Μιχάλης Πιπιλιαγκόπουλος (Eastern Macedonia and Thrace Institute of Technology, 2013)
: Σας χαιρετήσω και εγώ Έχουμε ακόμα ένα... Γεια σας! Είμαστε μια οικογένεια! Έτσι, έτσι, οικογένεια! Συνεχίζουμε η δεύτερη φορά σήμερα το κύκλο αυτών των διαλέξεων που ξεκινήσαμε στο T.I.C.A.V.A.L.A.S. ο σκοπός μας είναι να γνωριστούμε μεταξύ μας ποιος κάνει τι για να δούμε αν μπορούν να υπάρξουν ενδεχομένες συνέργειες εντός του ιδρύματος και εκτός Σήμερα θα μας μιλήσει ο κ. Μιχάλης Πηλιακόπουλος με ένα θέμα που είναι συμβουλή του Financial Accounting Γιατί το πας τελικά στην ορθολογική οργάνωση και με προβιώτητα της επιχείρησης Ευχαριστώ πάρα πολύ Μαγματικά είναι πολύ σωστό αυτό που γίνεται γιατί πολλούς από εσάς στους συναντέρφους χαιρετιόμαστε, μιλάμε αλλά ποτέ κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς το κοινωνιστικό ενδιαφέρον και τα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται κάποιος άλλος συνάδελφος και με τη δυνατότητα αυτή όσον αφορά στο ερώτημα γιατί να είναι στα αγγλικά εγώ δεν προσπαθήσω να κάνω το εξής θα σας παρουσιάσω τον εαυτό μου θα σας πω τα ενδιαφέροντα μου και τα μαθήματα με τα οποία ασχολούμαι με τους τομείς που τα ενδιαφέροντα μου αυτά βέβαια άπτονται και με το Financial και με το Management Accounting βέβαια αυτά άπτονται γενικότερα και με την επιχείρηση πρέπει να έχει μακροβιότητα και να είναι οθολογικά οικανωμένα θα προσπαθήσουμε λοιπόν μέσω της παρουσίασής μου να πάρουν μια ιδέα και για τα δικά τους τα ενδιαφέροντα δυο λογάκια μόνο για να μην κουράσω για το βιογραφικό μου καταρχάς όσον αφορά το επίπεδο το υπέδευσης το πεδίο της εκπαίδευσης λοιπόν ξεκίνησα από το 1985 μέχρι το 2006 όπου ήμουνα ένας επιστημονικός συνεργάτης εδώ με το ΤΕΙ σε διάφορα τμήματα στο ΤΕΙ επιχειρίζω και στο ΤΕΙ λογιστικής για τη δρασκαλία λαθυμάτων που θα δούμε και παρακάτω στη συνέχεια το 2006 πήγε μια αποκήρυξη, έκανα τα χαρτιάνου και διορίστηκα εδώ στο ΤΕΙ στο τίμα δείξεις επιχειρήσεων όσον αφορά την εργασία το 1980 έως το 82 ήμουνα υπεύθυνος σε μια υπεύθυνος λογιστήριου σε μια εταιρεία στη Λεσσαδομή από το 82 μέχρι το 84 άλλα δυο χρόνια σαν υπεύθυνος ηθικό και οικονομικών υπηρεσιών σε ένα υποκατάστημα βορειο Ελλάδος και τελικά από το 91 μέχρι το 2006 15 χρόνια συναντά με οικονομικός επιτήρησης στη βιομηχανή εθνικών υπασμάτων είχα όλα τα οικονομικά τρίματα και όλες οι δραστηριότητες της επιχείρησης ανα την Ελλάδα από το 88 μέχρι το 93 είμαι υπεύθυνος στο accounting και στην εκπαίδευση που προσέφερε το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας βέβαια τώρα έχει κλείσει από το 88 μέχρι σήμερα πηγαίνω σε διάφορα σεμινάρια είναι επίθεσιακά ή όχι και κάνω διάφορα ιδιαίτερα θέματα και μάλιστα από πέρυσι αρχίσαμε να συμμετέχουμε και σαν ομιλητές, ησυχητές και στα θύματα των μεταπτυχιακών έτσι λοιπόν είμαι στο MBE, στο Business Administration είμαι στην Λογιστική και στο All in one technology πέρυσι τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκα και ασχολούμαι με αυτά στα μεταπτυχιακά στο MBE χρηματοοικονομική λογιστική για στελέχη επιχειρήσεων και διεθνή χρηματοοικονομικά και λογιστικά πρότυπα στη λογιστική χρηματοοικονομική λογιστική πληροφόρηση και σύγχρονα θέματα διεθνούς λογιστικής στο ΔΕ Πετρέλαια μίλησα για τις μεθόδους κοστολόγησης Successful effort και full cost method ειδικά για τα Πετρέλαια τα ενδιαφέροντα μου θα τα δούμε και στη συνέχεια και θα βγουν από μόνα τους επιγραμματικά μόνο είναι το General Accounting, το Kosta Accounting, το Managerial, Budgeting είναι ένα εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο διεθνή λογιστικά πρότυπα και τον Report συμμετέχουμε μαζί με το Τρίμα Λογιστικής εγώ μαζί με τον κύριο Μανδύρα εδώ τώρα που ήρθε συμμετέχουμε σε δύο δίκτυα τα οποία είναι η Τάρκη του ΑΦΕΚΑ είναι δίκτυα λογιστικής, δίκτυα ελεκτικής τα οποία συμμετέχουν και άλλα 15 τουλάχιστον επιστήμια από όλες τις χώρες σε επίπεδο Ευρώπης Τι θα πούμε, θα πούμε λίγα πράγματα για το business, για το account, το financial, την ομάδα στο account και τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο για να καταλάβουμε και να ξεκαθαρίσουμε τι γίνεται καταρχάς μια επιχείρηση γνωστά με τα αυτά τα οποία λέω να θέλω να τα συνδέσω όλα η επιχείρηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ομάδα ανθρώπων η οποία ομάδα ανθρώπων έχει ένα κοινό σκοπό ποιος είναι ο κοινός σκοπός, η μακροβιώτητα της επιχείρησης να είναι υπογειοτήτως, η μακροβιώτητα της επιχείρησης γιατί, διότι έτσι θέλουμε και να υπάρχει επιχείρηση για να μπορούμε και εμείς αν εργαζόμενοι να έχουμε μία δουλειά αλλά είναι καλό και για τον επιχειρηματία για να έχει γι' αυτό στην επιχείρησή του και να έχει και τα αποτελέσματα του καλά, να έχει δηλαδή τα κέρδη η επιχειρηματικό ήταν τίποτε άλλο παρά αποτελεσματικές λύσεις να εγκαιλοποιήσουν ανάγκες γρήγορα και οικονομικά πάρα πολύ ωραία Επίσης, τι είναι επιχειρηματικότητα συνήθως έχουμε πει ότι η επιχειρηματικότητα λέει μέσα στο μυαλό μας ότι είναι το ξεκίνημα μιας επιχείρησης έτω στα τα που λένε μαθαίνετε επιχειρηματικότητα βεβαίως μαθαίνουμε δηλαδή τι μαθαίνουμε μαθαίνουμε όλο εκείνο το προστάσιο, τον μέσο που έχει κάθε ένας από εμάς που ασχολείται με αυτά τα αντικείμενα να τον δώσουμε να τα μάθει να είναι ενήμερος όλων αυτών των εργαλείων προκειμέν να πετύχει και να κάνει σωστά τη δουλειά του Έτσι λοιπόν το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για μπάλας, βέβαια, κάοδι είναι η ρογιστική Τι πράγμα είναι η ρογιστική καταρχάς Η ρογιστική, που καλείται σαν γνώσα σαν γλώσσα των business δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία διαδικασία όπου κάθε συναλλαγή της επιχείρησης την καταγράφει η ρογιστική με ένα συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένα βιβλία και βγάζει στο τέλος ένα αποτέλεσμα οικονομικό κέρδος σε ζημία επί τη βάση του οποίου κυρώνουμε και τους χώρους στο κράτος Άρα λοιπόν λέμε ότι το αχάρτητο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιστήμη της καταγραφής του χασαλίσματος, της περιγραφής όλων των συναλλαγών και τελικά της επεξήγησης όλων αυτών των συναλλαγών μέσα σε αυτά τα συγκεκριμένα βιβλία τα οποία έχουμε το θέμα είναι κάποιος ανακάλυψε τη λογιστική και κάποιος μας έδωσε δουλειά χάρι στην οποία βγάζουμε το ψωμί μας αυτή τη στιγμή το αχάρτητο Ποιος είναι ο πατέρας της λογιστικής που πρέπει να τον αγμάρουμε και κανένα κεράκι Πασιόλυ ένας Ρωφίνος, ένας ιταλός μοναχός ο οποίος είναι ο πρώτος ο οποίος έχει εισαγάγει το δικογραφικό σύστημα στη λογιστική πάλι στο οποίο βασιζόμαστε από το 1994 αυτό λοιπόν το σύστημα της δικογραφικής μεθόδου από τότε ισχύει μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει και αυτό έχει έχει φέρει μια επανάσταση στην οικονομία και στις επιχειρήσεις Τι εννοείς με αυτό το δικογραφικό τάμπλ έρχεται το τάμπλ έρχεται από το εξής λέει η αρχή της λογιστικής έχουμε διάφορους λογαριασμούς δεν ξέρω κατά πώς το να εμπαθύνω αλλά να πω μόνο έχουμε διάφορους λογαριασμούς τι σημαίνει δικογραφικό σύστημα ένας λογαριασμός κραιώνεται και ένας πιστώνεται έτσι λέμε και θα πρέπει η χρέωση να είναι η συμμετοίσταση αυτό καλύτερη δικογραφική μέθοδος αλλιώς θα είχαμε την απλογραφία μόνο ένας λογαριασμός παράδειγμα βιβλίου αγορών, βιβλίου εισόδων εξόδων άσχετης λογιστική να είστε θα πείτε και θα πείτε πού είναι τα ενοίχια εκεί συστήλει ενοίχια γράφω το έξοδο του ενοικείου τι είναι η ιδέη συστήλει της ιδέη γράφω την ιδέη κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το κάνουμε εάν δεν ξέρουμε λογιστική εάν δεν ξέρουμε αυτή τη διπλογραφική μέθοδο γι' αυτό και η διπλογραφική μέθοδος είναι η πιστημία δεν είναι η τεχνική που λένε κάποιοι δύο ειδών λογιστικές λογοφορίες υπάρχουν κατ'αυτές υπάρχουν οι λογαριασμοί οι οικονομικοί αυτοί οι οικονομικοί λογαριασμοί να το κάνουμε καλύτερα πως βγαίνουμε προς τα έξο μέσω οικονομικών καταστάσεων και είναι απαραίτητες για τους εξωτερικούς εξωτερικούς επενδυτές για τον εξωτερικό κόσμο για τον κόσμο που είναι εκτός της επιχείρησης προτιμένου να πάρει μια λογιστική πληροφόρηση στην αντίδυτη περίπτωση οι λογαριασμοί διαχείρησης το μάλλον για ομάδες του ΔΑΚΑΟΣ ενδιαφέρει αυτούς που είναι μέσα στην επιχείρηση τι είναι το καθένα που το δούμε μέσα στο σκάλο Άλλο λοιπόν, είτε είμαστε στο ένα είτε στο άλλο ο σκοπός είναι δικημενικός ποιος να έχουν την ίδια ικανοποιητική λογιστική πληροφόρηση που όχι πλέον να πάρουμε από φάση εδώ είμαστε θα το κάνουμε λίγο πιο για να δούμε η χρήματοικονομική λογιστική το financial accounting όπως συνηθίζουμε να λέμε πολλά πληροφόρηση που δίνουμε στους μετώχους που δίνουμε στις τράπεζες που δίνουμε στους επαιδητές μας στο δημόσιο ενώ το μάλλον θα τα κάνω ότι η δικητική λογιστική όπως συνηθίζουμε να το λέμε είναι ένας χώρος λογιστικής το οποίο αναλύει και παρέχει τη λογιστική πληροφόρηση σε μορφικούς τους πόσο κοστίζει και αυτό λοιπόν το θεωρούμε διότι πρέπει να κάνουμε ένα προγραμματισμό να κάνουμε ένα κομπρόλι και να πάρουμε την απόφαση πως θα το δούμε και αυτό στη συνέχεια εδώ το βλέπουμε καλύτερα βλέπουμε ότι η δικητική λογιστική δίνει πληροφορίες για τα στελέχη της επιχείρησης αυτά που αναλαμβάνουν την πορεία του πλοίου που θα πάρει το πλοίο της επιχείρησης ενώ η χρυματοοικονομική λογιστική δίνει πληροφορίες στους μετόχους αυτό που λέγαμε στους πιστωτές στους στραπέζες αυτούς όλους που είναι έξω από την επιχείρηση όσον αφορά τους χρήστες βλέπετε ότι η χρυματοοικονομική λογιστική δίνει πληροφορίες για τους χρήστες που παίρνουν επενδυτικές αποφάσεις ενώ η λογιστική δίνει αναφορά κυρίως για στελέχη που σχεδιάζουν και ελέγχνουν ο ρεγνισμός η χρυματοοικονομική λογιστική εστιάζεται στο παρελθό ενώ η λογιστική στο κάνουν δηλαδή είναι απλά λόγια η λογιστική που γράφουμε και ενημερώνουμε τα βιβλία μας αναφέρται σε ιστορικά στοιχεία σε στοιχεία του παρελθότος δεν είναι δυναμική δεν έχει μέσα το πληθορισμό αν θέλετε είναι στατική είναι στατική λογιστική ιστορική λογιστική αυτά που έγιναν λέει κάποιος μα αυτό το αγόρασα πριν 10 χρόνια και η αξία είναι τόσο τόσο συνεχίζει να είναι η αξία στα βιβλία αλλά έχουν άλλες μεθοδολόγες για να αναπροσαρμόσουμε και συγκεκριμένη αξία όσα αφορά την επαλληλευθευσιμότητα δίνουμε έφαση στην επαλληλευθευσιμότητα η χρηματοοικονομική λογιστική δηλαδή ελέγχει το καθένα τα πάντα τα ελέγχουμε μέσω διαθώρων εργαλείων που έχουμε ενώ οι άλλοι δίνουν έφαση στο σχεδιασμό για τον έλεγχο ακρίβεια επικαιρότητα συνολικός οργανισμός χρηματοοικονομική λογιστική εδώ έχουμε τλήματα δηλαδή η χρηματοοικονομική λογιστική βγάζει ένα αποτέλεσμα στο τέλος για όλη την επιχείρηση δεν πανάχει δέκα προϊόντα και πενήντα εμπορέμματα ένα αποτέλεσμα βγάζει σε αντίθεση με τη διοικητική λογιστική που ενδιαφέρεται για τον καθένα τοριστά οι επαιτήσεις ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα που θα δούμε πια στη συνέχεια ενώ η διοικητική λογιστική δεν έχει συγκεκριμένα πρότυπα προσπάθησα να κάνω αυτή την παρουσίαση εδώ για να μπορέσω να σας μεταφέρω και αυτό που συμβαίνει στο τμήμα στη σχολή διοίκησης οικονομίας στο τμήμα λογιστικής και στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί πέρα με τι ασχολούνται έτσι λοιπόν έχουμε είπαμε τη χρηματοικονομική λογιστική που παρέχει πληροφόρηση τι πληροφόρηση παρέχει το το δούμε τώρα ναι αλλά η πληροφόρηση αυτή μπαίνει σε κάποια καλούπια και τα καλούπια αυτά είναι τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα τι είναι πρότυπο γενικώς τα διεθνή λογιστικά πρότυπα είναι κανόνες που αναγνωρίζεται και παραδέχονται όλοι ενώ τα ελληνικά σε επίπεδο Ελλάδος τα διεθνή σε επίπεδο όλων των χωρών και είναι κανόνες αποτίμησης των επιμέρους στοιχείων περιουσιακών και των υποχρεώσεων της επιχείρησης να ξέρουμε ότι οι ελληνικά λογιστικά πρότυπα είναι μέσα σε επίπεδο Ελλάδος διεθνή λογιστικά πρότυπα πάλι είναι και σε επίπεδο Ελλάδος διότι ακολουθούν μόνο οι επιχειρήσεις εισημένες στο χρηματιστήριο όλες οι άλλες έχουν τα υπόλοιπα Ποιες είναι αυτές οι οικονομικές κατασταστάσεις τους πέντε είναι οι οικονομικές καταστάσεις μέσω των οποίων δείχνει την λογιστική λογιστική ευρωφόρηση που προσπαθεί να κάνει η λογιστική μας Είναι έσοδα και έξοδα της επιχείρησης Είναι ο ισολογισμός όπου έχουμε από την μια πλευρά τις πηγές χρηματοδότησης και από την άλλη πλευρά έχουμε τι κάναμε τα λεφτά που βρήκαμε την περιουσία της επιχείρησης έχουμε τις κατάσεις των ταμιακόρων όπου αναλύνουμε τις εισπράξεις και τις πυρωμές της επιχείρησης έχουμε την κατάσταση στο μεταβρο της χρηματοοικονομικής θέσης είναι αυξήσεις και μειώσεις που γίνονται στο κεφάλαιο και τέλος έχουμε το προσάρτημα που λέμε είναι χρήσιμες σημειώσεις, λεπτομέρειες, συμπληρωματική πίνα που εξηγούν και αναλύουν άλλα στοιχεία από άλλες οικονομικές καταστάσεις και κυρίως του ισολογισμού Προσοχή, ποτέ δεν θα δείτε δημοσιευμένο μια οικονομική κατάσταση, ποτέ θα το δείτε σαν σύνολο της οικονομικής καταστάσεις πρέπει να δημοσιεύονται τα διάσταστα του σύνολο Αυτή η χρηματοοικονομική λογιστική του financial accounting έχει σχέση με τι, με διάφορες τομείες, ποιους με το accounting, tax accounting, με τη φορολογία θα κάνουμε παρακάτω με ευερήτερες αναλύσεις έχει σχέση με το course accounting, με την προστολόγηση έχει σχέση με τον εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο έχει σχέση με την αξιολόγηση της απόδοσης της επιχείρησης θα πούμε ότι όλες οι αξίες που αναφέρονται σε αυτά που είπα προηγουμένως είναι ιστορικές οι αξίες έχουμε το ιστορικό κόστος, αυτό που έλεγα προηγουμένως δηλαδή έχει οριστικοποιηθεί και τελειώσαμε δεν είναι προβλέψιμο το κόστος αυτό το προβλέψιμο κόστος θα το δούμε παρακάτω στην ηγητική λογιστική αλλά λοιπόν είναι ιστορικά τα στοιχεία όλα αυτά στα ιστορικά τα στοιχεία βασιζόμαστε άλλωστε λέγανε το παρελθόν είναι η θύρα του μέλλοντος δεν μπορείς αν δεν έχεις στοιχεία του παρελθόντος να ανοίξεις μια πόρτα για να πας στο μέλλον εκεί θα βασιστείς, εκτός αν είναι καινούργια η επιχείρηση για να το δούμε λίγο καλύτερα έχει σχέση με τη φορολογία, ποια φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων δηλαδή του καθενός μας αλλά και των ομικών προσώπων όλων των μορφών των εταιριών έχει σχέση με την κοστολόγηση τι κάνει η κοστολόγηση δίνει απάντηση στο ερώτημα πόσο κοστίζει το παραγωμένο προϊόν αφενός, αφεντέρωτο, πόσο κοστίζει οι αναλώσεις των πρώτων υλών, βιταϊλών, υλικών, ανταλλακτικών, υλικών εσκευασίας που χρησιμοποιούμε για την παραπογή του προϊόντος και επίσης υπολογίζει την αξία των απογραφών την αξία των πεμπλώντων όπως λέμε λέμε στο τέλος 31-10 του κλιστάλου ή λόγω απογραφής και πετράμε ωραία, πως δίνει αξία πως πρέπει να κοιμάσουμε το πρωί και να δούμε τόσο το άλλο αν τόσο το πήραμε αυτό θα το πάρουμε τόσο όχι αυτά είναι θέματα της κοσμολόγησης επίσης έχουμε το ιτέρα και το εξτέρα να το τρώ ελέγχει διαδικασίες διαδικασίες συγκεκριμένες συγκεκριμένες επιχειρήσεις μικρομεσσίας και μεγάλες για όλες τις λειτουργίες έχουμε γραμμένες διαδικασίες γιατί αν πάμε στον έλεγχο θα πει κάποιος τι ελέγχει μωρέ το μόνο που ελέγχει μπορεί να κάνει είναι τη λογιστική όχι, ελέγχει τη λειτουργία παραδογής τη λειτουργία διοίκηση, τη διάθεση, την έρευνα τη χρηματοεκονομική λειτουργία όλες τις λειτουργίες ελέγχει Λέμε, έχει σχέση με την αξιολόγηση της απόδοσης της επιχείρησης ενδιαφέρεται και εμπετρά την αξιολόγηση πώς πάει η επιχείρηση, πού πάει πώς το κάνει αυτό με τη βοήθεια των αριθμοδεικτών γι' αυτό έχουν αναπτυχθεί τώρα ίσιο ανάλυσης το οποίο όλοι το χρησιμοποιούν πως αλλιώς θα βγάλουμε αριθμοδεικτές πως αλλιώς θα βγάλουμε αριθμοδεικτές παράδειγμα, εγώ με τη βοήθεια των αριθμοδεικτών να κάνω ένα μοντέλο πρόοδεψης της επιχείρησης της χρηματοεκονομικοποίας μιας επιχείρησης παράδειγμα, έτσι, ο Άρτημα έκανε εδώ πέρα με βάση κάποιους αριθμοδείχτες, πέντε αριθμοδείχτες που βλέπουν ποιοι είναι, δεν χρειάζεται να τους αναλύσουμε λέει, ξέρεις κύριε Μιαγόπουλε, εγώ εάν πάω και εφαρμόσω τη συγκεκριμένη αυτή συναρτηση και βγάλω ένα αποτέλεσμα, το συγκρίνω μεταξύ δύο ορίων εάν πλησιάζεις στο ένα όριο, σημαίνει ότι είσαι ευφαλειμένο αλλιώς όχι, άρα λοιπόν πρέπει να το κάνουμε και αυτό οι ικανότητα του μοντέλο φτάνει στο 95% ένα έτος πριν την πτώχηση και να πω εδώ το εξής θα πρέπει και οι ελεκτές μιας επιχείρησης να αποφαίνονται για το γεγονός ότι η επιχείρηση δεν θα πάει για πτώχηση πρέπει να το υπογράφουν κιόλας με βάση αδειοχτή πρότυπα αυτό λέει στη διοικητική λογιστική όχι στη κρεματοοικονομική αυτό ή στη κρεματοοικονομική μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά στη διοικητική λογιστική ή για άλλους λόγους πάμε στη διοικητική λογιστική που λέει για τους ανθρώπους εδώ τώρα η διοικητική λογιστική έχει σχέση με το σχεδιασμό και την υποστήριξη της απόφασης που θα παρθεί έχει να κάνει σχέση με το προϋπολογισμό και τον έλεγχο του προϋπολογισμού βλέπετε οι αξίες όλες αυτές είναι προϋπολογιστικές δεν ιστορικές όπως θα είναι οι λογιστικοί οι λογιστικοί έχουν ιστορικές αξίες εδώ έχουμε τις προβλέψινες αξίες προτύχει κόστο δηλαδή τι όλες οι λειτουργίες επιχείρησης που τις είδαμε προηγουμένως ιστορικά όπως έχουνε οριστικοποιήσει εδώ μπορούμε να το δούμε προβλεπτικά στο προϋπολογισμό αν δείτε ξεκινάμε από τις πωλήσεις κάνουμε παραγωγή βρίσκουμε τα ιστατικά στοιχεία της παραγωγής κόσμος όπως λέμε υλικά εργασία γενικά έξοδα βρίσκουμε κόστος παραγωγής βρίσκουμε κόστος πώλησης βγάζουμε αποτελέσματα κάνουμε προϋπολογισμούς, διοίκησης, διάθεσης, ταμεία ισολογισμούς και λοιπά άρα λοιπόν ότι κάναμε απόλογιστικά ότι κάναμε απόλογιστικά με την λογιστική πρέπει να τα κάνουμε και προϋπολογιστικά πως είναι το καράβι πως το πάει έτσι μια επιχείρηση αν δεν έχει προϋπολογισμό δεν μπορεί να προχωρήσει για ποια μακροβιότητα της επιχείρησης τότε συζητάμε ή αν δεν ξέρουμε, ή αν δεν μπορέσουμε να προβλέψουμε το μέλλον εδώ λοιπόν όλα αυτά τα οποία είπα τα βλέπουμε σε αυτό το μικρό σημαντάκι από αριστερά μου, από αριστερά μου είναι το financial accounting και οι σχέσεις με τους άλλους από δεξιά είναι το managerial accounting financial και managerial μας κάνουν το financial management και να πούμε ότι να οι ιστορικές τιμές, να οι προβλέψημες τιμές και όσο πιο κοντά είμαστε στις ιστορικές τιμές τότε η αξία, η προσθητέμενη αξία είναι μικρή όσο πάμε προβλέψεις στο μέλλον τόσο έχουμε μια υπεραξία αυτών που ασχολούνται με αυτό το πράγμα προσπάθησα λοιπόν να δείξουμε με κάποια θεωρητικά που σας είπα και με αυτό το παράδειγμα τι ακριβώς κάνουμε, ποια είναι τα ενδιαφέροντά μας έτσι λοιπόν και ο Μιλόδ είχε συμμετοχές σε διάφορα πρόγραμματα σε αυτά που αναφέρω στο πρόγραμμα, είτε δεκ Ελλάδα, την καρία 7 2003 είχε ανατυχθεί ένα πρόγραμμα για τον τουρισμό και τι κάναμε και τι κάναμε είναι σε εξέλιξη ακόμα ασχολιόμαστε με τον εσωτερικό έλεγχο της επιχείρησης με την ανάληση της τουριστικής μονάδος ενδιαφερόμαστε για την κοστολόηση της τουριστικής μονάδος για τη λογιστική, την ξενοδοχειακή που είναι ένα ιδιαίτερο είδος έχουμε ένα άλλο, το δεύτερο που είναι μια ψηφιακή γέφυρα μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών οργανισμών εδώ ότι είχε αναπτυχθεί ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μια διαδικτυακή πρατφόρμα που μπαίνουν μέσα, βάζουμε κάποια οικονομικά στοιχεία και προσπαθούμε να δούμε τα στοιχεία τα οποία θα βάλουμε την προβλεψιμότητα όσα αναφορά μελλοντικές στρατηγικές της επιχείρησης σε σύγκριση με άλλους αντοκονιστές το πρόγραμμα αυτό έχει τελειώσει πραγματικά έχουμε κάνει παρουσιάσεις εδώ και τέλος είναι μόνα τα καινοτομίες και επιχειρηματικότητες του ΤΕΙ Καβάδας κλείστε οι συνάδελφοι έχουμε συνεργαστεί εκεί πέρα έχω αναλάβει το ρόλο του συντονισή της διδασκαλίας εκεί με την παρόντρωση του Προέδρου ο υπεύθυνος του έργου είναι ο κ. Απημιάδης αλλά λόγω της κατάστασης του τον βοηθήσαμε οφείλω όμως σε αυτό να ευχαριστήσω και τους συνάδελφες που είναι εδώ πέρα για να πούμε αυτό το πρόγραμμα τι είναι το πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας αυτό το πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας δεν είναι τίποτα άλλο έχει δύο κύκλους ο πρώτος κύκλος είναι η επιχειρηματικότητα το μάθημα το οποίο γίνεται στα κανονικά εξάγωνα ο δεύτερος κύκλος και το οποίο συνειδητάμε είναι συνέχεια του προηγούμενου κύκλου πιο εξειδικευμένα άρα λοιπόν θα λέγαμε ότι το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει από μάτιο μήνα και ολοκληρώνεται μέσα Ιουνίου συνεργάζονται πολύ οι καθηγητές, οι συγγυγητές κάνουν ομάδες φοιτητών από όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Καβάδας από όλα τα τμήματα, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, πετρελάδες λογιστικοί από παντού και κάναμε διάφορα πρότυπη όλα αυτά τα οποία ήταν με προηγουμένους ερχόμαστε τώρα να τα δώσουμε μορφή μορφή που? σε επιχειρήσεις υπάκουσες ή επιχειρήσεις που λέμε εμείς ότι μπορούμε να γίνουμε και γνούλη την υποδομή αυτή έτσι λοιπόν, οχτώ project κάναμε το 2011-2012 εξυπηριακές αξιολογίες προφήμων ανάλυση αιτήσιας χρηματοοικονομικής έκθεσης της εταιρίας Στάδελ, αλλά αυτό είναι μία βάση κι από τα οποία τέτοια εταιρία δημιουργία μεών επιχειρηματικών ιδεών με τον κύριο Δελιάδη από κάτω η ανάλυση της αιτήσιας χρηματοοικονομικής έκθεσης με τον κύριο Μαρδίλα διερέυσης ελκυστικών ευκαιριών επενδύσεων ανθρώπινο δυναμικό με τον κύριο Θερίου επενδύσεις για αξία χρήματος ανθρώπινο δυναμικό με τον κύριο Μπορτσινό επένδυση για αξία χρήματος με τον κύριο Μαδιτινό εξωτερική ανάλυση με τον κύριο Θερίου προϋπολογισμός με τον ομιλόδο άρα λοιπόν τι κάναμε εδώ συνεργαστήκαμε με ομάδες εσποδοσδών δώσαμε κατευθύσεις και κάναμε ολόκληρο πρότζεκτ έτοιμα που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουνε κάποιοι ή ακόμα και εμείς πέρυσι το ίδιο πράγμα κάναμε άλλο πρότζεκτ ολική ποιότητα και άριζο ανάλυση εσωτερικού εξωτερικού περιβάλλοντος κάναμε μια έλλειμνα στην καβάλα εις τους σπιτιτές τι θα πούμε ξοδέμουν τα λεφτά τους σε τι επιχειρήσεις σοδέμουν τα λεφτά τους και τι προτάσεις κάναμε για ίδρυση νέας επιχείρησης αποτίμηση τοπικά προϊότα και ανάλυση αλυσίδας προσφοράς οικοτουριστική μονάτα Ναϊάντες υποθέσαμε μια επιχείρηση θυστείσαμε την αρχή κάναμε οικονομικοτεχνική μελέτη βάλαμε δραστηριότητες κοστολογίσαμε τις δραστηριότητες βάλαμε αποτελέσματα κάναμε site κάναμε ένα χρηματοικονομικό εργαλείο για υπορικές επιχειρήσεις το οποίο έχει να κάνει σχέση με τον προϋπολογισμό και κατευθείνει με το αποτέλεσμα της εταιρείας να εξατάται από τις αγορές από τις πολυσίες, από τις τιμές όλα έτοιμα ένα έτοιμο εργαλείο, ένα εργαλείο Excel στις εργαζόμενες πίνακες βάζει τα στοιχεία και βγαίνει και επίσης την ανάλυση την ρέσιο ανάλυσης πως γίνεται τι προβλέπουμε σε μια επιχείρηση που είναι ησυχμένη στο χρηματιστήριο αλλά λοιπόν θα έλεγα ότι όλα αυτά τα οποία λέμε τα οποία είναι και στοιχεία του γνωσσολογικού μας αδικημένου έρχονται σε πλήρη συνεργασία μόλις τις εργασίες αυτές τις οποίες έχουμε κάνει και πραγματικά τις κάνουμε με μεγάλη χαρά και με μεγάλη σύνδυνα και με τις ομάδες των σπουδαστών για να δούμε ότι πραγματικά όλα αυτά πρέπει να κοιτάμε ψηλά μπορεί να έχουμε διάφορα προβλήματα αλλά λέμε πάντα ψηλά να κοιτάζεις και μέσα στο σκοτάδι μπορείς να βρεις ένα μικρό αστέρι και να έχουμε πάντα ανοιχτά και άκρη τα βάθη της φυλής του σλωμός Προσπάθησα με λίγα λόγια να σας δώσω όλο αυτό το ιδιολογικό πλαίσιο αν τα κατάφερα ευχαριστώ πάρα πολύ Ευχαριστούμε π.Μιχάλη Πηδιακόβουλο ήταν πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας είπαν εγώ προσωπικά ήταν πρώτη φορά που άκουσα αφού είχα διάφορα πρώτη φορά που άκουσα ένα μάθημα για γίνηση επιχειρήσεων το βρήκα πολύ ενδιαφέρον βρήκα και πράγματα κοινά με αυτά που κάνω εγώ θα μπορούσαμε να συζητήσουμε να θέσω και ένα θέμα σε ό,τι αφορά τη διοικητική λογιστική με τα μοντέλα και τα decision making και αυτά είναι πολύ κοντά σε αυτά που κάνω εγώ ίσως τα κάνω για άλλα ηλεκτρομιχανολογικά αισθήματα η λογιστική βιβλιασία είναι για νέους ερωτήσεις αν έχετε... να κάνω εγώ την πρώτη έρωση να πω μόνο ότι πραγματικά όλα αυτά τα οποία είσταν είναι και η απόρεια όλων αυτών του τρίβατος δήξην Αυτά κάνουμε. Αυτά κάνουμε οι συνάδελφοι και μοχθούν για να περάσουμε στους φοιτητές τους και είναι κέντρος για αυτούς ότι μαθαίνουν είναι κέντρος. Αυτό είναι γενικό ενδιαφέροντα. Όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα, τι αντίκτυπο είχαν, τις πήραν αυτές τις μέρες, κάποιοι τις χρησιμοποίησαν, είχαν κάποια αποτελέσματα. Κοιτάξτε να δείτε. Όσον αφορά το Internet, εκεί συνεργάζονται Ελλάδα-Βουργαρία, χρησιμοποιούνται οι επιχειρήσεις και οι Βουργάρικες και οι Ελληνικές, λειτουργεί αυτό το site, αυτή η γέφυρα και παίρνουν αποτελέσματα. Και όσες πιο πολλές επιχειρήσεις μπαίνουν, τόσο το δίγμα μεγαλώνει και τόσο πιο σωστές πληροφορίες οριστικοποιούνται. Όσον αφορά για τον τουρισμό, το πρόσωπο του κ. Δημητριαννή, το οποίο είναι σε εξέλιξη, εδώ λοιπόν πάνε υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ Πάσκουα, Καβάλας και Θάσου. Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο μπορείς να πάρεις πληροφόρηση για όλους τους τουριστικούς προορισμούς των τριών μερών αυτό που προανέφερα, για τα πάντα, καταλήματα, μέρος να πάρεις, πώς θα έρθεις κλπ. Μέσω τηλεφών, μέσω υπολογιστή, η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών βοηθήσαμε και εμείς ώστε να δώσουμε μια υποδομή. Όσα αναφορά για την επιχειρηματικότητα αυτές τις εργασίες όλες που κάναμε, γίνεται ένα site το οποίο θα ανέβει και θα μπούν όλες οι εργασίες επάνω για να είναι κοινοποιημένες και όποιος θέλει να μπαίνει να βλέπει. Προχειρηματίες, φοιτητές, εμείς οι ίδιοι, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, το βλέπει ο κ. Σαπενιάδης. Εννοείται για τα project που... Έτσι μπάντε. Έτσι, έτσι. Αυτές θα μας οδηγήσουν τα πρώτα... Θα ανέβουν πάνω εκεί. Τώρα πότε δεν μπορώ να απαντήσω. Έχει γίνει ένα μεγάλο μέρος για στο site. Έτσι. Έχει δημιουργήσει πριν από μία με δύο μέρες αλλά θα... Ναι, θα ανέβουν και αυτά. Τα έχουμε έτοιμα, τα δώσουμε, θα ανέβουν. Αν μπείτε μας στο site.gr και απαντήσετε το Λύντρο Προχειρηματικό θα δείτε. Πάντως αυτά τα μαθήματα γίνονται εν εκτάσεις και στα διοτυπήματα, με παραδείγματα, με εργαστήρια, με ασχέσεις πράξεις που κάνουν και τα διοτυπήματα. Και προφανώς και με τη συνεργασία των καθηγητούν. Διότι, διότι θέλουμε να ανεβάπουμε αλληλοκαλύψεις συζητάμε και μεταξύ μας. Τι λέμε, ξέρεις. Βέβαια τα οικονομικά χρειάζεται να πεις και κάτι πάλι το ίδιο, αλλά από μία άλλη σκοπιά και πλευρά. Γι' αυτό λοιπόν συζητούμε μεταξύ μας και πως δεν θα έχουμε αλληλοκάλυψη με άλλους συνάδελφους. Είναι βασικό αυτό. Ναι. Να κάνουμε εδώ μια επισήμανση ότι προϋπόθεση για να συμμετέχουν οι φοιτητές στο δεύτερο μέρος του προγράμματος επιχειρηματικότητες είναι να έχουν παρακολουθήσει μάθημα επιχειρηματικότητες που υπάρχει στο κανονικό πρόγραμμα σπουδών. Αυτό δεν το έχουν όμως όλοι τα τμήματα του ΤΥ. Γι' αυτό κάποιοι φοιτητές αποκλείονται από κάποια τμήματα. Σωστά. Κάποια τμήματα ΤΥ δεν έχουν πρόγραμμα επιχειρηματικότητος, διαχείριση πληροφοριών, βυστηκή. Δεν έχουν μάθημα. Έχουν μάθημα επιχειρηματικότητα. Ναι, έχει τελείω. Κάποια τμήματα, λέω, δεν έχουν. Αυτό είναι καλό να το δούμε, να μπεις παντού, ίσως, γιατί η επιχειρηματικότητα φαίνεται ότι είναι σπουδαία, την ημέρα που ζητούμε. Επιχειρηματικότητα, διαχείριση καινοτομιλών και λοιπά, αυτά είναι πραγματικά μαθήματα ενδιαφέροντα. Προς τα κύρια θέλουν να στρέψουνε τώρα όλο το φοιτητικό κόσμο, τελειώνοντας, επειδή δεν μπορούσαν προκτονιά στο δημόσιο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κλείθονται. Εστιάς άκουγα μια συνέντεψη του κυρίου Μητσοτάκη στη τηλεόραση και είπε τις καθαρίστριες που απολύθηκαν από το δημόσιο, φτιάξτε επιχειρήσεις, γίνεστε οι ίδιοι εργολάδοι. Και λέτε καλά ή σίγουρα καλά σας λέει η καθαρίστριη, η οποία βρισκόταν στου Πάνα. Καλείστε, λέτε τα καλά σας. Ένα ενδιαφέρον για εμάς, εμφάνομαι του Δήματος Απονοίας, είναι η πράσινη λογιστική. Γενικά το μεγαλύτερο της κομμάτι είναι η αποτείνηση διάφορων αισθητήων, τα οποία δεν έχουν οργανωμένες αγορές. Εμείς έχουμε ένα πολύ ιδιαίτερο ιδιαίτερο για αυτό, να φαντάζουμε ότι αρκετές επιχειρήσεις πλέον, επίσης έχουν ενδιαφέρον στο τι εμφανίζεται τελικά την μεριά την περιουσιακή, εάν υπάρξουν μέσα αγαθά ή υπηρεσίες που δεν έχουν οργανωμένες αγορές, και ιδιαίτερα περιβαλλοντικού τύπου, είτε όσο θα γίνει το σχόλος τους. Δεν ξέρω αν έχετε καθόλου ασχοληθεί με αυτό, αν έχει βγει μέσα και στην επιχειρηματικότητα, γιατί υπάρχουν και τα αντίστοιπα πρότυπα που έχει πειοθετήσει από το 95, η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν και την ιδιωτική και την μπασοκονοϊκή παραγωγή. Δεν έχουμε πάθει καητέθιο. Και είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, γιατί υπηρετήσει διάφορα συστήματα, με τα οποία σχετίζονται και οι εθνικοί λογαλιασμοί, όχι μόνο. Οι λογιστικοί οικοστολόγοι σκάπτονται παντός ενδιαφέροντος. Συνειδητούσαμε τον Πρόεδρο πέρυσι για το τοίμα πετρελεών και γι' αυτό πήγαμε και εμείς και κάναμε μάθημα λογιστικής. Κάλαμε οικοστολόγηση, όχι παραγωγική, αυτή που κάνουν τις παραγωγικές μανάδες, αλλά κάνουμε οικοστολόγηση πετρελεών, σαξέσουλε, φουρκόσ. Είναι ειδική οικοστολόγηση μόνο για τα πετρέλε. Την πράσινη λογιστική πια την έχουνε βάλει και μέσα στο κομμάτι του συνολικότορο της εκτίμησης αεφορικής ανάπτυξης και τα λοιπά, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο. Είναι μια καλή ιδέα. Είναι μια καλή ιδέα, ναι, ναι, ναι, ναι. Είναι μια καλή ιδέα, ναι, ναι, ναι, ναι. Είναι μια καλή ιδέα, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι. Είναι μια καλή ιδέα, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι. Κάποια άλλη ερώτηση, Μιχαλή, να ρωτήσω και εξής. Κάνετε μια πολύ ασιολόγηση στο ΣΠΑΘΛΑ, πώς κάνετε αυτό το πολύτιμο υλικό και αυτή τη τεχνογνωσία, όσο προσβάσιμοι είναι στις επιχειρήσεις της περιοχής ή στους αντομικά ενδιαφερόμενος, να κάνουμε φρύση αυτών των υπηρεσιών. Δηλαδή, συνετέλεσε αυτή η προσπάθεια στην αναγνωρισιμότητα του Εδρύματος, του Φορέα, των τμήματων, ώστε να αξιοποιηθεί υπαρκώς από την κοινωνία της Καβάλλας και της ευρύτερης περιοχής. Έχουμε, δηλαδή, ένα feedback από περιβάλλον. Μόνο για αυτά τα έργα, τα τρία, τα οποία είχα, ξέρω ότι η συνεργασία ήταν μέσω των επιμελητηρίων, εμποροβουλιομηχανικών επιμελητηρίων και της Ελλάδος και της Βουγαρίας, τουλάχιστον στα μέλη μας αυτά, μέσω των συλλόγων τους, των συλλόγων των καταστημάτων των ρομοϊδών, των συναρφών καταστημάτων της Ιδίου Κλάδου Παγελικότητας και σχετικά με την επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία πάλι με το επιμελητήριο, γνωστοποιήσαμε στα μέλη του επιμελητηρίου τη δουλειά μας. Γι' αυτό είπαμε να τα ανεβάσουμε σε ένα site, για να μπορεί ο καθένας να μπαίνει μέσα, να τα βλέπει, να τα κατεβάζει, μα είναι έτοιμα. Αυτό που κάναμε είναι έτοιμο κάτι. Από την αρχή μέχρι το τέλος το δωρεύουμε δομιμένο. Μιλάμε για πολλές ώρες συνεργασίας των φοιτητών με τον καθηγητή τους. Είναι δομιμένο. Εγώ, παράδειγμα, κάλαμε ένα μοντέρο κοστολόγησης, που βάλεσες τα στοιχεία και σε βγάζει κατευθείαν το αποτέλεσμα. Κάλαμε την ανάλυση και κατευθείαν. Κάλαμε τις χρονικοτεχνικές μελέτες, αν πιστείσαμε με τους νόμους που ισχύουν τώρα, κάναμε προτάσεις, βελτιώσεων κάναμε και ούτω κάτι εξής. Αυτό είναι ένας κύκλος των διαλέξεων που κάνουμε με σκοπό να γνωριστούμε μεταξύ μας το take-up-balance με προοπτική μελλοντικό συνεργασία. Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή είμαι ο συντονιστής αυτής της προσπάθειας, εάν υπάρχουν υποψηφιότητες για άλλες παρουσιάσεις την επόμενη φορά σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. Για οποιοδήποτε θέμα, όποιος θέλει να κάνει την επόμενη διάλεξη, ας μιλήσει μαζί μου.