Ημερίδα ΕΥΔΕΠ Π ΠΕΛ/ΣΟΥ για ΠΑΑ 22/9/17 (Chrysostomos Bakouras, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλημέριζω και σας καλωσορίζω στην Τρίπολη στη σημερινή ημερίδα, που θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε την πρώτη πρόσκληση που εκδώσαμε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη και η δημοσιότητα και η ενημέρωση και η συνεργασία σε όλα τα στάδια εφαρμογής των προγραμμάτων, είτε αυτά προέρχονται από επιχειρησιακά προγράμματα που εκτελούνται καθαρά σε επίπεδο διαχείρισης περιφερειακό είτε σε συνεργασία και μετά από εκχώρηση από το αρμόδιο Υπουργείο. Θα αναφερθώ λίγο σε αυτό το σημείο πριν ξεκινήσω την παρουσίαση. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους, αντιδημάρχους. Συγγνώμη αν δεν γνωρίζουμε κάποιους. Είναι μεγάλη χαρά να αρχίσουμε να γνωριζόμαστε και να ξέρουμε ότι μπορούμε να σας βοηθάμε και να σας υποστηρίζουμε. Ειδικά δε σήμερα, για να το κάνω αυτό διακριτό και σαφές από την αρχή, γνωρίζετε το επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014-2020 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο διαχειριζόμαστε σε περιφερειακό επίπεδο, σαν διαχειριστική αρχή και σαν περιφέρεια Πελοπόννησου. Στα υπόλοιπα προγράμματα και ειδικά στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που αρμόδιος φορέας είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Αρμόδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και, κατά δεύτερο λόγο, του Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών και Αϊφόρου Ανάπτυξης του ΙΜΕΠΕΡΑ, το οποίο εκτελεί επίσης επιχειρησιακό, τομεακό πρόγραμμα του Αρμόδιου Υπουργείου. Αυτά τα δύο Υπουργεία, λοιπόν, έχουν εκχωρήσει στις διαχειριστικές αρχές των περιφεριών κάποιες αρμοδιότητες, ανάλογα με τους άξονες προτεραιότητες τους θεματικούς στόχους όπως είναι διαρθρωμένοι στα εγκεκριμένα τους προγράμματα και στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, εμείς σήμερα, σαν διαχειριστική αρχή, σαν ειδική υπηρεσία διαχείρισης της περιφέρειας Πελοποννήσου, με βάση την εκχώρηση που έχουμε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ευχαριστώ τον κ. Θεοδόρο, τον συνάδελφο, που είναι από την Ειδική Πυρησία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από την Αθήνα, που σε συνεργασία και με τη δική τους αρμοδιότητα ευθύνης του προγράμματος και με τη δική μας εκχώρηση βγάλαμε την πρώτη μας πρόσκληση, η οποία σε σύντομη αναφορά αφορά την αγροτική οδοποία. Στο πλαίσιο αυτό να πούμε ότι στις προθέσεις μας είναι, και ελπίζουμε να το εκπληρώσουμε κιόλας, στις προσκλήσεις που θα βγάζουμε κάθε φορά να κάνουμε μια τέτοια ημερίδα ενημέρωσης, στην οποία θα παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία της πρόσκλησης κάθε φορά. Σήμερα όμως, επειδή είναι και η πρώτη φορά, έχω επιλέξει και εγώ στην πρώτη μου παρουσίαση να σας πω μερικά βασικά σημεία, στα οποία βέβαια με τα οποία βασικά σημεία δεν θα σας κάνουμε σήμερα, ούτε εσείς προφανώς το αναμένατε, να γνωρίσετε όλο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, εν προκειμένου από την αρχή και μέσα σε μία-δύο ώρες. Το ζήτημα είναι ότι με βάση στην υφιστάμενη νομοθεσία, το θεσμικό πλαίσιο κάθε προγράμματος, να μπορούν οι συνάδελφοι που δουλεύουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε είναι τεχνικές, είτε είναι διευθύνσεις που ασχολούνται με τα αγροτικά, είτε με οτιδήποτε άλλο, είτε με το περιβάλλον για το ημερα, να γνωρίζουν ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο, ποιες είναι οι διαδικασίες, ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ποιες είναι οι διοδοτήσεις και όλες οι εγκρίσεις που πρέπει να έχουν οι προτάσεις τις οποίες υποβάλλουν. Επίσης θέλω να πω ότι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, εκτός από τα κλασικά δημόσια έργα όπως θα έχουμε συνηθίσει και κάποια τέτοια θα προκύψουν και με την πρόσκληση αυτή που θα συζητήσουμε σήμερα, ασχολείται και με ιδιωτικές επενδύσεις και με κομμάτι περιβαλλοντικό πάρα πολύ σοβαρό. Επίσης ασχολείται και με τα λεγόμενα ταπ-τοκ, δηλαδή την ανάπτυξη πρωτοβουλίων με τις τοπικές κοινότητες. Αυτά λοιπόν, τα περίφημα leader, για να το πω με την ονομασία που τα γνωρίζουμε όλοι από το παρελθόν. Αυτά λοιπόν είναι πολύ κοντά στο να εκδοθούν και οι αντίστοιες προσκλήσεις. Είναι μια διαδικασία ιδιαίτερη τα λύτερα ας πούμε, δεν είναι δηλαδή όπως τα υπόλοιπα η αγροτική οδοποία σήμερα. Άρα κάθε μέτρο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, κάθε υπομέτρο και κάθε δράση, με τη δενδροειδή σειρά που τα είπα, έχουν δικές τους προϋποθέσεις, δική τους διαδικασία ενδεχομένως, φορέα υλοποίησης ο οποίος μπορεί να διαφοροποιείται, δικαιούχο ο οποίος μπορεί να διαφοροποιείται. Αυτά θα τα λέμε κάθε φορά ανάλογα με την πρόσκληση. Στο σημείο αυτό θέλω να σας παρακαλέσω και κλείνω με αυτήν την εισαγωγή μου για να προχωρήσω στην παρουσίαση. Θέλω να σας παρακαλέσω να κρατήσετε σημειώσεις, να δείτε ποια ερωτήματα υπάρχουν. Οι συνάδελφοι από τη δικιά μας υπηρεσία, η κυρία Αξίγου που είναι από τη μονάδα Α η Ματίνα, η οποία ξέδωσε και την πρόσκληση, θα σας κατατοπίσει στη συνέχεια με παρουσίαση δικιά της για τις απαιτήσεις, τις πρόσκλησεις, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες. Η κυρία Τουρλούκη που είναι επίσης στη μονάδα Α έχει γνωρίσει πάρα πολύ καλά τις προδιαγραφές, τις τεχνικές προδιαγραφές για την αγροτική οδοποίηση εν προκειμένου και για τα αντίστοιχα θέματα που θα προκύπτουν στη συνέχεια. Ο κ. Θεοδόρου γνωρίζει όλη τη διαχειριστική διαδικασία από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης από την Αρμόδια Υπηρεσία στην Αθήνα και ο κ. Τσιάδης που είναι εξ αριστερόν μου είναι γεωπόνος και είναι το στέλευος της μονάδας Β2 το οποίο θα ασχοληθεί με τη διαχείριση των έργων από την έταξή τους και μετά που σημαίνει όλες οι συμβάσεις που πρόκειται να συναυθούν με τις διακηρύξεις που θα προκύψουν, με τις πληρωμές που θα προκύψουν μέχρι την ολοκλήρωση που είναι και το τελευταίο σταδίο. Κρατήστε λοιπόν σημειώσεις, κρατήστε τα ερωτήματά σας για να μπορέσουμε στη συνέχεια να απαντήσουμε και σε όσες από αυτές γνωρίζουμε και αν κάτι είναι που δεν γνωρίζουμε και θα κριθεί απαραίτητο θα το σημειώσουμε και θα ρωτήσουμε τις Αρμόδιες Υπηρεσίες στην Αθήνα. Να σηκωθώ λοιπόν για να έχουμε την πρώτη παρουσίαση. Επέλεξα λοιπόν σαν πρώτη παρουσίαση να σας δείξω τα βασικά σημεία του πρόγραμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που βλέπετε ήδη και από τον τίτλο στην κεφαλίδα ότι Περιφέρε Πελοποννήσου και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο αντίστοιχο πρόγραμμα συνεργάζονται σε πλαίσια μιας εκχώρησης που είναι συγκεκριμένες οι αρμοδιότητες που ασκούμε και οι υποχρεώσεις που φέρουμε. Στο εγκεκριμένο λοιπόν πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το μέτρο 4, Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού, αυτός είναι ο τίτλος του, είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα του προγράμματος αφού καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα των ιδιωτικών επενδύσεων του πρωτογενή και του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, αφενός έχουμε όμως σε αυτό το μέτρο την κατασκευή βασικών δημόσια υποδομών όπως τα υγειοβιελτιωτικά έργα, το συγκεκριμένο που κουβεντιάζουμε σήμερα, έργα πρόσβασης σε γεωργική γη και κτινοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που είναι που σύντομα αποκαλούμε όταν συζητάμε αγροτική οδοποιία, το οδικό-δασικό δίκτυο, αλλά και την υλοποίηση μη παραγωγικών επενδύσεων σε υποδομές που συνδέονται με την επίτευξη των γεωργοπεριβαλλοντικών και κλιματικών στόχων. Το μέτρο τώρα 4 περιλαμβάνει 4 υπομέτρα. Πάμε και εστιάζουμε στο υπομέτρο 4-3, στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τον εξυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δραστοπονίας. Και το υπομέτρο 4-3 περιλαμβάνει 4 δράσεις. Η τέταρτη από αυτές είναι που κουβεντιάζουμε σήμερα και εστιάζουμε σε αυτή, αυτή έχει τίτλο και η πρόσκληση που έχετε λάβει, βελτίωση της πρόσβασης λοιπόν σε γεωργική γη και κτινοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Για ποιο λόγο είναι σημαντική αυτή η δράση, δηλαδή τι προσδοκούμε και από το τι προσδοκούμε προέκυψαν και οι δείκτες, αυτοί που υπάρχουν στην πρόσκληση και αυτοί οι δείκτες που τελικά το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης στοχεύει να καλύψει για να θεωρηθεί επιτυχές και να έχει όλες τις θετικές συνέπειες στη συνέχεια. Η χώρα μας λοιπόν, η διαπίστοση αναφέρει ότι η χώρα μας, χαρακτηριζόμενη από την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της καθώς επίσης και από τη διασπορά των αγροτικών της εκμεταλλεύσεων, έχει την ανάγκη για βελτίωση της πρόσβασης σε αυτές ακριβώς τις τοποθεσίες. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν θα εφαρμοστεί η δράση για την επέκταση και βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτινοτροφικές εκμεταλλεύσεις με στόχο, γι' αυτό το έχω βάλει με αυτήν την έντονη γραμματοσυρά, τη μείωση του κόστος μεταφοράς των προϊόντων, αποβλέπουμε λοιπόν με την αγροτική οδοπία, στο να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, να έχουμε ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, αλλά τελικά ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων. Η εξασφάλιση αυτής της εύκολης και ασφαλής προσπελασιμότητας στις γεωργικές και κτινοτροφικές εκμεταλλεύσεις και στις αγροτικές περιοχές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, με την παράλληλη βελτίωση και εξυγχρονισμό των καλλιεργητικών μεθόδων, πρόσβαση μηχανών, εύκολη διακίνηση και τα λοιπά, συμβάλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα. Βλέπετε δηλαδή ότι όπως είναι γραμμένο στην έγκριση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, ο στόχος είναι με αυτή τη δράση τη συγκεκριμένη και με άλλες δράσεις αντίστοιχες να φτάσουμε σε αυτό το τελικό στόχο που έχουμε βάλει. Ερχόμαστε τώρα στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις αρμοδιότητες της δικές μας, τις οποίες τις βλέπετε εσείς αποτυπωμένες στην πρόσκληση. Με την κεία που βλέπετε του 2016 τον Οκτώβριο, έγινε εκχώρηση αρμοδιωτήτων από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος στην Αθήνα, πρώτον στις ειδικές υπηρεσίες διαχείρισης όπως η δικιά μας των περιφεριών και δεύτερον στις γενικές διευθύνσεις περιφερειακής αγροτικής οικονομίας και κτινιατρικής των περιφεριών. Οι δεύτερες ασχολούνται με αυτά που ακούτε στις ιδιωτικές επενδύσεις για τους νέους γεωργούς κτλ. Εμείς στο πρώτο κομμάτι θα ασχοληθούμε με συγκεκριμένα μέτρα και οι δύο αποκαλούμαστε ενδιάμεση φορείς διαχείρισης πράξεων των ΠΑ. Ειδικότερα τώρα οι ειδικές υπηρεσίες διαχείρισης στις οποίες μας εκχωρήθηκαν σύμφωνα με άρθο της συγκεκριμένης νομοθεσίας έχουμε λοιπόν τα ακόλουθα υπομέτρα και δράσεις. Βλέπετε εδώ στην τέταρτη γραμμή την αγροτική οδοποιεία που κουβεντιάζουμε σήμερα. Αντίστοιχα λοιπόν στα δημόσια έργα βλέπετε τις υποδομές εγγύων βελτιώσεων, τους αναδασμούς, τη δασική οδοποιεία. Έχουμε και, ήδη το γνωρίζετε, στο 19.2 υπομέτρο βλέπετε τα περίφημα LEADER. Στο 19.4 το οποίο είναι κάτι που προκύπτει ως άμεση ανάγκη είναι οι λειτουργικές δαπάνες για την εψήχωση και στην ουσία τη δημοσιότητα του προγράμματος. Άρα αυτά που βλέπετε σε αυτό το πίνακα είναι αυτά που κάνει η δικιά μας υπηρεσία ως διαχειριστική αρχή της περιφέρειας. Υπάρχει άλλος ένας πίνακας με το τι κάνουν οι διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής που σας παρουσίασα νωρίτερα. Να πω σε αυτό το σημείο ότι στην ιστοσελίδα μας αλλά και στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφήσατε στον πίνακα στον κατάλογο έξω θα σας αποστείλουμε όλες τις παρουσιάσεις. Θα έχουμε σχετική ενημέρωση στην ιστοσελίδα της διαχειριστικής αρχής σε ειδικό μενού. Την αναβαθμίζουμε την ιστοσελίδα μας τώρα γιατί καταλαβαίνετε ότι πρέπει να έχει τη δυνατότητα όχι μόνο του προγράμματος της περιφέρειας αλλά και των εκχωριθέντων στην περιφέρεια προγραμμάτων να έχει όλα τα στοιχεία, όλες τις προσκλήσεις, όλες τις ημερίδες, όλες τις πληροφορίες. Στην ιστοσελίδα μας λοιπόν και στα μέλη σας θα λάβετε όλες τις παρουσιάσεις, θα δείτε το θεσμικό πλαίσιο και προφανώς για αυτά που σας ενδιαφέρουν θα δείτε ακριβώς ποια είναι οι προϋποθέσεις. Τώρα, έχω μια σειρά διαφανιών που βλέπετε τις αρμοδιώτες που έχουν εκχωρηθεί σε εμάς και οι οποίες ξεκινούν από το ένα με την έκδοση των προσκλήσεων και φτάνουν μέχρι την ολοκλήρωση της πράξης. Έχουμε λοιπόν την έκδοση των προσκλήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Δεύτερον, έχουμε τους διοικητικούς ελέγχους, δηλαδή τη διαδικασία αξιολόγησης να το πούμε έτσι, τις αιτήσεις στήριξης που υποβαλώνται, οι αιτήσεις χρηματοδότησης που ξέρετε για το δικό μας πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αποκαλούνται αιτήσεις στήριξης. Ισηγούμαστε στον Περιφερειάρχη την έκδοση της απόφασης ένταξης. Ισηγούμαστε τυχόν τροποποιήσεις ή ανακλήσεις των αποφάσεων αυτών, υπάρχουν διαδικασίες. Ενεργούμε τους ελέγχους νομιμότητας όλων των σταδίων εξέλιξης δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με κεφάλαιο του ΣΔΕ, του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου. Να πω βέβαια ότι σε αυτό το σημείο, για την εφαρμογή όλων αυτών των οδηγιών, τηρούμε και το νομικό πλαίσιο, το οποίο το γνωρίζετε από τα δημόσια έργα, ούτως ή άλλως, με το νέο νόμο 4412, όλες τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει, τις κοινές υπουργικές και πολύ πρόσφατα το Σύστημα Ελεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, μέσω του οποίου πλέον είναι υποχρεωτική η διαδικασία διακήρυξης και ανάθεσης σύμβασης σε οποιοδήποτε εκτιμόμενη αξία ανώ των 60.000 ευρώ. Ιησιγούμαστε λοιπόν στον περιφερειάρχη της αποφάσης ολοκλήρωσης και στο 10 τώρα βλέπετε τι πρέπει να εξασφαλίζουμε για τους δικαιούχους και για τους λοιπούς φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση των πράξεων. Ενημέρωση για τις υποχρεώσεις τους, να είναι ενήμεροι για τις απαιτήσεις που αφορούν στην παραιοχή στοιχείων και για την καταγραφή των επιδόσεων και των αποτελεσμάτων, κάτι σαν τα εξαμινιαία αδελτία που κάναμε δηλαδή σε όλα τα προγράμματα, αντίστοιχα θα δείχνουμε την πορεία υλοποίησης κάθε ενταγμένης πράξης, επεξεργαζόμαστε τα κριτήρια επιλογής των πράξεων σε κάθε υπομέτρο, υποστηρίζουμε και συνεργαζόμαστε με την αρμόδια υπηρεσία στην Αθήνα του προγράμματος για τη σύνταξη αιτημάτων εξαίρεσης, εφαρμογή διαδικασίας αποδέσμευσης, είναι δηλαδή θέματα που αφορούν ενδεχομένως και τις πληρωμές, αλλά κυρίως τις όποιες εμπλοκές παρουσιάζονται, διότι οι φορείς στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης δεν είναι ας πούμε για πληρωμές, δεν είναι η ταμιακή υπηρεσία, η διεύθυνση οικονομικού, ή οποιοσδήποτε υπόλογος έχετε εσείς, είναι ο ΠΚΠ, ο οποίος διενεργεί όλες τις πληρωμές για όλο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Άρα πρέπει κάποιες διαδικασίες και κάποιους φορείς να τους γνωρίζουμε καλά. Παρακολουθούμε την πορεία υλοποίησης λοιπόν των πράξεων που έχουν ενταχθεί. Δεν θα σας κουράσω με αυτά, απλά τι θέλω να πω. Οι πέντε μου διαφάνειες αυτές αφορούν στην ουσία το κομμάτι της εκχώρησης. Τι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, άρα κατά συνέπεια, τι είμαστε υποχρεωμένοι να ζητάμε και από εσάς για τις ενταγμένες σας πράξεις. Να πω βεβαίως στο νούμερο 16, πάρα πολύ σημαντικό, μεριμνούμε όλοι για τις καταχωρήσεις και έχουμε την ευθύνη για την ακρίβεια, την ποιότητα και την πληρότητα όλων των στοιχείων που καταχωρίζονται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα αγροτικής ανάπτυξης. Ένα άλλο λοιπόν πληροφοριακό, αντίστοιχο με το OPS που έχουμε στο δικό μας ΕΣΠΑ, στο δικό μας πρόγραμμα, στο Πελοπόννησος, έχουμε εδώ το OPSA το οποίο είναι διαφορετικό πληροφοριακό με άλλους κωδικούς, όχι με πολύ διαφορετική λογική στην δομή του αλλά με πράγματα που προσαρμόστηκαν στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης όπως είναι δομημένο. Άρα είναι ένα ξεχωριστό πληροφοριακό σύστημα και εκεί έχουμε την υποχρέωση γιατί με αυτά τα συστήματα, θέλουμε αυτό να το γνωρίζετε, με αυτά τα πληροφοριακά συστήματα γίνονται τα αιτήματα πληρωμών της χώρας. Η χώρα μας όταν ζητά τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη χρηματοδότηση που της αντιστοιχεί δηλαδή, μόνο μέσω των πληροφοριακών συστημάτων γίνεται αυτή η πληρωμή και αυτό το αίτημα από την Ελλάδα, από οποιοδήποτε κράτος μέλος, πρέπει λοιπόν σε αυτό το σύστημα να είναι καταχωρημένα, να είναι ελεγμένα και να είναι και επικυρωμένα από την αρμόδια υπηρεσία στην Αθήνα του Υπουργείου Ανάπτυξης τα στοιχεία που βρίσκονται μέσα. Μόνο επ' αυτών των στοιχείων μπορεί η χώρα μας να ζητήσει χρήματα. Εδώ καταλαβαίνετε λοιπόν ποια είναι η υποχρεωσή μας, η οποία μπορεί να μην προκύπτει ενδεχομένως από το γράμμα του νόμου, κατησχύει όμως όλων των άλλων δεδομένου ότι η χώρα μας όταν έχει κάνει μια δαπάνη και η δαπάνη είναι με εγχώρια χρηματοδότηση, πρέπει άμεσα να τη δηλώνουμε στο πληροφοριακό σύστημα για να μπορέσει η χώρα να πάρει αυτά τα χρήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα και η ταχύτητα και η ακρίβεια και η πληρότητα έχουν μια δική τους σημασία. Τώρα, το δεύτερο σημείο αναφοράς στο θεσμικό μας πλαίσιο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που έχει θεσπιστεί με υπουργική απόφαση από τον Απρίλιο του 2016. Σας έχω γράψει αναλυτικά, θα βρείτε και το FEC, μπορείτε και από τη βάση τη νομική που ενδεχομένως έχετε στο δήμοσας να δείτε και οποιασδήποτε τροποποιήσεις έχουν γίνει. Αν και δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα σε αυτά, κάποιες μικρές έχουν γίνει, μια μικρή έχει γίνει. Εδώ λοιπόν έχω προτιμήσει, για να μη σας κουράσω, αυτό το σύστημα λοιπόν λέει αναλυτικά πώς πρέπει να γίνεται η κάθε ενέργεια. Χωρίζεται λοιπόν σε κεφάλαια, τα κεφάλαια λέγονται τίτλοι. Τίτλος 1 λοιπόν, ποιες είναι οι διαδικασίες διαχείρισης των αιτήσεων στήριξης και των αιτήσεων πληρωμής. Το τίτλος 2 είναι για την παρελθούσα, για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, η οποία με μία φράση θα την έχετε ακούσει πολύ συχνά, ανιλημμένες υποχρεώσεις και έργα γέφυρες. Είναι αυτά δηλαδή που είχαμε την περίοδο 7-13 και είτε έχουμε αναλάβει να τα ολοκληρώσουμε με δικά μας χρήματα εθνικά είτε έχουν περάσει ως έργα γέφυρες στο τρέχον πρόγραμμα 14-20. Τίτλος 3, πάρα πολύ σημαντικός, επιτόπιη έλεγχη, εκ των ιστέρων έλεγχη, ειδική έλεγχη, έκτακτη έλεγχη. Τι θέλω να σας πω λοιπόν. Ότι κάθε πρόγραμμα της χώρας, του κράτους μέλους, είτε είναι τομιακό σε υπουργείο, είτε είναι περιφερειακό σε περιφέρεια, έχει συγκεκριμένους υποχρεωτικούς ελέγχους. Οι οποίοι διενεργούνται με ενημέρωση ή χωρίς ενημέρωση, ανάλογα με την περίπτωση. Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να διεξάγονται με συγκεκριμένη λίστα, με συγκεκριμένα έντυπα, πρέπει να βρίσκουν παρόντες συγκεκριμένους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι και έχουν δηλωθεί για την πράξη και ελέγχονται την πορεία υλοποίησης με βάση κυρίως τις δαπάνες που έχουν ήδη καταχωρηθεί στο σύστημα και την πορεία που έχει φτάσει η κατασκευή του φυσικού αντικειμένου, του δρόμου δηλαδή της αγροτικής οδοπίας που υλοποιείται για παράδειγμα, μέχρι τη στιγμή του ελέγχου. Πρέπει λοιπόν σε αυτά να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή, να είναι τακτοποιημένοι φάκελοι διοικητικά. Δεν κάνουμε μόνο εμείς οι διαχειριστικές αρχές επιτόπισης, επαληθεύσης και ελέγχους, κάνουν και ειδικά όργανα ανάλογα με το πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα το δικό μας είναι για παράδειγμα η Επιτροπή της Περιφέρειας ενώ η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, εδώ κύριε Θεοδόρο έχουμε ως ελεγκτικά όργανα, όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άμεσα, αν δεν κάνω λάθος δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό, τα οποία ειδοποιούν και έρχονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενταλαβαίνετε λοιπόν ότι η συνέπεια στους φακέλους, η συνέπεια στις δαπάνες είναι πάρα πολύ σημαντική για αυτούς. Τίτλος 4 Εποπτεία του Συστήματος και τίτλος 5 Οριζόντια θέματα. Στο 1 που βρισκόμαστε εμείς τώρα ενδεικτικά, δεν σας έχω βάλει στις κουκίδες όλα τις υποενότητες του τίτλου 1, σας έχω βάλει τις πιο βασικές στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα. Έχουμε λοιπόν την έκδοση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την υποβολή των ετήσεων στήριξης που αναμένουμε από εσάς, τον διοικητικό έλεγχο, την αξιολόγηση δηλαδή των ετήσεων, ένταξη πράξεων, ανάκληση εντάξεων, τροποποίησης και ο έλεγχος νομιμότητας όλων των σταδίων εξέλιξης. Δηλαδή η έγκριση της διακήρυξης, η έγκριση πρώτης υπογραφής για την ανάληψη νομικής δέσμευσης, η προέγκριση τροποποίησης δηλαδή ένας ανακεφαλαιοτικός πίνακα σε μία παράταση ή οτιδήποτε άλλο προκύψη που τροποποιεί στοιχείο της σύμβασης. Τώρα αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα, να μην την ανοίξουμε σήμερα να πω μόνο το εξής, για κάθε τύπο αλλάζει σε μία συναυθήσα σύμβαση. Εσείς γνωρίζετε κυρίως τους ανακεφαλαιοτικούς και τις παρατάσεις. Μπορεί να είναι όμως μία υποκατάσταση να έχετε, που είναι νόμιμη η διαδικασία, βάσει του νόμου να προκύπτει ότι ένας ανάδοχος μπορεί να υποκατασταθεί από έναν άλλον. Ρωτήστε μας πριν γίνει γιατί μπορεί για παράδειγμα να χρειάζεται κάτι το οποίο αν δεν το ρωτήσετε και γίνει η πράξη, η ενέργεια, να μην μπορεί να θεραπευθεί πλέον με βάση τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί. Άρα, πρωτού γίνει μια ενέργεια καλό είναι να υπάρχει μια τηλεφωνική επικοινωνία, έχουμε αυτό το θέμα ή πρόκειται ή σκεφτόμαστε να γίνει αυτό. Να υπάρχει μια συνεργασία ώστε να μην φτάνουμε στο σημείο να θεραπεύουμε εκ των υστέρων πράγματα που έχουν προηγηθεί χρονικά, γιατί καταλαβαίνετε ότι αυτό πολλές φορές δεν μπορεί καν να γίνει. Εγώ, λοιπόν, θέλω κλείνοντας να πω ότι από εδώ και στο εξής οι επόμενες παρουσιάσεις των συναδέλφων θα κινηθούν καθαρά στην πρόσκληση της συγκεκριμένη. Όλο αυτό το νομικό και θεσμικό πλαίσιο θα το έχουμε στην ιστοσελίδα. Με την αναβάθμιση θα δημιουργήσουμε και χώρο, και αποστολή newsletter θα γίνεται σαν ενημέρωση, αλλά θα έχουμε και ένα ειδικό κομμάτι της ιστοσελίδας, το οποίο μπορεί να αναφέρεται και στην υποβολή ερωτημάτων. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Γεια σας και από μένα. Είμαι ο Φίλιππος Ωτσιάντης, είμαι στην Μονάδα Β'2 της διαχειριστικής αρχής και έχουμε την ευθύνη της υλοποίησης της εκχώρησης του ΠΑΑ για όλα τα μέτρα που μας έχει εκχωρήσει, αρχής γεννωμένη από το μέτρο της αγροτικής οδοπίας, στην οποία σήμερα σας παρουσιάζουμε την πρόσκληση. Δηλαδή η σημερινή μας συνάντηση αφορά την πρόσκληση και την υποβολή της αίτησης από τους δικαιούχους προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο. Στη συνέχεια και σε επόμενη συνάντηση, προφανώς για όσους ενταχθούν ή για οποιοδήποτε άλλους έχουν απορριφθεί για οποιοδήποτε λόγο, θα γίνουν νέες συναντήσεις για να δούμε την πορεία υλοποίησης, τα στάδια εξέλιξης αυτούν που θα έχουν ενταχθεί έτσι μέχρι την τελική πληρωμή και αποπληρωμή των έργων. Δικαιούχη στην πρόσκληση την οποία έχουμε εκδόσει είναι η δήμη της περιφέρειας κολοφονίζου. Προφανώς είναι αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα για να εκτελέσουν έργα αγροτικής οδοποιίας. Η δράση αφορά επέκταση και βελτίωση της πρόσβασης στη γεωργική γη και τις κτινοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Είναι συγκεκριμένη δηλαδή και αφορά συγκεκριμένα πράγματα. Ο στόχος είναι η μείωση του κόστος μεταφοράς, η ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανικών και η ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι στη σκοπιμότητα του έργου πρέπει να στοχεύουμε σε αυτά τα τρία πράγματα και όχι γενικώς στην βελτίωση της πρόσβασης. Είναι συγκεκριμένη η στόχη, η οποία πρέπει να επιτευχθούν και να αποδεικνύονται στη σκοπιμότητα του έργου. Πεδίο εφαρμογής της δράσης είναι η επέκταση και βελτίωση υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης με υποχρεωτική όμως την ασφαλτόστρωση ή τσιμεντόστρωση. Η βελτίωση αυτή των οδών πρέπει να αφορά εργασίες που βελτιώνουν ουσιαστικά χαρακτηριστικά. Γεωμετρικά στοιχεία τεχνικά, έργα, οδοστρωσία και όχι συνήθες εργασίες συντήρησης. Δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την πρόσκηση δρόμοι που εξυπηρετούν γενική κυκλοφορία σε ευρύτερο οδικό δίκτυο και δρόμοι χαρακτηρισμένοι ως δασικοί. Η δράση εφαρμόζεται σε αγροτικές περιοχές εκτός σχεδίου οικισμών των δήμων βέβαια της περιφέρειας Πελοποννήσου. Η προτεινόμενη πράξη πρέπει να προβλέπεται στο δημοτικό σχεδιασμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου έτσι και ό,τι άλλο απαιτείται που να αποδεικνύεται ότι αυτό είναι ή θα ενταχθεί στο τελικό εγκεκριμένο σχεδιασμό του δήμου. Υποβάλλεται υποχρεωτικά οριστική μελέτη και οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις τα οποία δύναται να χρήσουν επικαιροποίηση. Αλλά θα αναλύσουμε και στη συνέχεια ότι η επικαιροποίηση μπορεί να αφορά μόνο αλλαγή τιμολογίων εγκεκριμένων, αναπροσαρμογή τιμών η οποία έγινε πρόσφατα βέβαια. Άρα θα πρέπει προτάσεις να έρθουν με τα νέα τιμολόγια. Έτσι και οι προπολευσμίδες. Έχουμε μια βασική διαφορά με την οδοποιία η οποία προβλέπεται όπως ακούσαμε και πριν σε περιοχές ΛΙΔΕΡ όπου θα γίνουν μέσα από τα προγράμματα αυτά. Ποια είναι η διαφορά ότι εδώ κύριος οφελόμενος είναι ο Γεωργός κτινοτρόφος. Άρα θα πρέπει να πηγαίνει ο δρόμος σε εκμεταλλεύσεις που υφίστανται, που εξυπηρετούν ανθρώπους του δήμου οι οποίοι είναι υπαρκτοί, έχουν εκμεταλλεύσεις και δραστηροποιούνται στον χώρο τον αγροτικό και τον κτινοτροφικό. Οι προτάσεις θα πρέπει να εμπίπτουν στην περιοχή εστίασης 2α που είναι η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων. Κυρίως να αυξηθεί η συμμετοχή και στην αγορά και η διαφοροποίηση της Γεωργίας. Στην πρόταση πρέπει να συμπληρώσουμε δείκτες στους οποίους στοχεύει αυτό το μέτρο. Οι δείκτες είναι τρεις, είναι δύο μάλλον γιατί ταυτίζεται σε αυτό το μέτρο ο Q1 με τον Q2. Είναι η περιοχή βασικά στην οποία ανήκουμε, αν είναι ορεινή, αν είναι μειονεκτική, αν αντιμετωπίζει περιορισμούς ή μειονεκτήματα και αν έχει χρηματοδοτηθεί η πράξη προφανώς η οποία ίσως έχει συμβασιοποιηθεί από κάποιο άλλο πρόγραμμα και στους λιπούς δείκτες είναι το γνωστός δείκτης μήκος οδοποιίας σε χιλιόμετρα. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία συμπληρώνεται στην έτηση στην οποία πρέπει να υποβάλλεται μέσα από το σύστημα. Η συχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για την πρώτη πρόσκληση αυτή που έχει γίνει είναι στα 4 εκατομμύρια, 100.000 ευρώ. Η διαχειριστική αρχή τώρα εδώ, βέβαια μετά από σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής του ΠΑΑ, μπορεί να επικαιροποιήσει το συνολικό ύψος της δημόσιας δαπάνης ή να προβεί σε ανάκληση ισίως της πρόσκλησης, πάντα βέβαια μετά από τη σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής του Υπουργείου. Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα ενταχθούν πράξεις ως το 110 της συνολικής χρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης. Και στη συνέχεια αυτό από τη συνάδελφο της κυρία Ξίγκου θα αναλυθεί σε ποιες περιπτώσεις ίσως απαιτείται. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή της αίτησης τήρυξης. Η ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας, δηλαδή της ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, είναι 31 Δεκεμβρίου του 2023. Το φυσικό όμως αντικείμενο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η τελική της συμπληρωμής θα έχει μέχρι τον Αύγουστο του 2023. Πράξεις που έχουν τελειώσει, έχουν περατωθεί φυσικά ή εκτελεστεί πλήρως δεν είναι επιλέξιμες. Ανεξάρτητα αν έχουν γίνει πληρωμές σε αυτό το έργο. Δεν μπορούν να πληρωθούν από το συγκεκριμένο. Οι κανόνες επιλεξιμότητας είναι γνωστή, είναι με την απόφαση την 11.04.27 σε ηθή, όπως ισχύει και στο ΕΣΠΑ. Οι κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών στα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός των προτάσεων που θα υποβληθούν είναι 200.000 ευρώ και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει τις 800.000 ευρώ. Αυτά σε μια γενική ανάλυση των όρων. Στη συνέχεια, όπως είπα η κυρία Αξίγου, θα σας παρουσιάσει οδηγίες για την υποβολή των προτάσεων, την επιλεξιμότητα και την επιλογή των πράξεων, βάσει ποιον θα γίνει η επιλογή των πράξεων. Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα και από μένα. Εγώ δυστυχώς θα σας ζαλίσω, είναι λίγο βαρετές αυτές οι εισηγήσεις, γιατί πιο πολύ έχετε μάλλον κοιτάξει την πρόσκληση, είχαμε και ερωτήματα ήδη από κάποιους δήμους, αλλά τυπικά πρέπει να τα παρουσιάσουμε και θα είμαι σύντομη για να δώσουμε χώρο μετά σε πιο ουσιαστικό διάλογο. Να προσπεράσω κάποια πρώτα της επιλεξιμότητας που τα παρουσιάσε ο συνάδελφος ο κ. Τσιάδης και να πάμε να παρουσιάσουμε τα είδη των επιλέξεων δαπανών. Είναι το κόστος κατασκευής ισοδοπίας, όπως αυτό προκύπτει από την οριστική τεχνική μελέτη και τις προμετρήσεις εργασιών. Μιλάμε πάντα για εγκεκριμένες οριστικές μελέτες. Είναι οι δαπάνες απαλλοτροί ως αιων γης, μόνο όμως σε περίπτωση που έχει ήδη εκδοθεί απόφαση καθορισμού μονάδας από το αρμόδιο δικαστήριο. Είναι οι δαπάνες μετατόπισης δικτύων κοινής ωφελίας, οι οποίες στεκμιριώνονται με σχετικό έγγραφο και εγκεκριμένη τεχνική μελέτη από το Φορέα Διαχείρισης του δικτύου. Οι δαπάνες αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, που επίσης στεκμιριώνονται με έγγραφο της αρμόδιας αρχαιολογικής υπερεσίας, που γίνεται η ανάλυση του κόστος εργασιών. Και ο F.P.A. είναι επιλέξιμος, όπως και σε κάθε άλλο συγκριματοδοτούμενο, στην περίπτωση που δεν είναι ανακτήσιμος. Στη δική σας περίπτωση, νομίζω ότι είναι επιλέξιμος, δεν ανακτάται F.P.A. Να δούμε τώρα τη διαδικασία υποβολής των αιτίσεων. Γίνεται ηλεκτρονική υποβολή μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΨΑ και γι' αυτό απαιτείται κωδικός πρόσβασης σε όσους δεν έχουν. Μέσα στο έγγραφο, στην έντυπη πρόσκληση, σας παραπέμπουμε στο σελίδα του ΟΠΟΚΕΠΕ που μπορείτε να μπείτε για να βρείτε οδηγίες. Η μερομηνία ενέαρξης για την ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεών σας έχει οριστεί 18.9 και λήξει 31.10. Αυτά αφορά την ηλεκτρονική υποβολή. Τα στοιχεία πρέπει να έρθουν και εγγράφος, που είναι η υπογεγραμμένη αίτηση του Φορέα και όσα στοιχεία δεν μπορούν να μπουν ηλεκτρονικά, όπως κάποια τεύχη και σχέδια, πρέπει να έχουν έρθει στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας μας πάλι στις 31.10 έως στις 3 η ώρα, για να μπορέσουν να πάρουν αριθμό πρωτοκόλου. Σας δίνουμε και μια διεύθυνση που υπάρχει ένα εκπαιδευτικό βίντεο που έχει κρεμάσει η υπηρεσία του ΕΠΑΑ, η διαχειριστική, που δίνει οδηγίες για το συμπίερο της αίτησης στήριξης. Εδώ τώρα είναι μια απαρρίθμηση των στοιχείων που πρέπει να υποβάλλετε, θα τα περάσουμε λίγο γρήγορα γιατί νομίζω τα έχετε κοιτάξει. Είναι η αίτηση στήριξης, είναι έγγραφο από τις ΔΑΟΚ των περιφερειακών ενωτήτων για το είδος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που εξυπηρετούνται από την προτεινόμενη πράξη, ορθοφωτοχάρτης με αποτύπωση της προτεινόμενης παρέμβασης, που αναφέρονται και τα όρια των οικισμών, βεβαίωση του δικαιούχου, αυτό που είπε και ο κύριος συνάδελφος πριν ο κύριος Τιάντης, ότι δεν εξυπηρετεί γενική κυκλοφορία. Όσον αφορά τώρα το απόστασμα του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου, επειδή από προηγούμενη εμπειρία νομίζουμε ότι οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν καταρτήσει επιχειρησιακό πρόγραμμα, δόθηκε μια λύση από την ΙΤΟΠΑ, όπου λέει ότι αυτό δύναται να καλυφθεί και με μια σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα δεσμεύρεται ότι όταν γίνει το επιχειρησιακό σας πρόγραμμα θα προβλεφτεί και αυτή η δράση μέσα. Στοιχεία τεκμηρίωσης κοστολόγησης εργασιών. Εάν ο προϋπολογισμός δεν προκύπτει από κανονιστικές πράξεις, συγκεκριμένα τιμολόγια, θα πρέπει να έχετε μια τεκμηρίωση για το πώς προκύπτει. Δικαιολογητικά για την εξέταση της διαδικασίας διακήρυξης ή ανάληψης νομικής δέσμευσης μόνο όταν υπάρχει ήδη κάποια νομική δέσμευση ή έχετε προβεί ήδη σε διακήρυξη, αλλιώς δεν απαιτείτε να φέρετε κάτι γι' αυτό. Το κανονιστικό πλαίσιο του φορέα λειτουργίας και συντήρησης της πράξης. Απόφαση του δικαιούγου για καταβολή δια συμμετοχής είναι η επιλέξιμης δαπάνης μόνο σε περίπτωση που για κάποιο λόγο στην περίπτωσή σας προκύπτει τέτοια δαπάνη. Τεκμηρίως αρμοδιώτας του δικαιούγου, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την υποβολή της έτησης, πίνακας αποτύπωσης των μελετών και γενικά των εγγράφων ορίμανσης της πράξης, όπως και πίνακας αποτύπωσης των αντιών και των εγκρίσεων και του βαθμού πρόοδου αυτών. Υπάρχουν και συνειμένα στην πρόσκληση οι πίνακες που πρέπει να συμπληρώσετε. Τώρα πρέπει να έρθουν επίσης οι οριστικές εγκεκριμένες μελέτες με όλα τους τα τεύχη, καθώς και όλες οι άδειες και οι εγκρίσεις που αφορούν την πράξη. Αν υπάρχει σύμβαση με τον ανάδοχο προσκομίζετε, στοιχεία τεκμηρίωσης εξασφάλισης της γης, ή σε περίπτωση απολυτριώσεων απόφαση καθορισμού τιμών μονάδας από το δικαστήριο. Επίσης έχουμε κάποια ερωτήματα, να σας προλάβω λίγο, στην τεκμηρίωση εξασφάλισης της γης. Το πιο επίσημο έγγραφο είναι το κτηματολόγιο, που πάλι δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει στους δήμους όλους ή αν περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Από εκεί πέρα, επειδή υπήρχαν ερωτήματα, είναι υποχρέωση του δικαιούχου να βρει τον πιο δοκιμό τρόπο για να αποδείξει την εξασφάλιση της γης. Δεν ξέρω αν πρέπει εμείς να σας προτείνουμε κάποιους. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Θα μπορούσε να είναι μια έκθεση της τεχνικής σας υπερεσίας, που αποτυπώνει την κατάσταση και συνοδεύεται από αποφασίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε προηγούμενες περιόδους, εμείς ζητούσαμε ακόμα και ένωρκη βεβαίωση στο Ειρηνοδικείο που δήλωνε ο δικαιούχος ότι ήτανε δικιά του η γη και όριζε από πότε και όλες τις προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι μια απλή απόφαση δημάρχου ή μια βεβαίωση δημάρχου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κτηματολόγιο, καλό θα είναι να είμαστε σε μια υπαφή να δούμε ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για να αποδειχτεί αυτό. Λοιπόν, είπαμε ότι πρέπει να μας δηλώνει αν συνδέεται η μη με ασφαλτοστρομμένο ή τσιμεντοστρομμένο δίκτυο, να υπάρχουν αποφάσεις χαρακτηρισμού της περιοχής συλλοποίησης προτεινόμενης πράξεις, αν είναι πληρημοπαρτής, υπηρόπληκτης ή σεισμοπληκτή και να συμπληρώσω και κάτι το οποίο δεν το έχω γράψει εδώ, προκύπτει μέσα από τα κριτήρια από τον οδηγό αξιολόγησης. Υπάρχει συνημένως στην πρόσκληση και ένας πίνακα για την τεκμηρίωση της συμβατότητας με της ΜΠΟΠΑ. Και αυτόν τον συμπληρώνεται και τον προσκομίζεται στην υπερεσία, γιατί είναι κριτήριο βαθμολόγησης, μάλλον κριτήριο αποκλεισμού. Εντύπως, είπαμε, έρχεται υπογεγραμμένη αίτηση και τα λοιπά τεύχη και σχέδια μελετών. Τώρα, είναι συγκριτική η αξιολόγηση. Στο πρώτο στάδιο είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας των πράξεων, τα οποία είναι κριτήρια αποκλεισμού, είναι διαδική και η βαθμολόγηση είναι όχι, αν κάπου είναι όχι, είναι κριτήρια αποκλεισμού. Στο δεύτερο στάδιο είναι η βαθμολόγηση με βάση τα κριτήρια επιλογής των πράξεων. Όταν τελειώνει αυτή η διαδικασία, εκδίδεται πίνακας αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου, παρουσιάζονται ποιες είναι οι παραδεκτές και οι μη παραδεκτές αιτήσεις, κατατάσσονται με φθήνωσα βαθμολογική σειρά, και ο φορέας, αφού ενημερώνεται με αυτοπημένο mail που τους ενημερώνει για τα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου, αλλά παίρνονται και μέτρα δημοσιοποίησης και από τη διαχειριστική δική μας, έχει δικαίωμα υποβολής προσφυγής εντός προθεσμίας 7 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης των αποτελεσμάτων. Όταν εξεταστούν οι τυχόν προσφυγές που υπάρχουν, επικαιροποιείται ο πίνακας αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου και ξανακοινοποιείται στους διοικητικούς δικαιούχους. Στην πορεία, αφού έχουν καταταχθεί με μια φτύνισσα σειρά, γίνεται επιλογή των πράξων. Είπαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το 110% της προκηρυχτής σας δημόσιας δαπάνης. Η λόγη είναι ότι μπορεί να απαιτηθεί μια προσαρμογή του οικονομικού αντικειμένου των τίσων που έχουν επιλεχθεί, ή μετά την εξέταση των προσφυγών, πρέπει να ενταχθούν και πράξεις που συγκεντρώνουν βαθμολογία μεγαλύτερη ίση της τελευταίας επιλεχθής σας πρότασης. Εάν παρόλα αυτά το 10% που έχουμε δικαίωμα για υπερδέσμευση δεν καλυφτεί με αυτούς τους δύο τρόπους, υπάρχει και η δυνατότητα να προβεί η περιφέρεια και σε επιλογή των επόμενων στη σειρά κατάταξη, μέχρι το ποσοστό του 10% της υπερδέσμευσης. Αφού γίνει αυτή η επιλογή, συνέχεια εκδίδονται οι απόφασεις ένταξες πάντα μέσω του ΩΠΣΑ και υλοποιούνται οι απαιτούμενες ενέργειες δημοσιοποίησης, συγκινοποίησης στους γεούχους, στους αλήδες, στη διάβοια. Τώρα τα κριτήρια επιλεξιμότητας, αυτά είναι τώρα τα κριτήρια τα οποία είναι τα on-off που λέμε, δηλαδή είναι κριτήρια και αποκλεισμού, είναι η εμπρόθυσμη υποβολή της αίτησης, η επιλεξιμότητα της προτεινόμενης πράξης με μια σειρά υποκριτηρίων, το να μπει από τις προτεραιότητες και στους τομείς ασθέασης της πρόσκλησης, να συμπατώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ΠΑΑ, να μην έχει περιοθεί το φυσικό αντικείμενο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να εξετάζεται αν η πράξη περιλαμβάνει τμήμα επένδυσης σε υποδομή, η οποία έπαυσε ή μετεγκαταστάθηκε εκτός της περιοχής του προγράμματος, πρόσφατα είναι μέσα σε μια πενταετία από την τελευταία αίτηση πληρωμής ή όπως ορίζουν το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Τα όρια του προϋπολογισμού παρουσιαστήκαν, είναι από 200-800.000, πρέπει να είναι ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός προτεινόμενης πράξης όπως προκύπτει μέσα από τα τιμολόγια του. Η προάσπιση της σώτητας των φύλων, η αποτροπή διακρίσεων, η προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, που πιθανόν να μην είναι ένα κριτήριο το οποίο αφορά αυτού του είδους την πράξη, σε αυτοκινητόδρομους και αυτά υπάρχει, αλλά εδώ δεν μπορώ να φανταστώ με ποιον τρόπο θα μπορούσε ίσως και ο συνάδελφος του Υπουργείου Γεωργίας να έχει μια άποψη σε αυτό. Συμβατότητα της προτεινόμενης πράξης με τους κανόνες του ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων, σεβασμός αρχών αυφόρου ανάπτυξης, τήρηση εθνικών και κοινοτικών κανόνων προς τις δημόσια συμβάσεις, βιοσιμότητα, λειτουργικότητα. Είπαμε τη δυνατότητα εάν απαιτηθεί, για κάποιο λόγο, εάν έχει μείπλεξη μες απάνηση να συμβάλει με ιδιούς πόρους ο δικαιούχος. Στο κριτήρια της επιλεξιμότητας του δημιουργικού δικαιούχου, εξετάζεται αν εμπείπτει στους δικαιούχους της δράσης και αν έχει την αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου, οριμότητα προτεινόμενης πράξης, όπου εκει εξετάζουμε τις οριστικές μελέτες, τις αδειοδοτήσεις, καθώς και την απόκτηση γης. Πληρότητα της πράξης, αν έχουν τηρηθεί προβλεπόμενες διαδικασίες, αν έχετε χρησιμοποιήσει τα τυποποιημένα έντυπα που σας έχουν παρασκεθεί, αν έχετε επισυνάψει όλα τα υποχρεωτικά έγγραφα όπως περιγράφονται στην πρόσκληση, η υπόγεγραμμένη έτηση να έχει συμπληρωθεί καταλλήλως και να έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα. Απόφαση των αρμοδίων οργάνων για την υποβολή της έτησης τήριξης, του δημοτικού σας συμβουλίου εν προκειμένου. Λυπά στοιχεία για την επαρκή πληρότα και οριμότα της προτείνωμενης πράξης. Εξετάζεται η υλοποίηση εντός της περίοδου επιλεξιμότητας μέσω του χρονοδιαγράμματος, όπου εξετάζεται αν είναι και ρεαλιστικό και εφικτό να υλοποιηθεί η πράξη μέσα σε αυτή την περίοδο. Είπαμε ότι έχετε το δικαίωμα ότι μπορούμε να σας ζητήσουμε, αν δεν σας το είπα αυτή τη δικασία, μπορούμε να σας ζητήσουμε συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να τα υποβάλλετε εντός προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών από την επόμενη της κοινοποίησης τους. Αυτά ήταν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Όταν αυτά έχουν επιλογωθεί, έχουμε τώρα τα κριτήρια επιλογής του πράξου, είναι τα κριτήρια βαθμολόγησης τώρα. Υπάρχουν τα κριτήρια, η ανάλυση των τιμών τους, η βαρύτητα που έχει το κάθε κριτήριο και η μωριοδότηση που παίρνει. Εγώ δεν θα σας αναφέρω τώρα τη μωριοδότηση και τη βαρύτητα, τη βλέπετε απλώς να αναφέρουμε μόνο τα κριτήρια. Είναι η ύπαρξη τεχνικών μελετών, η απόκτηση υγείας, η σκοπιμότητα και η αποδοτικότητα της πράξης, όπου υπολογίζεται το μήκος της προτεινόμενης οδοποιίας σε σχέση με το συνολικό μήκος προτεινόμενων αγροτικών οδοποιών, προς τον προϋπολογισμό της προτεινόμενης πράξης διά τον συνολικό προϋπολογισμό προτεινόμενων πράξεων. Η συνέργεια συμπληρωματικότητα της πράξης με υφιστάμενο ή υποκατασκευείο δικό δίκτυο, αν συνδέεται ή όχι με ασφαλτοστρομμένο δίκτυο, χωροταξικά κριτήρια, που αφορά αν η πράξη υλοποιείται σε πυρομοπαθεί, σπυρόκλητες περιοχές, συσμοπληκτες, ορεινές, μειονεκτικές και η πρόσβαση σε εκτινοτροφικές ή μικτές εκμεταλλές φυσικής και ζωικής παραγωγής. Η μέγεστη δυνατή βαθμολογία είναι το 100, η ελάχιστη το 40. Αυτά απομένανε, τώρα τεχνικά στοιχεία θα σας παρουσιάσει η συνάδελφος μηχανικός η κυρία Αλίτσα Τουρλούκη και στην πορεία θα έχουμε και έναν διάλογο για τυχόν ερωτήματα. Σας ευχαριστώ. Καλημέρα. Είναι τελείως τεχνικά αυτά που θα πούμε τώρα, γιατί έχουν γίνει κάποιες ερωτήσεις για τις διατομές. Καταρχήν θα δούμε που κατατάσσεται μια αγροτική οδοπεία. Σύμφωνα με τους ΟΜΕ, η λειτουργική κατάταξη οδικού δικτύου, οι αγροτικές οδοποιείες, οι αγροτικοί οδείο, βρίσκονται στην κατηγορία A-B, γιατί είναι εκτός σχεδίου, γιατί αφορά οδική σύνθεση μικρής σημασίας με οικώπεδα και εκτάσεις. Υπάρχει η κατηγορία A-B-I, η οποία αφορά πάλι εκτός σχεδίου, οδική σύνθεση από οικώπεδα και εκτάσεις μέσω δρομίσκων και δασικών οδών. Και εδώ μπαίνει ένα θέμα αποκλειστικά προς παρόδιους ιδιοκτήτες. Το αφήνω με μία παρένθεση αυτή την κατηγορία, γιατί θα τη δούμε μετά. Ουσιαστικά αυτό το κάνουμε για να επιλέξουμε τη διατομή της οδού, την οποία θα μελετήσουμε. Σύμφωνα λοιπόν με την προηγούμενη κατάταξη, εφόσον είμαστε A-B, οι διατομές σύμφωνα με τη σωμοέ Δ, είναι η ε2 και η ζ2, με διαστάσεις 6,5 και 5,5 μέτρα αντίστοιχα, ελάχιστο κατάστρωμα. Γιατί το λέω αυτό, γιατί αν έχουμε στη θέα ασφαλείας σε επιχώματα και λοιπά, πρέπει να έχουμε και ρίσματα που θα φτάσουμε σε μεγαλύτερο πλάτος. Αυτός είναι ο κανόνας, κατά τη γνώμη μου. Αυτές οι διατομές πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Σε περίπτωση που είμαστε σε παράπλευρο δίκτυο, δηλαδή όταν έχουμε Σέρβιζ Ρωάντις 1.1 εθνική οδοπία και θεωρούμε ότι είναι αγροτική οδοπία, οι παράπλευροι δρόμοι, τότε μπορούμε να πάμε σύμφωνα με την εγκύκλειο 41, στις διατομές ίΤ2 και ίΤ1 με τριάμιση και τεσσεράμιση μέτρα πλάτος. Αυτά λένε οι προδιαγραφές. Μπορούμε να φύγουμε από αυτές τις προδιαγραφές και να έχουμε αποκλήσεις από ότι μας λέει και η εγκύκλειος 14 του ΕΠΕΧΟΔΕ του 2007 και οι ίδιες οι ΟΜΟΕ. Πότε είναι αποδεκτές οι αποκλήσεις αυτές όταν έχουμε πλήρη και ουσιαστική τεκμηρίωση. Πλήρη και ουσιαστική τεκμηρίωση από μηχανικό για τις συγκεκριμένες συνθήκες στη θέση του έργου, για την υπηρεσία και τη λειτουργικότητα του δρόμου και με σχετική απόφαση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας. Εγκεκριμένη δηλαδή απόκλυση. Αυτά τα είπα λίγο γρήγορα αλλά ήταν ένα ερώτημα ουσιαστικά αυτό που ήρθα να σας πω. Αυτά. Να γυρίσω λίγο γιατί ουσιαστικά τις διατομές βέβαια θα τις βρείτε και στις συγκυκλίους. Αυτές είναι. Λοιπόν, τις ευχαριστούμε, ευχαριστώ όλους τους συνάδελφους. Απλά να πω ότι εντάξει μπορεί τώρα τις συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές να τις αντιλαμβάνω ότι οι συνάδελφοι οι οποίοι θα δουν τις μελέτες είτε τις εκπονούν είτε τις παραλαμβάνουν. Να επαναλάβω ότι παρουσιάσεις μας θα είναι πολύ σύντομα την επόμενη εβδομάδα και στην ιστοσελίδα μας. Ήταν ένα θέμα οι διατομές που απασχόλησε ουσιαστικά και ίσως σας δυσκολεύει και το αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να δυσκολεύεστε στο να εξασφαλίσετε το απαραίτητο πλάτος δρόμου με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς και με βάση την υφιστάμενη κατάσταση στο σημείο που πρόκειται να γίνει η παρέμβαση κατασκευής αγροτικής οδοποιίας. Νομίζω ότι Φίλιπε Ματίνα και Ελίτσα στο σημείο αυτό να περάσουμε στις ερωτήσεις αν δεν έχετε εσείς κάτι άλλο που θέλετε να επισημάνετε ανεξάρτητα των παρουσιάσεων. Έχουμε το μικρόφωνο? Ωραία. Εάν από εσάς υπάρχει κάποια ερώτηση, σε οποιοδήποτε σημείο από τα αρχικά, εισαγωγικά από ακούσατε σε μένα έως της διευκρίνης και αποσαθήνης των τεχνικών προδιαγραφών, είμαστε στη διάθεσή σας. Ναι. Όσο το σκέφτεστε, είναι η δική μου παράληψη, ο κ. Θεοδώρο από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης στην ερμόδια ειδική υπηρεσία της Αθήνας. Δημήτρη. Καλημέρα και από εμένα. Με τους περισσότερους έχουμε μιλήσει τουλάχιστον τηλεφωνικά, μερικούς σας έχω γνωρίσει. Να πω ότι αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι πολύ σημαντικό. Ήταν και μια επιθυμία δικιά μου από παλιά, αλλά δεν είχα τόση γνώση του θέματος για να μπορέσω να οργανώσω κάτι τέτοιο στο πλαίσιο των προσκλήσεων που έχουμε βγάλει των τεσσάρων εμείς, τουλάχιστον στο τελευταίο ΠΑΑ, πριν το τρέχουν. Εγώ θέλω μόνο να εφηστήσω ότι προσοχή σε δυο πράγματα. Το ένα είναι ότι λέει ο 4412 κάποια πράγματα, οπωσδήποτε αυτά θα τα ακολουθήσουμε. Θα πρέπει όμως να δείτε ότι παράλληλα υπάρχει και άλλος νόμος, το SU-DUE, το Σύστημα Διεχείρισης και Ελέγχου του προγράμματός μας. Και θα δώσω ένα παράδειγμα, γιατί είπε και ο κύριος Πραγράκης πριν ότι δεν θεραπεύεται κάτι μετά. Υπήρξε ένας νόμος του 2014, 4313, ο οποίος έλεγε στο άρθρο 78 μια έτσι μικρή παραγραφούλα ότι σε ό,τι αφορά στα συγχρηματοδοτούμενα έργα πρέπει να ζητήσει ο ανάδοχος παράταση ένα μήνα πριν τη λήξη της τρέχουσας. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο να το δει κάποιος, πάρα πολύ δύσκολο. Τώρα όμως έχει ενταχθεί στο 4412, θα το δείτε μέσα. Έτσι. Ένα τέτοιο παράδειγμα μας δείχνει ότι δεν κοιτάμε μόνο το νόμο των δημοσιών έργων, αλλά κοιτάμε και τι παίζει για τα συγχρηματοδοτούμενα. Και ένα δεύτερο είναι ότι εκτός από τους δίκτες που ανέφερε ο συνάδελφος, στην πορεία μπορεί να μπούν και άλλοι δίκτες μέσα. Για παράδειγμα, θα λέμε, όπως είναι ο δρόμος που θα δίνει την πρόσβαση, σε πόσες γεωργικές εκμεταλλευσίες δίνει την πρόσβαση. Αυτό το καθορίζουμε πάνω αυτές τις ημέρες. Ίσως δηλαδή δείτε μέσα στο όψα, σε κάποιο σημείο εκεί στους δίκτες, στο έργο που θα έχετε υποβάλει για ένταξη και θα έχει ενταχθεί, ένα νέο δίκτη που θα λέγεται αριθμός γεωργικών εκμεταλλευσεων. Αυτό, κατώ μην οδηγείων, οδιών που θα σας δοθούν, θα λέει σε βάθος 100 μέτρων από το δρόμο, εκατέρωθεν, πόσο είναι ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλευσεων. Είναι πάρα πολύ δύσκολο βέβαια να γίνει κάτι τέτοιο. Ούτε ζητάμε από σας να καταγράψετε τον αριθμό, αλλά είναι μια πολύ καλή ένδειξη για την αναλογικότητα, πόσο δηλαδή καλύπτουμε με τα χρήματα που ζητάτε, πόσους ανθρώπους, πόση έκταση μάλλον. Έχουμε φτάσει σε κάποιο σημείο και ίσως ζητήσουμε από τον ΟΠΚΕΠ τα αγροτεμάχια, όπως τα δηλώνουν οι αγρότες. Και κάτι τελευταίο για τα αμέα που είπε η κυρία Ξίγκου. Έχω την εντύπωση ότι δεν απαιτείται σε κάποιο σημείο, οπότε δεν υπάρχει θέμα. Μην το φοβηθείτε αυτό. Ακριβώς. Και ένα τελευταίο ακόμα. Λοιπόν, προσπαθούμε να ολοκληρώνεται το φυσικό αντικείμενο, όπως είναι στην απόφαση ένταξη. Αυτό να εφηστήσω την προσοχή και στους συναδέλφους που θα κάνουν τη δουλειά που κάναμε και εμείς μέχρι τώρα. Υπάρχει περίπτωση που εντάσσεται ένα έργο, εκδίδεται η απόφαση ένταξη από τον ΕΦΟΔΩ και διαπιστώνεται στην πορεία ότι δεν θα τρέξει έτσι η μελέτη. Είναι αδύνατον να κατασκευαστεί ένας δρόμος με αυτά τα χρήματα. Πρέπει να κοπεί, να μειωθεί. Ωραία, εισηγηθείτε το να τροποποιήσουν την απόφαση ένταξη διαχειριστική. Μην το αφήνετε, μην πάτε στη διακήρυξη, μην πάτε στη δημοπράθυση γράφοντας τα νέα ποσά. Ή μην αφήστε το έργο να κρεμάσει μετά επειδή δεν μπορέσαμε να το πούμε ότι δεν φτάνουν τα χρήματα. Ζητήστε το εξ αρχής να γίνει μια τροποποίηση της απόφασης ένταξης. Γι' αυτό πρέπει να είναι όσο δυνατόν πιο όρημες οι μελέτες με όσο δυνατόν περισσότερους μετρήσιμους στόχους εκεί να δώσετε τη βάση. Ευχαριστώ πολύ. Δημήτρη, ευχαριστώ. Καταλαβαίνετε από όλα αυτά ότι τα συστατικά που φτιάχνουν είναι μια επιτυχημένη ολοκλήρωση τελικά ενός έργου. Γιατί μπορεί στη χώρα μας να έχουμε μάθει περισσότεροι να γιορτάζουμε ή να πανηγυρίζουμε με την ένταξη μιας πράξης. Αλλά η ένταξη μιας πράξης μπορεί να είναι γιορτή γιατί καταρχήν αξιολογήθηκες και εντάχθηκες σε ένα πρόγραμμα. Η επιτυχία έγινε στην ουσία στην ολοκλήρωση της πράξης και κατεπέκταση από τις ολοκληρωμένες πράξεις της δικής σας οδηγούμαστε και σε επιτυχία του δικού μας προγράμματος. Άρα λοιπόν επειδή υπάρχει αυτή η αλυσίδα και επειδή όπως καταλάβατε σήμερα τα συστατικά για την επιτυχημένη πορεία μιας αλυσίδας είναι από τις τεχνικές προδιαγραφές τις οποίες γνωρίζουν οι τεχνικοί ανάλογα με την περίπτωση. Σήμερα είδαμε αγροτική οδοπεία. Έχουμε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο κάθε προγράμματος, άλλο το αγροτικής ανάπτυξης που μιλάμε σήμερα, άλλο το περιφερειακό πρόγραμμα της Πελοποννήσου. Μπορεί να μην διαφέρουν σε όλα τα σημεία, έχουν διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις και διαφορετικούς νόμους. Και έχουμε στη συνέχεια ανάγκη για γνώση του νομοθετικού πλαισίου της χώρας όπως αυτό τροποποιείται βλέπε νόμος δημοσίων συμβάσεων. Έχουμε πληροφοριακό σύστημα στο οποίο είναι η επίσημη εκπροσώπηση και το μόνο πρόσωπο που βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν δίνει χρήματα. Και φτάνουμε στη συνέχεια στην ανάγκη της πρόνοιας δηλαδή του γεγονότος και της απαραίτητης ενέργειας πριν την κάνουμε να το γνωρίζουμε για να ψάχνουμε τρόπο γιατί μπορεί αυτό όπως είπε και ο Δημήτρης πολύ έυστοχα να κρεμάσει το έργο στη συνέχεια ή να θεωρηθεί αυτονόητο από μια υπηρεσία ότι αυτό μπορεί να γίνει ενώ θα πρέπει να ξεκινήσει όλη η διαδικασία από σωστή τροποποίηση της απόφασης ένταξης για να προκύψουν όλα τα άλλα εύλογα στη συνέχεια. Άρα αυτό το μείγμα, αυτά τα συστατικά που ακούσατε είναι εκείνα που δυστυχώς ή ευτυχώς δυστυχώς γιατί απαιτούν και κόσμο και προκαλούν φόρτο, ευτυχώς όμως γιατί είναι τα συστατικά εκείνα που εξασφαλίζουν και την επιτυχία και την ολοκλήρωση της πράξης. Γι' αυτό λέμε ότι σήμερα ας πούμε κοβεντιάζουμε την αγροτική οδοποιία που μαζί με την υπερδέσμευση που σας είπε η κυρία Αξίγου φτάνουμε στα 4 εκατομμύρια 510 χιλιάδες. Δεν διαφωνώ και μάλιστα τα 4 εκατομμύρια 510 χιλιάδες που αφενός δεν είναι πολλά χρήματα συγκριτικά με άλλα που ακούμε σε δράσεις υπό μέτρα ή και στους δικούς μας, στις δικές μας επενδυτικές προτεραιότητες. Απ' την άλλη όμως μπορεί να προκαλούν πολύ μεγάλη στεναχώρια και τη στεναχώρια τη λέω ακριβώς ότι πρόκειται για αγροτικό δίκτυο το οποίο γνωρίζουμε πως βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι και με ποιον τρόπο υπάρχει προσβασιμότητα σε αυτό σήμερα σε όλοι σε όλο το υπαρχιακό τμήμα της χώρας μας. Σταματώ σε αυτό το σημείο, απλά τονίζω ότι είμαστε στη διάθεσή σας πριν γίνει μια ενέργειας ενταγμένη πράξη να το βλέπουμε γιατί αυτό το πράγμα θα εξασφαλίσει και σε εσάς την εγκυρότητα και την ομιμότητα είτε σε έναν έλεγχο που θα γίνει είτε στην ολοκλήρωση και συνελέγωση που θα γίνει στο κλείσιμο της πράξης. Να δώσουμε λίγο το μικρόφωνο. Δημήτρη ήθελες να ρωτήσεις κάτι. Δίνουμε στον κ. Κυριαζία εδώ μπροστά. Καλημέρα. Όσον αφορά τη νημερωμηνία της λήξης της υποβολής της πρόταση, νομίζω ότι είναι 30 Οκτωβρίου, είδα εκεί 31 Οκτωβρίου. Σε αυτή μέσα, εκτός από το δελτίο το οποίο θα συμπληρώσουμε σαν υπηρεσίες, θα πρέπει να υποβάλουμε όπως είχαμε κάνει ο κ. Θεοδόρου και στην αγροτική οδοπία παλιότερα, πλήρη τη μελέτη, δηλαδή με μικοτομή, διατομές, οριζοντιογραφίες, τα πάντα. Είναι δυνατόν αυτό, αν δεν έχουμε ξεκινήσει την προεργασία, είναι δυνατόν αν προλάβουμε αυτά τα πράγματα, αν τα έχουμε έτοιμα μέχρι τότε και τις αδειοδοτήσεις. Μιλάμε για έργα που έχουν οριστική τεχνική μελέτη, που έχουν αυτή τη στιγμή μια οριμότητα. Άρα, ναι, πρέπει να έχουν υποβληθεί πλήρωση μελέτες. Αυτές είναι οι προδιαγραφές αυτής της πρόσκλησης. Άρα, μιλάμε για έργα τα οποία ήταν ήδη προγραμματισμένα και με ποια προοπτική θα ήταν και ποια χρηματοδότηση για να υπάρχει αυτή η πληρότητα. Αυτό, το άλλο, ήταν ήδη προγραμματισμένα. Από ποιον εννοείται, από μας, όχι. Αν ένας δήμος είχε βάλει στο πρόγραμμά του ότι θα εκτελέσει ή είχε κάνει τη μελέτη για να την έχει για κάποιο έργο, αν εννοείται αυτό, ναι. Να πω το εξής, συγγνώμη, σε αυτό το σημείο θέλω να πω το εξής. Είναι λογικό ότι όταν η Φορή Στοπικής Αυτοδιοίκηση δίνει, γιατί μιλάμε για τους δήμους σήμερα, αύριο μπορεί να είχαμε ιδρέψα, αποχαιτεύσα, μιλάγαμε για τις ΔΕΙΑ που έχουν τα διοικητικά τους συμβουλεία, δεν έχει σημασία, μιλάμε για τους δικαιούχους. Οι δικαιούχοι, λοιπόν, έχουν μία δομή, έχουν κάνει το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα στην αρχή του χρόνου, το έχουνε ψηφίσει και το τροποποιούν στην πορεία. Εδώ, λοιπόν, είναι αυτή η ασυμβατότητα σε χρόνο και σε υποχρεώσεις που συμβαίνει στη χώρα μας. Δεν διαφωνώ καθόλου προς τη διαπίστωση του Δημήτρη και ως προς την ανάγκη. Θα μου πεις καλά, εδώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου, δεν μας τάνουν τα χρήματα ή έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε, θα φτάσουμε εμείς να σου έχουμε προδιαγράψει αγροτική οδοπία επειδή το έβγαλες εσύ. Δυστυχώς όμως η νοοτροπία στα προγράμματα, την οποία επαναλαμβάνω εμείς χωρίς συναισθηματισμό, ούτε την υπερθεματίζουμε ούτε όμως και την κατακρίνουμε ή την απορρίπτουμε. Τα προγράμματα, λοιπόν, καταρχήν την αγροτική οδοπία, η προτεραιοποίηση στα υπομέτρα και τις δράσεις που είπα, είναι περίπου καθορισμένη και από το αρμόδιο Υπουργείο από την Αθήνα, το οποίο μας δίνει τρόπον την άτοπράσινο σήμα και σε εμάς ότι αυτά τα πράγματα είναι έτοιμα, βγαίνουν εκεί και βλέπετε όλες οι περιφέρειες της χώρας και βγάζουμε μαζί αγροτική οδοπία. Είναι απαραίτητη μια ανάγκη προσαρμογής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν το λέω για να σας φορτίσω ή για να σας επιβαρυνώ. Το λέω με τη λογική ότι δυστυχώς τα προγράμματα για να βγάλουν την πρόσκληση έχουν εξασφαλίσει κάποια πράγματα που από την έγκρισή τους μέχρι κάποια στιγμή δεν είχαν γίνει. Όταν λοιπόν αυτά εκπληρώνονται, ακούστε ας πούμε και την αιρεσιμότητα για τα ύδατα. Η αιρεσιμότητα για τα ύδατα προκειμένου να βγάλουμε εμείς ιδρέψεις συγκεκριμένης λογικής και να χρηματοδοτούνται, να συγχρηματοδοτούνται από την Ευρώπη, έπρεπε η χώρα μας να τελειώσει την τιμολογιακή πολιτική με τα νερά. Και άρδευσης αντίστοιχα βεβαίως. Συμπαρασίλει και την άρδευση. Γιατί τη τιμολόγηση του νερού είναι συνολική ανεξαρτήτωση της χρήσης. Ανάλογα με τη χρήση, παίρνει και τιμολόγηση. Όταν λοιπόν αυτό τέλειωσε, τότε σου λέει βγάλε νερά. Πού να το ξέρεις εσύ ή πού να ασχοληθείς πότε θα τελειώσει αυτό, αφού εγώ την ίδρυψη οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιουν νερό, είναι τουριστική περιοχή, ξέρω εγώ το Ναύπλιο προκειμένου το καλοκαίρι και πρέπει θα έχει τόσο κόσμο. Το καταλαβαίνουμε απόλυτα. Άλλος τρόπος από το να δοθεί ίσως μια παράταση, δεν το λέω για τη συγκεκριμένη, το λέω γενικά, γιατί το έχουμε δει και εμείς σαν ανάγκη στις δικές μας προσκλήσεις. Να βγάζουμε παρατάσεις, προσέξτε όμως, δεν λύνουν το πρόβλημα οι παρατάσεις, έχει αποδειχθεί ότι δεν το λύσαν οι παρατάσεις, ούτε οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης κατάφεραν σε ένα μήνα ακόμα να λύσουν το πρόβλημα το οποίο είχαν, ούτε εμείς οδηγούμαστε σε επιτυχία όταν στο τέλος του 2018 πάμε να πετύχουμε κάποιους στόχους σε πρόγραμμα για να πάρουμε μπόνους, λεφτά, χρήματα, χρηματοδότηση, την οποία θα ξαναρρίξουμε στο πρόγραμμα για έργα πάλι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άρα εδώ, γι' αυτό μίλησα από την αρχή για μία συναντήληψη στα πράγματα. Άρα λοιπόν, εγώ που έχω καταλήξει, δείτε το τώρα δεν το λέω σαν προστάμενος διαχειριστικής ούτε στα στέλε, το λέω σαν συμπέρασμα λογικό που έβγαλα. Όταν εσείς βλέπετε μία πρόσκληση και εκδίδεται, καταρχήν πρέπει να έχετε έναν άνθρωπο ο οποίος θα παρακολουθεί κάποιες ιστοσελίδες για το αν βγαίνουν κάποιες προσκλήσεις ή όχι. Και εμείς, εκτός από το πληροφοριακό σύστημα του αγροτικής ανάπτυξης, το στείλαμε και με mail. Η κυρία Ξίγκου, σε όσα mail έχουμε καταχωρημένα στη λίστα μας και στο κατάλογο, τα στείλαμε. Στη συνέχεια, στο δικό μου μήνυμα που σας καλούσα εδώ, επισύναψα πάλι την πρόσκληση. Πρέπει να έχετε ένα άτομο, λοιπόν, το οποίο θα κοιτάζει καθημερινά αυτά τα πράγματα, συγγνώμη που το λέω, όπως οι αιρετοί έχουν τους συμβούλους τύπου που αποδελτιώνουν τα δημοσιεύματα καθημερινά, για να το κάνουμε, δηλαδή, σε μια βάση κατανοητή. Δεύτερον, θα πρέπει ανάλογα με τις προτεραιότητες που έχει κάθε δημοτική αρχή, σεβόμενη ότι εκείνη εξελέγηκε και ψηφίστηκε από τους πολίτες του Δήμου, να πει με βάση προτεραιότητες της ότι εγώ, ναι, επειδή έχω αγροτικό πληθυσμό, δίνω πολύ μεγάλη βάση στην αγροτική οδοποιία, παραδείγματι, ή το ναύπλιο, δίνω πολύ μεγάλη σημασία στο λιμάνι, για να πούμε ότι ναι, αφού δίνω προτεραιότητα εκεί, αφιερώνω μία ομάδα έργου, η οποία σε αυτό το χρονικό διάστημα θα τρέξει, θα επιμερήσει ο αρμοδιώτης και θα μου καλύψει τις ανάγκες για να υποβάλω μια έτηση στήριξης, η οποία θα τύχει και μία ασθετική αξιολόγησης. Άλλος τρόπος, επιτρέψτε μου, δεν έχω καταλήξει ότι υπάρχει για αυτό το πράγμα. Τώρα για το συγκεκριμένο, για να το κλείσουμε, μα τι να υπάρχει δυνατότητα παράτασης εδώ. Αντωνύη, μισό λεπτό, όχι γενική παράταση. Δεν συζητάω δηλαδή αν θα είναι μια γενική παράταση. Λέω το εξής όμως, και από την εμπειρία που έχουμε από τα δύο προηγούμενα προγράμματα, τα οποία έχει ενταχθεί ο Δήμος και στην Αυρωπαϊκή Ανάπτυξη, όπως και στην Αναπτυξιακή Βορειο Πελοποννήσο, που ολοκληρώσαν και το έργο και έγινε και παραλαμπή. Επειδή το να πας στη διαδικασία των κοτοσμών και των διατών, είναι μια λίγο περίπτωτη διαδικασία. Αν θα μπορούσαμε, πέραν των υπολοίπων στοιχείων, τα οποία να είναι σαφέστατα και σύμφωνα με την πρόσκληση, να επισυνάνταμε μία χώρα ζωογραφίας, στην οποία θα δείχνουμε τα μήκη και τα πλάτη που θέλουμε του γρόμου και το συγκεκριμένο δρόμο, γιατί δεν μπορείς να κάνεις μετά καμία άλλαγη στους δρόμους που θα υποβάλεις, κρίνοντας από αυτό που ήδη κράτητε εμείς και να μην πούμε στη διαδικασία, δηλαδή επειδή γνωρίζεις και όλα πως είναι πλέον τα πράγματα για τις ανθέσεις, το μελετέρ για την περισσότερα, στενικές πυρησίες, δεν έχουμε καν όργανα ή προγράμματα, έτσι. Και με το νόμο αυτό, πώς θα πάμε σε ανάθεση σε κάποιον μελετητή, ξέρεις πάλι και την διαδικασία, ουσιαστικά, ενώ έχεις το αντικείμενο, έχεις την πραγματική ανάγκη, θέλεις κάποια φοήθεια, πρέπει μόνο αυτό το πράγμα να το κάνεις σαν πρόταση, να το επιλέγει ή όχι. Αυτό είναι το αδελφό. Να πω το εξής αυτό, δεν είναι ότι απαντάω, δεν έχω κανένα λόγο να δίνω απαντήσεις, προτιμώ να κάνω τη συζήτηση και να προσπαθήσω να βρεις κολλήσεις. Στο συγκεκριμένο πράγμα να πούμε λοιπόν, καταρχήν, ότι με τον 4412 που ισχύει εδώ και πλέον και ένα χρόνο από 8-8 του 16, δημιουργήθηκαν στην αρχή κάποια ζητήματα με τη διάκριση αν πάμε με την απευθείας ανάθεση και τα λιπατά και τα αντιμετωπίσεις και τα ξέρετε. Να σας βοηθήσω στο εξής. Το άρθρο της απευθείας ανάθεση έως 20.000 ευρώ, γιατί αυτό ήταν όλο το εργαλείο για να μπορέσεις να κάνεις κάτι γρήγορα. Μην λέμε τώρα πράγματα που δεν ισχύουν, γιατί και ο 3316 που ίσχυε του 5 και ο νόμος αυτός, για να κάνεις διαγωνισμό άνω των 20.000 εκτός από το συνοπτικό που είναι έως τις 60, ο οποίος όμως συνοπτικός είναι ανοικτός σε όλους, δεν είναι ο παλιός πρόχειρος με τις τρεις, είναι ο ανοικτός σε όλο τον κόσμο, απλά είναι πιο μικρό το χρονικό διάστημα για τη δημοσίευση. Ακριβώς. Μέχρι τις 20.000 ευρώ λοιπόν, όπως έχει διευκρινήσει η Άντιση, όπως έχει γνωμοδοτήσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο σε πολλές περιπτώσεις που του πήγανε αυτό το χρόνο. Να σας βοηθήσω λέγοντας το εξής. Οι υπηρεσίες που μπορείτε να πάρετε εσείς, τις οποίες πάνε υποχρεωτικά με κλήρωση, είναι οι υπηρεσίες που άπτονται τεχνικών και λοιπών επιστημονικών θεμάτων. Αυτά όλα είναι στο παράρτημα του νόμου με κάδ. Το κάθε κάδ λέει αν είναι τεχνικό και λοιπό επιστημονικό. Τι κάνουν μερικοί δημοί, το οποίο το δέχονται και οι Επίτροποι. Και επειδή θέλω να είμαι και προσεχτικός, δεν σας προτρέπω να κάνετε κάτι παράτυπο, σας προτρέπω να κάνετε μια συζήτηση, μια διαβούλευση για να δείτε αν υπάρχει αποδοχή από τον Επίτροπο. Γιατί δυστυχώς αυτή τη χώρα, και επιτρέψτε μου να το πω, δουλεύουμε και σε κάθε περιφερειακή ενότητα νομό, όπως θέλετε να το πω, με βάση τον Επίτροπο που υπάρχει κάθε φορά. Και μπορεί να αλλάξει αυτός και να γίνονται αλλιώτικα και μπορεί από τον ένα νομό στον άλλο στην ίδια περιφερεια επίσης να γίνονται αλλιώτικα. Πράγμα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Θέλω να πω λοιπόν το εξής. Οι γενικές υπηρεσίες, που είναι το άλλο είδος των υπηρεσιών, το πρώτο είπαμε είναι το τεχνικό και λοιπό επιστημονικό, το άλλο είναι οι γενικές. Οι γενικές υπηρεσίες δεν υπάγονται στο άρθρο 118 για να γίνει κλήρωση με κατάλογο. Γίνεται απευθείας σε αυτόν που σου παρέχει τη γενική υπηρεσία. Υπάρχουν άλλοι κάδες εδώ. Δεν διαφωνώ καθόλου, αφήστε με να τελειώσω. Εάν στη γενική υπηρεσία γίνει μια υποστήριξη γενικής υπηρεσίας συμβατικά νόμιμα τυπικά και μπορέσετε να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε και ένα αποτέλεσμα τεχνικό, βρείτε τον τρόπο, τότε ναι μπορείτε να βοηθηθείτε. Αν είναι να πάτε σε τεχνικό καθαρά και να το ονομάσετε από την αρχή, θα πρέπει να πάτε σε κλήρωση με βάση τον κατάλογο που ανά 20 μέρες βγάζετε την πρόκληση, τον φτιάχνετε, τον επικαιροποιείτε και πρέπει να αναφέρεστε εκεί με ένα σύστημα από το Υπουργείο Υποδομών που βγήκε το Μάρτιο με την κλήρωση που πατάτε το κουμπί. Τα γνωρίζουμε και εμείς ενημερωνόμαστε και προσπαθούμε να βλέπουμε τι ισχύει σε εσάς γιατί εσείς τα κάνετε της Δημοκρατής, εσείς πρέπει να έχετε μελέτες και πρέπει να σας υποστηρίξουμε ώστε οι μελέτες σας να είναι έγκαιρα, τυπικά νόμιμα φτιαγμένες για να μπορέσουμε να τις βάλουμε και εμείς στην αξιολόγηση. Δεν είναι ότι είμαστε στην άλλη μεριά αλλά πρέπει να βρούμε τρόπο. Η Γενική Υπηρεσία λοιπόν ο Επίτροπος την πληρώνει βλέποντας το ΚΑΔ και το CPV. Αυτά είναι τα δύο πράγματα που καθορίζουν τι είδους σύμβαση συνάπτεται. Εάν τη συνάψετε, πάρετε τα παραδοτέα και εξασφαλίσετε. Ότι μπορείτε να λάβετε και ένα τεχνικό αντικείμενο, εδώ είναι και κάποιοι δήμαρχοι μας ακούνε, μπορείτε αυτό το πράγμα νόμιμα να το κάνετε και να βοηθηθείτε. Γιατί καταλαβαίνω ότι και λίγα άτομα στελέχει έχουνε μείνει στις τεχνικές υπηρεσίες, άρα είναι δύσκολο να γίνει όπως λέμε in-house μέσα στην υπηρεσία η μελέτη. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι, Δημήτρη μου από την άλλη μεριά, να έχουμε οριστικές μελέτες με αυτόν τον τρόπο και αυτές οι προϋποθέσεις που είδατε. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, οριστικές μελέτες έχουμε και στο υπόλοιπο ΕΣΠΑ. Δεν είναι ότι μόνο εδώ τι ζητάμε, έτσι. Και γι' αυτό το λόγο να πω, η Ρίστον Παρόδο και το έξις, ότι και στις συνδρεύσεις και στα σχολεία ζητήσαμε οι παλιές μελέτες όπου υπήρχαν να περάσουν από το τεχνικό συμβούλιο δημοσίων έργων, προκειμένου να λάβουν την ομιμοποίηση που ελάμβαναν και στην προηγούμενη περίοδο, για να έχουμε ένα αποφαινόμενο όργανο, ανεξάρτητο από το ΝΟΤΑ, που ενέκρινε και είπε ναι, τεχνικά είναι σωστή και άρτια τούτη η οριστική μελέτη. Το κάναμε δηλαδή για να νομιμοποιήσουμε και εσάς που την είχατε κάνει με οποιοδήποτε τρόπο εσωτερικά. Αλλά να είμαστε συγκεκριμένοι, έχουμε μια μελέτη λοιπόν, οριστική μελέτη, έχει συντάξει η τεχνική μας υπηρεσία, θα την πάρουμε, τεχνικό συμβούλιο... Αυτή η μελέτη του Ραϊνίκο έχει τη ριοερμότητα, είναι λοιπόν μελετητική, με διατομές, με τοπογραφικό επόμενο σύμβουλιο, είναι το ok για τις μελέτες που έχουν απολυθεί Αυτό είπα πριν, ότι στα συγχρηματοδοτούμενα πολλές φορές μπαίνουν έξτρα όρει, πως μπήκε ένας μήνας πριν τη λήξη να ζητάει ο ανάδοχος παράταση. Το είχε γράψει ο 3669, γιατί ο νόμος που ανέφερε ο Δημήτρης ήταν τροποποίηση του 3669. Τι γίνεται λοιπόν εδώ, στα συγχρηματοδοτούμενα, σου λέει πρέπει να έχεις οριστική μελέτη και τρόπον την να εγκεκριμένη. Εκείνο το εγκεκριμένη θα μπορούσε στην Ελλάδα να απλοποιηθεί στη λογική, ότι εντάξει την έχει παραλάβει η Επιτροπή ή την θεώρησε η υπηρεσία. Όταν όμως κάνουμε το 713 δεν θεωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκετό αυτό. Είπε παιδιά πρέπει να έχετε ξεχωριστό αποφαινόμενο όργανο που θα εγκρίνει αυτό που γίνεται σε έναν οποιοδήποτε φορέα. Και βάλαμε το τεχνικό συμβούλιο που εννοείται σε επίπεδο περιφέρειας και εξασφάλιζε ότι είναι σε άλλο επίπεδο και διακριτό πλήρος από το φορέα που εκπώνει σε τη μελέτη. Ο θεωρώ λοιπόν, για να το λέμε τώρα και συγκεκριμένα, επίσης ισχύει σε όσες προσκλήσεις βγάλαμε, το λέμε μέσα. Τώρα εδώ δεν το είδαμε σαν όρο, αυτό είναι ένα ερώτημα που το κρατάμε εμείς να το δούμε, έτσι και το σημειώνουμε. Να πω όμως και το άλλο, είναι πιο light μελέτη συμφωνώ, πιο ελαφριά τεχνικά. Να πω όμως και το εξής, το τεχνικό συμβούλιο δημοσίων έργων της περιφέρειας Πελοποννήσου από παλιά δεν είναι τώρα καινούργιο. Και συνεδριάζει συχνά και γνωρίζει τις ανάγκες και από τα μέλη που το απαρτίζουν. Γνωρίζει τις ανάγκες που έχει η περιφέρεια. Γνωρίζει και όταν λέω περιφέρεια, δεν λέω μόνο τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκης 2ο βαθμό που λέγεται περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμων εννοώ. Και αφού ξέρουμε ότι πρέπει να επιτύχουμε ένα πρόγραμμα ή ότι μας έχει εκχωρηθεί, υπάρχει συνενόηση ώστε και εκτός ημερησίας ή με έγκαιρη ενημέρωση να μπορούν να περνάνε, να δώσουν μια συμβουλή. Το κοιτάμε εμείς, κοιτάτε να το περάσετε τεχνικό συμβούλιο δημοσίων εργονισίας. Αντώνη, συγγνώμη, το τεχνικό... Ε, γι' αυτό λέω, να βοηθώ... Η πρόσκηση αυτή του ΔΕΚ θα έχουν και άλλη πρόσκηση στο ίδιο μέτρο... Να πω το εξής κατ' αρχή, αυτό ήτανε δράση. Μέτρο, υπομέτρο, δράση. Ωραία. Για τη δράση αυτή στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν εκχωρηθεί 4%. Μαζί με το 10% δηλαδή 410, βγήκε το 4510 της Ματίνας πριν. Εμάς, αυτά μας έχουν εκχωρηθεί. Τώρα, θα αξιολογήσουμε να δούμε τι μπαίνει. Αν υπολοίπονται λεφτά, εμείς καταρχήν δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ξαναβγάλουμε. Να δούμε και τι αξίζει τον κόπου. Και τι θα μας πει και η ερμόδια υπηρεσία από την Αθήνα, διότι βλέπει τα αποτελέσματα των προσκλήσεων, έχει την ευθύνη του προγράμματος, μπορεί να κάνει αναθεώριση του προγράμματος, να πάρει τις 500.000 και να τις βάλει κάπου αλλού στην επόμενη αναθεώριση που είναι στις αρχές του 2018. Άρα, γι' αυτό μιλάμε με τη λογική του τώρα. Και είναι εντελώς διαφορετική η θεώρηση ανάλογα με το υπομέτρο και τη δράση. Καλύτερα, ας πούμε, μπορεί να έχει αποφασίσει ότι όχι δεν τα βγάζω, ότι θα μείνουν. Στην αγροτική οδοποιία να πει θα τα βγάλω για να πάντα ρίξω στη βασική οδοποιία, που είδα ας πούμε από την πρώτη πρόσκληση ότι υπήρχε πληθώρα προτάσσεων. Άρα, τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζει τα βλέπει και στην πορεία και είναι αρμοδιότητα της Αθήνας το πρόγραμμα και εμάς η εκχώρηση αυτών που έχουμε πάρει. Καλημέρα και από εμένα. Εγώ θέλω να δούμε λιγάκι τη σκοπημότητα αυτού του έργου. Εγώ απότε αντιλαμβάνομαι και να φτιάξει έναν δρόμο ένας δήμος, έναν δρόμο, 4-5 χιλιόμετρας, ο οποίος να εξυπηρετεί να πηγαίνουν με την τζάγκουα, ας πούμε εκεί πέρα. Ας την τζάγκουα. Ναι, ναι, ναι. Γιατί εγώ έχω δύο οδοποιία στον οποία δεν θέλω να πηγαίνω με την τζάγκουα. Θέλω να πηγαίνω με το τρακτέρ και δεν μπορώ να πάω. Θέλω παρεμβάσεις σημαϊκές. 100 μέτρων, 200 μέτρων, σε ένα δηλαδή δρόμο 5 χιλιόμετρα, γιατί έχω άπειλη αγροδιοδομία. Θέλω να κάνω 5 παρεμβάσεις και το υπόλοιπο κομμάτι το φτιάχνω με τον κρέντερ. Δεν χωρώ το χρόνο. Μια χαρά. Οι 5 όμως είναι που κόβουν τον δρόμο και δεν μπορεί να περάσει ο κόσμος. Γιατί δεν μου δίνεται δυνατότητα εμένα να κάνω αυτές τις παρεμβάσεις. Και με ένα τέτοιο ποσό και με τα μισά από αυτά που λέει, να φτιάξω όλη την αγροτική μου οδοπία. Όλη την αγροτική μου οδοπία. Και να μην φτιάχνουμε ένα δρόμο στον οποίο θα πηγαίνουν, ξέρω εγώ, με τον Γιώτα Χ, και οι άλλοι να μην μπορούν να πάνε. Γιατί σε αυτούς τους δρόμους που σας λέω, θα περάσει και το πυροσβεστικό τον καλοκαίρι για να πάνε να σβήσει τη φωτιά. Θα πάνε και ο κόσμος και θα επερβηθεί τα χτίματά του. Και δεν θα είναι έρημα ούτως ώστε όταν θα πάει να πιάσει φωτιά να μην μείνει τίποτα και θα έχουμε κι άλλα ωφένια. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο δήμο το δικό μου και πιστεύω και σε άλλους περιφερειακούς δήμους. Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούμε αντιμετωπίσουμε. Και εγώ λέω τώρα, γιατί θα πεις γιατί τα λες τώρα. Γιατί αισθάνομαι ότι μπήκαν τέσσερα εκατομμύρια, θα μπουν πέντε έξι έργα πόσο θα μπουν. Σιγά μην καλύψουμε τις αρνάγκες της αγροτικής οδοπείας της Πελοποννήσου. Για όνομα του Θεού δηλαδή. Και παλεύουμε νύχτα μέρα, παρανομούμε και διβάζουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι ούτε χειριστές. Έχουμε δυο άτομα υπομηχανικούς στην τεχνική υπηρεσία. Αυτά είναι γνωστά όμως. Είναι γνωστά παιδιά. Και αυτά πρέπει να μεταφερθούν και να αλλάξουν οι όροι. Και λέμε τώρα, έχεις μια μελέτη. Με άλλες προδιαγραφές είναι για μια πρόσκληση που έχει ήδη υπάρξει. Με άλλες είναι τώρα. Εγώ έχω υποβάλει ένα έτοιμα για κάποιο σχολείο πέντε φορές. Και κάθε φορά αλλάζονται τα δομένα. Και ξαναπροσπαθούμε. Και τώρα λιγοστεύσανε και τα παιδιά και τελικά δεν ξέρω τι θα γίνει. Από το 9 ήταν ενταγόν, όταν ακόμα ήταν όσο. Με την νομαρχία, παλιά νομαρχία. Αυτή είναι η αγωνία η δική μας και αυτό θέλουμε να λειφθεί η υπόψη. Θέλουμε με αυτά τα χρήματα να φτιάξουμε όλη την αγροτική ολοπία. Αυτό θέλουμε. Καταλαβαίνω καταρχήν την ανάγκη. Και επιτρέψτε μου και εμείς, γνωρίζοντας πλέον την περιφέρεια πολύ καλά, αν εξαιρέσουμε τους έξι μεγάλους δήμους, ενώ τις έξι μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, όπου οι δήμοι τους έχουν ένα μεγάλο αστικό κέντρο και κάποια μικρότερα χωριά οικισμούς γύρω γύρω, οι υπόλοιποι 20 δήμοι της περιφέρειας είναι κατ' ουσίαν αγροτικοί. Δεν έχουν μεγάλο αστικό κέντρο, έχουν την όποια τους πρωτεύουσα να την αποκαλέσω έτσι, και στην ουσία έχουν πολύ μεγάλο κομμάτι αγροτικού δικτύου. Είναι λογικό δηλαδή ότι στους 20 δήμους θα υπάρχει το πρόβλημα όπως είναι δήμαρχε και το δικό σου. Το θέμα που πρέπει να δούμε εδώ στην περίπτωση, όπως το αντιλαμβάνω εγώ ματινά, είναι του αυτοτελούς και ολοκληρωμένου, γιατί εσύ έθεσες το θέμα ότι υπάρχουν πολλά επιμέρους τμήματα που άλλα εκτός αυτών τα κάνω εγώ και τα συντηρώ, αλλά αυτά είναι πολύ νευραλγικά για τους λόγους που εξήγησες. Άρα λοιπόν είναι το θέμα αν υποβληθεί μια πρόταση που έχεις τμήματα σε διαφορετικούς δρόμους, γιατί είναι και διαφορετικοί δρόμοι, μπορεί να μην είναι και τεμνόμενοι ή συνεχόμενοι. Σε διαφορετικούς δρόμους. Σε διαφορετικούς δρόμους. Αυτό μπορούμε να το εκλάβουμε ως... Ματινά. Αυτές τις προϋποθέσεις τις έχει βάλει η διαχειριστική του ΠΑ και προέρχονται αν δεν κάνω λάθος από κανονισμούς. Αυτά που συζητάτε εσείς θεωρώ ότι κατά πάσα πιθανότητα αφορούν κυρίως εργασία και συντήρηση παραπάντων δρόμων, διότι με αυτά τα λεφτά δεν μπορείτε να πάτε σε 15 δρόμους και να κάνετε... Μπορείτε εσείς βελτίωσης, αλλά σε συγκεκριμένα σημεία όχι σε όλο το δρόμο, γιατί δεν χρειάζεται όλο το δρόμο. Γιατί να το κάνω σε όλο το δρόμο. Θα σας απαντήσει ο κύριος Θεωτώρο. Ο κύριος Κυριαζίση μπορεί να θυμάται. Στο δήμο έχουμε βάλει τέτοια έργα. Απλά λέω το εξής. Εμείς θέλουμε στο τελώς να είναι άρτιο και λειτουργικό. Το θέμα της αρτιότητας θα εκτέξετε, δηλαδή αν μπορείτε να υποβάλετε μια μελέτη που να έχει κατά τόκους τέτοια φιαξήματα, δεν θα το έλεγα από συσκευές, ωραία. Πάλι, μια ασφαλτοστροφή θα την κάνετε από πάνω. Κάπως θα το συνδέσετε και με το υπόλοιπο. Και στο τέλος, θέλουμε να δούμε λοιπόν ότι θα εισηγηθείτε μάλλον η πρώτη συναλή, 4 χιλιόμετρα δρόμου, έτσι, εκ των οποίων θα ασφαλτοστροφούν αυτά. Σε εκείνα τα σημεία δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, αλλά αναλογικά να μην είναι το μεγαλύτερο κόμμα, που δεν θα κάνουμε τίποτα γιατί αλλιώς θα πρόκειται για επισκευή, έτσι δεν το καταλάβαμε όλοι. Αν από τα 4 χιλιόμετρα τελικά ασφαλτοστρώσουμε 5 των 100, νομίζω τελικά είναι επισκευές των δρόμων. Για αυτό λέω, να είναι τελικά ένα 4 χιλιόμετρα άρτιο, λειτουργικό. Δεν θέλουμε να κάνουμε καλύτερη προσβασιμότητα. Συμφωνώ. Εκεί που το κόβει το ποτάμι, δεν πρέπει να το φτιάξουμε. Συμφωνώ. Αυτές οι παρεμβάσεις θέλουμε να κάνουμε. Δεν είπα ότι μας πειράζει. Αν είναι 500 μέτρα, 1.100. Στο σύνολο, λοιπόν, το έργο να είναι άρτιο. Όπως το καταλαβαίνετε. Άρτιο. Και μετά είναι εδώ η διαχειριστική για να το αξιολογήσει αν θα είναι άρτιο τελικά. Και τελειώσαμε. Ναι, έχουμε βάλει τέτοια έργα. Βέβαια, ξαναλέω, συμφωνώ. Να το κάνουμε ένας-ένας για να φουγόμαστε, για αυτό λέω. Ξαναλέω, είναι θέμα αξιολόγησης. Δηλαδή, αν προκύπτει ότι είναι άρτιο το έργο στο τέλος και πας μετά και πατήσεις από το ένα σημείο έως το τέλος και παθιέται με τον ίδιο τρόπο, γιατί όχι να μην μπει. Δεν θεωρείται επισκευή αν πας να φτιάξεις 500 μέτρα, ίσως. 100, πάλι τα ίδια. Δηλαδή, είναι αρκετά ντεμή. Δεν είναι σίγουρο πώς θα το αξιολογήσει η διαχειριστική στο τέλος. Και ένα άλλο που ήθελα να πω πάνω στο ερώτημα του κυρίου Κυριαζή. Κάπως ακούστηκε ότι ίσως ποιος θα συντάξει τις μελέτες. Δεν είναι μόνο οι τεχνικές της υπηρεσίας. Να θυμίσω ότι ο Καλλικράτης, απ' όσο ξέρω, προβλέπε και τη Μητρόπολη, το Μητροπολιτικό Δήμο, μάλλον, να μπορεί να βοηθήσει. Είχαμε μια ερώτηση από κάπου, νομίζω, αν θα μπορούσε και η περιφέρεια να συντάξει. Η τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας να σας βοηθήσει. Δεν θέλω να ανοίξω ασκούς του εόλου, αλλά... Θεωρητικά το λες ή πρακτικά? Άμα το λες πρακτικά... Ένα λαιτό, όλα είναι θεωρητικά και το πρακτικό μπορεί να διαφέρει από μέρος. Συμφωνούμε απόλυτα. Μα ξέρετε κάτι εμείς, δεν έρχομαι σε δύσκολη θέση να απολογούμε για άλλους. Εμείς ο ρόλος μας, όπως έχετε καταλάβει και το έχετε διαβιστώσει, είναι να βοηθάμε ή να υποστηρίζουμε. Άλλωστε έχουμε ξεχωριστεί υπό χρέος στην υποστήριξη των δικαιούχων κτλ. Μην ξεχνάτε ότι και εμείς έπρεπε να είμαστε 33 άτομα και είμαστε 21. Λέει, την παθογένεια και το μεταδοτικό νόσυμα το έχει όλη η χώρα. Δεν το έχουμε ούτε εμόνο εσείς ούτε εμόνο εμείς. Τι θέλω να πω λοιπόν εδώ. Πράγματι, στον Καλλικράτη, η έδρα της ενότητας περιφερειακής, έχει χρέος και κατά κανόναν είχε και τους περισσότερους μηχανικούς, να το πω έτσι, για να βοηθήσει και τους υπόλοιπους δήμους της ίδιας ενότητας. Αυτό μπορεί, προϊόντος του χρόνου, να μειώθηκε αυτό το πλέον, να εξαφανίστηκε και να μην έχει τέτοια ένταση αυτό το πλέον έκτιμα. Η περιφέρεια Πελοποννήσου, εξόσον φαίνεται και από τον νόμο 4412, άρθρο 45 περί επάρκειας, μπορεί να βοηθά οποιονδήποτε δήμο, συσαγωγικά η λέξη, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης, που προκύπτει από έτοιμα του Φορέα, ότι αδυναμπτή να εκτελέσει συγκεκριμένο έργο, μελέτη, υπηρεσία. Άρα πρέπει να έχει λόγο να συνάψει προγραμματική. Τώρα, το πρακτικό κομμάτι διαφέρει πολλές φορές από το θεωρητικό. Πρακτικά μπορεί κάποιος να το εκτελεί, να σου το δίνει χωρίς φραγίδα, χωρίς υπογραφή, είτε είναι η περιφέρεια, είτε είναι ιδιότης, έτσι. Εκεί πρέπει να βρεις τρόπο μέσα στον ίδιο σου το Φορέα, πώς αυτό το πράγμα το καθιστάς νόμιμο, συμφωνώντας με τις προδιαγραφές που λένε οι υπάλληλοι και περνώντας από τα αρμόδια όργανα που λέει ο νόμος. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω σε αυτό, μη γελιόμαστε. Αυτή είναι η κατάσταση. Τώρα, ως προς αυτό που ρώτησες με το κομμάτι, δήμαρχε, τα κομμάτια των οδών που έχεις, εγώ θα σε παρακαλούσα, χωρίς να μπορώ να υποσχεθώ ότι θα μπει. Το καταλαβαίνετε, το λόγο μου. Χωρίς, όμως, να αποτρέπω από την άλλη μεριά να το προσπαθήσει κάποιος. Να το δείτε σε τι μεγαλύτερο μέρος μπορεί αυτό να γίνει, εξασφαλίζοντας και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που είπε η κυρία Ξυγγού. Είπε πολλές προϋποθέσεις. Είπε δύο είδη κριτηρίων. Τα όν νοφ, που ή τάχεις και περνάς το επόμενο, ή δεν τάχεις και κόβεσαι. Και το δεύτερο, που είναι σε αυτά που πέρασες, αφού τα πέρασες, να δούμε τα υπόλοιπα τι βαθμοπέρνεις και αν περάσει τη βάση. 40% η βάση. Όχι μόνο αν περνάει τη βάση, απλά επειδή αυτό είναι ένα κριτήριο βαθμολόγησης, θα πρέπει να κάνετε μια προσομοίωση, να το πω έτσι, στη βαθμολόγησή σας, διότι μπορεί αυτό να σας ταιρεί τη δυνατότητα να βάλετε... είναι ανταγωνιστική η πρόσκληση, θα έρθουν και άλλοι δήμοι. Δεν είναι απλώς να πιάσετε τη βάση. Εάν αυτή η πρόταση σας κάνει ανταγωνιστικούς. Γιατί είναι κριτήριο βαθμολόγησης αυτό. Έχει όριο, βεβαίως. Κάποιοι θα μπουν και αυτοί πρέπει να το λένε στη βάση. Αν ο άλλος έχει μεγαλύτερη βαθμολογία από σένα, θα μπει άλλο. Έτσι, επειδή είναι κριτήριο βαθμολόγησης, το αν συνδέεται με ασφαλτοσημμένο δίκτυο, είναι κάτι που εσείς πρέπει να έκτινε στη βάση. Εντάξει, καταλαβαίνετε ότι τα χρήματα είναι δεδομένα, τα προγράμματα έχουν εκρυθεί. Αυτά μας δώσανε να εφαρμόσουμε. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε. Και από τότε είδατε και στις προσκλήσεις. Αυτές που έχουμε εκδόσεις στο πρόγραμμα Πελοπόννησος. Μπορεί τα αποτελέσματα να ήταν λίγο αποκαρδιωτικά ή να υπήρχε μεγάλη αποτυχία. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Δηλαδή από τη μία κάποιοι πρέπει να συμμορφωθούν και εμείς να καταλάβουμε πώς αυτοί πρέπει να υποστηριχθούν, να το ζητήσουμε να υποστηριχθούν από κάπου, όπως σας ακούμε σήμερα. Κατά δεύτερο λόγο, μας κάνει να τα κάνουμε πολύ αξιόλογα, ώστε σε έλεγχο να μην έχουν πρόβλημα. Δηλαδή δεν είναι τα πράγματα αποκαρδιωτικά, πρέπει να μην μένουμε στο συναισθηματισμό. Βλέπετε ότι τα κριτήρια αυτά, περασμένα μέσα στον πληροφοριακό σύστημα, είτε το δικό μας το ώψι, είτε το ώψα του αγροτικής, ελέγχονται από όλους, άρα δεν υπάρχουν άλλα κριτήρια. Πάνω σε αυτά γίνονται οι έλεγχοι. Όταν η ΕΔΕΛ έρχεται στη διαχειριστική για να μας κάνει συστημικό έλεγχο για το αν εφαρμόσαμε το σύστημα, είτε του αγροτικής, όταν θα έρθουν οι Ευρωπαίοι, είτε το άλλο σύστημα για το περιφερειακό πρόγραμμα, όταν έρχεται η ΕΔΕΛ, δεν κάθεται να ρωτήσει αν ο ένας δήμαρχος έχει όμορφο δήμο, αν το ναύπλιο έχει το Μπουρτζι ή αν το άλλο έχει το άλλο πνημείο. Κάθονται, μπαίνουν στο σύστημα, δεν μας ρωτάν καθόλου, βλέπουν τα κριτήρια, σου λέει «Ωπ, γιατί στο δήμο Α αυτό το ίδιο που στο δήμο Β το μαθημολόγησε εκεί 7, εδώ 6» και αρχίζουν και γράφουν μετά. Και το κακό είναι ότι όταν το έργο κοπεί ή βάλουν μια διόρθωση, δυστυχώς την πληρώνει ο φορέας, δηλαδή εσείς. Άρα εδώ πρέπει να συναντηληφθούμε μερικά πράγματα ότι πάνε πακέτο, ότι εμείς πρέπει να κάνουμε μια αξιολόγηση δεδομένη, είτε αυστηρή φανή, είτε ευμενής φανή, αυτή είναι, δεν μπαίνουν άλλα κριτήρια στη μέση και αυτά τα κριτήρια ελέγχονται. Όπως θα ελεγχθεί το κριτήριο αν ο ανακεφαλαιοτικός ήταν σωστός, αν η παράταση δόθηκε σωστούς λόγους, αν το ημερολόγιο έχει γράψει τις μέρες της βροχής για να δώσω παράταση, όλα αυτά έτσι εξετάζονται. Άρα λοιπόν εσείς τώρα γνωρίζοντας τις ιδιομορφίες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχετε στον κάθε δήμο, πρέπει με αυτά που κουβεντιάζουμε σήμερα και κρατάμε και τα ερωτήματα που βάζετε, να δούμε αυτά λοιπόν πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε εκεί στο δήμο σας. Με τις προδιαγραφές είναι μεγάλο το θέμα. Γιατί εμείς θεωρούσαμε και το αγροτικής ανάπτυξης, από την αρχή το ήξερε, ότι το πλάτος της οδού της αγροτικής που υπάρχει στη ΣΟΜΟΕ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπάρχει στην πράξη. Πράγμα βεβαίως, πράγμα που οδηγεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση παρόδιων εκτάσεων ή σε κάποια άλλη ανάγκη εξεύρεσης λύσης, να το πω έτσι, την οποία την καταλαβαίνουμε. Αλλά όμως η χώρα μας έχει αυτές τις ΣΟΜΟΕ, δεν έχει άλλες. Εδώ είναι το ζήτημα. Άρα και να βάλω εγώ άλλες και να σας εντάξω έργο και να δημοπρατίσετε και να βάλετε ανάδοχο και να πληρώσετε και να τα περάσουμε στο σύστημα, θα το βγάλουν έξω. Και όταν το βγάλουν έξω θα είναι πληρωμένες 200.000, το ελάχιστο που είδατε, και θα πούμε μετά τι έγινε. Εγώ θέλω να πω κάτι, να ρωτήσω κάτι τη Ματίνα. Οι πράξεις μας έχουν προϋπολογισμό 200-800. Όταν κάποιος φέρει 200.000 και δημοπρατίσει, θα πάρει μια έκτοση, θα πάει 140.000. Εξακολουθεί να παραμένει επειδή ακριβώς είχε το 200.000 όταν εντάχθηκε. Δεν έχει πρόβλημα που θα πέσει κάτω από το 200.000 κατά τη συμβασιοποίηση. Μιλάμε για αιτούμενο προϋπολογισμό. Παρακαλώ. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω στο εξής κριτήρο. Είπαμε πριν ότι η δρόμη αυτή δεν πρέπει να είναι γενικής κυκλοφορίας αυτή που θα επιλέξουμε. Εμείς έχουμε κάποιες μελέτες τις οποίες είχαμε υποβάλλει, αν θυμάστε παλιά στο ΔΕΠΙΝ 713, που ήταν περιφερειακές, τοπικές οδύ. Αυτοί, το θυμάστε, αυτοί είχαν περίπου αυτές τις διατομές. Συνδέων όμως οικισμούς μεταξύ τους, αλλά δεν πάει να υπακούν και στο κριτήρο των κτημάτων και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Γιατί και από τη μια πλευρά και από την άλλη, ίσως εκεί να βρίσκονται οι περισσότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αυτοί οι δρόμοι δεν μπορεί να τους χρησιμοποιηθούν. Προτού απαντήσουν οι συνάδελφοι, γιατί είναι ωραία το θερό που θέλουμε. Να ρωτήσω εγώ, αυτοί οι δρόμοι έχουν χαρακτηριστεί δημοτικοί? Όχι, δεν έχουν χαρακτηριστεί δημοτικοί. Α, επομένως μιλάμε για δρόμους αχαρακτήριστοι στους μετοιχοί. Τα χαρακτηριστικά που είπατε. Έχουνε μια γενικότερη κυκλοφορία. Πήχε, ας πούμε, να σας πω παγάλαινο. Όσοι είναι από τη Μεσημεία τα ξέρουνε. Είχαμε μια μελέτη από το μαχαλά της έδωσας. Είναι ένας οικισμός πάμος στην έδωσσα που συνδέει αυτό το μαχαλά με την επόμενη κοινότητα που είναι η Ατελυσία. Εκεί και από τα δυο μέρη είναι οι περισσότερες ιδιοκτησίες, ιδιωτικές ιδιοκτησίες των ανθρώπων της περιοχής. Δηλαδή εσείς μιλάτε με τμήματα που είναι και χωματόδρομος. Είναι και συμμετοστρομμένα κομμάτια. Έχει κομμάτια που θέλει και ο θετούς θέλει μια τέτοια βελτίωση όσον αφορά τα υδραυλικά του δρόμου. Ωραία. Άρα λοιπόν έχετε δρόμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ποτέ ότι ανήκουν κάπου. Αυτό μου λέτε. Που έχουν τα χαρακτηριστικά τα υπόλοιπα. Δεν ξέρω αν έχουν αυτό. Ίσως να μην έχουν. Δεν ξέρω. Βάζω το ερώτημα που δεν μπορεί να γίνει δικά τους. Ξέρετε γιατί το λέω το χαρακτηρισμός. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι να γίνει αποκύψη από μια πράξη, από μια απόφαση αρχής. Μπορεί πολλές φορές οι δημοτικές ότι χαρακτηρίζονται. Δηλαδή είναι αυτόματα χαρακτηρισμένες από τη φύση τους. Έχουν κάποιες διαδικασίες να χαρακτηριστούν. Περμάδι από απόφαση με μάτια από παλιά. Από το παλιό σβό, χαλιά. Και μπορεί αυτή η πορεία αυτή να βασιστούν, να χαρακτηριστούν σήμερα, και βάσιμα ότι είναι αδοτική ομορφία. Είναι μια γενικότερη στιγμή εφορίας όλων. Μια χαρά. Να θυμίσω αν ο Κάτω Βέργα. Δεν ζητούσαμε να είναι αρκεί που εξυπηρετούσε κάποιες εκμεταλλεύσεις. Αν τώρα υποβάλλετε μελέτη, η οποία δεν αντιστοιχεί στις ΟΜΟΕ, ΒΙ και ΒΙΑΙ, τότε υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι σύμφωνο με την προκήρυξη, τελείωσε, βγαίνει έξω. Τόσο απλά. Δεν καταλάβατε το λόγο γιατί να μην μπει. Αν δεν είναι δημοτικός ο δρόμος, και ξαναλέω, δεν θέλουμε ακριβώς να ονομαστεί οδός αγροτική, θέλουμε πρόσβαση σε ιεραιικής εκμεταλλευσης και εκθυνοτροφικής εκμεταλλευσης. Προσέξτε το αυτό, είναι πολύ σημαντικό. Γενικά σε όλους τους δήμους, η περιφερειακή δρόμια αγροτική συνήθως δεν είναι χαρακτηρισμένη από τα ιδιοκτηματολόγια. Δεν υπάρχει κανούνας δήμος νομαρχία να φτιάξει με το χειμώδιο, ότι αυτό έχει πάρει η νομαρχιακή απόφαση δημοτική, ότι μπορεί να γραφεί. Η νομαρχία, λοιπόν, ακριβώς είναι αυτή που θέλουμε, να μας δώσει ένα χαρτί, ένα έγγραφο, που να λέει ότι ο δρόμος είναι εξυπηρετικό, γι' αυτό το περιμένουμε από την νομαρχία. Αν είναι στιγματολόγιο, πιστεύω πιο τα θάλασσα. Ναι, αρχικά είναι αρνητική, αλλά επειδή είπατε για γενική συγκλωφορίας, δεν ξέρω αν είναι στη ΣΟΜΕΡ. Πολλές συγκλωφορίες χρησιμοποίησα τον όργου για να σε πρόσφυγε για να μπορέσω να τον ρωτήσω. Οι αδειοδοτήσεις, δυστυχώς, αν μου επιτρέπετε, πρέπει να υπάρχουν μέχρι την ημερομή, αλλήξεις της προκήρυξης και της πρόσφυγης, που το ξέρω, πλέον, πλέον, έτσι δεν το τελειώθηκαν πάντα. Και μόνο αν παραλήφθηκε να μπει στο έτοιμα στήριξης, την ένθεση στήριξης, θα σας ζητηθεί με τις πληρωματικά, αλλά και πάλι θα πρέπει να έχει εκδοθήματα και λίξεις της προκήρυξης, μυστικό. Είναι ακριβώς όπως πριν. Εντάσσουμε έργα που είναι σε δυο κομμάτια, ας πούμε. Τώρα, αν θέλετε να κάνετε κάτι ξεχωριστό, υπό έργο να το δημοκρατήσετε, ξεχωριστά, νομίζω ότι δεν θα ήταν σωστό. Θα πρέπει να γίνει μια λεπτοπρόταση. Θα τα δείτε αυτά τα δεδοκαστικά, μετά. Αυτά τα δεδοκαστικά. Αυτά τα δεδοκαστικά. Αυτά τα δεδοκαστικά. Αυτά τα δεδοκαστικά. Αυτά τα δεδοκαστικά. Από ό,τι κατάλαβα και εγώ, επειδή είναι θέμα της συγχειρηστικής εδώ, θα σας το απαντήσει αργότερα μετά. Μέχρι τώρα δεν περνούσανε. Μέχρι τώρα δεν περνούσανε. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι. Ή αν έχει τη δυνατότητα η περιφέρεια να ορίσει ότι θέλει να περνάει έναν τεχνικό συμβούλιο. Και ένα δεύτερο για συγκεκριμένο, όχι για μας. Μπορεί να δούμε κι άλλοι δύο παιδιά. Εμείς έχουμε περάσει μία λοδοποία, που θέλαμε να διδάξουμε στο πρόγραμμα της περιφέρειας. Έχει περάσει από τεχνικό συμβούλιο, για να πάει τότε. Απορρίθηκε γιατί δεν είχε τις διατομές. Αυτή η έκκριση ισχύει, γιατί θα γεννιάζει. Προφανώς. Και να θυμίσω εδώ ότι υπήρχαν ένα σωρό προτάσεις που υπέστρεψα πίσω για λόγους ότι δεν είχαμε χρήματα εμείς άλλα να δώσουμε. Αυτές οι μελέτες είναι έτοιμες. Δηλαδή, είχαν και αδειοδοτήσεις από στους θυμάτους από αυτές. Δεν μπορεί δηλαδή, στοιχώς, κύριε Κηκάζη, είναι αντεγονιστικά τα πράγματα. Υπάρχουν έτοιμες οι μελέτες. Γι' αυτό έλεγα από παλιά, σιγά σιγά, αυτό, αυτό. Κύριε Ψαλάκη, μια ερώτηση ακόμα. Πριν θα σας ακούσω αμέσως, να πω απλά το εξής. Και συγγνώμη, κατά χειριστία, εργάζομαι πολλές φορές για υπηρεσιακούς λόγους. Να απαντάψω τηλέφωνα. Αυτό που υπάρχει και είναι λογικό, είναι μειωμένο το προσωπικό. Είναι μειωμένοι οι πόροι, τα χρήματα. Και καλούνται οι δήμοι που περιμένουν τις προσκλήσεις των προγραμμάτων να λάβουν μέρος, να μην ξέρουν πού να πρωτοδιαθέσουν και τι προτεραιότητες έχουν να βάλουν. Είχαμε πει λοιπόν, στην αρχή των προγραμμάτων, είχαμε πει ότι καλό είναι κάποια στελέχη του δήμου, είτε εσωτερικά, υπάρχουν πάρα πολύ αξιόλογοι συνάδελφοι σε όλους τους δήμους, είτε άνθρωποι οι οποίοι συνεργάζονται εξωτερικοί με την ερετή αρχή του δήμου, να μπορούν να αξιολογούν τα προγράμματα πάνω κάτω, είναι περίπου γνωστά, όχι η ακριβή σειρά που θα βγουν προσκλήσεις, τα θέματα που έχει επιλύσει η χώρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα οποία μπορεί να προχωρήσει να βγάζει προσκλήσεις. Δηλαδή, ξέραμε ότι στα είδατα στην αρχή δεν μπορούσαμε, γι' αυτό και εμείς τη βγάλαμε την προσκλήση τώρα, που δόθηκε απάντηση επίσημη από τη χώρα, επίσης με το νόμο των δημοσίων συμβάσεων υπήρχε ζήτημα, κάποια στιγμή θα βρίσκαμε μαύρο μπροστά μας, αν προχωρούσαμε, αλλάξε ο νόμος, προσαρμοστήκαμε στην οδηγία, αυτά λοιπόν λίγο πολύ είναι γνωστά, οπότε ανάλογα με τις προτεραιότητες που έχει κάθε δημοτική αρχή, μπορεί να έχει και γνώση με ποια περίπου σειρά και τι έπεται στη συνέχεια να προκύψει. Άρα και οι μελέτες, γιατί εκεί θέλω να καταλήξω, οι μελέτες που εκπονούνται, πέρα από τις όποιες εκπονούνται, ανεξαρτήτως προγραμμάτων γιατί υλοποιούνται με πόρους του Δήμου που πλήνουνε κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα ή τις έκτακτες ανάγκες που προκύπνουν από πλημμύρες, πυρκαγιές, οτιδήποτε άλλο. Τα ζητήματα των υποδομών που τις αφορούν, μπορούν να έχουν μια ετσι εικόνα τι πρόκειται να βγει μέσα στην περίοδο της θητείας τους. Άρα μπορούν να προτεραιοποιήσουν και να δούνε, αφού εγώ αυτό το θεωρώ σημαντικό και το έχω περάσει και επιχειρησιακό πρόγραμμα, πάει να βγει εκεί, το κρατάω και περιμένω. Αυτό βγήκε δεν το περίμενα. Είναι ανάγκη μου. Ναι βάζω ομάδα έργου, πάει να τα αποκριθεί σε αυτά τους τρεις μήνες που είναι η πρόσκληση. Προλαβαίνω, ναι, το κάνω, δεν προλαβαίνω, το βλέπω, σταματάω, δεν το κάνω τώρα. Δηλαδή κάπου πρέπει να υπάρξει και τέτοια τεχνοκρατική άκρος αντίληψη. Σας ακούω. Συγγνώμη. Καταλάβαμε όλοι ότι σε ένα μήνα που δεν είναι εύκολο να γίνει πλήρωση, πληρώντα με στέλνες μελέτης και η ορίμανσή της. Υπάρχει και περίπωση καπαρατείνεται την προθεσμία της πρόσκλησης. Καταθύν, όμως, για την παρατείνωμη πρέπει να πάρουμε και γνώμεις. Μέσα από τις διαδικασίες που... Δεν απαγορεύεται, αυτό ρωτάτε, αν δεν απαγορεύεται, αν δεν αποκλείεται. Ναι, και επειδή βλέπουμε τα πραγματικά της ανάγκης, γιατί προσπαθώντας να θερμώσουμε αυτή τη διατομή, την εξωνοδύο, όπου το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου δεν την έχει, αυτή τη διατομή, θα χρειαστούμε και, ίσως, ακολοπιώσεις, ίσως τέτοιες βήματα. Το οποίο, φυσικά, βάλατε και ένα κριτήριο, ότι πρέπει να έχει κατοχυρωθεί η μονάδα, η γη και η μονάδα μέσα από το δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι το κτιματολόγιο πρέπει να έχει προχωρήσει πολύ μπροστά. Καταλαβαίνω, και αν θέλετε, από τον Απρίλη που κουβεντιάζαμε και στην Πρόσφατη Επιτροπή Παρακολούθησης, που έδινε το Αδρουτική Σαναπλείο, που εταίθη το θέμα, ο φόβος όλης της χώρας είναι κυρίως η κατάληψη της έκτασης για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, για να κυριθούν οι προδιαγραφές και όλα αυτά που είπαμε. Το καταλαβαίνω ότι αυτό και εξακολουθούσε τότε, εξυπνιστικώς εξακολουθεί και σήμερα αποτελεί ένα θέμα που καταλαβαίνω ότι μέχρι τις 31, 10, ίσως δεν προλάβετε το λίστρο. Εγώ ξόσο γνωρίζω, Δημήτρη, διεύσεψε μάνηση ή κάτι άλλο, εμείς θα πρέπει να προτείνουμε κάτι, βλέποντας την κατάσταση, η Αρμόδια Εκκλησίας στην Αθήνα του Αγωτικής να μας απαντήσει αν σημαίνει η διαφωνή είναι αυτό και τότε να προχωρήσουμε στην όποια παράδραση, η οποία δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε και σήμερα πως σύγχρονικο περίοδο θα έχει. Δημήτρη δεν ξέρω. Σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πλήθος μελετών που θα ενταχθούν. Τι θα γίνει, θα περισσεύσουν χρήματα, θα ξαναπροκηρυθεί η δράση. Αλλά αν δούνε ότι υπάρχει ένας ικανός αριθμός πιστεύω θα την κλείσει την πρόσκληση, εννοείται θα κλείσει. Αυτό για εμένα είναι το πιο σωστό, να κλείσει η πρόσκληση, να ενταχθούν τα πρώτα έργα, γιατί όσοι ήταν έτοιμοι έπρεπε να ενταχθούν. Έτσι είναι πιο δικαιο. Και να περισσεύσουν μετά τα χρήματα και να ξαναπροκηρυθεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι εκτός εξαιρέσεων με τις προδιαγραφές του νομοέα. Και επειδή η προκήρυξη μιλάει για βελτίωση υπάρχουσης της αγροτικής οδοπίας, όταν υπάρχει ένας δρόμος 4,5 μέτρα, για να πάει να δημιουργήσει το πλάτος που αφητείται, δεν πρόκειται να επιτεθεί. Κύριε Κακάβα, αν το επιτρέπετε, είπε και η κυρία Αξίγου, εγκύκλιο 41, ομοέ, «και αν χρειαστεί σύμφωνει γνώμη του μελετητή και απόφασης της αγροτικής πλησίας». Και τέλος όμως, όλες καλύτερτε θεωρώ. Τεκμηριώνεις, δηλαδή μπορείτε να το τεκμηριώσετε με τον τρόπο που πρότεινε η Ματίνα στην πρώτη πίδα, που είδατε στην παρουσία σας της ΕΠΙΑ. Δηλαδή μπορούμε να πάμε είτε με έξι δομβία Ζ2, εξήμιση και πεντέμιση, είτε με ίΤΑ1 ή ίΤΑ2. Έχετε μία εφιστάμενη, ένα εφιστάμενο έμπρος στα πέντε μέτρα, τέσσερα μέτρα, για να μπορεί να λειτουργήσει, να πηγαίνει ο τρακτέρ να συναντιώνει. Το τεκμηριώνεται αυτό το πράγμα, αυτό είπαμε το τελευταίο, θα πρέπει να αφησοβάλλω την τελευταία, και με απόφαση, που την εγκρίνει αυτή την διατομή, έρχεται η καταπαρέτηση. Τεχνική υπηρεσία και αγώφτη. Καταρχήν ένας μελετητής οδοποιός θα κάνει αυτή την τεκμηρίωση. Δεν θα την κάνει εσείς, θα την κάνει ο μηχανικός της υπηρεσίας σας. Της τεχνικής υπηρεσίας. Της τεχνικής υπηρεσίας, μιλάμε για τεχνικό. Και μετά οι αιτήματα από την τεχνική υπηρεσία, ουσιαστικά. Και αυτή η διατομή μπορεί να διατρέξει όλο το δρόμο, ή μόνο τμήματα του δρόμου, επειδή εκεί... Μπορεί να διατρέξει όλο το δρόμο, αλλιώς του δρόμου είναι μια τέτοια διατομή. Οι κανόνες της οδοποίας λένε ότι ένας δρόμος πρέπει να έχει σταθερό πλάτος. Τώρα δεν ξέρω γιατί πράγμα μιλάμε, τι εννοείται. Ενώ αν αυτή η διατομή, η οποία μπορεί να είναι πιο μικρή από τα πέντε μέτρα. Μελετάμε τον δρόμο με έναν σταθερό πλάτος. Ακριβώς. Και αν έχουμε προβλήματα σε κάποια σημεία μπορεί να είναι στενότερο, μου λέτε, ή αν θα τον έχουμε μακρύτερο... αυτό μου λέτε, δεν καταλαβαίνω. Η διατομή οφορά όλο το δρόμο, όταν μελετάμε με έναν δρόμο. Το ίδιο ένας δρόμος είναι πέντε έξι κομμάτια, το δρόμο σε διαφορετικά σημεία. Αν εκπαιδεύεις σε έξι, τεσσερά, έξι... Πάλι πάμε να δούμε το δρόμο, ο Μουϊθαϊκάσου το δει σαν έναν δρόμο, που θέλει σε διάφορα σημεία να βεβαιωθεί... Αυτό το δρόμο είναι πέντε κομμάτια σε διαφορετικούς δρόμους. Μιλάμε για πέντε δρόμους εδώ. Πάμε πάλι έναν δρόμο. Αναδρόμο, και το μελετάμε. Τι διατομή έχει αυτός ο δρόμος, γενικώς? Έχει πεντέμισε, έχει τεσσεράμισε, έχει έξι. Και εμείς θέλουμε πεντέμισε. Πάμε ανάλογο με το δρόμο, δηλαδή κάνουμε μια μεσηγλίξη. Ανάλογο με το δρόμο. Δεν μπορούμε να βάλουμε πεντέμισε, πεντέμισε. Ή πεντέμισε. Και αν είναι με το ένα ή τα δύο... Με τη ζήτα δύο θα πάθει. Γιατί η άλλη είναι μεγάλη, γιατί εγώ δεν τη συζήτακα κακά. Με τη ζήτα δύο, πού είναι πεντέμισε μέτρα, σας πελεί τη θεωρώ. Πρέπει να βγάλουμε τα αποτέλεσμα. Πόσες προτάσεις μπορεί να υποβάλλει ένα δύσκολο? Μπορεί να υποβάλλει όσες προτάσεις θέλει. Αλλαγώνει στη κλίνη η διαδικασία. Κοιτάξτε να δείτε. Δεν είναι δόκιμο να υποβάλλει για κάθε τμήματάκι που θέλεις και εμείς, γιατί αυτό έχει και μία κατάτιμησης. Μπορεί να υποβάλλει όσες θέλει. Και των 800 μπορεί να κανείψει όλο τον προϊκολογισμό. Νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, καταρχήν να πούμε ότι η έννοια της κατάτμησης, όπως την ξέραμε από το νόμο των δημοσίων έργων, όπως μας το έχουν πει κατεπανάληξη σε όλα τα σεμινάρια που έχουμε περάσει, δεν ισχύει η κατάτμηση του προϊκολογισμού. Υποθέτει να υποβάλλει. Υποθέτει να υποβάλλει. Υποθέτει να υποβάλλει. Μετά θα εκδ centers, π.χ. δεν ισχύει η κατάτμηση που ξέραμε από παλιά. Μάλιστα ο νόμος, ο 7412, οδήγηκε προς την άλλη κατεύθυνση, όπου λέει να τεκμυριώνεις γιατί δεν κατατέλνεις. Για να μην παρεξηγήσουμε λοιπόν και για να μην φεύγουμε σε ακραίες απόψεις, για να μην φτάσουμε σε κατακερματισμό προτάσεων, Αν αδημοτική ενότητα είναι αυτή, αν άλλο κριτήριο κατάταξης είναι να υποβληθούν προτάσεις που να μπορούσαν να έχουν και δύο-τρία τμήματα αγροτικής οδοποιίας, να μην φτάσουμε στο ένα άκρο να έχουμε μία πρόταση με όλα μέσα, αλλά εάν αυτή η πρόταση ξεπερνά τις 800, ας γίνουν τόσες προτάσεις, όχι στο άλλο άκρο μία για κάθε τμήμα, αλλά ομαδοποιημένες με κάποιο κριτήριο. Μπορεί για κάποιους να είναι η δημοτική ενότητα, πάρα πολύ λογικό ακούγεται, μπορεί να είναι κάποιο είδος καλλιέργειας, το οποίο είναι και το πρωτεύον του δήμου, ξέρω εγώ, η Σταφίδα ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή κάπου να έχουμε ένα κριτήριο, δείτε αυτό το κριτήριο. Και αναπτύχω, λέτε στην πρόσφυση για δήμους ή δημοτικές ενότητες που έχουν κερδί πυρόπητη, αυτό μετράει στην βαθμολογία, είναι λόγος από πισμού? Ναι, δεν είναι λόγος από πισμού, είναι κριτήριο βαθμολόγησης. Δηλαδή παίρνει κάποιο βαθμό παραπάνω, θεωρείται πιο ευμενής η βαθμολόγηση, εφόσον έχει βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, η ανάγκη και το πλήρνει το κριτήριο. Απλά νομίζω ότι αυτό κάπως πρέπει να το τεκμηριώσουν, όχι μόνο με τις αποφάσεις. Και αν είναι πλημμυρόπητος πάντα στην ίδια περίπτωση, αν είναι πλημμυρόπητος πάντα στην ίδια περίπτωση. Και οι πλημμύρες στην ίδια, οι περιοχές κηρύσσονται, πρέπει να υπάρχει χαρακτηρισμό. Αν υπάρχει χαρακτηρισμό, δηλαδή, υπάρχει ευρωαϊκότητα ή αντιμετώπιση. Είναι στην ίδια κατηγορία. Οι συσμόπληκτες, οι πληροπληκτες και οι μηροπαθείς, είναι στην ίδια κατηγορία, παίρνουν κάποια εξαρβαθμοπληγία. Λέει για ποιο χρονικό διάστημα θεωρήθηκε, το λέμε μέσα, μπορεί και το ότι έχει λήξει να μην είναι ανασταλτικό. Νομίζω να είναι. Όπως στην οδοποιία που κάνουμε την επαρχιακή της εθνικής και της δημοτικής οδοποιίας στα έργα, εάν τα κατάλληλα τεχνικά είναι απαραίτητα στο σημείο της οδού, βεβαίως και δεν είναι. Δεν είναι, αφού υπάρχουν τα δύστυχα άρθρα και τα βάζουμε μέσα στην οδοποιία. Δηλαδή διαχειριστικά, δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Άρα καταφέχουμε στο τεχνικό και στο απαραίτητο λειτουργικό και ολοκληρωμένο. Να πω το εξής εδώ. Πρώτα απ' όλα, το ολοκληρωμενό κληροφοριακό σύστημα υποστηρίζεται από την Αθήνα. Δεν έχουμε δηλαδή εμείς κάποια εγκατάσταση για να λύσουμε κάποιο πρόβλημα του συστήματος. Αν μιλάμε για το σύστημα, για τα θέματα που φύγονται μέσα στο σύστημα, για τις ερωτήσεις είμαστε εμείς γιατί εμείς θα βγάλουμε την αποφασία εντάξεις. Και θα κάνουμε την αξιολόγηση. Για το πληροφοριακό λοιπόν το ΨΑ πρέπει να έχει κάπου το health desk του επάνω, δεξιά, στο οποίο ή υποβάλλεται κάτι, έχει τα τηλέφωνα επικοινωνίας, σε περίπτωση που κάτι πάει μοψά. Στο health desk υπάρχει η ηλεκτρονική διάθεση. Αλλά, Δημήτρη, εγώ θα παρακαλούσα, είναι πολύ κρίσιμο για όλους, να καταλάβουν λίγο τη διάκριση των υπηρεσιών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και το λέω αυτό για πολλούς λόγους. Είναι προφανές ότι έχετε και νέους αγρότες. Και το λέω αυτό τώρα για πληρότητα. Δεν αφορά τη διαχειριστική, την υπηρεσία. Όμως μια που είναι η πρώτη συνάντηση και για δυο τρία θέματα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, αφού συναντιόμαστε, να πούμε ότι εκτός από εμάς υπάρχουν προσκλήσεις για τους ιδιώτες, έχετε όμως ιδιώτες νέους ή άλλους γεωργούς που θα είναι δικαιούχοι και ωφελούμενοι στις προσκλήσεις που θα βγουν. Υπάρχει λοιπόν και μια διάκριση τόσο σε εμάς στην περιφέρεια, που υπάρχουν οι διευθύνσεις της αγροτικής οικονομίας, που μπορείτε να τους παραπέμψετε. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί, οι πρώτοι που θα ρωτήσουν είναι εσάς. Είναι άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στην πληροφορική, λίγο δύσκολο σήμερα, αλλά μπορεί να υπάρχουν και τέτοιοι, να μην ξέρουν και θα ρωτήσουν. Είναι πολύ πιο λογικό να πάνε στο δήμο και να πούν να έβγαλε την πρόσκληση αυτή του αγροτικής ανάπτυξης, το πρόγραμμα, ή το έβγαλε η περιφέρεια. Το λένε μάλιστα και με έναν τρόπο που πολλές φορές δεν μπορείς να καταλάβεις που είναι. Θέλω να παρακαλέσω τον Δημήτρη τον Θεοδόρο να μας πει λίγο τη διάκριση των υπηρεσιών στο Υπουργείο το ίδιο, στη Λεωφόρο Αθηνών που είναι ο ειδικός γραμματέας ο κ. Κασίμις και να πούμε ότι από πλευράς περιφέρειας, το διευκρίνησα στην αρχή, τα δημόσια έργα και αυτά που σας έδειξα στον πίνακα στην παρουσία σήμερα, τα βγάζουμε εμείς οι διαχειριστικοί και τις προσκλείς τους νέους αγρότες, τη βγάζουν οι διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας. Αυτές στην περιφέρεια του Πελοποννήσου είναι έξι. Μία στην έδρα, η κεντρική, και μία σε κάθε περιφερειακή ενότητα, άρα η Αρκαδία έχει και την κεντρική και της περιφερειακής ενότητας που, εν προκειμένου, συστεγάζονται. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Δήμητρη. Σύμφωνα με τη διάρθρωση που έχουμε πάνω, υπεύθυνη για τη διαχείριση είναι η ΕΕΙΔΠΑ, η οποία έχει μέσα μονάδα όψα. Δεν ξέρω από ποιο δύμα από τη Μεσίνη είστε, έχουμε μιλήσει. Γιατί θα καταλήξω στο τέλος να σας πω ότι πάρτε εμένα τηλέφωνο, ότι χρειαστείτε για το όψα. Έχουμε ήδη μιλήσει με όλους σας, πιστεύω, για το όψα. Οπότε, πέρα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, μάλλον η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης έχει δώσει την αρμοδιότητα της εφαρμογής του ΠΑΑ στους ΕΦΟΔΟΥ. Ένας ΕΦΟΔΟΥ είμαστε και εμείς, η ΕΠΑΑ, η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του ΠΑΑ, άλλος φορέας διαχείρισης είναι ενδιάμεσος, ενδιάμεσος, είναι η Διαχειριστική της Περιφέρειας, εδώ. Μέσα στη δικιά μου την υπηρεσία, λοιπόν, υπάρχει η Μονάδα Δημοσίων Υποδομών και Παρεμβάσεων, η οποία σύμφωνα με το ΣΟΔΟΥ έτηκαν, συντονίζει και υποπτεύει πλέον. Δεν τρέχει, όπως τρέχει τώρα η Διαχειριστική της Περιφέρειας, όλη τη δράση, από την ένταξη έως την ολοκλήρωση του έργου, είναι στο συντονισμό και την υποπτεία όλων των περιφεριών σε όλα αυτά τα θέματα. Και το κατάλυγω, λοιπόν, πάρτε με τηλέφωνο ότι χρειαστείτε για το ΩΠΣΑ, ότι δεν σας δουλεύει, γιατί και στη Διαχειριστική που είναι η Μονάδα του ΩΠΣΑ μπορεί να μην απαντήσουν ή να είναι μόνο τεχνικά ζητήματα να απαντάνε αυτοί. Για παράδειγμα, γιατί δεν αξιολογείται, μάλλον όταν πάμε να δούμε τι προτάσεις υπάρχουν μέχρι σήμερα πριν κλείσει η πρόσκληση και πάμε και πειράξουμε μια πρόταση γιατί τη βγάζει υπό αξιολόγηση, θα μπορούσε να λύσει ένα τέτοιο θέμα αυτή. Ό,τι έχει να κάνει όμως με την συμπλήρωση της αίτησης στήριξης, θα μπορούσα να σας βοηθήσω κι εγώ. Δηλαδή, εδώ έχει δημιουργηθεί το εξής. Για όλα τα θέματα που βγάζουμε τις προσκλήσεις εμείς, έχουμε πάρει σύμφωνη γνώμη από την Ειδική Υπηρεσία της Αθήνας. Άρα αυτά που σας παρουσίασε η κυρία Αξίγου, η κυρία Τουρλούκη, οι προδιαγραφές και ο κύριος Στσιάτης νωρίτερα, είναι πράγματα που έχουν συμφωνηθεί και κατά 90-95% είναι κοινά και σε όλη τη χώρα. Ό,τι αφορά, λοιπόν, δημόσιο έργο, όπως καταλάβατε, θα βγει από τη διαχειριστική διδικιά μας και το leader. Φορείς υλοποίησης όμως του leader, αντίστοιχα δηλαδή όπως είσαστε εσείς που θα είσαστε ο δικαιούχος και θα υλοποιήσετε την πράξη, εκεί υπάρχει στο leader οι αναπτυξιακές που υπάρχουν στην περιφέρεια και είναι τρεις. Θα μιλήσουμε σε άλλη ημερίδα γι' αυτά. Τα δημόσια έργα όμως, αφού είσαστε από τεχνικές υπηρεσίες και θα εμπλακείτε σε ό,τι αφορά δήμους πάντα, θα τα βγάλουμε εμείς. Οι ερωτήσεις που μπορείτε να απευθύνετε στην Αθήνα, για να μην κουράζετε δηλαδή μέχρι να βρείτε ποιος και να λέτε μετά «μα ο ένας μου είπε έτσι, ο άλλος μου είπε αλλιώς». Για θέματα που αφορά τις προσκλήσεις που εκδίδουμε εμείς, καλό είναι να επικοινωνείτε πρώτα με εμάς. Για θέματα που αφορούν το πληροφοριακό σύστημα που ούτως ή άλλως είναι νειό για όλη τη χώρα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα, στα mail κτλ που γράφει το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχει αυτή η διάρθρωση ακριβώς για να αντιμετωπίζεται όλα τα προβλήματα. Τώρα, στο κομμάτι που αφορά τις επόμενες προσκλήσεις, για προγράμματα που μας έχουν εκχωρηθεί, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, ανάλογα με την πορεία πλήρωσης και εξασφάλισης όλων των προϋποθέσεων, από το πίνακα που σας έδωσα αυτή τη στιγμή, είναι κάτι, Ματίνα, που μπορούμε να πούμε ή Φίλιπε, από την ενημέρωση που έχουμε και από τις συζητήσεις και από όλες οι ημερίδες που έχει οργανώσει το Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλαδή, που θα αφορούν δήμους πάντα. Υπάρχει κάτι που μπορούμε να πούμε σήμερα, έστω με όποια επισφάλεια... Σήμερα δεν έχουμε κάτι για κάποια προσκλήση σε κάποια από τα άλλα μέτρα. Ίσως αυτό, αλλά δεν το γνωρίζουμε αν έχουν εκπληρωθεί οι ρεσιμότες όλες. Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχει ένα θέμα, δεν έχει τελειώσει οι ρεσιμότες, αλλά... Σας το λέμε εδώ σήμερα, επήκητε πρόσκληση για τα μικρά και μεσαία αγιοβλητιωτικά. Ξεκινήστε, κάντε μελέτες και αδειοδοτήστετες. Να είστε έτοιμοι όταν ήρθε η ώρα της πρόσκλησης. Μπορεί να μας πείτε μετά ότι ξαναζητάμε τον πατέρα μας και την μάνα μας εκεί και ζητάμε πάρα πολλά. Δεν τα ζητάμε γιατί θέλουμε, τα ζητάμε γιατί μας υποχρεώνουν. Και όταν λέμε ρεσιμότητα, είναι οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα. Το Δεκέμβριο του 2014 που εγκρίθηκαν όλα τα προγράμματα και λίγο αργότερα που εγκρίθηκε το αγροτικής ανάπτυξης. Είναι οι προϋποθέσεις που έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δεχθεί να βάλει χρήματα σε κάθε πρόγραμμα ανάλογα με τον τομέα. Υπήρχε λοιπόν εδώ η ρεσιμότητα με τα ύδατα, τα οποία, η οποία ρεσιμότητα, καταλαβαίνετε, ξεκίναγε από την ίδρευση, έφτανε στην άδρευση, πήγαινε στα υγειοβελτιωτικά και τα χτύπαγε όλα. Ό,τι έχει να κάνει με νερό. Θεωρούμε ότι είναι σε μια πορεία πολύ θετική για λύση. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό προβλέπουμε ότι το επόμενο που θα βγάλουμε μάλλον είναι τα υγειοβελτιωτικά, που είναι μέχρι 4 εκατομμύρια, ποια είναι αυτά που βγάζουμε εμείς, μέχρι 2,5 έχει πάει. Θα δούμε λοιπόν και ποιο προϋπολογισμό επιτρέπεται να βγάλουμε σε επίπεδο περιφέρειας. Είναι δικαιούχη η δήμη. Η δήμη είναι δικαιούχη και θα πω ότι δεν θα απέχει η πρόσκληση από αυτά που βγάζαμε μέχρι τώρα. Έχουμε βγάλει δυο-τρεις προσκλήσεις εμείς, ίδια θα είναι να δείτε την αρρωτική οδοπία, ίδιες δεν είναι με τις προηγούμενες. Δεν απέχει, ετοιμάστε τις μελέτες σύμφωνα με τη νομοθεσία. Προϋπολογισμοί θα πιαστούν όλα τα εργατικά, όλα τα κερδορυθιατικά. Απλά τη διαχείριση των έργων με τα δύο-διακόσια νομίζω θα την έχει πλέον η διαχειριστή της περιφέρειας και τα μεγάλα εμείς επάνω. Αλλά, ξαναλέω, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ό,τι ισχύει με τα ανάληδα θα ισχύει και μετά. Οι προκέρισεις θα είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Πρέπει να ετοιμαστείτε από τώρα. Μέχρι δύο-διακόσια μπορώ να βγάλω εδώ. Λέω λοιπόν, μέχρι δύο-διακόσια έχουν πει αναπράξει, έτσι, για να το ξεκαθαρίσουμε. Εγώ όμως θα βάλω εδώ, ωραία είναι, μεγάλο μου ακούγεται με ένα το δύο-διακόσια. Και μια χαρά είναι και γιατί αποκλείεται να έχετε και εσείς τόσο μεγάλα έργα, λέω υπιοψηφία. Μπορεί να φανεστεί και να δεχθεί. Να πω όμως το εξής. Προσέξτε, γιατί αυτά είναι άνω των 60.000 ευρώ, άρα πρέπει να γίνει σωστή διαδικασία ανάθεσης με το νόμο των δημοσιών συμβάσεων. Δηλαδή μπορεί το πρόβλημα να μην βγει στο ΕΣΠΑ, αλλά να έχετε πρόβλημα ως φορείς γιατί επήκηται και η κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 45 του 4412 περί επάρκειας υπηρεσιών. Μπορεί να είσαστε λοιπόν δικαιούχοι και να φτάσετε δυστυχώς, και το λέμε λύπη, κάποιοι δήμοι να μην έχουνε το επαρκές προσωπικό γιατί το εγκυβελτιωτικό, παράλληλα με τα άλλα έργα που εκπονούνται, να πω για το άρθρο 45 δύο πράγματα. Ο υπουργός λοιπόν, λέει ο νόμος, ότι η υπουργός θα εκδώσει μια υπουργική απόφαση στην οποία θα καθορίζονται, ανα είδος έργου, ανα προϋπολογισμό έργου, ανα ειδικότητα μηχανικού ή άλλου τεχνικού που χρειάζεται, τι πρέπει να πληρεί η υπηρεσία σε πλήθος ατόμων. Αναωράριο εργασίας και με βάση τα έργα που ήδη εκτελεί, καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες άμα πούν δηλαδή ότι για έργα άνω του ενός εκατομμυρίου θα πρέπει να έχεις τρεις πολιτικούς μηχανικούς, θα πρέπει να έχεις αυτούς και αναφερείς αυτά τα οχτά ώρα από την εργασία τους αν εκτελούν ήδη και επιβλέπουν άλλο έργο ή αν είναι σε επιτροπή που παραλαμβάνει αφανής εργασίας. Όταν λοιπόν ο υπουργός βγάλει αυτήν την υπουργική απόφαση, μπορεί το πρόβλημά σας να μην είναι η προσχή στην δικιά μου, αλλά το πώς θα ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις της υπουργικής απόφασης, η οποία θα τεθεί άμεσα σε ισχύ. Γιατί ολόκληρος ο νόμος των δημοσίων συμβάσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση όλων των έργων και εκεί θα πρέπει να συνάψετε με τα προγραμματική, κατά σειρά είτε με την περιφέρεια είτε με το Υπουργείο Υποδομών, τα λέει το άρθρο 45 εξεκάθαρα. Άρα επειδή γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι δήμοι από τις 26 περιφέρειες έχουν θέμα στο προσωπικό, να δείτε και αυτό ή να ασχολείστε και με αυτό. Σας ακούω. Καταρχάς να πω μπορεί να μην είναι 200, να είναι μέχρι 600, δεν ξέρω τι έχει χωριθεί ακόμα στις περιφέρειες, αλλά σε κάθε περίπτωση όλα τα αρδευτικά κάπου θα ανταχθούν, είτε τα διαχειριστούμε εμείς είτε η περιφέρεια. Λοιπόν, το βασικό από όσο ξέρω είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει όχι επέκταση της ίδια αρδευόμενης έκτασης. Το κάνει αυτό για ποιο λόγο, δεν θέλει ίσως να αλλάξει τις ισορροπίες στα προϊόντα που παράγονται, δεν ξέρω. Επομένως κάτι αντίστοιχο θα γίνει και τώρα. Θέλω λίγο προσοχή όμως, αν μου επιτρέπετε το θέλω, το προσωπικό, γιατί. Υπήρξαν μελέτες που προσπαθούσαν να μου πούνε ότι υπήρχε υφιστάμενο αρδευτικό δίχτυο. Εκεί μέσα έβλεπα ένα τεύχος μελέτης σκοπιμότητας, για παράδειγμα, που έλεγε μέσα ότι είναι ξηρικό εντελώς, δεν υπάρχει τίποτα. Μας δυσκολεύατε στην αξιολόγηση, δηλαδή. Φροντίστε να είναι όλα συμβατά, όλα ταυτόσυμα και να μην αλλάζουμε. Υπάρχει περίπτωση σε αυτό το θέμα των αγγυγρατικών, να πουλουν και μικρά πράγματα. Ναι. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, δηλαδή, όπως προκειρήσαμε εμείς, νομίζω τρεις τέσσερις δράσεις. Η μία δράση ήταν η βελτίωση υφιστάμενων αρδευτικών. Η άλλη ήταν τα μηευτήρες αρδευσης, κατασκευήτωτα μηευτήρων αρδευσης. Ακόμα και διαχείριση χυμάρων είχαμε μέσα, έτσι, εκτός ορειωνικισμού. Βλέπουμε διαφορετικές πληροφορίες, όσον αφορά τα μικρά πράγματα. Από πλευράς χρηματοδότησης, την έχουμε εμείς. Από πλευράς χρηματοδότησης. Από πλευράς, όμως, γενικότερο σχεδιασμού, υπάρχει στο Υπουργείο μέσα η Διεύθυνση Μελετών. Υπάρχουν οι διευθύνσεις που ασχολούνται με τα νερά. Στην περιφέρεια. Στην περιφέρεια, η Διεύθυνση Ιδάτων, στην αποκεντρωμένη ίσως. Και γίνεται και την άλλη εβδομάδα μια διαβούλευση στο Ναύπλιο. Θα πρέπει λοιπόν να ενταχθεί ίσως σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό το φράγμα που πάτε να κάνετε. Και πάλι θα εφιστήσω την προσοχή, αν φτιάξετε το φράγμα τι θα κάνει το φράγμα. Ποιος κοπάκι υπηρετεί δηλαδή. Αν δεν υπάρχει εφιστάμενο αρτευτικό από κάτω, τι θα κάνει. Γιατί δεν θα είναι τελικά λειτουργικό. Φτιάξτε με ένα φράγμα, εντάξει καταλαβαίνω θέλετε να το κατευθύνετε στην ίδρυψη, αλλά φροντίστε να βοηθήσετε η διαχειριστική που θα σας αξιολογήσει. Να μην μπαίνει σε τέτοιους ατραπούς οι σκέψεις της να λέει ότι τί πάνε να κάνω τελικά. Να είναι σαφές να προσθέσω εγώ και το εξίστορα. Η αιρεσιμότητα που είπαμε για τα νερά, γιατί είναι καλό να το ακούστε. Εκτός από την τιμολόγηση του νερού που ήταν ένα θέμα καθαρά οικονομικού χαρακτήρα ας πούμε, εκεί κατέληγε, υπήρχαν και τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής. Τα οποία η χώρα μας άργησε πάρα πολύ με βάση την οδηγία του 2000 να κάνει και όταν τα έκανε διαπιστώνεται ότι χρειάζεται αμέσως αναθεώρηση. Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι όσο εκπονείται η μελέτη τα δεδομένα ήταν τόσο παλιά που παρότι εγκρίθηκαν τα πρώτα σχέδια τα δεδομένα ήταν τόσο παλιά που φάνηκε ότι ήταν αμέσως αναγκαίο να γίνει και επικαιροποίηση. Αυτά επικαιροποιούνται που σημαίνει ότι σε οτιδήποτε έχει σχέση με το νερό θα πρέπει να παίρνετε να ακολουθείτε πιστά την αδειοδότηση που δίνεται από τη διεύθυνση υδάτων της αποκεντρωμένης εδώ στην Τρίπολη. Δεν υπάρχει και στην περιφερία συγκεκριμένη υπηρεσία είναι στην αποκεντρωμένη διοίκηση, Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων η οποία σας δίνει τις άδειες χρήσης ή την άδεια εκτέλεσης έργου και τα λοιπά. Εκείνη είναι που καταβάσει και εμείς από εκείνης ζητάμε τα έγγραφά μας στις αξιολογήσεις, η οποία πιστοποιεί ότι ναι με βάση το σχέδιο διαχείρισης της λεκάνης απορροής από την οποία προέρχεται το νερό που πάτε να χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε χρήση κι αν είναι αυτή, ναι έχει την άδεια να το χρησιμοποιήσει. Αυτό το χαρτί θα το ζητάμε όχι μόνο στο πρόγραμμά μας όπως είδατε τώρα στις ιδρεύσεις, θα το ζητάμε και σε όλες τις παρεμβάσεις του αγροτικής ανάπτυξης τα οποία αφαιρούν άρδευση, οτιδήποτε άλλο. Άρα βρείτε το κεντρικό, η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τρία ιδαντικά διαμερίσματα, το ένα είναι κατά δικό της, είναι το ανατολικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου, το οποίο είναι στην καρδιά της δικής μας περιφέρειας, το βόρειο ιδαντικό διαμέρισμα που συνορεύουμε με τη δυτική Ελλάδα και το δυτικό διαμέρισμα το οποίο συνορεύουμε πάλι με τη δυτική Ελλάδα. Αυτά τα έχουμε παρέα τα δυο τελευταία, το πρώτο το έχουμε μόνοι μας. Για κάθε ένα από αυτά υπάρχει για όλες τις λεκάνες απορροής που έχει αυτό το ιδαντικό διαμέρισμα γίνεται ένα σχέδιο διαχείρισης. Με βάση αυτό το σχέδιο διαχείρισης πρέπει να εκτελούνται τα έργα που γίνονται, αλλιώς δεν υπάρχει ισοζύγιο στο νερό ούτε στην ποσότητα ούτε η εξασφάλιση της ποιότητάς του. Σε αυτούς τους δυο τομείς ποιότητα-ποσότητα πρέπει οι μελέτες που κάνετε να εξασφαλίζουν ότι είναι βιώσιμη και αηφόρος η διαχείριση του νερού, για να σας το πω με απλά λόγια. Γι' αυτό παίρνετε το χαρτί, το έγγραφα από τη Διεύθυνση Ιδάτου. Κάτι συμπληρωματικό να σας προετοιμάζω εκεί που προσπαθούσαμε να εξοικονομήσουμε έστω και 1% του νερού σε σχέση με την υφιστάμενη με το έργο, την υφιστάμενη κατάσταση, να ξέρετε ότι τώρα έχει πάει στο 25%. Δηλαδή θα πρέπει να αποδείξετε ότι εξοικονομείται νερό κατά 25% για να προετοιμάζετε από τώρα. Δεν αρκεί δηλαδή απλά το χωματάβλακα να το κάνουμε τσιμεντάβλακα. Θα πρέπει πιθανόν ένα κλειστό καλύτερα, ένα υποπίεση ανάλογα. Νομίζω ότι είναι καλό να ξεκινήσεις από τώρα να ασχολείστε. Ξαναλέω τρίτη φορά. Και συμπληρώνω τώρα και εγώ στην εξοικονόμηση του νερού. Επειδή και στην πρόσκληση που βγάλαμε για τις ιδρεύσεις ήρθαν πάρα πολύ δήμοι και υπέβαλαν αντικατάσταση δικτύου. Η αντικατάσταση δικτύου δεν είναι επιλέξημη για το ΕΣΠΑ. Σε κανένα σημείο της χώρας πουθενά. Γιατί, το ξέρουμε το πρόβλημα, υπάρχουν αμοιάντοσωλήνες. Ναι, αυτό δεν είναι στο παρόν ΕΣΠΑ. Το παρόν ΕΣΠΑ, λοιπόν, άμα το διαβάσετε, γιατί το θέμα δεν είναι την προσκλήση που βγάζουμε, το θέμα είναι σε ποια κείμενα έχουν εκκληθεί από την Επιτροπή για να βγάλουν την πρόσκληση. Λέει, λοιπόν, ότι οποιαδήποτε έργο ίδρευσης θα πρέπει να είναι αποκλειστικά με στόχο την εξοικονόμηση. Αν λοιπόν, αντικαταστήσεις τους σωλήνες, γιατί έχουν διαρροές, ναι. Να τους αντικαθιστώ για την υγεία, δυστυχώς, όχι. Είπαν, δηλαδή, ότι η αντικατάσταση δικτύων γίνεται μόνο όταν είναι καταμετρημένες, διαπιστωμένες, φραγισμένες, πιστοποιημένες διαρροές και τεκμηριώνει ο δικαιούχος ότι έχω διαρροές και γι' αυτό θέλω αυτό το κομμάτι του δικτύου να το κάνω. Αν μου πεις στο κείμενο ότι είναι γιατί έχω αμύια εντοσολήνες, που βεβαίως σίγουρα κινδυνεύει ο πολίτης από αυτές. Δεν δέχεται, δυστυχώς, το πρόγραμμα να το κάνουμε επιλέξιμο. Αυτό το λέω. Η διαρροή τεκμηριώνεται μαθηματικά, προερχόμενο όμως αυτό το μαθηματικό αποτέλεσμα από τη μέτρηση της εισόδου και της κατανάλωσης. Άρα λοιπόν η ΒΙΑ γνωρίζει, ή αν δεν γνωρίζει πρέπει να βρει τρόπο να μάθει να γνωρίζει, όταν στην είσοδο από τους τα μη ευθύρες που παίρνω, τι ποσότητες σε αιτήσια βάση διοχαιτεύω στο κοινό και τελικά τι καταμετρήσεις πληρώνουν οι πολίτες. Από εκεί λοιπόν θα προκύψει αν υπάρχουν διαρροές. Και θα δεις μετά, μετά πρέπει να ψάξεις ποιο τμήμα του δικτύου είναι και τα λοιπά. Όλοι είναι, θέλω να πω όμως ότι ανεξαρτήτως αυτού, φύγαμε από την εποχή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτεί, αντικατάσταση για λόγους υγείας. Αντικαθιστά μόνο γιατί σου λέω πρέπει να την είχαμε κάνει. Αντικατάσταση για λόγους εξοικονόμησης υδάτος ώστε αυτή η εξοικονόμηση να έρθει να κουμπώσει με τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών που σας είπα νωρίτερα για την αυφορία. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό. Τώρα φύγαμε από την αγροτικοδομία, δεν είναι κακό. Είπαμε όμως και κάποια πράγματα, επειδή είναι η πρώτη μας συνάντηση και για αυτά τα πράγματα που έχουμε αρμοδιότητα εμείς και κατεπέκταση του αγροτικού ανάπτυξου που έχει τη συνολική για αυτά τα πράγματα. Αν υπάρχει άλλη ερώτηση... Θα ρωτήσω κάτι. Ναι, συγγνώμη. Στην αγροτικοδομία πρέπει να έχουμε κάποιες μελέτες από προηγούμενες προσφύγεις, έπινες τεχνικά, το κομμάτι της μελέτης το σχεδιαστικό, να μπορούμε να επικαιροποιήσουμε τα αδερφη δημοκράτης και τα λοιπά. Έχουμε όμως και κάποιες αδειοδοτήσεις. Αυτές οι αδειοδοτήσεις είναι σχετικές με περιβαλλοντολογικά. Έπρεπε να πάρει πηχή απαλλαγή. Η απαλλαγή θέλει επικαιροποίηση ή εμπαορίστηση του. Ωραία. Τώρα, αυτό έχει και διαχειριστική, κυρίως κατά τη γνώμη μου έχει και νομική βάση. Τώρα θα σας πω προσωπική γνώμη. Και θα το ψάξω, αλλά επειδή πρέπει να δουλεύει... Αυτό είναι κάποιες αποφάσεις που λένε χίλια πέντε χρόνια. Εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ακριβώς. Αυτό δεν μιλάμε. Και όλες τις άλλες που είναι όρισες. Έχει απαλλαγή γενική. Δώστε μας και ένα παράδειγμα και αμέσως... Έχουμε ένα παράδειγμα. Έχουμε απαλλαγή σε επίπεδα περιφερίας. Από τι? Από τα περιβαλλοντικά? Ο ΠΠΑ και έχουμε. Ωραία. Με βάση, ας πούμε, μια κοινή υπουργική, τη 15343, που τα κατέτασε τότε σε έργα και δραστηριότητες, η οποία όμως μπορεί να έχει αλλάξει κοινή υπουργική. Τι θα έκανα εγώ καταρχήν. Θα μιλήσεις αμέσως. Πρώτα απ' όλα θα έβλεπα, αν εκεί που μου κατέταξαν το έργο και μου το απάλλαξαν παλιά, εξακολουθεί και η καινούργια να είναι απαλλαγμένη. Αν εξακολουθεί δηλαδή ο λόγος της απαλλαγής ο παλιός να ειφύσατε και με τη σημερινή νομοθεσία, νομίζω ότι ένα καρτί από την υπηρεσία βγαίνει γρήγορα. Το θέμα είναι, αν ο λόγος τους απαίλαξαν τότε, έχει πάψει να είναι λόγος απαλλαγής σήμερα, που σημαίνει ότι σήμερα έπρεπε να κάνετε έστω περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που είναι η ελαφρύτερη, η πιο ελαφριά περίπτωση, έτσι. Αυτό με ρωτάτε τώρα. Το μεταφράζω σωστά. Εγώ νομίζω ότι όταν αλλάζει μία νομοθεσία και ειδικά μία απαλλαγή προηγούμενη, πάβει να είναι απαλλαγή, πρέπει να πάμε να προσαρμοστούν σε σημερινά. Ναι, δηλαδή, υπήρχαν κάποιοι λόγοι απαλλαγής στην παλιά κοία των περιβαλλοντικών. Με βάση τη νεότερη τώρα, μπορεί αυτό να κατατάσσεται σε έργα και δραστηριότητες και να θέλει κάτι. Για να το βάλουν να θέλει κάτι τώρα, σημαίνει ότι κακώς διαπίσωσαν ότι απαλλάζει το παλιά, άρα ερχόμαστε στην περίπτωση που πρέπει περιβαλλοντικά να διώθει. Αυτό είναι για τα περιβαλλοντικά, όταν έχω μία απαλλαγή από αρχαιολογία. Μια αρχαιολογία δεν έχει αλλάξει κάποια τώρα των ανθρώπων. Αν το συζητούσατε μαζί τους και πρακτικά δεν έχουν λόγο να έχουν άλλη άποψη, δεν έχουμε και λόγο να το αντισβητήσουμε εμείς. Και ερχόμαστε τώρα στον τασαυγείο, το πιο σημαντικό. Ναι. Από το τασαυγείο είχα πάρει το κατακτηρισμό. Ήτανε τασική έκκραση, το νύμα αυτό της οδοπίας που έφυγε με τότε. Τώρα πρέπει να ξαναεπανέλειπων, μήπως έχει αλλάξει κάτι με τους καινούργους δραστικούς χάρτες και αυτοί έχουν και φόρτο εργασίας για να παρουσιάσουν τον επόμενο χρόνο. Το καταλαβαίνω. Να μην πούμε στο φόρτο τώρα. Να δούμε καταρχήτως το κομμάτι, αν πρέπει κάτι να γίνει. Δημήτρη και Γούλη. Απλά να πω λίγο για τα περιβαλλοντικά. Από Σπάρτη, χθες που μιλούσαμε, μιλήσαμε με τον κ. Πατσιλίβα και μου είπε το εξής. Και με ενημέρωσε ότι ο 4014 ήταν του 11 που βγήκε και έλεγε για τις ΠΠΔ και όλα αυτά. Έλεγε πραγματικά ότι όσοι σημαίνουν να βρίσκουν χρόνο, δεν ήταν απαραίτητο να επιτροπηθούν, αλλά βέβαια υπό προϋποθέσεις ο Συγκοτήρης Περάκης. Πρέπει να ψάξετε ακριβώς σε τι αφορά η απαλλαγή που έχετε και αν έχει αλλάξει αυτή η απαλλαγή τελικά. Τώρα για τα δασαρχεία ρωτήσατε αν χρειάζεται να πάρετε πάλι κάτι από το δασαρχείο. Οπωσδήποτε χρειάζεται από τη δασαρχεία υπηρεσία εγγραφώ. Οπωσδήποτε. Να είναι βεβαίωση του δασαρχείου ότι δεν είναι δασικός. Μα αν έχει αλλάξει κάτι με τα δασικά που γίνονται τώρα τελευταία, τι να σας πω. Ένα τηλέφωνο στο δασαρχείο αν άλλαξε κάτι πάνω σε ένα βιβλίο. Να σας πω το έξι. Πέρα από το τυπικό θέμα με την υποβολή ενός εγγράφου, εγώ φοβάμαι περισσότερο γιατί σας είπα και πριν ότι η ένταξη μπορεί να έχει ένα πανηγυρισμό αλλά για μας είναι απλά το ξεκίνημα του αγώνα. Θέλω να πω λοιπόν ότι μήπως στην πορεία λόγω του ότι δεν πήγαμε στο δασαρχείο να μιλήσουμε έχουμε κανένα πρόβλημα όταν πάμε να κάνουμε την επέμβαση. Δηλαδή τι θέλω να πω εμένα δεν θα με απασχολούσε τόσο το χαρτί γιατί το χαρτί θα μπορούσε και να μου πει με ένα τέτοιο ότι εξεκολουθήκε και εσύ αν πρακτικά όμως δεν είχε πρόβλημα. Γιατί αν βλέπεις ότι είναι η βασική χάρη για να με βγάλουν ένα πρόβλημα ίσως θα έπρεπε να μιλήσετε μαζί τους και να δείτε πώς θα το διαφερθήσετε γιατί θα έρθει η ώρα της επέμβασης και να μπορείτε να την κάνετε. Το δασαρχείο κύριε Ψαράκη, το δασαρχείο εγκρίνει μελέτη, εγκρίνει μικοτομή, εγκρίνει ρεζιδιογραφία, δεν μπορεί να επικονιστεύουν να ξαναεξετάζει πάλι το εγκριμένο. Δεν διαφωνώ καθόλου. Θέλω όμως να πιστεύω ότι θα το σεβαστεί αυτό όταν θα έρθει η ώρα και πάει ο ανάδοκος ή όποια υπηρεσία να εκτελέσει η κατηγραφή. Δεν φωνώ. Απλά νομίζω ότι μια συζήτηση θα μπορούσε να την κάνει σε κάποιον. Ευχαριστώ κύριε Περιφεριέρχη, καλημέρα, καλώς ήρθατε. Θέλετε να μιλήσετε από εδώ, θέλετε να ανέβετε εκεί. Εγώ αφού σας καλημερίσω θα ήθελα να πω δύο κουβέντες. Αυτό είναι και το πρώτο πρόγραμμα που βγάζουμε, την πρώτη πρόσκληση που βγάζουμε από το καινούργιο πρόγραμμα που έχει εκχωρηθεί μετά από τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια από τις περιφερειακές αρχές για την εκχώρηση του προγράμματος της αγροτικής ανάπτυξης. Σε αυτή τη στιγμή το ποσοστό της εκχώρησης είναι περίπου στο 37-35 και θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη επιτυχία, γιατί ασφαλώς και θα μπορούμε εμείς ως τοπική και περιφερειακή κοινωνία να διαχειριστούμε τα προβλήματα τα δικά μας. Είμασταν πάντοτε απέναντι σε οριζόντιας πολιτικές, παρόλο που βλέπω ότι δυστυχώς το Υπουργείο, όπως και τα υπόλοιπα Υπουργεία που μας εκχωρούν προγράμματα, θέλουν να παρεμβαίνουν στο σχεδιασμό αλλά και στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τα προγράμματα τα περιφερειακά. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία, η δική μας άποψη εκτός διαχείρισης είναι να υπάρξει μια κατανομή του προγράμματος, αυτό που αναφέρετε στην αγροτική οδοποιία, αναπεριφερειακή ενότητα ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εδώ όμως θα πρέπει να καταλάβετε όλοι σας ότι τα προγράμματα αυτά είναι ανταγωνιστικά προγράμματα. Δηλαδή θα υπάρξει βαθμολογία και στο επίπεδο της αξιολόγησης δεν μπορεί να παρέμβει απολύτως κανένας έξω από την υπερησία, η οποία θα πρέπει να αξιολογήσει, σύμφωνα με τον φάκελο που θα κατατεθεί και την πρόταση, την πράξη στην οποία καλείται να αξιολογήσει. Δηλαδή εάν όλες οι περιφερειακές ενότητες, μάλλον οι δήμοι που σε αυτούς ανήκει το πρόγραμμα, δεν καταλάβουν πώς πρέπει να διαχειριστούν την προετοιμασία των προτάσεων που θέλουν να υποβάλουν, θα υπάρξει ένα σημαντικό πρόβλημα. Πιθανόν να μπορέσουν να αξιολογηθούν και να πάρουν μεγαλύτερη βαθμολογία, μιας και όπως είπα προηγουμένως το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό, έργα τα οποία θα προέρχονται από ένα δήμο, από δύο δήμους, από τέσσερους δήμους, από πέντε δήμους. Ασφαλώς και το πρόγραμμα είναι μικρό για την ευρωδική οδοπηρία. Θα δούμε στο μέλλον τι μπορεί να γίνει. Έχει μεγάλη σημασία να το προετοιμάσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολυθεί στις μετέπειτα διεκδικήσεις μέσω των αναθεωρήσεων που θα γίνουν ώστε να ενισχυθεί το πρόγραμμα αυτό και βέβαια θα πρέπει να προετοιμαστούν και άλλα έργα μέσα σε αυτό το πρόγραμμα γιατί δεν ξέρει κανένας τι ευκαιρίες θα παρουσιαστούν στο μέλλον. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα τα οποία θα έχει και θα πάρει ειδική βαθμολογία στην αξιολόγηση είναι η κυρία στόχευση των φροτάσεων πάνω στην παραγωγική διαδικασία που θα δίνει ως δυνατότητα η αγροτική οδοποίλεια. Δεν είναι απλώς και μόνο ότι οι περιφερειακές αρχές, οι περιφερειακές ενότητες και οι δημοτικές αρχές πάνε να καλύψουν δικά τους ζητήματα. Πάνε και δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. Πάμε εδώ να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα που κυρίως θα στοχεύει στην ανάπτυξη και στη βελτίωση ώστε να έχουμε υπεραξία από αυτά τα έργα πάνω στον αγροτικό τομέα. Και θέλω να είμαι από την αρχή ξεκάθαρος πάνω σε αυτό το θέμα. Με την ευκαιρία αυτή νομίζω ότι όλες οι πληροφορίες και οι απορίες λύνονται. Με το θέμα των δασαρχείων θα υπάρξει πρόβλημα. Ήταν πολύ σωστή η παρατηρήση που έγινε. Η επικυροποίηση από τη στιγμή που υπάρχει αδειοδότησης, εάν δεν έχει περάσει το χρόνο δεν είναι λόγος για να ανασταλεί ή να ζητηθούν καινούργια στοιχεία. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Έχουμε συνεχείς πανεμβάσεις οι οποίες μπορεί να λιώσουν και να αλλάξουν προηγούμενη αδειοδότηση. Γι' αυτό και θα πρέπει πριν κατατεθεί η πρόταση να έχετε μια συνενόηση με τις δασικές υπηρεσίες προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη μετέπειτα πορεία και αρχίζουν τα πράγματα και γίνονται δύσκολα. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πω και μια έτσι άποψη. Κοιτάξτε, η διαχειριστική αρχή δεν λειτουργεί στην βάση των υποδείξεων των Υπουργείων. Και αυτό νομίζω ότι είναι μια καινούργια κατάκτηση, στην οποία συνεχώς εμείς ως περιφερειακές αρχές προσπαθούμε να την ενισχύσουμε. Η διαχειριστική αρχή έχει ένα κανονιστικό πλαίσιο. Είναι το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του προγράμματος. Και αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση κανένας μα κανένας, όσο και να θέλει ή όσο και να τον συμφέρει να το αλλάξει. Και το λέω αυτό γιατί τελευταία βλέπω κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες πρώτα-πρώτα είναι στο στάδιο της αξιολόγησης. Δημιουργεί προβλήματα όποιος παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Και το καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά, γιατί δεν μπορεί κανένας να επηρεάσει την αξιολόγηση. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και κάποιες περιραίουσες απόψεις, ότι κοιτάχτε κάποιο έργο που δεν προχώρησε στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, φταί η διαχειριστική αρχή ή ο περιφερειάρχης ή η περιφερειακή αρχή για αυτή την εξέλιξη. Δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Η διαχειριστική αρχή καθόλα τα στάδια λειτουργεί από μόνη της σύμφωνα με το κανονιστικό της πλαίσιο και μόνο με αυτό. Εάν μια πρόταση η οποία έχει υποβληθεί δεν έχει τον φάκελό της σε αρτιότητα και σε οριμότητα, ασφαλώς οφείλει η διαχειριστική αρχή, η οποία ελέγχεται από ελεγκτικούς μηχανισμούς, ευρωπαϊκούς και εγχώριους, να είναι συνεπής, αλλιώς θα υπάρξει πέμνατη σε όλο το πρόγραμμα. Και αυτό το λέω γιατί πριν λίγο, που ήταν η φάση της προσπάθειας για την αξιολόγηση και για τον έλεγχο που γίνεται στους φακέλους, παραδείγματος χάρη για τα σχολεία, είδα ξαφνικά κάποια δημοσιεύματα ότι ο περιφεριάχης δεν θέλει να γίνει εκείνο το σχολείο ή να γίνει το άλλο το σχολείο. Αντιλαμβάνεστε τώρα, μιλάω με ανθρώπους που ξέρετε πάρα πολύ καλά, αυτά είναι φεδρότητες επικοινωνιακές, οι οποίες κυρίως στοχεύουν σε μια θα έλεγα συμπεριφορά η οποία δεν την διακρίνει η συνέπεια και η σοβαρότητα. Αυτές τις σκέψεις ήθελα να πω. Θεωρώ ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι ένα πρώτο τεστ για την ικανότητα και τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τέτοια προγράμματα. Το Υπουργείο δεν έχει καμία καλή εμπειρία και καμία καλή πρακτική πάνω στην αξιοποίηση αυτών των προγραμμάτων και θεωρώ ότι είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να δείξουμε εμείς ως αυτοδιοικητικοί θεσμοί ότι μπορούμε να ρυθμίζουμε τα πράγματα καλύτερα, εποφελία των συμπολιτών μας αλλά και των θεσμών που υπηρετούμε. Με αυτές τις σκέψεις είμαι βέβαιος ότι αυτή η αρχή που γίνεται θα είναι μια καλή αρχή. Επιμένω ότι τα προγράμματα είναι αυστηρά ανταγωνιστικά, δεν μπορεί να τα επηρεάσει κανένας έξω από τον τρόπο κατάρτισης του φακέλου και της οριμότητας του έργου και ότι η αξιολόγηση μπορεί να δείξει και πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά διαφορετικά όπου εμείς κατά νου έχουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Για ό,τι άλλο θέλετε συνενοηθείτε με τη διαχειριστική αρχή. Ευχαριστώ τον εκπρόσωπο του Υπουργείου για την εδώ παρουσία του και για τον τρόπο κατατόπισης πάνω σε αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα και στα συγκεκριμένα προγράμματα. Σας ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια. Ευχαριστούμε πάρα πολύ και για την παρέμβαση και για τη διασαθήνηση πραγμάτων που τα έχουμε πει και εμείς κατηδεία σε πάρα πολλούς δικαιούχους και οι ίδιοι το γνωρίζουν. Στο κομμάτι βεβαίως το αγροτικό καταλαβαίνουμε και εμείς ότι και το περιβαλλοντικό, τα περιβαλλοντικά θέματα που μπαίνουν και το κομμάτι με τα δασικά, για να το συνδέσω με την τελευταία ερώτηση που είχαμε, είναι θέματα τα οποία ναι μεν αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά, στην αρχή κοιτάζουμε τα έγγραφα, σίγουρα όμως στην πορεία, και όταν θα φτάσουμε στην υλοποιήση, γιατί μπορεί η δημοπράτηση και η ανάδειξα να δώχουν και υπογραφή της σύμβασης, να γίνει και 8 και 10 μήνες μετά. Πρακτικά θέλουμε εκεί να μην έχουμε το πρόβλημα και να το υλοποιήσουμε. Άρα μία συνενόηση με τους αρμοδίους είναι απαραίτητη από την αρχή. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που είπε και ο Περιφεριάρχης πριν, ότι έγγραφο που έχει εκδοθεί και είχε μια περίοδο ισχύως, από την ώρα που αυτό το έγγραφο έδινε τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ενέργειες για την εκτέλεση κάποιων πραγμάτων, είτε αυτά ήταν διαδικασίες γραφείου υπηρεσίας, είτε ήταν διαδικασίες εκτέλεσης έργου, δεν μπορεί πριν την περίοδο λήξης του να επιφέρνουν κάποια αναστολή στις εργασίες που ξεκίνησαν, ως εκ τούτου συνεχίζουν να είναι σε ισχύ. Έγγραφα όμως που έχουν εκδοθεί και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και πάμε τώρα να τα κάνουμε, να ξεκινήσουμε δηλαδή την υλοποίηση, καλό θα ήταν να έχουμε μια συνενόηση με τις υπηρεσίες για να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση του έργου, διότι εκείνο που θέλουμε το έργο να καταλήξει και τα προγράμματα τελικά να καταλήξουν, σας το ξαναλέω, είναι οι επιλέξιμες δαπάνες, να είναι και δαπάνες και επιλέξιμες, ώστε να μπορούν να δηλωθούν στα πληροφοριακά συστήματα και να φέρουν στη χώρα μας τα χρήματα που πρέπει να έρθουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ να πω ότι και για τα ερωτήματα και τη λίστα των συμμετεχόντων που έχετε υπογράψει και τις παρουσιάσεις, οι παρουσιάσεις είναι ιδιέτοιμες, θα τις σώσουμε σε αρχείο PDF, θα τις βάλουμε στην ιστοσελίδα, τις συμμετέχοντες θα σαρώσουμε επίσης τις υπογραφές σας με τα τηλέφωνα, θα τα στείλουμε στα mail εκείνα τα οποία έχετε δηλώσει σε αυτό το κατάλογο μαζί με τις παρουσιάσεις. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και τα... Σε αυτούς που δεν έχουν παρακολουθεί. Βεβαίως, σε όσους στείλαμε την πρόσκληση στην αρχή. Αλλά λέω, θα λάβουμε υπόψη στον κατάλογο γιατί μπορεί εδώ να έχουμε κάποιο mail που δεν είχαμε στην αρχική μας λίστα. Έχουμε δεχθεί και κάποιες επικαιροποιήσεις στοιχείων από κάποιους δήμους, καλό είναι αυτό. Θα τα στείλουμε λοιπόν όλα αυτά. Καταλαβαίνετε και εμείς έχουμε ένα φορτίο το οποίο είναι και δύσκολο και θέλουμε να έχουμε συνενόηση με εσάς γιατί εσάς καλούμαστε στο τέλος να υποστηρίξουμε και να υλοποιήσετε τα έργα. Να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον κ. Θεοδόρο που ήρθε από την Αθήνα και μας βοηθούσε, μας βοηθά και θα συνεχίσει να μας βοηθά σε συγκεκριμένα θέματα. Και τα στελέχη της υπηρεσίας μου τα οποία σας διαβεβαιώ είναι στη διάθεσή σας και έχουμε ψάξει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια στο σημείο εκείνο που μπορούμε και εμείς να την φανταστούμε ή να τη διανοηθούμε με την εμπειρία που έχουμε. Παρακαλούμε να έχουμε τα ερωτήματα στις διευθύνσεις που σας έχουμε κοινοποιήσει και είμαστε στη διάθεσή σας Φίλιπ Ενέ. Να θυμίσω ότι η αξιολόγηση είναι συγκριτική που σημαίνει ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου δεν θα έχει ανοιχτεί καμία πρόταση. Άρα μη βιαστείτε να υποβάλετε προτάσεις, θα αξιολογηθούν όλες μαζί αφού τελειώσει η υποβολή των προτάσεων. Άρα δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε να υποβάλετε όλα αυτά τα ερωτήματα. Θα τα διαβιβάσουμε, θα πάρουμε απαντήσεις, θα σας τις δώσουμε για να μπορείτε και εσείς έτσι πιο εύκολα να φτάσετε σε μια πρόταση γιατί θέλουμε προτάσεις να εντάξουμε στο πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε παράταση. Αλλά αν ζητήσουμε παράταση και τελικά δεν έχουμε καμία πρόταση θα έχουμε θέμα. Άρα θέλουμε να έρθουν προτάσεις ολοκληρωμένες. Μη βιαστείτε. Ό,τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε για τα περιβαλλοντικά, για τα αρχαιολογικά. Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το ξέρουμε. Δεν είναι το θέμα να βιαστούν και οι παράτασεις. Το πρόβλημα είναι ότι αν μέχρι το τέλος της προθεσμίας έχουν υποβηθεί προτάσεις ή υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να αποχωρήσει στη διαδικασία και στα στάδια. Έτσι σημαίνει ότι πρέπει να βιαστούμε, αλλά να βιαστούμε με σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτά που είναι προαπαιτούμενα ώστε να είναι άρχιος ουφάκηλος. Εννοείτε. Το λέω γιατί απαιτούνται οριστικές μελέτες. Για αυτό που είπε ο Φίλιππος να προσθέσουμε το εξής. Το πληροφοριακό σύστημα για όλη την περίοδο τώρα είναι κλειστό για εμάς. Δεν έχουμε πρόσβαση εμείς να δούμε τις προτάσεις σας. Υποχρεωτικά πρόσβαση θα αποκτήσουμε την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας. Άρα επειδή όλα υποβάλλονται μόνο μέσω πληροφοριακών συστημάτων καταλαβαίνετε ότι εμείς αρχίζουμε να τα βλέπουμε την επομένη της καταληκτικής. Τότε βλέπουμε και πόσες προτάσεις υποβλήθηκαν. Ούτε ξέρουμε ποιος υπέβαλε πριν, ούτε πώς υπέβαλαν, ούτε το τι υπέβαλαν. Έτσι είναι δομημένη για τη διαφάνεια η δομή των πληροφοριακών συστημάτων και συμπληρώνω και αυτό που είπε ο κ. Περιφεριάριξη πριν, ότι διαδικασίες αποτυπώνονται στα πληροφοριακά συστημάτια, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε κάποιους κανονισμούς και τις οδηγίες του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα επιλεκτικά παρά μόνο, να το πω έτσι, να διορθώνουμε όλοι και εσείς και εμείς λάθη που ενδεχομένως ή συμπληρώσεις των παραρτημάτων που γίνονται ή με βάση μια νέα νομοθεσία κάτι καινούργιο που ισχύει. Στα πληροφοριακά συστημάτια δεν μπορούμε να επέμβουμε. Μόνο πρέπει να ενημερωνόμαστε, ας πούμε 44-12 νόμους για τις δημόσιας συμβάσεις, ενημερώνεται συνεχώς, έχουν γίνει 50-60 τροποποιήσεις. Πρόσφατα, από τι είδαμε και στις ψηφιακές υπογραφές και για δημοσίευση σε ΦΕΚ, δεν είναι υποχρεωτικό να υπογράφει ψηφιακά μια πρόταση μιας ανώνυμης εταιρείας όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για όνομα του Θεού παρά μόνο εκπρόσωπος, δηλαδή τα θέματα τα οποία δημιουργούνται σιγά σιγά φτάνουν εκεί που πρέπει να φτάσουν και αρχίζει η επίλυσή τους. Παρακολουθούμε τη νομοθεσία όπως εξελίσσεται και όπως τροποποιείται, προκειμένου να έχουμε την τελευταία εκδοσία της. Αν υπάρχει, παρακαλώ, ορίστε. Σας ακούω. Εγώ θέλω να επανέρθω λίγο όσον αφορά στο θέμα της διατομής. Έχουμε μελέτες, σε οποίες κάποιες πληματοδοχήθηκαν στις προηγούμενες προκήρυξεις του μέτρου και κάποιες εκκρεβουτησιάζουμε ότι είναι ώρεμες έτοιμοι. Όσον αφορά για τη διατομή, η προηγούμενη προκήρυξη του γράμματος έλεγε 4 έως 6 μέτρα, ισχύει ακόμα. Έχουμε αλλαγή με τη σημερινή προκήρυξη. Ό,τι έχουμε βάλει εμείς, προδιαγραφές, έχουμε λίτσα, πες τώρα. Προκήρύξε αυτό του 4 έως 6, απλά μιλήσαμε... Όχι, γι' αυτό τα συνδυάζω, όλα έχουμε εμπειρία με τον κύριο. Νομίζω ότι σας καλύπτει, ότι θα παρακλίνετε από αυτές με μία καλή τεκμή. Και πάτε και στα 4 και πάτε και στα 3.5 από τί είδαμε. Δεν κατάλαβα σε μία οδό μου, λέτε, σε ένα συγκεκριμένο δρόμο. Σε έναν 28 χιλιόμετρο, δημοθετικά μιλάω, να υπάρχει διατομή. Να πηγήρει από 3.5 έως 6. Μιλάμε για χιστάντο. Μιτσά, μιτσά, μιτσά, από τους κανόνες της οδοκληρίας απαγορεύεται να υπάρχει διαχωρητική μικροτομή από τμήμα σε τμήμα. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. Αυτό λέω εγώ. για να εμειοποιηθεί και να υπάρξει ο ίδιος κανόνας για όλες τις προτάσεις. Θα συμπληρώσω στον κύριο Περιφερειάρχη, ακριβώς αυτό που είπε, δηλαδή ότι σήμερα αλλάζουν κάποια πράγματα. Ό,τι είδαμε, ότι μας δυσκόλευε στην αξιολόγηση, επειδή θεωρήσαμε μέχρι τότε ότι ο Δήμος έχει την τεχνική υπηρεσία, εκεί που θα βάλει τη σφραγίδα του, να ξεκινήσουμε εμείς από εκεί και πέρα και να μην ψάχνουμε μετά αν λείπει κάποιο τεύχος στη μελέτη. Σήμερα βλέπουμε ότι όλα τα ψάχνουμε και η διαχειριστική μπορεί να τα ελέγξει όλα έτσι εξ αρχής, γι' αυτό να έχετε και εσείς σωστή εξ αρχής. Τώρα, εμείς είχαμε τότε 4 με 6 μέτρα βελτίωση ασφαλτόστρωση. Είχαμε βασιστεί και εμείς σε κάποιες προδιαγραφές, στη ΣΟΜΟΕ, πιθανότατα, δεν ξέρω πώς γίνηκε η πρόσκληση, και κάπου είχαμε αφήσει και γινόταν αυτή η διακύμανση. Δεν είχαμε τόσο πρόβλημα. Θα βρεθούνε προβλήματα, οι παρόδεισες, οι δικτυσίες, όλα αυτά. Ο δρόμος είναι ήδη διανοιγμένος, αυτή είναι η φυστάμενη, τι να κάνουμε. Αλλά, από την άλλη μεριά, υπάρχει και το θέμα του να έχει μελετηθεί ενιαίωσο ο δρόμος. Δεν μπορείς να ξεφύγεις και από αυτό. Κάπου πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση, αλλά είναι στο χέρι της διαχειριστικής. Πάντως, ακολουθούμε, οπωσδήποτε, της Ομοέ, την εγκύκλωση 41, και το ότι αφήνει ένα έγγραφο, που έγινε πρόσφατα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο προτείνω να το κοινοποιήσετε στους δήμους, και λέει ότι αφήνει το μελετητή και την τεχνική υπηρεσία να αποφασίσει, αν μπορεί σε κάποια σημεία να αποκλίνει από τις υποδεικνυωμένες διαστάσεις διαμορφώσης, όταν μια τέτοια ανάγκη αποδεικνύεται με πλήρη και ουσιαστική τεκμηρίωση. Θα καλέσω, επειδή καταλαβαίνετε, ότι κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει και κάποια στόχευση. Τώρα, εδώ είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι στη στόχευση πλέον σε αυτό το πρόγραμμα της αγροτικής οδοπίας. Όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης, το ΟΠΑΚ είχε άλλο στόχο όταν υπήρχε. Άρα μπορεί να μην έδινε σημασία στην ανομοιογένεια της Οδού. Εδώ, όμως, στην αγροτική οδοπία, αφού όσον μιλάμε για οδοπία και ξεκινάμε από αυτό το ουσιαστικό, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους κανόνες της οδοπίας και γι' αυτό άλλωστε να τρέχουμε και σε τεχνικές προδιαγραφές και ομο οδοπίας. Άρα είμαστε πιο εστιασμένοι εδώ. Και η στόχευση, για να κλείσω και στην πρώτη μου παρουσίαση όταν ξεκίνησα, σας είπα για ποιο λόγο φτάσαμε σε αυτή τη δράση, την 434. Ο στόχος είναι τελικά να έχουμε βελτίωση πρόσβασης των αγροτών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Δηλαδή, μπορεί να θέλουμε εμείς αγροτική οδοπία, δείτε όμως τους δείκτες, δείτε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την πρόσκληση. Θέλουμε τελικά οι καλλιεργητές, οι αγρότες, να φτάνουν στα μηχανήματά τους αλλά και τα προϊόντα τους να μπορούν να διατεθούν με τη βελτίωση της αγροτικής οδοπίας. Δεν ξέρω αν θέλετε κάτι άλλο και να ξεχάσαμε κάτι σήμερα μπορούμε να το λύσουμε το επόμενο διάστημα. Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πάρα πολύ. Υποσχόμαστε ότι θα επανέλθουμε στην επόμενη πρόσκληση τόσο του αγροτικής όσο και σε άλλες περιπτώσεις αντίστοιχες καλώντας τους αντίστοιχους φορείς. Να περάσετε το μήνυμα σας παρακαλώ όσοι είσαστε και από τις ερετές αρχές και στις δημοτικές σας επιχειρήσεις. Όσοι ασχολούνται με τα θέματα του κοινωνικού ταμείου έχουμε επαφή τόσο στα κέντρα κοινότητας όσο και σε άλλες δραστηριότητες που θα βγάλουμε προσκλήσεις για τα κοινωνικά. Με τις δημοτικές σας επιχειρήσεις ίδρυσης Αποχέτευσης και θα έχουμε πολύ σύντομα επαφή τόσο στις ίδρυσεις όσο και στα τμήματα εκείνα που έχουμε έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών. Παρακαλώ όσους παρήσατε κύριε Κυριαζήν να ολοκληρώσουμε τα ημιτελή μας έργα. Να όσοι και οι καλαμάτα που αποχωρεί ελεκομένως να έχουμε το μεγάλο κορού εκεί να το μεταφέρετε. Έτσι δηλαδή έχουμε ανηλυμμένες υποχρεώσεις κατά τη στοιχεία με το αγροτικείς και εμείς από το προηγούμενο πρόγραμμα. Έχουμε το τρέκον, έχουμε τις προσκήσεις να περάσεις σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις το μήνυμα ότι είμαστε στη διάθεσή τους σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να συζητάμε και να βλέπουμε και τα προβλήματα γιατί όταν έχουμε το πρόβλημα να έχουμε τη λύση και να μην φτάνουμε στο ότι όταν έχουμε τη λύση θα πάμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο πρόβλημα. Θέλουμε να προχωράμε με την πρώτη λογική και όχι με τη δεύτερη. Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ.