2017-12-20 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Μπορείτε να περάσετε να ξεκινήσουμε, κύριοι συνάδελφοι. Καθίστε, σας παρακαλώ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Μπορείτε να περάσετε να ξεκινήσουμε, κύριοι συνάδελφοι. Καθίστε, σας παρακαλώ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Rabah 沒關係 but himself but him but noticed as και μάλιστα, στο κεντρικό πυρήνα της συζήτησης, και νομίζω είναι μια θετική εξέλιξη που μας φέρνει όλους πρώτων ευθυνών μας το επόμενο διάστημα να εργαστούμε από κοινού και νομίζω ότι θα πρέπει να προκαλέσουμε και μια ειδική συνέδρυση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου να φέρουμε και όλους τους επιστημονικούς εταίρους, αλλά και τους δημοσποί συμμετέχουν, για να καθορίσουμε και το πλαίσιο και την ατζέντα. Αυτός ενημέρωσε για το Στρασβούργο, να δώσω και μια θετική είδηση που είναι πριν από λίγες ώρες, που μ'αφορά την Φλόρινα. Έχει υπογραφεί το ρημοτομικό της Φλόρινας από τον κ. Σταθάκη και την αρμόδια υπεύθυνη κ. Κλαπατσέα και πλέον οδεύει προς τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, για να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αντιλαμβάνεστε αυτό τι σημαίνει για την πανεπιστήμη που θέλουμε να κάνουμε στη Φλόρινα και ιγανικότερα για ένα μεγάλο κομμάτι της Φλόρινας, που επί σειρά ετών μας ταλαιπωρούσε και μας ήταν και, αν θέλετε, τροχοπαίδι στο να ανατυχθούν εζητήματα, προτίστους που έχουν να κάνουν με το πανεπιστήμιο και όχι μόνο. Νομίζω μια θετική εξέλιξη και πρέπει όλοι να την επιβραβεύσουμε, αν και έστω καθυστερημένα υπάρχει αυτή η εξέλιξη. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρο. Θα πείτε κάτι για το πρόγραμμα του Στρασβούργου. Άρχα, μια ενημέρωση λίγο για τον κ. Λέκα, που ήταν εδώ προχθές διαβάστα και τι γίνεται η μελέτη που κάνει και τα σχετικά. Ωραία. Ναι, κ. Περιφερειάρχα. Όπως θυμάστε, όλο το Περιφερειακό Συβούλιο συζητήσαμε και πήραμε μια απόφαση, να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τον κ. Λέκα, που να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου που είχαμε μετά την κατολίσθηση στο ρυχείο του Αμυντέου, της ευρύτερης Λεκάνης. Δεν είναι μόνο οι Ανάργυροι, δεν είναι μόνο οι Βεγγόρα, είναι ο Φανός, είναι όλα τα χωριά εκείνης της Λεκάνης. Η επιστημονική ομάδα του κ. Λέκα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Για τους Ανάργυρους, επιβεβαιώνεται και η αρχική του θέση, ότι έχουμε επιδίνωση των ρυγμάτων πλησίων και το ρυχείο, αλλά και μέσα στον οικισμό που έχουμε διάσπαρτα ρύγματα. Έχει εντοπίσει στα Βαλτόνερα και έχει δοθεί και η προσέγγιση του και στους κατοίκους που είχαμε μια λαϊκή συνέλευση, ότι στο μέσο περίπου του χωριού, και περιγράφονται περίπου στις 30 με 40 κατοικίες, ότι παρουσιάζουν μια επικίνδυνότητα, όπου θα πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε τους τρόπους που αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μετακινηθούν από το χωριό και να πάνε και αυτοί σε νικιεζόμενα διαμερίσματα. Η δέσμευση που υπάρχει από μέρους μας, σε συνενόηση και με την τοπική κοινωνία και με τον κ. Λέκα, είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια συνάντηση στην Αθήνα με τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να δομολογήσουμε όλες αυτές τις εξελίξεις με τα νέα δεδομένα, και ταυτόχρονα συζήτησα και με το Υπουργείο Ενέργειες τον κ. Σταθάκη και με την Εδίκηση της ΔΕΙ, το επόμενο διάστημα να υπάρξει και η παρουσίαση των δύο πορισμάτων που έχουμε, ένα από τη ΔΕΙ για τέτοια της κατολήσης και ένα του Υπουργείου, εδώ στην περιοχή μας, και μάλιστα είπα αυτό να συμβεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε από την επιστημονική ομάδα του κ. Λέκα, και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε απάντηση και για τη Βεγόρα, αλλά και είπαμε να υπάρξει και για την ευρύτερη περιοχή μια μελέτη δυοσιμότητας του οικισμού, γιατί δεν είναι μόνο το επικίνδυνο που έχουμε στα σπίτια, από ό,τι μας είπαν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα του πρωτογεννού στομέα, έχουν στερέψει τα πάντα, δυσκολεύονται να ρδεύουν τα χωράφια τους, έτσι πρέπει να μιλάμε και για δυοσιμότητα του οικισμού της Βεγόρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ευχαριστώ κ. Περιφεριάρχα. Ερώτηση στην ενημέρωση, κ. Ζεμπηλιάδο. Εντάξει, εφόσον το δέχεται ο κ. Περιφεριάργης, ναι. Αν γίνεται ενημέρωση χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να ρωτάμε διευκρινιστικές ερωτήσεις, να μην γίνονται, να τις κάνουμε κατηδεία που να μπορούμε να μιλάμε. Νομίζω κ. Ζεμπηλιάδο, τον κανονισμό τον ξέρετε, αλλά εφόσον επιτρέπει ο περιφεριάρχης... Υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να ρωτάμε, κ. Πρόεδρε. Γιατί με διακόπτετε. Σας διακόπτω γιατί αυτό που λέτε δεν ισχύει. Οι ερωτήσεις ισχύουν πάντα. Κυρία Κυασέ, είναι ενημέρωση από τον περιφεριάρχη. Θα μπορεί ο καθένας να κάνει από μια ερώτηση και ξέρετε ότι όταν είναι εκτός ημερίσες διάταξης δεν πρέπει να ξεπερνάμε τη μισή ώρα. Ναι, κ. Ζεμπηλιάδο. Κύριε Πρόεδρε, και το θέμα το πρώτο, αλλά το αντιπαρέρχομαι γιατί είπε ο περιφεριάρχης ότι θα έρθει θέμα για συζήτηση, ενημέρωση για τον Στρασβούργο. Γεννάει πάρα πολλά ερωτήματα, αν είναι να έρθει σαν θέμα κανονικό θα τα ρωτήσουμε τότε. Τώρα, για το θέμα των αναργύρων, το αφήνω όμως, γιατί παρά το γεγονός ότι μας δημιουργεί πάρα πολλές απορίες, το γεγονός ότι δεχόμαστε πλέον ότι η ιστορία με τη ΔΕΕ είναι χαμένη, και άρα πάμε στο πώς θα καλύψουμε τις απώλειες με ένα ταμείο. Εγώ ήθελα να ρωτήσω, αυτό λέει... Όχι, αν μπορείς να το καταλάβω, Γεωργία, για πες τι εννοείς. Εννοώ τη ιστορία αυτών των ταμείων, γιατί το ζήσαμε και με το κλείσιμο και την αποβιομηχάνιση που υπέστηκε στην περιοχή του 1991. Κάθε φορά που υπάρχει μια μεγάλη αποβιομηχάνιση σε μια περιοχή, δημιουργείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις υπηρεσίες της ένα ταμείο, για να αποκαταστήσει αυτές τις απώλειες που έχει μια οικονομία. Πιστεύω ότι η δική μας περιοχή βρίσκεται σε αυτή τη φάση, σε μια φάση αγώνα. Εμείς πάμε να διεκδικήσουμε, να μην περάσουμε σε αυτή την καταστροφική φάση. Η κυβέρνηση και ο υπουργός καλά κάνει και προσπαθεί να βρει πόρους. Βέβαια, δεν πιστεύω ότι τα 200 εκατομμύρια, γιατί τέτοια ποσά μιλάμε για μια περιοχή θα έχει αυτό το ταμείο, ή τα 300 μπορούν να καλύψουν τα δισεκατομμύρια που θα χάσουν ως οικονομία. Απλώς, είναι μια συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε με άνεση χρόνου, για το πού βρισκόμαστε ως περιοχή. Πάμε και συζητάμε δηλαδή πώς αντιμετωπίζουμε την επόμενη μέρα. Όταν είμαστε ακόμη στον αγώνα, αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να ρωτήσω για το Στρασβούργο. Και αν ξέρουμε γιατί ποσά μιλάμε ως περιφέρεια, λέει ποιο θα είναι το συνολικό ταμείο και τι περιμένουμε εμείς ως περιφέρεια από αυτό. Ένα είναι αυτό. Για το θέμα των αναργήρων ήθελα να πω, είχα την εντύπωση ότι πριν 8 μήνες, οι υπηρεσίες της περιφέρειας, τουλάχιστον αυτό ακούσαμε και είχαν καταγράψει, ο ΤΑΣ δηλαδή, οι υπηρεσίες του πρώην ΤΑΣ που τώρα είναι τις αποκεντρωμένες, είχαν καταγράψει και είχαν χαρτογραφίσει τις ζημίες και όλα αυτά. Τώρα ξανακάνουμε την ίδια χαρτογράφιση. Ναι, κύριε Περιφεράρχα. Να ξεκινήσω από το δεύτερο και μετά να πάω στο πρώτο. Οι υπηρεσίες του ΤΑΣ είχαμε συμφωνήσει ως υπηρεσία που έχει και αν θέλετε την ερμηδιότητα να βεβαιώνει η επικιδυνότητα της μάτων, είχε καταγράψει τις οικίες έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η βεβαίωση ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και ποιοι είναι οι πραγματικοί κάτοικοι και οι διοκτήτες των σπιτιών έτσι ώστε να δικαιούνται την επιδότηση αινικίου που δίδει η ιδέη. Αυτό ήταν ο ΤΑΣ. Ο ΤΑΣ δεν έγραφε ούτε η κόπεδα ούτε υπερουσιακά στοιχεία που θα πηγαίνουμε την αγκαστική απαλλοτρίωση. Δεν ανήκει και εκεί η αρμοδιότητα με το νόμο που έχει ψευστεί προσφάτως, που έχει την αγκαστική απαλλοτρίωση και των αναργείων και της ακρινής. Περιγράφεται εκεί για πρώτη φορά ότι την ευθύνη αυτή φέρει η περιφέρε και γι' αυτό διά των υπηρεσιών έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και πρέπει να συγχαρούμε εδώ τους υπαλλήλους μας, τρέχουν γρήγορα αυτές οι διαδικασίες και είδε έχουμε καταγραφεί περίπου 50 σπίτια και 50 δικαιούχοι. Αυτό είναι για το κομμάτι με τον ΤΑΣ τι γινόταν τότε. Τώρα για το ΤΑΜΙΟ που είπατε, κοιτάξτε, αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό στην Ευρώπη και θα έπρεπε να συγχαρούμε και τους αυτοδιοικητικούς μας αλλά και τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε να μην απουσιάζουμε από αυτή τη συζήτηση και μάλιστα αν θέλετε δρομολογούμε και εξελίξεις. Επιτέλους για μας δεν θα αποφασίζουν αποφάσεις να προηγούμε ένα χρονιάλι, θα είμαστε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και θα δρομολογούμε εξελίξεις. Αυτή είναι η συζήτηση που έγινε στο Στρασβούργο και έγινε αποδεχτώ από όλους τους φορείς εκεί και από όλους τους συναδέλφους σε επίπεδο περιφερειών ενεργιακών και αν θέλετε και από πλευράς και της Επιτρόπου και του Υπουργού Ενέργηση του κ. Σταθάκη και του κ. Παπαδημούλη αλλά και όλων των εμπλεκομένων ότι θα συνδιαμορφώσουμε μαζί τις πολιτικές. Ούτε πέτες θα είμαστε ούτε θα είμαστε ουραγία των εξελίξεων. Και αυτό, σας λέω, μας φέρει όλους πρώτον ευθύνομα, αφού δρομολογούμε εξελίξεις και θα είμαστε στα κέντρα λήξης των αποφάσεων, στο πώς εμείς αυτές τις αποφάσεις θα τις φέρουν προς ωφέλεια όλων των ενεργιακών περιφερειών της Ευρώπης και βεβαίως και της Δυτικής Μακεδονίας. Ευχαριστούμε κ. Περιφερειάρχα. Μια ενημέρωση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ιδροελεκτρικό του Συσανείο από τον αντιπεριφερειάρχη χωρικής ενότητας Πιέψινο Κοζάνης, τον κ. Πλακεδά. Ναι κ. Πλακεδά. Πέρα και από εμένα, νομίζω ότι με οφείλουμε να ενημερώσουμε το Περιφερειακό Συγγούλιο καθώς αυτό αποφάσισε ώστε να κατατεθεί έτηση στη ΡΑΕ για την αδιοδότηση παραγωγής συλλεκτικής ενέργειας από τον μικρό ιδροελεκτρικό σταυμό στο βράγμα της Ανείου ισχύως 0,33 ΜΒ. Πρέπει να πω ότι μετά την απόφαση τον Μάρθυο του 2016 ολοκληρώθηκε ο φάκελος και κατατέθηκε στη ΡΑΕ για την αδιοδότηση και θεωρώ πολύ σημαντική την απόφαση της ΡΑΕ μετά από κάποιες συμπληρώσεις που μαζητήθηκαν και έγιναν οι οποία βγήκε με την απόφαση νούμερο 914 του 2017 που την έχετε στα χέρια σας τουλάχιστον οι επικεφαλείς των παρατάξων. Με την οποίαν αποφασίζεται η χορήγηση άδειας παραγωγής συλλεκτικής ενέργειας. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός γιατί μιλάμε για ένα φράγμα το οποίο έχει επτά μήνες το χρόνο υπερχύληση και γιατί το αρτευτικό έργο που κατασκευάστηκε στο αγρόκτυμα του Σισανίου σε συνεργασία με τις επόμενες καλλιέργειες... Κάντε λίγο εσυγγεία σας παρακαλώ. Σε συνάρτηση με την αύξηση των εκτάσεων των οποίων θέλουν εκεί να εκμεταλλευτούν οι φασολοπαραγωγοί στην περιοχή του Σισανίου μας δίνει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Νομίζω ότι δεν έπρεπε να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συβούλιο επ' αυτού. Φέρετε από όλη αυτή τη διαδικασία η διάθεση της παρούσας Περιφερειακής Αρχής αλλά και του Περιφερειακού Συβουλίου και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους αναξερτήτων του παρατάξεως για τη συμβολή τους στην απόφαση αυτή, για τη στήριξη στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα μιας ομάδας παραγωγών όπως είναι η παραγωγή του φασολιού στο Σισάνι, που είναι ένα εξαιρετικό προϊόν που αν θέλετε να δώσω και μία είδηση μετά από μια μεγάλη συμφωνία που κλείστηκε από τους παραγωγούς εκεί, θα το βρίσκετε πλέον και με αιτικέτα στα ράφια της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάκετ του ΑΒ Βασιλόπουλος. Πρέπει από δόκεματα να γίνουν διάφορες ενέργειες από πολεμβράς μας. Το κόστος εγκατάστασης τουλάχιστον από την πελέτη που έχουμε στα χέρια μας είναι περίπου 400.000 ευρώ, στην οποία τιμή συμπεριλαμβάνονται ο ιδροστρόβουλος, η γενήτρια και ο βοηθητικός εξοπλισμός. Το μέρος επόμενου διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ό,τι και δούλιο χρειάζεται στο Περιφερειακό Συγούριο, ώστε να βοηθήσουμε την προσπάθεια αυτή αποτελεσματικά. Να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της διεύθυνσης τεχνικών έργων, ιδιαίτερα τον κ. Χαραλαμπίδη που βοήθησε πάρα πολύ, ώστε ο φάκελος να είναι άρτιος και ό,τι χρειάστηκαν από συμπληρώσεις θα έλθαν κάτω, και τον πρόεδρο της κοινότητας της Ισανίου τον κ. Ζιόγου, αλλά και όλους τους παραγούς εκεί για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε, ιδιαίτερα βέβαια τον κ. Περιφερειακή για την βοήθειά του και την μεγάλη υποστήριξη που έδειξε στο συγκεκριμένο θέμα, και όλους εσάς για την προσπάθεια που κάναμε από κοινού, ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα σήμερα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κ. Πλακεντά. Έχουμε δώσει στους επιφάνειες των παρατάξεων το τεύχος με φωτογραφίες. Νομίζω ότι είναι άξιος συγχαρητηρίων οι τεχνικές υπηρεσίες, αυτό που είπε ο κ. Πλακεντάς. Και βέβαια να ευχαριστήσουμε και τη ΡΑΕ που γρήγορα και αμέσως έδωσε την άδεια. Προχωρούμε στην ανακοίνωση από τον Αντιπεριφέρακο και τον κ. Δασκαλόπουλο. Επειδή η περιφέρεια είναι συνέχεια των πρωινουμαρχιακών αυτοδικίσεων, έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε και την κοινωνία και τους περιφερειακούς συμβούλους για μια εξέλιξη που είχαμε μετά την παραπομπή του πρωινουμαρχη Γρεβεννού. Για έξι εικονικά έργα στο Τριμελές Κακοριοδική ο Κοζάνης. Με βάση λοιπόν αυτή την παραπομπή, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης έθεσε συντονιστής. Όπως θέλετε, αν και αυτό δεν είναι η ουσία κ. Βόσδου. Καμία σημασία έχει το γεγονός, σαν γεγονός, όχι ο τίτλος, ενός διορισμένου σε μία αρχή. Παρ' όλα λοιπόν αυτά, επειδή εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι η παραπομπή του πρωινουμαρχη και η αργία στην οποία έχει τεθεί. Και η μη δυνατότητα να συμμετέχει πλέον στις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβεννών όπου ήτανε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και θα ήθελα με αφορμή αυτήν την αργία να υπενθυμίζω στην ίμπερυφεριακή αρχή, όπως και σε όλες τις αρχές του τόπου, μία γνωστή μαντινάδα. Χαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετάνε όταν θα ξεπεζέψεις. Ευχαριστώ, καλά Χριστούγεννα, έπετε συνέπεια. Συνέχεια. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, αγαπητοί συνάδελφοι. Έχουμε μία επερώτηση του κ. Σαββόπουλου που αφορά να διαβάσω την επερώτηση που έστειλε ο κ. Σαββόπουλος για να απαντήσει ο κ. Αδαμόπουλος. Κύριε Περιφεριαρχή, εδώ και αρκετές μέρες έχουν σταματήσει πάλι οι εργασίες του φράγματος του Νεστορίου και υπάρχει πληροφόρηση ότι έγινε εκ νέου έτηση για λύση της σύμβασης του έργου από πλευράς αναδόχου. Η διαδικασία της αξιολόγησης του διαγωνισμού της Μελέτης του Αρντευτικού του φράγματος Νεστορίου, 4.480.000 ευρώ που δημοπρατήθηκε τις 14 Ιωανάριο του 2014, δεν συνεχίζεται από την Επιτροπή Διαγωνισμού παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί. Είναι εύλογο, λοιπόν, να υπάρχει μεγάλη ενισχία στους πολίτες της Καστοριάς για το πλέον αναπτυξιακό έργο της που στην τελική του φάση θαρδεύει 72.000 στρέματα. Σε ποιες ενέργειες έχετε πρόθεση να προβείτε και τι πρωτοβουλίες έχετε σκοπό να αναλάβετε ως Περιφεριακή Αρχή, ώστε να βρεθεί λύση και να ξεμπλοκάρει τόσο η διαδικασία της κατασκευής του φράγματος, όσο και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της μελέτης του αρδευτικού. Σαβόπουλος Δημήτρος, Περιφεριακός Σύμβουλος Καστοριάς. Κύριε Σαβόπουλε, μπορείτε να αναπτυξήσετε την επερρώτησή σας. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Είναι η τέταρτη φορά που μέσω του Περιφεριακού Συμβουλίου φέρνουν ένα πολύ σημαντικό θέμα για την περιοχή της Καστοριάς, αυτή τη στιγμή, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε στην Δική Μακεδονία, δύο είναι τα μεγάλα έργα τα οποία κατασκευάζονται, το ένα είναι η Πανεπιστημιούπολη από τον Φορέα της Περιφέρειας Δικής Μακεδονίας και το άλλο είναι το φράγμα του Νεστορίου, το οποίο είχε από την αρχή, από το 2011, όταν εξαρχής ανέλαβε η πρώτη κατασκευαστική ιντερία Ιόνιος, είχε τα γνωστά προβλήματα. Μετά την κοινόπραξία όμως που έγινε με την εταιρεία του Άκτορα, όλοι πιστέψαμε ότι θα δωθεί φως στην εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου. Δυστυχώς όμως, για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχουνε σταματήσει οι εργασίες, στον κατασκευαστικό κομμάτι πριν ένα μισό μήνα, κύριε Πρόεδρε, απασχολούσε το έργο γύρω στα 60 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν οι Καστρογιανοί και αν όλα πηγαίνανε καλά, στο ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς, θα υπήρχε ένα εργοτάξιο περίπου γύρω στα 200 άτομα, με ένα μεγάλο αριθμό χειριστών μηχανημάτων, δηλαδή μιλάμε και στον κατασκευαστικό κομμάτι του συγκεκριμένου έργου, θα έδινε μια ανάσα ζωή σε πολλούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι. Εκείνο που με εξέμπληξε ήταν ότι την επομένη της επερώτησης και της δημοσιοποίησης από πλευράς μου, ενώ είχα μάθει όλος τυχαίως εδώ και ένα δεκαήμερο από τις 27 Νοεμβρίου, την αρνητική ευθύνηση δεν την γνώριζε η Κυβερνητική Βουλευτή της Καστρογιάς, κυρία Τελεγιορίδου, 10 μέρες μετά το σταμάτημα των εργασιών. Θεωρώ ότι κάτι δεν κάνουμε συντονισμένα, δηλαδή όταν η κυρία Τελεγιορίδου δεν γνώριζε ότι υπήρχε εκ νέου έτοιμα λύσεις στο τόσο σημαντικό έργο και δημόσια παραδέχτηκε ότι δεν το γνώριζε. Πιστεύω ότι το θέμα δεν είναι καθαρά υπηρεσιακό, δεν είναι δηλαδή θέμα των υπηρεσιακών παραγώντων που πολύ σωστά κάνουν τη δουλειά τους από πλευράς της περιφερειακής ενότητας, δηλαδή άλλωστε χρόνια έχουν δώσει δείγματα γραφής και πιστεύω ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Γνωρίζουμε πολύ καλά, θα ήθελα λίγο την ησυχία, είναι πολύ σημαντικό για τον Περιφερειακό Συμβούλιο. Σας παρακαλώ, κάντε λίγο ησυχία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κύριος Πίρτζης, και το έχω πει δημόσια πολλές φορές το 2015, ένα παρόμοιο θέμα με τους αυτοκινητόδρομους που υπήρχε με όλους τους μεγάλους εργολάδους σε όλη την Ελλάδα, αυτό ήταν η οδοπεία, ο αυτοκινητόδρομος το Τεμπόν, είτε η Ιόνιος Οδός, είτε οι δύο μεγάλοι δρόμοι που κατασκευάζονταν στην Πελοπόννησο, μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο, το πρώτο ραντεβού που έκανε ήταν με τους μεγάλους εργολάδους, όπου οι συγκεκριμένοι διακδικούσαν ένα τεράστιο ποσό της τάξας του 1,4 δις για διαφυγόντα κέρδη. Και ο λόγος ήταν ότι είχαν σταματήσει ανέτια εργασίες τους και επικαλούνταν τα γνωστά, έτσι νομικίστηκαν, ότι εμείς έχουμε έναν ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε ένα σωρό μηχανήματα και εσείς δεν μας δώσετε το και να δουλέψουμε. Τότε ο κύριος Πρίτσις το Σεπτέμβριο του 2015, για να ξυπλοκάρει όλα αυτή τη διαδικασία, γιατί υπήρχαν ποινικές ρίδες σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, για ένας εκ των οποίων ήταν και τα Τέμπι έπρεπε να παραδοθεί την άνοιξη του 2017, όπως και παραδόθηκε. Τους κάλεσε και συφώνησαν σε ένα ποσό της τάξας των 380 εκατομμυρίων ευρώ και δώθηκε λύση. Αυτή η λύση ήταν πολιτική λύση. Εδώ, στο μεγαλύτερο έργο που αυτή τη στιγμή είναι σε κατασκευή στο νομοκαστοριάς, δεν βλέπω να υπάρχει αυτή η πολιτική διάθεση και κάνουμε μία έγκληστο περιφερειακό συμβούλιο που μας εκπροσωπεί ο περιφεριάρχης μας, να γίνει επιτέλους αυτή η συνάντηση. Ξέρω ότι το πρόβλημα δεν είναι εύκολο να λυθεί, αλλά μην το αφήσουμε στις στίχες και στις έδωσες του δικαστηρίου να εξελιχθεί αυτό το μεγάλο έργο. Γιατί, όπως πολύ καλά ξέρουμε, και θα αναφέρω ένα παράδειγμα, δεν το γνώριζα κι εγώ πριν, να μην το έμαθα, υπάρχει ένα φράγμα στην Ελασσώνα, γιατί πολλοί νομίζουν ότι όταν ξεκινάει ένα έργο θα ολοκληρωθεί, φράγμα Αγιονερίου Ελασσώνας, ξεκίνησε να κατασκευάζει το 2000 ένα σταμιευτήρας με 15.5 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, σταμάτησε το 2006, δαπανήθηκαν από το ελληνικό κράτος πάνω από 12-13 εκατομμύρια και τώρα 11 χρόνια, δεν ξέρει κανένας που βρίσκεται, όποιες προσπάθειες γίνονται από τον περιφερειάχη, τον κύριο αγοραστό, από τους κυβερνώντες, βουλευτές, 11 χρόνια έχει σταματήσει ένα τόσο σημαντικό έργο. Με ποια έργα εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε στον κόσμο στην Καστοριά, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει τόπος διαφυγής προς το εξωτερικό όλων των νέων, και κάποιοι λίγοι που μένουνε σταματάνε και προσπαθούν να δοκιμάσουν τις τύχες της ζωής τους στον πρωτογενείο τομέα, ο οποίος όμως χρειάζεται για γιοβελτιωτικά έργα. Κάνω έκλυση λοιπόν και θέλω να, έμαθα ότι υπήρχε μια συνάντηση κάτω, επαναλαμβάνω το θέμα δεν είναι υπηρεσιακό, πιστεύω ότι είναι πολιτικό και πρέπει να αναλάβω μια πολιτική πρωτοβουλία. Το δεύτερο ερώτημά μου είναι, σε λίγες μέρες κύριε Πρόεδρε, 14 Απριλίου του 2014 δημοπρατήθηκε η μελέτη του αρδευτικού που ήταν, εγώ πιστεύω, η μεγαλύτερη επιτυχία της προηγούμενης περιφερειακής αρχής στο επίπεδο της περιφερειακής ανώτας Καστρογιάς. Μια μελέτη ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία τέσσερα χρόνια, τέταρτη φορά ερώτημα και μάλιστα με εκπλήση που λέει, άκουσα τις εντυλώσεις του κύριου Αδαμόπουλου, ότι εξεπλάγινε ο κύριος Αποστόλου, ο οποίος από μένα προσωπικά είχε δεχτεί και προσωπική επιστολή και τις δύο φορές που ήρθε η Καστρογιά του, τι γίνεται κύριε Αποστόλου με τη μελέτη του Αρδευτικού, δεν μπορεί ο Υπουργός να μην γνωρίζει τη μεγαλύτερη μελέτη που γίνεται στο Υπουργείο σε διαγωνιστικό επίπεδο να λέει ότι δεν ήξερα εγώ, ούτε αυτές οι δικαιολογίες, ότι είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες. Τέσσερα χρόνια, 4,5 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχει κλείσει το δεύτερο στάδιο που είναι το πιο δύσκολο και κατά καιρούς έχει πει τόσο περιφερειαρχιστός ο κύριος Αδαμόπουλος ότι θα αλοκληρωθεί και θα έχουμε σύμβαση τον Ιούλιο του 2016, τον Ιούλιο του 2017. Κλείνω, δεν θέλω να κουράσω, πιστεύω επαναλαμβάνω, δικές τα δυο θέματα έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ χρονικά. Θυμίζω ότι η δεύτερη παράδεισή πέδρων του Υπουργείου και το φράγμα του Νεστορίου για το κατασκευαστικό κομμάτι είναι μέχρι Δεκεύριου του 2018, αν είναι δυνατόν να αλοκληρωθεί. Το ΕΣΠΑ προχωρά και πιθανό να ολοκληρωθεί και χρονικά, να μην προλάβεις αυτό το χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί και να χρειαστεί να μεταφερθούν σε επόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο. Επαναλαμβάνω τώρα που ήρθε και ο κ. Χαριμπίδης ότι το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει από πλευράς μας να αναλάβουμε μια πολιτική πρωτοβουλία και όπως έκανε ο κ. Πρίντζις και έλεισε το θέμα με τους αυτοκινητόδρομους το Σεπτέμβριο του 2015, να γίνει τουλάχιστον η προσπάθεια και να μην πρεθούμε εκ νέου στις αίθουσες των Δικαστήριων. Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Η απάντηση από τον κ. Αδαμόπουλο. Τι να πω εγώ, τα είπε όλα ο κ. Συνάδελφος. Βέβαια θα ξεκινήσω από το ότι όλα τα Υπουργεία δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο κ. Σαββόπουλε. Καλά θα ήταν όντως, θα ήταν ευχησέργο το φράγμα να ήταν στο Υπουργείο Υποδομών, αν και έγινε και μια τέτοια συζήτηση και με τον Περιφερειάρχη μήπως μπορέσει να μεταφερθεί. Εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που έγιναν τον τελευταίο καιρό. Πέραν από αυτά που είπατε, είχα σημειώσει μερικά πράγματα να σας ενημερώσω το σώμα. Την 26.10.2016, η Ανάδοχος Κοινοπραξία Ιόνιος Ακτορ υπέβαλε για δεύτερη φορά η αίτηση διάλεισης της Σύμβασης, η οποία ακόμα δεν έχει τελεσυνδική συνδικητικά. Η Κοινοπραξία, στο μεταξύ, δεν εκτελεί καμία πλέον εργασία. Θεωρεί ότι η Σύμβαση έχει διαλυθεί από 11 Νοεμβρίου του 2017. Την 1.12 κάναμε τη σύσκεψη που αναφέρατε στο Υπουργείο, από τον Γενικό Γραμματεία τον κ. Κασίμι, παρόν ήταν και Σύμβουλος του Υπουργού, η Γενική Διευθύντρα του Υπουργείου, Πυρησιακή από την Καστοριά και από το Υπουργείο και ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου. Εκεί, στη συζήτηση, αποφασίστηκε οι ενέργειες που πρέπει να προβούν οι διοικητικοί φορείς να είναι οι προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις. Υπενθυμίζουμε ότι ο ανάδοχος αξιώνει ένα πολύ μεγάλο ποσός αποζημίωση για το οποίο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη από τις 9, 11 και 16 κατά της ΠΕ της Λογκαστοριάς και η αίτηση διάλυσης της Σύμβασης, η οποία προέβλεπε όντως να τελειώσει το έργο το 2018, δεν έγινε καταρχήν δεκτή από την υπηρεσία μας. Εάν εφαρμοστεί ο νόμος απαρέγκλητα, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε έκτοση του ανάδοχου. Γεγονός βέβαια που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση ολοκλήρωση του έργου, καθόσον θα πρέπει να στραφούμε στον επόμενο ή στο μεθεπόμενο μειοδότη. Όμως και η λύση της Σύμβασης δεν εξασφαλίζει το έργο, ενώ οι μεγάλες αποζημιώσεις που αξιώνει ο ανάδοχος, θα κάνουν χρόνια να τελειωσιδικήσουν. Βέβαια, επειδή το Υπουργείο θεωρεί ότι, αυτά συζητήθηκαν εντόνως στο Υπουργείο, ότι έχει ξανδληθεί υπομονή προς τον ανάδοχο και την όλη κατάσταση που έχει δημορφωθεί με την καθημερινή αποστολή νομικών εγγράφων εκ μέρους της χειροπραξίας και επειδή ο ανάδοχος και με τη στάση του δεν έχει δείξει ότι θέλει να ολοκληρώσει το έργο, και επειδή και οι πάλληλοι, όπως ξέρετε, υποχρεούνται να εφαρμόσουν το νόμο, θεωρώ ότι έχουμε οδηγηθεί σε ένα μονόδρομο και πλέον οι νομικοί έχουν πολύ δουλειά. Θα πρέπει βέβαια να εξάρρουμε το ενδιαφέρον που έδειξε η Περιφερειακή Αρχή. Μην ξεχνάμε ότι από την αρχή που αναλάβαμε για το συγκεκριμένο έργο δώσαμε μεγάλη σημασία με την επανέδραξη των εργασιών τότε, με την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων και την πληρωμή των εδουλευμένων τους με παρέμβαση του Περιφερειάρχη, όπως επίσης και την επίμονη προσπάθεια και επιτυχία του Περιφερειάρχη να υπογραφεί ως πρώτο μεταφερόμενο έργο στο νέο πρόγραμμα του Φράγμα Νιωστορίου. Όμως, δεν θεωρούμε σωστό να παίζονται παιχνίδια εις βάρος των υπηρεσιών, να προσπαθούν εταιρείες να κερδίσουν χωρίς να δουλέψουν, ουσιαστικά, και να κινδυνεύουν οι πάλληλοι να βρεθούν εκτεθειμένοι επειδή δεν εφάρμοσαν τον νόμο. Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι μας είναι οι πάλληλοι οι οποίοι μπορούν όντως να βρεθούν εκτεθειμένοι. Αυτά όσον αφορά το Φράγμα Νιωστορίου, άμα τις συναντήσεις που έγιναν στο Υπουργείο έκανε επιπλέον συναντήσεις και ο περιφερειάκης μπορεί να μας τις αναφέρει. Η υπηρεσία, η διέθυση τεχνικών έργων είναι εδώ μπορεί να πει και άλλες λεπτομέρειες γιατί παρακολουθεί το έργο. Όσον αφορά τη μελέτη του αρδευτικού, όντως ξανασυζητήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη. Η υπόσχεση ήταν η ίδια πάλι, ότι θα τελειώσει το άνοιγμα των προσφορών αυτή τη φορά μέχρι τέλος του έτους, μας είπαν. Δεν το πολυπιστεύουμε πλέον. Η αιτιολογία προτάθηκε πάλι υποστελέχωση του Υπουργείου και τα πολλά μέτωπα που έχουν οι υπάλληλοι να τρέχουν ανά την Ελλάδα, ώστε δεν προλαβαίνουν να δοκτώσουν τις εργασίες τους. Η πίεση από την περιφερειακή αρχή είναι προς το Υπουργείο για επιτάξη της διαδικασίας. Δεν μπορούμε πλέον περισσότερο να πιέσουμε όσους έχουν σε αυτό το τομέα. Κύριε Περιφερία. Κύριε Δαμόπουλε, κύριε Βεκιάρη, έχουμε και το διευθυντή το τεχνικό νηπρισσό της Καστοριάς. Θέλετε να προσθέσετε κάτι, ελάτε στο μικρόφωνο, ελάτε εδώ πάνω. Να καλωσορίσουμε και τον δήμαρχο Σερβίου Βελβαντούτη και τον κύριο Κοσματόπουλο. Λίγο σύντομα, όμως, κύριε Βεκιάρη, για να μιλήσει και η περιφερειάρχηση. Βλέπετε όλο γύρω σε την περιφερειάρχηση, αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ερώτηση για διασαφήνιση. Δεν προβλέπετε ερώτηση αν έχετε να πείτε κάτι προς αυτό από αυτά που είπε ο κύριος Αδαμόπουλος. Απλώς θέλω να μεταφέρω, επειδή έρχομαι σε επαφή με τον ερωταξιάρχη που είναι στον εστώριο, δεν προβάλλουν το έτοιμα, θέτουν το ζήτημα σαν διαφορά να λυθεί τώρα. Αυτό το θέτουν όμα, κάνουν πρόταση. Η εταιρεία κάνει την εξής πρόταση. Να λύσουμε τη σύμβαση τώρα και ευθύς να ζητήσουμε ματέωση της διάλυσης της λογωμένης. Αφού πάρουμε τα λεφτά τα οποία προβλέπει ο νόμος, με 7 εκατομμύρια κοντολογής, να δούμε πώς είναι τέλος πάντων. Βεβαιότατα ο νόμος ορίζει που ζημιώσεις. Ο νόμος ορίζει που ζημιώσεις. Γεγονότα συντελέστηκαν. Η απέτηση της αναδόχου κοινωνπραξίας ανέρχεται στα 7.600.000. Όχι βέβαια. Η υπόθεση έχει παρεμπευθεί στα δικαστήρια. Καταλάβατε. Ευχαριστούμε κύριε Βεγκέρη. Ο κύριος Περιφεριάρχης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κάντε λίγο εσυχία σας παρακαλώ. Λοιπόν, το συγκεκριμένο θέμα μας απασχόλησε και στο παρελθόν και μας απασχολεί συνεχώς. Και αποτελεί μία παθογένεια το πώς πορευόμασταν μέχρι σήμερα. Εύστοχο ο κύριος Σαββόπουλος είπε. Φώναξε λέει τους μεγαλοεργολάβους για τα αδικά δίκτυα. Συζήτησε, βρήκα μια λύση και έγιναν οι δρόμοι. Ναι, αλλά δεν είπε κάτι ο κύριος Σαββόπουλος. Ότι αυτοί για να συνεχίσουν τα έργα θα έλεγαν 1,5 δις. Η κυβέρνηση, διά του κυρίου Σπίρτζη, πέτυχε να τα φτιάξουμε 750 εκατομμύρια. Άρα, υπήρξε μία δημιουργία οφέλεια 750 εκατομμύρια, σύντα 5 δις που έπρεπε να επιστρέψουμε, αν δεν γινότανε. Λοιπόν... Κύριε Περιφερειάρχη! Μη διακόπτετε! Αφήστε τον Περιφερειάρχη, κύριε Δακί! Γιατί μη διακόπτετε πάντα! Γιατί μη διακόπτετε! Συνεχίστε, κύριε Περιφερειάρχη! Λοιπόν, στο συγκεκριμένο, τα είπε και ο κύριος Αδαμόγλος, τα ξέρουμε και ο Ελέμι τα επαναλαμβάνω. Ωραία, το έργο το διάχομαι διασφαλισμένο, μεταφερόμενο. Ξεκίνησαν οι εργασίες, εκτελέστηκε περίπου άλλο ένα 16% του έργου. Συνολικά, τώρα είμαστε κοντά στο 28%. Εκεί περίπου βρισκόμαστε. Η πρόταση δική μου είναι καταγεγραμμένη και υπάρχει και σε επιστολή να σας τη δώσω και σε συνάντηση που έκανα και με τον κύριο Σπίτζε και με τον κύριο Αποστόλου. Είναι συγκεκριμένη και σας την καταθέτω. Γιατί αποδεικνύεται ότι υπάρχουν αδυναμίες. Μέχρι 5 εκατομμύρια να μας δίνει το δικαίωμα να κατασκευάζουμε μισέργα, τέτοιας φύσιος. Μέχρι 10 να έχει το Υπουργείο Ευρωτικής Ανάπτυξης και πάνω από 10 να έχει το ΠΧΟΔΕ. Τέτοιου επιπέδου, όπως είναι το φράγμα, είναι στο αίριο και άλλα παρόμοια, εύσως θα το προσδιορίσατε και για τη Θεσσαλανδία, είναι μόνο εκεί που υπάρχει παντού το πρόβλημα και σε άλλες περιοχές, δεν μπορεί να τα εκτελέσει το Υπουργείο Ευρωτικής Ανάπτυξης. Δεν γίνεται. Είναι μια δυναμία, την οποία την έχουν εντοπίσει όλοι. Ελπίζω αυτό είναι σακουστή, έχει ανοίξει συζήτηση και σύντομα να έχουμε μια τέτοιού είδους εξέλιξη. Διότι έχουμε παραδείγματα στο φράγμα της 30 φιλιάς, το οποίο το έκανε επίμερων του κ. Δακή, ξεκίνησε το έργο και ολοκληρώθηκε, θυμάστε κ. Δακή, της 30 φιλιάς. Το έκατε το πέχοδο, τελείωσε γρήγορα. Δεν είχα πρόβλημα. Ένα φράγμα, η ιδέα με την τεχνογνωσία που διαθέτει και με την ευελιξία του Ιηλαριού, έκανε 30 χρόνια να γίνει. Δεν είναι απλά έργα τα φράγματα. Ναι, ναι. Συμφωνούμε ρε Γιώργο, αλλά θέλω να σου πω τα χρονοδιαγράμματα πώς είναι. Δεν μπορεί το αγροτικής ανάπτυξης να κάνει τέτοιο επίπεδο. Κι άρχισε να το παραδέχονται και οι ίδιοι πλέον στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Αυτό είναι το ένα το κομμάτι. Το άλλο κομμάτι είναι στο πώς από εδώ και πέρα πρέπει να απορρευτούμε. Είναι ξεκάθαρο, η Ιόνιος είχε τα προβλήματά της, ο Άκτορας βγήκε και έκανε σκούπα διάφορα έργα, κοινούσε λογαριασμούς και όπου τον βόλευε, αυτά είναι γνωστά τώρα. Μην τα αναλέμε εδώ, τα έχω πει πολλές φορές και δημόσια. Και τώρα διεκδικεί να πάρει αέρα πατέρα 7 εκατομμύρια. Οι υπηρεσίες δεν συναινούν. Λένε αυτό που πάει να γίνει δεν το επιτρέπουμε. Οι δικές μας υπηρεσίες, το ίδιο λέει και το Υπουργείο, τη διάλειστη σύμβαση της θέλει για να τσεπώσει, να παντελονιάσει 7 εκατομμύρια και να συνεχίσει. Με εκβιασμούς δεν γίνονται τα έργα. Εκείνη είναι η συζήτηση. Τις επόμενες ημέρες προφθέσιμον στον Βόλο και με τον κύριο Αποστόλου και τον κύριο Κασίμι θα του γίνει ειδική πρόσκληση. Εάν δεν ανταποκριθεί, θα τον κηρύξουν έκτοτο και τον καλάσσαν σε μία σύσκεψη στην Αθήνα τον ανάδοχο. Αυτά είναι τα τελευταία νέα. Για το δε αρδευτικό, όχι δεν ήξερε ο κύριος Αποστόλου, ο Δημήτρη ήξερε πολύ καλά, εδώ και δυο χρόνια. Όπως ήξερε και ο Πόρτος τον έλεγα τον προηγούμενο Υφυπουργό Παναγιώτη που ήταν ο του Σαννέλ και ο κύριος Γουρίδης. Υπήρχε και ο κύριος Κασίμι, όπως είπε και ο Αποστόλου, πλέον, όχι δεν ξέρουν, ξέρουν πολύ καλά, όπως είπε και ο κύριος Αντιπεριφυριάκης, ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα υπάρξει ανάδοχος για το θέμα της μελέτης του αρδευτικού. Αυτά είναι τα τελευταία δεδομένα. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Δεν μπορεί το Υπ. Αγροτικής Ανάπησης να εκτελεί τέτοιου ύψους και τέτοιου επίπεδου έργα. Νομίζω ότι πρέπει να πάνε στο ΠΕΧΟΔΕ για να τρέξουν οι διαδικασίες. Για τα 7 εκατομμύρια που ζητάει ο ανάδοχος, νομίζω, όπως λένε και οι υπηρεσίες που έχουν και την ευθύνη παρακολούδηση του έργου και κάνουν και τις πιστωπίσεις, δεν τα δικαιούται. Και μέχρι σήμερα, και ο τελευταίος λογαριασμός που κατατέθηκε, έχει πληρώθει. Τα χρήματα υπάρχουν, είναι διασφαλισμένα. Τι μένει? Επιτέλους, να βγάζουν λεφτά κάποιοι με τη δουλειά τους, όχι μέσω νομικών γραφείων. Ευχαριστούμε. Έχει κλείσει... Απλώς ένα δευτερόλεπτο. Αυτό που είπα για τον κ. Σπυριτζή, ήταν για διαφυγόντα κέρδη, κ. Καρυπίδη. Και το ποσό που συμφωνήθηκε, το θυμάστε λάθος, είναι 380 εκατομμύρια. Δεν είναι 750, είναι 380. Είναι λεφτά για διαφυγόντα κέρδη τα οποία πληρώθηκαν από εθνικούς πόρους. Η απέτησή τους ήταν 1,4. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απέτηση. Δεν λέω ούτε θέλω να φανώ. Ναι, είναι αυτό. Το έλυσε όμως πολιτικά. Πολιτική λύση θέλουμε και εμείς. Πολιτικά το έλυσε. Κάναμε αυτή την πολιτική κίνηση. Γιατί ο κ. Σπυριτζή για τους αυτοκινητόδρομους έδωσε τα 400 εκατομμύρια από λεφτά του ελληνικού δημοσιού για να λύσει αυτό το πρόβλημα και δεν κάθε ένας να ακουμπήσει σε ένα έργο τόσο σημαντικής αξίας για τη Καστρογιά. Και όσο για το άλλο του εξεπλάγεινου του κ. Αποστόλου, επικαλούμενος την συνέδευξη πέρα του κ. Αδαμόπουλου. Το είπατε κ. Αδαμόπουλ, δεν το είπατε. Είναι δυνατό να μας λέει εκτός αν κάτι λάθος κατάλαβα. Ότι εξεπλάγειν ο κ. Αποστόλου με την εξέλιξη διαγωνιστική της μελέτης του φράγματος του Νεστορίου. Τέσσερα χρόνια και να μας χοροδεύει. Τι θα πει να μας χοροδεύει. Δεν υπάρχει. Υπάρχουν ευθύνες και στον πρόεδρο της Επιτροπής που είναι υποχρωμένος να κάνει συγκλήση της Επιτροπής Διαγωνισμού. Ο κ. Βρετόπουλος ποιος είναι. Δεν απολογεί το καθένας. Έχει τον πολιτικό του πρωιστάμενο. Πρέπει να κάνει συνεδριάση. Όλα τα μέλη έχουν και αναπληρωματικά μέλη. Μπορούν να συνεδριάσουν με πέντε από τα εφτά. Είναι εφτά μέλη της Επιτροπής. Τέσσερα χρόνια μας δουλεύουν. Μήπως η Αθήνα δεν κάνει τώρα πολιτική. Δεν θέλει το έργο κ. Καρυπίδη. Σε αυτό όμως έχουμε ευθύνει και εμείς. Το έχουμε πει, το έχουμε ξαναπεί. Έχουμε γίνει γραφικοί με το βράγμα του Νεστορίου. Τέσσερα χρόνια μελέτη αρντευτικού δεν έχει ανοίξει δεύτερο στάδιο. Και αν πιστεύετε εσείς ότι έχουμε ανάδοχο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, είστε πολύ αισιόδοξοι. Προχωρούμε. Είχαμε δύο ερωτήσεις. Μια του κ. Καμπουρίδη. Την έδωσε ο κ. Κάτανας γραπτή. Και μία άλλη ερώτηση του κ. Βόσδου, που έχετε συγνωριστεί με τον κ. Κάτανα να σας δοθεί η απάντηση κ. Βόσδου. Έτσι. Ερώτηση. Για ερώτηση λέω. Λοιπόν, προχωρούμε κ. Συνάδελφοι. Έχουμε ένα θέμα εκτός ημερίσιας διάταξης. Είναι μια τροποποίηση του προπολογισμού, η 25η τροποποίηση του προπολογισμού. Ζητώ την έκριση του σώματος για να συζητηθεί. Συζητιέται κ. Συνάδελφοι, συζητιέται. Κύριε Κάτανα, αφορά την 25η τροποποίηση του προπολογισμού, αλλά επαναλαμβάνω, θα πάει μετά τις τροποποιήσεις, την 23η και την 24η, ήρθες επίγουσα λόγω και του κλείσιμοντος της χρονιάς. Έχετε κάποια... Να πείτε κάτι κ. Κάτανα. Απλά είναι ότι είναι ομόφωνοι στον γνωρίζει το σώμα, είναι ομόφωνοι στις τρεις αποφάσεις τροποποίησης. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στα θέματα, κύριοι συνάδελφοι της σημερινής σας διάταξης. Το πρώτο θέμα της σημερινής σας διάταξης είναι η 23η τροποποίηση του προπολογισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Κύριε Κάτανα. Και το πρώτο και το δεύτερο θέμα. Άρα και το πρώτο θέμα και το δεύτερο που αφορά την 23η και την 24η τροποποίηση. Ναι, κύριε Βήτα. Στην τροποποίηση που είναι η πρώτη από τα τακτικά θέματα. Στην πρώτη, στην 23η. Ναι. Εκεί που λέει στα έξοδα της έδρασης υπερβάλλουν στα διαφορά που έχει αναμόρφωση στις 200.000, γιατί ακριβώς πράγμα πρόκειται? Κυρία Καλπάκη είναι εδώ. Ναι, κυρία Καλπάκη. Απαντήστε στον κύριο Βήτα. Μπορείτε να ακούσετε τελείως. Στο μικρόφωνο, κυρία Καλπάκη. Εντάξει. Ήταν μια διαφορά των μηχανικών. Τους είχε κοπεί ένα επίδομα αυτούς που είχαν έρθει από τους δήμους. Δικαιώθηκαν και τώρα τα παίρνουν μαζεμένα. Υπάρχει κάποια επενδύσεις στο προϋπολογισμό. Γιατί είναι μειωμένος τα 240.000? Έγινε έργο, έγινε κατανομή. Έχει γίνει πρόγραμμα στο προηγούμενο επεριφερειακό. Είχαμε περάσει πρόγραμμα, αν θυμάστε. Έγινε κατανομή σε έργα. Στην αρχή γίνεται έσοδα-έξοδα στον ίδιο κωδικό και όταν κατανέμεται σε έργα, αφαιρείται. Αν θέλετε κάποια άλλη διευκνήση, στον προηγούμενο περιφερειακό πέρασε η κατανομή των ΚΑΠ. Τελευταία, η προβολή προϊόντων κρόκου και προμήθεια εξοπλισμού 50.000, συν-50.000, η προμήθεια εξοπλισμού για τι πράγματα? Η προμήθεια εξοπλισμού 50.000 είναι κατανομωμένο έργο. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, η 23η και 24η τροποποίηση, ομόφωνα. Και η 25η την περάσαμε εκτός ημερίσιας διάδοξης, κύριε Κάδαλα. Πάμε στο τρίτο θέμα της ημερίσιας διάδοξης. Απόσερση, οριστική διαγραφή, αποκυκλοφορία, οχήματος, ο κύριος αναγνώστο. Ελάτε λίγο στον μικρόφωνο, κύριε αναγνώστο. Η υπηρεσία... Κάντε λίγο εσυχία, σας παρακαλώ. Η υπηρεσία μετά από την καταγραφή της κατάστασης των οχημάτων ή μηχανημάτων τα οποία διαθέτει, καταλήγει σε κάποιες διαπιστωτικές πράξεις. Υπάρχουν επίνακες με την κατάσταση των μηχανημάτων και σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Και έχει φτάσει σε θέμα εισήγησης για την απόσυνση και την οριστική διαγραφή ενός οχήματος, αφού έχει εξατρήσει και την διαδικασία για να παραχωρηθεί ενδεχομένως σε κάποια περιφερειακή ενότητα ή σε κάποιον δήμο ή αν το χρειάζεται. Ως εκ τούτου, εισηγείται σήμερα την οριστική διαγραφή από την κυκλοφορία ενός οχήματος, έτσι όπως περιγράφεται στην σχετική εισήγηση, διότι η συντήρησή του είναι ασύμφορη. Έχει κάποιος κάποια ερώτηση από τους συναδέλφους. Κύριε Αναγώνστου, είναι το μεγάλο αυτό το Discovery το μεγάλο του? Ναι, ένα 4x4, το οποίο είναι ασύμφωνο για τη συντήρησή του και για την κυκλοφορία ενός οχήματος. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο τέλος. Ευχαριστούμε, κύριε Αναγώνστου. Είναι και το επώνομα. Είναι το τέταρτο θέμα, έγκληση τρόπου δημοπράτησης του Πιλοτική Εφαρμογή Φωτιστικών LED 2017 στην ΑΕΒΑΛ, προϋπολογισμού 110.000 ευρώ. Ναι, κύριε Αναγώνστου. Η υπηρεσία έχει προχωρήσει έπειτα από την ολοκλήρωση διαδικασίας με την έγκριση διάθεσης πίστοσης και την ανάληψη υποχρεώσης, στην μελέτη της αντικατάστασης λαμτύρων στον κόβο της ΑΕΒΑΛ, δηλαδή στο Άζωτο, στον ανησόπεδο κόβο στην είσοδο της Πτελεμαϊδος, στη Νότια περιοχή και αυτή η μελέτη έχει να κάνει με την εξαγωγή συγκριτικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τον οδοφατισμό με κλασικούς λαμτύρες και σε αντικατάσταση τους από λαμτύρες τύπου LED. Πιστεύουμε ότι θα εξεχθούν σοβαρά συμπεράσματα από αυτή την αντικατάσταση και πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι οι λαμτύρες LED έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων από την λειτουργία και από τη συντήρηση του συγκεκριμένου κόμπου. Μετά από την εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων πιστεύουμε ότι ή μάλλον πρέπει να γίνει η αντικατάσταση σε όλους τους κόμπους και τα οδικά τμήματα τα οποία υπάρχουν στη χωρική έκταση της περιφέρειας που όπως αναφέρονται και στην εισήγηση αφορούν σε 115 ηλεκτροφωτισμένους κόμπους και σε 21 φωτειρές σηματοδοτήσεις. Ζητούμε να γίνει ηλεκτρονικός διαγωνισμός κανονικά με ανοιχτή διαδικασία και ο προϋπολογισμός είναι 110.000 ευρώ με F.P.A. Άρα ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Κάποια ερώτηση, ναι κύριε Βοσδού. Ανοίξτε το μικρόφωνο. Εμείς σαν υπηρεσία έχουμε στοιχεία περίπου 450.000 κάθε χρόνο, ξέρουμε τις καταναλώσεις που υπάρχουν στον κόμπο και τα φωτοσυστικά τα οποία αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία προβλέπεται με συνεργολαβία να τα πατήσουμε κάπου αλλού όπου είναι καμή λαμπτήρες και θα γίνει όλη η αντικατάσταση με τον μηχανισμό, με την υποδοχή και με τα LED. Θα δούμε τις καταναλώσεις και είναι πολύ συγκεκριμένη η διαδικασία για να καταλάβουμε τι επίπεδο σε τι τάξη μεγένους μιλάμε για εξοικονόμηση ενέργειας. Και από εκεί και πέρα θα κοιτάξουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα είτε με εργολαβία είτε με κάποιον άλλο τρόπο, ίσως με κάποια μέθοδο leasing όπως έχει τρέξει στις άλλες περιφέρειες, να κάνουμε την αντικατάσταση των λαμπτήρων και σε άλλους κόμμους. Ο κύριος Παρκόπουλος. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα από τις δεκμές αυτές? Πιστεύω σε ένα χρόνο θα υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσουμε την ωφέλεια από αυτή την αντικατάσταση. Πληρώσατε κύριε Αναγρός του. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. Ευχαριστούμε κύριε Αναγρός του. Πάμε στο πέπτο θέμα. Έγκριση ολοκληρωμένου προγράμματος κατά πολέμι σπουνοπιών για το έτος 2018-2019. Ισυγητής, ο Αντιπεριφέρας Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, Ρούσις Αλεξανδρής. Ναι κύριε Αλεξανδρή. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Έχει κατατεθεί την εισήγηση μαζί με όλα τα συνειμένα τα οποία ήταν απαραίτητα και για τη σύνταξη του ολοκληρωμένου προγράμματος για το 2018-2019 και μέσα στα συνειμένα συμπεριλαμβάνεται και ο απολογισμός του προηγούμενου προγράμματος 16-17, το οποίο ολοκληρώθηκε και το οποίο κατά γενική ομολογία τόσο της Επιτροπής Παρακολούσης των Υπηρεσιών κλπ πήγε εξαιρετικά. Από κει και πέρα το πρόγραμμα βασίζεται κυρίως της υποδείξης ή τέλος πάντων το σχεδιασμό που προτείνει με την εγκύκλειό του ο κύριος Μπασκός, γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας και πάνω σε αυτόν τον κορμό έχει στηριχτεί ώστε να καλύπτει ας πούμε τον όρο ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμης των κουλουδιών. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, πιστεύω το έχετε δει οι περισσότεροι. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι καθυστερήσαμε για ένα λόγο, ότι ήταν εύλογο, αν και το προηγούμενο πρόγραμμα, αν θυμάμαι καλά Σταύρο, 9-12 του είχε επισκυριστεί το 15. Ήταν εύλογο να περιμένουμε τον απολογισμό του προηγούμενου προγράμματος για να δούμε τα δυνατά ή αδύνατα σημεία του και πάνω σε αυτήν την εμπειρική καταγραφή τόσο των επιτροπών παρακολούσης των υπηρεσιών αλλά και της ίδιας εταιρείας, η οποία έχει καταθέσει και την τελική έκθεση πεπραγμένων, να κάνουμε ένα όσο το δυνατόν περισσότερο τεκνηριωμένο σχεδιασμό. Ο σχεδιασμός λοιπόν είναι αυτός που έχετε δει. Στα επιμέρους, για να μην σας κουράζω, αυτά που έχουν αξία και προστίθενται σε εισαγωγικά προστίθενται, θα σας εξηγήσω γιατί αν θέλετε, είναι το Αυτό Καθεαυτό Πρόγραμμα Καταπολέμησης των Κουνουπιών, το οποίο έχει έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό 350.000. Ο ανάδοχος προκύπτει μέσω δημόσιο ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού. Το δεύτερο σημείο είναι η εντομολογική επιτήρηση, οι μελέτες, οι οποίες τι περιλαμβάνουν πέρα από τη χαρτογράφη και αυτά που είναι ούτως ή άλλως μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της αναδόχου ή του αναδόχου, θα πρέπει να εμπεριέχει και δειγματοληπτικό έλεγχο ως προς πιθανούς πατογόνους για τον άνθρωπο οργανισμούς, τα δείγματα ακμαίων κονοποιών που συλλαμβάνονται με τον έλεγχο που επίσης γίνεται μέσα στα πλαίσια τα συμβατικά της αναδόχου εταιρείας. Αυτό το πράγμα προτείνουμε για το πρόγραμμα 18-19, κοινώς ταυτοποίηση του γένους, η οποία ούτως ή άλλως γίνεται, αλλά και ταυτόχρονα και αναζήτηση πατογόνων οργανισμών, που για την περίπτωσή μας τη διάδοση νόσων με τα κουνούπια, αυτό που έχει αξία να εντοπιστεί και το αναφέρουμε και μέσα στο ολοκληρωμένο, προκύπτει από μια έκθεση εντομολογικής επιτήρησης που έχει κάνει το κελπνό για την περιφέρειο δυτικής Μακεδονίας, περίπου το 1912. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να αναζητούμε είναι ο Υιός του Δυτικού Νείλου, ο γνωστός ο οποίος συνήθως ή μάλλον ο κύριος ξενιστής είναι τα Koulex BPNs, τα οποία, αν δείτε την τελική έκθεση του τέτοιου, πραγματικά αφθονούν και στην περιοχή. Ένα δεύτερο σημείο που προκύπτει από τον απολογισμό των προγραμμάτων και από την εγκύκλειο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, είναι ότι θα πρέπει, και είναι καλό, ο φορέας συλλοπίεσης με το φορέ ελέγχου να είναι διαφορετική. Οπότε, προτείνουμε, ως φορέας συλλοπίεσης, βέβαια, είναι η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, προτείνουμε με προγραμματική σύνδεση να ανατεθεί το έργο ελέγχου και αποτελεσματικότητας του προγράμματος στην ANKO, η οποία έχει και την προηγούμενη εμπειρία από το 2012, του προγράμματος 11-12, και φυσικά οι επηρεσίες θα συνεχίσουν να σκούν το δικό τους έργο μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων τους, με τους επώπτες δημόσιας υγείας και με τους υπαλλήλους της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης. Ένα τελευταίο μέρος του προγράμματος, στο οποίο κάνουμε ξεχωριστό έργο, είναι η ανάθεση στην Γενική Σήμερα Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Είναι το ζήτημα της ενημέρωσης και της πρόληψης επίπεδο πληθυσμού. Από την εγκύκλιο μέχρι τους απολογισμούς μέχρι τα επίσημα έντυπα του ΚΕΛΠΝΟ και από την ανάδοχο του προηγούμενου προγράμματος, προκύπτεται ένα μεγάλο μέρος επιτυχίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, είναι η ενημέρωση. Αυτή την ενημέρωση θα την αναλάβει λοιπόν η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, με όποιο πρόσφορο μέσο μπορεί να βρει ώστε να έχουμε σωστή ενημέρωση για την πρόληψη και την αποφυγή επιπλέον αισθιών στο αστικό περιβάλλον. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές. Το συνολικό έργο είναι εκτιμόμενο προϋπολογισμού 421.600 και στην τελευταία οπίνακα περιγράφεται και ο τρόπος που θα ανατεθούν αυτά τα έργα. Αυτά αν έχει κάποιος κάποιες ερωτήσεις δεν έχω να προσθέσω. Ερωτήσεις, κύριε συνάδελφη. Ναι, κύριε Μαργαριτή. Κύριε Πρόεδρε, το προηγούμενο πρόγραμμα πριν δύο χρόνια, όλα τα παραλίμνια χωριά μαρτυρία των προέδρων και εμείς που κατοικούμε εκεί, ήταν άριστο. Έγινε πολύ καλή δουλειά. Τώρα που άκουσα, που διάβασα κιόλας και άκουσα τον Αντιπριοφερειάρχη, ανακατεύεται έναν δουλειά μέσα. Για ποιον σκοπό? Εγώ θυμάμαι, ο Νίκος ο πρόεδρος ήταν εδώ, όταν κάναν ειδοποιήσου ειτηρία, πήγαινα εγώ, πήγαινε ο Νίκος, πήγαινε άλλοι, γεννόταν πουλίες στο δουλειά. Είναι 40.000 παραπανίσεις, έχουμε να τις δώσουμε. Ναι, κύριε Αλεξανδρή. Υπάρχει άλλη ερώτηση, κύριε συνάδελφη, απαντήστε. Μετά, μετά. Ναι, κύριε Αλεξανδρή, απαντήστε. Είναι προφανές αυτό, αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Μαργαρίτη. Αυτός που εκτελεί το έργο, δεν ελέγχει κιόλας. Και, εν πάση περιπτώσει, αυτό που θα αναλάβει η Άνκο, είναι ένα έργο, για παράδειγμα, οι υπηρεσίες αναφέρουν ότι έκαναν επιτόπιους ελέγχους 20 το 16 και 21 το 17. Αν διαβάσετε καλά τον πίνακα, η Άνκο θα αναλάβει με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο, να έχει τρεις ελέγχους την εβδομάδα, ανασυνεργείο ψεκασμό, που αν δεν κάνω λάθος στο προηγούμενο, ήταν τέσσερα τα συνεργεία. Κυρία Τυπνοάρκας. Ένα λεπτό. Μη διακόπτετε, κύριε Μαργαρίτη. Κύριε Μαργαρίτη, μη διακόπτετε. Κύριε Μαργαρίτη, μη διακόπτετε. Ναι, κύριε Αλεξανδρή. Εντάξει, τώρα, αν είναι... Εν πάση περίπτωση, εσείς είστε ικανοποιημένος από τον έλεγχο, εγώ θεωρώ το 20 για όλο το 16 και το 21 και το 17, αν υπάρχει και η ίδια υπηρεσία λέει ότι δεν διαθέτουμε και τα μέσα, για να κάνουμε και υπιπλέον έλεγχο, δηλαδή δεν τούτο, δεν προκύπτει από το μυαλό. Και, εν πάση περίπτωση, η σύσταση του Γενικού Γραμματέα και ορθώς, κατά την άποψή μου, είναι ο Φορέας Ελέγχου να είναι διαφορετικός από τον Φορέα Ελληλοποίησης. Είναι πολύ απλά το πράγμα. Ωραία. Υπάρχουν τοποθετήσεις, κύριοι συνάδελφοι? Τοποθετήσεις... Κύριε Πρόεδρε, επί δευκαιρίας, συγγνώμη τώρα. Δεν είμαι εκτός θέματος. Να κάνετε τοποθέτηση, κύριε Μαργαρίτη. Όχι, όχι, επειδή παρεφερέσεις ένα θέμα. Συνδιαφέρει και εσάς. Επειδή την προηγούμενη φορά ρώτησα τον κ. Πλακεντά για τις κάμπιες στο ράνδισμα, μου έδωσε μια απάντηση. Πρέπει να ξεκινήσουμε και το διαγωνισμό για τις κάμπιες. Μου έδωσε απάντηση τον κ. Πλακεντά. Ναι, κύριε Αλεξανδρή. Δεν έχουμε τέτοια... Να τον ξεκινήσουμε εδώ. Τι λέμε τώρα? Ότι πράγματα για το Ρίμνιο που σας ενδιαφέρει, γιατί ήταν και ο πρόεδρος εδώ. Υπάρχουν συστάσεις, συνεχώς από το 2012 ακόμα, που είναι, έτσι για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, από το 2012 μέχρι και το 2017, μια ιτερία έχει το έργο. Είτε το είχε η ANCO, είτε ήταν με ανάθεση, είτε με διεθνή διαγωνισμό, είναι η ίδια ιτερία. Κύριε Αλεξανδρή, ο κύριος Μαργαρίτης... Όχι, άλλο θέλω να πω. Κι εγώ βέβαια το βάζω αυτό το θέμα. Ότι ένας διεθνής διαγωνισμός ηλεκτρονικός, μπορεί να προκύψει οποιοςδήποτε ανάδοχος. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο βγαίνει από την περιφέρα, δεν μπορεί να προκύπνει τη λογική ότι η προηγούμενη ιτερία έκανε αυτά ή έκανε τά, αλλά τα έκανε σωστά ή δεν τα έκανε. Άλλο σας λέει κύριε Αλεξανδρή, αφήστε μου λίγο ένα λεπτό. Συνεπώς, για να τελειώσω κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ δηλαδή. Η προσθήκη ενός εξωτερικού ελέγχου που συστήνεται από το Υπουργείο, προφανεί για ποιον λόγο πρέπει να είναι ένα τρομακτικό πρόβλημα. Θα δούμε και τις κάμπιες λοιπόν και τι προβλέπει η νομοθεσία. Αυτό σας ανέφερε. Το άκουσα, ναι. Παράκληση να δείτε σαν αντιπεριφέρεια υγείας και το θέμα με τις κάμπιες. Είναι εδώ και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ρυμνίου. Δεν νομίζω ότι είναι. Καταρχήν, για να τα λέμε και τα πράγματα όπως είναι. Τα κουνούπια ενδιαφέρουν την αντιπεριφέρεια υγείας, γιατί είναι ξενιστές παθογώνων μικροοργανισμών για τους ανθρώπους. Με τις κάμπιες δεν νομίζω ότι είναι. Αν κάτι ενδίπτει σε εμάς, ας πούμε, σαν αντιπεριφέρεια λόγω του προγράμματος με τα κουνούπια, να το δούμε. Δεν είναι θέμα. Να ρωτήσω λίγο, οι προγραμματικές συμβάσεις με το ΕΣΔ και την Άγγου πότε θα έρθουν. Αφού προκύψε ανάγκωθους, κύριε Δακιώστα, μετά βέβαια. Κύριε Βώσ προκύψε. Θέλετε να ρωτήσει ή τοποθέτησε. Ερώτηση. Από τι είπε ο κύριος αντιπεριφεριάρχες, είπε υπάρχει σέσταση από τον Γενικό Γραμματέα, άλλος να είναι ο φορέας υλοποίησης και άλλος ο φορέας ελέγχου. Φορέας υλοποίησης τι εννοείται, εννοείται την υπηρεσία η οποία θα το βγάλει σε δημοπράτηση. Εννοούμε όλα τα επίπεδα. Συγνώμη δεν άκουσα. Εγώ κατάλαβα τι λέτε και τον ανάδοχο εννοείται κυρίως αυτό. Κυρίως αυτό. Γιατί αλίμουνα αν η υπηρεσία η οποία κάνει τη δημοπράτηση δεν μπορεί να παρακολουθήσει κατά πόσο η σύμβαση… Θα υπάρχει και η Επιτροπή παρακολούθηση, αφού τα ξέρεις, αυτά είναι άλλα. Ρωτάω, απάντησες. Τοποθετήσεις, κυρίες συνάδελφοι. Υπάρχουν τοποθετήσεις μόνο ο κύριος Γιαννακίδης και η κυρία Ζήνδρο. Ναι, κύριε Γιαννακίδη. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η Περιφέρα Εδικής Μακεδονίας του 2015 υλοποιήσει το πρώτο υψηλό προδιαγραφόν περιφερειακό έργο στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες στο σύνολο του δήμου. Σταύραι, επειδή το ξαναείπες, έχουν γίνει άλλα δύο προγράμματα. Δεν το ξέρεις πιο παλιά. Μίλια, όχι ολοκληρωμένα. Ολοκληρωμένα. Άλλα δύο, ρώτας την άγγωνα στιγμή. Μόνο έξι δήμοι ήταν, μόνο έξι δήμοι. Δεν το ξέρεις, το έξανα πει, είναι λάθος. Εγώ γνωρίζω ότι έγιναν στους έξι δήμους μέσω Άγγου. Εγώ δεν έχω βρει στοιχεία παλαιότερα. Να παρακαλέσουμε τον κύριο Περιφερειάρχη, που είναι και Πρόεδρος της Άγγου, να δώσε στον κύριο πρώην αντιπεριφερειάρχη υγείας τα στοιχεία που έπρεπε να τα έχει πάει μόνος του. Το έντεκα και το δώδεκα έχω βρει στοιχεία. Ήταν μόνος έξι δήμους. Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Το έργο ολοκληρώθηκε... Α, επειδή είναι και ο κύριος πρώην αντιπεριφερειάρχης που τα εγχειρίστηκε, μπορεί να σας πει εδώ. Είναι ο κύριος Κοσματόφουλος. Το έργο ολοκληρώθηκε κατά τη διετία 16-17, εκτελέστηκε με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, περιελάβανε συνεχή εντοπισμό νέων αιστιών, αναπαραγωγής, τακτικό έλεγχο των αιστιών για παρουσία προνυφών, κουνουπιών, ψεκαστικές παρεβάσεις, εντομολογικό έλεγχο ακμαίων κουνουπιών, χαρτογράφηση αιστιών, καταγραφή και επεξεργασία δεδομένων. Στο έργο συμμετείχαν καθημερινά περισσότεροι από 4 επιστήμονες και 4 συνεργεία δειγματολυψιών και ψεκαστικών παρεβάσεων. Στο σύνολο ελέγχθηκαν 367 πόλεις και οικισμοί στους 12 δήμους της περιφέρειας και έγιναν συνολικά 1349 έλεγχοι και εφαρμογές. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων και ελεγχόμενων αιστιών αναπαραγωγής ανήλθε για όλη την περιφέρεια σε 2.565. Ο αριθμός των δειγματολυψιών προνυφών υπερεύει τις 10.000 και οι ψεκαστικές εφαρμογές τις 750 σε λίγες δεκάδες τραγωνικά μέτρα έως λίγα στρέματα. Συνολικά σε όλη τη διάρκεια του 2017 πραγματοποιήθηκαν ψεκαστικές παρεβάσεις 474.000 τραγωνικά μέτρα. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εφαρμογές σε συνολικά 5.689 φριατιά 10 πόλων από τα 9.281 που ελέθηκαν με κριτήρια την πανουσία νερού. Δηλαδή παραπάνω από τα μισά φριατί της περιφέρειας κρατούν νερό κατά το διάστημα του καλοκαιριού. Πραγματοποιήθηκαν επίσης 100 δειγματολυψίες αγμέων σε διάφορες περιοχές. Τα αγμέα κουνούπια πάντα περιορισμένα και σε προβλεπόμενους πληθυσμούς τα αυτοποιήθηκαν και καταμετρήθηκαν αναγένους. Θέλω να καταλήξω το εξής. Πρώτο, βασική προϋπότηση για την επιτυχία εκβάση του έργου κατά πολέμιση κουνουπιών είναι η έναρξη των εφαρμογών περί τα τέλη Απριλίου. Πρόβλημα κατά την εκτέλεση του έργου υπάρχει στα ορισμένα αποστραγγιστικά κανάλια, αρέματα, βιολογική σταδμή λόγω της πυκνής βλάστησης. Η δυσκολία πρόσβαση δημιουργεί προβλήματα τόσο στην δειγματολυψία όσο και στο ψεγκασμό. Η επιτυχία του έργου εξαρτάται από τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και από τη συνεργασία των κατοίκων. Θεωρώ ότι και από την Γενική Γραμματεία Δημόσις Υγείας, αλλά και εγώ προσωπικά, οι υπηρεσίες μας, αλλά και η Ανάδοχος Εταιρεία εκτέλεσε το έργο με απόλυτη επιτυχία σε βαθμό που πέρα του καλού αποτελέσματος εφοδιαστήκαμε ως περιφέρεια με στοιχεία χρήσιμα για το σχεδιασμό και την εκτέλεση του έργου στο μέλλον. Σήμερα η Πυρησία Δημόσις Υγείας έχει αποκτήσει γνώση του αντικειμένου, εμπειρία σχεδιασμού, ελέγχου, δεδομένα χαρτογράφησης και καταγραφών. Αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για υλοποίηση του νέου έργου. Επιπλέον θέλω να πω ότι πράγματι οι δειγματολυπτικές όλες αυτές που αναφέρει ο κύριος Αλεξανδρίς όσον αφορά για την εντομολογική ταυτοποίηση στα ακμαία κουνούπια έχουν γίνει από την ανάδοχο εταιρεία μέσω της ιατρικής σχολής Θεσσαλονίκης χωρίς να επιβαρυθεί καθόλου η περιφέρεια. Άρα το να έχουμε μια προγραμματική σύμβαση με την Εθνική Σχολή Δημόσις Υγείας με ένα ποσό το 17.000 ευρώ θεωρώ ότι είναι εντελώς αδόκειμο διότι έτσι κι αλλιώς ταυτοποιούνται τα κουνούπια γίνεται δηλαδή η ταυτοποίηση τους αλλά για να γίνει η ειδική εξάσταση PCR για να βρούν αν έχουν πράγματο νοιό γίνεται μόνο όταν έχουμε επιδημία γι' αυτό και έγινε το 2011-2012 από το Κελπνιό. Τα χρήματα όσον αφορά την προγραμματική σύμβαση με την ANCO θεωρώ ότι η ANCO λόγω της προηγούμενης εμπλοκής δεν έχει και την κατάλληλη εξειδικευμένη γνώση, τεχνογνωσία για να μπορέσει να είναι φορέας ελέγχου. Φορέας ελέγχου μπορεί να είναι μόνο η υπηρεσία της περιφέρειας της Δικής Μακεδονίας και βεβαίως σε όλη την περιφέρεια έχουμε και κτινιάτρους και γεωπόνους και επώπτες υγείας. Άρα δηλαδή το να ξοδέψουμε, αν δεν κάνω λάθος, είναι 72.000 ευρώ επιπλέον διότι είναι και ένα ποσό το οποίο έχει να κάνει με την ενημέρωση, με τη δημοσιοποίηση του έργου έτσι κι αλλιώς μέσα στο συμβατικό έργο του αναδόχου είναι και αυτό. Εμείς μέσα στην Τριετία και φυλάδιο εκδώσαμε και μάλιστα με τηλεοπτικά κανάλια κάναμε επιτόπιες παρεβάσεις εκεί που χρειαζότανε και βεβαίως σε κάθε μήνα είχαμε απολογισμό μέσω των μέσομαζικής ενημέρωσης. Το να ξοδέψουμε δηλαδή επιπλέον 72.000 ευρώ, θεωρώ είναι καλό να τις ξοδέψουμε αλλά σε τι, σε μια παρέβαση δική μας στο να έχουμε παραδείγματος χάρη όπως είχαμε το καλοκαίρι πρόβλημα στην εορδέα λόγω των λυμάτων, λόγω των ρεμάτων, λόγω της πικρής βλάστησης να έχουμε επιπλέον συνεργεία να ζητηθεί δηλαδή από την ανάδοχο εταιρεία να έχει επιπλέον συνεργεία τα οποία να είναι σε αυτές τις απρόβλεπτες καταστάσεις και όχι να εμπλέκονται δεύτερη και τρίτη φορείς. Και προτείνω και στον κύριο Αλεξανδρή επειδή έχω και τα στοιχεία εδώ πέρα από τον απολογισμό ότι εδώ έχουνε ταυτοποιηθεί και έχουνε γίνει και εντομοπαγίδες και ταυτοποίηση των ακμαίων κουνουπιών είναι το περίπου γύρω στα 100 δείγματα και άρα δεν χρειάζεται να πάμε σε περαιτέρω ανάλυση αν το συγκεκριμένο κουνούπι έχει τον ιό. Καταλαβαίνετε ότι αυτό σύμφωνα με τις υπηρεσίες και είναι πανάκριβες αυτές οι εξετάσεις το να ξοδέψουμε επιπλέον χρήματα δεν αποσκοπεί σε κάτι. Αυτό γίνεται μόνο όταν προκύψει επιδημία όπως έγινε το 2011 και το 2012. Ευχαριστώ πολύ. Η κυρία Ζήνδρο. Αγαπητοί συνάδελτοι, κύριε αντιπεριφερή άρχα, κύριε Ρούσι, Αλεξανδρή. Επειδή ασχολήθηκα πολύ με την εισήγησή σας, έχω ασχοληθεί με την εισήγηση του κύριου Ρούσι. Να τον συγχαρώ βέβαια και πιστεύω ότι θα πάει προσυλλοποίηση όλο το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών της Δυτικής Μακεδονίας. Εγώ βέβαια θα εστιάσω στη δική μου περιοχή, στην Καστοριά. Κύριε Ρούσι, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιτήρηση και να κάνουμε συνεχίσεις ελέγχους για την ύπαρξη του Υιού του Δυτικού Νείλου. Να δώσουμε ιδιαίτερη μέλημνα στην καταπολέμηση των προνυμφών αλλά και των ενήλικων κουνουπιών στη λίμνη της Καστοριάς και στα παραλίμνια χωριά, όπου κάθε καλοκαίρι έχουμε τεράστιους πληθυσμούς κουνουπιών, καθόσον έχουμε μεγάλες εκτάσεις με καλαμμώνες, όπως όλοι γνωρίζουμε στη λίμνη, που πρέπει να ψεκάζονται. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο το θέμα, κυρίες συνάδελφοι, για εμάς τους Καστοριανούς που η οικονομία μας μέσα στη γνωστή οικονομική κρίση που περνάμε αλλά και στην κρίση στη γούνα μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η πόλη του τουριστικού προϊόντος στην Καστοριά. Είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό και ενοχλητικό να έρχονται τουρίστες και να μην μπορούν να καθίσουν στην παραλία γιατί τους ενοχλούν τους μήνικων κουνουπιών. Άρα, να δώσουμε λίγη βαρύτητα στην ουσία. Βασικά, σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κυρία Ζίδρου. Κυρία Αλεξανδρή, θα δευτερολογίσετε. Φυσικά και θα δευτερολογίσω, γιατί εδώ ακούμε πράγματα. Εντάξει, τέλος πάντων, εγώ δεν ήθελα να διαβάσω την τελική έκθεση της αναδόχου. Την έβαλα ως επίσης συναυτόμενο, να τη διαβάσετε όλοι. Επίσης, έβαλα την εγκύκλειο, γιατί θεωρώ ότι η εγκύκλειος που βγαίνει από το Υπουργείο δεν βγαίνει επειδή έχουμε μια γενική αίσθηση του τόκου και του χρήματος, αλλά επειδή προκύπτει από επιστημονολογικά δεδομένα. Εντομολογική επιτήρηση. Η συστηματική εντομολογική επιτήρηση, διαβάζω λοιπόν εγκύκλειο για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία, θεωρείται διεθνώς αναπόσπαστο μέρος των ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμης των διαβιβαστών και βασικός πυλώνας στην αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται με αυτούς. Η εντομολογική επιτήρηση περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση των εστειών αναπαραβογής των κουνουπιών, τη συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή των ειδών και πληθυσμών τους, κοινών στην ταυτοποίηση γένους, την κατανομή τους σε τόπο και χρόνο και το δειγματολεπτικό έλεγχό τους για τον εντοπισμό μολυσμένων εντόμων από συγκεκριμένα παφογόνα. Αυτό εμπεριέχει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ακριβώς. Ποιοι είναι οι φορείς στην Ελλάδα που μπορούν να κάνουν αυτά τα πράγματα, θέλετε να τα πούμε, θα τα πούμε. Ένας είναι ο Κελπνό, που είχε και προηγούμενη εμπλοκή. Είναι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Νομικό Πρόσωπο Δημοσιοδικαίου. Και το οποίο, ας πούμε, μάλιστα του δώσαμε τα στοιχεία και είπε ότι συνήθως παίρνουμε 30 ευρώ για να κάνουμε ταυτοποίηση γένους, αλλά με τόσα λίγα δείγματα, ας πούμε, 10. Εντάξει, για να λέμε και πού πάνε. Όσον αφορά τώρα τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός, σας είπα στην αρχή, ότι διαβάστε την εγκύκλιο, γι' αυτό και την βάλαμε μέσα στα συνειμένα, για να καταλαβαίνουμε και γιατί έγινε έτσι πιο διαφορετικά, ας πούμε, το πράγμα. Ο προϋπολογισμός, αγαπητέ σταύρο, του προγράμματος 16-17, ήταν 369.000. Το εκτελεστέο είναι 344.400. Και αυτό γιατί η Σύμβαση έγινε 4-8 του 16, με αποτέλεσμα, ας πούμε, το εκτελεστέο του 16 να είναι 126.000 μόνο. Και το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 344.400 είναι εκτελεστέο του 17. Εδώ τι κάνουμε. Με βάση τα κόστι που μας έδωσε η SD, αφαιρούμε 17 που πιστεύω θα μας βγει και λιγότερο, από το πρόγραμμα και από τα 369 πάμε στα 350. Δεν βλέπω εγώ καμιά αύξηση του προγράμματος. Τι αφαιρούμε. Ένα λεπτό. Το πρόγραμμα λοιπόν έχει περιέργω σε έναν συνολικό εκτιμόμενο προϋπολογισμό 421.600. Πράγματι τόσο έχει. Γιατί έχει 600 και δεν έχει 422 ή 421. Γιατί η υπηρεσία του καλοκαίρι ενημέρωσε το κμήμα προγραμματισμού ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε και τα λοιπά, θα προέπει ο προϋπολογισμός να είναι 421.600 του ολοκληρωμένου προγράμματος. Αυτό και κάναμε. Θεωρούμε ότι με τα 350.000 που είναι για τον διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό μπορούν να γίνουν όλα αυτά που ανέφερες. Με δεδομένο όμως και να ξέρετε κάτι το οποίο δεν το προσέξαμε και μάλλον ας πούμε δεν είναι δικό μας πρόβλημα στη Δυτική Μακεδονία για να μην αυταπατώμαστε ενίωτα. Δεν υπάρχει πουθενά, ούτε σε Υπουργείο, ούτε σε άλλη περιφέρεια, το ψάξαμε, ένας τρόπος κοστολόγησης αυτών των έργων. Κοινός γιατί προκύπτει ότι πρέπει να είναι 350.000 και όχι 450.000 ή 150.000, δεν υπάρχει ας πούμε κάτι συγκεκριμένο για να τιμολογήσεις. Γι' αυτό και στο ολοκληρωμένο ο μόνος τρόπος που τιμολογείται επακριβώς και το λέμε είναι η USD. Ότι 10 ευρώ για να κάνω τα αυτοπίσεις σε κάθε παγίδα και 50 ευρώ για να κάνω πίσεις σε άλλα. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει από κάτι. Αναγνωρίζουμε ότι έγινε μια καλή δουλειά του προηγούμενου διάστημα, έτσι προκύπτει. Αναγνωρίζουμε όμως και όλες τις ατέλειες αυτών των προγραμμάτων. Ενδεικτικά να σας πω, ο κ. Μπακογιάννης, στο δικό του πρόγραμμα που έχουν και ιδιαίτερο πρόβλημα, πρότεινε κιόλας να τα αναλάβει κεντρικά το Υπουργείο για παντού, γιατί πραγματικά είναι ένα πρόβλημα να υπολογίσεις το κόστος, πώς το υπολογίζεις, που κάνουν και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις εκεί, γιατί έχουν και περιστατικά. Το 11-12 δεν είχαμε κάποια επιδημία εδώ, το αναφέρω και μέσα στην εισήγηση. Ήταν δύο κρούσματα με εγκεφαλίτηδα, έχει σημασία γιατί, γιατί το ίδιο του Κελπνώ λέει, για κάθε κρούσμα με εγκεφαλίτηδα, 640 ασυμπτωματικούς στο γενικό πληθυσμό. Για να καταλαβαίνουμε λίγο και τα μεγέθη και τη σημασία αυτών των προγραμμάτων και της εντομολογικής επιτήρησης. Αυτά ήθελα να πω, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Κληρώστητε, κύριε Αλεξανδρί. Ζήτησε τον λόγο ο κύριος Γιανακίης. Κύριε Γιανακίη, λίγο σύντομα. Όσον αφορά το θέμα της επιδημίας που ανέφερα, είναι θέμα ότι ήταν πανελλαδικό το θέμα. Δεν ήταν... Γι' αυτό και το Κελπνώ έχει εμπλοκεί και στο θέμα της περιφέροντικης Μακεδονίας. Ωστόσο, λέει και ο κύριος Αλεξανδρίς ότι θα κάνει την ταυτοποίηση, τη χαρτογράφηση, με αυτά έτσι και έτσι γίνονται μέσα από τη διακήρυξη. Το μόνο που μπορεί να κάνει το ΕΣΔ, όπως αναφέρετε εδώ πέρα, είναι η λεγόμενη εξέταση PCR. Η PCR είναι μια ειδική ακριβή εξέταση που βρίσκεις αν έχει τον ιό του συγκεκριμένο κουνούπι. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από... Έγινε την προηγούμενη φορά... Έγινε... Μην κάνετε διάλογο, κύριε Αλεξανδρί. Ένα λεπτό. Όχι, τι μην κάνετε διάλογο. Δεν μπορεί να δευτερολογεί ο σύμβουλος και όχι ο αντιπληκτικός... Κύριε Αλεξανδρί, θα σας παρακαλέσω πολύ. Όχι Ε και Α και Ο. Ένα λεπτό. Σας παρακαλώ πολύ, σεβαστείτε το Προεδρείο. Ένα λεπτό. Το κάνατε και την προηγούμενη φορά και δεν το άκουσα. Ένα λεπτό. Δεν ξαναγίνει. Ένα λεπτό. Γιατί δεν έγινε σαφές. 369-350 το πρόγραμμα, 17.000 ενδεικτική ή προγραμματική σύμβαση με την ΕΣΔ. Τι δεν καταλαβαίνει ο κύριος Γεννακίδης, για να το καταλάβουμε. Ναι, έγιναν, έγιναν κύριε Γεννακίδη, έγιναν PCR στο προηγούμενο πρόγραμμα. Ελέγχθηκε για ιό δυτικού νήλου. Σας ρωτώ, ξέρετε. Έγιναν. Ποιος σας το λέει αυτό. Λέει πουθενά η εγκύκλειος του Υπουργείου, ότι γίνεται μόνο σε περίπτωση επιδημίας. Αυτό καταλάβατε από αυτό που διάβασα. Αυτό αντιληφθήκατε. Ωραία. Κύριε Δήμαρχε, ζητήσατε το λόγο. Υπόσχομαι. Ελάτε. Και ολοκληρώνουμε και πάμε προς ψήφιση του θέματος. Ευχαριστώ για το βήμα. Εγώ βρέθηκα εδώ για άλλο θέμα, για ένα θέμα του Δήμου για το θολόλακα. Θες πάνε επειδή είναι ένα αντικείμενο που το δούλεψα πάρα πολύ, περίμενα να έχουμε άλλες εξελίξεις σε αυτό το αντικείμενο. Το 2011 είχαμε βάλει πρόγραμμα. Οι ψεκασμοί να γίνονται με ψεκαστικό αεροπλάνο. Γιατί εδώ τώρα κουρεδευόμαστε τώρα με τις μάνικα, τέλος πάντων. Αλλά αυτό μπορεί και παραπορεί. Εμείς ήδη είχαμε ετοιμάσει το πλάνο, τέλος πάντων. Κάνεις μεγάλο λάθος. Υπάρχουν φάρμακα βιολογικά τα οποία δεν ενοχλούν καθόλου. Τέλος πάντων, το θέμα είναι το εξής, ότι αυτά που λέμε τώρα για Ελληνωσία και ειδικά για τον ιό του Δυτικού Νήλου, είναι μια απλή γρυπούλα προστά στα γεγαντία προβλήματα που αναφύγονται με τους μετανάστες. Γιατί άμα αναλογιστούμε ότι σήμερα υπάρχουν κρούσματα κυτρίνου πυρετού και ελεφαντίασης και ορισμένων άλλων λιμώξεων, οι οποίες είναι σχεδόν θανατηφόρες, θα πρέπει να δούμε το θέμα μα πάρα πολύ σοβαρά. Και με τα ποσά που διατίθεται, εγώ νομίζω ότι θα ήταν με μια πιο προσεγμένη, πιο επιστημονική και πιο οργανωμένη αντιμετώπιση, θα ήταν πάρα πολύ πιο οικονομική η αντιμετώπισή τους. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχε. Στο πέμπτο θέμα, κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. Ναι. Όχι, ερώτηση, κύριε Πόστο. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Ερώτηση, κύριε Πόστο. Ερώτηση στο τι θα ψηφίσουμε, με αφήσατε. Εδώ έκανε μία πρόταση ο κύριος Γιανακίδης. Να μας πει ο κύριος αν την περιφέρει, αν την αποδέχεται ή όχι. Όχι. Δεν την αποδέχεται ο κύριος αν την περιφέρει. Δεν την αποδέχεται. Για τους αεροψεκασμούς, αγαπητέ Δημαρχέ, η εγκύκλειο, γι' αυτό είπαμε, πρέπει να διαβάζουμε και αυτά που κοτσάρουμε ως επισυνοπτόμενα. Οι αεροψεκασμοί θα διενεργούνται μετά από αιτήσια άδεια από το Υπουργείο Υγείας, η οποία θα εκδίδεται κατόπιν σχετικής σύγκησης αρμόδιας Επιτροπής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των τροπικών νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας προς τη διεύθυνση δημόσιας υγείας, καταλάβατε. Πρέπει να υπάρχει, ας πούμε, επειδημιολογικά δεδομένα που να λένε ότι πηγαίνεται και σ' αυτό. Στη στερεά Ελλάδα που γίνονται, γίνονται επειδή υπάρχουν κρούσματα και από ιό του δυτικού νύλου και από ελλονοσία. Ωραία. Ωραία. Λέμε πώς γίνονται με την εγκύκλειο. Αλλά δεν απαγορεύονται. Νομίζω ότι ολοκληρώθηκε το θέμα. Φότι, λίγο να ασχολεί δημόσιας υγείας. Εδώ είναι καταρχήν συμφωνία. Θα έρθει προγραμματική σύμβαση μετά επάνω. Και καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να έρθει στο Περιφερειακό Συμβουλίο προγραμματική σύμβαση με την ANGO και την καταρχήν συμφωνία για να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να έρθει στο Περιφερειακό Συμβουλίο προγραμματική σύμβαση με την ANGO και την καταρχήν συμφωνία για να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να έρθει στο Περιφερειακό Συμβουλίο προγραμματική σύμβαση με την ANGO και την καταρχήν συμφωνία για να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να έρθει στο Περιφερειακό Συμβουλίο προγραμματική σύμβαση με την ANGO και την καταρχήν συμφωνία για να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να έρθει στο Περιφερειακό Συμβουλίο προγραμματική σύμβαση με την ANGO και την καταρχήν συμφωνία για να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να έρθει στο Περιφερειακό Συμβουλίο προγραμματική σύμβαση με την ANGO και την καταρχήν συμφωνία για να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Καταρχήν συμφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει και να ειδρατηθεί ένα ποσό για λόγους ενημέρωσης κοινωνίας και στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοινωνίας. Ομόφωνα. Πάμε στο 12ο θέμα. Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης. Μαμάτσιο Μποδοσάγιο για το έργο επέκταση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Κοζάνης-Μαμάτσιο. Εισηγητήσω ο κ. Πλακεντάς. Είναι ουσιαστικά κύριε Πρόεδρε η έγκριση της υπογραμματικής μια σειρά συνεργασιών που έχουν εζητηθεί για την καριολογική κλινική του Μαμάτσιου Νοσοκομείου, ουσιαστικά με την προγραμματική αυτή των 72.400 ευρώ για την ακρίβεια ολοκληρώνουμε τις παρεβάσεις στην καριολογική κλινική. Παρακαλώ λοιπόν για την έγκριση της υπογραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο και στην Περιφέρειά μας. Προτείνω για την Κοινή Επιτροπή παρακολούδησης ως εκπροσώπου της Περιφέρειας ως τακτικό μέλος τον κ. Γιαννακίδη και ως αναπληρωματικό τον κ. Ιωαννίδη και παρακαλώ για τον ορισμό ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Κύριε Τακίδη. Εμείς ψηφίζουμε υπέρ της προγραμματικής σύμβασης και ως τακτικό εκπρόσωπο ορίζουμε τον κ. Γιώργο Μαργαρίτη. Δεν ξέρω αν η κ. Ζεμπελιάδη θέλετε να είστε ως αναπληρωματικός ή κάποιους άλλους από τους ανδέλφους. Κάποιους από τους ανεξάρτητες. Ωραία, και η κ. Ζεμπελιάδη αναπληρωματική. Ζεμπελιάδη αναπληρωματική. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο 13ο θέμα. Έγκριση του τρόπου δημοπράτησης για το έργο διευθέντιση και αντιμετώπιση πλημμυρικών παροχών χιμάρου Θολόλακα προπολογισμού 6.760.000 ευρώ με F.P.A. Εισηγητήσω ότι η Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς. Έχουμε συζητήσει στο προηγούμενο Περιφερειακό Συβούλιο. Παρουσία ήταν και ο κ. Δήμαρχος και διάφορες αληθορίες στο θέμα του Θολόλακα. Σήμερα φέρνουμε την έγκριση του τρόπου δημοπράτησης, ο οποίος είναι ανοιχτή η ελεκτρονική διαδικασία. Να πω ότι με απόφαση του Αναπληωτή Υπουργού Οικονομίας και Νάπτυξης, πριένταξης του έργου στο Ποδί. Είναι διεθνής, ναι. Λοιπόν, και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Περιφερειάρχη γιατί με τη δική του παρέμβαση καταφέραμε και πετύχαμε τις συγκεκριμένες σχηματοδοτήσεις. Προκειμόν να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση. Ευχαριστώ, κ. Πλακετά. Έχει κάποιος κάποια ερώτηση. Κύριε Δήμαρχε, θέλετε να κάνετε γιατί ζητήσατε. Όχι. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Όχι ερώτηση. Είχα το αποθετηθεί και όταν έγινε η ένταξη του έργου, να εκφράσω τη χαρά μου και την ικανοποίησή μου που φτάνουμε στη δημοπράτηση του έργου αυτού. Επειδή προέρχομαι από την περιοχή εκείνη, αλλά νομίζω ότι και πολλοί το ξέρουν, ο θωρόλακας είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο. Δήμαρχε, δεν ξέρω αν θέλετε να με διορθώσετε, αλλά όντως από επιστήμονες που έχει μελετηθεί και έχει εξεταστεί, η συχνότητα που παρουσιάζει πλημμυρικά φαινόμενα και μάλιστα έντονα, τα οποία είναι και επικίνδυνα για τον οικισμό, δύο φορές το Βελβεντό έχει πνιγί από τον θωρόλακα. Και η συχνότητα είναι κάθε πενήντα με εξήντα χρόνια. Είμαστε κοντά στην πεντηκονταετία, εξηκονταετία, ο θεός να βάλει το χέρι του, να μην συμβεί κάτι. Όταν έχει έντονη πλημμύρα, βροχοπτώσεις δηλαδή διάρκειας, επειδή το βουνό πραγματικά στην περιοχή εκείνη είναι σαθρό, κόβεται από μια περιοχή που το λέμε εμείς εκεί άσπρος όχθος, κόβεται ολόκληρο κομμάτι του βουνού και κατεβαίνει λάβα, νερό δηλαδή με χώματα και τα λοιπά και γι' αυτό και όσοι κτίζουν στο Βελβεντό και σκάβουν τα θημέρια κάτω, βρίσκονται υλικά τέτοια τα οποία είναι φερτά υλικά από κάτω. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό έργο για την προστασία ενός ιστορικού οικισμού. Εγώ επιτέρφθη μου και ως τοπικός εκεί Βελβεντινός να εκφράσω άλλη μια φορά την χαρά μου και την ικανοποίησή μου που φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Πω βέβαια ότι όπως και ο κ. Πακεντάς και ο Παναγιώτης το ξέρει είχαμε ξεκινήσει και από την δική μας θητεία την μελέτη για το έργο αυτό και εύχομαι Παναγιώτη το συνομό το δυνατό να υλοποιηθεί, να πάρει σάρκα και ωστά και να διασφαλιστεί άπαξη διαπαντός, διότι απ' ό,τι ξέρω περιλαμβάνει λίγο έτσι απ' ό,τι είδα και τότε όταν γινόταν η μελέτη με την Άνκο περιλαμβάνει πέρα από αναβαθμούς που θα ανακόπτουν τη ροή και την φορά αν θέλετε και την ορμή των υλικών και των νερών που κατέρχονται, κυρίως την κοιτώστρωση αλλά και την διαμόρφωση των πρανών ώστε όλο το υλικό το οποίο κατεβαίνει να φεύγει κάτω στην λίμνη. Όπου επίσης κύριε Αντιπερβιάρκη και κύριε Παναγεντά να πω και κάποια στιγμή να το δείτε και να το δούμε τα υλικά αυτά που έρχονται απ' το Θωρόλακα πηγαίνοντας μέσα στη λίμνη ενδεχομένως να δημιουργήσουν κάποια στιγμή θέμα με μπάζωμα στη λίμνη και στο φράγμα του πολυφήτου. Εγώ ξαναλέω ευχαριστώ και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτήν την εξέλιξη και εύχομαι το συναιμότερο δυνατό να μπει και ο εργολάμπος να εκτελέσει το έργο. Ευχαριστούμε κύριε Αντιπρόεδρε. Ναι, κυρία Ζημπελιάδου. Κύριε Πρόεδρε, προφανώς για το έργο συμφωνώ και το ψηφίζουμε, απλώς θέλω να ξαναεπισημάνω αυτό που είχα πει και κατά την ένταξη αυτού του έργου, ότι επειδή τα σχέδια πλημμύρας αντιπλημμυρικής προστασίας των περιφεριών γίνονται τώρα στη φάση που ολοκληρώνονται, δυστυχώς και επειδή ήμασταν στην ημερίδα που παρουσιάστηκε το σχέδιο της Δικής Μακεδονίας, οι μελετητές δεν κατέταξαν με σειρά προτεραιότητα στα απαραίτητα έργα πλημμυρικής προστασίας που πρέπει να γίνουν σε αυτή την περιφέρεια, με βάση τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν. Επειδή έχουμε δει τι συνέβη πρόσφατα και επειδή τέτοιες περιοχές που κινδυνεύουν πάρα πολύ, εκτός από ότι συγκεκριμένοι υπάρχουν και στα Γρεβενάο που κινδυνεύουν ολόκληρα χωριά να φύγουν σε αντίστοιχα φαινόμενα, αλλά και στην Καστοριά που έχουμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις και στην Εορδέα, πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνει πάρα πολύ η περιφέρεια με μία σύσκεψη με τους μελετητές και να προβλεφθούν κονδύλια και για τα έργα αυτά τα οποία πρέπει άμεσα να γίνουν αντιπλημμυρικής προστασίας. Εκτός από το θολόλακα δηλαδή, να μπουν σε μία τροχιά υλοποίησης και τα άμεσα έργα, τουλάχιστον να ξέρουμε ποιες περιοχές κινδυνεύουν άμεσα. Αυτή η γενικότητα με την οποία παρουσιάστηκαν τα σχέδια πλημμυρικής προστασίας είναι απαράδεκτη, γιατί δεν μπορείς να τα κάνεις όλα απλούστατα. Πρέπει, λοιπόν, να μπει μία κατηγοριοποίηση. Θέλω να το επισημάνω για να μην έχουμε άλλα τέτοια φαινόμενα. Ναι, κύριε Πλάκετα. Ναι, όπως ακριβώς το είχε πει και τότε η κυρία Ζημπηλιάδου αυτό, και θα της απαντήσω και αυτό που απείτησα και τότε, ότι τουλάχιστον για την περιφερειακή κοζάνιση που μπορώ να ξέρω και να έχω εικόνα, επειδή δουλεύουμε και επεξεργαζόμαστε, πλάκιστον, το θέμα της εθνικής εορδίας που ξέρετε ότι έχει ένα πολύ ιδιαίτερο πρόβλημα στα θέματα τα πλημμυρικά, γιατί κατεβαίνουν νερά επάνω από το βαρικό και από την κλεισούρα και φτάνουν μέχρι τον Περδίκα. Λοιπόν, να αντιμετωπιστεί μία και καλή συνολικά όλο το πρόβλημα εκεί πέρα. Πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα και τη μελέτη να δούμε και να ξασφαλίσουμε και τη χρηματοδότησή της, γιατί όλο αυτό το διάστημα γίνεται προεργασία και σας ευχαριστώ πολύ πριν σήμερα. Παρακαλώ για τη βζήφηση, κύριε Πρόεδρε. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο 14ο θέμα. Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Δήμου Κοζάνης για το έργο διαμόρφωσης συγκυμητηρίων στην τοπική κοινότητα Ρεμνιού της ΔΕΤΑΕΠΣΙΛΟΝ του Δημοτικού Σεανής. Εισηγητήσω, κύριος Πλακεντάς. Να πω ότι είναι η προγραμματική σύμβαση και αμέσως μετά ακολουθεί και ο τρόπος δημοπράτησης του έργου. Η προγραμματική σύμβαση, η οποία αποστάλθηκε και στο Δήμο Κοζάνης, να περάσει από τα συλλογικά όργανα του Δήμου και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της και η οποία χρειάζεται, αν έχετε δει, 193.500 ευρώ με HPA. Είναι το αμέσως 15ο θέμα, συνολικά πάει 14 και 15 μαζί. Παρακαλώ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για την έκρηση της προγραμματικής σύμβασης. Προτείνω για τακτικά μέλη, επιτρέψτε μου κύριε Δακή, να κάνω μια υπέρβαση και να προτείνω ως τακτικά μέλη τον κύριο Κιχαγιά και τον κύριο Μαργαρίτη ως γηγενείς ρημνιώτες. Και αναπληρωματικά μέλη, τουλάχιστον από τη δεύτερη πλευρά της πλειοψηφίας, προτείνω τον κύριο Χριστοφορίδη. Προτείτε κι εσείς ένα αναπληρωματικό για να αλογηθήσουμε τον κύκλο της Επιτροπής, παρακολούθησης. Μήπως θέλει ο κύριος Βίτας που είναι κοντοπουριανός, όχι τι, είναι κοντοπουριανός. Κύριος Βίτας λοιπόν, εγώ το αποδέχομαι κύριος Βίτας, δεύτερο μέλος. Αν μου επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε να πω και για τον τρόπο δημοπράτρισης για να μην ξαναπάρω το λόγο, είναι ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία. Και θέλω να πω ότι η αναγκαιότητα πραγματικά είναι πάρα πολύ μεγάλη, διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ταφής των οικείων της περιοχής. Και αυτό είναι κάτι πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα, γι' αυτό και προσπαθούμε να κάνουμε στον πιο γρήγορα γίνεται και τη δημοπράτριση. Γι' αυτό και βλέπετε τα δύο θέματα να έρχονται μαζί και η προγραμματική σύμβαση και ο τρόπος δημοπράτρισης. Παρακαλώ λοιπόν για την έκκριση και για την προγραμματική σύμβαση, αλλά και για τον τρόπο δημοπράτρισης που είναι ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία. Ευχαριστούμε κύριε Πλακεντά. Ο κύριος Μαργαρίτης. Κύριε Πρόεδρε, έχω την υποχρέωση και την ανάγκη να ευχαριστήσω καταρχήν τον κύριο Πλακεντά από την Περιφερειάρχη που ενέσκυψε το θέμα. Τον κύριο Περιφερειάρχη που ενέταξε το θέμα στις δημόσιες δαπάνες. Όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, πιστεύω ότι θα τον ψηφίσουν. Πιστεύω ότι θα τον ψηφίσουν. Τι θα πεις, όχι να συγχαρηδώσεις. Πείτε κύριε Μαργαρίτη συνεχίστε. Ευχαριστώ με πάρα πολύ, γιατί το πρόβλημα του είπε που υπάρχει ο Πλακεντάς από μέρος καρδιάς. Ευχαριστώ όλους. Πρόεδρε του τοπικού διαμερίσματος ειρήμνιου, ελάτε στο μικρόφωνο. Είναι ο κύριος Σαρβανίτης Νικόλαος, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος ειρήμνιου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιπεριφερειάρχη τον κύριο Πλακεντά, τον περιφερειάρχη τον κύριο Καρυπίδη, όλο τον Περιφερειακό Συμβούλιο, όλο το περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Θα το καταλάβουν όσοι έρθουν και επισκεφτούν το χώρο, θα καταλάβουν αμέσως ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα. Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι και να σας ευχηθώ. Καλές γιορτές, καλή χρονιά με υγεία. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Μια μικρή τοποθέτηση θα μου επιτρέψετε και εμένα. Οι ευχαριστήσεις εκφράστηκαν και από τον κύριο Μαργαρίτη και από τον κύριο Αρβανίτη. Εγώ να ευχαριστήσω και τον περιφερειάρχη και τον κύριο Πλακεντά και πολύ περισσότερο τις τεχνικές υπηρεσίες και τον κύριο Γκάση και τον κύριο Γρύβα, γιατί ένα κοινωνικό πρόβλημα θα λυθεί. Γιατί, αγαπητοί συνάδελοι, πρέπει να ξέρετε, λόγω της οικονομικής κρίσης, εμείς έχουμε αυτό το πρόβλημα 7-8 χρόνια τώρα. Φέρνουν να παίξω όλους τους αποβιώσαντες, με συνέπεια να έχουν φρακάρει το νεκροταφείο. Να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου και να ζητήσω να ψηφίσετε και το 14 και το 15 θέμα. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελοι. Ομόφωνα. Σας ευχαριστώ. Πάμε στο 16ο θέμα. Έγκριση τρόπου δημοπράτειση του έργου βελτίου σκόμπου στη διασταύρωση από σκέπου. Εδίκα. Ο κ. Αδαμόπουλος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 100.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εισηγούμε την δημοπράτειση με ανοιχτή διαδικασία. Σε ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 100.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εισηγούμε την δημοπράτειση με ανοιχτή διαδικασία. Ο κύριε Πρόεδρε. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 100.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εισηγούμε την δημοπράτειση με ανοιχτή διαδικασία. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 100.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 100.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 100.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 100.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 100.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 100.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ναι, μετά από αίτηση της κυρίας που έχει το κοιλικείο και αφού είδαμε τον νόμο και όλα τα σχετικά, εισηγούμαστε τη λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θέλω να αντιορθωθεί εδώ κύριε Πρόεδρε, έχουμε κάνει ορθογραφικό λάθος. Λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την παράταση της μίστοσης για δύο ακόμα χρόνια, μέχρι την μία ενδεκάτου του 2019. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι, θέλετε να πείτε κάτι κύριε Σαβόπουλαιο? Ναι, μόνο το μίστομα δεν φαίνεται στη συνησίγηση, φαίνεται το μίστομα πόσο είναι. Είχαμε αποφασίσει σε προηγούμενο Περιφερειακό να γίνει μια μείωση να είναι 100 ευρώ, αυτό είναι παλιό. Με το ίδιο μίστομα συνεχίζει. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο 19ο θέμα, επικειροποίηση παράθεσης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και του Δήμου Καστοριάς για την υλοποίηση του έργου Συντήρησης Δρόμου από Βυσσινιά προς Άγιο Αντώνιο. Απλά επειδή έχει ελήξει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο της Περιφέρειας με τον Δήμο Καστοριάς και επειδή ο δρόμος από Βυσσινιά προς Άγιο Αντώνιο είναι δημοτικός, εισηγούμαστε να επικειροποιηθεί και να παραταθεί η προγραμματική σύμβαση για έναν ακόμα χρόνο. Να ισχύει, δηλαδή, όπως στο άρθρο 5 η μεταβολή, η διάρκεια της παρούσας της προγραμματικής σύμβασης ισχύει για 24 μήνες, αρχόμενες από την ενημερωμένη υπογραφή της σύμβασης. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι. Έχει μπει ο εργολάβος, είναι έτοιμος, περιμέναμε την προγραμματική για να ολοκληρώσουμε. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. Και το 19ο θέμα. Πριν ολοκληρώσουμε, να κάνουμε μια μικρή ανακοίνωση. Αύριο η Περιφέρεια Αιδυτικής Μακεδονίας υποδέχεται τα 4 κοιονιστικά, 12 η ώρα πάνω στο... Εκεί που γίνεται η διάρκεια. Στο εργοτάξιο της ΔΕΣΕ, όποιος περιφερειακός σύμβουλος θέλει, μπορεί να έρθει στην παραλαβή των 4 εκχειονιστικών, τα οποία παραχωρεί ο ΤΑΠ στην Περιφέρεια Αιδυτικής Μακεδονίας. Κύριε Περιφερειάρχα, να σας ευχαριστήσουμε. Να ευχαριστήσουμε και τον ΤΑΠ. Κύριοι συνάδελφοι, καλές γιορτές. Καλά Χριστούγεννα. Να πούμε ξανά. Και... έχουμε ένα περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο θα γίνει 29 του μηνός, για τα διαθέσιμα, και θα δούμε. Να είστε καλά. Θα το κάνουμε διαπεριφοράς. Να είστε καλά. Καλές γιορτές. Και πάλι, κλείνει η σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Ευχαριστώ πολύ. Καλές γιορτές. Κεντρομείς, κεντρομείς. Σήμερα πρέπει να έρθουν παιδί που δουλεύουν πολύ κακώς. Για ποιο πράγμα? Ένα σφάλμα έκανες με τον δασκαλό μου. Τι έναν κύριο σου τεραθεί που του ράψεις να βει. Ε, τι κάνει. Συ δεν ξέρεις πότε σκοτωθήκαμε πάνω. Πρώτα, πρώτα, κανέναν. Έχουμε δικαιωθεί πέρα, πέρα, πέρα.