Παρουσίαση διαδικασιών εντοπισμού και ανάκτησης ηλεκτρονικών βιβλιογραφικών πηγών (ΕΚΠ51) (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2019)
: Υπόσχεσαι την βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ανεκτών Πανεπιστημίου με αφορμή την ανάβηση των εργασιών της θυματικής ενότητας ΕΚΠΑΙΝΤΑΕΝΑ, σήμερα θα δούμε πως μπορούν οι φοιτητές της συγκεκριμένης ενότητας αλλά και γενικότερα όλοι οι φοιτητές να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα της βιβλιοθήκης του ΕΑΠ προκειμένου να κάνουν ζήτη στις ελληνικές πηγές της βιβλιοθήκης και έτσι να μπορέσουν να κτίσουν αξιόπιστο και πλούσιο υλικό για την ολοκλήρωση των εργασιών. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το θέμα της εργασίας της φοιτηνής είναι η σχέση σχολείου και οικογένειας. Τα παραδείγματα που θα γίνουν θα γίνουν με βάση στις συγκεκριμένες όρους που μας έχει δώσει το επενδυτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, αλλά θα πρέπει να έχουμε στο νου τους συγκεκριμένες ότι δεν θα πρέπει να κάνουν την κλειογραφική επισκόπιση με βάση ακριβώς αυτούς τους όρους, δηλαδή σχέσεις σχολείου-οικογένειας και να γράψουν την εργασία με βάση αυτή την οπτική. Η οπτική που θα πρέπει να δώσουν στην εργασία τους είναι μια διαφορετική οπτική, πιο λεπτομερής. Ουσιαστικά θα πρέπει να εστιάσουμε το φακό τους σε μια διάσταση της σχέσης σχολείου και οικογένειας, για παράδειγμα τα εμπόδια ή τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των γονιών που εμπλέκονται, μάλλον διαστάσεις που εσάς σας ενδιαφέρουν ή διαστάσεις οι οποίες θα σας είναι βολικές γιατί βρήκατε σε αυτό το πεδίο πλούσιο λύπο και σε καμία περίπτωση όπως είπα να μην είναι γενικές εργασίες με βάση της σχέσης σχολείου και οικογένειας. Για να ξεκινήσουμε λοιπόν το πρώτο βήμα που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε στην βιβλιοθήκη του eApp, πατώντας leadapp.gr και στη συνέχεια να ασχοληθούμε μόνο με τις ηλεκτρονικές πληγές. Θα επιλέξουμε δηλαδή το κουμπί enia-mechania αναζήτησης ηλεκτρονικών πηγών Samon, προκειμένου να μας πετάξει στην εισαγωγική σελίδα, σε μια σελίδα που μας παρουσιάζει και μας λέει ότι είναι δυνατότητας ο Samon. Ενημερωνόμαστε γι' αυτές, υπάρχει και ο αντίθετος οδικός χρήσης και πατώντας στο τέλος της σελίδας, το εδώ, πλέον μπαίνουμε στην ουσία, μπαίνουμε στο ζουμί, βρισκόμαστε πλέον στη μηχανή αναζήτησης, είναι πολύ απλή, έχει τα εγγραφητικά της Google, σε πρώτο επίπεδο, όπως βλέπετε, είναι μια απλό box αναζήτησης, αν το χρησιμοποιήσω ως έχει, τι κάνω, την απλή αναζήτηση, αν πατήσω advanced, ουσιαστικά πετάγομαι σε μια καινούργια σελίδα, στην οποία βάζω από πριν τα φίτρα που θέλω να χρησιμοποιήσω. Θα κάνω και καμία απλή αναζήτηση, θα πατήσω families, discourse, όπως βλέπετε το ίδιο το σύστημα μας προτείνει ο όρος για να χρησιμοποιήσουμε, επομένως όταν κυκλολογούμε ας είμαστε λίγο παρατηρητικοί για να δούμε από κάτω τι μπορεί να μας προτείνει το υπηρεσίστημα, θα πατήσω το φακό και πλέον θα έχω τα αποτελέσματα τα οποία θέλω, βλέπετε είναι πάρα πολλά και μπορώ να περιορίσω κατά το δοκούν τα αποτελέσματα που μου έχουν. Για παράδειγμα θα ήθελα να δω το υλικό και να αφαιρέσω από αυτό τις εναφορές, να αφαιρέσω τις διατριβές, τα βίντεο που μου έχει υψηθέψει, τις εικόνες, τα δηλητία ή κάποια έργα ζωγραφικής. Βλέπετε ότι όταν πατάω το X όλα αυτά σβήνονται, αν πατήσω το apply θα αφαιρεθούν όλα αυτά και από τον αριθμό των τελικών αποτελεσμάτων που λαμβάνω. Το αριστερό κομμάτι της σελίδας είναι ένα κομμάτι φίλτρων. Μπορούν να παίξουν σε οποιοδήποτε επίπεδο, μπορούν να παίξουν σε επίπεδο ημερομηνία δημοσίευσης. Αν σύρω την μπάρα περιορίζω και το χρονικό πλαίσιο των αποτελεσμάτων που θέλω. Για παράδειγμα θα πάω στο 2010 και θα περιοριστεί κατά πολύ ο αριθμός των αποτελεσμάτων το οποίο λαμβάνω. Βλέπετε έχει πέσει πάρα πολύ στο ένα τρίτο. Αν θέλω για παράδειγμα τελευταία τρία χρόνια πατάω ΛΑΣΤΡ ΥΓΙΑΣ. Διαφορετικά, αν θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος πατάω και τα κουμπιά έννοξης και λήξης περίοδου που μου ενδιαφέρει. Όλο το περιόρισα σε τελευταίους δώδεκα μήνες. Πιο κάτω μπορώ να κάνω περιορισμό με βάση το χώρο και τις λεξικαιγιά οι οποίες περιέχονται μέσα στις δημοσιεύσεις. Αν πατήσω more, η ίδια διαδικασία γίνεται και εδώ. Αφαιρώ δηλαδή άρθρα στα οποία υπάρχουν οι εξής όροι. Για παράδειγμα, δεν θέλω άρθρα να υπάρχει το Cell Biology μέσα ή το Care and Treatment ή λεξικοφορούν την υγεία, Health Care, Hospitals, Index Medicos. Αν πατήσω apply και πάλι θα εφαρμοστεί το filtro και θα έχω ακόμα λιγότερα αποτελέσματα. Βλέπετε, τα αποτελέσματα μας έχουν έρθει. Πλέον, το μόνο που έχω να κάνω είναι να πατήσω σε κάθε ένα από αυτά και να το ανακτήσω. Για παράδειγμα, θα πατήσω στο έκτο. Ελέγχω αν μου κάνει, βλέπω τα θέματα, βλέπω ότι είναι παλιό, δεν μου κάνει. Καταλαβαίνει τώρα ότι είναι στο χέρι μας να αξιολογήσουμε το υλικό που μας επιστρέφει. Πλέον, μπαίνει ο προσωπικός, προσωπική γνώση και ο στόχος εργασίας στο προσκύνιο. Μπορούμε να τα κοιτάξουμε, να διαβάσουμε, να κάνουμε την προεπισκόπηση, να δούμε τι λέει το κάθε άρθρο και να κρίνουμε από το άρθρο αν μας κάνει ή όχι. Για παράδειγμα, πατάμε πάνω στο συγκεκριμένο. Μας πετάει σε μια διάμεση σελίδα, όπου θα βρούμε τον τόι, θα πατήσουμε επάνω του και θα μας πετάξει κατευθείαν στο άρθρο. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν μας πετάει σε μια διάμεση σελίδα. Μας πετάει κατευθείαν στο άρθρο, για παράδειγμα, θα μας πετάγει κατευθείαν στο IREC. Αν δεν μας πετάει κατευθείαν, εντοπίζουμε που είναι το τόι, που είναι η ταυτότητα. Ο μοναδικός εθνός θα αυτοποιήσει στη ψυχιακού φόρου, πατάμε πάνω και μας πετάει κατευθείαν στο άρθρο. Πλέον βρισκόμαστε στο άρθρο που ψάχναμε, που επιλέξαμε. Μπορούμε να σκρολάρουμε προς τα κάτω και να το διαβάσουμε. Μπορούμε να πατήσουμε πάνω στις πηγές. Βλέπετε, οι πηγές είναι δυναμικές. Βλέπω κατευθείαν δίπλα την αναφορά, όταν πατάω πάνω στις αναφορές. Και αν είναι και διαθέσιμες, πατάω, βλέπετε, δίπλα και download τη συγκεκριμένη πηγή. Άρα, είναι πολύ βολικό να κάνω και ένα αναζήτησί μου έτσι. Επίσης, πολλοί εκδότες παρουσιάζουν συναχή άρθρα με αυτό που έχω ψάξει στο πλαίσιο της σελίδας τους. Με την ένδειξη δικομένη ταύτης. Και έτσι, αν πατήσω πάνω σε αυτά, θα μπορέσω και αυτά να τα κατεβάσω. Πατώντας download PDF, μας δίνει τη δυνατότητα download. Μας ανοίξει μια άλλη σελίδα και αυτό που θα πρέπει να κάνω είναι να το κατεβάσω. Πατάμε το κουμπί download και κατεβαίνει. Κλείνω την αναζήτησή μας. Αντίστοιχα, σε κάθε άρθρο που με ενδιαφέρει, πατάω επάνω του και το κατεβάζω. Τώρα θα χρειαστεί να κάνω μια νέα αναζήτηση. Και θα πάω στο advanced για να δούμε λίγο πώς είναι και η σελίδα της προηγούμενης αναζήτησης. Εδώ μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσω όσους όρους θέλουμε και να κάνω παιχνίδι με τους τελεστές και ή και όχι. Δηλαδή μπορώ να βάλω schools and families, θα προσθέσω ένα νέο όρο και not fathers. Βάζω κάποιο τυχαίο. Επομένως θα μου δώσει αποτελέσματα schools and families και δεν θα συμπεριλαμβάνει τον όρο fathers. Publication date, το περιορίζω, στους τελευταίους πέντε χρόνια. Θέλω στοιχεία με πλήρες κείμενο. Content type, μπορώ να περιορίσω από την αρχή αυτά που δεν θέλω. Τώρα εδώ το έχω βάλει in type. Αν δεν θέλω κάτι, μετά θέλω να προσθέσω περιορισμούς, κάνω tick, πατάω επιλέξτε να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουμε. Βλέπετε, μας έχουν έχει τα αποτελέσματα, αν μπορούμε, επιπλέον να παίξουμε εμείς δίπλα με τα φίλτρα. Αυτό που προτείνω εγώ είναι να κάνουμε μια γενική αναζήτηση και στη συνέχεια να εφαρμόσουμε τα σύγκτρα. Βλέποντας και κάνοντας, μην είμαστε πολύ σφιχτοί στην αναζήτηση μας από την αρχή, γιατί τα αποτέλεσματα που θα πάρουμε θα είναι πολύ λίγα. Ας είμαστε λιγότεροι. Βλέποντας και κάνοντας, μην είμαστε πολύ σφιχτοί στην αναζήτηση μας από την αρχή, γιατί τα αποτέλεσματα που θα πάρουμε θα είναι πολύ λίγα. Ας είμαστε λιγότεροι, λίγο ανοιχτοί στην αρχή και μετά να περιορίζουμε την ερευνά μας. Και ουσιαστικά η διαφορά της απλής με την προηγούμενη αναζήτηση είναι το βαθμός, το χρυκό διάστημα όπου θα εφαρμόσουμε τα φίλτρα μας. Στην πρώτη περίπτωση το κάνεις από την αρχή, στην πρώτη περίπτωση το κάνεις κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σου. Επίσης θα ήθελα να δούμε κάποια functionalities τα οποία δίνει η platform. Είναι κάποια κουμπάκια τα οποία μας προσφέρει σε κάθε άρθρο το οποίο μας επιστρέφει. Για παράδειγμα αν πατήσουμε το Permanent link είναι το link του συγκεκριμένου αποτελέσματος το οποίο μπορούμε να το διαμοιράσουμε σε αυτό το ίδιο το Facebook, την ιστορία μας στο blog μας και να μπορέσουμε να το δει το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Τα εισαγωγικά μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε την αναφορά στον μορφότυπο που θέλουμε έτοιμη. Για παράδειγμα θα πλέξω το app και θα πάρω την αναφορά του άρθρου του αρχιδρύπτου έτοιμη με ένα copy. Το τρίτο εικονίδιο είναι ένα εικονίδιο του κοινωνίας, στέλνουμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε αυτό να το δει. Και στην τέταρτη περίπτωση είναι η δυνατότητα της προσθήκης άρθρων σε ένα καλάθι για μετέπειτα επεξεργασία, για ένα δευτερομάτι, για να μην διακόπτουμε την αναζήτησή μας. Εμείς προσθέτουμε σε αυτό το φάκελο αποτελέσματα τα οποία μας ενδιαφέρουν, να σποθέσουμε ότι όλα αυτά που τικάρω είναι ενδιαφέροντα. Τα βάζω εγώ σε ένα καλάθι που είναι εδώ πάνω στη γωνία για να τα δω συνέχεια και αυτό το κάνω για να μην διακόψω την αναζήτηση που κάνω αυτή τη στιγμή. Προσθέτω εγώ, άλλα μου κάνουν, άλλα δεν μου κάνουν. Στη τελευταία αναζήτηση, αν πατήσω πάνω στο φάκελο, βλέπετε ότι έχουν προστεθεί όλα σε αυτή τη λίστα που έχω δημιουργήσει. Μπορώ με την ίδια διαδικασία να τα δω και να τα κατεβάσω. Αν δεν ενδιαφέρουν, πατάω HIT και πέφτουν όλα από τη λίστα μου. Επίσης, επιστρέφω στα αποτελέσματα, σε κάποια άρθρα θα δείτε κάποιους δείκτες, κάποια νούμερα. Αυτά τα νούμερα αφορούν τις αναφορές που έχει πάρει ο σχεκμένος άρθρος και τα αρθμέτρικς. Τα αρθμέτρικς, αυτά που είναι ο δείκτης αυτός στον κύκλο τον πολύχρωμο, είναι οι αναφορές που έχουν πάρει σε επίπεδο τα social media. Δηλαδή, οι προσοχοί που έχουν λάβει αυτά τα άρθρα στο διαδίκτυο. Κουρισιαστικά τώρα, αυτό που έχετε να κάνετε ως φοιτητές της ΣΕΚ51 είναι να χρησιμοποιήσετε λέξεις όπως family school, parent involvement, family school partnership. Λέξεις, φιλιά, οι οποίες θα στοχεύουν σε αυτήν την σχέση μεταξύ σχολείου και οικογένειας. Και στη συνέχεια, να εντοπίσετε από αυτή την ερευνά σας μια υποενότητα, μια διάσταση και να ασχοληθείτε με αυτή. Αν μετά από αυτή την παρακολουθήση του σημερινού βίντεο, εξακολουθείτε να έχετε απορίες για τη χρήση του Samon. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 261-0367-821. Ή να έχουμε δυνατότητα να κάνουμε και ένα Skype for Business μέσα από τη συμπλήρωση μιας φόρμας από τη σεβίδα της βιλιοθήκης lib.af.gr. Αυτά από εμάς, ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε.