Συνέντευξη Τύπου για το νέο διυλιστήριο (ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, 2023)
: Με ιδιαίτερη χάρα σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη εκείπου και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τους Λοδινιώτες, για τη δημοτική μας αρχή, αφού θα ανακοινώσω τη μειοπράτηση των έργων του Δημιουστηρίου στο φράγμα 30 φιλιάς και του δικτύου μεταφοράς του νερού από το Δημιουστηρίο μέχρι τις δεξαμενές της πόλης της Φλόρινας. Χαιρετίζω και τους συμβαριστάτες των προσπαθειών μας, τον βουλευτή τον κ. Αντωνιάδη και τον αντιπεριφερειάτη τον κ. Γόσδου, η συνομή των οποίων είναι καθοριστική στην επίτευξη των στόχων που θέτουμε ως δημοτική αρχή. Βρισκόμαστε όλοι εδώ για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Δήμου τις τελευταίες δεκαετίες που έχει σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών και των πολιτισμών τους. Με τα έργα αυτά θα σταματήσει οριστικά η τριτοχοσμική εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας να φόβεται το νερό συχνά, πυκνά, άσχετα με την εποχή. Και επειδή θέλω να έχω πάντα ειλικρινή σχέση με τους συμπολίτες μου, πρέπει να γνωρίζω τι συνέβαινε και τι συμβαίνει με την ίδρυυση. Να πούμε καταρχήν ότι το πρόβλημα της ίδρυυσης που έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, η σημερινή δημοτική αρχή το κληρονόμησε. Κατά την άποψή μου οι βασικές αιτίες του προβλήματος της Ρυψιδρίας είναι η αυξημένη μοχιακή θωλότητα στην περιοχή ανάληψης λόγω των προκοπτώσεων αλλά και του λιώσεου κοτουχιονιού, η αυξομείωση των ιδάτων τους καλοκαιρινούς μήνες, η κλιματική αλλαγή που βλέπουμε έχει επηρεάσει πάρα πολύ το περιβάλλον, η πλημερής αντιμετώπιση του προβλήματος αφού το έργο έπρεπε να έχει κατασκευαστεί παράλληλα με την κατασκευή του έργου του φράγματος της Τριανταφυλιάς. Το πρόβλημα ήταν ασφιχικά πιαστικών και έπρεπε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Τι έκανε η δική μας δημοτική αρχή. Αναγνωρίζοντας τη συμμοτικότητα του έργου από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με χρονοδιάγραμμα, συντεταρμένα, συνέπεια, συστηματικά και μεθοδικά και στη συνεργασία με την περιφέρεια, τη διαχειριστική της περιφέρειας και των περιφεριάκτης, στις 12-18 του 2020 κατέθεσε τον φάκελο με τίτλο «Ίδρυση Πόλης Φλόρενας από το φράγμα Τριανταφυλιάς» προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων και 500.000 ευρώ. Η πράξη αφορούσε την κατασκευή του δηληστηρίου κατάντη του φράγματος Τριανταφυλιάς και την κατασκευή του δικτύου που θα μετέφερε το νερό από το φράγμα Τριανταφυλιάς μέχρι τις δεξαμενές της πόλης, με φορέα υλοποίησης της πράξης το τμήμα ΔΕΔΑΔΕΚΑΝΙΑ του Υπουργείου Υποδομών και φορέα λειτουργίας όλου και συντήρησης όλου του έργου in the IAF. Στις 4-8 του 2021 η διαχειριστική αρχή της περιφέρειας μετέφερε τη χρηματοδότηση του έργου από το επιχειρησιακό της περιφέρειας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το Ταμείο Συνοχής δηλαδή, με το ποσό των 18.800.000 ευρώ. Από το νέο δηληστήριο θα υδροδοτηθεί μόνο η πόλη της Λόρινας και θα φέρνει περίπου 1,5 εκατομμύρια κυβικά νερού το έτος. Στις 2 Μαρτίου θα γίνει, το έργο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δημοπράτηση, στις 2 Μαρτίου θα γίνει η αποσφράγηση των προσφορών. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου είναι περίπου 30 μήνες. Θα κατασκευαστεί πρώτα το δηληστήριο και στη συνέχεια ο αγογός, έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δηλησμένο νερό, πολύ πιο γρήγορα από όταν ολοκληρωθεί το έργο, μπαίνοντας το νερό που θα διηλίζεται στον παλιό αγογό. Μας, δημοτική αρχή, πιστεί στις αρχές της συλλογικής προσπάθειας και του διαλόγου με τους πολίτες, διαβεβαιώνει τον καθέναν ότι το 2023 θα είναι η αρχή του τέλους για το πρόβλημα της λειψιδρίας στη πόλη της Κλώρινη. Ένα πρόβλημα εισαμελιών, το οποίο το κληρονομήσαμε και στο οποίο δώσαμε λύση μέσα σε μία μόνο θητία. Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό της παρόσας δημοτικής αρχής. Μιλάει για το έργο το οποίο επιτελεί και για τα έργα τα οποία έχει προγραμματίσει για το μέλλον, χωρίς εντάσεις, χωρίς πολλώσεις, χωρίς μικροπολιτική και επιστροφή σε λειτουρική που οδηγεί σε εκαϊτίες πριν. Ο δήμος μας με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά βγαίνει από την αφάνεια και ατενίζει το μέλλον με ισιοδοξία, μακριά από την εσωστρέφεια. Θα ήθελα κλείνοντας αυτήν την εισήγησή μου να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη τον κ. Γιώργο Κατσαπίδη, τους προέναν την περιφερειάρχη στον κ. Κιωσέ Ιωάννη και Άμπα Βασίλη, τον προεσθάνομαι τη διαχειρητική της περιφέρειας τον κ. Παπαδόπουλο Γιάννη, τη διευθύντρια της Δ'19 της κ. Καστραντά Γεωργία, τον Γενικό Διαφυντή της Δ'19 του Υπουργείου Υποδομών τον κ. Χοτσώνη Αντώνη, καθώς και τον Υπουργό του Υπουργείου Υποδομών τον κ. Κωνσταντίνο Καραμαλή και τους Υφυπουργούς τον κ. Καραγιάννη Γιώργο και Παπαδόπουλο Μιχάλη. Προλόγω, έχει ο βουλευτής. Ωραία. Ευχαριστώ δήμαρχε και καλή χρονιά. Να πω ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη Φλόρινη. Και λέω ιστορική μέρα για τη Φλόρινη γιατί για μας τους παλιότερους, κάνοντας μια μικρή αναδρομή, δύο είναι οι καμπές στο θέμα της υδροδότης. Η μία έγινε με το συγχωρεμένο τον δήμαρχο τον Χάσο, όταν θυμόμαστε τις παλιές εποχές που καλοκαίριαζε και σουρούκονε, έκλειναν τα νερά και μετά με την παρέμβαση που έκανε στη Φλόρινη, λήθηκε για πάρα πολλά χρόνια, για δεκαετίες θέλερα, το θέμα της ίδρυσης της Φλόρινη. Και σήμερα είναι η δεύτερη σημαντική παρέμβαση, το Μι, η οποία θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της υδροδότης της πόλης. Είναι ανεπίτροπτο για τη Φλόρινη, για την περιοχή μας, με δυο τεράστιους σταμιευτήρες της Τριανταφυλλιάς και της Παπαδιάς, 30 εκατομμύρια τόνους, και δυο μικρούς σταμιευτήρες Κολχυκής και Παρορίου, να αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, πρόβλημα με το νερό. Με αυτό το σημαντικό έργο παρέμβαση, που προγραμμάτησε ο Δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, βασικά πρωτοβουλία του Δήμου, με τη βοήθεια της Περιφέρειας και με τη χρηματοδότηση τελικά της Κυβέρνησης, νομίζω ότι λύνεται οριστικά το πρόβλημα, Δήμαρχε, και νομίζω ότι μετά την παρέλευση των 30 μηνών, η επόμενη θητεία, ο στόχος της επόμενης θητείας, είναι να παρέχει πλέον στους Φλωρινιώτης και στους Φλωρινιώτησες, πολύ νερό, ποιοτικό και φθινό. Ζούμε και στην Αθήνα και βλέπουμε τα 5 εκατομμύρια των Αθηναίων, των Αθηναίων να έχουν απεριόριστο και ποιοτικό νερό και φθινό και εμείς να ερχόμαστε κάποια στιγμή όπως είπατε, όταν θα βρέχει και θα θωρώει στο ποτάμι, ή στο τέλος του καλοκαιριού να έχουμε αυτά τα προβλήματα. Άρα λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η παρέβαση και η πρωτοβουλία του Δημάρχου και των συνεργατών, η οποία φτάνει στο τέλος στο πρώτο στάδιο, από εδώ και πέρα νομίζω ότι το έργο έχει βρει τον δρόμο του, τον Μάρκο του θα γίνει αποσφράγηση και θα περιμένουμε την παρέλευση των 30 μηνών για να το παραδώσουμε στους συγκωλίτες. Να πω επίσης ότι στο δήμο Φλόρινας, αυτή τη στιγμή λοποιούνται έργα πάνω από 100 εκατομμύρια και δεν βάζω τα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από την περιφέρεια των δήμων, έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση και έργα υποδομής πολύ βασικά, όπως αυτό του Δηληστηρίου, όπως του Αερίου, στο οποίο είμασταν μαζί με τον δήμαρχο όταν υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι τέλη του 2023 θα παραδοθεί. Τα δύο αραδευτικά, σε ένα δήμο γίνονται αυτοχρόνως δύο αραδευτικά δίκτυα και άλλα πολλά τα οποία να μην τα αναφέρω, είναι βασικά έργα υποδομών τα οποία έχει ανάγκη η πόλη μας, ο δήμος μας και λοποιούνται και νομίζω ότι ο απολογισμός του δημάρκου θα είναι πολύ πλούσιο. Και να κλείσω με το ότι όλα αυτά τα οποία ανέφερα ο προηγουμένος ο δήμαρχος και εγώ είναι απόρυ μιας εξαιρετικής συνεργασίας που έχει ο βουλευτής με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφυριάρχη. Στο πρόσωπο βέβαια του αντιπεριφυριάρχη και να τα πούμε και με ονόματα, εννοείται ότι αντικατοπτρίζεται και ο περιφυριάρχης, ο κύριος Χασαμπίδης. Άρα λοιπόν ο δήμαρχος ο Γιαννάκης ο Βασίλης, ο βουλευτής ο Γιάννης Αντωνιάδης και ο βόρντος ο Τύρης έχουν μια εξαιρετική συνεργασία και τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι έργα πάνω από 100 εκατομμύρια στο Δήμο Φλόρινας, έργα πάνω από 200 εκατομμύρια σε επίπεδο νομού και όλα αυτά τα γεύονται οι πολίτες του νομού μας. Εγώ θα πω λοιπόν δήμαρχε καλωρίζει αυτό το έργο, αν και τώρα ξεκινάει, αλλά ας είναι καλωρίζικο και ιδρικαλότικο. Σε τελείωσε. Με τη δημοπράτηση του έργου του Ταχαιτηλιεστήριου για την ίδρυση της Φλόρινας από το φράγμα της Τριεταφυλλιάς, μπαίνει στη τελική ευθεία η αξιοποίηση του φράγματος. Και όταν λέω στη τελική ευθεία, από την αρχή από τη μελέτη αλλά και την κατασκευή του φράγματος, υπήρχε η δυνατότητα και είχε επισημαθεί ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το μελό του Ταμιαφτήρα και την ίδρυση της Φλόρινας. Υπήρχαν διάφορα ζετήματα τα οποία στη πορεία επιλήθηκαν. Και έτσι φτάνουμε σήμερα μετά από συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια, του Μάρτου, του Βασίλειου Τιγιαννάκη, με τον Γιώργο Κασαπίνη του Περιφερειάκη αλλά και με τους προηγούμενους από μένα, του Περιφερειάκη, του Βασίλειου Τιγιαννάκη, γίνεται πραγματικότητα. Εντάχθηκε το έργο με ένα σημαντικό προϋπολογισμό για να επιλύσει τετέλους ένα σημαντικό πρόβλημα της πόλης μας. Θέλω εδώ να κάνω μια ιδιαίτερη ειδμία στον Δημήτρη τον Μαπαγιανίδη, διευθυντή τότε της Αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών και σημερινό κεντρικό γραμματέα της Οδυκών Πόρων του Υπουργείου Οδοκείς Ανάπτυξης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή πίεσε, και επαναλαμβάνω τη λέξη, ώστε να υλοποιηθεί το έργο και πολύ περισσότερο για να ενταχθεί και η δυνατότητα της υδροδότησης της Φλόρινας από το συγκεκριμένο Ταμιαυτέ. Θέλω επίσης να πω ότι είναι σε εξέλιξη τα έργα του αρνητικού από το φράγμα της Κανταφυλιάς. Ήδη οι μελέτες έχουν ολοκληρώνονται, όσον αφορά την έγκριση των μελετών, γιατί οι μελέτες οι οποίες υπήρχαν θέλουν και κάποιες τροποποιήσεις, ο εγκολάβος έχει καταστατεί, έχει εγκαταστήσει και εργοτάξεν και από Μάρτι, μόλις θα επιτρέψουν και δικές εθνικές, θα αρχίσουν να γίνονται και οι αντίστοιχες εξεκαθές. Θέλω επίσης να πω ότι για την προστασία και ιδιαίτερα τη σύντριψη από το φράγμα της Κανταφυλιάς, προχωράει και η μελέτη για τη δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών ανάντι του φράγματος, για τη νοσοκοπική και για τους άλλους της κοινότητες. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Πλόρινα. Το λόγο ότι λύνουμε, όχι η νομική ζωή, είναι απόλυτα βέβαιος, ότι προβλήματα τα οποία έπρεπε να έχουν λυθεί πριν από αρκετές δεκαετίες, που αφορούν την ίδρυψη, ιδιαίτερα, των οικισμών σε όλη την Ελλάδα, πλέον γίνονται πραγματικότητα. Δεν θα μας τραγουδίζει πλέον, τουλάχιστον για την πόλη της Πλόρινα, το σομαρό πρόβλημα της συντηροδότησης και της ποιότητας του νερού σε όλους τους κατοίκους. Και συνάμα αξιοποιείται και αυτός ο ταβιακτήρας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ιδιαίτερα στην αγορτικό τομέα, με την άξιση της παραγωγής μέσω των αρνητικών δικτύων. Θέλω να ευχηθώ να έχουμε μια πολύ καλή συνέχεια όσον αφορά τα έργα. Αναφέθηκε ο βουλευτής στους προϋπολογισμούς των έργων, τα οποία ρηματοδοτούνται από διάφορες πηγές στον νομό μας. Έχουμε σε εξέλιξη και άλλους προγραμματισμούς, τους οποίους στα επόμενο χρονικό διάστημα θα τους ανακοινώσουμε. Ευχαριστώ και καλή πορεία στο εργαλείο μας.