17η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHOR WAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλudi Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE στον στοιχειοδός ευπαρουσίαστη. Δηλαδή, αν κάποιος έρχεται από τη θάλασσα να μην έρθει κατευθείαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, να πάει πρώτα στο σπίτι να αλλάξει και μετά να έρθει στο Συμβούλιο. Τώρα, έχει έρθει ένα έγγραφο προς το Προεδρύο από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Καβάλλας, με το οποίο απευθύνεται και στην κυρία Δήμαρχο και ζητά να αναγερθεί μνημείο πεσόντων Εφέδρων Αξιωματικών κατόπιν συνενόησης κλπ. Απλά ενημερώνω το σώμα για αυτή την πρόθεση με την κυρία... Αυτό είναι το δημόσιο. Ναι, το ίδιο είναι κυρία Δήμαρχο. Προέδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αυτό. Αυτό, ωραία. Να έχετε υπόψευση ότι θα κληθούμε δηλαδή σύντομα να πάρουμε μια τέτοια απόφαση εφόσον η κυρία Δήμαρχος φυσικά το εγκρίνει. Έχω επίσης στα χέρια μου συνάδελφοι μία καταγγελία ενός συμπολίτη μας από τη Δημοτική Κοινότητα των Γκρινίδων για ένα πρόβλημα το οποίο, Δήμαρχε, τώρα λίγο εξειδικεύουμε, αλλά είναι ένα πρόβλημα από τα ταλαιπωρία. Ένας συνδημότης μας είναι ο κύριος... πώς λέγεστε εδώ... Κύριος Κυσέολο Ελευθέριος. Ο κύριος Κυσέολο Ελευθέριος. Υπάρχει ένα πρόβλημα με την ύπαρξη μιας ανθυγιεινής αισθίας λόγω διατήρησης μεγάλο αριθμού 20 των ζών στον άβλιο χώρο της οικείας του. Και παρακαλεί ο συνδημότης μας, την κυρία Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον διαπιστωθεί ότι όντως υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, να απευθύνουμε μία επιστολή προς τον νομίατρο στη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας σαν δήμος προκειμένου να επιλυφθεί η Διεύθυνση Υγείας του θέματος. Θα παρακαλέσω κύριε Πρόεδρε τον κ. Μπονια να μιλήσετε με τον κ. Παπαντόφουλος για το θέμα και ευχαρίστως, αν χρειάζεστε την βοήθειά μου, ευχαρίστως να συμμετέχω κι εγώ για να μπορέσουμε να το τακτοποιήσουμε. Ξέρω ότι ο ρυθμός πάντως των κατοικηδείων που βρίσκονται στην αυλή ενός σπιτιού των οικώσιτων είναι πεπερασμένος. Δεν είναι ένα ανεξάμλητο νούμερο, ένα φέρετο. Υπάρχει όριο. Λοιπόν, εντάξει κ. Κ. Θα επιληφθούμε μέσω της Αντιδημαρχίας. Εντάξει, μέσω της Αντιδημαρχίας θα γίνουν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά. Γεια σας. Λοιπόν, τώρα κ. Δήμαρχη θα θέλετε κάποιες ανακοινώσεις προς το σώμα. Θα μπούμε σε πρωί μηρυσία σήμερα, έτσι? Ναι, ναι. Ωραία, ευχαριστώ. Πάρα πολύ γρήγορα θα πω. Ένα μεγάλο μπράβο στο Φιλόσογλου για τους Πανελληνίους Παμπέδων Παγκορασίδων. Θα σας πω ότι μου έκανε φοβερή εντύπωση το πόσο όμορφο έγινε το Ανθή Καραγιάν, ένα καταπληκτικό στάδιο. Μεταμορφώθηκε από γήπεδο σε στάδιο και, ειλικρινά, όποιος ήρθε σ' αυτούς τους αγώνες πρέπει να τα θαύμασε όλα αυτά. Όμως, καλό όλους τους συναδέρφους, προσέξτε λίγο σας παρακαλώ. Αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε τα Δαβιτζόγγλια. Τα Δαβιτζόγγλια είναι αγώνες που συνδέονται άμεσα με την Καβάλα. Ο ευθύμης ο Δαβιτζόγγλου, για όσους είμαστε πιο μεγάλοι και τον θυμούμαστε, έκανε γνωστό το όνομα της Καβάλας Πανελληνίος με τις επιτυχίες του. Το χάσαμε πολύ νέο, σε ηλικία 23 χρονών, ποιος ξέρει και θα πετύχαινε αλλιώς. Τα Δαβιτζόγγλια είναι καταπληκτικοί αγώνες, θα μας πει ο φιλόσογλου, δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει, θα έρθουν πάρα πολύ και καλοί αθλητές. Σχεδόν όλη η εθνική ομάδα, γιατί είναι η τελευταία τους ευκαιρία να πιάσουν τα όρια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και θα δούμε πολλούς και καλούς αθλητές. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι είδαμε μπροστά στα μάτια μας ένα Πανελλήνιο ρεκόρ προχθές από ένα κοριτσάκι 14 χρονών, το οποίο πήδηξε 6 μέτρα στο μήκος με μεγάλη ευκολία. Θέλω να σας πω ότι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και να ξανακάνουμε την καβάλα, η οποία από πάντα ήταν δήμως αστικός, με μεγάλες επιτυχίες στον πολιτιστικό και αθλητικό τομέα, να κάνουμε λοιπόν το δήμο μας να ξαναγυρίσει στις παλιές του δάφνες. Η μητέρα του Δαβιτζόγλου σε ηλικία 93 ετών θα έρθει στο γήπεδο για να απονήμη το έπαθλος, το αγώνισμα του γιού της. Όλα αυτά παίζουν ρόλο, έχουν σημασία. Είναι η ανθρώπινη πλευρά αυτών των αγώνων και νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να το στηρίξουμε. Θυμίζω επίσης στο σώμα ότι την Πέμπτη ξεκινάει το Κοσμόπολης, επίσης να το στηρίξουμε. Τέσσερις μέρες και Πετρολούκα, Χαλκιά και διάφορα άλλα σας έχει διανεμηθεί, πιστεύω, το πρόγραμμα να στηρίξουμε αυτό το φεστιβάλ. Και φυσικά, μην ξεχνάμε, και το Φεστιβάλ Φιλίππον. Πάρα πολύ σύτομη, κύριε Πρόεδρε, για να ακούσουμε τα πρωί μερισίας. Πάμε λοιπόν στην πρωί μερισία για τάξια συζήτηση. Παρακαλώ, ποιοι θέλουν να πάρουν το λόγο. Κύριε Γραμματέα, ο κύριος Σιμιτζής φυσικά, ο κύριος Παπαδόπουλος, ο κύριος Παπάς, ο κύριος Βέρος, ο κύριος Ποτόλιας. Και στη συνέχεια ο κύριος Παπάς, ο κύριος Τσοχαταρίδης, ο κύριος Κελαϊδάκης. Από εδώ στην άδελφη η ζήτηση κάποιου στον λόγο. Λοιπόν, ωραία. Ποιος τ' άλλαξε αυτά εδώ τώρα. Ήταν με το Δημοτικό Συμβούλιο του Πεσσίου. Α, από τώρα τίποτα εγώ θα φταίω να πω. Παρακαλώ, ξεκινήστε το λόγο. Δεν βλέπω να περνάει ο χώρος. Τι γίνεται τώρα. Δεν πειράζει, εγώ είμαι σύντομος έτσι κι αλλιώς, λοιπόν. Αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα. Να μην επαναλάβουμε τα θέματα του συλλαλυτηρίου. Όμως, οπωσδήποτε πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει την αγανάκτησή του και τη διαμαρτυρία του για τις απαράδεκτες ζηλώσεις του Προέδρου της Εγνατίας Όδω. Ότι δηλαδή, για μια ακόμα φορά, εμείς οι καβαλιώτες θα πληρώνουμε τα πάντα για την περιφέρεια και οι άλλοι θα περνάνε ζωή χαρισάμενοι. Εγώ ποτέ δεν στηρίχτηκα σε οποιαδήποτε αντικομοτινέικια ρητορική. Διετέλεσα και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και προσπάθησα να συνθέσω εκεί πέρα και νομίζω ότι θα είχα πάει καλά την πρώτη περίοδο μετά τον Καλλικράτη με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων των άλλων δημάρων και των παρατάξων, αλλά αυτό το πράγμα νομίζω ότι είναι μια σαφέστατη διασπαστική κίνηση. Και είναι κρίμα από ανθρώπους που υποτίθεται ότι συνθέτουν, γιατί η Εγνατία όδως συνθέτει τις περιοχές, ενώνει τις περιοχές, δεν τις χωρίζει. Και ο Πρόεδρος της τις χωρίζει. Είναι απαράδεκτο. Τώρα, στα δικά μας τα θέματα, Δήμαρχε, εδώ και πολύ καιρό ότι κάνει εργασίες για την εγκατάσταση οπτικής ίνας. Και πολύ καλά κάνει. Και μπράβο του που το κάνει. Αλλά, επιτέλους, αυτοί οι εργολάδοι που σκάβουνε τους δρόμους της πόλης πρέπει να υποστούν συνέπειες. Έχω την εντύπωση ότι εκτός από αυτούς θα υποστεί συνέπειες ο Δήμος Καβάλλας αν τραυματιστεί κάποιος συμπολίτης από την αμέλεια και την πλημελή αποκατάσταση των οδοστορμάτων και βεβαίως την καθυστέρηση στην αποκατάστασή τους. Εδώ υπάρχει ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό. Κάθε εργολάδος ο οποίος έρχεται να κάνει εργασίες πάνω στο δρόμο υποτίθεται ότι παίρνει άδεια από την τεχνική υπηρεσία. Και η τεχνική υπηρεσία του δίνει βάζοντας όρους από μια μεριά και φυσικά ζητώντας και εγγυητική επιστολή. Νομίζω ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου εργολάδου της συγκεκριμένης εργολαβίας πρέπει να καταπέσει η εγγυητική επιστολή διότι εδώ έχουμε απαράδεκτα φαινόμενα. Και επικίνδυνα μπορώ να σας πω διότι υπάρχουν σημεία σε στροφές τελείως συμπτωματικά, ύστερα από παράπονα συμπολιτών, έκανα μια φωτογράφηση δική μου ιδιωτικού χαρακτήρα. Ας πούμε για παράδειγμα, αγαπητέ δημοσθένη, υπάρχει αυτή η Λακούβα η μεγάλη με το χαντάκι της οπτικής, είναι στη διασταύρωση της Οδού Θεσσαλονίκης με την 7ης Μεραρχίας. Μηχανάκια έχουν πέσει εκεί πέρα και δεν έχουν συμβεί ατυχήματα ευτυχώς γιατί οι άνθρωποι είναι προβλεπτικοί, ξέρουν τι γίνεται και πηγαίνουν προσεκτικά. Παρ' όλα αυτά έχουν πέσει. Και αλλού, στην άνοδο της Οδού Θράκης, εδώ είναι ξυλωμένο αυτό εδώ το αυλάκι, δηλαδή τοποθετήθηκε από πάνω τσιμέντο ή άσφαλτος και στην πρώτη βροχή έφυγε. Και άλλα πολλά, λυπάμαι που το λέω, γιατί εγώ πάντοτε ήμουνα υπέρ της οπτικής ίνας, με την ευκαιρία βέβαια καλό είναι να θυμηθούμε λιγάκι και για τη δικιά μας οπτική ίνα, του σύζευξης, που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, θα μπορούμε να δώσουμε τηλεφωνική γραμμή στις απόμερες ετονιές, προς το παρόν το μόνο πλεονέκτημα κυμόλια, οφέλεια που υπήρξε στο δήμο μας, είναι ότι έχουμε απρόσκοπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων και με τις άλλες κρατικές υπηρεσίες. Τροπή, διατέθηκαν εκατομμύρια εδώ πέρα, τραυματίστηκε ένας δημοσιογράφος, θυμάμαι μπήκε μέσα το πόδι του και είχε πάθει κάτι ο αστραγαλός του, είχαμε τέτοια θέματα. Λοιπόν, ένα άλλο θέμα που πάλι είναι τεχνικής φύσεως είναι στη στροφή της Αμερικανικού ερηθρού σταυρού αμέσως μετά το νοσοκομείο, ο μαντρότικος έχει αρχίσει να καταραί, είναι κάτω από το οικόπεδο της οικογενείας Καλπάκη, είναι ακριβώς πάνω στη στροφή μετά το νοσοκομείο, μετά την ευθεία δηλαδή, το παλιό νοσοκομείο έτσι, το εγκαταλειμμένο. Αριστερά είναι αυτός ο ψηλός μαντρότικος, δεν ξέρω, δεν θυμάμαι αν αυτή η σκάλα είναι ιδιωτική ή αν είναι κοινόχρηστη. Σίγουρα η δεξιά σκάλα όπως βλέπουμε είναι κοινόχρηστη, αλλά κι αυτή έχει προβλήματα. Άρα λοιπόν πρέπει να γίνουν κάποιες αποκαταστάσεις και είτε να τις χρεώσουμε, θα τα δώσω όλα μαζί δημοσένει, είτε να τα χρεώσουμε στην ιδιοκτησία ή εν πάση περιπτώσει να τα κάνουμε εμείς οι ίδιοι αν είμαστε και εμείς υπόχρεοι. Τρίτο θέμα. Όταν έγινε η πολύ ωραία εκδήλωση για το παλιό θηλαίον, το τρίτο γυμνάσιο, πήγαμε στο θεατράκι του Μεχμέτα Λή στη Μαναγία, δήμαρχε, και παρατήρησα εκεί με μία μικρής έκταση σαγανάκτηση, προτείνησα να κλείσω το στόμα μου, ότι εκεί οι πορόληθοι γύρω-γύρω είχανε βαφτεί άσπροι. Λότι σαν τον Θόδωρο του Μουριάδη, που είναι γείτονας και τα ξέρει αυτά, και μου είπε ότι έγινε αυτό το, να πω έτσι, ήτανε κατανάγινε, ήτανε δηλαδή το μη χειροβέλτιστο, διότι εκεί υπάρχουνε διάφορα άθλια και χειδέα γραφίτι εκεί πέρα, που πραγματικά δεν πρέπει να υπάρχει, δεν πρέπει να υπάρχουνε αυτά τα γραφίτι, αλλά και είναι και κακόγουστα τουλάχιστον. Λοιπόν, αυτό το βάψιμο, όμως, επειδή ρώτησα, υπάρχει ένας καβαλιώτης, ο οποίος προμηθεύει άλλες υπηρεσίες δημόσιας στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα, με χημικό το οποίο δεν καταστρέφει την πέτρα. Άμα το ξέρουμε, λοιπόν, δήμαρχέ μου, καλό είναι να δοκιμάσουμε πειραματικά, αν εκεί μπορεί να βγει το άσπρο χρώμα από τον πορόληθο, χωρίς να υποστίζει μια οπορόληθος, έναν το κρατούμε αυτό, και σε συνέχεια να μπει αντιγράφητη υλικό σε κάθε δημόσιο κτίριο, σε κάθε δημοτικό, μάλλον, κτίριο, γιατί θα έχουμε προβλήματα. Εδώ τώρα ξεκίνησε η εργολαβία της Μ. Λέσκης και είμαι σίγουρος ότι πριν παραδοθεί στον Δήμο το κτίριο αυτό, θα έχει τα γνωστά αυτά άθλια συνθήματα, όπως έγινε και με το κτίριο του Μεντρεσέ. Άρα λοιπόν, εγώ θα παρότρυνα την υπηρεσία να το δει λιγάκι αυτό το θέμα, να κάνει κάποιες δοκιμές, να δούμε αν πράγματι αληθεύουν οι ισχυρισμοί του συγκεκριμένου αυτού προμηθευτή μας. Δεν έχω να πω τίποτα άλλα προς το παρόν. Εδώ στη συνέχεια εδώ είμαστε για να πούμε κι άλλα ζητήματα. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή. Κ. Σιμιτζή, μισό λεπτό συνάδελφο να δοκιμάσω λίγο το χρόνο. Κ. Σιμιτζή, και κάτι ακόμα. Ένα τελευταίο. Επειδή πήγα και έβγαλα και μια φωτογραφία για μια ακόμα φορά στις Καμάρες, δεν έχει βγει αυτό. Αυτές δεν είναι φωτογραφίες, αυτές είναι επιλέγεις ζωγραφικής για έκθεση. Μισό λεπτό. Δήμαρχέ μου, κάτι ακόμα. Πέρασα πρωθέως μετά το θέατρο της Τετάρτης, κατέβηκα από την Παναγία γύρω-γύρω και εκεί στο σημείο που έχει γίνει ανάπλαση του Δήμου, δίπλα εκεί στο παλιό φούρνο του Μαρδίρη, που έχει γίνει για ένα μπαράκι, είχε πολύ κόσμο, αλλά μπροστά στο δικό μας το μέρος, εκεί που έγινε η ανάπλαση, είχε πάρα πολλά αυτοκίνητα. Τελικά τι είναι Πεζόδρομος, υπάρχει εκείνη η περιοχή. Συζήτησα και με τους κατοίκους, ξέρετε τους κατοίκους, τους μονίμους διαμαρτυρωμένους, που κατά την άποψή μου δεν είχαν δίκιο, αλλά εν πάση περιπτώσει κάποιο δίκιο, όλο και πρέπει να έχουν εν πάση περιπτώσει. Και καταλήξαμε στο ότι η μοναδική λύση που θα πέτρεπε τελικά αυτά τα παρκαρίσματα, που καταστρέφουν κιόλας και την ανάπλαση και το μνημείο, θα ήταν το βυθιζόμενο κολονάκι. Είναι λίγοι αυτοί που είναι κάτοχοι αυτοκινήτων εκεί πέρα. Μπορούμε δηλαδή να δώσουμε ένα τηλεκοντρόλ σε δέκα ανθρώπους, να έχει και το απορριματοφόρο υπηρεσίας το δικό του τηλεκοντρόλ και να έχουμε αυτήν την διευκόληση για να προστατευθεί η ανάπλαση και το μνημείο. Θα βάζουμε δέκα και να τα βλέπετε τα επτά να χρησιμοποιείτε. Σ' ό,τι αφορά την Εγνατία Οδό έχετε δίκιο. Πρέπει κατ' ουσίαν στο πρώτο βήμα να φέρουμε το θέμα και στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, αλλά στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου πρέπει με τεπιτάσεως και αν μπορούμε να παριστάμεθα θα είναι καλό για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να θέσουμε το θέμα της Εγνατίας πριν απ' όλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όσον αφορά τη συνεδρίαση που λέγατε πριν στη Θεσσαλονίκη θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η ΠΕΔ της Θεσσαλονίκης κατεξοχή να παρτίζεται από δήμους εσωτερικούς της Θεσσαλονίκης που δεν έχουν πολύ σχέση με την Εγνατία και εγώ μου δεν έχουν ευγεί, δεν έχουν καταλάβει τι περιμένει τους δημότες τους, τι τους περιμένει, ενώ οι Περιφερειακοί έχουν πολύ σοβαρά... Πήγαμε στο Λάζαρο, συνεδριάσαμε μαζί με το Λάζαρο. Λοιπόν, οι Περιφερειακοί θα έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, γιατί θα σας πω ότι στα Διαβατά, για μια περιοχή που δεν έχει παρά μόνο χωράφια, τους βάζουν πλάγια διόδια, μόνο για να πάνε στο χωράφι τους. Λοιπόν, σε ό,τι αφορά τους εργολάβους του ΟΤΕ, ο Φίλιππας Φιλιππίδης είχε κάνει δύο φορές... Φίλιππα, πάυση εργασιών ζήτησε από τον ΟΤΕ με πολύ αυστηρές πιστολές σε ό,τι αφορά των εργολάβων τους, όχι να μην ετοιμάζεστε κυριαντη δήμαρχη, κοπάνε την στο κεφάλι αύριο και τελείως. Ζήτησε, πάυσε εργασιών, γιατί πήραν χαμπάρε ότι έφυγε ο Φιλιππίδης και νομίζουν ότι εσύ είσαι πιο μαλακός. Λοιπόν, σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες που μας φέρατε στον κ. Τουρκίδη και στην κ. Δρακονάκη, να είσαστε σίγουροι ότι θα τα τακτοποιήσουν όλα. Για τους πορόληθους το θέμα της παραγγελίας του υλικού που λέτε έχει να κάνει με το διαγωνισμό της Μπογιάς των Μπογιών, θα βάλαμε μέσα αυτά τα χημικά, πρέπει να το δούμε. Λοιπόν, στις Καμάρες πήρα την άλλη μέρα και όλα στηλέφωνο την αρχαιολογική υπηρεσία, γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία είναι υπεύθυνη για το μνημείο στις Καμάρες. Δεν γνωρίζαν καν ότι υπάρχει το θέμα, τώρα πια το γνωρίζουν. Βέβαια είναι δικιά τους υπόθεση, εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε σε θέματα της αρχαιολογίας και σε ό,τι αφορά την οδό Πιπίνου, έχετε δίκιο σε ό,τι αφορά το Κολωνάκι, όπως επίσης σκοπεύουμε το φθινόπωρο να δώσουμε και κάρτες στους κατοίκους της περιοχής, για να μπορούν να την έχουνε μπροστά, να μην τους γράφει η αστυνομία. Τελείωσα εγώ. Ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχο. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει το λόγο. Ευχαριστώ, πρόεδρε. Δήμαρχοι, καταρχήν θα ήθελα λίγο να μου πείτε, δυστυχώς μάθαμε και ακούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Δήμο Καβάλλας, την επίσκεψή σας και την κατάθεση στο Υπουργείο, δεν ξέρω αν πήγατε, αλλά καταθέσατε ένα επιχειρηματικό σχέδιο και θα ήθελα να μας ενημερώσετε και εμάς, γιατί από τις εφημερίδες διαβάζουμε και αυτά γνωρίζουμε, θα θέλαμε να ξέρουμε. Όμως, θα σας κάνω και αίτηση. Θα θέλαμε και εμείς να δούμε το επιχειρηματικό σχέδιο, κύριε Δήμαρχε, να μας το παραδώσετε. Κάνω και την εξής ερώτηση. Θέλω να μου πείτε το επιχειρηματικό σχέδιο σε ποια σενάρια καταλήγει. Αυτά τα σενάρια, κύριε Δήμαρχε, τι κόστος έχουν και τι πρόλεψη έχουν για τα προσδοκόμενα οφέλη. Ποια είναι τα προσδοκόμενα οφέλη. Θέλω λίγο να τα γνωρίζουμε. Δεύτερον, εδώ και καιρό, κύριε Δήμαρχε, γίνεται... υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους του Περιαλίου, με αυτό το θέμα τώρα της εισφοράς αιγής. Και θέλω να ρωτήσω, κύριε Δήμαρχε, αυτή η εισφορά αιγής μπορεί να γίνει με δόσεις. Ένα. Δεύτερον, θέλω να ρωτήσω ότι ο Δήμος Καβάλλας είναι υποχρεωμένος να βεβαιώσει τις οφυλές στη ΔΟΙ, στην εφορία. Ναι ή όχι, θέλω να γνωρίζω. Αν όχι, θέλω να ξέρω τι γίνεται με τις προσαυξήσεις. Υπάρχουν, δεν υπάρχουν, τι γίνεται. Δεύτερον, αν ισχύει ότι πρέπει να κοινοποιήσει ο Δήμος τις βεβαιώσεις στην ΔΟΙ, στην εφορία, υπάρχει περίπτωση, κύριε Δήμαρχε, να γνωρίζουμε, επίσης από την νομική υπηρεσία, εάν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση να αναστείλει αυτήν την κοινοποίηση. Και τρίτον, θέλω να πω, κύριε Δήμαρχε, θέλω να δώσουμε μεγάλη προσοχή γιατί πηγαίνω στις γειτονιές. Τα χόρτα, οι γειτονιές, θέλει περιποίηση ο Δήμος Καβάλλας περισσότερο. Ακόμα και μέσα στο κέντρο της Καβάλλας, θα δώσω συγκεκριμένα και ένα παράδειγμα, εκεί στην περιοχή της Ιχθαιόσκαλας, στις νησίδες υπάρχουν μεγάλα αγριόχορτα που δεν πρέπει να φαίνονται μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Παράλληλα, θέλω να πω ότι γίνεται μια συζήτηση για αυτή τη μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων, αλλά αγνοεί το πιο βασικό αυτή η συζήτηση που γίνεται, τη συμμετοχή των δημοτών σε μια απαιτητική διαδικασία, κυρία δήμαρχη, που είναι ανακύκλωση. Η περιφέρεια μέχρι το 2020, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι πρέπει το 6% που κάνουμε ανακύκλωση, να το κάνουμε σαν Δήμος Καβάλλας 50%. Ναι, πηγαίνουν οι κάτοικοι και πετούν τα απορρίμματα της ανακύκλωσης, αλλά είναι ελευρωμένα, γίνεται σωστά η ανακύκλωση, μέσα άλλο τι πετούν. Υπάρχουν διάφορα σημεία που πρέπει να βοηθήσουμε τους δημότες, και εμείς οι ίδιοι, με ένα σχεδιασμό. Θέλω να ξέρω τι γίνεται και πότε θα αλογχωρθεί η μελέτη χοροθέτησης για τους καφέ-κάδους, πότε θα ξεκινήσει η διαλογή στην πηγή της ανακύκλωσης, πότε θα λειτουργήσουν τα πράσινα σημεία στο Δήμο Καβάλλας. Γιατί ξέρετε, κυρία δήμαρχη, τα λέω όλα αυτά, δεν θα πρέπει να περιμένουμε πότε θα έρθει η υλοποίηση αυτού του εργοστασίου σε δύο ή τρία χρόνια. Οι προθεσμίες μας πνίγουν, έχουν γίνει καθυστερήσεις. Μην ξεχνάτε ότι ο υπουργός είπε ότι είμαστε 20 χρόνια πίσω. Εμείς πρέπει να το έχουμε λάβει υπόψη μας από πολλά χρόνια πριν. Δυστυχώς είμαστε σε ένα σημείο κρίσιμο. Πρέπει να βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας, διότι υπάρχουν περιβαλλοντολογικοί λόγοι, και πρέπει να το λάβετε υπόψη που το λαμβάνετε, κύριε Δήμαρχε, αλλά υπάρχουν και εξοικονόμηση πόρων. Είναι δύο βασικά στοιχεία που πρέπει από τώρα να τα δείτε σε συνεργασία με τους πολίτες και να μην το αγνοούμε. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Πάρα πολύ γρήγορα λοιπόν. Θυμάστε ότι εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Σιμητσής είχε πει μέχρι και σε ένα χαρτοπετσέτας να κάνουμε ένα business plan και να το κατεβάσουμε στους στρατηγούς. Εγώ το ζήτησα από το Εμπορικό Επιμελητήριο. Έχω το πρώτο στάδιο της μελέτης, γιατί περιμένω το δεύτερο, το ολικό, το τελικό, που θα έχει μέσα αυτά που μου ζητάτε, τα ποσά, τα οικονομικά και όλα τα σχετικά. Δεν είπαμε τι ακριβώς περιμένουμε, πώς ακριβώς το φανταζόμαστε το πάρκο του Ασημπακοπούλου, αλλά όπως σας είχα πει, όταν πήγα ανατράψαν τα σχέδια και μου είπανε για συνεκμετάλευση. Δεν το έφερα ακόμη το θέμα να το συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θεωρώ πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και νομίζω ότι όταν θα έχουμε την ολοκληρωμένη μελέτη πρέπει να το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να το συζητήσουμε και να δούμε φυσικά τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση των στρατηγών, που λέω εγώ, των αξιωματικών, του Μεντοχικού Ταμείου Στρατού είναι αυτό. Επομένως, ό,τι ξέρω, σας το είπα, παραπάνω θα τα πούμε εδώ μέσα. Οι κάτοικοι του Περιγιαλίου, σε ό,τι αφορά θα σας εξηγήσει ο κ. Τουλκίδης για την εισφορά στη γη και να ξέρετε ότι οι οφυλές αν έχουν πάει στη δόη, αν έχουν αναγνωριστεί, πώς λέγεται το ρήμα? Κοινοποιηθεί στη δόη. Δεν κοινοποιούνται. Πώς? Όχι. Δεν κάνουμε τίποτε τέτοιο. Υπάρχει εντολή στην οικονομική υπηρεσία, καμία προσφυγή στις οικονομικές υπηρεσίες στην εφορία, καμία δέσμευση αφημή, τίποτε καμία επιβάρινση. Εάν δεν πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, θα προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ομολογώ ότι με πικρία αντελήφθειν ότι δεν καλέσαν τη Δημοτική Αρχή προχθές την κουβέντα που κάναμε. Εγώ, ειλικρινά, αυτές τις μέρες δεν έχω χρόνο ούτε τις εφημερίδες να διαβάσω. Αν θέλετε, πιστέψτε το. Ούτε για τις εφημερίδες δεν έχω χρόνο. Κι εμέν, εσείς κάποιος σας είδοποιείς. Πώς, δεν μυρίσατε τα δάχτυλά σας, κύριε Παπαδόπουλε, ούτε είπατε. Είμαι σίγουρη ότι κάποιος σας είδοποιεί. Λοιπόν, ναι, αλλά στη Δήμαρχο δεν στείλατε τίποτε. Εγώ χαμπάρι δεν είχα, ειλικρινά, και μου έκανε εντύπωση. Το διαβάσατε κάπου, δεν μπορεί. Αν το ήξερα θα πήγαινε. Πού, τι, αλήθεια. Λοιπόν, τα χόρτα και τα τιάφτα πρέπει να σας πω ότι η υπηρεσία πρασίνου δουλεύει εντατικά, αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι οχτώ άτομα η υπηρεσία πρασίνου. Στην ανακύκλωση πάμε και όλη τη διαχείριση, την διαχείριση των απορριμάτων. Είναι το σημαντικότερο θέμα του μέλλοντος αυτό. Και φυσικά δεν πρόκειται να περιμένουμε τη μονάδα για να μπούμε εμείς οι καθαλιώτες στη σειρά και να ξέρουμε πώς θα ανακυκλώνουμε και πώς θα μαζεύουμε, πώς θα διαχειριζόμαστε τα απορρίματά μας. Κυρία Δρακονάκη, ελάτε, καθίστε εδώ. Θα πάω πιο τον καφέ μου μια χαρά. Λοιπόν, θέλω να σας πω ότι από τα ανακυκλώσημα, ένα ποσοστό 25% είναι κοινό σκουπίδι. Μεγάλη υπόθεση. Γιατί υπάρχουν περιοχές μέσα στο νομό μας, δεν θα πάω μακριά, που μπλε κάδος ήσον πράσινους κάδας. Μεγάλη υπόθεση που καταφέρνουμε και έχουμε το 25%. Φυσικά θα βοηθήσει το καινούριο νομοσχέδιο, ήρθατε στον κύριο Φάμελο, τα ακούσατε και από τον κύριο Λιόγκα εδώ, που μιλάει ότι θα μπορεί ο δήμος να πουλάει τα ανακυκλώσημά του πρώτον και δεύτερον ενδέχεται να δοθούν πόνους τους πολίτες. Τι εννοώ να μπορεί ο πολίτης να έχει τα δικά του έσοδα από τα ανακυκλώσημα. Όχι σε χρήματα, σε μονάδες έκπτωσης από τα δημοτικά τέλη. Μεγάλη υπόθεση. Εάν γίνει αυτό το πράγμα, θεωρώ ότι τα νοικοκυριά θα ανακυκλώνουν μεταμανίας. Και βέβαια υπάρχουν θέματα για τα πράσινα σημεία και βέβαια υπάρχουν θέματα για την κομποστοποίηση. Αλλά κύριε Παπαδόπουλε, θα μου επιτρέψετε να το πω και κύριοι συνάδελφοι, ανέλαβα ένα δήμο που δεν είχε καμία διοδοτημένη δομή. Καμία. Ούτε σμα, ούτε σημείο κομποστοποίησης, ούτε πράσινο σημείο. Δεν μιλάω εγώ για μέα και για κδάει και για αυτά. Μιλάω για απλά πράγματα. Τίποτα απ' αυτά. Και τρέχουμε, σας διαβεβαιώνω, για να βγάλουμε τις αδιοδοτήσεις γι' αυτά τα πράγματα, γιατί πάρα πολύ γρήγορα το σκουπίδι θα τον πληρώνουμε πάρα πάρα πάρα πολύ ακριβά. Σαν δημότες θα πληρώνουμε το σκουπίδι ακριβά. Άρα πρέπει να το ελατώσουμε οπωσδήποτε. Η κυρία Πρασά κάνει καλή δουλειά πάνω σε αυτά και θα κάνει ακόμη καλύτερη με το φθινόπωρο που θα ανοίξουν τα σχολεία και όλα τα σχετικά, είναι πως πρέπει να καταλάβουν οι συνδημότες μας και από τα χωριά και από παντού, ότι η ανακύκλωση είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα και θα μας γλιτώσει λεφτά. Εάν δεν αυξήσουμε την ανακύκλωση, πάρα πολύ φοβούμε κύριε Παπαδόπουλο και κύριε Ιησίβουλη, ότι θα οδηγηθούμε σε αύξηση δημοτικών τελών. Ποιος το θέλει αυτό, να αυξήσουμε την ανακύκλωση με ό,τι ωφέλη έχει αυτό για το δήμο και για τους ίδιους σε χρήμα και γενικά για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Δεν θέλω να αυξήσω δημοτικά τέλη. Αυτά είχα να απαντήσω συνολικά στον κύριο Παπαδόπουλο. Κύριε Δήμαρχε, επιτρέψτε μου να με ευκαιρία που έθεσε το θέμα κ. Παπαδόπουλος, επειδή εσείς από μετριοφορσύνη δεν τα λάτε όλα. Εγώ είχα συνάντηση με το Σύλλογο Κατήκων του Περιγιαλίου, κατά την εντολή της κ. Δημάρχου, όπου τέθηκαν όλα αυτά τα ζητήματα πριν γίνει η συγκέντρωση των κατήκων την Δετάρτη προχθές και η απόφαση που πήραμε ήταν ένα επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ίσως και το επόμενο που θα κάνουμε. Θα έρθει ο Σύλλογος των Κατήκων εδώ με την νομική του εκπροσώπηση και το συμβούλειό του και ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου θα συνηθίθει το θέμα αυτό αλλά και κάποια άλλα θέματα που θέσανε οι άνθρωποι τεχνικής φύσης που τους απασχολούν. Αυτό που δεν θέλω να πω και να επαυξάνω σε αυτά που είπε η Δήμαρχος, είναι ότι οι συζητήσεις που γίνονται σε έναν Σύλλογο μεταξύ τους, νομίζω τον αποδυναμώνουν και τον ίδιο. Αν θες να παρευρευθεί ένας αντιδήμαρχος είναι εδώ. Δεν θα το μάθει από τις εφημερίδες. Αν δεν υπήρχε πρόσκληση φυσικά και θα πηγαίναμε στη συνάντηση. Δεν υπήρχε λόγος. Μην το πλατειάζουμε το θέμα. Σας είπα ότι έγινε τη συνάντηση, συνονιθήκαμε και θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι τιμές της εισφοράς είναι συγκεκριμένες, δεν κατέβηκαν από το κεφάλι κανένας. Απόσο μπορώ να γνωρίζω ότι βεβαιώνεται, βεβαιώνεται στο δήμο και δεν νομίζω ότι διαφέρει από κάποια άλλα έσοδα τα οποία ο δήμος οφείλει να εισπράξει. Κύριε Αντιδήμαρχο, ακούσα ο Αντιδήμαρχος προηγουμένως να λέει ότι παρέλαβε ένα δήμο χωρίς άδεια σε πολλές ιδιοκτησίες του δήμου. Ναι, αλλά εγώ θα σας θυμίσω, κυρία δήμαρχε, ότι παραλάβατε το κάτω νοσοκομείο από τον πρώην δήμαρχο με μια μεγάλη ταμπέλα που λέει ιδιοκτησία του δήμου. Πώς εσείς τολμάτε να μιλάτε για συνεκμετάλλευση. Και στο κάτω κάτω, εάν έχετε αυτή την άποψη και για το νοσοκομείο, αλλά και για τα στρατόπαιδα που βλέπετε σιγά σιγά, οι στρατηγοί μόνο στην Καβάλα κάνουν τους μάγκες, σε άλλες περιοχές υποκύπτουν και παραδίδουν και όταν πάμε να τους ψάξουμε, γιατί δώσατε το πάγκο, όταν πάμε να τους ψάξουμε, γιατί δώσατε το πάγκο, όταν πάμε να τους ψάξουμε, γιατί δώσατε το πάγκο με λά, λέει ξέρετε μας έδωσαν κάτι άλλο, ε και εμείς, και εγώ υπαναχωρώ από τη θέση μου που λέω έτσι και λέω κάτω τα χέρια από το ασημακοπούλου και πάρτε επάνω στην παιραρχία αυτό και κάτε το ότι θέλετε. Να τελειώνουμε δηλαδή με το φιλέτο της Καβάλα. Αυτό προορίζεται για την κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές, να γίνει ένας τεράστιος χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας. Δεν προορίζεται για να κάνουν σπίτια προς εκμετάλλευση στρατήγη. Και πρέπει να το βάλετε το θέμα εδώ πέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να ξεκαθαρίσουμε τι θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο και αν η δική μου άποψη είναι η μειοψηφούσα, τι να κάνω, θα γίνω γραφικός και θα φωνάζω τη δική μου άποψη. Οφείλεται να το κάνετε αυτό και για το νοσοκομείο και για τα άλλα. Και ονομαστικά παρακαλώ. Να πάρει ο καθένας την ευθύνη και να πει τι θέλει για αυτά τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου. Και μετά να έρθει η σειρά της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, για να δούμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο τι θα παλέψουμε και τι θα αφήσουμε στην άκρη. Ένα είναι αυτό. Ένα δεύτερο θέμα είναι το περιγιάλι, αλλά όχι με την οπτική που το βλέπει ο κ. Παπαδόπουλος, αλλά με την άλλη οπτική. Αυτή είναι η εισφορά της γης σε χρήμα που λέμε. Αυτό εδώ είναι ανταποδοτικό. Αυτό εδώ είναι για να γίνουν τα έργα υποδομής του Δήμου. Και ρωτώ τι σπράξαμε από όλους εκεί τους κατοίκους περιγιαλίου κ. Τουλκίδη και εφόσον σπράξαμε κάτι τι προχωρήσαμε να κάνουμε. Γιατί είναι και κάποιοι που θέλουν να γίνει κάτι. Να γίνει ένας δρόμος, να γίνει μια υδροδότηση, να γίνει ένας αγωγός αποχειτευτικός. Κάτι να γίνει. Και υπάρχουν κάποια τετράγωνα τα οποία βιάζονται οι άνθρωποι. Θέλουν τις υπηρεσίες τους, γιατί είναι πολυπαθές μάλλον αυτό το σχέδιο περιγιαλίου, χρόνια τώρα, θέλουν να κάνουν κάτι. Δηλαδή τι σπράξαμε και τι πρέπει να κάνουμε γιατί περιμένουν να ακούσουν οι κάτοικοι και αυτήν την εκδοχή. Πάμε στον ΤΑΠ. Ο ΤΑΠ, δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από τον ΤΑΠ, κυρία δήμαρχε, και δεν θα έρθω στη λογική, αφού πήρατε χωρικία, κάνετε την ΠΑΠΙΑ, που λέει ένας άλλος συνάδελφος. Εγώ θέλω να σας πω, δηλαδή αυτό που έκανε ο ΤΑΠ τώρα στα Τενάγη, που στράγγισε τον υδροφόρο ορίζοντα και οδήγησε μέσα σε κάψονα τους αγρότες να ταλαιπωρούνται, να μην μπορούν να ποτίσουν. Αυτό εδώ δεν θα εξυνέπιες ή θα λέμε ότι πίσω από αυτό κρύβεται ένα αυτοκίνητο ή ένα πορηματοφόρο. Εκεί έφτασε η Καβάλα δηλαδή, να αγνοούμε την καταστροφή των Τενάγων και να λέμε ότι σε αντιστάσεις με αυτό έχουμε να πάρουμε ένα στενοφόρο. Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο ταλαιπωρούνται και εγώ θα πάρω την οπτική του κ. Τσουρουκίδη. Διάλεξαν να αγωνιστούν και να πάνε στα δικαστήρια. Μιλάω για τους 180 οικογένειες που ταλαιπωρούνται από τον Λαβρεντιάδε εδώ και ένα χρόνο. Δικαιώθηκαν αυτοί. Είναι σαν δήμος, σαν ένα κοινωνικό ζήτημα. 180 οικογένειες μέσα στην πόλη σου είναι ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Και έχουμε απέναντι την υγιή επιχειρηματικότητα που ας έλεγε άλλο ότι ο κ. Παπαδόπουλος να είναι ανάλυγητη. Εμείς τι θα κάνουμε, δεν θα πρέπει να πάρουμε θέση σαν κοινωνία, σαν η εξεύχουσα μορφή της τοπικής κοινωνίας και να πούμε ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιες υπερηφορές και πρέπει να τελειώνει αυτό το μαρτύριο των 180 οικογενειών. Πρέπει τελικά έστω και έτσι με τον δρόμο του αγώνα, με τον δρόμο των δικαστηριών δικαιώθηκαν οι άνθρωποι. Δεν πρέπει δηλαδή να αποκατασταθούν, πρέπει δηλαδή να τρώνε ακόμη μαύρο ψωμί γιατί κάποιος να μην τον χαρακτηρίσω εδώ πέρα είναι ανάλυγητος απέναντι σε μια μεγάλη κοινωνική μερίδα της πόλης. Και κλείνω με το ζήτημα του νερού μεταξύ παλιάς καβάλας και κορυφών κυρίες και ανθρώπους. Σας άκουσα μια μέρα στο ραδιόφωνο να μιλάτε ακόμη και για αδολιοφθορές στο δίκτυο τροφοδοσίας των κορυφών. Έχω δίπλα μου εδώ την πρόεδρο του κορυφών και συζήτησα αυτό το θέμα. Πρέπει να δοθεί μια λύση οι κορυφές, είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε. Το καλοκαίρι είναι ένα θέρετρο για πολλούς για να μπορούν να πάνε να κάνουν, άλλοι πάνε στη θάλασσα, άλλοι πάνε στο βουνό να κάνουν τις διακοπές. Και έχουμε στις κορυφές αυξημένη παρουσία κατοίκων. Άρα δεν θα πρέπει να σκεφτούμε μια μόνιμη και σταθερή υδροδότηση παρά μόνο να κουβαλάμε ένα ραμπά, να γεμίζουμε τη δεξαμενή, να διάζει η δεξαμενή και να μένει συνέχεια νερό. Πρέπει να μου δώσετε μια απάντηση αυτού. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά, κ. Δήμαρχε, παρακαλώ. Λοιπόν, πάρα πολύ γρήγορα, σ' ό,τι αφορά τον ΤΑΠ. Πριν από όλα, μόλις διαβάσαμε τη διαμαρτυρία των αγροτών, που δεν τη γνωρίζαμε και προέβη σε διαμαρτυρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοφέλειας, σ' ό,τι αφορά τα λασπόλουτρα, την άλλη μέρα κιόλα, έστειλε τον Καλανταρίδη μαζί με μηχανικό του Δήμου, ο οποίος είναι μηχανολόγος και ξέρει απ' αυτά τα θέματα, και τον Καλανταρίδη επίτηδες γιατί είναι από την περιοχή και επίσης ξέρει απ' αυτά τα θέματα. Κατευθείαν ετοιμάσαμε την επιστολή, τη στείλαμε στον ΤΑΠ, καμία σχέση, ούτε με ανταποδοτικά αυτά που λέτε. Δεν ξεκουλιούμαστε ούτε για ένα αστενοφόρο, ούτε για μια κούρσα, αγαπητέ κ. Παπά. Στείλαμε επιστολή και ζητήσαμε να σταματήσει η άρδευση, να σταματήσει η άντληση μέχρι τις 15 Αυγούστου, γιατί από εκεί και έπειτα ξεκινάει σιγά σιγά, σταματούν τα ποτίσματα οι αγρότες και αν θέλουν κάτι να συνεχίσουν να το συνεχίσουν από εκεί και έπειτα. Σήμερα το μεσημέρι λοιπόν ήρθε η απάντησή τους, που μας λέγανε ότι μέσα σε 24 ώρες η απάντηση ήταν γραμμένη την Παρασκευή. Παρασκευή πρωί δεν στείλαμε το mail κ. Καλανταρίδη. Παρασκευή μεσημέρι όταν είχαμε φύγει εμείς βέβαια, ήρθε το mail της απάντησής τους που μιλούσαν ότι σε 24 ώρες τελειώνουν τη δουλειά τους, κλείνουν τις αγγλίες και σταματούν. Πραγματικά ενημερωθήκαμε ο κ. Καλανταρίδης, είχε ενημέρωση από τον κ. Καλπακίδη ότι τα μαζέψαν από την περιοχή και φύγανε. Σ' ό,τι αφορά τη Βουφουλού, εάν δεν κάνω λάθος, εμείς τοποθετηθήκαμε και έχουμε τοποθετηθεί και από καιρό κ. Παπά και μάλιστα η δική μου η τοποθέτηση εκτάκτου σε έγινε και αντικείμενο παρεξήγησης από πολλούς όταν δικαιωθήκαν οι πρώτοι δύο στα δικαστήρια, που για μένα ήταν θέμα ανθρωπιάς. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να τα βρούνε όπως έπρεπε από πάρα πολύ νωρίς να το έχουνε κάνει και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε και θα κινηθούμε. Πάω στις κορυφές. Σήμερα το μεσημέρι ήμουστην παλιά καβάλα και κάλεσα και την κ. Παπαδοπούλου και πήρε και άλλους κατοίκους από τις κορυφές και ήρθε, εξηγήσαμε στους κατοίκους ότι από πέρσι ακόμη τους είχαμε ειδοποιήσει κατ' ουσίαν έχει να βρέξει καλά από πέρσι το Μάιο, θα σας τα πει ο κ. Ξανθόπουλος. Το Νοέμβριο εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και εκεί στην παλιά καβάλα και στις κορυφές, ο Ξανθόπουλος το είπε με χίλιους τρόπους ότι νερό δεν υπάρχει. Περνάμε μεγάλες εποχές ξηρασίας. Δείτε πώς είναι τα τενάγη τα οποία πρόπερσι ήταν πλημμυρισμένα και αυτή τη στιγμή είναι όλα σπαρμένα και φυτεμένα και ξεραμένα. Δεν υπάρχει πουθενά νερό. Βεβαίως είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να έχει λυφεί το θέμα στον Αμυγδαλεώνα που ήταν πολύ σοβαρό, το θέμα στις Κρινίδες που ήταν επίσης σοβαρό, το θέμα στο Ζηγό και το Κρυονέρι, το θέμα στην καβάλα μέσα. Η καβάλα ολόκληρη είναι ζήτημα να είχε δύο-τρεις περιπτώσεις φέτος στο καλοκαίρι, βλαβών, μια χαρά υδροδοτούνται οι πάντες. Γιατί όπως εξήγησα στους κατοίκους για μένα είναι πολύ σημαντικότερο να έχεις νερό παρά να έχεις ρεύμα. Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις από νερό, καλύτερα να μείνεις από ρεύμα παρά από νερό. Λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι εδώ και τόσο καιρό τα συνεργεία της ΔΕΙΑΚΑνεβοκατεβαίνουν καθημερινά και πολλές φορές τη μέρα, διότι προσπαθούν να δώσουν νερό και στα δύο τα χωριά βέβαια, και στην παλιά καβάλα και στις κορυφές και να μην συζητήσουμε τι γίνεται από εκεί πάνω. Έχουν ληφθεί μέτρα και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σας θυμίζω τη γεώτρηση που έγινε σε μια περιοχή που θυμάμαι πως τη λένε, την έλεγε ο Ξανθόπουλος, αλλά δεν έδωσε αποτελέσματα ικανοποιητικά. Δεν σταματούμε όμως. Συζητούμε για μια καινούργια πρόταση που μας έκανε ο πρόεδρος της παλιάς καβάλας. Είμαστε δεκτικοί σε όλες τις προτάσεις που υποδεικνύουν οι κάτοικοι, αλλά το νερό έχει λιγοστέψει πάρα πολύ. Για τα περαιτέρω θα παρακαλέσω τον κ. Ξανθόπουλου να μας ενημερώσει. Θέλετε κάποια διευκρίνηση πριν μιλήσει ο κ. Ξανθόπουλος. Τι θέλετε παρακαλώ. Θέλω να διευκρινίσουμε ότι η εταιρεία ΤΑΠ στα Τενάγη των Φιλίπων έχει ολοκληρώσει τις εργασίας του και τα μάζεψε και έφυγε. Δεν έγινε γιατί. Δεν έφυγα τίποτα. Όχι, για να ξέρετε ακριβώς. Δεν έφυγα τίποτα τέτοιο. Τελείωσε την εργασία τους. Σπύρο, μετά θα σου δώσω το λόγο. Τελείωσε τη δουλειά τους και τα μαζέψαν και φύγαν. Δεν έφυγα τίποτα. Σαπίσαμε και τελειώσαμε. Κύριε Καλανταρίδη, από τη θέμα το συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον κύριο Καλανταρίδη. Καλή προσπάθεια, κύριε Δήμαρκο. Δεν πειράζει, τώρα έχει δικαίωμα να μιλήσει, χρησιμοποιείται χρόνο του. Τώρα δεν πειράζει. Δεν κάνατε καν την αυτοψία με τον μηχανικό κύριε Καλανταρίδη, αλλά αγνοήσατε και τον αυρωτικό σύλλογο και την Επιτροπή Πρωτογενή Τομέα. Δεν πήγε καν ο εκπρόσωπος να δει το τι έγινε. Ευχαριστώ. Ο κύριος Ξανθόπουλος και ο κύριος Καλανταρίδης θα απαντήσουν. Κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, αναφορικά με το θέμα της υδροδότησης των δύο χωριών παλιάς καβάλας και κορυφών. Δεν τα ακούγουμε, εντάξει, το δαγκώσω. Εμείς έχουμε σαν υπηρεσία, πέρα από την καταγραφή αυτού που βλέπαμε και έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε δει βροχή εκτός από τις δυο τελευταίες βροχές από 21 Μαΐου 2016, δεν είδαμε βροχές τον περασμένο Νοέμβριο, κρίσιμο μέγεθος για εμάς. Το γεγονός ότι δεν είχαμε βροχές τον Νοέμβριο πέρυσι δεν έσωσε την παρτίδα, δυστυχώς η χιονόπτωση ήταν πάρα πολύ λίγη. Σε κάθε ευκαιρία κρούαμε την κόντωνα του κινδύνου, επιστούσαμε την προσοχή τους κατοίκους για τη συνεχή χρήση του νερού. Και προσπαθούσαμε να κάνουμε και εμείς διαχείριση του όρου προβλήματος, αλλά είναι γνωστό ότι αν διαχειρίζεις μυζέρια μύζερες λύσεις θα δώσεις. Αυτά με την κυρία Παπαδοπούλου του 2016 οργώσαμε την περιοχή των κορυφών. Κερασόβρυση, από εδώ βρύση, εκεί βρύση, εδώ πηγή, κρύα βρύση, οργώσαμε. Μαζί με την κυρία Παπαδοπούλου και τον σύζυγό της και άλλωνα κάτοικο ήμασταν όταν βλέπαμε πως πηγές των κορυφών καταστρέφονταν, χαλούσαν, σπάγανε από κτυνοτρόφους. Ήταν παρούσα η κυρία Παπαδοπούλου. Και βέβαια είχαμε πει ότι εμείς σαν υπηρεσία θα αξιοποιήσαμε κάθε ευκαιρία για να μπορέσουμε να δώσουμε μόνοι μιλήσεις στο πρόβλημα των κορυφών και για να λύσουμε το πρόβλημα της ειδροδότησης, αλλά και για να επιτύχουμε αυτές τις οικονομίες κλίμακος που είναι κρίσιμο μέγεθος για μας σε ό,τι αφορά την ειδροδότηση των χωριών. Διότι οι παλιά καβάλα κορυφές υδρεύονται από την παλιά καβάλα από τα τριοστάσια που είναι στο αρέμα της παλιάς καβάλας, οι κορυφές από το αρέμα των κορυφών από την τριοστάσια που ξεκινάει από εκεί και με διάμεσο σαθμό τα τριοστάσια στιγγελάδες καταλήγειες κορυφές και είναι εξαιρετικά κοστοβόρες και για το λόγο αυτό είχαμε πει ότι θα κάνουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα λύσης ενέργειες για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό. Και τι κάναμε? Πρώτα απ' όλα το 2016 κάναμε έρευνες σε 15 σημεία εδαφολογικές του ορεινού όγκου. Δύο από αυτά, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβουλί και άλλη φορά, δώσανε εμβίξεις νερού, κάναμε γεώτρηση στο αρέμα λιμιάς. Δυστυχώς η μελέτη υδρολογική, γεωλογική και εδαφολογική δεν επαληθεύθηκε, αρχικά τουλάχιστον. Δεν εγκαταλείψουμε το εγχείρημα της γεώτρησης στο αρέμα λιμιάς, διότι έχουν ενημερώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το επόμενο διάστημα προχωράμε σε σολύνωση της γεώτρησης στο αρέμα λιμιάς και σε δοκιμαστική άνδηληση, η οποία αν θα μας δώσει δείγμα νερού, ότι απ' τα 5-6 κυβικά και απ' τα 222 μέτρα άνδηλησης στάθμιση ρεμίας πάμε στα 15-20, αυτό σημαίνει ότι λύνουμε τα προβλήματα δοδότησης του λικοστόμου και των κορυφών. Και αυτό είναι η μία ενέργεια που κάνουμε. Από εκεί και πέρα, πέρα από τις κορυφές, προχωράμε και σε άλλες δύσεις προς την άλλη πλευρά του συμπλέγματος λικοστόμου λιμιάς Βουνωχωρίου και επειδή και αυτό δεν είναι μία λύση, η οποία μπορεί να λύσει συνολικά το πρόβλημα, είπαμε σήμερα και στην Παλιά Καβάλα, έχω ενημερώσει τη Δήμαρχο από καιρό, ότι μεταξύ Παλιάς Καβάλας και Χαλκερού, ανατολικά όπως φεύγει κανείς από την Παλιά Καβάλα προς Χαλκερό, υπάρχει σαφέστατη ένδειξη ύπαρξης υδροφορωρίζοντος και για το λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε, με ό,τι αφορά της αδειοτρύσης που πρέπει για να κάνουμε εδαφολογικά και στην αγιοτρύση και στο θέμα αυτό. Η κυρία Παπαδοπούλου τώρα έχει κατανοούν μια αναφορά ενός παλιούς στο λέγος της Δημοφιλίππον, ο οποίος μίλησε για ιδροδότηση των κορυφών από τον νέο ζηγός. Είναι εξαιρετικά κοστοβόρο κύριε Δήμαρχο, κύριε Πρόεδρε, αυτή η λύση και μέχρι να πάμε σε αυτό, μπορούμε να κάνουμε όλα τα άλλα. Δηλαδή, να εξαντλήσουμε το ρέμα λιμνιάς, διότι αν μας δώσει με 15 μήκους κυβικά έχουμε λύσει το πρόβλημα του λικοστόμου και των κορυφών και αν ο μηγέννητο το ρέμα λιμνιάς δεν μας δώσει αυτά που προσδοκούμε, να πάμε στην παλιά καβάλα. Διότι στα 600 με 700 μέτρα υψόμετρο και από τα 200 μέτρα περίπου που υπολογίζουμε γεώτρηση και άντλησης, καταλαβαίνει ο καθένας ότι είναι πάρα πολύ πιο εύκολο και λιγότερο κοστοβόρα από το να ανεβάσεις το νερό από το νέο ζυγός. Με ότι αυτό συνεπάγεται και στα κόστι και στα κατασκευαστικά θέματα που πρέπει να απειλήσουμε. Αυτές είναι κάποιες από τις κινήσεις που κάνουμε και δεν θα αναφερθώ καθόλου στο τι καταγράψαμε για ζημιές, οι οποίες δεν αφορούν μόνο την παλιά καβάλα. Να μην αδικούμε τους κατοίκους της παλιάς καβάλας. Δολιοφθορές και ζημιές είχαμε και στις κορυφές. Κλοπές νερού είχαμε και έχουμε και στις κορυφές. Όπως επίσης έχουμε και γεγονότητα τα οποία δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε και έχουν να κάνουμε τι. Ότι σε μια περίοδο όπως είναι η φετινή που δεν υπάρχει νερό, αυτό που έχει πρωταρχή σημασία είναι η κατανάλωση για τον ανθρώπινο παράγοντα. Στη συνέχεια τα ζώα, στη συνέχεια οι καλλιέργειες και μετά οι κήποι. Βέβαια καταλαβαίνουμε όλοι ότι στο χωριό πάει κανείς για να έχει και ένα κήπο. Υπό άλλες συνθήκες και αν το νερό επαρχεί να το κάνουμε ό,τι θέλουμε. Τώρα πλέον δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, γιατί δεν υπάρχει νερό. Πέραν αυτού, κάτι τελευταίο το οποίο την περίοδο αδρομολογήσαμε είναι ότι για να ενισκίσουμε, βέβαια με τις δυο μέρες βροχή, στην κάτω πηγή της Παλιάς Καβάλας έχουμε νερό και ήδη από χθες έχουμε υπερχύληση και τα πράγματα φαίνεται ότι τουλάχιστον για μια-δυο βομάδες θα ισορροπήσουν. Αλλά επειδή ακριβώς και μέχρι τα μέσα Αυγούστου, τέλος Αυγούστου, θα είναι δύσκολες οι μέρες αυτές, κάνουμε μια πανέβαση ακόμα στην Παλιά Καβάλα με στόχο να μεταφέρουμε νερό με το βιτίο της υπηρεσίας από τον Νέο Ζηγός και από την Παλιά Καβάλα, από τον δρόμο της Παλιάς Καβάλα στην έξιτο πρός κορυφές να δίνουμε νερό στη δεξαμή της Παλιάς Καβάλας και στη συνέχεια να μεταφέρεται αυτό και στην Παλιά Καβάλα και στις κορυφές. Αλλά απαιτείται και η συνεργασία των κατοίκων. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα τουλάχιστον γιατί φαίνεται χρονιά. Οι λύσεις, οι μακροπρόθεσμες τις έχω αναφέρει και η υπηρεσία δεν φίδεται ούτε δαπανών, ούτε εξόδων, ούτε κόμπου για τις επιλύσεις. Ευχαριστώ με τον κ. Ξανθόπουλο. Κύριε Καλανταρίδη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Λοιπόν, καταρχήν όσον αφορά τα ανταμεκλαστικά του Δήμου, αγαπητοί συνάδελφοι, θεωρώ ότι ήταν άμεσα από τη στιγμή που εδέησε κάποιος να μας ενημερώσει για το τι συμβαίνει, έτσι. Γιατί μέχρι την Τετάρτη, αν θυμάμαι καλά, που υπήρξε σχετική ενημέρωση, κανένας δεν είχε απερθυθεί στο Δήμο. Για να του πει, ξέρεις, υπάρχει αυτό το πρόβλημα εδώ. Το μοναδικό το οποίο γνωρίζαμε ήταν οι κάποιες φωτογραφίες που υπήρχαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιες δηλώσεις από εδώ και από εκεί, για διαπληκτισμούς, για αστυνομίες κτλ. Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει τέτοια γεγονότα στη διαμάχη που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν όποτε διαβάζουμε κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε αυτό λέγεται Facebook, είτε λέγεται Instagram, να σπεύδουμε εκεί, δεν ξέρω κι εγώ σαν τι για να δούμε τι γίνεται. Άρα από τη στιγμή που ενοιμερωθήκαμε ήρθα προσωπικά εγώ ίδιος άμεσα σε επαφή με εκπρόσωπο του ΤΑΠ, τον κ. Νάκο, από τον οποίο ζήτησα να υπάρξει ενημέρωση επί τόπου στον Δήμο Καβάλας. Όντως την επόμενη μέρα με τηλεφώνησε και μου είπε ότι θα μπορούσαμε την Παρασκευή το πρωί, αν θυμάμαι καλά Παρασκευή πρέπει να ήταν, να επισκεφθούμε τον χώρο έτσι ώστε να υπάρξει σχετική ενημέρωση. Το ίδιο βράδυ με τηλεφώνησε ο κ. Μαρκόπουλος γιατί έμαθε προφανώς ότι θα πήγαινα στο συγκεκριμένο χώρο και ζήτησε να είναι και αυτός μαζί. Βεβαίως όπως καταλαβαίνετε δεν υπήρξε πρόβλημα. Την άλλη μέρα το πρωί με τηλεφώνησε και ο Άρισο Βέρος ο οποίος ζήτησε και αυτός να είναι υπαρών. Του είπα βεβαίως δεν υπάρχει πρόβλημα, δυστυχώς δεν μπορούσε τελικά ο κ. Βέρος να έλθει. Επίσης με τηλεφώνησε ο κ. Καλπακίδης και ο κ. Ταταλπασίδης στους οποίους είπα ότι θα επιθυμούσα να μην είναι εκπρόσωπος των αγροτών για τον εξής πάρα πολύ απλό λόγο. Γιατί όταν βρίσκονται ταυτόχρονα εκπρόσωποι του ΤΑΠ με εκπρόσωπο του Αγροτικού Συλόγου δυστυχώς καταλήγει πάντα η όλη συζήτηση σε διαπληκτισμούς, σε αντιπαλότητες κτλ. κ. Καλπακίδη αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση την οποία θέλετε να θέσω παρακαλώ είμαι στη διάθεσή σας πείτε μου τι είναι αυτό το οποίο θέλετε να ερωτήσω και θα το κάνω χαρίς κανένα πολύ πρόβλημα. Την Παρασκευή το πρωί με το που συνάντησα στην γέφυρα στο φράγμα όπως το λέμε εκεί στο χωριό μου να το πούμε έτσι τον κ. Νάκο περνούσε από το συγκεκριμένο σημείο και ο κ. Καλπακίδης με τον οποίο είχα συζήτηση επί δεκάλεπτο συγκεκριμένα με ενημέρωσε τι είχαν διαπιστώσει και μου είπε τι θα έπρεπε να ρωτήσω από πλευράς του αγροτικού συλλόγου. Όπως και έκανα έτσι κάναμε την αυτοψία με τον κ. Μαρκόπουλο θέσαμε τα ερωτήματα τα οποία είχαμε εμείς και ο μηχανικός του δήμου ο οποίος έχει μεταπτυχιακά στο κομμάτι της υδρολογίας και τέλος πάντων και κάτι αντίστοιχο το οποίο έχει κάνει ο άνθρωπος έκανε και αυτό στις ερωτήσεις του πήραμε τις απαντήσεις μας και βάσει αυτών κινηθήκαμε. Ούτε καθυστερήσαμε ούτε κάναμε δεύτερη σκέψης ούτε τέλος πάντων επειδή διάφορα ακούγονται έτσι. Καθαρά πράγματα, στείλαμε την επιστολή άμεσα μας απάντησε η εταιρεία που πρέπει να πω ότι ο υπεύθυνος του ΤΑΠΟ όταν παραβληθήκαμε στον χώρο και του είπαμε κοιτάξτε να δείτε εσείς λέτε αυτά τα οποία σας έχουν πει να λέτε έτσι εμείς εδώ διαπιστώνουμε ότι αυτό είναι το πρόβλημα έχουμε και ενημέρωση από τους αγρόδες παρακαλούμε να σταματήσετε άμεσα. Η ενημέρωση η προφορική που είχαμε ήταν ότι θα ολοκληρώναν τις αργασίες τους και θα φεύγανε από τον χώρο στα μέσα αυτής της εβδομάδας την πέμπτη συγκεκριμένα έτσι και βέβαια μπορεί να με διαψεύσει ο κ. Μαρκόπουλος. Πάρα τα αυτά ευτυχώς να το πω έτσι φύγανε τελικά μέσα στο Σαββατοκύριακο έτσι τώρα αν αυτό ήταν ολοκλήρους των εργασιών τους ή αν ήταν το οτιδήποτε άλλο αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτά. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη ο κ. Βέρος παρακαλώ. Πέτρε λίγο στη διαδικασία θα με επιτρέψεις. Παρακαλώ. Καλά κάνεις και σε αυστηρός τις δικές μας ερωτήσεις αλλά λίγο πρέπει να είσαι αυστηρός και στις απαντήσεις των συναδέλφων μας. Ως προς το χρόνο λέτε. Τώρα λεπτομέρειες τέτοιες όχι. Ως προς το χρόνο, ναι, ναι, εντάξει, εντάξει. Παρακαλώ. Ο κ. Βέρος παρακαλώ. Λοιπόν κ. Πρόεδρε σήμερα περιμέναμε από την κυρία Δήμαρχο να έκανε το κόπου τουλάχιστον για κάποια σημαντικά θέματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα στις ανακοινώσεις να μας ενημερώσει και να μην βάζουμε ως επικεφαλής εμείς τα ερωτήματα για να παίρνουμε τις απαντήσεις. Και αυτά τα θέματα είναι όπως στα στρατόπεδα που έθεσε και ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος για τη νέα θέση του Υποργείου δηλαδή περί συνεκμετάλλευσης και βέβαια απάντησε αυτά που γνωρίζει όπως είπε η κυρία Δήμαρχος ό,τι γνωρίζει αλλά η ουσία είναι σε ποια λογική βάζει αυτή την πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διότι ως παράδειγμα εάν μέσα από την αξιοποίηση βάλτετος εισαγωγικά των στρατοπέδων δεν υπάρχει οικονομικό όφελος θα συνεχίσει να έχει αυτή τη θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Βέβαια. Άλλα θέματα είναι ο ΤΑΠ που έβαλε ο συνάδελφος Παγγέλιης ο Παπάς όπου να θυμίσω πολύ γρήγορα ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συβούλιο εμείς ως παράταξη θέσαμε το θέμα για όλες αυτές τις καταγγελίες που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και δηλώσεις υπηρεσιακών παραγώντων της υπηρεσίας υδάτων ότι συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει κάνει καμία έτηση και δεν έχει λάβει καμία άδεια άντλησης υδάτων και βέβαια περιμέναμε μια καλύτερη ενημέρωση διότι το θέμα και η ουσία είναι η εξής και εκεί πρέπει να απαντηθεί από την επίσκεψη που κάνανε η Ερετή και ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ο Αντιπεριφεριάρχης αλλά και που θεωρώ ότι μαζί τους είχαν και τους κατάλληλους και ενημερωμένους και ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες ή εργαζόμενους διαπίσωσαν ότι γίνεται άδληση υδάτων ή αν δεν γίνεται και γινόταν σύνομα η άδληση ή όχι και βέβαια η ανακοίνωση που είδαμε πάλι από την μεριά του Δήμου και της Αντιπεριφερίας που λέει ότι σταματάνε οι εργασίες 15 Αυγούστου λοιπόν μη κοροϊδευόμαστε ξέρουμε πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αρχές Αυγούστου έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τις εργασίες για να δώσει άδεια στο προσωπικό στους εργαζόμενους και βέβαια αυτό το ότι να ζητάμε να υπάρχει εκπρόσωπος της εταιρείας αλλά να μη θέλουμε εκπρόσωπο αυτών που καταγγέλουν και αυτοί οι οποίοι ζουν, καλλιεργούν, προσφέρουν όχι μόνο στην τοπική κοινωνία στον κράτος στα ταμεία του κράτους μέσα από τον πρωτογεννή τομέα ότι στη λογική να μη έρθουν σε αντιπαράθεση ε, όχι, θεωρώ ότι δεν στέκει και μια και μιλάμε για τον ΤΑΠ, κυρία δήμαρχε έχουμε αποφασίσει εδώ αρχές της διτίας μας μια από τις συνειδριάσεις ήταν όταν αποφασίσαμε να λειτουργήσουν κάποιες επιτροπές και ορίσαμε όλες οι δημοτικές παρατάξεις αλλά ορίστηκαν και πολίτες εκπρόσωποι φορέων να συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές και να λειτουργήσουν δεν λειτουργούν δυστυχώς όπως η επιτροπή του πρωτογεννού τομέα και αν δεν το λειτουργήσετε τώρα που υπάρχουν προβλήματα πότε θα λειτουργείς δύο το πολύ, αν θυμάμαι καλά, είναι αυτές οι επιτροπές που λειτουργούν που είναι η επιτροπή προσβασιμότητας και κυκλοφοριακών μελετών και άντε και τους και δύο πόλεις. Οι υπόλοιπες 10 και πλέον επιτροπές ούτε μία φορά δεν συναιδριάσαν τουλάχιστον για να βγάλουν τον πρόεδρο που κάποτε γινόταν έστω τυπικά αυτό, ούτε αυτό έγινε μετά από τρία χρόνια και βέβαια το τρίτο είναι όσα αφορά με την επίσκεψη για δεύτερη φορά του εντεταλμένου πρώην υφυπουργού, δεν ξέρω και τι ιδιότητα έχει της γερμανικής κυβέρνησης του κυρίου Φουχτελ που τον υποδεχτήκατε βέβαια και στον εξωτερικό χώρο για δεύτερη φορά του δημαρχείου και εδώ είναι και μία απορία δικιά μου προσωπική εάν θα έρθει ο αρχηγός του γερμανικού κράτους που θα τον υποδεχτείτε. Λοιπόν τέλος πάντων αυτό αφορά εσάς, ο καθένας κρίνεται από εμάς όμως δεν θα πρέπει να μας ενημερώσετε τι συζητήσατε με τον κύριο Φουχτελ. Τι έφερε, τι καλά πράγματα έφερε ο κύριος Φουχτελ και πρότεινε στο δήμο Καβάλας εκτός από τον θρησκευτικό τουρισμό που ξέρουμε γιατί έγινε και η επίσκεψη στον σεβασμιότατο και επίσκεψη στο βαφτιστήριο της Λυδίας. Λοιπόν από εκεί και πέρα θέλω να σας πω το εξής και να πάμε λίγο και στην καθημερινότητα. Κύριε Δήμαρχε, εδώ και δύο χρόνια, ίσως και περισσότερα, ως δημοτική παράταξη λέμε ότι θα πρέπει να δώσουμε λύση επιτέλους στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και με τους κάδους ανακύκλωσης αλλά και με τους επιπλέον πράσινους κάδους που γίνεται η απόρριψη των ηγιακών απορριμάτων, όπου δυστυχώς δεν υπάρχουν θέσεις. Και βλέπουμε το εξής, τραγικό θα έλεγα ή οτιδήποτε άλλο, κάτι να μετακινούνται, κάτι να βρίσκονται σε πεζοδρόμια, κάτι να βρίσκονται στις μέσες των δρόμων, κάτι να βρίσκονται επάνω σε διαβάσεις πεζών. Λοιπόν, αν θυμάμαι καλά ένας από τους λόγους και μία από τις προτάσεις που κάναμε σε τεχνικά προγράμματα τόσο του 2015 και του 2016 ήταν ότι πρέπει να μπει ένα έργο για να δημιουργηθούν αυτές τις θέσεις. Επιτέλους, δώστε μία λύση, διότι υπάρχουν προβλήματα και θα σας πω μία περίπτωση ενός πολίτη, επί τρία χρόνια, όπου έχει ενημερώσει την υπηρεσία ακριβώς απέναντι από την είσοδο στο Βερούλιο, από την πίσω πλευρά εκεί που είναι Κερκίδες, όπου τον άνθρωπο τον έχουν πάει τρεις σκάδους μπροστά στο παράθυρό του και ενώ έχουν υποσχεθεί που δεν είναι οι θέσεις εκεί, έχουν μεταφερθεί, δεν ξέρω προφανώς ποιοι φταίνε. Φταίνε οι πλησιακοί παράγοντες, φταίνε κάποιοι αιρετοί, δεν ξέρω ποιοι φταίνε. Όμως, ενώ του υποσχεθήκανε ότι θα τους πάνε τους σκάδους απέναντι στην πλευρά του δημοτικού γηπέδου του Βερούλιο, τρία χρόνια λυπάμε πολύ και μετά ζητάμε να μας εμπιστεύονται οι πολίτες και ζητάμε από τους πολίτες να μας στηρίζουν. Και το τελευταίο είναι ότι έχει σχέση με τα στέγαστρα. Είμαστε στο μέσον του καλοκαιριού, ο χειμώνας έρχεται και η εικόνα αυτή των στεγάστρων τουραστικών ελαιοφορίων δεν είναι καλή. Λοιπόν, να θυμίσω λίγο και διορθώστεμα αν κάνω λάθος ότι από την προηγούμενη διοίκηση 25 περίπου στέγαστρα είχαν δοθεί σε διαθυμιστική εταιρεία, είχαν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση, που βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της πόλης, από την εταιρεία Τοπάλης, όπου είχε βέβαια και την υποχρέωση και τη συντήρηση αλλά ενδεχομένως και την τοποθέτηση εκεί όπου δεν μπορούσαν να συντηρηθούν. Αλλά η εικόνα όμως δεν είναι καλή. Τα στέγαστρα είναι για να μας προφυλάσσουν και από τον ήλιο και από τις καιρικές συνθήκες. Εγώ θα σας φέρω σαν παράδειγμα και λέω μπράβο στην επιλογή που κάνανε στην αναβάθμιση και στην ανάπλαση επί της Ερυθρού Σταυρού και της Βενιζέλου, δείτε λίγο πώς μπήκανε. Δεν είναι δικαιολογία τα πλαϊνά και οτιδήποτε άλλο να μην κολλάνε και αυτά, υπάρχουν, αυτά δεν είναι δικαιολογία. Όπως πρέπει να δούμε και στις συνικείες, όπου δεν μπορεί από μία να λέμε τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα ΙΚ και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην τους δίνουμε τη δυνατότητα και το κέντρο να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν. Και στις συνικείες είναι δικιά μας ευθύνη. Λοιπόν, εμείς προτείνουμε, ελάτε σε μια συνεργασία με το αστυκόκτελ, κάντε τους την πρόταση να τα παραχωρήσετε και να τα χρησιμοποιούν εκείνοι οι διαφημιστικά και να έχουν την ευθύνη της καθαριότητας, της συντηρήσεις και ενδεχομένως και της αλλαγής. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Απλώς, μια και έβαλα για τους κάθους, θα παρακαλέσω πολύ κύριε Δήμαρχε, και κλείνω με αυτό. Δεν θέλω απάντηση σε αυτό, απλώς ζητάμε ως δημοτική παράταξη, εάν και φόσον έγιναν αυτές οι συμβάσεις με τους ιδιώτες όπου ψηφίσαμε σε προηγούμενες αναμορφώσεις σε κωδικούς χρήματα για την παραχώρηση υπηρεσιών από την υπηρεσία καθαριότος, δηλαδή της σκοπής των χόρτων, της απολύμανσης και της καθαριότητας των κάδων και της αποκομιδής των βαριών αντικειμένων. Αν γίναν αυτές οι τρεις συμβάσεις, θα θέλαμε, παρακαλώ πολύ, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να μας δώσε αντίγραφα αυτών των συμβάσεων. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο, κ. Δήμαρχε, παρακαλώ. Κύριε Βέρο, ας ξεκινήσω. Χάρηκα για τα ερωτήματα που μου κάνατε και χάρηκα που δεν τα είπα από την αρχή. Δεν ξανακάνω τα ίδια λάθη, κύριε Βέρο. Συνήθιζα να σας ενημερώνω πλήρως από την αρχή και μετά σας έπαιρνα το ψωμί μέσα από το στόμα. Τι θα λέγατε στα προημιρισίας μετά. Σας αφήνω, τα ρωτάτε στα προημιρισίας και εγώ ευχαρίστω σε απαντώ. Ξεκινώ λοιπόν από το τελευταίο. Σ' ό,τι αφορά τις απολυμάσεις και το πλήσιμο των κάδων έγινε με τη διαδικασία του κατεπίγοντος κατόπιν εντολής που πήραμε από το υγειονομικό, φυσικά θα τα φέρουμε. Η σύμβαση καινούργια με την αποχώρηση των βαραίων αντικειμένων δεν έχει ακόμη υπογραφή, αλλά θα υπογραφεί. Τώρα, σε ποια λογική μπαίνει το θέμα των στρατοπέδων. Εγώ δεν το κατάλαβα. Ομολογώ, δεν το κατάλαβα. Θέλω πριν να το φέρω μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο να έρθω ακόμη μια φορά σε επαφή μαζί τους να πω αυτό ακριβώς που είπατε. Ποια είναι η λογική. Έχει να κάνει με το νόμο που ζητούσε το 5%? Έχει να κάνει με μια απλή συμμετοχή όπως γίνεται σε όλα τα κρατικά, παλιά γινόταν στην Καλαμίτσα που πληρώναμε ένα μέρος από τα έσοδα τα έπαιρνε το κράτος. Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και εμείς. Κατά τα άλλα, η απάντησή μου είναι αυτή που έδωσα ανοιχτά και καθαρά και το είπα προχθές και στους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός γυρίζει όλη την Ελλάδα, μοιράζει στρατόπεδα, μοιράζει διευκολύνσεις και στην Καβάλα δεν πατάει προφανώς γιατί δεν θέλει να δώσει τίποτε. Μιλημένα, ξυγημένα μια κι έξω. Τρεις Κάδοι πίσω από το Βερούλιο και εγώ πως να το ξέρω. Όπου υπάρχουν αιτήματα από κάτους να είστε σίγουρος ότι τακτοποιούνται, βέβαια οι μόνοι τους τα πηγαιοφέρνουν. Στα πλαίσια της λογικής, το θέμα των Κάδων είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα για ένα σπίτι και είναι πολύ σημαντικό θέμα και για την υπηρεσία. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο περάσαμε το έργο των να φτιαχτούν αποτμήσεις πεζοδρομίων για να μπουν οι Κάδοι. Το περάσαμε. Άρα βρίσκεται στη διαδικασία. Τα στέγαστρα στις τάσεις. Τα στέγαστρα στις τάσεις είχα χθες έτοιμα από τα αστικά λεωφορεία. Ζητούνε από το Δήμο Καβάλα στην Άδεια να τα περιποιηθούν, να τα συμμαζέψουν, να τα σουλπώσουν και από κει και έπειτα εμείς θα φροντίσουμε στις γειτονιές, κύριε Βέρο, όπως είπατε. Αλλά, ειλικρινά δεν ξέρω από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουν. Δεν μ' αρέσει να παρελθών το λογό. Δεν είναι ωραίο πράγμα. Σε αυτό το Δήμο όμως, από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε ειλικρινά. Οι επιτροπές έχετε δίκιο πρέπει να συνέλθουν και να συναιδριάσουν, τουλάχιστον για να βγάλουν τον πρόεδρό τους. Τέλος, κύριε Δήμαρχε. Ευχαριστούμε, κύριε Δήμαρχε. Λοιπόν, παρακαλώ... Πήει τουριστική, έχει πρόβλημα, το είχε πει η κυρία Ιωσιπίδη. Ο κύριος Ποτόλιας έχει το λόγο, παρακαλώ. Πρόεδρε, δεν είχα στα θέματα που ήθελα να θέσω στα πρώι μνήσες διάταξης ένα σοβαρό ζήτημα που προέκυψε. Ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά και τη δήμαρχο αλλά και τους επικεφαλείς των υπόλοιπων παρατάξεων και, παρακαλώ, να γίνει συζήτηση. Θα προσπαθήσω, ωστόσο, να το βάλω να το θέσω μαζί με τα άλλα στο χρόνο που έχω. Επειδή, κύριε Πρόεδρε, λένε, λέει ο λαός μας, οι καλοί λογοριασμοί κάνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και η παράταξη που εκπροσωπώ τη σοβαρότητα αυτή θέλει να τη συζητάει μέσα στα όργανα. Δεν αφισβητώ τη σοβαρότητα κανενός. Είπαμε, σαν επικεφαλείς, σε σχέση με την κυνητοποίηση της Τετάρτης κάποια πράγματα. Είπαμε στη συνέντευξη τύπου εδώ πέρα. Αλλά, όμως, για μας σημασία έχει, λέει, το Δημοτικό Συμβούλιο και πραγματικά θέτω και στη δήμαρχο και στους υπόλοιπους επικεφαλείς των παρατάξεων αυτά που αποφασίσαμε. Γράψαμε, λοιπόν, σε αυτή την ανακοίνωση και σε αυτό το πλαίσιο αυτής της κυνητοποίησης. Όχι στα Διώδια. Όχι στο ξεπούλυμα της Εγνατίας Οδού. Κανένας νέος σταθμός Διωδίων στο νομό Καβάλας. Κανένας επιπλέον σταθμός Διωδίων στην Εγνατία Οδό. Τον επιπλέον, είπαμε, είναι παραπανίσιο γιατί ανερρεί το παραπάνω και δέχτηκε η δήμαρχος να βγει. Διαμαρτυρώμαστε και συμφωνήσαμε και οι υπόλοιποι επικεφαλείς των παρατάξεων. Διαμαρτυρώμαστε ενάντια στην επιβολή ενός νέου χαρατσιού κλπ. Δεύτερον, ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση στο δικό δίκτυο που πληρώθηκε από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Συμφώνησε και υπερθεμάτισε και η δήμαρχος ότι είναι χρήματα των Ελλήνων και είπαμε να διορθωθεί και αυτό, χωρίς ιδιωτική χρηματοδότηση και τώρα γεμίζει με διώδια για να προκοδοτηθεί πλουσιοπάροχα προκειμένου να παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι μέσω κερδοσκοπίας. Όχι στο ξεπούλυμα της Εγνατίας Οδού, όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τετάτη κλπ. Παρακαλώ όταν ολοκληρώσω τα υπόλοιπα θέματα εκτός ημερήσεας να τεθεί ζήτημα και να πάρει απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο αν δέχεται αυτό το πλαίσιο. Διαφορετικά δεν έχουμε καλούς λογαριασμούς, κυρία Δήμαρχη. Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να θέσω κύριε Πρόεδρε, αφορά… Μισό λεπτό κύριε Ποτόλια μου, εννοείτε ότι άλλα συμφωνήσατε και άλλα γράφτηκαν? Από ποιον από εμένα γραφτήκαν? Από σας. Μα έχω εδώ ένα δελτίο δικό σας, του Δήμου, Δήμος Καβάλασγα, σε πολλά αντίτυπα που το βρήκα εδώ πάνω. Υπήρξατε τη διαπαραταξία εκεί? Με τη διαπαραταξία εκεί, δεν γράψαμε το δελτίο τύπου που θα βγάζαμε. Μπράβο, το οποίο διορθώσαμε με τον τρόπο που σας λέω, όχι στα δαιώδια, το δεχθήκαμε. Δεν υπήρχε εκπρόσωπος δικό σας. Εγώ ήμουν, εγώ έβαλα… Μα, κυρία Δήμαρχε, δεχθήκατε από το δελτίο τύπου αυτό που έχω στα χέρια μου, να βγάλατε το επιπλέον και να βγάλατε, σας θυμίζω, τα χρήματα των Ευρωπαίων. Είπατε και εσείς. Και είναι Ελλήνο. Μα το έχω μπροστά μου ρε παιδιά, θα τρελαθούμε. Εγώ βρήκα όταν ήρθα εδώ μέσα, πάνω στο γραφείο μας εδώ, αυτό το δελτίο. Λοιπόν, αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν συμφωνώ εγώ, ας κάναμε όλοι μαζί ένα δελτίο τύπου όπως το κάναμε, με τις αλλαγές που το κάναμε. Αν έγινε λάθος, ειλικρινά σας το λέω, δεν έγινε επικούστο. Αυτό το δελτίο που έχετε τίμου. Έχει ένα δελτίο… Δεν έχω πρόβλημα. Δεν έχω πρόβλημα. Βγήκε το πάλι ο δελτίο τύπου, δηλαδή. Μα ποιος δεν τύπωσε αυτό. Δεν τύπωσε τίποτα. Ε, δεν επαστολώνεις να τυπάς. Τέλος πάντων αυτό το οποίο επίσημα ανακοινώθηκε προς τα έξω σαν δελτίο τύπου, μετά τη συνάντηση που κάνατε, δεν είναι αυτό που είχατε συμφωνήσει, κύριε Ποτόλια. Αφήστε το χαρτί αυτό τι γράφετε. Αν το δελτίο που κυκλοφόρησε είναι διαφορετικό από αυτό με τις διορθώσεις, είμαστε σε καλή κατεύτηση. Αν παραμένουν αυτά και επίσημα, είναι σε τελείως διαφορετικά από αυτά που είπαμε. Εντάξει, συνεχίζουμε και θα το δούμε. Λοιπόν, θα ανάψουν σε λίγες μέρες τα φώτα, κύριε Πρόεδρε, του Κοσμόπολης. Και πράγματι θα είναι λαμπερά μια γιορτή που έλειπε και θα την χαρούμε και θα την ευχαριστηθούμε. Αυτό όμως, φάνηκε το μαύρο σκοτάδι σε ένα ζήτημα σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που πετάγονται έξω από τα ταιοί, από τις αισθείες. Ξέρετε πολύ καλά, απαντήσατε βέβαια, αλλά το ζήτημα παραμένει. Υπάρχουν μόνο 400 αισθείες για 400 φοιτητές μόνο, σε άθλια κατάσταση αυτές οι αισθείες. Και πέρυσι και φέτος αναγκάζονται παιδιά τα οποία είναι αναγκασμένα να μείνουν στην πόλη για να δουλέψουν, για να βγάλουν τα χρήματά τους για την επόμενη χρονιά, να πάρουν τα πράγματά τους και να φύγουν έξω. Το ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει ένα τέτοιο ζήτημα και φυσικά είναι ζήτημα του ταιοί, είναι θέμα του ταιοί, ευθύνη του ταιοί, θα έπρεπε όμως να το δείτε με ένα τέτοιο μάτι. Για το περιάλλει που έγινε συζήτηση και εδώ, εκκρεμεί μια απάντηση από τον ενδέκατο στην παράταξή μας από τον ενδέκατο του 2016. Θα την ξαναστείλω αύριο, μπας και δεηθείτε και απαντήσετε αυτή τη φορά. Σε ό,τι αφορά την βιομηχανία αθοσφορικών λιπασμάτων. Μετά και την αυτοκτονία που είχαμε εργαζόμενο που ήταν να πληρωθεί για 15 μήνες, ξαναθέτουμε το ζήτημα της βιομηχανίας, το οποίο είπατε θα σκεφτείτε. Θέσαμε μια επιστολή, σας στείλαμε μια επιστολή, που λέγαμε σε αυτή την επιστολή, το Δημοτικό Συμβούλιο, να πάρει θέση να κάνει ένα έτοιμα έγγραφο προς το Υπουργείο σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Είπατε θα το δείτε και δεν το είδαμε. Σε ό,τι αφορά τέλος, κύριε Πρόεδρε, των ΤΑΠ, είναι ελάχιστα αυτά που συμβαίνουν. Σε σχέση με αυτά που μπορεί να δούμε μπροστά μας, με αυτούς τους κολοσούς, που μεταφέρουν ενέργεια από τη μία άκρη στην άλλη. Το ότι τράβηξαν το νερό και ότι θα περάσουν μέσα από τα Τενάγη, σε σχέση με αυτά που τραβάνε οι Ουκρανοί με τον πόλεμο, οι Σύροι, οι Ρακινοί, είναι ελάχιστα. Και γι' αυτό ο αγώνας που περιορίζεται μόνο σε αυτά τα ζητήματα, δεν είναι πολύ αισιόδοξος. Τέλος να θέσω δύο ζητήματα. Ένα οικόπεδο σκουπιδότοπος ανάμεσα στη γωνία Σακτούρη και Κλεωμένων στην Αγία Βαρβάρα, το οποίο εγκυμονεί κυνδύνους υγείας. Και τελευταία, θέλω να θέσω τη ρύθμιση του φωτεινού σηματοδότη μεταξύ της Ιχθειόσχελας και των φανάριών της Καλαμίτσας, το φανάρι που είναι στο ύψος της Αγίας Ιρήνης. Λοιπόν, είναι ρυθμισμένο έτσι εκείνο το φανάρι που δημιουργεί μπωτιλιάρισμα, σαν να είναι κέντρο της καβάλας. Γιατί αφήνει υποτίθεται αυτό που είναι στο φανάρι να στρίψει αριστερά ή δεξιά, που αν δεν βρεθεί έτσι πως είναι ο δρόμος πρώτος στο κόκκινο, δεν αξιοποιεί το ότι περιμένει για να στρίψει. Και έτσι γίνονται τεράστιες ουρές. Θα πρέπει να γίνει από την τεχνική υπηρεσία μια παρέμβαση σ' αυτούς που κάνουν τη ρύθμιση αυτήν, ώστε να αλλάξει αυτή η ρύθμιση. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ να... Εγώ θα παρακαλέσω την κυρία Ιωσιφίδου να μας πει... Ναι, κυρία Ιωσιφίδου, παρακαλώ. Λοιπόν, καλησπέρα και από μένα. Πραγματικά, κ. Ποτόλια, μόλις ενημερώθηκα από τα μέσα ενημέρωσης. Μην φαντάζετε, γιατί εμείς δεν είχαμε καμία όκληση στη Δημοφέλεια ή στο Δήμο για το συγκεκριμένο θέμα των αισθειών. Άμεσα επικοινώνησα με τον κ. Μητρόπουλο για να δω τι γίνεται. Καταρχήν να σας ενημερώσω ότι εμείς ως Δημοφέλεια και ως Δήμος Καβάλλας, εγγέρος και γράφω πρόμοινον, στέλνουμε έτοιμα στα ΤΕΙ προκειμένου να μας προχωρηθεί συγκεκριμένος αριθμός αισθειών. Και φυσικά, δεν ζητούμε όλες τις αισθείες, ζητούμε ένα συγκεκριμένο αριθμό αισθειών κάποιες πτέρυγες, που σημαίνει ότι κάποιες άλλες πτέρυγες μένουν έτσι κι αλλιώς καινές. Και φυσικά, ζητούμε να μας προχωρηθεί συγκεκριμένος αριθμός αισθειών, γιατί δεν λειτουργούν τα ΤΕΙ και γενικά η λειτουργία όλου του ΤΕΙ. Φυσικά, αφού συνεδριάζει σύγκλιτος, μας έρχεται έγγραφο έτοιμα και όπως μας ήρθε και φέτος, ότι μας παραχωρούνται συγκεκριμένος αριθμός αισθειών, όπως ζητήσαμε, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι διάφοροι χορευτές που έρχονται από τα διάφορα μέρη του κόσμου. Σημειωτέων δε, ότι αν δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία με το ΤΕΙ, δεν μπορεί να γίνει κοσμόπολης, γιατί καταλαβαίνετε ότι σε διαφερετική περίπτωση θα έπρεπε αυτά τα άτομα, που έχουμε την υποχρέωση να τα φιλοξενούμε, να ζητάμε να διαμείνουν σε ξενοδοχείο, που καταλαβαίνετε σε μια τέτοια περίπτωση, ξεφεύγει πάρα πολύ φυσικά το κόσμος, που δεν θέλουμε να ξεφύγει το κόσμος. Εμείς προσπαθούμε ως δημοσκαβάλας και ως δημοφέλεια, η συγκεκριμένη εκδήλωση να γίνει όσο δυνατό με το χαμηλότερο κόσμος, εν πάση περιπτώση, επικοινώνεσαι άμεσα με τον κύριο Μητρόπουλο. Ο κύριος Μητρόπουλος μου είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα των φοιτητών είναι καθαρά δικό τους θέμα διαχείρισης, ότι δεν τίθεται κάποιο θέμα, είναι κάποια ελάχιστα άτομα και μάλιστα μου είπε τρία-τέσσερα στον αριθμό τα οποία αντιδρούν, τα οποία, τι τα είπανε, παρόλο που κατά παρέκληση το ΤΕΙ δέχτηκε να παραμείνουν αυτά τα άτομα, γιατί από τη στιγμή που κλείνει το ΤΕΙ θα έπρεπε να επιστραφούν στα σπίτι τους, αλλά εν πάση περιπτώση το ΤΕΙ δέχτηκε για κάποια άτομα για τα οποία χύψη λόγους ανεξάρτους από εμάς κάνουν έτοιμα στο ΤΕΙ και το ΤΕΙ δέχεται λοιπόν κάποια ελάχιστα άτομα να παραμείνουν πραγματικά στις αιστείες. Και ο κ. Μητρόπουλος λοιπόν και τότε είπε αυτά τα άτομα, τα ελάχιστα που παραμένουν να μεταφερθούν σε κάποιες αιστείες για να μην είναι μαζί με τα συγκροτήματα, γιατί δεν μπορεί τώρα σε μια πτέρυγα θα έρθουν σήμερα, περιμένουμε να έρθουν αργά το βράδυ, 11 η ώρα, τα άτομα από το συγκρότημα του Περού. Δεν μπορεί τώρα να είναι όλοι μαζί σε μια πτέρυγα, οπότε μου είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ακαθαρά δική τους αρμοδιώτες και μάλιστα σήμερα ξαναμίλησα, γιατί πηγαίνουν άτομα της τεχνικής υπηρεσίας να κάνουν εργασίες μέσα, κάτι μικροεργασίες, δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε μεγάλες εργασίες, αλλά κάποιες μικροεργασίες, στα μπάνια, στους νεπτήρες, ηλεκτρολόγοι, προκειμένου οι αιστείες που θα δοθούν να είναι σε μια κατάσταση όπως εμείς θέλουμε και δεν σας κρύβω ότι σήμερα μου μετέφεραν ότι τηλέφωνα και διάφορα μικροαντικείμενα που βάλαμε μέσα στις αιστείες, πήγαν μέσα φοιτητές και τα φέρεσαν και εμείς αύριο τώρα θα πρέπει τεχνική υπηρεσία, οι υπάλλοι του Δήμου και της Δημοφέλης, να εργαστούν διπλή φορά για το συγκεκριμένο θέμα. Μπας περιπτώσου εγώ ενημέρισα τον κ. Μητρόπολο και είπε ότι θα το ξαναδεί το θέμα, θα το διαχειριστεί προκειμένου οι κάποιοι λίγοι φοιτητές να μεταφερθούν σε κάποιες άλλες αιστείες οι οποίες είναι κενές. Ευχαριστούμε κύριε Ιωσήφιδο. Τώρα ο κύριος παπάς της ετολόγου Λεωνίδας και μετά ο Φρύσης. Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ρωτήσω πρώτα από όλα και ένα ζήτημα. Πίσω από το άγαλμα του Ποντίου δίπλα στο δικαστικό μέγαρο υπάρχουν δυο παρατημένες βάρκες στα βράχια. Οι οποίες φαίνονται εγκαταλελειμμένες. Δεν ξέρω αν εξυπηρετούν κάποιον πολιτιστικό λόγο ή αν οι κάτοικοι εκεί έχουν κάτι που να θέλουν να τις διατηρούν αλλά είναι σε κακό χάλι και είναι αισθή αμόλυνσης και νομίζω ότι είναι τοποθετημένες και σε κοινόχωση τους χώρους. Συνεπώς όταν θα ξεκινήσεις τη διαδικασία της αποκομμηδής των εγκαταλελειμμένων οχημάτων θα πρέπει να δείτε τι θα γίνει και με τις βάρκες γιατί και αυτές οχήματα είναι νεύρια έννοια. Τώρα, αφού μιλάμε για τον εργολάβο και τον γερανό, άκουσα σε μια ενημερωτική εκπομπή ότι ολοκληρώνται η διαδικασία. Αφού ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία σκοπεύεται να ξανακολλήσει αυτοκόλλητα ενημερωτικά στα αυτοκίνητα για να τρέξει εκ νέου η προθεσμία των 40 ημερών και τα παραλάβετε. Έχουν κολληθεί αυτοκίνητα ή όταν υπάρχει γερανός έχουν ολοκληρωθεί αυτά. Δηλαδή με το που πάρουμε το γερανό είμαστε έτοιμοι. Εγώ πιστεύω πως ναι αλλά πρέπει να το δουν το καθένα είναι χωριστά, έχει άλλη ημερομηνία. Τρίτο ερώτημα είναι η τέταρτη χρονιά που σας ρωτάω και πάλι βέβαια θα πάρω την ίδια απάντηση. Γιατί ο Δήμος Καβάλας και τα νομικά αυτού πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις δεν υλοποιούν μέσω της ΕΤΑ όπως υλοποιεί το νομικό πρόσωπο της δημοτικής κοινωνικής αλληλεγγύης το πρόγραμμα ΚΔΑΠ, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών δημοτικού 6-12 το οποίο χρηματοδοτείται, έχουμε ωραίες αθλητικές εγκαταστάσεις πολλές εκ των οποίων διαθέτουν και άδεια για ποιο λόγο αφήνεται ένα τέτοιο κονδήλι, μια τέτοια χρηματοδότηση να πάει χαμένη. Είναι η τέταρτη χρονιά που σας το θέτω. Για το περιγειάλι θέλω να ρωτήσω, το έβαλε και συνάδελφος αλλά ξέρετε ότι η εισφορά σε χρήμα που πηγαίνει στους κατοίκους βασίζεται σε κάποιες αντικειμενικές αξίες προγενέστερων ετών οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας. Υπάρχει ένα σοβαρός προβληματισμός και λοχεύει ο κίνδυνος αυτοί που θα προσφύγουν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια να δουν τις προσφυγές τους να ευδοκιμούν ακριβώς λόγω των αντικειμενικών αυτών αξιών. Νομίζω ότι πρέπει να συνονιστείτε με το νομικό team του Δήμου που είναι και εξικειωμένο και εκαταρτισμένο σε συγκεκριμένο ζήτημα και να κάνετε μια συζήτηση με την επιτροπή που καθορίζει αυτές τις αξίες. Θεωρώ ότι οι αντικειμενικές αυτές βάζεις των οποίων υπολογίστηκε η υποχρέωση της φοράς σε χρήμα είναι εκτός του όπου και χρόνου. Το έθεσε και ο σύλλογος της προάλληλας. Τέλος, δηλώσατε προλύγον ημερών ότι το κοινωνικό παντοπολείο θα προδεί σύντομα σε διανομή τροφίμων. Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Οι δικαιούχοι, αν δεν κάνω λάθος, προέρχονται από μια λίστα και από μια καταγραφή που είχε γίνει το 2015. Το 2015 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει η Ελλάδα. Δηλαδή και οι δικαιούχοι μπορεί να είναι περισσότεροι, μπορεί να είναι διαφορετικοί. Κάποιοι εξ' αυτόν μπορεί να μην έχουν πλέον ανάγκη, να μην είναι δικαιούχοι. Δεν θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει μια επικαιροποίηση αυτών των δικαιούχων, μετά από δύο χρόνια να δούμε... Κυρία Λιωσηφίδου, μια που πάτε βόλτα έξω, πείτε και στην κυρία Φραντεσκάκη που έχει θέματα να πατήσει, να τελειώσει με την βόλτα της. Λοιπόν, κι αυτό το στουρ τα φέρτα, σκόνεται ο καθένας, φεύγει ό,τι ώρα θέλει, όποτε του καπνίζει και κάνει βολτούλες έτσι μέχρι ένα σημείο. Τι γίνεται εδώ πέρα να πω. Κλείστε την πόρτα, κύριε Πρόεδρε. Άμα είναι να κάνουμε κι ηλικίου απ' έξω, να κάνουμε καφεδάκια και τσιγαράκια και να τελειώνει η ιστορία. Λοιπόν, να απαντήσω. Ναι, κύριε Δημαρχη Πρόεδρε. Για τις βάρκες πίσω από τον πόντι, ο κύριε Παπά, έχετε δίκιο, πρέπει να το δούμε το θέμα, είναι ένα σκουπίδι χωρίς λόγο. Σίγουρα έχουν ιδιοκτήτες, υπάρχουν ιδιοκτήτες πίσω από τις βάρκες, πρέπει να το δει. Η Δημοτική Αστυνομία, κυρία Φραντζεσκάκη, θα σας ενημερώσουν. Η Κυδημοτική Αστυνομία, για να δεις σε ποιον ανήκουν και όλα τα σχετικά. Για τα αυτοκόλλητα στα αυτοκίνητα, πόσες μέρες, ενενήντα μέρες, αν υπάρχουν έτοιμα αυτοκίνητα για να τα πάρουμε. Να μας πει η κυρία Φραντζεσκάκη και επίσης οι αντικειμενικές αξίες για το περιγειάλλειο, ότι πρέπει να ζητήσουμε από τη νομική υπηρεσία κάποια αναπροσαρμογή. Εδώ είναι νομική υπηρεσία, τα άκουσε και είμαι σίγουρη ότι θα τα κάνει. Καλά, εμείς μόνοι μας τα κάνουμε αντικειμενικές και νούργες. Έλα τώρα να μιλάμε για σοβαρά θέματα τώρα. Άντε τώρα, πάμε παρακάτω. Και κάτι είπατε στο τέλος. Η τελική σας ερώτηση ποια ήταν το κοινωνικό παντοπολείο. Το κοινωνικό παντοπολείο, θα σας ενημερώσω κύριε Φραντζεσκάκη, μοιράζει τελευταία τρόφιμα για τρεις μήνες, περνά με τον κανονισμό και επικαιροποιούνται με καινούργιες αιτήσεις, όλοι οι δικαιούχοι από το φθινόπωρο και μετά. Πείτε τα κύριε Φραντζεσκάκη. Το κλάπικα, το κλάπικα. Να απαντήσω λίγο πρώτα για το κοινωνικό παντοπολείο. Ναι, κύριε Φραντζεσκάκη, παρακαλώ. Το κοινωνικό παντοπολείο αύριο έχει ειδοποιήσει τους τακτικούς δικαιούχους που ήταν από το 2015 σύμφωνα με τις λίστες, οι οποίες μας είχαν δοθεί από το πρόγραμμα στη ρίζο της πνοή. Με αυτές τις λίστες αύριο και έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι δικαιούχοι, είναι 208 στην Καβάλα και 150 στις Κρινίδες, θα γίνουν η διανομή τροφίμων. Ήδη είναι στη διαβούλευση από τις 12 του μηνός και για 10 μέρες σχέδιο κανονισμού λειτουργίας του κοινωνικού παντοπολείου, το οποίο θα έρθει σε συζήτηση στο μεθεπόμενο, σε κάποια από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια. Και μετά, εφόσον εγκριθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα βγούμε σε καινούργιες αιτήσεις με τα όρια που θέτουμε και τα ισοδηματικά όρια που θέτουμε. Και έτσι θα έχουμε νέους δικαιούχους από εκεί και πέρα. Αυτό όσον αφορά το κοινωνικό παντοπολείο. Νομίζω ότι κάτι ρωτήσατε και για τα εγκατελειμμένα αυτοκίνητα. Περιμένουμε τώρα να γίνει σύμβαση με τον νέο ανάδοχο, ο οποίος θα ανακυκλώνει αυτά τα αυτοκίνητα. Είναι ήδη έτοιμα 50 αυτοκίνητα, τα οποία είναι για απόστηση. Μόλις γίνει η σύμβαση, 50 αυτοκίνητα θα αποσυρθούν. Είναι καταγεγραμμένα 50 και τα υπόλοιπα είναι στη διαδικασία. Όπου υπάρχει εγκατελειμμένο αυτοκίνητο, ειδοποιεί τη Δημοτική Αστυνομία και πηγαίνει. Καταγράφει την ημερομηνία και την ώρα και τη μέρα, η οποία γνωρίζουμε για το αυτοκίνητο και μετράνει οι μέρες, οι οποίες είναι 90 ημέρες για να γίνει η διαδικασία με το αυτοκόλτ. Τέσσερις μήνες μετά χρειάζεται η όλη διαδικασία, τέλος πάντων, για να τελειώσει. Το είχαμε ξαναπεί στο παρελθόν, πάλι ερωτώντας ο κύριος Παπάς. Να μιλήσω λοιπόν για το νομικό πρόσωπο. Πρώτον, είναι μία δράση της ΕΕΤΑ, στην οποία δεν είναι δικαιούχος το νομικό πρόσωπο, διότι δεν προβλέπεται στο νοή. Στην τροποποίηση που θα έρθει πάντως για το νομικό πρόσωπο, το οποίο εκπροσωπώ, θα περιλαμβάνεται και αυτή η δυνατότητα. Ωστόσο, η συνεργασία με την κυρία Ιωσιφίδου, έχοντας, ας πούμε, το νομικό πρόσωπο, η συνεργασία της λειτουργίας προγράμματος της ΕΕΤΑ, που το είχαμε συζητήσει. Είπαμε πριν κάνουμε την κρούση για να λειτουργήσει αυτό το πρόγραμμα, έστω από τη δημοφέλεια, προσπαθήσαμε να κάνουμε μία αντίστοιχη οικονομοτεχνική μελέτη και προσέγγιση, για να μην πάθουμε πάλι τον πανικό και την πανολεθρία εν μέρη, που γινόταν με τους συμβασιούχους των παιδικών σταθμών. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μία τέτοια επιχορίγηση και μία τέτοια δράση, στην οποία μήτι άλλο η επιχορίγηση που έρχεται από την ΕΕΤΑ, να είναι τέτοια ώστε να υπαρκεί και για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αλλά και για τις λειτουργίες του προγράμματος. Δυστυχώς, μας έβγαζε πάλι αρνητικούς, δηλαδή έβγαζε πάλι ότι θα πρέπει να έχουμε μία σημαντική επιχορίγηση από το δήμο για να λειτουργήσει. Το εξετάζουμε, να δούμε αν θα μπορέσουμε να δέσουμε υποψηφιότητα για τη μεθεπόμενη χρονιά. Ωστόσο, για την ενασχόληση τουλάχιστον των παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν είναι ανοιχτά τα σχολεία, το νομικό πρόσωπο λειτουργεί, έχει την καλοκαιρινή φύλαξη στο 15ο Δημοτικό, που έχουμε φέτος φιλοξενούμε 160 παιδιά. Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, θέλω να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που είναι διαχρονικός, σε ένα πρόβλημα που αφοεί στα όρια της Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Καβάλαση και του Πρόεδρου Δήμου Φιλίππον, όσον αφορά το φαινόμενο της νυτρορύπανσης. Θα μου επιτρέψετε δύο λεπτά μία ενημέρωση και μετά να ακολουθήσει το ερώτημα γιατί θα πρέπει να πω, και όταν λέμε νυτρορύπανση, τι εννοούμε, Κύριε Δήμαρχε, εννοούμε τις αζωτούχες ενώσεις, οι οποίες είναι μέσα στο ιδάτινο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να έχει το ιδατικό οικοσύστημα που υπάρχει, είτε υπόγειο είτε επιφανειακό, να είναι μη καθαρά, μη καθαρά, μη καθαρά. Είναι επιφανειακό να είναι μη καταναλώσιμο. Ως κυρία πηγή της νυτρορύπανσης, Κύριε Δήμαρχε, είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα. Και η ανθρώπινη δραστηριότητα από γεωργικές παρεμβάσεις και κτινοτροφικές. Οι αγρότες λογικά θέλουν να πάρουν μεγάλη παραγωγή, χρησιμοποιούν τα λιπάσματά τους στα ζωτούχα, στο στέλεσμα να γίνεται αυτό το φαινόμενο, τα νυτρικά να πάνε μέσα στον ιδάτινο ορίζοντα, οι κτινοτρόφοι με τα απόβλητά τους που τα διαθέτουν όπου τα διαθέτουν, όπως τα αφήνουν, τα εκμεταλλεύονται, επιδινώνουν για αυτό το περιβάλλον. Στο διατάφτα, αυτό αναφέρθηκα ότι είναι διαχρονικό το ζήτημα. Από το 2013, εδώ θέλω να αναφερθώ, είχαμε κάνει κάποιες ενέργειες, αρωγεί εμείς ως Δήμος η Περιφέρεια, κύριε, για να ενταχθεί ο Κάμπος των Φιλίπων τα Τενάγη και η Παρατενάγια περιοχή που αφορά τον Δήμο Καβάλας στο πρόγραμμα Ευπρόσλητων Περιοχών από Γεωργική Χρήση. Αυτό δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το 2013 και η περιοχή είναι στις ευπρόσλητες περιοχές. Αυτό τι σημαίνει? Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το πρόγραμμα της νητρορύπανσης μπορεί να πουν μια κοινωνική ομάδα που λειτουργεί στα όρια του Δήμου μας και είναι οι αγρότες, οι οποίοι μπορούν να είναι στο πρόγραμμα νητρορύπανσης. Τι είναι αυτό το πρόγραμμα? Αυτό το πρόγραμμα είναι ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα. Σε επίπεδο χώρας είναι 177 εκατομμύρια. Μπορείτε να μην μιλάτε με ταξίδες, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Τριάντα περιοχές στην Ελλάδα και από την προκήρυξη και έναρξη αυτού του πρόγραμματος της περίοδου 2016-2020 μπορούν να συμμετέχουν και οι δικοί μας αγρότες οι οποίοι υπάρχουν. Για να γίνει αυτό όμως έπρεπε να δηλώσουν τα αγροτεμάχια τους στις δηλώσεις του ΟΖΔΕ που έχουν καταθέσει οι αγρότες ήδη έως τώρα και στη συνέχεια να υποβάλλουν τα δικαιολογιά τους όταν γίνει η προκήρυξη του έργου. Η προκήρυξη θα γίνει το τρίτο τρίμινο του 2017. Αυτά προς ενημέρωση συγκεντρωτικά, αν θέλει κάποιος ή διοίκηση ή οτιδήποτε άλλο να ενημερώσουμε μπορούμε στη διάθεσή της. Το ερώτημα είναι πρωτίθεστε να κάνουμε καμιά ενημέρωση για να εκμεταλλευτούν αυτό το πρόγραμμα. Γιατί πέρα το περιβαλλοντολογικό όφελος το οποίο θα έχει η κυρία Δήμαρχε, θα έχει και οικονομικό όφελος. Αυτοί που εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα επιδοτούνται για κάποιες καλλιέργειες. Παράδειγμα, φέτος μπήκε και ο Ηλίαντος που πάει να γίνει κυρία καλλιέργεια όπως ξέρουν οι συνάδελφοι σε αυτή την περιοχή. Και αυτό που ακούστηκε προηγουμένως στην εισηγήση για την λειτουργία της πρωτοβάθμιας επιτροπής, να είναι ένα θέμα που μπορεί να το δει η πρωτοβάθμια επιτροπή να λειτουργήσουμε την υπηρεσία αυτό που έθεσα σε μία άλλη συναιδρία στο δημοτικό συμβουλείο γιατί, κυρία Δήμαρχε, πάλι το ξαναλέω δεν υπάρχει προϊστάμενος αγροτικής οικονομίας τμήματος στο Δήμο Καβάλος. Ο κύριος Δουκίδης που είναι λειτουργεί στο τμήμα προμηθειών. Δέστε το αυτό λίγο. Μια υπηρεσία η οποία θα δει και θα ασχολείται με αυτό εδώ πέρα θα πάρουμε μία πρωτοβουλία να ενημερώσουμε γιατί αφορά πράγματι τους αγρότες. Εγώ χωρίς να θέλω να υποπαθμίσω το TAP, δεν είναι ο TAP μόνο το ζήτημα αυτό εδώ πέρα, έτσι, σε αυτό εδώ, για να μη χαθούν πάλι, σας λέω, πέρα από την πρόσβαση που θα έχουμε όφελος στο περιβάλλον και στο δημιουργικό οικοσύστημα σε ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό, θα υπάρχει και οικονομικός όφελος. Το δεύτερο που θέλω να αναφέρω σε μία ραδιοφωνική επικοινωνία που είχα, με ρώτησαν ότι ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Ζιγγου αναφέρθηκε σε μία παρέμβαση, κύριε πρόεδρε της ΔΕΙΑΚΟ, προτίθεται να κάνει ΔΕΙΑΚΟ στην αφορά τις μελέτες από την υδροδότηση του κεφαλαρίου. Επειδή εγώ δεν θεωρώ ότι είναι μικρή παρέμβαση, αφήκε ένα ζήτημα με μεγάλη σημασία, την υδροδότηση της δημοτικής ενότητας του Νοελφιλίπου από τους δημοτικές του κεφαλαρίου. Θα ήθελα να πείστε δύο κουβέντες στο σώμα εδώ πέρα να γνωρίζει και με την ευκαιρία τι γίνεται με αυτές τις μελέτες. Εγώ προσωπικά ενημερώθηκα από εσάς στο περασμένο συμβούλιο, αλλά μη βγαίνουμε και λέμε ότι είναι μικρή παρέμβαση αυτό το μεγάλο που πάει να γίνει. Και μια που σας δίνω τον λόγο, θα σας παρακαλέσω, να μου πείτε και μιλήσαμε για παλιά καβάλα, η ΔΕΙΑΚ ήταν επικεφαλής ενός προγράμματος Ευρωπαϊκού, το Ouestnet. Αυτό ολοκληρώθηκε, αν δεν κάνω καλά, ήταν ο κ. Καζανίδης, πρόεδρος και το όφελος της ΔΕΙΑΚ, αυτό μιλάμε συνάδελφοι για επεξεργασία αποβλήτων με φυσικό τρόπο. Το όφελος της ΔΕΙΑΚ θα ήταν μια μελέτη η οποία θα εγκατευθόταν. Έχουμε κάνει τίποτα προς αυτό εδώ πέρα, έτσι, μπορώ να σας ευνηδιάζω, αν θέλετε. Αυτό και κ. Πόνια, σας είχα ρωτήσει για τον αριθμό. Ξέρετε, όσο όχι τόσο αριθμός, όσον αφορά αυτοί που υπηρετούνε στο πρώην δημοτικό κατάστημα Φιλίππον, από ποιον υπηρεσιακό παράγον ελέγχονται για το έργο το οποίο παράγονται, έτσι. Ποιοι αξιολογούνται, ποιοι δίνουν το έργο τους και πώς αξιολογείται το έργο το οποίο παράγονται, γι' αυτό σας το ρώτησα, πέρα από τον αριθμό, αν μπορείτε να μου πείτε και αυτό εδώ πέρα, ποιος τους ελέγχει, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κ. Καταρίδη, κ. Καλανταρίδη. Ναι, λίγο σχετικά με αυτό στο οποίο αναφέρθηκε αρχικά ο συνάδελφος. Όταν είχαν λάβει την αντιδημαρχία πρωτογενούς τομέα, τα προγράμματα απονητροπίσεις ήταν ένα από τα θέματα με τα οποία είχα ασχοληθεί τότε. Έψαξα λοιπόν μαζί με υπερησιακούς παράγοντες να δω αν εκείνη την περίοδο έτρεχε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα. Δεν βρήκαμε τίποτε απολύτως, δεν υπήρχε δηλαδή κάτι στο οποίο θα μπορούσαμε να προστρέξουμε έτσι ώστε να υπαγάγουμε τους αγρότες μας ή τέλος πάντων να τους δώσουμε τη σκαντευθύνση προς τα εκεί. Είχα μια συζήτηση με τον τότε θεματικό αντιπεριφερειάρχη τον Σωτήρη τον Παπαδόπουλο, ο οποίος μου είχε πει ότι ετοιμάζει η περιφέρεια κάτι αντίστοιχο για να ασχοληθεί. Και από το σημείο εκείνου, βέβαια μετά έγινε και η αλλαγή που έφυγα από αντιδήμαρχος, το ανέλαβει η περιφέρεια να του τρέξει. Χρήστο, αυτό ξέρω να σου πω. Ωραία. Μια που είστε σχετικός με το θέμα, μπορείτε σε ενόηση. Θα ενεργοποιηθεί και την κατεύθυνση. Το θέμα δεν είναι μόνο η επιδότηση. Επιδότηση πήραν και για τα σταγωνίδια. Τι τα κάνανε στον Κάμποντο Φιλίπον. Υπήρχαν κάποτε. Κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ, έχετε λόγο. Μετά, κύριε Μπόνιο, κύριε Ξανθόπουλε. Να ξεκινήσω, κύριε Πρόεδρε, από την ελευθερία μία φορά από το κανονικείο του Σοκαθαρίδη στο πρόγραμμα, το οποίο εκτέλεσε ως επικεφαλής εντέλους στη ΔΕΙΑ και αφορά το έργο του WasteNet. Πράγματι, αυτό το οποίο θα λομάναμε εμείς ήταν μια μελέτη, την οποία μελέτη την έχουμε παραλάβει από το Δημοκριτίο και βέβαια αυτό το οποίο προέκυψε είναι ότι είναι ένα όθλος που αφορά τη γνώση την οποία κεφαλοποιήσαμε και στα πλαίσια αυτή, ως επικεφαλής εντέλους και στη λογική ακριβώς διάχυση πληροφορίας, αυτή τη γνώση την κοινοποιήσαμε σε όλη στη ΔΕΙΑ της χώρας. Πέραν αυτό, δυστυχώς, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση για να δει ο πολίτης επί του πρακτέου την ωφελημότητα αυτού του έργου, δυστυχώς στους οικισμούς Γ πρωτεραιότητας δεν εντάστηκε καν οικισμός στο Δήμο Καβάλας. Και ξέρετε ότι, όχι μόνο στην Παλιά Καβάλα, γενικότερα στο Δήμο Καβάλας, δεν υπάρχει οικισμός ο οποίος μπορεί να ενταχθεί στους οικισμούς Γ πρωτεραιότητας για τους οποίους θα τρέξει το πρόγραμμα που αφορά τη διαχείριση λημάτων αποχαιτεύσεων στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Μας αφήνει απ' έξω ως Δήμο Καβάλας γενικότερα. Τώρα, σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημά σας, όχι να κάνει με τις μελέτες κεφαλαρίου. Εμείς αυτό που βρήκαμε είναι την ανάθεση, την οποία υπογράψατε εσείς, πάρα πολύ σωστά όπως είπατε, και αυτό το οποίο επίσης κάναμε είναι να τρέξουμε αυτές τις μελέτες έτσι ώστε να οριμάζουν, να τις έχουμε στα χέρια μας και για το σκοπό αυτό. Τέρηση αναθέσαμε σε εταιρεία η οποία πραγματοποιήσε γεωτρήσεις και έκανε γεωτεχνικές έρευνες οι οποίες ήταν απαραίτητες για την ολοκλείωση των μελετών. Και αυτό γιατί, όπως ξέρετε, η υδροδότηση της Μοτικής Υόρδας Φιλίππον σε τρία τεμήματα, που αφορά τη Λιδία, τις Κρυνίδες, η πρώτη μελέτη αφορά τη Λιδία, η δεύτερη αφορά τις Κρυνίδες Φιλίππος και το Κρυονέρι και η τρίτη αφορά το Πολίστριλο Δάτο, τον Αμυγδαλαιόντα και τον Ζηγός. Και τον Ζηγός. Και τον Ζηγός. Η τρίτη μελέτη αφορά και τον Ζηγός. Σε ό,τι αφορά λοιπόν αυτές τις μελέτες, μετά τα γεωτεχνικά και τις γεωτρήσεις που εκπονήσαμε έχουν δοθεί στον μελετητή και είμαι σε θέση να σας πω ότι μέσα στο μήνα που τρέχει είχα πει τον Απρίλιο και είχα δοθεί τον Απρίλιο, αλλά επειδή μας πήγε πίσω η όλη διαδικασία των γεωτεχνικών λόγων και ρικών φαινομένων τότε, δεν μπορέσαμε να έχουμε έγκαιρα τα γεωτεχνικά για να προχωρήσουμε και να πάρουμε τον Απρίλιο τις μελέτες. Το μεγάλο βέβαια δικήφαυμα, οι μελέτες θα είναι όριμες και θα τις έχουμε στα χέρια μας. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο πρέπει να αναζητήσουμε είναι ακριβώς το χρηματοτικό εργαλείο. Δυστυχώς, σε αυτή την προγραμματική περίοδη, εκτός και αν υπάρχει κάποια άλλη ευκαιρία από το ΕΜΕΕΡΑ και μεταφερθούν πόροι μέσα σε κάποια ώρα προγράμματος, έχουμε πάντως και την ετοιμότητα αλλά και τις καιρές ανοιχτές, αν υπάρχει κάποια ευκαιρία, να εντάξουμε και να λύσουμε το μεγάλο θέμα αυτό της ειδοδότησης από τις πηγές βοηράνης των συμμονικής όντων των Φελίππον. Και μάλιστα είχατε πει στο συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ ότι αυτό το πρώτο τμήμα είναι εύκολο και δεν χρειάζεται σχετικά... Η ειδοδότηση από της Γλυδίας είναι πράγματι εύκολο γιατί είναι πάρα πολύ κοντά στο κατακλειδικό αγωγόμα στον ΦΙ1000 που φεύγει και πάει για τα Μυσιανά. Σχετικά εύκολο επίσης και των γκρινίδων γιατί είναι σε απόσταση κοντινή με τον οικισμό και τεχνικά και τα δύο αυτά είναι εύκολα να κατασκευαστούν. Αυτό που είναι τεχνικά δύσκολο και απαιτεί κόστι μεγάλα είναι το τρίτο που αφορά την ειδοδότηση πολυστήλου δάττου αμυγδαλέωνα ζυγού γιατί θα θεμελιωθεί σε τυφόδες έδαφος και εκεί απαιτούνται διαφορετικά πράγματα. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Πόνια για τα λεφτά και μετά ο κύριος Καζανίδη. Ναι παρακαλώ συγγνώμη κύριε Πόνια για ο κύριος Καζανίδη σχετικά με την ερώτηση του κύριου Τσοχανταρίδη. Για να απαντήσω στον προηγούμενο πρόεδρο του κύριου Τσοχανταρίδη. Η ΔΕΙΑΚ όσοι επικυφαλίσαν τέρος του προγράμματος στο ΕΣΤΝΕΤ πλήρωσε και ένα διεθνές συνέδριο που έχει πραγματοποιηθεί 19 με 21 Ιουνίου. Αυτά τα αποτελέσματα του συνέδριου είναι όλα παροχημένα στην πελέτη και μάλιστα ήταν να γίνει και στο βιολογικό του δάττου ένα πρότυπο. Αυτά τα είχαμε αφήσει. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα του συνέδριου. Ο κύριος Μπόνιας. Κύριε συντομαύετε γιατί πιάσαμε δύο ώρες. Να απαντήσω και εγώ στον κύριο Τσοχανταρίδη. Αριθμητικά είναι 11 άτομα. 7 στα Γραφεία και 4 στο ΚΕΠΟ. Ο καθένας ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει ανήκει στην ανάλογη διεύθυνση. Άλλως στην οικονομική διεύθυνση, άλλως στη διεύθυνση διοικητικού προσωπικού. Έχουν γραμματιακή υποστήριξη ο καθένας σε κάποια κοινότητα και ελέγχονται από τις διευθύνσεις τους. Τώρα σαν επιτήρηση, σαν παρακολούθηση να το πω έτσι, δεν ξέρω αν είναι σωστός ο όρος. Έχω κι εγώ την αρμοδιότητα. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, δηλαδή κάποιος προστάμινος ή κάποιος διευθυντής εκεί. Αρνεί και ο καθένας στην υπηρεσία που... Ναι, ναι, ναι. Πάρτα, βγω και κούρι αυτό δηλαδή. Ο κύριος Κελαϊδάκης και ζητήστε το λόγο και ο κύριος Μαυρίδης και κλείνουμε συνάδελφους. Ναι κύριε Κελαϊδάκη, παρακαλώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να διευκρινήσω δύο πράγματα σχετικά με το θέμα του ΤΑΠ που ακούστηκε από τη δήμαρχο. Είπε η δήμαρχος, αν κατάλαβα καλά, ότι δεν γνωρίζαμε σχετικά με την κατάσταση που κρατούσε εκεί εδώ και δύο εβδομάδες με τις εργασίες του ΤΑΠ και τα παράπονα που υπήρχαν από τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών. Και στις 13.7 εδώ, στο τελευταίο δημοτικό στο που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα, ρώτησε κάτι ο κύριος Βέρος και έτσι απάντησε ότι θα σταλεί αντιπροσωπία με επικεφαλή τον κύριο Καλανταρίδη και εκπροσώπους του Δήμου για να δουν ακριβώς τι γίνεται μετά και από ανησυχίες της κυρίας Ισουφίδου ως αναφορά τα άλλα σπόλωτρα που υπήρχαν, είχε ακουστεί εκείνη τη μέρα αυτό το πράγμα. Μα μια βδομάδα πριν, στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο που είχαμε κάνει το τακτικό, είχα ρωτήσει το θέμα γιατί από τη Δευτέρα εκείνης βδομάδας είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα. Είχαν ήδη βρεθεί δυο μέρες οι αγρότες εκεί και είχαν πάρει τη δέσμευση του ΤΑΠ ότι επειδή είχαν δίκιο στο λόγο που διαμαρτυρώταν ότι στερέψαν κάποιες γεωτρήσεις στην περιοχή, θα σταματούσαν οι εργασίες. Όλος περί έργος την πέμπτη που κάναμε δημοτικό συμβουλίο σας είχα πει ότι ξαναξεκινήσαν οι εργασίες και ρώτησα μάλιστα την κυρία Δήμαρχο τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος για να συμπαρασταθεί σε αυτό το δίκιο αίτημα. Δεν ξέραμε τότε αν ήταν νόμιμο ή όχι, αλλά δίκιο ήταν το αίτημα ότι από τις εργασίες του ΤΑΠ είχε σταματήσει, είχαν πρόβλημα με τα νερά οι αγρότες. Μου είχε απαντήσει ο Δήμαρχος ότι λόγω του ότι οι αγρότες είχαν αποσυρθεί από την τριμερή συνάντηση διαλόγου που υπήρχε μεταξύ Δήμου, ΤΑΠ και εκπροσώπων της Συντρινιστικής Επιτροπής Εκκίνδο Φιλίππον, ότι θα αρκεστεί ο Δήμος τη νομική υπεράσπιση στο όλο αίτημα και εγχείρημα όσον αφορά τον ΑΓΟ ΤΑΠ. Αυτά είχαν γίνει την πέμπτη, κύριε Δήμαρχε. Αυτό έγινε στο επόμενο Δημοτικό Συμβουλίο που λέτε, όταν σας ρώτησε ο κύριος Βέρος, στο κατεπίγον, την πέμπτη την προηγούμενη. Εγώ σας μιλάω για μια πέμπτη πριν, αν δείτε τα πρακτικά σας, το είχαν αφαίρει το θέμα με ερώτηση και μου απαντήσατε ακριβώς αυτό που σας λέω, ότι θα αρκεστεί ο Δήμος στη νομική εκπροσώπηση στο θέμα της υπεράσπισης του αιτήματος των αγροτών. Και μάλιστα μου φέρατε και το παράδειγμα, μιας και οι αγρότες έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι του διαλόγου που εσείς προτείνατε ώστε να βρεθεί μια λύση. Δεν το λέω για κανέναν άλλο λόγο, κύριε Δήμαρχε, το λέω μόνο και μόνο μιας και οι εργασίες τελειώσαν. Ο ΤΑΠ κατάφερε και έκανε αυτές τις εργασίες χωρίς άδεια, χωρίς να δίνει λογαριασμό κανέναν μες στο νομό και με την κάλυψη και της αστυνομίας, πιθανών και της εισαγγελίας, μιας και οι εκπρόσωποι του αγροτικού συλλογου δείτε τα πρακτικά σας. Το ρώτησα, κύριε Δήμαρχε, σας λέω μια πέμπτη πριν, στο τελευταίο τακτικό, στην τελευταία τακτική συνεδρίαση, όχι την έκτακτη. Σας ρώτησε ο κύριος Βέρος και λέω ότι ο ΤΑΠ κατάφερε να κάνει τη δουλειά του.