6η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Αυτό είναι ο χώρος που δεν είχε συνηθίσει πιο μπροστά. Εμπάνε στο ιπτώσεο, εμείς οφείλουμε να τον ευχαριστούμε για αυτά που έχει προσφέρει. Καλή οπλοκαταμονικά. Α, ωραία. Α, ωραία. Το παραλείπω. Και έρχομαι σε ένα άλλο θέμα και απευθύνομαι στον κύριο Σιμητσή. Επειδή αναφέρθηκε το όνομα του κυρίου Ερεφυλίδη, του πρώην δημάρχου, και είναι απόν. Και ήμουν ένας, εσείς ήταν παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο και η κυρία δήμαρχος ήταν, άλλωστε, εμείς ήμαστε και οι παλαιότεροι, νομίζω. Ανεφέρεται το όνομα του κυρίου Ερεφυλίδη. Θα παρακαλούσα, όταν αναφέρονται στην διοίκηση Ερεφυλίδη και στο πρόσωπο Ερεφυλίδη, να κάνουν πολλές απολυμάνσεις στο στόμα και μετά να αναφέρονται. Η ΔΕΙΑΚ όταν παρελήφθη κυρία Τσανάκα και της ΔΕΙΑΚ, είχε τεράστια χρέη, τεράστια χρέη. Το τι παρέδωσε η τότε διοίκηση είναι γνωστή στους παρόντες εδώ, που εκπροσωπούν και τους εργαζομένους, αλλά και το υπαλληλικό δεικτικό προσωπικό. Άρα λοιπόν, να μην λέμε ότι η ΔΕΙΑΚ χρεοκόπησε από τις παροχές του κυρίου Ερεφυλίδη. Δεν το δέχομαι με τίποτα. Αυτά για την αποκατάσταση της πραγματικότητας. Ευχαριστώ κύριε Μαυρίδη, κύριε Δήμαρχη, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, καλό ήταν που μ' αφήσατε να μιλήσω τελευταία. Ήθελα να ακούσω τι θα υποθεί σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Περίσεψε η υποκρισία, αγαπητέ Πρόεδρε, και αγαπητές κυρίες και κύριοι. Ένα σωρό μάρθες βούρτσες και αλήκες βουγιουκλάκιας απόψε χίσανε δάκρυα κροκοδήλια για τον Ξανθόπουλο, αυτόν που τον σκάβαν τον Λάκο συστηματικά δύο χρόνια. Κύριε Ξανθόπουλο και κύριε Καζανίδη, πρέπει να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Επιτελέσατε ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο, απευθύνεται στο σύνολο των δημοτών μας, έχει να κάνει με το ύψι στο κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό μετά τη ζωή. Πράγματι, κύριε Βέρο, έκανα μια συμφωνία με τον κύριο Ξανθόπουλο που είπε στο στυλ, μη μ' αλλάξεις δήμαρχες ένα χρόνο, δεν θα προλάβω. Και του είπα, σου δίνω δύο χρόνια. Και όταν ήρθανε τα δύο χρόνια και όλοι είχατε πέσει να τον φάτε, άπαντες, άπαντες και στις εφημερίδες και στα ραδιόφωνα και εδώ μέσα κάθε φορά, αυτοί που χίσατε όλοι κροκοδήλια δάκρυα απόψε για τον Ξανθόπουλο, η Τσανάκα δεν τον πέταξε στο λάκκο. Η Τσανάκα τον φύλαξε και τον προφύλαξε ως όφιλε να κάνει. Παρακαλώ, παρακαλώ τώρα, σας παρακαλώ, λίγο σεβασμό, λίγο σεβασμό. Εκτός από τον Βαγγέλη τον Παπά, εκτός από τον Βαγγέλη τον Παπά. Άσε με λίγο να μιλήσω, άσε με. Λοιπόν, παρακαλώ, μην τα προσωπικά όλα... Μια φορά βρε, μια φορά... Δεν είναι προσωπικά όλα τώρα, εντάξει. Μιλάω το λιγότερο εδώ μέσα. Σας αφήνω, λέτε ό,τι θέλετε. Έλα ως πια. Όχι, ήσουν πιο επιφυλακτικός από όλους, είσαι πολύ προσεκτικός. Κύριε Ξανθόπουλε, δουλέψατε πάρα πολύ για τη ΔΕΙΑΚ. Και οφείλουν όλοι οι καβαλιώτες να σας δώσουν συγχαρητήρια. Εκείνο που δεν ξέρουν οι συνάδελφοί σας εδώ μέσα, είναι πόσες φορές εσείς και εγώ, μαλώσαμε πάντα για το καλό της ΔΕΙΑΚ. Τι δεν χρειάζεται να το ξέρουν. Νομίζουν ότι έτσι αυτά τα πράγματα γίνονται, κουνώνονται σε ένα μαγικό ραβί ή μία μπαγκέτα, γίνονται από μοναχά τους. Φυσικά πρέπει να προσέξουν εμπροστά. Για μένα μετρούν πρώτα οι δημότες, αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε. Νέο συγκεκριμένος παππούς, που πήγα να δω το πρόβλημά του, μετράει πιο πολύ από εσάς. Πιο πολύ από εσάς. Γιατί δεν μπορούσε ο Πρόεδρος, που απαγορευόταν εμένα. Τι λέτε καλέ. Παρακαλώ, σας παρακαλώ πολύ. Και δεν θέλω να μιλήσω παραπάνω, γιατί θα ανοίξω το στόμα μου και θα πω πολύ άσχημα πράγματα. Μην συγχύζεσαι δήμαρχε. Σας παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλε μην διακόπτετε τώρα. Γιατί το κάνετε αυτό. Ποιος ήθελε να διώξει ένα χρόνο τώρα. Κύριε Παπαδόπουλε τι τρόπος είναι αυτός. Σας παρακαλώ. Εκεί έμεινε. Μην διακόπτετε τώρα. Μην διακόπτετε τώρα. Σας παρακαλώ τώρα. Ηρεμήστε, ηρεμήστε να συνεχίσετε. Συνεχίστε κύριε Δήμαρχε. Κύριε Δήμαρχε. Παρακαλώ. Μόνο εσείς κάνετε υποδείξεις νομίζετε. Σας παρακαλώ τώρα. Κύριε Παπαδόπουλε. Σας παρακαλώ μην διακόπτετε και μην απαντάτε. Τώρα γιατί είναι σειρά να πάρετε το λόγο. Σας παρακαλώ. Μην διακόπτετε τώρα. Μα σας παρακαλώ τώρα. Παρακαλώ. Ελάτε κύριε Δήμαρχε συνεχίσετε. Σας παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ τώρα. Γιατί διακόπτετε τώρα. Αφήστε κύριε Παπαδόπουλε. Σας παρακαλώ. Εμείς είστε τώρα. Σας παρακαλώ τώρα. Λοιπόν για μένα τη μεγαλύτερη και πρώτη αξία μέσα στο μυαλό μου την έχουν οι δημότες. Ακολουθεί ο ίδιος ο δήμος Καβάλλας και μετά έρχεται το προσωπικό. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα άνοιγε τέτοιο χάσμα με το προσωπικό της ΔΕΙΑ. Δεν το φανταζόμουν. Έχω να κάνω με 600 άτομα προσωπικός στο δήμο δόξα το Θεό μια χαρά τα πάω. Αγαπητέ κύριε Χανδρουλίδη και αγαπητοί κυρίες και κύριοι απολύτως κανένα πρόβλημα δεν θα είχα αν κι εσείς λίγο καταλαβαίνατε τη θέση μου. Και νομίζω είναι πάρα πολύ ενθαρρυτικό το γεγονός ότι απόψε μπροστά σ' όλους ομολογήσατε ότι είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε με τη διοίκηση. Δεν μιλάμε να με ψηφίσετε. Δεν εννοώ αυτά. Να συνεργαστούμε. Όχι για μας. Ούτε για σας. Όχι αυτού του κόσμου που πληρώνει το δικό σας το ψωμί. Αυτός ο κόσμος το πληρώνει. Και για το καλό του δήμο μας. Γιατί ποτέ κανένας δεν κάνει τίποτε μόνος του. Ποτέ. Ούτου ο Ξανθόπουλος έκανε τίποτε μόνος του. Ούτε εγώ μπορώ να κάνω τίποτε μόνη μου. Ούτε εσείς. Ο δρόμος που πήραμε, ο ένας δεξιά και ο άλλος αριστερά πουθενά δεν πας. Οφείλουμε να συνεργαστούμε. Για το καλό του κόσμου και για το καλό της ΔΕΙΑΚ και του Δήμου Καβάλλας. Μελέτες. Υπάρχουν μελέτες, βεβαίως. Και το τμήμα του τεχνικού τμήμα της ΔΕΙΑΚ συνεχίζει να κάνει αυτή τη στιγμή μελέτες που αφορούν την πρώην δημοτική τον πρώην Δήμο Φιλίππον και το βιολογικό καθαρισμό και τα ανλιωστάσια τα οποία ανλιωστάσια επεκαταστάθησαν. Κάνω λάθος, κύριε Λογκάρη. Φυσικά, σας το είπα και την προηγούμενη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι πήρα τις προμελέτες κάτω από... στην πλάτη μου και πήγα στην περιφέρεια να ζητήσω χρήματα. Σήμερα και σήμερα το πρωί είχα επικοινωνία και για τα θέματα ΕΣΠΑ, τι μπορούμε να βάλουμε στο ΕΣΠΑ, τι μπορούμε να πάρουμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τι μπορούμε να βρούμε από άλλα μέρη της ΔΕΙΑΚ και για τα τρία μεγάλα θέματα που αποσχολούν τη ΔΕΙΑΚ Συντηρίσεων αλλά και κατασκευής του δικτύου από τα... δημιουργίες της λίμνης Δοηράνης. Όχι βέβαια. Δεν πειράζει. Ο κ. Παπαδόμπος έχει πολύ μεγάλη ιδέα. Πάρα πολύ. Ρίχνετε λάδι στην φωτιά του. Λοιπόν, κ. Παπά έχετε δίκιο έχετε πάρα πολύ δίκιο κ. Παπά και οφείλω να πω ότι η σημερινή κουβέντα σας βοήθησε πάρα πολύ και οι συμβουλές σας στο να εξηγιανθεί η ΔΕΙΑΚ. Κι άλλο να τα ακούν από μένα κι άλλο να τα ακούν από έναν κατεξοχήν συντηκαλιστή ο οποίος έχει τριφθεί τόσα χρόνια και έχει κάνει τόσους αγώνες τόσα χρόνια στο πώς θα κρατήσει τους εργαζόμενους σε μια επιχείρηση που λίγα χρόνια πριν πήγαινε για φούντο και σήμερα ανθίζει και λουλουδίζει και τρώει ψωμί τόσος κόσμος. Οπωσδήποτε πρέπει να δούμε, κ. Λογκάρη και κ. Κουφαντζή και το θέμα της ενεργειακής αναβάχνησης και πώς θα γλιτώσουμε ενέργεια. Γιατί ένα μεγάλο κομμάτι που δεν το είπαμε εδώ από τα έξοδα της ΔΕΙΑΚ είναι το 1,5 εκατομμύριο που πληρώνει κάθε χρόνο η ΔΕΙΑΚ στη ΔΕΙ. Το πληρώνει μόνο για τα ανηλιοστάσια, το πληρώνει μόνο για τους βιολογικούς, το πληρώνει και για να ανεβάζει νερό στα ορεινά του Δήμου Καβάλας. Να γιατί ήταν πάρα πολύ σημαντική είδηση το γεγονός ότι βρέθηκε νερό ψηλά στη λιμνιά. Να γιατί ήταν πολύ σημαντική είδηση το γεγονός ότι πάν' καλύτερα οι μετρήσεις μέσα στο ζηγό για τα νητρικά προσμυγνίοντας το νερό από το κρυονέρι. Γιατί τώρα ίσως, λέω εγώ, δεν είμαι μηχανικός, ίσως αυτό το νερό που βρέθηκε εκεί ψηλά με τη βοήθεια χρημάτων από την περιφέρεια και με το κατάλληλο δίκτυο, να μπορούμε να δώσουμε νερό στα ορεινά, να γλιτώσουμε όλο αυτό το ρεύμα. Αντιλαμβάνεστε τι θα μπορεί να κάνει μετά η ιδέα. Εξυγχρονισμός στον εξοπλισμό. Ήδη έχουν ξεκινήσει. Ήδη έχουν ξεκινήσει. Και με τις πρώτες μελέτες θα κοιτάξουμε με τα χρήματα που έχουμε. Ναι, κύριε Βέρο, πρέπει να κάνουμε έναν νέο ξεκίνημα. Να σταματήσουμε να κατηγορούμε ένα στον άλλο. Να δούμε, όπως το είπα, πριν απ' όλα τους δημότες μας. Πριν απ' όλα να βοηθήσουμε πως να μην αυξηθεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οικονομικά το νερό που πληρώνουν οι δημότητες μας. Πάρα πολύ εύκολο θα ήταν να βγάλουμε όλα αυτά που μας λείπουν λέγοντας από αύριο το νερό τόσο. Είναι δυνατόν σήμερινη εποχή που βογγάει ο κόσμος. Φυσικά περιμένουμε. Τελειώνουν οι μελέτες, όπως σας είπα, από τη Βοηράνη. Είναι σε δυο οικόπαιδα που και αυτά έχουν διευθετηθεί, λέει ο κ. Λογκάρης. Και επομένως θα είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Και βέβαια τελειώνει τον Απρίλιο μήνα η μελέτη που παραγγείλανε στις έρες που αφορά την τιμολογιακή πολιτική. Μήπως δεν θυμάμαι καλά, Απρίλιο μήνα. Νομίζω ότι αφού είπαμε, βγάλαμε όλους τους καημούς μας απόψε εδώ, ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε όλοι. Κύριε Βέρο, δεν συμφωνώ. Ακούω. Ακούω όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο. Πάρα πολύ ακούω. Και τι λέει ο καθένας από εσάς. Και δεν υπολογίζω για μένα είτε είναι απόφυτους πανεπιστημίου, είτε είναι απόφυτους δημοτικού. Ήδη αξία έχουν μέσα στο μυαλό μου. Τους πάντες ακούω. Τους πάντες ακούω. Απόψε, λοιπόν, κύριε Κουφαντζή, σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε μια καινούργια αρχή. Για μια ακόμη φορά, όμως, εγώ θα ευχαριστήσω τον Ξανθόπουλης. Θα ευχαριστήσω τον Καζανίδη. Θα ευχαριστήσω όλους εσάς που ξέρω πόσο πολύ δουλεύετε. Πάρα πολύ καλά το γνωρίζω. Και είμαι σίγουρη ότι το ξέρει και η αντιπολίτευση. Αλλά ας μην ξεχνούμε ότι είναι αντιπολίτευση. Αυτά ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, ευχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο. Νομίζω ότι το θέμα έχει... Όχι, όχι, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Εντάξει, τι να κάνουμε, το ζόρι να απαντήσει. Ε, δεν απάντησαν. Ε, δεν απάντησαν. Πάμε στο υπαρρυθμό... Πρέπει να απαντηθούν οι ερωτήσεις. Κύριε Παπαδόπουλε, σας παρακαλώ τώρα. Ε, τι να κάνω εγώ, αν τις απαντήσω τώρα. Να δώσεις τον λόγο να απαντήσεις. Ε, δεν θέλει να απαντήσει κανένας. Ο Πρόεδρος του θέλει να απαντήσει. Ε, τι πάθαμε εδώ. Λοιπόν, το υπαρρυθμό 4. Αποδοχή αίτησης παρέτησης δημοτικής συμβούλου κυρίας Δρακονάκη. Από τη θέση του Πρόεδρου. Προς δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη και αντικατάστασή της από την κυρία Φραντζεσκάκη Μαρία. 5. Αποδοχή αίτησης παρέτησης της δημοτικής συμβούλου κυρίας Μπαλτζίδου Βαρβάρας. Από τη θέση του Πρόεδρου και μέλους νομικού προσώπου ενιαία σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και αντικατάστασή της από τον κύριο Τελίδη. 6. Αποδοχή αίτησης παρέτησης δημοτικού συμβούλου κυρίου Ξανθόπουλου από τη θέση του Πρόεδρου ΔΕΙΑΚ. Και αντικατάστασή του από τον κύριο Κουφαντζή. 7. Αποδοχή αίτησης παρέτησης δημοτικού συμβούλου κυρίου Πετρόπουλου Πέτρου. Από τη θέση του Πρόεδρου και μέλους Διπεθέ. Και αντικατάστασή του από την κυρία Πρασά. 8. Αποδοχή αίτησης παρέτησης δημοτικού συμβούλου κυρίου Τελίδη Περικλή από τη θέση του Πρόεδρου ΔΕΙΑΚ. Και αντικατάστασή του από τον κύριο Τζατζάρη. Επίσης εδώ υπάρχει εκκρεμότητα για την αντικατάστασή του ως αναπληρωματικό μέλος της Εννοίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιμας Εκπαίδευσης, μάλλον η κυρία Φραντεσκάκη. 9. Αποδοχή αίτησης παρέτησης δημοτικού συμβούλου κυρίου Τριανταφυλίδη από τη θέση του Πρόεδρου ΕΝΤΕ. Και αντικατάστασή του από τον κύριο Πετρόπουλο. 10. Ορισμός αντί Δημάρχου ως Πρόεδρο Επιτροπής Διαχείρισης Κοινωνικού Παντοπολίου. Αντί της κυρίας Δημάρχου, ο κύριος Τουλκίδης. 11. Έγκριση διοργάνωσης συμμετοχής του Δήμου Καβάλλας σε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Εγκρίνεται. Ερώτηση έχω, Πρόεδρε, για αυτό. Ερώτηση. Θέλω να μάθω, κύρια Δήμαρχε, ποιες γυναίκες επιλέξατε να βραβεύσετε στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Τη κυρία Πέγιου και την κυρία Μησυριάν, αλλά πρέπει να τις εγκρίνει ο κύριος Μέτσος. Η εκδήλωση του είναι η εκδήλωση, δεν είναι δική μου. Το υπαρρυθμό 12, εγγραφή του Δήμου Καβάλλας ως συνδρομητή για το έτος 2018 σε περιοδικά τέχνης, σε περιοδικό τέχνης. Εγκρίνεται. Λοιπόν, ευχαριστώ για την υπομονή σας, λείεται η συναιδρία σας. Καλησπέρα.