06 Η Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη Του ΕΑΠ (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2017)
: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Σας συνέχεια, όσοι είσαστε από το πρωί, ξανά σας χαιρετώ. Είμαστε στη δεύτερο μέρος της ημερίδας. Ξεκινάμε, λοιπόν, το δεύτερο μέρος αυτής ημερίδας. Στο πρώτο, οι χαιρετισμοί, επίσημη ένραξη τελικά για όσους είσαστε το πρωί, θα το τι έγινε στο πρώτο μέρος το πρωί, όπου ήρθε ο κύριος πρόεδρος της δικούς επιτροπής. Οπότε τώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα έχουμε ένα χαιρετισμό από το συνάδελφο καθηγητή κ. Μιχάλη Ξένο, που είναι ο διευθυντής της Μονάδας της Ωτερικής Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης του ΕΑΠ. Και στη συνέχεια θα σας πω δύο λόγια για το πρόγραμμα. Κύριε Ξένο. Καλησπέρα σε όλους. Αυτή είναι ανεπίσημη χαιρετισμή, λοιπόν. Είναι ανεπίσημη χαιρετισμή. Είναι επίσημη ένραξη, αλλά είναι επίσημη χαιρετισμή. Είναι επίσημη χαιρετισμή, ωραία. Λοιπόν, σας καλωσορίζω κι εγώ όλοι εδώ πέρα, σε αυτό το ζεστό χώρο. Η Βιβλιοθήκη μας νομίζω ότι έχει κάνει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα για το Πανεπιστήμιο και σε ένα εξαπροστάσεις πανεπιστήμιο, η Βιβλιοθήκη είναι ένα σημαντικό και αναπόσπαστο στο στοιχείο του. Εμείς, σαν Μονάδας Ωτερικής Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης, συνεργαζόμαστε στενά με την Βιβλιοθήκη. Νομίζω ότι η κυρία Χατζηνικολάου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Δίνω τον λόγο στη Μαρία. Σας ευχαριστούμε όλους που είστε εδώ πέρα και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο υπόλοιπο μισό της ημερίδας. Εγώ, σε αντίθεση, μόλις κάνω σχεδισμούς θα μείνω σε όλη την ημερίδα. Ευχαριστούμε τον κύριο Ξένα για τα καλά του λόγια. Και ευχαριστήσεις είναι για όλο το προσωπικό επίσης. Λοιπόν, στο δεύτερο μέρος, το πρόγραμμα έχει ως εξής. Θα σας παρουσιάσω κάποια ιστορικά κυρίως στοιχεία για την εξ αποστάσεως βιβλιοθήκη στατιστικά, για τη βιβλιοθήκη και την ιδέα του πώς ξεκίνησε στο πανεπιστήμιο, να στηθεί αυτή η βιβλιοθήκη για το πανεπιστήμιο, κάτι που δεν ήταν προφανές τα χρόνια τα παλιότερα, μια που, ίσως όσοι έχετε εμπειρία πανεπιστημιακή, συνηθίζεται να πηγαίνετε σε κάποιο είδημα το οποίο υπήρχαν οι δομές του. Εδώ, εμείς, όταν ήρθαμε, δεν υπήρχαν οι δομές, δεν υπήρχε τίποτα. Αυτό ήταν μια απόφαση, ίδρυσης και ένα γραφείο με ελάχιστα 4-5 μελιβέτ, όπου καθένας αποφάσισε να πάρει, ανέλαβε να κάνει κάτι για το ίδρυμα, άλλο στα εργαστήρια, άλλο στη βιβλιοθήκη, άλλο στις μονάδες. Ήταν μια εμπειρία για όλους μας και αυτό είμαι πολύ ευτυχισμένη αυτή τη στιγμή που βλέπω να ολοκληρώνεται μια πορεία, καλύτερα να μην πω ολοκληρώνεται, να φτάνει σε ένα αρκετά κρίσιμο και αναγνωρίσιμο σημείο. Στη συνέχεια λοιπόν, το λόγο θα έχει ο κύριος Γιάννης Τσάκωνας, που είναι ο αναπληρωτής προστάμενος της βιβλιοθήκης και κέντρου πληροφορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, γιατί δεν τα κάνουμε όλα μόνοι μας, σίγουρα χρειαζόμαστε βοήθεια και συνεργασίες και μια τέτοια συνεργασία τη βρήκαμε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών με την τεχνογνωσία της και τις φιλικές και συμβουλευτικές σχέσεις και οδηγίες για την λειτουργία μας. Μια συνεργασία που συνεχίζεται. Στη συνέχεια ο κύριος Καμαέας, μέλος Επιτροπής Βιβλιοθήκης και αναπληρωτής καθηγητής του ΕΑΠ, θα μας εξηγήσει πώς με τη βοήθεια οντολογιών μπορούμε να αναζητήσουμε και να ξαγάγουμε πληροφορίες και να ταξινογούμε πληροφορίες, κάτι το οποίο κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος αλλά ασυνείδητα. Οπότε νομίζω η αποτύπωση της συνειδητοποίησής του και η ερμηνεία του και η προσπάθεια καταγραφής του βοηθάει, έχει διάφορες εφαρμογές όπως την αναζήτηση των βιβλιογραφικών αναφορών και της ταξινόμησης της οποιασδήποτε πληροφορίας. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, ο κύριος Δάσιος θα μας μιλήσει πώς όλα αυτά που δίνουμε πληροφορίες και οργανώνουμε και μεθοδεύουμε και συλλέγουμε και διαχειριζόμαστε, πώς αυτά ο εγκέφαλος τα κάνει γνώση. Έτσι, οπότε, θα μας μιλήσει για τη διαδικασία της μάθησης. Και στο τέλος, όταν θα είμαστε κουρασμένοι, θα έχουμε το κουαρτέδο των ερχόρδων του Δημοτικού Δίου να ακούσουμε λίγη μουσική δωματίου που είναι μια βγενική προσφορά από το Δήμο για το Πανεπιστήμιο. Κλείνοντας, θα μπορούμε να πάρουμε ένα ποτό έξω στο φουαγέ του της Βιβλιοθήκης. Λοιπόν, κι αφού είπα αυτά, εισαγωγικά, ξεκινήσω. Σε αυτήν την ομιλία θα ήθελα να σας παρουσιάσω και να τονίσω το ρόλο που έχει η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Πανεπιστημίου στην εξυπηρέτηση της αποστολής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Όπως νορίζετε, μια Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη έχει σαν αποστολή να υποστηρίξει το όραμα και την αποστολή του κάθε πανεπιστημίου. Σε εμάς, στο Ανοιχτό Πανεπιστημίο, η αποστολή είναι να παρέχει εξ αποστάσεως προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση και επιμόρφωση αξιοποιώντας κατάλληλα φτιαγμένα εκπαιδευτικό υλικό, χρησιμοποιώντας μεθόδους δασκαλίας και επίσης να προάγει την επιστημονική έρευνα καθώς και την ανάπτυξη, την αναπτύση τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της νόσης από απόσταση. Αυτό το κάνει ένα μοναδικό ίδρυμα στον Ελλαδικό Χώρο με ιδιαίτερη ευθύνη για αυτό το οποίο υπηρετεί. Η βιβλιοθήκη λοιπόν, προκειμένου να εκπληρώσει αυτή την αποστολή, σε πρώτη φάση χρειάζεται να εξασφαλίσει πόρους και να δημιουργήσει υπηρεσίες οι οποίες θα υποστηρίζουν τις ανάγκες των χρηστών της πανεπιστιακής κοινότητας στα ερευνητικά, διδακτικά και μαθησιακά τους καθήκοντα. Σε επίπεδο πόρων αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπτύξει και να διατηρήσει συλλογές σε διάφορες μορφές. Διάφορες μορφές οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους φοιτητές και από τους χρήστες, είτε σε ψηφιακές είτε σε έντυπες είτε σε διάφορες ψηφιακές μορφές ανώλαβα με το πόσο ο φοιτητής βοηθάει να χρησιμοποιήσει το υλικό. Το πραγματικό επίσης είναι να μπορεί η βιβλιοθήκη να εξασφαλίζει προσβασιμότητα στις πηγές γνώσης και πληροφορίες. Αυτή η προσβασιμότητα μπορεί να τη βρίσκει είτε σάχνοντας σε εσωτερικές πηγές της βιβλιοθήκης είτε εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε πηγές που βρίσκονται εξωτερικά από την βιβλιοθήκη. Τώρα, σε ό,τι αφορά την παροχή και το σχεδιασμό υπηρεσιών, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά των αναγκών των χρηστών της βιβλιοθήκης. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε τα χαρακτηριστικά. Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δίνει ίδιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το μοντέλο της εκπαίδευσης που ακολουθεί, σε αντίθεση με τα συμβατικά πανεπιστήμια, που είναι καθηγητοκεντρικό, δηλαδή βασίζεται στην αυθεντία του καθηγητής σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, δηλαδή ο φοιτητής είναι αυτός που κατακτά διάφορα μαθησιακά αποτελέσματα. Αυτό, επίσης, σε αυτά τα χαρακτηριστικά προσθήθονται οι μεγάλες διαφορές που έχουμε στις ηλικίες των φοιτητών. Βλέπετε ένα εύρος ανάμεσα σε 23 και σε 75. Υπάρχουνε, όπως και θα γνωρίζετε όσους είστε φοιτητές μας, διαφορετικές καταστάσεις όσον αφορά το επάγγελμα, την κοινωνική προέλευση, την οικογενειακή, και αυτό έχουν αποτέλεσμα αντανακλάτες στη μαθησιακή κατάσταση των φοιτητών μας. Υπάρχει μεγάλη διασπορά γεωγραφική των φοιτητών στον ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό. Χρησιμοποιούμε μεγάλο αριθμό συμβούλων. Στο σχεδιασμό και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να φτιάξουμε τις επιτυσίες της Βιβλιοθήκης θα πρέπει, επίσης, να πάρουμε υπόψη μας ότι οι φοιτητές μας έχουν διαφορετικά κύντρα και προσδοκίες στις σπουδές, διαφορετική αντίληψη για την εκπαίδευση και επομένως με διαφορετικό τρόπο δεσμεύονται σε αυτό που λέμε συμβόλιο το οποίο θα ακολουθήσουν στην πορεία της εκπαίδευσής τους. Έχουν διαφορετικές γνωσιακές δεξιότητες και διαφορετικές δεξιότητες στο να αξιοποιούν και στο να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες. Κάτι που δημιουργεί μια ανισότητα και δημιουργεί και σε εμάς ένα πρόβλημα στο όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε, όταν έχουμε να διδάξουμε με σύγχρονα ή ασύγχρονα μέσα. Ένα άλλο στοιχείο έχει να κάνει με την ατομικότητα, δηλαδή ότι ο φοιτητής και ο χρήστης βιβλιοθήκης όταν θα χρησιμοποιήσει τη βιβλιοθήκη θα είναι μόνος του στο σπίτι του ή κάπου αλλού και δεν θα μπορεί να βρεθεί, δεν θα έχει την υποστήριξη ή την συντροφικότητα κάποιος συναδέλφου του ή άμεση πρόσβαση σε κάποιον που να έχει γνώση ώστε να μπορέσει να τον βοηθήσει σε κάποιο του πρόβλημα. Όλα αυτά λοιπόν τα χαρακτηριστικά τα πήραμε υπόψη μας και πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς υπόψη μας γιατί αλλάζουν ή εξελίσσονται με τον χρόνο και έτσι βρισκόμαστε το 2001 με το 2003 που ήταν η πρώτη πρόκληση για τη βιβλιοθήκη να καλύψουμε σε πρώτη φάση βιβλιογραφικές ανάγκες των χρηστών των φοιτητών μας εξ αποστάσεως. Έτσι λοιπόν προσπαθούμε να φτιάξουμε αρχικά να πάρουν τις πρώτες συλλογές οι οποίες είναι βιβλιογραφικές ή πλήρους κειμένου υλικό που αφορά στην εκπαίδευση από απόσταση έτσι παίρνουμε τη συλλογή του ανοιχτού πανεπιστημίου και τη χρησιμοποιούμε σαν οδηγό για συγγραφή των βιβλίων του ανοιχτού πανεπιστημίου. Σε αυτή τη φάση βιβλιοθήκη κυρίως κάνει διακίνηση υλικού χρησιμοποιώντας επίγειο ταχυδρομείο όμως την αδυναμία πρόσβασης στις πηγές της έντιπες της βιβλιοθήκης προσπαθούμε να τις καλύψουμε με συνεργασίες με βιβλιοθήκες σε άλλα ιδρύματα δορίζοντας τη συλλογή που έχει αναπτύξει το ΕΑΠ εξυπηρετώντας με αντάλλαγμα την εξυπηρέτηση των φοιτητών μας από τα άλλα βιβλιοθήκης των άλλων πανεπιστημίων σαν δικούς τους εσωτερικούς χρήστες που αυτό έχει ξέρετε διαφορετικά δικαιώματα στην χρήση του υλικού τους. Αξυπηρετούμε επιτόπια χρήστες και μια πολύ σημαντική στιγμή ήταν όταν οι βιβλιοθήκοι μας δέχτηκαν σαν μέλος του συνδέσμου των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθήκων με τα γνωστά για όλους ευνοϊκά αποτελέσματα της χρήσης των πηγών της HeaLink, η οποία παρελπτώντος αυτόν τον καιρό είναι σε ρήτη χρηματοδότηση και οι συνδρομές τους εκδότες κόβονται ή περιορίζονται. Έτσι προσπαθούμε σιγά σιγά να έχουμε μια διασύνδεση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Περνώντας αυτά τα χρόνια, στο σχεδιασμό λοιπόν αυτό το στάδιο της βιβλιοθήκης, μιλάμε για την ψηφιακή εποχή για τη βιβλιοθήκη, χρησιμοποιούμε πόρους από το τρίτο κουμπουσού και έτσι τα καινοτόμα στοιχεία της βιβλιοθήκης που αναπτύσσεται έχουν να κάνουν στη μορφή, γιατί είναι εξ αποστάσεως και χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές πηγές. Αυτό το εξ αποστάσεως είναι σημαντικό, το ξανατονίζω, γιατί είναι η μοναδική βιβλιοθήκη που οι φοιτητές της δεν βρίσκονται στο χώρο της βιβλιοθήκης, βρίσκονται σε ένα κάμπους, είναι φοιτητές μας παντού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το πώς αναπτύσσεται και πώς χρειάζεται να οργανώσουμε τις υπηρεσίες μας, έστω όσθεν αυτά να μη στερώνται υπηρεσίας της υπηρεσίας ή εξ αποστάσεως φοιτητές μας. Και έτσι λοιπόν φτιάχνουμε υπηρεσίες για βοήθεια και αναζήτηση, ενίσχυσης την αναζήτηση πηγών βιβλιοαρχικών αναφορών, προσπαθώντας κάθε φορά να έχουμε πρόσβαση, γρήγορη, αξιοπιστή και ασφαλή στα ακαδημαϊκά και σε άλλα δίκτυα. Αυτή η ευκολία και η ασφάλεια θα επιτρέψει στους φοιτητές να μπορούν να συνεχίσουν την αναζήτησή τους και την πρόσβαση στο υλικό και στην χρήση του, αποφεύγοντας προβλήματα που δημιουργεί, δηλαδή θα μπορούσε να βαρεθεί αν έχουμε κάποια δυσκολία στον τρόπο πρόσβασης, στον ηλεκτρονικό του. Θα εξασφαλίζουμε υλικό που έχει να κάνει με πνευματικά δικαιώματα πληρώνοντας συνδρομή στον οργανισμό, στο νοσδέλ, και αυτό που έχουμε καταλάβει από όλες αυτές τις πηγές που φτιάχνουμε, έχουμε υλικό, φτιάχνουμε υπηρεσίες, άρα λέμε είμαστε έτοιμοι να είναι όλα δουλεύουν εντάξει, όχι δεν δουλεύουν εντάξει, γιατί αυτό που λείπει ουσιαστικά είναι η καθοδήγηση. Και έτσι λοιπόν συνειδητοποιούμε σε αυτή τη φάση ότι χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τους φοιτητές και τους χρήστες της βιβλιοθήκης το πως μέσα από τις υπηρεσίες που αναπτύσσουμε θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους πόρους που φτιάξαμε. Άρα λοιπόν υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για καθοδήγηση, το οποίο γίνεται αρχικά όταν είναι λίγη η επισκεψιμότητα της βιβλιοθήκης και επικοινωνία με απευθείας επικοινωνία με τους βιβλιοθήκων ενόμους και τους τεχνικούς, όμως αυτό δεν αρκεί όταν οι φοιτητές και όγκους τοχιστών αυξάνεται και έτσι φτιάχνουμε, υπάρχει αναγκαιότητα για να φτιάξουμε τους οδηγούς ουσιαστικά για τις χρήσεις και τις οδηγίες της βιβλιοθήκης και να βοηθήσουμε στην απόκτηση αποτελεσματικής, αυτό που λέμε αποτελεσματική πληροφοριακή παιδεία, να αποκτήσουν οι φοιτητές σαν στόχο. Έτσι λίγως πολύ αυτά που είπα συνοψίζονται σε αυτό, περιγράφεται σε αυτό το διάγραμμα που το είδατε και πριν. Έχουμε ένα κομμάτι που γίνεται διαζώσης υπηρεσίες και εξ αποστάσεως ο διαδανεισμός. Αναπτύσσουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχει να κάνει με ηλεκτρονικές εκδόξεις περιοδικά, ελεκτρονικά βιβλία βάση δεδομένα, υπηρεσίες καταλόγου, αναζήτησης στον κατάλογο και φτιάχνουμε για πρώτη φορά τα τσιουτόλιες, τους οδηγούς. Έχουμε την υπηρεσία ερωτήσεων με ένα βιβλιοθυκονόμος στο οποίο κατατίθονται ερωτήματα και φτιάχνουμε θεματικές πύλες με στοχευμένο και ειδικευμένο υλικό που έχει να κάνει με τασκαλιά των Αγγλικών σαν ξένη γλώσσα, τη θεματική πύλη για τα μαθηματικά, τη θεματική πύλη που συγκεντρώνει υλικό και πληροφορίες για αυτή κατά αυτή την εξαποστάσεως εκπαίδευση, κάτι που δεν... ενώ τις άλλες πύλες μπορείτε να τις βρείτε και σε άλλα πανεπιστήμια, γιατί όταν μία τάση βιβλιοθήκες να φτιάχνουν θεματικές πύλες, αυτή η θεματική πύλη είναι μοναδική, μπορούμε να καφηθούμε. Και στα πλαίσια της πολιτικής αν μπορώ να πω ανάπτυξης της βιβλιοθήκης και της προσύλλωσης της αρχές της ανοιχτής πρόσβασης, δημιουργούμε την πύλη του ανοιχτού λογισμικού, όπου βρίσκει κανείς πληροφορίες για εκδηλώσεις της εταιρείας της ELAC και σιγά σιγά βάζουμε και πηγές και εργαλεία, κανείς μπορεί να χρησιμοποιεί που δεν έχουν δέσμευση και είναι ανοιχτά λογισμικά. Εξελίσσοντας, λοιπόν, στην πορεία του χρόνου είμαστε στο 2013, όπου πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τον προηγούμενο σχεδιασμό και το στίχημα εδώ είναι να μπορέσουμε να αναμορφώσουμε τη βιβλιοθήκη, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυτοίκαταυτοίς την τεχνολογική εξέλιξη που έχει να κάνει με την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για τις υπηρεσίες μας, αλλά επίσης έχει να κάνει με την επίπτωση της τεχνολογίας, της εξέλιξης της τεχνολογίας στα εκπαιδευτικά συστήματα. Δηλαδή έρχονται αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα εξαιτίας αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, με αποτέλεσμα επίπτωση και στο μαθησιακά στυλ προφίλ των φοιτητών, καθώς και στις ερευνητικές μεθόδους και στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Έτσι λοιπόν μέσα από το πρόγραμμα αυτό της ψηφιακής διασύνδεσης και λειτουργίας της βιβλιοθήκης, όπου είδατε τις συνιστώσεις του και τα εργαλεία που αναπτύξαμε στο πρώτο μέρος, τα είδατε διεξοδικά, είχαμε σαν στόχους να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών, να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την προσβασιμότητα και να αρθούν τεχνικά εμπόδια που θα παρεμπόδιζαν τη χρήση της βιβλιοθήκης, εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουμε για να διαχειριστούμε την πληροφορία που παίρνουμε και να δημιουργήσουμε νέα ερευνητικά αλλά και μαθησιακά περιβάλλοντα που έχει να κάνει με οδηγίες, με συμβουλές και με περιεχόμενο σε τάξεις τα οποία άλλωτε είναι εικονικές και εικονικά εργαλεία που είναι μια δραστηριότητα που επίσης αναπτύσσονται ή τώρα συνάδελφοι από τη Σχολή Φυστικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Αυτά σκοπεύουμε, έχουμε σαν στόχο να αυξηθεί ο βαθμός ικανοποίησης των χρηστών, να εξοικονομήσουμε πόρους και να προβληθεί μέσα αυτών των δράσεων το Πανεπιστήμιο. Έτσι λοιπόν περιληπτικά θα αναφέρω γιατί τα είδατε αναλυτικότερα στο πρώτο μέρος. Δημιουργούμε ψηφιακές υποδομές και εργαλεία διαχείρισης και πληροφόρησης που έχει να κάνει με το καθημαϊκό αποθετήριο στο οποίο συλλέγεται το υλικό συγκεντρώνουμε καταγράφεται όλη η πνευματική παραγωγή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, διπλωματικές εργασίες κτλ. Δημιουργούμε μια υπηρεσία αναζήτησης που αναζητά πηγές σε συγκεκριμένους στοχευμένους και εξακριβωμένους πόρους. Ψηφιοποιήσαμε το εκπαιδευτικό υλικό του Πανεπιστήμιου ώστε μελλοντικά να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα από όλους. Απλοποίησαμε την πρόσβαση. Συμμετέχουμε στο περιβάλλον της Βιβλιοθήκης Ανυπηρεσίας που είναι μια προσπάθεια εννοποίησης των υπηρεσιών των βιβλιοθυκών όλων των ΑΕΕΙ, τα δύο τελευταία το ΥΛΣΑΣ και το Κοιρευντική Τραυτηριότητα το ΚΡΙΣ. Είναι μια οριζόντια δράση το οποίο συμμετέχει η Βιβλιοθήκη του Ανυπηρεσίου Πανεπιστήμιου. Και έτσι αναπτύσσουμε επίσης νέες υπηρεσίες εξυπηρέτησης χρηστών, νέες θεματικές επίλαιες για το ελευθερολογισμικό που ανέφερα και επίσης για την πολιτιστική κληρονομιά της ΠΑΡΤΑΣ. Αυτό φιλοδοξούμε στη συμμετοχή όλων όσων έχουν μια σχέση με την πόλη, ζητώντας να φέρουν οτιδήποτε δεν είναι επίσημα ιστορικά καταγεγραμμένο και έχει να κάνει με την πόλη. Μια φωτογραφία κάποιου, ξέρω εγώ, του Παλαμά όταν ήταν στην ΠΑΡΤΑ ή της γιαγιάς μου που έπινε και ήταν σε ένα συντριβάνι ή κάτι άλλο, ή κάποιο κείμενο ή κάποια γράμματα. Αυτό το θεωρούμε σαν μια ανάγκη να επικοινωνήσουμε με την πόλη που μας φιλοξενεί και να προσφέρουμε κάτι σ' αυτή. Επίσης βελτιώσαμε την υπηρεσία προς τα άτομα που έχουν δυσκολία στην όραση με το screen reader, τον αναγνώστη της οθόνης όπου κανείς μπορεί να ακούσει, να του διαβάζεται μία οθόνη από το διαδίκτυο, τη δημιουργία φωνητικής πύλης για εξυπηρέτηση, μεγαλύτερη εξυπηρέτηση σε περίπτωση που δεν έχουμε πάμεση πρόσβαση στον υπολογιστή μας ή σε κάποιο άλλο τρόπο και αναπτύξαμε επίσης εργαλεία και μεθόδους διαχείρισης και αναζήτησης των εργαστικών αναφορών. Επομένως βλέπετε ότι αρχικά το κομμάτι το διαζώσης σιγά σιγά αυξάνεται, οι υπηρεσίες αναπτύσσονται, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες οι οποίες σιγά σιγά μεγαλώνουν και πάμε προς, παρατηρείτε λοιπόν, μια αύξηση η οποία είναι και λογική λόγω των όσων σας εξήγησα και είναι και η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας προς τα ΚΙ. Μερικά στοιχεία είναι να σας πω ότι οι επισκεψημόντες της βιβλιοθήκης χρησιμοποιώντας λοιπόν όλες αυτές τις υπηρεσίες που αναπτύξαμε στα πλαίσια του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης, αυξήθηκε, έχουμε γράψει εδώ αινδεικτικά, δεν πρέπει να φαίνεται αλλά δεν πειράζει θα σας τα πω, τι έγινε στο 10 και στο 14, δηλαδή είχαμε επιτόπιους χρήστες γύρω στους 5 400, οι οποίοι γίνανε 6.500. Η ιστοσελίδα μας είχε περίπου 15.000 επισκέψεις ενώ εδώ έχουμε 125.000 επισκέψεις με χρήσεις περίπου 78.000 κατεβάσματα, δηλαδή χρησιμοποίηση πόρων και όχι μόνον επίσκεψης στο σελίδας. Δηλαδή, 78.000 βρήκαν κάτι ενδιαφέρον και προχώρησαν και πιο εκεί για να το χρησιμοποιήσουν. Ο φοιτητές λίγως πολλοί είναι το 10 ήταν 30.000 ενώ το 14 36.000. Βλέπετε μια αναλογία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών. Έχουμε πολλούς πόρους που έχουν να κάνουμε τις διπλωματικές εργασίες από τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Σε σύνολο είναι 15.000 διπλωματικές εργασίες και όλες αφορούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με όλα τα αντικείμενα του πανεπιστημίου, στις ανθρωπιστικές σπουδές, στην επιστήμης και τεχνολογία, κοινωνικών επιστημών, γραφικών τεχνών. Πολύτιμο υλικό το οποίο μέσω του αποθετηρίου φιλοδοξούμε να γίνει προσιτό και προς όλους όσους θα θέλα να το χρησιμοποιήσουν. Για την ώρα είναι κλειστό ακόμα και είμαστε στη διαδικασία του φορτώματος. Σιγά σιγά αυξάνουμε τα ελεκτρονικά βιβλία και τα οπτικοακουστικό υλικό που σιγά σιγά αναπτύσσουμε και στο πανεπιστημίο. Εντάξει, αυτό που είπα σε λίγο καλύτερα να τα θυμάται κανείς, με γραφικές παραστάσεις. Αυτό που είναι κανείς να δει εδώ, πέρα από την αύξηση των χρηστών, είναι το θέμα της αξιοποίησης των πηγών μέσα από την HereLink. Ενώ ήμασταν περίπου στο 18ο σημείο χρήσης πηγών από την HereLink, μετά τα τελευταία δύο χρόνια, όπου διευκολύνθηκε η προσβασιμότητα στη βιβλιοθήκη, τα χρήσεις, τα κατεβάσματα των άρθρων ή οτιδήποτε βιβλίων διατίθενται μέσα στην κοινοπραξία, μέσα από την HereLink, έφθανε ένα αριθμό των 555.000, που αποτελεί το 9,3% της συνολικής χρήσης όλων των πανεπιστημίων της χώρας, όλων των ΑΕΙ και όλων των ιδρυμάτων. Δείχνει δηλαδή μια πολύ μεγάλη αύξηση, το οποίο το αποδίδουμε στην προσβασιμότητα, η οποία δεν έγινε ξαφνικά κάτι να είναι ένα λάθος, παρά το παρατηρήσαμε, γιατί έκανε εντύπωση σε υπόλους, έτσι ήταν σταδιακή και καθημερινή. Εντάξει, όταν το Αριστοτέλε και το κωδιαστριακό βρίσκονται στο 14% περίπου της συνολικής χρήσης πηγών. Αυτό μπορούμε να σκεφτούμε. Στο μέλλον, λοιπόν, προσπαθούμε, οι τάσεις ποιες είναι, είναι να έχουμε εξατωμεκευμένη πρόσβαση, να φτιάχνει κανείς το περιβάλλον της βιβλιοθήκης και να ενημερώνεται για αυτά που τον ενδιαφέρουν, ώστε να κερδίζει σε χρόνο και να ενημερώνεται για αυτά που ακριβώς ή περισσότερο κυρίως τον αφορούν. Σε συνεργασία με την υπηρεσία στάδιο που κάθε φοιτητής έχει του περιβάλλοντος, το οποίο διαβάζει, αυτό που θεωρούμε ότι γίνεται και ότι πρέπει να γίνει, ή πως εκεί πηγαίνουμε, είναι η ανάδειξη της βιβλιοθήκης σαν ένα φορέα καλλιέργειας της αυτό που λέμε κουλτούρας μάθησης, αυτό που προσπαθούμε να έχουμε σαν στόχο, να βοηθήσουμε όλους να μάθουν πως να μαθαίνουν, να δημιουργήσουμε μέσα από επικοινωνία και κοινωνικοποίηση, κοινότητες προβλαματισμού και ζώνες σχέψεις, να είναι η βιβλιοθήκη ένας χώρος επιστημονικού πολιτισμού και όχι μόνο. Και ένας άλλος στόχος είναι, αλλά είναι θέμα και πολιτικής συμβούλησης αυτό της πολιτικής και στρατηγικής του πανεπιστημίου, που έχει να κάνει με την ανοιχτότητα, δηλαδή εμείς πιστεύουμε στην ανοιχτότητα, στη διάθεση όλων των συλλογών του παραγωμένου έργου να είναι ανοιχτό στον οποιοσδήποτε και όχι μόνο μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Για να μπορούν να αξιοποιηθούν και από όλους, τόσο για εκπαίδευση όσο και για ερευνητικούς σκοπούς, όπως το προσωπικό των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φόρεων, οι απλοί πολίτες, οι επιχειρήσεις, μπορούν να βρουν στην επιστημονική φορείς, μπορούν να βρουν στην βιβλιοθήκη πηγές, πληροφόρηση, εργαλεία για να αξιολογήσουν και να προγραμματίσουν και να οργανώσουν τις δράσεις τους, τόσο σε εθνικός και σε περιφερειακό επίπεδο. Και κλείνοντας, τα κύρια σημεία για τα οποία σας μίλησα ήταν οι νέες ψηφιακές πηρεσίες που αναπτύξαμε, ο ρόλος της βιβλιοθήκης στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του ΕΑΠ, ακολουθήσαμε διεθνείς πρακτικές για την ανάπτυξη της βιβλιοθήκης, έχουμε εδικευμένες συλλογές, έχουμε τη μοναδική βιβλιοθήκη στο κέντρο της Πάτρας που είναι ανοιχτή στο κοινό με ότι αυτό σημαίνει για την πόλη και τους ανθρώπους της, έχουμε μεγάλη δικτύωση και συνεργασίες με φορείς και ιδρύματα και επιδιώκουμε περισσότερες. Σημαντική είναι η συνεργασία με τη βιβλιοθήκη και το κέντρο πληροφορίας του Πανεπιστήμιου της Πάτρας. Και η βιβλιοθήκη, όπως θα έχετε διαπιστώσει, έχει πάρα πολύ έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο με χαρά εξυπηρετεί και ευγένεια όλους όσους έχετε κάνει έτοιμα. Τα ονόματα των οποίων είναι εδώ. Και μπορείτε να επικοινωνείτε είτε μέσα στη σελίδα, είτε στέλνοντας email σε αυτές τις διευθύνσεις που βλέπετε. Ευχαριστώ πολύ όλους, ευχαριστώ και τις βιβλιοθήκωνόμους και τον τεχνικό. Ευχαριστώ.