KATERINA KERASTA: Job Search on Libraries (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, 2013)
: Συμφέρον, την συνάδελφη την Κατένα Τικεράστα από την Δημόσιο Ειδικοποίηση του Καπζά σχεδίασε και πραγματοποίησε μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία για την αναζήτηση δουλειάς μέσα από τη Βιβλιοθήκη. Επίσης, την καλά να μας πει περισσότερο. Καλησπέρα. Μετά από τόσο γέννη που κάναμε με το Ψάκι, εγώ έχω ονοχτιάσω ένα πολύ δύσκολο θέμα. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και θέλω μέσα σε ένα μισί λεπτό να βρείτε τέσσερις πόοις της Ελλάδος. Μετά από τόσο γέννη που κάναμε με το Ψάκι, εγώ έχω ονοχτιάσω ένα πολύ δύσκολο θέμα. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Και πριν αρχίσω να μιλήσω γι' αυτό, θα ήθελα λίγο να δείτε την επόμενη διαφάνεια. Συνεχίζουμε, λοιπόν, κανονικά τα σημεινάρια. Αναγκαστήκαμε πάρα πολλές φορές να πούμε ότι δεν σας βρίσκουμε εργασία, δεν είμαστε εγγραφή εργασίας, αλλά σας βοηθάμε να βρείτε εργασία. Και αφού τέλεισαν το καλοκαίρι τα σημεινάρια, ουσιαστικά ήταν πηλωτικό το πρόγραμμα. Δεν ξέραμε το πώς θα πάει. Τους ρωτήσαμε και στο κάθε σημεινάριο με αξιελόγηση του έγινε, αλλά και μετά από ενάμιση-δύο μήνες για να δούμε αν βοηθήθηκαν καθόλου από αυτά τα σημεινάρια, αν άξιζε το κόκο. Έτσι, λοιπόν, είμαστε στο ερώτημα ότι από τότε που παρακολουθήσαμε το σημεινάριο μέχρι σήμερα, έχετε βρει δουλειά. Για το 23% μας είπαν ότι βρήκαν δουλειά. Νομίζω, όμως, η μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η επόμενη ερώτηση, αν από αυτό το 23% βοηθήθηκαν καθόλου από τα σημεινάρια. Για μας απάντησαν θετικά το 76% ότι βοηθήθηκαν. Στο επόμενο ερώτημα, αν δεν ήσασταν άναγοι, παρακολουθήσατε τα σημεινάρια, σας βοήθησαν καθόλου στη ζωή σας, σε εσάς ή στα κύκλου σας. Το 96% απάντησε θετικά ότι βοηθήθηκαν. Θεωρείται ότι αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ενταχθεί στις τακτικές υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης. Και θετικά απάντησε το 96%. Ενώ στο αν πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες βιβλιοθήκες, απάντησε θετικά το 99%. Και επίσης, μας είπαν και κάποιοι ακόμα σε ένα μικρό μυδάκι. Προσέξτε. Είμαι εδώ και σχεδόν διεφαλωμένη σε μάθηση εργασίας. Δεν είχα αντιπλή ρόλος στη διεφαλωμένη σε εργασία, σχεδόν διεφαλωμένη με καινούργια θελώδια και έκανα δειράκι στις ηλιοφορίες. Στις πόλεις. Πώς συμμαρφιτευόνιζες, εκπαιδευόνιζες το πρόγραμμα, τι αποκόνισες και πώς ένιωσες μες στην ομάδα. Είχα διαφορετικά συμμετείωτα, αλλά ταυτόχρονα θετικά και σε δύο πλευρές. Εδώ που ήρθα, ήρθα με μια άντρια τσάλα και έφυγα με κοινάτου τσάλα με... Τα ιδιωτικά, για όσον υπάρχει κατάλληλη πέρεξη, πολλούς τους υπάρχουν στο ιδιωτικό, όσο αφέστατα υπάρχει, μπορεί, δηλαδή, δεν μπορώ να πάω στο ΝΑΕΡ. Κάθε μέρα να είμαι στο ΝΑΕΡ, στην ιδιωτική, όμως, μπορώ να είμαι κάθε μέρα. Δεν μπορώ να ψάξω συνέχεια στο ίντερνο. Με δικαταξύ μπορώ να μιλήσω. Κι εκεί την κάνω, γιατί έτσι είναι. Σίγουρα θα την πάτη μια, και όταν είναι κάποιος σάβος και ρίχνει. Λοιπόν, εκεί, εάν το θέλει και η μάλλοντας. Σας ευχαριστώ πολύ. Εκείνο, νομίζω, που έχει μεριά σημασία, είναι αυτό που είπα, Βαγγέλη, ότι στην Βιβλιοθήκη μπορεί να είναι. Είναι το ανθρώπινο πρόσωπο της Βιβλιοθήκης. Κάτι που δεν το βρίσκεται στις άλλες υπηρεσίες, π.χ. όπως τον ΝΑΕΡ. Μπορεί να μιλήσει μαζί μας, μπορούμε να τον βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο. Ποια είναι τα πόμενα βήματα, πολύ γρήγορα θα πω. Πρώτα απ' όλα, έχει αλλάξει η νοοτροπία των υπαλλήλων, των βιβλιοθυκωνόμων. Βλέπουν πια ότι έχουν κι άλλο ρόλο. Όχι μόνο ταξινόμηση, καταλογογράφηση, ταξιφέντηση, κλπ. Επίσης, υπάρχει επιθυμία και από άλλες βιβλιοθήκες. Πολλοί έχουν πει ότι θα ήθελαν να το εδάξουν, το ζητά η τοπική τους κοινωνία. Υπάρχει διαρκής ανάγκη να ανανεώνουμε το περιεχόμενο, το κάθε σεμιναρίο. Οι τρεις ώρες πλέον δεν έρχονται. Μα ζητώ, παράδειγμα, γιατί βλέπουν ότι το υπαλληλίκη ουσιαστικά πέθανε. Άλλα πράγματα, ας πούμε για την νέα ασταπασχόρηση ή για τις νέες μορφές ευαίρετης μορφές εργασίας. Επίσης, υπάρχει ανάγκη, ακριβώς που σας είπα, στο πρώτο το σεμιναρίο. Τα τρία ώρα δεν αρκούν πια. Το target group διευρύνεται, όλο και περισσότερο. Και, τέλος, υπάρχουν και συνεργασίες με όλους φορείς, παράδειγμα, όπως με το Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο Θράκης, με το Πημελητήριο Βιωτίας στην αρχή, αλλά και με όλους φορείς, όπως, παράδειγμα, το Skywalker, το Karyada GR. Είμαστε ανοίκτοι, πάντως, οτιδήποτε για συνεργασία. Και, όλα αυτά που είπα, μπορώ να το θεωρήσω ότι είναι ένα επιτυχημένο project? Εγώ νομίζω όχι. Όσο βλέπουμε εικόνες σαν αυτές, όταν τα ζούμε και θημερινά δίπλα μας, αυτό το πρόγραμμα κάθε άλλη φορά επιτυχημένο μπορεί να θεωρηθεί. Νομίζω ότι είναι το μοναδικό πρόγραμμα που θα επιτύχει μόνο όταν καταφέρει την αυτοκαταστροφή, γιατί θα έχει φτάσει σε μονοψύδιο αριθμό η αναγία. Και ελπίζω ότι κάποτε κάποια στιγμή θα το πετύχουμε να βρούμε όλη τη δουλειά, να μην μείνει κανείς χωρίς δουλειά και να γίνει στον καμπογέλασο μας όλους.