ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 27-5-2020 και ώρα 17:00, 6η Τακ. Συν. Δημ. Συμβ. (Διά τηλεδιάσκεψης) Μέρος 1ο (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 2020)
: Καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Δήμαρχος είναι στην έθνοσα. Καλησπέρα σε όλους. Αρχίζουμε την έκτη τακτική συνεδρίαση διά τηλεδιάσκεψης σήμερα η μέρα Τετάρτη, 27 Μαΐου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμαγρηνίου. Έχουν έλθει δύο προτάσεις σε ερωτήματα. Η μία έρχεται από την Παράταξη Συμμαχίας των Πολιτών, Ανοιξάτη Κοινωνική Πρωτοβουλία του Δήμαγρηνίου και τις έχουμε κοινοποιήσει προς όλους σας, εκτιμώ ότι τις έχετε πάρει και μία δεύτερη από την Παράταξη Λαϊκής Συσφύρωση του Δήμαγρηνίου. Πάνω κάποιοι τα θέματα είμαστε εναρμονισμένοι με τα ερωτήματα. Κάποια ισχύουν και ήδη εφαρμόζονται. Θα απαντήσουν οι αρμόδια τη Δήμαρχη ανάλογα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και θα πάρετε τις απαντήσεις που πρέπει. Εύχομαι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να το κάνουμε διαζώσης. Περιμένουμε το υγειονομικό πρωτόπολο το οποίο θα εφαρμοστεί στην αίθουσα μας. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να παραβρεθούμε απόλυτο νούμερο των Δημοτικών Συμβούλων 45. Ο κ. Ζωναράς ο Γραμματείας μας 46, 47, 48. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν λίγο. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τον αριθμό ορισμένο να μας καλύπτει χρωταξικά η αίθουσα και επίσης να μην, ας πούμε για πρώτη φορά, το κάνουμε κλεισμένο των θερών και περιετέρου βλέπουμε πώς θα εξελιχθούν τα επόμενα δημοτικά μας συμβούλια. Και ανάλογα με τις οδηγίες του Υπουργείου Ψητωρικών τις οποίες και αναμένουμε και περιμένουμε νέο κανονισμό για την εξέλιξη αυτών των συμβουλίων είτε αφορά τα δημοτικά, τα περιφερειακά γενικότερα της Σκέντες, της ΠΕΔ και λοιπά. Προχωρούμε στα θέματά μας ανακοινώσεις και ερωτήσεις όποιους είναι να πάρουν το λόγο, να βάλουν το χεράκι και να δώσουν το λόγο. Η κυρία Σταραγκά. Έχετε το λόγο, ζητάτε το λόγο. Όχι. Με ακούτε. Κύριε Πρόεδρε, το δικό μου. Ναι, ναι. Τι είπατε. Ο κύριος Καζατζής, ναι. Σας ακούμε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα σε όλους. Καλή συνέντεια. Επιβάλλεται να γίνει το επόμενο Συγκρότημα Διαστώσης. Είναι πάρα πολλά τα θέματα που πρέπει να επιβεβαινίσουμε μεταξύ μας και θα χρησιμοποιήσει πίσω όλοι αυτό το καιρό. Αλλά και ακόμα δεν έχουμε την ικανότητα, η ικανότητα, την ικανότητα, την ικανότητα, και ακόμα δεν έχουμε την ικανότητα να σφραγγευτεί. Για αυτή την καλούσα έθνηση θα βρίσουμε από σήμερα να έχουμε βρει μια έθνηση που ήδη θα προτείνει σε μια τελική συλλομιλία που είχαμε μαζί προεδρεύει. Να είναι ακόμα και η Έθνηση του Επιβινητηρίου αν μέχρι τότε δεν έχουμε έθνηση καινουργική κανόνες για την καλούσα έθνηση, γιατί επιβάλλεται να γίνει πλέον μια διαζώσης συνεδρίας για την καλούσα έθνηση του Επιβινητηρίου. Επειδή είναι η περίπτωση όπως είναι με τη διάσκεψη και πρέπει ακόμα σε όλους να κάνουμε το χρόνο. Δηλαδή οι ανακοινώσεις μας και οι λογίσεις μας να είναι σε πολύ σύντομο χρόνο να μην να προλογούμε και να είναι καλά και δεν μπορούμε όλοι να παρακολουθήσουμε. Ήθελα να κάνω λοιπόν μέσα σε δύο λεπτά να εξελιώσω τα πλήρια χρηματάκια. Καταρχήν, πριν τις μέρες προφθέστη δημιουργημένα ένα σημαντικό σκλάβο η αστίαση έγανε επανακίνηση μετά την άρση των απογορετικών μέτων που ήμασταν. Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, η αστίαση έπρεπε να αντιμετωπίσει και άλλα σοβαρά θέματα που απογορούν το τραπεζοκαθισμάτο, αλλά και την εφαρμογή των οικονομικών ονόνων. Αυτές τις μέρες, δυο μέρες που κυκλοφορούσαμε αρνά από τους επαγγελματίες της χώρας μας στους επαγγελματίες της αστίας της, ακούσαμε... γνωρίζουμε, γνωρίζουμε, ότι αρκετοί οι επαγγελματίες δεν τακτοποιήσαν τις οικονομικές εκκλημότητες που έχουν. Από τη στιγμή που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους εκκλημότητες, δεν μπορούν να λάβουν και τη σχετική άδεια προκειμένου να λειτουργήσουν. Ξέρουμε ότι στην Κουρία είναι δύσκολη. Ξέρουμε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους οι επαγγελματιοχοί να ανοίξουν τα καταστήματα ταύτος. Θεωρώ ότι το συλλογικό όργανο που λέγεται ΚΕΒΕ, και είμαι πολύ ισχυρό, και είμαστε κυκλικοί που συνετρέχει στον ΔΕΙΤΑ ΣΥΝΑΣ ΚΕΒΕ, και ο δημαρχός μας, ο κ. Παπανασκάσιος, να ζητήσει από το Ινδρυματιοειβουλίο, πρέπει να μπορέσουν να εφαρθούν σε αυτοί οι επαγγελματίες. Γιατί, από ό,τι ξέρω, ζητείτε τώρα τους επαγγελματίες, από ό,τι μας θέλετε και μάλιστα, να με συγχωρείτε δύναμη να το κάνουν. Ζητάμε τους 30% της προκαταπολής των κοινωνχρήστων προς τα, και αυτό το ποσοστό, ήθελα να μου απαντηθεί, πώς είναι του Δήμο Αγκρινή, αφού με ορίσει ένα ποσοστό 30%, είναι φιξαρισμένο για όλη την Ελλάδα να προκαταβάλετε ένα τέτοιο ποσοστό, και γιατί να μην είναι 10%, να είναι 80%. Τέλος παντού, αυτό το 30%, ζητείται από τον Δήμο να είναι προκαταπολή από τα καταστήματα, και ο κόσμος, ο περισσότερος κόσμος και οι επαγγελματίες που μιλήσαμε, μας είπαν ότι δεν δύναται να το καταβάλουν αυτό το ποσοστό. Τώρα ήταν κλεισμένοι δυο μήνες, και παραπάνω. Μας ήταν λοιπόν το 30% του λάχιστον, αυτό το 30% είναι φιξαρισμένο, εκείνο που μας ζητήσανε, και πρέπει να μπορούν αυτό, και να μπορεί αυτή η προκαταλήμη να μοιραστεί σε ένα βάθος τερμήνων. Θα δημιουργήσουμε το χειρόνο μαζί ΕΠΑΠΑ, να είναι τετράμινο, ώστε να διευκολύνουμε τους επαγγελματίες. Ρίθμιστε, που λέω πως πρέπει να γίνει για όλη την χώρα και την περιοχή μας. Θεωρώ ότι καθυστερήσει σημαντικά από την επιβιήγηση, και έπρεπε η ίδια αυτή η ιδέα να βρέχει. Πρέπει πουθενά μας να παρακολουθήσουμε, και να βρούμαστε τώρα σε ένα γνωστό θέμα, γνωστό αλλά γνωστό σε όλους μας, εαυτούς, διάλογους, που δεν πληρώνουν. Τι κάνουμε να πληρώνουμε, γιατί είναι συγκεκριμένο, κι αν θέλετε και την άποψή μου, είναι στρατιωτικά κακοπληρωτές. Δεν είναι νέα, έτικη, ευκολία. Στρατιωτικά έχουμε λες να είναι κακοπληρωτές. Αυτή η κατάσταση, πέρα από την απολύεσοδο για το δημοφιλευκό, δημιουργεί και έναν αθήμα το ανταγωνισμό. Όλοι εμείς, είμαστε υπέρ της τροπικής οικονομίας, υπέρ της εσφυάσης, ο οποίος όμως να υπάρνει 2 ώρες και κανόνες. Ότι πρέπει, εις αυτό, είμαστε όλοι μαζί, να αντάξουμε, για αυτό το ζήτημα, και να εφαρμόνουμε το λόγο. Εμείς τώρα κάτι που θυμίζουμε, καψάμνοντας, στον διάλογο, τον καραονισμό του 2015, που ισχύει και τον βρήκα πουθενά. Δεν υπάρχει δηλαδή ο κανονισμός, που ισχύει για τον δήμομα, προκειμένου να ξέρουν, είχε ισχύει, δεν είχε. Ένα αυτό, και πρέπει λοιπόν, να μάθουμε, και να μάθουμε και στους επαγγελματιές, όχι απλά να είμαστε ευχάριστοι, αλλά να είμαστε κυρήσιμοι στην κοινωνία. Και αυτό, εξαιμόδικα, δεν το επιδείχουμε, μόνο, όταν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, χωρίς να χαριδεύουμε η μαφιά, και χωρίς να κάνουμε... Ναι, ναι, σας ακούμε και το δήμαρχε. Ακούγεστε καλά, κύριε Αστερακά. Σε μάσους σου πολύ, πως δεν ακούγεται καλά, κύριε Αστερακά. Συνεχίζω. Δεν ακούγεται καθόλου, κύριε Αστερακά. Κύριε Αστερακά, είναι γεγονός ότι η φωνή έρχεται και τρεμάμενη. Λέω πολύ γακοζικά να πω, κάνω κατάσταση. Υπάρχουν 100 εθνικές κατασκευαστές, που αποσχολούνται σε σχολικά συγκροτήματα του δήμου. Από αυτές, 15 περίπου, είναι μόνιμες με δράο. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει για να δουλεύει, για να δουλεύει για να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει για να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει για να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει για να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ακούσαμε τώρα, τελευταία, και έως θα πω, πως δεν είναι καθόλου να δουλεύει, και δεν πρέπει να δουλεύει. Ναι. Εγώ δε σας ακούω όμως. Τώρα ακούμε. Ακούγεστε καλά, κύριε Καζατζή. Ωραία, τώρα ακούγεστε κι εσύ. Ωραία, ευχαριστώ. Προχωράμε. Να συνεχίσω, λοιπόν. Θα ήθελα να διαφορετικούμαι στο θέμα του επόμενου Δευτικού Συμβουλίου, ή και του μετεπόμενου. Και να πω το εξής. Μέχρι το και με τεμποδίον βρήκαμε ένα διάβολο επικοινωνία στη μέση της τηλεδιάσκευσης, ούτως ώστε να μπορούμε κάθε μήνα, όπως προβλέπτει ο νόμος, να ψηφίζουμε και να θέτουμε τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τον δήμο μας. Και να έχουμε και μια οπτική επαφή, η οποία μας κρατάει και ασφαλής αυτόν τον τρόπο. Εάν λοιπόν μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβουλί ή μέχρι το μεθεπόμενο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι και να βρούνται οι κανόνες ασφαλίας για την υγεία των συμβούλων και όλων των αρισταμένων, τότε εμένα δεν με ενοχλεί προσωπικά καθόλου το να έχουμε τηλεδιάσκευση. Είναι και αυτός ένας τρόπος να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Σαφέστατα, το να γίνονται δημοτικά συμβούλια δια ζώσης, είναι αυτό που σίγουρα δημιουργεί καλύτερους προϋποθέσεις για διάλογο και συνεργασία. Αν όμως παρόσα φάσης δεν μπορεί να γίνει μια ασφάλεια, δεν είναι αυτό το οποίο εμένα προσωπικά με ενοχλεί. Εκείνο που θα ήθελα να θέψω είναι ότι, επωθέτω και προς τον κύριο Δήμαρχο, μιας και είναι παρόν, ότι χαίρομαι που κάποιες ζητήματα που τέθηκαν στην σύσκεψη των αρχηγών, των επικεφαλείς των παρατάξεων, με τον Δήμαρχο, έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν σάρκα και ωστά σε σχέση με την βουρήθεια και την οικονομική και με τις προβλεύσεις για τις ομάδες και τις πραγματικές ενώσεις των πολιτών μας, οι οποίες έχουν δουλεύει από την ιστορία της πανδημίας το προηγούμενο τετράμινο. Έχω λοιπόν την εντύπωση και τον δέτρυπό σας, κύριε Πρόεδρε και επόμενον τον κύριο Δημάρχο και των υπόλοιπων φίλων και προσωπών των παρατάξεων, ότι θα μπορούσε μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να επαναληφθεί μια τέτοια σύσκεψη, ούτως ώστε με πιο εύκολο τρόπο, που εκεί τηρούνται οι κανόνες ασφαλίας με σαφές και καλύτερες διαδικασίες, να επαναλάβουμε μια τέτοια σύσκεψη, ούτως ώστε να μεταφέρουμε ως παρατάξεις αυτά που απασχολούν την πόλη μας, ο καθένας από τη δική του πλευρά και τη δική του σκοπιά και από τη δική του θέση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε κάτω επί χάρτο τα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να υπηρεθούν. Επαναλαμβάνω, ακούγομαι κύριε Πρόεδρε? Ναι ακούγεστε. Έχω λοιπόν εντύπωση ότι θα πρέπει να επαναληφθεί μια τέτοια σύσκεψη, ούτως ώστε να μπορούμε να προάγουμε τα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν. Εάν μπορούσαμε να κάνουμε σύμβουλιο και αυτό θα ήταν ευχάριστο, αλλά αν δεν μπορεί να γίνει μια συμβουλή, θεωρώ ότι θα ήταν επιβιβλημένη. Θα μπορούσαν να αποσκληθούν και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, κύριε Πρόεδρε, ή όλοι οι αντιδήμαρχοι, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την καθημερινότητα. Επειδή πραγματικά η καθημερινότητα είναι αμυγηκτή, τρέχη και δεν καταλαβαίνει ούτε από διαβάσεις, ούτε από πανδημίες. Η καθημερινότητα είναι εδώ και τα προβλήματα βλέπετε κι εσείς, να μην θύξω τα θέματα καθαριότητας, είναι ζωντανά και πολύ σημαντικά. Προτεραιότητα βλέπω το θέμα της οικονομικής βοήθειας με κάθε τρόπο των συμπολιτών μας, οι οποίοι πραγματικά έχουν πληγή. Και να μπορέσουμε να σκύψουμε πάνω από αυτούς, αλλά και όλους όσους οικογενειακώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ούτως ώστε ο δήμος με έναν τρόπο, ο οποίος έχει ήδη προβληθεί από το Υπουργείο Συντερικών, να μπορέσει να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν πληγή. Δεν θέλω να μ' ακριβωρήσω, ούτε να θέσω άλλα θέματα, ούτε ερωτήσεις. Έχουμε ήδη ψηφίσει ως παράταξη, όπως βλέπετε. Εμείς δεν κολλησιεργούμε τη συζήτηση, όμως θεωρώ ότι θα ήταν πολύ δόκιμο και πολύ ουσιαστικό να γίνεται η συζήτηση αυτή με όρους πραγματικά που θα μπορέσουν να πράγουν τα θέματα μας. Ευχαριστούμε τον κ. Καζατζή. Το λόγο θα δώσουμε στον κ. Παπανικολάο. Είναι εκτός σύνδεσης ο Τίμους. Είναι εκτός σύνδεσης, ναι. Ο κ. Παπανικολάου, προχωρήστε σε επόμενο. Θα δώσουμε το λόγο στον κ. Μερμίκη και μετά στον κ. Καραμιτσόπουλου και θα πανεύσουμε στον κ. Παπανικολάου. Ναι, έχω το λόγο, πρόεδρε. Κύριε Μερμίκη, μας ακούτε? Ναι, ναι, εγώ σας ακούω. Έχω το λόγο. Ωραία, καλησπέρα και από εμένα. Στην δεύτερη, με τα εμποδίων θα έλεγα εγώ, γιατί η κ. Σταρακά είναι η δεύτερη φορά που δεν καταφέρα να ακούσω τα λεγόμενά της. Οπότε υπάρχει και ο κίνδυνος να επαναλάβω, ίσως, κάποια από αυτά. Λοιπόν, θα προσπαθήσω να είμαι λακωνικός, γιατί αντιλαμβάνουμε το δύσκολο του πράγματος της συνεδρίας αυτής. Όπως και οι προλαλλήσαντες, είμαι βαθιά πεπιζίστη. Στην στιγμή που η ίδια η Πολιτεία διαμέσου των οργάνων της και των εμπερινότητά μας, θεωρώ αυτονόητο και τα συμβούλια να επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους χώρο και να γίνονται διαζώσεις και όχι με αυτόν τον τρόπο, που θέλουμε να αποκτήσουμε έτσι την αρτιότητα που σαφώς έχουν αυτά, ένανται αυτών των διαδικασιών που αναγκαστικά ακολουθούμε. Θέλω να πιστεύω, δηλαδή, ότι αν δεν έχουμε κάποια πρόπτα, το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει διαζώσις, έτσι όπως ξέρουμε, έτσι όπως μάθαμε και έτσι όπως οφείλουμε να κάνουμε. Λοιπόν, τα θέματα που θέλω να βάλω και θα προσπαθήσω, επαναλαμβάνω, να είμαι λακωνικός, είναι τα εξής. Πρόσφατα διαβάσαμε στον τύπο ότι ο Δήμος Αγρινιού, και ο Δήμος Αγρινιού, επιχωρηγήθηκε με ένα ποσό περίπου της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Υπουργείο Σωτερικών. Το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό. Η επιχωρίγηση αυτή αποτελεί έκτακτη επιχωρίγηση προς τους Δήμους και αποτελεί τους προγραμματισμένος πόρος, απλά φροντίσαν να έρθουν νωρίτερα. Αν ισχύει το δεύτερο που μάλλον αυτό ισχύει, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα πάει πολύ μακριά η βαλίτσα με τα οικονομικά των Δήμων, δεδομένου των έκτακτων συντικών που προκύψανε, των υπέροχων εξόδων που καλεστήκαν οι Δήμοι να ανταποκριθούν. Άρα η διεκδίκηση όρων του Δήμου από την ΕΝΟΝΕΦ, μια δεύτερη παρατήρηση που τη θεωρώ πάρα πολύ σημαντική και που πολύ φοβάμαι ότι θα τη βρούμε μπροστά μας, εάν το πράγμα να κυρίστος έχει, είναι το δημοσίσμα της ασμερίδας των νέων. Με ακούγονται, κύριε Μεθύνη, η φωνή έρχεται με ταλαντώσεις, πότε έντες ή πότε χάνεται. Ναι, θα προσπαθήσω να είμαι πιο σταθερό στο μικρόφωνο. Πιο κοντά εκεί, σταθερά στην κάπου στη στοιχεία σας. Λοιπόν, θέλω να πω λοιπόν για ένα δημοσίευμα του φίλου, νομίζω, της εφημεριέδας των νέων. Φόρτα ανέφερε ότι τα σχολεία μαζί με τα κέντρα υγείας φιλοδοξεί η κυβέρνηση να τα περάσει στις αρμοδιότητες των δήμων. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα αποτελέσει κυριολεκτικά τουμική βόμβα ανάμεσα στα άλλα και στις οικονομικές υποχρεώσεις που οφείλουν να έχουν ανταπόκριση οι δημοτικές αρχές, στις υπέροχες υποχρεώσεις που έχει περάσει η πολιτεία κατά καιρού στα προηγούμενα χρόνια και που χωρίς όμως να υπάρχουν τα απαιτούμενα ποσά που συνοδεύουν την ανταπόκριση αυτών των υποχρεώσεων. Κατεπέκταση, θα έχει νομίζω πολύ μεγάλη αξία και το Δημοτικό μας Συμβούλιο να πάρει άμεσα θέση. Επιτύμησέ μου ότι θα πρέπει να είναι αρνητική. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι και η Κέδε δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη, αμέτοχη ή πολύ περισσότερο συνενετική σε ένα τέτοιο σχέδιο. Αυτά ήταν τα δύο γενικά. Θέλω να περάσω και σε τρία επιμέρους θέματα που αφορούν εδώ την πόλη μας. Το ένα είναι ότι μου μεταφέρανε ότι η ΔΥΑ δεν έχει δυνατότητα θυρωμής και εξόφλησης των λογαριασμών διαμέσου διαδικτύου. Αυτό παρατηρήθηκε και από τις ουρές που είχαμε. Μου μεταφέρανε ότι ο μόνος τρόπος ηλεκτρονικής συναλλαγής με τη ΔΥΑ είναι διαμέσου τραπέζεις από τα ATM μηχανήματα. Εν πάση περιπτώση αν δεν ισχύει να πάρουμε μια απάντηση. Το τέταρτο αφορά τις σχολικές καθαρίστριες είναι δύο τα ζητήματα. Το ένα αφορά το σύνολο των σχολικών καθαριστριών που υπερβαίνουν τις 9.500 σε όλη την επικράτεια με την εργασιακή τους σχέση. Φοβάμαι ότι η πρόθεση της κυβέρνησης διαμέσου της απάντησης της προέδρως ο κ. Δουρυκάκος για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων όχι σε ιδά που είναι από βάγιο έτοιμά τους και πάγιο έτοιμά μας θα έλεγα, αλλά σε μια άλλη μορφή εργασίας η οποία θα οδηγήσει ενδεχομένως στην συνδρεπτική απόλυση των νυν υπηρετούντων μιας και θα μορειοδοτήσει άτομα με ανεργία, ανακυκλώνοντας με τον γνωστό τρόπο την ανεργία. Και το δεύτερο υποερώτημα που αφορά αυτές είναι τη Δευτέρα που θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία πώς θα ανταποκριθούν δεδομένου ότι ο μικρός αριθμός αυτών των καθαριστριών έχουν μεταφερθεί στο να ανταποκριθούν στους όρους και τις προϋποθέσεις της απολύμανσης και καθαριότητας των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πέμπτο έχει να κάνει με τα τραπεζοκαθίσματα. Νομίζω θύκτηκε και από προηγούμενους ομιλητές. Πρώτον, ελπίζω ότι η διεύρυνση των ελέων χώρων της περίφημης πεζοδρόμισης στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που σήμερα σε σύσκεψη η ίδια η Δημοτική Αστική Αυτοβουλιακή, να μην αποτελέσει ένα απέραντο καφενείο. Δηλαδή να υπάρχουν δικρύδες ασφαλείας, που αυτοί οι χώροι δεν θα καταλειφθούν. Η πανδημία εξάλλου μας έδειξε ότι η μονοκαλλιέργεια μιας τέτοιας αντίληψης στην αγορά μόνο κακά μπορεί να προμεινεί, πέρα από την πρόσβαση και την ποιότητα ζωής που ευαγγελίζεται και η βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Άρα αυτό νομίζω ότι πρέπει να το δούμε. Το δεύτερο που το έδειξε ο κ. Καμένος είναι αν οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσα, από Δευτέρα δηλαδή, θα μπούν και θα αρχίσουν να γίνονται οι απαιτούμες εργασίες ή απλά αυτό θα κάνει κάποιο χρόνο μέχρι να αρχίσουμε να βλέπουμε την υλοποίησή τους. Το τρίτο είναι το παράπονο κάποιων λίγων εργαζομένων... Κύριε Μερμήγη, ακούτε δεν ακούγεστε καλά, η φωνή σας δεν ακούγεστε καλά. Ναι, τώρα ακούγουμε καλύτερα, ακούγουμε τώρα καλύτερα. Λέω λοιπόν, μεταφέρω το παράπονο μιας μοιοψηφίας συμπολιτών μας, οι οποίοι δρούν στο χώρο της εστίασης και είναι όλοι αυτοί που είναι συνεπείς της υποχρέωσης τους απέναντι στη Δημοτική Αρχή για τα τραπεζοκαθίζματα τους. Αναρωτιέμαι αν αυτοί θα έχουν την απαλλαγή έναντι όλο τον άλλο που, όπως υπόθηκε και από την κ. Σταρακά, σε συστηματικό τρόπο αρνούνται να καταβάλουν το αντίτιμο. Αν δηλαδή η Δημοτική Αρχή έχει την πρόθεση και την διάθεση να τους επιστρέψει τα θέματα αυτά, αλλά και τον άλλον για μια που δεν έχουν πληρώσει ποτέ, δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ισονομία στη μεταχείρισή τους. Αυτά δεν θα ήθελα να κουράσω περισσότερο, οπότε ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Μερμήκη. Το λόγο στον κ. Καραμητσόπουλο. Ακούγουμε κ. Πρόεδρε. Ακούγουμε. Ακούγουμε πολύ καλά κ. Καραμητσόπουλο. Ακούγουμε κ. Πρόεδρε. Ωραία. Να σας πω κι εγώ ένα γεια. Είναι προφανές ότι η Συνεδρίας μέσω τη Λειοδιάσκηψη έχει τα προβλήματά της και καλό θα είναι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε η Συνεδρίας να είναι στην έδωση της Συνεδριάς του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατέδεσα πριν από δύο μέρες τις ερωτήσεις, τις παράταξεις μας και τις προτάσεις μας για κάποια συγκεκριμένα θέματα. Θα τα πω έτσι, θα τα αναφέρω πάλι στην κομμία. Το πρώτο θέμα αφορά την επαναλειτουργία των σχολών. Όπως ξέρετε από την 1η Ιουνίου ξεναφίζουμε την ηλικία τους και οι πρωτοβάθμια εκπαίδευσης δημοτικά κινητή αγωγεία. Επίσης οι εκπαιδευτικές μοράνες ειδικής αγωγής. Οι παιδικοί και οδηγητικοί σταθμοί. Έτσι ολοκληρώνεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων. Είναι ένα σχολικό εργαλώσμα για τους μαθητών και εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται πλέον στον ίδιο χώρο. Είχαμε τονίσει επαναλειμμένως την ανάγκη να υπάρχει η απολύμανση των σχολείων αλλά και το υποκαθαρισμός από τα φόρτα των πρόεδρων χώρων. Το ερώτημα όμως που υπάρχει αυτή τη στιγμή και που σας μεταφέρω από τους εκπαιδευτικούς και γονείς είναι αν υπάρχει το αναγκαίο ιδιωτικό καθαριότητας για τον πολύ συχνό καθαρισμό των αδυσσών που απαιτείτε και των άλλων χώρων των σχολείων. Ειδικά από την 1η Ιουνίου που θα επαναλειτουργήσουν και τα δημοτικά και τα ινδιωδία και οι υπόλοιποι σχολικοί μονάδοι. Ένα έμπλογο ερώτημα από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος όπως γνωρίζουμε της καθαριότητας των δημοτικών και των ιδιαγωγείων είχε μεταφεκτεί και εργάζομαι για την καθαριότητα των εκπαιδευτικών και των δικείων. Εδώ λοιπόν είναι ένα ερώτημα και γι' αυτό ρωτάμε από τη Δημοτική Αρχή ποια συνειδητικά είναι και τι πρόκειται να κάνει για να λυθεί αυτό το θέμα. Βέβαια είναι ένα θέμα το οποίο πιστεύουμε ότι έχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση που δεν πήρε εγκαίρως όλα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει στους προηγούμενους μήνες για να ανοιχτεί το πρόβλημα και θέλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε και τη δική μας πάγια θέση ως παράταξη ότι οι ιδιακείς ανάγκες αυτές οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγια και ιδιακείς ανάγκες θα πρέπει να καλύπτουν με μόνιμες προσδείψεις. Ένα άλλο επίσης θέμα που αφορά την ανεργασία των σχολείων και το οποίο είχαμε πέσει είναι ότι θα πρέπει όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στο χώρο του σχολείου, είτε είναι καθηγητές, είτε είναι μαθητές, είτε είναι το υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό των σχολείων, να είναι υποδιασμένοι με τα κατάλληλα ατομικά μέτρα προστασίας και πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα πρέπει η πολιτεία να τα παρέχει και δωρεάν. Φυσικώς η κυβέρνηση δεν τήρησε αυτή την αυτονόητη υποχρεωσή της, το μόνο που έκανε ήταν να παραχωρήσει ένα αντιστοιχικό νατμήμα. Όπως γνωρίζουμε της καθαιριότητας των δημοτικών και των ποιοδιαγωγίων, είχε μεταφερθεί και εργάζομαι για την καθαιριότητα των γυνασίων και των ηλικίων. Εδώ λοιπόν είναι ένα ερώτημα και γι' αυτό ρωτάμε στη Δημοτική Αρχή, ποιες είναι οι αντιστοιχικοί που πρόκειται να κάνουν για να λυθεί αυτό το θέμα. Κύριε Παπανικολάο. Δε πάμε να δώσουμε το λόγο στον Σπήρο του Φλώρου και θα επανελθούμε. Κύριε Φλώρο, κύριε Σπήρο μπορείτε να πάρτε το λόγο και θα επανελθούμε στον κύριο Παπανικολάο. Μας ακούτε? Σας ακούω. Ωραία, έχετε το λόγο. Εσείς ακούγεστε καλά. Να καλησπερίσω και εγώ όλους τους συναδέρφους, κυρίες και κυρίους. Θέλω να ενημερώσω λίγο το Δημοτικό μας Συμβούλιο για ένα θέμα που είναι εφλέγον αυτή την εποχή, που είναι η άδειση των λαμπεζικοφισμάτων και η ανάπτυξη των αποκατησμάτων, με το οποίο έχει γίνει αναφορά και ερώτηση από πάρα πολλούς συναδέρφους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ο Δήμος έχει ασχοληθεί το τελευταίο μήνα, ασχολείται μάλλον το τελευταίο μήνα πάρα πολύ επίμονα και στοχευμένα και είμαστε και στην ευχάριστη θέση να έχουμε και άριση συνεργασία το Προεδρύο της Ένωσης Εστίασης στο Δήμο Αγρινίου, ο οποίος σύλλογος Εστίασης του Δήμου Αγρινίου είναι έως 30 πιο ενεργούς συλλόγους όλη την Ελλάδα που έχουν κατευθείαν επικοινωνία με υπουργία και με άλλους φορείς. Αυτό μπορώ να πω και να απαντήσω σε κάποια ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν είναι αρχικά ότι σε ό,τι αφορά τα τέλη, όπως είπε ο κ. Καραμητσόπουλος, ο δήμος Αγρινίου από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ στιγμή ως τον τελό και είμαστε από τους πρώτους δήμους που η οικονοϊκή μας επιτροπή πριν ένα μήνα, παραπάνω από ένα μήνα μάλλον, είχε πάρει την απόφαση να απαλλάξει για τις μέρες τα κλεισμένα τα μαγαζιά από τα τέλη τραπεζοκρατισμάτων και από το 0,5% και από το λεπτροφωτισμό και όλα τα οποία ξέρετε. Πριν τις μέρες βγήκε ένα κυβερνητικό φέικ το οποίο μας υποχρεώνει και μας καθοδηγεί μάλλον και μας δίνει το βηματισμό και συμβαδίζουμε σε αυτό το πράγμα να δώσουμε έκτοση στους υπόλοιπους μήνες μέχρι 50% στις άδειες τραπεζοκρατισμάτων για όσους έχουν κάνει έτηση ή για όσους ετοιθούν από εδώ και πέρα. Για τον παραπάνω χώρο ισχύει το μάξιμον του 50% που μπορούμε να δώσουμε σε ό,τι αφορά από αυτό που είχαν, εκεί όμως δεν ισχύει μετά η ανάλογή έκτοση. Είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και είμαστε υποχρεωμένοι να τον ακολουθήσουμε και θα τον ακολουθήσουμε. Εδώ τώρα γίνονται και άλλα ερωτήματα για αυτούς που πληρώνουν, για αυτούς που είναι νόμιμοι, για έναν αθέμητον τογωνισμό που υπάρχει μεταξύ των νόμιμων και αυτών που δεν πληρώνουν χρόνια, για αυτούς που ζητάν κάποιες ρυθμίσεις, αυτοί που ζητάν ρυθμίσεις είναι αυτοί οι οποίοι χρωστούν πάρα πολλά, 2-3 χρόνια να πληρώσουν στο δήμο. Αυτό είναι κάτι που πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι θα υπάρξει κυβερνητική ρύθμιση δώσεων, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να ενταχθούν στις εκτώσεις που προείπαμε προηγουμένως. Το κατάθυσμα που είπατε είναι μια διαδικασία χορήγησης της άδειας τραπεζοκαθισμάτων βάσει των νόμων που υπάρχουν. Δηλαδή με την κατάθεση της αίτησης από την επιχειρηματία, ο δήμος ζητάει την ενημερότητα της δημοτικής και ζητάει και το 30% του ετήσιου κομίστρου. Το 30% τώρα λοιπόν εμείς το υπολογίζουμε αφαιρώντας τους τρεις μήνες που ήταν κυσμένοι οι συνάδελφοι επιχειρηματίες. Δεν ήταν τρεις, ήταν 64 μέρες, εμείς όμως το βάλαμε τρεις μήνες, πιάσαμε όλο το Μάρτιο, όλο τον Απρίλιο και όλο το Μάιο και ζητάμε το 30% όπως ορίζει ο νόμος. Δεν ζητάμε προκαταβολή από μόνοι μας, είναι κάτι που το ορίζει ο κανονισμός. Ο νόμος και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με πάρα πολύ κόσμο εδώ και ένα μήνα. Προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε γιατί υπήρχε μια σχετική ενημέρωση το τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και τι θα νομοθετήσει. Άρα λοιπόν είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και κάνουμε πολλές συναντήσεις και ο δήμαχος με τον πρόεδρο της αιστίας, τον κύριο Ναστούλη και εγώ αλλά και με επιχειρηματίας. Υπάρχει όπως είπε και η κυρία Σταρακά και το ξαναλέω και πάλι το θέμα όσων χωροστούν στο δήμο και δεν μπορούν να πάρει δημοτική ενημερότητα. Περιμένουμε και το επισημαίνω αυτό, την σχετική ρύθμιση και εμείς. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτούς οι οποίοι χρόνια πληρώνουν, είναι νόμιμοι και πρέπει κατά κάποιον τρόπο να τους προστατεύσουμε. Είναι κάτι το οποίο το ζητάει και ο ίδιος ο Σύλλογος. Δεν ξέρω αν σε γενικές γραμμές στο κέντρο μου και πολύ γρήγορο σας κάλυψα. Έχουμε και υπόμενο θέμα κύριε Φλόρου, είναι και το παρακάτω θέμα που μπορείτε εκεί στην εισήγησή σας να αναπτυχθείτε περιτέρου. Όποιος θέλει μπορεί να ενημερωθεί, να με πάρει τηλέφωνο. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση και να βοηθήσουμε το επιχειρήνισμα στο δήμο του Αγρινίου και στην πόλη. Αλλά όπως είπε και ο κύριος Μιρμήγκης και είναι σεβαστό αυτό, βοηθώντας το επιχειρήνισμα δηλαδή και εγώ επιχειρηματίας είμαι στο κομμάτι της εστίασης, δεν πάνε να πει ότι θα κάνουμε κατάληψη προνομίων που πρέπει να έχει και ο πολίτης ο οποίος κινείται. Πρέπει να είμαστε λίγο όλα αυτά να τα φέρουμε σε μία ισορροπία. Ωραία. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη διαθεσή σας. Ευχαριστούμε κύριο Φλώρο. Επανέρχομαι στον κύριο Παπανικολάο και μετά ο κύριος Φεδερόπολος θα πάρει το λόγο. Παρακαλώ. Ποιος είναι? Κύριε Παπανικολάο με ακούτε. Το λόγο θα δώσουμε στον κύριο Φωτάκη. Κύριε Φωτάκη. Ναι σας ακούω, σας ακούω. Μας ακούτε. Σας ακούω πολύ κατά. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Έχει έρθει ο Τίμος να είναι παραχωρό γιατί έχει να μιλήσει ο κύριος Παπανικολάος. Νομίζω όχι, δεν μπορεί να συνδεθεί. Να συνεχίσω. Όχι, γιατί εσείς πάτε λίγο. Εγώ δεν βλέπω. Εγώ βλέπω, δεν ξέρω γιατί έχω αποκλειστεί. Ωραία, κύριε Παπανικολάο, μας ακούτε. Εγώ ακούω. Ωραία, έχετε κλείσει την καμερά σας, αλλά επειδή ακούγεστε μπορείτε να πάρτε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ άκουσα μερικά πράγματα. Όχι, πριν από μερικά φωνήματα παρακολουθούσαμε ένα serial, που έλεγε οι απαράδεκτοι. Αυτό είμαστε σήμερα. Οι απαράδεκτοι. Και αυτό είναι με ευθύνη της πιοψηφίας του Δημοδικού Συμβουλίου. Δεν είναι συνεντρίες σε αυτό, είναι μια παροδία. Προσπαθούμε πόση ώρα, άλλα άλλα δεν τα ακούμε και μας λέτε ότι αυτό είναι συνεντρίες του Δημοδικού Συμβουλίου. Ε, δεν είναι συνεντρίες σε αυτό. Αυτό μπορούμε στιγμές να το γυρίσουμε. Νομίζω ότι έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά παρ' όλα αυτά, εσείς τέτοιου λόγου και μπορείτε να σας δώσουμε τον χρόνο που απαιτείτε να πάρτε τις θέσεις σας. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε πολύ καλά ότι η λαϊκή συσφύλωση ήταν αυτή που από την πρώτη στιγμή ζήτησε η συνενδρία στο Δημοδικό Συμβουλίο να γίνει όχι με τελειδιά σκέψη αλλά ζωντανά. Γιατί τότε πραγματικά θα ήταν συνενδρία σε. Δεν το θεγίσατε, όχι δεν μπορούσαμε. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να γίνουν. Εδώ πήραμε απόφαση ότι στα αεροπλάνα μπορεί να είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Και εμείς 45 άνθρωποι δεν μπορούσαμε να συνενδριάσουμε να πούμε τα επιχείρηματά μας, να βάλουμε τα ερωτημάτά μας, να πούμε το τι θέλουμε να πούμε... Επιμένετε σε αυτή σας την τοποθέτηση παρότι σας εξήγησα ότι από το Υπουργείο θα μας δοθεί νέα οδηγία. Και ότι υπάρχει και πρωτόκολλο υγειονομικού. Η οδηγία που είχε δοθεί από το Υπουργείο, κύριε Πρόεδρε, ήταν η δυνατότητα, δεν ήταν η υποχρέωση. Η δυνατότητα και σήμερα, μετά από όλες αυτές οι αποφάσεις που έχουν πάρει οι κυβερνητικοί παράγοντες, κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζωντανά και να μην έχουν αυτά τα προβλήματα. Κάποιος να μην τους βλέπουμε καθόλου, κάποιος να μην τους ακούμε καθόλου, να υπάρχει αυτό το θέμα που εγώ δεν ξέρω τώρα αν με ακούν οι συνάδελφοι, αν με βλέπουν ή δεν με βλέπουν. Αυτό δεν είναι συνεδρίαση, αυτό είναι πραγματικά παροδία. Είστε στους δημοτικούς συμβούλους, μας λέτε ότι κοινοποιήθηκαν σε όλους. Όπως δεν κοινοποιήθηκαν και μία συμβουλή. Πώς μπορώ να είμαι και να είμαι στους συναδέλφους για τα οποία θα περιμέναμε να πάρουμε και μία απάντηση. Δεν θέλουμε να καταχραστούμε τον χρόνο να βάλουμε για άλλη μία φορά όλα τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Και της Περασφάλειας, μιας και είμαστε σε αντιπερική περίοδο, και της εκπαίδευσης, γιατί από Δευτέρα ξεκινούν και οι πρωτοβάθμοι εκπαίδευση να λειτουργεί. Και έχουμε θέσει αυτά τα θέματα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, κάναμε και συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, είχαμε συνάντηση με όλους τους φορείς για το τι θα γίνει με την εκπαίδευση. Και αν τότε υπήρχαν κάποιες ενστάσεις, καταλαβαίνετε ότι για τη Δευτέρα δεν υπάρχουν μόνο ενστάσεις. Υπάρχουν σημαντικές, πάρα πολύ, διαφοροποίησεις. Και νομίζω ότι αυτό που γίνεται τώρα με το Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε άλλο καρά, διευκολύει και βοηθά έναν δημοκρατικό διάλογο που θα έπρεπε να αναπτυχθεί. Ζηστικώς, κατά τη γνώμη μας, και εμείς το χρεώνουμε αυτό, δεν έγινε η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου όπως θα έπρεπε να γίνει με τους κανόνες. Τώρα που γίνει και πέρα, νομίζω ότι η μισή και παραπάνω δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζω εγώ που προσπαθώ τρία, τέταρτα τώρα, στο πιο πάνω, μάλλον μια μισή ώρα γιατί βλέπω το ρολόι, να συνδεχθώ και να έχω μία επαφή. Δήκα στην παλιά διεύθυνση, μου είπαν ότι είναι άλλοι, δήκα σε άλλοι διεύθυνση, μία δεν είχα ήχο, μία δεν είχα εικόνα, μία άκουγα, μία δεν άκουγα, εσείς δεν με ακούβατε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει. Νομίζω ότι αυτό δεν αισθημά κανέναν μας. Αυτά ήθελα να πω, γιατί βρίσκομαι σε μία φάση που δεν θέλω να πω περισσότερα, φοβάμαι μπαρεκτραπώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπνικολάου. Το λόγο στον κύριο Φωτάκη. Καλησπέρα και πάλι. Έχουμε ερωτικά, τώρα, γιατί κάποια θέματα που ακούσατε, κανόσα σχεδόν σχεδόν την δυνατότητα του Δήμαου Βρεγιού, όταν το ξέρετε, των χρόνων που είχαν λάβει στον προοδευλισμό που τρέχει και το τι έχει συστηθεί μέχρι στιγμή. Όταν έχουμε πάρει λόγω του κόκκου, των διαφόρων ποινήπη που υπήρξαν με ιδέα από το θέμα, κάποιες χρηματοδοτήσεις που ξεκίνησαν στη διαδικασία, εξ αρχής, με τις απολυμάνσεις και όσα αφορά τους ρωμά και τη βοήθεια στο σπίτι που κάναμε κάποια χρηματοδότηση έμμεση και μέσα από το Δημογρανείο μετετρέχονται τότε, έσωγα μας. Αυτή τη στιγμή, παραφέρεται και απαντός κυρίως του γ. Καμένου, που έκανε το ερώτημα και την αναφορά, έχει έθιμη έκτακτη επιχορήγηση 712.000. Αυτό είναι η γερμήγη. Είναι ένα σημαντικό ποσό το οποίο προήλθε μέσα από τις διαδικασίες που ο Δήμος Αγρινιού και η Οικονομική Υπηρεσία έστειλαν ενκατάλογο εξόδων και δαπανών τα οποία αναμένονται από τον Δήμο Αγρινιού για να καλύψουν και το πρωνιακό και το δικητικό προσλήψεις που έχουν γίνει. Υπάρχουν λοιπόν 712.000 τα οποία έρθαν τώρα με την επιχορήγηση. Υπάρχουν, θυμίζω, τα 216.000 που είναι τα χρεωλήσια τα οποία παραπέπονται στο ΔΥΝΕΚΕΣ και δεν ξέραμε τι θα γίνει. Αλλά τουλάχιστον για τον τρέχον προεκλογισμό φαίνεται να μην τον περιλαμβάνουν. Υπάρχουν τα 200.000 των δικαστικών αποφάσεων, αυτά που φροντίσαμε να ενταχθεί ο Δήμος Αγρινιού και να πληρωθούν απέκτη αυτή επιχορήγηση. Μιλάω για ποσάδρα δύο που προσθέθηκαν στον ψηφιστένο προεκλογισμό και με αναμορφώσεις έχουν πει στο Ταμείο του Δήμου Αγρινιού. Και επειδή μιλάγαμε πριν για COVID και ότι αφορά τραπεζοκαδίσματα και το τι θα συμβεί με όλη τη διαδικασία αυτή και πώς θα κοστίσουν οι απαλλαγές, θυμίζω ότι στις 20 Μαρτίου υπήρξε η ποινιπή και στις 24, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγρινιού, πήρε απόφαση, και εγώ ως Προεδρός της και τα μέλη, πήρα απόφαση για την απαλλαγή που προβλέψανε όλα αυτά τα οποία εντάχτηκαν στη συνέχεια. Δίνεται δυνατότητα, και στο πέμπτο θέμα της ημήριας διάταξης σήμερα αφορά τις απαλλαγές, όπου η νομολογία δίνεται δυνατότητα να κάνουμε απαλλαγές. Εμείς κάναμε τις απαλλαγές στο απόλυτο καιόλος, όχι απλά συμμετέχουμε με ποσοστία στις απαλλαγές. Έχουμε προβλεπθεί. Συνάντησε με τον κύριο Δήμαρχο, μας έφερε θεονατότητα να απεκλογιστούμε, βγάλαμε τα ποσά αυτά, και έχουμε βρει επειδή θα υπάρξουν δηλώσεις στα τετραγωνικά, που θα προκύψουν έσοδα για το 2-31-12, από εκεί μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τους συναδέρφους μας στις επιχειρήσεις, και δεν αφορεί μόνο την αισθέση, αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, του εμπορικού κόσμου, όποιον έχει επαγγελματικό αφημί. Μην αφορούμε μόνο στην αισθέαση. Η αισθέαση αφορά συγκεκριμένα το κομμάτι, αφού αφορά την αντιοδότηση των επιπλέον χρόνων, το οποίο εκεί δεν ερμοδιώται δική μας πλέον, γιατί με την ομολογία τους δίνει τη δυνατότητα ή να αυξήσουμε ως δήμος 100% τα ίδια οι τραπεζοκαθίσματα που έχουν, ή 50% απαλλαγή. Αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι όμως. Δεν θέλω να ματριμπορίσω απλά το βάζος στη κουβέντα. Θεωρώ ότι και ο δήμαρχος θα κάνει μια αναφορά σε αυτά. Ευχαριστώ πολύ.