Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο Δημαρχείο ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Αρταίων (ARTA WebTV, 2022)
: Κύριε Πουργέ, κύριε Περιφυριαρχή, κύριε Αντιπεριφυριαρχές, συνάδελφοι Δήμαρχοι, Πρόεδρε της ΣΝΟΔΕ, Δημοτική Περιφυριακή Σύμβουλη Αντιδήμαρχη, σας καλωσορίζουμε στην Άρτα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που, μιας και ήσασταν προσχεκλημένος στη ΣΝΟΔΕ για την κομματική εκδήλωση, αποδείχτηκα την προσκλησία μας σήμερα να κάνουμε αυτή την αυτοδικητική κουβέντα στην κομματική εκδήλωση. Αποδειχτήκατε την πρόσκλησή μας σήμερα να κάνουμε αυτήν την αυτοδιοικητική κουβέντα. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε από τα επίσημα χείλη από τα δικά σας, ως υπουργός της αυτοδιοίκησης, ως δικός μας υπουργός, κάποια θέματα και εμάς που μας απασχολούν σαν αυτοδιοίκηση 1ο και 2ο βαθμό. Εμείς το ξέρετε, είμαστε κοντά στον πολίτη, στον 1ο χρόνο, κοντά στα προβλήματα και πρέπει να μπορέσουμε και εμείς να δίνουμε απαντήσεις και να υπηρετούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κοινωνίες μας. Εγώ θέλω όμως να ευχαριστήσω εσάς και το Υπουργείο γενικότερα για την αγαστή συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα και μέσα και από την Κέδε που μπορούμε και υπάρχει αυτή η συνεργασία και βγάζουμε προτάσεις και εμείς που εισακούγονται από εσάς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και από όλα τα Υπουργεία και υπάρχουν τροποποίηση νομοσχέδε που είναι πάρα πολύ σημαντικά, έτσι. Και πραγματικά, η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα. Προφανώς σκύβεται στα προβλήματα τα οποία εμείς σας θέτουμε και χρηματοδοτήσεις που μας έχετε δώσει μια extra cap. Προφανώς και εμείς ζητάμε περισσότερα γιατί οι ανάγκες είναι περισσότερες, αλλά όμως κατανοούμε και την θέση του Υπουργείου. Εγώ θέλω έτσι επιγραμματικά να αναφέρω κάποια ζητήματα για να δώσω τον λόγο και στους υπόλοιπους και να μας απαντήσετε, έτσι συνολικά, να μας πείτε κάποια θέματα. Κατ' αρχήν είναι η οικονομική ισχύση των δήμων. Προφανώς, το κόστος ενέργειας είναι πάρα πολύ ύψηλό, είτε αυτό λέγεται δήμος, είτε λέγεται στις ΔΕΙΑ που έχουμε τα τηλεοστάσια, είτε λέγεται στις σχολικές μας επιτροπές. Να σας δώσω έναν νούμερο ότι εμάς, από στατιστικά που έχουμε από την πρισινή χρονιά με φέτος, έχουμε αυξηθεί κατά 70% το κόστος ενέργειας. Που καταλαβαίνετε ότι και μαζί με το κόστος διαχείρισης των υπορριμάτων που εκεί κοίμης χρωστάμε γύρω στα 800 χιλιάρικα σαν δήμος, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να κλείσει αυτή η εξίσωση γιατί θα πρέπει να μετακυλίσουμε την όποια αύξηση στους δημότητες μέσα από τα δημοτικά τέλη και καταλαβαίνετε ότι οι δημότητες αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να πληρώσουν τα δικά τους με τα δικά τους, τις δικές τους υποχρεώσεις προς τη ΔΕΕ ή προς αλλού, αντί που να επιβάλλουμε κι εμείς αυξήσεις. Και επίσης και τις αναθεωρήσεις των υλικών, που στα δημόσια έργα η εργολάβη είναι ένα συνήθως φαινόμενο να πάνε πίσω-πίσω τα έργα, μήπως και πέσουν οι τιμές των υλικών και απειλούν οι διακουπές εργασιών, άρα είναι κάτι το οποίο είναι σενταγμένα έργα που δεν μπορούμε να τα λουπίσουμε και να τα κλείσουμε να τα δώσουμε στην κοινωνία. Το πρόβλημα του Αντώνης Τρίτσις. Υπάρχουν κάποια πλαφόν, τα οποία μας αναλογεί στον κάθε δήμο και ξέρουμε ότι και μέσα στα πλαφόν έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και εκεί στα πλαφόν αυτή σημεία φαίνεται ότι δεν έχουμε την ένταξη την οποία προτεραιοποιήσαμε. Είμαστε κοντά στο 50% άλλη δήμη, λίγο παρακάτω, λίγο παραπάνω και καταλαβαίνετε ότι αν δεν ενταχθούν τα έργα για να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε μια διαδικασία δημοπράτηση που διαρκεί πάνω από 8 μήνες, φτάσαμε όλοι στις εκλογές, οπότε δεν θα δουν τίποτα οι πολίτες. Άρα νομίζω ότι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτης, τουλάχιστον, πρέπει να τρέξει, γιατί δεν θα χρειαστούμε σε αυτή τη φάση πόρους, μέχρι να συμβοσοποιήσουμε και να έχουμε τον πρώτο λογαρισμό από τον εργολάβο. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κάτι το οποίο δεν το ξέρουμε και το μαθαίνουμε, Βγαίνει μια πρόσκληση και μαθαίνουμε εκεί ότι σε ένα μήνα πρέπει να υποβάλλουμε προτάσεις. Άρα, θεωρώ, το Υπουργείο μας θα πρέπει με το Ταμείο Ανάκαμψης να μας καθοδηγήσει έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ή να πάρει κάποια έργα από το τρίτσις αυτούσια και να τα ρίξει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οι προσλήψεις είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα που θα μας πείτε και για την εξέλιξη της 13Κ και πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα αυτό. έχουν φύγει πάρα πολλά άτομα, έχουν συνταξιοδοτηθεί την περίοδο των μνημονίων και επιστημονικό προσωπικό. Υπήρξε κινητικότητα, υπήρξε κινητικότητα. Αν μας απαντήσετε με απόλυτους αριθμούς μπορεί να μας πείτε ότι έχουν έρθει στους δήμους περισσότερα άτομα στην κινητικότητα, όμως έχουν έρθει εργατοτεχνικό προσωπικό και έχουν φύγει επιστημονικό προσωπικό από τους δήμους. Άρα, εκεί μπαίνει ένα ζήτημα, γιατί οι προσλήψεις, όπως είναι τα πράγματα τώρα, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε λέγονται οι δήμους, είναι τα χρήματα του ΣΚΑΠ, ή η ΔΕΙΑ, που εκεί πέρα πραγματικά είμαστε σε διάλυση των ΔΕΙΑ, που ζητάμε κόσμο από το 2017 εμείς εδώ και το 1932 άτομα και δεν παίρνουμε κανέναν άτομο που σας λέω δεν επιβαρύνουμε τίποτα. Η απάντηση του Υπουργείου σε αυτό είναι ότι είναι η δεσμεύση του μνημονίου. Νομίζω πρέπει να υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση, τουλάχιστον οι δαιειά να ξηρυθούν από αυτές τις δεσμεύσεις. Οι δόμ, οι πυρησίες δόμησης. Το έχω κοβεντιάσαμε, θα το πει και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ εδώ, ότι λέμε να έχουμε πυρησίες δόμησης, αλλά δεν έχουμε το ελάχιστο προσωπικό αποπετήτες ή ειδικότητες για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. και οι Μητροπολιτικοί Δήμοι υποστηρίζουν τους μικρότερους δήμους και καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται δουλειά και ταλαιπωρούνται οι ιδιότητες μηχανικοί. Απλά είχαμε μία συγκυρία που δεν υπήρχε ανικοδόμηση λόγω της κρίσης και αυτό ήταν το καλό. Και ένα τελευταίο να πω ότι το πρόγραμμα Αξία για τις δικαστικές τελεσίδικες αποφάσεις. Πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα. Είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή που έχει βγάλει το Υπουργείο σας. Αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν καλύπτει δικαστικές αποφάσεις που μας έρχονται για επιδόματα αναδρομικά, για αναδρομικά επιδόματα ή για δώρα Πάσχα και Χριστούγεννα που έχουν βγει δικαστικές αποφάσεις ή να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις ή να καλύπτει τα νομικά μας πρόσωπα. Είναι κάποιες ερρυθμίσεις που εμείς αυτή τη στιγμή καταλαβαίνετε δεν έχουμε πόρους. Έρχονται αποφάσεις των δικαστηρίων, είμαν άμεσα εκτελεστές και μας κάνουν και κατάσχεση στους συλλογραγισμούς μας και εκεί πραγματικά δεν μπορούμε να τα αποκριθούμε. Αυτά επιγραμματικά, κύριε Υπουργέ. Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζουμε στην Άρτα, σας καλωσορίζουμε στην Ήπειρο. Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για μας, ειδικά στην αυτοδιοίκηση και στον πρώτο, αλλά και στο δεύτερο βαθμό. Τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, βέβαια και γενικά είναι δύσκολα, από τις συγκυρίες και από το Covid που τώρα τελευταία ανασένομαι λίγο, αλλά και από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι αυξήσεις, ξέρετε, είναι τεράστιες, άρα και σε εμάς το πρόβλημα είναι μέγιστο. Εμάς, στον δεύτερο βαθμό, από όταν ιδρύθηκαν οι περιφέρειες έχει κοπεί στους κα περίπου το 70%. Και μας έδιναν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τη διαφορά. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, τα χρήματα που παίρνουμε δεν φτάνουν ούτε να συντηρήσουμε τους δρόμους, όχι να κάνουμε αναπτυξιακή πολιτική. Και είναι ένα τεράστιο θέμα. Κατανοούμε τις καταστάσεις αλλά είναι πολύ δύσκολα να μπορέσουμε να είμαστε αρρωγοί και στ' άλλα νομικά πρόσωπα όπως ήμασταν μέχρι σήμερα. Επίσης, ο χειμώνας που πέρασε, σχεδόν όλοι οι Ήπειρος βγήκε σε έκτακτη ανάγκη. Ποια όμως είναι η διαφορά με τις άλλες περιφέρειες. Οι άλλες υπερηφέρειες έδωσαν την όλη κατάσταση να την αντιμετωπίσει παράδειγμα του Υπουργείου Υποδομών. Εμείς εδώ είχαμε κάνει πάρα πολύ δουλειά και ενώ έπεσαν, θα σας πω εδώ στον Ομάρτας, 3,75 μέτρα στήλης είδατο σε μια μέρα στα Θεοδόριανα, Οι ζημιές έγιναν, αλλά εμείς μέχρι σήμερα ευρώ να πάρουμε από την 0,55, ενώ τα έχουμε υποβάλει όλα βάσει των FEC που ζητούνται. Τώρα μας ειδοποίησαν ότι θα αρχίσουν να παίρνουμε κάποια χρήματα, έχουμε κάνει πολλές επανορθώσεις, γέφυρες που έπεσαν, τις έχουμε βάλει στη θέση τους, αλλά χρήματα δεν έχουμε πάρει. Και αυτό μας δυσκολεύει πολύ σήμερα στο να λειτουργήσουμε με τη μη ύπαρξη του Πουδουέ, που το αντιμετωπίζουν και οι 13 περιφέρειες, αλλά και τα αρμόδια Υποργία, όπως είναι το Υποργείο Υποδομών. Όπως είπε και ο Δήμαρχος, η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει αμέσως την κατάσταση και γι' αυτό υπάρχει. Κι αυτό θέλει στήριξη. Βέβαια, εμείς είχαμε ζητήσει οι αποκεντρωμένοι διοικήσεις να μείνουν μόνο με τις ελεγκτικές αρχές και τίποτε άλλο. Δεν έχει γίνει. Προσωπικό δεν υπάρχει. Θα σας πω μια υπηρεσία που μπορούσε άμεσα να μεταφερθεί χτες, όχι αύριο, από την αποκεντρωμένη διοίκηση σε εμάς. Είναι η υπηρεσία των αγροτικών θεμάτων. Κάποτε είχε αντικείμενο, τώρα δεν έχει αντικείμενο στις αποκεντρωμένες. Είναι και άλλες επηρεσίες που, αν συζητήσουμε, θα βρεθεί κόσμος ο οποίος θα βοηθήσει την κατάσταση είτε σε μας είτε στους δήμους. Γιατί? Γιατί εκεί δεν υπάρχουν τα αντικείμενα τα οποία είχα κάποτε. Αν εξαιρέσεις διευθύσεις ειδάτων τα δάση έφυγαν στο Υποργείο Περιβάλλοντος, Καταλαβαίνετε ότι οι υπηρεσίες και εκεί που βγάζουν τις άδειες για τους αλλοδαπούς που πάνε στη γεωργία και στην κδηνοτροφία, θεωρώ ότι αυτό έπρεπε ήδη να έχει έρθει σε εμάς και να τελειώνει σε εμάς, με την εξής έννοια. Δεν κάνουν κάτι το ιδιαίτερο, δεν δίνουν υπηκότητες, δεν μπαίνουν σε τέτοια θέματα, αλλά αυτές οι υπηρεσίες εμείς θα δίναμε άμεση λύση γιατί και η Γεωργία, και ο αγροτικός κόσμος σήμερα δεν βρίσκει εργατικά χέρια. Είναι τεράστιο το θέμα. Θεωρώ ότι αυτό θα λύνονταν πολύ εύκολα με εμάς. Τώρα βλέπετε και οι Πακιστανοί, τους δίνουν καλές συνθήκες στην Ιταλία και πάνω προς τα εκεί έχει τεράστιο πρόβλημα η περιοχή. Κάναμε μια πρόταση να έρχονται εργάτες από τον Μπαγκλανδές. Έχει γίνει πρώτη συζητή, αλλά πρέπει να τελειώσει. Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια στον πρωτογενείο τομέα. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, κύριε Υπουργέ. Επίσης, θέλω να θύξω το θέμα της ελληνικής υπηκότητας για τους βλαχοφόνους της Αλβανίας. Δυστυχώς, όλοι αυτοί διαμαρτύρονται. Ενώ είναι Έλληνες στην καταγωγή, πέρναν παλιά υπηκότητα. Μετά την προηγούμενη κυβέρνηση Δεν θεωρείται κανένας ομογενής και τους περνάν όλους από εξετάσεις και τους ρωτάνε πολλές φορές πού γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης, πότε γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης, πού να ξέρουν οι άνθρωποι και τους κόβουν. Και πληρώνουν τα λεφτά. Θεωρώ ότι αυτά πρέπει να λύνονται πολύ πιο εύκολα τα θέματα και να μην μπαίνουμε σε τέτοιους ατραπούς, οι οποίες μόνο σε αυτόν τον κόσμο δίνουν ότι εμείς πιστεύουμε σε αυτή την πατρίδα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι ο ελληνισμός δεν είναι ελλαδισμός. Ο ελληνισμός απλώνεται παντού. Κι αυτόν τον κόσμο, όταν ζητάει την επικοότητα, εμείς πρέπει να είμαστε δίπλα τους. Είναι πολλά τα θέματα, να μιλήσουν και οι άλλοι συνάδελφοι. Να σας καλωσορίσω κι εγώ, κύριε Υπουργέ. Ξέρετε πολύ καλά ότι είχαμε μια επικοινωνία. Δεν μπορέσαμε το Μάρτιο, μπορούμε τώρα. Να σας ευχαριστήσω που αποδεχτείκατε και την πρόσκησή μας. Είναι πολύ σημαντικό που βρίσκεστε εδώ κοντά μας και αποκτά μεγαλύτερη αξία, νομίζω, που είναι και όλη η αυτοδιοικητική της περιφέρειας Ιππήρου για να ακούστε και από κοντά τα προβλήματα και τις προτάσεις που έχουν. Δεν θέλω να χαλάσω όλο το χρόνο σας, να μιλήσουν οι πλέον αρμόδοι. Ευχαριστώ πολύ, Δημορφέ. Είναι μεγάλη μου χαρά, καταρχάς, που είμαι κοντά σας σήμερα. Να πω ότι είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι εδώ στο Δημαρχείο της Άρτας. Η διαφορμή πράγματι ήταν η κομματική έκδυλειος που έχουμε να κάνουμε στην ΟΔΕ. Αλλά, Δήμαρχε, ευχαριστώ πολύ για την ιδέα και την πρωτοβουλία να βρεθούμε για να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις και να δούμε λίγο ποια είναι τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την αυτοδίκηση και να δούμε και πώς έχουμε, αν θέλετε, εξελίξει αυτά τα ζητήματα. Η αλήθεια ποια είναι. Η αλήθεια είναι ότι η κυβερνησία μας αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μία σειρά από διαδοχικές και αρκετά δύσκολες και σύμφετες κρίσεις, ξεκινώντας από την υπεράσπιση των συνόρων μας και την απάντηση σε προκλητικές στάσεις και επιθέσεις, τις οποίες δέχτηκε. Να θυμίσω την οργανωμένη λαθροείσβολή την οποία έκανε, την οποία οργάνωσε η Τουρκία στην αρχή της ανάληψης στη διακυβερνήσεώς μας. Να θυμίσω την επιθετικότητα της Τουρκίας που αντιμετωπίσαμε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε με απαράδεκτες δηλώσεις οι οποίες είναι κατάφορα προσβλητικές απέναντι στο Ιδιεθνιες Δίκιο. Να θυμίσω φυσικά την πανδημία, δεν την έχουμε ξεχάσει κιόλας, διότι ναι, μεν βρίσκεται σε αποδρομή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμα, παράδειγμα, ως χάρη, το υγειονομικό μας σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και κρίσεις, οι οποίες δημιούργηθηκαν από την πανδημία. Να θυμίσω ότι μόλις εν πάση τόσοι, καθώς αντιμετωπίζαμε όλα αυτά τα ζητήματα, και ταυτόχρονα οξύτατα φαινόμενα καταστροφών που κυρίως συνδέονται με την κλιματική κρίση, οι πολύ μεγάλες πυρκαγιές, οι χιόνοπτώσεις οι οποίες είναι απρόσμενες, πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Αυτά ήταν τα ζητήματα με τα οποία αναμετρήθηκε όλο αυτό το τριετές διάστημα η κυβερνησία μας και τώρα πάνω σε αυτό έρχεται να προσθεθεί η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει πριν τον πόλεμο, και πάνω στην ενεργειακή κρίση ήρθε να προσθεθεί και ο πόλεμος με τις οικονομικές επιπτώσεις. Εάν πρέπει να κάνω έναν σύντομο απολογισμό, και το λέω κυρίως για να κλείσω μιαν πρώτο μέρος της παρέμβασης μου για να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας μετά, αλλά αν πρέπει να κάνω έναν πολύ σύντομο απολογισμό αυτής της τριετίας, Θα πω ότι νομίζω ότι αντικειμενικά μιλώντας, δίκαια μιλώντας, πρέπει κανείς να στέκεται πολύ περήφανος απέναντι σε αυτό για αυτό το οποίο κατάφερε η πατρίδα μας σε αυτό τον χρονικό διάστημα. Αντιμετώπισε όλες αυτές τις κρίσεις. Αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο αντιμετώπισε τις κρίσεις και στάθηκε δίπλα και στους πολίτες και στην τοπική ευθοδιοίκηση και στις επιχειρήσεις σε χρονικές στιγμές πάρα πολύ δύσκολες. Αυτό έχει αποτυπωθεί σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, ό,τι και να κοιτάξετε. Αν θέλετε να κοιτάξετε το διαθέσιμο εισόδημα, αποτυπώνετε. Θέλετε να κοιτάξετε την κατάσταση των καταθέσιων στράπεζες, αποτυπώνετε. Θέλετε να κοιτάξετε τα μέτρα όλα τα οποία πήραμε και τα οποία μέσα σε όλη αυτή τη δυσκολία, ενώ στηρίζαμε την οικονομία και τους πολίτες, εξακολουθούσαμε να υλοποιούμε ακριβώς και κατά κεραία ένα πρόγραμμα που είχαμε εξαγγείλει. Ένα πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων. Ένα πρόγραμμα μειώσεως όλων των φορολογικών συντελεστών. Μειώθηκε το φορολογικό συντελεστής του εισοδήματος. Μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις. Μειώθηκε ο ένφυα. Μειώθηκε, εξαφανίστηκε η εισφορά λιλεγγύης στους ιδιωτές. Αυξήσαμε τον κατώτατο το μισθό με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ σε καμία προηγούμενη στιγμή. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές συσφορές. Μειώσαμε την φορουλογική επιβάρινση στα αγροτικά σανιτεριστικά σχήματα. Άρα, στην πραγματικότητα, έχουμε μια πολύ συνεπή στάση μέσα σ' όλες αυτές τις δυσκολίες, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα το οποίο είχαμε εξαγγείλει. Και στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, και μιλώντας και ειδικά για την αυτοδίκηση, Η αλήθεια είναι ότι είχε εκπονηθεί ένα πρόγραμμα, το οποίο η Αυτοδίκηση δεν έχει γνωρίσει ποτέ προηγουμένό της. Το ύψος των χρηματοδοτήσεων, μιλώ για το Αντώνης Τρίτσις, είναι άνευ προηγουμένου. Ποτέ στα χρονικά της η Αυτοδίκηση δεν έχει γνωρίσει αυτού του ύψους τη χρηματοδότηση. Καταλαβαίνω και σέβομαι ότι οι φιλοδοξίες είναι υπέρτερες. Το δέχομαι και το χαιρετίζω αυτό. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι οι άνθρωποι της αυτοδίκησης θέλουν ακόμα περισσότερο, θέλουν κάτι παραπάνω, έχουν υψηλότερες φιλοδοξίες, αλλά από την άλλη μεριά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται πρώτη φορά, σε αυτό το μέγεθος και σε αυτή την έκταση. Δεν σημαίνει ότι δεν θα συναντηθούν οι φιλοδοξίες της τοπικής αυτοδίκησης με τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης, Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε έναν καθαρό στόχο και ελπίζουμε ότι θα πάμε ακόμα περισσότερο, αλλά είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε με τα δεδομένα που έχουμε, να τα υλοποιήσουμε και νομίζω ότι από εκεί και πέρα προφανώς και στη συνέχεια της διακυβέρνησής μας θα βοηθούν οι δυνατότητες και θα εξετάσουμε και παιρετέρο στηρίξεις και χρηματοδοτήσεις. Ξέρω ότι η αυτοδίκηση αυτή τη στιγμή έχει αυξημένες δυσκολίες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με το ενεργειακό κόστος, το οποίο επιθύσταται και η τοπική αυτοδίκηση, όπως και όλη η κοινωνία. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και είναι κάτι το οποίο ξέρω ότι και το Υπουργείο Οικονομικών δουλεύει προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις και δεν θέλω, πραγματικά το λέω, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, θα δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν, να βοηθούν, ώστε να μην υπάρξουν χρηματοδοτικές δυσκολίες στη ροή και στον τρόπο με τον οποίο θα εργαστεί η αυτοδίκηση. Δεν είμαι αυτή τη στιγμή σε θέση να δεσμευτώ για ένα συγκεκριμένο ποσό, γιατί προφανώς αυτό που αποτελεί αντικείμενος επεξεργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών και εγώ είναι κάτι που δεν το κάνω, εάν δεν έχουμε σταθεροποιήσει από παντού τα μεγέθη, αλλά ξέρω ότι είναι κάτι το οποίο αποτελεί ένια και φροντίδα του οικονομικού επιτελείου και είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε στη σωστή κατέθεση. Η τοπική αυτοδιοίκηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο και είναι κάτι το οποίο έχουμε αναγνωρίσει. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της πανδημίας και βεβαίως παίζει και έχει μπροστά της να παίξει ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο. και να ξέρουμε ότι ο ρόλος αυτός της τοπικής αυτοδιοίκησης υπονομεύτηκε θεσμικά, κυρίως από το εκλογικό σύστημα. Και αυτό ήταν μια βεγάλη δυσκολία, την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή αντιμετωπίστηκε και βεβαίως θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και στην επόμενη περίοδο. Νομίζω ότι έχουμε διαμορφώσει ένα αφεσμικό πλαίσιο και χαίρομαι που ο δήμαρχος το αναγνώρισε. Ένα αφεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι πολύ πιο λειτουργικό. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και την ΕΝΠΕ και την ΚΕΒΕ και την Ένωση Περιφερειόνων Ελλάδος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος για τη συνεργασία τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Είναι μια σχέση πραγματικά διαλεκτική, συνεχούς αλληλοτροφοδότησης με ιδέες, με προτάσεις, οι οποίες βρίσκουν έδαφους σε νομοθετική παρέμβαση. Οι νομοθετικές μας παρέμβασεις είναι συνεχείς και η κάθε μια από αυτές ουσιαστικά βελτιώνει το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι ευτοδικητικοί μας για να παράγουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Καθώς ουσιαστικά εισερχόμεθα στο τελευταίο έτος της κυβερνητικής θητίας, της θητίας αυτής της κυβέρνησης, η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε προφανώς προστά στην ανάγκη, κυρίως να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, η οποία μας έχει βρει. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όπως θα κάναμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Υπάρχουν μια σειρά αποζητήματα στα οποία θα αναφερθώ ειδικότερα εν συνεχεία. Εγώ θα ήθελα τώρα να σταματήσω εδώ για να δώσω τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το διάλογο και να πείτε αυτά που θέλετε να πείτε. Καλησπέρα σε όλους. Να πω κι εγώ ένα καλώς όρισμα δημόσια στον Υπουργό μας των Ισοτερικών, τον εξαιρετικό κοινοβουλευτικό τον Μάκη Βορίδη. Είμαστε όλοι γνωστοί, φίλοι, έχουμε συνεργαστεί σε πολλές και διαφορετικές περιστάσεις. Η συγκεκριμένη, όμως, είναι μια περίσταση όπου βρισκόμαστε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όλοι μας την καταδικάζουμε, σε μια κρίση ενεργειακή και μια κρίση η οποία πολύ πιθανόν να έχει συνέπειες και στην επάρκεια των αγαθών στη χώρα μας. Άρα, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα απαιτούν από όλους μας ένα από όλους μας, ένα πιο αυξημένο αίσθημα ευθύνησης όσον αφορά τη διαχείριση των καταστάσεων. Όπως η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και διαχειρίστηκε την πανδημία μέχρι τώρα, με τον ίδιο τρόπο νομίζω ότι από εδώ και στο εξής και η Κυβέρνηση, αλλά και με τη συνεργασία την δική σας, το επόμενο διάστημα θα εργαστούμε όλοι μαζί, από κοινού, για να διαχειριστούμε δύσκολες συνθήκες και δύσκολες καταστάσεις που πιθανόν να προκύψουν. Από την μεριά μας, ως κυβέρνηση, δεν ξέρω αν αφέρθηκε πιο πριν, για λόγους υποχρεώσεων υπουργικών δεν μπορούσα να είμαι από την αρχή εδώ μαζί σας, όταν ο ίδιος, ο πρωθυπουργός, προσκαλεί τους δήμους, τους μικρούς, τους ορνινούς και μειονυκτικούς στο Μέγαρο Μαξίμου και συζητά, είναι η καλύτερη ένδειξη και η καλύτερη απόδειξη πόσο ψηλά έχει η σημερινή κυβέρνηση την αυτοδιοίκηση και τους δήμους οι οποίοι έχουν λιγότερα στελέχη και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης και υποδομών. Και νομίζω ότι με διάφορους τρόπους και προγράμματα το έχουν πράξει τα Υπουργεία μέχρι τώρα. Το δικό μας Υπουργείο, παίρνοντας την σκητάλη από τον προηγούμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Υδροφήμα, τον κ. Βορήδη, εδώ δίπλα, και σε σχέση με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που έχω την εποπτεία και την αρμοδιότητα και την πολιτική ευθύνη, έχουμε προχωρήσει στην προκήρυξη δύο μέτρων, τα γνωρίζεται όλοι, την Αγροτική Εδοποιία. Έκλεισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε τα αποτελέσματα, άρα θα μπορείτε να υποφυληθείτε από αυτό. Οι προτάσεις θα είναι κοντά στα 105 εκατομμύρια ευρώ, θα εγκληθούν πάνω από 80. Μπορεί να προσπαθήσουμε να εγκληρούν και το σύνολο και τα 105 εκατομμύρια ευρώ, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις. Το άλλο πρόγραμμα, τα Αγγυβελδικά Άρδευτικά, μέχρι 2.200.000 ευρώ, ένα σημαντικό πρόγραμμα, είναι σε εξέλιξη και εκεί θα τρέξουμε όλες τις διαδικασίες μας για να έχουμε γρήγορα και σύντομα τα αποτελέσματα. Και στα δύο προγράμματα, ενώ στο παρελθόν είχαμε άλλους τρόπους υποβολής υποψηφιοτήτων, όλη η διαδικασία γίνεται μέσα από το πληροφοριακό σύστημα και η αξιολόγηση γίνεται επίσης ψηφιακά και γρήγορα τα ψηφιακά μας υπουργέτα έχουμε βάλει για πρώτη φορά και στο πρόγραμμα των νέων γεωργών. Ένα σημαντικό πρόγραμμα και γι' αυτό τα αποτελέσματα, το λέω σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα θα βγουν σε 6 με 7 μήνες όταν στο παρεθόν απαιτούταν 9 έως 14 μήνες. Λέω λοιπόν ότι τα ψηφιακά έχουν μπει στο Υπουργείο μας, εξάλλου δύο άνθρωποι της Πολιτικής Συγγεσίας που έρχονται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και από εκεί έχουμε καλά και σημαντικά αποτελέσματα. Κάνω μια αναφορά στο εξής. Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη προγραμματική περίοδο, 2023-2027, όπου εκεί, στο ΠΑΑ, θα εντάξουμε μελέτες και μεγάλα έργα εγκυβερνητικά, αρδευτικά πάνω από 2.200.000 ευρώ. Αυτό αφορά και την περιφέρεια και τους δήμους. Όποιοι έχετε μελέτες σε ένα βαθμό, να συνενοηθούμε, να συνεργαστούμε για να χρηματοδοτήσουμε είτε μελέτες είτε κατευθείαν να εντάξουμε έργα. Μετά, βέβαια, το 2023. Τελευταία αναφορά στο πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλώ για το ΙΔΟΡΔΙΟ, ένα μεγάλο πρόγραμμα, φιλόδοξο. Έχουμε 200 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και πιστεύουμε ότι με τη μόχλευση που θα γίνει και τη συμμετοχή από τους ιδιώτες και από τις τράπεζες θα φτάσουμε στα 2 δις εκατομμύρια. Έχουν ήδη ανακοινωθεί παρουσία του Πρωθυπουργού τα πρώτα 8 έργα, μεγάλα έργα που θα συμμετάσουν, που θα είναι στα μέσο χρηματοδότησης. Έχουν εγκριθεί τα δύο πρώτα από την Διηπουργική Επιτροπή. Μιλώ για τον Μυναγιώτικο και τον Ταυροπό. Και έχουμε και συνέχεια για τα υπόλοιπα έργα. Θυμάμαι τον Περιφερειάρχη που αναφέρθηκε στο φράγμα Κομποτίου, στην διαβούλευση που κάναμε στην περιφέρεια Ιπείρου για τη Νέα ΚΑΠ, για το Στατικικό Σχέδιο 23-27. Είναι ένα θέμα το οποίο το μελετούμε στο Υπουργείο. Σε σχέση με τη χρηματοδότηση του Απτοταμείου Ανάκαψης, θα μπορούμε να μιλήσουμε το φθινόπωρο περίπου τον Οκτώβριο. Αυτά από μένα, δύο γενικότερες ανακοινώσεις. Το έχω δημοσιοποιήσει και εδώ στον τύπο, αλλά να το πω να το μάθετε κι εσείς, Υπουργέ. ΟΕΜΦΙΑ στην Άρτα, στην περιοχή μας, είχαμε μια μεγάλη μείωση, απόδειξη της συνεπίουσης πολιτικής της Κυβέρνησης σε σχέση με τις εξαγγελίες τις προεκλογικές, το είπαμε, το κάναμε. 9.800.000 ήταν οΕΜΦΙΑ το 2018. Πέντε εκατομμύρια οχτακόσες χιλιάδες θα είναι ο έμφυα φέτος για το φορολογικό 2021-2022. Τέσσερα εκατομμύρια μικρότερο φόρο θα επιβληρώσουν οι αρτινοί πολίτες. Για μας είναι πάρα πολύ ουσιαστικό και πολύ σημαντικό. Κι άλλο ένα μέτρο στο οποίο δουλέψαμε μαζί με το Οικονομικό Επιτελείο έχει σχέση με τη φορολόγηση των αγροτών όπου μειώνουμε το φορολογητέο εισόδημα κατά 50%. Θα κάνω ανακοίνωση το επόμενο διάστημα. Αυτό αφορά και τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα και επίσης αφορά τους αγρότες οι οποίοι είναι μέσα σε ομάδες παραγωγών ή σε συνεδρισμούς ή αγρότες οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς συμβολιακής γεωργίας με μια συγκεκριμένη εταιρεία ή συγκεκριμένο τυποπιτήριο ή συσκευαστήριο. Να δώσω ένα παράδειγμα για φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ, γίνεται 15.000 ευρώ, ο φόρος στα 30.000 ευρώ ήταν γύρω στις 6.000 και τώρα γίνεται λιγότερο από 2.000 ευρώ γιατί το φορολογητέο εισόδημα είναι πλέον 15.000. Θα το δημοσιοποιήσω, θα το δείτε στις επόμενες ημέρες. Να σας καλωσορίσω κι εγώ, κύριε Υπουργέ. Να σας ευχαριστήσω για την... παρότι ήρθατε για μια κομματική συγκενάντηση, θα αφιερώσετε αρκετό χρόνο και το κάνετε ήδη για να μας ακούσετε και είναι σημαντικό αυτό για μας. Και είναι σημαντικό διότι η Ήπειρος και οι περισσότερες περιφέρειες, περνώντας ή μάλλον οι περιφερειακές ενώσεις, περνώντας μέσω από το φίλτρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενίωτε δεν φτάνουν στα δικά σας αυτιά. Και θα ήθελα ευθύσιως να αρχίζω να σας θέσω ένα ζήτημα διαβουλεύσεων απευθείας με τις περιφερειακές ενώσεις για κάποια ζητήματα που είναι ειδικότερα και θα προσπαθήσω στη συνέχεια να τα αναπτύξω αυτά. Αφού ευχαριστήσω και τον αγαπητό μου τον φίλο τον Χρήστο τον Τζιρογιάννη ο Γιάννη που είχε την Πρωτουβούλη αυτή, θα πω ότι τα περισσότερα τα ζητήματα τα έθεσε εκείνος. Θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους δήμους της Υππίρου, όπως αυτά φιλτραρίστηκαν μέσα από τις δικές μας αποφάσεις. Πρώτα και πάνω από όλα, θα ήθελα να αναφερθώ στο ειδικότερο ζήτημα των ζημιών που υφιστάμεθα όλοι οι δήμοι από τις θεομηνίες. Έχει παρατηρηθεί πανελλαδικά, αυτό συμβαίνει και στην Ήπειρο, κάθε χρόνο περίπου το 90%, μέσα από μελέτης προκύπνουν αυτά που λέω, το 90% λοιπόν των ζημιών που υφίστανται οι υποδομές προέρχονται από λόγω της κλιματικής αλλαγής, λόγω δηλαδή των ακριών καιρικών φαινομένων. Η Ήπειρος λόγω του ανάγλυφου δυστυχώς πλήτεται περισσότερο. Έχουμε με την πιτάση ουσπεί ότι επιτέλους θα πρέπει το Υπουργείο να δει με ποιον τρόπο μπορεί να θεσμοθετηθεί ένα νέο έσοδο, ένα νέος πόρος ο οποίος θα απευθύνεται μόνο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ζημιών από τις θεομηνίες. Νομίζω ότι είναι καιρός να γίνει αυτό και αν θέλετε να σταματήσουμε να είμαστε και επέτες ενώπιον σας κάθε φορά που γίνονται ζημίες και θα πρέπει εσείς, στην έχεια, να σταχειολογήσετε τα ιδέματά μας, να δείτε κατά πόσο είμαστε ειλικρινείς ή δεν είμαστε, αν έχουμε κηρυχθεί σε κατάστασης ενάκτου ανάγκης κλπ. Είναι καιρός, λοιπόν, αυτό να το αποσαφηνίσουμε άπαξη για παντός. Γιατί αυτό θα γίνει και πιο... το πρόβλημα δηλαδή της χρηματοδότησης τέτοιων έργων θα γίνει πιο έντονο με την απογραφή την καινούργια που είχαμε γιατί θα μειωθεί ο πληθυσμός στους περισσότερους των περιφερειακών δήμων, οπότε μετά θα ειστερίσουμε πάρα πολύ. Χώρια βέβαια, το ότι ήρθε καιρός πια μετά από την εκτέλεση των έργων υποδομής της δεκαετίας του 80, αυτά τα έργα, είτε είναι οδικά είτε άλλα, θα πρέπει να συντηρηθούν πια. Αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντος και πρέπει να τον έχουμε υπόψη μας. Όλες οι υποδομές λοιπόν που με τα προηγούμενα προγράμματα κατασκευάστηκαν, σιγά σιγά πρέπει να συντηρούνται για να περαιμένουν σε λειτουργική κατάσταση. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στο μεγαθέμα της λειτουργίας των ειδών αλλά και των τμήματων ή γραφείων πολιτικής προστασίας. Βρισκόμαστε ήδη μέσα στην αντιπυρική περίοδο. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους, ειδικά των μικρών και ορεινών δήμων, θα είναι ο εξής ένας στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Δυστυχώς, πρέπει οπωσδήποτε να στελεχωθούν τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας ή τμήματα ανάλογα όπως αυτά έχουν θεσμηθοτηθεί. Είναι δυστυχώς γράμματα γραμμένα από το 2020, από όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την Πολιτική Προστασία και ακόμα αναμένεται προσωπικό. Αν γίνουν σημείες βέβαια, εμείς θα τρέχουμε, εμείς θα είμαστε οι απολογούμενοι και ας ευχηθούμε να μην έχουμε και δεινά. Κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό. Ίσως να εκκληθούν προσλήψεις που έχει οικοπροσωπικού, ειδικά για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Οι μεγάλοι δήμοι δυστυχώς, για μας δυστυχώς, δημιουργούν μια επιπλαστή εικόνα ότι όλα είναι καλά. Και δεν μιλώ τους μεγάλους δήμους της Ψυπείρου, μιλώ για τους δήμους των μητροπολιτικών κέντρων για να με παρεξηγηθώ. Οπότε πρέπει να το δείτε αυτό το συντομότερο δυνατό. Ο καιρός περνάει, ήδη υποχρεώνεστε κάθε φορά να γεφυρώνεται το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στην λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης και της εφιστάμενης κατάστασης. Θα κλείσω με ένα ζήτημα μεγάλο που αποσχολεί τους Δήμους της Ιππυρού. Νομίζω ότι θα χρειαστεί μια νομοθετική παρέμβαση σας, για να λύσουμε μερικά ζητήματα ερμηνείας αρμονιδιωτήτων που αφορούν στη διαχείριση των υπορριμάτων. και αυτά τα ζητήματα δυστυχώς τραυματίζουν τις σχέσεις μεταξύ των δήμων και της περιφέρειας. Είναι καιρός, λοιπόν, το Υπουργείο να συλλέξει αυτά τα ζητήματα και να πανέβει νομοθετικά, ώστε άπαξη διαπαντός να επιλυθούν με ερμηνευτικές διατάξεις και όχι, φυσικά, με διελκυστήνδα δικαστική και άλλες που μέχρι σήμερα δυστυχώς καλώς κρατούν. Πρώτα απ' όλα να ευχαριστήσω και να πω, μπράβο στο Χρήστο Τζερογιάννη, το φίλο μας, το συνάδελφο, για την πολύ καλή ιδέα να γίνει και αυτή η συζήτηση σήμερα. Με τον κ. Υπουργό έχουμε βρεθεί πάρα πολλές φορές σε τέχιες συναντήσεις και όντως με υπομονή μπορεί να καθίσει και να ακούσει ό,τι έχουμε να προβάλλουμε, ό,τι προβληματισμός υπάρχει. Καταρχήν εκπροσωπώντας έναν δήμο, όπως είναι ο Δήμος Ζρου, περίπου της τάξης των 15.000 κατοίκων, έχω να σας πω ότι οι δήμοι αυτοί περνάνε πάρα πολύ δύσκολες μέρες, όπως καταλαβαίνετε κι οι ίδιοι, και διότι έχουμε και μεγάλη έκταση, εδαφική έκταση, τους δήμους, είναι ρε κατοικημένοι και υπάρχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις, να μην τις αναφέρουμε τώρα στην ίδρυψη, όπως καταλαβαίνετε, δύσκολα περνάμε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αναπτυξιακά και με τα προγράμματα τα οποία είναι ανοιχτά και οι προσκλήσεις με τις οποίες μπορούμε να συμμετέχουμε. Οι δήμοι της τάξεώς μας, εάν έχουν μια στοιχειώδη, τεχνική επάρκεια, μπορούν να συμμετάσχουν. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας με το πρόγραμμα του Αντώνης Τρίτσης, γιατί οι χρηματοδοτήσεις είναι αρκετά μεγάλες. Εμείς στο Δήμο μας δημοπρατήσαμε ήδη τρία έργα, τα οποία φτάσανε κοντά τα 9 εκατομμύρια. τόσο μεγάλα αποσάγωτες στο Φιλόδημο που είχε διαφημιστεί. Και έχουμε αναδόχους που δουλεύονται, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό όμως που πρέπει να σταθείτε σαν γενική εικόνα, Υπουργέ, είναι την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, στα μικρά που λέμε. Εκεί υποφέρουμε, νομίζω ότι δείμε, εκεί έχουμε το αδυνατό μας σημείο σε αυτή τη θητεία. Αυτό που έχει γίνει, δηλαδή, τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, είναι η δυναμία της αντιμετώπισης της γρήγορης επέμβασης. Η τοπική αυθεντήκη σε πρώτον βαθμό η δήμη είναι το πρώτο κύμα το οποίο σπάει το κύμα, δηλαδή έχει την πρώτη διαμαρτυρία. Εκεί ο πολίτης πρέπει να δει την άμυση αποκατάσταση. Όσο ακούγεται ευτελέση για μερικούς είναι πάρα πολύ ουσιαστικό και δίνει ένα σημαντικό βήμα στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Άρα, πώς αντιμετωπίζεται αυτό? αντιμετωπίζεται με πόρους οι οποίοι μπορεί να έρχονται απευθείας στους Δήμους για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, που μας πλήγει πάρα πολύ, και με πρόσληψη προσωπικού, η οποία μπορεί να γίνει γρήγορα και σε μικρά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορούμε και εμείς να τα αντιμετωπίσουμε. Γιατί πολλές φορές είναι και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και τη δημόσια ασφάλεια. Των οδηγών, των μετακινήσεων, των σχολείων. Καταλαβαίνετε ότι όσο πιο πολλοί θορακιστούν οι δήμοι γύρω από αυτά τα ζητήματα, τότε και θα φύγει ανάγκος από εμάς, αλλά αυτό το πιο σημαντικό είναι θα φανεί και ένα οργανωμένο κράτος, αυτό που χρειάζεται δηλαδή, τη συνεργασία του πρώτου βαθμού αυτοδίκησης με το δεύτερο και με την κυβέρνηση. Όσον αφορά και στην ιδιότητά μου ως πρώτος του ΦΕΡΑΤΗ Απορριμάτων Επείρου, Όντως, στην Ήπερο έχουμε κάποιες δυσκολίες οι οποίες, νομίζω, με τη σωστή συνενόηση και με την καλή διάθεση που μπορεί να έχει ο πρώτος και δεύτερος μαθημός αυτοδίκησης και με την παρέμβαση τη δική σας, νομίζω και η κυβέρνηση έχει στόχο και θέλει να προχωρήσουν και αναπτυξιακά και στο θέμα διαχείρισης απορριμάτων όσα έχουν σχεδιαστεί στην Ήπερο, όπως φαντάζομαι και σε όλη την Ελλάδα που γίνεται πολύ σημαντική δουλειά. Αυτό που πρέπει να δούμε όμως είναι, και πάνω και σύντομα, είναι το τέλος ταφής. Έχει τεθεί το θέμα από την ΚΕΔΕ, έχουν φύγει αποφάσεις από την Περιφορική Ένωση Δήμων. Εμείς σαν φορέας είμαστε αυτοί οι οποίοι εισπράττουμε από τους Δήμους. Είμαστε ο εισπρακτικός μηχανισμός που θα εισπράξει το τέλος ταφής από τους Δήμους απευθείας. Ουσιαστικά υπάρχει μεγάλη αδυναμία και όλοι είμαστε σε μια στάση αναμονής. Πόσο θα είναι. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να είναι ευρωπαϊκή οδηγία, μπορεί όντως να προβλέπεται και να επιβληθεί και στη χώρα μας το τέλος τα φύση, πάντως δεν είναι η στιγμή τώρα να επιβληθεί. Και να δούμε κάτι για να το αναστείλουμε ή να το μειώσουμε ή να πάει λίγο πιο πίσω έχουμε. Οφείλεμε να πούμε ότι τουλάχιστον εγώ στις φορές χρειάστηκε κάτι από το υπουργείο σας, πάντα βρίσκουμε τις πόρτες σας ανοιχτές και σας και του αναπληρωτή υπουργού και αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο, γιατί μας διευκολύνει απίστευτα. Τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, τα γνωρίζετε πολύ καλά, τα έχουμε συζητήσει και πολλές φορές κατά τη διάρκεια, έχουν υποθήκει από τους προαλληλίστατες. Εγώ θα ήθελα να μείνω λίγο σε αυτό που είπε και ο κύριος Καλατζής. Εμείς, κύριε Βουριέ, εγώ προσωπικά είμαι νέα δήμαρχος, παρ' ό,τι είχα άλλες διοθητείες στη Διοπική Αυτοδιοίκηση, είμαστε δήμαρχοι, οι οποίοι είμασταν δύο χρόνια κλεισμένοι μέσα στα γραφεία μας λόγω COVID. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτού του πράγματος και τώρα καλούμαστε να βγούμε και να αποδείξουμε την αξία μας ως δήμαρχοι, ενώ όλα τα πράγματα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι παγωμένα. Να σας πω ότι τρία έργα στο Δήμο μου σηκωθήκαν και φύγαν οι εργολάβοι, έχουν αυξηθεί όλες οι τιμές, δημοπρατούμε και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν έργα. Η καθημερινότητα είναι τραγική, είμαστε δήμοι που δυστυχώς αντιμετωπιζόμαστε με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά, όπως κάποιοι δήμοι των Αθηνών, για παράδειγμα, που έχουν τελείως διαφορετικά προβλήματα. Είμαστε εδώ η καθημερινότητά μας, κύριε Υπουργέ, είναι δυσβάστακτοι. Το καλοκαίρι δεν έχουμε νερό, το χειμώνα πλημμυρίζουμε, οι δρόμοι πέφτουν, και ταυτόχρονα είμαστε και υπεριαστική δήμη που δεν λαμβανόμαστε πουθενά υπόψη μας. Ένας περιιαστικός δήμος είναι ένας δήμος ο οποίος έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Δηλαδή τρέχουν πράξεις, εφαρμογή σχεδίων, επεκτάσεις κτλ κτλ. Υπερριαστικοί δήμοι δεν είναι η δική κατηγορία, όπως είναι οι ορεινοί δήμοι ή οι νησιωτικοί δήμοι. Έχουν άλλα προβλήματα και πρέπει να τα δείτε και πρέπει να προτεραιοποιούμε και έργα στα οποία τώρα δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση. Επικτάσεις και δύο πόλους. Πώς θα τα κάνουμε αυτά. Πώς θα φτάξουμε τους δρόμους. Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να μπορούμε να πάρουμε χρήματα για αυτά. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν χρήματα για την καθημερινότητα, κύριε Υπουργέ. Είναι πραγματικά δυσβάστακτη. Και οι αναπροσερμογές των τιμών. Δεν μπορούμε να αναθέσουμε ένα μικρό εργάκι, διότι με τις τιμές του 17, δεν έρχεται να το παραλάβει κανένας εργολάβος. Και μένουμε έτσι. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ή θα χρωστάμε, ή δεν θα γίνει κάποιο έργο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συναδερφό τον κ. Τζυρωγιάνη για την προβοτοβουλία. Εμείς είμαστε ένας μικρός δήμος και τώρα με την τελευταία απογραφή μάλλον θα γίνουμε και μικρότερος. Οπότε καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα γιατί η κατάσταση θα είναι πολύ πολύ πιο δύσκολη. Εγώ δεν θα σταθώ σε αυτά που προανέφεραν οι συναδερφοί. Θα πω ότι η προτεραιοποίηση που έγινε στον Αντώνη Στρίτσι κάποια στιγμή θα πρέπει να τη σεβαστούμε και να την προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται για να προλάβουμε και εμείς να δείξουμε αυτό που η κυβέρνηση λέει ότι αυτά τα έργα θα πρέπει να γίνουνε τουλάχιστον σε αυτή την τετραετία ή να δρομολογηθούν να φτάσουμε σε ένα επίπεδο έτσι ώστε να μπορούν να το δουν και να το απολαύσουν οι πολίτες. Και ένα άλλο ζήτημα το οποίο θα θέλα να θέσω, που δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής, είναι οι υποσταλλέχουσεις που υπάρχουν, πέρα από την πανδημία που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι έχουμε πάρα πολλά προβλήματα και πιστεύω ότι οι δήμοι τουλάχιστον του πρώτου βαθμού έδωσαν ό,τι μπορούσαν να ξεπεράσουμε τα συγκεκριμένα φαινόμενα. Η υποσταλλέχουση και η έλλειψη που γίνεται ως αναφορά τις προσλήψεις είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημά μας και θα σας παρακαλέσουμε να το δείτε άμεσα, γιατί εμείς οι μικροί δήμοι φτάνουμε σε σημείο, αν δεν είχαμε τους εξωτερικούς συνεργάτες, να μην μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Ούτε υποβολές προτάσεις, ούτε τίποτα. Πρέπει να το δούμε λίγο αυτό το ζήτημα, γιατί και όλοι αυτοί πάλι οι οποίοι προσλήφθηκαν γύρω στο 90, θα πρέπει να πάνε προς συνταξιδότηση, οπότε αντιλαμβάνετε ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο το κενό. Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας. Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην Ήπειρο και να ευχαριστούμε τον Χρήστο Τζηρογιάννη για την πρωτοβουλία που είχε να βρεθούμε εδώ και να θέσουμε τα δικά μας ζητήματα. Πέρα από τα γενικά προβλήματα που ανέφεραν οι συναδελφοί και τα αντιμετωπίζουμε όλοι οι δήμοι, εγώ θα σας μιλήσω για ένα δήμο, κύριε Υπουργέ, ο οποίος πλησμιακά είναι φυσαρμόνικα. Δηλαδή από 3.000 κατοίκους η πάργα του χειμώνα, φτάνεις 30 το καλοκαίρι. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την διαχείριση που πρέπει να κάνεις εκεί. Και εδώ μόνο αυτοδιοίκηση δεν κάνουμε. Γιατί όταν πρέπει να προσλάβω δύο μηνά και μετά από ένα χρόνο δικαιούμαι να πάρω τους ίδιους, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τουλάχιστον θα σας μιλήσω για συγκεκριμένα πράγματα, μήπως δούμε διορθώσεις σε αυτά. Δηλαδή αυτά τα περίφημα δίμηνα να μας δίνει το δικαίωμα τουλάχιστον έξι μήνες. Να κάνουμε συμβάσεις με γρήγορες διαδικασίες για εξάμινους εργάτες, καθαριότητες κλπ. Αυτό νομίζω δεν έχει κολλήματα, ούτε να πούμε συναγματικά, ούτε τίποτα. Ένα εξάμινο, αλλά όχι ένα δίμηνο και μετά από ένα χρόνο. Θα σας μιλήσω λοιπόν για μία τεχνική υπηρεσία με έναν πολιτικό μηχανικό. Που έχουμε καταγγελίες, που έχουμε δρόμους να βγάλουν τεχνικά έργα κλπ. Θα σας μιλήσω για μία πολυδομία με έναν πολιτικό μηχανικό. Σε μία περιοχή που η ανικοδόμηση τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θα σας μιλήσω για μία οικονομική υπηρεσία χωρίς οικονομολόγο. Επομένως, γιατί θα σας μιλήσω κύριε Υπουργέ, για μία κατάσταση η οποία δεν είναι καθόλου ρόδινε και δεν υπάρχει ευελιξία. Όταν λέμε αυτοδιοίκηση, σημαίνει διοικούμε, το Δήμο μας, εμείς δεν μπορούμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Περιμέναμε με πολύ χαρά, εγώ από την πρώτη στιγμή που ξελέγει δήμαρχος, ήρθα στο Υπουργείο Συντερικών και με πολύ χαρά πήρα μια διαβεβαίωση ότι ο Δήμος θα έχει τρεις μηχανικούς. Ακόμη τους περιμένουμε. Είχαμε πάρει άλλη μια μεγάλη χαρά ότι μέσω της ΕΕΤΑ θα αξιοποιήσουμε μηχανικούς. Πάλι τους περιμένουμε. Και προσπαθούμε ακροβατώντας να πάμε να μη πω πού μπορούμε να φτάσουμε για να κάνουμε στοιχειώδη έργα και να κρατήσουμε τους Δήμους ζωντανούς. Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα ζήτημα που αφορά καθαρά το δήμο μας, το δήμο Πάργας δηλαδή και συγκεκριμένα τη δημοτική ενότητα Φαναρίου. Το 2020 έγινε ένας μεγάλος σεισμός, μεγάλη καταστροφή, μεγάλες σεισμίες. Ζητήσαμε απαλλαγή έμφυα για τα κίνητα εκείνα που ήταν κίτρινα ή κόκκινα, Οι κόκκινα, δηλαδή αυτά που χρειαζόταν κάποιο χρονικό διάστημα να επισκεφαστούν ή αυτά που ήταν ολόσχερος καταστραμμένα. Τριετή αναστολή από εμφία. Πράγμα το οποίο πήραν οι περισσότεροι δείμοι της Ελλάδας. Και παρά τα έγγραφα και παρά τις παρεμβάσεις και παρά τις προσπάθειες πήραμε μόνο για ένα χρόνο το οποίο προέβλεπε μία παλιά υπουργική αβάση νόμος, δεν θυμάμαι τι έκδοση ήταν. Αλλά λοιπόν αυτό το ζητάνε ακόμη οι πολίτες και εγώ σας το θέτω να το δείτε μήπως μπορεί να γίνει τίποτα. Δεν θα πλατιάσω γιατί πρέπει να μιλήσουν και οι άλλοι συνάδελφοι. Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτοδιοίκηση πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι. Ταλανιζόμαστε μέσα σε μια γραφειοκρατία. Κουβαλάμε χαρτιά από το ένα γραφείο στο άλλο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραχθεί έργο. Και η απλούστευση της γραφειοκρατίας, κύριε Υπουργέ, την θυμάμαι γιατί έχω πηρετήσει το δημόσιο χρόνια, από το 98 που έγινε μια προσπάθεια ηλεκτρονικής αναβάθμισης και λοιπά. Τώρα γίνεται μια πολύ σπουδαία δουλειά με τον συγκεκριμένο υπουργό, αλλά πρέπει αυτό, για να αποδώσει πρέπει να έχεις και το μηχανισμό να το κάνεις. με τον υπάλληλο των 60 χρονών που χτυπάει το πλήθρο εδώ και περιμένει μια ώρα να χτυπήσει το επόμενο, είναι αδύνατον να το πετύχεις αυτό. Άρα λοιπόν, ευελιξία, δώστε τέτοια εργαλεία στους δήμους, σε όλους μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε έργο. Αυτό θα είναι όφελος για τις κοινωνίες, για μας τους ίδιους και βέβαια για την κάθε κυβέρνηση. Καλησπέρα κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε. Θα ήταν παράλειψη και καθόλου ευγενικό να μην παραδεχτούμε ότι η πόρτα του γραφείου σας είναι ανοιχτή. Έχουμε αυτά αποτελέσματα από το πρόσωπό σας. Θα πρέπει όμως να πούμε και κάποια πράγματα, τα οποία εγκατακλείδει οι περισσότεροι συνάδελφοι και έχουν διαβιστώσει και σας έχουν πει. Ποια είναι η πραγματικότητα? Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη, ορινός δήμος, Πέντε χρόνια στην εφταϊτή θητία μου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ούτε σε σχήμα λόγου, ούτε με ανακρίβειες. Με πραγματικά γεγονότα. Ο κ. Καχριμάνης μέρος της ζωής του το έχει αφιερώσει και το έχει καταναλώσει στα οραινά της Άρτας. Γιατί τα πάντα πέφτουν. Είπε ο κ. Δαγαλέτσις, ο πρόεδρος, τον οποίον άκουσα με προσοχή, ότι έργα υποδομών από το 80 χρειάζονται συτήρηση. Δήμος Γεωργιώ Καραϊσκάκη λοιπόν, 300 χιλιόμετρα εσωτερικής οδοπίας, έχει να ανταπανηθεί υποστήριξη οικονομική μόνο μέσα από την τακτική οικονομική ενίσχυση, μικρές παρεμβάσεις. Αγρωτική οδοπία, 1.100 χιλιόμετρα αγρωτικής οδοπίας, τι σημαίνει αυτό, ένας χειριστής στο Δήμος Γεωργιώ Καραϊσκάκη και πέντε παροπλησμένα μηχανήματα, τα τρία μέσα από το Φιλόδημο καινούργια. Οι προσλήψεις ακόμα αναμένονται. Ένας χειριστεί σε έναν αρθή. Εγώ θα σταθώ σε τρία μόνο πράγματα. Στο ενεργειακό κόστος, το οποίο θα τελανίζει και τις οικογένειες των δημοτών μου, αλλά και το Δήμο, γιατί είναι μια μεγάλη οικογένεια. Θα σας επισημάνω ότι η έλλειψη προσωπικού ενός μηχανικού, που έχουμε εμείς, για παράδειγμα, μας βγάζει έξω από τα προγράμματα. Δεν γνωρίζουμε εμείς τι είναι ταμείο ανάκαμψης. Το ξέρουμε πολύ καλά, αλλά δεν το γνωρίζουμε, γιατί δεν πρόκειται να το ακουμπήσουμε. Αντώνη Στρίτσις. Θεωρώ ότι θα πρέπει να τυριθούν οι δεσμεύσεις. Είναι η Συμφωνία Κυριών και είναι η Συμφωνία με τους Δημότες. Όταν ένας δήμος ορινός φτάνει στα έξι εκατομμύρια από το πλαφόν του, θα πρέπει να αποδοθούν τα έξι εκατομμύρια. Αν θέλει πραγματικά η κυβέρνηση, αν θέλει πραγματικά το κράτος, να είναι αξιόπιστο απέναντι στους δημότες. Ο δήμοσος Γεωργίος Γαραϊσκάκη διεκδικεί τα χρήματά του. Είναι δεδομένο για τους δημότες του. Κλείνοντας, θέλω να πω το εξίσο, ότι προσωπικά εγώ και με τη σχέση που έχει αναπτυχθεί με το Υπουργείο σας έχω θετικές και με τις κινήσεις που κάνατε για τη διοίκηση των δήμων μέσα από το εκλογικό σύστημα, παρόλο που έχω εκλεγήμενα ποσοστό που δεν ήταν αναγκαίο αυτό. Θέλω να πω το εξής όμως, στρέψτε την προσοχή αν θέλετε, επειδή σας μεταφέρουμε τα προβλήματα γιατί είμαστε οι άμεση εμπλεκόμενοι και ερχόμαστε σε πρώτη επαφή με τους δημότες. Στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι η μετακινήση των δημοτών μας μέσα στα όρια των χωριών, εσωτερική οδοπία από το 1980. Σας τα είπαν όλα οι συνάδελφοι. Και ένα τελευταίο που θέλω να πω και είναι πάρα πολύ σημαντικό και θυμηθείτε του, ότι οι μικροί ορεινοί δήμοι χρειάζονταν να ξεχωριστώ χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο να μην έχει ανταγωνιστικότητα με τους μεγάλους δήμους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τους μεγάλους δήμους, όμως πρέπει να έχουμε την ανάσα μας οτι σωστά να μπορούμε να λειτουργήσουμε. Με ένα μηχανικό δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ούτε προγράμματα ούτε έργα, με προτάσεις οι οποίες βγαίνουν σε ένα δείμενο να καταθεθούν οι προσκλήσεις, να καταθεθούν οι προτάσεις μας. Είναι αλήθεια ότι η φτώχεια φέρνει και γκρινιά. Και δυστυχώς όμως αυτή η φτώχεια διονίζεται για πολλά χρόνια. Περάσαμε μια περίοδο μνημονίων, βγήκαμε από τα μνημόνια, όλοι ελπίζαμε ότι θα έρθουμε στην κανονικότητα, δυστυχώς η τοπική ευτοδοίκηση δεν το έχουμε δει. Και λέω, έτσι για σαν παράδειγμα, ότι ως δήμος πογονείο παίρναμε πριν το μνημόνια ΣΑΤΑ 1 200 και σήμερα παίρνουμε 270 χιλιάδες. Και τους ίδιους ΚΑΠ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο και χρηματοδοτή αναπεριόδους, αλλά θα πρέπει οι ΚΑΠ να αυξηθούν. και η ΣΑΤΑ, η οποία μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας που αναφέρθηκαν και οι συνάδελφοι. Καλώς ήρθες στην Ήπειρο, Υπουργέ μας. Και είναι τιμή και χαρά για μας, τους αυτοδιοικητικούς, να έχουμε τον Καθήλην, Υπουργό μας, και να βρισκόμαστε σε αυτή την έδωση και να συζητάμε για τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Και θα ήθελα να πω ότι είναι γεγονός ότι όπου και να πάτε, Είμαστε ειδικά στην Περιφέρεια, ακούτε τα ίδια και τα ίδια προβλήματα. Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα κάθε μέρα γεννιώνται, παρότι της προσπάθειας που κάνει η Κυβέρνηση και προσπαθεί να λύσει και λύνει, όντως, πολλά από αυτά, είτε νομοθετικά, είτε με χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είπατε, είναι το πρόγραμμα του Αντώνη Τρίτσις. Δυστυχώς, όμως, είναι μια άλλη νέα ύδρα τα προβλήματα και κόβεις ένα κεφάλι, ξανά δημιουργούνται. Αλλά όμως και εμείς, αυτοδικητικοί, διαχρονικά όχι τώρα μπει τη δική σας την κυβέρνηση, ακόμα τα ίδια πράγματα πάντα. Ότι θα πάμε σε μια δικητική μεταρρύθμιση, ότι θα πάμε σε μια φορολογική αποκέντρωση, θα πάμε σε μια οικονομική αυτονομία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδίκησης, θα πάμε στο ξεκαθάρισμα αρμοδιωτήτων, αλλά δυστυχώς κάποια πράγματα δεν προχωράνε. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια υπουργία μου και πρέπει ακόμα και αυτό να το δούμε. Και είπαν οι προαλέστατες, οι συνάδελφοι, πώς να κάνεις να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα ή να κάνεις έργα, όταν η ΣΑΤΑ που παίρνεις έχει μειωθεί κατά 70%, διότι αυτό είναι το χρηματοδοτικό ρεγαλείο το οποίο μπορούμε εμείς να αντιμετωπίσουμε και την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, Πέρα από το πρόγραμμα των δήμων, γιατί είναι στοχευμένες δράσεις, έτσι, είναι στοχευμένες δράσεις. Άρα λοιπόν, τι μπορεί να κάνει ο δήμος ηγωμένης σας με 480 χιλιάρκα ΣΑΤΑΝ. Ακούω κυρίως από τους δήμους, δημάρχους των μεγάλων δήμων, συνέχεια το πρόβλημα της δίθανης χρηματοδότησης. Όμως εγώ ρωτάω το εξής, όταν έχει φτωχεί ένα κράτος, είναι δυνατόν στην αυτοδιοίκηση να λέμε ότι το πρόγραμμα είναι η χρηματοδότηση. Πρώτο ερώτημα. Το δεύτερο που πραγματικά μου δημιουργεί πολύ πολύ μεγάλη εντύπωση είναι, όταν υπήρχαν τα πολλά χρήματα στην αυτοδιοίκηση, έγιναν αυτά που έπρεπε, ελάτε λιγάκι στο δημοτωτικό μας να δείτε αμέτρητα εγκατυλμένα έργα τα οποία δεν λειτούργησαν ποτέ, όταν υπήρχε και το πολύ το χρήμα. Τι χρειάζεται, κύριε Υπουργέ, η αυτοδιοίκηση, χρειάζεται η Δήμη, οι μικροί, εμείς που έχουμε τα προβλήματα σοβαρά, χρειάζεται οργάνωση των πληροπηρυσιών και χρηστή διοίκηση. Αυτά είναι τα δύο βασικά πράγματα, κατά την απόψη μου. Τα υπόλοιπα, τα περιγραμματοδοτήσεων, εγώ δεν τα λαμβάνω τόση υπόψη, γιατί αν θέλετε στο δημοκόνητ σας και μου πείτε αύριο το πρωί Πάρτε 50 εκατομμύρια ευρώ και να κάνετε εσείς τα έργα με τις δικές σας δυνατότητες, δεν πρόκειται να κάνω απολύτως τίποτα. Προτιμώ λοιπόν να έχω 500 χιλιάρκα, 200 χιλιάρκα από τη ΣΑΤΑ και να μπορώ να εκτελέσω τα έργα. Θα ξεκινήσω με κάτι θετικό. Να σας εκφράσω εκ μέρους μεγάλης μερίδας του κτινοτροφικού κόσμου, τις ευχαριστίες του, γιατί ο Συμπουργός Γεωργίας προχωρήσατε τις πρώτες θεσμικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να περιοριστούν οι λαθραίες εισαγωγές γάλακτος, πράγμα που κλόνιζε τόσα χρόνια το κτινοτροφικό κόσμο και ατόπιν, φυσικά, έντονων και δημιουργικών παρεμβάσεων από τον Περιφυριάρχη μας και επίσης και της ευχαριστής του υγιού, επιχειρηματικού κόσμου που αγωνίζεται για τη διάσωση της κτυνοτροφίας στην Ελλάδα. Επιγραμματικά. Προβλήματα θεσμικού χαρακτήρα που αφορούν την περιοχή μας. Θα το επαναλάβω. Εργάτες γης. Γίνανε θεσμικές παρεμβάσεις μέρος του κ. Μηταράκη, θέλει όμως συνέχιση των παρεμβάσεων αυτών σε διαφορετικές χώρες, είτε λέγονται Βαλκάνια, είτε κάποιες άλλες χώρες. Υπάρχει έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο και της Άρθας, αλλά διαπιστώνω γενικότερα της Ελλάδος. Ένα άλλο δεύτερο θέμα που άπτεται των αρμοδιωτήτων σας είναι η έλλειψη προσωπικού, που δεν υπάρχει μόνο στην Περιφέρεια, δεν υπάρχει μόνο στους Δήμους, δεν υπάρχει μόνο στα Υπουργεία. Τα προβλήματα αυτά της έλλειψης προσωπικού υπάρχουν και στα Υπουργεία. Άρα, και στο δικό σας και στα υπόλοιπα. Άρα, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος εξυχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. Θα σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Υπάρχει η μελέτη οριοθέτηση της σκήτης του ποταμού, ο ράχθος στην Άρτα, έργο 4,5 εκατομμύρια σε μελέτες, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει ένα χρόνο περίπου κλείνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για περιβαλλοντική αδειοδότηση. Και η σειρά προτεραιόντας, όπως πάει το πράγμα, θα είναι σε 1,5 χρόνο ακόμη, έτσι ώστε να ειδωθεί να δοθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση για ένα έργο μεγάλης αξίας και σημασίας για την Άρτα και το νομό της Άρτας. Θα σας αναφέρω ότι το κοστολόγιο περίπου όλο αυτό το έργο θα προσεγγίσει στα 200 εκατομμύρια και από τα 200 εκατομμύρια αυτά τα 2 τρίτα είναι βούληση του Υπουργείου Υποδομών να τα βάλει στη νέα προγραμματική περίοδο. Το επιχείρημα που επικαλείται τακτικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η έλλειψη προσωπικού. Και εδώ έχουμε και σε κεντρικά Υπουργέες και σε κεντρικές υπηρήσεις. Αλλά θα πρέπει να το δείτε και αυτό το θέμα συνολικότερα. Εγώ νύφη ήρθα σήμερα για να τιμήσω εσένα και τον Υπουργό. Αλλά μια παρέμβαση μικρή, τρία ζητήματα. Κενούργιος νόμος για την πολιτική προστασία είναι για πέταμα. Θέλει ξανά επανέλεγχο. Βάζετε, βάζετε πυροσβέστες συνταξιούχους. Αν μπορούν να δικήσουν αυτοί, μου θυμίζουν το μάτι κάθε μέρα. Δεύτερον, οι νομοθετικές πράξεις που γίνονται έχουνε κολλήσει στον Καποδίστρια του 2010. Θεωρούν ακόμα ότι εμείς οι αντιπεριφεριάρχες υφιστάμαστε σαν φορικοί και έχουμε διοικητική αρμοδιότητα. Δεν έχουμε. Εμείς είμαστε περιφερειακοί σύμβουλοι, μας τιμάει ο περιφερειάρχης που μας βάζει σε αυτές τις θέσεις και έχουμε τις αρμοδιότητες που ο περιφερειάρχης μας δίνει. Και βγαίνουν νομοθετικά πονήματα τα οποία λένε ότι περιφερειάρχης υπογράφει. Γελάει ο κόσμος αυτά. Και τρίτον, παρέμβαση στο Υπουργικό Συμβουλείο. Αποτελείται εξαίρεση, παρόντως. Κάνας Υπουργός να σηκώνει το τηλέφωνο ή να δέχεται. Είμαστε και εμείς κάτι. Δεν τους παίρνουμε για τσάι. Τους παίρνουμε για δουλειά. Σας καλωσορίζω, Υπουργέ μου, εδώ στην Ήπειρο. Πρώτη φορά, μετά από δύο χρόνια ευτοδιοικητική, βρισκόμαστε έτσι μαζί με τον Υπουργό και όχι στα Γραφεία και σε τηλετιασκέψεις. Ευχαριστώ, Δήμαρχε, για την πρόσκληση. Τα είπαν όλα. Τα είπαν όλα. Δύο-τρία πράγματα μόνο θέλω να επισημάνω. έχουμε ένα εργαλείο πάρα πολύ καλό του ΑΕΔ με 55-67 που μπορούμε να πάρουμε ένας εις έναν χρόνο. Αυτό το εργαλείο θα πρέπει να συνεχιστεί και να χρηματοδοτείται έως ότου γίνουν όλες οι προσγλήψεις που σχετικά με τις προσγλήψεις περιμέναμε αλήθεια είναι μέσα στο Μάιο. Αυτά που είχαμε δώσει είτε οικονομολόγους είτε μηχανικούς να βγουν. Δεν ξέρουμε πότε είναι. Επίσης, περιμέναμε μέσα στο Μάιο, γιατί όλα μέσα στο 22 το περιμένουμε, γιατί το 23 είναι περίοδος προεκλογική, ότι το Υπουργείο της Ουτερικών θα βγάλει μία πρόσκληση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει να κάνει με την ανάπλαση οδών και μέσα στη αστυκή οδοπία μέσα στις πόλεις. Δεν ξέρω αν θα βγει τώρα μέσα το καροχέρι για να προετοιμαστούμε με τις μελέτες. Μελέτες, οι οποίες έχουμε βάλει και εμείς το Αντώνης Τρίτσις, δημοπρατήσαμε σχεδόν 9 εκατομμύρια τα δύο πρώτα. Πήραμε μια μελέτη από το Τρίτσις, την πήγαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ενδεχομένως και τα ψηφιακά το ίδιο θα κάνουμε, αλλά υπάρχουν όμως κάποιες πολύ σοβαρές μελέτες μέσα στο Τρίτσι, που πρέπει να χρηματοδοτεί τουλάχιστον το 50% σπλαφών που έχει ο κάθε δήμος. έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και έχουμε να το κάνουμε και πολύ γρήγορα. Το ΑΕΔ και τα προγράμματα είναι πολύ σημαντικό, και ειδικά το πρόγραμμα ΑΜΕΑ, που πήραμε επιστήμονες και με πολύ λίγα χρήματα στα νομικά μας πρόσωπα, να συνεχιστεί και να προσπαθήσουμε να το συνεχίσουμε όλη τη χρονιά. Το να πληρώνουμε μόνο 10% από τη μισθοδοσία σε ένα πρόγραμμα του ΑΕΔ Παίρνουμε άτομα με ειδικές ανάγκες, επιστήμονες με άτομα με ειδικές ανάγκες, που προσφέρουν πάρα πολύ στο δήμο μας και θεωρώ και σε όλους τους δήμους με τα νομικά πρόσπαση, πολύ σημαντικό να συνεχιστεί. Και όπως και τα 55-67 που είναι πολύ καλές ειδικότητες και γι' αυτό ζητάμε και να συνεχίζεται αυτό το πρόγραμμα. Κύριε Υπουργέ, καλώς ορίσατε. Δύο θέματα θα σας πω. Το ένα το θέμα είναι αναθέσεις έργων. Έχετε ψηφίσει ένα νόμο που λέτε ότι μπορούμε να κάνουμε μια ανάθεση έργου μέχρι 60.000 ευρώ. Όταν ακούει κάποιος για ανάθεση νομίζει ότι είναι κάτι πονερό, κάτι ύποπτο κτλ. Για μας είναι πολύ καλό γιατί μπορούμε να επιταχύρουμε τις διαδικασίες για να εκτελέσουμε ένα έργο. Το πρόβλημα βέβαια είναι το εξής, ότι μπορεί να αναθέσεις σε έναν εργουλάβο ένα έργο 3.000 ευρώ και δεν έχεις το δικαίωμα να το ξαναναθέσεις σε άλλο έργο μέσα στο χρόνο. Θα έπρεπε αυτό να είναι να πηγαίνει αθροιστικά, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο να έχεις το δικαίωμα να το κάνεις μια ανάθεση μέχρι 60.000 ευρώ. Και αυτό γιατί το λέω, γιατί υπάρχει ας πούμε στο δήμο, υπάρχει προσωπικό το οποίο μένει εκεί, οι εργολάβοι που μένουν εκεί, που πρέπει να κρατηθούν εκεί και έχεις δικαίωμα, θες να κάνεις ένα έργο επιβουβώντος, του δίνεις τρεις χιλιάδες ευρώ ένα έργο και δεν μπορεί να το ξαναδώεις έργο για ένα χρόνο. Αυτό νομίζω ότι το είχε πει και η ΠΕΔ, η δική μας εδώ, το είχε υποβάλει στο Υπουργείο και νομίζω ότι πρέπει να το δείτε. Θεωρώ ότι είναι δίκαιο. Αλλάξτε, δηλαδή, το νόμα το διευκρινίσετε. Και το δεύτερο θέμα είναι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Έχουμε ακούσει ότι περίπου θα δώσετε το 50% στους δήμους του από τον Αντώνης Τρίτσης. Εμείς πριν ένα μήνα περίπου είχαμε πάει στον Πρωθυπουργό 33 δήμοι ορεινοί και μειονεκτικοί και είπε ο Πρωθυπουργός θα ζητήσω όπου το επιτυλίου μου να μου κάνει προτάσεις πώς θα μπορούμε να βοηθήσουμε τους ορεινούς δήμους και σε έξι μήνες θα σας απαντήσω. Μια πρόταση που σας κάνω να του τυμπείτε και να το πείτε το εξής, ότι εγώ θα δώσω στους ορεινούς και μειονεκτικούς δήμους το 100% του πλαφών των ορεινών και μειονεκτικών δήμων. Εγώ να πω, κύριε Υπουργέ, ότι ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα από τους αυτοδιοικητικούς, ανησυχίες μας εκφράστηκαν, όμως ακούστηκαν και πάρα πολύ καλά λόγια προς το πρόσωπό σας και αυτό έχει τη σημασία του, γιατί είστε ένας άνθρωπος ο οποίος, ας πούμε, όσο μιλούσαμε όλοι, ότι καταγράφατε, είστε μηθοδικός, ενδιαφέρεστε, ακούτε, οπότε είμαι βέβαιος ότι θα δοθούν λύσεις προς την αυτοδιοίκηση για να απορριφτούμε όλοι μαζί. Ευχαριστώ πολύ. Ο λόγος εσάς. Ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη γιατί έχουμε μία μακρά συνεργασία και έχει μου βοηθήσει πάρα πολύ και από την προηγούμενη μου θητεία, αλλά και τώρα στην παρούσα θητεία είναι πολύ κρίσιμος ο ρόλος του, ο ρόλος τους, αλλά φυσικά και η στάση όλων σας. Λοιπόν, πρώτον, προσλήψεις. Ας μιλήσουμε λίγο συγκεκριμένα. Είχαμε πει ότι οι προσλήψεις της 13Κ τώρα θα έχουν ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠΤΟ ΜΑΙΟ. Θα υπάρχει μια μικρή καυσταίρηση, αλλά θεωρώ ότι είναι καυσταίρηση μέρων. Δηλαδή θα έχουμε μια ανακοίνωση μέσα στις επόμενες μέρες από τον ΑΣΕΠΤΟ των προσωρινών αποτελεσμάτων της 13Κ. Το δεύτερο για τις προσλήψεις, το οποίο για μένα είναι πιο σημαντικό, καταλαβαίνω ότι είναι πίεση, αλλά πιο σημαντικό ακόμα είναι ο προγραμματισμός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, ο οποίος προγραμματίζεται να γίνει το φθινόπωρο. Αυτός ο διαγωνισμός θα μας δώσει τη δυνατότητα να φτιαχτεί μια δεξαμενή πλέον ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι επιτυχώντες και από τους οποίους θα μπορεί κανένας να παίρνει άμεσα, Αυτό είναι η μεγάλη αλλαγή και η μεγάλη μεταρρύθμιση στο σύστημα προσλήψεων. Επομένως, στην πραγματικότητα, αν το υλοποιήσουμε αυτό και αν πράγματα πάνε έτσι όπως τα σχεδιάζουμε με το ASEP, θα μπορείτε να πάρετε και τις προσλήψεις του 22, τις οποίες ούτως ή άλλως θα δούμε, ή θα τις πάρετε από τον διαγωνισμό, ή θα τις πάρετε από την 13Κ και τις προσλήψεις του 23, και τον προγραμματισμό του 23. Δηλαδή, τώρα μέσα στο αμέσως το επόμενο χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα θα δείτε προσλήψεις τεσσάρων ετών να έρχονται διαδοχικά σε διαδοχικά κύματα να γεμίζουν την αυτοδίκηση. Άρα αυτό, δεν λέω ότι λύνει όλα τα ζητήματα, αλλά εν πάση τόσο νομίζω θα αποτελεί μια πολύ σημαντική βοήθεια μετά από πολλά χρόνια βυσκολίας και βυστοχίας στο ζήτημα των προσλήψεων. Τώρα, αν θέλουμε να κάνουμε με μια γενικότερη τοποθέτηση, Η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε κάποια δομένη στιγμή, το λέω σαν μια σκέψη που θα δούμε τώρα ποια προγραμματική περίοδο, ποια σχεδιοδράση θα καλύψει, θα πρέπει να κάνουμε μια επαναξιολόγηση του Καλλικράτη. Δηλαδή, ο Καλλικράτης έχει φτιάξει το 2010 με τα δεδομένα του 2010, έχει μεσολαβήσει μια κρίση πάρα πολύ σημαντική, πρέπει να ξαναδούμε, ρεαλιστικά, ποιες είναι οι δυνατότητες μας για να καταστήσουμε λειτουργικότερους τους δήμους και, εν γένη, τις δομές του τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι μια πιο μεγάλη συζήτηση. Το λέω απλώς σαν μία στρατηγική κατεύθυνση, η οποία πρέπει να ανοίξει. Αποκεντρωμένες, θα σας πω και ένα νέο. Ποιος είπε την ιδέα να γυρίσουμε. Θα γυρίσουμε. Οι αποκεντρωμένες σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η σύνταξη διατάξεως, με την οποία θα υπάρχει τοποθετημένος πολιτικά, γενικός γραμματέας στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Αυτός θα αναλάβει την λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Θα διατηρήσω τον οθοσμό του συντονιστή, αλλά ο συντονιστής με τη μορφή του επιτυλικού κράτους. Ο συντονιστής θα έχει από κάτω του το προσωπικό και τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, όλη όμως της αποκεντρωμένης, όλη όμως η λειτουργία της αποκεντρωμένης θα περάσει σε πολιτικό γενικό γραμμάτια. Επομένως θα το ξέρετε αυτό, ότι είναι κάτι το οποίο ήδη συντάσσουμε τη διάταξη γι' αυτό. Ενδεχομένως να μπορέσω να την περάσω μέχρι τις 8-9 Ιουνίου, που έχω νομοσχέδιο τώρα που συζητάμε για την αξιολόγηση, και επομένως, εν συνεχεία, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη αυτή. Να ξέρετε ότι η φιλοδοξία μας για τις αποκομμένες διοικήσεις, γιατί υπήρξε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αμφισυνίας ως προς το τι κάνει κανείς με τις αποκομμένες διοικήσεις, η πρόθεσή μου είναι να καταστήσω λειτουργικές τις αποκομμένες διοικήσεις. Όπως θεωρώ ότι μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα Εδώ θα έχω και περισσότερα πράγματα να σας πω για το ζήτημα της Εποπτείας. Εκεί έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε, προκειμένου να μιλήσω με σαφέστερο τρόπο, αλλά θεωρώ ότι και εκεί, μέχρι το Σεπτέμβριο, θα μπορώ να σας πω ποιοσυγκεκριμένα πράγματα για το πώς θα οργανώσουμε την Εποπτεία, καθώς ταυτόχρονα θα τρέχουν δύο μεταρρυθμίσεις, μεταρρύθμισης αποκεντρωμένες, που θα συμπεριλάβει εδώ και το ζήτημα της οργανωτικής μορφής της εποπτίας χρηματοδοτήσεις. Κοιτάξτε, εγώ ξαναλέω πάντα καλωσορίζω, δεν το θεωρώ κακό, το θεωρώ καλό πράγμα. Το ότι έρχεται κάποιος και λέει έχω υψηλότερες φιλοδοξίες, θέλω περισσότερα χρήματα, θέλω να κάνω περισσότερα πράγματα, το θεωρώ καλό πράγμα, όχι κακό. Και όταν προέρχεται αυτό από τους πολίτες, και όταν προέρχεται από τους αυτοδιοικητικούς, και όταν προέρχεται από τις οργανωτικές δομές, γιατί εκφράζει μια υψηλότερη φιλοδοξία. Βεβαίως, έχοντας πει αυτό, αντιλαμβάνουμε όλοι ότι, ναι μεν φεύγουμε, δεν φύγαμε τυπικώς, φεύγουμε από την ενισχυμένη υποπτία τον Αυγουστό, από τη στιγμή που όλα θα πάνε καλά μέχρι τον Αυγουστό και θα πάνε καλά, εγώ θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα, θα φύγουμε από την ενισχυμένη υποπτία, Το ότι φεύγουμε από την ενισχυμένη υποπτία, ελπίζω να μας έχουν όλοι διδαχθεί, είμαι βέβαιος ότι έχουμε όλοι διδαχθεί, ότι δεν μπορεί να γυρίσουμε στη συνήθεια του παρελθόντος. Δηλαδή, θέλω να είναι σαφές αυτό, δεν ξέρω τι καταλαβαίνει ο καθένας όταν λέμε φεύγουμε από την ενισχυμένη υποπτία. Φεύγουμε από την ενισχυμένη υποπτία διότι αποδεικνύουμε το μεγάλο βαθμό υψηλής ευθύνης που διακατέχει πλέον το Ελληνικό Δημόσιο και την Ελληνική Πολιτεία στη διαχειρήση των δημοσιονομικών της θεμάτων. Διότι επιτυγχάνουμε τις δημοσιονομικούς μας στόχους. Δεν φεύγουμε από την ενισχυμένη υποπτία για να πάμε να ρίξουμε το κράτος έξω. Ελπίζω αυτά να είναι εξεκάθαρα, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά όλα αυτά είναι απολύτως σαφή. Φεύγουμε από την ενισχυμένη υποπτία για να παίρνουμε με ευθύνη μας τις σωστές αποφάσεις. Που σημαίνει ότι τα μεγέθητα δημοσιονομικά προσδιορίζονται από ένα βασικό στοιχείο που λέγεται ανάπτυξη και μεγέθηση της οικονομίας. Που λέγεται απόδοση φορολογικών εσόδων. Που λέγεται χρηστή διαχείριση αυτών των εσόδων. Που λέγεται αποτελεσματική διαχείριση αυτών των εσόδων. Δεν φεύγουμε από την ενισχυμένη υποπτία για να αρχίσουμε να γράφουμε λογαριασμούς στον Προϋπολογισμό και ξαναπέσουμε στον ίδιο κύκλο. Αυτό δεν πρόκειται να ξαναγίνει στην Ελλάδα. Ελπίζω να έχουμε μάθει όλοι καλά το μάθημά μας και τι σήμενε μια αλόγηστη πολιτική δημοσιονομικής επέκτασης αφορά την τοπική αυτοδίκηση και αυτό αφορά το σύνολο της δίκησης. Τι σημαίνει αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Μεγιστοποίηση ευομένως αποτελεσματικότητάς μας και αυτό μας αφορά όλους. Όλους. Αφορά και την πολιτική προσλήψεων, αφορά και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούμε, αφορά και τη χρήση των χρημάτων, αφορά τα πάντα. Άρα λοιπόν αυτό νομίζω ότι ναι, δίνουμε προτεραιότητα στη τοπική αυτοδίκηση, έχει φανεί, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό, τα νούμερα μιλάν από μόνα τους, οι προτεραιότητες έχουν εδώ δει με πολύ καθαρό τρόπο, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε στυρίξει οικονομικά την τοπική αυτοδίκηση, Δεν θέλω να ανησυχείτε γι' αυτό, θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε. Αλλά από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρο ότι η τοπική αυτοδίκηση πρέπει να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει, δηλαδή να μεγιστοποιεί τα ωφέλια αυτής της χρηματοδότησης. Αντώνη Στρίτσις, τα άκουσα όλα αυτά τα οποία λέτε. Θεωρώ πάρα ξανά πολύ θετικό την υψηλή φιλοδοξία που συνδέεται για τον Αντώνη Στρίτσις. Για μένα το σημαντικό στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, γιατί υπάρχουν φάσεις στις οποίες έχουν εγκριθεί έργα, είναι να προχωρήσουμε τώρα στις απορροφήσεις. Ας ξεκινήσουν να τρέχουν τώρα οι απορροφήσεις στα έργα και προφανώς θα γίνονται συνεχώς εντάξεις και θα βλέπουμε κιόλας ποια περιθώρια υπάρχουν. Πρόβλημα με τα έργα λόγω της αύξησης του κόστους, σωστά. Υπάρχει τώρα τροπολογία η οποία έχει κατατεθεί Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, προφανώς δημιουργεί αναστάτωση, δεν υπάρχει καμιά φοβολία. Από κει και πέρα όμως νομικά θα υπάρξει η λύση προκειμένου να δοθούνε οι ευελιξίες που πρέπει να δοθούνε. Εργάτες γης, τεράστιο ζήτημα, το έχουμε αντιμετωπίσει, συνεχίζει να υπάρχει σαμπίεση, το ξέρουμε, το ξέρουμε. Διαμορφώνουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, έχουμε και περιορισμούς για να μην είναι αδικό του μεταναστευτικής, γιατί εμφανίζεται το μεταναστευτικής ότι είναι οι πιο δύσκολοι σε αυτή τη κουβέντα. Ναι, το μεταναστευτικής είναι αυτό όμως το οποίο απολογείται για το Schengen και επομένως έχει και διευθυνή δεσμεύσης και επομένως πρέπει και εδώ πέρα να τηρούνται προϋποθέσεις. Όμως, ναι, μεγάζιτημα και πρέπει να προχωρήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. Γίνονται πράγματα, ίσως πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε εμείς και να βοηθήσουμε σε αυτή την κατέθεση, θα το κάνουμε. Για τις ειδών. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και επομένως θα υπάρξει μια απάντηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Περιμένω τις διατάξεις, ενδεχομένως και αυτές οι διατάξεις, μέχρι το τέλος του μήνα να είναι έτοιμες και να περάσουν. Αυτό είναι ακόμα θετικότερο, ότι είναι υπηρώτης ο Πρόεδρος, αλλά θεωρώ ότι και σε αυτό θα υπάρξει μια αποτελεσματική απάντηση για το ζήτημα αυτό. Τώρα, υπάρχουν επιμέρους ζητήματα, πολλά, και με τα νομικά πρόσωπα, και με τα πλαφών, και με τις χρηματοδοτήσεις, και με τις ζημιές. Να πούμε βέβαια ότι για τις ζημιές, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τις ζημιές αυτή η κυβέρνηση, επίσης είναι μοναδικός. Γιατί ξέρετε, καμιά φορά τα κάνουμε, τα θεωρούμε με τα δεδομένα και πάμε στο επόμενο και λες και δεν έγινε τίποτε. Ναι, να πούμε ποια ήταν η συνθήκη πριν από τρία χρόνια για τις ζημιές και να πούμε και ποια είναι η συνθήκη τώρα για τις ζημιές. Αυτά τα οποία έχουν γίνει για την αποκατάσταση ζημιών, και στο θέμα των πυροπλήκων, και στο θέμα το αγροτικό, για τις αγροτικές ζημίες μιλάω, και για τα ζητήματα των αστικών ζημίων είναι μοναδικά. Δεν έχουν υπάρξει τέτοιου είδους ταχύτητες και τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις. Δεν έχουνε προηγούμενο ιστορικό. Δεν πήραμε ως Ήπερος. Γιατί πήρανε και πήρανε αρκετά. Πήραν. Ναι, πήραν. Τώρα, γιατί δεν πήρε ήπιρος, δεν το ξέρω να το δω, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι γι' αυτό. Τα ζητήματα με τη διαχείριση των απορριμάτων πρέπει κυρίως να τα συζητάτε με την Γραμματεία των Απορριμάτων, γιατί πλέον εκεί είναι το κέντρο. Εμείς ερχόμαστε λίγο επικουρικά να δούμε τις ρυθμίσεις οι οποίες υπάρχουν στα θέματα αυτά. Η κεντρική κατεύθυνση είναι στο περιβάλλον πλέον. Και, επομένως, υπάρχει μια συζήτηση στην οποία ό,τι πρέπει να κάνουμε και όσο μπορούμε να διευκολύνουμε σε αυτό να το κάνουμε. Θέλω πολύ να σας επιτρέψω, απλώς νομίζω ότι έχουμε πολύ μεγάλη χρονική πίεση. Και να πω το εξής, ότι η όλη και συνολική προσπάθεια που έχουμε κάνει, και αυτό φάνηκε σε πάρα πολλά σημεία, φάνηκε και στο θέμα τους σχολικών καθαριστριών, φάρει και σε μια σειρά αποζητήματα, είναι ότι έχουμε ενισχύσει θεαματικά τις χρηματοδοτήσεις, έχουμε ενισχύσει θεαματικά ταθεσμικά πλαίσια και θα πω κλείνοντας ότι αυτές οι παρεμβάσεις σε οποίες γίνονται συστηματικά, δηλαδή θα δείτε σε κάθε νομοσχέδιο του Υπουργείου Συντρικών, και το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά, δηλαδή το Υπουργείο Συντρικών έχει στο χρονικό διάστημα που είμαι εγώ, έχει έντεκα νομοσχέδια σ' αυτούς τους 14-15 μήνες. Σε κάθε νομοσχέδιο θα δείτε ότι υπάρχουν 15, 20, 30 διατάξεις οι οποίες αφορούν την τοπική αυτοδίκηση. Αυτές οι διατάξεις κάθε μια από αυτές κατηλύνει. Επομένως θέλω να σας πω ότι υπάρχουν συστηματικά παρεμβάσεις που προσπαθούν να διευκολύνουν το έργο της αυτοδίκησης και θέλω να σας ευχαριστήσω και για τη συμβολή σας αλλά και για το ότι αναγνωρίζετε την προσπάθεια που κάνει αυτή η Κυβέρνηση, να βρίσκεται στο πλευρό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ευχαριστώ πολύ. Καταρχήν, μιας και ο Υπουργός Συστορικών, ο Μάγκης Βορύδης, θα έρχόταν στην Άρτα σε κομματική εκδήλωση, απήθεν μια πρόσκληση και αποδέχτηκε το να κάνουμε μια αυτοδιοικητική κουβέντα παρουσιά όλων των Δημάρχων της Ιππύρου, του Περιφυριαρχη και των Αντιπηρυφυριαρχών, που ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη κουβέντα, γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι ο Υπουργός Αυτοδιοίκησης. Και πλέον ακούστηκαν πράγματα πολύ σημαντικά από τα δικά του χείλη, τα επίσημα χείλη, στα ερωτήματα και τις ανησυχίες που έβαλαν όλοι οι αυτοδιοικητικοί. Προφανώς υπάρχουν πολλά ζητήματα, αλλά από την άλλη όλοι αναγνώρισαν ότι γίνεται δουλειά στο Υπουργείο Ιστορικών και ο Υπουργός αλλά και ο αναπληρωτής Υπουργός ο Κύριος Πέτσας δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και εγώ το λέω αυτό, επειδή έχω την εικόνα και μέσα από την ΚΕΔΕ, όπου εκεί πολλές προτάσεις οι οποίες συζητούνται και παίρνουν αποφάσεις στην ΚΕΔΕ από τους αυτοδιοικητικούς, εισακούγονται από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και γίνονται νομοθετήματα και αυτό διευκολύνει πάρα πολύ τη λειτουργία των δήμων και κατεπέκταση εξυπηρετούμε αυτόν τον τρόπο τους δημότητες για αυτόν τον λόγο είμαστε εδώ. Οπότε, οι ζητήματα που τέθηκαν, προφανώς, είναι το Αντώνης Τρίτσις, που εκεί αγωνιούν από τη μία οι δήμοι για να εντάξουμε όσο γίνεται περισσότερα έργα, από την άλλη, όμως, και εμείς, οι δήμοι, θα πρέπει να κοιτάξουμε να δημοπρατούμε και να λουπείουμε τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί, άρα να τρέξουμε και το κομμάτι των απορροφήσεων. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα είναι υπόροι οι οποίοι υπόροι είναι λιγωστοί όπως έχουν γίνει τώρα και γιατί είναι η ανάγκη πολλές και αρμοδιότητες πολλές των δήμων, αλλά και γιατί το κόστος ενέργειας και το κόστος διαχείρισης των επορριμάτων αλλά και οι αυξήσεις των υλικών στα δημόσια έργο έχουν αυξήσει το κόστος μας και δεν μπορούμε να τα αποκριθούμε, ούτε μπορούμε εμείς να έρθουμε και να πούμε στους δημότητές μας να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, οι οποίοι δημόντες και εκείνοι δυσκολεύονται στο να πληρώσουν τους δικούς τους λογαριασμούς. Άρα, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να μας βοηθάει το Υπουργείο, γιατί μέχρι τώρα έχουμε πάρει μία επιπλέον ΚΑΠ και βοήθεια στις σχολικές επιτροπές, για πόσο γνωρίζω θα δώσουν και προς το Φθινόπωρο και άλλη μία ΚΑΠ, άρα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τους δήμους. Οι προσλήψεις που ακούστηκε είναι προσωριστή κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα της 13Κ που θα βγουν τα προσωρινά, είχε δεσμευτεί ο Υπουργός ότι θα καθίσουν να πιάσουν δουλειά με τα προσωρινά αποτελέσματα και είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί μέσα τον Ιούνιο θα μπορούν να πιάσουν δουλειά. Αμως και αυτό που ακούστηκε ότι ο προγραμμός των προσλήψεων που έχει γίνει για το 2022 και 2023 είναι και κάποιο άλλο έξτρα προσωπικό, επιστημονικό, που αν έρθουν αυτοί, νομίζω ότι θα μας βοηθήσει κατά πολύ. Προφανώς πολλά ζητήματα που ακούστηκαν είναι ζητήματα που μας απασχολούν, αλλά εδώ θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι και την δύσκολη συγκυρία, την οποία βρισκόμαστε ως πατρίδα και με τον Covid που περάσαμε με την πανδημία, και με τον πόλεμο και με τον εργειακό κόστος. Άρα θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε αρμονικά. Ο Υπουργός τουλάχιστον είναι ένας άνθρωπος, όπως γνωρίζω προσωπικά, ο οποίος ακούει, δουλεύει μεθοδικά και θέλω να ελπίζω ότι αν αυτή η ομάδα δουλέψει, η Αυτοδιοικητική και το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυτοδιοίκηση, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ όλοι μαζί, θα καταφέρομαι να λύσουμε όσο γίνεται περισσότερα προβλήματα. Κοιτάξτε, είχαμε μια, νομίζω, εξαιρετικά χρήσιμη και επικοδομητική συζήτηση. Εντοπίστηκαν μια σειρά θεμάτων, τα οποία απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Το Υπουργείο Συντερικών έχει καταβάλει πολύ σημαντικές προσπάθειες, και θεωρώ ότι αυτό αναγνωρίζεται, να επιλυφθεί το μεγάλο μέρος αυτών των ζητημάτων. Έχουμε φέρει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Να εργαζόμαστε και για να επιλύσουμε θέματα τα οποία απασχολούν, θέματα προσωπικού, αλλά βεβαίως και ζητήματα χρηματοδοτήσεων, θέματα εντάξεων στο Αντώνης Τρίτσις, που είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στη τοπική αυτοδιοίκηση που έχει υπάρκει ποτέ στην Ελλάδα, και βεβαίως όλες οι δυσκολίες που συμβαίνονται και με τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε τώρα, όπως είναι το ενεργειακό κόστος, όλα αυτά είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν και ξέρουν οι αυτοδιοικητικοί ότι μαζί τους θα λύνουμε, Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Τοπική Αυτοδίκηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την καθημερινότητα των πολιτών. Έχει ένα πολύ σημαντικό έργο, το επιτελεί άξια και εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή. Είχαμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Εσωτερκών, τον κ. Βορίδη, ο οποίος συμμετείχε σε μια συζήτηση χρήσιμη, ουσιαστική με τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη Ιππύρου. Άρα, καταλήξαμε σε ουσιαστικά συμπεράσματα σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της θεσμικής της κυβέρνησης και από την Μυριά μου, ως υφυπουργός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφήμων, Είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τους δημάρχους για την πορεία του προγράμματος αγροτικής οδοποιίας. Ένα πρόγραμμα όπου έχουν υποβληθεί ετήσεις και προτάσεις πολλές από όλους τους δήμους της χώρας και από τους δήμους της Υπείρου και από τους δικού μας δήμους της Άρτας. Ξεκινήσαμε με προϋπολογισμό 40 εκατομμύρια ευρώ. Νομίζω θα ξεπεράσουμε τα 100 εκατομμύρια αυτά που θα εγκριθούν στο τέλος. Στην Άρτα εκτιμώ ότι το συνολικό ποσό που θα είναι προς έγκριση θα είναι πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ. Σε σχέση με την αγροτική οδοπεία. Είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση και το πρόγραμμα των εγκαιοβολευτικών έργων και αρδευτικών, μέχρι 2 εκατομμύρια 200.000 ευρώ. Δικαιούχη είναι η περιφέρεια και η δήμη. Θα δούμε εκεί τι προτάσεις θα έχουμε και πώς θα εξελιχθεί και το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σε σχέση με τα SDIT, αναφέρθηκα και μέσα στην συζήτηση, μιλώ για το πρόγραμμα IDOR2, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και μεγάλο. Μπορεί σε αυτό το πρόγραμμα να υπάρξει ένταξη καινούς έργου που αφορά την Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα και την Άρτα. Μιλώ για το φράγμα Κομποτίου, στο οποίο όμως έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα και για τις μελέτες και για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Είναι μια καλή πηγή χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Θα μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα τον ερχόμενο Οκτώβριο. Εδώ, μια μεγάλη έκθεση στην ευκείμενη αποθήκη που φέρνει το όνομά του, που ήταν υπό την αιγίδα της Συμβουλής των Ελλήνων, ο κ. Πρόεδρος του κ. Τασσούνα του χρηματοδότησης και του Υπουργιού Πολιθμού. Οπότε, να ακουσμούν το γραφείο σας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Και εδώ έχουμε, και σήμερα μιας και πισκεπτήκαμε, και είναι από τον επιχειρηματία, ένα πολύ καλό επιχειρηματία αρτινό, τον Γάτσο, που ξεκίνησε το 1878, πριν την επελευθέρωση της Άρτας, έχει τοπικά προϊόντα, και μου είπε να σας τα δώσω, είναι τσίπουρο, ο Γάτσος, ο Γάτσος υπόνοιμου, Πηγαίνει και ψάει παντού.