Τελετή Αναγόρευσης του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. (Democritus University of Thrace, 2022)
: [♪ Μουσική Συμφωνίσαμε τις ρωτάκες σε δυνατορική ανάφ Attention ist Sicherheits, η οποία βρίσκεται πρός και το δώδεδο προς γυμνώτιο. Ψήμων και καulo hashtekiori, μέσα από την αρχή τουнитеτων relieved στην Лουυκά στην belum poetuu Еκτιμόγουθω يا Maleck. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλώς ήρθατε στο Δημοκρατειο Πανεπιστήμιο. Ευχαριστώ. Άρχεται η τελετή υπογραφής του Δημοδίου Συνταγωνίας Καταξύ του Δημοκρατειού Πανεπιστήμιου Φράνης και της Ιεράς Αρχιεκτοσποτής Αμερικής. Κύριε Πρίτανη, ευχαριστούμε τον Λόγο του Δημοκρατειού. Σεβασμιότητες του Αρχιεκτοσποτήτου Αμερικής, Σεβασμιότητες Μητροπολίττα Μαρωνίας Κομοτινής, Κύριε Τουγγέ, στον Πρόσωπο της Κυβέρνησης, Συγγενητή Βαρμωτέα του 22 Αποδίμου Ρογινιγμού, Κυρίες και Κύριοι Αλλη Πριτάνης, Κύριε Ποσμέττυρα, Αγαπείς Συνάδελφοι, Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και δυνή, και για μένα προσωτικά, αλλά και για ολόκληρο τεσμοτρίο του Αρχιεκτοσποτήτου Φράκης, η σημερινή παρουσία σας εδώ στην Σύγγεντο, στην καρδιά του Δημοκρατήρου Παναπιστήμιου Φράκης, του Παναπιστήμιού μας, για την υπογραφή του Πρωτοβόλου Συνεργασίας. Είμαστε ιδιαίτεροι υπερήμπανοι για την υπογραφή του Πρωτοβόλου, να σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνετε, μας κάνετε κοινωνούς του έργου σας, και επίσης και μας δίνονται την δυνατότητα να συνδράμουμε εμείς, κατά το τελετών, στο πλούσιο έργο το οποίο παράγεται, που αφορά την ελληνική γόσα, την διάδοση και τη γνώση της ελληνικής γόσας και της ελληνικής παιδείας, στους αδελφούς μας, της Ομιλίας και της Αμερικής. Θέλω να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια στους συναδέλφους μας του κτήματος ελληνικής φιλολογίας, κυρίως και ιδιαίτερα την αντιπρόεδρα με την κυρία Γοβριλίδου, που έχει αναλάνει τον συμβουλισμό του έργου. Θα με επιτρέψετε, πάρα πολύ σύντομα, να πω δύο λόγια για το παντοσυμβείο μας. Ξεκίνησε τη λειτουργία το 1974 με δύο πλήματα, το ένα στην κομποθυμία, την ηλυχία και το δεύτερο στοιχτάν και το πολιτικό μηχανικό. Και σήμερα λειτουργούμε 20 πλήματα, εκπαιδεύουμε περίπου 22.000 ποιητές. Έχουμε 67 ιδιαίτερα εγκληστικά μου ταπλιακά προγράμματα στουργών και 4 διάρκειες ποιητές από όλη την Ελλάδα και είμαστε ιδιαίτερα περίφανοι που όλα τα πλήματα μας περνάνε τις εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις με τον μεγαλύτερο με τον μεγαλύτερο βαθμό. Θα θέλαμε την ευχή σας και θα θέλαμε και την βοήθεια του κυρίου Υπουργού, ώστε σύντομα να εντρήσουμε τα δύο νέα πλήματα, όπως εμπελπιστούμε, το πλήμα Ψυχολογίας των Δημότικων και το πλήμα Υδιοθεραπείας στην κομματική. Θα συγχαριστούμε πάρα πολύ για την τελετή που μας κάνετε μέσα σας. Παρακαλώ τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελτιδοφόρο για την αντικόνιση. Ευχαριστώ πάρα πολύ, προσοχή έστατε κύριε Πρίτανη, Σεβασμιότατε και αγαπητέ Άγιε Αντοφέ, Μητροπόλητα Μαρωνίας και Κομματινής, κύριε Πατουλείμων. Εξοχόντατε κύριε Πρικέντ, προσθόμου της Ελληνικής Κοινιακήσεως, κύριε Κασσουλάκη, Γενικαί Γραμματέρα του Ακοδείου Μουλυμισμού, αγαπητή μας κυρία Αγαπηλίδη, συνάδοφοι, γιατί σε μείνω να λέω τους καθηγητάς και συναδέλφους μου, διότι και εγώ είμαι ακόμα τυπικά επηγητής στη θέληση δυσκολίτων στο Τελευταίο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλγίδης. Επομένως στα πανεπιστήμια αισθάνομαι πολύ άνετα, σε οικείο κόρ. Ο σκοπός της παρουσίας μας είναι εδώ, όπως προανήκτηκε ο κύριος Πρίτανης, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο πρέπει να το πω, διότι άλλο να το ακούτε εδώ, στην Κομοκρινή, κι άλλο να το ακούτε από κάποιο χώρο που έρχεται από αλλού. Ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο διακρίνεται. Διακρίνεται όχι μόνο διότι πραγματικά έχει πάει πολύ ψηλά στην αξιολόγηση όπως αναφέρθηκε και ο κύριος Υπουργός των Πανεπιστήμιων, αλλά και διότι είναι προφανές και αποδειχμένο, ότι εκτός των υψηλών επιδόσεων που έχει στα θέματα τα προφανή, δηλαδή της ακαδημαϊκής έρευνας, της επιστήμης, στο χώρο των δραστηριοτήτων κάθε τμήματος του Πανεπιστήμιου, πέρα από αυτό διαδραματίζει και έναν εθνικό ρόλο, μείνοντας τεράστια όθηση στην ανάπτυξη της περιοχής της Τράκης, η οποία περιοχή πραγματικά χρειάζεται αυτήν την όθηση και απαιδείται ότι το νεοπρίδιο Πανεπιστήμιο υπήρξε και θα υπάρξει και στο μέλλον πιο δυναμικά με την ίδρυση και των δύο νέων τμήματων, μια δυναμική παρουσία που πραγματικά θα δίνει ζωή, θα συμβάλλει στην οικονομία, θα συμβάλλει στην καλύτερη συνεργασία των ανθρώπων μεταξύ τους σε ένα πολύ πολιτισμικό περιβάλλον. Ο εθνικός λόγος του Πανεπιστήμιου δεν περιορίζεται μόνο τοπικά εδώ στη Τράκη, επεκτείνεται ήδη και στην Αμερική με την συνεργασία που έχουμε για την ελληνομάθεια και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας. Στην Αμερική τα πράγματα είναι δύσκολα όσον αφορά την διάσωση της ελληνικής γλώσσας και της ταυτότητας. Οι άνθρωποι πολύ εύκολα το χάνουν, όχι διότι κανείς τους κυνηγάει όπως γίνονταν επί δημοκρατίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Είναι τόσο άνετα εκεί, είναι τόσο ελεύθερα που οι άνθρωποι προκειμένου να προοδέσουν και να ανασυμματοχθούν στην αμερικανική κοινωνία, πολλές φορές δεν δίνουν την πρέπειψα σημασία στην ταυτότητά μας, στην ελληνική και στην ελληνομάθεια και στην ελληνική γλώσσα. Η Αθληπισκοπία Αμερική κάνει έναν τιτάνιο αγώνα να διασώσει την ελληνική γλώσσα έστω και αυτή τη στιγμή που πραγματικά κινδυνεύει και σε αυτό έχουμε την αλλαγή του Δημοκρατείου Παρεπιστημίου και είμαστε εμπλόμονες στο Παρεπιστημίο αυτό που μας βοηθά. Αυτό που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής στην Αμερική είναι, έχουμε αναβιώσει το Ανότατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας, το οποίο είχε διαλυθεί προ δεκαετίας και πλέον, το ανασυστήσαμε με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και διευθυνών σχολείων από όλες τις ΗΠΑ και έχουμε εδώ τον υποδιευθυντή του Συμβάτρου Βιγορίε. Αναπληρωτής. Αναπληρωτής, ok. Έχασα την παθμίδα την ακαδημαϊκή. Είναι υποδιευθυντής, αναπληρωτής, πρόεδρος του Ανότατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική. Ο ίδιος είναι και ακαδημαϊκός, είναι μέλος του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου. Αυτό που κάναμε επίσης, γιατί ό,τι και να κάνει κανείς, καταλαβαίνετε, δίδι χρημάτων πάντοτε, ιδρύσαμε για πρώτη φορά στην Αμερική ένα ταμείο για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας. Όχι μόνο το ιδρύσαμε, αλλά η Αρχιεπισκοπή, από τα ισταίρια της, το πληκοδότησε ήδη με ένα εκατομμύριο δολάρια και έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να προσευχήσουμε περισσότερες δωρεές ώστε το αποθεματικό αυτό ταμείο να αυξηθεί, για να μπορεί να εξυπηρίζει περισσότερο την ελληνική γλώσσα. Και είμαστε εδώ, στο Δημοκρίτιο, το οποίο με την καταπληκτική οργάνωσή του και με την εμπειρία που έχει στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας, μεταξύ άλλων, έρχεται να συνδράμει την διασπορά και συγκεκριμένα την ιερά μας Αρχιεπισκοπή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρίτανη, που υποστηρίζετε αυτή την προσπάθεια και δια του μνημονίου αυτού, ευχαριστώ πάρα πολύ την Δία Γαβδιηλίδου, η οποία και είναι πάρα πολύ δραστήρια στο θέμα αυτό και έχουμε αναπτύξει πολύ συγκεκριμένα και πολύ εποφελήντο γράμματα για τον ελληνισμό της Αμερικής. Ελπίζω να προχωρήσει αυτή η συνεργασία και να επεκταθεί και σε πολλούς άλλους το μίσος τέτοιου, ο ελληνισμός της Αμερικής να μην χάσει ποτέ την ταυτότητα και τη γλώσσα για να μπορεί με αυτά τα εφόδια να συμβαλίσταται στο εθνικό έργο εδώ στην πατρίδα μας την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ. Εμείς ευχαριστούμε θερμά, σεβασμιότατε για τα εξαιρετικά λόγια που είπατε για τον ημοκλήτια μας η κινήτε. Θα πούμε δυο λόγια για αυτό το πρωτόκολλο, πριν δώσουμε τον λόγο στη συνέχεια στον υπογόνα χαιρετίση. Να πω ότι όταν στις 3 Μαΐου του 2020 σας είχα στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικό, συγχαίρωτά σας για την αναδείωση με ο λαός του Συμβουλίου και ζητώντας να θέσετε και δηλαδή θα σας έρευναν τα πρώτα που έχουμε κάνει για την ελληνική ως γλώσσα ογκλησικής πυρονομιάς εδώ στον υποκρίτειο. Δεν είχε τη ζωή θα πατρίσατε, το πράξαμε όμως άμεσα και έτσι από τις 3 Μαΐου που σας είχα στείλει, στις 7 κάνουμε την πρώτη μας συνάντηση με τον πατέρα Γρηγόριο Στανπόπλο, που χαίρομαι τον Πατριακοκύ, τον κύριο Κουλαρμάνη και την κυρία Νομίδα, πρόεδρος των Μετάτων Συμβουλίου και διευθυντής ο Άρης του Εργαθείου Ελληνικής Παιδείας και αυτή είναι μια παρχή μιας μακράς, στενής και κακοφόρου συνεργασίας. Το πρωτόβουλο αυτό για να ενημερώσουμε και τον τύπο, τα Λιαμάνη την διδρομάνω σε ιδερδικτιακό μαθημάτων για την δασκαλία της ελληνικής, είναι σταυλικά. Τον σχεδιασμό γλωσσικών πόρων για την αντινάνωση της ελληνικής των ομνητών από την ομογένεια, την αποκοινού ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας, την διοργάνωση διαλέξεων εργαστηρίων, σεμιναρίων και την αποκοινού διοργάνωση φιλερινών σχολείων, αλλά και τη δυνατότητας εφητητές του Δημοκρατίας Πανεπιστήμιου να εικωνούν πρακτική άσκηση σε εκδεκτικές δονές της Αλληλεπισκοπής Αμερικής. Έτσι, λοιπόν, στο πληρέτησηό του Πρωτοβόλου, κατά το κανημέκο έτος του 2020-2021, πέσει δηλαδή, και 2021-2022, διοργανώσαμε μια σειρά από δύο ραδιοδιακά σεμινάρια για τους Επαιδευτικούς των Γραφείων της Απηλεπισκοπής, όπου δίλαξαν εθελοντικά τα φιλίτες του Πανεπιστήμιου μας από το Τμήμα Ελληνικής Φιλεολογίας, από το Τμήμα Μηδιαγωγός στην Αλεξανδρική και από το Πεδαγωγικό Τμήμα Δημοδικής Εκπαίδεσης, επίσης. Διοργανώσαμε επίσης, έπειτα από παρακοίνηση του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, ένα πρόγραμμα διαβίου μάθησης, με τίπλο Εκπαίδεση και Πιστωπίσεις της Διδασκαλής της Ελληνικής ως Πρόσως Πολιτισμικής Κληρονομίας για Διδάσκονες της Ομογένειας. Η Αρχιεπισκοπία, χαριστούμε θερμά λεπτό, κατέβαλε τα μισά λεπτά για κάθε συμμετέχεια κοντά από την Αμερική, να πούμε ότι ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος τις αμέσως επόμενες μέρες. Μας ζητήκε και επίσης να ετοιμάσουμε και το πράξαμε ένα τέσσερι ελληνομάθειας επί πέντη τεκτώνηση, το οποίο τώρα έχει ήμιο. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Είναι ένας δεξιακός πρωτοβουλίος που έχει από μία πόλη και από δεξιά. Έχω την ιδιαίτερη τιμή να υπροσωπώ την ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή εκδήλωση προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Ορίου Αμερκής, τον οποίον πρωτογνώρισα ως αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Επιμελικού Πατριακείου από 17 χρόνια στην Κωνσταντινούκο. Βρισκόμαστε σε μια ιστορική περιοχή. Τα σύνορα, βέβαια, έχουν αλλάξει αρκετά την πραγματική εικόνα της Τράκης, τα σύνορα των εθνικών κρατών. Παραδοσιακά, όμως, η περιοχή της Κωμοτινής και του Παπίκιον Όρος ήταν σημεία καταφυγής και σημεία αναδείξεως της Ορθοδοξίας, ειδικά με τον Παπίκιο Όρος, που κατέφεραν πάρα πολύ από την Κωνσταντινούπολη. Και αντικειμενικά, το Δημοκλήδιο Πανεπιστήμιο είναι το πανεπιστήμιο ευκαιίνο που βρίσκεται πιο κοντά από όλα, τουλάχιστον γεωγραφικά, προς την Ιητέρα Εκκλησία του Επιμελικού Πατριακείου. Η παρουσία μου εδώ είναι για να τιμήσει εσάς, πρωτίστως, αλλά και συμβολίζει και την θερμή υποστήριξη που έχει το Δημοκλήδιο Πανεπιστήμιο από το ελληνικό κράτος. Τη δεκαετίο του 70 έγινε μια στρατηγική επιλογή για να φτιαχτεί το Πανεπιστήμιο αυτό για εθνικούς λόγους. Χαιρόμαστε που το Πανεπιστήμιο πάει τόσο καλά και επιθυμούμε να το ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Υπάρχει ένα πόρισμα της Βουλής για την ανάπτυξη της θράκης. Έχει δεύτερο πόρισμα. Το πρώτο πόρισμα έχει ευκεί το 1992. Το είχε βγάλει η ΑΕΝΙ στη τελειμία του Δεού. Τώρα έχουμε ένα δεύτερο πόρισμα στη Βουλή υπό την Προεδρία της χ. Δόρας Πακουγιάννη, το οποίο αναθεωρεί στο σήμερα τα δεδομένα. Ένας από τους βασικούς άξονες του είναι η ενδυνάμωση του Δημοκλητήου Πανεπιστήμιου. Αυτό θα γίνει και από το κράτος, αλλά και από δράσεις όπως η σημερινή που υπογράφεται σήμερα μέσα του Μουμονίου για Εθνοβιάσης. Ευχαριστούμε θερμά κ. Μουγέ και να δώσουμε τον λόγο με μεγάλη χαρά σαν γενικό γραμματέ από δήμου ελληνισμού και εκμόσια δικτυωματίας, το οποίο αναγκύνητο και συμμετέχονται σε πάρα πολλές εγκληρώσεις και χαιρόμαστε γι' αυτό, Ιωάννη Χρυσουλάκη. Σας ευχαριστώ πολύ. Σεβασμιότατε κ. Επίσκοπε Αντιχείς, σεβασμιότατε κ. Πιτροπολίτα Παραιονίας και κ. Κοκτινής, εξοχότατε κ. Φιγουργέ Φερδία και κ. Κεχμάτο, αξιότιμη κ. Τρίτανη του Δημοκλητήου Πανεπιστήμιου Πράκης, κ. Αντιπριτάνης, κ. Κοσμήτορα, αγαπητοί φίλοι. Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας επευκαιρία των πολύ σημαντικών γεγονότων της υπογραφής του Πρωτοφόρου συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτου Πανεπιστήμιου Πράκης και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και φυσικά της αναβόρευσης στους ενασμιωτά του και αγαπητού φίλου κ. Κυρίου Ελπιδοφόρου σε επίτιμο διδάκτωρα του αξιολογόντα του ιδρύματος σας. Επιτρέψτε μου καταρχή να πω δυο λόγια για το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο υπογράφετε σήμερα μεταξύ δύο φορέων και το οποίο αφορά τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και τη διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής πληρονομιάς και στην ομογένεια των ΗΠΑ. Η Γενική Γραμματεία Απόδειμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπρομαρτίας του Υπουργείου Εξωτερικών κεντρικός πυλώνας της πρώτης της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και παράλληλα συνδετικός κρίκος και σημείο αναφοράς με τον Απόδειμο Ελληνισμό έχει αναλάβει να προωθεί και να προβάλει στην ομογένεια πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες ενισχύουν την πολιτιστική και γροσική ταυτότητα των Ελλήνων της Διασποράς. Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε στη διάθεσή σας το ευρύτατο δίκτυο των επαφών μας και τα γραφεία δημόσιας διπλωματίας των διπλωματικών μας ακόμα στις ΗΠΑ με στόχο την άκρη αποβολή και την όσο δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των εγχειρίων θείων που έχουν αναπτυγθεί από το Δημοκρίτιο Πανεπιστήμιο. Στο σημείο αυτό, επίσης, θέλω να σας ενημερώσω και για την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας μας η οποία συνδυάζεται και με τα αναλυτικά προγράμματα του Πανεπιστήμιου για την επίτεξη σπουδαίων αποτελεσμάτων και αυτό είναι η ψηφιακή πλατφόρμα η οποία ονομάζεται στα Ελληνικά και η οποία απευθύνεται σε αγλόφουμους ομογενείς και όχι μόνο και την οποία ο Σεβασμιότατος ήδη χρησιμοποιεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο στα σχολεία που υπάρχουν και στην Αρχιεπισκοπή. Για το κοιμόμενο πρόσωπο της ημέρας, το φωτισμένο ιεράκι κύριο Ερπιδοφόρο θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τα καλά λόγια αποτελούν απλώς μια αντανάκλαση της αδιατάρακτης προσφοράς του προς το ποινιό του αλλά και του πολυδιάστα του έργου του. Έρχοντας εξ αρχής θέση αυτό στην υπηρεσία των συνανθρώπων του αφοσιώθηκε με απαράμενος ζήλος στα καθή κοντά του επισρατεύοντας τις γνώσεις και την ευαισθησία του. Κουβαλώντας στους όμους του τις γνήμες ολόκληρων κοινοτήτων όπου εκλήθη να υπηρετήσει, αναγνώρισε το καθήκον του ως ύψη στο χρέος απ' τον αγώνα του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Θράκης και την θρησκευτική ελευθερία σε διεθνές επίπεδο μέχρι την προβολή της ελληνικής παιδείας και πολιτιστικής κληρονομιάς σε ξένα εκπαιδευτικά εκρήματα αλλά και τη σύσφυξη των ιερών δεσμών της Αρχιεπισκοπής και του πλημμύου της με τη Μητέρα Πατρίδα. Ένα ακόμα πεδίο στο οποίο διαπρέπει ο Κύριος Αρχιεπίσκοπος είναι η καλλιέργεια ουσιαστικών σχέσεων με τους εταιρόκοξους με τους οποίους η Εκκλησία μας βρίσκεται σε ακαδημαϊκό διάλογο. Για να διαφυσβήτητες οι ικανότητες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεται το πρόσωπό του αποτελούν ισχυρά θεμέλια και εγκύηση για επιτυχία στο επενδυτικό έργο το οποίο έχει αναλάβει. Η δε ομογένεια της Αμερικής, αυτή η ιγέτη δα δύναμη της διασφοράς έχει αγκαλιάσει τον Αρχιεπίσκοπο και στηρίζει τις προσπάθειές του σε όλα τα επίπετα. Αυτή η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η συνακόλουτη ουσιαστική συστραφή αποτελούν πόρο για την επίθευση κοινών στόχων τόσο βραχυπρόσθεσμων όσο και μακροπρόθεσμων. Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την βεβαιότητά μου ότι και η σημερινή αναγνώριση του πολυσχυβούς έργου του Αρχιεπισκόπου κυρίου Ερπιδοφόρου εκλαμβάνεται από τον ίδιο ως επιπρόσθετο κίνητρο για να συνεχίσει με ολοένα και μεγαλύτερο ζήλο το λειτουργημά του προσώφερος όλων μας. Είμαι δεπεπισμένος ότι η συνεργασία που εγγενιάστητε σήμερα μεταξύ δύο θεσμών εγγνωσμένου κύρους και πανθομολογούμενης αξιοπιστίας θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Όσο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημο Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματείας θέλω να τονίσω ότι θα έχετε τη γαμμέρη στη στήριξή μας στην αξιεύαινη αυτή πρωτοβουλία. Συγχαρητήρια. Ευχαριστούμε θέλμα τον κύριο Γλυσουϊράκη και ήρθε η ώρα της υπογραφής του μημονίου συνεργασίας. Ευχαριστούμε. Με την ολοκλήρωση της υπογραφής του μημονίου συνεργασίας καλότομος μήτερα της Βασικών και Ελληνικών Συνταγών, κύριε Περβούλη. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ και εγώ έχω κάτι να σας δώσω. Επειδή αναπέρθηκε και ο κύριος Περσουλάκης στη θεωρική σπονή του πιάστης, είναι ένα ασημένιο αντίγραφο της εικόνας της θεωρικής σπονής της Κάλτης, που είναι η Αγία Τριάδος. Είναι η μονή της Αγίας Τριάδος. Είναι την ιστορία εγγόλτιο που χάλησα στον Άγιο Μαλονίας και εδώ είναι σε ασημένιο για εσάς. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο Σεβασμιάντας και διατελέσει και ηγούμενος της θεωρικής σπονής της Κάλτης. Συμβάδεψε τα βιοτρομιά μου. Σεβασμιότατε Αγίοι Πίσκοποι, Αμερικαίοι, Κύριοι Φιλοφόροι, Σεβασμιότατε Επιμενάρθομα, Κύριοι Παντελεήμων, Κύριοι Υφυπουργοί, Κύριοι Πρύχτανοι, Κύριοι Γενικοί Γραμματέα, Αξιότιμοι Αντιπρύχτανοι, Αγαπητοί πάντες. Το πρωτόκολλο συνεργασίας που μόλις πριν λίγο υπογράψατε Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής Κύριε Ελπιδοχόρε θα υλοποιηθεί κατά μίζωνα λόγω από στελέχη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου μας. Το Τμήμα αυτό είναι ένα από τα τρία που συναποτελούν τη σχολή κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών, της οποίας έχω την τιμή και το προνόμιο να είμαι κοσμίτος, ο τέταρτος από την ίδρυσή της. Γιατί μπορεί η σχολή μας να ιδρύθηκε μόλις το 2012, ωστόσο το πρώτο των τμήμάτων της μετρά ήδη 32 χρόνια ζωής και δράσεις. Η σχολή μας σεβασμιόταται αριθμεί τρία τμήματα μοναδικά στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη όπως μαρτυρούν τα ονοματά τους. Τμήμα ιστορίας και εθνολογίας, τμήμα ελληνικής φιλολογίας, τμήμα γλώσσες, φιλολογίας και πολιτεσμού παρελξινίων χωρών. Υπηρετούν σε αυτοί 60 καθηγητές, έχει πέραν τους πλήρους και αριστους πιστοποιημένων προστιχιακών προγραμμάτων σχουδών της, εννέα προγράμματα μεταπτυχιακών σχουδών, χωρισμένα στα οποία σε διατμηματικές και ιδρυματικές συνεργασίες και ήδη ετοιμάζεται το αγγλόχονο προγραμμά της, ενώ εντός των ημερών εκδίδεται και ο πρώτος τόμος της επιστημονικής επετρίδας. Τα μέλη της έχουν τιμηθεί με εξαιρετικές ακαδημαϊκές διακρίσεις, ενώ και η ίδια έχει τους δικούς της θεσμούς αριστίας. Πλιν το ομιλούντος, άλλοι δύο συνάδελφοι της σχολίας μας έχουν τιμηθεί από τον Παναγιώτατο με πατριαφικό οφίτιο της Μεγάλιος του Χριστού Εκκλησίας, κάτι που δείχνει και τους αραγείς δεσμούς μας με το Σεπτό Κέντρο, το Ολόφωτο Φανάρι. Με τις διεθνείς συνεργασίες, τις πανβαλκανικές, πανευρωπαϊκές και πέρα από το ατλαντικό δραστηριότητες των μελών της, με το ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό και εκδοτικό συγγραφικό έργο του προσωπικού της, με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας συμπεριλαμβανομένης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Αυτής της σχολής, σεβασμιότατε, έχω το προνόμενο να σας επιδώσω το μετάλλι. Το πρώτο που απονέμουμε από την καθιερωσή της, με απόφαση ομόφωλη της κοσμητίας μας, το περασμένο Οκτώβριο. Σας το επιδίδω με αισθήματα τιμής, σεβασμού, υγικής αγάπης και αναγνωρίσεως του σπουδαίου έργου σας. Αλλά και με την παράκληση να μας θυμάστε και να μας μνημονεύετε, να μας ευλογείτε και να είστε με τις ευχές σας και τις προσευχές σας πρώτος και μεγάλος συγκυρινέως στο ακαδημαϊκό μας στάδιο, στον αγώνα και την αγωνία μας, στο μαρτύριο και την μαρτυρία μας. Είσαν σεβασμιώτετε τα έτη σας πολλά, θεοστήρικτα, θεοβάδιστα, φαριτωμένα, δημιουργικά και πάσης κατά Θεόν τιμής πεπληρωμένη. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Άρχεται η τελετή αναχώρησης του Σεβασμιωτά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Υλίου Επιδοφόρου σε Επίδημο Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Φράγκης. Καλύτερο που ήταν στο Δημοκριτείο Πανεπιστημίου Φράγκης καθροπτής κ. Αλέξανδρος Πούλη Χρονίδης, θα προσφωνήσει. Αξιότιμε κύριε Πεκουργέ, πρόσωπε του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκριτίας. Σεβασμιώτε ο Πεντροπολίτης Μαργουλίας Αθανατολής, πρόσωπε του Εκκλημενικού Πατριατήτου. Αξιότιμε κύριε Γενική Γραμματέα Αποδίδου Μαγισμού και Δημόσιας Διφροματίας. Αξιότιμε κύριοι βουλευτές, αξιότιμε κύριοι περιφεριάδες, αξιότιμε κύριοι δήμαρτε. Σεβασμιώτατε μητροπολίτες, σοφολογιώτατε τοποθερητές Μυθίας. Μανοσιολογιώτατε αθημαδίτες αρμενετής εκκλησίας. Κύριε Γενική Προξενέ, κύριε Γενική Γραμματέα της αποτετωμένης Δίκης Ανατολικής Μαγιτουνίας Τράκης, κύριε Πρόεδρε Εφετών Τράκης, κύριε Πρόεδρε Εφετών Τράκης, κύριε Ισαγγελιά Εφετών, κύριε Περφυλιάρχη υπουστράτηγε, εκπρόσωπε τον Διοικητή του ΔΕΤΑ Σώματος Στρατού, εκπρόσωπε των Ενόπλων Δυνάμων και Σωμάτων Ασφαλείας και του Περφυλιστικού Σώματος, κυρίες και κύριοι αντιπριτάνες, κυρίες και κύριοι υποσμήτωρες και πρόεδρες δημάτων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες, κυρίες και κύριοι. Από τη λίγη ιδιαίτερη χαρά και τιμή και για μένα προσωπικά αλλά και για ολόκληρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Τράκης, η σημερινή εκδήλωση αναγόρευσης του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Κυρίου Κυρίου Ελβοδοφόρου, σε επίτιμο διδάκτωρα του Δήματος Ελληνικής Φιλολογίας της σχολής του Αθροπιστικού Ψπουδών του Πανεπιστήμιού μας, του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Τράκης. Και είπαστε ιδιαίτερα υπελήφανοι, Σεβασμιώτατε, για την επιστοσύνη την οποία αντίξατε στο Πανεπιστήμιό μας και το πρωτόκολλο συνεργασίας το οποίο υπογράψαμε πριν λίγο, χρήζοντάς μας κοινωνούς του κλούσιου έργου σας για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πνεύματος και χαραπείρα στους αδελφούς μας της ομογένειας της ανοιγμής. Παγκοσμίως, σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, την κατά παράδοση στο Δημοκριτείο Πανεπιστήμιο Τράκης, η αναγώρευση επίτιμων διδακτώρων αποτελεί μια πρωτοβουλία ανοιχτών οριζόντων και τεκμηλιώνει την αισχή και τον κύρουστο ακαδημαϊκού πνεύματος και των επιστημών, κοσμώντας με το πνεύμα και τη μόρφωσή τους το ακαδημαϊκό ιδρύμα και πνεώντας καθηγητές και φοιτητές. Σ'αυτό το πλαίσιο του πανεπιστήμιού μας, εντάσσε σήμερα στην οικογένειά του, έναν άνθρωπο με σπάνιο συλλοιασμό αρετών, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, υπέρτιμο και έξαρχο οκεανών Αθλαντικού και Ελληνικού, κύριο κύριο Ελπιδοφόρο, και υλοκλεί με συνέργεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης την αναγκώρευσή του σε επίτιμο διδάκρυα του πανεπιστήμιού μας, αναγνωρίζοντας την πολύπλετη προσωπικότητα και την πολυσχυρή δραστηριότητά του, έναν θρησκευτικό ηγέτη παγκόσμιας θεσμίας. Γι' αυτό θα ήθελα να εκφράσω τα θερμότητα συγχαρητηριά μου και τις θερμότητες ευχαριστίες μου στους συναδέλφους του Τύματος Ελληνικής Πληρολογίας για την έμπνευση, την ιδέα και την υλοποίηση της θυμητικής εκδήλωσης, η οποία στην πραγματικότητα μας τιμά όλους μας. Δεν θα εντώσω στον πειρασμό να αναπτύξω το έργο της σεβασμιωτάς Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρίου κυρίου Ελπιδοφόρου. Γνωρίζω ότι θα του κάνουμε οι συναδέλφοι με πολύ αγάπη και χαρά καλύτερα από εμένα, καθώς το σχετικά μικρό χρόνο από μονολογία είναι αδύνατο να περιγράψω χωρίς να μειώσω το τόσο πλούσιο έργο την προσφορά μου. Θα τονίσω μόνο μου ότι πρότειται για προσωπικότητα με λαμπρό όραμα, πραγματική και ψένη προσφοράς διακονίας, αγάπης και ειρήνης υπέρ του σύμβατος κόσμου. Ένα πειμένα που υπηρετεί με αυτοθεσία και πραγματικότητα την Εκκλησία, το Ορθόδοξο πλήμνοιό του στην Αμερική, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό γενικότερα με Οικουμενική Ακτινοβολία. Άγιοι Αμερικείς, στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο των εκτροπραξιών, του φόρνου και της ευπάθειας, μας ανέγεται οδός καταλλαγής, αλληλεγγύης, αλληλοκατανόησης και διαχαίεται ζωγών αγάπης σύμφωνα με τις αρχές της Ορθοδοξίας. Η προσφορά σας στον διαθρησιακό διάλογο, το υπονοπίο έργο των θρησιών, των σεβασμών, ελευθερία και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, είναι πολύτιμη και μοναδική. Η σημερινή τιμητική εκδήλωση του Πανεπιστήμιου μας προς το πρόσωπό σας, στην πραγματικότητα ανταναγλάκια αποτελεί τιμή για το Πανεπιστήμιό μας. Σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνατε και σας καλωσορίζουμε στη μεγάλη οικογένεια του Δημοκρατείου Πανεπιστήμιου Θράκης. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πανεπιστήμιου. Σεβασμιότατε, Επιμενάρχα μας, Μητροπολίτα Μαρωνίας Οικομοντινής, κύριε Παντελεήμων, εκπρόσωπε του οικομενικού μας Πατριάρχου. Σεβασμιότατε, Αρχιεπίσκοπε Αμερικής, κύριε Ελπιδοφόρη. Σεβασμιότατε, Μητροπολίτα Ξάνθας, κύριε Παντελεήμων. Σεβασμιότατε, Μητροπολίτα Δηδημοτήχου, κύριε Δομασκινέ. Σεβασμιότατε, Μητροπολίτα Αλεξανδρουπόλεως, κύριε Άνθιμε. Σεβασμιότατε, Μητροπολίτα Κρίνης, κύριε Κύριλε και συνάδελφο, πρόεδρε του Τμήματος Θεολογικής Σχολής στην Αθήνα. Σεβασμιότατε, Μητροπολίτα Νέας Ιωνίας, κύριε Γαβριήλ. Εδεσιμότατε, εκπρόσωπε της Αρμενικής Εκκλησίας. Κύριε Υφυπουργέ, αξιότιμη κύριε Υφυπουργέ, κύριε Πρίτανη, κύριε Γενικαί Γραμματέα, αξιότιμοι και αξιότιμες κύριοι αντιπριτάνης, κυρίες και κύριοι αντιπριτάνης, κύριοι βουλευτές, ενδυμότατες πολιτικές, στρατιωτικές και δικαστικές αρχές του τόπου. Ενδυμολογιότατες άρχοντες της Μαγάλιας του Χριστού Εφιασίας. Συγκροτούνται στην αδελφότητα του Ακουστόλου Ανδρέα και η Ειδότης Παναγίας της Παμακαρίστου. Κυρίες και κύριοι, η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας, διατμήματος ελληνικής φιλολογίας, που είχε την πρωτοβουλία και την έμπνευση, υποδέχεται απόψε επισήμους στην Ακαδημαϊκή της οικογένεια, μέλους επιφανές στον θεσμιότητα των Αρχιεπίσκοπων Αμερικής, κυρίων Ελπιδοφόρων Λαμπρινιάδη, υπό την τριπλή του ιδιότητα. Πρώτον, ως Ιεράρχη και Αρχιερέα του Οικουμενικού Θρόνου, στον οποίον η αυτού Θεοτάτη Παναγιώτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αφθέντης και Δεσκότης μας, κύριος Μικύριος Βαρθολομέος, και περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος, μέσα την διαπήμανση της σημαντικότερης ίσως επαρχίας του Θρόνου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ως Αρχιερέα δηλαδή, που καθώς διακυρίστηκε το απολυτίκιο του Προστάτη του Αγίου, ακυνδύνως εξ αυτόν ο κρατήρος πηγάζει της Ελπίδης αραγή προσιούση, χαρεί των ανεμποδίστων κρίνδιν θεόφρυπτων. Δεύτερον, ως συνάδελφο, εκλεκτό καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο τριρόθερα κοντά της Ιεράς Απιστήμης, ακούραστο ερευνητή και χαλκέντερο συγγραφέα επιστημονικών πραγματιών. Και τρίτον, ως ενσυνδιασμό των δύο προηγουμένων, προστάτη της ελληνικής εκπαιδεύσεως των γραμμάτων και της ελληνοορθοδόξου παιδείας στην ομογένεια της Αμερικής, ιδιότητα υπό την οποία συνομολόγησε και η δικός σύμφωνος συνεργασίας με το Πανεπιστημιό μας, όπως ήδη γνωρίζετε. Δεν θα αναφερθώ βεβαίως και εγώ εδώ σε βιογραφικά στοιχεία του Σεβασμιωτά. Αυτό θα γίνει στην ενωμισμένη λαουτάτη, την οποία εν τόσο λίγο θα εκφωνήσει η Αντιπρίτανης του Πανεπιστημίου μας, κυρία Ζωή Γαβρυηλίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και κατά συνέπεια της σχολής μας, της οποίας άλλωστε έχει χρηματίσει κοσμίτο εκ των προκατόχρονων. Θα μείνω μόνο στη διαπίστωση του ονοματοδοτήσαμλου σ' αυτόν πατριάρθο, την οποία άκουσα η δύη ισοσύνη, όταν ακόμη ο Σεβασμιώτατος ήταν αρχιμαντρίτης και αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, πριν την εκλογή του στην παλέφατη και ιστορική Μητρόπολη Προύσης. Κατά τη διάρκεια ενός πατριαρχικού ταξιδιού στη Θεσσαλονιακή, αναφερόμενος εν στενό κύκλος τον αρχιγραμματέα του, ο Παναγιότατος είχε πει «του δώσαμε το όνομα Ελπιδοφόρος, διότι το όντι ενσαρκώνει τας Ελπίδας του Θρόνου και της Ομογενίας μας». Αυτές τις Χριστές Ελπίδες, που συνοδά το ονόμα τός σας έχετε κρατήσει άσβεσθες και έχετε φωτίσει έτη περισσότερον, καταμίζω να λόγο τιμά η ακαδημαϊκή κοινότητά μας απόψεις ευασμιότατες. Ελπίδες ολόφωτες για την Ομογένεια της Αμερικής, την παιδεία, το γένος και την Ορθοδοξία. Ελπίδες ζωηφόρες για την πονεμένη ρομιωσύνη. Ελπίδες ζωαρχικές για την μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και το πλήρωμά της εν πάση τη Δεσποτία Κυρίου. Ελπίδες δηλαδή ελληνο-ορθόδοξες, πνευματικές, ζωογώνες και οικουμενικές. Με τις σκέψεις αυτές, σας καλωσορίζω απόψεις ευασμιότατες στη σχολή μας. Το πρώτο από νεμηδέν τιμητικό μετάλλιο της οποίας προλύγου παραλάβατε, ευχόμενος από δόγματος ομοθήμου και ολοθήμου των συναδέλφων, υγεία απερικλόνητη, αρχιερατία καλλίκαρπη, βιωτή αγία, ιερατικών στάδιων ανέφελων και παν το παραθεού εθετών. Καλείται η Πρόεδρος του Κοινήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθηγήτρια Κυρία Μαρία Τζιάτζη, να προσφωνήσει. Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Αμαρωνίας και Κωμοτινής, εκπρόσωπε του Οικουμενικού Πατριάρχου, κύριε Παντελλήμων. Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής, κύριε Ελπιδοφόρε. Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες, αξιότιμη κύριε Ελπιδοφόρε. Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες, αξιότιμη κύριε Ελπιδοφόρε. Αξιότιμη κύριε Υφυπουργέ, εκπρόσωπε του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αξιότιμη κύριε Γενικέ Γραμματέα από Δήμο Ελληνισμού και Δημόσια Διπλωματίας. Αξιότιμη κύριοι Βουλευτές. Αξιότιμη εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου. Κύριε Πρίτανη, κυρίες και κύριοι αντιπριτάνης, κυρίες και κύριοι κοσμήτορες και πρόεδρε τνημάτων, σοφολογιώτατοι, εκλακτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι. Η σημερινή ημέρα είναι η ημέρα μεγάλης τιμής και λαμπρής γιορτής για το τμήμα ελληνικής φιλολογίας, το οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ τη σχολή κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών, αλλά και ολόκληρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Γιατί η αναγόρευση του σεβασμιωτά του Αρχιεπισκόκου Αμερικής κυρίου Ελπιδοφόρου σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος ελληνικής φιλολογίας, τιμά στην πραγματικότητα το ίδιο το τμήμα, τη σχολή και το πανεπιστήμιό μας. Λέει ένας βυζαντινός υμνογράφος που αναλαμβάνει να γράψει τιμητικά για κάποιον Άγιο, μου συμβαίνει το απορρήμ εκ της ευπορίας. Κι ένας άλλος ομολογεί, έπρεπε να έχει την δική σου φωνή βασίλειε, όποιος τολμήσει να καταπιαστεί με το εγκόμιό σου. Θα ομολογήσω κι εγώ, και δεν αποτελεί ρητορικό τόπο, πως νιώθω την ίδια μηχανία, καθώς απορώ τι πρώτον υπίν και τι δεύτερον για τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Τέκνο της Κωνσταντινούπολης αριστούχω σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αφού ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του στο τμήμα πειμαντικής της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ανοίγει τα φτερά του για την εσπερία, όπου φυτά ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα δυζαντινής φιλολογίας του Πανεπιστήμιου της Βόνης της Γερμανίας από τον Σεπτέμβριο του 1991 έως τον Οκτώβριο του 1993, εκπονώντας μια εξαιρετική διπλωματική μεταπτυχιακή εργασία για τους δυζαντινούς λογίους και θεολόγους του 12ου και των αρχών του 13ου αιώνα, αδελφούς Νικόλαου και Ιωάννη Μεσαρίτη, ως υπερασπιστές της ορθοδοξίας στις διαπραγματεύσεις για την ένωση των εκκλησιών που ακολούθησαν την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγγους το 1204. Γιατί όμως επιμένω με τόσες λεπτομέρειες στην περίοδο αυτή της ζωής του τιμωμένου. Πρώτον, γιατί πιστεύω ότι αυτή υπήρξε η αφετηρία για τη Ραγδαία, η Λυγγιώδη, όπως την χαρακτήρησαν κάποιοι, εξέλιξή του, καθώς την πόνη συνδέθηκε με τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αδγουστίνο. Και δεύτερον, γιατί αυτή αποτελεί προσωπικά για εμένα ένα σημείο σύνδεσης με τον τιμώμενο, καθώς το αιαρινό εξάγγυνο του ακαδημαϊκού έτους 1992-1993 βρισκόμουν και οι ίδια στη Βόνη και δίδασκα ως νεαρή τότε διδάκτορ στο ίδιο φιλολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Βόνης, μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας με ανάπτυση διδασκαλίας. Επιπλέον, η ενασχόληση του σεβασμιωτάτου με δύο σημαντικές φυσιογνωμίες της μέσης βυζαντινής περιόδου και το ιστορικό και θεολογικό πλαίσιο της κρίσιμης για το Βυζάντιο εποχής στην οποία αυτές έδρασαν, μου δίνει τη χαρά και την τιμή να τον θεωρώ ομότεχνο μου και συνοδιπόρομος στις βυζαντινές σκουδές. Για τη συνέχεια της λαμπρής πορείας του, από τη χειροτονία του το 1994 σε διάκονο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατά την οποία πήρε το όνομα Ελπιδοφόρος και τον διορισμό του στο αξίωμα του κωδικογράφου της Αγίας και Ιερά Σινόβου, έως τη χειροτονία του σε Μητροπολίτη Προύξης το 2011, τον διορισμό του ως ηγουμένου της εγχάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος το ίδιο έτος και την παμψηφή εκλογή του σε Αρχιεπίσκοπο Αμερική στο Μάιο του 2019, θα μιλήσει η αντιπρίτανης κυρία Ζωή Δαυρυλίδου που θα εκφωνήσει τον έπαινο του τιμωμένου. Το ίδιο και για τη λαμπρή ακαδημαϊκή του πορεία. Από την αναγόρυψη του σε διδάκτωρα του Τμήματος Πημαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2001, όπου εκφώνησε διδακτορική διατριβή με θέμα πάλι από το Βυζάντιο, η ένδειτη Συνόδου της Χαλκιδόνος Στάση του Σεβίρου Αντιοχίας, έως την εκλογή του στην Παθμίδα του Καθηγητή στο ίδιο Τμήμα το 2018. Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο, εκτός των δύο έργων που ήδη μνημόνευσα, αναφέρω ενδεικτικά την υφυγεσία του, οι 95 θέσεις του Λουθήρου, ιστορικοθεολογική θεώρηση, κείμενο μετάφραση, σχόλια που εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009, το γνωστό του πόνυμα με τίτλο «Πρώτος ανευίσων πρίμους συνεπάρυπους», όπου υποστηρίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ίσως στην πράξη με τους άλλους προκαθυμένους, αφού έχει έκτακτες διηγητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά τους προέδρου των πανορθοδόξων σωμάτων, και τις μελέτες του «Η Χριστιανή της Τουρκίας», «Ο Μέλλον» και «Η Ορθόδοξος Διασπορά». Στην Ορθόδοξη Διασπορά των Ελλήνων της Αμερικής, την ορθή εκπαίδευσή τους στην ελληνική γλώσσα και την παιδεία τους στον ελληνικό πολιτισμό, έχει αφιερώσει οτυμόμενος όλες τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις από τότε που εξελέγει Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Με πατρική αγάπη για το τεράστιο ποινιό του και με την έντονη πνευματικότητα και επιστημοσύνη που τον διακρίνει, πρωτοστατεί σε πολλές δράσεις για την ενίσχυση του ελληνισμού στην Αμερική, με όραμά του τη μεταλαμπάδευση της ελληνικής παιδείας στις νεότερες γενιές της ομογένειας. Σε αυτήν, πρωτίστως, αποσκοπεί η συνεργασία του ιδίου και του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με το πανεπιστημιό μας και ειδικά με το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το εργαστήριο Συνμόρφωση του τμήματος για τη συγγραφή αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, για τη διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων της ομογένειας στην Αμερική, για την οποία είμαστε υπερήφανοι ως τμήμα και συγχαίρουμε θερμά τους γλωσσολόγους του τμήματος και ιδιαίτερα την αντιπρίτανη η καθηγήτρια κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, που επιβλέπει και συντονίζει όλες αυτές τις προσπάθειες. Ευχόμαστε το καινοτόμο και πολλά υποσχόμενο έργο τους να αποδώσει πολλούς καρτούς. Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι ο τιμόμενος θα αποδείξει τη σπράγμαση το λατινικό γνωμικό «νόμεν όμεν», δηλαδή θα αναδείξει ως γνήσιος φέρελπης τις Χριστές ελπίδες και ευχές όλων μας για την ελληνική ομογένεια σε όλα τα επίπεδα πνευματικά και εκπαιδευτικά, άψευστον εδελπιστίαν. Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής, κύριε Ελπιδοφόρε, ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να αποδέχεστε την ελάχιστη αυτή εκδήλωση τιμής εκ μέρους μας προς το πρόσωπό σας. Καλείται η καθηγήτρια του τμήματος ελληνικής φιλολογίας και αντιπρίτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέληνας, καθηγήτρια κυρία Ζωή Γαβριλίδου, να εκφωνήσει τον έπαινο του τιμούμενου. Εκλακτή προσκεπτειωμένη, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φοιτητές, τιμόμενε, θεωρώ ύψιστη τιμή για το πρόσωπό μου να εκφωνήσω την λαουδάτιο για τον τιμόμενο σήμερα και ελπίζω να φανώ ατάξια το περιστάσιο. Γιατί το να γράψεις την λαουδάτιο για ένα λαμπρό επιστήμονα είναι μια εύκολη υπόθεση, μια και δεν έχεις παρά να παραθέσεις όλα τα στοιχεία του βιογραφικού του, να τα αναδείξεις και να τα σχολιάσεις. Να γράψεις ωστόσο την λαουδάτιο για μια σημαντική προσωπικότητα, που είναι αρχιεπίσκοπος σε έναν ιστορικό αρχιεπισκοπικό φρόνο, που κλένει φέτος εκατό χρόνια. Λαμπρός επιστήμονας, λόγιος και ταυτόχρονα τόσο προσιμής και απλός. Γιατί πώς είναι δυνατόν να αποτυπώσω όλες τις πτυχές του διού και της προσωπικότητας του σεβασμιωτά του αντικαρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, κατακόσμων Ιωάννη ΒΙΤΑ Λαμπρινιάδη, στον τόσο λιγό χρόνο της παρουσίασης. Ας ξεκινήσω όμως από την αρχή, παρουσιάζοντας όπως απαιτεί το τελετουργικό της ημέρας, τα βιογραφικά στοιχεία του τιμόμενου, όχι για να κουράσω, αλλά προκειμένου να αναδείξω τις λαπρές σπουδές του, έκανε μνία η κυρία Πρόεδρος πιο προστά σε αυτές, πώς αυτές συνέβαλαν στο σημαντικό ερευνητικό έργο του και τα αξιώματα που κατέλαβε ως τώρα και πώς διαμούρφωσαν το πολλησχυδές έργο που παρίγαγε σε κάθε αξιώμα που υπηρέτησε. Στις 28 Μευρίου 1967, γεννιάται στον μακριχόρη Κωνσταντιν Πόλεος ο τιμόμενος, τέταρτος μεταξύ πέντε γιών. Μεγαλώνει σε έναν πολύ πολιτισμικό περιβάλλον, κάτι που καθορίζει τη σκέψη του και διευρύνει τον τρόπο θέασης του κόσμου. Άριστος πάνταμαθητής, φίτησε στη ναστική σχολή μακροχωρίου Κωνσταντιν Πόλεος και ολοκληρώνει τις γυμνασιακές τους σπουδές στη Θεσσαλονίκη, όπου η οικογένεια μετακομίζει. Αυτό είναι κάτι που το σημαδεύει. Όπως ο ίδιος λέει, η πιο δυνατή, τραυματική θα έλεγα ανάμνηση, ήταν η όλη διαδικασία του ξεριζωμού και της αποχώρησης από τη γενέθλια γη. Τελείωσε το πρώτο Ολίκειο Καλυφαίας Αθηνών και μετά από επιτυχή σε συστηρίες πανελλαδικές εξετάσεις, εισήλθε στο Τμήμα Πληματικής του Αριστοτελικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον καδημαϊκό έτος 1987-1988, λαμβάνοντας υποτροφή από το ίκη. Αποφήτησε το 1991 με βαθμό Άριστε. Πνεύμα ανήσυχο και φύση φιλομαφής καθώς είναι συνεχίζει τις σπουδές του. Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόνης, αναφέρθηκε η κυρία Τζιάτσι νωρίτερα σε αυτό, και το 1994 χειροτονήθηκε διάκονος τον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναογείου Γεωργίου Στοφανάρη και έλαβε το όνομα Ελπιδοφόρος. Συμβολικό. Ταξιώματα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Διορίζεται κωδικόγραφος της Αγίας και Ιεράς Σινόβου και το 1995 υπογραμματέας Ιεράς Σινόβου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το Φεβρουάριο του 2005. Μεταξύ των ετών 1996-1997, φίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκινού στον Παλαμάτ του Λιβάνου, όπου βελτίωσε τη γνώση της αραδικής γλώσσας. Το έτος 2001 υπέβαλε μιντακτορική διατρεβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο, «Η έγνατη της Σινόβου της Χαλκιδόνου Στάσης του Σεβίρου Αττιωχίας, με την Βλέπουσα, την Μπέσπολη Άλλου και αναμορεύτηκε διδάκτος της Θεολογίας με βαθμό Άριστα». Το έτος 2004 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμήου Σταυρού Βοστώνης, όπου δίδαξε π. 1 εξάμινο το μάθημα «Η θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν και Ορθοδόξου Εκκλησία». Το Μάρτιο του έτος 2005, κατόπρου προτάσσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μαρθολομέου, προήθισε αρετική γραμματέα της Ιεράς Σινόβου, λαμβάνοντας το φύκειο του αρχιμαδρίτη της Μεγάλες του Χριστού Εκκλησίας. Χρονιά ο Ρώσιμο το 2009, κατά την οποία η Θεολογική Σχολή του Άπη Φίτρα τον εξέλεξε ομόφωνα αναπληρωτή καθηγητή της συμβολικής και των διορφωδόξων και διαχριστιανικών σχέσεων, ενώ επέβαλα μεταξύ άλλο δύο υφυγεσίες, υπό τους τίτλους αναβέθηκαν πιο μπροστά, ο Θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Φρόνου 1951-2004 και οι 95 θέσεις του Ρουφύρου, ιστορικοθεολογική θεώρηση, κείμενο, μετάφραση, σχόλια. Το Μάρτιο του έτος 2011 εξελέγει εν ενεργία Μητροπολίτης Προύσιης, ενώ τον Άγουστο του Ιδίου έπους διορίστηκε ηγούμενος της Ενεχάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάγουσμα. Το 2018 εκλέκτηκε ο Μούν Φωνα, τακτικός καθηγητής από τους καθηγητές του Τμήματος Πληματικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου και Θεσσαλονίκης και για την ακαδημαϊκή εξέλιξη στην ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, ο Τυμώμενος, μεταξύ άλλο, υπέβαλε προς κρίση και το γνωστό του πόνυμα με τίτλο πρώτος «Αν εφήσω, πρήμους είναι πάρυπους», που μας παρουσιάζε πολύ εκτενώς προηγουμένως η Πρόεδρος. Ο Τυμώμενος συνέγραψε και ένα άλλο επίκαιρο βιβλίο με θέμα την Εκκλησία της Ουκρανίας. Σε τρεις γλώσσεις, την ελληνική, την αγγλική και την ουκρανική. Έχει δευραβευτεί με τα παράσιμα της ανώτερης τάξος από τους Προέδρους της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούτσινκο το 2008 και Πέτρο Ποροσένκο το 2018. Με αφορμή την πρόσβαση, η πρόσφατη εισβολή της Εουζίας στην Ουκρανία έκανε εμβιλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ξεκάθερον πίνημα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό. Έως σήμερα ανέδειξε πλούσια διορθόδοξη και διαχριστιανική δραστηριότητα. Πόσο σημαντική χρήση αυτής της μικρής πρόθεσης βιάν, που αναδεικνύει τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στις Εκκλησίες και τα δόγματα. Ενδεικτικά, θύτευσε στις συνοδικές επιτροπές του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γραμμάτευσε σε όλες τις επιτροπές για τις δημερείς συνομιλίες με τις αντίστοιχες αντιπροσωπίες της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1998, αλλά και στιμίζωνα και υπερτελεί Σύνοδο της Όφειας το 1998, Σύνοδο των προκαθυμένων και εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών το 2005, στιμίζωνα διευρυμένη Σύνοδο της Γενέρης το 2006, σε συνάξη στον ιεραγμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ παράλληλα συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, στη Διεθνή Μητή Επιτροπή επί του Θεολογικού Διαλόγου της Ορθοδόξης Εκκλησίας με την Παγκόσμια Υφυρανική Ομοσπομβία, στο Θεολογικό Διάλογο του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας και στο Θεολογικό Διάλογο με την Ροδοκαθολική Εκκλησία. Το συγγραφικό και η γέννη ακαδημαϊκό του έργου περιλαμβάνει πάνω από 35 συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια, πληθόρα ομιλιών, διαλέξεων και παρουσιάσεων, διβλία, μονογραφίες και εκδόσεις πρακτικών, άρθρα στην ελληνική, τη γερμανική και άλλες γλώσσες και εισηγήσεις που δημοσιεύτηκαν σε διστυμονικά και θεολογικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων ή σε σημαντικούς συλλογικούς τόμους. Συνέγραψα πέντε βιβλία, θεολογικά και κυκλαισιαστικά και ανταποκρινόμενος στη σύγχρονη επικαιρότητα, το 2021, κυκλοφόρησε σε εντυπή όσο και σε ηλεκτρονική έγγραφη το νέο του βιβλίου με τίτλο «Η πίστη στην εποχή του κορωνοϊού», που αποτελεί συλλογή ομιλειών και μηνυμάτων, που αντιφθύνε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εδωμάδας και του Πάσχα του 2020, πρώτη χρονιά που ήμασταν σε καραντίνας, το πιο νεό του. Διοργάνωσε επίσης συνεδρία στη Θεολογική Σχολή της Κάλικης, τόσο θεολογικού όσο και οικολογικού περιεχομένου. Πολύγλωσο σομ, χάρη στο πλαίσιο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά και τις σπουδές που ακολούθησε, ομιλεί ως μητρική την ελληνική και τουρκική και γράφει την αραβική, ενώ ομιλεί ως δεύτερη την αγγλική και ως ξένη τη γερμανική και τη γαλλική. Εμείς οι γλωσσολόγοι έχουμε δείξει πως η πολυγλωσσία δεν είναι απλά η ικανότητα να συνεχωρήσεις σε άλλες γλώσσες, είναι πρωτίστως η ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο από το παράθυρο που ανοίγει η κάθε γλώσσα που ομιλείς, να κατανοείς τον άλλο καλύτερα, να αναπτύσσεις εν συνέστηση, να μετέχεσαι περισσότερον της μιας κουλτούρας. Οι γλώσσες ενώνουν τους λαούς, ανοίγουν διόφως πρόσβαση σε άλλες χώρες και τους πολιτισμούς τους και ενισχύουν τη διαπολιτισμική κατανόηση. Και αυτό γίνεται αμέσως ατληπτός στο έργο και στις πράξεις του τιμόμενου. Το Μάιο του 2019 εξελέγει παμψιφή νέος Αρχιεπισκόπος Αμερικής με εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρφαλομέου. Στις 22 Ιονίου του 2ου έτος ενθρονίστηκε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεντρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, έβδομος κατά σειρά πειμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου σηματοδότησε την αλλαγή σελίδας, ίσως και παραδείγματος, στην πορεία της ιστορικής ισχυρής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλίας και πραγματοποίησε σημαντικό έργο για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσης και την ενίσχυση της ελληνομάθειας στους νεαρούς ομογενείς δεύτερης, τρίτης γενιάς και εξής. Συγκεκριμένα αναμόρφωσε το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας και το Ανότατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στο οποίο μου έκανε την ύψη στη τιμή να με συμπεριλάβει, με ρίχτησε για την ενίσχυση των ελληνικών σχολών της ομογένειας, διοργάνωσε συνέδρια για τη διδασκαλία της ελληνικής και επενδύωσε την ενδυνάμωση μέσω επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την ελληνική σχολία της ομογένειας. Αναγνωρίζοντας αυτή του την προσφορά στη προώθηση και ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, τα μέλη της Ειδικεύσης Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας πρότεινα την αναγώρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. Η απόδοχη της πρότασης αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ειδικεύση Γλωσσολογίας, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το Δημοκρίτιο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όμως έχω διαβάσει σχεδόν 4 σελίδες, η ώρα περνά, φαντάζομαι το ακροτήριο κουράζεται και εγώ έδειξα ως τώρα μόνο ότι πρόκειται για ιερά άρχη με σπάνιο βιογραφικό, αλλά δεν μίλησα ακόμα για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το αξίωμα, τις ιδιότητές του και για το χαρακτήρα του, όπως πανερώνεται από τις πράξεις του, που είναι εξίσου σημαντικά με τα πλούσια βιογραφικά στοιχεία. Ο τιμόμενος, αυτοδημιούργητος, χωρίς να νίκει σε κάποιο μεγάλο τζάκι, κατάφερε βασιζόμενος τις δικές του δυνάμεις, με συστηματική δουλειά, αποφασιστικότητα, φάρος και όραμα, να κατακτήσει αξιώματα υψηλά, έχοντας πάντα στο μότο την ευχή, το παράδειγμα και τις συμβουλές της μητέρας του, αλλά και τις αρχές που εκείνη του δίδαξε. Να είσαι δυνατός και να αντιμετωπίζεις με υπευθυνότητα τη ζωή και τις δυσκολίες. Εκείνος δεν ξεχνά ότι με την ευχή της μητέρας του ξεκίνησε τη διακονία του, με τη στοργή της μητέρας εκκλησίας τη συνεχίζει. Και ίσως γι' αυτό, στην τελετή ενθρώνησής του, αγκάλιασα με στοργή τη μητέρα του και με σεβασμό της φίλησε το χέρι ως ένδειξη αναγνώρισης όλων όσων εκείνη είχε κάνει γι' αυτό. Ο τιμόμενος σήμερα είναι ένας χαρισματικός, φωτισμένος ιεράρχης με ιδιαίτερες ικανότητες που διακρίνεται ταυτόχρονα για την οξυδέρκεια του και τη βαθιά πολιτική σκέψη. Ο τρόπος που έχει χειριστεί έναν μίζο για τη θρησκευτική ελευθερία σε διεθνές επίπεδο ζήτημα, την επαναλειπτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία γι' αυτό. Τον διακατέχει ένας φρέσκος, σύγχρονος, δημοκρατικός τρόπος αντίληψης και προσέγγισης των πραγμάτων, μακριά από δογματισμούς ως αποτέλεσμα της βαθιάς του επιστημονικής συσκευής και της ευρύτερης καλλιέργειάς του, που του επιτρέπει να τοποθετείται από ένα αξιομνημόνευτο και νοητικά προγκλητικό τρόπο γύρω από ζητήματα που άπτονται τόσο του θρησκευτικού όσο και του κοσμικού φάσματος. Αξίζει να μνημονεύσω την πέθινη στάση του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το ζήτημα του εμβολιασμού, την οποία εξήρε η ίδια η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη σύσταση ειδικού Ταμείου Αρωγής για την COVID-19 προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των οικονομικά επαφών ομάδων, η βοήθεια προσφέρθηκε χωρίς διακρίσεις σε όποιον κάτοικο των ΗΠΑ την είχε ανάγκη και για την πρωτοβουλία αυτή βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος του Μπρούκλιν, Ερικ Άντας. Επίσης, τη σύσταση Ταμείου Αρωγής για την ανακούφιση ιδιωτών και επιχειρήσεων οι οποίοι επλήγησαν απ' τις καταστροφικές πυρκαγιές του χαλοκαιριού στην Ελλάδα. Την διακή μάχη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιουμάτων και την καταδίκη του ρατσισμού και των διακρίσεων με τη συμμετοχή του στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας για τη δευτεροφωνία του 46-χρονου αφροαμερικανού Τζόρτς Φλόιτ και της 26-χρονης αφροαμερικανής Πριώνα Τέιλωρ, καθώς και τις αντίστοιχες τοποθετήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εύτωχες τοποθετήσεις του για την επικίνδυνότητα της οπλοκατοχής στην Αμερική, το εμπνευσμένο μήνυμά του, ευκαιρία της ημέρας που είναι αφιερωμένη στο Μάρτιν Λούφερ Κινγ, και που αποτελεί από το 1986, εθνική εορτή και αργία των ΗΠΑ. Ας ακούσουμε τα λόγια του. Ως έθνος δικαίου δεσμευόμαστε για τη μισότητα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως της φυλής, των θεσκευτικών πιστεύων, της οικονομικής θέσης ή της εθνικής καταγωγής τους. Και ως άνθρωποι της πίστης έχουμε το χρέος και την ευθύνη να δίνουμε φωνή σε εκείνους που συχνά δεν ακούγονται στους χώρους της εξουσίας. Τέλος, ας θυμηθούμε τις τοποθετήσεις του για τις επιθέσεις εναντίον Ασιατών στην Αμερική. Η βία σε βάρος οποιοδήποτε ανθρώπου είναι απαράτακτη για εμάς τους χριστιανούς. Οι λεκτικές επιθέσεις κατά Αμερικανό-Ασιατικής καταγωγής οδήγησαν σε μια πράξη ανύποτου τρόμου. Είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε όλη ίση αξία. Ταυτόχρονα είναι καινοτόμος και δημιουργικός. Οι λεκτικές επιθέσεις κατά Αμερικανό-Ασιατικής καταγωγή στην Αμερική, ανάμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάμεσα από την Τελετροπή, ανάμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάμεσα από την Συμβουλή, ανάμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάμεσα από την Φινιχατέλη, ανάμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάρκης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της τεκμήριωσης της γνώσης. Διώρησε μόνιμο ιερέας την Προύσα για τις ανάγκες των ορθοδόξων χριστιανών, δημιούργησε ιδιαίτερο ταμείο για τη Μητρόπολη Προύσης, ώστε να είναι ανεξάρτητη οικονομικά, οργάνωσε τους πρόσφυγες που κατάγονται από τη Μητρόπολη Προύσης και ζουν στην Ελλάδα και έτσι κάθε χρόνο γίνεται το λεγόμενο αντάνομα των Προυσολιωτών. Καθώς πιστεύει στην αξία της γνώσης και του μορφωτικού κεφαλαίου, ξεκίνησε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδος, της Γερμανίας και της Κύπρου, ώστε να μπορούν να έρχονται φοιτητές και φοιτητήρια και να εργάζονται στη σχολή της Χάρκης, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταρμοστά σε όλους προγράμματα εράσμους και ελπίζουμε να αγκαλιάσει με την ίδια θέρη την πρόταση ένας φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας να κάνουν πρακτική άσκηση μέσω εράσμου στα σχολεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Αγαπά τις τέχνες και διοργάνωσε μουσικές συναυλίες ογνωστών μεγάλων μουσικών, καθώς και εκθέσεις. Ταυτόχρονα, έχει ένα επικοινωνιακό χάρισμα και μια γλυκίτητα στον λόγο, αλλά και στη βαρότητα που του επιτρέπει να συνομιλεί με την ίδια άνεση με μικρά παιδιά, το πλημμυό του, πρωθυπουργούς, το πρόεδρο της Αμερικής και αναχματά με τρόπο αριστοτεχνικό σε δύσκολα ερωτήματα, όπως, για παράδειγμα, ποια είναι η σχέση μεταξύ επιστημονικού ορθολογισμού και της θρησκείας, λέει ο λόγος. Είναι ψευδεπίγραφτο δίλημα η διάκριση μεταξύ επιστημιστίας και θρησκείας. Η γνώση είναι γνώση και γνωρίζουμε ότι ακόμα και η αποκεκαλυμένη αλήθεια που περιέχεται στην Αγία Γραφή έχει πολλά επιπεδερμηνίας, όπως μας διδάσκουν και οι πατέρες της Εκκλησίας μας. Η γνώση εξελίσσεται πάντα σε ατομικό και σε ιδιωτικό επίπεδο, καθώς η εμπειρία μας διευρύνεται διαρκώς, αλλά η πίστη μεταδίδει μια βαθύτερη και άρρητη γνώση και βιβλότητα στην καρδιά του ανθρώπου, που υπερβαίνει κατά πολύ τους περιορισμούς της ανθρώπινης εμπειρίας. Κατά συνέπεια, για εμάς, η επιστήμη, που σημαίνει γνώση εξεμπειρίας και η θρησκεία, δεν είναι καθόλου αντίθετες. Θα λέγαμε καλύτερα ότι η μία συμπληρώνει την άλλη. Οι συνεργάτες του μιλούν με λόγια ζεστά για την αποφασιστικότητά του, την εργατικότητά του, την πατρική του αγάπη και τη δωτικότητά του. Είχα τη χαρά, μέχρι σήμερα, να το συναντήσω διαδικτυακά μόνο. Μεκαθύλωσε η θέρμη της φωνής του, η αμεσότητά του και μία απλότητα γνήσια, που εκπορεύεται από το απόθεμα εμπεδομένων γνώσεων και μία βαθιά φνεγματικότητα. Τελειώνοντας, ο λόγος του είναι λόγος ενότητας, ηρήνης, συμφιλίωσης, αγάπης, ανθρωπιάς, αλληλογίης, που τιμά και ακολουθεί πιστά όσα είχε πει ο δάσκαλος του, Παναγιώτατος Οικογενικός Πατειλάτης Βαρθολομέος, στη προσφώνησή του προς το Τιμόγνω την ημέρα της εκλογής του. Είχε πει, αδελφέ Άγιε Αμερικής, έχεις πολλά, πάνπολα να επιτελέσεις και να προσφέρεις και δύναση. Σε διστευόμεθα και σε προπέμπομε με κρυστά σαλπίδας και προσδοκίας. Οφείλες να δοξάσεις τον θρόνο της επαρχίας σου, αλλά και τον πάνσεπτον και μαρτυρικό μου τον θρόνο, ο οποίος σε εγκαλούχησε, σε ανέβηξε και σήμερον σε τιμάει διαζώντας. Να διακριθείς ως Αρχιεπίσκοπος της Αγάπης, της Λύνης, της Ταπνοφροσύνης, της Ενότητος. Άξιος. Σεβασμιώτατο, ζητώ συγγνώμη αν σας αδίκησα και δεν κατάφερα να αναφέρω όλες τις πτυχές της πολυτάλλατης προσωπικότητάς σας. Σας καλωσορίζω στην οικογένεια του Δημοκριτήου Πανεπιστημίου Θράκης και σίγουρα είναι μεγαλύτερη η τιμή για εμάς σήμερα που σας αναγορεύουμε, παρά για εσάς που αναγορεύεστε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτήου Πανεπιστημίου Θράκης. Εύχομαι να σας χαρίζει ο Θεός γνήσια πίστη, δύναμη, υγεία και υπομονή, ενάργεια και αποφασιστικότητα για να ανταποκριθείτε επιτυχώς τα μεγάλα ζητήματα της ομογένειας και να μπορέσετε να φέρετε σε πέρας το έργο που σας ανέθεσε το ευκουμενικό μας Πατριαρχείο επιστρέφοντας την Ιερά Αρχική και Υπισκοπή Αμερικής, επευκαιρία και των εκατόν χρόνων από την ίδρυσή της, στην Παλαιά της Έλληλ. Σας έρχομαι από καρδιάς, χάρη τη Θεία, να αξιοφείτε ακόμα μεγαλύτερους αξιωμάτων. Ελπίζω να παραμείνετε το ίδιος εμνός και προσινείς, όπως και τώρα, και να επιλέγετε, παραφράζονται στον Γκάντι, πάντα την δύναμη της αγάπης από την αγάπη της δύναλης. Και ήθε, όπως το ονοματεπώνυμο σας σήματο βοτή, να φέρετε την ελπίδα στις καρδιές μας και να λαπλύνετε με το έργο σας την αφοδοξία. Σας ευχαριστώ πολύ. Ανάγκωση του ψηφίσματος, της έκρισης και της αναγώριψης από την πρώτο τμήματος ελληνικής φιλολογίας, καθηγήτρια Κυρία Μαριάς Γιάζη. Ελληνική Δημοκρατία. Δημοκρίτειον Πανεπιστήμιον Θράκης. Ψήφισμα του της Ελληνικής Φιλολογίας Τμήματος. Τύχη αγαθή, πρυτανεύοντος εν τω Δημοκριτείο Πανεπιστεινείο Θράκης Αλεξάνδρου Χρήστου Πολυχρονίδου. Προεδρευούσις του ελκομοτινή της Ελληνικής Φιλολογίας Τμήματος Μαρίας Κωνσταντίνου Τζιάτζη. Τη εισηγήσει της καθηγητρίας Ζωής Γαβριλίδου επί του παρόντος των ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μερίμνης αντιπριτάνεως. Της καθηγητρίας Πινελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή. Της καθηγητρίας Μαρίας Τζιάτζη. Της επίπουρου καθηγητρίας Μαρία Σμητσιάκη. Και του επίπουρου καθηγητού Ασημάκη Φλιάκου. Ασημάκη Φλιάκουρα. Έδοξεν ομοθήμως το τμήματι ελπιδοφόρων αρχιεπίσκοπον Αμερικής, άνδρα επιφανή πανκοσμίως, πεδίας δαψηλούς θεολογικής τε και ελληνικής τε τυχικότα. Χάρη τη θεία του αρχιεπισκοπικού της Αμερικής θρόνου άξιον αναδειχθέντα, τας χρείας του ορθοδόξου αυτού ποινίου, αρτίος και φιλοτύμος και πατρικός θεραπεύοντα, της των λαών και εθνών ελευθερίας ενηρήνη και φιλία και της των ανθρώπων πάντων τιμής και αξίας αντεχόμενον, πολλά την παιδεία προς ενεγκόντα και την της θεολογίας επιστήμην επαξίως τιμήσαντα, επενέσετε και του της ελληνικής φιλολογίας τμήματος διδάκτορα επίτιμον ανακηρύξε, τωδέ ψήφισμα τόδε εν μεμβράνι αναγράψε και την του τμήματος πρόεδρον δημοσία εν τη εθούσιτη μεγάλη αναγνούσαν επειδούνε αυτό, εν εάν ημέρα η ανακήρυξη γέννηται. Εν κομοτινή, μηνός Ιουνίου δεκάτη έκτη, έτη δισχυλιωστό και εικοστό πρώτο, η του της ελληνικής φιλολογίας τμήματος πρόεδρος, καθηγήτρια Μαρία Κωνσταντίνου Τζιάτζι. Ελληνική Δημοκρατία, Δημοκρίτειον Πανεπιστημίων Θράκης, πριτανεύοντος εν το Δημοκριτείο Πανεπιστημίου Θράκης Αλεξάνδρου Χρήστου Πολυχρονίδου, καθηγητού χειρουργικής του της ιατρικής τμήματος της των επιστημών υγείας σχολής. Μαρία Κωνσταντίνου Τζιάτζι, καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας, επιδέτου παρόντος του της ελληνικής φιλολογίας τμήματος πρόεδρος, ελπιδοφόρον, αρχιεπίσκοπον Αμερικής, αποδόγματος ομοθήμου του της ελληνικής φιλολογίας τμήματος της των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών σχολής, εις τους επιτήμους διδάκτορας του αυτού τμήματος ενέκρινε. Εν κωμοτινή, μηνός Μαρτίου Δευτέρα, έτη δισχυλιωστώ και ειπωστώ Δευτέρο. Ο Πρίτανης Αλέξανδρος Χρήστου Πολυχρονίδης, καθηγητής χειρουργικής, η πρόεδρος Μαρία Κωνσταντίνου Τζιάτζη, καθηγήτρια. Ελληνική Δημοκρατία, Δημοκρίτειον Πανεπιστημίων Ουθράκης, αναγόρευσης. Επειδή περ το της ελληνικής φιλολογίας τμήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ουθράκης, ελπιδοφόρον Αρχιεπίσκοπον Αμερικής, άξιον απέφυνε του Επιτήμου Διδάκτορος Αξιώματος, ο δε Πρίτανης τι τούτου γνώμη επινεύει, διατάφτα εγώ, Μαρία Τζιάτζη, καθηγήτρια βυζαντινής φιλολογίας, νυν δε του της ελληνικής φιλολογίας τμήματος πρόεδρος, χρωμένη τη δυνάμη, είν παράτον του Πανεπιστημίου και της σχολής νόμων ήλυφα, ελπιδοφόρον, επίτιμον διδάκτορα του της ελληνικής φιλολογίας τμήματος της των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ουθράκης, δημοσία αναγορεύω, και πάσα στας προνομίας, τα στο πανεπιστημιακό τούτο αξιώματι παρεπομένας, απονέμω, εν κομοτινή μηνός Μαρτίου Δευτέρα, έτη δισχυλιωστό και εικοστό Δευτέρο. Ο Βρύτανης Αλέξανδρος Χρήστου Πολυχροννίδης, καθηγητής χειρουργικής, η Πρόεδρος Μαρία Κωνσταντίνου Τσιάτζη, καθηγήτρια. Περιένδυση του Τυμωμένου με το Επιτιβαίνιο του Ιδρύματος από τον Πρύτανου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ουθράκης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδη. Περιένδυση του Τυμωμένου με το Επιτιβαίνιο του Ιδρύματος από τον Πρύτανου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ουθράκης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης, καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Πολυχροννίδης,