Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε σύγχρονα ενεργειακά θέματα (University of West Attica, 2023)
: Το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αριστοποίησης Παραγωγικών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παράγει από τα τέλη της δεκαετίας του 80 ερευνητικό έργο στα θεματικά πεδία της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ερευνητικές ομάδες των εργαστηρίων μας στελεχώνονται σήμερα από περίπου 15 επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας και υλοποιούν τόσο εθνικά, όσο και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ενώ τα εργαστήριά μας διευρύνουν συνεχώς τις ερευνητικές τους δραστηριότητες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονική ανάλυση και επίλυση των προβλημάτων στον χώρο της Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον της ερευνητικής ομάδας στην πρόσφατη χρονική περίοδο επικεντρώνεται στις άκρως επίκαιρες και ταυτόχρονα κρίσιμες εθνικά θεματικές της καθαρής ελεκτοκίνησης, της βέλτης της διαχείρισης του πλέγματος ενέργειας και νερού, της αποθήκευσης ενέργειας και της έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης με αψιοποίηση τεχνικών μηχανικής μάθησης. Αποσκοπώντας τη δημιουργία ολοκληρωμένων εργαλείων και λύσεων αυξημένης τεχνολογικής οριμότητας της ενλόγων κατευθύνσης, η ερευνητική ομάδα των εργαστηριών μας αναπτύσσει και εξελίσει τις ακόλουθες τέσσερις πλατφόρμες λογισμικού και υλισμικού. Πλατφόρμα Accelerate. Η πλατφόρμα Accelerate αποτελεί πλατφόρμα υλισμικού και λογισμικού στον τομέα της καθαρής ελεκτοκίνησης, δίνοντας τη δυνατότητα αξιολόγησης πλήθους εφαρμογών και σχημάτων διαφορετικής κλίμακας με παράλληλη αξιοποίηση καινοτόμων υποδομών, όπως ο αυτόνομος ηλιακός ταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχυμάτων στις εγκαταστάσεις του παβάτου. Πλατφόρμα Darwin. Η πλατφόρμα Darwin αποτελεί πλατφόρμα υλισμικού και λογισμικού στον τομέα διαχείρισης ιδατικών και ενεργιακών πόρων, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εργαλείου πέλτης της συνδιαχείρισης του πλέγματος ενέργειας και νερού σε επίπεδο κοινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου. Πλατφόρμα Electra. Η πλατφόρμα Electra αξιοποιείται στο πεδίο της αποθήκευσης ενέργειας, εστιάζοντας την αξιολόγηση σύγχρονων εφαρμογών αποθήκευσης ενέργειας στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής και ειδικότερα στη συνησφορά παρόμοιων συστημάτων στην επίτευξη αυξημένης διείσδησης στο ΝΑΠΕ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Πλατφόρμα Cortex. Η πλατφόρμα Cortex αποτελεί πλατφόρμα λογισμικού στον τομέα της έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης, με αξιοποίηση τεχνικών μηχανικής μάθησης και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης με ευρία γκάμα εφαρμογών στον τομέα ενέργειας και στη βελτιστοποίηση λειτουργίας υπηρετικών σταφμών. Ολοκληρώνοντας, αξίζει να τη σημανθεί πως οι εν λόγω πλατφόρμες ηλισμικού και λογισμικού εξελίσσονται συνεχώς, δοκιμαζόμενες σταδιακά από εργαστηριακό περιβάλλον σε περιβάλλον τραγματικής λειτουργίας, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη αξιόπιστον λύσεων που αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση των κέριων προβλημάτων στο πεδίο της ενέργειας.