48η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Απόστολος, Λεωνίδας ο Παπάς, η Ευαγγελία και εσείς. Και εσείς και εμείς. Το χρόνι, ο χρόνις είναι μέσο δήμαρχο, καθώς δεν μπορώ να φύγω εκτός. Ο κύριος Ευαγγελία, ο κύριος Λεωνίδας ο Παπάς, η Ευαγγελία και εσείς. Και εσείς και εμείς. Το χρόνι, ο χρόνις είναι μέσο δήμαρχο, καθώς δεν μπορώ να φύγω εκτός. Ο κύριος Λαζαρίτης με ενημέρωση δεν θα είναι παρόν, ο κύριος Κελαϊδάγης δεν είναι παρόν, άρα με το χρόνι... Ένα λεπτάκι λίγο τώρα, άρα είναι η κυρία Δρακοπίδη. Πρέπει να κάνουμε στιγμή. Ο Ιακοβίδης είναι μέσα. Ο Ιακοβίδης, ο κύριος Ιακοβίδης είναι μέσα. Στο γραφείο δήμαρχο, μαζί με το χρόνι. Κάτσε, δεν γίνεται πράγμα. Καλησπέρα. Ο κύριος Χώνας έχει συνδεθεί. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλώς ήρθατε στην 48η συνεδρία της Οικονομικής Επιτροπής. Να ξεκινήσουμε. Έχω μια ερώτηση από τον κ. Καλανταρίδη Προημερισίας. Κύριε Καλανταρίδη. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Θα κάνω την ερώτηση επειδή την έχω αρκετό καιρό και λόγω της απουσίας μου δεν μπορέσα να μάθω τι ακριβώς γίνεται. Έχει σχέση με ένα θέμα το οποίο είχαμε αποσύρει πριν πάνω από 6 μήνες. Και συγκεκριμένα οι χρεώσεις που είχαν γίνει στο αντιλιοστάσιο για τίκτας. Σας θυμίζω ότι είχατε τότε μια εισήγηση σύμφωνα με την οποία ήταν λαθασμένες οι χρεώσεις και έπρεπε να τις αλλάξουμε και να τις διορθώσουμε. Επειδή όμως το επίσημο έγγραφο το οποίο μας είχε αποσταλεί είχε επάνω χειρόγραφα της σημειώσης και δεν καταλαβαίναμε τι γινότανε, το αποσύρατε το θέμα με σκοπό να γίνει όπως θα έπρεπε η εισήγηση. Μέχρι στιγμή δεν έχει πανέλθει. Ξέρουμε τι γίνεται. Εννοείται για ένα αντιλιοστάσιο που έχουν μπει παροχώμετρα εκεί. Σε αυτό εδώ πρέπει να είναι. Θα το δούμε, κύριε Καλανταρίδη, να σας απαντήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να θυμηθώ. Κύριε Καλανταρίδη, θα το δούμε. Κάντε και την επόμενη ερώτηση. Και μιας και έχουμε και την τιμή να είναι ο κύριος Ιακοβίδης μαζί μας, έχω μια ερώτηση για τον κύριο Ιακοβίδη. Τι γίνεται με το έργο της ανάπλασης στα δημοτικά γήπεδα της Καλαμίτσας. Εδώ και πολύ καιρό να θυμίσω ότι έχουν έρθει τα λεφτά, τι έχει γίνει με αυτό το διαγωνισμό. Τι γίνεται με το έργο, γιατί καθυστερούμε τόσο πολύ. Θα τελειώσετε κύριε Ιακοβίδη, θα φύγετε και ακόμη το έργο δεν θα έχει γίνει. Να απαντήσω, μ' ακούτε. Σας ακούμε Λύπιο Πρόεδρο, σας δίνουμε τον λόγο. Ωραία, ευχαριστώ. Λοιπόν, με τα δύο έργα που αφορούσαν την ανάπλαση του εξωτερικού χώρου του κλειστού της Καλαμίτσας, είχαμε το σύμπτωμα ότι για κάποιους λόγους το πρώτο έργο που επιδιώκαμε είχε καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων και διαφόρων διαδικασιών και προηγήθηκε το δεύτερο. Το πρώτο έργο είναι υποδομές που έπρεπε να γίνουν δίκτυα δηλαδή και υποδομές στους χώρους αυτούς και το δεύτερο έργο ήταν οι επικαλύψεις των επιφανιών αυτών. Και είχαμε το ανάποδο δηλαδή είχαμε έτοιμο το έργο που μάλιστα του δώσαμε και παράταση εξαιτίας αυτού του γεγονότος των επικαλύψεων και απέμενε το έργο που πρόσφατα ολοκληρώθηκε και είμαστε στις διαδικασίες των εγγυητικών και των διαδικασιών αυτών για να μπορέσουμε να τα κάνουμε με τη σειρά. Δηλαδή πρώτα να κάνουμε τις υποδομές και μετά τα τελειώματα και τις επιστρώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που ενώ είχαμε έργο και ανάδοχο για τις υποδομές δεν μπορούσαμε να τις προχωρήσουμε. Τώρα είμαστε έτοιμοι, ξεκινάμε τις υποδομές και αμέσως μετά θα ακολουθήσει και το δεύτερο όπως έπρεπε έργο το οποίο κακώς προηγήθηκε. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός, τα είπα σωστά, αν τα είπα σωστά. Μ' ακούτε κύριε Καλανταρίδη. Ναι, σας άκουσα κύριε Ακομίδη, ευχαριστώ. Ναι, μας ακούσατε. Σας ακούσαμε κύριε Ακομίδη, σας ευχαριστούμε πολύ. Ωραία, ευχαριστώ. Κύριε Καλανταρίδη, έχετε άλλη ερώτηση. Να περάσουμε στο πρώτο θέμα, έγκρισης παρήθμικου 52 του 2022 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτικού Οδύο Καβάλας με θέμα έγκριση απολογισμού δημοτικού οδύου Καβάλας οικονομικού έτους 2021. Υπάρχουν ερωτήσεις, υπάρχουν οι συγκυτές αν θέλετε για κάποιες ερωτήσεις. Εκτός αν θέλετε να πείτε και πρόεδρε κάποια έτσι εισαγωγικά όσον αφορά τον απολογισμό δημοτικού οδύου Καβάλας θα τα χρήσουμε έτσι εντάχει. Επειδή δεν ήμουνα εγώ πρόεδρος του νομικού πρόσωπου την προηγούμενη χρονιά, καλύτερα να μην πω τίποτα, εκτός αν υπάρχουν ερωτήσεις. Κύριε Καλανταρίδη. Λοιπόν, συνάδελφοι, επειδή βρέσκα προηγούμενος εδώ με τον πρόεδρο του οδύου, είχαμε μια συζήτηση. Σας θυμίζω ότι όταν είχε έρθει η προηγούμενη τριμμηνία του οδύου, είχε γίνει μια συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, όπου είπα ότι είναι εμφανές από το όπως αποτυπώνονται οι καταστάσεις, ότι δεν ακολουθείται η σωστή τακτική όσον αφορά την βεβαίωση των διδάκτρων. Ο απολογισμός που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρο σε αυτό το θέμα, είναι πασιφανές. Έτσι θα μου πείτε, αφού τώρα στο καινούριο για τους δεν γίνεται, είναι δυνατό γίνοντας το προηγούμενο. Θέλω να επανέλθω λοιπόν, γιατί εδώ πλέον είναι ξεκάθαρα. Τι εννοώ, αν δείτε λίγο τα δίδακτρα του Δημοτικού Οδύου, το ποσό το οποίο βεβαιώνεται, αυτό ακριβώς είναι και το εισπραχθέν. Είναι δηλαδή σαν να έχουν πληρώσει όλοι όσοι πηγαίνουν στο Οδύο και να μην μας χωριστάει κανείς απολύτως. Και αν δείτε λίγο και τα έσοδα παρελθόν των οικονομικών ειτών που βεβαιώνονται για πρώτη φορά, θα δείτε ότι είναι στο μηδέν. Δηλαδή το προηγούμενο έτος δεν μας χωριστούσε κανείς απολύτως. Και άρα το 21, δεν βεβαιώσαμε τίποτα από αυτούς που μας χωριστούσαν. Είπα λοιπόν στον Πρόεδρο προηγούμενος συζήτης που είχαμε, ότι θα πρέπει επιτέλους, γιατί για χρόνια το λέω αυτό, δεν το λέω για πρώτη φορά, θα πρέπει λοιπόν κάποτε το οδείο να λειτουργήσει σωστά σε αυτό το κομμάτι και να βεβαιώνει σε μηνιαία βάση, από τη στιγμή που σε μηνιαία βάση είναι τα δίδακτρα, να βεβαιώνει για όλους τους μαθητές του αυτά που πρέπει να πληρώσουν. Και στο τέλος να φαίνεται τελικά πόσα έπρεπε να εισπράξουμε, πόσα βεβαιώθηκαν δηλαδή, και το πόσοι μας πλήρωσαν και να φαίνεται και το τι μας χωριστάνε. Όταν δεν βεβαιώνουμε έσοδα, δεν έχουμε αυτή την εικόνα και βέβαια υπάρχει και το εξής θέμα. Τα έσοδα μπορείς να τα βεβαιώσεις μέσα σε ένα χρονικό διάστημα το οποίο είναι συγκεκριμένο. Αν δεν τα βεβαιώνεις μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο, μετά τα χάνεις, παραγράφονται. Είμαι κάτι που πρέπει επιτέλους να γίνει στο οδείο για να ξέρει και η διοικησία του οδείου, αλλά και γενικότερα εμείς τι ακριβώς τελικά συμβαίνει. Αυτό ήθελα να πω, έτσι. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ωραία. Ευχαριστώ κ. Καλανταρίδη. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ήθελα να σας βεβαιώσω όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικονομικής επιτροπής, ότι μετά από τις έυσοχες παρατηρήσεις, αυτές που έχουν γίνει και τις προηγούμενες φορές, προχωράμε στην καταγραφή των οφειλών από κάθε μήνα. Αυτό ξεκινάει από αυτό τον οκτώβριο, τον τρέχοντο οκτώβριο, με σκοπό να ενημερώνεται το αρχείο των καταβληθέντων διδάκτων κάθε μήνα. Έτσι ώστε ακόμα και την περίπτωση μαθητών που διακόπτουν στη μέση της χρονιάς την φύτησή τους, ακόμα και αυτή την περίπτωση να την έχουμε καταγράψει. Άρα λοιπόν, είναι κάτι το οποίο ήδη έχουμε ξεκινήσει από αυτόν τον τρέχοντα μήνα, από τον οκτώβριο του 2022. Ως προς την ύσπραξη των προηγούμενων οφειλών σε βάθος διαιτίας, ο μηχανισμός της Γραμματείας του Οδείου καθημερινά ασχολείται με αυτό το θέμα και έχουμε πλέον και αποτελέσματα με συγκεκριμένα ποσά και ονόματα. Κάθε περίπτωση χρήζει ειδικής αντιμετώπισης, κάνουμε τους διακανονισμούς, γίνεται η προσέγγιση που πρέπει και πλέον αυτοί οι άνθρωποι σιγά σιγά έρχονται και φέρνουν τα χρήματα που όφειλαν στον κόσμο. Και είναι κάτι που το παρακολουθούμε καθημερινά. Τώρα για το θέμα αυτό της, να το πω, λογιστικής πίσεις που παρατηρήσετε κύριε Καλώτη, θα δώσω τον λόγο στην κυρία Καλώτη να σας πει τι συμβαίνει με το έγγραφο αυτό της Εικονομικής Επιτροπής. Ναι, εγώ ήθελα απλά να σας διευκρινήσω ότι οι οφυλαίσεις των προηγούμενων ετών δεν γίνεται κάποια διαφορετική διαδικασία, μπαίνουν ως δίδακτρα, δηλαδή όταν έχετε ένας γωνιός και οφείλει το προηγούμενο έτος, θα μπεις στον ίδιο κωδικό που είναι η σπράξη διδάκτρων, δεν θα μπεις σαν ποέ. Έτσι είναι δυστυχώς, έτσι είναι ότι δεν διαχωρίζεται. Δεν μπορεί να διαχωριστεί. Σήμερα παρεπιπτόντος ήρθε μία μαμά και πλήρωσε το προηγούμενο έτος, δεν είχε πληρώσει καθόλου. Μπήκαν τα χρήματα κανονικά στο λογαριασμό, πώς θα γίνει αυτό, δεν… Θα πρέπει να γίνεται άλλη διαδικασία και με την γραμματέα που είναι στα δίδακτρα, αν το διαχωρίζει προφανώς. Χαίρομαι πραγματικά που έστω από τώρα, από τον Οκτώβριο, όπως μας είπε ο Πρόεδρος, θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε να βεβαιώνονται σε μηνιαία, να το πω έτσι, χρονικά φάση τα δίδακτρα. Είναι κάτι που θα το δούμε στην επόμενη τριμμηνία, προφανώς, στο τέλος του έτους, αν όντως γίνεται αυτό. Είναι μια εξέλιξη, πραγματικά, να συγχαρώ τον Πρόεδρο, αν όντως δούμε κάτι τέτοιο, γιατί για χρόνια τα λέμε, αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτε. Πραγματικά θα είναι και για μένα προσωπικά, τέλος πάντων, μια εξέλιξη ευχάριστη, έτσι. Όσον αφορά όμως το σημερινό υπολογισμό Πρόεδρε, επειδή υπάρχει αυτό το, σε εισαγωγικά θα το βάλω, έλλειμμα κατά κάποιο τρόπο, θα είμαι στο παρόν. Κυρία Δρακωνάκη, το ίδιο εσύ και για εσάς, φαντάζομαι, παρούσα. Οικοθέτως, κυρία Δρακωνάκη είναι παρούσα, όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Καλανταρίδης, οπότε, εγκρίνετε... Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κυρία Δρακωνάκη, δεν σας ακούμε πολύ καλά, θέλετε να κλείσετε και να ανοίξετε πάλι... Τι έκανε κ. Καλανταρίδης, ναι. Ευχαριστούμε πολύ. Εγκρίνεται ομόφωνα το πρώτο θέμα. Δεύτερο θέμα, πάλι από τον δημοτικό Δ. Καβάλας, έγκριση, παρίθμη 54 του 22 απόφασης Δικητικού Συμβουλίου Καβάλας, δημοτικό Δ. Καβάλας, του Δήμου Καβάλας, προφορά αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, πίνακας 5α οικονομικό του 2022. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις κ. Καλανταρίδη? Όχι. Υπάρχει και άλλη ερώτηση από συνάδελφο. Περνάμε στο τοποθετήσεις και ψήφιση. Λοιπόν, στο παρόν θα είμαι πάλι πρόεδρε για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Γιατί, μην τα έξανα έξηγω τώρα, έτσι, γιατί γίνεται αναφορά και στις απλήρωτες υποχρεώσεις εδώ. Για τον ίδιο λόγο λοιπόν, παρόν και εδώ. Ομόφωνα και το δεύτερο θέμα. Περνάμε στο τρίτο θέμα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Έγκριση, παρίθμη 111 απόφαση του Δικητικού Συμβουλίου Καβάλας, του Δ. Καβάλας, που αφορά την έκριση της τριμηνίας έκθεσης γ' τριμίνου εκτέλεσης προϋπολογισμού του νομικού προσώπου οικονομικού του 2022. Κυρία Χαλκιά, δεν μπορεί να παραβερθεί, γιατί έχει ένα θέμα υγείας. Έχει ένα τύχημα γυνάκια και τις ακόμασταν και περαστικά. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ερωτήσεις. Είναι ο κ. Δημητριάδης εδώ. Παρακαλώ κ. Καλαντάκη. Λοιπόν, πρόεδρε, συνάδελφοι, αυτό το οποίο έχω να παρατηρήσουν είναι το εξής. Αν κάποιος διαβάζει το απόσπασμα, από όσα τουλάχιστον περιέχει, δεν γίνεται σαφές, δεν φαίνεται πουθενά, δεν αποτυπώνεται, γιατί τελικά το Δουσσού αποφάσισε καταπλειοψηφία. Δεν μας λέει ποιος το καταψήφισε, ποιος είπε κάτι διαφορετικό. Ξαφνικά βλέπουμε ένα αποφασίζει καταπλειοψηφία, έτσι. Εκτός αν το παρόν, τελικά για να καταλάβουμε λίγο τι γίνεται εδώ, γιατί εδώ στην Οικονομική Επιτροπή το παρόν, τι σημαίνει συνάδελφοι, ότι πηγαίνει ομόφωνα. Εδώ τώρα είπε κάποιος παρόν, το βλέπουμε καταπλειοψηφία. Μήπως κάποιος... Κύριε Δημητριάτη, μπορείτε να μας πατήσετε. Θα πρέπει λίγο να το δείτε. Αυτός είναι ο λόγος που καταγράφεται έτσι. Και μετά της μπαρίνευσης σας, το επόμενο διοικητικό θα δοθεί σαν διευκλήνηση και θα περνάει όπου θέλει και στην Οικονομική Επιτροπή. Όσον αφορά το τι ψηφίζουμε, Πρόεδρε Παρών. Ομόφωνα, λοιπόν, και το τρίτο θέμα. Τέταρτο θέμα. Δέκα-τέταρτη αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Καβάλλας Οικονομικό του 2022. Με την παρούσα αναμόρφωση ενισχύονται κωδικοί εσόδων που αφορούν τη συμπληρωματική κατανομή στο Δήμο Καβάλλας. Συμπληρωματική κατανομή επίσης για την κάλυψη του τοπικών αναδαπανών των σχολείων. Δαπάνες σε δίθμισης οφυλών και εισφορών. Δαπάνες τεχνικής υπηρεσίας. Δαπάνες που αφορούν έξοδα τα τρελαίου κίνησης ηλεκτρικού ρεύματος και κατανάλωσης νερού σε δημοτικά γήπεδα. Και έξοδα νήσεις κωδικών, γραφτικής ήλις, φωτικού χαριού και ειδών γραφείου. Κύριε Καλανταρίου. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Η αλήθεια είναι ότι έχω αρκετά ερωτήματα να τα πω όλα ή πώς θα ακριβώς θέλεις, Πρόεδρε, να γίνει. Γιατί τα έχω με τη σειρά ένα-ένα. Λοιπόν, OK. Θα κάνω και λίγο σφολιασμό μέσα σε όλα αυτά. Καταρχήν να πω ότι για άλλη μια φορά έδραση από μηχανίστεως. Ήρθε η κεντρική διοίκηση και μας έστειλε λεφτά. Γιατί αν περίμενε από εμάς δύσκολα θα έβγαινε ο χειμώνας. Μας έστειλαν εδώ από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους για την εμπειρωματική κατανομία και για το δήμο και για τα σχολεία. Να τα λέμε αυτά γιατί καλό είναι να ακούγονται. Λοιπόν, αν καταλαβαίνω καλά θα ξεκινήσει και μιας και έχουμε εδώ και την κυρία Χινήσολου θα ξεκινήσουμε το διαγωνισμό για χαρτί και γενικά για τα φωτοτυπικά μελάνια και τέτοια. Για αυτό βλέπω ότι γίνεται μια τακτοποίηση σε φωτοτομεία σωστά. Ωραία. Άρα αυτό καλά το καταλαβαίνω. Αυτά τα μεγάλα ποσά τα οποία βλέπω να μπαίνουν στον προϋπολογισμό όσον αφορά τις συσφορές. Είκα, Κιτ του Πουδούι, ιδίως ας πούμε για το Είκα βλέπω ένα ποσό της τάξης των 720.000. Μπορείτε να μας πείτε τι αφορά. Αυτές είναι λογιστικές τακτοποιήσεις. Αν δείτε μπαίνουν έσοδο, έξοδο, μπαίνουν και στο άλλο. Οπότε είναι κάποια στοκτυπής που έκρινε απαραίτητο το λογιστήριο να γίνει. Αν θέλετε βέβαια μπορεί να έρθει και η κυρία. Δεν είχαμε υπόψιν ότι θα κινηθούμε εκεί. Γιατί 1.200 βλέπω ότι προϋπολογίσαμε και τώρα πάμε στο 1.920. Δεν το είδαμε σωστά όπως έπρεπε να είναι το νούμερο. Τι έγινε? Προχωράω παρακάτω. 720. Τα άλλα είναι μικροποσά. Δεν ξέρω. Ας έρθει η καλύπη να μας το πει. Βλέπω ότι η διοίκηση αποφάσισε να δώσει κονδύλια για αναμνιστικά δώρα και κύπελλα. Θυμάμαι ότι όταν το κάναμε εμείς ήμασταν αυτοί που σκορμπίζαμε το χρήμα. Και επί τη σημερινή διοίκηση σας έχω πει ότι κακώς κάνατε που δεν βάζατε εδώ κωδικούς. Γιατί χρειάζονται αυτά τα χρήματα. Δεν μπορείτε να τους αφήνετε χωρίς τίποτα. Βλέπω ότι σιγά σιγά έρχεστε σε αυτά που λέγαμε. Με χαροποιεί ιδιαίτερα. Αλλά έχω ένα ερωτηματικό. Μήπως θα έπρεπε λίγο σε αυτό το κομμάτι. Μιας και υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα λίγο να κάνουμε και δεύτερες σκέψεις. Και το λέω έχοντας πάντα το ξέρετε που είναι το μυαλό μου εμένα. Κάψιμα ρεύμα. Γιατί εκεί έχουμε μεγάλες αναταραχές. Τώρα λοιπόν ενώ έχουμε όλα αυτά και μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Βλέπω εδώ λεφτά. 36 χιλιάδες. Να σας απαντήσω να το παίρνουμε ένα. Βεβαίως. Όντως έχουν μπει αυτά χρήματα. Βέβαια σε τέτοια ερωτήματα κύριε Καλανταρίδη πάντα απαντήσω ότι κινούμαστε βάση των αναγκών. Αυτό τώρα μετά από ένα προγραμματισμό που κάναμε για τις ανάγκες των εκδηλώσεων βάλαμε κάποια χρήματα. Δεν σημαίνει ότι όλα θα αξιοποιηθούνε σύμφωνα με τις εκδηλώσεις που έχουμε. Ανάλογα μάλλον με τις εκδηλώσεις που έχουμε μπορεί να μην χρησιμοποιηθούν όλα σε κάθε περίπτωση. Πάλι προχωρώντας τα βλέπουμε και ίσως χρειαστεί να βγουν και κάποια από αυτά. Οπότε, ναι, κινούμαστε βάση των τριχουσσών αναγκών του Δήμητρη. Οπότε να προχωρήσουμε στο ερώτημα που κάνατε πριν να το ακούσει και η κυρία Κυριακίδου. Γεια σας. Αυτά βάζουμε ένα ποσό σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς. Και αναλόγως μετά προσαρνόζεται. Τώρα εγώ έβαλα, επειδή είναι και έσοδο και έξοδο, έβαλα και μια ασφάλεια. Για να μην ασχοληθώ ξανά με το θέμα σε επόμενης αναμορφός, το τσίπισα και λίγο παραπάνω. Επειδή είναι έσοδο και έξοδο δεν επιβαρύνει το προϋπολογισμό ουσιαστικά, για να μην έχουν θέμα το ταμείο. Τώρα ας πούμε, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, τρεις κρατήσεις είναι στην αναμόρφωση. Δεν μπορεί να συμψηφίσουν να κλείσουν ταμείο. Χτυπάει στα γραμμάτια και στην απόδοση που κάνει ο ταμείας. Οπότε βάζω λίγο παραπάνω, γιατί στο δεκέμβρο δεν θα μπορέσουμε μετά να κλείσουμε. Αυτό υπέρ της ασφαλείας. Πάλι δεν είμαι 100% σίγουρη, γιατί μπορεί κάτι να προκύψει μια ανάγκη, την οποία δεν μπορέσα να υπολογίσουμε, και να ξαναχτυπήσεις την επόμενη φορά. Τώρα, με αφορνή δύο-τρεις κρατήσεις που χτύπησαν, είδα ξανά όλο το κύκλο της απόδοσης. Και γι' αυτό έχει πολλές ενισχύσεις μέσα. Θεώρησα ότι τα επόμενα θα χτυπούσαν στους επόμενους μήνες. Το επόμενο. Βλέπω ότι ερχόμαστε από τα χρεολίσια δανείων να αφαιρέσουμε ένα ποσό, το οποίο είναι πάνω από τα μισά που είχαμε προϋπολογίσει. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής. Προϋπολογίσαμε υπερβολικά ποσά για τα χρεολίσια δανείων, και δεν μπορούσαμε να αφαιρέσουμε ένα ποσό που είναι πάνω από τα μισά που είχαμε προϋπολογίσει. Προϋπολογίσαμε υπερβολικά ποσά για τα χρεολίσια δανείων, και τώρα διαπιστώνουμε ότι δεν μας χρειάζονται, ή έχει υπάρξει κάτι, κάποια τακτοποίηση, δεν ξέρω τι ακριβώς. Γιατί βλέπω ότι είχαμε προϋπολογίσει 5,87, και τώρα βγάζουμε τις 351.000 από τα χρεολίσια. Και λόγω του COVID, όπως έχει ξανασυβεί, δεν μας αποδεσμεύει την υποχρέωση να πληρώσουμε αυτά τα χρεολίσια και θα πληρωθούν στην επόμενη χρονιά. Δεν χρειάζεται να τα πληρώσουμε αυτά τα χρεολίσια, θα πληρωθούν του χρόνου. Γι' αυτό το βγάζουμε. Η κακή κεντρική διοίκηση, λοιπόν, για άλλη μια φορά και από εδώ πασάρει χρήματα στους δήμους. Μάλιστα. Πού είναι αυτά τα χρόνια, όταν ήμασταν εμείς διοίκης, ψάχναμε το Ευρώρεσιν, αδελφοί, πραγματικά, δηλαδή. Έτσι, ναι. Λοιπόν, προχωράω. Πολλά πήραμε για τους μεταναστές. Πολλά πήραμε για τους μεταναστές. Πολλά πήραμε για τους μεταναστές. Πολλά πήραμε για τους μεταναστές. Βλέπω ότι άλλασε 75.000 για τον νομικό πρόσωπο προσχολικής αγωγής, που έχουμε πει επανειλημμένως ότι τα χρειάζεται. Χαίρομαι που ερχόμαστε να ενισχύσουμε εδώ την όλη κατάσταση. Δεν θέλω απάντηση εδώ. Έτσι, σχολιασμό κάνω. Απάντηση θέλω για το εξής. Η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή. Η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή, η λοπή. Βλέπωez, δε θέλω απάντηση εδώ. Έτσι, σχολιασμό κάνω. Απάντηση θέλω για το εξής. Η λοπή έσυ προγραμματικής για την υποστήριξη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για την εκπόνιση μελέτης ανάπλασης της Πλατείας Νεαπόλεως στην περιοχή των ποταμούδιων. την προγραμματική την οποία υπογράψαμε για τις υπηρεσίες που μας παρέχει εκείνη, πώς τη λένε, η βιώσιμη αστική ανάπτυξη για να μας παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Τώρα, τι προγραμματική είναι αυτή και με ποιον, μπορείτε να μου πείτε. Κυρία Κυριακίδο. Λοιπόν, αυτή είναι μια δαπάνι, αφορά μια μελέτη για τα ποταμούδια, που ήταν γραμμένο σαν μελέτη, σε κωδικό μελέτη, στο 2020. Δεν έγινε τίποτα τότε. Μάλλον έγινε δέσμευση του ποσού ως μελέτη, για να δοθεί ανάπτυξη. Δεν έγινε τίποτα. Άρα, σε το 2021, πάλι γράφτηκε ως μελέτη. Και στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό. Έγινε ψήφιση πίστοσης. Στην αρχή του 2021, αποφασίσανε ότι θα το πάει τη μελέτη, αυτή μέσω προγραμματικής σύμβασης θα την υλοποιήσει. Μάλλον έγινε σύναψη με τη ΔΕΠΑΝ, η υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης. Η απόφαση αυτή δεν ήρθε έγκαιρα κάτω στο λογιστήριο. Δεν κάναμε ψήφιση πίστοσης. Ήρθε πολύ μεταγενέστερα σε μένα, προς το τέλος της χρονιάς. Στον προϋπολογισμό του 2022, δεν γράφτηκε ο κωδικός ως μελέτη. Γιατί θεωρούσαν ότι θα την κάνουν μέσω της προγραμματικής. Δεν γράφτηκε όμως στην προηγούμενη χρονιά ούτε ως προγραμματική, επαναλαμβάνω. Ήταν ως μελέτης το 2021. Στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα. Στον 2022, προς το τέλος της χρονιάς, μου το φέρνουν σαν προγραμματική σύμβαση. Εκπαραδρομής δεν περνάει, δεν τη βάζουν στο τεχνικό πρόγραμμα, ούτε για την επόμενη χρονιά, ούτε στον προϋπολογισμό και μένει με θεωρή. Έχουμε μια άλλη προγραμματική σύμβαση, η οποία πέρασε από τον Επίτροπο και προχωρούσε πολλές μελέτες. Και επειδή είχαμε κάποιες αντιρίσεις εμείς σαν οικονομική υπηρεσία, για το αν θα πρέπει να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, περιμέναμε να δούμε τι κατάληξη θα έχει εκείνη, για να την γράψουμε ή όχι. Πέρασε εκείνη από τον Επίτροπο, οπότε έρχομαι εγώ τώρα να τη γράψω μέσα στον προϋπολογισμό του 2022. Άρα να φανταστώ ότι στην καινούργια προγραμματική που κάνουμε με τη ΔΕΠΑΝ, οι 200 χιλιάδες, δεν έχουμε ξανά τα ποταμούδια. Παιδιά, νομίζω δεν είναι με τη ΔΕΠΑΝ. Ναι, αλλά τι θα κάνουμε, συγγνώμη. Δύο προγραμματικές για το ίδιο πράγμα. Όσες έχουμε, δηλαδή τι θα μας κάνουν μία μελέτη με αυτή την προγραμματική και άλλη μία μελέτη για το ίδιο πράγμα από μία άλλη προγραμματική. Δεν έχει μέσα ποταμούδια δηλαδή η ΔΕΠΑΝ. Γιατί εδώ το έχουμε συζητήσει επανειλημμένους και τα ποταμούδια με τη ΔΕΠΑΝ. Άρα κάποιος δεν ξέρει εδώ τι γίνεται. Προχωράω. Οκ, κατάλαβα εγώ. Μάλλον άλλοι δεν ξέρουν εδώ τι γίνεται. Συγγνώμη, δεν κατάλαβαμε. Συγγνώμη, κύριε Καλανταρίδη. Μα ακούτε, πρόεδρε Μακούς. Ναι, σας ακούμε κανονικά τώρα. Ρωτάει ο κύριος Καλανταρίδης κάτι συγκεκριμένο. Με το ΔΕΠΑΝ, το δίκτυο Πόλεων κτλ κτλ. Δεν έχουμε συνάψει σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης των ποταμουδίων. Από ποιους παραλάβαμε εμείς, μαζί με τον κύριο Ιακοβίδη, που ήμασταν επιτροπή της μελέτης. Μας ακούει ο κύριος Ιακοβίδης, πρόεδρε. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι. Μιλούσα με τον κύριο Ιακοβίδη, δεν μπορεί να μας ακούσει μισό λεπτάκι λίγο. Ο κύριος Ιακοβίδης μας ακούει. Μαζί με τον κύριο Ιακοβίδη, δεν μπορεί να μας ακούσει μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο. Επικοινωνώ μαζί του να δω γιατί δεν ακούει, μισό λεπτάκι λίγο.