Δημοτικό Συμβούλιο 04/12/2019 (ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, 2019)
: Καλησπέρα σας, να πάρουμε λιγάκι τις παρουσίες. Ο κ. Παπαγιουργιού, ο Δημήτριος Παρών, ο κ. Ζούμπουα Στέφανος, ΑΠΟΝ. Ο κ. Χιούτζ, Ευστάθειος Παρών, η κ. Τυρούζα, Αναστασία, Παρούσα. Ο κ. Στ. Παρουσσά, ο κ. Ζούμπουα Στέφανος, ΑΠΟΝ. Ο κ. Χιούτζ, Ευστάθειος Παρών, η κ. Τυρούζα, Αναστασία, Παρούσα. Ο κ. Σαρλέτος, Γεώργιος Παρών, ο κ. Βάβας, Φώτιος Παρών, ο κ. Πίχας, Ευάγγελος Παρών. Ο κ. Λικογιώργος, Ιωάννης, ΑΠΟΝ. Ο κ. Λόλις, Γεώργιος Παρών, ο κ. Βλέτσας, Βασίλειος Παρών. Ο κ. Σαϊβατίδης, Ιωάννης Παρών, ο κ. Παπάς, Αριστίδης Παρών. Ο κ. Σίμαρης, Ιωάννης Παρών. Ο κ. Κονίδου, Ελένη Παρούσα. Η κ. Κωτσαντιχριστίνα Παρούσα. Ο κ. Σερόκας, Νικόλαος Παρών. Ο κ. Γκόντας, Νικόλαος Παρών. Ο κ. Τσόλης, Νικόλαος Παρών. Ο κ. Μάντζιος, Στέφανος Παρών. Η κ. Μαμακία, Αθανασίου, Γιάννα Απούσα. Ο κ. Μπατζόκας, Αριστίδης Παρών. Ο κ. Πάνο, Δημήτριος Παρών. Ο κ. Μπέγκα, Στομάς Παρών. Ο κ. Βίνης, Γιώργιος Παρών. Ο κ. Γιωτίτσας, Στομάς Παρών. Η κ. Μπέγκα, Αλεξάνδρα Απούσα. Ο κ. Νάσος, Δημήτριος Παρών. Ο κ. Σαρλέτος, Ηλίας Αρών. Ο κ. Χριστόμου, Ευθύμιος Παρών. Ο κ. Λιόντος, Ιωάννης Παρών. Ο κ. Σίντος, Στέφανος Παρών. Η κ. Μαρικούλα, Σοφία Απούσα. Η κ. Μέγα, Βασιλική Παρούσα. Η κ. Τσίλη, Παρασκευή Απούσα. Ο κ. Σουμάνης, Φίλιππος Απόν. Η κ. Καλογιάννη, Τατιάννα Παρούσα. Ο κ. Κοσμάς, Βασίλειος Παρών. Ο κ. Ευαγγέλου, Φίλιππος Απόν. Ο κ. Λαδιάς, Γιώργιος Παρών. Ο κ. Γίζας, Σπυρίδων Παρών. Ο κ. Αγίες, Πούρης Βασίλειος Παρών. Ο κ. Νάτσης, Λάζαρος Απόν. Ο κ. Παχρήστος, Βλάσσιος Παρών. Η κ. Τσουμάνη, Όλγα Παρούσα. Ο κ. Πατσούρας Χρήστος Απόν. Η διαπιστοθήση της απαρρυθίας αρχίζει στη συνενδρίαση. Να κάνω εγώ δυο ενημερώσεις ότι αύριο στις 7 ώρες το απόγευμα συνενδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευση του Δήμου Ενιτών με τα θέματα του προπολογισμού και του προγράμματος τεχνικών έργων. Και την επόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται η Δημοτικό Συμβούλιο με κύριο θέμα του προγράμματος τεχνικών έργων. Συμφωνήσαμε να το κάνουμε μετά τις εκδηλώσεις για το άναμα του δέντρου και την έναξη της εζών των Χρυσουγέννων τις 8 ώρες το απόγευμα. Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το θέμα, 8 η ώρα είναι πάρα πολύ αργά. Αν τελειώσουμε στις 6.30, θα τελειώσουμε στις 6.30. Είναι προτιμότερο μία μέρα, μία Τετάρτη, να ξεκινήσουμε δύο και να τελειώσουμε έξι, πρέπει να ξεκινήσουμε οχτώ και να... ...και στο τηλέφωνο σας το από 8 η ώρα. Καμία αντίρρυση, το πάνε με πέμπτη. Ωραία. Κύριε Δήμαρχε, έχετε κάτι? Ό,τι έχει μοιραστεί, νομίζω ότι θα μοιραστεί και τώρα το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων. Παρουσιάστηκε και σήμερα επίσημα. Και όσον αφορά το φωτισμό που θα έχει και επικεντρώνεται στο κέντρο της πόλης. Και ένα καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων από την πρώτη μέρα μέχρι τις 6 του Ιανουαρίου. Πρόγραμμα που προσπαθεί να επικεντρώνεται περισσότερο στα παιδιά, με την ενεργοποίηση όλων των δομών και τη συμμετοχή όλων των δομών του Δήμου. Θα δώσω λίγο τον όνομα στον κύριο Πήχα, προκειμένου να μας κάνει μια ενημέρωση για τη συνάντηση που είχε με τον κύριο Θεοδωρικάκο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Δεν ήταν απλώς συνάντηση, ήταν η συνέντευξη που έδωσε την περασμένη τρίτη ο κύριος Θεοδωρικάκος όσον αφορά την ανταποδοτική ανακύκλωση που συμμετέχουν πιλοτικά 5 δήμια πολιτικόρα. Είναι ο Δήμος μας, ο Δήμος Ναυπλιαίων, ο Δήμος Άνδρων, ο Δήμος Καληθέας και ο Δήμος Νέας Μύρνης. Οι προηγούμενοι ξέρουν ότι με την ανταποδοτική ανακύκλωση υπάρχει μια συμφωνία με κάποια σπιτάκια που είχαν τοποθετηθεί στην πόλη μας. Το νέο πρόγραμμα, η Νέα Γενιά Ανακύκλωση, όπως την ονόμασε ο κύριος Υπουργός, θα τοποθετηθούν συνολικά στο δείο μας 15 σπιτάκια. Είναι 4 ρευμάτων χωριστά, δηλαδή χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό, που σημαίνει ότι πηγαίνει στην ανακύκλωση θα είναι καθαρότητα σε 100% Αυτά τα σπιτάκια θα τοποθετεθούν σε περιοχές που υπάρχει συνάθεση μεγάλων δημοτών, σχολείας, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία. Μαζί με το Υπουργείο θα δούμε τις θέσεις και όταν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, που όπως μας είπαν πιθανόν και μέσα το Δοκέμβρη, θα τοποθετηθούν και θα γίνει αυτό το οποίο ευελπισθεί το Υπουργείο, να αυξηθεί το ποσότητας ανακύκλωσης. Στο δύο μας είναι κάπου στο 10%, όταν ο μέσος όρος στη χώρα μας είναι 18%, και οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν μέχρι το τέλος του 2020 να φτάσουμε στο 50%, όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει πάρα πολύ καλή δουλειά. Θα ξεκινήσει μια ενημέρωση, ευεστοποίησης του κόσμου από το Υπουργείο Στουρικών με την πλήρη στήριξη και όλο αυτό το πρόγραμμα θα παρακολουθείτε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολιτεχνείο. Και μάλιστα ανέφερε στη συνέντεξη ο κ. Στουρικάκος ότι όποιος δήμος θα έχει προχωρήσει αρκετά σε μεγάλο ποσοστό θα δίνεται δυνατότητα να μειωθούν τα τέλη των απορριμάτων που πάνε στον ΦΟΣΔΑ. Σήμερα, από ό,τι ξέρετε, πληρώνουμε 40 ευρώ τον τόνο στον ΦΟΣΔΑ, 40 στην το ΦΠΑ. Ναι, το ΦΠΑ δεν πληρώνεται. Από το 20 θα πάει 70, όπως καταλαβαίνετε θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών και αν τα καταφέρουμε με μεγάλο ποσοστό θα μπορέσουμε να πληρώνουμε κάπου στα ίδια λεφτά, εάν μειωθεί το 25%, δηλαδή από τα 70 έρθουμε στα 50 πάλι, στα 52, αν αφαιρέσουμε το 25%. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει, όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτό, να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο πρώτον για τους δημότες, συνδημότες μας που θα έχουν αυτό το ανταποδοτικό όφελος ανα 33 συσκευασία σε ένα ευρώ, αλλά και το ότι θα μειώσουμε τον όγκο των στερεών αποβλήτων. Ευχαριστώ. Ο κ. Ζούμπα Στέφανος Παρών, κ. Μπέγκα Αλεξάνδρα Παρούσα, κ. Νάτση Λάζαρος Παρών, κ. Πατσούρας Χρήστος Παρών. Ο λόγος, αν τον θέλουν, σε επικεφαρές των Παρατάξεων για πέντε λεφτά στον καθένα. Κ. Μπέγκα. Καταρχήν, αγαπητή Σινέβη, θα ήθελα να θέσω ένα ζήτημα σχετικά με την Επιτροπή Διαβουλεύσης. Η Επιτροπή Διαβουλεύσης συγκαλείται πάρα πολύ αργά, πιστεύω. Συν το γεγονός να υπενθυμίσω στους συναδέλφους ότι στη δική μας δημοτική περίοδο η Επιτροπή Διαβούλευσης συγκαλούνταν περίπου το μήνα Σεπτέμβριο και θεωρώ ότι δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, εάν και εφόσον προκύπτουν κάποιες ενδιαφέρονες προτάσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, να ενσωματωθούν είτε στο τεχνικό πρόγραμμα είτε στον προϋπολογισμό, αναφέροντας ότι ο προϋπολογισμός σε εμάς δεν έχει φτάσει ακόμα, κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν έχει φτάσει στην Επιτροπή Διαβούλευσης, στις παρατάξεις, στους επικαφαλείες, στους δημοτικούς συμβούλους, ο προϋπολογισμός ακόμα δεν έχει φτάσει. Ένα δεύτερο θέμα, πάυλα ερώτημα που θέλω να επαναφέρω και πιστέψτε με ότι το κάνω με πάσα ειλικρίνεια εξαιτίας της έντονης αγωνίας που με διακατέχει είναι οι εξελίξεις σχετικά με το διαγωνιμό του βιολογικού, της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού και της λιματολάσπης. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, κυρίως για το βιολογικό καθαρισμό, για το έργο του βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος είναι και ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Και ταυτόχο να ξέρουμε ότι η απομάκρυση της αποδικευμένης λιματολάσπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού. Θα ήθελα, κύριε Δήμαρχε, να έχουμε κάποια καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις, οι οποίες προέκυψαν μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος σχετικά με το Φιλόδημο. Ένα ερώτημα επόμενο, το οποίο θέλω να κάνω, πώς εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την Κεντρική Πλατεία, γιατί είδαμε και κάποια δημοσιεύματα σήμερα ότι, για ακόμα μία φορά, αυτή η Κεντρική Πλατεία έσχος και η τεχνική επιλογή να επιστροθεί με πλακά και εσωτερικού χώρου, δυστυχώς, αναγκάει στις υπηρεσίες του Δήμου, να επισκευάζουν, αλλά το έχω πει επαλειμμένος ότι αυτές οι επισκευές είναι επισκευές για να χάνονται τα χρήματα των πολιτών. Είναι μια πολύ κακή κατασκευή, είναι γνωστό, είναι τεχνικά ανορθόδοξη κατασκευή, επιλέγοντας να καλύψει στην επιφάνεια μιας κεντρικής πλατείας πόλης με πλακά και μπάνιο. Ένα άλλο ερώτημα το οποίο θέλω να θέσω είναι αν έχουμε κάποιες εξελίξεις, αν προχωράει η διαδικασία του Δημοτικού Σχολείου Κουτσελιού, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα LEADER. Να κάνω μια αναφορά σε σχέση με την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Πήχα σχετικά με τους οικείσκους, την επέκταση του δικτύου των οικείσκων της ανταποδικής ανακύκλωσης. Να πω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι αντιλαμβάνεστε ότι είτε 5, είτε 10, είτε 15, είτε 28 οικείσκους δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης. Αυτά τα έχουμε συνειδητήσει επαγγελμένους. Ξέρετε ότι ο ΔΥΜΑΣ πέρα από την ανταποδική ανακύκλωση για την μαζική συλλογή ανακυκλώσιμων είναι συμβεβλημένος με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Είναι το σύστημα των Μπλεκ Άδων, στο οποίο οφείλουμε να επιθυμίσουμε ότι μέτωχος στο σύστημα αυτό είναι και η αυτοδιοίκηση. Γενικά δεν ξέρω αν έχουν συνειδητηθεί κάποια ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι οι ισορροπίες των δύο συστημάτων, αν έχει ενημερωθεί η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για την επέκτεση του άλλου δεκτύου και αν κρίνει η Δημοτική Αρχή ότι είναι αναγκαίο να ενημερωθεί. Και γενικώς υπάρχουν διάφορα ζητήματα, τα οποία δεν υπάρχει χρόνος βέβαια αυτά να τα αναπτύξουμε τώρα, ώστε να αναπτύξουμε κάποια άλλη φορά. Έχουμε και πρόβλημα με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΑΝ, που ουσιαστικά είναι ο φορέας ο οποίος εποπτεύει τα συστήματα ανακύκλωσης και τις πιστοποιήσεις γενικά των συστημάτων. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα, πρέπει να το δούμε πάρα πολύ προσοχή, μην εντυπωσιαζόμαστε, 15 οικείς και της ανταποδοτικής ανακύκλωσης δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ποσοτική αύξηση της ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο Ιωαννητών, έχουν δυνατότητα να ανακυκλώνουν μια πολύ μικρή ποσότητα ανακυκλώσιμων. Είναι ένα σύστημα το οποίο είναι περισσότερο παιδευτικό, το σύστημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης παρά να είναι αναλογκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης για το Δήμο Ιωαννητών. Ένα επόμενο ερώτημα το οποίο θέλω να θέσω είναι σχετικά με το θέμα των επιχειωργήσεων των πολιτιστικών συλλόγων και των αθλητικών σωματίων. Είναι μια διαδικασία την οποία υπενθυμίζω ξεκίνηση από τις μέρες μας. Θεωρώ ότι ήταν μια ορθή διαδικασία με κριτήρια που επιλέξαμε για να ενισχύσουμε πολιτιστικούς λόγους και αθλητικά σωματεία. Η πληροφορία μου είναι ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει σκοπό να συνεχίσει αυτή τη διαδικασία. Θα ήθελα μια ενημέρωση σε σχέση και με αυτό. Υπάρχει και έναν νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την πάγια προκαταβολή των τοπικών κοινωντήτων και των προέδρων των τοπικών κοινωντήτων. Φαντάζομαι ότι θα έγινε μια επεξεργασία από τη Δημοτική Αρχή, αν μπορούμε να έχουμε μια πληροφορία και σε σχέση με αυτό. Ένα ερώτημα το οποίο θέλω να κάνω είναι τι γίνεται με τους υπηρεοποιημένους κάδους έξω από το κάστρο. Από ότι είδα εκεί σε εκείνον τον σημείο έχουν επανατοποθετηθεί κάποιοι συμβατικοί κάδοι, αλλά πότε γνωρίζετε υπάρχει μια προσπάθεια... Από ότι γνωρίζετε υπάρχει μια προσπάθεια η οποία έχει γίνει στη συνεργασία με την εφορία αρχαιοτήτων να προσπαθήσουμε να απελευθερώσουμε το περίβολο του κάστρου από αντικείμενα τύπου κάδου, ακόμα και τα περίπτωρα, που είναι μια δύσκολη ιστορία. Και νομίζω ότι οι υπογιοποιημένοι κάδοι που τοποθετήθηκαν στην εθνική αντιστάσεις, είναι μια εξέλιξη στην θετική ευδικατεύθυνση, αλλά από ό,τι βλέπω το τελευταίο διάστημα δεν λειτουργούν. Το προσφυγικό, αγαπητή συνάριβη, θα είναι ένα θέμα το οποίο θα μας αποσχολεί συνέχεια. Το επόμενο διάστημα είναι σίγουρο και είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορούμε να το συζητούμε εξαπαλώνων ήχων, ούτε να περιμένουμε... θα έλεγα τις βουλές του κυρίου. Κάνω έκλειστη δημοτική αρχή να μελετήσει ό,τι έχει προηγηθεί επί δική μας δημοτικής αρχής. Τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε, τα δίκτυα στα οποία έχουμε ενταχθεί, να μην αδρανοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες, είναι δίκτυα και φορείς που μπορούν να μας βοηθήσουν με τεχνογνωσία, με ανταλλαγή καλών πρακτικών κτλ. Και στο συγκεκριμένο ζήτημα θεωρώ ότι και ο κ. Κολόκας, ο οποίος χειρίστηκε ως αντιδίμαρχος αυτό το θέμα την προηγούμενη περίοδο, αλλά και εγώ, όποτε θέλει η δημοτική αρχή, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε, να ενημερώσουμε τι είχε γίνει την προηγούμενη περίοδο. Να μην κουράσω άλλο το σώμα, είναι πολλά τα θέματα. Απλώς θέλω να κλείσω, ενημερώνοντας το σώμα, αν και φαντάζομαι ότι θα το γνωρίζει ήδη, ότι τα άτομα με αναπηρία του πνευματικού κέντρου, τα οποία έχει προκύψει το θέμα της μετατροπής των συμβάνσεων τους σε αωρίες του χρόνου, δικαιώθηκαν στην επιτήρη του Άρθου 152 και εμείς, σαν παράταξη, είμαστε πάρα πολύ κανοποιημένοι, διότι κυρίως εις εις εις το υγονότος ότι πρόκειται για αυτή την ειδική κατηγορία συμπολιτών μας που οφείλουμε όλοι να σκύβουμε με διάθεση να βοηθήσουμε αυτές τις περιπτώσεις. Και νομίζω με αυτόν τον τρόπο καταρρίπτονται κάποιες λογικές οι οποίες έλεγαν ακυρώνομαι κάποιες αποφάσεις γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια εξέλιξη θα έχει και η διαδικασία σε σχέση με τα άδωμα με αναπηρία των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίες του χρόνου για τη ΔΥΑΙ. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καλογένε. Κύριε Ατσίλη. Παρασκευή παρούσα. Το πρώτο θέμα που θέλω να ξαναθέσω, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι παρακαλούμε τους προέδους των οργανισμών και των επιτροπών να αποστέλουν τα θέματα ημερήσιας διάταξης, καθώς και τις συσυγγήσεις των θεμάτων αυτών. Και συγκεκριμένα, απευθυνόμενοι προς τον Πρόεδρο της ΔΥΑΙ, παρόλο που δεν στέλνετε ακόμα τα θέματα, είδαμε όμως από το Διάβια ότι ορθά υιοθετήσατε την πρότασή μας για την ενεργειακή αναβάθμιση του αντιλειοστασίου κρίας. Όμως, παρατηρήσαμε και το εξής ευτράπελο, κύριε Πρόεδρε. Και διαβάζω. Απευθείας ανάθεση υπηρεσίας για τη στήριξη της ΔΥΑΙ για υποβολή πρότασης με τίτλο και τα λοιπά στο πεπιπίρου και ορισμός επιτροπής διαπίστωσης κόστους. Κόστους της ανάθεσης. Μισό λεπτό. Άρα είναι λάθος ο τίτλος. Έτσι όπως διαβάζει κάποιος, ο τίτλος της πρότασης έπεται, είναι εντελώς διαφορετικό και θα το φέρει σαν τεχνικό δελτίο αυτό που θα υποβληθεί στο πεπιπίρου. Εδώ πάντως έτσι όπως διαβάζει κάποιος, απλός πολιτής, σημαίνει ότι κάνετε απευθείας ανάθεση, δεν έχετε κοστολογήσει την ανάθεση αυτή και κάνετε τον ορισμό της επιτροπής διαπίστωσης τους κόστους. Δεύτερο θέμα. Φιλόδημος. Είναι γεγονός, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε προσφάτως ότι τα έργα του προγράμματος Φιλόδημος είναι στον αέρα. Εξήγγειλε βέβαια ένα νέο αναπτυξιακό που θα ξεκινεί στον Ιανουάριο του 2020. Με βάση αυτή την εξαγγελία, τα έργα με χρηματοδότηση από το Φιλόδημος 1 και συγκεκριμένα βελτίωση και ανάπτυξη βασικών υφιστάμενων περιβαλλοντικών υποδομών για την προστασία της λίμνης Παμβότιδας. Και το έργο βελτίωσε ένα κατασκευή αγροτικού δικτύου. Διατρέχουν κίνδυνο μη χρηματοδότησης. Τα έργα με χρηματοδότηση από τις 12 υπόλοιπες προσκλήσεις του Φιλόδημος 2 σε ποια φάση βρίσκονται σήμερα, σε ποιες προσκλήσεις ανήκουν ή είναι ενταγμένα, έχουν δημοπρατηθεί, υλοποιούνται, ποια από τις παραπάνω κατηγορίες διατρέχει κίνδυνο μη χρηματοδότησης. Και επειδή ακούστηκε από τον ίδιο τον Υπουργό ότι θα γίνει μετάβαση και ένταξή του στο ΕΣΠΑ τομεακά ή περιφερειακά, θα ήθελα να υπησημάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι οι ίδιες οι προδιαγραφές. Άρα αμφιβάλλω αν μπορούν να μετακυλήσουν και να μεταπέσουν στο ΕΣΠΑ. Σε σχέση με την ενημέρωση για την ανταποδοτική ανακύκλωση, κύριε τη δήμαρχε, είναι δεδομένο ότι είμαστε θετικοί σε όλες τις ενέργειες, δράσεις, παρεμβάσεις που είναι προσόφελος του περιβάλλοντος και κυρίως προς την ευαισιτοποίηση των συνδημοτών μας, λιγότερο ή περισσότερο. Και η ενέργεια αυτή όντως με τα εννιά σπιτάκια είναι μια ενέργεια προσόφελος του περιβάλλοντος. Θεωρούμε όμως ότι ακόμη για μια φορά προχωράται σε κάτι αποσπασματικό και πρόχειρο. Χωρίς ολοκληρωμένο πλάνο και πρόγραμμα, χωρίς να χαράσετε στρατηγική. Καθώς είναι δεδομένο ότι δεν γνωρίζετε ποιο είναι το ποσοστό ανακύκλωσης που θα επιτεχθεί με τα ενέα αυτά σπιτάκια, απλά δηλώσατε γενικά και όριστα ότι θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και θα μειωθεί όγκος των απορριμάτων. Δεν έχετε μελετήσει τι ανταπόδοση θα προκύψει στον Δήμο ή στους συντιμότες μας με αυτά τα ενέα σπιτάκια, θα είναι η μέγιστη, θα είναι η κανοποιητικό ποσοστό ή η ελάχιστη. Διότι απ' τη μια μεριά ο Δήμος δεν πρόκειται να εισπράξει τίποτα και από την άλλη συντιμότες μας είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις big bags των Ρωμά. Τέλος, τα απορρίματα είναι δεδομένα ότι μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη απειλή για τις πόλεις, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία. Για να επιτευχθούν όμως αυτά πρέπει συνθήκες να βοηθήσουν και επιβάλλεται. Οι κινήσεις τόσο του κράτους, της περιφέρειας αλλά και του Δήμου, να είναι συνδυασμένες μεταξύ τους, να αλληλεπιδρούν η μία στην άλλη και να μην είναι ποσπασματικές και τυχαίες. Δηλαδή, ό,τι μας προκύψει όπου μας προκύψει. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συμπειρώσω ότι όντως είναι επισφαλές και πρέπει να δείτε εάν υπάρχει ασύμβατο μεταξύ των δύο συμβάσεων. Της ανταποδοτικής ανακύκλουσης ΑΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ανακύκλουσης. Σχετικά με τους πολιτιστικούς συλλόγους. Θα θέλαμε να προτείνουμε, φόσον ακούστηκε το θέμα αυτό, ότι η χρηματοποίηση των ελληνικών συλλογών πρέπει να γίνεται σε εκείνους που έχουν επιστοποιηθεί και είναι αναγνωρισμένοι από τις αρμόδιες αρχές. Η πιστοποίηση προκύπτει την κάνουμε μέσα από την περιφέρεια, γίνεται από τις υπηρεσίες της περιφέρειας και από το αρμόδιο υπουργείο. Υπάρχει μια σειρά δικαιολογητικών. Το έχουμε πράξει στο μέλλον. Συγκεκριμένα, το έχουμε πράξει στο μέλλον. Το έχουμε πράξει στο μέλλον, συγκεκριμένα το έχω κάνει. Υπάρχουν, υπάρχουν, υπάρχουν. Υπάρχουν, γιατί πίστηκαν από μας ότι πρέπει να γίνει αυτό, προκειμένου να έχουν αυτή την επιχωρίγηση. Ευχαριστώ. Κυρία Μαρκούλα, Σοφία Παρούσα. Έχουν τεθεί αρκετά θέματα. Θα ήθελα μια ενημέρωση, επειδή διαβάσαμε στον τύπο, ότι υπάρχει προσφυγή του Δήμου στο ΣΤΕ, όσον αφορά τα οικονομικά διαθέσιμα του Δήμου. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε την άποψη του Δήμου πάνω σε αυτό το θέμα, της δημοτικής αρχής, διότι προφανώς δεν αρκεί μια απόφαση του ΣΤΕ, που θα δίνει μια νομική απάντηση. Και καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση σας. Όσον αφορά το πρόγραμμα, το οποίο έρχεται το τεχνικό πρόγραμμα που πρόκειται να συζητηθεί, θα ήθελα να ρωτήσω εάν ένα σημαντικό κομμάτι, το οποίο αναπτύχθηκε την προηγούμενη περίοδο, ήταν ο συμμετοχικός προϋπολογισμός. Εάν προβλέπεται και αν θα υπάρχουν έργα, τα οποία έχουν αποφασιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και έχουν εκκριθεί, ή αν θα ενταχθούν και αυτά στο πρόγραμμα, γιατί είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι δημότες μας δεν συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες χωρίς νόημα. Θα ήθελα επίσης, όσον αφορά το φιλόδημο και την παγωμάρα που έπεσε στην αίθουσα της συνέλευσης της Σκέδε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την τοποθέτηση του Υπουργού, ως δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και άμεσα να απαντήσουμε σε όποια προσπάθεια γίνει για διαστρέβλωση, να το πω έτσι, σε ένα πρόγραμμα του οποίου η φιλοσοφία εκτός από την οικονομική ενίσχυση των δήμων είχε πολύ βασικά χαρακτηριστικά το δικαίωμα κάθε δήμου να προσφεύγει και χωρίς παρεμβάσεις μέσα από την διαδικασία η οποία διασφάλιζε τη διαφάνεια να μπορεί να εντάξει τα έργα του και να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό χωρίς παρεμβάσεις πολιτικές ή οτιδήποτε άλλο. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αφορούσε και δήμους οι οποίοι ήταν μικροί, μεσαίοι δήμοι και οι οποίοι είχαν υπό άλλες συνθήκες αδυναμία προσπέλασης της χρηματοδοτήσεις. Νομίζω ότι ένα τελευταίο θέμα είναι η άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής μετά την κατάληψη που έγινε σήμερα στο κτίριο και γνωρίζουμε όλοι. Θα ήθελα να σημειώσω ότι μετά την τοποθέτηση η οποία έγινε υπάρχει ανάγκη να προκύψει μια νέα τοποθέτηση από τη δημοτική αρχή περί ασφάλειας του κτίριου. Στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου στο κτίριο και όπως φάνηκε το κτίριο είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο. Συνεπώς θα πρέπει με κάποιο τρόπο να διορθωθεί άμεσα αυτό το ζήτημα ότι υπάρχουν υπηρεσίες που λειτουργούν και κόσμος προσφεύγει να μην πω ότι θα έπρεπε ήδη να τοποθετηθούν και σκαλοσχές διότι πέφτουν σοφάδες και υπάρχει κίνδυνο και για τους περαστικούς. Φυσικά παραμένει το θέμα ότι έχουμε μια πολιτική αντίδραση. Δεν υπήρχε μια σκοπιμότητα από ομάδα συμπολιτών μας και θα πρέπει να δούμε πώς θα διαχειριστούμε και αυτά τα θέματα από πολιτικές ομάδες που έχουν διαφορετικές ευαισθησίες. Ευχαριστώ. Θα ήθελα να αναφερθώ στην παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερα δε γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο το έχει απασχολήσει αυτό το θέμα κατά καιρούς. Να μην θεωρείται ούτε φιλανθρωπία η στήριξης των ατόμων με αναπηρία ούτε χάρη. Από αυτή τη σκοπιά δεν θεωρούμε τυχαία ότι στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχουν μειωθεί κατά 170 εκατομμύρια τα χρήματα για την αναπηρία και κατά 400 εκατομμύρια τα χρήματα για την πρόνοια. Άρα η κρατική πολιτική για τα άτομα με αναπηρία είναι αυτή, αυτή και καταγγέλουμε. Και θέτουμε στο επίκεντρο, αν θέλετε, πρέπει να μας απασχολήσουμε με αφορμή και τη συζήτηση που εμείς επιμένουμε να γίνει για τη Μέριμνα. Η ανάγκη και λέω σε πολιτικό επίπεδο και πολιτικής βούλησης διεκδίκησης της πρωτογενούς και βασικής πρόληψης στην αναπηρία, η οποία επίσης με ευθύνη της κρατικής πολιτικής περιορίζεται ή περικόπτεται. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι πλέον τα παιδιά δεν μπορούν να διαγνωστούν επίσημα πριν τα 2,5 έτη. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περικοπή της δυνατότητας των προγενητικών έλεγχων και δεν μιλάμε για την κλασική αναπηρία. Η κυστική νοση είναι αδύνατο, δεν περιλαμβάνεται στην ασφαλητική κάλυψη καμίας εγγυού. Ζητήματα, λοιπόν, κατά τη γνώμη μας που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης. Εμείς να δεσμευτούμε ότι στη συζήτηση που θα γίνει για τη Μέριμνα θα κάνουμε προσπάθεια σαν κόμμα να έχουμε πρόταση τέτοια που αν η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο επιθυμεί να μπορέσει να πάρει απόφαση και με πολιτική διεκδίκηση από την κυβέρνηση να λύσει παράλληλα το ζήτημα πέρα από τη συζήτηση για επιμέρους ζητήματα. Να πω, αν μου επιτρέπετε, μια φράση σε σχέση με τη στήριξη στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους γιατί θέλει μια προσοχή. Τα αθλητικά σωματεία παίρνουν άδεια από την περιφέρεια. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, η άδειά τους είναι η δικαστική απόφαση και η καταχώρησή τους και η δημοσίευσή τους. Παρά την ορισμένη στήριξη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, μην νομίζει και η νύνη δημοτική αρχή ότι ήταν καμιά μεγάλη στήριξη. Από ποια σκοπιά το λέω, κύριε Μπέγκα. Από τη σκοπιά και δεν είναι επί προσωπικού. Αλλά υπήρχαν πολιτιστικοί σύλλογοι που κάνουν τεράστια προσπάθεια με μηδενική χρηματοδότηση, όταν ο δήμος και η νύνη δημοτική αρχή, που πολλά λέει για τον πολιτισμό και πολλά θέλει να προσπαθεί, θα κριθεί κατά τη γνώμη μας ιδιαίτερα, αν κάνει προσπάθεια αυτή την πενιχρή στήριξη να την καταργήσει εντελώς. Επομένως, αντί να λέμε να μπούν περισσότερα εμπόδια, όλος αυτός ο κόσμος που είναι ιδιαίτερα νέος κόσμος, εργατόκοσμος, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, θα έπρεπε να υπάρχει πολιτική βούληση να στηριχθεί, αντί το ελάχιστο να περικόπτεται και αυτό. Κύριε Ζουλέτσας, Βασίλιο Σουπαρών. Κύριε Πατζούρα. Καλησπέρα γεωμένα. Τρία θέματα ουσιαστικά. Το πρώτο θέμα έχει να κάνει, επανέρχομαι συνεχώς, αλλά είναι ένα σημαντικό θέμα σχετικά με το προσφυγικό. Και ότι θεωρώ ότι, κάτε με, ότι ο Δήμος θα πρέπει συντονισμένα να έρθει μια εισηγήση που να αφορά γενικότερα το ζήτημα του προσφυγικού και το πώς προτείνεται να διαχειριστεί τι έχει γίνει μέχρι στιγμής, δηλαδή και ένα ιστορικό, αλλά και από εδώ και στο εξής, κάποια συγκεκριμένη, όχι μόνο ενημέρωση και γραπτός, το τι πρόκειται να γίνει στην πόλη των Ιωαννίνων και πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση, την εκπαιρέωση διαφόρων προβλήματων που ανακύπτουν. Δεύτερο θέμα, θέλω μια ενημέρωση όσον αφορά, πληροφορίθηκα για κάποιες απολύσεις, δύο απολύσεις εργαζομένων, όσον αφορά στο νοκπαπά. Και το τι έχει συμβεί ακριβώς, με την έννοια ότι αντιλήφθηκα ότι έχει επιβληθεί απόλυση, είναι αυστηρότερη της ποινής που μπορούσε να επιβληθεί και θα έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να αναζητηθεί κάποια άλλη είδους ποινή. Τρίτο θέμα έχει να κάνει, θύχθηκε και από τον κ. Μπέγκα, αφορά γενικά για την Κεντρική Πλατεία, το τι προτίθεται σε πρώτο στάδιο και τι σκέψεις έχει η Δημοδική Αρχή για την αξιοποίηση γενικότερα του χώρου εκεί και τι προτίθεται να κάνει. Λοιπόν, κ. Κόντα. Κυρίες συνάδελφοι, είναι σίγουρο ότι το προσφυγικό είναι τεράστιο θέμα, απασχολεί όλη τη χώρα, όλη την κοινωνία και θα έλεγα είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Ωστόσο, η Πολιτεία έχει λάβει μια απόφαση και μιλάει για 1% αναπεριοχή. Στην πόλη μας, στα όρια του Δήμου, οι πρόσφυγοι σε αυτή τη στιγμή είναι 2,380, ήτοι είναι στο διπλάσιο. Επήγε λοιπόν επ' αυτό το θέμα να ληφθεί και μια θέση από το σώμα μας. Ευχαριστώ. Να δώσω την πατζόκα. Εντάξει, μετά λεφτό το χρόνο, για να ενημερώσω και για να απαντήσω στα όσα ακούστηκαν προηγουμένως, θα απαντήσω και στα άλλα. Λοιπόν, αν υπάρχουν ερωτήσεις, λοιπόν, να γίνουν και ερωτήσεις τώρα. Δεν τη δείω σε επικεβαλής. Για να μην κάνουμε δεύτερο κύκλο μετά. Κάνουμε τις ερωτήσεις πρώτα. Κύριε Πρόεδρε, σήμερα, χτες μάλλον, ενημερωθήκαμε ως μέλη του οδηγητικού συμβουλίου της DII για ένα έκτακτο οδηγητικό συμβούλιο, το οποίο ορίστηκε για την σημερινή μέρα με τέσσερα θέματα στην ημερή σεδιάταξη. Έχα ενημερωθεί μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που προστιμήν το έκανε ο κύριος Μπαρτζόκας, ότι επίκειται ένα έκτακτο συμβούλιο για να αναθέσουμε σε έναν τεχνικό σύμβουλο την ετοιμασία του φακέλου για την ενεργειακή αναβάθμιση του αντιλεωστασίου της Κρίας για μια προθεσμία, η οποία τρέχει στις 31 Δεκεμβρίου για την πρόσκληση 81 της περιφέρειας και του μετέφερα τη σύμφωνη γνώμη μας να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο σε έκτακτο συμβούλιο. Με έκπληξη χθες είδαμε στην ημερή σεδιάταξη να προσθήθεται άλλα τρία θέματα, τα οποία θέματα πέραν του τέταρτου θέματος, το οποίο είναι τυπικό και για το οποίο συμφωνήσαμε, τα υπόλοιπα δύο έχουν να κάνουν με δύο αναθέσεις σε δικηγόρους για δύο πάρα πάρα πολύ σοβαρές υποθέσεις που αφορούν τη DEI. Το πρώτο είναι η περίπτωση της εθελούσιας εξόδου έχοντας πλέον δεδομένο ότι η Επιτροπή του Άρθρου 152 απέριψε την προσφυγή των εργαζομένων και άρα θα έπρεπε να βρεθεί ένας άμεσος και γρήγορος τρόπος κάπως να τακτοποιηθεί το ζήτημα με τους πέντε ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δουλεύουν ουσιαστικά χωρίς να έχουν επανατοποθετηθεί στην υπηρεσία με επίσημο τρόπο και να ανατεθεί ήταν το θέμα σήμερα σε μία δικηγόρο για να μας γνωμοδοτήσει με ποιον τρόπο θα πρέπει να γίνει επαναφορά τους. Με έκπληξη στο Διοικητικό Συμβούλιο μάθαμε σήμερα ότι από τα τέλη του Οκτώβρη υπήρχε υπηρεσιακό έγγραφο κατόπιν συνενόησης με το Σώμα Επιθεόρησης Εργασίας στην Αθήνα το οποίο καθυπόδειξε έγγραφο του Σώματος για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει επαναφορά των εργαζομένων γρήγορα και άμεσα και για κάποιο λόγο δεν υπογραφόταν το κοινικό διευθυντή της DEI ο οποίος σήμερα δεν είχε απαντήσει τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα και ενώ ουσιαστικά θα μπορούσε αυτό το έγγραφο να έχει σταλεί από τα τέλη του Οκτώβρη και να έχει λυθεί σήμερα το θέμα των εργαζομένων της DEI, αυτό κολλησιέργησε για περίπου 1,5 μήνα και να φτάσουμε σήμερα να καλούμαστε να πάρουμε απόφαση για ανάθεση δικηγόρο για το με ποιον τρόπο θα γυρίσουν πίσω οι εργαζόμενοι με τη σωστότερη διαδικασία. Τελικά η απόφαση που πάρθηκε ήταν να γίνει η αποστολή αυτού του εγγράφου στο ΣΩΜ επιθεώρησης εργασίας. Να ενημερώσω εδώ ότι επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο επίσης προς τιμή του ο κ. Βάβας έθεσε ζήτημα ότι τα τρία θέματα μάλλον δεν τεκμέρεται το έκτακτο των θεμάτων του Διοικητικού Συμβούλου και πρότεινε την αναβολή τους. Τελικά αναβλήθηκε μόνο το τρίτο θέμα για το οποίο θα σταθώ και για το οποίο έχω μια ερώτηση πολύ σημαντική για την Δημοτική Αρχή και τη Διοίκηση της DEI. Το θέμα ήταν ο ορισμός δικηγόρων για αναζήτηση δυνατότητας επίλυσης δικαστικών διαφορών με το Σύλλογο των Εργαζομένων στη DEI. Πρόκειται για το γνωστό θέμα των μισθολογικών διεκδικίσεων των εργαζομένων της DEI το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια πότε η δική μας διοίκηση ανέλαβε με πάρα πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και φροντίζοντας για την τήρηση της νομοθεσίας προσπάθησε να επιλύσει ώστε να τηρείται η νομιμότητα και ουσιαστικά να πληρώνονται πάλι με αυτό το οποίο προβλέπει η νομοθεσία. Συνάντησε εξαιρετικά μεγάλες αντιδράσεις μέσα στους εργαζόμενους, όμως δεν λογάριασε το πολιτικό κόστος και προχώρησε για να φτάσουμε σήμερα να υπάρχουν αρκετές δίκες που έχουν να κάνουν με μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στην διοίκηση και τους εργαζόμενους. Τρεις εκ των οποίων ήταν για τη σημερινή μέρα, οι οποίες αναβλήθηκαν για τον Μάιο μήνα. Η εισήγηση του κ. Προέδρου ήταν να γίνει διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους για να εξευρεθεί μια εξοδικαστική λύση για την επίτευξη λέει εργασιακής ειρήνης. Και το ερώτημα είναι ξεκάθαρο. Μπαίνει σε διαπραγμάτευση η τήρηση της νομιμότητας. Τι θα διαπραγματευόμασταν? Το θέμα αποσύρθηκε, ξαναλέω. Διαπραγματευόμασταν, ενώ εκκρεμούν δίκες, σοβαρές δίκες για τα μυστολογικά της DI, θα διαπραγματευόταν κάποια δικηγόρος, η οποία χρειάζεται και ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να ενημερωθεί, να διαπραγματευτεί μία δικηγόρος, ξαναλέω, για το μυστολογικό καθεστώς των εργαζομένων της DI. Και η ερώτηση είναι εξής, είναι πολιτική απόφαση της νομιμοτικής αρχής να αποσυρθεί και να μην συνεχίσει τις δίκες, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν και να προχωρήσει με αυτή τη διαδικασία. Εμείς τονίσαμε το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το οποίο εισηγήθηκε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της DI και θα θέλαμε μία απάντηση για το πώς σκέφτεται να προχωρήσει η διοίκηση από εδώ και στο εξής. Ερώτηση. Κύριε Πρόεδρε, στην Οδός Νιάρχου έχει αναδειχθεί ο εργολάβος και δεν μπορεί να εγκατασταθεί γιατί πρέπει να γίνει μετακίνηση των αγωγών της DI. Πότε προγραμματίζεται για να μπορέσει να αρχίσει αυτή η μεγάλη εργολαβή, η οποία έχει άμεση σχέση με την πόλη και έχει και άμεση σχέση με την κυκλοφοριακή εργασία, και έχει και άμεση σχέση με την κυκλοφοριακή διευθέτηση που έγινε στις προηγούμενες μέρες στην Οδός Βελισσαρίου και στην Λεωφοροδόνη, που γίνεται ο μεγάλος κυκλικός κόμβος. Κυρία Μαμάκη, Αθανασίου, για να παρώσω. Καλησπέρα και από εμένα. Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε ότι έχει επισκεφτεί το αντιοστάσιο της DI για έναν αγώγο, ο οποίος ενώ είχε προϋπολογισμό, μπορώ να πω, τεράστιο προϋπολογισμό, έχει παραλυφθεί, αλλά δεν δουλεύει λόγω κακοτεχνίας. Υσχύει αυτό. Και αν ναι, τι προτεθέστε να κάνετε. Άλλη ερώτηση για τη DI. Να μιλήσω ο κ. Παντζόκος επικεφαλής και για τα θέματα της DI, μετά να ακολουθήσουν ερωτήσεις στους υπόλοιπους αντιδημάρχους και στον δήμαρχο για άλλα θέματα. Και να αντοπωθούν οι αντιδήμαρχοι ο κ. Σαριλέττος και ο κ. Πίχας για την καθαριότητα και ο δήμαρχος μετά. Κύριε Παντζόκα. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν να ζητήσω συγγνώμη από την κ. Καλογιάννη, που δεν στείλαμε με mail την ημερήσια διάταξη της σημερινής έκτακτης συνεδρίας, όπως είχα υποσχεθεί. Ήταν έκτακτο, τρέχαμε και μου δίαφυγε η τακτική της. Θα γίνει στις 13 με πάρα πολλά θέματα και θα ενημερωθείτε εγκαιρός. Ποιο ήταν το έκτακτο σήμερα. Το έκτακτο ήταν να ζητήσουμε τεχνική στήριξη ενός εξωτερικού συνεργάτη για να υποβάλλουμε μια πρόταση στην πρόσκληση της περιφέρειας που λύγει 31-12. Η υπηρεσία δήλωσε αδυναμία να παρουσιάσει ένα πλήρη φάκελο. Είχε μία περιορισμένη περίληψη, να το πω έτσι, μία περίληψη του φακέλου. Και αναζητήσαμε εξωτερικού συνεργάτη και έγινε εκτάκτος και με απευθείας ανάθεση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι παρούσα η δημιουργία στις 31-12, όταν θα διανεμηθούν τα κονδύλια αυτά. Η πρόταση λοιπόν έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση του αντλειοστασίου των πηγών της κρίας, που έχει να κάνει και με τους πίνακες του ηλεκτρικού και με ηλιακού συλέκτες. Και γενικότερα γίνεται ένας αγώνας δρόμου, γίνεται ένας αγώνας δρόμου, το ξαναλέω, για να προλάβουμε. Έγινε μια σύσκεψη στη ΔΕΙΑΙ και η τεχνική της ΔΕΙΑΙ δήλωσε αδυναμία λόγω χρόνου και λόγω όχι τόσο εξειδικευμένων γνώσεων σε αυτά τα σημεία. Τώρα, γιατί μπήκαν τα άλλα τρία θέματα, κύριε Γιοτίτσα? Θυμίστεί μου λίγο, συγνώμη ξέχασα. Ναι, στο τίτλο, εντάξει, μπορεί να είπαμε... Ο τίτλος κάμια φορά... Δεν μπορούμε, στο ίδιο θέμα, να ορίζουμε Επιτροπή Διαπίστοσης Κόστους για την Ανάθεση και να κάνουμε ταυτόχρονος Ανάθεση. Συμφωνεί? Δεν είναι το κόστος της μελέτης, κύριε Μπαρτζόκα, που λέτε. Όχι. Η σύνταξη ενός φακέλου για συγχρηματοδοτούμενο έργο από το ΕΣΠΑ έχει άλλα δικαιολογητικά. Εάν είναι να συντάξει αυτή τη στιγμή τη μελέτη, πιστέψτε με, μέχρι το deadline της πρόσκλησης της διαχειριστικής Ιππύρου δεν προλαμβάνεται. Επαναλαμβάνω, κάνουμε αγώνα δρόμου. Όλοι θέλουμε να επιτύχουμε. Άλλωστε σήμερα ψηφίστηκε ομόφωνα σχεδόν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Γνωρίζουμε τα προβλήματα. Τα άλλα δύο θέματα... Δύο ανεβλήθησαν, κύριε Γιωτίτσα. Το τέταρτο ήταν δευτέρα. Το δεύτερο και το τρίτο δεν έγινε. Πάμε στους πέντε... Πάμε στους πέντε... Η εισήγηση έλεγε ανάθεση σε δικηγόρο και είπαμε όχι. Λοιπόν, πάμε στους πέντε εργαζόμενους. Όντως, υπήρχε μια απάντηση από τον ΟΑΕΔ τοπικά, που εδείλωνε τοπικά. Που εδείλωνε αναρμοδιότητα να απαντήσει τι πρέπει να γίνει μετά την απόφωση της αποκεντρωμένης διοίκησης, που ακείρωνε την εθελουσία έξοδότους. Όσες προσπάθειες έγιναν τον πρώτο καιρό, δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα. Κωρίς να είμαι ο Γενικός Διευθυντής, να σας πω ότι δεν υπήρχε κανένα αποτέλεσμα. Και ο Γενικός Διευθυντής, να σας πω ότι ο λόγος ο οποίος δεν εστάλλει στην Αθήνα, είναι διότι περιμέναμε και την απόφαση που ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί, έχει αναρτηθεί απλώς, της Επιτροπής του Άρθρο 152. Αυτό ήταν το ένα θέμα. Τώρα, όσον αφορά το θέμα των δικών, είναι τεράστιο. Η έκφραση εργασιακή ειρήνη, είχε ακουστεί πρώτη φορά σε αυτή την αίθουσα από τον κ. Μανταλόβα, όταν συζητούσαμε για το περιβόητο πεντακοσάρικο. Όλοι θέλουμε την εργασιακή ειρήνη. Όταν αυτή τη στιγμή δηλαδή εκκρεμούν 15 δίκαιες, μεταξύ της διοίκησης της ΔΑΙ και του συλλόγου των εργαζομένων, κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος. Τι ζητήσαμε εμείς? Τη συνέναιση των εργαζομένων να αναβληθούν οι τρεις δίκαιες του Δεκεμβρίου, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια συζήτηση. Εγώ δεν είπα ότι οπωσδήποτε αυτή η συζήτηση κάπου θα καταλήξει. Μπορεί να μην καταλήξει πουθενά, οπότε θα πούμε ότι πουν τα δικαστήρια. Και εκτός αυτού, κανείς δεν είπε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός, αν προκύψει, θα είναι πέραν των νομίμων πλαισίων. Θέλαμε, λοιπόν, να έχουμε μια ομάδα δικηγόρων από την πλευρά της ΔΙΑΙ, να συζητήσει με την ομάδα των δικηγόρων του συλλόγου, να δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε, με καλή διάθεση και οι δύο πλευρές. Αυτός είναι ο στόχος. Για το βιολογικό, κύριε Μπέγκα. Πράγματι, όπως σας είπα και άλλη φορά, έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης όλων των απαραίτητων εγγράφων, διότι δεν πρόκειται για ένα φάκελο, πρόκειται για ένα μεγάλο κουτί. Και μάλιστα ζητήσαμε από τον κύριο Δήμαρχο να επιστρέψει για λίγες μέρες και τον ευχαριστούμε, μια υπάλληλος που βρίσκεται, έχει αποσπαστεί εδώ στο Δημαρχείο, που ήταν πεποιραμένη. Να σας επενθυμίσω ότι σε αυτά που θα σταλούν στο ελεγκτικό συνέδριο, θα πρέπει να είναι και ένα προσχέδιο της σύμβασης. Αυτό δεν γράφεται από τη μια μέρα στην άλλη και θα το αναθέσουμε σε εξειδικευμένα άτομα να το ετοιμάσουν. Δεν σκοπεύουμε να καθυστερήσουμε στο θέμα της αποστολής του φακέλου της επέκτασης του βιολογικού στο ελεγκτικό συνέδριο. Όμως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι μία αθηναϊκή εταιρεία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ποτέ δεν ξέρει κανένας τέτοιου είδους αποφάσεις ποιες θα είναι. Εύχομαι να είναι οι καλύτεροι για τη DEI. Για τον κύριο Λαδιά που αναφέρθηκε στο έργο. Πράγματι, κύριε Λαδιά, στο αντιλιωστάσιο της Κρίας υπάρχει ένα καινούργιο αντιλιωστάσιο και στο λόφο του Αγίου Ιωάννη που διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ζήτσας υπάρχει μια καινούργια δεξαμενή, καινούργια δεκαετίας. Και οι σωλήνες που συνδέουν το αντιλιωστάσιο με τη δεξαμενή δεν λειτούργησαν ποτέ διότι όταν διοχητεύτηκε νερό παρουσιάζονταν διάφορες ρωγμές. Αυτές τις μέρες, όπως σας το λέω, ξεκίνησε μια προσπάθεια δοκιμαστική από κάποιον ο οποίος είπε ότι μπορεί να επιτύχει τη συγκώληση των σωλήνων αυτών. Το συζητήσαμε και με τον δήμαρχο της Ζήτσας αυτό. Εάν δεν επιτύχει θα δούμε τι θα κάνουμε. Ή θα τροφοδοτήσει τη δεξαμενή ο Δήμος Ζήτσας ή θα κάνουμε άλλη μέθοδο εμείς. Παρόντως, περιμένουμε τα αποτελέσματα... Δεν μπορώ να σας απαντήσω, δεν το ξέρω. Μπορώ. Αν παραλήφθηκε, δεν ξέρω. Μπορώ, όμως, να σας υπόσχομαι μία άλλη φορά να απαντήσω. Είναι τεράστιο και είναι λυπείρο πραγματικά να είναι άδεια η δεξαμενή και το αντιοστάσιο σε αδράγια. Τώρα για τη Νιάρχου, κύριε Ποσμά. Υπήρξε, έτσι, μία ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ της εταιρείας και της DEI η οποία προκάλεσε και κάποια στοιχειώδη, κάποια μικρή ένταση. Νομίζω, όμως, το θέμα έχει λυθεί πλέον και εντός των ημερώνων θα πάρει τον δρόμο του. Στα έγγραφα τα που ήρθαν από την εταιρεία προς τη DEI για τον έλεγχο υπήρξε μια έλλειψη σε κάποιους υπολογισμούς σχετικά με κάποιο αντιοστάσιο. Και έγιναν οι παρατηρήσεις αυτές και είπαν ότι θα αλληθεί. Οφείλω μία εξήγηση. Εδώ δεν έχει μόνο ο κ. Πρόεδρος ευθύνη γι' αυτό, για την καθυστέρηση της Νιάρχου. Ευθύνεται και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σαν ΔΣ της DEI τότε. Λοιπόν, νομίζω άλλη ερώτηση προς τους υπόλοιπους. Ατλείωσε, κ. Παντζόκρυφ. Όχι, να κλείσω λέγοντας ότι εάν, όπως ελπίζουμε, επιτύχουμε την χρηματοδότηση που ελπίζω να είναι 1-1,5 εκατομμύρια για την αναβάθμιση, την ενεργειακή του αντιλειωστασίου των πηγών της Κρίας, θα είναι μεγάλη επιτυχία. Λοιπές ερωτήσεις προς τους υπόλοιπους. Καλησπέρα και από εμένα, κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε. Με αφορμή την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Κατάρτισης Μητρώου ιδιοκτητών οχημάτων και μηχανημάτων έργων από ιδιωτικούς φορείς για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Και λόγω των πρόσφατων θεομηνιών, κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο να υπάρξει μια ενημέρωση στα παρακάτω. Αν υπάρχει σχέδιο από πλευράς Δήμου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, είτε πλημμύρες, χιόνοπτώσεις, παγετούς, κατολιστήσεις και τα λοιπά. Και τα μέτρα που λαμβάνονται από πλευράς Δήμου την παρούσα περίοδο που έχουν σχέση με την πρόληψη. Και τέλος, εάν το προσωπικό υλικά και μέσα που διαθέτει ο Δήμος επαρκούν και είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των όποιων ζημιών, τις οποίες βέβαια απευθόμεθα να πραγματοποιηθούν, απαιτηθεί να αποκατάσταθούν στο μέλλον. Καλησπέρα. Κύριε Ταδιά. Κύριε Πρόεδρε, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο ερωτήσεις. Μια ερώτηση αφορά τις παιδικές χαρές. Είναι προβλήματα καθημερινότητας, τα οποία αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες. Έχω κάνει έναν διάλογο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Υπήρχε ένα έργο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αν δεν κάνω λάθος, αντικατάσταση των οργάνων και επισκευές τις παιδικές χαρές. Κύριε, στην περιφέρεια, αυτό το έργο έχει παραλυφθεί, το έχει παραδώσει ο εργολάβος. Και αν το έχει παραδώσει, μερικές παιδικές χαρές, ειδικά στην Δημοτική Ενότητα Περάματος, είναι σε τραγική κατάσταση και επικίνδυνες. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της έχει επισκεφθεί, της έχει δει, όπως και ο κύριος Λόλης, ο οποίος είναι... έχει την ευθύνη στην Ενότητα Περάματος. Και ένα άλλο, αφορά την καθαριότητα. Δευτέρα βράδυ, πρισινέλα, η κάδη ήταν γεμάτη. Ενώ, αντίθετα, η σπύρου λάμπρου, είχε γίνει αποκομιδή. Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκομιδής. Έχει επισκεφθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, όχι ο κύριος Πηχάς, ο κύριος Λόλης, την Ενότητα Περάματος, η οποία είναι σε τραγική κατάσταση και μπορεί να το διαψεύσει. Έχουμε βγάλει και φωτογραφίες. Έχουμε δημιουργήσει χωματηρές, κύριε Δήμαρχε. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμα αποκομιδής στα Ουγκώδη και ποιο είναι το πρόγραμμα στα άλλα σκουπίδια. Ευχαριστώ. Να απαντήσει ο κύριος Σαρλέτος για τα θέματα του Φιλόδημου και έργα και λοιπά. Καταρχήν να πω για τον Φιλόδημο και μας όταν ακούστηκε η είδηση αυτή και μας μας ανησύχησε. Οι διαβεβαιώσεις όμως του Υπουργού και έτσι όπως διατυπώνονται μέχρι και σήμερα δεν δημιουργεί καμία ανησυχία. Γιατί όσον αφορά τον Φιλόδημο ένα που έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και του Ταμείου Παρακαταθυκών θα εξασφαλιστεί άλλη πηγή χρηματοδότηση που είναι το 1.200. Όσον αφορά τον Φιλόδημο 2 είναι από το που δεν είναι εξασφαλισμένες οι πιστώσεις αλλά λοιπόν θεωρούμε ότι δεν έχουμε κανένα απόλυτος πρόβλημα. Για το 1.180 που είπατε πριν κυρία Καλογέν, όσον αφορά την αγροτική οδομία, είναι ως το Φιλόδημος ένα, ήδη έχουμε πάρει έγκριση από το Ελληκτικό Συνέδριο γιατί είναι η διαδικασία που εγκρίνεται το δανειστικό συμβόλιο μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθυκών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουμε πάρει την έγκριση στην τρίτη. Θα περάσουμε στις ώρες με πράσινη. Δεν έχουμε πρόβλημα. Όχι, όχι, όχι. Το Φιλόδημος ένα, έχουμε δύο Φιλόδημους. Το Φιλόδημος ένα ήταν αυτό που είχε το πρώτα δύο δις, τα οποία είχαν συμβασιωποιθεί το 1.200, το οποίο είχε να κάνει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείου Παρακαταθυκών, όπου εκεί ο υπουργός, αντί να βρει 1 δις, 2 δις, βρήκε 150, 200, 150. Αυτό εξασφάλισε, είπε ότι θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από άλλο τρόπο, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε με καινούριο πρόγραμμα που θα κάνει. Όσον αφορά το Φιλόδημο 2, είναι απ' το που δεν. Δεν έχει σχέση με κάποια έργα μας. Από τα έργα που έχουμε ενταγμένα, το Φιλόδημο, σαν να σας είπα πριν, έχουν πάρει την έκριση για το 1.180, οι προσκλήσεις που τρέχουν, έχουν μέχρι το 31.20, αφορά το κοινοκομείο, αφορά τους αθλητικούς, τα σχολεία, σχολικές υποδομές, θα καταθέσουμε κανονικά τα τεχνικά μεταλλητία και τις προτάσεις. Αυτά που είναι δημοπρατημένα, έχει να κάνει υπηρετικές χαρές, σε οποίες έχουμε υπογράψει σύμβαση. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μας ανησυχεί ως προσχηματοδότης. Αν θα πάνε στο ΕΣΠΑ, φαίνεται ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό έργο, το Φιλόδημο 1, θα πάει εκεί, γιατί οι απαιτήσεις που θέλει το ΕΣΠΑ είναι πολύ περισσότερες από αυτά που απαιτούσε ο Φιλόδημος. Τώρα δεν θα μπούμε σε αυτά. Μας ανησυχήθηκε με την έννοια μέχρι να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Σήμερα οι διαβεβαιώσεις και όλοι διαβάσαμε τις τοποθετήσεις του, αλλά δεν το γνωρίζω, δεν θα μπορώ να κάνω κρίση εγώ στο υπουργείο, δεν μπορώ να κάνω τέτοιες κρίσεις. Απλώς, εγώ λέω ότι έτσι όπως απαντήθηκε σήμερα, δεν μας δημιουργεί καμία ανησυχία. Τώρα να πάμε λίγο για το σχολείο στο Κουτσελιό. Δεν ήταν ενταγμένος στο τεχνικό πρόγραμμα. Είχε κατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση στην Ήπειρος ΑΕ όσον αφορά το ΛΙΤΕΡ. Η μελέτη είναι 470.000 περίπου. Ο φάκελος είχε πάει από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ήρθε η έγκριση πριν ένα μήνα, αν δεν κάνω λάθος, για χρηματοδότηση όμως 80.000-78.000 κάτι. Ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα, το έχουμε στείλει και στην Επιτροπή Διαβουλίου ΣΑΚΙΣ όλες τις παρατάξεις. Υπάρχουν και γεγραμμένοι, υπάρχει σαν έργο, υπάρχουν και ανάλογες πιστώσεις. Αν θυμάμαι καλά, 100.000 είναι από ΚΑΠΣΑΤΑ δηλαδή και άλλες 120.000 είναι από Φιλόδημος το 2, που έχουμε και μια χρηματοδότηση που ήρθε πριν το Μάιο. 1.770 και έχουμε τα 800.000 ήδη στο νταμείο μας. Άρα, λοιπόν, αυτό θα προχωρείς κανονικά. Μέσα στο 2020 θα δημοπαρατηθεί. Δεν ξέρω αν έχουν κάποιοι άλλοι. Πριν απαντήσω, κύριε Αρνέτο, μια διευκρίνηση. Είπατε 100, 100, 200, 278, 278 μέχρι 470. Τα υπόλοιπα… Να απαντήσω λίγο στον κύριο Πήχα. Έχουμε τα υπόλοιπα, είναι στο 22, αλλά ελπίζουμε η έκκπτοση να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουν. Λοιπόν, να ξεκινήσω με το ασύμβατο που ρωτήσατε, κύριε Καλογιάννη. Έχω μπροστά μου πρώτη σύμβαση που έκανε ο Δήμος Ιαννητών. Ήταν μια σύμβαση συνεργασίας με την ανταποδοτική ανακύκλωση του 2012, 12 Ιουλίου του 2010. Με πενταϊτή καταρχάς διάρκειας και με αυτόματες διαδοχικές αιτήσεις περίοδος. Και το 2012, η τότε δημοτική αρχή, τον Αύγουστο του 2012, έγινε η σύμβαση με τη Νέα, με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλουσης. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ένα σύμβατο. Γιατί υπήρχε η ΜΥΑ από το 2010 με πενταϊτή διάρκεια και το 2012 έγινε η σύμβαση με την ΑΑΑ. Λοιπόν, πιστεύω ότι δεν υπάρχει ένα σύμβατο. Εγώ σας είπα τι βρήκαμε. Ό,τι μου παραδώσαν, αυτά τα έχω μπροστά μου και αυτά σας γι' αυτό και σας το αναφέρω. Να πω εγώ πρώτα κάτι για τα ογκώδη. Κύριε Λαδιά, για τα ογκώδη. Οκανισμός Καθαριότητας του Δήμου, ο οποίος συγκρίθηκε το 2015, λέει ότι όσοι σκοπεύουν να βγάλουν τέτοια αντικείμενα, θα πρέπει να τηλεφωνούν στο συγκεκριμένο τηλέφωνο στο 7 και 4 πεντάρια. Και μέσα σε μια εβδομάδα είναι υποχρεωμένη υπηρεσία να τα ειδώ. Δυστυχώς όμως σήμερα έχουμε και ο κ. Μεντής, τον βλέπω στην αίθουσα που είναι και επόπτις, είναι ο υπεύθυνος για τα ογκώδη. Δυστυχώς δεν ειδοποιεί κανένας. Βγάζει οποιοςδήποτε όποτε θέλει και όπου θέλει. Είναι ένα θέμα σοβαρό. Ήδη ξεκινήσαμε κάποια Σαββατοκύριακα και πεθανών. Εάν ο καιρός είναι ευνοϊκός, θα ανοίξει και αυτό το Σαββατοκύριακο οχι τά, γιατί όπως ξέρετε είναι κλειστός, να δουλέψουν και το Σαββατοκύριακο. Είναι σε πάρα πολλές περιοχές ο δύο μας, για να μπορέσουμε τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές να μην έχουμε ποθανά ογκώδια αντικείμενα. Και επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι το θέμα αυτό είναι σοβαρό, όχι μόνο το αγκώδι. Βλέπουμε μπάζα. Ήδη να ξέρετε ότι δύο συμπολίτες μας πήραν τον δρόμο του Ισαγγελέα, που συνελήφθησαν να εναποθέτουν μπάζα σε διάφορες τέτοιες περιοχές. Ευερεπιστώ με ότι να συνεδευτεί ο κόσμος να μην κάνει ό,τι θέλει σε αυτή την περιοχή. Ευχαριστώ. Ο κ. Σαλέτος έχει κάτι να συμπληρώσει. Να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Νάτση. Ξέχασα να το απαντήσω για το συμμετοχικό προοπλογισμό. Να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Νάτση, γιατί δεν το απάντησα για το συμμετοχικό προοπλογισμό. Ό,τι ήταν ενταγμένο στον προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα, υπάρχει και στον καινούριο. Η διαδικασία αξιολόγησης, έχουμε μιλήσει με την Επιτροπή που έχει συστήσει στον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχουμε πει ότι μέχρι τέλος της χρονιάς θα μας φέρει τις προτάσεις που θα αξιολογήσει από την προηγούμενη διαδικασία που είχε ξεκινήσει. Και μέχρι τέλος της χρονιάς θεωρούμε ότι θα είναι έτοιμη η αξιολόγησή τους. Οπότε, στον νέο έτος, με τις προτάσεις που θα έχει αξιολογήσει, θα πάνε στην πρώτη αναμόρφωση να εντάξουμε τα έργα σε καινούργια έργα από τον καινούριο πλέον συμμετοχικό προοπλογισμό, από τον καινούριο συμμετοχικό διαδικασία για έργα που έχουν προτείνει οι πολίτες μας. Άρα, λοιπόν, συνεχίζεται αυτός ο θυσμός και θα συνεχιστεί. Να απαντήσω στην ερώτηση που έθεσε ο κ. Γκίζα σχετικά με την πολιτική προστασία. Η αλήθεια είναι ότι δεν αισθάνομαι καθόλου ευχαριστημένος ως προς το κομμάτι της πολιστικής προστασίας. Δεν υπάρχει, αν θέλετε, ποιά είναι αυτά τα προαπαιτούμενα το να συσταθεί η πολιτική προστασία, το τμήμα της πολιτικής προστασίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τμήμα πολιτικής προστασίας, δηλαδή οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο και στην πολιτική προστασία είναι οι ίδιοι. Ως προς την ερώτησή σας εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο γιατί η πολιτική προστασία αφορά πλημμύρες, αφορά χιονοπτώσεις, αφορά πυροπροστασίας, σεισμούς. Κοινούμαστε βάση γενικών οδηγιών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν υπάρχει σχέδιο πολιτικής προστασίας συγκεκριμένο. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά δεν παρέλαβα σχέδιο πολιτικής προστασίας για συγκεκριμένο κομμάτι, για πλημμύρες, για χιονοπτώσεις, για σεισμούς. Είναι σε εξέλιξη. Ήταν σε εξέλιξη. Κι απ' ό,τι με ενημέρωσε ο υπάλληλος που είχε ο κ. Νάστος στο τμήμα της πολιτικής προστασίας, ο κ. Κούμπος, ειδικά για το κομμάτι των σεισμών, ξεκίνησε μια μελέτη έτσι ώστε να υπάρχει ένα πρόγραμμα πολιτικής προστασίας για σεισμό, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ακόμη. Από εκεί και πέρα φυσικά και είναι μέσα στο πρόγραμμά μας να προσπαθήσουμε για το κάθε κομμάτι να έχουμε και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας για κανένα από αυτά τα κομμάτια που σας είπα. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Αν υπάρχει, αυτό είπα κ. Καλογιάννη, ότι φυσικά είναι στο πρόγραμμά μας αλλά δεν μπορεί να γίνει απ' τη μια μέρα στην άλλη πια χρονιά. Πριν ένα μήνα, πριν δύο μήνες αναλάβαμε. Δεν μπορεί. Εδώ μιλάμε, όχι κ. Καλογιάννη. Αυτή τη στιγμή υπήρχε μια δημοτική αρχή πενταετίας και λέτε αν αυτή τη στιγμή εκπονίσαμε ένα πρόγραμμα ή όχι μέσα σε ένα δήμενο. Για να μην κοροϊδευόμαστε, σας παρακαλώ πολύ. Κάθε περιφέρεια, κάθε δήμος οφείλει και έχει πάντα το επιχειρησιακό σχέδιο πολιτικής προστασίας. Εάν αυτό σας φαίνεται πεπαλαιωμένο, κ. Λόλι, καλό θα ήταν να το επικαιροποιήσετε. Όμως, ότι υφίστατε, υφίστατε. Και οφείλατε μέχρι σήμερα τόσους μήνες να το έχετε επικαιροποιήσει. Για να μην λέμε ότι θέλουμε εδώ μέσα. Συγγνώμη, συγγνώμη. Τι θέλετε να πείτε τώρα. Για ένα λεπτό πείτε. Κύριε Νάστο, το προσωπικό αυτό δεν υπήρχε και στο εργοτάξιο. Γιατί, τουλάχιστον εγώ βρήκα προσωπικό εργοτάξιο και πολιτική προστασία. Τέλος θα αναλάβετε, θα φέρετε ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό. Είναι αρκετά θέματα. Θα προσπαθήσω όσο πιο σύντομα μπορώ. Ο κ. Μπέγκας είπε για την Επιτροπή Διαβούλευσης ότι συγκαλείται καθυστερημένα και εμείς τη συγκαλέσαμε το Σεπτέμβριο. Φαντάζεστε ότι το Σεπτέμβριο δεν υπήρχε Επιτροπή Διαβούλευσης για να μπορέσει να συγκροτηθεί. Ήταν αδύνατον να γίνει συγκρότηση και συζήτηση για το προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα έργων πριν αυτές οι διαδικασίες ολοκληρωθούν που ολοκληρώνονται τις αμέσως επόμενες μέρες. Επομένως, έγινε το ανθρωπίνος δυνατό έτσι ώστε να συγκροτηθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης και να λειτουργήσει σύμφωνα με το νόμο. Ωστόσο, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Αυτό με ενδιαφέρει. Η Διαβούλευσης δεν πρέπει να είναι μόνο 20 Δεκεμβρίου παραμονές του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος έργων. Θα πρέπει να είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο με το οποίο οι πολίτες και οι φορείς αυτές τις πόλεις πρέπει να παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα και να εκφράζουν απόψεις, παράπονα, προτάσεις στη Δημοτική Αρχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και η δέσμευσή μας είναι ότι θα προσπαθήσουμε αυτή την Επιτροπή το επόμενο χρονικό διάστημα να τη χρησιμοποιήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο δημοκρατίας. Έτσι ώστε να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τι οργανωμένα πια, όχι μεμονωμένα, που ο καθένας ξεχωριστά πιστεύουν για το τι πρέπει να γίνει στην πόλη αυτή. Νομίζω ότι ο κ. Μπατζόκας απάντησε με επάρκεια στο θέμα του τι γίνεται με το φάκελο όσον αφορά στο βιολογικό καθαρισμό. Πάμε λοιπόν στο Φιλόδημο, το έθεσαν σχεδόν όλοι. Πραγματικά είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Είδαμε και ακούσαμε αυτή την έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού εσωτερικών και της προηγούμενης κυβέρνησης για το πρόβλημα που έχει σχέση με τη χρηματοδότηση του Φιλόδημου. Παραμένως ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι δεν είχε εξασφαλιστεί αντίστοιχη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα των δύο δισεκατομμυρίων, παρά μόνο εκατό δόσα εκατομμύρια. Ο κ. Χαρίτης είπε ότι ο κ. Θεοδωρικάκος δεν λέει την αλήθεια. Θα τους δοθεί βέβαια η δενατότητα στο κενοβούλιο, στη Βουλή των Ελλήνων, να αντιπαρατεθούν και να λύσουν όποια προβλήματα υπάρχουν. Μας ενδιαφέρει και, όπως επισήμανε και η κ. Καλογιάννη, είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε τα έργα τα οποία υπάρχουν και είχαμε τη διαβεβαίωση, την έδωσε και σήμερα από τον κ. Υπουργό, ότι με κάποιο τρόπο, διαφορετικό τρόπο, δεν θα το πούμε φιλόδημο, αλλά θα το πούμε, ξέρω εγώ, νικόδημο γιατί κάτι τέτοιο πρόκειται ή θα συνεχίσει η χρηματοδότηση των έργων. Κανένα επίσημο χαρτί δεν έχουμε ότι μην υποβάλλεται προτάσεις. Επομένως, επειδή και τελειώνουν οι προθεσμοί στις 21.12, εμείς άμεσα θα προχωρήσουμε στην κατάθεση όλων των προτάσεων που είναι ώριμες, είτε αφορά τα σχολεία, είτε αφορά την επέκταση του κοινοκομίου, είτε οτιδήποτε άλλο υπάρχει. Και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο σε αυτά τα έργα που τα έχουμε ετοιμάσει να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν. Πάμε λοιπόν στην Κεντρική Πλατεία. Έχουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα. Η Κεντρική Πλατεία σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, είναι το σημείο αναφοράς της πόλης και η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η πλατεία μας είναι αξιοθρίνητη. Τα μισά σπλακάκια είναι σπασμένα, είναι αποτέλεσμα πολλών. Και ένας από τους λόγους είναι και η χρήση. Και νομίζω το επισημάναμε και στην ανακλίνωση που βγάλαμε, δεν μόνο το υλικό από το οποίο είναι και η χρήση. Όταν πάνω στην Κεντρική Πλατεία υπάρχουν τόνοι βάρους, δεν ξέρω τι είδους σπλακάκια είναι αυτό το οποίο μπορεί να αντέξει και αυτό θα πρέπει να το δούμε άμεσα. Αλλά πάντως πρέπει να δούμε για το μέλλον τι θέλουμε από αυτή την Κεντρική Πλατεία. Αν θέλουμε να έχουμε αυτοκίνητα ράλι όπως ήμουνα παρόν και με αυτοκίνητα βάρους τόνον, δεν ξέρω τι είδους πλατεία, τι πλακάκι είναι αυτό το οποίο μπορεί να αντέξει. Έτσι, πρέπει να αποφασίσουμε και εμείς τι θέλουμε ακριβώς για να ξέρουμε και τι θα περιμένουμε από αυτή την πλατεία. Επομένως, το άμεσο το οποίο επιχειρήσαμε χωρίς καμία διάθεση θριαμβολογίας είναι το αυτονόητο ότι δεν μπορείς να μείνεις με μια τέτοια πλατεία, ειδικά τώρα που έχουμε και γιορτές, και γενικότερα πρέπει να κάνεις κάποια άμεσα μέτρα να διορθώσεις τα σπασμένα πλακάκια. Ημήμετρο, προφανώς. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, αλλά τουλάχιστον παίρνεις μία ανάσα ώστε να σκεφτείς το επόμενο βήμα. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε κάνει έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, είχε επιλέξει μία μελέτη. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με την αξιοπιστία της μελέτης, η οποία προφανώς, για να βεβαιωθείτε, ήταν μια άρτια τεχνικά μελέτη, όπως και πολλοί άλλοι και φορείς της πόλης. Επιπλέον, η αισθητική αυτή που βγάζει η πλατεία, τα χρώματά της, τα κομμενά δέντα της, δεν ανταποκρίνονται στην άποψη που πολλοί έχουν για μία κεντρική πλατεία αυτής της πόλης. Εμείς είπαμε ότι μέχρι να γίνει οριστική διαχείριση, ενωπίηση πλατιών, το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι αυτή την πλατεία, με μικρό κόστος, να μπορέσουμε να αφάσουμε πλακάκια, συντριβάνι, πράσινο. Και αυτό, δεσμευθήκαμε προεκλογικά, και αυτό είναι που θα πρέπει να πράξουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Για το Δημοτικό Σχολείο του Κουτσελιού, νομίζω ότι ο κ. Σαρλέτος απάντησε. Τώρα, λοιπόν, τέθει από όλους το θέμα της ανακύκλουσης. Φανέσω ότι αν βάλεις 10 κίσκους δεν πρόκειται να λύσεις το πρόβλημα της ανακύκλουσης στην πόλη μας. Και ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη διαχείριση. Αλλά δεν μπορώ να ακούω συνέχεια ότι είχαμε αφήσει μια ολοκληρωμένη διαχείριση όταν ήμασταν στο 8-90%. Σημαίνει ότι δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Και πρέπει να επιταχύνουμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε το τρένο, όταν τρέχουμε μεγαλύτερης ταχύτητας από αυτές που εμείς μπορούμε να προλάβουμε. Η κυρία Καλογιάννη ρώτησε τι γίνεται μεταξύ των δύο εταιρεών. Είναι δύο έντονα, έχετε δει, ανταγωνιζόμενες εταιρείες. Αυτή τη στιγμή δεν είναι καμία αδειοδοτημένη. Αναμένεται η αδειοδότησή τους στην δικαστήρα, το οποία είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μία κατηγορεί την άλλη ότι εμείς είμαστε η Αλντανίνε, αλλά εκείνοι ξέρουν πάντως, και οι δύο, ότι εμείς συνεργαζόμαστε και με την ανταποδοτική ανακύκλωση και με την ελληνική εταιρεία ανακύκλωση, το γνωρίζουν. Και επειδή ημέρα περιβάλλοντος είναι αρχές Μαΐου, τι κάνουν λάθος και προκειμένου θα ετοιμάσουμε κάποιες ειδικές δράσεις, έχουμε πει και στις δύο ότι εμείς θα σας καλέσουμε και στις δύο και εσείς πράξετε αυτό το οποίο νομίζετε, ότι δεν υπάρχει μονοπόλιο σε κανέναν εντυφός, έχουμε δύο συνεργάτες. Τι? Δεν έχουμε πρόβλημα εμείς. Πάντως θέλω να γνωρίζω ότι συνεργαζόμαστε και με τις δύο εταιρείες και όπως είπε και ο Σπήχας έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη και ορθώς Δημοτική Αρχή αντίστοιχες συμπάσεις. Οφείλουμε λοιπόν πολύ συντονισμένα. Έχουμε πρόγραμμα, όπως ξέρετε, ανακύκλωση στα δημοτικά σχολεία με την Follow Green. Θα το επεκτείνουμε άμεσα χρονικό διάστημα, μόλις έρθουν τα οκτά μήνα και στα νηπιαγωγεία της πόλης. Με φιλοδοξία είναι να πάμε και στα γυμνάσια, ξέροντας ότι ο καλύτερος πρεσβευτής της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι το νέο παιδί, στηριζόμενοι και όλες οι δράσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα από όλες τις εταιρείες έχουν στείαση στην νέα γενιά, πιστεύοντας ότι εκεί μπορούμε πραγματικά να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Χρειάζεται οργάνωση, χρειάζεται συστηματοποιημένη προσπάθεια και χρειάζεται επίσης η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών και φορέων, στις οποίες το αμέσως προέμενο χρονικό διάστημα οφείλουμε και συγκοπεύουμε να ενεργοποιήσουμε. Οι επιχορηγήσεις συλλόγων. Το οποίο είπα στην κυρία Καλογιάννη είναι ότι δεν ξέρω για πιστοποίηση πολιτιστικών συλλόγων. Οι πολιτιστικοί συλλόγοι νομίζω ότι δεν έχουν φάκελο πιστοποίησης, αλλά μόνο την απόφαση των δικαστικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση δημοτικής ιαρχής είναι ότι οι προηγούμενες αποφάσεις που είχαν ληφθεί για τη χρηματοδότηση των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων, που είχαν υποβάλει τα αντίστοιχα δικαιολογητικά και τα οποία ήταν, να μην το πω όρθα, δικαιολογητικά, θα πληρωθούν είτε μέχρι τέλος του έτους και όσα δεν επαρκούν θα μπορούν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Το από εδώ και πέρα είναι πολύ πιθανό να είναι μια διαφορετική διαδικασία. Δεν πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο επιχορήγηση χωρίς έλεγχο, όπως πολύ ορθά επίγραφε, κ. Καλογιάννη, δράσεων, γιατί πρέπει να επιχορηγήσουμε, όχι απλά έναν σύλλογο, μια σφραγίδα, αλλά θα πρέπει να επιχορηγήσουμε δράσεις συγκεκριμένες των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων. Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια πιο διαφορετική διαδικασία. Πάντως, κάθε δέσμευση που είχε ληφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κ. Μπέγκας είπε για τους υποκοιωμένους κάδους στην οδό εθνικής αντιστάσεως και γιατί δεν υπάρχουν. Είναι πιθανό να μην το γνωρίζετε. Τον Οκτώμβριο μήνα και εξαιτίας της ασυνειδησίας καταστηματαρχών της περιοχής είχε ανάψει φωτιά από απορρίματα τα οποία βρισκόταν εκτός και εντός κάδων. Λοιπόν, άμεσα η Περισσία αντιμετώπισε, αλλά ο υπογιοποιημένος κάδος έπαθε σημαντική ζημιά στο ηλεκτρονικό του σύστημα και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη. Γι' αυτό υπάρχει αυτός ο προσωρινάς κάδος μέχρι να αποκατασταθεί το σύστημα του υπογιοποιημένου κάδου. Όσο να βράει λοιπόν το προσφυγικό. Ρωματικά είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να εξαντληθεί ούτε σε μια προημερισίας διατάξειο συζήτηση ούτε να κάνει και σε μια, αν θέλετε, ειδική συζήτηση του σώματος που αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού και το ρόλο του δήμου στο προσφυγικό πρόβλημα το οποίο είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει όχι το δημοτικό μας συμβούλιο και την πόλη και τη χώρα. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Εγώ κάθε φορά που υπάρχει κάτι καινούργιο όσον αφορά τα δρόμενα τα οποία υπάρχουν και εξελίσσονται ενημερώνω πάντοτε το σώμα. Αλλά να πω λίγο για τη συμμετοχή του δήμου σε όλη αυτή τη διαδικασία βραχύλογα και θα σας πω γιατί ήρθε το θέμα σαν ένα ξεχωριστό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο είναι γιατί πρόκειται μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αλλάξει όλη η διαδικασία και το οποίο είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα μας απασχολεί πολλές ώρες μέχρι βαθιά μεσάνυχτα διότι από εδώ και πέρα όπως φαίνεται θα είναι όχι οι υπηρεσίες που σήμερα όπως είναι η υπατιαρμοστία που διαθέτει τα χρήματα σε μη μη κυβερνητικές οργανώσεις και αυτές διαχειρίζονται το μης κάποιους έχουν το στρατογκατσικά κάποιους έχουν τα διαμερισμότητα στην πόλη ή τα ξενοδοχεία διαχείριση θα γίνεται από το δήμο δηλαδή αντί να θελθά θα έρχονται στο δήμο κατά προτίμηση χρειάζονται να έρχονται σε αναπτυξιακές εταιρείες του δήμου επειδή είναι πολύ πιο εύκολα στην διαχείριση χρημάτων επομένως εάν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πραγματικά μια κυβερνητική οργάνωση διαχειρίζει τα διαμερισμότητα έχει 250 διαμερισμότητα στα Γιάννενα ο εργοδότης της θα πρέπει να είναι ο δήμος αν λοιπόν δεν δεχθεί διότι καταλαβαίνετε την αξιοπιστία και την ακαμσία των υπηρεσιών μας τότε θα πρέπει να το διαχειριστούμε εμείς το πρόβλημα σας λέω ένα πράγμα το οποίο πρόκειται να γίνει και είναι για το χρόνο που μας έρχεται περιμένοντας λοιπόν ακριβώς να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί ποια θα είναι οι νομοθετικές νυθμίσεις οι οποίες θα γίνουν θα έρθουμε να κάνουμε αναλυτική συζήτηση για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα στο ενδιάμεσο όμως θέλω να πω ότι κατά το μικρό αυτό χρονικό διάστημα των τριών μηνών έχουμε επιταχύνει όλες τις διαδικασίες συμμετοχής του δήμου όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος σας είπα την προηγούμενη φορά ότι μια φορά το μήνα με τη δική μας πρωτοβουλία γίνεται σε αυτή εδώ την αίθουσα το φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι δήμοι δηλαδή στους οποίες υπάρχουν στα οριά τους πρόσφυγες συμμετέχει η ελληνική αστυνομία οι μηγυβερνητικές οργανώσεις, τα νοσοκομεία οι δικές μας υπενσίες, το ΟΚΠΑΠΑ και ο οργανισμός κοινωνικής πολιτικής και εκεί κάθε μήνα γίνεται ανταλλαγή απόψεων καταγράφονται προβλήματα προσπαθούμε να βρούμε τρόπους επίλυσης όποιων το κτέλ γιατί είναι πολλαπλήφοροι οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία το ΣΟΜΑ ψήφισε για το Συμβούλιο Μεταναστών με μια διαπαραταξιακή το οποίο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες καθώς θα επιλέξουν οι οργανώσεις προσφύγων και μεταναστών εκεί είχε ένα πρόβλημα τους δικούς τους εκπροσώπους άρα θα έχουμε ένα όργανο στα Γιάννενα και αυτό είναι μάλλον πρωτοποριακό, δεν υπάρχει σε πολλές πόλεις μάλλον δεν υπάρχει πουθενά ακόμη έτσι ώστε face to face λοιπόν η δημοτική αρχή, οι δημοτικές παρατάξεις το Δημοτικό Συμβούλιο με τους ίδιους τους πρόσφυγες και όχι με ενδιάμεσους όπως γίνεται τώρα δηλαδή μη κυβερνητικές οργανώσεις υπά τη αρμοστία, οτιδήποτε αλλαγμός θα μπορούμε να συζητάμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ένας ενώπιον του άλλου έχουμε επίσης μαζί με τον Πανεπιστήμιο συνεργαστή αρμονικά και υπάρχει ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον 8ο βριο για την εκμάθηση ελληνικών και αυτή τη στιγμή από τον 8ο συμμετέχουν 90 άτομα πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ευελπιστούμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το 2020 με πολύ περισσότερα άτομα έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση προσφύγων με όλες τις δομές της κοινωνικής υπηρεσίας που ο δήμος έχει θέλω να πω λοιπόν επεκτείνω με το κέντρο κοινότητας ώστε να συμπεριλαμβάνει και πρόσφυγες μετανάστες δηλαδή έχουμε κάνει εκείνες τις απαραίτητες ανέργειες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αξιοποιώντας τα πάντα έτσι ώστε να παίξουμε έναν κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαχείριση του σημαντικού αυτού προβλήματος. Ο κ. Μέγκας έθεσε το πρόβλημα όσον αφορά το τι έγινε με το άρθρο 152 και δεν χρειάζονται θριαμβολογίες η αποκεντρωμένη διοίκηση ακύρωσε μία απόφαση της τότε διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου η Επιτροπή του Άρθρου 152 ακύρωσε την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης. Τώρα την απάντηση θα τη δώσουν οι δικαιοσύνοι μότι είναι νόμιμο και το νόμιμο είναι αυτό που θα εφαρμοστεί χωρίς θριαμβολογίες. Όσον αφορά τον Φιλόδημο απαντήθηκε αναλυτικά πιστεύω στην κυρία Καλουγιάννη και από τον κ. Αρλέτο ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα σημαντικό πρόβλημα. Ανακύψε οπωσδήποτε πρόβλημα τόσο άμα θα ενημερωθεί πάραυτα. Όσον αφορά την προσφυγή ο κ. Νάτσης έθεσε για την προσφυγή του Δήμου στο Σύμβουλιο Πικρατείας. Εμείς διαφωνούμε με τα αποθεματικά του Δήμου να είναι υποθυκευμένα και διαμαρτυρηθήκαμε άμεσα και κατηγορηματικά. Αυτή είναι η απόψή μας και αυτή εκφράστηκε με την προσφυγή μας και με τα άμεσα αντανακλαστικά μας. Διασμευμένα είναι, ουσιαστικά, υποθεκευμένα. Λοιπόν, όσον αφορά τη σημερινή κατάληψη και την πολιτική αντίδραση. Μης πληροφορηθήκαμε το πρωί ότι μία ομάδα ολιγάριθμια αντίξουσιαστών κατέλαβε το κτίριο που ανήκει στο κληροδότημα Ελένη Ζωγράφου που ήταν παλιά η πολιοδομία του Δήμου μας. Ζήθησα άμεσα, εκεί μέσα υπάρχει πολύτιμο υλικό του Δήμου. Αρχεία, προγράμματα και πολλά άλλα πράγματα. Έπρεπε λοιπόν να διαφυλαχθεί άμεσα η περιουσία του Δήμου. Ζήθησα λοιπόν άμεσα από την ελληνική αστυνομία και εγγράφος να παρέμβει. Η ελληνική αστυνομία παρέμβει άμεσα. Κλείθηκα στην αστυνομία να σας πω αν επιθυμώ την ποινική διούξη και είπα ότι δεν επιθυμούμε την ποινική διούξη των ανθρώπων και αυτοί απελευθερώθηκαν. Πολύ απλά, εκείνο το οποίο οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσπίσουμε τη δημόσια περιουσία χωρίς διάθεση εκδικητική. Τώρα η πολιτική αντίδραση ο καθένας τον τολαμαίνεται. Αυτό είναι η προάσπιση της νομιμότητας. Προάσπιση της περιουσίας του Δήμου. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Χωρίς διάθεση εκδικητική. Είπατε το κτίριο αυτό έχει πάρα πολλά προβλήματα. Το γνωρίζουμε, έχουμε ξεκινήσει. Ήδη ο Γενικός Γραμματέας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να κάνουμε το κτίριο λειτουργικό πέρα από το ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και των διερχομένων. Ήδη το ισόγειο του κτιρίου έχει φτιαχτεί για να γίνει το γραφείο της Διανετάη και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και το όλο κτίριο το οποίο είναι ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης που ανοίξει σε ένα κληροδότημα και πρέπει να το περισσώσουμε. Δεν θέλω να πω στην κυρία Τσουμάνη περισσότερα πράγματα γιατί περισσότερο ή έκανε μια κριτική στην κυβερνητική πολιτική όσον αφορά τα διοικαιώματα των αναπήρων. Μης πάντως πρέπει να πούμε ότι ως δήμος οφείλουμε και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Κουβέντησα με όλες τις οργανώσεις και όλοι έχουμε κουβεντιάσει με τον οργανώσιο ατόμων με αναπηρίας ή λόγους. Υπάρχει και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις που έχουν σχέση με την καλύτερη κινητικότητα και διαβίωση αυτών των ανθρώπων. Είναι αρκετά πράγματα τα οποία πρόκειται να γίνονται αμέσως στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το οποίο μπορούμε να κάνουμε. Δεν ξέρω αν ο κύριος Πάνου θέλει να πει κάτι για τις απολύσεις πολύ πομποδός. Απολύσεις αργαζομένων στο Νόκι Παπα. Πότε δεν έγινε καμία απόλυση αργαζομένων. Υπήρχε παραβατική συμπεριφορά στον παιδικό σταθμό. Και παραβατική συμπεριφορά στον παιδικό σταθμό νομίζω ότι καταλαβαίνετε τη βαρύτητα την οποία έχει για όλους μας. Ο κύριος Τσουμάνης, τότε Πρόεδρος, άμεσα διέταξε να γίνει ΕΔΕ όπως επιβάλλεται να γίνει. Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε μετά από ένα βραχύ χρονικό διάστημα. Έγινε εξαγλυτική καταγραφή όλων των δεδομένων και το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης διαπίστωσε ότι δύο εργαζόμενοι είχαν παραβατική συμπεριφορά. Και θα πάρει τις αντίστοιχες αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Δεν θέλω να κριτικάρω την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ενός οργανισμού, αλλά θέλω να πω παιδί, ασκούνται πιέσεις και έχετε γίνει αποδέκτες όλοι οι πιέσεις που ασκούνται πανταχώθεν. Παραβατική συμπεριφορά σε παιδιά, τι πρέπει να συμβεί. Πρέπει να προασπιστεί και το κύριο του ΟΚΒΑΠΑ και το κύριο του Δήμου. Μου στέλνει ο γονιός το παιδί του στον παιδικό σταθμό και πρέπει εσύ να το εξασφαλίσεις το καλύτερο δυνατό. Διαφορετικά τι πρέπει να κάνουμε. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι ευχάριστα όταν τιμωρείς, αλλά μήπως δεν υπάρχει άλλος δρόμος εδώ. Αυτό πρέπει να αναλογιστούμε όλοι πριν αρχίσουμε γιατί και πώς και οτιδήποτε όλα. Τέθησα πολλά προβλήματα που αφορούν την ΔΙΑΙ και νομίζω ότι ο πρόεδρος απάντησε με σαφήνια και με καθαρή άποψη χωρίς περιστροφές και χωρίς να υπάρχουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Τώρα, λοιπόν, το πρώτο πρέπει να πούμε γιατί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για να ανατεθεί μία μελέτη πέρα από το φραστικό λάθος της διατύπωσης. Εκείνο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία και πρέπει είναι γιατί, ενώ η πρόσκληση αυτή έτρεχε από, δεν ξέρω, κανένας δεν ασχολήθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, σχεδόν όλο το χρόνο αυτό να κάνει οτιδήποτε. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Το κρίσιμο σημείο δεν ανέγραψε ατέχνως γιατί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο. Το πρόβλημα είναι γιατί βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση όσον αφορά μηλέτες ύψης της σημασίας, όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση. Τώρα, λοιπόν, τι γίνεται με τους εργαζόμενους οι οποίοι και με δική τους υπετιότητα, πέρα από την υπετιότητα που είχε η προηγούμενη διοίκη στη Δυσδαϊά, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Όμως, τα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όταν 30 Αυγούστου παίρνετε μια απόφαση, η οποία πολύ σίγουρο ήταν ότι θα ανατραπεί, και όταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΙΑ λέει στους εργαζόμενους μην υποβάλλετε παρέτηση, η Νέα Δημοτική Αρχή δεν έχει την ίδια άποψη με την προηγούμενη όσον αφορά... και δεν θα σας καλυφθείτε από πουθενά, αυτοί προχώρησαν και επέβαλαν την παρέτησή τους. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να λάβουμε τις ευθύνες μας. Γιατί το να χαϊδέψουμε είναι πάρα πολύ εύκολο. Όλοι θέλουμε να χαϊδέψουμε. Το όρθιμα είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Και οι εργαζόμενοι ίδιοι είχαν προσφύγει κατά τις αποκεντρωμένες διοίκες στο άρθρο 152. Και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα η διοίκηση μέχρι να... και δεν μπορεί να κάνει μέχρι να έρθει η απόφαση του άρθρου 152 που λέει ότι απορρίπτεται. Επομένως, μόλις την καλή διάθεση... δεν θέλει να τυραννήσει ανθρώπους, έστω και αν υπέπεσαν σε τέτοια σφάλματα, καθοδηγούμενοι προφανώς. Λοιπόν, θα πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι λέμε. Μακριά από ο λαϊκισμός και από το πατερισμοκενό, λοιπόν, κατηγορείται γιατί ο πρόεδρος καθυστέρησε. Απ' την άλλη μεριά λέτε γιατί επιδιώκουμε την εργασιακή ρήν. Εσείς τι πιστεύετε ότι υπάρχει ένας οργανισμός αντι-DIY με όλα αυτά τα προβλήματα, με 40 δίκαιες και με πόλεμο χαρακομάτων, θα είναι ένας οργανισμός ο οποίος θα αποδώσει ποτέ. Η απάντηση είναι όχι. Δυστυχώς όχι. Η εργασιακή ρήν δεν σημαίνει απεμπολή των δικαιωμάτων και των νόμιμων δικαιωμάτων της επιχείρησης σε σχέση με τους εργαζόμενους. Με κανένα τρόπο. Γι' αυτό η διοίκηση είπε, ας αναλάβουν δικηγοριακή και δεν έχει δική της νομική υπερδεσία που θα έπρεπε να έχει, δέστε πραγματικά τι ακριβώς γίνεται και αν υπάρχει οποιοδήποτε δυνατότητα κάποιου συμβιβασμού. Αν υπάρχει. Μπορεί να μην υπάρχει και κατά πάσα μηθανότητα αν θέλετε αλλά ο Φίλις, αφού εσείς πιστεύετε και λέτε οι εργαζομείς σαν άντα δικαστήρια, εκτοξεύσατε το κόστος των νομικών από 7 σε 50.000 ευρώ. Ναι ή όχι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Παραπάνω. Αφήστε ρε παιδί μου. Κύριε Γιωτίτσα, εγώ λέω αντάλλων. Κύριε Γιωτίτσα, νομίζω ότι έχει σηκώσει πολύ ψηλά και θα σου συνιστούσα είσαι νέος άνθρωπος. Λέω κύριε Γιωτίτσα μιλάς στο δήμαρχο και δεν μπορείς να του λες ότι λέει αλλαντάλλων. Κύριε Γιωτίτσα είσαι νέος άνθρωπος. Είναι ντροπή. Εγώ δεν διακόψα κανέναν, δεν προσέβαλα κανέναν. Λέω την άποψή μου. Είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε. Εγώ θα σας είπα ότι λέτε αλλαντάλλων. Θα πρέπει να έχουμε και στις μέτρου που μιλάμε και πώς μιλάμε. Έλεος. Εγώ λοιπόν είπα ότι μία επιχείρηση δεν μπορεί να αποδώσει όταν είναι κάθε τρεις μέρες με πέντε δικαστήρια. Ή αν υπάρχει δυνατότητα. Δεν υπάρχει δυνατότητα. Θα αποφασίσουν τα δικαστήρια. Πάρα πολύ απλά πράγματα. Τι του εγκαλείται τη διοίκηση γιατί έκανε και γιατί δεν έκανε. Τίποτα άλλο δεν έκανε από αυτό. Χωρίς σας λέω καμία διάθεση λαϊκισμού και χωρίς καμία πιθανότητα να απεμπολίσει η διοίκηση και η δημοτική αρχή τα δικαιώματα της απέναντι σε οποιοδήποτε. Με πάρα πολύ μεγάλη λοιπόν σαφήνια το λέμε για να μην υπάρχουν παραερμηνίες. Λοιπόν όσον αφορά το πρόγραμμα των αποκοπηδών και ο κ. Πίχας απάντησε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στα ογκώδια του κείμενου και ότι χρειάζεται πάντα τη συνεργασία των πολιτών. Αυτό δεν απαλάς τη δημοτική αρχή από τις ευθύνες της και δε θέλω να πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένος η αποκομιδή των αποκορυμάτων και τα ογκώδια αντικείμενα. Προτείναμε λύση, το σώμα είχε διαφορετική άποψη, τώρα θα πρέπει με τα δεδομένα που έχουμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Έχουμε τις δίμενες συμβάσεις για να καλύψουμε τις γιορτές, θα έρθουν οι οχτάμενες συμβάσεις, θα έρθουν οι κοινοφελείς εργασίας, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Ζητάμε τη βοήθεια των πολιτών, των επιχειρηματιών, γιατί είναι πρόβλημα πολιτισμού που μας αφορά όλους. Τώρα λοιπόν, τι γίνεται στην πολιτική προστασία. Φυσικά υπάρχουν στα χαρτικά σχέδια, τα οποία δεν είναι ούτε υλοποιήσιμα, είναι εκθέσεις ιδεών. Σε πολλά πράγματα υπάρχουν σχέδια, είναι σχέδια επί χάρτου, τα οποία πρέπει να επικαιοροποιηθούν, κύριε Καλόγια Νέχη, δίκιο να οργανωθούν κάθε κατηγορία που έχει σχέση με την πολιτική προστασία. Σε μια σύσκεψη με το Γενικό Γραμματεία Δοπολιτικής Προστασίας, του εξηγήσαμε και είπαμε ότι όταν ζητάς από ένα δήμο να έχει πολιτική προστασία πρέπει να του δίνεις και τα αντίστοιχα εφόδια με τα οποία μπορεί να δουλέψεις. Το πολιτικό της πολιτικής προστασίας είναι το προσωπικό το οποίο ταυτόχρονος υπάρχει και στο εργοτάξιο υπάρχει άλλο προσωπικό και επομένως θα πρέπει να είναι οργανωμένο ο μηχανισμός της υπηρεσίας που μπορεί να σημαίνει. Θέλω να έχω εργαζόμενους σήμερα σε ετοιμότητα, να μπορούν να πληρώνονται υπερορία και όταν πρέπει απασχόληση. Πρέπει να υπάρχουν ορισμένα εργαλεία. Λείπει η τάδε ειδικότητα και να μπορείς να έχεις τη δυνατότητα να πάρεις εποχειακά δίμηνα, οχτάμινα, οτιδήποτε. Αυτά δεν υπάρχουν τα εργαλεία και γι' αυτό οι πολιτικές προστασίες είναι παντού, δεν είναι εδώ. Και μετά γίνονται αυτά που γίνονται, το ΜΑΤΙ, το ΤΣΑΤΙ και τα λοιπά και τρέχουν όλοι εκ των ιστέων να δουν γιατί δεν δουλέψε η πολιτική προστασία των δήμων, γιατί πυροσβεστική, γιατί περιφέρει, γιατί δεν υπάρχει οργάνος και για να λειτουργήσει η πολιτική προστασία χρειάζεται δήμος και περιφέρεια και πυροσβεστική και αντίστοιχοι φορές να βρίσκονται σε απόλυτη συνέργεια. Σιγά σιγά λοιπόν θα προχωρήσουμε, έδωσαν το Υπουργείο το καινούριο το οποίο έστειλε είναι για πλημμύρες μια πρόταση που έχει σταλεί περιφέρεια και δήμους για την πρόληψη που είπε η κυρία Καλογιάννη με τα ρέματα, με τα ό,τι υπάρχει που πρέπει να γίνεται, με τα φύλλα τα οποία πρέπει έγκαιρα να μαζεύονται πριν από μεγάλες νεροποντές για την ατιμότητα που πρέπει να έχουν οι αντίστοιχες υπερησίες όταν έρχονται επικίνδυνα κυρικά φαινόμενα. Ειλοποιούμε ακριβώς αυτά τα οποία υπάρχουν, βρισκόμαστε σε συνεργασία και με την περιοσβεστική το καλοκαίρι και με την περιφέρεια ωστόσο χρειάζεται να είναι πιο ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας ώστε στις προκλήσεις της εποχής και των κλιματικών λαγών όπου το ασυνήθιστο γίνεται πια ασυνηθισμένο να μπορεί να είμαστε έτοιμοι. Δεν μπορεί καν να είμαστε ευτυχείς από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, θα πρέπει να πούμε την αλήθεια και την πραγματικότητα αλλά ότι οφείλουμε να δουλέψουμε περισσότερο ώστε οι υπερησίες, έστω αυτές οι κολοβές υπερησίες, να μπορούν να είναι σε ετοιμότητα κάθε φορά που υπάρχουν επικίνδυνα κυρικά φαινόμενα. Δεν ξέρω αν άφησα κάτι. Οι παιδικές χαρές εντός του όταν θα έρθουμε στην επόμενη εβδομάδα στο τεχνικό πρόγραμμα έργων είναι ενταγμένες και αναμόρφωση των παιδικών χαρών. Κύριε, συγγνώμη, απλώς υπάρχει ένα έργο προμήθεια για οι παιδικές χαρές, η οποία η σύμβαση υπογράφηκε τέλος Σεπτέμβρη, 2008. Οποθέτης οργάνου είναι μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία έχει την προμήθεια και μέσα στη διαδικασία της προμήθειας ο προμηθευτής θα τοποθετηθεί. Είναι ένα πράγμα που μένει να το δούμε. Έχω και εγώ πολλές επιφυλάξεις μαζί. Έχουμε το έχουμε δει, έχουμε πολλές επιφυλάξεις ως προς την αρτιότητα και την τοποθέτηση. Ακόμα όμως δεν έχει φέρει ακόμα... Το ξέρουμε. Άμα θέλει να μιλήσουμε για τις παιδικές χαρές... Να σας πω κύριε Λαδιά, κύριε Λαδιά, υπάρχει το πρόγραμμα έργο, όπως λέει ο κ. Γκώτας, είναι πολύ σημαντικό. Όπως επίσης θα γνωρίζετε ότι υπάρχει και ήδη πιστοποιημένες παιδικές χαρές, οι οποίες έχουν γίνει με μια διαδικασία που προβλέπτει από τον νόμο. Αυτές τη στιγμή λήγουν τα πιστοποιητικά αυτά, λήγει και πρέπει να ξαναπούμε στη διαδικασία ελέγχου των παιδικών χαρών. Στο νέο προοπλογισμό για το νέο οικονομικό έτος θα υπάρχει πρόβληψη πάλι για να πιστοποιηθούν, όπως προβλέπτει από τον νόμο, από το συγκεκριμένο φορέα, οι παιδικές χαρές. Η προμήθεια έχει γίνει, στη διαδικασία της προμήθειας από την προηγούμενη δημοτική αρχή υπήρχε και η πρόβληψη της τοποθέτησης. Έχουμε και εμείς τις επιφυλάξεις μας. Μένει να το δούμε πόσο αυτό θα γίνει άρτια και σωστά μέσα από τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, ή ο διαγωνισμός που έχει κάνει ο Δήμος στην προηγούμενη περίοδο, με τις απαιτήσεις που έχουμε ως νέα δημοτική αρχή. Κύριε Παπά. Ήθελα να απαντήσω λίγο για τις παιδικές χαρές. Για τις παιδικές χαρές υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παιδικαία χαρά η οποία να έχει πιστωπίσει. Ήδη οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με το ΤΥΒ έχουν ήδη ξεκινήσει. Μου έχουν φέρει ήδη στο γραφείο μου από έξι παιδικές χαρές, οι οποίες λένε τι πρέπει να γίνει αν χρειάζεται λίγο διεπιδόρυση από εμάς. Αν θέλει ξύλωμα, αν θέλει οτιδήποτε, ο τρόπος τάξου είναι σε θέση ότι είναι σε κακή κατάσταση να ξυλώνεται. Αυτή τη στιγμή μου έχουν φέρει έξι. Δεν υπάρχει πιστωπίσει καμία. Περιμένω και τις υπόλοιπες να ξεκινήσουμε. Αυτές που μπορούμε να επιδιορθώσουμε, να τις επιδιορθώσουμε. Και αυτές που έχουν και ξύλωμα να ξυλωθούν. Όσο για την προμήθεια των οργάνων έχει βγει ο ανάδοχος, περιμένουμε. Αλλά δεν σημαίνει ότι με το που θα πάρουμε την προμήθεια, ότι η προμήθεια αυτή είναι και πιστωπημένη. Θα πρέπει κάθε παιδική χαρά να έχει τα φώτα της, το νερό της, τα πανκάκια της, τις πόρτες της. Έτσι θα πρέπει να την πιστωπίσουμε. Δεν περιμένουμε να βάλουμε καινούργια παιδικά όργανα. Αυτό ήθελα να πω. Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το θέμα των παιδικών χωρών και να γίνει κατανοητό από όλους μας. Μετά το ατύχημα το οποίο έγινε στην Αθήνα, που όσοι γνωρίζουμε όλοι σε ένα πάρκο σκοτώθηκε ένα παιδάκι, το νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει την άδεια λειτουργίας μιας παιδικής χαράς, είναι ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο και καλά κάνει και είναι αυστηρό. Με απόλυτη ευθύνη η Δημοτική μας Αρχή ξεκίνησε να επισκευάζει ή να κατασκευάζει παιδικές χαρές και υπάρχει ένα σαφές δεδομένο, ότι για να δοθεί η άδεια λειτουργίας σε μία παιδική χαρά χρειάζεται η πιστωπίηση από ανεξάρτητο φορέα πιστωπίησης πληρότητες κατασκευής. Ούτε μία παιδική χαρά η οποία επισκευάστηκε ή κατασκευάστηκε από τη δική μας Δημοτική Αρχή δεν άνοιξε χωρίς να υπάρχει η συγκεκριμένη πιστωπίηση. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι ποινικοί ευθύνες των πολιτικών προεσταμένων στην περίπτωση των παιδικών χαρών εάν δεν υπάρχουν αυτές οι πιστωπίησες είναι τεράστιες. Κανένας μα κανένας δεν θα έβαζε το κεφάλι του στον Τρουβά εάν δεν διασφάλιζε την ποιότητα της κατασκευής μίας παιδικής χαράς. Αυτό προσπαθούσαμε να το εξηγήσουμε σε όλους τους συμπολίτες όλα αυτά τα χρόνια. Και λέγαμε ότι η υπομονή διότι η αποκατάσταση ή η κατασκευή μίας παιδικής χαράς και οι διαδικασίες πιστωπίησης της είναι αριές. Γι' αυτό και είχαμε ένα αριθμό και συνεχώς παραδίδαμε παιδικές χαρές και υπήρχε και ένα σχεδιασμός για τη συνέχεια. Αλλά σε καμία περίπτωση να γίνει σαφές ότι δεν έχει παραδοθεί και επιδοθεί στους πολίτες παιδική χαρά χωρίς να έχει την πιστωπίηση από ανεξάρτητο φορέα. Και θεωρώ ότι το ίδιο θα γίνει και από τη Νέα Δημοτική Αρχή γιατί σας είπα ότι οι ποινικές ευθύνες είναι τεράστιες. Σαφές. Λοιπόν, δεν υπάρχει άλλη συζήτηση. Τώρα δεν υπάρχει άλλη συζήτηση για αυτά τα θέματα. Κύριε Λαδιά, και λάθος που έδωσα και τον λόγο στον κύριο Μπέγκα, αλλά... Όχι, όχι, δεν υπάρχει άλλος κύκλος συζήτησης. Προτείνω στο σώμα δύο θέματα εκτός ημερής αις διάταξης. Το ένα θέλει να το προτείνει ο κ. Σαϊβατίδης και είναι η έγκριση της δέλτα κατανομής ποσότητας. Ο κ. Σαϊβατίδης και είναι η έγκριση της δέλτα κατανομής ποσότητας 395.550.000 ευρώ από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του 2019 για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών... Λοιπόν, προτείνει ο κ. Σαϊβατίδης ως αρμόδησαντι δήμαρχος να εγκριθεί η δέλτα κατανομή ποσότητας 395.550.000 ευρώ από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του 2019 για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων για το 2019 με έμφαση στο θέμα της αμοιβής των σχολικών τροχονόμων. Συμφώνουμε για το κατεπίγον, λοιπόν. Μια ερώτηση, ο κ. Χουσμάσ. Κύριε Αντιδήμαρχε, από την κατανομή αφήνεται αδιάθετα 29.780. Γιατί? Απλώς, το ποσό είναι 425.014 εκατονομή, αλλά έχουν εγκαιγραφεί στον πληθυπλουρισμό του Δήμου 395. Και το υπόλοιπο 30.000 ευρώ, ναι, αλλά εγκαιγραμμένη πληθυπλουρισμό του Δήμου 395. Αυτήν κάνουμε κατανομή αφηρουμένου των 30.000 ευρώ. Ναι, το οποίο θα κάνουμε αναμόρφωση του πληθυπλουρισμού και θα... Ωραία, ωραία. Συγγνώμη λίγο, δεν περιμέναμε να κάνουμε αναμόρφωση του πληθυπλουρισμού γιατί θα καθυστηρούσαν οι χρηματοδότητες στο σχολικό. Λοιπόν, υπάρχει κάτι άλλο γι' αυτό, το ψηφίζουμε? Ωραία. Ένα δεύτερο θέμα που τήθετε... Ένα δεύτερο θέμα είναι το έτημα της Ελληνικής Κακυστικής Ομοσπονδίας, η οποία διαργανώνει ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο εδώ στα Ιάνα, με 1.800 συμμετοχές στους ελληνικούς πληθυπλούς του Δήμου 395. Διαργανώνει ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο εδώ στα Ιάνα με 1.800 συμμετοχές και 5.600 διανεκτερεύσεις στο Ήπερος Παλάς και στο Φιλοξένα κλπ. Και ζητάει να τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου το πανελλήνιο αυτό πρωτάθλημα. Είναι μια πολύ σημαντική διοργάνωση. Θέλω να προλάμβω τις προθεσμένες τώρα αυτί, γι' αυτό το φέρνουμε ως επίγον θέμα. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Άλλωστε, εγώ θα πρότεινα να προσπαθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται να βοηθήσουμε και τον τοπικό Σύλλογος Κακισθών, για το οποίο είχαμε παραχωρήσει αν θυμάστε και το Αγροτικό Κτηνιατρίο. Κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια και επειδή διάβασα το έγγραφο, θέλουν και τη συσχέτιση, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να μπουν ως εκπαίδευς και στα σχολεία. Έχει να απαντήσω λίγο στην κυρία Καλογιάννη, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η πόλη μας δεν είναι σε πολύ καλή μοίρα όσον αφορά το Σκάκι. Είναι ιστερή σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας. Επιμέλως, επέλεξαν τα Γιάννενα, το πανελλήνιο τους συνέδρους, που γινόταν συνήθως τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα. Κάνουν μια προσπάθεια να αλλάξουν για τα επόμενα χρόνια. Δεν θα είναι ευκαιριακή η παρουσία τους, είναι για μια σειρά χρόνων, γιατί κάνουν υποδομές και να ενισχύσουν και το τοπικό τμήμα. Έχουμε επίσης συζητήσει για την ενεργητική μας συμμετοχή, δηλαδή με εκδηλώσεις τις οποίες θα γίνονται στην πόλη και τις οποίες αυτοί θα συμμετέχουν εκείνη την περίοδο. Επομένως, βρισκόμαστε σε επικοινωνία, αλλά ζητάν άμεσα να έχουν την συγκατάθεση ότι τίθεται υπό την αιγίδα του Δήμου, που είναι πολύ σημαντικό για αυτούς. Μια μικρή παρέμβαση πάνω σε αυτό το θέμα. Υπάρχει στον συμμετοχικό προϋπολογισμό πρόταση, η οποία προβλέπει και για υπέθρειες κακέρες στα προηγούμενα που έχουν περαστεί. Είναι σημαντικό να τα συνδέουμε τα πράγματα, αν θέλουμε να δίνουμε όθυση να αξιοποιούμε για τις προτάσεις. Λοιπόν, καταρχήν, στη συνέχεια, αυτό που είπε ο κ. Νάτσης, προφανώς υπάρχει αυτή η πρόταση στο συμμετοχικό προϋπολογισμό. Υπάρχει ένα αίτημα, και νομίζω πρέπει να ικανοποιηθεί, να μπει μια υπέθριας κακέρα στην περιοχή του αθλητικού χώρου που αναμορφώσαμε στην ΚΙΑΦΑ. Έχουμε συνεργαστεί εξαιρετικά με το τοπικό όμυλο σκακιστών σαν δημοτική αρχή, και ό,τι μας ζητήθηκε, προφανώς και εμείς, θεωρώντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το άθλημα τους κακιούς, συμμετείχαμε σε αυτή τη διαδικασία. Και απλώς θέλω να θέσω ένα ερώτημα. Ζητείται μόνο η αιγίδα, δεν ζητείται χρηματική βοήθεια. Ανεξάρτητα από αυτό, και εμείς ψηφίζουμε θετικά. Ομόφανα, λοιπόν, εγκρίνει το σώμα να θέσουμε την αιγίδα. Και μπαίνουμε στα θέματα της ημέρειας διάταξης. Εισηγητής ο κ. Σπυριδάκης, του πρώτου θέμα, έγκριση, εκποίηση, σκηνή των πραγμάτων. Υπάρχει εισήγηση της υπηρεσίας. Προτείνεται να αρχίσει αυτή η απόφαση από τον Δημοτικό Συμβούλιο και συνέχεια... Λοιπόν, η συγκεκριμένη αιγίδα, η αιγίδα του κ. Σπυριδάκη, η αιγίδα του κ. Σπυριδάκη, η αιγίδα του κ. Σπυριδάκη, η αιγίδα του κ. Σπυριδάκη, η αιγίδα του κ Люγίου, η αιγίδα του κ. Σπυριδάκη, η αιγίδα του κ. Σπυριδάκη, η αιγίδα του κ. Σπυριδάκη, η αιγίδα του κ. Σπυριδάκη, ... Η αιγίδα του κ. Σπυριδάκη More, Είμαστε εκεί. Κύριε Σταδιάς. Ποιο ρωτήσεις, κύριε Πρόεδρε. Μια και είχαμε το θέμα των παιδικών χαρών στο προηγούμενο θέμα, τα όργανα τα οποία έχουν ξυλωθεί για αντικατάσταση στις παιδικές χαρές είναι μέσα στο σύνολο των συνδερούχων που είναι για εκποίηση. Κι ένα άλλο, τα στέγα στραπτομόλο είναι και αυτά μέσα στην εκποίηση. Κύριε Σπεριδάκη. Καταρχήν για την τιμή. Εκτιμήθηκε από την υπηρεσία, όχι από τη δική μας, από την υπηρεσία που εισηγείται, ότι είναι ικανοποιητική η τιμή βάσει την αέρα των αγοράς, δεδομένου ότι αν πάει κάποιος στο εργοτάξιο είναι μαζί με μπάζα και είναι δύσκολο κάποιος να έρθει ακόμα και με αυτή την τιμή να συμμετέχει στο διαγωνισμό. Και άρχισε και αυτό το δεδομένο υπόψη. Σίγουρα όμως δεν είναι και πολύ μεγάλη η τιμή όπως ήταν πριν από τρία-τέσσερα χρόνια που πέραμε για καλή τιμή. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στην τιμή. Ερώτησε η κυρία Τσουμάνη αν πρόκειται και για χαλκό μέσα σε αντικείμενα. Είναι πάρα πολλά πράγματα σιδερικά μαζί με μπάζα στο χώρο του εργοταξίου. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις αυτή τη στιγμή τα υλικά. Και δεν ξέρω ποιος άνθρωπος θα υπάρχει να συμμετέχει, μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον. Γι' αυτό μπαίνει και αυτή τη μία από την αντίστοιχη υπηρεσία. Επειδή έχουμε μπροστά μας το πράσινο σημείο το οποίο πρέπει να γίνει και το οποίο κατά κάποιο τρόπο έχει τη λογική της επαναχρησιμοποίησης, αυτά τα υλικά δεν μπορεί να γίνει κάποια καταγραφή, δεν μπορούμε να καλέσουμε κάποιες μέρες δημότες, είναι κάτι το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί, δηλαδή μπορεί να είναι κάποια πράγματα τα οποία μπορεί κάποιος να τα πάρει και να τα χρησιμοποιήσει. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μπούμε στη λογική της επαναχρησιμοποίησης. Εγώ καταλαβαίνω τώρα ότι όλα αυτά είναι δύσκολα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να πούμε ότι την τάδε μέρα, κάποιες μέρες το μήνα, μπορεί να επισκέφτεται να βρίσκει κάτι και αν του κάνει να δίνει μία προσφορά παραδείγματος χάρη. Γιατί καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι διάφορα πράγματα, μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιους. Υπάρχει άλλη ερώτηση συνολικά να απαντήσουμε. Ναι, ευχαριστώ. Μια πληροφορία να δώσω κ. Σπυριδάκη που μπορεί να είναι χρήσιμη. Σήμερα βρέθηκα στο χιτάτις Δρούτης, ο οποίος έχει αποκατασταθεί και δεν χρησιμοποιείται. Πήγα εκεί για να δω το αέριο που κλείεται. Μέσα εκεί υπάρχει μια μεγάλη μπουλντόζα, να το πω. Ένα τράστιο μηχάνημα που δεν ανήκει κατουσίαν σε κανέναν. Αυτό δεν ξέρω, η ΔΕΙΑΙ δεν ξέρει αν είναι της ΔΕΙΑΙ, ο Δήμος δεν ξέρει αν είναι του Δήμου. Να το δώσουμε αφού είναι άχρηστο αυτό το πράγμα, έστω κι ας υλικό μπορεί να πιάσει μερικές δεκάδες χιλιάδικα. Και ο κύριος Σούτης έχει μια ερώτηση και ο κύριος Άιβατίνης. Να επανέλθω λιγάκι σε αυτό που είπε ο κύριος Λαδιάς, στο αν στην εκπίση των κινητών πραγμάτων είναι και τα στέχαστα της πλατείας Μαβίλης και αν όχι που βρίσκονται. Κύριε Σπυριδάκη, σε ένα χώρο προς την Κοσμυρά υπάρχει ένα σωρός από αλουμίνια. Σκοπεύουμε να τα κάνουμε και αυτά εκπίηση. Δεν υπάρχει άλλη ερώτηση, κύριε Σπυριδάκη, συνολικά. Αν ανοίξουμε αυτή την ιστορία που λέει ο κύριος Νάτσης θα πλακώσουν όλοι οι Αθήκανοι και θα γίνει χαλασμός κυρίως, πόλεμος θα γίνει στο εργοτάξιο. Ήδη κάνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι θα ήταν ο πιο πρόσφρος τρόπος και δεν θα τολμήσουν να έρθουν πολίτες για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Να ξέρουμε τι γίνεται. Τώρα για την Πουλντόζα, είναι του Δήμου η Πουλντόζα και εξητάζουμε με το τμήμα κίνησης πώς θα αξιοποιηθεί και δεν είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Αν πάμε σε εκπίηση για σίδερα ή για κάποιον άλλο τρόπο. Περιμένουμε από το Γραφείο Κίνησης να μας εισηγηθεί και μετά μπορούμε να το δούμε χωριστά. Γιατί δεν μπορείς να μιλήσεις για αυτό αν το πουλήσουμε σαν σίδερα την Πουλντόζα, να μιλήσεις για τέτοια τιμή. Έτσι να είμαστε καθαροί. Κύριε Παπά. Για τα στέγαστρα δεν γνωρίζω. Εγώ μιλάω για ό,τι υπάρχει μέσα στο εργοτάξιο και είναι το κάτω μέρος του εργοταξίου. Και για τα αλουμίνια που είπε ο κ. Σατιτήμαχος θα πάμε ξεχωριστά. Κύριε Παπά. Το κ. Σπυριδάκη πρέπει να τον αναβαθμίσετε που απάντησε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Δεν είναι αρμόδιος. Είναι οικονομικών υπηρεσιών. Είναι δυνατόν να ξέρει για τα αλουμίνια ή το ένα ή το άλλο. Για αυτό είπα. Λοιπόν, κύριε Παπά. Θέλω να πω για τα παλαιοσίδρα τα οποία υπάρχουν κάτω στο εργοτάξιο. Θα πρέπει κατ' αρχή να φύγουν από εκεί γιατί φωνάζει και ο φορέας Λίμνης. Είναι σε ένα σημείο το οποίο πρέπει να καθαριστεί. Είναι παλαιοσίδρα. Είναι παλαιοσίδρα τα οποία πρέπει να φύγουν. Όσο για την Μπουλντόζα που μιλήσαμε πάνω για την Τουρούτη. Από ότι έχω μια πληροφορία που μίλησα με τον Ζούμπα ο οποίος συγχειριζότανε. Είναι θέμα μηχανής. Δεν ξέρω τώρα αν θα προβούμε να την επισκεφάσουμε. Νομίζω δεν χρειάζεται πολλά χρήματα ή θα χρειαστεί να την εκπίσουμε και αυτή. Ωραία. Λοιπόν, το πρώτο θέμα ψηφίζεται ομόφωνα. Ομόφωνα, λοιπόν, εγκρίνεται το σώμα. Δεύτερο θέμα, πρέπει να πάρουμε απόφαση για τη λύση της εκμίστωσης των κοινοκρίστων χώρων στους στάθμους νικές ποδηλάτων. Κύριε Σπυριδάκη, έχετε υπόψη την εισήγηση, έχετε κάποια ερώτηση? Κύριε Νάτσης. Επειδή το θέμα είναι λίγο τυπικό της εισήγησης, είναι χρήσιμο να υπάρξει ένας απολογισμός της δράσης. Γιατί να το ξαναβρούμε μπροστά μας, πάλι θα κάνουμε κάτι τέτοιο. Δηλαδή, τι δράση ήταν αυτή, τι αποτέλεσμα έφερε, πώς λειτούργησε. Δεν είναι μόνο να πούμε αν θα τα επιστρέψουμε, να τα επιστρέψουμε τα χρήματα ή την εγγυητική, δεν ξέρω τι ζητάει, αλλά είναι μια δράση την οποία την προβάλαμε, είπαμε, ξαναίπαμε πολλές κουβέντες, αλλά το αποτέλεσμα ποιο είναι. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό. Μιλάω μόνο ως υπηρεσία για το θέμα της μίστος. Καθαρό είναι. Εμείς φέρνουμε τη λήξη της μίστοσης, να δεσμεθούμε σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο μαζί με τη Διεύθυνση Τουρισμού, που είχε την ευθύνη να ένταξε στις δράσεις την τουριστική προβολή του Δήμου, να παρουσιάσουμε και αποτελέσματα αν υπάρχουν. Υπάρχει η ωφελή του αναδόχου. Ο δίος ζητούσε να λυθεί η μίστοση από το 2016, που σταμάτησε το πρόγραμμα προβολής της COSMOTE. Σύμφωνα με άρθρο της μίστοσης, προβλέπονταν μετά τα δύο χρόνια με την επιστολή του αναδόχου. Κατατέθηκε το 2018 και η άποψη και του Νομικού Τημήματος και της Υπηρεσίας είναι ότι θα λύξει την ημερομία κατάθεσης της επιστολής που μας προστοποιούσε ότι επιθυμούσε τη λύξη και θα επιστραφεί και η εγγεντική. Άρα το διάστημα μεταξύ 19 και 18 θα πετυθούν και θα έχουν βεβαιωθεί τα μισθόματα. Το θέμα αυτό ομόφωνα εγκρίνεται από το σώμα. Στο τρίτο θέμα είναι η ανανέωση της μίστος του αμισθωμάτων στην Αμφιθέα και στην Πλατανιά. Υπάρχουν ερωτήσεις προς τον κ. Σπυριδάκ και αυτό. Συμφωνούμε ομόφωνα. Ομόφωνα, λοιπόν, το σώμα εγκρίνει. Τέταρτο θέμα είναι ο καθορισμός δικαιούχων και ανώτατων επιτρεπτών ορίων χρήσης κινητής τηλεφωνίας. Υπάρχει εισήγηση, κ. Κουσμά. Κύριε Αντιδήμαρχε, προβλέπεται τρεις προησταμένους. Ναι, δεν αντιλαγώ για τον αριθμό προησταμένων. Οι διευθύνσεις είναι παραπάνω. Μέχρι τόσο υπάρχει διαδικασία από το νόμο, άμα είναι έτσι. Αυτό το τριών διευθυντών. Θα υπάρχει μια αξιολόγηση ποιοι διευθυντές έχουν το μεγαλύτερο. Υπάρχει ένα προσχέδιο να είναι ο διευθυντής τεχνικών, οικονομικών και πολεοδομίων. Το θέμα αυτό, σηφίζει ομόφωνα. Είναι για το τρία. Μια ερώτηση λίγο στην υπηρεσία. Γιατί η μείωση των μισθωμάτων. Οι παιδιά έρχονται συνέχεια στα Δημοτικά Συμβούλια. Η υπηρεσία ζητάει και έψελνουν τρία περιοδικές ΦΠΑ από τους μισθωτές, ή απλά όταν μαζεύταν 20% πάμε στο 20%? Μόνο αυτό. Υπάρχει ένα προσχέδιο να είναι ο διευθυντός. Μόνο αυτό. Επειδή επικαλούνται την οικονομική κρίση στην αιτιολόγηση όλες οι επιχειρήσεις. Ναι, απλά επειδή ανανειώνουμε την απόφαση και επικαλούνται την οικονομική κρίση, και λέω είναι πολλές επιχειρήσεις που το κάνουν αυτό, ζητάμε αν πάνε χειρότερα τα οικονομικά τους στοιχεία ή καλύτερα, έχουμε ή δεν έχουμε δυνατότητα. Δεν έχουμε. Προχωρούμε στο πέμπτο θέμα, που είναι η συνένειστη μεταβολή γεωμετρικών στοιχείων για ένα αγροτεμάχαιο, το οποίο έχουμε πουλήσει στον κύριο Τσούριο Νικηφόρο. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις σε αυτό? Ψηφίζετε ομόφανα. Στο έκτο θέμα είναι λήψη απόφασης για την πληρωμή, της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών. Είναι ένα πρόστιμο το οποίο έχει πημιληθεί σε βάρος του Δήμου. Ναι, σαν πρόστιμο φαίνεται. Κύριε Πρόεδρε, για να μην ταλαιπωρούμε με ερωτήσεις, εγώ έχω πλήρια άγνοια, αν μπορείτε λίγα παραπάνω στοιχεία για το περιτίνος πρόκειται. Κύριε Σπεριδάκιο. Να συμπειρώσω λίγο στην κυρία Τσουμάνη. Επειδή αναφέρετε μέσα, ανεξάρτα της αιτίας, και εγώ θα ήθελα να ενημερωθώ ποια είναι η αιτία που έγινε αυτή η δημοσιονομική προσερμογή. Είναι ένα πρόγραμμα που ήταν ενταγμένο στο ίντερεκ. Σε αυτό το πρόγραμμα, με λίτερ του Επινευματικό Κέντρο, συμμετείχε το Σπήλιο και ο Δήμος ως εταίροι. Ο Δήμος στην ουσία είχε βάλει ένα έργο στην περιφέρεια περάματος, στον πρώην Δήμου περάματος, που στην ουσία είχε εκτελεσθεί και είχε πληρωθεί. Ειδικά μιλάω για το Δήμο, γιατί γι' αυτό το ποσό μιλάμε. Η Πυρσία Δημοσιονομικού Αλέγχου, όταν ήρθε και έκανε έλεγχο, πίστηκε ότι ποτέ δεν πήρε ο Δήμος αυτά τα λεφτά. Έχουμε και βεβαίωση της τράπεζας της Ελλάδας ότι δεν έχουν πάρει ποτέ αυτά τα λεφτά. Δεν ξέρω για ποια αιτία. Οι ίδιοι καταρρίπτουν στην έκθεση την αρχή και το τέλος. Απέτησαν να επιστρέψουμε τα 61.000. Κατά της απόφασης αυτού του Υπουργού, αυτοί του Καταλογισμού, κατά ποιον τρόπο, έχει ασκηθεί έθεση στο Ελεκτικό Συνέδριο. Αλλά επειδή στο Ελεκτικό Συνέδριο δεν υπήρχε δυνατότητα να ασκηθούν ασφαλιστικά μέτρα βάζει ένα πλαφόν, αναγκαστικά θα πάει σε κανονική δικάσιμο και απ' ό,τι φαίνεται και από τη νομική υπηρεσία, κατά 99% δεν θα επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα, μάλλον θα πάρουμε αυτό το ποσό που θα δώσουμε και εν τόκους, στο τέλος. Αυτό το ποσό που αναφέρονται εδώ δεν το είχαν δώσει ποτέ στο δήμο. Ποτέ το δήμος δεν πήρε αυτό το ποσό. Και το πληρώνουμε τώρα για να μην πληρώνουμε τόκους και το πάρουμε πίσω. Λοιπόν, ναι, ναι. Κατά τα φαινόμενα και κατά τη ρυσήγη στο νομικό θα το πάρουμε. Λοιπόν, ομόφωνα. Εύδομο θέμα είναι μια αίτηση ενός συναδέλφου δικηγόρου για μια εξάλιψη υποθήκης σε βάρος ακινήτου συμπολιτών. Νικολάρα και λοιπά. Ομόφωνα. Έχει μοιραστεί η εισήγηση αφορά υποθήκη για οικόπαιδο στην Ανατολή, που είχε εγγραφεί στην κοινότητα Ανατολής, πέρασε στο δήμο Ιωανντών. Υπάρχει βεβαίωση του ταμείου ότι έχει πληρωθεί. Εκρίνεται ομόφωνα. Το όγδο θέμα είναι η εισήγηση του νομικού συμβούλου του κ. Κάντζο για την έτηση της κ. Παπά για τους λιγιάδες. Ναι. Είναι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που ομόφωνα αποφάσισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διαγραφή των μισθωμάτων που είχαν καταλογιστεί με προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί. Σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχει στην έτηση της η κ. Παπά προσκομίσει την απόφαση 829 του 2018 του μονομελούς… Συγχωρείστε λίγο τη φωνή μου για τη μεμαιίωση… του μονομελούς πλειμελωδικίου Ιωάννινων, το οποίο αμετά κληταθώνε την κ. Παπά… Είναι στη Σλιγκιάδας, είπαμε, με τη φωτιά, ψηφίζει το ομόφωνο, έτσι? Ένα το θέμα είναι πιπωλή προστήμα στην εταιρεία IBEX. Κ. Σπυριδάκη. Υπάρχει η σήγηση, εκπρόθεσμα παρέδωσε υλικά, παρά την προεδοπίεση τη δική μας, και δεν έφτιανε μόνο αυτό, αλλά ήταν και προκλητική κατέθεση και αγωγή για να ζητήσει τόκος υπερημερίας, γιατί εμείς περιμέναμε να μας φέρει αυτά και δεν πληρώναμε κάποια τιμολόγια. Πρέπει, κατά τη γνώμη της υπηρεσίας, να ζητηθούν αυτά τα χρήματα και να το ενημερώσουμε και του Υπουργείου Ανάπτυξης, παράλληλα, γιατί με τον τρόπο που χειρίστηκε αυτή η εταιρεία το συγκεκριμένο θέμα, πέταξε όλες τις δόπιες επιχειρήσεις έξω από το διαγωνισμό. Επιβάλλουμε πρόσθεμο 1239 ευρώ. Ψηφίζει το ομόφωνο. Θέμα με αριθμό 10 είναι η αποδοχή της επιχωρήγησης 530 για τη μίστος ενός τουριστικού τρένου για τα Χριστούγεννα. Ερώτηση. Ο κ. Γιωτίτσας, η κ. Καλογιάννη, ο κ. Σούτης. Θα ξανακάνουμε αναμόρφους προϋπολογισμού γι' αυτό. Είναι το γνωστό τρενάκι από το συγκεκριμένο... συγκεκριμένη επιχείρηση που ήταν και τα προηγούμενα έτη. Είναι το γνωστό τρενάκι από το συγκεκριμένο... συγκεκριμένη επιχείρηση που ήταν και τα προηγούμενα έτη. Λοιπόν, να σας πω λίγα για το τρενάκι. Εμείς δηλώνουμε ικανοποιημένοι διότι μετά από δική μας πρόταση... θα δρομολογηθεί το τουριστικό τρενάκι για την ξενάγηση επισκεπτών και δημοτών... του Δήμου μας τις ημέρες των εορτών. Εμείς προτείνουμε αυτή η υπηρεσία να παρέχεται δωρεάν... και να εκτελεί κλειστή διαδρομή, δηλαδή χωρίς στάσεις επιβίβασης και αποβίβασης... από την κεντρική πλατεία προς την παραλίμνια περιοχή... να περνάει από την Οδό Εθνικής Αντιστάσεως και να επιστρέφει μέσω της Οδό Αβέρωφ... ξανά στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Παρόμοιο δρομολόγιο είχε ξαναεκτελεστεί το 2014 και το 2015... χωρίς να έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Εξάλλου, για τις προαναφερόμενες οδούς έχει εκδοθεί βεβαίως ειβατότητας... με την υπαρήθμιση 106.004-6218 του 2014 της υπηρεσίας συγκοινωνιών... κυκλοφορίας συγκαταστάσεων και αδειών μεταφορών του Δήμο Ιωαννητών... καθώς και έγκριση θέσης σε κυκλοφορία τουριστικού τρένου... με την υπαρήθμιση E.P.-129 του Τμήματος Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΥΠΙΡΟ. Οι άδεισες αυτές είναι ενισχύει και είναι αορίστου διάρκειας. Της καταθέτω στη Γραμματεία προς συνημέρωση τους συνάδελφων. Ερώτηση άλλη ο κ. Γιωτίτσας. Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο που έχουμε για να προχωρήσουμε σ' αυτές τις ενέργειες... είπατε κι εσείς και όντως έτσι είναι ότι θα πρέπει να γίνει εγγραφή της πίστος στον προϋπολογισμό... αυτό θα πρέπει να εγκριθεί μετά την αποκεντρωμένη και ούτω καθεξής. Είναι μια χρονοβόραδη δικασία και να θυμίσω ότι εκκρεμεί. Ο διαγωνισμός των 50.000 ευρώ για τον εορταστικό στολισμό, ο οποίος δεν έχει γίνει ακόμη... δεν έχει περάσει καν από την Οικονομική Επιτροπή... και η εγγραφή στον προϋπολογισμό των υπόλοιπων 15.000 ευρώ που έχουμε αποφασίσει... να πάρουμε ως επιχορήγηση από την περιφέρεια, θα προλάβουμε. Πότε θα γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες όταν σήμερα είναι τέσσερις ομήνες... και οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ χρονοβόρες, ειδικά το θέμα του διαγωνισμού των 50.000 ευρώ, επειδή θα γίνει διαγωνισμός. Έχουμε μεγάλες αμφιβολίες για το πότε θα ολοκληρωθεί όλο αυτό... επειδή αφορά ένα συνολικό πλέγμα δράσεων για τα Χριστούγεννα. Να πω λίγο, εδώ υπάρχει ο προγραμματισμός της επόμενη Οικονομική Επιτροπή... να έρθουν... υπάρχει ο προγραμματισμός στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή. Θα είναι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες όσον αφορά τις 50.000 που ήταν συνολικά... και για τις 15.000 όσον αφορά που έχουμε ελάβει την επιχωρήγηση για ορταστικό στολισμό... θα ακολουθήσει τις διαδικασίες, τις διαγωνιστικές με πρόχειρη διαδικασία... με περιορισμένο αριθμό υποψηφίων. Καταρχήν να πω ότι δεν έχουμε καμία εντύρηση να ψηφίσουμε την αποδοχή της πίτσου. Με όλες τις επιφυλάκσεις που βάζει ο κ. Γιοτήτσας σε σχέση με την ολοκλήρωση των διαδικασιών... που δεν είναι μόνο αυτή αλλά είναι και λιπές διαδικασίες σχετικά με το στολισμό των Χριστουγέννων. Θέλω να επιθυμίσω ότι και εμείς που πειραθήκαμε σαν δημοτική αρχή του 2014 και του 2015... να κυκλοφορείς αυτό το τερνάκι αυτές τις μέρες στην πόλη... θα διαφωνήσουμε με τον κ. Σούτη σε αυτό το θέμα... γιατί γενικώς όλα αυτά τα χρόνια συνεργαζόμασταν σε σχέση με τις εκδηλώσεις... με την Ένωση των Ξενοδόχων και είχαμε μια αγαστή συνεργασία. Σε αυτό διαφωνήσαμε διότι πραγματικά είδαμε ότι ούτε ενδιαφέρον μεγάλων έδειχναν οι πολίτες... δεν ευνοούν και κερικές συνθήκες στο κρύο κλπ. Αλλά πραγματικά και η κληροφορία του δεν ήταν εύριθμη αυτές τις μέρες... που στην πόλη υπάρχει μεγάλος κληροφοριακός φόρτος. Τα καταθέτω απλώς ενημερωτικά στο συμβούλιο. Ψηφίζουμε την αποδοχή της πίστοσης. Από εκεί πέρα θα φανεί στην πορεία αν όντως είχαμε δίκιο σε σχέση με το αυτό που πράξαμε μετά το 2015. Μόνο μια πρόταση. Επειδή το τρενάκι είχε πριν πάρα πολλά χρόνια ξεκινήσει, λίγο στην τήρηση του οραρίου, στις ώρες εκμες, έχει δίκιο ο Θωμάς, στις ώρες εκμες δεν πρέπει να κυκλοφορεί, να καθοριστούν οι ώρες κυκλοφορίες να είναι τέτοιες... που τα παιδιά να πηγαίνουν ας πούμε τις μεσημβρινές ώρες, μετά τις δυόμιση, μετά τις τρεις. Αυτό είχαμε δει και την άλλη φορά. Ξεοδοτηθεί δηλαδή αυτός που θα υπογράψει τη σύμβαση... Λευκό. Λευκό. Λοιπόν, εγκρίνεται ο μόθον αυτό ή όχι... Λευκό. Εγκρίνεται λοιπόν καταπληκτική ψηφία. Λευκό. Το θέμα με αριθμό 24 θα αναβληθεί λόγω αποουσίας του αρμούδιου αντιβίωματος του κ. Λυκογιώργου. Ελεκτρονική διαβούλευση. Είναι η ηλεκτρονική διαβούλευση... Λείπει ο κ. Λυκογιώργος. Λείπει ο κ. Λυκογιώργος και δεν θα το συνειδήσω που θα αναβληθεί, ναι. Πρόεδρο να πω κάτι επειδή ο κ. Λυκογιώργος επικοινώνησε προσωπικά και με εμένα... είχαμε έναν διάλογο πολύ αξιόλογο και μου ζήτησε αν έχουμε κάποιες προτάσεις... σε σχέση με το συγκεκριμένο κείμενο, εις καταθέσουμε εμείς... επεξεργαστήκαμε το κείμενο, έχουμε κάποια συγκριματικά στοιχεία... θα τα καταθέσουμε στο Προεδρείο και θα επεξεργάζεται ο αρμούδιος αντιδήμαργος... αν είναι να σας δώσω και τώρα το κείμενο να το δείτε. Το ενδέκατο θέμα προχωράμε είναι η έγκριση καθαίρωσης 24 ετουργίες... και της εξαίρεσης δηλαδή από την εφαρμογή της πενθήμενης εργασίας... για κάποιες υπηρεσίες του Δήμου, λεξιαρχία και ομόφανα. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Στην εισήγηση που έχει μοιραστεί από τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών... θέλουμε να προστεθεί στο πριν την παράγραφο Β. Λέω στην εισήγηση που έχει μοιραστεί σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου... και στο κομμάτι την ενότητα Α για τους υπαλλήλους... του Αυτοτελού του Τμήματος Διοικητικής Υποστήρισης Πολιτικών Οργάνων... και τους υπαλλήλους του Τμήματος Διοικητικής Μέριμνας. Αυτό θα συμπληρωθεί, όπως γράφετε, και στην τελευταία παράγραφο... για τους υπαλλήλους του Τμήματος Ανάπτυξης Ανθρωπινοδυναμικού Μητρώμ και Προσωπικού... γιατί έχουν να ολοκληρώσουν, όσον αφορά την απογευματινή εργασία... γιατί έχουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την κοινοφελή για τους οχταμηνίτες. Και επίσης θέλουμε να προστεθεί και μια παράγραφο... η οποία, σας διαβάζω, έχει διατυπωθεί... επίσης θα πρέπει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 20 του νόμου 4354 του 2015... να καθιερωθεί η περιοριακή εργασία μέχρι 20 ώρες μηνιαίως... και για τους ειδικούς συμβούλους, επιστημονικούς συμβούλους... και τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου, οι οποίοι λόγω της φύσης των δικημένων τους... θα απαιτηθεί να εργαστούν απογευματινές ώρες... και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν στα θέρματα αρμοδιότητας. Η δαπάνη που θα προκύψει για την περιοριακή εργασία... θα βαρύνει συγκεκριμένη πίστοση του προϋπολογισμού. Είναι περίπου τις 17.000 ευρώ σχετικά με τους ειδικούς 17.000 ευρώ... και θα βαρύνει το προϋπολογισμό του οικονομικού για τους 2020. Η δαπάνη που θα προκύψει για την περιοριακή εργασία... θα βαρύνει συγκεκριμένη πίστοση του προϋπολογισμού. Είναι περίπου τις 17.000 ευρώ σχετικά με τους ειδικούς 17.000 ευρώ... και θα βαρύνει συγκεκριμένη πίστοση του προϋπολογισμού. Είναι περίπου τις 17.000 ευρώ σχετικά με τους ειδικούς 17.000 ευρώ... και θα βαρύνει συγκεκριμένη πίστοση του προϋπολογισμού. Οι δημοτικοί που θα προκύψουν για την περιοριακή εργασία... θα βαρύνουν συγκεκριμένη πίστοση του προϋπολογισμού. Είναι περίπου τις 17.000 ευρώ σχετικά με τους ειδικούς 17.000 ευρώ... και θα βαρύνει συγκεκριμένη πίστοση του προϋπολογισμού. Είναι περίπου τις 17.000 ευρώ σχετικά με τους ειδικούς 17.000 ευρώ... και θα βαρύνουν συγκεκριμένη πίστοση του προϋπολογισμού. Οι σύμβουλοι έχουν εγγράφει μέσα στον προϋπολογισμό τις υπερορίες τους. Θέλω να το καταλάβω. Εμείς, ας πούμε στην περιφέρεια, τους σύμβουλους... τους είχαμε με αντιμιστεία. Δεν υπήρχε ούτε ένα σεντ περαιτέρω για υπερορία. Αυτό θέλω να καταλάβω. Ναι, αν δικαιούνται ή όχι, να το πω έτσι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό θέλω να καταλάβω. Ναι, αν δικαιούνται ή όχι, να το πω έτσι. Επειδή δεν ακούμε καλά, μπορεί να μην διαβάστηκε από μένα καλά ζητό συγγνώμη, προβλέπετε στο άρθρο 20 του νόμου 43-54 του 2015. Εμείς, λοιπόν, με βάση αυτό προβλέπουμε, μπορεί να μην γίνει χρήση. Θα υπάρχει πρόβλεψη, υπάρχει βεβαίωση ότι θα προβλεπθεί στο προϋπολογισμό του 2020. Είχε γίνει και για το 2018 και το 2019 και αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε πληρωμή. Οπότε πρέπει να διορθώσουμε και τον τίτλο τώρα στο θέμα αυτό. Κύριε Βάβα, κοιτάξτε λίγο και το θέμα για την περιοριακή επασχόληση, κάτι που εμείς παραλείψαμε σίγουρα να κάνουμε, όσον αφορά τους υπαλλήλους, κυρίως της Ταμιακής Υπηρεσίας, οι οποίοι, ειδικά αυτή την περίοδο του κλεισίματος του έτους, πολλές φορές έρχονται και Σαββατοκύριακα στην υπηρεσία. Κακώς εμείς δεν είχαμε φροντίσει τότε για την αποζημιώνοντα για αυτά, γιατί, πιστέψτε με, δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά και πολλές φορές απόγευματα και Σαββατοκύριακα για να κλείσει χρονιά. Κατανοητό. Είναι όλα τα θεμίματα της οικονομικής υπηρεσίας που έχει ζητηθεί, ήδη είναι σε αριθμούς, όπως είπε και ο κ. Γιωτιτζας, έρχονται απόγευματινές ώρες, θα υπάρχει πρόβληψη και... Η οικονομική υπηρεσία θα κλείσει στις 20 Δεκεμβριού. Δηλαδή, θα υπάρχουν ενταλματοποιήσεις κλπ κλπ, αλλά δεν θα εκταμιεύεται, δεν θα πληρωθούν οι ανάδοκοι, οι προμηθευτές στο ένα το άλλο, υπάρχει κάτι τέτοιο... Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, πάντα τρέχουμε με τον χρόνο εκείνες τις μέρες, προσπαθούμε μέχρι και τις τελευταίες μέρες να πληρώνονται τα εντάλματα για να εξυπακούεται. Άρα, λοιπόν, το θέμα αυτό ψηφίζεται ομόφωνα. Ομόφωνα, με την τροποποιήση του τίτλου, σύμφωνα με την εισήγηση του αντίδηματος. Με την τροποποίηση του τίτλου, σύμφωνα με την παράγραφο που αφορά το τμήμα προσωπικού, αφορά το τμήμα ανάπτυξης ανθρωπινοδυναμικού και τους ειδικούς... Αυτό είπα ότι στην εισήγηση που μοιράστηκε, δεν προσθέθηκε σήμερα και ολοκληρώθηκε, δεν σας το έστειλα εκτός ημερισίας διάταξες και είπαμε θα το διαβάσω. Ζητώ συγγνώμη για την κακή άρθρωση της παραγράφου, αλλά είναι διατυπωμένη. Θέμα με αριθμό 12 και 13 είναι έκριση τροποποίησης συμπτήρωσης μικοτομών στην οδό Κυβέλις και στην οδό Ευκλίδη. Κυρία Κουμπουρή. Λοιπόν, το θέμα 12 ψηφίζεται ομόφωνα και το θέμα 13 επίσης ομόφωνα από το σώμα. Στο θέμα με αριθμό 14 της ημερισίας διάταξης λείψει απόφαση για το έργο αποκατάστητη διατηρητή οκτυρίου και διατηρητή οδούς χώρου του ΣΟΑΣΙ σαναφορικά με εξόδικο της εταιρείας Περίγραμμα. Η εταιρεία Περίγραμμα, θα το πείτε εσείς και Ρέτο, έχει κοινοποιήσει ένα εξόδικο σας έχει διανεμηθεί, στο οποίο ζητάει την επιστοφή της Αγγετικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης. Η υπηρεσία εισηγείται αρνητικά. Δομίζω έχετε όλη την εισήγηση, την έχετε όλη στα χέρια σας, υπάρχει ένα εξόδικο από τον ανάδοχο της εταιρείας, που ζητάει πίσω την Αγγετική. Σε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρχε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, που έλεγε ότι θα πρέπει ο Δήμος με τεκμηριωμένη εισήγηση να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Η υπηρεσία όρθα μετά τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου δεν μπορεί να επιστρέψει την εγκυτική, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει οριστική παραλαβή του έργου. Έχει ανακλειθεί, δηλαδή, έχει ανασταλεί η διαδικασία οριστικής παραλαβής. Συμπληρώνοντας την εισήγηση, όμως, θεωρώ ότι ο καθήν είναι αρμόδιος τεχνικός σύμβουλος του Δήμου, τεχνική υπηρεσία. Και προτείνω στο σώμα, μετά την εισήγηση στην υπηρεσία, και εντός 15 ημερών, να καταθέσει τεχνική υπηρεσία, συγκεκριμένη τεχνική έκθεση, για το τι ακριβώς συμβαίνει, ως αρμόδιος τεχνικός σύμβουλος του Δήμου. Και από εκεί πέρα, μετά την έκθεση που θα μας καταθέσει εντός 15 ημερών, να πάρουμε την απόφαση για την οριστική ήμι, για το τι ακριβώς συμβαίνει. Επειδή εμείς δεν ήμασταν εκεί πριν σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, εσείς είστε δημοτική αρχή, όμως, οπότε πρέπει να γνωρίζεις τα θέματα. Σχετικά με την εγκατάσταση του υποσταθμού, που αναφέρεται μέσα στο έγγραφο... Καταρχάς, θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δημαρχέ, ότι τα θέματα είναι δύο εδώ, και πρέπει να συζητηθούν από κοινού. Ένα, το εξώδικο του ενοικιαστή προς τη Διανετάη, και ένα, το εξώδικο του κατασκευαστή προς το Δήμο. Στην περίπτωση για τον υποσταθμό, που τεκμηριώνεται η ανάγκη υποσταθμού υποβιβασμού της τάσης από μέσα σε χαμηλή, μου φαίνεται πραγματικά παράξενο που αναφέρει ο ενοικιαστής ότι δεν επιτρέπεται. Εγώ μπορώ να ονοματίσω και δύο περιπτώσεις. Μία αυτή της περιφέρειας του κτιρίου, της περιφέρειας Ιπείρου, και μια δεύτερη του ξενοδοχείου Dulac. Εκεί χωροθετούνται υποσταθμοί. Ένα δεύτερο θέμα, ως προς την αντικατάσταση σύστηματος κλιματισμού, μέσα από αυτό που διαβάσαμε μέσω της Διανετάη, αναφέρει ότι εάν αλλάξει ο κλιματισμός, τελικά θα μπορεί να λειτουργείς ολόκληρον και ο κλιματισμός και ο φωτισμός και το εξοπλισμός που έχει σήμερα. Λοιπόν, ταυτόχρονος, 18 Τετάρτο του 2016, είχαμε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης την έκθεση επιτόπιας επαλήθευσης, που αναφέρει ότι το έργο βρισκόταν σε πλήλη λειτουργία. 18 Τετάρτο του 2016 και 20 Δωδεκάτου του 2018, ικάζω ότι θα πρέπει να έχει υπογραφθεί η Σύμβαση με τον Ενικιαστή. Στις 20 Δωδεκάτου του 2018 υπογράφεται πρωτόκολλο ταυτόχρονης προσωρινής και οριστικής παραλαμβής του έργου με επισήμα σε κρεμοτήτων, χωρίς όμως να αναφέρεται ποιος ευθύνεται και ποιος όχι. Ερωτήματα. Η θέση των υπηρεσιών για τα θέματα αυτά που προανέφερα. Δεύτερον, γιατί δεν έχει θέση η Δημοτική Αρχή. Δεν είδαμε την άποψή σας, είδαμε μόνο υπηρεσιακά έγγραφα. Και τρίτον, δεδομένου ότι το έργο αυτό έχει συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και επειδή υπάρχει ένα πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαμβής εκ των ιστέρων από την παραλαβή της διαχειριστικής του ΕΣΠΑ, μήπως υπάρχει και κίνδυνος επιστροφής χρημάτων. Αυτές είναι οι ερωτήσεις. Τα ερωτήσεις. Κύριε Πατσούρα. Το περίγραμμα στις συμβατικές υποχρεώσεις με την ΩΑΣΙ είναι συνεπής, γενικά? Έχει κάποιες υποχρεώσεις. Μισθόματα, νίκια, πληρώνικα, πληκά, όλα βέλουν καλώς. Λέω ενοικιαστής, εννοώ ενοικιαστής. Τρεις μήνες καθυστέρησε. Να το αποθεθούν και όσοι θέλουν να το αποθεθούν. Εγώ θα κάνω μια πολύ ζωντή μετοποθέτηση, νομίζω θα βοηθήσω και τον αντιθήμαρο, γιατί συμφωνώ με την άποψή του. Είναι ένα θέμα, το θέμα παράλαβης και παράδοσης του κτίριου της ΩΑΣΙ, το οποίο έχει συνειδητηθεί επανελειμμένο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το οποίο θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά, είναι ένα πολιτικό όργανο. Η εκτέλεση ενός δημοσίου έργου διέπεται από ένα πολύ συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Οφείλε λοιπόν η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, εφαρμόζοντας ουσιαστικά αυτό το νομικό πλαίσιο, να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς πρέπει να γίνει στην ΩΑΣΙ. Και σε επίπεδο παραλαβής, αν θα είναι παραλαβή με παρατηρήσεις και σε επίπεδο διαχείρισης των εγγυητικών υπιστολών, δεν είναι σωστό χωρίς να έχουμε μια ξεκάθαρη εισήγηση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, ένα πολιτικό όργανο που είμαστε άνθρωποι με διάφορες ειδικότητες, να πάρουμε μια απόφαση. Θεωρώ ότι το θέμα αυτή τη στιγμή πρέπει να ξεκαθαριστεί στο 100% από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, που ήταν η διευθύνουσα υπηρεσία και επιβλέπουσα αρχή. Άρα συμφωνώ με την άποψη του αντιδημάρχου ότι το θέμα πρέπει να επανέλθει με μια ξεκάθαρη εισήγηση από την τεχνική υπηρεσία. Κύριε, υπάρχει άλλος? Το λέω δηλαδή γιατί κι εγώ μηχανικός είμαι, αλλά δεν θέλω να επισέλθω σε ένα πολιτικό σώμα, σε ένα πολιτικό όργανο σε θέματα τεχνικά. Δεν έχει κανέναν νόημα για εμάς. Υπάρχει υπεύθυνος φορέας, είναι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, πρέπει να εισηγηθεί με μια έκθεση ξεκάθαρη στο σώμα για να μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις. Όχι, όχι, θα... Κύριε Καλογιάννη, κύριε Καλογιάννη. Πραγματικά, ήταν ερωτήματα αυτά που βάλατε, κύριε Καλογιάννη. Ήταν και ειδικά μας, με την έννοια που όταν παραλάβαμε, πρόκειται να βάλουμε την εμπόδιο, να βάλουμε την εμπόδιο, να βάλουμε την εμπόδιο, να βάλουμε την εμπόδιο, να βάλουμε την εμπόδιο. Με την έννοια που όταν παραλάβαμε όλα αυτά τα ζητήματα. Γιατί αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει δύο ώψεις. Αυτό που συζητάμε εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο και ως Δημοτική Αρχή, συζητάμε την παραλαβή ενός έργου και τις συμβατικές υποχρεώσεις ή απαιτήσεις που μπορεί να έχει ο ανάδοχος. Από εκεί και πέρα όσον αφορά τη λειτουργία, το μίσθιο και γενικότερα, τις συμβατικές υποχρεώσεις του μισθοτή, είναι κάτι ξεχωριστό. Αυτό που μας βασανίζει εμάς σήμερα είναι η όχληση σε παρένθεση και γενικά η εξόδικη δήλωση του αναδόχου για την επιστροφή της αγκητικής. Έχουμε μπροστά μας όλο το ιστορικό, εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο πράγματα. Έχουμε ένα πρωτόκολλο το οποίο έγινε σε μια συγκεκριμένη στιγμή μέσα στα πλαίσια των προθεσμιών που οριζόταν. Η τεχνική υπηρεσία μέσα στον ένα μήνα που είχε υποχρεώσει, το έστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε ποτέ απόφαση για την παραλαβή ή μη, παρά μόνο το επέστρεψε πάλι στη τεχνική υπηρεσία και όλο αυτό που διαβάζεται στο ιστορικό. Παράλληλα υπάρχει και μια γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, που εμείς σεβόμαστε και με αυτοί πορευόμαστε. Και για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει, ο καθή δυναρμόδιο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου, που είναι η τεχνική υπηρεσία, εντός των 15 ημερών, να μας φέρει την τεχνική έκθεση, το τι ακριβώς συμβαίνει όσον αφορά το έργο. Γιατί εδώ μην ξεχνάμε ότι έχουν κάτι άλλο. Έχει λήξει το έργο, έχει λήξει η προγραμματική σύμβαση που έχει δενετάει με το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει υπάρχει πρωτόκολο διοικητικής παραλαβής. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι ζητήματα τα οποία μας έχουν προβληματίσει όλους. Υπάρχει το πρωτόκολο με επιφυλάξεις, που και αυτό είναι ένα σημείο δύσκολο, πώς απ' αυτό σημείο υπάρχει διοικητική παραλαβή, υπάρχει κλείσιμο της πράξης, υπάρχουν όλα αυτά. Έχουμε ένα πρωτόκολο που πραγματικά διαπιστώνει κάποια πράγματα, έχουμε μια αντίδραση έντονη του μισθωτή ως προς τη λειτουργία του, μπαίνουν τεχνικά ζητήματα, αν δουλεύουν οι αντιλείες, δεν δουλεύουν οι αντιλείες, αν δεν δούλεψαν από κακή χρήση ή δεν δούλεψαν ποτέ. Ακούγονται διάφορα πράγματα και παράλληλα έχουμε και ένα νομικό θέμα που ξεφεύγει των ερωμοδιοτήτων μας, που είναι η οριστική παραλαβή ή η όχληση, ή μάλλον η παραλαβή ενός έργου μετά από όχληση, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε προβλήματα που θα υπάρξουν. Γιατί ξέρουμε όλοι μας ότι αν υπάρξει μια αυτοδίκεια παραλαβή ενός έργου, ενδεχομένως θα προκύπτουν κυπνικές ευθύνες στα όργανα που δεν φρόντισαν να έχουν στον χρονικό όριο που προβλέπεται από το νόμο την παραλαβή. Λέω να αναστήλουμε για μια ακόμη φορά, τελευταία φορά, την παραλαβή του έργου με όπως ακριβώς έχει έρθει το πρωτόκολλο, με την δέσμευση όλων μας, ότι σε 15 μέρες θα έχουμε την νομοδότηση, την τεχνική έκριση μάλλον τεχνικής υπηρεσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη μη μάλλον όλη της ενέργειας που προβλέπεται για την έκριση ή όχι της οριστικής παραλαβής του έργου της ΟΑΣΤΕΣ. Ο κύριος Μάντζιος. Άλλος. Όχι, μια ερώτηση θέλω να κάνω. Μια ερώτηση. Ερώτηση. Σύμφωνα με το ιστορικό το οποίο υπάρχει για το συγκεκριμένο κτίριο, διαπιστώθηκα εδώ πέρα ότι έχουν γίνει διάφορες τροποποίησεις όσον αφορά τη μελέτη κατασκευής. Δεν ξέρω πότε και από ποιους δώθηκε η αδειοδότηση αυτή να υπάρχει τροποποίηση της μελέτης κατασκευής. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, αν ανοίξει αυτό το θέμα, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, όπως είπε και η κυρία Καλογιάννη. Εδώ θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί το πώς θα το χειριστούμε το θέμα και πώς η υπηρεσία θα πρέπει να, με τα επιχειρήματα τα οποία θα πρέπει να μας πείσει και μας ότι η ορθότητα της κατασκευής έχει γίνει. Γιατί εδώ πέρα υπάρχουν διάφορα θέματα. Ο ενοικιαστής πολλές φορές και στο παρελθόν, από ό,τι ξέραμε και εμείς που είμασταν μέλη στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, καθυστρούσε να δώσει τα μισθόματα και 7-8 μήνες. Βρίσκοντας προσκόμετα στην κακή κατασκευή. Κυρία Καλογιάννη. Από το φάκελο του έργου και γενικά από το ιστορικό της κατασκευής του έργου, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν, ή μάλλον είναι όλες οι εγκρίσεις, είτε απαίειν αυτό, είτε υπερβάσεις που δεν νομίζω να υπάρχουν, έχουν όλες τις νόμιμες εγκρίσεις. Το πρόβλημα δημιουργείται ως προς τη λειτουργία του, πως και γιατί αυτό το πράγμα δεν λειτούργησε, αν η παροχή ρεύματος ήταν ικανοποιητική, αν προβλεπόταν λειτουργίες με φυσικό αέριο και τελικά πήγαν όλα σε ρεύματα. Είναι αυτά τα οποία αναζητούμε όλοι μας, αλλά πρέπει να έχουμε, όσο και αν τα γνωρίζουμε ή έχουμε μια υπόθεση, ότι το τέτοιος έχει συμβεί, θεωρώ ότι για το όργανο, το κυριότερο στοιχείο είναι η τεχνική έκκληση της υπηρεσίας. Κυρία Καλογιάννη. Κύριε Πρόεδρε, επειδή για μας τα δύο θέματα είναι αμυγώς αλληλένδετα, εμείς θα μιλήσουμε και για τα δύο αυτή τη στιγμή. Κύριε Δημαρχέ, έχετε λάθος, γιατί μπορούνε να προκύψουν θέματα με χρηματοδότηση για το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα θα ήθελα να τονίσω ότι όταν προτάθηκε η κατασκευή της ΩΑΣΙΣ να ενταχθεί και να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, και από το ΠΠΠΙΡΟ, πιο συγκεκριμένα, θα διαδηλώσει την προσωπική μου αντίθεση, τόσο στην τότε Δημοτική Αρχή, όσο και στον Περιφερειάρχη. Γιατί? Διότι θεωρούσα, όπως αποδεικνύεται περίτρα από τα γεγονότα σήμερα, ότι ένα τέτοιο έργο πρέπει να κατασκεφαστεί, είτε στο πλαίσιο του νόμου Περισύμπραξης Δημόσιο ιδιωτικού τομέα, είτε μέσω του τότε Ταμείου Χαρτοφυλακίου Τζέσικα. Μάλιστα, στο πρόγραμμα εφαρμογής δράσεων του Τζέσικα, οι ανάπλες του διατηρητέου κτιρίου και περιβάλλοντας χώρου της OASIS είχε λάβει την πιο υψηλή αξιολόγηση για άμεση υλοποίησή του μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης, κατασκευής και λειτουργίας από την προκαταρτική μελέτη που είχαμε διενεργήσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επεντήσεων και την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας. Εάν συνέβαινε αυτό, σήμερα δεν θα υπήρχε απολύτως κανένα θέμα, διότι ο ιδιώτης, ενικιαστής, εκμεταλλευτής, πείτε τον όπως θέλετε, των εγκαταστάσεων, θα ήταν και ο υπεύθυνος για το σχεδιασμό και για την κατασκευή και για τη λειτουργία της επιχείρησης. Από την αρχή λοιπόν και τεκμηριωμένα σε ένα εφαρμόσυμο επιχειρηματικό σχέδιο. Αντά αυτού, η τότε Δημοτική Αρχή είχε προκρίνει να προχωρήσει με μειοδοτικό διαγωνισμό σ' ό,τι αφορά την ανάπλαση κατασκευή της OASIS, χωρίς να γνωρίζουμε ποιες ανάγκες θα κάλυπται η ανακατασκευή αυτή και του πλειοδοτικού διαγωνισμού για το λειτουργό επιχειρηματία της OASIS. Έτσι, φτάσαμε δυστυχώς σήμερα και το έργο να μην έχει ακόμα παραλυφθεί και ο ενοικιαστής να υγείρει αξιώσεις. Είναι δεδομένο ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την οξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κερδίζει συνεχώς και νέους υποστηρικτές, άλλους εκπεπιθύσεως, άλλους εξανάγκης και όψιμους. Δεν είναι πανάκια βέβαια, σίγουρα και δεν είναι μονόδρομος, όμως σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται ασφαλής και οικονομικά πρόσφορη, αφού εξοικονομούνται πόρη και χρόνος. Βέβαια, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν εμπίπτουν λύσεις τίπου. Μακροχρόνια σεν οικείασης οικοπαίδων, χωρίς να γνωρίζει δηλαδή αναθέτους εκ των πρωτέρων τι και πώς θα παραλάβει ο δήμος μετά τη λήξη της σύμβασης, ή η κατεπίφαση συνεργασίας με ιδιώτη, όπως αποσπασματικές εργολαβίες συλλογής και μεταφοράς απορριμάτων. Επί του θέματος, αλλά και επί του εγγράφου του ενοικιαστή λειτουργού της ΩΑΣΙΣ προς τη Διανετάη, η θέση και πρώτα στις παράταξεις μας έχει ως ακολούθος. Και θα καταλάβετε αμέσως γιατί. Ή μάλλον θα το εξηγήσω αυτή τη στιγμή. Εφόσον μέχρι σήμερα η Διέθυνση Τεχνικών Υπηρσιών δεν μπόρεσε, δεν ήθελε, δεν αισθάνθηκε δυνατή να τεκμηριώσει ότι υπάρχουν 1, 2, 3, 25 κρεμότητες, για αυτή ευθύνεται ο ανάδοχος, για την άλλη ο ενοικιαστής, προτείνουμε άμεση ανάθεση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Υπείρου πραγματογνωμοσύνης με κατελάρχιστον αντικείμενο τα παρακάτω. Έλεγχος τεχνικών στοιχείων της Μελέτης Δημοπράτησης, όσον αφορά τη διαστασιολόγηση των τεχνικών στοιχείων του εξοπλισμού που ενσωματώθηκε, έλεγχος αν παραλήφθηκαν προς χρήση οι εγκαταστάσεις που προβλεπόταν σε πλήρη και κανονική λειτουργία, προτάσεις για την αποκατάσταση των ελετωμάτων εάν υπάρχουν, διασταύρωση εγκυρότητας των τεχνικών στοιχείων που αναφέρονται στην επιστολή του ενοικιαστή, κατάδειξη του υπευθύνου για τα ελαττώματα που παρατηρούνται εάν αυτά υπάρχουν. Και επειδή ο ενοικιαστής λειτουργός αναφέρει στο έγγραφό του ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασής του και κυρίως επειδή το κτίριο πρέπει να διατηρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο και κόστο σε λειτουργία, προτείνουμε την αναβολή του θέματος αλλά και την αναβολή της αντίστοιχης απόφασης της Διανετάη μέχρι την παράδοση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης από το ΤΕΕ, η οποία πρέπει να είναι και άμεση. Ποιος άλλος θέλει να το λάβει αυτό το ζήτημα. Ο κύριος Κόντας. Αγαπητοί συνάδελφοι ενός κακού μύρια έποτε. Είχαμε κατεπανάληψη τον ίση κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο ότι δεν μπορεί να γίνει μίστοση ενός εκείνη του όπου η παρέμβαση και το έργο δεν είχε φτάσει στο στάδιο της παραλαβής. Έγινε δηλαδή μίστοση χωρίς να έχει γίνει παραλαβή. Αυτό ήταν φυσικό ότι θα δημιουργούσε μύριες ώρες συνέπειες. Με την παρουσία στην Επιτροπή Παραλαβής του εκπροσώπου μας του Σπύρου του Κωνσταντόπουλου η παρένταξή μας είχε εκφράσει και για το θέμα το κατασκευαστικό, άσχετο το ένα βέβαια με το άλλο, έντονες επιφυλάξεις και αντιρίσεις στις οποίες και αναφερόμαστε και πάλι. Ένα πολύ πλοκοθέμα. Και το ερώτημα είναι τι με υγενέσθε έτσι όπως διαμαρφώθηκε η κατάσταση. Θέλω να εθούν υπόψη όλα τα ερωτήματα και νομίζω αυτό είναι το λογικό στη νομική υπηρεσία να γίνει σωστή εισήγηση και απάντηση να μην μπούμε σε έναν κυκαιώνα, ώστε ούτε τον άνθρωπο αυτόν ο οποίος συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό να δικήσουμε αλλά και σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουμε απολύτως τα συμφέροντα του Δήμου. Και για την ιστορία θυμίζω ότι εμείς είχαμε ολοκληρώσει τότε την πρόταση πριν ολοκληρωθεί η θετία μας ως Δημοτική Αρχή και είχαμε προτείνει εκεί να γίνει μεταφορά της Δημοτικής Ποινακοθήκης, να γίνει αναγνωστήριο, κάτι το οποίο απορρίφθηκε και βεβιασμένα προχωρήσαμε σε όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες. Αυτά βέβαια είναι ιστορία κάτω από αυτές τις συνθήκες επειδή πράγματι το εξώδικο σημαίνει ότι μπορεί να διανοιγεί μια δικαστική διένεξη. Καλό είναι να ακολουθηθεί διαδικασία όλων των ερωτήματων και της κυρίας Καλογιάννη και όλων των συναδεύων να τεθούν υπόψη της νομικής και της τεχνικής υπηρεσίας και να έρθει μια εμπεριστατομένη πρόταση στο σώμα. Θα ήθελα να επισέλθω σε μια συζήτηση η οποία έχει αναφορά στο παρελθόν, αλλά αναγκάζομαι εκτός βαράτου να επισέλθω και είναι νοπή η μνήμη όλων των πολιτών αυτού του τόπου και των παρόντων σε τι κατάσταση βρισκόταν η ΩΑΣΙ όταν η Δημοτική Αρχή της Ενότητας Πολιτών Νέα Γέννηνα ανέλαβε για πρώτη φορά τη διοίκηση του Δήμου του 2011. Η ΩΑΣΙς ένα ιστορικό διατηρητέο νεότερο μνημείο της πόλης ήταν βανδαλισμένο, κυριολεκτικά βανδαλιμμένο από τη χρήση του. Και η προσπάθεια η οποία έγινε είναι αυτό το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό μνημείο να πάρει την αρχική του μορφή. Πράγμα και το οποίο επί της ουσίας έγινε και πολιτικά αυτή ήταν η ορθή επιλογή. Από κει και πέρα είναι γνωστό ότι σε σχέση με τη χρήση οι αποφάσεις τέτοιων κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μνημεία δεν είναι μονομερείς. Επισέρχεται ως μνημείο και η εφορία νεωτέρων αρχαιοτήτων και προφανώς δεν ήταν σύμφωνοι στη χρήση του ως πινακοθήκη και για άλλους λόγους όμως τα οποία δεν έχει νόημα να πούμε τώρα λειτουργικούς δεν μπορούσε να γίνει πινακοθήκη. Και αυτό το οποίο θέλω να πω σε σχέση με τη σύμβαση μίστοσης είναι ότι για το συγκεκριμένο χρόνο τον οποίο έγινε η σύμβαση μίστοση ήταν μια σύμφωνη μίστοση με όρους τους οποίους αποδέχτηκαν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Ξέρετε ότι η κατοχύρουση του φορέα ιδιοκτήτη του κτιρίου γίνεται από την πληρότητα ενός μιας σύμβασης μίστοσης και αυτό πραγματικά το συμβόλιο στο χρόνο που έγινε ήταν πολύ καλά μελετημένο έτσι ώστε να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη του κτιρίου. Θα πείτε ότι εμείς έχουμε, πώς τη λέτε κύριε Δήμαρχε, την φράση καμία πανάκια με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς όμως λειτουργεί με ιδιωτικονομικά κριτήρια η διανετάει και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δήμου. Λέω για να μη μας πείτε για πανάκια πάλι σας προλαβαίνω. Δηλαδή η προσέγγιση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία... Όχι, σας προλαβαίνω. Η προσέγγιση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του δήμου και αυτό που ζούμε είναι οι συνέπειες αυτής. Γιατί δεν νομίζω ότι βεβαίως ήταν όπως ήταν, δεν νομίζω ότι κανείς χαίρεται ιδιαίτερα για τη σημερινή ΩΑΣΙ και για τις δυνατότες... Αυτή είναι η γνώμη μου και πολλών πολιτών. Και για την κατάσταση που θα μπορούσε αυτή να είναι για τους πολίτες και για τις ανάγκες τους και για την αναψυχή τους. Εγώ από αυτά που μας δώσατε ως έγγραφα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα αλλάξει η κατάσταση. Λέω ότι δεν καμαρώνει και κανένας ιδιαίτερα. Αυτή είναι η γνώμη μου, λέω και άλλων πολιτών. Λέω ότι είναι όλου του Δημοτικού Συμβουλίου γνώμη. Δεν είναι με πρώτη πάντως που το λέω, προς ενημέρωσή σας. Σε κάθε περίπτωση, από αυτά που μας προσκομίσατε και μας δώσατε να μελετήσουμε, δεν φαίνεται ότι αν το Συμβούλιο αναβάλλει τη συζήτηση μία ή δύο εβδομάδες, αλλάζει κάτι στις προθεσμίες. Δεν αλλάζει επί της ουσίας κάτι με βάση αυτά που μας δώσατε. Επίσης, και η κυρία Καλογιάννη που τον λατρεύει τον ιδιωτικό τομέα, πάλι στον επιστημονικό φορέ θέλει να απευθυνθεί. Όμως, ο Δήμος έχει τεχνικές... Δεν θέλετε... Μπράβο! Αυτό λέω και εγώ. Ο οποίος δεν είναι δημόσιος... Συμφωνώ! Συμφωνώ! Γι' αυτό σας το λέω. Καλή ιδιωτικοποίηση και κερδοφορία των επιχειρηματιών, αλλά πάλι καταλήγουμε στον κράτος. Καταλάβατε? Όμως, ο Δήμος έχει τεχνική υπηρεσία που μπορεί μια χαρά να κάνει τη δουλειά της. Ο Δήμος, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, για να τελειώσω, κύριε Πρόεδρε. Γιατί μετά θα υψώσω και τον τόνο της φωνής μου και δεν θέλω να πω τι μου κάνετε τώρα. Έτσι δεν είναι, αφού μιλάω, να τελειώσω, ένα λεπτό θα κάνω. Λέω, λοιπόν, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μπορεί κάλιστα να κάνει τη δουλειά της και να φέρει την έκθεση που αρκετοί συμβουλοί βάλαν θέμα να κάνει και θα μπορεί να το κάνει. Τόσο ανεκτιμάμαι ότι δεν έχουμε, εγώ νομίζω ότι έχουμε άρτια τεχνική υπηρεσία και να ενημερωθηθεί αναλυτικά το σώμα. Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης δηλαδή και λήψη απόφασης επί εισήγησης σήμερα για να μπορεί να κρίνει. Αυτή είναι η γνώμη μου. Για το εξώδικο έχουμε εισήγηση και λέμε να απαντήσουμε αρνητικά στην απόδοση συγκριτικής. Αφού είναι σύμβουλος του κράτους, αυτό που λέω καταλήγεται. Θα βοηθήσεις όμως την κουβέντα γιατί ανέφερε και ο κύριος Κόντας πριν. Η παράταξη μας διαφωνεί στο να κάνει την έκθεση ή διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών γιατί μέχρι σήμερα και μετά από τόσο χρονικό διάστημα δεν έχει προσκομίσει ακόμη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη έκθεση για το ποιος ευθύνεται ή όχι. Και είναι θέμα, όχι πώς δεν το ξέρω, το γράφει, συγγνώμη, ο κύριος Κάτζος ο νομικός σύμβουλος του Δήμου. Είναι δεδομένο αυτό. Η πρόταση δηλαδή του κυρίου Κάτζιου είναι να γίνει αυτή η τεχνική έκθεση εμπεριστατομένα και τεκμηριωμένα για το ποιος ευθύνεται από τις τεχνικές υπηρεσίες. Και ρωτώ, μέχρι σήμερα και μετά από τόσα χρόνια, έχει γίνει αυτή η έκθεση από τις τεχνικές υπηρεσίες, τόσο απλά. Λοιπόν, ήθελε κύριος Πατζόκος να το πω. Κύριος Παπαχρίστης μετά. Καταρχάς, αναμφισβήτητα, δεν έπρεπε να γίνουν οι ενιχείες ή πρώτοις παραλαβής. Επίσης, αναμφισβήτητα, δεν μπορεί να γίνει μια παραλαβή με επισημάνσεις. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Τι θα κάνουμε τώρα, είναι το ερώτημα. Και πληροφορούμεθα από τους διαδρόμους και από την πλατεία. Η μία πλευρά λέει ότι οι ελεκτρικές εγκαταστάσεις ήταν τέτοιες που κάνανε κατουσίαν μόνο για περίπτυρο. Η άλλη πλευρά λέει ότι όχι, εσύ έβολες βαριά μηχανήματα που δεν έπρεπε να βάλεις. Κάποια ουδέτερη φωνή, δεν ξέρω αν είναι ο τεχνικός πνευκτήριος ή κάποιος άλλος, πρέπει να μας πει εάν πρέπει να κάνουμε κάποια παρέμβαση εμείς, εάν θα πρέπει να κάνει κάποια παρέμβαση ο ενοικιαστής, αν υπέβαλε τις παρατηρήσεις του όταν μπήκε μέσα και μπάνω σε περίπτωση πραγματικά μας λείπει η αντικειμενική ενημέρωση διότι ο ενοικιαστής βάλει κατά των τεχνικών υπηρεσιών, δεν είναι πολύ εύκολο εμείς να πούμε ότι δεν είναι καλές οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, αλλά θα ήθελα μεγαλύτερη ενημέρωση κύριε Πρόεδρε. Αυτό είναι το πρόβλημά μας, διότι δεν μπορεί να συντηρείται αυτή η φήμη δεξιά και αριστερά και να καλείται το πολιτικό όργανο που λέγεται δημοτικό συμβούλιο και θα πάρει μια τεχνική απόφαση. Δ. Π. Χρήστον. Θα μπορούσα να σας κουράσω και εγώ τώρα με το θέμα, δεν θα το κάνω. Στο διατάφτα και πολύ είναι 15 μέρες, ούτε το ΤΕ ούτε εξωτερικός ανάδοχος, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών θα κάνει τη δουλειά ως οφείλη και ως όφειλε και στο δεύτερο κομμάτι που είναι η σχέση με το μισθωτή, επειδή τεθεί το ζήτημα και από τον κ. Πατσούρα, πρέπει να είναι γνωστό στο σώμα ότι όχι τώρα, εδώ και πολύ καιρό, δεν τηρούνται βασικοί όροι της σύμβασης με το μισθωτή, όπως είναι η έγκριση της τιμολόγησης των πέντε βασικών προϊόντων από το Δημιουργικό Συμβούλιο της Διανετάη, όπως είναι οι τροποποιήσεις στο υπόγειο της επιχείρησης και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία, κύριε Δήμαρχο, είναι και αυτά θέμα νομιμότητας και πρέπει και σε αυτά να είμαστε άνθικτοι όπως και στα υπόλοιπα ζητήματα νομιμότητας που θέτει η δημοτική αρχή. Είχαμε πει και στο πρώτο και τελευταίο Δημιουργικό Συμβούλιο της Διανετάη υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα. Το πώς παραλήφθηκε, αν παραλήφθηκε και το τι έγινε με το συγκεκριμένο εργομίσμα. Είμαστε νέο Δημιουργικό Συμβούλιο στη Διανετάη. Δώσαμε τη στήριξη όσον αφορά στον Πρόεδρο να αναλάβει συγκεκριμένα πράγματα που θέλει στο Δημιουργικό Συμβούλιο σημαντικό. Το δεύτερο κομμάτι είναι το τι θα πρέπει να κάνει η τεχνική υπηρεσία μας και αν θα πρέπει να είναι τότε. Υπήρχε ένα ερώτημα τέτοιο με τον Πρόεδρο, ήταν εύλογο το ερώτημα του Μελώνου του Διοικητικού Συμβουλίου, ποιος θα πρέπει να μας πει και μας, έτσι, το πώς και τι υπάρχει σε αυτό το κτίριο. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα, είναι ένα κτίριο που πραγματικά ο Δήμος έπαιρνε οι μισθόματα. Τώρα αν έχει τρεις μήνες ή δύο μήνες είναι ακίνητο που προσφέρει στον Δήμο χρήματα. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με το μισθοτί και το πώς λειτουργεί το κτίριο, παρανομίες, παρατυπείες και το τι πρέπει να γίνει εκεί πέρα. Και νομίζω ότι μιας και η απόφαση είναι η τεχνική υπηρεσία μέσα σε 15 μέρες σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να μας δώσει μια απάντηση στο τι σημαίνει και το τι συμβαίνει εκεί μέσα, διαφορετικά εγώ δεν έχω να διαφωνήσω και με το τεχνικό επιβιβλητήριο. Επίσης είναι και το τεχνικό επιβιβλητήριο, το είχαμε βάλει και στον Πρόεδρο, στον κ. Σιορόκα. Νομίζω ότι ένα εύλογο χρονικό διάστημα αυτόν των 15-20 ημερών, νομίζω ότι να μας δώσει γλήσεις και απαντήσεις. Από εκεί πέρα τα μισθόματα, παρανομίες και παρατυπείες, αφορούν εμάς, αφορούν το νέο διοικητικό συμβούλιο και πρέπει επιμένως να τα κοιτάξουμε. Κομμάτι όμως είναι το έργο και τη εγκυτική επιστολή και το εξόδικο που έχουμε και το άλλο είναι το μισθοπτήριο που έχει συγκεκριμένος ιδιότητας. Σαν Διανετάει αισθανόμαστε λίγο άβολα γιατί με το τελευταίο έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας αναφέρει ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Διανετάει και Δήμο έχει λήξει και πλέον αρμόδιος για την συντήρηση και την επισκευή του κτιρίου, ό,τι προβλήματα υπάρχουν, είναι η Διανετάει. Καταλαβαίνετε λοιπόν μια ιτερία χωρίς υπόσταση, χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομή στην ουσία, να πάρει τέτοιο βάρος. Εγώ συμφωνώ με την πρόταση του κυρίου οδηδημάρχου και θα πω ότι είναι πολλές από 15 μέρες με την έννοια ότι θα πρέπει να κυνηθούμε άμεσα να αποκατασταθεί αυτό το κτίριο, που είναι συμπίον αφορά για την πόλη, ανεξάρτητα από ποιος είναι ο νοικιαστής. Μπορεί ο κύριος Δούβαλες να φύγει μετά από 6 μήνες. Θα πρέπει το κτίριο να είναι έτοιμο, να ξανανοικιαστεί, μην μείνει ένα δυο χρόνια ανοίκιαστο και είναι θύμα εσώδων για την ιτερία. Εγώ έτσι το βλέπω. Μπορούμε, βέβαια, να κυνηθούμε παράλληλα, να ορίσουμε έναν τεχνικό σύμβουλο εξωτερικός συνεργάτη να μας προτείνει κάποιες θλίσεις αποκατάστασης, άτυπα, όχι με την έννοια του θεσμικού ρόλου που έχει η τεχνική υπηρεσία, αλλά με την έννοια των προτάσεων. Κύριε Λέτο, πριν πείτε κάτι να πω ότι διεξάγεται και μια προκατατική εξέταση στο Δικαίου για αυτό το θέμα και έχει έρθει ένα έγγραφο από τις επιθυρωτές της Λάρης σας, να ενημερώσουμε, να στείλουμε τα έγγραφα. Έτσι και επίγεια, αυτό θέλω να πω. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αυτό που έχω να πω, ότι ως Δημοτική Αρχή κληρονομίσαμε ένα θέμα. Είναι ένα θέμα που αν διαβάσουμε την εισήγηση της υπηρεσίας, θεωρώ ότι έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο πάνω από έξι φορές. Πάνω από έξι φορές έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άλλο, λοιπόν, είναι όλα τα πράγματα, θεωρώ, γνωστά, στους προηγούμενους. Εμείς, σήμερα, διαπιστώνουμε και προσπαθούμε να λύσουμε ένα θέμα το οποίο το κληρονομίσαν. Το ξαναεπαναλαμβάνω, το κληρονομίσαν. Με μέσα από μια διαδικασία που θεωρώ ότι δεν ήταν αυτή που έπρεπε να είναι μέχρι σήμερα. Όσον αφορά την τεχνική υπηρεσία, η τεχνική υπηρεσία έχει κατεθέσει πρωτόκολλο. Έχει κατεθεί πρωτόκολλο προς οριστική παραλαμβήση, όπου και αναφέρονται όλα. Και το ιστορικό του έργου, και οι παρατηρήσεις, όπως είπε ο κ. Γότας ορθά, και όλα τα πράγματα. Άρα, λοιπόν, όταν τη ζητήθηκε κάτι από την τεχνική υπηρεσία, είτε μέσα από το θεσμικό της ρόλο, είτε και σε συζητήσεις που κάναμε και εμείς για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, είχαν άποψη. Η Διεύθυνση Υπηρεσίας του Δήμου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, κατάλληλη, μάλλον, υπηρεσία, συγγνώμη, για να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει, έχοντας υπόψη, σε μια πλευρά, το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής, και, από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως, κάποια στοιχεία που αφορούν του μιστοτή, αν και εμάς αυτή τη φάση που αφορά την παραλαβή ενός έργου που έχουμε υποχρέωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μας επηρεάζει. Δεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή η τεχνική έκθεση του καθή την αρμόδιο οργάνου, όσον αφορά για την παραλαβή ενός έργου. Όλα τα υπόλοιπα από αφορούν του μιστοτή, τα εξώδικα και όλα αυτά, φυσικά, μας έχουν απασχολήσει, γιατί είμαι και εγώ τυχαινά, είμαι και εγώ μέλος στη Διανετάη, μας έχουν απασχολήσει. Υπάρχουν και εκεί λύσεις. Νομίζω, σε επόμενο Συμβούλιο, ο κ. Πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι θα μας το φέρει. Όσον αφορά γι' αυτό που πειρασμούγοντας πολύ ορθά, θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσουμε την προθεσμία στην τεχνική υπηρεσία, να απαντήσουμε, μάλλον, καταρχήν, στην εξώδικο που μας έστειλε ο ανάδοχος, ότι εμείς δεν θα το επιστρέψουμε την εγγυητική και θεωρώ ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλού θα είναι η απάντηση που θα πρέπει να έχει, βάζοντας, λαμβάνοντας υπόψη την γνωμοδότηση του κ. Κάτζου ότι δεν υπάρχει παραλαμβή πριν το αρμόδιο όργανο που φασίζεις. Παράλληλα, όμως, θεωρώ ότι είναι σωστό ότι μετά την έκθεση, για να ολοκληρώσω την εισήγησή μου, είναι ότι μετά την έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας, που αν θέλει μπορεί να είναι και σε δέκα μέρες, εδώ είναι ο διευθυντής να μας πει αν μπορεί σε δέκα μέρες, εγώ θεωρώ ότι δέκα-πέντε είναι αρκετές, αλλά τέλος πάντων, εδώ είναι να μας πει, θεωρώ ότι θα πρέπει, μαζί με την έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας, να υπάρχει και η γνωμοδότηση του νομικού μας Συμβούλου, των δύο αυτών οργάνων, θεσμικών οργάνων του Δήμου, που θα έρθει στον Κατσίδι να αρμόδιο όργανο του Δημοτικού Συμβούλου να πάρει τα αποφάσεις. Και νομίζω να είναι τελευταία φορά που θα ξαναλειώσει για παραλαβή στον Δημοτικό Συμβούλου. Ο κ. Δήμαρχος. Νομίζω ότι εγώ θα φύγω πέρα από τα τεχνικά τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά προβλήματα και θέλω να μπω στην ουσία. Έχουμε ένα διατηρετέο κτίριο στο κέντρο της πόλης και πρέπει να διασφαλίσουμε, σήμερα με τον κ. Παπαχρήστο, την ομαλή λειτουργία του στο μέλλον. Αυτό είναι το ζητούμενο. Ναι, το ζητούμενο είναι αυτό, ότι πρέπει να λειτουργήσει στο βάθος του χρόνου και αυτό είναι ανεξάρτητο από την τεχνική υπενδυσσία, από τον Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έρχεται και παρέρχεται, από τον εκμιστοτή που έρχεται και παρέρχεται, από τον ανάδοχο ή οποιοδήποτε άλλο. Το πρώτο λοιπόν πράγμα που πρέπει να γίνει είναι πρέπει να δοθούν οι άμεσες απαντήσεις στα διαδικαστικά θέματα. Να απαντήσουμε τη σύμφωνα με την νομική υπενδυσσία ότι δεν γερνάμε την εγκυτική πιστολή γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Να απαντήσουμε στους ελεγχθές δημόσιας διοίκησης στη Λάρισα για τα προβλήματα τα οποία θέτουν και τα οποία είναι επίσης πολύ σημαντικά. Επόμενο βήμα ότι αυστηρά σε 15 μέρες και δεν είναι αν μπορούν ή δεν μπορούν, διότι δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει και τώρα αυτό που γεννόταν, την πάλα σε άλλο γήπεδο. Διότι αυτό που γεννόταν είναι ενόψει του πολύ της δύσκολης απόφασης, γιατί είναι δύσκολη. Τώρα δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να απαντήσει εάν είχε πλημέλειες στο έργο ή εάν ο ενοικιαστής δεν τηρούσε το πρωτόκολλο της λειτουργίας. Δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να του απαντήσει σήμερα, παρά μόνο οικασίες μπορεί να κάνει. Έχω ασχοληθεί αρκετές δεκάδες ώρες για να μπορέσω να καταλάβω και προφανώς υπάρχουν δύο διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Τώρα βρέστε εσείς, νομίζω ότι κανένας θα το πει. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι, έχουμε τεχνική υπηρεσία από αυτός τον Σύμβουλό μας, αυτός δούληψε πάνω σε αυτό. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, η οποία πρέπει από πιο τεκμεριωμένο τρόπο από αυτόν που έκανε. Σύμφωνα και με τη νομική υπηρεσία, η μέχρι τώρα γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας έχει κάποιες ασάφες, οι οποίες πρέπει να αρθούν, έτσι ώστε το κείμενο της τεχνικής υπηρεσίας να λέει την άποψή της με κατηγορηματικό τρόπο. Αυτό είναι, λοιπόν, το ένα πρόβλημα. Το δεύτερο πρόβλημα, λοιπόν, είναι η επόμενη μέρα. Γιατί αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, τι θα γίνει, γιατί κάποιος μπορεί να φύγει ο νοικιαστής και το κτήριο να μην κουφάρει και να αρχίσει να αυθείρεται. Η πρόταση, λοιπόν, είναι ότι η πρόταση επευθύνται προς τον διοικητικό συμβούλιο της Διανετάη, η οποία έχει και την ευθύνη της λειτουργίας της OASIS, να οριστεί εμπειρογνώμονος, θέλετε να είναι από το τεχνικό επιμελητήριο, θέλετε να είναι από οπουδήποτε, ο οποίος να πει την επόμενη μέρα τι θα γίνει. Δεν έχει καμία αξία να σκιαμαχούμε με το παρελθόν, για το οποίο πολύ φοβάμαι ότι κανένας και δεν θα έχει αξία. Σημασία δεν έχει ποιος στείφ. Μπορεί να φταίνουν όλοι, ενδεχομένως. Το πρόβλημα δεν είναι να κονταροχτυπηθούμε τι έγινε στο παρελθόν. Το πρόβλημα είναι πώς θα μπορούμε να βάλουμε το κτήριο να λειτουργεί, φεύγει αυτός ο νοικιαστής και έκανε ένας άλλος. Τι θα του παραδώσουμε. Θα νοικιάσουμε ένα κτήριο που δεν έχει θέρμανση και ψύγεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει, άρα λοιπόν πρέπει να ακούσουμε ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, ανεξάρτητα από τον μισθωτή, που πρέπει να αποκαταστήσουν τη λειτουργικότητα αυτού του κτήριου. Και αυτός, λοιπόν, θα μας πει, υπάρχει αυτός ο τρόπος, είναι αυτό το κόστος και επομένως θα αποφασίσουμε το επόμενο βήμα. Νομίζω ότι είναι δύο διακριτά πράγματα να πάρουμε την γνώμη, την τεκμηριωμένη, οριστική, χωρίς ασάφιες της τεχνικής υπερουσίας και από την άλλη μεριά το ιδιανετάει να ορίσει το τεχνικό επιμελητήριο, ότι νομίζει έναν εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα μας δώσει την προοπτική της επόμενης μέρας για το συγκεκριμένο κτήριο. Νομίζω ότι αυτό είναι, γιατί αν αρχίσουμε να σκιαμαχούμε για το παρελθόν δεν θα τελειώσουμε ποτέ, θα αποδίδουν δεκατέρονθεν ευθύνες λύση με το να αναμετρηθούμε με το παρελθόν δεν υπάρχει. Πρέπει να βρούμε τη λύση της επόμενης μέρας για ένα ιστορικό κτήριο σε αυτή την πόλη, που το έχει ανάγκη η πόλη, που είναι κόσμο και επομένως πρέπει να λειτουργήσει. Έχει μια ερώτηση, κύριε Καλογέν. Συγγνώμη, τότε γιατί δεν αποφασίζουμε σήμερα επιστροφή εγγυητικής καλής εκτέλεσης των ανάδοχων. Εφόσον με την πρόταση που κάνετε, επιτρέψτε μου λίγο, σημαίνει ότι θα πούν οι τεχνικές μας υπηρεσίες, ότι φταίει το α, β, γ, δ τεχνικό, να το αποκαταστήσουμε, θα βρούμε και τα λεφτά πολύ σωστά και θα το αποκαταστήσουμε. Αθέματα είναι τα εξής σοβαρά. Πρώτον, τι γίνεται με την εγγυητική καλής εκτέλεση των ανάδοχων και δεύτερον, είναι οι απομειώσεις που ζητάνε στο ενίκιο. Εγώ αυτό κατάλαβα από αυτά που λέει ο δήμαρχος. Επιστροφή όχι της εγγυητικής, το ένα. Συγγνώμη, γιατί μάλλον δεν μπορεί να φταίω και εγώ, δεν έγινα κατανοητός ως προς νησίγηση. Εδώ έχουμε μια όχωση ενός ανάδοχου, ο οποίος ζητάει πίσω την εγγυητική, γιατί θεωρεί ότι έχει συντελεστεί αυτοδίκια παραλαβή. Τι έχουμε όμως στο παρελθόν, γιατί αν διαβάζαμε καλά νησίγηση, ότι έχουμε ένα πρωτόκολο οριστικής παραλαβής, που δεν έχει εκκριθεί ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο δυο φορές, δεν έχει εκκριθεί ποτέ. Έχει επιστραφεί πάλι σε τεχνική υπηρεσία, με άλλη σύγηση, προσέξτε. Άλλη σύγηση έχει ο νομικός σύμβουλος, προσέξτε. Όχι, όχι, είναι κάτι το οποίο να το ολοκληρώσω λίγο. Έχουμε λοιπόν τώρα δύο πράγματα. Έχουμε ένα πρωτόκολο, το οποίο δεν έχει παραληθεί ποτέ. Έχουμε μια όχληση, μάλλον εξόδικο, επικαλούμενος στην όχληση για οριστική παραλαβή. Και εμείς τη λέμε, έχουμε το πρωτόκολο που λέει κάποια πράγματα τα οποία δεν αποσαφηνίζονται αν είναι πλημέλειες ή όχι. Θέλουμε τη γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας επί τους πραγματικείς εικόνας σήμερα. Έχουμε τη γνωμοδότηση, μάλλον την έκπληση της τεχνικής υπηρεσίας, το πρωτόκολο και την νομική άποψη του συμβούλου μας, του νομικού συμβούλου του δημοκρατικού κ. Γκόντας, και θα έρθει στο επόμενο συμβούλιο αυτά τα πράγματα να πάρουμε απόφαση ως προς την οριστική παραλαβή ή όχι του έργου, είτε με πλημέλειες, όπως πρέπει όμως. Δηλαδή, η επόμενη συνειδεία θα είναι ως προς το πρωτόκολο, ως προς την οριστική παραλαβή του έργου. Απλώς όμως, όλα αυτά που συζητάμε σήμερα υπερβαίνουν τη διαδικασία του πρωτοκόλου, γι' αυτό εγώ είπα στην αρχή να διακρίνουμε, να μάλλον να είναι δύο διακριτά πράγματα. Είναι άλλο η λειτουργία του και άλλο αυτό που απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι η παραλαβή του έργου. Σήμερα, εμείς ζητάμε την παραλαβή και με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει η οριστική ή όχι η παραλαβή του έργου. Η λειτουργία στη διανετάει. Η λειτουργία του μισθωτή είναι αυτά που είπε ο δήμαρχος, ότι είναι θέματα τα οποία μας απασχόλησαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι άλλο κομμάτι όμως, το οποίο τους συνδυάσαμε εκ του περισσού. Θα ρωτήσω και εγώ μία λίγο κάτι. Κάνε αυτό το θέμα! Η ερώτηση είναι η εξής, αυτό το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής με τις εκκρεμότητες. Όχι, δεν είναι οριστικής, είναι προσωρινής και οριστικής. Είναι ένα, ενώ θα έπρεπε να είναι δύο. Πολύ ωραία! Αναφέρει κάποιες εκκρεμότητες. Γιατί μέχρι σήμερα η αναθέτουσα, η διευθύνουσα αρχή δεν έχει πει πήγαινε ανάδοχε, απεκατέστησε και έφερε ο ανάδοχος και μηδενικό λογαριασμό, κύριε Αντιδημαρχέ. Κοιτάξτε, είναι επεπλεγμένο το έργο. Εμείς επιμένουμε ότι έχουν να κάνουν και ο κατασκευαστής και ο νικιαστής. Έτσι, ακριβώς. Εντάξει, δεν επανέρχομαι. Θα ρωτήσω να... Πρόεδρε διαδικαστικά, από την ώρα που μιλάει ο κ. Δήμαρχος και κλείνει την υπόθεση, πού ξαναπάμε πάλι τώρα. Είμαι τόσο χρειάως διπαλώ. Έχετε ερώτηση? Έχω. Κάντε μια ερώτηση, να το κλείσουμε, να πάρω μαρτώπιση. Στην αρλέτο. Εάν δεν ψηφίσουμε, αυτό είναι η εισήγηση, η μία σελίδα, αν δεν το ψηφίσουμε αυτό σήμερα, αφού είναι όλα τα άλλα μαζί και το ψηφίσουμε σε 15 μέρες, αλλάζει κάτι? Ούτε την πρώτη σελίδα. Να το αναβάλουμε όλο, γιατί... Πείτε το. Πείτε το. Λοιπόν, κύριε Αλέτο και να το μαζεύω, να βάλουμε... Αν είναι πρόταση ψηφοφορία, ναι. Εμείς παίρνουμε μία απόφαση... Εμείς παίρνουμε μία απόφαση... Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, θέμα αναβολής δεν τίθεται. Κύριε Πρόεδρε. Μπορώ να έχω το λόγο, δηλαδή. Θέμα αναβολής δεν τίθεται. Υπάρχει ένα εξόδικο, το οποίο έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες, που ζητάει συγκεκριμένα πράγματα. Η κυρία Τσουμάνι το γνωρίζει το θέμα, γιατί και ως νομικός καταλαβαίνει τη διαδικασία που πρέπει να έχουμε. Σήμερα έχουμε μία απάντηση επί του εξοδίκου. Μια υπηρεσική απάντηση, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του νομικού Συμβούλου, που λέει ότι δεν υπάρχει παραλαβή, αν δεν ολοκληρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί να επιστραφεί η εγκυτική που ζητάει ο συγκεκριμένος ανάδοχος. Και εμείς τι λέμε, για να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία και να τελειώσει κάποια στιγμή αυτό το πράγμα, ζητάμε από τον νομικό Σύμβουλο. Ζητάμε σε 15 μέρες όλη αυτή τη διαδικασία που είπα πριν. Όσον αναφορά, κυρία Καλογιάννη, τη διαδικασία των προηγούμενων, θα σας έλεγα να διαβάσετε λίγο τις δυο προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα σας συνοδόταν όλες τις απορίες που έχετε. Λοιπόν, να μαζέψουμε λίγο τα θέματα. Θα δείτε ότι η γνωμοδότηση λέει συγκεκριμένα πράγματα και η απόφαση του Συμβουλίου λέει άλλα πράγματα. Λοιπόν, αφήστε με λίγο σας, παρακαλώ. Καλογιάννη. Λοιπόν, Γιώργο. Λοιπόν, ερώτησης. Υπάρχει ένα θέμα... μισό λεπτό, μισό λεπτό. Υπάρχει ένα θέμα να απαντήσουμε στο εξώδικο που ζητάει την εγκυτική πιστολή πίσω. Η εισήγηση του δικηγόρου μας είναι να απαντήσουμε αρνητικά. Λοιπόν, αυτό το συμφωνούμε? Εάν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από 15 μέρες θα έρθει το θέμα για την οριστική παραλαβή. Αν εκεί κρίνουμε ότι είναι εντάξει, τότε θα επανέλθουμε στην εγκυτική και θα πούμε... Η διαδικασία από 15 μέρες θα έρθει ως θέμα οριστική παραλαβή του έργου. Η προηγούμενη συναπατική, κυρία Καλογιάννη, οι προηγούμενες αποφάσεις, οι γνωμοδοτήσεις νομικών λέγαν άλλα, οι αποφάσεις του Συμβουλίου λέγαν άλλα, χωρίς να υπάρχει το νομικό πλαίσιο. Εμείς σήμερα λέμε ότι βάζουμε αυτούς τους κανόνες, έτσι ώστε το επόμενο Συμβούλιο να έρθει για την παραλαβή του έργου. Τώρα, γι' αυτό το θέμα της απάντησης στο εξώδικο που αποφασίζουμε ομόφωνα, εγκρίνουμε την εισήγηση στην εγκυτική επιστολή. Πάει αυτό. Αποφασίσαμε ομόφωνα σε αυτό. Η κυρία Τσουμάλι λευκός σε αυτό. Υπάρχει ένας σκέλος, προσθέτει ο κ. Σαλέτος, τώρα στην εισήγηση. Εγώ νομίζω, πρόεδρε, μόνο αυτό πρέπει να ψηφίσουμε σήμερα. Τα συμφωνήσαμε και θα γίνουν. Τι να συζητάμε τώρα, εντάξει, τι να συζητάμε. Μόνο αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε σήμερα. Και μετά από 15 μέρες συμφωνούμε να ξανασυγητήσουμε το θέμα. Τι απόφαση να πάρουμε, δεν είναι θέμα απόφασης αυτό. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ως πραγματογνώμονα, προκειμένου να μας πει ποιος είναι υπεύθυνος για τις παραλήψεις. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ως πραγματογνώμονα, προκειμένου να μας πει ποιος είναι υπεύθυνος για τις παραλήψεις. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ως πραγματογνώμονα, προκειμένου να μας πει ποιος είναι υπεύθυνος για τις παραλήψεις. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ως πραγματογνώμονα, προκειμένου να μας πει ποιος είναι υπεύθυνος για τις παραλήψεις. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ως πραγματογνώμονα, προκειμένου να μας πει ποιος είναι υπεύθυνος για τις παραλήψεις. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ως πραγματογνώμονα, προκειμένου να μας πει ποιος είναι υπεύθυνος για τις παραλήψεις. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ως πραγματογνώμονα, προκειμένου να μας πει ποιος είναι υπεύθυνος για τις παραλήψεις. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ως πραγματογνώμονα, προκειμένου να μας πει ποιος είναι υπεύθυνος για τις παραλήψεις. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ως πραγματογνώμονα, προκειμένου να μας πει ποιος είναι υπεύθυνος για τις παραλήψεις. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, ο οποίος λέει ότι πρέπει να ορίσουμε την τεχνική υπηρεσία του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχει μια εισήγηση, λοιπόν, που τροποποιεί τον τίτλο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο, και προσθέτει στο θέμα αυτό, του κ. Αρέτο,