Διάλεξη 6 / Διάλεξη 6 / Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο - Κυριαζόπουλος Κυριάκος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο: Εκκλησιαστικός Δικαίου Δευτέρω Εξαμίνου. Προσέγγιση του Συγκριτικού Εκκλησιαστικού Δικαίου Δευτέρω Εξαμίνου. Προσέγγιση του Συγκριτικού Εκκλησιαστικού Δικαίου Δευτέρω Εξαμίνου. Προσέγγιση του Συγκριτικού Εκκλησιαστικού Δικαίου Δευτέρω Εξαμίνου. Γεια σας αγαπητές φίλες και φίλοι. Στη διάλεξη του Συγκριτικού Εκκλησιαστικού Δικαίου Δευτέρω Εξαμίνου συνεχίζομαι την παρουσίαση στοιχείων του δικαίου του προσωπικού της Ρωμαϊκής Κουρία και εισερχόμαστε στο δεύτερο κεφάλαιο που αφορά τη διαδικασία διορισμού ή πρόσληψης. Οι επικεφαλείς υπηρεσιών και οι εξομοιωμένοι με αυτούς διορίζονται με επιστολή του Καρδιναλίου Γραμματεία του Κράτους, ύστερα από πρόταση του επικεφαλής του Δικαστέριου, δηλαδή του οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Οι λοιποί υπάλληλοι που έχουν οργανική θέση προσλαμβάνονται υποδοκιμασία που διαρκεί από ένα μέχρι δύο χρόνια από τον επικεφαλής του Δικαστέριου, ο οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, μέσα στα όρια του οργανικού πίνακα, ύστερα από ακρόαση της γνώμης του Γραμματέα, του Υπογραμματέα και του επικεφαλής Υπηρεσίας και κατόπιν αδείας της Γραμματείας του Κράτους, που ζητά προηγουμένως τη γνώμη της διαχείρισης της περιουσίας της Αποστολικής Έδρας. Αν ο δόκιμος υπάλληλος κριθεί κατάλληλος κατά τη λήξη της περιόδου δοκιμασίας, διορίζεται σε οργανική θέση από τον επικεφαλής του Δικαστέριου, οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, κατόπιν αδείας της Γραμματείας του Κράτους, η οποία ζητά προηγουμένως τη γνώμη της διαχείρισης της περιουσίας της Αποστολικής Έδρας. Η πρόσληψη του προσωπικού που καλύπτει ειδικές ανάγκες και η ανάθεση επαγγελματικών έργων σε πρόσωπα διακεκριμένης εξειδίκευσης, πραγματοποιούνται με σχετικές αποφάσεις του επικεφαλής του Δικαστέριου, ύστερα από προηγούμενη συνέναιση της διαχείρισης της περιουσίας της Αποστολικής Έδρας. Στις περιπτώσεις αυτές συναπτώνται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέγιστης διάρκειας ενός έτους, οι οποίες μπορούν να ανανεωθούν για ένα δεύτερο χρόνο. Για έκτακτες υπηρεσίες της Ρωμαϊκής Κουρία, μπορούν κατεξέρεση να συναπτώνται συμβάσεις διάρκειας μεγαλύτερης από ένα χρόνο και το μέγιστο μέχρι πέντε χρόνια. Η πρόσληψη των προσώπων τα οποία για μια ορισμένη χρονική περίοδο επιθυμούν να παρέχουν εκούσια και χωρίς αμοιβή. Την εργασία τους στη Ρωμαϊκή Κουρία πραγματοποιείται από τον επικεφαλής του Δικαστέριου, οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, ύστερα από προηγούμενη συνενόηση με τη Γραμματεία του Κράτους. Δεδομένου ότι η Ρωμαϊκή Κουρία πρέπει να αντικατοπτρίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της Καθολικής Εκκλησίας, οι υπάλληλοι επιλέγονται καθόσον είναι δυνατόν από διάφορες περιφέρειες του κόσμου. Μπορούν δε να ανήκουν σε οποιαδήποτε τάξη της Εκκλησίας, δηλαδή να είναι κληρικοί, μοναχοί ή λαϊκοί. Απαγορεύεται η πρόσληψη στο ίδιο Δικαστέριου, οργανισμό της Ρωμαϊκής Κουρίας, συγγενών εξέματος μέχρι τον 4ο βαθμό και συγγενών εξαγχιστίας μέχρι το 2ο βαθμό. Με διαφορετικά δικαστέρια οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, η διαχείριση της περιουσίας Αποστολικής Έδρας εφαρμόζει την παραπάνω απαγόρευση, αν κρίνει ότι η πρόσληψη συγγενών εξέματος ή εξαγχιστίας δεν αρμόζει στην εργασία για την εκτέλεση της οποίας γίνεται η πρόσληψη. Πριν την ανάληψη υπηρεσίας, το προσωπικό πρέπει να απαγγείλει την ομολογία πίστης και να δίνει τον όρκο πιστότητας και τήρησης του υπηρεσιακού απορρήτου ενώπιον του επικεφαλής του Δικαστέριου, οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, ή του πρελάτους προησταμένου, δηλαδή του ιεράρχη προησταμένου. Το λοιπό κατώτερο προσωπικό πρέπει να παρέχει την υπόσχεση ότι θα τηρεί το απορήτο, θα εκπληρώνει με πιστότητα τα υπηρεσιακά καθήκοντα και θα ζει μια παραδειγματική χριστιανική ζωή. Συγχρόνως, το εγγένει προσωπικό λαμβάνει αντίγραφο του Γενικού Καρονισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας και του Ιδικού Καρονισμού του Οικείου Δικαστέριου, οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, για να μην μπορεί να επικαλεστεί κάποια αγνιά τους προσόντα διορισμού ή πρόσληψης. Τα προσόντα διορισμού ή πρόσληψης διακρίνονται σε θετικά και αρνητικά, δηλαδή κολλήματα. Τα θετικά προσόντα είναι τα ακόλουθα. Πρώτον, ηλικία. Αυτή για τους κληρικούς δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 25 και μεγαλύτερη από 45 ετών. Ενώ για τους λαϊκούς, όχι μικρότερη από 21 και όχι μεγαλύτερη από 35. Φύλο. Δεύτερον, το προσωπικό μπορεί να αποτελείται από άνδρες ή γυναίκες αδιακρίτως. Τρίτον, ηθαγένεια. Δεν απαιτείται μια συγκεκριμένη ηθαγένεια, δεδομένου ότι το προσωπικό επιλέγεται από διάφορες περιφέρειες του κόσμου. Τέταρτον, ήθος. Πιστοποιείται για τους λαϊκούς από τον εφημέριο και για τους μοναχούς από τον προηστάμενο ή ηγούμενό τους. Για τους κληρικούς απαιτείται το τίποτε δεν κολλεί. Του οικείου ορντινάριους, δηλαδή τακτικού ιεράρχη, των αρμόδιων δικαστέρια οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρία και ανδιαμένους στη Ρώμη και του βικαριάτους, δηλαδή των επισκοπικών γραφείων της Ρώμης. Πέμπτον, υγεία. Η κατάσταση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας διαπιστώνεται με την κατάλληλη βεβαίωση. Έκτον, ειδικά, τυπικά προσόντα για τους υπαλλήλους. Η καταλληλότητα των υποψηφίων διαπιστώνεται με ανάλογους τίτλους ειδίκευσης και ενδεχόμενες δοκιμασίες. Οι τίτλοι σπουδών απαιτούνται οπωσδήποτε για τις υπηρεσιακές βαθμίδες 4η έως 10η. Συγκεκριμένα απαιτείται πρώτον για τις βαθμίδες 8η έως 10η διδακτορικό ή άλλος ισότιμος πανεπιστημιακός τίτλος και γνώση της λατινικής, ιταλικής και τουλάχιστον μιας ακόμης σύγχρονης γλώσσας. Δεύτερον για την 7η βαθμίδα μεταπτυχιακό δίπλωμα. Τρίτον για την 6η βαθμίδα δίπλωμα Ινστιτούτου Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τέταρτον για τις βαθμίδες 4η έως 5η δίπλωμα Κατώτερου Δευτεροβάθμιου Σχολείου και Δακτυλογραφίας ή Μηχανογραφικού Χειριστή. Ένατον, θρίσκευμα. Το προσωπικό της ρωμαϊκής κουρία και εγγένη της Αγίας Έδρας πρέπει βέβαια να αποτελείται από καθολικούς, λατινικού ή ανατολικών ρυθμών. Δεδομένου άλλωστε ότι πριν την ανάληψη της υπηρεσίας τους απαγγέλουν την ομολογία της πίστης και δίνουν τον όροκο πιστότητας στην ανώτατη αρχή της εν λόγω εκκλησίας. Τα αρνητικά προσόντα ή κολλήματα είναι τα παρακάτω. Πρώτον, μη λευκό ποινικό μη τρώω. Δεύτερον, μη εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων από μέρους του υποχρέου. Τρίτον, απόλυση για πειθαρχικούς λόγους από θέση υπαλλήλου της Αγίας Έδρας σε άλλο δικαστέριο ή οργανισμό. Το πρόβλημα αυτό είναι ισόβιο. Οι άδειες διακρίνονται σε εκείνες με αποδοχές και χωρίς αποδοχές. Οι άδειες χωρίς αποδοχές διακρίνονται σε αυτοδίκαιες και δινητικές. Οι αυτοδίκαιες άδειες με αποδοχές είναι οι ακόλουθες. Πρώτον, άδεια διακοπών έχει διάρκεια 26 εργάσιμες ημέρες ετησίως. Αυξάνεται κατά τρεις ημέρες αν το προσωπικό μεταβαίνει για διακοπές στη χώρα του, εφόσον αυτή βρίσκεται στην Ευρώπη και κατά πέντε ημέρες εφόσον η χώρα του βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής υπήρου. Πρέπει να λαμβάνεται σε μία ή δυο περιόδους μεταξύ 1ης Ιουλίου και της 30ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δικαστέριου Οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Χωριγείται το υπόλοιπο της μέχρι την 31η Μαρτίου του επόμενου έτους στο προσωπικό, που για υπηρεσιακούς λόγους δεν την έλαβε ολόκληρη μέχρι το τέλος του έτους. Δεύτερον, άδεια για πνευματικές ασκήσεις. Διαρκεί έξι ημέρες και χωριγείται μόνο στους κληρικούς και τα μέλη των καθηδριμάτων καθαγιασμένης ζωής και των αδελφωτήτων αποστολικής ζωής. Τέταρτον, άδεια για αποβίωση συγγενών εξέμματος και εξαγχυστίας πρώτου και δευτέρου βαθμού. Διαρκεί πέντε ημέρες πέρα από τη διάρκεια του ενδεχόμενου ταξιδιού. Τέταρτον, άδεια για συμμετοχή σε εξετάσεις που συνδέονται με την εργασία τους στην Αγία Έδρα. Χωριγούνται οι ημέρες ή αυστηρά απαραίτητες. Πέμπτον, άδεια σε περίπτωση γάμου. Έχει διάρκεια 15 ημέρες και χωριγείται μόνο σε λαϊκούς. Έκτον, άδεια σε περίπτωση γέννησης παιδιών. Διαρκεί μία ημέρα και χωριγείται μόνο σε λαϊκούς. Οι δυνητικές άδειες με αποδοχές είναι οι παρακάτω. Πρώτον, άδεια σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας με κίνδυνο ζωής, συγκενών εξέμματος και εξαγχιστίας πρώτου και δεύτερου βαθμού. Χωριγείται μία περίοδος πέντε ημέρων, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά την κρίση του επικεφαλής του Δικαστέριου Οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Δεύτερον, άδεια για αιμοδοσία. Παρέχεται ο αναγκαίος χρόνος. Οι άδειες χωρίς αποδοχές μπορούν να χωριγούνται για άλλους λόγους εκτός από τους παραπάνω, με την προϋπόθεση ότι ο συνολικός αριθμός ημερών αδείας αυτού του είδους δεν υπερβαίνει τις έξι ημέρες ανά έτος. Οι αργίες. Οι ημέρες αργίας είναι οι ακόλουθες. Πρώτον, οι Κυριακές. Δεύτερον, οι υποχρεωτικές γιορτές. Τρίτον, η επέτειος εκλογής του Πάπα. Τέταρτον, τα ονομαστήρια του Πάπα. Πέμπτον, η επέτειος της ίδρυσης του κράτους της πόλης του Βατικανού. Έκτον, η μνήμη του Αγίου Ιωσήφ του τεχνίτη. Έβδομον, οι τρεις τελευταίες ημέρες της μεγάλης εβδομάδας. Όγδον, η δεύτερη και η τρίτη του Πάσχα. Ένατον, η παραμονή και η επόμενη ημέρα του 15 Αυγούστου. Δέκατον, η μνημόνευση των νεκρών πιστών. Ενδέκατον, η παραμονή και οι δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Και δωδέκατον, η τελευταία ημέρα του χρόνου. Καθήκοντα και υπηρεσιακό ωράριο. Τα καθήκοντα των υπαλλήλων της Αγίας Έδρας ορίζονται λεπτομερός στο Γενικό Κανονισμό της Ρωμαϊκής Κουρίας, τον οποίον εξέδωσε ο Καρδινάλιος Γραμματείας του Κράτους. Δεν διαφέρουν κατά βάση από τα καθήκοντα των εκκλησιαστικών υπαλλήλων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος. Το εβδομαδία ωράριο περιλαμβάνει 36 εργάσιμες ώρες. Το καθημερινό υπηρεσιακό ωράριο καθορίζεται από τη Γραμματεία του Κράτους, ύστερα από συεννόηση με τη διαχείριση της περιουσίας της Αποστολικής Έδρας. Η εν λόγω Γραμματεία μπορεί για ιδιαίτερους υπηρεσιακούς λόγους να επιτρέπει σε ένα δικαστέριου, οργανισμό της Ρωμαϊκής Κουρίας, μια διαφορετική διάρθρωση του παραπάνω ωραρίου. Ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του επικεφαλής του δικαστέριου, οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, να επιτρέπει την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου, δηλαδή μια ελαστικότητα μισής ώρας κατά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου. Οποιαδήποτε ελάτωση του ωραρίου συνεπάγεται την ανάλογη μισθολογική μίωση που γίνεται από τη διαχείριση της περιουσίας της Αποστολικής Έδρας. Πάντως, η ελάτωση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 6 ώρες εβδομαδία. Το ωράριο των υπαλλήλων που είναι μητέρες είναι μειωμένο κατά 2 ώρες ημεραισίως για όλη την περίοδο του άμεσου ή του μικτού θυλασμού. Η υπεροριακή εργασία που υπερβαίνει τις 10 ώρες μηνιαία επιτρέπεται ύστερα από προηγούμενη άδεια της διαχείρισης της περιουσίας της Αποστολικής Έδρας και πρέπει να περιορίζεται στις περιπτώσεις πραγματικής ανάγκης. Οι διαθεσιμότητες διακρίνονται τα ακόλουθα τέσσερα είδη διαθεσιμότητες. Πρώτον, διαθεσιμότητα λόγω ανικανότητας από ασθένεια. Αποφασίζεται, εφόσον η ασθένεια προβλέπεται, ότι θα διαρκέσει περισσότερο από 40 ημέρες ή παρατείνεται πράγματι περισσότερο από 40 ημέρες. Ο χρόνος της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να παραταθεί περισσότερο από 12 μήνες. Προκειμένου να αρχίσει μια νέα περίοδος διαθεσιμότητας μέγιστης διάρκειας 12 μηνών, πρέπει να μεσολαβήσει μια περίοδος υπηρεσίας μεγαλύτερης από τρεις μήνες. Η συνολική διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν επιτρέπεται να υπερβεί τους 24 μήνες σε μία πενταετία. Στις ενδεχόμενες υγειονομικές εξετάσεις μπορεί να παρίσταται ένας γιατρός της εμπιστοσύνης του ενδιαφερωμένου, αν αυτός το ζητήσει και αναλάβει τα σχετικά έξοδα. Η διαθεσιμότητα λύγει με την πάυση της αιτίας για την οποίαν αποφασίστηκε. Δεύτερον, η διαθεσιμότητα λόγω μητρότητας αρχίζει τρεις μήνες πριν από την πιθανή ημερομηνία του τοκετού και συνεχίζεται τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Μπορεί όμως να αρχίσει ακόμη και δύο μήνες πριν την πιθανή ημερομηνία του τοκετού και να συνεχίζεται για τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό, ύστερα από αίτηση της ενδιαφερωμένης και κατόπιν προηγούμενης γνώμης της διεύθυνσης των υγειονομικών υπηρεσιών του κράτους της πόλης του Βατικανού. Το υπολογισμό της υπόλοιπης περίοδου διαθεσιμότητας, η ενδιαφερωμένη μετά τον τοκετό πρέπει να αποστείλει στην υπηρεσία της το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού της. Τρίτον, η διαθεσιμότητα για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους δεν επιτρέπεται να διαρκέσει μέσα στην πρώτη δέκα αιτία υπηρεσίας περισσότερο από έξι συνεχείς ή διακεκομένους μήνες, ενώ μετά την πρώτη δέκα αιτία περισσότερο από ένα συνεχεί ή διακεκομένο χρόνο. Μπορεί επίσης για υπηρεσιακούς λόγους να ανασταλεί ή να ανακληθεί ύστερα από έγκαιρη προειδοποίηση. Τέταρτον, η διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης. Αποφασίζετε στην περίπτωση που υπάλληλος δεν είναι δυνατόν να απασχοληθεί σε άλλες υπηρεσίες, μετά την κατάργηση της υπηρεσίας του ή μετά τη μείωση των θέσεων στους οργανικούς πίνακες. Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να υπερβεί το ένα έτος. Όσοι με την πάψη της διαθεσιμότητας ανακαλούνται στην υπηρεσία, χάνουν τη θέση τους, αν δεν αναλάβουν υπηρεσία έγκαιρα. Εκείνοι όμως που την αναλαμβάνουν, διατηρούν αυτοδίκια τη μισθολογική βαθμίδα, την οποία είχαν προηγουμένως, έστω κι αν μετά την ανάκληση τους ανατίθενται εργασίες κατώτερης βαθμίδας. Τα παραπάνω ήδη διαθεσιμότητας διαφέρουν μεταξύ τους τόσο ως προς το αποφασιστικό ο όργανο και την αιτία της απόφασης, όσο και ως προς τα αποτελέσματά τους. Η διαθεσιμότητα λόγου αρκατάργησης θέσης αποφασίζεται αυτοεπανγγέλτος από το Δικαστήριο, οργανισμό της Νομαϊκής Κουρίας, για υπηρεσιακούς λόγους. Η διαθεσιμότητα λόγου ανικανότητας αποασθένεια αποφασίζεται τόσο ύστερα από έτσι του ενδιαφερωμένου, όσο και αυτοεπανγγέλτος για σοβαρούς λόγους υγείας του υπαλλήλου. Η απόφαση όμως βασιζεται σε σχετική βεβαίωση της Διεύθυνσης των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Κράτους της Πόλης του Βατικανού για την ύπαρξη ασθένειας που εμποδίζει προσωρινά την κανονική παροχή της εργασίας. Η διαθεσιμότητα λόγου μητρότητας χορηγείται αυτοδικαίως και βασίζεται στο ειδικό ιατρικό πιστοποιητικό που επικυρώνεται από τη Διεύθυνση των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Κράτους της Πόλης του Βατικανού. Η διαθεσιμότητα για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους μπορεί να αποφασιστεί ύστερα από έτηση του υπαλλήλου για σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους την ύπαρξη των οποίων πρέπει να αποδείξει. Η σχετική απόφαση που εκδίδεται μέσα σε 30 ημέρες από την υποβολή της, την αποδέχεται, την απορρίπτει, αναβάλει την αποδοχή της ή μειώνει τη διάρκεια του χρόνου που ζητήθηκε. Στις περιπτώσεις της διαθεσιμότητας λόγω ανικανότητας από ασθένεια, λόγω μητρότητας και λόγω κατάργησης θέσης καταβάλλεται ολόκληρη η αμοιβή με εξαίρεση της αμοιβές που συνδέονται με την παρουσία στην υπηρεσία ή με την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων. Ο χρόνος επίσης που διανήθηκε σε διαθεσιμότητα προς μετράται για τον υπολογισμό της υπηρεσιακής αρχαιότητας. Αν ο χρόνος της διαθεσιμότητας λόγω μητρότητας παραταθεί μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ηλικίας του παιδιού, καταβάλλεται στην υπάλληλο το 50% της μηνιαίας αμοιβής της. Αυτός ο χρόνος προς μετράται για τον υπολογισμό της υπηρεσιακής αρχαιότητας και της σύνταξης, εφόσον καταβληθούν προηγουμένως από την υπάλληλο το υπόλοιπο μέρος των παρακρατήσεων που υπολογίζονται στη συνολική αμοιβή της. Στην περίπτωση της διαθεσιμότητας για προσωπικούς ή για οικογενειακούς λόγους δεν καταβάλλεται η αμοιβή, ενώ ο χρόνος της διαθεσιμότητας δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της υπηρεσιακής αρχαιότητας και της άδειας διακοπών. Η πάυση από την υπηρεσία. Προβλέπονται οι ακόλουθοι έξι τρόποι πάυσης, δηλαδή οριστικής εξόδου από την υπηρεσία στην Αγία Έδρα. Πρώτον, ανάθεσης τους υπαλλήλους που είναι κληρικοί ή μέλη μοναστικών καθηδριμάτων και αδελφοτήτων αποστολικής ζωής, άλλων υπηρεσιών σε επισκοπή ή στο καθηδρίμα ή την αδελφότητα όπου ανήκουν. Η ανάθεση αυτή θεωρείται μετάθεση, όχι όμως δισμενής. Την σχετική πρωτοβουλία μπορεί να αναλάβει είτε ο αρμόδιος επαρχιούγος επίσκοπος ή προηστάμενος, δηλαδή ηγούμενος, η ανάθεση του προς την Αγία Έδρα, η οποία αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψή της. Είτε η Αγία Έδρα, είστερα από συεννόησή της με κάποιον από τους παραπάνω αρμοδίους. Βέβαια, υποχρεωμένο κατοχυρωμένο το δικαίωμα ακρόασης του υπαλλήλου πριν την έκδοση της σχετικής αποφάσχεως. Δεύτερος τρόπος πάυσης, συνταξιοδότηση. Οι υπάλληλοι αν είναι κληρικοί ή μοναχοί συνταξιοδοτούνται όταν συμπληρώσουν το 70ο έτος της ηλικίας, ενώ αν είναι λαϊκοί με τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Τρίτος τρόπος πάυσης, παρέτηση από την υπηρεσία. Διακρίνεται σε εκούσια παρέτηση και σε παρέτηση που δηλώνεται αυτεπαγγέλτος. Η δήλωση της παρέτησης υποβάλλεται γραπτός στον Επικεφαλής του Δικαστέριου Οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πληροφορηθεί έγκαιρα για το αποτέλεσμα αυτής της δήλωσης, δηλαδή αν έγινε αποδεκτή, αναβλήθηκε ή απορρίφθηκε. Η παρέτηση ισχύει μόνο μετά την αποδοχή της που κοινοποιείται εν γράφος στον ενδιαφερόμενο. Η αναβολή ή η απόρριψη της παρέτησης μπορεί να αποφασιστεί για υπηρεσιακές ανάγκες ή γιατί κινήθηκε ήδη μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του ενδιαφερωμένου. Δηλώνεται αυτοεπανγγέλτος ότι παρατήθηκε όποιος χωρίς δικαιολογημένη αιτία. 1. Δεν ανελάβει υπηρεσία μέσα στο χρόνο που ορίζεται στην επιστολή πρόσληψης. 2. Δεν κάνει χρήση αν είναι Ιταλός των εξαιρέσεων από τη στρατιωτική θητεία προς το Ιταλικό κράτος, οι οποίες προβλέπονται από το άρθρο 10 της Συνθήκης του 1929 μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Ιταλίας και από το εκτελεστικό πρωτόκολλο της 6ης Σεπτεμβρίου 1932. 3. Απουσιάζει αφθαίρετα από την υπηρεσία για 5 συνεχής ημέρες και δεν αναλάβει υπηρεσία μέσα στην προθεσμία των 5 ημερών από την έγγραφη κοινοποίηση προς αυτόν της διαταγής προϊσταμένου για παρουσίασή του στην υπηρεσία. 4. Λόγος πάυσης. Απόλυση λόγου φυσικής ανικανότητας για εργασία. Διακρίνεται σε απόλυση λόγου ανικανότητας από ασθένεια που οφείλεται σε υπηρεσιακές ή μη αιτίες και σε απόλυση λόγου ανικανότητας από ατύχημα που οφείλεται σε υπηρεσιακές αιτίες. Απολύεται από την υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί σε άλλα καθήκοντα, όποιος με βεβαίωση τσαρμόδιας ιατρικής επιτροπής δεν θεωρείται ικανός να επαναλάβει την εργασία του μετά τη λήξη της μέγιστης διάρκειας της διαθεσιμότητας λόγου ανικανότητας από ασθένεια. Η διαπίστωση της ανικανότητας από ασθένεια ή από ατύχημα και εξάρτησή τους από υπηρεσιακές αιτίες δηματοποιείται από την παραπάνω ιατρική επιτροπή. Η σχετική αίτηση προς τον Δικαστήριο, ο οργανισμός της Ρωμαϊκής Κουρίας, πρέπει να υποβληθεί το αργότερο σε 6 μήνες από τότε που συνέβη το ατύχημα ή ελαβεγνώσει της ανικανότητας από ασθένεια οπαθών. Πέμπτος τρόπος πάυσης, οριστική πάυση. Έκτος τρόπος πάυσης, απόλυση από την υπηρεσία. Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η έκτη διάλεξη του συγκριτικού εκκλησιαστικού δικαίου του Δευτέρου Εξαμίνου. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.