Transition Project for NLG (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 2017)
: Το Σεπτέμβριο του 2016 εμείς στη Unisystems ξεκινήσαμε το έργο της επεξεργασίας των συλλογών της Ελληνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Βαλιανιο κτίριο της Οδού Πανεπιστημίου. Με μια ομάδα από 45 και πλέον βιωτικονόμους και ειδικούς επιστήμονες αρχίσαμε την προετοιμασία μετάβασης των συλλογών στο νέο κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος τα τελευταία τρία χρόνια κάνει μια υπεράνοδη προσπάθεια να βρεθεί στη νέα εποχή. Η μετεγκατάσταση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της προσφέρει αυτές τις δυνατότητες. Το έργο ξεκίνησε με την ανάγκη ταυτοποίησης του συνόλου του υλικού των 720.000 τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η άσκηση απαιτούσε τη λήψη μοναδικής ταυτότητας στο κάθε φυσικό αντικείμενο, στο κάθε βιβλίο, πριν την αναχώρησή του για το νέο κτίριο. Η τεχνολογία RFID ήρθε να δώσει τη λύση. Οι Unisystems με μεγάλη εμπειρία σε έργα RFID και σε στενή συνεργασία με το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του υλικού προκειμένου να σημανθεί με τον πλέον σωστό τρόπο. Η δημιουργία μιας βάσης με όλα τα εξώφυλλα ή τις σελίδες τίτλου του συνόλου της συλλογής αποτέλεσε για όλους ένα ακόμα μεγάλο στίχημα. Εγκαταστήσαμε πέντε σταθμούς άρουσης με προηγμένης τεχνολογίας αρωτές βιβλίων διαφορετικών προδιαγραφών. Μετά την επικόλυση γίνεται η ταυτοποίηση. Ως ταυτοποίηση εννοούμε εκείνη την ειδική εργασία όπου ο βιβλιοδικονόμος έχει στα χέρια του το φυσικό αντικείμενο, το βιβλίο και αναζητά να βρει την εγγραφή στο σύστημα της βιβλιοθήκης των καταλογώτες. Μόνο εφόσον οι πληροφορίες της εγγραφής συμπίπτουν απόλυτα με τις πληροφορίες της σελίδα τίτλου του βιβλίου, τότε πρόκειται για το ίδιο αντικείμενο και ο βιβλιοδικονόμος δένει την εδικέτα RFID με την ηλεκτρονική εγγραφή του βιβλίου. Έχοντας πλέον ταυτοποιήσει το τεκμήριο, τέθηκε το ερώτημα εφόσον έχουμε το υλικό στα χέρια μας γιατί να μη ρίξουμε μία λίγο πιο προσεκτική ματιά για να δούμε τα οφθαλμαφανή και αναντήρη τα λάθη που μπορεί να υπάρχουν στον κατάλογο της βιβλιοθήκης. Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε να σχεδιάσουμε και να ελλοποιήσουμε ένα σημαντικό έργο πολιτισμού που ομοιότου δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Μετά από σχεδόν έναν αιώνα η Εθνική Βιβλιοθήκη έπρεπε να μεταφερθεί στο νέο της σπίτι. Το μεγάλο έργο της προετοιμασίας της συλλογής που ανατέθηκε στην Unisystems ήρθε σε πέρας μετά από 11 μήνες. Με σκηρή δουλειά, σε αδύξιο συνθήκες, με παλιό υλικό, με αξιόλογο, με πολύτιμο υλικό, οι άνθρωποι έδωσαν ό,τι μπορούσαν και κατάφεραν να τελειώσουν στην ώρα τους. Είμαστε όχι απλώς ικανοποιημένοι, όλοι περήφανοι που είχαμε τέτοιο αποτέλεσμα. Αξίγουν στις χαρητήρια και στους ανθρώπους αλλά και στην ατηρία την ίδια. Είμαστε χαρούμενοι που το έργο υλοποιήθηκε με επιτυχία και θέλω να ευχαριστήσω από βάθους καρδιάς όσους συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία και δικαίωσαν τις επιλογές μας. Η νέα εποχή της Εθνικής Βιλιοθήκης είναι εδώ και είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε σε αυτό. Ευχαριστούμε!