Δράση για την Έρευνα στον Αγροδιατροφικό τομέα της ΚΡΗΤΗΣ, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (Datascouting Lists, 2018)
: Αυτό είναι νόημα. Αν θέλετε να καθίσετε για να ξεκινήσει η εκδήλωση. Καλημέρα σας. Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ που μας σημάτησε με την παρουσία σας σε αυτή την εκδήλωση. Θα ήθελα να ζητήσω από τον κύριο Κουκιαδάκη, Αντιπεριφερειάρχη Ιρακλείου, να κάνει ένα σύντομο χαιρετισμό. Κύριε Υπουργέ, κύριοι Γενικέ, σας καλωσορίζω στο Ιρακλείο. Είναι λίγο προσβλητικό για σας, κύριε Υπουργέ, είστε Ιρακλειώτης. Έχετε ταυτιστεί με το Ιρακλείο και τα εκπαιδευτικά του ιδρύματα. Επομένως, ήταν περαιτή η προσφώνησή μου να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία και για την παρουσίαση αυτής της σπουδαίας δουλειάς, που θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης που μπορούμε να έχουμε στο μέλλον. Αυτό είναι μια τεράστια συμβολή της πολύ καλής συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην περιφέρεια και στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα που προσπαθούμε και από όλες τις παιδές να αναβαθμίζεται και να διευρύνεται. Γιατί είναι ένας τεράστιος πλούτος που έχουμε εμείς στη διάθεσή μας και εσείς για να αναδείξετε και τον ρόλο των αναπτυξιακών πέρα από τον επιστημονικό και εκπαιδευτικό. Γιατί αν αυτά τα δύο δεν συνδυαστούν, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή ανάπτυξη σε έναν τόπο που την αξίζει και τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για να το πετύχει. Δεν θα πω περισσότερα πράγματα, αλλά να πω μόνον ότι είμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμιο, κύριε Υπουργέ, για τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα και πρέπει όλοι να τολμήσουμε να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα, ούτε τους πόντιους πυλάτους να κάνουμε, ούτε έτσι θελικά να επιβάλλουμε απόψεις ή να επιβληθούν απόψεις. Να είναι σοβαρό διάλογο να πάμε στην συνολική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων στη Βούτζη. Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να καλέσω τον Μπρίτανι του ΤΕΙ Κρήτης, κύριε Νικόλο Κατσαράκη, για την τοποθετησία του. Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα, αγαπητοί εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριε Κοντάκη, κύριε Χανιωτάκη, κύριε Παυλίδη, κύριε Καλαντίδη, του Ίτε, κύριε Σαρή, κύριε Βόντα, του Ελγώ Δήμητρα, κύριε Τσαγκαράκου. Το ΤΕΙ Κρήτης και η Γεωπονική Σχολή σας καλωσορίζουν στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση της εμβληματικής δράσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Δράση για την έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης». Στόχος της δράσης είναι η υλοποίηση ενός σπονδυλωτού ερευνητικού και αναπτυξιακού έργου σε κύρια αντικείμενα του αγροδιατροφικού τομέα της Κρήτης με έμφαση σε δράσεις επιδεικτικού και άμεσα αφομιούσιμου στην παραγωγή χαρακτήρα, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Κρήτης από τέσσερα συνεργαζόμενα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα. Τα ιδρύματα αυτά είναι το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Υδρύμα Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το Υδρύμα Τεχνολογίας Έρευνας, το Πανεπισθήμιο Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργανικός Οργανισμός Δήμητρα, Ελγό Δήμητρα, ενώ τα σημεία αναφοράς είναι το αγρόπτυμα στο Ηράκλειο του ΤΕΙ Κρήτης, η Γεωργική Σχολή στον Αμπελούζο στη Μεσαρά, ο σταθμός κτινιατρικής έρευνας στους ασωμάτους στο Ρέθυμνο και η περιοχή της Ιερά Πέτρα στο Λασίφι. Ποιοι είναι όμως οι κύριοι στόχοι αυτού του έργου, αυτής της δράσης, είναι καταρχήν να φέρει πιο κοντά τα τέσσερα συνεργαζόμενα ιδρύματα, δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη κοινής ερευνητικής δραστηριότητας στον αγροδιατροφικό τομέα. Να αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία που αναπτύσσεται στο ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της οικονομίας. Να αξιοποιήσει τις δομές που υπάρχουν στα τέσσερα σημεία αναφορά στην Κρήτη, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι μετάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της καινοτομίας, αλλά και εκπαίδευσης των παραγωγών σε νέες μεθόδους και τεχνολογίες. Εδώ, σημαντικό ρόλο έχει η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, η κατάρτιση, τα διαιτή προγράμματα σπουδών, καθώς και κοινές δράσεις, ακόμα και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν από τα συνεργαζόμενα ιδρύματα. Επίσης, τελικά, να συνησφέρει αυτό το έργο στην πρόσληψη και τον επαναπατρισμό νέων ερευνητών, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με ανθρώπους υψηλών δυνατοτήτων και γνώσεων. Το TEI Κρήτης είναι πολύ χαρούμενο που θα συντονίσει αυτή την πρόταση, πραγματικά μέσα από μια διαδικασία διαλόγου, συζήτησης, τα ιδρύματα ήρθαν κοντά, οι ερευνητικές ομάδες, οι καθηγητές, κατέληξαν σε μια πρόταση, η οποία αφορά την εκπαίδευση, αφορά την έρευνα, αφορά την γενοτομία και την εφαρμογή της. Αυτό είναι πάρα, πάρα, πάρα πολύ σημαντικό σε αυτά τα σημεία αναφορά στην Κρήτη, έτσι ώστε πραγματικά να υπάρξει αυτή η μετάδοση της γνώσης στους αγρότες, στις τοπικές ενώσεις, στους παραγωγούς και να υπάρξει ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την αγροτική οικονομία της Κρήτης. Με αυτά τα λίγα λόγια θα ήθελα να καλωσορίσω ξανά τον Υπουργό τον κ. Φωτάκη, τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Κασίμι και να δώσω τον λόγο στον Υπουργό για να μας αναπτύξει τις σκέψεις του πάνω σε αυτή την εμβληματική δράση, η οποία ξεκινάει από το Υπουργείο Έρευνας και Κενοτομίας στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σας ευχαριστώ πολύ. Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ήθελα να σας προσφωνήσω λέγοντας φίλες και φίλοι και αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί έτσι αισθάνομαι στο περιβάλλον εδώ. Και να ομολογήσω κάτι ξεκινώντας, ότι περίμενα να γίνει μια συνέντευξη τύπου, έτσι αυτό είχα ακούσει. Και βλέπω εδώ έναν αμφιθεατρό γεμάτο που πραγματικά μας εντυπωσιάζει. Και ένα δεύτερο είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή, έθελα εδώ να διορθώσω τον Βρύτανη, είναι μια πρωτοβουλία που συνδέεται με δύο Υπουργεία, όπως είχαμε πει και σε μια αντίστοιχη εκδήλωση που είχε γίνει πριν κάποιους μήνες, είναι δύο Υπουργεία, ένα στόχος. Και ο στόχος είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής, παραγωγή αγροτικών προϊόντων, που όχι μόνο να είναι καλύτερα, αλλά να μπορούμε να δούμε, να αναδείξουμε τα στοιχεία αυτά που μπορεί να αυξήσουν την αξία τους, να προσθέσουν αξία τους στις διεθνείς αγορές. Οπότε, εδώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είμαι πάλι πολύ χαρούμενος που βρισκόμαστε εδώ με τον Πάμπη τον Κασίμι, το Γενικό Γραμματέα, που θα σας πει και την άποψη, πώς βλέπει αυτό το όλο εγχείρημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν θα μπω εγώ σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες γύρω από το εγχείρημα, το οποίο είναι πηλωτικό, ξεγίνεται για πρώτη φορά στη χώρα και η Κρήτη αποτελεί έτσι τη βάση για να γίνει αυτή η πηλωτική εφαρμογή. Αρκετά στοιχεία θα σας πει ο φίλος και συνεργάτης στο Υπουργείο, ο διεθντής στο Υπουργείο, ο Γιώργος ο Κουρδάκης, που πραγματικά βρισκότανε όλο αυτό το διάστημα και θα βρίσκεται και στο μέλλον πίσω από αυτή την προσπάθεια. Εγώ απλώς θα ήθελα να σας πω το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκεται αυτό το εγχείρημα και δεν είναι τίποτα άλλο από την επιδίωξη της κυβέρνησης από την αρχή της διακυβέρνησης πριν περίπου 3,5 χρόνια, που ήταν η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, ενός νέου αναπτυξιακού προτίου, που θα βασίζεται σε αυτό που λέμε οικονομία της γνώσης, δηλαδή στη γνώση και την καινοτομία που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα. Και εδώ βλέπουμε ένα απτό παράδειγμα. Αυτή η επιδίωξη δεν ήταν απλώς μια εξαγγελία ή δημιουργία ενός ειδικού χαρτοφυλακίου για το σκοπό αυτό. Εκφράστηκε πολύ συγκεκριμένα με ένα επερδιπλασιασμό της δημόσιας δαπάνς για την έρευνα. Ξέρετε, η έρευνα και η παιδεία μαζί είναι ο εύκολος στόχος σε περιόδους κρίσης και ιδιαίτερα κρίσεις σαν αυτή που πέρασε η χώρα, είναι ο εύκολος στόχος για περικοπές. Εδώ ακολουθήσαμε μια διαφορετική προσπάθεια, μια διαφορετική πορεία, μια πορεία τέτοια που έγινε μια σημαντική αύξης των πόρων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι για το 2017 η συνολική δαπάνη ξεπέρασε για πρώτη φορά στα χρονικά, ακόμα και σε σύγκριση με εκείνες τις εποχές των παχαίων αγελάδων, που λέμε, τα δύο δύση. Και το ποσοστό όσον αφορά το ΑΕΠ, που είναι ένα συνηθισμένο νούμερο, το οποίο βλέπει κάποιος για να δει τι γίνεται σε μια χώρα από αυτή την άποψη, ξεπέρασε το 1%, έχει φτάσει το 1,14%. Μιλάμε σε σύγκριση με το 0,5-0,6%, που ήταν τις παλιότερες εποχές. Τώρα αυτό το στοιχείο επιβάλλει κάποιες υποχρεώσεις. Και μια σημαντική υποχρέωση είναι να μπορούμε σαν πολιτεία να δείξουμε ότι η στήριξη αυτή που γίνεται για την έρευνα, δίπλα σε μια κοινωνία πληγωμένη από τα μνημόνια, αλλά όρθια, αυτό πρέπει να το τονίσουμε, ότι αυτή η προσπάθεια έχει ένα σαφές κοινωνικό αποτύπωμα. Και θέλουμε αυτό να το κάνουμε με ένα τρόπο που να είναι ορατό. Και γι' αυτό αναλάβαμε μια, αυτό δεν έχει πάλι γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα, αλλά θα έλεγα και στην Ευρώπη, τώρα πάει στο ένα το πρόγραμμα πλαίσιο η Ευρώπη προσπαθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να δημιουργήσει μία αντίστοιχη προσέγγιση μέσα από το νέο πρόγραμμα που λέγεται Emissions. Εμείς αναλάβαμε αυτές τις εμβληματικές πρωτοβουλίες σε τομείς που έχουν ένα οριζόντιο χαρακτήρα, πολλές φορές συναναδιόμενοι που έχουν σημαντική συνησφορά στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά με τρόπο ορατό. Αναλάβαμε και ξεκινήσαμε και αρχίσουμε, έχουμε αρχίσει να ελλειοποιούμε μία σειρά τέτοιων εμβληματικών δράσεων. Ίσως για μία από αυτές έχετε ακούσει ήδη, πρόκειται για μία εμβληματική δράση που σχετίζεται με τομέα της ιατρικής, θα έλεγα είναι και ο κύριος Κοντάκης εδώ από το Πανεπιστήμιο, της ιατρικής του μέλλοντος λίγο πολύ, αυτό που λέγεται ιατρική ακριβίας. Έχει δημιουργηθεί ένα εθνικό δίκτυο για ιατρική ακριβίας με έμφαση στην ογκολογία, όπου το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΊΤΕ παίζουν ένα κεντρικό ρόλο και περιμένουμε να το πω και αυτό, να υπάρξει σύντομα μία λειτουργική μονάδα ιατρικής ακριβίας στην Κρήτη. Προσόφελος όλων των πολιτών, προσβάσιμοι από το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό πάντα είναι στο σκεπτικό μας. Λοιπόν, μία άλλη κατηγορία εμβληματικών δράσεων είναι αυτές που αναλάβαμε σε σχέση με τον αγροδιατροφικό τομέα. Που για λόγους που ξέρει πολύ καλά ο συνάδελφος και ο φίλος εδώ ο Βάμπης Ουκασίμης, έχει υποστεί θα έλεγα με τα χρόνια μία έτσι τόσο σημαντική. Κάποτε λέγαμε ότι η χώρα μας είναι Ελλάδα αγροτική. Δεν ξέρω αυτό κατά πόσο ισχύει αν δούμε τα στοιχεία, τα πραγματικά. Εννοώ το πώς έχει πέσει η αγροτική παραγωγή. Λοιπόν, εκεί δημιουργήσαμε τρεις κεντρικές εμβληματικές δράσεις με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μία δράση που λέγεται έχει τον τίτλο «Η δρόμη της ελιάς». Αυτή είναι αρκετά όρημη. Η κυρία Τσαγκαράκου τα γνωρίζει αυτά πολύ καλά γιατί το ολγό Δήμητρα είναι σημαντικός συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια. Είναι η «Δρόμη της ελιάς» και είναι χαίρομαι που βλέπω εδώ πέρα και τον κύριο Βόντα από το Ιοπωνικό Πανεπιστήμιο και το ITE, που έχει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, σε προσπάθεια στα θέματα πυτοπροστασίας. Η «Δρόμη των Αμπελώνων» είναι μια άλλη δράση. Και τέλος, η «Δρόμη της Μέλησας». Λοιπόν, αυτές όλες οι δράσεις συνδυάζονται με αντίστοιχη ενίσχυση που έχει γίνει για προγράμματα στον αγραδιοατροφικό τομέα, όπως είναι το πρόγραμμα «Ερευνό, Δημιουργό και Νοτομό». Εκεί αυτό το πρόγραμμα το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στην πρώτη μόνο φάση του προγράμματος, πάνω από 64… Συνολικά διατέθηκαν σε συμπράξεις μεταξύ πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, περισσότερο από 360 εκατομμύρια. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει πάλι στα χρονικά, το λέω έτσι, αλλά είναι πραγματικά ένα κάτι πολύ σημαντικό, που δείχνει την σημασία που δίνουμε στην ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Από αυτά τα ποσά 64 έχουν να κάνουν με προγράμματα αγροδιατροφής, συνεργατικά έργα αγροδιατροφής, από τα οποία η Κρήτη συμμετέχει με 6 εκατομμύρια. Και πέρα από αυτό, υπάρχουν οι ερευνητικές υποδομές στη χώρα, που ενισχύουμε σε θέματα πάλι αγροδιατροφής με 28 εκατομμύρια. Δηλαδή, τώρα σας λέω νούμερα και ίσως είναι και κάπως… έχουν κάπως μπαρδεμένα, αλλά αν δεν βάλετε όλα αυτά μαζί, είναι μια συγκεκριμένη συνειδητή επιλογή που γίνεται, ούτως ώστε η έρευνα πραγματικά να στηρίξει αυτό που λέμε αγροδιατροφικός τομέας. Λοιπόν, σε αυτό όλο το πλαίσιο έχουμε ξεκινήσει… ξεκινά μάλλον εδώ σήμερα αυτό το οποίο λέμε πρότυπες καλλιέργειες, που συνδέονται με την έρευνα, που γίνεται στην περίπτωση της Κρήτης από τέσσερα ιδρύματα. Είναι το ΤΥ κατ' αρχήν, το οποίο είναι και συντονιστής του προγράμματος. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μετέχει επίσης σημαντικός ρόλος του και θα ήθελα εδώ να σημειώσω αυτό που είπε και ο αντιπεριφερειάρχης. Πρέπει να δούμε πώς θα είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού των ανθρώπινων πόρων και των υποδομών που υπάρχουν στην Κρήτη από αυτή την άποψη. Μιλάω από την άποψη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Βλέπουμε εδώ ένα από τα πολλά συνεργατικά έργα μεταξύ του ΤΥ και του Πανεπιστήμιου, που νομίζω δείχνουν το ποιο θα πρέπει να είναι η πορεία στο μέλλον, αλλά δεν μπορείς αυτό το θέμα εκτός αν ρωτηθούμε συγκεκριμένα. Το τρίτο είναι το ΤΥ, λοιπόν. Καταρχήν το Πανεπιστήμιο. Το τρίτο ίδρυμα είναι το ΊΤΕ, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Και τέλος, και ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ο ρόλος και η παρουσία του Ελγώ Δήμητρα. Που χωρίς αυτή την παρουσία, πραγματικά θα μιλάγαμε λίγο πολύ ακαθαρά, θα έλεγα, ίσως και σε καθαρά ακαδημαϊκό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος. Και γι' αυτό χαιρόμαστε με την παρουσία του Ελγώ Δήμητρα σε όλες αυτές τις δράσεις. Λοιπόν, ξεκινά αυτή η προσπάθεια, που ουσιαστικά εστιάζεται σε πρότυπες καλλιέργειες, στην περίπτωση της Μεσαράς, στον Αμπελούζο και στην Ιερά Πετρά. Μιλάμε πρότυπες καλλιέργειες που συνδέονται με την έρευνα και με στόχο κατά το δυνατόν άμεση αφομείωση στην αγροτική παραγωγή. Θα σας πει περισσότερα αργότερα ο συνάδελφος ο Γιώργος, ο Γουρδάκης. Και το τρίτο είναι ένα αγρόκτημα, πάλι πρότυπο, όπου εκεί θα υπάρχουν ζώα, ερήφια και άλλα, κατσίκες και άλλα ζώα, εκεί τα ξέρω και καλά. Πάλι το Ελγό Δήμητρα παίζει εκεί σημαντικό ρόλο, που θα είναι στη Σχολεία Σωμάτων στην Κρήτη. Η κεντρική ιδέα εδώ, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι στην αντίληψή μας για την ανάπτυξη της Κρήτης, η μάθηση και η έρευνα παίζουν ένα πρωταρχικό ρόλο. Αυτό είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Και επειδή και έξω που ήμουνα και μίλησα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκείνο το οποίο ρωτήσανε είναι δηλαδή, έχουμε λέει κάτι καινούργιο, ο τουρισμός περνά σε δεύτερη φάση, η απάντηση είναι σαφώς όχι. Στην Κρήτη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπου έχουμε ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν, το τουρισμός είναι ένας από τους πυλώνες εδώ της Κρήτης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και ένα ιδιαίτερα ισχυρό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό περιβάλλον. Και τα δύο βοηθούν το ένα το άλλο. Δεν είναι θέμα δηλαδή περνάει σε δεύτερη φάση, ή σε πρώτη φάση κάποιας αντιπαράθεσης, κατά κανένα τρόπο. Και ιδανικά αυτό θα θέλαμε. Θα θέλαμε αγροτικές περιοχές να μην είναι μόνο περιοχές τουριστικές, μόνον τύπο τουρισμού και όπως ξέρουμε, ξαρτάται πάρα πολύ από το ποιες είναι και οι ευρύτερες έτσι συνθήκες της, γενικότερα γεωπολιτικές συνθήκες κατά το πώς πάει, αλλά να έχουν και ένα τέτοιο στοιχείο μάθηση και έρευνα. Και επειδή εδώ μιλήσαμε για το κομμάτι της έρευνας, πάρουμε την περιοχή της Μεσαράς, μια και είμαστε εδώ στο Ιράκλειο, το θέμα μάθηση επίσης είναι σημαντικό, γιατί εκείνο που αποσκοπούμε όταν αυτό προχωρήσει, είναι η Γεωργική Σχολή να αναδιώσει με την γενόμενη μέρος όπου θα δίνονται αυτά τα διετή προγράμματα που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας για αποφύτους του ΕΠΑΛ. Νομίζω μάλιστα το ΤΟΤΕΙ παίζει ένα κεντρικό ρόλο εδώ. Το ένα είναι για φυτική παραγωγή και το άλλο γιατί είναι, κύριε Πρίτανη, και εκκυπευτικές καλλιέργειες. Και αυτά όλα βέβαια, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες της τουριστικές που υπάρχουν στην περιοχή με το Μουσείο της Γόρτινας, το Καινούργιο Μουσείο και άλλα σχετικά. Επομένως, νομίζω εδώ θα σας πει ο Άμυσος Κασίμης αρκετά πράγματα. Το αναπτυξιακό μοντέλο έχει όλα αυτά τα στοιχεία. Δεν είναι μονάχα τουρισμός και κλείσαμε. Και θα ήθελα να πω ότι είμαι χαρούμενος που ξεκινάμε με αυτές τις. Και ένα πρότυπο κτήμα το οποίο θα έχει να κάνει με αμπελώνες, ένα άλλο με την καλλιέργεια της ελιάς. Θα ακούσετε περισσότερα. Και το θερμοκύπια θα είναι στην Ιράκλειο. Α, ναι, ξέχασα. Ναι, το πιο βασικό. Συγγνώμη, ξέχασα το πιο βασικό. Καλά, μην το θυμίσατε. Είναι το αγρό κτήμα του ΤΕΙ. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε πιο πολύ. Το αγρό κτήμα του ΤΕΙ στο Ιράκλειο, το οποίο είναι κεντρικό σε όλο αυτό. Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω και μέσα στην πόλη. Ανοιχτό για πολλές δράσεις. Ανοιχτό για πολλές δράσεις. Λοιπόν, ναι, πήγαμε εκτός Ιράκλειου. Λοιπόν, θα ήθελα πάντως, αν υπάρχουν ερωτήσεις αργότερα, αν υπάρχουν δημοσιογράφοι, αν υπάρχουν ερωτήσεις και διευκρινήσεις, ότι μπορούμε να απαντήσουμε και να διευκρινήσουμε. Εγώ θα ήθελα να κλείσω προς το παρόν και να συζητήσουμε αργότερα αν υπάρχουν ερωτήσεις. Σας ευχαριστώ. Ο κ. Κασίμις. Καλημέρα και από εμένα. Χαίρετε μάλλον. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στο ίδιο πάνελ με τον κ. Φωτάκη, γιατί είχαμε μία αντίστοιχη πρωτοβουλία πριν από περίπου ένα χρόνο, υπουργέ, με αντικείμενο έναν κοινό στόχο, που είναι η ενίσχυση του αγροτροφικού, θα έλεγα εγώ, τομέα, αγροδιατροφικού, κατά μία άλλη προσέγγιση, και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η έρευνα στην κατεύθυνση αυτή. Δυο-τρία έτσι διευκρινιστικά σημεία. Καταρχήν, ο αγροτικός τομέας της χώρας μας συμμετέχει με το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας, συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρας. Συμμετέχει ακόμα πιο πολύ στην απασχόληση, με ένα 4% περίπου στο ΑΕΠ, με ένα 12-13% στην απασχόληση. Αλλά αν προσθέσει κανείς στην πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, τα ποσοστά ασφαλώς μεγαλώνουν αρκετά. Πλειν όμως. Η χώρα μας παράγει τη χαμηλότερη προσθηθέμενη αξία στο αγροτικό μας προϊόν, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Όταν εμείς για ένα ευρώ αξίας αγροτικού προϊόντος παράγουμε 0,4 προσθηθέμενη αξία και η Πορτογαλία περίπου 1,4, δείχνει κανείς τι απόσταση έχουμε να διανύσουμε για να πλησιάσουμε τους ανταγωνιστές μας. Αλλά ταυτόχρονα δείχνει και τι δυνατότητες διανύγονται μπροστά στον αγροτροφικό μας τομέα. Προσθέτω σε αυτό και σταματάω με τα εισαγωγικά. Στο γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας, αυτός ο, κατά την άποψή μου, κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά παραγκονισμένος τομέας της οικονομίας μας για διάφορους λόγους που δεν είναι τη στιγμή να αναλύσουμε, θα έλεγα ότι έχει δυνατότητες να συμβάλει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι βλέπουμε τις διακλαντικές συνδέσεις που μπορεί να αναπτύξει ο τομέας και ταυτόχρονα τις δυνατότητες που διανύγονται να αυξήσει σημαντικά την προσθεμένη αξία που παράγει ο τομέας. Και ερχόμαστε τώρα στο τι πρωτοβουλίες εμείς παίρνουμε και θα χτίσουμε έτσι περαιτέρω με το Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας στην προσπάθεια αυτή. Για πρώτη φορά, αξιοποιούμε εργαλεία πολιτικής για να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή. Για πρώτη φορά, χρηματοδοτούμε, και μάλιστα αυτή τη εβδομάδα οι περισσότεροι από εσάς είμαι βέβαιος το ξέρουν, χρηματοδοτούμε την συνεργασία και καινοτομία με βασικό στόχο να κάνουμε τι. Και εδώ είναι ενδεικτικό τη συμπληρωματικότητας που έχουμε με το Υπουργείο. Εμείς χρηματοδοτούμε την εφαρμογή του ερευνητικού αποτελέσματος στην παραγωγή. Επενδύουμε περίπου 60 εκατομμύρια, πάνω από 60 εκατομμύρια στο μέτρο 16, το ξέρετε όλοι, και είμαστε ευχάριστοι στη θέση να ανακοινώσουμε ότι κλείνοντας την προκήρυξη έχουμε 655 οριστικοποιήσεις στις προτάσεις που υποβλήθηκαν και αυτό προφανώς θα μας δώσει... Είναι για πρώτη φορά λοιπόν που εφαρμόζεται ένα τέτοιο μέτρο που έρχεται συμπληρωματικά στην έρευνα. Το ίδιο κάναμε και στο πρόγραμμα της Αλλιείας και όπως γνωρίζετε με δύο προκηρήξεις για την καινοτομία στην Αλλιεία και την καινοτομία στην Εδατοκαλλιέργεια ενισχύουμε την εφαρμοσμένη έρευνα και στην Αλλιεία γιατί πιστεύουμε πανελαμάνω ακράδατα ότι πρέπει να συνδεθεί η έρευνα με την παραδοσιακή... Η προετοιμασία του αγροτικού πληθυσμού, της ερευνητικής κοινότητας για έναν τέτοιο ρόλο πλέον στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής νομίζω είναι εξαιρετικά σημαντική. Περνάμε λοιπόν σε μια νέα περίοδο στην οποία η αγροτική πολιτική συνδέεται όχι μόνο με την καινοτομία και τη γνώση αλλά συνδέεται για πρώτη φορά με τις επιδόσεις. Και τι σημαίνει αυτό πρακτικά? Σημαίνει ότι η χώρα μας θα απολέσει πόρους ακόμα κι αν δεν μειωθεί ο προϋπολογισμός καινής αγροτικής πολιτικής εάν δεν επιτυγχάνει τους στόχους που θα θέσει στον εθνικό στρατηγικό της σχεδιασμός στα πλαίσια της νέας αγροτικής πολιτικής. Θα αφαιρούνται οι πόροι εάν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της πολιτικής και οι επιδόσεις. Στόχοι, αποτελέσματα, επιδόσεις, δίκτες επιδόσων. Και στην καρδιά όλου αυτού επίσης και νομίζω έχει ιδιαίτερη σημασία να το πούμε γιατί εμείς πρέπει να προετοιμάσουμε τον αγροτικό πληθυσμό και η διοίκηση και η ακαδημαϊκή ερευνητική κοινότητα είναι το περιβάλλον και το κλίμα. Η Νέα ΚΑΠ λοιπόν θα χαρακτηρίζεται με ένα μεγάλο κεφάλαιο πόρων και μέτρων πολιτικής που αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον και όλα αυτά συνδεδεμένα με επιδόσεις. Η χώρα εάν δεν επιτυχάνει οι επιδόσεις θα αστερείται πόρους. Είμαστε λοιπόν εδώ να προετοιμάσουμε το έδαφος με τα μέτρα που έχουμε και ταυτόχρονα, όπως είπε και ο Υπουργός, σχεδιάζουμε και την πρακτική εφαρμογή αυτών με πιλοτικές παρεμβάσεις, αυτών των σκέψεων και αυτών των πρωτοβουλιών. Αναφέρθηκε ο Υπουργός στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας να προσθέσουμε λοιπόν ότι θα επιχειρήσουμε στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει και είμαστε ένα καλό δρόμο στον σχεδιασμό των παρεμβάσεών μας στη Μεσαρά, στη Γεωργική Σχολή Μεσαρά. Τα δύο υπουργεία με τις πρωτοβουλίες που πήραμε πάντα σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς. Σχεδιάζουμε λοιπόν πιλοτικά να εφαρμόσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες στην έρευνα, στην καινοτομία, στην κατάρτιση, στην περιοχή και αυτό να αποτελέσει ένα πρότυπο, ένα παράδειγμα σιγά-σιγά για αντίστοιχες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν αντίστοιχες γεωργικές σχολές. Και προφανώς κεντρικό ρόλο σε όλο αυτό θα παίξει και ο Ελγό Δήμητρα με την τεχνογνωσία του την ερευνητική, με την εμπειρία του στην κατάρτιση και θα συμπράξουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτά τα λίγα ήθελα να πω, περνάμε δηλαδή σε μια νέα φάση στην οποία θέλουμε να ξεμπλοκάρουμε τις αγγυλώσεις του αγροτικού τομέα, να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της μεταφοράς της έρευνας του ερευνητικού αποτελέσματος στην παραγωγή, να ενισχύσουμε την αλυσίδα αξίας του αγροτικού προϊόντος, να ενισχύσουμε τις διακλαδικές συνδέσεις και κλείνουμε δύο παραδείγματα που αναδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε όλα όσα λέμε για την οικονομία της χώρας. Στη χώρα μας, ο τουρισμός απορροφά κάτω από το 10% της κατανάλωσής του σε αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Στην Ιταλία, το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 65%. Δεύτερο στοιχείο που θέλω να καταθέσω. Πριν από δυο μήνες περίπου, η Δανεία ανακοίνωσε το στρατηγικό της σχεδιασμό για την Γαστρονομία. Ποια η Δανεία? Με στόχο να τοποθετήσει τη Δανεία στο Παγκόσμιο Χάρτη της Γαστρονομίας, στοχεύοντας την δημιουργία 40.000 νέων θέσεων εργασίας στα πλαίσια υλοποίησης αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με όλης εκτιμήσει η χώρα μας, μπορεί με βάση ένα σχεδιασμό να τοποθετηθεί στην πρώτη τριάδα της παγκόσμιας κατάταξης στην Γαστρονομία. Γαστρονομία χωρίς πρωτογενή παραγωγή, χωρίς τρόφιμα και την κουλτούρα της Γαστρονομίας, προφανώς δεν μπορεί να χτιστεί. Να λοιπόν άλλη μία προέκταση και διασύνδεση της πρωτογενής παραγωγής, η οποία μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας μέσα από τη δημιουργία μιας γαστροκουλτούρας, όπως λένε οι ειδικοί, γαστροτουρισμού, που προφανώς θα ενισχύσει την παραγωγή προσθεταίμενη αξία του αγροτικού τομέα. Άρα, πρέπει να απεγκλωβιστούμε από την λογική προσέγγιση του αγροτικού τομέα μόνο με όρους πρωτογενειούς παραγωγής. Και για εμάς είναι ιδιαίτερη χαρά να διαπιστώνουμε ότι οι νέοι αγρότες, οι οποίοι έχουν υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, είναι πιο εξωστρεφείς, πιο κενετόμοι, σας γνωστοποιώ, ότι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, κατά την άποψή μου είναι, ότι δεν βλέπουν πλέον στενά την εμπλοκή τους, την δραστηριοποίησή τους του πρωτογενείου τομέα ως μία δραστηριοποίηση, αποκλειστικά και μόνο στην πρωτογενείη παραγωγή, αλλά βλέπουν και επενδύουν σε όλες τις διακλατικές συνδέσεις του πρωτογενείου τομέα της οικονομίας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και είναι το φυτώριο, αν το θέλετε, στο οποίο θα καλλιεργήσουμε όλες αυτές τις σκέψεις που ανέπτυξε και ο υπουργός με την παρέμβασή του. Ευχαριστώ πολύ. Να σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου για την παρουσία σας εδώ και να ευχαριστήσω και το ΤΕΙ της Κρήτης για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης και τη δυνατότητα που μας δίνει να παρουσιάσουμε αυτή τη νέα δράση για την έρευνα στον τομέα της αγροδιατροφής. Μια δράση που σχεδιάστηκε, όπως είπαμε, από το τομέα έρευνας του Υπουργείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη διαχείριση και την υλοποίηση βέβαια της δράσης να πούμε ότι την έχει και την παρακολούθησή της η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το συντονισμό βέβαια το ΤΕΙ της Κρήτης. Όπως ακούσατε και προηγουμένως πρόκειται για μια δράση που έχει τέσσερα σημεία αναφοράς, όπως αφορά δηλαδή τέσσερα σημεία στην Κρήτη που υπάρχουν υποδομές, αξιόλογες υποδομές που σκοπεύουν να αξιοποιηθούν. Αλλά αφορά επίσης και τέσσερις εμβληματικές θεματικές περιοχές στην αγροτική παραγωγή, αυτών της ελαιοκομίας, της αμπελουργίας, τα εκκυπευτικά και της ζωικής παραγωγής. Άρα μπορούμε, έτσι δίνοντας ένα επικοινωνιακό τίτλο, να μιλήσουμε για ένα πρόγραμμα τέσσερα επί τέσσερα που έχει σαν στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας στην αγροτική παραγωγή και θα συμβάλει και είναι σημαντικό όχι μόνο για την οικονομία της Κρήτης αλλά και της χώρας γενικότερα. Το πλαίσιο μάλλον υλοποίησης αυτής της δράσης και άλλων παρόμοιων δράσεων που σχεδιάζονται εντάσσονται στο τρίπτυχο έρευνα-εκπαίδευση-κατάρτιση. Έρευνα που έχει να κάνει με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα. Εκπαίδευση που έχει να κάνει με ταλικιακή εκπαίδευση αλλά και την εκπαίδευση προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και κατάρτιση βέβαια που έχει να κάνει με την εμπλοκή των παραγωγικών φορέων δηλαδή των ανθρώπων που τελικά πρέπει να ωφεληθούν από όλα αυτά που κάνουμε των παραγωγών. Να πούμε ότι εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο που ο Υπουργός έκανε βέβαια τη σχετική αναφορά ενός σχεδιασμού εμβληματικών δράσεων που έχει το Υπουργείο με ένα συνολικό καταρχήν προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει η εμβληματική δράση για την ΕΛΙΑ. Όπως είπε, προχωράει, έχει σχεδόν ξεκινήσει η εμβληματική δράση για το ΑΜΕΛΙ. Οργανώνεται η επόμενη εμβληματική δράση για το ΜΕΛΙ. Πολλοί από τους παρεβρισκόμενους είναι συνεργάτες, είναι συνεργαζόμενα ΜΕΛΙ στις προσπάθειες αυτές. Είπε ο υπουργός μερικά ονόματα, είναι και ο Κρύτωνας, ο Καλαντίδης επίσης, ανάμεσα σε αυτούς. Ο Παναγιώτης Σαρίσμα, νομίζω ότι αναφεύθηκε δύο φορές. Τιμής ένεγκεν. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη δράση, θα πω πολύ λίγα συνοπτικά στοιχεία για το τεχνικό δελτίο, έτσι όπως έχει δομηθεί από τους εταίρους. Είναι πραγματικά μια πιλοτική δράση που ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει την θριαλίδα, που θα αποτελέσει ένα έναυσμα για πρωτοβουλίες στο γενικότερο χώρο. Μια παρόμοια δράση με αυτή της Κρήτης και σε αντικείμενο και σε έκταση, σχεδιάζεται ήδη στο Βόρειο Αιγαίο. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και θα εμπλέγει εκεί πέρα όλους τους ερευνητικούς και παραγωγικούς φορείς. Και μια τρίτη στην Μεσσινία. Να αναφέρω εδώ λίγα πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί το τεχνικό δελτίο. Και το έχω εδώ μπροστά μου. Όπως είπα, έχει κάποια πακέτα εργασίας που αφορούν την ελαιοκομεία, μπελουργία, κοιπευτικά και ζωική παραγωγή. Ένα πάρα πολύ σημαντικό πακέτο εργασίας που αφορά την αναβάθμιση των υποδομών. Και μιλάμε κυρίως για μικρής βέβαια έκτασης, κατασκευαστικές υποδομές και όχι τόσο τον εξοπλισμό που στην πλειονότητά του είναι διαθέσιμος από τα εμπλεκόμενα ιδρύματα. Οπότε μιλάμε για υποδομές όπως η ανάπτυξη επιδικτικού ελαιόνα και αμπελώνα, η ανάπτυξη αγρού και θερμοκυπίου, κάποια έργα υποδομής που έχουν να κάνουν με το δίκτυο νερού και βέβαια κάποιας μικρής έκτασης συντηρήσεις κτιρίων ώστε να καταστούν επισκέψημα όπως για παράδειγμα στον Αμπελούζο και στους ασωμάτους. Στο κομμάτι της ελαιοκομίας όπως και της αμπελουργίας ο στόχος είναι η αύξηση της προστηθέμενης αξίας των προϊόντων, της ασφάλειάς τους και της ποιότητάς τους μέσα από δράσεις όπως είναι η ανάπτυξη ορθών καλλιεργητικών πρακτικών, έλεγχο νέων φυτοπαθογώνων οργανισμών, γνωρίζετε όλοι το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τις ασθένειες στην ελιά αλλά και σε άλλες, και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Θα αναφερθώ λίγο στα κυπευτικά όπου το τεχνικό δελτίο προβλέπει την ταυτοποίηση του γενετικού υλικού, γονωτύπων λαχανοκομικών ειδών, νομίζω είναι πάρα πολύ σημαντικό, και η αξιολόγησή τους ως προς την καταλληλότητα για τις διαφορετικές μορφές καλλιέργειας προσαρμοσμένων και εντοπισμένων στα μικροκλίματα των περιοχών. Και βέβαια το άλλο κομμάτι που δεν αφορά την φυτική παραγωγή αλλά την ζωική, εκεί πέρα έχουμε την ανάπτυξη και αξιολόγηση συστημάτων παραγωγής, έρευνα πάνω σε εναλλακτικές πηγές παραγωγής ζωοτροφών, πάρα πολύ σημαντικό, και βέβαια μια πολύ σημαντική δράση που έχει να κάνει με τη συντήρηση και αξιοποίηση κριτικών φυλών σε πρόβατα ή ενδεχομένως και εγωπρόβατα. Έτσι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τώρα, σε αυτά τα έργα υπάρχουν και δύο υπόέργα τα οποία είναι οριζόντια, με την έννοια ότι διατρέχουν οριζόντια όλα τα άλλα. Το ένα έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και με την έρευνα πάνω στις επιπτώσεις που η κλιματική αλλαγή έχει σε όλα τα είδη. Και το άλλο έχει να κάνει με τις τεχνολογίες γεωργίας ακριβίας, αυτό που ονομάζουμε Smart Agriculture και βέβαια συνδέεται πάρα πολύ και με την λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία έρχεται και για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Όλα τα έργα, όλες οι παρεμβάσεις που κάνουμε έχουν και αυτές τις δύο διαστάσεις. Νομίζω μπορούν να γίνουν και ρωτήσεις αργότερα για περισσότερες λεπτομέρειες, οπότε μπορούμε να πούμε παραπάνω πράγματα στην πορεία. Ευχαριστώ πολύ. Να χαιρετήσω και τον αντιπρίτανη του Πανεπιστημίου Κρήτη, τον κ. Καρακάση, ο οποίος είναι εδώ μαζί μας. Λοιπόν, νομίζω ότι είναι ανοικτή τώρα η συζήτηση, μπορούν να γίνουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις, προφανώς από τους συνεργαζόμενους φορείς, είναι εδώ οι εκπρόσωποι όλων των φορέων, αλλά προφανώς και από το κοινό και από τους δημοσιογράφους μπορούν να γίνουν ερωτήσεις προς το πάνελ. Πριν ετοιμαστείτε για τις ερωτήσεις, θα ήθελα απλά, με αφορμή τις τοποθετήσεις που έγιναν από τους υπουργούς, να τονίσω ότι το TEI Κρήτης και με βάση αυτά τα οποία υπόθηκαν και από τον κ. Φωτάκη, αλλά και από τον αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Κουκιαδάκη, είναι έτοιμο να καταθέσει πρόταση εξέλιξης του ιδρύματος, που ένας σημαντικός άξονας αυτής της πρότασης, αφορά τόσο το κομμάτι της γεωπονίας, με την ανάπτυξη της γεωπονικής σχολής, που πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι είναι η μοναδική γεωπονική σχολή, στην περιφέρεια Κρήτης, όσο και με το κομμάτι του τουρισμού, όπου επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι το TEI Κρήτης με τη σχολή διοίκηση οικονομίας υπηρετεί και το θέμα του τουρισμού όσον αφορά την εκπαίδευση και την ανώτατη εκπαίδευση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Νομίζουμε λοιπόν ότι βρισκόμαστε στον κατάλληλο χώρο, όπου όλες αυτές οι δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν, μπορούν να υλοποιηθούν, σε συνεργασία βέβαια με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, σε συνεργασία με τα άλλα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Κρήτης. Λοιπόν, ερωτήσεις ή τοποθετήσεις. Ο κοσμήτωρας της Γεωπονικής σχολής του TEI Κρήτης, ο κύριος Βερβερίδης. Καλησπέρα. Χαιρετίζουμε και εμείς την παρουσία εδώ του κυρίου Υπουργού και των συνεργατών του. Απλά θα ήθελα, κύριε Υπουργέ και κύριε Γενικαί Γραμματέα και κύριε Χουρδάκη, αν μου επιτρέπετε σαν εκπρόσωπος της Γεωπονικής Σχολής, να τονίσω κι εγώ με τη σειρά μου, ότι οι δράσεις αυτές οι εμβληματικές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Τονίζουν εξαιρετικά και ενισχύουν τη συνεργασία ανάμεσα στα ιδρύματα και θεωρούμε ότι αυτό είναι ακρογονιαίο σλήδος για την οποιαδήποτε αυριανή εξέλιξη. Και να πούμε βέβαια ότι το TEI Κρήτης συμμετέχει στον άγρο διατροφικό τομέα εξαιτίας του ότι έχει δύο τμήματα πολύ σημαντικά και το ανέφερε ο κύριος Πρήτανης. Το ένα είναι της Γεωπονίας και το άλλο είναι της διατροφής και διατρολογίας. Άρα, λοιπόν, ως Γεωπονική Σχολή θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε πολύ σημαντικό ρόλο και απλά ήθελα να το τονίσω ότι ως μοναδική σχολή σε επίπεδο περιφήρειας Κρήτης η συμμετοχή και η συνεργασία με όλα τα άλλα ονόματα και τους ερευνητές που αναφέρθηκαν παραπέρα είναι, πιστεύω, θεσμός για την επιτυχία της εξέλιξης. Αυτό, ευχαριστώ πολύ. Άλλες τοποθετήσεις, παρεμβάσεις, συγγνώμη. Ο κύριος Στουσιμουλάκης. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω. Στάθηκα πάρα πολύ, κράτησα το παράδειγμα της Πορτογαλίας του κ. Κασίνη και την τεράστια τη χαώδη διαφορά της παραγωγής προς της προσθεθέμενης αξίας. Και θα ήθελα να ρωτήσω, αυτό οφείλεται σε, τέλος πάντων, περιορισμένης ποιότητας προϊόντα, κριτικά προϊόντα τώρα, θεωρείτε ότι οφείλεται σε αυτό, ή οφείλεται σε μια μη καλή δημιουργία, ένας brand name των κριτικών προϊόντων, το οποίο περιορίζει και την δημιουργία της προσθεθέμενης αξίας. Άλλες. Να τις μαζέψουμε, νομίζω, τις ερωτήσεις. Κατ' αρχή θα ήθελα να παρακαλέσω και τους εκπρόσωπους των άλλων φορέων, των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων, εάν θέλουν να τοποθετηθούν ή να κάνουν κάποια ερώτηση ή καλύτερα κάποια τοποθέτηση. Κυρία Τσαγκαράκου. Ευχαριστώ πολύ. Κατ' αρχάς να σας πω ότι εδώ αναμένεται να έρθει και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΩ, ο κ. Κατής, και ο κ. Μπακαλεξοδιευθένοντας Σύμβουλος, που απλώς είναι στους ασωμάτους, στα εγώ, ο ερήφιας, στα πρόβατα, στον Δηδιατρικό Σταθμό λοιπόν, και από στιγμής λογικά θα έρθουν. Το έχουμε στο πρόγραμμα. Όμως να εκφράσω και εγώ, εκπρόσωπα, εκπράσω και εγώ εκ μέρους του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, που έχει την έδρα του στην Κρήτη, τη χαρά που αναβιώνουν και αυτές οι δράσεις από κοινού με το ΤΕΙ και τα άλλα ιδρύματα. Και η ελλειοκομία έχει μεγάλο ακόμα χώρο στο να επιδείξουμε νέες πρακτικές και καινωτόμενα, ας πούμε, πρακτικές στο πεδίο. Και τα κοιπευτικά έχουν πολύ μεγάλο και κοιπεδείο, εννοείται. Το Αμπέλι, τι να πούμε. Οπότε είναι μια μεγάλη χαρά που όσο και στην αρχή είναι, όπως λέτε και εσείς, κάτι πηλωτικό που γίνεται και στην αρχή μπορεί τα τέσσερα ιδρύματα λίγο να, όπως μπαίνει το νερό σταυλάκι στην αρχή να στριμμαχνόμαστε αυτό και μετά θα κυλίσουμε πάρα πολύ ωραία, είμαι σίγουρη, στα δύο αυτά χρόνια και πράγματι θα γίνει ένα έργο που μάλλον θα είναι παραδείγμα και για τις άλλες... Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Τσαγκαράκου. Εκπρόσωποι των άλλων ιδρυμάτων, ο κ. Παυλίδης, ο πρόεδρος του ομάδου Βιολογίας του Παγκοσμίου Κρήτης. Καλησπέρα. Και εγώ να συγχαρώ το Υπουργείο για αυτήν την πρωτοβουλία, την ευλυματική, αλλά και τα δύο Υπουργεία για τη συνεργασία. Και να ξεκινήσω από αυτό και να τελειώσω σε αυτό, ότι το δύσκολο στην Ελλάδα είναι η συνεργασία σε πολλές περιπτώσεις. Και το δεύτερο δύσκολο είναι όταν υπάρχουν πραγματικά τόσο ποιοτικοί έρευνα και άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο με την ερευνητική προσπάθεια και με τα καινωτόμα θέματα και αυτό είναι δύσκολο να υπάρξει μια συνεργασία. Και λέγοντας αυτό το θέμα, νομίζω ότι είναι πρόκληση και για τα τέσσερα ιδρύματα αυτή η δράση. Είμαι φυσικά αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε, όχι μόνο στο συγκεκριμένο, αλλά θα ανοίξει και ο δρόμος, πραγματικά αυτό το οποίο νομίζω το πιστεύουμε όλοι στην αίθουσα, να υπάρχει αυτή η κοινωνία και η οικονομία της γνώσης που περιλαμβάνει το τετράπτυχο ή το τριπτυχο που αναφέραμε όλοι. Φυσικά το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο το τμήμα βιολογίας, υπάρχουν και άλλες σχολές και άλλα τμήματα και εδώ και στο ρέθυμνο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη δραστηριότητα και να αναπαθμιστεί μέσα από την έρευνα και την καινοτομία. Οπότε και εμείς να ευχαριστήσουμε και να δηλώσουμε την συμμετοχή μας σε αυτό το εγχείρημα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Παυλίδη. Ο κύριος Σαρής από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Και το πανεπιστήμιο Κρήτη στο τμήμα βιολογίας. Να σας ευχαριστήσω, να σας καλωσορίσω στην Κρήτη. Θα επαναλάβω αυτά που υπόθηκαν σημαντικές δράσεις αυτές, οι οποίοι η συγκεκριμένη προσπαθεί να φέρει σε επαφή τέσσερις ερευνητικούς φορείς της Κρήτης, οι οποίοι από μόνοι τους έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικό έργο. Παρ' όλα αυτά η Ένωση, είναι αυτό που λέμε η ισχύεντη ενώση, πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντική και να είναι ένα έργο που θα ξεκινήσει τώρα και θα έχει συνέχεια για το μέλλον με δράσεις παρόμοιες. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Δεν ξέρω αν η κυρία Χαλκιαδάκη από τον Αμπελούζ από τη Γεωρική Σχολή. Θα ήθελα να μας πει δύο κουβέντες. Καταρχάς, ήθελα να ευχαριστήσω και εγώ τα δύο Υπουργεία για την πρωτοβουλία αυτής της δράσης και χαιρόμαστε που ένα μέρος αυτής θα εφαρμοστεί στον Αμπελούζο, στη Γεωρική Σχολή Μεσαράς, όπου χρόνια τώρα πλησιάζουμε τα 100. Η σχολή αυτή προσφέρει γνώση και προσφέρει γνώση στους αγρότες της περιοχής και όχι μόνο. Είναι πολύ καθοριστικό αυτό για εμάς. Νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ το να προσφέρουμε πραγματικά κατάρτιση με καινοτόμες ιδέες, με καινοτόμες εφαρμογές στη Γεωργία και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και την ανάπτυξη της περιοχής, την ανάπτυξη του πρωτογενού στομέα στην περιοχή της Μεσαράς και φαντάζομαι και της αυρύτερης περιοχής του νομού και της Κρήτης Γενικότερα. Ευχαριστούμε πολύ για όλη αυτή η προσπάθεια και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει ένα στοιχείο βασικό για την αναβάθμιση της Γεωργίας Σχολής στη Μεσαράς, που μέχρι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια παραμένει στάσιμη και χρειάζεται αυτή τη θρυαλίδα για να ξαναπάρει το ρόλο που είχε και να καταφέρει αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνει την γνώση με ταλαμπάδευση γνώσης τους αγρότες της περιοχής. Ευχαριστώ πολύ. Άλλες τοποθετήσεις, ερωτήσεις. Νομίζω ότι υπήρχαν πολλά αερίσματα για τη συζήτηση. Ξέρω, κύριε Καπετανάκη, θέλετε κάτι να προσθέσετε στη συζήτηση. Χαίρομαι μαζί με όλους εδώ πέρα που η προσέγγιση των ιδρυμάτων που ήταν εδώ, που ήταν για άλλα αντικείμενα στο παρελθόν, ερευνητικά και εκπαιδευτικά, που δεν είναι γνωστό σε πολλούς, τώρα θα προχωρήσει ένα κοινό σκοπό. Νομίζω δυο έννοιες που πρέπει να σταματήσει κανείς είναι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας. Όχι μονάχα, συζητούσαμε εδώ με την πρώην πρόεδρε του ιδρύματος, την κ. Χαραθανάσχη, όχι μονάχα στο τεχνολογικό κομμάτι, αλλά και στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Αυτό λείπει πάρα πολύ και είναι πολύ σημαντικό που στην καρδιά του εγχειρήματος, άμα επιτρέψουν όλοι οι συμμετέχοντες, είναι ο αμπελούζος. Επιδεικτικούς αγρούς και με την εκπαίδευση και η κατάρτιση που θα γίνει εκεί. Νομίζω ότι από εκεί πρέπει κύριε Υπουργέ να χαράσουμε ομογεντρούς κύκλους. Ευχαριστώ. Εγώ ήθελα απλώς να σημειώσω από τη δική μου πλευρά ότι ο κ. Καπτανάκης ήταν από τους πρωτοστάτες στην προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει πριν 4 περίπου χρόνια στην προηγούμενη ζωή μου στη Κρήτη που είχαμε προσπαθήσει και αυτό υλοποιήθηκε μέσα από αυτό το πρόγραμμα που λέγεται Κρίνι να φέρουμε μαζί όλους τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της Κρήτης με στόχο τη στήριξη της παραγωγής όχι μόνο της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη και κάτι ακόμα, με στήριξη της αξιοποίησης της γνώσης και της καινοτομίας που παράγεται σαν ένα ακόμη πρόσθετο πυλώνα για την ανάπτυξη και της Κρήτης και της χώρας. Οπότε χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία του και τα λόγια του εδώ. Ευχαριστώ. Άλλες ερωτήσεις, τοποθετήσεις. Εάν δεν υπάρχουν, νομίζω ότι, δεν ξέρω αν κάποιος δημοσιογράφος θα ήθελε κάτι να ρωτήσει. Κύριε Γεωργουδή, θέλετε κάτι να ρωτήσει το πάνελ. Θα ήθελα να πω το εξής. Βρισκόμαστε πάνω στο κύμα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Δεν έρχεται η βιομηχανική επανάσταση, η τέταρτη υλοποιείται ήδη. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Δαρβενικής Δευτέρας, ένας καθηγητής από το Πανεμπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Γαβάνης, αρρουσίασε το θέμα της δημιουργίας εγκεφάλου από την αρχή, το οποίο υλοποιείται και στο είτε. Δεν είναι κάτι που έρχεται από το μέλλον. Δημιουργούνται νευρονικά δίκτυα. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο έχει βάλει το θέμα της, ξέρω, στρατηγικής πάρα πολύ σωστά. Το θέμα είναι η ταχύτητα, με την οποία θα κατέβει καινούργια γνώση στους πολίτες και στους παραγωγούς τους άμεσους. Εκεί θα πρέπει τα βήματα από τα ερευνητικά και τα τεχνολογικά ιδρύματα να είναι πάρα πολύ σύντομα, με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πολύ καλά σχεδιασμένα. Γιατί, προφανώς, θα υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι για κάποιους τομείς. Εκεί μπαίνει και το θέμα της φιλοσοφίας. Εδώ είναι ένα τεχνολογικό ιδρύμα, έχουμε πολύ σημαντικά τεχνολογικά ιδρύματα. Θα πρέπει να στοχεύσουμε και στους αυριανούς πολίτες. Λοιπόν, νομίζω να υπάρξουν τώρα οι απαντήσεις από τους Υπουργούς. Απαντήσεις τώρα τι απαντήσεις, λόγια καλά ακούω. Ναι, ήταν ασυνήθιστο αυτό, συνήθως έχουν κριτική. Αυτό που θα ήθελα να πω, κλείνοντας, είναι δύο σημεία. Αφενός αυτό, μία και τέθηκε το ζήτημα της λεγόμενη τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, ουσιαστικά για όσους δεν ασχολούνται με το θέμα, αλλά και για αυτούς που εμφανίζονται να ασχολούνται με το θέμα, αλλά λίγα καταλαβαίνουν, πρόκειται ουσιαστικά, όταν μιλάμε για βιομηχανικές επανάστασεις, είναι κάτι το ευρύτερο. Πρόκειται για το πώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας, ανατρεπτικές τεχνολογίες, μπορούν να επηρεάσουν τα μέσα και τον τρόπο παραγωγής, το πώς γίνεται η διακίνηση και η συσσόρευση κεφαλαίων. Και τώρα βρισκόμαστε σε μια εποχή, χαρακτηριστικά, να σας θυμίσω, η ατμοκίνηση ήταν η πρώτη βιομηχανική, η σηματοδότηση την πρώτη βιομηχανική επανάσταση, με συνέπειες βέβαια και στο κοινωνικό δικοδόμημα, η ηλεκτροκίνηση ήταν η δεύτερη, η τρίτη είχε να κάνει με την πληροφορική και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τώρα μιλάμε για αυτό που λέγεται κοινωνική επανάσταση, που ουσιαστικά πρόκειται για την σύμπτυξη πολλών τεχνολογιών. Συνήθως αναφέρονται μονάχα στην τεχνητή νοημοσύνη, στο Internet of Things, στο Internet of Services, δεν είναι μόνο αυτό, είναι και τεχνολογίες σύγχρονες, νενοτεχνολογία, φωτονική, μηχανικές κατασκευές, όλα αυτά τα θέματα μαζί, που μας φέρνουν σε νέους τρόπους παραγωγής. Εμάς αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα και εδώ και έναμιση χρόνο προετοιμαζόμαστε στην κυβέρνηση και θα φανεί σύντομα το αποτέλεσμα αυτό, όχι μόνο σε επίπεδο το τι θα κάνει η χώρα με τη δημιουργία ενός εθνικού συμβουλίου που θα μετέχουν και οι κοινωνικοί φορείς μέσα, γιατί πρέπει να σημειώσουμε και εμφανικά ότι όλη αυτή η διεργασία που λέγεται τέταρτε βιομηχανική επανάσταση, μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες στο ζήτημα της εργασίας, κοινωνικών μετασχηματισμών, αλληώσεων και στερευλώσεων. Οπότε όλα αυτά πρέπει να τα δούμε και τα βλέπουμε. Θα δημιουργηθεί λοιπόν ένα εθνικό συμβούλιο, αυτό μαζί με το Υπουργείο Νάπτυξη το συζητάμε και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να προσδιορίσουμε επακριβώς το ρόλο της χώρας. Και εκείνο που βλέπουμε είναι, αυτό μας φέρνει στο αντικείμενο της σημερινής εκδήλωσης, είναι ότι όλες αυτές οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, η ανανοτεχνολογία, η πληροφορική, η σημερινή πληροφορική, η φωτονική, η βιοτεχνολογία πολύ βασική, όλες αυτές τις τεχνολογίες τέμνουν οριζόντια τους έντεκα πυλώνες ανάπτυξης της χώρας, ενέργεια, τουρισμό, αγροδιατροφή και όλα αυτά. Στο σημείο το ΜΙΣ είναι εκεί που μπορεί να υπάρξει η ελληνική παρουσία. Και μιλάμε τώρα για το ΜΙΣ ερευνητικούς, όπου η χώρα διαθέτει σημαντική κρίσιμη μάζα από την άποψη ανθρώπων και υποδομών, με πάλι σημαντική παρουσία στο διεθνή χώρο. Οπότε εκεί έχουμε κάποιες σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας εάν δημιουργήσουμε τη δική μας προσέγγιση στο ζήτημα τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Και σαφώς η αγροδιατροφή και αυτά που συζητάμε όλα εμπίπτουν μέσα σε αυτή την κατάσταση, σε αυτό το περιβάλλον. Θα ήθελα λοιπόν να κλείσω λέγοντας ότι όσα αναφορά την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στην επόμενη φάση του Ερευνό Δημιουργό Κενοτομό, η οποία πρόκειται, ελπίζουμε, ότι θα προκηρυθεί μέσα σε αυτό το μήνα, θα στηρίξει συνεργατικά έργα ύψους 250 εκατομμυρίων, συνολικό είναι αυτό τώρα 250 εκατομμυρίων ευρώ, ουσιαστικά θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο για αναδιώμενες τεχνολογίες τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που θα περιλαμβάνει όλα αυτά που σας είπα. Όλα αυτά που σας είπα με λέξεις μεμονωμένες θα περιλαμβάνονται εκεί και είμαι σίγουρος ότι τα Εδρύματα της Κρήτης και το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙΤΕ και το Πολιτεχνείο έχουν μια σημαντική συνησφορά να κάνουν σε αυτή την προσπάθεια. Και κλείνω τώρα κανονικά με το δεύτερο σημείο που ήθελα να πω είναι ότι πραγματικά εγώ χαίρομαι έτσι που βλέπω τους καρπούς, τι γίνεται. Στην Κρήτη υπάρχει ένα σημαντικό οικοσύστημα ερευνητικό, δεν χρειάζεται να πούμε το πόσο είναι αναγνωρισμένο στο διεθνή χώρο, τη διεθνή εμβέλεια που έχει. Μάλιστα δυσανάλογο προς το μέγεθος του νησιού και του πληθυσμού που υπάρχει εδώ. Είναι μισό εκατομμύριο περίπου άτομα και βλέπετε το τι γίνεται από την άποψη την ερευνητική και πώς ξεχωρίζει. Και από την άλλη μεριά υπάρχει πραγματικά αυτή η διάθεση και αυτή η κουλτούρα, γιατί είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της κουλτούρας για την προσέγγιση του καινούργιου, του καινοτόμου σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις μορφές παραγωγής και στη μεταποίηση αλλά και στον πρωτογενή τομέα. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία αυτά τα δύο να έρθουν μαζί. Αυτό νομίζω ότι σηματοδοτεί και η σημερινή πρωτοβουλία. Και να τονίσω ότι σε αυτή την προσπάθεια κανείς, μα κανείς δεν περισσεύει. Να ήταν ευχή σε έργο πραγματικά αυτό που βλέπουμε να γίνεται σε μεμονωμένα τέτοια έργα όπως το σημερινό, να επεκταθεί και γενικότερα μεταξύ των Ιδρυμάτων. Ευχαριστώ πολύ. Μια κουβέντα μόνο. Σε ό,τι αφορά την προσθεμένη αξία. Η αναφορά μου δεν ήταν στην Κρήτη, προφανώς. Αναφερόμουν στη σύγκριση μεταξύ Ελλάδας-Πορτογαλίας. Στην Ελλάδα, νομίζω ότι ευκολότερη στο παρελθόν πρόσβασή μας στις αγορές σε χίδινη μορφή του αγροτικού προϊόντος. Εξασφάλιζε μια ασφάλεια, ευθύνης εξαρχής, πλην όμως δεν υπήρχε κανένα σχεδιασμός για να εισπράξει ο αγροτικός τομέας και η χώρα την προσθεμένη αξία που μπορούμε να έχουμε σε ένα προϊόν. Να φέρουμε το παράδειγμα του λαδιού, του ελαιολάδου. Είναι το κλασικό παράδειγμα. Εξάγουμε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χύμα ή σε πεντόλιτρα και όλη την προσθεμένη αξία την εισπράτει η Ιταλία η οποία ενισχύει όσο κανείς άλλος την προσθεμένη αξία πάνω στα αγροτικά της προϊόντα. Αυτό βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά δεν είμαστε, θα έλεγα, ακόμα σε φάση να πούμε ότι έχει αλλάξει η παραγωγική και επιχειρηματική κουλτούρα του Έλληνα Αγρότη. Βήματα όμως αλλαγών είναι ορατά. Εδώ θέλω να προσθέσω μόνο ένα πράγμα, γιατί η συζήτηση έχει έναν επιστημονικό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να έχει και έναν πολιτικό χαρακτήρα. Νομίζω πρέπει να δουλέψουμε όλοι για να κάνουμε πιο αξιόπιστη την πολιτική. Όταν λέω την πολιτική, δεν εννοώ μόνο το πολιτικό σύστημα, εννοώ την άσκηση της πολιτικής, της αγροτικής πολιτικής παραδείγματος χάρη. Το παρελθόν βαραίνει πάνω στην συμπερήφορά μας. Δηλαδή, μια πελατιακή αγροτική πολιτική, στην οποία κυριάρχουσε η λογική όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά, χωρίς κανένα σχεδιάσμο για την ορθότερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων της ευρωπαϊκής πολιτικής. Θα το πω για άλλη μια φορά, έστω κι αν προκαλεί. Είμαστε από τους πιο ευνοημένους στην χρηματοδότηση της αγροτικής μας πολιτικής στην Ευρώπη. Η κίνδυνη σήμερα είναι πάρα πολύ. Οι πιέσεις από τις χώρες Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης, ό,τι αφορά την πλήρη σύγκληση των ενισχύσεων, είναι πάρα πολύ έντονες. Εάν αυτό συμβεί, η χώρα μας θα βρεθεί στη γωνία. Τι μένει να κάνουμε? Να αλλάξουμε κατεύθυνση, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους που έχουμε στην κατεύθυνση που περιγράψαμε νωρίτερα. Δηλαδή, την παραγωγή προσθέμενης αξίας, την εξωστρέφεια, την στροφή σε ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που θα χαρακτηρίζει η ποιότητα, η ταυτότητα, η πιστοποίηση. Και γιατί τα λέμε όλα αυτά, για να κουμπώσω με το τελευταίο σχόλιο που έκανε και ο Υπουργός. Την παραγωγική μας κατέυθυνση και πορεία τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο τη δική μας, την παγκόσμια, θα την προσδιορίσουν οι διεθνείς εξελίξεις. Επειδή μ' αρέσει να μιλάω με στοιχεία. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι μέχρι το 2050 η παγκόσμια ζήτηση για αγορετικά προϊόντα θα εκτιναχθεί πάνω από το 70%. Υπάρχουν μελέτες που μιλάνε για 100% αύξηση. Εκεί μέσα εξαιρετικά υψηλή αντίστοιχα μεγέθη είναι η ζήτηση για προϊόντα ποιότητας και ταυτότητας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς η χώρα προετοιμάζεται για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις. Άρα εκεί πρέπει να επενδύσει η πολιτική. Να γίνει αξιόπιστη, να θύξει τα κακώς κείμενα, ώστε πραγματικά να αλλάξει την κουλτούρα, την παραγωγική, την επιχειρηματική του Έλληνα Αγρότη. Να χτίσουμε δομές συλλογικής οργάνωσης για τα διαρθρωτικά μεγέθη της ελληνικής γεωργίας. Δεν μας παρέχουν άλλο δρόμο. Ή θα επιλέξουμε να καθαρίσουμε με όλους τους μικρομεσαίους και να δημιουργήσουμε μεγαφάρμς, που λέμε, ή θα επιλέξουμε την οδό της συνεργασίας του συνετεριστικού κινήματος και λοιπά. Αλλά πρέπει να γίνουμε αξιόπιστοι και εκεί, όταν το συνετεριστικό κίνημα έχει χαρακτηρίζεται από ανάξιοπιστία. Πρέπει να χτίσουμε με άλλα λόγια με τις πολιτικές μας νέες δομές για να διαχειριστούμε αυτά τα ζητήματα. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε, γι' αυτό επενδύουμε επίσης και πρημοδοτούμε κάθε μορφή συλλογικής μορφής οργάνωσης της παραγωγής. Με τα μέτρα για τις ομάδες παραγωγών, με την πρημοδότηση σε όλα τα άλλα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης των συλλογικών μορφών οργάνωσης. Αλλά όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην αξιοπιστία της πολιτικής για να πείσουμε τον πολίτη, τον αγρότη, τον επιχειρηματία να ακολουθήσει κι αυτός μια άλλη οδό για να επιτύχουμε τους στρατηγικούς στόχους της ανάπτυξης που έχει θέσει η Κυβέρνηση για πρώτη φορά με ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη το οποίο έχει κατατεθεί, εγκριθεί και στη βάση του οποίου κινούμαστε. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Καπετανάκη ζήτησε μια μικρή παρέμβαση και μετά ο κύριος Κουρδάκης και ολοκληρώνεται σιγά σιγά η εκδήλωση. Πολύ σύντομα και ξέρω ότι η ώρα έχει περάσει και είναι κουρασμένοι και οι άνθρωποι μας στο πάνελ. Η ηλεοκομεία, κύριε Υπουργέ, ήταν μέρος σημερινής συζήτησης. Όμως η ηλεοκομεία φέτος έχει υποστεί πλήγμα, πολύ σοδαρό πλήγμα, από το δάκο της ελιάς. Η περιφέρεια της Κρήτης έκανε κάτι πολύ ροϊκό φέτος. Εδώ είναι ο Κώστας Φιφοτάκης. Με το συντονισμό του δημιουργήθηκε μια ομάδα για το ξανακοίταγμα της πολιτικής και της διοικητικής διαδικασίας για το δάκο της ελιάς. Εδώ είναι και ο Γιάννης Σοβώντας, από τους πρωταγωνιστές της αγωγής καινοτομιών στο πλαίσιο αυτής της ομάδας. Ο δάκος όμως έδρεσε. Γιατί πήρα το λόγο? Για να σας πω ότι μετά από αυτή την ευλυματική δράση και ό,τι προκύψει από ό,τι γίνεται γύρω από την ηλεοκομεία, σωστό είναι να υποστηριχθεί η ηλεοκομεία και ο χειρότερος εχθρός, ο δάκος της ελιάς, ακόμα πιο στιβαρά. Ο γνώμης μου είναι ότι φέτος έλειψε προσωπικό, Κώστα, έτσι δεν είναι? Έλειψαν υλικά και υπηρεσίες. Συνέπεια αυτού ήταν να ακούσουμε από ξένους γευσηγνώστες ότι τα λάδια της Ελλάδας μυρίζουν σαν τηγανισμένοι και φταίδες εξαιτίας του δάκου της ελιάς. Δράπηκα όταν είδα γραμμένη την εκπρέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει κάποιος που είναι εδώ ή δεν είναι εδώ. Κατά τη γνώμη ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά κλιματικά και μια προηγούμενη δύσκολη χρονιά προηγήθηκε. Όμως η ατιμότητα θα ήταν σημαντική στο μέτρο που είχε βέβαια το προσωπικό και τις διαδικασίες. Δεν αναζητά κανείς κάποιον να φταίει, έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς, όπως θα αναπτυχθεί αυτή η δράση για την ηλεοκομία μαζί. Κύριε Γενικέ Γραμματέα, ίσως είναι στο να προετοιμάζεται κανείς για την υποστήριξη των αποτελεσμάτων των πηλωτικών δράσεων στην ευρύτερη ελληνική καμπάνια, τη μεγαλύτερη καμπάνια που γίνεται για το μεγαλύτερο γεωργικό προϊόν της χώρας. Να σας πω κάτι που το θεωρώ δραματικό. Οι νέες τεχνολογίες, που στην περίπτωση ηλεοκομίας ήταν τα μηχανά και GPS και τα κινητά τηλέφωνα, τα smartphones, για να παρακολουθούνται αυτοί που στον αγρό κάνουν παρακολούθηση των πληθυσμών και κάνουν τους ψεκασμούς για το δάκο της ελιάς. Υπήρξε καλή συνάδελφος, κατά τη γνώμη από τους καλύτερους συναδέλφους που εργάζεται με το θέμα, που είπε έχω συλλέξει τα στοιχεία στον υπολογιστή μου, αλλά δεν είχα προσωπικό να τα δω. Καλά είναι λοιπόν οι νέες τεχνολογίες, αλλά χρειάζονται και ευρύτερη υποστήριξη ώστε τελικά να φέρουν το αποτέλεσμα που ζητούμε και τελικά να έχουμε τα επώνυμα προϊόντα, το brand name. Σήμερα γίνεται η συνάντηση του ΑΡΕΠΟ στο Ιράκλειο για τα προϊόντα POP και τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξη. Ευρωπαϊκή συνάντηση με συντονισμό της Κρήτης. Είναι ένα ξεκίνημα για ότι αναφέρα τη χεριένικη. Κι εγώ να σας πω ότι στο θέμα της ελαιοκομίας, στην εμβληματική δράση δρόμη της ΕΛΙΑ, πραγματικά από το κομμάτι της έρευνας έχει ληφθεί πρόνοια. Και ο κ. Βόντας ηγείται της σχετικής ομάδας που έχει να κάνει με το θέμα της φυτοπροστασίας, όχι μόνο από του ΔΑΚΟ γενικότερα. Εγώ θα ήθελα να κλείσω καταθέδοντας μια προσωπική εμπειρία. Πριν από πολύ λίγες μέρες, πριν από δύο εβδομάδες, επισκεφθήκαμε την Γεωργική Σχολή στο Αμπελούζιο. Ήταν εκεί και είχα την ευκαιρία σε ένα διάλειμμα να συναντήσω τους 6 μαθητές, 7 είναι αλλά οι 6 ήταν εκεί. Τους 6 και ο ένας από όλους τους μαθητές της σχολής και στο διάλειμμα να συζητήσω πολύ λίγο μαζί τους. Και ακούσαν τα παιδιά για εξοπλισμό εργαστηρίων, για επιδεικτικά αγροκτήματα, για υδροπονίες. Ήταν συγκινητική ο ενθουσιασμός και η θέρμη που έδειξαν, πραγματικά. Φεύγοντας, ρώτησαν, θα τα προλάβουμε εμείς όλα αυτά, να τα δούμε. Και παρακάλεσαν όλα αυτά, αν είναι δυνατό, να γίνουν μέσα στην επόμενη χρονιά, για να τα προλάβουν. Λοιπόν, νομίζω ότι δεσμευόμαστε όλοι σήμερα, ότι όλα αυτά, ότι θα κρατήσουμε την υπόσχεσή μας σε αυτά τα 6-7 παιδιά της σχολής και στα παιδιά που θα έρθουν βέβαια, στο μέλλον. Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση. Χαρουστούμε ιδιαίτερα τον Υπουργό, τον κ. Φωτάκη, τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Κασίμι, για την παρουσία τους. Και κλείνοντας, αφού θα παρακαλέσω τους καλεσμένους μας να παραμείνουν για λίγο εδώ, γιατί ακολουθεί και κάποια άλλη εκδήλωση που πρέπει να είμαστε μαζί, θα ήθελα, αφού δίνεται η ευκαιρία, να ανακοινώσω σήμερα και επίσημα, ότι μετά από μια δύσκολη διαδικασία αξιολόγησης από Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία συστάθηκε τους προηγούμενους μήνες, η Γεωπονική Σχολή, το Τμήμα Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης, έχει από εδώ και πέρα το δικαίωμα να οργανώνει διδακτορικές σπουδές. Θα ακολουθήσουν, είμαι σίγουρος, και τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, τα οποία έχουν υποβάλει Φακέλους, επαναλαμβάνω μέσα από μια δύσκολη διαδικασία αξιολόγησης, σε μια περίοδο που πραγματικά το Ίδρυμά μας κατακτά σιγά σιγά αυτό που δικαιούται, την εξέλιξή του, την ανάπτυξή του. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ.