Automata versus Management Γ.Κ. Μπήτρος 1 - μέρος A / διάλεξη - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
διάλεξη: Σήμερα η καθηγήτρια σας είχε την καλοσύνη να μας αφήσει ελεύθερο να μιλήσω για άλλα οικονομική θεωρία που έκανε πολύ δύσκολη την επιλογή γιατί έπρεπε να επιλέξω κάτι το οποίο να είναι προσιτό στη λεκτική ανάπτυξη και όχι στο συνεχές γράψιμο μαθηματικών εξισώσεων στον πίνακα επέλεξα λοιπόν να σας μιλήσω για κάτι το πλέον σίγουρα δεν έχετε ακούσει τίποτα και είναι βέβαιος ότι μπορεί να αποδειχθεί να είναι πολύ παραγωγικό αυτό που θα σας μιλήσω κουβαλούν λοιπόν ένα τίτλο στα αγγλικά όπου τομάτα vs Management 8 ομάδα υπονοούν συστήματα τα οποία έχουν διαμορφωθεί στο χρόνο στο διάβα του χρόνου έχουν υποστεί την εξελικτική διαδικασία το Evolution process όλα τα λάθη τους έχουν γίνει the band έχουν φύγει από τη μέση και έχουν καταλήξει να είναι όπου η άριστη σέρβου μηχανισμοί όπως το σύστημα που ελέγχει την καρδιά σας ενώ δεν το ξέρετε τι κάνει το σύστημα το νευρικό σύστημα που ελέγχει την καρδιά σας είναι ένα σύστημα ηλεκτρικών παλμών που φεύγει απ' το μυαλό και στην καρδιά και τα δουλεύετε ποτέ σημασία όμως έχει και βλέπει υπάρχουν αυτά τα συστήματα και υπάρχουν και τα άλλα συστήματα που τα λέμε μάνατζερ διάλυσης στενούς όπου θέλουν τη συνεχή παρέμβαση του μάνατζερ του ατόμου και που έχει την ψευδαίσθηση αυτό σώμα της ότι μπορεί με την παρέστη παρέμβαση του να τα κεντρικά συστήματα να δουλεύουν πιο πιο καλά τομάτα vs μάνες πως θέλω να σας πάω απ' αυτά τα λίγα που σας είπα και να τα συνδέσουμε αυτά που μαθαίνετε αρχίζω με ένα παράδειγμα από άξονα σταυροδρόμι Πατησίων και πανεπιστημίου στο κέντρο πριν καν γεννηθεί θέσεις υπήρχε ένα αστυφύλακας όποιος φορούσε ένα άσπρο καπέλο ήταν πάνω σε ένα ξύλινο βάθρου και ρύθμιζε την κυκλοφορία τι έκανε ή γύριζε προς άλλο μετά γύριζε προς τάκη και υποτίθεται ότι είναι στο μυαλό του περνούσαν κάποιοι υπολογισμοί ποιοι ήταν αυτοί οι υπολογισμοί ότι έπρεπε να αφήνει εκείνη τη κατεύθυνση των αυτοκινήτων να περάσει πρώτη προτιμούν One ήταν μεγαλύτερη προσπαθούσε υπολογίζοντας κάνοντας τους υπολογισμούς να ρυθμίζει την καθυστέρηση του κάθε αυτοκινήτου προς την κάθε κατεύθυνση ώστε να είναι κατά μέσον όρο κα ναμη του μαζεύονται μεγάλες ουρές αυτός ήτανε ο τροχονόμος έτσι φαντάζεστε ότι ξεκινούσε στις 8 ας πούμε κάποιος ξεκινούσε στη βάρδια του στις 8 και στις 10 η ώρα ήτανε διέλαθε δε μπορούσε να πάρει τίποτα στην αρχή ετσι μετά το δίωρο τρίωρο άρχιζε να κάνει λάθη οι ουρές από δω του ξέφευγαν λιγούρες απόλυτου ξέφευγαν γινόταν λιγάκι χαμός και ακουγόντουσαν εικόνες εμάς ξεχάσεις ανά τέσσερις ώρες τον αντικαθιστούσαν ερχόταν κάποιος άλλος διότι ήταν εξοντωτική δουλειά πάντως τους υπολογισμούς με διαίσθηση με πυρά και με τα μάτια του και προσπαθούσε να κάνει όλους αυτούς προσπαθούσε να συντονίσει Tue ροή διόδου των αυτοκινήτων από την αρχή προς όλες τις κατευθύνσεις έναν άριστο τρόπο και το κριτήριο της άριστο πλύσης το μυαλό του ήταν κανένας απ'αυτούς που περιμένει στη στείρα μη να μην περιμένει περισσότερο από τον άλλον ο μέσος χρόνος αναμονής σίγουρα να εννοηθεί καταφέρονται κατά τάξη το σύστημα αυτό των οποίων ήταν Manager Area ήταν άνθρωπος στη μέση έπρεπε άνθρωπος να κουνήσει τα χέρια του για να συντονίσει την κυκλοφορία είχε μια είχε κάποιες αριστερές ιδιότητας το σύστημα αυτό μετά αντικαταστάθηκε μεταφορά τέσσερις αφότου και ένα κομπιούτερ κάποια ακόμη πως δούλευε το νέο συντονιστικό πρόγραμμα κάποια στιγμή έβαλε κάτι καλώδια εδώ εδώ και το τρίτο και κάνανε εκτίμηση των καμπυλών κατανομής τη δίοδο των αυτοκινήτων προς όλες τις κατευθύνσεις ξεχνάνε τις καμπύλες με την καμπύλη του άσων υπολόγιζαν της σειράς και της κάνανε τροφοδοτούσαν το των κομπιούτερ πιο κοντά ούτε Σύμφωνα με τις καμπύλες κατανομής και ανά ώρα ανοίγει τα φώτα προς εκείνη την κατεύθυνση που πιθανολογούν σαν ότι θα ήταν μεγαλύτερη ήδη η ουρά πολύ στην αρχή είπαν ωδεία το δεύτερο σύστημα δεν ήταν συγκρίσιμο ναι το συντονισμό της κυκλοφορίας είναι τους τροχονόμους και αναζητούσαν τους τροχονόμους γιατί διότι στην αρχή οι εκτιμήσεις των καμπυλών που άσων δεν ήτανε πολύ ακριβείς και τα φώτα αναβοσβήνουν θέσετε τους τρόπους που απορρύθμισαν αργή κυκλοφορία αλλά στο διάστημα του χρόνου αυτά τα καλώδια που μεταβίβαζαν τάση να στο κομπιούτερ ο κομπιούτερ έκανε εκτίμηση των καμπυλών οι όσοι τονισμός κυκλοφορίας βελτιώθηκε πάρα πολύ τάξη σε μερικές πόλεις στο εξωτερικό έχουν μια ακόμη ένα πιο εξελιγμένο σύστημα συντονισμού εδώ επάνω πάνω από την κορυφή εξάλλου τις κρεμούν έναν είχα ένα μ' ένα μάτι που λέγεται γύρος σκοπός είναι αυτός ο σκοπός αυτός ο κόπος Κύριε ζει συνεχεία πάνω από το κέντρο του τους παραμένουν στο σταυροδρόμι αυτό γυρίζει βλέπει της ουράς προς όλες τις κατευθύνσεις και γυρίζει με μεγάλη ταχύτητα κάνει 5000 βουλώσουν στροφές το δευτερόλεπτο βλέπει όπως είναι δίσκος δίσκοι στο ν σκληρή δύσπιστους των κομπιούτερ που γυρίζουν πολύ γρήγορα γυρίζει και υπολογίζει τις ουρές και αναβοσβήνει τα φώτα ολόγυρα σκοπός τροφοδοτεί το κομπιούτερ και κομπιούτερ αναβοσβήνει τα φώτα σύμφωνα με τους υπολογισμούς το γυροσκόπιο και η συγκοινωνία συντονίζεται άριστα έχουμε επτά έχει φτάσει ο άνθρωπος σε ένα τελείως συντονιστικό μηχανισμό όποιος δε μπορεί πλέον να βελτιωθεί περισσότερο μπορεί να βελτιωθεί ίσως αυξάνοντας την ταχύτητα περιστροφής του γυροσκόπιο και περισσότερα από όλη της την Time για να εκτιμηθούν ακριβέστερα οι ουρές αυτός λοιπόν ο σκοπός κάνει κάποιες ανακαλύψεις και ανακαλύπτει κίου καιροσκόπος αυτός ανακαλύπτει ουσιαστικά την αξία των ΗΠΑ στην τιμή των παραμέτρων εκτιμούσαμε παλαιότερα με τάση ένα μέσω των καλωδίων αυτές αυτές οι παράμετροι που εκτιμά ο ωροσκόπος αλλάζουν με το λεπτό και καιροσκόπος είναι ικανός να υπολογίζει να μεταβάλει τις παραμέτρους δηλαδή καμία εκτίμηση ένα συστήματος με μεταβλητές παράμετρος που είναι εξαιρετικά δύσκολο εντάξει αυτό που σας περιέγραψα εξελικτικά είναι μόνο νέοι Systems και έχει γίνει η βελτίωσή τους σταδιακά μέσω της προόδου της τεχνολογίας καιροσκόπος στα βιβλία που θα διαβάσετε στο οικονομικό πανεπιστήμιο στην μικρο οικονομική θεωρία είναι το σύστημα της αγοράς ο μηχανισμός της αγοράς αλλά ξεπερνάει η αγορά το CD σε συντονισμό το γυροσκόπιο παρασάγγας και σασί πατρότητα Γιώργος Σκοπός είναι το τελειότερο συντονιστικό μηχάνημα που έχουμε βρει για την κυκλοφορία σε ένα πολυσύχναστο σταυροδρόμι του λονδίνου της νέας υόρκης λειτουργούσαν σας ο μηχανισμός της αγοράς ξεπερνάει σε συντονιστικές ικανότητες το γυροσκόπιο παρασάγγας γιατί η αγορά είναι ένα σύστημα το οποίο δεν το έχουμε δει το ανακαλύψαμε που εξελίχτηκαν φτιάχτηκε και κάποιοι το παράτησαν σε κάποια χρονική στιγμή ότι δουλεύει και δουλεύει μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε κανένας δεν καταλαβαίνει όπως το σύστημα της καρδιάς μας ο χρόνος την κάνε μια φτηνή αγορά οχυρό σκοπός στα οικονομικά τηκαν μας φτιάχνει τις τιμές έτσι δεν είναι ποια χρέη τιμές η αγορά ποιος μπορεί να μου πει τι ρόλο παίζουν οι τιμές σας τώρα στο δεύτερο έτος για ντε αυτοί καλά ίσως να μη μπορείτε να μου πείτε γιατί αυτά θα σας πουν στο δεύτερο στη διάρθρωση των αγορών θα σας πούνε γιατρού που ως τι μηχανισμό της αγοράς προσδιορίζει τιμές λοιπόν θα σας πω εγώ τι κάνουν οι τιμές για να αισθανθείτε μια αβεβαιότητα ότι όταν του αφήσουμε αυτό το σύστημα μόνο του και δεν υποκρινόμαστε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε θα τα πάει μια χαρά η αγορά αρχίζει και χαλάει τη στιγμή που κάποιοι υποκρινόμενος ότι θέλουν να διορθώσουν παρεμβαίνει Διαγόρας παίζουνε τρεις ρόλους τρεις για λόγους τακτοποίησης και αντιλήψεις λέμε ότι οι τιμές διαμορφώνονται σε μια πολύ βραχυπρόθεσμη χρονική περίοδο την περίοδο της αγοράς είναι αυτή περίοδος της αγοράς η περίοδος βραχυχρόνια και η περίοδος η μακροχρόνια ήδη τιμές έχουν έμμεσα πληροφοριακό περιεχόμενο ετήσιο που προσαρμόζει και στις τρεις περιόδους θα σας πω τώρα ποια είναι αυτά τα Beats ας ει ναι ενιαι σε συνδέει πλέον μετράτε την πληροφόρηση με Beats οι τιμές έχουν έμμεσα b της πληροφόρησης ποιά είναι αυτά τα Beats στην περίοδο της αγοράς κάνουν οι τιμές στην περιόδους αγοράσει τιμές δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά κατανέμουν το υπάρχον απόθεμα των αγορών των αγαθών εσύ π.χ. στη αγορά του Ρέντη συναντά το πρωί υπήρχαν εκεί πουλάνε η αγορά είναι γεμάτη από άλλη εβδομάδα καταλύματα ας πούμε ότι είναι αλιεύματα μιας ημέρας και θα πρέπει να αγοραστούν ας πούμε για αύριο και μεθαύριο εάν δεν αγοράσουν τα αλιεύματα αυτά μέσα στο χρόνο θα γίνουνε αλιεύματα δύο ημερών αργότερα θα γίνουν αλιεύματα τριών ημερών δε θα είναι πλέον φρέσκα ο κόσμος θέλει φρεσκάρισμα τα αλιεύματα έχουν μια χρονική στιγμή με η ποσότητα που υπάρχει είναι έχει ένα δίκτυο χρονικό λέει είναι άλλη η έμα αλιεύματα μιας ημέρας πάλι γεύματα δύο ημερών αλιεύματα τριών ημερών άρα το απόθεμα που υπάρχει αλιευμάτων σε ένα ημέρα ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές για να το μοιράσουν στον κόσμο οι καλύτερες στιγμές που επιτυγχάνουν οι ψαράδες που κι αν τα γεύματα θα κάνουν όταν τα πρώτα φλας Γι' αυτό στην περίοδο της αγοράς η τιμή είναι αρκετά υψηλή ώστε να αποκλείσει όλους τους άλλους που δεν μπορούν να πληρώσουν την τιμή και η υπάρχουσα ποσότητα αλιευμάτων μια μοίρα σήμερα να πάει σε εκείνους που μπορούν να πληρώσει έτοιμη στην πόλη βραχυπρόθεσμη περίοδο στη περίοδο αγοράς και περίοδος αγοράσω ορίζεται σαν μια χρονική περίοδος που δεν μπορεί να αλλάξει το απόθεμα των υπαρχόντων αγαθών περίοδος αγοράς είναι τόσο μεγάλη και τόσο μικρή ώστε να μην μπορεί το απόθεμα με δεδομένο για να ξανά ξανά έψησαν γεμάτα μιας ημέρας πρέπει να πάνε οι τράτες έξω που χρειάζονται ένα απόγευμα χρειάζονται ένα ένα βράδυ επομένως Ιταλία βάτα που έχουν αντιληφτεί φρέσκα σήμερα θα γίνουν αλιεύματα μιας ΔΕΠ δύο ημερών όταν θα έρθουν τα άλλα αλιεύματα την επόμενη ημέρα και θα γίνουν άλλη ομάδα πρόταση σας μπλόκο να παρακολουθείτε λοιπόν έτοιμη που διαμορφώνεται στην περίοδο της αγοράς είναι λίγο υψηλή διότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει πόσοι είναι οι πραγματικά διαθέσιμοι ποσότητα και ποια μπορεί να είναι η συζήτηση δε κανένας δεν ξέρει ποια θα είναι η ζήτηση για τα πέρα αλιεύματα της μιας ημέρας αφρός καλύμματα και αυτοί που σίγουρα θα έχουν τα αλιεύματα στις αποθήκες τους θα τα πετάξουν θα τα βάλει στο ψυγείο για τη δεύτερη μέρα αλλά τη δεύτερη ημέρα τα αλιεύματα επειδή θα είναι δύο ημερών η τιμή τους θα πάει προς τα κάτω άρα ρητίνη που σχηματίζεται τιμή της αγοράς είναι κάπως ψηλή έχει πληροφορήσει και για το τι ζητάνε οι αγοραστές οι καταναλωτές και για το ότι είναι διατεθειμένοι να δεχτούν σαν προσφορά τη διαλύεις για να πουλήσουν τα πράγματα ωραία έχουμε ένα τιμή της αγοράς την άννα η τιμή της αγοράς δεν είναι δεδομένη ανακαλύπτεται η αγορά σε αντίθεση με αυτά που θα σας πουν οι καθηγητές σας και γράφουν τα βιβλία ιδρύοντας δεν είναι παραμετρικά δεδομένος ανακαλύπτονται στην η αγορά είναι ένα αποκαλυπτικός μηχανισμός και άλλων παρεμβαίνουμε στο μηχανισμό αυτό μηχανισμός της αποκάλυψης σταματάει τι γίνεται παθαίνεις έχεις η αγορά είναι ένα μηχανισμός αποκαλύψεις της αποκάλυψης αποκαλύψεις των προτιμήσεων και τόνισε συζητήσεις των καταναλωτών και τις διαθέσεις των αλιέων να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε ένα δεδομένη στιγμή εάν η αγορά σημάδι στη πάρα πολύ ψηλά για τα αλιεύματα λειτούργησαν σύμβουλος λειτούργησαν σε ένα άλλο προς όλους τους αλιείς και τόσο όλους τους καταναλωτές εάν οι τιμές των ψαριών πάνε προς τα πάνω εκεί που έχουν πάει ξέρω μου σολομός 14 ευρώ το κιλό μπορεί οι τιμές έχουν ξεφύγει πάνω από ιδιώτη πλέον η αλήθεια είναι ένα δύσκολη υπόθεση οι τιμές όμως αυτές καθώς πήγαινε πάνω δημιουργούν ένα κίνητρο ποιο είναι αυτό το κίνητρο βράχοι χρόνια είναι ένα ακίνητο οι καβγάδες να παραμείνουν στη θάλασσα πιο πολύ πιο πολλές ώρες να δουλέψουμε πιο πολύ και να αυξήσουν την ποσότητα των αλιευμάτων που φορούν στην αγορά για να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές από την άλλη μεριά καθώς οι τιμές η προσφορά αυξάνει τιμές αρχίζουν να πέφτουν και δημιουργούν ένα κίνητρο στους καταναλωτές που δεν κατανάλωναν τόσο πολύ ψάρι να τον αγοράσουν σαν επομένως βρίσκεται μια ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης βραχυχρόνια πώς επιτυγχάνεται αυτό βέβαια βραχυχρόνια επιτυγχάνεται με το να κατασκευάσουμε καινούρια τρεχαντήρι για καινούργιες τράτες και καινούρια τέτοια πράγματα απλούστατα λειτουργούμε με αυτό που αποκαλούμε υπερωρίες δηλαδή τι κάνουμε στη βραχυπρόθεσμη περίοδο αλλάζουμε τους μεταβλητό τους παραγωγικούς συντελεστές προσθέτουμε περισσότερους μεταβλητό παραγωγικούς συντελεστές στο υπάρχον σταθερό κεφάλαιο έχουμε τόσα τρεχαντήρι για τρως στράτες αυξάνουμε τις ώρες που μένω για για ψάρεμα και αυξάνουμε το προσωπικό πάνω στο τρεχαντήρι για να ψάλλουν να πιάσουν περισσότερα ψάρια βραχυπρόθεσμα αλλάζουμε τις προσφερόμενες ποσότητες αγαθών είναι υπερωρίες αλλάζοντας την ποσότητα των μεταβλητών παραγωγικών συντελεστών κρατώντας το κεφάλαιο σταθερό 1.1 το παράδειγμα η ύφεση που προκλήθηκε το 2009 στην Ελλάδα βρήκε πολλές χαλυβουργίες σε Ελλάδα με πολύ μεγάλη παραγωγική ικανότητα η ζήτηση έπεσα παραγωγική ικανότητα κι και κάνανε βιομηχανίες για να μην καταρρεύσουν οι τιμές άρχισαν να μεταβάλλουν τους παραγωγικούς τους μεταβλητού παραγωγικούς συντελεστές δε μπορούσαν να κλείσουνε τους κλιβάνους γιατί αν κλείσουν τους κλίβανος είναι πολύ μεγάλο το κόστος για να ξαναρχίσουν το πρώτο που έκαναν ήταν άφησαν το προσωπικό άρχισαν να μειώνουν το προσωπικό άρχισαν να μειώνονται οι πρώτες ύλες για να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στη μειωμένη ζήτηση και να μην καταρρεύσουν οι τιμές βλέπετε με αυτό τον τρόπο τη βραχυχρόνια υπάρχουνε ναι έχω δει υπάρχουνε διαδικασίες και μηχανισμοί να προσαρμόσουμε την προσφερόμενη ποσότητα στη ζητούμενη ποσότητα μέσω της μεταβολής των μεταβλητών παραγωγικών συντελεστών και είναι μεταβλητή εντάξει εμείς με κάποιους συμβιβασμούς μπορούμε να ορίσουμε ότι μεταβλητή είναι αυτοί οι συντελεστές οι οποίοι μπορούν με πολύ μικρό κόστος να αλλάξουμε την ποσότητα που χρησιμοποιούν πιο είναι το μικρό κόστος όλοι σας ξέρετε ότι όταν μια επιχείρηση χρησιμοποίηση υπερωρίας πληρώνει κάτι παραπάνω από την ώρα την κανονική Leroy εδώ στην Ελλάδα περίπου 40% παραπάνω στοιχίζει η απασχόληση των εργαζομένων πέραν από το κανονικό τους ωράριο Βασίλη λοιπόν σας είπα για την τιμή που σχηματίζεται που αποκαλύπτεται την περίοδο της αγοράς μίας ημέρας δύο ημερών μέσα σε δύο μέρες μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση του προσωπικού σου αν είσαι ένα τρεχαντήρι άνισε μια τράτα πρέπει να βγεις στην αγορά να διαφημίσεις οτι θελεις προσωπικό αναπαριστούσε επικό αυτό μπορεί να το κάνει μέσα σε δυο τρεις μήνες μπορείς να αλλάξεις τη σύμβαση και τι τον αριθμό των εργαζομένων έτσι μακροχρόνια τι γίνεται οίτινες έχουν μέσα περιεχόμενο πληροφοριακό περιεχόμενο που λέει εάν θα πρέπει επίσης να αλλάξει η το τρεχαντήρι να προστεθούν περισσότερα τρέχαμε για να αλλάξουν οι άλλοι παραγωγικοί συντελεστές τις επιχειρήσεις για να αλλάξει η ένα επιχειρηματίας στους αγίους συντελεστές της παραγωγής πρώτα πρώτα πρέπει να ναι βεβαίως ότι συζήτηση είναι λιγάκι μόνιμη δεν πας να χτίσεις ένα καινούργιο εργοστάσιο όταν νομίζουν ότι η ζήτηση που αντιμετωπίζει είναι πρόσκαιρη και ότι η οπισθοχώρηση ήδη μου είσαι εσύ η πρόσκαιρη λύση είτε σε αντιμετωπίζεται με πρόσκαιρες παρεμβάσεις αύξηση των παραγωγικών συντελεστών η εισαγωγή από κάποιους άλλους κλπ εκτός από την κατασκευή παγίου κεφαλαίου για να πας στην κατασκευή του πάγιου κεφαλαίου θα πρέπει η συζήτηση να είναι λίγο-πολύ να κρίνετε την εμμονή γιατί διότι οι πάγιες εγκαταστάσεις τακτικά ξεις έχει ένα ώρα διάρκεια μπορεί ας πούμε ένα nuclear πλάνων μια μια πυρηνική εγκατάσταση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει διάρκεια απόσταση 50 χρόνια αποφασίζει λοιπόν να φτιάξεις ένα πυρηνική εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πηγαίνει κάτω και άμα δείτε στο ίντερνετ αυτές τις ημέρες αυτό αυτά τα χρόνια θα δείτε ότι πολλά πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αρχίσει και κλείνουν γιατί διότι μπαίνουμε μέσα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τα τα ηλιακά πάρκα και αντικαθιστούν τα ηλιακά πάρκα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μια απλή πράξη τα οποία είναι και πολύ επικίνδυνα λοιπόν αυτή η υποκατάσταση του γίνεται γίνεται διότι οι τιμές στερολών συρρίκνωση στις επιθέσεις στα 2000 ότι κοιτάξτε να nuclear πλάνης δεν είναι πλέον κερδοφόρα και κλειστά και βλέπετε ότι ας πούμε με την πριν τρεις εβδομάδες GDF GDF είναι αυτή τη στέφανος που έχει και ποιητή και δίπλα της έχει και τη Suez είναι μεγαλύτερη στην τελετή στον κόσμο έκλεισε δύο εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στο βέλγιο γιατί διότι δεν υπάρχουν πλέον οι τιμές οι τιμές της κάνουν τόσο το συγγρα ότι κοίταξε απ'αυτά τα εργοστάσια που έφτιαξες πριν 15 χρόνια και τα οποία έχουν ζωή ακόμα άλλα 35 χρόνια δεν μπορείς να περιμένεις κέρδος κλείνουν NN δ καταγραφής σας πούνε αυτά τα πράγματα σε κάποιου άλλου μάθημα τα λένε αυτά σε κάποια άλλα μαθήματος στο οικονομικό τμήμα τα εργοστάσια αυτά τα κακά καμία μορφή πολέμου μορφή πολύ σημαίνει ότι τα κλείνουμε ωραίο τρόπο ώστε να μπορούν να τα ανοίξουν οποιαδήποτε στιγμή χρειασθεί τα έχουν εκεί σαν να είναι μια ρεζέρβα σασί πατρίς ρόλους που παίζουν οι τιμές πολύ πολύ βραχυχρόνια market περίοδος αγοράς βραχυχρόνια περίοδο όπου οι τιμές στερούν Σιγκούνας για την μετακίνηση πόρων μεταβλητών πόρων αποδημία χρήση στην άλλη ένα αγορά μπορεί να έχει πλεόνασμα πόρων και μια άλλη αγορά βραχυπρόθεσμα να έχει στενότητα μεταβλητών πόρων οι τιμές εκεί που υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά μεταβλητών μπορούν να πέφτουν και εκεί στην άλλη αγορά που ήδη υπάρχει στενότητα μεταβλητών μπορούν ήδη αλλά οι τιμές ανεβαίνουν και γίνεται ένα μεταφορά Γι' αυτό δεν πρέπει με κανένα τρόπο να παρεμβαίνουμε είναι αναγκαίος και να διακόπτουν αυτή τη διαδικασία της ανακατανομής διότι αυτοί κάποια στιγμή θα γίνει αυτά που σας λέω είναι μετρημένες λέξεις αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ανακατανομής του εργατικού δυναμικού με ανεργία 30% και είναι μικρή το 30% είναι μικρό διότι ακόμα δεν έχει προσφύγει προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στο δημόσιο τομέα όποιος δημόσιος τομέας έχει 700000 εργαζόμενους παραπάνω από αυτούς χρειάζεται εμπόδισαν να γίνει η προσαρμογή τα προηγούμενα χρόνια και τώρα όλοι αυτοί την προσαρμογή οι Κινέζοι λένε την έχουμε μπροστά μας μηχανισμός της αγοράς συντονιστής όχι ότι δεν έχει τα προβλήματά τους έχει τα προβλήματά του διότι υπάρχουν πολλοί στην αγορά οι οποίοι θέλουν να βάλουν τον μηχανισμό να δουλέψει για λογαριασμό τους εντάξει αυτό το ξέρουμε από τον καιρό του ανταμ σμιθ που έλεγε και τάσσεται εγώ είμαι καχύποπτος έναντι των επιχειρηματιών διότι αν τους αφήσετε μόνο τους επιχειρηματίες η τάση τους θα είναι να δημιουργήσουν ένα μονοπωλίου θα δημιουργήσουν ένα μονοπωλίων για να εκμεταλλευτούν τους καταναλωτές ζητώντας υψηλότερες τιμές από τις τιμές ισορροπίας για αυτό οι οικονομολόγοι συνήθως οι καλοί οικονομολόγοι συνήθως υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός της αγοράς δουλεύει για το κοινό για τους καταναλωτές όταν επικρατεί πολύ υψηλός βαθμός ανταγωνισμού στις αγορές πολύ υψηλός βαθμός ανταγωνισμού όπου οι παίχτες στην αγορά είναι αρκετά μικρή που καθένας τους και από τη μια μεριά και από την άλλη και από την πλευρά της προσφοράς από την πλευρά της ζήτησης ώστε να μην μπορεί μου φταίω να μπορούν ούτε επιχειρηματίες ούτε οι καταναλωτές να ελέγξουν το σχηματισμό της τιμής στα βιβλία που θα διαβάσετε την υπεροχή της οικονομικής θεωρίας θα δείτε ότι όλοι αυτοί που γράφουν τα βιβλία προτιμούμε ένα προτύπου αγοράς το οποίο έναν στημένο σε πολύ προχωρημένες βαθμούς ανταγωνισμού αλλά έχει υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να σταθμίσουμε μερικούς παράγοντες πιο είναι αυτό το σημαντικό πρόβλημα στις πολύ ανταγωνιστικές αγορές οι επιχειρήσεις κάνουν κανονικά κέρδη αλλά δεν κάνουν έρευνα και ανάπτυξη