Δήμος Παλλήνης-Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ: Το δικαστικό μέρος του Ν.3869/10 (DimosPallinis, 2012)
: Είμαι η Μικάιλα Χιστοτούλου. Είμαι νομικής συμβουλής στο Επιζό. Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω τι γίνεται στο στάδιο του δικαστηρίου. Στα δύο επόμενα δηλαδή στάδια, στον δικαστικό συμβιβασμό και στην εκδίκαση της υπόθεσής μας εάν αποτύχει και το δεύτερο στάδιο. Αφού λοιπόν λάβουμε την βεβαίωση αποτυχίας από την Επιζό, το δεύτερο στάδιο δηλαδή, με την βεβαίωση αποτυχίας από την Επιζό ή από οποιοδήποτε φορέ η δικηγόρο μας έχει συνδράμει στο πρώτο στάδιο, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και να καταθέσουμε την αίτηση ρύθμισης των οφειλών μας στο Ιρηνοδικείο του τόπου διαμονής μας. Στο Ιρηνοδικείο μπορεί να πάει ο κάθε πολίτης μόνος του. Δεν είναι απαραίτητη η παράσταση δικηγόρου. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλές φορές είναι αναγκαία η συμβουλή και η παράσταση δικηγόρου, καθώς είναι πολύ εύκολο το δικό γραφό να παρουσιάσει αοριστείες και συνεπώς να το απορρίξει ο δικαστής ως απαράδεκτο. Και αυτό έχει γίνει πάρα πολλές φορές μέχρι τώρα. Με την κατάθεση της αίτησης στο Ιρηνοδικείο, παγώνει ο εκτοκισμός των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών. Παγώνει δηλαδή το ποσό, έτσι όπως είναι την ημέρα που καταθέτουμε την αίτηση στο Ιρηνοδικείο. Μην εχίζεται να τοκίζεται μόνο το ποσό των στεγαστικών δανείων. Τους δύο επόμενους μήνες από την κατάθεση της αίτησης στο Ιρηνοδικείο, είναι το στάδιο του λαγωμένου δικαστικού συμβιβασμού. Αφού λοιπόν καταθέσουμε την αίτηση στο Ιρηνοδικείο, αναμένουμε την πάροδο δύο μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι τράπεζες πηγαίνουν στο Ιρηνοδικείο και βάζουν στο φάκελό μας τις παρατηρήσεις τους στο σχέδιο που έχουμε προτείνει. Δηλαδή υπάρχει ακόμα μία ελπίδα να λήξει η υπόθεσή μας χωρίς να φτάσουμε στο ακροατήριο. Εάν οι τράπεζες το 50%, το 51% των πιστωτών μας συνενέσουν σε αυτό το στάδιο, σταματάει η υπόθεση εκεί, είναι υποχρεωμένοι και οι υπόλοιποι πιστωτές να ακολουθήσουν το έτοιμά μας, το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών μας και δεν φτάνουμε στη συζήτηση στο ακροατήριο. Στους πιστωτές αυτούς θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε και οι τράπεζες οι οποίες έχουν εμπράγματη εξασφάλιση. Τράπεζες δηλαδή που έχουν υποθηκεύσει κάποιο ακίνητό μας. Εάν αποτυχηκέ αυτό το στάδιο μετά την πάροδο των δύο μηνών, πηγαίνουμε την ημέρα που έχει ορίσει το δικαστήριο στο ακροατήριο προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεσή μας και να βγάλει την απόφαση του ειρηνοδίκης. Υπάρχουν ουσιαστικά δύο κατηγορίες οφειλετών. Οι οφειλέτης οι οποίοι δεν έχουν καθόλου ακίνητη περιουσία και οι οφειλέτης οι οποίοι έχουν μια κυριακατοικία ή μπορεί να έχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Στην πρώτη κατηγορία στους οφειλέτης οι οποίοι δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο, η απόφαση η οποία μπορεί να βγει είναι η καταβολή ορισμένου ποσού ανάλογα με τη δυνατότητά τους σε διάρκεια 4 ετών και η απαλλαγή για το υπόλοιπο χρέος. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει μισθό 1.000 ευρώ, χρωστάει 50.000 ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο. Αποδείξει στο δικαστήριο ότι χρειάζεται για να ζήσει 900 ευρώ. Ο δικαστής θα του ορίσει να δίνει 100 ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν στους πιστωτές, για 4 χρόνια. Θα δώσει δηλαδή στα 4 χρόνια 4 800 και θα απαλλαγεί για το υπόλοιπο ποσό των χρεών του. Αυτή είναι η πιο εύκολη κατηγορία πολιτών που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής. Εάν πάει κάποιος τώρα στο ειρηνοδικείο, ο οποίος έχει μία κύρια κατοικία ή μοναδική κατοικία, την οποία θέλει να προστατέψει. Ο δικαστής πέρα από την καταβολή ορισμένης δόσεις στην τετραετία, όπως είπαμε προηγουμένως, θα του ορίσει να καταβάλει σε 20 χρόνια το 85% της εμπορικής αξίας του σπιτιού του, με ένα χαμηλό επιτόκιο στεγαστικού δανείου, το οποίο μπορεί να είναι ή σταθερό ή κοιμενόμενο. Αυτό μπορεί να το ζητήσει ο φιλέτης. Για παράδειγμα, εάν το σπίτι μου έχει εμπορική αξία 100.000 ευρώ, το δικαστήριο μπορεί να μου ορίσει ότι θα καταβάλω σε διάστημα 20 ετών 85.000, το 85% της εμπορικής του αξίας, με ένα επιτόκιο περίπου 3,5% Με αυτόν τον τρόπο, βγαίνει μία δόση που θα μπορώ να την πληρώνω, ανάλογα με την οικονομική μου δυνατότητα και ταυτόχρονα θα απαλλαγώ για το υπόλοιπο ποσό των χρεών μου που ξεπερνά το 85% της πρώτης κατοικίας μου. Εάν έχω πέρα από μια κατοικία και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι αυροτεμάχια ή αξοχική κατοικία, τότε το δικαστήριο εάν κρίνει ότι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία είναι πρόσφορα προς ρευστοποίηση, έχουν δηλαδή κάποια αξία που μπορεί να ικανοποιήσει τους επιστοτές μου, μπορεί να ορίσει εκαθαριστή και να μου τα βγάλει σε επιστηριασμό. Εκομμένως πρέπει να γίνει σαφές ότι με το νόμο αυτό προστατεύεται μόνο η κύρια ή μοναδική κατοικία μας. Βέβαια, στο διάστημα αυτό εφαρμογής του νόμου, έχουν υπάρξει αρκετές αποφάσεις που προστατεύουν και δεύτερο ή τρίτο περιουσιακό στοιχείο, εφόσον αυτό δεν έχει σημαντική εμπορική αξία. Ειδικότερα προστατεύονται αγροτεμάχια που είναι αξία σε 1 ή 2 χιλιάδων ευρώ, ή όταν έχουμε κάποιο ποσοστό, κάποιο μερίδιο σε περιουσιακό στοιχείο, κυρίως όταν είναι αποκληρονομιά, όταν έχουμε το 1.8 ή το 1.4, ο δικαστής κρίνει ότι δεν συμφέρει ούτε τους πίστοτες να ξεκινήσει τη διαδικασία ρευστοποίησης. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση όταν θα εκδικαστεί η υπόθεσή μας να μην έχουμε βέβαιο και σταθερό εισόδημα. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε περίπτωση που κάποιος έχει υποβάλει έτηση για συνταξιοδότηση, ακόμα δεν του έχει εγκριθεί ή δεν την έχει λάβει και δεν γνωρίζει το ποσό που θα πάρει ή πότε αυτή θα αρχίσει να καταβάλλεται. Βέβαια, οι λοιπαριστάμενοι που βλέπουν κάθε μήνα το μισθό να αλλάζει, έτσι? Ναι, ισχύει και αυτό. Στην περίπτωση των ανέργων που τη χρονική στιγμή εκδίκαν στις υπόθεσήσεις τους, το εισόδημά τους είναι μηδενικό, δεν ξέρουν πότε θα βρουν εργασία και τι μισθό θα παίρνουν. Στην περίπτωση αυτή ο δικαστής μπορεί να μη βγάλει απόφαση, να ζητήσει να μπει ο φάκελος στο αρχείο και να επανεξεταστεί μετά από ένα χρονικό διάστημα, μετά από έξι μήνες, ένα χρόνο, ανάλογα από το δικαστήριο θα κρίνει ότι ενδεχομένως ο φιλέτης να έχει ένα σταθερό εισόδημα για να μπορέσει να βγάλει οριστική απόφαση, οριστικό σχέδιο. Και πάλι, εάν βγει απόφαση και τα οικονομικά μας στοιχεία μεταβληθούν, μπορούμε με έτηση στο ειρηνοδικείο να ζητήσουμε μεταρρύθμιση του σχεδίου. Δηλαδή, επειδή όπως τους είπε και ο συνάδελφος, οι μιστοί συνεχίζουν να κατρακυλούν και δεν είναι σίγουρο ότι το ποσό που πήραμε αυτό το μήνα θα είναι το ίδιο με το ποσό που θα πάρουμε τους δύο επόμενους μήνες, εάν εντωμεταξύ έχει βγει δικαστική απόφαση και στη συνέχεια δούμε το εισόδημά μας να συρρικνώνεται, μπορούμε να κάνουμε και πάλι έτηση στο ειρηνοδικείο και να ζητήσουμε μεταρρύθμιση της απόφασης αυτής, να ξαναδεί δηλαδή ο δικαστής το φάκελο και να μας πει πλέον τι ποσό πρέπει να δίνουμε. Για το Ταμείο Παρακατευτικό νομίζω το είπαμε, θα πρέπει τέλος να σας πω ότι σε όλη αυτήν την περίοδο εφαρμογής του νόμου όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχουν εμφανιστεί πάρα πολλά γραφεία συμβούλων τα οποία δεν είναι επιστοποιημένα και εκμεταλλεύονται την αγωνία και την ανέχεια που μπορεί να βιώνουμε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στα άτομα που απευθυνόμαστε και ζητάμε τη συμβουλή τους. Καλό είναι πριν αναθέσετε την υπόθεσή σας είτε σε δικηγόρο είτε σε οποιοδήποτε φορέα να βεβαιώνεστε ότι είναι επιστοποιημένος φορέας αυτό μπορείτε να το ελέγξετε από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ή να καλέσετε στο τηλέφωνο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στο 15-20 έτσι ώστε να μην είστε ένα από τα θύματα που απατεώνουν που έχουν υπάρξει και έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά χωρίς να ρυθμιστεί η υπόθεσή τους χωρίς να υπάρξει κάποια λύση στο πρόβλημά τους.