Cyberbullying with Athina and Hermes (SaferInternet4Kids- Ελληνικό Κέντ. Ασφαλ. Διαδικτ., 2017)
: Εκφοβισμός στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Γεια σας παιδιά! Εγώ η Αθηνά και ο φίλος μου Ερμής θα σας δείξουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κάποιος παρενοχλεί ή εκφοβίζει εμάς ή τους φίλους. Τόσο στο πραγματικό κόσμο όσο και στο διαδίκτυο. Τι είναι εκφοβισμός ή παρενόχληση? Τι είναι όμως εκφοβισμός ή παρενόχληση? Είναι όταν κάποιος κάνει πράγματα για να φοβήσει ή να πληγώσει κάποιον άλλον ξανά και ξανά όπως όταν κάποιος κοροϊδεύει κάποιον άλλον. Όταν το σπρώχνει ή το χτυπάει. Όταν κάποιος καταστρέφει ή παίρνει τα πράγματα του άλλου. Όταν διαδίδει διφήμες και ψέματα για κάποιον άλλον. Τι θα πρέπει να κάνουμε αν κάποιος μας εκφοβίζει ή μας παρενοχλεί? Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε φοβισμένοι και πληγωμένοι. Ερμή, τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν αν κάποιος μας εκφοβίζει ή μας παρενοχλεί? Όχι, Ερμή, δεν πρέπει να νιώσουμε ντροπή, ούτε και να τρέξουμε να κρυφτούμε. Θα πρέπει να ενημερώσουμε κάποιον ενήλικα που εμπιστευόμαστε, το δάσκαλό μας ή το γονιό μας. Και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε? Σίγουρα, δεν θα πρέπει να μαλώσουμε. Θα πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και να προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε με λόγια ότι πρέπει να σταματήσει να μας ενοχλεί. Συνήθως, αυτός που μας πειράζει θέλει να μας δίνει να θυμώνουμε και δεν θα πρέπει να του δώσουμε αυτή την ικανοποίηση. Πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και να του δείξουμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Ή μπορούμε να τον αγνοήσουμε και να μείνουμε μαζί με τους φίλους. Οι περισσότεροι δεν θα ταλμήσουν να μας πειράξουν αν είμαστε με τους φίλους μας. Όσοι εκφοβίζουν ή παρενοχλούν κάποιον άλλον, κατά βάθος, θέλουν απλώς να νιώσουν ανώτεροι. Και τι μπορούμε να κάνουμε αν παρενοχλούν κάποιο φίλο μας? Και τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε να παρενοχλούν κάποιο φίλο ή γνωστό μας? Καταρχήν, θα πρέπει να το πούμε σε κάποιον μεγάλο. Μπορούμε επίσης να τον καλέσουμε στη παρέα μας και τα ομαδικά μας παιχνίδια, ώστε να μην είναι μόνος. Πρέπει να φερόμαστε στους άλλους με σεβασμό, όπως ακριβώς θα θέλαμε να μας φέρονται κι εκείνοι. Δεν είναι αστείο να κάνουμε τους άλλους να νοιάσουν άσχημοι. Τι είναι το cyberbullying? Είναι όταν κάποιος παρενοχλεί ή εκφοβίζει μέσω του διαδικτύου. Όταν, για παράδειγμα, στέλνει εκφοβιστικά ή κοροδευτικά μηνύματα σε κάποιον άλλο. Ή όταν διαδίδει φήμες μέσω διαδικτύου. Μπορεί να διαδώσει ψεύτικες φήμες πολύ γρήγορα σε πάρα πολλούς ανθρώπους, νομίζοντας ότι είναι ανώνυμος. Μπορεί επίσης να στείλει φωτογραφίες που μας γελειοποιούν σε τρίτους, χωρίς την άδειά μας. Και φυσικά, ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, ακόμα κι αν εμείς το διαγράψουμε. Αυτό μπορεί να μείνει εκεί για πάντα και να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Και τι μπορούμε να κάνουμε όταν κάποιος μας παρενοχλεί στο διαδίκτυο. Και τι μπορούμε να κάνουμε. Όχι, εμείς ποτέ δεν πρέπει να απαντάμε σε εκφοβιστικά μηνύματα. Πρέπει πάντα να μπλοκάρουμε τον Αποστολέα με τη βοήθεια ενός ενήλικα που εμπιστευόμαστε. Και να θυμώσεστε πάντα ό,τι. Θα πρέπει να προσέχουμε να μην γίνουμε κι εμείς άθελα μας μέρος του εκφοβισμού. Ερμή, ποτέ δεν πρέπει να απαντάμε σε ένα μήνυμα όταν είμαστε θυμωμένοι. Γιατί μπορεί να πούμε πράγματα τα οποία μετά δεν θα μπορούμε να πάρουμε πίσω. Καλό είναι να γράφουμε μόνο πράγματα τα οποία θα νιώθουμε άνετα να πούμε σε κάποια. Πρόσωπο με πρόσωπο. Θα πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους χρήστες του διαδικτύου. Να μην ανακοινώνουμε προσωπικά δεδομένα το φίλο μας, αλλά ούτε και δικά μας. Να μην στέλνουμε εκφοβιστικά μηνύματα και να μην δημοσιεύουμε φωτογραφίες άλλων αν πρώτα δεν ζητήσουμε την άδειά τους. Να θυμόμαστε ότι εκφοβισμός δεν είναι αστείο. Αστείο είναι όταν γελάμε όλοι και όχι μόνο ένας. Το διαδίκτυο είναι ένα συνεργαστικό μέγας. Ας το χρησιμοποιήσουμε για να παίζουμε ωραία παχνίδια. Να φτιάχνουμε όμορφες εργασίες, να εξερευνούμε το κόσμο και να επικοινωνούμε με τους φίλους μας.