31η - 32η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE ... ... ... ... ... Λοιπόν... ... ... ... Η πρόσκληση την οποία σας έχουμε αποστείλει αφορά την ημερήσια διάταξη η οποία έχει ένα θέμα, την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Καβάλλας και του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης για το οικονομικό έτος 2018. Θα παρακαλέσω στις τοποθετήσεις σας να κρατάτε τους χρόνους. Ακολουθεί και άλλη συναιδρία στην οποία θα έχουμε στη συνέχεια και επειδή προβλέπεται μακριά η νύχτα παρακαλώ ή δυνατόν να κρατάμε τους χρόνους. Κατά σειρά θα δώσω τον λόγο στην κυρία Δήμαρχο. Μετά θα πάρει τον λόγο ο κ. Καλανταρίδης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο υπηρεσιακός πρωγεφυντής ο κ. Χατζικοσταντίνου για ενημέρωση του σώματος και στη συνέχεια θα το αποθετηθούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων, ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι εφόσον το επιθυμούν και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας εφόσον επίσης το επιθυμούν. Κυρία Δήμαρχη, έχετε τον λόγο για 10 λεπτά. Θα είμαι πολύ πιο σύντομη, κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, δημοτικοί σύμβουλοι, που δεν είναι σωστές, δεν έχουμε λοιπόν κανείς να γνωρίσει την ενότητα μας, που είναι τα δικαιώματα μας. Μα μα μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα επανασυμβαίνεται με πολλούς δικούς της γνωστούς χώρους. Μιλώ για τα Βαλκάνια, τον Εύξηνο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας. Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Αιγαίο, στην οποία ο δήμος Καβάλας καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Γιατί η επικοινωνία των Βαλκάνιων φίλων μας με τη θάλασσα γίνεται από εδώ. Εδώ γεύονται την ελληνική κουζίνα, εδώ γεύονται και τον ελληνικό πολιτισμό. Και η επικοινωνία αυτή θα πρέπει να γίνεται σε πλούσιους δήμους, με φιλόξενους Έλληνες. Δεν μπορεί να περνά μέσα από ερήμους και ακατοίκητα χωριά. Επίσης, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, λόγω οικονομικής κρίσης, ο δήμος καλείται να σταθεί αλληλέγγιος και να στηρίξει τους πολίτες που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα. Δεν μπορούν να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες και απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό. Για το λόγο αυτό, ο δήμος θα πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες και υποδομές, άξιες ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού δήμου. Οι κάτοικοί του αλλά και οι επισκέπτες του δικαιούνται να απολαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες που ο δήμος οφείλει να τους προσφέρει. Αλλά και αυτοί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο. Όλοι μας, λοιπόν, από όποια θέση και αν κατέχουμε, θα πρέπει να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Γιατί σε τελική ανάλυση, η ανάπτυξη ενός τόπου δεν είναι υπόθεση του ενός, αλλά του συνόλου. Για το λόγο αυτό, η διαδικασία του προϋπολογισμού δεν είναι μια διαδικασία χειροκροτημάτων ή αποδοκιμασιών, αλλά αναδεικνύεται σε μια πάρα πολύ σοβαρή στιγμή ανάλυσης συμπεράσματον, διδάγματος, σχεδιασμού για το μέλλον και όλα αυτά είναι συνώνυμα μιας βαθιάς δημοκρατίας που εμείς θέλουμε να επικρατήσει, όχι μόνο μέσα σε αυτή την αίθουσα, αλλά και σε ολόκληρο το δήμο. Ο προϋπολογισμός του 2018 έγινε με γνώμονα την ορθολογικότερη προσαρμογή των κονδυλίων τόσο στα πραγματικά δεδομένα, όσο και στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται. Η κατάρτιση του απέτησε τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, κύριος στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν η ρεαλιστικότερη αποτίμηση των κονδυλίων του νέου προϋπολογισμού, τόσο στα έσοδα, όσο και στις δαπάνες, έτσι ώστε να βελτιωθεί ο βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο σκέλος των εσόδων έγινε προσπάθεια αυτά να αποτυπώνουν με μεγαλύτερη προσέγγιση εκείνα τα οποία πραγματικά ο Δήμος προσδοκά, αλλά και θα διεκδικήσει να απορροφήσει. Στο σκέλος των εξόδων κατεβλήθη προσπάθεια να γίνει περιστολή δαπανών σε εκείνες τις κατηγορίες οι οποίες δεν είναι απαραίτητες ή δεν απορροφώνται. Αντιφέτως, δεν θα αυξηθούν τα κονδύλια σε δαπάνες οι οποίες θεωρούνται εκ της φύσεως πρώτης προτεραιότητας. Τα παραπάνω δείχνουν την προσπάθεια και την πρόθεση της δημοτικής αρχής για έργα, παρεμβάσεις και νέες πολιτικές. Πρώτον, ενισχύουμε οικονομικά τα νομικά πρόσωπα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τους έργο, καθώς οι κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάνουν δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους δαπάνες. Δεύτερον, ενισχύουμε τον προϋπολογισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων για την προμήθεια αθλητικού και ιατρικού εξοπλισμού, παρέχοντας υψηλές και ασφαλείς υπηρεσίες άθλησης προς τους δημότες μας. Ο εξυγχρονισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων καθιστά το δήμο μας πρωταγωνιστή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και αυτό αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία. Τρίτον, στα πλαίσια της κοινωνικής μας πολιτικής, ενισχύουμε το κοινωνικό μας παντοπολείο και το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου, ενώ παράλληλα επεξεργαζόμαστε πολιτικές και δράσεις που θα βοηθήσουν οικονομικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να σας πω εδώ ότι ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο για να βοηθήσουμε τα κόκκινα δάνεια με τρόπο που να μπορούμε κατά αυτό τον τρόπο να συνδράμουμε στους συνδημότες μας. Και ένας άλλος τομέας που θα συζητηθεί στο μέλλον, όχι σήμερα, να το ξέρετε θα είναι, πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά που περνούν στο πανεπιστήμιο, θέλουν να σπουδάσουν, μπορούν να σπουδάσουν και οι γονείς τους δεν μπορούν να βοηθήσουν. Εδώ θα βοηθήσει ο Δήμος. Η Δημοτική Αρχή, νιώθοντας υπεύθυνη απέναντι στους δημότες και στα ανταποδοτικά τέλη, στοχεύει στην υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος με την προμήθεια οχυμάτων και μηχανημάτων ενός εκατομμυρίου εφτακοσίων χιλιάδων ευρώ και την πρόσληψη εκατόν δεκατεσσάρων εργαζομένων με σκοπό την παροχή υψηλών υπηρεσιών καθαριότητας σε συνθήκες ασφάλειας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες. Ενισχύουμε τις πολιτικές ανακύκλωσης των απορριμάτων, διατηρούμε την πόλη καθαρή, απομακρύνουμε σκουπίδια και ογκώδι αντικείμενα από όλα τα σημεία της πόλης, πλένουμε και απολημένουμε τους χώρους συγκέντρωσης των απορριμάτων και καθημερινά γίνουμε δέκτης συγχαρητηρίων για την καθαριότητα της πόλης. Όχι μόνο από τους δημότες μας, αλλά και από τους επισκέπτες αυτής της πόλης. Εκτελούμε από τα έσοδα του Δήμου έργα που αφορούν την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση και επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, των πλατιών και πάρκων και παιδότοπων, των οδών και οδοστρομάτων, των πεζοδρομίων και των εγκαταστάσεων κοινής χρήσης, ύψους 5.017.127 ευρώ. Η προσπάθεια αυτή θα στηριχθεί από πλευράς εισόδων, στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και της χρηματοοικονομικής διαχείρισης, καθώς και στην αύξηση των εσόδων μέσα από την στρατηγική επένδυση των πόρων του Δήμου. Διαφημίζουμε και προωθούμε τις τοπικές πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου, αυτό που κάποιοι αποκαλούν πανηγύρι. Εκδικούμε συνέδρια και αθλητικές διοργανώσεις, ωραιοποιούμε την πόλη μέσα από τεχνικές παρεμβάσεις, ώστε να προσελκύσουμε επισκέπτες, νεανικό πληθυσμό, με σκοπό την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη διεύρυση των πολίσεων από τις επιχειρήσεις της πόλης, που θα επιφέρουν και φορολογικά έσοδας στο Δήμο. Θα ήθελα να ακούσουμε, κύριε Πρόεδρε, τον κύριο Αντιδήμαρχο, να μας τα πει επί της ουσίας τα θέματα τώρα. Αυτό είναι το γενικό πνεύμα. Πόσο έκανα? Ευχαριστούμε. 8,5 λεπτά. Καλά, πήγατε. Λοιπόν, το λόγο έχει ο κύριος Καλανταρίδης για 7 λεπτά, κύριε Αντιδήμαρχε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κατάρτιση του προϋπολογισμού βασίζεται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο, το οποίο είναι προκαθορισμένο, είτε με κοινές υπουργικές αποφάσεις, είτε με σχετικό νόμο, ο οποίος ορίζει ακριβώς ποια μεθοδολογία πρέπει να ακολουθήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντάξουμε τον προϋπολογισμό μας. Η τελευταία υπουργική απόφαση, η οποία μας ήρθε και καθόριζε επακριβώς το τι πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να αποτυπώσουμε με σωστό τρόπο, τόσο τα έσοδα, όσο ακόμη και τα έξοδα, είναι η κοινή υπουργική απόφαση από τα τέλη του Ιουλίου του έτους που διανύουμε, ασχέτως αν εμάς μας κοινοποιήθηκε μέσα τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το τμήμα το οποίο έχει να κάνει με τα έσοδα και έξοδα τα οποία έρχονται από επιχορηγήσεις, από την κεντρική δηλαδή διοίκηση, ουσιαστικά εκεί σε γενικές γραμμές λαμβάνουμε υπόψη μας το οικονομικό έτος το οποίο διανύουμε ως επιτοπλίστων, το 2017 δηλαδή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως λένε ακριβώς οι οδηγίες, βλέπουμε τι έχει γίνει και κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, το 2016 δηλαδή, έτσι ώστε με κάποιους σχετικούς τύπους οι οποίοι είναι προκαθορισμένοι να μπορέσουμε να προϋπολογίσουμε τι ακριβώς έσοδα θα έχουμε κατά το επόμενο οικονομικό έτος και αντίστοιχα έξοδα. Όσον αφορά τώρα τα δικά μας, όχι από επιχορηγήσεις δηλαδή, τα δικά μας έσοδα, επίσης και τις επισφάλειες, εκεί ουσιαστικά, όπως καθορίζει ακριβώς η κοινή υπουργική απόφαση, η οποία μας έχει κοινοποιηθεί, λαμβάνουμε υπόψη μας υποχρεωτικά τα δύο προηγούμενα έτη και ο μήνας βάσης, όπως λέγεται, του οικονομικού έτος 2017 μέχρι δηλαδή το σημείο το οποίο λάβαμε στοιχεία έτσι ώστε μετά να δούμε τι θα γίνει στο υπόλοιπο έτος και αντίστοιχα να προϋπολογίσουμε για το επόμενο, είναι ο μήνας Ιούλιος. Ο τελευταίος μήνας δηλαδή στον οποίο είχαμε στη διάθεσή μας στοιχεία από τον υποριπολογισμό που εκτελούνταν, ήταν ο Ιούλιος. Από εκεί και πέρα προϋπολογίσαμε τι θα γίνει μέχρι τέλος του έτος, ανάλογα με το τι είχαμε, έτσι ώστε να δούμε τι θα γίνει και κατά το επόμενο έτος. Όλα αυτά βέβαια αναφέρονται και στην εισηγητική έκδηση την οποία έχετε παραλάβει, έτσι, όπου επίσης γίνεται μια αναφορά στο ποιες είναι οι ανελαστικές δαπάνες, τις οποίες είμαι σίγουρος ότι τις γνωρίζετε και όλοι σας, άλλος καλύτερα, άλλος όχι τόσο καλά, έτσι, πράγματα δηλαδή τα οποία μπαίνουν υποχρεωτικά στον υπολογισμό και πρώτα απ' όλα βέβαια, τα οποία γνωρίζουμε όλοι είναι οι μισθοδοσίες, κάτι από εκεί από το οποίο ξεκινάμε ουσιαστικά. Σίγουρα στον προϋπολογισμό υπάρχουν οι συντηρήσεις οι οποίες βλέπουμε κάθε χρόνο, οι προμήθειες υποχρεωτικές έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες μας και όχι μόνος. Από εκεί και πέρα θα αναφερθώ λίγο εν συντομία σε κάποια πράγματα τα οποία είναι διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, κάποια δηλαδή χαρακτηριστικά σημεία του προϋπολογισμού. Ποια είναι αυτά? Καταρχήν για πρώτη φορά στους προϋπολογισμούς αποφασίσαμε να ξεχωρίσουμε εξ ολοκλήρου ό,τι αφορά συντηρήσεις και αναβαθμίσης λογισμικού. Ενώ μέχρι τώρα δηλαδή είχαμε ένα ενιαίο ποσό το οποίο αφορούσε όλες τις υπηρεσίες, για πρώτη φορά τώρα το βλέπουμε αποτυπωμένο ξεχωριστά αναϊπηρεσία αλλά επίσης και αναλογισμικό. Τι θα πληρώσουμε δηλαδή για το κάθε ένα από αυτά τα πράγματα έτσι ώστε να υπάρχει μια πλήρη διαφάνεια. Επίσης συνεχίζουμε να αποτυπώνουμε με ξεχωριστό τρόπο αυτό το που είχαμε εγκαινιάσει για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια, το τι δηλαδή ακριβώς θα ξοδέψουμε για κάθε αθλητικό χώρο. Είτε αυτό λέγεται ηλεκτρισμός, είτε λέγεται νερό, είτε λέγεται ερεύμα ή για κάθε μεγάλο κτίριο του Δήμου. Άρα το κάθε ένα ξεχωριστά έτσι ώστε να υπάρχει μια απευθείας αίσθηση στον καθένα με το που βλέπει να καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται. Επίσης για πρώτη φορά αποτυπώνεται ξεχωριστά τελείως και μαζεύεται σε μία υπηρεσία αποκλειστικά και μόνο, ό,τι έχει να κάνει με την προβολή του Δήμου, με την εκδήλωση διοργανώσεων είτε αυτές λέγονται πολιτιστικές, είτε αυτές λέγονται αθλητικές, είτε λέγονται οι εκδήλωσεις τις οποίες κάνει ένας τοπικός σύλλογος. Για πρώτη φορά λοιπόν συγκεντρώνονται όλα μαζί έτσι ώστε να ξέρει ο καθένας τι ακριβώς γίνεται, γιατί έχουμε ζήσει επανειλημμένως εδώ μέσα σκηνές απίρου κάλλους όσον αφορά τα συγκεκριμένα κονδύλια, με πολλές φορές να χρησιμοποιούνται κατά έναν τρόπο ο οποίος θα έλεγα εγώ ότι τουλάχιστον δεν είναι ο σωστός και ουσιαστικά χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Επίσης αποτυπώνονται όπως προείπεκε η κυρία Δήμαρχος βέβαια οι επιχορηγήσεις, αλλά και οι αποδώσεις οι οποίες γίνονται στα νομικά πρόσωπα, έτσι το κάθε ένα ξεχωριστά. Και συγκεκριμένα να πω εδώ κάποιο σημείο στο οποίο έχουμε αλλαγή. Σχολικές επιτροπές, μια πονεμένη πραγματικά ιστορία, το κράτος σιγά σιγά χρόνο με το χρόνο έχει μειώσει όπως ξέρετε όλοι τα κονδύλια, τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί σε κάποιο χαμηλό ύψος των χρηματοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ο κάθε δήμος και ο δήμος οδικός μας να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν, αυξάνουμε τις επιχορηγήσεις προς τις σχολικές επιτροπές και τις πηγαίνουμε για κάθε μία από αυτές στο ύψος των 220.000 ευρώ. Να θυμίσω ότι πέρσι ήτανε στις 120, πρώω πέρσι ήταν στις 50. Επειδή λοιπόν εκεί υπάρχει όντως μεγάλη ανάγκη, ερχόμαστε για άλλη μια φορά να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο. Επίσης, αυξάνουμε με βάση το τι χρειαστήκαμε φέτος τα έκτακτα βοηθήματα. Πέρσι να θυμίσω ότι είχαμε φτάσει στο ύψος των 90.000 ευρώ. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια αναμόρφωση στο τέλος της χρονιάς, γιατί χρειαστήκαμε κάποια λεφτά ακόμη. Φέτος λοιπόν βάζουμε στις 100.000, έτσι ώστε σύμφωνα με αυτά τα οποία είδαμε φέτος, να κινηθούμε και τον επόμενο χρόνο. Και βέβαια αν χρειαστούν ακόμη περισσότερα χρήματα, είμαστε πάντα έτοιμοι να διαθέσουμε και άλλα κονδύλια. Επίσης, στο κοινωνικό παντοπολείο, το ποσότο που είχαμε βάλει και πέρσι, 150.000 ευρώ, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας, όσοι έχουν ανάγκη και δικαιούνται αυτή τη βοήθεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Επίσης, το καινούριο είναι η προμήθεια οχιμάτων, στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Δήμαρχος και το έχουμε σε λίγο και θέμα, οπότε θα γίνει καλύτερη ανάλυση εκεί. Επίσης, προβλέπεται ένα μεγάλο κονδύλιο σε ό,τι αφορά την αγορά στο κομμάτι της μηχανογράφησης, αλλά και των λογισμικών, δηλαδή και υλικό και λογισμικό. Παρατηρείτε ότι σιγά-σιγά ο εξοπλισμός, ο οποίος υπάρχει στις υπηρεσίες του Δήμου, λόγω και του ότι τα καινούρια λογισμικά τα οποία βγαίνουν έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους υπολογιστές, να θεωρείτε σιγά-σιγά παλαιωμένο, άρα βάζουμε ένα πολύ σημαντικό κονδήλι, έτσι ώστε να υπάρχει μια εκβάθρον ανανέωση όλου αυτού του υλικού, έτσι ώστε οι υπάλληλοι μας να μπορούν και αυτοί να εργάζονται πιο εύκολα, αλλά και να εξυπηρετούν καλύτερα τον πολίτη. Στο κομμάτι του λογισμικού θα αναφερθώ σε δύο χαρακτηριστικά σημεία. Πρώτον, προβλέπεται η αγορά ενός λογισμικού, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη από το σπίτι του να έχει άμεση επαφή με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου και να έχει εικόνα να πάσα στιγμή του ποιο ακριβώς είναι η εικόνα του όσον αφορά το πάρε δώσε με τον Δήμο. Αν χορστάει, αν είναι τακτοποιημένος, αν πρέπει να δώσει κάποια δώση έτσι θα έχει πλήρη εικόνα από το σπίτι λοιπόν και επίσης ένα λογισμικό το οποίο ουσιαστικά θεωρώ ότι θα περάσει σε μια νέα εποχή της υπηρεσίας μας είναι ένα λογισμικό το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε πλήρη ηλεκτρονική διακίνηση της αλληλογραφίας μας εσωτερικά στις υπηρεσίες μας με ό,τι συνεπάγεται αυτό όσο από άποψη κέρδος του χρόνου αλλά και κυρίως το χαρτί το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι ένας μεγάλος βραχνάς. Επίσης, στο κομμάτι του αθλητισμού, όπως προείπε και η κυρία Δήμαρχος, συνεχίζονται οι προμήθειες οι οποίες θα εξοπλήσουν όσο δυνατόν καλύτερα όλους τους αθλητικούς χώρους από όλα τα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα, είτε αυτά χρειάζονται για αυτούς οι οποίοι αθλούνται και έχουν να κάνουν λοιπόν με κάποια όργανα, για παράδειγμα, είτε έχουν να κάνουν και με υλικό το οποίο θεωρείται απαραίτητο, για λόγους υγείας. Τέλος, να πω δύο επίσης χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με το κομμάτι του αθλητισμού. Προβλέπεται η προμήθεια ενός συστήματος στο στάδιο Αθή Καραγιάννη και ενός αντίστοιχου στο κλειστό κολυμβητήριο, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να ελέγχεται ο κάθε ένας ο οποίος θα μπαίνει αλλά και θα βγαίνει από το κολυμβητήριο. Θα προμηθευτεί λοιπόν ο κάθε ένας ο οποίος είναι συνδρομητής, ας το πούμε έτσι, με την κάρτα, η οποία θα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά έτσι ώστε να έχει πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους. Για να ξέρουμε λοιπόν ποιοι βρίσκονται εκεί και να έχουμε καλύτερο έλεγχο. Και τέλος για να κλείσω έτσι τα σημαντικά αυτά τα οποία θεωρώ ότι υπάρχουν εδώ, για άλλη μια χρονιά θα προχωρήσουμε στην προμήθεια παιδικών χαρών, των παιχνιδιών να το πω καλύτερα, οι οποίες θα εξοπλήσουν τις καινούργιες παιδικές χαρές. Μετά από τις 7 οι οποίες κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν μέσα στην πόλη της Καβάλλας, έρχεται και η σειρά των κοινοτήτων, με πρώτες τις μεγάλες δημοτικές κοινότητες, όπου μέσα το 2018 θα κατασκευαστούν οι καινούργιες πιστοποιημένες παιδικές χαρές και ερχόμαστε λοιπόν να αγοράσουμε μέσα από το υπολογισμό και όλα αυτά τα παιχνίδια, τα επίσης πιστοποιημένα, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στους μικρούς μας φίλους να αποκτήσουν επιτέλους σύγχρονες παιδικές χαρές, στις οποίες θα μπορούν να πάνε για να παίξουν συνοδευόμενοι από τους γονείς τους. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, έτσι εν συντομία κάποια χαρακτηριστικά, είναι εδώ και ο κ. Χατζικωνσταντίνου και βεβαίως σε οποιαδήποτε ερώτηση υπάρχει μετά είμαι εδώ για να απαντήσω. Ευχαριστούμε τον κ. Αντιδήμαρχο, ο εφητής των Οικονομικών Επισηών, κ. Χατζικωνσταντίνου. Γιάννης έχει το λόγο. Καλησπέρα και από μένα κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, εγώ θα περιοριστώ λίγο και θα κάνω μια αναφορά στη δομή του προϋπολογισμού. Ξεκινώντας από το σκέλος των εσόδων, στον προϋπολογισμό του 2018 τα τακτικά μας έσοδα προϋπολογίζονται στα 29.762.596 ευρώ. Παρατηρείτε δηλαδή σε σχέση με το 2017 μια αύξηση κατά 1.172.917 ευρώ, η οποία οφείλεται στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών, η οποία εμφανίζεται κατά 767.077. Στο ΤΑΠ κατά 91.992 ευρώ, στον φόρο των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων κατά 72.596 ευρώ, καθώς και στην εισφορά σε χρήμα κατά 169.659 ευρώ. Παρατηρείτε το φαινόμενο κάτω τελευταίο έτσι εξάμινο του 2017 να έχουμε αυξημένα ανταποδοτικά τέλη, η σπράξη δηλαδή που έχουμε δια μέσα των λογαριασμών της ΔΕΙ. Και αυτό παρασύρει βέβαια, όπως βλέπετε, και το ΤΑΠ και το φόρο ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Η ερμηνεία που δίνουμε σαν υπηρεσία είναι ότι πλέον υπάρχουν νέες παροχές, κάποιοι οι οποίες είχαν λόγω της οικονομικής κρίσης διακοπή. Παρακαλούμε να επανέρχονται. Μας βοηθάει στην ύσπραξη αυτών των ανταποδοτικών τελών και η επαναφορά της βεβαίωσης του ΤΑΠ που υπορριγούν οι δήμοι προκειμένου να συνταχθούν συμβολογραφικές πράξεις ή άλλες διοικητικές ενέργειες που κάνουν οι πολίτες όπου απαιτείται αυτή η βεβαίωση. Σε αυτόν τον τρόπο συλλαμβάνουν διαφυγόντα κέρδη και από οικοπεδά αλλά και από κατοικίες οι οποίες δεν είχαν παροχές και έτσι δημιουργούνται επιπλέον έσοδα. Αυτό το μεταφέρουμε στον προϋπολογισμό του 2018 και για αυτό παρατηρείται αυτή η προϋπολογιστή αύξηση όσον αφορά τα τακτικά έσοδα. Θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή το χρηματικό υπόλοιπο των ανταποδοτικών τελών κλείνει για τις 2-3 μέρες το οικονομικό έτος. Είναι στα 2.650.000 ευρώ. Όσον αφορά τα έκτακτα έσοδα σε σχέση με το 2017 υπάρχει μια μίωση, προϋπολογίζει μια μίωση κατά 1.340.834 ευρώ, η οποία οφείλεται στην ολοκλήρωση των ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υπήρχαν αυτά τα χρόνια. Αυτό φέρνει μια μίωση 1.269.853 ευρώ. Πέρσι, το 2017, είχαμε εις πράξη γύρω στα 214.000, τα οποία φέτος δεν θα τα έχουμε το 2018 από την επιχορίγηση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Σωτερικών για την αντιμετώπιση των ζημιών και των καταστροφών από την κακοκερία. Και έχουν μειωθεί κατά 288.950 ευρώ τα πρόστιμα που είχαμε ως έσοδο από την πολοδομία, της διατήρησης δηλαδή των αυθαιρέτων. Με τους τελευταίους νόμους, οι πολίτες τρέχουν, τακτοποιούν όλα αυτά τα αυθαίρετα με αποτέλεσμα να διακόπτουν τα πρόστιμα και αυτό έτσι επικονίζεται και στα έσοδα του Δήμου. Στα ισπρακτέ υπόλοιπα των παρελθόντων ετών, στον κωδικό 32, δηλαδή στον καθυστερηματικό κατάλογο όπως συνηθίζουμε να λέμε υπηρεσιακά στον Δήμο, παρατηρείται μία μείωση 290.762 ευρώ, η οποία οφείλεται στις δώσεις, στον νόμο περί το δώσιο, δηλαδή στη στιγμή τη δυνατότητα που έχουν οι δημότες να πληρώνουν τις παλιές τους οφειλές με δώσεις. Δήμαρχε, γύρω στις 450 ετήσεις, εντάχθηκαν οι δημότες σε αυτό το πρόγραμμα των δώσεων, με αποτέλεσμα να μειώνουν λίγο οι απαιτήσεις του Δήμου από τους δημότες. Αυτά όσον αφορά τα έσοδα, το χρηματικό μας υπόλοιπο σε σχέση με πέρυσι έχει μία αύξηση γύρω στα 2 εκατομμύρια, ήταν 10 το 2017, φέτος το υπολογίσαμε στα 12, αυτό βέβαια προκύπτει από την στήλη της εκτιμής των εισπραξέντων και των πληρωθέντων και είναι η διαφορά αυτή που προκύπτει ως χρηματικό υπόλοιπο. Όσον αφορά τα έξοδα, έχουμε τις γενικές υπηρεσίες, δηλαδή την υπηρεσία μηδέν, όπου εδώ γίνεται μία αναφορά στις αμοιβές των ελεύθερων επαγγελματιών στο οποίο θα απευθύνει το Δήμος για διάφορες υπηρεσίες. Είναι οι αμοιβές των ελεύθερων, είναι οι φόροι που πληρώνει ο Δήμος προς την Πολιτεία, είναι στις 512.500 ευρώ και αυτές αφορούν ότι το ένθια πληρώνει ο Δήμος 170.000 ευρώ και το φόρο εισοδήματος 330.000 ευρώ. Έχουμε τις πληρωμές για τα δάνεια του Δήμου που είναι γύρω στις 670.000 ευρώ. Η κατηγορία 67 όπου εδώ έχουμε τις επιχορηγήσεις του Δήμου προς τα νομικά πρόσωπα. Όπως είπε ο κ. Αντιδήμαρχος, έχουμε μια αύξηση στις 220.000 από 130.000 για κάθε σχολική επιτροπή. Αυτό οφείλεται στην εγκατάλληψη αυτής της στιγμής της Πολιτείας των Σχολείων της Πρωτοβάδας Επιτροπής Εκπαιδεύσης. Ο Δήμος πλέον καλύπτει όλες τις δαπάνες των σχολείων, πέρα δηλαδή από τις συντηρήσεις επισκευές, καλύπτει τον εξοπλισμό, τον ΕΠΑΛ, όλο το εκπαιδευτικό υλικό. Κάποιος προετοιμάζεται μελέτη για να προμηθευτεί ο Δήμος το υλικό που χρειάζονται τα χημεία και τα εργαστήρια των σχολείων. Δεν μιλάω για γραφική ύλη, για υπολογιστές, για γραφία, τα πάντα ό,τι αφορά τη λειτουργία του σχολείου και σε λειτουργικές δαπάνες, αλλά και σε εκπαιδευτικό υλικό και σε πάλλιο εξοπλισμό χρηματοδοτείται πλέον από τον Δήμο. Είναι το δύο οι οποίοι είναι στις 200.000 και μάλλον τα στοιχεία που έχουμε τα απολογιστικά από τη νταμιακή υπηρεσία θα χρειαστεί επιπλέον επιχορήγηση άλλες 100.000 στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Η επιχορήγηση στην κοινωνική αλληλεγγύη 1 εκατομμύριο, στη δημοφέλη 1,5 εκατομμύριο και στο ΔΥΠΕΘ διαμέσως της προγραμματικής σύμφωσης στις 271.500 ευρώ. Οι προβλέψεις μη ύσπραξης των ισπρακτέων υπολύπων, δηλαδή οι απαιτήσεις μας είναι 5.027.778 ευρώ, εγγράφεται στα έξοδα επισφάλεια 4.593.949 ευρώ. Στην υπηρεσία καθαριότητας, θα σταθώ σε δύο-τρεις υπηρεσίες έτσι που αξίζει λίγο να αναφερθούμε, φέτος προϋπολογίζεται το ποσότο 1 εκατομμυρίου 700.000 ευρώ σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, όπως ανέφερε η κυρία δήμαρχος, για την προμήθεια οχημάτων. Αυτό το πλεόνασμα που έχουμε στην υπηρεσία καθαριότητας, θα πρέπει να πάει ως ανταποδοτικό τέλος, ως αντιστάθημα δηλαδή στους δημότες. Όπως επίσης, όπως και εσείς έχετε πάρει απόφαση, ο δήμος προβλέπεται μέσα στο 2018, αν δε ηθεί πρώτο του Υπουργείου Σουτεργών και βγάλει την προκήρυξη, να πάει στην πρόληψη 114 εργατών στην καθαριότητα. Αυτά όλα είναι λεφτά τα οποία θα πληρώσουμε μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, από αυτά τα 2.650. Στην τεχνική υπηρεσία εκεί αποτυπώνεται το τεχνικό πρόγραμμα για το οποίο έχετε ήδη συζητήσει. Στην υπηρεσία αθλητισμού, κοινωνικής πολιτικής και πολιτισμού έχουμε τα επιδόματα, τόσο αυτά που χρηματοδοτούνται από την κεντρική διοίκηση, όσο και αυτά που ο δήμος από τον προϋπολογισμό του δίνει στους δημότες. Είναι το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Παντοπολείο. Και τέλος, αφήνω την πλησία των νεκροταφείων. Έχετε πάρει και σχετική απόφαση. Εδώ υπήρξε μια αναποσαρμογή των τελών. Μετά και από την έκθεση των επιθυρωτών δημόσιας διοίκησης, υπήρχαν κάποιες διακρίσεις στα τέλη ανάμεσα στις κατηγορίες πολιτών. Το διορθώσαμε και πλέον ο Ιερός Ναός του Αγίου Θεοδόρον στα δημοτικά κοιμητήρια θα έχει το δικό του προϋπολογισμό. Τα έσοδα δηλαδή από κεριά και ιεροπραξίες θα πηγαίνουν αποκλειστικά σε δαπάνες του Ιερού Ναού. Αυτό προϋπολογίζεται γύρω στα 19.252 ευρώ. Αυτό σημαίνει, κύριε Πόνια, ότι θα πρέπει η κοσμητεία λίγο να μας δώσει ένα πρόγραμμα προμηθειών το τι χρειάζεται για την εκκλησία και για το Ναό έτσι ώστε να μπορέσουμε με το διαμέρος το τοίμα τους προμηθειών να κάνουμε τις σχετικές δαπάνες. Αυτά ήθελα να πω εγώ κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ στον πρώτο δίκτη, σας έχω αποστείλει την εισήγησή μου και έχει μέσα κάποιους αριθμοδίκτες για όσους παρακολουθούν, για τον δίκτη αυτονομίας. Δηλαδή είναι η σχέση των τακτικών εσώδων του Δήμου προς τα συνολικά του έσοδα, το ποσοστό είναι 65,26% και αυτό δείχνει ότι ο Δήμος διαθέτει μια αρκετά καλή αυτονομία στο να σχεδιάζει πολιτικές με σταθερές χρηματοδοτήσεις και δεν χρειάζεται να σερρικθεί σε άλλος πόρος, δηλαδή να αναζητήσει άλλα έκτακτα έσοδα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Χατζικοσταντίνο. Παρακαλώ να κάνω κατάλογο με αυτούς που θέλουν να το παθετηθούν. Ο κ. Σιμιτζής, ο κ. Παπαδόπουλος. Θα πιάσουμε 12 η ώρα το βράδυ, όλα μαζί θα τα πείτε και πέρα τελειώνουμε το. Ο κ. Παππάς, ο κ. Βέρος, ο κ. Ποτόλιας. Επειδή έχω μια κατην άποψη μου σημαντική ερώτηση, πολύ μικρή, πρόεδρε, γι' αυτό επιμένω. Θα την κάνετε κ. Ποτόλη, μισό λεπτάκι θα σας δώσω. Ο κ. Σαγανικώλας. Όχι. Ποιος από τους συμβούλους θέλει να το αποθετηθεί μετά. Ωραία. Λοιπόν, ο κατάλογος είναι ο κ. Σιμιτζής, ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Παπάς, ο κ. Βέρος και ο κ. Ποτόλιας. Κ. Ποτόλια, κατεξέρηση, τι ερώτηση θέλετε να κάνετε. Ναι, ήθελα κ. Πρόεδρε, μια διευκλήνηση από τη κυρία δήμαρχος, την αναφορά της που έκανα για την βοήθεια που έχει η πρόθεση να δώσει η διοίκηση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια. Το ρωτάω αυτό γιατί πάνε λαδικά κάποιοι δήμοι κοινούνται πολύ ύπουπτα και επικίνδυνα και αν συμβιαστεί με το νέο δόγμα της εκδοχής ΥΡΙΖΑ, νόμος και τάξη που ποινικοποιεί τις αντιδράσεις για την πρώτη κατοικία. Θα θέλα να μας πει κ. Δήμοχος τι εννοεί, είναι δηλαδή σχετικά με αυτά που ακούγονται και σε άλλους δήμους. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Ποτόλια, εγώ δεν έχω έρθει σε επαφή με κανέναν άλλο δήμο. Ψάχνουμε τη νομική φόρμουλα και δεν με ενδιαφέρει το νόμος και τάξη. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους με νομικούς τρόπους μέσω των νομικών του δήμου, αλλά αν χρειαστεί και μέσω της κέδε, δεν έχω απευθυνθεί ακόμη, αν χρειαστεί θα το κάνω, για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν κόκκινα δάνεια. Αν πρέπει να μιλήσω και με τη Μητρόπολη, και αυτό περνάει από το μυαλό μου να ξέρετε, θα το κάνω και αυτό. Όπως μπορούμε να βοηθήσουμε χωρίς να καταφύγουμε ούτε σε κομματικά μετερίζια και δεν συμμαζεύεται, εδώ σαν καβαλιότες τι μπορούμε να κάνουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας. Χωρίς ερωτήσεις, Πρόεδρε, κατευθείαν μπαίνω στο θέμα, γιατί λίγο πολύ όλοι έχουμε αποκτήσει την εμπειρία της κατάρτισης προϋπολογισμού. Εντάξει, προφανώς θα δώσω τα συγχαρητήριά μου στο στελεχικό δυναμικό του δήμου, που για μια ακόμα φορά κατάρτισε έναν προϋπολογισμό, τεχνικά, σωστό και συντεταγμένο, με όσα προβλέπουν οι διατάξεις οι νομικές. Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, διαβάζοντας και αυτόν τον προϋπολογισμό, όσο και τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών, αντιλαμβάνομαι ότι η παράταξή σας δεν έχει καταλάβει τίποτα, δεν έχει μάθει τίποτα, δεν έχει ξεχάσει τίποτα από τα παλιά. Εδώ έχουν συμβεί δραματικές αλλαγές στη χώρα μας και οφορούνται εξελίξεις διεθνώς. Το ΕΣΠΑ τελειώνει και θα αλλάξει με δραματικό τρόπο. Και εσείς, ράθημα, συνεχίζετε να απολαμβάνετε τις χαρές της εξουσίας και να... Ράθημα είπατε. Ράθημα. Πάρα πολύ. Ράθημα. Πραγματικά, κύριε Δήμαρχε, η ρυθμή σας είναι πολύ διαφορετική από τους δικούς μας. Πολύ διαφορετική. Και προσωπικά και συλλογικά. Συμφωνώ. Βεβαίως. Και χαίρομαι που συμφωνείτε και αναγνωρίζετε. Ναι, ναι, ναι. Βεβαίως. Λοιπόν, παρακαλώ. Παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Ένα πράγμα θα σας πω, αγαπητοί μου. Σε φεύγουμε τώρα. Σας παρακαλώ. Αγαπητοί μου Δήμαρχε, μια που με διακόπτετε. Το ράθημα δεν το δέχομαι. Ένα πράγμα. Και να το πάρει... Ράθημα, ράθημα δεν είναι εξυβριστικό. Είναι χαρακτηρισμός, πολιτικός. Να σας πω το εξής, αγαπητοί μου Δήμαρχε. Ότι εγώ, εγώ προσωπικά τρία χρόνια τώρα χειμώνες, μεταβαίνοντας το γραφείο μου από το σπίτι μου, περνώ μπροστά από το Δημαρχείο. Και δεν βλέπω. Δεν βλέπω ποτέ μα ποτέ το φως του γραφείου σας και το φως του... Παρακαλώ. Έχουμε... Παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ πολύ. Αυτά λοιπόν. Αφήστε. Αν εσείς στις χίλιες μέρες το ανάψατε και δέκα... Λοιπόν. Και θεωρείτε ότι είναι κουραστικό, εγώ το δέχομαι. Κύριε Σιμιτζή, σας παρακαλώ. Παρακαλώ μη διακόπτετε. Μη διακόπτετε. Έχετε έναν άξιο μισθό και καλύτερα να σε παίρνετε. Μη διακόπτετε. Λοιπόν. Όχι. Σας παρακαλώ. Αποφύγετε τώρα τις εντάσεις. Κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ τώρα. Δεν είναι λόγος τώρα. Αν με διακόπτετε για το ράθημα, με συγχωρείτε. Εδώ έχουμε ακούσει... Εσείς με έχετε αποκαλέσει τον πιο άχρηστο δήμαρχο και μου λέτε τώρα ότι το ράθημα σας προσβάλλει. Σας παρακαλώ τώρα. Κύριε Πρόεδρε, το γραφείο ήταν κλειστό, γιατί ούτε εσείς τα συνέχεια στις Βρυξέλλες. Λοιπόν. Τα ξέχασα. Επαναλαμβάνετε. Α, αρχίσαμε. Επαναλαμβάνετε. Επαναλαμβάνετε. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ. Παρακαλώ. Δεν υπάρχει λόγος τώρα. Θα φεύγουμε τώρα. Σας παρακαλώ. Παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, μου έχετε φάει δύο λεπτά. Το 2017 είχατε προϋπολογήσει 63 εκατομμύρια. Το γράφετε εδώ πέρα. Είχατε προϋπολογήσει 63 εκατομμύρια και υλοποιήσατε 38. Από αυτά τα 38, τα περισσότερα είναι οι καταβληθέντες μισθοί. Και μου λέτε τώρα ότι κουραστήκατε, δουλέψατε σκληρά και κάνατε το δήμο καλύτερα. Λοιπόν, αυτό το πλεόνασμα που δημιουργείτε, γιατί στον καινούριο προϋπολογισμό βάζετε το ποσό των 68. Των 68 εκατομμυρίων. Και σας λέω λοιπόν το εξής. Είναι πλεόνασμα αδράνειας και όχι δουλειάς. Είναι πλεόνασμα απραξίας και όχι σημαντικής υλοποίησης στόχων που έχουνε τεθεί διαχρονικά από το δήμο. Και αν δεν είχατε καταξοδέψει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε εκδηλώσεις που δεν έχουν αφήσει το πολιτιστικό τους αποτύπωμα στην πόλη και στη χώρα, το πλεόνασμα θα ήταν μεγαλύτερο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η πραγματική κατάσταση. Δεν υπάρχει πραγματικό πολιτισμικό υπόμαθρο στις περισσότερες από τις εκδηλώσεις που με χαρά αλλά και επιπολεότητα ξόδεψαν οι υπηρεσίες του Δήμου φέτος και πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια. Είπατε προηγουμένως ότι ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε σε ένα ασφυκτικό, ασφυρό, τυπικό και νομικό πλαίσιο. Εγώ σας καλωσορίζω στην πραγματικότητα γιατί αυτό συνέβαινε από παλιά. Το παρατηρητήριο δεν είναι τορεινό, είναι παλιό. Όλα αυτά συνέβησαν μετά το 2010. Και σας θυμίζω λοιπόν όσα αντιπολιτευτικά λέγατε πριν από το 2014 και κατά τη διάρκεια των εκλογών. Αλλά να σας πω κάτι, πρέπει να το καταλάβουν οι δημότες μας, οι συμπολίτες μας, ότι αυτό είναι το καινούριο, το τελευταίο αφήγημά σας. Ότι δηλαδή ο κακός νομοθέτης, σήμερα ο Συριζέος, πιο πριν ο Μπνημονιακός, δεν άφηνε τον δήμο να δουλέψει. Λοιπόν, κοιτάξτε, αυτά είναι κουραφέξα, αλλά κυριολεκτικά. Όποιος θέλει να δουλέψει παράγει. Και σας λέω λοιπόν το εξής, ότι όσο και αν ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα τεχνικό κείμενο, πίσω και κάτω από τις γραμμές φαίνονται, αποκαλύπτονται, οι πραγματικές προθέσεις. Αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός. Πάρα πολλά πράγματα λοιπόν αποκαλύπτονται. Καταρχάς θα σας θυμίσω, αγαπητοί δήμαρχε, το πρόγραμμά σας. Το πρόγραμμά σας του 2014, που είμαι σίγουρος ότι δεν το έχετε διαβάσει ποτέ, έλεγε για την διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού, ότι αυτός θα είναι συμμετοχικός. Σας το παρατήρησα και το 2015, αλλά έκτοτε τα ξεχάσετε όλα. Είχατε αφιερώσει ολόκληρες σελίδες για το πώς θα συνδιαμορφώνεται με χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος κάθε σοβαρή απόφαση ακόμα και ο προϋπολογισμός. Αλλά βεβαίως αυτά ήταν πειράματα ανθρώπων, που δεν έχουν τις ίδιες συντηρητικές καταβολές μέσα σας. Πώς θα μπορούσε, θα ήταν ένα πραγματικά ενδιαφέρον πείραμα, πώς θα μπορούσατε να βάλετε το λαό να αυτοενεργήσει. Πρακτικά τώρα, οι στόχοι και οι οραματισμοί που βάζει η διοίκηση φαίνονται κυρίως στο τεχνικό πρόγραμμα. Αν κοιτάξουμε στο τεχνικό πρόγραμμα θα δούμε ότι πάρα πολλά σχέδια είχαν προγραμματιστεί πέρυσι και δεν υλοποιήσατε ούτε ένα, δεν βάλατε ούτε δραχμή για το ασανσέρ και το βγάλατε από το φετινό πρόγραμμα. Υπάρχει ασανσέρ, υπάρχει σχέδιο για το ασανσέρ στην Παναγία. Κι ύστερα μιλάμε για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Σας ενδιαφέρουν τα μικρά, δεν σας ενδιαφέρουν τα μεγάλα, αλλά σας ενδιαφέρουν αυτά που έχουν άμεση προεκλογική στόχευση και πολιτικά οφέλη. Και σας ρωτάω, υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα χρηματοδότηση για την ανάπλαση της πλατείας ελευθερίας, η οποία είναι η καρδιά της πόλης. Καμαρώνεται για τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, βεβαίως, και καλά κάνετε. Δούλεψαν σωστά οι υπηρεσίες για να μπορέσουν να μπουνε τα βά, να βαθμολογηθούν και να αξιολογηθούν θετικά από την περιφέρεια. Όμως εδώ τι έχουμε, ήταν ο δικός μας στόχος, ήταν η δικιά μας δουλειά, κοπειώδης, αγωνιστική, βασανιστική, για πολλά χρόνια. Αυτό όμως εσείς το αποστρέφεστε. Δεν το θέλετε. Ή δεν μπορείτε να το κάνετε. Διαλέξτε. Εγώ δεν θέλω αυτή τη στιγμή να πυροδοτήσω την ατμόσφαιρα και να πω ποια είναι η άποψή μου για τις δυνατότητές σας. Όμως πραγματικά, ούτε και σε μικρά αλλά σημαντικά πραγματάκια μπορείτε να δώσετε, να προσφέρετε τον εαυτό σας και να δουλέψετε με όρεξη και πάθος. Παραπονέθηκε ο αντιδήμαρχος για τα 200 χιλιάρικα που θα δώσουμε παραπάνω φέτος ασχολεία. Εκέ, ποια είναι η σημασία τους. Θα περάσει η χρονιά, θα χρειαστούμε άλλα 200 χιλιάρικα και πάει λέγοντας τι πολιτικές έχετε κάνει, τι έχετε σκεφτεί, τι έχετε καταρτήσει για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία. Μια αντλία θερμότητας έχετε βάλει σε ένα εστο σχολείο. Σας ρωτάω. Μην εξευτελίζετε τη διαδικασία, αγαπητοί μου. Παρακαλώ, σας παρακαλώ. Πρόεδρε, σε παρακαλώ πολύ εγώ. Έτσι, να παρακαλέσετε. Γενικά μπλάκ. Συνεχίστε. Προσπαθείτε δηλαδή να υποκατασύσετε το κράτος και καλά κάνετε, αλλά το όφελος δεν είναι πραγματικό. Εάν δεν επενδύσετε με αυτόν τον δρόμο στα σχολεία και σας έχουμε έτοιμες υποδειγματικές μελέτες, όπως είναι για παράδειγμα το 12ο Δημοτικό Σχολείο, που έχει μπει στα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυσης, ανάπλαξης. Λοιπόν, έτοιμες μελέτες, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποδειγματικά για ένα, για δύο, για περισσότερα σχολεία το 2018 και επόμενα. Λέτε για τις παιδικές χαρές. Πολύ καλά. Μπράβο. Αν όμως καταναλώσετε τόσο χρόνο όσο καταναλώσετε για τις λίγες παιδικές χαρές που μπήκανε στην Καβάλα, τότε τα χωριά μας θα δούνε παιδικές χαρές μετά το 2020. Κοινωνική πολιτική, αγαπητοί μου δήμαρχε. Ένα αστείο. Θα δούμε ποιος ήταν ο προϋπολογισμός του κοινωνικού παντοπολίου πέρυσι, τι ξοδεύτηκαν και τι μπαίνουν φέτος. Γιατί ξανά μπαίνουν φέτος 150.000. Για να κάνουμε εντυπώσεις. Από την άλλη πλευρά, τι γίνεται με τον ξενώνα αστέγων. Πού βρίσκεται ο ξενώνας αστέγων. Λειτουργεί. Εάν δεν έχουμε αστέγους, μπορούμε άραγε να τον χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο στην Καρβάλη. Έγινε η παραμικρή σκέψη για αυτό το απόθεμα που σας παραδώσαμε στον κοινωνικό τομέα. Και βεβαίως μια που αναφέρθηκε η δήμαρχος στο ότι σχεδιάζουν πολλά πράγματα στη διοίκηση για το πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε κάποιες υποτροφίες, κάποια βοηθήματα σε άπορους φοιτητές. Ο δήμος Καβάλλας το πάλεψε ώστε η δημοφέλεια να έχει σήμερα στα ταμεία της από μια περουσία που ήταν δημοτική, μια εύστοχη και εύστροφη κίνηση του στάθη του Ερυφυλίδη. Μεταβιβάστηκε εκείνη η περιουσία στην Δανέκ τότε. Άρα, έχει λόγο και ο δήμος για αυτό το 1,5 εκατομμύριο από την απαλλοτρίωση του οργανισμού Λοιμένα. Έχετε κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση αυτού του τεράστιου ποσού που σήμερα κάθεται και σαπίζει στην τράπεζα διότι δεν αποδίδει και κανένα φοβερό τόκο αυτό το ποσό. Εμείς είχαμε προτείνει κάτι γι' αυτό. Δεν θέλω να το επαναλάβω αυτή τη στιγμή, αλλά βλέπετε ότι όταν εμείς σχεδιάζαμε, εσείς κάνατε βόλτες, κύριε Δήμαρχε, όπου τις κάνατε, ή και οι συνάδελφοι εδώ πέρα και κάνατε μονάχα κριτική και όταν ήρθε η ώρα να αναλάβετε η διοίκηση δεν ήσασταν έτοιμοι, αλλά και δυστυχώς δεν είστε κι ακόμα έτοιμοι. Και έτσι λοιπόν σήμερα, θα σας πω το εξής, σήμερα βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη νύχτα του χειμώνα και νομίζω ότι σήμερα βρισκόμαστε και στη μεγαλύτερη νύχτα της διοίκησης. Βεβαίως θα αρχίσει να μεγαλώνει η μέρα, θα αρχίσει η ελπίδα να έρχεται και το 2019 θα έχουμε μεταβολές εδώ πέρα γιατί είναι αναγκαίο διαφορετικά. Δεν μπορεί να σωθεί η πόλη και ο δήμος όσο εις τη διοίκηση εσείς. Ψηφίζουμε αρνητικά εννοείται. Ευχαριστώ με τον κ. Σιμιτσί. Πρόεδρε Επίπροσωπικού. Να κ. Πετρόπουλε. Άκουσα τον πρόεδρε Δήμαρχο να αναφέρεται στον μισθό που παίρνει, αυτό είπατε. Άξιος ο μισθός. Άξιος ο μισθός είπατε κ. Σιμιτσί. Τουλάχιστον αυτός είναι άξιος. Όχι. Ο δικός σας ο μισθός δεν ήταν άξιος. Κ. Σιμιτσί ο δικός σας ο μισθός δυστυχώς δεν ήταν άξιος. Λοιπόν, επιτρέψτε μου λίγο να συμπληρώσω και δυο-τρία ακόμη. Σταματήστε να κάνετε λαϊκισμό. Σταματήστε... Λοιπόν... Άξιος ο μισθός είναι ένας πολιτικός χαρακτηρισμός. Να μου απαντήσει... Λοιπόν, όχι, όχι. Πολιτικά θα σας απαντήσουν. Δεν είπατε μισόλεπτο... Γιατί ενοχλείστε, γιατί? Μισόλεπτο! Γιατί ενοχλείστε κ. Σιμιτσί, γιατί ενοχλείστε. Κύριε Πετρόπουλε, να τα βάλουμε στη σειρά τα πράγματα. Κύριε Πετρόπουλε, μισόλεπτο παρακαλώ. Δεν είπε άξιος ο μισθός ο κύριος Σιμιτσής. Είπε κάτσε εκεί στο μισθό σου και μην μιλάς. Για αυτό σας έδωσα τον λόγο επί προσωπικού, διότι αν έλεγε άξιος ο μισθός σου θα ήταν επενετικό. Κάτσε κι εσύ στην καρέκλα στην αντιπολίτευση και μην μιλάς, κύριε Σιμιτσί. Λοιπόν, εντάξει. Παρακαλώ. Και βέβαια έχουμε να πούμε και άλλα εμείς οι δύο. Όχι, έχουμε να μιλήσουμε και άλλα πολιτικά. Γιορτινές μέρες να μην ξύνει. Εντάξει, παρακαλώ, ας μην το συνεχίσουμε. Ας μην το συνεχίσουμε. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε. Είμαστε στον τέταρτο χρόνο της διοίκησής σας. Εξοργίζομαι από αυτό που διαβάζω στον προϋπολογισμό. Έργα δεν οριμάζεται. Έργα δεν θα κάνετε. Κύριε Πρόεδρε, θα μπορέσουμε να καταγράφονται αυτά. Τρία χρόνια, τέταρτος προϋπολογισμός. Ναι, αλλά διανύουμε τον τέταρτο χρόνο. Έργα δεν οριμάζεται. Έργα δεν θα κάνετε, άλλωστε το δηλώσατε εσείς. Ευκαιρίες χάνεται. Νέα έσοδα δεν δημιούργεται. Τρώτε απ' τα έτοιμα. Νέες δουλειές δεν ανοίγουν για τους καβαλιώτες. Έχετε ένα προϋπολογισμό της τάξης περίπου των 64 εκατομμυρίων ευρώ και ούτε λόγος για σχέδιο δράσης από τον δήμο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που μαστίζει τους νέους της πόλης. Τόσο μπορείτε. Η καβάλα αξίζει περισσότερα πράγματα. Δυστυχώς, ζούμε μια χαμένη πενταετία για την πόλη μας. Δεύτερον, θα κάνω, Πρόεδρε, μερικές γενικές επισυμμάσεις με βάση στις αναφορές του προϋπολογισμού. Υπάρχει έλλειμμα στα τεχνικά έργα και κυρίως στο δικό δίκτυο και την κατάσταση των οδοστρομάτων. Υπάρχει έλλειμμα στην καθαριότητα και κυρίως στην ανακύκλωση. Οι δημότες αντιλαμβάνονται καθημερινά την πλήρια δυναμία της διοίκησης να κάνει το αυτονόητο, να διατηρεί καθαρή την πόλη. Όσο για τους πανηγυρισμούς σας για μια από τις καθαρές πόλεις, εξαρτάται πάντα με ποιον επιλέγεις να συγκριθείς. Όσο για την ανακύκλωση, τι σχόλιο να κάνουμε. Όσο βρισκόμαστε στο 6% αντί να βρισκόμαστε στο 50%. Τι να πούμε. Εμείς βάζουμε το μπίχι ψηλά κύριε Δημαρχέ. Και επειδή η Καβάλα είναι τόπος της ζωής μας, σας καλούμε να υιοθετήσετε τις προτάσεις και τις λύσεις που έχουμε προτείνει δημόσια για όλα τα θέματα. Αρκετά τα ήδη χαμένα χρόνια. Μην χαθεί για την πόλη και το υπόλοιπο της θητιάς σας. Θα κάνω μερικές ειδικές επισημάσεις. Δημοτική ενότητα Φιλίππον. Η διοίκηση ακολουθεί την τακτική ό,τι βλέπει πεθερά. Δηλαδή καθαρίζουμε και τακτοποιούμε 2-3 βασικά σημεία της πόλης και από εκεί και πέρα δεν βαριέσαι. Αυτή τη λογική τη βιώνουν ακόμα πιο έντονα οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Φιλίππον. Εκεί όπου το δικό δίκτυο έχει απλά αφεθεί στην τύχη του. Το δίκτυο ίδρυφσης και Αποχέτευσης χρειάζεται άμεσα παρέμβαση. Υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα με τα νητρικά και η απίστευτη ταλαιπωρία με τους λάθους λοριασμούς της ΔΙΑΚ. Και βέβαια δεν συζητάμε για το χάλι που υπάρχει με τα σχολικά κτίρια και τις παιδικές χαρές. Και άλλα φυσικά. Γενικά τους κατοίκους εκεί κύριε Δήμαρχε τους αντιμετωπίζετε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κάντε μια βόλτα κύριε Δήμαρχε να δείτε το χάλι. Απλά φροντίστε να μην βρέχει όταν θα πάτε. Μην νηγείτε σε καμιά λακούβα ή σας παρασύρει καν ένα σχήμαρος. Αδιαφορείτε παντελώς κύριε Δήμαρχε για τους νέους. Τα άρεγα για την πόλη μέσω τεχνικού προγράμματος του Δήμου αλλά και μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων αν υλοποιούνταν κύριε Δήμαρχε θα είχαν και μία άλλη θετική επίπτωση στην τομπική κοινωνία που εσείς μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε. Δουλειές. Με την ανεργία στους νέους να καλπάζει και να αποτελεί το βασικό θέμα που τους απασχολεί. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας κύριε Δήμαρχε. Ποιο είναι το πλάνο της διοίκησης για να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Απλά δεν υπάρχει. Καλά τα πανηγυριακά και τα φρουφρού και τα αρώματα. Τα παιδιά όμως χρειάζονται δουλειές. Χρειάζονται όραμα και προοπτική. Και δυστυχώς ο Δήμος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν την παρέχει αυτήν την κατεύθυνση. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε, καλά είναι να προσλαβάνετε δίμηνα με τη μέθοδο που μόνο εσείς ξέρετε κύριε Δήμαρχε, γιατί είστε και παλιός πολιτικός. Τα ροσφέτια. Δεν μπορείτε, δεν το έχετε. Ακούστε τις προτάσεις μας, εφαρμόστε τις λύσεις που σας προτείνουμε. Το θέμα είναι να κρατήσουμε τους νέους εδώ. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας. Θα αναφερθώ επίσης στο πόσο νοιάζεστε για τους ηλικιωμένους, κύριε Δήμαρχε, μέσω του προπολογισμού. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα μοναξιάς και δυσκολίας στην αυτοεξυπηρέτησή τους, στη μετακίνησή τους, θέλουν τον Δήμο κοντά τους. Δυστυχώς όμως δεν τον έχουν. Είμαστε πίσω στα θέματα κοινωνικής μέρημνας. Για τους ανθρώπους αυτούς, τους έχουμε σχεδόν εγκαταλείψει. Χρειάζονται δράσεις και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι διαθέσιμα. Αλλά αυτό προϋποθέτει, κύριε Δήμαρχε, ουσιαστική δουλειά, σχεδιασμό, κατάθεση τεκμηριωνμένων προτάσεων σε υπουργία και ευρωπαϊκές δομές. Δυστυχώς αυτό η διοίκηση δεν μπορεί να το κάνει. Δεν την ενδιαφέρει, την ενδιαφέρει μόνο το φαίνεστε και οι δημόσιες σχέσεις. Κυρία Τσανάκα, εκτός από το να σφίγγετε χέρια ηλικιωμένων και ανήμπορων ανθρώπων σε γεωρτές και πανηγύρια, οργανώσετε μερικές ουσιαστικές δράσεις για να τους υποστηρίξετε μέσα στην κρίση. Πηγαίνω, κύριε Πρόεδρε, τάχιστα και λίγο στον πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι κάτι παραπάνω από πανηγύρια και σόου. Ο πολιτισμός είναι κάτι παραπάνω από μια-δυο συναυλίες με τραγουδιστές πίστας σε πλατείες για να φωτογραφηθείτε για τα κοσμικά των εφημερίδων. Είναι ο άλλος βασικός παράγοντας ανάπτυξης της περιοχής. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καβάλλας είναι γνωστά. Στη διοίκηση, όμως, δεν είμαι και πολύ βόβεως, κύριε Πρόεδρε, ότι τα έχουν αντιληφθεί. Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Η Καβάλλα μπορεί να γίνει ένα hub πολιτισμού, κόμβος, που σε συνδυασμό με τον τουρισμό, τους Φιλίππους ως μνημείο της UNESCO και τα δίκτυα προσβασιμότητας, να είναι μια πολύ πρότυπο τόπου ζωής για νέους ανθρώπους. Τέλος, θα κάνω, κύριε Πρόεδρε, κάποιες έτσι γενικές επισυμμάσεις σε θέματα διαχείρισης και τονίζω ότι, κύριε Δήμαρχε, προλάβατε ήδη σε τρία πρώτα χρόνια της θητείας σας να ακούγονται πολλά και να γράφονται περισσότερα για τη διαχείρισή σας, ακόμα και με επίσημες καταγγελίες. Προλάβατε να διορίσετε και μερικούς ανθρώπους στους στενούς ασκήκλους σε φορείς του Δήμου για να τους εξασφαλίσετε εισόδημα. Προσέξτε, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τον τόπο της ζωής μας από μικρές ή μεγαλύτερες βουτιές στο μέλλη. Κύριε Πρόεδρε, είμαι αρνητικός για τον προϋπολογισμό. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κ. Παπαδόπουλο. Ο κ. Παπάς έχει το λόγο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, θα μιλήσω καθαρά πολιτικά και δεν θέλω να ασχοληθώ με το τεχνοκρατικό μέρος που ανέλησε ο κ. Χατζικοσταντίνου, γιατί δεν έχω και διαφοροποίησης παρά μόνο μία. Είχαμε συμφωνήσει από πέρσι ότι υπάρχει ένα καμπανάκι στο δίκτυ εσόδων, ότι είναι συνεχώς σε μια αυθύνουσα πορεία και ότι πρέπει να βρούμε μέτρα για να το αντικαταστήσουμε αυτό προς τα πάνω. Το θυμάστε, είχατε παραδεχτεί ότι υπάρχει στέρηση εσόδων, αλλά σε λίγα χρόνια θα έχουμε προβληματικό δήμο. Και δεν βλέπω, δεν τον είδα τουλάχιστον στην έκθεση που κάνετε όχι εσείς, γιατί το πολιτικό σκέλος δεν το έβαλε μέσα στα έσοδο, γιατί αυτό είναι αναπτυξιακό και διεκδικητικό πλαίσιο, στο οποίο θα αντιμετώπιζε αυτά εδώ τα πράγματα. Και θέλω να το κρίνω, όπως είπε και ο κ. Σιμπιτσής, εσείς κάνετε τη δουλειά σας, θέλω να μιλήσω καθαρά πολιτικά. Και λίγο ενθουσιάστηκα στην αρχή, όταν άκουσα τη δήμαρχο, έστω και μέσα από σημειώσεις, επεχείρησε να πει κάποια πράγματα πολιτικά και λέω, να μια φορά που θα συζητήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, χωρίς να τσακωνόμαστε και τα μικρά και τα υπουσιώδη και να κάνουμε απλή διαχείρηση πραγμάτων. Και πραγματικά τρόμαξα όταν την άκουσα να μπαίνει τόσο δυνατά μέσα στα Βαλκάνια και στη γεωγραστηρατικική θέση της Καβάλλας, που λέω, αμάν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τα σκόπια, αλλά μετά σκέφτηκα και για τον Οσμάν, Καβάλλα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, θα βάλει τέτοια θέματα, και την είδα να μας λέει τι μετά από τρία χρόνια, να μας λέει τα ίδια αναμασιμένα πράγματα. Ότι μετά από τρία χρονιά λες και ερχόμαστε τώρα, φέτος μπήκαμε η χώρα μας σε δύσκολη περίοδο οικονομικά, ότι θα κάνει κάτι για τους φοιτητές οι οποίοι πρέπει και θέλουν να σπουδάσουν αλλά δεν έχουν το οικογενειακό εισόδημα να τους υποστηρίξει, και ότι θα κάνει κάτι για τα κόκκινα δάνεια. Μα σήμερα τα κόκκινα δάνεια, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, με αυτήν την κυβέρνηση η οποία έχει πει τόσα ψέματα ότι θα τους στήριζε, είναι στην καθημερινή διάταξη. Πότε εσείς θα επιχειρήσετε να υπερασπιστείτε αυτούς που αντιμετωπίζουν τα κόκκινα δάνεια. Τρία χρόνια δίκησήσαστε. Το είχαμε βάλει αυτό όλοι μας στα προεκλογικά μας προγράμματα. Φέτος θα περίμενα μετά από τον τρίτο χρόνο να ακούσω πώς θα τους στηρίξετε. Να ακούσω πώς οι φοιτητές αυτοί θα σπουδάσουν γιατί είναι κρίμα να μη σπουδάσουν ενώ το αξίζουν και δεν μπορούν να υποστηρικτούν από την οικογένειά τους. Όλα αυτά τα θέματα κυρία Δήμαρχε. Δεν μπορούμε να τα λένουμε σε αυτήν την περίοδο που εσείς διοικείτε, στη μέση ακριβώς και παραπάνω της θητίας σας. Τώρα πρέπει να μας λέτε πράγματα τα οποία τα κάνετε. Αρχίζετε να τα περπατάτε. Όχι πράγματα τα οποία θα κάνουμε. Καλά είναι το να δημιουργούμε διάφορες εικόνες ευχάριστες. Αλλά ερχόμαστε στην καθημερινή πράξη και βλέπουμε ότι η Τσανάκα σαν Δήμαρχος Καβάλας είναι ουρά του λαμπάκι. Αυτή είναι η Τσανάκα δεν είναι κάτι το διαφορετικό. Λέτε να αναπτυχτεί η Καβάλα στις μεταφορές στην ενδοβαλκανική χώρα χωρίς να συνδεθεί το λιμάνι με τρένο σε καμία περίπτωση. Χωρίς να γίνει να ολοκληρωθεί ο ε61 σε καμία περίπτωση. Θέλετε να σας στείλω φωτογραφία αύριο στο μέλι σας το λαμπάκι που πανηγυρίζει ότι πήγε το τρένο το πήγε στο λιμάνι. Εκεί το χάσαμε το έχουμε χάσει το παιχνίδι. Γιατί όταν βλέπετε μέσα εκεί που σας έστειλε ο λαός της Καβάλας να τον υπερασπιστείτε όταν βλέπετε κάποιοι άλλοι ανταγωνιστικά να πιέζουν την Καβάλα προς τα κάτω εσείς κάνετε δημόσιες σχέσεις. Δεν σηκώσατε ποτέ να του πείτε του λαμπάκι ότι άλλο Καβάλα και άλλο Αλεξανδροπολίτη δεν το είπατε ποτέ. Και εσείς, εσείς, σας άκουσα, σας άκουσα στη διαχείριση απορριμάτων τότε που μπροστά μας όλων που σκόθηκα και έφυγα, ήταν και η κυρία Χιώτη, τότε που σας έκανε το παιχνίδι του σαν πρόεδρος της ΠΕΔ όχι για την ΠΕΔ αλλά για την Αλεξανδροπολή. Και σας λέω ότι εάν έχετε το ανάστημα να το κάνετε έχετε το χρόνο. Έχετε ακόμη δύο χρόνια μπροστά σας. Μη μας λέτε όμως παραμύθια της καλλιμάς. Μη μας λέτε ότι θα δείτε τώρα τα κόκκινα δάνεια και θα δείτε τώρα τους φοιτητές και θα δείτε τώρα τους αστέγους. Γιατί εγώ δέκα η ώρα ανέβαινα την ομώνια και τρόμαξα όταν είδα μπροστά στον Άγιο Παύλο κάποιον με τέσσερις βαθμούς να έχει και δεν φαινόταν ότι είναι διανοητικά προβληματικός, φαινόταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε εγκαταλειφθεί από τους πάντες και ήταν σκεπασμένος εκεί μπροστά. Πρέπει αυτά να δείτε και να δείτε βρέβαια. Εγώ θα είμαι δίπλα σας άμα τραβήξουμε μπροστά να κάνουμε την καβάλα σε αυτή τη θέση που θέλει. Όχι ουρά της Αλεξανδρούπολης και του Λαμπάκη αλλά δεσπόζα θέση των Βαλκανίων γιατί και γεωστρατηγικά έχει αυτή τη θέση και αυτό της αρμόζει μόνο που έτυχε να μην έχει αυτούς τους κατάλληλους που θα την εδρεώσουν σε αυτή τη θέση. Ψηφίζω αρνητικά. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπά. Παρακαλώ κύριε Δημαρχέ. Παρακαλώ πολύ που ήσασταν όταν ο Σιμητσής παρέδιδε την πρώτη θέση της καβάλας έτσι αμαχητή χωρίς να πολεμήσουμε καθόλου. Από όλη την περιφέρεια το μεγαλύτερο δήμο τον έκανε η Αλεξανδρούπολη παίρνοντας το μισό εύρο ενώ εδώ 70 χιλιόμετρα από το γραμμί στο δήμο Παγκέου έδωσε στον Ραγκούση μέσω του Ραγκούση μαζί με τους δύο Παγκεωρείτες βουλευτές αμαχητή παρέδωσε την πρώτη θέση της καβάλας και έκανε την καβάλα ένα δήμο δευτέρας διαλογής στην περιφέρεια. Πού ήσασταν όλοι εσείς όταν πήγα και το βρήκα και του λέω τι κάνεις Δήμαρχε και μου λέει έχουμε ακόμη χολίου Ραγκούσης θα το πολεμήσουμε. Σιγά τα βγά. Παρέδωσε και γελάει όλη η περιφέρεια μέσα στην ΠΕΘ Βαγκέλη. Βαγκέλη σε παρακαλώ είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Σε παρακαλώ είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Λοιπόν παρακαλώ πολύ τώρα δεν είναι... Σε παρακαλώ κύριε Παπάρ. Ποιος ακούει το λαμπάκι που τον έκαναν πρώτο βιολί στην περιφέρεια. Ποιος. Ας είναι καλά οι άνθρωποι. Ραγκούσης, Παπουτσής, Τίμω Σίδης και Φιλόσογλου. Ο Γιάννης ο Φιλόσογλου. Ο Δήμαρχος Παγκέου. Και κάνανε το δήμο Καβάλα με 4 χιλιόμετρα κτογραμμή και το δήμο Παγκέου με 70. Και πάρα καλά η Ιρακλήτσα. Παρατιμένη η Ιρακλήτσα. Αλλά όταν μιλάω γίνουμε κακιά. Να οι επιπτώσεις. Να οι επιπτώσεις. Τότε ήταν ο καλός. Μη τυχόν και φίξουμε τις κομματικές γραμμές. Να τα αποτελέσματα. Πρώτο βιολί η Αλεξανδρούπολη και γελάει το παρδαλό κατσί και όλοι οι δήμαρχοι γελούν. Μέσα στην ΠΕΔ μόλις πω στο λαμπάκι εσύ που είσαι η μεγαλύτερη πόλη. Γιατί? Γιατί πάρα πολύ καλά ξέρουν όλοι ποιος είναι η μεγαλύτερη πόλη μέσα στην ΠΕΔ. Μέσα στην περιφέρεια. Ας είναι καλά. Λοιπόν. Τι ήθελε το επιπροσωπικό του λόγο. Ε, φυσική. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό το παραμύθι έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Λοιπόν, όχι, όχι. Ή είναι φαντασία σας ή λέτε συνειδητά ψέματα. Ποτέ δεν ήρθατε να μου πείτε οτιδήποτε. Το 2010, όντας στην παράταξη Καλλιοντζή, δεν ψηφίσατε τον Καλλικράτη για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Διότι δεν θέλατε να ενωθεί με το Δήμο Φιλίπων. Δεν θέλατε να ενωθεί η Καβάλα με το Δήμο Φιλίπων και σήμερα με κατηγορείτε γιατί δεν καταφέραμε να ενωθούμε με τον Δήμο ελευθερών. Εάν έχετε κάπου καταγεγραμμένες αυτές τις απόψεις, πραγματικά εδώ δημόσια θα έρθω και θα ζητήσω συγγνώμη, αλλά αυτή τη στιγμή λέτε συνειδητά ψέματα. Λοιπόν, ποτέ δεν θέσατε οποιοδήποτε θέμα για τον Καλλικράτη. Αντίθετα, θέλατε η Καβάλα να μείνει μικρή. Να μείνει η Καβαλίτσα με την Καρβάλη. Λοιπόν, ποτέ δεν θέλατε την ένωση με τις Κυρινίδες. Δεν το θέλατε. Και το ψηφίσατε αρνητικά. Ας ανατρέξουμε στα πρακτικά. Τι ψηφίσατε. Τώρα παρακαλώ αυτό τι επί προσωπικό τώρα εδώ πέρα. Μα συγγνώμη, πρόεδρε μου. Είναι δυνατόν τώρα εγώ να κουβαλάω τα βάρη του Καλλικράτη. Βεβαίως θα τα κουβαλάτε. Θα σας θυμίσω λοιπόν. Άμα λέτε ψέματα και ποτίσετε με αυτό το δηλητήριο του συναδέλφους εδώ πέρα. Λοιπόν, αγαπητέ πρόεδρε. Παρακαλώ, παρακαλώ. Σήμερα η δήμαρχος είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένη. Γιατί, δεν μπορώ να το καταλάβω. Έχει πάρει 60% αποδοχή για το έργο της από το περιβό ή τον Κάλλο. Ας ηρεμήσει λιγάκι. Σας παρακαλώ. Ένα πράγμα θέλω να σας πω το εξής, αγαπητοί συνάδελφοι. Για να καταλάβετε εδώ σε τι πέλαγος ανοησίας και ψεύδους έχουμε περιπέσει. Παρακαλώ, δεν θέλω τέτοιους χαρακτηρισμούς τώρα. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Μήνες, μήνες. Παρακαλώ. Δεν χαρακτηρίζω εσάς. Παρακαλώ. Γενικά. Γενικά. Παρακαλώ. Δεν χαρακτηρίζω εσάς. Προσέξτε. Όχι, κύριε Δημαρχοί. Μισό λεπτό. Μισό λεπτό. Θα εξηγήσω τι εννοώ. Ίσως δεν έχετε πληροφορηθεί ότι ο Δήμος Καβάλας, αγαπητοί συνάδελφοι, σύμφωνα με τον Καποδίστρια, έφτανε μέχρι την Εκκλησία του Παλιού. Από την Εκκλησία του Παλιού, μέχρι τα όρια πιο πέρα από το ακροτήρι, ανήκε στο κοκκινό χώμα. Βρήκαν οι λουρίδες του Παλιού και στεθήκαν οι δικά. Και, λοιπόν, πρωτοκλασάτος τέλεχος της διοίκησης, αφήστε με λιγάκι. Βρήκατε το κόρπο και το λυριχνώσατε. Παρακαλώ. Μιλάω για πραγματικά δεδομένα. Και όποιον θέλετε ερωτήστε για τη στατιστική υπηρεσία. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, η διοίκηση Ερυφυλίδη πρωτοκλασάτος τέλεχος, της οποίας ήταν η κυρία Τσανάκα, κι ας δεν το παραδέχεται σήμερα, κάνει πως το ξεχνάει, είχε αφήσει αυτή την λωρίδα να ανήκει στον Δήμο Ελευθερούπολης. Και όταν έγινε η απογραφή του 2011, τότε αντιληφθήκαμε τι συνέβαινε και δώσαμε μάχη για να επανέλθουμε στα πραγματικά μας ιστορικά μας όρια, που ήτανε το ακροτήρι. Τώρα, γιατί δεν καταφέραμε, ή δεν καταφέραμε, κοιτάξτε να σας πω, για μας ήτανε στρατηγική επιλογή να ενωθεί ο Δήμος Καβάλας με τον Δήμο Φιλίππον. Ήτανε στρατηγική επιλογή. Και δικαιώθηκε με την ένταξη της περιοχής των αρχαιολογικών χώρων στην Ουνέσχο και θα δικαιωθεί στο μέλλον με οτιδήποτε γίνει, με τη βοήθεια όλων μας, ώστε αυτός ο Δήμος να αποκτήσει πραγματικά την δύναμη, την ισχύ και τη λάμψη που του αξίζει. Λοιπόν, δεν ήτανε στρατηγική επιλογή να γίνουμε Δήμος για λοχωρίων και αυτό το λέω χωρίς να υποτιμώ φυσικά τους συμπολίτες μας από εκείνη την περιοχή. Αν δε, δείτε το χάρτη, θα καταλάβετε ότι δεν θα μπορούσαμε να ενωθούμε τρεις Δήμοι, δηλαδή ο Δήμος Ελευθερών με τον Δήμο Φιλίππον και τον Δήμο Καβάλας. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες ανθρώπων, όλα τα άλλα ήταν λεπτομέρειες ανθρώπων που τότε δεν ασχολούνταν, κυρία Δήμαρχέ μου, δεν ασχολούσασταν, οφείλετε να το παραδειχτείτε. Αυτά τα έγραψε η ιστορία και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα. Παρακαλώ, παρακαλώ, σας παρακαλώ, λοιπόν, σας παρακαλώ. Βλέπετε ο κ. Παπαδόπουλος τι ήρεμος που είναι τώρα, τρίβει τα χέρια του. Λοιπόν, παρακαλώ, ο κ. Βέρος έχει το λόγο. Λοιπόν, εγώ από τη μεριά μου θα έλεγα ότι λίγο υπομονή, πολύ σύντομα θα υπάρξει η επόμενη μεταρρύθμιση και νομίζω ότι εκεί θα έχουμε να πούμε πολλά όλοι μας. Άλλωστε και ο κ. Σιμιτζής έχει κριθεί το 2014. Εσείς, κυρία Δήμαρχη, κυρία Τσανάκα, είστε 3,5 χρόνια διοίκηση, άρα να πάμε επί της ουσίας τώρα, γιατί ξεφύγαμε από το θέμα, κύριε Πρόεδρε, πάρα πολύ ξεφύγαμε, γιατί ουσιαστικά το θέμα μας είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός, ο προϋπολογισμός του 2018, που σε άλλα χρόνια, προηγούμενα χρόνια, ήταν ο τελευταίος προϋπολογισμός της συγκεκριμένης διοίκησης. Που αυτό τι σημαίνει, σημαίνει ότι ναι μεν είναι διοίκηση η κυρία Τσανάκα πρώτη φορά, πρώτη θητεία, όμως έχει την εμπειρία των 3,5 περίπου ετών, άρα έχει αποκτήσει την εμπειρία και βέβαια τον όποιο σχεδιασμό, πρόγραμμα και ορωματισμό που δεν είχε και το ξέραμε όλοι, όλοι το ξέραμε, πιστεύαμε ότι σε αυτά τα 3,5 χρόνια κάτι θα άλλαζε και επιτέλους θα καταλάβαινε ότι θα πρέπει επιτέλους να σχεδιάσει διότι πολύ γρήγορα θα πρέπει να κριθεί στις επόμενες εκλογές που προφανώς θα είναι κάπου το φθινόπωρο του 2019. Δεν θα ήθελα να μπω σε αριθμούς, αλλά επειδή μιλάμε για προϋπολογισμό, άρα για χρήματα, είμαι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων και είμαστε αναγκασμένοι ως Δημοτική Παράταξη να πούμε κάποια πράγματα καθαρά για να καταλαβαίνουμε. Έρχεστε και μας λέτε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι της τάξης των 64 εκατομμυρίων περίπου. Όμως, δεν κάνετε τον κόπο ή δεν θέλετε να κάνετε τον κόπο να δείτε τα προηγούμενα 3 χρόνια ή τους προηγούμενους 4 προϋπολογισμούς, γιατί γι' αυτούς θα μιλήσουμε τώρα, για επιτεσθητία σας, ότι τα έσοδά σας δεν ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια. 50 εκατομμύρια σύν κάτι επάνω, σύν κάτι μίον κάτι κάτω. Ουσιαστικά το 2017, με τις εκτιμήσεις και αυτές περίπου θα είναι, δεν θα ξεπεράσει τα 52 εκατομμύρια, άρα εσείς συνεχίζετε να μας μιλάτε για συν 12 εκατομμύρια, άρα δεν μας μιλάτε για ένα πραγματικό προϋπολογισμό. Και πάμε στα έξοδα τώρα. Πόσα ήταν τα έξοδα και πόσα εκτιμάται ότι θα είναι το 2017, όσα περίπου και το 2016, όσα περίπου και το 2015. Δεν θα ξεπεράσουν τα 40 εκατομμύρια, θα είναι περίπου 38 εκατομμύρια. Άρα βλέπουμε, έχετε την καλοσύνη αγαπητή συναδερφή. Λοιπόν, άρα αυτό που διαπιστώνουμε είναι, ότι και το 2018 θα υπάρξει ένα πλαιόνασμα που θα ξεπεράσει βέβαια το πλαιόνασμα του οικονομικού έτος του 2016 και θα είναι περίπου τις τάξεις των 14 εκατομμύρων. Άρα τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει αυτό ότι όταν όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα στο 2017, όταν θέταμε εμείς ως Δημοτική Παράταξη και θα μιλήσω για εμάς και βάζαμε και λέγαμε, μα ξέρετε πρέπει να κάνετε αυτό, πρέπει να κάνετε εκείνο, πρέπει να αυξήθησετε αυτόν τον κωδικό, πρέπει να κάνουμε αυτό το έργο, πρέπει να κάνουμε αυτήν την παρέβαση, πρέπει να δώσουμε αυτά τα χρήματα σ' αυτούς που τα έχουν ανάγκη, εσείς πάντοτε μας κάνατε και μάλιστα μας κάνατε και με νόημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Τελικά υπάρχουν χρήματα για δεν υπάρχουν χρήματα. Μην μου πει κάποιος ότι είναι λογιστικό το θέμα. Και βέβαια σας θυμίζω κυρία Δήμαρχε, ότι από τις 10 Οκτωβρίου ως Δημοτική Παράταξη σας ζητήσαμε γράφος να μας πείτε σε ποιες τράπεζες έχετε χρήματα, πόσα χρήματα, με τι όρους, με τι επιτόκιο και να μας δώσετε και τα αντίγραφα το συμβάσιο. Και αυτό βέβαια και για όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα. Περάσανε δύο μήνες. Έχουμε υπομονή. Θα περιμένουμε. Κλείνω την παρένθεση. Επειδή ακουστήκαν πολλά ότι, ξέρετε, υπάρχουν περικοπές. Αλήθιες. Ναι, από το 2010 και μετά, και ουσιαστικά από το 2011, μέχρι και το 2015, υπήρξαν περικοπές στα χρήματα από την κεντρική διοίκηση που ξεπέρασαν το 60%. Δείτε όμως τα τακτικά έσοδα από το 2015 μέχρι και σήμερα. Σταθερά τα τακτικά έσοδα. Γι' αυτό και ότι προϋπολογήσατε το 2017 σε τακτικά έσοδα, που περίπου ήταν τις τάξεις των 29 εκατομμυρίων, ήρθαν τα χρήματα αυτά. Όπως ήρθαν και το 2016 και το 2015. Έτσι θα έρθουν και το 2018. Άρα το πρόβλημα δεν είναι στα τακτικά έσοδα. Το πρόβλημα είναι όμως στα έκτακτα έσοδα. Και με τον τρόπο με τον οποίο προϋπολογίζεται. Τα έχουμε πει πολλές φορές. Δεν είναι δυνατόν, παραδείγματος χάρη, να προϋπολογίζεται ότι τα έκτακτα έσοδα θα είναι 12,5 εκατομμύρια και να εισπράττεται τα 6,5 εκατομμύρια. Μιλάμε για το 2017. Και να έρχεται τώρα το 2018 και θα ξαναλέτε ότι τα έκτακτα έσοδα θα είναι 11 εκατομμύρια. Από την άλλη, δεν μπορεί η επιχορηγήσεις, η έκτακτα διακάλυψη λειτουργικών δαπανών να φτάνει το 1,253, 200.000 δηλαδή κάθε μήνα. Και να έρχεστε εσείς τώρα και να μας λέτε ότι θα πάρτε 436.000. Συνεχίζω και το κάνω σκοπίμως αυτό που σταμάτησα, διότι εδώ θέλει εξήγηση πώς γίνεται αυτό. Λοιπόν, τι ακούσαμε πριν 6 μήνες και δεν σας το κρύβω ότι εγώ προσωπικά είπα επιτέλους αυτή η διοίκηση αποφάσισε να σχεδιάσει και κατάλαβε ότι πρέπει να ασχοληθεί με τα αυτονόητα και με αυτά που έχει υποχρεώσει να κάνει, δηλαδή τι να δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Και γι' αυτό περίπου εκεί πριν 6-7 μήνες, αν θυμάμαι καλά, σε αυτές τις αλλαγές των αντιδημαρχών ορίσατε και αντιδήμαρχο υπεύθυνο για θέματα της καθημερινότητας. Και θα περίμενε κανένας σε αυτόν τον προϋπολογισμό το βάρος του να είναι εκεί. Δηλαδή με τα όποια χρήματα περισσεύουν στο δήμο αφού καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες, ότι το βάρος θα είναι να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας που ουσιαστικά αυτά έχουν άμεση σχέση με την προστασία και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας αλλά και των επισκεφτών, αλλά και ταυτόχρονα να κάνει εκείνη την κοινωνική πολιτική ώστε να διαφυλάξει την κοινωνική συλλοχή αυτού του δήμου. Και θα σας πω παράδειγματα τώρα για να δούμε είναι ο προϋπολογισμός αυτή την κατεύθυνση. Δύο λεπτά έχετε επιπλέον κύριε Βέροβο. Δεν πειράζει. Λοιπόν ένα σω με τη δήμαρχο, με τον κ. Σιμιτζί και τους συμπόλοιπους κράτησε πολλά λεπτά. Δώστε με και μια παράτα σε δύο λεπτά κύριε Βέροβο. Θα σας δώσω. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν και πάμε τώρα. Πάμε να δούμε προβλήματα της καθημερινότητας και ως παράδειγμα. Έχει εδώ και πολύ καιρό που φωνάζουμε ως δημοτική παράταξη, ότι επιτέλους βάλτε χρήματα και κάντε ασφαλτοστρώσεις. Όχι νέες, όχι επεκτάσεις, συντηρήσεις. Τι μας λέγατε, δεν υπάρχουν χρήματα. Έτσι μας έλεγε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο προηγούμενος ο κ. Σιλιπίδης. Λοιπόν τι βλέπουμε, 500.000 περίπου ήταν το 2017 και αυξάνεται κατά 400.000. Και θα πει κάποιος, αυξάνεται περίπου διπλασιάζουμε. Εγώ ρωτάω, άρα θα διπλασιαστεί αυτό το έργο που είδαμε το 2017 σε ασφαλτοστρώσεις. Και εμείς ρωτάμε, είστε ικανοποιημένοι και πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει συνολικά σε όλο τον δήμο. Όχι. Δεύτερο, αδέσποτα. Λυπάμαι πολύ αλλά σας έχει ξεφύγει η κατάσταση. Και επειδή ακούω και σε ελέγχεις σας να λένε, ξοδέψαμε 70.000 στο ένας, 100.000 στο άλλος, έκανα τον κόπο και αναγκάστηκα να διαβάσω όλο τον προϋπολογισμό, όλους τους κωδικούς για να δω πόσα χρήματα ξοδέψατε το 2017. Ούτε 45.000. Και με το μισθό του χτινιάτρου, τις αμοιδές που είναι 20.000 και για τροφές και για στηρώσεις και για φάρμακα, για τα πάντα. Άρα, απορώ πως αυτοί που έχουν την ευθύνη και είναι και υπεύθυνοι για τα αδέσποτα να μιλάει για 100.000, αντιδήμαρχος. Και έτερος αντιδήμαρχος να λέει 70.000. Και λέω εγώ τώρα, τι γίνεται ρε παιδιά με τα αδέσποτα, τι βάζεται τώρα, ποιό είναι το ποσό που βάζεται, τίποτα, ελάχιστο, μηδαμινό και το χειρότερο, το 2017 προβλέψατε ότι θα κάνετε νέο κοινοκομείο με 50.000, δεν κάνατε τίποτα και στο 2018 μέσα δεν υπάρχει. Δεν υφίσταται ούτε κι αυτό. Άρα ποια λύση θα δώσετε, ποια λύση θα δώσετε στα αδέσποτα, όταν δεν κάνετε τίποτα που όλοι ξέρουμε ότι για να λυθεί το θέμα, δυο κινήσεις ουσιαστικά θέλει. Στήρωση και υιοθέτηση. Δυο κινήσεις απλές και συνεργασία με ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν και υπάρχουν και δεν το κάνετε. Τρίτο. Πάμε λίγο στις επιχορηγήσεις. Και πάμε στις επιχορηγήσεις όσο αφορά... Τρία λεπτά ακόμα. Με τις σχολικές επιτροπές και βλέπουμε ότι σχολικές επιτροπές λέτε ότι βάζαμε 130.000 το 2017 και τώρα δίνουμε 220.000. Συγγνώμη, αλλά έχετε υποχρέωση να κάνετε επιχορηγήσεις και την επιχορηγήση δεν την κάνετε. Όχι για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μανάδων. Για τις λειτουργικές δαπάνες και ανάγκες και τη λειτουργία των γραφείων και των ανθρώπων που είναι στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια. Όμως εδώ μπαίνει και ένα ερώτημα. 220.000 για έναν υπάλληλο και έναν λογιστή. Λοιπόν, το κλείνω. Θα το συζητήσουμε όταν θα έρθει. Λοιπόν, σε παρακαλώ πολύ, το τι λέω μπορείς να πάρεις το λόγο και να πεις. Μετά το τι λέω. Και όταν θα έρθει ο απολογισμός από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, θα τα δούμε όλα. Πάμε τώρα στις άλλες επιχορηγήσεις. Και για τη χρηματοδότηση των κοινωνθελών επιχειρήσεων. Όπως η Δημοθέλεια. Πόσα δώσατε το 2017? 1.550. Πιορθώστε το προϋπολογισμό δεν είναι 1.400. Άρα υπάρχουν και άλλα λάθη στον προϋπολογισμό. Το 2017 συνολικά δώσαμε 400.000 Συν 1.150, 1.550. Τι λέτε το 2018? Θα δώσουμε άλλο 1.500.000. Θα δώσουμε άλλο 1.500.000. Και λέμε εμείς τώρα. Μα καλά ρε παιδιά. Δίνετε στην επιχορίγηση και καλά κάνετε στη δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη. Δηλαδή στους παιδικούς σταθμούς και τα λοιπά. Δίνετε στο δημοτικό δείο. Δίνετε στις πολιτικές επιτροπές. Στην ΔΕΙΑΚ γιατί δεν δίνετε επιχορίγηση. Η ΔΕΙΑΚ πάνω όλα καλά τα οικονομικά. Τόσο καλά που έχει τρελαθεί ο πρόεδρος συγγνώμη αγαπητέ Ξανθόπουλε σε ισαγωγικά το τρελαθεί. Λοιπόν έχει τρελαθεί τόσο που ψάχνει να βρει έστωτα σε σημείο να χρωνει ένα ολόκληρο χωριό και μετά να ζητάει συγγνώμη για τα τέλη σύνδεσης. Να αυξάνει στο διπλάσιο λογαριασμούς και να ψάχνουν να δουν από το 2000 και πριν αν ισχύουν οι τουμποκατάλογοι της αξίας του νερού και να λένε ότι τόσα χρόνια άλλα πληρώνατε δεν έπρεπε να πληρώνετε αυτά τώρα πληρώσετε το διπλάσιο. Και ρωτάμε εμείς τώρα ως δημοτική παράταξη μα γιατί δεν πρέπει να επιχωρηγηθεί και η ΔΥΑΚ ώστε να παρέχει πιο φθινό νερό στους δημότητες μας που στο κάτω κάτω το νερό δεν είναι μπόρευμα είναι κοινωνικό αγαθό. Καλά πάρτε το λόγο μετά κύριε Ξανθούκουλη. Παρακαλώ κύριε Βέρο έχετε φτάσει τα 13 λεπτά ομιλίας σας παρακαλώ πολύ βοηθήστε με λίγο. Ευχαριστώ πολύ και τελειώνω τελειώνω κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε τελειώνω και θέλω λίγο να πάω στην κοινωνική πολιτική. Λέει η κυρία Δήμαρχος ότι και τα στελέχη της διοίκησης και περιφανεύονται γιατί θα δώσουν πάλι για το 2018 150.000 για το κοινωνικό παντοπολείο και θα δώσουν 100.000 αυξημένο κατά 10.000 με το 2017 για το βοήθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Κυρία Δήμαρχε εάν εσείς θεωρείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι οι 300 περίπου 350 συνολικά στο δήμο που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού καταστήματος δικαιούνται κρέας παραδείγματος χάρη γιατί τα ακούω και αυτές τις μέρες και κάποιοι πανηγυρίζουν στα ραδιόφωνα χρόνια μόνο το Πάσχα και τα Χριστούγεννα τι να πω εγώ τώρα από εκεί και πέρα, τι να πω εγώ από εκεί και πέρα. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, κοιτάξτε να δείτε, ακούστε λίγο, ακούστε λίγο. Χαίρομαι πάντως που υπάρχουν αντιδράσεις όταν το υποθετούμε άρα κάποιος σας ενοχλεί. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αντιδρούν έτσι και δεν περνάω παρατήρητος και εγώ και η Δημοτική μας παράταξη. Λοιπόν, άρα θα έλεγα το εξής, κυρία Δήμαρχη. Επιτέλους, κοιτάξτε, δεν μπορεί η δαπάνη σας να είναι σ' όλους αυτούς τους συνεργάτες όπου βλέπω να αυξάνονται κατά 5.000 φέτος της τάξης περίπου των 60.000. Βέβαια θα μου πείτε, μα καλά τι είναι 60.000 εδώ, η δημοφέρεια για ένα χρόνο δίνει στους συνεργάτες 496.000 και ολόκληρος δήμος δίνει 60.000 και παραπονιέστε, κύριε Βέρο. Όμως, βλέπω στον προεπολογισμό και για πρώτη φορά μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν εδώ υπηρεσίες με 24.800 που για πρώτη φορά δεν υπήρχαν το 17, υπηρεσίες διοργάνωσης πολιτιστικών δραστηριωτήτων 24.800, υπηρεσίες διοργάνωσης αθλητικών δραστηριωτήτων 24.800, υπηρεσίες διοργάνωσης κοινωνικών δραστηριωτήτων 24.800 και ήθελα να ακούσω και τι είναι αυτές οι υπηρεσίες με το ίδιο νούμερο και το συγκεκριμένο 24.800. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν θα μπορούσαμε να είμαστε θετικοί. Λυπούμαστε πολύ, λυπούμαστε όχι για σας ως διοίκηση, λυπούμαστε όμως για το μέλλον αυτού του δήμου και για το μέλλον του δημοτών μας. Είμαστε αρνητικοί, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο. Κύριος Ποτόλιας, παρακαλώ, έχει το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν είχα σκοπό να ξεκινήσω έτσι, αλλά η αναφορά της, δημάρχου, σχετικά με τα κόκια ναδάνια και ιδιαίτερα για την πρώτη κατοικία που βρίσκεται στο Στόχαστρο, ενώ καταρχήν με έβαλε να ενησυχήσω, ωστόσο όμως με την εξήγηση που έδωσε ότι μπορούμε να δώσουμε βοήθεια και φυσικά μπορεί να δώσει βοήθεια ο δήμος, παράδειγμα, σε αυτούς που του κινδυνεύει η πρώτη κατοικία τους, να διαγράψει τα χρέη τους στο δήμο, να μη στείλει τα χρέη τους στην εφορία, για τους φοιτητές που είπε μπορεί να πραγματοποιήσει φοιτητικές αισθείες στο παλιό νοσοκομείο ώστε να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη ανάγκη έλλειψης στέγης, αλλά όμως να πω ότι να μην περνάει από το μυαλό σας αυτό που πάνω ορισμένοι δήμαρχοι και δήμοι να κάνουν στην πράξη, δηλαδή να δημιουργήσουν νομικά πρόσωπα στους δήμους ώστε να πάρουν αυτοί, αντί των φαντς, τα κόκκινα δάνεια και να τα διαχειριστούν αυτοί. Δεν πιστεύω να έχετε κάτι τέτοιο στο μυαλό σας, κυρία Διαμαρκή. Σχετικά τώρα με τον προϋπολογισμό, τι να πω, κύριε Πρόεδρε, τα είπατε όλα όλοι σας, ένα όμως δεν είπατε, κανείς σας. Και ποιο είναι αυτό, ο προϋπολογισμός που μας καταθέσετε παρακολουθεί κατά βήμα το κεντρικό κρατικό προϋπολογισμό και τον συμπληρώνει. Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ένα μέσον με τον οποίο γίνεται η αναδιανομή του πλούτου. Παίρνουμε δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός από τους πολλούς και μεταφέρει τα χρήματα σε λίγους. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί που γίνονται βάση του μεσοπρόθεσμου πλαισίμου δημοσιονομικής στρατηγητής προβλέπονται και από τα τρία μνημόνια και φυσικά από το τέταρτο μνημόνιο που ψήφισαν όλα τα κόμματα. Αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο λοιπόν αυτών των όμων και των μνημονίων που κανείς σας δεν αναφέρθηκε είναι ρητό και κατηγορηματικό και το υποστηρίζεται όλοι σας. Να μειώνονται τα κονδύλια που έρχονται από τους κεντρικούς πόρους που παρακρατεί το κράτος από την τεράστια άμεσα και έμεση φορολογία προς τους δήμους, να μειώνονται αυτά τα κονδύλια και να αυξάνονται τα ίδια έσοδα. Αποτυπώνεται αυτό και στο τέταρτο μνημόνιο όπου για τα αίτια από 18 έως το 21 προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι κατ' ανώτερο ποστό με 3,4 δισεκατομμύρια ενώ το 11 ήταν 5,2 δισεκατομμύρια. Επιβεβαιώνεται λοιπόν η θέση μας ως λαϊκή συσπείρουση ότι οι δήμοι λειτουργούν ως το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους γι' αυτό θα έχετε παρατηρήσει κύριε Πρόεδρε ότι εμείς αποκαλούμε αυτόν τον θεσμό όχι τοπική αυτοδιοίκηση όπως λέτε εσείς γιατί έχει περάσει προπολού ο καιρός που ήταν τοπική αυτοδιοίκηση και γι' αυτό αναφερόμαστε και λέμε τοπική διοίκηση. Είδαμε ότι από όλες τις παρατάξεις σταθήκανε σε δευτερεύοντα ζητήματα τα οποία φυσικά αναφέρονται στον προϋπολογισμό ωστόσο όμως αυτή η κεντρική βασική λογική που ανέφερα προηγουμένως ότι μειώνονται τα κρατικά κονδύλια προς τους δήμους και αυξάνονται τα ίδια έσοδα των δήμων που σημαίνει ότι ο δήμος προκειμένου να λειτουργήσει θα βάλει βαθιά το χέρι ξανά για δεύτερη και τρίτη φορά στους δημότες επειδή λοιπόν συμφωνούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις με τη λογική σας αυτή και με αυτόν τον προϋπολογισμό σας γι' αυτό βρίσκουν δευτερεύουσες αιτίας προκειμένου να τον καταψηφίσουν γι' αυτό μην μαραζώνετε γιατί τον καταψηφίζουν στην ουσία πλέον στην ίδια κατεύθυνση μαζί σας Εμείς διαφωνούμε με τον προϋπολογισμό σας και η κουβέντα και η συζήτηση που λέτε ότι τι να κάνουμε ρε παιδιά αυτή είναι η κατάσταση που έχουμε πρέπει να κινηθούμε μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν είναι έτσι διαφωνούμε και αντιόμαστε ρυζικά γιατί και το λέμε αυτό γιατί δέχεστε αυτή την κατάσταση δέχετε αυτή την πολιτική ψηφίσετε τον καλλικράτης, στηρίξετε τον καλλικράτη ο οποίος κινείται σε μία τέτοια λογική και μία τέτοια κατένθυση και ο νέος καλλικράτης που ετοιμάζουν τον οποίον επίσης χειροκροτείται βρίσκεται ακριβώς στην ίδια κατέθυνση και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για τους δημότες προσπαθείτε λοιπόν να διαχειριστείτε με όλη τον προϋπολογισμό σας με τα κονδύλια που μοιράζετε εδώ και εκεί τα οποία υπόψη είναι τις τάξεις των 900 ευρώ για κάθε δημότη αλλά αν υπολογίσουμε το ποσοστό που υλοποιείται ο προϋπολογισμός στάνουμε στα 550 ευρώ ανακάτεκο αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα ποσά είναι ψίχουλα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ανακουφίσουν τις τεράστιες εναγκές και ελλείψεις που έχουν οι δημότες και προσπαθείτε να διασκεδάσετε και να διαχειριστείτε την λαϊκή δυσαρέσκεια για όσα αναφέρω κύριε Πρόεδρε μία ματιά χοντρής των προϋπολογισμών μπορεί να φανεί από τα έσοδα παράδειγμα ότι κινούνται ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία του κεντρικού προϋπολογισμού δείτε τους κωδικούς 12, 12, 12, 13, 13, 22 και λοιπά οι οποίοι δείχνουν ακριβώς αυτή τη μείωση των κεντρικών έσοδων ενώ στους κωδικούς 0, 3, 0, 4, 0, 5, 12 και λοιπά φαίνεται ότι αυξάνονται τα ίδια έσοδα άλλωστε το είπε και ο αντιδήμαρχος και ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών ότι πάμε καλά στην ύσπλεξη των εισόδων. Στα έσοδα δε μιλάμε για τα ψύχουλα που δίνονται για μέσα του ΕΣΠΑ για τη σχολική στέγη αποσιάζουν πλήρως έργα αντιπυρημικής, αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισυσμικής τωράκησης ενώ για τα επενδυτικές τα πάνες από τους σκάπες εκεί πέρα τελείως μιλάμε για μηδενικά ποσά. Επίσης αυτό που χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό σας είναι η ουσιαστική εγκατάλληψη των μικροπαραγωγών αγροτοινοτρόφων και αλλιέων. Εσείς άλλωστε βέβαια έχετε διαλέξει με ποιον θα είστε από το πρωί μέχρι το βράδυ κοιμάστε και ξυπνάτε πώς θα αυξηθούν οι τωρίστες και πώς θα βοηθήσετε τους μεγαλοξυνοδόχους. Κατά την άποψή μας αυτά που χρειάζεται να γίνουν στο Δήμο και για τα οποία εμείς αγωνιζόμαστε σε ένα λεπτό τέλος κύριε Πρόεδρε ως λαϊκή συσπήρωση είναι η αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική, για τις αναγκαίες υποδομές πολιτικής προστασίας ενίσχυσης της λαϊκής οικογένειας για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρήματα πράσινο κλπ. Για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς συνονικούς τομείς της υγείας, πρόνοιας, παιδείας, άθλησης και πολιτισμού. Για σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο υποδομών προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, ρίπανση και μόλιση συνολικά του περιβάλλοντος. Αντιστεκόμαστε στη μεταφορά αρμοιοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί διαφορετικά έχουμε ιδιωτικοποιήσεις, ανταποδοτικότητα, μεταφορά του κόστος στις πλάτες του λαού. Παλεύουμε για κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας με παράλληλη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Εναντιωνόμαστε στο νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Διεκδικούμε σταθερή δουλειά μόνιμη για όλους τους εργαζόμενους με δικαιόνια. Φυσικά δεν έχουμε αυταπάτες ότι μια τέτοια πολιτική μπορείτε έστω και στο ελάχιστο να υπερασπιστείτε. Γι' αυτό το λόγο καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και φυσικά αυτή η αρνητική μας ψήφο καμιά σχέση δεν έχει με την αρνητική ψήφο των υπόλοιπων συμπολιτευόμενων αντιπολιτευόμενων παρατάξεων. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Ο κ. Σαγανικώλας από την προϋπολογισμό ψηφίζει ή όχι. Παρόν. Παρόν. Η κ. Ιωαννίδου από την προϋπολογισμό. Παρόν. Παρούσα η κ. Ιωαννίδου. Ζήτησε τον λόγο ο κ. Μαυρίδης, ο κ. Φιλόσογλος και ο κ. Καλανταρίδης. Κ. Μαυρίδη, παρακαλώ. Ναι, ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Τα του προϋπολογισμού τα είπαν οι κύριοι συνάδελφοι μια χαρά. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι αυτός να κριτικάρει και να αντιστέκεται σε έπιπλες προβλέψεις της διοίκησης. Είτε αυτές θα είναι θετικές και θα είναι προς το καλύτερο, είτε κατά την άποψή τους ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες. Προϋπολογισμός είναι, το λέει η λέξη, προϋπολογίζουμε. Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα λειτουργήσουμε. Δηλαδή πόσα θα είναι τα ιστοβάζουμε 63 εκατομμύρια. Θα έχουμε 63. Θα βάζουμε. Τα έξοδα πρέπει να είναι και σωσκελισμένος. Τόσα θα είναι, αυτό είναι σχετικό. Προϋπολογίζεται. Άλλωστε, το έχω πει και πέρσι, μου φαίνεται, ότι ένα από τα θέματα που δουλευόμουν στο πανεπιστήμιο ήταν η δημόσια οικονομία. Πραγματικά δυσκολεύτηκαν. Το πέραστο μαθηματικό, με το πενταράκι, αλλά δύσκολα. Ήταν 1200 σελίδες το βιβλίο. Εκεί υπήρχε ο εικονικός και ο πραγματικός προϋπολογισμός. Ο πραγματικός τον ξέρει η διοίκηση, τον ξέρει η κυβέρνηση, αλλά δεν τον ξέρει ο λαός. Μας παρουσιάζουν, όμως, το εικονικό στοιχείο. Αυτό το οποίο αρέσει σε όλους μας. Δεν συζητάω για αυτό το θέμα. Ούτε και θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στον κ. Σιμητσή. Δεν κατάλαβα. Ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό, κ. Πρόεδρε, σήμερα λιγάκι, σε κάποια φάση. Εγώ ήμουνα το 10 δημοτικός σύμβουλος. Δεν θυμάμαι ότι ο δήμος Καβάλας δεν ήθελε να ενωθεί με τον δήμο Φιλίππο. Το αντίθετο, κ. Σιμητσή, το ξέρω. Διότι ο αγαπητός του χείρος της Αταλμπασίδης, αν δεν κάνω λάθος, ήταν δήμαρχος, ερχόταν εδώ κατά κόρο και δύο ήταν τα έτοιμα. Να μην ενωθεί με το τίποτα, δημόσια το λέγανε άλλωστε, και όλοι οι δήμοι δεν ήθελαν να ενωθούνε και εκείνο ήταν απαράδεκτο. Και από την άλλη, το ξέρετε πολύ καλά, ήθελε ο δήμος Καβάλας να φέρει το όνομα δήμος Φιλίππο. Αυτό το ξέρω πάρα πολύ καλά. Και ένα άλλο αφήσατε, αλλά δεν το θυμάμαι καλά, και αναφερθήκατε για τον κ. Ελληφιλίδη σχετικά με τα χερσαία σύνορα, αν δεν κάνω λάθος, με τον πρώην δήμο Ελευθερών. Είναι έτσι? Και επειδή εδώ στο Δημοτικό Συμβουλείο αναφερόμαστε αναδρομικά, αλλά έχει ιστορική σημασία, έχω, όσο η μνήμη μου μπορεί να μου το φέρει, έχω επιφυλάξει ότι εμείς δεν ξέραμε αυτό το πράγμα, κάπου ο φιλόσοκο το σκάλισε και βρήκε έναν χάρτη παλαιό, και ότι υπάρχει μια μικρή χερσαία ζώνη, η οποία του σαμφιβάλλωνα ήταν και 500 μέτρων, η οποία μας χώριζε και ούτω ας πούμε οι δύο δήμοι χωριζόντουσαν και αυτό παραχωρήθηκε αυτή η όλη έκταση παραλιακή, των πόσων χιλιομέτρων λείπατε. Εδώ έχω λίγο επιφυλάξει. Λοιπόν, για τον προϋπολογισμό. Κυρία Δήμαρχα, θα το ψηφίσω. Με τις γνωστές ενστάσεις μου ως προς την επιχείρηση της δημοφέλειας. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Και ξέρετε, δεν το έχω πρώτη φορά αυτό και στο προηγούμενο και στο πρώτο προηγούμενο. Στη δημοφέλεια περίμενα πολλά περισσότερα. Τι να τελειώνουμε. Εκαθάριση. Πολλά τα 110 άτομα. Μεγάλο το ποστοτών 24 χιλιάδων ευρώ μικτά. Και να μου επιτρέψετε να χωρέσετε προχθές. Όταν είπατε κύριε Μαυρίδη, 1100 και 1200 είναι πολλά. Όταν εσείς με 39 χρόνια ιατρική συμπερισία στο δημόσιο παίρνετε 900. Και εγώ με 38, με σύνταξη αντιστρατήγου παίρνω 1200. Θα παρακαλέσω την κυρία Φρατζεσκάκη. Και είναι άκομψο και ξέρω πόσο την εκτιμώ. Όταν μιλάει κάποιος δημοτικός σύμβολος να ψηφιρίζει. Μπορεί να πάρει τον λόγο και μπορεί να πει ό,τι θέλει. Θα το ακούσει και εκείνο άμα θέλει κάποια στιγμή. Δεν είναι όμορφο δηλαδή. Καθόμαστε εδώ πέρα και ακούμε όλους με πολλή παρουσία και αυτή είναι η δουλειά μας. Αλλά όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουμε μην κάνετε αυτό. Δυσκολευόμαστε. Κοιτάξτε, η ανοχή στην κριτική είναι ό,τι το καλύτερο. Αλλιώς δεν κάνουμε για τον δημοτικό σύμβολο και για συλλογικά όργανα. Λοιπόν, ψηφίζω, κυρία δήμαρχε, τον προϋπολογισμό με επιφύλαξη ως προς την επιγορήση του 1.500.000 ευρώ στη δημοφέλεια. Η δημοφέλεια είναι επιχείρηση, έχει χρήματα αρκετά από θεματικά δικά της εκεί πέρα. Ας βάλει και λίγο... Έχει αψίμβους, δεν υπάρχουν. Μα το είπα με επιφύλαξη. Θα σας πω ακριβώς. Έχει δίκιο ο κύριος Παπάς. Είμαστε υποχρεωμένοι να το ψηφίσουμε στο σύνολο. Εγώ το τοποθετώ απλώς λεκτικά να καταχωρήσω. Το ψηφίζω, τι να κάνω, κατ' ανάγκη. Δεν μπορεί, δεν είναι όπως είναι στη Βουλή, ναι στο Υπουργείο το ένα, όχι στο άλλο. Εδώ είμαστε υποχρεωμένοι στο σύνολο του να το ψηφίσουμε. Σας παρακαλώ, παρακαλώ τώρα. Λοιπόν, ψηφίζω με αυτή την προϋπόθεση. Με την παρατήρηση αυτήν, έκανε μια παρατήρηση. Ο κ. Φιλόσοκλος ζητήσα το λόγο. Ναι, αγαπητή Συνάλφη, εγώ θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Είμαι ένας από τους δημοτικούς συμβούλους, ο οποίος έχει εκλεγεί για πρώτη φορά και δεν νομίζω ότι είμαστε και λίγοι σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Δεν θα πω αν είμαι νέος και ηλικιακά ή έχω παλιά μυαλά ή νέα μυαλά ή ανοιχτά μυαλά ή κλειστά μυαλά. Όμως, επειδή άουξα πολλούς συναδέλφους εδώ από τη Μιοψηφία να θέτουν πολιτικά ζητήματα, θα το θέσω κι εγώ λίγο πολιτικά. Η διοίκηση έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο και κατεβάζει έναν προϋπολογισμό. Προϋπολογισμός τι είναι, είναι νούμερα. Πώς διανέμεις τα έσοδα, ποια είναι τα έξοδά σου, τι προσδοκάς από τα έσοδα τα οποία ελπιστείς να εισπράξεις και ούτω καθεξής. Οι διάφοροι τομείς, πού θα κατανέμεις τα χρήματα αυτά και με ποιον τρόπο. Αυτή είναι η πρόταση που κατατέθηκε από την διοίκηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακούω και το λέω με παράπονο και εντελώς καλοπροέρετα από τους συναδέλφους της Μιοψηφίας να σκούνε κριτικοί. Ενείονται κι οξία κι έντονοι και πολύ καλά κάνουν. Είναι και υποχρεωσέ τους θεσμικοί αυτοί. Αλλά δυστυχώς για τέταρτη φορά σε σχέδιο προϋπολογισμού, ενώ είναι σχεδόν όλα γνωστά εκ των προτέρων, και τα νούμερα και οι τομείς και τα έσοδα και τα έξοδα, δεν έχω ακούσει μία φορά μία εμπεριστατωμένη πρόταση, έτσι ώστε να τροποποιηθεί εάν είναι κάτι θετικό από την πλευρά της διοίκησης. Διότι, θα το πω ξανά, δεν είναι υποχρέωση της Μιοψηφίας μόνο να ασκεί η κριτική. Είναι και να καταθέσει προτάσεις. Και μην νομίζετε ότι, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά προσωπικά, αν κατατεθεί μία πρόταση, η οποία είναι εμπεριστατωμένη και συμβάλει θετικά, εγώ τουλάχιστον προσωπικά δεν θα είμαι αρνητικός. Θέλω να το πω αυτό ως παράπονο και ελπίζω στο μέλλον σε αντίστοιχες περιπτώσεις να έρθουν εδώ προτάσεις από τη Μιοψηφία, έτσι ώστε να τεθούν στο τραπέζι και γιατί όχι να τις υιοθετήσουμε. Αυτά, κύριε Πρόεδρε, υπερψηφίζω. Ευχαριστούμε, κύριε Φιλόσο. Ο κύριος Τσουροκίδης ζήτησε το λόγο. Όχι, παρακαλώ. Μετά θα ζήσω. Πρώτη φορά ζήτησαν το λόγο. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Δεν ζήτησα γιατί, ενώ γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, ακούστηκε από σύμβουλο μέσα εδώ για την ανακύκλωση από το Δήμο, ότι είμαστε στο 60%. Μη γνωρίζατε εσείς τα ποσοστά της Ελλάδος γενικά που είναι. Και το ποσοστό μας είναι πάρα πολύ και την προσπάθεια που γίνεται. Και μη βλέποντας τον εαυτό του και ζητώντας να βγάζει φωτογραφίες στο Facebook και υποχρεώνοντας τους πολίτες να πετάνε τα σκουπίδια και να φωτογραφίζεται με σκουπίδια. Αν αυτός ο κύριος νομίζει ότι βοηθάει έτσι στην ανακύκλωση στο Facebook πετώντας σκουπίδια στο πεζοδρόμιο και έτσι παροτρύνοντας τους πολίτες, εμείς αυτούς τους πολίτες τους χαρίζουμε και του λέμε ότι θα συνεχίσουμε σε υψηλό επίπεδο την ανακύκλωση που κάνουμε στον τόπο μας. Ευχαριστώ πολύ ο κ. Καλανταρίδης, ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε το λόγο. Παρακαλώ να είμαστε σύντομοι, έχουμε κι άλλη συνεδρία. Παρακαλώ πολύ κ. Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Και κλείνουμε με τον κ. Καλανταρίδη. Κύριε Πρόεδρε, δεν θα απασχολούμαι στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν δεν γινόταν μια προσπάθεια συστηματική να μπλέξει η ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Καβάλλας με την πρόθεση και διάθεση κάποιων συναδέλφων της μοιοψηφίας, των αντιπολιτεύσεων, να κάνουν κριτική, βρήκαν ευκαιρία να κάνουν κριτική σε θέματα τα οποία αφορούν την ΔΕΙΑΚ. Της έδωσης, την ώρα, το χώρο, την δημιουργία της διάταξης, για να αποκαταστήσω λόγω εντάξει, είμαι αποχωρημένος να πω το εξής. Καταρχήν σε ό,τι αφορά του κ. Παπαδόπουλου. Κ. Παπαδόπουλος, μέσα σε όλη αυτή την πρεμμούρα που έχει και τον απασχολεί, με ποιον τρόπο θα γίνει δήμαρχος, μπερδεύει το Facebook, τα δελτία τύπου, τους χώρους, και βέβαια μιλάει για τα νητρικά, τολμά και μιλάει για τα νητρικά. Και το λέω ξεκάθαρα κ. Παπαδόπουλος, τολμά και μιλάει για τα νητρικά. Δημοτική Νέοτα Φιλίππον, και θα του πω επίγραμματικά, τι έκανε αυτή η διοίκηση σε αυτά τα χρόνια για το θέμα το μεγάλο των νητρικών της Δημοτικής Νέοτας Φιλίππον. Πρώτα απ' όλα, εκτέλεσε σε όλες τις γεωτρίσεις, είναι περισσότερες από 10 γεωτρίσεις, δημοτική Νέοτα Φιλίππον, από κονείς πεδίου. Τι σημαίνει αυτό? Ότι εκτέλεσε μελέτες, έρευνες, οι οποίες θα δώσουν δυνατότητες στην επιχείρηση, στη ΔΕΙΑΚ, να ξέρει από πού αντιλεί, τι διατομές αντιλεί, από πού υπάρχουν οι νητρικά, σε πιο βάθος υπάρχουν οι νητρικά, μήπως κάτι πρέπει να κάνει, να βαθαίνει, να τραβήξει πιο ψηλά κτλ. Δεύτερον, έκανε σε περισσότερα από 15 σημεία στη Δημοτική Νέοτα Φιλίππον, γεωφυσικές έρευνες. Αυτό γιατί το έκανε η ΔΕΙΑΚ, για να ανακαλύψει πιθανά σημεία ειδροφορίας. Και βέβαια, μέσα αυτή τη διαδικασία προέκυψε και ήδη έχουμε εκτελέσει μια γεώτριση στο ρέμα λιμνιάς, η οποία ήδη έχει δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, μόνο ότι κάποιοι κοροϊδεύαν και πανηγύριζαν προς την αντίδικα δέση τότε και εξαιρετικά ποιοτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το νερό. Και βέβαια, επειδή και αυτό το θέμα συνδέεται με τα νητρικά, έχει εκτελέσει απαραίτητες γεωτεχνικές έρευνες στη Δημοτική Νέοτα Φιλίππον για το μεγάλο θέμα της υδροδότησης στη Δημοτική Νέοτα Φιλίππον από τις πηγές Βοηράνης. Πράγμα που είναι απαραίτητο. Και φυσικά, αυτή η διοίκηση σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα έχει ετοιμάσει μελέτη για τα ιστορικά δίκτυα του Αμυγδαλεώνα, για να λύσει και το πρόβλημα το περίφημα της δεξαμεντής του Αμυγδαλεώνα που αποσχολεί πάρα πολύ εκεί τον τοπικό πληθυσμό και έχει σχέση με τα νητρικά και έχει σχέση θέμα με τα μικτά δίκτυα και βέβαια αυτά είναι κάτι τα οποία, εσκεμένα ο κ. Παπανδόπουλος θα έλεγα παραπλανή, νομίζει ότι απευθύνται στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ρηχή μνήμη. Τώρα, σε ό,τι αφορά το θέμα των φουσκωμένων λογαριασμών. Φουσκωμένος λογαριασμός, κ. Π. είναι όταν κάποιος καταναλώνει 100 κλμ και η επιχείρηση του χρεώνει 200. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε προφανώς δεν μιλάμε για φουσκωμένους λογαριασμούς. Υπάρχει εξήγηση και την έχουμε πει επαλκώς. Εάν ο κ. Παπανδόπουλος έχει μία περίπτωση έστω, όπου ο πολίτης καταναλώσε 100 κλμ και εμείς του χρειάσαμε 200 να την πει και να την καταθέσει, όχι στο Facebook και στα τελετία τύπου, αρρωστεγός και εκτός ασφαλούς, να το πει ξεκάθαρα. Εάν δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, κ. Πρόεδρε, τότε προφανώς είναι ένας συκοφάντης. Είναι ένας κοινός συκοφάντης, ο οποίος αρέσκεται να δημιουργεί και να πετάει σαν τη σουπιά, θα έλεγα, αυτό το περίφημο εκεί... Μη κάνουμε χαρακτηρισμούς, παρακαλώ. Υπάρχει μια επίθεση, η οποία δεν την καταλαβαίνω. Θέλει να απαξιώσει το έργο που γίνεται στη ΔΙΑΚ, θέλει να απαξιώσει το γεγονός ότι οι δυο τεράστια έργα για την πόλη της Καβάλλας εξελίσσονται, ολοκληρώνεται και όσο νουπωξεκινάμε και τα μη συγκριματοδοτούμενα, έχουμε χρηματοδοτήσει τα μη συγκριματοδοτούμενα, ξεκινάμε και τις δικές παροχές για περίπου 4.500 παροχές σε αυτό το κομμάτι της Φιλής και Μέσης Ζώνης. Και βέβαια επειδή και ο κ. Βέρος αναφέρθηκε σε διπλασιασμό τιμής και όταν λέει κακούν κανείς διπλασιασμό τιμής ανάλογχεται. Τι έχει κάνει η επιχείρηση αυτή. Και ξέρετε τι εννοεί. Εννοεί το περίφημο θέμα της συρροδότησης της παροχής νερού μάλλον στον Βασιλάκι. Φανώς μένει εκεί και πραγμανώς τον ενδιαφέρει. Αλλά άλλο αυτό κι άλλο να παραπλανούμε. Εάν τον ενοχλεί το γεγονός ότι εμείς ψάξαμε τακτοποιώντας όλο εκείνο το πλέγμα της ΔΕΙΑΚΙ για να μπορούμε να έχουμε μια επιχείρηση που θα λειτουργεί με ασφάλεια, αλλά και να διασφαλίσουμε τους πυρησιακούς παράγοντες και τους έρευντους του Πασχού διοίκηση με το τι γίνεται και τι πρέπει να χρειώσουμε. Ας το πείτε ξεκάθαρα. Πρέπει και εμείς να συνεχίσουμε την πλάνη των προηγούμενων όπου το μεν τιμολόγιο της ΔΕΙΑΚΙ έλεγε 6 ευρώ και 20 λεπτά χρέος στο κοιβικό και κάποιοι για τους δικούς τους λόγους, δεν με ενδιαφέρει και δεν είναι η ώρα να το αναλύσω αυτό, χρέωναν 3. Αν θέλει κάτι τέτοιο ο κ. Βέρος, ας το πει. Να παραβιάζουμε τα τιμολόγια της ΔΕΙΑΚΙ, αυτά που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας, κανονιστικές αποφάσεις, έχει και εμπειρία και προφανώς ξέρει τι σημαίνει παραβίαση κανονιστικών αποφάσεων, ας το πείτε ξεκάθαρα για να ξέρουμε και εμείς πώς πορευόμαστε. Ας πει και επιτέλους με ποιον τρόπο ο Δήμος Καβάλλας μπορεί να χρηματοδοθεί στη ΔΕΙΑΚΙ. Ακούμε και ακούμε, θα τρελαθούμε. Μια προγραμματική σύμβαση δεν μπορούμε να κάνουμε για να εκτελέσουμε ένα έργο συγκεκριμένο, το οποίο έχουμε τη δυνατότητα εμείς να το κάνουμε, δεν μπορεί να γίνει. Και ο κ. Βέλος μιλάει για χρηματοδότηση, για επιχωρήξη του Δήμου Καβάλλας στη ΔΕΙΑΚΙ. Ας φροντίσει να ανημερώσει και να πει των εκδεξιών του να πληρώνει το νερό του ιδρύματος το οποίο προεδρεύει και να μην προτάσει τα παιδιά λέγοντας και απειλώντας τι θα κάνεις. Έχουμε παιδιά, θα μας κόψει το νερό, θα χρωστάει περισσότερο από 40.000 ευρώ και να προτάσει τα παιδιά μόνο και μόνο για να μην κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτά κ. Πρόεδρε. Μισό λεπτό, σας παρακαλώ πολύ. Έχω και όνομα κ. Εξανθόπουλε, δεν είμαι εκ δεξιών, ποτέ δεν σας χαρακτήρησα έτσι, ούτε τα δεξιά, τα αριστερά, αλλά έχω όνομα. Αυτό θα ήθελα να το μιλήσω. Λοιπόν, μισό λεπτό. Επιπροσωπικού κ. Πρόεδρε. Είπα κλείνω με τον κ. Καλανταρίδη, κ. Ιωσήφιδο, τώρα σας παρακαλώ. Κ. Πρόεδρε, και εγώ επιπροσωπικού. Όχι, όχι, μισό. Τι όχι, μισό λεπτό. Επιπροσωπικού ζήτησε τον λόγο ο κ. Σωτηριάδης. Έτσι. Και εγώ κ. Πρόεδρε. Γιατί, τι προσωπικού, όχι, σας παρακαλώ. Μα μη, τώρα δεν γίνεται. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, όχι, σας παρακαλώ τώρα. Μιλάμε για το προϋπολογισμό. Κ. Βέρο, έχουμε κανονισμό, έχουμε το κανονισμό των δικτύων. Έχουμε θέμα τακτικό. Θα μιλήσουμε, σας παρακαλώ. Βοηθήστε λίγο. Βοηθήστε λίγο. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Αγαπητέ Πρόεδρε, εγώ επιφυλάσσομαι, το καταλαβαίνω, θα μιλήσω εκεί. Αλλά, όμως, Πρόεδρε. Λοιπόν, ζήτησε ο συνάδελφος. Τώρα, δίνω το λόγο επί προσωπικού στον κ. Σωτηριάδη. Εσείς κ. Παπαδόπουλε, τι θέλετε. Για ποιο. Τι υπόθεκαν τώρα. Σας παρακαλώ τώρα. Δεν είναι προσωπικού τώρα αυτό τώρα. Μα δεν γίνεται. Κάθε φορά που αναφέρουμε το όνομα επικεφαλής παρατάξεως να πάμε επί προσωπικού, δεν γίνεται. Δεν γίνεται, δεν είναι σωστό. Σας παρακαλώ. Ο κ. Σωτηριάδης έχει λόγο επειδή αναφέρθηκε προσωπικά. Λοιπόν, ο κ. Σωτηριάδης και παρακαλώ πολύ η κ. Ιωσφύδου για ένα λεπτό-δύο λεπτά και ο κ. Καλαντάρης. Παρακαλώ πολύ. Έχουμε και άλλη συνεδρίαση. Λοιπόν, κ. Σωτηριάδη, παρακαλώ. Δεν περίμενα ότι ο κ. Ξανθόπουλος ως πρόεδρος της ΔΕΙΑΚ, με τον οποίο δεν έχω καμία φυσικά προσωπική αντιπαράθεση, να το έκανε αυτό δημόσια, γιατί θεωρώ ότι είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, αλλά μου δίνει την εντύπωση με αυτό που κάνει ότι υπάρχει μια προσωπική εμπάθεια προς το πρόσωπό μου. Και θα εξηγήσω γιατί το λέω. Όταν τον Ιούνιο, γιατί προφανώς αναφέρεται για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, όταν λοιπόν αναλάβαμε τη δίκηση του Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, συζήτηση τουλάχιστον δημόσια, γιατί πολλές φορές και η κυρία δήμαρχος γνωρίζει τι ακριβώς, γιατί το έχουμε συζητήσει, κυρία δήμαρχη, πολλές φορές αυτό με το λογαριασμό του νερού. Και το ξέρετε, κυρία δήμαρχη. Και θα ήθελα να τοποθετηθείτε και εσείς, γιατί ξέρετε ότι εδώ και δυόμιση χρόνια ως Πρόεδρος, θα μπορούσα άνετα να βγω και εγώ δημόσια και να σας ασκήσω αντιπολίτευση εναντίον σας. Δεν το έκανα όμως, γιατί το θεωρούσα ότι θα ήταν ανεξιοπρέπεια αυτό από τη στιγμή που μιλούσαμε εμείς οι δυο. Το γνωρίζει και ο κ. Ανθόπουλος. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση, βρήκαμε τον Ιούνιο του 2015 πάνω από 300.000 ευρώ χρέη σε δέκο. ΔΕΙ, ΟΤΕ, νερό. Πρώτη φορά, κυρία δήμαρχη ακούστε με, ακούστε με. Μέσα σε αυτά ήτανε και η λογαριασμή της ΔΕΙΑ. Τότε, Πρόεδρος ήταν ο κ. Καζανίδης. Μέχρι τότε, όπως είναι έτσι φανερό και τυπροκύπτη, δεν είχε πληρώσει κανένας λογαριασμός. Όταν λοιπόν ζήτησα από τους πλησιακούς παράγοντες να μου δώσουνε τα στοιχεία, διαπίστωσα ότι τα κτίρια τα οποία έχει τα κτίρια μάλλον που βρίσκεται ο δημοτικός παιδικός σταθμός και το ειδικό νηπιαγωγείο και ο δημοτικός σχολείο, τα οποία είναι κτίρια παραχωρημένα από το κέντρο κοινωνικής πρόνοιας, ή ήταν παραχωρημένα, κι όταν ανέλαβα κι εγώ δηλαδή τη διοίκηση, δεν είχαν πληρώσει ποτέ νερό. Καταλαβαίνουν όλοι λοιπόν ότι δεν μπορεί ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαιού, το κέντρο κοινωνικής πρόνοιας, να πληρώνει από το δικό του προϋπολογισμό, γιατί και αυτό είναι υπόλογος στο υπουργείο στο οποίο ανήκει, για να πληρώνει λογαριασμούς νερού σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαιού, σε άλλους φορείς του δημοσίου, και δεν μπορεί αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση να το δικαιολογήσει μέσα από το προϋπολογισμό του. Πολλές φορές, κυρία δήμαρχη, σας είπα ότι τι κάνουμε, πρέπει να το δούμε, να το λύσουμε, γιατί και εγώ προσωπικά είμαι υπόλογος στο Υπουργείο Εργασίας, γιατί ενώ φαίνεται από τα συμφωνητικά που έχουμε παραχωρήσει ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη χρονική, ή περίοδος που είναι παραχωρημένα τα κτίρια αυτά για συγκεκριμένους λόγους, να μην τους αναφέρω ξανά, φαίνεται ότι δεν έχουν πληρωθεί λογαριασμοί και θα υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να βρούμε μία φόρμουλα να το λύσουμε αυτό και τουλάχιστον, επί δικής μου διοίκησης, στη ΔΑΙΑΚ έχουν μπει χρήματα και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το επιβεβαιώσει και ο κ. Ξανθόπουλος. Για πρώτη φορά, κ. Ξανθόπουλο, για πρώτη φορά. Κύριε Ξανθόπουλε, μην χρησιμοποιείτε για να ασκήσετε εναντίον μου αντιπολίτευση. Ακούστε, ακούστε, δεν κάνω κανένα λάθος. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή εδώ υπάρχει και ένα χρέος και του Δήμου Καβάλα σε παραχωρημένα κτίρια από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας για τους λογαρασμούς του νερού και της ΔΕΙ. Αφήστε με να ολοκληρώσω, δεν σας διέκοψα. Παρακαλώ, παρακαλώ. Εγώ προσωπικά δεν έχω βάλει κανέναν ενδιάμασα και ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει παιδιά. Την προηγούμενη φορά εδώ ήταν κάποια κυρία η οποία χρησιμοποιούσε και μιλούσε για παιδιά και δεν σας είδα να αντιδράτε όταν εμείς αντιδρούσαμε. Έτσι, μην σας πιάνει άλλα κάρτε βεστισία για τα παιδιά και για όποιονδήποτε άλλο. Εγώ ποτέ εδώ πέρα μέσα δεν ισχυρίστηκα ότι εσείς είστε λιγότερο ευαίσθητοι και εγώ είμαι περισσότερο από εσάς. Ποτέ δεν το έκανα και αυτό νομίζω ότι όλοι το αντιλαμβάνονται και το ξέρουν πολύ καλά. Γι' αυτό θεωρώ ότι ήταν άτοπο και λάθος θα έλεγα και χτύπημα κάτω από την ζώνη που και ο δήμος Καβάλας χρωστάει αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε με τη δήμαρχο. Και λυπάμαι τώρα που η δήμαρχος δεν είναι εδώ γιατί δεν ξέρω γιατί έφυγε, με την οποία μιλάω τόσο καιρό για αυτό το ζήτημα και το γνωρίζω όπως και η κυρία Δρακονάκη που είναι η πέθυντη για τους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ νερό στο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας για κτίρια που τους έχουμε παραχωρήσει. Και καλώς τους τα έχουμε παραχωρήσει. Αυτό κύριε Πρόεδρε γιατί όφειλε να κάνω αυτή τη διευκρύνση για να μην ορούνται πράγματα τα οποία δημιουργούν λαθασμένες εντυπώσεις στην κοινωνία της Καβάλας. Σε ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κ. Σωτηριάδη. Τι είναι τώρα κύριε Καζάνηδη τώρα. Όχι, σας παρακαλώ. Όχι, όχι. Τέλος. Παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, κύριε Ιωσιφίδου για ένα λεπτό και ο κύριος Καλανταρίδης. Σας παρακαλώ πολύ. Τι κατάσταση είναι αυτή. Δεν αναφέρθηκε αρνητικά. Δεν είπε τίποτε. Προστεύω να πω. Κυρία Ιωσιφίδου, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, επειδή... Παρακαλώ, κυρία Ιωσιφίδου. Παρακαλώ. Άμα ησυχάσει το σώμα, κύριε Πρόεδρε. Ξεκινήστε κυρία. Σας παρακαλώ. Τι θέλετε τώρα να διώξω τη στιλωράζη, δηλαδή, για να τελειώνουμε. Γιατί όπως το βλέπω, αυτή η ιστορία γίνεται εδώ μέσα. Κυρία Ιωσιφίδου, συγγνώμη. Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχουμε και εμείς θέμα σήμερα τον προϋπολογισμό της δημοθέλεια, δεν θα μπορώ να αναλύσω αυτή τη στιγμή για το 1,5 εκατομμύριο. Θα το τεκμηριώσουμε στο θέμα που έχουμε στη συνέχεια. Αλλά επειδή αναφέρθηκε, και κατά παρνάληψη έχει αναφερθεί, το δύθεν υψηλό αποδοχές που παίρνει η πάλη της δημοθέλεια, θα πούμε και για τους συνεργάτες. Θα σας πω λοιπόν, επειδή θέλω να υπερασπιστώ ως πρόεδρος της δημοθέλεια, και τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες, μια πολύ σύντομη ενημέρωση. Καταρχήν η δημοθέλεια λειτουργεί με 36 άτομα μόνιμο προσωπικό. Όταν επιερηφηλίδει, το προσωπικό της δημοθέλεια ήταν 220, και αυτό που μου το είπαν μέσα από τη δημοθέλεια. Αν νομίζετε εσείς ότι μπορεί μία κοινοφελής επιχείρηση, προσέξτε, όχι κερδοσκοπική εταιρεία, για να το διευκρινίσουμε κι αυτό. Άλλο κοινοφελής επιχείρηση, άλλο κερδοσκοπική εταιρεία. Αν νομίζετε ότι μπορεί μία κοινοφελής επιχείρηση με 7,5 εκατομμύρια προϋπολογισμό, που έχετε σήμερα μπροστά σας, να λειτουργήσει και να υλοποιήσει το έργο της με 36 άτομα προσωπικό, τι να σας πω, αν μπορείτε να διονηθεί, ότι μπορεί να γίνει, τι να πω. Από εκεί και πέρα, έχουμε 10 άτομα εξωτερικούς συνεργάτες, 10 άτομα επιστήμονες, με πτυχία πανεπιστημίου, διδακτορικά, διπλωματικά, κτλ. Πείτε μου εσείς, σας παρακαλώ, γιατί αναφέρθηκε και ο μισθός του καθένα, οι αποδικαίες του 25.000 ευρώ. Να σας πω κάτι, σε αυτές οι 25.000 ευρώ, ούτε 25, δεν είναι 25, γιατί ο κάθε ένας έχει διαφορετικό ποσό ανάλογα με τα πτυχία που έχει. Σε αυτό θα αφαιρέσετε το ΦΠΑ, που είναι 24%, θα αφαιρέσετε την ισφορά που έχει στο ταμείο του πρωινίκα, τέλος πάντων. Το ΕΦΚΑ, ναι. Το ΕΦΚΑ, συγγνώμη. Θα αφαιρέσετε και τη χειρότερη φορολόγηση, σκληρότερη φορολόγηση που έρχεται αυτός ο εξωτερικός συνεργάτης. 26%. Και αυτό φαίνεται σε πανελλήνιο επίπεδο, όχι σε πανελλαδικό επίπεδο. Με αποτέλεσμα, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτοί οι εξωτερικοί συνεργάτες, ξέρετε πόσα τους μένουν, ούτε 800 ευρώ, οι επιστήμονες. Εάν νομίζετε εσείς ότι ένας επιστήμονας δεν πρέπει να παίρνει 700 και 800 ευρώ, τότε τι να πω. Τα υπόλοιπα στο θέμα μας. Ευχαριστώ με την κυρία Ιωσήφιου, αυτό θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε στο θέμα του προϋπολογισμού. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ κλείστε τη συζήτηση. Λοιπόν, πολύ σύντομα συνάδελφοι. Ξεκίνησαν την υποθέτησή μου προηγουμένως λέγοντας πώς ακριβώς καταστρώνεται ένας προϋπολογισμός, αλλά μάλλον μόνος μου μιλούσα. Δεν άκουγε κανένας από εδώ μέσα το τι ακριβώς έλεγα. Το αν τα έσοδα θα είναι 63 εκατομμύρια, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν το αποφασίζει ούτε η κυρία Δήμαρχος, ούτε εγώ, ούτε ο κύριος διευθύς των οικονομικών υπηρεσιών. Το βγάζουν οι τύποι, οι οποίοι έχουν έρθει μέσω της κοινούς υπουργικής απόφασης και μας λένε για το πώς θα τα υπολογίσουμε. Το ίδιο ακριβώς για τα έξοδα. Άρα δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας, τουλάχιστον. Επίσης, αναφέρθηκε Αλέιστον ότι το πλαίσιο είναι ασφυκτικό. Μα δεν είπα εγώ ότι τώρα έγινε ασφυκτικό, συνάδελφοι. Ναι, όλα τα προηγούμενα χρόνια το ίδιο είναι. Έτσι, άρα δεν κατηγόρησα την προηγούμενη διοίκηση ότι ξέρεις, σε εσάς ήταν όλα εύκολα ενώ τώρα ξαφνικά μας σφίξανε το λαιμό, έτσι για να βάζουμε κάποια πράγματα σε θέση τους. Παραπονέθηκα, λέει, για τα λεφτά που δίνει ο δήμος για τις σχολικές επιτροπές. Ποιος παραπονέθηκε, αγαπητή συνάδελφη. Δηλαδή, να μην πω ότι από εκεί που ο δήμος δεν έδινε τίποτε, σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να δίνουμε από 220.000 σε κάθε σχολική επιτροπή, δηλαδή συνολικά 440.000 ευρώ, τη στιγμή που το ίδιο το κράτος στέλνει 800.000. Να μην το πω, γιατί θα το κρατήσω μυστικό. Επίσης, αργείται, λέει, για τις παιδικές χαρές και πανηγυρίζεται. Αν φρόντιζε η προηγούμενη διοίκηση συνάδελφη, γιατί, και το λέω και το έξω από τον κ. Σιμιτζή, να κάνει έστω το παραμικρό και να προετοιμάσει το έδαφος τη στιγμή που το νομοθετικό πλαίσιο είχε ψηφιστεί πριν 10 χρόνια, δεν θα αργούσαμε συνάδελφη, όλα από το μη δεν ξεκίνησαν τίποτε, ούτε μια αδειοδοτημένη παιδική χαρά. Ε, πώς θα το κάνουμε, να μην το πούμε κι αυτό. Για το κοινωνικό παντοπολείο, λέει, βάζετε ξανά 150.000, γιατί λέει, εξοδεύτηκαν. Βάζουμε 150.000 ευρώ, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί αυτά είναι τα λεφτά τα οποία απαιτούνται έτσι ώστε να πάρουν τρόφιμα αυτοί οι οποίοι είναι οι δικιούς του κοινωνικού πλαίσιο και τελικά να εξοδέψουμε 100. Αλλά τα 100 που εξοδεύουμε είναι για να πάρουμε τρόφιμα για 150.000, συνάδελφοι, μέσω της έκπτωσης βγαίνουν 100. Αν βάλουμε 100, δεν θα πάρουμε για όλους, θα πάρουμε για τους μισούς. Απλά μαθηματικά. Επίσης, δεν έχουμε, λέει, σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Έχω ακούσει παλιά και από το υποδίδιση εδώ μέσα, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι έπρεπε να αντικαταστήσουμε το Υπουργείο Εξωτερικών αυτής της χώρας. Μετά είχα ακούσει ότι θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το Υπουργείο Εσωτερικών. Και τώρα ακούω ότι θα πρέπει να γίνουμε και Υπουργείο Εργασίας. Είμαστε σε καλό δρόμο. Επίσης, έχουμε καταθέσει τόσες πολλές προτάσεις, αλλά εσείς, λέει, δεν εσωματώσατε τίποτε απολύτως. Αυτός ο οποίος αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, ο κύριος Παπαδόπουλος συγκεκριμένα, με το όνομά του, κανένα πρόβλημα δεν έχω. Κύριε Παπαδόπουλος, καταλαβαίνετε κι εσείς, ο δήμος, όταν συντάσσει ένα προϋπολογισμό, δεν μπορεί να μαζεύει προτάσεις από τα δελτία τίποτα, τα οποία βγάζετε. Είχατε άνθρωπο, ο οποίος ήρθε στην διαβούλευση, σας εκπροσώπησε και δεν έκανε ούτε μισή πρόταση. Ίσα-ίσα που το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, έκανε κάποιες ερωτήσεις ο άνθρωπος, έτσι, μια χαρά συνεργαστήκαμε, τίποτε απολύτως. Ούτε θέλω να κατηγορίσω εσάς, ούτε τον εκπροσωπώ σας προσωπικά, αλλά λέω ποια ήταν η πραγματικότητα. Τα πρακτικά είναι εδώ, για όποιον αμφισβητεί, από την Επιτροπή Διαβούλευση. Πιθανόν σας στάλθηκαν κιόλας. Επίσης, στην Δημοτική Ενόητα Φιλίππον λέει, δεν κάνατε ασφαλτικά, η ΔΕΙΑΚ δεν κάνει τίποτε, τα σχολικά κτίρια ρημάζουν, οι παιδικές χαρές είναι στο μηδέν. Όσοι είναι από την Δημοτική Ενόητα Φιλίππον, αγαπητοί συνάδελφοι, ξέρουν, κι όσοι δεν είναι από εκεί να τους πάρω από το χέρι και να τους πάω μια βόλτα, ότι όπως ακριβώς είχε πει η Διοίκηση, ότι σε κάθε χωριό θα πέφτουν ασφαλτικά, είτε αυτά είναι 50 μέτρα, είτε είναι 100, είτε είναι 200, ανάλογα με την περίπτωση και με τις προτεραιότητες, έχουν πέσει συνάδελφοι. Και αν δεν ξέρετε που είναι, να σας πάρω από το χέρι, να σας πάω να τα δούμε μαζί. Σχολικά κτίρια. Στα τρία τελευταία χρόνια, αγαπητοί συνάδελφοι, αποκαταστάθηκαν όλα τα σχολικά κτίρια και το τελευταίο το οποίο είχε μείνει ήταν το Γυμνάσιο Κρνίδων, για γνωστούς λόγους που τους ξέρουν όλοι, επειδή όμως δυστυχώς δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο πρόγραμμα για το οποίο είναι έτοιμες όλες οι μελέτες και της έκανε η Τωρινή Διοίκηση. Δεν υπήρχε τίποτα έτοιμο, έτσι. Πάρα τα αυτά, για άλλη μια φορά, επειδή ακριβώς υπήρχε όντως υπαρακτικό πρόβλημα, αποκαταστάθηκε με τη φετινή εργολαβία. Πάμε να το δούμε, έτσι. Κάνετε λέει πολιτική με δίμηνα. Να σας θυμίσω ότι στην αρχή κάθε χρόνο, αγαπητοί συνάδελφοι, έρχεται μια εγκύκλωση του Υπουργείου Συντερικών, που μας λέει να κάνουμε προγραμματισμό προσλήψεων για το έτος που διανύουμε. Κάναμε και πέρσι, την ψηφίσαμε εδώ μαζί, στις αρχές του έτους και ζητήσαμε πολιτικούς, μηχανικούς, αρχιτέκτων, ιστοπογράφους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους. Ξέρετε πόσους μας συγκρίνανε. Ας σας το πω, έβλεπα προηγουμένως τον κύριο Χαραλαμπίδη, τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών, που κάθονταν εκεί ο άνθρωπος, που κάθε μέρα κλαίει. Έναν άτομα προσλάβουμε με οχτά μήνω, έτσι, για όλη την τεχνική υπηρεσία και δύο μήνες θα πάρουμε, τι θα κάνουμε, εγώ θα δουλεύω ή ο κύριος Μπόνιας, που γι' αυτό το κάνουμε. Επίσης, το βάρος δεν το ρίχνεται στην καθημερινότητα που υπάρχουν πολλά προβλήματα. Την προηγούμενη φορά που μιλούσαμε για το τεχνικό πρόγραμμα κατηγορηθήκαμε ότι δεν έχουμε όραμα, γιατί λέει κάνετε μικροέργα, τελικά θα πρέπει να αποφασίζει αντιπολίτευση. Έχουμε όραμα, δεν έχουμε, ασχολούμαστε με την καθημερινότητα, ασχολούμαστε ξέρω εγώ μετά από 20 χρόνια, πείτε μας να ξέρουμε κι εμείς. Στα δέσποτα λέει, μας λέτε ψέματα, τα λεφτά που ξοδεύετε λέει είναι ελάχιστα. Ο κύριος Μπόνιας τα έχει μάθει ο άνθρωπος από έξω, μου γράψε και τα νούμερα, εδώ, για να τα ξέρω. Τα ξέρω κι εγώ κύριε Μπόνια. Πάνω από 100 χιλιάδες είναι αγαπητοί συνάδελφοι, πάνω από 100 χιλιάδες. Και για να κλείσω έτσι, να μη σας απασχολώ άλλο, υπηρεσίες εκδηλώσεων λένε δεν υπήρχανε φέτος, λέει και της βάλετε το υπόμενο ειτός. Μάλλον πάλι δεν ακούσατε τι είπα στην αρχή συνάδελφοι. Είπα ότι ήταν διασκορυπισμένα να υπηρεσήσει όλα αυτά τα κονδύλια και για πρώτη φορά μαζεύονται όλα στην πρώτη υπηρεσία και ενσωματώνονται κάπου από μία ονομασία. Γι' αυτό γίνεται αυτό. Όντως δεν υπήρχε υπέρση με αυτή την ονομασία, αλλιώς ήταν ονομασμένο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη. Επομένως κατά πλειοψηφία ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός του Δήμου Καβάλλας και το ολοκληρωμένο σχέδιο πλαίσιο δράσης του οικονομικού τους 2018. Λύεται η συνεδρία στο σημείο αυτό. Σε 10 λεπτά επανερχόμαστε για την επόμενη συνεδρία. Ευχαριστώ πολύ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE και Φ Jia βάζουμε άλλες τρεις χιλιάδες έτσι ώστε να τακτοποιηθούν οι παγίες των κοινοτήτων, που ήταν παραπάνω τα χρήματα τα οποία ξοδεύτηκαν, για να αποδώσουν τα χρήματα και να κλείσουν. Αυτό δεν έχει κάτι όλο. Επών, εγκρίνεται? Εγκρίνεται. Ποιος είπε όχι. Όχι ο κ. Πατώληας. Όχι ο κ. Πατώληας. Το υπαρρυθμό 2, διαβίβαση της υπαρρυθμό 523 του 17 είναι απόφαση οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας που αφορά εισήγηση για ορισμό πληρεξουσίου δικηγόρου προς αντιμετώπιση ενώπιον του μονομελού σεφετίου Θράκης Εφέσεως Παντελίδη Αντωνίου και λοιπόν 10 στη δικάσημό της 23 Δευτέρου 2018 και η λήψη απόφαση σχετική με τον καθορισμό της αμοιβής. Είναι η κ. Παστραφίδου Ελισάβετ η συνάδελφος σύμφωνα με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής Πρόεδρε, ως πάγια διαρκής ανάγκη εμείς θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία επειδή αυτό το υποστηρίζουμε μόνο εμείς και κανείς άλλος δεν προκύπτει. Έχουμε λοιπόν αυτές τις εργασιακές σχέσεις που απολύονται πάνε στα δικαστήρια και ούτω κατεξής. Για αυτό το λόγο λοιπόν και για αυτή την ουσία εγώ είμαι αρνητικός λέγοντας ότι δεν πρέπει καν να παρουσιαστεί δικηγόρος. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Το υπαρρυθμό τρία θέμα θα κάνουμε μία... θα προτάξουμε το πέντε θέμα στη θέση του τρία. Το υπαρρυθμό τρία λοιπόν λαμβάνει αριθμό αρίθμισης τρία. Είναι η έγκριση της με αριθμό 154 του 17 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΙΑΚ που αφορά την έγκριση κανονισμού λειτουργίας δικτύων ίδρευσης της ΔΕΙΑΚ ΑΒΑΛΑΣ. Ο κ. Ξανθόπουλος παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε σήμερα τη χαρά να παρουσιάσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για έγκριση του κανονισμού της ίδρευσης. Ο κανονισμός ίδρευσης έρχεται σαν συνέχεια μιας κεντρικής επιλογής και αυτής και της προηγούμενης διοίκησης για διαμόρφωση κανονισμών οι οποίοι να απαντούν στις σημερινές ανάγκες διτουργίας της επιχείρησης. Θυμίζω ότι μετά τον κανονισμό προμηθειών, τον κανονισμό οικονομικής διαχείρησης, ο τρίτος κανονισμός που έρχεται είναι ο κανονισμός της ίδρευσης και βέβαια μέσα στο 2018 θα έρθει και ο κανονισμός αποχέδρευσης και ο οργανισμός ιτερικής υπηρεσίας, που ούτως ή άλλως είχε φτάσει λίγο πριν την ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της ΔΑΙΑΚ. Απλά επειδή απαιτεί και η συμμετοχή με τη διαβούλευση των εργαζομένων με έναν νόμο που ήρθε λίγες μέρες πριν βάλουμε στο Συμβούλιο τον οργανισμό, το αποσήραμε για να δώσουμε την ευκαιρία στους εργαζόμενους να προετοιμαστούν και αυτοί και να το φέρουμε στο σύντομο μέλλον μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο της ΔΑΙΑΚ και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και θα είναι ένας κανονισμός αυτός ο οποίος θα ρετνίζει γενικότερα θέματα και εργασιακά. Ο κανονισμός της ίδρευσης παρουσιάζεται σήμερα με 34 άθρα και 3 παραρτήματα και ουσιαστικά προέρχεται και μια συγγραφή και περιγραφή και καθορισμό των σχέσεων της επιχειρήσης με τους κατανάλοτες. Ρυθμίζει θέματα τα οποία αφορούν τις ανάγκες τις οποίες είναι η αρχή. Ρυθμίζει θέματα τα οποία αφορούν τους αγωγούς, τα ίδια των αγωγών, τι σημαίνει πρωτεύον, δευτερεύον, τριτεύον δίκτυο, το εξωτερικό δίκτυο και όλα αυτά τα θέματα τα οποία πρέπει να είναι καθορισμένα. Αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους η επιχείρηση υδροδοτεί τους κατανάλοτες. Με ποιον τρόπο μεταειβάζονται οι παροχές, αν μεταειβάζονται, πώς μεταειβάζονται. Αναφέρεται και ρυθμίζει τα θέματα της αντικατάστασης των υδρομέτρων. Θυμίζω ότι έχουμε υδρόμετρα στο Δήμο Καβάλασ το οποίο είναι και 30 και 40 ετών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή μέτρηση. Θέματα τα οποία αφορούν τις πιέσεις και τη λειτουργία των δικτύων. Θέματα τα οποία αφορούν τις υδρομετρήσεις. Θέματα τα οποία αφορούν τα πυροσβεστικά υδροστόμια διότι και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί. Θέματα τα οποία αφορούν τις απαγορεύσεις γενικότερα που ισχύουν και αφορούν τα δίκτυα της ΔΕΓΑΚ. Τον έλεγχο των υδρομέτρων. Οφειλές και τη διαχείριση των οφειλών προς τη ΔΕΓΑΚ. Θυμίζω ότι εκτός από τον τελευταίο νόμο με τον οποίο είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε στους καταναλωτές την ευκαιρία να διακανοντήσουν τις λειξυπρόδομες οφειλές τους. Δυστυχώς όχι με πολύ ενθαρρυντικά αποτέλεσμα τα κύριε Πρόεδρε. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο Δήμο, μόλις 15 καταναλωτές πέφτουν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και να ρυθμίσουν τις λειξυπρόδομες οφειλές τους, αυτό για ενημέρωση των συμβούλων, το αναφέρω, στο πλαίσιο των 100 δώσεων. Θέματα που αφορούν τη διαγραφή χρεών, θέματα που αφορούν τις εγγυήσεις, την τυμπολόγηση, γιατί και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα μας απασχόλησε έντονα το 2018. Θέματα διαρρώων, αφανών, εμφανών διαρρώων, όπως επίσης και τα θέματα που έχουν σχέση με την κοινωνική φύση του κυκλώματος, χειρισμού του κυκλώματος νερού. Αυτό από μένα εισαγωγικά για να μην παίρνω και πάρα πολύ χρόνο από το Συμβούλιο, κοντά μας είναι ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑ Καβάλης ο κ. Τσακύρης, ο οποίος είναι εδώ για να αναφερθεί σε ιδιαίτερα θέματα τεχνικά, το οποίο παρακαλώ να πάρει το λόγο, είμαστε σε διάθεσή σας για το είδη ποτέ. Ευχαριστούμε κ. Ξαθόπουλε, κ. Τσακύρη έχετε το λόγο. Λίγο πολύ τα είπε ο πρόεδρος της επιχείρησης, τα βασικά σημεία του οργανισμού, νομίζω ότι δεν έχουν να επισημάνουν κάτι ιδιαίτερο, αν έχετε κάποια απορία μπορούμε να τις συζητήσουμε. Συνάδελφοι, υπάρχει κάποια ερώτηση την οποία θέλετε να θέσετε προς τον κ. Τσακύρη. Παρακαλώ κ. Παπαδόπουλε. Έχω βλέπω εδώ στο άρθρο 26 περιγνώσεων που αναφέρεται στον κανονισμό λειτουργίας και θέλω να ρωτήσω το εξής, ποια είναι η εγγύηση, η εγγύηση πηγαίνει σε ξεχωριστό ολοριασμό και αν υπάρχει η συγκεκριμένη νομοδοσία που λέει πού τοποθετείται η συγκεκριμένη εγγύηση. Αυτή είναι η ερώτηση, νομίζω ότι τοποθέτησε να το πληρώσω. Η εγγύηση πληρώνεται, κατά την αρχική σύνδυση ενός ακινητού με το δίκτυο, την πληρώνει ο ιδιοκτήτης και είναι εγγύηση έναντι της κατανάλωσης. Αυτή τη στιγμή είναι 100 ευρώ. Ο κανονισμός δεν ορίζει φυσικά συγκεκριμένο ποσό, όταν θα εγκριθεί ο κανονισμός αυτός σε επόμενο συμβούλιο της ΔΕΑ θα πάρθει αντίστοιχη απόφαση για το αν θα μείνουν τα 100 ή θα μειωθεί ή θα αυξηθεί αυτό το ποσό. Και μένει στη μερίδα του καταναλωτή μέχρι να διαλυθεί το συμβόλαιο. Και αν δεν υπάρχουν οφειλές την επιστρέφουμε στον καταναλωτή, αλλιώς συμψηφίζεται με τις ενδεχόμενες οφειλές που έχει η παροχή. Σε εξοχωριστό όλο καρδίμα, προφανώς. Ευχαριστούμε. Κάποιος άλλος, κύριε Ποτώλια. Μέσα στο 17, κύριε Πρόεδρε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στα πλαίσια της συμμόρφωσης της σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων της οδηγίας 2000-60 της ΕΕ, πέρασε μια σειρά νομοθετημάτων που αφορούν τη διαχείριση των νερών. Ένα από αυτά είναι αυτό που λέει το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου ανακηβικό μέτρο. Που είναι ένα κόστος το οποίο έπρεπε η διεύθυνση υδάτων μέχρι 31 Οκτωβρίου να γνωστοποιήσει στους δήμους το κόστος αυτό δηλαδή, πόσο επιπλέον θα πληρώνουμε το νερό. Και θα ήθελα να ρωτήσω τι γνωρίζει η διοίκηση, η DEAC, σχετικά με αυτό το κόστος που σύμφωνα με το νόμο, τώρα δεν τον έχω μπροστά, αλλά σίγουρα τον ξέρει ο κ. Ξανθόπουλος, από το 2018 θα επιβαρυνθούν τα τιμολόγια με αυτό το κόστος. Θέλω να μας ενημερώσουν σχετικά με αυτό το ζήτημα. Για αυτό το κόστος δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ακόμη. Βέβαια τα τιμολόγια σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Αλλά οι αρχικές εκτιμήσεις λένε ότι το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος του πόρου θα είναι της τάξης κάποιων λεπτών. Το κυριότερο μέρος του κόστος του νερού θα είναι το ανταποδοτικό, το τιμολόγιο που θα υπολογιστεί από τις ίδιες της ΔΕΙΑ. Το υπόλοιπο κόστος όντως καθορίζεται από το κράτος, από τη διέθυση υδάτων και η ΔΕΙΑ απλά είναι ο εισπράκτορας που το αποδίδει στο κράτος. Αλλά, ξαναλέω, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλάνε για κάποια 5-10 λεπτά το πολύ να είναι στο συνολικό νούμερο της τιμής του νερού. Ευχαριστούμε. Κάποιος άλλος, κύριε Κατζανίδη. Μια ερώτηση. Κύριε Τσακύρη, σύμφωνα με τον κανονισμό υδρευσής, η ΔΕΙΑ υποχρεούται να παρέχει στους καταναλωτές 10 μπαρ πίεση, η μέγιστη και η λάχιστη δύο. Πώς εξασφαλίζει την επιχείρηση αν ανεβεί παραπάνω η πίεση? Ο κανονισμός λέει ότι η ΔΕΙΑ είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί δίκτυα τα οποία θα έχουν το λιγότερο δυο ατμόσφαιρες. Αυτό είναι κατανοητό το γιατί, για να μπορεί έστω και σε περιοχές χαμηλών πιέσεων να μπορούν οι κατοικίες να έχουν σωστή υδροδότηση και να μην υπερβαίνει τις 10 ατμόσφαιρες για να μην γίνονται ζημιές μέσα στις εσωτερικές εγκαταστάσεις. Όπως ξέρουμε, όλες οι εσωτερικές εγκαταστάσεις είναι διαστασιολογημένες, σχεδιασμένες για να αντέχουν μέχρι αυτή την πίεση. Και ο κανονισμός λέει ότι εάν γίνει ζημιά μέσα σε εσωτερική εγκατάσταση και η πίεση στην περιοχή είναι πάνω από 10 ατμόσφαιρες, τότε την ευθύνη την έχει ιδεία για να αποζημίωσει αυτόν που έπαθε τη ζημιά. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να ζητήσει αποζημίωση κανείς εάν η πίεση λειτουργίας είναι κάτω από 10 ατμόσφαιρες. Νομίζω ότι είναι κάτι λογικό. Η υπηρεσία εξασφαλίζεται προσέχοντας, κάνοντας σωστά τη δουλειά της, έτσι ώστε να τηρεί τις πρωτεγραφές που λένε ότι απαγορεύεται να είναι πίεση πάνω από 10 ατμόσφαιρες σε ένα δίκτυο που σέβεται τον εαυτό του, τουλάχιστον. Ευχαριστούμε. Αν έχουμε αστοχία υλικού... Η αστοχία... Η αστοχία υλικού είναι αστοχία υλικού. Τι να κάνουμε... Ποιος θα είναι υπεύθυνος. Να μην κάνουμε διάλογο, όμως τώρα στην ερώτηση, ερώτηση, ερώτηση. Μια ερώτηση, κάντε και κλείστε παρακαλώ. Πρόεδρε, για τον κανονισμό μιλάμε, αν μου επιτρέπεις. Για τον κανονισμό, έτσι τώρα... Έχει σχέση με τον κανονισμό, τώρα δεν ξέρω, δεν το έχω διαβάσει και εγώ τον κανονισμό. Έχει σχέση με τον κανονισμό. Εάν το έτοιμα είναι να ανεβάσουμε το όριο, είναι κατά παράβαση κάποιον που διαγραφώνει. 10 ατμόσφαιρες είναι η πίεση λειτουργίας των εσωτερικών εγκαταστάσεων. Το αντιληφθήκαμε αυτό. Εγώ δεν μπορώ να τους δώσω παραπάνω πίεση γιατί θα τους κάνω ζημιά. Άρα αναλαμβάνομαι τον κανονισμό την υποχρέωση να έχω την πίεση κάτω από 10 ατμόσφαιρες. Θα κάνω μια διευκρινήση, πρόεδρε, ως νομικός. Ο κανονισμός επιβάλλει υποχρεώσεις, αλλά δεν λέει πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι υποχρεώσεις. Αυτό για να πόγεται πλέον στη διοίκηση και στα στελέχη του δήμου ή της επιχείρησης και γενικά μιλώντας, του κράτους. Αυτό σημαίνει κανονισμός. Τα λέω ως νομικός, όχι ως αντιπολιτευόμενος ή συμπολιτευόμενος. Ευχαριστούμε. Λοιπόν, συνάδελφοι, αν δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις που μάλλον απ' ό,τι βλέπω δεν υπάρχουν, παρακαλώ με τη σειρά τοποθετήσεις. Εμείς, Πρόεδρε, όπως φαίνεται βέβαια για τα πρακτικά, το μέλλον της παραταξύ μας ψήφισε τον κανονισμό. Εννοείται ότι τον ψηφίζουμε κι εμείς. Θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο εξυγχρονιστικό για τη διοίκηση, ότι ήταν καιρός να αλλάξει και ότι είναι ένας σωστά καταρτισμένος κανονισμός. Προφανώς, ως ανθρώπινο δημιούργημα, θα μας βγάλει στην πορεία προβληματάκια, τα οποία θα τα διορθώσουν η διοίκηση, όποια είναι αύριο ή μεθαύριο. Μια παρατήρηση μονάχα, Πρόεδρε Τζεϊάκ και αγαπητοί συνάδελφοι, για το μέλλον. Μου δίνει λίγο την εντύπωση ο κανονισμός ότι γέρνει αρκετά σε βάρος των καταναλωτών με την εξής έννοια, ότι μιλάει περισσότερο μονόπαντα για τις υποχρεώσεις που έχουν οι καταναλωτές προς την επιχείρηση και λιγότερο για τις υποχρεώσεις που έχει η επιχείρηση προς τους καταναλωτές. Όχι με το πνεύμα της ερώτησης που έκανε ο συνάδελφος ο Δημήτρης Καζανίδης, αλλά με το πνεύμα ότι θα πρέπει στον κανονισμό να μπουν στο μέλλον και ορισμένες άλλες διατάξεις που κατοχυρώνουν φεριπίν τον κοινωνικό χαρακτήρα της επιχείρησης. Είναι μια δημοτική επιχείρηση, η οποία έχει θεσπίσει για παράδειγμα το κοινωνικό τιμολόγιο εδώ και αρκετά χρόνια από τη δική μας θητεία ακόμη. Αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να μπει ως διάταξη ότι προβλέπεται κοινωνικό τιμολόγιο και τα ποσά, τέλος πάντων, οι τιμές μονάδας όσον αφορά του κοινωνικού τιμολόγιο αποφασίζονται από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Ή ορισμένες άλλες αναφορές όσον αφορά την ποιότητα του υλικού, όσον αφορά την γενικότερη φροντίδα που θα πρέπει να δείχνει η επιχείρηση προς τους καταναλωτές. Αυτά ως παρατηρήσεις για το μέλλον. Δεν είναι κάτι που μας εμποδίζει να το ψηφίσουμε σήμερα, το ψηφίζουμε όλοι και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ευχαριστούμε κύριε Παπαδόπουλε. Έχω πρόσφατα κύριε Πρόεδρε και σας το λέω με την ευκαιρία που πάντε για την πίεση που είπε ο διευθυντής, έχω εδώ μια βρύση που με κάλεσαν σε σπίτι. Έχει ροή από την πίεση και κοντεύουν να σπάσουν όλο το σύστημα μέσα σε ένα σπίτι. Απλώς σας το λέω ενημερωτικά για να το ξέρετε και μπορώ να σας πάω και στο σπίτι και το έχω και εδώ γιατί έγινε προχθές αυτό. Απλώς μάλλον θέλει προσοχή. Αυτό θέλω να πω. Για κανένα άλλο λόγο δεν το λέω. Και υδραυλικός κύριε Παπαδόπουλε. Σας καλέσανε να δείτε τι είναι. Βεβαίως. Είναι ένα πρόβλημα που εγώ πήγα όμως δεν πήγα μόνος μου. Σας παρακαλώ τώρα μην το πηγαίνουμε αλλού, ας μείνουμε εδώ που είμαστε. Σας παρακαλώ κύριε Παπαδόπουλε συνεχίστε. Κύριε Πρόεδρε της ΔΕΙΚ. Πραγματικά το μόνο πράγμα που δεν θέλω να κάνω είναι να παραπλανώ. Και αφού νομίζω ότι σας μιλώ εγώ για τη ΔΕΙΚ, προσπαθώ να σας πω κάποια πράγματα έστω με τη δικιά μου την άποψη να μπορέσω να συμβάλλω και να ακούσετε. Γιατί αυτά που λέω είναι μεταφορές σχολείων ανθρώπων των οποίων τα σχόλια αυτά που μου τα κάνουνε συστηματικά και καθημερινά. Όμως, εντάξει, άμα δεν θέλετε να μιλώ και να μη σας στον Δημοτικό Συμβούλιο να μας αναφέρω για τη ΔΕΙΚ, να σας κάνω τη χάρη, αφού νομίζω ότι όλα είναι καλά, τα αφήνω να είναι όλα καλά, αφού αυτό νομίζετε. Δεύτερον, ο κανονισμός λειτουργίας πραγματικά είναι ένα θετικό εργαλείο για την επιχείρηση. Και νομίζω ότι εδώ αξίζει να πούμε και ένα μπράβο στην διοίκηση αυτήν που πήρε την πρωτοβουλία να κάνει αυτόν τον κανονισμό λειτουργίας, διότι θα λυθούν πάρα πολλά μεγάλα θέματα και ιδίως λειτουργικά προς όφελος των δημοτών. Και κ. Ξανθόπουλε, παρόλο που ζήτησα την παρέτησή σας από τη ΔΕΙΚ, νομίζω ότι αυτό αξίζει να το πω και δημόσια, να πω... όχι, δεν θέλω. Καλά είσαι, καλά τα πάτε. Εγώ μόλις σας μιλάω κατευθείαν βγάζετε ένα μένος απέναντί μου, αλλά δεν πειράζει, δεν θα πάω σε εκείνο το επίπεδο. Θέλω όμως να είμαι δίκαιος απέναντί σας. Ξέρετε, δεν ήθελα να σας απαντήσω, αλλά όταν βλέπω το κρυονέρι να παίρνει μέσα 79 ευρώ, έξτρα χρέωση και μετά να λέτε θα τη σβήσουμε, θα την πάρουμε πίσω γιατί έγινε λάθος, είναι μια μεγαλύτερη... Συγγνώμη, αν... Συνάδελφοι μην κάνετε διάλογο, σας παρακαλώ. Απλώς δεν ήθελα να σας απαντήσω γιατί τα κάνετε όλα καλά και με ενδιαφέρει εκεί να είστε. Θα τα πείτε μετά όσο θέλετε. Μένω στον κανονισμό λειτουργίας, συγκεκριμένα κύριε Πρόεδρε. Λέει στο άρθρο 27. Επιβάλλεται, ακούτε κύριε συνάδελφοι, επιβάλλεται για κάθε μήνα υπιοχρωτική χρέωση τέλος συντήρησης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Αυτό να σας θυμίσω κύριε συνάδελφοι, θυμάστε εκείνη η απόφαση που πάρθηκε τα τρία ευρώ το μήνα για το τέλος συντήρησης. Και η δήμαρχος βέβαια, επειδή διαμαρτυρηθήκαμε πολύ έντονα όλη η συνάδελφη κύπη κεφαλής και ο κύριος Σιμπιτζής και ο κύριος Παπάς και ο κύριος Βέρος και ο κύριος Ποτόλιας και ο κύριος Βαγανικόλας αλλά και ειδικά εμείς τολμήσαμε να πούμε πάρτε πίσω αυτό το χαράτσι, βλέπω ότι κύρια δήμαρχε πάλι είπατε ψέματα στους καβαλιώτες. Το φέρνετε απ' το παράθυρο το χαράτσι. Λέει άρθρο 27 και σας το διάβασα να μην επαναλάβω τα λόγια μου. Κρίμα κύριε δήμαρχε, λέτε πολλά ψέματα. Δεύτερο, στο άρθρο 29 κύριε Πρόεδρε, διακανονισμός, θα διαβάζω αυτό η λέξη για να μην γίνονται παρανοήσεις. Διακανονισμός στον ίδιο καταναλωτή επιτρέπεται να γίνει μόνο μετά την παρέλευση διετίας από τον προηγούμενο διακανονισμό του. Δηλαδή κύριε συνάδελφοι, εγώ έχω κάνει ένα διακανονισμό γιατί είμαι φτωχός, είμαι άπορος, δεν βρήκα δουλειά, είμαστε μέσα στην κρίση και μετά κατάφερα γιατί είμαι και έντιμος, κατάφερα να τελειώσω ένα διακανονισμό, αλλά δυστυχώς ενώ πήγα να δουλέψω στον πάτη με ξαναδιώξανε γιατί δεν είχε δουλειά. Και τώρα με λέει ο πρόεδρος ότι κοιτάξτε να δείτε, ο κανονισμός λειτουργείς τώρα ρε φίλε, επειδή ήρθες μια φορά, επειδή είσαι δυστυχισμένος και υποφέρεις, επειδή δεν έχεις δουλειά, εγώ κοιτάξτε να δεις, θα σε διωθώ μετά από δύο χρόνια. Απαράδεκτο, απαράδεκτο και αδιανόητο η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται και πώς προσέχεται τους καβαλιώτες. Δυστυχώς, κύριε Δήμαρχε, δεν μπορώ να ψηφίσω αυτόν τον κανονισμό λειτουργίας. Επεξεργαστείτε τον και ξαναφέρτε τον όπως πρέπει και όπως αξίζει στους καβαλιώτες. Ο κύριος Τσακίρης έχω την αίσθηση κάτι... Όχι, κάτι θέλει να πει, νομίζω. Σε σχέση με το πρώτο, με το τέλος συντήρησης, δεν έρχεται τίποτα από το παράθυρο, διότι εκτός από εκείνο το άρθρο υπάρχει και το τελευταίο, το 34 με τις μεταβατικές διατάξεις, που λέει ότι το τέλος συντήρησης δικτύων ίδρυψης και Αποχέτρισης, που καθορίζεται στον παρόν τα κανονισμό, θα αρχίσει να ισχύει όταν εκδοθεί και εγκριθεί αρμοδίως σχετική απόβαση του δουσού. Μέχρι τότε θα ισχύει η χρέωση της ελάχιστης υποχρεωτικής κατανάλωσης πάγιο, που έχει οριστεί με προηγούμενες αποφάσεις. Μπαίνει η πρόβλεψη ότι αν θέλει κάποτε το Διοικητικό Συμβούλιο... Αντί για το πάγιο, στη θέση του πάγιου της ελάχιστης κατανάλωσης, μπαίνει το τέλος συντήρησης και διόρθωσης των βλαβών, έτσι δεν είναι. Αυτό δεν εννοείται. Ακριβώς, ναι. Ακριβώς αυτό εννοεί. Για πες μας, κύριε Τσακίρι, ή το ένα ή το άλλο, ή τα δυο μαζί. Ή το ένα ή το άλλο, αυτό λέει ο κανονισμός. Αμπρά. Τώρα το διόρθωσε. Δεν το διόρθωσε. Ωραία. Αυτό έλεγα εξαρχής. Ωραία. Αλλά εσείς πια δεν καταλάβατε τίποτα. Ή το ένα ή το άλλο. Και ο κύριος Ξανθόπουλος κάτι, παρακαλώ κύριε Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχε, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, να σχολιάσω λίγο το θέμα της αναφοράς του κύριου Παουδόπουλου στην κοινωνική πολιτική της ΔΕΙΑΚ. Η κοινωνική πολιτική της ΔΕΙΑΚ είναι τέτοια, η οποία προβλέπει για τις 102 που αναφέρει ο κύριος Παουδόπουλος εκπτώσεις έως και 90%. Μια ανταποδοτική επιχείρηση λοιπόν για τις ατπαθείς ομάδες, τι κάνει, τους παίρνει βάρος το οποίο φτάνει έως το 90% της καταναλωσής, το μετακιλεί σε άλλες ομάδες, ανταποδοτική επιχείρηση, οι οποίες μπορούν να πληρώσουν και να στηρίξουν αυτή την πολιτική και δίνει δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν πρόβλημα και έχω μει κατεπανάληψη, ότι αυτή, αν θέλετε, η εφαρμογή αυτής της φιλοσοφίας δεν γίνεται από τον πρόεδρο της ΔΕΓΑΚ για να κάνει μικροσφέτια, μικροπαιχνίδια και γίνεται από την υπηρεσία της πρόοδας του Δήμου Καβάλας. Μέσα από εδώ περνάνε αυτοί. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να λέει ο κ. Παδόπουλος με ευκολία αυτά που λέει και μετά απορρί γιατί του λέω αυτά που του λέω. Δηλαδή τι να πω όταν διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε ένα εργαλείο το οποίο περιγράφω ο ίδιος θυμίζει δηλαδή αν αφορά ότι ναι μεν αυτό είναι καλό και βοηθά την επιχείρηση. Αλλά παρόλα αυτά δεν τα ψηφίζω. Γιατί σε κάποιον το οποίο σκοριδεύει συστηματικά την επιχείρηση έρχεται κανένα διαγραμμό που φεύγει, σας είπα ότι 100 δόσεις ήρθε μόλις 15. Μόλις 15. Γιατί άραγε. Υπάρχει ένα θέμα εδώ. Το είπαμε, το επικοινωνήσαμε, βγάλαμε δελτιά τύπου, κάναμε αναφορές, είπαμε, ξαναίπαμε, 15. Λοιπόν, θα πω κύριε Πρόεδρε, απευθυνόμενος και απαντώντας στον κύριο Μπαοδόπουλου, ότι μην αυτό το εργαλείο, που πραγματικά είναι εργαλείο για τη δαιειά Καβάλας και διασφαλίζει την απόδοση δικαίας μεταχείρησης σ' όλους καταναλωτές της επιχείρησης αυτής, τα ίσα μην τη μηδενίζει με τέτοια ευκολία. Η κριτική που θέλει να κάνει, εγώ την καταλαβαίνω, την είπα και προηγουμένως. Εντάξει, όλοι έχουμε στόχους, όλοι έχουμε στόχους. Αλλά όχι έτσι, νομίζω ότι εδικεί τον εαυτό του. Σας παρακαλώ, τώρα μην προχωρήσουμε σε αντικλήση, αδελφοί. Εντάξει, το κλείσαμε. Λοιπόν, κύριε Παπά παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι τουλάχιστον τρεις, τουλάχιστον που είμαστε στην αντιπολίτευση επικεφαλής παραντάξεων, τα θέματα τα ξέρουμε, αν όχι καλύτερα, το ίδιο με την κυρία Δήμαρχο. Και μην επαναπαύετε στον Κάλο, γιατί θα κλάψει. Τα ξέρουμε πολύ καλά τα θέματα, μην μπαίνεις με τις λεξούλες, γιατί θα αρχίσω κι εγώ, σαν τομάκι, να την λέω ψεύτρα. Εντάξει, πάμε τώρα στο άλλο το θέμα, τις βρήσεις. Θέλω να πω και να δικαιώσω τον κ. Ξαρδόπουλο και τον κ. Τσακίρι, ότι η Καβάλα έχει ένα πολύ δύσκολο ανάγκληφο για να υδροδοτηθεί. Δεν είναι μια επίπεδη πόλη ώστε να μπορείς να εφαρμόσεις μια πίεση και να πηγαίνει παντού. Άρα λοιπόν χρειάζονται, χρειάζονται να έχει μια πίεση την οποία την ορίσαμε σαν μέγιστη δέκα. Το ότι η βρύση στάζει, η βρύση αυτή στάζει, είναι αν πάρει πάνω από τέσσερα μπάρ, σίγουρα θα χαλάσει η βρύση και σίγουρα θα στάζει. Γι' αυτό λέμε ότι εάν πούμε σε αυτή την κυρία ότι θα τη βάλουμε ένα μπάρ πίεση σε εκείνο το δευτερεύοντο δίκτυο δηλαδή ότι δεν θα φτάνει το νερό, δεν θα φτάνει στη βρύση. Γιατί κάθε δέκα μέτρα είναι ένα μπάρ, καταλαβαίνετε σαν τριόροφο σπίτι, στο τελευταίο όροφο, αν βάλεις ένα μπάρ στο δίκτυο, δεν θα φτάνει στο δίκτυο. Άρα λοιπόν, να είμαστε ειλικρινείς, θα πει στην κυρία αυτή που σε κάλεσε σαν υδραυλικός, σαν φίλος, σαν τύρα, θα της πείσουμε ότι πρέπει να βάλει ένα μειωτήρα, γιατί διαφορετικά η βρύση θα χαλάει πάντα. Πάμε τώρα στις άλλες τα θέματα. Εγώ είμαι στην κατεύθυνση της τοποθέτης ΥΠΓ, ότι το ψηφίσαμε και με τον εκπρόσωπό μας του οικανωνισμού, είναι σε πολύ σωστά πλαίσια, το αν θα αναδείξει αδυναμίες εδώ είμαστε να τις διορθώσουμε και φαντάζουμε ότι ο Ξανδόπουλος θα έχει τα αυτιά να ακούσει αν προκύψουν στην εφαρμογή του διάφορες αδυναμίες και εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί ο Μάκης. Ευχαριστούμε ο κ. Βέρος. Κύριε Πρόεδρε, η δημοτική μας παράταξη μέχρι και σήμερα ήταν θετική και ψήφισε όλους τους κανονισμούς, όποτε κι αν ήρθαν και από όπου κι αν ήρθαν, στην λογική ότι εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν κανονισμοί, γιατί κυρίως οι δημότες μας γνωρίζουν μέσα από τους κανονισμούς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους. Το δεύτερο, και με πρόλαβε κ. Παπαδόπουλος, πρέπει να αλλάξουν δύο πράγματα κατά την εκτίμησή μας. Άρα το συγκεκριμένο που είπε ο κ. Παπαδόπουλος, δηλαδή το άρθρο 27, και αν πραγματικά είναι έτσι όπως τα λέει η κυρία Δήμαρχος, τότε δεν έχετε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο να κάνετε από το να αλλάξετε τη συγκεκριμένη παράγραφο και εκεί που λέτε επιβάλλεται για κάθε μήνα υποχρεωτική χρέωση τέλους συντήρησης δικτύων, ίδρυσης και αποχέδευσης, θα συμπληρώσετε ή υποχρεωτικά πάγια κατανάλωσης. Ένα από τα δύο. Το δεύτερο, άρθρο 29, πληρωμή λογαριασμών. Λέτε ότι ο υδρολύπτης έχει υποχρεώσει να πληρώσει την αξία του νερού που κατανάλωσε με βάση της ενδείξης του υδρομέτρου της παροχής του, καθώς και κάθε άλλη νόμιμη επιβάρυση που αναγράφεται στο έντυπο του λογαριασμού. Η πληρωμή γίνεται μέσα στην προθεσμία και στα σημεία που αναφέρει το έντυπο αυτό. Σε περίπτωση μη πληρωμής μετά το πέραση στις προθεσμίες λήξεώσης και εφόσον η οφειλή δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα εγγύηση, διακόπτε την παροχή νερού μετά από νέα ειδοποίηση. Λοιπόν, θα πρέπει να προσθεθεί και το εξής. Δεν διακόπτεται το νερό που είναι κοινωνικό αγαθό και δεν είναι εμπόρευμα στους δημότες οι οποίοι αποδειδητοιγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Αποδειδητοιγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Λοιπόν, έχουμε κοινωνική υπηρεσία, έχουμε υπηρεσία πρόνοιας, λοιπόν, δόξα το Θεό μπορούμε να διαπιστώσουμε. Λοιπόν, αφήστε τώρα, έχουμε αποδειδητοιγμένα. Λοιπόν, τώρα, επειδή υπάρχει και μια εκραιμότητα, γιατί δεν ξεχνάω, και είχε σχέση με την τοποθέτηση του προέδρου του κ. Ξανθόπουλου στον προϋπολογισμό και επειδή όντως είπα ότι είπε τη μισή αλήθεια και την άλλη μισή αλήθεια θα πρέπει να την πω εγώ, όμως, κυρία Δήμαρχε, απευθύνομαι σε εσάς, σεβόμενος το ότι εδώ και ένα χρονικό διάστημα υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των κατοίκων μαζί σας για αυτό το θέμα και επειδή δεν θέλω να είναι η αιτία της διακοπής των συζητήσεων και μιας απόφασης που θα είναι δίκαια και μιας απόφασης που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στους SPRIN και στους NIN, δεν θα πω τίποτα περισσότερο και απορώ πως ο κύριος Ξαθόπουλος, να επαναλάβω κι εγώ που είναι έξυπνος, δεν κατάλαβα ότι όταν τοποθετήθηκα εγώ δεν είπα τίποτα περισσότερο από αυτό που είπα και δεν κατάλαβα γιατί είπα όλα τα υπόλοιπα. Ποιον θέλει να βλάψει εμένα, εμένα, εμένα, κύριε Ξαθόπουλο, δεν θέλετε να βλάψετε εμένα, κάποιον άλλον θέλετε να βλάψετε και κοιτάξτε προς τα αριστερά σας. Λοιπόν, δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Τώρα, ακούστε λίγο, εάν θα περιμένω απάντηση από όλα αυτά, γιατί πρέπει να σας πω και ένα τρίτο, γιατί εάν δεν διορθωθούν αυτά τα δύο, υπάρχει και ένα τρίτο, που τέλος πάντων κάποια στιγμή πρέπει να το πούμε εδώ γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και νομίζω ότι καταλάβατε πώς ξεκίνησαν την τοποθέτησή μου. Ότι είναι καλό να υπάρχουν κανονισμοί και πρέπει να υπάρχουν. Όμως, πρέπει να τηρούνται. Και εγώ ρωτάω, οι κανονισμοί που ψηφίσαμε μέχρι σήμερα για το δημόσιο χώρο, που δημόσιος χώρος είναι κοινόξεις στη χώρα, πλατείες, πρεστοδρόμια, τραπεζοκαθίσματα δεν σημαζεύονται, για την καθαριότητα. Θυμίστε μου και ποιους άλλους κανονισμούς εφαρμόζονται. Για τους εφαρμόζουμε και τους έχουμε τους κανονισμούς για να τους εφαρμόζουμε. Αλλά κάτω, ανάλογα την περίπτωση του δημότη. Διότι, συγγνώμη, εγώ δεν βλέπω να εφαρμόζονται. Ούτε στην καθαριότητα να επιβάλλονται αυτά που πρέπει να επιβάλλονται, στους ασυνεπείς και οι οποίοι μετά από υποδείξεις πέρα βρέχει, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, αλλά και κυρίως σ' αυτό που ζούμε καθημερινά, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, γι' αυτό το μεγάλο και τεράστιο θέμα της προσβασιμότητας και στις συνικείες. Δεν θα μιλήσω για τα δημοτικά διαμερίσματα, αλλά θα σας πω για τις συνικείες. Που εγώ έχω κάνει έκλυση στην κυρία Δήμαρχο πάρα πολλές φορές, να φιερώσει κάποιο χρόνο και να έχει προσωπική της εικόνα από τις συνικείες και θα δει πράγματα φοβερά, φοβερά πράγματα. Και βάλαμε πολλές φορές τα θέματα. Άρα, εάν δεν αλλάξουν τα δυο άρθρα και δεν μας διαβεβαιώσετε για μια ακόμη φορά, αλλά θα είναι η τελευταία, ότι επιτέλους θα εφαρμόζουμε και τον κανονισμό, όχι όσο με τη σκληρότητα να επιβάλλουμε και να πάρουμε πρόστιμα, αλλά θα πρέπει σε κάποιους, οι οποίοι δημιουργούν τεράστιες προβλήματα και στους ίδιους τους δημόστες. Λοιπόν, διαφορετικά θα είμαστε αρνητικοί, περιμένω να ακούσουν. Ας προχωρήσουμε και στον κ. Ποτόλια και αν θέλει μετά και κάτω και ο κ. Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο κανονισμός πρόκειται για ένα τεχνικό κείμενο. Συμφωνούμε και εμείς, ωστόσο όμως διακατέχεται από το πρώτο μέχρι το τελευταίο άνθρωπο του με τη διαδικασία της πώλησης, δηλαδή αντιμετωπίζεται το νερό από αυτό το κανονισμό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Αυτή η φιλοσοφία που διακατέχει τον κανονισμό αυτόν συμβαδίζει με την γενικότερη φιλοσοφία και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την ιδιωτικοποίηση των δαιειά και φυσικά όχι μόνο των μεγάλων δαιειά που θα γίνουν ως νούπο πολύ γρήγορα, Θεσσαλονίκης, Αθήνας, αλλά και των μικρότερων δαιειά. Αυτή η εξέλιξη, η ιδιωτικοποίηση θα φέρει, όπως αντιλαμβάνεστε, δραματικές αυξήσεις και το λέτε και εσείς μέσα στους καταναλωτές, στους δημότες. Εμείς για την πορεία της δαιειάκ ανησυχούμε και γι' αυτό το λόγο συντάξαμε μία ανοιχτή επιστολή την οποία δημοσιεύσαμε σήμερα, την έχετε δει και υποβάλλουμε τέσσερα ερωτήματα τα οποία φαντάζομαι θα μπείτε στον κόπο να μας απαντήσετε, αλλά κυρίως όμως πρέπει να απαντήσετε στον κοβαλιώτικο λαό σχετικά με αυτό που είπε η δήμαρχος όταν αναλάβανε ο κ. Ξανθόπουλος στην επιχείρηση «Ή θα σωθεί η δαιειάκ ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί». Είναι μία κατάσταση η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, δεν μπορεί αυτή η αντιπαράθεση για ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο θα φορτωθεί στις πλάτες των κοβαλιωτών να συζητιέται με αυτόν τον τρόπο όπως συζητιέται μέχρι τώρα με αυτόν τον επιφενιακό τρόπο που συζητιέται, είδατε πώς τοποθετούμε στην επιστολή, δεν θα σταθώ περισσότερο και δεν πρέπει να συνεχιστεί επαναλαμβάνω και πάλι και πρέπει οπωσδήποτε κ. Δημαρχή, κ. Ξανθόπουλε να φέρετε το θέμα συνολικά για συζήτηση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διαφορετικά θα είστε κι εσείς υπεύθυνοι για αυτό που θα κάνει, αυτό που θα γίνει σχετικά με το αγαθό αυτό το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν πανάκρυβα το επόμενο διάστημα οι συμπολίτες μας. Επαναλαμβάνω και πάλι αυτά τα τέσσερα ερωτήματα θα θέλουμε να μας απαντήσετε σε μία συζήτηση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν επειδή ακριβώς αντιμετωπίζεται το νερό ως εμπόρεμο και ως αγαθό καταψηφίζουμε τον κανονισμό. Ευχαριστούμε κ. Ποτόλια. Ο κ. Ξανθόπουλς έχει το λόγο για να τελειώσουμε. Κύριε Πρόεδρε απαντώντας στον κ. Βέρο διότι η τοποθέτηση του κ. Ποτόλια είναι περισσότερο πολιτική είναι περισσότερο ιδιολογική και σαφέστατα σε αυτό το επίπεδο εγώ δεν μπορώ να προσθέσω κάτι για να βοηθήσω και την κουβέντα. Απαντώντας στον κ. Βέρο θα πω το εξής. Ο κανονισμός έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο προσέγγριση στοχεύοντας στο να φτιάξει ένα εργαλείο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να ρεθλίσει μια σειρά θεμάτων τα οποία μας ταλαιπωρούν και την ταλαιπωρούν όπως ταλαιπωρούν και τους καταναλωτές. Και οι καταναλωτές είναι αυτοί οι οποίοι φίσταται ταλαιπωρία σε ό,τι αφορά τη σχέση τους με την ιδέα. Και όχι μόνο για τους λόγους οι οποίοι φιλοξονούνται στα διάφορα site και σε εφημερίδες και τα οποία είναι προσφυλή. Με αυτή λοιπόν την έννοια, όσο εργαλείο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και φυσικά ένα τέτοιο εργαλείο το οποίο έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από περίπου 24 χρόνια, γιατί αν θυμάμαι καλά, ο προηγούμενος κατασμός είχε γίνει το 1923, κύριε Τσακίρι, δεν ξέρω, κάπου τότε δεν είχε γίνει. Μετά λοιπόν από 24 χρόνια φέρνουμε ένα εργαλείο το οποίο δεν είναι πανάκια. Εάν στην πορεία και στη διαδικασία προκύψουν θέματα τα οποία πρέπει να αριθμίσουμε, βεβαίως και θα τα αριθμίσουμε, διότι η επιχείρηση και οι εντολές που έχουμε από την κυρία Δήμαρχο είναι τι? Ότι πρέπει να διοικηθεί στη Δημοτική, ειδικού σκοπού, κοινοθελούς χαρακτήρα, αλλά προσέξτε ανταποδοτική. Με αυτή την έννοια λοιπόν, εμείς φέρνουμε το συγκεκριμένο πόνυμα για συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και σαφέστατα στο μέλλον θα είμαστε εδώ για να κάνουμε συγκεκριμένες επιβελτιώσεις, χρειαστεί και εκκληθεί σκόπο μας να κάνουμε. Ευχαριστούμε τον κ. Ξαντόπουλο. Μισό λεπτό. Κοιτάξτε. Ναι μεν ο αγαπητός ο Πρόεδρος λέει ότι έχει πολλά χρόνια, ναι, όντως από το 1993. Και μάλιστα και στην απόφαση του Δικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΚ μιλάει για τροποποίηση εκείνου του κανονισμού και ενδεχομένως για κάποιες άλλαγες. Βέβαια αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αν θέλατε να είμαστε πιο καλά ενημερωμένοι θα πρέπει να μας έχετε δώσει εκείνο του κανονισμού. Να δούμε και μάλιστα ή να μας δώσετε μια εισήγηση που να λέτε ότι παραμένουν αυτά που είναι οι ίδια και ποια είναι αυτά. Εκεί αλλάζουμε, λοιπόν, νομίζω ότι όταν φέρνετε κάπως έτσι την εισήγηση, έχει μια διαφορετική βαρύτητα και δίνεται και δυνατότητες σε εμάς να ξέρουμε και πού αλλάζει. Γιατί το να λέτε ότι είναι εξεπερασμένος, ενδεχομένως μπορεί να μην ήταν εξεπερασμένο όλα. Ή κάποια μπορεί να ήταν πολύ πιο σωστά από αυτά που προτείνετε εσείς. Το εσείς λέω ως διοίκηση, έτσι. Τέλος πάντων αυτό το κλείνω. Τέλος πάντων εμείς επειδή, κύριε Πρόεδρε, δεν ακούσαμε να αλλάζει τίποτα και καμιά διάθεση για να γίνουν αυτές οι δυο αλλαγές, εμείς είμαστε αρνητικοί. Πω κάτι, κύριε Πρόεδρε. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ είναι ένα όργανο το οποίο συνειδριάζει και εξετάζει όλες αυτές τις παραμέτρες. Αυτά έχουν συζητηθεί αναλυτικά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ. Αν τώρα πρέπει να μεταφέρουμε τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβούλιου της ΔΕΙΑΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι μια πρόταση να εξετάσουμε, αν χρειάζεται κάποιος. Αν ο κύριος Βέρος ή κάποιος άλλος ζητούσε και τον προηγούμενο, που νομίζω επειδή είναι έμπειρος ο κύριος Βέρος, 14 χρονιά θητίας έχεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, νομίζω ότι έπρεπε να τον έχει. Αλλά κι αν δεν τον έχει μπορείς να τον ζητήσει, αν του ήταν χρήσιμο. Αλλά αυτή η δουλειά είναι δουλειά που έγινε από υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι δουλέψαν έχοντας εμπειρία και ότι σε άλλη τον αφορά ο κύριος Βέρος λέει ότι εμείς δεν έχουμε άποψη επιπαντώσεως επιστητού. Αυτή είναι η έκπληση που χρησιμοποιεί. Άρα λοιπόν, εγώ ο Ερετός και ο κύριος Βέρος ο Ερετός, τι παραπάνω να προσθέσω από τον υπηρεσιακό, ο οποίος 40 χρόνια φούρνερης έχει διαβάσει, έχει ψάξει, έχει μελετήσει. Δεν σας αρέσουν, κύριε Μουρταστάγερ, αυτά που λέω, τι να κάνουμε, εντάξει. Αυτή είναι η απάντηση. Ευχαριστώ. Επομένως, παρακαλώ, παρακαλώ. Όχι, όχι, όχι, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ, σας παρακαλώ, εδώ μίλησε κατακαλέφτευτο, αυτό δεν γίνεται. Λοιπόν, ακούστε λίγο. Αν δεν καταλαβαίνω γιατί έρχεται να μας απαντήσει αυτό το αγαπητός Πρόεδρος, γιατί είναι υποχρεωμένος τότε τις αποφάσεις του Δικητικού Συμβουλίου να τις φέρει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υφίσταται κανένας κανονισμός, καμιά τιμολόγηση. Σήμερα εγκρίνουμε εμείς. Εάν δεν εγκρίνουμε εμείς τον κανονισμό, ο κανονισμός δεν ισχύει, το καταλάβατε, κύριε Πρόεδρε. Άρα, οφείλουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όταν αποφασίζουν, από κάθε πλευρά, από όποια πλευρά, να είναι πλήρως ενημερωμένοι και όσο το δυνατό καλύτερα ενημερωμένοι. Άρα, το ότι λέτε, ότι θα πρέπει, βεβαίως, δεν αφισβήτησε κανένας ότι υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες με εμπειρία, με δυνατότητες μεγάλες, την έχουν δείξει άλλωστε, έχουν την πορεία τους όλοι αυτοί. Όμως, κοιτάξτε να δείτε, εδώ είμαστε ένα πολιτικό όργανο, αλλιώς σκέφτον την υπηρεσιακοί παράγοντες, έτσι, αλλιώς σκεφτόμαστε όμως εμείς πολιτικά και πολλές φορές πολιτικά αποφασίζουμε, για να μη πω τις περισσότερες φορές. Άρα, δεν είναι σωστό, έτσι όπως το βάλατε, αγαπητοί κύριοι Πρόεδρε. Πρόεδρε, με όλο το σεβασμό, μισό λεπτό, είπε ο κ. Ιωαννθόπουλος ότι εγώ μίλησα πολιτικά και δεν θέλει να απαντήσει. Ωστόσο, όμως, έχουμε υποβάλλει τέσσερις συγκεκριμένες ερωτήσεις που είναι οικονομικής φύσης, τις οποίες φαντάζομαι να σας απαντήσετε. Ευχαριστώ. Ωραία. Επομένως, κατά πλειοψηφία, εγκρίνεται με αριθμή 154 το 17, απόφαση του ΔΕΙΑΚ. Πάμε στο υπαριθμό. Τέσσερα θέμα. Έγκριση διενέργειας της προμήθειας οχιμάτων και μηχανημάτων έργου για τις ανάγκες του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου Καβάλλας. Ποιος το εισηγεί, το κ. Τσουρουκίδης, το θέμα. Ποιος το εισηγείται. Ναι, κ. Καλανταρίτη, παρακαλώ. Επειδή η εισηγήση έχει έρθει από το Τμήμα μου, κ. Πρόεδρε, να πω λίγο κάποια πράγματα. Κατόπιν, αιτήματος εγγράφου, αν το θέλετε, το οποίο ήρθε στο Τμήμα Προμηθειών από τη Διεύθεση Ποιότητας Ζωής, έχει ετοιμαστεί μια μελέτη για την προμήθεια κάποιων οχιμάτων, τα οποία ζητήθηκαν, λόγω του ότι όπως αναγράφεται και στην εισηγήση, η οποία σας έχει αποσταλεί, πολλά από τα οχιμάτα έχουνε μεγάλο κυκλοζωείς, παρουσιάζουν προβλήματα, να θυμίσω ότι οι τελευταίες προμήθειες, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με απορρηματοφόρα, αν θυμάμαι καλά, έχουν γίνει γύρω στο 2008. Επίσης, παρουσιάζονται πολλά προβλήματα στη συντήρηση, γνωρίζουμε όλοι ότι τα οχιμάτα της καθαριότητας είναι οχιμάτα τα οποία θα χρησιμοποιούν πολλοί και διάφοροι οδηγοί, λόγω του γνωστού προβλήματος, το ότι το προσωπικό τομμόνιμο δεν είναι αρκετό, με αποτέλεσμα να αναβιβοκατευαίνουν στα οχιμάτα διάφοροι οδηγοί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, το γνωρίζετε πιστεύω όλοι όσοι είστε οδηγοί, έτσι με αποτέλεσμα η συντήρηση να είναι ασύμφορη, να υπάρχουν πάρα πολλές βλάβες, σε πολλές περιπτώσεις λόγω της βλάβης κάποιου οχιμάτος να μην υπάρχει αντικαταστάτητα αυτού του οχιμάτος, τέλος πάντων για όλους αυτούς τους λόγους έχει έρθει αυτό το έτοιμα, ετοιμάστηκε λοιπόν από την υπηρεσία η σχετική μελέτη, η οποία απεστάλλει εδώ και καλούμαστε όλοι να την εγκρίνουμε περισσότερα για τα οχιμάτα, σίγουρα έχει να μας πει ο κύριος Τσουρουκίδης, ως επικεφαλής της σχετικής διεύθυνσης του κ. Καθαριότητας, οπότε να σας εξηγήσει αυτός καλύτερα. Ευχαριστούμε τον κ. Καλλαντερίδη, κ. Τσουρουκίδη παρακαλώ. Και όχι ο μόνος θα έλεγα ως επικεφαλής ως αντιδήμαρχος της υπηρεσίας, ζωής και της καθαριότητας, αλλά και ένας άνθρωπος που ασχολείται χρόνια με τα αυτοκίντα και είναι και ο τομέας μου. Πραγματικά, οι προτάσεις τις οποίες κάνουμε για όλα τα οχήματα έχουν μελετηθεί και έχουμε δει επακριβώς το τι χρειάζεται στην επιχείρησή μας, στην επιχείρηση του δήμου. Λοιπόν, παίρνουμε τρία προηρματοφόρα και δεν παίρνουμε από τα πλέον σύγχρονα τα οποία είναι με πίεση, αλλά πάμε στο παλιό τύπου στα περιστρεφόμενα με τύμπανο, γιατί αυτά έχουν και λιγότερο κόστις τη συντήρηση, αλλά είναι και πιο εύχρηστα στην πόλη μας για να λειτουργήσουν. Παίρνουμε ένα ρεμουλκό με τα ρεμουλκωμένο, δηλαδή ένα τράκτορα και από πίσω το ρεμουλκούμενο για τη μεταφορά των σκουπιδιών μας με τα αποτοσμά όπου έρχονται τα απορριματοφόρα, αδιάζουν και συνεχεία τα πάμε στο χιτά μας. Είναι απαραίτητο αυτό το αυτοκίνητο, γιατί αυτή τη στιγμή εάν μας χαλάσει ένα αργούμε να πάμε, δεν θα μπορούμε να πάμε στον κατάλληλο χρόνο τα σκουπίδια, άρα αν θέλετε θα πρέπει πάντα να έχουμε και ένα αυτοκίνητο το οποίο θα μας βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές. Παίρνουμε δύο αυτοκίνητα διπλοκάμπινα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε μετά από αν θέλετε και την περσινιά η εμπειρία, θα έχουν από πίσω αλατιέρες και μπροστά θα μπορούν να μπαίνουν στα στενά και να καθαρίζουν όλα τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται στην πόλη μας και στα χωριά μας. Ένα αυτοκίνητάκι κλειστού τύπου με υδραυλική πόρτα από πίσω για τη μεταφορά, αυτό που βλέπουμε δηλαδή τα αυτοκίνητά μας να μεταφέρουν ανοιχτά, είμαστε σε μια τοριστική πόλη, μεταφέρονται πλέον τα στρώματα και όλα τα έπιπλα τα οποία βγάζουν οι συμπολίτες μας έξω με ένα κλειστό αυτοκίνητο με υδραυλική πόρτα ώστε να κερδίζουμε και χρόνο οι εργάτες μας. Παίρνουμε ένα αυτοκίνητο ανατρεπόμενο το οποίο θα είναι τριαξονικό γιατί η εμπειρία μου έχει δείξει ότι τα αυτοκίνητα τα οποία έχουμε τρία στην υπηρεσία, τα οποία βέβαια είναι και παλιά, είναι και μικρά, χρειαζόμαστε διπλάσιο να μην πω τριπλάσιο χρόνο με αυτά τα αυτοκίνητα τα οποία παίρνουν 4-5 κυβικά το καθένα. Παίρνουμε ένα πληντήριο μικρό ειδικό για την Παναγία για τους κάδους μας τα τόσα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται και νομίζουμε ότι είναι πλέον απαραίτητο αυτό. Παίρνουμε ένας άροθρο ακόμη γιατί είναι πολλά τα χιλιόμετρα του δήμο μας και επιτέλους και οι περιφέρειες, οι κοινότητές μας, το πρωί δήμο Φιλίππο στη Καρβάλη να μπορεί να πηγαίνει έχουμε ένας άροθρο το οποίο είναι σε αρκετά καλή κατάσταση αλλά χρειαζόμαστε ένα ακόμη. Επιτέλους στην πόλη μας, όσο για πρώτη φορά και να πρωτοπορούμε, παίρνουμε δύο ηλεκτροκίνητα υγειοταχύα αυτοκίνητα για να κοινόμαστε σεβασμιώντας το περιβάλλον και φέροντας και μια άλλη νεοτροπία και στους πολίτες της πόλης μας. Παίρνουμε δύο μικρά βανάκια κλειστού τύπου εφαρμόζοντας πλέον αν θέλετε και το όνειρο της Δημάρχου, ένα από αυτά θα είναι άμεση παρέβασης μέσα στο οποίο θα υπάρχουν όλα αυτά τα απαραίτητα για να μπορούν οι υπάλληλοι του δήμου μας σε χρόνο σύντομο να καλύπτουν τις ανάγκες του δήμου. Επιτέλους παίρνουμε και ένα σύγχρονο καλαδοφόρο όχημα για το σωστό κλάδεμα και αν θέλετε θα χρησιμοποιείτε και από άλλες υπηρεσίες γιατί πλέον να βλέπουμε το δήμου μας και όλα τα μηχανήματα αυτά ότι θα μπορούν να λειτουργούν κυκλικά άσχετα εάν αγοράζονται από την υπηρεσία καθαριότητας και από τα ποδετικά. Εάν έχετε κάποιες ερωτήσεις είμαι έτοιμος να σας απαντήσω. Παρακαλώ ο κ. Σιμωτσής. Να τις πω όλες μαζί τις απορίες μου. Υπάρχει μελέτη προμήθειας για τα συγκεκριμένα οχήματα, δηλαδή γιατί δεν μας την επισυνάψατε. Αν δεν την έχετε και εσείς στην ηλεκτρονική μορφή θα μπορούσατε να μας την επισυνάψετε. Παρακαλώ, παρακαλώ, πείτε, πείτε. Συγγνώμη, βρε συνάδελ. Τι είπα προηγουμένως εγώ. Όταν την μελέτη της συνένταξε η υπηρεσία του κοινού των προμηθειών. Τώρα. Συνάδελφοι, να σας θυμίσω. Αυτό με συγχωρείτε πάρα πολύ. Λοιπόν, στον προϋπολογισμό του 17 να σας θυμίσω ότι ήταν ενταγμένη η προμήθεια των περισσότερων από αυτά τα ευχήματα. Όλη τη διάρκεια της χρονιάς λοιπόν το τμήμα, επειδή δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, όταν φύγει και κάποιοι άνθρωποι που ήταν σχετικοί με το αντικείμενο, για να μην αναφέρω το όνομα, τον ξέρει δείξω ο παλιός ο δήμαρχος, έτσι. Με αποτέλεσμα η υπηρεσία πραγματικά να δαπανήσει μήνες δουλειάς, ο εκτός ωραρίου σας πληροφορώ, έτσι, από γεύματα και βράδια, για να καταφέρει να συντάξει αυτή τη μελέτη, έτσι. Τώρα αν δεν σας στάλθηκε, ζητώ συγγνώμη προσωπικά, αλλά πραγματικά δεν το γνωρίζουμε. Λοιπόν, μια παράκληση, άσχετα του, ότι θα ψηφίσουμε να μας στάλει η μελέτη. Τώρα, αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα, δύο οχήματα 4001, τι είναι, έτσι, τα εκχιονιστικά, είναι μόνο εκχιονιστικά ή είναι πολλοί μηχανήματα. Όχι, ρωτάω, θα μ' απαντήσει. Το πλυντήριο, τι μέγεθος θα έχει, γιατί είπατε ότι θα είναι για την Παναγία. Εγώ θυμάμαι αυτό. Μπορείτε να τα πείτε, θα τα πείτε. Και τέλος, σας άκουσα και το πρωί που είπατε στο ραδιόφωνο ότι αφαιρέθηκε ο συμπιεσθής, το βλέπω και στην εισήγηση, αφαιρέθηκε ο συμπιεσθής. Πολύ σωστά αφαιρέθηκε, γιατί μάλλον δεν ήταν υποχρέωσή μας να έχουμε συμπιεσθεί στο ΧΙΤΑ. Μάλλον θα περίμαστε ότι το κάνει δώρο η Διαμάθ, Δήμαρχε, φαντάζομαι. Εντάξει, δεν ξέρω, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να… Θα βρεθεί, θα βρεθεί. Αυτό ήταν στον Πρωτολογισμό το φετινό, ενώ όχι του 2017. Αυτό που ψηφίσαμε μόλις πριν από λίγο και ήταν ένα περαστή. Το θέμα αυτό, δηλαδή το θέμα για το οποίο συζητάμε τώρα, ήταν στον Πρωτολογισμό του 2018, αυτά τα 600.000. Έχει αφαιρεθεί. Υπήρχε και έχει αφαιρεθεί. Θέλατε κάτι άλλο? Ωραία, τοποθετηθείτε παρακαλώ. Με τα αυτοκίνητα, τα χιονιστικά που έχετε πει, βέβαιος και είναι και για άλλες χρήσεις, δεν είναι τα πολυμηχανήματα αυτά τα οποία είναι… Αμέσως θα δούμε ότι φεύγουν οι αλατιέρες από πίσω, φεύγουν και από μπροστά το μαχαίρι που υπάρχει για το χιόνι, οπότε αμέσως γίνεται ένα αυτοκίνητο 4x4 το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί η υπηρεσία μας σε όλες τις υπόλοιπες εργασίες που θέλει. Τα δύο ηλεκτροκίνητα πραγματικά νομίζω ότι είναι, αν θέλετε, και ένας πειρασμός για την πόλη μας. Να ξεφύγουμε λίγο και εδώ η υπηρεσία πρασίνου δίνει μεγάλη ευαισθησία και αν θέλετε είναι και ένα κίνητρο και τους πολίτες να δουν πώς κινούνται αυτά τα αυτοκίνητα που υπάρχουν και μακάρι… Αυτή είναι η τιμή τους είναι, αν θα ψάξετε, αν θα δείτε… Αλλά αυτό όμως, ναι, μακάρι θα πάει στιγμή. Προσέξτε το πολύ καλά, δημαρχική και να είναι. Αλλά γνωρίζετε όμως ότι… Όχι, όχι, δεν πάει εκεί πέρα, ναι. Δεν είναι εκεί, ναι. Θα το δείτε, είναι λιγάκι… Αυτό άλλωστε οι υπηρεσιακοί παραγοντές δεν βάλαμε μέσα. Ναι, είναι προδιαγραφές. Ναι, αυτές είναι, αλλά θέλετε να σας πω κάτι. Θέλετε να σας πω… Όχι, δεν θα πάει. Θα τα δείτε τα οχημά, μακάρι θα βγουν. Δεν είναι εκεί. Αλλά θα δείτε… Όχι, αφού δεν θα πάνε, τι τα ξέρουμε. Υπάρχουν οι προδιαγραφές. Θα τα δείτε μετά από που θα αγοραστούν. Εμείς είμαστε με αυτές οι προδιαγραφές που πρέπει βγαίνουν αυτές οι τιμές. Αλλά, ναι, εκεί υπάρχουν. Αλλά αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι θα κερδίζουμε τόσα άλλα. Δηλαδή παίρνουμε ένα αυτοκίνητο το οποίο θα κερδίσουμε πάρα πολλά από τα κάψιμα, από τη συντήρηση του. Ναι, αυτό. Άρα μη βλέπουμε εκεί μία τιμή, γιατί ξέρετε ότι καμιά φορά το ακριβό μας γίνει πάρα πολύ φτεινό και αυτό ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το πληντήριο των Γκάνδων, που αναφέρθηκε, είναι ένα πληντήριο το οποίο θα χρησιμοποιείται παλού. Και αυτή όλη η αγορά, θα δείτε ότι γίνεται σχετικά. Μακάρι να μας συγκριθούν και 114 εργάτες μέσα εκεί πέρα, εργαζόμενοι. Και αν αυτοί, επιτέλους, και υπάρχουν και καινούργια μηχανήματα, με καινούργους μόνιμους, εκεί πλέον θα είναι μεγάλη επιτυχία. Ώστε αυτά να πέσουνε από χέρια μονήμων, ανθρώπων οι οποίοι γνωρίζουνε, και αυτά τα μηχανήματα να μας πάνε πολλά χρόνια, χωρίς να πληρώνουμε όλα αυτά τα έξοδα στα συνεργεία. Το τι γίνεται με το συνεργεία, μετά έλεγε η δήμαρχος όταν με ανέθεσε και τα συνεργεία και σαν επαγγελματία ας πούμε τρελάθηκα. Πραγματικά είναι τρομερό τα χρήματα τα οποία πληρώνουμε στα συνεργεία. Είναι μεγάλη σύμπτωση, που ήμαστε λέτε και εγώ αν τη δήμαρχος γίνεται αυτή η αγορά, αλλά ακόμη πολύ καλή είναι η περίπτωση που θα μας έρθουν και 114 μόνιμοι υπάλληλοι. Και αν θα δείτε έχουμε εκεί και τους οδηγούς, αλλά έχουμε και τους ανθρώπους με τα ειδικά πτυχία που θα χειρίζονται αυτά τα αυτοκίνητα. Θέλετε να ρωτήσει κάτι. Δύο λεπτά ας τοποθετηθεί ο κ. Σιμηντζίσικ. Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό. Όλοι συμφωνούμε ότι ο στόλος των οχημάτων πρέπει να ανανεώνεται συνέχεια και βεβαίως όσο το δυνατόν να οδηγείται από τα ίδια πρόσωπα. Και αυτό είναι μια ευτυχή συγκυρία ότι θα προσιληφθούν μόνιμοι οι οποίοι θα έχουν ο καθένας ας πούμε κατά κάποιο τρόπο το δικό του ή όσο γίνεται έτσι θα υπάρχει μια ταυτότητα, μια συνάφεια οδηγού με αυτοκίνητο. Όμως εγώ έχω σοβαρές επιφλάσεις για τον τρόπο με τον οποίο έρχεται αυτό το θέμα. Πρώτα απ' όλα, διαπιστώσατε ίδιο ότι δεν μας ήρθε η μελέτη για να καταλάβουμε τι είδους ηλεκτρικά οχήματα υπάρχουν στον σχεδιασμό. Ύστερα δεν φαίνεται σε εμένα μια αναλογία του πώς θα μπορέσει αυτό το πλεόνασμα που προέκυψε από τα τέλεια αυτά τα αντισταθμιστικά πώς θα μπορούσε παράλληλα να ωφελήσει και τους δημότες με μια μείωση τελών. Γιατί εδώ τώρα ό,τι πλεόνασμα υπάρχει, απ' ό,τι μας είπανε πριν οι συνάδελφοί κατά την κατάρτηση του προϋπολογισμού, ό,τι πλεόνασμα υπάρχει πηγαίνει σχεδόν όλο στις συγκεκριμένες επενδύσεις. Εδώ θα έπρεπε να γίνει μια μεγαλύτερη συζήτηση, πιο όρημη συζήτηση, με πρόταση της διοίκησης τι προτίθεται να κάνει όσον αφορά την καλύτερη αξιοποίηση του συγκεκριμένου αυτού πλεονάσματος. Τώρα, και από τις απαντήσεις που μας έδωσε ο Αντιδήμαρχος, εγώ δεν έχω καταλάβει ορισμένα πράγματα και έτσι οδηγούμε πάλι σε ακόμα μεγαλύτερη καχυποψία. Έχουμε λοιπόν εδώ δύο εκχιονιστικά, πολύ ωραία, τα χρειαζόμαστε. Όχι βέβαια με πολύ μεγάλη, εγώ θα προτιμούσα να πάρουμε πυροσβεστικά παρά εκχιονιστικά. Νομίζω ότι πιο μεγάλη ανησυχία θα πρέπει να έχουμε για το καλοκαίρι παρά για το χειμώνα. Ας τα πάρουμε όμως. Προκύπτει όμως ότι δεν είναι πολυμηχανήματα, αλλά είναι αυτοκίνητα. Έχουμε λοιπόν δύο, τέσσερα επί τέσσερα. Θα προσθεθούν και άλλα δύο ηλεκτρικά, ηλεκτοκίνητα, αυτοκίνητα. Έχουμε τέσσερα καινούργια αυτοκίνητα στον μηχανισμό του Δήμου, που ξέρουμε όλοι ότι δεν θα πάνε όλα μόνα μονάχα στην υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου, θα πάνε κι αλλού. Δεχτώ, το σέβομαι, ο Δήμος είναι μια ενιαία ενότητα, δεν αλλήμωνο να το διαχωρίζουμε. Έχουμε λοιπόν τέσσερα οχήματα καινούργια. Θα αποσυρθούν άραγε παλαιότερα οχήματα που πλέον μετά από τις αλεπάλειες επισκευές, την κακή χρήση του ενός του άλλου, της δικιάς μας τσαμοσύνης όταν οδηγούσα, θα αποσυρθούν αυτά. Άραγε δεν μας το λέει αυτό η διοίκηση. Πραγματικά, εδώ, έχουμε να ξοδέψουμε ένα ποσότης τάξος των δύο εκατομμυρίων, πριν ήταν δυόμιση σχεδόν εκατομμύρια και τρομάξαμε, τώρα είναι δύο εκατομμύρια, 1.800. Πολλά λεφτά πάλι, πολλά λεφτά. Και εγώ φοβάμαι ότι εδώ θα έχουμε μια μεγάλη ανάλωση πόρων του Δήμου χωρίς κανοπητικό αποτέλεσμα. Δεν ήθελα καλύτερη μελέτη. Πραγματικά, δηλαδή, λυπάμαι που οδηγούμε σε απορριπτική απόφαση, ψήφιση, ψήφο, με συγχωρείτε. Δέχομαι ότι χρειάζεται ανανέωση ως τόλος των οχημάτων, δέχομαι ότι χρειάζεται επικοιλία, το δέχομαι και αυτό, είμαστε ένας μεγάλος δήμος, αλλά πραγματικά η εισήγηση και όλη η συζήτηση εδώ μου έχει αφήσει πάρα πολλά κενά. Για παράδειγμα, εμένα μου λέγανε από την υπηρεσία ότι υπάρχει ένας τύπος πλυντηρίου σαν αυτό που έχουμε, που δεν μπορεί να μπει στην Παναγία, τώρα μου λέτε ότι θέλουμε πλυντήριο για την Παναγία. Άρα υπάρχει και άλλος τύπος πλυντήριου, πιο μικρό πλυντήριο. Δεν νομίζω, γιατί οι διαστάσεις του πλυντήριου οφείλονται στη φύση, στα μαθηματικά μοντέλα. Πρέπει να έχει έναν κάδο για να δέχεται το βρώμικο νερό, να έχει το μηχανισμό που σηκώνει και καθαρίζει τον κάδο, άρα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις λίγο πολύ. Λοιπόν, καταλήγω στο εξής. Θα ήθελα καλύτερα επεξεργασμένη πρόταση, από αυτή την άποψη. Θα ήθελα επίσης και μικρότερη εκμετάλλευση του θέματος, πολιτική εκμετάλλευση. Μην λέτε συνέχεια ότι ο στόλος των οχυμάτων έχει να ανανεωθεί από τα χρόνια του Αθανασιάδη. Σπουδαίος δήμαρχος ήταν ο Λευθέρης ο Αθανασιάδης. Όχι, αναφέρομαι σε δηλώσεις που έχει κάνει δήμαρχος στο ραδιόφωνο και το λέει και το ξαναλεί. Δεν ήταν το 8, το 8 ήταν με leasing που έκανε ο Κουνάκος αγορά 4 απορριματοφόρων και το 10 με το θυσέα, με το πρόγραμμα θυσέας. Ήρθανε πάρα πολλά και φορτηγάκια και άλλα οχύματα με το πρόγραμμα θυσέας. Δεν ήταν το 8. Ναι, εγώ σας λέω ότι γενικότερα ο στόλος ανανεώθηκε με το πρόγραμμα θυσέας το 10 και το 11. Και απορριματοφόρο πήραμε με το θυσέα, δηλαδή το 9 ή το 10. Ναι, μπορώ να σας δείξω εγώ στοιχεία. Με λίγα λόγια. Εντάξει, αυτό είναι για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνον, διότι συνεχώς απαξιώνεται εδώ πέρα τις προηγούμενες δικές και μπάλα παίρνει και την διοίκηση στην οποία συμμετείχε η κυρία δήμαρχος του κυρίου Ρηφιλήρη. Λοιπόν, για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή διατηρώ τις επιφυλάξεις μου θα ήθελα παρά την επιθυμία μου να το ψηφίσω θετικά, ελπίζοντας τα πράγματα να διορθωθούν στην πορεία όταν θα γίνουν οι διαγωνισμοί. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ, ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή. Δήμαρχοι, μην εκπλήσεστε, πρώην δήμαρχοι, μην εκπλήσεστε τι λέει η κυρία δήμαρχος η κυρία Τσανάκας στα ράδια και στιλειωράσεις. Εντάξει, τι κάνουμε, δεν το έχει, δεν ξέρει, δεν μπορεί, τι κάνουμε. Ας την αλείω τι θέλει, τη συνηθίσαμε. Ας είσαι καλά, αγαπημένα. Ας είσαι καλά το παιδί σου. Απορριμαντεφόρα κύριε αντιδήμαρχε. Α, καταρχήν, αντιδήμαρχε, πραγματικά, γιατί σας σέβομαι για όλα. Θα ήθελα να σας πω ότι μην μιλάτε με μισόλογα, μιλήσατε εδώ για κάποιον, δεν ξέρω ποιον αναφέρατε, αλλά μην μιλάτε με μισόλογα. Μην κάνετε αυτό που κάνει η δήμαρχος και λέει άκουσα, μου είπανε. Μην λειτουργείτε έτσι, νομίζω δεν σας θυμά. Το λέω και καταλαβαίνετε. Πέρα από αυτό, πέρα από αυτό. Ό,τι έχετε να πείτε, να το πείτε και να το εξηγήσετε σε οποιοδήποτε νοδομάτιο, νομίζω είναι πιο σωστό για σας. Το κλείνω όμως, δεν σημαίνει. Απορριμαντοφόρα. Να συνεχίσουμε. Απορριμαντοφόρα. Πιστεύω ότι υπάρχουν ανάγκες και μια, θα το πω, θα τη δώσω στο τέλος, αλλά θέλω μια που μπήκαμε στη νησία να πω δυο-τρία πράγματα που σημειώσαν. Χρειάζομαστε και μικρά, νομίζω, κυρία τη δήμαρχε, Παναγία, Αγιάννη, Προφητηλεία. Δεν ξέρω αν τα έχουμε και αν είμαστε καλυμμένοι, έτσι απλώς σας το αναφέρω να το λάβετε και εσείς υπόψεις σας. Για το πλυντήριο, το κάνε θέμα και ο πρώην δήμαρχος, έχουμε, νομίζω, ένα μεγάλο, αλλά νομίζω θα πρέπει, θα παίξει ρόλο σε αυτό να είναι πολύ μικρές οι διαστάσεις για να μπορεί να πάει στις γειτονίες που δεν μπορούμε. Αυτό έτσι το δίνω και το τονίζω ότι πρέπει να είναι πολύ μικρές οι διαστάσεις και θέλει μεγάλη προσοχή. Φορτηγά οχημάτα τα εκκλειονιστικά που λέτε. Αλατιέρα, είπατε, δεν θα έχει ούτε μαχαίρια. Θα έρθει άλλο κόστος ή θα υπάρχουν κόμπλε. Ωραία. Τώρα, μηχανήματα, υπάρχει καλαθοφόρο και σάρωθρο. Αυτά είναι μηχανήματα έργου. Καλά μας τα λέτε εδώ, αλλά κοιτάξτε να δείτε. Θέλω να ξέρω, προσωπικό έχουμε για να μπορέσουν όλα αυτά τα μηχανήματα της τάξης των 2.000.000.000 ευρώ να λειτουργήσουν άρτια και σωστά. Γιατί, από ότι λέτε εσείς, δεν έχουμε προσωπικό. Τώρα, ξαφνικά, βρήκατε προσωπικό τα 117 άτομα, κύριε Τσουρουκίδη. Δεν θέλω να σας προσβάλλω, αλλά θα φέρω μια αντίφαση, που ο κύριος Καλανταρίδης είπε στην αρχή, για να μπορέσει να ακούσουν οι Καβαλιότες και το Δημοτικό Συμβούλιο το πόσο ωραία είναι όλο και να μας παρουσιάσει μια ωραία εικόνα, αλλά λέει, ρε παιδιά, δυστυχώς, κοιτάξτε να δείτε, τόσα χρόνια παραδεύουμε, προσταπαθούμε, δεν έχουμε προσωπικό. Ορίστε, ρωτήστε και τον προϊστάμενο. Ένα οχτάμενο πήραμε όλο και όλο. Εμπιστεύεστε, κύριε Τσουρουκίδη, εσείς, την κυβέρνηση, ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, ότι θα έρθουν οδηγοί, θα πάρετε τα 2.000.000.000 και αν τυχόν δεν καταφέρετε, κύριε Τσουρουκίδη, να γίνουν προσλήψεις και να έρθουν οδηγοί που οπικαλεί στα τους 117, τι θα γίνει, κύριε Τσουρουκίδη, θα έχουμε 2.000.000.000 στα υπόστεδα ή θα τα οδηγάμε εμείς. Θέλω να σας πω ότι αυτά, λέω, είναι προβληματισμοί και αντιφάσεις που πέφτεται σαν διοίκηση. Όμως, κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, λέω το εξής. Δεν απαξιώνω την προσπάθειά σας, ίσα-ίσα, την τιμώ την προσπάθεια και την ανησυχία σας, αλλά έτσι όπως ήρθε το θέμα, κύριε Τσουρουκίδη, σας αδικεί. Θα μείνω μέχρι εκεί. Με ποια έννοια? Έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον εδώ, αυτό που δεν το λάβαμε μπορεί από λάθος, αλλά δεν το έχουμε, άρα πώς να μιλήσουμε και να δούμε στοιχεία, γιατί να ξέρετε, πρέπει τουλάχιστον να έχουμε από το τμήμα καθαριότητας, από το μπροστάμενο με υπογραφή εδώ, τις ανάγκες του Δήμου και συμφωνώ αν υπάρχουν, αλλά δεν το έχουμε. Είναι πρόβλημα αυτό, κύριε Τσουρουκίδη. Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε στον αέρα. Δεν κάνουμε εμείς διοίκηση, δεν ασχούμε διοίκηση εμείς σαν τη Δήμητρα Τσανάκα. Εμείς θέλουμε να δώσει στοιχεία από τις υπηρεσίες μας που δουλεύουν σωστά, για να ξέρουμε τι θα πούμε. Και δεύτερον, στο δεύτερο στάδιο, να πάει και από το τμήμα προμηθειών, να γίνει και μια επιστημονική μελέτη, ή έξοδα που γίνονται, ή οτιδήποτε γίνεται, για να ξέρουμε ότι υπάρχουν ανάγκες, υπάρχουν αυτά τα έξοδα, υπάρχουν αυτές οι καταναλόγες στα πετρέλαια, είναι ριπογόνα, να ξέρουμε ακριβώς τι μας γίνεται. Τώρα, τι να ψηφίσουμε και για ποιό λόγο να ψηφίσουμε. Είμαι αρνητικός, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Όχι. Κύριε Πρόεδρε, λίγο, γιατί αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, γιατί δεν θα ήθελα πραγματικά έτσι να πιάνει το όνομα της κ. Τσανάκας και συνέχεια να επιτίθεται. Κύριε Παπαδόπουλε, αν καταλάβατε καλά, πριν από ένα μισή μήνα βρεθήκα στις Κρινίδες. Και επειδή ασχολείστε, και νομίζετε ασχολείστε, και δεν ξέρεις τους δήμους, αλλά ψάχνετε να βρείτε πελάτες, ψηφοφόρους, αυτούς τους οποίους εμείς σας τους χαρίζουμε, αυτούς που πετάνε τα σκουπίδια στους δρόμους, αυτοί που δεν έχουμε κανένα ανακύκλωση και παράσατε από έναν χώρο πάρα πολύ ωραίο, αλλά επειδή κατεύθυναν εκεί, ίσως να τους δείξατε και να ρίξουν τα σκουπίδια. Αντί λοιπόν να φέρετε στην υπηρεσία αυτούς τους ανθρώπους, για να τους θυμωρήσει η υπηρεσία, όπως είπε προηγουμένως και ο κ. Ωσβέρος, κουρδίσατε τον άλλο τον δρόμο της φθηνής πολιτικής, θα το βγάλετε στο Facebook και να πείτε ότι ο αντιδίμαρχος Πήρε τους κάδους από εκεί. Λοιπόν, αυτή η πολιτική θα σας θυμά. Και δεν μπορείτε εσείς να μιλάτε για ανακύκλωση, αν υποστηρίζετε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτούς εμείς σας τους χαλαλίζουμε, λοιπόν, μια και δεν ήθελα να αναφερθώ στο όνομά σας, αλλά ήθελα να το καταλάβετε ότι κάνατε λάθος. Αφού λοιπόν το επαναφέρατε, αυτά να τα ακούσετε, εμείς αυτούς τους ψηφοβόρους θα τους χαρίζουμε. Και έτσι η ανακύκλωση δεν γίνεται πετώντας τα σκουπίδια στα πεζοδρόμια. Τα σκουπίδια στο Δήμο το Φιλίππον, η κάθε οικογένεια έχει το δικό της στον κάδο και είναι υποχρεωμένα να το δίνει εκεί. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ένας κάδος για τους επαγγελματίες και εκεί θα ρίχνουν οι επαγγελματίες. Όχι οι κακοί κάτοικοι των κρινίδων που δεν έχουνε μάθει να έχουνε δικό τους κάδο σκουπιδιών. Άρα υπάρχουνε και κάδοι ανακύκλωση εκεί. Αυτό ήθελα σε αναπάντηση και βέβαια έχω να σας πω ότι αν λίμονο εάν η υπηρεσία στεκότανε στους 114 και είπαμε όπως σημείωσε και ο πρώην δήμαρχος, ότι θα είναι πολύ καλή συγκυρία εάν με την αγορά αυτών των αυτοκινήτων μας εκρύουνε και πάρουμε επιτέλους 114 μονίμους υπαλλήλους. Το αναλύσαμε. Έχουν εκρυθεί. Λοιπόν, εάν τους πάρουμε είμαστε σε πολύ καλή υπέρηπτος. Τι θα κάνουμε, θα αφήσουμε την πόλη με χαλασμένα αυτοκίνητα, να έχουμε κάθε μέρα στον κύριο Κουκιά τρία απορρηματοφόρα και ένα ανατρεπόμενο αυτοκίνητο και να τρέχω κάθε μέρα πάνε έλα να δούμε πότε θα μπορέσουμε να τελειώσουμε μια εργασία. Πάλι θα τα χρησιμοποιούμε όπως χρησιμοποιούσαμε. Δεν θα τα αφήσουμε στην άκρη. Αν είναι δυνατό να αφήσουμε την πόλη μας στα παλιά αυτά αυτοκίνητα, σας πληροφορώ, τα ανατρεπόμενα είναι από την εποχή του Παμπάλε. Δεν υπάρχουν πλέον τέτοια αυτοκίνητα στην εποχή του Πάγκαλου. Σας παρακαλώ δηλαδή. Δεν είναι. Ευχαριστούμε τον κ. Τσουριγέρη και τον κ. Παπά παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, εγώ στην αντιπολιτευτική μου λογική δεν μπορώ να βάλω δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορώ δηλαδή επειδή είμαστε κοντά στο να έχουμε κάποια κυρικά φαινόμενα να έχω χιόνι στο σπίτι μου και να λέω στον Τσουρουκίδη τι έκανες, έχω χιόνι. Παράλληλα εδώ να μην έχω ψηφίσει να έχει πάρει χιονιστικό μηχάνημα και μετά να τον κατηγορώ γιατί αυτό που δεν ψήφισα εγώ δεν το έκανε. Αυτό τι εννοώ. Εννοώ ότι σαφώς στους υπενυγμούς που έκανε ο κ. Σιμιτζής. Φαντάζομαι κ. Τσουρουκίδη ότι θα πάρετε ένα πληστικό κάδον που θα πηγαίνει στην Παναγία που θα είναι προσπελάσσιμο. Που θα πηγαίνει διαφορετικά θα σας κρεμάσουμε δηλαδή δεν είναι δυνατόν να μην το έχετε σκεφτεί αυτό. Λοιπόν αφήστε με λίγο. Άρα λοιπόν λέω ότι θα το έχετε μετρήσει αυτό δηλαδή αν το κάνετε θα είναι μετά για κρέμασμα. Άρα λοιπόν δεν χρειαζόμαστε πληστικό στην Παναγία που κάθε φορά λέμε ότι βρωμάχη χρειαζόμαστε. Θα πρέπει οι ειδικοί να μετρήσουν τους δρόμους, τι χωράει, τι περνάει, τι προσπελάται, τι μπορεί να δεχτεί. Να δεχτεί το κάδο αυτά είναι θέμα των ειδικών, των μηχανικών. Δεν είναι θέμα ούτε του Τσουρουκίδη, του Παπά, ούτε του Τσανάκα αυτό. Ένα είναι αυτό. Ένα δεύτερο είναι ότι πράγματι τα μηχανήματα τα οποία έχουμε μέχρι τώρα έχουν και φθορές γιατί είναι βαριά μηχανήματα και επιπλέον έχουν και ρίπανση, προφέρουν και ρίπανση. Άρα λοιπόν επειδή θα πάρουμε κάτι για το μέλλον και δεν το πάρουμε κάτι για το παρελθόν θα πρέπει να είναι ηλεκτρικό με την έννοια ότι θα κάνει τη δουλειά μας, δηλαδή ότι θα μπορεί να κάνει τη δουλειά μας αυτό το μηχάνι. Και το τρίτο που θα διαφωνήσω με σας είναι ότι εγώ δεν συμφώνω να πάρουμε εκχιονιστικά μηχανήματα κομπλέ. Συμφωνώ να πάρουμε πολλά εξαρτήματα εκχιονισμού, ώστε όλοι οι κάτοικοι που όταν πέφτει για μια φορά χιόνι αρχίζουν να τηλέφω να μανιωδώ, ότι το δικό μου το δρόμο δεν πέρασε αλατιέρας. Θέλουμε δηλαδή πολλά, να έχουμε αρκετά εξαρτήματα τα οποία αντιμετωπίζουν μια κυρική συνθήκη που στην καβάλα σπανίζει. Αυτό είναι το δόκιμο, το ωφέλιμο, το βέλτιστο. Άρα λοιπόν δεν πάμε για εκχιονιστικά μηχανήματα, δεν είμαστε δεύτεροι, δεν έχουμε την εκνατεία οδό για να πάμε να την καθαρίσουμε ένα βαρέως τύπο μηχάνημα. Να πάρετε πολλά εξαρτήματα που μπορούν να πούν πίσω από ένα τρακτέρ, πίσω από κάποιο άλλο, να φτάσει πολλά σημεία ταυτόχρονος για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ικανοποιήσουμε τους πολίτες. Πιστρεύω ότι έχετε κάνει μελέτη γι' αυτά που λέτε. Και πράγματι διαπιστώνω ότι δεν είναι αυτά που ακούγα στα ραδιόφωνα 2,5 εκατομμύρια. Είναι πολύ λιγότερο από 2 εκατομμύρια το κόστος και στο κάτω κάτω αυτό εδώ πέρα είναι ανταποδοτικό. Είναι μέσα από τα ανταποδοτικά που κάτι τέτοιο θα γίνει. Εγώ το βλέπω σε θετική κατεύθυνση μόνο μη με διαψεύσετε ότι αυτό που λένε δηλαδή οι προηγούμενοι συνάνδελφοι, ότι όλα γίνονται στην τύχη. Μην μου πείτε αύριο το μηχάνημα δεν περνάει γιατί τελικά πάντε να κρυφτείτε όχι στις κρινίνες παραπέρα. Δεν μ' απαντήσατε πόσους οδηγούς έχετε για μηχανήματα έργου. Δεν μ' απαντήσατε κύριε Τσουρουκίδη. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά. Κύριε Παπά, εσείς λέτε ναι. Το θέμα είναι τι εννοείται. Για πέστε μου να δούμε αν ξέρετε εσείς ποιοι είναι οι οδηγοί μηχανημάτων έργου. Για πέστε μου να δούμε ποιους εννοείται. Γιατί αν εννοείται για τη συγκεκριμένη, γιατί ξέρω από πού έρχεται η ερώτηση αυτή που κάνετε, αν εννοείται για τους οδηγούς, το σαρόθρονο αλλάζει. Για πέστε μου τι εννοείται, σας παρακάλω. Για πέστε μου τι εννοείται, όταν κάνετε μια ερώτηση, τι εννοείται, πατήσετε. Σε τι να ανέβει, σε σάροθρο, σε μπολτόζα, έτσι, έτσι πες το τέσσερι. Κύριε Βέρος, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Δεν είναι μηχανήματα ακριβώς έργου, είναι ειδικής κατηγορίας. Κύριε Βέρο, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, στο ερώτημα αν θα πρέπει ο δήμος να ανανεώνει τα οχήματα αλλά και τα μηχανήματα έργου. Εμείς λέμε ναι, πρώτον για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των πολιτών και δεύτερον γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα παρέχουμε και καλύτερες υπηρεσίες απέναντι στους πολίτες και κυρίως υπηρεσίες ανταποδοτικές. Όμως δεν σας το κρύβω ότι προβληματιζόμαστε και μας κάνει και εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο έρχεται το συγκεκριμένο θέμα. Πίστευα ότι όταν ενημερώθηκα μετά την αποχώρησή μας στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και με την ενημέρωση ότι αποσύρθηκε το θέμα, ότι την επόμενη φορά όταν και φόσον θα έρχονταν θα δινόταν η δυνατότητα σε όλους μας να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει. Και τι σημαίνει αυτό πολύ απλά. Υπάρχει μια οικονομοτεχνική μελέτη να θυμίσω στους παλαιότερους και να θυμίσουμε τη δύναμη μας, υπερησιακό παράγοντα, τον κ. Δεσόπουλο, ο οποίος όποτε χρειάστηκε ο Δήμος με τις προηγούμενες διοίκησες. Εγώ θυμάμαι, διότι δεν ήμουν πιο μπροστά, επί ρυφηλίδη, επί συμμητζή, πάντοτε το όποιο έτοιμα προσέγκριση αγοράς οχυμάτων ή μηχανημάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο συνοδευόταν με μια τέτοιου είδους μελέτη. Όπου χαρακτηριστικά στη μελέτη αυτή αναλυτικά αναφερόταν τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες, τα οφέλη αυτών που θέλουμε να αγοράσουμε, αλλά και ταυτόχρονα το κυριότερο γιατί θέλουμε να τα αγοράσουμε και ποια από αυτά τα οχύματα και μηχανήματα αντικαθιστούμε και για ποιους λόγους. Σήμερα έρχεστε και μας λέτε ότι ξέρετε έχουμε ανάγκη αυτά. Όμως κάποιος μπορούσε να σας πει ότι κοιτάξτε γιατί να αλλάξουμε κάποια απορρηματοφόρατα, τα οποία δεν έχουν κλείσει δεκαετία. Το να μας λέτε εσείς ότι βαρεθήκαμε, το εσείς ενώ, κύριε Αντιδήμαρχε εσάς και τη Διοίκηση, να μας λέτε ότι ξέρετε ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα για συντήρηση. Αυτό μπορεί κάποιος, οποιοσδήποτε από εμάς, να πει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που φταίνουν για αυτό. Το ότι δηλαδή, τα αυτοκίνητα δεν είναι χρεωμένα σε οδηγούς και κάθε μέρα αλλάζουμε οδηγούς. Καλά μη γελάτε κύριε Τσουρουκίδη, εντάξει αφήστε το τώρα. Εντάξει ο Αντιδήμαρχος τώρα, καλά μη νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα, αφήστε λίγο. Ακούστε πρώτα, μετά πείτε ότι θέλετε κάτι κριτική. Λοιπόν, όμως με κάνει και το εξής εντύπωση. Μα καλά το αποσύρατε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί απ' ό,τι έμαθα. Πέστε μου αν κάνω λάθος. Το αποσύρατε γιατί έλειπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Νομίζω ότι αυτός ήταν ο λόγος που αποσύρθηκε. Και το επαναφέρετε. Όμως τώρα στην επαναφορά, βλέπω ότι είναι ένα μηχάνημα μίον. Αυτό δηλαδή, τον κατσικοπόδαρο, με αξία 660.000. Και ρωτάω εγώ τώρα, εάν ήταν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο κύριος Αντιδήμαρχος, θα περνούσαμε τον κατσικοπόδαρο. Υποθέσεις, δεν κάνω καθόλου υποθέσεις. Όχι, δεν κάνω καθόλου υποθέσεις. Όχι, όχι, δεν θα το περνούσαμε. Καλά, καλά πρόεδρε εντάξει. Λοιπόν, απαντήστε μου μετά. Ακούστε λίγο. Τέτοιου είδους εισηγήσεις είναι για τον Κάλαθο να χρήστουν. Πολύ απλά σας το λέω. Εντάξει, λοιπόν, μπείτε λίγο στα πρακτικά, ψάξτε λίγο τα πρακτικά των προηγούμενων διοικίσεων και να σας πω και κάτι. Εισήγησε αυτή από το Γραφείο Προμηθειών βάσει ποιον στοιχείον έγινε. Το Γραφείο Προμηθειών έκανε την έρευνα. Όχι, εγώ ρωτάω. Να μου πείτε. Διότι εγώ περιμένω να μου πείτε ότι ο υπεύθυνος ο προϊστάμενος υπεύθυνει κάτω στη συντήρηση και αυτοί που ξέρουν τα οχήματα. Πάρχει ένας υπεύθυνος εκεί κάτω. Κάποιος αναπληρώνει τον κύριο Δουσόπουλο. Α, θυμάμαι καλά λέγεται κύριος Χώης αυτή τη στιγμή. Έχει κάποια εισήγηση. Εγώ δεν ακούστηκε τίποτα από μένα. Ποιος τοποθέτησε τον κύριο Χώη, Βέρος, συμπαράδαξη πολιτών. Τώρα μη με κάνετε να πω κι άλλα. Η διοίκηση τον τοποθέτησε και η δήμαρχος. Λοιπόν, πάμε παρακάτω τώρα. Μη μας ζητάτε σήμερα να αναλάβουμε μια ευθύνη τεράστια. Λοιπόν, το ποσό δεν είναι αμεληπταίο. Μπορεί να ήταν δύο πόσο ήτανε. Δύο τετρακόσα κατέβηκε στο ένα οχτακόσα. Ένα εφτακόσα πενήντα δεν ξέρω πόσο. Λοιπόν, ακούστε λίγο μη βιάζεστε. Έχετε μπροστά σας. Η εκλογή στο εννιά είναι. Ελάτε αρχές του χρόνου με μια εισήγηση σωστή. Με μια οικονομοτεχνική μελέτη. Και εδώ είμαστε, εμείς θα πούμε ναι. Όπως είπαμε και τότε, ναι. Όπως είπαμε και τότε, ναι. Και επί εποχής ερυφυλήρη με 500.000 ευρώ δάνειο. Τα λέω καλά. Εκατομμύρια. Εκατομμύρια, ναι. Τι είπα, χιλιάδες ευρώ. Εκατομμύρια, ναι. Και επί εποχής διοίκηση μητζή. Όσες φορές χρειάστηκε για την όποια αγορά μηχανημάτων. Εννοείται ότι είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστώ με τον κύριο Βέρο. Κύριος Ποτόλιος, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάρεφοι. Σίγουρα θα ήταν χρήσιμο να έχουμε αυτή τη μελέτη. Όπου μας είπε ότι υπάρχει ο κύριος αντιδήμαρχος. Στην οποία φαντάζουμε να λέει. Εγώ θα το δω αύριο μεθαύριο. Να λέει ότι τόσα οχήματα έχουμε. Τότε τα αγοράσαμε. Τόσα χιλιόμετρα κλπ. Και μέσα από αυτή τη μελέτη προκύπτει αυτή η αντικατάσταση. Ωστόσο όμως το ζήτημα δεν είναι εκεί αγαπητοί συνάρεφοι. Και φυσικά και στην προκειμένη περίπτωση πάλι έχουμε αυτή τη συνηθισμένη διαφοροποίηση που γίνεται από τις αντιπολιτιβόμενες παρατάξεις. Οι οποίες προσπερνάνε το κύριο και μένουν σε επιμέρους ζητήματα. Και ποιο είναι το κύριο αγαπητοί συνάρεφοι. Αυτό που κτίζεται σαν διοίκηση εσείς εδώ στο Δήμο σταθερά και μεθοδικά τη διαχείριση των απορριμάτων την οποία την κάνετε στα πλαίσια του νέου ΕΖΔΑ και του ΠΕΖΔΑ τα οποία έχουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και φιλοσοφία. Πώς δηλαδή η διαχείριση των απορριμάτων θα γίνει με επιχειρηματικά κριτήρια είτε με το Δήμο είτε χωρίς το Δήμο είτε με ιδιώτες ή ιδιώτες και Δήμος μαζί. Δεν έχει κανιά σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι την ύφη θα την πληρώσουν πάλι οι δημότες και εδώ συμφωνείται όλοι. Προσπερνάτε το ανταποδοτικότητα, προσπερνάτε τα ανταποδοτικά που σημαίνει θα τα πληρώσουν αυτά οι καβαλιώτες για να έχουν καθαριότητα. Ενώ έχουν πληρώσει του κόσμου το χρήμα σε φόρους άμεσους και έμοζους και όλα αυτά που πληρώνε μόνο αυτά τα χρόνια και πρέπει λοιπόν να έχουμε τη διαχείριση των απορριμάτων, να ξαναπληρώσουμε για να διαχειριστούν αυτά τα απορρίματα η ιδιώτηση και ο Δήμος στη λογική αυτή του κέρδους. Πάνω σε αυτό καμία αντίρρηση, καμία αντιδικία και η συζήτηση γίνεται στα επιμέρους. Και εδώ πάλι και εσείς αναφωνώντας για τη μεγάλη επιτυχία και το μεγάλο επιτυχημένο Δήμορχο Θανασιάδη, ο οποίος μας φόρτωσε προκειμένου να γίνει το αποχαιρετικό με δάνειο το οποίο θα πληρώνουμε μέχρι το 2021. Αυχαριστώ πολύ τη μεγαλωσύνη και εκείνου και τη δική σας, που με δικά μας χρήματα θα έχουμε καθαρή πόλη, θα έχουμε αποχαίρευση και λοιπά. Θα πρέπει να σας ευχαριστούμε και από πάνω δηλαδή για τη χάρη που μας κάνετε. Σε αυτή τη λογική λοιπόν εμείς αντιδρούμε και δεν ψηφίζουμε την πρόταση αυτή για την αγορά των αυτοκινήτων αυτών και όχι φυσικά ότι δεν χρειάζεται να αγοραστούν. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Ναι κ. Μαυρίδη παρακαλώ. Φαίνεται καμιά φορά σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και τα ευχάριστα τα οποία κομίζει η Δημοτική Αρχή και ξέρετε δεν είμαι από αυτούς που όταν είναι κάτι το αρνητικό θα το πω. Έχω μια έσταση το λέω. Αλλά σε συγκεκριμένη περίπτωση και ξέροντας όπως το είχε πει και προηγουμένως αν θυμάμαι καλό καιρός παπάς, το ανάγλυφο της πόλεως μας, τα αυτοκίνητα της καθαριότητας και γενικά εκεί επάνω έχουν τεράστιες ζημιές και προκαλούν και ζημιές και στους πολίτες λόγω των στενοπών και τα λοιπά που υπάρχουν και πάμε και στα δικαστήριες και λένε κύριε αντιδήμαρχε και σε λίγο θα μας τραβάνε και τις λακούβες. Λοιπόν τώρα έρχεται η διοίκηση βγάζει ένα κοντίλο της τάξης των 1.800 το οποίο πιστεύω ότι με τον διαγωνισμό που θα γίνει θα κατεβεί και άλλο. Είναι απλάντα αποδειτικά τέλη. Δεν ήταν η εποχή που δεν είχαμε χρήματα και δανειστήκαμε και ανανεώσαμε τότε θυμάμαι το στόλο με 27 καινουργοί μηχανήματα και οχήματα αλλά το ποσό ήταν αρκετά σημαντικό για τα δεδομένα εκείνα 500 εκατομμύρια δραχμεθ, κάπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα λοιπόν η διοίκηση πολύ καλά κάνει και φέρνει εδώ πέρα ασχέτως αν υπάρχει, δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη δεν νομίζω ότι είναι και στα κουτούρου, καθίσανε, το συζητήσαμε που εγώ πιστεύω ότι υπάρχει. Ότι δεν υπάρχει στον φάκελο είναι αυτή η άλλη ιστορία, αλλά και καλό θα ήταν να υπάρχει. Πάντως δεν θα έγινε έτσι στο ασκόρπια που λένε. Πολύ καλώς κάνει. Εγώ έχω μια έσταση στο εξής έσταση, κύριε αντιρίμαρκια. Γιατί περιμένουμε να φτάσει ο στόλος σε ένα σημείο κατάρρευσης και να λέμε βγάζουμε 1,5, 1, 802 και δεν τα ανανεώνουμε αυτόν τον στόλο κατέτος. Εδώ έχω έτσι μια, όχι πώς να το πω έσταση, μια άποψη που λέω ότι ξέρεις κύριε κάθε χρόνο, γιατί αυτά όλα μαζί δεν είναι νομίζω παθαίνουν ζημιές, τέλουν σε αχρηστία, είναι πώς τα λέγαν στον στρατοτώ, έχει και μια ορολογία. Λοιπόν, όχι, ο κύριος... Συνάρχως μπορεί να μας το πει. Λοιπόν, εκεί έχω, γιατί δηλαδή να μην έρχεται κάθε χρόνο και να βγάζουμε 200-300.000 θα αγοράζουμε ένα, δύο, και έρχονται μαζωμένα. Και βλέπετε ότι όλα τα χρήματα σχεδόν που είναι από τα ανταποδοτικά, θα φύγουν. Δεν θα έχουμε αποθεματικό, θα συγκεντρώσουμε πάλι βέβαια. Κατά τα άλλα, νομίζω πολύ καλά κάνει η διοίκηση, σωστά το φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέλει ο στόλος μας ανανέωση και θα το ψηφίσω και θα το ψηφίσω με τα δυό μου χέρια. Ευχαριστώ, κύριε Μαυρίδη. Επομένως, κατά πλειοψηφία, εγκρίνεται... Α, συγγνώμη, συγχωρείτε. Αντιδήμαρχε, μία ερώτηση δεν έκανα εχθές, αμέλησα. Και είναι καθαρά τεχνικό πρόβλημα, θέμα, ερώτηση, απορία. Αυτές οι βαρέλες που λέτε. Πιστεύω ότι θα μπορούν τα απορήματα να πηγαίνουν στη ΜΕΑ, δεν θα υπάρχει πρόβλημα, επειδή δεν είναι πρέσες και είναι βαρέλες. Είπατε σήμερα ότι είναι παλαιότερης τεχνολογίας. Θα μπορούν να πηγαίνουν στη ΜΕΑ πρώτα τα απορήματα ή επειδή είναι βαρέλες θα πρέπει να πηγαίνουν στοχητά. Αυτό θέλω να ξέρω μόνο. Δεν το σκέφτηκα εχθές που κάναμε ομάδα. Είναι καθαρά τεχνικό θέμα και δεν το γνωρίζω. Δεν αλλάζει τίποτε. Όπως πάνε οι άλλες σιβαρέλες θα πάνε και αυτοί. Το έκρυμμα στο ίδιο δεν υπάρχει κάπρο. Όχι, όχι, αφού έχουμε αυτές που λειτουργούσαν όταν εννοούσα παλαιό, γιατί τώρα ξέρετε πολύ καλά ότι οι πρέσες έχουν περισσότερα χρήματα συντήρηση, δεν έχουμε εδώ τέτοια συνεργία και αναγκαζόμαστε να φύγουμε στη Θεσσαλονίκη. Οπότε όλα αυτά είναι κόστι. Σίγουρα αν ήμουνα στη Θεσσαλονίκη και ήτανε θα προτείναμε το πιο σύγχρονο. Άσχετα εάν υπήρχε η αντίδραση αθελετικά από τους υπαλλήδους. Αυτό όμως που έγινε με τη συζήτηση είναι ότι αυτά τα μηχανήματα για την πόλη μας είναι καλύτερα, αυτά δουλεύουμε και αυτό που με ενδιέφερε εμένα και τη διοίκηση, ήτανε η καλύτερη, η πιο εύκολη συντήρηση σε συνεργία που έχουμε στην πόλη μας. Ευχαριστώ. Με καλύψατε, ευχαριστώ. Ήθελα επίσης να ξέρω και δεύτερο να σας ρωτήσω, τι τον ας παίρνει η βαρέλα και τι τον ας παίρνει η πρέσσα. Όλα αυτά είναι ανάλογα το τι ζητές ενάγκη. Συγκεκριμένη περίπτωση είναι οχτάτωνα. Τα τρία που ζητάμε είναι οχτάτωνα. Ας ζητούσα παραπάνω πιο μικρά θα μπορούσαν να έχει γίνει ανάλογα με το τι θα ζητούσα. Επομένως, κατά πλειοψηφία εγκρίνεται η διενέργεια της προμήθειας οχυμάτων και μηχανημάτων έργου για τις ανάγκες του δημότητας καθαριότητας του Δήμου Καβάλα. Στο υπαρρυθμό 6 η θέμα. Έγκριση της με αριθμό... Α, συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Ορισμός Επιτροπής Εξέτασης Βλαβώνα Πονωτέρα Βία Έργα Προστασίας και Διαμόρφωσης Ακτής Ραψάνης Από Ανοτέρου Βία... Από Ανοτέρου Βία... Σε διευκρινιστικά είναι η Επιτροπή και με βάση το άρθρο που αναφέρει εκεί του νόμου ελέγχει και αποφαίνεται για την Ανοτέρου Βία ή μη του Ολθέμοντος και την Υφθήνη του Αναδόχου. Αναφέρεται στο άρθρο που αναφέρει του νόμου λέει αυτό ακριβώς. Τώρα δεν έχει διατυπωθεί ο τίτλος διαφορετικά. Στο κείμενο αναφέρεται Ανοτέρου Βία ή μη. Κύριε Σιμιτζή. Ναι. Κύριε Παπαδόπουλε. Ναι. Κύριε Παπά. Κύριε Βέρο. Ναι. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια δεν κατάλαβα και από αυτό που διάβασα το πρώτο που μου ήρθε να πω ήταν εκεί που μας χρουστούσαν μας πήραν και το βόδι. Δηλαδή ζητάει ο εργολάβος για αυτή τη δουλειά εκεί πέρα να του δώσουμε κάτι της γιατί έπαθε ζημιά. Ο εργολάβος δείτε αυτό τι θε να μας πληρώσει. Εμείς θα ελέγξουμε την βλάβη και θα αποφαμθούμε με αναλόγωση. Η Επιτροπή αυτή θα κάνει αυτό ακριβώς δηλαδή. Επειδή πώς διατυπώ δεν καταλαβαίνω εγώ είμαι αρνητικός το να του δοθεί έστω και μια δεκάρα. Όχι τώρα μιλάμε για τη σύσταση της Επιτροπής που θα διαπιστώσει τις βλάβες. Είναι η σύσταση της Επιτροπής γι' αυτήν μιλάμε τώρα. Θα διερευνήσει η Επιτροπή το θέμα των βλαβών. Όχι ούτε καν να διερευνήσει να μην μπει σε αυτή τη διαδικασία να το απορρίψει. Λέω όχι λοιπόν. Το βλέπετε από νόμο κύριε Ποτόλια. Το βλέπετε από το νόμο. Λοιπόν εντάξει. Καταπλή ψηφία. Στο υπαρρυθμό 6. Έγκριση της με αριθμό 414 του 17 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου Δημοφαίλεια που αφορά την έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 και το ετήσιο πρόγραμμα δράσεις. Κυρία Ιωσήφιδο παρακαλώ. Ναι. Αγαπητοί συνάδελφοι έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να συστήσω τη δημοφέλεια. Λοιπόν η δημοφέλεια συνάδελφοι είναι κοινοφελής επιχείρηση. Ο σκοπός της δεν είναι επενδυτικός όπως είχα πει και προηγουμένως. Η δε δράση της είναι δυναμική και χαιρόμαστε βέβαια μέσα στη δημοφέλεια πέρα από το ότι καταφέρνουμε και υλοποιούμε ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα. Αντίστοιχες επιχειρήσεις και δήμοι μας τηλεφωνούν από όλη την Ελλάδα προκειμένου να τους μεταφέρουμε τεχνογνωσία σε πολλά θέματα. Το πιο πρόσφατο αυτή τη στιγμή που μπορώ να σας πω είναι για το Πανεπιστήμιο Παιδιών. Μια δράση που πραγματικά μας τηλεφωνούν προκειμένου να τους μεταφέρουμε τεχνογνωσία το πώς υλοποιείται το Πανεπιστήμιο Παιδιών. Πώς καταφέρνουμε να μεταφέρουμε αυτή την τεχνογνωσία παίζοντας στην ουσία τα παιδιά να τους μεταφέρουμε γνώσεις πανεπιστημιακού επιπέδου. Σε σημείο βέβαια που αυτή τη στιγμή έχουμε αναθέσει και σε αντίστοιχο σύμβουλο να κατοχυρώσει και την ονομασία Πανεπιστήμιο Παιδιών. Ο προϋπολογισμός επιχείρησης είναι 7,5 εκατομμύρια. Αυτό γιατί το τονίζω, το τονίζω, διότι η δημοφέλη δεν είναι μία επιχείρηση με προϋπολογισμό 200, 300 ή 500 χιλιάρικα. Είναι 7,5 εκατομμύρια. Γι' αυτό σε καμία περίπτωση το 1,5 εκατομμύριο που δίνει, που επιχωρηγεί ο δήμος στη δημοφέλεια, δεν θα πρέπει να σας φαίνεται μεγάλο. Όχι μόνο δεν πρέπει να σας φαίνεται μεγάλο, αλλά αντίστοιχα το δυναμικό της επιχείρησης με το προσωπικό που υπάρχει, το ότι καταφέρνει και υλοποιεί το δυναμικό προϋπολογισμό της δημοφέλειας με όλες τις δράσεις, θα πρέπει να του δίνουμε και συγχαρητήρια. Και χαίρομαι πολύ που έχετε το προϋπολογισμό σήμερα στα χέρια σας, γιατί πραγματικά μπορείτε να δείτε από όλους τους κωδικούς έσοδα και έξοδα της επιχείρησης. Τα έσοδα της επιχείρησης καλύπτουν ίσα-ίσα ούτε το προσωπικό της επιχείρησης. Το δε προσωπικό της επιχείρησης, για να το συνδέσουμε και με την προηγούμενη τοποθέτησή μου, είναι όλο και όλο 36 μόνιμοι υπάλληλοι, 10 εξωτερικοί συνεργάτες, και από εκεί και πέρα, για να φτάσουμε μέχρι τα 110 άτομα που βγαίνει η μισθοδοσία με τις εργασιακές τους φορές, είναι 8 μήνα, 6 άτομα που είναι στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ, άτομα τα οποία είναι με προγράμματα τρία συν ένα των ατόμων με αναπηρία, και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι δύο μήνα που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το προγραμματισμό μας. Θα μου επιτρέψει να ξεκινήσω ότι η Δημοφέλεια υλοποιεί και τον τουρισμό. Δηλαδή, στην προηγούμενη συνεδρίαση, και θα μου επιτρέψει να το πω αυτό, γιατί στην προηγούμενη συνεδρίαση που ψηφίσαμε το σχέδιο τουριστικής επιτροπής, έτυχε η περισσότερη δυναμική της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει από εκείνη τη συνεδρίαση, υλοποιούμε λοιπόν και τον τουρισμό. Το πρόγραμμα του τουρισμού είναι προϋπολογιστικά περίπου στα 300-350.000 ευρώ. Άρα αυτό το ποσό θα πρέπει να το υπολογίσετε επιπλέον των αναγκών που έχει η επιχείρηση για να καλύψει τις δικές σας δαπάνες. Και για να δούμε όμως τι είναι τουρισμός, γιατί αυτό θα το συνδέσω και με τοποθέτης αντιπολίτευσης στο προϋπολογισμό του Δήμου, ότι τι κάνει ο Δήμος για ανάγκες εργασίας και για ανέργους. Στην απόφαση της τουριστικής επιτροπής αναφέρεται μέσα ότι το 2017 υπάρχει 12%, σύμφωνα με στοιχεία που μας έχουν δώσει οι ξενοδόχοι, 12% αύξηση στον τουρισμό και επιπλέον, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε από τα 40 Airbnb που ήταν το 2014, 890 Airbnb. Ξέρετε αυτό τι σημαίνει με τον αριθμό κλινών που έχουν αυτά τα Airbnb? Τουλάχιστον 3.000 κλίνες επιπλέον από τις 2.000 κλίνες που έχουν τα ξενοδοχεία. Ξέρετε αυτό τι σημαίνει? Ότι αμέσως-αμέσως 890 συνδημότες μας το 2017 βρήκαν επιπλέον τρόπο εισοδήματος. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, δεν είναι οι 890 συνδημότες μας. Είναι ότι ο αριθμός των τουριστών που έρχονται, για να αντιληφθείτε ότι οι 2.000 κλίνες στην ουσία έχουν διπλασιαστεί. Δηλαδή ο τουρισμός φέρνει έσοδα, γιατί λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος. Για αυτό τον λόγο δεν πολεμάμε. Δηλαδή τι περιμένουμε ο δήμος, να κάνει αύριο μια βιοτεχνία και να δουλέψουνε εργαζόμενοι. Όχι βέβαια. Ο τουρισμός λοιπόν, πέρα από τα χρήματα που αφήνουνε στους ξενοδόχους, γιατί εμείς δεν είμαστε τύλων των ξενοδόχων, δεν τρέχουμε για να δουλεύουν μόνο οι ξενοδόχοι. Δουλεύουμε για να έρχονται περισσότεροι τουρίστες. Οι οποίοι περισσότεροι τουρίστες θα αφήσουν βέβαια τα χρήματα στα ξενοδοχεία για τη διαμονή. Θα ψωνίσουν από τα μαγαζιά, θα πιούν τον καφέ τους, θα πάρουν το φαγητό τους, θα μπουν στα υπορικά καταστήματα. Και για εμάς, η μεγαλύτερη ικανοποίηση αυτή τη στιγμή είναι ότι βλέπουμε ότι συνεχώς ένα ένα από τα μαγαζιά γεννιώνται στη περιοχή της Καβάλλας. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε άλλη εικόνα αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Καβάλλας. Ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό είναι ο τουρισμός. Και βέβαια, στο πρόγραμμά μας, προσπαθούμε μέσα από την επιχείρηση το δυναμικό πρόγραμμα το φετινό του τουρισμού, εφόσον βρούμε τον τρόπο υλοποίησης και πιστεύω είμαι σίγουρη η υπηρεσία θα το βρει, να το αναθέσουμε μέσω διεθνούς διαγωνισμού, την υλοποίηση του σχεδίου τουριστικής προβολής για το 2018, έτσι ώστε ξέρετε για ποιο λόγο περισσότερο, για να εξοικονομήσουμε και ανθρώπινους πόρους μέσα στη δημοφέλεια, στο προσωπικό της δημοφέλειας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το αναπτυξιακό και επενδυτικό μας ρόλο με έμφαση στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από ευρωπαϊκούς πόρους. Στη συνέχεια, επενδυτικό σχέδιο, πυλοθεραπευτήριο, επενδυτικό σχέδιο με το πυλοθεραπευτήριο, έχουμε τελειώσει τις μελέτες, άρα πιστεύουμε και προστοκούμε ότι μέσα στο 2018 θα μπορέσουμε πραγματικά να εντάξουμε το επενδυτικό σχέδιο στην τελική φάση, γιατί έχει γίνει η προέγκριση, στην όχε, και στη δημοπράτησή του. Και αυτή τη στιγμή μάλιστα, με τη διαχειριστική αρχή, συζητάμε ακόμα και την επόμενη φάση, που αφορά τον εξοπλισμό και τον σχεδιασμό του μάρκετινγκ του νέου πλέον πυλοθεραπευτήριου. Ακίνητη περιουσία. Έχουμε καταφέρει να τελειώσουμε την καταγραφή της περιουσίας της επιχείρησης και προχωράμε στην επόμενη φάση, στην υλοποίηση μελέτης αξιοποίησης. Και θα μου επιτρέψετε να πω και αν μετά σε ερώτηση θέλετε να σας εξειδικεύσω, θα μπορέσω να σας το εξειδικεύσω. Παρά, λοιπόν, τα λάθη προηγούμενων διοικίσεων σε σχέση με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της δημοφέλεια. Αν υπάρχουν ερώτησες πάνω σε αυτό, θα σας το αναφέρω. Δημοτική αγορά. Τι να αναφέρω. Με το νέο σύστημα χώρων στάθμευσης που θα ξεκινήσει μέσα στο 2018 να υλοποιείται το πρόγραμμα, έχοντας ως σκοπό να συνδέσουμε τις επιχειρήσεις που λειτουργούν μέσα στην επιχείρηση με τη γαστρονομική ταυτότητα και τον πρωτεγενή τομέα της επιχειρήσεως της περιοχής μας, έτσι ώστε η δημοτική αγορά, η οποία αποτελεί άλλωστε και την κύρια πηγή εισόδων της δημοφέλεια, να ξαναποκτήσει την έλθεση και να προσελκύσει το αγορωστικό κοινό. Προκηρήσουμε το έργο σχέδιο marketing της πόλης που αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό για το δύο μας, καθώς αφορά τις δυνατότητες ανάπτυξης τους, το νέο Braden, καθώς και την υλοποίηση του τοπικού συμφώνου ποιότητας, καθώς επίσης, λέω τώρα αναγκαστικά γρήγορα για εξοικονόμηση χρόνου, προκηρήσουμε το έργο Φρούριο 2020, το οποίο θα αναβαθμίσει την εμπειρία του επισκέπτη και θα καταστήσει μαζί με τα υπόλοιπα έργα πρόσβασης και εξοποιήσεις των ήδη υπαρχών των πόρων στο Φρούριο ως κορυφαίο αξιοθέατο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όπως επίσης, προκηρήσουμε επίσης το έργο Άιλι Πόρι, όλα αυτά είναι έργα τα οποία μπήκανε μέσα στο ΒΑΑ. Σημαίνει δηλαδή έργα, έσοδα, έξοδα αντίστοιχα, γιατί θα είναι έργα χρηματοδοτούμενα. Έχει μπει μέσα μελέτη, θα το είδατε φαντάζομαι όσοι διαβάσατε το προϋπολογισμό, έχει μπει μελέτη για το νέο κλειστό κολυμπητήριο που είναι όραμα της διήγησης. Η μελέτη λοιπόν, ένα μέρος της μελέτης, σε συνεργασία βέβαια με το Δήμο, γιατί δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε μόνοι μας, θα ξεκινήσει στο κλειστό γυμναστήριο, ναι, συγγνώμη, θα ξεκινήσει στη νέα χρονιά. Αντίστοιχα, προχωράμε και σε μελέτη βιωσιμότητας για την ακτοπουλεική σύνδεση που είχαμε πει σε προηγούμενο στάδιο, περιγευτική σύνδεση Καβάλα-Γιουόρους και στην αγορά τους σκάφους, εφόσον βέβαια προηγηθεί η μελέτη, γιατί είδατε στους κωδικούς, έχουμε βάλει και μελέτη αλλά αντίστοιχα και αγορά, εφόσον η μελέτη, έχει γίνει βέβαια η προεργασία, αλλά εφόσον η μελέτη μας δείξει ότι αντίστοιχα η μελέτη σκοπιμότητας βιωσιμότητας, ότι θα προχωρήσουμε επομένως και στο επόμενο βήμα. Προχωράμε στην ανακέννηση του τουριστικού περιπτέρου και στην ολοκλήρωση και προκήρυξη της δημιουργίας του ίν φωκιός. Πραγματικά αυτό το ίν φωκιός το έχουμε δει στο Δήμο Ιρακλίου, το πόσο έχει αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του τουριστικού περιπτέρου, το οποίο και αυτό το έχουμε εντάξει μέσα στο ΒΑΑ για τον τουρισμό σας είπα, στο θέμα του πολιτισμού, για να δούμε τέλος πάντων για αυτές τις εκδηλώσεις για τις οποίες ακούμε και όλα αυτά που ακούμε. Οι εκδηλώσεις λοιπόν, πέρα από αυτό που προσφέρουν στους συντημότες μας, αντίστοιχα βοηθούν και την ανάπτυξη του τουρισμού. Αν καθίσετε και κάνετε ένα πολλαπλασιασμό με τα ποσοστά, μάλλον που σας είπα, αύξησης στις ξενοδοχιακές κλίνες, αλλά και στα Airbnb, πέρα από το άμεσο όφελος που έχει ο δήμος εισπράττοντας το τέλος, το αντίστοιχο τέλος του μισότα εκατό, δηλαδή όσο περισσότερο δουλεύουν τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία, αντίστοιχα υπάρχει επιπλέον άμεσο έσοδο για το δήμο μισότα εκατό, αντίστοιχα όμως, αν το υπολογίσετε με τα Airbnb, υπάρχει πάνω από 150%, έχει 12% αύξηση, πάνω από 150% αύξηση, στον τουρισμό στην Καβάλα. Πολιτισμός λοιπόν, γιατί αυτό συνδέεται και με τον τουρισμό. Στον τομέα λοιπόν του πολιτισμού η επιχείρηση αναβαθμίζει την παρουσία της στα πολιτιστικά δρόμενα της πόλης, φιλοδοξώντας με τον τρόπο αυτό να καταστεί ο μεγαλύτερος πάροχος πολιτιστικού έργου στην Ανατολική Μακεδονία ο Δκεθράκη. Γιατί φυσικά, κύριε Παπά, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να είμαστε ουραγώσιοι σε Αλεξανδρούπολη, σίσα-ίσα. Εμένα θα με βρείτε να διαφωνώ πάνω σε αυτό, γιατί εγώ θεωρώ ότι η Καβάλα είναι η πρώτη πόλη στην Ανατολική Μακεδονία ο Δκεθράκη, και οι υπόλοιποι μας ακολουθούν, και είμαι σίγουρη ότι κι εσείς αυτό πιστεύετε. Το βίντεο της Καριόκας είδα, εξέισε εσείς τώρα. Ποια βίντεο? Το βίντεο της Καριόκας. Ποιο εννοείτε, ποιο είναι, ποια Καριόκα. Δεν το ξέρω, δεν απαντώ για κάτι που δεν γνωρίζω. Λοιπόν, λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω. Λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία. Λοιπόν, εννοεί το βίντεο της Περιφέρειας, κύριε Ιωσουβίδο. Συγγνώμη, δεν ήξερα ότι έχει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Συγγνώμη, λοιπόν, αλλά για το συγκεκριμένο βίντεο έχω τοποθετηθεί και μάλιστα σας είχα πει, ότι πριν... Συγγνώμη, αλλά λοιπόν, για να το ολοκληρώσω. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει. Πριν να προβληθεί το οποιοδήποτε βίντεο, σας είχα πει και έγγραφα και η λογαγραφία που είχα στείλει στην περιφέρεια για τον λόγο αυτό. Λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η επιχείρηση σε δύο πολιτιστικούς θεσμούς που διοργανώνει, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί σε πανελλήνια σεμβέλειας και οι οποίοι πρόκειται να αποκτήσουν σημείο αναφοράς για την Καβάλα, φυσικά να φέρομαι, εννοείται, στον Κοσμόπολης και φυσικά και στο Πανεπιστήμιο Παιδιών για τα οποία σας είπα πριν, για τα οποία δεν σας κρύβω ότι λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει θα αναζητηθούν και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Στη συνέχεια φυσικά την ανάδειξη, τελειώνω, τελειώνω ο Πρόεδρε, την ανάδειξη της περιοχής των Φιλίππων και για το λόγο αυτό άλλωστε, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι για τους Φιλίππους το πρώτο λόγο τον έχει αρχαιολογία, παρ' όλα αυτά όμως χρηματοδοτούμε και έχουμε την εποπτεία του επενδυτικού σχεδίου εφόσον γίνει η μελέτη του οψόμεθα εις Φιλίππους, πέρα από τα λευκώματα και αυτά που θα εκδοθούνε. Στον τομέα του αθλητισμού, τι να πω τώρα για μίνι μπάσκετ, μίνι ποδόσφαιρο, αυτά τα ξέρετε, το επιπλέον όμως το εργασιακό πρωτάθυμα που υλοποιεί ο δήμος και η δημοφέλεια με επιτυχία. Μουσείο καπνού. Δεν θέλω δηλαδή τώρα να μην αφήσω κάτι και μετά μου πείτε, καλά αυτό γιατί το αφήσατε. Μουσείο καπνού. Έχουμε προμελέτη, περιμένουμε την τελική μελέτη, με σκοπό όμως να βρούμε το κατάλληλο επενδυτικό εργαλείο για ένταξη σε ΕΣΠΑ και βέβαια τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο πιο ευαίσθητο τομέμα της δημοφέλεια που δεν είναι άλλο από το ΚΔΑΠ. Θα ήθελα λοιπόν να σας μεταφέρω ότι η επιχείρησή μας θα συμμετέχει στη διοργάνωση από 3 έως 7 Αυγούστου του 2018 στην Ολλανδία σε Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλημάτων Παιχνιδιών, στο οποίο η επιχείρηση έχει αποφασίσει στη συγκεκριμένη αποστολή να συμμετέχει το ΚΔΑΠ με τους συνοδούς τους, ώστε εκτός των άλλων να παρουσιάσουμε το θεραπευτικό ρόλο των παραδοσιακών παιχνιδιών της χώρας μας. Θέλω δε να σας πω το εξής, ότι πριν από ένα μήνα περίπου που συμμετείχανε στελέχοι της δημοφέλειας στις Βρυξέλλες, τους δείξαμε βιντεάκι του Κοσμόπολης. Και εκεί συνδέεται αυτό που σας είπα πριν ότι θα αναζητήσουμε και επενδυτικό χρηματοδοτικό εργαλείο. Δεν θεωρώ ότι αυτό μπορεί να γίνει το 2018, περισσότερο θα το δω για το 2019, αλλά όταν έχουμε δει στις Βρυξέλλες να βλέπουν το βίντεο του Κοσμόπολης και πραγματικά όλοι να μένουνε στην κυριολεξία με το στόμα ανοιχτό και μάλιστα μας βραβεύουν και γι' αυτόν τον λόγο μπαίνει η συγκεκριμένη δράση αρχές Αυγούστου του 2018 στην Ολλανδία, έχοντας ως πυρήνα μάλιστα τα παροδεισιακά παιχνίδια, βλέποντας στις Βρυξέλλες πώς τα παιχνίδια έχουν ενταχθεί μέσα σε ένα φεστιβάλ Κοσμόπολης και γι' αυτόν τον λόγο λοιπόν θα πάει το κδάμα τους συνοδούς με όλα αυτά τα αποτελέσματα που πιστεύουμε ότι θα έχουμε. Αν υπάρχει κάποια απορία όσον αφορά κονδύλια κτλ είναι εδώ και ο διευθυντής της επιχείρησης... Ποιος είναι τολμήσει να εκφράσει απορία κυρία Ιουσουφίδου τώρα, τι να λέμε να μην τα καλύψετε όλα τα θέματα. Τι ερώτηση? Α, εσάς τα θέλει ο οργανισμός σας να πει. Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε διευθυντά της Δημοφαίλειας, κύριε Στρατομαρουλά, θέλω να μου απαντήσετε και θέλω να ξέρω τι δουλειά έχει η τουριστική πλατφόρμα, είτε λέγεται Booking, είτε λέγεται Airbnb και πώς συνδέεται με τη Δημοφαίλεια θέλω να ξέρω πραγματικά και να μην το εξηγήσετε, εσείς προσωπικά. Και δεύτερον αυτό το πανεπιστήμιο που επικαλέστηκε παιδιών η Πρόεδρος, θέλω να μου πείτε πιανού ιδέα είναι γιατί νομίζω, εμένα εκτός να μου είπαν ψέματα, ότι ήταν των δασκάλων. Θέλω να ξέρω πιανού ιδέα ήταν αυτό το πανεπιστήμιο παιδιών που επικαλέστηκε η Πρόεδρος. Ευχαριστώ. Παρακαλώ. Καθίστε κύριε Μαρουλά, καθίστε και εσείς κοντά μας εδώ στα μικρόφωνα να σας ακούμε. Καθίστε να φαινόμαστε πολύ. Ξεκινώντας λίγο από το δεύτερο ερώτημα, πράγματι το πανεπιστήμιο παιδιών ξεκίνησε από την ιδέα κάποιου συγκεκριμένου δασκάλου, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί μας μέχρι ένα ορισμένο σημείο και από εκεί και μετά η επιχείρηση πήρε το συγκεκριμένο θεσμό και το μπήκε πράγματι πολύ παραπέρα με την σύμφωνη γνώμη του συγκεκριμένου ατόμου, ο οποίος συνεχίζει να είναι δίπλα μας και να είναι συνεργάτης μας. Τώρα, όσον αφορά για το πρώτο ερώτημα, δεν μπορούσα να καταλάβω, ειλικρινά, για να απαντήσω. Ακούσαμε εδώ πρώτη φορά ότι αυτή η πλαθμόρματι τουριστική Airbnb έχει φέρει εδώ τόσο κόσμο, υπάρχει, έχει αναπτυχθεί η οικονομία, έχει μου γίνει τόσα πράγματα, αλλά δεν γνωρίζω πώς η δημοφέλεια συμβάλει σε αυτό το ρόλο με την Airbnb. Είστε συνέτεροι? Επειδή έχετε διαφημίσει σε τουριστικές εκθέσεις το Airbnb και ήρθανε μέσω Airbnb οι πελάτες. Πώς έγινε, τι σχέση το έχει, είναι απλό. Το Airbnb με αυτά που λέει ο πρόεδρος. Κοιτάξτε, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διαχρονικά ο ρόλος της δημοφέλειας στο πεδίο του τουρισμού είναι πάρα πολύ καθοριστικός. Πράγμα που και οι επαγγελματίες του χώρου και ο σύνδεσμος και όλοι και το επιμελητήριο το αναγνωρίζει. Φυσικά τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα, όπως ξέρετε κι εσείς καλύτερα, μετρήσιμα. Αλλά σε κάθε περίπτωση η ωφέλεια των ενεργειών της δημοφέλειας στο επίπεδο του τουρισμού έχει μια διάχυση. Όπως μπορούμε να φανταστούμε ότι μέσα από τη ζήτηση που δημιουργείται, από την προσπάθεια που κάνει, υπάρχει και σε ένα βαθμό το αποτέλεσμα της αύξησης των κλινών, είτε είναι επίσημα ξενοδοχιακά καταλήματα, είτε εν προκειμένου μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της νέας αυτής επενδυτικής κατάστασης. Θεωρώ λοιπόν ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα και της προσπάθειας που κάνει η δημοφέλεια σε συνεργασία πάντα και με τους άλλους φορείς. Δεν γεννώνται από μόνα τους. Εσείς το λέτε πιο ωραία, λίγο το στρογγυλέψατε, είναι πιο ωραία όμως η υποθετησή σας, καλύφθηκα. Άκουσα την Πρόεδρο να λέει ότι πέρσι πρόπερσι ήταν η άξη τουρισμού 35. Είχε μετρήσει, ξέρετε, τους επισκέπτες στο Φρούριο, αλλά είπε ο τουρισμός αξίστηκε 35% το χωδό. Φέτος μας είπε είναι 12. Μα αφού υπάρχει μια τάση αυξητική, γιατί το 35 το πρισινό έγινε 12. Μήπως ήταν κάποιο λάθος το 35 που είπε η Πρόεδρος. Αυτό θα σας το απαντήσει η Πρόεδρος. Τώρα δεν ξέρω πότε ακριβώς λέχτηκε, τι λέχτηκε. Τρέψτε μου να μην μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Λοιπόν, θέλετε μια ερώτηση, κύριε Παπά, καθίστε, κύριε Μαρουλά, καθίστε, μην φεύγετε. Θυμίζω στο διευθυντή ότι πέρσι τον είχα ρωτήσει για το animation που είναι απαραίτητο να γίνει για τους Φιλίππους και το βαπτιστήριο εκεί πέρα για τα βήματα του Αποστόλου Παύλου και μου είχε πει ότι το είχαν υπόψη, το υλοποιούσαν κιόλας. Εγώ δεν βλέπω εδώ πέρα τίποτα. Αν το έχετε, βγάλτε το από τα σερτάρια να το βλέπει και κανένας, ας πούμε. Λοιπόν, αν έχω καταλάβει καλά, αν θυμάμαι μάλλον καλά αυτό που είπατε από πέρυσι, υπάρχει αυτό, δεν είναι δικό μας έργο, είναι όμως έργο το οποίο έχει αποφασιστεί να υλοποιηθεί και είναι μέσα στην όχε από την εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και από την περιφέρεια. Υπάρχει ήδη σαν έργο, όχι από μας όμως. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο. Εμείς, αντιθέτως για τους Φιλίππους, έχουμε βάλει μέσα στο πρόγραμμα και πρέπει να υπάρχει και ειδικός κωδικός. Έχουμε προβλέπω με τη δημιουργία ενός ειδικού ντοκιμαντέρ, το οποίο θα έχει σχέση με τις ειδικές επειγραφές που υπάρχουν στους Φιλίππους και οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν βρει την κατάλληλη προβολή. Καθώς επίσης, όπως φαίνεται και μέσα, φέτος θα εκτυπωθεί και το λεύκωμα για την περιοχή των Φιλίππων συνολικά από τις φωτογραφίες που επί ένα χρόνο, το 2017, τράβηξε ο Στράτσος Καλαφάτης. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Δημοφέλεια είναι μια σοβαρή επιχείρηση που συγκροτήθηκε, μάλλον σχηματίστηκε από την ένωση παλιότερα τριών δημοτικών επιχειρήσεων, στην εποχή η δική μας απέκτηση το χαρακτήρα της δημοτικής κοινοφελούς επιχείρησης, με συγκεκριμένους σκοπούς. Θα έλεγα ότι είναι το διαμάδι του στέμματος, ας το πούμε έτσι, στο Δήμο Καβάλλας και ότι η δουλειά που γίνεται εκεί πέρα για τους στελεχών είναι πάντοτε καλή και χρησιμοποιώ σκοπίμως τη λέξη καλή, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ακόμα καλύτερες εκφράσεις, αλλά με πάση περίπτωση επειδή σε ένα μεγάλο βαθμό συνέβαλε η δική μου διοίκηση σε αυτή την ορθή, σωστή πορεία της επιχείρησης, δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου. Κάνω αυτή την αναγκαία τοποθέτηση για να διευκρινίσω τους λόγους για τους οποίους αφενός μεν για λόγους συντοματικούς βέβαια πήχα ως μέλος της δημοφέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην ψήφιση του συγκεκριμένου αυτού προϋπολογισμού, άρα τοποθετούμε εδώ για πρώτη φορά. Εκείνο το οποίο ξέρουμε όλοι είναι ότι η δημοφέλεια έχει μία μεγάλη και ευρεία γκάμα αρμοδιωτήτων. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό θα πρέπει να περιοριστεί εκ των πραγμάτων. Δεν είναι ένας άλλος δήμος μέσα στο δήμο. Είναι μια δημοτική επιχείρηση που έχει συγκεκριμένους σκοπούς και αρμοδιώτητες. Δεν θα πρέπει να γιγαντοθεί. Ούτε θεωρώ βέβαια ότι πρέπει να είναι μικρή, ταπεινή και τίμια. Προφανώς θα πρέπει να μεγαλώνει ανάλογα με τους πόρους, τις ανάγκες και στο βαθμό που πετυχαίνει στόχος σε συγκεκριμένους τομείς που ενδιαφέρονται ιδίως στην οικονομία της πόλης, άρα το δήμο. Βλέπω ότι το μέλλον της επιχείρησης πάντοτε, το μέλλον και οι προοπτικές ενός οποιοδήποτε συλλογικού φορέα, όπως είναι η δημοτική επιχείρηση, όπως είναι ο δήμος, που αποτυπώνεται καλύτερα. Αποτυπώνεται σε αυτό το οποίο σχεδιάζουμε. Προφανώς όλα τα άλλα, δηλαδή οι δραστιώτες που προβλέπονται εδώ, με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, εγώ θα προτιμούσα βέβαια, αγαπητή Πρόεδρε, να έχουμε, όπως και στον προϋπολογισμό του Δήμου Καβάλλας, θα έπρεπε να έχουμε και το προηγούμενο έτος, αυτό δηλαδή το οποίο εκπνέει τώρα το 2017, για να κάνουμε και τις συγκρίσεις και να δώσουμε και το μέτρο της επιτυχίας, ενδεχομένως. Καλό θα ήταν και για τη διοίκηση αυτό, να βλέπουμε τι έγινε το 2017, τι εντάλθηκε, τι βεβαιώθηκε και δεν ξέρουμε γιατί γίνεται την επόμενη χρονιά. Μένω λοιπόν στο κομμάτι αυτό που αναφέρετε στις μελέτες. Οι μελέτες είναι όλες απαραίτητες, δεν το συζητάω, χωρίς μελέτη τίποτα δεν γίνεται. Αλλά όλες όμως αυτές που μας φαρουσιάζει η διοίκηση. Και μήπως έπρεπε να υπάρχουν κάποιες άλλες. Για παράδειγμα, γίνεται πλήρης ποια μελέτη των δυνατοτήτων που έχει ο αρχαιολογικός χώρος και αυτών των πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε εμείς εκεί πέρα. Να μην ξεχνάμε ότι ο δήμος Καβάλας κληρονόμησε μια αρκετά μεγάλη ακίνητη περιουσία στην περιοχή των Κρινίδων, απέναντι ακριβώς από το Πυλοθεραπευτήριο, που θα έπρεπε εν πάση περιπτώση κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η περιοχή διαθέτει ένα κτιριακό απόθεμα το οποίο είναι αχρησιμοποιητό και θα μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να ζητήσουμε την εξαγορά του. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον παλιό Αλευρόμυλο, που θα μπορούσε κάλιστα μέσα ακριβώς στην καρδιά των Κρινίδων να αποτελέσει έναν πόλο τουριστικής έλξης για διάφορα πράγματα. Από το να δείχνουμε εκεί οι βίντεο, έως να κάνουμε διαλέξεις, να γίνει έναν πολιστικό τουριστικό κέντρο. Μια που δίνουμε τόσο πολύ μεγάλη σημασία και αποδίδουμε και σωστά κάνουμε στον τουρισμό. Άλλωστε η δημοφέρεια δεν θα ασχοληθεί με την αγροτιά, με τον αγροτικό τομέα. Είναι και ο τουρισμός, όχι όμως ο αγροτικός τομέας. Εγώ επιμένω σε αυτό το ζήτημα, γιατί θεωρώ ότι ο δήμος παραέδωσε μονόμπαντα ενδιαφέρον στον τουρισμό και ξέχασε τον αγροτικό τομέα, τον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Όμως αυτό δεν είναι σημερινό ζήτημα. Έχω πολύ μεγάλες επιφυλάξεις όσον αφορά τις τεχνικές μελέτες. Κατά πόσο δηλαδή πρέπει να τις κάνει αυτές οι δημοφέλια ή θα έπρεπε να τις διενεργήσει ο δήμος για λογογιασμό της δημοφέλιας, διότι σε τελική ανάλυση οι διοκτήτες του φρουρίου, για παράδειγμα, οι διοκτήτες του πυλοθεραπευτηρίου, οι διοκτήτες της καπνά αποθήκης είναι ο δήμος. Η δημοφέλια είναι απλώς χρήστης της συγκεκριμένης ακίνητης περιουσίας. Το S.K. κάπου βεβαίως είναι η διοκτησία της δημοφέλιας. Εκεί πρέπει να γίνει μελέτη αξιοποίησης. Έχω πολύ μεγάλη επιφύλαξη, διαφωνεί εδώ ο συνάδελφος, ο Γιώργος, ο Φιλόσολου, για το θέμα του καινούριου υγειπέδου. Έτσι όπως έρχεται, δηλαδή μελέτη κατασκευής νέου αθλητικού κέντρου, εντάξει θα μπορούσα να το δεχθώ. Δηλαδή δεν μας λέει εδώ ότι σίγουρα θα γίνει γυμναστήριο κλειστό, πόσων θέσεων το ένα το άλλο. Εγώ θα προτιμούσα σε πρώτη φάση να γίνει μελέτη διερεύνησης της ανάγκης για οποιοδήποτε αθλητικό κέντρο και πώς αυτό θα γίνει. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι ο δήμος Καβάλας με την ένταξη στο σχέδιο πόλης του Περιγιαλίου έχει την ιδιοκτησία 50 στρεμάτων στο στρατόπεδο Κοντσάλου. Έχει και άλλες εκτάσεις φυσικά στο Περιγιάλι, μικρές ή μεγάλες, αλλά αυτή νομίζω ότι είναι μια κατάλληλη περιοχή για να γίνει οτιδήποτε. Και σύμφωνα με το σχέδιο πόλης εκεί προβλέπεται χώρος αθλητικών και κοινοφελών εγκαταστάσεων. Άρα λοιπόν θα πρέπει να έχουμε προηγουμένως μια μελέτη σκοπιμότητας. Εγώ θα συμφωνούσα λοιπόν να αλλάξει αυτό, να γίνει μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή και πώς θα γίνει. Η μελέτη σκοπιμότητας μας δίνει για ένα μούσουλα το πώς θα θέλαμε να είναι, όχι τεχνική μελέτη πια, αλλά πώς θα θέλαμε να είναι. Με αυτή την έννοια λοιπόν, αν γίνει αυτή η διόρθωση, που νομίζω ότι βάζει τα πράγματα και σε μια διαδικασία σωστή. Κοιτάξτε, καινούργιο Γυμναστήριο αποκλείεται να γίνει μέχρι τις εκλογές. Έτσι κατά ψέματα. Δεν είναι κάτι το οποίο λοιπόν σας ενδιαφέρει, το κατανοούμε όλοι, δεν είναι κάτι το οποίο σας ενδιαφέρει ψηφοθήρικα. Το θέλετε γιατί το πιστεύετε. Εγώ δεν το πιστεύω. Εγώ θεωρώ ότι εκεί μπορεί να γίνει κάτι πιο ελαφρύ, όχι κλειστό Γυμναστήριο. Παρ' όλα αυτά, αν μας το αναδείξει η μελέτη ότι πρέπει να γίνει και πώς, ότι χρειαζόμαστε ένα γήπεδο κλειστό τριών χιλιάδων θέσεων, βεβαίως τότε να το ψηφίσω, τότε όμως, όχι σήμερα, με τα δυο χέρια και να το παλέψουμε όλοι μαζί. Δεν υπάρχει λόγος να μη ψηφίσω το συγκεκριμένο σχέδιο, διότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, ούτως ή άλλως θα τη φάμε τη χρονιά. Δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει η μελέτη. Και βεβαίως μη περιμένετε, μη προσδοκάτε, να γίνει μια μελέτη Αθλητικού Κέντρου μαζί με κλειστό Γυμναστήριο με το ποσό των 100.000. Η μελέτη της μετατροπής του Αμφιθεάτρου του Δικητηρίου από την Νομαρχία Καβάλλας κόστισε γύρω στο εκατομμύριο, αν θυμάμαι καλά. Να είμαστε λίγο πιο προσγειωμένοι όσον αφορά τα ποσά. Εγώ, λοιπόν, το ψηφίζω και ζητώ, κάνω μια πρόταση στην Πρόεδρο, να τροποποιήσουμε το σημείο αυτό, μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή Νέου Αθλητικού Κέντρου και νομίζω ότι θα είμαστε καλά από κάθε πλευρά. Ευχαριστώ, κύριε Συμμετζή. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά και σας εκτιμώ και σας σέβομαι πραγματικά, αλλά καμιά φορά, ξέρετε, παίρνετε μια φορά τέτοια, έτσι, να παρουσιάσετε, γιατί εργάζεστε και θέλετε να παρουσιάσετε ότι όλα τα κάνετε εσείς και όλα τα κάνει η Δημοφέλεια. Έχω την εντύπωση ότι χρησιμοποιείτε κάπως την επεμβολή, γι' αυτό μερικές φορές σας γινόμαστε και λίγο πιο καυστικοί, έτσι, για να το χαλαρώσουμε το θέμα και να είμαστε λίγο έτσι πιο, εντάξει. Τουρισμός είναι ένα ξεδικευμένο, το ξαναλέω, ξεδικευμένο προϊόν, είναι υπηρεσίες, είναι φιλοξενία, είναι η βαριά μας βιομηχανία, ένα και ένα κάνουν δύο. Συνάδελφοι μη μιλάτε, σας παρακαλούμε. Παρακαλώ ακούγεστε πολύ. Λέτε κύριε Πρόεδρε, και το ακούω συνέχεια και το λέτε συνέχεια έξω, αλλά να σας πω κάτι, καλύτερα να αποφεύγετε δηλώσεις σχετικά με τον τουρισμό και αν θέλετε φωνάξτε με λίγο στο γραφείο σας να πούμε, να κάνουμε μια παραγωγική συζήτηση οι δυο μας. Θα είναι γόνιμο. Σας το λέω έτσι πολύ πολύ σοβαρά. Κι ο διευθυντής. Όχι, για να μην παρεξηγηθώ κύριε Δημαρχέ, μπορεί να είναι και ο διευθυντής, και ο διευθυντής, για να μην παρεξηγηθώ, για να μην παρεξηγηθώ. Εντάξει. Πέρα από αυτό όμως, για να μην παρεξηγηθώ, το ξαναλέω, για να είναι και ο διευθυντής της Δημοφέλειας, γιατί πιστεύω ότι θα γίνει μια πολύ καλή συζήτηση. Πέρα από αυτό, λέτε ότι χρειάζονται να γίνουν ξενοδοχεία. Η πληρότητα των ξενοδοχεών, κύριε Ιωσήφιδου, όλο το χρόνο, στους 12 μήνες, πέρα από τον Ιούλιο και τον Άγωστο, που έχουν μια καλή πληρότητα, πέρα από τρεις μέρες τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά, έχουν κάτω από 50% πληρότητα. Δηλαδή, είναι ένας δείχτης αυτός που πρέπει να το γνωρίζετε, για να μην λέτε συνέχεια, ανεξέλεκτα, έτσι κι απλόχερα, θέλουμε ξενοδοχεία. Κοιτάξτε να δείτε. Μπορεί να θέλουμε κάποιο ξενοδοχείο ή κάποια ξενοδοχεία, αλλά συγκεκριμένου τύπου. Γι' αυτό σας είπα, αν θέλετε μια γόνιμη συζήτηση, θα χαρώ πολύ να με προσκαλέσετε, έστω και στον τέταρτο χρόνο σας, να με προσκαλέσετε στο γραφείο σας. Έχετε ήδη να το έχετε κάνει. Τώρα, λέτε ότι υπάρχει ένα δυναμικό πρόγραμμα. Δυναμικό πρόγραμμα, κύριε Ιωσήφ, το λέτε, το μεγαλοποιείτε. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, δεν έχει γίνει η Καβάλα τουριστικός προορισμός. Μην προσπαθείτε σε ανθρώπους, σας ακούν οι άνθρωποι του κλάδου, και νιώθουν ότι λέτε μεγάλες υπερβολές, για να μην πω κάτι άλλο. Θέλω να σας πω ότι τουριστικός προορισμός η Καβάλα, αποτύχατε. Δεν καταφέρατε να τον κάνετε. Είναι μια πραγματικότητα. Όμως, γιατί παρασύρεστε? Παρασύρεστε γιατί θέλετε να πείτε και να κάνετε κάτι. Όμως, ένας δήμος και η δημοφέλεια συμβάλει στον τουρισμό, κύριε Ιωσήφ. Δεν φέρνει τουρισμό, κύριε Ιωσήφ. Αυτό είναι βασική αρχή που πρέπει να την καταλάβετε. Συμβάλει στην επισκεψιμότητα και στην αύξηση του πληθυσμού και των επισκεπτών. Ναι, αλλά δεν μπορώ να ακούω ότι το Airbnb φέρνει κόσμο, τον φέρνει ο