των μακροχών ανέργων, των ασθενών, των άτομων με αναπηρία και των μονογονεϊκών οικογενειών. Δεν ακούστηκε στην αίθουσα αυτή καθόλου, μιλήσατε όλοι και είπατε πολύ ωραία πράγματα για τον ανθρωπισμό που φυσικά και το υπεστηρίζουμε, αλλά δεν έγινε λόγος για κοινωνική δικαιοσύνη. Λοιπόν, είμαστε εδώ για να σας πούμε πως οι προτάσεις μας στηρίζονται στην κοινωνική δικαιοσύνη, στηρίζονται στην ισότητα μεταξύ των πολιτών, αλλά στηρίζονται πάνω από όλα στην προσπάθεια για ένταξη αυτών των ανθρώπων που δεν μπορούν, που δεν έχουν την τύχη αν θέλετε να είναι οικονομικά άνετοι και εύρωστοι, ώστε να ενταχθούν στον κοινωνικό σύνολο με την ίδια επιτυχία. Χαιρετίζουμε τη διάθεση λοιπόν της Δημοτικής Αρχής για μειώσης των τελών και απαλλαγές, που όπως πολύ σωστά είπε και οι επικεφαλείς της παράταξής μας. Ωστόσο, θέλω να στιάσω την προσοχή μου σε κάτι που υπόθηκε από τους συναδέλφους της Δημοτικής Αρχής, της παράταξης που είναι στο Δήμο αυτή τη στιγμή, ότι θέλουν να εξοικονομήσουν πόρους για την επόμενη διετία. Και αναρωτιέμαι, θέλετε να εξοικονομήσετε πόρους για την επόμενη διετία, γιατί προεκλογικά, μιας και στο τέλος αυτής της διετίας είναι οι εκλογές, θέλετε να κάνετε ρουσφέτια και να εξασφαλίσετε διαγωνισμούς και έργα για τους δικούς σας. Μου φαίνεται πολύ περίεργο αυτό. Αυτά όσον αφορά για τα τραπεζοκαθίσματα, φυσικά, εμείς δεν λέμε σε περίπτωση ελλήματος του Δημοτικού, εμείς λέμε από τώρα να καθιερωθεί ότι οι επιχειρήσεις και οι καφετέρες, τα μπαρ, τα εστιατόρια, όλοι που βγάζουν τραπεζοκαθίσματα και το βλέπουμε κάθε βράδυ αυτό στους δρόμους της καβάλας, να επιβαρύνονται με 10%. Αυτό θα βοηθήσει, ολοκληρώνω, θα βοηθήσει στο προϋπολογισμό του Δήμου, έτσι ώστε τα λεφτά που θα πάρουμε από εκεί να τα διαθέσουμε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κύριο Ράδο. Κάποια ερώτηση, να υπενθυμίσω ότι θα είναι ερώτηση και όχι τοποθέτηση. Ο κύριος Χατζιωάνου θα ρωτήσει και ο κύριος Γραμμένος. Κύριε Χατζιωάνου, για ένα λεπτό. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εγώ με τη σειρά μου απλά θα ήθελα να έχω μια απορία σχετικά με τα λεγόμενά σας. Μήπως η δική σας πολιτική στοχεύει περισσότερο στη βοήθεια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, λίγο παραπάνω σε σχέση με τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα αυτό, να είναι εξίσου άδικο με την πολιτική την οποία θεωρείται ότι αδίκως ασκούμε εμείς, η οποία ευνοεί τους επιχειρηματές και τους επαγγελματίες. Γιατί εμείς σαν άρθουσα παράταξη αποσκοπούμε στο να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες της πόλης μας και όχι να δώσουμε έμφαση στο προσωπικό μας συμφέρον ή στο να βοηθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες. Αυτό, ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κύριο Χατζιοάννου. Κύριε Γραμμένη ερώτηση σας. Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι δεν υπάρχουν κοινά ούτε αγοραστικά για να τα χωρίζουμε σε ευπαθείς ομάδες και επιχειρηματίες που θα ψηφίσουν εμάς ή τους άλλους. Ο λαός της Καβάλας είναι ένας ενιαίως και όλοι παλεύουμε για το καλό του. Ευχαριστώ. Και ως προς την ερώτηση σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα. Επειδή ο συνάδελφος κύριος Ράδος μίλησε για την αναλογικότητα του τρόπου επιβάρυνσης, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν πιστεύετε ότι μια καφετέρια, ένα εστιατόριο που βρίσκεται στο λιμάνι της Καβάλας, είναι η καφετέρια δημοτικά, τα ίδια δημοτικά τέλη για τραπεζοκαθίσματα με μια καφετέρια που βρίσκεται στα κτέλι ή κάπου αλλού. Δηλαδή αυτό που προτείνουμε ως μαζί για την Καβάλα είναι να υπάρχει μια διαφοροποίηση με βάση το πού βρίσκεται η καφετέρια ή το κατάστημα εστίασης. Αυτό. Ευχαριστούμε. Κύριε Ράδο, έχετε τον λόγο να απαντήσετε και τις δύο ρωτήσεις για τρία λεπτά. Ωραία. Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους για τις ερωτήσεις τους. Ξεκινώντας από την ερώτηση του συναδέλφου από την παράταξη μαζί για την Καβάλα, είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση της πρότασής σας. Κοινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση γιατί πιστεύω ότι στόχος είναι αυτοί που όντως, και τους τερνούς μήνες, αλλά όχι μόνο τους τερνούς, είμαστε μάρτυρες και πολίτες της Καβάλα και μπορούμε όλοι να το διαπιστώσουμε πως οι καφετέριας, παρ' όλον την κρίση, έχουν κόσμο όλο τον χρόνο. Επομένως για τις καφετέρες ειδικά που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και έχουν πάρα πολύ κόσμο όλο τον χρόνο, τότε να είναι υψηλότερο και στις άλλες συζητάμε για κάποια μείωση. Όσον αφορά για τον συνάδελφο από την παράταξη Δημοτική Κίνηση, γιατί ξεχνάω και το όνομά σας, η απάντησή μου είναι η εξής. Συνάδελφε, ο δήμος δεν είναι επιχείρης. Σε όλες τις τοποθετήσεις σας σχεδόν αναφέρεστε στο οικονομικό. Στο πώς θα εξηγιάνετε, στο πώς θα διατη... Όχι μόνο θα εξηγιάνετε, αυτό είναι θετικό. Στο πώς θα έχετε πλαιόνασμα στο δήμο, στο πώς θα έχετε κουμπαρά, αυτό γίνεται σε κάποια επιχείρηση που στοχεύει στο κέρδος. Εμείς εδώ στο δήμο, πρέπει λοιπόν να στοχεύουμε στο λαό της καβάλας, όπως είπε ο συνάδελφος, και ο λαός της καβάλας μπορεί να είναι άνεργοι, επαθείς κοινωνικές ομάδες, επιχειρηματίες, δημόσιοι πάλι όλοι. Εμείς δεν διαχωρίζουμε και δεν κάνουμε διακρίσεις στους ανθρώπους, παράλληλα αυτά φυσικά και ως παράταξη έχουμε την έννοια μας στους ανθρώπους αυτούς, που όπως είπα και πριν δεν είχαν την τύχη, ή δεν τα κατάφεραν να έχουν την ίδια οικονομική ευρωστία και άνεση με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας. Και μη μας κατηγορείτε για προσωπικά συμφέροντα, γιατί εμείς εδώ που βρισκόμαστε, για τις υπόλοιπους που δεν είναι εδώ, όσους δηλαδή έχουν οικονομικό πρόβλημα, όσους είναι άνεδοι, όσους είναι ανάπηροι και τα λοιπά, αυτό και μόνο αποδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε ιδιόφελος. Και σχετικά με μια ερώτησή σας στην συνάδελφο πριν, για την αύξηση των δημοτικών τελών υδρευσής κατά 50% για άτομα που καταναλώνουν πάνω από το μέσο όρο κατανάλωση νερού, δηλαδή 145 λίτρα. Κάνατε μια ανδιευκανιστική ερώτηση. Έχω να σας πω πως αυτό το μέτρο βρίσκεται, όπως είπαμε, με τη σκοπιά της αναλογικότητας του τρόπου επιβάρισης. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν περισσότερο, επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά επιβαρύνουν και τη δημοτική υπηρεσία, τη ΔΕΙΑΚ. Επομένως, αυτοί να επιβαρυθούν περισσότερο και αυτοί που δεν καταναλώνουν να μπορούμε να τους απαλλάξουμε από τα δημοτικά τελ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Ράδο. Σύρα έχει τον λόγο ο κύριος Τζάγκας από το Μαζί για την Καβάλα για τρία λεπτά. Ευχαριστώ πάρα πολύ το Προεδρείο και χαίρομαι πάρα πολύ ότι παρατηρώ μέσα σε αυτήν την αίθουσα, γενικότερα να υπάρχει πάνω κάτω με διάφορες διαφοροποίησεις, σύμπλευση στο ότι οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πρέπει να βοηθηθούν και να ανακοφιστούν από τα συγκεκριμένα οικονομικά βάρη. Απλώς πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι για να μπορέσει ο Δήμος να υποστηρίξει αυτήν την πολιτική, πρέπει να είναι και σε θέση να το κάνει και να μην κάθε χρόνο βρίσκεται στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να υποστηρίξει αυτές τις μειώσεις, αλλά να μην έχει και τα κατάλληλα χρήματα. Πιστεύουμε πάντα ως παράταξη στην κοινωνική δικαιοσύνη και στο ότι πρέπει όντως, όπως αναφέρθηκε, αν δεν κάνω λάδος και από δημοτικού συμβούληση της Προοδευτικής Ένωσης, μια έτσι θα λέγαμε κλιμακωτή επιβάριση και γενικότερα αυτοί οι οποίοι είναι σε καλύτερη οικονομική κατάση επομιστούν περιετέρω οικονομικά βάρη. Για αυτό το λόγο και προτείνουμε πράγματι την είσοδο στα κριτήρια και της κατοικίας και συγκεκριμένα την αύξη τελών 2% για την πρώτη κατοικία για πρόσωπα με αιτήσιο μισθό άνω των 50.000 ευρώ καθαρά και για την δεύτερη κατοικία αύξη τελών 5% για πρόσωπα με αιτήσιο μισθό επίσης άνω των 50.000 ευρώ καθαρά και το λέμε αυτό με συνέστηση του γεγονότος ότι τα αποστά αυτά στην πραγματικότητα αφορούν επιβαρύνεις που είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι αυτά αφήνουν να εννοηθεί. Για αυτό το λόγο και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις αυξήσεις θα μπορεί πράγματι ο δήμος να βοηθήσει όλες αυτές τις ομάδες που αναφέρεται και τις μειώσεις που πολύ σωστά έχουν σημειωθεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε όντως αντιδράσεις από τους πολίτες γιατί δεν θα μπορούν να έχουν αυτές τις επιδοτήσεις και αυτά τα ανακουφίσματα. Οπότε, αν το έχουμε αυτό στο μυαλό μας, τότε θα μπορούμε να φτάσουμε και στις πιο ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Τζάγκα. Κάποια ερώτηση ο κ. Δήμαρχος και μετά η κ. Λαμπίδη. Κ. Δήμαρχα, για ένα λεπτό. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Τζάγκα ως προτάσεις για το εισοδηματικό κρίτο 50.000 ευρώ. Αν αυτό αφορά οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα. Κ. Λαμπίδη. Πρόεδρε, εγώ θα ήθελα απλώς να ρωτήσω όσον αφορά την αύξηση των τελών στην πρώτη και δεύτερη κατοικία. Αναφέρεστε σε όλα τα τέλη, δηλαδή ύδρευσης, άρντευσης, αποχέτευσης, φωτισμού, καθαριότητας. Περιλαμβάνονται όλα ή ένα συγκεκριμένο κομμάτι, μια συγκεκριμένη κατηγορία. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με την κ. Λαμπίδη. Κ. Τζάγκα, απαντήστε για τρία λεπτά. Λοιπόν, θα ήθελα να απαντήσω στην ερώτηση του κ. Δημαρχού, ότι η σημερινή αφορά σε ατομικό επίπεδο. Και όσον αφορά την ερώτηση της επικεβαλής της Πρωθυπτικής Ένωσης, θέλω να πω ότι τα τέλη αφορούν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού συγκεκριμένα. Ελπίζω να σας κάλυψα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τζάγκα. Συρά έχει ο κ. Χατζίο Άννου από τη δημοτική κίνηση για τρία λεπτά. Κύριε Πρόεδρε, κύριε επικεφαλής, κύριοι και κυρίες δημοτικοί σύμβουλοι, καλή μέρα σας. Προσοχικά θα συνεχίσω στο κλίμα της βοήθειας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα θα τοποθετηθώ στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΙΑΚ, όπως έκανε και η κ. Μασχοπούλου προηγουμένως, και συγκεκριμένα στην ομάδα των ατόμων με αναπηρία. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει αυτή τη στιγμή εκτός 50% με κριτήριο 80% αναπηρία και εισόδημος 24.000. Καθώς και 30% έκτοση με κριτήριο αναπηρία άνω του 67% και εισοδηματικό κριτήριο στις 24.000 ευρώ. Αυτό το σύστημα το θεώρησα κάπως αναποτελεσματικό, καθώς το ποσοστό αυτό είναι σχετικά υψηλό, ώστε να μπορέσει να καλύψει μια κανοπητική μερίδα των ατόμων της ομάδας αυτής. Για το λόγο αυτό σχεδιάσα μια συγκεκριμένη τροποποίηση πάνω σε αυτό το σύστημα, η οποία θεωρώ ότι ευνοεί περισσότερο και καθιστεί πιο αποτελεσματικό το συνολικό αυτό το σύστημα. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κλιμακωτής φορολόγησης, η οποία έχει ως εξής. Για άτομα με 60% έως 70% αναπηρία, προτείνεται έκτοση 15%, για άτομα με 70% έως 80% αναπηρία προτείνεται έκτοση 30%, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιου υπάρχου σας έκτοσης των 80%, όχι των 50% με συγχωρείτε, για άτομα με αναπηρία 80% και άνω. Βέβαια, το ισοτιματικό κριτήριο παραμένει σταθερό στα 24.000 ευρώ. Συγκεκριμένη τροποποίηση θεωρώ ότι αποσχοπίσει το να καταστήσει πιο αποδοτικό, όπως είπα, το συγκεκριμένο κριτήριο, καθώς κρίνεται ότι αυτή βοηθά σε μεγαλύτερο βαθμό την ομάδα αυτήν. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Χατζίο Άνου. Κάποια ερώτηση? Έτοιμοι, σέλα. Κυρία Γάλλου, για ένα λεπτό. Ευχαριστώ για την αναγνώριση. Απλά θα ήθελα να επισημάνω πώς μπορείτε με τόση ευκολία να κατηγορηποιείτε την αναπηρία. Μπορεί είναι απλά για μας να είναι νούμερα, αλλά στην πραγματικότητα οι άνθρωποι έχουν τεράστια προβλήματα. Αν κάποιος, δηλαδή, είναι 69 με 71, θα μπορέσει αυτό το ποσοστό να αυξηθεί, να διπλασιαστεί ουσιαστικά. Αυτό ήθελα να πω και θα ήθελα να μου πείτε και τη δικιά σας προβλήματα. Και να επισημάνω ότι εμείς εμένουμε στην άποψή μας για πλήρη απαλλαγή όλων των ενεπριών με 65%. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με την κυρία Γάλλου. Απαντήστε κύριε Χατζί Ιωάννου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ήθελα και προηγουμένως πάνω στη δική σας τοποθέτηση να διευκρινίσω αυτό το ποσοστό. Κατεμέν, τα άτομα με αναπηρία δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Και τι εννοώ με αυτό, μη με πάρετε λάθος. Απλά, ένα άτομο με αναπηρία 80% και πάνω, θεωρητικά θα μπορεί να δουλεύει με περισσότερη δυσκολία από ότι ένα άτομο με 60% αναπηρία. Δεδομένου σε αυτής της κατάστασης, δεν μπορεί να δουλεύει. Δεδομένου σε αυτής της σκέψης μου, θεώρησα σωστό στο να προτείνω αυτή τη συγκεκριμένη τροβοποίηση σε αυτό το κριτήριο, έτσι ώστε να είναι ευχαριστημένες όλες οι ομάδες των αναπήρων, διότι εκείνες που είναι με 60% και 70% αναπηρία, μπορούν να εργαστούν πολύ πιο εύκολα σε σχέση με έναν άτομο το οποίο έχει 80% και πάνω αναπηρία. Ευχαριστώ. Μίλα, για ένα λεπτό. Τοποθέτης είναι. Λυπάμαι, δεν μπορούμε να αντιδεχτούμε. Δεν μπορούμε να αντιδεχτούμε. Ναι, δεν γίνεται, γι' αυτό σου είπα. Σταμάτα, ευχαριστώ. Παρακαλώ, παρακαλώ. Θυμίστε μου λίγο πού ήμασταν. Είχα τα απαντήσεις. Παρακαλώ, παρακαλώ. Παρακαλώ, θυμίστε μου λίγο πού ήμασταν. Είχα τα απαντήσεις. Τέλεια. Σειρά τώρα έχει η τελευταία ομιλητήσια του πρώτου γύρω, η κυρία Δημητριάδου. Δεν σε ξέχασα, απλά προσπάθησα με λαβετική σειρά να είναι λίγο ομοιόμορφα, να μην μιλάνε όλο η μία όλο η άλλη. Για τρία λεπτά. Λοιπόν, γεια σας κι από μένα. Έχουμε μιλήσει για οικονομική κρίση ήδη. Ναι, η χώρα μας πλήτεται από οικονομική κρίση και πιστεύουμε ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή, σημασία έχει ο δήμος, ο κάθε δήμος, να στηρίξει τους δημότες, τους πολίτες, εμάς τους ίδιους. Έτσι, λοιπόν, και ο δήμος Καβάλας εστιάζει στους ανθρώπους του και θέλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο. Στα πλαίσια, λοιπόν, της οικονομικής κρίσης και της στοχοποίησης μεγάλων οτιμάτων του πληθυσμού, πρότασή μας είναι να γίνει μια δικαιότερη και ορθολογικότερη κατανομή των οικονομικών υποχρόσεων των πολιτών έναντι του δήμου για φωτισμό και καθαριότητα, σύμφωνα με το νόμο 25 του 1975. Οι προτάσεις που παραθέτουμε έχουν σκοπό, όπως είπαμε, την ανακούφιση των ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως μακροχρονοιαάνεργοι, μονογονικές οικογένειες, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, αναπηρίες και άτομα με χαμηλότομικο ή οικογενειακό εισόδημα. Η ανακατονομία αυτών των βαρών θα γίνει με βάση κοινωνικά κριτήρια, όπως έχουμε πει. Τώρα, έτσι, όπως είπαμε, για το θέμα της ΔΕΙΑΚ, ο σκοπός μας είναι η διεύρυνση παροχών από το κοινωνικό τιμολόγιο. Δηλαδή, η Δημοτική Αρχή θέλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. Γι' αυτό, προτείνει τη διεύρυνση των παροχών και των ελαφρύνσεων των ειδικών κατηγοριών. Υπάρχουν ελαφρύνσεις για όλες τις κατηγορίες, ανάλογα με το οικονομικό εισόδημα του καθενός. Αυτά. Ευχαριστούμε την κυρία Δημητριάδου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη με την κυρία Μπουτίδου που τη μίλησα στο ελληνικό. Ωστόσο, θα ήθελα να είμαστε λίγο πιο κόσμοι, διότι είμαστε και σε live streaming. Να είσαι καλά. Όχι. Κάποια ερώτηση για την κυρία Δημητριάδου. Κύριε Ράδο, για να λεπτώ. Ο κύριος Τζάγκας. Ευχαριστώ για την αναγνώριση. Απευθυνόμοινος στην συνάδελφω την κυρία Δημητριάδου και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής, μιας και κάνατε λόγο για μειώσεις και απαλλαγές που συμφωνούμε. Καλώς να γίνουν. Αλλά δεν μας είπατε, συνάδελφοι, πού θα βρείτε τα λεφτά. Αφού δεν θα βάλετε επιπλέον δημοτικά τέλη στους επιχειρηματίες, δεν θέλετε να αυξήσετε τις... δεν συμφωνείτε με τις αυξήσεις που εμείς προτείνουμε. Που θα βρείτε τα λεφτά. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Ράδο. Κύριε Τζάγκα. Θα ήθελα να απευθύνω μια ερώτηση στην κυρία Σενάλφω και πέρα και στο πνεύμα μου πάνω κάτω του κύριου Σενάλφου, την Προδευτική Ένωση και για την αναζήτηση χρημάτων, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει λίγο να διασαφηνίσετε αυτό που λέει διεύρυση παροχών από το κοινωνικό τιμολογητή και καταλαβαίνουν ότι το να λέμε γενικά αυξής, μειώση, κτλ. Ωραία ακούγεται, αλλά πρέπει και λίγο να είμαστε συγκριμένοι, γιατί πολύ απλά θα προχωρήσουμε σε ουσιαστικές λύσεις και προτάσεις. Αν μπορείτε. Ευχαριστούμε τον κύριο Τζάγκα. Κυρία Δημητριάδου, μπορείτε να απαντήσετε για τρία λεπτά. Μπορεί να απαντήσει ο κύριος Απουτζί στη θέση μου. Λυπάμαι. Δεν γίνεται. Στην τεφτερολογία θα μπορείτε να κάνετε και περιπτέρου ερωτήσεις. Έχουμε πει πως σε περίπτωση ελλήματος, αν ο του διευρυσιακός διευρυσιακός διευρυσιακός στην ουσιαλόγισμό της ΔΕΙΑΚ προκύπτει η αύξηση του κόστου στις τιμές ανώτησης κατανάλωσης. Έχουμε θέσει ουσιαστικά μέτρα. Έχουμε θέσει μέτρα. Με σκοπό να καλύψουμε όλες τις δυνατές περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο. Ευχαριστούμε την κυρία Δημητριάδου. Κάπου εδώ ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος, που ήταν αντιποθετήσεις από όλους σας. Περνάμε τώρα σιγά σιγά στο δεύτερο γύρο, όπου θα έχουν το λόγο οι επικεφαλείς των παρατάξεων αρχικά για πέντε λεπτά και στη συνέχεια θα ανοίξουμε μια λίστα για το ποιος θέλει να τοποθετηθεί. Για τρία λεπτά έπειτα. Το λόγο για να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος έχει ο δήμαρχος για πέντε λεπτά. Επειδή μάλλον κάποια πράγματα δεν έγιναν σαφή εδώ μέσα και είναι λογικό εδώ μέγετο άγχος. Λοιπόν, να τονίσουμε πώς υπάρχει. Η απαλλαγή των απόλων αντατέρει καθαριότητας η εκτροφωτισμού, όπως τέθηκε από την κυρία αναγνώστου με τα ισοδηματικά κριτήρια. 70.000 ευρώ για τους άγαμους. 90.000 ευρώ για τους έγγαμους προσαφημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, με ανώτετο όριο της 120.000 ευρώ. Το ελεκτροπωτούμενο ακίνητο, αν είναι το μόνο περιορισμό στοιχείο, είναι η αξίωση 180.000 ευρώ για να καλύπτει όλη την καβάλα. Τονίζουμε πώς μπορούμε και προτείνουμε τη διαμόρφωση συγκεκριμένου γραφείου εντός των δημοτικών υπηρεσιών για την παροχή κοινωνικής βοήθειας προς τους κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του κοιμένου να ενταχθούν στις κοινωνικές παροχές του κράτους και του δήμου και την ένταξη στους κοινωνικού τυμολόγους της ΔΕΙ. Αυτά τα κονδήλα και το προσωπικό θα καλευθούν από το ΕΣΠΑ. Να συνεχίσουμε πώς η έκτοση 90% για τους απώλους και τους μακροχρόνια ανέργους μετατρέπεται σε πλήρη επαλλαγή για ετήσιο χρονικό διάστημα με εξέταση, τα οποία εδώ τα όρια τήθενται στα 90.000 ευρώ για τους άγαμους, 110.000 ευρώ για τους έγγαμους, 150.000 ευρώ για τους πολίτεκνους. Να τονίσουμε πώς τα άτομα με έκτοση 50% δέχονται έκτοση περιετέρων 10.000 ευρώ. Επέκταση της περιόδου χάριτος για 6 μήνες και αύξηση της κατανάλωσης μόνο αν είναι σταθερά χαμηλή για 50 κυβικάν τετράμινο. Να τονίσουμε πώς στις ομάδες οι οποίοι συντάσσονται 30-15% στον χρονικό τιμολόγιο της ΔΕΙΑΚ, αυτοί μπαίνουν σε περίοδο χάριτος για 3 μήνες και αύξηση των γεμβυκών κατά 10.000 και έτσι τήθονται και τα όρια των ανέργων για την υπηρεσιακή κατάσταση. Τέλος, να τονίσουμε πώς όπως ξέρετε η ίδια δημοτική αρχή έχει αφαρμόσει την επιβολή τέλους 3 ευρώ για συντήρηση δικτύων συμμορφόμενη με την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να τονίσουμε πώς αυτό το τέλος θα υπόκειται σε όλες τις εκτώσεις που τήθενται στον χρονικό τιμολόγιο της ΔΕΙΑΚ πέραν της απαλλαγής. Να τονίσουμε πώς λοιπόν αυτή η έκτοση, δηλαδή στην ουσία αυτή που εντάσσεται στον χρόνο αυτή η έκτοση, δηλαδή στην ουσία αυτή που εντάσσεται στον 50 ή 60% θα έχουν την έκτοση, τα 3 ευρώ θα υπόκειται σε αυτή την έκτοση. Για να τονίσουμε πώς, το έλλειμμα όπως ανέφερε και ο κύριος Ράδος και είναι και στο ίδιο κλίμα με τον κύριο Ζαχαριά. Υπάρχουν τρεις τιμές κατανάλωσης στην ουσία στην κοστολόγηση στη ΔΕΙΑΚ. Υπάρχει πάνω από τα 81 κυβικά από το 1,99 ευρώ το κυβικό που υπάρχει η θορολογία αυτή τη στιγμή γίνεται 2,20 στην Δημοτική Ενώτα Καβάλας. Στην περιοχή Φιλίππον από 1,26 ευρώ ένα κυβικό πάει στα 1,40 ευρώ ένα κυβικό στα 120 κυβικά και πάνω. Και όσον αφορά τις περιοχές ορεινού όπου στέθηκε το τιμολόγιο της ΔΕΙΑΚ από 0,79 ευρώ ένα κυβικό προχωράμε στα 0,90. Να τονίσω πως αν συνεχιστεί η ελληματική πολιτική αυτό το τέλος θα αυξηθεί. Και τέλος όσον αναφέρατε είναι ίδια πρόταση στην ουσία καθώς απλώς εμείς θέτουμε την περίπτωση ελλήματος για την αύξηση των τελών χρήσης κοινωνχρήσεων χώρων. Οπότε σας καλύπτουμε σε όλα. Είναι πλήρες, σαφές και τεκμηριωμένο το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής. Η Δημοτική Αρχή δεν θεωρεί ότι αυτά τα 120 ευρώ προβλέπουν τόσο αποθυματικό μπορούν να αναδυναμηθούν από αυτά τα κριτήρια. Στην ουσία προβλέπει το πλήρες αντιστάθμισμα όλων των παροχών της. Η Δημοτική Αρχή μπορεί να εμένα να μην είναι επιχείρηση αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς ζούμε στο 2017. Στο 2017 ακόμη και το ίδιο το κράτος, ακόμη και μια οικογένεια θέλει να βρίσκεται με την λαϊκή έκφραση θα πω, ίσα βάρκα, ίσα νερά. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα δήμο ο οποίος, αν το προκύψει κάτι έκτακτο να μην έχει ένα μικρό πλεόνασμα προς την άκρη, αλλά ο δήμος αυτός να προσπαθεί να προχωρήσει σε δανεισμό προκειμένου να δείξει ένα κοινωνικό πρόσιμο το οποίο στην ουσία ήδη δείχνει. Και να τονίσουμε και να απαντήσουμε, να τονίσουμε, να τονίσουμε πως ναι μεν πως το μαζί για την καβάλα ενώ σε μεγάλο πρίσμα των προτάσεων συμφωνούμε, να τονίσουμε πως υπάρχουν ανάπηλους ο οποίος μπορεί να έχει περιοχή και κατάσταση τόσο υψηλή, ένα εισόδημα τεράστιο, έναν επιστηρηματίας. Αυτόν τον ανάπηλος θα τον απαλάξουμε για ποιον λόγο. Επίσης να τονίσουμε πως λέτε για πολιτέχνους 45.000 ευρώ προς την Προοδευτική Ένωση και να σεβαστεί τον Ομιλούντα, λοιπόν, και να τονίσω πως 45.000 ευρώ, ισότητα λέτε, αλλά φορολογούμε από την άλλη τα 50.000 ευρώ. 45.000 ευρώ πρέπει να το δούμε λίγο αντικειμενικά, να διασφαλίσουμε αν είναι οικογενειακό, ατομικό το εισόδημα, τι αφορά τις ομάδες, τι αφορά τον καθένα. Και όσον αφορά τις προτάσεις για τη στάθμιση και τα λοιπά. Και επίσης να τονίσω πως και το αστικό κτέλ είναι αε και δεν έχει καμία δικαιοδοσία ο Δήμος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και νομίζω ότι απαντήσαμε σε όλες τις ενστάσεις σας. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Δήμαρχο. Κάποια ερώτηση για τον κύριο Δήμαρχο. Ε, προφανώς υπήρχαν. Θα ήθελα να ρωτήσει επικεφαλής της Προοδευτικής Ένωσης, η κυρία Λαμπίδη, καθώς και ο κύριος Ράδος. Ένα λεπτό. Κύριε Πρόεδρε, μας καλύψατε πλήρως. Πραγματικά ευχαριστούμε. Αλλά μιλήσατε για ποσά 90.000 ευρώ, 110.000 ευρώ, ατομικά. Ζούμε στην Ελλάδα το 2017. Ξέρετε πολλούς ανθρώπους που παίρνουν ατομικό εισόδημα 90.000 ευρώ. Πρώτον. Δεύτερον. Θέλω να μου πείτε τι θα κάνετε για την κακή διαχείριση της ΔΕΙΑΚ και όχι για το πόσο αυξήθηκε ο φόρος Φίλιππους και στην Καβάλα. Και τρίτον. Ξέρετε πολλούς ανάπηρους επιχειρηματίες. Γιατί εγώ όχι. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Λαμπίδη. Κύριε Ράδο. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ρωτήσω. Είπατε στην αρχή κύριε Πρόεδρε ότι επιτρέπετε τους ψήθρους αν δεν εμποδίζουν τη διαδικασία. Ωραία. Έτσι δεν είπατε στην αρχή. Ναι. Ωραία. Και αν πρέπει να γίνει κάποια σύσταση για συμμόρφωση σε κάποιο Δημοτικό Σύμβουλ. Αρμόδιζε δεν ο Πρόεδρος του Περιφέρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν έχω αντιληθεί κάτι. Θέλω να πείτε κάτι συγκεκριμένο. Θέλω να πω ότι δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο ο Δήμαρχος έκανε την εξής παρατήρηση προς το πρόσωπό μου, εφόσον έκανα μια ερώτηση στο συνάδελφο που δίρκησε μόνο ένα δευτερόρκτο και ήταν και ψηθρίστα. Συνεχίζω. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε, όταν τα διαβάζετε από μέσα είναι πολύ καλά. Μας λέτε ότι έχετε ετοιμάσει. Καλά είναι αυτά που έχετε ετοιμάσει. Το ζητάμε βέβαια αυτό τέλος πάνω. Το διαβάζετε από μέσα. Δεν απαντάτε όμως σε εξής ερωτήσεις. Που θα βρείτε τα λεφτά και τι θα γίνει με τα αλλούς φέθια στους δικούς σας προεκλοϊκά. Και τέλος. Είπατε ότι θα αυξήσετε την τιμή στα τιμολόγια της ΔΕΙΑΚ. Σωστά. Ωραία. Λοιπόν, επομένως λέτε ότι θα βγείτε στο λαό της Καβάλα. Συγγνώμη που κοιτάω μπροστά και είστε... Αλοκληρώνετε παρακαλώ. Ναι. Επομένως θα βγείτε στο λαό της Καβάλα και θα τους πείτε ότι αυξάνετε την τιμή στο νερό. Ότι θα πληρώνουν το πολύτιμότερο αγαθό που είναι το νερό για χρυσάφι. Αυτό μας λέτε. Ποιο έσπα θα χρησιμοποιήσετε εν τέλει για να κάνετε όλα αυτά που σας είπατε. Ευχαριστούμε κύριε Ραδό. Πολλές ερωτήσεις και να δούμε τι θα απαντήσετε. Δεν υπάρχει αρχή για τρία λεπτά. Δεν υπάρχει αρχή για τρία λεπτά. Ευχαριστώ. Λοιπόν, μάλλον όποιος έχει τιμή γαμιάζεται εγώ έχω να πω και τίποτε περισσότερο γιατί μάλλον κάποιος αντιλαμβάνει το λάθος του. Λοιπόν, να τονίσω πως, κυρία Λαμπίδη καταρχάς, έθεσαμε περιουσιακή κατάσταση εκείνη της περιουσίας 90.000 ευρώ και όλα τα κριτήρια ήταν περιουσιακής κατάστασης, όχι εισοδήματος. Για να είμαστε σαφείς γιατί μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σε αντικειμενικά κριτήρια. Οι αυξήσεις που θέτουμε είναι δινητικές αν υπάρχει έλλειμμα στη ΔΙΑΚ. Δεν θέτουμε καμία αύξηση εδώ και τώρα. Και επίσης να καταλάβετε ότι είναι στις ανώτατες καταναλώσεις. Είναι η ανώτατη κλιμακοτή τιμολόγηση στη ΔΙΑΚ. Δηλαδή στο ίδιο πνεύμα που θέτει τον 150 λίτρων φορολόγησης ένα άτομο. Δηλαδή γιατί διαφωνείτε για το ίδιο πράγμα το οποίο προτείνετε. Συνουσία μιλάμε για την ανώτατη τιμολόγηση. Και το 3 ευρώ έχει ψηφιστεί ήδη από τον Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ίδια υφιστάμενη απόφαση. Λοιπόν, και να απαντήσω λίγο και στον έτερο μιλούντα. Το από μέσα. Δεν υπάρχει διάλογο σταρό. Το από μέσα είναι για να δείτε τους αριθμούς και να μην λέμε ερωλογίες. Και αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Γιατί μιλάμε με τεκμήρια, μιλάμε με νούμερα. Τρία χρόνια εμείς κυβερνάμε και όχι εσείς. Οπότε πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό. Πλήρως κατανοητό. Δηλαδή να σε βαστούμε και τους κανόνες λίγο. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, δεν έχω κανένα πρόβλημα να μιλήσω αυτή τη στιγμή από έξω. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μιλήσω απ' έξω. Δεν έχουμε κανέναν λόγο στην ουσία για να έρθω. Δεν θέλω καμία παρατηρήσασμα σ' αυτό. Τα λεφτά, όπως είπαμε, θα βρεθούν αν υπάρχει έλλειμμα. Και τα τελτρά προσοκαθισμάτων θα χρειαστεί να ανέβουν ως 10%-15% αν υπάρχει έλλειμμα. Αν υπάρχει έλλειμμα, θα ανέβουν η φορολογή σαν ώτα της κατανάλωσης στη ΔΕΙΑΚ. Και το τέλος 3 ευρώ θα τεθεί για να σε βαστούμε τον κανονισμό που τίθεται, ως και στην ομολογία η οποία υπάρχει από το κράτος. Και σε βόμαστε ότι έχετε θεί. Ο δήμος αυτή τη στιγμή, όπως δεν μπορούμε να βρίσκεται στις αντιφάσεις. Από τη μία σύμβουλη λένε ότι ο δήμος έχει υπεραρκετό πλεόνασμα, 120.000, από τα οποία, αν γίνει ένας στισμός, δεν μπορούμε να χρηματοδίσουμε το τίποτα για αυτή την πόλη. Και από την άλλη έχουμε ότι δεν έχει λεφτά ο δήμος, το οποίο είναι το, δηλαδή εντάξει, η πλήρης αντίφαση, η πλήρης παραφροσύνη θα μπορούσα να πω σε κάποια σημεία, αν εμίνεται σε αυτή τη θέση, γιατί δεν μπορούμε να σβάζουμε τους πάντες του YouTube Valley, πρέπει να κατανοήσουμε πως η δημοτική αρχή έχει πλήρη γνώση στον τεκριτηριόν τον οποίο θέτει. Όλες οι αυξήσεις είναι δημητικές. Οι παροχές είναι όμως πρακτικές και θα γίνουν άμεσα. Τα ποσά που τείνεται για την περιοριστική κατάσταση μπορούν να ανέβουν, αρκεί να βρείτε πώς θα τις αθμιστούν. Γιατί αυτά έχουν προϋπολογιστεί ότι χαθεί από εκεί, θα βρεθεί από εκεί. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο δήμος υπόχεται σε μια νομοθεσία από το ίδιο το κράτος και εμπνίδει την Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα βρίσκεται σε μνημόνιο. Καταλάβετε το. Ευχαριστούμε τον κύριο δήμαρχο. Ισχυβερνάμε στον τόπο. Όχι. Εσυχία παρακαλώ. Ευχαριστούμε τον κύριο δήμαρχο. Η νομική υπηρεσία θέλει να παρέμβει. Αισθανόμαστε την ανάγκη να παρέμβουμε και δεν είναι ακριβώς αυτό το έργο μας, διότι βλέπουμε ότι πολλά μέλη, όχι πολλά μέλη, ορισμένα μέλη από τους συνέδρους προσβάλλουνε και βάλουν βασικά εναντίον του Προέδρου της Επιτροπής λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τους κανόνες και ότι δεν εφαρμόζει ζωστά τους κανόνες. Θα θέλουμε να παρακαλέσουμε λοιπόν να μην υπάρχουν τέτοιες βολές διότι γνωρίζουμε τους κανόνες και επιπλέον αυτοί οι οποίοι βασικά λένε ότι τους βάλουνε, αυτοί είναι οι οποίοι τελικά τους προσβάλλουν. Επομένως, τους καλούμε όλους να τους ευαστούν και να μην έχουμε τέτοιες βολές κατά του Προεδρίου. Ευχαριστούμε. Και τώρα να καλωσορίσουμε τον κύριο Βασίλη Κούγκουλα για τέσσερα λεπτά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε για την αλλαγλώριση. Καλημέρα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Παρουσιαστείτε παρακαλώ. Ονομάζομαι Κούγκουλας Βασίληος, είμαι χρονιάνεργος, παντρεμένος με τέσσερα παιδιά, των οποίων είναι με πάνω από 67% αναπηρία. Βρίσκομαι κοντά σας και ευχαριστώ πολύ για αυτό, για να σας αναφέρω τα προβλήματά μου. Είμαι ένας απλός δημότης, είμαι ένας από αυτούς που έχουν ψηφίσει όλα τα άτομα που βρίσκονται εδώ και θα ήθελα να σας μιλήσω για τα δικά μου προβλήματα. Προφανώς, ως χρόνοι άνεργος έχω πολύ μειωμένο εισόδημα. Πράγμα που σημαίνει ότι ευφαδείς ομάδες, σαν κι εμένα, θα πρέπει να έχουν διαφορετική μεταχείριση από όλους οι υπόλοιπους. Ομάδες με υψηλό ποσοστό αναπηρίας, όπως το ΑΜΕΑ ή χρόνοι άνεργοι, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν δημοτικά τέλη. Γι' αυτό καλώ τη Δημοτική Αρχή για τον κύριο Δήμαρχο, τον κύριο Σαβουτζή, να λάβει κάποια μέτρα, γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώνουν. Κύριε Δήμαρχε, καλό θα ήταν να πληρώνουν αυτοί που έχουν. Γι' αυτό καλώ και την αντιπολίτευση να ταχθεί υπέρ μας, να μας στηρίξει και να κάνει τα αυτονόητα. Τα αυτονόητα είναι να πληρώνουν αυτοί που έχουν, όχι αυτοί που δεν έχουν, κύριε Δήμαρχε. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Κούκουλα. Κάποια ερώτηση. Ο κύριος Δήμαρχος αρχικά για ένα λεπτό και η κυρία Μπουντίδου έπειτα. Μίλα. Λοιπόν, πέρα από ότι η Δημοτική Αρχή σέβεται πλήρως στην δεδομένη κατάσταση, θεωρούμε πως τα κριτήρια τα οποία θέτουμε πως ελαφρύνσεις η Πέρσας, έως το 30%, το οποίο αυτή τη στιγμή μιλάμε για τη ΔΕΙ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί παραπάνω. Και το όριο που τίθεται 12.000 και 20.000 ευρώ, στη νοσή σας καλύπτει πλήρως. Και αν εντάσσεσαι στην κατηγορία των ανέργων, μπορεί να καλυφθεί. Οπότε θεωρούμε πως η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό. Λαδη, αν δεν έχετε ινταχθεί ο ίδιος του κοινωνικού τιμολόγου της ΔΕΙΑΚ, πώς θα μπορούσαμε να σας καλύψουμε και θέλουμε να ρωτήσουμε ποιο ακριβώς είναι το ζήτημα, καθώς πού μπορεί να καθίσει πάνω η Δημοτική Αρχή και δεν μπορούμε να λέμε την αντιπολίτευση, να στείλει εξέψη ή που η Δημοτική Αρχή είναι ήδη δίπλα στις προτάσεις. Σε ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Δήμαρχο και κυρία Μουτίδου. Ευχαριστώ. Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Μήπως την χάνει να έχετε δύο οικείες. Αυτό. Θα ήθελα για αρχή αυτό και μετά θα απαντήσω. Δύο οικείες είπατε. Ναι, εάν την χάνει να έχει δύο οικείες ο άνθρωπος. Οικείες, οικείες. Μια σταθερήτου και μία κληρονομίσια από κάπου και κάτι τέτοιο. Ευχαριστούμε. Κύριε Κούκουλα, έχετε το λόγο για τρία λεπτά. Ναι, την χάνει από κληρονομιά να έχω δύο οικείες. Ωστόσο, νομίζω ότι δεν είναι κάτι στα κάποιον πλούσιο ή κάποιον έγοντα. Απλώς έτυχε να τη κληρονομήσω εγώ. Κύριε Δήμαρχε, μπορεί τα νούμερα να βγαίνουν. Μπορεί στο μυαλό σας όλα να είναι καλά. Εγώ όμως που μετράω τα χρήματα, το τελευταίο ευρώ για να τα ίσου την οικογένειά μου, μπορώ να σας πω ότι τα χρήματα δεν βγαίνουν, κύριε Δήμαρχε. Μπορώ να σας πω ότι κάθε μέρα παλεύω και κάθε μέρα αγωνίζομαι για τα βασικά. Μπορεί σας να μοιάζουν όλα μελτέα χρήματα. Ίσως δεν έχετε δει ποτέ το παιδί σας να σας κοιτάει στα μάτια με δάγρια και να λέει, μπαμπά, εγώ γιατί δεν έχω την μπάλα που δεν έχει το άλλο παιδάκι. Γιατί δεν μπορώ να πάρω ένα παγωτό όπως ένα άλλο παιδί. Ίσως γιατί είστε μάλλον από τους έχοντες. Εμείς δυστυχώς, κύριε Δήμαρχε, είμαστε άτυχοι. Δεν γεννηθήκαμε σε τέτοιες οικογένειες. Θα θέλαμε να μάθουμε τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη για πριν. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το λόγο. Αρχικά, θέλω να ξεκινήσω από την προηγούμενη ομιλία του Δημάρχου. Να σταθώ σε κάποια βασικά στοιχεία. Το γεγονός ότι η δημοτική κίνηση δεν μας έδωσε ακριβώς το έσπα με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η πρότασή σας που αναφερθήκατε πριν. Το ζητήσαμε και στην ερώτηση αλλά δεν απαντήθηκε. Απλώς μια διευκρίνηση γιατί είμαστε στην Οικονομική Επιτροπή και οφείλουμε να μιλάμε με αυτά στοιχεία. Εφόσον πρέπει να έχουμε σωσκελισμένο ή πλαιονασματικό προϋπολογισμό, ομιγένου το σεισμός, να μπορούμε να το καλύψουμε. Πρέπει να σεβόμαστε το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι σαν το προσωποποίησης που ήρθε για να αποδείξει το γεγονός ότι οι άνεργοι στην Καβάλα δεν είναι λίγοι. Οι επαθείς ομάδες αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό, όχι μόνο στο Δημοκαβάλλας, σε όλη την Ελλάδα, εφόσον η κατάσταση είναι αυτή που είναι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Αυτό που δεν διευκρινίστηκε πριν και θα ήθελα να το ρωτήσω αλλά είναι αργά, είναι ότι δεν ξέρουμε την κατάσταση των παιδιών, των τεσσάρων παιδιών του κυρίου... Συγγνώμη. Δηλαδή υπάρχει πιθανότητα αυτά τα παιδιά να σπουδάζουν. Ο άνθρωπος είναι άνεργος, τα επιδόματα των πολιτέκνων έχουν μειωθεί και για να σας μιλήσω και με αυτά τα στοιχεία είναι 1.000 ευρώ το χρόνο, που σημαίνει τίποτα αν σπουδάζει παιδί. Σ' αυτό θα ήθελα να σταθώ, γι' αυτό και εμείς σαν Προοδευτική Ένωση ζητούμε την απαλλαγή και όχι απλώς τη μίωση για τους χρόνια άνεργους, για τις μονογονεϊκές οικογένειες με ατομικό ετήσιο εισόδημα κάτω των 15 και τους ανάπηρους φυσικά. Γι' αυτό σταθήκαμε σε αυτά και επιμείναμε γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι λίγα τα άτομα τα οποία υποφέρουν. Ωστόσο θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη πριν από την δημοτική κίνηση για το θέμα που βγήκε στο φως, όσον αφορά το εισιτήριο για τη δυναστική συγκοινωνία, διότι όντως ήταν λάθος. Και συγχωρέστε μας, θέλω ακόμα να διατυπώσω κάποια πράγματα για να γίνουν εντελώς σαφή και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις έτσι ώστε να ξέρουμε τι υποστηρίζει ο καθένας και πού συγκλίνουμε και πού όχι. Εμείς εστιάζουμε στην αύξηση των δημοτικών τελών υδρευσής κατά 7% για το μέσο όρο κατανάλωσης, οπότε ουσιαστικά ναι συμφωνούμε με αυτό που τέθηκε πριν. Για την αύξηση των δημοτικών τελών φωτισμού κατά 10% στη δεύτερη κατοικία και εισόδημα οικογενειακό έως 40.000 ευρώ, που σημαίνει ότι θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρη πρόταση. Έχουμε ξεκαθαρίσει το γεγονός ότι δεν μιλάμε για τομικό εισόδημα και είναι παράδειγμα το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να έχει πρώτη και δεύτερη κατοικία αλλά να μην μπορεί να συντηρηθεί. Το Ταμείο Ανεργίας δίνει για τρεις τεκνούς 500 ευρώ το μήνα. Για πολλοί τεκνούς ίσως είναι 600 με 700, αναλόγως και τα ένσιμα. Εν πάση περιπτώση δεν αρκούνε, όπως καταλαβαίνετε, είναι ανεπίτρεπτο κάποιος να συντηρήσει τέσσερα παιδιά άνω των 18 ίσως ή και κάτω των 18 και να έχει πρώτη και δεύτερη κατοικία με τόσα έξοδα. Ακόμα επιμένουμε στο γεγονός ότι κρίνεται αναγκαίο η αύξηση δημοτικών τελών ίδρευσης, άρρευσης και αποχέτευσης κατά 7% για αιτήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ και στη δεύτερη κατοικία άνω των 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Και στο γεγονός ότι μονογονικές οικογένειες, και είμαστε κάθετοι σε αυτό, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα απαλλαγής και όχι απλαμείωσης όπως τέθηκε πριν από δημοτικούς συμβούλους. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση και το έλ, βασικά όσον αφορά τον προϋπολογισμό του δήμου, εννοείται πως κατανοούμε το ότι πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ να υπάρχει έλλειμμα στο δήμο, γιατί αυτό θα φέρει σε μεγάλα προβλήματα, οικονομικά προβλήματα στο δήμο και τις αποφάσεις που θα πρέπει να λυφθούν. Ωστόσο υπάρχουν και ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία τρέχουν και ΕΣΠΑ όπως το 2014-2020, το περιφερειακό, το οποίο μας βοηθάει να πάρουμε αποφάσεις και εφόσον ο δήμος έχει σχεδόν 130.000 ευρώ, θεωρώ ότι πρέπει να εμίνουμε και να επιμείνουμε στην προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Λαμπίδη. Ερωτήσεις ο δήμαρχος και έπειτα ο κύριος ίμβρος για ένα λεπτό. Σε αυτό το σημείο θέλαμε να αποδεσμεύσουμε τον κύριο Κούγκουλα. Ευχαριστούμε. Καληνύχτα παιδιά και με τα σπίτια. Κύριε Σαπουτζή. Λοιπόν, πρώτον να ειλικρινάω σε ένα σημείο, μπορώ να είμαι κανοπημένος όσον αφορά την κυρία Λαμπίδη προσωπικά για τη σοφή προς το ρεαλισμό. Τα ποσά που θέτε είναι πάρα πολύ μικρά και είναι λίγο περίεργο πώς θα καλυφθούν. Και επειδή στην ουσία πρέπει να κατανοήσετε ότι το έλλειμμα, μας κατηγορείτε εμάς εσείς πώς θα αντισταθμίσετε το έλλειμμα, γιατί το 7%, 10% και απαλλαγές που προτείνετε θα βγάλουν ένα έλλειμμα στη ΔΥΑ, πάνω από 5%. Και ο δήμος επίσης το αποθυματικό θα εξαναιμιστεί. Δηλαδή και το αποθυματικό αυτό είναι πρόβλεψη, δεν έχει τελειώσει το 17%. Σε ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Δήμαρχο. Κύριε Υμβρο, για ένα λεπτό. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κυρία Λαμπίδη, θα ήθελα να μας πείτε αν θεωρείτε το Δήμο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα ή Δημόσιο, που ασκούμε πολιτική για το συμφέρον εξολοκλήρου όλων των δημοτών. Και επίσης κυρία Λαμπίδη, όλες οι οικογένειές μας αυτήν την περίοδο έχουμε ανέργους. Όλοι έχουμε οικονομική κρίση. Το γεγονός ότι είμαστε η άρχουσα αρχή του Δήμου δεν πάει να πει ότι εμείς είμαστε παιδιά ενός ανώτερου θεού. Οι οικογένειές μας δεν έχουν ανέργους. Γνωρίζουμε ότι και ο κύριος που ήρθε να εκπροσωπίσει το προσωπικό του συμφέρον ή να μας εκφράσει τη θυσμενή θέση την οποία βρίσκεται και με τα τέσσερα παιδιά, με την οικογένειά του και το γεγονός ότι ήταν ανέργος βέβαια ήταν επιλογή του. Σεβαστώ, σεβαστώ. Υπάρχουν οι κοινωνικές δομές του Δήμου που μπορεί να ενταχθεί και να απολαμβάνει τα κοινωνικά επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές. Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Λαμπίδη για τρία λεπτά. Ευχαριστώ πάρα πολύ, Πρόεδρε. Αρχικά, όσον αφορά τον αξιότιμο κύριο Δήμαρχο, θέλω να αναφέρω το γεγονός ότι πριν μίλησα για αυξήσεις του 7% και 10% και όχι για μειώσεις. Μίλησα για μειώση για απαλλαγία, αλλά μίλησα και για τρεις αυξήσεις. Και δεν λάβατε υπόψη στο γεγονός ότι αναφέρθηκα στην πρώτη και δεύτερη κατοικία, γιατί δεν έχουμε όλη την πολιτέλεια να έχουμε δύο σπίτια ή δύο εξοχικά και ένα βασικό σπίτι και μια βασική οικία. Ερχόμενη στον κύριο Τίμβρο, συγγνώμη, συγχωρέστε με, θέλω αρχικά να αναφέρω το γεγονός ότι φυσικά ο Δημόσιος δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, δεν μιλάμε για άνεργους ενός έτους που ουσιαστικά όταν κάποιος απολύεται από τη δουλειά του ή σταματάει ή δεν βρίσκει δουλειά και είναι άνεργος, έχει το δικαίωμα του Ταμείου Ανεργίας για ένα χρόνο. Μετά από εκεί και πέρα δεν λαμβάνει κάτι. Αυτό πρέπει λίγο να το λάβουμε υπόψη μας. Μιλάμε για μακροχρόνια άνεργους ανθρώπους, πρώτον. Δεύτερον, το Ταμείο Ανεργίας προσφέρει, όπως σας είπα, 500 ευρώ για άτομα τα οποία έχουν 3 τέκνα και 600-700 ευρώ για άτομα τα οποία έχουν 4 τέκνα. Θεωρείτε ότι αυτό το ποσό είναι αρκετό. Επιπλέον, μου είπατε ότι είναι από επιλογή του. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος, όταν ξέρουμε ότι πλέον άτομα με μεταπτυχιακά και διδακτορικά δουλεύουν σε σουβλατζίδικα, είναι δυνατόν να μου λέτε ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να βρει δουλειά γιατί δεν έχει ανταχτίσει το Κοινωνικό Ταμείο του Δημού. Δεν είναι φίστατο αυτό το πράγμα. Εννοείται πως υπάρχουν κοινωνικές παροχές, εννοείται και αυτό το σεβόμαστε. Το γεγονός ότι πλέον άνθρωποι, όποιοι δεν έχουν ένα φάνε, να το θέσω πολύ απλά και λαϊκά, πηγαίνουν και γράφονται στο Ταμείο Οσίτισης και λαμβάνουν επιδόματα, ναι το δέχομαι. Αλλά το γεγονός ότι αυτά τα ποσοστά είναι εξοφρενικά μεγάλα και δεν μπορούν να καλυφθούν, εννοείται πως πρέπει να λεφθεί η υπόψη. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Λαμπίδη. Και τώρα ο λόγος τον Πρόεδρο του Διαλόγου. Καλημέρα παιδιά και από εμένα. Έχετε ξεκινήσει πολύ καλά και πολύ δυναμικά. Προναδικά σας ευχαριστιέμαι. Τέσσερα πράγματα θέλω να σας πω. Το πρώτο είναι ότι είμαστε σε live streaming και ήδη έχω δεχθεί πολλά μηνύματα από τον γυναικείο καβαλιώτικο πληθυσμό για τον δήμαρχο. Λοιπόν, το δεύτερο έχει να κάνει με την Κυριακή. Αύριο σκεφτόμαστε να κάνουμε εκδρομήσεις σαν μολόφους. Ελπίζουμε να μην μας θα χαλάσει ο καιρός. Γενικά θέλω να δω αν υπάρχει ενδιαφέρον. Θα πάμε και θα γυρίσουμε με λοφορείο. Και είναι το κόστος 4 ευρώ που θα καλυθεί από τον κάθε συναιδρόπολος. Πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό για να κλείσουμε και το ανάλογο λοφορείο. Θέλετε να πάμε? Υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να πάει ή θα φύγει, δεν προλαβαίνει? Πέντε έτσι, πέντε, ok. Το τρίτο είναι ότι έχουμε εκεί δίπλα στον Ανδρέα στη μία καρέκλα το κουτί της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος θέλει να στηρίξει. Και το τέταρτο είναι ότι θα βγούμε τώρα για coffee break, θα κατεβούμε τα σκαλάκια και θα στρίψουμε. Ορίστε. Έχει τοποθέτηση? Είμαστε στο δεύτερο θεωρολογία, ωστόσο πρέπει να τηρίσουμε τους χρόνους. Κύριε Ζαχαριά, θα περιμένετε μετά το διάλειμμα. Θα σας δώσω κατευθείαν το λόγο για να οκληρώσουμε. Είμαστε μέσω χρονικά όρια. Είμαστε καλά και σας ευχαριστώ που ήταν τυπική η συστολή σας. Λοιπόν, σε μισή ώρα θέλω μία παρά τρία λεπτά να είμαστε μέσα. Μία ή ώρα να ξεκινήσουμε. Έγινε? Σας ευχαριστώ. Λοιπόν, ό,τι θέλετε μπορείτε να μου πείτε, σας προέδει να μου πείτε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα.