Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων 23-04-2021 (Δήμος Χαλκιδέων, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Αααααααααααααααααααααααax ир ρنрρρρρρcz ρ ri ρρ ρ ρρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρρι rpm t ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ ρ bi μμμί liquid μали Λοιπόν, βλέπω βέβαια και τις συνδέσεις σας, αλλά θα ήθελα να λέτε και παρόν για να είμαι σίγουρη. Λοιπόν, Κουνής Βασίλειος. Παρόν. Εάν έχετε την καλοσύνη θα τα κλαίνω τα μικρόφωνα γιατί όλα μικροφωνίζουν έτσι. Λοιπόν, Κουνής Βασίλειος. Παρόν. Κοδρογιάννη Σοφία. Παρουσά. Παρουσά. Ψυχογιού Μακαρόν Αναστασία. Παρόν. Την είναι συνδεδεμένη, κυρία Ψυχογιού. Κυρία Ψυχογιού, μ' ακούτε? Συνδεδεμένη. Συνδεδεμένη είναι. Λοιπόν, κυρία Ιδίνη. Παρουσά. Σπανός Θεοφάνης. Παρόν. Κώσταρος Χαράλαμπος. Παρόν. Σέρας Δημήτριος. Παρόν. Λιβαδίτης Ελευθέριος. Παρόν. Σίτρα Παπαγιωργόπουλος Νικόλαος. Παρόν. Παρόν. Ρήγος Κωνσταντίνος. Παρόν. Νέζης Ιωάννης. Παρόν. Μεγάλο Εκατερίνη. Παρουσά. Παρουσά. Καρβούνης Κωνσταντίνος. Παρόν. Παλαιολόγου Ευαγγελία. Παρουσά. Βαγώνης Χρήστος. Παρόν. Παρόν. Βαβουλιώτης Ευάγγελος. Παρόν. Παρουσά. Δαριβέρι Ιωάννα. Δεν νομίζω ότι είναι συνδεδεμένη. Παρόν. Κυρία Δαριβέρι είναι παρουσά. Όχι. Μπάκας Ιωάννης. Παρόν. Μπαντούνας Γεώργιος. Παρόν. Γιωγιός Γεώργιος. Τον είδα τον κύριο Γιωγιό. Παρόν. Κεράτσας Μιχαήλ. Δεν είναι παρόν και ο Κεράτσας. Κυριάκου. Παρόν. Κατερίνα Παρούσα. Ζέρβας Κωνσταντίνος. Θα είναι εδώ σε λίγο. Έχει έναν παγγελματικό. Σ' 20 λεπτά θα είναι εδώ. Ωραία. Ωραία. Ευχαριστώ. Μαζί μας. Μπουραντάς Γεώργιος. Παρόν. Παρόν. Τζέλα Αναστασία. Απούσα. Απούσα. Καθαρός Πόρης Βασίλειος. Παρόν. Ζλακόνη. Απούσα. Βαβουλιώτης Ιωάννης. Απόν. Κύριος Καραμούζης. Δεν θα έρθω. Τι είπατε κύριε Καθαρός Πόρης. Συγγνώμη δεν σας άκουσα. Δεν θέλω. Ο κύριος Καραμούζης. Παρόν. Παρόν. Ο κύριος Κόρδης. Απόν. Ο κύριος Μπαρούτας. Παρόν. Παρόν. Ο κύριος Μπαρούτας. Είστε δεδεμένος. Είναι παρόν. Όχι. Είστε δεδεμένος. Είναι παρόν. Όχι. Ο κύριος Σωμόκος. Απόν. Ο κύριος Κουτουλής. Είναι παρόν. Παρόν. Ο κύριος Παναγιωτάκος. Απόν. Η κυρία Τσιβίκα. Παρούσα. Ο κύριος Σταματούκος. Είναι παρόν. Απόν. Ο κύριος Καλαθέρης. Παρόν. Ο κύριος Χιόλιας. Απόν. Κυρία Μητζιφύρη Ελένη. Αλεξάνδρου. Παρούσα. Συγγνώμη Πρόεδρο. Ο κύριος Μπάκας έκανε να εξορτοποιηθεί. Θα αλλάχτεί η κοινά του. Καλώς κυρία Μητζιφύρη. Δεν την έχω διαβάσει. Δεν είχα να εξορτοποιήσεις ακόμα. Ήταν το επόμενο που θα κάνω. Όλα ευχαριστώ. Λοιπόν. Το έλεγα κι εγώ. Παρούσα κι εγώ. Κυρία Μητζιφύρη Ελένη. Απόν. Ο κύριος Χιόλιας. Απόν. Κυρία Κόντου. Παρούσα. Παρούσα. Ο κύριος Γεωργαλάς. Απόν. Και ο κύριος Πάνος. Παρών. Λοιπόν. Έχουμε απαρτία. Πότε ξεκινάμε τη συνέδριαση. Κυρίες συνάδελφοι πριν από όλα. Όπως γνωρίζετε. Στις 15 Απριλίου έφυγε από τη ζωή. Ο πρώην Δήμαρχος Χαλκιδέων και Βουλευτής Εφυείας ο Γιάννης Παρασπανός. Ο οποίος επί τέσσερις θητίες και δεκαετίες τίμησε με το ήθος και με το έργο του πολιτική ζωή του τόπου μας. Εμείς εκδώσαμε και το σχετικό ψήφισμα και αναγνώστηκε κατά την εξόδια ακολουθία. Για την προσφορά του ελάχιστος στην παρούσα συνέδρια και υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως έχουμε ανακοινώσει, όπως έχουμε καταγράψει στο ψήφισμα, θα σας παρακαλώ να κυρίσουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής ενός λεπτούς υγιή. Οπότε θα σας παρακαλούσα να σηκωθείτε όρθιοι. Ευχαριστούμε πολύ. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Ευχαριστούμε πολύ. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Ευχαριστώ πολύ. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Δημαρχού. να πούμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει μια σταθερή θετική πορεία. Μερικές μέρες πάνε πάρα πολύ καλά, έχουμε πτωτική τάση, αλλά υπάρχουν κάποιες άλλες μέρες που μας ανεβάζουν λίγο και προφανώς ξέρουν καλύτερα οι δικοί. Αυτή είναι και η λόγη που δεν βγαίνουμε από την αυξημένη επιτήρηση από το βαθύ κόκκινο. Συγκεκριμένα να σας πω ότι, για παράδειγμα, στο τέλος Μαρτίου είχαμε 638 κρούσματα, ενώ το Φεβρουάριο είχαμε 736. Βλέπουμε ότι το Μάρτι είχαμε 100 κρούσματα λιπότερα από το Φεβρουάριο. Τον Απρίλιο, την πρώτη Δευτέρα, 5 Απριλίου, είχαμε 186 κρούσματα. Τη Δεύτερη Δευτέρα, στις 12 Απριλίου, 175, αλλά μετά, στις συνέχειες, στις 19 Απριλίου, είχαμε 215 κρούσματα. Οι τελευταίες τέσσερις ημέρες μας δίνουν αρκετά κρούσματα. 24 του 24, 21 Τετάρτου 48, 22 Τετάρτου 26 και σήμερα, μόλις ειχα την ενημέρωση, έχουμε 38 κρούσματα. Δυστυχώς, πρόσφατα, χάσαμε και έναν άνθρωπο από την οικογένεια του Δήμου του Χαλκιδέων, το Γιάννη Καζανόπουλιο. Έναν άριστο υπάλληλο, οικογενειάρχη, πατέρα τεσσάρων παιδιών. Νοσούν οι υπάλληλοι του Δήμου. Ο ένας άλλος υπάλληλος του Δήμου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, σε σοβαρή κατάσταση. Σήμερα, είχαμε δύο κρούσματα. Ένα στο στήλι λανδίων, στην οικονομική υπηρεσία. Και ένα στο εργοτάξιο, στο τμήμα τεχνικών έργων. Ακολούθως, μένουν κλειστές οι υπηρεσίες αυτές. Θα διενεργηθούν έλεγχοι ταχείες ανοίχνευσης την επόμενη εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους. Και θα ακολουθούν στη συνέχεια αντίστοιχες ανακοινώσεις. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται πολύ κοντά σε όλους μας. Ενώ πριν κάποιους μήνες λέγαμε ότι ξέρετε κανέναν που έχει αρρωστήση, ξέρετε κανέναν που έχει πρόβλημα. Πλέον βλέπουμε ότι οι δικοί μας άνθρωποι νοσούν. Και ελπίζω οι ημέρες αυτές του Πάσχα που θα έρθουν να κυλίσουν ομαλά, ως προς την έξαρση μάλλον του φαινομένου. Και πραγματικά έχουμε να καταλλαγιάσει αυτή η τάση που υπάρχει και στο δήμο μας. Εμείς ως δήμος θα το παρακολουθείτε και όλοι διενεργούμε σχεδόν καθημερινά τεστ ταχείας ανοίχνευσης. Ο ΕΟΔΙ μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Πιστεύουμε ότι τα τεστ ταχείας ανοίχνευσης έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ηχνηλάτηση και ως εκ τούτου στον περιορισμό της διασποράς. Ελπίζω να πάνε όλα καλά. Δεν ξέρω αν κάποιος θέλει να πει κάτι. Ενημέρωση είναι. Περιμένουμε να ευχητούμε υγεία στους ανθρώπους οικογένειες του Δήμου Χαλκιδέων, καταρχάς αλλά και σε όλο τον κόσμο που έχει πρόβλημα. Και νοσοί. Με την ελπίδα πολύ σύντομα να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Και να επέλθει η λεγόμενη ανοσία. Έχω και ένα δεύτερο θέμα που θέλω να σε ενημερώσω. Δεν ξέρω, κυρία Πρόεδρε. Να ρωτήσω κάτι. Αν είναι πάνω στο θέμα, όσον αφορά το πρώτο ζήτημα. Παρακαλώ. Να ρωτήσω κάτι. Αν είναι πάνω στο θέμα, όσον αφορά το πρώτο ζήτημα. Μια και είπαμε για την πανδημία, που σαφώς είναι πολύ δύσκολο να έχει παιδική κάση, γιατί τα μέτρα που έχουμε πάρθει δεν είναι όπως θα έπρεπε. Αλλά, εφόσον μπαίνει το θέμα, 10 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία. Είναι ο δημοσέθιμος να αντιμετωπίσει τα σχετικά ζητήματα που θα τεθούν, έτσι έτσι όσο μπορεί να είναι καθαριότητα, αν είναι προετοιμασμένα και τα λοιπά. Μια και μετά, το Πάσκα, θα ανοίξουν και η δευτεροβάθμια και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε πάρει κλείσιμο και άνοιγμα σχολείων. Ο δήμος έχει ετοιμαστεί σε όλες τις περιπτώσεις. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει και μια σύσκεψη γι' αυτό το θέμα, κυρία Τζιβίκα. Δηλαδή, θα γίνει μια σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων. Αν δούμε αν τυχόν και έχουμε κάτι που δεν έχουμε μέχρι σήμερα κάνει, θα μας βρει καθόλου έτοιμοι. Προέδρε, να έχουμε λόγο. Ναι, κύριε Καφαροσφόρη. Κύριε Παγώνης, μήπως παραβιάζω κάτι. Όχι, μιλώ μετά δεν είναι και αυτό θέμα της. Άρα θα μιλήσω και εγώ μετά. Έτσι κι αλλιώς είπαμε, κάποιοι σπαρτήσεις, αν θέλετε, για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ξέρετε, μου δημιουργεί αίσθηση το γεγονός ότι ως Δήμος Χαλκιδέων, όπως λέει η Δημάλκος, περιμένουμε την κεντρική ενημέρωση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να μας πούμε ότι είμαστε το κόκκινο. Δεν θέλει πολύ μυαλό για να μπορούν να λειτουργήσουν πολύ απλά μέσω δήμου μας. Δηλαδή, η ενημέρωση από το νοσοκομείο Χαλκιδάς και η γνώση του τι συμβαίνει στο δήμο μας με 500-600 εργαζόμενους είναι ένας μπούσουλας για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ο Δήμος Χαλκιδέων, τα τελευταία 5-6 μήνες, είναι ο βασικός αιμοδότης, εντός εισαγωγικών και η λέξη είναι λίγο έξω από τα πράγματα, αιμοδότης των ασθενών στο νοσοκομείο. Είναι τραγικό, είναι τραγικό και προς την κατεύθυνση αυτή θα έπρεπε οι εργαζόμενοι σε κάθε πόστο του Δήμου, δεν μας νοιάζουν πλέον τα πεζοδρομία, δεν μας νοιάζουν το κούριμα του πρασίνου, δεν μας νοιάζουν όλα αυτά. Μας νοιάζει να φυλάξουμε τις ζωές των εργασομένων. Δεν έχει λυθεί καμία μέρη να προς την κατεύθυνση αυτή να δουλεύουν είτε ένα βδομάδα είτε ένα μέρα εκ περιτροπής. Όταν συνευρίσκονται δεκάδες άνθρωποι στο εργοτάξιο, δεκάδες άνθρωποι στο πράσινο, δεκάδες άνθρωποι στην καθαριότητα. Δηλαδή, και είναι τραγικό, και αν θέλετε δεν θα μίλαγα καθόλου, γιατί όταν μιλάς στον ΟΠΟΧΩΜΑ, που είναι όπως έναν άνθρωπο για τον οποίο την ιστορία και το ήθος και το κύρος προσωπικότητά του δεν μπορεί να μιλήσει κανένας από εμάς, με τρελαίνει. Δηλαδή, έβγαλε το σωματίο μια ανακοίνωση και, αν θέλετε, μνημονεύει τον Κασανόπουλο ως τον καλύτερο άνθρωπο του κόσμου. Και έτσι είναι βέβαια, έτσι. Όπως και η δήμαρχος το είπε πολύ σωστά και αυτό είναι το σωστό ότι ο Κασανόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός εργαζόμενος. Για σκεφτείτε όμως ότι αυτόν τον εξαιρετικό εργαζόμενο, με την αλλαγή της κομματικής αρχής, τον πήραμε από ένα πόστο που υπηρετούσε 30 χρόνια και τον πήγαμε σύρτησην εξόπωρτα στο εγκοτάξιο. Σύρτησην εξόπωρτα τον πήγαμε. Και αν θέλετε να το αναλύσω δεν είναι της ώρας, αλλά για σκεφτείτε. Αυτό που κάνετε κύριε Καθαροσπόρη, αν με θεέρετε, δεν είναι τίμιο. Και δεν είναι τίμιο γιατί ο άνθρωπος αυτό όπως είπατε, το χώμα είναι νοκό. Αν έγινε μεταφορά σε άλλο πόστο με έναν άνθρωπο που δεν έχει σαρατήσει ακόμα και θέτεται τέτοια θέματα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, πραγματικά λυπάμαι. Γιατί καπηλεύεστε για μια κακή αρνηπολίτεψη το χαμό ενός ανθρώπου, λοιπόν. Εσείς ήρθατε να εκτιμήσετε τον Κασανόπουλο με τα θάνατον όταν η ίδια τον κρίνατε άχρηστο για εκεί που ήταν και τον πήγατε σύρτηση. Κάνετε μεγάλο λαό. Δεν επιτρέπω κύριε Καθαροσπόρη. Δεν έχουμε τέτοιους χαρτισμούς και δεν θα ερμηνεύσουμε ο ίδιος Καθαροσπόρης. Δεν είστε ικανός να την ερμηνεύσετε κύριε Καθαροσπόρη, διότι πρωιστάμενος ήταν ο κύριος Καζανόπιος, πρωιστάμενος ίδιε και εν πάση περιπτώση αν εσείς ήσασταν δήμαχος να είχατε κάνει διαφορετική διαχείριση των εργαζομένων στην τοποθέτησή τους σε κέρια πόστα. Και είμα, έναν άνθρωπο που το χώμα του το σκεπάζει είναι νοκό, να μεταλέψετε ένα τέτοιο χαρτισμό, ούτε για το ποιος τον εκτιμούσε, ούτε για το ποιος πονάει περισσότερο. Παρακαλώ η συζήτησή μας... Κύριε Δήμαρχε, όχι κύριε Καθαροσπόρη, θα σας παρακαλώ πολύ, θα σας παρακαλώ, μα τώρα σοβαραλογείτε, αυτή τη στιγμή είπαμε να τιμήσουμε... Που έδωσε στον λόγο, αφού η δήμαρχα μιλήσε και είπε ποιος θέλει να μιλήσει. Έδωσε το λόγο κύριε Καθαροσπόρη. Πόσο σοβαρά, πόσο σοβαρά. Δεν θα με εκνευρίσετε από το 1ο, το 4ο. Λοιπόν, έδωσα το λόγο, ακούστε με λίγο έτσι, για να σας ακούσω κι εγώ, για να σας ακούσω. Σας έδωσα το λόγο για να μιλήσετε για το ζήτημα του Covid, έτσι. Όχι, μιλήσετε. Τώρα, πολύ ευαιρέα αναφορά. Δώσε το λόγο να μιλήσω. Είναι λυπηρό, είναι λύπα. Πρόεδρε, πρόεδρε, άκονος μου, μου έδωσε το λόγο να μιλήσω για τα θέματα που ανέδειξε η δήμαρχη. Αλλά εσείς εδώ τώρα συζητάτε. Τι σχέση έχει αυτό τώρα με το καθαροσπορείο. Πόσο σοβαρά σκεφτόμασταν και πόσο σοβαρά είχαν πάρει και το θέμα του Καθαροσπορού, που η πρόεδρος, η οποία είναι υπέθυνη για τη μερίση διάταξη, δεν είχε ούτε καν το ενός λεπτούς υγεία για τον Καθαροσπορού. Ακούστε κύριε Καθαροσπορεί, σας παρακαλώ πολύ. Οι ποιότες πάνε δύο-δύο, ένα συνδυώνει τον άλλον. Τώρα θα σας έλεγα, οι χαρακτηρισμοί, θα σας επιστρέφω και είναι τέλος πάντων. Μπορώ να μιλήσω. Όχι, όχι, μισό λεπτό κύριε Παγωνί. Κύριε Καθαροσπορεί, τι να σας πω, και μόνο το γέλιο σας δείχνει πόσο τιμάται αυτά που είπατε προηγουμένως ο ίδιος. Λοιπόν, από εκεί και πέρα… Λέω για το πόσο ασοβαρήσαστε. Σας παρακαλώ πολύ τους χαρακτηρισμούς, σας τους επιστρέφω. Αν ο κύριος Καθαροσπόρης μας κρίνει μη σοβαρές, είναι τιμή μας. Λοιπόν, κύριε Δήμακο, θα σας ακούμαι, θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, έτσι, το ζήτημα που έθεσε η Δήμακο Στάν συγκεκριμένο, από εκεί και πέρα, σε ανθρώπους, ειδικά, που έφυγαν και που χάθηκαν και είναι τόσο νοπά όλα αυτά, θα ήθελα να… θα έπρεπε να είμαστε όχι απλώς προσεκτικοί, να στεκόμαστε βουβή. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, προχωράμε τη συζήτηση, σας ακούμε, κύριε Παγώλη. Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, ο καθένας έχει την ευθύνη αυτόν που λέει, και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένας χώρος, ο κάθε συνάδελφος, καλώς ή κακώς, πρέπει να πει την άποψή του ελεύθερα και ας δυσαρεστεί καμιά φορά, θα κρυφεί ο καθένας όπως κλεινόμαστε όλοι. Αυτό μια παράνθεση και κλείνουμε εδώ για να τελειώνουμε, είτε μπορεί πολλές φορές να είναι αρεστό στην πλειοψηφία, είτε να μην είναι αρεστό. Επιτρέψτε μου όμως, αφήστε με να τελειώσω, γιατί το κάνετε αυτός. Αλλά οι χαρακτηρισμούς είναι άλλο πράγμα. Άλλο οι θέσεις και οι κριτικοί. Εγώ δεν θέλω να γίνω υπερασπιστής του κ. Καθαροσφόρηση, ο κ. Καθαροσφόρησης έχει τη δυνατότητα. Απλώς λέω όμως, ο καθένας μας... Μην το κάνετε, δεν χρειάζεται, προχωρήστε. Αφήστε όμως να μιλήσουμε, αν έχετε την καλοσύνη, θα είναι ήρεμα η κατάσταση και να τελειώσουμε. Θέλω να πω πρώτα για τα θέματα του τεύχα. Ο κ. Σπανός, σαν δήμαρχος επί σειρά ετών στο δήμο Χακιδέων, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, τον τιμήσε η πόλη, τον τιμάει η πόλη και είμαστε ιδιαίτερα λυπημένοι που έχασε τη ζωή του και φράσαμε και τη λύπη μας και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το ζήτημα του Covid, που τέθηκε από την ενημέρωση της κ. Δημάτ. Κοιτάξτε να δείτε. Ο Covid είναι η πανδημία που δυστυχώς ταλεφορεί την ανθρωπότητα όλη τη χώρα μας και το δήμο Χακιδέων πάρα πολύ, αφού για πολύ μεγάλο χρονικό διάσταμα είναι στο πόκινο. Όπως η δημοτική αρχή, το προηγούμενο διάστημα που ο δήμος αστοπώςχηματικά ήταν πράσινος, έλεγε ότι βεβαίως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να κρατήσουμε την πόλη μας έξω από το κόκκινο, μακριά, χωρίς να έχουμε εκείνα τα μεγάλα ποσοστά όσα αναφορά την προσβολία από το κορωνοϊό, σήμερα και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως είπα, είναι στο κόκκινο. Όπως πανηγύριζε ή ήταν τερίφανη η δημοτική αρχή για το πράσινο, τώρα που είναι στο κόκκινο νομίζω ότι της αναλογούν κάποιες ευθύνες. Όχι όλες, ευθύνες που έχει πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσό της τάξεως του 1.700.000 ευρώ από ότι είδα για να πάρει μέτρα αποστασίας του COVID, πρέπει όπως είπε και η κυρία Τζιβίκα και στα σχολεία και παντού αυτά να τα δαπανήσει και όχι σε πολύφωτα, σε φώτα, σε φωτιστικά, σε διάφορες άλλες δράσεις, για να κάνει το βυνατόν λιγότερα τα θύματα από το COVID. Στην οικογένεια του Καζανόπουλου εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια γιατί πραγματικά ήταν ένας άνθρωπος που τιμούσε την ιβιότητά του και όλα του τα χρόνια συνέβαλε με αυταπάρνηση ώστε στο αντικείμενο που είχε στην υπηρεσία του να είναι πάντα πετυχημένος. Εκφάζουμε τα συλλυπητήρια μας για άλλη μια φορά και λέμε δεν είναι όμως άμυρος της ευθύνης και η δημοτική αρχή η οποία πήρε τον υπάλλον, τον έβασε στο εργοτάξιο και συνέβησαν αυτά που συνέβησαν. Δεν φταίει βέβαια, ούτε είχε πρόθεση καιθέα, αλλά από το αποτελέσματος φαίνεται ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουμε όλα αυτά τα μέτρα που είναι αναγκαία για την αποφυγή της επεκτάσεις της πανδημίας και βέβαια στο δήμο Χαλκιδέων που είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος και αποσχολεί 600 εργαζόμενους. Βλέπουμε συνεχώς να είναι κλειστά μία εβδομάδα, τρεις μέρες, είτε στο Λιλαντίον το κατάστημα είτε το εργοτάξιο και με την έννοια αυτή πολλές δραστηριότητες να πηγαίνουν αρκετά πίσω και να κινδυνεύει η υγεία πολλών συναδελφων εργαζομένων στο δήμο. Λοιπόν, αν δεν έχει κάποιος άλλος... Μπορώ να έχω δύο κουβεντες μόνο. Ναι, κύριέ Πατούνα. Ποιος... Λοιπόν, ποιος Πατούνας. Για ποιος καραμούζεις μετά. Ναι, κύριε Πατούνα. Είναι αλήθεια βέβαια ότι το τελευταίο διάστημα βλέπουμε καθημερινά τα κρούσματα, ειδικά στην Χαλκιδά, να είναι στατερά εκεί γύρω στα 50, να τα ξεπερνάνε λίγο λιγότερα να φτάσουν και τα 65 και τα 67. Εδώ όμως υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά τις υπηρεσίες του δήμου. Ο δήμος για τον Covid πήρε ένα εκατομμύριο επτακόσεις χιλιάδες ευρώ. Δεν αγοράσαμε όμως ούτε ένα τεστ σαν δήμος, ούτε ένα τεστ προκειμένου να ελέγχουμε σε ποιο τακτά χρονικά διαστήματα τους εργαζόμενους και έχοντας κρούσματα και στην Λιλαντίον και στο εργοτάξιο και όχι τώρα αυτά τα τώρα στα οποία αναφέρθηκε η δήμαρχος αλλά και πρωτίτερα. Και το είπε ο Βασίλης ο Καθαροσφόρης βέβαια πάρα πολύ ωραία ότι δεν μπορεί να συνοστίζονται όλοι. Ξέρετε εγώ δεν είμαι ούτε στην εκπαιδιτροπής εργασία, ούτε στο δεκάορο, ούτε στο παρακάτω, αλλά θα μπορούσαμε η καθαρότητα να δουλεύει πρωί-απόγευμα. Θα μπορούσε και το πράσινο ακόμα, έχει μεγαλώσει η μέρα τώρα, να δουλεύει πρωί-απόγευμα. Θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουμε λίγο το εργοτάξιο. Αυτό γίνεται βέβαια στις υπηρεσίες τις διοικητικές, αλλά δεν γίνεται στο εργοτάξιο. Και ξέρετε το εργοτάξιο είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, γιατί και οι εργαζόμενοι στην καθαρότητα είναι σε έναν ευαίσθητο και επικίνδυνο τομέα σε αναφορά. Ακόμα και για τα αντισυπτικά. Εδώ και καιρό έχω ενημερωθεί ότι στις αποδίκες του Δήμου στο εργοτάξιο δεν υπάρχουν αντισυπτικά. Η τελευταία προμήθεια, αν θυμάμαι καλά, πρέπει να γίνει κάπου και στο τέλος του Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη. Και μάλιστα έπασε κάποιον, ζήτησε ρε εσύ του λέω αντισυπτικά από κάτω, πες τους ρε παιδιά δεν έχουμε αντισυπτικά. Τον κοιτάκαν καλά καλά, δεν του είπαν τίποτα έχουμε, δεν έχουμε. Γάντια έχουν, μάσκες έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, τουλάχιστον αυτοί που είναι έξω. Τους επιβάλλουν οι προϊστάμενοι να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, βγαίνει κάποιος από το εργοτάξιο για τη δουλειά, του επιβάλλουν να φοράει μάσκα, του επιβάλλουν να φοράει γάντια, να μην είναι τα συνεργεία πάνω από τρία τέσσερα άτομα, ειδικά στο Πράσινο. Δεν δώσαμε ούτε ένα ευρώ από αυτά που πήρε ο Δήμος, για να έχουμε όλα αυτά τα απαραίτητα, ώστε να προστατεύσουμε και τους εργαζόμενους και την υγεία τους και τις οικογένειές τους. Αυτό ήθελα να πω γιατί είναι ό,τι βλέπουμε αργότερα. Ο κ. Καραμούζης. Καλησπέρα και από εμένα. Εγώ θα ήθελα να πω και να διευκρινήσω το εξής. Φαίνεται ότι απ' όλο αυτό το κομμάτι της πανδημίας που όλο αυτό το χρόνο ταλανίζει όλη την Ελλάδα, ιδίως και εμάς σαν Δήμο που δεν λέει να τελειώσει τελος πάντων όλο αυτό το μαρτύριο, έχουμε κρούσματα όσον αφορά τους εργαζομένους στο Δήμο, αν τα βάλουμε κάτω, το 90% είναι κρούσματα εργαζομένων στο εργοτάξιο. Προφανώς φαίνεται ότι κάτι εκεί δεν γίνεται σωστά, διότι όταν έχεις από τα 10 κρούσματα των ανθρώπων οι οποίοι νοσούν βαριά, οι οποίοι νοσηλεύονται και κάποιοι από αυτούς καταλήγουν όπως ο συγχωρεμένος ο κ. Καζανόπουλος και όλοι προέρχονται από το ίδιο χώρο, από το εργοτάξιο, προφανώς φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι του Δήμου κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν ξέρω αν αυτό είναι τα μέτρα ασφαλείας τα οποία λαμβάνονται, δεν ξέρω αν αυτός είναι ο συγχρωτισμός των εργαζομένων οι οποίοι αναγκαστικά δουλεύουν συγχρωτισμένοι ο ένας πάνω στον άλλο για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τις αρμοδιότητές τους, φαίνεται όμως ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό το εργοτάξιο νοσεί. Νοσεί από κορονοϊό, ασθενείς οι οποίοι οι πάλλοι του εργοταξίου βρίσκονται έχουν περάσει πάρα πολύ από κορονοϊό, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κορονοϊό και προφανώς κάτι συμβαίνει εκεί. Αυτό πρέπει να λυθεί χθες. Δεν ξέρω για ποιον λόγο γίνεται το συγκεκριμένο, υπάρχει αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα, αν φταίνει τα γάντια ή μη υπάρξει υποποχή του κ. Μπαντούνας των αντισεπτικών ή των μέτρων ατομικής φοστασίας. Η πραγματικότητα είναι ότι το εργοτάξιο του δήμου μας αυτή τη στιγμή και το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι από ένα ποσοστό ασθενών υπαλλήλων του δήμου με COVID 90% προέρχονται από το εργοτάξιο. Κύριε Καραμούζε επειδή έρχονται και όσοι δίσεις και πρέπει να είμαστε προσωπικοί, ξέρετε πόσοι έχουν οσήσει από το εργοτάξιο και πόσοι έχουν οσήσει από τις διοικητικές υπηρεσίες. Εγώ προσωπικά κυρία Βάκη έχουν οσήσει γύρω στα 10 άτομα από το εργοτάξιο και είναι και προσωπικοί άνθρωποι δικοί μου με τους οποίους επικοινώνησα γιατί θεώρησαν λόγω της ιδιότητάς μου ότι μπορούσα να τους δώσω κάποια κατεύθυνση γιατί νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο. Από πότε αυτή η 10, από την αρχή της πανδημίας. Βεβαίως από την αρχή, δεν είπα ότι είναι τώρα. Ξέρετε πόσοι έχουν οσήσει στις διοικητικές υπηρεσίες στην πρόνοια εδώ στο πύριο των δηλαδίων? Περισσότεροι από 10. Επειδή αναφέρεται ένα ποσοστό 90%. Κοιτάξτε. Κάντε ό,τι αντιπολίτευση θέλετε, κάντε κριτική. Κυρία Βάκα, δεν κάνω αντιπολίτευση. Αλλά όταν λέμε νούμερα. Δεν κάνω αντιπολίτευση. Όχι, όχι. Άλλο λέω, όταν λέμε νούμερα, επειδή μιλάμε για ένα θέμα που διαπραγματεύεται την υγεία και όπως απαιδίθηκε τις ζωές ανθρώπων, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί μας ακούει ο κόσμος. Μην δημιουργούμε σφαλμένες εντυπώσεις. Έχουν οσήσει πολύ περισσότεροι στις άλλες υπηρεσίες από ό,τι στο εργοτάξι. Αλλά θα πω στη δευτερολογία μου τα λέω για την ενημέρωσή σας. Συνεχίστε και συγγνώμη για τη διακοπή. Εγώ το είπα από την προσωπική μου εμπειρία και γνώση από αυτό που ξέρω, έτσι. Προς θεού δεν έχω καμία διάθεση να αντιπολιτευτώ και να πω ότι αυτό γίνεται επειδή έτσι και εμένα χρειάζεται να γίνει ή το κάνατε για να νοσήσουν οι άνθρωποι. Προς θεού. Κανένας δεν θέλει να νοσήσει ο οποιοσδήποτε και πόσο μάλλον να νοσήσει και η πάλληλος του δήμου που γι' αυτόν είμαστε υπεύθυνοι να διαφυλάσσουμε την υγεία του και να τον προστατεύουμε. Αλλά από τη στιγμή που γνωρίζουμε και μαθαίνουμε ότι ονοματικά πια ότι το κρούσμα είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ο οποίος δούλευε στο εργοτάξιο, ο συγκεκριμένος που δούλευε στην καθαριότητα, ο συγκεκριμένος που ήταν προϊστάμενος στο εργοτάξιο, ο συγκεκριμένος που ήταν επώπτη στο εργοτάξιο. Εγώ προσωπικά σαν καραμούζεις δεν έχω ακούσει όνομα άλλου ανθρώπου ή παλλήλου που να είναι πλήν του εργοτάξιου. Γι' αυτό το αναφέρω. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχετε δίκιο εσείς σε αυτό που μου λέτε. Σας λέω με αυτά τα ονόματα που έχω μάθει εγώ, την υποσώσεις είναι προσωπική δική μου, έτσι. Γι' αυτό το λέω. Μπορώ ένα λεπτό να μιλήσω, συγγνώμη. Και τέλος, ένα λεπτό, τίποτα έχω παραπάνω. Καλό είναι που έχεις τα θέματα να κρυβολογούμε. Λοιπόν, μισό λεπτό κυριπανό. Λοιπόν, έχει κάποιος άλλος... Ποιος μιλάει, ρε παιδιά, ποιος μιλάει να κρυβολογήσουμε, ποιος μιλάει, δεν άκουσα. Όλοι ανοίξατε τα μικρόφωνα, τώρα δεν ακούγεται κανείς. Κύριε Καραμούζη ολοκληρώσατε αυτά που είχατε να πείτε. Ολοκληρώσα, απλά να σας πω ότι επειδή δεν τα λέω αυτά στον αέρα, εγώ μιλάω ονοματικά. Αν θέλετε να σας πω τα ονόματα των αυτοβολητής... Όχι, και Καραμούζη αυτά δεν λέγονται, το ξέρετε πολύ καλά. Όχι, απλά για να μην θεώρησετε, είναι ο αερολογίας. Κύριε Κώσταρος και κύριε Πάνος, και να μου δεις το λόγο και... Ναι, εγώ ένα λεπτό λίγο, δεν ξέρω να μιλήσω, πάπες. Ναι, ο κύριος Κώσταρος μου δεις το λόγο και μετά κύριε Πάνος εσείς και να κλείσει και η δήμα που θα προχωρήσουμε. Πρόεδρε, και εγώ θέλω ένα λεπτό να πω. Καλαθέρης. Ναι, κύριε Καλαθέρη. Κύριε Κώσταρος, σας ακούμε. Εντάξει, δεν είναι σωστό να λαϊκίζουμε γι' ειδικά σε ένα θάνατο ενός εργαζομένου. Για να μιλήσουμε και με νούμερα, όπως μίλησε και ο κύριος Καραμούζης, αυτή τη στιγμή σε επιχειρήσεις κατά μέσο όρανο των 100 εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στο δήμο μας και ευρύτερα στο νομό, τα προσφόρτα που έχουμε κατά τη διάρκεια του κορονοϊού είναι γύρω στο 20-25%. Σύμφωνα με μελέτη σε αυτή τη στιγμή, ακριβώς για το νομό μας. Που σημαίνει, στη διάρκεια ενός εργαζομένου... Μπαμπί, δεν ακούγεσαι. Σύμφωνα, αυτή τη στιγμή, με οργανωτικές μελέτες που έχω πάρει κι εγώ από τον Άντι, γιατί είναι η ειδικότητά μου, το 20-25% στις επιχειρήσεις, άνω των 100 εργαζομένων, έχουν αναστασίσει με κορονοϊό. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Που μπορούμε να πούμε εκεί πέρα ότι τυρούν και πολύ πιο αυστηρά τα μέτρα σε σχέση με ένα δήμο. Μπορώ να πούμε σε εισαγωγικά, είναι και πιο υψηλού επιπέδου, εισαγωγικά το λέω, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μπορούν να τυρίσουν και τα μέτρα, παρ' όλα αυτά είναι το 20-25%. Το εργοτάξιο το δικό μας, αυτή τη στιγμή, επειδή ακούγεται και όλα τα κρούσματα δημοσιοποιούνται και δημοσιεύονται και μπαίνει και σε καραντίνα ένα εργοτάξιο ολόκληρο, φαίνεται ότι έχουμε πολλά κρούσματα. Δεν είναι έτσι. Και δεν είναι καθόλου έτσι. Θα σας λέω ότι μπορώ να σας πω ότι τα νούμερά μας αυτή τη στιγμή που έχουν ενωσήσει στο εργοτάξιο είναι πολύ μικρότερα από οποιοδήποτε άλλη επικείρηση άνοχτων εκατό εργαζομένων σε όλο το νομό. Δεν έχει ενωσήσει πάρα από 5%, ξέρουμε πολύ καλά ποιοι έχουν ενωσήσει και ξέρουμε και τι εργαζομένων έχουμε στο εργοτάξιό μας. Αυτό θέλω να το πω μόνο και μόνο ότι δεν είναι τόσο θλιβερά τα νούμερά που έχουμε στο εργοτάξιο. Αντιθέτως είναι πάρα πολύ καλά. Αυτό και ευχαριστώ. Να μας πει ο Μπάμπης για ποιες επιχειρήσεις ιδιωτικές μιλάει. Λοιπόν. Έχουν ενωσήσει στην εταιρεία του Μιμίκου πάνω από 80 άτομα στο σύνολο. Η Παλήρια ξεφερνάει τα 40 άτομα. Ο Κελιαδίτης πάνω ήταν σε πιο χαμηλά νούμερα γύρω στα 25 με 30 άτομα. Μιλάω για όλη τη διάρκεια του έτους. Σάμπο, Τέμπο, όλη η επιχείρηση. Λοιπόν. Όλες έχουν πάνω από 30-40 εργαζομένους στη διάρκεια του ενωσέντου. Κύριε Πάνο να ακούσουμε και τον κύριο Καλαθέρι. Ολοκληρώστε κύριε Κώστα, έτσι να ακούσουμε και τον κύριο Καλαθέρι. Μήπως είναι να απαντήσετε σε κάτι και να... Κύριε Καλαθέρι, σας ακούμε. Μπορώ να μιλήσω. Ναι, ναι, ναι, ναι. Κούστε, περάσαμε πάρα πολύ γρήγορα το θέμα της απώλειας του Γιάννη Ιωσπινού και καταγραφήκαμε σε άλλα θέματα και εγώ θέλω να το αποθετηθώ πάλι σε αυτό το θέμα. Βεβαίως. Γιατί ο Σπανό δεν είχαμε συμφωνήσει ούτε στα πολιτικά, ούτε στα δημοτικά θέματα. Μπράβο, Στάσο, μπράβο. Σε όλη την θητεία του, την πρώτη θητεία του, σχεδόν σε όλη την πρώτη θητεία του, ήμουνα προηστάμενος στη τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Και οι καυγάδες μας ήταν ομοιρικοί. Όταν τσακωνόμασταν, μας άκουγε όλη η συνθυκία του Αγίου Δημητρίου. Ένα μεσημέρι τσακωθήκαμε πάνω σε τέτοια θέματα πάλι και χωρίσαμε με φωνές. Κατά τις 7-8 η ώρα του απόγευμα, καλοκαιράκι, χτύψε το τηλέφωνο του σπιτιού μου. Ήταν ο Γιάννης ο Σπανός. Και μου λέει, πάμε στο Καρκαδηλίδη. Το Καρκαδηλίδη, το Ουζερί ήταν εκεί που είναι το γιό τώρα, δίπλα. Να πιούμε ένα ούζο. Και πήγαμε να πιούμε ένα ούζο. Είχαμε σκοτωθεί το μεσημέρι. Και την ώρα που πήραμε το ούζο στο πεζοδρόμιο, περάσανε δύο στελέχη του δήμου, ο συγχωρημένος σήμερα ο Γιώργος ο Σωτηρίου προσωπάρχης και ο συγχωρημένος σήμερα διευθυντής του δήμου, Γιώργος ο Ματσούκας. Οι οποίοι ξέροντας ότι το μεσημέρι είχαμε σκοτωθεί, μας είδανε να πιούμε ούζο και να τρώμε καραβίδες στο πεζοδρόμιο του Καρκαντελίδη και κάναμε το σταυρό τους. Αυτός ήταν ο Γιάννης ο Σπανός. Ένα μεγάλο παιδί και νομίζω ότι σαν δήμος Χαλκιδέων, σαν δημοτικό συμμούλιο, περάσαμε την απώλειά του με το ψήφισμα και με την ενός λεπτούση γη, τελείωσαν πασάν και έχω την αίσθηση ότι έπρεπε να πω αυτές τις κουβέντες για να σας κάνω γνωστό, ότι ανεξάρτα από τις διαφωνίες, ανεξάρτα από ότι από τις διαφωνίες αυτές σας αναγκάστηκαν να παρατηθώ από το δήμο, ο Γιάννης ο Σπανός ήταν ένα μεγάλο παιδί. Και να τον θυμάμαι για πολλά χρόνια, γιατί του άξιζε να τον θυμάμαι. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Καλαφέρη, για την αναφορά σας και έχετε δίκιο. Και σας ευχαριστούμε και για αυτήν την συγκεκριμένη ανάμνηση που μοιραστήκατε. Λοιπόν, ο κύριος Σπάνος τώρα να επανέχει. Εγώ ένα δευτερό λεπτό μόνο. Να πω λίγο κάτι στη συνέχεια της προηγούμενης κουβέντας, ότι όσον αφορά την τρογοντάξιο κάτω, από τα 500 άτομα που είχε η καθαριότητα, 512 αν δεν κάνω λάθος, μαζί με τις καθαρίες 318 στα σχολεία, αν σε αφαιρέσουμε είναι 388 άτομα. Από την αρχή της πανδημίας, περίπου στα 15 άτομα έχουν ωσήσει. Άρα, μιλάμε για το... Πιο λίγο, πιο ενούμερα, λες πολλά. Εντάξει, είναι πολύ λιγότερο, δεν θέλω να πω λίγο. Άρα, να μην λέμε ενούμερα και τι συμβαίνει στον τρογοντάξιο ή όχι, γίνονται μεγάλη προσπάθεια και καταβάλλουμε το αδύνατο δυνατό. Αυτό. Λοιπόν, κυρία Δημάρχη, να κλείσουμε λίγο, έτσι, με μια σύντομη δευτερολογία και να προχωρήσουμε. Πραγματικά, δέχομαι κάθε κριτική, φυσικά, και αυτός είναι και ο ρόλος αντιπολίτευσης. Λυπάμαι, πραγματικά, όμως, για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το τόσο σοβαρό και κρίσιμο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας. Μια πανδημία που μαστίζει τη χώρα και όλο τον κόσμο, την οποία όλοι μας αντιμετωπίζουμε με δέος, προσοχή, και βέβαια, αυτοί που είμαστε σε θέσεις ευθύνης, με πολύ μεγάλη αγωνία και δουλειά. Θα σας πω, λοιπόν, ότι όσον αφορά στα νούμερα, στο Δήμο Χαλκιδέων έχουν οσήσει από την αρχή της πανδημίας 29 υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι του Δήμου Χαλκιδέων αυτή τη στιγμή, επειδή έχουμε και μετοκινωφελές και με παρατάσεις από δικαστικές αποφάσεις, ξεπερνούν τους 950. Αυτό αναγάγεται σε ένα ποσοστό 3,2 περίπου της 100. Τη στιγμή που νοσούν γιατροί και νοσηλευτές, που νοσούν συνάδελφοί μου δικηγόροι στα δικαστήρια, που νοσούν άνθρωποι που εργάζονται σε πάρα πολλούς εργασιακούς χώρους, και νοσούν άνθρωποι όλων των επαγγελμάτων και παντού. Και το ότι νοσεί κάποιος ο οποίος βρίσκεται στο εργοτάξιο ή σε μια υπηρεσία του Δήμου, δεν σημαίνει ότι κόλλησε τον ιό από το χώρο της εργασίας του. Μπορεί αυτός να έχει κολλήσει από αλλού, το οποίο συνέβη σε περισσότερες των περιπτώσεων των εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων και να έχει έρθει στην εργασία του φέροντας απ' έξω ουσιαστικά τον ιό. Εμείς ποτέ δεν πανηγυρίσαμε για τη διαχείριση του ιού. Ο κύριος Παγώνης δεν ξέρω που τα βλέπει αυτά. Με σκυμμένο το κεφάλι και σκληρή δουλειά από την πρώτη στιγμή, καλούσαμε τον κόσμο και τους πολίτες του Δήμου σε μια κοινή προσπάθεια να διαχειριστούμε την κρίση αυτή. Ποτέ δεν είπαμε ότι χάρη στις ενέργειες του Δήμου είμασταν στο πράσινο, άρα έχουμε ευθύνη σήμερα που είμαστε στον χόκκινο. Η πορεία του Δήμου Χαλκιδέων, αν παρατηρήσετε, ακολουθεί και τη συνολική πορεία της χώρας. Σε λίγο θα μας κατηγορίσετε ότι ευθυνόμαστε εκεί γι' αυτό. Μπορεί να μπορούσαμε να κάνουμε τρεις ενέργειες παραπάνω τις οποίες θα μας υποδείξει κάποιος και θα τις βελτιώσουμε. Αλλά σας πληροφορώ ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, όλες οι ενέργειες μας, είτε αυτές είχαμε να κάνουμε κλίσιμο των σχολείων, είτε είχαμε να κάνουμε την καθαριότητα και τις απολυμάνσεις, είτε με τον τρόπο διαχείρισης του προσωπικού, την εκπεριτροπής εργασίας, την τήρηση των μέτρων, με υπευθυνότητα λειτουργούμε και προσπαθούμε να επιβάλλουμε την τήρηση των μέτρων στο 100% αν γίνεται. Γιατί πάντα υπάρχει και το πλαίσιο της ατομικής ευθύνης. Ουδέποτε λοιπόν πανηγυρίσαμε. Αντιθέτως, κύψαμε το κεφάλι και εργαστήκαμε σκληρά. Ουδέποτε είχαμε πρόβλημα με τα μέσα ατομικής προστασίας ή τα αντισεπτικά. Αυτά που λέει ο κύριος Μπαντούνας, εγώ τουλάχιστον ως δήμαρχος τα ακούω πρώτη φορά. Και αν δεν υπάρχουν αντισεπτικά, οφείλει να ενημερώσει κάποιος ο οποίος διαχειρίζεται τα αντισεπτικά ότι δεν υπάρχουν. Την άλλη μέρα το πρωί αντισεπτικά θα υπάρχουν. Ουδέποτε είχαμε ζητήματα, άλλωστε είμαστε και σε μία επαφή και με το σωματίο, και με τους διευθυντές, και με τους προϊσταμένους για τη διαχείριση του προσωπικού σε σχέση με τον COVID. Επειδή λοιπόν υπόθηκε για το εργοτάξιο και λυπάμαι που σταθήκατε και πιαστήκατε από την απώλεια ενός ανθρώπου που όλους μας έχει συγκλονήσει για να συνδέσετε αυτό το θέμα με τον τρόπο διαχείρισης του COVID στο εργοτάξιο, προσπαθώντας να παρουσιάσετε μία διαστρεβλωμένη πραγματικά κατάσταση, και πάμε κατ' αρχάς γιατί δεν ξέρουμε αν ο αείμνητος Γιάννης Καζανόπουλος νόσης από το εργοτάξιο. Ποιος θα μας το πει αυτό? Ξέρει κανείς ανόσης από το εργοτάξιο? Αλλά ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι νόσης από το εργοτάξιο, θα σας πω ότι οι εργαζόμενοι από τους 29 εργαζόμενους του Δήμου Χαλκιδέων, εργαζόμενοι στο εργοτάξιο, μιλάμε και για το πράσινο και για την καθαριότητα και για την τεχνική υπηρεσία είναι 15. Είναι δηλαδή η μισή, το 50% από τρεις μεγάλες υπηρεσίες, οι οποίες υπηρεσίες έχουν το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου. Οι υπόλοιποι 14 είναι διοικητικοί. Δεν μπορούμε λοιπόν να δημιουργούμε εντυπώσεις, εντυπώσεις και να... Με συγχωρείτε λίγο. Σας καλώ λοιπόν να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λέτε και στην κριτική που κάνετε στη δημοτική αρχή. Και όσον αφορά στο πού δαπανήθηκαν τα χρήματα του COVID, τα οποία πολύ σύντομα θα έχετε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή σας, γιατί ακόμη η δαπάντης αυτής είναι σε εξέλιξη και δεν έχουμε να κρυψουμε τίποτα. Θα σας πω ότι από τις τελευταίες 280.000 που μας είχα για το COVID, 210 πάνε στην πληρωμή του προσωπικού. Προσωπικού που κρατήσαμε λόγω του COVID. Και είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι με δικαστικές αποφάσεις και εργάζομενοι του Δήμου Χαλκιδέων με προσωρινές διαταγές και συνεχίστηκαν αυτές οι προσωρινές διαταγές και εργάζονται για τον Δήμο Χαλκιδέων λόγω του COVID. Αυτούς τους ανθρώπους πληρώνουμε. Εκεί πήγαν τα περισσότερα χρήματα. Στο προσωπικό. Το οποίο επί το πλήστον είναι προσωπικό καθαριότητας. Επειδή ρωτήσατε για τις δαπάνες. Και τέστα αγοράσαμε κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες ανάλογα με το αν έχουμε κρούσμα ή όχι στο προσωπικό μας παντού όπως κάνουμε σε όλη τη Χαλκιδά και σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Αν παρατηρήσετε τα τέστα ανοίχνευσης της ασθένειας του κορωνοϊού στον Δήμο Χαλκιδέων και στο υπαλληλικό προσωπικό είναι ίσως περισσότερο από τους δήμους στην Ελλάδα που διανεργούν τα περισσότερα τέστα. Ας είμαστε προλύ προσεκτικοί σε αυτά που λέμε. Η ασθένεια είναι εδώ δεν έχει ξεφύγει. Μπορεί να νοσήσουμε εμείς οι ίδιοι αύριο το πρωί. Τι θα πούμε. Θα κατηγορήσουμε τον Δήμο Χαλκιδέων γι' αυτό. Κλείνοντας θέλω να πω ότι ενόψει των εορτών του Πάσχα απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες στο πλαίσιο της ατομικής τους ευθύνης να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική ούτως ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων στο Δήμο μας και να επανέλθουμε το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα. Ευχαριστώ. Προχωράμε σε επόμενο θέμα. Συνεχίζεται η ενημέρωση από τη Δήμαρχο. Να συνεχίσουμε. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης το πρώτο θέμα που ήθελα να σας πω ήταν το θέμα της διαχείρισης της COVID-19. Το δεύτερο θέμα για το οποίο θέλω να σας ενημερώσω έχει να κάνει με τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή. Επειδή είχα δεσμευτεί άλλως ότι θα γίνει αυτό και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ήθελα να σας κάνω μια καταρχάς ενημέρωση και να σας πω ότι πράγματι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει ένα πρόβλημα στη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Σχολική Επιτροπής και αυτό έχει να κάνει κυρίως με την έλλειψη της εμπιστοσύνης μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στο πρόσωπο της Προέδρου. Υπήρξαν πολλές επιστολές, ανταλλαγές ηλεκτρονικής ελληλογραφίας, ζητήθηκαν στοιχεία από τα οποία κάποια δόθηκαν, κάποια άλλα κατά τους συσχυρισμούς των μελών δεν δόθηκαν, υπήρξαν ενστάσεις ως προς τον τρόπο και τη διαδικασία που η Πρόεδρος διαχειρίζεται τις πληρωμές, υπήρχαν ερωτήματα και επισημάνσεις για το ότι έχουν δημιουργηθεί πολλές οφειλές στο νομικό πρόσωπο. Πραγματικά και έτσι και απευθύνομαι στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και όποιος θέλει φυσικά να πάρει το λόγο η κυρία Πρόεδρε και βεβαίως η κυρία Μητζηφύρη. Θα ήθελα πρωτίστως όμως να σας επισημάνω τα εξής. Σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια, είτε αυτά λέγονται σχολικές επιτροπές, είτε λέγονται ΔΙΑ, είτε ΔΟΠΑ, είτε ΔΕΠΕ. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η εμπιστοσύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στο πρόσωπο του Προέδρου και Διαχειριστή για την εύρυθμη λειτουργία του νομικού προσώπου. Ούτως ώστε να μπορεί να παράγεται ένα έργο χωρίς να δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Και φυσικά θα υπάρξει αντιπολίτευση και δεν είναι δυνατόν όλες οι αποφάσεις να περνούν ομόφωνα και η κριτική θα υπάρξει και αντιπολίτευση. Όμως, είναι μίζο νοσημασίας η καλή συνεργασία των μελών με τον Εκάστου Τεπρόεδρο. Να μην υπάρχουν δηλαδή σοβαρές διαφομίες όσο στην οικονομική διαχείριση και τις διαδικασίες. Ειδικά δε για τις σχολικές επιτροπές πρέπει να υπάρχει και καλή συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και την εκπαιδευτική κοινότητα. Πριν από λίγο καιρό με επισκέφτηκε η ΕΛΜΕ η οποία συγκεκριμένα μου εξέφρασε σοβαρά παράπονα για τον τρόπο που ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής, Δεύτερο Πάδημα Σχολικής Επιτροπής διαχειρίζεται τα κονδύλια των σχολείων για κάποιες μομφές, για κάποιες δαπάνες, που είχε κάνει για κάποιες δαπάνες διευθυντών και γενικά μου εξέφρασαν αρκετά παράπονα για την ενγέννη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής. Προβλήματα επίσης δημιουργήθηκαν και με τον διακανονισμό των οφειλών του ΟΤΕ, τα οποία δεν είναι τόσο αριθμητικά, όσο έχουν να κάνουν με την επικοινωνία της Προέδρου με τους ενδιαφερόμενους διευθυντές για το θέμα αυτό, για το οποίο χρειάστηκε να παρέμπω προσωπικά, ώστε να καθισυχάσω τα σχολεία και τους γονείς που είχαν ενημερωθεί σχετικά από τους διευθυντές των σχολείων. Τα προβλήματα αυτά λοιπόν τις επικοινωνίες με τους διευθυντές διαπιστώνω ότι συνεχίζονται και ειδικά έχω την περίπτωση του 5ου Γυμνασίου, όπου η Πρόεδρος αρνείται να δεχθεί η ΣΕΔΕ χορηγία 14.000 ευρώ για λαγαριασμού του Γυμνασίου που έχει βραβευθεί σχετικά από την Επιτροπή Ελλάδα 2021. Σήμερα έλαβα ένα mail πάλι στο οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν υπάρχει αποδοχή από τη Σχολική Επιτροπή του ποσού αυτού των 14.000 ευρώ να χαθεί αυτό το βραβείο για το 5ο Γυμνάσιο Χαϊκίδας το οποίο βραβείο η Σχολική Επιτροπή τι θα έκανε θα έρχονταν, θα έκανε μια αποδοχή της δωρεάς αυτής και μετά μέσω της κατανομής θα το απέβηδε στο 5ο Γυμνάσιο το οποίο το έχει λάβει. Στόχος μας όλων μας πιστεύω κοινός και ιδιαίτερα εμάς ως Δημοτική Αρχή είναι να επιβραβεύουμε με κάθε τρόπο και να στηρίζουμε όλες αυτές τις επιτυχίες των παιδιών διευκολύνοντας τις διαδικασίες όσο περισσότερο μπορούμε. Δεν μπορούμε λοιπόν να αρνούμαστε να συνδράμουμε το 5ο Γυμνάσιο για να πάρει αυτή τη δωρεά. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησα να ενημερωθούν επίσης πλήρως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δευτεροβάθμιας προκειμένου να ελέγξουν όποια στοιχεία αυτά επιθυμούν. Ενημερώθηκα εν γράφος γιατί παίρνω πάρα πολλά έγγραφα συνεχώς για τη Δευτεροβάθμια ότι δεν έχουν δοθεί όλα τα σχετικά έγγραφα όπως κυρίως έχει ζητήσει ο κ. Κουτουλής. Σίγουρα στο νομικό πρόσωπο έχουν δημιουργηθεί κάποιες οφειλές και σίγουρα κληρονομίσαμε και αρκετές οφειλές και σίγουρα πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αν εξάρτητα όμως από το ποιες θα είναι οι απαντήσεις της Προέδρου και ποια συμπεράσματα θα προκύψουν από ποιονδήποτε έλεγχο που θα διενεργηθεί είναι βέβαιο ότι η Σέδε δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι. Γιατί όλες αυτές οι σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί με την Πρόεδρο, με τα μέλη και με τους Διευθυντές μόνο ζημιά μπορεί να κάνει στην υποχρέωση που έχουμε για την παροχή των καταλληλότερων και των πιο χρήσιμων υπηρεσιών στα γυνάσια και στα ηλικιά μας, ιδιαίτερα τώρα που οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις. Αναγνωρίζω ότι η Πρόεδρος κυρία Μητζηφύρη έχει κάνει μια φιλότυμη προσπάθεια για να εξυπηρετήσει αιτήματα σχολείων έχουν γίνει πάρα πολλά καθόλου αυτή τη διάρκεια της στιτίας της, όμως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα οποία σας λέω και πάλι έχουν κυρίως να κάνει με τις σχέσεις των εμβλεκόμενων, επιβάλλουν την αλλαγή στη διοίκηση της ΕΔΕ. Για αυτόν τον λόγο καλώ την κυρία Ελένη Μητζηφύρη να απαρατηθεί από τη θέση της Προέδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και σε διαφορετική περίπτωση θα συγκληθεί άμεσα δημοτικό συμβούλιο στο οποίο θα αποφασίσουμε σχετικά για την αλλαγή της συστατικής πράξης της Σχολικής Επιτροπής μέσω της οποίας μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο αυτής. Αυτά ήθελα να πω, ευχαριστώ. Λοιπόν, το λόγο θα δώσω την κυρία Μητζηφύρη να τοποθετηθεί και από εκεί και πέρα στους επικεφαλείς και από τον άλλον θέλει να μιλήσει. Κύριε Κουτουλιάο, θα ακούσουμε την κυρία Μητζηφύρη. Βεβαίως, βεβαίως. Λοιπόν, καλησπέρα γι'από μένα. Εκτός αν θέλετε κυρία Μητζηφύρη να ακούσετε και πιθανόν ίσως ό,τι άλλο μπορεί να έχουν να πούν οι συνάδελφοι. Όχι, θέλω να μιλήσω. Άκουσα αρκετά από τη δήμαρχο. Εντάξει, καλώς, καλώς. Λοιπόν, καταχάς ξέρουμε όλοι ότι βάσει νόμου, τον ψάχνω τώρα ακριβώς τον νόμο, τον έχει και η δήμαρχος, ότι οι αλλαγές στους προέδρους των νομικών προσώπων, μάλλον η θητεία των νομικών προσώπων ακολουθεί τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου και γίνεται η αλλαγή μόνο σε αποδειδημένη παράβαση καθήκοντος. Εγώ καλώ τη δήμαρχο γραπτός να δηλώσει που έχει γίνει από την πλευρά μου η οποιαδήποτε παράβαση καθήκοντος κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Έκλεισα δύο απολογισμούς του 2018 και του 2019. Έχω επανειλημμένως από την πρώτη μέρα της θητείας μου συνέχεια με email στη δήμαρχο για το τι γίνεται, για το τι βρήκαμε και για το τι γίνεται και για κάθε βήμα. Τώρα, αν της δημάρχου δεν της αρέσουν οι πρόεδροι που αντισταίκονται στα θέλο της και θέλει προέδρους νομικών προσώπων που να της λένε ναι, αυτή σίγουρα δεν είμαι εγώ. Και να τα πάρουμε από την αρχή. Μάλλον να τα πάρουμε από το τέλος. Από τη χορηγική σύμβαση λοιπόν που δεν δέχτηκα να μπει. Το οποίο, χορηγική σύμβαση, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είπαμε ότι δεν δεχόμαστε να παρθεί αυτή, αλλά τι είπαμε. Η πρώτη απάντηση που ήταν από την πρόεδρο ήτανε, όπως τα εράσμους παίρνουν οι διευθυντές των σχολείων, έτσι και ο διευθυντής του ΠΕΜΤΟΙ με το αφημί της σχολικής μονάδας, όχι της σχολικής επιτροπής, της σχολικής μονάδας το αφημί, να ανοίξει λογαριασμό, στο όνομα της σχολικής μονάδας εννοείται, και να μπει διαχειριστής. Αυτή ήταν η πρώτη πρόταση προς τον διευθυντή του ΠΕΜΤΟΙ. Ο διευθυντής του ΠΕΜΤΟΙ, δεν ξέρω για ποιον λόγο, δεν το έκανε, αλλά συνέχιζε με έναν εκβιαστικότατο τρόπο προς το πρόσωπό μου, που αυτό σας ενημερώνω θα κάνω αναφορά και στη Διέθνυση και στο Υπουργείο Παιδείας, λοιπόν, να συνεχίζει με τις ευλογίες πλέον της δημάρχου, που σαν άλλος πασάς εξέδιδε εντολές προς τον ομικό πρόσωπο και την πρόεδρο συγκεκριμένα. Εντολές οι οποίες είναι παράβαση, έτσι, σε όλα τα οποία ζητάει για τη διαχείριση δωρεάς, όχι χορηγίας. Αυτό που ζήτησα εγώ ήταν να μας δοθούν τα στοιχεία της εταιρείας, τα στοιχεία της δωρεάς, το αφημί και όλα. Γιατί αν δεν λάβουμε έγκριση της οικίας δόη, δεν μπορούμε να λάβουμε σαν ομικό πρόσωπο καμία απόφαση. Γιατί δεν ξέρουμε ποια εταιρεία είναι αυτή, τι δίνει και μπορεί ο ίδιος ο διευθυντής, δηλαδή τον διευθυντή, πήγα να προφυλάξω να βρεθεί κατηγορούμενος για ξέπλημα οποιονδήποτε μαύρου χρήματος, οποιονδήποτε εταιρείας. Η Σχολική Επιτροπή, το έχω πει επαλληλυμένος και στην ίδια τη Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι νομικά πρόσωπα τα οποία η λειτουργία τους είναι εντελώς διαφορετική και από τα δύο πρόσωπα νομικά και του ΔΟΠΑΧ και του ΔΟΑΠΕΧ και στηρίζονται σε διαφορετική νομοθεσία. Λοιπόν, κάνω διαπεριφοράς επειδή μου το ζήτησε έκτακτο, δεν είχαμε απαρτία. Και από τη στιγμή που δεν είχαμε απαρτία, αυτό φαίνεται στο mail ότι δεν έχεις απαρτία, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι κάποιοι είχαν ψηφίσει και όχι, κάποιοι είχαν ψηφίσει και όχι, στέλνουν ένα έγγραφο από τον Δήμο και δεν το στέλνουν από ευθεία Συγχολική Επιτροπή, ότι θα το κάνουμε να το συζητήσουμε για να λάβουν περισσότερες οδηγίες, περισσότερες καθεθένσεις. Πράγματι, τη Μεγάλη Τρίτη έχουμε να το συζητήσουμε. Η σήγησή μου η δική μου είναι, αν δεν ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και ενέργειες, όσο υπογράφω σαν πρόεδρος νομικού προσώπου, δεν θα περνάει. Ας δίνει συγχαρητήρια η κυρία Δήμαρχος και ας δεχτεί αύριο μεθαύριο από οποιοδήποτε έμπορο ναρκωτικών και δε ξέρω εγώ τι, ας δώσουμε τη συγχορηγία στο δικό της δήμο εκεί που υπογράφει ίδια. Να μας πει και τι άλλο την έχει πειράξει η κυρία Δήμαρχος. Μήπως την έχει πειράξει η αγορά από υποψήφιό της, tablet, χιλιάδων ευρώ, που της έχω ζητήσει να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και δεν το κάνει. Μήπως την έχει πειράξει που στο διαγωνισμό των καθαριστικών ενώ είχε λάβει γνώση του υπομνήματος το πέρασε οικονομική επιτροπή και έφερε σε δύσκολη θέση χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν τα μέλη και εκεί πάλι δεν μίλησα. Τώρα όμως κυρία Δήμαρχε θα μιλήσω και θα σας πω. Σας ζήτησα να κάνετε δε για τον προηγούμενο υπάλληλο της σχολικής επιτροπής. Έχω ή δεν έχω μαρτυρίες διευθυντών ότι τους ζήταγε χρήματα χωρίς αποδείξεις. Γιατί σοπίσατε, γιατί κυρία Δήμαρχε και έρχεστε τώρα να μου πείτε ότι έχουνε πρόβλημα τα υπόλοιπα μέλη. Ποια υπόλοιπα μέλη, ο κύριος Ιωγιός που εξήρετε την αποτελεσματικότητά μου. Ποιος, ο κύριος Κουτουλής που πήγανε αυτά που ήτανε και τι τους ζήτησα. Του λέω κάνε λίγο υπομονή έχω μισό υπάλληλο, μισό υπάλληλο έχω. Λοιπόν θα τα ολοκληρώσω με τον απολογισμό του 20 και ό,τι στοιχεία έχεις θα τα πάρεις. Κάνε λίγο υπομονή γιατί λόγω COVID δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Όταν τα εκ είχανε 10 κρούσματα δεν μπορούσε η διευθύντρια να έρθει στο γραφείο, δεν το διακυνδύνευα και να θέσω πάλι σε κίνδυνο τον υπάλληλο αν εσείς το κάνατε έτσι. Τι να σας πω εγώ δεν το έκανα. Ή να φέρω σε επαφή τον πρώην διευθυντή καρκυνοπαθή δεν το έκανα. Κρεμάστε με γι' αυτό. Λοιπόν, εγώ θα παρετηθώ σε περίπτωση μόνο που αποδεδειγμένα η δήμαρχος υπογράψει παράβαση καθήκοντος. Και να μου απαντήσει σε όλα αυτά τα οποία έχω ζητήσει. Καταρχάς, παρανόμως κυρία δήμαρχε, κρατάτε την πρώτη κατανομή απόδοση πιστώσεων σε ΔΕΝΟΜΟΣ 3325 άρθρο 18 παράρθρος 7 φ΄ 68α. Κρατάτε την πρώτη κατανομή των πιστώσεων. 15 Φεβρουαρίου Υπουργείο Εσωτερικών, 26 Φεβρουαρίου Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Δημοτικό Πτισυμβούλιο. Αυτά τα χρήματα είναι των σχολείων και έχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σας αρέσετε, σας αρέσει, δική σας απόφαση ήταν η τοποθετησία. Λοιπόν, προχωράω. Να μας πει, κυρία δήμαρχος, τον τρόπο πληρωμής από τη Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας του Δήμου Χαλκιδέων, της δωρεάς της των 100 tablet προς τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγία του Δήμου και το κόστος αυτών. Να μας πει, γιατί από την πρώτη συνάντησή μας που είχε εκδόσει δελτίο τύπου ο Σύλλογος της Πρωτοβάθμιας και μίλαγε για υπερχρεωμένα τιμολόγια, γιατί εξακολουθεί και καλύπτει τον υπάλληλο της Πρωτοβάθμιας ενώ έχει δεχτεί καταγγελίες. Γιατί, μη με κόβετε κυρία Σακελαράκη, σας βλέπουν. Λοιπόν, να μας δώσει απαντήσεις και εντός του δημοτικού συγκουλίου. Άλλα δύο δελτίο τύπου. Δεν είχε συνάντηση, δεν είχε παράπονα για τη ΣΕΠΕ. Η ΕΛΜΕ που δεν έχει καν το δικαίωμα του εντέλεστε να κατέβετε σε θέματα της σχολικής επιτροπής. Σας έχω πει, ο Δήμος Δημ. Μεσαπείων δεν δίνει ούτε ένα ευρώ στα σχολεία. Δεν ασχολήθηκε η ΕΛΜΕ. ΕΛΜΕ βίας είναι, όχι ΕΛΜΕ Δήμου Χαλτιβέων. Στο Δήμο Κύμισα Λιβερίου, στο Δήμο Ηστίας. Γιατί δεν ασχολήθηκε με αυτές τις σχολικές επιτροπές. Ενοχλεί η Μιτζιφύρη μήπως, ενοχλεί όλα αυτά που βρήκε. Τι ενοχλούν ακριβώς, ενοχλεί όλα αυτά που θέλησε να περάσω η Δήμαρχος και εγώ είπα όχι. Αυτά μήπως ενοχλούν. Γιατί, γιατί αν λέτε τώρα, ότι τα μέλη. Σε ποια παραταξιακή, γιατί μου το είπατε και αυτό. Σε ποια παραταξιακή πείτε μου, θέσατε το θέμα, έτσι, και σας είπαν κάτι για μένα. Ίσα ίσα που λέγατε, ότι κανένας δεν έχει θέμα μαζί μου, ίσα ίσα που σε συμπαθούν. Συνεχίζω. Κάναμε συνεδρίαση, μας κάλεσε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής ένα έργο είχε, ένα έργο, το Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο, ο Ατάκης. Σήμερα, στην αναμόρφωση του προπολεγισμού, βλέπουμε ότι το έργο του Δεύτερου Δημοτικού Σχολείου, ο Ναστατάκης, το έκαναν τεχνικές υπηρεσίες. Να συνεχίσω. Μιλήσαμε για τα ΜΑΠ, μιλήσαμε για τα ΜΑΠ. Οι σχολικές καθαρίστριες που ανοίγουν στο Δήμο έχουν ΜΑΠ. Όχι. Ποιος τις καλύπτει? Η Σχολική Επιτροπή. Λέει το Υπουργείο. Ήδια η κατανομή, γιατί δεν έχετε τα ΜΑΠ πλέον. Στο Δήμο Χαλκιδέων εξακολουθούμε και έχουμε τα ΜΑΠ. Πληρώσαμε παρελθόντων ετών, τιμολόγια, και όπως είπα και στην αρχή, κλείσαμε δύο απολογισμούς χωρίς να ανοίξουν ουρουθούν. Ξέρετε τι μου έλεγε η Διόρθος. Άφησε τους αυτούς, είναι στα σπίτια τους. Μιλάω για τους δυο απερχόμενους, επιθυτία παγώνει. Όχι. Δεν θα τους αφήσω. Όχι. Μπορεί να έχουν κλείσει οι απολογισμοί, αλλά οι απολογισμοί οι δικοί μου της πρωτοβάθμιας έχουν κλείσει, κυρία Δήμαρχος, αλλά εγώ στρέφομαι στα δικά στήρια, τα οποία όλα με αθωώνουν. Ήρθαν και ο κύριος Κουτουλής, και ο κύριος Γιωγιός, και ο κύριος Νέζης, και ο κύριος Παπαγεωργόπουλος. Ο κύριος Παπαγεωργόπουλος έχει δει όλα τα τιμολόγια διευθυντών που τα αμφισβητούν. Τα οποία όλα τιμολόγια είναι απογεγραμμένα και με σφραγίδα. Λοιπόν, τι αφισβητείτε? Μήπως επειδή δεν ήμουνα το σκυλάκι σας, μήπως επειδή έχω φωνή, τι? Οι συμφωνίες, σας το είπα κιόλας, βγήνονται για να καταπατώνται. Λοιπόν, εγώ δεν είμαι ούτε παιδί της καρέγκλας, ούτε το αν με κάνετε τη δήμαρχο Αρτάκης θα καθίσω και θα σας γλύφω. Δεν το έχω κάνει ποτέ, έχω φτάσει πενήντα χρονών και δεν πρόκειται. Λοιπόν, να μη κουράσω όλο το ζώμα γραπτός. Ποια παράδαση καθήκοντος έχω κάνει γραπτός όμως και τα υπόλοιπα θα τα συνεχίσουμε. Και θέλω απαντήσεις, κυρία Πρόεδρε, απαντήσεις στα ερωτήματα μας σήμερα. Κύριε Πρόεδρε. Μισό λεπτό λοιπόν, μισό λεπτό. Ένας-ένας, όποιος θέλει να λάβει το λόγο, επικεφαλής. Κύριε Πρόεδρε. Να ρωτήσω τους επικεφαλείς λοιπόν, καταρχήν. Εντάξει, περιμένω τη σειρά μου, εντάξει. Λοιπόν, ο κύριος Παγώνης. Κοιτάξτε, δεν έχω να πω πολλά πράγματα, αυτό ήταν θέμα χρόνου. Ελπίζω ότι η ομαλή λειτουργία της Δευτεροβάθμινας Επιτροπής, που πρέπει να υπάρξει για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Δευτεροβάθμινας Επιτροπής, επιβάλλει το συντομότερο να λυθούν θέματα αυτά τα οποία επανειλημμένως έχουμε θέση και για τα οποία ήταν μοιραία αυτή η κατάληξη και βεβαίως ο καθένας θερίζει αυτά που έχεις πει και είναι βάση περισσότερα... Με εσένα θα τα πούμε στο δικαστήριο ξανά! Έχεις την ευκίνη των επιλογών. Με εσένα θα τα πούμε στο δικαστήριο ξανά! Κυρία Μηντζιφύρη, κυρία Μηντζιφύρη, λοιπόν... Όταν θα με πληρώνεις, θα δούμε σε πριν! Κυρία Μηντζιφύρη... Όταν θα με πληρώνεις! Λοιπόν, κύριε Μηντζιφύρη, σας ακούσαμε... κύριε Καθαροσπόρη... Δεν έχω να πω κάτι. Εγώ θα ήθελα να ακούσω τα μέλη της Δευτεροβάθμιας. Δηλαδή, τον κύριο Βαγιοργόπουλο, τον κύριο Νέζη, τον κύριο Κουτουλή, οι οποίοι λένε, από ό,τι με πληροφορεί ο κύριος Κουτουλής, ότι για όλες τις ενέργειες της κυρίας Μηντζιφύρη, ήταν ενήμερη η δήμαρχος, όπως τους ενημέρωνε η ίδια στα διαζώσης συμβούλια της Δευτεροβάθμιας. Αυτό σταματάω, περιμένω τον κύριο Βαγιοργόπουλο, περιμένω τον κύριο Νέζη, περιμένω τον κύριο Κουτουλή στη σειρά του, να μας πούνε και να την παρατεθούνε με την κυρία Προεδρία. Λοιπόν, κυρία Τσιβίκα... Εγώ δεν έχω πολλά να πω. Δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες, έζησα καινούριο μέλος. Απλά, από ό,τι άκουσα, θεωρώ ότι πολύ σημαντικό και βασικό είναι και ίσως και δεν υπήρχαν και τόσα πολλά προβλήματα. Αν η κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία ήταν όσο αυτή έκρεπε, αν δηλαδή, και διπιστεύω, τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν χωρίς σπόνσορες, χορηγήσεις ή επιχειρηματικές λειτουργίες, με ευθύνη από καστατά του κράτους έτσι και ώστε οι σχολικές επιτροπές να μπορούν και αυτές να λειτουργήσουν όπως πρέπει και να φέρνουν και τα σχολεία τα λεπτά που χρειάζονται. Δεν έχω να πω κάτι άλλο γιατί είδα τη δικιά μου ξανά. Κύριε Καλαθέρη. Κύριε Καλαθέρη με ακούτε. Δεν ξέρω να το πω. Ωραία, καλώς. Λοιπόν, κάποιος από τους συναδέλφους τους ανεξάκτους, αν έχει κάτι να… ο κύριος Γιουργαλάς. Έχω να αναφέρω τα εξής σε σχέση με την οργάνωση του Δήμου και την προστασία του δημοσίου χρήματος στα νομικά πρόσωπα. Πρότεινα σε δύο δημάχους να προσλάβουν ένα ακόμη ειδικό σύμβουλο λογιστή που θα ελέγχει αποπληστικά και μόνο τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Δεν έγινε και πιστεύω διαχρονικά ότι ο Δήμος ζημιώθηκε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο δήμαρχος έχει δικαιώματα να προσλάβει εννέα ειδικούς συμβούλους. Το κράτος δεν είπε τυχαία ότι πρέπει ο δήμαρχος να έχει εννέα συμβούλους. Εγώ της προτείνω να πάρει και τους εννέα συμβούλους για να μπορεί να ελέγχει το Δήμο. Πάμε να γλιτώσουμε 15.000 ευρώ το χρόνο και χάνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διαχρονικά από κακοδιοίγηση. Αυτά είχα να πω. Ο κύριος Χιόλιας έχεις δει στον λόγο και μετά και ο κύριος Κουτουλής. Κύριε Χιόλια. Κύριε Σακελαράκη και εγώ. Και κυρία Κυριάκου. Λοιπόν, καταρχήν το θέμα δεν είναι η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή, είναι η δευτεροβάθμια. Και αν μπαίνουν ζητήματα για την πρωτοβάθμια να σας πληροφορίσω το εξής. Η Σχολική Επιτροπή Παιδείας μαζί της σε όλα τα οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Και τα έχει στα χέρια του κύριου Παπαγιουργόπουλος και από ότι γνωρίζω και η κυρία δήμαρχος έχει λάβει γνώση. Όσο αφορά το αν η μόνη εργασία που κάνουμε είναι στο δεύτερο δημοτικό σχολείο της Νέας Αρτάκης. Που έγινε πράγματι με τη συμβολή και της αντιδημαρχίας σε ένα κομμάτι. Όμως πέρα από αυτό σήμερα σε πάρα πολλά σχολεία είναι εργοτάξια. Δηλαδή γίνεται γενική ανακέννηση σε πάρα πολλά σχολεία. Γίνονται παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δέκα χρόνια. Γιατί η κατάσταση που επικρατούσε στη Σχολική Στέγη ήταν τριτοκοσμική θα έλεγα. Με τα λίγα χρήματα που έχουμε κυρία Τσιβίκα, πράγματι δεν είναι αρκετά έτσι ώστε να υπάρχει άνεση να γίνονται αυτές οι δουλειές που πρέπει να γίνονται. Με τα λίγα αυτά χρήματα προσπαθώντας με χρηστή διαχείριση να κάνουμε όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε. Τώρα από εκεί και πέρα, νομίζω ότι το ζήτημα της λειτουργίας της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής είναι σε καλά επίπεδα με την έννοια ότι δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο εκτός από την περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας όπου ό,τι ήταν αναγκαίο γινόταν διαπεριφοράς. Σε κάθε συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου καταδίδονται η έγκριση των εξόδων και ότι άλλο χρειάζεται και πρέπει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να γνωρίζουν έτσι ώστε να έχουν και μια γενικότερη εικόνα για τη λειτουργία. Προφανώς κάποια πράγματα τα διαχειρίζεται ο προέδρος από το νομικό πλαίσιο. Με αυτή την έννοια και εγώ παίρνω πρωτοβουλίες, προφανώς, αλλά έστω και εκ των υστέρων τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου γνωρίζουν πράγματα που γίνονται στη σχολική επιτροπή. Το κυρίαρχο που εγώ νομίζω πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος είναι ότι όλες οι δαπάνες που γίνονται είτε σε ιδιόκτητα χτίρια είτε σε νικιαζόμενα χτίρια γιατί έχω δεχτεί κριτική για αυτό το θέμα αν στα νικιαζόμενα χτίρια πρέπει να κάνει η σχολική επιτροπή ή τεχνικές υπηρεσιστές να κάνουν κάποιες εργασίες επειδή διαφαίνεται ότι έχοντας και την εμπειρία του 26ου, αυτή τη στιγμή έχουμε τρία νικιαζμένα χτίρια δημοτικά το 4ο της Σαρτάκης, το 8ο δημοτικό στο ορφανοτροφείο και το 26ο. Έχοντας λοιπόν την εμπειρία του 26ου και βλέποντας και εκτιμώντας ότι την επόμενη δεκαετία δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει αλλαγή στο status της σχολικής στέγης κάνουμε παρεμβάσεις ακόμα και στα νικιαζμένα χτίρια γιατί δεν θα ρισκάρουμε καθόλου να υπάρχει ζήτημα ασφάλεια στα παιδιά έστω και αν τα χτίρια είναι νικιαζμένα. Από κει και πέρα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν πλήρη πρόσβαση και ενημερώνονται νομίζω τακτικά στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της σχολικής επιτροπής και όποιος θέλει ό,τι ώρα θέλει και ό,τι θέλει μπορεί να το πάρει από τη σχολική επιτροπή. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Κουτουλή έχετε το λόγο. Αν θέλει κάποιος άλλο μέλος της επιτροπής να μιλήσει πριν από εμένα δηλαδή ο κύριος Νέζης και ο κύριος Παπαγιοργόπουλος που έχουν σειρά. Δεν ξέρω αν δεν θέλουν μπορώ να μιλήσω. Ζήτησαν, δεν ξέρω το λόγο, οπότε... Εγώ θέλω, ως μέλος της επιτροπής, θέλω να σας πω τα πράγματα τα οποία εμένα ενοχλούν στην επιτροπή. Και είναι αυτά τα οποία όλα βρήκα. Με ικανοποίηση άκουσα την τοποθετήση της Δημαρκού έστω και τώρα. Θεωρώ ότι έχει ευθύνη, γιατί διαλαλούσε η κυρία Προεδρός, ότι ήταν ενήμερη για όλα και ότι έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια της. Το έχει πει επανελειμμένο σε κάθε ερώτηση τη οποία της κάναμε. Και μάλιστα έλεγε ότι δεν προκείται να εκθέσω ποτέ τη Δήμαρχο κτλ. Είναι τα παράπονα μου και η αμφισβήτηση ως προς τις ικανότητες της Προέδρου είναι συγκεκριμένες και είναι σε τρεις τομείς. Πρώτα απ' όλα θα μιλήσω για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΔΕ. Όντως το όνειρο κράτησε μόνο τρεις μήνες. Από την αρχή που έγινε σώμα η ΕΔΕ, κάναμε κάποιες διαζώσεις, συνεδριάσεις. Και στις οποίες όντως είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Παίρναμε τις εισηγήσεις των θεμάτων, τα συζητάγαμε, όλα φαινόντουσαν καλά. Μία από αυτές τις συνεδριάσεις μάλιστα ήταν και που πήραμε την απόφαση για το διακανονισμό τότε. Από κει και πέρα και όταν πρόκειψε και το θέμα του κορωνοϊού, πλέον άρχισαν τα διοικητικά συμβούλια να γίνονται διαπεριφοράς και τα θέματα ήταν πλέον τηλεγραφικά. Ήταν τηλεγραφικά όπως σας το λέω στην κυριολεξία. Δεν υπήρχε ούτε εισηγήσεις ούτε τίποτα. Θα σας αναφέρω, ας πούμε παράδειγμα, πήραμε απόφαση για τρία φωτοτυπικά μηχανήματα για τις Πανελλήνιες. Έτσι γράφτηκε ακριβώς και στο διάβυα. Αγοράτριων φωτοτυπικών για τις Πανελλήνιες. Ούτε τιμή, ούτε είδος, ούτε προδιαγραφές, τίποτα. Το ίδιο έγινε με τα κλιματιστικά. Τοποθέτηση κλιματιστικών, η απόφαση τοποθέτηση κλιματιστικών, ούτε πόσα, ούτε πού, ούτε προδιαγραφές, ούτε τίποτα. Και μια και μιλήσα και για τη διάβυα της αποφάσης όπως αναρτώταν, όταν αναρτώταν θα πω εγώ. Απόφαση παίρναμε τον Οκτώβριο του 2019, Ιούνιου του 2020 αναρτώταν στο διάβυα. Φτάσαμε λοιπόν με τα πολλά και αφού προκύψανε παράπονα από τους διευθυντές και από τον αντιπρόεδρο τον ίδιο τον κ. Δημερτζή, αντιπρόεδρο της σχολικής επιτροπής, δεν είχαμε καμία ενημέρωση για κανένα θέμα, τίποτα, τίποτα. Φτάσαμε λοιπόν στο Μάρτι του 21 και αφού είχανε βγει όλα αυτά τέλος πάντων, στο οποίο ζήτησα εγώ προσωπικά κάποια έγγραφα. Ζήτησα τον απολογισμό, ζήτησα τα στοιχεία της επιτροπής. Δεν υπήρχε, δεν πήρα απάντηση καμία, δεν υπήρχε τίποτα. Αυτό το λέω και για την υποθέτηση της δημάρχου ότι ισχυρισμός. Δεν είναι ισχυρισμός, είναι αποδεδειγμένο, έχω κάνει αιτήσεις, δεν έλαβα κανένα έγγραφο. Όταν ξαναέκανα μία αίτηση στις 2 Τετάρτου, 2 Τετάρτου του 21, ζήτησα πιο συγκεκριμένα πράγματα και πιο εύκολα στο να βρεθούν. Αυτά που μου προσκομιστήκαν από όλα αυτά τα έγγραφα τα οποία ζήτησα ήταν τρία. Τρεις καρτέλες από το δισίστημα διαχείρισης της σχολικής επιτροπής, τα οποία ήταν τα ανεξόφλιτα στη θητεία μας, τα εξοφλυμμένα τιμολόγια από τη σχολική επιτροπή και τα εξοφλυμμένα από τα σχολεία. Απολογισμός που ζήτησα, εκστρέε λογαριασμού και όλα τα υπόλοιπα δεν μου προσκομίστηκαν ποτέ. Και θεωρώ, αν μη τι άλλο, ότι ως μέλος της επιτροπής θεωρώ ότι έχω αυτό το δικαίωμα να τα έχω και να τα δω. Λοιπόν, ως προς την οικονομική διαχείριση τώρα. Μα αυτά τα έγγραφα λοιπόν που έλαβα από τη Σέβε. Προέκυψαν. Και θα μιλήσω σύντομα. Χρονικό διάστημα, μιλάμε 2 Οκτωβρίου του 2019 έως 9 Τετάρτου του 2021. Ανεξόφλιτα τιμολόγια 207.000. 207.000 ευρώ. Και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται η οφειλή του ο τε. Σε ερώτηση που έκανα στην Πρόεδρο, στην τηλεδιάσκεψη που κάναμε με το συγκεκριμένο θέμα, πόσα είναι τα ανεξόφλιτα τιμολόγια, οι οφειλές μας, η απάντηση που πήρα ήταν 70.000. Και μου είπε ότι ήταν άλλα 100.000 από τη θητεία του κ. Παγώνη. Πρώτο ψέμα της Πρόεδρος. Τη ρώτησα συγκεκριμένα. Πόσο είναι το ποσό για τις κουρτίνες, το οποίο ακουγότανε όλο αυτόν τον καιρό. Η απάντησή της ήταν 20.000. Τη ρώτησα ξανά. Μόνο αυτά? Μόνο αυτά, μου λέει. 20.000. Τημολόγια για κουρτίνες, λοιπόν, 55.000 ευρώ. Σε σχολεία, τα οποία κάποια μπορεί να τα είχαν ανάγκη. Αλλά κάποια δεν τα ζητήσανε ποτέ. Δεν είχαν ποτέ έτοιμα για κουρτίνες. Τους πήγε μια μέρα τρεις κούτες με κουρτίνες και η χρέωση. Πάμε λοιπόν. Για όλα αυτά, βέβαια, που αναφέρω αυτή τη στιγμή. Παρόντες, ήταν στη δηλεδιάσκεψη και ο κύριος Νέης, και ο κύριος Παπαγιωργόπουλος, και ο κύριος Κώσταρος, και ο κύριος Γιωγιός, και ο κύριος Δημερτζής. Και οι οποίοι μπορούν να αμφισβητήσουν ελεύθερα, εάν λέω κάτι, ψευδές αυτή τη στιγμή. Και δεν υπόθηκαν έτσι τα πράγματα. Λοιπόν, και ακούστε και τα ωραία. Καθαριστικά, είδη καθαριστικών. Σε ένα προϋπολογισμό, των οποίων έχουμε 400.000, επιχορίγηση τέλος πάντων, όχι προϋπολογισμό, επιχορίγηση από το Δήμο 400.000 ευρώ, το σύνολο που πήραμε από ένα προομιχευτή, ήταν 135.000 ευρώ. Σε είδη καθαρισμού, σε μάπου που λέει η κυρία Πρόεδρος και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Και κλειστά σχολεία. Ο προομιθευτής, ο συγκεκριμένος, είναι εξοφλυμμένος μέχρι τελευταίας δεκαράς. Ο επίσημος προομιθευτής και ανάδοχος του τέτοιου, των ειδών καθαρισμού, είναι απλήρωτος. Είναι απλήρωτος. Πήραμε κλιματιστικά άλλα 51.000. Και ο συγκεκριμένος έχει πάρει και άλλα πράγματα. Σε 700, 950, 900, 300, σε ίδιο σχολείο που έχουν τοποθετηθεί πάλι κλιματιστικά. Και δεν ξέρω αν αφορούν πάλι κλιματιστικά αυτές οι δαπάνες. Ιδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ό,τι και να σας πω είναι λίγο. Στις πρώτε συνεδριάσεις που είχαμε κάνει είχαμε συμφωνήσει ότι τα χρήματα της σχολικής επιτροπής και αυτά που διαχειριζόμασταν θα υπήρχε μια διασπορά στους εργαζόμενους ιδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και όλα αυτά να ενισχύσουμε και την τοπική κοινωνία και όλα αυτά. Τίποτα δεν έγινε από αυτό. Δεν έγινε τίποτα από αυτά. Ρώτησα την κυρία Πρόεδρο. Υπάρχει κάποια απευθείας ανάθεση, έχει γίνει εγγράφος κάποια απευθείας ανάθεση, απάντηση όχι. Λοιπόν, και μιλάει για παράβαση. Υπάρχει προμηθευτής αυτή τη στιγμή στον οποίο έχει κόψει τιμολόγιο 3.472 ευρώ και αυτό είναι πάνω από το ποσό. Υπερβαίνει το ποσό αυτό στο οποίο έχει δικαίωμα η Πρόεδρος να το κάνει χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς απευθείας ανάθεση. 3.472. Ειλικρινά σας μιλάω δεν γνωρίζω σε τι ύψος είναι. Δεν έχω ολοκληρωμένη εικόνα και δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορούμε να αποκτήσουμε και ολοκληρωμένη εικόνα των οφειλών. Οι σίγουρες είναι μέχρι σήμερα 200 που έχω δει εγώ, 207.000. Τα άλλα 65.000 που είναι τότε και τα άλλα 100.000 οι οποίες ισχυρίζεται η κυρία Μετζεφύρη. Δεν έχω εικόνα. Για τα 100.000 από το Υπερβιτίο του κ. Παγώνη. Λοιπόν, η κυρία Τσεβίκα μίλησε για άνοιγμα σχολείων και με τι χρήματα. Εγώ θα της απαντήσω, με τι χρήματα. Με τι χρήματα. Υπάρχει σχολείο αυτή τη στιγμή στο οποίο άνοιξε τον Λέβιτα να ζεσταθούν. Μόλις άνοιξαν τα σχολεία που ήταν κάποιες μέρες που δεν ήτανε καλές, τέλος πάντων, είχε κρύο. Και μόνο που ήταν έτοιμος να ανατυναχθεί ο Λέβιτας. Και δεν ξέρει πώς να τον επισκεδάσει. Έχει κάνει έτοιμα, απαντήσει καμία. Καυσαέριο μυρίζει όλο το σχολείο. Λοιπόν, υπάρχει άλλο σχολείο που χρειάζεται φωτοτυπικό, να δούμε πώς θα το φτιάξουνε. Πώς θα το φτιάξουνε, με τι χρήματα. Οι προμηθευτές έχουν αρχίσει και γκρινιάζουνε. Όλα τα χρήματα της σχολικής επιτροπής έχουνε κατευθυμθεί σε 2-3 προμηθευτές. Ασανσεράδες, απλήρωτοι. Χαρτικά, ήδη αναλώσιμα, τόνερ κτλ. Απλήρωτοι. Οφειλές 3.000 και 4.000 σε καθένα. Και όλα τα χρήματα έχουνε απευθυνθεί σε 2 ανθρώπους, τα μισά τουλάχιστον της επιδότησης, οι οποίοι έχουν και κοινό επώνυμο. Δεν ξέρω αν είναι τυχερό. Λοιπόν, όλα αυτά τα λέω και το τρίτο θέμα της αμβισβήτης είναι ο σπρος την τήρηση της νομιμότητας. Μιλάει για παράβαση. Φυσικά και υπάρχει παράβαση. Και εγώ θεωρώ ότι υπάρχει καταφανέστατη παράβαση. Πρώτα απ' όλα, όλα τα έργα έχουνε γίνει με κατάτμιση έργου. Η κυρία πρόεδρος αυτό δεν εννοεί να το καταλάβει. Όταν έχεις ίδιο αντικείμενο πρέπει να πας σε διαγωνισμό. Μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις καλύτερη τιμή. Μπορεί να το κάνει με τον τρόπο που θέλει και να πάει πιο γρήγορα η διαδικασία, αλλά δεν είναι η σωστή, ούτε η νομιμή. Δεν μπορεί να παίρνουμε 62 κλιματιστικά χωρίς διαγωνισμό. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Δεν γίνεται να πηγαίνουμε και να κάνουμε κατάτμιση και τα τιμολόγια να έρχονται στη Σχολική Επιτροπή της τάξεως των χιλίων, χιλίων, χιλίων, χιλίων, χιλίων, συνολο 51.000. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Ο νομοθέτης, και ο κάθε νομοθέτης, δεν είναι βλάκας. Τα γνωρίζει αυτά. Δεν μπορεί η κυρία Μητζεφύρη τώρα ξαφνικά να βρει και το παραθυράκι του νόμου και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα είναι βλάκες. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Τα πράγματα με ίδιο αντικείμενο πρέπει να γίνεται διαγωνισμός, είτε το θέλουμε είτε όχι. Λοιπόν, και επίσης θέλω να, η κυρία Πρόεδρος, επιμένει η κυρία Πρόεδρος, εννοώ η κυρία Μητζεφύρη έτσι για να μην παρεξηγηθώ η κυρία Σακλαράκη. Επανελειμμένος αναφέρεται στο παρελθόν. Είναι προσκολημένη στο παρελθόν, είναι προσκολημένη στο παρελθόν. Εμένα προσωπικά με νοιάζει τι γίνεται τώρα και με νοιάζει τι γίνεται στα όργανα τα οποία μετέχω. Σε καμία περίπτωση, αν γινόταν λάθος στο παρελθόν, με λάθος τρόπο, εγώ προσωπικά δεν θα συνεχίσω να το κάνω, ούτε μπορώ να το ανοιχθώ. Στον ιδιωτικό τομέα, αν κάποιος μάνατζερ, κάποιος διευθυντής, κάποιος μάνατζερ, όπως τους λέμε, δεν κάνει καλά τη δουλειά του, τον αλλάζουν, κάποιος μάνατζερ φέρνει τη δικιά του τη φιλοσοφία, κρίνεται από τα αποτελέσματα. Δεν νομίζω ότι είχε ακούσει κανέναν νέο μάνατζερ να λέει ότι έτσι λειτουργούσαν τα πράγματα τόσο καιρό και έτσι θα λειτουργήσω κι εγώ. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Πρέπει να γίνονται όλα τα πράγματα με διαφάνεια. Εγώ ζήτησα να μετέχω στην Επιτροπή, ζήτησα προσωπικά, γιατί τόσο καιρό, τόσα χρόνια και εγώ ως πατέρας, μιλούσαμε για την κατάσταση των σχολείων και γι' αυτό θέλησα να βοηθήσω. Ήταν με τις τεχνικές μου γνώσεις ή με μια διαφορετική, πιο καθαρή ματιά. Και δέχομαι ότι κάποια πράγματα που έχει κάνει η κυρία Μετζηφύρη έχουν λυθεί. Κάποια πράγματα, ναι, τα οποία ήταν ίσως προβλήματα από τους προηγούμενους, κι ίσως ήταν μεγάλα. Αρνούμαι όμως να δεχθώ ότι σε μια χρονιά σαν κι αυτή, που μπορούσε να επιτεχθεί μεγάλη οικονομία, να γίνει μεγάλη οικονομία, λόγω μειωμένων εξόδων και λόγω κλειστών σχολείων, καταλήξαμε να χρωστάμε. Καταλήξαμε να χρωστάμε τόσο μεγάλα ποσά. Και αντί να έχουμε δημιουργήσει αποθεματικό προς βελτίωση των σχολείων, της κατάστασης των σχολείων. Εγώ λοιπόν ευθέως έχω αφυσβητήσει και εξακολουθώ να αφυσβητώ την επάρκεια της Προεδρού ως προς τη διαχείριση των οικονομικών και την ικανότητά της για σωστή λήψη αποφάσεων και τήρηση των νόμιμων διαδικασιών. Και θα συνεχίσω να το αφυσβητώ όσο βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Είμαι ικανοποιημένος από την τοποθέτηση της κυρίας Δημάρχου, το έτοιμά της, δεν ξέρω βέβαια, θα είμαι ικανοποιημένος όταν γίνει και αποδεκτό ολοκληρωθεί. Και αυτή είναι η κατάσταση της σημερινής της σχολικής επιτροπής. Και την έχω πει πολύ σύντομα. Αυτή είναι η σύντομη εκδοχή. Επιφυλάσσομαι για το μέλλον. Κυρία Μιτζιφύρ, θα σας δώσω τον λόγο να μιλήσει και η κυρία Κυριακού. Και εννοείται ότι θα σας δώσω τον λόγο και πάλι. Λοιπόν, κυρία Κυριακού, σας ακούμε. Καλησπέρα σας. Μα δεν ακούγομαι. Ακούγομαι. Εγώ ήθελα να πω για την πρωτοβάθμια της σχολικής επιτροπής, που δεν έχω μιλήσει τόσο καιρό φυσικά, ότι μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, το που έγινε την προηγούμενη φορά, με παρέμβασή μου την επομένη, εφόσον με κάλεσαν να ψηφίσω τις 50.000, η οποία ήταν η επιχωρίγηση, ακούγομαι... Κυρία Κυριακού, να σας πω λίγο. Δεν μιλάμε για την πρωτοβάθμια τώρα και δεν ξέρω αν είναι κάποια... Ναι, αλλά εγώ όμως είπα ότι πρέπει να αναφερθώ, για τον λόγο τον οποίο δεν ψηφίζω στα Δημοτικά Συμβούλια, στα Συμβούλια της Σχολικής Επιτροπής, και ήθελα να παρακαλώ πολύ να αναφερθώ στο σώμα και να ξέρουν γιατί ο λόγος δεν... Τώρα μιλάμε... Δεν θα πιαχταθώ πολύ... Όχι, ακούστε, κυρία Κυριακού. Προσπαθώ, επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ... Λοιπόν, επειδή το θέμα είναι πολύ λεπτό και έχει τέλος πάντων να τοποθεθεί να κλείσουμε, εγγράφω, θα σας παρακαλέσω πραγματικά, ειλικρινά, όποτε θέλετε, αύριο το πρωί, οπότε στο επόμενο Συμβούλιο, να μπορέσετε, όσον αφορά και την πρωτοβάθμια, να μπορεί να απαντήσετε... Όχι, όχι, τώρα σας παρακαλώ πολύ, είσαστε από τους παλιότερους Δημοτικούς Συμβούλους... Ναι, αλλά δεν έχω μιλήσει... Είμαστε εκτός θέματος. Ναι, για ποιον λόγο? Γιατί κάνουμε από πέρσι Δημοτικό Συμβούλιο, δεν κάναμε καθόλου συμβούλια στην πρωτοβάθμια και τα κάνουμε προκειμένως με παρέμβαση δική μου... Κυρία, κυρία... Τη επόμενη συνεδρία... Στη επόμενη συνεδρία συμβαίνεται θέμα, προκειμένως, για την πρωτοβάθμια. Ποιο λόγο θα ψηφίσω αυτά τα θέματα. Στο επόμενο δεσμεύομαι και εγώ, και ελπίζω να σας το λέω, δεσμεύομαι και θα επικοινωνήσω και μαζί σας. Λοιπόν, κυρία Μητζιφύρη... Μπορώ να πω εγώ κάτι, κυρία Πρόεδρε, ή να μιλήσω μετά... Όχι, όχι, ακούστε. Ο κύριος Διωγιώσο... Ο κύριος Διωγιώσο, ο κύριος Μπουραντάς, και όλοι εσείς, κυρία Μητζιφύρη, και θα κρύψουμε με την τοποθέτηση του βελτιάκη και να προχωρήσουμε στην υπερήσια διάταξη. Κύριε Γεωργέ, σας ακούμε. Καλησπέρα σε όλους. Όσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Κουτιλή για τα ικονομικά στοιχεία, θα είπε όλα, αλλά και σ' εμένα να μην ήρθε ποτέ η ίδια εντονή, είχα ζητήσει κι εγώ να μου προσομιστούν κάποια στοιχεία. Αυτό θέλω να πω είναι το εξής... ότι στη τελευταία μας συνάντηση που έγινε έτσι διαζώσεις και ζήτησα, μάλλον ρώτησα την Πρόεδρο εάν για όλα αυτά τα οποία συζητάμε η Δημοτική Αρχή είναι ενήμερη. Η κ. Π. Μομπάτισσα επανελειμμένα ότι είναι ενήμερη για όλα. Και μάλλον εκείνη τη στιγμή ήταν με... Έλα, τι κάνετε, έλα. ...και δύο συζητήσεις, οι οποίοι δεν ανήθηκαν αυτό το γεγονός. Διότι... Ακούγεστε, κλείστε το μικρόφωνο. Γιώργο, δεν ακούγεσαι καλά, Γιώργο. Κύριε Γιωγέλη, εσείς προλησιάστε το μικρόφωνο και η κυρία θα κλείσει το δικό της. Σας ευχαριστώ. Να ακούω τώρα? Ναι. Λοιπόν, έλεγα το εξής. Ότι στην ερώτηση που έκανα εγώ στην Πρόεδρο εάν για όλα όσα συμβαίνουν είναι ενήμερη η κυρία Δημαρχός μας απάντησε δύο και τρεις φορές ότι όντως γνωρίζει και κάθε τη σκήνηση την ενημερώνει. Και μάλιστα, μπροστά, όταν έκανα την ερώτηση ήταν και δύο σύμβουλοι της συμπολίτευσης οι οποίοι δεν το αρνήθηκαν. Γιώργο, με συγχωρείς, διαφωνήσαμε. Μπορεί να το βεβαιώσει και ο Δήμος και ο Γιάννης Ωνέζης. Εγώ δεν νομίζω να διαφωνήσε κανένας για όλα αυτά. Και για το θέμα που ανέφερας. Γιώργο, με συγχωρείς, αλλά αυτό το οποίο λες δεν ισχύει. Όπως πήγες εσύ να πάρεις τα στοιχεία εκεί πήγαμε και εμείς να πάρουμε τα στοιχεία. Ό,τι έπαιρνες εσύ, περνάμε και εμείς. Πώς ήμασταν ενειμερωμένοι από τη στιγμή που λες. Εγώ ρώτησα την Πρόεδρο εάν η Δήμαρχος είναι ενήμερη για αυτό το θέμα. Και μου είπε ότι είναι ενήμερη. Σε αυτό είπα ότι δεν διαφωνήσε. Εάν έχει ενημερωθεί η Δήμαρχος ή όχι. Η Δήμαρχος θα απαντήσει για λογαριασμό της, κύριε Γιωγέ. Να ρωτάτε τον κύριο Νέζη και τον κύριο Παπαγιωργόπουλο για θέματα. Ερώτησα την κυρία Μητζιφύρη. Δεν ήσασταν μπροστά εσείς εκείνη τη στιγμή για να σας ρωτήσω. Άλλο λέω για να απευθύνεστε στους κυρίους Παπαγιωργόπουλου. Είπα ότι ήταν μπροστά και δεν υπάρχουν τα στοιχεία. Γιατί ήρθαμε τότε διακοσμητικά όργανα. Είμασταν δηλαδή εγώ και ο κύριος Παπαγιωργόπουλος που ήρθαμε μαζί σας. Ήμουνα ο πρώτος ο οποίος έκανα αποδεχτή την πρόταση του κυρίου Κουτουλή, του Δήμου, να πάμε όλοι μαζί. Λέω ξεκάθαρα, ρώτησα την Πρόεδρο εάν κάθε κίνηση που γίνεται είναι γνωστή. Και μου απάντησε ναι. Λέω κάτι λάθος αυτό. Μάλιστα, γιατί απαντήσαμε για λεπτομέρειες ότι τώρα ενημερωνόμαστε και ότι δεν θα μπορούσε η Δήματος να ενημερωθεί νωρίτερα. Για θέματα όπως το ότι έμπαιναν πετρέλαια μέχρι πριν από ένα μήνα σε κλειστά σχολεία, για το γεγονός των καθαριστικών, ότι η δημοτική αρχή ενώ υπάρχει πρόβλημα σε σχολεία με τον Covid, δεν δίνει χρήματα στη δευτεροβάθμια για να γίνουν καθαριότητες και όλα αυτά, αυτά δεν υπόθεκαν μέσα στη συζυγερίαση. Αυτό λέω. Γι' αυτό και ζήτησα κιόλας να μάθω αν η Δήματος θα γνωρίζει όλα αυτά. Διότι όταν γνωρίζουμε ότι έναν εφτακόσιο έχει έδειξει στο Δήματο για τον Covid, για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα και τη δευτεροβάθμια να τα πληρώνει από τα δικά της χρήματα, ήταν λάθος. Όπως και επίσης για το θέμα των τηλεφώνων, χρειωθήκαμε 65.000 ευρώ μέσα σε 1,5 χρόνο, επειδή τα router δεν πήγαιναν σε ασχολεία και με έναν υπάλλο θα μπορούσαν να δεχθεί σε δύο μέρες. Γι' αυτό το ρώτησα. Λοιπόν, και κλείνω με αυτό. Δεν ήθελα να πω κάτι άλλο. Έχουν αναφερθεί όλα. Από εκεί πέρα υπάρχει ευθύνη και αν όλα αυτά είναι γνωστά ή όχι, η ευθύνη είναι πολιτική. Λοιπόν, αν δεν είναι γνωστά, τότε θα δούμε τις επόμενες σε το επόμενο διάστημα, με αυτά που θα πήκε η Πρόεδρος στη Δήματος. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ο κ. Μπουραντάς. Συγγνώμη να ανοίξω το μικρόφωνο. Κύριε συνάδελφη, από ό,τι έχω καταλάβει και από ό,τι φαίνεται, οι επιτροπές και οι δύο, και από αυτά που είπε ο κ. Σιολιάς, δεν λειτουργούν σωστά. Λειτουργούν ελέω των προέδρων τους. Δηλαδή, τα μέλη της επιτροπής έχουν εξουσιοδοτεί σε λευκό τους προέδρους, να διαχειρίζονται και να παίρνουν αποφάσεις από νομικού χαρακτήρα και να διαχειρίζονται όλο αυτό το χρήμα και, εν πάση περιτώση, τα μέλη να καλούνται εκ των στέρων να επικυρώνουν τις αποφάσεις. Από όσο γνωρίζω, ο προέδρος δεν αποτελεί όργανο. Όργανο είναι το συμβούλιο της επιτροπής. Δηλαδή, τα μέλη της επιτροπής είναι συμπεύθυνα. Αυτό ισχύει, από ό,τι έχω καταλάβει. Αν δεν είναι έτσι, να με διαβάσετε. Λοιπόν, άρα εδώ πέρα, λοιπόν, τα θέματα είναι σοβαρά. Υπάρχει και σοβαρό θέμα λειτουργίας των επιτροπών. Και γενικότερα, υπάρχει και σοβαρό θέμα λειτουργίας και των συμβουλίων, εν πάση περιτώση, των διοικητικών συμβουλίων και των νομικών προσώπων, σε σχέση με την εμπιστοσύνη που είπε η κυρία Δήμαρχος. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Γιατί όλοι θέλουμε να λειτουργήσουμε για το καλό του Δήμου και αυτή είναι, εν πάση περιτώση, όλη μας η συνησχόρα που πρέπει να έχουμε. Όμως, ας πούμε, στη ΔΕΙΑΚ, δεν βλέπω να υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη από τη μεριά της δημοτικής αρχής προς την αντιποβολίτευση. Έχω ζητήσει πανελημένος να μου δώσουν τα πρακτικά κάποιων συνεδριάσεων. Έχω κάνει ερωτήματα, έχω ζητήσει κάποια ερώτηση. Και τώρα είναι σημαντικό και εσείς εκτός θέματος είστε. Δεν είμαι εκτός θέματος καθόλου. Δεν είμαι καθόλου εκτός θέματος. Η Δημήτρια Δήμαρβος ανέφερα ότι θα πρέπει να υπάρχει, μίλησε και για τα άλλα νομικά πρόσωπα και είπε ότι ναι, θα πρέπει να υπάρχει μια εμπιστοσύνη απέναντι των μελών, απέναντι στους προέδρους τους. Εμείς έχουμε και περιβάλλουμε τα όργανα αυτά με εμπιστοσύνη και θέλουμε να συνεισφέρουμε, αλλά δεν υπάρχει αυτό... Υπάρχει σοβαρό ζήτημα, δηλαδή λειτουργία στο δικαιητικό συμβούλιο των οργανών. Είναι μια γενική συζήτηση, θα την κάνουμε σε άλλο χρόνο και άλλα. Κάποιος άλλος από τους συναδέλφους έχει να πει κάτι να δώσει το λόγο στην κυρία Μητζηφύρη. Η λιθιότητα έχει όρια, η κομπλεξικότητα όχι κύριε Κουτουλή. Έχω πει επανειλημμένως, είπαμε ότι δεν ξέρετε πώς λειτουργούν οι σχολικές επιτροπές. Είστε ανίδεως, έτσι. Και αν εγώ, σαν μάνατζερ όπως λέτε, γιατί αν ήμουνα μάνατζερ κύριε Κουτουλή, θα έπαιρνα από τρία σπουδαία χιλιάρικα... Έτσι λέγεται, έτσι λέγεται ο κάθε διευθυντής σε βέβαιο που δεν το ξέρεις. Όπως είπα, Λίλους κύριε Κουτουλή, δεν θα ήμουνα μόνη μου και θα έκανα από τηλεφωνήτρια μέχρι να πήγαινα να κοίταζα και να έκανα. Ιοθετήσατε κάποια σχολεία κύριε Κουτουλή. Ιοθετήσατε κάποια σχολεία. Ιοθετήσατε κάποια σχολεία. Το αποτέλεσμα με νούμερα. Δεν σε διέκοψα καθόλου. Αν ακολουθήσει τη δική σου τακτική και η κυρία αν η δήμαρχος ακολουθήσει τη δική σου τακτική θα γίνει μέσα σε ένα χρόνο. Σε ένα χρόνο θα γίνει η Χαλκίδα, Νέα Γιόρκη, αλλά θα χρωστάμε παντού. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κύριε Κουτουλή, σας έδωσα πάρα πολύ χρόνο, σας ακούσαμε. Κυρία Μητζιφύρη, να τοποθετηθείτε... Να μου δώσετε το δικαίωμα να ξαναμιλήσω. Ευχαριστώ. Λοιπόν, δεν κάνουμε δευτερολογίες τώρα και κάτω. Χρωστάτε από την προηγούμενη συνέδρια, κυρία Πρόεδρε. Δεν χρωστάω τίποτα σε κανένα. Και στα φωτοτυπικά και στα air condition και σε όλα. Κύριε Κουτουλή, με ένα έτοιμα του διευθυντή με το κατεπίγον δεν χρειάζεται καν τρεις προσφορές. Εγώ είχα τρεις προσφορές. Με απόφαση του ΔΕΣ δεν χρησιμοποίησα την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Μαρτίου του 20, που θα μπορούσα, πήρα με προσφορά ένα σχολείο. Τα είδατε, κύριε Κουτουλή, όλα. Τα είδατε. Αλλά είσαστε τόσο κομπλεξικός με τον άτομο μου που δεν παίρνει. Κυρία Μητζιφύρη, σας παρακαλώ τους χαρακτηρισμούς μακριά από το δικό μου... Εττύματα των διευθυντών. Εττύματα των διευθυντών. Όχι, χαρακτηρισμούς. Λοιπόν, αν εσείς, εν έτη 2021, θέλετε στα σχολεία του Δήμου που κόπτεστε, που είχατε τόσα παράπονα σαν γονιός και θα μου πείτε συγκεκριμένα ποιο σχολείο είναι αυτό που έχει θέμα με τον εμπιστοστάσιο του, έτσι, θα μου τα πείτε αυτά, γιατί δεν μου τα λέτε. Έχουμε δεύτερη αναμόρφωση προϋπολογισμού που λέει από διτύρια λαμσάκου 200 χιλιάρικα κύριε Κουτουλή. Να σας δω και τι θα πείτε. Και 200 και 300 και καλά είπε κύριε Ατσιβίχα. Ένας από όλους σας δεν είπε πάμε να διεγλυκίσουμε περισσότερα για τα σχολεία. Πάμε. Τα σχολεία αυτή τη στιγμή είναι στη καλύτερη κατάσταση. Αναλάβαμε βάρη που έπρεπε να είναι στις τεχνικές υπηρεσίες. Πέντε χρόνια, τέσσερα χρόνια, τρία χρόνια, σερνόντουσα. Είχαμε να κάνουμε την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών κύριε Κουτουλή. Αν δεν τα κάναμε, πάλι στο τάκο. Λοιπόν, προχωράω. Και την ασφάλεια ήταν τα καθαριστικά, 135.000. Κύριε Κουτουλή, σας είπα, σας παρακαλώ πολύ. Είχαμε και έχουμε πόλεμο, κύριε Κουτουλή. Στην αρχή της συνεδρίας, σας ακούσατε τι είπανε. Δεν διαφυλάξανε τους εργαζόμενους του δήμου. Λοιπόν, στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, όταν οι καθαρίστρες ήταν στη σχολική επιτροπή, δεν υπήρχε ούτε ένα παράπονο από κανέναν διευθυντή. Από τη στιγμή που οι καθαρίστρες πήγαν στον δήμο, σωριδών τα παράπονα. Σωριδών. Λοιπόν, ενέτειν 2021, να συνεχίσω, εγώ σαν εκπαιδευτικός, δεν μπορώ να καταλάβω και να διανοηθώ ότι το παιδί, αντί για κουρτίνα, θα έχει από τα γάλα τα κουτί, να βάλει στα παράθυρα. Λοιπόν, αυτή η κλίκα των διευθυντών, γιατί είναι κλίκα, δεν βουστάρει τον έλεγχο. Σας έδειξα αποδείξεις από προσωπική κάρτα διευθυντής εξειρούς καρπούς. Σας έδειξα αποδείξεις από κρασιά, εξειρούς καρπούς, φουντούνια, χαλβάδες, τουρσιά. Τι είναι αυτά, είναι λειτουργικά. Ο ίδιος διευθυντής που έδωσε συγχαρητήρια, η δήμακος. Ο ίδιος διευθυντής. Λοιπόν, μιλήσατε, γιατί δεν μιλήσατε, γιατί δεν μιλήσατε. Να μας πει, δήμαρχος, πόσους καθαρίστριες κράτησε, που τις είχα πει εγώ θα αναλάβω το κόστος, το πολιτικό πρέπει να φύγουν, και τις κράτησε γιατί ήτανε ψηφοφόροι της. Να μας τα πει, να μας πει στην αρχή, πόσα τιμολόγεσαν τον ακογνωστό χορηγό της, στο τιμολόγιο και στα αφημεί της φωλικής επιτροπής. Πόσα. Εκεί ήσασταν εσείς, στο πρώτο συμβούλιο. Εξέφρασα και είχα ψηφίσει ή όχι. Λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, δεν θα με διακόψεις συνέχεια κύριο Σκουτουλής. Όχι, σου λέω για να θυμάσαι, δεν θέλω να σε διακόψω. Πόσες χιλιάδες ευρώ, με τις καταλήψεις. Ποιος ήταν ο μάγκας, το να πει ο δήμος, θα αναλάβω τις καταλήψεις, τις ζημιές εγώ, και να πηγαίνει και να χρειώνει στα τιμολόγια της φωλικής επιτροπής. Και τι γύρισα και είπα, μόνο για παιδαγωγικούς λόγους, άσε να βάλουν ένα ευρώ οι μαθητές, ένα. Λοιπόν, τρέχαμε τότε με τις καταλήψεις. Πού ήτανε η δήμαρχος, πού ήτανε. Δώδεκα η ώρα τηλέφωνε διευθυντές, μία η ώρα τηλέφωνε διευθύντρες. Και να βγει και να πει ότι θα αναλάβει ο δήμος, και να πηγαίνει να χρειώνει στη σχολική επιτροπή. Τι είναι αυτά, έπρεπε να ντρέπεται. Το λιγότερο, το λιγότερο, το λιγότερο. Γιατί όταν η Μητζιφύρη ήταν απέκτηση της δημάρχου να πληρώνει δικαθαρίστρες κάθε μήνα, και από τον ΕΝΤ έρχονταν το τρίμινο, το τετράμινο, κόψε το λαιμό σου Μητζιφύρη, δεν ξέρω τι θα κάνεις. 95.000 τρίμινο, 65.000 μήνας. Κάντε τους υπολογισμούς κύριε Κουτουλή, και πείτε ποιος μάναζερ θα έβγαζε. Και φυσικά θα μενάνε πίσω πράγματα. Και φυσικά θα μενάνε πίσω πράγματα. Για να μας πει πάλι, κύριε Δήμαρχος, πώς αυτή η επιλεκτικά, έτσι, λοιπόν, να πληρωθούν συγκεκριμένοι προμηθευτές. Το ότι πληρώθηκαν συγκεκριμένοι προμηθευτές, και με εμένα μου καταλογίζεται μία προμηθεύτια, να μας πούν οι αντιδήμαρχοι τους προτινόμενους που μου στέλνανε, που έχω άριστη συνεργασία με τους αντιδημάρχους, και αυτοί είπανε να δουλέψουν άτομα από τους δημοτικές ενότητες. Και ήμουνα σύμφωνη. Κατά να ανέλαβα τη Σχολική Πιτροπή της Πρωτοβάθμιας, ήμουνα η μοναδική πρόεδρος που κράτησε άτομα που ήταν πολύ καλοί στη δουλειά τους. Ήταν τα άτομα τα οποία τώρα ξανά έρχονται και ξανά είναι προτινόμενοι. Τους ήξερα, όχι. Πήγα να τους ζητήσω να με ψηφίσουν, όχι. Τους ζήτησα τώρα κάποιο αντάλλαγμα, όχι. Γιατί η Μιτζιφύρη, ειδικά τα σχολεία, ειδικά τη σχολική στέγη, δεν την κάνει τατάμι ή στίβο για να απορροφήσει ψήφους. Καταλάβατε, λοιπόν, για το καλό των σχολείων. Διαβάστε, λοιπόν, τη νομοθεσία, η δήμαρχος πρωτίστως και μετά οι υπόλοιποι, των σχολικών επιτροπών, έτσι, κι άλλα, όπως λέτε εσείς, δεν είναι παραθυράκια, κύριε Κουτουλή. Είναι νόμοι, οι οποίοι διέπουν τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών. Γιατί ο νομοθέτης καλά είπε και έβαλε απόφαση προέδρου. Γιατί, κάτω στα ΕΠΑΛ, που είναι έτοιμα να εκραγούν, γιατί μιλήσατε για Λέβητες και έτοιμοι να εκραγούν, πόσα έγγραφα έχω κάνει στο ανάλογο τμήμα του Δήμου, να το κοιτάξουμε, που πήγαν κάποιοι φωστήρες και κάνανε ένωση των καυστήρων και που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, πρέπει να πάμε να ανάψουμε ένα κεριάβριο όλοι. Πόσες ψυχές εκεί μέσα. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Λοιπόν, κλείνοντας, επειδή πολλά έχουν υποθεί, εγώ περιμένω από δήμαχο υπογεγραμμένο και αποδεδειγμένο βάσει της νομοθεσίας που διέπουν τις σχολικές επιτροπές, που έχω παράβαση καθήκοντος, γιατί τα λόγια, κύριε Κουτουλή, και εγώ έχω πει πόσες παραβάσεις καθήκοντος έχει κάνει δήμαχος. Με τα προσφυγόπουλα, με τις πλημμύρες. Εμένα δεν με έχουν αναφέρει σαν φόνησα, δεν με έχουν αναφέρει σαν ρατσίστρια. Αυτήν όμως, ναι. Και λίγο πιο προσεκτικά είναι. Όχι, κύριε Κουτουλή. Θα σας έλεγα να προσέχετε αυτά, να τα προσέχετε. Όχι, όχι. Έχουν ακουστεί για το άτομό μου τέτοια. Σας συμβουλεύω κιόλας. Έχουν ακουστεί τόσα. Δεν είπαμε κάτι. Λοιπόν, γραπτός. Ποια παράβαση καθήκοντος, έτσι. Λοιπόν, και όλα αυτά δεν χρειάζεται. Γιώργο, δεν χρειάζεται να πεις κάτι εσύ. Έχω όλα τα mail επικοινωνίας. Όλα τα mail επικοινωνίας με τη Δήμαρχο τα έχω. Όλες τις προσφορές τις έχω δώσει. Τα πάντα. Τα ξέρει τα πάντα. Λοιπόν, από κει και έπειτα, αν δέχετε πιέση από κάποιους δημοτικούς συμβούλους ή από κάποιους δεν ξέρω τι, έτσι. Ό,τι θέλει να κάνει. Η Μιτζιφίρετε που λέτε, ούτε σκύβει το κεφάλι όμως. Και κλείνω την άλλη Παρασκευή σταυρώνου το Χριστό. Όχι σήμερα. Λοιπόν, κύριε Μιτζιφίρε ολοκλήρωσε. Όλα αυτά τα προβλήματα, 55.000 κουρτίνες πήγες και πήρες. Δεν πήγες να φτιάξεις το Λέβιντα. Δεν πήγες να φτιάξεις το Λέβιντα. Κυρία Πρόεδρε, συγγνώμη. Πάει τη στόνη μου. Πάει τη στόνη μου. Και εσύ και ο αδερφός σου. Παλαιομαλάκα. Κυρία Μιτζιφίρε. Κυρία Μιτζιφίρε. Λοιπόν, θα σας αποβάλλω από τη συνεδρίαση με τον τρόπο που μπορώ, έτσι όπως μπορώ και με επιτρέπει τεχνικά. Κυρία Πρόεδρε, εντάξει. Λοιπόν, σας παρακαλώ κυρία Κουτουλή. Κυρία Δήμαρχη, έχετε... Κυρία Δήμαρχη, έχετε να συμπληρώσετε. Έχετε να πήρε κάτι και σύντομα για να προχωρήσουμε στη μερή σεδιά. Όχι, εγώ να σας πω κάτι, κυρίες συνάδελφοι. Δεν θα απαντήσω σε τίποτα από αυτά τα ζητήματα που επέτρεψαν και από την κυρία Μιτζιφίρε και από κάποιους εκ των συμβούλων που έθεσαν κάποια θέματα, διότι σήμερα δεν συζητάμε την αντικατάσταση του μέλους των μελών της ΣΕΔΕ. Εγώ έκανα, κάλεσα την κυρία Μιτζιφίρε να απαρετηθεί, δεν θέλει να απαρετηθεί. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία για την οποία σας ενημέρωσα αρχικά. Υπάρχει τρόπος με τον οποίο νομικά έγκυρος, με τον οποίο πολύ σύντομα θα κληθούμε ως σώμα να αποφασίσουμε για την τοποθέτηση νέων μελών της ΣΕΔΕ. Οπότε, όταν γίνει αυτό το δημοτικό συμβούλιο, θα δώσω και τις απαντήσεις που πρέπει να δώσω. Δεν θα ακολουθήσω ούτε σε χαρακτηρισμούς, ούτε σε παραληρήματα κανέναν. Θα δοθούν οι απαντήσεις την ώρα που πρέπει να δοθούν. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, να προχωρήσουμε, λοιπόν, στα θέματα της σημερίσσιας διάταξης. Οπότε, το πρώτο θέμα, λοιπόν, όπως βλέπετε, αφορά την συζήτηση ως προς τη μη εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, στην έβοια, στην αλλαγή του σχετικού δεσμικού πλαισίου. Κυρία Δήμαρτου, σε έχει το λόγο. Λοιπόν, έχουμε και φασαρίες από τα ανοιχτά παράττυρα, με συμφορεί, φε. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είναι ήδη γνωστό, υπάρχει σε εξέλιξη ένα επενδυτικό σχέδιο, το οποίο λέγεται Ολικά Πάρκα Εβίαις Ισχύους 470,4 ΜΒ, των εταιριών Ελάκτορα-Ε και EDPR, Enable SA, προϋπολογισμού 489 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την εγκατάσταση 8 ολικών πάρκων στην κεντρική και νότια πόλη, είναι επίσης γνωστό ότι στην Εβίαια παράγεται το 41% της ολικής ενέργειας της χώρας. Σε αυτό να σταθούμε και μόνο, διαπιστώνουμε ότι ο νομός μας σηκώνει έναν δυσανάλογο βάρος στην υποχρέωση και τον σχεδιασμό της χώρας για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ένας νομός που ήδη έχει μεγάλο αριθμό ολικών πάρκων και σε περιοχές μάλιστα προστατευτικών, δασικών με βιοποικιλότητα που οφείλουμε να προστατεύσουμε. Μια απλή επίσκεψη στην νότια Εβίαια, κυρίως στην περιοχή αυτή, αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι οι ανεμογενήτρες έχουν κυριολεκτικά κατακλήσεις στο νησί μας. Τα δε ανταποδοτικά οφέλη είναι μηδαμινά μπροστά στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και στο βάρος που σηκώνουν οι τοπικές κοινωνίες. Και ναι μεν, ο δήμος της Ευρώπης και της Ευρώπης, δεν είναι χωρικά μέσα σε αυτούς που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό, ως μητροπολιτικός δήμος όμως, όμορος με τους στιγόμενους δήμους και επειδή το θέμα αφορά πρωτίστως την προστασία του περιβάλλοντος με σοβαρές επιπτώσεις, κυρίως στην χλωρίδα και την πανίδα, οφείλουμε να πάρουμε θέση, όπως άλλωστε έχουν πράξει και άλλοι δήμοι, η περιφέρεια στερεάς Ελλάδας, υπέδ στερεάς Ελλάδας και βουλευτές του νομού. Επίσης, στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ήδη τρεις εταιρείες κατέστησαν αιτήσεις βεβαίωσης παραγωγού για περιοχές του δήμου μας και συγκεκριμένα για τις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Σαβλίδας και Αντιδόνας. Οι αιτήσεις βέβαια αυτές δεν έχουν εγκριθεί, είναι προς αξιολόγηση. Οφείλουμε όμως, και γι' αυτές τις πιθανές, έστω περιπτώσεις να πάρουμε έγκαιρα μια θέση. Καταρχάς πρέπει να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ και να ληφθούν υπόψη τα ειδικά χωροταξικά σχέδια κάθε περιοχής, οι προστατευόμενες περιοχές, να εκπονηθεί ένας γενικός σχεδιασμός που δεν θα επιβαρύνει μόνο κάποιες περιοχές, όπως η ένδυα και κυρίως αυτό που πρέπει να θεσπιστεί είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη οποιασδήποτε σχετικής απόφασης. Είναι αδιανόητο να μην έχουν ιδίνει το δικαίωμα της αποφασιστικής γνωμοδότησης σε τέτοια ζητήματα. Να μην αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, στην ίδια τη ζωή των δημοτών. Να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση που αποτελεί ύψη στη έκθεση του δημοκρατικού πολιτεύματος απλώς θεατή σε εξελίξεις που χαράζουν τη χωροταξική πολιτική, δηλαδή ουσιαστικά το μέλλον ενός τόπου. Σε πλήρη εναρμόνιση με όλους τους φορείς του νομού και την ΜΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, σας ζητώ σήμερα να λάβουμε και εμείς μια σχετική απόφαση. Λέμε, όχι στον υπάρχοντα σχεδιασμό για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια. Ζητούμε την άμεση αναστολή κάθε νέας αδειοδότησης και κάθε νέας εγκατάστασης σε ολικών σταθμών. Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, τις χρήσεις γης, με τη θέσπιση αυστηρών αδικημενικών κριτηρίων για την εγκατάσταση απέ. Τα κριτήρια αυτά αναλαμβάνουν υπόψη τον κορισμό των περιοχών που είναι ήδη βεβαρημένες. Να θεσπιστεί νομοθετικά η αποφασιστική αρμοδιότητα των δήμων για τις αδειοδοτήσεις αυτές, μεριτό δικαίωμα άσκησης βέτο των δημοτικών συμβουλίων, όπως επίσης και για όλες τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον. Ζητούμε την ενίσχυση των ανταποδοτικών ωφελών που υπάρχουν ήδη τέτοιες εγκαταστάσεις. Τη θεσμική πρόβλεψη της πλήρους αποκατάστασης των περιοχών στις οποίες βρίσκονται ήδη ανεμογενήτριες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους. Το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες των νεολικών σταθμών και να παρακρατείται από αυτούς αποβιδόμενο μόνο αν ολοκληρωθούν οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης. Συντασσόμαστε με όλους τους τοπικούς φορείς που ήδη έχουν λάβει παρόμοιες θέσεις και δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους σε πολιτικές και δικαστικές διεκδικήσεις. Κλείνοντας και με την άδειά του θα ήθελα να δανειστώ το παράδειγμα του μύθου του ασκού του Αόλου που χρησιμοποίησε για ακόμα μια φορά έστοχη και έρρια και καθάρου για παρέμβασή του ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας κύριος Θρυσόστολος. Η ολική ενέργεια αγαπητή και χρήσιμη γνωστή δύο χιλιάδες χρόνια περίπου πριν από τη γέννηση του Χριστού είναι αυτή που μπορεί να μας οδηγήσει στη Λύση, στην Ιθάκη. Όταν όμως κατευθύνεται από τους κυλιβούς του κέρδους μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική και να μας πετάξει στους ανθρωποφάγους λεστριγόνες. Ευχαριστώ. Ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής κύριε Παγώνη. Για την οικοαμία του χρόνου θα μιλήσω πάρα πολύ λίγο όπως και ο κύριος Μπουραντάς θα επεκταφθεί λιγάκι για να συντομεύσουμε και την διαδικασία. Συμφωνούμε με την πρόταση της κυρίας δημάρχου βέβαια λέγοντας ότι είμαστε υπέρ των νεοελικών πάρκων υπέρ των ανανεώσιμων τυγών ενέργειας. Όμως έχει αρκετά χωρεστεί πάνω από τα όρια ο νομός μας. Έχει τέτοια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμε ψυγείες ερήλειες που απαγόρευσαν μάλιστα να βάλουν και φωτοβολταϊκά όταν μοιράζονταν οι άδειες γιατί ακριβώς έχουμε χωρεστεί σε παραγωγή ενέργειας σαν νομός, σαν περιοχή και με αυτή την έννοια συμφωνούμε σε όλα αλλά ας μην μείνουμε μόνο στα λόγια. Θα πρέπει να καθορίσουμε ποιος θα συντονήσει αυτές τις αντιδράσεις πώς θα παρακολουθήσουμε όλα αυτά τα οποία προτείνουμε και πώς θα οργανώσουμε την αντίδρασή μας η οποία θα πρέπει να είναι καθοριστική στο να αποκλείσει περιτέρω δημιουργία εωλικών πάρκων που θα καταστρέψουν μεταξύ άλλων και το περιβάλλον και δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει. Κ. Καθαροσπόρης. Ναι, σωστά η δήμαρχος τοποθετήθηκε γιατί δεν πρέπει να βλέπουν το τυρί, πρέπει να βλέπουν τη φάκα. Η περιφέρει άμεση... Ας ο Μασίλης δεν ακούει εσύ. Όχι, κ. Καλαδέρημ, μια χαρά ακούει για την κ. Καθαροσπόρης. Λέω λοιπόν ότι ωραία το επιδήμαρχος και λέω λοιπόν εγώ ότι πρέπει να βλέπουμε όχι μόνο το τυρί αλλά και τη φάκα. Η περιφερειακή ενότητα της έβοιας με το 40% κάλυψης από ελική ενέργεια δεν μπορεί να δελαιαστεί από το μισό δις επένδυση που μπορεί να γίνει κεντρικά, νότια, βόρεια της περιφερειάς μας. Είναι προς ισοστή κατέφεση και η απόφαση της ΠΕΛ, και της περιφέρειας και του Δήμου της Χαλκίδας, του Μητροπολιτικού Δήμου της Χαλκίδας στην περιφέρεια, στον περιφερειακό στους εγγενότητα που δεν μας αγγίζει εμάς άμεσα στα αγώριά μας. Όμως, η έβοια είναι μία, η Χαλκίδα είναι η πρώτη πόλη του νομού και όχι μόνο αλλά και τις περιφέρειες πληθυσμιακά και λέμε, όπως είπε και ο Χρήσου Παγώνης, σε συνέχεια αυτό που είπε η Δήμαρχο, το προσυμπογράφουμε ότι θα πρέπει να μην μείνουμε σε ευφολόγια, αντίθετα πρέπει να το τρέξουμε. Δεν είναι τι μας δίνουν ανταποδοτικά, είναι ότι πλέον η έβοια πρέπει να είναι πόλος έλξης σε κάθε έναν που θέλει να τη δει όμορφα και με το φυσικό της κάλος. Διαφορετικά, πρέπει να αλλάξουν πόλοι εμείς και να μην είναι κάποιοι άλλοι εδώ που θέλουν να βλέπουν τους ποιούς, δεν ξέρω. Λοιπόν, για την οικονομία του λόγου, όπως είπε και ο Χρήστος, εγώ λέω ότι συμφωνώ, προσυμπογράφω την απόφαση της ΠΕΔ, της Περιφέρειας, του Δήμου Χαλκιδών και όλων των δήμων που συμμετέχουν στην απόφαση αυτή. Υπόσχεσαι, κυρία Τσιβίκα. Εμείς λίγο θα διαφοροποιηθούμε, γιατί από την κύρια θέση μας, που είναι πως η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και θεωρούμε ότι το ζήτημα απλά δεν είναι ούτε μόνο χοροταξικό, ούτε αλλαγής στεσμικού κλαισίου που σηκώθηκε, υπόθηκε, αλλά δε λύνθηκε με την αύξηση των τοποθετικών οφειλών προς τις κοινότητες. Γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, δεκάντες πνοκορφές, όπως βλέπουμε, έχουν γεμίσει ανοιμίσεις, χωρίς να παίρνεται υπόψη το χωριά, ούτε οικισμοί, να παραβιάζονται έτσι και ακόμη και το όριο των πετακοσμιών μέτρων από τα σπίτια, να τα πατούνται περιοχές να τούρα αποτυπώθηκε, να βεβηλώνουν τα αρχαία μνημεία και τα καθεξία. Από λοιπόν αυτή την πράσινη ανάπτυξη, την εκμετάλλευση των βουνόμας της δημόσιας γης, όφελος έχουν μόνο τα μεγάλα μονοπόλια της ενέργειας, τα οποία με κατεπτύνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν πακτολόγκυμα τα δεχορά μέσω του 19ου κυβερέσου, να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους, χωρίς όμως να έχει αποδείχνει, και μέχρι τώρα τουλάχιστον, κανένα όφελος για τους κατύπτους των περιοχών, έτσι αφού παραμένει το ανάκριλο ρεύμα και έχουμε και τα πράσινα τέλη. Άρα και στο ψήσιμο που κατατίθεται δεν γίνεται καθόλου να χωράς το κύριο ζήτημα ανάπτυξη μέτος πράσινης ενέργειας, αλλά από ποιον και προς όφελος πιανού. Γι' αυτό και εμείς προωθήσαμε ένα άλλο κείμενο που έβγαλαν σύλλογοι και ανάμεσα αυτούς και ο ριβατικός συλλογός, που αναφέρονται και αναλυτικά αυτά που είπα, και οι οποίοι ζητούν να μην εγκατασταθούν ολικά μπάρκας στις οροστιρές, να απορριθείν όλες οι δύσεις εγκατάστασες, να υπάρχει θυμό ρεύμα χωρίς πράσινα τέλη και διάφορα άλλα δημοτικά τέλη και να υπάρχει ένα σύγχρονο δίκτυο ελευθερικού ρεύματος και με επαρκές προσωπικό για τη λειτουργία και τη συντηρησία του. Δεν συμφωνούμε δηλαδή στην ολόκλητα απ' το πώς θέθηκε το ψήφισμα από το κήμαρχο, γι' αυτό το συγκεκριμένο λόγο που ανέφερα, που δεν αναλύεται καθόλου, δηλαδή ότι είναι αλλού το πρόβλημα στο ποιος διαχειρίζεται την ενέργεια και προς όφελος ποιού, άσχετα από το πόσο παρεμβαίνει ο δήμοσιος ή όχι. Αυτά είναι τα πράγματα. Λοιπόν, η πανάταξή μας αποχωρεί από τη συνεδρίαση. Όχι, κύριε Καλαθέρη. Αποχωρεί από τη συνεδρίαση. Αποχωρεί από τη συνεδρίαση. Αποστέλει η Γραμματείας του Μορτυκού Συμβουλίου τώρα την παρέτησή της, σαν ένδειξη για λόγους καθαρά ευθυξίας, δηλώνει την αγανάκτησή της με τη συμπεριφορά, τόσο τον επικεφαλής των παρατάξεων. Συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε, έχω τον λόγο. Ωραία λόγο. Αποχωρούμε αυτή τη στιγμή από τη συνεδρίαση. Σας αποστέλετε με email η παρέτηση της κυρίας της Γραμματέως. Και τη Δευτέρα θα σας έφτει και υπόγγεγραμμένη. Κυρία Δήμαρτη, το αλλάζουμε, δυστυχώς, πρέπει να το αλλάξετε. Το αλλάζουμε. Δεν είναι αλλαγή χωρικών, το αλλάζουμε. Το καταγράφουμε, θα τη στείλετε γράφος να πρωτοκολληθεί και στην επόμενη... Εννοείται, εννοείται, κυρία Πρόεδρε, εννοείται. Ωραία, ευχαριστώ. Συγγνώμη, κύριε Καλαθέρη. Εγώ φταίω για την... αλλά δεν πειράζει. Κύριε Καλαθέρη, σας ακούμε. Όσα δήλωσε η Δήμαχρος πριν από λίγο, ότι το θέμα δεν είναι αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει η πράσινη ενέργεια. Το θέμα είναι να μην παρουσιάσουμε τις μωρέες παρθένες για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί η έβοια να υφίσταται το 50% του βάρους αυτής της συμμετατροπής της ενέργειας σε πράσινη. Ένα το χαρτομένο. Και το δεύτερο είναι γιατί από τη μία να γλύφουμε το κοκαλάκι που μας πετάνε και να λέμε θα αγοράσουμε δύο εκατομμύρια οχήματα ηλεκτοκίνητα για τις ανάγκες του Δήμου ξέροντας ότι ο δεκαπλασιασμός ή ο οικοσαπλασιασμός της ανάγκης σε ηλεκτρική ενέργεια από τα αυτοκίνητα πάσης φύσιος, δημόσιας χρήσης ή ιδιωτικά μας οδηγεί αναγκαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Ακούστε, οι φίλοι μας οι Γερμανοί ενώ απαιτούνε από την Ελλάδα να αλλάξει τις θερμικές τις μονάδες η Κοζάνη κλείνει, το Αλιβέρει έχει κλείσει ήδη εκείνοι ανοίγουν ξανά τα ορυχεία του Άνθαρκα για να μετατρέψουν μονάδες σε θερμικές και από την άλλη μεριά πουλάνε σε μας υπερτιμμένες τις μεταχειρισμένες τους γεννήδριες για να κάνουμε εμείς την πράσινη ενέργεια που θα καταλαμβάνουν εκείνοι είτε άμεσα είτε έμεσα με τα ηλεκτροκίνητα οχύματα που παράγουν. Αυτό το είπα και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η εικόνα του σκύλου που κυνηγάει να τα βγω στην ουρά του. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συζητάμε θέματα είναι λεγημένα απριόρι. Δεδομένου ότι υπάρχει για το σκέλος εκείνο που αφορά την ίδρυση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Αυλίδας η ΖΟΕ απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων συγκεκριμένων χρήσεων στην περιοχή που είναι η δεταγοριά της. Πώς θα ιδρυθούν αυτές οι ανεμογεννητριές σε μια εγκεκριμένη με νόμο του κράτους ΖΟΕ που απαγορεύει την ίδρυση τέτοιων εγκαταστάσεων. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί το κουβεδιάζουμε ακόμα αυτό το θέμα. Αυτό προτείνω πέραν τον όσον είπε η δήμαρχος πριν από λίγο ότι θα πρέπει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συσταθεί μια μόνιμη επιτροπή διαπαραταξιακή από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία να ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα τη μη περαιτέρω ίδρυσης μονάδων ανεμογεννητριών στην περιοχή της έβλιας. Υπάρχουν τρόποι. Υπάρχουν τρόποι με θαλάσσιες ανεμογεννήτριες μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, μακριά από τις οικιστικές μονάδες, τις πολεοδοτικές μονάδες οι οποίες χωρίς να μολύνουν το περιβάλλον μπορούν να αναπληρώσουν ένα αποσυστό της πράσινης ενέργειας που χρειαζόμαστε. Αλλά όχι από την Εύβοια. Εγώ εμένω στην άποψη των φορέων οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει τη διαφωνία τους πάνω στο θέμα συμφωνώ και με την Δήμαρχο και νομίζω ότι πρέπει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι καταλυτική όχι προς το παρόν άλλες ανεμογεννήτριες στην Χαλκίδα στην Εύβοια και ιδιαίτερα στην Χαλκίδα και δεν είναι δυνατόν να συνενέσουμε να το παθετητούν ανεμογεννήτριες σε απόσταση έχω την ενημέρωση από τον Ορειβατικό Σύλλογο που είναι πάρα πολύ πλήρης και πάρα πολύ επεξηγηματική στο όλο θέμα ότι πρέπει να αντιδράσουμε στην περαιτέρα ανάπτυξη ανεμογεννήτριών στην περίοδή μας. Είναι ξεκάθαρο πουθενά. Κάποιος από τους συναδέλφους, τους ανεξάρτητες, ο κύριος Μπάκας, ο κύριος Μπάκας, ο κύριος Στρενταφύλλου, ο κύριος Κόττ, ο κύριος Γιουργαλάς, ο κύριος Πάνος, ο κύριος Χιολιάς ο κύριος Κώσταρος, ο κύριος Χιολιάς, ο κύριος Μπουραντάς και ο κύριος Γουρνής. Είμαι και εγώ σύντομος, θα είμαι. Απλώς πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Φυσικά είμαστε όλοι υπέρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και ότι πρέπει κάποια στιγμή, δηλαδή, να απεξαρτηθούμε και από το λιγνίτι και από το διοξίδιο του άθρακα, όλο αυτό έχει φέρει η ΔΕΙ να τρώει, από τι είχα διαβάσει την προηγούμενη βδομάδα σε εφημερίδα, 1,3 δις εκατομμύρια πρόστιμο από την ΕΕ για την παραγωγή λιγνίτι. Τι γίνεται τώρα αυτή τη στιγμή. Όταν η ΔΕΙ έχει τέτοιες υπτώσεις και τέτοιες ζημιές, και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΙ έχει ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε οι άδειες αυτή τη στιγμή για να τοποθετήσεις μία νεμογενήτρα είναι πολύ πιο εύκολοι από το να βγάλεις μία άδεια για να φτιάξεις μία αποθήκη σε έναν πρωτεμάχιο. Το αποτέλεσμα είναι μία νύθη η οποία είναι ακριβή και την οποία πολλές επιχειρήσεις μεγάλες οι οποίες ασχολούνται σε αυτό το χώρο έχουν ελεύθερη ανεφόρων τις αδιοδοτήσεις και πάνε όπου θέλουν οι ίδιοι και τοποθετούν τις ανεμογενήτρες. Φυσικά έχει καταργηθεί με αυτόν τον τρόπο η αρχή της αναλογικότητας και δεν προστατεύουν καμία περιοχή. Με αποτέλεσμα αυτής, όπως είπε και η Δήμαχος, το 41% της παραγωγής εολικής ενέργειας να βρίσκεται στη περιφέρειά μας και από το 41% της περιφέρειας το 90% από αυτό είναι στο νομό Εβίας. Δηλαδή, όταν ένας νομός είναι το 2% του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, αυτή τη στιγμή σαν νομό έχουμε το 33% της συνολικής εολικής ενέργειας στο δικό μας νομό με 1.678 ΜΒ εκατεστημένο σε ισχύ. Όταν όλοι σε άλλες περιφέρειες έχουν κατά μέσο όρο 50 ΜΒ. Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε αναλάβει όλο αυτό το μερίδιο το οποίο μας αναλογεί σε αυτή την εθνική προσπάθεια που κάνει η χώρα και νοείται συμφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να το έχουμε από εμείς αυτό όλο. Είναι εντελώς δυσανάλογο και άδικο και ως τους κατοίκους του Δήμου μας, αλλά και ως τους κατοίκους όλων αυτού του νομού. Και φυσικά, επειδή η ιδέα, όπως σας είπα πριν, με τα προστήματα που τρώει, έχει αφήσει τους ελεύθερους για καρχαρίες, επιχειρηματίες καρχαρίες είναι, φυσικά τα ανταποδοτικά είναι ένα ψωμοτήρι, δεν δίνουν τίποτα. Και όπως είπε ο κ. Κατοροσπόρης ότι μιλάμε για μία επένδυση μισό δις και 470 συγκεκριμένα ΜΒ είναι η επένδυση αυτή που θα έρθει στο νομό που λένε. Από το μισό δις, μη φανταστείτε, ούτε ένα δυο εκατομμύρια δεν θα πέσουν στο νομό και σε επιχειρηματίες του νομού. Μόνο και ένα χωματουργικό μηχάνημα που θα πάει να σκάψει, να πάει να τοποθετεί ανεμογενήτρια. Όλα τα άλλα εκτός νομού είναι και εκτός Ελλάδος είναι. Ούτε προσωπικό απασχολούν συγκεκριμένες εταιρίες και ανεμογενήτρια και ούτε λεπτά θα πέσουν από την επένδυση αυτή. Και από τη στιγμή που εμείς έχουμε σηκώσει όλο αυτό το βάρος και έχουμε το 1933 σχεδόν όλη τη συνολικής ενέργειας στο νομό μας, έως εδώ δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Μπορούν να πάρουν σε οποιοδήποτε άλλο νομό και να κάνουν οτιδήποτε. Το περίεργο είναι ότι όμως σησικωθεί και άλλοι νομή που διαβάζουμε και στη Μωρία Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, οι οποίοι δεν έχουν καμία ανεμογενήτρια. Έχουν πάρει ήδη και έχουν ψηφίσει δημοτικά συμβούλια ότι δεν θέλουμε ανεμογενήτρια και δεν έχουν ήδη καμία. Εμείς εδώ πρέπει να αντισταθούμε περισσότερα και πρέπει κάποια στιγμή να μας ακούσει και το αρμό διευκουργείο. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος και όλες. Το ζήτημα εχμής αυτή τη στιγμή είναι η τοποθέτηση νέων ανεμογενητριών στην Εβία και προφανώς αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε όχι μόνο ως δημότητες της Καλτίδας αλλά και ως εβιώτες πολίτες. Ήδη αυτή η διαδικασία φίρδιν μίγδιν όπου να είναι όπως να είναι τοποθέτηση ανεμογενητριών που γίνεται με fast track διαδικασίες δημιουργεί προβλήματα στις άλλες λειτουργίες της περιοχής. Δεν έχει κανένα αναπτυξιακό πρόσημο η τοποθέτηση ανεμογενητριών και προφανώς δεν έχει και κανένα οικονομικό όφελος για τις περιοχές και τους κατοίκους. Όμως πέρα από αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε ο δήμος της Χαλκίδας σαν μητροπολιτικός δήμος να αναλάβει τον πλήρη συντονισμό. Δεν υπάρχει όπως βλέπουμε στους χάρτες της Ραέ δεν υπάρχει ραχούλα που να μην είναι σχεδιασμένη για τοποθέτηση ανεμογενητριών. Και αυτή η διαδικασία όπως είπε και ο Μπαμπις ο Κώσταρος προέρχεται από καρχαρίες. Αυτοί που υποτίθεται ότι θα αναλάβουν να λύσουν το πρόβλημα της πράσινης ενέργειας δεν βάζουν λιφτάκια από την τσέπη τους. Κοινωνικά κονδυλιά θα σπαταλύσουν και αυτά έχουν σκοπό να ροκανήσουν σιγά σιγά. Λοιπόν, ένα άλλο ζήτημα που πρέπει όμως να δούμε και να το ξεκαθαρίσουμε ότι η ΑΠΕ δεν είναι μόνο οι ανεμογενήτριες. Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη στην Εύβοια όπως για παράδειγμα το θερμικό πεδίο στην βόρεια ο Εύβοια, το οποίο θα μπορούσε το ίδιο να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι και αυτό μια ΑΠΕ. Επίσης, επειδή μιλάμε για 500-600.000 τρέμματα ταράτσες στα σπίτια που υπάρχουν στην Εύβοια, μπορεί να είναι και πάρα πάνω αυτή η έκταση αυτών των εμβαδών. Θα πρέπει να δούμε και την περίπτωση, ανοίγω μια παρένθεση. Οι ενεργειακές κοινότητες, στις οποίες συμμετέχουν οι δήμοι και μικροπολίτες, απλοί πολίτες, είναι σχεδιακό να παράγουν το 30% της πράσινης ενέργειας. Εμείς γιατί να μην έχουμε τη δυνατότητα, την πρόνοια, αλλά κυρίως το όραμα να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια για αυτοπαραγωγής μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πίεσης προς την κυβέρνηση. Πρέπει ώστε να αλλάξει και το μείγμα της παραγωγής της πράσινης ενέργειας. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ο δήμος, μέσα από διάφορα προγράμματα, το εξοικονομό ας πούμε, να χρηματοδοτηθεί και να επενδύσει στις ταράτσες όλων των δημοτικών κτιρίων. Πρώτη στα των σχολείων, πρωτοβάγμιας και δευτεροβάγμιας. Και όλων των δημοτικών κτιρίων. Έτσι θα μπορεί, με αυτόν τον τρόπο, να εξοικονομήσει χρήματα τα οποία θα μπορέσει να τα κατευθύνει προς τους ανθρώπους εκείνους, προς τους πολίτες, οι οποίοι έχουν αυτή τη στιγμή, ζουν ενεργειακή φτώχεια. Δεν έχει σταματήσει δε ινακό βυρεύματα ακόμα και σε παθήσεις ομάδες και με παράνομο, μάλιστα, τρόπο. Γι' αυτό νομίζω ότι ο δήμος της Χαλκίδας θα πρέπει πρώτα απ' όλα να αναλάβει τον συντονισμό όλων των δήμων της Εύβοιας. Παντού είναι εξεσηκωμένοι οι άνθρωποι. Καταλάβανε το τι συμβαίνει από τη στιγμή που βλέπουν να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους τα φτερά των ανεμογεννητριών. Και είναι πολλές οι περιοχές αυτές. Δεν είναι μόνο σε έρημες περιοχές. Είναι σε περιοχές οι οποίες δεν θα έπρεπε καν να τις αγγίζουμε. Παρθένες περιοχές, στο Κωτήλι για παράδειγμα, στην Κύμη, και σε άλλες περιοχές, στη Δήρφη, στο Ξηροβούνη, πάνω από το Ντάθι στο δήμο μας, θα έπρεπε να είναι περιοχές που δεν θα έπρεπε να τις αγγίζουμε. Δεν θα αφήσουμε τίποτα στα παιδιά μας αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Και θα μας καταριώνται γιατί δεν θα έχουν ένα περιβάλλον να το χαίρονται και να τους δίνει και υγεία. Προτείνω στο δήμο, πέρα από το ψήφισμα αυτό, εντάξει καλό είναι, εάν και εμείς είχαμε στείλει κάποιο διαφορετικό, δεν πειράζει, είναι στο ίδιο πλαίσιο. Προτείνω στο δήμο λοιπόν να προσλάβει, αν δεν έχει την επάρκεια, να προσλάβει έναν τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος θα μας φτιάξει ένα προγραμματάκι ωραίο, που να το καταθέσουμε για να μπούμε στα προγράμματα εξοικονομό, να ξεκινήσει η διαδικασία της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Την περίσσια του ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορεί, το ξαναλέω, να τη διοχετεύει στους ανθρώπους που ζουν σε ενεργειακή φτώχεια. Ευχαριστώ πολύ. Συγγνώμη, ο κύριος Μπουραντάς. Ναι, κύριε Πρόεδρε, για να μην χάνουμε το στόχο μας τώρα εδώ πέρα, το ζήτημα το οποίο τίθεται αυτή τη στιγμή, είναι ότι υπάρχει ο σχεδιασμός να εγκατασταθούν στην έδεια περαιτέρω ανεμογενήτρες, παραπάνω από αυτές τις οποίες ήδη έχουν εγκατασταθεί. Και η έδεια έχει συνεισφέρει τα μέγιστα, όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας σε σχέση με τις ανεμογενήτρες. Άρα, λοιπόν, το ζήτημα τώρα εδώ πέρα δεν πρέπει να μας απασχολεί να κάνουμε διαπραγμάτευση για να πάρουμε, ξέρω εγώ, κάποια ταποδοτικά περισσότερα ή να κάνουμε επίσης διαπραγμάτευση για να χρησιμοποιήσουμε, ξέρω εγώ, άλλες μορτφαίες ΑΠΕ στην έδεια. Έτσι κι αλλιώς, για την έδεια, αυτό που έχει σημασία για τη RAE είναι το εολικό δυναμικό, όλα τα άλλα δεν έχουν καμία σημασία. Λοιπόν, από την άλλη, βλέπουμε ότι ο σχεδιασμός που υπάρχει από την κυβέρνηση, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από όλα τα κόμματα, τα οποία σε αυτό είναι μαζί, από το οποίο καταλάβει, εδώ πέρα μιλάμε μέχρι το 2030, ο στόχος είναι το 60% της παραγωγής της ελευθερικής ενέργειας να είναι από ΑΠΕ. Επίσης, συζητούν για να κάνουν πιο εύκολα ακόμα την αδειοδότηση και εγκατάσταση των νεογεννητριών. Άρα, λοιπόν, δεν ξέρω κατά πόσο ο κάθε δήμος μόνος του μπορεί να ανταπεξέλθει για την έβοια, μιλάω τώρα, και για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, βέβαια. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει ένας συλλογικός σχεδιασμός για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, να κάνουμε παρέμβαση στην κυβέρνηση, οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης και οι δήμοι, για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα φρένο. Διότι, πραγματικά, με το σχεδιασμό που υπάρχει, δεν θα μείνει βουνοκορφή, δεν θα μείνει θάλασσα, χωρίς να υπάρχει νεογεννητρί. Και πραγματικά θα καταστρέψει όλο το τοπίο, από τι φαίνεται, της έβοίας. Άρα, λοιπόν, συμφωνώ με το ψυγισμά και δεν το συζητάμε, όμως, θα πρέπει, δεν φαίνεται τι προγραμματισμός υπάρχει. Τώρα, αν η κυρία δήμαρχος έχει κάτι να μας πει επί αυτού, μπορούμε να το ακούσουμε στη συνέχεια. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ο κύριος Γουρνής. Καλησπέρα και από μένα. Νομίζω ότι, τεχνικά, το θέμα των ανεμογεννητριών έχει εξατληθεί και δεν είμαστε και οι πλέον ειδικοί να το ανελίσουμε περαιτέρω. Είναι γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες δεν είναι μια αρθόμος χωρίς πράσινης ενέργειας, αφού ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες, η ρήψη διοξίδου του άνθρακα και η ρήψη διοξίδου του θείου θα παραμείνουν σχεδόν 99%. Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από νεολογική ενέργεια και φτάνει στον καταναρωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% στις 400% σε σχέση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας. Εδώ όμως θα ήθελα σήμερα να καταθέσω μία άλλη άποψη. Έχοντας πατήσει τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, είμαι σε θέση να δηλώσω ότι η διαφορά που αντικρίζει κανείς έχοντας επισκεφτεί ένα βουνό με ανεμογεννήτριες ενώ το έχει γνωρίσει και πριν, χωρίς αυτές, είναι συγκλονιστική. Η οπτική εικόνα είναι τρομακτική, αφού οι ανεμογεννήτριες στέχονται πιο ψηλά από τα δέντρα και διακρίνονται ακόμη και απόσταση 40 χιλιομέτρων. Το ύψος ξεκινά από 65 μέτρα και φτάνει μέχρι 105 και χρειάζονται από τελείως έως 500 κυβελκά μετών η κάθε μια για να στηθούν. Ο ήχος που παράγουν είναι ασπεριοδικός, θόρυβος, διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας, γδούπος που θυμίζει την αντίχηση ελικοπτέρου που έρχεται από μακριά. Οι δρόμοι που απαιτούνται για να φτιαχτούν και να στηθούν κυριολεκτικά και ξεκυλιάζουν το βουνό σε έκταση δεκάδων χιλιομέτρων με σοβαρές συνέπειες στο οικοσύστημα του βουνού. Και όλα αυτά γιατί, για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα επιχειρηματιών της εωλικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια. Όσον αφορά τώρα το ενδεχόμενο να τοποθετρούν ανεμογενήτρες στην οροσραία της Δύρφης, θεωρώ ότι αυτό θα είναι μια οριστική ταφόπλακα για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και όλες τις ύπιες δραστηριότητες του βουνού, όπως ο οικοτορισμός, η πεζοπορία, η ορειβασία, η αναρρίχηση, το κυνήγι και άλλα. Σε μεγάλη ακτινα λόγο της ηχητικής όχλησης δεν μπορεί να σταθεί κανένα ζώο της ενδηλικής πανίδας, ενώ παράλληλα η οροσραία της Δύρφης συμπίπτει με τον κεντρικό διάδρομο μετανάστευσης από δημιουργικών πτυνών στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει κυριολεκτικά σφαγή, αφού καθημερινά θα γίνεται 100 βιπουλιών που μεταναστεύουν τη νύχτα. Η ΕΒΑ στην Εύβοια το έχουν ξεκαθαρίσει όλοι, προεξέχοντας του Μητροπολίτη μας την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο μια τέτοιας εγκατάστασης. Η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι Φορείς, οι κάτοικοι των περιοχών και οι βουλευτές έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους. Τι απούμε λοιπόν, να αντιδράσουμε. Εμείς είμαστε ένα θεσμικό όργανο, άρα πρέπει πρώτα να αντιδράσουμε θεσμικά και ύστερα με κάθε τρόπο. Δεν αρκεί μια τυπική απόβαση θρημοτικού συμβουλίου, ούτε ένα ψήφισμα περιφερειακού συμβουλίου. Δεν έχουμε δικαίωμα να επιτρέψουμε να γίνει ένα τέτοιο έγκλημα σε βάρος των επόμενων γενιών. Οι Σκοτεινοί, το Ξεροβούνη, οι Βύρφης, η Αγιά Σοφιά, ο Πιξαριάς, ανήκουν μόνο στα Έλατά τους, στους Λαγούς και στις Περδικές τους. Οφείλουμε να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας, τα βουνά, όπως τα παραλάβαμε από τους γονείς μας. Ευχαριστώ. Νομίζω ότι εξατλήθηκε το θέμα απλώς να ενημερώσω ότι είμαι ήδη σε επικοινωνία με τον Δήμο Τερφίων Μεσαπείων και τη δικηγόρος, την οποία έχουν αναθέσει όλη την υπόθεση, αυτή την άμυνα, τέλος πάντων, κατά τις εγκατάσεις περιτέρων εμμογενητριών. Ωστόσο, ώστε και να ενισχύσουμε εμείς τους δικαστικούς αγώνες των άλλων Δήμων, αλλά και ανάλογα να ασχίσουμε και εμείς ένδικα μέσα σε πιθανές εγκαταστάσεις εμμογενητριών στα χωρικά όρια του Δήμου Χαλκιδέων. Οπότε, το παρακολουθώ στενά αυτό το θέμα και θα, εν πράκτως δηλαδή, πέρα από τις πολιτικές μας τοποθετήσεις και νομικά θα αντιταχθούμε με τα όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος. Ευχαριστώ. Λοιπόν, οπότε, προχωρούμε αφού διοθετούμε την πρόταση της Δημάρχης, θα σας στείλω και το τελικό κείμενο τους επικεφαλής, έτσι προκειμένου να εκδοθεί το σχετικό ψήφισμα. Προχωράμε, λοιπόν, στα θέματα της σημερίσσιας διάταξης που είναι τα οικονομικά. Έκριση στο πρώτο θέμα, λοιπόν, έκριση έκδοσης άδειας επαγγελματίας πολιτικών αγορών. Ομόφωνα, έτσι δεν υπάρχει. Έκριση έκδοσης παραγωγικής άδειας πολιτή, το δεύτερο θέμα ομοίως. Ομόφωνα. Έκριση μεταδύβασης αδειών επαγγελματιών πολιτών, το τρίτο θέμα. Ομόφωνα. Το τέταρτο θέμα, τροποποίηση, συμπλήρωση της απόφασης 141 του 2020 του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά την ίδρυση λαϊκής αγοράς στην κοινότητα Παραλίας-Αυλίδας. Απλάνω μόνο με περθυμίσιο στο σώμα ή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο μια συμπλήρωση ενός άρθρου που έλειπε από την απόφασή μας, όπως μας ζήτησε το Υπουργείο προκειμένου να δοθεί η τελική άδειο, όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν. Δεν υπάρχει αντίρρηση. Ομόφωνα. Λοιπόν, πέντο θέμα. Έκριση δεύτερης αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021. Ο κ. Παπαγιωργόπουλος έχει το λόγο. Κυρία Πρόεδρε μπορώ να πω κάτι. Μήπως ήταν για την οικονομία του χρόνου σκόπι μου να συζητήσουμε το πέμπτο με το έβδομο θέμα. Ναι. Να σας πω αγούτως ή άλλως αν είναι τότε να κάνει μια τοποθέτηση λοιπόν συνολικά ο κ. Παπαγιωργόπουλος, αντίστοιχα λοιπόν και εσείς και μετά προχωράμε στη δημοφορία. Δεν έχει αντίρρηση κάποιος άλλος. Ωραία, έτσι. Λοιπόν κ. Παπαγιωργόπουλ, και για το πέμπτο και για το έβδομο. Ο προϋπολογισμός συντάσσεται με βάση της 31 εβδόμου του 2020 του προηγούμενου έτους. Η πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση γίνεται για συγκεκριμένους κωδικούς όπως ορίζει η δημόσια λογιστική και η δεύτερη αναμόρφωση έρχεται να επικαιροποιήσει τους κωδικούς που χρειάζεται ώστε να προκλεφθούν τη χρηματοδότηση δράσεων, έργων και προγραμμάτων μέσα στο έτος. Όσον αφορά το έβδομο θέμα, η πρώτη επανακατανομή κάποιων επενδυτικών δαπανών, CROIN, SATA, COE, στο οικονομικό έτος του 2021 και η πρώτη επανακατανομή πιστώσεων επισκευής και συντήρησης κωδικών φτυριών COE στο 2021, περιλαμβάνει τα έργα που είναι σε εξέλιξη και θα πληροφούν από το Ταμείο του Δήμου, από το κονδύλιο SATA, από το πρόγραμμα δημόσιας επενδύσεων. Στη διάθεσή σας για διασκρινήσεις. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κάποια διασκρινήση ή να προχωρήσουμε... Έχουμε ερωτήσεις να κάνουμε, αλλά θεωρώ πολύ επιγραμματική την εισήγηση, εν πάση περιτώσει αυτή είναι, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Ήθελα κάποια ερωτήματα αν είχα την καλοσύνη. Εκεί στην δεύτερη αναμόρφωση υπάρχει ένα πρόστιμο της τάξης των 15.000 ευρώ, το οποίο θα ήθελα να ήξερα τι ακριβώς αφορά. Η δεύτερη ερώτηση είναι γιατί μειώθηκαν τα ποσά του τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων στο τόσο μεγάλο ποσό και αν αυτές όπως ακούστηκε στην οικονομική επιτροπή έγιναν σε άλλους κωδικούς, ποιοι κωδικοί είναι αυτοί και τι εξυπηρετούσε αυτό. Το τρίτο ερώτημα είναι η αποζημίωση εδαφών εκτάσεως για την εφαρμογή του σχέδιου πόλεως. Υπάρχει μια σημαντική μείωση της τάξης των 1.200.000 ευρώ, πάμε στις 320.000. Θα ήθελα και εδώ μια απάντηση και τέλος οι αμοιβές για τα προσωπικά δεδομένα που υπάρχει αυξάνονται από 26.000-36.000. Ακριβώς θα ήθελα επίσης μια έτσι εξήγηση, ερμηνεία αυτών των αυξομοιώσεων. Κύριε Βαγώνη τα 15.000 ευρώ το πρόστιμο μπορείτε να μου πείτε το κωδικό. Νομίζω είναι ο 42.14.0.0.10. Τώρα, ναι, πρόστιμο λέει αποδειδόμενο υπέρ δημοσίου αφορά γνωστοποιήσεις κινείς υπουργικής, τι είναι αυτό. Και πάει από 15.000. Να απαντήσω πρώτα στο κύριο Παγώνη συνολικά. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, κύριε Καθαροσπόρη. Εγώ έχω κάποιες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω στον Παπαγιωργόπουλα και θα μου απαντάει. Οπότε, κύριε Παπαγιωργόπουλα, ας το κάνουμε έτσι λοιπόν για να είμαστε και πιο ακριβείς. Οπότε, ολοκληρώστε αν θέλετε τις απαντήσεις της ερωτής του κύριου Παγώνη και να προχωρήσουμε. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω στον Παπαγιωργόπουλα και θα μου απαντάει. Οπότε, ολοκληρώστε αν θέλετε τις απαντήσεις της ερωτής του κύριου Παπαγιωργόπουλα και να προχωρήσουμε. Οπότε, ολοκληρώστε αν θέλετε τις απαντήσεις της ερωτής του κύριου Παπαγιωργόπουλα και να προχωρήσουμε. Οπότε, ολοκληρώστε αν θέλετε τις απαντήσεις της ερωτής του κύριου Παπαγιωργόπουλα και να προχωρήσουμε. Συγχαρημένως, όταν έρχεται η ερωτή του κύριου Παπαγιωργόπουλα, θα πρέπει να πω ότι είναι ευκαιρία. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω στον Παπαγιωργόπουλα και θα μου απαντάει. Οπότε, ολοκληρώστε αν θέλετε τις απαντήσεις της ερωτής του κύριου Παπαγιωργόπουλα και να προχωρήσουμε. Οπότε, ολοκληρώστε αν θέλετε τις απαντήσεις της ερωτής του κύριου Παπαγιωργόπουλα και να προχωρήσουμε. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρχεται η ερωτή του κύριου Παπαγιωργόπουλα, θα πρέπει να πω ότι είναι ευκαιρία. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω στον Παπαγιωργόπουλα και να προχωρήσω. Οπότε, ολοκληρώστε αν θέλετε τις απαντήσεις της ερωτής του κύριου Παπαγιωργόπουλα και να προχωρήσουμε. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω στον Παπαγιωργόπουλα και να προχωρήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω στον Παπαγιωργόπουλα και να προχωρήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω στον Παπαγιωργόπουλα και να προχωρήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω στον Παπαγιωργόπουλα και να προχωρήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά όταν έρθω και μου δώσε το λόγο θα τις απαντήσω. Καλησπέρα σας κι από μένα. Τα ερωτήματα είναι δύο, από τι αντιλήφθηκα. Το ένα έχει να κάνει με το ποσό της επιχορηγήσεις τα 618.000. Τα 618.000 αφορούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις με καταληκτική ημερομηνία 31-10 του 2020. Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις, οι προμηθευτές που τα δικαιούνται, υπάρχουν εγγεγραμμένες στις πιστώσεις του προπολησμού του 2020. Είναι ανεξόφλιτα, άρα υπάρχουν στους κωδικούς τον ΠΟΕ της πρώτης αναμόρφωσης. Έρχεται το Υπουργείο κατόπιν αιτήματος δικού μας και μας χρηματοδοτεί για αυτό το ποσό. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το δεύτερο σκέλος που λέτε, η δεύτερη αναμόρφωση είναι συνέχεια της πρώτης αναμόρφωσης. Στην πρώτη αναμόρφωση, επειδή υπάρχει το κριτήριο του Υπουργείου ότι το αποθεματικό μετά την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων, δεν μπορούσαμε να εμφανίσουμε τόσο ψηλό αποθεματικό γιατί τα δεδομένα συμπλήν ήταν πολύ μεγάλα, βάλαμε στις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που είναι υποχρεωτική δαπάνη και ομοίως τις απολοτριώσεις που είναι υποχρεωτική δαπάνη και ισόπωσα όπως ήταν στην πρώτη αναμόρφωση τα βγάζουμε για να χρηματοδοτήσουμε άλλες ανάγκες υπηρεσιών. Δεν σημαίνει ότι τα πήραμε και τα διαθέτουμε κάπου αλλού παράνομα. Το είχαμε στην πρώτη αναμόρφωση. Εγώ κύριε Γλίγκρο δεν μιλήσα σε εσάς καταρχάς και δεν σας είπα ότι κάνατε κάτι παράνομο. Εγώ είπα, ερώτησα και δεν είναι επιτρεπτό να μου λέτε… Αν δεν θέλετε την απαντήσή μου δεν ξαναμιλάω. Αν δεν είναι επιτρεπτό να λέτε ότι εγώ αν κάνατε παράνομα ή δεν κάνατε παράπανα δεν με απασχολεί. Δεν είπα για αυτό. Δεν με απασχολεί. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Εγώ είπα μια διευκλίνηση για να μπορέσω να μιλήσω. Έτσι, γιατί το σχέδιο πόλης έχει ανάγκη από εκατομμύρια για να υλοποιηθεί. Και βλέπω ξαφνικά και ρωτάω αυτή την απορία μου. Δεν είπα σε κανέναν ότι είναι παράνομο. Από ένα 200 το κατεβάζουμε 320. Οι ανάγκες μήπως είναι περισσότερες και γίνουν δικαστικές αποφάσεις και τώρα πέρνετε τα χρήματα και σε λίγο θα τα ξανακούμε. Αυτό είναι το ερώτημα. Σας απάντησα ότι το κονδύλι που είχε προβλεφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό υφίσταται, συνεχίζει. Ήταν η πρώτη αναμόρφωση που το αυξήσαμε για να μπορέσουμε να καλύψουμε το κριτήριο που λέει το Υπουργείο για την τάξη μεγέθους του αποθεματικού. Αυτό παίρνουμε πίσω. Το κονδύλι του προϋπολογισμού του αρχικού δεν πειράκτηκε. Ούτε στις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ούτε στις απαλλατριώσεις. Και μια και αναφέρα τις απαλλατριώσεις, στους κωδικούς των ΠΟΕ υπάρχουν και 550.000 που θα πληρωθούν από εκεί. Οι ανάγκες είναι παραπάνω σίγουρα, αλλά δεν ξέρω όμως πόσες είναι και πόσες τάρθουν. Ούτε στις δικαστικές αποφάσεις, γιατί έρχονται πολλά χρόνια πίσω, ούτε στις απαλλατριώσεις. Ισό ποσό το κονδύλι της πρώτης αναμόρφωσης παίρνω και το μοιράζω σε άλλες ανάγκες που έχουν οι υπηρεσίες. Και προφανώς αν χρειαστεί θα αυξηθεί κύριε Λίγρου. Αν χρειαστεί θα αυξηθεί. Είμαστε νωρίς ακόμα, δεν είναι απαγορευτικό αυτό που έγινε. Και μου απαντάτε και στο τελευταίο αν έχει την καλουσύνη. Κύριε Παπαγιεργόπουλε, βλέπω οι αμοιβές στον προσωπικό δεδομένο πήγαν από 26.000-36.000. Πολλές δαπάνες που μνημονεύονται τώρα στον προϋπολογισμό και είναι πάρα πολλές έχουν να κάνουν με υπόλοιπο σύμβασης του 2020 Συν αυτό που χρειάζεσαι το 2021 για να αυξήσει το έτος. Δεν αυξήθηκε ούτε η αμοιβή του Συμβούλου ούτε τίποτε άλλο. Όπως ήταν η αμοιβή του Συμβούλου παραμένη, είχε ένα να εκτέλεσε το υπόλοιπο σύμβασης του 2020 και το ενισχύουμε για να βγει και το 2021, γιατί διαφορετικά θα μπορεί να πληρωθεί. Λοιπόν, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε. Θα κάνουμε μια τοποθετή. Είπατε, νομίζω ότι θέλετε να κάνετε την τοποθέτηση, οπότε κύριε Καθαροσγόνη, θα ρωτήσετε εσείς και να, ναι, ας το κάνουμε έτσι. Κύριε Παγιόνι, ναι. Αγαπητή Συνάδηση, κυρία Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχε, βρισκόμαστε ήδη στο 5ο μήνα του χρόνου. Και αυτή τη στιγμή δεν ξεκινήσαν ακόμα, μόλις τώρα αρχίζουν να ξεκινούν δηλα-δηλα οι υλοποιήσεις έργων μέσα από το προϋπολογισμό. Με πολύ μεγάλη προσοχή. Που, κατά τη γνώμη μου, δεν θα μπορέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει ούτε το εν τρίτο των έργων που προγραμματίζεται για τη θετία. Είμαστε δηλαδή πάρα πολύ αργά. Και δεν νομίζω ότι στο παρελθόν έχει υπάρξει τόση καθυστέρηση. Κυρίως ήταν ένας-δύο μήνες ώστε να εγκρυφθούν οι προϋπολογίσεις. Για να μπορέσουμε να ξεκινήσουν το έργο. Και αυτό έχει σαν συνέπεια πάρα πολλές δαπάνες να έχουν μείνει απλήρωτες. Για παράδειγμα, συνάντησα ανθρώπους και λέω οι security που εργάζονται και μου είπαν έχουν 4,5 μήνες να πληρωθούν. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο νομίζω ότι πρέπει να αποσχολήσει τη δημοτική αρχή. Τώρα, όσα αναφορά τα δεδομένα της τροποποίησης και του προϋπολογισμού, διαπιστώνει κανείς ότι έχουν δοθεί αρκετά χρήματα. Για παράδειγμα, η Περιφέρεια έδωσε 10 εκατομμύρια στο Δήμο Χαλκιδεών. Μπράβο. Εγώ δεν είχα αυτή την τύχη στη φοιτία μου. Δεν είχα αυτή την τύχη. 10 εκατομμύρια τα οποία έχουν κατανεμηθεί σε διάφορους κωδικούς. Αν και το κονδύλι είναι σημαντικό, έχουμε ανάγκη βεβαίως από 100, αλλά είναι σημαντικό και αυτό. Προσθήθηται σε όλα τα άλλα όσα εις παράδειγμα. Γίνεται, νομίζω, μια κατασπατάληση εκμεταλλευόμενη αυτή την ευκαιρία. Ποια είναι? Θα βλέπετε στον προϋπολογισμό, επίσης σε αυτήν την τροποποίηση όλοι θα έχουν δει, ότι το μουσικό σχολείο που έγινε ένας δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός πήρε μία έκτοση πάνω από 50%. Νομίζω στο 60% ήταν. Υπάρχει ένα άλλο, όπως είναι το τοπικό δίκτυο της Ανθηδόνας με δημόσιο διαγωνισμό, έκτοση πάνω από 50%. Τα σχολεία που είχαμε δημοπρατήσει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και είχαμε προγραμματίσει και όλες τις άλλες παρεμβάσεις που γίνονται, τις μεγάλες παρεμβάσεις για τα σχολεία, από 600.000 πήγες στη διάρκεια, 270.000 όπως φαίνεται και στον πρωτοβουλισμό, μία έκτοση επίσης που αντίζει το 50%. Το ξεπερνά μάλλον. Και βλέπουμε όμως έργα μέσα από τις χρηματοδοτήσεις αυτές τώρα και αυτά έχουν μία έκτοση της τάξης του 3, του 7 ή του 14%. Ασφαλτικά. Με έκτοση κάτω από 40-50% δεν υπήρξαν. Και αυτή τη στιγμή εκτελούνται ασφαλτικά στο λιάντεο πεδίο της τάξης των 700.000 ευρώ με έκτοση μόνο 11%. Γιατί δεν γίνονται ανοιχτοί διαγωνισμοί, γιατί καλούνται συγκεκριμένοι περιορισμένοι εργολάβοι με αποτέλεσμα όπως σας είπα το γήπεδο του Βασιλικού, το κλειστό το γυμναστήριο, πήρε 7% έκτοση στις 450.000. Ή το έργο της Οδού Στήρων που τόσα έχουμε να πούμε και τόσα έχουν ακουστεί έχει μία έκτοση μόνο της τάξης του 3%. Και καλά θα πει κανείς. Ρε δήμαρχε, τι είναι αυτά που λες. Εδώ είναι κατεπίγοντα και πρέπει να εκτελιστούν άμεσα γιατί λόγω COVID, λόγω ασφάλειας. Μα το οσιτούμενο είναι ότι κανένα έργο δεν εκτελείται στην ώρα του ενώ είναι κατεπίγοντα όσον αφορά την ανάθεση. Γίνονται μετά της τρέχουσας δραστηριότητας κι ασπάνω όπου θέλουν αφού παίρνουν παρατάσεις μεγαλύτερες από ότι η αρχική σύμβαση προέβλεπε. Ενώ η αρχική σύμβαση δηλαδή μπορεί να προβλέπει 2-3-4 μήνες παίρνει παράταση άλλο τόσο και περισσότερο. Του σημαίνει ή η επίπελεψη δεν γίνεται σωστά ή η μελέτη δεν είναι σωστά ή κάτι άλλο και με αποτέλεσμα να χάνονται χρήσιμη οικονομική πόρη που έχει σήμερα ο Ρήμος για να μπορέσει να ανταπαξέλθει στα πολύ μεγάλα προβλήματα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να δει κανείς και να διαπιστώσει σε αυτόν την τροποποίηση και είναι το εξής είναι η δαπάνη που γίνεται για τους συμβούλους. Ποια ήταν η μόνιμη επωδός της προηγούμενης αντιπολίτευσης και της σημερινής δημοτικής αρχής. Ότι η δημοτική αρχή επαγώνει, κάνει πολλές σπατάλες και παίρνει περίπου συμβούλους που τη στοιχίζουν 130-150.000 ευρώ το χρόνο ενώ αυτά τα χρήματα μπορούσαν να τα δώσουν να γίνουν άλλες δραστηριότητες και εμείς δεν θα πάρουμε κανένα σύμβουλο. Αυτή ήταν όλη η προεκλογική και η μετεκλογική υποστήριξη το επιχείρημα της δημοτικής αρχής. Βλέπω σήμερα όλοι μας το κονδύλι από 15.000 για τους συμβούλους φτάνει τις 70.000 και αν μέσα σε αυτές προσθεθούν όλοι οι άλλοι εξωτερικοί συνεργάτες φτάνουμε και ξεπερνούμε τις 170.000 το χρόνο. Βλέπει κανείς χόρπιες είτε για δημοσιεύσεις είτε για επικοινωνίες αυτά που γράφονται στους προηγούμενους βλέπω 60.000 και 70.000 και 6.000 και 24.000 και ένα σωρό μελέτες που ανατίθεται ή διάφορες εργασίες συμβούλων. Δεκάδων χιλιάδων ευρώ που ξεπερνούν ακριβώς το ποσό των 170.000 και δεν νομίζω ότι κάνουν το έργο που θα έκανε ένας σύμβουλος που θα μπορούσαν να τον έχει για πάρα πολλά πράγματα και μάλιστα με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει πια στους συμβούλους να συντάσουν και να υπογράφουν και μελέτες τεχνικές κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Άρα και αυτό το επιχείρημα της προηγούμενης περιόδου είναι μετέωρο. Θέλω να πω επίσης ότι βλέπουμε σειρά έργων τα οποία διαπαιρνούν όλους τους πολυπολογισμούς. Τα έργα δεν προχωρούν όπως έπρεπε να προχωρούν για να τα απολαύσουν οι πολίτες. Λέω και θα το δούμε στα επόμενα τεχνικά θέματα που όλη η ενότητα αφορά μόνο παρατάσεις. Για παράδειγμα, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, έτσι νομίζω τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, το γήπεδο της Νέας Σαρτάκης. Είπαμε δεν είχε σωστή μελέτη, δεν είχε εκείνο, δεν είχε το άλλο καλά. Ενάμιση χρόνος, 18-19 μήνες, δεν φτάνουν για να ολοκληρωθεί ένα έργο που ήταν τόσο σημαντικό και θα δώσει τόσο όφελος για τα νέα παιδιά της περιοχής. Αλλά θα πούμε και περισσότερο γιατί στην περιενότητα αυτή είναι και το Κυζίκιο Πάρκο που τόσο έχει καθυστερήσει. Θα ήθελα επίσης να πω για το Λιλάδιο. Έγιναν διάφορες παρεμβάσεις εκεί και από την περιφέρεια και από το δήμο. Βλέπω όμως και καταγγέλφηκε από πολίτες, από δημότες, από κατοίκους της περιοχής και θα ήθελε ο δήμαρχος των τεχνικών έργων ή κάποιος άλλος να μας απαντήσει γιατί η αγωγή της απορροής των ομβρίων που κατευθύνονται στη θάλασσα στο Λευκαντή είναι αρκετά εκατοστά κάτω από την άμμο. Τους έχει η άμμο σβουλώσει. Όταν κατέρθει όλο το νερό δεν θα μπορεί να φύγει προς τη θάλασσα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να το δούμε. Τέλος, έχουμε καστερίσει πάρα πάρα πολύ όσα αναχωρά τις διεθυπτήσεις του Λίλαντα Ποταμού και βλέπουμε εκεί ένα σημαντικό έργο του γηπέδου των φύλων που η τοπική κοινωνία, η τοπική κοινότητα ζητά και έχει επιχειρήματα και φαίνεται να είναι σωστό ότι το γήπεδο των φύλων πρέπει να γίνει στην περιοχή που ήδη υπάρχει με μία μετατόπιση των αποδειτηρίων και μία ισχυροποίηση της όχθης στη συγκεκριμένη περιοχή του Λίλαντα Ποταμού. Δεν έχει μπει ένα ποσότης τάξεως των 600.000 ευρώ νομίζω για το γήπεδο των φύλων σε μία άλλη περιοχή που σχεδιάζεται για την οποία όμως δεν έχει γίνει καν παραχώρηση από το δασικό συνετερισμό. Χωρίς να έχει γίνει παραχώρηση μπαίνει ένα κονδύλι που δεν ξέρω αν θα γίνει και πότε θα γίνει. Όταν μπορούμε στο γήπεδο εκεί να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις ώστε να είναι και μέσα στο χωριό και πάνω στα όρη στα βουνά για τα οποία η τοπική κοινωνία αντιδρά. Επίσης θέλω να πω για αυτά τα σημαντικά έργα στο Ελληλάντιο. Ένα από τα σημαντικά έργα είναι η γέφυρα των φύλων. Για τη γέφυρα των φύλων όπως γνωρίζετε ήρθε ο υπουργός υποδομών εκείνη την περίοδο που έρχονταν όλα τα κλιμάκια όταν η προβολή στην δημοσιότητα ήταν στραμμένη στην περιοχή και μας είπε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει δημοπρατηθεί το έργο της γέφυρας των φύλων. Μαθαίνω ότι μέχρι τώρα δεν έχει ελοκληρωθεί ούτε η μελέτη. Θα ήθελα επίσης η κυρία Δήμαρχος σε αυτό το σημείο να μας ενημερώσει σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί πέρα από τα να λέμε κολακευτικά λόγια γιατί μια περιοχή ολόκληρη, μια κοινότητα ολόκληρη είναι σχεδόν ή μη αποκλεισμένη, δεν έχει απευθείας πρόσβαση μέσα από τη γέφυρα για την οποία όλοι όσοι πέρασαν από εκεί υποσχεύθηκαν ότι είναι ζήτημα στρατηγικό και πρέπει θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες και όπως είπα και η ενημέρωση που έχω τουλάχιστον δεν έχει γίνει ούτε καν η μελέτη. Και για να κλείσω όπως ξεκίνησα ή μάλλον να πω και κάτι άλλο το Φώσις Δημοτικότητα σήμερα κυρία Δήμαρχη και κυρία Πρόεδρα αγαπείς συνάδελφοι σε τοπική εφημερίδα είδα ότι ετοιμάζονται πάλι οι πρόοδες εργασίες για την τοποθέση με τοπικών διωδίων στην περιοχή της Αυλίδας. Θα ήταν σκόπιμο να είναι έτοιμοι όλοι, έκαναμε ό,τι ήταν δυνατό με κινητοποίηση όλου του μηχανισμού τότε και το αποτρέψαμε. Όσοι ήταν παρόντες ξέρουν ότι έγιναν και καταδρομικές ενέργειες για να μη συμβεί αυτό. Εύχομαι να μην είναι πάλι μια ασταόγεια ένα ψήφισμα αλλά μια δυνατή αντίδραση έτσι ώστε να μην εγκατασταθούν αυτά τα με τοπικό διωδιακή για τους γνωστούς δουλειούς που πολλές φορές έχουμε τονίσει. Τέλος να πω ότι βρισκόμαστε όπως είπα και στην αρχή στο 5ο μήνα και πολλά από αυτά τα έργα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα υλοποιήσουμε έχωλες χρονιάς. Αυτή είναι η λόγη που δεν μας επιτρέπουν να δώσουμε θετική ψήφο στην τρογοποίηση αυτού του προϋπολογισμού. Σαφώς είμαστε υπέρ των χρηματοδοτήσων αλλά και εκείνης της διαχείρισης που θα δώσει την καλύτερη δυνατή απόδοση σε σχέση του αποτελέσματος με τη χρηματοδότηση. Και δώστε μας και μια ενημέρωση γιατί πολλά λέγονται κυρία Δήμαρχε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε τώρα από το Δημοτικό Συμβούλιο με την δημοτική αγορά που είναι κρίσιμο μέγεθος για το Δήμο Χαλκιδό. Σας ευχαριστώ. Στο τέλος κυρία Δήμαρχε ο κ. Καθαροσπόρης. Ναι. Θα πεθαίνω στον κ. Παγιεργόπουλου μιας και αυτός είναι συγγιτής του πέμπτου θέματος. Και αν μπορεί απαντάει ο ίδιος, αν δεν μπορεί ο συνεργάτης του κ. Λίγου δεν έχω πρόβλημα. Επανέρχομαι σε ένα ερώτημα μορολευτικά. 618.000 στήτήσαμε και πήραμε από το Υπουργείο για τελεσίδικες αποφάσεις. Ερώτημα. Οι τελεσίδικες αποφάσεις εκτός από προμηθευτές αφορούν και άλλες υποχρεώσεις, περιμένω. Όχι μόνο προμηθευτές. Μπράβο, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Έχετε βάλει λοιπόν τις δαπάνες 268.000. Τα υπόλοιπα μέχρι το 618.000. Έχετε εικόνα που θα πάνε και αν το 618.000 είναι το ταβάνι των τελεσίδικων αποφάσεων από προμηθευτές ή περιμένουμε στην πάγια τακτική και του παρελθόντος και του σήμερα να δημιουργούν υποχρεώσεις έξω από διαδικασίες διαγωνιστικές, αλλά ανάγκες του κοιμένου να κάνουν τη δουλειά μας. Θα απαντήσω. Βέβαια. Δεν έχει κάποιος ανοιχτά μικρόφωνα, έτσι. Ο κύριος παγώνεις τώρα. Συγγνώμη κύριε Παπαγιωργόπουλε, τώρα δεν μας ακούει γιατί είχε απογώσει. Νομίζω ότι κύνωσε κι εάν ανοιχτεί το μικρόφωνο. Εντάξει, ναι κύριε Παπαγιωργόπουλε. Τα 618.000 ευρώ για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις αφορούν για υποθέσεις μέχρι 31.10 του 2020. Τελεσίδικης. Προφανώς που έχουν τελεσίδικήσει. Είναι και γραμμένα στους κωδικούς ΠΟΕ του 2020. Άρα γνωρίζουμε πού θα πάνε. Ναι, βέβαια. Έχετε στο μυαλό σας ή έχετε ψάξει, υπάρχουν και άλλες τελεσίδικες αποφάσεις που ενδεχόμενα να εωρούνται. Μετά την 31.10 του 2020, έχουν έρθει δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ακόμη δεν έχουν τελεσίδικήσει. Ένα ουσιαστικό ερώτημα. Τα χρήματα αυτά, κύριε Λίγρο και κύριε Παγιουκόπουλε, είναι δώρο ή παρακαλώτες του ΣΚΑΠΟ. Όχι, δεν έχουν καμία σχέση με το ΣΚΑΠΟ. Επικορίγηση. Ο νόμος που έχει βγει ότι οι ιταλικοί πρόθεσματα πληρώνονται από τους ΣΚΑΠΟ θα ισχύσει και από πότε. Μπορείτε να επαναλάβετε γιατί έγινε διακοπή. Έχω διαβάσει ότι τα χρήματα αυτά που έρχονταν μια φορά στον χρόνο σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους δήμους, δωρεάνε για να λύνουμε αυτές οι υποχρεώσεις μας. Ήταν δώρο. Φιλίσθηκε ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει να ισχύει, ότι θα μας τα δίνουν για να μας συμπερδούν και να λύνουμε τις υποχρεώσεις. Αλλά θα παρακρατώνται από τους ΣΚΑΠΟ. Αληθεύει. Ακούστε με. Είναι μια διαφορετική διάταξη αυτό που λέτε. Δεν έχει σχέση με τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Υπήρχε μια απόφαση που έπρεπε εμείς να πειθαρχίσουμε για τις λιξυπρόθεσμες μεσοφιλές. Πάνω από τις 90 ημέρες. Αυτή η απόφαση σήμερα πήρε παράταση μέχρι 30 Ιουνίου. Τι σημαίνει έχεις λιξυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Αυτό που δεν έχεις καταφέρει να πληρώσεις, το βάζεις σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαθετικών και Δανείων και από εκεί και πέρα υποχρεούσε να το παίρνεις για να εξοφλάς μόνο αυτές τις λιξυπρόθεσμες. Το πρόγραμμα αυτό έχει πάρει παράταση μέχρι 30 Ιουνίου του 2021 και η σημερινή πληροφόρηση που είχαμε το Υπουργείο είναι ότι ετοιμάζεται και πρόγραμμα επιχωρήγησης λιξυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Να διευκρινήσω ότι σωστό το ερώτημα, τα 618.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένα στα έξοδα, είναι στα ΠΟΕ του 2020. Έρχονται δηλαδή το 2021 σαν ΠΟΕ. Κατάλαβα, κατάλαβα, κατάλαβα. Δεύτερο, έχουμε ένα έργο στα Ούγγρα, έχουν μια χρηματοδότηση 310.000 ευρώ. Υπάρχουν 3 δαπάνες εκοδικούς, 136, 87, 155, σύνολο 379.000 ευρώ. Έργο υδροδότησης ή οτιδήποτε άλλο είναι αυτοί που εκτελεί ο Δήμος και όχι η ΝΑΙΑΦ. Εμείς πήραμε τα χρήματα, το κάνουμε εμείς. Η διαφορά που προκύττει τα 310 έως τα 380, καλύπτει ο Δήμος? Η διαφορά την καλύπτει ο Δήμος εξηδίων πόρων, μάλιστα. Πάει και αυτό. Έχουμε για το οντάθη ένα έσοδο 502.000 ευρώ. Αυτό έχει εγγραφεί και σαν δαπάνη 502.000 ευρώ. Το έργο προϋπολογιστικά είναι ένα 300. Πώς θα δημοπρατήσουμε? Μπορούμε να δημοπρατήσουμε λιγότερα? Τι έχετε στο μυαλό σας? Πολιετή δέσμευση θα πάει αυτό. Όπως πήγαμε και τη δημοτική αγορά με πολιετή δέσμευση, έτσι πάει και αυτό. Κατανοητό διευκρινιστικές ερωτήσεις, να καταλαβαίνω και εγώ τι μου γίνεται, να μπορώ να απαντάω. Από το Πράσινο Ταμείο έχουμε 208.000 για κοινόχρωτους χώρους, υλικά κλπ. Το δαπάνη και το έργο είναι 504.000. Έχετε γράψει μόνο 208, έχετε πάρει 208, έχετε γράψει 208, δαπάνη και προμήθεια είναι 504. Πώς θα καλύπτει? Είναι ο κωδικός 13. Ο μείος 62 πόρων. 62 πόρων και αυτό, αντί άλλα 300.000 και 62 πόρων, μάλιστα. Κατανοητό. Κύριε Καθαροσπόρη, να διευκρινήσω κάτι. Όλα τα έργα που είναι μέσα του Πράσινου Ταμείου έχουν μια χρηματοδότηση. Καλύπτει ο δήμος 62 πόρων την διαφορά που σου δίνει και το προϊόν της εκτώσης αφαιρεί τους ιδίους πόρους. Το ποσοστό και το ποσό της χρηματοδότησης είναι σταθερό. Εγώ δέχομαι όσα μου λέτε. Απορίες δικές μου είναι και ότι μου λέτε το δέχομαι. Λέω παρακάτω. Έχει εγγραφή μια διαπάνεια 6.000 ευρώ για παροχή υποστηριχτικών υπηρεσιών, για εφαρμογή κανονισμών σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Αυτό το βλέπω για πρώτη φορά στο χρόνια μου στο Δήμο. Δηλαδή οι υπηρεσίες μας δεν μπορούν να κάνουν αυτή την εργασία. Προχωράμε σε εξωτερικός συνεργάτης. Συνεργάτη. Προβλέπουμε το ποσό αυτό να υπάρχει και αν χρειαστεί θα το χρησιμοποιήσουμε. Γιατί οι δικοί μας οι άνθρωποι δεν μπορούν. Αυτό λέμε. Ότι δεν είπα αυτό. Είπα ότι προβλέπουμε το ποσό για να έχουμε μια επιπλέον επιλογή. Να χρησιμοποιηθεί όμως σημαίνει ότι οι δικοί μας δεν μπορούν. Αυτό καταλαβαίνω εγώ. Λοιπόν, έχουμε ένα έξοδο από 55.000 ευρώ. Το έχετε κάνει 90.000 ευρώ. Και αφορά για τα συμβόλια προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τι είναι αυτό το νούμερο? Πλασιάζει κατά 100, 100, 100. Τι είναι αυτό το νούμερο? Δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Είναι ο κωδικός 10, 62, 66. Το ξέρετε. 0, 0, 0, 1. Από τα 95.000 γίνεται 90.000. Και μιλάμε για τα συμβόλια προγραμμάτων. Είναι πολύ εύστοχη η παρατήρηση. Σας εξήγησα ότι ο προϋπολογισμός όταν επικαιροποιείται έχει το ανεκτέλεστο ποσό του προηγούμενου έτους είναι αυτό που χρειάζεσαι για να τρέξει το επόμενο έτους. Δηλαδή είναι οφειλή του προηγούμενου έτους για να πληρωθεί, πρέπει να μνημονευθεί, πρέπει να υπάρχει σαν πίστοση στον κωδικό και για να τρέξει το επόμενο. Δεν αυξήθηκε τίποτα. Δεν αυξάνεται. Αναλαμβάνεται η υποχρέωση και για τον άλλο έτους με το ίδιο κόστος. Με το ίδιο κόστος, ναι. Σωστά το λέτε, με το ίδιο κόστος. Έχετε μια αύξη, 75.000 ευρώ, σε μισθοδοσία μονήμου προσωπικού στα ΚΕΠ. Προσλαμβάν προσωπικό, υπάρχει διαδικασία πρόσληψης, τι είναι αυτό. Με το μισθοδοτικό κονδυλίο υπάρχουν κάποιες μεταφορές, μετακινήσεις δηλαδή από άλλη υπηρεσία στο ΚΕΠ. 75.000. Ναι. Για να βγει η χρονιά, δηλαδή πήγανε κάποιοι άνθρωποι στο ΚΕΠ οι οποίοι μισθοδοτούνταν από άλλη υπηρεσία. Για αυτό ενισχυθήκε. Δεν έγινε καμία πρόσληψη στα ΚΕΠ. Άρα πληρώνεται αυτούς που μετακινήθηκαν. Ναι, τις μετακινήσεις, δηλαδή επικαιροποιούμε. Πώς είναι κύριε Λίγκρο, τους ξέρετε. Δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση τώρα, αυτό είναι θέμα διοίκησης μισθοδοτικό, δεν μπορώ να θυμηθώ πώς είναι. Πιστεύω θα είναι 4-5 άτομα, οπότε έχετε υπολογίσει. Κάπως εκεί, ναι. Αν τα βάλουμε δηλαδή τα νούμερα όπως τα λέτε, έτσι. Το πάω λίγο γρήγορα για να τελειώνουμε. Έχετε φέρατε σαν κατεπίγον στην οικονομική, κύριε Παγιουργόπουλε, για τους ναυαγωσώστες 100.000 παρακάτει για να κάνετε το διαγωνισμό. Και σήμερα το φέρατε και το κάνετε 150.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει με 100.000, δεν έχει γίνει καθόλου, το πάτε 150.000 για ποιο λόγο. Να τα αφήσουμε, πάμε παρακάτω. Όχι, να σας απαντήσω, συγγνώμη, νόμιζα ότι είχε πατηθεί το κουμπί. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ για τους ναυαγωσώστες. Τα άτομα που πρέπει να προσληπθούν... Νίκο, Νίκο, Νίκο, για να απαντήσεις. Προχθές το φέρατε στην οικονομική, φέρατε 100 παρακάτει και σήμερα το φέρατε με τροποποίηση 150. Από προχθές μέχρι σήμερα αυξήθηκαν οι ανάγκες, αυξήθηκαν. Εντάξει, εντάξει, τι να πω, ό,τι πεις. Γραφική ύλη από 25.000-50.000. Τι έγινε για τη τεχνική υπηρεσία. Μην απαντάς απλό το νούμερο, μικρό το νούμερο, αλλά έχει την αξία του. Χαρτιά, μολύβια, τετράδια και ό,τι άλλο είναι, μόνο γραφική ύλη. 25.000 διπλασιάζεται 100% για την 50. Κοιτάξτε το τι βάζουμε, βέβαια κάποιο ποσό, κύριε Καθαροσπόρη. Δεν σημαίνει ότι προβλέπουμε το ποσό αυτό... Όταν δουλεύουν οι υπηρεσίες, χρησιμοποιούν περισσότερες γραφική ύλη. Άντε ρε Βασίλη, πήγε παρακάτω. Δουλεύουν οι υπηρεσίες και χρησιμοποιούν γραφική ύλη περισσότερες. Να χαίρεσαι! Να χαίρεσαι! Λοιπόν, και επίσης τα μηχανογραφικά, από 10.5 την τεχνική πάλι, έτσι. Τώρα έχω και ένα κανονικό τελευταίο, θα πω και αυτό, να κλείσω, να ξεπορτώσω, έτσι. Έρχεται βάλει υδραβληκό υλικό στο λιλάδιο, 24.000 και το κάνατε στους 4.800. Καλύπτει κάποιες ανάγκες και ποιες συγκεκριμένα. Θα θέλα να πει ο κ. Παπαγιωργόπουλος, συγγνώμη ρε Συμβάσιλη, τις ανάγκες του υδραβληκού υλικού. Ποιος να μου το πει αυτό, δηλαδή αυξήθηκαν και ποιο λόγο, το 21, ας το πει ο Γκουρνίς, ας το πει ο ΕΡΕΣΙ. Περισσότερα, χρησιμοποιούμε το περισσότερο, θα κάνουμε περισσότερα. Καταστραπήκαν όλα σκλημίρες, τι συμβαίνει αυτό. Και λίγα είναι, μακάρι να έχουμε περισσότερα. Ωραία, εντάξει, συμφωνώ. Εντάξει, απάντησε, εγώ απάντηστε. Αυτή που μου έδωσε, μια χαρά είναι. Βλέπω ένα κωδικό 700.000 για την αποκατάσταση των κάμπων στο Λευκαντή. Η διαδικασία των έργων, κτλ, δεν με βρίσκει σύμφωνο, είναι ο λόγος που δεν ψηφίζω, αλλά αυτό είναι δικιά σας απόβαση, εσείς ελέγχεστε, εσείς αποβασείς, δισκάντε. Ο δρόμος στο Λευκαντή που άλλαξε και από κάτω πήγε πάνω, είναι μέσα στα νομικά πλαίσια, είναι μέσα στα νόμιμα πλαίσια, είναι μέσα στο πρέπει να γίνει. Πώς είναι, τι λέμε στον κόσμο που μας ρωτάει. Με ρωτάνε και μου λένε γιατί έφυγε ο δρόμος στην παραλία και πήγε από πάνω. Τι απαντάω, βοήθαμε. Όχι ο Μαγεργόμπλος. Βασίλη να απαντήσω, να απαντήσω. Καταρχάς δεν είναι ο δρόμος στο Λευκαντή, είναι ο δρόμος στο Ντόντο αυτό που λες. Προφανώς γι' αυτό λες. Το Λευκαντή, ναι. Ναι, είναι μετά της περιοχής Μητάδες και πριν την περιοχή παραλία Βασιλικού. Εκεί ο δρόμος ο υφιστάμενος εξαφανίστηκε από την πλημμύρα. Όταν μιλάμε εξαφανίστηκε, εξαφανίστηκε. Και είναι η δεύτερη φορά που εξαφανίζεται από πλημμύρα ο συγκεκριμένος δρόμος. Γιατί ουσιαστικά είναι σχεδόν μέσα στον υγειαλό. Λοιπόν, εφόσον εξαφανίστηκε ο δρόμος και εκπονεί το μελέτη, εκπονεί μελέτη ο κ. Γούναρης, λοιπόν, περιμέναμε τα αποτελέσματα της μελέτης και προσπαθούσαμε να διερευνήσουμε όλα τα πιθανά σενάρια. Λοιπόν, η μελέτη λοιπόν κατέληξε, άσχετα που αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστικοποιηθεί, δεν έχει εκκριθεί, γνωρίζουμε όμως πλέον. Λοιπόν, και σας λέω ότι ο δρόμος θα περάσει κανονικά εκεί που ήτανε. Γιατί ο πίσω δρόμος έχει ιδιοκτησίες και στο κτηματολόγιο μέχρι τη γωνία του ντόντο από εκεί και πέρα δεν υφίσταται δρόμος, άρα παραμένει ο δρόμος ως είναι έτσι. Λοιπόν, δεν θα κάνουμε καμία παρέμβαση ως δήμος. Όπως είχε. Ξέρεις τι θέλω να βοηθήσω εδώ και αν θέλετε ακούστε, αν δεν θέλετε μην ακούτε. Η μελέτη του Γούναρη θα πρέπει να συμπεριλάβει και το έργο Καριστίνου. Εσύ που είσαι της περιοχής, ή ο Μπαβουλιώτης ή ο Σέρας, το βλέπω στην εικόνα εδώ, θα πρέπει να ξέρετε το έργο Καριστίνου, που είναι στην παραλία που πάει στην Πεδική Χαρακάτω, πάει για το Μάνικα από εκεί, είναι ένα έργο το οποίο δεν απέδωσε. Και δεν απέδωσε γιατί όλη η απορροή των ιδάτων ήταν κάτω από τη σάθμη της θάλασσας. Έτσι, για αυτόν τον λόγο άλλωστε και τα νερά που εξετράπηξαν από το Λίλα, δεν μπόρεσαν να φύγουν διάξοδος της θάλασσας προς την Πεδική Χαρά προς τον Γουντόντου και πνίξαν την περιοχή. Μήπως αυτή η μελέτη έπρεπε να συμπεριλάβει κάποια τροποποίηση των δικτύων, των απορροής, εκεί που είναι η Πεδική Χαρά, εκεί που είναι ο δρόμος του Καριστίνου, το λέω. Το έχει προβλέψει ήδη. Ωραία, εντάξει, ευχαριστώ πολύ μια και το είπατε και αυτό καλό. Τώρα, αποκλίνοντας, να πω το εξής, μη ρίξετε χρήματα στο γήπεδο των φίλων, εάν το γήπεδο δεν μετακινηθεί. Χρήματα σε κινούμενη άμμο δεν ρίχνουμε. Αν μπορούσαν να μετακινηθεί 100 μέτρα μέσα, ήταν θεού, θεού, θεού... Βασίλη θα γίνει άλλο, θα γίνει άλλο. Ωραία, το ξέρω, το ξέρω, αυτό λέω. Το λέω μέσα στο Χριστό για το εξής. Εάν το γήπεδο είχαμε ιδιοκτησία 200 μέτρα μέσα, πήγαινε 200 μέτρα. Δεν χρειάζεται να πάμε 5 χιλιόμετρα πάνω στο βουνό. Όμως, επειδή η ομάδα των φίλων είναι μια καλή ομάδα και υπάρχει ενδιαφέρον, να πάει εκεί που θέλει να πάει. Κρατήστε τις υποδομές όπως έχουν πει τα παιδιά εκεί που έχουν πει και έλεος, έλεος, έλεος. Είναι από τους πλημμύρες από την εποχή εκεί μέχρι σήμερα, είναι πόσι μήνες. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν κύκλο 3, 4, 5, 6, 7 χιλιόμετρα. Δεν τα έχω μετρήσει εγώ. Νομίζω πέντε, έξι χιλιόμετρα πόσα είναι. Είχαν υποσκεφθεί... Δεν είπα πόσι μήνες. Όχι, δεν είπα 20 μήνες. Α, με συγχωρείς. Από τον 8, πότε ήταν, Αύγουστος, 4 πότε είναι εκεί γίνει πλημμύρα. 8 μήνες. Αύγουστος, 9 Αύγουστο. Ωραία, άρα λοιπόν από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί, ενώ είχαν πάρει τις υποσχέσεις, τις υποσχέσεις ότι εντός ελαχής του χρόνου, σε χρόνους τετέ, θα έχει αισθηθεί μια γέφυρα από το στρατό για να περνάνουν να εξυπηρετούνται, αυτό δεν έγινε ποτέ. Αλήθεια, αλήθεια, δεν θα έπρεπε να το κινήσουμε, δεν θα έπρεπε, και το έργο να γίνει, και το έργο να γίνει, φεύγει η θητεία δικιά σου, έχετε μια άλλη θητεία και προχωράμε. Είναι κρίμα να τους έχουμε απομονώσει. Πρέπει και εμείς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με το Υπουργείο, να δούμε πώς μπορεί να αισθηθεί αυτή η γέφυρα να εξυπηρετηθούν. Έτσι, τέλειος, αυτό ήταν να πω και θέλω να πω, εν κατακλείδι, εν κατακλείδι, ότι το Λινάντιο, παρ' ό,τι τα χρήματα θα πάνε εκεί και με τον τρόπο που θα πάνε και με τις γρήγορες διαδικασίες, δεν έχει δει χειροπιαστά πράγματα. Δεν κάνω πολιτική. Επισησίας μιλάω και μιλάω με τους ανθρώπους μου εκεί. Και έχω και να πω και ένα άλλο, τελευταίο κέκρισα, Πρόεδρε. Στην υπερησία 20 έχω τηνέσει ότι πρέπει να ισοσκελίζονται. Το λέω καλά, Νικό. Ωραία. Άρα, λοιπόν... Άρα, κύριε Λιγκρον, να το πω ότι κύριος Καθαρός μπορείς. Λέω, λοιπόν... Υπάρχει δικαίωμα απόκλεισης, Βασίλη, μικρό. Μικρό. Εγώ βλέπω μια απόκλειση εδώ, γύρω στ' 815.000 ευρώ. Είμαστε μέσα στο πλαίσιο της απόκλεισης της θεμητής, σύμφωνα με τον νόμο. Άκου, να σου πω, δεν θέλω να... Χαίρομαι που απαντάς και καλύπτει τα νομικά θέματα και τα οικονομικά θέματα, αλλά έχω τηνέσει... Ξέρεις, φτύσαμε, μα γι' αυτό. Ο 20 είναι πολύ, εγώ, συγγνώμη τώρα, με συγχωρείτε, καταστρατικό τη διαδικασία. Αλλά ο ισοσκελισμός του 20 είναι ο βραχνάς κάθε δημοτικής αρχής. Καταλαβαίνεις τι εννοώ. Δηλαδή, να θέλεις να βάλεις χρήματα στον 20, ουσιαστικά να ενισχύσεις την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και να μη σου δίνει ο νόμος το δικαίωμα αυτό. Θα πρέπει να υπάρχει ο προς τα κάτω ισοσκελισμός. Δηλαδή, πραγματικά, ό,τι σπράτισαι απ' τα δημοτικά, θέλει να τα αποδίδεις στους δημότες μέσω του 20, αλλά να μπορούν οι προϋπολογισμοί στον 20 να ενισχύχουν, κατά το δοκούν και κατά τις ανάγκες. Μάλιστα, εγώ προσωπικά έφτασα το θέμα στην BED, η BED Στερεάς Ελλάδα Σου Στηρίζει, πήγες στην GED, τέλος πάντων, γι' αυτό είναι ο καημός μου ο 20, γι' αυτό και πήρα έτσι το λόγο αυθαίρετα, συγγνώμη. Εγώ είδα, λοιπόν, αυτή την πέρβαση, τα 815 χιλιάρικα, και σας το επισημένω για να μην έχουμε αύριο το πρωί προβλήματα. Ευχαριστώ, δεν ψηφίζουμε, και σας είπα, δεν ψηφίζω όχι για όποιες αλλαγές εδώ, δεν ψηφίζω για τη διαδικασία των έργων, όπως αυτή γίνεται, με απευθείας αναθέσεις ουσιαστικά, έτσι, ή με τη γρήγορη διαδικασία. Βασίλη, μην κάνεις προσφυγή για το 20, θα την χάσεις. Να την κάνω, να προκαλήσω, να την κάνω, δηλαδή. Όχι, να μην κάνεις, σου λέω, θα καθυστερήσουμε τζόμπα. Το λαμβάνω όπως το καταλαβαίνω, εντάξει. Ευχαριστώ. Απλά να επιβεβαιώσω μόνο κάτι, έτσι, για τα πρακτικά. Κύριε Παγώνη, με ακούτε? Σας ακούω, σας ακούω. Επειδή είπατε προηγουμένως, λοιπόν, για το 5ο και για το 7ο θέμα μαζί. Το 5ο είπατε κατά, το 7ο είπατε... Επίσης, είναι μαζί, είναι τα υπόλοιπα. Κάποια στιγμή κάτι είπατε, επειδή είμαστε υπέρ των έργων. Κύριε Καθαροσπόρη, το ίδιο και εσείς ομοίως? Το 5ο δεν το ψηφίζουμε, το 7ο το ψηφίζουμε. Το 7ο, λοιπόν, άρα, το 5ο δεν το ψηφίζετε, ψηφίζετε το 7ο. Λοιπόν, κυρία Τσιβίκα. Εμείς και στο 5ο και στο 7ο αλλά και στο 6ο θα ψηφίσουμε κατά, γιατί έτσι είχαμε ψηφίσει και στον πολυπολογισμό. Στέλνουμε πως γίνονται στην ίδια λογική. Δεν ανταποκρίνονται στις αξιμένες ανάγκες των δημοτών της πόλης, που αφορούν ζητήματα απειχή πολιτικής προστασίας, είτε σχολικών οχτυρίων ή άλλα ζητήματα που αφορούν βασικά κοινωνικά δικαιώματα, είτε δημοτών, είτε εργαζομένων. Θεωρούμε πως αυτό, για να μπορεί να επιτεχθεί, είναι κρατική δηματοδότηση και όχι μέσω των αποδοτυφών τελεών και φόρων προς τους δημότητες, επίσης φορολογούνται ούτως οι άλλες διπλά και τελεία, ενώ ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις φοραπαλάσσονται και επιδεθούνται για να μπορούν να επιβιώσουν, είτε στην πράσινη ενέργεια, είτε από τίποτα άλλο. Αυτό δεν έχω κάτι άλλο. Πρόεδρε, έχω λάθος μου. Και το 5 και το 7 δεν τα ψηφίζουμε. Απλά δεν το είδα καλά. Να ευχαριστώ για τη διευθύνση. Κύριε Καλαθέρη. Να ξεκινήσω με μια γενική διαπίστοση, γιατί δεν είμαι οικονομολόγος και πιθανόν αμπερδεύομαι με τα οικονομολογικά. Έκανα μια πρόχειρη πρόσθεση και είδα ότι η συνολική δαπάνη για την προστασία και βελτίωση των συλληκών διαβίωσης των αδέσφωτων είναι δυόμιση φορές πάνω από τη δαπάνη που έχουμε για την επισκευή των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν ξέρω αν αυτό είναι συνειδητική επιλογή ή αν προέκυψε από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υιοθέτησε ένα αδέσφωτο και μας έβαλε και το βίντεο για να δούμε. Και το οποίο αδέσφωτο, μόνο αδέσφωτο δεν ήταν. Ήταν ένα σκυλί από τις πιο ακριβές δράσεις που κυκλοφορούνε. Και ήθελα μια εξήγηση ή πιθανόν… Τάσο, με ποιον έμιαζε το σκυλί. Δεν ξέρω με ποιον έμιαζε και δεν με αφορά και το με ποιον έμιαζε. Πιθανόν να κάνω λάθος και θα θα, αλλά από τον αντιδήμαργο ή από τον διευθυντή της κολλοκυστικής… Έχουμε συγκεκριμένες επιδοτήσεις για τα αδέσφωτα. Βλέπω στον κωδικό 00603100003 αποδοχές ειδικού συμβούλου, ειδικού συνεργάτη, επιστημονικού συνεργάτη. Θέλω να μάθω πόσοι είναι αυτοί οι συνεργάτες και ποιοι είναι αυτοί οι συνεργάτες. Και τι ειδικότητα έχουν αυτοί οι συνεργάτες και αν δικαιολογούνται να είναι σύμβουλοι λόγω του γνωστικού αντικειμένου και των ικανοτήτων και της εμπειρίας που έχουν. Επίσης έχω μια απορία. Δεν είναι μεγάλο το ποσόν, αλλά εμένα μου γέννηθηκε η απορία. Αυξάνομαι κατά τα 15.000 τον κωδικό για την τριετή παροχή υπηρεσίας συνδρομής λογισμικού προστασίας απο ιούς αντιβάειρου. 15.000 τρία χρόνια σημαίνει 5.000 το χρόνο. Η ESET που είναι το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα αντιβάειρου που κυκλοφορεί στην αγορά τελευταία χρόνια σε πολλαπλές άδειες λειτουργίες του συστήματος της του αντιβάειρου φτάνει μέχρι του σημείου του 8 ευρώ αν υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι με 5.000 το χρόνο μιλάμε για 600-650 υπολογιστές. Έχουμε στο δήμο τόσους υπολογιστές και αν δεν έχουμε τότε θα θέλαμε να βάθουμε ποιο είναι το αντιβάειρου που χρησιμοποιούμε και αγοράζουμε με 5.000 το χρόνο προστασία όλων των υπολογιστών των υπηρεσιών του δήμου. Στο κωδικό 0064630002 Ενέργειες δημοσιότητας, ενημέρωσης, προβολής, προώθησης και διάχυσης της πληροφόρησης του τουρισμού του δήμου ήθελα να μάθω, είδαμε ένα συμπατικό βίντεο στην τελευταία διαζώση συγκέντρωση που κάναμε στο Αυτιθέατρο της Περιφέρειας που προβάλλει τουριστικά τη Χαλκιδά. Ήθελα να μάθω τι έγινε, ποια είναι η τύχη αυτού του βίντεο. Διαχύθηκε, δώθηκε ή παραμένει στα συρτάρια μας. Βλέπω ότι στον κωδικό 10.62.65.00.08 συντήρηση καυστήρων τις 3.000 τις αυξάνουμε μέχρι τα 1.036 που σημαίνει ότι έχουμε ένα δεδομένο, μια ουσιαστική παρουσία δαπάνις και αναρωτιέμαι, δηλαδή, ποιος είναι ο δημοσιότητας, αυτή τη στιγμή για δροσιά τους θα συντηρήσουν τους καστήρες. Και να επανέλθω και σε αυτό που ρώτησε ο Χρήστος Οπαγώνης. Από 55.000 τη συντήρηση εφαρμογών λογισμικού την αυξάνουμε κατά 35.000. Ποιο είναι αυτό το λογισμικό που ξαφνικά χρειάζεται να το αυξήσουμε κατά 40.000 περίπου και τι αφορά. Στο κωδικό 15.61.62.00.04 οργάνωση, διαχείριση, υποστήριξη λουτρικών εγκαταστάσεων ναυαγωσοστική κάλυψη. Έχω για συγκεκριμένες παραλίες, έχω μια απορία. Ποιος φορέσεις πράτη από τη λειτουργία αυτών των παραλιών. Διότι εάν η σπράτη όλδε, εάν τα καθίσματα, οι σεσλόγγ, οι ομπρέλες και όλα αυτά τα πράγματα ή τα τραπεζοκαθίσματα των καφέ-μπαρ που είναι στην παραλία εισπράττονται από τον Ολνέ, να πληρώσει ο Ολνέ για τους ναυαγωσοστές, όχι ο Δήμος. Βλέπω στον κωδικό 31.17.0.0.43 παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου προκειμένου να εκπονηθεί οριστική μελέτη για την ανάπλαση της παραλίας κοινότητας Αρθιδόνας. Θεωρώ ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου είναι στελεχωμένη επαρκώς παραπάνω από ό,τι ίσως χρειάζεται και μάλιστα αποστελέχει ικανά. Ποια είναι η ανάγκη να προσλάβουμε ειδικό σύμβουλο για την εκπόνηση αυτής της μελέτης. Και αυξάνουμε στον κωδικό 30.66.62.00.03 την προμήθεια υλικών οριζόντιας και κάθετης σύμβασης της πόλης από 25.000 κατά 45.000 και τσί πάμε στις 70.000. Ξαφνικά πως προέκυψε αυτή η δαπάνη. Έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης της σύμβασης η κυκλοφορία της Χαλκίδας και αν όντως έχει γιατί δεν το κάνουμε τόσα χρόνια. Άλλο ένα κωδικό ασύμβατο ποσόν αλλά που δημιουργεί πάλι απορίες. 10.000 για την αποκατάσταση πρώην λατομείου Δεγιάνη. Πρώτον, ο κύριος Δεγιάνης, η επιχείρηση Δεγιάνη μάλλον όταν ειτουργούσε το λατομείο είχε μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ήταν υποχρεωμένη για την αποκατάσταση του χώρου του λατομείου. Τάσο με συγχωρείς λίγο, δεν θέλω να επεμβαίνω. Είναι ο χώρος που είχαμε ένα αποθέσιο αντιοδοτημένο σταφερτά από τις πλημμύρες. Ευχαριστώ που με βοηθάς δήμαρχε. Εκεί ήθελα να καταλήξω. Προφανώς αυτή η δαπάνη είναι γιατί πήγαμε και αποθέσαμε εκεί πλεονάζοντα υλικά από τις πλημμύρες. Ξέρετε ότι από την εγκεκριμένη μελέτη του περιφερειακού της Χαλκίδας τον Ταμάρη, τον Δεγιάνη, είναι ο χώρος του λατομείου Δεγιάνη. Είναι ο χώρος του λατομείου Δεγιάνη. Είναι ο χώρος εν απόθεσης των υλικών που δεν θα χρησιμοποιηθούν από τις χωματορικές εργασίες για τη διαμόρφωση του περιφερειακού και θα αναποτεθούν εκεί. Και ότι με την παρέμβαση αυτή που κάναμε έχουμε βγάλει off την εγκεκριμένη μελέτη και ήδη στο Υπουργείο τρέχουν και δεν φτάνουν. Υπάρχει χώρος, Τάσο, έχει προβλεφθεί. Από τις πληροφορίες έχω από το Υπουργείο ότι δεν έχει προβλεφθεί και ότι τώρα ψάχνονται να δουν τι θα γίνει με την ιστορία αυτή. Στον κωδικό 3074130096 μελέτη αποκατάστασης ειδισταμένων υποδομών κοινοχρής του χώρου παραλιακού με τόπου μπλα μπλα μπλα κλπ. 25.000. Ασύμπαντο. Είναι ο δρόμος αυτός που η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου μας λέει ότι δεν είναι δρόμος αλλά είναι χώρος περιουσία του δημοσίου. Να πάει να τον φτιάξει η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου. Ή να ανακαλέσει τις απόψεις της και να πει ότι όντως είναι δρόμος και να πάμε να τον φτιάξουμε. Προσλαμβάνουμε ελεγκτοί για να κάνει την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. Ασύμματο το ποσόν. 3.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. Ασύμματο το ποσόν. 3.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. Ασύμματο το ποσόν. 3.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. Ασύμματο το ποσόν. 3.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 3.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 3.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 3.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 3.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 4.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 5.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 6.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 7.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 8.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 9.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε εξωτερικού συνεργάτη και να κάνουμε την ισταλική μελέτη ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε ελέγχου επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού. 10.500. Κρειάζεται να προσλάβουμε επάρκειας των υποδομών του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Βασιλικού.