17η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2022)
: Κύριε Περιφεριακή Σύμβουλη και Δημοτική Σύμβουλη, Κύριε Πρόεδρο, Οι Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων, καλημέρα σας. 6 Οκτωβρίου σήμερα, ημέρα 5η. Σας χαλωσορίζω στη 10η Επιτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτυχίας, στην Ευρωπαϊκή Επιτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτυχίας και στην Ευρωπαϊκή Επιτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτυχίας στην Ευρωπαϊκή Επιτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτυχίας και στην Ευρωπαϊκή Επιτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτυχίας. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Κύριο Σταθά, Ιωάννη, αφενός για την άριστη προετοιμασία της αίθουσας, το βλέπουμε εξάλλου, και αφετέρου για την εξαιρετική φιλοξενία. Αρχιδόντας τη συνεδρίαση, θέλω να δώσω τον λόγο στον Οικοδεσπότη Δήμαρχο Κύριο Σταθά. Καλημέρα, σε όλους σας, ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήρθατε εδώ. Είναι μεγάλη μας στιγμή, σε όλους μας, ευχαριστούμε Πρόεδρε, ευχαριστούμε Φάνη, που δεν θα μιλήσει στον ελληνικό, ευχαριστούμε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους που είστε εδώ, και όλους τους φορούς που έχετε σήμερα εδώ πέρα για να παρατηρηθείσουμε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο, όπου θα καταλαβαίνει. Θα θέλα να πω τα εξής, στην πρωτομιλία και στο χειροτισμό για να μην σας κουράζω. Τρεις ώρα πρέπει να έχετε τελειώσει, γιατί έχουμε κανονίσει τραπέζι και στην ίνγκια ότως στο δίστολνο. Άραγε θα φροντίσετε να μεριμήσετε τρεις και τέρδο και μετά θα μπραφώσουμε και τους υπαλληλούς να δουλέψουν επιπλέον. Είναι δύο πράγματα που πρέπει να τα κάνουμε. Ερχόμαστε, δεν ξέρω εγώ τρεις ώρα, τρεις και τέρδο πρέπει να φύγουν οι υπάλληλοι και εσείς πρέπει να έστετε για να φάμε. Αφού και πέρα ότι μένει πάει στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, η ψηφορία συνεχίζει τα βέρνα. Θα σας δίνω επιλογή. Θα θέλα να πω τα εξής τώρα για τα θέματα τα οποία μας επασχολούνται πέρα στο δίστολνο, μια και τα έχετε βάλει και σαν πρώτο θέμα. Η περιφερεια τα τελευταία χρόνια είναι διπλαμά σε όλα τα επιπέδα και αυτό θέλω να ευχαριστήσω το περιφερειακό συμβούλιο και για ότι ψηφίσεις εδώ πέρα για το δίστολνο αλλά και τον Φαίνι τον Σπανό και την Φαίνι την Παπαθωμά. Ό,τι οι μελέτες εμείς ζητήσαμε και είχαμε έτοιμες, πραγματικά τα αποκρίθηκαν στο παντομό που μπορούσαν. Έχουμε κάποια έργα τα οποία για μας είναι ένα από το πιο σημαντικό έργο που υπάρχει και πάρα πολύ σημαντικά έργα. Είναι η ίδρυυση στην Αντίκηρα, ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για μας. Είναι του Μουσείου Ναζισμού στο δίστολνο το οποίο είναι 400.000 ευρώ. Πάρα πολύ σημαντικό πάει το χρηματοδοτή και τις επόμενες μέρες, στο επόμενο χρονικό διάστημα και αυτό θα βγει για δημοπρατηθή. Ήδη έχει δημοπρατηθεί η ίδρυυση. Είναι στην Αράχοβα, μπορεί κάποιοι να διαφωνούσαν αλλά παθλητισμούς στην Αράχοβα. Τα χρήματα που είχαμε είναι πίσω, δεν έχουμε υποδομές εκεί, σε ένα χωριό το οποίο είτε μας άρεσε, είτε δεν μας άρεσε, αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο τουριστικό χειμερινό θέρετρο το Βαλγανίο, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Χρειάζεται να κάνουμε πάρα πολλές ακόμα επερδείς εκεί. Ήδη η περιφέρεια στην Αράχοβα, θα το πούμε, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε τις κατοσδιολιστήσεις μεταξύ Αράχοβα και Λιβαδιού. Με ελπιστούμε αυτό φάνη να εγκριθεί τις επόμερες μέρες που αφορά το πρόγραμμα αυτό. Υπάρχουν περιπλέον έργα τα οποία, όπως είναι ο δικός φωτισμός που είναι στο Δίστομο, υπήρχε το κλειστό γυμναστήριο της Αντίκηρας, που ήταν ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια και υλοποιήθηκε με τελευταία χρήματα από εδώ στη περιφέρεια, τα 200.000 μέσα στη θητεία τη δική μας. Υπάρχει και ένα μικρό έργο, το οποίο είναι πάλι σημαντικό, που θα δημορρατηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, στην εργασία του Λιμανικού Ταμείου με την περιφέρεια, που είναι να κάνει με την έξοδο από την Αντίκηρα και κάποιες παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι γύρω στα 40.000 αυτό το έργο, που θα γίνει δελπιστούμα μέσα γιατί είναι και θέμα ασφάλειας. Αυτά λοιπόν είναι τα έργα τα οποία είναι αρκετά σημαντικά. Υπάρχουν και δύο πρώτα, δύο θέματα τα οποία αφορούν όλους μας όμως. Ένα είναι να κάνει με τις γερμανικές αποζημίσεις και το άλλο να κάνει με το χειροδρομικό κέντρο Παρνασσού. Θα πω λίγο για τις γερμανικές αποζημίσεις, γιατί μετά είδα ότι το έχετε βάλει πρώτο θέμα. Πρώτα θέλω να εκφράσω ότι είναι τη λύπη μου από τη μία, γιατί καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει μερικές στιγμές την υπόθεση του ιστό μου και μιλάω για όλα τα κομμάτια που έχουν περάσει αυτή τη στιγμή από το 2002, που έχει γίνει τελεσίδικα η απόφαση από τον Αριοπάγο, μέχρι και σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βάλει υπογραφήδες. Αυτό είναι κάτι το οποίο πραγματικά με λυπεί. Το δεύτερο όμως, που είναι επίσης σημαντικό, είναι ότι πρέπει να κρατάμε τη μοίμη ζωντανή. Αυτό, γιατί πρέπει να την κρατάμε τη μοίμη ζωντανή, γιατί είδαμε το 2012 με την ψήφωση του ελληνικού λαού πήγαν οι ΝΑΖΙ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι ΝΑΖΙ πήγαν στο Περιφοριακό Συμβούλιο. Οι ΝΑΖΙ πήγαν σε Δημοτικά Συμβούλια. Και δεν μιλάμε για φασίσεις, μιλάμε για ΝΑΖΙ. Καθαρόιμους ΝΑΖΙ, ΝΑΖΙστές. Και τώρα ξεχωρίζουμε και τις Έλληνες. Και η μάχη, λοιπόν, για να μην έχουμε πάλι ΝΑΖΙσμό και να μην ξαναζήσουν αυτά τα φρικιαστικά φραγκιστικές καταστάσεις που ζήσαμε εδώ πέρα στο Δίστωμο, οι σφαγιές, γιατί έχουμε σφαγιασέντες, εκτελεσθέντες και καόντες. Έχουμε τριών ειδών στη χώρα μας. Έχουμε σφαγιασέντες, όπως είναι εδώ στο Δίστωμο, στο Κομένο. Και έχουμε εκτελεσθέντες, όπως είναι στα Καλάβριντα, στην Ιπάτη και σε διάφορα άλλα μέρη στο δώμα μας. Γιατί έχουμε 110 είδη μαρτρικά χωριά και πόλεις ήδη στο δίκτυο που είμαστε πρόεδρος. Αυτό που τα λέω όλο αυτό και είπα για την αρχή, είναι ότι θα γίνουν τοποθετήσεις. Και επειδή ξέρουν να κάνουν ρόλους ότι είμαι λίγο αυσυρός στο θέμα πόσα αφορά τις γραμματικές αποσμούς και το θέμα των επανορθώσεων, δεν θέλω να γίνεται σπέκτουλα πολιτική. Και αυτό δεν το είχα κάνει και το είχα επιτρέψει να το κάνουμε και εγώ και ο Μανώλης Ογλέσο, που είμασταν και στην πρώτη επιτροπή διακομματική το 2013 και στη δεύτερη πόλη που ήμουνα πάλι μέλος του 2015. Ήταν κάτι που δεν το επιτρέψαμε να γίνει. Και επειδή είχε να γίνει εδώ πέρα, δεν θα θέλω να ακούσω πράγματα και στον λόγιο από το Αμελείο Καυστικός πάνω στο θέμα αυτό. Το βασικό από όλα αυτό που πρέπει να γίνει είναι το πόρεσμα που βγήκε από την διακομματική αυτή επιτροπή και ψηφίστηκε από τον Ελληνικό Κοινοβούλιο, πρέπει να εκτελέστηται. Και θα κλείσω τώρα με το θέμα, με το Θεονοβουλεμικό Κέντρο. Υπάρχει μια απόφαση ομόφωνη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας ώστε τις τείχες του Θεονοβουλεμικού Κέντρου να εξεταστεί να τις πάρουν οι τρεις Δήμοι μαζί με την Περιφέρεια. Δεν είναι δικά μου πρόταση. Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι μια πρόταση την οποία κουβεντιάζαμε με τον προηγούμενο Περιφερειάρχη, τον Κώστα Μπαγωγιάννη, και όταν ήμουνα βουλευτής στο ΣΥΡΙΖΑ και όταν ήμουνα και στο Εργατικό Κέντρο. Γιατί είχαμε δει λοιπόν τότε με τον Κώστα ότι η μόνη λύση που υπάρχει για να είναι βιώσιμο το Θεονοβουλεμικό Κέντρο ήταν να έρθει στα χέρια της τοπικής κοινωνίας. Και δεν είναι κάτι το οποίο αναγκλείψαμε εμείς στην Αμερική. Είναι κάτι το οποίο γίνεται παντού, σε όλη την Ευρώπη, στην Αυστρία, στη Γαλλία, οι τοπικές κοινωνίες έχουν αυτά τα χεβρινά κέντρα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να κουβεντιαστεί σοβαρά, με μελέτες, γιατί αυτή τη στιγμή είναι στην ΕΤΑΔ. Η ΕΤΑΔ δεν σημαίνει υπερταμή, δεν σημαίνει αυτό, όταν τα χρήματα εδώ πάνω πάνω πιο εύκολες συνθήκες σήμανε πιο δύσκολες διότι ό,τι πουλάει η ΕΤΑΔ επειδή είναι μέσα στο μνημόνιο μέχρι το 2016 πρέπει να πάνε για το χρέος. Άρα γιατί οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες και θα κοστίσει και πολύ παραπάνω να υπάρχει μια συμφωνία της ΕΤΑΔ μαζί με αυτό το εργαλείο που θέλουμε να κάνουμε. Αλλά σίγουρα όμως, σας λέω πάλι ότι πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά, γιατί εμάς στην περιοχή μας έχουμε το χειροδρομικό κέντρο παραγωγής και έχουμε και τη μεγαλύτερη μονάδα που υπάρχει το αλουμινιο δίπλα και η πρωτερία, δύο μεγάλη πλευρά οικονομική, όχι δεν για τη χώρα, δεν είναι μόνο για την τοπική κοινωνία, είναι για όλη τη χώρα και πρέπει να φροντίσουν να μείνουν και όρθιοι, αλλά και το βασικό τρόπο όλων είναι αυτό που βγάζουν, η υπεραξία να πηγαίνει και στη τοπική κοινωνία και στην ελληνική κοινωνία και να μην πηγαίνει σε μόνο ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό θα ήθελα να σας πω. Ό,τι είναι τα υπόλοιπα θέματα είμαι στη διάθεσή σας. Θερμή παράκτησα, λέω πάλι, τρεις ώρα, τρεις και τέρα τον Πρόεδρε, σας δίνει και ένα τέρα το έτσι θα βάζω, να έχει τέλειωσε. Λοιπόν, εντάξει. Καλή συνέδρεια και μιλάμε συνέχεια, μα χρειαστικά να απαντήσω. Μετά τον κύριο Δήμαρχο, το λόγο έχει ο κύριος Περιφεριάρχης. Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητές κυρίες και κύριοι που παρευρίσκεστε, είτε ως υπόρρος από οι φορέων είτε ως πολίτες, το σημερινό περιφερειακό μας συμβούλιο έχει μια ιδιαίτερη αξιακή και ηθική βαρύτητα. Δεν πραγματοποιείται στο δίστομο τυχαία, δεν πραγματοποιείται μόνο από την επιθυμία του σώματος να αποκεντρώνεται και να βρίσκεται σε περιοχές της στερεάς Ελλάδας, εκτός της έδρας της λαμίας. Κάτι που όντως γίνεται και έχει την αξία του. Γίνεται γιατί αυτό όπως το οποίο συμφωνήσαμε όλη κατουσίαν, η Περιφερειακή Σύμβουλια Παρατάξη και βεβαίως η Περιφερειακή Αρχή, η Περιφερειακή Σύμβουλια Παρατάξη. Εδώ πέρα θέλαμε να προσδόσουμε έναν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό. Το μαρτυρικό δίστομο. Το δίστομο που κουβαλάει αυτό το τεράστιο ιστορικό βάρος. Το δίστομο στο οποίο επιτελέστηκε ένα τεράστιο έγκλημα. Το δίστομο το οποίο ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιωθεί. Η παρουσία του Περιφερειακού Συμβουλίου και συνεδρίας του εδώ, σε αυτό το χωριό, σε αυτά τα εδάφη, θέλει να καταδείξει πριν και πέρα από ό,τι συζητήσουμε ακολούθως, καθώς θα γίνει, κύριε Πρόεδρε, είναι βέβαιος διακριτή συζήτηση για το ζήτημα το γερμανικό, να προσδημιώσουν, αλλά πριν και πέρα από τη συζήτηση, η ίδια η παρουσία μας εδώ και καθενός εξημών, στοχεύει στο να προσδώσει αυτόν ακριβώς τον συμβολισμό. Κύριε Δήμαρχε, ευχαριστούμε πάρα πολύ λοιπόν για τη φιλοξενία και αυτή η εσωτερική κοινωνική, πολιτική, ηθική, προθεσμούτιστος ανάγκη και ευθύνη που μοιραζόμαστε. Ελπίζουμε και προσδοκούμε πως σε ένα μικρό βαθμό, με ένα μικρό βήμα, ικανοποιείται και από την σημερινή μας εδώ συνεδριάση. Δεν λέω σε αυτή τη φάση κάτι περισσότερο πάνω στο ζήτημα των γερμανικών αποζημίωσεων, καθώς θα μιλήσουμε ακολούθως εκτενέστερα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά σε κάποια ακόμη ζητήματα τα οποία απασχολούν την περιφέρεια αστεράς Ελλάδας και έχουν αναφορά στα όρια του δημοδιστομου Αράχωβας Αντικειράς. Καταρχάς έχουμε τον Παρνασσό, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, ένα μεγάλο κέντρο το οποίο βέβαια βρίσκεται στο τριεθνές της περιφερειάς, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι, μεταξύ Διωτίας, Φωκίδας και Φθιότηδας. Ωστόσο, στην Φωκίδα και ευρισκόμενη και σε άμεση εδώ ο τόπος οργανική και ουσιαστική σχέση με το κέντρο, θέλουμε να κάνουμε μια αναφορά. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο κεφάλαιο και ένας πολύ σημαντικός πλούτος για την περιοχή εδώ, αλλά για όλη την περιφερειά της τεράς Ελλάδας και βεβαίως για όλη μας τη χώρα. Ταυτόχρονα είναι ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο οφείλει να παράγει αξία. Και βέβαια ταυτίζουμε απόλυτα με την αναφορά του Δημάρχου ότι αυτή η αξία που οφείλει να παράγει ένα έστω και ιδιωτικού τύπου δημόσιο περιουσιακό στοιχείο οφείλει να διαχέεται και στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης. Προς τούτο, εμείς παραδοσιακά στηρίζουμε το χιονοδρομικό κέντρο με όλες μας τις δυνάμεις μέσα από τον αποχιονισμό, μέσα από έργα συντήρησης του πέριξ αυτού οδικου δικτύου, μέσα από μια γενναία δράση αναβάθμισης από το έσπαση περιφερειάς της Στεράς Ελλάδας η οποία στο μεγαλύτερο της μέρος έγινε στην πρώτη περιφερειακή ηθητεία επί κλειάρκου Περγαντά και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην ακριβώς προηγούμενη επί Κώστα Μπαμπά. Και αυτό είναι κάτι το οποίο αν εξαρτήσω τόσο προσώπων θεωρώ ότι τιμά την περιφερειά Στεράς Ελλάδας. Και βέβαια φροντίζουμε να παρακολουθούμε στενά το πώς αυτό το κέντρο λειτουργεί όχι μόνο με την πρακτική διάσταση της αρμοδιότητός μας ή της ευρύτερη αυτοδικητικής αρμοδιότητας σε σχέση με τη συντερία και τη διαχείρισή του αλλά και σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του, δηλαδή με την δημολογική πολιτική φαιρεπή, με τους χρόνους και τους τρόπους λειτουργίας πότε ανοίγει, πότε κλείνει, με ζητήματα προσωπικού. Πράγματα τα οποία εύλογα θα πει κάποιος πως πολλά από αυτά δεν είναι μέσα στην ιδιωτικότητα. Πως πολλά από αυτά δεν είναι μέσα στην αρμοδιότητά μας και ενδεχομένως θα θυμίζουν και ξένα χωράφια. Αλλά ως ένα τεράστιο οικονομικό χώρο ταξικό πόλο έλειξης του τόπου μας, έχουμε την ευθύνη σε αυτό το πράγμα να δοσκόμαστε και εμείς στην πρωτογραμμή. Και προς τούτο, κάποια στιγμή στις αρχές προηγούμενης μας στιγμίας, όπως είπε ο Δήμαρχος, συνέτρεξαν και οι λόγοι για να υπάρχει και μια τέτοια συζήτηση πάνω στον διοικτυσιακό καθεστώς. Δεν ξέρω σήμερα, το 2022, πόσο συνεχίσουν να συντρέχουν αυτοί οι λόγοι, αλλά σε κάθε περίπτωση η αναφορά του Δημαρχού είναι το λιγότερο άξιο αμνίας και προσοχής όλων μας. Μια πραγματικά ολιγοφραστική και ενδεχομένως δηληπτή αναφορά σε έργα που εκτιλήσονται. Εξ' αλλού θα μιλήσει εικολουθώς, υπόθετο κύριε Πρόεδρε, αντιπεριθεριάρχης. Και ειδικότερα για το ζήτημα του δρόμου πρόσβασης από την Αράχωβα, όπου πέρυσι του χειμώνα παρατηρήθηκε ένα μεγάλο και αποσδόκητο αλλά βαρύ κατολιστητικό φαινόμενο. Η Ρίστον παρόδοκε, συγγνώμη από το σώμα που δεν το έκανα στην αρχή της ομιλίας μου, να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου και συμπαράσταση, νομίζω εκ μέρους και όλων μας, στην οικογένεια του νέου ανθρώπου, του νέου μηχανικού που έφυγε τόσο άδικα χθες από τη ζωή, ακριβώς από μια κατάτοση, σε εργοταξιακό χώρο. Νομίζω πως αυτό μας συγκλώνησε όλους και θα πρέπει να πασχολήσει και τις αρχές πάρα πολύ άμεσα, ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτελέστηκε το συγκεκριμένο δυστύχημα. Συγγνώμη για την παρένθεση, έπρεπε να το έχω κάνει στην αρχή της κουβέντας και πάλι απολογούμε γι' αυτό. Άρα, λοιπόν, επανερχόμε στο ζήτημα του υπαρχιακού δικτύου, που είχαμε ένα έκτακτο και πολύ βαρύ κατολιστήτικο φαινόμενο, το οποίο μας οδήγησε να κάνουμε δύο ειδών ενέργειες, τις πολύ άμεσες και τις πιο στρατηγικές. Η άμεση ήταν ότι ενεργοποιήθηκε ένα συνεργείο εξειδικευμένων ξεσκαρωτών, οι οποίοι για πολλές μέρες έκαναν μια πολύ μεγάλη σειρά από εξειδικευμένες εργασίες, άρσεις ετοιμορροπίας, αν μπορώ έτσι να το πω, στα βραχώδι πρανοί και έδωσαν σε διάστημα λίγων εβδομάδων, μίωσαν πάρα πολύ τον κίνδυνο και ανέβασαν το επίπεδο ασφάλειας. Ταυτόχρονα ξεκίνησε μια τεχνική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε σε εντυπωσιακά μικρό χρονικό διάστημα για τέτοιου είδους μελέτες, για την στρατηγική ασφάλεια του συγκεκριμένου σημείου εν αντικαταπτώσεων. Θέλω να ευχαριστήσω και τις τεχνικές μας υπηρεσίες της ΠΕΕ για τον λόγο αυτό. Η οποία ολοκληρωμένη μελέτη, καλή τύχη, συνέπεσε χρονικά και με την έκδοση από το Υπουργείο Σωτερικών της πρόσκλησης στο Ταμείο Ανάκαμψης για το σκέλος της οδικής ασφάλειας. Οπότε, με ομόφωνη απόφαση της Εικονομικής Επιτροπής, και ευχαριστώ για αυτό τους συναδέλφους, μεταξύ άλλων κρίσιμων έργων οδικής ασφάλειας αποφασίστηκε να αποβληθεί πρόταση και για το σημείο εδώ με προπολεγμό τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Η πληροφόρησή μας είναι πραγματικά δήμαρχη ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα πάει το Υπουργείο σε εντάξεις. Οπότε, εξίσου ταχαίως θα προβούμε και στις διαγωνιστικές διαδικασίες για να μπει ανάδοχος και να φτιαχτεί αυτό το έργο που βάζει προκάλαιες και προκαλεί κινδύνους και όπου αφείλουμε όλοι να το αποκαταστήσουμε. Δεν θα κάνω αναφόρα σε άλλα έργα, παρότι υπάρχει ένα πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα στα όρια του Δήμου Διστόμου Αράχωβας με μια πολύ καλή συνεργασία που διενεργείται και από την προηγούμενη εκδοχή και βέβαια ως αυτή, με συμβολική και ουσιαστική κορονίδα την αποκατάσταση, αναστήλωση, στερέωση, συντήρηση, αξιοποίηση της οικίας Φουντούρη για χρήση επέκτασης Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστωμο. Με ένα προϋπολογισμό 402.000 ευρώ, αλλά με μια αξία απήρως μεγαλύτερη και αυτού του ποσού και οποιοδήποτε ποσού. Μένω σε αυτά, θα ακούσουμε εξαιρετικό ενδιαφέρον της τοποθετήσεις και των συναδέλφων, αλλά και των φορέων υπολιτών που ενδεχομένως κύριε Πρόεδρε λάβουν τον λόγο και θα τοποθετηθούμε ένα λόγο. Και πάλι σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την φιλοξενία και ευχαριστούμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεδρίαση. Ευχαριστούμε κύριε Περιφερειάρχα. Να δώσω τον λόγο στη συνέχεια στην κυρία Παπαθωμά, αντιπεριφερειάρχη Περιφερεικής Ονότητας Βιωτίας. Καλημέρα σε όλους. Να καλωσορίσω το Περιφερειακό Συμβούλιο στο ιστορικό και μαρτυρικό Δίστωμο. Στην έδρα ενός μοναδικού δήμου, αυτού του διστόμου Αράχο Βασαντίκηρας, όπου κύριε έχει εξαιρετικά γεωλογικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Έχει θάλασσα, έχει βαριά βιομηχανία, έχει βουνό με έναν τουρισμό εξαιρετικό και έχει και μια πάρα πάρα πολύ βαριά ιστορία. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκεστε σε έναν δίμο, του οποίου οι αναπτυξιακές δυνατότητες είναι εξαιρετικά μεγάλες. Είπα αυτή την έννοια, η συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Βιωτίας με τον δίμο διστόμου Αράχο Βασαντίκηρας παρέμενε και κατά το παρελθόν και συνεχίζει να παραμένει εξαιρετική. Αυτό, όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης, αποτυπώνεται σε μια σειρά έργων τα οποία βεβαίως είναι χρηματοδοτημένα είτε μέσα από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων είτε από το τεχνικό μας πρόγραμμα. Αναλυτικά και για να μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα, γιατί ο Περιφερειάρχης ανέφερε το γενικό πλαίσιο των μεγάλων και εμπληματικών έργων, θα ξεκινήσω από τα έργα τα οποία έχουν να κάνουμε το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων να αναφερθώ σε αυτό που ανέφερε ο Δήμαρχος, την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου της Αντίκηρας, ένα έργο το οποίο είχε προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, να αναφερθώ στη βελτίωση της δημοτικής οδοποιίας της Αράχοβας, ένα έργο επίσης προϋπολογισμού 200.000 ευρώ το οποίο και έχει ολοκληρωθεί, να αναφερθώ στην αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του Διστόμου ένα έργο που άπτεται της καθημερινότητας των πολιτών του Διστόμου προϋπολογισμού 150.000 ευρώ το οποίο και υλοποιείται, να αναφέρουμε την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 165.000 έργο το οποίο και εκτελείται, να αναφερθούμε στο μεγάλο και σπουδαίο έργο της αντικατάστασης της ίδρευσης της Αντίκηρας ένα έργο το οποίο ο δήμαρχος υλοποιεί τώρα είναι σε εξέλιξη και έχει προϋπολογισμό γύρω στις 400.000. Αυτά όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Να πάμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα όπου εκεί υπάρχουν ενταγμένα και εκτελούνται έργα από τα οποία ξεκινάμε να αναφέρουμε τα γήπεδα του Τέννη στα οποία πραγματοποιούνται στην Εράχοβα έργο προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης στην αναστήλωση της οικίας Φουντούρη έργο 402.000 ευρώ. Θα συνεχίσω με τις συντηρήσεις μικρής κλίμακα σχολείων και μάλιστα είχαμε ένα έτοιμα από την ΕΛΜΕ για το σημερινό περιφερειακό συμβούλιο κάτι όμως το οποίο έχει προγραμματιστεί από μας σε μια άριστη συνεργασία με τον Δήμαρχο έτσι ώστε να βοηθήσουμε με τη συντήρηση των σχολικών μονάδων μας. Να πάμε στο χλαιοτάπιδα του γηπέδου του ΔΙΣΤΟΜ που αφορά και τη συγκεκριμένη ομάδα του ΔΙΣΤΟΜ έτσι ώστε να έχουμε την επανασπορά ένα έργο το οποίο έχουμε μαζί με τον Δήμαρχο προχωρήσει και βεβαίως θα αναφερθώ και στις μελέτες επιγραμματικά. Η μελέτη στη γέφυρα του Ζεμενού είναι έτοιμη άρα οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ένα έργο ανακατασκευής της συγκεκριμένης γέφυρας διότι είχε παρουσιάσει ρογμές, τα κατολιστικά φαινόμενα τα οποία ανέφερε ο περιφερειάρχης και βέβαια το σημερινό έργο το οποίο θα χρειαστεί να ψηφίσουμε σήμερα και ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου για την συγκεκριμένη μελέτη την οποία μας έφερε καθώς και το Δήμαρχο Δηστό Μαράχοβας και αφορά το κρυπηδωτό το οποίο έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών μέσα στην Αντίκηρα. Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω ότι ό,τι ο δημοσιογράφος όπως και με όλους τους δήμους έτσι και με τον εν λόγω δήμο η συνεργασία μας είναι άριστη, έχει να κάνει με τη συντήρηση των κόμβων μας έχει να κάνει με τη συντήρηση του οδικού μας δικτύου έχει να κάνει με τις πολιτιστικές δράσεις και ενισχύσεις που κάνουμε ως περιφερειακή ενότητα στους δήμους βέβαια έχει να κάνει και με την πολιτική μας προστασία και με την άριστη συνεργασία την οποία έχουμε μαζί με τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και του χιονιού. Θα θέλα να ευχαριστήσω πρώτα απ' όλα τον Περιφερειάρχη γιατί πραγματικά αγκαλιάζει και ισχυροποίει τις αποφάσεις τις οποίες παίρνουμε αποτυπώνοντας και υλοποιώντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την άριστη συνεργασία, μα κυρίως να ευχαριστήσω τους υπερησιακούς μας. Βλέπω εκεί στο βάθος την προϊσταμένη των τεχνικών μας υπερησιών την κ. Παπαντονίου για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούν τις αποφάσεις στις οποίες προβαίνουμε. Σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω στο ιστορικό δίστομο. Θα θέλα να πω επίσης κάτι το οποίο γνωρίζω αν είναι γνωστό σε πολλούς ότι ήδη στην περιφερειακή ενότητα βιοτίας από το 2018 υπάρχει δεσμευμένο ένα ποσό για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων που αφορούν τις γερμανικές αποζημιώσεις. Να είστε καλά όλοι, σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία αντιπεριφερειάρχη. Στη συνέχεια, όπως κάνουμε σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο το οποίο πραγματοποιείται εκτός της έδρας της περιφέρειας, που είναι η Λαμία, έχω κάνει έναν προγραμματισμό. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε, είναι πολύ σύντομος, δύο-τρεις κουβέντες. Το πρώτο θέμα που θα συζητήσουμε είναι το θέμα των γερμανικών αποζημιών που αφορά ειδικά θέματα του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκηρας. Το επόμενο βήμα θα είναι τα θέματα προημερισίας διάταξης. Το επόμενο βήμα θα είναι οι ρωτήσεις-επερωτήσεις. Μετά έχουμε δύο έκτακτα και μετά έχουμε την ημερισία διάταξη. Θα ξεκινήσω λοιπόν με το πρώτο θέμα, το οποίο αφορά της γερμανικής αρχής. Πάτε. Δεν σας ακούμε, κύριε Πρόεδρε. Στον άνθρωπο, ο οποίος είναι με εργατικό ατύχημα, αλλά δεν πάβει να συγκλειώνει σε όλη τη στερεά Ελλάδα, δεν πάβει αυτός ο άνθρωπος να είναι ένας νέος υπογενειάρχης, να άφησε πίσω να απαιτεί μου και καν ένας έτσι, και νομίζω ότι στη δική του μήμη θα τιμήσουμε όλους εκείνους οι οποίοι έπεσαν θύματα εργατικών ατυκλήματων. Δεν θα εξεφτάσω τώρα που θα είναι σεθήνες, αλλά ας μείνουμε σε αυτό. Θα έλεγα λοιπόν, εάν συμφωνεί το Προεδρείο και ο Περιπεριάδης και η Συνάδρητη, να αποθύσουμε φοροτιμής κρατώντας ένα ρεπτό στη γη για όλους αυτούς τους ανθρώπους που δώσανε το αίμα τους για να ζήσουν την οικογένεια τους. Και να συμβάλουν στην ανάπτυξη και του τόπου τους και της στερεάς συνολικά. Παρακαλώ να συσκεφθούμε για ένας λεπτούς η γη. Θέλετε κάτι η κυρία Μπαντζελή. Παρακαλώ όπως ένα λεπτό η κάθε παράταξη να κάνει μια δήλωση και μετά βεβαίως θα έχουμε και ένας λεπτούς η γη. Ωραία, η κυρία Μπαντζελή. Εκ μέρους του εις παράταξης πατρίδα μας της στερεά ο κύριος Φάκος, παρακαλώ. Καθίστε παρακαλώ. Θα γίνει στο τέλος μετά τις ομιλίες των επικεφαλείς. Γεια σας συνάδελφοι. Χθες το 10 του 2022 συνέβη χαραντιφόρα δίχειμα στην κεντρική στοάτωνο μεταλλειών ευοξύτη. Στην ημερίς, στη Βάρια Νιφωκίδας. Το τραγικό συμβάν που στήχισε τη ζωή ενός εργαζόμενος δικού μας παιδιού από τη Λαμία και πατέρα ενός ανήλικου τέκνου έχει προκαλεί να σκέφτεται. Η Λαμία και η πατέρα ενός ανήλικου τέκνου έχει προκαλέσει σε όλους μας θλίψη, αναστάτωση και οργή. Και αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας και την έλλειψη απαιτούμενων ελέγχων που οδηγούν σε συχνά εργατικά τυχήματα. Είναι ευθύνη των αρμόδιων αρχών να προχωρήσουν στην έρευνα και τον καταλογισμό των ευθυνών και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους ώστε η λίστα των εργατικών αντιχημάτων να κλείσει επιτέλους. Εκφράζομαι τα θεωρά μας για επιτήρια για τη συμπαράσταση στην οικογένεια και τους οικείους. Ευχαριστούμε πολύ. Το λόγο έχει ο κύριος Γκλέτσος. Σε ό,τι αφορά την αρχική μου τοποθέτηση να πω ότι η σημερινή συνθήκη βρίσκομαι στην Αθήνα, επικοινωνώ με τηλεδιάσκεψη από το τηλέφωνο, διότι βρίσκομαι στη δουλειά μου και δεν μπόρεσα να είμαι εκεί κοντά σας. Δεν μου επιτρέπει και πολλά να πω. Θα πω στο δήμαρχο και σε όλους τους αγαπητούς εκεί πολίτες και συμπολίτες ότι πολύ σύντομα μετά θα είμαι εκεί για επισκέψεις και περιοδίες, μια και θα είμαι υποψήφιος για την περιφέρον της Τερίας Ελλάδας την προσεχή περίοδο. Οπότε θα έχουμε όλο το χρόνο να μιλήσουμε για όλα και για τα πάντα. Σε ό,τι αφορά τώρα το θέμα των Μικρομανίκης. Περάσαμε σε αυτό το θέμα. Όχι, όχι. Από όσο το λέει, το θέμα μας είναι το ατύχημα που συνέβη στην περιοχή μας εδώ. Το τραγικό συμβάν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σαν παράταξη να είναι το τελευταίο. Θέλουμε και πιστεύουμε να έχουνε όλες οι συνθήκες και όλα τα μέτρα να ήτανε σωστά και να είναι η κακιά στιγμή και η κακιά η ώρα. Και περιμένουμε να μάθουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα που οι αρχιές θα πουν. Ο κύριος Κρονάς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να εκφράσουμε τη λύπη μας για το εργατικό ατύχημα. Και τη θλίψη μας, την αγανάκτησή μας για όλα τα εργατικά ατυχήματα, πιο συχνά στη Λάρκο, χθες εδώ, που δείχνουνε το πόσο ανεξέλεγκτα δρούν οι εργοδοσίες, διαμορφώνοντας συνθήκες δουλειάς χωρίς μέτρα ασφαλείας. Τα συνθήκες δουλειάς χωρίς μέτρα ασφαλείας δείχνουν ξεκάθαρα πόσο λειψά είναι τα μέτρα ελεύου που υπάρχουν. Βέβαια, αυτά είναι συμβιερβατά με το σύστημα της εκμετάλλευσης. Όμως, δεν σταματάμε, πέρα απ' το να τιμάμε τους νεκρούς εργάτες, να ασκούμε πολιτικές πιέσεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι κυβερνήσεις, πέρασαν μέχρι σήμερα και οι ζημερνοί, για να υπάρξουν ασφαλείς συνθήκες δουλειάς. Ευχαριστούμε τον κύριο Χρονά. Ο κύριος Διώτης. Δεν έχω κάτι να πω επί του θέματος. Νομίζω με κάλυψαν οι προηγούμενοι συνάδελτοι. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Βουλγαρίς. Κι εγώ εκφράζω την απέραντη θλίψη μου για το συγκεκριμένο και για το θάνατο ενός νεου ανθρώπου. Όμως είναι ένα έγκλημα, όπως και πολλά άλλα έγκληματα γίνονται. Έτσι είναι τα εργατικά ατυχήματα. Και γι' αυτό εξέφρασε και την αγανάκτησή του και ο κύριος Βάκος που είναι εδώ από την περιοχή της Φωκίδας, δίπλα, όπως και ο κύριος Χρονάς. Θα πρέπει και να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους και να φροντίσουμε μέσα από την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και από τους ελέγχους και στο όσο το μέτρο αναλογεί και στην περιφερειακή διοίκηση, να γίνει κάθε προσπάθεια να μην υπάρχει αυτή η αυθαιρεσία που οδηγεί σε αυτά τα εργατικά τυχήματα και στο θάνατο ανθρώπων την ώρα που εργάζονται για να βγάλουνε το μεροκάμμα τους. Ευχαριστούμε κύριε Βόλκανη. Κυρία Παλιζόη. Ναι, εκ μέρους της αριστερής παρέμβασης, εννοείται ότι κάθε φορά που χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος και ειδικά νέος, εννοείται ότι λυπούμαστε, αλλά πέρα από τα ευκολόγια το να μην επαναληφθεί το ίδιο συμπάν σε οποιοδήποτε χώρο, γιατί αυτά είναι εγκλήματα, θα πρέπει πρακτικά να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να μην επαναλαμβάνονται τέτοια εγκλήματα. Η έλλειψη μέτρων είναι το πρώτο και το βασικό. Και βέβαια η έλλειψη μέτρων έχει να κάνει με το ότι η εταιρεία η συγκεκριμένη και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία έχουμε ατυχήματα, όπως την COSCO στον Πυραιάν, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βγάλει κέρδος με το λιγότερο κόστος, εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενος, να δρά ανεξέλεγκτα και να μην χρηματοδοτεί τέλος πάντων τα μέτρα ασφαλείας. Πέρα από τα ευκολόγια το να μην επαναληφθεί, θα πρέπει και η εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες των πολιτικών επιλογών, που δίνουν το δικαίωμα στην εκάστοτε εταιρεία να οδηγεί τους εργαζόμενους σε αυτό το σημείο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Πολυζόη. Κύριε Πρόεδρε ο Μπέτσιος και Μονίκος. Κύριε Πρόεδρε, λόγο εντοπιότητας. Ναι, κύριε Γραμματέα. Πρόεδρε ο Δούρος, ήθελα μια τοποθέτηση σαν περιβερειακό σύμβολος του Ποκίδας. Ο Μπέτσιος είμαι, κύριε Πρόεδρε. Λόγο εντοπιότητας, θα έλεγα αν ήθελε και κάποιος άλλος συνάδελφος. Για δάκρυα θέλω λοιπόν. Ξάρτητος κυρίως. Είπα, εγώ ζητώ το λόγο. Έλα κύριε Δούρο. Λοιπόν, ως περιφερειακό σύμβολος του Ποκίδας, δεν είναι μόνο να εκφράσω τα συλλυπητήρια και τη λύπη μου, αλλά πολλές φορές έχουμε μιλήσει και πριν, και επειδή πολλοί εργαζόμενοι επάνω στα μεταλλεία είναι από την περιοχή των χωριών που ζω και χρόνια, γραβιά δηλαδή και όλα αυτά, υπάρχουν λυπή μέτρα, έχουμε ζητήσει πολλές φορές και έχουν αφαιθεί οι βοξίτες στο έλεος. Έχει αναδειχτεί μόνο το τουριστικό του κομμάτι με τις επισκέψεις που γίνονται, ενώ μέσα οι στοές γίνεται ένας κακός χαμός γενικά, οι συντηρήσεις δεν γίνονται, πολλοίς κόσμος δυστυχώς έχει χάσει τη ζωή του εκεί μέσα και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δυστυχώς θα έχουμε και άλλα τέτοιες ζητήματα και επειδή δεν είναι θέμα εκπολογίων και δεν πρέπει να ερχόμαστε και να λέμε μόνο συλλυπητήρια, θα πρέπει όλοι να αναλάμβουν τις ευθύνσεις τους, πρώτα η εταιρεία και μετά η κρατική διοίκηση γιατί τα ζητήματα είναι σημαντικά και δεν πρέπει να επαφίονται στις ορέξεις και τις διαθέσεις των επιχειρηματιών. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Δούρο. Αν είναι κάποιος άλλος ανεξάρτητος... Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Μπαίτσου. Μπορώ να έχω για δέκα δευτερόγραφη το λόγο. Για το θέμα αυτό. Για αυτό το θέμα. Για αυτό το θέμα. Ναι, ναι. Ναι, κύριε Μπαίτσου, έχει το λόγο. Ευχαριστώ. Δεν θα ζήτηκα, αγαπητοί πρόεδρε, το λόγο, αλλά όταν χάνεται ένας νέος άνθρωπος και με αυτόν τον τρόπο ο καθένας είναι συγκλονισμένος. Όμως, όταν αυτός ο νέος άνθρωπος είναι και γνωστός και ανήκει σε μια πολύ κοντινή και φιλική οικογένεια, τότε είναι συντετριμένος. Με αυτά τα δυο λόγια δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Ήθελα να εκφράσω τη συντριβή μου για το χαμό του κοστή. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Μπαίτσου, να είστε καλά. Το λόγο έχει ο κύριος Παρασκευάς. Θέλω καταρχήν να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του νέου αυτού ανθρώπου. Τη θλίψη μου και να σας πω ότι δεν είναι το μοναδικό ατύχημα και δεν γνωρίζω αν θα είναι το τελευταίο. Είναι μια βαριά κουβέντα αυτή που θα πω. Για εμάς τους κάτοικους της Φωκίδας αυτή η κατάσταση να μεταλλεία είναι σχεδόν ρουτίνα. Για όποιος ξέρει από το νοσοκομείο Άμφιζα φέρανε κι άλλον. Εάν ήταν η κακιά στιγμή, εάν δεν υπήρχε άλλος τρόπος, εάν ήταν η μοίρα του, τι να πω, θα πρέπει να ρευνηθεί το περιστατικό, να ψαχτεί, δεν λέω ακόμη για ευθύνες, αλλά πλέον δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, δεν είναι τρία για να καθόμαστε να λέμε ευχολόγια. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις για δουλειά και η οικογένειά σου να μην ξέρει αν θα γυρίσεις πίσω. Σας το λέει ένας εργαζόμενος που 10 μέτρα από εδώ που κάνουμε συμβουλίο έχει χάσει ένα αδελφό του. Λίγο πιο δίπλα από εδώ, χάθηκε και άλλος εργαζόμενος σε μια κακοπληρωμένη εργασία για το αγαθό της ασφάλειας. Ένας καλός φίλος, ήθελα να το πω στις συμβουλίες γιατί βρέθηκα εδώ και κάποιοι βρισκόμαστε εδώ ζωντανοί λόγω ότι θυσιάστηκε αυτός, αλλά ήθελα να το πω αυτό για να το γνωρίζετε, αλλά θέλω να επανέλθω στο θέμα αυτό με τα μεταλλεία ότι πρέπει επίσης, να πούμε ότι αυτό το νέο παιδί ήταν το τελευταίο θύμα και επαναλαμβάνω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και καλό κουράγιο Θεός να τους δώσει δύναμη. Ευχαριστούμε κύριε Γραμματά. Παρακαλώ για την μήμη του αδικοχαμένου, παρακαλώ να εγερθούμε για τήρηση ενός λεπτούς υγείας. Ευχαριστούμε. Όπως προανέφερα, συνεχίζουμε με τα ειδικά ζητήματα ενδιαφέροντας του Δήμου Δηστόμου Αράφωβας και θα ξεκινήσουμε από το θέμα των αποζημιώσεων που τέθηκε από τον κύριο Αναγνωστάκη και συμπεριλαμβάνεται και στην πρόσκληση της δική μας. Παρακαλώ, κύριε Αναγνωστάκη, θέλω να συμπληρώσει, αν θέλει κάτι ο κύριος Δήμαρχος, να μιλήσει ο κύριος Περιφερειάρχης στο τέλος. Και αμέσως ξεκινάτε και συνεχίζουμε με τις επικεφαλείς. Κύριε Δήμαρχε, έχετε κάτι να συμπληρώσετε? Θα μιλήσει στο τέλος, πριν τον Περιφερειάρχη δηλαδή. Ο κύριος Αναγνωστάκης έχει το λόγο. Μάλιστα. Εσείς, που σας διευκολύνει. Καλό. Να καλημερίσω όλες και όλους, να ευχαριστήσω και εγώ εκ μέρους της παράταξης, η οποία βρίσκεται σύσσωμη στο ιστορικό μαρτυρικό δίστωμο και είναι μία συνειδητή επιλογή να παρεβλεθούμε όλοι με φυσική παρουσία, χρειάζοντας να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο, κάτι λάχιστο, αυτήν την ιστορική συνησφορά του διστώμου στην ελληνική και όχι μόνο ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία. Κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, πρωτού μπω στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, θέλω να κάνω δύο μικρές παρατηρήσεις. Παρατήρηση πρώτη, αυτός ο τόπος όντως είναι εμπλογημένος. Ακούστηκε και νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποια ή κάποιος που να αμφισβητεί ότι αυτός ο τόπος έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτές οι δυνατότητες έχουν αξιοποιηθεί. Δεν θα μπω στον πειρασμό να κάνω κριτική σε όσα ακούστηκαν. Θέλω όμως να σας κάνω γνωστό ότι όλα αυτά τα ζητήματα περνούν είτε από την Οικονομική Επιτροπή, που στην ουσία έχει υποκαταστήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, είτε από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκεί λοιπόν όσοι στις παρατάξεις συμμετέχουμε, τις περισσότερες φορές συνηγορούμε στο να γίνουν αυτά τα έργα. Τα μικρά, τα μεσαία ή τα μεγάλα. Πολλές φορές έχουμε διατυπώσει διαφορετική εκτείνηση ως προς τις ιεραρχίσεις και τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως προς την υλοποίηση κάποιων έργων. Και βεβαίως όλα τα έργα είναι χρήσιμα από τον χολοοτάπητα ενός γυπέδου μέχρι ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο προστασίας μιας περιοχής. Ή ένα έργο το οποίο θα δίνει προοπτική στην αγροτική καλλιέργεια, στην αγροτική παραγωγή. Όλα αυτά τα έχουμε τον ίσο επανελειμμένος. Δεν θα σταθώ εδώ. Θέλω μόνο να σας τιμήσω ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν υπάρχει πλειοψηφία κάποιας παράτασης. Πρέπει οι παρατάξεις της μειοψηφίας, της αντιπολίτευσης, να συνδράμουν στην πρόταση και στο σχεδιασμό της πλειοψηφίας. Άρα, όλα αυτά τα έργα τα οποία κατά καιρούς υλοποιούνται, επαναλαμβάνω, όχι του αποσπασματικού χαρακτήρα ή κάποιων μικρών εξυπηρετήσεων, αυτά είμαστε κάθε τα αντίθετα. Αλλά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα έχουμε οι περισσότερες παρατάξεις αξιολογήσει και στηρίξει. Το λέω αυτό γιατί στην περιοχή δεν έχουμε ένα τέτοιο μεγάλο βαρύ έργο. Όλα αυτά που ακούστηκαν και απαραίτηνες η εκλεκτή και η αγαπητή συνάδελφος, η κυρία αντιπεριφεριάρχης βιοτίας, παρατηρήστε μικρά και αποσπασματικά έργα, τα οποία δεν είναι κάποιες λύσεις. Εγώ δεν λέω ότι είναι μία χρήσημα. Λέω όμως, όσες προτεραιότητες που έπρεπε να έχει η περιοχή, με βάση ότι αυτή η περιοχή όπως υπόθηκε είναι ευλογημένη. Κλείνω αυτή την παρατήρηση. Πάω, παρατήρηση δεύτερη. Στην περιοχή του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκηρας, πέραν της λειτουργίας του Παρνασού, του χεινοδρομικού κέντρου Παρνασού, που είναι όντως μια δυνατότητα που έχουμε στα χέρια μας και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε το δυνατόν καλύτερα. Υπάρχει και, είδα το Δημήτη τώρα, είδα και το θυμήθηκα, και ένα κύτταρο παραγωγής πολιτισμού και λαϊκής παράδοσης και με λέει για το Μουσείο Αλλοτρόπια, το οποίο πολλές φορές έχει γίνει επίσκεψη από σχολεία, είτε δημοτικά, είτε γυμνάσια, και θα ήθελα έτσι, ειλικρινά, να καταθέσω την θετική μου προσέγγιση για αυτή την προσπάθεια. Γερμανικές αποζημιώσεις. Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλοι, συναδελφές και συνάδελφοι, προφανώς δεν θα το εξετάσω το ζήτημα από νομικής κλευράς. Πολιτικά θα θέσω το ζήτημα και περιμένω σήμερα να γίνει μία τόκκιου είδους προσέγγιση. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι όλοι έχουμε συνέστηση του ιστορικού βάρους που έχουμε αναλάβει ως συνέχεια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης βιοτίας. Μιλώς, Περιφέρια Στερεάς Ελλάδας, για την εκπροσώπηση αυτών των ανθρώπων που έζησαν τη θηριοδία των Ναζί. Προφανώς δεν θα προσεγγίσω το ζήτημα με διατάξεις νομικές. Όμως, οφείλεται σε αυτούς τους ανθρώπους, οφείλεται σε εμάς, το όργανο του Περιφοριακού Συμβουλίου, σε εσάς που σήμερα τιμάται με την παρουσία σας στην συνεδρίαση, μία πολιτική λογοδοσία. Τι έχει γίνει από το 2016 που βγήκε η απόφαση μέχρι σήμερα. Τι κάναμε με βάση ποιο σχέδιο, αν υπάρχει σχέδιο, πορευτήκαμε. Υπάρχει κάποιος ο οποίος με νομική επιστημονική τεκμηρίωση παρακολουθεί τα τεκτονόμενα στην Ιταλία. Θέλω να σας επισημάνω κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το τελευταίο καιρό η Πολωνία με μία ρηματική διακίνωση διεκδικεί ως επανόρθωση και αποζημίωση, ακούστε το νούμερο, 1,33. Εγώ, ειλικρινά, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το κλίμα. Και να πιέσουμε συνολικά ως χώρες που έχουν δεχτεί αυτή την απάνθρωπη, την όδη συμπεριφορά της Ναζιστικής Γερμανίας. Προφανώς και δεν είμαι άνθρωπος ο οποίος θέλει να δημιουργήσει και να χτίσει μισθαλοδοξία και να υπάρχει μία ένταση στις σχέσεις σε καμία περίπτωση. Αυτό που διεκδικώ μαζί με όλους τους υπόλοιπους είναι η δικαίωση. Η δικαίωση αυτών των ανθρώπων. Άρα, λοιπόν, κύριε Περιφερειάρχη, δεν θα σας κουράσω περισσότερο. Θα απαιτήσω, όμως, να έχω μία σαφή, ολοκληρωμένη απάντηση ως προς τη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος. Τρία χρόνια τώρα που είμαστε μαζί, ενώ σε αυτή την περιφερειακή περίοδο δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση. Και κλείνω λέγοντας ότι όταν έγινε η πρόταση από την πλευρά του συναδέλφου της Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας την παράταξή μας, είχε έναν ιδιαίτερο περιεχόμενο, η πρόταση. Να θεσπιστεί αιτήσια συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τις επανορθώσεις και τις αποζημιώσεις, με συμμετοχή όλων εκείνων των παραγώτων που θα έδιναν, θα ενίσχυαν την προσπάθεια που γίνεται, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζουμε, αγαπητέ Δήμαρχε, το πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να έχει και ο Δήμος και η περιφέρεια, ίσα-ίσα. Με βάση το ότι εμείς πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, θα έπρεπε αυτό να θεσπιστεί. Σήμερα, λοιπόν, άκουσα τον κ. Δήμαρχο να λέει ότι θα γίνει ειδική συνεδρίαση. Δεν ξέρω αν έχετε κουβερτιάσει με τον κ. Περιφεριάρχη σύντομα να γίνει μια ειδική συνεδρίαση ή να γίνει ειδική συζήτηση σε αυτή τη συνεδρίαση. Μπορεί να παρανόησα εγώ. Άλλα, είτε έτσι είτε αλλιώς, θεωρώ, και σε κοιτάζω στα μάτια, πολιτικό ατόπουμα που δεν υπήρχε ως θέμα τακτικό της ημεριασίας διάθεσης. Στο όνομα επαναλαμβάνω της ιστορικότητας που έχει αυτό το θέμα. Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε, να σας ελέγξουμε, γιατί αυτός είναι ο εθνικός ρόλος εάν τυχόν πραγματικά δεν έχει γίνει κάτι, εάν πραγματικά δεν υπάρχει σχέδιο. Αλλά, αν αποδειχθεί από την κουβέντα ότι έχετε κάνει έστω και ένα-δύο βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, θα μας βρείτε συμπαραστάτες και αρρωγούς. Ευχαριστούμε τον κύριο Ναγνωστάκη. Κυρία Μπατζελή έχει το λόγο. Μη συγχωρείτε, εγώ θα μιλήσω. Κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη κύριε Γκλέτσο, ο κύριος Γκλέτσος έχει το λόγο. Πάλι θα επικαλεστώ τη δυσμενή συνθήκη όπου είμαι μακριά και είμαι από κομπιούντερ, αλλά δυστυχώς εγώ βιοπορίζομαι στον ιδιωτικό τομέα και όχι στο δημόσιο για να μπορώ να έχω τη χαρά να βρίπω με κοντά του. Και εμείς, κύριε Γκλέτσο, και εμείς στον ιδιωτικό τομέα είμαστε. Κατερίνα Μπατζελή. Δεν είπα για εσάς, κύριε Μπατζελή. Όχι, γιατί είμαστε εδώ γι' αυτό. Είπα για τους συναδέρφους που είναι στο δημόσιο και έχουν την ευχέρη να μπορούν να είναι εκεί και τη χαρά και τους χαίρομαι. Λοιπόν, φοβάμαι κύριε Πρόεδρε, ότι τελικά έχει γίνει καραμέλα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπλάνησης σε όλο αυτό το θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Όποιος θέλει λίγο να ωφεληθεί πολιτικά, το επαναφέρει κατά καιρούς και φωνάζει και λέει δυο-τρία πραγματάκια, λέει και για κάποια πολλά τρεις εκατομμύρια για να έχει έναν πολιτικό όφελος. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα πάρα πολύ βεβαίως σοβαρό, ένα θέμα το οποίο δυστυχώς βρίσκεται στον πάγο και θα παραμείνει εκεί και ότι πρέπει να τελειώσει η εσωστρέφεια, να το βγάλουμε προς τα έξω και αν θέλουμε να δικαιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά για ποιους ανθρώπους πρέπει να το βγάλουμε, και αν θέλουμε να δικαιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά για ποιους ανθρώπους μιλάμε, για ποιους ανθρώπους μιλάμε, όχι για αυτούς που περιμένουν χρήματα, μιλάμε για αυτούς που σφαγιάστηκαν, μιλάμε για τις γυναίκες, τις εγγείους, που σκοτώθηκαν, βιάστηκαν και σφαγιάστηκαν, αυτούς θέλουμε να δικαιώσουμε, δεν θέλουμε να δικαιώσουμε να πάρουμε κάποιοι χρήματα, απ'ρος Θεού. Θα μου έχουνε σφάξει με μένα άνθρωπό μου, θα μου έχουνε σκοτώσει προγονό μου και θα περιμένω να πάρω χρήματα στην τελική ανάλυση. Όχι κύριοι, είναι λάθος. Δεν θέλουμε αυτό. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, ένα παγκόσμιο μήνυμα, ότι αυτό που έγινε πρέπει να σταματήσει, δεν πρέπει να ξαναγίνει, γιατί τριγύρωμα στην Ευρώπη ενδεκομένως να ξαναγίνεται ή να γίνεται, ή να γίνει ή πρόκειται να γίνει. Δεν θέλουμε χρήματα μόνο. Και αν παρθούν αυτά τα χρήματα, δεν θέλουμε να πάνε σε κάποιες τσέπες για να γίνουν βίλες, για να γίνουν ό,τι έγιναν οι αγροτικές επιχορηγήσεις. Όχι κύριοι, με συγχωρείτε, για να βάλουμε τα πράγματα λίγο σε μια σωστή βάση και να μην κάνουμε, να φουγαίνουμε και να λέμε γερμανικές επιχορηγήσεις, γερμανικές επιχορηγήσεις, γερμανικές επιχορηγήσεις, για να χαϊδεύουμε κάποια αυτιά και για να στοχεύουμε σε κάποια ψιφαλάκια. Ωπα! Ωπα! Τι θέλουμε ακριβώς? Θέλουμε να πούμε ότι αυτά που έγιναν, ποιά έγιναν? Ήρθανε αφιονισμένοι, ντοπαρισμένοι και δεν ξέρω τι άλλο και βάλαν κάτω άμαχους να λεχθεί αυτό. Βάλαν κάτω άμαχους ανθρώπους που δεν έφταιγαν σε τίποτα, τους βίασαν, τους ξέσκισαν, τους ξεκύλιασαν και τους σκότωσαν. Και εμείς θέλουμε λεφτά οι απόγονεί τους για να το ξεχάσουμε. Τι μήνυμα στέλνουμε ότι μπορεί ο καθένας να κάνει αυτό ξανά και μετά να πληρώσει και όλα καλώς καμωμένα. Αυτό θέλουμε? Όχι, αγαπητοί φίλοι. Δεν θέλουμε αυτό. Θέλουμε να δώσουν λόγο οι απόγονεί τους να καταλάβουν, να μπουν μέσα στα ξεροκέφαλά τους, οι απόγονοι όλων αυτών, δεν ξέρω αν είναι Γερμανοί, αν είναι και Έλληνες ακόμα, να μαζευτούν λεφτά, να μαζευτούν πολλά λεφτά, πάρα πολλά λεφτά και να δοθούν όλα αυτά τα λεφτά στην εκπαίδευση των ανθρώπων για να φύγουν αυτά τα σκατόμυαλά να γίνουν κανονικά μυαλά, που να μην μπορούν, να μην μπορεί κανένας Χίτλερ, κανένας τίποτα να μην μπορώ άλλα, να ξανακάνει τέτοιους ανθρώπους και να τους βγάλει στην πιάτσα, να ξαναβάλουν κάτω έγκυες, να τις βιάσουν, να τις ξεκυλιάσουν και να σκοτώσουν. Μωρά παιδιά, αυτό θέλουμε. Δεν θέλουμε να πάρουμε λεφτά για να αγοράσουμε ακριβά αυτοκίνητα και βίλες. Καταλάβατε κύριοι. Σας ευχαριστώ πολύ. Τώρα θα φύγω γιατί πρέπει να πάω να δουλέψω, να βγάλω το μεροκάμα του. Γεια σας. Ευχαριστούμε τον κύριο Γλέτσο. Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ μεγάλη τροπή ένας περιφρειακός σύμβουλος επικεφαλής παράταξης να θεωρεί ότι το ελληνικό δημόσιο τα θύματα πολέμου και οικογένειές τους θέλουν να πλουτίσουν με τις αποζημιώσεις που οφείλει ένα χιτλερικό κράτος, κράτος ράιχ, να δώσει στο κράτος στους πολίτες. Είναι πρωτοφανές να λέμε ότι οι αποζημιώσεις τις διεκδικούμε ως πολίτες, ως αυτοδιοίκηση, ως περιφέρεια για να κάνουμε βίλες. Έχουμε χάσει το θεσμικό όριο, το πολιτικό, το εθνικό, το ευρωπαϊκό υπέρ της δημοκρατίας. Πολωνία, για άλλους λόγους, Ιταλία, ήδη έχουνε τελειώσει τις υποθέσεις και έχουν δικαιωθεί τόσο από τα δικαστήρια, όσο και για τους πολίτες. Κανένας πολίτης εδώ μέσα που είναι θύμα πολέμου δεν ζητάει λεφτά για να το κάνει βίλα. Ούτε να παρουσιάζουμε απλά και μόνο την εικόνα τρεις και τετράκης του ξεκυλιάσματος των υγείων. Το ξέρουμε, το έχουμε τιμήσει χρόνια. Έχω φύγει από τη δουλειά μου ιδιωτικός τομέας. Αν με εντοπίσουν ότι με εδώ μπορεί να απολυθώ. Συνεχίζω. Θέλω κύριε Περιφριάρχα να σας πω ότι το ζήτημα. Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ και τον Γιάννη. Μου επιτρέπεις Γιάννη εκτός από τον Φάνη να σε καλώ και εγώ με το μικρό σου όνομα. Ότι είμαστε εδώ. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους μας ότι βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα. Και νομίζω ότι είναι ένα εθνικό ζήτημα, το ζήτημα των αποζημιώσεων του διστόμου. Που είναι μια διαφορετική περίπτωση. Αυτών των Καλαβρίττων, της Ιπάτης και άλλων ιστορικών πόλεων στην Ελλάδα. Για να μην το γενικεύσουμε. Νομίζω ότι όλοι εδώ είμαστε πλέον έμπειροι και πάρα πολύ ευηστοντοποιημένοι σε αυτό το θέμα. Διαχρονικά και όχι πολιτικά μόνο, ανθρώπινα. Οικογενειακά. Θέλω να καταθέσω ορισμένες ερωτήσεις ως περιφερειακής σύμβουλος. Για να μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά και να συνεχίσουμε την ουσιαστική κατάληξη αυτής της ιστορίας. Όπως έχει γίνει παράδειγμα το χώρις στην Ιταλία. Όπου μάλιστα η υπόθεση αυτή έχει εκδικαστεί και από το δικαστήριο και πρόκειται να πάρει η αυτοδιοίκηση την αποζημίωση. Αλλά και οι οικογένειές τους. Για λόγους τους οποίους το θυμικό το ιστορικό δεν μπορεί να σβήσει από πουθενά. Γιατί η μνήμη ενός παιδιού ενός έτους, που όπως περιγράφτηκε ξεκυλιάστηκε το αδερφάκι του ή η μάνα του, δεν σβήνει και δεν περιμένει ούτε τα χιλιευρώ, ούτε τις δέκα χιλιάδες. Άλλωστε, αυτές οι αποζημίωσεις προβλέπονται και από ένα κράτο δικαίου και από μια δικαιοσύνη και από μια εθνική δικαιοσύνη. Θέλω, κύριε Περιφορέγα, να σας θέσω αρισμένα ερωτήματα, τα οποία πιθανά με την εμπειρία του και με τη συμμετοχή του και ο κ. Σαθάς θα μπορέσει να μας βοηθήσει στην πλήρη ενημέρωση, η οποία θα πρέπει να έχουμε στους περιφρειακούς συμβούλους. Κύριε Περιφορέγα, πρέπει να σας πω ότι ως περιφρειακός σύμβουλος και ως μέλος ενός πολιτικού κόμματος, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση για την πορεία της ιστορίας. Ερωτώ, τι έχει γίνει από το 2016, όταν έκλεισε ο πρώτος σημαντικός κύκλος στην Ιταλία και αναγνωρίστηκε οριστικά και αμετάκλητα η εκτελεστικότητα της ιστορικής απόφασης της λιβαδιάς την απόφαση 137 του 87, νομίζω, 97 στο φάκελο του νομικού συμβούλου της περιφέρειας, τον οποίον και δεν γνωρίζουμε ποιος είναι, που χειρίζεται αυτήν την υπόθεση, την εμπεριέχει. Δεύτερον, όσα έχουν γίνει από τότε, που αποτελούν ένα μέρος ενός γενικότουρο εθνικού σχεδίου ή περιφρειακού, διότι το κράτος έχει αναθέσει την περιφέρεια, την κάθε περιφέρεια, ως υπεύθυνη για τη διαχείριση αυτής ιστορίας εντός και εκτός συνόρων. Τρίτον, σε ποιον έχει ανατεθεί από την περιφέρεια η επιστασία των κινήσεων, ποιος παρακολουθεί επιστημονικά, νομικά αυτήν την υπόθεση, για να μπορούμε και εμείς σε τακτά χρονικά διασθήματα, σε συνεργασία και με τον κύριο Δήμαρχο και τον Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς, να έχουμε μια επιτάχυνση και επίσπευση των διαδικασιών. Πιστεύω ότι, κύριε Περιφεριάρχα, με βάση αυτά τα στοιχεία που εμείς έχουμε, ευλπιστώ ότι θα μπορέσετε να μας δώσετε κάποιες εξηγήσεις, ότι έχει πάθει μια καθίζηση ιστορία. Δεν έχει προχωρήσει. Αν ισχύει κάτι άλλο, παρακαλώ, όπως μας στείλετε και γράφος, τη συνέχεια της ιστορίας, διότι αυτό θα πρέπει να λήξει επιπλέον. Προτείνω το εξής, κύριε Περιφεριάρχα, διότι είμαστε και στα πλαίσια του ΝΕΟΕΣΠΑ. Ας δούμε το site της Πολωνίας για τα θύματα πολέμου. Εγώ θα κάνω πρόταση στο επόμενο τεχνικό συμβούλιο, στην Οικονομική Επιτροπή, όπως περίπου αντιγράψουμε αυτό το site στη λειτουργικότητα, προσβασιμότητα, η οποία δίνει ενημέρωση στον κάθε πολίτη που επισκέπτεται από το τόπο ή κάνει έτηση και θέλει να παρακολουθήσει την εκδίκαση, μια ανοικτή διαδικασία, διότι δυστυχώς, δυστυχώς το λέω, αυτή η ιστορία έχει και πολιτισμιακή διάσταση. Έχει ιστορική διάσταση και όπως είπε και ο κύριος Γκλέτσος, το μόνο που θα συγχωρήσω μαζί του, είναι ότι ο πόλεμος γύρω μας είναι φιάλτης. Έχουμε πολλά τέτοια θύματα τα οποία στο μέλλον μπορεί να τα δούμε πάλι με θύματα πόλεων, θύματα πολέμου. Σε αυτό το θέμα θα κλείσω. Να το παθητηθώ και για τα άλλα ή να… Όλα μαζί. Όλα μαζί, ωραία. Για το χιονοδρομικό θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε. Όλα μαζί για το δίστομο. Ό,τι θέλετε. Για το δίστομο. Για το δίστομο. Είπατε, έχει χιονοδρομικό για αυτό. Όχι, δεν είναι… Από ζημιώσεις είναι το θέμα. Ωραία. Ωραία, κύριε Πρόεδρε, επίσης η δικασία αυτή, η πρόσθεση που μας στείλατε αφορά συνεδρίας στο δίστομο. Το δίστομο είναι ένας γερνατιζίνο που ανήκει να σιαράγονται. Ένα θέμα είναι οι αποδημιώσεις. Αυτό βάλαμε, κύριε Πρόεδρε. Αυτό βάλετε εσύ, κύριε Πρόεδρε, γιατί εγώ ενδεχόμενα έχω κι άλλες ιεραρκήσεις και θέλω να αναφερθώ και άλλα προβλήματα της περιοχής. Επειδή το ξεχωρίσαμε λόγω του ενδιαφέροντος, έχουμε αμέσως μετά, θα γίνουν πάλι από τους επικεφαλείς θέματα τα οποία αφορούν το δίστομο και θα ομιλήσουν και οι σύλλογοι, και οι φορείς. Θα συμφωνήσω προσωπικά, εμείς θα συμφωνήσουμε με αυτήν. Και εγώ συμφωνώ με αυτό. Να μην τα έργα υποδομών με το έργα του δίστομου. Ναι, τελειώσατε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και συγγνώμη για τη διάρκεια. Ευχαριστώ πολύ. Και εγώ μη σε ευχαριστώ. Ο κ. Χρονάς έχει το λόγο. Μετέχοντας της συνεδρίας του περιφερειακού συμβουλίου στο δίστομο, θεωρούμε ιστορική πολιτική μας υποχρέωση να εκφράσουμε για μια ακόμα φορά τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μας στην φασιστική ναζιστική θυρειοδία, τιμώντας αυτούς που θυσιάστηκαν. Πέρασαν 78 χρόνια από το ολοκάυτομα του δίστομου και μέχρι σήμερα οι νεκροί αλλά και οι απόγονείς τους δεν έχουν βρει δικαίωση με την απαράδεκτη στάση της γερμανικής κυβέρνησης που αρνείται πισματικά να αναλάβει την ευθύνη για τις καταστροφές και τα θύματα. Πρέπει να αποδώσει τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις για τις θυσίες και τις υλικές καταστροφές που υπέστησαν ο λαός στη χώρα μας. Τεράστιες όμως είναι και οι ευθύνες των εκάστων ελληνικών κυβερνήσεων. Τεράστιες μαζί, με κριτήριο να μη θυχτούν τα συμφέροντα και οι συμμαχίες του εγχώριου κεφάλαιου, δεν διεκδίκησαν και δεν διεκδικούν ουσιαστικά τις γερμανικές αποζημιώσεις. Θυμίζουμε πως αρνήθηκαν στην προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο να στηρίξουν σχετική πρόταση για τις γερμανικές αποζημιώσεις που κατατέθηκε από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Σήμερα, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, είναι ακόμα πιο επίκαιρο και αναγκαίο να καταδικάσει ο λαός στα σύγχρονα πνευματικά και πολιτικά τέκνα του ναζισμού και του φασισμού. Να κατανοήσει πως οι στάσεις της χώρας μας απέραντι στις γερμανικές κυβερνήσεις, αλλά και οι εξελίξεις τα ελληνικοτροπικά και στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνουν ότι μέσα στα πλαίσια των Αμερικονοτοϊκών σχεδιασμών, που αποτελούν το σημείο αναφοράς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ούτε πολύ περισσότερο ειρήνη και ευημερία για τους λαούς της περιοχής. Γι' αυτό, ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και η διεκδικίση των αποσυμμιώσεων για τη σφαγή του ιστόμου πάντα στην επικαιρότητα. Οφείλουμε, αν θέλετε, να κάνουμε και έναν απολογισμό εδώ, γιατί από το 16, σαν περιφέρεια, αναλάβαμε μια ευθύνη πώς εξελίχθηκε, τι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν, τι αποτελέσματα πρόκειψαν και από εκεί και ύστερα, να δούμε τι θα κάνουμε παραπέρα. Η ενίσχυση του τόπου, με ένα ακόμα κτίριο που θα λειτουργεί σαν μουσείο, σαν ένα κτίριο, έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Η ενίσχυση του τόπου, για καλύτερη συντήρηση, προβολή του μνημείου που υπάρχει, έχει και αυτή τη σημασία της. Όμως, οι γερμανικές αποσημειώσεις είναι απολύτως αναγκαίες στα πλαίσια, ότι ένα χρέος πρέπει να πληρώνεται. Αυτό οι Γερμανοί φαίνεται ότι το καταλαβαίνουν καλά, σε ό,τι αφορά τις δικές τους τσέπες, όχι όταν αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις. Νομίζω πως έχει αξία να δώσουμε συνέχεια στο θέμα, για να καταγράψουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που αυτή τη φορά θα υλοποιηθεί. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Χρονά. Ο κύριος Γιώτης. Καλημέρα σε όλους και κυρίως στους πολίτες του μαρτυρικού διστό μου. Είμαι λακωνικός στην τοποθέτησή μου και θα αναφέρω βασικά απλά ντοκουμέντα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Θα συμφωνήσω εν μέρη με αυτό που είπε ο Απόστολος Λέτσος, ότι προεκλογικά τα δύο-τρία κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο θυμούνται τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και το κατοχικό δάνειο, γιατί μην το ξεχνάμε και αυτό, και λίγο μετά τις εκλογές το ξεχνάνε. Κυρίες και κύριοι, αποζημιώσεις δικαιούνται, δικαιούμαστε όχι μόνο ως χώρα, αλλά δικαιούνται, και εδώ θα διαφωνήσω με τον Απόστολο, δικαιούνται και οι απόγονοι των θυμάτων, όχι μόνο του διστόμου, αλλά σε όλη την Ελλάδα όπου υπήρξαν εγκλήματα. Και δικαιούνται φυσικά και τις μεγάλες ηθικής αποζημίωσεις. Όμως, είδαμε για παράδειγμα στην Πολωνία το θέμα που ξεκίνησε πρόσφατα και είδαμε την άθλια απάντηση της εκπροσώπου του γερμανικού κράτους, η οποία πιθανότατα θα είναι και καγγελάριος της Γερμανίας, ενός γερμανικού κράτους που συνεχίζει την απαράδεκτη στάση του απέναντι στη χώρα μας και με το οποίο συνδιαλέγεται και συμπορεύονται και τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο. Έχουμε για παράδειγμα την πραγματική στάση των κομμάτων και κυρίως του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και αυτού του ιδίου του ιδρυτή της, του Καραμαλί, ο οποίος πονηρά έκλεισε το μάτι και έβαλε πλάτη, αν κάνω λάθος να με διαψεύσει κάποιος κύριος ή κυρία, στο να μην δώσει η Γερμανία να μην πληρώσει ούτε τις αποζημιώσεις ούτε το καρτοχικό δάνειο. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η σπέκουλα η προεκλογική, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση. Δεν είναι δυνατόν αποσπασματικά ένας δήμος μόνος του ή ιδιότες μόνοι τους να διεκδικούν το αυτονόητο αυτό που η πολιτεία θα έπρεπε με κάθε μέσο νομικό, οικονομικό, με την εξωτερική της πολιτική να πιέσει και να δοθεί ένα τέλος. Γιατί είμαστε ίσως η μόνη χώρα που δεν έχει πάρει ούτε το καρτοχικό δάνειο πίσω, το οποίο είχανε ξεκινήσει, είχανε αποβληρωθεί δύο δόσεις, αλλά ούτε τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που έγιναν. Άρα, η ευθύνη είναι αποκλειστικά στην πολιτεία, αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο πρέπει να σταθεί ο αρογός στην προσπάθεια του Δήμου του Μαρτυρικού Διστόμου, αλλά να διευρύνει το θέμα και επιτέλους να δοθεί η μάχη και να κερδηθεί και για το καρτοχικό δάνειο και για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Ιώτη. Το λόγο έχει ο κύριος Βούλγαρης. Δεν θα πω πολλά γιατί έχουμε και περιορισμό χρόνου. Εν πάση περιπτώσει, συμπληρωματικά σε αυτά που υπόθηκαν κυρίως από την πλευρά του κυρίου Χρονά για τις ευθύνες, θέλω να θυμίσω ότι το έγκλημα του Διστόμου ήταν ένα έγκλημα του γερμανικού στρατού. Αλλού στην Ελλάδα ήταν οι τάγματασφαλίτες, ήταν οι χείτες που δολοφονούσαν μαζί με το γερμανικό στρατό, ήταν κάτι SS. Εδώ όμως είχαμε το ολοκάφτωμα του Διστόμου από τη Wehrmacht, από το γερμανικό στρατό δηλαδή, και γι' αυτό ακριβώς και είναι μεγάλες και οι ευθύνες του γερμανικού δημοσίου, που πρέπει να αποδεχθεί στο ζήτημα των αποζημιώσεων την ευθύνη του. Από εκεί και πέρα θα θέλα και εγώ ενημέρωση. Όσοι γνωρίζουμε όλοι για την απόφαση του Δικαστηρίου εδώ του ελληνικού, για τις αποφάσεις του Ανώτα του Δικαστηρίου της Ιταλίας το 19, θυμάμαι καλά, που υπήρχε και απόφαση κατάσχεσης στοιχείων περιουσιακών του γερμανικού δημοσίου στην Ιταλία. Και βέβαια είναι άλλο πράγμα οι αποζημιώσεις που μπορεί να ζητάνε και θα πρέπει να υπάρχει παράσταση πολιτικής αγωγής και από το ελληνικό δημόσιο που το ζητάνε οι απόγονοι των θυμάτων. Και άλλο πράγμα το ζήτημα των αποζημιώσεων που έχει σχέση με το κατοχικό δάνειο, που έχει σχέση με την καταστροφή της χώρας κατά τη διάρκεια της γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής της χώρας μας. Αυτά τα λίγα δεν είναι να έχω κάτι άλλο. Ευχαριστούμε κύριε Βούλγαρη, η κυρία Πολυζόη έχει το λόγο. Κοντεύει σχεδόν ένας αιώνας από το αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας από τη φασιστική Γερμανία και από τους κατατόπους δοσίλογους και συνεργάτες, αλλά ταυτόχρονα κοντεύει και ένας αιώνας από την αντιφασιστική νίκη και απελευθέρωση της ανθρωπότητας από το φασισμό, μέσα από την ηρωική αντίσταση των λαών, όπως την έδωσε και ο ελληνικός λαός. Το δίστομο είναι μια από τις εκατοντάδες περιοχές που έζησε, τη θυριοδία της χιτλερικής Γερμανίας και μια από τις χιλιάδες περιοχές που πλήρωσαν με αίμα, όπως εκατοντάδες πολίτες στην Ευρώπη, το δικαίωμα στην ελευθερία, στην αυτοδιάθεση, στην αυτοκυριαρχία και στην ανεξαρτησία. Η χρηματική αποζημίωση είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδοθεί για τις θυριοδίες αυτές και απέναντι στους φαγηεσθέντες του διστόμου και στον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε για την ελευθερία του, όπως το έκανε σε πολλές περιοχές, στην Κρήτη, να μην αναφερθώ. Το μέγιστο είναι να γαλουχίσουμε την νέα γενιά, τα παιδιά μας, με την ιστορία μας, τον αγώνα και τα ιδανικά της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, το μήνυμα ποτέ πόλεμος, ποτέ φασισμός, ειρηνική συνύπαρξη των λαών και αυτοδιάθεση. Να τσακίσουμε το φασισμό, να τσακίσουμε το σύστημα και τις πολιτικές που γεννούν το φασισμό και τον χρησιμοποιούν βέβαια για να καθυπωτάξουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των λαών. Το αυγό του φιδιού, δυστυχώς, εκκολάπτεται στην κοινωνία μας, δεν έχει φύγει, δεν έχει εκλείψει. Είναι στη κοινωνιά μας. Ας δούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι στην αυλή μας. Ας δούμε τα εγκλήματα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Το ταίτζουν οι ανταγωνισμοί, οι εμπειριελιστικοί ανταγωνισμοί, οι φτώχια, η ανεργία που το ίδιο το σύστημα δημιουργεί. Το καλλιεργεί η πολιτική του Νάτο, της Αμερικής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πολιτική της. Και οι κυβερνήσεις, όπως και οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα, οι οποίες κλείνουν αναδιαστήματα το μάτι στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και σ' όλα τα παρακλάδια, προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της. Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, αλλά και οι περιφερειακοί αρχοί, δεν έκανε τίποτα, εκτός από λόγια, στο να αποκοτασταθούν, έστω και χρηματικά, τα εγκλήματα και οι θηριοδίες αυτές. Όταν μπήκε θέμα και στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Χορνάς τον έφερε πριν, οι ίδιοι ευρωβουλευτές των κομμάτων των άλλων που φωνάζουν και λένε ναι, ναι, ναι υπέρ, οι ίδιοι δεν το ψήφισαν. Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους και ας το πράξουν, έστω και τυπικά, γιατί το αίμα που έχει χηθεί, δεν πρέπει να ξαναχηθεί. Και αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι, όχι στον πόλεμο και όχι στον φασισμό. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Πολυζόη. Κάποιος από τους ανεξάρτητους. Εγώ πρόεδρε ο Δούρος είμαι. Ναι κύριε Δούρο. Ήθελα να πω όπως πρόσφατα, όλοι προστρέχουν για την Ουκρανία. Τόσο όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, όσον αφορά και την ανασυγκρότηση από τις θυρρυδίες που γίνονται στον εκεί τόπο. Έτσι λοιπόν σύσσουμε όλη η ελληνική πολιτική σκηνή. Θα πρέπει να συμπαρίσταται προς τους εκπροσώπους πολιτικής αγωγής των πεσόντων και του ολοκαρφωτώματος του διστόμου και να μην ψάχνουμε δικαιολογίες, να υποστηρίσουμε τα υπόλοιπα κράτη, όταν δεν υποστηρίζουμε τον τόπο το δικό μας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Δούρο. Το λόγο έχει ο κύριος Σαλμάς. Καλησπέρα και από εμένα. Καταρχάς θέλω να εκφράσω την ευχαριστήσή μου που το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεντριάζει σήμερα εδώ για να αποτείσουμε έστω και ελάχιστο φόρο τιμής στο Μαρτυρικό Δίστομο. Το έχουμε σίγουρα, έχει υποχρέωσε γι' αυτό η Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το θέμα των αποζημιώσεων, θα θέλα απλά να εκφράσω ένα προβληματισμό. Μην κοροϊδευόμαστε εμείς, δεν μπορούμε να προσφέρουμε βέβαια τίποτα. Οι μόνοι που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι τώρα. Και καλά, το κάναμε όλοι περισσότεροι και αναρριδιόμαστε το κάναμε μήπως για να έχουμε κάπου τη στήριξη της Γερμανίας όπου τη χρειαστήκαμε. Εγώ δεν την είδα αυτά τα χρόνια πουθενά αυτή τη στήριξη. Περάσαμε χρόνια μνημονίου και η Γερμανία ήταν η χώρα που θυσάβρισε τωρισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα από τη δική μας την ταλαιπωρία. Αυτή την απορία δεν μπορώ να έχω και θα θέλα κάποτε να ακούσω τους κυβερνήτες μας να μου δώσω μια απάντηση. Δεν έχουμε τίποτα κερδίσει μέχρι τώρα και δυστυχώς δεν κάνουμε τίποτα για να το διεκδικήσουμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ τον κύριο Σαλμά. Κάποιος άλλος συνάδελφος. Ο κύριος Ρώσος. Θέλω να αναφερθώ κι εγώ για το θέμα για ένα και μόνο λόγο. Αν και δεν είναι ούτε στο χαρακτήρα, ούτε στην κουλτούρα της παράταξής μου να λέμε ότι είμασταν εμείς που το θέσαμε. Απλά έτσι για την ιστορία το λέμε. Δεν μας αφορά καθόλου. Το είχαμε φέρει ως ερώτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το παλεύουμε από το 2018. Όχι με τη μορφή που ήρθε. Ζητούσαμε συγκεκριμένο συμβούλιο με θέμα, μοναδικό θέμα, μοναδικό επαναναμβάνω. Τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο και να βρίσκονται εδώ όσο το δυνατόν εκπρόσωποι περισσότερων μαρτυρικών χωριών της Ρούμελης. Γιατί η Ρούμελη είναι ποτισμένη με αίμα πατριωτών αντιστασιακών του στρατού ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό. Ο λόγος που είχα φέρει αυτή την ερώτηση ήταν ότι γαλουχήθηκα απέναντι στον φασισμό και η εικόνα που μου είχε μείνει από το δίστομο όταν ερχόμασταν εδώ για τρίγω που ήταν η γιορτή γιατί πριν 30 χρόνια ζούσαν πολλοί διστομίτες που είχαν ζήσει αυτή τη θηριοδία. Όταν έφτανε η κουβέντα σε αυτό το θέμα, ήδη σταματούσε το πανγκύρι. Δεν το άντεχαν. Δεν μπορούσαν να το κουβεντιάσουν. Τώρα, να μου επιτρέψετε να, εντάξει, εντός εισαγωγικών να κριτικάρω, το περίμενα διαφορετικό το συμβούλιο, αλλά έχετε χρόνο, μπορούμε να διορθωθούμε, μπορούμε να δικαιώσουμε αυτές τις ψυχές, αλλά είναι η εποχή που ο ναζισμός και ο φασισμός δείχνει απειλητικά τα δόντια τους στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι έχουμε ιερή υποχρέωση. Ξέρετε, τον φασισμό τον νικάν οι λαοί ενωμένοι, όχι διχασμένοι όπως είμαστε. Αλλά δεν θέλω να σας κουράσω, γιατί αλλιώς τα περίμενα, αλλιώς τα βρήκα, δεν θέλω να επεκταθώ, θέλω να γίνει ένα βήμα μπροστά. Θέλω όμως, κλείνοντας, να πω έναν μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήτρη τον Αγνωστάκη, που ήταν αυτός αυτά τα πέντε-έξι χρόνια, που με πίεσε, γιατί σχεδόν το είχα παρατήσει, να επιμένω στην περιφερειακή αρχή, σε αυτή την πρόταση και περιφερειακή αρχή, έστω να την πω έτσι, χωρίς να παρεξηγηθώ, λόγω φόρτου εργασίας, δεν ξέρω τι κουτσερωμένη να την αποδεχτεί. Επαναλαμβάνω και πάλι, ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια το Δημήτρη τον Αγνωστάκη, που ένα θέμα που βασάλισε την ψυχή μου για δεκαετίες, με έκανε έστω και κατά το ήμιση να το θέσω να γίνει ένα βηματάκι μπροστά σας. Ευχαριστούμε τον κύριο Παρασκευά. Κύριος Δήμαρχος. Παρακαλώ, να περάσετε στην αίθουσα σας, παρακαλώ όσοι είστε έξω. Κύριε Παρασκευά, το κεφάλι σας είναι εδώ. Νομίζω ναι. Μην παρακυλώ από κάποιον. Για να μην παραξηγηθούμε, θέλω να πω το εξής. Κάτι με ρώτησε πάρα πολύ με αυτό. Πε, δεν επαναρώ και αν κάποιος δεν επαναρώ, δεν θέλω να το προθετούμε. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Δεν هو επαναρώ, δεν θέλω να το προθετούμε κιόλας. Όταν μιλάμε για τις γερμανικές αποσμειώσεις επαναωθ abrupt υπάρχουν δύο θέματα. Ένα θέμα λοιπόν, πρέπει να τον καταλάβουν όλοι ώστε Speaking Speaking Director διαφορετικά καλύτερα μην μιλάνε καθόλου. Πρέπει να συγχ borrowing etc. Το πρώτο είναι όσοι κάνουν κλάματα κατά της ανθρωπότητας όσα χρονιά περάσουν πρέπει να πληρώσουν. Είναι αυτόν εξεκάθαρο, τελεσίδικο, δεν το πραγματευόμαστε. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να κρατάμε τη μήμη ζωντανή. Άρα γίνονται αυτοί οι δύο άξονες, που σε αυτούς τους δύο άξονες, όποιος ένα από τους δύο αυτούς παρεκκλίνει, πάνε να πει ότι είναι εκτός θέματος για να μην κάνουμε άλλους χατακτηρισμούς. Το επόμενο που θέλω να πω, όσον αφορά την υπόθεση. Την υπόθεση αυτή λοιπόν δεν ξεκινήσε το 2016. Η υπόθεση αυτή ξεκινήσε από την Ομαρχία επί Σταμούλη, είναι από το 1995, και της κοιτάλλει από την Ομαρχία, την πήρε μετά η περιφέρεια. Είναι μια υπόθεση λοιπόν που τρέχει από το 1995, γιατί άκουσα το 2016 και από κάποιους ανθρώπους. Θα απαντήσω για όλα, θα σας απαντήσω. Το άλλο που θέλω να πω είναι... και θα κάνω μια ερώτηση. Θέλω να μου πει κάποιος... αν ξέρει τη δικδική Ελλάδα από τη Γερμανία. Ένα στίχημα το έχω βάλει, μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει κανένας. Με βάση στο πρώτο που έχει βγάλει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που έχει βγάλει αυτή η Επιτροπή. Ξέρει κάποιος να απαντήσει. Είναι μια ερώτηση την οποία την κάνω στο Μουσείο Ωναϊσμού που έρχονται, μέχρι στιγμής, γύρω στους 9.000 κόσμους, μεταξύ τους και επαναπιστημιακοί, δεν έχει απαντήσει κανένας. Ναι, ένα έλλειμμα μεγάλο που έχουμε εμείς, και κυρίως αυτό αφορά εμάς, σε ανθρώπους που ασχολούμε σε χρόνια με αυτή την εκδίκηση, και δεν μιλάω ως Δήμαρθος, μιλάω και ως μέλος του Εθνικού Συμβούλου, που είμαι πάνω από 20 χρόνια σχεδόν, μαζί με τον Μανώνι τον Γλέζο, που δίνουμε αυτή τη μάχη. Και όλες τις ιδιότητες μετά που έχουμε και σαν δίκτυρο εμαρτυρικών πόνων και χωριών. Είναι λοιπόν τέσσερα πράγματα που διεκδικεί η Ελλάδα με βάση σε αυτό το πόρεσμα. Και δεν θα πω το τι γράφει ο καθένας. Θα πω με αυτό που είναι τεκμηρωμένο ιππιστημονικά και είναι και ψηφισμένο πολιτικά και έχει ψηφιστεί από τον Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τα τέσσερα πράγματα λοιπόν που διεκδικεί και θα πω και μετά τις ιδιαιτερώτες για το δίστομο. Το πρώτο είναι επαναρθώσεις. Η επαναρθώση λοιπόν είναι 280 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα οποία αυτά είναι καταστροφές που έγιναν στα χωριά που καέκαν, υποδομές, ταπλιά, συντάρια, όλα αυτά τα οποία καταστράθηκαν στον τόπο μας. Το δεύτερο είναι το λεγόμενο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που υπολογίζεται γύρω στα 15 δισεκατομμύρια που είναι τα επιπλέον χρήματα που έδωσε η χώρα μας από το 1829 μέχρι τώρα η Ελλάδα είναι η δάνεις. Η πρώτη φορά που δάνεισε ήταν το χειμώνο του 42 που λιμοκτονούσε τις κατοχικές τότε τρεις δυνάμεις. Μουλγαρία, Ιταλία και Γερμανία. Και ο Χίτλερ πραγματικά έχει αρχίσει με βάση στοιχεία τα οποία έχουμε, αυτό όλα που λέω είναι κατλημένα από στοιχεία επίσημα. Είναι από την τράπεζα της Ελλάδος, είναι οι δύο πρώτες δώσεις που είχανε αρχίσει να τις αποπληρώνει ο Χίτλερ. Οι άλλες δύο χώρες έχουν αποπληρώσει το χρέος απέναντι στη χώρα μας. Το τρίτο είναι τα αρχαία μας. Τα αρχαία μας πια είναι, είναι γύρω στα 12 χιλιάδες περίπου κομμάτια που έχουν κλαπεί κάποιο περίοδο της κατοχής, αυτά που δεν μπορούσαν, δεν κατάφεραν να πλήψουν οι αρχαιολόγοι μας. Και είναι στο μόνο που συνεργάζονται οι Γερμανοί. Είναι τα αυτοποίηση λοιπόν στα αρχαία μας είτε σε μουσιέτες, είτε σε ιδιωτικές συλλογές μέσω Interpol καθώς τα αυτοποίηται και έχουν επιστραφεί γύρω στα 2.500 αρχαία. Το τέταρτο είναι οι αποζημιώσεις όπως είναι το ΔΥΣΤΟΜ που είναι η μόνη που έχει τελεσυνδικήσει αυτή τη στιγμή στο Ρόντο Δικαστήριο και γίνεται η εκδίκηση και θα μιλήσω μετά στην Ιταλία γιατί άκουσα πράγματα τα οποία αδικούν την περιφέρεια και αδικούν και το περιφερειακό συμβούλιο. Για την περιφέρεια μερικές στιγμές που μιλάμε κάνουν πολλές προσπάθειες για την Ιταλία παρ' όλοι που έχουν πολλά προβλήματα. Το ΔΥΣΤΟΜ λοιπόν είναι η μόνη υπόθεση που έχει τελεσυνδικήσει στην Ελλάδα επειδή όμως για να εκτελεστεί μια απόβαση όταν ένας ιδιότητας δικτυρικής χρήματα από ένα άλλο κράτος πρέπει να βάλει την υπογραφή του εκάστου την Υπουργότητας Δικαιοσύνης με τις στιγμές όπως είπα και στην αρχή δεν έχει βάλει και ένας Υπουργός Δικαιοσύνης αυτή την υπογραφή του για να εκτελεστεί αυτή η απόβαση. Για αυτό και έγινε προσφυγή τότε στα δικαστήματα της Ιταλίας διότι η Ιταλία δεν έχει αυτόν τον όρο. Όμως έκανε η Ιταλία που ο Μπορδοσκόλ και η Μέρκελ όταν τελεσύνδικησε την πρώτη φορά η υπόθεση αυτή την πήγανε στο ΙΧΑΓΙ γιατί ήταν μια διαφορά που αφορούσε την Ιταλία και την Γερμανία, ήταν μια υπόθεση που αφορούσε την Ελλάδα και την Γερμανία. Με αυτό το πρόσχημα λοιπόν το Ιταλικό Κοινοβούλιο πέρασε τη δική τροπολογία και την υπόθεση αυτή για να μην την εκτελέσει και έκανε παρέμβαση δηλαδή του Κοινοβούλιο και πήγε στη ΙΧΑΓΙ. Όπου στη ΙΧΑΓΙ τι είπα, ότι μπορεί να κάτσει η Ελλάδα να διαπραγματευθεί, λόγω του διατάφερα της υπόθεσης, με την Γερμανία. Η υπόθεση από εκεί χάθηκε τον Ασκέλος που ήταν με την Βιλαμπικώνη, ξεκίνησε μια διαδικασία στην Ιταλία με τους στυροδρόμους που έχουν αυτή τη στιγμή στα έσοδο που έχουν οι Γερμανοί, όπου εκεί τα έχουν κατασχέσει, υπάρχουν, αλλά για να τελειώσει αυτή η απόφαση πάρα πολλά στάδια με βάση την δομή που έχει η δικαιοσύνη στην Ιταλία. Βρισκόμαστε σε τελευταία στάδια, στον Αντελεσυδικής και αυτή η υπόθεση. Η δική μου πεποίθηση είναι ότι όταν θα φτάσει η Αντελεσυδικής υπόθεσης για να εκτελεστεί αυτή η υπόθεση στην Ιταλία, όπως έγινε την πρώτη φορά, υπάρχει πάλι εντός σωικών ο κίνδυνος να ξαναπάει πάλι στη Χάγη για δεύτερη φορά η Ιταλία την υπόθεση. Είναι κάτι, ο οποίος το λέω από αυτό το βήμα, όπου μπορεί να συμβεί. Εμείς, σαν θύματα τον απογό των σφαγιαστέντων, απόγευντων σφαγιαστέντων, σαν να βρούμε κι άλλες λύσεις. Πέρα από αυτό το οποίο γίνεται δικαστικές ενοιγήσεις, πέρα από αυτό το οποίο κάνει προσπάθεια η Περιφέρεια, μαζί με τους απογόνους των χωμάτων, εξοδοτήσει την Περιφέρεια για αυτή την υπόθεση. Έχουν γίνει, τουλάχιστον όσοι είμαστε μαζί με τον Φάνιο, εγώ δήμαρχος, και ο Φάνις στην Περιφέρεια, έχουν γίνει τουλάχιστον 4-5 συναντήσεις μέσω διαδικτύου λόγω της πανδημίας με τον δικηγόρο που είναι εκεί. Το 2019 μου να παρών, όταν είναι το δικαστήριο στο τούμα του Αρίου Πάγου της Ιταλίας που εκδικάστηκε και δικαιωθήκα, που ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό δικαστήριο. Αυτά φορούν λοιπόν την υπόθεση και τη λέω πάρα πολύ περιληπτικά για να μη σας κουράζω. Δύο ιδιαιτερότητες που έχει λοιπόν αυτή τη στιγμή το δίστο μου. Είναι δύο ιδιαιτερότητα και μάλλον και πρωτιές. Η μία είναι όπως είπα πριν το δικαστήριο και η άλλη είμαστε το μοναδικό ολοκάφτωμα που σώζεται τα οστά των σφαγιασθέντων. Δηλαδή κάποιος θα πάει να δει τα οστά των σφαγιασθέντων, όλων των σφαγιασθέντων που αυτή τη στιγμή είναι στο αυσολείο. Είναι καλό όποιος μπορεί μετά από σας και θέλει να πάει να τα δει και δεν έχει πάει να τα δει τα οστά όπου γράφεται μια καινούργια ιστορία με και κάνουν και συντήρη σε αυτό το εγκωδιάστημα. Κλείνοντας, για μας έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια καθεμένα να το διευθυνοποιούμε ή να γίνει το τρίτο συνέδριο του χρόνου που παίρνουν μέρος από όλη την Ευρώπη ολοκαυτώματα από τα βουσία όπως είναι και τα στρατόδα συγκέντρωσης που υπάρχουν και εμείς κάνουμε μια προσπάθεια εδώ από το Οδύστομο, όπου ξεκινήσει κ. Χρονά και κ. Μπατζελή να γίνει ένα δίκτυο αντίστοιχο μαρτρικών πόλων και χωριών πανευρωπαϊκό ώστε να δικδικούμε και να πιώσουμε τη Γερμανία για να πληρώσει αυτά τα εκκλήματα που έχει κάνει γιατί η Γερμανία αυτή τη στιγμή δεν έχει πληρώσει τα εκκλήματα που έχει κάνει και το ερώτημα που έχει βάλει το Μανώλη Σολέζος και το έχει θέσει πάρα πολύ ωραία είχε πει το εξής, αν έχει πληρώσει η Γερμανία να μας πει πότε και πώς πληρώσει Αυτή τη στιγμή λοιπόν η Γερμανία δεν έχει πληρώσει για αυτά τα εκκλήματα που οδήγησε στη χώρα μας οι δικδίκεις είναι ζωντανοί, το θέμα είναι καθαρά πρωτίστως πολιτικό και δευτεροβόδως είναι θα πω νομικό αλλά όμως δεν μπορούμε να σταματάμε και να δικδικούμε νομικά και για εμάς για να το τελειώσουμε και κλείνοντας με αυτό, όσα και χρήματα να μας δώσουμε σε όλους τους απογόνους των θυμάτων νομικά καμία αξία σε σχέση με την αξία που χάθηκε με τις ερωτήσεις που γίνανε, αυτό είναι ξεκάθαρο αλλά όμως από την άλλη, αυτοί οι οποίοι κάνουν εκκλήματα πρέπει να πληρώσουν Τέλος, αυτό το κουβεντλιάς που κρατώνει Αυτό είναι να σας πω, ευχαριστώ γιατί δεν θέλω να μετατρέψουμε το περιφερειακό συμβούλιο σε δημοτικό συμβούλιο του διστωμού, έτσι να μας καθαρίσει αυτό Ευχαριστώ λοιπόν, πάλι δεν θέλω να μιλήσω πάλι, ούτε για τα αργά, ούτε για κάτι πρόεδρε για να συνεχίσουμε και να προλάβουμε τον χρόνο Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Δήμαρχε, το λόγο έχει ο κύριος Περιφεριάρχης Κύριε Περιφεριάρχα, αυτό είναι ένα θέμα από τις νομαρχιακές αυτοδιογηγίσεις πέρα στη περιφέρεια. Είχατε σκοπό να το... Τι καλά κάνατε και το βάλετε να το συζητήσουμε σήμερα Ένα ενημερωτικό σημείωμα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε Μια εικόνα ποιος έχει τη νομική καθοδήγηση αυτής, να την έχουμε και εμείς Δεν είναι, τώρα πραγματικά αισθανόμαστε δύσκολα Είναι σαν να μιλάμε και εκ των ιστέρων μαθαίνουμε πλευρές και πτυχές ενός ζυστήματος που είναι ιδιαίτερα σοβαρό Νομίζω ότι έχει μια ιδιαίτερη αξία να μας ενημερώσει για τις προθέσεις σας γι' αυτά τα ζητήματα Ευχαριστούμε κ. Χρονά, το λόγο έχει ο κ. Περιφεριάρχης Ευχαριστώ όλους τους αδέλφους αλλά και τον δήμαρχο για όλα αυτά που βάλαμε στο τραπέζι σχετικώς με τις γερμανικές αποζημιώσεις Πολύ συνειδητά αντιπαρέρχω με τα της δεύτερης τοποθέτησης πάνω στο θέμα και επίσης συνειδητά θα μου επιτρέψει να κρίνω ότι δεν θα πρέπει να δώσουμε καταλογισμό στα όσα υπόθεκαν Μάλλον είναι μια πλημμελής αντίληψη της υπόθεσης και όχι μια προς θεού διάθεση απ' εμπόλησης όλων όσων έχουν οικοδομηθεί εδώ και 27 χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα Για να επανέλθουμε λοιπόν στα πολύ σωστικά που συζητούμε Όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Αυτή η υπόθεση από το 95 μέχρι σήμερα αρχικός με πληρεξούσια την τότε νομαρχική αυτοδιοίκηση ακολούθως με την διάδοχη αυτής περιφερειακής αυτοδιοίκησης της ΕΕ έχει διέλθει από πάρα πολλά νομικά βήματα Δεν είναι μία κρυφή ή αποσχοποιηθήσα πληροφορία καθώς έχουν στελεστεί πάρα πολλές ημερίδες και εκβηλώσεις στις οποίες εξάλλου και η περισσότερη εξημονέχεται κατά καιρούς παρευρεθεί είτε στη Λιβαδιά είτε και εδώ σε αυτό το χώρο πάνω στα νομικά τεκτενόμενα της διακηδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων Ωστόσο είναι απολύτως αντιληπτή και η αιτίαση το περιφερειακό συμβούλιο όχι μόνο διά των μελών του και των παρατάξεων του κατά μόνος αλλά και ο σώμα να γίνει και επίσημα κοινωνός αυτής της πληροφορίας Προς τούτο μπορούμε και οφείλουμε αν θέλετε να παράσουμε και μια γραπτή ενημέρωση προς αυτό τον σκοπό Δεν έγινε κάτι τέτοιο βέβαια σήμερα γιατί συζητώντας με τον Πρόεδρο αλλά και τον Δήμαρχο είπαμε να μην μετατοπίσουμε τη φιλοσοφία της σημερινής μας συνεδρίας σε αυτή μια συμμερίδας αλλά να δώσουμε κάποια βασικά στοιχεία της νομικής πορείας και βέβαια πρωτίστως το πολιτικό και κοινωνικό στιγμό από την προσέγγιση που έχει καθεί σεξιμών πάνω σε αυτό το τεράστιο ζήτημα Ειδικότερα λίγο, το πλέον πρόσφατο χειροπιαστό βήμα στην πορεία αυτής της υπόθεσης είναι όπως υπόθεκε το 2019 και το πλέον που σχετίζεται με την εκτελεστότητα των αποφάσεων προσπαθώ να είμαι φιδελός στις διατυπώσεις γιατί απαιτούνται και εξειδικευμένες νομικές νοσοί να τα αποτυπώσουν με πλήρια ακρίβεια αλλά ως κεντρική ιδέα έχουμε της αποφάσης ελληνικών δικαστηριών τελεσίδικες αμετάκλητες δηλαδή αριού-πάγου για τον καταλογισμό Η εκτελεστότητα καθώς λόγω και της διεσμευεύσης της χώρας, η γνωστή ιτεροδικία δεν έχει καταστηθεί δυνατή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετακινήθηκε και ήταν η τακτική που επιλέχθηκε εκείνη την περίοδο και ορθώς κατεμέ μέσα από την Ιταλική Δικαιοσύνη Στην οποία η Ιταλική Δικαιοσύνη με μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη που δόθηκε τότε, τη 2016, επιτεύθηκε μια αναγνωστική εκτελεστότητα. Βεβαίως υπήρχε η Χάγη, είναι αυτή η γνωστή ιστορία που συμβαίνει σε όλες, ή τέλος πάντως σε περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής και στην Ελλάδα και σε τελείως διαφορετικές περιπτώσεις που έχει μια διεθνή επιταγή αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο μιας χώρας είναι ισχυρότερο. Ωστόσο, παρότι ισχυρότερο το Συνταγματικό Δικαστήριο, η Ευρώπη για τον δικό τους οργάνωνο εξακολουθεί και μπορεί να πιέζει για την επιβολή τον δικό της προσεγγίσεων πάνω στα θέματα. Όσο αυτά να ενσωματωθούν κατά περιπτώσει η εθνική νομοθεσία, ιδάλλως οδηγούνται πράγματα σε αδιέξοδο και η κασοδοχώρα εφίσταται και τις αντιστοιχείες ποινές. Αυτό αφορά και τη ΧΑΙ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Αθροπινων Δικαιωμάτων και όλα αυτά τα υπερεθνικά όργανα, ευρωπαϊκά όργανα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να μινήσει πολύ ξεκάθαρο και στο περιφερειακό μας συμβούλιο και στους συμπολιτισμούς ακούν, μια νομική διεκδίκηση πατάει πάνω σε συγκεκριμένα βήματα, η χρονοθέτηση των οποίων γίνεται από τις συσαρμόδιες δικαστικές αρχές. Υπάρχει και μια δυνατότητα επίσπευσης ή αναβολής για όποιον κατά περίπτωση ενδιαφέρεται να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά τα βήματα τα οποία γίνονται δεν είναι τουλάχιστον προς το χρόνο τους εκπορρευόμενα από την στρατηγική ή οδήποτε εκ των αντιδίκων, αλλά από τη δικαστική αρχή. Και βέβαια, ας μην κρυβόμαστε, είναι νομίζω παραπάνω από προφανές, πως όταν είσαι εκ των αντιδίκων, είναι ένα από τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου, εύλογα ασκεί με τη δική του ανάγνωση την πολιτική, η θρησμική, όποια άλλη πίεση έχει προς την κατεύθυνση των συμφερόντων του. Αυτό που λέω δεν είναι ουδόλος υποχωρητικό, το αντίθετο αποτυπώνει μια απόλυση έκμενη πραγματικότητα, την οποία νομίζω αντιλαμβάνουμε όλοι, και ουδόλος αντευρωπαϊκό. Γιατί όσοι ασχολούνται με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποσμίωσεων, έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν και για αντευρωπαϊσμό των αντίων, για μια ταπεινή ανάγνωση. Αυτό που λέει ο λαός, οι καλόγριασμοί κάνουν τους καλώς φίλους. Το γερμανικό κράτος σήμερα είναι και οφείλει να είναι ένας ευρωπαϊκός εταίρος. Και για να είναι ένας ευρωπαϊκός εταίρος, με τον οποίο κάθε κράτος μέλος και εν προκειμένου η πατρίδα μας η Ελλάδα να συνεργάζει δαρμονικά, θα πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες από τα προαυτού σχήματα, στα οποία, έστω κι αν δεν ήρθαν με τη δημοκρατική διαδοχή, σε κάθε περίπτωση παραμένει διάδοχο. Συνοψίζοντας αυτά, ο νομικός που χειρίζει την υπόθεση είναι ο γνωστός, είναι ο γνωστός, είναι ο κύριος Ιωακύμ Λάου. Ιωακύμ Λάου. Κι όμως και με γερμανική προφορά. Στον οποίο πιστώνεται ένα μεγάλο μέρος των επιτυχιών που έχουν με τη δύναμη της τοπικής χιονείας και των τοπικών αρχών, η δημοπεριφερίας συλλόγων και φορέων μέχρι σήμερα επιτεχθεί. Ωστόσο, όλες αυτές οι επιτυχίες και όλα τα βήματα, τα σημαντικά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τον αίμνηστο και πρωτεργάτη αυτής της τεράστιας προσπάθειας, πιστώνεται για πάντα αυτή τη τεράστια ώθηση τον Γιάννη Σταμούλη, μέχρι όσους σήμερα από οποιαδήποτε θέση διαχειριζόμαστε αυτή την υπόθεση, όλα λοιπόν αυτά τα βήματα δεν θα είναι αρκετά μόνο με την ηθική νίκη. Η ηθική νίκη να έχει επιτευχθεί είναι αποφάσεις τελεσίδικες, αποφάσεις ανωτά των δικαστηρίων και της πατρίδας μας και της Ιταλίας. Αλλά και ως συμβασμός του Διεθνείς Δίκαιο και στις Ανθρωπότητες και σε κάθε αξία ανθρώπινη την οποία εκφράζει καθένας από εμάς ως πρόσωπο ή ως φορέας, αντιλαμβάνεται ότι για να υπάρξει πραγματική ιδικαίωση, αυτό περιλαμβάνει ξεκάθαρα και την υλική αποζημίωση. Δεν είναι να μπουν χρήματα στις τσέπες, είναι ότι όποιος αδικεί, οφείλει να αποζημιώνει. Είτε είναι μια δευμερή διαφωνία, είτε είναι μια διαφωνία δύο φυσικών προσώπων, είτε είναι ένα κορυφαίο ιστορικό πολιτικό διακύβευμα της ανθρωπότητας, όπως είναι το δίστομο. Προς τούτο, κρατάμε όλα όσα οι συνάδελφοι εξέθισαν με πολύ σεβασμό στην υπόθεση και προς τιμή και όλων των προηγουμένων αυτών, με καμία υποψία, καμία χρειά διάθεση για πολιτική εκμετάλλευση, ποιος θα το έκανε άλλωστε αυτό. Και το μέσα στο επόμενο διάστημα μπορούμε να κάνουμε και πιο χειροπιαστή νομική πληροφορία. Αυτά που εξάλλου έχουν υπόθει και στις σημερίδες και στις σχετικές εκδηλώσεις, για να είμαστε και πάρα πολύ συγκεκριμένοι στο τι επίκειται και το πώς αυτό δίνεται να αντιμετωπιστεί. Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που μας δώθηκε να μιλήσουμε ως περιφερειακό συμβουλείο για το δίστομο στο δίστομο. Και τώρα πευθύνομαι εκ μέρους θεωρώ όλων μας, στους συμπολίτες μας, ότι αυτή η προσπάθεια για μας όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, είναι μια απολύτως ενεργή, ζώσα και ισχυρή μάχη, στην οποία οι αντιξιότητες, οι δυσκολίες, οι ισχύσεις των αντιδίκων και όλων, δεν είναι για μας αποθαρρυντικές. Τον αντίον είναι λόγι να βάλουμε ακόμη περισσότερη δύναμη ψυχής, θεσμών, και κάθε άλλο τύπο εκπορεύεται από την Περιφέρεια Αστεράς Ελλάδας και είμαι βέβαιος πρωτίστος και από τον Δήμο, στην υπηρέτηση αυτού του τεράστιες αξίας σκοπού. Ευχαριστούμε τον κύριο Περιφερειάρχη. Θα ήθελα απλώς να ενημερώσω το σώμα, ότι από το δικηγορικό γραφείο της κυρίας Χριστίνας Σταμούλη έχει σταλεί επιστολή προς τον κύριο Περιφερειάχη με κοινοποίηση στον Πρόεδρο και έχει αποσταλεί από τη Γραμματεία του Υπουργαϊκού Συμβουλίου σε όλες τις παρατάξεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Λοιπόν, θέλω να πω το εξής, ότι η κυρία Σταμούλη, γιατί ενημερώθηκα κι εγώ, δεν είναι εξοδεδημένη από κανένα από τα θύματα. Δεν έχει καμία ιστορική σχέση με το όνομα του πατέρα της. Όπως έχει υπάρξει και εξόδικο στον παρελθόν από το δικηγορικό συλλόγο προς την αδερφή της ο οποίου ήταν δικηγόρος, γιατί η κυρία Χριστίνας Σταμούλη είναι δικηγόρος το 2017. Αν δεν ξέρω, ώστε να υπροσωπεί ή να μιλάει για την υπόθεση αυτή. Θα μας ξεκάθαρει σε αυτό το πράγμα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Εντάξει, θέλω να διδευκρινίσω αυτό και ως απόγονός του θυμόνου και σαν δήμαρχος με όλες τις ιδιότητες που έχω, σε όλα τα υπέρα. Ευχαριστούμε κύριε δήμαρχε. Πάμε στο δεύτερο σκέλος που αφορά τα θέματα. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, τη διευκρινήση του κ. Σταθά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν δίκαιουται η κόρη και η εταιρεία που διαχειρίστηκε αυτό το θέμα που φέρνει και την υπογραφή του, με αυτόν τον τρόπο να αναφέρεται η τοποθέτηση του κ. Σταθά για ένα κείμενο το οποίο μας έδωσε. Δεν το γνωρίζω, αλλά δεν χρειαζόταν να γίνει τώρα η αναφορά. Η αναφορά πρέπει να γίνει πιθανά από τον κ. Φάνη Σπανώ, ο οποίος είναι ο καθήλινος αυμόδιος ως περιφέροι για τη νομική εκδίκαση του θέματος, έστω και αν τις λεπτομέρειες της αναέφερε ο κ. Σταθά. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Μια φράση γιάννη μου, νομίζω θα σε καλύψω. Μια φράση ο κ. Περιφεριάξης, κύριε δήμαρχε. Καταρχήν δεν έχει καμία εταιρεία της, αυτό που είπε. Σας απαντάω εγώ που δεν το γνωρίζω. Καμία εταιρεία λοιπόν έχει ασχοληθεί με την υπόθεση αυτής της κ. Σταμούλη. Ο κ. Σταμούλης είχε ασχοληθεί ως νομαρχης και ως δικηγόρος. Αυτός ο οποίος είχε ασχοληθεί ήταν ο Διοικηγερικός Σύλλογος Λιβαδιάς, όπου ήταν τρεις οι δικηγόροι τότε, οι οποίοι εκπροσωπούσαν. Για την ιστορία λοιπόν, μια και αναφέρει, γιατί παρόν πρέπει να το αποτελούμαστε. Ήταν ο Ανδρέας Κουτσούμπας. Ήταν ο σχορεμένος από ο κ. Λιάκος και ο κ. Γαλανός, οι οποίοι ήταν οι τρεις τότε δικηγόροι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν και την νομαρχία και τους ενάγοντες στο δικαστήριο. Καμία ιδέα δεν έχει υπάρξει και ό,τι ενέργειες έκανε ο κ. Σταμβούλης, έκανε τότε ως νομάρχης. Και στην πορεία που ασχολήθηκε, ασχολήθηκε η περιφέρεια, πάλι πιστά μου. Αυτό είναι για την ιστορία, για να τα διευκρινίζουμε, γιατί όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, κάποιοι προσπαθούν να κάνουν σπέκτουλα με τους σφαγιαστές. Αυτό τουλάχιστον, εγώ όσο είμαι και πάρα πολλοί άλλοι προσπαθούν να είμαστε ζωντανοί, θα το παλέψουμε. Όπως θέλω να διευκρινίσω και κάτι ακόμη στην ευκαιρία, στο δίστομο με απόφασμα που υπάρχει και το Δημοτικό Συμβουλείο και το Συμβουλείο που υπάρχει, της Επιτροπής που υπάρχει και το Μουσείο, δεν δεχόμαστε κανέναν ο οποίος συνεργάζεται με τη Γερμανική Πρεσβύα και με το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε δωράκια, ούτε κάτι να μας δώσει και από κορύφωμα, για να το καταλάβουν όλοι, ο Αργύδης Φουντούρης, ο οποίος είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν παλέψει, επειδή δέχτηκε να του κάνουν μετάφραση και να πειρώσει τη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών στο βιβλίο, το οποίο έγινε για τον ίδιο, δεν το δεχτήκαμε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλείου και της Επιτροπής, να είναι στο Μουσείο μας, γιατί για μας μερικά πράγματα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Και είναι να κάνει με το θέμα των χλημάτων που λέγαμε και πριν. Ευχαριστώ κύριε Βερφέ Άσχα. Εγώ να παρέμπω. Αν ο κύριος Δήμαρχος μπορεί να ισχυρίζεται αυτά που ισχυρίζεται και μπορεί να τα τεκμηριώσει, έχει καλώς. Έχω μπροστά όμως την επιστολή της κυρία Σταμουλή, την οποία εσείς μας θέλετε, η γραμματεία ειδική σας, η οποία λέει ότι απευθύνει αυτή την επιστολή της με μια συγκεκριμένη ιδιότητα. Την ιδιότητα της πυρεξούσιας δικηγόρου ομάδας πολιτών. Δεν λέει το συνολ, λέει ομάδας πολιτών. Άρα, λογικά, δεν μπορεί η κυρία Σταμουλή να κάνει χρήση μιας ιδιότητας την οποία δεν έχει. Για αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας, νομίζω ότι η κυρία... Καλέ μου, κύριε Βήμαρκε, διαφάσω την επιστολή. Αν ο περιπεριάρχης έκανε να μου απαντήσει κάτι διαφορετικό από αυτή την ιδιότητα της κυρίας... Αυτό θέλω να βγάλω. Να μη το συζητήσουμε. Να μιλήσει ο κύριος περιπεριάχης, παρακαλώ. Ακριβώς πάνω σε αυτό που λέει ο κύριος Χρονάς. Νομίζω για τις ανάγκες και της ευρύτερης συζήτησης περί της γερμανικής αποζημιώσης και για τις ανάγκες του ειδικότερος ζωτήματος που τέθηκε τώρα πάνω στην επιστολή της κυρίας Σταμούλη, να συμφωνήσουμε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η πολιτική προσέγγιση και ο πολιτικός ή αυτοδικητικός λόγος πάνω στο θέμα και διαφορετικός ο νομικός. Εδώ πέρα έχουμε ένα έγγραφο στο οποίο, όπως το διαβάσανε, η συνάδε δέληθη και υπόμνησε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, η κυρία Σταμούλη επικαλείται μια συγκεκριμένη ιδιότητα. Για αυτή την ιδιότητα εμείς δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα να την αφιεσβητήσουμε ούτε το δικαίωμα να την αναγνωρίσουμε. Αυτό που γίνεται σε αυτές τις περιτώσεις είναι ότι ποιος δίποτε φορές λαμβάνει ένα τέτοιο χαρτί προσκομίστε μας την πληροκουσιότητα από την οποία εκπορεύεται αυτή σας η αιτίαση και αναλόγως πράτμιμο. Οπότε αυτό θα απαντήσουμε στη Χριστίνα. Εξάλλου, αυτή τη ζήτηση έχω κάνει και κάτι διαν μαζί της, δεν είναι κάτι μυστικό, γιατί προφανώς το ατομικό της πολιτικό και κοινωνικό της ενδιαφέρον από το τεράστιο αυτό ζήτημα, το οποίο υπηρέτησε μόλις ούτως τις δυνάμεις ο αίμνηστος πατέρας της, Γιάννη Σταμούλης, ως νομάρχης, είναι απόλυτος αδιαφιεσβήτητο. Η δε νομική της ιδιότητα δεν είναι ούτε αφιεσβητήται, ούτε αναγνωρίζεται. Αυτή πιστωποιείται. Οπόμενως, θα λάβει αυτή την επιστολή από εμένα που μπορεί να απευθύνει η προσκόμηση των κατάλληλων στοιχεών, θα αποκριθούμε ένα λόγο. Άρα είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και πολύ σαφές, ακριβώς για να μην γίνεται, για να μην κάνουμε δικαστική, ή ακόμη και δικονομική συζήτηση, ειδικότερα πάνω στο θέμα μας. Αναλόγως και της ιδιότητας είναι και το πώς αποκρίνεται καθής εξημών στο επίπεδο της πληροφορίας, στο επίπεδο των συνομιλειών, στο επίπεδο της όποιας ενέργειας. Ευχαριστώ, Πρόεδρε, και συνομή. Ευχαριστούμε, κύριε. Σας είπα νωρίτερα ότι θα μεριμνήσουμε ως οφείλουμε να είμαστε κοινωνίοι, κοινωνίοι των τοκτενομένων. Ευχαριστούμε πολύ. Πάμε για τα θέματα του διστόμου στο δεύτερο μέρος, που αφορά ζητήματα, θέματα διάφορα του δήμου διστόμου. Και ξεκινώ με τους επικεφαλείς. Ο κύριος Γλέτσος, ο κύριος Αναγνωστάκης. Κύριε Πρόεδρε, η δυνατότητα που μου δώσατε προηγούμενα του δήλεπτου, είχατε δυνατότητα να κάνω κάποια αναφορά. Αυτό, λοιπόν, που θέλω να πω για ακόμα μια φορά, και στο δήμαρχο αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο και στους πολίτες του συγκεκριμένου δήμου, δήμου διστόμου Αράχοβας Αντίκηρας, είναι ότι το περιφερειακό συμβούλιο, αφού μπράζεται κάθε φορά τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής, λογικά θα έπρεπε αυτές οι ανάγκες να βρωθούν σε ένα στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων συνολικά της στερεάς και έτσι να παρεμβαίνει. Δεν θα κάνω τώρα ιδιαίτερη αναφορά, νομίζω ότι κάποια ζητήματα που θα τεθούν από την πλευρά της δικής παράταξης, ήδη έχουν τεθεί. Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Μπατζελή. Ήρθε ο κ. Σωτηρόπλος και έπρεπε να τον φωτογραφίσω. Σπάνια περίπτωση. Η φωτογράφηση, όχι η παρουσία. Ο ίδιος σπάνια περίπτωση. Δεν σας είπα. Κάτι κάνουμε. Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι. Με βάση την εισήγηση την οποία έκανε ο κ. Φάνης Πανός και ο δήμαρχος, ο οποίος γνωρίζω ότι αποτύπωσε τα θέματα, τα προβλήματα, τα έργα, τα οποία έχουν γίνει από πλευράς περιφέρειας στο Πρίμο. Εγώ θα ήθελα, για να μην κουράσω το σώμα, και όπως είπε ο κ. Σταθάν θα το κάνουμε δημοτικό συμβούλιο, εγώ θα κεντρώσω την προσοχή μου κύριως στο χιονοδρομικό κέντρο. Και αυτό γιατί, γιατί ως περιφερειακό συμβούλιο διαχρονικά έχουμε την εμπειρία της αυτοδιοικητικής διαχείρισης του χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου, και νομίζω ότι όλοι οι αγαπητοί συνάδελφοι μπορεί να καταλάβουν τι εννοώ τόσο ως προς τον τρόπο διαχείρισης, χρηματοδότησης, συντήρησης, προσβασιμότητας και ξυχρονισμού των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να γίνει ελκυστικό και γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σειρά από προβλήματα τα οποία διαχρονικά δεν επιλύνονται, αλλά υπάρχει και μια συνεχής χρηματοδότηση σε ένα βαρέλι δίχως πάτο τουλάχιστον μέχρι τώρα. Εύχομαι αυτά να λυθούν έτσι ώστε η Στερεά Ελλάδα να αποκτήσει μια πολύ καλή μονάδο χιονοδρομικού κέντρου. Για ό,τι αφορά όμως το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, που είναι τριδημοτικής διάστασης, είναι τριών δήμων, δεν είναι ενός δημού και διαχειρίζεται από τη μετάβου. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να κάνουμε μια πολύ σοβαρή κουβέντα για το νέο πιθανά τρόπο διαχείρισης, όπου κατάλαβα τόσο από τον κύριο δήμαρχο όσο και τον κύριο περιφερειακή, έχουνε αρχίσει κάποιες πρώτες σκέψεις, προβληματισμοί για μια αλλαγή ολική συνολική του τρόπου διαχείρισής του. Θα πρέπει να ξέρετε ότι σαν περιφερειακή παράταξη και σε αντίθεση με τον παρακείμενό μου τον κύριο Χρονάκη και τη λαϊκή συσπήρωση, εμείς ως σοσιαλδημοκράτες, εκτιμούμε ότι η συνδιαχείριση με τον ιδιωτικό τομέα, κάτω από όρους και προϋποθέσεις, είναι μια επενδυτική δραστηριότητα και αναπτυξιακή. Τι μας λείπει στη συνδιαχείριση του Παρνασσού, του χιονοδρομικού κέντρου, οι όρικοι προϋποθέσεις. Εγώ θα σας πω επειδή έρχομαι στην περιοχή και κυρίως οι έφηβοι που πηγαίνουν στο χιονοδρομικό, η υπερσινή λειτουργία του χιονοδρομικού ήτανε οριακά καλή. Δηλαδή λειτουργούσε μόνο Παρασκευό-Σαββατοκύριακα, όταν είχε τα happening, να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, επί του κέντρου. Ενώ ο χιονοδρομικός κέντρο για την περιφέρεια και για τους πολίτες είναι μια αθλητική δραστηριότητα, η οποία οφείλει να λειτουργεί όλο το διάστημα, το οποίο αν μη τι άλλο οι πολίτες μπορούν να βρουν χιόνι. Και πέρσι ήταν μια περίοδος εξαιρετικά καλή. Η οποία όμως δεν εκμεταλλεύτηκε η επιχείρηση, διότι πιθανά δεν έβγαινε. Εκεί λοιπόν εμείς πρέπει να έρθουμε να δούμε, διότι το όφελος πιθανά δεν ήταν τόσο όσο εκείνη ήλπιζε. Ή κάποια άλλη ώρα, τις οποίες δεν γνωρίζουμε, πρέπει να γίνει πολύ συγκεκριμένη κουβέντα. Το δεύτερο είναι η προσβασιμότητα. Η πλευρά από την αμφίκλεια για να ανέβεις προς το χιονοδρομικό, επειδή επισκέφτηκα αυτό το δρόμο, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Προφανώς ο κ. Περιφερειάρχης το ξέρει. Νομίζω ότι θα έχει μιλήσει και με τη δήμαρχο της αμφίκλειας Ελλάτιας για το στρώσχμο αυτού του δρόμου, έτσι ώστε και εκείνη η πτέρυτα να ολοκληρωθεί. Το τρίτο. Διάβασα το δελτίο τύπου του κ. Περιφερειάρχη για την προετοιμασία των έργων και των επιχειρήσεων για να είναι ανοιχτή η δρόμη προσβάσιμη κατά τους χειμερινούς μήνες. Μια πάρα πολύ σοβαρή κίνηση και νομίζω ότι αυτή την επικροτούμε όλοι και πρέπει κάθε τόσο και λιγάκι να την αβυναμώνουμε και σε μηχανήματα και σε χρηματοδοτήσεις, διότι ο παρνόσος για εμάς είναι το άλφα και το ωμέγα μιας τουριστικής προσέλκυσης. Θα ήθελα όμως να σας πω το εξής και εδώ το θέτω ως θέμα αρχής. Η οποιαδήποτε συζήτηση αλλαγής διαχείρισης ή ιδιοκτησίας, δεν ξέρω τι είχατε κάνει με τον Μπακογιάννη, δεν το γνωρίζω. Δεν το γνωρίζω. Και δεν θα ένα περιφρειακό συμβούλιο θα ακολουθεί την πολιτική Μπακογιάννη μετά από πέντε χρόνια. Μπορεί να έρθει να κόψει την κορδέλα, ό,τι θέλετε, κανένα θέμα, αλλά προηγουμένως όμως δεν το έχουμε συζητήσει και θα έχουμε αναλάβει όλες τις ευθύνες μας για τον τρόπο με τον οποίο από την ΕΤΑΤ θα περάσει ιδιοκτησιακά εδώ. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ταμείο ανάκαμψης, το οποίο διαμέσου το ΕΤΑΤ, που έχει πάρει πολλές χρηματοδοτήσεις, θα μπορούσε να κάνει πάρα πολλά έργα περιβάλλοντος υποδομών και είναι πάρα πολύ δυσάριστο να χάσουμε αυτές τις χρηματοδοτήσεις, γιατί δεν υπάρχει σχεδιασμός με το ισχύον καθυστός. Αυτά ήθελα να πω και δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να προκαταλάβετε δημερώς την οποιαδήποτε απόφαση διαχείρισης του Χιονοβρομικού Κέντρου. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε την κυρία Βατζαλή. Ο κ. Χρονάς παρακαλώ. Κρίνουμε απολύτως αναγκαία την αναφορά μας στις ανεμογενήτριες που συνεχίζουν στην περιοχή στις τεραυλικά πάρκα που συνεχώς αναπτύσσονται. Η τοποθέτησή μας είναι σταθερή και ανταλάντευτη και ξεκινάει από την αντίθεσή μας της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της παραγωγής της ενέργειας, στην απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οδηγίες της παραδίδοντάς την στην εκμετάλλευση των μονοπολίων και του Μεγάλου Κεφαλαίου. Είναι προφανές ότι η διαφωνία μας δεν αφορά απλά τη χωροταξική διευθέτηση των ΑΠΕ ή κάποιες διαπραγματεύσεις για αντισταθμιστικά ωφέλη, αφού η πολιτική ανάπτυξη των ανεώσιμων πληγών ενέργειας από το Μεγάλο Κεφαλαίο με κρατική υποστήριξη, σε συμβιασμό με τον περιορισμό της αξιοποίησης του λινή της χώρας μας και την εισαγωγή της ενέργειας στην ελεύθερη αγορά και το χρηματιστήριο, σύμφωνα πάλι με τις οδηγίες της ΕΕ, οδηγεί σε αύξηση της τιμής του ρεύματος για τη λαϊκή καταβάλλωση και άλλα στη μεγαλύτερη και εντατικότερη εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων, οδηγεί στον ουσιαστικό έλεγχο κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον τόπο μας από τα μονοπόλια. Σαν λαϊκή ασυσπήρωση αντιπαλέπουμε αυτές τις πολιτικές και τις συναιπιές της. Αποκαλύπτουμε τις ευθύνες της ΕΕ και το μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΠΑΣΟ. Αγωνιζόμαστε και επιβιώκουμε να ευαισθοποιήσουμε τον κόσμο και να τον κινητοποιήσουμε, θεωρώντας πολιτικά παράδεκτη κάθε συζήτηση για αντισταθμιστικά οφέλη, εφόσον αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις διευκολύνουν την ιδιωτικοποίηση, την παραγωγή της ενέργειας και πρακτικά συρρενούν στην εμπορευματοποίηση ενός κοινωνικού αγαθού, βοηθώντας την απελευθέρωση της αγοράς της που συνέβαλε στη σημερινή κατάσταση. Λέμε ξεκάθαρα, κάποια ψύχουλα σαν ανταποδοτικά οφέλη δεν μπορούν να ισοσχεριστούν με την επιχειρηματική εκμετάλλευση της ενέργειας και το ξεζούμισμα εκείνων που την χρειάζονται. Επίσης, απολύτως αναγκαίο να αναφερθούμε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα ενάντια στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του εργοστασίου στην αντίκηρα, την ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αντατικοποίησης της δουλειάς με την αύξηση του αριθμού των εργαζαμένων και την βελτίωση των συνθηκών εργασίων. Απολύτως αναγκαία θεωρούμε επίσης την παρέμβαση μας σε παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού της περιοχής που έχουν ανάγκη. Μπορεί να μην είναι σάμες τις αρμοδιότητές μας, αλλά η στήριξη των αλληλοπαραγωγών της στινοτροφίας των αλλιέων που δοκιμάζονται έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν είναι να φτιάχνουμε δρόμους χωρίς να ενδιαφερόμαστε για την ίδια την παραγωγή. Για αυτό ακριβώς το λόγο θεωρούμε πως πρέπει να νιώθουμε την ανάγκη να αγωνιστούμε μαζί με τους κατοίκους για την ικανοποίηση των αναγκών τους στη διαδικασία παραγωγής, αλλά για τις συνθήκες ζωής τους. Μεταξύ των προβλημάτων συνθηκών ζωής θέλουμε να σημειώσουμε, ξεχωρίζουμε το Κέντρο Υγείας στο Δίστωνο που έχει ελπίσει τελέχωση και παρέχει υποβαθμισμένες υπηρεσίες αναντίστοιχες προς τις ανάγκες των κατοίκων και όρων όσων διέρχονται ή φιλοξενούνται στην περιοχή. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερους γιατρούς σε βασικές ιδρικότητες και νοσρευτικό προσωπικό. Να διεκδικήσουμε παιδίατρο και καρδιολόγο. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε συντήρηση και ξυγκρονισμό του υλικοτεχνικού εξομπλισμού του και φυσικά βελτίωση των δυνατόντων του για εργαστηριακές εκστάσεις. Σημειώνουμε επίσης την υποχρέωσή μας να φροντίσουμε για την συντήρηση κάποιων σχολικών κτιρίων που τη χρειάζονται άμεσα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή της αντίκαιρας και την αράχοβα, όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ελλείψεις και προβλήματα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα σχολιά τιν ως αρμοδιότητα είναι, του Μητυλινέου ή του Δήμου. Αποδίδουμε ιδιαίτερα σημασία και σε έργα, τα οποία ανέφερε ο κ. Περιφεριάρχης. Θέλουμε να σημειώσουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει να επιταχυνθεί η αντικατάσταση του δικτύου ίδρυψης στην αντίκαιρα, πόσο πολύ μεγάλη σημασία έχει να αντιμετωπιστεί και να προληθούν και επόμενα καταβολιστικά φαινόμενα στις δρόμους. Και νομίζουμε πως πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε. Κύριε Δρόζο, είστε προεδρείο ή κάτι άλλο. Λέω να δούμε και ένα μεγάλο έργο για την Αλάχωβα, την παράκαμψή της, που πρέπει να αρχίσουμε να τη βάζουμε κάτω. Δεν μπορούμε να μιλάμε, είναι τουριστική περιοχή. Έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε και αυτό το ζήτημα. Σε αυτή την πολιτική λογική θέλουμε να παιδητηθούμε και στους κατοίκους της περιοχής, που πρέπει να κατανοήσουν πως η Περιφέρεια και η Δήμη, σύμφωνα με τους νόμους που ισίου και τις συγκεκριμένες δράσεις των πολιτικών παρατάξεων που κυριαρχούν, έχουν αναδειχθεί σε γρανάζια της κεντρικής εξουσίας. Επιτύβη η Φορή Συλλοποίηση των πολιτικών επιλογών της κυριαρχής τάξης. Πεδίο αντιπαράθεσης των διαχειριστών του συστήματος, μακριά από την ουσία των λαϊκών προβλήματων. Η παρουσία της διαχειριστής πείωσης στο όργανο της Περιφέρειας έχει αξία όταν αντιστέκεται στις αντιλαϊκές πολιτικές και γίνεται φορέας ιντοποίησης του λαού στη διεκλήγηση εαυτών που δικαιούται. Αποκτάει όμως μεγαλύτερη αξία όταν αποδεικνύει πως Περιφέρεια και Δήμη πρέπει να εντάσσεσαν στους αποδέκτες διαχειριστής συστημάτων, απαιτήσεων από μέρους του λαού, να μην καλλιεργούν αυταπάτες. Έχει αξία να εγγυηθεί πως εγγυητής φιλολαϊκών λύσεων και εξελίξεων μπορεί να γίνει ο ίδιος ο λαός με την ευαιστοποίησή του. Με ταξικά σωματεία, επιτροπές, αγώνια και πρωτοβουλίες για κάθε τύπο δυσκολεύει τη ζωή του. Σας ευχαριστώ πολύ. Μια φράση, ναι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Πρόεδρε. Στον κ. Περιφερειάρχη απευθύνομαι. Θα πρέπει να δούμε, κ. Περιφερειάρχη, σε σχέση με τις καταστροφές που έπαθαν και οι ελεώνες της περιοχής αυτής, σε σχέση που ήταν περίπου το ίδιο χρονικό χρόνο. Τη χρονική διάρκεια με τους δελφούς στο δελφικό τοπίο. Οι μεκρίσεις, οι επισκέψεις από ελιγά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Και όσους έχουν ολοκληρωθεί δεν έχουν αποτιμηθεί, σε αποπληρώμα εσάς παρακαλώ, στο γενικότερο σχεδιασμό. Έτσι ώστε και με τον κ. Αποστολόπουλο να δούμε την πορεία και την άμνηση αποπληρωμή των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγγνώμη, κ. Περιφερειάρχη. Μια πολύ γρήγορη, για μη μας μείνει σε κρεμότητα. Έχει απόλυτο δικαίω κ. Μπατζελή. Βλέπω, ρεφορεθήκαμε για το ζήτημα χθες στο ΣΤΥΡΙ. Έχουμε είδη μιλήσει, έχουμε κρατήσει τηλέφωνο ανθρώπων, ώστε με τον κ. Αποστολόπουλο να το δούμε το μέσο-πωλό διάστημα πώς οι επισκέπτες που έγινε, να το έλεγα, πώς θα μετασχηματιστούν σε αποζημίωση των ανθρώπων. Κ. Γιώτη. Ναι, δεν θα σας κουράσω, απλά θα διευκολύσω και θα υπερψηφίσω κάθε πρόταση που αφορά βελτίωση, συντήρηση ή δημιουργία υποδομών του Δήμου Διστόμου. Σας ευχαριστώ. Κ. Βούλγαρη. Λοιπόν, υπάρχει ένα θέμα με τον χρόνο που θέλω να διευκρινιστεί, να δούμε τι, εν πάση περιπτώσει, και γι' αυτό προσπαθούναμε λακωνικώς. Το ένα ζήτημα που το έβαλε και ο κ. Χρονάσης είναι το ζήτημα των ανεμογεννητριών. Έχω μπροστά μου το χάρτη το υιοπληροφοριακό της RAE. Τώρα τον άνοιξα. Και στα αντίκυρα έχουμε κάλυψη της ευφέρονσας ικανότητας από ανεμογεννήτριες 97,27%, κάποια στιγμές και περάσει και το 100%, και 60,04% στο Δίστομο, ενώ στην Αράχωβα 0%. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάλυψη. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα των ανεμογεννητριών. Και εδώ η περιοχή του Δήμου είναι ένα πολύ μεγάλο ενεργειακό κέντρο. Υπάρχουν οι ανεμογεννήτριες, υπάρχουν τα σχέδια για να επεκταθούν. Και θέλω να βάλω το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό, που ξαφνικά γιατί έγινε στο Γαλαξίδι, εδώ κοντά είναι. Ενώ υπήρχαν αρνητικές σηγήσεις για κάποια ζητήματα, για κάποια φωτοβολουταϊκά, ξαφνικά το τοπικό συμβούλιο του Γαλαξιδιού δέχτηκε τα φωτοβολουταϊκά με τον όρο ότι θα πάρουν 2% επιπλέον ανταποδοτικών αντισταθμιστικών οφειλών από την εταιρεία. Να πω με την ευκαιρία ότι αυτό δείχνει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα, το οποίο προσπαθεί να εξαγοράσει συνειδήσεις, να εξαγοράσει τοπικούς παράγοντες, να εξαγοράσει τους ανθρώπους για να αφήσουν να καταστραφεί ο τόπος τους. Ξέρω ότι ο δήμος εδώ έχει πολύ προσεκτική στάση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και απλώς το επισημένω, το ανέφερε και ο κ. Χρονάς. Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήματα για να μην κουράζω στον δήμαρχο, εκτός από αυτό. Το ένα είναι για το ζήτημα του χιονοδρομικού. Από αυτά που είπατε, κύριε Δημαρχέ, είπατε ότι υπάρχει απόφαση να αναλάβουν οι τρεις δήμοι και η περιφέρεια τη διαχείριση του Παρνασσού. Απ' την άλλη μεριά, όμως, είπατε ότι το ΕΤΑΔ ανήκει στο ΕΤΑΔ, το ΕΤΑΔ θέλει λεφτά για να το δώσει και αναρωτιέμαι ποια είναι η λύση σε αυτό τον κόμπο. Γιατί, έτσι όπως το κάνατε την αναφορά, κατάλαβα ότι δεν μπορεί να γίνει. Εμείς είμαστε υπέρ του να έχει η αυτοδιοίκηση, τη λειτουργία και να μην μπούν σδίτ, είμαστε κατά των σδίτ, στη συγκεκριμένη περίπτωση και νομίζουμε ότι μπορεί η αυτοδιοίκηση πρώτος και δεύτερο βαθμού να τα βγάλει πέρα μια χαρά, αρκεί να κάνει τη δουλειά όπως πρέπει. Μια δεύτερη ερώτηση και θα κλείσω εδώ. Για το φράγμα στα λιβάδια στην Αράχωβα επάνω. Είχαμε κάνει μια συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλο κάποια στιγμή. Από τα δημοσιεύματα που έχω δει, έχει μπει το σχέδιο να γίνει εκεί και υδροελεκτρικό εκτός από την άρδευση και την υδρεύση. Ο κ. Περιφερειάκης μας είχε πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Θα θέλα να μας ενημερώσετε λίγο για αυτό το έργο που γίνεται εκεί στα λιβάδια της Αράχωβας. Αυτά και ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Βούλγαρη. Ευχαριστούμε κ. Πολυζόη. Δεν ξέρω αν είναι εδώ η κ. Πολυζόη. Προφανώς, ναι, δεν θέλει να... Κάποιος από τους ανεξάρτητους Περιφερειακού Συμβούλους... Εγώ, κ. Πρόεδρα, εγώ, ο Δούρος. Ναι, κ. Δούρο, μισό λεπτό να σας δω. Ναι, τώρα σας βλέπουμε. Δεν σας βλέπουμε. Έχω ένα πρόβλημα. Ναι, δεν πειράζει. Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι το εξής. Σήμερα γίνεται η συνεδρία της στο Δίστομο... όπως έγινε και κάποιες άλλες φορές στην Άμφισσα... αλλά ενώ πρόκειται να γίνει συζήτηση συγκεκριμένη... για τα θέματα του Δήμου που φιλοξενεί... και ευχαριστούμε τον Δήμαρχο γι' αυτό... δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα... και μια ολοκληρωμένη αφήγηση των προβλημάτων... όσον αφορά το συγκεκριμένο Δήμο... και πού θα μπορούσε η περιφέρεια... σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Δήμο... να υπάρχουν προγραμματικές συμπάσεις... ώστε να γίνουν έργα τα οποία είναι απαρατήτως χρήσιμα. Έχουμε επικεντρωθεί μόνο στο κομμάτι του χιονοδρομικού... που αποτελεί βέβαια παράγοντα τουρισμού... και οικονομικής άνθησης για το συγκεκριμένο Δήμο... αλλά υπάρχουν προβλήματα... τα οποία αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις... αφορούν τα θέματα υγείας... κάτι για τα οποία δεν έχουμε καμία αναφορά από τον συγκεκριμένο Δήμαρχο... και εγώ θα ήθελα... όπως και αυτό είναι και στις επόμενες συνειδεριάσεις... που γίνονται εκτός της έδρας της Λαμίας... να έχουμε μια αναφορά... ώστε όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι... να έχουν μια άποψη των συγκεκριμένων προβλημάτων... και να έχουν μια καταθέτηση. Γνωρίζοντας αρκετά ζητήματα... γιατί ως τον Φεβρουάριο του 22 συμμετείχα στην Οικονομική Επιτροπή... και είχα μια άποψη όσον αφορά τα ζητήματα που αποσχολούσαν... και οι λύσεις που κατά κάποιο τρόπο δινόντουσαν και μέσα από την Περιφέρεια. Όμως αυτό το είχα πει και τότε στην Οικονομική Επιτροπή... ότι την εικόνα πρέπει να την έχουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, δεν είναι μόνο οι κεφαλείς των παρατάξεων, αλλά είναι όλοι που συμμετέχουν. Όλοι, λοιπόν, πρέπει να έχουν μια άποψη... εάν θέλουμε να πούμε ότι έχουμε ένα περιφερειακό συμβούλιο... το οποίο ο καθένας μπορεί να αναπτύξει την άποψή του... και να μπορέσει να γίνει οφέλημος και χρήσιμος σε αυτό που γίνεται. Άρα, το να πούμε ότι η περιφέρεια έχει το κομμάτι των καθαρισμών... και πρέπει να δώσει τόσα χρήματα... αλλά το κομμάτι που δίνει χρήματα, δηλαδή η εκμετάλλευση επάνω των χιονοδρομικών... ανήκει στην ΕΤΑΔ, είναι λοιπόν ένα πρόβλημα το οποίο είναι σύνθετο. Άρα, έπρεπε ουσιαστικά από το Δήμο να έχουμε μια ενημέρωση με προτάσεις... και πού θα μπορούσε να γίνει η προγραμματική σύμβαση και με την περιφέρεια... και πώς μπορούμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Όχι μόνο για εκεί, αλλά και για τα κέντρα υγείας που είναι σημαντικά ζητήματα... για τις σχολικές μονάδες που είναι σημαντικά ζητήματα. Άρα, θα πρέπει να το ξαναδείτε, δήμαρχε, και έστω και εκ των ιστέρων... θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε με μία επιστολή σας... γιατί όπως έχετε πάρει την απόφαση να συμπράξει η περιφέρεια και οι δήμοι... και να πάρουν στα χέρια τους το χιονοδρομικό... αυτή την απόφαση θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς ως περιφερειακή συμβούλη. Αυτά τα λίγα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Δούρο. Ο κ. Σαλμάς. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρανασσό αφορά τρεις δήμους και τρεις περιφερειακές ενότητες. Σχεδόν τα 2-3 της περιφέρειας. Είναι πάρα πολύ σημαντικός οικονομικός παρέγοντας για την ευρύτερη περιοχή και για τη Στραία Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα πρέπει η περιφέρεια να το πάρει πάνω της. Σε συνεργασία με τους τρεις δήμους, να ξεκαθαρίσει τελικά τι θα γίνει. Γιατί τώρα έχουμε την ΕΤΑ που έχει την εκμετάλλευση. Οι δήμοι είναι στην περιοχή τους, η περιφέρεια είναι πάνω από αυτούς. Πρέπει να αναλάβουμε, επιτέλους, σαν περιφέρεια. Να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα και να ξεκαθαρίσουμε ένα περιέλθει σε εμάς, ώστε να μπορούμε, σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες στις οποίες ανήκει, να το εξοποιήσουμε και να έχουμε τα αποτελέσματα οικονομικά που πρέπει. Θεωρώ ότι θα μπορέσει να αποτελέσει το μεγαλύτερο άξονα οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειας. Ευχαριστούμε τον κ. Σαλμά. Ο κ. Μελισσάρης. Καλησπέρα σας κι εμένα. Σας καλωσορίζω και εγώ στην ιστορική πόλη του Διστόμου. Σαν περιφερειακό συμβούλιο πράγματι υπόθηκε από πολλούς ότι γίνονται πολλά έργα, τα οποία είναι μικρά, χρήσιμα μεν, αλλά δεν αλλάζουν προς την ανεπτυξιακή πλευρά. Του Διστόμου συγκεκριμένα που είμαστε εδώ. Υπόθηκαν κάποια σημεία. Ένα θέμα είναι το χιονοδρομικό κέντρο Περνασσού. Πράγματι είναι ένα σημαντικό εργαλείο που πρέπει να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει, γιατί πέρα από το ότι φέρνει και πολλά έσοδα στην περιφέρεια και όλοι σχεδόν περισσότεροι κάτοικοι της Ελλάδος έρχονται σε αυτό το χώρο. Ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο πρέπει να δρομολογηθεί, υπόθηκε από τον κ. Χρονά, είναι η παράκαμψη της Αράχωβας. Όλοι έχουμε... Σαββατοκύρια δεν μπορείς να περάσεις μέσα από την Αράχωβα ούτε να σταθμεύσεις. Άρα και αυτό είναι ένα σημαντικό έργο, το οποίο πρέπει να δρομολογηθεί όχι άμεσα, να δρομολογηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο. Και ένα τρίτο ζήτημα που δεν υπόθηκε, πέρα από όλα τα άλλα που έχει ο δήμος διστόμου, είναι και το μοναστήρι του Ουσιού Λουκά, το οποίο είναι από τα πιο αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία που υπάρχουν στην περιφέρεια. Όμως ο δρόμος πρόσβασης είναι προβληματικός. Όλοι έχουμε πάει και πολλές φορές όταν υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία, δεν μπορούν να δεσταυρωθούν δύο αυτοκίνητα. Και αυτό θα πρέπει να είναι στις επιδιώξεις της περιφέρειας, να δρομολογηθεί, να γίνει μια μελέτη και να γίνει η ολοκλήρωση και η βελτίωση αυτού του δρόμου, ώστε να μπορούν πιο εύκολα όλοι οι προσκυνητές, οι επισκέπτες, να πηγαίνουν σε αυτό το ιστορικό μνημείο. Θρησκευτικό μνημείο. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Μελισσάρη. Κύριε Πρόεδρε. Άλλος από τους ανεξάρτητους, να δώσω τον λόγο στον κύριο Δήμαρχο. Έκανα δύο ρωτήσεις ο κύριος Βούλγαρης, για να απαντήσετε και μετά η κυρία Παπαθωμά για το θέμα που ανέφερε ο κύριος Μελισσάρης. Κύριε Νικολάου, μ' ακούσατε. Όχι, δεν βλέπω. Ναι, κύριε Κοροπολή, παρακαλώ. Ναι, στο τέλος θέλω ένα λεπτάκι τον λόγο. Ναι, θέλετε να μιλήσετε τώρα. Ό,τι θέλετε εσείς. Αφορά θέμα διστόμου. Ναι. Ωραία, πέστε τι θέλετε κύριε Κοροπολή. Θα ήθελα να πω κι εγώ ως πολίτης του νομού, διότι ασχοληθεί η αράχοβα και το δίστομο. Καταρχήν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια που έχασε το νεαρό, γιατί δεν μου δόθηκε ο λόγος εκείνη τη στιγμή. Δεύτερον, θα ήθελα να πω δύο λόγια. Ακούμε ότι θα γίνει αυτό, έγινε εκείνο, έγινε το άλλο, αλλά δεν ακούμε τι πρόβλημα έχει η αράχοβα, το δίστομο και ότι άλλο είναι στο ίδιο δήμο και ανήκει στη διωτεία. Σαν διωτιμιλό. Από εκεί και πέρα, να ξέρουμε τα προβλήματα. Είπε πολύ σωστά ο κύριος Δούρος ότι είναι τα θέματα υγείας πρώτα, τα θέματα παιδείας, οι συγκοινωνίες πώς μεταφέρονται, αν μπορούν το χειμώνα, γιατί είναι το μεγαλύτερο τουριστικό θέρεκ το χειμώνα. Από τον Οκτώβρη μέχρι τον Πάσχα, δεν σταματάει αυτός ο οικονομικός άξονας, που δίδει πάρα πολλά χρήματα, όσο στη στερεά Ελλάδα, σαν περιφέρεια αλλά και στο δήμο της. Να τα γνωρίζουμε αυτά, δεν γνωρίζουμε οπολίτεως τίποτα. Αυτό. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε κυρία Κατσιμίχα. Ο κύριος δημαρχός. Λοιπόν, θα απαντήσω λίγο και θα πω λίγο και τα προβλήματα, να και μας δείτε ευκαιρία, γιατί δεν ήξερα πώς είναι σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τα προβλήματα που έχει ο Δήμος είναι πάρα πολλά. Θα πω πρώτα, όμως, εξηγήσω λίγο γι' αυτά τα οποία υπόθηκαν και μετά θα του προθέτω και όλα αυτά. Όσα αφορά λοιπόν για το λιβάδι, για το φράγμα που πάρει στο λιβάδι. Είναι σε εξέλιξη η μελέτη. Έχει ενταχθεί το έργο στα ΣΔΙΤ, στα 21 ΔΙΤ που έχει προηγηρύξει ο Πρωθυπουργός. Ή προβλέπεται μέσα σε αυτό να υπάρχει και ηδρουλεκτρικό, όπου το εκμεταλλευόμαστε, τα νερά αυτά, που θα πηγαίνουν για τον Ελεώνα. Ο Ελεώνας ο οποίος θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το νερό και όταν διευκρινίζω αυτό να είμαστε σαφείς, αυτό για να υπάρχουν υπόνοιες, που είναι του το ΕΒ, ο Τριζνίκος θα πηγαίνει και θα εκμεταλλεύεται κανονικά από το ΕΒ του Χρυσού, δεν θα σταματήσει αυτό να γίνεται. Υπάρχει ήδη υδρουλεκτρικό ιδιωτικό από το 2006, που εκμεταλλεύεται τα νερά του Τριζνίκου και του Λιβαδιού. Όσον αφορά αυτό, ερχόμαστε για την περιφερειακό. Που έβαλε ο κ. Χρονανάς, ο περιφερειακός είναι μια μελέτη που έχει ξεκινήσει από το 2005. Το 2010 σταμάτησε να γίνεται αυτή η μελέτη. Οι πολλοί που ήταν γύρω στα 160.000 ευρώ, για να ελλειοποιηθεί αυτή η μελέτη, όπου είναι να γίνει μόνο με τούλελ, μόνο με τούλελ μπορεί, λόγω του δελφικού, το οποίο δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, για να γίνει περιφερειακός στην Αράχωβα μεγάλος, εκτός από ένα που υπάρχει τώρα που δεν μπορεί να λογισθεί για περιφερειακός, και να είναι λειτουργικός γιατί είναι το πέρασμα για τους δελφούς και φυσικά ο περιφερειακός στην Αράχωβα δεν είναι να κάνει με την ανάπτυξη της Αράχωβας, είναι να κάνει με την ασφάλεια της Αράχωβας. Γιατί χτύπαξήλω κι αυτή τη στιγμή τα 160.000 ευρώ για ζώστο μέγεθος της 13 Δεκεμβρίου του 2012, ως βουλευτής του Όδημια κάνει ερώτηση για τα 160.000 ευρώ. Υπάρχει ερώτηση στην Βουλή τότε που είναι να κάνει στον κ. Χρυσοχώλη. Τα χρήματα για να ελλειοποιηθεί αυτή η μελέτη εγκρίνθηκαν πριν λίγο καιρό από τον κ. Καραμάλη, τον νύν υπουργό. Και είναι σε εξέλιξη λοιπόν να τελειώσουμε επιτέλους τη μελέτη. Για να μπορέσουμε να κάνουμε και τρόπο πρέπει να τελειώσουμε με μελέτη. Εκεί, αυτό που δευτείξα πριν, έχει να κάνει κυρίως με την ασφάλεια και φυσικά και με την ανάπτυξη της Αράχωβας. Γιατί όταν πάνε χτύπαξήλωση, βρει κάτι μέσα στην Αράχωβα και έχουμε δύο λεωφορεία και θέλει να περάσει έναν αστυνοφόρο, δεν είναι δυνατό να περάσει έναν αστυνοφόρο. Και πέρα μια φωτιά κάπου. Δηλαδή είναι θέμα καθαρά ασφάλειας. Είναι πάρα πολύ πινδύνοτο ότι δεν υπάρχει πληθυρακώς ανάχωβα. Εχόμαστε για τα προβλήματα με τις αναμονήτρες. Πράγματι εμείς, σαν Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς αναλάβαμε, δεν έχουμε ψηφίσει καμία αναμονήτρια να έρθουν εδώ πέρα για τη ΣΑΘΗ. Αλλά δεν είναι στο χέρι μας. Όταν όμως έρχονται, έχουμε τα ταποδοτικά τα οποία παίρνει ο Δήμος, σε σχέση με ό,τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι πολύ μεγαλύτερα μέσα από την εκδίκηση την οποία έχουμε κάνει. Τα χρήματα των ανταποδοτικών, τα επιπλέον χρήματα που δίνει το κράτος. Και φυσικά επειδή είναι πάρα πολύ μεγάλο τα ανταποδοτικά που ζητάμε, μεγάλες εμπερνήσεις που είχαν σκοπό να γίνουν εδώ πέρα στην περιοχή μας, έχουν σταματήσει, με την ελπίδα ότι θα φύγει ο νύν δήμαρχος. Και αυτή είναι η τοποθέτηση που έχουμε κάνει. Πόσα φορά το χειροδρομικό. Το χειροδρομικό αυτή τη στιγμή για μένα πρέπει να γίνουν πάρα πολλές επενδύσεις και το κυριότερο από όλα, εμείς το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αλλάξει τη μολυμιακή πολιτική το χειροδρομικό και κυρίως προς οι ντόπιους, διότι τα παιδιά τα οποία είναι από την γύρω περιοχή, δεν μπορούν να κάνουν χειροδρομία, δεν μπορούν να πάνε στο βουνό γιατί είναι μεγάλο το κόστος. Τα παιδιά από την περιοχή, οι αβρυανοί εργαζόμενοι στο χειροδρομικό γιατί το χειροδρομικό κινδυνεύει, αγαπητοί μου φίλοι, να κλείσει από έλλειψη προσωπικού. Δεν θα υπάρχει μεθάβη προσωπικό και από έλλειψη χιονιού. Δεν υπάρχει προσωπικό για να δουλέψει το χειροδρομικό με ασφάλεια. Γιατί χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη εκπαίδευση και εμπειρία για να είσαι πάνω στο βουνό γιατί είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο. Υπάρχει και το θέμα που ανέφερε ο κ. Μεγισάρης για το νέο Σουλουκά. Εγώ θα το πιστεύω εδώ πέρα γιατί έχω φίλε Γιάννη, έχω μια διαφορετική θέση. Ένα κομμάτι βλέπω που αφορά στήρι ως Σουλουκά να γίνει επέκταση. Αλλά όμως το άλλο το κομμάτι που θέλω να γίνει διαφωνώ σε βαθμό, τουλάχιστον σάμε εδώ πέρα, τουλάχιστον δεν συνενέσω να γίνει. Το κομμάτι που αφορά στήρι ως Σουλουκά, συνενέσω να γίνει διαγκύση στο δρόμο. Μέχρι εκεί όμως. Στο υπόλοιπο δεν θα συνενέσω και το έχω πει και στον Αρχιεπίσκοπο και στον Μητροπολίτη. Ήταν μια θέση με την οποία την είχα παλιότερα. Κι όμως αν υπάρξει απόφαση δημοτικού συμβούλου που να συνενέσω, πολύ ευχαριστώ, αλλά δεν νομίζω να υπάρξει. Ερχόμαστε στην καθημερινότητα για όσα αφορά τα θέματα υγείας. Στο Κέντρο Υγείας πραγματικά δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη και με τον νέο Πρόεδρο, με τον νέο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και νέο Διευθυντή Τοραπιά του Κέντρου Υγείας, το μπαύρο του Λειξουριώτη είναι να το αναβαθμίσουμε και από θέμα γιατρών και από θέμα ακόμα υπηρεσιών που μπορούμε να κάνουμε. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβουλίο πήραμε αυτή την πρωτοβουλία για αναβαθμίση όπως και για να δημιουργήσουμε, για το υπάρχει ακόμα μια δομή στην πρωτοβάθμια υγεία που είναι το πρώην ΕΙΚΑ Παραλία Ζηστόμου, για να το λέμε όπως το γνώσουμε περισσότεροι, να αναβαθμιστεί γιατί αυτή τη στιγμή υπό λειτουργεί με γιατρούς και φυσικά με νοσηλευτικό προσωπικό. Είμαστε αυτή τη στιγμή στη συνενόηση και εδώ χρειαζόμαστε και τη δική σας στη βοήθεια, τόσο σε επίπεδο Υπουργείο όσο και σε επίπεδο ΤΙΣΕΠΕ. Υποδομές. Υποδομές χρειάζεται πάρα πολλές. Ο δήμόνος μας, παρόλο που είμαστε ένας δήμος ο οποίος προσφέρει πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ, είμαστε το 2% του ΑΕΠ, για να δώσουμε, καταλάβετε το μέγειδος, ότι είναι γύρω στα 4 δισεκατομμύρια τεχνίδες που κάνει η ΑΕΠ κάτω με τη Γενέως και που γύρω στα 700 εκατομμύρια είναι ο γύρος που γίνεται από το γενεδρομικό έτσι. Όταν έχει ένα ΕΠ 180 δισεκατομμύρια η χώρα, καταλαβαίνετε ότι εμείς είμαστε ένας δήμος με 7.500 κόσμο. Φυσικά για να θέλαμε, πώς το λένε, να διαχειριζόμαστε, ήταν ένα σύστημα διαφορετικό, να αποδίδονταν οι φόροι στους δήμους και εμείς να δίναμε στο κράτος. Αναλογικά αυτό που παίρνουμε εμείς από την Κυβερική Κυβερική και αυτό το οποίο αποδίδει εδώ πέρα είναι πάρα πολύ για τα χρήματα. Γιατί έχουμε υπολογίσει από την ΑΕΠ, στην Αυφολογία, ο δήμος ο δικός μας δίνει γύρω στα 600 εκατομμύρια το χρόνο στο κρατικό κουμπάνα και εμείς λαμβάνουμε σχετικά ψύχουλα και λαμβάνουμε με βάση τον πληθυσμό και όχι με βάση αυτό το οποίο αποδίδουμε εμείς στο κρατικό προπολογισμό. Εμείς και τα ΝΑΓΡΑ φεύγω ένα παράδειγμα, είμαστε δυο δήμοι ο οποίοι, ο δήμος ΑΝΑ, αυτά τα οποία προσφέρουμε είναι δυσανάλογα αυτά τα οποία προσφέρουμε. Το δικό, έχουμε ένα θέμα μεγάλο σοβαρό το οποίο είναι με το κτέλ αλλά εκεί πέρα πάλι είναι μια προσπάθεια να το λύσουμε και εμείς και εδώ χρειαζόμαστε συστηθορμή τη δική σας. Υπάρχει για τα λεόδεντρα αυτό που βάλατε, ήδη έχει έρθει λιγά, ήδη έχει κάνει αυτό που είπε η κυρία Μπατζελή και που το ανέφερε, είχε έρθει λιγά, ήδη έχει κάνει ελέγχους. Σε ελιές, πραγματικά, κάηκαν ελιές, έχουμε καμμένες ελιές και από τον πάγο έχουμε καμμένες ελιές και στον λεόδεντρα λόγο της φωτιάς, δύο ειδών. Και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, αγαπητοί μου φίλοι, είναι να κάνει μια και όταν αναφέρουμε, που αφορά ο ικτιντήπεθρο και κυρίως έχουμε να κάνουμε το θέμα της κτηνοτροφίας. Με λόγο ότι εδώ πέρα έχουμε δυσανάλογα λίκους με τα κοπάδια, ποια δεν υπάρχουν κοπάδια, έχει εξαφανιστεί και θα αφανιστεί τελώς η κτηνοτροφία. Και ενώ έχει συγκλείσει και με προσπάθεια από όταν η κυρία Μπατζελή, θυμάμαι, ήταν υπουργός Γεωργίας και του κουβεντιάζαμε και μετά με τις επόμενες κυβερνήσεις, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με αυτό το φαινόμενο. Δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή κτηνοτρόφος και το πό που έχουμε εδώ πέρα εμείς, τα τυριά τα οποία έχουμε, οι φορμαέλαιο που έχουμε εδώ πέρα, δεν θα υπάρχουν φυσικά κοπάδια για να μπορέσουν να το στρίξουν πρωτογεννός. Όπως μια χαρά είναι όλα τα υπόλοιπα, αλλά πρέπει να δούμε και το πρωτογεννή τομέα. Και φυσικά υπάρχει και το θέμα με τα αερογούρνα. Πάλι καλλιέργειες, οι οποίες γίνονται στα χωρέφα τα δικά μας, δεν μπορούν να γίνουν πια λόγω των αερογούρνων. Αυτά είναι προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν, γιατί θα είχαμε παιδιά τα οποία θα δουλεύανε στην πληροτροφία και στη γεωργία εδώ στην περιοχή μας, τα οποία δεν μπορούν να δουλέψουν, δεν μπορούν να παράγουν. Και φυσικά ανακασόμαστε να μπορούμε και αφορά και την τοπική οικονομία, αλλά και την εθνική μας οικονομία, να εισάγουμε κρέατα και προϊόντα από άλλες χώρες, λόγω ότι έγινε αυτό που κάποιος που ξεκίνησε, θα πω για τους λύκους καθαρά, επειδή κάτω από το οποίο τον γνωρίζω πρώτα από την οτροφική οικογένεια, έχω μεγαλώσει τα βουνά. Μέχρι το 2000 δεν υπήρχαν λύκοι στην περιοχή την οικονομική μας ποτέ. Έχουν μεγαλώσει ως γενιές και την οτροφών. Ξαφνικά έρθανε κάποιοι τύποι, υπό τη θέμη οικολόγοι, και άφησαν λύκους να υπάρχουν στον Πανασσό αγέλες, όπου έφτασαν τώρα μέσα στην Παρδημία, να είναι και μέσα στα χωριά. Μέσα στο δίσκο μου έχω ανεβάσει βιντεάκια με λύκο, που ο παππούς με εμένα πέρασε την κατοχή, δεν ξέρανε τι πάνε απειλήκος. Μόνο κάπου καμιά φορά δεν το γνωρίζανε καν, το γνωρίζανε κάτι άγνωστο τελείως. Και εδώ φτάσαμε μέσα στα χωριά μας, δηλαδή κάποιοι πρέπει να βλέπουμε και το μέτρο, και αυτό είναι να κάνει γενικά με την όλη μας συμπεριφορά, όσα αφορά από τις αρεμογήτες, από τους λύκους, τα πώς βλέπουμε γιατί μερικοί άνθρωποι δεν τα βλέπουμε τα πράγματα όπως τα πρέπει να τα βλέπουμε και δεν ξέρω πώς σκέφτονται, που αυτό είναι εις βάρος του συνόλου και εις βάρος και της κοινωνικής συνοχής, γιατί αυτή τη στιγμή τα χωριά ερημώνουν, τα σχολεία κλείουν, γιατί έβαλε ένα θέμα για τα σχολεία ο κ. Χρονάς, δεν είναι θέμα του Μητυλινέου ειδικά μας, τα σχολεία ανήκουν στο, θα οι χωρίς ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας και θα οι χωρίς στους δήμους. Ο οικισμός κάτω της παραλίας, τα σχολεία ανήκουν στο δήμο, αλλά όμως αυτοί εκεί του δήμου επειδή είναι ένας ιδιωτικός οικισμός και ομαναδικός μεγάλος ιδιωτικός οικισμός υπάρχει στη χώρα, είναι ο οικισμός της παραλίας δηστρόμου μετά σε πασπίτια εκεί, τα σχολεία ανήκουν καθαράν υπό όλους στο δήμο, απλά εμείς πιέζουμε πάντα μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής ειδικής ευθύνης να δίνει χρήματα ο Μητυλινέος, ο οποίος δεν θέλει να δώσει, εγώ δεν απλά πιέζω το Μητυλινέο να δίνει χρήματα, θα συνεχίζω να το κάνω και ας έρχεται απέναντι με την τοπική κοινωνία και με τους εργαζόμενους δικούς που δουλεύουν εκεί και να τους δίνει παροχές. Αυτό είναι εξακάθαρο που γίνεται και θα συνεχίζει να γίνεται, πιστεύω και γίνονται τους εργαζόμενους δημάρχους και είναι και από μένα. Αυτά από μένα τα λίγα, προσεγγιμένος, γιατί είπα δεν θέλω να μετατρέψουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο σε Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Βλέπω το χρόνο για τις τρεις ώρα, κύριε Δήμαρχε, το βλέπω μακριά. Το βλέπω μακριά. Η κυρία Παπαθωμά, για να απαντήσει λίγο στο θέμα που ερώτησε ο κύριος Μελισσάρης, παρακαλώ. Απλά θα ήθελα να απαντήσω σε αυτό το οποίο ανέφερε ο κύριος Μελισσάρης, σε σχέση με τον δρόμο στον Όσιος Λουκά. Θα ήθελα λοιπόν να ενημερώσω το σώμα ότι ολοκληρώνεται η μελέτη προϋπολογισμού 310.000 ευρώ που αφορά τον δρόμο βίστομο Όσιος Λουκάς και μάλιστα συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή η μελέτη βρίσκεται στο σημείο να αναμένεται η σύνταξη των κτηματολογικών διαγραμμίσεων και πινάκων. Αυτό προς ενημέρωση του κύριου Μελισσάρη και του σώματος. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Πάμε στους φορείς της περιοχής. Θέλω να δώσω το λόγο πρώτα στην Ελμέ Βιωτιές η οποία έχει κάνει και έγγραφο και είναι και συνδεδεμένη με τηλεδιάσχεψη. Μα ακούτε. Κυρία Μητσί Κώστα. Κυρία Μητσί Κώστα μας ακούει. Όχι. Από τους υπόλοιπους φορείς ποιοι θέλουν να μιλήσουν. Άλλος. Ελάτε. Πέστε μας το όνομά σας και την ιδιότητά σας. Ανέβητε πάνω. Γεια σας. Λέγομαι Δημήτρης Τζουβάλης και εκπροσωπώ τον Φορέα Μουσείο Αλλοτροπία. Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω που κάνετε αυτή την ανοιχτή συνεδρίαση και μάλιστα στο μαρτυρικό δίστομο και που κάνατε ειδική μνία στις αποζημιώσεις του διστόμου που είναι δίκαιο να αποδοθούν. Η Αλλοτροπία είναι ένα μουσείο που βρίσκεται στην Αντίκηρα και είναι ίσως το μεγαλύτερο επαρχιακό πολυθεματικό μουσείο της επαρχιακής Ελλάδας. Έχει 17.000 αντικείμενα και κάνει πάρα πολλές δράσεις, ειδικά προσανατολισμένες στα παιδιά των σχολείων. Μέχρι στιγμής 10 χρόνια που λειτουργούμε περάσανε από τις αίθουσες γύρω στις 25.000 μαθητές ή μάλλον να το πω 25.000 επισκέψεις γιατί είναι κάποιοι που επισκέπτονται μέσα στον χρόνο πολλές φορές το μουσείο. Και εμείς πηγαίνουμε σαν μουσείο, πηγαίνουμε στα σχολεία με διάφορους ειδικούς όπως μπορεί να είναι ένας σκητσογράφος, ένας ζωγράφος, ένας ο οποίος μπορεί να μιλήσει για διάφορα πράγματα, για διάφορα θέματα στα σχολεία όπως είναι η γλώσσα και άλλα θέματα τέτοιου ενδιαφέροντος. Λυπάμαι που εδώ στην αίθουσα δεν μπορώ να διακρίνω πολλούς, θα έλεγα ελάχιστος, οι οποίοι ξέρουν και έχουν επισκεφθεί το Μουσείο της Αλλοτροπίας. Παρά ότι δεν είναι ένα μικρό μουσείο, μας ξέρουν στο εξωτερικό, μας ξέρουν στα διάφορα μουσεία τα μεγάλα όπως είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, όπως είναι της Θήβας το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως είναι το Ίδρυμα της Βουλής και άλλοι θεσμοί μεγάλοι και του εξωτερικού. Η πρώτη μας εκδήλωση ήταν μια συνεργασία με το Λέτσε και την περιφέρεια της Απουλίας από την Ιταλία. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη μας συλλογή πινάκων που αποτέλεσε τη μαγιά για να γίνει μια μεγάλη πινακοθήκη η οποία είναι μοναδική στη Βιωτεία. Δεν ξέρω άλλη πινακοθήκη στη Βιωτεία. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να δοθεί μια προσοχή από την περιφέρεια η οποία δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής. Θα ήθελα να σας επισημάνω το εξής το οποίο αν εγώ ήμουνα, θα σας το πω ομά, αν ήμουνα στη θέση σας θα ντρεπόμουν. Δηλαδή αυτό το μουσείο με νύχια και με δόδια στηρίζεται στο ιστέρημα της σύνταξης ενός συνταξιούχου. Η πολιτεία και αγνοεί την ύπαρξή του ή θελημένα ή αθέλητα. Θα πρέπει αυτό να το δείτε σαν περιφέρεια πολύ σοβαρά. Η αλλοτροπία μέσω της διευθυντριάς του της κυρίας Παρασχαράκης έκανε φέτος κάτι πρωτότυπο. Είναι ο πρώτος φορέας που δημιούργησε μια οικαστική έκθεση αποτελούμενη από 70 καλλιτέχνες που συμμετέχουν με 100 και πλέον έργα με θέμα οι πόλεμοι των ανθρώπων, οι άνθρωποι των πολέμων. Και είναι αφιερωμένοι στο δίστωμο. Αυτή τη στιγμή έγινε στην επέτειο της σφαγής του διστώμου. Είχαμε παρουσία 10 ημέρες στις εγκαταστάσεις του Μουσείου του Θυμάτων Ναζισμού. 10 μέρες. Θέλω να σας πω ότι αυτή η έκθεση δημιουργήθηκε η δύης εξόδης. Η δύης εξόδης, όπως δημιουργούνται και όλες οι άλλες εκδηλώσεις μας. Αυτή η έκθεση λοιπόν τώρα βρίσκεται στην Αντίκηρα, στο Μουσείο μας. Και έχει αποφασιστεί, αφού είμαστε σε επαφές ακόμα και με συλλόγους της Γερμανίας, να πάμε την έκθεση και στη Γερμανία. Επίσης σε όλα όσα μπορέσουμε και αν βρούμε τους κατάλληλους πόρους, να πάμε σε όλα τα μαρτυρικά χωριά και σε μεγάλες πόλεις την έκθεση για να τη δούνε. Ήδη την έκθεση έχουν επισκεφθεί πολλά σχολεία, έχουν κλείσει το Αρσάκιο, έχουν κλείσει σχολεία από τη Θεσσαλονίκη, από το Αγρύνιο, από την Άμφισσα, από την Ιτέα, από τη Δεσφύνα εδώ τη γειτονική μας. Κάποιοι ήρθαν και κάποιοι είναι προγραμματισμένο να έρθουν. Αυτό που θα σας παρακαλούσα είναι μια μέρα, για να ξέρετε κι εμείς, σας λέω κι εγώ κουτσάνες, σας λέω ψέματα, ας έρθετε όπως ήρθατε στο δίστομο για μια συνενδρίαση, ελάτε μια βόλτα κάτω στην Αντίκηρα να δείτε το Μουσείο για να καταλάβετε περίτι ούνος πρόκειται. Ήθελα να σας πω επειδή αναφερθήκαμε πάρα πολύ όσοι μιλήζανε, στο φασισμό. Ο φασισμός θα ήτανε μια εύκολη υπόθεση αν είχε σύνορα, δηλαδή να ήτανε σε ένα κράτος, σε δύο κράτη, τρία κράτη. Δυστυχώς όμως ο φασισμός δεν έχει σύνορα. Ο φασισμός είναι συμπεριφορά, είναι νοοτροπία και υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες. Το βλέπετε καθημερινά ότι κάποιες κοινωνίες, ειδικά οι μικρές κοινωνίες, σκοτώνουνε ότι δεν μπορούν να καταλάβουνε. Μπορώ να συντομαύετε κύριε Τούβαλη, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Μας είπατε για το Σύλλογο, παρακαλέσατε με τον τρόπο σας να το επισκεφθούμε. Αν είναι δυνατόν να τελειώνουμε, γιατί έχουμε ήδη εξατήσει περίπου τρεις ώρες. Ζητώ συγνώμη. Ευχαριστώ. Μια τελευταία εγκατακλήρη να πω ότι ο φασισμός έχει εχθρούς τα τέσσερα π. Και θα τα αναφέρω με τη σπουδαιότητα που αξίζει. Πρώτον είναι ο πολιτισμός, στον οποίο ένας μόνο από τους σύγχρονους αναφέρθηκε. Δεύτερον είναι η παιδεία. Η παιδεία και ο πολιτισμός μπορούν να σκοτώσουνε το φασισμό που έχει ο καθένας μέσα μας. Μετά είναι η πολιτική, που πρέπει να είναι σωστή. Και μετά είναι οι πυγμοί, ώστε να εφραμόζονται οι νόμοι με ισονομία. Αυτά. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Ντούβαλη πάρα πολύ. Ευχαριστούμε σας, ευχόμαστε καλή συνέχεια. Θα κλείσουμε το θέμα γενικά για το δίστομο. Ήδη, όπως ακούσατε, έχουμε εξαντήσει τρεις ώρες και ένα τέταρτο. Να κλείσει ο κύριος Περιφερειάρχης για να συνεχίσουμε. Τώρα όσο για την ώρα λείπει ο κύριος Δήμαρχος. Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε μέχρι την ώρα που μας έβαλε το όριο. Αλλά θα έχω κάποια πρόταση μετά στα υπόλοιπα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ευχαριστώ πολύ. Πάρε κάποιος τα κλειδιά τώρα που είναι έξω. Ευχαριστώ πολύ, Πρόεδρε. Πραγματικά, τα περισσότερα, όχι όλα τα ζητήματα που τεθήκαν, έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στις προκλήσεις και στα ζητούμενα του Δημ. Διστόμου Αράχωβας Αντίκηρας. Και είναι εξαρτητός βεβαίως αρμοδιότητας από τις μεγάλες υποδομές, όπως το φράγμα ή παράκαμψης Αράχωβας που τέθηκαν. Το μενεφράγμα οδέδει κανονικά την πορεία του για την υλοποίηση του μέσω της διαδικασίας ζητ και με την απολύτως απαράβατη απόμεριάς μας ρήτρα, δέσμευση, προϋπόθεση να μην αποστερήσει ούτε την πρόσβαση στο νερό, ούτε τον έλεγχο στην πρόσβαση στο νερό σε οποιοδήποτε από τους ίδιους υπηρετούμενους από τα νερά της συγκεκριμένης λεκάνης απορροής και ειδικότερα από το ισεντερισμό του χρυσού, οι οποίοι είχαν γύρει και τον σχετικό προβληματισμό αντιθέτως. Μιλούμε για ένα φράγμα το οποίο μάλλον θα ανικοκυρέψει το υδρολογικό τοπίο παρέχοντας περισσότερο και ενδεχομένως καλύτερο νερό σε περισσότερους και όπως όλα τα φράγματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σωστά και περιορισμό των τυχών πλημερικών φαινομένων έστω και αν δεν έχουμε μέχρι με ένα τέτοιο εντιασφύζως οξύπροβλημα. Και η παράκραμψη της Αράχωβας είναι αν μην διαλώνει ένα πολύ μεγάλο έργο και σε προπολογισμό και σε αξία και βεβαίως παραμένει πάντα και στην διεκδίκηση μας ταυτόχρονα με όλα τα έργα αυτής της κατηγορίας για το δικό μας δίκτυο. Έτυδε περισσότερο καθώς από την περιοχή διάρχονται 100.000 αυτοκίνητα αιτισίως είτε για την Αράχωβα κάθε αυτήν ως τελικό προορισμό είτε οδεύοντας προς τους δελφούς. Δεν θέλω να επεκταθώ κύριε Πρόεδρε καθώς τα περισσότερα από θέματα τα πιάσαμε λιγότερο ή περισσότερο όλοι μας. Να ευχαριστήσω και τον κ. Τουβάλι για αυτό που κάνει και σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να γίνουμε κοινωνική γνώση για αυτές τις περισσότερες πράγματα πάνω σε αυτήν την πολύ σημαντική. Νομίζω ότι της αρρογής προϋποθήθηται γνώση για να μην είναι αφαίρετη αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η πρόθεση. Και πάλι ευχαριστώ για το εξαιρετικά παραγωγικό μέρος αυτής της συνεδρίας που είναι και το μέρος το οποίο μας οδήγησε στο να βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Νομίζω ότι γινόμαστε όλοι σοφότεροι ακούγοντας και σακούγοντας τη φωνή της οπικής κοινωνίας και ότι προβληματίζει ή ότι μπορούμε να μας κάνει να φανούμε πιο χρήσιμοι και αφέλιμοι. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Κύριε Περιβεριάρχα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστώ όλους για το θέμα το οποίο εξαντλήσαμε. Αρκετός βέβαιο χρόνος, άξιζε όμως αυτό και επιβάλλεται όπως έγινε, διότι το αξίζει κυρίως ο δήμος, ο δήμος μάλλον δίστό μου, αλλά κυρίως το ηρωικό και πολλοί παθές δίστό μου. Μπαίνουμε στην ημερή σαδιάταξη. Κύριε Προδηγύλια, συγγνώμη. Πληροφορήθηκα τώρα ότι λόγος απουσίας ενός εκ των συνάδελφων μας, του Ανδρέα Δαύρυ, είναι μια επέμβαση που έκανε. Να το ευχηθούμε όλοι περαστικά, να είναι καλά στην υγεία του. Περαστικά. Και πληροφορούμε και μερουσόλου ότι είναι μια χαρά και τον περιμένουμε σύντομα πάλι γερό και δημιουργικό κοντά μας. Θα πούμε στην ημερή σαδιάταξη. Όπως σας ανέφερα και στην αρχή, περιλαμβάνει τρία θέματα. Το ένα είναι η δήλωση της κυρίας Μπατζελή που αφορά το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, όπως την κάνει αμέσως μετά, θα διαβάσει. Το δεύτερο είναι τα απορρήματα. Και το τρίτο είναι το θέμα της ελεύθερης στερεάς που έχει υποβάλει ο κύριος Βούλγαρης. Και ήθελα να κάνω μια πρόταση και αυτό, αλλά και στις ερωτήσεις που εκεί θα με εμποριστείτε, είμαι σίγουρος. Δεν θα κρατήσω χρόνο, όπως δεν κράτησα μέχρι σήμερα. Θέλω όμως να συντομεύουν, αλλά να λέμε αυτό που αφορά το θέμα για το οποίο συζητάμε. Αυτό πιθαρχία. Και να τελειώσουμε και αν είναι δυνατόν να χαρούμε και αυτό που θέλει, να μας κάνει ο κύριος Δήμαρχος. Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι. Κυρία Μαζελή, έχετε το λόγο να κάνετε τη δηλώσεις. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Προφανώς θα συμφωνήσουμε με τη διαδικασία και να σας επενθυμίσουμε ότι έχουμε καταθέσει και θέμα το οποίο θα σας συζητηθεί από κοινού, θεωρώ, για τη διαχείριση των απογημάτων. Κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί συναδέλφησες, κατατέθηκε το προσχέδιο κρατικού προεπολογισμού, όπου προφανώς περιλαμβάνει και τα έσοδα και το προεπολογισμό για την αυτοδιοίκηση και το δύο βαθμό. Η δημοσιονομική εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του κρατικού προεπολογισμού, που ο Υπουργός Οικονομικών Κατέθεσε πριν από λίγο, εκτές στη Βουλή, είναι θλιβερή και άκρως ανησυχητική. Δικαιώνονται οι αυστηρές προειδοποιήσεις και η σκληρή κριτική που επανελειμμένος και ως περιφερειακό συμβούλιο και ως αντιπολίτευση είχαμε καταθέσει στην περιφερειακή αρχή αλλά και στα κεντρικά όργανα, όσο αφορά την ελπέστατη και κοινικά διάφορη στάση της απέναντι στην εντυνόμενη οικονομική ασφιξία των δήμων, των περιφεριών και των εκατοντάδων νομικών προσώπων ανα την Ελλάδα. Μια αυτοδίκηση που από τους ίδιους τους πόρους της κάλυψε το μπαδημικό κυκαιώνα και που συνεχίζει να καλύπτει και να χρηματοδοτεί μέρος των δημοσιονομικών κεντρικών πολιτικών από τους ίδιους τους πόρους της. Δεν ήθελα μόνο να αναφέρω ορισμένα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στον κρατικό προπολογισμό, στον προσχέδιο. Η αριθμή που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι αποκαλυπτική και μιλούν από μόνοι τους. Έλειμμα 246 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική αυτοδίκηση για το 2022 αντί πλονάσματος 60 εκατομμύρια που είχε ψηφιστεί για το 2022. Με άλλα λόγια, επιδίνωση άνω των 400 εκατομμυρίων. Ξεκάθαρα δηλαδή καταγράφεται ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων πληθοριστικών πιέσεων. Επιβεβαιώνονται δηλαδή πλήρως και το επισημαίνουν αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και μήνες στην απραξία της Κυβέρνησης να στηρίξει τους οργανισμούς της αυτοδίκησης από την ενεργειακή κρίση. Δεύτερον, έλειμμα 105 εκατομμυρίων ευρώ στην αυτοδίκηση για το 2023. Όσο για την περιβόητη αύξηση των ΚΑΠΟΝ, κατά 120 εκατομμύρια από το 2023 που εξαγγέλθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αποδεικνύεται ανεπαρκής πριν κάνει εφαρμοστή. Πρόκειται σαφώς για ένα κείμενο όπου από το 2023 παρά την πρωθυπουργική ελεημοσύνη, οι ΟΤΑ πάλι θα κλείσουν με έλειμμα και μάλιστα με 105 εκατομμύρια. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να σταματήσει να πετά επικοινωνιακά ψύχουλα στην τοπική αυτοδίκηση. Υπεθυμίζουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας, με τις οποίες προμηνών και διαρκώς κρούμε τον κόδωνα του Κιδίνου για τη θυλιά που σφίγγει στο λαιμό τον αυτοδιοικητικό θεσμό. Φυσικά η αυτοδίκηση όπως και τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι τα θύματα μιας γενικότερης πολιτικής, εθνικής και πιθανά ευρωπαϊκής. Η ελληνική αγορά ενέργειας ήταν η ακριβότερη μέχρι τώρα. Επισημαίνουμε ότι η αυτοδίκηση δεν είναι ένα κουφιοκέλυφος, είναι πυλώνα στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Ζητούμε όπως μεταφερθούν οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί του Περιφερειακού Συμβουλίου στα κεντρικά θεσμικά μας όργανα που οφείλουν να λάβουν καθαρή διεκδικητική θέση και στο ζήτημα του προϋπολογισμού. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε την κυρία Μπαντζελή. Έχετε πάρει όλη τη δήλωση της κυρίας Μπαντζελή. Και να συνεχίσουμε να προχωρήσουμε στο δεύτερο θέμα το οποίο σημαντικό σημαντικότητα και το έχουν προτείνει τρεις παρατάξεις. Συγνώμη κύριε Πρόεδρε, διαταράσω πάλι. Απλώς να ενημερώσω ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του ΔΑΣ της Ένωσης Περιφεριών θα τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως με ενημέρωσε χθες ο Πρόεδρος, γιατί πραγματικά πασχολεί όλους. Ναι, για το εμπερπολισμό. Η κυβέρνηση στην κυβέρνηση δεν γίνεται. Δεν τοποθετούμε για την εδείλωση της κυρίας Μπαντζελή και αυτό ο φιλότος σεβαστό. Απλώς έκανα αυτή την ενημέρωση. Ευχαριστούμε. Και την κυρία Μπαντζελή ευχαριστούμε πάρα πολύ και πάμε στο δεύτερο θέμα, στο οποίο, όπως είπαμε, είναι ένα θέμα το οποίο πασχολεί την περιοχή μας και αφορά τα απορρήματα γενικώς. Όπως προανέφερα, έχουν ζητήσει για συζήτηση το θέμα αυτό και οι τρεις παρατάξεις. Να συμπληρώσω μόνο ότι από τη λαϊκή συσπήρωση που διάβασα το θέμα, είδα ότι αναφέρεται σε κάτι ξεχωριστό, το οποίο αφορά την δεποδάληση βαδιάς. Εκπαιδευση. Ναι. Θα ξεκινήσω με τον κύριο Αναγνωσάκη. Κύριε Πρόεδρε, όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς, αλλά και οι κυρίες και κύριοι συνάδελτοι, ότι είναι θέμα το οποίο προωθούν και επιζητούν τρεις παρατάξεις να συζητηθεί ως θέμα ημερήσεις διάταξης, αποδεικνύει και αναδεικνύει τη σοβαρότητα του ζητήματος. Είναι προφανές ότι η διαχείριση των αποβλήτων επηρεάζει και την δική μας στρατηγική, γιατί ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Προφανώς, σας θυμίζω κυρίες και κύριοι συνάδελτοι, ότι υπήρξε μια εκκρεμότητα όταν ήρθε ο κύριος Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορρημάτων με κλαδιάσκεψη η παρουσία του. Σε μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην έδρα της Περιφέριας τη Λαμία, είχε δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις και εκεί του προτάθηκε από όλους, σας θυμίζω, να γίνει μια κοινή συνάντηση, τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΕΒ, Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων του Φορέα, έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε το ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων της τεραίας. Φίλες και φίλοι, τελευταία γίναμε θεατές σε ένα θέατρο σχεδόν του παραλόγου. Άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, απεμπολώντας την περιφερειακή συνείδηση, που είναι στρατηγική επιδίωξη όλων όσων αναμειγνύονται με τα αυτοδιοικητικά και ιδιαίτερα με τα ζητήματα της Περιφέρειας, φτάσαμε σε σημείο να εκτοξεύονται απειλές για οδοφράγματα, για επαναστατικού τύπου και χαρακτήρα αντιδράσεις, σε εισαγωγικά του επαναστατικού μπεραξιγηθώ από κάποιους φίλους και σαδέλφους. Νομίζω ότι έγινε κατανοητή η διατύπωση. Φτάσαμε, λοιπόν, σε ένα σημείο να βλέπουμε κυβερνητικές αυτερεσίες, να παρεμβαίνει ο υπουργός κ. Κρέκας με ένα αφιερμάνι να δίνει δύθεν λύση, να πανηγυρίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές τη μια φορά της βιοτίας, τη δεύτερη φορά της έβοιας και το αντίθετο στην εξέλιξη του ζητήματος και βεβαίως οι περιφέροι αγαπητέ κ. Πρόεδρε και αγαπητέ κ. Περιφεριάρχη να είναι στην ουσία θεατής. Γιατί το βασικό επιχείρημα είναι ότι δεν είναι άμεση αρμοδιότητα, δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι δικό μας θέμα και μ' αρέξετε αυτό αποδεικνύεται, αγαπητέ κ. Περιφεριάρχη, από τη συμμετοχή τη δική σας και το 19, και το 20, και το 21, σε διάφορες συναντήσεις που έγιναν και για κάποιες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή. Σας θυμίζω παράδειγμα για την χρηματοδότηση μελέτης αναθεώρησης του Περιφεριακού Επιχειρησιακού Σχεδίου Διαχείρισης των Αποβλήτων Στερεάς, όπως για παράδειγμα το τυχίο αντιστήριξης στοχητά χαλκιδάς για να μην υπάρχει κατάρρευση και έχουμε περισσότερο πρόβλημα απ' ό,τι έχουμε. Πριν κλείση ήταν αυτή η δέσμευση, πριν κλείση η λειτουργία το εννοώ. Η δέσμευσή σας για διάνηξη του χώρου Γενομικής Σταφής Απορρημάτων στην Ιστιέα για τη χρηματοδότηση, για τη μελέτη κατασκευή του κόμβου προς την Μονάδα Επιεξεργασίας Απορρημάτων ΧΤΥΒΑΣ και όμως τίποτα από όλα αυτά δεν έχουνε περπατήσει. Όσοι δεσμεύσεις είχανε αναλυφθεί, δεν έχουνε όμως υλοποιηθεί με αποτέλεσμα, πολλοί να επικαλούνται ότι αυτό δυσχαιρένει την αντιμετώπιση παύλα διαχείρισης του προβλήματος, το οποίο πώς δημιουργήθηκε? Δημιουργήθηκε από την αδράνεια, να μη πω την αδιαφορία κάποιων δημοτικών αρχών για να τρέξουνε με βάση τη δική τους ευθύνη το ζήτημα της ΜΕΑ και χειτή Λαμίας, ΜΕΑ και χειτή Χαλκίδας. Και εδώ πάλι εμπλέκεται η περιφέρεια και σας είχαμε στελητεύσει κύριε Περιφερειάρχη και σας και συνολικά την περιφερειακή αρχή, ότι δεν τρέξατε. Υπάρχουν προτάσεις έτοιμες από τον Ιούλιο του 2021 της ΜΕΑ και χειτή Χαλκίδας, αντίστοιχα το Δεκέμβρη για το αντίστοιχο έργο της Λαμίας και δυστυχώς τίποτα δεν έτρεξε. Και αυτό μας κάνει, μας καθιστά και μας είναι υπεύθυνους. Γιατί αν δεν λυθεί το ζήτημα κατασκευής και λειτουργίας των δύο μεγάλων αυτών μονάδων επεξεργασίας και χώρων υγειονομικής σταθής υπολοιμάτων, θα έχουμε πρόβλημα. Και φτάσαμε τώρα να ρίχνουμε κορώνα γράμματα αν τα σκουπίδια της Καρίστου θα πάνε στη Θήβα ή θα πάνε στην Άμφισσα ή θα πάνε στην Αττική, γιατί υπήρχε και ένα τέτοιο σενάριο. Και βεβαίως το μαρμαρό θα το πληρώσει πάλι ο μέσος πολίτης, δηλαδή ο δημότης. Και εδώ υπάρχουνε τεράστιες ευθύνες, γιατί σας λέω και παρακαλώ κρατήστε το αυτό, είναι δικά μου. Κυβερνητικός στέλεγος υπεύθυνο για τη διαχείριση απονημάτων στη χώρα στην Επικράτεια, τι είπε. Τρέξτε, μέχρι τέλος του 23 θα γίνουν εντάξεις. Και αν δεν γίνουν εντάξεις σε αυτών των έργων, πάμε σε σδί. Τι σημαίνει σδί? Συμπράξεις δημόσιο ιδιωτικού τομέα. Τι σημαίνει αυτό σε αυτήν την ελληνική γλώσσα? Εμπλοκή, ανάμεξη μεγάλων εργολαδιών, δηλαδή συμφέροντα. Δηλαδή ιδιωτικοποίηση διαχείρισης των απονημάτων. Ιδιωτικοποιήσαμε την εκπαίδευση με τα κολέγια, ιδιωτικοποιήσαμε το χώρο της υγείας, αφού τα πάντα έχουν διαλυθεί, λαμία, δεν τα έχουμε παρακάτω αυτό, χαλκίδα και πάει έγκωτας. Τώρα βάζουμε χέρι και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κάνω γέφυρα αυτό που είπε η συνδρόφηση, η συνάνδελφος η κυρία Βατζελή. Είναι και συνδρόφος, είναι και συνάνδελφος. Και φίλοι. Λοιπόν, λέω λοιπόν ότι είναι απόλυτο δίκιο. Η υποχρηματοδότηση στην αυτοδιοίκηση συμβάλλει, συντελεί σε αυτό το έκκλημα που έχουνε κάποιοι οραματιστεί. Υπάρχει δηλαδή ένα κυβερνητικό σχέδιο, υπάρχει μια πολιτική βούληση απαξίωσης της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, γι' αυτό εμείς μιλάμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα διεκδητικός χαρακτήρας από την πλευρά της περιφέρειας, κάτι το οποίο δεν έχουμε εδώ και τρία χρόνια, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι μια άλλη ιστορία και βεβαίως όλα αυτά επαναλαμβάνω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, θεωρώ ότι συντελούν στο να πάμε στην επιλογή της μεθόδου σδί. Κλείνω. Η πρόταση που είχα κανένα, αγαπητέ κύριε Περιφεριάρχη, ήταν να υπάρξει μια κοινή σύσκεψη του περιφερειακού συμβούλιου, δηλαδή να τους προσκαλέσουμε, με αφορμή το ότι επήκηται και η αναθεώρηση του περιφερειακού επιχειρησιακού σχεδίου για τη διαχείριση των αποβλήτων της ταιρεάς. Και την ΠΕΔ, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, και τους υπηρεσιακούς του Φορέα Διαχείρισης, δηλαδή του ΦΟΣΔΑ, και βεβαίως εκεί να γίνει μια κουβέντα για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα. Υπό την έννοια αυτή επαναφέρω την πρόταση και σας ζητώ να την υιοθετήσετε και να γίνει αμέσως στο επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί όπως έχετε ήδη μάθει κύριε Περιφεριάρχη και είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε, ήδη η διαχείριση που είχαν κατά νου στον Φορέα και εννοώ ότι το Δικητικό Συμβούλιο, μάλλον σκοντάφτη, γιατί πλέον δεν εγκρίνθηκε η δαπάνη μεταφοράς των απορριμάτων του Δήμου Χαλκιδέων με ότι αυτό συνεπάγεται. Άρα σημαίνει ότι μάλλον οχιτά της ιστιέας θα είναι η εναλλακτική λύση. Δεν έχω αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη και έγκυρη ενημέρωση, έχω όμως πληροφόρηση ότι όντως σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα και έτσι, κατά τη γνώμη μου, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία. Με αυτά τα λίγα, κύριε Πρόεδρε και σε επόμενος τον χρόνο, σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Είστε ουσιαστικός, ουσιαστικότατος. Αν μη είναι τη Θήβα, γίνεται ουσιαστικότατος ο κύριος Αναγνωστάκης, κύριε Πρόεδρε. Αυτά είναι οι εντοπιότητες. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητές συνάδελφοι, είναι πάρα πολύ δυσάρεστο όταν επαναφέρουμε ζητήματα διαχρονικά στο Περιφοριακό Συμβούλιο, στον Οικονομική Επιτροπή, η όλη αντιπολίτευση και παρακινούμε συλλογικά να πάρουμε θέση για να λυθούν ζητήματα ασφάλειας και γυνής των πολιτών, να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, καθυστερήσεις οι οποίες σταδιακά οδηγούν σε μία αντιπαλότητα μεταξύ των δήμων, όπως αυτή, της υπόθεσης της διαχείρισης των απορριμάτων που ενώ η περιφέρεια είναι αρμόδια, συναρμόδια για τον Περιφοριακό Χωροταξικό Σχεδιασμό των απορριμάτων, αυτή καθ' αυτή τη διαχείριση την έχουν οι δήμοι. Αφήνοντας όμως στα χέρια των δήμων μια υπόθεση χωρίς το μεγάλο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού, το τελικό και το επικυρωπημένο, βλέπουμε ότι δημιουργούνται σημαντικά ζητήματα. Γι' αυτό το λόγο, εδώ και περίπου ενάμιση-δύο χρόνια, με τις ερωτήσεις μας, όπως και τα άλλα μέρη της αντιπολίτευσης, θέτουμε αυτό το θέμα. Δεν θα μπω στην ουσία του θέμα, δεν θα μπω στην ουσία της διαχείρισης και της κρίσης της τελικής που παρουσιάστηκε με τις δύο προτάσεις. Η μία είναι το σύνολο των απορριμάτων να μεταφερθούν στη Θήβα και το υπόλοιπο της Χαλκίδας να μεταφερθούν στα Τρίκαλα. Η τοποθέτησή μας ήταν καταγγελτική και απαγορευτική. Αλλά θα επισέλθουμε, όπως τονίσαμε και στην Εικονομική Επιτροπή, την παρέμβαση του Κυβερνητικού Υπουργού, του κ. Κρέκα, όπου με εντολή αντισυνταγματική και αντιθεσμική, να παρέβει και να καθοδηγήσει το που θα μεταφερθούν τα απορρίματα στους άλλους δημούς. Αυτά δεν γίνονται. Είναι σε κυβερνήσεις ή σε πολιτείες όπου υπάρχουν κυβερνήτες, όχι πρωθυπουργός, υπάρχουν κυβερνήτες. Εμείς, όμως, προς το πρώτο, έχουμε πρωθυπουργό. Είμαστε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι προεδρική. Εδώ, λοιπόν, θέλω να συμπληρώσω τα δύο νέα στοιχεία. Μετά την παρέμβαση του κ. Κρέκα, έχουμε μια απόφαση της ΠΕΔ και του Φώθησα, της ΠΕΔ βασικά, την οποίαν και σας επισυνάπτω στην ερώτηση, την οποίαν έχουμε καταθέσει ως παράταξη, η οποία, στα πλαίσια της ΠΕΔ, καταγγέλθηκε, ζητούν να αποσυρθεί και θέτουν μια σειρά από νομικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν. Καταγράφετε. Το δεύτερο και σημαντικότερο, όμως, θέμα είναι η πρόσφατη, χτεσινή, απόφαση της εθνικής αρχής έγκρισης των δημόσιων συμβάσεων, η οποία απέριψε την κατεπίγουσα και χωρίς διαγωνιστική διαδικασία της κυρίας Αβάκκα για να μεταφέρει τα απορρήματα στα Τρίκαλα. Θα σας πω το σκεπτικό, το οποίο προφανώς και οφείλουμε όχι απλώς να σεβαστούμε, αλλά και να το λάβουμε υπόψη μας για τις περιτέρω εξελίξεις του θέματος. Προκειμένου να συναυθεί η σύμβαση χωρίς διαγωνιστική διαδικασία που είχε επιλέξει η κυρία Αβάκκα μέσα σε δύο μέρες το 15 Αυγουστό. Δηλαδή με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης λόγω κατεπίγοντος για ποσάνο των 200.000 ευρώ απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της ενιαίας ανεξάρτησης αρχής δημοσίων συμβάσεων. Το ξέρετε κι εσείς και από την προηγούμενη φοιτία σας. Η Χαλκίδα έστειλε έτοιμα σύναψης σύμβασης με διαπραγμάτευση λόγω κατεπίγοντος για τη μεταφορά των απορρημάτων της στοχητά Τρικάλων η αδυσσία ή ενιαία αρχή με τη συνημένη απόφαση την οποία μπορώ να στείλω όλα τα μέλη η οποία βγήκε χτες δεν συνενεί κατά συνέπεια αν συναυθεί σύμβαση για τη μεταφορά. Είναι παράνομη. Πρώτον, η απόφαση, η οποία έχει μια έκταση περίπου 25 σελίδες αναπτύσσει όλο το ιστορικό της υπόθεσης διαχείρισης των απορρημάτων της Ευείας αποδέχεται όλους τους ισχυρισμούς του Φοδσά. Δέχεται δηλαδή ότι ο Φοδσά έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες εδώ και δυόμιση χρόνια και ότι έχει εξασφαλίσει χώρο για τα απορρήματα της Χαλκίδας, το οποίο ήταν στην Στία. Δεύτερον, η απόφαση αποδέχεται ότι οχιτά Χαλκίδας λειτουργούσε παράνομα επί ενάμιση χρόνο παρά την αντίθετη εισήγηση της υπηρεσίας. Οι υπηρεσιακοί λέγουν ότι λειτουργούσε νόμιμα. Τρίτον, σύμφωνα με την απόφαση δεν υπάρχει κατεπίγον επειδή η Χαλκίδα ήξερε όλες τις παραμέτρες του προβλήματος εδώ και δυόμιση χρόνια, απέριπτε τις προτάσεις Φοσδά και ανέβαλε τη συζήτηση του θόηματος στα όργανα διοίκησης του Φοσδά και δεν έκανε τίποτε για να το αντιμετωπίσει έγκαιρα. Η γνώση αυτή αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε το κατεπίγον και γι' αυτό το λόγο το αίτημα απορρίφθηκε. Το κρίσιμο, όμως, είναι κάτι επιπλέον το οποίο και το φωνάζαμε εδώ και καιρό. Το κρίσιμο, συνεπώς, δεν είναι μόνο ότι δεν μπορεί να υπογραφεί σύμβαση. Το πιο σημαντικό είναι ότι από τον προηγούμενο μήνα έχουν ήδη υπογραφεί και υλοποιούνται δύο συμβάσεις για τη μεταφορά των απορριμάτων ποσούω άνω των 400 χιλιάδων ευρώ με την αιτιολογία του κατεπίγοντος. Συνεπώς, και αυτή η διαδικασία θα ακολουθήσει την ίδια απόρριψη. Το ότι η αιτιολογία απορρίπτει τον ισχυρισμό περί κατεπίγοντος λόγω της γνώσης του θέματος από τη Χαλκιδά, ήδη από το 19, σημαίνει ότι το κατεπίγοντος δεν υπήρχε ούτε κατά τη σύσκεψη των πρώτων συμβάσεων. Άρα και αυτές είναι παράνομες. Η παρανομία σημαίνει ότι πρέπει να διενεργηθεί καταλογιστικός έλεγχος από το ελεκτικό συνέδριο και τα ποσά που έχουν καταβληθεί να αναζητηθούν και υπογραμμίζω. Αν τα καταβληθέντα ποσά είναι άνω των 120.000 ευρώ, τότε υπάρχει και ενδεχόμενο ποινικής δίοξης για κακούργιμα. Εκεί έχει οδηγηθεί η τοπική αυτιοδίκηση, ο επιμερισμός, οι αποσπασματικές λήξεις, ο τυχοδιοκτησμός και η κατεπιλογή αποφάσεις για έμεση ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμάτων. Και θέλω εδώ να ξεκοθαρήσω τη θέση μου αριστερά δεξιά. Ότι ο FOSDA δεν είναι ένας οργανισμός ο οποίος λειτουργεί υπέρ του ιδιωτών, είναι ένας διτ στο οποίο συμμετέχει η τοπική αυτοδίκηση, η εθνική κοινωνική πόρη και οι φορείς αλλά και είναι ένας μηχανισμός απλοποίησης και περάσματος των έργων της διαχείρισης των απορριμάτων να γίνουν πιο γρήγορα. Εάν δεν λειτουργεί να το συζητήσουμε. Για αυτό το λόγο θα συμφωνήσω απολύτως και περιγράφεται και στην πρότασή μας. Ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα, άμεσα, μια κοινή σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου, π.Φ. με την παρουσία των υπροσιακών, του συντονιστικού οργάνου για να αποφασιστούν από κοινού οι ενέργειες που πρέπει να γίνουνε εφικτές λύσεις και όχι παρασκηνιακές. Και τέλος, σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να καταγγείλει και έτσι ώστε να αποσυρθεί η απόφαση σκρέκα με απόλυτο σεβασμό της αυτοδίκησης έτσι ώστε να διατηρήσουμε και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος την περιφριακή συνείδηση την οποία οφείλουμε να έχουμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε την κυρία Μπατζελή και ως χρονάς έχει το λόγο. Κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ πως είναι σκόπιμο να μπείτε στο διαδίκτυο και να παρακολουθήστε τις συνεδριάσεις του τελευταίου μήνα του Διοικητικού Συμβούλιου του ΦΟΔΣΑ. Έχει πολύ μεγάλη αξία να έχετε άμεση εμπειρία της εικόνας των συζητήσεων που αφοράν τη διαχείριση των απορριμάτων. Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν παραλάβει τις δικές μας θέσεις για αξιολόγηση και ένα ακόμα κείμενο που αφορά τη ΔΕΠΟΔΑΛ σε σχέση με ένα ανάλογο πρόβλημα μικρότερης έκτασης. Να στα δούμε όμως επί της ουσίας. Είναι γνωστά τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά τον κορεσμό του χυτά της Χαλκίδας, που φυσικά δεν έγινε το τελευταίο μήνα, για τη διαχείριση των απορριμάτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας. Γνωστές είναι και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των δημάρχων που μετέχουν ή παρακολουθούν το Διοικητικό Συμβούλιο του Φόδης Αστεράς Ελλάδος, ανώνυμη εταιρεία, που οδήγησαν στην παρέτηση του δημάρχου ιστιέας Εδιψού από τη διοίκηση του Φορέα. Στην παρέτηση θα αντιβαστήξει, δεν θα αντιβαστήξει, είναι άλλο θέμα. Να σας πω το πιο σημαντικό, γιατί η κυρία Μπαγελή μόνο που δεν έβαλε φωτοστέφανο στον ΦΟΣΔΑ, είναι μια ανώνυμη εταιρεία που ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σαν επιχειρηματίας. Αυτή ήταν και η βασική διαφωνία που είχαμε και αυτή είναι η διαφωνία που έχουμε. Και, αν θέλετε, του καταλογίζουμε και ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Γιατί ευθύνες δεν έχει μόνο ο Δήμος Χαλκίδας, Αλιβερίου, Κίμις και Μεσαπείων, έχει και ο ΦΟΣΔΑ. Και θα πούμε γιατί. Έχουν διαφωνίες για το που θα κατευθυνθούν τα απορρήματα σαν αποτέλεσμα των σοβαρών καθυστερίσεων, προσέξτε, που υπάρχουν, στο να υλοποιηθεί το περιφερειακό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης απορρημάτων. Ποιος το ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην προηγούμενη φυσικά σύνθεσή του, ανέθεσε την υλοποίησή του στον ΦΟΔΖΑ, στερεάζει ένα δύο χρόνια η εταιρεία. Καθυστέρηση, όμως, υπήρξε και στο να κατονοηθεί ο κορεσμός του χιτά της Χαλκίδας. Καθυστέρηση και στην επιλογή της κατάλληλής λύσης για τη διαχείριση των απορρημάτων που πήγαιναν εκεί. Υπήρχαν και υπάρχουν συγκρούσεις για το κόστος εν απόθεσης και μεταφοράς των απορρημάτων, που σαν καλοί επιχειρηματίες είχαν αποδεχθεί, πως θα το πληρώνει η εργατική λαϊκή οικογένεια. Με δική τους ευθύνη ήταν ήδη υψηλό και δεν ήθελαν να χρεωθούν την αύξη του. Δε θα συγκρίνω για το κόστος των τελών εν απόθεσης, κυρίες. Στη Στερεά 35 και 40, στη Θεσσαλία 25 και 20. Τέλει εν απόθεσης. Αφήστε τα τέλει μεταφοράς. Πώς προκύπτουν το κόστος των τελών εν απόθεσης? Από το λειτουργικό κόστος των χειτά. Μην κοροϊδευόμαστε. Υπήρξαν και υπάρχουν συγκρούσεις για το περιεχόμενο τεχνικών προτάσεων που εξασφάλιζαν, προσέξτε την διατύπωση, ήμουν πολύ διπλωματική και πολιτική, εξέφραζαν υποστήριξη διαφορετικών μονοπολιακών ομήλων και μεθόδων. Χωρίς αμφιβολία, υπήρξαν και σκέψεις πως το αδιέξοδο για τη διαχείριση των απορριμάτων της κεντρικής και νότιας έβοιας μπορεί να οδηγήσει στη χρησιμοποίηση τους από το τσιμεντάδικο ως καύσιμη ύλη, εφόσον ήδη χρησιμοποιούσε υπολήματα φυτών και κλαδέματα. Χαρακτηριστικό των εξελίξεων γύρω από διαχείριση των απορριμάτων της κεντρικής και νότιας έβοιας ήταν διαφωνίες, συγκρούσεις και χάσιμο πολίτη μου χρόνο, απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού και εναλλακτικών λύσεων. Κανένας από τους διαχειριστικές του συστήματος δεν σκέφτηκε να μιλήσει για την ουσιαστική επιτάχρηση των έργων του περιφερειακού επιχειρησιακού σχεδιασμού για ορθολογική μεταφορά των απορριμάτων στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με τις αντικειμενικές δυνατότητες των υπαρχών των χυτά, με δαπάνι του κρατικού προϋπολογισμού και χωρίς παραπέρα επιβάλλει στο δημοτών. Λέστε, ήρθαμε σαν περιφέρεια και είπαμε τα απορρίματα πώς να διαχειριστούμε μία μέα στη Χαλκίδα, άλλη στη Φίβα, άλλη στη Φωκίδα και μία στη Λαμία. Καθίσαμε από τότε που το εγκρίναμε το περιφερειακό επιχειρησιακό σχέδιο να πούμε τι έγινε. Όχι, το αναθέσαμε στον αυτόματο πιλότο, σε μία ανώνυμη εταιρεία που λειτουργεί με διοικονομικά κριτήρια. Τι φέραμε, κύριε Νικολάου, κύριε Πρόεδρε, στο περασμένο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα ξανά έλεγα τα ίδια. Ένα κύτταρο να μελετήσουμε, το δεύτερο κύτταρο της Φίβας. Δεν ξέρετε ότι κάναμε λάστιχο και τους νόμους και τους κανόνες γιατί από εκεί περνάει ο υδροφόρος ορίζοντας της ηλίκης. Δεν το λέω προσωπικά σας, θυμίζω απλώς. Δεν είχετε καμία προσωπική επιχείρηση. Επέτρεψαν στο ΧΙΤΑΦ της Φίβας, παρά την αδυναμία του, να δέχεται πολλούς τόνους ιδιωτικών απορριμάτων. Ξέρετε τι έλεγαν οι δήμαρχοι μεταξύ τους που τους παρακολουθούσαν. Διαφωνούσαν ποιος θα παίρνει τα ιδιωτικά απορρήματα, δηλαδή τα απορρήματα των εργοστασίων που έχουν ελήλει. Χωρίς ποτέ οι διαχειριστές να προβλέψουν μια ενιαία και συντονισμένη λειτουργία της διαδημοτικής συνεργασίας. Γιατί αν υπήρχε μια διαδημοτική συνεργασία και αυτό το θυμόμαστε μόνο στις γιορτές και τα πανηγύρια περιφερειακή συνείδηση, τι θα λέγαμε, πιο γρήγορα τα έργα που έχουμε προγραμματίσει και μια ορθολογική διανομή 120.000 τόνων σκουπιδιών να μοιραστεί σε 3 χιτά 4. Θέλετε να σας πω αντιφάσεις στη συζήτηση χωρίς να λέω ονόματα. Τη μία δεν περνάει ο δρόμος για την ιστιαία, την άλλη με 30.000 περνάνε και παραγνωκόμενα. Θέλετε να σας πω άλλη. Δεν θέλω να είναι για αυτοδίκηση. Δεν είμαστε τίποτε περισσότερο από όλους τους άλλους και πρέπει να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Πότε ο νόμος ο ένας και πότε ο άλλος έτρεχαν στα Υπουργεία για να εξασφαλίσουν την αναγκαία πολιτική υποστήριξη στην άποψή του ο καθένας για το λογαριασμά του. Γι' αυτό τρέχανε στα Υπουργεία. Εκέρδισαν και υπέγραψαν την απόφαση στρέχαν. Απαράδεκτη πολιτικά. Εγώ αποδέχομαι πλήρως στην κριτική που γίνεται. Αυτή η υπουργική απόφαση καταστρατηγεί τους στοιχειώδες κανόνες λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και λειτουργεί με έναν τρόπο. Πώς παίρνει ένας υπουργός μια απόφαση χωρίς αιτιολόγηση. Χωρίς αιτιολόγηση. Και εμείς τι λέμε πολλά τα έτη δέσποτα ή επιτελικό κράτος. Πέστε ό,τι θέλετε την απορρίπτουμε. Σε αυτή την πορεία όμως, δυστυχώς, κύριε Περιφερία Αρχα, που εγώ έχανα ώρες ολόκληρες να παρακολουθώ τις συνεδριάσεις στο διαδίκτυο ή να τους στείνομαι σε μια γωνιά, η περιφέρεια ήταν, επιτρέψτε μου να πω απλώς θεατής ή τουλάχιστον δεν καταλάβαμε πώς παρέμβηκε. Και θα σας πω έναν άλλο. Παρ' ό,τι είχε γκρίνει η ίδια, το σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων δεν έλεξε πώς ειλοποιήθηκε. Να σας πω έναν άλλο. Σαν Περιφερία έχουμε δώσει 6,5 εκατομμύρια για να γίνει το δεύτερο γύταρα του Χιτάλαμίας, που αν είχε γίνει θα είχαμε ξεμπλοκανιστεί από αυτή τη συζήτηση τώρα. Που είναι? Καταργήθηκε ένας διαγωνισμός, πήγε το κονβίλι στο ΦΟΣΔΑ, ξέχασε ο ΦΟΣΔΑ να κάνει μελέτη κατασκευή ή έκανε μελέτη, αποτέλεσμα, δεύτερο γύταρα στη Λαμία δεν υπάρχει, που θα μπορούσαν να είναι βαλβίδα ασφαλείας. Τι έρχομαστε και λέμε, ποιος φταίει, ποιας είναι ενόηση, ποια περιφερειακή, ποιος είναι περιφερειακός επιχειρυσιακός σχεδιασμός. Ποτέ δεν το ελέγξαμε, ποτέ δεν φροντίσαμε για την επικοιροποίησή του, ποτέ δεν φροντίσαμε για τη χρηματοδότησή του από την κυβέρνηση, όσο πρέπει. Αυτή ακριβώς τη στάση σήμερα, η Λαϊκή συσπείρος την καταγγέλει και ζητάει επιτέλους τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος για όλη την περιφέρεια της τερασίας. Θα δούμε τον Μπέσδα και να μη σας πω ότι κάποια στιγμή, αν είχαμε συνέσθηση της ευρύτερης ευθύνησης για την διευκήριση των απορρημάτων, θα πρέπει να δούμε και τα τόπουσα και τους σταθούς μεταφόρτοσης. Θα δούμε και την αποκομμυβή των απορρημάτων. Θα σας πω ένα στοίχιο και τελειώνω που ανήσας είπα. Ξέρετε πόσο σωστό έχει περάσει στον ιδιωτικό τομέα? Στους 24 δήμους, οι 21 έχουν σχετικά ιδιωτικοποιημένοι ή μερικώς ιδιωτικοποιημένοι αποκομμυβοί. Η ανακύκλωση, αφήστε, εκτός από την έκδοση εντύπων, σε δημόσια ευθύνη, φροντίδα, προσέξτε και προγραμματισμό, δεν υπάρχει καθενά. Με αυτές τις σκέψεις, θείο, κάνω έκλυση. Όχι μόνο να έρθει και ο υπουργός. Δεν πήγαινε μόνο ο Τσιρόνης. Να έρθει εδώ ο υπουργός, να έρθει ο Φώσδα, όχι όμως να έρθει ο Τσοκανής και να μου πουνάει αυτό να με ενημερώνει. Έχω κι εγώ γνώμη και την εισήγησα να τη φτιάξει πολιτικό πρόσωπο, όχι τεχνοκράτης της μιας ή της άλλης άμποψης, με εκείνη ή την άλλη επιλογή. Και σας μιλάω ειλικρινά και στην άδελφη, εγώ δεν δεσμεύομαι τίποτα, θέλω επιστημονική εφαρμογή, τη σύγχρονη της επιστημονικής αντίληψης, με αποκλειστικά δημόσιο συμφέρον και χωρίς καύση. Αυτά είναι. Περιμένουμε την απάντηση. Είμαι σε συνεδρία σήμερα. Θα σε πάρω, θα σε πάρω. Με συγχωρείτε, ήταν ιατρικό το θέμα. Πάρω ότι είμαι συνταξιούχος. Τελειώσατε. Ναι, τελευταία κουβέντα. Δεν θέλω να θεωρηθεί πως είναι μια προσπάθεια πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι μια προσπάθεια για δημιουργική συμβολή. Δεν μπορεί ένα διοικητικό συμβούλι μιας ανώνυμης εταιρείας στα συγκαλάσσας. Ήμαστε και υποπτέμον φόρος. Ξέροντας την εδειρία του κράτους είναι η τάδη υπουργική απόφαση, που είναι πολιτικά λάθος. Ακούστε τι είναι. Ανυπόστατη. Καταλαβαίνετε σημαίνει. Αυτό είναι η απόφαση του Φόρντερ. Ανυπόστατη. Αντί να βγουν πολιτικά και να τους χτυπήσουν είναι ανυπόστατη η απόφαση. Τέλος πάτω. Τελείωσε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Χρονά. Ο κύριος Γιώτης και ο κύριος Βούλγαρης. Εγώ θέλω να πω ότι συμφωνώ σε όλα με τον κύριο Χρονά. Ο δοστρωτήρας ήτανε τάπε όλα πάρα πολύ σωστά. Έτσι είναι τα πράγματα. Δύο-τρεις επισημάνσεις και μια παρατήρηση. Επισήμανση. Από το 2019, επειδή υπάρχει και η απόφαση αυτή της αρχής, από το 2019 φώναξε ο φώδης στους καινούργιους δημάρους και τους είπε, τελειώνει η Χαλκίδα, θα τα πάμε στην Άμφυσα και στη Νηστεία. Από τότε, σε ένα παιχνίδι εγωισμών, θεωρητικά, αυτό βγαίνει προς τα έξω, διαφόρων δημάρχων και παραγόντων του Φόδσα και τα λοιπά, είχαμε μια τρομερή καθυστέρηση. Το 20 δεκέμβριο βγήκανε οι περιβαλλοντικοί όροι για να γίνει μια μεγάλη επένδυση και να γίνουν οι καινούργιες εγκαταστάσεις χωροθετημένες και έχουν τώρα από το 20 δεκέμβριο και περιβαλλοντικούς όρους, με προβλήματα οι περιβαλλοντικοί όροι, υπάρχουν όμως για τη Χαλκίδα, δεν έχει γίνει τίποτα. Υπάρχει μια παρατήρηση. Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, Περιφερειάρχης Νέας Δημοκρατίας, Δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας, σκοτώνονται μεταξύ τους, τσακώνονται για το ποιος θα πάρει τα οφίτσια στο Φόδσα, για να μην το αναλύσω παραπάνω και αποτελεσματικότητα μηδέν. Έρχεται ο γενικός γραμματέας, παλιός δήμαρχος, ο Γραφάκος, να δώσει λύση κάποια στιγμή και ακούγεται σε μια σύσκεψη ήταν ο Κώστας ο Μπασδέκης, είχαμε μιλήσει και λέει ότι δώθηκε λύση της Αττικής, δεν υπήρξε ποτέ λύση Αττικής. Οι μόνοι ποτέ δεν υπήρξε λύση Αττικής. Ακούστηκε ότι έχει μιλήσει ο κ. Σπανός, αυτά δημόσια υποθήκανε, είναι ο κ. Κελαϊδίτης εδώ, με τον κ. Πατούλη και ότι έξι μήνες θα μας πάρουν τα σκουπίδια και αυτό ξεχάστηκε μόσα σε μια εβδομάδα. Αυτά είναι προχειρότητες, ένα θέμα που υπάρχει από το 19 και αυτό πρέπει να το δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί με όλα αυτά που είπε ο Τάσος ο Χρονάς. Ένα δεύτερο, υπάρχει το θέμα γιατί γίνονται όλα αυτά, είναι μόνο προχειρότητα, είναι μόνο ανικανότητα ή μήπως κάποιοι θέλουν να οδηγηθούμε στη λύση των σδίτ και της καύσης των απορριμάτων, την οποία εμείς την απορρίπτουμε ακατηγορηματικά. Αυτό είναι κατά τη γνώμη τη δική μας. Το είπε και ο Τάσος, το λέει και ο κύριος Χρονάς, το λέει και ο κύριος Αναγνωστάκης, εκεί πέρα οδηγούμαστε. Υπάρχει το ζήτημα της Θήβας και της ηλίκης, υπόθηκε. Είχαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση, είχαμε τη συζήτηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το τρίτο κύταρο της Θήβας και τότε είχε προκύψει ότι λίγες μέρες πριν, επειδή η μελέτη του Φόδσα έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει τρίτο κύταρο αν δεν γίνει αλλαγή της υγειονομικής διάταξης για το νερό της ηλίκης που υδροδοτεί την Αθήνα, το λεκανοπέδιο της Αττικής, δεν μπορεί να ισχύσει το τρίτο κύταρο. Και μας ενημέρωσε εκείνη την ώρα ο κύριος Κυρμανίδης, δεν το είχε στην εισήγησή του, μας ενημέρωσε ότι βγήκε και καινούργια υγειονομική διάταξη που, κατά τη γνώμη του, επέτρεπε το τρίτο κύταρο. Δηλαδή, αδιαφορούμε και για την υγεία των πολιτών. Και κλείνω με το άλλο που ήθελα να πω. Εδώ που είμαστε, δεν ανήκουν στον Φόδουσα ο δήμος. Δεν ξέρω αν είναι εδώ ο δήμαρχος ακόμη. Είναι ένας από τους τρεις δήμους που έχουν το ΔΕΠΟΔΑΛ, που δυστυχώς έγινε και αυτή ως ανώνυμη εταιρεία. Και τον οποίο πολεμάει εδώ και χρόνια ο Φόδουσας και με δικαστήρια για να τον κλείσει. Όταν βγήκε και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ξαφνικά, μέσα σε μια νύχτα, η αποκεντρωμένη αποφάσισε ότι δεν έχει τις προϋποθέσεις ο ΔΕΠΟΔΑΛ και θα πρέπει να κλείσει και να μεταφερθεί στον Φόδουσα. Ξεκίνησε δικαστική διαμάχη. Τα είχα πει και στον κύριο Καραϊσκο, όταν είχε στη Λαμία που είχαμε τη συναιδεία, και είπε ότι εμείς αυτοδιοικητικά και συναδελφικά θα τα βρούμε όλα. Εξακολουθεί να υπάρχει δικαστική διένεξη και ξαφνικά έρχεται η κυβέρνηση, ο κύριος Βορίδης, και κατεβάζει νομοσχέδιο και ουσιαστικά τον κλείνει το φορέα. Παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί δικαστική απόφαση. Αποφεύχθηκε την πρώτη φορά με παρέμβαση βουλευτών της βιοτίας και δυστυχώς φαίνεται ότι γίνεται ξανά η προσπάθεια για να αλείξει αυτή η ιστορία. Δεν γίνεται να αφήνουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους τη διαχείριση των απορριμάτων. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα. Είτε δεν θέλουν, είτε εξυπηρετούν συμφέροντα, δεν γίνεται να τους αφήνουμε ούτε το ζήτημα της υγείας μας, ούτε το ζήτημα των σκουπιδιών. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα. Από εκεί και πέρα, συμφωνώ και με τον κύριο Χρονά, είναι απαράδεκτη πολιτικά η απόφαση του κ. Κρέκα για τη μεταθωρά. Συμφωνώ επίσης ότι δεν είναι δυνατόν ο Φώδης να βγαίνει με γενική συνέλευση και να λέει να κρίνει ότι είναι ανυπόστατη. Μόνο ένα δικαστήριο κρίνει αν είναι ανυπόστατη με υπουργική απόφαση. Αφού δημοσιευτικές εφέκτες θέλει δικαστικό αγώνα. Δεν μπορεί να λέγονται σ' αυτά τα πράγματα. Να γίνει συσκεψή, να κλειθεί και ο Δε Ποδάλ, να μην είναι μόνο ο Φώδης και να γίνει μια συσκεψή, να είναι ανοιχτή δημόσια και να δούμε τι θα γίνει. Και εμείς είμαστε και με επιστημονικό προσωπικό σαν παράταξη και νομίζω και όλες οι παρατάξεις, στην διάθεσή σας να σας δώσουμε λύσεις και να κάνουμε παρατήρηση πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Βολγαρί. Κάποιος... Συγγνώμη κ. Παντζόη. Στην Ελλάδα παράγονται πάνω από 5,5 εκατομμύρια τόνια αστικών στερών απορριμάτων κάθε χρόνο. Στην περιφέρεια στερεάς η κατάσταση ανάλογα τραγική. Η διαχείριση των απορριμάτων συνεχίζει εδώ και χρόνια στην ίδια αναποτελεσματική και αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση με τραγικές συνέπειες και για την υγεία και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι πλέον ένα νέο στρατιώδι, ένα νέο σωβαρό πεδίο επιχειρηματικής κερδοφόρας δραστηριότητες και εξυπηρέτησης μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων χωρίς όρια και φραγμούς, την ίδια στιγμή που η όποια δημόσια λειτουργία υποβαθμίζεται. Πέρα από τις όποιες καθυστερήσεις, προχειρότητες, την μη έγκαιρη πρόβλεψη, τον σχεδιασμό, τους τσακωμούς μεταξύ δημάρχων, από πλευράς φόδουσα, περιφέρειας και λοιπά, το πρόβλημα παραμένει και έχει την ίδια πηγή. Η μήτρα λοιπόν του προβλήματος είναι το σύγχρονο πλαίσιο που κυριαρχούν η λογική της άκρτης κατανάλωσης, η τάση μίωσης του χρόνου ζωής των προϊόντων αλλά και μη επισκευής τους και συνεπώς η αυξανόμενη και ταχύ απορριψή τους. Ειδικά οι πλαστικές συσκευασίες όπως και οι ατομικές πολύ μικρές που υπηρετούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, προσθέτουν τεράστιο όγο απορριμάτων και αυξάνουν τα προβλήματα στη διαχείρισή τους. Επίσης σε συνθήκες δημιουργίας των τεραστίων πόλεων, των σύγχρονων πόλεων, η διαχείριση των απορριμάτων γίνεται μια πραγματική δύσκολη διαδικασία και βλέπουμε και εδώ στην περιοχή, τις μεγάλες πόλεις Χαλκίδα, Λιβαδιά, Θίβα και λοιπά τι γίνεται. Τα απορρίματα αυξάνονται ποσοτικά ραγδαία. Μεταβάλλονται ποιοτικά με συγκεκριμένο τρόπο και σε όλο και πιο περιορισμένο χώρο, με αποτέλεσμα να μην είναι περιβαλλοντικά διαχειρίσιμα και παρά την πράσινη φιλολογία η μόνη λύση είναι εκεί που υπάρχει η κερδοφορία, αδιαφορώντας τόσο για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος όσο και για τους πολίτες που ζουν σε αυτό το περιβάλλον. Κυβερνήσεις, κράτος, περιφέρεια, δήμη, πλήρως εναρμονισμένοι σε αυτό το πλαίσιο που ανέφερα παραπάνω. Ειλοποιούν κατά γράμμα της ίδιας της κατευθύνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα απορρίματα αλλά και συνολικά και για θέματα του περιβάλλοντος μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων όπως είναι το ΕΣΠΑ, έχουν προς ανατολισμό τη διαχείριση των απορριμάτων από τους ιδιώτες, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη νέου πεδίου και κερδοφορίας, τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, την ανταποδοτικότητα της επένδυσης και αποκλείουν έργα και δράσεις που αποσκοπούν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε όφελος των εργαζόμενων όπως τη δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης με δημόσιο χαρακτήρα, προσλήψεις μόνοι προσωπικό κλπ. Το επιχειρηματικό δημόσιο είναι υπηρέτης του ιδιωτικού τομέα. Αυτή είναι όλη η ουσία. Έτσι, οι βασικές υποδομές που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του κόστος γίνονται με κρατική χρηματοδότηση, ενώ η εφαρμογή της αρχής οριπένων πληρώνει, μεταφέρει τα κόστι της διαχείρισης των απορριμάτων αντί σ' αυτόν που κατασκευάζει τα προϊόντα και παράγει τα απορρίματα, που είναι οι εταιρείες κατασκευής και διακίνησης, στη λαϊκή πλειοψηφία άμεσα ή έμεσα με τα τέλεια ανακύκλωσης θαφής, δημοτικά θέλη και λοιπά. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμάτων αποτελεί προτεραιότητα και διακηρυγμένο στόχο από την αρχή της στιγμίας της, όπως και για τους κατόχους της στην περιφέρεια. Οι βασικές εχμές της πολιτικής αυτής είναι οι παρακάτω. Πρώτον, πλήρη ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμάτων για την εξασφάλιση κέρδους των επενδυτών. Δεύτερον, προώθηση και ενίσχυση του καρκυνογώνου μοντέλου της ταφής και της καύσης των απορριμάτων. Τα βαφτίζουν οικολογικό-ενεργειακό καύσιμο. Την καύση. Σε σημερινό βιομηχανίες και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, γνωστό τι γίνεται στο βόλο και σε λίγο, όσο νούπω, τσιμέντα χαλκίδας με την παραγωγή του SRF και του RDF που είναι καθαρά καρκυνογώνες ουσίες και οι χωματερές και η καύση είναι το μεγάλο έγκλημα που πρέπει να σταματήσει. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη επιστημονική γνώση για να σταθεί κανείς αντίθετος και να απορρίψει αυτά τα σχέδια από τα αυξημένα ποσοστά του καρκίνου και των θανάτων και άλλες ειδικές ασθένειες. Τρίτον, η κυβέρνηση πρημοδοτεί μέσω της περιφέρειας νέους παίχτες στον τομέα της ανακύκλωσης. Φόδσα δε ποδάλ ως ανώνυμες εταιρείες, επιχειρηματίες, ουσιαστικά απαλάσσουν το κράτος από την υποχρέωσή του να συμβάλει στη διαχείριση των απορριμάτων. Τέταρτον, θεσμοθετείται σαν βασικό οικονομικό εργαλείο για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, η αρχή πληρώνω όσο πετάω και η επιβολή τέλος στα απόβλητα με το αυξημένο κόστος διαχείρισης των απορριμάτων να πέφτει στις πλάτες των δημοτών που φορολογούνται επανελειμμένα πολλαπλά και καλούνται να πληρώσουν ανταποδοτικά τέλη που συνέχεια αυξάνονται. Και πέμπτον, με το νέο ΕΣΔΑ ολοκληρώνεται η πλήρηση ιδιωτικοποίηση, αυτός είναι και ο βασικός στόχος όπως και σε άλλους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, το είπαμε. Μέσως δείτε, σε κάθε επίπεδο διαχείριση απορριμάτων, είτε αυτό είναι η αποκομιδή, είτε η μεταφορά, είτε η επεξεργασία κλπ. Με το νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έτσι το ονομάσαμε, ο υπουργός μπορεί να αποφασίζει για οποιοδήποτε περιφερειακό σχεδιασμό, ακόμα και χωρίς την απόφαση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου και για οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο θεωρεί για την επίλυση του προβλήματος, εννοείται και η μεταφορά. Και εδώ έχουμε μεταφορά και από το εξωτερικό. Δεν χωράνε στη Χαλκίδα, ας πάνε στη Θήβα. Δεν χωράνε στη Θήβα, ας πάνε στη Φωκίδα. Ας πάνε και στα Τρίκαλα. Όταν γεμίσουν όλα αυτά, πού θα πάνε τελικά? Εκεί είναι το μεγάλο ερώτημα. Η περιφερειακή αρχή με τις παρατάξεις προηγούμενων κυβερνήσεων δορυφόρους, υλοποιώντας λοιπόν κατά γράμμα αυτή την πολιτική, έχει φέρει την κατάσταση στο κόκκινο. Ως αριστερή παρέμβαση, πιστεύουμε πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων και στην περιφέρεια στερεάς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ιδιωτών επιχειρηματιών και τις λειτουργίες του ίδιου του συστήματος, ώστε να μεταφέρονται όλα τα οικονομικά και άλλα κόστι της διαχείρισης των απορριμάτων και του περιβάλλοντος στη λαϊκή πλειοψηφία. Δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε όταν παραμένει εγκλωβισμένος τις κατευθύνσεις, οδηγίες και χρηματοδότηση φυσικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες προωθούν την υπεχειρηματικότητα και την κερδοφορία. Αποκλείουν έργα και δράσεις που αποσκοπούν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγών σε όφελος των εργαζόμενων, με καθολικό και δημόσιο χαρακτήρα, να το τονίσουμε αυτό, όπως αποκλείουν τις προσλήψεις τους δήμους και γενικά τα μέτρα στήριξης των δημόσιας δομών και υποδομών. Τελειώνοντας, είναι αναγκαία η ανατροπή αυτού του μοντέλου διαχείρισης και των μορφών με τις οποίες υλοποιείται μέσω των πολιτικών, είτε της κυβέρνησης, είτε της περιφέρειας, είτε των δήμων, είτε των ανώνυμων εταιρεών, όπως τις έχουμε βαφτίσει. Τι χρειάζεται? Πρώτον, αποκλειστικά δημόσια διαχείριση. Ενιέως δημόσιο κοινωνικός φορέας με μορφές κοινωνικού ελέγχου. Ενάντεα σε κάθε μορφή ιδιοτικοποίησης, λειτουργιών, περιφέρειας, δήμων. Όχι στα σδίτ, κατηγορηματικά. Δεύτερον, πλήρη και σε βάθος αλλαγή του μοντέλου και της νομοθεσίας για τη συσκευασία των προϊόντων. Και τρίτον, απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ούτε θάψιμο, ούτε κάκψιμο. Εξοικονόμηση φυσικών και ενεργιακών πόρων μέσα από τη μείωση των απορριμάτων. Πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή απορριμάτων και όχι να φτιάχνουμε καινούργια και να λέμε μετά πού θα τα πάμε. Την αλλαγή σύνθεσης τους, να απογορευτεί πρώτα και κυρία το πλαστικό. Τη διαλογή στην πηγή εκεί που παράγονται. Την καθαυτό ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση. Θεωρούμε ότι τα παραπάνω είναι τεχνολογικά εφικτά σε συντριπτικό ποσοστό. Με την προϋπόθεση των γενναίων πολιτικών αποφάσεων. Αυτό χρειάζεται. Κόντρα στην καπιτελιστική και εμπορευματική λογική. Αποφάσεων που μπορούν να επιβληθούν μόνο από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες. Για να κλείσω, βασικοί πυλώνες λοιπόν θα είναι. Θα πρέπει να είναι. Πρώτα και κύρια, η προστασία της υγείας των κατοίκων των περιοχών που γιτνιάζουν, ειδικά με εγκαταστάσεις, ταφείς και καύσεις. Κλείσιμο των εγκαταστάσεων αυτών και πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Μεταφορά του κόστους διαχείρισης τους έχοντες ως βασικούς υπεύθυνους και δημιουργούς του προβλήματος. Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Προάσπιση πάνω απ' όλα των εργασιακών σχέσεων και της μόνιμης εργασίας. Των συνθηκών εργασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων σε όλο το φάσμα διαχείρισης των αποβλήτων. Νέο σχεδιασμός επίπεδο περιφέρειας που να συνδυάζει την τοπική διαχείριση με την παράλληλη εξεσφάλιση υποδομών σε δημοτικό, διαδημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Ανάπτυξη διαλογής στην πηγή, όπως είπα πριν, με άμεση δημιουργία διακριτών ρευμάτων για τα υλικά, όπως είναι χαρτί, γυαλί, μέταλο και λοιπά. Ανακύκλωσης τους χωριστού ρεύματος για βιοαπόβλητα, με άμεση κατασκευή δικτύου μονάδες επεξή εργασίας τους. Μέσα από αυτό μπορεί να γίνει και η παραγωγή compost, κατάλληλος οργανικό λύπασμα που μπορεί να τροφοδοτεί τους αγρότες της περιοχής και βέβαια η κατασκευή άλλων κέντρων ανακύκλωσης για υλικά όπως είναι οι μπαταρίες, οι λαμτήρες κλπ. Η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων πρέπει να γίνει με θέσπιση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων που δεν υπάρχουν, το αντίθετο μάλιστα, εδώ κάνει ό,τι θέλει ο καθής και όπου θέλει, και η κατασκευή τους να αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες. Ωστόσο να αποφεύγεται οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρινση. Οι πόροι για τη συνολική διαχείριση τελειώνουν. Κυρία Πολυζόρι, δεν σας διακόψα καθόλου. Τελειώνω. Από την ώρα που είπατε τελειώνω, έχουν περάσει δέκα λεπτά και. Συγγνώμη. Να σας πω κάτι. Όλοι οι επικεφαλείς με βάση την προτροπή μου, την αρχική, ούτε πέντε λεπτά δεν μίλησα. Έχω δύο σιρούλες. Συγγνώμη, για την άλλη φορά μου επηρεθήκατε. Ο κύριος Αναγνωστάκης μίλησε δέκα λεπτά, η κυρία Μπατζελή δέκα λεπτά, ο κύριος Χρονάς πάνω από δέκα λεπτά. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Εσείς πόσα έχετε μιλήσει, ξέρετε? Σας παρακαλώ. 20 λεπτά. Εσύ. Γιατί? Μη μου λέτε ότι μίλησαν πέντε λεπτά οι άλλοι. Είμαι μία. Εντάξει. Είμαι μία. Σας παρακαλώ. Να ολοκληρώσω. Έχετε όμως τη δυνατότητα να μιλάτε όλοι. Για να ολοκληρώσω και πάντα με κόβετε στο τέλος. Δεν ξέρω γιατί. Όταν κοντεύω να τελειώσω. Λοιπόν, τελειώνω. Ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας μαζί και των υπόλοιπων υπηρεσιών των δήμων, μονημοποίηση όλων των συμβασιούχων, πρόσθετες δαπάνες και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση του αντοποδοτικού χαρακτήρα της διαχείρισης. Κλείνω λοιπόν. Ενέτη 2022, η πρόοδος της τεχνολογίας, τα υλικά, η ίδια ιππιστημονική γνώση, μας παρέχουν τη δυνατότητα να υπάρξει εντελώς διαφορετική διαχείριση. Ένα τέτοιο σύστημα έχει μία απαραίτητη προϋπόθεση. Να σχεδιάζετε, να χρηματοδοτείτε από το δημόσιο, με γνώμονα της ανάγκης της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι το κέρδος του κάθε εργολάβου που ανακατεύεται με την πίσνα των σκουπιδιών. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σε ευχαριστώ και εγώ. Να είστε καλά. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Συγγνώμη, συγγνώμη. Έχουμε τους ανεξάρτητους. Κάποιος θέλει να μιλήσει. Εγώ και ο Δούρος είμαι. Ένα λεπτό. Έλα κύριε Δούρο. Λοιπόν, ένα λεπτό θα σας απασχολήσω. Η διαχείριση των απορριμάτων είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν και στο μέλλον. Έχει υγειονομικό και οικονομικό στόχο. Η πρόταση είναι να υπάξει μια ευρεία σύσκεψη υπό την Περιφέρεια με όλους τους φορείς, τον αρμόδιο Υπουργό και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα αποβλήτων. Ευχαριστώ, τίποτα άλλο. Ευχαριστώ κύριε Δούρο. Νομίζω ότι η κυρία Κατσιμίχα θέλετε να πείτε κάτι. Κύριε Κορουπούλη, ναι. Συγγνώμη. Ο κύριος Σαρμάς. Αμέσως μετά βάζω. Τελευταία, τελευταία. Δεν πειράζει. Καταρχάς να ευχαριστήσω τον κύριο Χρονά, ο οποίος παρότι είναι ο μεγαλύτερος όλων μας, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι αυτός που ασχολείται πάρα πολύ, κάνει πολλή δουλειά, ενημερώνεται για όλα και ενημερώνει και εμάς για πάρα πολλά θέματα. Και τον ευχαριστώ προσωπικά και πιστεύω ότι και οι υπόλοιποι το έχουμε δει αυτό. Πράγματι, η διαχείριση των απολυμάτων, όπως είπε και ο κύριος Δούρος, γιατί περίπου στην ίδια κατεύθυνση είμαι κι εγώ, με αυτά που είπε πριν ο κύριος Δούρος, είναι ένα θέμα που είναι τεράστιος στην Ελλάδα, αλλά η περιφήρειά μας ίσως αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γιατί πέρα από το ότι είναι μια μεγάλη περιφέρεια, έχει και τη βιομηχανική περιοχή, η οποία δυστυχώς μας δίνει τα απορρήματα της, αλλά επί τόσα χρόνια, εξαιτίας της, θεριθήκαμε τεράστιους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ενώση, και είμαστε όμως υποχρεωμένοι να διαχειριστώμε και τα απορρήματα τους. Φοβάμαι πως είμαστε η περιφέρεια με τα μεγαλύτερα προβλήματα σε όλη την Ελλάδα, γιατί και θα πρέπει άμεσα όσα σχέδια υπάρχουν υλοποιείς, όπως είναι η οχητά της Λαμίας, της Χαλκίδας και όπου αλλού, να προχωρήσουν σύντομα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι παίρνουμε αποφάσεις, θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα, τα ξεκινάμε και δεν τα τελειώνουμε έγκαιρα, ώστε να προνάβουμε να λύσουμε προβλήματα. Θα πρέπει άμεσα η περιφέρεια, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως είπε πριν και ο κύριος Δούρος και το επισκέπτονα και οι προγούμενοι ομιλητές, με τον Υπουργό και τους άλλους να καθίσουν κάτω να πάρουν αποφάσεις και να καθίσουν αποφάσεις και να καθίσουν αποφάσεις και να καθίσουν αποφάσεις και να καθίσουν αποφάσεις. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Κοροπούλη, έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, επειδή είναι το θέμα και στιάζεται στη βιοτιά και συγκεκριμένα στη Θήβα, στο οχιτά της Θήβας, εσείς ήταν και δήμαρχος στο Σαπρόνια, γνωρίζετε πολύ καλύτερα τα θέματα όλα αυτά, ξέρουμε όλοι ότι οχιτά της Θήβας έχει 8-9 μήνες ζωή, έχει δεν έχει. Το τρίτο κύταρο δεν έχει όχι μόνο ξεκινήσει, όχι μόνο κρηματοδότητο, αλλά βρίσκεται σε προφορικές συζητήσεις διαφόρων τραπεζιών. Λοιπόν, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση άλλος δήμος, είτε είναι η Εύβοια, δεν έχουμε κάτι με την Εύβοια, αντίθετα την αγαπάμε, είτε Φωκίδα λέγεται, είτε Φθιώτιδα, να δεχτεί το παραμικρό στη Θήβα. Θα ήθελα να πω και δεν ξέρω αν είναι ο γιος μας εδώ της περιφέρειας, ότι όποιος έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να μιλήσει με ανθρώπους σοβαρούς, καθηγητές και τα λοιπά σαγγολογικά δημόσια σοβαρά μοσχομεία, θα ακούσετε το εξής. Είχα την τύχη να ακούσω επειδή βρισκόμουν στο γενηματά με κορονοϊό. Λοιπόν, αυτό που λένε στατιστικά ανάλογα με τον πληθυσμό της Θήβας, είμαστε, έχουμε πρώτια φθινώσηση του παρκίνου και στους θανάτους. Λέει κάτι αυτό, οφείλω και θα δώσω μάχη να προστατέψω τους κατοίκους αυτού του δήμου. Και θα παρακαλέσω πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε και τον σεβαστό κύριο Περιφερειάρχη, τον εκτιμώ πάρα πολύ, ένα περιφερειακό συμβούλιο το κάνω τώρα έτοιμα και απαιτώ να γίνει δεκτό, να γίνει στη Θήβα, διότι έχουμε γίνει ως κουπεδοτενεκές της ΤΡΑΣ και να μην μπορούν να ολοκλήρουν της Ελλάδας. Εγώ δεν μιλάω πολύ και το ξέρετε κύριε Πρόεδρε. Απαιτώ να γίνει δεκτό, το έχω ξαναπεί, κανείς δεν μου απαντά, είτε προφορικά είτε γραπτά, στο όνομά μου. Γενικότερα απαντούν, στο όνομά μου όχι. Αυτό μου φέρνει ιδιαίτερη χαρά βέβαια, αλλά ας γίνει στο όνομά σας. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και εγώ ευχαριστώ κύριε Κοροπούλη. Το λόγο έχει, έχουμε κάποιον που είναι να μιλήσει και... Α, τώρα είμαστε εκτός. Δεν ξέρω. Κοιτάξτε, εμείς ξεκινήσαμε 11 η ώρα. Ήδη είναι 3,5 η ώρα. Λοιπόν, έχουμε αρκετά θέματα. Σας έδωσα τον λόγο, ειλικρινά, όταν ήταν για τους φορείς της περιοχής του διστόμου. Αλλά λείπατε. Δεν έλειπα. Προσπαθούσαμε να μιλήσουμε όλα τα κατά. Αν θέλετε, ήρθα να διαδώσουμε. Δύο λεπτά. Συγγνώμη, για να πάρω και την έγκριση από τους υπόλοιπους συναδέλφους. Με δύο λεπτά θα τελειώσετε. Πέντε λεπτά. Είναι σίγουρο ότι δεν θα... Τα προβλήματα της παιδείας αξίζουν και πέντε λεπτά. Επειδή έχετε επικεντρωθεί σε κάτι, το έχω διαβάσει το χαρτί σας, θέλουμε να επικεντρωθείτε στο συγκεκριμένο και όχι να μιλήσουμε γενικά για την παιδεία. Να κλείσω λίγο το θέμα της συγκεκριμένης. Συγγνώμη. Θα περιμένετε όμως λίγο, κυρία Μητσοκώστα. Γιατί θα κλείσει ο κύριος Περιφεριάρχης το θέμα που συζητάμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πραγματικά, ένα ζήτημα που όφειλε, κατά την άποψή μου, να είναι εν πολλής τεχνοκρατικός και ελαχίστος πολιτικός, είναι να εξελιχθεί στην ακριβώς αντίθετη περίπτωση. Και το λέω αυτό γιατί είναι ένα ζήτημα διαχείρισης σκουπουδιών, που έχει για παράδειγμα μικρή ιδεολογική αναφορά, χωρίς να υποβαθμίζω δόλος και τις προσεγγίσεις που τέθηκαν από τους συναδέλφους. Και σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα στο οποίο μια πολύ σωστή θωρακισμένη τεχνοκρατική βάση, που να βρίσκει λύσεις και αποτελέσματα, να ελαχιστωποιεί κόστι, να ελαχιστωποιεί χρόνους, να ελαχιστωποιεί όχληση, να μεγιστοποιεί ως εκ τούτου το όφειλος που έχει καθένας από αυτήν την διαχείριση, νομίζω ότι θα έκανε και απείρως απλούστερη, ευκολότερη τη ζωική τη διαχείριση της πολιτικής ηγεσίας του πρώτου βαθμού αυτοδίκησης, πρωτίστως που έχει την άμεση αρμοδιότητα και αναφορά, και ακολουθώς όλων ειμών όσοι έχουμε ένα ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον πάνω στο ζήτημα, για να μην συμβαίνει αυτό. Κοντολογίσω και να το πω πολύ απλά, ξεκινώ και το λέω με παρουσία ότι δεν βρίσκω λογικό να έχουν εξωθηθεί χωρίς δικοί τους ευθύνοι οι δήμαρχοι, σε ένα γράψεις βήσε τόση τόνη, τόσα χιλιόμετρα, τόσα ευρώ με ασκησούλες και πολλαπλεσιασμούς. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η διαχείριση καταλήγει και σε διενέξεις, σε έριδες και σε κόντρες που αν θέλετε υπονομεύουν και την ενότητα και την περιφερειακή συνείδηση, αν θέλετε και την κοινωνική ηρεμία στο τέλος τέλος. Όπως γνωρίζουμε όλοι και υπόθεκε ξάλλου και νωρίτερα, στη Στερεά Ελλάδα η διαχείριση των στερεών αποβλητών είναι μια αμυγώς διαδημοτική υπόθεση, με την έννοια ότι λαμβάνει χώρα από τον Φορέα Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, που είναι μια ανώνυμη εταιρεία με μετόχους τους δήμους της Στερεάς, σχεδόν όλους τους δήμους, αλλά εν πάση περιπτώσει τους δήμους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά σε σχέση με εμάς και θα θέλαμε από αυτό να ξεκινήσω. Μας έχετε ακούσει πολλές φορές να λέμε ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα, δεν μας ενδιαφέρει, νομίζω και με έναν προσωπικά, αλλά και όλους τους συναδέλφους της περιφερειακής αρχής, μάλλον το αντίθετο, ενδεχομένως πολλές φορές και μέχρι παρεξηγήσεως καταπιανόμαστε και με ζητήματα, πέρα και πάνω από την αρμοδιότητά μας, ακριβώς επειδή είναι ζητήματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τους συμπολίτες μας και ως εκ τούτου τα θεωρούμε εν τη ευρεία αλλά ουσιαστική ενία και το δικό μας πολιτικό ενδιαφέροντος. Ωστόσο, εδώ πέρα έχουμε την εξής ειδοποιόδιαφορά σε κάποια, στα πολλά και σίγουρα στα τρέχοντα αυτές τις ημέρες που μιλάμε, ζητήματα της διαχείρισης των στερεών απορριμάτων. Σήμερα μιλούμε για μια ποσότητα λίγων χιλιάδων τόνων, νομίζω έξι χιλιάδων τόνων σε τέσσερις μήνες. Αυτό είναι το πεδίο που έχει δημιουργήσει την οξύτητα των τελευταίων ημερών χωρίς βέβαιος να μην αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει από πίσω και ένα πολύ μεγάλο υπόβαθρο ενός ουσιαστικότερου ζητήματος. Το οποίο, εγώ θα σας πω με την ίδια παρεσία, ότι είχουμε απόλυτα βέβαιος ότι αυτοί οι έξι χιλιάδες τόνοι μπορούν να χωρέσουν σε τρεις, αν όχι τέσσερις, ενεργούς χιτά που βρίσκονται στα όρια της περιφέρειας της Στεράς Ελλάδας, πλέον του ενεργοποιηθέντος χιτά των Τρικάλων. Και προς τούτο, χρειάζεται μάλλον η καλή διάθεση, για να μην αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει από πίσω και ένα πολύ μεγάλο ενός ουσιαστικότερου ζητήματος. Και προς τούτο, χρειάζεται μάλλον η καλή διάθεση και το πνεύμα συνεργασίας, παρά μια αληθινή ασύνθετη πρακτικά άσκηση. Σε λίγους μήνες, όπου τα Τρικάλα θα είναι πιο προβληματικά, και με την επιφύλαξη βέβαια του σημαντικού προβλήματος, γιατί ενημερωθήκαμε τώρα αυτές τις ημέρες για τη μεταφορά της Χαλικήδας στα Τρικάλα, αλλά σε αυτό σκοπί μας δεν εμβαθύνω, γιατί ανεξαρτήτως του Φεβρουαριού, λέω ότι για το τωρινό που τρέχει ένα ζήτημα με τη μεταφορά, με τη σύμβαση, είναι ένα λεπτό διαδικαστικό ζήτημα, οπότε ας μην βουτήξουμε τόσο βαθιά στην δημοτική διδαχείριση, αλλά το καταγράφουμε ως υπαρκτό. Το Φεβρουάριο βεβαίως, τα ζητήματα εφόσον δεν παραταθούν τα Τρικάλα, ή εφόσον αυτοί οι υπερεπέκτες των Τρικάλων έχουν τοξεύσει πια το συνολικό κόστος, τότε θα έχουμε ένα ζήτημα πραγματικά μεγαλύτερης κλίμακας, για το οποίο βεβαίως πρέπει να είμαστε σαφώς από σήμερα προετοιμασμένοι. Χρησιμοποιούμε πολύ επιφύλαξη το πρωτοπληθυντικό, με την ανάγνωση που είπαμε ορίτερα, όχι της τυπικής αρμοδιότητας, αλλά του ευρύτερου ενδιαφέροντος. Ωστόσο, ακριβώς επειδή το ζήτημα σε αυτήν του τη φάση έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, νομίζω πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί στο τι λογίζεται ως ευρύτερος αυτοδικητικός ρόλος και ανάγνωση των ζητημάτων της περιφέρειας και τι λογίζεται ως εσωτερική παρέμβαση. Και σε αυτό θα πρέπει να είμαι πάρα πολύ σαφής. Νομίζω πως είναι σε λάθος προσανατολισμό να μπούμε εμείς στα εσωτερικά διαδημοτικά ζητήματα. Μπορεί καθένας εξημών ή και όλοι μαζί να έχουν μια άποψη περισσότερο ή λιγότερο εμπεριστατομένη. Εγώ θα σας πω πάλι με ειλικρίνεια ότι θεωρώ ότι ό,τι έχουν γίνει άστοχες κινήσεις από πάρα πολλές μεριές σε όλο αυτό το διάστημα. Και όποιος το αρνείται είναι δεχομένος να το βλέπει με μια μερολεψία. Σίγουρα εμείς το βλέπουμε όσο πιο αντικειμενικά και αυτή είναι η δική μας ανάγνωση. Όμως ο ρόλος της περιφερειάστερας Ελλάδας σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ και λέω με ευθύτητα ότι πρέπει να κάνει μια παρέμβαση εκεί που πρέπει. Όχι μια παρέμβαση όμως στα εσωτερικά μιας αχείρισης ενός αυτοδιοίκητου διαδημοτικού φόρεα, αλλά δίπλα στον φορέα και δίπλα στους δημάρχους προς κάθε τρίτη κατεύθυνση προς το Κεντρικό Κράτος, προς τις Βρυξέλλες ή μέσα και από τις ίδιες της δυνάμεις με οποιοδήποτε τρόπο, με οποιοδήποτε εργαλείο, με οικονομική στήριξη, με ό,τι άλλο ήθελε απαιτηθεί προς αυτό το σκοπό. Αλλά ξαναλέω με δύο προϋποθέσεις. Όχι μέσα στους δημάρχους, δίπλα στους δημάρχους και για θέματα τα οποία δεν εκφράζουν μέρος, αλλά εκφράζουν το όλον. Και εγώ, τουλάχιστον, σε αυτά τα δύο πεδία θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε απολύτως απαρέγλητοι. Όχι με τη λογική του αποστασιωπημένου παρατηρητή. Δεν έχουμε υιοθετήσει ξαλλού ποτέ τέτοια λογική σε όλα τα χρόνια και αυτής και της προηγούμενης ητίας. Αλλά με τη λογική αυτού που, δίπλα στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, με όρους συνεργασίας και συναλληλίας, στέκεται, συμπαρίσαται, βοηθά και δίνει μαζί μικρούς και μεγάλους αγώνες. Όχι, όμως, στη λογική του διαδημοτικού τροχονόμου, από τον οποίο μπορεί να κινδυνεύσει και η περιφερειακή συνείδηση, αλλά και η ίδια η φιλοσοφία του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και της περιφερειάς τεράς Ελλάδας. Εξάλλου, και το λέω έτσι με πολύ μεγάλη σαφήνια, η περιφερειά της τεράς Ελλάδας, ναι, έχει αναλάβει ευθύνες, κάποιος συνάδελφος νωρίτερα της ανέφερε, δεν θυμάμαι αν είναι ο κ. Χράνσι ή η κ. Μπατσελί και ζητώ συγγνώμη. Κάποιος συνάδελφος, νομίζω, ανέφερε νωρίτερα αυτά τα παιδεία. Ναι, έχουμε αναλάβει σε πείσμα... Συγγνώμη, συγγνώμη Δημήτρη μου. Ναι, έχουμε αναλάβει την ευθύνη να χρηματοδοτήσουμε ή και να εκτελέσουμε έργο αντιστήριξης στον Χιτά Χαλκιδάς που μόλις έκλεισε. Όχι ότι υπέρσεχνουν τα χρήματα, έχουμε κανένα τελείως κουβατήρι για την οικονομική αντιξιότητα, αλλά και σίγουρα είναι και ένα έργο, έτσι να μιλήσουμε και λίγο ηλαρά, δεν είναι και πολιτικώς ελκυστικό για να το πανεγυρίσεις κάποιος με την ολοκληρωσή του, αλλά επειδή είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, έχουμε αναλάβει αυτή την ευθύνη. Και προς τούτο, άμα τη ελέυση σχετικού αιτήματος από τον αρμόδιο φόρεα με τις απαραίτητες φυσικά μελέτες, εγκρήσεις και αδεδοτήσεις, θα βάλουμε όλες μας τις δυναίμεσες, το υστέρημα των οικονομικών και διαχειριστικών μας δυνάμεων, για να το κάνουμε πράξη. Και, βέβαια, και για τον δρόμο στοχητά της Στίας. Εκεί, βέβαια, είναι μια απίρος μικρότερη δαπάνη, λίγων δεκάδων, χιλιάδων ευρώ, εκτός όσων πληροφορούμε. Είναι, βέβαια, ένας δημοτικός δρόμος, άρα, ο δημοσιοστιάς σε διψού, και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει, εφόσον μας αισθήθηκε κάτι τέτοιο, εκεί πέρα μπορούμε να πούμε και με πολύ μεγαλύτερη άνεση, λόγω του μικρού μεγέθους της επέμβασης, ότι πολύ άμεσα, πολύ γρήγορα θα στεράμουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και το ίδιο σχετίζει και για πράγματα που δεν στοιχίζουν με την οικονομική έννοια στην περιφέρεια, αλλά μπορεί περιφέρεια να είναι χρήσιμη, να εντύνουμε τις φωνές και τις διδικήσεις για τη χρηματοδότηση των ΜΕΑ Χαλκίδας και Λαμίας. Θα μπορούσαμε να έχουμε, παρότι δεν είναι τυπικά ρόλους μας, αλλά για μένα θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να ξέρουμε για ποιο λόγο από τις υπηρεσίες του ΦΟΔΣΑ δεν έχει ακόμη και σήμερα παραδοθεί η ΜΕΑ της ΣΤΥΒΑΣ και αντίθετα μοιάζει όλο και να απομακρύνεται ακόμη και η δοκιμαστική της λειτουργία. Ξέρω ότι το ίδιο πράγμα προβληματίζει και το ΔΕΣ και τη γενική συνέλεση του ΦΟΔΣΑ, οπότε δεν είναι κάτι καινούριο πολύ, αλλά σε κάθε περίπτωση όλα αυτά έχουν απαντήσεις και πρέπει να έχουν. Και πάρα πολλές φορές οι υπηρεσίες που τρέχουν αυτά τα πράγματα έχουν τις αντίστοιχες ευθύνειες τους. Και προσπαθώ πάλι να είμαι πάρα πολύ ευθελός. Παρακαλώ. Επειδή θέλω να το αποσαφενήσει το σώμα. Η πρώτη χρέωση σε επίπεδο ευθυνών, αγαπητέ κύριε Περιφεριάρχη, είναι στη διαχειριστική αρχή που δεν έτρεξε την ένταξη των δύο ΜΕΑΧΙΤΗ, Λαμίας και Χαλκίδας. Λέτε τώρα ότι υπάρχει πρόβλημα στην ορίμανση του έργου από την πλευρά του ΦΟΔΣΔΑ και γι' αυτό υπήρξε πρόβλημα στην ένταξη και ακτιματοδότηση. Να το διεκρίνησω. Έχουμε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Η πρώτη είναι ΜΕΑΧΙΤΗ Λαμίας και ΜΕΑΧΙΤΗ Χαλκίδας και η άλλη είναι Θύβας. Στη ΜΕΑΧΙΤΗ Λαμία και Χαλκίδα, αυτό που εκκρεμεί, εφόσον κατά τον υπηρεσιακό ισχυρισμό του ΦΟΔΣΔΑ είναι όρημες και πλήρες συμμελέτες, εκκρεμεί η κεντρική χρηματοδότηση. Δεν είναι διεκρίνηση από τη διαχειριστική αρχή της Περιφεριάς της Ελλάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση, εδώ μιλούμε για αυτό το σημείο. Για τη δε περίπτωση, όμως, της Θύβας, εδώ πέρα έχουμε μια κατασκευή, η οποία δεν έχει γίνει στον χρόνο που θα έπρεπε να γίνει. Και αυτό είναι μια αναντήρητη πραγματικότητα. Όχι, για τη ΜΕΑΧΙΤΗ της Θύβας... Συμπερασματικός. Και με βάση όλο αυτό το σκεπτικό που ανέπτυσα προηγουμένως, σε σχέση και με την αυτοτέλεια και την ευθύνη συνεργασίας των οργάνων, που είναι δύο αρχές, όχι αντιφατικές μεταξύ τους, αλλά συμπληρωματικές. Η δική μας πρόταση είναι σε επόμενη εβδομάδα, να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε. Η δική μας πρόταση είναι σε επόμενη, ή και στην επόμενη συνεδρία του περιφερειακού συμβουλίου μας, να προσκληθεί ο Φόδσα, εκπροσωπήθη κατά την κρίση του, κάθε φορά που προσωπείται, όπως αυτός το αξιολογεί, ούτως ώστε να μας ενημερώσει, αλλά και για όλα αυτά τα ερωτήματα, που είναι ερωτήματα όλων μας, για να μοιραστούμε και όλοι μας τις σκέψεις, προτάσεις και ενδεχομένους τις αποφάσεις μας πάνω σε αυτό το πεδίο. Και ταυτόχρονος, κάτι που δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, αλλά έχει ένα χαρακτήρα μηνύματος. Είμαι προσωπικά απολύτως πεπισμένος ότι ο φορέας διοικείται και ως δελτασύμμα και ως γενική συνέλευση από ικανότα τους και αξιολογότα τους δημάρχους, οι οποίοι έχουν όλη μα όλη τη δυνατότητα και την τεχνική, αλλά και την συνειδησιακή, από αυτό το τραπέζι που κάθονται, να σηκωθούν με συμφωνία, να σηκωθούν με λύσεις και να σηκωθούν με προτάσεις, τις οποίες μετά, εμείς ως περιφερειακή αρχή, σε αυτά που θα μας φέρουν όλοι μαζί, θα έχουμε την πολύ μεγάλη και απόλυτη, θα έλεγα, ευθύνη, να τις υποστηρίξουμε θεσμικά, πολιτικά, οικονομικά, έμπρακτα και συμβολικά και με κάθε τρόπο που θα επιτρέπουν οι δυνάμεις μας και προς κάθε κατεύθυνση. Οπότε, αυτό είναι που βάζουμε, κύριε Πρόεδρε, στο τραπέζι και θεωρώ πως αυτή είναι μια ωφελή παρέμβαση από μερειάς περιφερειάς τεράς Ελλάδας. Περιφερειάρχα, με βρεις τη σύμφωνο γενικά αυτή η λογική. Θέλω να σας πω όμως κάτι για να το καταλάβετε τι λέμε. Για να καταλήξουν σε ένα οφθαλμοφανές ότι ο Χιτάης Τιέας έχει 210.000 δυνατότητα σκουπίδια να πάρει ακόμα σε μια προ... είναι για 17 χρόνια. Χρειάζεται να μην πάει το Προεδρείο, η τεχνική υπηρεσία του ΦΟΣΝΑ. Κάνανε επιτροπή με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, τον Μπουραντά. Το καταλαβαίνετε τι σας λέω, δηλαδή κάποια στιγμή. Δεν είναι ότι εδώ μεταφέρει κανένας μια κακοπιστία. Το πρόβλημα έχει τον έτσι μπράβο. Με καταλάβατε τι λέω. Εγώ θεωρώ ότι σε σωστή βάση κινείται το να κάνουμε αυτή τη κουβέντα και να παρακολουθήσουμε. Διακριτικά με αυτό δεν πάει κανένας να... Κύριε Περιφερειάρχη, συμφωνούμε και εμείς ως παράταξη λέω με την πρότασή σας. Θα έλεγα όμως ότι θα έπρεπε να προσκληθούν ως προστήκη το κάνει με την πρόταση. Παράλληλα με τον ΦΟΛΔΑ, που θα εκπροσωπηθεί όπως εκείνος τα κρίνει, είτε πολιτικά είτε υπηρεσιακά είτε και με τις δύο εκφάνσεις έκφρασης, πρέπει οπωσδήποτε να είναι και η ΠΕΛ, στη λογική της συνέργειας και συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου. Ας εκπροσωπηθεί με όποιον ήθελε, είτε με τον πρώην ή με κάποιον μέλος του διοικητικού συμβουλίου και κατά τη γνώμη αν και εφόσον εσείς κρίνετε ότι η αναθεώριση του περιφερειακού επικρισιακού σχεδιασμού είναι μια αρμοδιότητα αρκετά σοβαρή, καθορίζει το πλαίσιο αρχών που θα λειτουργήσουμε το επόμενο διάστημα, ο γραμματέας διαχείρισε στον αποβλήκον ο κύριος Γραφάκος, ο οποίος είχε δεσμεθεί ο ίδιος ότι πρέπει οπωσδήποτε να τρέξει η αυτοδιοίκηση λύσης μέχρι το καλοκαίρι του 2023, ιδάλλως τας δει είναι μονόδρομος. Αυτό εκτιμούμε, τώρα αν κάποιοι άλλοι δεν θέλουν ας μην το ακούσουν. Θεωρώ όμως πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η σύνθεση έτσι ώστε να έχουμε και την κυβερνητική άποψη και την άποψη του ΦΟΣΔΑ και της ΠΕΔ, και βέβαια θα έχουμε και εμείς τη δική μας δυνατότητα να εκφράσουμε και άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κύριε Πρόεδρε, μετά από την συζήτηση την οποία κάναμε και την κατάθεση απόψων, εκτιμώ ότι πρέπει να κάνουμε δύο βασικά πράγματα, κατά τη γνώμη μας. Το πρώτο είναι, σε συμφωνία με ΠΕΔ, ΠΟΣΑ, Δήμους, να δούμε πώς θα μπορούμε να καταφέρουμε, μεταβατικά μέχρι την κατάληξη των μεγάλων έργων, θα μεταφερθούν τα απορρίματα των Δήμων με το ποιο κόστος, το οποίο κόστος θα πρέπει να πληρωθεί από το Κεντρικό Κράτος. Το δεύτερο, να δούμε την επιτάχυνση των έργων τα οποία έχουμε αποφασίσει. Του πες να έχεις. Ακριβώς. Τρίτον, να γίνει μια επιτροπή κοινή, όπου θα παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου. Αντέδρασα στην πρόταση του κ. Αναγνωστάκη για τον κ. Γραφάκο, γιατί ο κ. Γραφάκος είναι ο εμπνευστής της πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμάτων. Της πλήρου. Να έρθει να σου πει στο όργανο. Την έχει πει. Να έρθει να σου πει στο όργανο. Δεν με καταλάβατε. Όχι, όχι. Εγώ δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Αυτό είναι... Να τον καλέσουμε, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά το τι θα πει ο κ. Γραφάκος, το έχουμε δει το τι γίνεται στην Αττική σε ορισμένους δήμους, με ποιες διαδικασίες, με ποιους διαγωνισμούς. Και το τι εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης σαν έργα διαχείρισης των απορριμάτων από εταιρίες οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε να μετοπίσουμε το μεταβατικό στάδιο και το δεύτερο, της ολοκλήρωσης των έργων, τα οποία είτε καθυστέρησαν, είτε το ΦΟΣΔΑ δεν τις ολοκλήρωσε. Ή εμείς δεν παρακολουθήσαμε το έργο του ΦΟΣΔΑ, πρέπει να το κλείσουμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν πηγαίνουμε ομαδικά μια επιτροπή στα Γιάννενα. Στα Γιάννενα. Να δείτε πώς είναι πραγματικά κάθε μία σεργασία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για όσα υπόθεκαν. Ευχαριστούμε και τον κύριο Περιφεριάρχη, που ανέφερε... Συγγνώμη. Για ποιο θέμα? Για τη διαχείρηση απορριμμάτων. Να το κλείσουμε λίγο. Το κλείσαμε. Κατέληξε ο κύριος Περιφεριάρχης, επομένως κλείνουμε και τελειώνουμε το θέμα. Πριν ο κύριος Περιφεριάρχης, γιατί έχουμε ήδη καθυστερήσει, δίνουμε παράταση στον Περιφεριάρχο Συμβούλιο, γιατί πέρασαν τέσσερις ώρες, κατά μία ώρα τουλάχιστον, για να είμαστε εντάξει τουλάχιστον και τυπικά. Επίσης διαδικασίας. Όχι. Επίσης διαδικασίας. Για πες κύριε Δημαρχή. Επίσης διαδικασίας, εκτός, επειδή βλέπω ότι έχω τραβήξει τα θέματα, να πάμε να κάνετε ένα διάλειμμα μία ώρα να φάμε ένα γεύμα και μετά να συνεχίσετε μέχρι το βράδυ, όσο θέλετε. Το πρωί. Γιατί και ο κόσμος έχει κουραστεί, βλέπω. Άλλοι, βλέπω εδώ πέρα, συνάδελφοι έχουν κουραστεί. Της διαδικασίας. Καταρχήν θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κύριο Δήμαρχο, όπου οφείλω να πω ότι είναι ο μοναδικός Δήμαρχος που πηγαίνουμε και μας φιλοξενεί με αυτόν τον τρόπο. Άρα πρέπει να το αποδώσουμε του Γιάννη, και δεν πρέπει να τον προσβάλλουμε. Είναι μεγάλη η τιμή μας, το δεύτερο, ως επικεφαλής. Θα κάνω μια διαδικαστική πρόταση, αν μπορεί τα επόμενα θέματα να μην είναι οι ερωτήσεις, να τα ξεπεράσουμε αυτά, να περάσουμε στα θέματα της ημερήσειας διάταξης, να τα κλείνουμε, τα οποία εκτιμώ, τουλάχιστον από πλευράς παράταξης. Κύριε Περιφερειάρχα, δεν θα τα καταψηφίσουμε όλα, αλλά θα λέμε ναι ή όχι. Μπορούμε... Εγώ δεν θα μιλήσω. Όχι, όχι. Δεν θα τις δώσετε το λόγο καθόλου. Εγγράφω. Προβλέπετε, θα τα βάλω μπροστά. Λοιπόν, τώρα... Μισή ώρα και έχουμε κλείσει. Εμείς το αναλαμβάνουμε ως παράταξε. Δεν θα πάρουμε το λόγο μόνο... Ναι, έχω μια εκκρεμότητα με τον κύριο Βούλγαρη και θέλω να... δεν ξέρω αν μπορεί να συνενέσει. Μπορούμε να το πούμε σε κάποιο άλλο αυτό που προτείνατε? Να το... Στο επόμενο. Ωραία. Άρα, λοιπόν, με τον κύριο Βούλγαρη, το πάμε στο επόμενο. Το κλείνουμε και μένουν τώρα οι ερωτήσεις. Οι οποίες, τουλάχιστον για ορισμένα, έχουν συζητηθεί. Εάν θέλετε, ή να τα μεταφέρουμε στο επόμενο, ή να απαντήσουμε γραπτός. Γραπτός. Κύριε Πρόεδρε, και εγώ. Εμείς γραπτός. Κύριε Αναγνωστάχης. Γραπτός θα λέγατε. Υπάρχει μια επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Σκούρα, η οποία μπορεί να απαντηθεί γραπτός μετά από τη Σύμφωνη Γνώμη και του ίδιου. Ναι. Υπάρχει μια ερώτηση απλή του κυρίου Παρασκευάδου Ρώσου, που και αυτή, με τη Σύμφωνη Γνώμη του, μπορεί να απαντηθεί γραπτός. Ναι. Μου χρωστάει ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΕ, μια απάντηση γραπτή από το προ-προηγούμενο συμβούλιο για τα κλαβέματα που καίει στο Μιλάκι Εταιρεία. Και της Κατερίνας Κίτσ. Και της Χρ. Μπαντζιλή είναι σε εκκρεμότητα η απάντηση. Και επιπλέον, χρωστάει στην ίδια ενότητα, μια απάντηση για την λειτουργία δαμαριού στο Αλιβέρι, που παράλληλα με τη δική μας όκληση, έβγαλε ανακοίνωση διαμαρτυρίας και ο δήμος κοίμησε Αλιβερίου. Άρα λοιπόν, αυτά τα τρία θα απαντηθούν. Μένει όμως, κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση που καταθέσαμε της Πολιτικής Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Προοδευτική Συμμαχία του της Λιβαδιάς, η οποία και αυτή μπορεί να απαντηθεί γραπτός... Έχει ήδη ασχοληθεί η κυρία Παπαθωμά και έχει απαντήσει. Θα το στείλει. Ωραία. Άρα λοιπόν, θερμή παράκριση να μας κοινοποιηθεί στο αμέσως διάστημα η απάντηση σε όλους, κυρία αντιπεριφεριάρχη. Ναι, όχι. Με τη δική σας ευθύνη, εσείς έχετε ευθύνη να απαντήσετε. Και μένουν μόνο τώρα, κύριε Πρόεδρε, τα ζητήματα των ψηφισμάτων τόσο της μεγάλης συγκέντρωσης που έγινε στο Κέντρο Υγείας Τηλίδας, που διαμαρτυρήθηκαν οι κάτοικοι της Ανατολικής Φδιότητας για την κακή κατάσταση που υπάρχει και βεβαίως ένα αντίστοιχο ψήφισμα από την συνάντηση, παύλαση, σύσκεψη φορέων κατοίκων και εργαζόμενων... Ανατολικής Φδιότητας. Όχι, για το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Πάρα πολύ σύντομα, σε τρία λεπτά. Προφανώς, εμείς θα θέλαμε να υιόθατηθούν τα ψηφίσματα, προφανώς θα θέλαμε να υπάρξει μια στήριξη ομόφωνη του Περιφοριακού Συμβουλίου στο δίκαιο αυτό αγώνα που κάνουν εργαζόμενοι πολίτες φορείς και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορούσαμε να μιλήσουμε αρκετά για το ζήτημα της δημόσιας υγείας και της καστάσταση, η οποία επικρατεί. Αντιλαμβανόμενος, όμως, το πρόβλημα, ανακαλούμε αυτή την, να το πω έτσι, ανάγκη και επιφυλιασόμαστε να το φέρουμε συνολικά στην επόμενη συνέδρια στο Περιφοριακό Συμβουλίου. Μάλιστα. Συμφωνούμε. Επομένως, να πάμε... Κυρία Μητσίκοστα, βλέπετε τι τραβάμε. Δύο λεπτά, σας παρακαλώ. Δύο λεπτά. Είναι και ο δήμαρχος εδώ. Καθίστε, κυρία Μπατζενή. Ελάτε μπροστά. Θα δικαιολογήσετε πιθανόν, κύριε Πρόεδρε, ακούγουμε, λειτουργεί το μικρόφωνο. Και, κύριε Περιφερειάρχα, την επιμονή μου να σας κάνω συμμέτοχου στα προβλήματα που θέλω να αναφέρω, όταν τα ακούσετε. Καταρχήν, το ψάξιμό μας, σαν σωματίο των εκπαιδευτικών, ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος προωθεί. Το κτίσιμο νέων σχολείων οδηγεί στην περιφέρεια. Ότι από τότε που καταργήθηκε ο οργανισμός σχολικού κυρίων, η περιφέρεια προωθεί λοιπόν και είναι υπεύθυνη για τα σχολεία. Υπάρχει άμεση ανάγκη να χτιστούν τέσσερα νέα σχολεία στην Ποιοτία. ΕΠΑΛ Σχηματαρίου και ειδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θήβα, στο Λουτουφή, λειτουργούν σε κοντένια. Εδώ και 20 χρόνια, συνάδελφοι. Εάν θέλετε να δείτε πώς ασκούνται τα δικαιώματα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες στο επίπεδο της εκπαίδευσης, σας παρακαλούμε την επόμενη μέρα, ατόμων με αναπηρία κλπ, να αρθείτε στο Λουτουφή να δείτε το σχολείο στα κοντένια, στο οποίο φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Συνεχίζω γρήγορα. Ερχόμενη προς τη Λιβαδιά είναι το Μουσικό Σχολείο Λιβαδιάς, το οποίο στεγάζεται σε ένα πολιτιστικό κέντρο, έχει ανάγκη από πέντε αίθουσες και διαθέτει τρεις αυτή τη στιγμή και περιμένει προ κάτε αίθουσες να εγκατασταθούν σε μία αυλή, στην οποία δεν μπορούν να βγουν οι μαθητές. Τελευταίο, το μεγαλύτερο σχολείο της Βιοτίας, το ΕΠΑΛ της Λιβαδιάς με 430 μαθητές και 80 εκπαιδευτικούς. Να σας πω ότι έχουμε κάνει αίθουσα, είναι το σχολείο στο οποίο εργάζομαι, έχουμε κάνει αίθουσα το παλιό κοιλικείο του Εσπερινού Λικιού. Έχουμε κάνει αίθουσες σε όλα τα εργαστήρια και απαγορεύεται, ξέρετε, να στείνουμε θρανία δίπλα από τους τόρνους. Εμείς έχουμε στήσει όμως. Δεν έχουμε αίθουσα, πώς το λένε, εκδηλώσεων και τα παιδιά κάνουν σχολικές γιορτές παρακολουθώντας μια μικρή τηλεορασούλα. Επανιλημμένα αυτά τα αιτήματα τώρα. Α, και έχουμε και βασικότατο πρόβλημα, στατικότητας, του ενός κτιρίου, στο οποίο από το νέο κτιρίο βλέπουμε τη στέγη να φεύγει. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, την επιμονή μου να σας μιλήσω γι' αυτά. Λοιπόν, θα μου πείτε τώρα τα βάλατε, πότε να απαντήσουμε. Όχι, δεν τα βάλαμε τώρα. Τα αιτήματα είναι παλιά, διατυπώνονται με διάφορους τρόπους. Εμείς θα θέλαμε να ξέρουμε στη σημερινή μας παρέμβαση τι απαντά η περιφέρεια σε αυτά τα αιτήματα. Και συνεχίζω, γιατί είμαστε στο δημοδιστό μου και το αξίζει, να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τούτα τα σχολεία. Έχει πολλά και έχουν προβλήματα. Λοιπόν, ελπής και κάτω από τις ανάγκες της συντήρησης τα τελευταία χρόνια, έγινε αιτία να συσσορευτούν πάρα πολλά προβλήματα κτιριακά. Το σχολείο της Αράχωβας, Γυμνάσιο και Λύκειο, έχει άμεση ανάγκη να αλλάξουν τα κουφώματα και να επισκευαστεί η στέγη. Άμεση ανάγκη. Το ερώτημα των συναδέλφων είναι, ότι ναι, λάβαμε μια δέσμευση από τον περιφερειάρχη, ότι θα δώσει ένα κονδήλι. Μα δεν είναι η δέσμευση. Το ερώτημα είναι αυτό το έργο πότε θα αρχίσει, πότε θα τελειώσει. Και να σας πω και κάτι, γιατί έχουμε δει και έργα και έργα. Μου είπε ο διευθυντής εκεί, ήρθανε, κάνανε ένα έργο, έχουμε δύο καυστήρες, αλλάξανε τον έναν, τελειώσαν τα λεφτά, σκοθήκαν, φύγαν. Βλέπουμε ένας καυστήρας και προσπαθούμε να εθεθάνουμε όλο το κτίριο. Λοιπόν, σαν ξεχωριστό θέμα, βάζουμε την πολιτική του Δήμου, που αποποιείται την ευθύνη της συντήρησης του Λυκείου των Άσπρων Σπιτιών. Παραπέμπεται ως Σύλλογος οι καθηγητές εκεί πέρα, να πάρουνε τηλέφωνο στο εργοστάσιο στο Μητυλινέο και να δηλώσουνε τι θέλουν. Εμείς σαν ΕΛΜΕ θα σας κάνουμε συμμέτοχους των προβλημάτων τα οποία διατυπώνουν οι καθηγητές εκεί να τα ξέρετε και θεωρούμε ότι όλοι αυτοί που τα ξέρουν και που διοικούν έχουν πλέον ευθύνη γι' αυτά, τα οποία δεν είναι καινούργια, είναι παλιά. Τα έχουνε στείλει επανειλημμένα οι καθηγητές και οι διευθυντές από εκεί. Λοιπόν, τα δύο μόνα. Προσέξτε λίγο. Το ρεύμα στις αίθουσες του παλιού γυμνασίου είναι ενεργό και απολύτως και κατά προτεραιότητα και αναγκαίο και τι άλλο να γράψει η γυναίκα στους χώρους αυτούς με τα παλιά και φθαρμένα καλώδια και τους κατεστραμμένους πίναγκες να διακοπεί το ρεύμα διότι θα έχουμε κάποιο σοβαρό ατύχημα. Λοιπόν, δεύτερον, το τσιμεντένιος τέγαστρο στον εξωτερικό διάδρομο των μαθητών παρουσιάζει έντονες φθορές και στη διάρκεια των βροχοπτώσεων φεύγουν κομμάτια τσιμεντή. Λοιπόν, υπάρχει. Το έχουνε στείλει όπου μπορούσανε οι άνθρωποι. Εμείς το θεωρούμε απαράδεκτο να στέλνει στο δήμο το σχολείο τα προβλήματά του και να παίρνει την απάντηση πάρτε τηλέφωνο μέσα στο εργοστάσιο να τα πείτε. Τελευταίο, ειλικρινά και σας ευχαριστώ για την υπομονή σας. Αυτό που θέλουμε να σας μείνει στη μνήμη. Τα σχολεία πρέπει να ζεσταθούν. Ούτε να κάνουν τηλεκπαίδευση, ούτε δεν ξέρω εγώ τι άλλο μπορεί να περάσει από το μυαλό του καθενός. Πέρσι το πετρέλαιο είχε δύο ευρώ. Συγγνώμη, πέρσι είχε ένα, φέτος είχε δύο. Δεν μπορεί να δοθούν τα ίδια χρήματα γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα ζεσταθούν τις μισές ώρες, ότι θα παγώσουν τα σχολεία, ένα από τα πιο παγωμένα δημόσια κτίρια που υπάρχουν. Άρα λοιπόν, ζητάμε έκτακτη επιχορίγηση από τους δήμους για να καλυφθούν τα έξοδα θέρμανσης. Αυτό ζητάμε να το απαντήσουμε οι δήμοι και οι περιφέρεια και από την κυβέρνηση και κεντρικά ζητάμε να απαντήσει στο έτοιμά μας να καταργηθούν οι φόροι των εξόδων θέρμανσης και των πληρωμών για δέκο, για νερό, για ρεύμα κλπ στα σχολεία. Λογαριασμό ξέρουμε όλοι. Δεν μπορεί το κράτος να μας λέει, σας δίνω ένα χιλιάρικο για θέρμανση και παίρνω τα εφτακόσια πίσω. Προεδευόμαστε. Με συγχωρείτε για την έκφραση, σας ευχαριστώ που με ακούσατε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Ευχαριστούμε. Να είστε πάντα καλά. Ευχαριστούμε. Καλή συνέχεια να έχετε. Κυρία Κοροπούλη, μιλήσατε… Είχα το πρώτο και το δεύτερο. Είπατε κάτι. Λέω, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει περιφερειακό συμβούλιο στη Θήβα να γίνει δεκτό από τον περιφερειαρχή, αλλά δεν απάντησε. Το έχει ακούσει ο κύριος του περιφερειακού. Ευχαριστώ. Να είστε καλά. Λοιπόν, πάμε, έχουμε δύο έκτακτα. Εγκρίνεται να τα περάσουμε ως κατεπίγοντα. Ωραία, λοιπόν, πάμε. Δώστε μου λίγο που τα έχω. Εδώ είναι, ναι. Λοιπόν, τα θέματα τα έχετε. Έχετε διαβάσει. Θέλετε να τα διαβάσω ή… Λοιπόν… Ναι, ναι, να συζητούν. Να συζητούν. Να συζητούν. Ναι, συζητούνται. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Λοιπόν, εντάξει, πρώτο και δεύτερο έκρακτο θέμα. Ξεχωριστές αποφάσεις. Ομόφωνα. Δύο ξεχωριστές αποφάσεις. Λοιπόν, πάμε… Πρόεδρε Γρήγορα. Πάμε στην ημερησία διάταξη. Ημερησία διάταξη. Δώστε μου το χαρτάκι που έχουνε γράψει εδώ, πώς πρέπει. Θα φωνάζει ώστε να ακούει. Πάμε. Πάμε. Μπαίνουμε στη ημερησία διάταξη και θέλω… Μάλιστα. Μάλιστα. Ωραία. Όχι ωραία. Ναι, έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο. Λοιπόν, πάμε το πρώτο έκτακτο. Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του άρθρου 52 του νόμου 2696 του 99. Κώδικας οδικής κυκλοφορίας. Σε οδικό τήμα της επαρχιακής οδού. Στροφυλιάς. Λίμνης Ροβιών. Υπαρρυθμών 24. Αρμοδιότητας περιφερειακής ενότητας έβοιας. Υπέρ εμείς. Πάμε σε ψηφοφορία. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Πάμε στο δεύτερο θέμα. Το έκτακτο το οποίο αφορά έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του άρθρου 52 του νόμου 2696 του 99. Κώδικας οδικής κυκλοφορίας. Σε τμήμα της εθνικής οδού. Αριθμός 77. Χαλκίδας Ισθιέας. Επ' της γέφυρας ποταρμού. Ξυριά. Αρμοδιότητας πάλι περιφερειακής ενότητας έβοιας. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Είναι και συνδυασμός του κ. Γκλάτσου. Είναι η κ. Γκλάτσου. Είναι ο κ. Αγγελοπούλου. Ομόφωνα. Είναι η κ. Αγγελοπούλου. Δεν άκουσα μπάνεις. Είναι η κ. Αγγελοπούλου εδώ. Ok. Πρακτικά. Πάμε στην ημερίσια διά