26th Palc Day 1 Part 5 (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΜΠ, 2021)
: Επόμενη εισήγηση, η λειτουργία της Βιβλιοθήκης και Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Πατρών και η συμπεριφορά των χρηστών της εν μέσω πανδημίας του COVID-19. Ο Μιλήτριες Γιαννωπούλου Αγγελική, η οποία εργάζεται στην Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Γιαννωπούλου Γεωργία, βιβλιοθικονόμος στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, και Σακελάρη Νίκη, στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, υπεύθυνη της Μονάδας Αναγνωστηρίου και Δανεισμού. Χαίρετε, ονομάζομαι Γιαννωπούλου Γεωργία, δουλεύω στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Τμήμα του Δανεισμού, μαζί με τις συναδέλφους Γιαννωπούλου Αγγελική και Σακελάρη Νίκη, όπου έχουμε κάνει μαζί αυτή την εργασία. Το θέμα της είναι η Λειτουργία της Βιβλιοθήκης και η Συμπεριφορά των Χριστών της, εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Ο σκοπός της εργασίας είναι ο τρόπος λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, η παροχή υπερσιών της και η καταγραφή συμπεριφορά των Χριστών της, εν μέσω πανδημίας COVID-19. Σε αυτή τη διαφάνεια παρουσιάζονται κάποια παραδείγματα του τρόπου λειτουργίας πανεπιστημιακών βιβλιοθεωκών στην περίοδο της πανδημίας παγκοσμίως. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο του Hong Kong υιοθέτησε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και χρησιμοποίησε ψηφιακό υλικό για τη διευκόνιση της εξαποστάσεως εκπαίδευσης και στήριξης του εκπαιδευτικού έργου, κάτι που κάναμε και εμείς. Το Bridgewater State University προσέφερε ψηφιακές υπηρεσίες χωρίς εμπλοκή του προσωπικού και χρήση εικονικών μορφών τεχνολογίας. Το Lincoln University παρήχε στήριξη παροχής υλικούς σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το Libet προάγει την ανοιχτή πρόσφαση υποστηρίζοντας τον κύριο ρόλο που μπορεί να παίξει στη διαχείριση της κρίσης που προέκυψε. Πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη της ανοιχτής πρόσφασης. Διεξήχθη έρευνα, εντοπισμού των προβλημάτων και αντιμετώπισης. Σε αυτή τη διαφάνεια θα παρουσιαστεί ο τρόπος διτουργίας της Διτυοσύκης του Πανεπιστημίου Πατρών εν μέσω πανδημίας πιο αναλυτικά. Εφαρμόστηκε η χρήση του υγειονομικού πρωτόκολου προστασίας δημόσιας υγείας λόγω της αγγίτητας του Πανεπιστημίου με το νοσοκομείο εναφοράς το οποίο βρίσκεται δίπλα μας. Πρόκειται για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου όπου μεταφέρθηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα COVID-19 στην Ελλάδα. Συνεπώς το Πανεπιστημίο Πατρών ανέστειλε όλη την διτουργία του ομοίως και η βιβλιοθήκη. Να το γνήσουμε ότι ήταν η πρώτη βιβλιοθήκη στη χώρα που έκλεισε και καλέθηκε να δημετωπίσει την κρίση που εμφανίστηκε. Ακολουθήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες. Απαγόρευση της χρήσης αναγνωστηρίου και προοριστικού κέντρου, διακοπή υπηρεσιών κυκλοφορίας υλικού όπως για παράδειγμα δανεισμός, επιστροφές, διαδανεισμός, επέκταση διάρκειας επιστροφών, αναβολή επιστροφών παρατύπωχος παρηλυφθέντων συγγραμμάτων του Επιστρόφου, αποκλειστική εξαποστάσεως επικοινωνία με χρήση της βιβλιοθήκης, συνέχιση τεχνικών εργασιών, καταλογράφηση, τακμηρίωση και άλλα. Έγινε φυσική επεξεργασία υλικού κάποιων δωρεών και δικαιαιώθηκαν όλες οι δικητικές εργασίες. Το Νιούνιο της 2020 ξεκίνησε διαζώση εξυπηρέτης. Η βιβλιοθήκη άνοιξε για το κοινό μόνο για την κυκλοφορία υλικού, δανεισμός και επιστροφές υλικού. Το ράριο αρχικά ήταν δέκα έως δύο και συνέχεια επεκτάθηκε λόγω αυξημένων μάγκων. Οι δανεισμοί γίνονταν μέσω ελεκτρονικού αιτήματος. Οι επιστροφές σε γραμμάτων ευρώκους προοματοποιούνταν είτε με κούριερ είτε διαζώσης. Το υλικό που επιστρεφόταν παρέμεινε σε καραντίνα για 72 ώρες, σε ειδικά διαμορμωμένο χώρο, εμβίδιο και καλά ελειζόμενο. Επίσης, τηρούνταν τα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας όπως υποχρετική χρησιμάστας υπαλλήλων και κοινού και τακτική απολύμας. Το αναγνωστήριο παρέμεινε κλειστό. Υπήρξε ανοιχτή ηλεκτρονική προοδόση σε βιογραφικό λοικό μέσω της στοσελίδα μας. Όλες οι επικοινωνίες πραγματοποιήθηκαν με τηλεοποικινωνιακά μέσα. Συνεχείς ενημερώσεις μέσω στοσελίδας συγγραφικής ή κοινωνικών δικτύων προσφέρθηκαν πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα αναφερθούν παρακάτω. Σε ειδικά με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες αθληκά δημιουργήθηκαν ιστοσελίδες που περιέχουν ερευνητικό περιεχόμενο για κορωνοϊό με αρκετούς συνδέσμους όπως δημοσιεύσεις, δεδομένα, χάρτες και δελτύα αναφοράς. Ψηφιακό περιεχόμενο προς υποστηρίξη του εξαποστάσεως εκπαιδευτικού έργου, δημοσιεύσεις με loan debt που δραστηριάζουν στο κορωνοϊό, συλλογή και καταγραφή αυτών με διάθεση μέσα από το Mendeley. Επίσης έγινε σύνδεξη οδηγού με loan debt για τη χρήση του υλικού εξαποστάσεως και ενσωμάτωση του στο υλικό του e-class. Βλέπετε το link για τις περισσότερες πληροφορίες. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση χρήσης συστήματος δοχοκλοπής τερμητήν. Για παράδειγμα, από 279 εργασίες που υποβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2019, έφτασαν 5.360 τον Ιούνιο του 2020. Ακολουθεί πίνακτας με αναλυτικά στοιχεία. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις υποδοχές πρωτοετών φοιτητών μέσω της πλαφόρμας Skype for Business. Σχετικά με τα παθητήρια νημετής, υλοποιήθηκαν αναρτήσεις διδραματικών και διδακτορικών διατριβών εξ αποστάσεως. Υποστήριξη με δολόν δέπει για ανάπτυση, δημοσιεύση όλων τους τα παθητήρια, συγκέντρωση προσφορών για δημοσιεύση ενωσιακής πρότασης χωρίς σχετικός τέλος. Επίσης, αυξήθηκε επισκεψιμότητα της σελίδας της Δημοσιοθήκης. Για παράδειγμα, από 22.986 επισκέπτες Μάρτιο ως Νοέμβριο του 2019 έφτασαν προς 36.296 Μάρτιο ως Νοέμβριο του 2020. Δίνεται ο πίνατας για το τερμητήν που σας ανέφερα σε προηγούμενη διαφάνεια. Βλέπετε, για παράδειγμα, άφηση της χρήσης του τερμητήν. Παρατηρείτε, μεγάλη άφηση. Επιλέξαμε την περίοδο Ιούνιο έως Απτεύριο των δύο ετών λόγω ύπαρξης εξεταστικής περιόδου. Στο δίπλα φίνακα βλέπουμε την προέλευση ελέγχου τριτοτυπίας των εργασιών την ίδια περίοδο το έτος 2020. Βλέπουμε ότι περισσότεροι χρησιμοποίησαν το E-Class και φαίνεται πως η διασύνδεση του τερμητήν με το E-Class που έγινε το 2019, διακόλλει με το έργο των μελών ΔΕΠ για να χρησιμοποιήσουν το σύστημα λογοκλοποίησης. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας της Διοστήκης αυξήθηκε. Σε αυτά τα διαγράμματα παρουσιάζεται η επισκεψιμότητα από τον Μάρτιο έως τον Εύριο των ετών 2019-2020. Οι χρήστες που επισχεύτηκαν την ιστοσελίδα ήταν 36.296 πέτους, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από πέρσι. Σε αυτό το σημείο θα παρουσιαστεί η διαμόρφωση της συμπεριφοράς των χρηστών της βιβλιοθήκης σε μέσοπανδημίας. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν μέσω παρατήρησης καθόλου τη διάρκεια της καραντίνας. Την περίοδο από Μάρτιο έως Μάιο του 2020, όπου η βιβλιοθήκη ήταν κλειστή, η συμπεριφορά τους δημορφώθηκε ως εξής. Την πρώτη εβδομάδα λαμβάντονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και αναστέλεται η λειτουργία της βιβλιοθήκης. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ήταν η πρώτη βιβλιοθήκη που πήρε μέτρα. Παρατηρήθηκε αμηχανία στο προσωπικό και στους χρήστες της βιβλιοθήκης και δεν υπήρχε καμία επικοινωνία. Την δεύτερη εβδομάδα έγινε αναστολή λειτουργίας όλων των βιβλιοθητών της χώρας και απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η λειτουργία της βιβλιοθήκης έγινε με προσωπικό διαζώσης και μέσω τηλεοργασίας. Η ενημέρωση των μελών έγινε μέσω ανακοινώσεων στις σελίδια και στα κοινωνικά δίκτυα. Σταδιακή αποδοχή του τρόπου επικοινωνίας, τηλεφωνική email, φόρμα επικοινωνίας μέσω στις σελίδια της βιβλιοθήκης, κοινωνικά δίκτυα, επίρξη, σταδιακή αποδοχή συνο. Οι περισσότεροι χρήστες επικοινωνούσαν γιατί ανησυχούσαν για τα κειβλία που είχαν ανοιχτεί, ήθελαν ενημέρωση για τον τρόπο της ενοχής τους για το αν θα πληρώσουν κάποιο φρόστιμο και γενικότερα για τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης. Την τρίτη εβδομάδα, η επικοινωνία των χριστών μειών. Αυτό δηλώνει τη συνειδητοποίηση της κατάστασης και τον επισυχασμό από τη μεριά των χριστών ποιητών. Αντίθετα, εντείνεται η επικοινωνία με διδάσκοντες για την ενημέρωση χρήσης τέρμητη, ανάκτησης κωδικών εισόδων και εγγραφής τους στο σύστημα. Την τέταρτη εβδομάδα, η επικοινωνία εντείνεται πάλι. Οι ερωτήσεις χριστών αφορούσαν στον πιθανό οργανισμό βιβλίων και πότε θα λειτουργήσει και πάλι η Βιβλιοθήκη. Ενδιαφέρον, εκδηλώθηκε για τις ηλεκτρονικές πηγές, καθώς έχει ξεκινήσει εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Συθνές οι ερωτήσεις σχετικά με ύπαρση και τρόπο πρόσβασης σε ηλεκτρονικά βιβλία και σε ηλεκτρονικές πηγές. Λογικό, γιατί ξεκίνησαν τα διδιακτριακά μαθήματα στο πανεπιστήμιο και αρκετοί φοιτές ήθελαν συγγράμματα για μελέτη. Παρατηρήθηκε αύξηση επισκεψιμότητας της οσελίδας της Βιβλιοθήκης λόγω ανάλτησης ανακοινώσεων και ψηφιακού υλικού. Κάτι τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, η επικοινωνία συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο. Οι χρήστες αναζητούσαν τρόπους έβρισης και χρήσης ηλεκτρονικού υλικού. Οι διδάσκοντες επικοινωνούσαν για πληροφορίες και γραφείς στο ternitin. Αυξήθηκαν οι ερωτήσεις για τον τρόπο χρήσης ηλεκτρονικού αποθετηρίου Νιμερτίς. Τέλος, το Μάιο, οι ερωτήσεις εις εις τον για το αν μπορούν να δανειστούν και για το πότε θα ανοίξει η βιβλιοθήκη και οι ερωτήσεις για επιστροφές βιβλίων αυξήθηκαν. Συνεχίστηκε και η δημιουργία νέων λογαριασμών του ternitin. Κατά την περίοδο, Ιουνίου-Ως Νοεμβρίου, συγκεκριμένα της πρώτης εβδομάδας προς Νοεμβρίου του 2020, η βιβλιοθήκη άνοιξε για το κοινό, όχι όμως ως αναγνωστήριο. Τα ερωτήματα του Χριστόν ήταν σχετικά με τις ώρες λειτουργίας για επιστροφή βιβλίων και νέων δανεισμούς, ηλεκτρονικά εθήματα. Η εξυπηρέτηση εθημάτων γινόταν ευθυνερών. Εξυπηρετήθηκαν όλα τα εθήματα και δεν παραλήφθηκε ένα μικρό ποσοστό βιβλίων, 5%. Τα εθήματα συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι και το Νοεμβρίο του 2020. Παράλληλα, αυξάνεται συνεχώς επικοινωνία μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2020, η βιβλιοθήκη και ανοιχτήρια καταγράφηκαν 170 εθήματα, ενώ από τις 9 Νοεμβρίου αναστέλονται εκ νέου όλες οι υπηρεσίες της βιβλιοθήκης και πάβουν τα εθήματα δανεισμού. Παρακολουθεί σχετικώς πίνακα. Τα ηλεκτρονικά εθήματα δανεισμού διαμορφώθηκαν ως εξής. Τον Ιούνιο του 2020, τα εθήματα δανεισμού ήταν 270, τον Ιούνιο του 2018, τον Αύγουστο 140, τον Σεντέβριο 220, τον Οκτώβριο 430 και τον Νοεμβρίο την πρώτη εβδομάδα μόνο 170. Βλέπουμε εδώ την αυξητική τάση. Θα κλείσω την παρουσίαση με κάποιες συμπεράσματα, όπως προέκυψαν από την εργασία αυτή. Οι πρωτοφανές συνθήκες από την πανδημία του COVID-19 οδήγησε τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στην ανάγκη για παροχή υπερσιών και λειτουργία προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα. Το κλείσιμα των αναγνωστηρίων και έβριση νέων τρόπων παροχής υπερσιών εξ αποστάσεως, τυρώντας πάντα τους κανόνες προστασίας και δημόσιας υγείας. Χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά εργαλεία για τη στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και για τη διευκόνιση του προσωπικού, δηλαδή εφαρμογή της τηλεεργασίας. Η βιβλιοθήκη προσαρμοσμένη στη νέα κατάσταση έθεσε ως προτεραιότητα την αμεσότητα της επικοινωνίας με τους χρήστες μένη της, τη διεκπεραίωση του ιδιοικητικού της έργου, τη στήριξη του εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού έργου, τυρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι χρήστες ανταποκρίθηκαν και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα. Ευχαριστούμε για την προσοχή σας. Για τυχόν απορίες ή ερωτήσεις μπορείτε να κατευθύσετε στα email μας.