8η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2019 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE να μείνω απλός Δημοτικός Σύμβουλος. Όπως προβλέπετε από την Ομοθεσία, η ομάδα συνεδρίασε αργά το μεσημέρι και εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Θοδωρ Μουριάδη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Σιμιτζή. Τα συγχαρητήριά μας στον κ. Μουριάδη. Νομίζω ότι και αυτή καταγράφεται ως μια από τις σημαντικές στιγμές του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας. Ο κ. Σιμιτζής χρημάτισε δήμαρχος επί δύο τετραετίες. Εντάξει, αφού είναι στην ίδια ομάδα και η ομάδα κλέγει τον επικεφαλής, τώρα πώς θα κατεβεί ο συνδυασμός στις επόμενες εκλογές, είναι θέμα του επικεφαλής και του συνδυασμού γενικότερα. Ζητήσατε τον λόγο, κ. Ξανθόπουλο, για κάτι, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, πριν ξεκινήσει η διαδικασία, θα ήθελα λίγο τον λόγο για ένα θέμα προσωπικό. Παρακαλώ, παρακαλώ. Στον απόηχο της συνεδρίας, της προηγούμενης, της τελευταίας συνεδρίας, στις επόμενες εκλογές, την επόμενη μέρα, υπήρξε δήλωση της κυρίας δημάρχου στον τύπο τοπικό, η οποία δημοσιεύτηκε και σε κάποιο τοπικό ραδιόφωνο, νομίζω. Η έκφραση που χρησιμοποιείς, κυρία δήμαρχος, είναι «ξεβρακόθηκαν όλοι χθες». Ξεβρακόθηκαν όλοι χθες. Και στο ραδιόφωνο το είπατε, κυρία δήμαρχε, γιατί έρχεται και να ακούω, και το έγραψε και ο τύπος. Επί αυτού, κύριε Πρόεδρε, αν έχω τον λόγο. Γιατί όταν ξεβρακοθήκαμε. Σας έδωσα τον λόγο. Α, έχω τον λόγο, ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θα πω καθόλου στα αυτά τα οποία αναφέρει η συνέδρυξη κυρίας δημάρχου. Είναι δικαιωμά της να αναφέρει αυτά τα οποία είπε, όπως επίσης είναι και δικαιώμα αυτών τους οποίους κατονομάζει, με χαρακτηρισμούς τύπου η Μάρθα Βούρτζη και άλλα φεδρά, να απαντήσουν αν δεν ενοχλούνται ή αν ενοχλούνται. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να ρωτήσω είναι πού στη συγκεκριμένη συνέδρυξη ξεβρακόθηκα εγώ, σε ό,τι αφορά εμένα. Η έκφραση, κυρία δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, είναι ξεβρακόθηκαν όλοι χθες. Το είπατε και στο ραδιόφωνο, το γράψαν και οι εφημερίδες τοπικές, ημέρα Παρασκευή μετά την ημέρα της γυναίκας. Δεν νομίζω ότι ξεβρακόθηκα ποτέ, πουθενά και για οποιοδήποτε λόγο. Θα παρακαλέσω να μου πείτε πού ξεβρακόθηκα. Μην μας τα χαλάς τώρα. Ποτέ, πουθενά και για οποιοδήποτε λόγο. Αυτή είναι σοβαρή ενδείλωση. Σε παρακαλώ. Άλλο από επιλογή, Πρόεδρε. Άλλο από επιλογή, Πρόεδρε. Άλλο από επιλογή, Πρόεδρε. Ξέρετε τι λέω. Συγγνώμη, αυτό είναι αρκούν το σοβαρό. Δεν νομίζω, κύριε Δήμαρχε, θέλετε να πείτε κάτι στο... Όχι, βέβαια, ούτε έχω να πω τίποτε ούτε για τον κ. Ξανθόπουλο, ούτε αφορά τον κ. Ξανθόπουλο, ούτε τίποτε. Και δεν μεταχειρίζω με τέτοιες αφορές. Κύριε Ξανθόπουλο, η δήλωση της κ. Δημάρχου είναι ότι δεν αφορά σε καμία περίπτωση τον πρόσωπο σας. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω τότε, αφού δεν με αφορά, θα πρέπει να κάνει μια δήλωση, κύριε Δήμαρχος, ότι αυτή η αναφορά της, το ξεβλακώθηκαν όλοι χθες, δεν αφορά το πρόσωπό μου. Μόλις το είπε. Θα παρακαλέσω την πτέρυγα της συμπολίτευσης να μην επεμβαίνει. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, το είπατε σε τοπικό ραδιόφωνο. Υπήρξε δημοσιο... όχι, αχ, Παναγία μου, κάνατε έκκληση μάλιστα... Κύριε Ξανθόπουλε, κάνει αυτό που σας είπα τώρα, μην το συνεχίζουμε, κύριε Δήμαρχος, λέει ότι δεν αφορά τον κύριο Ξανθόπουλο. Συγγνώμη, κύριε Δήμαρχε, είναι δημοσιοί με εφημερίδες. Εδώ λέει, ξεβλακώθηκα, όχι επειδή, κύριε Δήμαρχε, όχι επειδή, αν ξεβλακώθηκα εγώ, δεν ξέρω τι λέει τα άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγγνώμη, θα μου αφαιρέσετε το λόγο. Όχι, όχι, παρακαλώ, παρακαλώ. Πείτε μου πού ξεβλακώθηκα. Διαφορετικά, επανορθώστε, κύριε Δήμαρχε. Λοιπόν, εντάξει, κύριε Ξανθόπουλε. Αν δεν αφορά εμένα, επανορθώστε. Νομίζω ότι σας κάλυψε η δήλωση της κυρία Δημάρου. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, πριν, έχετε κάποια ανακοίνωση προς το σώμα. Όχι, την ανακοίνωση επίτηδες έδωσα, κύριε Πρόεδρε. Μα εμπτρέπεται να σας πω. Σήμερα έδωσα συνέντευξη τύπου σε ό,τι αφορά το θέμα της γέφυρας και το έτοιμα προς τον ελληνικό στρατό να δει αν μπορεί να βάλει μπέλε η γέφυρα. Και τα είπα διεξοδικότατα όλα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε. Η συνέντευξή μου αφορούσε όλους τους πολίτες και φυσικά και τους Δημοτικού Συμβούλους. Λοιπόν, πριν πάμε σε πρωί ημερισία διατάκουσης ζήτησης συνάδελφη, θα έχουμε εδώ έναν αγαπητό πρώην συνάδελφο τον κ. Τσότρα, τον Χρήσ, το οποίο ζήτησε να έρθει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και για πολύ σύντομα να μας αναπτύξει ένα θέμα το οποίο θέλει να θέσει υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Καλησπέρα σας, ευχαριστώ. Το θέμα που ήρθα να σας αναφέρω είναι αφορά την τροχέα στηνόμιυση που γίνεται από την λιμενική αστυνομία της Καβάλλας. Εδώ και πάρα πολύ καιρό παρατηρείτε και από όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχω ακούσει αλλά και από την προσωπική επιβάρυση με δύο κλήσεις που έχω, ότι η αστυνομιύση αυτή από μέρους αυτής της υπηρεσίας γίνεται κατά κατάχρηση και καθυπέρβαση των κάθε έννοιας διοίκησης και επιβαρύνει τους πολίτες με πρόστιμα σε πολλές περιπτώσεις με ανήπαρα τις παραβάσεις. Όλες οι στάσεις που γίνονται κατά των παραβάσεων απορρίπτονται. Υπάρχει μια αλλαγή στάσης αυτής του είδους αστυνόμιου της εκμέρωσης λιμενικής αστυνομίας σε σχέση με παλιότερα και νομίζω ότι πρέπει να παρέμβει ο δήμος με κάποιο τρόπο αφού εξετάσει όμως πρώτα το θέμα η διοίκηση του δήμου και ρωτήσει τους πολίτες ώστε να σταματήσει αυτό το πράγμα και να δει και τι θα γίνει και με τις κλήσεις οι οποίες δεν εισπράττονται αμέσως αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα, αλλά αποτελούν μια επιβάριση σοβαρή οικονομικής εισβάρουσης των πολιτών. Εγώ θα ήθελα να ζητήσω από τον δήμο να το εξετάσει και είμαι στη διάθεσή σας ότι χρειαστεί και φυσικά πρέπει να ρωτήσετε και τους πολίτες να δείτε πώς έχει το θέμα. Παρ' ό,τι δεν ανήκει αυτή η υπόθεση στην αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας, όπως συζήτησα και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τον κ. Καλανταρίδη, ωστόσο ο δήμος έχει τη δυνατότητα με βάση της κείμενης διατάξεις να παρέμβει στο θέμα γιατί ανήκει αυτή η περιοχή στη δικαιοδοσία του και να κάνει τις απαραίτητες έννοιες ώστε αυτό το πράγμα να γίνεται με όρους διοίκησης. Εξαιρείται βέβαια να του πούμε και αυτό από αυτόν τον όλο το χερσαίο χώρο που αστυνομεύει η λιμενική αστυνομία, εξαιρείται το κομμάτι που είναι μπροστά που έχει πρόσφατα διαγραμμιστεί και εκεί είναι σαφή τα χώρη που μπορεί κανείς να παρκάρει και που δεν μπορείς. Στους άλλους χώρους όμως εκεί γίνεται το γράψιμο και μάλιστα από όλα τα στοιχεία προκύπτει το γράψιμο και είναι της βάσης καβαλιωτών. Ευχαριστούμε πολύ ο χώρος δεν είναι εναρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας αλλά φορά καβαλιώτες πολίτες, συνδημότητες μας, Κυρία Δήμαρχη καλό θα είναι μια συνάντηση με τον κ. Λιμενάρχη για να λυθεί το θέμα αυτό και να εκλείψουν τα πρόσφατα.