21η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Μαρ toimώ δε με σκέφτε знаете αν είναι τрузια θα σκέφτεình ивать! καλύτερα τώρα! λοιπόν! πέστα! πέστα! πέστα! πέστα! Πέστα! Ναι, εντάξει. Έχει χάρη που θέλουμε την απαρτία του. Τώρα γιατί δεν τον έστελαν να αλλάξει παντελόι, δεν ήρθε η μακριά. Είμαστε ίσα ίσα. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Ξεκινάει η 21η συναιδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα, σήμερα Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018. Ξέρω ότι είναι δύσκολη μια δύσκολη ημέρα λόγω των εορτών και των αριών οι οποίες προηγούνται και έπονται και γι' αυτό ευχαριστώ θερμά όλους τους συμβούλους οι οποίοι σήμερα παρίσταται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ήθελα από τη θέση του Προέδρου να εκφράσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο τα θερμά μας λιπιτήρια για την απώλεια του πεθερού του κυρίου Βέρου, του πατέρα της αγαπημένης φίλης και δικής μου της Νίκης, της συζύγου του, ο οποίος με τη δράση του χρόνια ελάμπρυνε και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων αυτούς τους οποίους υπερασπίστηκε. Τα θερμά μας λιπιτήρια ας είναι αιωνία του υμνήμη. Να ευχαριστήσουμε επίσης και τον υπάλληλο του Δήμου μας τον κ. Μελισσόπουλο Δωθόδωρο, ο οποίος στο διάστημα που ο κ. Σάρος απουσίασε με άδεια, εκπλήρωσε άξια τα καθήκοντά του και μας βοήθησε στη διεκπερέωση των συνειδριασίων του Δημοτικού Συμβουλίου. Και κ. Δήμαρχη έχετε κάποια ανακοίνωση να κάνετε. Έχετε κάποια ανακοίνωση προς το σώμα. Θα συγχαρητήρια μας την Καβαλιότισα που πήρε τη δέκατη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Microsoft. Ο δήμος Καβάλας βοήθησε αυτό το παιδί να ανταποκριθεί στα έξοδα του ταξιδιού στο Ορλάντο. Έτσι κι αλλιώς όμως είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι' αυτήν. Δέκατη στον κόσμο, τρίτη σε όλη την Ευρώπη είναι μεγάλη υπόθεση και ισανότερα ευχόμαστε. Έχετε κάποια ανακοίνωση. Όχι. Όχι. Θέλετε κάτι να ανακοινώσετε στο σώμα κ. Καλανταρίδη παρακαλώ. Συνάδελφοι θεωρώ τουλάχιστον εγώ και νομίζω όλοι ότι θα πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ και να δώσουμε τα συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενόητας Κρυνίδων τον κυριακή Δητονόμηρο αλλά και στους πολίτες οι οποίοι βοήθησαν έτσι ώστε ένα περιστατικό πυρκαγιάς στην κοινότητα των Κρυνίδων να περιοριστεί με την έγκυρη επέμβαση με το όχημα του Δήμου το οποίο υπάρχει για αυτά τα περιστατικά, το γνωστό Unimog, όπου έσπευσαν άμεσα στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και απέκοψαν την οδό προς το βουνό, έτσι γιατί το σπίτι το οποίο πήρε φωτιά γειτόνευε με το βουνό και πραγματικά με την παρέμβασή τους και με το βρέξιμο των χώρων με το όχημα το συγκεκριμένο απέτρεψαν μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική γιατί πρέπει να πούμε ότι έφτασαν πολύ πριν την Πυροσβεστική στο να έχουμε εξελίξεις οι οποίες θα ήταν κακές για όλους μας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Καλανταρίδη. Τώρα θέματα έκτακτα δεν έχουμε κ. Δήμαρχη. Έχουμε την ημερήσια διάταξη όπως σας έχει γνωστοποιηθεί. Για τα προημερήσιας διατάξεως θέματα θα κάνουμε συζήτηση για προημερήσιας διατάξεως. Τι λέτε. Εγώ πιστεύω κ. Πρόεδρε σήμερα πρέπει να διευκολύνουμε τους συμβούρους επειδή υπάρχουν πολλές αποσύσεις οι οποίοι είναι αντιπολίτες και από μάθος. Να προχωρήσουμε στα θέματα ούτως ώστε να είναι όλοι παρόντες την επόμενη φορά που θα κάνουμε προημερήσιας διατάξεως. Να ενημερώσω με πευκαιρία το σώμα ότι μέχρι τέλος του μήνα θα κάνουμε ένα δημοτικό συμβούλιο ακόμη. Τώρα θα είναι 28, 29, 30. Ορίστε. Καλά θα κάνω μια ερώτηση του καθένα χωριστά και άμα συμφωνήσετε θα κάνουμε. Άμα δεν συμφωνήσετε θα σκεφτούμε. Επομένως τι λέτε κύριε Μουριάνδης σε αυτό που προτείνει κύριε Δήμαρχος. Συμφωνείτε κύριε Κελαϊδάκη, κύριε Παπαδόπουλη. Συμφωνείτε. Επομένως να πάμε αγαπητοί συνάδελφοι στην ημερήσια διάταξη και στο πρώτο θέμα αυτής που έχει να κάνει με την επικυρωπήση της παριθμών 4-64 του 2016 η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί της εγκατάστασης προσφύγων στο στρατόποδο Σιμακομπούλου. Κυρία Δήμαρχος θα κάνει την εσήγηση. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, τα θέματα των προσφύγων τα έχουμε ζήσει μέσα από το πετσί μας εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, τρία ας πω. Και πριν από δύο χρόνια σε αυτό εδώ το δημοτικό συμβούλιο πήραμε όλοι μαζί την απόφαση να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κέτο μέσα στην ίδια μας την πόλη. Η δημιουργία ενός κέτο είναι επικίνδυνη πριν απ' όλα για τους ίδιους, τους φιλοξενούμενους και δεύτερον και για την ίδια την πόλη. Υπήρχαν τότε, εκείνη μέρα φωνές που έλεγαν έξι μήνες, προσωρινά θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ και θα φύγουν. Τις εμπειρίες που έχουμε μετά από δύο χρόνια, από τις εμπειρίες βγαίνει το συμπέρασμα ότι έξι μήνες γίνανε δύο χρόνια και βάλε, από εδώ και έπειτα, ότι οι προσωρινοί χώροι φιλοξενείας γίνανε κέντρα φιλοξενείας και τα 300 με 350 άτομα. Κυρία Μπαλτζίδου, θέλετε το λόγο. Και τα 300-350 άτομα που υποσχεθήκαν ότι αναλογούν στην πόλη της Καβάλλας, γίνανε 400 και 450. Πρέπει να σας πω ότι με επισκέφθηκε κλιμάκι από το Υπουργείο της Μεταναστευτικής Πολιτικής και με ενημέρωσε ότι σκοπεύουν να βοηθήσουν για να αδιάσουν τα νησιά. Η κατάσταση στη Μητυλίνη είναι δραματική και ετοιμάζουν καινούργιες δομές στο Ασημακοπούλου για να φιλοξενήσουμε άλλους 70 πρόσφυγες. Ήμουν κάθετα αρνητική, το είπα στον εκπρόσωπο του Υπουργείου, του εξήγησα τους λόγους και του εξήγησα και για ποιο λόγο είχαμε δικαίωμα να πούμε όχι, δεδομένου ότι σαν δήμος και σαν πόλη ματώσαμε γι' αυτό το θέμα, προσφέραμε πολλά και επομένως είχαμε και λόγο. Μια μεγάλη μου έκπληξη, άκουσα τον εκπρόσωπο να λέει «πολύ ωραία, εγώ θα στείλω απάντηση ότι η εισήγηση είναι θετική», όπως σας το λέω. Και είπα αρνούμαι κατηγορηματικά, υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου και η απάντηση ήτανε «η εισήγηση είναι θετική». Ακριβώς το ίδιο πράγμα που μου είχε πει και ο κύριος Μπαντίκος τότε που κάναμε χωρίζα με τα παιδάκια. Φαίνεται ότι άλλη γλώσσα μιλάμε. Όπως και να έχει το θέμα, εγώ πρέπει να σας ενημερώσω ότι από δικές μου πηγές, μου εξήγησε σε πώς θα χωριστούν οι πρόσφυγες, σε ποια κέντρα θα πάνε και του είπα, δεν άκουσα μέσα σε όλα αυτά που είπατε, ένα μεγάλο αστικό κέντρο στο οποίο οι δομές να βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό. Σε κανένα από τα κέντρα που ανέφερε δεν ήταν οι δομές μέσα στον αστικό ιστό. Εμείς προφανώς ήμασταν οι πιο έξυπνοι και πιο φιλότιμοι από όλους όταν επέμεναν εδώ και οι βουλευτές του τόπου αλλά και πολλοί από εσάς ότι είναι υποχρεωτικό αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Να τα αποταλέσματα. Θέλω να σας πω ότι με σημερινά νούμερα στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών υπάρχουν σήμερα 397, δηλαδή 400 περίπου από τους λεγόμενους ενήλικες και 27 ανήλικα. Από αυτούς μόλις οι 170 είναι Συροί. Από τους 470 οι 170 είναι Συροί. Αντίθετα υπάρχουν, εντάξει, στο Ιράκ 125, Παλαιστίνη, Πακιστάν, Μπαγκλανδές, Ιράν, Αλγερία, Αφγανιστάν, η Εμένη και υπάρχουν και έξι που έχουν άγνωστη υπηκότητα για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Εγώ σήμερα φέρνω σε εσάς το θέμα και παρακαλώ να επικαιροποιήσουμε την απόφαση που πήραμε πριν δυο χρόνια για να τη στίζουμε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Δεν πιστεύω ότι θα τη δώσουν και πολύ σημασία, όπως δεν δώσαν ποτέ σημασία σε όλα αυτά που τους λέγαμε. Δρούν σαν να μην υπάρχουμε εμείς εδώ, σαν να μην έχουμε γνώμη εμείς εδώ. Για μένα όλα αυτά είναι άκρως επικίνδυνα πράγματα. Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ να διαβάσετε το ψήφισμα που έβγαλε το Δημοτικό Συμβούλιο πριν δυο χρόνια και να το επικαιροποιήσουμε, εκτός βέβαια αν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Αυτά από μένα. Αγαπητοί συνάδελφοι, η απόφαση την οποία καλούμαστε να επικαιροποιήσουμε είναι η 4-64 του 2016, σύμφωνα με την οποίαν το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας κατά πλειοψηφία δεν αποδέχεται την εγκατάσταση και τοποίηση των μεταναστών προσφύγων στο ναστικό ιστό της πόλης γενικώς και ειδικώς εν προκειμένου στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Σε εκείνη την ψηφοφορία, 22 σύμβουλοι είχαν ψηφίσει υπέρ της μη αποδοχής της εγκατάστασης, 3 υπέρ και 5 ήταν αποχές της εγκατάστασης στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Αυτή την απόφαση καλούμαστε σήμερα να επικαιροποιήσουμε ο κ. Μουριάδης εχθολόγου. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλοί αυτοί που φέρατε. Πρέπει όμως να είμαστε λίγο σοβαροί, με ποιά έννοια σοβαροί, σοβαροί είμαστε, αλλά για να μας παίρνουν στα σοβαρά θα πρέπει να είμαστε πραγματιστές σε αυτό που τους προτείνουμε. Το να προτείνουμε γενικά ότι είμαστε κατά της εγκατάστασης δεν θα μας ακούσει κανένας και δεν θα μας ακούσει κανείς, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι πρόσφυγες οι οποίοι υπάρχουν, παρόλο ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα στην αρχή, αυτή τη στιγμή νομίζω ότι έχει ομαλωποιηθεί η κατάσταση και μάλιστα τα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία, η εκπαιδευτική είναι ευχαριστημένη και από τις αποδόσεις τους, όσο να τους βάλουμε όλους σε ένα τσουβάλι, νομίζω ότι είναι λίγο, δεν θα μας πιστέψουν. Θεωρώ λοιπόν ότι να σου στείλουμε αυτή την πρόταση που λέτε, αλλά να μην δεχόμαστε την εγκατάσταση καινούργιων προσφύγων. Τους 70 καινούργους. Αυτό. Θα με εμπτρέψετε κ. Μουριαντι να απαντήσω κ. Πρόεδρο. Υπενθύμησα στον εκπρόσωπο του υπουργείου ότι το δικό μας το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, είναι η εγκατάσταση τους κατά οικογένειες στις γειτονιές. Η κετοποίηση είναι στην οποία είμαστε αρνητικοί. Ο γεγονός ότι θα είχαμε 350 φιλοξενούμενους που γίνονται 400 και τώρα 427 και με τους 70, όπως καταλαβαίνετε, θα φτάσουν τους 500. Λοιπόν, αυτό δεν είναι τρόπος. Εάν τους κατανύμουν στις γειτονιές, αν μιλούμε για ενσωμάτωση, γιατί εδώ δεν μιλούμε για ενσωμάτωση, εδώ μιλούμε καθαρά για αγγετοποίηση. Αν θες να ενσωματώσεις ένα πληθυσμό πρέπει να τον βάλεις μέσα στις γειτονιές και τότε ίσως και οι ίδιοι οι άνθρωποι να βρουν μικρά μεροκάματα να βοηθήσουν τη γειτονιά και η γειτονιά να βοηθήσει αυτούς. Δεν έχουν αλλάξει νοοτροπή. Εκεί κάνουμε δομές, εργολάβει, αναλαμβάνουν έργα, πέφτει χρήμα για να φιλοξενήσουμε άλλους 70 μόνο και μόνο επειδή ο χώρος ανοίξει το στρατό. Δεν είναι δυνατόν το τέτοιο να το πληρώνει, το μάρμαρο να το πληρώνει μόνο το περιγιάλι. Λοιπόν, συνάδελφη και κύρια δήμαρχε, ας μην μιλήσω, ο κύριος Παπαδόπουλος εκτός λόγου. Δεν πειράζει, δεν πειράζει. Κύριος Παπαδόπουλος εκτός λόγου. Καλησπέρα. Καταρχήν, κύριε Πρόεδρε, λίγο να πούμε την ιστορία για να ξέρουμε τι μιλάμε. Γιατί συνηθίζει ο δήμαρχος πάντα να λέει ότι και να δείχνει άλλους, φταίνει άλλοι. Όμως, κύριε Πρόεδρε, εμείς μπορεί να μην είμαστε hot spot, δηλαδή να μην είμαστε η πρώτη πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες, αλλά είμαστε οι αμέσως μετά πύλη, οι οποίοι είσοδος, οι αμέσως μετά είσοδος. Όμως, αυτό όταν είχε πρωτοξεκινήσει αυτή η προσφυγή ροή, δεν ξεχνάμε ότι πέρα από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που είχαμε και την διαχείριση που κάνανε εκεί κάποιες ομάδες, ανθρώπων μαζί με τον όλ, μετά ξαφνικά έπεσε μια μεγάλη ευθύνη σε εμάς, στο δήμο Καβάλας. Και όλοι θυμάστε τότε τα εφτράπλα που έχουν γίνει, πηγαίνοντας τους πρόσφυγες, πετώντας τους στο λιμάνι ένα βράδυ, μετά να τους, κυριαδήμαρχε, να τους πηγαίνετε στο κλειστό κολυβητήριο. Είμαστε εγώ τους πέταξα στο λιμάνι. Να μπορώ να μιλήσω. Παρακαλώ, παρακαλώ, συνεχίστε. Θέλατε να τους πετάξετε στο λιμάνι, θέλατε να αλλάξετε τον όρο. Αναγκαστήκατε μετά, τους πήρατε απευγνωσμένα και όλα αυτά ξεκινάνε, γιατί ποτέ, ενώ υπήρχε προσφυγική ροή, δεν καθίσατε να κάνετε συγκεκριμένο σχέδιο για να μπορέσουμε να ανταπληξαίνουμε σαν δήμος Καβάλας. Μετά από το λιμάνι, κάνατε μια άλλη επιλογή, τους πήγατε στο κλειστό κολυβητήριο. Σε ένα κτήριο που ήταν σε λειτουργία. Μετά είχατε διαμαρτυρίες, τους αφήσατε έξω στους δρόμους και πηγαίνανε μέσα στην πόλη. Μετά, κυρία δήμαρχε, τους πήγατε στο εκθεσιακό. Μετά, κυρία δήμαρχε, μιλούσατε με την κυβέρνηση και τους πήγατε στο Εσκή Καπού. Και τελικά, κατέληξαν με τη δική σας συμβολή, με τη δική σας πρόθεση, κατέληξαν αυτοί οι άνθρωποι μέσα στο στρατόπεδο Ασημακοπούλ. Έγινε και μας δεβεβαιώνατε και εσείς μια προσωρινή δομή φιλοξενίας. Και σήμερα, κυρία δήμαρχε, έρχεστε να μας πείτε και εισάγεται ένα θέμα επικαιροποίηση της τότε απόφασης. Δηλαδή, τι να επικαιροποιήσουμε τώρα μετά από τρία χρόνια. Να επικαιροποιήσουμε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, κυρία δήμαρχε, έχετε δεσμεύσει ένα ολόκληρο στρατόπεδο. Έχετε μια δομή χωρίς να έχετε μια πρόταση. Έχετε μια δομή φιλοξενίας. Και χωρίς να έχετε μια πρόταση το τι θα γίνουν οι πρόσφυγες. Και υπάρχει μια δομή, το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, που δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχετε ένα σχέδιο να αξιοποιήσετε το στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Δυστυχώς, μέχρι κύρια δήμαρχε, να φέρετε εδώ υπεύθυνα και σοβαρά. Να φέρετε ένα σχέδιο για να μπορέσετε, γιατί μην ξεχνάτε ότι δεν αξιοποιήσατε τότε ούτε το πρόγραμμα της Υπατής Αρμοστίας, αν θυμάμαι καλά, το οποίο έδινε τη δυνατότητα να επιδοτήσει η Νίκια. Αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είχατε ποτέ σχεδιασμό. Δεν καθίσατε να δουλέψετε ποτέ. Τώρα μετά από τρία χρόνια φέρετε μια επικαιροποίηση. Γιατί? Για να ακούει ο κόσμος. Τι επικαιροποίηση? Πάνω σε τι? Σε μια απόφαση πριν τρία χρόνια. Ποια είναι η πρότασή σας μπορείτε να μας πείτε για τους πρόσφυγες. Αύριο μεθαύριο, εσείς είστε διοίκηση, δήμαρχος είστε. Εγώ τον Μάιο του 2019 θα σας πω στο πρόγραμμά μου. Το Μάιο του 2019 που θα είμαστε διοίκηση θα σας πω. Όμως, μέχρι τώρα δεν μας φέρατε μια πρόταση. Να μας πείτε ποια είναι η πρότασή σας για να αντιμετωπίσουμε τη προσφυγική ροή και τους πρόσφυγες. Γιατί αύριο μπορεί να μην είναι 70 κύριε Δήμαρχε. Μπορεί να είναι 170 ή 570. Και το δεύτερον δεν έχουμε δει καμία πρόταση για την αξιοποίηση του στρατόπουδα Σιμακοπούλου. Είστε τέσσερα χρόνια διοίκηση και δυστυχώς δεν έχουμε πρόταση ούτε για τους πρόσφυγες ούτε για τον στρατόπουδα Σιμακοπούλου. Εμείς απήχαμε τότε από την ψηφοφορία και απέχουμε τώρα από αυτά τα πολιτικά παιχνίδια και αυτά τα παιχνιδάκια που κάνατε. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Ναι, κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Γιατί ακούω πολλά και κουλά απόψε εδώ και δεν μπορώ. Δεν αντέχω άλλο πλέον. Είναι και καλοκαίρι, δεν αντέχω. Καλύπτει την κυβέρνηση. Την κυβέρνηση δεν το συζητώ, κύριος Παπαδόπουλος, που χωρίς σχέδιο πέταξε τους ανθρώπους εκείνο το βράδυ στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλλας και τα ρίχνε πάνω μου ότι ήθελα εγώ λέει να τους βάλω στο λιμάνι. Αυτή τη διαταγή είχε η αστυνομία, κύριε Παπαδόπουλο, να τους κρατήσει στο λιμάνι. Και είχα πει τότε, αν πρόκειται να τους κρατήσετε στο κεντρικό λιμάνι, στο επιβατικό, να τους πάμε τέλος πάντως στο Φίλιππος Β. Ο Φίλιππος Β βεβαίως είχε κλειστές τις πόρτες και δεν άφησε κανέναν να μπει μέσα. Από κει και έπειτα η ίδια η κυβέρνηση έκανε δυο χρόνια για να αποκτήσει σχέδιο, αναπαίκτησε. Παρ' όλα αυτά ο Δήμος Καβάλλας στα πλαίσια του είναι συγχρόνος, Υπουργείο Εικονομικών, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Εξωτερικών, όπως όλα αυτά που μας εγκαλείται κατά καιρούς, έπρεπε να έχουμε και έτοιμο σχέδιο, που είχαμε. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει. Η ύπατη αρμοστία, αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλα, και το έχω πει πολλές φορές, αλλά η περίπτωση με σας είναι ου με πείσεις, καν με πείσεις. Έρχεστε προετοιμασμένος σε όλα τα σοβαρά θέματα να απέχετε της ψηφοφορίας, δεν παίρνετε μέρος. Δεν ματώνετε εσείς για ποιον λόγο το ατσαλάκωτο προφίλ του φιλοκυβερνητικού. Λοιπόν, και με αποτέλεσμα να με κατηγορείτε σήμερα μέχρι και το γεγονός ότι δεν συνεργάστηκα με την ύπατη αρμοστία. Μα η ύπατη αρμοστία ήθελε να τοποθετήσει στην καβάλα στα σπίτια στο πρόγραμμα να επιδοθεί στα ενίκια 300 άτομα, εκτός από τους αυτούς του ασημακοπούλου. Ευχαρίστως είπα, αυτούς του ασημακοπούλου, να βοηθήσουμε και εμείς να βρούμε τα σπίτια. Όχι, μου λέει, άλλοι εκείνοι και άλλους τα φέρω. Άμα είναι να φέρεις άλλους, να μην φέρεις καθόλου. Αυτούς τους ταλέπορους ανθρώπους θέλω να τακτοποιήσουν. Δεν είναι σωστός ο τρόπος που ζουν εκεί. Δεν είναι σωστό πράγμα η ιγκεντοποίηση. Και δεν είναι σωστό ούτε για τους ίδιους, ούτε για τη γειτονιά. Είναι άδικο για τους κατοίκους του περιγιαλείου. Αυτά, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε, κύριε Δήμαρχο. Ο κ. Σκελλαϊδάκης, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε. Από όλα αυτά που ακούγονται, καταλαβαίνουμε ότι η αλήθεια είναι κάπως στη μέση. Δηλαδή, θα γυρίσω κι εγώ λίγο πριν, να σας θυμίσω ότι σαν παράταξη, από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε αυτό το θέμα, όντως ευνηδιάστηκε όλη η Ελλάδα τότε, με αυτό το θέμα της, να μην πω φιλοξενίας, αλλά να λύσει ένα πρόβλημα ξαφνικά που προέκυψε από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ερχόταν ξαφνικά μέσα σε μικρόχρονικο διάσημα στη χώρα μας. Από την πρώτη στιγμή, σας είχαμε πει σαν παράταξη ότι θα πρέπει να το δούμε με μια ευαισθησία που αρμόησε τέτοιες περιπτώσεις, μιας και μιλάμε για πρόσφυγες και από την άλλη, με λίγο καχυποψία, μιας και μιλάμε για μια κυβέρνηση που η συμπεριφορά της δεν ήταν ξεκάθαρη και δεν μιλούσαμε μόνο για πρόσφυγες. Είδαμε και τώρα τα νούμερα που μας αναφέρετε, ήταν ξεκάθαρα ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται μόνο 170 πρόσφυγες σ' αυτούς τους ανθρώπους που υπάρχουν εδώ στου να συγκαμωθούν. Τα νούμερα που έδωσε, δεν το ξέρω συνάδελφε κ. Μουρτασάκα, εγώ τα νούμερα που είπε η κυρία δήμαρξη θα συμμοποιώ. Εγώ δεν δίνω ψεύτικες πληροφορίες κ. Μουρτασάκα, μην πιτρέπετε. Από τη Συρία 170, από το Ηράκο 125, αυτοί θεωρούνται από το νόμο ότι είναι πρόσφυγες και όλοι οι υπόλοιποι είναι λαθρομετανάστες. Άρα εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι είναι διπλάσιοι κοντά οι λαθρομετανάστες που υπάρχουν σ' αυτές τις φιλοξενίες και ήμασταν από την πρώτη στιγμή που σας είχαμε εκφράσει αυτή την ανησυχία. Θεωρούσαμε ότι αυτή η προσωρινή λύση που έτσι εμφανιζόταν και στο ισχύ καπού όταν φιλοξενήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και όταν μετά δρομολογήθηκε αυτή η κατάσταση στο Ασημακοπούλου λέγαμε ότι ουδέν μονημότερο του προσωρινού και δεν είχαμε καμία εμπιστοσύνη όσον αφορά τις υποσχέσεις που δεχόταν και η Διοίκηση του Δήμου, αλλά έδινε η Κυβέρνηση ότι θα δώσει μια γενικότερη λύση. Είμαστε από αυτούς που λέγαμε ναι στην ένταξη των προσφύγων μέσα, θυμάστε είχαμε αναφέρει σε όλο τον νομο να μοιραστούν διάσπαρτες μερίδες σε χωριά, στην πόλη μέσα, σύμφωνα με τον πληθυσμό, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι μέσα. Θυμάμαι κυρία Δήμαρχη και θέλω να τονίσω ότι μένουμε σε αυτή την άποψη εμείς, είμαστε υπέρ στο να μπορέσει να προσφέρει χείρα βοηθεία σε Ελλάδα σ' αυτούς τους ανθρώπους, γνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει ο πόλεμος και ίσως θα έπρεπε γενικότερα η παγκόσμια κοινότητα να κοιτάξει πώς θα ξαναεντάξει αυτούς τους ανθρώπους στον τόπο τους, με ποιες δομές, με ποια βοήθεια θα μπορέσει να δρομολογήσει όλες αυτές τις διαδικασίες και τη βοήθεια στο να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους υπερουσίες τους στα σπίτια τους, να ενωθούν οι οικογένειες που λέγαμε όλοι και κλαίγαμε ότι ήταν χωρισμένες, να ξαναβρούν αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους, την κανονικότητά τους. Θεωρώντας ότι μέχρι πρέπει να γίνει αυτό, εμείς θα εμείνουμε στην ίδια άποψη, θα αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο αυτό το θέμα, τονίζοντας βέβαια, κυρία Δήμαρχε, ότι έχει ευθύνες η διοίκηση του Δήμου γι' αυτό, γιατί πιστεύατε σε ουτοπίες ή βολευόσασταν σε ουτοπίες, οι οποίες, μας δικαιώνει ο χρόνος ότι δεν πραγματοποιήθηκαν, ότι δυστυχώς ήταν απλά ένα κόλπο που στήθηκε με την δυστυχία αυτών των ανθρώπων εκατομμυρίων ευρώ, ταράζοντας την πόλη μας, ενοχλώντας κατοίκους, που πολλές φορές εδώ μέσα δεσμευθήκαμε ότι θα λάβουμε υπόψη μας τους προβληματισμούς τους και της ανησυχίας στην καθημερινότητα που έρχονταν εδώ και μας έξηγούσαν ότι περνάνε, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε αυτά τα δύο χρόνια και κάτι να τους λύσουμε το πρόβλημα. Εμένουμε λοιπόν εμείς αυτήν την άποψή μας, λέμε ναι, αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι υπάρχουν ευθύνες στη διοίκηση και θα πρέπει σε τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν την πόλη να είναι πιο σταθερή, πιο πονηρεμένη η διοίκηση και πιο σταθερή στο αυτό που συμφωνούσαμε και με κάποιους τρόπους διαπαραταξιακούς, αν θέλετε με βοήθεια από όλες τις παρατάξεις, να διεκδικεί προς την κεντρική διοίκηση το όποιο δίκαιο του Δήμου μας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Κηλαϊδάκη. Ο κ. Βέρος έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, Σήμερα το μεσημέρι, οι τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής μας παράταξης επισκεφθήκαμε την ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων μετά από άδεια βέβαια, άδεια που ζητήσαμε και μας συγκρίθηκε από το Γραφείο Περιφερειακού Συντονισμού των Δομών Φιλοξενίας Βορήου Ελλάδος και Υπείρου. Και ο λόγος που πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη ήταν από τη μία συζήτηση που θα κάναμε σήμερα το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και κυρίως γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε, σε ταχτάχρονικά διαστήματα επισκεπτόμαστε γιατί θέλουμε να έχουμε την δικιά μας πραγματική εικόνα με την παρουσία μας και μάλιστα επιδιώκουμε πάντοτε να έχουμε μια καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και είναι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και που πρέπει να σας πω ότι για μια ακόμη φορά μας εντυπωσίασαν διότι δεν αρνήθηκαν ή δεν απέφυγαν στο όποιο ερώτημα, προβληματισμό και στην όποια, αν θέλετε, επιδίωξή μας να μάθουμε κάτι περισσότερο από αυτό που γνωρίζαμε και είχαμε ως ενημέρωση. Πολύ γρήγορα να σας πούμε δηλαδή, αυτό που διαπιστώσαμε ήταν το εξής ότι αρχικά όταν το Φεβρουάριο του 2016 έγινε η μετεκατάσταση σ' αυτούς τους χώρους εκεί που προϋπήρχαν φεύγοντας από έναν χώρο άθλιο, απάνθρωπο, εκεί στην άσπρη άμμο, ήταν περίπου 250 οι πρόσφυγες που πολύ σύντομα όμως αναχώρησαν όλοι τους και φιλοξενήθηκαν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε άλλους χώρους φιλοξενίας για να ξεκινήσουν οι εργασίες όπως ξεκινήσαν άμεσα, ανακατασκευής κάποιων χτιριών των στρατοπέδων για να έχουν ανθρώπινες συνθήκες για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η φιλοξενία τους. Τον Απρίλιο του 2017 από τους 250 επέστρεψαν μόνο 70. Από αυτούς τους 70 πρόσφυγες σήμερα δεν υπάρχει κανένας. Ναι πράγματι σήμερα στον σύνολό τους υπάρχουν 397 από τους οποίους 20 πρόσφυγες από τους οποίους 27, όχι συνο 27, από τους οποίους 27 είναι ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. 370 είναι οι ανήλικες και 27 τα ανήλικα. Εσείς είπατε βέβαια 397 συν 27 για τα συνόδευτα. Προφανώς ερήμη του λόγου και τα λοιπά, γι' αυτό σας διορθώνω. Όπου από τους οποίους το 25% όχι από τα συνοδευτα παιδιά, δηλαδή τους 370 το 25% είναι παιδιά. Περίπου είναι από τους υπόλοιπους 150 γυναίκες και υπόλοιποι άντρες και μάλιστα άντρες χωρίς οικογένεια με μονομένη χωρίς οικογένεια είναι 23. Η πλειοψηφία για να μη σας πω όλοι αυτοί οι πρόσφυγες δεν παρευρίσκονται σε αυτό το χώρο παραπάνω από 8 μήνες. Από το σύνολο των προσφύγων το 80% έχουν αναγνωριστεί επίσημα πρόσφυγες. Το 20% είναι σε αναμονή της αναγνώρισης λόγου βέβαια και είναι γνωστό του φόρτου εργασίας αλλά και διότι όλοι γνωρίζουμε και κυρίως στο τελευταίο διάστημα ξανά υπάρχει μεγάλη προσέλευση από την γείτονα χώρα των προσφύγων. Άρα σε αυτό που αναφέρεται μέσα κυρία Δήμαρχε ότι η πλειοψηφία δεν είναι πρόσφυγες και μάλιστα η πλειοψηφία όλοι σχεδόν είναι από περιοχές εμπόλεμες που είναι Ιράκ, Αυγανιστάν, Συρία. Άρα δεν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες. Σήμερα ο λόγος που επαναφέρετε το θέμα και ζητάτε επικοιροποίηση αυτής της προηγούμενης απόφασης είναι γιατί θεωρείτε εσείς ως διοίκηση ότι μετά από δύο χρόνια περίπου παρουσίας ότι έχει δημιουργηθεί για το. Εάν νομίζετε από τα στοιχεία αυτά τα επίσημα που δεν μπορεί κανείς μα κανείς να αφισβητήσει ότι έχει δημιουργηθεί για το, δημιουργηθεί και το, τότε δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο εμείς. Το ότι πραγματικά ως χώρος φιλοξενίας δεν είναι προσωρινός και δεν θα είναι προσωρινός, δεν θα είναι προσωρινός. Γιατί τώρα είμαι αναγκασμένος να θυμίσω ο Μιλών και εκπροσωπώντας δημοτική μας παράταξη όταν για πρώτη φορά μιλήσαμε με την έλευση των προσφύγων στο λιμάνι του δήμου μας είχαμε πει χαρακτηριστικά ότι πρέπει να δούμε ποια είναι η πηγή του προβλήματος και τι είχαμε πει ότι όσο θα υπάρχουν πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, όσο θα διαρκεί και θα υπάρχουν αυτού του είδους οι πόλεμοι που βεβαίως δεν γίνονται πόλεμοι για μεγαλύτερη και καλύτερη δημοκρατία, δεν γίνονται βέβαια οι πόλεμοι για το καλό των λαών, ξέρουμε πολύ καλά, τώρα να μην ξεκινήσουμε και να λέμε τα ίδια και ποιοι κάνουν αυτούς τους πολέμους και για ποιους λόγους. Όσο τα προηγούμενα χρόνια και που δεν υπήρχαν πόλεμοι, κάποιοι φρόντισαν να φτωχοποιήσουν αυτές τις χώρες και τον πληθυσμό, είναι λογικό και επόμενο ότι θα υπάρχουν και πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, διότι μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι πύλη εισόδου και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πλειοψηφία ακόμα και σήμερα αυτών των ανθρώπων χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως πέρασμα διότι αυτό που βλέπουν είναι να φύγουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη βόρεια Ευρώπη, σε αυτήν που θεωρούν πλούσια Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και για τα παιδιά τους. Άρα εμείς συνεχίζουμε να λέμε και σήμερα και να σας προτείνουμε αυτό που προτείναμε και τότε, ότι ο δήμος Καβάλλας επιτέλους ας είναι αυτός ο δήμος που θα είναι ο πρωτεργάτης σε ένα αντιπολεμικό κινήμα όπου όλοι μαζί θα πούμε όχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη. Και βέβαια κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής, θα ήθελα να ακούσω πολύ από τη μεριά του ο δήμος τι έχει κάνει, ποιες είναι οι ενέργειες εκείνες που έχει κάνει ώστε να μπορέσει να ισοματώσει ή να κάνει μια προσπάθεια ισομάτωσης, γιατί πρέπει να σας πούμε ότι η πλειοψηφία αυτών που δεν βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο φιλοξενίας είτε έχει φύγει ως οικογένειες και έχουν βρεθεί σε άλλες χώρες, αρκετοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στη χώρα τους μέσα από το πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης και αρκετοί, ναι, ζήτησαν άσυλο και παραμένουν σε αυτή τη χώρα. Όμως το ερώτημα είναι το εξής, εμείς ως δήμος, ποιες είναι οι ενέργειες που κάναμε, διότι μας καταγγέλθηκε ότι ο δήμος, και εδώ κλείνω, αρνείται μέσα από τα ΚΕΠ να εκδώσει άμπκα όπως προβλέπεται και όπως προβλέπει ο νόμος στους πρόσφυγες. Που άλλα ΚΕΠ σε άλλους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες, Θεσσαλονίκης, Σέρες, κανονικά, δίνουν άμπκα και μάλιστα μας καταγγέλθηκε ότι το ότι δεν εκδίδεται το άμπκα είναι αιτία αρκετοί από αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να έχουν εργασία. Παρακαλώ, παρακαλώ, σας παρακαλώ πολύ, λοιπόν τελειώστε κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ. Που είχαν δυνατότητα και έχουν βρει... Λοιπόν, σας παρακαλώ να τελειώσουμε, να τελειώσουμε. Αντιδήμαρχε δεν είναι εκπαιδευτικός και δεν συνήθιζω. Μαθήματα δεν κάνω σε κανέναν. Σας παρακαλώ. Μαθήματα δεν κάνω σε κανέναν. Παρακαλώ, κλίνετε κύριε Πρόεδρε. Τοποθέτηση κάνω, πολιτική τοποθέτηση, όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει. Κλίνετε, σας παρακαλώ, την τοποθέτηση. Σας παρακαλώ πολύ. Ήταν η αιτία αρκετίας από αυτούς τους εργαζόμενους να μην μπορούν να προσληφθούν και κυρίως εγγρωτικές εργασίες. Σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Ναι, κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ. Εγώ ξέρω ότι ο κύριος Παράταξ του κυρίου Βέρου ψήφισε ναι με την υποέρεση ότι θα είναι για έξι μήνες την προηγούμενη φορά. Πού είναι οι έξι μήνες, ναι. Δεύτερον, εφόσον ο κακός ο δήμος και οι κακοί οι πάλλοι του δήμου Καβάλλας δεν βγάζουν άμκα. Γιατί δεν βγάζει το οίκα σ' αυτούς τους ταλέπορους ανθρώπους. Γιατί δεν βγάζει το οίκα. Το οίκα. Το άμκα. Που θέλανε να προσληφθούν και γίνανε η αιτία. Βεβαίως, κύριε Βέρου, διότι προφανώς δεν σας τα λένε όλα. Δεν σας τα λένε όλα. Μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης βρέθηκε ένας υπάλληλος και το βγάζει και κουβαλούν όλους τους πρόσφυγες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ. Γιατί δεν βγάζει το οίκα. Εντάξει, θα απαντήσω, ηρεμήστε. Λοιπόν, θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, επειδή δεν θα τρελαθώ εγώ, από πότε έχει το Αφγανιστάν πόλεμο ακόμη, είναι μπόλεμη ζώνη, 54 από το Αφγανιστάν. Από πότε έχει το Πακιστάν, 19 από το Πακιστάν. Από πότε έχει το Μπαγκλανδές το Ιράν, 15. Από πότε έχει η ΕΜΕΝΙ και το καταπληκτικό άγνωστη υπηκότητα, που για μένα πολλοί από αυτούς έχουν άγνωστη υπηκότητα, έξεχνουν το θάρρος και το απολογούν. Λοιπόν, σας παρακαλώ, κανένας εδώ μέσα και κανένας πουθενά στην Ελλάδα, δεν θα βρείτε άνθρωπο να σας πει, ναι θέλω τον πόλεμο και δεν θέλω την ειρήνη. Αλλά δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την καλή πρόθεση και το φιλόστιμο των Ελλήνων. Μας είπαν 300, τους κάναν 400 και φέρνουν άλλους 70. Και πού θα πάμε. Λοιπόν, ευχαριστούμε, ευχαριστούμε, ευχαριστούμε την κυρία δήμαρχο, ο κύριος Ποτόλιας παρακαλώ έχει το λόγο. Ναι, μπράβο. Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, ακόμα από την πρώτη δημοτικού... Παρακαλώ συνάδελφοι, παρακαλώ. Ναι κύριε Ποτόλια. Ακόμα από την πρώτη δημοτικού μαθαίνουν οι δάσκαλοι στα παιδιά, στους μαθητές τους, αλλά και εμείς τα παιδιά μας, όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, να ψάξουν, να μάθουν, να βρουν τις αιτίες, το λόγο που προκύπτει το πρόβλημα, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι αν δεν βρεις το λόγο και την αιτία που προκύπτει ένα πρόβλημα, δεν πρόκειται να το λύσεις. Και κάνει εντύπωση πολύ μεγάλη εδώ. Να αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιρο πρόβλημα, ωστόσο κανείς μα κανείς σας, δεν ψάχνει να βρει τις αιτίες. Δεν ψάχνει να βρει γιατί προκύπτει αυτό το πρόβλημα. Και εδώ είναι η μεγάλη απορία που έχουμε. Είναι γιατί δεν μπορείτε να το δείτε ή είναι αυτό που σας λέμε, ότι ακριβώς επειδή ταυτίζεστε, συμφωνείτε με τις αιτίες που δημιουργείτε το πρόβλημα, γι' αυτό δεν το θύγετε. Και κάνετε αυτή την αντιπαράθεση, την κούφια, η οποία είναι έξω από τα πραγματικά προβλήματα. Όπως είναι παράδειγμα αυτό με το Άμκα, που πριν από λίγο εδώ πέρα χτυπηθήκατε. Τι συμβαίνει με το Άμκα. Δεν το δίνει το Ίκα, γιατί τα ΚΕΠ δεν μπορούν εδώ να μεταφράσουν τα αράβικα, ονοματεπώνυμα από την αράβικη, στα λατινικά. Και γι' αυτό το Ίκα δεν έχει ονόματα με λατινικούς χαρακτήρες και δεν δίνει το Άμκα. Αλλού το κάνουν. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα, όμως, κατά την άποψή μας. Το πρόβλημα είναι εκεί όπου εμείς ως λαϊκής ισπύρωση, αυτό που λέγαμε τότε, εξακολουθούμε να το λέμε και τώρα. Το που θα εγκατασταθούν εκείνη την περίοδο λαϊκές σήμερα οι πρόσφυγες, δεν έχει μεγάλη σημασία, είναι ένα ψεύτο δίλημα, γιατί εκτός του ότι σε αντιδραστικούς κύκλους δημιουργεί αυτό το ψεύτο δίλημα, τους δίνει επιχειρήματα να σπέρνουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό, κυρίως όμως δεν απαντάει στο πώς, σε ποια συνθήκες δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι θα εγκατασταθούν. Και το πρόβλημα για το οποίο κανείς σας δεν κάνει καμία αναφορά, είναι ότι αυτές οι χιλιάδες τον προσφύγουν μεταξύ αυτόν και των δικών μας εδώ, που βρίσκονται στο στρατόπεδο, αλλά και αυτών που θα έρθουν στη συνέχεια. Βρίσκονται εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί έχει υπογραφεί μια απόφαση η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση με την Τουρκία, όπου αυτή η απόφαση μιλάει για εγκλωβισμό προσφύγων εδώ στην Ελλάδα, στην κυριολεξία για εγκλωβισμό προσφύγων, οι οποίοι θέλουν να πάνε στους προορισμούς τους, δεν θέλει να μείνει κανείς εδώ πέρα στη χώρα μας. Ωστόσο όμως αυτή η απόφαση, την οποία κανείς σας δε καταγγέλει, γιατί προφανώς συμφωνείτε με αυτή την απόφαση, το λέει ο Θεός, ο υπέρτατος η Ευρωπαϊκή Ένωση, το λέει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία όλοι σας τελικά προσκυνάτε, κανείς σας δε καταγγέλει αυτή την απόφαση που δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Επίσης κανείς σας δε καταγγέλει το γεγονός ότι οι πρόσφυγες εδώ προκύπτουν, γιατί γίνονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, περί αυτού πρόκειται. Έχουμε ιμπεριαλιστικούς πολέμους δύο ειδών και γι' αυτό προσπαθείτε να βρείτε αν είναι πρόσφυγες που προκύπτουν απ' τον πόλεμο που γίνεται με τα όπλα ή πρόσφυγες που προκύπτουν απ' τον οικονομικό πόλεμο που γίνεται σε όλο τον δουλειά όπου υπάρχει πλούτος. Είτε είναι πρόσφυγες από πολεμικές περιοχές είτε είναι πρόσφυγες που δεν έχει πόλεμο με όπλα αλλά εξίσου έχει πόλεμο όπου ξεκληρίζονται στην κυριολεξία αυτοί οι άνθρωποι. Έχουμε λοιπόν έναν πόλεμο ο οποίος ξεκληρίζει αυτούς τους ανθρώπους, συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό τον πόλεμο ενεργά ενεργότατα κυρίως δίνοντας τις βάσεις χωρίς τις οποίες δεν μπορούσαν να γίνουν αυτοί οι πόλεμοι. Αν δεν υπήρχε η βάση στην Κρήτη της Σούδας δεν μπορούσε το Νάτο οι Αμερικάνοι να κάνουν επιθέσεις εκεί που τις κάνουν και γι' αυτό δίνουν δεκάδες συγχαρίκια στην ελληνική κυβέρνηση η οποία συντάσσεται με την πολιτική του Νάτο και των Αμερικάνων σε αυτή τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας. Κουβέντε δεν γίνεται, ψελίζεται κάποιες κουβέντες πασεφιστικές, γενικές ότι κανείς δεν θέλει υπέρ του πόλεμου, εδώ έχουμε συγκεκριμένο πόλεμο. Αυτό πρέπει να καταγγείλετε και να καταδικάσετε ένα πόλεμο επαναλαμβάνω και πάλι στον οποίο συμμετέχει ενεργά και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Η άποψη της Ραϊκής Ισπήρουσης είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εγκατασταθούν σε χώρους οι οποίοι να είναι για αξιοπρεπή διαβίωση, να είναι χώροι προσωρινής εγκατάστασης με γρήγορους διαδικασίες για να μπορούν να φυγούν και να πάνε στους χώρους προορισμούς τους και να καταγγελθούν οι αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ρεαλιστική Πόλεμη. Ως Λαϊκή Ισπήρουση εμένουμε σε αυτή μας την άποψη που είχαμε και τότε για αυτή την εγκατάσταση και στο ψήφισμα που μας φέρετε να ψηφίσουμε στην επικυρωποίηση εμείς επικυρωποιούμε τη θέση που είχαμε εκείνη την περίοδο και αυτή που πριν από λίγο σας περιέγραψα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ποτόλια, ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε το λόγο και μετά έχω σειρά εγώ και μετά ο κ. Καλανταρίδης. Όχι, πρώτα εγώ θα τελειώσω και μετά εσείς. Και μετά οι υπόλοιποι που θέλουν να μιλήσουν είναι ο κ. Ξανθόπουλος. Παρακαλώ κ. Ποτόλια. Κύριε Πρόεδρε, εγώ έχω συνηθίσει σε αυτή την αίθουσα να συζητάμε θέματα τοπικά, αυτοδικητικά, θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες. Δεν θέλω να εμπλακώ σε καμιά κουβέντα γεωστρατηγική ούτε να αναπτύξω θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχουν αρμοδιώτεροι μου οι οποίοι ασκούν εξωτερική πολιτική με άριστο τρόπο, νομίζω. Και αυτό φαίνεται τον τελευταίο καιρό. Αυτό το οποίο δεν ακούστηκε όμως. Έτσι με κανέναν τρόπο και από κανέναν. Είναι ότι εκεί στο στρατόπεδο υπάρχει μια κοινωνία ολόκληρη. Μια κοινωνία οι κάτοικοι του Περιγιαλίου οι οποίοι σε αυτά τα δύο και χρόνια που πήραμε την πρώτη απόφαση ήρθαν εδώ δυό τρεις φορές τουλάχιστον όπως θυμάμαι και θέσανε θέματα. Τα θέματα αυτά δεν θεωρώ ότι απαντήθηκαν ούτε από τη Γενική Κυβέρνηση η οποία συνηθίζει κατά την προσφυλή της τεκτική να πετάει το μπαλάκι στις τοπικές κοινωνίες να ξοδεύουν οι δήμοι και ιδιαίτερα ο Δήμος Καβάλος μια και σε αυτόν εγώ αναφέρομαι και στη συνέχεια εμείς να ζητιανεύουμε για να πάρουμε αυτά τα οποία πρέπει και υποσχέθηκαν αλλά ποτέ δεν δώσανε. Αυτοί λοιπόν οι κατοικηθέτουν θέματα και βέβαια σε ό,τι αφορά το ποιοι είναι εκεί σαφέσταται και υπάρχουν πρόσφυγες αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από την κουβέντα που γίνεται εξορραΐζοντας κάποιοι το σύνολο των εκεί φιλοξονουμένων και θέλοντας να παρουσιάσουν και να αγνοήσουν ότι πέρα από τις πρόσφυγες υπάρχουν και οικονομικοί μετανάστες για τους οποίους μάλιστα οικονομικοί μετανάστες έχουμε γίνει και έχουν καταγγελθεί γεγονότα τα συγκεκριμένα επεισόδια, κλοπές και άλλες παραβατικές ενέργειες οι οποίες έχουν απασχολεί σε τοπικές κοινωνίες και βέβαια επειδή στη χώρα μας εύκολα τοποθετούμε πινακίδες και εύκολα με αυτόν τον τρόπο επιχειρούμε να βουλώσουμε στόματα αναρωτιέμαι σε αυτή την αίθουσα οι παρόντες σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι θα αναρωτηθούν τι γίνεται με την τοπική κοινωνία εκεί πως η τοπική κοινωνία εκεί συμβιώνει, αν συμβιώνει και με ποιον τρόπο και εν πάση περιτώσει σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται την Γενική Κυβέρνηση η οποία για άλλη μια φορά στροθοκαμιλίζει και στο θέμα αυτό και όχι μόνο στο θέμα αυτό τι θα γίνει και πως να διασφαλίσουμε τα θέματα αυτά και βέβαια το δεύτερο θέμα θα έρθει στη συνέχεια δεν το αφήξω τώρα αλλά αναρωτιέμαι κύριε Πρόεδρε αυτή η κουβέντα που γίνεται και το ψήφισμα το οποίο θα επιχειροποιήσουμε προς ποια κατεύθυνση είναι θα είναι προς την κατεύθυνση του να επιλύσει τα προβλήματα και των ανθρώπων αυτών αλλά και τα θέματα που αφορούν τους ανθρώπους που κάθονται τους πολίτες που κάθονται και των οποίων εμείς υπηρετούμε τα καλώς ανοίγουμενα συμφέροντα είμαι βαθιά προβληματισμένος σχετικά με το πού πάει η κουβέντα και βεβαίως είμαι απογοητευμένος από το γεγονός ότι μια παράταξη εδώ θέλει θέλει να φωτογραφίζει και να εξορραΐζει πολιτικές ο οποίες λαμβάνει η κυβέρνηση και στο θέμα αυτό κλείνονται στα μάτια στην ουσία. Ευχαριστούμε τον κ. Κυσανθόπουλο, κ. Καλανταρίδη σας παρακαλώ για ένα λεπτό. Κυρίες και κυρίες συνάδελφοι παίρνουν τον λόγο ως σύμβουλος και στα τρία λεπτά τα οποία έχω χρόνο θέλω να πω δύο πράγματα για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα. Καταρχήν ο τόπος της ζωής μας με την τοποθέτηση την οποίαν έκανε κάλυψε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ενώ ήξερε, ξέρει πάρα πολύ καλά ποιος ευθύνεται για το θέμα το οποίο έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό ζήτημα στο νομό Καβάλλας. Μην παραπονεθείτε αύριο μεθαύριο κ. Παπαδόπουλε όταν εγώ προσωπικά θα βγω και θα πω ότι καλύπτεται την κυβέρνηση εις βάρος του δήμου Καβάλλας. Καταρχήν σας το λέω, καταρχήν. Μην παρεμβαίνετε παρακαλώ, αν θέλετε να πείτε κάτι αργότερο. Αγαπητοί συνάδελφοι αφήστε το ιστορικό, το ιστορικό αναλύθηκε. Έγινε μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ότι στο συγκεκριμένο χώρο θα εγκατασταθούν 350 άτομα προσωρινά. Έτσι ήρθε το θέμα εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι πέρασε το 2016. Όμως αυτή η κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων για άλλη μία φορά ξεγέλασε και το δήμου Καβάλλας, τη διοίκηση του δήμου Καβάλλας και τον καβαλιώτικο λαό. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία αγαπητοί συνάδελφοι διότι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους και ανταυτού ρίξανε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εκεί για να κάνουν αυτά τα οποία έχουν κάνει και να κάνουν το στρατόπεδο Ασημακοπούλου μόνιμο τόπο εγκατάστασης προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και ως να μην έφτανε αυτό ερχόταν η ίδια η κυβερνητική μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εγκαλούσαν τον δήμο Καβάλλας γιατί ο δήμος Καβάλλας δεν αξιοποιεί τα στρατόπεδα Ασημακοπούλου και να κάνουμε εκεί τις τουριστικές μονάδες τις οποίες έχουμε και είχαμε στα σχέδια να κάνουμε. Ακούστε την ιρωνία και καταλάβετε το θέατρο του παραλόγου το οποίο παίζεται εδώ ενώπιόν σας. Αλλά επειδή εμείς αύριο μεθαύριο θα κληθούμε να δώσουμε λόγο στον λαό της Καβάλλας και ναι φίλε Ξανθόπουλε και στους κατοίκους, ειδικά του Περιαλίου, όλοι εδώ σήμερα ξεκαθαρίζουμε τις θέες μας. Και ξεκαθαρίζουμε τις θέες μας λέγοντας τι. Όχι, όχι, στη μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Όχι, όχι. Και όποιοι λένε σήμερα εδώ ναι, αλλά όχι, αλλά κλπ. Αύριο μεθαύριο θα είναι υπόλογοι στον λαό της Καβάλλας. Και ξέρετε γιατί θα είναι υπόλογοι στον λαό της Καβάλλας. Γιατί αυτή η κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων επικαλούμενη το πρόβλημα του μεταναστραφτικού που υπάρχει στα νησιά και στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου οι πρόσφυγες θα γίνουν χίλι. Και θα γίνουν χίλι πεντακόσκοι και θα γίνουν δύο χιλιάδες. Αυτή είναι η διαδικασία και αυτό πρέπει στον λαό της Καβάλλας να το καταγγείλουμε. Και σε αυτό πρέπει σαν δημοτικό συμβούλιο να είμαστε αντίθετοι. Όποιοι είναι υπέρ του να γίνει το στρατόπεδο Ασημακοπούλου χώρο συγκέντρωσης μεταναστών χιλιών, 1500, 800 ή 2000 να το πουν σήμερα και να απολογηθούν αύριο στον λαό της Καβάλλας. Εγώ προσωπικά στον λαό της Καβάλλας θα τους καταγγείλω. Και τελειώνω μη διανοηθεί κανείς να βγει και να πει ότι η διοίκηση του Δήμου Καβάλλας δεν θέλει τους πρόσφυγες στην Καβάλλα και είναι εναντίον των προσφύγων. Αυτό είναι εσχρήση κοφαντία, αυτό είναι εσχρόψευδος. Ο Δήμος Καβάλλας έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσει να παρέχει τη στοιχειώδη φιλοξενία κάτω από τις συνθήκες τις δύσκολες οι οποίες υπήρχαν. Οι προτάσεις του Δήμου Καβάλλας δεν εισακούστηκαν, ο Δήμος Καβάλλας για άλλη μια φορά ξεγελάστηκε, για άλλη μια φορά εξαπατήθηκε, εσκεμένα από την κυβέρνηση και όλους αυτούς που σήμερα έρχονται και μας κουνούν εδώ το δάχτυλο και μας λένε ότι θα φέρουμε και άλλους πρόσφυγες και εσείς κάνετε ό,τι θέλετε. Εμείς είμαστε υπόλογοι απέναντι στον λαό της Καβάλλας και εμείς και εγώ προσωπικά και όποιοι άλλοι μπορούν θα ξεσηκώσουμε τον λαό της Καβάλλας εναντίον αυτούν του μέτρου το οποίο σχεδιάζουν να κάνουν. Λοιπόν, όχι, όχι, τι να μιλήσετε, γιατί να μιλήσετε, σας παρακαλώ, γιατί είπε ο προσωπικός, σχολιάσα την τοποθέτησή σας, παρακαλώ πολύ δεν είπε ο προσωπικός, ήταν τοποθέτηση της παράταξης, όχι, όχι, σας παρακαλώ πολύ, αφήστε, αφήστε, μην πείτε περισσότερα το φιλοκυβερνητικός και το φίλος Ριζέος θα σας συνοδεύει περισσότερο, μην, σας προστατεύω, σας προστατεύω. Λοιπόν, όχι, δεν ήταν ο προσωπικός, ποιο είναι το προσωπικό, ποιο είναι το προσωπικό, παρακαλώ, ποιο ο θέματος, πείτε μας ποιο είναι το προσωπικό. Αγαπητέ Πρόεδρε, δεν ήθελα να το πω, δεν ήθελα να το πω, όταν ο Πρόεδρος, όταν θέλεις να πάρεις το λόγο, έχεις δικαίωμα ως Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας να το ζητήσεις, αλλά σχόλια δεν θα κάνεις από πίσω, δεν θα κάνεις το λάθος που κάνει ο αγαπητός ο κ. Γραμμένος. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, όταν ζητάτε το λόγο και θέλετε να μιλήσετε ως δημοτικός σύμβουλος, δεν έχετε το δικαίωμα να επανέρθετε στην έδρα, για το υπόλοιπο της διαδικασίας, γιατί θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Ποιος το λέει αυτόν. Ποιος το λέει ο Κανουσμός, διαβάστε τον. Διαβάστε τον εσείς καλύτερα. Καλά εντάξει, εγώ σας λέω διαβάστε τον και ελάτε την επόμενη φορά με το πείτε, διότι προσέξτε τώρα, προσέξτε τώρα, προσέξτε τώρα. Πρέπει τώρα να ξανακατεβείτε κάτω, διότι επί προσωπικού δεν μπορείτε να είστε πρόεδρος τώρα. Δεν θα απαντήσω. Προσωπικό δικό σας. Όχι, δεν μπορείτε να πείτε μην απαντάς, δεν σου δίνουν το λόγο. Όχι, όχι. Εάν είναι ο κύριος Καλανταρίδης να του δώσει το λόγο γιατί ζητάει επί προσωπικού, δεν έχει το δικαίωμα αυτό και γι' αυτό λέω και επιμένω και αυτό ρωτήστε και τον κύριο Μαυρίδη, απουσιάζει σήμερα. Ρωτήστε και κάποιους άλλους, θα σας πουν, όταν κατεβαίνει από τη δέντρα δεν ξανανεβαίνει τα αγαπηταί κύριοι πρόεδρος. Ευχαριστώ πολύ. Θα σας βόλευε. Ρωτήστε και τον κύριο Σιμητσή. Θα σας βόλευε αυτό. Κύριε Πρόεδρε, πρώτον, επί του θέματος στο οποίο συζητάμε. Εντάξει, θα μπορούσα να μιλήσω του τελευταίου. Πρώτον, κύριε Πρόεδρε, να διευκρινήσω πρώτα σε κάτι που αναβέρθηκε από τον κύριο Ποτόλια και να πω ότι ό,τι αφορά εμένα πρώτον, δεν προσκυνάω κανέναν κομματικό οργανισμό. Διαφέρομαι για τον δήμο Καβάλλας, είμαι ο ψήφιος δημάρχος Καβάλλας και ασχολούμαι ένα. Ό,τι το διευκρινίζω, γιατί... Καλά. Τώρα, κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ, πείτε ποιο είναι το προσωπικό. Πείτε το προσωπικό. Επί του προσωπικού ποιο είναι. Τέσσερα πρόεδρε είστε εδώ πέρα. Δεύτερον, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, δεύτερον... Επί του προσωπικού ποιο είναι. Δεύτερον, κύριε Πρόεδρε, αυτό που είπατε. Δεύτερον, κύριε Πρόεδρε. Μην ξεχνάτε, γιατί αυτό θα σας τραβάει και θα σας έρνει και μην τα λέτε εμάς και κάνετε σπέκουλα. Μην ξεχνάτε, ό,τι, ό,τι... Δεν υπάρχει προσωπικό, τι να κάνουμε τώρα. Ελάτε, ηλία θα μιλήσεις εσύ τώρα. Ό,τι, ό,τι... Σας παρακαλώ, παρακαλώ, ηρεμήστε λίγο. Ήρεμος είμαι, σας παρακαλώ. Ποιο είναι το προσωπικό. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, ξεχάσατε να αναφέρετε, το κυρία Δήμαρχος έδωσε χορηγία χίλια ευρώ στο ΚΚΕ, μην το ξεχνάτε. Δεύτερον, δημόσια. Κι εγώ έδωσε χορηγία. Δεύτερον, δεύτερον. Έχει κάνει συμφωνία με τον Σταθάκη, με τον ΤΑΠ, την υπόθεση που κλονίζει τον Δήμο Καβάλλας. Αυτά, μην τα αφαιρείτε. Δεν είναι προσωπικό αυτό, σας παρακαλώ. Αυτά, μην τα αφαιρείτε. Λοιπόν, τέλος, τέλος, τέλος. Μην τα αφαιρείτε. Κύριε Καλανταρήλη, κύριε Καλανταρήλη, ανέβηκα επάνω για να έχετε τον λόγο και μετά θα ξανακατεβώ πάλι για να οικρώσουμε την ψηφοφορία, να πούμε. Όχι. Έτσι θα κάνουμε τώρα. Ο κύριος Καλανταρήλης έχει τον λόγο, συνάδελφοι. Λοιπόν, λίγο πολύ, συνάδελφοι, οι θέσεις και οι απόψεις του καθένα μας εδώ μέσα για το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστές. Τις έχουμε διατυπώσει ξανά. Αλλά πραγματικά η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από κάποιους και εγώ θα είμαι πολύ συγκεκριμένος και συγκεκριμένοι από τον κύριο Παπαδόπουλο και ας το πάρει προσωπικό και ας πει ό,τι θέλει, του δίνω το έναυσμα, είναι τραγική. Τί φλα να έχει, αγαπητοί συνάδελφοι, ο συγχωρεμένος ο Κουρής με τον αυριανισμό του. Τί φλα να έχει, θα σας ζήλευε κύριε Παπαδόπουλε. Ακούσαμε εδώ ότι ο Δήμος Καβάλας τους έσερνε στο λιμάνι, ότι ο Δήμος Καβάλας τους πέταξε στα κολυμβητήρια, ότι ο Δήμος Καβάλας τους ξαναέσυρε, δεν ξέρω και εγώ πού έτσι, ο οποίος ήταν ανοργάνωτος, δεν είχε πρόταση, δεν, δεν, δεν. Μόνο δεν ο Δήμος Καβάλας, αγαπητοί συνάδελφοι. Ο Δήμος Καβάλας ο οποίος απέδειξε, εν μία νυχτή, το πόσο οργανωμένος είναι, εν μία νυχτή έστισε συσσίτειο για 400 ανθρώπους, τους οποίους πέταξαν άλλοι αγαπητοί συνάδελφοι εδώ, οι οποίοι δεν ξέραν πόσοι είναι, ποιοι είναι, από πού έρχονται, πού πηγαίνουν, τίποτα συνάδελφοι. Απούσα εκείνο το βράδυ και για άλλες 45 νύχτες το επίσημο ελληνικό κράτος που δεν ήξερε πού πάντα τέσσερα. Ο Δήμος Καβάλας, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, από το πρώτο βράδυ έστισε συσσίτειο και πήρε τα συγχαρητήρια από όποιους ήρθαν για να δουν τι συνέβαινε. Ένα Δήμο Καβάλας ο οποίος ήξερε πόσους έχει, ποιοι είναι, από πού έρχονται, πού θέλουν να πάνε, καταγεγραμμένες οικογένειες με ονοματεπώνυμα. Και όταν ήρθε αγαπητοί συνάδελφοι η ελληνική αστυνομία για να δει τι συμβαίνει, έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Από την οργάνωση που υπήρχε και βλέπω τώρα εκεί στη γωνία τον κύριο Βουδούρη, με τον οποίον είχαμε στήσει εκτυπωτές υπολογιστές και καταγράφαμε τους πάντες και είμασταν αυτοί που είπαμε στη ελληνική αστυνομία, μα αυτοί οι μισοί έχουν το ίδιο όνομα. Και μας κοιτούσανε λες και βλέπανε δεν ξέρω και εγώ τι. Έτσι. Άρα αγαπητοί συνάδελφοι ο Δήμος Καβάλας οργανώθηκε μέσα σε μια νύχτα με τον καλότερο τρόπο και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα αγαπητές συνάδελφοι γιατί ίσως να ήμασταν και το μοναδικό σημείο στο οποίο δεν άνοιξε μύτη για 46 μερώνιχτα αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν λέτε ό,τι θέλετε και σας προκαλώ. Ακούω εδώ πραγματικά συνάδελφοι οι τοποθετήσεις και ώρες ώρες έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Ολομέλεια του ΟΗΕ πραγματικά έτσι και νιώθω πραγματικά έτσι ανεβασμένος. Ότι θα λύσω τα προβλήματα όλοις της Ιφηλίου, όλου του πλανήτη έτσι. Ας προσδιοθούμε λίγο αγαπητοί συνάδελφοι, βρισκόμαστε στο ταπεινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλλας και εκπροσωπούμε τους πολίτες μας και τα προβλήματα τα οποία έχουν είναι αυτά τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε έτσι. Δεν θα πω ποια είναι η θέση μου, την έχω πει και υπάρχει η επίσημη θέση του Δήμου Καβάλλας. Την είπα και το βράδυ στο οποίο έχει γίνει συζήτηση και λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση και την επανέλαβε προηγουμένως η Δήμαρχος. Η επίσημη θέση του Δήμου Καβάλλας προς όσους πέρασαν από εδώ παρατρεχάμενος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Συντερικών και του οποιοδήποτε οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κτλ κτλ, ήταν μην τους βάζετε αυτούς τους ανθρώπους εκεί μέσα, έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας. Μοιράστε τους αν θέλετε πραγματικά να κάνετε πράξη την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η επίσημη θέση και έχουμε συνάδελφοι. Και κλείνοντας, θα απαντήσω σε κάτι το οποίο είπε ο κ. Βέρος, κακώς κατηγορεί τους υπαλλήλους του Δήμου Καβάλλας και όχι μόνο, κατηγορεί όλους τους υπαλλήλους του ΚΕΠ, σχεδόν σε όλη τη χώρα, με ελάχισης εξαιρέσης. Υπάρχει πάκος αλληλογραφίας, αγαπητοί συνάδελφοι, από την υπηρεσία των ΚΕΠ του Δήμου Καβάλλας, προς την προηστάμενη αρχή στο Υπουργείο, να μας πούν τελικά τι γίνεται με τον Άμκα και αν πρέπει να βγάζουμε ή όχι, γιατί, το είπε ενωλίγησε ο κ. Ποτόλιας ποιο είναι το πρόβλημα, υπάρχει επίσημο ερώτημα τρεις φορές. Τρεις συνάδελφοι, θα σας φέρω τα παραστατικά. Απαντήσεις, μηδέν. Η αρμόδια αρχή του Υπουργείου που προήσταται τον ΚΕΠ, δεν έχει απαντήσει ποτέ. Και βεβαίως, καλώς τα ΚΕΠ του Δήμου Καβάλλας και σχεδόν όλοι της Ελλάδας, δεν εκδίδουν Άμκα, γιατί θα ήταν υπεύθυνη αυτή, εναντί του νόμου, ο οποίος δεν επιτρέπει αυτή τη διαδικασία. Όσοι μπήκαν στη διαδικασία και βγάλαν Άμκα, αυτοί θα έχουν πρόβλημα. Και πολύ καλώς, λοιπόν, το ΚΕΠ του Δήμου Καβάλλας τους παραπέμπει στον Καθήλην αρμόδιο, που είναι η υπηρεσία του Ίκα. Εκείνη γιατί δεν βγάζει αγάπη της συνάδελφη. Ευχαριστώ πολύ. Θέλω να ακούσω ποιο είναι το προσωπικό. Ποιο είναι, λοιπόν, τι είπα επί προσωπικού, που θέλετε να μου απαντήσετε. Μάλιστα. Θα μας πείτε, λοιπόν, ποια είναι η θέση σας. Μη κουνάτε το δάχτυλο σε εμένα, ούτε εσείς, ούτε κανένας εδώ μέσα. Προσέξτε. Μη μιλάτε με αυτόν τον νό. Όχι, όχι. Δεν σας δίνω το λόγο. Κλείστε, σας παρακαλώ, το μικρόφωνο. Δεν έχετε το λόγο. Μη κουνάτε. Α, μ' αρέσει. Δεν έχετε το λόγο. Μ' αρέσει, μ' αρέσει. Δεν έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, εδώ μέσα δεν θα κάνετε ό,τι θέλετε. Κύριε Παπαδόπου λέει, θα κλείσετε το μικρόφωνο. Ό,τι θέλω, εγώ θα κάνω. Από τη στιγμή, είμαι Πρόεδρος. Θα κλείσετε το μικρόφωνο. Δεν σας δίνω το λόγο. Δηλαδή, σας άρεσε η σπέκουλα του Πρόεδρε. Δεν σας δίνω το λόγο. Πού με κατηγορεί. Δεν θα το κάνετε εδώ μέσα, ό,τι θέλετε. Καλά, το προσωπικό δεν έχω δικαίωμα να το πάρω. Ποιο είναι το προσωπικό σας, ξαναρώταω. Σας απάντησα. Αφήστε μου να σας πω. Συγγνώμη, συγγνώμη. Πρόεδρε, λοιπόν, εγώ θα μιλάω. Κλείσε το μικρόφωνο, σας παρακαλώ. Το μοναδικό που έκανα, κύριε Παπαδόπουλε, ήταν στο σχόλιο σας, έτσι, που είπατε ότι ο δήμος έχει κάνει αυτό και αυτό και αυτό, να σας απαντήσω. Ποιο είναι το προσωπικό, πείτε μου. Καταρχήν, αφήστε εδώ μέσα τις φασιστοειδείς συμπεριφορές, και εσείς και ο κύριος μας. Λοιπόν, δεν έχετε τον λόγο, σας τον αφαιρώ. Θα το πάρετε πίσω αυτό. Δεν περνάνε. Θα το πάρετε πίσω. Δεν περνάνε. Θα το πάρετε πίσω. Το δάχτυλο και το δάχτυλο και αυτό δεν περνάνε. Λοιπόν, αυτά αλλού, κύριε Παπαδόπουλε, όχι σε εμένα. Παίστε παντήρια, παίστε, παίστε. Έτσι. Παίστε. Ποιος θέλει τον λόγο, βεβαίως. Το αν μία διαδικασία δεν σας αρέσει και την χαρακτηρίζετε φασιστοειδεί, είναι πρόβλημά σας. Σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό. Παρακαλώ, συνάδελφοι, ποιος θέλει να μιλήσει. Έχει ρητήσει ο κύριος Σιμιτζής τον λόγο, θα περάσω και σας, συνάδελφοι. Παρακαλώ, κύριε Σιμιτζή. Λυπάμαι που θα το πω σαν απλός δημοτικός σύμβουλος. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα πάμε καλά έτσι. Δεν θα πάμε καλά. Φοβάμαι ότι εν όψη των εκλογών θα διαλύσουμε το δημοτικό συμβούλιο. Και βέβαια, οφείλω να πω ότι τα νεύρα, κυρίως, πρέπει να τα συντηραθεί στην πλειοψηφία. Αυτή έχει τη δύναμη, αυτή έχει την ισχύ. Και οφείλει να κρατήσει τη διαδικασία με κάθε τρόπο. Αλλά όχι με αυταρχισμό. Ούτε επίσης με χαρακτηρισμούς. Δηλαδή, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι μομφή το να λες στην αντιπολίτευση ότι συντάσσεται με κάποιο κόμμα. Κάποιος άλλος μπορεί να πει ότι ο κ. Παπαδόπλος είναι περισσότερο νεοδημοκράτης παρά οτιδήποτε άλλο. Και τι έγινε δηλαδή. Είναι νόμιμα κόμματα που λειτουργούνε, χρηματοδοτούν από τη Βουλή, τιμή μας και γαμάρι μας. Και εσείς είστε, είχατε πάρει το χρήσμα της νέας δημοκρατίας, κάποιοι άλλοι οτιδήποτε άλλο, εγώ είχα το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι ντροπή. Ούτε είναι και κάφιμα να λες ότι είσαι ανηξάριτος, δύθεν. Ένα το κρατούμε αυτό. Δεύτερο κρατούμε αυτό. Εδώ υπάρχει ένα θέμα, αγαπητοί δήμαρχοι. Έρχονται εκλογές και μας φέρνει σε ένα θέμα για το οποίο τόσο καιρό τώρα, δυο χρόνια τώρα, δεν έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια, δεν θα πω ότι δεν έγινε τίποτα. Δεν έγινε σοβαρή προσπάθεια από το δήμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Να περιορίσει τις διαστάσεις του. Ας το πω έτσι. Δεν μπήκαμε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σαν αυτό που μπήκε ο Καμίνης, που μοίρασε σε σπίτια δίνοντας έτσι και δουλειά, σε άδεια σπίτια, δίνοντας εισόδημα σε ιδιοκτήτες να μείνουν εκεί πέρα οι πρόσφυγες. Μέσα στη λέξη πρόσφυγες βάζω αυτούς όλους που μας φόρτωσε με την ανοιγανότητά της τότε η κυβέρνηση. Το βάζω έτσι. Καταλαβαίνετε ότι τις υποδιαιρέσεις δεν χρειάζεται να τις αναφέρουμε τώρα. Λοιπόν, και φτάσαμε λοιπόν στο σημείο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Καμένος μας έχει δηλώσει εδώ επίσημα ότι μόλις μας δώσει το στρατόπεδο θα τους γιώξει όλους αυτούς τους αλοδαπούς από εκεί πέρα, εσείς δεν παίρνετε το στρατόπεδο. Και μάλιστα, ενώ είχατε πει ότι κάνατε και κάποια συζητήσεις, δεν μας φαίνεται εδώ ότι περιβόηται αυτή η τεχνικο-οικονομική μελέτη για να δούμε τι είναι αυτό στο οποίο δεν μας έχει απαντήσει ακόμα το Υπουργείο Άμυνας. Καταλήγω. Πράγματι, οι άνθρωποι εκεί πέρα κετοποιούνται. Τους βλέπουμε κάθε πρωί να πηγαίνουν να κολυμπάνε με τις γυναίκες τους, κυρίως, διμένες με τα γνωστά, με τον γνωστό ρουχισμό. Αυτό είναι κετοποίηση. Δηλαδή, συνθήκες ανθηγεινές, συνθήκες οι οποίες δεν ταιριάζουν στο δικό μας πολιτισμό, στη δική μας κουλτούρα, στις δικές μας συνήθειες και γι' αυτό εμείς δεν κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Θα σας ρωτήσω, πότε λειτούργησε τελευταία φορά το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, αφού το προβλέπει ο νόμος του Καλλικράτη, ο νόμος του 2010. Υπάρχει. Έχουμε βάλει όλες οι παρατάξεις εδώ πέρα, σε αυτή την επιτροπή, σε αυτό το Συμβούλιο, μέλη. Λειτούργησε ποτέ για να κάνει προτάσεις για το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε εμείς τη δική μας προσπάθεια. Έτσι, η κυβέρνηση έχει ευθύνη τη δική μας προσπάθεια για την ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών. Λοιπόν, εμείς συνεχίζουμε να αγωνιούμε και να ανησυχούμε για τον κέτο. Έχει συμβεί τον κέτο. Δεν μας αρέσει η συγκεκριμένη εισήγηση γιατί θεωρούμε ότι έχει καθαρά προεκολογικό χαρακτήρα. Προεκολογικό δηλαδή της αυτοδιοίκησης, όχι της εθνικής των εθνικών εκλογών. Και γι' αυτόν τον λόγο είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί. Θα θέλαμε καλύτερη προετοιμασία από την πλευρά της διοίκησης να μας παρουσιάσει την επίσημη αλληλογραφία που έχει με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τους άλλους αρμόδιους φορείς και τα Υπουργεία. Και στη συνέχεια θα καταλήγαμε σε ένα συμπέρασμα και σε ένα αποτέλεσμα που θα ήταν κοινό, ομαδικό και είμαι σίγουρος ομόφωνο. Λοιπόν, υπό αυτή την έννοια φοβούμαστε ότι αυτή η εισήγηση και είναι κακοδιατυπωμένη και είναι πρόωρη και μπορεί να προκαλέσει την εντύπωση ότι δεν θέλουμε καθόλου τους ανθρώπους αυτούς. Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το σημείο... Να ολοκληρώσει λίγο, κύριε Δήμαρχε. Τελειώνω. Να ολοκληρώσει. Να τον ενημερώσω γιατί έλειπε και χάσατε την εισαγωγή, κύριε Συμπιτσή. Μου τα μετέφερε ο κύριος Μουριάδης. Σας είπε για τα 70 άνθρωποι. Ναι, μου είπε. Γιατί εγώ έχω άλλη πληροφόρηση από τον κύριο Καραγιόργη εκπρόσωπο εδώ τον Ανέλ στην Καβάλα και στην περιφέρεια ολόκληρη που λέει ότι εμείς κάναμε πρόταση για όλα τα άτομα αυτά να νοικιαστούν σπίτια στην Καβάλα και εσείς αρνηθήκατε ή τελ. δεν τους διευκολύνατε. Ευχαριστούμε κύριε Συμπιτσή. Σας το λέω ότι εν πάση περιπτώσει και εμείς για να είμαστε καλυμμένοι απέναντι σε ένα αξιόπιστο κράτος και εδώ είναι δικό σας πρόβλημα τέσσερα χρόνια μετά που είσαστε δήμαρχος με τη συγκεκριμένη μάλιστα κυβέρνηση να μην έχετε επίσημη αλληλογραφία την οποία να μας τη δώσετε εδώ να καταλάβουμε. Κύριε Πρόεδρε μου δίνετε για λίγα λεπτά το λόγο. Παρακαλώ κύριε Δήμαρχη λίγο σύντομα. Επιγραμματικά, κύριε Συμπιτσή λήπατε, ήρθε εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να μας ενημερώσει ότι σκοπεύουν να αδιάσουν τη Μόρια στην Λέσβο όπου γίνεται φυσικά μια κατάσταση δραματική άσχετα αν θα ξαναγεμίσει το Πικηφίδε το συζητάμε αυτό και ότι μου είπε τα 15 CAMPS τα οποία μοιράζεται ο πληθυσμός της Μόρια και μας λέει, μας αντιστοιχούν 70 άτομα και γι' αυτό ξαναρήξαν εργολάβους μέσα στο ασημακοπούλου για να κάνουν, να ετοιμάσουν και την τελευταία δομή που μπορούν να βάλουν κόσμο. Απάντησα ότι στα 15 ονόματα που μου είπε των υπολύπων CAMPS, ούτε ένα δεν ήταν μέσα στον αστικό ιστό, ούτε ένα, μόνο στην Καβάλα σε μεγάλο αστικό κέντρο ισχύει αυτό και επιπλέον θεωρώ ότι εκτός των υπολύπων όλη φασαρία γίνεται για να δουλεύουν εργολάβοι διότι εξ αρχής είχα ζητήσει αυτός ο κόσμος να πάει να μείνει σε σπίτια στις γειτονιές και στα μεγάλα χωριά μία με δύο οικογένειες σε κάθε μεγάλο χωριό. Λοιπόν, δεν το δεχθήκαν ποτέ και επιπλέον όταν είπα τη αρμοστεία έκανε πρόταση γι' αυτό το πρόγραμμα, τους είπα εννοείται φυσικά αυτούς που φιλοξενούνται στο Ασημακοπούλου και μου είπαν όχι κύριε Δήμαρχε, εκστρά από αυτούς που βρίσκονται στο Ασημακοπούλου. Αυτός είναι ο λόγος κύριε Σιμπτζή για τον οποίο δεν δέχθηκα κι άλλους για να πάνε από κει και πίτα. Αυτούς να τακτοποιήσουν, όχι να φέρουν και καινούριους υποτομανδία των ενοικιαζωμένων σπιτιών και δωματίων. Ευχαριστούμε Σινάδη. Ποιος έχει ζητήσει το λόγο? Σ' ό,τι αφορά δε την τελευταία συζήτηση που είχαμε τους στρατιωτικούς για τον Ασημακοπούλου, δέχονταν να πάρουν μόνο τα εφτάμιση από τα 13 πολοδομημένα στρέματα που τους μιλούσαμε για ξενοδοχεία δικά τους, να έχουν δικά τους έσοδα και στο ένα από αυτά να μείνουν οι πρόσφυγες. Γίνεται έτσι δουλειά? Συνάδελφοι, παρακαλώ. Κύριε Μουρτασάγα. Έχετε ζητήσει το λόγο, κύριε Μουρτασάγα. Παρακαλώ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Έχω μπροστά μου, κυρία Δήμαρχη, και απευθύνομαι σε σας γιατί εσείς την υπογράφετε την εισήγηση. Μια εισήγηση που έχει 10 παραγράφεις. Στην παράγραφο 3, γράφεται πως η απόφαση της συγκεκριμένης κυβέρνησης θα προκαλέσει πολλά προβλήματα και φυσικά με πρώτα θύματα τους ίδιους τους πρόσφυγες. Θα ήθελα πάρα πολύ να μου πείτε ένα από τα προβλήματα αυτά, ένα, ένα, μόνο ένα, που δημιουργήθηκαν από αυτή την απόφαση που προκάλεσε η έλευση και η διαμονή αυτών των ανθρώπων στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας του Ασημακουπούλου. Εκτός από αυτό που είπε ο κ. Σιμητσής ότι πηγαίνουν και κάνουν μπάνι με τα ρούχα. Αυτό είναι το πολιτισμικό του στοιχείο. Στη Γαλλία πήραν, στη Γαλλία, στη Γαλλία βγάλαν νόμο, στη Γαλλία βγάλαν νόμο να μην κάνουμε τα ρούχα. Εμείς εδώ είμαστε πιο δημοκρατικοί, δεν βγάζουμε τέτοιο νόμο. Εμείς θεωρούμε ότι το πολιτισμικό στοιχείο του κάθε λαού παραμείνει ως έχει. Κύριε Σιμητσή, σας παρακαλώ αφήστε να οκληρώσει. Συνάδελφοι, σας παρακαλώ αφήστε να οκληρώσει. Μην πετάγεστε. Τι να κάνουμε τώρα. Μάθε κανένα φορά να ακούτε και τις απόψεις των αλλονών. Συνάδελφοι, σας παρακαλώ. Μην πετάς την πάνε μόνο στην εξέντρα. Μην την πετάς στην εξέντρα. Συνάδελφοι. Συνάδελφοι, αν θέλετε να πείτε κάτι, μετά θα σας δώσω τον λόγο. Μην πετάγεστε. Στην παράγραφο 4 και 5 μιλάμε για την προσωρινή διαμονή αυτών των ανθρώπων. Γιατί, κυρία δήμαρχη, η πόλεμμα ήταν προσωρινή, τελειώσαν, σταματήσαν. Στις απέναντε ακτές δεν περιμένουν άλλοι πρόσφυγες, που αν αυτός ο πειρατής, αυτός ο σουλτάνος κάνει και ανοίξει τη στρώφη, γιατί δεν θα ξέρουμε τι θα κάνουμε. Και θα φταίει η όποια κυβέρνηση. Αυτή η πόλεμη στις συγκεκριμένες περιοχές, στο Αυγανιστάν οι Ταλιμπάν, δεν έχουν φύγει, κυρία δήμαρχη, εξακολουθούν να υφίσταται. Να μην μιλήσουμε για το Ιράν, που έχει το θεοκρατικό κράτος. Να μην μιλήσουμε για τον Παγκλαντές, όπου εκεί η δουλειά ξεκινά από τα 4 και τα 5 χρόνια. Εκεί οι άνθρωποι φεύγουν, βέβαια, όχι λογοπολέμου, για άλλους λόγους. Να μην μιλήσουμε για τις υποσαχάριες χώρες, που οι χριστιανοί του δυτικού κόσμου, τους έχουν κατακλέψει τον πλούτο. Οι χριστιανοί, έτσι, κάνουν και μεγάλους σταυρούς. Αυτά όλα δεν είναι... δεν είναι κάποια στοιχεία που ανερούν την προσωρινότητα αυτής της ανοιχτής δομής. Συνάδελφοι, σας παρακαλώ. Συνάδελφοι, αφήστε τον ολοκληρό σας παρακαλώ. Έχει δίκιο, έχει δίκιο. Όχι, όχι, όχι. Κύριε Τσουρουκίδη, έχετε δίκιο. Κύριε Τσουρουκίδη. Κύριε Τσουρουκίδη, μην... Κύριε Τσουρουκίδη, μην πιάνεστε από κάτι. Δεν το είπα, δεν το είπα. Καταλαβαίνετε με ποιο σκεπτικό το είπα. Δεν μιλάω για τους λαούς, μιλάω για αυτούς τους αλήτες τους κυβερνόντες, που κάνουν αυτούς τους πολέμους, τους δυτικούς και τους ανατολικούς. Κι όπου τη θυσκάνει ο Ορθόδοξος δηλώνει. Τις βόπες όμως της ρίχνει. Θα μιλήσουμε για άλλο το ρωσικό λαό. Μην πιάνεστε τώρα από κάτι να πάτε αλλού την συζήτηση. Στην παράγραφο έξι, κυρία Δήμαρχε, πάλι μιλάτε για αφήμες και στοιχεία. Σήμερα ήμασταν εκεί. Οι υπεύθυνοι μας είπαν ότι δεν γίνεται καμιά δουλειά. Μπορεί να γίνει αύριο και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Σήμερα όμως δεν γίνεται καμιά δουλειά. Γιατί γράφτε αυτό το αφήμες και στοιχεία. Με αφήμες και στοιχεία θα έρθουμε να συζητήσουμε. Στην παράγραφο εφτά, είναι προφανές, λέει, πως μεγάλο ποσοστό των φιλοξενωμένων δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί και μετανάστες. Πάλι με επίστημα στοιχεία. Σήμερα τα πήραμε από τους υπεύθυνους. Το 80% είναι πρόσφυγες. Έχουν πάρει πρόσφυγες. Έχουν πάρει αυτό το χαρτί του πρόσφυγα. Το άλλο 20% περιμένει να πάρει αυτό το χαρτί. Έχει περάσει από τη διαδικασία ή περιμένει να περάσει από τη διαδικασία. Δεν υπάρχουν ούτε λαθρομετανάστες ούτε τίποτα να την πάρει ο διάολος για λέξη. Παράγραφος 8. Έχουμε δραστηριότητες. Ρε παιδιά, ρε παιδιά, δεν θα τελειώσουμε ποτέ έτσι. Σας παρακαλώ. Συνάδελφοι, δεν θα τελειώσουμε ποτέ έτσι. Σας παρακαλώ. Κύριε Γραμμένε, σας παρακαλώ. Κύριε Μουρτασάγα, σας δίνω άλλα δύο λεπτά για να ολοκληρώσετε. Γιατί σας διακόπτουν συνεχώς. Παράγραφος 8. Μιλάτε για έκνομες δραστηριότητες μιας μηρίδας, μικρής κτλ. Αυτό, αν θυμάμαι, είχε γίνει πριν 15-16 μήνες με κάποιους ασυνόδελφους νεαρούς, οι οποίοι έχουν φύγει. Από επίσημα χείλη του διευθυντήτης αστυνομίας στην Καβάλα, εδώ και 15 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα. Μπορείτε να πείτε ψεύτη τον κύριο Γκράνα. Πείτε τον. Ψεύτης, είτε τον. Πείτε τον. Πείτε τον. Το πες, το πες. Βγείτε αύριο και πείτε. Το είπε ψεύτη. Πάμε παρακάτω. Τώρα πάμε παρακάτω. Πάμε παρακάτω. Πάμε παρακάτω τώρα. Πάμε παρακάτω. Όλοι αυτοί που κάνουν αυτά, έτσι, να θυμίσω, όχι, άσε ρε, έχει παραγίνει το κακό, να θυμίσω. Απαγορεύουν τον παπά να χτυπάει την καμπάνα. Πατάνε το πρόσφορο γιατί έχει πάνω το σταυρό. Κατεβάστανε τις εικόνες της Παναγιάς. Όλα αυτά ψέματα διαπιστωμένα τα οποία ο ίδιος ο Ιερέας της Εκκλησίας τα ανερεί. Συλλείσανε τα εκκλησάκια. Τι άλλο θα ακούσουμε. Ο ίδιος ο Ηλίας είπε ότι 45 μέρες χίλι άνθρωποι δεν κάνανε το παραμικρό. Κύριε Μοντασάγα ολοκληρώνετε σας παρακαλώ. Εγώ προσπαθώ αγαπητέ Ηλία. Το ξέρω, το ξέρω, γι' αυτό και σας έδωσα περισσότερο χρόνο. Προσπάθησα σε έναν άλλον τόνο και με ένα άλλο ύφος να μιλήσω, αλλά δυστυχώς να πάμε και στον κέτο. Αυτή τη λέξη η οποία έχετε δυστυχώς, κυρία Δήμαρχε, στοιχηθεί από πίσω της. Με πρωτοβουλίες των ανθρώπων της Ινθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης, όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκεί πέρα ψάξαν να βρουν δουλειές. Μερισσότεροι βρήκαν δουλειές υπουχιακές. Τους λείπει αυτός ο διαολεμένος ο Άμκα. Εμείς δηλαδή γιατί να μην τους βοηθήσουμε να πάρουν τον Άμκα για να πάνε να κάνουν τις δουλειά τους. Δήμαρχε, δήμαρχε, δήμαρκος είσαι. Μην με τρελένετε τώρα. Δεν είναι δυνατόν. Εντάξει, εντάξει. Εγώ είπα αυτό που θα να πω, εσείς κρυφτήκατε πίσω από το Ίκα. Κρυφτήκατε δήμαρχε, κρυφτήκατε δήμαρχε, κρυφτήκατε. Κρυφτήκατε πίσω από τη λέξη γκέτο. Θα σας απαντήσω. Έχετε, κύριε Γραμμένε, έχετε ξεπεράσει όχι απλώς τα εσκαμένα. Αλλά οι αυτοεκτηρούμενες προφητείες σας θα σας γυρίσουν πόμερα. Είστε ο παδός. Τους έχουν εικόνα, κλέφτες. Με τη δίδα στην πλάτη τους πιάσανε τους κολλητούς σου. Αυτούς που ψήφιζες και εξακολουθείς να ψηφίζεις. Και έρχεσαι να μου σηκώσεις το δάχτυλο. Κύριε Μουρτασάγα. Ευχαριστούμε. Κύριε Γραμμένε. Λοιπόν, δεν γίνεται. Σας παρακαλώ τώρα. Και σας παρακαλώ τώρα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Λοιπόν, από τη σειρά μετά, κύριε Βουδούρι, είναι κάποιος άλλος. Ο κύριος Σατσουρουκίδης έχει ζητήσει το λόγο. Κύριε Μουρτασάγα, θα απαντήσω εγώ στον κύριο Μουρτασάγα. Είμαι σίγουρη ότι ακούει. Πρέπει να ξέρετε ότι, ειλικρινά, ποτέ δεν θα ήθελα και η εμπειρία έχει δείξει, ότι όταν διασκορπίζονται οι πρόσφυγες στον απλό πληθυσμό, οι σχέσεις είναι καλύτερες. Όλα αυτά τα οποία ελέγχθησαν και είπατε ότι είπαν έτσι και λιός και λιώτικα. Ξέρετε πολύ καλά ότι από τα στόμα μου δεν έχουνε βγει ποτέ, αλλά δεν θα δίναμε ποτέ στους κατοίκους του Περιγιαλίου τη δυνατότητα να τα πιστεύω. Αν οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια με δύο οικογένειες σε κάθε γειτονιά. Εξ αρχής, γι' αυτό παλεύαμε και ακόμη παλεύουμε. Και έρχονται και μας λένε, όχι μόνο δε δίνουμε σημασία σε αυτό που λέτε, άλλοι εβδομήντα. Και όχι μόνο δε δίνουμε σημασία που λέτε όχι στους άλλους εβδομήντα, εγώ θα δώσω θετική εισήγηση. Δηλαδή τότε τι έρχεσαι και μας τα λες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι πρέπει να στείλουμε ένα επικαιροποιημένο ψήφισμα που θενάδα λένε, δεν θέλουμε τους μετανάστες. Αλλά δεν είναι δίκαιο και σωστό, μια έργα το γειτονιά σαν το περιγιάλι, να πληρώνει το μάρμαρο μόνο αυτή. Και ξέρετε ότι υπήρχαν διάφορες παραβατικές καταστάσεις, οι οποίες προέρχονταν από τους ανήλικους και οι οποίες υπήρχαν ακριβώς λόγω του κέντρου. Αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν σκορπισμένοι, δεν θα υπήρχαν τέτοια συμπεριφορές, είμαι σίγουρη γι' αυτό. Όπως επίσης είμαι σίγουρη ότι εάν ήθελε η κυβέρνηση, πραγματικά ήθελε να λύσει το θέμα του Άμκα, θα περνούσε μία τροπολογία και μη ανοικτή θα είχε λύσει όλα τα ζητήματα. Έχει το μπεμπόνι, έχει και το μαχαίρι στο χέριξ. Άρα δεν θέλει. Άρα κάπου κάποιον λάκο έχει φάβα. Δεν ξέρω ποιον. Ηλικρινά δεν το γνωρίζω. Δεν έχω ζητήσει ποτέ από κανέναν υπάλληλο του Δήμου Καβάλλας να υπογράψει κάτι που θεωρεί παράνομο. Πραγματικά πάκωσε η αλληλογραφία προς τα Υπουργεία, όχι σε ένα Υπουργείο κύριε Καλανταρίδη, σε πολλά Υπουργεία, με τα οποία υπάρχει ένα θέμα, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, υπάρχει. Μπορούσε να το λύσει, εύκολα, με μια μικρή νομοθετική ρίγμη σε μία τροπολογία. Αναρωτιέμαι αλήθεια γιατί δεν το κάνει. Αυτά ήθελα να σας πω προσωπικά εσάς κυριολόγους. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Τσουρουκίδης έχει το λόγο. Σας παρακαλώ, ο κύριος Τσουρουκίδης έχει το λόγο. Συνάδελφοι! Λοιπόν, σας παρακαλώ! Κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχος, επειδή πραγματικά μέσα στην αίθουσα μεταξύ τον άλλο θα ήθελα να ακούμε αλήθειες και επειδή δυστυχώς ή ευτυχώς, το έχω τονίσει πολλές φορές, κάποιοι θέλουν να παίρνουν ότι αυτοί πιστεύουν στις ανθρώπινες υπάρξεις. Έχω να πληροφορίσω κάποιους ότι ο παππούς και η γιαγιά όταν ξεκίνησαν από την Τουρκία και ήρθαν εδώ σαν πρόσφυγες, είχανε χίλια δυο περάσαν. Άρα, εμείς μεγαλώσαμε με αυτά που μας είπανε και κάθε πρόσφυγα το κοιτάζουμε στα μάτια και τον κοιτάζω μεγάλη προσοχή. Αυτό έκανε ο δήμος Καβάλλας εκείνες τις μέρες. Αλλά μέσα σε όλους αυτούς τους οποίους φιλοξενήσαμε δεν μπορούμε να μη δεχτούμε ότι υπήρχαν και κακοποιά στοιχεία. Όλα τα δάχτυλα στην Παλάμη δεν είναι δίκια. Και σε εμάς. Και σε εμάς, που υπάρχουν παντού. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα. Παραδείγματα. Γιατί γυρνάω μέσα στις γετονιές και από τη συγκεκριμένη γετονιά περνάω κάθε μέρα. Ελάτε να σας δείξουμε τα σπίτια που έχουν παραβιάσει τρεις φορές στο διοσπίτι. Δεν θα πω τα παραδίπλα. Ελάτε να σας δείξουμε τα σπασμένα τζάνια από πέτρες που πετούσανε. Ελάτε να σας δείξουμε όλη την παραλία που σπάσανε τρεις φορές. Όταν ανέλαβα πέρσι αντιδήμαρχος δεν προλαβαίναμε να αλλάζουμε τις ντουζιέρες. Δηλαδή όλα αυτά είναι ψέματα. Εμείς δεν λέμε ότι τα κάνουν όλοι. Όπως είδατε τους περιλάβαμε. Τρεις φορές πήγα μέσα εκεί και ψάχνουμε αυτούς τους ανθρώπους και έχουμε κάνει συναντήσεις γι' αυτά τα πράγματα. Σας παρακαλώ λοιπόν να μην ορειποιούμε τις καταστάσεις. Και όλοι αυτοί επιτέλους εκεί στο Περιλαγιά, οι κάτοικοι που ήρθαν και εδώ δεν είναι τρελοί. Δεν είναι τρελοί. Δεν λέμε ότι όλοι είναι τα ίδια. Αλλά μην ορειποιούμε μια κατάσταση η οποία υπάρχει. Καλώς ή κακώς δεν θα επαναλάβω αυτό ότι από την αρχή και εσείς ήταν από αυτούς οι οποίοι υποστηρίζατε ότι έπρεπε να διασκορπιστούν μέσα στην πόλη. Αυτή ήταν η σωστή λογική που ήταν γιατί είχαμε και το παράδειγμα των ανθρώπων, των παλαιολογινωστούντων από τη Ρωσία. Τι έχει δημιουργηθεί εκεί. Λοιπόν ας τους έχουμε και ας τους δουλεύουμε με αγάπη. Αλλά τέλος πάντων αυτό το κέτοπο έχει δημιουργηθεί εκεί μέσα στο Ταρτόπεδο πρέπει να τελειώνει. Και να μην κοροϊδευόμαστε. Από τη Γερμανία μας τους γυρίζουνε πίσω. Και τι μας λέτε τώρα ότι θα τους στείλουμε στη Γερμανία. Αυτό δεν κάνουμε. Μην κοροϊδευόμαστε εδώ πέρα κάθε μέρα. Αυτά που ακούμε και αυτά που βλέπουμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Βουδούρης. Συν άλλη φορά δεν σήκωσα την προλίγο το χέρι. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε που δίνετε το λόγο σε έναν άνθρωπο που 45 μέρες νυχθήμερων ήταν στον Κάμποντα την απόλυτη ευθύνη για τους πρόσφυγες στην Ήχεο Δήμος και οργάνωνε εκεί μαζί με όλους σας εδώ μέσα μια κατάσταση. Θέλω να πω ότι ακουστήκαν κάποια πράγματα που αφορούσαν τη διαχείριση που έγινε από το Δήμιο για τους πρόσφυγες. Λάθος. Δεν θα πω ονομαστή κάποιοι. Είπαν τα λάθη. Απλά και μόνο θα σας πω. Όχι, αφήστε το να το καταλάβουν οι ίδιοι. Θέλω να πω μονάχα ότι η Δήμαρχος πριν το καράβι πιάσε στη λιμάνη εκείνο το βράδυ, μέσα στο γραφείο της μας κάλεσε σε μια έκτατη σύσκεψη και μας είπε θέλω να προστατεύσω τους δημότες μου και τους πρόσφυγες. Και από εκεί και μετά ξεκίνησε ένας τιτάνιος αγώνας προκειμένου να φτιάξουμε μία διαχείριση για αυτούς τους ανθρώπους. Και νομίζω ότι πήγε πολύ καλά κύριε Πρόεδρε. Να θυμίσω μονάχα ότι το TG24 ο κύριος Πιο Τεμίλιε, ο οποίος είναι και αριστερόν Πεπιθύσσον, έδωσε τα συγχαρητήρια εκεί. Είπε είναι το φωτεινό παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα η διαχείριση που κάνει ο Δήμος Καβάλλας καθώς επίσης και το Αλτζαζύρα. Όπως επίσης να θυμίσω ότι το United Nation όταν είχε έρθει και είδε τη διαχείριση που κάναμε εδώ με τους πρόσφυγες και πώς τους προσέξαμε, είπε ορίστε κύριοι αυτό είναι το μοντέλο. Και μάλιστα είχε πει ότι θα το προωθούσε προς την κυβέρνηση για να ακολουθηθεί αυτή η τακτική σε όλη την Ελλάδα. Οπότε να μη λέμε εδώ πράγματα βάσιμα. Αυτά είναι δοκουμέντα και είναι καταγεγραμμένα. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ο κύριος Βέρος έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρο, για ένα λεπτό μόνο. Γιατί με εντυπωσιάζει ότι αρκετοί από τους συναδέλφους, βέβαια τους συναδέλφους έχει μια λογική να μη γνωρίζουν ακριβώς τα πράγματα. Όμως με εντυπωσιάζει η κυρία δήμαρχος, η οποία λέει «Μα κοιτάξτε να δείτε». Γιατί αυτός ο χώρος, ο ανοιχτός φιλοξενίας και όχι, η επιλογή σε διαμερίσματα, σε σπίτια. Βλέπετε πολύ καλά, κυρία δήμαρχη, και ακούστε και εσείς, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι υπάρχει μια διαδικασία που προβλέπεται μέσα από διεθνή νομοθεσία που έχει σχέση με τους μετανάστες. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι όποιες διαδικασίες για να γίνει αναγνώριση, αν είναι πρόσφυγες, αν είναι οικονομικοί μετανάστες, αν είναι παράνομοι μετανάστες, δεν μπορείς να πας στο επόμενο βήμα. Ο χώρος γι' αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται. Και χρησιμοποιείται γιατί είναι αδιανόητο να αφήσουμε αυτό το βάρος, είναι αδιανόητο. Και ως άνθρωποι της τοπικής αυτοδίκησης, απέναντι στους συναδέλφους μας, που τυχαίνει να είναι συγκεκριμένα νησιά, συγκεκριμένη δήμη, που έχει πέσει όλο το βάρος και είναι καταδικαστέοι αυτοί που στην Πελοπόννησο, παραδείγματος χάρη, αρνούνται μέχρι και σήμερα να υπομισθούν κι αυτοί το βάρος. Όπως είναι καταδικαστέοι και κάποιοι και στην Κρήτη, αν και τελευταία αποδέχτηκαν να υπομισθούν κι αυτοί το βάρος. Ότι, κοιτάξτε τώρα, όπως δεν αποδεχόμαστε και αυτό, το εντός ορίων εκτός ορίων. Δεν έχει γετοποίηση, γετοποίηση πουθενά, δεν έχει εντός και εκτός, δηλαδή εντός είναι κακό, εκτός είναι καλό. Και επειδή άκουσα και τον κ. Τσουρουκίδη να λέει το εξής, ότι κοιτάξτε να δείτε και γι' αυτό σας είπα ότι επισκεφθήκαμε και εγώ σας καλώ, άν σας δοθεί η ευκαιρία, και κάντε μια επίσκεψη και κάντε μια συζήτηση με αυτούς που συζητήσαμε που είναι υπεύθυνοι. Θα ενημερωθείτε και δεν θα λέτε πράγματα, γιατί είπατε ότι οι Ευρωπαίοι, οι Γερμανοί μας τους στέλνουν πίσω. Ε, λοιπόν, να σας πω γιατί μας τους στέλνουν πίσω. Διότι με την αναγνώριση από το Διεθνές Οργανισμό Μετανάστευσης ως πρόσφυγες, παίρνουν διαβατήριο, αγαπητοί συνάδελφοι. Κάποιοι από αυτούς, χωρίς να ενημερώσουν, χωρίς την έγκριση, κάνα χρήση του διαβατήριου και πήγα σε άλλες χώρες, και κάποιοι είπαν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Άρα, δεν θέλω να λέτε οτιδήποτε εδώ μέσα. Διότι απεθυνόμαστε στους δημότες, στους πολίτες, και δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα. Καλό είναι, αν δεν γνωρίζουμε, να μην τα λέμε. Καλώς λοιπόν, έχουμε ολοκληρωθεί. Άρα, για να πω ότι το φιτιάζανε πίσω τα σκηλάκια της Μέρικας, γίνατε και μιλάτε και κουνηματε. Κύριε Γραμμένε, σας παρακαλώ. Συνάδελφοι, συνάδελφοι, έχουμε ολοκληρώσει, επί του θέματος σας παρακαλώ να μου πείτε λίγο τι ψηφίζετε. Κύριε Γραμμένε, Κύριε Γραμμένε, Παρακαλώ Συνάλφη να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία. Πρόεδρε θέλω τον λόγο. Τώρα συγγνώμη, δηλαδή είναι η διαδικασία αυτή. Πρόεδρε μια φράση θα πω, επιτρέψτε μου. Δύο ώρες φωνάζει. Είναι στην κυριολεκσία μια φράση. Δύο ώρες φωνάζετε να μην πω φωνασκείτε και παραξηγηθείτε, ωστόσο δεν μπορέσατε να κρύψετε τη στρατηγική σας ταύτιση. Μην μου πείτε τώρα ότι κάνετε αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ. Για όλα με το τέλος. Ευχαριστούμε. Παρακαλώ Συνάδελφη. Συνάδελφη να τελειώνουμε. Σας παρακαλώ. Παρακαλώ να ψηφοφορία προχωρήσουμε. Παρακαλώ να ψηφίσουμε. Έχουμε ψηφίσει ή έχουν πει όλη την άποψή τους. Όσον αφορά το θέμα έτσι όπως έχετε θεί στην επικαιροποίηση. Συνάδελφοι μη μιλάτε μεταξύ σας. Τι επί της διαδικασίας κύριε Βέρο. Λέω να ψηφίσουμε. Επί ποιας διαδικασίας. Ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία. Δεν έχει ολόγου. Ζητάμε και είστε υποχρεωμένοι να πάμε. Ό,τι προβλέπετε. Προβλέπετε ονομαστική και θέλουμε ονομαστική. Φέρε εγκαταστασία. Δίπλα στο παρουσιαλόγητο. Με μολύβι δεν μπορείς να το κάνεις. Με μολύβι, Γιώργο. Με μολύβι, Γιώργο. Συνάδελφοι, ευχαριστώ πάρα πολύ για την εικόνα που δείχνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και ενώ όλους, ανεξαιρέτως, δεν ξεχωρίζω, για αυτούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι. Τώρα, εντάξει, τα ευκόλως εννοούμε να παραλείπονται, δεν χρειάζεται να πω τίποτε. Σας παρακαλώ, αν θεωρείτε τον εαυτό σας. Λοιπόν, συνάδελφοι, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Γιώργο, σας παρακαλώ. Κύριε Γραμμένε, κύριε Σωτηριάδη, τώρα αυτό το πράγμα είναι διαδικασία. Λοιπόν, διακόπτουμε για 5 λεπτά. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Διαδικασία θα ήθελα. Θέλω να διευκρινήσω κάτι, γιατί αναγκαστικά η διονομαστική ψηφοφορία μας βάζει σε άσπρο-μαύρο. Σε διαδικασίες και σε λογικές άσπρο-μαύρο. Από τις εισηγήσεις της δικές μας, τοποθετήσεις της δικές μας, και του Θόδωρου του Μουριάδη και τη δική μου, προκύπτει το εξής. Εμείς ανησυχούμε για τη γετοποίηση. Και έχουμε και συγκεκριμένους λόγους. Και ανέφερα ένα παραδειγματάκι απλό, πολύ απλό, σε σύγκριση με άλλες μορφές που είναι παραβατικότητα. Άρα λοιπόν εμείς, επειδή ανησυχούμε, θα συνταχθούμε με τη διοίκηση όσον αφορά εδώ το θέμα της επικαιροποίησης της απόφασης. Να το ξέρετε αυτό, ότι το κάνουμε με μεγάλη επιφύλαξη. Προσέξτε λιγάκι όμως. Το κάνουμε με μεγάλη επιφύλαξη, γιατί έχουμε στο μυαλό μας την υποψία, ότι όλη αυτή η φασαρία και δεν είναι τυχαία αυτή η παράλογη όξηση για ένα θέμα ανθρωπιστικό, για ένα θέμα της πόλης μας, μια παράλογη όξηση. Λοιπόν, όλα αυτά έχουν να κάνουμε τις εκλογές και τις αυτοδηγητίες και τις εθνικές. Λοιπόν, θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε λοιπόν με τη λογική του άσπρου μαύρου. Θα μου επιτρέψει ο κ. Σάρος να του στείλω σημείωμα για την τοποθέτησή μου και την τοποθέτηση του Θόδωρου του Μουριάδη, γιατί δεν θέλουμε να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, η παραμικρή αμφισβήτηση για τα δικά μας ανθρωπιστικά ιδεόδη, όσον αφορά τους ανθρώπους αυτούς, αλλά όσον αφορά επίσης και την ευρυθμή λειτουργία της πόλης και το τι έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τώρα. Πάντως κ. Στήμητζη, ήδη ο Γιάννης έχει καταγράψει τις τοποθετήσεις όλων, έτσι, αυτό είναι νοίδο ότι θα είναι στα πρακτικά. Λοιπόν, Αγανικόλας Παράσχο, Σαπών. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, πριν περάσουμε στη ψηφορία θα θέλα και εγώ τον λόγο για ένα λεπτό. Παρακαλώ. Ναι, ήθελα να ξεκαθαρίσω και εγώ το γεγονός τοποθετηθήκαμε, είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά το θέμα. Μας προβληματίζει έντονα η συμπεριφορά και η στάση όλων που εμπλέχτηκαν σε αυτήν την υπερβολική όξηση. Με τα λύπνω να το βλέπουμε τον κ. Πρόεδρο, ο άνθρωπος που υποτίθεται όταν κάθεται στη δικιά σας καρέκλα είναι αυτός που εκκληπαρεί ή πρέπει κανονιστικά να κρατάει την τάξη. Συγγνώμη κύριε Γραμμένε. Δεν ξέρω αν ο κύριος Γραμμένος αυτή τη στιγμή δίνει άσυλος όλους αυτούς που θέλουν να δημιουργούν πρόβλημα στον ίδιο και στην ηρεμία της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν ξέρω, κύριε Γραμμένε, αν για κάποιο λόγο έχετε κάποιο λόγο αυτή η σας η στάση. Εγώ πρώτη φορά σας βλέπω έτσι τρεις ή μισή, στα τέσσερα χρόνια τώρα. Δεν ξέρω αν κατηγορείστε για η λυπή αντιπολίτευση και σήμερα βλέπουμε αυτή την κορώνα στο συγκεκριμένο θέμα. Συμφωνώ με τον κύριο Σιμιτζή ότι ένα θέμα που θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα για να μην χρειάζεται να ξαναεπικυρωποιήσουμε την ίδια απόφαση μετά από έξι μήνες και συζητάμε για τους 600 πρόσφυγες αν θα γίνουν 1000. Άρα αφήστε το πεδίο αυτό της αντιπολίτευσης σε άλλα θέματα. Έχετε πάρα πολλά να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Εδώ μιλάμε για ένα συγκεκριμένο θέμα που πονάει την πόλη και δυστυχώς και με δικές σας ευθύνες ξαναχρειάζεται τώρα να πούμε ότι ναι έπαιξε και η κυβέρνηση. Κύριε Κυριαδάκι με συγχωρείτε τώρα. Θέλετε να το ξαναπιάσουμε από την αρχή. Τώρα μην το ξαναπάμε εδώ τώρα. Σεκαθαρίζω τότε τη θέση της δικιάς μας παράταξης της δικιάς μου και του κυρίου Καρασαβίδη ότι εμένουμε στην πάγια θέση που έχει η παράταξή μας. Θα ερωτηθείτε και θα πείτε ποια είναι η θέση σας. Θα σας ερωτήσουμε κύριε Κυριαδάκι. Πειράζει να το πω τώρα και να μην το πω τότε κύριε Πετρόπουλε σας. Είναι πρόβλημα. Γιατί θα φωνάξει το όνομά σας. Θα φωνάξει υποχρωτικά το όνομά σας. Και θα μείνει σας λέω το νέο που λέμε με μεγάλο προβληματισμό και επιφύλαξη στην παλιά απόφαση, την επικυροποίηση δηλαδή της απόφασης. Ποιο το πρόβλημα να το λέγαμε τώρα να τελειώνει. Γιατί δεν είναι η διαδικασία της ονομαστικής υπερφορίας. Λοιπόν Αγανικόλας Παράσχος απόν... όχι τίποτα τέλος δεν έχει κανένας το λόγο. Κύριε Βέρο τουλάχιστον να ακούτε. Γιατί είπα τι ψηφίσουμε. Σας παρακαλώ. Ναι στην επικυροποίηση, όχι στην επικυροποίηση. Σαφέστατο το ερώτημα. Αγανικόλας Παράσχος απόν... Ιωαννίδο Κατορίνη ακούσα. Βέρος Αριστίδης. Γραμμένος Γεώργιος. Δρακονάκη Βαγγελία. Μουρτασάγας Νικόλαος. Ιωσυφίδου Αναστασία. Ναι. Καζανίδης Δημήτριος. Καλανταρίδης Ηλίας. Ναι. Καρασαβίδης Ελευθέριος. Ναι. Κελαηδάκης Εμμανουήλ. Ναι. Προυσαεύς Σπυρίδων. Κλονάρη Μαρία. Κουφαντζής Χαράου. Ναι. Κουφαντζής Χαράλαμπος. Ναι. Λιχούνας Μιχαήλη Λαπών. Μαυρίδης Νικόλαος Σαπών. Μιχαλάκης Χριστόδουλος Σαπών. Μουριάδης Θεόδωρος. Ναι. Μπαλτζίδου Βαρβάρα. Ναι. Μπονιαζίσης. Ξανθόπουλος Νικόλαος. Ναι. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος. Αποχώρηση. Παπαντίδης Ιορδάνης Απών. Παπάς Ευάγγελος Απών. Παπάς Λεωνίδας Απών. Κυριακίδης Ιωάννης. Πετρόπουλος Πέτρος. Ναι. Ποτόλιας Χρύστος. Εγώ, Πρόεδρε, επικυροποιώ τη θέση που είχαμε ως λαϊκή συσπύριουση τότε και σήμερα με αυτά που είπα και φυσικά δεν μπορεί να είναι ούτε το ναι ούτε το όχι που θέτη η εισήγηση που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος ούτε το ναι ούτε το όχι οπότε η δική μου η ψήφωση είναι από χει. Απέχει τις ψηφοφορίες, λοιπόν. Συμμητής Κωνσταντίνος. Γιατί που βλέπετε, ρε, καμιά διαφορά, συνάδελφοι, εσείς, στο ναι και στο όχι. Συνάδελφοι. Μα εμένα σχολιάζουν, αυτό μου λέω. Να μη σχολιάζουν, εσάς παρακαλώ, συνάδελφοι. Θα μπορούσα κι εγώ να σχολιάζω μια ώρα, δύο ώρες, τώρα. Έχετε δίκιο, κύριε Ποτόλια. Μη σχολιάζετε, εσάς παρακαλώ, ότι ψηφίζουν οι άλλοι. Να τελειώνουμε, επιτέλους. Λοιπόν, ναι με βαριά καρδιά. Σωτηριάδη Σωτηρίος. Το έγραψες? Τελήδης Περικλή Σαππών, Τζαντζάρης Θεόδωρος, Τουλκίδης Δημοσένης, Τριανταφυλίδης Χαράλαμπος, Τσανναξής Φίλιππος, Τσουρουκίδης Αναστάσιος, Τσοχαταρίδης Χρήστο Σαππών, Φιλιμπίδης Φίλιππο Σαππών, Φιλόσο Γλυγιώργιο Σαππών, Φραντισκάκη Μαρία, Χιώτι Πρασά Κυριακή. Ευχαριστώ, συνάδελφοι. Για μέτρα ρε Γιάννη λίγο. Αυτά είναι. Οι που αποχώρησαν, απόντες θα είναι. Και απόντες, μέτρα. Λοιπόν, 23 ναι, 3 όχι και 1 αποχεί. Ευχαριστώ. Λοιπόν, συνάδελφοι, συνεχίζουμε το διάλειμμα τελείωση. Παρακαλώ να μην διακόψει κανείς κανέναν από εδώ και πέρα. Στο υπαριθμό δύο θέμα. Κατάυθιση αγωγής από τον Δήμο Καβάλας, κατά του ελληνικού δημοσίου για τα αφιλόμενα σε αυτόν από τις δαπάνες διαμονής και διατροφής των προσφύγων. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Λοιπόν, όταν περιμέναμε τις προσφύγες να έρθουν και είχαμε ειδοποιηθεί ότι έχει κλείσει η ροή προς τα σύνορα και ότι θα μείνουν μέσα στην πόλη, πήραμε το χαρτί από το υπουργείο, το οποίο έγραφε τη διαδικασία με την οποία πληρώνονται τα έξοδα για τους πρόσφυγες, επισκεφθήκαμε τον Επίτροπο, ρωτήσαμε αν ισχύει η διαδικασία όπως την περιέγραφε μέσα το χαρτί και η ερμηνευτική από το εγκύκλειο, η εγκύκλειος η ερμηνευτική από το υπουργείο και ακολουθήσαμε ό,τι έλαγε μέσα. Εννοείται πως μιλούσε ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν πίσω και ότι θα έπρεπε να έχουμε καθημερινό χαρτί από την αστυνομία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων. Το κάναμε. Είμαστε ανάψωγοι στη διαδικασία μας. Από κει και έπειτα, για τρία χρόνια έχουμε υποστεί από όλα τα υπουργεία την κοροϊβία, ενώ εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί και από διεθνείς οργανισμούς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Δήμος Καβάλας ουδέτποτε πήρε τα χρήματα των καβαλιοτών πίσω. Επειδή την τελευταία φορά μας την είπε κιόλας ο Πρόεδρος της Βουλής, μας είπε σε λάθος υπουργείο απευθυνθήκατε, έχουμε απευθυνθεί εννοείτες όλα τα υπουργεία, ως εδώ η κοροϊβία. Είναι χρήματα των καβαλιοτών, τα χρειάζονται οι καβαλιώτες, τα χρειάζεται ο Δήμος Καβάλας και εφόσον έχουν δοθεί παντού εκτός από μας, θα τα διεκδικήσουμε έστω και δικαστικά. Αυτά, ορθά, κοφτά, είναι η εισήγηση η δική μου. Ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχο. Κύριε Συμιντζίσ, παρακαλώ και τελόγω. Έχω μια πορεία, Δήμαρχε, δεν βλέπω το ποσό, ποιο ποσό διεκδικούμε. Θα μας το πει ο κύριος Καλαδάνης. Θέλετε πριν τοποθετηθείτε να κάνετε κάποια διευκρινήση. Το ακριβές ποσό, με μία μικρή επιφύλαξη συνάδελφα, γιατί τώρα δεν το έχω πρωχείο μπροστά μου, το οποίο θα πανήθηκε, έχω την αίσθηση ότι ήταν 394.000 και κάτι ψηλά. Έτσι τα επίσημα στοιχεία, τα οποία έχουμε εγκρίσει η συνομιμότητα στα πάντα και έχουν αποσταλεί επανειλημμένος στο Υπουργείο, προκειμένου να μας στείλουν τα λεφτά. Εξ' αυτόν, μας έχουν αποσταλεί 90.000 ευρώ, όπως ορίζεται εδώ, που ήταν και το πρώτο ποσό, το οποίο είχε βγάλει, να το πω έτσι, είχε εγκρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Μετά από αυτό δεν προχώρησε τίποτα απόλυτος. Ευχαριστούμε τον κ. Αντιδημάρχο. Ναι κ. Σιμετζή. Δεν μπορούμε να χαρίσουμε λεφτά σε κανένα και φυσικά στο ελληνικό δημόσιο, ανεξαρτήτως της αιτίας για την οποία εξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα. Διαφορετικά θα ήμασταν υπόλογοι και εμείς και εσείς, κυρίως εσείς βέβαια, αλλά και εμείς που δεν το θέτουμε το θέμα παρά μόνο, βέβαια το έχουμε θέσει πολλές φορές στα θέματα προημερίσες διάταξης, αλλά είναι δεδομένο ότι αυτά θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Έχω μια απορία, το έχω πει και άλλες φορές, ότι εμένα μου βγαίνουν πολλά αυτά τα χρήματα. Γι' αυτό θα ήθελα, πριν από την απόφασή μας, να έχουμε στα χέρια μας την αγωγή. Δηλαδή θέλω να πω το εξής, ότι θα συμφωνήσω εγώ με την κατάθεση της αγωγής, αν την έχω στα χέρια μου μπροστά μου για να βλέπω ως παράρτημα της συσήγησης αυτής, με την οποία μας βάζει τώρα να ψηφίσουμε. Λοιπόν, θα πω υπό την εξής έννοια, να μην ασκηθεί η αγωγή, πρωτού πάρουμε καινούργια απόφαση επί της αγωγής. Και δίνουμε την εντολή στην νομική υπηρεσία να συντάξει η αγωγή. Στη συνέχεια, όμως, τι θέλουμε την αγωγή, για να ψηφίσουμε από αυτής. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό, νομίζω ότι είναι λογικό. Κύριε Κηλαϊδάκη, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το γεγονός ότι θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία να έχει πρωπληρώσει αυτές τις αγωγές. Θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία να έχει πρωπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις που είχε αμεσά κράτος σαν δήμη προς αυτούς τους ανθρώπους. Σε αυτή τη λογική και είχε και κατά το παρελθόν το νηστεί από μας ότι θέλαμε, ρωτούσαμε για το αν έχει ενδιαφερθεί το κράτος να πληρώσει. Βέβαια, δεν σας κρύβω, όπως συζητήσαμε και στο προηγούμενο θέμα, εμείς εξακολουθούμε να έχουμε πολιτικά, εκφράζουμε μάλλον την αντίρρησή μας, όσον αφορά κινήσεις ή δεσμεύσεις πιέσεις που θα έπρεπε να ασκηθούν από το Δήμο, υπερασπιζόμενος το καλό των πολιτών, τα χρήματα των πολιτών που δόθηκαν για όλη αυτή τη φιλοξενία. Επί της ουσίας, σαφώς συμφωνούμε προς το έτοιμα του Δήμου να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα που έχει σπαταλίσει, απλά τονίζοντας τις ευθύνες που είχε ο Δήμος παρέχοντας τη διευκόληση στη δημιουργία αυτού του γέτο, όπως το προαναφέραμε και πριν, και πιστεύοντας σε ένα υπουργείο το οποίο ήταν ανέτοιμο, ένα κράτος το οποίο ήταν ανέτοιμο, ψηφίζουμε λευκό σήμερινή απόβαση. Ευχαριστούμε. Ο κ. Βέρος έχει το λόγο, παρακαλώ. Επειδή διαβάσαμε με μεγάλη προσοχή το τι εισηγείται και υπογράφει η κυρία Δήμαρχος και επειδή αναφέρεται ότι τόσο προφορικά όσο και τηλεφωνικά είχε τις διαβεβαιώσεις από την Κεντρική Διοίκηση, από την Κυβέρνηση, ότι θα καλυφθούν με τον έναν ή άλλον τρόπο οι όποιες δαπάνες για τη φιλοξενία των προσφύγων. Και επίσης επειδή αναφέρει ότι αποδεικνύονται γράφος και έχουν ελεγχθεί και επικυρωθεί είναι νόμιμες όλες αυτές οι δαπάνες. Θεωρούμε ότι και εμείς και συμφωνούμε με την πρόταση και την άποψη του κ. Σιμιτζή ότι θα πρέπει, θα πούμε ναι, γιατί βεβαίως είναι χρήματα των καβαλιωτών και πρέπει να επιστραφούν, όμως σε μία αγωγή για να έχεις βάσιμες ελπίδες θα πρέπει να αποδεικνύεις στην αγωγή όλα αυτά για τα οποία σήμερα εισηγείστε. Για αυτό είναι το λόγο. Λέμε ναι με την προϋπόθεση να γραφεί στα πρακτικά ότι πριν την κατάθεση της όποιας αγωγής η αγωγή θα έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο, ο κ. Ποτόλιας παρακαλώ. Κοίτα να δεις τώρα ανώνυμε συνάδελφοι και επώνυμε δημότη-καβαλιώτη. Το πρόβλημα που προέκυψε συγκεκριμένα με αυτό το χρέος οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει πλεονάσματα, αυτά τα περίφημα ματωμένα όντως πλεονάσματα που πολλοί όταν ήταν της Νέας Δημοκρατίας τα πλεονάσματα αυτά το ονομάζαν ματωμένα τώρα επιχαίρουν. Ωστόσο όμως παρ' όλη τον καυγά που στείσατε προηγουμένως εδώ πέρα και σε αυτό το ζήτημα αυτά τα ματωμένα πλεονάσματα είναι ψηφισμένα από όλους σας με το τρίτο μνημόνιο. Εκεί λοιπόν είναι η ουσία του ζητήματος και ακριβώς επειδή συμφωνείτε με το να υπάρχουν αυτά τα πλεονάσματα κάνετε όλη αυτή την κοκορομαχία η οποία είναι μακράν πολύ από το να διασφαλίσεις τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών. Τα χιλιάρικα αυτά που χρωστάει η κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα προσπαθείτε χαριετιζόμενοι μία με τους βουλευτές μία με τον τοπικό υπουργό Λεξιάδη μία με τον Κουρουπλή που ήρθε εδώ πέρα σε ένα αλισβερίσι παρεδόσεο να πάρετε τα κρίματα πίσω. Και όταν τότε μας φέρετε εδώ μία απόφαση ότι παίρνετε τα 90 χιλιάρκα σας είχαμε κάνει κριτική λέγοντά σας ότι ξεχάσετε τα υπόλοιπα. Τώρα καταφεύγετε στα δικαστήρια. Συνήθως όταν κάποιος πάει στα δικαστήρια θέλει να δείξει ότι είναι εχθρός με τον αντίπαλο και εσείς ακριβώς αυτό θέλετε να κάνετε να δείξετε πόσο εχθρικοί είστε σε αυτό το κακό το ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή βέβαια που μαζί ψηφίσετε όλα αυτά που τραβάει σήμερα ο ελληνικός λαός και ο καβαλιώτης. Θα πάτε στα δικαστήρια να πάτε καμιά αντίρρηση, εμείς συμφωνούμε. Αλλά όμως το ζήτημα είναι πολιτικό και εκεί στο πολιτικό ζήτημα είστε με το ΣΥΡΙΖΑ χέρι χέρι. Πάτε μαζί με τα μπούνια είτε λέγεται αυτό Νέα Δημοκρατία είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ είτε λέγεται δεν ξέρω ΑΝΕΛ και λοιπά. Πάτε χέρι χέρι στο να βάζετε το χέρι βαθιά στην τσέπη του Δημότη. Αυτή είναι η λογική σας και αυτή είναι η πολιτική σας. Και γι' αυτό φωνάζετε άλλωστε για να κοκουλωθεί ακριβώς αυτή η ταύτιση, αυτή η συμφωνία. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Ποτόλια. Είναι η πρώτη φορά που θα πω αγαπητέ Χρήστο και εγώ επί του προσωπικού. Βεβαίως είπατε ότι χαριεντιζόμουν με τους βουλευτές και με τους υπουργούς και άλλα αυτά. Πολιτικό σχολιασμό συμφωνώ. Κύριε Ποτόλια, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το να είσαι ευγενικός με αυτούς που φιλοξενείς στην πόλη σου, στο γραφείο σου, το ίδιο ευγενική ήμουν και με τον κύριο Παφίλη και τον κύριο ίδιο ευγενική ήμουν και με τον κύριο Κουτσούμπα. Με βάλω. Αν έβλεπε κάποιος άλλος, δηλαδή, έπρεπε να πει ότι χαριεντίζομαι, δεν χαριεντίζομαι με κανέναν, σας παρακαλώ κύριε Ποτόλια, υπάρχουν ορισμένα όρια σε όλα τα πράγματα. Δεν έχω χαριεντιστεί στη ζωή μου με κανέναν από αυτούς που ασκούν εξουσία. Πλιν του συζύγου. Ναι, πλιν του συζύγου μου, όπως λέει και ο κύριος Γραμμέλης. Έχει δίκιο. Το να είσαι ευγενικός σ' αυτούς που φιλοξενείς το θεωρώ υποχρεωσή. Πρώτο. Δεύτερο, να μην ξεχάσω κάτι άλλο, ήθελα να πω, που αφορούσε το θέμα. Με κάνατε και το ξέχασα, κύριε Ποτόλια, κοιτάζοντάς σας στα μάτια. Ήθελα να σας πω ακόμα ένα κομμάτι. Τι κουπλιμέντο είναι αυτό που κάνετε. Το ξέχασα. Δεν χαριεντίζομαι, λοιπόν, ούτε με τον κύριο Παφίλη, ούτε με τον κύριο Βούτσι, ούτε με κανέναν. Τη δουλειά μου προσπαθώ να κάνω. Εντάξει. Ευχαριστούμε, κύριε Δήμαρχο, κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω από τα 394 χιλιάρικα, που κι ο Σκαλανταρίδης είπε ότι είναι όλο της απέτησης, τι από αυτά τα χρήματα είναι τα πάνε, στις οποίες συμποβλήθηκε η ΔΕΙΑΚ, αν είναι πρόχειρος. Κύριε Καλανταρίδη, ακούσατε τη σημείωση του κυρίου... Τι έκανε η ΔΕΙΑΚ. Δεν το θυμάμαι. Δεν ξέρω αν είναι μέσα στα 394. Δεν μπορώ να σας το παντήσω τώρα. Θα πρέπει να δω τι αφορά όλο το ποσό. Δεν ξέρω αν είναι μέσα και δαπάνες στη ΔΕΙΑΚ. Βάζετε ένα θέμα τώρα άλλο να πούμε, ναι, βέβαια. Καλά κάνετε και μας το πείτε. Επειδή, κύριε Πρόεδρε, έχω την αίσθηση, δεν έχω βεβαιότητα, γιατί δεν έχω τα χαρτιά που πρέπει να έχω μαζί μου, και του ΝΥΜ Προέδρου, θεωρώ ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες σε οποίες υποβλήθηκε η ΔΕΙΑΚ σε όλο αυτό το χρονικό διάσταμα. Και επειδή ενδεχομένως κάποιοι αναρωτηθούν, μα τι, σε τι δαπάνες υποβλήθηκε η ΔΕΙΑΚ, θέλω να θυμίσω στο σώμα, ότι η ΔΕΙΑΚ διέθεσε τεχνίδες υδραυλικούς, τεχνίδες ηλεκτρολόγους, διέθεσε προσωπικό, διέθεσε φορτηγά, αυτοκίντερ, βιτίαι, για να αδειάζουν καθόλου την διάρκεια της παραμονής των προσφύγων στο συνεδριακό κέντρο, τα λήματα να τα μεταφέρουν εκεί όπου πρέπει, να τα διαχειρίζεται. Άρα, λοιπόν, με αυτήν την έννοια, εγώ ψηφίζω την εισήγηση, αλλά με την προϋπόθεση, διότι, όπως είπε και ο κ. Σιμητσής, δεν έχω ευθύνη μόνο ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά έχω την ευθύνη και ως πρόεδρε της ΔΕΙΑΚ. Ψηφίζω, λοιπόν, την εισήγηση, με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθούν και θα παρακαλέσω τον κ. Καλανταρίδη, που δεν νομίζω ότι συμπεριλαμβάνονται, εάν έχει την καλοσύνη να με ενημερώσει για το ποιες είναι οι δαπάνες σε οποίες υποβλήθηκε η ΔΕΙΑΚ. Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλος. Οι δαπάνες που αφορούν την ΔΕΙΑΚ είναι ένα αυτοτελέσσικο κεφάλαιο για το οποίο θα πρέπει η ΔΕΙΑΚ, επίσης, με παρόμια απόφαση, να κινηθεί. Λοιπόν, επομένως, συνάδελφοι, εφόσον και η κυρία Δήμαρχος κάνει αποδεκτή και οι λυπές παρατάξεις σε αυτό το μήκος σχήματος κινήθηκαν, την πρόταση που έκανε ο κ. Σιμιτζής, δηλαδή να πάρουμε σήμερα μια καταρχήν απόφαση για να ασκηθεί η αγωγή και στη συνέχεια έχοντας το κείμενο της αγωγής να δώσουμε την εντολή για την κατάθυση. Κύριε Πρόεδρε, θυμήθηκα τι ήθελα να πω στον Ποτόλια. Μισό λεπτό, ναι, τώρα. Κύριε Ποτόλια, εσείς δεν είπατε πράγμα στην απλή αναλογική και ότι εδώ πρέπει να συμφωνούμε και πρέπει να συνεργαζόμαστε. Τι θα γίνει, θα συνεργαζόμαστε όλοι εμείς εκτός από εσάς. Αυτό θέλω κι εσείς να συνεργάζετε μαζί μας μια που στηρίζεται την απλή αναλογική. Δεν φτάνετε εσείς να είστε τόσοι πολλοί. Φτάντε και παραφτάντε, μια χαρά θα κάνετε. Πριν την κατάθυση της αγωγής θα κατατεθεί με νέα απόφαση. Καταπλειοψηφία η απόφαση είναι, κύριε Γραμματέ, γιατί ο κύριος Κηλαϊδάκης, η παράταξη είπε παρών, παρών είπε παρών, έτσι. Λευκό. Ε, συγγνώμη, λευκό να πούμε. Το σημείωσες. Καταπλειοψηφία. Στο υπαριθμό 3, 19η αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 2018. Παρακαλώ, αν έχει κάποιος κάποια ερώτηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Όχι. Εγκρίνεται η αναμόρφωση, σύμφωνα με την εισήγηση. Το υπαριθμό 4, 20, γράψε ότι αποχώρησε ο κύριος Βέρος. 20 αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 2018. Εγκρίνεται? Εγκρίνεται. Το υπαριθμό 5, θέμα έγκριση απολογισμού του δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 2017. Εγκρίνεται? Όχι. Μπορεί έχω. Ναι, όχι. Πάμε, ναι. Ο κύριος Σιμιτζής, ο κύριος Κελαηδάκης μετά. Αν θέλετε να κάνετε την εισήγηση, να υφώσουν υπάρχουν... Ξέρετε τι, επειδή πήγε ερώτηση, είπα μήπως με μια ερώτηση τοποθετηθεί και πείω και κλπ. Να μην κάνουν την εισήγηση. Θα γλιτώσουμε πολύ ώρα. Κάντε, κύριε Σιμιτζή, κάντε την ερώτηση, παρακαλώ. Μα έφυγε, αντιπολίτες έτσι αλλιώς έφυγε. Λοιπόν, κοιτάξτε. Όχι, είναι εδώ και Κελαηδάκης Μανώλης. Λευτέρης εδώ. Λοιπόν, έχουμε δύο κωδικού στα έσοδα στο τέλος-τέλος, που είναι το χρηματικό υπόλοιπο από τα τακτικά έσοδα, 8 εκατομμύρια, και το χρηματικό υπόλοιπο από έκθεκτα έσοδα, περίπου 3 εκατομμύρια, κάτι λιγότερο από 3 εκατομμύρια. Πώς προέκυψε αυτό το χρηματικό υπόλοιπο, τι είναι ακριβώς? Ανήξε το μικρόφωνο. Το χρηματικό υπόλοιπο από τα τακτικά έσοδα είναι γύρω στο 1,5 εκατομμύριο από τους ΚΑΠ. Συνουσία είναι η μισθοδοσία του προσωπικού που έχουμε πάντα, σύμφωνα με τον όμο, έχουμε δύο μισθοδοσίες μέσα. Και οι ειδικευμένες δαπάνες, το 1,403, είναι από ανταποδοτικά τέλη και από κάποια έκθεκτα έσοδα. Ναι, είναι αυτά τα οποία περισσεύουν και τα μεταφέρουμε στην επόμενη χρήση. Εδώ, στο χρηματικό υπόλοιπο, ερχόμενα από έκτακτα έσοδα για την κάλυψη υποχρεώσεων παρελθόντων ετών, εδώ μέσα είναι 5,440, είναι τα έσοδα από τα πρόστιμα της πολυδομίας, έσοδα από πρόστιμα τροχέας, είναι έκτακτα έσοδα τα οποία... και η ΣΑΤΑ είναι εδώ, και από επενδύσεις. ΣΑΤΑ σχολείων, ΣΑΤΑ... Τι είλατε, παρόν, παρόν. Όχι, τώρα δεν βιάζομαι, τώρα που φύγανε ο βέρος, μια χαρά είμαστε. Ναι. Κοιτάξτε, υπάρχει ένα πρόβλημα πάντοτε με αυτούς τους απολογισμούς. Πρώτον, αν συντάσσεται σωστά ο συγκεκριμένος απολογισμός, με την έννοια δηλαδή της γραφειοκρατικής συμμόρφωσης προς την επιταγή του νόμου. Κι αυτό εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να έχουμε αντίρρηση, προφανώς φαίνεται ότι συντάχτηκε σωστά και σύμφωνα με τον νόμο. Όμως, ο απολογισμός ενέχει πάντοτε και μια πολιτική διάσταση. Δεν είναι μονάχα ξερή αριθμή που μας δίνουν μια εικόνα. Μας δίνουν μια συγκεκριμένη εικόνα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και το έργο της διοίκησης. Όταν, λοιπόν, έχουμε ένα υπόλοιπο, για αυτό επέμεινα τόσο πολύ, σάω στον Θεό, ένα υπόλοιπο τόσο μεγάλο, σημαίνει ότι δεν έγινε έργο αντίστοιχο. Και δεν στέκουμε στο ότι γίνονται εκπτώσεις από τους διαγωνισμούς, διότι κατά ψέματα δεν έχουν γίνει και πολλοί διαγωνισμοί. Άρα, λοιπόν, εδώ από τον απολογισμό αυτό φαίνεται η αδυναμία λειτουργίας της διοίκησης του Δήμου. Η αδυναμία, δηλαδή, παραγωγής έργου. Για αυτό το λόγο εμείς, ενώ από την τυπική άποψη της σύνταξης του απολογισμού δεν έχουμε κανένα λόγο να έχουμε αντιρίσεις, θα ψηφίσουμε όχι για λόγους πολιτικούς. Δηλαδή, φαίνεται εδώ η αδυναμία μιας διοίκησης, η οποία αφήνει λεφτά αδούλευτα. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμηντζή. Κύριε Κελαϊδάκη, παρακαλώ. Παρών ο κ. Κελαϊδάκης. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Ναι, Πρόεδρε, εγώ αυτά που θέλω να πω τα έχω στείλει γραπτά, γι' αυτό θα πω επιγραμματικά για μία οικονομία του χρόνου. Καταρχήν, πριν να ζητήσω συγγνώμη από τη δήμαρχο, εγώ το χαριαντίζεται, δεν το είπα με την κακή έννοια, με την καλή έννοια εννοούσα, δηλαδή προσπαθούσε από αδύστακτους κυβερνόντες, με έναν τρόπο ευγενικό, να πάρει τα χρήματα της, ενώ πολιτικά ήταν αδύνατον να τα πάρει. Αυτό εννοούσα και όχι φυσικά έναν αδόκιμο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν με τους βουλευτές, με τους βουλευτές και με τους υπόλοιπους. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, η φιλοσοφία του δήμου και γενικά όλων των δήμων, κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα, αλλά και πάντα ήτανε, πώς να περιοριστούν τα έσοδα του κεντρικού κράτους και να λειτουργεί με τα ίδια έσοδα, με τις εισπράξεις από τους δημότες. Σε αυτή τη λογική είναι και το οικονομικός απλογισμός του 2017 και όλων των υπόλοιπων ετών, δηλαδή εισπράξεις από τον δήμο, αν βγάλεις τα νούμερα των μισθοδοσίας και λοιπά, τα υπόλοιπα είναι από φόρους και από τέλη. Επίσης, επειδή ένα τέτοιο ζήτημα έχει και πολιτική διάσταση, πουθενά να αναφέρετε τα πολιτικά χαρακτηριστικά του απολογισμού αυτού. Εκτός κι αν, με το να βάζετε ότι έχετε 10 εκατομμύρια πλεόνασμα, θεωρείτε αυτά είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά του, τα οποία παινεύεσαι και λέτε, πόσο καλά εμείς διαχειριζόμαστε τα ζητήματα αυτά απέραντο, ότι είναι χρήματα που εισπράχτηκαν από τους καβαλιώτες. Δεν επιστράφηκαν τους καβαλιώτες, γιατί ούτε ανακούφησαν τα λαϊκά στρώματα, ούτε έγινε κάποια μείωση δημοτικών τελών και λοιπά. Άρα η δική μας άποψη είναι, και καταδικάζομαι λοιπόν αυτή την πολιτική, είναι ότι οι δήμοι που λειτουργούν ως επιχειρηματίες και ο δήμος Καβάλλας, είναι μια πολιτική η οποία δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα των δημοτών του λαού και γι' αυτό καταδικάζομαι και καταψηφίζομαι τον οικονομικό απολογισμό του 2017. Θα ήθελα να ζητήσω από τον κ. Χατζικοσταντίνου ή από τον κ. Γαλλανταρίδη, όποιος έχει την δυνατότητα να μου πει, να μου διευκνύσει λίγο εκεί στο κωδικό 11, τα λεγόμενα τέλη από εκποίηση υπερουσίας, γιατί έχουν αυτές τις αυξομοιώσεις. Έχω δει αυξομοιώσεις οι οποίες είναι λίγο περίεργες και βέβαια αυτό το λέω, διότι αναζητώ στο ίδιο κωδικό ένα ποσό που αφορά την κοινότητα Μυγδαλεώνα, το οποίο δεν το βλέπω. Το ποσό, κ. Ξανθόπουλο, για το εικόμενο του Αμυδαλεώνα, τα 14.000, αν θυμάμαι, 16.000, αυτό το ποσό βρίσκεται στο χρηματικό υπόλοιπο, σε ειδικό λογαριασμό, στο τραπεζικό κατάστημα. Δεν αφορά, δεν είναι στο κωδικό 11. Συγγνώμη, αλλά από τις ερωτήσεις που έκανα στην τεχνική υπηρεσία και στο Ταμείο, ο κωδικός που περιγράψανε οι υπηρεσιακοί συνάδελφοί σας είναι ότι βρίσκεται στο κωδικό 11 και μάλιστα στο κωδικό 11-16. Και επειδή έχει αυτές τις αυξομοιώσεις, μιλάμε τώρα για ένα υπόλοιπο που έρχεται από τον Δήμο Φιλίππον. Άρα 10, 11, 12 και μέχρι το 18 αυτό προφανώς μεταφέρεται. Σε αυτόν τον κωδικό, εκτός από τις συγκεκριμένες κονδήλες, είναι και άλλα κονδήλια που προέχουν προσθεθεί σωρευτικά κατέτος. Άρα λοιπόν επειδή βλέπω ότι όλα υπολείπονται και επειδή το ποσό αυτό είναι ένα γαϊτανάκι που είναι το βρήκαμε, χάθηκε, πίσω, γύρισε και τα λοιπά, δεν το βλέπω και ήθελα να λουτήσω και αυτό. Όπως επίσης και για τα τελεαρδεύσεως βλέπω ένα ποσό το οποίο προϋπολογίζεται 9.000 ευρώ. Δηλαδή νομίζω ότι είναι μικρό, δεν ξέρω τι γίνεται. Δείτε το λίγο αν θέλετε και... Όσον αφορά το ποσό του Αμυγδαλεώνα είναι στον κωδικό 51-11 στον χρηματικό υπόλοιπο. Είναι ένα ποσό το οποίο έχει κατατηθεί κατά τα παρελθόντα έτη και μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά έτσι διαμέσου του χρηματικού υπολείπου. Υπάρχει αυτό, είναι σε τραπεζικό λογαριασμό. Όταν θα γίνει το έργο, αν θυμάμαι καλά τι είναι, πλατεία κάτι είναι, οποιοδήποτε έργο θα χρηματοδοτηθεί από εκείνο το κωδικό. Ο κωδικός 11 αφορά έσοδα από εκποίηση υπερουσίας που γίνονται μέσα στο έτος και εκεί εγγράφονται. Εάν δεν γίνει αντίστοιχη δαπάνη, περνάνε στον χρηματικό υπόλοιπο και μεταφέρονται και παραμένουν εκεί. Αν θέλετε κ. Ξανόπλου για το συγκεκριμένο έργο, έχω και ειδική καρτέλα, δηλαδή μπορώ να σας προσκομίσω την ειδική καρτέλα. Κάντε συζήτη στον προϋπολογισμό, έτσι θα σας το δώσω. Τα τέλεια άρντευσης μιλάτε σε ποιον κωδικό? Τέλεια άρντευσης στο 0,33. Είναι μικρό το ποσό, ενώ το αντίστοιχο ποσό στην κατηγορία 21, αν θα δείτε θα πάτε στο 2, είναι μεγαλύτερο. Τι σημαίνει αυτό, ότι λόγω του ότι οι λύπτορες ολοκληρώνουν την καταμέτρηση κατά τους μήνες Οκτώμβριο, έχουμε στοιχεία δηλαδή Οκτώμβριο, Νοέμβρο, τους χρηματικούς καταλόγους, βεβαιώνονται στο επόμενο έτος, στο Γενάρι, όλοι οι χρηματικοί κατάλογοι και πάνε στον κωδικό 2, δηλαδή έσοδα παρελθόντων ετών της προηγούμενης χρονιάς που βεβαιώνονται για πρώτη φορά. Είναι στην κατηγορία 2, στον κωδικό 2113. Θα δείτε ότι είχαν βεβαιωθεί 137 χιλιάδες και έχουν συμπρακθεί 89 χιλιάδες. Τι λέτε, ναι, κύριε Καλανταρίδη, ψήφισαν οι περιοχές. Κάντε μια, να κλείσουμε σύντομα. Λοιπόν συνάληφη, δεν μπορώ παρά να πω κάποια πράγματα εδώ για τον απολογισμό. Θα κάνετε υπομονή 2-3 λεπτά, γιατί κάποια πράγματα νομίζω πρέπει να αναφερθούν. Καταρχήν ο απολογισμός ταμιακός του Δήμου Καβάλα στον οποίο έχουμε μπροστά μας δείχνει μια σταθερότητα όσον αφορά τα οικονομικά πράγματα στο Δήμο μας. Και θα αναφερθώ σε 4-5 σημεία τα οποία έχει σήξει στην έκθεση την οποία μας έχει ετοιμάσει ο διευθύς της οικονομικής υπηρεσίας. Πάρα πολύ σύντομα. Καταρχήν γίνεται σαφές ότι μετά από κατρακίλα πολλών ετών, επιτέλους η αγαπητή κεντρική κυβέρνηση έχει σταθεροποιήσει τουλάχιστον τις επιχορηγήσεις της ΣΑΤΑ, οι οποίες έχουν προσδιωθεί στο 1.300 το έτος. Και μόνο στο πινακάκι το οποίο έχετε και το οποίο πηγαίνει μέχρι το 2013 πίσω, θα δείτε ότι μέσα σε 5 χρόνια χάθηκαν από το συγκεκριμένο κωδικό 1.200.000 ευρώ. Είναι τα χρήματα τα οποία δίνει το κεντρικό κράτος προς τον δήμο μας για μικροέργα. Και αν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε ακόμη πιο πίσω, εκεί θα φαινόταν το πραγματικό χάλι, το οποίο υπάρχει όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις για μικροέργα από την κεντρική διοίκηση προς τον δήμο. Επίσης, από τα έξοδα τα οποία έχουμε για τους εκτάκτους υπαλλήλους, με φανές ότι πλέον ο δήμος Καβάλας, για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που έχει σε προσωπικό, έχει ουσιαστικά γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο νομό Καβάλας, γιατί προσλαμβάνει προσωπικό για δύο μήνες ή για πέντε μήνες. Συνολικά, αξίζει να αναφέρω το νούμερο το 17 1.335.000 για έκτακτο προσωπικό. Για ανθρώπους δηλαδή, οι οποίοι απασχολήθηκαν για λίγους μήνες στον δήμο Καβάλας, με ό,τι σημαίνει αυτό, για τα προσωπικά τους οικονομικά. Επίσης, θα δούμε ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι φόροι, τους οποίους καλείται να καταβάλει ο δήμος στην κεντρική διοίκηση. Το 13 μόλις 10.000 ευρώ, το 17 511.000 για φόρους προς την κεντρική κυβέρνηση. Λοιπόν, επίσης, από τους πίνακες που έχετε, γίνεται εμφανές ότι πλέον ο δήμος κάθε χρόνο βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του, για να καταφέρει να λειτουργήσει τα σχολεία, για τα λειτουργικά έξοδα και μόνο συνάδελφη. Έτσι, φτάσαμε το 17 να δαπανήσουμε 260.000 από τα ιδία έσοδα του δήμου, από αυτά τα οποία δίνουν οι δημότες για να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία μας. Χρηματικά βοηθήματα σε απόρους. Το 2017, 161.000 ευρώ για τα έκτακτα βοηθήματα που εγκρίνουμε όλοι μας εδώ στα δημοτικά συμβούλια, αλλά και για το κοινωνικό ποντοπωλείο. Το 2013, 48.000. Άρα, έχουμε σχεδόν τετραπλασιάσει, αγαπητοί συνάδελφοι, την βοήθεια την οποία δίνουμε στους άπορους δημότες μας. Και κλείνοντας έτσι λίγο, με όχι πολλά λόγια, από όσα μας έχει αναφέρει ο δίκτυρος Χασηγκωνσταντίνου, γίνεται σαφές ότι ουσιαστικά από τη στιγμή που σχεδόν για το μεγαλύτερο μέλος, το 70-80% των εσόδων μας, στηριζόμαστε στην κεντρική διοίκηση, η αυτοδυναμία και το αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει. Έτσι να μην κρυβόμαστε, αγαπητοί συνάδελφοι, στο ροδάστιλό μας. Ο Δήμος Καβάλας, από τα στοιχεία τα οποία έχουμε, είναι καλοπληρωτής. Γίνεται σαφέστατο αυτό από πολλούς από τους δίκτυρες που έχετε, αγαπητοί συνάδελφοι, στην έκθεση την οποία έχετε μπροστά σας. Εξοφλεί όλους, είναι καλοπληρωτής, εξοφλεί τους πάντες. Ιδίποτε ένας σχεδόν της τάξης 15% ή 17% κάπου εκεί είναι, τα οποία δεν έχουν εξοφλειθεί από τα προηγούμενα έτη, αφορούν προβλήματα τα οποία έχουν, και το έχω πει επανειλημμένος, άσχετα αν κάποιοι δεν θέλουν να τα ακούν, από προβλήματα τα οποία έχουνε αυτοί οι οποίοι μας δίνουν τα προϊόντα τους, είτε με ασφαλιστικές εισφορές, είτε με τις ενημερότητες τις ασφαλιστικές, οι φορολογικές, όπου δυστυχώς ο επιχειρηματικός κόσμος έχει πολλά προβλήματα. Έχουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος αν και ουσιαστικά καταστρώνεται, αγαπητοί συνάδελφοι, πέντε και έξι μήνες πιο μπροστά από το τέλος του έτους, παρά ταυτά, στο μεγαλύτερό του μέρος και φαίνεται αυτόν, αν διαβάσετε λίγο αναλυτικά, είναι ένας προϋπολογισμός πραγματικός, αληθινός, εν αντιθέσει με όσα ακούγονται δυστυχώς από κάποιους συνάδελφους, γιατί ουσιαστικά τα μεγέθη στα οποία αποκλίνουμε είναι πραγματικά πάρα πολύ μικρά. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη. Πάμε στο υπαριθμό 6, η θέμα έγκριση της με αριθμό 76, το 18, απόφασης ΔΥΠΕΘΕ, που αφορά την έγκριση εισολογισμού οικονομικού έτους 2017 και έκθεση επιπραγμένων. Κύριε Κελαϊδάκη, τι λέτε, ναι, κύριε Ποτόλια. Πολύ σύντομα, κύριε Πρόεδρε. Ο πολιτισμός που παράγει, που δημιουργεί το ΔΥΠΕΘΕ, θεωρώ πως είναι αξιόλογος. Ωστόσο, όμως είναι απλησιαστός λόγω κόστους στη μεγάλη πλειοψηφία των καβολιωτών, της πόλης και των χωριών. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, είμαστε αρνητικοί στον εισολογισμό του έτους. Ευχαριστούμε, κύριε Ποτόλια, κατά πλειοψηφία, το υπαριθμό 7, θέμα αποσύρεται. Το υπαριθμό 8, έγκριση της με αριθμό 388, απόφαση ΔΣ δημοφαίλεια, που αφορά τη 14η αναμόρφωση προϋπολογισμού. Κύριε Κελαϊδάκη. Το 8, ναι, κύριε Ποτόλια. Κύριε Πρόεδρε, βλέπουμε μια αύξηση στο προϋπολογισμό, η οποία αφορά μία υπηρεσία μέτρησης της ασμοφαιρικής ρίπανσης κατά 200%. Εδώ πέρα, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι έχουμε δει τι αποτελέσματα δίνουν οι μετρήσεις. Πρόσφατα είδαμε στον τύπο ότι όλα βγάλανε οι ειδικοί, όλα βένουν καλώς. Αλλά το ζήτημα σχετικά με την ασμοφαιρική ρίπανση, αγαπητή συνάριφη, δεν είναι ποτέ να προκύψει πάνω από τα όρια, γιατί δεν ερωτώνται οι παθώντες, οι καρβαλιώτες και όχι μόνο. Ερωτώνται αυτοί οι οποίοι έχουν ορίσει τα όρια, ερωτώνται αυτοί οι οποίοι βάζουν ποιες μονάδες και ποια ρύπη θα μετρηθούν, και αφού λοιπόν αυτοί είναι αυτοί που θέλουν την ανάπτυξη αυτού του τύπου, που γίνεται σε βάρος της υγείας των κατοίκων, ποτέ δεν πρόκειται να βρείτε τίποτα. Με αυτή την έννοια και γενικότερα δηλαδή για την δημοφέλεια σαν επιχείρηση είμαστε αρνητικοί ή όχι. Το ίδιο και το υπαρρυθμό 9 ή 10, πέμπτη αναμορφωσή προϋπολογισμού. Ναι, το ίδιο, όχι, όχι. Κύριε Κελαϊδάκη, κύριε Ξανθόπουλη, συγγνώμη. Στο υπαρρυθμό 10, θέμα αποδοχή όρων τροποποιημένης απόφασης ένταξης της πράξης με τίτλο Διοικητικές Δαπάνες και Παροχή Συνοδευτικών Μέτρων 15-16, κούσου καβάλας με κωδικό και λοιπά επιστητιστική και βασική ηλικία συνδρομή που συγχρηματοδοτούται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους Στεβά 2014, πρόγραμμα 2020. Συμφωνείτε, κύριε Κελαϊδάκη, κύριε Ποτόλια. Για την αντιμετώπιση της πιο ακραίας φτώχειας είναι αυτά τα προγράμματα, ωστόσο και οι ρόγες είναι καλές, ναι. Ευχαριστούμε. Το υπαρρυθμό 11, αποδοχή όρων ένταξης του έργου με τίτλο Επισκευές, βελτιώσεις, ενραμόνησης, υπεντικών, χαρών και πάρκων, Δήμου Καβάλασσα τους 2018, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 12, αποδοχή όρων ένταξης της πράξης με τίτλο Ενεργειακή Αναβάθμησης, δωδέκα του Δημοτικού Σχολείου Καβάλασσα και έγκριση εκτέλεσης των υποέργων, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 13, έγκριση εκτέλεσης του έργου συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων, Δήμου Καβάλασσα, έτους 2018, εγκρίνεται. Την σημείωση ότι είναι ελάχιστα τα χρήματα που δαπανώνται για τα σχολικά κρίτη, τα οποία είναι, ξέρετε όλοι σας, απαρχαιωμένα. Πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση, πολιτικά, να κινηθεί η διοίκηση να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα. Όχι, όχι, είναι τα δημοτικά κτίρια εδώ πέρα. Αναφερόμαστε μόνο στα δημοτικά κτίρια. Δεν είναι τα σχολικά εδώ. Τα έχουμε χωρίσει. Ψηφίζω στεντικά. Το 14, αποδοχή δωρεάς οχήματος συλλογής 8 τόνων για συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και μεταφοράτους στον ΚΔΑΙ από την Ελληνική Ιντερία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ και λήψη απόφασης για παροχή εξουσιοδότησης του προσώπου που θα υπογράψει την ανωτέρω δωρεά. Εγκρίνεται η δωρεά? Κανείς δεν δορίζει. Ναι, κύριε Ποτωλόδης. Κανείς δεν δορίζει σε κανέναν πρόεδρο του οτιδήποτε αν δεν προσδοκάει να πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο αυτό που δορίζει. Η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης αυτό το κάνει και με το παραπάνω. Όχι παίρνει παραπάνω, αλλά τα παίρνει όλα. Λευκό. Λευκό κατά πλειοψηφία και ο κύριος Τσουρουκίδης ορίζεται εξουσιοδοτήτε για να υπογράψει την ανωτέρω δωρεά. Το υπαρρυθμό 15 ανάκλησε της υπαρρυθμών 190 το 18 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Περισύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Καβάλας και Διαμάθ για την υλοποίηση του έργου Μονάδα Κομποστοποίησης κλπ. Θέλετε κάποια ρώτηση από αυτό που εγκρίνεται. Πολύ γρήγορα πληροφοριακά, απλά επειδή άλλαξε ο νόμος και μπορούμε πια να κάνει... το είχαμε αποφασίσει να το κάνει Διαμάθ από το έργο κάποτε. Επειδή όμως πια απλό βλέπουμε να το πάρουμε εμείς και να είμαστε εμείς και κύριος του έργου και να είναι δικό μας δηλαδή έργο να το φτιάξουμε εμείς, παίρνουμε την απόφαση να το κάνουμε εμείς. Και φορέα συνοπίσεις. Το παίρνουμε και είμαστε και κύριοι. Και το παίρνουμε από ιδιότητε κύριε Ποτόλιο. Προσέξτε, θα τους φίσετε. Εδώ κύριε Πρόεδρε αυτή η διαχείριση των απορρημάτων είναι κατά την άποψή μας μια αμαρτωλή ιστορία σε σχέση με τα συμφέροντα των δημοτών. Το έχουμε πει από την αρχή και φαίνεται κιόλας το ύποπτο, όχι ότι είναι παράνομο, με αυτή την έννοια το λέω, ότι δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση με τη Διαμάθ, η οποία να μην έχει ανακλειθεί και να μην έχει παρθεί καινούργια. Όχι. Τι όχι, δεν συμφωνείτε στην ανάκληση της σύμβασης με τη Διαμάθ για να εκτελέσουμε εμείς το έργο. Λοιπόν, οτιδήποτε έχει σχέση με τη διαχείριση των απορρημάτων, είμαστε αρνητικοί από την αρχή μέχρι το τέλος και όταν θα είστε κι εσείς αρνητικοί στο τέλος θα είναι αργά βέβαια. Λοιπόν, εντάξει, το υπαρρυθμό 16 εξαγορά κοινόχρηστον ακινήτων στο συνεικησμό Φιλίππον, εγκρίνεται σύμφωνα με την εισήγηση. Το 17 έγκριση ημί παράτασης δωρεάν παραχώρησης χρήσης οικίας επί της οδού παρόδο ορμιώνες 25 στην Παναγία. Ποιος εισήγηται εδώ? Συμφωνείτε στην παράταση, ναι, όπου φτωχώς και η μοίρα του. Το 18 υποβολή έτησης χρηματοδότησης για το έργο τοπική μονάδα κομποστοποίησης πρασίνων στις κρινίδες του Δήμου Καβάλλας στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος υποδομές μεταφορών περιβάλλων και αυφόρος ανάπτυξη. Εσπαδεκατέσσερα είκοσι, εγκρίνεται η υποβολή. Όχι, πρόεδρε. Όχι. Λέω όχι, επαναλαμβάνω και πάλι, επαναλαμβάνω ότι η διαχείρηση των απορρημάτων δεν μας βρίσκε καθόλου σύμφωνος με τον τρόπο που την κάνετε. Μα αυτή την έννοια, δεν αλλάζει τίποτα. Στο υπαριθμό 19 ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Καβάλλας προκειμένου να συμμετέχει συντακτική γενική συνέλευση της ανώνυμης εταιρείας με την υπονομία ΠΕΤΑ ΑΕΠΣΛΟΝ ορίζεται η κυρία Αναστασία Ιωσυφίδου. ΑΕΠΣΛΟΝ εγώ… Το είδα, θα σε πρόλαβα, κύριε Πρόεδρε. Το υπαριθμό 20 έγκριση μελέτης του υπουέργου 2 με τίτλο «Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού» της Μονάδας Παραγωγής Εδαφαβελτιωτικού Κομπός της Πράξης Τοπική Μονάδα Κομποστοπής Πρασίνων στις Κρινίδες του Δήμου Καβάλλας. Εγκρίνεται η μελέτη. Και τα προηγούμενα. Κατά πλειοψηφία. Το υπαριθμό 21 γνωμοδότηση δημοτικού συμβουλίου επί της μελέτης «Μελέτη οριοθέτησης ρέματος στη Νέα Καρβάλη από Εθνική Οδόιος Θάλασσα – Ιδρολογική Ιδραυλική». Εγκρίνεται η εισήγηση. Εγκρίνεται. Το 22 έγκριση μελέτης προσωρινής και εργοταξιακής σήμασις στο πλαίσιο εκτέλεσης των εργασιών του έργου «Βελτιώηση οριζόντιας και κατακόρυφης σήμασις» Δήμου Καβάλλας έτους 2017. Εγκρίνεται. Το 23 έγκριση δευτερό απέ του έργου «Κατασκευή τυχίου αντιστήριξης οδού στον οικισμό Αμυγδαλεώνα». Εγκρίνεται. Πρόεδρε, για το προηγούμενο, για την οριοθέτηση, όχι το ρέμα, για την εργοτασιακή σήμασις, δώστε μου παρακαλώ την ευκαιρία να σας πω. Ένα στόπ στην Ιουστινιανού μπορεί να μπει. Ξέρετε τι γίνεται καθημερινά εκεί πέρα. Μπαίνουν τα αυτοκίνητα στο μονοδρόμο, ιδιαίτερα τώρα με τους ξένους, έχω την κουμπάρα μου εκεί, κάθε μέρα με ομβαρδής φωτογραφίες γίνεται το «έλα να δεις». Βάλτε ένα στόπ πιο ευκρινές, τόσο δύσκολο είναι. Εδώ και δυο μήνες και ο σύλλογος και εγώ το έχω πει, κανένας δεν το ιδρώνει τα φωτογραφίες. Υπάρχει στόπ, υπάρχει στόπ, υπάρχει στόπ. Έχει μια πινακίδα καρφωμένη σε ένα στύλο ψηλά, μικρή, βαμμένη που δεν φαίνεται. Θα τη βάλτε με έναν πιο ευκρινή τρόπο ρε παιδιά. Μια κανονική πινακίδα στόπ. Το 24 χορήγηση δεύτερης παράδεισης προθεσμίας παιρέωσης του έργου αποτμήσεις πεζοδρομίων για τοποθέτηση κάδων 2017 εγκρίνεται σύμφωνα με την εισήγηση. Το 25 ορισμός μελών Επιτροπών παρακολούσης παραλαβής προμηθειών σύμφωνα με το άρθρο 2.21. Συγγνώμη. Συγγνώμη λίγο, Πρόεδρε. Στο προηγούμενο, φυσικά το ψηφίζω, απλά ήθελα να ρωτήσω κάτι του αντιδήμαρχου. Στη Δημοτική Ένωτα Φιλίππον, με αυτούς τους ατομικούς κάδους, σε κάθε σπίτι κάδος, Ξανθόπουλος, Τσουρουκίδης κλπ, τι θα γίνει. Πρώτον, προβλήματα μεταξύ των κατοίκων, μεταξύ τους, αφήνω εγώ τη σακούλα στο κάδο του Τσουρουκίδη. Ο Τσουρουκίδης με κυνηγάει, προχθές έπεσε ξύλο, ανοίξαν κεφάλια. Πρώτος λόγος αυτός, δεύτερος λόγος, είναι κοστοβόρα η διαδικασία. Κοστοβόρα γιατί, αντί να έχει, ανά 5, ανά 10, ανά 2, ανά 3, ανά μισό, δεν ξέρω τι αναλογεί, ένα μεγάλο κάδο και τα αυτοκίνητα σταματάει σε έναν δρόμο δύο φορές, σταματάει 15-20 φορές για να αδειάσει ένα κολοβράχτη εκεί πέρα, που είναι ένας πλαστικός κάδος, που συνεχώς σπάνε και σπάνε, γιατί καταλαβαίνετε. Το απορρηματοφόρο έχει κεχτεί για να αδειάζει κάδους μεταλλικούς, όχι αυτούς τους που υπάρχουν εκεί. Τι θα γίνει με το θέμα αυτό, κύριε Δήμαρχε. Νομίζω, αν αυτό μπορούσαμε να το κάνουμε και στην Καβάλα, αλλά επειδή δεν έχουμε πολυκατοικίες, αν είχε το κάθε σπίτι τον κάδο, δεν θα ψάχναμε τον κάδο που μυρίζει, γιατί εκεί πραγματικά στα χωριά μας ο καθένας πλήνει τον κάδο του, είναι πετακάθαρος, δεν θα έχουμε τα χίλια δυο άλλα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται, πάρ' τον κάδο από εδώ και πέτα τον εκεί και θα είχε λυθεί. Νομίζω ότι καλύτερο μπορεί να γίνει και θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, να γεμίσουμε τα χωριά μας με κάδους τεράστιους, όπου θα βλέπουμε ζουμιά από καρπούζια να τρέχουν και σκυλιάν ορμόσου κάδους. Τώρα τους έχουμε όλοι στα εικόπαιδά μας μέσα στους χώρους, το πρωί τους βγάζουμε σαν ευρωπαίοι πολίτες, τους παίρνει το αυτοκίντο και λίγο έξοδο, πραγματικά μπορεί να είναι λίγο βανασινιστικό, αλλά αυτό που βλέπουμε στις πόλεις με αυτή την κατάσταση, δεν το βλέπουμε στα χωριά μας. Δομίζω είναι ότι καλύτερο και θα το συνειστούσα πραγματικά. Δεν υπήρχαν οι πολυκατοικές και μπορούσαν οι πολίτες να συνοηθούν ένα κρυφό κάδο καθέρα στην πολυκατοικία, θα το συνειστούσα και στην πόλη. Αυτό είναι η προσωπική άψη του αντιδημάρχου ή το λέω κανονισμός. Αν το λέω κανονισμός, με συγχωρείτε πολύ, δεν είναι απάντηση αυτή που περιμένω εγώ. Πρώτον και δεύτερον, εάν αυτό το οποίο εννοεί ο αντιδήμαρχος, το λέει πολιτισμό, με ενοχλεί για όλο το Δήμο Καβάλλας. Εάν δηλαδή ο αντιδήμαρχος θεωρεί ότι είναι απολύττιστη η πολίτες του αστικού κομματιού της Καβάλλας, με συγχωρεί πάρα πολύ. Σας παρακαλώ πολύ, εάν ο κανονισμός λέει αυτό, θα το κάνουμε. Εάν είναι προσωπική άψη του κυρίου αντιδημάρχου, δεν με ενδιαφέρει. Εγώ θέλω να ξέρω τι λέει ο κανονισμός. Λέει κάδους συγκεντρωτικούς ή λέει ατομικούς. Αν λέει ατομικούς, θα το κάνουμε. Απολύττως, ατομικούς από ό,τι λέει ο κ. Καλανταρίδης. Αλλά είναι ένα θέμα που μπορούμε να το δούμε. Πρόεδρε, τι να δούμε, τελειωμένα πράγματα. Δεν θα χαλάσουμε αυτό το οποίο υπάρχει στα χωριά και το οποίο χαιρόμαστε. Παντού θα υπάρχουν διανέξεις, παντού θα μαλώνουν. Ο ξύλο γιατί πέφτει να πω. Όλα τα δάχτυλα είναι ίδια, θα υπάρχουν. Δεν είδατε εδώ τι έγινε. Αλίμονο. Κάτι θα γίνει παραπάνω. Αλλά ας το δούμε, λοιπόν, πώς το συντηρούμε και πώς υπάρχει. Δεν μυρίζουν, ρε χωριά. Δεν υπάρχουν χίλια δυο πράγματα. Εντάξει, έχει και υπέραχα. Θα μπούμε πάλι, θα μπούμε πάλι στη διαδικασία. Εδώ βγάλαμε ένα διαγωνισμό και αναπλύνουμε κάδους και πάμε τρεις μήνες, δεν είναι. Μια χαρά είμαστε τα χωριά μας. Το υπαρρυθμό 25 ορισμός μελών επιτροπών παρακολούθησης παραγλαβής προμηθειών, όπως η εισήγηση, εγκρίνεται. Το 26 η διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών, εγκρίνεται όπως η εισήγηση. 27 διαγραφή οφειλών λόγων θανάτου και επαναβεβαίωσης σε κληρονόμους, όπως η εισήγηση. Το 28... Μισό λεπτό εδώ σχετικά. Μπορεί ο νόμος να σας δίνει το δίκιο ότι έτσι πρέπει να γίνει, γιατί νομίζω επειδή ακριβώς μιλάμε για δύομο προς τους δημόδες του, πρέπει τουλάχιστον κατά την άποψή μας να ερωτώνται ή εν πάση περιπτώση να βλέπουμε την οικονομική κατάσταση των κληρονόμων. Μπορεί να είναι μικρά τα ποσά και λοιπά, αλλά όμως θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται μία τέτοια κατάσταση, παρόλο που ίσως ο νόμος λέει το αντίθετο, και αν δεν γίνεται, εγώ λέω όχι. Αυτό είναι για το θέμα της εισπραξής. Το πρόβλημα ότι μεταβιβάζονται λόγω του νόμου του αστικού κώδικα, του κληρονομικού δίκαιου, δεν μπορούμε να το... Δηλαδή, αυτώματα μεταφέρονται τα χρέη στους κληρονόμους, δεν χρειάζεται να κάνει αποδοχή ή όχι. Το πώς θα εισπραχθούν, αυτό έχετε δίκιο αν πρόκειται για το 28... Εγώ λέω να διαγράφονται πρώτε, να τα διαγράφει ο δήμος. Αν βλέπει το φουκαρά ότι δεν μπορεί να τα πληρώνει, να τα διαγράφει, να παίρνουμε απόπαση εδώ διαγραφής. Ναι, αυτό έχει να κάνει με τη διαδικασία εισπραξής. Η βεβαίωση στους κληρονόμους είναι από το νόμο. Το 28 διαγραφεί ο αφιλόν λόγου θανάτου και επαναβεβαίωση σε κληρονόμο, όπως και το 29, όπως εγκρίνεται όπως η εισήγηση. Το 30 παραγραφεί βεβαιωμένων αφιλόν λόγου 20 αιτίας, εγκρίνεται όπως η εισήγηση. Το 31 διαγραφεί βεβαιωμένης οφειλής, εγκρίνεται όπως η εισήγηση. Το 32 διαγραφεί προσαυξήσεων βεβαιωμένων αφιλών, εγκρίνεται όπως η εισήγηση. Το 33 έγκριση γεννόμενης μετάβασης αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών στην Κομοτινή, δου σου πέδ, εγκρίνεται. Το 34 επανεσαγωγή θέματος περί έγκρισης γεννόμενης μετάβασης του Δημοτικού Συμβούλου κυρίου Βέρο Αριστίδη στην Κομοτινή. Προκειμένου να παραστεί ως μάρτυρας. Ο Βέρος έφυγε και η τύχη του δουλεύει. Το 35 έγκριση διοργάνωσης και συμμετοχής του Δήμου Καβάλα σε πολιτιστικές, ενημεριωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις όπως η εισήγηση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία και την υπομονή σας. Καλή Παναγία. Καλή Παναγία.