Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ 19-4-18 (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 2018)
: Καλησπέρα. Ας μιλήσουμε αυτοδιοικητικά. Ας μιλήσουμε για τα προβλήματα που έχουμε. Γιατί μάλλον πρέπει να έχουμε προβλήματα, δεν πρέπει να λύθηκαν. Γι' αυτό είμαστε εδώ και γι' αυτό έχουμε και αγωνία. Να ξεκινήσω από το συνέδριο. Το ότι είναι ιστορικό δεν νομίζω ότι να αμφισβείτεται. Είναι πρώτη φορά ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός είναι στην ίδια αίθουσα. Συνεδριάζουν κοινά. Και το λέει ένας άνθρωπος που είναι πρώτη φορά στην αυτοδιοίκηση στον πρώτο βαθμό και προέρχεται από το δεύτερο βαθμό. Από το 98 λοιπόν νομαρχιακός σύμβουλος και συνέχεια στο β' βαθμό το 2014 εκλέγω με δήμαρχος. Και όπως συνηθίζω να λέω είμαι ένας ρούκι δήμαρχος, ένας νέος δήμαρχος που μπήκα σε μια δύσκολη εποχή που δεν έχω τρεις και τέσσερες θητείες στην πλάτη μου και έχω να αντιμετωπίσω τα χίλια μύρια προβλήματα που προέρχονται όχι μόνο από τη μνημονιακή εποχή αλλά και από μια ασύλληπτη γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα. Όταν συναντηθήκαμε με τον υπουργό τον κ. Σκουρλέτη του έδειξα και του έδωσα ένα έγγραφο του διεθυντή της οικονομικής μου υπηρεσίας που αφορούσε 40 χρηματικά εντάλματα, 40 δικαιούχων που ήταν κυρίως υπάλληλοι του δήμου με ποσά από 10 έως 80 ευρώ το καθένα ένα σύνολο 2.046 ευρώ αυτό το τεράστιο ποσό το οποίο απέτησε 3.000 φύλλα χαρτί 2.600 κατ' ελάχιστον υπογραφές χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπογραφές για τον επίτροπο και όταν επιστρέψει μέχρι να πάει στο ταμείο και να πάει στην εννέα αρχή πληρωμών. Αυτή είναι η δημόσια διοίκηση της χώρας και κανείς δεν μιλάει γι' αυτό, μιλάμε για απλή αναλογική μόνο για την αλλαγή ενός οικλογικού συστήματος λες και αυτό είναι πανάκια στην αυτοδιοίκηση. Γραφειοκρατία, όχι μόνο στην καθημερινή διοίκηση πως θα πάει μπροστά η χώρα, πως θα απορροφηθεί το ΕΣΠΑ πως θα οριμάσουν τα έργα με τους 44-12 θέλω να σας πω ότι είχα την ευτυχία να είμαι ο πρώτος δήμος που ενέταξε έργο στη βιοσημιαστική ανάπτυξη. Το είχα ετοιμάσει απ' την αρχή γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ανοίγει το πρόγραμμα και αυτό και το δεύτερο και όλα τα υπόλοιπα. Ξέρετε τι γραφειοκρατία αντιμετωπίζουμε, τι ξέρετε. Ξέρετε τι συμβαίνει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να περάσει μια συγκοινωνιακή μελέτη που από τι υπόθηκε. Ενάμιση χρόνο. Ξέρετε ότι στην περιφερειακή ενότητα από όπου κατάγομαι την Αιτωλακρανία δεν έχουμε Αρχιτεκτονική Επιτροπή. Και ξέρετε γιατί δεν έχουμε παράδειγμα Αρχιτεκτονική Επιτροπή. Γιατί παλιότερα την υπέγραφε ο Αντινομάρχης. Και ο Νομάρχης. Σήμερα τη σύσταση την υπογράφει ο Υπουργός. Πάμε σε μια λογική, όχι αποκέντρωσης, συγκέντρωσης και υπερσυγκέντρωσης του κράτους. Αυτές οι λογικές είναι μακριά από μας. Είναι μακριά από την αυτοδιοίκηση, είναι μακριά από όποια αυτοδιοικητική λογική. Ζητάμε λοιπόν να σταματήσει επιτέλους αυτός ο δέδαλος της Γαθαθεοκρατίας. Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις να κάνουν έλεγχο νομιμότητας και όχι έλεγχο σκοπιμότητας. Οι Επίτροποι να υπάρχουν στις θέσεις τους και να κάνουν τη δουλειά τους. Τα όργανα είτε λέγονται Συποθά είτε λέγονται ΕΠΑΕ να ορίζονται από τους περιβεριάρχες πάλι. Είναι δυνατό να ορίζονται από τον Υπουργό και να περιμένουμε 6 μήνες για να οριστούν. Και τελικά οι λύσεις είναι απλές και έχουν μια κοινή λογική. Και η κοινή λογική δεν είναι η απλή αναλογική. Αυτή είναι ένα εκλογικό σύστημα που σε άλλους αρέσει και σε άλλους δεν αρέσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αν δείτε τι σημαίνει απλή αναλογική πάτε στα δημοτικά συμβούλια. Δείτε λοιπόν τι είδους συναισθείς υπάρχουν και αν δεν υπήρχαν οι πλειοψηφίες τι θα γίνονταν αν θα περνόταν κάποια απόφαση. Ακόμα ακόμα και γι' αυτό της απλής αναλογικής βλέπετε ότι σήμερα ψηφίζαμε ένα ψήφισμα κοινό όπου όπως καταλαβαίνετε περίπου το 90% του σώματος του συνενδρίου ήταν υπέρ του ψηφίσματος. Παρ' όλα αυτά μπαίναν ζητήματα διαδικαστικά αν έπρεπε να ψηφιστεί έτσι, αν έπρεπε να ψηφιστεί αλλιώς και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η απλή αναλογική. Αυτή είναι η απλή αναλογική η οποία τι θα κάνει θα δημιουργήσει παρατάξεις υποψηφίων, όχι δημάρχων, υποψηφίων αντιδημάρχων. Οι παρατάξεις που θα δημιουργήσει θα είναι υποψηφίων αντιδημάρχων, οι οποίοι θα πηγαίνουν στη λογική να εκλέξουν έναν, δύο, τρεις, ή όσους ενδεχόμενα χρειάζονται για να πάνε και σε να συνδυαλλαγούν, να πάνε να εκβιάσουν τον εκάστοτε δήμαρχο ή τον εκάστοτε περιφερειάρχη. Εκεί θα οδηγηθούμε σε μια χώρα όπου η αυτοδιοίκηση δεν θα παίρνει αποφάσεις και που το Υπουργείο θα απλώσει το μακρύ του χέρι μέσα από έναν δωτό γενικό γραμματέα στους δήμους ή στις περιφέρειες για να κάνει το κουμάντο. Αυτή είναι η λογική, να σταματήσει η αυτοδιοίκηση που επιτέλεσε το τεράστιο κοινωνικό έργο της κοινωνικής συνοχής αυτής της χώρας στην περίοδο της κρίσης και παρόλα αυτά να προσπαθούμε να την χειρακογήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Και κάτι ακόμα, για να το κλείσω. Οι θυασιώτες της απλής αναλογικής λένε, παράδειγμα, ότι στη Γερμανία έχουμε απλή αναλογική. Τα χρόνια όμως από πέντε τα κάνουν τέσσερα, δεν λένε ότι στη Γερμανία η αυτοδιοικητικός χρόνος είναι οχτώ χρόνια. Δεν το συζητάνε. Όπως επίσης δεν συζητάμε ότι έχουν ένα κράτος με δομή, ένα κράτος με λειτουργία που έχει ξεπεράσει όλα αυτά τα προβλήματα, που η απλή αναλογική έχει καθιερωθεί χρόνια, έχει γίνει συνείδηση, όλοι έχουν χτίσει αυτοδιοικητική λογική αλλά και μέσα στην αυτοδιοίκηση έχουν μάθει να λειτουργούν με την απλή αναλογική και εδώ απλώς το χρησιμοποιούμε για να διαταράξουμε το σύστημα γιατί προφανώς δεν νοιάζει ούτε το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ενδιαφέρουν μόνο οι εθνικές εκλογές και ο απόηχος των αυτοδιοικητικών εκλογών στις εκλογές για την εκάστοντη κυβέρνηση. Εμάς με αυτές τις λογικές θα μας βρουν απέναντι. Εάν θελήσουν πραγματικά να κάνουν διακοιτική μεταρρίθμηση της χώρας εδώ είμαστε να συζητήσουμε το οτιδήποτε και όταν θα την καταφέρουμε και θα κάνουμε τα οποιαδήποτε βήματα ας έρθουμε να μιλήσουμε για την όποια άλλαγη του εκλογικού συστήματος. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα.