44η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2020 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2020)
: Εντάξει, ξεκινάμε. Ωραία. Λοιπόν, καλό μεσημέρι. Έχουμε κάποια έκτακτα θέματα. Έχουμε τέσσερα έκτακτα. Το πρώτο έκτακτο θέμα είναι η 22η αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας οικονομικού έτους 2020. Λοιπόν, κύριε Χατζικοσταντίνου. Να κάνουμε ερωτήσεις αν θέλουμε, δήμαρχε. Καλησπέρα. Έγινε ηλία. Όποιος θέλει να... ναι. Ηλία ακούω. Ωραία. Λοιπόν, καταρχήν είναι λίγο κάτι το οποίο διαπίστωσα, κάπου ξέφυγε δηλαδή. Στο β, όπου αναφέρεται ότι απαιτείται η δημιουργία των παρακάτω κωδικών εξόδων, καταλάθως μπήκε εκεί και το ποσό, το οποίο επαναλαμβάνεται στο τέλος. Θα πρέπει να φύγει από εδώ πάνω, είναι περιττό. Η απορία που έχω, μάλλον το ερώτημα τέλος πάντων, έχει να κάνει με το τι αφορά το ποσό 7600, με το οποίο ενισχύεται ο κωδικός για τα έξοδα ενημέρωσης και προβολής. Αυτό. Δεν έχω άλλη ερώτηση. Ωραία. Τι έδινε, Χάη, κι εγώ, δήμαρχε. Η νορθία επανάληψη, τι στείλετε. Κι εγώ έχω δήμαρχε μια ερώτηση για να απαντήσετε επί του συνόλου. Λοιπόν, νομίζω λίγο ότι στην ορθή επανάληψη, έχουμε στείλει ορθή επανάληψη, ότι έχει βγει αυτό το ποσό. Εντάξει, δεν το έχω δει εγώ. OK. Ηλία, υπάρχει μια ορθή επανάληψη. Έχουν προσθεθεί και κάποιες άλλες ενισχύσεις σε κωδικούς. Α, δεν τα έχω δει πριν, γιατί τώρα τελειώσω με το μάθημα. Δεν τα ξέρω, δεν τα έχω δει. Για αυτό... Για αυτό, ας μας πει κάτι ο κ. Χατζικωνσταντίνου, γιατί και εγώ τώρα προσπαθώ να τα ανοίξω και δεν ανοίγει, αλλά ας μας πει ο ίδιος, ας πούμε, τι έγιναν και τι είναι αυτή η κωδική. Ναι, τώρα το βλέπω, ναι. Είναι η κυρία Χινίσογλου εκεί? Ναι. Δήμαρχε, συγγνώμη, και εγώ θέλω μια ερώτηση να κάνω. Αν μπορείτε να μου πείτε για την τρογοποιημένη εισήγηση. Ναι, πες Ευαγγελία. Υπάρχει και ένας κωδικός που λέει πράξη επιβολής προστήμων αφθέρα των κατασκευών. Τι ακριβώς είναι αυτό, τι αφορά? Θα σας απαντήσω ο κ. Χατζικωνσταντίνου. Α, είναι της Καρβάλης, το πρόστιμο της Καρβάλης. Για το, πώς το λένε, για τη Στέγη, για το Καπλανίδιο. Από κάναμε την νομοποίηση για να γίνει ένα θεώρησης αδίας. Ναι, ναι, μας βάλανε και πρόστιμο. Ε, λογικό είναι, σωστά, καλά κάνανε. Εσύ αμέσως, λογικό. Σωστά, βέβαια, πολύ καλά κάνανε. Λοιπόν, τέλος πάντων. Έχεις κάποια άλλη ερώτηση, Ευαγγελία? Όχι, όχι, αυτό. Θέλεις να πεις κάποια πράγματα, από εδώ, από την αναμόρφωση. Όχι, να εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Να πω... Λοιπόν, αυτά που προσθέτουμε και, ίσως δεν έχετε δει, γιατί δεν προλάβατε, είναι, προσθέτουμε κάποια πρόσθετα υλικά, όσα με αφορά τα ίδια τομικής προστασίας, τα οποία πρέπει να ενισχύσουμε για τους υπαλλήλους, τις καθαριώτες και γενικά αυτούς που εργάζονται έξω, να δώσουμε ίδια τομικής προστασίας στις σχολικές καθαρίστριες, στους κοινοφελείς, στους συναγόντων για τον οχτάμινο, να δώσουμε ίδια τομικής προστασίας στην κατηγορία πλησίων της σύνταξης, σύμφωνα με τον τεχνικό ασφαλίας, ενισχύουμε με ένα ποσό τα έπιπλα, γιατί πρέπει να ενισχύσουμε και το κέπ του αμυγδαλεώνα, ώστε να μπορεί να είναι να πηγαίνει ο κόσμος να επισκέπτε χωρίς να κινδυνεύουν, να ενισχύσουμε και κάποια άλλα κομμάτια, να κάνεις άλλες υπηρεσίες με έναν πρόσθετο εξοπλισμό, να αντικαταστήσουμε τις γενιές που πάθαμε από τη φωτιά και γενικά τα έχουμε μαζέψει και αυτά όλα μαζί για να τα ταχτωποιήσουμε. Υπάρχει και ένα ποσό που είναι για έναν γιατρό, για να μας εκδίδει τα παραπεμπτικά, για να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι για να κάνουν τεστ επάνω στο νοσοκομείο, αυτά δεν έχουμε κάτι άλλο. Λοιπόν, τώρα έχω και άλλες ερωτήσεις. Μια στιγμή να το φέρω μπροστά μου, γιατί τώρα το κατέβασα και το βλέπω. Όσον αφορά λοιπόν αυτά από σας τα οποία αναφέρθηκε η κυρία Χινήσοβλου, κατά τη διάρκεια της χρονιάς έχουμε δημιουργήσει ποσές φορές, έχουμε βάλει κωδικούς, έχουμε κάνει διαγωνισμούς, έχουμε πάρει με απευθείας αναθέσις ένα κάρο είδη ατομικής προστασίας. Δεν ξέρω και εγώ πόσες χιλιάδες ευρώ, τώρα δεν τα έχω πρόχειρα μπροστά μου. Και ερχόμαστε τώρα να δημιουργήσουμε κωδικό καινούριο ξανά. Αν δεν κάνω λάθος διορθώστε με. Καλή διατομικής προστασίας και εξοπλισμού και απολυματικά 277.000 ευρώ. Καλά το βλέπω. Καλά το βλέπεις. Λοιπόν, πρόκειται για 86, μπορεί να είναι ένα δύο νούμερα πάνω κάτω δεν θυμάμαι. 86, 116. Για 112 σχολικές καθαρίστριες καινούριες, 116 νέες σχολικές καθαρίστριες, 156 άτομα κοινοφελείς, τα οποία πρέπει να τα εξοπλίσουμε με τα απαραίτητα ίδια τομικής προστασίας. Δεν τους είχαμε αυτούς τώρα ήρθανε. Αυτοί ήρθανε έχει περίπου 1,5 μήνα και είναι 8 μήνες διάρκεια του κοινοφελείς και όλη τη σχολική χρονιά οι σχολικές καθαρίστριες. Στις οποίες και 39 πλησίον της σύνταξης, στις οποίες υπάρχει συγκεκριμένο θέκ τι ακριβώς οι ίδια τομικής προστασίας πρέπει να τους δώσουμε. Αυτές δεν είναι οι καθαρίστριες που είναι στα σχολεία. Ναι. Τις ξέραμε λοιπόν, δεν είναι κάτι καινούριο αφιόροτα. Τις ξέραμε αλλά δεν ανήκαν στο Δήμο Καβάλλας, ανήκαν στις σχολικές επιτροπές, δεν ξέρω πώς λέγονταν τότε. Θα κάνουμε λοιπόν καινούριο διαγωνισμό. Όχι, είναι αναθέσις COVID, πάει με τη διαδικασία της ανωδίας ανάδεσης. Μάλιστα. Επίσης κάτι ακόμη, επειδή ακούω πάλι για το κατάστημα του Αμυγδαλεώνα. Πριν δεν ξέρω και εγώ πόσο καιρό, κάναμε κωδικό και βάλαμε λεφτά και πήραμε έπιπλα για τον Αμυγδαλεώνα. Και βάλιστα για προστασία, για τα πάντα όλα. Δεν βάλαμε, αλλά επειδή έτυχε και η φωτιά, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εκείνη η διαδικασία. Εκείνος ο κωδικός ενισχύεται, δεν αλλάζει κάτι. Δεν πήραμε δηλαδή 17 χιλιάδες και τώρα ξαναπαίρνουμε. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εκείνη τη διαδικασία, γιατί δεν την εκινήσαμε. Τώρα τα μαζέψαμε μαζί με αυτές τις νησίες που πάθανε από τη φωτιά. Μα αυτά τα έπιπλα που καταστραφήκανε λόγω της μετακόμισης. Κάποια ήταν πάρα πολύ παλιά και με τα νερά που πέσανε διαλυθήκανε. Τα μαζέψαμε όλα και θα τα κάνουμε. Δεν κάναμε τίποτα για το αμυγδελόνα. Ήταν μια σκέψη να το κάνουμε κανονικά, αλλά μετά ήρθε ο COVID που πρέπει να προσαρμοστούμε στα μέτρα που πρέπει για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το κοινό τι ακριβώς πρέπει να βάλουμε. Αυτό θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου. Θα προσπαθήσουμε, Ηλία. Έχουμε τη διάθεση να προσπαθήσουμε. Τους πιέζουμε πολύ. Άλλη ερώτηση. Μανώλη. Όχι, ερώτηση δεν έχω. Έτσι ήθελα να πει ο κ. Κωνσταντίνου κάποια πράγματα. Αντάξει, μίλησε γενικά ή μιλάμε επί της αλλαγής. Εγώ έχω ένα πρόβλημα στο μήνυμα αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να το ανοίξω. Και γι' αυτό, δήμαρχε, θα ψηφίσω παρόν για την αναμόρφωση. Δεν την είδα και το πρωί. Τα άλλα τα είχα δει. Και εγώ θα πω παρόν, δήμαρχε. Γιατί και εγώ τώρα τα βλέπω. Δηλαδή, τρέχω, ανεβάζω, κατεβάζω για να το δω. Δεν το έχω μελετήσει καλό. Άκουσα αυτά που είπατε. Οκ, αλλά θα πω παρόν. Δεν έχω διαμορφωθεί άποψη πλήρη. Ναι, δήμαρχε, εγώ θα πω ναι. Και εγώ παρούσα, δήμαρχε. Ηλία, και γενικότερα, να ξέρετε ότι ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και του Υπουργείου, τι δίνει για τα ίδια τομικής προστασίας, αλλά και του τεχνικού ασφαλείας. Δηλαδή, ξεκινάει από τι δικότητες έχουμε και τι δικότητες, δηλαδή, έχουν εγκριθεί και έχουν έρθει μέσα του ΑΕ. Και όσον αφορά το πλησίον της σύνταξης και όσον αφορά την γηνοφελή και ένα ξεχωριστό κομμάτι εκείνων των καθαριστριών και βάσει εκείνου τις οδηγίες του τεχνικού ασφαλείας προχωράμε στην επιλογή των προϊόντων και των ιδών που θα προπιτευτούμε και θα παρέχουμε. Δεν αμφιβάλλω γι' αυτό, Δέσποινα. Απλώς τώρα με τα μαθήματα που κάνω την τηλε-εκπαίδευση τελειώνω ακριβώς αυτή την ώρα με αποτέλεσμα τώρα να βλέπω ότι προλαβαίνω. Θέλω να ξέρετε το εξής, ότι οι ανάγκες πια και όλοι οι κανόνες ειδείνης επιβάλλουν και περισσότερα ιδιατομικής προστασίας να έχουν, γιατί όταν βρέχεται το γάντι επειδή είναι βρεγμένο πρέπει να το αντικαταστήσουμε αμέσως σε σχέση με την παλιότερη ανοχή που είχαμε και γενικά τα ρούχα τους πρέπει να τηρείται μια διαδικασία. Προσπαθούμε πραγματικά να προστατεύσουμε και εκείνους και εμείς να έχουμε το χαμηλότερο δυνατό κόστος γιατί το κόστος είναι αρκετά μεγάλο κάθε φορά όπως θα διαπιστώνετε. Δηλαδή, ανάλογα την ειδικότητα κοιτάμε και τον χρόνο διάρκειας, γιατί μπορεί να δείτε σε αποφάσεις διαφορετικά κόστη στα είδη κι εκείνο κοιτάμε ανάλογα την χρονική διάρκεια που θα τους απασχολήσουμε. Δηλαδή δεν παίρνουν όλοι το ίδιο βουφάν. Κάποιοι πρέπει να δείτε λίγο θυνότερο, γιατί μένουν και λιγότερο χρόνο. Δηλαδή, κοιτάμε να αξιοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε όλα τα σημειά, ώστε να πάρουμε όσο… Δέσποι να μας έψεψε, φτάνει. Πάμε στο δεύτερο έκτακτο. Εξειδίκευση πίστοσης για την καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε απόρους. Πάμε στο τρίτο έκτακτο θέμα, που είναι έγκριση πρακτικού, περιελέγχου δικαιολογητικών και τεχνικών προσφορών και ανοίγματος οικονομικών προσφορών και κήρυξης προσωρινών ανατόχων στο συνοπτικό διαγωνισμό για την προμήθεια γραφικής ύλης, αναλόσυμων ειδών μηχανόγραφησης… Χάθηκε ο δημαρχός. Μάλλον, είναι το ίδιο που θα ακούω. Δεν είναι στο δημαρχείο. Ρε Γιώργο, τώρα μια και κάνουμε καινό μέχρι να βρούμε τον δήμαρχο. Ξέρεις τίποτα, γνωρίζεις, έχει κάποιο πρόβλημα το Gmail? Το Gmail έχει πολλά προβλήματα τελευταία, όχι ένα. Έχει πρόβλημα, Μανόλη, και εγώ έχω πρόβλημα μεγάλο τώρα, αυτή τη στιγμή. Εγώ τώρα με πήρε και η γυναίκα μου τηλέφωνο, μου λέει, δεν μπορούν να συνεχθούν τα παιδιά και γιατί μέσα στο Gmail είχα συνδέα με το σχολείο, αλλά και εγώ τώρα εδώ στο γραφείο δεν μπορώ να το ανοίξω με τίποτα. Ναι, κάτι γίνεται, όντως, Μανόλη. Μανόλη και εγώ αυτό το πρόβλημα είχα με το Gmail, το ίδιο πρόβλημα είχα. Δεν μπορούσα να μπορώ. Ναι, όχι, δεν κάνει ανανέωση, έχει σταματήσει, τέλος. Και σε εμένα το ίδιο. Άρα δεν είναι σίγουρος. Ό,τι είμαι ελεύθερος δεν περνάει. Εμένα δεν μου τα ανοίγει, δεν μου τα ανοίγει καν. Εντάξει, εντάξει, συνεχίζουμε. Πάμε στο τρίτο έκτακτο, δεν ξέρω αν το ακούσατε. Είναι έγκριση πρακτικού, περίεργου δικαιολογητικών και τεχνικών προσφορών και ανοίγματος οικονομικών προσφορών και κήρυξης προσωρινών αναδόχων στον συνοπτικό διαγωνισμό για την προμήθεια γραφικής ύλης, αναλόσυμων ειδών μηχανόγραφησης, φωτοτυπικών, φαξ και φωτοτυπικού χαρτιού για τις ανάγκες του Δήμου Καβάλας για το έτος 2020. Ηλία. Όσο πρόλαμπαν να δω, ναι, συμφωνώ, ναι. Σωτήρι. Ναι, ναι, ο μημείος. Μάνω λοιπόν, ωραία. Πάμε στο τέταρτο έκτακτο. Έγκριση αλλαγής της ημερομενίας αποσφράγησης προσφορών στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό της μελέτης με τίτλο εκπώνηση μελετών αποτύπωσης και πυροπροστασίας για τα σχολικά κτίρια του Δήμου Καβάλας. Αυτό είναι διότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι μηχανικός, οι μηχανικοί έχουν απεργία και γι' αυτό το λόγο ζητάμε την... Ναι, ναι, ναι. Στο πέμπτο έκτακτο θέμα έγκριση πρακτικού περιεξέτασης ενστάσεως κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής 537 του 2020 της 42ης συνέδριασης αφορά τη συμμετοχή του κυρίου Πετρίδη Χαράλαμπο στο διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια οικοδομικών υλικών στον Δήμο Καβάλας. Συμφωνώ εγώ με την γνωμοδότηση, ναι. Ωραία. Σωτήρι, ναι. Μανουέλη. Πάμε στα κανονικά θέματα. Λοιπόν. Υποβολή σχεδίου προϋπολογισμού. Υποβολή σχεδίου προϋπολογισμού. Υποβολή σχεδίου προϋπολογισμού. Δήμου Καβάλας Οικονομικού Έτους 2021. Ναι. Έχετε, θεωρώ, στα χέρια σας την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Την έχετε πάρει όλοι. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις πάνω στην εισήγηση. Κύριε Χατζικοσταντίνο, δεν μπορούμε να την ανοίξουμε όπως ακούσατε. Σε αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα με τα email μας όλων όνων και δεν την έχουμε στα χέρια μας. Την είδαμε το πρωί, αρχίσαμε με διπλέον και τώρα δεν την έχουμε μπροστά μας. Ωραία. Εγώ έχω κάποιες ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση που έχω είναι πώς γίνεται να έχουμε εδώ τον προϋπολογισμό για να τον εγκρίνουμε ενώ ακόμη δεν έχουμε τις αποφάσεις και συγκεκριμένα μιλάω για την αποφάση με τα ανταποδοτικά. Γίνεται αυτό το πράγμα. Ναι. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένα πρόβλημα, μπορούμε να περάσουμε... Όχι, όχι. Προχωράμε κανονικά. Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν θα θυμάσαι καλά το ποσότο επιπλέον που γράφεται στον προϋπολογισμό και από τη μία πρόταση και από την άλλη είναι στις 225.000 περίπου, αν θυμάμαι καλά. Δεν το θυμάμαι τώρα αυτό. Ναι, είναι το ποσότο επιπλέον των εσόδων που γράφεται στον προϋπολογισμό. Εγώ νομίζω ότι στην περίπτωση για την πρόταση που πέρασε του κ. Ξανθόπουλου, ότι το ποσότο έξτρα ήταν πολύ μεγαλύτερο, έτσι δεν είναι? Όχι, όχι, το ίδιο ποσό είναι. Όχι, μάλιστα. Το ίδιο ποσό είναι. Τώρα, οποιαδήποτε αλλαγή υπάρξει μετά την έγκριση της απόφασης από την αποκεντρωμένη διοίκηση, θα το αναμορφώσουμε και θα… Γίνεται δηλαδή κατά αυτόν τον τρόπο. Ναι, γίνεται, ναι. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το προϋπολογισμό. Εσείς ξέρετε τι γίνεται. Εγώ έτσι σαν απορία το ρωτάω, Γιάννη. Όχι, ό,τι θα βγει από τις ενστάσεις, διότι έχω υποβάλλει και εγώ ενστασία επί της απόφασης, λοιπόν. Όταν λοιπόν τελειώσουνε οι ενστάσεις που θα υπάρξουνε, θα γίνει μετά και αναμόρφωση του προϋπολογισμού μέσα στην καινούργια χρονιά, εντάξει, ανάλογα με το τι θα πει η αποκεντρωμένη. Μάλιστα. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής, αυτά που έχω δει δηλαδή δυο-τρία πράγματα και σε ήθελα να γνωρίζω. Μια στιγμή λίγο. Καταρχήν, Δήμαρχε, τώρα αυτό έχει να κάνει με τη διοίκηση. Έχω αναφέρει επανειλημμένος, όχι μόνο εγώ και άλλοι συναδέλφοι, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τα νεκροταφεία στη Δημοτική Ενόητα Φιλίππον. Και πιθανόν και στην Καρβάλη, δεν το ξέρω αυτό. Και είχαμε προτείνει, ας πούμε, και έχω πει επανειλημμένος, ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε και να κάνουμε κάποιες εκταφές, τουλάχιστον αρχικά αυτά τα μνήματα τα οποία είναι εγκατελημένα, έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε κάποιο χώρο. Για να γίνουν αυτά, έχω ακούσει ότι θα γίνει, γιατί όντως απαιτείται, αλλά για να γίνουν αυτά χρειάζονται κάποια χρήματα. Βλέπω λοιπόν, ας πούμε, τώρα στον προϋπολογισμό, που έχουν να κάνουν με την υπηρεσία των νεκροταφείων, ότι δεν έχουμε καθόλου λεφτά για κάτι τέτοιο για εκταφές. Από την άλλη πλευρά γνωρίζω ότι με το προσωπικό, τουλάχιστον το οποίο έχουμε, γιατί στην περιφέρεια γνωρίζετε και εσείς ότι δεν υπάρχει προσωπικό, ότι δεν γίνεται. Πρέπει να μπουν χρήματα για να πάρουμε κάποια άτομα ή αν έχετε κάτι διαφορετικό στο μυαλό σας για το πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία. Γιατί πρέπει να ξεκινήσει η κατάσταση, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και σας θυμίζω ότι τώρα έχουμε εγκρίνει κιόλας ένα χρηματικό ποσό για ένα έργο που έχει να κάνει με το νεκροταφείο του Αμεγαδαλαιώνα. Δηλαδή θα κάνουμε τα ωστεοφυλάκια. Πώς θα γίνουν οι εκταφές, ποιοι θα τη θέλουν. Έχει μια διαδικασία που απαιτούν κάποια χρήματα. Τέλος πάντων στον προϋπολογισμό δεν υπάρχουν τέτοια χρήματα. Ένα ερώτημά μου είναι αυτό. Ένα δεύτερο βλέπω ότι πάλι στην υπηρεσία των νεκροταφείων δεν βάζουμε λεφτά για υπηρεσίες ιεροψάλτη. Ξέρω ότι στα νεκροταφεία, τα δημοτικά κημητήρια στην Καβάλα πληρώνουμε ιεροψάλτη. Τι θα γίνει εκεί, δηλαδή σταματάει αυτή η διαδικασία. Θα κάνετε κάτι άλλο. Δεύτερο ερώτημα αυτό. Και ένα τρίτο ερώτημα απορία είναι το εξής. Στην υπηρεσία Πρασίνου βλέπω ότι δημιουργείται ένας κωδικός για τη διαχείριση των φυτικών υπολοιμάτων. Τις τάξεις νομίζω 30-40.000 κάπου τόσο. Τι ακριβώς είναι αυτό και γιατί βάζουμε χρήματα για κάτι τέτοιο. Αυτά. Ωραία. Λοιπόν, ας πάμε πρώτα στα νεκροταφεία. Καταρχήν για τον ιεροψάλτη που λες, Ηλία, και δεν υπάρχει κωδικός φέτος. Είναι ότι οι εκκλησίες έχουν περάσει πλέον στην Μητρόπολη. Οπότε και τα έξοδα της εκκλησίας θα υπομίζεται η Μητρόπολη. Για αυτό το λόγο και δεν έχει μπει ιεροψάλτης. Δηλαδή ο ναός των Αγίων Θεοδόρων πάει να είναι δημοτικός. Ναι, ναι. Έχει περάσει πλέον με νόμο. Έχει περάσει στην Μητρόπολη. Μάλιστα. Καλό και αυτό. Εντάξει. Είναι έσοδα-έξοδα. Τέλος πάντων. Λοιπόν, ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι έχεις δίκιο με τις εκταφές που θα γίνουν. Πρέπει όμως πρώτα να κάνουμε τα ωστεοφλάκια. Διότι καταλαβαίνεις ότι αυτούς που δεν υπάρχει ζήτηση και πρέπει κάπου να τους βάλουμε και δεν είναι να τους πετάξουμε έτσι. Πρέπει να τα βάλουμε σε ένα ωστεοφλάκιο, ούτως ώστε αν κάποια στιγμή κάποιος τους ζητήσει να υπάρχει. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε στον Αμυγδαλεώνα για να μπορέσει να ξεκινήσει. Στις κρινίδες υπάρχουν ωστεοφλάκια, έχουν κατασκευαστεί, τα οποία, από ό,τι ξέρω, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής. Όχι, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Και, τέλος πάντων, θα δούμε και στις άλλες περιοχές, δηλαδή και στο ζηγός, το οποίο θέλει να επεκτείνει τα νεκροταφεία του, θα το δούμε συνολικά, ούτως ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε πρώτα τα ωστεοφλάκια. Τώρα, επίσης, έχουμε βάλει χρήματα για εργασίες που θα γίνουν στο νεκροταφείο της Καβάλλας, τα οποία αφορούν τα όμβρια, τα οποία υπάρχουν και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Από αυτό, λοιπόν, αισιόδοξουμε ότι σίγουρα θα υπάρχει μία έκτοση, η οποία θα μπορέσουμε να την μετακιλήσουμε με μία αναμόρφωση σε αυτό που λες, ούτως ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις εργασίες. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει το ξεχωριστό κονδύλι. Και το τρίτο, τι ήταν, θυμησέ μου λίγο, Ελία. Για την υπηρεσία πρασίνου που υπάρχει ένας κωδικός για διαχείριση φυτικών υπολοιμάτων. Αυτά, λοιπόν, τώρα τι γινότανε μέχρι τώρα, τα φυτικά, αυτά οι υπολοιμάτα τα οποία πρέπει να τα μεταφέρουμε κάπου. Αυτό, λοιπόν, το οποίο το βάζουμε τώρα είναι ότι όλα, όπου μπορεί, πάει ο κλαυδοτεμαρχιστής και μπορεί και τα κάνει. Δεν μπορεί, όμως, να κάνει πολύ μεγάλες ποσότητες, οπότε κάποια από αυτά πρέπει να τα μεταφέρουμε επάνω στην στοχητά. Οπότε, όταν θα τα πάμε στοχητά, τα οποία εκεί μπαίνουν τώρα, θα μπει ένας μεγάλος θεμαχιστής, αυτά λοιπόν και μετά θα πρέπει να θάβονται. Αυτά που θα θάβονται πρέπει να πληρωθούν. Για να δεχόμενο το ποσό να μην είναι 40.000 και να είναι 30.000. Αυτό, όμως, θα το δούμε. Απλώς ανοίγουμε τον κωδικό, αυτόν με τα χρήματα, για να μπορούν να τα διαχειρίζεται. Διότι αυτή τη στιγμή είναι κατηγορούμενος ο Θόδωρος ο Παπαδόπουλος, για πολλά χρόνια, διότι πηγαίναμε όλα και τα ρίχναμε σε ένα χωράφι, του κάνανε μήνυση από το δασαρχείο και κινδυνεύει ο άνθρωπος να πάει κατηγορούμενος. Αυτό το έργο, το οποίο έχουμε για τον χώρο στον οποίο θα πηγαίνουν όλα τα πράσινα υπολήματα για να γίνεται… Ακόμη δεν εγκρήθηκε. Είναι στην περιφέρεια, αλλά δεν έχει εγκρήθηκε ακόμη. Όταν θα εγκρυθεί το έργο και γίνει, φυσικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα, διότι όλα τα πράσινα πλέον θα κομποστοποιούνται και δεν θα υπάρχει ανάγκη αυτού του… Αυτό δηλαδή είναι προσωρινό μόνο για φέτος, μέχρι να εγκρυθεί η κομποστοποίηση. Άρα θα εγκαταστήσουμε λοιπόν στοχητά κάποια ιτερία, τέλος πάντων, που θα κάνει την επεξεργασία, τη θρηματοποίηση και το θάψιμο, να το πω έτσι? Θα κάνει αυτό και παράλληλα θα κάνει και για τα ογκώδη. Αυτό είναι ένας πολύ μεγάλος θρηματιστής, ο οποίος εγκαθίσταται, πηγαίνουν και τα βάζει όλα μέσα, τέλος πάντων και βγαίνουν σε πολύ μικρά κομματάκια, τα οποία αυτά θάβονται. Αυτό λοιπόν ήρθαμε σε συνονόηση με τη Διαμάθ, γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για όλους τους δήμους τα ογκώδη. Δηλαδή τα μάζεψαμε και μετά όπως είναι τα ογκώδη δεν τα δέχονται επάνω στον χυτά. Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο. Έτσι λοιπόν είπαμε, συνονοηθήκαμε, έρχεται αυτός ο πολύ μεγάλος παστήρας, τα μεταφέρουμε εκεί, τα σπάζουν και μετά πλέον μπορούν και τα θάβουν. Με τέλος πάντων τα θάβονται, τα διαχειρίζονται, για να μην λέω τη λέξη θάβον. Ωραία, Σωτήρη, Ευαγγελία, με συγχωρείς. Εντάξει, Δήμαρχε. Ωραία, Σωτήρη. Δήμαρχε, δεν έχω ερώτηση, αλλά επειδή ο προεμπορισμός είναι και θέμα πολιτικών και μεγάλων, στην παρουσιά φάση θα ψηφίσω παρόν και θα τοιχωθούμε αυγήτικα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και εμείς όσους συνοχωρά το τι θα ψηφίσουμε δήμαρχε… Ναι, ναι, δήμαρχε, σε αυτό ναι. Εντάξει, πήγε, πήγε. Κατάλαβα, κατάλαβα, κατάλαβα. Και όπως είπε και ο Σωτήρης, είναι πολιτικό το θέμα, τα υπόλοιπα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωραία, Μανώλη. Ομοίως, ομοίως, κι εγώ έτσι. Ωραία. Πάμε στο δεύτερο θέμα. Έκριση της με αριθμό 67 του 2020, απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου, Δημοτικό Διοκαβάλλας του Δήμου Καβάλλας, που αφορά την τρίτη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020. Ναι, εμείς, ναι. Ναι και από εμένα. Ωραία. Ήλια. Ναι, είπαμε, ναι. Α, το ναι είναι ότι το εγκρίνουμε, όχι ότι ερώτηση. Όχι, ερώτηση δεν έχω. Ωραία. Σωτήρη, το ίδιο το ναι. Ναι, ναι. Ναι, ωραία. Μανώνη. Ναι, ναι. Ευχαριστούμε πολύ. Πάμε στο τρίτο κανονικό θέμα, που είναι έκριση της υπαρήφμου 54 του 2020, απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου, ενιαία σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλλας, που αφορά έγκριση οικονομικού απολογισμού έτους 2016. Είναι και ένα χρόνο αυτό. Όχι, είναι και τα υπόλοιπα. Είναι και τα υπόλοιπα. Κακώς γράφει το 2018. Χωριστά θέματα είναι, δήμαρχε. Α, είναι στο επόμενο, με συγχωρείς. Είναι και ξυχωριστά. Λοιπόν, επιτέλους μετά από πολύ καιρό καταφέρνουμε και κλείνουμε αυτή τη τρύπα, όταν λέμε τη θεσμική στις σχολικές επιτροπές. Έχουμε τους οικονομικούς απολογισμούς του 2016, 2017, 2018 και 2019, τους έχουμε καταθέσει και σας υποσχόμαστε κιόλας ότι και το απολογισμό του 2020 θα έρθει μέσα στον Ιανουάριο του 2021, πρώτη φορά, τόσο γρήγορα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω. Ελία. Εγώ, δήμαρχε, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι τώρα ψάχνω να το βρω, η αλήθεια είναι, για να σας το πω όπως το διάβασα. Κάτι το οποίο γράφεται μέσα σε όλους τους απολογισμούς που έχουμε μπροστά μας, την βρήκα την παράγραφο, αναφορικά με τα έσοδα εισπράχτηκαν κανονικά, κατετέθησαν σε εμπιστοτικό ίδρυμα και υπάρχουν τα νόμιμα δικαιολογητικά. Για τα έξοδα και τις δαπάνεις υπάρχουν όλα τα αντίστοιχα νόμιμα παραστατικά. Ναι, υπάρχουν όλα τα ομολόγια. Ακριβώς. Αυτό θέλω να πω, τίποτε παραπάνω, τίποτα λιγότερο και ο νόο νόητο. Είμαστε στο ναι, ναι, ψηφίζουμε, ναι. Και τα τέσσερα. Και τα τέσσερα θα τελειώσω παρόν, γιατί έτσι ψήφισε και ο πρόσωπος της παράτεξης, το νομικό πρόσωπο. Μαλόλυ. Εγώ δήμαρχε θα ψηφίζω και στους τέσσερις απολογισμούς για τον ίδιο λόγο που ήταν και στην πρωτοβάθμια. Η καθυστέρηση του απολογιστικού έργου μέσα στη χρονιά που χαίρομαι που αναγνωρίζουμε και είπε τώρα ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας ότι θα πει το αυτονόητο ας του μου ότι θα πρέπει τους επόμενους μήνες επόμενης χρονιάς να κατατίθεται ο απολογισμός ενός οποιοδήποτε φορολογισμός. Όποιοδήποτε φορέα ή οργάνω του Δήμου της Διοίκησης. Θα ψηφίσω παρόν, εκφράζοντας χωρίς να έχω θέμα με τα νούμερα και χαίρομαι που έχει τακτοποιηθεί αυτός ο βραχνάς για μένα που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια πολιτικά, λέγοντας ότι θα πρέπει να δίνουμε το απολογιστικό μας έργο μέσα στις επόμενους έναν, δύο, τρεις μήνες για κάθε νομικό πρόσωπο του Δήμου. Να πω μόνο το εξής, ότι για το 2019 είμασταν έτοιμοι, θα μπορούσαμε να καταθέσουμε απολογισμό, αλλά δεν είχαμε για το 2016, 2017 και 2018. Γι' αυτό το λόγο δεν μπορέσαμε να καταθέσουμε και για το 2019. Γι' αυτό και δεν έχω θέμα για τα στοιχεία τα οικονομικά που μας παραθέττεται και αφορά την κατάσταση ότι κρεμούσαν οι απολογισμοί σε ένα τόσο σοβαρό χωρέα του Δήμου. Στο πέμπτο θέμα αφορά πάλι, στο πέμπτο έκτο, να τις διαβάσω, είναι τα ίδια. Δήμαρχε με συγχωρείσα, αλλά εγώ θα πρέπει να αποχωρήσω, γιατί έχω μια προγραμματισμένη δουλειά, μια παντεβού, οπότε σας εύχομαι καλή συνέχεια. Έγινε Ιλία, ευχαριστώ πολύ. Πάμε στο παιχνιτά. Έγκριση πρακτικού περί κατακύρωσης της σύμβασης του συνοπτικού διαγωνισμού για τη συντήρηση του κεντρικού συστήματος ελέγχου και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κλειστού κολυμνητηρίου Καβάλας. Ευαγγελία. Εντάξει δήμαρχε. Σωτήρι. Ναι. Ναι και εγώ δήμαρχε. Ωραία. Πάμε στο όγδο θέμα διαγραφή δεδεωμένων οφειλών και επαναβεβαίωση. Είναι διαγραφή του ποσού των 20 ευρώ πλέον προς αυξήσεων από την καρτέλα της Μαρίας Κατσαβούνη του Αριστομένη, διαγραφή του ποσού 997 πλέον προς αυξήσεων από την καρτέλα του Βίκτορα Προκοπείου και διαγραφή του ποσού των 371,48 ευρώ πλέον προς αυξήσεων από την καρτέλα του αποβιώσαντος Γεωργίου Μεταξά. Ευαγγελία. Εντάξει δήμαρχε. Ναι εντάξει δήμαρχε. Σωτήρη. Οκ, οκ, ναι, ναι. Μανόλη. Τα ίδια, τα ίδια όπως λέει η πίστη. Λοιπόν, πάμε στο εννιά έγκριση γεννόμενων λαπανών πληροφυσών από την πάγια προκαταβολή. Και είναι η πάγια προκαταβολή ποσού 2000 όπου υπόλογος είναι ο κ. Θεόδερος Στοτός, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φιλίππον. Τώρα που λείπει ο Ηλίας λέγεται. Αυτό θα έλεγα δήμαρχε, αφού λείπει ο Ηλίας λέμε ναι όλοι. Μην πιάζεστε με εμένα, ευτυχώς μάπησε σημείωση αλλά μου είπε ότι είναι εντάξει. Αν είχε πρόβλημα θα το είχε πει η Ευαγγελία φεύγοντας, απλά έτσι μπράβο. Σε σημείωμα. Εντάξει μανόλη. Πάμε στο δέκατο θέμα έγκριση γεννόμενων δαπανών πληροφυσών από την πάγια προκαταβολή. Είναι στο ποσό των 2.000 ευρώ και ορίστηκε ο Παναγιώτης Αγγελίδης Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Υδηβίας ως διαχειριστής αυτής. Ομοίως. Εντάξει δήμαρχε. Ωραία. Πάμε στο δέκατο είναι. Παράταση συμβάσεων προμήθειας και τοποθέτησης εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Καβάλας στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλάω Δημοσδείο Μερκοδικό. Εδώ δήμαρχε προκύπτει ακόμα μεγαλύτερη αναγκαιότητα να επισπεψεί η διαδικασία της διαμόρφωσης των χώρων οι οποίοι θα δεχτούν τα παιχνίδια των παιδικών χαρών. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Αγγελία. Είναι το πρώτο τώρα που θα ξεκινήσει ο Πρασίνης από τους κοινόχους τους χώρους. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο. Ξεκινάμε από τους παιδικές ακριβώς για να τελειώσει... Για να τελειώσουμε και γιατί, δήμαρχε, ο προμηθευτής για να μπορέσει να πληρωθεί πρέπει να τοποθετήσει τα παιχνίδια. Και είναι κρίμα σε αυτή την εποχή να αφήνουμε εκτεθειμένους και απλήρωτους τους προμηθευτές, γι' αυτό το λόγο. Γιατί εμείς στην ουσία δεν είμαστε έτοιμοι. Έχεις δίκιο. Λοιπόν, πάμε στο δωδέκατο θέμα. Ορισμός Μελών Επιτροπών Διενέργειας Αξιολόγησης και Παραλαβής σύμφωνα με τις διατάξεις του Άστρου 3 του νόμου 4623 του 2013. Πάμε στο δέκατο τρίτο. Έγκριση της υπαρήφου 133 του 2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη του Δήμου Καβάδας περί 15 της αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020. Δημαρχέ, εγώ επειδή δεν μπορώ να κατεβάσω το αρχείο για να το δω, για να δω τι έχουν ψηφίσει τα μέλη της παράταξής μας, αν και νομίζω ότι έχουν ψηφίσει θετικά, δεν μπορώ να τους βρω. Δεν μπορώ να κατεβάσω το αρχείο. Μήπως είναι εύκολο να μου πείτε, σας παρακαλώ. Αν και νομίζω δεν υπάρχει πρόβλημα. Μόνο ο κύριος Γουνελάς ψήφισε παρόν. Ναι, ναι. Οπότε συντάσσουμε με τη ψήφο των μέλων μας. Ωραία. Κι εγώ παρόν σαν τον κύριο Γουνελάς. Ωραία, ωραία. Ευχαριστώ πολύ. Καλό απόγευμα, δήμαρχε. Καλό απόγευμα σε όλους. Επίσης, επίσης, καλό απόγευμα. Γεια σας, παιδιά. Καλή συνέχεια. Επίσης. Ευχαριστώ πολύ.