04b βιβλιογραφική Αναζήτηση (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2017)
: Καλησπέρα σας και από εμένα. Στην ίδια λογική αναζήτησης βιβλιογραφίας, για τις εργασίες σας και γενικά για την έρευνά σας, θα συνεχίσουμε με την υπηρεσία του διαδανεισμού. Αν θέλετε, στη συνέχεια θα είμαστε online, οπότε μπορείτε να ακολουθείτε κι εσείς τα βήματα. Λοιπόν, η βιβλιοθήκη του EAP είναι εξωτερική, το συλλόγο ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και συμμετέχει στο σύστημα διαδανεισμού, έτσι ώστε στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ακαδημαϊκών μελών και γενικά των φοιτητών και αξιωτών της βιβλιοθήκης του EAP, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ανατρέξετε και να βρείτε υλικό στη βιβλιοθήκη του EAP, υπάρχει δυνατότητα να δανειστείτε βιβλία, αλλά και άρθρα, μέσα από τη διαδικασία του διαδανεισμού. Οπότε τώρα ας πάμε στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε μαζί τα βήματα. Πηγαίνοντας στις υπηρεσίες, πατάτε εκεί που λέει διαδανεισμός άρθρων. Ε, συγγνώμη, βιβλίων πρώτα θα δούμε. Αλλά δεν πηγαίνει. Ωραία, θα το δείξουμε στη διαφάνεια μέχρι να έρθει ο τεχνικός μας για να μας βοηθήσει. Λοιπόν, πηγαίνετε πάνω στη μηχανία αναζήτησης συλλογικού καταλόγου. Είναι στο κάτω μέρος, στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης. Υπάρχουν με κάποιοι σύνολες, όπως είναι η ευκαιρία, η ευκαιρία, η ευκαιρία, η ευκαιρία, η ευκαιρία, η ευκαιρία, η ευκαιρία, η ευκαιρία, η ευκαιρία, η ευκαιρία, η ευκαιρία, η ευκαιρία. Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης υπάρχουν και κάποιοι σύνδεσμοι. Και πηγαίνετε στο συλλογικό κατάλογο. Είστε όλοι στην αρχική σελίδα? Δεν μπαίνει. Πατάει αδελφόνος μας και να υπεχωράνει από το ίντερνετ. Έχει γεννήσει μανού. Ωραία. Καλά, το δείχνω απ' τις διαφάνες. Ωραία, θα το δούμε λίγα απ' τις διαφάνες. Βρήκατε όλοι το συλλογικό κατάλογο, πατήσατε πάνω του. Ωραία. Λοιπόν, πηγαίνοντας μετά πάνω στο κουμπί που λέει αναζήτηση. Έχει ανοίξει για όλους. Πατάτε αναζήτηση, ναι, για όσους έχει ανοίξει. Και ας κάνουμε μαζί ένα παράδειγμα όσοι μπορούν να ακολουθούν, αλλιώς οι υπόλοιποι κοιτάνε και απ' τις διαφάνειες. Ας πούμε ότι θέλουμε να αναζητήσουμε ένα βιβλίο με τίτλο «Management, οργανωτική θεωρία και συμπεριφορά», που γενικά είναι ένα βιβλίο που πολύ ψάχνεται και μπορεί να το έχουμε στη βιβλιοθήκη αλλά να μην υπάρχουν διαθέσιμα αντίτυπα, οπότε χρήστες και αφητητές που βρίσκονται σε άλλα μέρη, χαρακτηριστικό αυτό για τις εξάποστάσεως, μπορούν να πάνε στη βιβλιοθήκη της περιοχής τους, που είναι μέλος του ΣΕΑΒ και του συστήματος διαδανείσμου, και να το δανειστούν. Οπότε κάνουμε αναζήτηση, πληκτρολογώντας τίτλο «Management, οργανωτική θεωρία και συμπεριφορά», και συγγραφέα Μπουραντάς. Στη συνέχεια, πατώντας «Αναζήτηση», βλέπουμε ότι μας βγάζει έξι εγγραφές, πατώντας πάνω σε αυτήν την οποία μας ενδιαφέρει, μπορούμε να δούμε ποια πανεπιστήμια διαθέτουν αυτό το βιβλίο. Έτσι, πατάτε πάνω, όποιο λοιπόν μας ενδιαφέρει και μας εξυπηρετεί και υπάρχει διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης, πατώντας πάνω στις υπηρεσίες για δανεισμός βιβλίων, βλέπουμε ποια ιδρύματα συμμετέχουν στο διαδανεισμό. Εάν πατήσουμε πάνω σε κάποιο ιδρύμα, μπορούμε να δούμε την πολιτική του, δηλαδή πόσα βιβλία δανείζει, για πόσες μέρες, αν, για παράδειγμα, στέλνει υλικός τους εξ αποστάσεως, γιατί κάποιος, για παράδειγμα, μπορεί να μην το βρίσκεται πουθενά, αλλά να μην βρίσκεται στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και να θέλει να το στείλουν με κούριερ. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, χρειώνεται βέβαια και τα μεταφορικά. Στη συνέχεια, πατώντας πάνω στο online έτοιμα του διαδανεισμού και συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας, κάνετε αποστολή, προωθείτε σε εμάς και σας απαντάμε. Από τη στιγμή που προχωράμε τη διαδικασία μέσω του συστήματος, κάνουμε εμείς το έτοιμα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος series και σας ενημερώνουμε για την παραλαβή του υλικού αφού έχετε πρώτα έρθει σε επαφή με τη βιβλιοθήκη. Λοιπόν, ένας τρόπος αναζήτησης βιβλίου σε άλλες βιβλιοθήκες είναι μέσω της μηχανής αναζήτησης λογικού καταλόγου ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Ένας άλλος είναι μέσω της μηχανής αναζήτησης του ζέφυρου. Πάλι, από την αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης κάτω στους συνδέσμους, πατάτε και συνδέστε με το ζέφυρο. Επιλέγοντας ελληνικά. Στη συνέχεια πατάτε πάνω στην αναζήτηση. Πληκτρολογούμε πάλι τα κριτήρια αναζήτησης μας. Συγγραφέας, μπουραντάς, τίτλος management οργανωτική θεωρία και συμπεριφορά. Δεν προχωράμε στον υπότιτλο, δεν είναι απαραίτητο. Και επιλέγετε από τη λίστα σε ποια ιδρύματα θέλετε να ψάξετε, σε ποια βιβλιοθήκες θέλετε να κάνετε αναζήτηση. Μπορείτε να τα πλέξετε και όλα. Και επιλέγετε μετά στη συνέχεια αναζήτηση. Σας εμφανίζεται λοιπόν μια εικόνα, σελίδα όπως βλέπετε, με ποια πανεπιστήμια διαθέτουν το υλικό. Οπότε με την ίδια λογική, συνέχεια προχωράτε και συμπληρώνετε το έτοιμα διαδανεισμού βιβλίων. Οπότε είναι στη θέση, στη διακριτική σας ευχέρεια και σας βολεύει να ακολουθήσετε είτε τη μία μηχανή αναζήτηση είτε την άλλη. Τώρα, σε περίπτωση που θέλετε να αναζητήσετε άρθρο, και αφού πρώτα έχετε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και το υλικό της βιβλιοθήκης, έχετε ψάξει δηλαδή στη συλλογή της βιβλιοθήκης, στα ηλεκτρονικά περιοδικά μας και μέσω της κοινοπραξίας Hialink, όπου διαθέτει πληθώρα υλικού, απλά να τονίσω ότι στην παρούσα φάση υπάρχει η ανακοίνωση για το ποια είναι προσβάσιμα, γιατί εκραιμούν ακόμα οι συμπάσεις, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση ενός άρθρου. Για να αναζητήσουμε ένα άρθρο, ένα άρθρο πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία. Για παράδειγμα, το τίτλο του περιοδικού, το τίτλο του άρθρου, το συγγραφέα, το έτος έκδοση, το ντόμο, τις σελίδες αν είναι δυνατόν, έτσι ώστε να μπορούμε να συμπληρώσουμε και την αντίστοιχη φόρμα, για να μπορεί ο βιβλιοθικονόμος να το στείλει και να κάνει το διαδανεισμό. Πρώτα είπα ότι έχουμε αναζητήσει έτσι το περιοδικό στον κατάλογο της βιβλιοθήκης. Εάν δεν το βρούμε, «no hits» μας λέει και έχουμε κοιτάξει και ότι δεν υπάρχει σε ελεκτρονικά περιοδικά. Το συγκεκριμένο είναι ελληνόγλωσο βέβαια, οπότε δεν θα το βρούμε στα ελεκτρονικά. Προχωράμε στη διαδικασία διαδανεισμού άρθρων. Πηγαίνοντας στις υπηρεσίες επιλέγεται διαδανεισμός άρθρων. Στη συνέχεια βλέπετε τη διαδικασία. Είναι υπηρεσία επιπληρωμή καθώς γίνεται μέσω από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με το οποίο συνεργαζόμαστε και είμαστε μέλη. Υπάρχει και λίστα για το πόσο χρεώνεται το κάθε άρθρο ανάλογο με τις σελίδες του και συνήθως το αποστέλνουν σε εμάς με ελεκτρονικό τρόπο. Πώς μπορείτε να δείτε αν υπάρχει αυτό το άρθρο στον συλλογικό κατάλογο των περιοδικών παντώντας πάνω στο σύνδεσμο, έτσι, προηγουμένως, www.eskept-act.gr, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση κάποιου περιοδικού. Εδώ συγκεκριμένα ψάχνουμε το Δελτίο του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Μας λέει ότι υπάρχει στα ακόλουθα πανεπιστήμια. Μας λέει από ποιο έτους ξεκινάει, αν ολοκληρώνεται, ή αν συνεχίζεται, αν συνεχίζεται δεν θα μας γράφει έτους. Το σκεκμένο βέβαια είναι παλιό. Και φυσικά περιγράφει αν η συλλογή της σκεκμένης βιβλιοθήκης είναι πλήρης, αν είναι μέλος του δικτύου, αν είναι αποενεργοποιημένη εκείνη την περίοδο, οπότε να προχωρήσετε στην επόμενη. Και, φυσικά, επιλέγοντας κάποια βιβλιοθήκη, συμπληρώνεται το έτοιμα διαδανεισμούς, στη συνέχεια το αποστέλετε, γίνεται αποστολή ηλεκτρονικά, στη βιβλιοθήκη του ΕΑ, ο βιβλιοθήκονόμος προχωράει σε έτοιμα μέσω του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, μας αποστέλουν το άρθρο, σας ενημερώνουμε για τον τρόπο παραλαβής του, αν θέλετε, μάλιστα συμμασμα, ενημερώνετε, αν θέλετε μέσω email ή αν θα έρθετε από τη βιβλιοθήκη, καταθέτετε το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στο Act, και στη συνέχεια σας το αποστέλουμε. Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας και ελπίζουμε να είναι χρήσιμα.