Η «καρδιά» της αυτοδιοίκησης χτύπησε στην Άρτα με τη συνεδρίαση ΠΕΔ και ΚΕΔΕ στην αίθουσα του Δ.Σ. (ARTA WebTV, 2023)
: Τα θέματα είναι προφανώς μια ατζέντα η οποία γίνεται πιο επίκαιρη και λόγω των εκλογών, των βουλευτικών εκλογών και ενόψει και των δικών μας εκλογών τον Οκτώβρι. Έχουμε νυχτά ζητήματα σε σχέση με την επιπλέον οικονομική ενσχύση των δήμων. Υπάρχουν υπόλοιπα από το 22, τα οποία ακόμα δεν έχουν καλυφθεί παρότι. Συμφωνήθηκαν στις συνάντησεις που κάναμε στις 22 Φεβρουαρίου με την Κυβέρνηση και φυσικά παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα του προσωπικού των δήμων μας που και εκεί πέρα θα πρέπει να βρούμε λύσεις για να βγει αυτή η δύσκολη χρονιά. Κατά τα άλλα είναι δεδομένο ότι τρέχουν πολλά προγράμματα και η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε σε όλη τη χώρα είναι η επάρκεια των εταιριών να εκτελέσουν αυτά τα προγράμματα αλλά και οι αδυναμοί από τη μεριά των υπηρεσιών μας να έχουν το κατάλληλο προσωπικό για να μπορέσουν να επιβλέψουν αυτά τα έργα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τη Νέα Κυβέρνηση, να θέσουμε στόχους και κυρίως πέρα από το κομμάτι των προγραμμάτων, ΕΣΠΑ, τα Μιονάκαμς της Αντώνης Τρίτης να δούμε πλέον και τα θεσμικά, τα οποία μείνανε πίσω γιατί γίνανε πολλά και λύσαμε πολλά προβλήματα σε μια προβληματική εκλογική, μάλλον αυτοδιοικητική περίοδο λόγω του νόμου του 2019 αλλά πρέπει πλέον να βάλουμε μπροστά και τα μεγάλα αυτοδιοικητικά την καταστατική μας θέση αλλά πλέον και μια νέα πιο ισχυρή αυτοδιοίκηση κάτι το οποίο αυτή την πενταετία λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν με την ενεργειακή, υγειονομική, οικονομική κρίση δεν περπάτησαν. Επόμενος στόχος είναι να υπάρχει μια πιο ανεξάρτη αυτοδιοίκηση, πιο ανεξάρτη και σε επίπεδο αποφάσεων αλλά και σε επίπεδο οικονομικών, διότι διαχρόνικα όλα αυτά τα τελευταία 50 χρόνια η αυτοδιοίκηση πάντα ήταν παρακολούθημα αν θέλετε των κεντρικών διοικήσων, βολεύει έτσι την κεντρική διοίκηση, καλό θα είναι αν θέλουμε πραγματικά η χώρα να φύγει πιο γρήγορα μπροστά και να είναι και πιο αποτελεσματική με αντανακλαστικά να αφήσει την αυτο διοίκηση στην Ελλάδα. Σε όλη την Ελλάδα γίνονται πάρα πολύ εντυπωσιακά πράγματα από την αυτοδιοίκηση, οπότε ήταν μια οφειλόμενη υποχρέωση προς τον δήμαρχο της Άρτας, στην πολύ καλή δουλειά που κάνει, να βρεθούμε εκεί όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα κατά περιόδους. Γίνεται όλο και καλύτερα, νομίζω, η Άρτα. Και είναι μια ανθρώπινη πόλη και ο σκοπός είναι αυτό, να δημιουργούμε σύγχρονες, ανθρώπινες και ασφαλείς πόλεις. Και ο Χρήσος, νομίζω, με την ομάδα, το όλο αυτό το διάστημα, εκμεταλλευόμενος ό,τι χρηματικούς πόρους μπορεί να βρει, νομίζω πως καινείται στην σωστή κατεύθυνση. Κάναμε μια βόλτα στην πόλη με τον Δήμαρχο και με τον Πρόεδρο της Κέδε και, ειλικρινά, εντυπωσιάστηκα και από το βυζαντινό ναό της Παρηγορήτης σας, που είναι μοναδικός, νομίζω, αλλά και από το ιστορικό κέντρο της πόλης, με τους πολύ ωραίους πεζόδρομους που έχετε και με τις τελευταίες αναπλάσεις που έχουν γίνει από τον Δήμαρχο. Πάντα είναι σημαντικά τα θέματα στην Κέδε, νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες προκλήσεις και είναι πολύ σημαντικό ότι όλα τα μέλη του Δικητικού Συμβουλίου προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο σε μια εποχή που είναι πάρα πολύ δύσκολη, σε μια εποχή που περάσαμε την υγειονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα του μεταναστευτικού και νομίζω ότι πλέον έχει μπει το νερό στο αυλάκι έτσι ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο Ινστιτού Τοπικής Αυτοδιοίκησης είμαστε ο επιστημονικός βραχύρονας της Κέδε. Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και το Δικητικό Συμβούλιο ετοιμάζουμε αρκετές μελέτες τις οποίες τις αποστέλουμε στους Δήμους. Αυτές τις μελέτες γίνονται από το επιστημονικό συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από αναγνωρισμένους καθηγητές από όλα τα σχεδόν τα πανεπιστήμια της χώρας. Τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει έχουν να κάνουν με την πράσινη ενέργεια, με τα απορρήματα, με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, με το δίκτυο των ευρωπαϊκών πόλεων, με τις έξυπνες πρακτικές της Ευρώπης που μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Και η τελευταία μελέτη που έχουμε αναθέσει έχει να κάνει με το δημογραφικό, με ένα τεράστιο πρόβλημα. Έτσι, λοιπόν, έχουμε αναθέσει στους καταξιωμένους καθηγητές μας να προτείνουν λύσεις πώς μπορεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να μην χάνει πλέον πληθυσμό, αλλά να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στον κόσμο για να αυξάνεται ο πληθυσμός της. Νομίζω ότι ο κ. Τυρογιάννης, ο οποίος είναι και μέλος της ΚΕΑΔΑ αλλά και του Ισθυντροτομπικής Αυτοδιοίκησης, πάντα μιλάει για την Άρτα, πάντα προσπαθεί να φέρει δράσεις και κάνει ενέργειες έτσι ώστε να αυξήσει και την επισκεψημότητα, αλλά και να διαφημίσει την Άρτα και νομίζω ότι είστε τυχεροί που τον έχετε, δήμαρχο. Εν καταρχάς έχω 20 χρόνια να επισκεφτώ την Άρτα και νομίζω ότι είμαι σε μια άλλη πόλη. Πολύ πιο οργανωμένη, πολύ πιο βιώσιμη, πολύ πιο καθαρή και πολύ πιο ανθρώπινη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον συνάδελφο δήμαρχο και στη δημοτική ομάδα για την πολύ μεθοδική δουλειά που έχουν κάνει, η οποία φαίνεται απλά και μόνο περπατώντας την πόλη, βλέποντας τους πεζόδρομους, βλέποντας τους φωτισμούς, βλέποντας όλα αυτά τα οποία συντελούν στο να έχουμε μια πόλη λειτουργική, ανθρώπινη και φιλική. Όσον αφορά τα θέματα της Κέδε, τα θέματα της Κέδε είναι πολλά, σύνθετα. Είναι μια πολύ μεγάλη μηλόπετρα η οποία γυρίζει συνεχώς. Η επικαιρότητα επηρεάζει την καθημερινότητα των δήμων, άρα επηρεάζει και τη λειτουργία της Κέδε. Πράγματι αυτή η τετραετία ήταν μια τετραετία διαρκούς αντιμετώπισης και κάποιας κρίσης. Μία ήταν η πανδημία, είχαμε τον πόλεμο, τα ενεργιακά ανθρωπιστικές κρίσεις. Η αυτοδίκηση για άλλη μια φορά έδειξε πόσο δυνατή και ανθεκτική είναι. Αυτό το θέμα βέβαια έχει και μια αρνητική διάσταση, υπό την έννοια ότι τα προγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις υπήρχαν μεν, αλλά τα προγράμματα λόγω της γραφειοκρατίας και λόγω όλων αυτών των κρίσεων επιβραδήθηκαν πάρα πολύ. Έτσι λοιπόν βλέπουμε να υπάρχουν χρήματα για την αυτοδίκηση, για παραγωγικά έργα υποδομής, η απορροφητικότητα να καθυστερεί λόγω της κεντρικοποιημένης και αδυσσόπητης γραφειοκρατίας η οποία συνεχίζει και η φίσταται. Δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό μάλιστα έχουμε ψηφιοποιήσει αυτή την γραφειοκρατία αντί να την καταργήσουμε ή να την μικρύνουμε. Και βέβαια οι προκλήσεις είναι πολλές για το μέλλον της αυτοδίκησης. Το μέλλον της αυτοδίκησης πρέπει να είναι να δώσουμε πραγματική σημασία στη λέξη αυτοδίκηση. Δεν μπορεί η αυτοδίκηση να είναι απλά μια κρατική ετεροδίκηση η οποία θα έχει διάφορους ελεγκτές και επιθεωρητές από πάνω στην αποκεντρωμένη διοίκηση, τα υπουργεία τα οποία θα αποφασίζουν σχεδόν για όλα και ο εγκύτερος στον πολίτη φορέας που είναι η αυτοδίκηση θα έχει μόνο λιγωστές αρμοδιότητες τις πλέον προβληματικές. Παράδειγμα, η κεντρική διοίκηση και τα υπουργεία έχουν περίπου 22.000 αρμοδιότητες, οι δήμοι έχουν 1050 αρμοδιότητες. Αυτό δεν αποτελεί αποκέντρωση και δεν αποτελεί αυτοδίκηση ή αυτοτέλεια, οικονομική και διοικητική. Οι προκλήσεις οι οποίες καλείται η σύγχρονη αυτοδίκηση να αντιμετωπίσει πλέον όσον αφορά τη διαχείριση των κλιματικών προβλημάτων που δημιουργούνται στην λειτουργία, η διαχείριση απορριμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας, απαιτεί στελέχωση των δήμων με υπερεξιδικευμένο προσωπικό άλλων πλέον κατηγοριών επαγγελματικών που μέχρι πριν από 15-20 χρόνια δεν υπήρχαν. Αυτό πρέπει να γίνει, πρέπει να συμβεί. Οι δήμοι δεν έχουν μόνο χειροναχτες ή τεχνικά συνεργεία ή κυπουρούς, πλέον έχουν και επιστημονικό προσωπικό το οποίο παράγει πολύ σημαντικό έργο και το προσωπικό αυτό πρέπει να είναι εκεί για να μπορεί ο κάθε δήμος ή δυνατόν και οι 325 δήμοι της χώρας να μπορούν να συμμετέχουν με αξιώσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα τα οποία έχουν κατεύθυσει κατά 70-80% πλέον την κλιματική αλλαγή για τα παράγουγα της. Αυτό λοιπόν πρέπει να το δούμε, γιατί δεν μπορούμε να μένουμε σε μία λογική ότι θα κάνουμε outsource, δηλαδή θα βγάλουμε μέσα από το δήμο λειτουργίες, γιατί ο ιδιωτικός τομέας θα μας προτείνει καλύτερες και πιο ευέλικτες λύσεις. Δεν δαιμονοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα, δεν δαιμονοποιούμε όμως και τις δημοτικές δομές που στις δύσκολες προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την τελευταία δεκαετία, σας θυμίζω και την οικονομική κρίση, έβγαλαν την κοινωνία σπροπρόσωποι.