Παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου Χαλκιδέων. (Δήμος Χαλκιδέων, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE ποιότητας ζωής. Είναι ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα, πενταετίας, δεκαετίας, και εκπονήθηκε και παρουσιάζεται σήμερα από τις εταιρίες Polintes, Σύμβουλη Μηχανική και εμείς ΣΥΜΑΜΗ, Μαυρογιώργης και Συνεργάτες Μελετητές, η οποία παρουσίαση θα ακολουθήσει. Και μετά το πέρας αυτής, θα θέλαμε να ακούσουμε και εσάς κάποιες τοποθετήσεις, κάποιες ερωτήσεις πάνω στην παρουσίαση. Σε πρώτη φάση θα δώσω τον λόγο στη δήμαρχο Χαλκιδέων, στην κυρία Ελένα Βάκα, για μια εισήγηση, ένα χαιρετισμό. Δήμαρχε. Καλησπέρα. Κυρία την Περιφερειάρχα και εκπρόσωποι των φορέων, δεν θα αναφερθώ νομαστικά. Σας ευχαριστούμε όμως που μας θυμίσατε με την παρουσία σας. Η εκδήλωση αυτή να σημειώσουμε ότι μεταδίδεται διαδικτυακά από την σελίδα του Δήμου και θα υπάρχει μετά και βιντεοσκοπημένη για όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει. Είναι πολύ σημαντικό όμως να σας έχουμε εσάς που έχετε έρθει εδώ σήμερα κοντά μας, ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει και μια συζήτηση μετά την παρουσίαση, εφόσον το κρίνεται σκόπιμο ουσίας. Σήμερα λοιπόν θα παρακολουθήσετε αυτά ακριβώς στο ΣΒΑΚ, το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας που έχει εκπονηθεί για τον Δήμο Χαλκιδέων. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού. Η ανάδοχος εταιρεία είναι και εκπροσωπίτης, εδώ θα μας το παρουσιάσουν. Και πράγματι είναι χρηματοδοτωμένη από το Πράσινο Ταμείο. Να πούμε ότι για αυτή την εκπόνηση του σχεδίου που θα δείτε σήμερα, έγινε διαβούλευση μόλις τους φορείς. Όσοι δηλαδή έχετε προσκληθεί σήμερα, είχατε κληθεί και συμμετείχατε και στην διαβούλευση. Και όλο αυτό είναι προϊόν μιας δουλειάς που πραγματικά έχει κεντρικό της άξονα τον άνθρωπο, όπως είπε και ο αντιδήμαρχος, και αυτό που επιδιώκει είναι να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο της ανάγκης για κινητικότητα και των ανθρώπων και των επιχειρήσεων σε όλες οι περιοχές του Δήμου. Όχι μόνο στην πόλη της Χαλκιδέων αλλά και στις ενότητες του Δήμου Χαλκιδέων. Και να συντελέσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος μεταφορών, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα και την ασφάλεια όλων των πολιτών και των ατόμων, ειδικά με αναπηρία, περιορίζοντας παράλληλα και τη ρίπανση του περιβάλλοντος από τη μείωση των οχημάτων. Στο Δήμο Χαλκιδέων αναγνωρίζουμε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Πραγματικά είναι στόχος να μειωθεί το επιβατικό αυτοκίνητο, να δώσουμε την προτεραιότητα σε ήπιες μορφές μετακίνησης, στο περπάτημα, στο ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έχουμε όμως, και πιστεύω ότι αυτό είναι μια γενική παραδοχή, έναν δύσκολο δήμο. Και είμαστε δύσκολος δήμος ιδιαιτέρως ως προς την ανάπτυξη του αστικού ιστού και αυτό κυρίως γιατί όλος ο δήμος και πρωτίστως η πρωτεύουσα η Χαλκιδά ήταν από αρχαιοτά των χρόνων πόλη και εξελίχθηκε μέσα από τους αιώνες. Έχει λοιπόν ήδη διαμορφωμένο τρόπο ανάπτυξης του οδικού της δικτύου σε βάθος πολλών ετών πίσω και για το λόγο αυτό το να κάνουμε αποσπασματικές επεμβάσεις μπορεί να βελτιώνει την εικόνα σε πολλές γειτονιές δεν λύνει όμως το συνολικό πρόβλημα της λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης του οδικού δικτύου και της προσβασιμότητας και βέβαια των στόχων που είπαμε για την προσβασιμότητα κυρίως των ανθρώπων με αναπηρία και τη μείωση των οχημάτων που κινούνται στην πόλη. Για το λόγο αυτό εκπονίσαμε το ΣΒΑΚ το οποίο αφού λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις θα αποτελέσει πραγματικά ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό κυρίως εργαλείο αλλά και εργαλείο για την εκπόνηση οποιασδήποτε περαιτέρω μελέτης που θα έχει στόχο στην υλοποίηση των έργων που πρόκειται να γίνουν στο Δημοχαλικηδαίον. Κάθε παρέμβαση λοιπόν θα στηρίζεται πάνω στο σχέδιο αυτό και σταδιακά και για τα επόμενα έτη φέτουμε σαφής και ξεκάθαρους στόχους οι οποίοι είναι η εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους τους πολίτες η βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του Δήμο μας από τη μείωση της ρίπανσης του αέρα, της χορύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας των μεταφορών ανθρώπων και εμπορευμάτων η συμβολή στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Ήρθε επιτέλους η στιγμή να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου με έργα και παρεμβάσεις, άλλα βραχυπρόθεσμα, άλλα μακροπρόθεσμα για να μπορούμε όχι απλώς να κοιτούμε με σουεδοξία το μέλλον αλλά και με αποτελεσματικότητα. Να δώσουμε τον λόγο στη συνέχεια να ξεκινήσουμε να πούμε κατευθείαν στην παρουσίαση. Να καλωσορίσουμε τον κ. Μαυρογιώργη και τον κ. Κωνσταντή από την ομάδα των μελετητών και να δώσουμε τον λόγο στον κ. Μαυρογιώργη να ξεκινήσει την παρουσίαση. Ευχαριστώ πολύ. Εκ μέρους της ομάδας των αναδόχων πρώτα-πρώτα να ευχαριστήσουμε την κυρία Δήμαρχο, τη διοίκηση του Δήμου, την τεχνική υπηρεσία για την τιμή που μας έκανε να μας αναθέσει ένα πραγματικά πολύ σπουδαίο πόνυμα το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας του Δήμου Χαλκιδέων. Ονομάζομαι Θοδωρής Μαυρογιώργης, είμαι συγκοινωνιολόγος, πολιτικός μηχανικός. Η εταιρεία μας, η ΜΙΣΙΚΜΑΜΙ, μαζί με την Πόληνδε έχει τιμηθεί, όπως σας είπαμε, με την ανάθεση του ΣΒΑΚ και μαζί με τον συνάδελφο τον κ. Κωνσταντή θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά τα βασικότερα ευρήματα και προτάσεις του σχέδιου βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Από πλευράς μου θα σας θέσω έναν πλαίσιο, βάσει των οποίων προσεγγίσαμε τις προτάσεις που θα ακούσετε στη συνέχεια από τον κ. Κωνσταντή. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο αυτό το υπόβαθρο για όσους ανθρώπους δεν είναι εξιωμένοι, για όσους πολίτες και αυτοί που μας ακούνε διαδικτυακά με το ιβιώσιμη κινητικότητα. Διότι το ΣΒΑΚ δεν είναι μια τυπική κυκλοφοριακή μελέτη, όπως ίσως ο πολλής κόσμος αναμένει. Το αξίωμα πάνω στο οποίο προσεγγίζει το σύστημα των μεταφορών στην Πόλη και στο Δήμο, πάβει να είναι το αυτοκίνητο, πάβει να είναι ο χειματοκεντρικό, είναι ο άνθρωπος και βεβαίως υπακούει στους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Στρατηγικό σχέδιο λοιπόν το ΣΒΑΚ, φανταστείτε κάτι σαν το γενικό πολυδομικό σχέδιο, αλλά για το δίκτυο και για τον τομέα των μεταφορών, εμπεριέχει τους όρους της κινητικότητας που αφορά τη μεταφορά, τη μετακίνηση και την προσβασιμότητα ανθρώπων και προϊόντων. Ωστόσο, επισέρχεται ο όρος της βιώσιμης κινητικότητας. Και τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα, είναι οι ενεργές μετακινήσεις, δηλαδή το περπάτημα, το ποδήλατο ή ακόμα και το πατίνι και βεβαίως και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτή είναι η βιώσιμη τρόπη μετακίνησης. Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί θεμέλαιο της ανθρώπινης και πολιτισμένης πόλης. Όπως είπαμε, σχεδιάζεται το σύστημα των μεταφορών με βάσης ανάγκης του ανθρώπου και όχι του οχήματος. Ακούσαμε γιατί ξεκινήσαμε τα τελευταία τρία, τέσσερα χρόνια με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο να εκπονούμε 168 δήμοι στη χώρα χρηματοδοτήθηκαν για να εκπονήσουν σχέδια βιώσιμης κινητικότητας. Φανταστείτε ότι τα ΣΒΑΚ ή τα Sustainable Mobility Plans, όπως είναι ο αγγλικός όρος, εκπονούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 15-20 χρόνια. Και αυτό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Βλέπουμε τις καιρικές συνθήκες να αλλάζουν, άνοδο της στάθμις της θάλασσας και αυτά τα καιρικά φαινόμενα που συνηθίζαμε να το ανομάζουμε ακραία, μόνο ακραία δεν είναι πια, νομίζω και η Εύβοια το βίωσε σχετικά πρόσφατα, έχει αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία με τις πλημμύρες, αλλού είχαμε φωτιές, αλλού έχουμε πλημμύρες, αλλού έχουμε και τα δύο, δηλαδή το καμπανάκι χτυπάει, η κίνδυνη από την κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει λοιπόν να πάρουμε άμεσα μέτρα. Παράλληλα η αστικοποίηση στην Ευρώπη συνεχίζεται, 4 στους 5 Ευρωπαίους ζουν σε αστικές περιοχές αυτή τη στιγμή, ωστόσο στις πόλεις έχουμε μεν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, όμως είναι και η οικονομική μοχλή, είναι τα σημεία όπου έχουμε επιχειρηματικότητα και επενδύσεις. Πριν από τον κορονοϊό, πριν από την πανδημία, οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι μέχρι το 2030 θα έχουμε μια αύξηση στη στάξη του 50% στην ετήσια επιβατική κίνηση στον πλανήτη και του 70% στην ετήσια εμπορευματική κίνηση. Πώς μεταφράζεται αυτό, οι εκτιμήσεις, ξαναλέω πριν από τον COVID, ήταν ότι μέχρι το 2050 θα είχαμε 1,2 δισεκατομμύρια περισσότερα αυτοκίνητα να κινούνται στους δρόμους του πλανήτη. Όλοι οι δίκτες χειροτερεύουν, η Γη αυτή τη στιγμή είναι ένας φλεγόμενος πλανήτης, το ΠΧ στους οκεανούς μειώνεται, έχουμε κιόμενα δάση παντού, η θερμοκρασία που έχει αυτή τη στιγμή η Γη έχει σημειωθεί πριν 150.000 χρόνια με τη διαφορά ότι τότε οι στάθμοι της θάλασσας ήταν ψηλότεροι κατά 8 μέτρα. Καταλαβαίνετε δηλαδή τη διαφορά στα υδατικά αποθέματα. Όλοι οι δίκτες που αποτιμήθηκαν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση χτύπασαν, όπως είπαμε πριν, καμπανάκι, δηλαδή η αέρια ρίπανση, ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία προκαλεί κατά μέσο όρο 400.000 πρόορους θανάτους ετησίως στην Ευρώπη μόνο. Η χωρίπανση που προκαλείται από την οδική κυκλοφορία των μηχανοκίνητων μέσων αποτελεί την αιτία για περίπου 9.000 πρόορους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Σε οικονομικούς όρους το συνολικό κόστος της κυκλοφοριακής εμφόρησης για την οικονομία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται σε περισσότερο από 240 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ή περίπου στο 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη να δούμε κάποιους θετικούς δείκτες, αυτός που μέσα σε όλα τα υπόλοιπα που αναφέραμε σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, άλλαξαν και την ευρωπαϊκή πολιτική εδώ και καιρό. Η χρήση του ποδηλάτου σήμερα ισοδυναμεί με μία μείωση κατά 16 εκατομμύρια τόνων διοξυδίου του άνθρακα ένα έτος μόνο στην Ευρώπη. Αυτή η μείωση αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές διοξυδίου του άνθρακα μιας ολόκληρης χώρας όπως είναι η Κροατία. Αντίστοιχα είναι τα νούμερα για την κατανάλωση καυσίμου. Άρα λοιπόν βλέπουμε τη θετική επίδραση που έχει το ποδήλατο σε οικονομικούς όρους, σε όρους υγείας, σε όρους κλίματος κλπ. Στην αστική πόλη, στην τυπική ελληνική πόλη η παράνομη σταθμεύση που είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα κυκλοφοριακό επιβαρύνει την κυκλοφορία κατά 30%. Δηλαδή το γεγονός ότι σταθμεύουμε πάνω στα πεζοδρόμια, πάνω στις διασταυρώσεις είναι σαν να έχουμε ένα επιπλέον ποσοστό 30% να κινείται στους δρόμους. Γιατί στερούμε από τους δρόμους και τις διασταυρώσεις την ικανότητα που αυτή τη στιγμή έχουμε. Το αυτοκίνητο, γιατί λέμε ότι ζούμε στο ελληνικό αστικό περιβάλλον τη μονοκρατορία του αυτοκίνητου, γιατί το αυτοκίνητο με βάση τις μετρήσεις που έχουν γίνει καταλαμβάνει το 80% του δημόσιο χώρου, ενώ είναι ακίνητο τις 22 από τις 24 ώρες την ημέρα. Στον πίνακα αυτό μπορείτε να δείτε την εξέλιξη του στόλου των οχημάτων στην Ελλάδα διαχρονικά. Το 1914 είχαμε, 100 χρόνια πριν, μόλις 266 επιβατικά γιοταχείς σε όλη την Ελλάδα. Το 1965 δεν είχαμε ξεπεράσει τις 100.000 επιβατικά γιοταχεί. Το 1970 ξεπεράσαμε τις 210.000, το 1977 τις 400.000. Το 1985 ξεπεράσαμε το 1 εκατομμύριο επιβατικά γιοταχείς στην Ελλάδα. Το 1995 διπλασιάστηκε ο στόλος, ξεπεράσαμε τα 2 εκατομμύρια. Το 2005 διπλασιάστηκε εκ νέου, ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια. Και το 2010 ξεπεράσαμε τα 5 εκατομμύρια. Μετά, λόγω της οικονομικής κρίσης, σταθεροποιήθηκε μέχρι το 2018. Βέβαια αυτό έχει αλλάξει. Τώρα έχουμε πάνω από 5,5 εκατομμύρια γιοταχείς όλη την Ελλάδα. Είναι ένα νούμερο που η ελληνική πόλη δεν το αντέχει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μιλάμε για πόλεις που η απόσταση από ρημοτομική γραμμή σε ρημοτομική γραμμή είναι της τάξης των 10 μέτρων. Άρα δεν χωράμε τόσα πολλά αυτοκίνητα, γι' αυτό έχουμε παράνομη στάθνευση, γι' αυτό έχουμε κυκλοφοριακή συμφόρηση με ότι αυτό συνεπάγεται. Φανταστείτε ότι κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αθήνα αναφέρεται από τις αρχές της δεκαετίας του 70. Ανέφερε και πριν και ο κ. Αντιδήμαρχος και η κ. Δήμαρχος ότι το ΣΒΑΚ είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Στα επόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα όπου τύπου ΕΣΠΑ, με βάση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής, οι υποδομές, τα έργα και οι δράσεις που σχετίζονται με την κινητικότητα και τις μεταφορές θα χρηματοδοτούνται μόνο αν ο δήμος διαθέτει σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Επίσης αναφέρθηκε ότι είναι στρατηγικό εργαλείο, ότι έχει μακρόπνο ορίζοντα εφαρμογής. Αυτά οι προτάσεις που ακούσετε δεν θα γίνουν αύριο μέσα σε μια μέρα. Κατευθύν σε αυτές δίνονται σε έναν ορίζοντα πενταετίας, δεκαετίας και δεκαπενταετίας. Δεν θα αλλάξει η πόλη και ο δήμος από τη μία στιγμή στην άλλη με ένα βίαιο τρόπο. Το ΣΒΑΚ επιδιώκει την αύξηση και όχι την μείωση των μετακινήσεων. Θέλουμε να μεγαλώσουμε την κινητικότητα, να μεγαλώσουμε την προσβασιμότητα, έτσι έρχεται και η οικονομική ανάπτυξη, βοηθάμε και την επιχειρηματικότητα, αλλά για όλους, όχι μόνο για το αυτοκίνητο και για τους ανθρώπους που έχουν εμειωμένη κινητικότητα και βεβαίως και για όλα τα μέσα. Και η πεζή μετακίνηση και το ποδήλατο και το αστικό κκτέλ πρέπει ισότιμα με το ιόταχι να έχει τις δυνατότητες για να κινηθεί μέσα στην πόλη και στον δήμο. Το ΣΒΑΚ λοιπόν είναι υπέρ του πεζού, του ποδήλατου και του επιβάτειτων μέσων μαζικής μεταφοράς και όχι εναντίον του ιόταχι, δεν έχει μια αρνητική στάση. Στη φωτογραφία αυτή, στο σλάιντ αυτό, θα δείτε τον παλιό κύκλο της κινητικότητας και τον νέο κύκλο. Στην αριστερή πλευρά του σλάιντ θα δείτε τι κάνουμε σήμερα συνήθως στην ελληνική πόλη. Διαλεύουμε να μετακινηθούμε με το ιόταχι. Αυτό, επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος, οδηγεί σε μια υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, διότι τα πεζοδρόμια είναι μικρά, συχνά έχουν ένα αυτοκίνητο επάνω και αυτό βεβαίως οδηγεί σε μια αποξένωση από την πόλη. Το ΣΒΑΚ λοιπόν τι θέλει, θέλει να αναπτύξει το δημόσιο χώρο με άλλους όρους. Θέλει να οδηγήσει στην επιλογή του ποδήλατου και του περπατήματος σαν τρόπο μετακίνησης. Θέλει και μέσα από αναπλάσεις να οδηγήσει στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και έτσι να αυξηθεί η κοινωνικοποίηση, να κατοχυρώσει ο ίδιος ο πολίτης και να θωρακίσει το δημόσιο χώρο, να αυξηθεί το ενδιαφέρον για να μετακινηθεί, να γνωρίσει την πόλη του, να αυξηθεί το ενδιαφέρον, να αυξηθεί η κατανάλωση, να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα. Τα αντικείμενα του Σχεδίου Βιώσιμισης Αστικής Συγκινητικότητας που κι εμείς αναπτύξαμε αφορούν τα συλλογικά μέσα μεταφοράς, το αστικό κτέλεγκ προκειμένου ή το μπροαστιακό, τα μη μηχανοκίνητα μέσα όπως είναι η πεζή μετακίνηση και το ποδήλατο ή συνδυασμένες μεταφορές. Να μπορεί κάποιος δηλαδή να ξεκινήσει τη μετακίνησή του για παράδειγμα με το γειοταχύ του, να σταθμεύσει σε ένα πάρκινγ το οποίο να μην είναι όμως το κέντρο της πόλης και από εκεί με τα πόδια, με το ποδήλατο ή με το αστικό κτέλε να μετακινηθεί στο κέντρο της πόλης, στο τελικό του προορισμό. Προαπετούμενο για τη συνείπαρξη σε αυτό το στενό δημόσιο χώρος, σε αυτό το στενό τυπικό δρόμο είναι να πέσουν οι ταχύτητες. Το θέμα της οδικής ασφάλειας. Θα ακούσετε στη συνέχεια την ανάλυση και των τροχαίων ατυχημάτων, των τροχαίων συμβάντων που έχουν γίνει και θα ακούσετε βεβαίως και προτάσεις που αφορούν κατά προτεραιότητα τη βελτίωση αυτών των επικίνδυνων σημείων στο οδικό δίκτυο. Διαχείριση κυκλοφορίας, στάθμευσης και κινητικότητας με όρους όμως βιώσιμους κινητικότητας. Τα εφηί συστήματα μεταφορών, κίνητρα και αντικίνητρα ώστε να μην χρησιμοποιούμε κατά κόρον το γιο ταχύ. Η πρόσβαση στα λιμάνια και στα αεροδρόμια. Η ηλεκτροκίνηση. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του δημόσιο χώρου. Τα δίκτυα ελεύθερων και κοινόξουτων χώρων. Τα δίκτυα πράσινων υποδομών και νερού. Τα τελευταία αφορούν στο πώς μπορούμε και αισθητικά, όχι μόνο λειτουργικά, να βελτιώσουμε το δημόσιο χώρο. Γιατί είναι πολύ σημαντικό ο πολίτης να αντιληφθεί ότι ο δημόσιος χώρος είναι η κοινή αυλή. Είναι η αυλή όλων, είναι το σημείο συνάντησης για όλους και όταν θα ομορφύνει θα τον αγαπήσει και θα τον προασπίσει και περισσότερο. Άρα τελικά το ερώτημα είναι τι πόλη και τι δήμο θέλουμε. Θέλουμε μια πόλη και ένα δήμο που να σχεδιάζεται και να λειτουργεί σε σχέση με την εξυπηρέτηση του ΥΟΤΑΧΗ ή θέλουμε μια πόλη και ένα δήμο που να στρέφει το πρόσωπο και την προτεραιότητα προς τον άνθρωπο. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ΟΟΟΕ έχει θεσπίσει 17 στόχους που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα υποσύνολο της βιώσιμης ανάπτυξης είναι και η βιώσιμη κινητικότητα, η διαχείριση των ιδάτινων πόρων, των απορριμάτων. Όλα αυτά που συνθέτουν τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα κοινό πλαίσιο πρέπει να εμπεριέχουν τον όρο τους sustainability. Θα πρέπει λοιπόν αυτά να γίνονται με βιώσιμο τρόπο και γι' αυτό η κινητικότητα πρέπει να είναι βιώσιμη. Δείτε για παράδειγμα το στόχο 11 που μιλάει για βιώσιμες πόλεις και κοινότητες ή το στόχο 7 που μιλάει για φθηνή και καθαρή ενέργεια ή το στόχο 13 που μιλάει για δράση για το κλίμα, για να προασπίσουμε το κλίμα. Το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας εκπονείται με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο Ευρωπαϊκός Οδηγός Έλτης, που πολύ πρόσφατα σχετικά, στις 16 Τρίτου του 21, ενσωματώθηκαν στο νόμο 4784 στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο. Δυο κουβέντες για την ηλεκτροκίνηση, η οποία έρχεται με πολύ δύναμη. Η ηλεκτροκίνηση είναι εδώ, έχει έρθει και με το θεσμικό πλαίσιο που δίνει κινητρά και στον ελληνικό δημόσιο χώρο. Ηλεκτροκίνητα, αυτοκίνητα ή ποδήλατα, μία φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να εκπονήσουν ένα σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για τους δημόσια χώρους, όπου να μπορούμε να φορτίζουμε τα αυτοκίνητά μας. Δείτε μία σύγκριση του στόλου ηλεκτρικών οχημάτων μεταξύ της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας, που έχουν ανάλογα πληθυσμιακά μεγέθη με τα δικά μας. Στην Ελλάδα το 2021 είχαμε περίπου 8.000 αμυγός ηλεκτρικά και υβριοδικά αυτοκίνητα, όταν στην Πορτογαλία είχαμε πάνω από 80.000 και στη Σουηδία περίπου 275.000 οχήματα. Πολύ σύντομα ο στόλος των ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος και στη δική μας χώρα. Αντίστοιχα είναι τα νούμερα, τα συγκριτικά μεγέθη και για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Το 2021 στην Ελλάδα είχαμε λίγο πάνω από 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, όταν στην Πορτογαλία είναι σχεδόν 4.000 και στη Σουηδία πλησιάζουν τις 25.000. Βεβαίως και η ηλεκτροκίνηση και τα ηλεκτροκινούμενα οχήματα δεν θα λύσουν το θέμα της κατάληψης του δημόσιο χώρου. Ο χώρος που καταλαμβάνουν τα συμβατικά αυτοκίνητα είναι ο ίδιος με το χώρο που καταλαμβάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είτε ακόμα και οι πιο προωθημένες τεχνολογίες, όπως είναι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Τα αστικά πεδία, οι δήμοι, σχεδιάζονται πλέον με άλλους όρους. Επισέρχεται, για παράδειγμα, ο όρος της βαδισυμότητας, δηλαδή πόσο βαδίσιμη, πόσο περπατήσιμη είναι μια πόλη. Το walkability, όπως είναι ο αγγλικός όρος. Το κέντρο πρέπει να λειτουργεί σαν ένας ενιαίος δημόσιος χώρος με πεζοδρομήσεις και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Να υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων έτσι ώστε να υπάρχει έντονη εμπορική δραστηριότητα και συχνή δημόσια συγκοινωνία. Να υπάρχουν εμικτά εισοδήματα και εμικτές χρήσης γης για να είναι προσφυτεί η στέγα σκοντά στις εμπορικές χρήσης γης. Δεν θέλουμε να φύγει η κατοικία από εκεί που έχουμε εμπορικές χρήσεις. Να γίνουν, ας πούμε, malls γραμμικά. Να υπάρχουν δημόσια χώροι πρασίνου που ευνοούν τη συνάθρηση και το παιχνίδι. Ο σχεδιασμός να γίνεται με επίκεντρο το πεζό και το ποδήλατο. Να υπάρχουν σχολεία και χώροι εργασίας σε κοντινή απόσταση από τις κατοικίες ώστε να μην έχουμε μεγάλη ζήτηση για μεγάλες μετακινήσεις με το γιόταχι. Σχεδιάζουμε τους δρόμους με βάση τις ανάγκες των πεζών, των ποδήλατων και της δημόσιας συγκοινωνίας. Σας δείχνω αυτό το σλάιντ σαν παράδειγμα διότι οι πόλεις έτσι σχεδιάζονται και έτσι λειτουργούν πλέον. Άρα, λοιπόν, είχαμε προκλήσει σε αυτή την κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουμε στο ΣΒΑΚ, να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε την πόλη και το δήμο με βάση της αρχές της αυφορίας και της βιώσιμης κινητικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση να βοηθήσουμε να αλλάξουν τη νοοτροπία οι άνθρωποι, οι πολίτες, οι δημότες, γιατί αν δεν αλλάξουν τη νοοτροπία, εάν επιμένουν στο να επιλέγουν μονοσύμματα το ΥΟΤΑΧΗ για να μετακινηθούν, δεν θα μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα από όλα αυτά. Θέλουμε, λοιπόν, να μειώσουμε την κυκλοφορία του ΥΟΤΑΧΗ, να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε τη χρήση του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δίκτυα πράσινων διαδρομών μέσα στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και στο δήμο Χαλκιδέων, που να εξυπηρετούν την πεζή μετακίνηση, το ποδήλατο, να συνδέουν το κέντρο, τις γειτονιές, τους χώρους πολιτισμού, τα σχολεία, τα αθλητικά συγκροτήματα, να ενισχύσουμε τις υποδομές προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ, να βελτιώσουμε τις κυκλοφοριακές συνθήκες, άρα λοιπόν να μπει πολύ περισσότερο το ποδήλατο μέσα στην καθημερινότητα των δημοτών, να μειώσουμε τις ταχύτητες για να γίνουν πιο ασφαλείς οι δρόμοι και να μπορούν στο τοπικό δικό δίκτυο να συνηπάρξουν οι ποδηλάτες, οι πεζοί, δίνοντας προτεραιότητα τα αυτοκίνητα στους πιο αδύναμους χρήστες του οδικού δικτύου, να διαμορφώσουμε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ώστε να ομορφύνει ο δημόσιας χώρος και μέσα από αυτές τις αναπλάσεις να οδηγήσουμε και στη μείωση της ταχύτητας, παραδείγματος χάρη με οφειοειδείς διατομές στους δρόμους. Εδώ βλέπετε ένα παράδειγμα διαμόρφωσης από το κέντρο του Χαλανδρίου. Είναι μια ανάπλαση η οποία έγινε για να ενωποιήσει την κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου, αλλά οδήγησε και στο να δώσει προτεραιότητα στις εγκάρσεις μετακινήσεων των πεζών με βελτιωμένους όρους οδικής ασφάλειας, αφού τα αυτοκίνητα είχαν μικρότερο κομμάτι δρόμου για να κινηθούν, αλλά και ένα οδόστρωμα που τους ανάγκαζε να μην μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες, ενώ όπως βλέπετε ο χώρος για τον πεζό είναι πολύ πιο μεγάλος σε σχέση με το χώρο του αυτοκινήτου. Βλέπετε παραδείγματα και από τις ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν αρχίσει κατά κόρων να εφαρμόζονται. Διαβάσεις πεζών, πρέπει να πυκνώσουν οι διαβάσεις πεζών ώστε να υπάρχει μια συνέχεια στο δίκτυο που εξυπηρετεί την πεζή μετακίνηση, πληροφόρηση και το πόσυμα. Έχετε μια σπουδαία πόλη και ένα σπουδαίο δήμο. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που μπορούν να αναδειχθούν. Με αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης θα ξέρει που βρίσκεται, θα ξέρει σε ποια απόσταση βαδίσματος υπάρχουν αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφθεί και να απολαύσει. Μικρές παρεμβάσεις, φθηνές παρεμβάσεις, μικρή κυκλική κόμβη που οδηγούν στο να ρίξει κάποιος την ταχύτητα. Παρκατσέπης, τι είναι τα παρκατσέπης, ήδη ο Δήμος Αθηναίων έχει αναπτύξει κάποια πρώτα παραδείγματα και στην Ελλάδα, στο εξωτερικό υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια. Στην ουσία είναι η αντικατάσταση παρόδειων θέσεων σταθμευσης με κάποιους χώρους που μπορεί να είναι απαρτέρι φύτευσης ή κάποιους χώρους που μπορεί να κοινωνικοποιηθούν οι πολίτες της περιοχής. Αστικές κερκίδες, κλίμακες, σκάλες ή παγκάκια που μπορείς να τοποθετήσεις μπροστά από το πόσυμα που υπάρχουν στην πόλη και στο δήμο ή σε περιοχές φυσικού κάλλους. Να πω δύο θέματα πιο διαχειριστικά. Το ΣΒΑΚ, η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 27 Ιουλίου του 2020, στις 27 Δουλεκάτου του 2021 ολοκληρώνεται η σύμβαση. Τρία στάδια υλοποίησης. Το πρώτο είχε να κάνει με την καταγραφή και την αξιολόγηση της ευστάμενης κατάστασης, την ανάπτυξη του κοινού οράματος και των ειδικών στόχων, την ανάπτυξη κυκλοφοριακού μοντέλου και τον προσδιορισμό και αξιολόγησης εναλλακτικών σενάριων. Στο πλαίσιο της πρώτου σταδίου έγινε η πρώτη διαβούλευση στις 25 Νοέμβρη του 2020. Η δεύτερη διαβούλευση με πολίτες και φορείς έγινε στις 25 Μαΐου του 2021. Στο δεύτερο στάδιο έχουμε τη διαμόρφωση του οριστικού σχεδίου και τώρα που βρισκόμαστε το πέρας του τρίτου σταδίου έχει γίνει το σχέδιο δράσης και ο προγραμματισμός των προτεινόμενων μέτρων. Αυτή εδώ η ανοικτή εκδήλωση ολοκληρώνει στην ουσία και το έργο μας. Θα πρέπει να πούμε εδώ ότι και αυτή η διαβούλευση, όπως και οι δύο οι προηγούμενες, αλλά και γενικά όλη η διαδικασία υλοποίησης του ΣΒΑΚ πατάει πάνω σε αυτό που ονομάζουμε συμμετοχικό σχεδιασμό. Δηλαδή θέλουμε τη συμμετοχή των πολιτών έτσι ώστε το τελικό προϊόν και των φορέων να νιώθουν οι πολίτες και οι δημότες ότι έχουν συμμετάσχει σε αυτό το πράγμα, είναι κάτι που τους αφορά και ότι ακόμα κι αν δεν υιοθετήθηκαν πλήρωση απόψης τους σίγουρα ακούστηκαν. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός έχει τέσσερις βασικούς στόχους, την ανταλλαγή πληροφοριών, την εκπαίδευση, δηλαδή το να ακούσουν οι άνθρωποι, γι' αυτό και εμείς επιμένουμε σε όλα αυτά τα εισαγωγικά, να έχουν μια εκπαίδευση σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας, την υποστήριξη της διαδικασίας και τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Ποια είναι τα ωφέλη του συμμετοχικού σχεδιασμού, έχουμε μια βελτιωμένη ποιότητα αποφάσεων, ενθαρρύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, διότι στο αστικό πεδίο υπάρχουν πολλές φορές αντιφατικές απόψεις, αντικρόμενα συμφέροντα και μέσα από τη διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού, όλοι αυτοί οι φορείς ή οι πολίτες που έχουν διαφορετική άποψη έρχονται πιο κοντά, μαθαίνουν να συνδιαλέγονται, μαθαίνουν να κάνουν υποχωρήσεις ώστε να φτάσουμε σε ένα κοινό τόπο. Δημιουργία λοιπόν συνενέσεων ανάμεσα σε ομάδες διαφορετικών συμβερώντων, ορίμανση και ενδυνάμωση κοινωνικών ομάδων απέναντι στην έννοια της συμμετοχής. Η συμμετοχή στο σχεδιασμό αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες. Πέρα από τις διαβουλεύσεις διαμορφώσαμε ερωτηματολόγια κατοίκων και ερωτηματολόγια φορέων, τα οποία αναρτήθηκαν στο site και είχε ο καθένας τη δυνατότητα να συμβάλει στο σχεδιασμό του Σχεδίου Βιώσης Παστικής Κοινηκότητας, κατ' ελάχιστον απαντώντας αυτά τα ερωτηματολόγια. Διαδικτυακή έρευνα σκοπός ήταν η καταγραφή των ποιοτικών και προσωτικών στοιχείων του τρόπου μετακίνησης των πολιτών και των φορέων του Δήμου Χαλκιδέων. Εδώ βλέπετε κάποια ενδεικτικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας, δηλαδή μπορείτε να δείτε ότι σε σχέση με το σκοπό μετακίνησης η εργασία στην τυπική μετακίνηση του δημότη είναι πρώτη, όπως είναι αυτονόητο και λογικό, με ένα ποσοστό 43%. Με τα πόδια το ποσοστό είναι 44% στη μετακίνηση, ενώ με το γιοταχύ είναι 46%. Η συχνότητα της μετακίνησης, καθημερινά κάποιος μετακινείται σε ένα ποσοστό 68% και σε σχέση με την ικανοποίηση των μετακινήσεων, με το αν είστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο μετακινήσετε μέσα στο δήμο, λίγο μας απάντησε το 51% και καθόλου το 22%. Δηλαδή βλέπετε ότι οι άνθρωποι, ποια είναι η τυπική μετακίνηση, η τυπική μετακίνηση ενός δημότη είναι ότι μετακινείται σχεδόν καθημερινά για την εργασία και επιλέγοντας αμέσως μετακίνησης, κυρίως το γιοταχύ, δηλώνει ότι δεν είναι στην ουσία ικανοποιημένος. Η ικανοποίηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως εξυπηρετούν, είναι καθόλου το 33% και λίγο το 39%, δηλαδή είναι σχεδόν πάνω από 70%, δεν είναι ικανοποιημένη από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και τα επιμέρους από την ικανοποίηση από αναμονή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθόλου το 40% και λίγο το 43%, ένα επιμέρους χαρακτηριστικό σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αν υπάρχει διαθεσιμότητα χώρου στάθμευσης, το 62% μας απάντησε πως υπάρχει, δηλαδή προφανώς έχουν κάποιο πάρκινγ στην ιδιοκτησία τους, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό το 38% καταλαβαίνουμε ότι παρκάρει στο δημόσιο χώρο, παρόδεια. Αν γνωρίζουν για το ΣΒΑΚ το 30% μας απάντησε ότι γνωρίζει, όταν έγιναν οι έρευνες, ενώ το 70% μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Οι φορείς που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο είναι μια σειρά από φορείς, γιατί όπως σας είπα υπήρχε και ένα διακριτό ερωτηματολόγιο για τους φορείς, είναι αυτοί που βλέπετε στο slide. Εδώ βλέπετε την ιεράρχηση των προβλημάτων ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και τις απαντήσεις που λάβαμε από τους 11 φορείς. 1 είναι λίγο σημαντικό και 5 είναι πολύ σημαντικό. Σημαντικά προβλήματα όπως τα διατυπώνουν οι φορείς που απάντησαν έχουν να κάνουμε τη διαχείριση της στάθμευσης με τις υποδομές εναλλακτικών μέσων και για την εξυπηρέτηση της πεζή μετακίνησης και του ποδηλά του, τα προβλήματα που αφορούν τις δημόσιας μεταφορές, τις πολιτικές για το αυτοκίνητο, τις οδικές υποδομές κλπ. Τώρα να περάσουμε στην καταγραφή και στην αξιολόγηση της υφστάμενης κατάστασης. Θα δώσω τον λόγο στον συνάδελφο από την Πόλυνδε το ξενοφόντατο Κωνσταντή. Ευχαριστώ πολύ και συνεχίζουμε. Καλησπέρα και από εμένα. Ονομάζομαι ξενοφόνο Κωνσταντής, εκπροσωπό την Πόλυνδε. Και εν συντομία θα σας αναλύσω στην αρχή την καταγραφή που έγινε στα πλαίσια του ΣΒΑΚ και την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης. Αυτή η καταγραφή και αξιολόγηση παρουσιάστηκε αναλυτικά και στη Δεύτερη Διαβούλευση. Εδώ θα είναι πιο σύντομη η παρουσίαση της. Αρχικά εδώ βλέπουμε την περιοχή μελέτης του ΣΒΑΚ που αφορά όλο το δήμο της Χαλκίδας. Βλέπουμε τις δημοτικές ενότητες. Για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, καταρχάς συλλέξαμε και αξιολογήσαμε όλα τα υφιστάμενα στοιχεία και μελέτες στην περιοχή μας. Έγιναν απογραφές υφιστάμενων χρήσεων γης, απογραφές του οδικού δίκτυου, απογραφές της στάθμευσης στα μέσα βασικής μεταφοράς. Έγιναν διάφορες απογραφές και διάφορες αναγνωρίσεις που αφορούσαν την οδική ασφάλεια σε διάφορα σημεία του δικτύου. Έγιναν εκτεταμένες μετρήσεις κυκλοφοριακών φόρτων, 24 ώρες μετρήσεις, μετρήσεις τρεφουσών κινήσεων σε σημαντικούς κόμβους της πόλης. Έγινε απογραφή της στάθμευσης στην κεντρική περιοχή της Χαλκίδας αλλά και στο Βασιλικό και στη Νέα Αρτάκη. Έγιναν έρευνες εναλλαγής στάθμευσης και έγινε και ανάλυση των αντικειμάτων που μας δόθηκαν από την Ελστάτ. Καταρχάς να πούμε ότι οι χάρτες που θα δείξουμε για την πόλη της Χαλκίδας έχουν γίνει ανάλογοι χάρτες και για τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα. Εδώ αρχικά έγινε μια αιεράρχηση του οδικού δικτύου, εδώ βλέπουμε την αιεράρχηση που έγινε για το δημοτικό διαμέρισμα της Χαλκίδας. Καταγράφηκαν οι μετακινήσεις και η κυκλοφοριακή φόρτη. Καταρχάς με αυτόματος μετρητής κυκλοφορίας έγιναν συνολικά 29 σημεία σε όλο το δίκτυο για τρεις ουσιαστικά μέρες τυπικές καθημερινές από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή. Βλέπουμε εδώ το χάρτη με τα σημεία όπου έγιναν οι μετρήσεις αυτές. Και ακόμη έχουν γίνει μετρήσεις τρεφουσών κινήσεων σε 15 κόμβους για το Δήμο Χαλκιδέων και σε 5 κόμβους για τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες. Και όλες αυτές οι μετρήσεις έγιναν την ίδια χρονική περίοδο, έγιναν στο τέλος του Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου και αποτελούν μια πάρα πολύ καλή βάση έτσι ώστε ο Δήμος να τις χρησιμοποιήσει για να προχωρήσει σε επιπλέον προτάσεις και να αξιολογεί στην κατάσταση. Τα αποτελέσματα λοιπόν αυτών των μετρήσων παρουσιάζονται εδώ στο χάρτη που έχει γίνει και για τη Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων αλλά και για τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, όπου σε κάθε σημείο τουλάχιστον του ηρεαρχημένου οδικού δικτύου υπάρχουν οι καταγραφές και ξέρουμε δηλαδή την κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο. Αλλά και τη στρέφωση σκηνής τους κόμβους. Ακόμη στα πλαίσια της ανάλυσης της συμφιστάμενης κατάστασης έγινε για σημαντικούς κόμβους, για όλους τους σχεδόν σημαντοδοτούμενους κόμβους, αλλά και κόμβους που δεν είναι σημαντοδοτούμενοι έγινε μια ανάλυση όσον αφορά την κυκλοφοριακή τους ικανότητα. Οι περισσότεροι κόμβοι στην πόλη της Χαλκίδας λειτουργούν σε κακά επίπεδα. Όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, βλέπουμε ότι έγινε ανάλυση για την πρωινή εχμή, για τη μεσημβρινή εχμή και για την απογευματινή εχμή, όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο χειρότερο είναι το επίπεδο εξυπηρέτησης στους κόμβους αυτούς. Υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και στα παραδοτέα που έχουμε δώσει και σας τα προσιάζουμε και εδώ που δείχνουμε και τα μήκη ουρών που υπάρχουν από την ανάλυση για όλους αυτούς τους κόμβους. Τώρα όσον αφορά το καθεστό στάθμισης για τη Δημοτική Ενότητα Χαλκίδας βλέπουμε εδώ την περιοχή η οποία θεωρείται ότι είναι το κεντρικότερο σημείο του Δήμου όπου σε αυτή την περιοχή έγινε απογραφή της προσφοράς παρά την οδό και εκτός οδού και απογραφή της ζήτησης στάθμισης που υπάρχει για την πρωινή εχμή και για την νυχτερινή περίοδος. Ακόμη στα σημεία όπου βλέπουμε τις μπλε διαδρομές εδώ πέρα έγινε έρευνα εναλλαγής στάθμισης. Ακόμη να πούμε ότι απογραφή της προσφοράς αλλά και της ζήτησης έγινε και για περιοχές στην Νέα Αρτάκη και στο Βασιλικό. Ο πίνακας αυτός είναι αρκετά σημαντικός γιατί μας δείχνει το ισουζήγιο στάθμισης για την κεντρική περιοχή της Χαλκίδας και βλέπουμε ότι υπάρχει μια έλλειψη 391 θέσεων στάθμισης. Βλέπουμε την προσφορά που μετρήθηκε, την κατάληψη που βρέθηκε για την πρωινή εχμή, τις παράνομες σταθμέψεις και τις παράνομες σταθμέψεις. Άρα το σύνολο των ημερήσεις των σταθμέψων είναι 3751 και οι νυχτερινές απογραφές που έγιναν έγιναν για το λόγο να απογράψουμε τα οχήματα που έχουν οι κάτοικοι που μένουν στην περιοχή αυτή. Εδώ βλέπουμε διάφορους χάρτες που εξάχθηκαν από τα αποτελέσματα αυτών των απογραφών. Εδώ βλέπουμε την προσφορά, δηλαδή αυτές οι υπογραφές έχουν μπει σε χάρτες αναικοδομικό τετράγωνο να υπάρχει η προσφορά των θέσεων στάθμισης. Εδώ βλέπουμε το πώς τηρείται, δηλαδή που παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά παράνομες στάθμισης στο δήμο. Και εδώ βλέπουμε τις διαδρομές που έγινε η αναλλαγή στάθμισης. Έγινε σε τέσσερις διαδρομές η έρευνα εναλλαγής στάθμισης και με την έρευνα είναι μια καλή βάση έτσι ώστε δίνει στοιχεία στο δήμο, όπως και η απογραφή της στάθμισης, έτσι ώστε να προχωρήσει σε μέτρα για τη στάθμιση, όπως ένα μέτρο που προτείνεται και παρακάτω είναι να γίνει κάποιο σύστημα ελεγχόμενης στάθμισης για το κέντρο του Δήμου Χαλκιδέων. Εδώ βλέπουμε τα αποτελέσματα της έρευνας εναλλαγής όπου για κάθε διαδρομή βλέπουμε τον αριθμό των παράνομων σταθμεύσεων σε κάθε σημείο που έγινε η έρευνα αλλά και τη διάρκεια, τη μέση διάρκεια που έχουν αυτές τις σταθμεύσεις. Να πούμε ότι αυτή η έρευνα είναι μια έρευνα που γίνεται για 12 ώρες στις συγκεκριμένες διαδρομές όπου αναμισή ώρα απογράφονται οι τέσσερις τελευταίοι αριθμοί κάθε σταθμιμένο αυτοκίνητο και έτσι μπορούμε να βγάζουμε στοιχεία και για την κατάληψη αλλά και για τη διάρκεια σταθμεύσης. Εδώ βλέπουμε τα αποτελέσματα και για τις άλλες περιοχές και αυτή η περιοχή, όπου βρήκαμε ότι όσον αφορά τις σταθμίες είναι η πιο λιγότερη, έχει το μικρότερο πρόβλημα, είναι η περιοχή από την πλευρά της Υπηρουτικής Ελλάδας, της Νάρκου Μακαρίου. Ακόμη για την καταγραφή της ευηστάμηλας κατάστησης έγινε η καταγραφή του συστήματος του Μέσου Μαζικής Μεταφοράς. Για το Δήμο Χαλκίδας υπάρχουν, υπάρχει αστική συγκοινωνία, 15 γραμμές. Υπάρχουν γραμμές Ποσαρτάκη, Βασιλικό. Εδώ βλέπουμε διάφορα στοιχεία όπως είναι τη Μολογική Πολιτική, το καθεστώς των λεωφορίων. Ακόμη υπάρχει η γραμμή Προαστιακού. Εδώ βλέπουμε τις γραμμές αυτές, με καφέ είναι οι λεωφοριακές γραμμές. Υπάρχουν τρεις σταθμοί του Προαστιακού Συντεροδρόμου στο Δήμο Χαλκίδας. Εδώ είναι διάφορα στοιχεία όπως είναι η συγνώτητα, το ώρα λειτουργίας, τα δρομολόγια, το μήκος κάθε γραμμής. Ακόμη καταγράφηκαν οι πιάτσες ταξί στην κεντρική περιοχή της Χαλκίδας. Έγιναν καταγραφές για την ελλακτική μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων, που είναι πάρα πολύ σημαντικές όπως θα δείτε και από τα ευρήματα. Καταρχάς απογράφηκε η κατάσταση των πεζοδρομίων στην κεντρική περιοχή καθώς και στις αντίθετες περιοχές που έγινε έρευνα στάθμισης για την Ανέα Αρτάκη και το Βασιλικό. Εδώ βλέπουμε την ποιότητα της κατάστασης των πεζοδρομίων και βλέπουμε ότι ένα 40% στην κεντρική περιοχή της Χαλκίδας είναι είτε κακή ποιότητα των πεζοδρομίων είτε είναι ανύπαρκτη. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα στον Βασιλικό που το ένα 60% είτε είναι είτε κακή η ποιότητα του πεζοδρομίου είτε δεν υπάρχει καθόλου. Εδώ είναι ένα άλλο κομμάτι που αφορά το πλάτο στον πεζοδρομίο στην κεντρική περιοχή. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα. Ένα 80% στην κεντρική περιοχή της Χαλκίδας έχει ανεπαρκές πεζοδρόμια είτε ανύπαρκτα. Βλέπουμε τα στοιχεία και για τη Νέα Αρτάκη αλλά και για τον Βασιλικό. Ακόμη καταγράφηκαν οι ράμπες και οι διαβάσεις πεζών στη δημοτική ενότητα της Χαλκίδας. Βλέπουμε εδώ τους χάρτες και στον Βασιλικό και στην Νέα Αρτάκη. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που βλέπει και αναλύει το ΣΒΑΚ είναι τα τροχεία ατυχήματα. Συλλέχθηκαν τα τροχεία ατυχήματα. Συνολικά για την περίοδο από το 2012 μέχρι το 2018 καταγράφηκαν 630 τροχεία ατυχήματα από τα οποία έχουμε 79 θανάτους, 97 σοβαρά τραυματίες και 630 ελαφρά τραυματίες. Μεγάλο ποσότητο των θυμάτων είναι πεζοί. Τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι τα κυριότερα προβλήματα πρώτον είναι η παράνομη στάθμιση είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει τις περισσότερες, μήπως όλες, της πόλης της Ελλάδας. Εδώ βλέπουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα παράνομης στάθμισης. Σε πολλά σημεία της πόλης της Χαλκίδας υπάρχουν δεύτερη σειρά σταθμιμένων οχημάτων που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η δυσκολία. Αυτό το είδαμε και στην καταγραφή του πλάτους των πεζοδρομίων. Είναι η δυσκολία στην κίνηση των πεζών. Εδώ βλέπουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα του δικτύου όπου δεν υπάρχει καθόλου πεζοδρόμιο ή όταν υπάρχει έστω και ένα ελάχιστο πεζοδρόμιο καταλαμβάνεται από αυτοκίνητα είτε καταλαμβάνεται από φυτεύσεις οι οποίες γίνονται με λάθος τρόπο. Ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η σημαντική κυκλοφοριακή φόρτη που κινούνται στο δήμο. Έχουμε πάρα πολύ υψηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους. Εδώ βλέπουμε αριθμούς κυκλοφοριακών φόρτων σε διάφορα σημεία του δικτύου. Από έρευνα που είχε γίνει το Φεβρουάριο του 2019, να πούμε ότι ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η διαπερίσκευση κυκλοφορίας. Από έρευνα που είχε γίνει το Φεβρουάριο του 2019 από την Υψηλή Γέφυρα το 27% στις καθημερινές και το 46% τα Σαββατοκύριακα είναι μετακινήσεις που έρχονται από την Υψηλή Γέφυρα και κατευθύνονται είτε προς τη Νότια είτε προς τη Βόρεια Εύβοια. Αυτή η σημαντική κύκλωση επιβαρύνει οδούς και το δικό δίκτυο της πόλης. Και οι πόλεις ας πούμε της Νέας Αρτάκης και του Βασιλικού δέχονται ένα μεγάλο τμήμα αυτών των φόρτων. Ακόμη κυριότερα προβλήματα είναι το περιορισμένο το δίκτυο των πεζοδρόμων. Δεν υπάρχουν ένα δίκτυο πεζοδρόμων στη Χαλκίδα έτσι ώστε κάποιος να μπορεί από οποιοδήποτε σημείο της πόλης να κινηθεί με άνεση. Ο πεζόδρομος του παρελιακού τόπου αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης αλλά είναι μεμονωμένος. Ακόμη μεμονωμένη είναι και η ύπη ασυκληροφορίας και υπάρχει απουσία υποδομών για μετακίνηση με το ποδήλατο. Ο μόνος καταγεγραμμένος ποδηλατόδρομος που υπάρχει στην πόλη της Χαλκίδας είναι στην οδό Εβίας και είναι κατά κάποιον τρόπο εγκαταλειμμένος. Θέματα τώρα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια είναι η έλλειψη πεζοδρομίων, διαβάσεων πεζών, η ανάρχη στάθμιευση, ο προβληματικός σχεδιασμός βασικών κόμβων. Θα τα πούμε και παρακάτω στις προτάσεις. Τα προγράμματα σηματοδότησης και εδώ ερχόμαστε ότι τα στοιχεία που παίρνει ο δήμος με το ΣΒΑΚ, τα στοιχεία των κυκλοφοριακών φόρτων που δίνονται είναι μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε σε νέα προγράμματα σηματοδότησης και η κυκλοφορία των βαραίων οχιμάτων σε αστικό περιβάλλον. Και προχωράμε τώρα στο ιωριστικό σχέδιο. Το ιωριστικό σχέδιο να πούμε ότι προέρχεται από την διαβούλευση και στο παραδοτέο 4, υπήρχαν τρία εναλλακτικά σενάρια που δόθηκαν στο δήμο και ουσιαστικά αποτέλεσμα της διαβούλευσης ήταν το οριστικό σχέδιο που παρουσιάζουμε τώρα. Το οριστικό σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα για το σύνολο του δήμου σε τρεις χρονικούς ορίζοντες για τον χρονικό ορίζοντα της πενταετίας, της δεκαετίας και της δεκαεπενταετίας και αφορούν την κυκλοφοριακή οργάνωση, τη διαχείριση της σταθμεύσης, διαμορφώσεις κόμβων για την οδική ασφάλεια και προτάσεις για τη συμματοδότηση, προτάσεις για τη μέσα μαζικής μεταφοράς. Περιλαμβάνει μια πρόταση για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο προσβάσιμων διαδρομών είπες μετακίνησης, το δίκτυο πράσινων διαδρομών που είπαμε και προηγουμένως. Περιλαμβάνει προτάσεις για τις υπορικές μετακινήσεις, για την κατανάλωση ενέργειας και προτάσεις για προωθητικές ενέργειες και δράσεις βιώσιμες κινητικότητας. Ξεκινώντας τώρα για την κηλουφορική οργάνωση για τη Δημοτική Ενότητα Χαλκίδας, ένα πρώτο μέτρο που προτείνεται είναι η αναδιαμόρφωση των πεζοδρομίων. Όπως είδαμε και στις καταγραφές που έχουν γίνει, τα πεζοδρόμια, τουλάχιστον για το κέντρο της πόλης της Χαλκίδας, στο μεγάλο τους ποσοστό κρίνονται ανεπαρκείες και ανήπαρκτα. Θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν έτσι ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην υλοποίηση, στη διαπλάτηση των πεζοδρομίων έτσι ώστε να αποτελούν μια σημαντική εναλλακτική... Ένα άλλο μέτρο είναι η αναβάθμιση του άξονα. Υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη από το Δήμο. Η αναβάθμιση του άξονα που αποτελείται από τις Οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου στο 28 Οκτωβρίου και Αρεθούσης. Είναι στο στάδιο της οριστικής μελέτης. Είναι μια μελέτη που πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να ελλοποιηθεί γιατί θα αποτελέσει ένα πολύ καλό οδηγό για την αλλακτική μετακίνηση για την πόλη. Ακόμη, ένα άλλο σχέδιο είναι η βελτίωση κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στον παραλιακό άξονα Ρεγγούκου, Μιαούλη, Τζιαρντίνη, Φαρμακίδου και Αγγελίγοβιού. Σε πολλά σημεία της Οδού παρατηρείται ότι υπάρχουν ανεπαρκεί πεζοδρόμια, υπάρχει παράνομη στάθμιση. Αυτά τα πράγματα θα πρέπει αυτός ο άξονας να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του, να αντιμετωπιστεί με ένα ενιαίο τρόπο, έτσι ώστε να έχει σταθερή διατομή σε όλο το μήκος του, να εκγιβωτιστεί, να εκγιβωτιστούν οι θέσεις στάθμισης όπου αυτές επιτρέπονται και να απαγορευτεί η παράνομη στάθμιση. Εδώ βλέπουμε την διαμόρφωση που έχει γίνει στην Οδό Φαρμακίδου, όπου έχουν διαπλατνηθεί τα πεζοδρόμια και έχει με αυτή τη διαμόρφωση που έχει απαγορευτεί η παράνομη στάθμιση. Εδώ βλέπουμε και με ένα παράδειγμα διαμόρφωση στο κέντρο Χαλανδρίου, όπου μπορεί να αποτελέσει και ένα οδηγό για το πώς σκεφτόμαστε τον άξονα αυτό. Και εδώ είναι μια πρόταση που έχει γίνει, μια ενδεικτική διαμόρφωση της Οδού Αγγελίγου Βιού, όπου προτείνεται να διαπλατηθούν τα πεζοδρόμια έτσι, ώστε να έχουμε τουλάχιστον και από τις δύο πλευρές πλάτος πεζοδρομίου δύο μέτρα, να δημιουργηθούν δύο λωρίδες κυκλοφορίας με ενιαία νησίδα σε όλο το μήκος της και να απαγορευτεί τελείως η στάθμιση σε όλο το μήκος της Αγγελίγου Βιού. Μια άλλη σημαντική πρόταση και πρόβλημα που έρχεται να αντιμετωπίσει η πρόταση αυτή είναι η πρώτη είσοδος για την πόλη της Χαλκίδας από την Υψηλή Γέφυρα. Σήμερα τα ρεύματα που κατευθύνονται προς τη Χαλκίδα και έρχονται από την πόλη της Χαλκίδας προς την Υψηλή Γέφυρα διασταυρώνονται σε μια πολύ άσχημη διασταύρωση, σε μια λοξή πλέξη που γίνεται στην οδό Αυλίδος. Προτείνεται μια διαφορετική διαμόρφωση έτσι ώστε αυτή η πλέξη που σήμερα γίνεται σε αυτό το σημείο να γίνει σε ένα κυκλικό κόμβο που προτείνεται να δημιουργηθεί στη διασταύρωση των οδών Καραγιάννη και Εβίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντιδρομηθούν η οδή Καραγιάννη και η οδή Χορμουζιάδη έτσι ώστε το ρεύμα που κατευθύνεται προς την Υψηλή Γέφυρα να κατευθύνεται από την οδό Χορμουζιάδη και μετά να μπαίνει σε μια ξεχωριστή λορίδα για να πηγαίνει στην Υψηλή Γέφυρα. Βέβαια, για αυτή τη λύση θα πρέπει η οδός Καραγιάννη να γίνει διπλής κατεύθυνσης και να καταλήγει στην οδό Παπαστρατή όπου και εκεί θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κυκλικός κόμβος μειώνοντας έτσι τις ταχύτητες εισόδου και εξόδου από την πόλη της Χαλκίδας και δίνοντας χαρακτηριστικά αστική εισόδου σε όλη αυτή την περιοχή. Ακόμη η οδός Αντιγόνου στο σημείο που είναι μπροστά από το σχολείο θα πρέπει να ιππιοποιηθεί μιας και θα έχει φύγει ένα μεγάλο κομμάτι φόρτου που σήμερα περνάει, κυκλοφοριακού φόρτου που σήμερα περνάει μπροστά από το σημείο αυτό. Αυτή η πρόταση βέβαια είναι ενδεικτική. Θα πρέπει να γίνει μια κυκλοφοριακή μελέτη για να την επικυροποιήσει αυτή την πρόταση. Ακόμη, ένα άλλο σημείο που δημιουργεί πρόβλημα στην είσοδο στην Χαλκίδα είναι το ζεύγος των συλλεκτήριων οδών Σιόκου και Βαβγέρου. Οι δύο αυτές οδή είναι κατά κάποιο τρόπο μονοδρομημένες με ανάποδο τρόπο. Θα πρέπει να εξεταστεί αν θα πρέπει να παραμείνει έτσι ή να αντιδρομηθούν με παράλληλη διευθέτηση της οδόπων Παναστασίου. Η αντίδρομη αυτή κίνηση των δύο αυτών οδών δημιουργεί προβλήματα και πλέξεις επιπλέον που δεν χρειάζεται να υπάρχουν. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ο κυκλικός κόμβος στο Αγίου Στεφάνου. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένας κυκλικός κόμβος με αρκετά υψηλές καθυστερήσεις και με μεγάλες ουρές. Μία πρώτη άμεση λύση θα είναι η διάνυξη της δεξιάς τροφής προς τη νότια έβοια μέσω κάποιου τοπικού οδού βλέπουμε εδώ σε αυτό το σημείο. Αυτό θα αποσυμφορήσει σημαντικά τον κόμβο αλλά θα πρέπει και ο ίδιος ο κυκλικός κόμβος να διαμορφωθεί με ένα διαφορετικό τρόπο. Εδώ βλέπουμε μία ενδεικτική πρόταση να αποκτήσει σύγχρονα χαρακτηριστικά και να μπορούν να κινηθούν γύρω από τον κυκλικό κόμβο που έχει κίνηση δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Είναι σημαντικό γιατί η φόρτη είναι ψηλή και σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί με μία λωρίδα κυκλοφορίας. Μία άλλη πρόταση είναι να γίνει μια μελέτη οδικής ασφάλειας στο τμήμα των κυκλικών κόμβων του Αγίου Στεφάνου μέχρι τα φανάρια της νέας Λαμσάκου. Μία ακόμη είσοδος που θέλει βελτίωση και προτείνεται ότι θα πρέπει να εξεταστεί για τη Δημοτική Ενοιότητα Χαλκίδας είναι η σύνδεση από την δροσιά. Υπάρχει ήδη μελέτη στην τεχνική υπηρεσία για την Λεωφόρο Καραμαλί όπου θα πρέπει και αυτή να επικυροποιηθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επικυροποίησης της μελέτης είναι ότι εδώ έχει προβλεφθεί ένας κυκλικός κόμβος αλλά δεν έχει προβλεφθεί με τη Λεωφόρο δροσιάς έχει προβλεφθεί πιο με την οδό Τριφυλίδου αν δεν κάνω λάθος. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες τέτοιες επικυροποιήσεις της μελέτης. Ακόμη θα πρέπει να τοποθετηθεί, έχουν γίνει μετρήσεις και προκύπτει η ανάγκη για την εγκατάσταση φωτεινού σηματοδότη και για τους κυκλοφοριακούς φόρους αλλά και για θέματα οδικής ασφάλειας στη διασταύρωση Νικοδήμου και Κ. Καραμαλής να πρέπει να γίνει, είτε πρέπει να τοποθεθεί κάποιος φωτεινός σηματοδότης είτε να γίνει μια διαμόρφωση κυκλικού κόμβου στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου που παρατηρούνται οι υψηλότερες καθυστερήσεις σε οποιοδήποτε άλλο κόμβο της Χαλκίδας. Οι ουρές είναι πάρα πολύ μεγάλες και θα πρέπει κάτι να γίνει άμεσα εκεί. Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην Εθνάρχου Μακαρίου έχουν σαν αποτέλεσμα πολλά οχήματα να κινούνται σε ένα δρόμο ήπια συγκροφορίας όπως η Λουκιανού Καρώνη δηλαδή το ένα πρόβλημα μετατίθεται και στη Λουκιανού Καρώνη όπου πολλά οχήματα για να αποφύγουν τις ουρές κινούνται στη Λουκιανού Καρώνη με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν και αυτό το δρόμο. Μια ακόμη πρόταση που γίνεται είναι ανάπλαση της οδού Νεοφήτου και εκεί υπάρχει η μελέτη για την ανάπλασή της. Η ανάπλασή της θα πρέπει να γίνει στη λογική της διαπλάτηνσης των πεζοδρομίων, του εγκυβωτισμού των θέσεων στάθμισης όπου αυτές μπορούν να τοποθετηθούν και στην αποτροπή της παράνομες στάθμισης. Υπάρχουν σημεία σήμερα στη Νεοφήτου όπου δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Είναι στο κέντρο της Καλκίδας, παράλληλη της οδό Αβάντο που είναι ένας πεζόδρομος στην Καλκίδα και δεν υπάρχουν πεζοδρόμια επί της Νεοφήτου. Αυτή η οδός θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του σχεδιασμού. Ακόμη θα πρέπει να τοποθετηθεί, προτείνουμε για την Λεωφόρο Χαϊνά, να τοποθετηθεί η σηματοδότηση διαστάυρωση με την οδό 25 Μαρτιού και να επαναλειτουργήσει ο φωτεινός σηματοδότης στη Λεωφόρο Γεωργίου Παπανδρέου με την οδό Πευκών. Και πάλι εδώ λέμε ότι και για λόγους οδικής ασφάλειας θα πρέπει να τοποθετεί ο φωτεινός σηματοδότης, αλλά και λόγω των κυκλοφοριακών φόρτων από την ανάλυση που έγινε. Να πούμε ότι για τη Λεωφόρο Χαϊνά αλλά και για τη Λεωφόρο Γεωργίου Παπανδρέου γίνονται προτάσεις και για τη δεκαετία, όπως θα πούμε παρακάτω, έτσι ώστε να αποκτήσουν η οδία αυτή ένα πιο αστικό χαρακτήρα. Ακόμη μέσα στις προτάσεις για την ορίζοντα πενταετίας είναι μια έτοιμη μελέτη που υπάρχει υποδηλατική δεδρομή κατά μήκος του βόρειου παραλιακού μετόπου. Και τέλος θα πρέπει να γίνουν μονοδρομήσεις και καθορισμός προτεραιωτήτων στο σύνολο σχεδόν των τοπικών οδών για όλους τους συνοικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Χαλκίδας και να μειωθούν τα όρια ταχύτητας με στόχο τα 40 χιλιόμετρα ένα ώρα στο πρωτεύον και δευτερεύουν δίκτυο και τα 30 χιλιόμετρα στις ηλεκτήρια και τοπικές οδούς. Για τη Δημοτική Ενότητα Ανθηδόνος τώρα η προτάσεις είναι η εξής. Πρώτη και σημαντικότερη πρόταση είναι η ανάπλαση της οδού της Λεωφόρος Δροσιάς και της οδού Ιερέος Δημητρίου Αφράτη που είναι ο κεντρικός δρόμος που περνάει μέσα από την πόλη της Ρωσιάς και να γίνουν οι μονοδρομίσεις στο τοπικό δίκτυο της πόλης της Ρωσιάς. Εδώ βλέπουμε μια ενδεικτική πρόταση. Έχουν γίνει μελέτες και προτάσεις οι οποίες υπάρχουν στην διχνική υπηρεσία του Δήμου. Θα πρέπει η Δημοτική Κοινότητα εκεί πέρα να αποφασίσει ποια είναι η βέλετη στην πρόταση αλλά θα πρέπει η μονοδρόμιση να γίνει, όπως υπάρχουν και πολλές προτάσεις για τη βελτίωση συνθηκών, κυκλοφορίας κεφεζών και οχιμάτων στην παραλία των Αλληκών. Υπάρχουν και εκεί πέρα προτάσεις πάρα πολλές στην τεχνική υπηρεσία. Θα πρέπει να βρεθεί η βέλετη στην πρόταση και να γίνουν μετά ή να υλοποιηθούν. Και δύο άλλες προτάσεις που γίνονται για τη Δημοτική Κοινότητα Αναχειδόνος και αφορούν την Οδική Ασφάλεια είναι κάποια κυκλική κόμβη. Ο πρώτος κυκλικός κόμβος νομίζω είναι στη φάση της κατασκευής, είναι στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, επί της Λεωφόρου Δροσιάς και ο δεύτερος κυκλικός κόμβος που προτείνεται είναι στην Εθνική Οδό Χαλκίδα-Στίβας, κοντά στον οικισμό Οντάση. Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο εκεί πέρα που χρήζει βελτίωσης και υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας κυκλικού κόμβου. Για τη Δημοτική Ενότητα Αυλίδας η πρώτη πρόταση που γίνεται είναι για την ανάπλαση της οδούς που παλιότερα αποτελούσε την Εθνική Οδό. Θα πρέπει κι αυτή να αποκτήσει αστικά χαρακτηριστικά. Προτείνονται δύο κυκλικοί κόμβοι. Ο πρώτος κυκλικός κόμβος είναι εκεί που σήμερα είναι που παλιότερα μάλλον ήταν ο φωτεινός σηματοδότης και υπάρχουν ή ειστεί και σήμερα και ο δεύτερος κυκλικός κόμβος θα πρέπει να δημιουργηθεί στη σύνδεση με τη Νέα Οδό. Οι δύο αυτοί κυκλικοί κόμβοι θα βοηθήσουν στο να μειωθούν οι ταχύτητες σε όλα τα διερχόμενα οχήματα με παράλληλα πρέπει να γίνει ανάπλαση της οδού με διαπλάτιση των πεζοδρομίων και βοτισμό θέσεων. Ακόμη για τη δημοτική ενότητα αυλίδας προτείνεται η ανάπλαση της πλατείας Βαθέως και εκεί υπάρχουν προτάσεις. Εδώ βλέπουμε μια πρόταση που υπάρχει στην τεχνική υπηρεσία. Θα πρέπει να γίνουν μονοδρομίες και καθορισμός προτερωτήτων σε όλη την περιοχή της πόλης του Βαθέως που και εκεί υπάρχουν προτάσεις. Βελτίωση ακόμη της πυροφοριακής σύμβασης μεταξύ των οικισμών Βαθέως, Παραλία, Σαβλίδας και Φάρος. Για τη δημοτική ενότητα Λιλαντίων το λέμε και στους προηγούμενες δημοτικές ενότητες και εδώ το ίδιο μονοδρομής και καθορισμός προτεραιοτήτων για το Βασιλικό και για τους υπόλοιπους οικισμούς της δημοτικής ενότητας. Βελτίωση της διασταύρωσης στη γέφυρα του Λίλαντα στην είσοδο του Βασιλικού όπου υπάρχει και η σύνδεση με τον παραποτάμιο δρόμο και βελτίωση της πυροφοριακής σύμβασης για τη σύνδεση των οικισμών Μήτικας, Φίλα, Αφράτη και των σημαντικών στοιχείων ανάδειξης που υπάρχουν σ' αυτούς τους οικισμούς. Για τη δημοτική ενότητα Νέας Αρτάκης, μονοδρομήσεις και εδώ στο σύνολο της Νέας Αρτάκης, ανάπλαση του παραλιακού μετόπου, εγκατάσταση βοτίνο σηματοδότη στον κόμβο της οδού εθνικής αντιστάσεως με την υπαρχιακή οδό Νέας Αρτάκης-Κίμη και θα πρέπει να τοποθετηθούν και σηματοδότης πεζών σε αρκετά σημεία επί της εθνικής αντιστάσεως έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο και προσβάσιμο για τους πεζούς στο παραλιακό μέτωπο. Τώρα για το νορίζοντα της δεκαετίας, για τη δημοτική ενότητα Χαλκίδας, θα πρέπει να έχει γίνει η παρακαμπτήρια οδό Χαλκίδας Ψαχνών από ότι γνωρίζουμε είναι στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου η υλοποίησή της και θα πάρει αρκετή διαμερική κυλωφορία και θα βοηθήσει πολύ και το κυλωφοριακό πρόβλημα στην πόλη της Χαλκίδας. Ποδηλετικές διαδρομές προτείνονται που θα συνδέουν την πόλη της Χαλκίδας με τη Δροσιά και την παραλία των Αλικών. Ακόμη παραλιακή ποδηλατική διαδρομή που θα συνδέει την πόλη της Χαλκίδας με τη Νέα Αρτάκη. Ακόμη, σε συνέχεια του φωτεινού σηματοδότη που προτείνουμε στη διασταύρωση της Λεωφόρος Γεωργίου Χαϊνά με την 25η Μαρτίου θα πρέπει να αναπλαστεί και όλοι οι Λεωφόρος να αποκτήσει αστικά χαρακτηριστικά με διαπλάτηση πεζοδρομίων και εγκυβοτισμών των θέσεων. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις στην τεχνική υπηρεσία. Αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες και να γίνουν και μελέτες εφαρμογής. Και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει μια, σε συνδυασμό με την παράκαμψη του έργου της Χαλκίδας, θα πρέπει να γίνει μια ανάπλαση και της Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου. Ήδη υπάρχουν χρήσεις γης, ακόμη και σχολεία υπάρχουν επί της Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου. Είναι ανεπτυγμένες εμπορικές χρήσεις κατά μήκος της. Όταν πρέπει και αυτή να αποκτήσει χαρακτηριστικά στοιχείς οδού, με εγκυβοτισμό θέσεις των θέσεων στάθμισης, διαπλάτηση των πεζοδρομίων, ήδη, νομίζω, θα ξεκινήσει να γίνει ένα κομμάτι της Γεωργίου Παπανδρέου, στη στροφή Τσεκούρα, θα γίνει μια ανάπλαση στο σημείο αυτό. Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάπλασης, προτείνει και ο επανασχεδιασμός του άξο να στήρουν ωρές στη μακρή. Σήμερα, οι οδοί αυτοί οι δύο, οι στήρων και οι ωρές στη μακρή, μαζί με τη Γεωργίου Παπανδρέου, αποτελούν ουσιαστικά ένα είδος περιφερειακής οδού για την πόλη της Χαλκίδας. Με τη λειτουργία της παράκαμψης της Χαλκίδας, αυτοί οι οδοί θα πρέπει να αποκτήσουν αστικά χαρακτηριστικά. Ήδη η Χαλκίδα επεκτείνεται και ανατολικότερα της οδούς στήρων. Θα πρέπει να αποκτήσει λοιπόν χαρακτηριστικάστη και ισοδού με διαπλάτηση πεζοδρομίων, ενιαίο σταθερό πλάτος καταστρώματος σε όλοι το μήκος της και εγκυμοτισμό των θέσεων. Ακόμα προτείνεται η δημιουργία ενός κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση των οδών στήρων ωρές στη μακρή και λιλαντίων. Εδώ είναι μια ενδεικτική πρόταση το τι εικόνα που μπορεί να έχει, που σήμερα εκεί υπάρχουν κάποιοι σηματοδότες, τι εικόνα μπορεί να έχει στο μέλλον αυτός ο κόμβος. Μια άλλη πρόταση για τη Δημοτική Ενότητα Χαλκίδας είναι να επαναξεταστούν μέσω μιας κυκλοφοριακής μελέτης η κατευθύνσης των συλλεκτηριών οδών Ηρακλή Γαζέπη, Χαραλάμπους, Αρεθούσης, Αγίου Ιωάννου και Προαστείου. Ίσως και κάποιες οδοί από αυτές να πρέπει να μονοδρομηθούν, όπως η Οδό Προαστείου. Μια άλλη πρόταση που γίνεται είναι να διευθετηθεί η κυκλοφορία οχημάτων στην είσοδο του Αθλητικού Κέντρου Κανήθου. Εδώ βλέπουμε μια ανειδικτική πρόταση όπου έχει χοροθετηθεί ένας κυκλικός κόμβος. Έχει μπει σε μία τάξη η σταθμευση που υπάρχει στην πλευρά, στην Οδό Απόλλωνος. Έχουν δημιουργηθεί πεζοδρόμια, δηλαδή έχουν δημιουργηθεί τέτοιες συνθήκες, οι οποίες να την καθιστούν ελκαιστική στο να φτάσει στο σημείο αυτό και με εναλλακτικά μέσα, αλλά και να φτάνει με ασφάλεια. Για τον ορίζοντα δεκαετίας για τη Δημοτική Ενότητα Ανθιδόνος είπαμε για την ποδηλατική διαδρομή που προτείνεται. Όπως θα πρέπει και για τη Δημοτική Ενότητα Αυλίδας για την ποδηλατική διαδρομή. Ακόμα ένα σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει για την πόλη του Βασιλικού είναι ο επανασχεδιασμός της κεντρικής οδού που σήμερα αποτελεί την κύρια οδό για την κατένθεση προς τη νότια έβοια. Ο επανασχεδιασμός της οδού βλέπουμε σε διάφορες εικόνες, όπου υπάρχουν σημεία που αποσιάζουν πλήρως τα πεζοδρόμια στην οδό αυτή. Θα πρέπει να αποκτήσει κάτι ανάλογο με τη διαμόρφωση που έχει γίνει στην πόλη της Αρτάκης, δηλαδή να αποκτήσει σε όλο το μήκος της οδού σταθερό κατάστρωμα. Θα πρέπει να διαπλανηθούν πεζοδρόμια όπου υπάρχει δυνατότητα να εκγιβουτιστούν οι θέσεις στάθμευσης. Για να παίρνει και αυτήν να αποκτά η χαρακτήρα αστικής οδού. Για τη δημοτική νέοτεα δηλαντίων ακόμη προτείνεται ποδηλαντική διαδρομή που θα ενώνει τους οικισμούς Μύτικα, Φύλα, Αφράτη. Και η λειτουργία της παρακαμπτήριας οδούς Βασιλικού. Υπάρχουν τα σχέδια, θα πρέπει και αυτήν κάποια στιγμή να μπει στο σχεδιασμό. Για τη δημοτική νέοτεα Νέας Σαρτάκης υπάρχει η λειτουργία της παρακαμπτήριας οδούς, η παραλιακή διαδρομή και η μονοδρόμιση, ένα σχέδιο που όμως θα πρέπει να επανεξαταστεί, είναι η μονοδρόμιση της κεντρικής οδού της Εθνικής Αντιστάσεως με εύρυση κάποιο άξονα στο ανατολικό κομμάτι της Σαρτάκης για να πάρει την αντίθετη κίνηση. Το οριστικό σχέδιο περιλαμβάνει και σχέδια για τη διαχείριση της στάθμευσης. Για τον ορίζοντα της πενταειτίας προτείνεται η απαγόρευση της παρόνδιας στάθμευσης σε όλο το ηραρχημένο δικτύο, εκτός από συγκεκριμένες θέσεις όπου θα έχουν εγκυβωτιστεί. Σημαντική πρόταση είναι η εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην κεντρική περιοχή της πόλης της Καλκίδας, ήδη, όπως είπαμε, με τις έρευνες που έχουν γίνει για την απογραφή και την απογραφή που έχει γίνει στην ανάλυση της εφιστάμενης κατάστασης, αλλά και για την εναλλαγή στάθμευσης είναι μια πρώτη βάση για να διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο της εφαρμογής κάποιου τέτοιου συστήματος. Ακόμη θα πρέπει να χωρευνθούν θέσεις στάθμευσης για αμέα σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση. Θα πρέπει να κατασκευαστούν οργανωμένες χώρες στάθμευσης εκτός οδού σε κεντρικές περιοχές του δήμου. Και θα πρέπει να αυξηθούν τα σημεία εγκατάστασης φόρτες ελεκτρικών οχημάτων. Ακόμη θα πρέπει να απαγορευτούν τα βαραία οχήματα σε δημόσιους χώρους και περιοχές μικτών χρήσεων. Ένα άλλο μέτρο είναι η συνεχής κεντατική ασθυμνόμευση, η ορθή χωροθέτηση περιοχών θέσεων πια στους ταξί. Υπάρχουν προτάσεις στο οριστικό σχέδιο και για τη διαχείριση στάθμισης για τον ορίζο των δεκαετίας και δεκαενταετίας. Τώρα για τις δημορφώσεις κόμβων. Ένας κυκλικός κόμβος που πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει αρκετά... Ένα σημείο της Χαλκίδας είναι στη διασταύρωση αριθούς στις 8 Οκτωβρίου σκύρου και μαντών μαυρογένους. Στο σημείο αυτό υπάρχει σήμερα ένας φωτεινός σηματοδότης. Εκεί προτείνεται να τοποθεθεί ένας κυκλικός κόμβος. Ένα σημαντικό πράγμα που μπορεί να γίνει άμεσα είναι ο επαναποραγματισμός όλων των υφιστάμενων φωτεινών σηματοδοτών. Με τις μετρήσεις που υπάρχουν σήμερα μπορείτε άμεσα να επαναποραγματίσετε τους φωτεινούς σηματοδότης ώστε να λειτουργούν καλύτερα. Ακόμη, για τα μέση μαζικής μεταφοράς προτείνεται ότι πρέπει να γίνει μια ειδική μελέτη δημοτικής συγκοινωνίας όπου θα αξιολογήσει το επίπεδο των παρεχόμενων επιρρισιών που κάνει σήμερα το αστικό κκτέλ και θα προτείνει είτε επανασχεδιασμό γραμμών, είτε νέες γραμμές, είτε καθώς και νέα τιμολογιακή πολιτική. Ακόμη, προτείνεται για τις λεωφοριακές γραμμές ανανέωση του στόλου των οχημάτων της αστικής συγκοινωνίας με οχήματα περιβατολογικά-ηλεκτρικά κατά προτίμηση, αύξηση των συγχροντήτων των λεωφοριακών γραμμών και βελτίωση της εξυπηρέτησης στην έκταση του Δήμο Χαλκίδας. Η συγχροντήτα προτείνεται να έρχεται στο μισό από την υφιστάμενη κατάσταση, τουλάχιστον για τις ώρες αιχμής. Βελτίωση της αξιοπιστίας των δρομολογίων των λεωφοριακών γραμμών. Εφαρμογή τηλεοματικής. Αναβάθμιση των υφιστάμενων στέσεων ώστε να μην εμποδορίζουν την πεζή διέλευση. Δράσεις για τη σύνδεση του ποδηλάτου με σημεία επιβίβαστα λεωφορία. Και εφαρμογή συστήματος επιβράθειας για τη χρήση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ένα σημαντικό σχέδιο που προτείνει το ΣΒΑΚ και υπόθεκε και προηγουμένως είναι η υλοποίηση του δικτύου των πράσινων διαδρομών. Οι πράσινες διαδρομές, το οποίο θα συνδύει ασχολικά συγκροτήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις και κεντρικά σημεία του δήμου. Δίνεται προτεραιότητα στην κατασκευή του ποδηλατώδρομου και της ανάπλασης που γίνεται επί το βασικότερο άξονα της πόλης που αποτελείται από τις οδούς Ελευθεριού Βενιζέλου 28 Ωκτομβρίου και Αρεθούσης. Η πρόταση που έχει δοθεί στο δήμο αφορά για την πόλη της Καλκίδας όπου έχει γίνει μια επιλογή η οποία δεν είναι δεσμευτική για το δήμο. Για κάθε μια περιοχή έχουν επιλεγεί οδοί οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν αυτό το δίκτυο πράσινων διαδρομών. Εδώ βλέπουμε για την περιοχή της Κανήθου. Για την κεντρική περιοχή που είναι κατά τη γνώμη των μελετητών θα πρέπει όλη η περιοχή της κεντρικής περιοχής της πόλης από τη Νεοδόρια, Κλιγαζέπη, Χαραλάμπους προς την παραλία να γίνει ένα δίκτυο πράσινων διαδρομών που θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς και στο ποδήλατο με διαπλάτηση πεζοδρομίων και βοτισμό των θέσεων, αυτά που λέγαμε και προηγουμένως. Εδώ βλέπουμε για όλη την πόλη της Χαλκίδας έχει γίνει αυτό το δίκτυο και έχουν επιλεγεί κάποιοι δρόμοι οι οποίοι, όπως είπα, αναφέραμε και προηγουμένως δεν είναι δεσμευτικοί έτσι ώστε όλοι αυτοί οι δρόμοι να αποτελούν ένα δίκτυο κίνησης πεζών, ποδηλάτων. Ο στόχος που μπαίνει για το επίπεδο δεκαετίας είναι οι πράσινες διαδρομές να υλοποιηθούν στο 100% του προτείνωμενου δικτύου, να γίνει επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων διαμόρφωση διαπλάτησης πεζοδρομίων έτσι στο 100% των εφιστάμενων πεζοδρομίων να έχει πλάτος μεγαλύτερο από το 1,5 μέτρο υλοποίηση του μέτρου εγκυβουτισμού των θέσεων στάθμισης στο 70% του δικτύου δικτύου του Δήμου επέκταση του συστήματος κοινόχρησης των ποδηλάτων εδώ υπάρχουν για το οριστικό σχέδιο και προτάσεις για το επίπεδο της δεκαετίας υπάρχουν προτάσεις για τους χώρους πρασίνου, να μην τα αναφέρω γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν και στο δημιουργία παρκών τσέπης, αστικών κερκίδων για τις εμπορικές μεταφορές θα πρέπει να μπει μια τάξη έτσι ώστε να υπάρχει οράριο εμπορικών φορτοεκφορτώσεων οι φορτοεκφορτώσεις για μεγάλοχήματα να τα εξυπηρετούνται μόνο από το ερχημένο δίκτυο σε θέση με κατάλληλη σήμανση πρόβλεψη θέσεων φορτοεκφορτώσεων στις περιοχές συστήματος ελεγχόμενης στάθμισης διαμόρφωσης αστικών κέντρων διανομής εμπορευμάτων, αξιοποίησης σύγχρονων νεφιών συστημάτων μεταφορών, δυνατότητα επιβράδευσης επιχειρής με περιβαλλοντικά φιλικά συστήματα μεταφορών Εδώ είναι οι προτάσεις που υπάρχουν για την κατανάλωση ενέργειας στο δήμο ένα σημαντικό μέτρο είναι ανανέωση και εξοχρονισμός του στόλου των δημοτικών οχημάτων εγκατάστηση σημείων φόρτες στις ελεκτρικών οχημάτων, επιλέγω κάποια σημιακά και τέλος κάποιες δράσεις που πρέπει να γίνουν για την πρόθεση της βιώσιμης κινητικότητας όπως είναι ενημέρωση και η πρόθεση της βιώσιμης κινητικότητας με διάφορες δράσεις που θα κάνει ο δήμος στα σχολεία, προγραμματισμός και λειτουργίας του Παρκου Κυλοφοριακής Αγωγής ένταξη του μαθήματος Κυλοφοριακής Αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα, καθιέρωση μέρας χωρίς οχημά ενημέρωση ευαιστοποίηση για την eco-drive οδήγηση, εκστατείες ενημέρωσης Κυλοφοριακής Αγωγής διενέργεια σημερινάριων, συνέργεια με την αρμόδια τροχέα Τελειώνοντας με αυτό να πούμε ότι όλα αυτά τα μέτρα που προτάθηκαν στο δήμο εφαρμόστηκαν σε ένα κυκλοφοριακό πρότυπο που έχει στηθεί και έχει γίνει η προσαρμογή στην υφιστάμενη κατάσταση σε προηγούμενες φάσεις και ουσιαστικά αυτό το κυκλοφοριακό πρότυπο προσομοιάζει τη λειτουργία της πόλης σε ένα περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή και εφόσον πετυχαίνεται η προσομίωση της υφιστάμενης κατάστασης μπορούμε να βάλουμε τις διάφορες προτάσεις στο πρόγραμμα αυτό και να δούμε τα αποτελέσματα που υπάρχουν. Το κυκλοφοριακό πρότυπο που αναπτύχτηκε μας έδειξε ότι τα μέτρα αυτά συμβάλουν σημαντικά στην αποθάρινση της χρήσης του γιώταχιοχήματος. Να πούμε ότι στο επίπεδο 15 ετίας η χρήση των γιώταχιοχημάτων πέφτει από το 74% που είναι σήμερα πέφτει στο 50% με παράλληλη αύξηση της χρήσης των μέσομασικής μεταφοράς που πάει από το 15% στο 25% και της χρήσης του ποδηλάτου. Εδώ βλέπουμε διάφορες εικόνες τα αποτελέσματα του κυκλοφοριακού πρότυπου για την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και για το σενέριο των παρεμβάσεων. Να δείξουμε εδώ τους κυκλοφοριακούς φόρτους για το σενέριο των παρεμβάσεων όπου φαίνεται ότι η κεντρική περιοχή της πόλης έχει αποφορτιστεί. Έξεταστηκε ακόμη με το κυκλοφοριακό πρότυπο και η λειτουργία της παράκαμψης χαλκίδας. Τη βλέπουμε εδώ σε αυτό το σημείο που δείχνει να παραναμβάνει υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο. Με παράλληλη αποφόρτιση της κεντρικής περιοχής της πόλης. Αν δούμε την αντίστοιχη εικόνα χωρίς τις προτάσεις που είναι αυτή όπου δείχνει ότι η κεντρική περιοχή της πόλης επιβαρύνται σημαντικά. Και τέλος, κάθε πρόταση που υπάρχει αναχρονικό ορίζοντα έχει μεταφερθεί για την καλύτερη επισκόπηση και τον προγραμματισμό της σε ένα πίνακα όπου για κάθε μέτρο υπάρχει ένας συνεκτικός προγραμματισμός, μια πηγή χρηματοδότησης, αρμοδιότητα του βασικού επιφθύνου υλοποίησης και εκκρίσεων, ένα χρονοδιάγραμμα εκπώνησης και ένας μηχανισμός παρακολούθησης. Δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο υπάρχει το σχέδιο δράσης έτσι ώστε κάθε πρόταση να ξέρουμε πόσο περίπου θα κοστίσει, ποιος θα την προγραμματίσει και σε τι χρονικό διάστημα θα εκπονηθεί. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση σας. Ήταν πολλά αυτά που έπρεπε να πούμε, τα είπαμε λίγο επεγραμματικά. Περιμένουμε τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις σας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Θα αρχίσω να καλωσορίσω και τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Εξοστρέφεως, τον κ. Κοκουζακούνε μαζί μας. Και θα ζητήσω τον Αντιπεριφερειάρχη ένα χαιρετισμό. Καλό μεσημέρι, κύριε Δήμαρχε, κύριε την Περιφερειάρχη, στην Αδελφή Αυτοδιοικητική, εκπρόσωπο Πεντοφορέων. Θέλω να μεταφέρω πρώτα απ' όλα το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη μέσα του κ. Σπανού και να εκφράσω την μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε σε αυτή την εκδήλωση, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο της αναμόρφωσης της εικόνας της πόλης της Χαλκίδας και ευρύτερα του δίου μου Χαλκιδέων. Είναι ουσιαστικά αυτό για το οποίο θα κριθούμε σε βάθος χρόνο για το πώς θα αρπάξουμε την ευκαιρία μας, καθώς βρίσκεται κακά τα ψέματα σε ένα μετασχηματισμό όλο το κομμάτι της αστικής κινητικότητας, ιδιαίτερα όταν έχουμε αυτή τη στιγμή μια μεγάλη μεταστροφή στον τρόπο με τον οποίο θα κινούνται πια τα οχήματα με τον μετασχηματισμό στην ηλεκτροκίνηση. Σε αυτό το κομμάτι, λοιπόν, ερχόμαστε, όπως και σε άλλα κομμάτια, σε κάθε επίπεδο της λειτουργίας μας, ιδιαίτερα της αυτοδιοίκησης, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ο καθένας θα κάνει τη δουλειά στο πεδίο που τον αφορά, αλλά και μέσα από μια συνέργεια να φροντίσουμε, να μην έχουμε αλληλεπικαλύψεις στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε να κάνουμε αυτή τη μετάβαση. Ερχόμαστε, λοιπόν, να διαβάσουμε τις ανάγκες από τη δουλειά αυτή που οι μελετητές πολύ εύστοχα έχουν σχεδιάσει και μας έχουν παρουσιάσει, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι αυτή η δουλειά. Έχουμε έρθει μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που προσπαθούμε να αυξήσουμε και να εξειδικεύσουμε για να μπορέσουν να δώσουμε σάρκα και ωστά σε αυτό τον σχεδιασμό, κυρίως μέσα από το ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως γνωρίζουμε, μέσα από μια πολύ έτσι μεθοδική δουλειά στην περιφέρεια αστεράς Ελλάδας, έχουμε ένα υπερδιπλασιασμό του, κάτι που σημαίνει ότι τεχνικά από τα 190 εκατομμύρια βρισκόμαστε στα 430 για την επόμενη προγραμματική, που σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερο καύσιμο για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό το σχεδιασμό. Ήδη από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, με μια πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει με τον Δίο Μεχαλκεδέων, ένας προθάλαμος αυτής της δουλειάς που θέλουμε να δούμε με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Έχει χρηματοδοτηθεί ο Δίμος Χαλκεδέων με 10 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ μας, προκειμένου να δούμε κάποια από αυτά τα πράγματα, τα οποία περιγράφεται να παίρνουν σάρκα και ωστά. Αλλά η συνεργασία μας και η συμπόρευση με τον Δίμο δεν μένει εκεί. Ήδη δουλεύουμε με την Δημοτική Αρχή, στην Στροφή Τσεκούρα, στον Κόμβο της Αγίας Παρασκευής στην Τροσιά, να κάνουμε πράγματα τα οποία περιγράφεται. Θέλουμε, επειδή πραγματικά τα μέτρα που πρέπει να καλύψουμε είναι πάρα πολλά, να βάλουμε όλες μας στην δυνάμης Δήμαρχε, να σε βοηθήσουμε σε αυτό το πολύ μεγάλο στίχημα που έχεις ξεκινήσει και όπως ο Εκμήν στηρεύτηκα στην κουβέντα μας, βλέπω ένα βουνό μπροστά το οποίο έχεις να περπατήσεις, αλλά αξίζει κάθε μέτρο και σίγουρα η κορυφή δεν κατακτάται μέσα σε λίγο χρόνο. Αυτό θα μας έχεις μαζί σου. Αυτό που θα ήθελα να κλείσω είναι ότι θα θέλαμε να βάλουμε προτεραιότητες, γιατί είναι φαντάζομαι πολύ μεγάλη προϋπολογισμία απ' αυτό που περιγράφεται μέσα στο συγκεκριμένο σχέδιο, προτεραιότητες ώστε να κάνουμε πρώτα απ' όλα το λιγότερο δυνατό κόστος όσο γίνεται πιο σύντομα και τα λιγότερα αλλά πολύ σημαντικά που θέλουν οι υψηλούς προϋπολογισμούς μέσα από μια προτεραιότητα, την οποία θα βάλει η Δημοτική Αρχή, να έρθουμε να συνδράμουμε τόσο με το ΕΣΠΑ αλλά και με τις δυνάμεις μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το νέο πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης που έχουμε ώστε να κάνουμε όσο γίνεται περισσότερα σε συντομότερο δυνατό διάστημα. Να ευχηθώ λοιπόν γρήγορα να έχουμε καρπούς σε αυτό το σχέδιο που μας έχετε παραδώσει. Δήμαρχε, καλή δύναμη. Να είστε καλά. Επίσης, να ξεχάσω να αναφέρω, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, έχουμε ήδη στα χέρια μας μία μελέτη για την ηλεκτροκίνηση, για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, το οποίο θα έρθει να κουμπώσει στις ενεργίες που ήδη θα κάνει η Δημοτική Αρχή εντός του Αστικουιστού. Επομένως, επειδή φαντάζομαι συνδέεται αυτό με τη μελέτη της συγκεκριμένη, θα θέλαμε, δήμαρχε, να συνδυαστικά να δούμε από πού τελειώνει η δική σας δουλειά και πού ξεκινάει η δική μας ώστε οι δυο μελέτες να μην πολεμά και να μην επικαλείπτουν μία την άλλη. Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά. Να πω στο σημείο αυτό ότι πράγματι, σε συνέχεια, τον όσον είπε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, εκπονείται και στο Δημοχαλκιδόν, το λεγόμενο σφείο. Πρόσφατα έγινε και η διαβούλευση που συμμετείχατε, οι περισσότεροι από εσάς, για το σχέδιο φόρτ της ηλεκτρικών αχημάτων. Το σίγουρο είναι ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χωρίς να υπάρχει συγχυσία αρμοδιωτήτων, αλλά ουσιαστική και επικοδομητική συνεργασία σε όφελος του Δήμου, έχουν σχεδιαστεί κάποια πράγματα, κάποια θα είναι άμεσα ελλοπίσμα, κάποια λίγο αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι όλα δρομολογημένα. Αυτή τη στιγμή έχουμε υποβάλει ήδη στη διαχειριστική αρχή για έγκριση, την τελική έγκριση για τη χρηματοδότηση ανάπλαση της Βενιζέλου, της Λεωφόρου Βενιζέλου και όπως συνεχίζεται ως αρεθούσις, από την παραλία δηλαδή της Χαλκιδός, μέχρι και τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο μέσα στην πόλη της Χαλκιδας. Παράλληλα στηριζόμενοι στο ΣΒΑΚ προχωράμε στην εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση των οδών νεοφήτου Αγγελής, Γοβιού και Κότσου, ούτως ώστε να δώσουμε μία λύση σε θέματα κίνησης και προσβασιμότητας και των πεζών αλλά και των οχημάτων, στις κεντρικές αυτές οδικές αρτηρίες της πόλης μας. Έχουμε ήδη χρηματοδοτημένο από το Πράσινο Ταμείο τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται για την περιπατητική και ποδηλατική διαδρομή από τη Λιανία άμμο μέχρι το Κόκκινο Σπίτι. Ένα έτσι ωραίο πλάνο αλλά δύσκολο, καθώς ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι υπάρχουν συναρμόδοι φορείς στο κομμάτι αυτό, είτε είναι όλοι νέοι, είτε εκτιματική υπηρεσία του δημοσίου σε άλλες περιπτώσεις εμπλέκει και το Δήμος Χαλκιδέων, εν πάσης περιπτώσεις πρόκειται για ένα έργο σύνθετο, το οποίο όμως πρέπει να γίνει. Ξεκινάμε με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ένα έργο κόσμιμα για το Δήμο Χαλκιδέων και βέβαια έχουμε ήδη σε συνεργασία και με τους τοπικούς αντιδημάρχους αλλά και με και το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Χαλκιδέων προχωρήσει στο σχεδιασμό για μονοδρομίσεις στις δημοτικές ενότητες όπως στην δροσιά ή στο βαθύ, ούτως ώστε να δούμε άμεσα αποτελέσματα βελτίουσης στην κίνηση των οχημάτων, στη διευκόληση της κυκλοφορίας των πεζών. Αυτό βέβαια σε συνδυασμούς με έργα αντίστοιχα που γίνονται. Για παράδειγμα, στη δροσιά ήδη έχουμε ξεκινήσει και βελτιώνουμε τα πεζοδρόμια και το φωτισμό στην είσοδο του χωριού. Στο βαθύ ουσιαστικά θα αναπλαστεί όλη η περιοχή του κέντρου. Δεν θα αναφερθώ τώρα, δεν είναι έτσι παρούσι να αναφερθώ αναλυτικά και στα τρία έργα τα οποία θα εκτελεστούν μες στο 2022 στο βαθύ, αλλά η ανάπλαση της εισόδου του βαθέως μαζί με την πλατεία και όλες τις μονοδρομήσεις ουσιαστικά θα αλλάξει την εικόνα όλη μέσα στον οικισμό του βαθέως Αυλίδας. Στη Νέα Αρτάκη ήδη ελέγχουμε το τι πρέπει να γίνει με το θέμα των πεζοδρομίων επί της κεντρικής οδού για να έχουμε άμεσα μέσα στο 22 και εκεί κάποιες βελτιώσεις, ειδικά ως προς την κίνηση των πεζών, των αμαξιδίων και των καροτσιών. Και βέβαια στο Βασιλικό, όπως πάρα πολύ σωστά είπατε, πρέπει να επανασχεδιάσουμε όλη την κεντρική οδό. Κι εκεί είναι και το μεγάλο στίχημα. Και να σας πω και κάτι. Έτσι, συγγνώμη τώρα που πήρα το λόγο εμβόλυμα, πιο σημαντικό είναι να ακούσουμε εσάς αν θέλετε να τοποθετηθείτε. Δεν έχει σημασία αν αυτά που σχεδιάζουμε θα υλοποιηθούν φέτος ή θα προλάβουμε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή όχι. Εμείς οφείλουμε να χτίσουμε για το παρόν και το μέλλον του Δήμου Χαλκιδέων. Άρα τα προχωρούμε όλα, είτε πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα είτε όχι. Σημασία έχει ότι με σημείο αναφορά στο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, εμείς όπως όλοι όσοι εμπλακούν και είναι στη δημοτική αρχή και αυτήν και την επόμενη, θα σχεδιάσουμε ουσιαστικά το παρόν και το μέλλον του Δήμου Χαλκιδέων στο κομμάτι αυτό. Αυτά είχα να πω. Να ακούσουμε, δεν ξέρω ποιος άλλος. Κύριος, κύριε επιθυμό. Λοιπόν, περνάμε στο τελευταίο στάδιο της παρουσίασης. Δεν ξέρω αν κάποιος από τους παρεμβρισκόμενους θέλει να κάνει κάποια τοποθέτηση ή κάποια ερώτηση. Πάμε στην παρουσίαση τους ΒΑΚ. Εγώ, κύριε Δημοκρατή, έχω τηλεόραση από εδώ. Δεν θέλω να το πω. Φυσικά, κύριε Δημοκρατή, χαίρομαι. Θέλω να σκάλουμε τους περιεχτριστές και τον κύριο Ξεοφώτα και τον κύριο Μαπορίο, γιατί έχουν κάνει πολύ καλή ημέρα. Λέω τα πραγματικά προσεκτικότητα συγγνώητος χαρούσια. Είναι προχαρός ότι θέλουμε να κάνουμε το πρωτοδυσκό, για να μπορέσουμε να ερωτήσουμε αυτό το ερώτημα και τις προσεκτικές. Ρεαλιστικά, λοιπόν, σκεφτόμαι και η κυρία Δήμαδρος θα λέει, για να γίνουν επαρρεμβάσεις στις συγκεκριμένες σημείες, εκεί που είναι εφέρα και εκεί που υπάρχουν τα κρίματα. Και το κύριο κύριε Αμήν, είναι τα κρίματα, τα πλήρια. Δεν έχουν σημά, δεν έχουν γιατί τους πάρανε τη σάδα, δεν έχουν γιατί τους πάρανε τα προσεκτικά, δεν έχουν γιατί για δεύτερο τελόδο. Υπάρχει δεύτερο τελόδο. Λόγους που όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν μεγάλα αποθυματικά στο Δήμο, έτσι κινήγαν οι άνθρωποι και οι προγράμματα και η περιφέρεια είναι δίπλα τους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό που παρουσιάσατε θέλει πολλά χρήματα και τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν. Άρα, θα γίνουν συγκεκριμένες επαρρεμβάσεις από την κυρία Δήμαχο και οι περιφέρειες απερριαστικά, όπου μπορεί να παράβει, θα το κάνει. Προσπαθεί, είτε λέγεται περιφερειακός χαλκίδας ψαχνών, περιμένουμε τις επόμενες μέρες να το παρατήσουν, που θα είναι μια ανάσα για το κυκλοφοριακό της περιοχής. Η Χαλκίδα είναι μια παλιά πόλη, η περισσότερη είναι παλιά πολύ. Υπάρχουν προβλήματα, δεν είναι εύκολο να κάνεις πελοδρόμια, δεν είναι εύκολο να κλείσεις δρόμους, αυτά γνωρίζουμε. Κάποιος παραβάζει και με τη Βενζέλλο, αν την τρομολογίωσουμε θα έχουμε μια ανάσα στο κυκλοφοριακό και στην πεζοδρόμηση μέσα στην καρδιά της πόλης. Αναφέρατε πολλές φορές τη λέξη ποδήλατο. Ξέρετε, το ποδήλατο είναι μια εύχρηστη λέξη που ο καθένας το ακούει με ανακούφιση. Αλλά η Χαλκίδα είναι χτισμένη σε δύο λόφους, που σημαίνει ότι εγώ που είμαι 45 χρονών, με το ποδήλατο δεν μπορώ να ανεβώ ούτε τη νεοφύτη του, ούτε τη μία, ούτε την άλλη, γιατί υπάρχει κόπωση. Άρα λοιπόν θα πρέπει να συζητάμε, και δεν είμαστε τρέκαλα που είναι φυλάτη περιοχή και το έχουν κάνει το ποδήλατο μόδα και τρόπο ζωής, εδώ έχει η Χαλκίδα για να φύγει τώρα ο κ. Αδηδήμαρχος και εγώ για να φτάσουμε στη δεξαμενή, θα κλατάρουμε στο δρόμο, δεν υπάρχουν βιολογικές δυνάμεις. Έχουμε φροντίσει κ. Κουκουζά, συγγνώμη, γιατί τώρα μου δίνετε την ευκαιρία να το ανακοινώσω ανεπίσημα σε σας σήμερα. Σήμερα ξεκινήσαμε μελέτη για να προμηθευτούμε το καλοκαίρι ηλεκτρικά ποδήλατα για το Δήμο Χαλκιδέων, τα οποία θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Λοιπόν, το ανακοινώνω, δεν βγάλουμε ούτε δελτίο τίποτα. Σήμερα ξεκινάμε τη μελέτη για να υποβάλουμε πρόταση. Άρα λοιπόν, η τοποθέτησή μου… Κι όταν κλείσετε, επειδή αναφέρετε και την ηλικία σας, πείτε και πόσα χρόνια μικρότερη είμαι εγώ από εσάς, οπότε να σας ευχαριστώ. Το φέρετε εξάλλου, δεν το συζητάμε. Λοιπόν, οπότε η κυρία Δήμαρους με τα ηλεκτρικά με κάλυψε, γιατί αυτή είναι η μοναδική λύση πλέον για τη Χαλκιδά. Σας λέω, δεν είμαστε δημοστρικαίων εδώ, που είναι φλιά την περιοχή Δήμος Καρδίτσας. Είμαστε η Χαλκιδά σε δύο λόφους, βιογραφικές ανισότητες, κούραση, κόπωση και τα λοιπά. Άρα λοιπόν, το ηλεκτρικό μας δίνει τη λύση. Κλείνοντας, λοιπόν, να ευχηθώ τα καλύτερα, να βρούμε και λεφτά, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα κομμάτι από αυτό το πολύ καλό πρόγραμμα που μας καταθέσατε. Είναι καιροί δύσκολοι, θα προσπαθήσει και ο πρώτος βαθμός και ο δεύτερος. Πάμε καλά, καλή συνεργασία έχουμε και άρχομαι στην πενταετία, τουλάχιστον, να έχουν γίνει παρεβάσεις τέτοιες, ούτως ώστε η πόλη να αλλάξει πρόσωπο. Ευχαριστώ πολύ. Είστε καλά. Από ό,τι βλέπετε έχουμε λύσεις για όλες τις ηλικίες σαν δημοσχαλκιδέων. Κάποιος από τους φορείς, ο κ. Λάβας από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Κύριε Δήμαρχε, φίλε Γιάννη, αγαπητοί εισηγητές, μελετητές, καλησπέρα και από εμένα. Πολύ σύντομα στα ημέρα. Αναφερθήκατε στην αρχή και είπατε ότι δεν είναι κυκλοφοριακή σύνδεση και είναι στρατηγικός σχεδιασμός. Έτσι είναι και όπως είπε και η δήμαρχη, ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Όμως ο νόμος, ο πρόσφατος νόμος, εσείς το γνωρίζετε πολύ καλά, για την κατάργηση του Άρτρου 22 του 1945-19, αντιμετωπίζει το ΑΣΒΑΚ ως κυκλοφοριακές πάωρας και κοινωνικές μελέτες σε αντίδες, θα έλεγα, με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Και το λέω αυτό γιατί όταν υπάρχει η κυκλοφοριακή μελέτη, υπάρχει μια συνάφεια σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές πόλεις, δεν πάμε στην βιώσιμη καθαρά ανάπτυξη που έχει να κάνει σίγουρα με την ειδωμερία των κατοίκων, με την οικονομική ανάπτυξη, με το περιβάλλον και τα λοιπά. Και αν δούμε συγκεκριτικά της, μάλλον δεν μπορούμε να συγκρίνουμε, το ξέρετε πάρα πολύ καλά, οι μελέτες σε ευρωπαϊκές πόλεις με τις ελληνικές πόλεις. Υπάρχουν άλλα δεδομένα, οι πόλεις έχουν υποδομές, έχουν δίκτυα, έχουν πεζοδρόμια, έχουν χώρους στάθμους στα ιστορικά τους, κέντρα κλπ. Άρα σε καμιά περίπτωση δεν προσαρμόζουμε αυτές τις μελέτες στην ελληνική πραγματικότητα. Και επειδή, λοιπόν, αλλάζουν τα δεδομένα και, όπως ξέρετε, πολύ σύντομα θέλουν να προωθούν τα τοπικά πολοδομικά σχέδια, είναι ένα κομμάτι πολύ δύσκολο και πρόνομα μεγάλο για όλη την Ελλάδα, πρέπει να κάνει και με χρήση της γης, ενδεκομένως όλοι αυτοί αυτοί αυτοί οι μελέτες να χρειαστεί και αναθεώρηση, όταν αλλάζει ένα πολοδομικό σχέδιο. Και πολύ περισσότερο στους ώμουρους δήμους, στους παλιούς δήμους, που είναι να κάνει και με τοπικές μετακινήσεις. Όσον αφορά την χρησιμότητα των εργαλείων που είπαμε για την ανάπτυξη και σίγουρα θα παίξει ρόλο ενδεκομένως ενέσχυμα των δυσσέργων και με τη νέα πρωματική περίοδο, η παράκαψη, αν τα γνωρίζετε, η περισσότερη της Καρκίδας ένας λόγος που φρένει, αλλά ήταν και το ΖΒΑΚ. Άρα λοιπόν όσο πιο γλίγορα ολοκληρώνονται τα ΖΒΑΚ είναι πολύ πιο χρήσκια. Δεν θέλω να σας πουράσω, απλώς να σας πω ότι εμείς σαν τεχνικό επιμελητήριο στόχος μας είναι και σκοπός μάλλον να είμαστε δίπλα σε όλη αυτή την προσπάθεια στον εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, στη μελέτη, στη δουλειά που έχετε κάνει και ενδεκομένως ότι παρατηρήσεις χρειαστούν με ομάδες εργασίας να είμαστε δίπλα σας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Και ακόμη και αναθεώρηση αν χρειαστεί. Το γνωρίζετε πολύ καλά μες στιγμή τα αιτία. Αλλά θα ήθελα όμως επειδή αυτά θα το μεταφέρω και στις δικούς επιτροπήσεις τους, στους αδέρφους και στην αντιπροσωπία του κοινουματός μου, να εχολοκλονένει τη μελέτη, να μπορούμε και εμείς να δούμε και ως σωστά τα πράγματα και να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε. Αυτά τα λίγα. Ευχαριστώ για την προσωγή. Άστα καλά. Ευχαριστούμε κύριε Λαπά. Ο κύριος Σέσωπος από τον Εμπορικό Σύλλογο. Και σε δρόμους σε μικρά πεζοδρομία, όπως είναι η Πεκτή Λεωστάβου, υπάρχουν δρόμοι οι οποίοι χρειάζονται σίγουρα να κατασκευεί το πεζοδρομί, όπως είναι η αγορά, όπως είναι η γαζέτη, διαπλάτηση της πεζοδρομίας και κυβωτισμός των αυτοκίνητων, των σταθμένων αυτοκίνητων, έχει την ορίωνος και τα λοιπά. Είναι πράγματα τα οποία τα έχουμε επισημάνει. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά είναι ψηλά στη λίστα του Δήμου ως ένα αντιμετωπιστού, μια και η αγορά νομίζω ότι είναι η καρδιά της πόλης και είναι ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να ρίχνουμε υψηλό ενδιαφέρον και αποτελεσματικότητα. Ευχαριστώ πολύ. Να μου επιτρέψει το σημείο αυτό, γιατί είχαμε μία έτσι συνάντηση με τον εμπορικό σύλλογο και πάντα σε αυτή την κατεύθυνση που είπα ο Πρόεδρος, κινούμαστε και εμείς, να ενημερώσω ότι όπως ξέρετε όλοι οι εργασίες της δημοτικής αργωράς προχωρούν. Πιστεύουμε δηλαδή ότι θα είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων στην υλοποίηση του μεγάλου έργου για την πόλη της Χαλκίδας. Επίσης έχουμε υποβάλει προσέγκριση για χρηματοδότηση στο Αντώνης Τρίτσις, την δημιουργία, θα το αναφέρω έτσι γιατί έτσι είναι γνωστό στο Δήμο Χαλκηδέων, του ανοιχτού κέντρου εμπορίου. Ουσιαστικά πρόκειται για ανάπλαση των πεζοδρομίων και των οδών από πλευράς ηλεκτροφωτισμού, πεζοδρόμησης και προσβασιμότητας γενικότερη σε κεντρικές οδ της πόλης, όπως είναι η Περικλαίου Σταύρου ή οι κεντρικές οδείοι γύρω από την πλατεία αγοράς που αφορούν άμεσα στο εμπορικό κέντρο. Να πούμε επίσης ότι αμέσως μετά τις γιορτές, και δεν το κάναμε νωρίτερα γιατί για να μην φέρουμε αναστάτωση στην αγορά, θα ξεκινήσει έργο με το οποίο θα αντικατασταθούν οι κυβόλυθοι στο κέντρο της Χαλκίδας. Θα μπούν νέοι, δεν θα το τονίσω αυτό, σε όλους τους δρόμους που υπάρχουν και οι βόλυθοι μέσα στο κέντρο της Χαλκίδας. Σχετικά με την πρόταση που έχουμε υποβάλει για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, είναι ψηλά σε βαθμό προτεραιότητες για το Δημοχαλκιδέον και έχουμε έτσι μια άτυπη διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την ένταξη αυτή. Γιατί μαζί με το έργο αυτό είναι και κάποια χρηματοδότηση για την πλατεία αγοράς προκειμένου ο Δημ. Χαλκίδας να αποφύγει το δανεισμό. Αυτά αν κάτι άλλο τώρα δεν θυμάμαι θα το πω στην πορεία. Ευχαριστώ πάντως να πω και όλους τους φορείς, μου δίνεται ευκαιρία και το ΤΕ και τον Εμπορικό Συλλογό και όλους τους φορείς, γιατί όλες οι παρεμβάσεις και οι επισημάνσεις συντελούν στο να έχουμε καλύτερη συνεργασία και να κάνουμε μια κοινή στόχευση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Δήμο. Κάποιος άλλος από τους φορείς θα ήθελε να το αποθετηθεί. Κύριε Ισέρα. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα σε βάθος 15 ετίας. Θα κάνω μια αναφορά για την οδό Αγίου Ιωάννου Ρώζου, για την οποία έγινε ιδιαίτερος λόγος και από τον μελετητή αλλά και από την κυρία Δήμαρχο. Και θα ήθελα να αναθεθώ σε αυτή, διότι είναι δρόμος, είναι εθνική οδός, η οποία διάρκεται μέσα από το εμπορικό κέντρο του Βασιλικού και από εκεί γίνονται όλες οι διακινήσεις προς την Ότια Εύβοια και το αντίστοιχο. Το πόσο θα αναβαθμιστεί αυτή η οδός εξαρτάται και από το πότε θα γίνει η παράκαμψη του Βασιλικού. Αυτά θα πάνε αλληλέντετα. Μέχρι όμως να φτάσουμε σε αυτό το θέμα της κατασκευής της παράκαμψης, εγώ επί δεχθα λεγόμενος και την παρουσία του κυρίου Αντιπεριάρχη και του κυρίου Κουκουζά, ο οποίος είναι και βασιλικαριώτης, θα ήθελα να γίνει μια ακριβή αποτύπωση της οδού μέσα από το βασιλικό, ούτως ώστε να γνωρίζει ο δήμος στη συνέχεια που μπορεί να κατασκευάσει πεζοδρόμια. Και αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ την κίνηση και των παιδιών και ιδιαίτερα των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο. Και στο γυμνάσιο και στο λιϊκείο, όλα τα παιδιά περνάνε μέσα από το δρόμο. Και κάθεται τόσο, επειδή δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, ανακάζονται να διασχίζουν το δρόμο κάθετα, με ότι αυτό συνεπάγει από πλευρά σκηντήρων και τα λοιπά. Το δεύτερο που ήθελα να πω είναι στη γέφυρα του Βασιλικού, το έχει σημειώσει και η μελέτη. Εκεί θα πρέπει λίγο να επιταχύνουμε τις ενέργειες, δεν ξέρω πού κολλάμε, ούτως ώστε να διευθετηθεί η είσοδος του Βασιλικού και να εισέρχονται όλα τα οχήματα ή να εξέρχονται με ασφάλεια στη γέφυρα του Βασιλικού, μιλάω. Και επίσης, πάλι εκμεταλλευόμαι μόνο στην παρουσία σας κ. Κελαϊδίτη, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε αναπτύξει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία, ιδιαίτερα τώρα από την περίοδο με τις πλημμύρες. Το έχουμε ξαναπεί, θα ήθελα, ο κεντρικός δρόμος που περνάει έξω, ας το πούμε παράκαρψη της Λαμψάφης, νέες Λαμψάφης, δεν φωτίζεται. Όπως επίσης δεν φωτίζεται σε αρκετό μήκος ο δρόμος που είναι στην κοινότητα του Μήτικα. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδούμε πάλι, ούτως ώστε να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια, διότι τους ημερινούς μήνες είναι απ' αυτούν με πιο δύσκολες συσκαταστάσεις. Τα υπόλοιπα νομίζω τα έχει καλύψει όλα η μελέτη η οποία έχει γεννή, άλλωστε τα έχουμε συζητήσει και σε προηγούμενες συναντήσεις που είχαμε, έχουν συμπεριβληθεί όλες οι παρατηρήσεις μας. Και θέλω να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για την εργασία που έχετε κάνει. Λοιπόν, να είστε καλά. Κύριε Αντιδήμαρχε, ο κ. Γουρνής. Νομίζω ότι, πλέον στον ιερετή, η απόψη ειδικίας μας έχουν στις προηγούμενες τρεις ή τέσσερις συναντήσεις που κάναμε με μελετητές. Δύο-τρεις παρατηρήσεις που έχω να κάνω είναι όσον αφορά τον κόμμα του Αγίου Στεφάνου, που θεωρώ ότι είναι μίζων θέμα, τόσο για την πόλη όσο και για το νομό, με προεκτάσεις και πολιτικές και οικονομικές και εμπορικές. Ήδη εκεί συντάσσεται μια μελέτη από την Τεχνική Περιστία του Δήμου. Είμαστε σε συνενόηση και με τη περιφέρεια, ούτως ώστε να μελετηθεί ένας δρόμος, ο οποίος θα είναι παράλληλος του υφιστάμενου και πριν τον κόμμο να εξέρχεται το ρεύμα, τουλάχιστον προς Νότια Εύβοια, να φεύγει προς τα εκεί. Νομίζω ότι θα δώσει μια λύση, νομίζω ότι προβλέπεται στο ΣΒΑΚΣ. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές με τον αντιπεριφερειάρχη. Είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση της εκκώνησης μελέτης και μόλις εκκονηθεί θα προχωρήσουμε με τον αντιπεριφερειάρχη, ούτως ώστε να γίνει και το έργο εκεί, νομίζω θα δώσει μια λύση, ενώ παράλληλα αυτά που είπατε και προβλέπονται και εμείς πρέπει να τα δούμε αυτά, εντός ώστε ο ένας, η μία λορίδα που ουσιαστικά αυτή στην υπάρχει μία λορίδα, πρέπει να γίνουν δύο. Θεωρώ προς όλες κατευθύνσεις και το λέω αυτό ότι είναι μίζων ο σημασίας η τακτοποίηση ας πούμε του υφιστάμενου κόμπου ώστε να γίνει η παράκαπης κατηλίδαση η οποία μπορεί να τραβήσει και χρόνια. Το άλλο που ήθελα να πω είναι όσον αφορά για τον ποδηλατόδρομο της Σοδού Ευβίας, δεν ξέρω ποτέ καν την αποτύπωση, αλλά ήδη έχει ασφαλτοστρωθεί ο ποδηλατόδρομος, έχει χρωματιστεί, είναι να μπουν μόνο τα διαφορηστικά αυτή τη στιγμή μας σε τελική, δηλαδή Φάσκε έχει γίνει ουσιαστικά ανακατασκευή όλου του ποδηλατόδρομου. Επίσης της σημασίας για την πόλη είναι ο δρόμος της Αγγελίγοβιου, η δήμαρχος το είπε, αυτή τη στιγμή εφόσον έχουμε και οριστική πρόταση, πρέπει να καθίσουμε και με τις τεχνικές υπηρεσίες να δούμε και τη χρηματοδότηση, πρέπει να προχωρήσουμε σε έργο πλέον, νομίζω μέσα στην επόμενη χρονιά, ώστε να λυθεί ένα θέμα γιατί αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος δρόμος έχει δώσει πάρα πολλά τροχεία ατυχήματα και κοιμονή κινδύνους καθημερινά. Επίσης αυτό που είπαμε για την είσοδο του βασιλικού στη γέφυρα, γιατί δεν είναι μόνο το βασιλικό, εγώ το θεωρώ και το βλέπω ότι είναι όλη νότια έβοια, Γιώργο νομίζω ότι εκεί προβλέπεται κόμβος, δεν προβλέπεται κόμβος, στη γέφυρα του βασιλικού, προβλέπεται κόμβος, δηλαδή δεν είναι ότι πρέπει να γίνει μια τακτοποιήση των υφιστάμενων δρόμων, αυτός που γίνει ως έγγενικό λεπτος πηγαίνει προς το δρόμο αθράτη Πισώνα και το βασιλικό, νομίζω ότι πριν την γέφυρα του βασιλικού, ανάμεσα εκεί που είναι τα καταστήματα και η γέφυρα, εκεί νομίζω ότι προβλέπεται κόμβος, υπάρχουν κάποιες δικαστικές, εξόσον γνωρίζω εκκρεμότητες, αλλά και αυτό πρέπει να επισκεφθεί γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή από τη στιγμή που θα φτιάξουμε τον δρόμο αθράτη Πισώνα, η διασύνδεση αυτή τη στιγμή και οι ζεύσεις είναι λίγο άναρκες, εκεί νομίζω ότι και αυτό πρέπει να επισκεφθεί, ούτως ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα σύνδεσης των δρόμων και διοχέτευση της συλλοπορίας προς νότια έβοια πιο περισσότερα. Σε αυτή τη φάση, μέσα από την οργολαβία που έχουμε για τον δρόμο βασιλικό αθράτη Πισώνα μετά την καταστροφή της Τάλιας, ο κόμμας θα γίνει εν μέρειντα, θα περάσουμε από το απέναντι κομμάτι που υπάρχουν, εκεί πέρα οι διαφορές, θα φτιαχτεί εκεί κόμμας. Επίσης θα υπάρξει η μελέτη, σύντομα στα χέρια μας, ήδη έχουμε ανάδοχο, ο οποίος τρέχει την επικειροποίηση της μελέτης παράκαμπτου βασιλικού και της Αμαρίτου, αλλά του βασιλικού που θα προβλέπει και άλλος κόμμπος εισόδου από το ρεύμα προς Χαλκιδά, που θα παρακάντει το βασιλικό. Ενώ μετά από τη συνενόηση που είχαμε με τη δήμαρχο-αντιδήμαρχε, έχουμε ήδη δρομολογήσει και το κομμάτι του φωτισμού, το κομμάτι πριν το λεωφόρο, το κομμάτι πριν το λίδι για το φωτισμάρο. Θα προχωράσουμε να το δούμε και αυτό σύντομα. Υποκλήθηση πολύ έντονα η δήμαρχα. Συνεχώς. Είναι κάτι πρώτο να γίνει. Οπότε να πάρουμε τη δέσμαση, θα φτιάξετε το κομμάτι αυτό και... Υπάρχει αυτή η δένδυση και ξέχασα να πω ότι το γνωρίζετε ήδη μάλλον, δήμαρχε, ότι τα καλά νέα για την παράκαμψη της Χαλκιδάς είναι ότι μάλλον δημοκρατείται μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πάει με τη διαδικασία της μέλλοντος κατασκευής. Και από συνολές που είχε περιφερειάρχει ενημέρωση από τον Υπουργό Υποδομών, μιλάμε για νησοκοδοκόμπο στον Άγιο Στέφανο. Αυτό που έπρεπε να είναι εξαρτήριο. Λοιπόν, εμείς κρατάμε, θα μας φτιάξετε τα φώτα από τη Νέκρον... Μέχρι τον Άγιο Στέφανο, μέχρι το Βασιλικό. Αυτό θέλουμε. Λοιπόν, εμείς θα σας ευχαριστήσουμε όλους για την παρουσία σας. Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλό μεσημέρι. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα.