Videolesson A -Sibelius - Makris, Politis / Videolesson A -Sibelius - Makris, Politis - Πολίτης Διονύσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2016)
Videolesson A -Sibelius - Makris, Politis: Αρχικά, τρέχοντας στους συμπέλους για πρώτη φορά, εμφανίζεται το παράθυρο Quick Start που μας παρέχει διάφορες επιλογές. Εμείς επιλέγουμε το Start a new score, για να ξεκινήσουμε τη σύνδεση του Jingle Bells από μηδενική βάση. Το αρχικό μενού τους συμπέλους βέβαια, μας παρέχει και άλλες δυνατότητες, όπως σάρωση μουσικής παρτιτούρας μέσω Scanner, επεξεργασίας media-αρχείων, τα οποία όμως δεν θα μας απασχολήσουν αυτή τη στιγμή. Η πρώτη μας επιλογή σχετικά με τη μουσική παρτιτούρα έχει να κάνει με τα όργανα με τα οποία θέλουμε να γράψουμε τη μουσική. Αυτή η επιλογή καθορίζει και τη μορφή της παρτιτούρας. Το συμπέλιος έχει μια σειρά από έτοιμους τύπους για παρτιτούρες, που καλύπτουνε από αρχίστρες μέχρι ένα μοναχικό πιάνο. Εμείς για να εμπαθύνουμε λίγο παραπάνω στο πρόγραμμα, επιλέγουμε το Blank, όπου θα προσθέσουμε τα όργανα της αρέσκειάς μας. Πατώντας Next, ο συμπέλιος μας ρωτάει αν επιθυμούμε να προσθέσουμε εμείς τα όργανα που χρειαζόμαστε για την παρτιτούρα που θα συγκράψουμε. Επιλέγουμε Ναι και μας εμφανίζεται το παρακάτω μενού. Για τη σύνδεση του Jingle Bells θα χρησιμοποιήσουμε ένα πιάνο για την κυρίως μελωδία, μια ακουστική κιθάρα για συνοδεία και ένα ηλεκτρικό μπάσο που θα δίνει το ρυθμό. Έτσι από την οικογένεια οργάνων Keyboards προσθέτουμε το πιάνο. Και από την οικογένεια οργάνων Guitars προσθέτουμε ακουστική κιθάρα και Electric Bass. Στο Staves in Score βλέπουμε τη διάταξη των πενταγράμμων που θα παρουσιάσουν στην παρτιτούρα. Το πιάνο A αντιστοίχει στο δεξί χέρι και αντιπροσωπεύει το πενταγράμμα στο κλειδί του G, ενώ το πιάνο B το αριστερό χέρι στο κλειδί του F. Τέλος η ακουστική κιθάρα είναι στο κλειδί του G και το ηλεκτρικό μπάσο σε κλειδί του F. Στο επόμενο παράθυρο καλούμαστε να επιλέξουμε τη γραμματοσυρά του μουσικού κειμένου μας. Προσφέρονται πολλές γραμματοσύρες με μουσικά σύμβολα, ώστε ο συνθέτης να καθορίζει την εμφάνιση και την αισθητική του μουσικού του έργου. Ωστόσο εμείς επιλέγουμε Unchanged στο κύριος μενού αλλά και στο Main Text Font, καθώς θέλουμε να διατηρήσουμε μια απλότητα στην παρτιτούρα χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Πατώντας Next βρισκόμαστε στο παράθυρο Time Signature & Tempo, όπου επιλέγουμε το ρυθμό και την ταχύτητα εκτέλεσης της σύνθεσής μας. Για το Jingle Bells επιλέγουμε ρυθμό 4 τέταρτα, ορίζουμε το Tempo 80 για τέταρτο και στη συνέχεια πατάμε Next. Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε το Key Signature, δηλαδή ορίζουμε την κλίμακα που θέλουμε να ακολουθεί το μουσικό μας κομμάτι. Το Jingle Bells αν και αποτελεί μια πολύ απλή σύνθεση ακολουθεί την G Major, ωστόσο για λόγος ευκολίας επιλέγουμε Open Key Atonal. Στο τελευταίο από τα πραγματικά βήματα που συμπληρώνουμε καταχωρούνται πληροφορίες που σχετίζονται με τα πνευματικά δικαιώματα της σύνθεσης που συγγράφουμε. Αυτές αφορούν στο όνομα της σύνθεσης, στο όνομα του συνθέτη, του στιχουργού, καθώς και ό,τι άλλη χρήση με πληροφορία θέλουμε να συμπληρώσουμε. Πατώντας Finish είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συγγραφή της μουσικής του Jingle Bells. Η εικόνα που αντικρίζουμε αντιστοιχεί σε μια ιδεατή επιφάνεια από αποτυπώντο τα πεντάγραμμα και εμείς το αποθετούμε με συγκεκριμένα εργαλεία τις νότες. Αυτό που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα του Jingle Bells είναι η απλή, ξεκάθαρη και ιδιαίτερη έφυση στη διεπαφή του με το χρήστη. Δίνει σαφέστατο προσανατολισμό στην εμφάνιση της ιδεατής επιφάνειας συγγραφής ως αρτιού, πάνω στο οποίο γράφεται η παρτιτούρα. Πιο συγκεκριμένα στο πάνω μέρος της οθόνηση υπάρχουν οι κλασικές επιλογές διαχείρισης αρχείων, όπως Open, Save, η δυνατότητα επιλογής zoom στο επιθυμητό επίπεδο, η δυνατότητα διαχείρισης κάθε οργάνου ξεχωριστά και το βασικό μενού που ρυθμίζει ποιες γραμμές εργαλείων θα εμφανιστούν ή όχι στην επιφάνεια συγγραφής. Αναλυτικά για το βασικό μενού επιλογών έχουμε τα εξής εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε. Κάτω δεξιά έχουμε το Navigator που αποτελεί μια μικρογραφία του όλου σκορ. Δείχνει ποια περιοχή της παρτιτούρας εμφανίζεται στο παράθυρο εφαρμογής και βοηθάει στην πλώγηση ενός μουσικού κομματιού που επεκτείνεται σε πολλές σελίδες. Στην περίπτωση που θα γράψουμε εμείς τη μελωδία ΝΟΤΑ ΝΟΤΑ υπάρχει το keypad, το οποίο περιέχει τις χρονικές αξίες, πάυσεις και άλλα μουσικά συγγόλα που θα προσθεθούν πάνω στα πεντάγραμμα της σύνθεσής μας. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει το keyboard, το οποίο μπορεί να αντιστοιχίζει τις νότες που πατάμε πάνω στα πεντάγραμμα. Τέλος, εμφανίζουμε τις επιλογές playback που χρειάζονται για να μπορέσουμε να αναπαράγουμε το κομμάτι μας, να κάνουμε rewind ή να καταγράψουμε την παρτιτούρα με κάποιο πληκτροφόρο όργανο μέσω μιας διαπαφής MIDI. Ξεκινάμε τη συγγραφή του πρώτου μέδορου στα πεντάγραμμα. Να σημειωθεί πώς επικεντρωνόμαστε στο πώς γράφεται ένα κομμάτι και όχι στη θεωρία της αρμονίας που παγορεύει μουσικά το πώς συντάσσεται. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από το πεντάγραμμα του πιάνο και συγκεκριμένα από το πεντάγραμμα στο κλίδι du sol, όπου σε αυτό θα αναπτυθεί κυρίως μελωδία. Η πρώτη μας κίνηση είναι να τοποθετήσουμε την πρώτη νότα, η οποία είναι σε όγδο. Επιλέγουμε από το k-pad τα όγδοα και τοποθετούμε την νότα προσεκτικά στο πεντάγραμμα, η οποία είναι η ρ. Βλέπουμε ότι αμέσως εμφανίστηκαν δύο πάυσεις για να μπορεί να τηρείται το μέτρο των τεσσάρων τετάρτων. Η επόμενη νότα είναι η c και τοποθετείται με τον ίδιο τρόπο. Αυτός είναι ένας τρόπος εγγραφής. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το keyboard εφόσον γνωρίζουμε τις νότες του κλαβιέ. Οι επόμενες νότες είναι η λ και σ και τις πατάμε μέσω του keyboard. Η επόμενη νότα που θα γράψουμε θα είναι σε τέτατο παρεσθυγμένο και τοποθετούμε με παδόμενο τρόπο στο πεντάγραμμα. Στη συνέχεια χρειαζόμαστε μια πάυση δέκα του έκτου όπου εντοπίσεται στο k-pad ως rest. Τελειώνοντας τοποθετούμε την τελευταία νότα του μέτρου η οποία είναι ξανά η ρ. Ακολουθώντας τα έδια βήματα για τα πεντάγραμμα του αριστερού χεριού του πιάνο, της ακουστικής κιθάρας και του ηλεκτρικού μπάσου γράφουμε τη μουσική ένα μέτρο. Αυτό όπως είπαμε προϋποθέτει γνώση της μουσικής αρμονίας του κομματιού. Μια έκδοση της τελικής μορφής μπορεί να είναι η παρακάτω. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πεντάγραμμα της ακουστικής κιθάρας έχουμε συγχορδίες, οι οποίες εύκολα δημιουργούνται εάν στο keyboard κείνει χρήση της επιλογής toggle note ή chord mode όπου διαλέγουμε αν θέλουμε να γράψουμε μια απλή νότα ή μια συγχορδία. Είμαστε έτοιμοι να αναπαράγουμε το μέρος στους single bells που συγκράψαμε. Πρωτού όμως πατήσουμε play ας ρίξουμε μια ματία στον εικονικό μήκτη. Εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε τις εντάσεις των οργάνων που χρησιμοποιούμε, να διαλέξουμε εναλλακτικούς ήχους για αυτά επιλέγοντας τον ήχο της αρέσκειάς μας από την βιβλιοθήκη General MIDI, να ρυθμίσουμε το pan του κάθε οργάνου ξεχωριστά και να παραμετροποιήσουμε χρήσιμα effects όπως reverb και chorus. Εκτός από τα όργανα που έχουμε προσθέσει υπάρχει το μουσικό κανάλι click που αντιπροσωπεύει τον μετρονόμο. Τέλος παρατηρούμε σε κάθε κανάλι επιλογές mute και solo για καλύτερη διαχείριση του τελικού ήχου. Τώρα είμαστε ετοίμοι να ξεκινήσουμε την αναπαραγωγή του Jingle Bells πατώντας από το μενού επιλογών playback το play. Αφού τελειώσαμε την συγγραφή και την αναπαραγωγή τελευταίο βήμα είναι να αποθηκεύσουμε το project μας. Πηγαίνουμε file πατάμε save as και αποθηκεύουμε την παρτητούρα μας ως Jingle Bells.